Стенограма першого пленарного засідання (13.12.2019)


С Т Е Н О Г Р А М А

ТРИДЦЯТЬ ТРЕТЬОЇ СЕСІЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
СЬОМОГО ДЕМОКРАТИЧНОГО СКЛИКАННЯ
від 13.12.2019 р.
(перше пленарне засідання)

 

О.Сич. Доброго дня, шановні колеги-депутати, шановні пані і панове запрошені, доповідачі! Представники правоохоронних органів, представники обласної адміністрації! Будемо розпочинати нашу роботу. Оголошую однохвилинну готовність. Прошу підготуватись. А зокрема депутатам обласної ради прошу зайняти свої робочі місця, вставити карточки в нішу ваших апаратів для голосування і будемо зараз починати нашу роботу.

Шановні пані і панове, депутати обласної ради! Розпочинаємо нашу роботу.

До обласної ради сьомого демократичного скликання обрано 84 депутати.

За результатами письмової реєстрації в сесійній залі присутні 65 депутатів, відсутні наразі – 19, з них: у відрядженні – 2, з інших поважних причин, і депутати про це попередили, – 3 депутати, з невідомих причин відсутні 14 депутатів, будемо сподіватись, що цілий ряд з них ще приєднаються до нас і разом будемо працювати.

Відповідно до пункту 11.3 статті 11 Регламенту обласної ради депутати повинні зареєструватись за допомогою електронної системи.

Прошу увімкнути електронну систему і прошу депутатів зареєструватись.

Отож, згідно з електронною реєстрацією в залі присутні 62 депутати, і відповідно до статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та пункту 5.2. Регламенту обласної ради наша сесія є правомочною і оголошується відкритою.

(Звучить Гімн України).

(Звучить молитва).

Продовжуємо нашу роботу.

На сесію запрошений і присутній голова обласної державної адміністрації Денис Анатолійович Шмигаль, присутні заступники голови обласної державної адміністрації, директори департаментів, начальники управлінь і відділів обласної державної адміністрації, голови районних рад, представники районних державних адміністрацій, міські голови міст обласного значення, голови об’єднаних територіальних громад, керівники правоохоронних та судових органів, обласних підприємств і установ, політичних партій та громадських організацій, представники засобів масової інформації.

Шановні колеги! Принагідно я хочу представити вам нового начальника обласного управління Служби безпеки України в Івано-Франківській області Сергія Сергійовича Заяця.

(Оплески в залі).

Та обласного прокурора Івано-Франківської області Фреїшина Юрія Михайловича.

(Оплески в залі).

Сьогодні, 13 грудня, – день пам’яті одного із дванадцяти апостолів Христових  Андрія
Первозваного.

Вітаю усіх, чиє ім’я Андрій, або ж пов’язане з ім’ям Андрій. Особливо вітаю наших колег-депутатів Андріїв – Іваськіва Андрія, Левковича Андрія, Марійчина Андрія, Мироняка Андрія, Романюка Андрія та Яцищинця Андрія.

(Оплески в залі).

Нехай Господь Бог дарує вам свою опіку і своє благословення і вашим родинам.

І ще одне приємне повідомлення, яке щойно поступило. Можливо, я не зовсім точно про нього скажу, але мені здається, що воно правомірне. Поступила звістка з Боготи (Колумбія), що косівська мальована кераміка занесена до світової спадщини ЮНЕСКО.

(Оплески в залі).

А зараз за нашою хорошою традицією ми з Денисом Анатолійовичем вручимо державні та обласні нагороди кращим нашим краянам.

Прошу першого заступника голови обласної ради Василя Івановича Гладія зачитати список нагороджених.

В.Гладій. Шановні колеги-депутати, шановні присутні, запрошені, шановна громадо!

За результатами роботи комісії із встановлення осіб бійців-добровольців, які брали участь у захисті територіальної цілісності та державного суверенітету на Сході України, визнано бійцем-добровольцем АТО Савчака Вадима Євгенійовича (посмертно).

Посвідчення отримують батьки бійця.

(Оплески в залі).

За вагомий особистий внесок… Прошу сідати, шановне товариство. За вагомий особистий внесок у реформування системи місцевого самоврядування, соціально-економічний розвиток територіальної громади, активну громадську діяльність, сумлінну працю, високий професіоналізм та з нагоди Дня місцевого самоврядування нагороджено Грамотою Верховної Ради України Матеївецького сільського голову об’єднаної територіальної громади Коломийського району, депутата Івано-Франківської обласної ради Книшука Петра Васильовича.

(Оплески в залі).

З нагоди Дня місцевого самоврядування Грамотою Верховної Ради України нагороджено заступника Рожнівського сільського голови об’єднаної територіальної громади Косівського району, депутата Косівської районної ради Матейчука Романа Степановича.

(Оплески в залі).

Указом Президента України від 3 жовтня 2019 року за значний особистий внесок у розвиток національної освіти, підготовку кваліфікованих фахівців, багаторічну плідну педагогічну діяльність та високий професіоналізм орденом “За заслуги” ІІІ ступеня нагороджено викладача-методиста державного вищого навчального закладу “Калуський політехнічний коледж” Ільницького Ігоря Васильовича.

(Оплески в залі).

Указом Президента України від 13 вересня 2019 року за вагомий особистий внесок у розвиток та популяризацію фізичної культури і спорту в Україні, досягнення високих спортивних результатів та багаторічну плідну професійну діяльність почесне звання “Заслужений працівник фізичної культури і спорту України” присвоєно викладачеві Івано-Франківського коледжу фізичного виховання Національного університету фізичного виховання і спорту України Стефурину Василю Михайловичу.

(Оплески в залі).

Указом Президента України від 3 жовтня 2019 року за значний особистий внесок у розвиток національної освіти, підготовку кваліфікованих фахівців, багаторічну плідну педагогічну діяльність та високий професіоналізм почесне звання “Заслужений вчитель України” присвоєно учителеві Богородчанської загальноосвітньої школи І-ІІІ ступенів № 1 Богородчанської районної ради Басанцю Віталію Васильовичу.

(Оплески в залі).

Почесне звання “Заслужений вчитель України” присвоєно учительці приватної школи-садка “Перша ластівка”, м.Івано-Франківськ, Загрійчук Ларисі Михайлівні.

(Оплески в залі).

Почесне звання “Заслужений працівник освіти України” присвоєно професорові кафедри державного вищого навчального закладу “Прикарпатський національний університет імені Василя Стефаника”, м.Івано-Франківськ, Яцурі Михайлу Михайловичу.

(Оплески в залі).

Указом Президента України від 8 листопада 2019 року за значний особистий внесок у розвиток національної культури і мистецтва, вагомі творчі здобутки та високу професійну майстерність Почесне звання “Заслужений працівник культури України” присвоєно диригентові народної аматорської чоловічої хорової капели медичних працівників “Жайвір” відділу культури Коломийської районної державної адміністрації Гринюку Михайлу Іллічу.

(Оплески в залі).

Почесне звання “Заслужений художник України” присвоєно художникові-графіку Оленюку Яремі Васильовичу.

(Оплески в залі).

Указом Президента України від 15 листопада 2019 року за значний особистий внесок у розвиток агропромислового виробництва, вагомі трудові досягнення, багаторічну самовіддану працю та з нагоди Дня працівників сільського господарства почесне звання “Заслужений працівник сільського господарства України” присвоєно головному зоотехнікові підприємства “Степан Мельничук” Соповському Дмитру Петровичу.

(Оплески в залі).

Відповідно до розпорядження голови обласної ради та голови обласної державної адміністрації відзнакою обласної державної адміністрації та обласної ради медаллю “За заслуги перед Прикарпаттям” за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України, та з нагоди Дня Збройних Сил України нагороджується командир 3-го відділення розвідувального взводу батальйону оперативного призначення
(резервного батальйону) військової частини 1241 Національної гвардії України, старший сержант Туєшин Олег Володимирович.

(Оплески в залі).

Прошу сідати.

За багаторічну сумлінну працю, зразкове виконання службових обов’язків та високий професіоналізм нагороджуються медаллю “За заслуги перед Прикарпаттям” нагороджується начальник управління адміністративних послуг Івано-Франківської міської ради (Центр надання адміністративних послуг м. Івано-Франківська), адміністратор Питель Богдан Васильович.

(Оплески в залі).

Такою ж медаллю нагороджується начальник відділу з питань Державної реєстрації юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців – державного реєстратора управління реєстраційних процедур Івано-Франківської міської ради Струтинський Василь Олексійович.

(Оплески в залі).

