Стенограма пленарного засідання (01.03.2019)


С Т Е Н О Г Р А М А

ДВАДЦЯТЬ СЬОМОЇ СЕСІЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
СЬОМОГО ДЕМОКРАТИЧНОГО СКЛИКАННЯ
від 01.03.2019 р.
(друге пленарне засідання)

В.Гладій. Шановні колеги-депутати, шановні присутні, запрошені, дорогі краяни!

Прошу депутатів зайняти свої робочі місця, починаємо працювати.

Шановні колеги! Прошу всіх зареєструватись.

Шановне товариство! Сьогодні ми проводимо друге пленарне засідання двадцять сьомої сесії обласної ради.

Хочу усім присутнім нагадати про те, що перше пленарне засідання двадцять сьомої сесії відбулося 15 лютого поточного року.

До обласної ради сьомого демократичного скликання обрано 84 депутати.

За результатами письмової реєстрації в сесійній залі присутні 60 депутатів, відсутні – 24, з них: у відрядженні – 3, на лікарняному – 6, у відпустці – 2, з інших поважних причин – 3 депутати, інші відсутні з невідомих причин.

Відповідно до пункту 11.3 статті 11 Регламенту обласної ради депутати повинні зареєструватися за допомогою електронної системи. Прошу включити електронну систему. Прошу депутатів зареєструватися.

Шановні колеги! Сесія повноважна.

Згідно з електронною реєстрацією у залі присутні 59 депутатів.

Відповідно до статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та пункту 5.2. Регламенту обласної ради друге пленарне засідання двадцять сьомої сесії обласної ради є правомочним.

Шановні колеги! Хто за те, щоб продовжити роботу сесії? Прошу голосувати. За початок нашої роботи, колеги, голосуємо.

За – 57, проти, утримались – немає, не голосували – 4, всього – 61: рішення прийнято.

На сесію запрошений і присутній голова обласної державної адміністрації, депутат обласної ради, наш колега Олег Романович Гончарук.

На засіданні також присутні заступники голови обласної державної адміністрації, директори департаментів, начальники управлінь і відділів обласної державної адміністрації, голови районних рад, голови районних державних адміністрацій, міські голови міст обласного значення, голови об’єднаних територіальних громад, керівники правоохоронних та судових органів, обласних підприємств і установ, політичних партій та громадських організацій, а також представники засобів масової інформації.

Шановні депутати, запрошені, шановні краяни!

За доброю традицією, що вже склалася, дозвольте мені разом з Олегом Романовичем вручити нашим краянам заслужені відзнаки.

Сергія Михайловича прошу зачитати список нагороджених.

С.Басараб. Указом Президента України від 14 лютого 2019 року № 36 за вагомий осо­бистий внесок у розвиток ветеранського руху, мужність і самовідданість, виявлені під час виконання військового обов’язку, патріотичне виховання молоді та активну громадську діяльність орденом “За заслуги” ІІІ ступеня нагороджено Нероду Миколу Петровича – члена правління громадської організації “Івано-Франківська міська спілка ветеранів Афганістану”, учасника бойових дій в Афганістані. Будь ласка.

(Оплески в залі).

Голоси із залу. (Без мікрофона).

С.Басараб. Указом Президента України від 23 серпня 2018 року № 241 за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм Почесне звання “Заслужений лікар України” присвоєно Цідило Іванні Григорівні – головному лікареві кому­нального закладу “Івано-Франківський обласний клінічний шкірно-венерологічний диспансер”. Будь ласка.

(Оплески в залі).

Указом Президента України від 1 грудня 2018 року № 404 за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові досягнення, багаторічну сумлінну працю Почесне звання “Заслужений працівник сільського господарства України” присвоєно Костюку Роману Миколайовичу – заступникові директора філії “Перспектив” акціонерного товариства “Зернопродукт Миронівський хлібопродукт”. Будь ласка.

(Оплески в залі).

Указом Президента України від 22 січня 2019 року № 14 за значний особистий внесок у державне будівництво, зміцнення національної безпеки, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові досягнення, багаторічну сумлінну працю Почесне звання “Заслужений будівельник України” присвоєно Боднару Віталію Михайловичу – начальнику управління філії “Будівельно-монтажна фірма “Укргаз­промбуд”, м.Івано-Франківськ. Будь ласка.

(Оплески в залі).

Почесне звання “Заслужений діяч науки і техніки України” присвоєно Заяцю Любомиру Мирославовичу – завідувачеві кафедри державного вищого навчального закладу “Івано-Франківський національний медичний університет”, доктору медичних наук, професорові. Будь ласка.

(Оплески в залі).

Почесне звання “Заслужений журналіст України” присвоєно Гавриловичу Івану Михайловичу – спеціальному кореспондентові газети “Галичина”. Будь ласка.

(Оплески в залі).

Почесне звання “Заслужений працівник сфери послуг України” присвоєно Нищуку Богдану Миколайовичу – начальнику управління комунального підприємства “Івано-Франківськводоекотехпром”. Будь ласка.

(Оплески в залі).

Відповідно до розпорядження голови обласної ради від 28.02.2019. № 103-р за багаторічну сумлінну працю, вагомий особистий внесок у розвиток телебачення, активну участь у громадському житті колективу та з нагоди 70-річчя від дня народження нагороджується Цінним подарунком голови Івано-Франківської обласної ради Ганущак Василь Михайлович – телеоператор Івано-Франківського телебачення “Галичина”. Запрошую.

(Оплески в залі).

В.Гладій. Шановне товариство! Продовжуємо нашу роботу.

Шановні депутати!

Всього на двадцять сьомій сесії передбачалося розглянути 48 питань та Різне, на першому пленарному засіданні – 26 питань, на другому пленарному засіданні – 22 питання та Різне.

На першому пленарному засіданні двадцять сьомої сесії обласної ради було розглянуто усі питання, включені до порядку денного першого засідання, було прийнято позитивні рішення з 27 питань, оскільки одне питання було внесено на самому засіданні.

26 лютого поточного року відбулося засідання президії обласної ради. Президія рекомендувала на другому пленарному засіданні двадцять сьомої сесії обласної ради розглянути 33 питання та Різне.

Хочу привернути Вашу увагу, що у проект порядку денного включено 12 нових питань, рекомендованих постійними комісіями обласної ради та президією обласної ради. А саме:

– одне звернення – під номер 30;

– під номерами 36, 37, 38 та 39 – питання щодо припинення діяльності та створення нових закладів;

– під номером 42 – про виконання програми;

– під номерами 46 та 48 – про внесення змін до рішень обласної ради;

– під номером 51 – про призначення керівника;

– а під номерами 54, 55, 56, які мають майновий характер.

Окрім того, питання “Про виконання депутатських запитів” знято з розгляду, оскільки ніхто з депутатів не знімає запитів і не подав таку пропозицію.

Нову редакцію проекту порядку денного та матеріали другого пленарного засідання сесії ви отримали під час реєстрації. Також, колеги, звертаю вашу уваги, що ви отримали “Аналіз стану онкодопомоги населенню області за 2018 рік”, наданий департаментом охорони здоров’я обласної державної адміністрації на виконання протокольного доручення, яке було надано на першому пленарному засіданні сесії обласної ради.

Шановні колеги!

Є пропозиція наданий вам порядок денний другого пленарного засідання двадцять сьомої сесії обласної ради взяти за основу з тими питаннями, які запропонувала президія обласної ради.

Шановні колеги! Прошу голосувати за основу.

За – 60, проти, утримались – немає, не голосували – 3: рішення прийнято.

Шановні колеги!

Хочу поінформувати вас про те, що на засіданні президії окремі депутати мали заперечення щодо розгляду питання під номером 29 “Про звернення обласної ради щодо необхідності дотримання Конституції України та вимог законодавства України у процесі добровільного об’єднання територіальних громад”. Проект рішення напрацьований на виконання протокольного доручення, яке було надано на двадцять шостій сесії обласної ради. Цей проект рішення був вчасно поданий, розглянутий відповідною постійною комісією обласної ради, оприлюднений на сайті обласної ради та включений у порядок денний двадцять сьомої сесії, який був проголосований нами за основу на першому пленарному засіданні. Тому дане питання ми включили в порядок денний на першому пленарному засіданні.

Тому я сказав на президії, що таке питання повинна вирішувати сесія обласної ради.

Шановні колеги! Чи будуть доповнення до порядку денного другого пленарного засідання? Є. Прошу записатись до виголошення пропозицій.

Андрій Васильович Левкович.

А.Левкович. Так, шановні колеги, прошу включити в порядок денний проект рішення обласної ради “Про непогодження надання в користування ділянки надр з метою видобування валунно-гравійно-піщаних порід Белеївського родовища шляхом продажу на аукціоні спеціальних дозволів на користування надрами”. Дякую.

В.Гладій. Шановні колеги! Ви чули пропозицію голови комісії, відбулося засідання комісії, є пропозиція комісії про додаткове включення питання до порядку денного.

За – 61, проти, утримались – немає, не голосували – 2: рішення прийнято.

Шановні колеги! Є пропозиція порядок денний другого пленарного засідання двадцять сьомої сесії обласної ради затвердити в цілому. Прошу голосувати.

За – 61, проти, утримались – немає, не голосували – 2: рішення прийнято.

Шановні колеги! Відповідно до пункту 12.1. Регламенту обласної ради після відкриття сесії перед затвердженням порядку денного відводиться до 15 хвилин для стислих (до 3 хвилин) виступів і заяв уповноважених представників депутатських фракцій з внесенням пропозицій, повідомлень без прийняття рішень по них, що й було зроблено на першому пленарному засіданні двадцять сьомої сесії. Однак, сьогодні до мене звернулися голови депутатських фракцій про те, що є потреба виступити. Тому, шановні колеги, я ставлю на голосування пропозицію щодо надання уповноваженим представникам депутатських фракцій права на виступ. Проце­дурне питання, ставлю його на голосування.

За – 53, проти – немає, утримався – 1, не голосували – 9: рішення прийнято.

Шановні колеги! Хто з уповноважених представників депутатських фракцій хоче виступити чи виголосити заяву, прошу записатися до виступу.

Токарчук Олег Володимирович.

О.Токарчук. Шановні колеги-депутати! Події останніх днів, які розгорталися у медійному просторі, вони не можуть залишити нас всіх байдужими.

Розкладання державних коштів – це не перший факт у нашій країні, але цинічно, коли відбувається розкрадання бюджетних коштів оборонного бюджету воюючої країни.

Об’єднання “Самопоміч” вимагає всебічного, прозорого, неупередженого розслідування фактів, які виявили журналісти і не тільки, з обов’язковим покаранням всіх винних. Ми чудово розуміємо, що відбувається у цій країні, і ми не маємо як депутати обласної ради мовчати. Ми повинні йти до людей і розказувати. А люди 31 березня на виборах Президента України повинні сказати, що вони думають про те, чи працює в Україні СБУ, прокуратура, правоохоронні органи, суди, і своїми голосами оголосити імпічмент Президенту України або продовжити будувати країну. Дякую.

В.Гладій. Дякую.

Рудик Марія Олександрівна.

М.Рудик – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Ми, депутати фракції “Воля” в обласній раді, обурені станом організації харчування в закладах охорони здоров’я обласного підпорядкування. Так, зокрема мені, за викликом долі впродовж останнього року довелось побувати в закладах охорони здоров’я і не лише нашої області, а й на території цілої країни. І хочу відзначити, що стан харчування обласних лікарень нашої області є вкрай негативним та потребує невідкладного вирішення.

Законодавством України передбачено обов’язкове харчування у всіх відділеннях стаціонарів закладів охорони здоров’я. Для харчування пацієнтів повинна бути організована здорова дієта, проте, зважаючи на те, що чинним законодавством й так передбачені мізерні порції продуктів для харчування пацієнтів, так деякі заклади охорони здоров’я нехтують й цими нормами.

На підтвердження вищесказаного впродовж останнього місяця мною було зафіксовано факти порушення організації харчування, зокрема в Івано-Франківському обласному кардіологічному центрі, що підтверджується фото- та відеоматеріалами.

Згідно з пунктом 1.4 Порядку організації системи лікувального харчування хворих у закладах охорони здоров’я встановлюється чотириразовий режим лікувального харчування, проте в обласному кардіологічному центрі встановлено чомусь триразовий режим харчування. На сніданок тут подається черствий хліб та чай, на обід кожного дня – пшенична каша, салат з буряка без олії і перша страва, яку першою стравою не назвеш: кілька картоплин і натертої моркви.

Крім того, Порядком організації системи лікувального харчування хворих встановлено норму харчування на одного хворого на день, яким передбачено 26 продуктів, що мають входити у раціон хворого. Проте, порівнюючи ці норми, можу зазначити, що в обласному кардіологічному центрі весь перелік продуктів не подається. Також незрозуміло, яким чином приховується порційна вага продуктів для пацієнта, оскільки обід і вечерю приносять у загальному посуді, у відрах, що далеко не відповідає санітарно-гігієнічним вимогам.

На засіданні комісії обласної ради з питань охорони здоров’я директором департаменту охорони здоров’я ОДА було зазначено, що обласним закладом охорони здоров’я на харчування виділяється 19 грн. 10 коп., а в дитячій лікарні – 20 грн. 20 коп. в день.

Аналізуючи порівняння харчування хворих в різних обласних лікарнях, можна прийти до висновку, що склад добового харчування в інших закладах кращий, ніж в обласному кардіологічному центрі, притому, що встановлена сума коштів на харчування для всіх лікарень однакова.

Відповідно до законодавства загальне керівництво лікувальним харчуванням в закладі охорони здоров’я здійснює головний лікар. З цього випливає, що одні керівники закладів можуть організувати харчування, а інші чомусь ні, тим самим створюють “голодомор” для хворих пацієнтів. Більше того, ця “чудо-дієта” організована пацієнтам за їхні сплачені податки до бюджету. Ми розуміємо, що сума, яка передбачена для харчування пацієнтів у лікарнях, далеко не є достатньою, але якщо була проблема недофінансування раніше у сфері забезпечення харчування хворих, то чому при затвердженні обласного бюджету на 2019… (Без мікрофона).

В.Гладій. Шановні колеги! Включіть, будь ласка, мікрофон, дайте завершити.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Прошу.

М.Рудик. Але якщо була проблема недофінансування у сфері забезпечення харчування хворих, то чому при затвердженні обласного бюджету на 2019 рік департаментом охорони здоров’я не було озвучено про таку проблему і не доведено ту суму, яка б забезпечила якісне харчування?

Хочу додати, що про незадовільне харчування в обласному кардіологічному центрі мною як депутатом було повідомлено на початку лютого керівника департаменту охорони здоров’я та заступника голови ОДА, який курує питання медицини. Однак, обурює той факт, що впродовж двох тижнів з приводу порушеної проблеми не було вжито жодного реагування. І тільки після наполегливої ініціативи депутатів обласної ради на засіданні комісії було прийнято рішення про створення відповідної комісії по перевірці харчування в закладах охорони здоров’я обласного підпорядкування. Тому зважаючи на кричущу проблему, яка склалась із харчуванням у закладах охорони здоров’я області, перевірка потрібна негайно, і не лише стану харчування в лікарнях, але й перевірка цільового використання коштів закладами охорони здоров’я області.

Шановні колеги! Тут у мене є перелік “чудо-дієти”, якою харчують в одній з лікарень – в кардіоцентрі, Івано-Франківському закладі охорони здоров’я.

Тож прошу вас, Олеже Романовичу, зобов’язати департамент охорони здоров’я негайно провести перевірку… (Без мікрофона). І я би дуже хотіла, щоб ті люди, які відповідальні за те харчування, були на такій дієті протягом…

В.Гладій. Дякую. Прошу, Василь Іванович Мельничук.

В.Мельничук. Шановні колеги! Вашій увазі пропонується заява депутатської фракції ВО “Батьківщина” в Івано-Франківській обласній раді від 1 березня 2019 року.

Журналістському розслідуванню в програмі “Наші гроші” стали відомі масштабні розкрадання в оборонній галузі України. Риторика Президента України, який стверджує, що напрямок національної безпеки, укріплення армії є пріоритетами, виявилась далекою від реальності. Адже до оборонки, як свідчать факти, “присмокталося” багато друзів, “паразитів” Президента, які наповнюють власні кишені мільйонними статками за рахунок державного бюджету з допомог фронту простими українцями. Тому недарма президентський лозунг “Армія, мова, віра” виборці вже зараз охрестили точніше “Армія, друзі, бабки”.

В любій цивілізованій країні після таких викривальних матеріалів обмежились би не лише тимчасовим відстороненням з посади одного з головних хабарників, але й оголошенням імпічменту Президенту України як главі держави, верховному головнокомандувачу, людині, яка обіцяла тим, хто буде красти в армії, руки відрубає.

Тому вимагаємо від Верховної Ради України доручити тимчасовій слідчій комісії негайно здійснити всі необхідні заходи щодо розслідування корупційної діяльності всіх, хто причетний до незаконних постачань з країни-агресора зіпсованих частин на потреби української армії та безбожно крав мільйони гривень під час війни. Дякую.

В.Гладій. Михайло Михайлович Королик.

М.Королик – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановна прикарпатська громадо, сьогодні наша організація не просто стурбована і не глибоко стурбована, ми вимагаємо терміново арештувати всіх причетних до корупції на війні і негайно їх покарати за їхні дії. Це злочин проти української нації.

Також ми бачимо, що відбувається в нашій державі, і це не може нас всіх не хвилювати. Кожного дня з найвищих кабінетів правоохоронних органів лунає інформація про підкуп виборців. То Міністр внутрішніх справ про це заявляє, то керівництво СБУ про це заявляє. Я не пригадую такої жодної брудної кампанії за всю історію української незалежної держави. Ця кампанія перетворилась у війну компроматів, фейків, чорного піару, і це не боротьба ідей, хто може запропонувати щось краще українській нації, це боротьба болота на сьогоднішній день.

Ми також спостерігаємо за тим, що сьогодні нам публікують кожного дня рейтинги компанії, які з дня в день самі заперечують собі. І також ми бачимо, як їх викривають на їхній брехні. А я вам пригадаю: у 2012 році Всеукраїнське об’єднання “Свобода” показували рейтинг 3,3 відс. Це найбільш оптимістичний рейтинг, який нам показували. Ми отримали 10,5 відс.

Я також хочу вам сказати, що сьогодні, коли в країні війна, ми абсолютно обурені політикою всіх наших політиків, адже під час Другої світової війни в Англії перед загрозою окупації всі політики об’єднались заради того, щоб перемогти у війні.

Сьогодні Українські націоналісти об’єдналися заради того, щоби наш представник – Руслан Кошулинський, військовий, людина з потужною біографією, проти якого жодного немає компромату, ні фейку, з кристалічною біографією, став Президентом нашої країни.

Ми закликаємо всі політичні сили підтримати нашого кандидата, громаду, йдучи на вибори, не вестися на маніпуляції, не вестися на ті брехливі рейтинги, не продавати свій голос і розуміти тільки одне: від нас з вами залежить наша доля, ми повинні об’єднатись заради того, щоб перемогти на Сході у війні, перемогти корупцію і змінити раз і назавжди життя українців.

Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

(Оплески в залі).

В.Гладій. Шановне товариство! Прошу уваги! Розпочинаємо розгляд питань порядку денного другого пленарного засідання двадцять сьомої сесії обласної ради.

Шановні колеги! Під номером 31 у нас є питання порядку денного “Про звіт голови обласної державної адміністрації щодо здійснення повноважень, делегованих обласною радою обласній державній адміністрації”.

Шановне товариство! У зв’язку зі службовою необхідністю є пропозиція перенести розгляд даного питання наперед, під номером 28, а пізніше продовжити вже відповідно до переліку питань порядку денного.

Шановні колеги! Це є процедурне питання, я ставлю його на голосування.

За – 58, проти, утримались – немає, не голосували – 5: рішення прийнято.

Шановні колеги! Розглядається питання “Про звіт голови обласної державної адміністрації щодо здійснення повноважень, делегованих обласною радою обласній державній адміністрації”.

Проект рішення номер 31 – в окремій брошурі.

Проект розглянуто усіма постійними комісіями обласної ради, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Доповідає голова обласної державної адміністрації, депутат обласної ради Гончарук Олег Романович.

Прошу, Олеже Романовичу.

О.Гончарук. Доброго дня, шановні колеги-депутати обласної ради, запрошені! Доброго дня усім присутнім в залі!

Відповідно до наданих мені повноважень та згідно з Законом України “Про місцеве самоврядування в Україні” маю можливість сьогодні відзвітувати перед вами про результати роботи виконавчої гілки влади області у 2018 році.

З детальними підсумками роботи ви мали можливість ознайомитись на офіційних веб-сайтах обласної ради, обласної державної адміністрації, де було оприлюднено електронний варіант звіту.

Крім того, розгляд звіту відбувався і під час засідань постійних комісій обласної ради.

Тому зараз коротко доповім про результати роботи.

Нам з вами доводиться працювати у надзвичайно складний період, який потребує узгоджених дій усіх гілок влади. І я переконаний, думаю, що зі мною всі погодяться, що сьогодні Івано-Франківська область є якраз прикладом того, коли представники виконавчої, представницької гілок влади шляхом компромісів стараються завжди знайти правильні рішення.

Ми сьогодні стали на шлях реформ, і визначальним фактором цих реформ є розвиток
країни, наближення якісних послуг до людини.

І сьогодні саме реформування базових галузей країни розставляє основні акценти у
розвитку нашої області.

Ми маємо започатковані нові проекти в освіті, медицині, дорожній галузі. Завдяки бюджетній децентралізації ми маємо щорічне зростання і перевиконання місцевих бюджетів, маємо багато інших позитивних факторів, які роблять країну сильнішою, як у духовному вимірі, так і у військовому плані.

Без перебільшення, завдяки великій підтримці та розумінню Президента країни Петра  Олексійовича Порошенка у всіх цих починаннях область отримала можливість змінюватись та розвиватись.

