Стенограма пленарного засідання (15.02.2019)


С Т Е Н О Г Р А М А

ДВАДЦЯТЬ СЬОМОЇ СЕСІЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
СЬОМОГО ДЕМОКРАТИЧНОГО СКЛИКАННЯ
від 15.02.2019 р.
(перше пленарне засідання)

 

В.Гладій. Шановні депутати та запрошені, дорогі краяни!

До обласної ради сьомого демократичного скликання обрано 84 депутати.

За результатами письмової реєстрації в сесійній залі присутні 69 депутатів. Кворум є, що дає нам можливість розпочати нашу роботу.

Відповідно до пункту 11.3 статті 11 Регламенту обласної ради депутати повинні зареєструватися за допомогою електронної системи. Прошу включити електронну систему. Прошу депутатів зареєструватися.

Зареєструвалось на сесії 70 депутатів обласної ради.

Відповідно до статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та пункту 5.2. нашого Регламенту сесія Івано-Франківської обласної ради є правомочною і я оголошую її відкритою.

(Звучить Гімн України).

(Звучить молитва).

Шановні колеги-депутати! Шановні присутні!

Голова обласної ради Олександр Максимович Сич знаходиться у відпустці, тому я маю честь бути сьогодні головуючим на пленарному засіданні сесії обласної ради.

На сесію запрошений і присутній голова обласної державної адміністрації, наш колега – депутат обласної ради Олег Романович Гончарук.

На засіданні також присутні заступники голови обласної державної адміністрації, директори департаментів, начальники управлінь і відділів обласної державної адміністрації, голови районних рад, голови районних державних адміністрацій, міські голови міст обласного значення, голови об’єднаних територіальних громад, керівники правоохоронних та судових органів, обласних підприємств і установ, політичних партій та громадських організацій, а також представники засобів масової інформації.

Шановні друзі! Сьогодні велике християнське свято – Стрітення Господнє.

Від імені депутатів обласної ради, від усіх присутніх вітаю з цим святом громаду Прикарпаття, бажаю всім нашим сім’ям, родинам Божої ласки, Божого благословення, щастя, миру, здоров’я на многії і благії літа. Вітаємо всіх християн Прикарпаття зі святом.

Сьогодні, шановні колеги, – День вшанування учасників бойових дій на території інших держав.

Саме сьогодні минає 30 років з часу виведення військ з Афганістану.

Тому, користуючись нагодою, сьогодні віддаємо свою шану і повагу всім тим нашим
краянам, які воювали на території інших держав, визнаємо їх героїчний подвиг і шануймо їх.

Разом з тим, пам’ятаємо про тих, хто віддав своє життя, виконуючи свій обов’язок.

Шановні колеги!

У міжсесійний період відійшов у вічність наш колега – депутат Івано-Франківської обласної ради, голова Івано-Франківської обласної ради у свій час Василь Михайлович Скрипничук.

Пропоную вшанувати його пам’ять хвилиною мовчання.

(Хвилина мовчання).

Дякую.

Саме сьогодні свій день народження святкує наша колега, депутат Івано-Франківської обласної ради Інна Петрівна Оробець. Пані Інно, щиро вітаємо Вас з Днем народження! Бажаємо вам всяких земних і небесних благ, гараздів! Будьте здорові та щасливі! Тішимось вами, ви є гордість Прикарпатського краю.

(Оплески в залі).

Бажаємо Вам нових здобутків! Запрошуємо для вручення квітів.

(Оплески в залі).

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Шановне товариство!

Є добра традиція, яка вже склалася, і тому я  разом з Олегом Романовичем вручимо державні та обласні нагороди нашим краянам.

Тому запрошую заступника голови обласної ради Сергія Михайловича зачитати список нагороджених.

С.Басараб. Указом Президента України від 17 листопада 2018 року № 369 за значний особистий внесок у розвиток агропромислового виробництва, вагомі трудові досягнення, багаторічну самовіддану працю орденом “За заслуги” III ступеня нагороджується Тимофіїв Віталій Васильович – механізатор фермерського господарства “Прометей”.

(Оплески в залі).

Указом Президента України від 7 грудня 2018 року № 420 за вагомий особистий внесок у розвиток національної культури і мистецтва, багаторічну просвітницьку діяльність та з нагоди 150-річчя заснування товариства “Просвіта” орденом “3а заслуги” III ступеня нагороджується Попадюк Мирослав Петрович – голова Снятинського районного об’єднання товариства “Просвіта”.

(Оплески в залі).

Відповідно до розпорядження голови обласної державної адміністрації та голови обласної ради відзнакою обласної державної адміністрації та обласної ради медаллю “За заслуги перед Прикарпаттям” за значний внесок у боротьбу і розбудову Української держави, активну громадську діяльність та з нагоди 30-ї річниці обласного культурно-наукового товариства “Рух” нагороджуються Дума Зіновій Євгенович – член обласного культурно-наукового товариства “Рух”.

(Оплески в залі).

За  багаторічну сумлінну працю, значний особистий внесок у розвиток спорту на Прикарпатті та високий професіоналізм нагороджується Яковина Орест Васильович – директор комплексної центральної дитячо-юнацької спортивної школи фізкультурно-спортивного товариства “Спартак”.

(Оплески в залі).

Голоси із залу. (Без мікрофона).

З.Дума. Шановні панове! Кого би ми не нагороджували, як би не вшановували, завжди при цьому незримо присутні сотні тисяч тих, без кого б не було ні нагород, ні підстав для їх вручення.

Тому я цю відзнаку, дякуючи за неї, сприймаю водночас як відзнаку людей мого покоління, тих перших рухівців, які зробили все для нашого національного та державного відродження. Як зробили, наскільки їм вдалося, – судити, звичайно, вам.

29 років тому в цій сесійній залі був прийнятий перший нормативно-правовий документ Івано-Франківської обласної ради. Це була постанова, запропонована мною з голосу, про відродження села Посіч. Символічно, правда?

Ми дійсно тоді вірили, не знали, коли, не знали, як вдасться, що відродимо нашу вітчизну.

Я би хотів побажати і вам, шановні колеги-депутати, і всім нашим краянам, щоб ви зробили те, що, мабуть, не вдалося зробити нам.

Українське сонце завжди сходило і сходитиме у нас, на Заході. І я би хотів, щоб наш край зусиллями Прикарпатців, в тому числі, в першу чергу, зусиллями вас, шановні колеги, був прикладом для решти України, щоби у нас був лад, добробут у наших містах і селах, щоб
повернулись зі світів ті, хто зараз розбудовують самостійну Польщу, самостійну Іспанію. Щоб у кожному органі публічної влади були лише ті, хто народжений матір’ю. Я вірю, що так буде. Я вірю, що ми зможемо донести нашим нащадкам і всьому світові вічну правду нашої землі.

Цей світ створений й існує лише тільки тому, що є в ньому Україна.

Слава Україні! Щастя вам, люди!

(Оплески в залі).

С.Басараб. За багаторічну сумлінну працю, значний особистий внесок у розвиток охорони здоров’я Прикарпаття, високий професіоналізм та з нагоди 60-річчя від дня народження нагороджується Петрина Олег Миронович – завідувач проктологічного відділення обласної клінічної лікарні.

(Оплески в залі).

Відповідно до Положення про відзнаку “Цінний подарунок голови Івано-Франківської обласної ради”, затвердженого рішенням обласної ради від 09.10.2015 року, за багаторічну сумлінну працю, вагомий особистий внесок у розвиток місцевого самоврядування та з нагоди
55-річчя від дня народження відзнакою “Цінний подарунок голови Івано-Франківської обласної ради” нагороджується Черневий Юрій Іванович – директор комунального вищого навчального закладу, депутат Івано-Франківської обласної ради.

(Оплески в залі).

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Шановні колеги-депутати! Перед тим, як продовжити наше пленарне засідання відповідно до регламенту роботи, до мене звернулись двоє осіб з проханням надати їм слово для оголошення певної інформації.

Шановні колеги! Я прошу у вас дозволу, аби ми надали таке право даним особам, а дальше почнемо працювати.

Немає заперечень?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Будь ласка, я запрошую до мікрофона представника Міської асоціації воїнів АТО Романа Парцея.

Р.Парцей. Слава Ісусу Христу! Зі святом вас, шановні депутати.

Ми вас від імені воїнів АТО Прикарпаття, міської асоціації, Івано-Франківської обласної, об’єднання воїнів… запрошуємо вас 17-го числа на 11 год. у Катедральний собор прийняти участь у панахиді за тими людьми, які загинули на Майдані Гідності та під час Дебальцівського плацдарму. Прошу: приходьте всі, запрошуйте своїх батьків, дітей, синів. Тому що якщо ми не будемо пам’ятати своєї історії, не будемо знати… Ми запрошуємо… ми прийдемо, а не приходять. Прийдіть, будь ласка, вшануйте наших хлопців.

Дякую вам. Слава Україні!

В.Гладій. Героям слава! Дякую.

(Оплески в залі).

Шановні колеги! В залі присутні представники громади села Старі Кривотули Тисменицького району, і представник громади також просить слова. Прошу вас, представтесь і… Можна там, де вам зручно.

Голос із залу. Доброго дня, шановні депутати! Дякую вам за можливість виступити. Я заберу у вас буквально дві хвилинки часу.

Я є Володимир Цапай, я представляю громаду села Старі Кривотули. Мене сьогодні до вас привело наше наболіле питання, яке стосується безпеки дорожнього руху на дорозі Н-10, яка проходить через наше село.

Буквально декілька днів тому назад, безпосередньо 4 лютого, чергова жертва поклала своє життя на даній ділянці дороги.

В народі дану дорогу через кількість ДТП називають “дорогою смерті”. За період з 2018 – початок 2019 років в 7 ДТП загинуло 7 людей і одна травмована. За період 5 років близько 30 людей загинули на даній ділянці дороги.

Можливо, ви були свідками, по засобах масової інформації транслювали те, що були 11 лютого збори громади села, на яких люди вимагали забезпечення належної безпеки руху на даній ділянці дороги і погрожували перекрити дорогу.

Були ваші колеги – представники, депутати обласної ради на цих зборах.

Якими є основні вимоги? Перш за все, це встановлення світлофора на даній ділянці дороги, що б у значній мірі покращило безпеку руху, є цілий ряд інших питань.

Я як представник громади прошу вас, депутатів обласної ради, коли у вас буде в порядку денному стояти питання по дорожньому господарству, по забезпеченню дорожнього руху, звернутися до керівництва нашої держави, до керівництва Національної поліції, щоб вони прискорили процес встановлення камер відеофіксації порушень правил дорожнього руху, бо це, на нашу думку, значно допоможе покращити ситуацію зі смертністю на дорогах.

Дякую вам.

В.Гладій. Дякую. Шановні колеги! Мова йде про національну дорогу, це дорога державного значення, вона фінансується і утримання її, в тому числі з державного бюджету, тому є пропозиція – протокольне доручення: службі автомобільних доріг в Івано-Франківській області вивчити це питання. Ми знаємо, що воно є наболілим вже довший час. Громада села буквально декілька днів назад знову збиралась, щоб обговорити це питання. Будь ласка, для вивчення і врегулювання цього питання оформляємо протокольне доручення.

Дякую. І запрошую ще до слова Дмитра Дзвінчука. Прошу.

Д.Дзвінчук. Доброго дня всім присутнім, колегам-депутатам, керівникам структурних підрозділів обласної адміністрації, місцевих адміністрацій!

У грудні місяці на нашій сесії ми прийняли зміни до Програми розвитку місцевого самоврядування, де започаткували проведення обласної олімпіади з публічного управління і самоврядування. Це безпрецедентний крок сьогодні в українській освіті, адже жодна область подібної олімпіади не проводить. Вона проводиться за ініціативи, і організаторами цієї олімпіади є обласна рада і обласна державна адміністрація. Проводити ми її будемо 23 березня. Відповідно Василь Іванович підпише розпорядження про оргкомітет і про журі, воно зараз у нього на столі. Але я звертаю вашу увагу, що ця олімпіада знову ж таки гарантує учасникам олімпіади і призерам та переможцям навчання за кошти обласного бюджету, 6, 6 переможців і призерів олімпіади будуть навчатись на спеціальності “Публічне управління та адміністрування” за кошти обласного бюджету.

Я прошу вас донести цю інформацію до випускників середніх шкіл у ваших виборчих округах з тим, щоб вони реєструвались. Відповідні положення про олімпіаду через департамент освіти і науки направлені у районні відділи освіти, в наші загальноосвітні школи, і це шанс для наших дітей здобути відповідну освіту і включитись в активне суспільне життя нашої країни. Дякую.

В.Гладій. Дякую, Дмитро Іванович.

Шановні колеги! Коли виступаємо коло включених мікрофонів, будь ласка, мобільні телефони подальше, тому що якраз цей фон, який створюється в залі, це головна причина.

Продовжуємо нашу роботу.

Відповідно до пункту 12.1. Регламенту обласної ради після відкриття сесії перед затвердженням порядку денного відводиться до 15 хвилин для стислих (до 3 хвилин) виступів і заяв уповноважених представників депутатських фракцій з внесенням пропозицій, повідомлень без прийняття рішень по них.

Чи є бажаючі виступити від імені депутатських фракцій?

Є. Тоді прошу записатись до виступу.

Прошу, Святослав Ігорович Никорович.

С.Никорович. Доброго дня! Всіх зі святом!

Хочу до вас звернутися з таким питанням.

1 лютого у Богородчанах нарешті був звільнений від московського патріархату Домініканський костел 17-го століття.

На жаль, майже після 30 років перебування там московського патріархату Домініканський костел зазнав значних ушкоджень, зокрема з лівого боку ушкоджений грибком, практично повністю з лівого боку посипалась штукатурка.

Цей костел є прикрасою Богородчан, Богородчанського району.

Цей костел міг би відновити туристичну привабливість Богородчан. Однак, його реставрація потребує значних коштів.

Саме тому я звертаюся до Олега Романовича та Олександра Максимовича, який відсутній, для того, щоб створити спільну комісію, яка би, мабуть, з коштів КабМіну, бо ні обласний бюджет, ні районний не потягнуть тих витрат, віднайшла б кошти відновити дану пам’ятку. Це би було відновлення історичної справедливості. Адже в Богородчанському районі московським патріархатом  ніколи не “смерділо”, він там з’явився тільки за часи Радянського Союзу. Тому ми повинні відновити історичну справедливість та відновити пам’ятку, яка би була прикрасою всього Богородчанського району. Це просить вся громада Богородчан, адже зараз пам’ятка переходить у власність селища.

Щиро дякую за допомогу.

В.Гладій. Дякую, Святославе Ігоровичу. Є пропозиція: аналогічно – протокольне доручення про створення комісії щодо вивчення даного питання, надання пропозицій щодо фінансування у проведені вищеназваних робіт.

Слово для виступу надається Михайлу Михайловичу Королику. Прошу.

М.Королик – голова депутатської фракції політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановні депутати! Хочу вас проінформувати, що цього вівторка, що минув, у м.Києві нашому депутату Київської міської ради Володимиру Назаренку було спалено автомобіль. Це людина, яка постійно бореться з незаконною забудовою у м.Києві, людина, яка є потужним офіцером, який під час Дебальцево вивів усіх своїх хлопців без втрат, людина, на яку минулого року двічі було скоєно напад, а саме 29 жовтня минулого року на нього було скоєно напад, його спробували зарізати біля власного будинку, а 25 січня на нього було скоєно напад з вогнепальною зброєю.

Хочу відзначити те, що нападника було встановлено, але чомусь, з якихось причин його відпущено, на сьогоднішній день він не поніс жодного покарання.

Також варто відзначити те, що починаючи… за останні роки таких нападів на свободівців по Україні було дуже багато, і звичайно, що ми розуміємо, коли був злочинний режим Януковича і таких нападів було дуже багато, і вони не були розслідувані, це зрозуміло. Я навіть наведу декілька прикладів, коли 25 лютого 2013 року у м.Курахово Донецької області близько 6 год. ранку невідомі підпалили авто свободівця Віталія Олейникова, 27 листопада 2013 року в Херсоні невідомі особи підпалили автомобіль голови обласної організації “Свобода”, помічника народного депутата Олега Панькевича Олега Гаврилка. У ніч з 27 на 28 листопада горить мікроавтобус члена Київського міського комітету Віктора Почтара, 6 грудня 2013 року в Луганську горить автомобіль Ігоря Чудновського, 12 грудня 2013 року горить автомобіль народного депутата від Всеукраїнського об’єднання “Свобода” Олега Швайки. У ніч з 9 на 10 червня 2013 року в Броварах на Київщині невідомі зловмисники підпалюють автомобіль депутата міської ради, адвоката Романа Сімутіна. І таких випадків насправді є дуже багато.

Ми відзначаємо те, що ці випадки були дуже присутні сильно за попереднього режиму і, на жаль, жоден з них не був розслідуваний, у жодному з тих випадків не було покарано виконавців і замовників даних справ.

Тому звертаємось до правоохоронних органів, відповідно враховуючи те, що зараз відбуваються вибори в Україні, звертаємось до вас, щоби правоохоронні органи чітко розслідували такі випадки, адже від того залежить добробут цілої нації. Адже за те, що люди займаються політичною діяльністю, борються з незаконними забудовами, проти них вчиняються такі напади силові, люди повинні нести покарання.

І буквально хвилину, і я закінчу.

Шановні друзі! Також ми вважаємо неприпустимим на п’ятій річниці від Небесної Сотні, коли працівники правоохоронних органів…

В.Гладій. Дайте, будь ласка, закінчити.

М.Королик. …працівники правоохоронних органів арештовують людей із закликами “Лєжи, бандєра!” і так дальше.

Тому просимо все ж таки, щоби наша громада була пильна, щоби правоохоронні органи ніколи не брали участі у політичних якихось таких дебатах і дискусіях, а до громади також хочу звернутись і всіх депутатів: у понеділок о 18 год. 30 хв. у м.Івано-Франківську на Вічевому майдані ми збираємось, щоб вшанувати ходою пам’яті героїв Небесної Сотні, серед яких наш побратим Сергій Дідич з м.Городенки. Тому в м.Івано-Франківську о 18.30 год. в понеділок чекаємо всіх небайдужих на Вічевому майдані, щоб вшанувати пам’ять героїв Небесної Сотні. Дякую.

В.Гладій. Дякую. Продовжуємо нашу роботу.

Шановні колеги! 12 лютого поточного року відбулося засідання президії обласної ради та День депутата в обласній раді.

Президія рекомендувала провести сесію у два пленарних засідання, внести на її розгляд 48 питань та Різне. На першому пленарному засіданні запропоновано розглянути 26 питань, на другому – 22 питання та Різне.

Порядок денний та матеріали сесії ви отримали під час реєстрації, частина депутатів отримала їх під час проведення засідання президії обласної ради та Дня депутата в обласній раді.

Проекти рішень з питань, включених до порядку денного, розміщені на офіційному сайті обласної ради.

Проект порядку денного формувався з дотриманням термінів, які встановлені Регламентом обласної ради, а також Законом України “Про доступ до публічної інформації”.

Питання під номерами 21 та 22 надійшли з порушенням термінів, однак включені у порядок денний першого пленарного засідання, оскільки Кабінетом Міністрів України внесено зміни до Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами. Зокрема, у разі ненадання позитивної або негативної відповіді щодо погодження за результатами розгляду на найближчій сесії, але не пізніше ніж через 45 календарних днів з дати отримання документів від органу з питань надання дозволу (раніше було 90 днів), вважається, що надання дозволу погоджено.

Окрім цього, за рекомендацією президії у проект порядку денного першого пленарного засідання двадцять сьомої сесії було внесено 3 питання, вони є під номерами 1, 5 та 12.

Усі запропоновані до розгляду проекти рішень проаналізовані на засіданнях постійних комісій обласної ради і за результатами розгляду постійними комісіями надано відповідні
висновки та рекомендації.

Під час реєстрації ви отримали “Інформацію про виконання діючих обласних програм” та “Інформаційні матеріали” – відповіді на наші листи, звернення, рішення.

Шановні колеги!

Є пропозиція наданий вам порядок денний двадцять сьомої сесії обласної ради взяти за основу.

Прошу голосувати.

За – 69, проти – немає, утримались – немає, не голосували – 6: рішення прийнято.

Шановні колеги! Чи будуть доповнення до порядку денного першого пленарного засідання? Є. Прошу записатись.

Ольга Миколаївна Федишина, прошу.

О.Федишина – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Шановні колеги! 22 лютого завершується 90-денний пільговий період, протягом якого діяла 50-відсоткова пільга на розмитнення автомобілів на іноземній реєстрації. Ще лишається лише 90 днів на розмитнення таких авто, і після чого понад 900 тис. громадян України, які володіють такими автомобілями, автоматично підпадають під дуже велику ставку штрафів, а саме 300 відс. від нерозмитненої вартості автомобіля.

У зв’язку з цим на президії обласної ради ми пропонували включити до порядку денного цієї сесії питання про звернення обласної ради щодо необхідності якнайшвидшого прийняття проектів Законів України № 9518 та № 9519, спрямованих на створення умов для доступності придбання автомобілів громадянами України.

Проте, на жаль, через низьку явку депутатів на президії лише одного голосу нам не вистачило до включення такого питання до порядку денного.

Зважаючи на вищезазначене, ми пропонуємо включити даний проект рішення до порядку денного та розглянути його у блоці звернень останнім питанням, тобто, поставити питанням номер 2. За потреби проект рішення ми можемо надати для тиражування і роздачі депутатам.

Наголошую, що це питання дуже важливе і воно стосується не лише тих власників автомобілів, які вже ввезли автомобілі на іноземній реєстрації, але й тих громадян України, які заслуговують мати таке право в майбутньому також. Дякую.

В.Гладій. Шановні колеги! Пропозиція зрозуміла. Я ставлю на голосування пропозицію щодо внесення в проект порядку денного даного питання. Прошу визначатись.