Медаллю “За заслуги перед Прикарпаттям” за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, зразкове виконання службових обов’язків та з нагоди 60-річчя від дня народження нагороджується… перепрошую, що назвав цифру,  начальник головного управління Пенсійного фонду України в області Павлюк Надія Миколаївна.

(Оплески в залі).

Визнаю свою помилку, перепрошую.

За багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, зразкове виконання службових обов’язків та з нагоди Дня місцевого самоврядування медаллю “За заслуги перед Прикарпаттям” нагороджується директор департаменту правової політики Івано-Франківської міської ради Кедик Надія Степанівна.

(Оплески в залі).

За багаторічну сумлінну працю, упровадження сучасних методів навчання і виховання учнівської молоді та високий професіоналізм нагороджується вчитель початкових класів Івано-Франківської загальноосвітньої школи першого ступеня № 26 Івано-Франківської міської ради Павлюк Аліса Георгіївна.

(Оплески в залі).

За багаторічну сумлінну працю в органах внутрішніх справ, високий професіоналізм та активну громадську діяльність медаллю “За заслуги перед Прикарпаттям” нагороджується член громадської організації “Івано-Франківська обласна ветеранська організація Асоціація ветеранів МВС України” Присяжнюк Михайло Петрович.

(Оплески в залі).

Відповідно до розпорядження голови обласної ради за багаторічну сумлінну працю в органах місцевого самоврядування, високий професіоналізм та з нагоди відзначення Дня місцевого самоврядування Подякою голови Івано-Франківської обласної ради нагороджується депутат Івано-Франківської обласної ради Осташук Руслан Васильович.

(Оплески в залі).

Подякою голови Івано-Франківської обласної ради нагороджується депутат Івано-Франківської обласної ради Приймак Іван Васильович.

(Оплески в залі).

Подякою голови Івано-Франківської обласної ради нагороджується депутатка Івано-Франківської обласної ради Рудик Марія Олександрівна.

(Оплески в залі).

Нагороджується Подякою голови обласної ради депутат Івано-Франківської обласної ради; Сіреджук Дмитро Дмитрович.

(Оплески в залі).

Подякою голови Івано-Франківської обласної ради з нагоди відзначення Дня місцевого самоврядування нагороджується начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області Даниш Василь Степанович.

(Оплески в залі).

Подякою голови Івано-Франківської обласної ради з нагоди відзначення Дня місцевого самоврядування нагороджується начальниця відділу патронатної служби голови обласної ради Гринечко Мар’яна Валеріївна.

(Оплески в залі).

З нагоди Дня місцевого самоврядування Подякою голови нагороджується заступник начальника відділу електронного забезпечення діяльності обласної ради та доступу до публічної інформації виконавчого апарату обласної ради Моргулець Олександр Михайлович.

(Оплески в залі).

Повторю ще раз про те, що з нагоди відзначення Дня місцевого самоврядування Подякою голови Івано-Франківської обласної ради нагороджується депутат обласної ради Сіреджук Дмитро Дмитрович.

(Оплески в залі).

Цінним подарунком голови Івано-Франківської обласної ради нагороджується депутат Івано-Франківської обласної ради Мельничук Василь Іванович.

(Оплески в залі).

Цінним подарунком голови Івано-Франківської обласної ради з нагоди Дня місцевого самоврядування нагороджується депутатка Івано-Франківської обласної ради Чаплинська Наталія Любомирівна.

(Оплески в залі).

За багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, активну громадянську позицію та з нагоди Дня місцевого самоврядування Грамотою обласної державної адміністрації та обласної ради нагороджується Підберезька сільська голова Болехівської міської ради Романів Надія Василівна.

(Оплески в залі).

Шановне товариство! Прошу ще раз оплесками привітати всіх нагороджених.

(Оплески в залі).

О.Сич. За вагомий вклад у розвиток місцевого самоврядування Прикарпаття і з нагоди 25 років перебування на службі в органах місцевого самоврядування і на державній службі медаллю “За заслуги перед Прикарпаттям” нагороджується Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

(Оплески в залі).

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Продовжуємо нашу роботу.

Відповідно до пункту 12.1. Регламенту обласної ради після відкриття сесії перед затвердженням порядку денного відводиться до 15 хвилин для стислих (до 3 хвилин) виступів і заяв уповноважених представників депутатських фракцій з внесенням пропозицій, повідомлень без прийняття рішень по них.

Шановні колеги! Хто з уповноважених представників депутатських фракцій хоче виступити чи виголосити заяву, прошу зареєструватись для виступу.

Слово надається Мельничуку Василю Івановичу.

В.Мельничук. Шановний пане голово, шановні колеги-депутати, шановні виборці!

Процес реформи місцевого самоврядування, децентралізації влади триває вже 5 років.

Сьогодні є великий досвід роботи утворених 30 ОТГ в нашій області як позитивний, так і негативний. Мусимо це визнати.

Зважаючи на цю практику та розуміння завершення реформи, підхід щодо формування перспективних планів… перспективного плану Івано-Франківської області має відповідати критеріям сильного місцевого самоврядування.

Вчора в обласній державній адміністрації відбулося засідання регіональної робочої групи щодо оновлення перспективного плану громад області.

Хочу зазначити, що воно, напевно, вже було останнім, і саме цей документ, який буде сформований в ОДА, ляже в основу нового адміністративного устрою України.

На жаль, ці зміни відбуваються без нас, депутатів Івано-Франківської обласної ради, і це при тому, що 5 років ми були активними у формуванні об’єднаних громад на Прикарпатті і в цілому реформі місцевого самоврядування та секторальних реформ, як баланс між виконавчою гілкою влади і місцевим самоврядуванням. Відтак в області населенням позитивно сприймались реформи, а ми як депутати обласної ради, обрані людьми, як ніхто розуміємо проблеми кожної громади Прикарпаття і знаємо думку людей, що сьогодні є важливим у прийнятті будь-якого рішення.

Однак 5 грудня Верховна Рада України схвалила у другому читанні та в цілому Закон “Про внесення змін до Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад”, і цим Законом обласні ради позбавляються права впливати на перспективні плани. Однак цей Закон не підписаний та ще не вступив в дію. Тому просимо враховувати думку депутатського корпусу та громад. Рішення, які вчора були прийняті комісією, на моє глибоке переконання, носять суб’єктивний характер та не сприятимуть розвитку спроможних громад області.

Хочу навести декілька прикладів. Наприклад, Яремчанська міська ОТГ, до якої мали би увійти Яремчанська, Микуличинська, Поляницька, Татарівська, Яблуницька та Ворохтянська ради, були розділені на дві громади: Яремчанську та Поляницьку. А пропонувалось взагалі 3 громади. Це створює непорозуміння щодо подальшого економічного розвитку неймовірного туристичного краю.

Снятинська ОТГ. Якщо ви пам’ятаєте, 4 населені пункти: Тучапи, Попельники, Джурів, Новоселиця – з дотриманням усіх вимог чинного законодавства бачать себе в Снятинській ОТГ. Однак їхня позиція, їхня думка була повністю вчора проігнорована, і ви знаєте, що вони були внесені в наш перспективний план.

Загвіздянська ОТГ та Угринівська ОТГ – громади, які межують з м.Івано-Франківськом, яке є обласним центром, де люди працюють, лікуються, і ці громади не мають подальшого розвитку без м.Івано-Франківська.

Шановний пане голово ОДА, звертаюся до вас, знаю вашу позицію, що ви керуєтесь здоровим…

О.Сич. Дайте можливість завершити думку.

В.Мельничук. …аполітично ставитесь до цих процесів та сприяєте економічному розвитку місцевого самоврядування, тому прошу вас, зважаючи на те, що комісія має рекомендаційний характер, не подавати такий формат перспективного плану на Кабінет Міністрів, а навпаки більш детально зважити на всі ті рішення органів місцевого самоврядування, на рішення Івано-Франківської обласної ради, і тільки після такого підходу подавати такий план на Кабінет
Міністрів.

Дякую.

О.Сич. Слово надається Королику Михайлу Михайловичу.

М.Королик. Доброго дня, шановні депутати, шановна громадо області!

Нещодавно на аграрному комітеті Верховної Ради України сталась бійка, вона була спровокована депутатом Верховної Ради України Богданцем, а сталась вона дуже просто: через те, що аграрний комітет, як і Верховна Рада України ігнорує запит суспільства, – більше 70 відс. українців проти торгівлі землями сільськогосподарського призначення.

Сьогодні на цей аграрний комітет подано понад 4 тис. правок, і у так званому турборежимі, закритому тепер ще й режимі, вони розглядаються.