Розумію: не завжди результат реформ відчутний відразу, не завжди реформування тієї чи іншої галузі проходить так, як би нам хотілося. Але велику кількість ініціатив, започаткованих в тому числі і спільно з вами, шановні депутати, сьогодні успішно реалізовуються і впроваджуються в області.

Згадаймо всі, як важко давались нам перші кроки щодо реформи з децентралізації. І сьогодні хвала керівництву обласної ради, депутатам обласної ради, що наше слово, яке ми давали, що проведення децентралізації в Івано-Франківській області буде відбуватися на добровільних засадах наших громадян, до сьогоднішнього дня нам вдавалось дотриматись, і я переконаний, що в майбутньому ми будемо мати можливість чітко стверджувати, що жодна з гілок влади не заважала бажанню громад до об’єднання.

Проте, децентралізація сьогодні, як би вона складно не проходила, вона дає можливість показати перспективу розвитку кожної громади. На території області уже утворено 30 об’єднаних територіальних громад, 23 з яких були на прямих міжбюджетних відносинах. З року в рік громади отримують відповідний ресурс для покращення своєї інфраструктури.

У 2018 році з державного бюджету спрямовано кошти субвенції на розвиток інфраструктури в сумі 58 млн.грн. На ці кошти в громадах реалізовано 139 проектів. Крім того, тільки за минулий рік майже на 30 відс. або більше ніж на 83 млн.грн. зросли доходи 23 об’єднаних територіальних громад, які перебували на прямих міжбюджетних відносинах. 20 нашим об’єднаним територіальним громадам області передано у комунальну власність з державної власності землі сільськогосподарського призначення загальною площею більше 13 тис. га. Тому визначальним аспектом нашого розвитку має стати посилення самодостатності саме місцевих громад.

Сьогодні триває надзвичайно важлива реформа дорожньої галузі, без якої неможливо очікувати на успішний розвиток будь-якої території. Дороги – це без перебільшення можливості для розвитку економічних та інвестиційних процесів у місцевих громадах. Це питання є надзвичайно болючим і відповідальним, в першу чергу, для представників виконавчої гілки влади. Ми багато, звичайно, говоримо про наші зрушення, можна навіть сказати, я не боюся цього слова, досягнення, адже нам сьогодні вдалося м.Івано-Франківськ і нашу область з’єднати з нашими сусідніми областями: Львівською, Чернівецькою та Закарпатською.

У 2018 році розпочато ремонт і буде продовжено у 2019 році дороги з найбільш проблемними ділянками напрямку Калуша, Долини та Стрия. Відновлюються ключові мостові переходи, які були зруйновані ще повінню 2008 року. У минулому році, ми знаємо всі, що запрацював дорожній фонд. Це був перший рік, де акценти зміщувались саме на дороги місцевого значення. І тим ресурсом, який був у нас у розпорядженні у 2018 році, зробити все й одразу, звичайно, було надзвичайно важко, і ми всі розуміли, неодноразово говорили, що при попередніх таких самих оптимістичних розрахунках нам необхідно було 1 млрд. 200 млн.грн., а ми мали тільки 278 млн.грн., то цього року… і було багато резонансних суспільних невдоволень щодо того, що люди сподівалися, що з введенням в дію дорожньої реформи буде зненацька і сьогодні покращення, то, на жаль, так не було.

Цього року на дороги місцевого значення передбачено кошти в сумі 348 млн.грн. Ми пропонуємо ці кошти розділити на кожен район і місто обласного значення у відповідності до протяжності доріг, включаючи транспортне навантаження. Тому ремонт доріг та відновлення мостових переходів буде у нашому пріоритеті, над яким ми будемо спільно працювати і у 2019 році. Сьогодні дороги – це одне з основних проблемних питань, яке нам потрібно спільно вирішувати для того, щоб мати економічний ефективний розвиток нашого регіону.

Уже три роки поспіль кількість туристів, які відвідали область, становить щороку більше 2 млн. осіб. Для розвитку туризму велике значення має проведення на території області
масштабних культурно-мистецьких проектів, завдяки яким минулого року Прикарпатський край відвідало більше 200 тис. осіб з понад 20 країн світу.

Ми спостерігаємо збільшення попиту у європейських туристів на нашу самобутню культуру з її традиціями. І цим потрібно навчитись вміло користуватись. Туризм є прекрасним майданчиком для розвитку малого та середнього бізнесу. Яскравим свідченням розвитку економічних процесів на Прикарпатті є те, що у 2018 році Івано-Франківщину визнано однією з найкомфортніших серед регіонів України для започаткування та ведення бізнесу. За минулий рік індекс промислової продукції склав 110 відс., а це друге місце серед областей України. Є багато прикладів відновлення і розширення виробничих потужностей зі створенням нових робочих місць на промислових підприємствах України, вірніше, України в області. Це постійно демонструють такі підприємства, як “Івано-Франківськцемент”, ВО “Карпати”, “Карпатнафтохім”, “Леоні”, “Ґудвеллі Україна”, “Електролюкс” та інші підприємства.

Ми добре розуміємо, що кожне створене нове робоче місце приносить доходи у відповідний місцевий бюджет, а це сприяє розвитку територій. Проте, не можу не озвучити проблему, яка вже є сьогодні і потребує системного вирішення, – це брак кваліфікованої робочої сили. Відкриття європейських кордонів диктує виробникам, які працюють на території області, необхідність у створенні робочих місць із середнім і високим рівнем доходу. І над цим нам спільно з вами потрібно працювати.

Сьогодні з цієї трибуни я хочу висловити особливі слова вдячності усім працівникам сільського господарства Прикарпаття. Адже сьогодні ми маємо надзвичайно хороші результати. Наші аграрії зібрали рекордний урожай зерна, а це понад 800 тис.тонн. Вперше за всю історію області зібрано 1 млн.тонн картоплі, 14 тис. родин скористались підтримкою з державного бюджету за утримання молодняку великої рогатої худоби на загальну суму 26 млн.грн.

Протягом останніх років галузь динамічно розвивається, сільське господарство постійно збільшує свою частку у структурі економіки краю, заробітна плата працівників сільськогосподарських підприємств області…

В.Гладій. Дайте, шановні колеги, можливість завершити доповідь Олегу Романовичу.

О.Гончарук. Заробітна плата працівників сільськогосподарських підприємств області за підсумками 2018 року склала 10 тис.грн.

У пріоритеті нашої роботи завжди було і буде покращення надання послуг нашим краянам у галузях освіти, медицини, культури тощо. Тобто, мова йде про якісні послуги, де є людина визначальним фактором.

Звичайно, я приймаю критику, ту, яка, в тому числі, сьогодні звучала з цієї трибуни перед моїм виступом. Можу завірити всіх депутатів: у силу своїх повноважень, наданих мені, я
прийму необхідних всіх заходів.

Зазначу, що медичні заклади, які уклали договір з Національною службою здоров’я України, уже перейшли до нової моделі фінансування. По їх прикладу видно, що грошове забезпечення медичних працівників значно зросло. Важливим проектом, яким опікується сьогодні Президент України Петро Порошенко і який має вивести медичні послуги саме у сільській місцевості на якісно новий рівень, є програма будівництва 26 лікарських амбулаторій.

Зазначу, що цим проектом передбачено й забезпечення відповідним автотранспортом та обладнанням. Щороку значний фінансовий ресурс спрямовується на покращення матеріально-технічної бази закладів охорони здоров’я області. У 2018 році на завершення будівництва, реконструкцію, капітальні ремонти та придбання медичного обладнання для закладів охорони здоров’я спрямовано 100 млн.грн. Крім того, для реалізації заходів обласних медичних програм використано більше 148 млн.грн.

У минулому році значну увагу приділялось розвитку освіти, покращенню умов для організації навчального процесу дітей. У 2018 році додатково створено більше 1500 місць для дітей дошкільного віку.

За кошти освітньої субвенції з державного бюджету із залученням коштів місцевих бюджетів на суму більше 35 млн.грн. у 2018 році закуплено 196 шкільних автобусів, 2 з яких спеціалізовані, для перевезення дітей з обмеженими фізичними можливостями.

У рамках проекту “Нова українська школа” для області виділено субвенцію з державного бюджету у сумі 56 млн.грн. Принагідно хочу подякувати керівникам саме органів місцевого самоврядування, які підтримали освітню реформу і виділили на ці цілі відповідний ресурс.

При певних позитивних зрушеннях у галузях охорони здоров’я, освіти, культури є питання, яке порушується майже на кожному засіданні обласної ради, і потребує комплексного підходу до вирішення – це виплата заробітної плати працівникам бюджетної сфери. У 2018 році незабезпеченість бюджетними призначеннями на оплату праці працівників бюджетних установ області, які фінансуються за рахунок коштів місцевих бюджетів, склала 500 млн.грн. З метою забезпечення видатками на проведення своєчасної та у повному обсязі виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери у 2018 році на вказану мету додатково спрямовано власних ресурсів місцевим бюджетам різних рівнів у сумі 280 млн.грн. Крім того, з державного бюджету впродовж минулого року для області збільшено фінансовий ресурс на суму майже 140 млн.грн. Це дало можливість зменшити обсяг незабезпеченості, в результаті чого заборгованість з  виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери області на кінець 2018 року склала 42 млн.грн.

З метою вирішення проблеми незабезпечення видатками на заробітну плату у 2019 році розроблено комплекс заходів щодо наповнення місцевих бюджетів області ефективною та раціональною для використання бюджетних коштів і посилення фінансово-бюджетної дисципліни.

Надважливим є питання соціального захисту учасників операції об’єднаних сил та сімей, які втратили своїх рідних, захищаючи країну від російського агресора.

За рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам для сімей загиблих учасників операції об’єднаних сил та осіб з інвалідністю першої та другої групи придбано житло для 20 сімей на загальну суму більше 14 млн.грн. Добрим прикладом для всієї України є обласна програма підтримки сімей загиблих і постраждалих під час масових акцій громадського протесту, учасників бойових дій. Для її реалізації з обласного бюджету у 2018 році було спрямовано більше 8 млн.грн. Саме завдяки обласній програмі надано матеріальну підтримку більше 830 учасникам операції об’єднаних сил, більше 370 учасників операції об’єднаних сил охоплено санаторно-курортним лікуванням, а також для 930 організовано сімейний відпочинок.

Майже 1 900 учасників операції об’єднаних сил уже отримали земельні ділянки, більше 4 270 отримали дозвіл на виготовлення документації із землеустрою.

І на завершення. Я добре розумію і знаю, що є багато складних невирішених питань, на які немає простих відповідей і миттєвих рішень. Але якими б складними проблеми не були, обласна державна адміністрація та обласна рада знаходять компроміс і порозуміння для їх вирішення. Ми завжди ставимо розвиток області вище за будь-які політичні інтереси, я вже не говорю сьогодні про власні.

Тому з цієї трибуни я сьогодні хочу висловити щирі слова подяки керівництву обласної ради на чолі з Олександром Максимовичем Сичем, заступниками Василем Івановичем Гладієм, Сергієм Михайловичем Басарабом, всьому депутатському корпусу за конструктивну підтримку у роботі і за розуміння тих складних викликів, які сьогодні стоять перед виконавчою владою. Маю велику надію, що така співпраця продовжиться надалі і дасть змогу завершити багато розпочатих проектів для розвитку Прикарпаття.

Щиро вдячний за увагу. Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

(Оплески в залі).

В.Гладій. Шановні колеги-депутати! Є пропозиція перейти до запитань до доповідача. Прошу, шановні колеги, записатись на запитання.

Галабала Ольга Юріївна, прошу.

О.Галабала – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Дякую. Олег Романович, у мене до вас блок екологічних запитань.

Не побачила у вашому звіті цей блок, тому буду задавати вам питання так.

На мою думку, у нас є три ключові проблеми, які стосуються екології на Прикарпатті.

Перше, це стан наших річок, і причина тут – відсутність очисних споруд. Ви знаєте, що у нас 2,2 млн. туристів відвідує Прикарпаття, переважно вони відвідують район Яремчанщини, але очисних споруд від “Заросляка” до Делятина до сих пір немає.

Друге, це шкідливі викиди: Бурштинська ТЕС, “Кроно”, інші підприємства.

Третє, це вирубка лісів.

Як ви бачите механізм вирішення цих проблем? І чи все-таки є у нас шанс, що у нас з’являться очисні споруди від “Заросляка” до Делятина в найближчій перспективі від одного до двох чи трьох років? Дякую.

О.Гончарук. Дякую, Ольго Юріївно. Ваші запитання є абсолютно актуальними. Я думаю, що погодяться всі присутні в залі, що на сьогодні екологічне питання – це одне з ключових, адже як би ми не будували, не розвивали економіку, якщо не буде збережена наша автентична природа, на жаль, у нас немає майбутнього.

Щодо конкретики, і ми говоримо про будівництво очисних споруд, я можу вам сказати те, що сьогодні ці питання є надзвичайно важливими. Мені приємно… у мене буквально на минулому тижні була зустріч з Міністром екології паном Семераком, і мене завірили, що очисні споруди в Яремчі на суму, якщо не помиляюся, 140 млн.грн. будуть завершені в цьому році. Тобто, було фінансування в минулому році і буде дофінансування в цьому році.

Щодо питання Бурштинської ТЕС, то що би я сьогодні не говорив, кожен мешканець того регіону…

В.Гладій. Дайте можливість завершити.

О.Гончарук. …то три питання, я три в одному. Кожен мешканець району Бурштинської ТЕС запропонує: приїдьте і живіть там, раз ви говорите, що все добре.

Я надзвичайно гостро ставлю завжди питання при будь-яких зустрічах в центральних
владних кабінетах, і сьогодні я можу сказати одне, що ми піднімаємо надзвичайно гостро  питання щодо підвищення якості очисних споруд на викидах, які переробляє дана компанія. Воно, звичайно, можна апелювати цифрами, говорити про те, що на 5 відс. у 2018 році стало менше, ніж у 2016 році, у 2017 році, але це нікого не тішить. Сьогодні я готовий разом з депутатами обласної ради, Верховної Ради, депутатами всіх рівнів сформулювати нашу позицію і відстоювати її, незважаючи на будь-яку, скажемо так, політичну кон’юнктуру.

І що стосовно вирубки лісів, я думаю, що ця тема вже настільки заговорена. Я одне можу сказати, що ні одна людина в області не звинуватить, принаймні, нашу, обласну владу, що ми десь стараємось гострі питання, які виникають, підняті суспільством, їх ховати. Тому я закликаю спільно викривати факти, і я думаю, що разом з вами ми будемо мінімізувати ті втрати, які сьогодні є. Дякую.

В.Гладій. Іван Михайлович Данів, прошу.

І.Данів. Шановний голово, ви у своєму виступі торкнулись і правдиво сказали про стан доріг в нашій області. Але левову долю в наших населених пунктах займають гравійні дороги. І тому я прошу вас, аби все ж таки ви дали доручення департаменту екології, щоби ми зрушили питання програми руслоспрямування наших річок, і все ж таки весна прийде, щоб ми могли мати змогу, як кажуть, у юридичній площині надати чи комунальному підприємству ОТГ, які вже створювались, чи комунальним підприємствах, які є при сільських радах, все ж таки взяти гравій для того, щоб ми  поправили дороги, гравійні дороги.

Я прошу вас дати доручення на наступну сесію, щоб ми це питання зрушили з місця.

О.Гончарук. Дякую, Іване Михайловичу. Я цілком погоджуюсь з вами щодо проблематики, яку ви підняли у своєму питанні. Ми сьогодні з Василем Івановичем, Сергієм Михайловичем, Олександром Максимовичем, з депутатами обласної ради готові, я думаю, екологічна комісія надасть нам пропозиції, ми опрацюємо, попрацюємо в комісіях, тому що сьогодні треба говорити правду, що якщо ми заборонили всім, ми просто дали підставу правоохоронним органам дотримуватись повного табу. А життя диктує те, що треба чітко розділити “мухи і котлети”. Я думаю, зі мною погодяться, але знову ж таки, щоб не було підстав на те, що у нас відбувалося два роки назад. От візьмемо Надвірнянський район, 50 м поставлені машини і поставлена піщано-гравійна суміш на промислове виробництво контрабандним методом.

Тому, я думаю, якщо ми приймемо зважене спільне рішення, правоохоронні органи чітко будуть мати можливість контролювати, і я думаю, ми багато питань вирішимо.

В.Гладій. Святослав Ігорович Никорович.

С.Никорович. Доброго дня! Ще одне питання по дорогах. Все-таки дорога у селищі Богородчани – надзвичайно важливе питання, бо ми вже другий рік, кожен рік вона у все гіршому і гіршому стані, вона з’єднує обласний центр з Богородчанським районом, з’єднує Богородчанський район з Надвірнянським районом. Тобто, ми втрачаємо кожен рік туристів.

То в контексті того, про що ми говорили минулої сесії, якщо ми зможемо відновити костел Домініканський 18-го століття, про який ми звертались до КабМіну, це відновить життя селища Богородчани, яке було зруйновано минулою владою. Тому дорога і костел – це дві ключові речі, які я хочу попросити і акцентувати свою увагу на цій роботі. Дякую.

О.Гончарук. Дякую, Святославе. Я, користуючись нагодою, зараз відповідаючи на ваше запитання, провели дискусію, по-перше, я звертаюся і хочу подякувати з цієї трибуни, що сьогодні ми в області започаткували і пробуємо втілити в життя: спочатку перед будь-якими діями чи невдоволенням, сідати за стіл і обговорювати дані питання.

Ми сьогодні, я думаю, одна область в Україні, коли голова обласної державної адміністрації виступив ініціатором і підтримав абсолютно позицію депутатського корпусу обласної ради, що розподіл коштів з дорожнього фонду буде узгоджуватись з депутатськими комісіями обласної ради. Ми знаємо, три комісії будуть…

На сьогоднішній день ми, як я й казав у своєму виступі, прийняли рішення про те, що озвучено паном Сазоновим, якщо я не помиляюся, на початку тижня… на початку тижня наша позиція щодо розподілу коштів. В кожен район є оприлюднено, спрямовано кошти. Станом до 10-15 березня з врахуванням…

В.Гладій. Дайте завершити.

О.Гончарук. З врахуванням свят будуть пооб’єктно розподілені призначення, і я, наскільки знаю, дорога, про яку ви говорите, є на рішенні, регіональному рівні, мається на увазі, в Богородчанському районі будемо її впроваджувати.

Щоб відповісти, якщо є можливість, проінформувати про дороги місцевого значення, сьогодні у нас буде завершена дорога Яблунів – Делятин, ту, яку ми обіцяли, щоб відповісти громадськості, раз я вже стою, буде… це перша ділянка, яка буде закінчена, обов’язково буде виділена сума на дорогу через Болехів, через саме місто Болехів. Зараз йде інтенсивна робота, будуть спрямовані кошти на експлуатацію та утримання, і однозначно прямо пропорційно райони отримають також кошти. А ми спільно з вами в дискусії, я думаю, приймемо рішення і зможемо пояснити нашим громадянам, як ми потратили гроші.

В.Гладій. Дудкевич Василь Ілліч.

В.Дудкевич – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Олеже Романовичу, у мене до вас два питання. Одне, що стосується деревообробної галузі і земельної.

Згідно з вашим звітом в минулому році нашими лісозаготівельними підприємствами заготовлено 910 тис.м3 деревини, з них 882 тис.м3 реалізовано на внутрішній ринок. Це більше 90 відс. Проте, відсоток зростання виготовлених  виробів з деревини і виробів паперу зросли всього на 3,3 відс.

Як ви вважаєте, які кроки необхідно зробити, щоб даний відсоток щороку зростав, щоб наша область була не сировинною площадкою і рівень виробництва ріс?

І друге питання. В області із загальної площі земель населених пунктів 427 тис. проінвентаризовано половину грунтовно. В минулому році проведено 2 тис…

В.Гладій. Дайте завершити.

В.Дудкевич. В минулому році проведено 2 тис. га землі інвентаризації. Тобто, з такою тенденцією інвентаризація буде проводитись більше 150 років.

Що потрібно зробити, щоб впорядкувати облік нашого національного багатства, нашої землі?

О.Гончарук. Дякую, пане Василю. Я як людина, яка прийшла в кабінет голови обласної державної адміністрації з бізнесу, я переконаний в тому, що забезпечення ефективного розвитку нашого краю, це буде так, як ви кажете, ми будемо не сировинною базою, ми будемо переробною базою, площадкою.

Сьогодні над чим ми працюємо? Перше, ви всі знаєте про знамениту компанію “Шрьодер”, що там говорилось, що неймовірний завод, але виключно для переробки, скажемо так, глибинної переробки. Але ми розуміємо, що навіть ті запаси лісу, які ми сьогодні маємо, вони не забезпечать якісної роботи підприємства. І тому десь по аналогії, як ми говорили і зараз ми над цим працюємо, коли я у своєму виступі згадав фермерів, наші родини, які отримали там понад 26 млн.грн. для розведення молодняка, ми сьогодні працюємо над тим, щоби наші місцеві виробники…

В.Гладій. Завершити дайте.

О.Гончарук. …отримали преференції, в тому числі навіть на підтримку з обласного бюджету. Ми з Олександром Максимовичем на цю тему говорили, Василь Іванович також знає.

Що стосується наведення порядку з землею, знаєте, мені дуже сподобалось, багато говорили, багато говорили про землі поза межами населених пунктів і так далі, об’єднались об’єднані територіальні громади, буквально пройшов рік і все стало на свої місця. Я думаю, що якщо кожна громада, а я переконаний, що у 2020 році всі повинні піти на місцеві вибори із завершеною реформою децентралізації і просто саме суспільство наведе порядок, 2019-2020 роки – це мої прогнози. Я можу помилятись, я не є великим фахівцем, але я просто одне знаю, що це буде вимога часу. Так як відбувається зараз, погоджуюсь, і 100, і 150 років буде.

В.Гладій. Мельничук Василь Іванович.

В.Мельничук – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Шановний Олеже Романовичу, ви досить грунтовно у своїй доповіді висвітлили питання, що стосується реформи місцевого самоврядування, децентралізації. І що хочу сказати? Вже п’ятий рік йде ця реформа, і один-єдиний район в області – Городенківський район, де не створено жодної об’єднаної територіальної громади. Це означає, що наші ради, громади не можуть скористатись тими перевагами, які надає держава.