За – 48, проти – нуль, утримався – 1, не голосували – 26: рішення прийнято.

Богдан Тимофійович Тимофійчук, прошу.

Б.Тимофійчук. Шановний Василю Івановичу, шановні колеги-депутати!

Пропоную поставити в порядок денний проект рішення про наявність обставин непере­орної сили та перелік суб’єктів господарювання, що постраждали внаслідок таких обставин.

Фактично цей проект рішення буде дотичним до першого питання, яке ми будемо розглядати, звернення до Кабінету Міністрів, до “Укрзалізниці” про колапс із поставкою товарних вагонів на відгрузку зерна. Будь ласка.

В.Гладій. Шановні колеги! Пропозиція зрозуміла, питання є актуальне, воно обговорювалось на засіданні постійної комісії обласної ради з питань розвитку сільського господарства та земельних відносин. Ставлю пропозицію на голосування щодо включення даного питання для розгляду на першому пленарному засіданні сесії обласної ради.

Прошу визначатись.

За – 62, проти – немає, утримались – немає, не голосували – 12: рішення прийнято.

Шановні колеги! У мене є наступна пропозиція.

Два питання додатково ми включили у порядок денний першого пленарного засідання сесії обласної ради.

У мене є пропозиція, пані Олю, аби ми все-таки поставили ці два питання в наш перелік у кінці, аби ми змогли спокійно підготувати матеріали, роздати їх депутатам, депутати могли спокійно ознайомитись, і ми обов’язково їх розглянемо, якщо ви не заперечуєте. Щоб ми зараз їх не ставили десь там другим, третім, четвертим, аби просто ми встигли механічно організувати розгляд цього питання.

Домовились?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Шановні колеги! Давайте саме в такому порядку, як я запропонував.

Шановні колеги! Є пропозиція порядок денний першого пленарного засідання двадцять сьомої сесії обласної ради затвердити в цілому з врахуванням внесених пропозицій. Прошу голосувати.

За – 70, проти, утримались – немає, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розпочинаємо розгляд питань порядку денного.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради щодо врегулювання організації вантажних залізничних перевезень сільськогосподарської продукції АТ “Укрзалізниця” та перспективи розвитку станцій на території Івано-Франківської області”.

Дане питання внесено президією обласної ради.

Проект рішення номер 1 – в окремій брошурі.

Доповідає голова постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин Приймак Іван Васильович.

Проект рішення напрацьовано та рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради постійною комісією обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин.

Прошу, Іване Васильовичу.

І.Приймак. Шановні колеги-депутати! На основі звернення Ради сільськогосподарських товаровиробників області до обласної ради комісія обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин розглянула дане звернення, напрацювавши його, і воно вилилось у звернення до Прем’єр-міністра України, Міністра інфраструктури та голови правління АТ “Укрзалізниця”.

Суть проблеми виникла в тому, що у жовтні 2018 року керівництво “Укрзалізниці”
прийняло реформаторське рішення щодо відвантаження зерна з тих станцій, які мають можливість формувати маршрути.

З території України таких станцій виявилось 69, всі вони, більшість – це Одеська область, Одеська залізниця або Південно-західна залізниця, що й так знаходяться в абсолютній близькості до портових терміналів, а також до переробних підприємств на території України.

Івано-Франківська область та Івано-Франківська дирекція залізничних перевезень знаходиться на віддалі до портових терміналів, а також основних місць переробки за 1000-1100 км, і перевезення залізничним транспортом для сільськогосподарських товаровиробників є безаль­тернативними.

Автомобільний транспорт, який перевозить на такі великі відстані вантажі,  21 тонну, є абсолютно нерентабельним і призводить до… фактично до натурального ведення сільськогосподарського виробництва.

Тому в четвертому кварталі фактично було поставлено абсолютно мізерну кількість вагонів-зерновозів у зв’язку з таким рішенням, або якщо перефразувати його в іншу площину, то півтора вагона на добу. І відбувся фактично колапс, який, можна сказати, є по сьогоднішній день. А сьогодні Херсонщина вже починає сіяти. А у нас сільськогосподарські підприємства деякі не продали навіть 20 відс. сільськогосподарської продукції, яка вже є навіть неактуальна для покупців. Це ріпак, пшениця, внутрішній ринок насичений, експортуванням вже цих
продуктів ніхто не цікавиться.

На основі розроблення ще виникли інші проблеми, які є взагалі в Україні, а також інші проблеми, які відносяться до нашої області. Так, на карті залізниць, фактично ціла Івано-Франківська область попала у розряд чи категорію такої області, якою є область з малоінтенсивним рухом, і під час реформування залізниці є пропозиція про закриття 9 станцій.

Обласна державна адміністрація не погоджує таке закриття, але ми маємо всі розуміти, до чого воно приведе. Фактично біля кожної вантажної станції, а це населення, яке там проживає, в межах 40-50 тисяч жителів нашого краю, що становить 400 тис. взагалі по області, ми в майбутньому перекриваємо їм можливість та шлях до розвитку.

Такі рішення “Укрзалізниці”, я думаю, є неприпустимими… тим більше, що на території Івано-Франківської області фактично немає жодного кілометра електрифікованих ліній на 1500 км таких шляхів. Навіть при недавньому розподілі тепловозів “Дженерал електрікс” з 30, які прийшли, чи приходять в Україну, Львівська регіональна філія не отримає жодного.

І це десь дискримінує, я думаю, як нашу територію, так і наші відділення залізниць, так і цілу Львівську залізницю.

Тепер по суті, по зверненню.

“Прем’єр-міністру України Володимиру Гройсману, Міністру інфраструктури України В. Омеляну, Голові правління АТ “Укрзалізниця” п. Є. Кравцову.

Звернення.

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, занепокоєні ситуацією, що склалася з організацією вантажних залізничних перевезень сільськогосподарської продукції АТ “Укрзалізниця” та намірів закриття окремих станцій на території Івано-Франківської області.

Для аграрних товаровиробників нашої області, зважаючи на віддаленість до місць організації експортування чи переробки продукції, єдиним рентабельним видом транспортування є залізничні перевезення.

Оскільки базова ціна сільськогосподарської продукції формується на підставі цін у портах України, то виробники з наближених до портових зон регіонів мають суттєві преференції, адже логістичні витрати у них відсутні (чи наближені до нульових).

Рекордний урожай 2018 року, зібраний в доволі складних погодних умовах, прикарпатські аграрії змушені продавати без економічної вигоди за демпінговими цінами, позбавивши господарства фінансового ресурсу для проведення весняно-польових робіт 2019 року. Втрачена вигода вимірюється сотнями мільйонів гривень.

Рішення менеджменту АТ “Укрзалізниця” щодо першочергового відвантаження зерна зі станцій, що мають можливість формувати маршрути, є безумовно реформаторським та економічно обґрунтованим для державної компанії. Але, водночас, не слід забувати і працювати над модернізацією тих станцій, зокрема Івано-Франківської дирекції залізничних перевезень регіональної філії “Львівська залізниця” АТ “Укрзалізниця”, які знаходяться за тисячу кілометрів від місць продажу зерна чи його переробки та мають можливість на сьогодні формувати тільки ступінчасті маршрути.

Незважаючи на постійні замовлення вагонів під завантаження зернових, у четвертому кварталі 2018 року АТ “Укрзалізниця” подало тільки 147 одиниць, що становить 7 відсотків від необхідності, або 1,5 вагона на добу по станції “Городенка-завод”, перетворюючи її у нерентабельну.

За чотири місяці до жнив 2019 року десятки тисяч тон зерна очікують відвантаження. Внаслідок управлінської діяльності АТ “Укрзалізниця” окремі господарства Івано-Франківщини опинилися в форс-мажорних обставинах, оскільки продали тільки 20 відсотків урожаю, причому за демпінговими цінами, та понесли величезні матеріальні збитки через вчасно невиконані податкові та договірні зобов’язання, зірвані виплати банківських кредитів, а також через відсутність обігових коштів для ведення весняно-польових робіт.

Незважаючи на часті зміни керівництва АТ “Укрзалізниця”, невирішеними залишаються латентні проблеми цієї структури: корупція та крадіжки частини вантажів, відсутність прозорого розподілу рухомого складу, підняття тарифів без покращення якості обслуговування. Все це безумовно впливає на собівартість транспортованих вантажів, в тому числі сільськогосподарської продукції.

На сьогодні Івано-Франківська дирекція залізничних перевезень регіональної філії “Львівська залізниця” АТ “Укрзалізниця” вимушена експлуатувати для залізничних перевезень спадщину часів комуністичного минулого, з відсталою інфраструктурою та малоінтенсивним рухом, де мережа залізничних шляхів протяжністю 1500 км не має жодного кілометра електрифікації (при 47 відсотках електрифікації залізничних колій по Україні). Розцінюємо як недалекоглядні плани АТ “Укрзалізниця” щодо закриття 9 станцій Івано-Франківської дирекції без згоди на такі дії місцевих громад. В області, де проживає понад 1 мільйон 382 тисячі громадян, працюють сотні підприємств, такі закриття не сприятимуть у майбутньому розвитку інших галузей народного господарства.

Звертаємось до Прем’єр-міністра України В. Гройсмана, Міністра інфраструктури України В. Омеляна, голови правління АТ “Укрзалізниця” Є. Кравцова, в межах повноважень, невідкладно:

– оптимізувати діяльність АТ “Укрзалізниця” в частині вантажних перевезень зерна врожаю 2018 року та розробити план заходів на 2019-2020 маркетинговий рік для Івано-Франківської області;

– проводити заходи з модернізації основних вантажних станцій “Городенка-завод” та “Рогатин” регіональної філії “Львівська залізниця” для руху маршрутних перевезень сільськогосподарської продукції, зокрема зернових;

– розробити державну програму спорудження в Івано-Франківській області електрифікованих залізничних шляхів, з включенням їх до мережі електрифікованих залізниць України;

– напрацювати комплексну стратегію реформування галузі залізничних перевезень в Україні, яка б передбачала лібералізацію нормативно-правової бази відповідно до сучасних ринкових умов”.

Питання втрат сотень мільйонів гривень є дійсно, виходить навіть тільки з простих речей. Івано-Франківська область з 800 тис. тонн зерна 300 тис…

В.Гладій. Дякую, Іване Васильовичу. Повністю використали свій час.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Є. Прошу записатись.

Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Пане голово, я хочу вас запитати про те, що було на комісії.

Ми думали дати оцінку роботи “Укрзалізниці”, зокрема у нас був представник “Укрзалізниці”, який взагалі не володів українською мовою і не зміг виступити.

Я хочу звернути увагу депутатів, що представник від “Укрзалізниці”, він працює в державній структурі, заповнює декларацію відповідно до всіх законів, не володіє абсолютно українською мовою, більше того, з’ясувалось, що він сам родом з Росії, там має квартиру.

От я хочу запитати, чи ми в цьому зверненні все-таки будемо давати оцінку роботі “Укрзалізниці” чи не будемо? Дякую.

І.Приймак. Постійна комісія обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин визначили одним із пунктів як незадовільну роботу логістичного центру “Укрзалізниці”.

Дійсно, коли ми проводили дане засідання, то ті представники “Укрзалізниці”, які були у нас на засіданні комісії, вони виглядали настільки дивними і незрозумілими, що, здавалось, їх нічого не візьме, тобто, як залізобетонна стіна з іншої сторони переговорів.

Я думаю, що колеги-депутати в цьому якраз і виступлять, у своїх виступах скажуть вже більш конкретніше по даному питанню.

В.Гладій. Богдан Миколайович Станіславський, прошу.

Б.Станіславський – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Пане голово комісії! Ваш округ, з якого ви обирались, знаходиться на березі р.Дністер. Чи не розглядаєте ви можливість, щоб Дністер був судохідний? Ми знаємо, що нижче є Заліщики, де розчищають, углубляють дно берега. Ми знаємо, що уряд виділив за минулий рік більше 0,5 млрд.грн. на техніко-економічне обгрунтування, чи можливо будувати ГЕС, чи не можливо. А чому б не розглянути можливість, щоб можна було вантажі, зокрема сільськогосподарські, переправляти водним транспортом, адже це є самий дешевий вид транспорту?

І.Приймак. Колись, дуже-дуже давно, я пригадую, як розчищались русла Дністра. Але на сьогоднішній день я точно знаю, що є у Городенківському районі порт “Раковець”, де є судно, яке має по фарватеру 40 см й інколи сідає на міль. Тому така картина. Якщо загрузити хоча би 100 тонн зерна, то напевно, воно там й залишиться.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Дякую. Іване Васильовичу, прошу, сідайте.

Шановні колеги! Чи є бажаючі виступити в обговоренні даного питання порядку денного?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Є. Прошу записатись.

Михайло Михайлович Королик, прошу.

М.Королик – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Хочу сказати, шановні колеги, що ми однозначно будемо в повному складі підтримувати дане питання. Воно є надзвичайно важливе й актуальне, але прикро те, що у нас в цій галузі вже декілька років підряд є проблема. То у нас керують одні, то керують інші представники різних закордонних діаспор, то з Польщі, то ще звідкісь, вони отримують колосальні заробітні плати, але, на жаль, я як користувач активний “Укразлізниці” в плані тільки того, як перевезення мене як громадянина України, вкрай незадоволений тим, що послуги насправді абсолютно не покращились. Так було куплено кілька нових вагонів, але здебільшого ціна не відповідає тій якості тих послуг, які вони надають.

Що стосується даного питання, воно взагалі є надзвичайно актуальним ще з тої позиції, що ми всі розповідаємо про те, що повинні допомагати в розвитку сільського господарства, ми повинні робити ставку на дрібні та середні… на дрібного та середнього виробника, а станом на сьогоднішній день такі дії “Укрзалізниці”, яка не може впоратись з об’ємами даних робіт і допомогти відвантажити зерно, то фактично “кладемо на коліна” нашого товаровиробника, тому що він не встигає виконувати поставки, він не встигає виконувати свої фінансові зобов’язання, чим саме руйнується фактично приватна справа тої чи іншої особи, того чи іншого товариства.

Тому сподіваємось, що після нашого звернення будуть зроблені висновки. Хоча, як на мене, влада зацікавлена в тому, щоби тут не було жодних гальм, адже чим більші будуть обороти, чим краще буде в цьому напрямку працюватись, тим більше буде наповнюватись бюджет. Воно все взаємопов’язано.

А зараз складається враження, що штучно руйнується сільське господарство. Дякую.

В.Гладій. Святослав Ігорович Никорович.

С.Никорович – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Спеціально для стенограми і для Служби безпеки України.

Те, що у нас відбулося на комісії, те, що говорить колега, я вважаю, що справді “Укрзалізниця” займається саботажем. Якщо особливо користуватись послугами плацкарту або ще якимись іншими послугами, то зрозуміло, що ми відстали від усіх країн світу, мабуть, від Африки теж.

Тому саме для Служби безпеки я хочу ще раз нагадати про керівника центру логістики Жадкова Віктора Олексійовича, Олександровича, перепрошую, який не володіє абсолютно українською мовою, який має житло у Москві, який, на мою думку, в Західній Україні руйнує логістику і руйнує сільське господарство. Тому я прошу Службу безпеки перевірити, чи ця людина може займати таку посаду, і чи ця людина працює на Україну чи проти України.

Дякую за увагу.

В.Гладій. Петро Васильович Книшук.

П.Книшук. Шановна президіє, шановні колеги-депутати, присутні в залі!

Вже стало модно у нас все закривати. А коли ми будемо відкривати?

Фракція “Батьківщина” однозначно підтримує рішення про підтримку цього звернення. Звернення – актуальне.

До чого це веде? В той момент, коли аграріям найбільше потрібно коштів, коли наступають скоро весняно-польові роботи, ми паралізовані, не можемо реалізувати свою продукцію і таким чином не маємо коштів.

Все це веде до банкрутства наших сільськогосподарських підприємств, все це веде до втрати робочих місць, відповідно до несплати податків, а аграрії сплачують значну кількість податків у нашій області. Тільки наші підприємства сплачують в області 11 млн.грн. податків для наших місцевих бюджетів.

Тому прошу підтримати це рішення. Прошу вас, Олеже Романовичу, також включитись в роботу по цьому питанню і допомогти аграріям Прикарпаття. Дякую.

В.Гладій. Василь Борисович Попович.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Є дві пропозиції. Перша пропозиція – це аби все-таки “Укрзалізниця” звернула увагу на Івано-Франківськ в плані тому, що їздять старі тепловози, які забруднюють фактично область і зокрема м.Івано-Франківськ, оскільки у центрі міста знаходиться ЖД-вокзал.

Тому є пропозиція додати це, щоби замінити тепловози на електровози у м.Івано-Франківську, в Івано-Франківській області, збудувати мережу, раз. Друге, привести у відповідність зарплату керівника “Укрзалізниці”, бо йому забагато, мені здається. Можливо, хтось має іншу думку. Дякую.

В.Гладій. Богдан Володимирович Тимофійчук.

Б.Тимофійчук. Шановні колеги! Фракція “УКРОП” повністю і в цілому об’ємі підтримує дане звернення. І хочу ще добавити як учасник цього виробничого процесу нашого сільськогосподарського товаровиробництва, що виростивши у 2018 році, я би сказав, найвищий, найбільший урожай зернових і технічних культур, це по звіту навіть видно, 804 і більше тисячі тонн, і врахувати те, що ми сьогодні продаємо нашу продукцію в середньому на 1 тис.грн. дешевше, ніж вона коштує у портових місцях, у порту Іллічівськ чи Одеса, то ми втрачаємо всього-на-всього 800 млн.грн., недобирає наш аграрний сектор, наш агровиробник на Івано-Франківщині. Якщо це поділити на 6, виділити ПДВ, то ми побачимо, що у нашу скарбницю прибутків ми не добираємо 130 з чимось мільйонів гривень. Це якщо би ми тільки продали сьогодні пшеницю, до прикладу, якщо вона у порту коштує 7 тис. 200 грн., то у нас вона 6 тис. 200 грн. Це тільки що подивився по інтернету розцінки. А плюс до цього врахувати, що залізна колія не подає нам вагони, то ми становимось економічно зовсім не привабливими. Цим користуються монополісти.

Хочу вам доповісти, що такі монополісти як “Oliari”, які переробляють ті… культури, такі, як “Вектор-М” у Чернівцях, викупивши переробний завод, вони просто над нами, я би сказав, іздіваються, вони свідомо занижують ринкову ціну, менше не буває, як тисячу гривень на одній тонні. Звідси ми просимо просто і допомоги в адміністрації області, і в податкових органів, щоби нас просто не “ставили на коліна”, і ми всі разом не втрачали оті доходи в бюджет, які так сьогодні нам потрібні.

Я вам навіть скажу, що от буквально пару днів назад просить податкова інспекція: допоможіть, будь ласка, бо ми не виконуємо план по ПДВ. Ми в цьому році план по ПДВ виконали на 2 млн. 800 тис.грн. В попередні роки – майже 5 млн.грн. Про що це говорить? Що він би може був і знову ж таки біля 5 млн.грн., але те, що в прошлому році тонна сої коштувала 13 тис.грн., на сьогодні, а сьогодні тільки 8 тис.грн., от і втрати наші, втрати нашого бюджету.

Тому, будь ласка, підтримуйте, тому що це є вкрай необхідне звернення, і дай Боже, щоб ця проблема розрішилась. Дякую.

В.Гладій. Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановні колеги-депутати! Я підтримую в цілому проблему, підняту в тексті звернення, і власне, дійсно, сільське господарство є однією з фундаментальних галузей нашої національної економіки. Але якщо ми ведемо мову про якісь наслідки, можливі висновки, про які хочемо, щоб були зроблені на рівні Міністерства, то я сумніваюсь, що вони будуть зроблені, виходячи з тексту звернення нашого. Тому що, як на мене, він занадто лояльний. І, зрештою, якщо відзначаємо про те, що наносяться збитки нашим сільгоспвиробникам, збитки державі через те, що рекордний врожай 2018 року зібраний і не може нормально доставлятись, то, очевидно, тут вже є поле роботи для правоохоронних органів.

Друге питання пов’язане з тим, що не розумію, чому у нашому тексті звернення жодного разу не вживаємо таке слово як некомпетентність самої управлінської структури, яка на сьогодні керує “Укрзалізницею”, адже й розуміємо ще й те, що тут получається некомпетентність помножена на безглузде витрачання державних коштів.

Ми багато піднімали питання заробітної плати пана Євгена Кравцова, так лише в цифрах зачитаю за минулий рік: січень – 529 тис.грн. заробітна плата, лютий – 2 млн. 321 тис.грн., березень – 1 млн. 205 тис.грн., квітень – 653 тис.грн., травень – 653 тис.грн., червень – 601 тис.грн., липень – 645 тис.грн., серпень – 745 тис.грн. і так далі.

Ну, шановні колеги, я не знаю, якщо така зарплата, на основі чого вона розраховується, посадові оклади, на основі чого встановлюються такі контракти, коли середньостатистична провідниця в “Укрзалізниці” получає мінімальну заробітну плату і змушена сьогодні виконувати план по продажу чаю, який якщо вона не виконує, змушена доставляти ще свої гроші. Тому так і живемо.

На мою думку, висновків з цього не буде зроблено ніяких. Дякую.

В.Гладій. Дякую. Шановні колеги! Пропозицій до проекту рішення не було, були пропозиції до діяльності “Укрзалізниці”. Я правильно зрозумів? Чи є конкретні пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Є? Якщо є, тоді я проект рішення ставлю на голосування за основу. Прошу голосувати.

За – 72, проти – немає, утримались – немає, не голосували – 3: рішення прийнято.

Василь Борисович Попович, прошу, які у вас є конкретні пропозиції до проекту рішення?

В.Попович. Провести електрифікацію і заміну тепловозів на електровози в Івано-Франківській області і зокрема у м.Івано-Франківську.

В.Гладій. Василю Борисовичу, який абзац, яка сторінка?

В.Попович. Останній абзац, остання сторінка в тексті документа. Дякую.