Я вам хочу сказати, що дуже цинічно виглядають дії влади та правоохоронної системи, коли о 5 ранку в наступний день після цього комітету правоохоронці вриваються в помешкання депутата Верховної Ради України сьомого демократичного скликання Кайди Олексія, о 5 ранку на нього одягають кайданки в присутності його малолітньої дитини. Невже в нашій країні немає якихось цивілізованіших способів, якщо відкрита кримінальна справа? Дати людині повістку, запросити її на допит. Для чого вриватись о 5 год. ранку в кращому стилі кагебістських часів?

Дуже взагалі дивно це все відбувається ще на фоні того, що в Україні дуже швидкими
темпами в тій чи іншій області, з тої чи іншої справи арештовують добровольців, націоналістів, патріотів, але впритул не бачать на нашій українській землі сепаратистів, які себе почувають господарями на нашій землі, які висловлюють сепаратистські настрої, які є “п’ятою колоною” в Україні. Ви знаєте, дуже це все цинічно виглядає на фоні того, що вчора Верховною Радою України було продовжено дію… 320 депутатів України продовжили дію Закону про спеціальний статус Донбасу. А я вам скажу коротко три статті, які найбільше “ріжуть око”: стаття 3 – амністія сепаратистам, стаття 5 цього Закону дає імунітет депутатам, обраним на непідконтрольній території, їх ніхто не може розігнати у випадку, якщо вони будуть порушувати нашу Конституцію, стаття 5 абзац 3 гарантує їм можливість обирати свого прокурора та суддів, стаття 9 дає можливість їм створювати загони народної міліції. Це той Закон, який відображає і легалізує всі “хатєлкі Путіна”, Закон, який може реально дестабілізувати ситуацію в Україні.

Тому звертаюся до вас, шановний голово адміністрації, ви нам і Президент України обіцяли, що не буде капітуляції, не буде зради українських інтересів. А я вам пригадаю: 3 жовтня у своєму виступі Президент України сказав, що Закон буде писатись спільно з громадою.

18 листопада Дмитро Разумков сказав, що хоч є стислі терміни, але вони звикли працювати… (Без мікрофона).

О.Сич. Десять секунд дайте завершити.

М.Королик. Ви ж нам обіцяли, що зради не буде. Сьогодні ж цей злочинний Закон продовжується, його дія. Тому закликаю вас довести нашу позицію до керівництва держави.
Українські націоналісти не дадуть здати наші українські національні інтереси.

Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

(Оплески в залі).

О.Сич. Мені інформують, що підійшов наш колега-депутат Святослав Ігорович Никорович. Я прошу його підійти, отримати заслужену нагороду – Подяку голови Івано-Франківської обласної ради за багаторічну сумлінну працю в органах місцевого самоврядування, за високий професіоналізм та з нагоди відзначення Дня місцевого самоврядування.

(Оплески в залі).

Тепер приступаємо до формування порядку денного.

11 грудня 2019 року відбулося засідання президії обласної ради та День депутата в обласній раді.

Президія рекомендувала провести сесію у два пленарних засідання, внести на її розгляд 90 питань і питання “Різне”. На першому пленарному засіданні запропоновано розглянути 53 питання, на другому пленарному засіданні – 37 питань і питання “Різне”.

Порядок денний та матеріали сесії, шановні колеги, ви отримали під час реєстрації, частина депутатів їх отримала під час проведення засідання президії обласної ради та Дня депутата в обласній раді.

Проекти рішень з питань, включених до порядку денного, розміщені на офіційному сайті обласної ради.

Проект порядку денного формувався з дотриманням термінів, визначених Регламентом обласної ради і Законом України “Про доступ до публічної інформації”.

Проекти рішень проаналізовані на засіданнях постійних комісій обласної ради.

За результатами вивчення і розгляду постійними комісіями обласної ради надано відповідні висновки і рекомендації.

Привертаю вашу увагу, що у проект порядку денного включено 19 питань, рекомендованих президією обласної ради. А саме:

– під номером 2 – про проголошення в області 2020 року Роком пам’яті депортацій українців у ХХ столітті;

– під номером 3 – звернення обласної ради;

– під номерами 6, 7, 8, 10, 11, 15, 16 – про внесення змін до вже діючих програм та рішень обласної ради;

– під номером 17 – про внесення змін до обласного бюджету на 2019 рік;

– під номером 18 – про затвердження нової програми;

– під номером 22 – про стан виконання рішень обласної ради щодо виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери області;

– під номерами 36 та 37 – про затвердження нових статутів закладів;

– під номерами 38-41 – про функціонування комунальних закладів;

– під номером 50 – майнове питання.

Також інформую про те, що до обласної ради не надійшли проекти рішень з ряду запланованих до розгляду питань, які перебували у нашому річному плані роботи, зокрема:

– “Про стан поводження з твердими побутовими відходами” – обласна адміністрація звернулася з проханням зняти з розгляду на черговій сесії обласної ради зазначене питання. Натомість запропонувала включити в план роботи обласної ради на 2020 рік та розглянути його у комплексі з проєктом регіонального плану управління відходами до 2030 року в Івано-Франківській області;

– “Про стан забезпечення населення області якісною питною водою” – облдержадміністрація вважає за доцільне розглянути зазначене питання за підсумками виконання Регіональної цільової програми “Питна вода” на 2012-2020 роки після закінчення дії зазначеної програми;

– “Про Правила користування водними об’єктами для плавання на маломірних (малих) суднах у Івано-Франківській області” – обласна адміністрація просить включити зазначене питання до Плану діяльності обласної ради з підготовки проектів регуляторних актів на 2020 рік, а відповідно – до плану роботи обласної ради на 2020 рік, оскільки у 2019 році з Морської адміністрації України так і не надійшов висновок щодо вищезгаданого проекту;

– “Про програму проведення руслоочисних та руслорегулювальних робіт на річках області на 2019-2023 роки” – обласна адміністрація повідомила про те, що зазначена програма буде розроблена та подана на розгляд сесії обласної ради після завершення терміну дії Комплексної регіональної цільової програми розвитку водного господарства на період до 2021 року;

– “Про погодження клопотання щодо приведення існуючого поділу лісів у відповідність з Порядком поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок” – у зв’язку з незавершеними лісовпорядними роботами на підприємствах, які координуються Івано-Франківським обласним управлінням лісового та мисливського господарства, обласна адміністрація просить розгляд питання перенести  на ІІ півріччя 2020 року.

Окрім цього, на думку обласної адміністрації, на сьогодні нормативно-правовими актами забезпечуються надійні та гарантовані умови постачання природного газу споживачам природного газу, а тому просить питання “Про програму контролю за якістю газу, що постачається споживачам Івано-Франківської області” виключити з плану роботи обласної ради.

Під час реєстрації, шановні колеги, ви отримали інформаційні матеріали, в яких зокрема є копія Угоди про торгово-економічне, науково-технічне і культурне співробітництво між Івано-Франківською обласною державною адміністрацією, Івано-Франківською обласною радою та Донецькою обласною державною адміністрацією, обласною військово-цивільною адміністрацією, що підписана мною на виконання рішення обласної ради від 15 листопада 2019 року, і окрім цього, ви отримали брошуру з інформацією про виконання діючих обласних програм.

Є пропозиція, шановні колеги, наданий вам порядок денний тридцять третьої сесії обласної ради взяти за основу.

Прошу визначитись. Прошу увімкнути систему для голосування.

За – 60, не голосували – 11: рішення прийнято.

Наголошую, що в залі вже присутній 71 депутат.

Колеги, чи є пропозиції до проекту порядку денного?

Є. Запишіться, будь ласка, для виголошення пропозицій.

Королик Михайло Михайлович.

М.Королик. Шановні депутати! Прошу вибачення, що не вніс даний проект рішення на засідання нашої президії, але питання надзвичайно є актуальне і важливе, – “Про звернення обласної ради з приводу вбивства патріота України Артема Мирошниченка”.

О.Сич. Хто за внесення даного питання до проекту порядку денного? Прошу голосувати. Увімкніть систему.

За – 61, не голосували – 10: рішення прийнято.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Шановний голово, колеги-депутати! Пропоную питання номер 22 “Про стан виконання рішень сесії обласної ради про стан виплати заробітної плати” перенести після звіту голови, оскільки дане питання буде підніматись в питаннях, які пов’язані з фінансами, тобто, його треба розглянути перед фінансовими питаннями, поставити номером 5.

О.Сич. Колеги, це питання Регламенту, для його врахування потрібна третина депутатів, ми його почули. Прошу визначатись. Увімкніть систему для голосування.

За – 40, утримався – 1, не голосували – 30: рішення прийнято. Це питання буде внесено в порядок денний так, як запропонував колега-депутат.

Більше немає пропозицій?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, я в такому разі ставлю рішення про прийняття порядку денного в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій. Прошу визначатись.