І я буквально цього тижня мав зустріч із сільськими головами. Розумієте? Якщо ми говоримо в якихось громадах, що є перспективи розвитку, то в них я бачу, знаєте, безнадію. Я вважаю, що це упущення в роботі.

Що би ви могли сказати? Що є причиною того, що в районі немає жодної громади? Це раз.

І друге. Давайте активізуємо роботу в цьому плані я як голова профільної комісії, ви як член комісії, щоб цю роботу в районі Городенківському… щоб була хоча б одна громада, пане голово.

О.Гончарук. Василю Івановичу, приймається. З врахуванням того, що ми знаємо всі фамілію Кобилянський, він – заступник голови обласної державної адміністрації, саме у функціональні обов’язки якого входить децентралізація.

Ну, це, звичайно, жарт, але це неправильно, тим більше, що сьогодні Городенка має серйозні напрацювання. Я думаю, що ми з вами зараз цей накал президентських, місцевих виборів, вірніше, виборів до Верховної Ради, собі буде йти в одному руслі, а ми з вами після сесії обласної ради разом з Кобилянським сядемо і приймемо якесь зобов’язання, яке озвучимо у публічній площині, і почуємо, хто хоче об’єднатись. Дякую.

В.Гладій. Дякую, Богдане Миколайовичу, я вас дуже прошу: допоможіть своєму рідному Городенківському району розвиватись.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Рудик Марія Олександрівна.

М.Рудик – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Олеже Романовичу, насамперед, хочу подякувати вам за оперативне реагування на проблему, яка склалась у Богородчанському районі щодо Кривецького НВК. І завдяки вашому втручанню діти можуть відновити зараз навчання і перебувати у безпечних умовах для їх життя і здоров’я.

У мене до вас є два питання. Перше, так склалась чомусь тенденція, що Богородчанському району ніяк не везе з керівництвом.

Я дуже вас прошу: заберіть, будь ласка, цих “гастролерів”, які в даний час очолюють наш район. Тому що ці люди…

О.Гончарук. Я прослухав. Будь ласка, повторіть.

М.Рудик. У мене до вас питання-прохання. На даний час в Богородчанському районі склалась така тенденція, що керівництво повністю бездіяльне. Це бачила ціла Україна, і це стосувалось однієї з проблем, це Кривецького НВК.

Прошу вжити заходів щодо роботи керівництва РДА та її структурних підрозділів і розібратись з тим, що відбувається на місцях.

І друге. Я назвала цих людей “гастролерами”…

В.Гладій. Дайте завершити.

М.Рудик. Вони – не вихідці з Богородчанського району.

Друге питання у мене. Минулого року на ремонт доріг Богородчанський район не отримав майже ні копійки: 200 тис.грн. з розподілу 280 млн.грн.

Будь ласка, врахуйте це цього року, і нехай у Богородчанському районі буде та сама стратегія розвитку, зокрема у туристичному напрямку, щодо ремонту доріг, як і в інших районах. Дякую.

О.Гончарук. Дякую. Щодо керівництва райдержадміністрації, ви маєте право на ту оцінку, яку ви даєте. Я думаю, що ми спільно з вами розуміємо те, що по-перше, 31 березня чи у квітні місяці буде, хто б не став Президентом України, будуть відповідні кадрові перестановки, це нормальне явище.

Але я думаю, нам треба з вами спільно попрацювати над тим, що ми створюємо об’єднані територіальні громади, і у 2020 році, в недалекій перспективі райдержадміністрацій як таких не буде, як і облдержадміністрацій, а разом з вами ми сядемо і переглянемо всі питання, які є, зауваження до райдержадміністрації, і я переконаний, що ми з вами врегулюємо всі недопрацювання, які є з місцевими можновладцями.

В.Гладій. Михайло Степанович Іваночко.

М.Іваночко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Олеже Романовичу, питання перше. Буквально два дні назад я був у селі Чорний Потік, побачив страшну ситуацію. Ті всі кошти, які ми виділяємо на школу у Чорному Потоці, можуть піти в одне місце, якщо в цьому році ми її не накриємо. Розсипалась вся цегла. Тому прошу вас залучити кошти з державного бюджету, адже обласний бюджет, це всі прекрасно розуміють, непідйомний, щоб ми це зробили. Це треба негайно робити, адже будемо мати величезну проблему і гріх за ті кошти, які ми вклали. Це перше питання.

Друге питання. Запрошую вас… напевно, голова Ланчинської ОТГ боїться вас запросити, запрошую вас у Ланчин, у 2018 році ви були, приїдьте, будь ласка, подивіться, яка ситуація з нашими дорогами і з нашим мостом через річку Слобожниця. Дуже ситуація паскудна, і треба щось вирішувати негайно, бо напевно будуть акції непокори та інше.

В.Гладій. Прошу завершити.

М.Іваночко. Так, питання: дорога Надвірна – Ланчин через Красне. Аналогічна ситуація: міст з 2008 року зруйнований.

І ще одне питання: Ланчин і Середній Майдан, дорога, яка не ремонтована з 1991 року. Особисто за цю дорогу третій рік поспіль я піднімаю питання. Дякую.

О.Гончарук. Дякую, пане Михайле. По черзі, якщо я відхилюся, ви поправите, якщо не дам відповіді на якесь запитання.

Що стосовно школи у с.Чорний Потік Надвірнянського району, ми, щоб багато не розвивати… ми… для завершення всіх робіт нам необхідно 10 млн.грн. Ви праві в тому, що це непідйомна сума, але те, що треба зробити першочергово – це відкрити школу. Я просто з трибуни даю доручення Рачкевичу Володимиру Степановичу, він з вами на наступному тижні разом з головою райдержадміністрації… для того, щоб визначити суму, яку необхідно для того, щоб зробити… накрити школу.

В минулому році ми знаємо, що було спрямовано біля 3,5 млн.грн. в загальній сумі, очевидно, цього було недостатньо. Тому беремо зобов’язання в цьому році без застережень накрити дану школу.

Що стосовно доріг, так як я відповідав попередньо: філософія є наступна. Ми спрямували кошти, показали, які кошти є, ми готові відповідати. Якщо є запитання щодо розподілу, яким чином, мається на увазі, суми пішли на райони…

В.Гладій. Дайте завершити.

О.Гончарук. …всі керівники райдержадміністрацій, дана вказівка, кожен депутат обласної ради, незалежно від політичного бачення, орієнтації, приймає участь у розподілі коштів, кожен депутат має право задати питання. Теза перша.

Теза друга: голова райради є учасником даних перемовин і голови об’єднаних територіальних громад. Ми повинні розуміти, що, очевидно, коштів не вистачає, але у нас має бути узгоджена позиція. От я бачу, що так треба вирішувати це питання.

А те, що ви піднімаєте по Ланчину, мене також це болить, я вам обіцяю, що ми домовимось, підійдемо, я думаю, що разом… Ця дорога, Василю Степановичу, державна, так? Ми разом обговоримо це питання, пане Михайле. Ви знаєте, що я також вболіваю за цей район. Дякую.

В.Гладій. Іваськів Андрій Степанович.

А.Іваськів – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”, м.Бурштин. Шановний Олеже Романовичу! Я вже вам третій рік підряд, знаєте, задаю одне і те ж саме питання.

Будь ласка, скажіть, яка ситуація на сьогоднішній момент, як буде вирішено з дорогою Калуш – Бурштин чи Бурштин – Калуш Н-09, тому що це сама проблемна ділянка в нашому регіоні?

Це перше. І друге. Того року обіцяли, що нібито має бути… компанія чи фірма виграла
тендер по ремонту моста чи будівництву моста. Яка ситуація на сьогоднішній день з цим мостом? Дякую.

О.Гончарук. Я дякую за запитання. Воно є однозначно для даного регіону, я би сказав, що це дорога життя, яка з’єднує… є надзвичайно економічно обгрунтованою. Будь-які слова зайві.

Що стосується моста Сівка Войнилівська, якщо я не помиляюся, як там правильно звучить, 241 м погонний. В минулому році дійсно була фірма, потім була перекидка грошей. Так, Василю Степановичу? Є завірення буквально на 100 відс., це керівництво “Укравтодору” і місцевої нашої служби автомобільних доріг, що даний міст у 2019 році буде відремонтований і зданий в експлуатацію. Я правильно говорю, Василю Степановичу?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Гончарук. Тобто, це спільна позиція, я думаю, і це я визнаю, що ви третій рік коректно доводите те, що є очевидним, і десь наше недопрацювання.

Стосовно самої…

В.Гладій. Дайте завершити.

О.Гончарук. Стосовно самої дороги, ремонту дороги Бурштин – Калуш, то у 2019 році будуть проводитись роботи для усунення ситуацій, які убезпечують безпеку руху в цьому напрямку. Тобто, буде проведений ямковий ремонт з коштів державного бюджету. Це все, що я можу сказати. По-іншому мої слова будуть обманом.  Дякую.

В.Гладій. Василь Федорович Сенатович.

В.Сенатович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановний пане голово, рівно рік тому з цієї трибуни ви пообіцяли, що у 2019 році буде добудована Битківська школа. Громада селища з вірою і розумінням ситуації в країні чекала цього року, але я не знаю, чим керувалось керівництво Надвірнянського району, не подавши даний об’єкт на розгляд обласної комісії щодо фінансування з Державного фонду регіонального розвитку, і тим самим проігнорувавши вашу обіцянку. Але громада селища Битків, я як представник громади, сподіваємось, що ця прикра помилка чи недопрацювання будуть виконані. Дякую.

О.Гончарук. Дякую за запитання. Ви знаєте, коли я говорю про школи, десь стараюсь говорити обережно, тому що у нас сьогодні очевидно буде звучати питання і про Боднарів, школу, яка ведеться. Але у мене є пропозиція щодо вашого запитання. Для того, щоби я не перечисляв, що ми вже зробили, і ніби відсував це питання, чому у вашому районі це не зроблено, ми з вами проведемо робочу зустріч, я запрошу разом з керівником району вас і мешканців даної громади, щоб ми сіли і поспілкувались, і вже за підсумками нашої зустрічі ми оприлюднимо це в засобах масової інформації конкретно, про що ми говоримо. Я чесно вам зараз скажу: я знаю одне, що на даний момент немає якогось чіткого плану, як ми рухаємось. Я це визнаю і обіцяю вам, що ми починаємо  працювати в цьому напрямку.

В.Гладій. Тебешевська Оксана Степанівна.

О.Тебешевська депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. У мене два питання. Перше, щодо ринку праці та зайнятості населення. Як відомо, є частина дітей, які після закінчення школи не навчаються далі, не можуть знайти якогось місця роботи.

Чи розглядалось вами  питання про надання такій категорії молодих людей гарантованого першого робочого місця? Це перше питання.

І друге питання проблемне, яке не раз звучало в цій сесійній залі, – це добудова Боднарівської школи Калуського району. Які перспективи її завершення?

О.Гончарук. Значить, по першому вашому питанню я у доповіді своїй говорив, і це є очевидним, і сьогодні як депутати, так і представники управління освіти, ми сьогодні прекрасно розуміємо: з однієї сторони є надзвичайно неймовірна незабезпеченість підприємств робочою силою, а з іншої сторони, молоді люди не мають гарантії, що вони після навчання будуть забезпечені роботою.

Сьогодні ми працюємо над тим, щоби особливо з професійними технічними училищами, з коледжами, гарний  приклад є, я не побоюся… я базую свою… є наш колега-депутат Тринів, який очолює заклад у Рогатині, і я боюся помилитись, але в нього жодного учня після закінчення коледжу немає безробітного.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Гончарук. Я маю на увазі, з вашим досвідом я пропоную…

В.Гладій. Дайте завершити.

О.Гончарук. Даний учбовий заклад за основу, тому що якщо ми будемо говорити про випускників вищих учбових закладів, то тут складніше питання. Я думаю, ви як депутати обласної ради, в силах будемо за рахунок своїх програм за якогось мінімального фінансування домовитись з місцевими виробниками, дати якісь преференції, щоб вони були зацікавлені брати на роботу, в першу чергу, випускників наших учбових закладів.

Що стосовно школи у с.Боднарів? Якщо я вашому колезі, нашому колезі відповів те, що по школі у селищі Битків просто не готовий відповідати, тому що не хочу виглядати не компетентним, то сьогодні по школі у с.Боднарів – це спільна позиція депутатів Верховної Ради, керівництва району, депутатів району про те, що ця школа просто є необхідною, і я переконаний, що у 2019 році продовжиться фінансування цієї школи, там не припиняється…

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Дайте завершити.

О.Гончарук. Ми говоримо про цей рік. Більше того, ця школа звучить в проекті на Державний фонд регіонального розвитку. Це спільна позиція всього Калуського району, я говорю це з цієї трибуни. Немає преференції ніякої політичної сили, з ким я не говорю з калушан, всі кажуть: школа у с.Боднарові – номер 1. Тому ми спільно працюємо, і я бачу, що ми вирішимо.

В.Гладій. Додатково на запитання Королик Михайло Михайлович.

М.Королик – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановний Олеже Романовичу, у мене є два питання. Перше, все ж таки враховуючи, що цей рік нашу область проголосили Роком ОУН, то, як на мене, повинна бути відремонтована дорога раз і назавжди до комплексу Степана Бандери.

І друге питання, по якому я звертався неодноразово, писав звернення, готував депутатські запити, і  мені між цими запитами обіцяли, що все ж таки буде відреаговано, але так реакції немає за три роки мого депутатства.

На сьогоднішній день у нас є надзвичайно проблемна дорога у Тисменицькому районі Єзупіль – Черніїв. Ця дорога обслуговує практично третину Тисменицького району, і вона в настільки жахливому стані, що не те, що швидка чи пожежна не можуть вчасно добратись до тих проблем, які виникають у людей, і рятувати людські життя, на сьогоднішній день перевізники бояться брати на себе ці маршрути, тому що вони просто не те що не вигідні, там неможливо їхати.

Я прошу вас негайно на це відреагувати. Дякую.

О.Гончарук. Дякую за запитання. Пане Михайле, стосовно першого запитання, то я думаю, що з питань дороги до комплексу Степана Бандери, то треба все ж таки у 2019 році поставити крапку. І сьогодні ми працюємо, і є розуміння з керівниками всіх рівнів, ми визначимось, просто треба зрозуміти, чи робимо капітально, чи просто знову ямкові ремонти. І друге питання в тому, щоби не просто задекларувати, а дійсно це зробити.

Я погоджуюсь з вами про те, що це просто стидно.

Що стосовно дороги, тої, про яку ви сказали в Тисменицькому районі, я до вас звертаюся з цієї трибуни, ви зустрінетесь з керівництвом району після обговорення, у нас час є. Я наголошую: немає жодного пооб’єктного розподілення використання коштів дорожнього фонду, тих, які виділені в районі.

В.Гладій. Дайте завершити.

О.Гончарук. Михайле, якщо у вас буде непорозуміння, ми буквально в понеділок сідаємо, за вихідні обговорюємо, як рухатись. Дякую.

В.Гладій. Шановні колеги! Ми завершили запитання до доповідача. Прошу, пане голово, сідати.

О.Гончарук. Щиро дякую всім.

В.Гладій. Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні даного питання порядку денного? Є. Прошу записатись.

Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”, в/о № 1. Для стенограми і до жителів Богородчанського району. Справді, у вівторок була зустріч з першим заступником голови адміністрації щодо дороги у Богородчанському районі.

Хочу сказати, що 1,5 млн.грн. не стане на те, щоб зараз утримати дорогу, тих, які пропонує районна рада. Тому все-таки та дорожня карта, яка була намальована паном Андрієм, вона є професійна, і тут треба вашої, Олеже Романовичу, допомоги в тому, щоб, перший момент, ми зараз усунули ямковість, і дорога була в нормальному стані, щоб можна було нормально проїхати машиною, то протягом цього часу, коли відбувалась проектно-кошторисна документація, і ми вийшли на той самий рівень, на який вийшли по Болехову.

У Богородчанському районі, якщо люди будуть розуміти, яким чином відбуваються процеси, що дорога утримується, експлуатація є нормальною, паралельно відбуваються всі проектні розробки, відповідно ви нам допоможете з екологічними коштами, тому що їх теж не стане, чи з обласного бюджету, чи з селищного бюджету, відповідно перенести комунікації. Якщо ми виходимо на таку дорожню карту, я думаю, що Богородчанський район і богородчанці будуть дуже вдячні.

Другий момент надзвичайно важливий – це ремонт костелу. Тобто, на сьогоднішній момент його розпорядником може бути Кабінет Міністрів, бо вона ніде не зареєстрована, ця пам’ятка. Якщо би Кабінет Міністрів знайшов кошти відреставрувати даний заклад, це би була така перлина Богородчанського району, і по дорозі на “Буковель” люди могли б зупинятись, фотографуватись. Це би було дуже круто для всього Богородчанського району.

Тому я дуже прошу, щоб це стало нашим пріоритетним питанням  на цей рік. Дякую.

В.Гладій. Кобилянський Богдан Миколайович.

Б.Кобилянський – депутатська фракція партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність”. Шановні колеги! Направду, хочу подякувати Олегу Романовичу Гончаруку, який стільки часу приділив сьогодні питанням децентралізації, направду, одній з найуспішніших реформ, які відбуваються у нашій державі.

Але звучали запитання, хочу, можливо, десь до кінця дати на це питання відповідь по Городенківському району.

По Перспективному плану в Городенківському районі у нас дві територіальні громади: Чернелицька і Городенківська. І хочу нагадати, що є Закон “Про добровільне об’єднання громад”, де чітко й конкретно визначено процедуру утворення громад і практично участь в ній обласної державної адміністрації. І хочу запевнити шановних депутатів обласної ради, що якщо від городенківської громади надійдуть документи в обласну державну адміністрації, я думаю, що ми абсолютно швидко надамо висновок про відповідність Закону і Конституції України, і направимо документи в Центральну виборчу комісію. І надіємось на те, що практично сьогодні абсолютно все залежить тільки від добровільності, тільки від тих громад, які сьогодні є на цій території, і їхнього бажання бути в реформі. Дякую.

В.Гладій. Попович Василь Борисович.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. В процесі запитань у мене виникло таке до вас прохання-звернення. Буквально вчора я був у селищі Лисець і спілкувався з місцевою владою, і є така ситуація щодо незаконного видобутку гравію. Людина бере у приватну власність гектар землі, знімає верхній шар і веде видобування цього гравію. Написали відповідні звернення і в прокуратуру, і в силові відомства і депутати місцеві, і місцевий голова, і екологічна інспекція має відповідні звернення, але “віз й нині там”, ніхто не реагує. Приїхали, подивились, “пошугали” місцеву владу… екологічна інспекція, і повернулись назад з нічим, фактично селищний голова не має ніякої відповіді.

Я думаю, що такі є речі по області, і на це треба реагувати, тому що це фактично як би знущання над українською землею. Якщо це земля, то це земля, якщо це надра і видобування, то відповідні мають бути дозволи і все має бути впорядковано.

Дякую вам, якщо буде реакція.

В.Гладій. Сенатович Василь Федорович.

В.Сенатович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановний пане голово, колеги-депутати, шановне товариство! Коли мова йде про добудову Битківської школи, то, напевно, важко уявити та повірити, що у селищі, де 150 років тому бере початок нафтогазова промисловість, селище, яке на сьогоднішній день бере не останню участь у бюджетотворенні області, на сьогоднішній день залишилось наодинці зі своїми проблемами. А це і відсутність генерального плану, у селищі відсутні такі об’єкти інфраструктури як  Будинок культури, дитячий садок, футбольне поле і так дальше. Я вже нічого не кажу про дороги.

Що стосується Надвірнянського НГВУ, яке з 2002 року так і не спромоглося добудувати даний об’єкт, то це вкотре підтверджує, що все, що опинилось в руках так званої приватизації олігархів, сьогодні працює виключно на їхнє збагачення. Зокрема, коли мова йде про Надвірнянський район, все, що було створено не одним поколінням нафтовиків, з приходом так званих акціонерів було просто знищено, порізано на металобрухт, а це і нафтопереробний завод, і управління бурових робіт. А вулиця Промислова в селищі Битків, яка ще 30 років тому була центром індустрії, сьогодні перетворилась на зону відчуження.

І не було б так боляче битківчанам, але коли ми бачимо, що підприємство все ж таки будує якісь об’єкти, так, у 2012 році у Коломийському районі підприємством був побудований стадіон під одного з кандидатів на той час до Верховної Ради. Знаєте, і це є образливо, тому що ті самі битківчани готові сьогодні підтверджувати, як це робилось, які вже на пенсії, звісно, які не бояться про це говорити.

Шановні колеги! Чому я сьогодні піднімаю це питання? Адже ситуація сьогодні в стратегічній галузі на п’ятий рік війни нічим не краща, ніж в “Укроборонпромі”. Дякую.

В.Гладій. Додатковий виступ в обговоренні, Данів Іван Михайлович.

І.Данів. Шановні колеги-депутати! В доповнення до того, що сказав голова відносно дороги до Меморіального комплексу Степана Бандери, хочу довести до вашого відома, що на сьогоднішній день Калуською районною державною адміністрацією опрацьовано це питання, зроблено кошторис, і я, чесно говорячи, готовий був сьогодні вносити це питання в порядок денний. Але у зв’язку з тим, що відсутній голова обласної ради, тому що цей проект рішення, який я напрацював, він потребує узгодження з керівником обласної ради і головою адміністрації, і тому це питання буде мною підняте на наступній сесії, коли я опрацюю це питання з головою обласної ради та головою обласної державної адміністрації.

В.Гладій. Дякую. Шановні колеги! Дозвольте я декілька слів.