В.Гладій. Дякую.

Ставлю пропозицію на голосування.

За – 57, проти – немає, утримались – немає, не голосували – 18: пропозиція прийнята.

Чи інші пропозиції є?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Шановні колеги! Прошу проголосувати за проект рішення в цілому з врахуванням пропозиції. Прошу голосувати.

За – 72, проти, утримались – немає, не голосували – 3: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку області за 2018 рік”.

Проект рішення номер 2 – в окремій брошурі.

Проект рішення розглянуто усіма постійними комісіями обласної ради, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Доповідає директор департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури обласної державної адміністрації Табанець Жанна Петрівна.

Ж.Табанець. Доброго дня, шановний Василю Івановичу, шановний Олеже Романовичу, шановні депутати та присутні!

Хочу підкреслити, що досягнути основних прогнозних показників, визначених програмою, нам вдалося завдяки спільним зусиллям як обласної державної адміністрації, так і депутатського корпусу обласної ради, органів місцевого самоврядування та підприємств, установ, організацій нашої області.

Те, що хочеться особливо відмітити сьогодні, за минулий рік, – це нарощення обсягів промислового виробництва на 10 відс., виробництва будівельної продукції – понад 5 відс., експортних та імпортних операцій – відповідно 48 та 43 відс., доходи місцевих бюджетів зросли на 16 відс.

Тобто, це саме ті показники, які визначають позитивну динаміку розвитку нашого краю.

Хочу зазначити, що на виконання даної програми у минулому році були спрямовані також заходи 84 регіональних цільових програм у відповідних галузях, з яких 63 були профінансовані з обласного бюджету на суму понад 500 млн.грн.

Слід зазначити, що зростання обсягів промислової продукції відбулося за рахунок нарощення виробництва та реалізації цілої низки інвестиційних проектів на таких підприємствах, як ПАТ “Івано-Франківськцемент”, ДП ВО “Карпати”, ТОВ “Карпатнафтохім”, компанія “Леоні”, ТОВ “Тайко електронікс Юкрейн Лімітед” та інших.

В минулому році продовжувався активний розвиток відновлювальної енергетики. Впродовж року введено в експлуатацію 10 сонячних електростанцій та першу вітрову електростанцію в нашій області.

Приємно також відзначити, що за підсумками рейтингу “Regional doing business 2018” область визнано однією з найкомфортніших серед регіонів України для створення і ведення бізнесу.

У 2018 році, як і в попередні роки, продовжувалась робота з ремонту доріг як державного, так і місцевого значення, на що за рахунок концентрації коштів різних джерел фінансування було спрямовано майже 800 млн.грн., з яких 512 млн.грн. – на дороги державного значення, 280 млн.грн. – на дороги місцевого значення, за рахунок чого відремонтовано 827 км доріг.

Велика увага приділяється також безпеці дорожнього руху. Івано-Франківщина – одна з шести областей України, яка прийматиме участь у пілотному проекті, що реалізується Міністерством інфраструктури України за рахунок бюджетних коштів, джерелом надходження яких є кошти Європейського Союзу, і його загальна вартість для нашої області складає 92 млн.грн.

В рамках реалізації проекту заплановані роботи з влаштування світлофорних об’єктів, освітлення аварійно-небезпечних ділянок та освітлення пішоходних переходів.

Загалом на розбудову інфраструктури області в минулому році за рахунок державного бюджету було спрямовано 506 млн.грн. Продовжувались роботи з будівництва, реконструкції та капітального ремонту 741 об’єкта соціально-культурної сфери, зокрема 243 закладів у сфері освіти, 133 закладів охорони здоров’я та 142 закладів сфери культури та спорту. Продовжувались заходи також і з покращення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я. Після проведених капітальних ремонтів розпочало роботу відділення екстреної медичної допомоги та операційного блоку хірургічного відділення Богородчанської ЦРЛ, приміщення операційної комунального закладу “Міський клінічний перинатальний центр”, відділення № 3 обласної психоневрологічної лікарні № 3, відкрито відділення екстреної медичної допомоги та кабінету з ангіографічним обладнанням у Коломийській ЦРЛ, сучасний кабінет комп’ютерної томографії в обласній дитячій клінічній лікарні.

Хочу зазначити, шановні депутати, що в минулому році лікувальні заклади області отримали 261 одиницю сучасного медичного обладнання на загальну суму понад 76 млн.грн., половина з яких була профінансована з обласного бюджету.

За кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам в області започатковано будівництво 26 амбулаторій та забезпечення їх транспортом.

Збережено позитивні тенденції в розвитку освіти. Розширено мережу закладів дошкільної освіти та додатково створено 1537 місць для дітей дошкільного віку.

В.Гладій. Жанно Петрівно, депутати висловлюють таку пропозицію, що у них матеріали є, на всіх комісіях обласної ради дане питання розглядалось, на президії розглядалось, є пропозиція перейти до запитань. Немає заперечень, шановні колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Дякую вам, Жанно Петрівно.

Ж.Табанець. Дякую.

В.Гладій. Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Є. Прошу записатись.

Василь Борисович Попович, прошу.

В.Попович. Пані Жанно, до вас таке запитання. Ви тут у своїй текстовій частині документа хвалитесь про те, що ДТЕК Ахмєтова збільшив… Бурштинська ТЕС видобуток електроенергії, я правильно зрозумів, так? Там є такі цифри у вас наведені.

А скажіть, будь ласка, яка динаміка в даному районі Галицькому і Бурштині захворювань на онко- та інші захворювання, які пов’язані з дихальними шляхами? Чи у вас є така статистика, і чи ви таке наводите? Якщо ні, то, будь ласка, дайте це для людей.

В.Гладій. Прошу, відповідь.

Ж.Табанець. Дякую, Василю Борисовичу. Я хочу зазначити, що Бурштинська ТЕС є однією з найбільших промислових підприємств в області і насправді це не хваління, це констатація факту, тому що насправді обсяг електроенергії, виробленої Бурштинською ТЕС, збільшується. Це, насамперед, робочі місця, це люди, це надходження платежів до бюджету. І разом з тим ми однозначно стверджуємо те, підтримуємо, що є такі великі промислові підприємства як Бурштинська ТЕС, “Карпатнафтохім”, вони відповідно несуть більшу відповідальність за охорону навколишнього природного середовища.

Згідно зі статистичними даними… я не маю, не володію сьогодні інформацією стосовно того, яка кількість людей… який стан здоров’я сьогодні і як впливають викиди, шкідливі викиди в атмосферу від роботи Бурштинської ТЕС на людей, загалом хочу зазначити, що за статистичною інформацією їх кількість з кожним роком зменшується. У 2017 році вона зменшилась на 5 відс., у 2018 році… у порівнянні з 2015 роком…

В.Гладій. Манолій Васильович Піцуряк, прошу.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Жанно Петрівно, щиро дякую за змістовну доповідь. Я би із задоволенням вас ще послухав 5 хвилин наступних, але депутати не захотіли, так що вибачайте.

У мене питання до вас, пропозиція. На комісії з питань охорони здоров’я розглядали питання в частині виплати заробітної плати… мінімальної зарплати, і як ми всі знаємо, є Закон “Про статус гірських населених пунктів”, і згідно з цим Законом передбачена доплата 25 відс. тим, хто працює, хто проживає в таких населених пунктах.

Я думаю, що до наступної сесії ми поставимо питання про звернення до органів влади вищого рівня, це КабМін, Верховна Рада, внесення змін, щоб люди, які отримують мінімальну заробітну плату, могли отримувати за статус гірських вище мінімальної зарплати. Тому що сьогодні рівняється: людина має мінімальну заробітну плату, чи вона має гірські, чи не має, вона цим не користується. На наступній сесії ми розглянемо. Дякую.

В.Гладій. Прошу, відповідь.

Ж.Табанець. Дякую, Манолію Васильовичу. Насправді, питання розвитку гірських територій є надзвичайно актуальним як на державному, так і на місцевому рівнях. В області працює робоча група по розробці концепції розвитку гірських територій, яку очолює Олександр Максимович Сич. І хочу сказати, що ми опрацюємо і внесемо пропозиції щодо цієї концепції.

В.Гладій. Михайло Степанович Іваночко.

М.Іваночко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Я би хотів спитати в контексті цих 9 відс. вироблення більше електроенергії, а також ви говорите, що так само і нафти більше добувається, і газу. Але у мене питання таке. На вашу думку, що від цього мають українці? Що мають олігархи, то я знаю: збільшились на
мільярд Ахмєтов, Коломойський збільшує свої доходи стабільно. А що мають з цього українці? Як ви плануєте і вважаєте, чи українці будуть мати меншу ціну на електроенергію, меншу ціну на газ? Ви звітуєте, але при тому, що українці від цього толку ніякого не мають. Користь для України і для українців взагалі, на вашу думку?

В.Гладій. Прошу.

Ж.Табанець. Мешканці нашого краю від роботи промислових підприємств, не тільки цих, які ви озвучили, а загалом мають, насамперед, робочі місця, мають заробітну плату, на превеликий жаль, не завжди задоволені, якою є вона, мають надходження платежів до бюджетів місцевих рівнів, за рахунок чого ми можемо робити дороги, ремонтувати наші школи, садочки та інші заклади соціальної сфери.

В.Гладій. Дякую, Жанно Петрівно. Прошу сідати.

Чи є бажаючі, колеги, виступити в обговоренні даного питання? Є. Прошу записатись.

Михайло Степанович Іваночко.

М.Іваночко. Шановне товариство! Шановні жителі Прикарпаття! Хотів би звернутись до вас і до вас, шановні депутати, стосовно цього плану соціально-економічного розвитку за 2018 рік, а також слідуюче питання буде на 2019 рік.

Хочу звернути увагу, що половина цієї книжечки, цієї брошурки написано слово в слово, що й було в минулому році. І повертаючись до того питання, яке я задавав, хочу сказати: так, Ахмєтов, Коломойський та інші олігархи, які збагачуються “на горбі українців”, збагачуються, а українці від того ніякого толку не мають.

Робочі місця, на яких вони працюють, заробляють той мізер і ще додатково платять ті самі податки, скажімо, як військовий, платять однаково разом з олігархами. Тому, товариство, ось ця “фількіна грамота”, яка у мене в руках, вона – чергове “окозамилювання”.

Чому я так говорю? В минулому році я задавав одне питання разом голові Служби автомобільних доріг, голові “Облавтодору”, голові ОДА, коли відремонтують дороги, які були заплановані в минулому році згідно з договорами у Надвірнянському районі. А саме мене цікавила дорога Делятин – Раківчик. Всі “бились в груди” у 2017 році перед виборами в ОТГ: все, ми в цьому році зробимо, зробимо проект і відремонтуємо вам міст. Але, на превеликий жаль, зараз вже проїхати по тій дорозі майже неможливо.

Тому ця вся писанина в цих книжках – це чергове “окозамилювання”, прикриваючись різними гаслами і різними подіями, які робляться в державі.

Тому, товариство, я би хотів ще раз наголосити, звертаючись до вас: добре думайте, що витворяє ця влада. Дякую.

В.Гладій. Михайло Михайлович Королик.

М.Королик – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Дякую, Жанно Петрівно, за доповідь. Те, що я хочу сказати, стосується, перш за все, все ж таки голови облдержадміністрації Олега Романовича Гончарука.

Шановний Олеже Романовичу! Ми бачимо у наших матеріалах, що минулого року були значні кошти залучені на ремонт наших доріг, а саме 791 млн.грн., але поряд з цим ми бачимо, що на дорожню розмітку та тротуари були виділені, мабуть, у порівнянні маленькі кошти, що у свою чергу призводить до аварійності на дорогах та до того, що… смертності на дорогах. Адже на сьогоднішній день через те, що не облаштовані тротуари, там, де зроблено хороше, якісне дорожнє покриття, а ми розуміємо, що воно у свою чергу призводить до того, що автомобілі рухаються з певною швидкістю, воно збільшує ризик для наших мешканців області.

Також та ж сама дорожня розмітка, яка не коштує великі гроші, але вона є надзвичайно важлива як і для власників автомобілів, так і для тих людей, які користуються нашими шляхами. Адже дуже часто стається біда якраз саме на переходах через те, що там немає розмітки, і потім немає значення, чи власник автомобіля винен, чи людина, яка переходить дорогу. Але зменшення аварійності на дорогах та зменшення смертності на дорогах можна упередити, якщо вкладати також гроші у розмітку та тротуари. Адже 2 км 100 м тротуарів для нашої області на цілий рік – це дуже маленьке число.

Тому зверніть, будь ласка, на це увагу і дайте вказівку, будь ласка, дорожникам, щоб все ж таки у 2019 році ми подбали також про пішоходів та автомобілістів наших за допомогою розмітки та тротуарів, встановлення. Дякую.

В.Гладій. Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановний Василю Івановичу, шановні колеги-депутати, шановні мешканці Івано-Франківської області!

Ми прослухали про стан виконання плану соціально-економічного розвитку області за 2018 рік. Я очолюю постійну комісію з питань охорони здоров’я та соціальної політики, я – професійний медик, я, напевно, зупинюся на тих питаннях, які мене найбільше турбують.

По охороні здоров’я. В минулому році, ми всі знаємо, почався перший етап медичної реформи, реформа первинної медико-санітарної допомоги в частині переведення наших амбулаторій, всіх лікарів, які надають первинну медичну допомогу, створені комунальні некомерційні підприємства. Практично з 1 січня медицина первинна увійшла в іншу, в інший статус, вона зараз має певні свої особливості.

Чи отримали ми те, що очікували? Я думаю, що на першому етапі ще зарано говорити, бо сьогодні влада тільки говорить те, що лікар отримав зарплату 15, 17, 20 тис.грн., а коли зустрічаються в колективах медиків, вони не розуміють, де і які лікарі отримують.

Так, в певних закладах така ситуація є. Але, колеги, я звертаюся до тих, хто нас слухає. Не тіштеся тими коштами, адже той, хто отримував 20 тис.грн. за рахунок тих, кого звільнили з роботи. Тому що по цій реформі величезна кількість працівників і ФАПів, і амбулаторій треба скоротити, оскільки, як каже влада, вони є сьогодні лишніми.

Ну, переживемо квартал-два, а потім побачимо, але сьогодні мені, як професійному медику і керівнику, як лікарю, який пропрацював на первинці, я дуже бачу багато проблем, як всередині первинної ланки, як в тому, як співпрацює первинна ланка з вторинною ланкою, і в тому, що люди сьогодні ще не розуміють, чому, приходячи в поліклініку, їх посилають чи туди, чи туди, не розуміють цієї ситуації. Але час покаже. На сьогодні ще тішитись немає чим.

Тому я звертаюся до мешканців області, до медичних працівників: якщо є проблемні питання, будь ласка, надсилайте в департамент охорони здоров’я, постійну комісію обласної ради, будемо опрацьовувати і в межах розумного будемо вирішувати.

Наступне питання. Минулого року, пам’ятаєте, ми дуже багато сесій, по-моєму, 5 сесій розглядали питання заборгованої зарплати. Ми ввійшли у 2019 рік і практично в тих районах, де була заборгована зарплата, зарплата залишається. І я би сьогодні хотів, щоб ми системно вирішували. Звертаюся до департаменту фінансів, голово обласної адміністрації, до вас, щоб ми не говорили тільки: скоротіть, звільніть, нас забагато є, а системно вирішували питання, і в цьому році наперед думали, щоб не допустити тих заборгованостей по зарплаті, які ми мали в минулому році. Щиро дякую.

В.Гладій. Попович Василь Борисович.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. У вигляді відповіді я би декілька слів хотів сказати про те, яку ми область все-таки будуємо. Чи це наша візитівка “Туристичний край”, і ми говоримо, що у нас дуже гарні Карпати і Дністровський каньйон, і ми запрошуємо туристів, ми хочемо, щоб сюди більше приїжджало людей відпочивати, і за рахунок цього наша економічна ситуація буде покращуватись в області, чи ми говоримо, що ми промисловий край? Бо цифри свідчать про те, що за рахунок Бурштинської ТЕС ми сьогодні на другому чи на третьому місці по рейтингу забрудненості по областях. І це дуже негативний фактор.

Тому я, знаєте, вчора їздив в Галицький район, і коли ти виїжджаєш з-за Галича і дивишся уверх на небо, ти бачиш стовп диму. І це моторошне явище, як на мене. Тому що пані Жанна сказала, можливо, вона обмовилась, що динаміка онкозахворювань спадає в області. Я дуже глибоко в цьому як би сумніваюся, якщо чесно. Тому десь прошу, якщо десь є пан Микола Стовбан, можливо, це як доручення протокольне, щоб дати розріз по районах по стану онкозахворюваності і дихальних шляхах.

Ось карта області і ми побачимо динаміку: впливає, не впливає, можливо, закцентувати увагу… Кажуть місцеві мешканці, що вдень ще включають фільтри на Бурштинській ТЕС, а вночі їх виключають з метою економії, і падає чорний сніг насправді у людей на хати, на подвір’я і все решту.

Тому, шановні друзі, задумаймося над тим, адже ми найвищий орган місцевого самоврядування: яку ми область будуємо – чи екологічно чисту, туристичну, чи ми будуємо промислову область і дальше майбутнє наших дітей. Дякую.

В.Гладій. Дякую. Миколо Петровичу, протокольне доручення вам підготувати інформацію на друге пленарне засідання в розрізі адміністративно-територіальних одиниць нашої області щодо онкозахворювань для всіх депутатів обласної ради. Дякую.

Шановні колеги! Під час обговорення пропозицій до проекту рішення від депутатів не поступило, тому пропоную на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу голосувати.

За – 65, проти, утримались – немає, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про програму соціально-економічного та культурного розвитку області на 2019 рік”.

Проект рішення номер 3 – в окремій брошурі.

Проект рішення розглянуто усіма постійними комісіями обласної ради, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Доповідає директор департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури обласної державної адміністрації Табанець Жанна Петрівна.

Прошу.

Ж.Табанець. Шановні депутати! Пропоную на ваш розгляд проект програми соціально-економічного та культурного розвитку нашої області на 2019 рік.

Даний проект розроблений за участі та на основі пропозицій структурних підрозділів обласної державної адміністрації, районних державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування та об’єднаних територіальних громад.

Хочу підкреслити, програма підготовлена на основі аналізу розвитку області за попередній період та визначає основні цілі, пріоритети та завдання, а також прогнозні показники на цей рік, спрямовані як на розвиток економіки, так і соціальної сфери нашого краю.

Хочу підкреслити, що на її виконання спрямовані також 79 діючих регіональних цільових програм, на які в обласному бюджеті на цей рік передбачено удвічі більше коштів, ніж у минулому році. Крім того, на 18 млн.грн. в порівнянні з минулим роком збільшиться бюджет розвитку нашої області і становитиме 60 млн.грн.

Хочу зазначити, що в цьому році очікується також і збільшення фінансових ресурсів з державного бюджету. Мова йде про можливість реалізації проектів за рахунок коштів Державного регіонального фонду… коштів Державного фонду регіонального розвитку, що за очікуваними даними складе 312 млн.грн., що на 50 млн.грн. більше, субвенції місцевим бюджетам на утримання та ремонт доріг місцевого значення – в сумі 348 млн.грн., а це на 68 млн.грн. більше. А також очікується збільшення коштів інфраструктурної субвенції на 13 млн.грн. для наших об’єднаних територіальних громад.

Хочу акцентувати вашу увагу, шановні депутати, на основних напрямках соціально-економічного розвитку нашої області та тих проблемних питаннях, які ми спільно з вами будемо вирішувати в цьому році, що відповідно визначено й програмою.

Коротко озвучу. Це розвиток реального сектора економіки з високою доданою вартістю за рахунок залучення як внутрішнього, так і зовнішнього інвестора, продовження реформи децентралізації, ремонт доріг не тільки державного, але й місцевого значення, добудова капітальних та поточних ремонтів об’єктів соціальної інфраструктури, продовження впровадження освітньої та медичної реформи. Особлива увага також приділятиметься соціально незахищеним верствам населення та учасникам антитерористичної операції і членам їх сімей.

Хочу зазначити, що проект даної програми розміщений на офіційних сайтах обласної державної адміністрації, обласної ради, тож прошу вас, шановні депутати, підтримати даний проект рішення.

В.Гладій. Дякую, Жанно Петрівно.

Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача? Є? Прошу записатись.

Володимир Васильович Кифорук.

В.Кифорук. Шановна Жанно Петрівно! З великою повагою і щиро, скажіть, будь ласка, чи закладено… У минулому році… у мене зараз проходить в інфекційній лікарні перевірка по лінії МНС. Мене подадуть знову в прокуратуру, так як подали Тисменицького головного лікаря, за невиділені кошти і непроведені роботи, і це кожного керівника, по обробці вогнетривкими розчинами дахових… дахів та споруд.

Минулого року ми виділили сесійно, пам’ятаю, 800 тис.грн. на цей рік. По-перше, чи передбачені ці кошти? Як вони підуть? Це, правда, десята доля від потреби для обласних установ, для обласних, наголошую. У нас 42 установи. Це питання, очевидно, переплітається з департаментом охорони здоров’я, але це перше.

І друге питання. 1 травня нас відключать від газу. Чи виділені гроші на придбання модемів цих систем і так далі для бюджетних установ, зокрема закладів охорони здоров’я в цьому році?

В.Гладій. Дякую. Жанно Петрівно, ви готові відповісти на це питання?

Ж.Табанець. Я, якщо дозволите, Василю Івановичу, на друге питання, на другу частинку питання стосовно модемів.

Ви прекрасно знаєте, що всі бюджетні установи, як й інші суб’єкти господарювання, зобов’язані… кінцевий термін встановлення виносних приладів обліку газу є 1 травня. Кошти на такі цілі повинні бути передбачені в місцевих бюджетах… у відповідних бюджетних установах.