За – 60, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розпочинаємо розгляд питань порядку денного першого пленарного засідання.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради щодо необхідності відкриття пункту пропуску на українсько-румунському кордоні”.

Проект рішення номер 1 – в окремій брошурі.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань європейської інтеграції, міжнародного співробітництва, інвестицій та розвитку туризму, рекомендовано до розгляду на сесії. Будь ласка.

В.Гладій. Шановне товариство! В даному проекті рішення мова йде щодо необхідності відкриття пункту пропуску через українсько-румунський кордон в межах населених пунктів Шибене (Верховинський район нашої області) та Поеніле-де-Суб-Мунте (повіт Марамуреш, Румунія).

Ми всі з вами добре усвідомлюємо, що дане питання має стратегічне значення для розвитку нашої області. Суть питання викладена у зверненні.

“Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, вважаємо, що відкриття міжнародного пункту пропуску через українсько-румунський державний кордон в районі населених пунктів Шибене (Верховинський район, Івано-Франківська область, Україна) та Поеніле-де-Суб-Мунте (повіт Марамуреш, Румунія) є доцільним та потрібним, матиме важливе значення для активізації та поглиблення економічних, культурних, політичних зв’язків між Україною та Румунією, між Івано-Франківською областю та повітом Марамуреш і сприятиме налагодженню контактів між місцевими громадами, організаціями та громадянами.

Сьогодні Івано-Франківська область є єдиним прикордонним регіоном України, що не має жодного пункту пропуску на своїй території при наявності державного кордону з Румунією протяжністю близько 50 км. Водночас, 2 жовтня 2014 року між Кабінетом Міністрів України та Урядом Румунії укладено Угоду про місцевий прикордонний рух, яка затверджена постановою Кабінету Міністрів України від 31.03.2015 року, та відповідно до якої мешканцям прикордонних громад гарантується право на місцевий прикордонний рух. До числа адміністративно-територіальних одиниць, на які поширюється дія цієї Угоди, віднесені всі 40 населених пунктів Верховинського району, три населені пункти Яремчанської міської ради Івано-Франківської області та понад 100 населених пунктів повіту Марамуреш Румунії.

Як свідчать фахові економічні дослідження, відкриття пункту пропуску створить передумови для будівництва щонайменше трьох гірськолижних курортів із розрахунковою вартістю інвестицій 329 млн. євро. Це, у свою чергу, зумовить значне збільшення кількості туристів, що подорожують до прикордонних територій (близько 800 тис. ночівель на рік). Очікується створення близько 10 тисяч робочих місць.

На регіональному рівні органами влади та органами місцевого самоврядування, із залученням проектних та наукових організацій і установ, громадських організацій тощо вжито вичерпних заходів щодо створення передумов для відкриття міжнародного пункту пропуску та будівництва автодороги через українсько-румунський державний кордон. Зокрема, виготовлено проектно-кошторисну документацію для будівництва автомобільної дороги с. Ільці – с. Явірник – державний кордон з Румунією та містобудівний розрахунок з техніко-економічними показниками об’єкта “Будівництво споруд та будівель пункту пропуску через українсько-румунський державний кордон в районі Шибене та Поеніле-де-Суб-Монте”.

21 вересня 2019 року у Верховинському районі відбулася зустріч представників місцевих громад і громадськості Верховинського району та повіту Марамуреш за участю представників органів державної влади і місцевого самоврядування України та Румунії, під час якої обговорено комплекс питань, пов’язаних з необхідністю відкриття пункту пропуску.

Водночас, прийнята постанова Кабінету Міністрів України від 20 жовтня 2019 року № 880 “Про затвердження Державної програми розвитку регіону українських Карпат на
2020-2022 роки”, реалізація якої, в цілому, за умови її належного фінансування, дасть відповідний поштовх економічному розвитку Прикарпаття. Цією постановою передбачено будівництво дороги до пункту пропуску на українсько-румунському кордоні Шибене Верховинського району за рахунок місцевого бюджету та інших джерел. За попередніми розрахунками вартість будівництва складає біля 1,0 млрд. гривень, що унеможливлює реалізацію цього заходу за кошти місцевих бюджетів.

Крім цього, будівництво дороги має здійснюватися до пункту пропуску на українсько-румунському кордоні, заходи щодо створення якого не передбачені даною постановою.

Враховуючи зазначене, звертаємося до Президента України В. Зеленського, Прем’єр-міністра України О. Гончарука та народних депутатів України від Івано-Франківської області:

перше, ініціювати обмін дипломатичними нотами щодо відкриття зазначеного міжнародного пункту пропуску для пішохідного та автомобільного сполучення відповідно до ст. 3 Угоди між Кабінетом Міністрів України і Урядом Румунії про пункти пропуску через українсько-румунський державний кордон від 02.02.2006 р.;

друге, внести зміни в додаток 1 до Державної програми розвитку регіону українських
Карпат на 2020-2022 роки, передбачивши будівництво дороги до пункту пропуску на українсько-румунському кордоні Шибене Верховинського району за рахунок державного бюджету та облаштування пункту пропуску на українсько-румунському кордоні”.

Шановне товариство, дане звернення пропонується схвалити, надіслати його Президенту України, Прем’єр-міністру та народним депутатам від нашої області, а також доручити першому заступнику голови обласної ради як учаснику зустрічі підписати резолюцію зустрічі керівництва Івано-Франківської області та Верховинського району з керівниками Марамуреського повіту, яка відбулася 21 вересня 2019 року на українсько-румунському кордоні.

Від себе додам, що на цій зустрічі було домовлено про спільні скоординовані дії Івано-Франківської області та Марамуреського повіту щодо відповідного звернення до органів державної влади України та Румунії.

Дякую за увагу.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую. Сідайте, Василю Івановичу.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Будь ласка, запишіться.

Федишина Ольга Миколаївна.

О.Федишина – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Доброго дня, шановні колеги! Ми підтримуємо даний проект рішення, і хотілося би наголосити на тому, що, перш за все, важливі і нові економічні місця, і розвиток туризму, розвиток нашого краю, розвиток економіки. Але, напевно, питання стоїть у ще більш стратегічній площині: мова йде про збереження національної ідентичності українців, які на сьогоднішній день проживають на території Румунії. Адже всі ми знаємо, що на території Поеніле-де-Суб-Мунте проживає понад 20 тис. етнічних українців. Це люди, батьки яких, внуки яких частково проживають на території України, і ці сім’ї через відсутність нормального пункту пропуску, нормального переходу через державний кордон позбавлені можливості часто відвідувати, часто спілкуватись  зі своїми родинами.

Тому я вважаю, що нам потрібно думати, в першу чергу, про це і дбати про збереження національної ідентичності нашого народу, поєднання українських сімей і можливості їх спілкування. І ви знаєте, ще з часів моєї роботи у Верховній Раді у мене накопичилась величезна кількість відповідей від нашої переписки з МЗС, Міністерством інфраструктури, з посольством ще за часів попередньої влади. І дуже багато тут було відписок навіть із фразами, це майже цитата, про те, що ці питання є передчасними. Не може це питання бути передчасним.

Я дуже сподіваюся, що нова влада до нас дослухається, і те питання, яке вони взяли на озброєння, – повернення українців додому, на територію нашої держави, спілкування українців зі своїми родинами, – це має бути пріоритетом номер один на сьогодні.

Дякую.

О.Сич. Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановні колеги! Десь доповнюючи виступ пані Федишиної, я хотів би також сказати наступне, що відповідне звернення ми розглядали у нас на комісії профільній, і з цього приводу хотів би відзначити наступне, щоби не повторюватись, власне. Ну, мені особисто якось дивно, що відколи я себе пам’ятаю, фактично щоразу, як тільки з’являється нове керівництво в області, у нас ця тема – будівництва цього переходу, відкриття пункту пропуску, – вона щоразу виникає на обрії. Безумовно, що необхідно це відкрити, але просто мене дивує, яким чином в державній програмі урядовій появилось, що ми це повинні робити і будувати відповідну дорогу винятково за кошти місцевого бюджету.

Безумовно, що 1 млрд.грн. знайти сьогодні в обласному бюджеті в умовах, коли й так фінансовий ресурс в області обмежений, надзвичайно складно і фактично неможливо. Тому просто дуже сподіваюся, що врешті-решт нам вдасться це зробити, і цей перехід, пункт пропуску буде відкритий, і власне в це вдасться залучити в тому числі й кошти державного бюджету.

Я думаю, що область готова брати участь у співфінансуванні, але якщо би ми мали відповідний фінансовий ресурс, відповідну дорогу ми би вже збудували давним-давно, а не чекали і сподівались на допомогу уряду. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Не було пропозицій до проекту рішення. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 68, не голосували – 3: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про проголошення в області 2020 року Роком пам’яті депортацій українців у ХХ столітті”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 2 – на окремому аркуші.