Шановне товариство! Обласна державна адміністрація, обласна рада, ми приречені на співпрацю. Згідно з Законами України “Про місцеве самоврядування в Україні” і “Про місцеві державні адміністрації” ви знаєте, що в обласної ради немає виконавчих органів, а є виконавчий апарат обласної ради, який здійснює організаційне, методичне, юридичне забезпечення діяльності депутатів обласної ради. Фактично виконавчим органом обласної ради згідно із законодавством виступає обласна державна адміністрація, яка, крім того, ще є у виконавчій структурі держави, яка існує. Тому законодавство чітко передбачає перелік делегованих повноважень, які ми делегуємо обласній державній адміністрації.

Наше завдання, товариство, прийняття якісних рішень і контроль за їх виконанням. А
завдання обласної державної адміністрації – виконання рішень обласної ради відповідно до законодавства і звіт про їх виконання.

Я думаю, колеги, що я зараз висловлю нашу консолідовану думку, що найбільша наша перемога є та, що ми зуміли розділити політичну складову, тому що в цій залі присутні представники шести політичних сил, є шість депутатських фракцій в обласній раді, і нашу спільну роботу на соціально-економічний розвиток нашого Прикарпаття.

Я, користуючись нагодою, хочу подякувати голові обласної державної адміністрації, всім керівникам за те, що сьогодні депутати обласної ради не тільки голосують за проекти рішень, а безпосередньо самі приймають активну участь у підготовці всіх проектів рішень, які стосуються соціально-економічного розвитку наших територій.

Депутати обласної ради мають можливість сьогодні надати свої пропозиції, зауваження до проектів рішень і, як правило, пропозиції депутатів обласної ради є першочерговими для врахування їх у проектах рішень, що стосуються й коштів, що стосуються виконання обласних програм, і всіх  інших питань соціально-економічного розвитку території.

За ці роки нашої співпраці ми сьогодні можемо сказати про багато добрих справ, які спільними нашими зусиллями зроблено на теренах Прикарпаття.

Шановні колеги! Я надіюся, що й надалі така співпраця наша буде конструктивною, і ми спільно будемо працювати і зможемо розділити ті важливі  питання, які є щодо розвитку нашого Прикарпаття, від політичної складової нашої діяльності.

Шановні колеги! Я хочу подякувати Олегу Романовичу за співпрацю, яка сьогодні є між обласною державною адміністрацією та обласною радою.

(Оплески в залі).

О.Гончарук. (Без мікрофона).

В.Гладій. Шановні колеги! Під час обговорення не було пропозицій до проекту рішення. Тому я даний проект рішення ставлю на голосування в цілому. Прошу голосувати. За основу і в цілому. Шановні колеги! Голосуємо!

За – 55, проти – немає, утримався – 1, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради щодо врегулювання питання залучення інших суб’єктів господарювання, в тому числі їх матеріально-технічної бази, з метою цільового використання земель сільськогосподарського призначення, закріплених за закладами професійно-технічної освіти”.

Проект рішення номер 28 – в окремій брошурі.

Проект рішення напрацьовано за результатами виїзного спільного засідання постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань аграрної політики та земельних відносин, рекомендовано комісіями до розгляду на сесії обласної ради.

Доповідає голова постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова Черневий Юрій Іванович.

Ю.Черневий. Шановна президіє, шановні колеги!

Дійсно, дане звернення розглядалось на виїзному спільному засіданні двох постійних комісій обласної ради. Ми там зібрали були і запросили керівників професійно-технічних закладів, вищих навчальних закладів агропромислового напрямку, було напрацьовано ряд пропозицій для наших обласних виконавчих структур, для самих навчальних закладів, і також була пропозиція зробити звернення до центральних органів влади, саме до Кабінету Міністрів, Прем’єр-міністра для того, щоб питання, які є давно вже болючими для цих навчальних закладів, врегулювати на центральному рівні.

Тому дозвольте я зачитаю текст звернення.

“Звернення. Прем’єр-міністру України Гройсману В.Б.

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, стурбовані ситуацією, що склалася з обробітком земель сільськогосподарського призначення закладами професійно-технічної освіти та вищими навчальними закладами.

За закладами професійно-технічної освіти Івано-Франківської області для використання в навчально-виробничому процесі закріплено 568 га земель сільськогосподарського призначення.

Наявна у цих освітянських закладах техніка, призначена для обробітку земель, на сьогодні фізично та морально застаріла. Адже виготовлені ще в 80-х роках минулого століття машини не відповідають вимогам сучасних світових агротехнологій.

Відповідно учні професійно-технічних закладів позбавлені можливості здобувати практичні навички роботи на сучасних сільськогосподарських машинах, які використовуються у
вітчизняних агроформуваннях. Керівники сільськогосподарських підприємств, в свою чергу, скаржаться, що профтехосвіта не спроможна забезпечити їх виробничими кадрами, підготовленими на достатньому рівні, оскільки в навчальних закладах новітня сільськогосподарська техніка відсутня.

Виходом з цієї ситуації було б чітке законодавче врегулювання можливості проведення спільної діяльності навчальних закладів із аграрними підприємствами шляхом спільного обробітку сільськогосподарських земель, які перебувають в постійному користуванні закладів професійно-технічної освіти для отримання учнями практичних навичок у сфері, де заклад здійснює надання освітніх послуг без передачі (вилучення) земельної ділянки чи зміни речових прав на неї.

Така співпраця навчальних закладів профтехосвіти з підприємствами створить можливість опанування нових виробничих технологій учнями, сприятиме надходженню фінансових та матеріальних ресурсів до бюджету училищ, як частка від результату їх спільної діяльності, допоможе зміцнити їх навчально-матеріальну базу.

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, звертаємось до Кабінету Міністрів України розробити та прийняти у межах повноважень відповідні нормативно-правові акти для врегулювання питання залучення інших суб’єктів господарювання, в тому числі їх матеріально-технічної бази, з метою цільового використання земель сільськогосподарського призначення, закріплених за закладами професійно-технічної освіти та вищими навчальними закладами”.

Дякую.

В.Гладій. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Прошу сідати.

Чи є бажаючі виступити в обговоренні даного питання? Є. Прошу записатись.

Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановні колеги-депутати! Я, власне, трошки здивований тим, що 568 га земель наших сільськогосподарського призначення на сьогодні закріплено за закладами професійно-технічної освіти та вищими навчальними закладами. І дуже дякую членам комісії гуманітарної і земельної, що власне підняли сьогодні цю проблему і це звернення, оскільки на моє суб’єктивне переконання станом на сьогодні земля – це найбільший скарб нашої нації, а її обробіток належний відповідно – найбільша запорука добробуту нашого.

Фаховий обробіток земель на Прикарпатті – передумова для економічного зростання громади краю. Відповідно, на мою думку, землі сільськогосподарського призначення, які сьогодні закріплені за закладами професійно-технічної освіти і вузами в існуючому форматі, підкреслюю, є рудиментом совєтського минулого, підгрунтям для корупційних злочинів, саме
головне – неналежного ставлення до землі як ресурсу суб’єктивних та об’єктивних фінансово-матеріальних причин.

На мою думку, земля має оброблятись професіоналами, власне відповідними сільськогосподарськими агропідприємствами у нас на теренах області, в які ті ж самі заклади навчальні могли би делегувати абітурієнтів на практику. Дякую.

В.Гладій. Приймак Іван Васильович.

І.Приймак. В процесі вивчення даного питання ми стикнулись з тим, що дійсно за навчальними закладами закріплена немала кількість орної землі, чорноземів, це 568 га, і кожен навчальний заклад десь по-своєму розпорядився ними. Той, хто вміє ґаздувати, той обробляє сам, більшість, на жаль, прийняли таке рішення і передали дані земельні ділянки в оренду. Хоча на даний час дійсно дане питання не врегульовано на державному рівні.

Ми також дослідили, що техніка, яка є в таких сільськогосподарських навчальних закладах, є дійсно застарілою, там 70-80-х років. Але для того, щоб наситити технікою навчальні заклади, в тому числі за рахунок держави хоча би, то навчальні заклади, перш за все, мають розуміти, і дані земельні ділянки старатись все ж таки обробляти самим і отримувати прибуток, в тому числі і на доплату для майстрів, які працюють та проводили б навчання наших дітей.

Дякую.

В.Гладій. Тимофійчук Богдан Володимирович.

Б.Тимофійчук – депутатська фракція політичної партії “Українське об’єднання патріотів – УКРОП”. Так, дійсно, ми підтримуємо дане звернення, наша фракція і я особисто. Тільки хотів ще добавити, щоб це не було так голослівно, а на реальному прикладі. В Снятинському аграрному технікумі закріплено 356 га ріллі. Дивіться, це левова частка цих 500 з чимось гектарів, що є в цілому в області. І вже котрий рік поспіль, більше 10 років, орендою цих земель турбується філія “Перспектив”. Це олігархічна структура, це агрохолдинги, які приїхали вночі, обробили, на рано вже й слід за ними простив, потом приїхали, за півтора дні зібрали врожай і на цьому вся їхня діяльність закінчилась.

Усі випускники, особливо механічного факультету, проходять практику на нашому підприємстві, їм доводиться їздити на відстань до 30 км, добиратись, це ж діти, знаєте, яка у нас інфраструктура, які у нас дороги, тому питання є дуже актуальним. Ми звертались до районної адміністрації, до керівництва технікуму, щоби якось налагодити співпрацю на їхніх ж землях, які знаходяться буквально поряд, і там були у них матеріально-технічні бази і так далі. Але це питання чомусь не вирішується, і “віз понині там”, тому треба, щоб це дійсно якось затвердили на законодавчому полі, і щоби ті діти не бігали, хто зна якими полями і якими бригадами, а мали дійсно свою бригаду, своє поле і  там же, на тому полі під пильним наглядом своїх викладачів і в тісній співпраці з місцевими фермерами чи підприємствами-аграріями набували відповідно досвід, знання і були в дальнійшій перспективі як трудові кадри для роботи у нас, в
Україні, а не працювати десь за кордоном.

В.Гладій. Дякую. Шановні колеги! Під час обговорення пропозицій до проекту рішення від депутатів не поступило, тому даний проект рішення ставлю на голосування за основу та в цілому. Прошу голосувати.

За – 53, проти, утримались – немає, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради щодо необхідності дотримання Конституції України та вимог законодавства України у процесі добровільного об’єднання територіальних громад”.

Проект рішення номер 29 – в окремій брошурі.

На виконання протокольного доручення, наданого на сесії обласної ради, проект рішення напрацьовано та рекомендовано до розгляду на сесії постійною комісією обласної ради з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування.

Доповідає голова постійної комісії обласної ради з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування Мельничук Василь Іванович. Прошу.

В.Мельничук. Шановний Василю Івановичу, шановні колеги-депутати! Як ви вже чули, дане звернення напрацьовано на виконання протокольного доручення голови обласної ради, і воно стосується двох таких аспектів. Перший аспект – це коли є нормативно-правова база, так, і коли сам Кабінет Міністрів не до кінця дотримується цієї нормативно-правової бази. Й інше – це коли проходить процес приєднання громад до вже існуючих, якщо, скажемо, це йде до сільських ОТГ, то ті, що приєднуються, у них вибори відбуваються, якщо це йде приєднання до міських ОТГ, то вибори там не відбуваються. І ми вважаємо, що це є грубим порушенням конституційних прав і свобод наших громад.

Дозвольте вашій увазі зачитати сам текст звернення.

“Верховна Рада України, Кабінет Міністрів України.

Звернення.

У 2015 році Верховна Рада України ухвалила Закон України “Про добровільне об’єднання територіальних громад”. Для забезпечення його реалізації Уряд затвердив Методику формування спроможних територіальних громад (постанова Кабінету Міністрів України від 08.04.2015.
№ 214). З метою спрощення процедури приєднання до вже утворених об’єднаних територіальних громад Верховна Рада України в лютому 2017 року прийняла Закон…”.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Мельничук. Для стенограми, Василю Борисовичу.

В.Гладій. Прошу уваги, товариство!

В.Мельничук. Для історії.

В.Гладій. Я прошу уваги.

В.Мельничук. “…прийняла Закон України “Про внесення змін до деяких законів України щодо добровільного приєднання територіальних громад”. Саме ці акти визначають механізм та умови формування спроможних територіальних громад і регулюють відносини, що виникають у процесі добровільного об’єднання територіальних громад сіл, селищ, міст.

У липні 2015 року Івано-Франківська обласна рада схвалила перспективний план формування територій громад області, розроблений обласною державною адміністрацією, як найоптимальнішу модель формування спроможних громад.

Однак, в області існує кілька об’єднаних територіальних громад, утворених в супереч прийнятому Перспективному плану, так званих укрупнених сільських рад. Утворення таких громад не відповідає вимогам Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад”, постанови Кабінету Міністрів України “Про затвердження Методики формування спроможних територіальних громад”, а грунтується тільки на одному з визначених принципів об’єднання громад сіл, селищ, міст на принципі добровільності.

Дивує той факт, що з часом такі громади Кабінет Міністрів України визнає спроможними, не дотримуючись власних нормативно-правових актів. Досвід функціонування таких громад підтверджує їхню неефективність, фінансову неспроможність тощо.

Водночас, найважливішим елементом реформи децентралізації в Україні є реформування місцевого самоврядування шляхом створення спроможних територіальних громад, здатних задовольняти потреби пов’язані з життєдіяльністю жителів населених пунктів, а також забезпечувати реалізацію їхніх прав.

Незрозумілою є роль обласної ради в процесі добровільного об’єднання територіальних громад, оскільки Кабінет Міністрів України не бере до уваги позицію депутатського корпусу Івано-Франківської обласної ради.

Не врегульованим у діючому законодавстві залишається питання довиборів представників сіл та селищ до рад міських об’єднаних територіальних громад, які утворюються шляхом приєднання до міст районного та обласного значень.

У згаданих вище законах України визначена процедура довиборів лише до утворених рад сільських та селищних об’єднаних територіальних громад, а сільські, селищні громади, які приєднуються до міських ОТГ, не мають можливості представляти інтереси громад, що є порушенням їх конституційних прав.

Виходячи з наведеного, закликаємо Кабінет Міністрів України дотримуватись вимог чинного законодавства України в процесі добровільного об’єднання територіальних громад задля утворення спроможних об’єднаних територіальних громад, які зможуть самостійно вирішувати питання освіти, охорони здоров’я, благоустрою, покращувати свій соціально-економічний розвиток, сприяти наповненню місцевих бюджетів, створювати привабливий інвестиційний клімат тощо.

У зв’язку з необхідністю дотримання вимог конституційної справедливості, рівноправності, захисту прав та інтересів жителів будь-якої територіальної громади звертаємось до Верховної Ради України з проханням прийняти зміни до законів України, які б забезпечили можливість проведення додаткових виборів депутатів від сіл та селищ до рад міських об’єднаних територіальних громад, що утворюються шляхом приєднання”.

Дякую, шановні колеги.

В.Гладій. Чи є запитання до доповідача? Є. Прошу записатись.

Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Шановний пане Василю, шановні колеги! Я подивований природою виникнення цього звернення, я не розумію, звідки воно виникло, і ще й за дорученням голови обласної ради.  Але я вже так приблизно здогадуюсь. Я все-таки хочу уточнити. Тут так завуальовано написано: кілька ОТГ.

Наскільки я володію інформацією, станом на 1 січня 2019 року в області створено 30 об’єднаних територіальних громад, і тільки дві об’єднані територіальні громади, скажемо, пішли не всупереч Перспективного плану, а дещо не на вимогу обласного Перспективного плану. Це Загвіздянська та Угринівська.

То у мене виникає пряме питання. Пане Василю і ваша комісія: ви що, проти утворення Загвіздянської та Угринівської ОТГ?! В яких пройшли вибори 29 квітня 2018 року, за рішенням Центральної виборчої комісії відбулися вибори, вони функціонують. Цього року 2,5 млн.грн. виділено на їхній розвиток.

Що це таке є? Звідки це звернення? Дякую. А я вже виступлю.

В.Гладій. Прошу відповідь, Василю Івановичу.

В.Мельничук. Шановний Романе Володимировичу! Значить, особисто ні я, ні кожен депутат, ні обласна рада не є проти добровільного принципу утворення об’єднаних територіальних громад, в тому числі тих громад, які ви назвали. Це перше.

Наступне питання. Значить, коли формувались ці громади, відповідні висновки обласної державної адміністрації стосувались того, що це є великі сільські ради, які не мають можливості бути ОТГ. І зважаючи на те, що рішенням обласної ради ті громади не були в Перспективному плані, зважаючи на те, що рішенням робочої групи ОДА їм теж не було надано статус ОТГ, зважаючи на те, що є відповідна Методика формування таких громад, і в той же час Кабінет Міністрів бере і своїм рішенням призначає… і робить ці громади, скажемо, ОТГ.

Думка депутатів обласної ради навіть номінально не була врахована. І я вважаю, що це неправильно. Раз Кабінет Міністрів так поступає, то нехай бере на себе повну відповідальність за формування спроможних громад області і не питає думки депутатів обласної ради, і крапка. І крапка. І тоді знімаємо з себе всю, скажемо, відповідальність за формування спроможних громад області. І все.

В.Гладій. Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Враховуючи те, що нас чує вся область, я хочу до вас як до експерта у місцевому самоврядуванні задати запитання щодо заяви Прем’єр-міністра В.Гройсмана про те, що всі ОТГ будуть створені до фактично кінця цього року.

Як ви вважаєте? По-перше, громади області не знають, коли вибори будуть, громади області не всі ще визначились, у нас в Богородчанському районі є село Старуня, тобто, куди воно піде? До вас питання, щоб нас почула вся область. Які загрози це все на собі несе, і чи вам не відомий механізм реалізації? Тому що про це ніхто не знає, а заяви є. Дякую.

В.Гладій. Прошу, відповідь.

В.Мельничук. Шановний колего, якщо взяти згідно вимог законодавства, то фактично наша роль не є опосередкована в цьому процесі. Якщо ви пам’ятаєте, то ми фактично розглядаємо питання внесення змін до Перспективного плану, який затверджений депутатами минулої каденції. Я з вами погоджуюсь в тому плані, що ми з вами формуємо новий адмінтерустрій, і в цьому форматі нам прийдеться жити досить довго. І я вважаю, що… я задавав запитання голові обласної державної адміністрації в плані того, що нам треба формувати якийсь діалог. Я беру свій рідний Городенківський район, 5 років реформи і жодної створеної громади, жодної. Одна з цих громад йшла, Чернелицька, на вибори, та й то фактично ЦВК потім ту заяву відізвала.

Тобто, я вважаю, що загрози є для розвитку місцевого самоврядування в тому плані, що навіть ми, представницький орган місцевого самоврядування, не повністю причетні до цих процесів, які відбуваються в області. Тому потрібен діалог, і я вважаю, що треба після виборів, які у нас будуть в березні… (Без мікрофона).

В.Гладій. Дякую, Василю Івановичу. Прошу сідати.

Шановні колеги! Чи є бажаючі виступити в обговоренні? Є. Прошу записатись.

Кобилянський Богдан Миколайович.

Б.Кобилянський. Шановні колеги! В області 30 територіальних громад. Практично ми за 4 роки пройшли шлях, який навіть наші сусіди-поляки проходили 11 років.

Є Закон “Про добровільне об’єднання громад”, який був прийнятий 4 роки назад. Ми розуміємо, що пройшов час, і сьогодні цей Закон не дає відповіді на ті всі виклики часу, які сьогодні є. Я хочу, щоби було розуміння того, для чого нам потрібен перспективний план. Він в області сформований на 97,45 відс. І таких, як Старуня, практично декілька сільських рад, які ще не визначились. І нам до кінця року треба сформувати на 100 відс. перспективний план, бо Перспективний план, затверджений обласною радою, буде основним документом нового законодавства на місцевих виборах 2020 року.

А зараз хочу повернутись відповідно до даного звернення, бо вважаю його надзвичайно суперечливим. Ми говоримо сьогодні про громади, які утворились поза межами Перспективного плану, і обласна державна адміністрація не раз висловлювала своє бачення щодо таких громад.

Я знаю думку депутатів обласної ради, які сьогодні сидять в цьому залі, і кожен має право ставитись до цих громад так, як він рахує за потрібне. Але є одна річ. Читаю: “Утворення таких громад не відповідає вимогам Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад”. Хочу запевнити депутатів обласної ради, що Закон України “Про добровільне об’єднання територіальних громад” не зобов’язує територіальні громади об’єднуватись лише відповідно до Перспективного плану формування територій громад області і не встановлює будь-яких інших обмежень, крім передбачених статтею 4 Закону “Про добровільне об’єднання територіальних громад” без врахування Перспективного плану, не суперечить Закону.

Тому практично сьогодні, якщо завтра, хто проголосує за таке рішення, прийде громада чи Загвіздя, чи Угринева і задасть одне просте питання: скажіть, будь ласка, шановні депутати, який закон ми порушили або яку статтю закону ми порушили, голосуючи відповідно за дане рішення? Відповіді у цьому залі на дане питання немає.

Я розумію, що хтось готував даний проект рішення, я розумію про юридичний реалізм цього всього, але реально голосувати за такі речі не можна.

Я хочу сказати, що ми ставимо добровільність, Закон ставить на перше місце добровільність, хоча і обласна рада відповідним рішенням ставить добровільність, а обласна державна адміністрація завжди ставить два питання: це добровільність і спроможність, і реально користується цими двома принципами.

Ще одне таке просте питання про Кабінет Міністрів України. Тут є звинувачення, що порушив Закон Кабінет Міністрів України. Жодного закону Кабінет Міністрів не порушував, жодного.

Тому хочу…

В.Гладій. Дайте завершити.

Б.Кобилянський. (Без мікрофона). Трошки довше ще маю.

В.Гладій. Галабала Ольга Юріївна.

О.Галабала. Дякую. Шановні колеги! Я би хотіла висловити позицію нашої фракції щодо питання приєднання громад сіл до міст, саме цього стосується це звернення зокрема.