Те, що стосується питання оброблення протипожежної безпеки, я прошу дозволити Василю Івановичу скерувати…

В.Гладій. Миколо Петровичу, прошу, до мікрофону. Миколо Петровичу, прошу до мікрофону в залі, дайте відповідь на питання, що стосується протипожежної безпеки. Прошу, Миколо Петровичу.

М.Стовбан. Доброго дня всім! Шановна президіє, шановний доповідачу! Значить, відповідь на дане запитання.

В.Гладій. Ближче до мікрофону.

М.Стовбан. Обласна програма прийнята у 2018 році. Там є паспорт програми, який дозволяє фінансувати. Ми будемо звертатись, департамент охорони здоров’я, до всіх відповідних профільних комісій щодо виділення цих коштів на другий квартал 2019 року. Тому що в першому кварталі в програмі закладено нуль гривень.

В.Гладій. Дякую. Сідайте.

Піцуряк Манолій Васильович, прошу.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Жанно Петрівно, я почну з таких слів: нація, яка не пам’ятає минулого, не має майбутнього.

В контексті. Ми робимо план соціально-економічного розвитку. Чи завжди враховуються питання, які були в попередні роки висловлені депутатами?

Користуючись тими 35 секундами, які я маю, я хочу оформити офіційне звернення до голови Івано-Франківської обласної адміністрації Олега Романовича Гончарука.

Олеже Романовичу! Солотвинська школа, третій… завершальний комплекс, третій корпус. Два роки назад ми тут обіцяли, депутат Ткач, колишній голова адміністрації, ви, доручили заступнику, що на наступний рік вона буде здана. Я не бачу того об’єкта.

Шановний Олеже Романовичу! Вишукайте всі можливості і в цьому році, щоб ми здали Солотвинську школу, бо 16 років працює вона без, як кажуть, без дозволу, спортзал, інше.

В.Гладій. Прошу відповідь, Жанно Петрівно.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Не потребує відповіді. Дякую. Сідайте.

Шановні колеги! Чи є бажаючі виступити в обговоренні даного питання порядку денного?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Є? Прошу записатись.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановний Василю Івановичу, шановні колеги-депутати! Ми розглядаємо план соціально-економічного розвитку. І ви знаєте, наступне питання буде розподіл коштів, ще наступне питання – ще розподіл коштів, і те, що я в запитанні так коротко говорив, я би хотів, щоб ті наші питання, які ми піднімаємо протягом своєї каденції, до завершення каденції хоч частково вирішувались.

Питання Солотвинської школи я розпочав оформляти зверненням, я розпочав ще у 2002 році, тоді це перший депутатський запит мій був. Перше моє звернення до голови обласної державної адміністрації, і в кабінеті питання вирішувалось 27 вересня.

Сьогодні 2019 рік і школа не здана. Громада своїми силами зуміла зробити спортивне поле, футбольне поле, дуже важко було робити, а діти займаються в спортивному залі, діти… є харчоблок, який не зданий, є актовий зал, який не зданий, і воно потребує вже завершення.

Ви знаєте, я думаю, що з усіх джерел: і районного, і обласного, і державного бюджету ми можемо вишукати кошти і вирішити дане питання.

Питання по дорогах. Скільки у мене… два дні назад я курсантів… показував місцевість, показував медичну допомогу на території Солотвинського куща. Ви знаєте, проїзд на
Монастирчани, дорога Надвірна – Креховичі, на Бабче, на Маняву – це непроїзні дороги. Будь ласка, зверніть увагу, і ті, хто планує, і в плані соціально-економічного розвитку включити ті питання завершення ремонту даних доріг.

Питання берегоукріплення. Ви знаєте, ми розподіляємо екологічні кошти, і депутати такими мізерними сумами стараються щось зробити.

Я думаю, що це питання влади, це питання державного бюджету, і річки, які у нас є, вони повинні за рахунок тих… це є водгоспи, вони повинні робити від верху донизу, і берегоукріплення має бути зроблено.

Питання заробітної плати. Я не просто піднімав питання, не просто говорив про інші питання, картина в принципі аналогічна, як у минулому році. 6-8 районів області знову не мають зарплати.

Коли сьогодні нам чиновники кажуть: ви скорочуйте за рахунок видатків інших. Тобто, харчування, медикаментів, іншого утримання ставте на зарплату. Колеги, чиновники, нічого не зробимо, адже навіть поставивши всі кошти на зарплату, нам вистачить на 9-10 місячних фонди. Питання закриття лікувальних закладів, питання скорочення, питання викидання людей на вулицю – це не є перспективою. Тому реально думаймо і думаймо про те, що майбутні покоління також потребують медичної допомоги, майбутні покоління потребують освітньої допомоги, тобто, освіти, і думаймо за майбутнє. Дякую.

В.Гладій. Карп Галина Василівна.

Г.Карп. Доброго дня, шановні колеги! Хочу ще раз наголосити, що у 2018 році закладена стійка економічна база для розвитку нашої області, у 2019 році. Це зокрема, як сказала Жанна Петрівна, друге місце серед регіонів по обсягу промислової продукції, це друге місце в Україні по комфорту ведення бізнесу. І це завдяки всім працівникам економічного сектору нашої області, тому варто їм за це подякувати, оскільки від цього залежить планове виробництво всієї промислової продукції в нашій області, а це і доходи бюджетів.

Як вже було сказано сьогодні, ми будемо слідуючим питанням розподіляти бюджет розвитку – 60 млн.грн. Я пригадую, ще декілька років назад це було 20 млн.грн. Тобто, все це додаткові доходи для наших бюджетів.

Дуже змістовно і дуже суттєво виписана програма 2019 року. Хочу подякувати всьому економічному блоку як обласної державної адміністрації, так і обласної ради, нам є над чим працювати. Дякую.

В.Гладій. Дякую.

Дзеса Остап Васильович.

О.Дзеса. Шановні колеги! Наряду з основним фінансовим документом – бюджетом області на 2019 рік – план соціально-економічного розвитку на 2019 рік являється дороговказом нашого краю, нашої області у 2019 році. Я як голова комісії з питань соціально-економічного розвитку, мої колеги, ми дуже ретельно опрацювали план соціально-економічного розвитку, і також абсолютно підтримуємо свою колегу, що виписаний нормально, виписано абсолютно реально, і я би навіть дещо сказав, що мене здивувало, що за два місяці до президентських виборів абсолютно не замітно якихось таких популістських тверджень у цьому документі. Це дуже важливо.

Наступне, що би я сказав, на що я би звернув увагу, що досить ретельно ми зараз, в цьому році, вже розпочали і в минулому році, підходимо до фінансування, до передбачення фінансування наших обласних програм.

Ви всі пам’ятаєте, що ми по-різному ставились до фінансування програм, яких у нас десь завжди більше 60 в області, ми приймаємо на сесіях, зараз, минулий рік і на цей рік передбачено фінансування таких програм. Тому я вважаю, що за цей документ, звичайно, потрібно голосувати абсолютно і більшістю голосів. Дякую.

В.Гладій. Дякую. Шановні депутати! Під час обговорення пропозицій від депутатів до проекту рішення не поступило. Тому ставлю даний проект рішення на голосування за основу і в цілому. Прошу.

За – 66, проти, утримались – немає, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про розподіл коштів бюджету розвитку обласного бюджету на 2019 рік”.

Проект рішення номер 4 – в окремій брошурі.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, з питань бюджету, фінансів та податків і з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства. Всі три комісії рекомендували до розгляду на сесії обласної ради.

Доповідає директор департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури обласної державної адміністрації Володимир Степанович Рачкевич. Прошу.

В.Рачкевич. Шановна президіє, шановні депутати! На ваш розгляд вноситься проект рішення обласної ради “Про розподіл коштів бюджету розвитку обласного бюджету на 2019 рік”.

Проектом рішення передбачено пооб’єктний розподіл коштів бюджету розвитку обласного бюджету на 2019 рік в сумі 60 млн.грн. Зокрема, на об’єкти, де головним розпорядником коштів є департамент будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури облдержадміністрації, в цілому передбачено 32 млн. 481 тис.грн., в тому числі для департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури облдержадміністрації – 1 млн.грн., для управління капітального будівництва в Івано-Франківській області – 31 млн. 231 тис.грн., і для державного підприємства “Дороги Прикарпаття” – 250 тис.грн., районним бюджетам та бюджетам об’єднаних територіальних громад передбачено спрямувати 27 млн. 519 тис.грн.

В.Гладій. Дякую, Володимире Степановичу.

В.Рачкевич. Прошу погодити.

В.Гладій. Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача? Є. Прошу записатись.

Ігор Богданович Дебенко. Прошу.

І.Дебенко. Помилково.

В.Гладій. Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Не помилково.

Володимире Степановичу, я не буду вникати в дуже такі нюанси розподілу даних, які у нас є. Але у мене питання. Як ви вважаєте, якщо на об’єкт розроблено проектно-кошторисну документацію, використано кошти, якщо проведено енергоаудит, є документи відповідні, Київ провів, чи даний об’єкт, тобто, капітальний ремонт Солотвинської… котельні Солотвинської районної лікарні мав би бути включений в розподіл будівництва? Все зроблено і чекають тільки коштів. Якщо не в цьому, то врахуйте в майбутньому і доказуйте, що там, де є документи, там треба спочатку давати кошти. Дякую.

В.Гладій. Прошу, відповідь.

В.Рачкевич. В майбутньому ми врахуємо ваше питання, об’єкт буде врахований в
подальшому.

В.Гладій. Дякую, Володимире Степановичу. Прошу сідати.

Шановні колеги! Чи є бажаючі прийняти участь в обговоренні даного питання? Є. Прошу записатись.

Станіславський Богдан Миколайович.

Б.Станіславський – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Я хочу внести зміни. Бюджет Тлумацької об’єднаної територіальної громади: “Капітальний ремонт приміщень жіночої консультації у поліклінічному відділенні Тлумацької ЦРЛ” поміняти на бюджет Тлумацької районної ради, призначення – ”Будівництво локальної комп’ютерної мережі в Тлумацькій ЦРЛ”.

В.Гладій. Дякую.

Романюк Андрій Григорович.

А.Романюк. В додатку, де Болехівський міський бюджет, технічна правка: капітальний ремонт… треба додати “Болехівського академічного ліцею”. Слово “Болехівського” додати.

В.Гладій. Дякую.

Кобилянський Богдан Миколайович.

Б.Кобилянський. Шановна президіє, шановні депутати! Є невелика технічна правка, без неї неможливим буде фінансування даного об’єкту. В розподілі коштів на управління капітального будівництва об’єкт “Загальноосвітня школа I-II ст., с.Раковець Богородчанського району Івано-Франківської області (нове будівництво)” в сумі 780 тис.грн. вилучити і додати даний об’єкт в департамент будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури обласної державної адміністрації. Дякую.

В.Гладій. Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановний Василю Івановичу, шановні колеги-депутати! Я пооб’єктно не буду розглядати, але хочу декілька тез сказати по розподілу наших видатків.

Ми сьогодні з вами затверджуємо розподіл 60 млн.грн. на капітальні видатки. Я звертаюся до голови обласної адміністрації, керівництва обласної адміністрації для того, щоб вони завжди враховували, коли йде розподіл коштів, залишати резерв на непередбачувані витрати. Наприклад, ми сьогодні розподіляємо кошти. Це кожен з нас подав замовлення, погодив з владою, погодив з місцевою владою, і в принципі все нормально. Але тут було запитання до директора департаменту охорони здоров’я Стовбана Миколи Петровича про протипожежну безпеку.

Ми з вами розробили і прийняли програму протипожежної безпеки, ми знаємо, що сьогодні робиться. Два дні назад згорів монастир у с.Кривець, церква згоріла. Багато є дерев’яних приміщень. Еменесники завжди пишуть приписи. А могли би ми врахувати хоча би 10 млн.грн. для того ж департаменту охорони здоров’я для проведення даної обробки у лікувальних закладах? Ми будемо там учасниками, всі депутати, давайте зробимо таким чином.

Ми сьогодні на комісії піднімали питання… пільгових категорій і виникає питання, що ми не маємо, на чому робити. Але чи не могли би ми передбачити у видатках, які ми розподіляємо, вибрати пріоритети, що головніше сьогодні: поремонтувати туалет у якомусь там одному з наших сіл, чи може дати на обладнання в тому ж регіоні для того, щоби хворі могли отримувати відповідну і належну допомогу, можливо, закупити декілька машин екстреної допомоги? Комісія наша давала доручення, зверталась до обласної державної адміністрації закупити реанімобіль для обласної клінічної лікарні. Невже ми у 60 млн.грн. не могли знайти 2-3 млн.грн. для того, щоб закупити?

Наступне питання. Ми сьогодні те, що я говорив, коли по інших звертався до адміністрації, нас заставляють дуже економити і всі видатки знімати для того, щоби зарплату заплатити. А чи могли би ми з вами передбачити декілька десятків мільйонів і залишити у резерві двох голів, щоб Піцуряк не піднімав на кожній сесії питання про стан виплати заборгованої зарплати, щоб ми мали можливість ті питання закрити?

Мені стидно те, що я сьогодні в адмінсуді, ну, не стидно, як кажуть, геройські зусилля зробили, ми в адмінсуді виграли справу проти Фіскальної служби України по тих штрафних санкціях, які на нас кладуть. Для цього, Олеже Романовичу, є проблемою… залишіть декілька мільйонів і ті розриви гасіть. Тому кошти треба інколи раціонально використовувати.

Я буду підтримувати, але дані зауваження візьміть до уваги. Дякую.

В.Гладій. Яцишинець Андрій Ярославович.

Андрію Ярославовичу, прошу.

Включіть мікрофон, будь ласка.

А.Яцишинець. Шановна президіє, шановні депутати! Я хочу внести пропозицію. В пункті “Капітальний ремонт внутрішньобудинкових мереж і водопостачання в будинках № 18, 20, 22, 24 по вул.Івана Франка у селищі Брошнів-Осада Брошнівської ОТГ Івано-Франківської області” поміняти на пункт: “Капітальний ремонт підвального розгалуження мереж холодного водопостачання у будинку № 22 по вул.Івана Франка у селищі Брошнів-Осада Брошнівської ОТГ”.

В.Гладій. Федишина Ольга Миколаївна.

О.Федишина – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Прохання внести
технічну правку до розділу, який стосується бюджету Делятинської об’єднаної територіальної громади, а саме: в назві об’єкта “Добудова універсального спортивного залу до існуючої будівлі школи у с.Заріччя Надвірнянського району Івано-Франківської області” додати слова: “в тому числі коригування проектно-кошторисної документації”. А також на наступному аркуші цього додатку в частині реконструкції ЗОШ I-III ст. з будівництвом корпусу на 14 учбових класів, котельні та адмінприміщенням у с.Чорний Потік Надвірнянського району Івано-Франківської області” забрати слово “учбових”, це згідно з проектно-кошторисною документацією. Дякую.

В.Гладій. Дякую. Шановні колеги! Є пропозиція даний проект рішення прийняти за основу. Прошу голосувати.

За – 70, проти, утримались – немає, не голосували – 4: рішення прийнято.

Під час обговорення поступили пропозиції від депутатів до проекту рішення.

Станіславський Богдан Миколайович, будь ласка, озвучте свою пропозицію.

Б.Станіславський. Змінити розпорядника коштів з Тлумацької об’єднаної територіальної громади на Тлумацький районний бюджет, назвати “Будівництво локальної комп’ютерної мережі центральної районної лікарні”.

В.Гладій. Я ставлю дану пропозицію на голосування.

За – 66, проти, утримались – немає, не голосували – 9: рішення прийнято.

Пропозиція Андрія Григоровича Романюка.

А.Романюк. Болехівський міський бюджет, “Капітальний ремонт академічного ліцею”, додати слово після “ремонт” “Болехівського академічного ліцею”.

В.Гладій. Ставлю пропозицію на голосування.

За – 64, проти, утримались – немає, не голосували – 11: рішення прийнято.

Пропозиція Богдана Миколайовича Кобилянського. Прошу.

Б.Кобилянський. У розподілі коштів для управління капітального будівництва об’єкт “Загальноосвітня школа I-II ст. у с.Раковець Богородчанського району Івано-Франківської області (нове будівництво)” у сумі 780 тис.грн. вилучити і додати даний об’єкт в департамент будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури обласної державної адміністрації.

Шановні депутати! Технічна правка, прошу підтримати.

В.Гладій. Прошу, голосуємо за пропозицію Богдана Миколайовича.

За – 68, проти, утримались – немає, не голосували – 7: рішення прийнято.

Андрій Ярославович Яцишинець, ваша пропозиція.

А.Яцишинець. “Капітальний ремонт внутрішньобудинкових мереж водопостачання в будинках № 18, 20, 22, 24 по вул. Івана Франка у селищі Брошнів-Осада Брошнів-Осадської ОТГ” поміняти на… “Капітальний ремонт підвального розгалуження мереж холодного водопостачання будинку № 22 по вул. Івана Франка у селищі Брошнів-Осада Брошнів-Осадської ОТГ Івано-Франківської області”. Дякую.

В.Гладій. Прошу, голосуємо за пропозицію.

За – 68, проти, утримались – немає: рішення прийнято. Не голосували – 7.

Ольга Федишина, ваша пропозиція.

О.Федишина. В назві об’єкта “Добудова універсального спортивного залу до існуючої будівлі школи у с. Заріччя Надвірнянського району Івано-Франківської області” додати слова “в тому числі корегування проектно-кошторисної документації”.

І у мене ще наступна була пропозиція по іншому об’єкту.

В.Гладій. Прошу, пропозицію ставлю на голосування.

За – 69, проти, утримались – немає, не голосували – 6: рішення прийнято.

Прошу, пані Олю, наступна пропозиція.

О.Федишина. В назві об’єкта “Реконструкція ЗОШ I-III ст. з будівництвом корпусу на 14 учбових класів, котельні та адмінприміщень у с.Чорний Потік Надвірнянського району Івано-Франківської області” забрати слова “учбових” та “Івано-Франківської області”. Це приведення до проектно-кошторисної документації.

Дякую.

В.Гладій. Ставлю дану пропозицію на голосування. Прошу визначатись.

За – 68, проти, утримались – немає, не голосували – 7: рішення прийнято.

Чи є інші пропозиції? Є. Прошу записатись на додаткові пропозиції.

Ілюк Микола Дмитрович.

М.Ілюк. Є пропозиція в пункті для Верховинського районного бюджету, де звучить “Реконструкція частини приміщення центрального корпусу під відділення екстреної невідкладної  медичної допомоги та ВАІТ Верховинської центральної районної лікарні по вул. Невестюка, 2 у селищі Верховина Верховинського району”, добавити “в тому числі виготовлення проектно-кошторисної документації”.

В.Гладій. Ставлю дану пропозицію на голосування.

За – 69, проти, утримались – немає, не голосували – 6: рішення прийнято.

Левицький Олександр Михайлович.

О.Левицький. Шановний Василю Івановичу, шановні колеги! Остап Васильович Дзеса відмовився від своєї пропозиції, тому я вже її не буду озвучувати. А я передаю слово Василю Мельничуку.

В.Гладій. Прошу, Василь Іванович Мельничук.

В.Мельничук. Дякую. Колеги, пропонується внести правку в пункт там, де розпорядник Городенківський районний бюджет, “Капітальний ремонт покриття спортивного залу Вербівцівського НВК Городенківського району для Вербівцівської сільської ради”.

В.Гладій. Шановні колеги! Ставлю пропозицію Василя Івановича на голосування.

За – 66, проти, утримались – немає, не голосували – 9: рішення прийнято.

Шановні колеги! Проект рішення з врахуванням всіх проголосованих пропозицій ставлю на голосування в цілому. Прошу голосувати.

За – 72, проти, утримались – немає, не голосували – 3: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про встановлення розміру кошторисної заробітної плати при здійсненні будівництва об’єктів за рахунок коштів обласного бюджету”.

Проект рішення номер 5 – в окремій брошурі.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків і з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства, рекомендовано комісіями до розгляду на сесії обласної ради.

Доповідає Володимир Степанович Рачкевич. Прошу.

В.Рачкевич. Шановна президіє, шановні депутати! На ваш розгляд виноситься проект рішення обласної ради “Про встановлення розміру кошторисної заробітної плати при здійсненні будівництва об’єктів за рахунок коштів обласного бюджету”.

А саме: рекомендувати розмір кошторисної заробітної плати, який враховується при визначенні вартості будівництва, нового будівництва, реконструкції, реставрації, капітального ремонту, технічного переоснащення об’єктів, що споруджуються із залученням коштів обласного бюджету, коштів державних і комунальних підприємств, установ і організацій, в розмірі 14 тис. 800 грн., для звичайних умов будівництва за розрядом складності робіт – 3,8.

Прошу погодити дану пропозицію.

В.Гладій. Дякую. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Є. Прошу записатись.

Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Шановний Володимире Богдановичу! Ми кожного року давали рекомендації місцевим органам влади, щоб був такий самий розмір заробітної плати, щоб не було дисбалансу, бо деколи йде співфінансування з обласного бюджету і з місцевих бюджетів.

Тому чи не варто тут написати рекомендацію місцевим органам, щоб був такий самий розмір, як і у нас? Дякую.

В.Гладій. Прошу, відповідь.

В.Рачкевич. Я думаю, що це не буде перечити цьому проекту рішення, який зараз розглядається. Можна таке зробити.

В.Гладій. Дякую. Левицький Олександр Михайлович.

О.Левицький. Я мав два питання. Одне задав пан Роман Ткач. Дійсно, бо якщо буде
співфінансування, органи місцевого самоврядування затвердять інший фіксований обсяг, то буде тоді нерозуміння, за якими сумами все-таки вести цей розрахунок кошторисної вартості заробітної плати.

А друге питання. Це фіксована сума, чи може вона бути до 14 800 грн.? Бо наскільки я розумію з проекту рішення, то це чітко фіксована сума: рівно 14 тис. 800 грн., і ні копійки вправо чи вліво. То прошу мені сказати: сума фіксована чи вона може змінюватись?