Доповідає Адамович Сергій Васильович – депутат обласної ради.

Проєкт рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, рекомендовано до розгляду на сесії.

С.Адамович. Шановні колеги! Ми традиційно вже кілька років підряд призначаємо роком… позаминулого року – це був Рік 100-річчя ЗУНР, минулий рік… цей рік – це Рік ОУН, а є прохання проголосити 2020 рік Роком пам’яті депортації українців. Мало яка сім’я не постраждала в Західній Україні від репресій тоталітарного режиму. З приходом у вересні 1939 року вже були напрацьовані документи для цих депортацій, і з 1940 року ця депортація масово розпочалась. Фактично ми вшануємо пам’яттю 80-ту річницю початку цих депортацій, які тривали масово, як мінімум до 1951 року, коли відбувся обмін територіями з Республікою Польщею.

Крім того, ми вшануємо пам’ять більше 700 тис. українців, які примусово були виселені в Закерзоння, які належно так само не пошановані, і немає на сьогодні закону, який би визначав і підтримував їх статус. Є так само на підтримку року пам’яті лист від Світової Федерації Українських Лемківських Об’єднань, які просять підтримати і зробити цей рік Роком пам’яті депортації українців у XX столітті. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача? Є. Запишіться, будь ласка.

Королик Михайло Михайлович.

М.Королик. Шановний Сергію Васильовичу, скажіть, будь ласка, який зараз стан речей в комісії з реабілітації? Яке матеріально-технічне забезпечення? Чи маєте інформацію, як такі процеси відбуваються в сусідніх областях? Дякую.

С.Адамович. Дякую. Насправді, дійсно робота комісії з реабілітації, яка була створена у липні цього року, вона великою мірою пов’язана саме з депортацією, бо велика частина людей, які підлягають реабілітації, це депортовані.

Перша проблема – це проблема, яку ми не можемо вирішити, це проблема Міністерства соцполітики, яке не визначило статус цих людей, яких ми реабілітовуємо спільно з Інститутом національної пам’яті. Ми звертались до голови адміністрації, щоб він посприяв в цьому питанні. Друга проблема у нас була з Нацполіцією: доступ до архіву МВС, але ми її плюс-мінус вирішили, тобто, ми працюємо.

Третя проблема. В суботу ми були на семінарі в Інституті національної пам’яті, і коли там дізнались, що комісія не має ні приміщення, ні оргтехніки, ні людини, яка би працювала, то там було глибоке здивування і сказали, що ми очікували таке в Сумській, Харківській області, в Донецькій, але не на Івано-Франківщині. Але те, що запевнив Денис Анатолійович… (Без мікрофона).

О.Сич. Увімкніть, це важливо, дайте завершити думку.

С.Адамович. Те, що запевнив Денис Анатолійович і Володимир Ярославович, то це питання буде вирішено, і ми не будемо так ганебно виглядати на фоні всієї України, тому що це старші люди, наймолодші – це 1957 року, і вони тиняються, невідомо, куди приходити, навіть немає куди… адреси, куди послати цю заяву. Це виглядає поки що ганебно. Дякую.

О.Сич. Дякую. Запитання завершені. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є, запишіться, будь ласка. Сергію Васильовичу, сідайте, будь ласка, на ваше робоче місце.

Попович Василь Борисович.

В.Попович. У свій час “червоні” вивозили з України людей, і цього року ми маємо нагадати нашим людям, які мешкають на Прикарпатті, на Галичині, що таке відбувалося і над близькими родичами, яких відсилали в Сибір на вірну смерть. І це тільки чудо Боже, що багато хто з них повернувся і зберіг ту українську культуру, традиції, звичаї. Саме за це наших людей знищували, за те, що вони вірили, що буде українська держава, за те, що вони були заможними господарями і таке інше.

Сьогодні “зелені” так само чинять, як колись чинили кагебісти. О 6 год. ранку, о 5 год. ранку приходять з обшуками до Марусі Звіробій, де є маленькі діти, вриваються в хату, приходять до Олексія Кайди, де є маленька дитина, де дружина, і босого його, в одній майці витягують в кайданках – депутата Верховної Ради, який був активним учасником Революції Гідності попередніх каденцій. От вам сьогодні й порівняння: “зелені” і “червоні”, правда, вони не мають Сибіру, вони не мають, куди висилати українців. Але нічого, вони напевно розбудують багато СІЗО, багато якихось тюрем, і все буде в Україні добре, адже у нас монобільшість. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Не було пропозицій до проекту рішення, ставлю на голосування…

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ще забувся один депутат, проснувся один депутат, тому прошу увімкнути мікрофон Мельничука Василя Івановича.

В.Мельничук. Дякую, пане голово.

Я пропоную в пункті 3 після слів “головам районних рад, районних державних адміністрацій, міським головам міст обласного значення” – “головам рад об’єднаних територіальних громад”, а далі – по тексту.

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу. Прошу визначатись.

За – 64, не голосували – 7: рішення прийнято.

Прозвучала пропозиція депутата Мельничука. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 67, не голосували – 4: рішення прийнято.

І ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції. Прошу визначатись.

За – 68, не голосували – 3: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради щодо скасування законів України”.

Відразу запитання до доповідача. Що, всіх законів України?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Всіх, так?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А!

Внесено питання на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 3 – на окремому аркуші.

Доповідає Коцюр Сергій Петрович – депутат обласної ради.

Будь ласка.

С.Коцюр. Доброго дня, пане голово обласної ради, пане голово обласної адміністрації, шановні колеги!

Сьогодні ми будемо з вами розглядати звернення до Президента України, до Голови Верховної Ради, але перед тим, як я його зачитаю, у мене до вас запитання.

Шановні депутати! Чи знаєте ви, скільки сьогодні в Івано-Франківській області приватних підприємців, ФОПів?

Я вам підкажу. Більше 36 тисяч. Ще стільки ж людей у них працює.

Тобто, якщо подивитись, то більше 10 відс. працездатного населення в Івано-Франківській області задіяні у малому приватному бізнесі.

Але ви знаєте, як говорив Рейган, що все, що рухається, треба обкласти податками. Якщо воно далі рухається, то потрібно його зарегулювати, якщо перестане рухатись, тоді можна давати субсидії.

Так от, ця велика кількість людей, якою ми точно пишаємось, яка залишилась тут і творить бізнес, яка у 2013-2014 роках була дуже активною і однією з перших на Майдані під час Революції Гідності, ця категорія людей, приватні підприємці, одні з перших відгукнулись на заклик волонтерів щодо підтримки бійців на Сході України. Вони зробили вагомий внесок у те, щоби в нашій державі була проєвропейська українська влада.

Що вони отримали за ці 5 років?

Давайте перерахуємо: знецінення гривні, збільшення вартості енергоресурсів, зменшення платоспроможності їхніх клієнтів. Ще гірше – це масовий виїзд їхніх працівників, і ще гірше – їхніх клієнтів за кордон. Доходить до смішного: інколи їхні працівники зараз за кордоном заробляють більше, ніж вони тут, ризикуючи своїми грошима, своїм часом. Але люди не зневірились і залишились тут, тому що вони чекають, що в нашій державі покращиться економічна ситуація, і бізнес далі буде розвиватись.

Але що вони отримали від нової влади декілька місяців назад? Вони отримали нові закони, закони, які будуть обтяжувати їхню діяльність: недешеві кредити, не підняття економіки, не якісь інші речі – лібералізацію податкової системи, вони отримали обтяження. Саме тому я прошу підтримати дане звернення, яке я зараз зачитаю.

“Президенту України Володимиру Зеленському, Голові Верховної Ради України Дмитру Разумкову.

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, звертаємо вашу увагу на неприпустимість ситуації, яка викликала широкий резонанс у підприємницькому середовищі нашого регіону щодо прийнятих Верховною Радою України законів “Про внесення змін до Закону України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг” (№ 128-IX), “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг” (№ 129-IX) та інших законів України з цих питань.

Вищезазначені закони фактично скасовують спрощену систему оподаткування та змушують підприємців малого та середнього бізнесу встановлювати касові апарати і вести повноцінний бухгалтерський облік.

Крім того, звертаємо увагу на те, що скасування системи оплати після отримання товару покупцем може знищити онлайн-продажі в Україні та перевести значну частину цього  бізнесу в тінь.

Ці закони також значно розширюють сферу обов’язкового використання РРО та практично ліквідовують єдиний податок, а також збільшують адміністративні витрати малого бізнесу та розмір штрафів, що призведе до збільшення цін на споживчі товари та послуги.