Кабінет Міністрів України, коли давав погодження на утворення Загвіздянської об’єднаної територіальної громади, з приводу якої був шалений опір, на жаль, в обласної ради, а згодом і в ОДА, він виходив з інтересів конкретно цієї території. Чому Кабінет Міністрів прийняв таке рішення? Тому що дуже чітко була прослідкована тенденція, що ці громади, які знаходяться біля великих міст, набагато краще розвиваються ці території саме як самостійні громади. А для того, щоб великі міста не були затиснуті, скажемо, у вузькому колі, це вирішується питанням договорів співпраці між тими територіальними громадами.

Я нагадаю, що субвенція на інфраструктурний розвиток видається, розраховується саме на сільські території. І у випадку, коли сільські території об’єднувались з містами, як правило, ці кошти все рівно використовували міста. Тому з точки зору розвитку цих громад абсолютно є логічним, що ці громади утворюються як самостійний суб’єкт. Якщо ми говоримо про Угринів, то, вибачте, Угринів, я пам’ятаю, плакала сільська голова, що у неї не було коштів навіть на виплату заробітної плати. Зараз ця громада набагато краще розвивається.

Тому, колеги…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Галабала. …наша фракція не підтримує це звернення з цих причин, і ми виступаємо за те, щоб громади, які знаходяться навколо великих міст, мали право самостійно і самодостатньо розвиватись. Дякую.

В.Гладій. Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Власне, я хотів звернути увагу на те, що КабМін дуже безвідповідально відноситься до об’єднання територіальних громад. Чому так? Тому що заява Прем’єр-міністра і абсолютно незрозумілий механізм, як це все має відбуватись, а люди хочуть знати, де їм жити через рік уже фактично. Та зокрема, ці “білі плями”, де ще не домовлено, але вже є заяви.

І другий нюанс про те, що ми понастворювали об’єднані територіальні громади, а абсолютно не оптимізували районні державні адміністрації. Фактично ми отримали в кожному районі 30, 60, 100 державних чиновників, яких утримуємо з бюджету. Тому, як на мене, децентралізація відбулася вкрай неправильно, треба було починати з того, щоб ліквідувати районні державні адміністрації, а потім обласну. Так би мала десь відбуватись реформа децентралізації. Дякую.

В.Гладій. Дякую. Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановні колеги! Два такі аспекти, на яких я би хотів акцентувати увагу, що оскільки ми ведемо мову про децентралізацію, процес об’єднання громад, то, оскільки й профільний заступник голови обласної державної адміністрації, і голова профільної комісії депутатської представляють, до прикладу, один район нашої області, і в цьому районі станом на сьогоднішній день не утворено жодної об’єднаної територіальної громади, то у мене виникає запитання, чи все у нас добре з реформою децентралізації в області?

І друге, власне, хочемо ми цього, чи не хочемо, але мусимо визнавати, що в процесі об’єднання в нас в області створена ціла низка так чи інакше певною мірою штучно створених громад, які не є всі самодостатніми, а подекуди прослідковується політичний аспект в процесі формування.

Що це дає в підсумку? Перше, це нівельовується, абсолютно проігнорований підхід так званого Офісу реформ, децентралізації, утворений з компетентних представників обласної державної адміністрації, науковців та експертів.

Друге, зігноровано позицію обласної ради, яка затверджувала Перспективний план об’єднання. І я, зрештою, не розумію, чому в одних випадках у нас представники обласної державної адміністрації чуть не вмовляли проголосувати зміни до Перспективного плану, бо вже ось-ось мають відбуватись вибори в неділю, а в п’ятницю сесія, а в інших випадках дозволяє собі створювати Кабінет Міністрів відповідні громади без внесення будь-яких змін і позиції обласної ради як такої.

Третє, ми маємо аспект сьогодні… м.Івано-Франківськ, який мав би бути центром об’єднаної громади, сьогодні веде перемовини про об’єднання з Колодіївкою, Добровлянами, в той час, як те ж саме Загвіздя, Угринів і Клузів сьогодні формують своєрідний апендикс в об’єднаній громаді.

І знову ж таки на сьогодні підраховані останні, наскільки враховані інтереси мешканців Угринівської, в даному випадку, громади. Я зачитаю просто-напросто звернення мешканців мікрорайону Пасічна, будинків зокрема на вул.Тролейбусній, 24-32, які неодноразово звертались до керівництва об’єднаної громади з проханням про те, щоби їхні будинки були передані до м.Івано-Франківська, а не знаходились на балансі об’єднаної територіальної громади, яка знову ж таки самим головою чинним була визнана під час того, що жодного не було зроблено, абсолютно нічого для мешканців цих будинків.

Отож, “зібравшись на збори мешканців, громада вирішила, що встановлена межа м.Івано-Франківська залишає наші будинки поза містом та підпорядковує нас адміністративно-територіальній одиниці с.Угринів, є не тільки не логічною, але й створює ряд значних незручностей для мешканців наших будинків. А саме: незручне та складне отримання потрібних документів, ускладнення реєстрації дітей у дошкільних навчальних закладах м.Івано-Франківська, де-факто ми живемо на території міста, користуємось всією інфраструктурою міста, транспортом, комунальними послугами, міськими освітніми та медичними закладами…”.

В.Гладій. Будь ласка, дайте завершити.

І.Дебенко. “…якими не можемо користуватись у відповідній громаді”.

Знову ж таки сьогодні громада Угринівська готує відповідні договори з м.Івано-Франківськ на користування послугами. Але у мене натомість получається логічне запитання: навіщо потрібна громада, яка не є самодостатньою у можливості якісно забезпечити і гарантувати фундаментальні права і потреби краян, і не дає пасічнянцям, в мікрорайоні якого і я зокрема проживаю, право належно реалізувати їх самостійно? Дякую.

В.Гладій. Королик Михайло Михайлович.

М.Королик – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановні депутати! Насправді, це звернення дуже важливе. Я дивуюся депутатам, які не готові підтримати дане звернення, і мене особисто надзвичайно обурює позиція заступника голови обласної державної адміністрації, який є вихідцем з Городенківського району. Для початку треба було на своєму районі показати, як це робиться, як утворюються громади. Хоча, можливо, краще дійсно не поспішати і не руйнувати те, що є, а подивитись, як це відбувається по цілій області. Адже ні для кого не секрет, що за винятком декількох громад, які є фінансово незалежними, сьогодні створено більшість громад за незрозумілими принципами. Адже далеко не треба заглядати. Ми можемо подивитись на ті проекти рішень, які готуються нашою обласною радою за поданням адміністрації, і ми можемо побачити в наших рішеннях ті кошти, які йдуть з обласного бюджету в наші об’єднані територіальні громади. Якщо би у них все було так прекрасно, як говорить сьогодні влада, то не було би цих виділень. Якщо би було все так прекрасно, як нам розповідають, то не було би скорочень в медичній галузі і багато інших неправильних речей.

Сьогодні взагалі виникає питання: за яким взагалі принципом відбувається це об’єднання? То ми бачимо, де два села об’єднались, то ми бачимо, чотири села об’єднались, то ми бачимо, що піврайону об’єднались. Як на мене, влада зробила страшний злочин, коли не підійшла до цього питання уніфіковано. Тому що громади мали би бути створені таким чином, щоб завтра вони якісно могли функціонувати.

Як на мене, це просто банальне небажання і невміння брати на себе відповідальність, маючи всю повноту влади в Україні, від Президента України до уряду не спромоглися ефективно працювати на користь українців, що і стосується також нашої реформи.

Так як все так прекрасно і чудово утворюється, то чому ви не визнаєте їх самі спроможними ті громади маленькі, які утворились, і не даєте змін у Перспективний план області, який ми приймаємо і затверджуємо на сесіях обласної ради?

Тому не ганьбіться, відповідайте за те, що говорите і за те, що робите.

Що ж стосується даного звернення, я все-таки закликаю депутатів його підтримати, адже коли громади об’єднуються до міст, то також повинні мати своє представництво і впливати на ті рішення, які будуть прийматись у наших містах, де утворюються такі громади. Дякую.

В.Гладій. Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Як я вам сказав уже, шановні, що я якраз хочу дослідити, звідки появилось це звернення, і я зараз, під час виступу моїх колег, зрозумів, звідки появилось це звернення. Все банально просто і цинічно. Міська влада, де домінуючі представники однієї політичної сили, хотіли просто “ковтнути” приміські села: Загвіздя, Угринів, Ямницю, Черніїв. Мешканці цих сіл не захотіли цього зробити і, користуючись своїм правом, Законом, добровільно об’єднались. І на основі цього ЦВК минулого року оголосили вибори у Загвізді та Угриневі. Самодостатні у фінансовому плані громади. Угринівський бюджет, Загвіздянський бюджет давно уже… давно уже були самодостатніми. На території розміщені і заправки, і промислові підприємства і так далі.

Сьогодні, на жаль, наші колеги змішують політику і політиканство. Та скажіть відверто, що одна з небагатьох реформ, не важливо, хто зараз при владі, до неї всі долучились: і Президент, і уряд, і Верховна Рада, це децентралізація йде в Україні, зі скрипом, зі своїми потугами, але вона йде, і вона одна з небагатьох реформ, і результатами цієї реформи користуються в тому числі і мешканці Івано-Франківська, де появились мільйони, сотні мільйонів додаткових грошей.

Але давайте будьте спокійні і врівноважені, і цивілізовані. На сьогоднішній день ці громади функціонують, і ви скажіть, що вибори там проведені незаконно. Для чого це робити? Так, я знаю, звідки появилась проблема. Проблема появляється якраз власне у довиборах, бо коли довибори проходять у сільрадах… у сільських районах, то там йдуть вибори по мажоритарній… на мажоритарній основі, коли довибори йдуть у містах і районах, там – на пропорційній. Так, це недолік чинного законодавства. Але його можна виправити. Але не треба змішувати все “в одну бочку”.

Тому, шановні колеги, категорично не можна приймати це звернення. Ви знаєте, що я ніколи не був таким політиком-циніком, але якщо ви хочете, щоб я привів сюди, бо це мій округ: і Загвіздя, і Угринів, аби я привів сюди виборців, то я приведу виборців.

Тому спокійно, пане Ігоре і пане Михайле, ви також маєте відношення до цих сіл, знімімо це питання, напрацюймо ті проблемні питання. Бо, пане Ігоре, я вас запитаю: а ті мешканці Івано-Франківська, які покупляли землю в Угриневі, вони не знали, де вони купляють ті землі? А тепер вони стали мешканцями Івано-Франківська, і вони претензії до сільського голови висловлюють?! Що це за позиція така?

Тому, шановні колеги, знімаємо це питання з порядку денного, проблему вирішуємо через домовленості, і закликаю вас не голосувати за дане звернення. Дякую.

В.Гладій. Торб’як Михайло Петрович.

М.Торб’як. Я би просив передати час мого виступу для колеги Кобилянського Богдана Миколайовича. Він не завершив свій виступ.

В.Гладій. Прошу, Богдане Миколайовичу.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

Б.Кобилянський. Насправді, все надзвичайно банально просто. Є громади, які сьогодні прийняли таке рішення. І є Кабінет Міністрів, і роль Кабінету Міністрів дуже проста. Раз пішли на вибори, Закон це не забороняє, раз на сьогоднішній день практично утворились дані громади, раз вони хочуть брати участь у реформі, КабМін каже: є перехідний період, ми дозволимо їм попробувати, як це буде просто. І є дві речі. Є так звані моменти, пов’язані з наданням послуг. Якщо сьогодні послуги будуть кращі в Угринівській громаді, будуть кращі у Загвіздянській громаді, то відповідно ці громади ніколи не підуть до Івано-Франківська. Якщо Івано-Франківськ запропонує кращі відповідні послуги людям, звичайно, що люди приймуть рішення, і в Перспективний план ми не внесемо змін, і ці громади на договірних умовах підуть до міста. І ми маємо розуміти, що є все ж таки закон добровільності, є перехідний період. Я починав з того, що Закон про добровільне об’єднання громад не дає відповіді на ці всі питання. І є завершення реформи, яке має відбутися у 2020 році.

Але є одна річ, і Перспективний план, якого ми стараємось дотримуватись, Перспективного плану, ми обов’язково його доопрацюємо, і відповідно ми будемо мати хороші документи на 2020 рік. Відповідно що стосується виборів. Є сільські громади, які йдуть на вибори по мажоритарній системі, і є міські громади, які йдуть по пропорційній системі. Там, де пропорційна система, як сьогодні викроїти округ? Ми говоримо про зміну системи виборів, зараз на сьогоднішній день ми можемо тут дискусію мати ще на 2-3 години по відповідній системі, воно нічого не дасть. Ми щось пропонуємо сьогодні законодавцю? Нічого не пропонуємо. Сьогодні в Верховній Раді стоїть не менше 6 законів, які треба голосувати, в тому числі зміни до Конституції, щоби ця реформа направду була незворотньою.

І я думаю, що в будь-якому випадку ми маємо розуміти, що сьогодні ми можемо напрацювати надзвичайно серйозне і гарне звернення, пов’язане з подальшою долею реформи. І ми готові взяти участь в цьому напрацюванні. Але дане відповідне звернення, в даному плані, яке воно є, відповідно приймати не можна.

Я дуже би хотів, щоби саме в питаннях цієї реформи, щоб піднімались трошки над політикою, над політичними трошки питаннями, а направду старались думати, бо без цієї реформи ми не бачимо майбутнього України. Дякую.

В.Гладій. Дякую. Прошу, Королик Михайло Михайлович, репліка.

М.Королик. Шановні депутати! Ну, я перепрошую, не заставляйте, будь ласка, вдаватись до грубощів. Це ми займаємось політикою? Та ви отримали всю владу: 54 відс. – за Порошенка, ви отримали абсолютну більшість у Верховній Раді – 30 з гаком голосів, ваш уряд, ваші голови адміністрацій, вся влада у ваших руках! Ви мали можливість показати, як працювати нашій державі. Ви мали можливість втілити в життя любі реформи, але ви вміло користувались тою владою заради власних цілей. Тому не спекулюйте, будь ласка, і не розповідайте нам байки, а робіть свою роботу якісно. Дякую.

В.Гладій. Дякую. Шановні колеги! Ми завершили…

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Прошу, згадувався Дебенко Ігор Богданович, прошу, репліка.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

І.Дебенко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановний Романе Володимировичу!

Голос із залу. (Без мікрофона).

І.Дебенко. З величезною повагою ставлюся до вас особисто, до вашої фракції і громади Угринева, але хотів би кілька аргументів сказати.

Перше, власне, коли люди купляли квартири, питання до забудовника і голови тодішнього селищного, що велася мова про ці квартири, і де вони будуть знаходитись і в чиїй власності будуть.

Другий момент. Якщо ви говорите за те, що можна привести людей з Угринева, так само можу привести й я громаду і людей з Угринева, пасічнян, які так само прийдуть на сесію і скажуть, що вони хочуть.

Третє, якщо ми говоримо, що громада самодостатня Угринівська, то навіщо зараз ведуться перемовини про надання послуг освітніх, медичних, дошкільних з містом Івано-Франківськом? І знову ж таки сам голова Угринівський пан Вівчаренко неодноразово в процесі…

В.Гладій. Прошу, репліка, Роман Володимирович Ткач.

Р.Ткач. 30 секунд без прізвищ. Шановні колеги! Не голосуймо за це звернення. Ті
проблеми, які є, давайте спокійно вирішимо.

А я хочу ще підтримати, буквально декілька слів про те, що сказав Богдан Кобилянський, він вже репліку не захоче.

Дійсно, ті моменти, які є в розвитку громад Угринева і Загвіздя, можна спокійно вирішити на договірних основах. І я думаю, що це цивілізований процес, я знаю, що міський голова Руслан Марцінків зараз запропонував таку систему, він їздить по довколишніх селах, сідає на переговори із сільськими головами, з громадами, і це можна цивілізовано все вирішити. Ніхто ж не проти, головне питання, щоб нашим людям чи в Івано-Франківську, чи в Угриневі, чи в Загвізді жилось добре, цивілізовано на нинішній час.

Тому я вас прошу: знімаємо це питання з порядку денного, обговорюємо його і не голосуємо. Дякую.

В.Гладій. Шановні колеги! Під час обговорення пропозицій до проекту рішення не поступало. Була пропозиція і постійної комісії, і президії обласної ради щодо розгляду питання на пленарному засіданні сесії обласної ради, що ми й зробили.

Я ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 32, проти – 1, утримався – 1, не голосували – 25: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради про небезпеку та шкідливість спалювання сухої трави, стерні, пасовищ, лук, інших ділянок з природною рослинністю або її залишками”.

Проект рішення номер 30 – в окремій брошурі.

Проект напрацьовано та рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради постійною комісією обласної ради… Василь Іванович Мельничук, я прошу уваги. …постійною комісією обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин.

Доповідає голова постійної комісії обласної ради Приймак Іван Васильович. Прошу.

І.Приймак. Шановні колеги-депутати! Майже два роки тому назад сесія обласної ради також прийняла таке звернення до жителів краю подібне, яке ми розглядаємо сьогодні, щодо шкідливості авіаційних обробок засобами захисту рослин.

Хочу сказати, що за ці два роки, дійсно, на території області такі речі не відбувались, і десь напевно покращилась екологія. Ті відеокартинки, які ви бачите, надані газетою “Край”, і вони свідчать про те, що якраз наступила пора, коли мешканці нашого краю постійно і самочинно починають спалювати як травостій, так і всю рослинність, яка живе, і тому ми десь підійшли до того, що країна, яка хоче рухатись цивілізовано, в європейському напрямку, має від цього ганебного  позбутись, тому що це шкода як для людини, так і для тварин, для комах, для поля і в цілому для тої самої землі, яку ми так плюндруємо.

“Мешканцям Івано-Франківської області, посадовим особам місцевого самоврядування, головам районних державних адміністрацій, департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної державної адміністрації, Державній екологічній інспекції в Івано-Франківській області, головному управлінню Національної поліції в області.

Звернення.

Традицією наших краян є весняне прибирання своїх господарств та паління сухої трави. Чомусь наші ґазди помилково вважають, що спалювання відмерлої торішньої рослинності є корисним для відновлення природи.

Таке спалювання немає жодного позитивного ефекту, навпаки – це бомба сповільненої дії, яка найбільше шкодить тим, хто її палить, тобто людям та всім, хто вдихає цей дим. При підпалах трави до вогню потрапляє дрібне сміття, поліетиленові пакети, пластик, які згораючи виділяють до 70 різноманітних отруйних хімічних сполук. До порівняння, у димі при підпалах міститься у 350 раз більше бензопірену, ніж в цигарковому. При згоранні 1 тонни сухої рослинності утворюється 9 кг мікрочастинок пилу, які осідають в дихальних органах, 3 кг чадного газу, який блокує постачання кисню до тканин, вивільняються радіонукліди, важкі метали, бензопірен, діоксини, інші канцерогени, що провокують ракові захворювання та генні мутації.

Якщо період розпаду сучасних засобів захисту рослин, які застосовують фермери у боротьбі з бур’янами та шкідниками, складає від 3 днів до 1 місяця, то діоксини та бензопірен накопичуються і зберігаються десятки років, завдаючи непоправної шкоди всім живим організмам.

Бензопірен – сполука першого класу небезпеки, найпотужніший мутаген та канцероген, що викликає незворотні зміни в людському організмі, може спонукати генетичні порушення та онкологічні захворювання у майбутніх дітей. Засобів запобігання впливу бензопірену на сьогодні немає. Статистика різноманітних захворювань в Україні зростає щорічно, а люди навіть не усвідомлюють, що шкодять самі собі.

Підпали сухої трави на присадибах або стерні на фермерських полях – непоправна шкода для людей, екосистеми та майна. Поширена серед недобросовісних аграріїв практика підпалу стерні та пожнивних решток призводить до зниження поживності ґрунтів, є згубною для здоров’я та біорізноманіття.

Після випалювання сухостоїв значно збіднюється видовий склад рослинного та тваринного світу. В тих місцях звільнену територію захоплюють агресивні бур’яни і лише через 5 років почне відновлюватись колишнє різнотрав’я.

При палінні згорає також накопичена в ґрунті органіка, яка є важливим фактором підвищення родючості. При цьому викиди вуглекислих газів посилюють “парниковий ефект”, який є причиною зміни клімату на планеті.

Така господарська діяльність насправді є кричущою безгосподарністю. Адже цивілізований світ давно використовує компостування трави, листя, інших органічних відходів як дружній для довкілля спосіб утилізації. Вже через рік після закладки всі ці відходи перетворюються в компост – органічне добриво, яким можна значно покращити родючість ґрунтів, підживлювати дерева та кущі, городину. Компост містить великий спектр мікроелементів, необхідних рослинам.

Закликаємо краян замислитись, якої непоправної шкоди, спалюючи сухостої, завдаємо власному здоров’ю та довкіллю. Прибираючи поля та обійстя, не наражайте на небезпеку власне здоров’я та здоров’я оточуючих. Існують такі раціональні методи утилізації, як переорювання полів та городів, компостування органічних відходів, вивезення побутового сміття на облаштовані сміттєзвалища.

Просимо представників інтелігенції, духовенство, освітян активно проводити просвітницьку роботу серед населення та особливо підростаючого покоління про небезпеку для здоров’я та шкоду навколишньому середовищу, яку спричиняють підпали сухостоїв та сміття. 

Звертаємо увагу, що Кодекс України про адміністративні правопорушення передбачає накладення штрафних санкцій за самовільне випалювання сухої рослинності чи її залишків (стаття 771). Однак, не завжди органи державного контролю в галузі охорони навколишнього природного середовища чи відповідні посадові особи застосовують норми закону для покарання паліїв.

Варто зазначити, що за підпал несе відповідальність не тільки палій, але й власник земельної ділянки. Тому звертаємось до головного управління Національної поліції в області, Державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області, всіх органів, на кого покладені функції за дотриманням законодавства, відповідально реагувати на випадки підпалів та притягувати винних до відповідальності.

Кожен підпал – це злочин проти природи, руйнування усталених біопроцесів. Боротися з підпалами – законне право кожного з нас. Тому, якщо ви стали свідком, як несвідомі громадяни палять листя чи траву, пояснюйте їм чому не слід цього робити. Скоріш за все, вони не знають про те, якої шкоди завдають довкіллю та здоров’ю оточуючих. Свідоме дотримання встановлених законів, норм і правил кожним громадянином є невід’ємною вимогою громадянського суспільства”.