В.Рачкевич. Сама сума запропонована фіксована, але вона носить рекомендаційний
характер, і ми її вважаємо верхньою границею. Нижня границя, яка зроблена згідно Наказу Мінрегіону, вона є розрахована і становить 8,5 тис., тому, враховуючи всі зміни до цього Наказу, а їх було три, вони роблять новий розрахунок по ньому, який я щойно сказав, але, на превеликий жаль, верхня границя цими змінами не фіксується. І тому для того, щоб якось мати контроль, коли роблять проектно-кошторисну документацію і розраховують заробітну плату, і з метою економії бюджетних коштів ми запропонували таку цифру.

В.Гладій. Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Володимире Степановичу, два питання. Я на президії, в принципі, задавав подібне питання. Чи ця сума не буде впливати на вартість тих робіт, які ми навіть сьогодні затвердили? Адже затвердивши до 300 тис. на капітальні ремонти при ціні 6, 7, 8 тис. і при 14 тис. – це значно… ми знаємо біля 50 відс. у кошторисах сидить зарплата. Перше питання.

І якщо ви сказали, що це є верхня межа, то чи не вважаєте за доцільне у проекті рішення записати “не більше 14 тис. 800 грн.”? Тобто, це йде питання комунальних державних закладів, якщо інші, то можуть собі і 40 ставити тисяч, а тут не більше, щоб було видно, що це верхня межа. Тобто, у мене пропозиція добавити “не більше 14 тис. 800 грн.”.

В.Гладій. Прошу, відповідь.

В.Рачкевич. Сама пропозиція, оскільки ми вважаємо її верхньою границею, ці слова
можна добавити, вони не змінюють суть. Це перше.

Друге, при перевірці виконаних робіт підрядники будуть надавати розрахунки заробітної плати, і, звичайно, вона не буде такою на сьогоднішній день, як 14,8, а буде меншою, і буде строго контролюватись нашими кошторисними…

В.Гладій. Дякую, Володимире Степановичу. Сідайте.

Чи є бажаючі прийняти участь в обговоренні даного питання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Шановні колеги! Під час запитання поступали пропозиції, тому я ставлю даний проект рішення на голосування за основу. Прошу голосувати.

Романе Володимировичу, прошу, ваша пропозиція.

Р.Ткач. Ну, Василю Івановичу, я тільки скажу тезисно, я думаю, що там уже дівчата відредагують. Рекомендувати, там один з пунктів, пункт, напевно, третій буде: “Рекомендувати місцевим органам влади при визначенні розміру кошторисної заробітної плати при здійсненні будівництва об’єктів за рахунок коштів місцевих бюджетів враховувати розмір заробітної плати, який визначений за рахунок коштів обласного бюджету”. Я так грубо…

В.Гладій. Пропозиція зрозуміла. Ставлю її на голосування. Прошу визначатись.

За – 61, проти, утримались – немає, не голосували – 13: рішення прийнято.

Манолій Васильович Піцуряк, прошу вашу пропозицію.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановні колеги! У першому пункті перед цифрою 14 тис. 800 грн. поставити “не більше”, тобто, оскільки було сказано, що це верхня межа, щоб було підкреслено, що це верхня межа: “у розмірі не більше 14 тис. 800 грн.”.

В.Гладій. Дякую.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Микола Миколайович, хочете навести аргументи? Прошу, Микола Миколайович Кузьма. Включіть його мікрофон.

М.Кузьма. Шановний головуючий, шановні депутати! Ми голосуємо за фіксовану суму. У всіх інвестиційних кошторисах, які будуть фінансуватись з обласного бюджету, буде закладена заробітна плата 14 тис. 800 грн. Тому я пропоную за дану пропозицію не голосувати.

О.Левицький. (Без мікрофона).

В.Гладій. Манолію Васильовичу, знімаєте пропозицію?

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Знімаєте.

Шановні колеги! Є пропозиція прийняти даний проект рішення в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції. Прошу визначатись.

За – 58, проти – нуль, утримались – 2, не голосували – 14: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про фінансування природоохоронних заходів з обласного
фонду охорони навколишнього природного середовища за рахунок планових надходжень у 2019 році”.

Проект рішення номер 6 – в окремій брошурі.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань екології та раціонального природокористування і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Доповідає заступник начальника управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації Пліхтяк Андрій Дмитрович.

Прошу.

А.Пліхтяк. Доброго дня, шановні члени президії, шановні депутати! Вашій увазі пропонується рішення про затвердження переліку природоохоронних заходів за рахунок планових надходжень у 2019 році.

В.Гладій. Дякую. Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача? Є? Прошу записатись.

Василь Борисович Попович, прошу.

В.Попович. Пане Андрію, особисте до вас питання. У вас що вже є начальник в управлінні? Чи призначили вже нового чоловіка?

А.Пліхтяк. Заступник, головуючий оголосив мою посаду.

В.Попович. Тобто, Олеже Романовичу…

О.Гончарук. Він пройшов співбесіду.

В.Попович. А, ну, може би вже чоловік очолював, він вже стільки у нас тут, досвідчений, та вже треба дати йому якийсь ріст кар’єрний.

В.Гладій. Репліка голові обласної адміністрації, прошу.

О.Гончарук. Василю Борисовичу…

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Гончарук. Ваше побажання розпорядженням буде у найближчі дні. Дякую.

В.Гладій. Піцуряк Манолій Васильович, прошу.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановний Андрію Дмитровичу! Наступні питання. Я розумію, що екологічні кошти не можуть покрити всю потребу тих проблем, які виникають в місцевих громадах, в області.

Перше питання, берегоукріплення.

Було звернення офіційне, дорогу перекривали у Солотвині з приводу ситуації з укріпленням берегів річки Бистриця Солотвинська, яка протікає через селище Солотвин. Я не бачу цих ніде коштів, і я думаю, що депутат може з тих якихось квот щось зробити. Прошу врахувати, проектно-кошторисна документація практично використана.

Наступне питання. 3-4 роки назад звертався про придбання спецтехніки (автомобіль) для перевезення сміття. Воно до сьогодні не виконується.

Олеже Романовичу, прошу вас допомогти з коштів обласної державної адміністрації для селища Солотвин, бо воно потребує уваги. Дякую.

А.Пліхтяк. Врахуємо.

В.Гладій. Прошу, відповідь.

А.Пліхтяк. Врахуємо. Манолію Васильовичу, ну, ваші пропозиції завжди враховуються, я думаю, що ці пропозиції так само…

В.Гладій. Ольга Юріївна Галабала, прошу.

О.Галабала – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Скажіть, будь ласка, пане Андрію, які саме заходи передбачені у пунктах наступних: озеленення у с.Вільхівці Городенківського району стадіону біля НВК I-II ст., на що планується витратити 100 тис.грн., і які заходи плануються для озеленення м.Городенки на суму 48 тис.грн.? Дякую.

А.Пліхтяк. Місто Городенка, заходи озеленення – це на території парку у м.Городенці, озеро, це і придбання посадкового матеріалу, безпосередньо виконання посадки, цих робіт.

В.Гладій. Дякую, Андрію Дмитровичу. Прошу сідати.

А.Пліхтяк. Це Вільхівці, це безпосереднє придбання…

В.Гладій. Прошу сідати.

Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні даного питання порядку денного? Немає.

Я ставлю даний проект рішення на голосування за основу і в цілому. Прошу голосувати.

За – 66, проти, утримались – немає, не голосували – 8: рішення прийнято.

Шановні колеги! Є у мене пропозиція до вас: розглянути ще одне питання порядку денного і після того оголосити перерву. Немає заперечень?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає.

Розглядається питання “Про інформацію прокурора Івано-Франківської області про результати діяльності органів прокуратури області за 2018 рік”.

Проект рішення номер 7 – в окремій брошурі.

Проект рішення розглянуто членами постійної комісії обласної ради з питань захисту прав людини, законності, правопорядку, антикорупційної політики, люстрації та очищення влади.

Доповідає Стратюк Олександр Миколайович – прокурор області. Прошу.

О.Стратюк. Шановний головуючий, президіє, шановні депутати, запрошені!

Впродовж 2018 року органами прокуратури в Івано-Франківській області здійснювались системні заходи з метою підвищення ефективності виконання покладених законодавством функцій та завдань відповідно до сучасних вимог. Завдяки належно скоординованій діяльності прокуратури з іншими правоохоронними органами в цілому спостерігається подальше покращення криміногенної ситуації. Вжиті організаційно-практичні заходи сприяли уповільненню темпів зростання злочинності в окремих сферах та активізація роботи з викриття кримінальних правопорушень, передусім на пріоритетних напрямках.

Рівень злочинності становить 54 злочини на 10 тис. населення. Для порівняння, у 2017 році рівень злочинності був 60 злочинів на 10 тис. населення, в цілому по державі у 2018 році цей показник складав 115 злочинів. Тобто, як бачимо, у нас більше, ніж у два рази злочинність нижча, ніж по Україні.

Загалом за 12 місяців 2018 року обліковано 7 376 кримінальних правопорушень, що на 10 відс. менше, ніж у 2017 році. Спостерігається зниження кількості тяжких злочинів на 12 відс. На 8 відс. зменшилось число кримінальних правопорушень проти життя та здоров’я особи, на чверть зменшилась кількість умисних вбивств.

Зберігається тенденція до зниження рівня корисливої злочинності. Загалом обліковано 3688 кримінальних правопорушень проти власності. Їх питома вага складає 50 відс., для порівняння в державі питома вага – 62 відс. вказаних злочинів.

На 14 відс. менше вчинено крадіжок, більше як удвічі зменшилась кількість розбійних нападів та вимагань, на чверть менше шахрайств. На 16 відс. менше вчинено злочинів проти безпеки руху та експлуатації транспорту, покращено стан викриття кримінальних правопорушень у сфері службової професійної діяльності, їх питома вага складає 5,1 відс., по державі цей показник складає 4,1 відс. Кожне п’яте з них пов’язано з хабарництвом. Виявлено більше 100 злочинів у сфері господарської діяльності, в тому числі 25 – за фактами ухилення від сплати податків та зборів, 7 – за фактами легалізації відмивання доходів, одержаних злочинним шляхом, 170 кримінальних правопорушень у сфері охорони довкілля.

Координаційними та наглядовими зусиллями вдалося досягти підвищення рівня розкриття злочинів. За остаточними результатами досудового розслідування у 2018 році розкрито 3431 кримінальне правопорушення, що становить 49 відс. Для порівняння по державі цей показник становить 41 відс.

Вжито низку організаційно-практичних заходів щодо посилення нагляду за додержанням законів органами, які проводять оперативно-розшукову діяльність, досудове слідство. Забезпечено ефективне використання у кримінальному процесі інститутів процесуального керівництва у досудовому розслідуванні. Загалом 147 процесуальними керівниками органів прокуратури області забезпечено досудове розслідування у майже 24 тис. кримінальних провадженнях слідчих усіх правоохоронних органів. Тобто, можете розділити цю цифру і зрозуміти, яке навантаження на кожного процесуального керівника, і це при тому, що необхідно враховувати, що прокурори ходять і також підтримують публічне обвинувачення в суді по кримінальних провадженнях попередніх років.

У закінчених усіма правоохоронними органами кримінальних правопорушеннях встановлено збитків на суму майже 97 млн.грн., з яких відшкодовано близько 50 млн.грн., накладено арешт на кошти та майно в сумі більше 33 млн.грн., на 19 млн.грн. заявлено позовів. Рівень відшкодування збитків становить 51,5 відс.

За належного процесуального керівництва активізовано досудове розслідування у кримінальних провадженнях на пріоритетних напрямках. За 12 місяців 2018 року слідчими усіх правоохоронних органів області до суду направлено 79 обвинувальних актів про корупційні злочини. Для  порівняння, у 2017 році було направлено 70, 54 обвинувальні акти про злочини, вчинені у бюджетній сфері, 53 було у 2017 році. 30 обвинувальних актів про правопорушення у сфері земельних відносин, у 2017 році було 19 направлено таких кримінальних  проваджень.

У 2018 році правоохоронними органами в області викрито 9, для порівняння: у 2017 році 6 було викрито організованих груп, члени яких скоювали злочини у сфері грального бізнесу, незаконного обігу наркотичних засобів та підакцизних товарів, фіктивне підприємництво, шахрайство в аграрному секторі, а також умисне вбивство, розбійних напад у складі банди та домагання.

Загалом у суди скеровано 9 обвинувальних актів, у кримінальних провадженнях про вчинення злочинів організованими групами, в яких повідомлено про підозру 28 особам. Для порівняння: у 2017 році було скеровано 7 обвинувальних актів.

Пріоритетом діяльності прокуратури області й надалі залишається боротьба з корупцією. Результатом належної взаємодії органів прокуратури та правоохоронних органів є викриття корупційних та пов’язаних з корупцією правопорушень, притягнення винних осіб до встановленої законом відповідальності.

За 12 місяців 2018 року слідчими усіх правоохоронних органів області до суду направлено 79 обвинувальних актів про корупційні злочини. У 2017 році їх було 70.

У кримінальних провадженнях про корупційні правопорушення встановлено збитки в сумі більше 52 млн.грн., з яких відшкодовано більше 36 млн.грн., накладено арешт на суму понад 2 млн.грн., заявлено позови на суму понад 5 млн.грн.

Із числа закінчених розслідуванням корупційних правопорушень 16 – у бюджетній сфері, 22 – у сфері земельних відносин, по 2 – в агропромисловому комплексі, у сфері охорони довкілля та приватизації, по одному – у сфері охорони здоров’я, освіти, банківській та фінансово-кредитній системах.

За фактами хабарництва розслідувано та скеровано до суду 31 кримінальне провадження. Для порівняння: у 2017 році було скеровано тільки 22 кримінальних провадження. У 5 кримінальних провадженнях розмір неправомірної вигоди склав понад 50 тис.грн., у двох з них – більше 100 тис.грн.

З урахуванням стану додержання законів у сфері охорони довкілля важливим напрямом діяльності прокуратури є вжиття заходів щодо своєчасного виявлення та ефективного розслідування кримінальних правопорушень у лісовій сфері, встановлення винних осіб, притягнення їх до кримінальної відповідальності, а також відшкодування завданих державі збитків.

Упродовж 2018 року складанням та направленням у суди обвинувальних актів завершено досудове розслідування 90 кримінальних проваджень зазначеної категорії, з них: 4 – за фактами вчинення злочинів службовими особами лісогосподарських підприємств, 2 – щодо незаконного експорту деревини, 84 – за фактами незаконних рубок лісу.

Таким чином, переважна більшість усіх злочинів скоюється громадянами області, які вчиняють незаконну вирубку лісу.

Впродовж 2018 року територіальними підрозділами головного управління Національної поліції в області розпочато 37 кримінальних проваджень про вчинення кримінальних правопорушень у сфері охорони надр та 2 у сфері охорони водних ресурсів.

За результатами розслідування до суду скеровано 15 обвинувальних актів. На даний час слідчими головного управління Національної поліції в області здійснюється досудове розслідування ще у 17 кримінальних провадженнях.

В минулому році в кримінальних провадженнях вказаної категорії накладено арешти на 27 знарядь вчинення злочину, це 15 вантажних автомобілів та тракторів, 5 екскаваторів та 7 навантажувачів.

Упродовж січня-грудня…

В.Гладій. Олександре Миколайовичу, є пропозиція перейти до запитань.

О.Стратюк. Так, будь ласка.

В.Гладій. Шановні колеги! Є бажаючі? Є. Прошу записатись для запитань.

Галабала Ольга Юріївна.

О.Галабала. Дякую. Олександре Миколайовичу, питання з приводу запобігання злочинам у сфері охорони надр.

У вашому звіті вказано, що порушено 17 кримінальних проваджень і вказані випадки щодо порушення законодавства щодо вивезення піщано-гравійної суміші.

В мене запитання щодо незаконного використання торф’яних та піщаних родовищ, зокрема, наприклад, торфового родовища у с.Верхній Струтинь. На якому етапі ці провадження? Якщо вони є порушені, чи немає, як здійснюється розгляд цих справ? Дякую.

О.Стратюк. На даний час я вам не можу сказати, який стан цих проваджень, тому що у нас по 15 тис. проваджень у рік, я вам можу надати інформацію додатково.

В.Гладій. Атаманюк Олег Юрійович.

О.Атаманюк – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Шановний Олександре Миколайовичу! Скажіть, будь ласка, чи маєте ви на сьогодні інформацію, в якому стані на сьогодні досудове розслідування щодо незавершеного будівництва хірургічного корпусу обласної лікарні? Тому що тривало… вже неодноразово я це питання задавав, і за 6 місяців, коли звітував ваш заступник, і вам також, коли йшла мова про будівельну експертизу. Зараз у відповіді я маю, що будівельна експертиза вже завершена. На якому етапі, якщо ви володієте інформацією, зараз це провадження? Дякую.

О.Стратюк. Я зараз не володію інформацією, на якому конкретно етапі, тому що кожен день може змінюватись ситуація. Я ще раз повторюся… ви отримаєте додаткову відповідь з цього питання.

В.Гладій. Богдан Миколайович Станіславський.

Б.Станіславський – голова постійної комісії з питань захисту прав людини, законності, правопорядку, антикорупційної політики, люстрації та очищення влади. У нас на комісії розглядався звіт обласної прокуратури, і я би хотів звернути увагу на… все-таки було запитання, які ваші дії по зменшенню смертності на дорогах. Зокрема, сьогодні було звернення по селу Старі Кривотули, за минулий рік там було 7 смертельних випадків, і є така програма підвищення рівня безпеки дорожнього руху, яка діє в нашій області. На 2018 рік було виділено 92 млн.грн. І також Старі Кривотули входили, що там мав би бути встановлений світлофор, але його не встановлено. Які ваші дії в цьому?

О.Стратюк. Значить, я вам хочу нагадати, що органи прокуратури… я не маю з собою… фонить… Так ось, я хочу нагадати, що органи прокуратури не мають функцій нагляду, тому ми діємо тільки в рамках Кримінального кодексу і Кримінально-процесуального кодексу, ми можемо розслідувати тільки злочини. У нас немає повноважень здійснювати нагляд за діяльністю тих чи інших державних органів, установ. Це що стосується вашого питання, про те, які вживаються заходи.

В.Гладій. Василь Борисович Попович.

В.Попович. Я вам задам дуже просте питання для того, щоб ви не давали мені відповідь потім.

Скажіть, будь ласка, участь вашого шефа у форумі “Від Крут до Європи” означає те, що прокуратура буде заангажована під одного із кандидатів у Президенти, чи ви будете об’єктивно працювати на виборах і карати усі порушення виборчого процесу, в тому числі під виборців, які дають по 1 тис. грн., чи ще інше? Дякую.

О.Стратюк. Шановний Василю Борисовичу! Це питання ваше як передвиборче, я розцінюю.

У вас є підстави зараз звинуватити правоохоронні органи, що ми є необ’єктивними на даному етапі виборчого процесу? Є підстави чи ні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Стратюк. Питаю: є чи ні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Стратюк. Ні, бачите. У нас же дискусія. Ви мені задали питання, я вам задаю питання. І того відповідь “ні”. Якщо відповідь “ні”, питання: для чого задавати це політичне питання? Дякую.

В.Гладій. Наталія Любомирівна Чаплинська.

Н.Чаплинська. Я би хотіла запитати про таке питання. Сфера торгівлі людьми. У наш час наша область, фактично майже 1/5 наших жителів області перебувають за кордоном. При вашому звіті я не почула ніякої інформації, що робиться з цього питання. Адже з нашої області є люди, які… Україна стала не тільки донором по цих питаннях, а ще й репіцієнтом.

Тому сфера протидії торгівлі людьми: чи є справи, які справи і який стан на сьогоднішній день у нашій області по цих питаннях. Дякую.

О.Стратюк. Усі випадки, коли до нас звертаються потерпілі і вважають, що вони зазнали будь-якого насильства, такі справи ми розслідуємо. Такі справи є дійсно, ми їх розслідуємо і завершуємо направленням справ до суду.

Що стосується конкретних якихось епізодів, я вам не можу нічого зараз називати, оскільки є слідство, таємниця, і без дозволу слідчого я не можу називати вам якісь певні приклади.

В.Гладій. Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановний Олександре Миколайовичу! У мене до вас питання не політичне, а екологічне. Я його завжди задаю прокурорам.

Знаєте, я би хотів, коли ми кажемо: злочини у добуванні надр, піщано-гравійної суміші, щоб ми розділили – “мухи” окремо і “борщ” – окремо.

Якщо гравійні суміші беруть для продажу, для вивезення за межі, так, це злочин, а коли громада хоче взяти для ремонту доріг… А, до речі, за даними служби автомобільних доріг у нас більше як 1200 км покритих гравійним покриттям, якщо наші працівники лісу хочуть поремонтувати лісову дорогу, то ви знаєте, може би якось інакше дивитись на ті події?

Зараз йде весняна толока, треба багато підсипати доріг, навіть вуличних доріг. І люди зайдуть в ріку, і ми їх штрафуємо.

Знаєте, давайте відкритість: там, де продаж, – то одно, а де людина для себе бере, – то інше. Дякую.

О.Стратюк. Шановний Манолію Васильовичу! Розділити те, що ви говорили, ми можемо, але є закон, згідно із законом заборонено видобування піщано-гравійної суміші із русел річок. Тому якщо ви чекаєте від мене, що я дам благословення і скажу, що давайте для потреб села будемо брати, а для продажу ми брати не будемо, то, по-перше, я не знаю, хто буде обліковувати, де для потреб села, а де для комерційної діяльності…

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Стратюк. Я надіюся, я дав вам вичерпну відповідь, що закон добрий чи поганий, але його необхідно виконувати. Дякую.

В.Гладій. Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Я хочу подякувати за реакцію на мої звернення, зокрема було відновлено кілька кримінальних проваджень. Але хочу… Я тут, з цього боку.

Хочу звернути вашу увагу на роботу Надвірнянської, Богородчанської прокуратури. Тому що якась така практика, що вони закривають провадження, а обласна прокуратура відновлює.