Такі зміни призведуть до зворотнього ефекту і навіть зменшать надходження до бюджетів різних рівнів, збільшать витрати на соціальне забезпечення та трудову міграцію з України, знищать підприємництво та віру в стабільність відносин держави та малого бізнесу.

Вважаємо, що потрібно боротися за чесну сплату податків, починати з офшорів і митниці, де від українського оподаткування ховаються величезні кошти.

З огляду на вищесказане, просимо скасувати закони № 1053-I “Про внесення змін до Закону України “Про застосування реєстраторів розрахункових операцій у сфері торгівлі, громадського харчування та послуг” щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі і послуг”, інших законів України”.

Хочу ще нагадати, що дані малі підприємці в наш бюджет сплачують щорічно майже 0,5 млрд.грн. тільки єдиного податку, це якщо не враховувати ПДФО від їхніх працівників.

Тому прошу, шановні колеги, підтримати дане звернення. Якщо є запитання, будь ласка.

О.Сич. Шановні колеги! Доповідь завершена, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Дякую, пане Сергію. Присядьте, будь ласка на своє робоче місце.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. Є. Запишіться, будь ласка.

О.Сич. Марійчин Андрій Андрійович.

А.Марійчин. Слава Ісусу Христу!

Шановна президіє, шановні депутати! Звернення, яке сьогодні ми розглядаємо, воно безпосередньо стосується малого і середнього бізнесу. Весь цивілізований світ, економіки цивілізованого світу побудовані і їх основою є малий і середній бізнес. Чому, скажіть, будь ласка, українець без мови, без грошей, без родини може поїхати за кордон і там себе знайти, і чому не може себе знайти на своїй власній рідній землі?

Скажіть, будь ласка, коли немає жодних умов для розвитку малого і середнього бізнесу, в лиці держави вводяться ще нові закони, які не допомагають малому підприємцю розвиватись, а “заганяють його в яму”?

Я хочу сказати слідуюче. Податкове навантаження реально в Україні не є велике, але всі інші органи і структури, які би повинні допомагати в розвитку малого бізнесу, вони його просто гнітять. Якщо малий підприємець стикався з такими структурами як Держгеокадастр, як
архбудконтроль і багато інших, якщо малого підприємця обікрали або щось інше, то просто нереально, щоби ці органи, які створені, повинні би допомагати, вони його просто знищують.

І тому дане звернення потрібно обов’язково підтримати, це той маленький фактор, який би міг допомогти залишити українців на своїх рідній землі і допомогти їм тут ставати на ноги. Дякую.

О.Сич. Федишина Ольга Миколаївна.

О.Федишина – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Підтримую позицію свого колеги, і фракція “Воля” буде підтримувати дане звернення. Водночас хочу зазначити наступне.

Так, увесь світ йде шляхом детінізації економіки, але ця детінізація повинна здійснюватись а) в першу чергу, шляхом виведення з тіні крупного капіталу, чорного капіталу, олігархічного капіталу, того, який нажитий незаконним шляхом. І друге питання, другий спосіб, – це шляхом зменшення фіскального навантаження і спрощення адміністрування податків. Натомість ми бачимо, що даним законопроектом дещо передчасно збільшується фіскальне навантаження і ускладнюються процедури для наших підприємців.

Ми вважаємо, що це потрібно, але не зараз. Європа йшла до цього не так швидко. Так, ми знаємо, що сьогодні ви навіть пиріжок на вулиці в Європі не купите без касового чеку, всі підприємці обладнані там РРО, але, на секундочку, вони йшли до цього десятиліттями, а не такими швидкими кроками, як ми робимо це сьогодні.

Поряд з цим у мене є технічні поправки до даного проекту рішення.

Так, зокрема, в абзаці 1 та в останньому абзаці проекту рішення вказаний номер закону 1053-I. Водночас, якщо ви відкриєте сайт Верховної Ради, то такий номер присвоєний не закону, він присвоєний законопроекту номер, який згодом став законом, № 128-IX. Тому в абзаці першому і в абзаці останньому звернення, яке є додатком до проекту рішення, я пропоную прибрати ці цифри, щоб ми виглядали принаймні фахово в очах керівництва держави, яке буде читати цей проект звернення.

Друга пропозиція. І в першому абзаці, і в останньому абзаці некоректно, неправильно вказана назва Закону України № 128-IX, тому я прошу при технічному опрацюванні даного проекту рішення це врахувати. Зокрема, в назві Закону після слова “та послуг” мають стояти лапки, далі пропущені слова “та інших законів України” перед словами “щодо детінізації розрахунків у сфері торгівлі та послуг”, бо ми ж не можемо звертатись і просити скасувати закони, яких реально не існує, давайте звіряти офіційні назви із сайтом Верховної Ради, прохання це теж врахувати.

Так само в останньому абзаці ми просимо чомусь скасувати ці два закони та інші закони України. Це, мені здається, теж абсурдно. Останні слова “та інших законів України” треба звідси прибрати і перекинути в назву Закону № 128-IX, щоб вона виглядала коректно, інакше такого закону просто не існує.

І зрештою дуже слушно пан голова обласної ради зазначив: дійсно виглядає дивно, коли обласна рада звертається зі зверненням про скасування законів України. Ми живемо у правовій державі, давайте назву приведемо у відповідність до тексту рішення і змінимо її, наприклад, на таку: “Про скасування законів України, які створюють негативні…”.

О.Сич. Пані Олю, я потім дам для виголошення пропозицій, ви будете мати змогу повноцінно виголосити свої пропозиції.

Королик Михайло Михайлович.

М.Королик – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Дійсно, слушні правки, і це звернення наша фракція буде у повному складі підтримувати, адже, шановні друзі, воно дуже правильне і на часі.

Наш Президент та його команда, Верховна Рада обіцяли, що будуть завжди консультуватись з українським суспільством і брати до уваги ту ситуацію, яка є в Україні, а нашвидкоруч не будуть приймати стратегічні рішення. Як на мене, це надзвичайно важливе стратегічне рішення, адже цими законами знищується дрібний та середній бізнес. Ось вам наслідки роботи в турборежимі.

Замість того, щоб усунути олігархів у владі, замість того, щоб повернути кошти з офшорів, замість того, щоб створити умови для українців, які сьогодні в Україну щорічно від 10 до 13 млрд. доларів привозять із заробітків, замість того, щоб створити умови для створення того малого і середнього бізнесу і спростити по максимуму всі процедурні моменти, які є на сьогоднішній день, спростити оподаткування, дати податкові канікули, дати можливість українцям відчути себе потрібними у своїй державі, ми знищуємо, вірніше, не ми, а Верховна Рада України своїми рішеннями знищує дрібний і середній бізнес, що у свою чергу сприяє зворотньому. Наш Президент обіцяв, що українці більше не будуть плакати. Так ми сподіваємось на те, що все ж таки накінець його команда, він сам буде рахуватись з українцями і працюватиме заради того, щоб Україна розвивалась.

Вибачте мене, будь ласка, але наша вся політична верхівка “стелиться” перед МВФ заради того, щоб отримати черговий транш у розмірі кількох мільярдів доларів в рік, а поруч абсолютно ігнорує найбільшого інвестора  – українця, який привозить сюди мільярди з-за кордону, і абсолютно зневажливо ставиться до дрібного та середнього бізнесу, який наповнює мільярдами наш бюджет.

Я розумію бажання влади цими законами ще більше і швидше наповнити наш бюджет і додатково залучити десятки мільярдів доларів, але так може трапитись, що через ці закони через декілька років у нас не буде того дрібного та середнього бізнесу, який на сьогоднішній день є потужним платником податків.

Тому ми підтримуємо це звернення і сподіваємось, що все-таки ми будемо почуті, а нам не дадуть відписку. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! З вашого дозволу, я надаю слово голові обласної державної адміністрації Денису Анатолійовичу Шмигалю.