Думаю, що скоріше за все, нам вже й в садки прийдеться ходити і пояснювати, щоб діти казали своїм дідусям і бабусям, батькам зупинити це зло.

Надіюся, що депутати, які є в залі, лікарі, освітяни, лісники, аграрники у своїх коротких виступах також на це націлять. Дякую.

В.Гладій. Чи є запитання до доповідача? Є. Прошу записатись.

Атаманюк Олег Юрійович, прошу.

О.Атаманюк – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Шановний Іване Васильовичу! Звичайно, актуальність цього звернення складно переоцінити, але у мене до вас є одне запитання.

Які штрафні санкції передбачені власне статтею 771? Оскільки наше звернення в основному адресується, в першу чергу, до мешканців нашої області, розкажіть нам, який алгоритм дій в тому випадку, коли ми бачимо, що хтось здійснює такий злочин для нашої екології? Дякую.

І.Приймак. Перш за все, хотілося би, щоби і громадськість, і той свідок, який став… людина, яка стала свідком того злочину, перш за все, зафільмував дане звернення… дане порушення, і тоді у всякому разі вже органи державної… різних служб будуть мати змогу виявити такий факт. А, на жаль, штрафні санкції є недостатніми, це в межах 1 тис. 300 грн. Це максимально.

В.Гладій. Дякую, Іване Васильовичу. Прошу сідати.

Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні даного питання? Немає.

Шановні колеги! Я ставлю проект рішення на голосування за основу і в цілому. Прошу голосувати.

За – 45, проти – немає, утримались – немає, не голосували – 15: рішення прийнято.

Шановні колеги! Є пропозиція депутатів обласної ради розглянути ще два питання порядку денного, і після того оголосити перерву. Немає заперечень?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає.

Розглядається питання “Про виконання обласного бюджету за 2018 рік”.

Проект рішення номер 32 – в окремій брошурі.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Доповідає директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації Мацькевич Ірина Богданівна.

Ірино Богданівно, буквально кілька речень, тому що матеріали у нас є, вони розглянуті депутатами, тому акцентуйте увагу тільки на найнеобхіднішому.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Запитання? Добре, якщо запитання, то прошу. Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає? Чи є пропозиції та зауваження до проекту рішення? Немає?

Шановні колеги! Проект рішення “Про виконання обласного бюджету за 2018 рік” я ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу голосувати.

За – 37, проти – немає, утримались – немає, не голосували – 18: рішення не прийнято.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Прошу?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Шановні колеги, я бачу, що в залі депутати присутні, просто не голосують. Якщо ви пропонуєте повернутись до голосування, я готовий. Повернутись?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Давайте я ставлю на голосування, щоб повернутись до голосування по даному питанню порядку денного. Прошу голосувати. Процедурне питання.

За – 38: рішення прийнято.

Ще раз, повторно ставлю на голосування проект рішення “Про виконання обласного бюджету за 2018 рік” за основу та в цілому. Прошу голосувати. Голосуємо, колеги!

За – 40, проти – немає, утримались – немає: рішення не прийнято.

Шановні колеги! Так, я так розумію, що в залі немає необхідної кількості депутатів для прийняття рішення. Оголошується перерва на 1 год. до 13 год. 30 хв. Дякую.

(Перерва 12.30 – 13.30 год.).

В.Гладій. Шановні колеги-депутати! Займаємо свої робочі місця і реєструємось. Не забувайте реєструватись.

Шановні голови депутатських фракцій! Я прошу вас терміново запросити всіх своїх депутатів до зали засідань. Продовжуємо працювати.

Фракція “Самопоміч” у повному складі відсутня в залі.

Шановні колеги, хто зайшов до залу, реєструємось.

Зареєструвалось на сесії 48 депутатів: сесія повноважна, і ми продовжуємо нашу роботу.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласного бюджету на 2019 рік”.

Проект рішення номер 33 – в окремій брошурі.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Колеги-депутати, я прошу уваги!

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Доповідає директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації Мацькевич Ірина Богданівна. Прошу, Ірино Богданівно.

І.Мацькевич. Шановні депутати! На ваш розгляд вноситься проект рішення “Про внесення змін до обласного бюджету на 2019 рік”.

Даний проект рішення враховує рішення постійної комісії з питань бюджету, фінансів та податків обласної ради від 8 та 26 лютого поточного року і передбачає врахування в доходах по загальному фонду обласного бюджету субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій в сумі 23,9 млн.грн., субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на підготовку і проведення повторного голосування з додаткових виборів депутатів сільських, селищних рад в сумі 74 тис.грн., а також передбачає врахування в дохідній частині по загальному і по спеціальному фонду субвенції, яку нам надали наші місцеві бюджети для реалізації заходів, які будуть реалізовуватись нашими головними розпорядниками коштів обласного бюджету.

Другий пункт даного проекту рішення передбачає внесення змін до рішення обласної ради від 21 грудня 2018 року “Про обласний бюджет на 2019 рік” відповідно до наказу Міністерства фінансів України, а саме стосується в частині зміни у нас програмної та бюджетної класифікації по окремих головних розпорядниках коштів обласного бюджету.

Також даний проект рішення передбачає розподіл коштів залишку обласного бюджету, який склався станом на 1 січня поточного року, як по загальному фонду обласного бюджету в сумі 32 млн.грн., так і по спеціальному фонду обласного бюджету в сумі 11,1 та 735 тис.грн.

В.Гладій. Ірино Богданівно, дякую. Дякую, Ірино Богданівно.

У нас проект рішення опрацьовано. Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Дякую. Прошу сідати.

Чи є бажаючі виступити в обговоренні? Є. Прошу записатись.

Данів Іван Михайлович.

І.Данів. Шановний пане головуючий, шановні колеги-депутати! Прошу внести зміни до пункту 1.2: виконавчий комітет Боднарівської сільської ради направляє рішення від 6 лютого 2019 року “Про внесення змін та доповнень у сільський бюджет на 2019 рік” про направлення коштів із сільського бюджету в сумі 100 тис.грн. обласному бюджету для департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури облдержадміністрації на співфінансування інвестиційних програм і проектів “Загальноосвітня школа I-III ст. с.Боднарів Калуського району (будівництво)”.

В.Гладій. Атаманюк Олег Юрійович.

О.Атаманюк. У мене також є пропозиція, тому або зараз озвучуємо, або вже, коли будемо в процесі голосування.

В.Гладій. Добре, озвучите, коли я поставлю на голосування за основу. Дякую.

Торб’як Михайло Петрович.

М.Торб’як. У мене також є пропозиція про зміну назви об’єкта.

В.Гладій. Добре, я вам надам слово.

Вітенко Микола Іванович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Також пропозиція. Сенатович Василь Федорович, пропозиція?

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Добре. Шановні колеги! Чи є інші бажаючі? Всі записались для внесення пропозицій? Ні? Ще є бажаючі?

Шановні колеги! Я прошу ще раз, повторно, будь ласка, для обговорення запишіться.

Іванів Назарій Іванович, пропозицію маєте?

Н.Іванів. Так.

В.Гладій. Добре, я вам надам слово.

Никорович Святослав Ігорович, пропозицію чи обговорення?

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Пропозицію, надам слово.

Іван Васильович Приймак, також пропозицію?

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Добре, записали. Шановні колеги! Є пропозиція даний проект рішення взяти за основу. Прошу голосувати. За основу.

За – 49, проти, утримались – немає, не голосували – 4: рішення прийнято.

Іван Михайлович Данів, будь ласка, озвучте свою пропозицію.

І.Данів. Виконавчий комітет Боднарівської сільської ради направляє рішення від 6 лютого 2019 року “Про внесення змін та доповнень у сільський бюджет на 2019 рік” про направлення коштів із сільського бюджету в сумі 100 тис.грн. обласному бюджету для департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури облдержадміністрації на співфінансування інвестиційних програм і проектів “Загальноосвітня школа I-III ст. с.Боднарів Калуського району (будівництво)”.

В.Гладій. Пропозицію Івана Михайловича до проекту рішення ставлю на голосування.

За – 43, проти, утримались – немає, не голосували – 10: рішення прийнято.

Атаманюк Олег Юрійович.

О.Атаманюк. У мене технічна правка. В додатку 1 по заходу “Зміцнення матеріально-технічної бази Кобаківського ліцею імені Марка Черемшини Рожнівської сільської ради об’єднаної територіальної громади” змінити головного розпорядника коштів з Рожнятівського району на бюджет Рожнівської сільської об’єднаної територіальної громади.

В.Гладій. Шановні колеги! Пропозицію Олега Юрійовича Атаманюка ставлю на голосування. Прошу голосувати. Голосуємо.

За – 49, проти, утримались – немає, не голосували – 6: рішення прийнято.

Торб’як Михайло Петрович, прошу.

М.Торб’як. Також пропозиція до рішення, до додатка номер 1 в частині фінансування… бюджет Більшівцівської селищної об’єднаної територіальної громади, в діючій редакції назва… “Більшівцівська номерна лікарня”, змінити на об’єкт “Комунальний заклад “Більшівцівська міська клінічна лікарня”.

В.Гладій. Шановні колеги! Пропозицію Михайла Петровича ставлю на голосування.

За – 47, проти, утримались – немає, не голосували – 8: рішення прийнято.

Вітенко Микола Іванович.

М.Вітенко. Шановні колеги! Ми пам’ятаємо, що при прийнятті бюджету 2019 року була пропозиція бюджетної комісії стосовно розподілу освітньої та медичної субвенцій в розмірі 10 млн.грн. і спрямування її на потреби м.Івано-Франківська.

Дана пропозиція, на жаль, не набрала тільки кількох голосів, я би хотів, щоб ми ще раз повернулись до цього питання. Колеги з розумінням поставились до нього, оскільки я розумію: політичні моменти, щойно ми говорили про ОТГ, але ми повинні розуміти той момент, що м.Івано-Франківськ, воно надає послуги як освітні, так і виховні не тільки мешканцям нашого міста, а в тому числі й приміським селам, в тому числі і Угриневу, і ряду інших населених пунктів. І при розподілі освітньої та медичної субвенції та з реверсної дотації жодної копійки в бюджет 2019 року не було передбачено. Отже, є величезне прохання передбачити хоча би таку суму коштів. Дякую.

В.Гладій. Ставлю пропозицію Миколи Івановича на голосування.

За – 19, проти – нуль, утримався – 1, не голосували – 36: рішення не прийнято.

Сенатович Василь Федорович.

В.Сенатович. Пропозиція: в додатку 3, де кошти Надвірнянського районного бюджету, замінити назву “Нове будівництво спортивного майданчика зі штучним покриттям селища Битків Надвірнянського району” на “Реконструкція існуючого спортивного майданчика з влаштуванням штучного покриття Битківської селищної ради”.

В.Гладій. Пропозицію Василя Федоровича ставлю на голосування. Прошу голосувати, колеги.

За – 48, проти, утримались – немає, не голосували – 7: рішення прийнято.

Іванів Назарій Іванович.

Н.Іванів. У мене дві правки. Одна з них стосується додатку 1 по розпоряднику коштів – департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації, назву об’єкта “Співфінансування інвестиційних проектів, що реалізуються за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку, створення умов для покращення діагностики злоякісних пухлин населення області на базі комунального закладу “Прикарпатський онкологічний центр” змінити на назву в тих межах 1,5 млн.грн., які є виділені на “Співфінансування інвестиційних проектів, що реалізуються за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку, створення умов для покращення діагностики злоякісних пухлин серед населення області на базі комунального закладу “Прикарпатський онкологічний центр” шляхом придбання сучасного магнітно-резонансного томографа”. Дякую.

В.Гладій. Шановні колеги! Ставлю пропозицію Назарія Івановича на голосування. Прошу голосувати.

За – 49, проти – немає, утримався – 1, не голосували – 5: рішення прийнято.

Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович. Пропоную в додатку 1 в пункті “Снятинський районний бюджет” пункт “Придбання зовнішніх кольорових світлодіодних лед-модулів” поміняти на кілька пунктів. Перший, “Капітальний ремонт та заміна вікон Снятинської ЗОШ № 2 I-III ст. м.Снятина”, розпорядник коштів – Снятинська міська рада – 20 тис.грн., “Зміцнення матеріально-технічної бази дитячого навчального закладу “Золотий ключик” м.Снятин” – 12 тис.грн., розпорядник коштів – міська рада, “Зміцнення матеріально-технічної бази НВК Снятинської ЗОШ I-III ст. – ліцей”, розпорядник коштів – Снятинська міська рада, 45 тис.грн., і “Зміцнення матеріально-технічної бази Снятинського ліцею ім. В.Стефаника” – 28 тис.грн., розпорядник – Снятинська міська рада.

Тобто, 105 тис.грн. розбити по…

В.Гладій. Ставлю пропозицію Святослава Ігоровича на голосування. Прошу голосувати.

За – 44, проти, утримались – немає, не голосували – 12: рішення прийнято.

Приймак Іван Васильович.

І.Приймак. Внести правку до додатка номер 1 “Субвенція Городенківському районному бюджету” в частині “Капітальний ремонт стелі приміщення Поточищенського НВК” замінити на “Капітальний ремонт приміщення Поточищенського НВК”, слово “стелі” забрати.

В.Гладій. Шановні колеги! Ставлю пропозицію Івана Васильовича на голосування. Голосуємо за пропозицію Івана Васильовича.

За – 46, проти, утримались – немає, не голосували – 10: рішення прийнято.

Ще одна пропозиція Іваніва Назарія Івановича. Прошу.

Н.Іванів. У додатку номер 1 у розпоряднику коштів “Долинський районний бюджет” позицію “Капітальний ремонт автобусної зупинки у с.Гериня Долинського району на автомобільній дорозі Львів – Чернівці” викласти в наступній редакції: змінити розпорядника коштів на департамент будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури облдержадміністрації, а назву викласти в наступній редакції “Капітальний ремонт автобусної зупинки у с.Гериня Долинського району на автомобільній дорозі державного значення Стрий – Чернівці – Мамалига”.

Голос із залу. (Без мікрофона).

Н.Іванів. На Кишинів. Дякую.

В.Гладій. Шановні колеги! Ставлю пропозицію Назарія Івановича на голосування.

За – 50, проти, утримались – немає, не голосували – 6: рішення прийнято.

Шановні колеги! Депутати просять ще додатково внести пропозиції.

Прошу додатково записатись для внесення пропозицій.

Королик Михайло Михайлович.

М.Королик. Шановні депутати! По розпоряднику коштів “Департамент будівництва,
житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури облдержадміністрації” для управління капітального будівництва в Івано-Франківській області назву об’єкта “Капітальний ремонт коридору третього поверху Івано-Франківської загальноосвітньої школи I-III ст. № 18 Івано-Франківської міської ради Івано-Франківської області” замінити на “Капітальний ремонт коридору другого поверху Івано-Франківської загальноосвітньої школи I-III ст. № 18 Івано-Франківської міської ради Івано-Франківської області”.

В.Гладій. Ставлю на голосування пропозицію Михайла Михайловича.

За – 51, проти, утримався – немає, не голосували – 5: рішення прийнято.

Богдан Миколайович Кобилянський.

Б.Кобилянський. Шановні депутати! “Придбання комп’ютера та комплектуючих до нього для Косівської центральної районної лікарні, дитяче відділення анестезіології” якось випадково попало у Городенківський районний бюджет, хтось у Косові не дочекається. Прохання змінити розпорядника коштів на Косівський районний бюджет.

В.Гладій. Шановні колеги!

Б.Кобилянський. І ще одна пропозиція, Василю Івановичу, і ще одна пропозиція.

В.Гладій. Голосуємо за дану пропозицію Богдана Миколайовича. Прошу голосувати.

За – 48, проти, утримались – немає, не голосували – 8: рішення прийнято.

Прошу, Богдане Миколайовичу, наступна пропозиція.

Б.Кобилянський. “Будівництво футбольного поля зі штучним покриттям у с.Вербівці Городенківського району Івано-Франківської області (нове будівництво)” добавити “вул.Шевченка, 3”.

В.Гладій. Ставлю на голосування дану пропозицію.

За – 49, проти, утримались – немає, не голосували – 7: рішення прийнято.

Шановні колеги! Проект рішення “Про внесення змін до обласного бюджету на 2019 рік” я ставлю на голосування в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій. Прошу голосувати.

За – 45, проти, утримались – немає, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про інформацію начальника головного управління
Національної поліції в області про результати діяльності органів Національної поліції області за 2018 рік”.

Проект рішення номер 34 – в окремій брошурі.

Проект рішення розглянуто членами постійної комісії обласної ради з питань захисту прав людини, законності, правопорядку, антикорупційної політики, люстрації та очищення влади.

Шановні колеги! Ви також отримали додаткову інформацію з окремих питань, які обговорювались на засіданні профільної комісії.

Доповідає заступник начальника головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області Максимів Ігор Михайлович.

Ми домовлялись, колеги, на засіданні президії: у зв’язку з відрядженням керівника буде доповідати заступник. Ігор Михайлович, прошу. Ігор Миколайович, перепрошую, прошу.

І.Максимів. Дякую. Доброго дня всім присутнім в залі!

Шановний Василю Івановичу, президіє, шановні депутати, запрошені!

За дорученням начальника головного управління я сьогодні маю можливість проінформувати вас про результати діяльності головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області за 2018 рік.

У своєму виступі не буду вас обтяжувати статистичною інформацією, яку відповідно до статті 86 Закону України “Про Національну поліцію” розміщено на офіційному веб-сайті ГУНП, також у письмовому вигляді надіслано завчасно до обласної ради та обговорено на засіданні постійної комісії, де одним з питань порядку денного було обговорення проекту рішення “Про інформацію начальника головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області про результати діяльності органів Національної поліції області за 2018 рік”.

Коротко зупинюся на основних напрямках діяльності поліції.

Так, з моменту створення Національної поліції її діяльність спрямовується на взаємодію з населенням на засадах партнерства, а планування службової діяльності здійснюється з врахуванням специфіки регіону та проблем територіальних громад.

Отже, основним індикатором діяльності поліції є довіра людей, яку ми ставимо за пріоритет у повсякденній роботі. Зокрема, перше, це реєстрація всіх, без винятку, заяв та  повідомлень громадян та своєчасне оперативне реагування на них. Кожного року відбувається збільшення кількості звернень до поліції як про злочини, так і про інші події кримінального характеру.

Впродовж 2018 року до органів поліції області надійшло понад 134 заяв та повідомлень, тисячі заяв та повідомлень, що удвічі більше, ніж це було 5 років тому.

Для обслуговування викликів поліції та забезпечення оперативності реагування на заяви та повідомлення громадян в середньому щодоби на службу заступає 142 поліцейських, залучається 171 службовий автомобіль. Усі наряди поліції забезпечені логістичними пристроями, планшетами, відповідним програмним забезпеченням та включені до системи централізованого управління нарядами, на які з інституційного відділу ГУНП надходять службові завдання відповідно до повідомлень людей, що значно скорочує час передачі повідомлення від заявника до поліцейського, що буде обслуговувати виклик.

Поліція не стоїть осторонь від розвитку технічного прогресу, а йде в ногу з часом. Так, на Івано-Франківщині від серпня 2018 року діє мобільний додаток “My Pol”, презентація якого відбулася 1 серпня для представників засобів масової інформації, так і для громадськості. За допомогою цього додатка громадяни можуть повідомити поліції про вчинення злочину або надіслати сигнал “SOS” у разі екстремальної ситуації чи прямої загрози життю чи здоров’ю.

Для поліцейських кожне повідомлення про зникнення дітей – це надзвичайна подія. Ми намагаємось якнайшвидше встановити місце перебування такої дитини, бо чим швидше інформація буде у поліцейських, тим більше шансів, що дитина залишиться неушкодженою, і менше тривоги зазнають батьки дітей.

У зв’язку з цим 31 жовтня 2018 року на Прикарпатті презентовано спільний проект оператора мобільного зв’язку “Київстар” і Національної поліції України “Пошук дітей”. Він покликаний допомагати оперативно знаходити зниклих дітей шляхом розсилання смс-повідомлень або… стільникової мережі особистих даних та прикмет дітей.

За час роботи надійшло… було надіслано по чотирьох дітях смс-повідомлення, два з них були результативні. Також у мережі Telegram створено бот головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області під іменем “IF police bot”.

Ботова сторінка прикріплена до чату “Івано-Франківськ-112”, де часто з тими чи іншими проблемами звертаються прикарпатці або ж повідомляють про проблеми на дорогах, інші злочини, конфлікти.

Керівництво ГУНП та органів поліції здійснює постійну взаємодію з органами місцевого самоврядування в частині забезпечення публічної безпеки у сільській місцевості. У поєднанні процесів децентралізації та об’єднання громад виникла необхідність надання якісних поліцейських послуг в новостворених адміністративних одиницях. Так, завдяки тісній співпраці на території області функціонує проект “Поліцейська станція”.

На сьогодні в нашій області створено та функціонує 8 поліцейських станцій, зокрема, в Коломийському районі – 3: в Печеніжині, в Матеївцях, в Турці, в Косівському районі – 2: в Стопчатові та Рожневі, по одній в Надвірнянському районі, це Ланчині, в Богородчанському – в Старих Богородчанах та місті Бурштині.

В цьому році…

В.Гладій. Ігоре Миколайовичу, Ігоре Миколайовичу, я перепрошую. Я бачу, що депутати практично з кожної фракції звертаються до мене, що матеріал добре опрацьований, завчасно був вивішений на сайті обласної ради, розглянутий на профільних комісіях обласної ради, і депутати пропонують, якщо не заперечуєте, перейти до запитань.

Не заперечуєте?

І.Максимів. Не заперечую.

В.Гладій. Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Є? Є. Прошу записатись.

Атаманюк Олег Юрійович, прошу.