О.Стратюк. Прошу? Якої прокуратури?

С.Никорович. Надвірнянської, Богородчанської. Але ви дивитесь не туди, дивіться трошки правіше. Я тут. Дякую.

Це було перше питання, щоб ви звернули увагу на роботу Надвірнянської, Богородчанської прокуратури, бо ви відновлюєте ті провадження, які вони закривають.

І друге питання. Чи є якісь засоби реагування прокурорські відносно руйнування доріг автомобілями агрохолдингів? Наприклад, відремонтували дорогу в селах Похівка, Іваниківка, а агрохолдинги вночі пускають машину і вони повністю руйнують цю дорогу.

Чи є засоби реагування? Дякую за відповідь на запитання.

О.Стратюк. По першому питанню, роботи Надвірнянської місцевої прокуратури, я, звичайно, у мене як у керівника обласної прокуратури є, скажемо, претензії до роботи багатьох прокурорів, в тому числі керівника місцевої Надвірнянської, але я готовий вас вислухати по конкретних випадках, що не влаштовує, в тому числі й вас як депутата обласної ради.

Що стосується пересування автомобілів агрохолдингом, я вже в цьому залі сьогодні говорив, що прокуратура не має тих повноважень, які мала колись, ми не здійснюємо нагляд за додержанням законів, тому це є більше питанням заподіяння якоїсь майнової шкоди чи територіальним громадам, чи Службі автомобільних доріг, і ці органи повинні вживати відповідних заходів по відшкодуванню, якщо такі збитки реально встановлюються.

В.Гладій. Запитання завершені. Дякую, сідайте, Олександре…

О.Стратюк. Я дякую вам всім за співпрацю.

В.Гладій. Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Є? Прошу записатись.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановний Василю Івановичу, колеги-депутати, шановний Олександре Миколайовичу! Ми прослухали змістовний звіт прокурора області. Питання, яке я задавав, я зараз трошки розширю, я не просто так його задаю. Адже ми прекрасно знаємо, що це піщано-гравійні суміші, які забираються з річок. Ми приймали всякі положення про руслоочисні роботи, інше, інші роботи. На сьогодні ми прекрасно бачимо: будови йдуть кругом, і всі забирають гравій з річок.

Але я би хотів, щоби громада, яка, коли йде повінь, має втрати від тої річки, щоб вона могла для себе використати той гравій. Яким чином зробити? Колеги, закони приймають люди, закони можуть змінювати люди, рішення приймають люди, і рішення можуть змінювати. Я думаю, що ми можемо розглянути і дане питання якимсь чином вирішити таким, щоб “був і вовк ситий, і коза ціла”, щоб і громада мала доступ, і люди були задоволені, і аварійності на дорогах не було, там, де ми можемо відремонтувати дороги.

Наступне питання. Ви знаєте, я би хотів наступний розділ свого виступу дати як депутатське звернення до управління Держпраці в області, якщо це в компетенції прокуратури, до вас, Олександре Миколайовичу. Ми зараз лякаємось перевірки виплати зарплати, інші питання.  Я до сьогодні ніяк не можу добитись правди. Одні штрафують, кажуть, що вони праві, інші кажуть: не виконуйте.

Тобто, я хочу отримати офіційне роз’яснення для всіх керівників бюджетної сфери: виплата оздоровчих, будемо говорити за галузь охорони здоров’я. Згідно з постановою Кабінету Міністрів пише чітко: оздоровчі виплачуються одночасно з наданням відпустки. Крапка.

У нас органи виконавчої влади, фінансові управління, інші заставляють робити наступне: оздоровчі не виплачувати, а в кінці року, якщо будуть гроші, виплатити. Тому я хочу чітко, щоб всім було ясно: виплачувати разом з наданням відпустки чи ні? Якщо це аксіома, її треба виконувати, це закон, його треба виконувати, якщо ні, то це балаган, і я думаю, що цей балаган ми не можемо тримати.

Олександре Миколайовичу, до вас конкретне звернення. Ви знаєте, ваша робота, перш за все, спрямована на профілактику всяких злочинів. Пропоную вам, вашим працівникам: можемо ми зробити такий варіант? Ваші працівники системно розглянуть ті порушення, які є в бюджетній сфері, і, наприклад, я би хотів, щоби з медичною спільнотою, керівниками, заступниками, юристами, кадровиками, провести таку велику нараду по попередженню тих порушень, які ви на сьогодні бачите, які є системними. Тобто, краще  попередити, ніж потім по кожному розглядати питання.

Я думаю, що Микола Петрович Стовбан організує медичну спільноту, а ви своїх представників для того… (Без мікрофона).

В.Гладій. Попович Василь Борисович.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Мене обурив тон керівника прокуратури, який він собі дозволяє з приводу депутата обласної ради. Я – не ваш підлеглий, я не боявся в часи Майдану ні прокурорів, ні ментів, ні інших працівників силових органів. І якщо би я боявся, зовсім все інакше би вийшло.

Тому, будь ласка, ви собі трошки легше, і подумайте над тим, як ви говорите до депутатів. Ми – депутати, ми маємо право навіть оголосити вам недовіру, якщо прийдеться.

Чому я це запитав? Тому що у 2010 році, тут є свідки тих подій, коли були місцеві вибори, було виявлено 200 тис. фальсифікованих бюлетенів. Пам’ятаєте, Остапе Васильовичу, як то було? І дотепер ця структура, яка друкувала, по чиїй вказівці друкували, ніхто не покараний, так спрацювала наша прокуратура. І тому я задав чітке питання: чи ви будете об’єктивні, чи ви займаєтесь якоюсь кон’юнктурою, які там будуть давати вам вказівки?

І я вам хочу нагадати одну річ, що у 2014 році, і ці події вже п’ятирічної давності, але є ще ті люди, які робили і можуть це робити. Так? В прокуратурі горіли документи, і прокурори ховались, і ви на податках наших, на нашій… фактично зарплата – це наші податки, і ви не маєте права собі дозволяти підвищувати голос! Тому що ви – державний чиновник! Ви живете в цій державі за рахунок тих, хто тут працює. І, будь ласка, ставтесь з повагою, чи це депутат, чи це простий громадянин, який до вас прийшов зі зверненням! Я повторюю ще раз: я не ваш підлеглий, кричіть собі на підлеглих! Десять раз кричіть, що хочете з ними робіть. Тільки майте такт і майте повагу до тих людей, які не у вашій структурі. Дякую.

В.Гладій. Галабала Ольга Юріївна.

О.Галабала – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Дякую.

У мене прохання щодо форми звітів і представників прокуратури, і поліції. Під час сесії обласної ради, я думаю, що не так багато звернень від депутатів обласної ради є до прокуратури зокрема, і я вважаю, що по цих зверненнях, коли представник прокуратури чи Нацполіції тут присутній, не може знати актуальний стан справ по цих зверненнях.

Чому це важливо? Тому що, до прикладу, якщо ми говоримо про торфовище у Верхньому Струтині, то у мене є ще відповідь від 5 жовтня 2016 року, де написано, що справа розглядається. Зараз уже, слава Богу, уже 2019 рік, і поки справа розглядається, ніякої конкретики немає, видобуток з цього торфовища здійснюється корисних копалин, податки не платяться, тому що вони й тоді не платились, і належних дозволів немає. Тому складається враження, що ця справа просто “підвішується” і не вирішується.

І якщо мені не зраджує пам’ять, то аналогічне питання я задавала під час минулого звіту прокурора, і відповідь була аналогічною, що інформацію надамо, а зараз інформації немає.

Я вважаю, що якщо у нас є форма звіту прокурора перед сесією обласної ради, будь ласка, по цих зверненнях, які відправляли депутати, ви маєте мати актуальну інформацію, щоб ми не займались формалізмом і не отримували тут… В документах я отримую відписки, під час сесій я отримую відмовки, а відповіді по суті я не можу отримати ні у письмовому, ні в усному вигляді. Дякую.

В.Гладій. Дякую. Шановні колеги-депутати! По конкретних справах, конкретних провадженнях прошу оформити депутатські звернення. Це перший варіант.

Другий варіант: депутатські запити, які безпосередньо будуть прийняті як рішення сесії Івано-Франківської обласної ради, і ви зможете отримати відповідь чи на своє звернення, чи на свій запит.

Шановні колеги! Під час обговорення пропозицій до проекту рішення не поступало. Тому я ставлю проект рішення на голосування за основу і в цілому.

За – 57, проти – немає, утримались – 3, не голосували – 9: рішення прийнято.

Шановні колеги! Оголошую перерву в нашій роботі до 13 год. 40 хв.

(Перерва 12.40 – 13.40 год.). 99-54

В.Гладій. Шановні депутати обласної ради! Прошу займати робочі місця. Прошу: не забувайте реєструватись.

Я звертаюся до фракції Блоку Петра Порошенка в обласній раді, Остапе Васильовичу Дзеса: забезпечте участь ваших депутатів у пленарному засіданні сесії обласної ради.

Шановні колеги! Прошу уваги! Продовжуємо нашу роботу.

Прошу депутатів обласної ради зареєструватись після перерви. Прошу провести реєстрацію.

Зареєструвався 51 депутат, що дає нам можливість продовжувати нашу роботу.

Шановні колеги! Розглядається питання “Про внесення змін до Програми розвитку місцевого самоврядування в Івано-Франківській області на 2016-2020 роки”.

Проект рішення номер 8 – в окремій брошурі.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Шановні колеги! По даному питанню буду доповідати я.

Даний проект рішення передбачає внести зміни до Програми розвитку місцевого самоврядування в Івано-Франківській області, а саме: виклавши додаток одинадцятий Положення про конкурс ініціатив місцевих карпатських громад в новій редакції.

Шановні колеги! В попередній редакції додаток одинадцятий, тобто, Положення про конкурс ініціатив місцевих карпатських громад мав інший зміст. Зараз він доопрацьований Асоціацією органів місцевого самоврядування “Єврорегіон-Карпати-Україна”, і прийнято рішення на сесіях Львівської, Івано-Франківської, Закарпатської та Чернівецької обласних рад, внести зміни і затвердити той текст положення про Конкурс ініціатив місцевих карпатських громад, який вам запропонований у редакції.

Зміни стосуються як форми подання проектів, зміни стосуються пріоритетів, вони більш такі, скажемо, загальні, не конкретизовані, що дає можливість залучити широке коло органів місцевого самоврядування до даного конкурсу.

Шановні колеги! Чи є запитання по даному проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Чи є пропозиції, зауваження до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Тоді я даний проект рішення ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись, колеги.

За – 53, проти, утримались – немає, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до Програми розвитку освіти Івано-Франківщини на 2016-2023 роки (зі змінами)”.

Проект рішення номер 9 – в окремій брошурі.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань бюджету, фінансів та податків. Комісіями рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Доповідає заступник директора департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної державної адміністрації Сташків Андрій Борисович. Прошу.

А.Сташків. Шановна президіє, шановні депутати!

Даний проект рішення передбачає збільшення сум витрат на оснащення загальноосвітніх навчальних закладів шкільними меблями, а також зміцнення матеріально-технічної бази закладів загальної середньої освіти.

Також відповідно до даного проекту рішення передбачено збільшення сум витрат на забезпечення належних санітарно-гігієнічних умов в приміщеннях закладів загальної середньої освіти, а також з метою сприяння розвитку творчого, наукового та культурного потенціалу дітей з інших областей, відновлення фізичних функцій дитячого організму.

Також даний проект рішення передбачає збільшення витрат на забезпечення загальноосвітніх навчальних закладів комп’ютерними комплексами, мультимедійними класами, а також з метою збільшення суми витрат на призначення стипендій голови обласної державної адміністрації та голови обласної ради учасникам антитерористичної операції та операції об’єднаних сил, які навчаються за кошти фізичних осіб в закладах вищої освіти державної та комунальної форм власності у зв’язку із збільшенням кількості таких студентів.

Прошу підтримати даний проект рішення.

В.Гладій. Чи є запитання до доповідача? Є. Прошу записатись.

Рудик Марія Олександрівна.

М.Рудик – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Пане Андрію, у мене до вас два питання. Перше, скажіть, будь ласка, чи  погоджено розподіл коштів, який стосується облаштування та ремонту санітарних вузлів по закладах освіти, санвузлів?

А друге питання: як саме буде відбуватись розподіл коштів на інвентар освітніх закладів, а також комп’ютерну базу? Чи так, як минулого року на профільні заклади, чи в цей розподіл потраплять всі заклади освіти, які потребують такого оснащення? Дякую.

В.Гладій. Прошу, відповідь.

А.Сташків. Значить, по першому питанню щодо розподілу коштів на покращення санітарно-гігієнічних умов, то на даний момент Міністерством освіти і науки України розробляється порядок використання таких коштів. Після затвердження відповідного порядку, враховуючи вимоги цього порядку, буде проведений відповідний розподіл. На даний момент такий розподіл ще не проведено.

По вашому другому питанню щодо розподілу, відповідний розподіл буде проведений за погодженням з відповідними… з депутатами обласної ради у відповідних комісіях обласної ради.

В.Гладій. Атаманюк Олег Юрійович.

О.Атаманюк – депутатська фракція політичної партії “Воля”. В додатку 4 до рішення обласної ради в пункті 2 на 2019 рік передбачено 136 млн. 455 тис.грн. На які саме заходи заплановано виділити ці кошти? Дякую.

А.Сташків. Розвиток вищої освіти, пункт 2, передбачає зміцнення матеріально-технічної бази навчальних закладів, що в себе включає придбання меблів, придбання комп’ютерного обладнання та інших засобів, необхідних для навчально-освітніх навчальних закладів.

В.Гладій. Андрію Борисовичу, прошу сідати.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні даного питання порядку денного? Немає.

Шановні колеги! Я ставлю проект рішення на голосування за основу та в цілому. Прошу голосувати.

За – 56, проти, утримались – немає, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласної цільової соціальної програми розвитку фізичної культури та спорту на 2017-2021 роки”.

Проект рішення номер 10 – в окремій брошурі.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Доповідає начальник управління спорту обласної державної адміністрації Оклієвич Орест Євгенійович. Прошу.

О.Оклієвич. Шановна президіє, шановні депутати!  Виноситься на ваш розгляд проект рішення “Про внесення змін до обласної цільової соціальної програми розвитку фізичної культури та спорту на 2017-2021 роки”. Це технічні правки у зв’язку зі збільшенням фінансування на нашу галузь, ми мусіли зробити правки до програми.

В.Гладій. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Прошу сідати.

Чи є бажаючі виступити в обговоренні даного  питання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 58, проти – немає, утримались – немає, не голосували – 4: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласної комплексної Програми
соціального захисту населення Івано-Франківської області на 2017-2021 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 23.12.2016. № 402-12/2016, (зі змінами)”.

Проект рішення номер 11 – в окремій брошурі.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Постійна комісія з питань охорони здоров’я та соціальної політики рекомендувала до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозиції комісії.

Пропозиція комісії у цій самій брошурі.

Доповідає директор департаменту соціальної політики обласної державної адміністрації Володимир Михайлович Корженьовський.

В.Корженьовський. Доброго дня, шановна президіє, доброго дня, шановні депутати!

Прошу затвердити зміни до обласної комплексної Програми, а саме: в розділі 2 “Соціальна підтримка вразливих категорій населення”, третій пункт розширено категорію вразливих, якраз населення, яке потребує поліпшення житлових умов, і може бути профінансовано по цій програмі.

В розділі 10 “Оздоровлення та відпочинок дітей” добавлено 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11 пункти щодо оздоровлення дітей. Ці заходи не потребують додаткового фінансування, однак, це дасть змогу повноцінно оздоровити дітей у відповідний літній період.

І у зв’язку із наданням додаткових функцій департаменту внести додатково розділ 12, пункт 1: виплата допомоги на здійснення ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій особам, чиї житлові або нежитлові приміщення пошкоджені внаслідок стихійного лиха. Дякую.

В.Гладій. Дякую. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає? Немає. Дякую. Сідайте.

Чи є бажаючі виступити в обговоренні даного питання порядку денного?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Є пропозиції постійної комісії, тому я ставлю проект рішення на голосування за основу. Прошу визначатись.

За – 60, проти, утримались – немає, не голосували – 5: рішення прийнято.

Шановні колеги! Пропозиції постійної комісії обласної ради з  питань охорони здоров’я та соціальної політики у вас є в матеріалах сесії.

Прошу, шановні колеги, проголосувати за внесення змін відповідно до пропозицій постійної комісії обласної ради. Прошу визначатись.

За – 54, проти, утримались – немає, не голосували – 11: рішення прийнято.

Шановні колеги! Ставлю проект рішення на голосування в цілому з врахуванням пропозиції постійної комісії, за яку ми проголосували.

За – 61, проти, утримались – немає, не голосували – 4: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до Обласної програми охорони навколишнього природного середовища до 2020 року”.

Дане питання внесено президією обласної ради на розгляд пленарного засідання сесії обласної ради.

Проект рішення номер 12 – в окремій брошурі.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань екології та раціонального природокористування і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Доповідає заступник начальника управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації Пліхтяк Андрій Дмитрович.

А.Пліхтяк. Даним проектом рішення пропонується внести зміни в обласну програму охорони навколишнього природного середовища в частині уточнення кошторисної вартості по заходу “Розширення та реконструкція споруд складування побутових та сільськогосподарських відходів на полігоні ТПВ у м.Снятині”, добавляється новий захід “Заходи, направлені на запобігання розвитку небезпечних геологічних зсувних процесів, усунення їх допустимого рівня на території об’єкта (капітальний ремонт) вул.Воєводи Коснятина у м. Снятині”.

Дані зміни вносяться у зв’язку з тим, що були підстави для звернення про виділення коштів з державного фонду охорони навколишнього природного середовища.

В.Гладій. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Прошу сідати.

Чи є бажаючі виступити в обговоренні питання порядку денного?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Я ставлю проект рішення на голосування за основу та в цілому. Прошу визначатись.

За – 56, проти, утримались – немає, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласного бюджету на 2018 рік”.

Проект рішення номер 13 – в окремій брошурі.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Доповідає директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації Мацькевич Ірина Богданівна.

І.Мацькевич. Добрий день, шановні депутати! На ваш розгляд виноситься проект рішення “Про внесення змін до обласного бюджету на 2018 рік”. Даний проект рішення передбачає врахування в дохідній частині по загальному фонду обласного бюджету коштів освітньої субвенції, яка нам надійшла в кінці року, в сумі 33,5 млн.грн. Другий пункт передбачає перерозподіл бюджетних призначень по головному розпоряднику коштів обласного бюджету – департаменту освіти, молодіжної політики обласної державної адміністрації, та третій пункт передбачає спрямування коштів резервного фонду нашим місцевим бюджетам для надання допомоги жителям області.

Прошу погодити і затвердити даний проект рішення.

В.Гладій. Чи є запитання до доповідача? Є. Прошу записатись.

Левицький Олександр Михайлович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Левицький. Яке помилково? Хто це подумав, що помилково?

Пані і панове! Я прошу, аби ми все-таки вирішили питання і повернулись до голосування про дотацію для м.Івано-Франківська – 10 млн.грн., яку раніше через неконструктивну позицію не вдалося нам досягнути. Прошу поставити на голосування.

В.Гладій. Без відповіді. Пропозиція.

Піцуряк Манолій Васильович. Прошу.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановна Ірино Богданівно! Ми розглядаємо питання уточнення бюджету, і там йде освітня субвенція.

Дивіться, така ситуація. Як у минулому році, так і в цьому році виникає ситуація, коли освітня субвенція не повністю використовується для педагогічних працівників, натомість маємо проблему з нестачею коштів для допоміжного персоналу, для прибиральниць в цих закладах.

Скажіть, будь ласка, чи теоретично можливо звернутись до КабМіну, до Міністерства освіти і в разі по першому півріччю наявності, ми будемо прогнозувати, що коштів на забезпечення освітньої субвенції для педагогічних працівників вистачає, щоби ті кошти спрямувати для забезпечення непедагогічних працівників.

В.Гладій. Прошу, відповідь.

І.Мацькевич. Шановний Манолію Васильовичу! Дійсно, у нас по минулому році по області були залишки освітньої субвенції, які ми протягом року переспрямовували на ті райони, де не вистачало коштів освітньої субвенції.

Щодо медичної субвенції… щодо освітньої субвенції та спрямування її на заробітну плату технічним працівникам, то ми виходили з такими пропозиціями до Міністерства освіти щодо можливості спрямування цих коштів на заробітну плату непедагогічним працівникам. Наразі ми не отримали від них погодження.

Я думаю, що цього року ми знову ж таки опрацюємо дані пропозиції, подамо, можливо, вони будуть підтримані.

Дякую за запитання.

В.Гладій. Дякую, Ірино Богданівно.

На пропозицію Олександра Михайловича, будь ласка, коментар щодо повернення до питання коштів м.Івано-Франківська.

І.Мацькевич. Шановні депутати! Як ви знаєте, ми з вами приймали бюджет, і ви знаєте, що ми залишили нерозподілений залишок додаткової дотації державного бюджету місцевим бюджетам на передані повноваження в сумі 20 млн.грн. Щодо перерозподілу цих коштів чи розподілу на ті райони, де ми озвучували, що будемо їх спрямовувати на заробітну плату, там, де є проблеми, будуть в цьому році, і де не закрили заробітну плату за минулий рік, наразі рішення ще це нами не приймалось, бюджетною комісією не розглядалось.

В.Гладій. Дякую. Прошу, сідайте.

Шановні колеги! Чи є бажаючі виступити в обговоренні даного питання порядку денного?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Олександре Михайловичу, ви наполягаєте на голосуванні за вашу пропозицію?

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Так. Тоді, шановні колеги, я ставлю даний проект рішення на голосування за основу. Прошу голосувати.

За – 51, проти – немає, утримались – немає, не голосували – 17: рішення прийнято.

Прошу, Олександре Михайловичу, озвучте свою пропозицію.