Д.Шмигаль. Не всі мали змогу ознайомитись зі змінами до Закону про реєстратора розрахункових операцій, я 5 пунктів основних назву. Перше, всі електронні реєстратори розрахункових операцій будуть надаватись безкоштовно. Ринки… всі, хто працює на ринках, і підприємці на першій групі оподаткування до 300 тис.грн. – змін жодних немає. Відміняється бюрократія, зменшується, відміняється ведення книги реєстрації реєстраторів розрахункових операцій, відміняється щоденний звіт, його не треба друкувати, електронний реєстратор розрахункових операцій можна встановити на будь-який ґаджет, не треба купляти нічого, можна користуватись мобільним телефоном, відміняється ще ціла купа звітів, дозволяється офлайн реєстрація, тобто, підприємець, який, наприклад, працює в горах і не має інтернету, може один раз на 36 годин зареєструвати зразу протягом хвилини 2000 чеків і дальше працювати по тих чеках, вводиться нова операція “кеш бек”. Вона складна, але захищає споживача, і в тому числі підприємця, від несумлінних споживачів, які часом користуються, повертають товар, вертають назад гроші. І саме головне, що ці зміни, вони покликані боротись з контрабандою і з великими корпораціями, які використовують систему… спрощену систему для фізичних осіб – підприємців, використовують власне для податкової оптимізації і для продажу контрабандних товарів. Оце основне покликання, а захист українця, про те, що ви кажете, він проглядається і в тому, що уряд зараз затвердив, і в бюджет внесена окрема стрічка для кредитування суб’єктів малого підприємництва під надзвичайно малі відсотки для відшкодування, і фактично в законодавство вносяться зміни  зараз для того, щоби фізична особа – підприємець отримала в банках автоматично статус найвищого кредитного рейтингу і найвищої довіри для того, щоб мати змогу власне фінансувати фізичних осіб – підприємців. Ці речі вже також законодавчо прийняті.

Тому тут відбувається я не знаю що зараз, з цим зверненням, але, насправді, якщо уважно почитати зміни до закону, то якраз критично спрощують для фізичних осіб – підприємців роботу, не відміняючи можливість використовувати старі касові апарати, вводиться можливість безоплатно, без зайвих затрат, без економії часу, без звітності користуватись в електронній формі касовими апаратами на любому ґаджеті. Дякую за увагу.

О.Сич. Шановні колеги! Були пропозиції до проекту рішення, я ставлю його за основу. Прошу визначатись.

За – 64, не голосували – 7: рішення прийнято.

Увімкніть, будь ласка, мікрофон пані Олі Федишиної. Пані Олю, окремо кожну пропозицію, бо я буду ставити на голосування. Будь ласка.

О.Федишина. У абзаці 1 та абзаці 7 додатка до проекту рішення, а саме у зверненні, виключити з цих абзаців наступні цифри “№1053-I”, тому що це не номер закону, це був номер законопроекту, закону з таким номером немає.

О.Сич. Зрозуміло. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 64, не голосували – 7: рішення прийнято.

Будь ласка, наступна пропозиція.

О.Федишина. В абзаці 1 та абзаці 7 додатку до проекту рішення привести у відповідність до дійсної назви на офіційному вебсайті Верховної Ради назву Закону № 128-IX. Що я маю на увазі? В цій назві після слів “та послуг” мають стояти лапки, далі пропущені слова “та інших законів України” і вже далі по тексту йде – “щодо детінізації розрахунків в сфері торгівлі та послуг”. Саме так називається Закон.

О.Сич. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 63, не голосували – 8: рішення прийнято.

Будь ласка, наступна пропозиція.

О.Федишина. В абзаці 7 додатка до проекту рішення в кінці прибрати слова “та інших законів України”, бо це означає, що обласна рада чомусь звертається не тільки щодо скасування двох законів, а ще й інших законів України, ну, це, принаймні, виглядає нелогічно.

О.Сич. Очевидно, що і в самому… в самій назві проекту рішення… Це буде наступна пропозиція.

Ставлю на голосування ту пропозицію, що вносила пані Оля. Прошу визначатись.

За – 59, не голосували – 12: рішення прийнято.

Будь ласка, наступна пропозиція.

О.Федишина. Ну, і відповідно назву звернення, а саме “Про звернення обласної ради щодо скасування законів України” теж я пропоную змінити. Наприклад, “Про звернення обласної ради щодо недопущення погіршення становища малого та середнього бізнесу” або “Про звернення обласної ради щодо скасування законів України, які погіршують становище дрібного і середнього бізнесу”, можемо порадитись з колегами. Але принаймні звузити цю назву, бо ми не можемо просити скасувати всі закони, це як мінімум суперечить Конституції.

О.Сич. Давайте я поставлю  по порядку ваші пропозиції, першу пропозицію, якщо вона пройде, то другу не буде сенсу ставити. Прошу визначатись.

За – 52, не голосували – 20: рішення прийнято.

Отже, друга пропозиція не має сенсу.

Закінчені ваші пропозиції, так?

Шановні колеги! Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням пропозицій, які ми проголосували. Прошу визначатись.

За – 64, не голосували – 8: рішення прийнято.

Шановні колеги! Я мушу поставити формально на голосування, оскільки прозвучала пропозиція до порядку денного про звернення, яке оголосив депутат Королик, ну, воно би мало розглядатись в кінці порядку денного, але логічно, що ми його будемо розглядати з іншими зверненнями. Вам документи роздані. Я ставлю на голосування. Хто за те, щоби питання “Про звернення обласної ради з приводу вбивства патріота України Артема Мирошниченка” розглядати після  питання номер 3, після цього звернення, що ми… тобто, зараз? Прошу визначатись.

За – 67, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядаємо питання “Про звернення обласної ради щодо вбивства патріота України Артема Мирошниченка”.

Проект рішення – на окремому аркуші.

Доповідає Королик Михайло Михайлович – депутат обласної ради.

М.Королик. Шановні колеги! Я думаю, що вже вся країна слідкує за даною справою, тому що вона набула великого резонансу, по цілій Україні відбулися пікетування обласних представництв поліції та Міністерства поліції. Дуже логічне звернення, ми вважаємо, що неприпустимо те, що українця на українській землі за українську мову вбивають.

Важливо також, щоб було прийнято наше звернення з тою метою, щоби вбивці понесли суворе справедливе покарання, і це більше ніколи не повторилось в нашій державі, тобто, вбивство. Важливо також, щоби українці зрозуміли всю трагедію цієї справи, адже більше як 14 тис. українців вже загинули на війні на Сході України заради того, щоб була наша українська держава, і дуже неприпустимо те, що на підконтрольній нами території взагалі може така подія мати місце.

Що стосується тих людей, які вбили Артема Мирошниченка, хочу вам сказати, що вони обоє є підлітки, неповнолітні, тому на вимогу адвокатів суди відбуваються в закритих режимах, ми дізнаємось вже по факту, коли відбуваються ті чи інші рішення стосовно них. Але важливо те, що один з тих, хто звинувачується у вбивстві, навіть на суді далі продовжує зневажати нашу українську мову, вимагаючи перекладача з української на російську і зворотнього, бо нібито він, буцімто не розуміє “украінскава язика”.

Це є велика трагедія для нашого народу, але ми надіємось на те, що свою оцінку дасть судова система, і буде дійсно те рішення, яке заставить задуматись інших людей перед тим, як чинити дані злочини.

Тому прошу підтримки в депутатів по даному зверненню. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Прошу зайняти своє робоче місце, Михайле Михайловичу.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка.

Попович Василь Борисович.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Сьогодні формується дуже цікавий в інформаційному просторі образ.

Дотепер в Україні ворогом був Путін і путінська Росія, зовнішній ворог, який чинить агресію військову щодо України.

Тепер в Україні формується в інформаційному просторі, зміщуються акценти і формуються ворогом добровольці, формуються ворогом хлопці, які вже ветерани цієї війни, формуються ворогом волонтери, формуються ворогом, як це не абсурдно, українці, які є носіями української мови і української ідентичності. Це сьогодні свідомо формується цією владою для того, щоби звинуватити українців, націоналістів, патріотів в тому, що вони не можуть своєю монобільшістю і моновладою в Україні дати ті результати, які вони обіцяли перед виборами.

Факти, які свідчать про те, що це відбувається, і дії влади: це недавно прийнятий закон, який каже, що у вищих навчальних закладах можна викладати російською мовою.

Такий собі Максим Бужанський, який антиукраїнський повністю, депутат від “Слуги народу” подав законопроект про скасування Закону про українську мову. Тобто, чиниться тиск, чиниться натиск на все українське, щоби… і паралельно…. ви вчора бачили, я думаю всі, і прес-конференцію МВСу, де формується образ націоналіста, добровольця як провокатора, терориста.

Ви знаєте, в Сполучених Штатах Америки в 30-х роках за розмови по телефону, за те, що людина була прибічником комуністичних ідей, як це не абсурдно цей приклад наводити, але воно так було, людей саджали і піддавали слідству, аж поки Верховний суд Америки не виніс рішення, що за думки, увага, за думки людей переслідувати не можна, тільки за дії.

Тому сьогодні ми бачимо ту владу, вона ще повністю себе не відкрила, вона тільки набирає обертів, і ми бачимо на місці різних помагачів, які їй допомагають в цьому: боротися з українцями, патріотами, які готові захищати українську землю на українській землі.