О.Атаманюк. Шановний Ігоре Миколайовичу! За фактом зловживання службовим становищем особами департаменту охорони здоров’я, зокрема йде мова про закупівлю рентгенівського обладнання, в грудні місяці внесено в Єдиний реєстр досудових розслідувань провадження, і згідно зі статтею 364 частиною першою, чи можете ви дати відповідь, чи володієте на сьогодні станом розслідування, інформацією по цьому кримінальному провадженню? Дякую.

І.Максимів. Дякую за запитання.

На сьогоднішній день вказане кримінальне провадження перебуває у стадії розслідування, слідчими проводяться слідчо-розшукові дії, спрямовані на встановлення всіх обставин вчинення злочину. За результатами розслідування вказаного кримінального провадження сторони будуть проінформовані у встановленому законом порядку…

В.Гладій. Вище, вище мікрофон, Ігор Миколайович!

І.Максимів. Більш детальну інформацію подати на даний час я не можу.

В.Гладій. Дякую. Святослав Ігорович Никорович, прошу, запитання.

С.Никорович. Доброго дня! У мене питання, яке повторюється. У нас на кожному кроці “ростуть” гральні зали. Міністр Аваков так з ними боровся, що їх стало ще більше. Тому логічне питання. У Богородчанах є один-єдиний гральний зал, який двічі закривався за моєю участю, і він дальше працює.

Я хочу попросити вас… Він знаходиться неподалік автостанції, на вул.Олекси Гірника. Я попрошу вас докласти максимум зусиль, щоб обласна поліція закрила один-єдиний гральний зал, який знаходиться у місті Богородчани. Дякую.

В.Гладій. Прошу, відповідь.

І.Максимів. Дійсно, декілька разів відкривались кримінальні провадження по гральному закладу у виявленому місці у Богородчанах, як ви й казали, і за вашою участю.

На сьогоднішній день вказане кримінальне провадження закрито, крім того, у 2018 році слідчими підрозділами області розслідувалось 20 кримінальних проваджень у сфері грального бізнесу, одне з них пішло у складі організованої групи до суду, хоча є інші провадження, по яких особу повідомлено про підозру.

В цьому році так само є вже три кримінальні провадження, які розслідуються. Нещодавно були публікації про обшуки, які ми проводили, 20 обшуків, вірніше, не 20, а 10 обшуків на території Івано-Франківської області, 8 з них були результативними.

В.Гладій. Дякую, Ігоре Миколайовичу. Прошу, сідайте.

Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні даного питання порядку денного? Немає.

Колеги, я ставлю проект рішення на голосування за основу та в цілому, позаяк пропозицій не поступало.

За – 51, проти, утримались – немає, не голосували – 4: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження регіонального плану дій з реформування системи інституційного догляду та виховання дітей в Івано-Франківській області на 2019-2026 роки”.

Проект рішення номер 35 – в окремій брошурі.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Доповідає начальник служби у справах дітей обласної державної адміністрації Ковалик Іван Іванович.

Іване Івановичу, дуже детально питання опрацьовано і в комісії, і на президії. Три речення чітко інформації, нагадайте депутатам обласної ради, у зв’язку з чим ми розглядаємо дане питання.

І.Ковалик. Шановні депутати! На виконання Національної стратегії реформування інтернатних закладів ми розробили свій регіональний план дій з реформування системи інституційного догляду та виховання дітей в Івано-Франківській області.

Він складається з трьох блоків. По-перше, розвиток освітніх, медичних, соціальних, реабілітаційних послуг на місцях: в районах області та в ОТГ.

По-друге, розвиток інклюзії, розвиток сімейних форм виховання – це опіка, піклування, усиновлення, дитячі будинки сімейного типу, прийомні сім’ї, патронатні сім’ї.

І третій блок – це найважливіше і, мабуть, найскладніше – це трансформація уже існуючих інтернатних закладів на території області. І хотів би доповісти вам, що по кожному з цих закладів буде прийнято окреме рішення сесії обласної ради. І сьогодні вже по двох закладах буде розглядатись питання їх реформації.

В.Гладій. Дякую, Іване Івановичу.

Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача? Немає? Прошу сідати.

І.Ковалик. Дякую.

В.Гладій. Чи є бажаючі виступити в обговоренні питання порядку денного?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Проект рішення ставлю на голосування за основу та в цілому у зв’язку з тим, що пропозицій до проекту не поступало. Прошу голосувати.

За – 48, проти, утримались – немає, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про припинення діяльності Микуличинської
спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 36 – в окремій брошурі.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Доповідає директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної державної адміністрації Віктор Євстахійович Кімакович.

Віктор Євстахійович, також питання опрацьовано дуже ретельно, будь ласка, декілька речень конкретно з цього питання для депутатів обласної ради.

В.Кімакович. Шановний головуючий, шановні депутати!

Ви всі знаєте, що в державі триває процес деінституалізації, кількість дітей в інтернатних закладах постійно скорочується, кількість дітей, які продовжують навчання на інклюзивній освіті, збільшується, тому кількість інтернатів буде постійно зменшуватись, і план уряду до 2026 року – повністю припинити існування цих інтернатів.

Перші два інтернати у нас – це є Микуличин і Тлумач. Ми напрацювали план їхньої трансформації. Сьогодні йдуть питання по створенню нових закладів. Щодо дітей, то всі діти проходять обстеження в інклюзивно-ресурсних центрах, після того будуть направлені на навчання в інклюзивні класи, ті, хто з певних обставин, які знаходяться у важких життєвих обставинах, не можуть повернутись у сім’ї, вони будуть направлені у наші діючі інтернати.

Працівники отримають всі виплати, які передбачені законом, ці кошти закладені у нашому бюджеті.

В.Гладій. Дякую. Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача? Є. Прошу записатись.

Марійчин Андрій Андрійович.

А.Марійчин – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Шановний доповідачу! До мене неодноразово звертались працівники даного закладу і просили, щоби ви публічно, відкрито з трибуни сказали, як будуть влаштовані ті люди, яким залишилось рік, три, два роки до пенсії.

В.Гладій. Прошу, відповідь.

В.Кімакович. Буквально у Микуличинському інтернаті ми були позавчора, і ми мали зустріч з тими людьми. 80 відс. людей будуть влаштовані у заклади, які утворені будуть на їхніх… на основі, на їхній основі. Іншим людям буде запропоновано продовжити працювати в інклю­зивно-ресурсному центрі, який утвориться зараз у м.Яремче, і в класах, які створюються, в інклюзивних класах, де дітям потрібно буде асистентів-вчителів.

Тому ми плануємо, що ці технічні працівники перейдуть у новостворені інтернати, педагогічних працівників будемо працевлаштовувати.

У нас вже є досвід, тому що цього року скорочувалось навантаження у всіх інтернатах, наприклад, у тому ж Микуличині і Тлумачі, то більшість людей ми працевлаштували.

В.Гладій. Олег Володимирович Токарчук.

О.Токарчук – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Вікторе Євстахійовичу, тут пунктом 4.7 звучить наступне: “Передачу майна в оперативне управління та на баланс Делятинського психоневрологічного інтернату Івано-Франківської обласної ради”. Ми наступним рішенням створюємо новий обласний заклад. Чому не передати майно цьому обласному закладу? Для чого ми передаємо якійсь іншій формації, можливо, ми можемо втратити якісь функції і компетенцію в новому закладі? Чому не передати майно новому створеному об’єкту?

В.Кімакович. Ми не заперечуємо.

В.Гладій. Шановні колеги! Це питання обговорювалось. Зараз будемо за основу, а після того будуть пропозиції до проекту рішення.

Іванів Назарій Іванович. Прошу, ваше запитання.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Помилково. Дякую. Вікторе Євстахійовичу, сідайте.

Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Бачу, що є, я так розумію, що це будуть пропозиції до проекту рішення. Так? Є обговорення.

Прошу записатись до обговорення.

Токарчук Олег Володимирович.

О.Токарчук – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Прошу в цьому проекті рішення пункт 4.7 викласти наступним чином: “Передачу цілісного майнового комплексу новоствореному об’єкту – обласному закладу оздоровлення та відпочинку “Карпатські мрії” Івано-Франківської обласної ради”.

В.Гладій. Дякую. Мироняк Андрій Іванович.

А.Мироняк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання
“Батьківщина”.
Я хочу, перше, подякувати Віктору Євстахійовичу за плідну роботу. Дуже добре робоча група попрацювала і напрацювала переорганізацію на оздоровчий табір. І ми від села громади і від колективу школи-інтернату дякуємо Віктору Євстахійовичу.

В.Гладій. Дякую. Шановні колеги! Були пропозиції, тому я проект рішення ставлю на голосування за основу. Прошу голосувати.

За – 50, проти, утримались – немає, не голосували – 5: рішення прийнято.

Прошу, пропозиція Олега Володимировича. Озвучте її.

О.Токарчук. Пункт 4.7 викласти наступним чином: “Передачу цілісного майнового комплексу… передати в оперативне управління та на баланс обласного закладу оздоровлення та відпочинку “Карпатські мрії” Івано-Франківської обласної ради”.

В.Гладій. Шановні колеги! Ставлю пропозицію на голосування. Прошу голосувати.

За – 47, проти, утримались – немає, не голосували – 8: рішення прийнято.

Ви маєте ще пропозиції, Олеже Володимировичу?

Не маєте. Андрій Іванович, ви маєте пропозиції?

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Не маєте? Не маєте.

Шановні колеги! Я ставлю проект рішення на голосування в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції.

За – 46, проти, утримались – немає, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про створення обласного закладу оздоровлення та відпочинку “Карпатські мрії” Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 37 – в окремій брошурі

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано комісіями до розгляду на сесії обласної ради.

Доповідає директор департаменту соціальної політики обласної державної адміністрації Володимир Михайлович Корженьовський.

Аналогічно, Володимире Михайловичу, питання опрацьовано дуже детально, тому
буквально два речення по суті.

В.Корженьовський. Доброго дня, шановні депутати!

Прошу дати дозвіл на створення даної установи на базі Микуличинської школи-інтернату. Після затвердження остаточного варіанту статуту на наступну сесію департаментом буде розроблено штатний розпис, положення про оздоровлення для розгляду та затвердження.

В.Гладій. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Прошу сідати. Є? Є запитання. Перепрошую.

Прошу записатись.

Олег Володимирович Токарчук.

О.Токарчук – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Шановний доповідачу! Я знаю, що позавчора на обговоренні з колективом та громадськими активістами виникло запитання про можливість розширення функціоналу цього закладу, який ми створюємо, з пропозицією створити на базі цілісного майнового комплексу “Микуличинська спеціалізована загальноосвітня школа-інтернат Івано-Франківської обласної ради” обласний заклад оздоровлення та відпочинку дітей та молоді з інвалідністю “Карпатські мрії” Івано-Франківської обласної ради як установу для цілорічного оздоровлення, відпочинку та надання соціальних послуг дітям з інвалідністю та молоді, особам, віком від 18 до 30 років з інвалідністю.

Чи ви не заперечуєте проти збільшення функціоналу цього закладу, щоби можна було його максимально використати?

В.Корженьовський. Скажу так, що департамент не заперечує, однак, чи буде правильно, коли буде оздоровлення, маю на увазі, реабілітаційний центр і оздоровлення дітей, які йдуть по пільговій категорії на одній території? Ось це єдине питання. Тобто, залежить від того, як ви проголосуєте.

В.Гладій. Володимир Михайлович, так не можна відповідати, що ми не заперечуємо, але чи так буде правильно. Перепрошую, послухайте питання. Ви нам повинні відповісти, як буде правильно для того, щоб ми прийняли відповідне рішення. Тому дайте відповідь на питання депутату.

В.Корженьовський. Якщо буде круглорічне оздоровлення та відпочинок, то такі функції, як реабілітація на даній території не буде відповідати нормам.

В.Гладій. Дякую за відповідь.

В.Корженьовський. Дякую.

В.Гладій. Прошу сідати.

Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Є. Прошу записатись.

Мироняк Андрій Іванович.

А.Мироняк. Робоча група напрацювала дорожню карту, і я би хотів згідно з тою дорожньої картою, яку ми напрацювали, внести зміни до статуту.

Проект…

В.Гладій. Андрію Івановичу, я зрозумів. Я вам надам слово, коли ми проголосуємо за основу, а після того ви свої пропозиції озвучите. Дякую.

Богдан Миколайович Кобилянський.

Б.Кобилянський. Шановні колеги! Ну, насправді, надзвичайно правильне рішення, все ж таки створити оздоровчий заклад – це і можливість зберегти майновий комплекс, це дасть зберегти й робочі місця. Але надзвичайно багато зусиль треба докласти, аби ця “Карпатська мрія” дійсно стала мрією.

Василю Івановичу, є така пропозиція: можливо, потрібно зробити виїзне засідання двох профільних комісій, щоби визначитись якраз з тим об’ємом робіт, які потрібно сьогодні зробити саме для того, щоб той інтернат, який сьогодні існує, став хорошим оздоровчим табором. Дякую.

В.Гладій. Шановні колеги! Голови постійних комісій гуманітарної політики, соціально-економічного розвитку! Є пропозиція зробити спільне засідання двох комісій, опрацюйте цю пропозицію і запропонуйте термін проведення такого спільного засідання.

Михайло Михайлович Королик.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Помилково. Шановні колеги! Були пропозиції до проекту рішення, тому  проект рішення ставлю на голосування за основу.

За – 47, проти, утримались – немає, не голосували – 9: рішення прийнято.

Мироняк Андрій Іванович.

А.Мироняк. Внести зміни в проект статуту обласного закладу оздоровлення та відпочинку “Карпатські мрії” Івано-Франківської обласної ради, пункт 1.1 викласти в наступній редакції: “Обласний заклад оздоровлення та відпочинку “Карпатські мрії” Івано-Франківської обласної ради є юридичною особою, що має статус неприбуткового закладу, основним призначенням якого є оздоровлення, відпочинок, виховання, всебічний розвиток дітей цілорічного перебування”.

Пункт 1.3 викласти в наступній редакції…

В.Гладій. Андрію Івановичу! Давайте по черзі. Погоджені дані пропозиції департаментом соціальної політики. Тому ставлю пропозицію Андрія Івановича Мироняка на голосування. Прошу голосувати.

За – 46, проти, утримались – немає, не голосували – 10: рішення прийнято.

Наступна пропозиція.

А.Мироняк. Пункт 1.3 викласти в наступній редакції: “Заклад у своїй діяльності користується Конституцією України, законами України “Про освіту”, “Про зовнішню освіту”, Законом України “Про оздоровлення та відпочинок”, Типовим положенням про дитячий заклад оздоровлення та відпочинку, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 28.04.2009 р. № 422, іншими нормативно-правовими актами та міжнародними договорами України, згода, обов’язковість яких надана Верховною Радою України, власним статутом. Заклад має самостійний баланс, рахунок в установі банку, печатку, штампи, ідентифікаційний номер”.

В.Гладій. Ставлю на голосування пропозицію Андрія Івановича. Прошу голосувати.

Голосуємо за пропозицію.

За – 46, проти, утримались – немає, не голосували – 10: рішення прийнято.

Є ще пропозиції? Є. Прошу, Андрію Івановичу.

А.Мироняк. Пункт 1.7 викласти в наступній редакції: “Головною метою діяльності закладу є надання послуг оздоровлення та відпочинку дітей відповідно до соціальних стандартів надання послуг з оздоровлення та відпочинку. Під час перебування дітей в закладі протягом навчального року надавати освітні послуги відповідно до освітніх стандартів”.

В.Гладій. Ставлю на голосування пропозицію.

За – 48, проти, утримались – немає, не голосували – 8: рішення прийнято.

Ще є?

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Ще одна. Прошу, Андрію Івановичу.

А.Мироняк. “Посприяти подальшому сприянню вивільнених педагогічних працівників в навчальних закладах Яремчанської міської ради”.

В.Гладій. Куди ця пропозиція саме по тексту? Ви не сказали, ви просто прочитали, але не сказали, який пункт…

А.Мироняк. Це пропозиція, внести додатково, чи як. Опрацювати, бо в статут ми її не внесемо.

В.Гладій. Ставлю на голосування пропозицію Мироняка Андрія Івановича.

Шановні колеги! Це важлива пропозиція про працевлаштування. Прошу підтримати цю пропозицію. По тексту її поставлять.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Опрацювати, так. Техніко-юридичне опрацювання зробимо.

За – 46, проти, утримались – немає, не голосували – 10: рішення прийнято.

Шановні колеги! Проект рішення ставлю на голосування в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій.

Голосуємо в цілому.

За – 51, проти, утримались – немає, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про припинення діяльності Тлумацької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 38 – в окремій брошурі.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано комісіями до розгляду на сесії обласної ради.

Доповідає директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної державної адміністрації Кімакович Віктор Євстахійович.

Шановні колеги! Аналогічне питання.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Чи є бажаючі виступити в обговоренні питання порядку денного? Є. Прошу записатись.

Вікторе Євстахійовичу, прошу сідати.

Олег Володимирович Токарчук.

О.Токарчук. Прошу пункт 1 так само для того, щоб максимально використати функції, викласти наступним чином: “Створити на базі цілісного майнового комплексу Тлумацької спеціалізованої загальноосвітньої школи-інтернату Івано-Франківської обласної ради Івано-Франківський обласний центр соціальної підтримки дітей та сімей… Івано-Франківської обласної ради”.

В.Гладій. Шановні колеги! Проект рішення ставлю на голосування за основу. Прошу голосувати.

За – 47, проти, утримались – немає, не голосували – 9: рішення прийнято.

Де Іван Іванович Ковалик? Іване Івановичу, пропозиція тільки-що була депутата. Ви чули ту пропозицію?

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Чув. Думаю, що ми її можемо ставити на голосування, то не буде…

І.Ковалик. Ні, дозвольте…

В.Гладій. Прошу, дайте роз’яснення з приводу пропозиції депутата Токарчука.

І.Ковалик. Для створення обласного центру соціальної підтримки дітей ми використовуємо тільки три корпуси спальні, спортзал і їдальню, навчальний корпус для нового закладу не потрібен, ми його не зможемо використати, тому що діти, які будуть утримуватись в даному закладі, будуть навчатись в загальноосвітніх навчальних закладах Тлумача.

В.Гладій. Шановні колеги! Це є майно спільної власності територіальних громад області. Жодним чином без власника, без рішення Івано-Франківської обласної ради ніхто не зможе використовувати дане майно. Немає тут якоїсь боязні, тому спокійно можемо голосувати, а коли буде потреба, ми можемо повернутись до цього питання, якщо така потреба виникне.

Я розумію, чому це питання виникло, можливо, хтось думає, що там приміщення, яке не буде використовуватись для центру, ми разом, спільно, для того є власник, аби прийняти рішення про подальшу долю й використання цього приміщення. Дякую.

Олеже Володимировичу, ви наполягаєте на голосуванні за вашу пропозицію?

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Ні. Шановні колеги! Я тоді ставлю проект рішення, бо ми голосували за основу, ставлю проект рішення на голосування в цілому. Прошу голосувати.

За – 47, проти, утримались – немає, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про створення Івано-Франківського обласного центру
соціальної підтримки дітей та сімей Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 39 – в окремій брошурі.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано комісіями до розгляду на сесії обласної ради.

Доповідає Ковалик Іван Іванович – начальник служби у справах дітей обласної державної адміністрації.

Колеги, чи є запитання до Івана Івановича?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Чи є бажаючі виступити в обговоренні питання порядку денного?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Я ставлю на голосування проект рішення за основу та в цілому.

І.Ковалик. Дякую.

В.Гладій. За – 48, проти, утримались – немає, не голосували – 8: рішення прийнято.

Шановні колеги! Є пропозиція Мельничука Василя Івановича повернутися до розгляду питання номер 29 “Про звернення обласної ради щодо необхідності дотримання Конституції України та вимог законодавства України у процесі добровільного об’єднання територіальних громад”.

Я ставлю цю пропозицію на голосування. Прошу голосувати. Процедурне питання.

За – 46, проти, утримались – немає, не голосували – 10: рішення прийнято.

Василю Івановичу Мельничук, будь ласка, декілька слів, що змінилось, що ви просите повернутись до розгляду даного питання.

Будь ласка, включіть мікрофон з місця Василю Івановичу.

В.Мельничук. Шановні колеги!  Протягом перерви відбулися консультації з депутатським корпусом, створена була робоча група і внесено відповідні зміни  у сам текст звернення.

Текст звернення ви отримали, могли ознайомитись і, зважаючи на те, що це питання має важливий характер, є пропозиція зараз його підтримати. Дякую.

В.Гладій. Шановні колеги! Тобто, ви зрозуміли. Є доопрацьований текст звернення. Він є у вас на руках. Чи є запитання до Василя Івановича?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Чи є бажаючі виступити в обговоренні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Є. Прошу записатись.

Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко. Шановні колеги-депутати! У нас є пропозиція до проекту рішення, від нашої фракції є пропозиція забрати з тексту звернення, вилучити 4, 5, 6 абзаци, натомість у третьому абзаці замість “непередбачених перспективним планом” внести словосполучення “без уваги на перспективний план”. Дякую.

В.Гладій. Дякую.  Я надам вам слово для внесення пропозиції.

Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Насправді те, що сказав Василь Іванович, багато помінялося, бо, як завжди, в цій залі, Василю Івановичу, те, з чого ви власне розпочинали, спрацював здоровий глузд: представники фракції сіли і вирішили, що треба цього звернення, бо є дійсно деякі нескореговані у чинній законодавчій базі моменти. Тому сіли, опрацювали і навіть можна із зауваженням Ігоря Богдановича редакційно підправити і проголосувати за дане звернення. Дякую.

В.Гладій. Дякую. Дякую депутатам за порозуміння і за перемогу здорового глузду.

Кобилянський Богдан Миколайович.

Б.Кобилянський. Шановні колеги! Направду, у напрацьованому зверненні є один ключовий абзац, я, напевно, його зачитаю: “Виходячи з наведеного, звертаємось до Кабінету Міністрів України підготувати до розгляду Верховною Радою України законопроект “Про внесення змін до Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад”,  яким передбачити, що створення об’єднаних територіальних громад на прямих бюджетних відносинах можливе тільки у відповідності до затверджених перспективних планів”.