О.Левицький. Олег Романович, я бачу, має так само думку свою.

Колеги, це зміни до 2018 року, я просто перевіряв, чи Андрій Васильович Левкович пам’ятає те, що він у міській раді обіцяв. Все, це зміни до 2018 року. Все нормально. І не спалахуйте так швидко!

Я хотів переконатись, чи обіцянка місту, яка була дана, буде виконана, чи ні. Бачу, що ні. Все нормально.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Шановні колеги! Я так зрозумів, що ми не зрозуміли один одного. Ми щойно проголосували за основу. Ми проголосували за основу. Я звернувся до Олександра Михайловича, щоб він озвучив свою пропозицію, з якою він виступав, задаючи питання. Пропозицію він не озвучив, тому я ставлю проект рішення на голосування в цілому. Прошу визначатись.

За – 59, проти – немає, утримались – немає, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання… Я прошу уваги, колеги!

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Я прошу уваги!

Розглядається питання “Про стан і готовність системи цивільного захисту до дій у разі виникнення надзвичайних ситуацій воєнного характеру”.

Проект рішення номер 14 – в окремій брошурі.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Доповідає начальник управління з питань цивільного захисту обласної державної адміністрації Стебницький Володимир Миронович. Прошу.

В.Стебницький. Шановна президіє, шановні депутати, запрошені!

Відповідно до Кодексу цивільного захисту України основним завданням системи цивільного захисту є: перше, забезпечення готовності органів влади і підпорядкованих їм сил та засобів до дій, спрямованих на запобігання і реагування на надзвичайні ситуації, оповіщення населення про загрозу та виникнення надзвичайних ситуацій, захист населення у разі виникнення надзвичайних ситуацій, організація проведення евакуаційних заходів, створення, збереження і використання резерву матеріальних та фінансових ресурсів, необхідних для запобігання і реагування на надзвичайні ситуації, підготовка органів управління та населення щодо вмілих дій в разі загрози та виникнення надзвичайних ситуацій, проведення рятувальних та інших невідкладних робіт щодо ліквідації наслідків надзвичайних ситуацій, організація життєзабезпечення постраждалого населення.

Розпорядженням Кабінету…

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Стебницький. Розпорядженням Кабінету Міністрів України від 26.01.2015 р. № 47 “Про встановлення режимів підвищеної готовності до надзвичайної ситуації” режим надзвичайної ситуації було встановлено в Донецькій та Луганській областях, у всіх інших областях України, в тому числі й у нашій області було введено режим підвищеної готовності. На виконання Розпорядження Кабінету Міністрів України наказом начальника цивільного захисту області, голови обласної державної адміністрації пана Олега Гончарука керівникам структурних підрозділів облдержадміністрації, обласних управлінь, регіональних структур цивільного захисту, стратегічно важливих підприємств, установ, організацій були визначені відповідні завдання для виконання режимів… заходів режиму підвищеної готовності.

З врахуванням вимог вищевказаних розпорядчих актів та Положення про єдину державну систему цивільного захисту періодично здійснюються перевірки регіональної та місцевої системи централізованого оповіщення, посилено спостереження та контроль за гідрометеорологічною обстановкою на території області. Органами державного нагляду з питань цивільного захисту області проводиться перевірка потенційно небезпечних об’єктів, об’єктів підвищеної небезпеки, щодо додержання та виконання вимог законодавства у сфері техногенної безпеки, уточнено план реагування на характерні для області надзвичайні ситуації, уточнено склад регіональних та місцевих тимчасових органів з питань евакуації, продовжується робота щодо підготовки наявного фонду захисних споруд цивільного захисту, створені регіональні місцеві матеріальні резерви, проводиться робота щодо підвищення готовності наявних сил та засобів цивільного захисту при виникненні надзвичайних ситуацій.

Слід зауважити, що існуючі на цей час в державі суспільно-політичні умови зобов’язують органи цивільного захисту бути готовими до виконання в межах повноважень законів України про правовий режим надзвичайного стану та про правовий режим воєнного стану.

Порядок дій органів управління та сил цивільного захисту при виникненні надзвичайних ситуацій воєнного характеру передбачені планом цивільного захисту області на особливий період, в якому визначені конкретні завдання відповідальним виконавцям.

Згідно нормативних актів держави відповідальність за ці напрямки роботи покладається на керівників спеціалізованих служб цивільного захисту.

Важливе значення готовності до правильних дій…

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача? Є. Прошу записатись.

Галабала Ольга Юріївна.

О.Галабала. Дякую. Володимире Мироновичу, скажіть, будь ласка, ви у звіті вказали, що майже 80 відс. захисних споруд знаходиться у готовому стані. Скажіть, будь ласка, чи здійснення маркування до таких місць, чи люди, виходячи з дому, чи з роботи, бачать маркування, де знаходяться бомбосховища, інші місця? Це перше запитання.

І друге запитання. Ви тут не вказали проблему. Які на даний момент існують проблеми в системі цивільного захисту? Багато сказали, що багато чого вирішено, але все-таки чітко зазначте, які ще проблеми існують. Дякую.

В.Гладій. Прошу, відповідь.

В.Стебницький. Проблеми наші, звичайно, – це наполеглива робота і виконання всіх тих нормативних актів, які в повній мірі забезпечують ті вимоги.

Звичайно, багато є питань. Зокрема, буквально сьогодні ми зіткнулись з однією з проблем, про яку ви сьогодні сказали, інтерактивна карта міста, яка працювала впродовж трьох років, сьогодні вона не працює. Але цю інформацію можна побачити на сайті УДСНС в Івано-Франківській області. Я хотів зачитати вам сайт, називається так: інтерактивна карта УДСНС України в Івано-Франківській області – повністю вся область, де можна побачити будь-яку захисну споруду, де можна укриватись населенню.

Окремо по місту… я вже повторюються, окремо по місту не працює вже декілька днів з технічних причин, але я думаю, що ми це відновимо. Дякую.

В.Гладій. Дякую, Володимире Мироновичу. Прошу сідати.

В.Стебницький. Дякую.

В.Гладій. Шановні колеги! Хто бажає виступити в обговоренні питання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Я ставлю проект рішення на голосування за основу та в цілому.

За – 59, проти, утримались – немає, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання Програми приватизації об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області на 2017-2020 роки”.

Проект рішення номер 15 – в окремій брошурі.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Доповідає начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області Даниш Василь Степанович.

Прошу, доповідайте.

В.Даниш. Шановний Василю Івановичу, шановні депутати!

Даним проектом рішення пропонується затвердити звіт про виконання Програми приватизації об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області на 2017-2020 роки, який наданий вам у додатку, і визнати таким, що втратило чинність, рішення обласної ради “Про Порядок приватизації майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області” та “Про виконання Програми приватизації об’єктів на 2017-2020 роки” та “Про Перелік об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, що підлягають приватизації у 2017-2020 роках”.

В.Гладій.  Будь ласка, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Прошу сідати.

Чи є бажаючі виступити в обговоренні питання порядку денного?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Проект рішення ставлю на голосування за основу та в цілому. Прошу голосувати.

За – 59, проти, утримались – немає, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про приватизацію майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області”.

Проект рішення номер 16 – в окремій брошурі.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу. Комісія рекомендувала до розгляду на сесії обласної ради.

Доповідає Даниш Василь Степанович.

Прошу, доповідайте.

В.Даниш. Шановні депутати! Даним проектом рішення пропонується затвердити Програму приватизації майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області на 2019-2020 роки, також затвердити Перелік об’єктів малої приватизації майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, що підлягають приватизації у 2019 році; затвердити Порядок подання покупцями заяв про включення об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області до переліків об’єктів малої приватизації, що підлягають приватизації, та їх розгляду; затвердити Положення про діяльність аукціонної комісії для продажу об’єктів малої приватизації спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області; встановити, що управління об’єктами спільної власності територіальних громад області є органом приватизації спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області. Органам приватизації спільної власності територіальних громад області здійснити ряд заходів, зокрема для продажу об’єктів малої приватизації, утворити аукціонну комісію, залучити Прикарпатську товарну біржу як організатора аукціону, забезпечити висвітлення приватизаційних процесів, внести зміни в додаток 6 до рішення обласної ради, пропонується також, про обласний бюджет на 2019 рік, зміни, змінивши слова “Програма приватизації 2017-2020 років” на “Програма приватизації 2019-2020 років”.

Департаменту фінансів передбачати кошти на приватизаційні процеси.

Разом з тим хочу звернути увагу, що відповідно до норм статті 34 Закону України “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності” обласна рада листом від 10.01.2019 р. подала до Регуляторної служби України проект регуляторного акту, проект рішення Івано-Франківської обласної ради “Про приватизацію майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області” з аналізом його регуляторного впливу та експертним висновком постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого та середнього бізнесу щодо регуляторного впливу цього проекту.

Проект регуляторного акту розроблено відповідно до вимог Закону України від 18 січня 2018 року “Про приватизацію державного і комунального майна” та з метою забезпечення правових, економічних та організаційних основ приватизації майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, прийняття проекту регуляторного акту забезпечить виконання частини 7 статті 11, частини 4 статті 15 Закону, що сприятиме правильному застосуванню чинного законодавства з питань приватизації.

Проект регуляторного акту передбачений планом діяльності обласної ради з питань підготовки проектів регуляторних актів на 2019 рік, затверджений рішенням Івано-Франківської обласної ради від 07.12.2018. “Про план діяльності обласної ради з підготовки проектів регуляторних актів на 2019 рік”.

Відповідно до Закону України “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності”, з метою отримання зауважень та пропозицій від фізичних та юридичних осіб, проект регуляторного акту і аналіз регуляторного впливу були розміщені на офіційному веб-сайті обласної ради 06.12.2018 р., повідомлення про оприлюднення проекту регуляторного акту опубліковано в газеті “Галичина”.

На жаль, на сьогоднішній день відповіді ми не маємо.

В.Гладій. Дякую. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Прошу сідати.

Чи є бажаючі виступити в обговоренні питання порядку денного?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Я ставлю проект рішення на голосування за основу та в цілому. Прошу голосувати.

За – 56, проти – немає, утримався – 1, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про передачу в оренду майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області”.

Проект рішення номер 17 – в окремій брошурі.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозиції комісії.

Доповідає начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області Даниш Василь Степанович.

Пропозиція комісії у цій самій брошурі. Прошу.

В.Даниш. Враховуючи рішення комісії з проведення конкурсу-аукціону на право оренди майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області від 18.12.2018 р., пропонується укласти з товариством з обмеженою відповідальністю “Прикарпатський центр ядерної медицини” як переможцем конкурсу-аукціону договір на оренду частини приміщення першого поверху (літер Л) загальною площею 209,4 кв.м обласної психоневрологічної лікарні № 3, на вул.Медичній, 13 у м.Івано-Франківську, договір терміном на 10 років для ведення господарської діяльності з медичної практики і передбачити наступні умови, там у вас є.

В.Гладій. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає? Сідайте.

Чи є бажаючі виступити в обговоренні питання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає.

Проект рішення ставлю на голосування за основу та в цілому. Прошу.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Перепрошую, за основу, є пропозиції комісії.

Ставлю на голосування за основу.

За – 53, проти, утримались – немає, не голосували – 15: рішення прийнято.

Шановні колеги! Пропозиції постійної комісії є у ваших матеріалах, читати немає потреби, є викласти в новій редакції абзац.

Ставлю пропозиції комісії на голосування. Прошу визначатись.

За – 56, проти, утримались – немає, не голосували – 12: рішення прийнято.

Ставлю проект рішення “Про передачу в оренду майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області” на голосування в цілому з врахуванням пропозиції комісії.

За – 55,  проти, утримались – немає, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про передачу нерухомого майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області на вул. Ломоносова, 7 у м. Надвірній”.

Проект рішення номер 18 – в окремій брошурі.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Доповідає Даниш Василь Степанович.

В.Даниш. Враховуючи акт обстеження приміщень на вул. Ломоносова, 7 у м.Надвірній від 7 грудня 2018 року та з метою забезпечення належного утримання та експлуатації нерухомого майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, пропонується комунальному підприємству обласної ради з експлуатації майна взяти на баланс та оперативне управління нерухоме майно на вул.Ломоносова, 7 у м.Надвірній за вартістю, визначеною шляхом проведення незалежної оцінки майна.

В.Гладій. Чи є запитання? Є. Прошу записатись.

Федишина Ольга Миколаївна.

О.Федишина – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Наскільки я правильно розумію, мова йде про майно, яким колись користувався інтернат. Чи вживала Надвірнянська районна рада чи райдержадміністрація заходів щодо належного оформлення права користування цими приміщеннями з боку Надвірнянської гімназії № 5 Надвірнянської районної ради, фактично, в якій зараз і навчаються ці діти, які навчались в інтернаті?

В.Даниш. Вони продовжують користуватись цим приміщенням і будуть продовжувати користуватись, але юридичну особу вони зареєстрували за Надвірнянською районною радою. Немає оформлених на сьогоднішній день… майно наше, юридична особа – їхня, відносин, якщо брати юридичну сторону питання, немає.

А ми були на місці, виявили, що приміщення знаходиться не в тому стані, в якому би було належно його утримувати, і домовились таким чином: ми беремо його, забираємо… тобто, на баланс віддаємо нашій установі, а вони будуть на правах оренди, бо там є навіть дві школи, не одна, там ще є гімназія, здається, друга розміщується, тому там як би конфлікту інтересів в цьому питанні не буде.

В.Гладій. Василю Степановичу! Це питання погоджено безпосередньо з навчальним закладом і з районною радою?

В.Даниш. Так, це питання погоджено безпосередньо з навчальним закладом. Був голова районної ради на прийомі у нашого голови обласної ради, з депутатом Іваночком…

В.Гладій. Дякую. Прошу сідати.

Шановні колеги! Чи є бажаючі виступити в обговоренні даного питання?

Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 54, проти – немає, утримались – 2, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про укладення з Івано-Франківською обласною організацією Українських Націоналістів в Україні договору на безоплатне користування нерухомим майном”.

Проект рішення номер 19 – на окремому аркуші.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Доповідає Даниш Василь Степанович.

В.Даниш. Пропонується доручити управлінню об’єктами спільної власності територіальних громад області укласти з Івано-Франківською обласною організацією Українських Націоналістів в Україні договір на безоплатне користування терміном на 1 рік приміщення третього поверху загальною площею 27,3 кв.м в адмінбудинку на вул.Незалежності, 5 у м.Івано-Франківську. Це практично переукладання.

В.Гладій. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Прошу сідати. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні питання порядку денного?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Проект рішення ставлю на голосування за основу та в цілому. Прошу визначатись.

За – 59, проти, утримались – немає, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання приватному підприємству “Дажбог” гірничого відводу для розробки Кунисівського родовища суглинків”.

Проект рішення номер 20 – на окремому аркуші.

Проект розглянуто на засіданні комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Доповідає Пліхтяк Андрій Дмитрович – заступник начальника управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації. Прошу.

А.Пліхтяк. Даним проектом рішення пропонується надати приватному підприємству “Дажбог” гірничий відвід площею 6,2972 га для розробки Кунисівського родовища суглинків, яке знаходиться на території… на околиці села Кунисівці Городенківського району. Підприємство зареєстровано у Городенківському районі, це цегельно-черепична сировина.

В.Гладій. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні питання? Немає.

Я ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу.

За – 55, проти – немає, утримався – 1, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про погодження надання у користування ділянок надр з метою геологічного вивчення нафтогазоносних надр, у тому числі дослідно-промислової розробки, з подальшим видобуванням нафти, газу (промислова розробка родовищ) шляхом продажу на аукціоні спеціальних дозволів на користування надрами”.

Проект рішення номер 21 – в окремій брошурі.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозиції комісії.

Доповідає Пліхтяк Андрій Дмитрович. Прошу.

А.Пліхтяк. На звернення Державної служби геології та надр України даним рішенням пропонується погодити надання ділянок надр. Перелік цих ділянок надр є наданий в додатку до рішення, там є шість ділянок, шляхом продажу спеціального дозволу на користування надрами на аукціоні.

В.Гладій. Чи є запитання до доповідача? Є. Прошу записатись.

Галабала Ольга Юріївна.

О.Галабала. Дякую. Пане Андрію, два запитання. Перше запитання: чи правильно я розумію, що це буде процедура шляхом електронних торгів, що ми зможемо бачити, яким чином відбуваються торги по цих ділянках? Це перше питання.

Друге запитання. Як Івано-Франківська обласна рада може мати вплив на формування особливих умов надання цих ділянок надр в користування? Як ми можемо бути впевнені, що податки будуть платитись у місцеві громади, збитки людям будуть відшкодовуватись, і що наші громади будуть від цього отримувати зиск? Дякую.

В.Гладій. Прошу.

А.Пліхтяк. Що стосується першого питання, то, дійсно, надання даних… погодження проводиться в рамках постанови Кабінету Міністрів від 17 жовтня 2018 року № 847 “Про реалізацію експериментального проекту із запровадження проведення аукціонів з продажу спеціальних дозволів на користування надрами шляхом електронних торгів”.

Що стосується іншого питання, то дане питання після продажу спеціального дозволу… після продажу спеціального дозволу на користування надрами і визначення переможця він відповідно отримує спеціальний дозвіл, відповідно проходить процедура оцінки впливу на довкілля, де є одним із обов’язкових проходження громадських слухань даної діяльності.

В.Гладій. Дякую. Прошу сідати, Андрію Дмитровичу.

Шановні колеги! Чи є бажаючі виступити в обговоренні питання порядку денного? Є. Прошу записатись.

Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Насправді, ці голосування по екологічних питаннях, коли ми комусь надаємо ліцензію, коли фірма має статутний капітал 10 тис.грн., 45 тис.грн., викликає дуже багато сумнівів, особливо, коли за це голосують депутати. Навіть одного разу у нас депутат оговорився.

Тому я пропоную в цих питаннях, щоб ми, можливо, створили власне комунальне підприємство, в якого не буде такий сумнівний статут, і не будемо давати всяким “фірмам-прокладкам”, давати можливість заробляти, тому що відверто кажучи, ті питання, за які ми голосуємо, викликають ще більше запитань, про що писала неодноразово преса.

Тому я пропоную, щоб ми замислились над тим, щоб створити власне комунальне підприємство, тоді ми хоч будемо знати, хто розробляє ці надра, а не невідомі фірми, які нізвідки беруться. Дякую.

В.Гладій. Галабала Ольга Юріївна, прошу.

О.Галабала – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Шановні колеги! Позиція нашої фракції є наступна. Якщо ми виходимо на процедуру саме електронних торгів, а я хочу зауважити, що ця процедура була прийнята як експериментальна у грудні 2018 року, до цього часу всі аукціони відбувались бутафорно, на мою думку, в закритому приміщенні, без участі депутатів, без розуміння, хто і як, за яких умов є учасником цього аукціону.

Зараз ми говоримо про те, що аукціони будуть відбуватись у формі електронних торгів, перше. Але друге запитання, я вважаю, наша фракція на цій позиції стоїть вже кілька років, що ми мусимо, як Івано-Франківська обласна рада, висувати свої особливі умови, за яких надрокористувачі можуть працювати на території нашої області. Зокрема, цими особливими умовами має бути повна сплата земельного податку і податків, які мають йти в місцеві бюджети, тому що ми знаємо, що з цим проблеми, і ті надрокористувачі, які зараз працюють, вони не оформляють належним чином земельні ділянки і належним чином не сплачують податки в місцеві бюджети. Це перше.

А друге, ті надрокористувачі, які працюють на території області, вони не відшкодовують ті збитки, які завдаються місцевим громадам. Прикладом є Пасічна, де вода засолена в криницях, прикладом є розбиті дороги і багато-багато інших.

Тому наша фракція все-таки пропонує у будь-які рішення, які стосуються надання надр в користування, чи це шляхом аукціону, чи це поза шляху аукціону, не чекаючи оцінки впливу на довкілля, у наших рішеннях чітко прописувати особливі умови, які обласна рада і ми, як депутати, наші громади висуваємо до надрокористувачів. Тому коли ми будемо подавати пропозиції до проекту рішення, прошу надати мені слово, я зачитаю ті пропозиції, які ми пропонуємо додати до цього проекту рішення. Дякую.

В.Гладій. Дякую. Шановні колеги! У зв’язку з тим, що є пропозиції, проект рішення пропоную взяти  за основу. Прошу голосувати.

За – 59, проти, утримались – немає, не голосували – 9: рішення прийнято.

Шановні колеги! У ваших матеріалах є пропозиція постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування: рекомендувати до розгляду на сесії обласної ради, відмовити у погодженні надання в користування ділянок надр з метою геологічного вивчення нафтогазоносних надр, в тому числі дослідно-промислової розробки з подальшим видобуванням нафти, газу (промислова розробка родовищ) шляхом продажу на аукціоні спеціальних дозволів на користування надрами (згідно з додатком).

Я пропозицію постійної комісії ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 61, проти, утримались – немає, не голосували – 7: рішення прийнято.

Прошу, Ольга Юріївна Галабала.

О.Галабала. Пропозиція знімається, дякую, ми вже відмовили, тому вже немає сенсу голосувати.

В.Гладій. Так, погоджуюсь.

Шановні колеги! Позаяк інших пропозицій немає, я ставлю даний проект рішення на голосування в цілому. Прошу голосувати.

За – 63, проти, утримались – немає, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про погодження надання державному підприємству спиртової та лікеро-горілчаної промисловості “Укрспирт” у користування ділянки надр”.

Проект рішення номер 22 – на окремому аркуші.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозиції комісії.

Шановні колеги! Сьогодні перед пленарним засіданням відбулося повторне засідання комісії обласної ради і після доповіді голова комісії проінформує вас про сьогоднішнє рішення.

Доповідає Пліхтяк Андрій Дмитрович – заступник начальника управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації.

Прошу.

А.Пліхтяк. Даним рішенням пропонується погодити надання в користування ділянки надр з метою геологічного вивчення, в тому числі дослідно-промислової розробки питних підземних вод водозабору Підгайчиківського спиртзаводу ДП “Укрспирт” (свердловини № 1, 2 та шахтний колодязь).

В.Гладій. Чи є запитання до доповідача? Є. Прошу записатись.

Галабала Ольга Юріївна.

О.Галабала. Дякую. Пане Андрію, скажіть, будь ласка, ви були, мабуть, учасником комісії, яка розглядала це питання, екологічної. Які були причини і аргументи для відмови? Можливо, рішення комісії змінилось, але, принаймні, в цьому проекті рішення була пропозиція відмовити. Які були аргументи і причини?

А.Пліхтяк. Ну, останнє рішення комісії, я знаю, що було погодити.

О.Галабала. (Без мікрофона).

А.Пліхтяк. Це рішення комісії.

В.Гладій. Голова комісії буде інформувати і відповість на ваше питання.

Тимофійчук Богдан Володимирович.

Б.Тимофійчук – депутатська фракція політичної партії “Українське об’єднання патріотів – УКРОП”. Андрію Дмитровичу, я  вже також з досвіду і з практики знаю, що з Підгайчицьким заводом я вже працюю років 15. Тобто, завод працював, вода видобувалась. Що трапилось? Вода закінчилась, чи в чому проблема?

А.Пліхтяк. Ні, ні, вони повинні просто оформити спеціальний дозвіл на користування надрами на свій водозабір.

Б.Тимофійчук. Так вони що, кожен рік його виробляють?

А.Пліхтяк. У них є дозвіл на спеціальне водокористування, а це дозвіл на спеціальне користування надрами. Це два різні документи.

Б.Тимофійчук. Зрозумів. Дякую.

В.Гладій. Дякую. Прошу сідати, Андрію Дмитровичу.

Шановні колеги! Прошу записатись до обговорення даного питання порядку денного.

Левкович Андрій Васильович.

А.Левкович. Шановні колеги! Дійсно, була 8-го числа комісія, і, на жаль, на комісії не було нікого з керівництва заводу, і ми мали дуже мало інформації, і ми відмовили. Після того буквально за два дні надійшов лист на голову обласної ради пана Сича і на голову постійної комісії, на мене, надійшов лист, де колектив звертається до нас, до комісії, до сесії, щоби підтримати рішення, і власне, тут пише, що 110 людей працює на заводі, і є підписи, все, печатка, що були збори на заводі і просять підтримати для того, щоб видати їм спеціальний дозвіл. І це доля 110 людей.

Якщо можна, будь ласка, підтримайте для того, щоб завод почав працювати. Дякую.

В.Гладій. Дякую.

Книшук Петро Васильович.

П.Книшук. Шановний Василю Івановичу, шановні колеги-депутати! Фракція “Батьківщина” буде підтримувати це рішення, воно стосується Підгайчиківського спиртового заводу чи Підгайчиківського цеху “Укрспирту”. Дане підприємство вже довгий час не працює. У свій час воно було потужним переробником зерна від сільськогосподарських підприємств не тільки Коломийщини, а й сусідніх районів, і сплачувало велику кількість податків. Тому ми підтримуємо це рішення.

Але у мене є, щоб я два рази не брав слово, у мене є інше питання до іншого цеху чи спиртзаводу, який працює на сьогоднішній день у Залуччі.

У свій час сільськогосподарські товаровиробники здали на даний завод велику кількість зерна, виготовлений спирт, напевно, вже його й випили, але до цього часу підприємство не розраховується із сільськогосподарськими товаровиробниками.

На даний час йде весна, підприємствам потрібні кошти. Особам, які би могли допомогти аграріям, прошу звернути на це увагу. Це в першу чергу стосується правоохоронних органів.

Прошу мій виступ вважати депутатським запитом до силових структур. Дякую.

В.Гладій. Дякую, Петре Васильовичу. Любо Василівно, я прошу, коли будемо оформляти депутатські запити, врахувати пропозицію Петра Васильовича Книшука.

Шановні колеги! Ви чули позицію постійної комісії обласної ради, висновок позитивний. Під час обговорення інших пропозицій не поступило, тому я ставлю проект рішення на голосування за основу та в цілому. Прошу визначатись.

За – 56, проти – немає, утримались – немає, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження Снятинському спеціалізованому агролісництву ОКП “Івано-Франківськоблагроліс” технічних документацій із землеустрою”.

Проект рішення номер 23 – в окремій брошурі.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісій обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Доповідає начальник відділу земельних ресурсів та раціонального природокористування виконавчого апарату обласної ради Прокопів Анатолій Іванович.

А.Прокопів. Шановні депутати! В рамках реалізації програми з виконання робіт із землеустрою для забезпечення оформлення права на землі лісового фонду, яка передбачена на 2018-2022 роки, затверджена рішенням обласної ради від 22.06.2018 р., розроблено ряд технічних документацій на земельні ділянки, які перебувають в постійному користуванні Снятинського агролісництва, спеціалізованого агролісництва ОКП “Івано-Франківськоблагроліс”, відповідно до матеріалів лісовпорядкування, які використовуються для ведення лісового господарства та пов’язаних з ними послуг. Відповідні документації погоджені з місцевими громадами, визначені кадастрові номери, і з метою завершення цієї роботи необхідно затвердити на сесії обласної ради для проведення державної реєстрації.

В.Гладій. Шановні колеги! Зверніть увагу: вам роздали уточнений додаток, де є перелік відповідних земельних ділянок.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Дякую, сідайте.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні питання порядку денного?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає.

Я ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу голосувати.

За – 54, проти, утримались – немає, не голосували – 14: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання дозволу спеціалізованим агролісгоспам ОКП “Івано-Франківськоблагроліс” на розроблення технічних документацій із землеустрою”.

Проект рішення номер 24 – в окремій брошурі.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу і з питань аграрної політики та земельних відносин, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Доповідає Прокопів Анатолій Іванович. Прошу.

А.Прокопів. Шановні депутати! В рамках реалізації цієї ж програми, що й по Снятинському району, проектом рішення пропонується розпочати таку роботу по Богородчанському та Долинському районах.

В кінцевому результаті після проведення цієї роботи аналогічно технічні документації будуть подані на затвердження сесії обласної ради.

В.Гладій. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Шановні колеги! Ми продовжуємо нашу роботу по землевпорядкуванню. Ми її робимо планово, системно, на кожному пленарному засіданні сесії обласної ради ця робота продовжується. Таких об’єктів, де вона ще не зроблена, залишається все менше й менше. Практично там, де питання врегульовані із суміжниками, ми всі питання закриваємо.

Чи є бажаючі виступити в обговоренні питання порядку денного?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Ставлю проект рішення на голосування за основу та в цілому. Прошу голосувати.

За – 56, проти, утримались – немає, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження Івано-Франківській обласній дитячо-юнацькій спортивній школі технічної документації із землеустрою”.

Проект рішення номер 25 – в окремій брошурі.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу і з питань аграрної політики та земельних відносин. Комісії рекомендували до розгляду на сесії обласної ради.

Доповідає Прокопів Анатолій Іванович.

А.Прокопів. Шановні депутати! Проектом рішення пропонується затвердити технічну документацію Івано-Франківській обласній дитячо-юнацькій спортивній школі на земельну ділянку, яка використовується для обслуговування адміністративного приміщення по вул.Шухевичів, 21 у м.Івано-Франківську, та використовується для будівництва та обслуговування об’єктів фізичної культури та спорту.

Дана документація погоджена усіма суміжними землекористувачами, в тому числі представниками міської ради. По цій земельній ділянці немає жодних недоліків. Відповідно визначений кадастровий номер, і для проведення її подальшої реєстрації необхідно затвердити таку документацію.

В.Гладій. Чи є запитання до доповідача? Немає.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Немає.

Проект рішення ставлю на голосування за основу та в цілому. Прошу визначатись.

За – 57, проти, утримались – немає, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання дозволу Комунальному закладу “Івано-Франківський обласний клінічний кардіологічний центр” на списання майна”.

Проект рішення номер 26 – на окремому аркуші.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Доповідає директор департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації Стовбан Микола Петрович.

М.Стовбан. Доброго дня! Шановна президіє, шановні депутати! Прошу вас дозволити Комунальному закладу “Івано-Франківський обласний клінічний кардіоцентр” списати з балансу майно, яке називається “варочний котел”, 2009 року випуску, залишкова балансова вартість 5 тис.грн.

В.Гладій. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні питання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Проект рішення ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу голосувати.

Прошу сідати, Миколо Петровичу.

За – 59, проти, утримались – немає, не голосували – 10: рішення прийнято.

Шановні колеги! Розглядаємо питання, яке ми внесли в порядок денний першого пленарного засідання безпосередньо на сесії.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради щодо необхідності якнайшвидшого прийняття проектів законів України № 9518 та № 9519…”. Прошу уваги! спрямованих на створення умов для доступності придбання автомобілів громадянами України”.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідає депутат обласної ради Федишина Ольга Миколаївна.

Пані Олю, прошу.

О.Федишина. Шановні колеги! Пропонується до уваги проект рішення, який щойно був озвучений паном головуючим.

“Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада вирішила:

Перше, схвалити звернення обласної ради до Голови Верховної Ради України Андрія Парубія щодо необхідності якнайшвидшого прийняття проектів законів України № 9518 та № 9519, спрямованих на створення умов для доступності придбання автомобілів громадянами України (додається).

Рішення надіслати Голові Верховної Ради України Андрію Парубію та народним депутатам від області.

Звернення розмістити на офіційному веб-сайті Івано-Франківської обласної ради та оприлюднити в інших засобах масової інформації.

Контроль за виконанням рішення покласти на заступника голови обласної ради С.Басараба”.

І так, проект рішення додано в додатку, який кожен з вас отримав.

По самому змісту рішення. Ви всі знаєте, 22 лютого цього року завершується пільговий 90-денний період, протягом якого діяла пільга на сплату акцизу за автомобілі на іноземних номерах. Тобто, замість формульного розрахунку платилась тільки половина акцизу, при тому власники мали платити 20 відс. ПДВ, мали платити мито 10 відс., а також загальнообов’язкові збори до Пенсійного фонду від 3 до 5 відс. Це означає, що після спливу цього періоду вступають повноцінні митні акцизні платежі до державного бюджету, і у всіх власників залишається лише 90 днів на те, щоб розмитнити своє авто, тобто, приблизно до 22 травня.

За тією статистикою, яку надає Державна фіскальна служба, з понад 1 млн.грн. таких автомобілів, які на сьогодні є на території України, станом на 22 січня було розмитнено лише 44 тисячі. Станом на зараз кількість таких розмитнених автомобілів лише 85 тисяч. Тобто, це означає, якщо навіть до 22 травня будуть розмитнюватись… навіть не до 22 травня, а до 22 лютого будуть розмитнюватись авто з швидкістю приблизно 2700 авто в день, то всього лиш розмитнять близько 100 тис. автомобілів, нагадую, з поміж більше, ніж мільйон. Тобто, лише 10 відс. громадян України, які володіють такими автомобілями, зможуть скористатись опцією розмитнення. Всі інші – близько 900 тис. власників автомобілів, частина з яких проживають на території Івано-Франківської області, змушені будуть платити величезні штрафи – близько 170 тис.грн., а також будуть підпадати під конфіскацію автомобілів.

Ми не можемо допустити такої ситуації, і для того, щоб її вирішити у Верховній Раді, на прохання автомобілістів, і зокрема серед співавторів є мешканці Івано-Франківської області, представники ініціативних груп, а також громадських організацій автомобілістів, це законопроекти під реєстраційними номерами 9518 та 9519, які передбачають звільнення на 3 роки від акцизу, звільнення на 3 роки також від ПДВ, залишається лише мито 10 відс. Це та нормальна вартість, яку кожен громадянин України має можливість сплатити, виходячи з тих різних доходів, які вони сьогодні отримують.

Адже якщо для власників електрокарів пільги на 3 роки передбачені, чим гіршими є інші громадяни, які купують собі звичайні автомобілі на іноземній реєстрації?

Тому ми хочемо, щоб власники таких авто були почуті, щоб нарешті до них дослухались і щоб наші громадяни не потерпали від величезних штрафів, щоб не потерпали від конфіскації автомобілів.

Зважаючи на вищезазначене, ми звертаємось до Голови Верховної Ради України Андрія Парубія та просимо забезпечити якнайшвидший розгляд і прийняття проекту Закону України “Про внесення змін до розділу 20 “Перехідні положення” Податкового кодексу України щодо спрощення оподаткування транспортних засобів” (реєстраційний номер 9518) та проекту Закону України “Про внесення змін до Митного кодексу України щодо спрощення оподаткування транспортних засобів” (реєстраційний номер 9519). Адже це питання стосується не тільки тих людей, які вже колись придбали автомобілі і не встигли їх розмитнити, це стосується кожного з нас, кожного мешканця Івано-Франківської області та України в цілому, які мають намір і мають дійсне право на те, щоб придбавати автомобілі за нормальною вартістю, за те, щоб за нормальною вартістю їх розмитнювати і не підпадати під ті “драконівські штрафи”, які не так давно ухвалила Верховна Рада.

Тому, шановні колеги, прошу підтримати даний проект рішення. Дякую.

В.Гладій. Дякую. Будь ласка, чи є запитання до доповідача?

Немає. Прошу, сідайте.

О.Федишина. Дякую.

В.Гладій. Чи є бажаючі виступити в обговоренні питання порядку денного? Є. Прошу записатись.

Мельничук Василь Іванович.

В.Мельничук – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. У мене буде пропозиція до проекту рішення такого плану: звернутися до обласних рад нашої держави з метою підтримки даного звернення.

В.Гладій. Королик Михайло Михайлович.

М.Королик – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановні депутати! Дане питання є надзвичайно актуальним, потрібним, адже йде мова про добробут наших громадян, паралельно – наповнення нашого бюджету.

А також хочу вам сказати, що це і безпека наших громадян, тому що, я думаю, що всі насправді зацікавлені, аби відбувалось розмитнення представників нашої громади, які користуються євробляхами, так званими, адже коли трапляється ДТП чи інші моменти з такими автомобілями, дуже важко потім ідентифікувати чи знайти кінцевого власника. Або, вірніше, кінцевий власник знаходиться за кордоном і відповідно взагалі тоді “кінці у воду”.

Відповідно я думаю, що ми всі зацікавлені в тому, щоби в цьому напрямку якісніше працювалось, аби наші громадяни держави мали доступні автомобілі, бюджет наповнювався, а кожен мешканець нашої держави почував себе безпечно. Дякую. Тому ми будемо підтримувати дане питання.

В.Гладій. Дякую. Шановні колеги! Була пропозиція, тому проект рішення пропонується взяти за основу. Прошу голосувати.

За – 56, проти, утримались – немає, не голосували – 11: рішення прийнято.

Шановні колеги! Була пропозиція депутата Мельничука Василя Івановича щодо того, щоби надіслати дане рішення до обласних рад з метою його підтримки, пункт 2.

Хто за цю пропозицію? Прошу голосувати.

За – 53, проти, утримались – немає, не голосували – 14: рішення прийнято.

Проект рішення ставлю на голосування в цілому з врахуванням проголосованої поправки.

Прошу голосувати.

За – 49, проти – 1, утримались – нуль, не голосували – 17: рішення прийнято.

Шановні колеги! Розглядається питання “Про наявність обставин непереборної сили та перелік суб’єктів господарювання, що постраждали внаслідок таких обставин”.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Дане питання ми внесли до розгляду безпосередньо на пленарному засіданні сесії обласної ради.

Доповідає депутат обласної ради, заступник голови постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин Тимофійчук Богдан Володимирович.

Прошу, Богдане Володимировичу.

Б.Тимофійчук. Шановні колеги-депутати!

Пропонується вашій увазі рішення “Про наявність обставин непереборної сили та перелік суб’єктів господарювання, що постраждали внаслідок таких обставин”.

Як я уже казав, я вношу це питання, воно виникло вчора тільки, тому що вчора є зафіксований сертифікат нашої Торгово-промислової палати на предмет того, що з 1 жовтня по
31 грудня, як ми вже чули, ПП “Вільхівці” та Городенківський завод було поставлено тільки 7 відс. від запланованих потужностей на погрузку зерновозів. І тим самим була заблокована робота не тільки станції “Городенка-завод”, а були заблоковані всі агропідприємства, які мали, скажемо, таку ситуацію поставити на зберігання, в тому числі наше підприємство, сільськогосподарську продукцію.

Як ви знаєте, агропідприємства беруть довготермінові кредити, беруть короткотермінові, так звані обігові кошти, які в обов’язковому порядку повертаються в кінці року, до 30 грудня. І тим самим цього року склалась ситуація, що вони не змогли десь-якісь, можливо, не всі, погасити свої борги і зобов’язання перед банками, а у свою чергу, це визиває штрафні санкції і то немалі витрати й без того, які лягають в цей важкий час, коли немає змоги й по сьогодні відправляти дану продукцію.

Більше того, я мушу про це трошки ширше сказати, тому що це якраз те питання, яке наповнює бюджет нашої області, а не просто ділити, бо багато ми часу приділяємо тут розподілу тих коштів, які ми накопичуємо, а тут якраз треба потурбуватись про тих, хто в ту копілку свою копійку й поставляє.

Тому у зв’язку з тим, що залізна дорога зробила оптимізацію цих маршрутів, то получається, що якщо я рішив продати експортеру на експорт свою продукцію, я повинен її загрузити у вагони в Городенці, ці вагони повинні докотитись до Іллічівська чи до Одеси, у порт, де вони мають вигружатись, тільки тоді по контракту нам проплачують 90 відс. вартості товару загруженого в колію, а після того, як вони вже вигрузились на сухогруз, аж тоді доплачують ще 10. Таким чином, ми не те, що не можемо зараз продати в Городенці свій товар, ми будемо ще місяць його колесити по Україні, а тоді получимо кошти, а тоді, вибачте, вже й вологи в грунті не буде, і ми сіяти не зможемо.

Ну, так коротко… вибачайте, бо я тоже аграрій, то кипить, і треба це зачитати. А суть така:

“Керуючись статтею 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, розглянувши подані документи суб’єктів господарювання на підтвердження обставин непереборної сили та беручи до уваги вимоги статті 298.8.4. Податкового кодексу України, обласна рада вирішила:

  1. Визнати наявність форс-мажорних обставин (непереборної сили) та затвердити перелік суб’єктів господарювання, які у 2018 році постраждали внаслідок таких обставин, згідно з додатком”. Тут додається додаток.

“2. Направити рішення суб’єктам господарювання, що постраждали внаслідок форс-мажорних обставин (обставин непереборної сили).

  1. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В. Гладія і постійну комісію обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків

    (М. Палійчук)”.

Ось так, і все.

В.Гладій. Дякую. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Прошу сідати.

Чи є бажаючі виступити в обговоренні даного питання порядку денного?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Проект рішення ставлю на голосування за основу та в цілому.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Хвильку, зупиніть. Хто хоче? Іван Васильович хоче?

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Прошу, Іване Васильовичу. Включіть мікрофон Івана Васильовича Приймака.

Включіть, будь ласка, мікрофон.

І.Приймак. Хочу оголосити. По даному питанню через конфлікт інтересів участі у голосуванні приймати не можу.

В.Гладій. Конфлікт інтересів, участі у голосуванні приймати не будете.

Андрій Васильович також просить, Левкович Андрій Васильович.

Прошу.

А.Левкович. Шановні колеги! Я також підписувати… документ-сертифікат, це Палата виписує, я також не можу голосувати, конфлікт інтересів. Дякую.

В.Гладій. Дякую. Почули про конфлікт інтересів у наших колег-депутатів обласної ради.

Проект рішення “Про наявність обставин непереборної сили та перелік суб’єктів господарювання, що постраждали внаслідок таких обставин” ставлю на голосування за основу та в цілому. Прошу голосувати.

За – 59, проти, утримались – немає, не голосували – 7: рішення прийнято.

Шановні колеги-депутати! Ми з вами розглянули… Прошу уваги! Хвильку, хвильку, колеги! Ми з вами розглянули усі питання порядку денного першого пленарного засідання двадцять сьомої сесії сьомого демократичного скликання.

Хочу вам нагадати, що відповідно до Закону України “Про запобігання корупції” всім нам необхідно до 1 квітня поточного року подати декларацію особи уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування за минулий рік шляхом заповнення такої декларації на офіційному веб-сайті Національного агентства з питань запобігання корупції. Тому прошу вчасно здійснити ці дії.

Про дату проведення другого пленарного засідання двадцять сьомої сесії обласної ради вас буде повідомлено додатково.

Всім дякую за роботу плідну.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Що ще є?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Так швидше кажіть.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Так, прошу, прошу. Прошу, Михайле Степановичу.

Включіть мікрофон Іваночка Михайла Степановича.

М.Іваночко. Шановні депутати! Даруйте, чесно вам скажу: швидше не мав можливості.

Я хотів би звернутися до вас усіх від імені пароха села Фітьків Надвірнянського району отця Івана Каченюка, який хворий на онкохворобу і пройшов вже сім хіміотерапій, звернутися до вас кожного з можливістю допомогти цій славній людині, цій порядній, чесній і дійсно Великому священику Української Греко-Католицької церкви.

Тому звертаюся до вас всіх: хто скільки може, підписати йому допомогу, цьому священику. Документи у мене є.

Аналогічна ситуація: боєць московсько-української війни Остапчук Юрій Ігнатович, якому проведено стентування, і йому потрібно 25 тис.грн. зібрати… тут простіше, зібрати і оплатити лікування, яке пройшло, операцію. Це простіше. Але основне: допомогти отцю Каченюку. Дякую.

В.Гладій. Дякую вам. Дякую всім за плідну роботу, і до зустрічі на другому пленарному засіданні. Щасливо!

 

 

 

Перший заступник
голови обласної ради                                                                    Василь Гладій

 

Консультант                                                                                              Галина Кубік

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]