Саме внесення змін до Закону зніме надзвичайно багато конфліктних ситуацій в нашому сесійному залі. Дякую.

В.Гладій. Дякую. Шановні колеги! Проект рішення я ставлю на голосування за основу. Прошу голосувати.

За – 47, проти, утримались – немає, не голосували – 9: рішення прийнято.

Ігоре Богдановичу, прошу, ваші пропозиції.

І.Дебенко. Дякую, Василю Івановичу.

Отже, в третьому абзаці замість словосполучення “не передбачених перспективним”, замінити словосполученням “без уваги на перспективний план формування”.

І вилучити 4, 5, 6 абзаци.

В.Гладій. Шановні колеги! Ви почули пропозиції Ігоря Богдановича, ставлю їх на голосування. Прошу голосувати.

За – 41, проти, утримались – немає, не голосували – 15: рішення не прийнято.

В.Гладій. Шановні колеги! Я ставлю проект рішення на голосування в цілому. Прошу голосувати.

За – 46, проти, утримались – немає, не голосували – 11: рішення прийнято.

Шановні колеги! Сергій Михайлович Басараб вносить пропозицію повернутись до розгляду питання номер 32 “Про виконання обласного бюджету за 2018 рік”. Це з ініціативи Ірини Богданівни Мацькевич.

Ставлю на голосування пропозицію Сергія Михайловича.

За – 44, проти, утримались – немає, не голосували – 12: рішення прийнято.

Шановні колеги! Я ставлю на голосування, тому що у нас не було пропозицій до даного проекту рішення, даний проект рішення “Про виконання обласного бюджету за 2018 рік” на голосування за основу та в цілому. Прошу визначатись.

За – 47, проти – немає, утримався – 1, не голосували – 7: рішення прийнято.

Шановні колеги! Розглядаємо питання, яке ми внесли в порядок денний безпосередньо на пленарному засіданні.

Розглядається питання “Про непогодження надання у користування ділянки надр з метою видобування валунно-гравійно-піщаних порід Белеївського родовища шляхом продажу на аукціоні спеціального дозволу на користування надрами”.

Проект рішення сьогодні розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Доповідає начальник управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації Пліхтяк Андрій Дмитрович.

Шановні колеги! Вперше я прочитав назву посади саме так: начальник управління екології. Привітаймо Андрія Дмитровича!

(Оплески в залі).

Прошу, доповідайте.

А.Пліхтяк. Дякую. Шановний Василю Івановичу, шановні члени президії, шановні депутати! Даним рішенням пропонується не погодити надання в користування ділянки надр з метою видобування піщано-гравійних порід Белеївського родовища, яке розташовано у селі Белеїв Долинського району.

Дана ділянка планується для продажу… шляхом продажу на аукціоні Державною службою геології та надр України в рамках Постанови Кабінету Міністрів України, пілотного проекту щодо продажу спеціальних дозволів.

В.Гладій. Шановні колеги! Прошу уваги!

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Прошу сідати.

Чи є бажаючі виступити в обговоренні даного питання? Немає.

Шановні колеги! Пропозицій, зауважень до проекту рішення не поступало, тому я ставлю даний проект рішення на голосування за основу та в цілому. Прошу голосувати. Прошу голосувати.

За – 47, проти, утримались – немає, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання регіональної програми проведення
лабораторно-діагностичних та лікувально-профілактичних робіт у сфері ветеринарної медицини в Івано-Франківській області на 2017-2018 роки”.

Проект рішення номер 40 – в окремій брошурі.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії з питань аграрної політики та земельних відносин, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Доповідає начальник головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області Гурський Роман Йосипович.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Чи є бажаючі виступити в обговоренні питання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Дякую, Романе Йосиповичу, за роботу, прошу сідати.

Р.Гурський. Дякую за підтримку.

В.Гладій. Я ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 46, проти, утримались – немає, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання програми енергозбереження для населення Івано-Франківської області на 2015-2018 роки”.

Проект рішення номер 41 – в окремій брошурі.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства,
рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Доповідає заступник директора департаменту – начальник управління промислової та енергетичної політики департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури обласної державної адміністрації Сергій Валерійович Подошва.

Сергію Валерійовичу, а ви можете назвати свою посаду так, щоб не читати?

С.Подошва. Можу.

В.Гладій. Вірю, не треба. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Прошу, сідайте.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу голосувати.

За – 46, проти, утримались – немає, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання Програми удосконалення казначейського
обслуговування коштів місцевих бюджетів у Івано-Франківській області на 2017-2018 роки”.

Проект рішення номер 42 – в окремій брошурі.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Доповідає начальник головного управління Державної казначейської служби України в області Віра Степанівна Смачило.

Колеги, є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Пропозиції, зауваження, бажаючі виступити в обговоренні? Є?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Віро Степанівно, дякуємо вам.

Я ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 48, проти, утримались – немає, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання обласної Програми пошуку та перепоховання жертв воєн, депортацій та репресій тоталітарних режимів на 2016-2018 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 25.12.2015. № 51-2/2015”.

Проект рішення номер 43 – в окремій брошурі.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії з питань гуманітарної політики та свободи слова, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Доповідає директор комунального підприємства обласної ради з питань пошуку та перепоховання жертв воєн, депортацій та репресій тоталітарних режимів “Пам’ять” Василь Васильович Тимків.

Колеги, чи є запитання до Василя Васильовича?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні даного питання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Дякуємо вам, Василю Васильовичу, за вашу плідну роботу.

Проект рішення ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 44, проти, утримались – немає, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання регіональної цільової програми впровадження в області ІІІ фази проекту ЄС/ПРООН “Місцевий розвиток, орієнтований на громаду” на 2015-2018 роки”.

Проект рішення номер 44 – в окремій брошурі.

Проект розглянуто на засіданні комісії обласної ради з питань європейської інтеграції, міжнародного співробітництва, інвестицій та розвитку туризму, рекомендовано комісією до розгляду на сесії обласної ради.

Доповідає начальник управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій обласної державної адміністрації Олександр Григорович Зрайко.

Колеги, будь ласка, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Бажаючі взяти участь в обговоренні питання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Дякую, Олександре Григоровичу.

Проект рішення ставлю на голосування за основу і в цілому.

Голосуємо за проект рішення.

За – 45, проти, утримались – немає, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання обласної цільової соціальної програми протидії ВІЛ-інфекції/СНІДу на 2015-2018 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 23.04.2015. № 1599-35/2015”.

Проект рішення номер 45 – в окремій брошурі.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Доповідає заступник директора департаменту – начальник управління організації медичної допомоги населенню та медицини катастроф департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації Володимир Зеновійович Чемний.

Чи є у вас запитання до доповідача, колеги? Немає.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Є запитання? Є. Прошу записатись.

Попович Василь Борисович.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Я думаю, що для обласних чиновників, які очолюють департаменти, обласна сесія мала би бути як свято урочисте, і вони всі тут би мали бути присутні, а не… з усією повагою ставлюся до заступників, присилати своїх заступників. Я не розумію, чому немає керівника. Дякую.

В.Гладій. Я поясню вам, шановні колеги. Керівник департаменту разом з головою постійної комісії Івано-Франківської обласної ради з охорони здоров’я та соціальної політики Манолієм Васильовичем Піцуряком знаходяться у відрядженні за межами України.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

(Сміх у залі).

В.Гладій. Рудик Марія Олександрівна, прошу.

М.Рудик – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Скажіть, будь ласка, а які статистичні дані щодо захворювання на СНІД в області?

В.Гладій. Володимире Зеновійовичу, вас запитують про статистичні дані по даній програмі, по якій ви звітуєте про її виконання. Які у вас останні статистичні дані по даній програмі?

В.Чемний. Я готовий до відповіді. Дякую за запитання.

На даний момент в області є за статистичними даними 149 ВІЛ-інфікованих. Поширеність віл-інфекції… у 2018 році було зафіксовано 149 ВІЛ-інфікованих, поширеність інфекції становить в області 80,9 на 100 тис. населення, поширеність СНІДУ в області становить 30,8 на 100 тис. населення.

Якщо говорити про те… кількість ВІЛ-інфікованих в нас станом на кінець 2018 року, то є за звітними формами 1115 чоловік. Якщо говорити про те, що скільки є в нас на даний момент…

В.Гладій. У вас завершився вже час. Шановні колеги! У вас є статистичні дані звіту, тому ви можете подивитись, там можна конкретизувати і побачити всі цифри. Дякую.

Дмитро Онуфрійович Грицюк, прошу, запитання.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Випадково. Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні даного  питання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Не було пропозицій. Тому я ставлю даний проект рішення за основу і в цілому. Голосуємо, колеги.

За – 44, проти, утримались – немає, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 15.02.2019.
№ 1054-27/2019 “Про розподіл коштів бюджету розвитку обласного бюджету на 2019 рік”.

Проект рішення номер 46 – в окремій брошурі.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Доповідає директор департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури обласної державної адміністрації Рачкевич Володимир Степанович.

Шановні колеги! Технічне питання: зміна назв.

Чи є запитання? Немає.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Є пропозиції? Добре, зараз. Володимире Степановичу, сідайте.

Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні, крім внесення пропозицій?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Я ставлю проект рішення на голосування за основу. Прошу голосувати за основу.

За – 45, проти, утримались – немає, не голосували – 7: рішення прийнято.

Прошу записатись для внесення пропозицій.

Богдан Миколайович Кобилянський, прошу.

Б.Кобилянський. Шановні колеги! Технічне питання так само: “Будівництво футбольного поля зі штучним покриттям в селі Вербівці Городенківського району Івано-Франківської області (нове будівництво)” добавити “на вул.Шевченка, 3”. Дякую.

В.Гладій. Дякую. Шановні колеги! Ставлю на голосування пропозицію Богдана Миколайовича.

Голосуємо за пропозицію.

За – 42, проти, утримались – немає: рішення не прийнято.

Є інші пропозиції? Є. Назарій Іванович, прошу.

Н.Іванів. За дорученням депутата Дзвінчука пропозиція така: по об’єкту “Капітальний ремонт Будинку культури у с.Середній Березів Косівського району – 260 тис.грн.” замість розпорядника коштів “Косівський районний бюджет” змінити на “Департамент будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури обласної державної адміністрації для управління капітального будівництва в Івано-Франківській області”. Дякую.

А також прошу повернутись до пропозиції…

В.Гладій. Шановні колеги! Ми не можемо повертатись багато разів, якщо ви не запросите до залу своїх колег-депутатів, голови фракцій, ви бачите, запросіть всіх в зал.

Я ставлю пропозицію Назарія Івановича на голосування. Прошу голосувати.

За – 48, проти, утримались – немає, не голосували – 5: рішення прийнято.

Була пропозиція повернутись до голосування щодо пропозиції Богдана Миколайовича Кобилянського. Ставлю на голосування цю пропозицію про повернення: процедурне питання. Прошу запросити керівників фракцій депутатів до залу.

За – 44, проти, утримались – немає, не голосували – 9: рішення прийнято.

Ставлю пропозицію Богдана Миколайовича Кобилянського на голосування. Прошу голосувати.

За – 43, проти, утримались – немає, не голосували – 10: рішення прийнято.

Є ще пропозиції. Прошу, Королик Михайло Михайлович. Озвучте пропозицію.

М.Королик. Шановні депутати! По розпоряднику коштів “Департамент будівництва,
житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури обласної державної адміністрації для управління капітального будівництва в Івано-Франківській області” назву об’єкта “Капітальний ремонт коридору третього поверху Івано-Франківської загальноосвітньої школи
I-III ст. № 18 Івано-Франківської міської ради Івано-Франківської області” замінити на “Капітальний ремонт коридору другого поверху Івано-Франківської загальноосвітньої школи I-III ст.
№ 18 Івано-Франківської міської ради Івано-Франківської області”.

В.Гладій. Ставлю на голосування пропозицію Михайла Михайловича Королика.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Голосуємо за пропозицію Михайла Михайловича.

За – 44, проти, утримались – немає, не голосували – 9: рішення прийнято.

Шановні колеги! Я ставлю проект рішення на голосування в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій. В цілому за проект рішення.

За – 47, проти, утримались – немає, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласної програми підтримки сімей загиблих і постраждалих під час масових акцій громадського протесту в період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року, учасників бойових дій, осіб, які перебувають чи перебували у складі добровольчих формувань, що утворилися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, та інших громадян, які залучалися і брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення, затвердженої рішенням обласної ради від 06.06.2014. № 1259-28/2014, (зі змінами)”.

Проект рішення номер 47 – в окремій брошурі.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Постійна комісія обласної ради з питань захисту прав учасників і ветеранів антитерористичної операції на Сході України та їх сімей рекомендувала до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозиції комісії.

Пропозиція комісії у цій же брошурі, але наскільки мені відомо, пропозиція комісії знімається, тому що дане питання врегульовано в робочому порядку.

Доповідає директор департаменту соціальної політики обласної державної адміністрації Володимир Михайлович Корженьовський.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні даного питання порядку денного?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Шановні колеги! Позаяк пропозиція постійної комісії вже врахована, я ставлю на голосування проект рішення за основу та в цілому. Прошу голосувати.

За – 47, проти, утримались – немає, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласної комплексної програми “Відзначення в області 100-річчя створення Західноукраїнської Народної Республіки і
100-річчя Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки” на 2018-2019 роки”.

Проект рішення номер 48 – в окремій брошурі.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань бюджету, фінансів та податків, комісії рекомендували до розгляду на сесії обласної ради.

Доповідає заступник начальника управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації Василь Іванович Артим.

Шановні колеги! Запитання є до Василя Івановича?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Бажаючі виступити в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Проект рішення ставлю на голосування за основу та в цілому. Василю Івановичу, дякую, прошу сідати.

В.Артим. Дякую.

В.Гладій. В цілому проект рішення голосуємо.

За – 48, проти, утримались – немає, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до регіональної цільової програми
“Просвіта: ХХІ століття” на 2017-2021 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 23.12.2016. № 403-12/2016, (зі змінами)”.

Проект рішення номер 49 – в окремій брошурі.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Доповідає заступник начальника управління – начальник відділу у справах національностей та релігій управління культури, національностей та релігій обласної державної адміністрації Тетяна Миколаївна Лапка.

Зразу хочу сказати, що керівник управління також з поважних причин відсутній на
пленарному засіданні сесії обласної ради, і  погоджено про те, що буде доповідати Тетяна Миколаївна.

Чи є запитання до Тетяни Миколаївни?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Дякую, Тетяно Миколаївно.

Чи є бажаючі виступити в обговоренні даного питання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Ставлю на голосування проект рішення з цього питання за основу і в цілому. Прошу визначатись. В цілому голосуємо.

За – 47, проти, утримались – немає, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до регіональної цільової програми заходів та робіт у галузі розвитку земельних відносин в Івано-Франківській області до 2020 року, затвердженої рішенням обласної ради від 21.06.2011. № 202-7/2011, (із змінами)”.

Проект рішення номер 50 – в окремій брошурі.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин і з питань бюджету, фінансів та податків, комісії рекомендували до розгляду на сесії обласної ради.

Доповідає виконувач обов’язків начальника Головного управління Держгеокадастру в області Олег Григорович Шастко.

Чи є запитання до доповідача, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні питання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Олеже Григоровичу, прошу сідати.

Ставлю проект рішення на голосування за основу та в цілому.

За – 45, проти, утримались – немає, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про погодження призначення директора Театру фольклору, народних свят і видовищ”.

Проект рішення номер 41 – в окремій брошурі.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозиції комісії.

Доповідає Лапка Тетяна Миколаївна.

Шановні колеги! Чи є запитання до Тетяни Миколаївни?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні питання порядку денного?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Дякую, Тетяно Миколаївно. Позаяк є пропозиції комісії, я ставлю проект рішення на голосування за основу. Прошу голосувати. За основу.

За – 45, проти, утримались – немає, не голосували – 8: рішення прийнято.

Шановні колеги! Пропозиції у вас є комісії, я читати їх не буду, вони є в матеріалах.

Я ставлю на голосування пропозиції постійної комісії обласної ради. Прошу голосувати.

За – 44, проти, утримались – немає, не голосували – 9: рішення прийнято.

Шановні колеги! Проект рішення ставлю на голосування в цілому…

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. А, пані ця працювала і працює дальше. Будь ласка, встаньте, депутати, зверніть увагу. Я бачу, ви всі розчаровані, що не було доповіді, співдоповіді, але ви так проголосували.

Ставлю на голосування в цілому проект рішення.

Прошу голосувати. В цілому.

За – 47, проти, утримались – немає: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про припинення права постійного користування землею та надання земельної ділянки на вул. А. Чайковського, 10 у м. Коломиї”.

Проект рішення номер 52 – в окремій брошурі.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу і з питань аграрної політики та земельних відносин, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Доповідає начальник відділу земельних ресурсів та раціонального природокористування виконавчого апарату обласної ради Анатолій Іванович Прокопів.

Колеги, є запитання до Анатолія Івановича?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Бажаючі виступити в обговоренні? Немає. Зауважень та пропозицій до проекту рішення немає.

Я ставлю даний проект рішення на голосування за основу та в цілому. В цілому проект рішення.

За – 46, проти, утримались – немає, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання фізичній особі-підприємцю Григорчук Любові Вацлавівні згоди на здійснення невід’ємних поліпшень орендованого майна”.

Проект рішення номер 53 – на окремому аркуші.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Доповідає начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області Даниш Василь Степанович.

Колеги, чи є запитання до Василя Степановича?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. На яку суму буде здійснено покращення? І чи відомо це зараз?

В.Даниш. Є в матеріалах, просто я не маю при собі.

В.Гладій. Там є книжка, можете побачити.

Чи є інші запитання? Немає? Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні питання порядку денного?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Колеги, я ставлю даний проект рішення на голосування за основу та в цілому. Прошу голосувати. За основу та в цілому голосуємо.

За – 44, проти, утримались – немає, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про передачу гуртожитку № 1 на вул. Військових ветеранів, 8 та навчального корпусу № 3 на вул. Шопена, 1 у м. Івано-Франківську”.

Проект рішення номер 44 – на окремому аркуші.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, комісії рекомендували до розгляду на сесії обласної ради.

Доповідає директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної державної адміністрації Віктор Євстахійович Кімакович.

Колеги, чи є запитання до доповідача по даному  питанню?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає.

В.Кімакович. Запитання були на комісії. Пам’ятаєте, Олександр Левицький задавав, що там проживають люди. Ми звернулися до…

В.Гладій. Так, він отримав відповідь, тим більше, його зараз в залі немає. Дякую.

Чи є інші запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Немає.

Ставлю даний проект рішення на голосування за основу і в цілому.

За – 45, проти, утримались – немає, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про утворення комісії з питань приймання-передачі автомобілів швидкої допомоги”.

Проект рішення номер 55 – на окремому аркуші.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Доповідає Володимир Зеновійович Чемний.

Колеги, запитання.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Чи є бажаючі виступити в обговоренні питання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Проект рішення ставлю на голосування за основу та в цілому. За основу та в цілому.

За – 46, проти, утримались – немає, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про передачу майна обласної клінічної лікарні”.

Проект рішення номер 56 – на окремому аркуші.

Проект розглянуто на засіданні комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Доповідає Чемний Володимир Зеновійович.

Є запитання, колеги? Бажаючі виступити в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Проект рішення на голосування ставлю за основу та в цілому.

За – 44, проти, утримались – немає, не голосували – 9: рішення прийнято.

Сідайте.

В.Чемний. Шановні депутати! Дякую за підтримку медицини області.

В.Гладій. Розглядається питання “Про дострокове припинення повноважень депутата обласної ради С. Радиша”.

Проект рішення номер 57 – на окремому аркуші.

Шановні колеги! Ви знаєте, що депутат Сергій Радиш написав заяву у зв’язку з обранням його головою об’єднаної територіальної громади.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Добре, дійдемо до їхнього питання, якщо буде така пропозиція, обов’язково оголошу перерву.

Чи є запитання по даному питанню порядку денного?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Чи є бажаючі виступити в обговоренні?

Проект рішення ставлю на голосування за основу та в цілому. Прошу голосувати.

За – 22, проти – немає, утримався – 1, не голосували – 24: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про дострокове припинення повноважень депутата обласної ради Н. Іваніва”.

Проект рішення номер 58 – на окремому аркуші.

Шановні колеги! Аналогічна ситуація.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Проект рішення ставлю на голосування за основу та в цілому.

Голосуємо, колеги!

За – 19, проти – немає, утримались – 2, не голосували – 26: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про дострокове припинення повноважень депутата обласної ради П. Книшука”.

Проект рішення номер 59 – на окремому аркуші.

Шановні колеги! Також аналогічна ситуація.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Ставлю на голосування проект рішення за основу та в цілому.

За – 12, проти – немає, утримався – 1, не голосували – 32: рішення не прийнято.

Шановні колеги! Розглядається питання “Про депутатські запити”.

Проект рішення номер 60 – в окремій брошурі.

Шановні колеги! Перелік депутатських запитів у вас є. Немає потреби їх читати. Є пропозиція всі ці депутатські запити, які є в переліку, поступили від вас, взяти до відома і направити їх виконавцям.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Чи є бажаючі виступити в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Я ставлю проект рішення на голосування за основу та в цілому.

За – 43, проти, утримались – немає, не голосували – 7: рішення прийнято.

Шановні колеги! Розглядається питання “Різне”.

Чи бажає з депутатів хтось виступити у даному питанні порядку денного?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає бажаючих.

Шановні колеги! Ми з вами розглянули всі питання порядку денного другого пленарного засідання двадцять сьомої сесії обласної ради сьомого демократичного скликання.

Порядок денний вичерпаний.

Двадцять сьому сесію обласної ради сьомого демократичного скликання оголошую закритою.

(Звучить Гімн України).

Перший заступник
голови обласної ради                                                                                Василь Гладій

 

 Консультант                                                                                              Галина Кубік

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]