Ось сьогодні образ того ворога, який формує сьогоднішня влада. Не Путіна і Росію, а саме українців. Дякую.

О.Сич. Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Насправді, я би дане питання розглядав дещо глибше. Ми не знаємо досі, хто замовником був побиття Максима Кицюка, а це було у м.Івано-Франківську, ми не знаємо відповіді по Каті Гандзюк, хто був реальним замовником, ми не знаємо відповіді по Шеремету, Гонгадзе. Тобто, ми не розуміємо роками, хто замовляє людей.

Я не знаю, чи в цьому залі хтось виступить категорично проти і його замовить, ми ніколи не дізнаємось, хто замовив цю людину. У нас абсолютно відсутні правоохоронні органи. Ще раз наголошую: вони відсутні. Правоохоронні органи шикарно живуть, вони мають бізнес в “Буковелі”, гарні машини, дорогі машини, квартири, все, що завгодно, тільки не мають почуття справедливості.

І тут ключове питання: якщо би була справедливість і боялися б правоохоронних органів, тоді ніхто би за українську мову не вбив, тоді була би повага до законів і тому подібне.

Тому, на мою думку, в Україні має спочатку настати справедливість економічна і правова, і тільки після цього ми зможемо про щось говорити.

А на сьогодні ці моменти, про які ми говоримо, так і дальше будемо говорити, тому що ми пам’ятаємо вбивство в Одесі за українську мову, теж не так давно, за часів Януковича, і так дальше. І ці речі будуть масові до тих пір, поки поліція, правоохоронні органи не стануть
проукраїнськими і будуть відстоювати ті пагони так, як вони давали клятву. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Пропозицій до проекту рішення не було під час обговорення, тому ставлю за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 65, не голосували – 7: рішення прийнято.

В.Гладій. Розглядається питання “Про звіт голови обласної ради”.

Проект рішення номер 4 – на окремому аркуші, текст звіту – в окремій брошурі.

Доповідає Сич Олександр Максимович – голова обласної ради.

О.Сич. Шановні колеги! Шановні пані і панове!

Законодавчо визначений обов’язок голови обласної ради, як і будь-якого іншого голови місцевого органу самоврядування, звітувати про свою діяльність за звітний період протягом року, такий ж обов’язок існує і для кожного депутата чи обласної ради, чи будь-якої місцевої ради, а тому звіт про діяльність обласної ради з усією базою даних надрукований в ось цій брошурці, розданий кожному депутату. Шановні колеги, ви можете його використовувати під час свого звітування перед виборцями.

У свою чергу, скорочений звіт голови обласної ради буде опублікований згідно Закону… вимог Закону у засобах масової інформації, він так само є підготовлений.

Натомість я дозволю собі озвучити тезово деякі основні моменти з нашої діяльності.

Очевидно, що діяльність голови обласної ради випливає з діяльності обласної ради, це речі невіддільні. І головне завдання голови обласної ради – організація роботи депутатського корпусу.

З уваги на це, я назву тільки, скажемо, основні форми нашої роботи, основну статистику, з якої стане зрозуміло, як ми всі разом працювали, і якою була моя організуюча функція у цій роботі.

У нас є три основні форми роботи: сесія обласної ради, засідання постійних комісій і засідання президії.

Таким чином, у нас відбулося 7 сесій у 9 засіданнях, з врахуванням теперішньої сесії це буде 8 сесій і 11 засідань. Це означає, що якщо Закон “Про місцеве самоврядування в Україні” визначає, що сесії повинні відбуватись не рідше одного разу на квартал, ми удвічі перевищили цей норматив. При тому ми здійснили за нашою традицією три виїзні сесії: одна відбувалась в Коломиї і була присвячена питанням розвитку культури і мистецтва на Прикарпатті, одна – в Яремче, остання, і була присвячена перспективам розвитку спортивної галузі в нашій області.

Хочу вас повідомити, що насправді це достатньо складна форма, від нас її змогла перебрати тільки Полтавська обласна рада, з якою ми маємо угоду про співпрацю, і більше жодна обласна рада такої форми виїзної сесії не може практикувати. І відбулась одна позачергова сесія на вимогу практично всіх фракцій обласної ради з питанням протесту проти впровадження вимог “формули Штайнмайєра” в Україні.

Щодо президії, відбулося 8 засідань президії, ну, це, як правило, перед кожною нашою сесією відбувається президія, ми узгоджуємо проект порядку денного.

Засідання комісій. 90 засідань постійних комісій з врахуванням тих, які були при підго­товці до цієї сесії. Ми ухвалили разом з вами до сьогоднішнього дня 290 рішень, в тому числі 11 нових програм. За принципом конструктивної наступності ми вдосконалювали чинні програми і приймали нові.

Головною для нас є Програма розвитку місцевого самоврядування, вона покликана, як тримати на високому рівні обласну раду, так взагалі систему органів місцевого самоврядування. Чи не найважливішим елементом цієї Програми є конкурс проектів органів місцевого самоврядування. Протягом звітного року ми реалізовували 61 проект, який став переможцем у тому конкурсі, від 59 місцевих рад, в тому числі від 13 ОТГ, і на це з обласного бюджету було виділено 18,6 млн.грн. В цьому році силами апарату обласної ради проведено десятий конкурс проектів, на нього було подано 109 проектів від 88 місцевих рад, в тому числі від 16 ОТГ. Визначено 55 переможців, з обласного бюджету на це буде витрачено 15,1 млн.грн.

Новацією було те, що разом з нами партнером працювала міжнародна інституція “DOBRE”, яка на ці цілі виділяє біля 10 млн.грн.

Окрім цього, ми декілька років беремо участь у міжрегіональному конкурсі Карпатських ініціатив місцевих громад. Зверніть увагу, що в цьому році  Івано-Франківська область була найактивнішою: зі 140 проектів, які були подані, а вони були подані від Івано-Франківської, Львівської, Чернівецької та Закарпатської областей, найбільше – 46 проектів подала саме наша область, очевидно, виходячи з того досвіду проектної діяльності, який на сьогоднішній день ми вже маємо, з них 7 визначено переможцями, з обласного бюджету на це було виділено 1 млн. 663 тис.грн.

В цьому році ми програму доповнили положенням про обласну учнівську олімпіаду з питань місцевого самоврядування і публічного управління для того, щоб серед дітей пропагувати цінність місцевого самоврядування, і провели першу таку олімпіаду.

Поруч з цією Програмою ми продовжили реалізацію програми відзначення 100-річчя
ЗУНРу і 100-річчя злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, силами виконавчого апарату обласної ради була проведена просвітницька кампанія – біґ-борди, плакати, видання відповідної літератури тощо. І, скажемо, напевно, що чи не найголовніший, на мою думку, як науковця елемент – це видання “Енциклопедії ЗУНР”.

За кошти апарату обласної ради придбано і надано сприяння в друці ось такого збірника матеріалів,  це мемуари із періоду ЗУНРу, і от видано вже два томи фундаментального видання “Енциклопедія Західноукраїнської Народної Республіки”. Я думаю, що кожен розуміє, наскільки це фундаментальна річ, скажімо, Українська Народна Республіка своєї енциклопедії не має.

З уваги на ті всі перипетії, які виникали щодо реалізації цього проекту, функцію головного розпорядника коштів виконавців на себе взяв виконавчий апарат обласної ради, ми проплатили вже більше 600 тис.грн. за ці два томи, і вже закладені кошти в бюджеті 2020 року на третій том. Таким чином, принаймні наукові, освітні установи і бібліотеки Івано-Франківської області будуть забезпечені цим виданням і за нашою традицією ми його надійшлемо так само в найголовніші наукові бібліотеки України.

2019 рік обласна рада проголосила Роком ОУН на Прикарпатті з уваги на те, що ми відзначали 90-ту річницю з дня створення ОУН.

Традиційно, так само, як ми це робили до ювілею УПА, до ювілею Західноукраїнської Народної Республіки, ми виготовили ювілейні медалі і ними були відзначені кращі громадяни і кращі науковці нашої області. Надано також сприяння у друці і придбанні подарункового набору  видання про ОУН, таке саме, як я показував про ЗУНР, і проведено відповідну просвітницьку кампанію під гаслом “2019 – Рік ОУН на Прикарпатті”.

Силами виконавчого апарату так само реалізовувалась програма розвитку громадянського суспільства, згідно з нею було проведено конкурс, переможцями визнано 5 проектів, і з обласного бюджету на їх реалізацію виділено 197,5 тис.грн. Це щодо нашої спільної діяльності.

Головним інструментом організаційної роботи голови обласної ради щодо забезпечення депутатського корпусу всім необхідним ресурсом для нашої діяльності є виконавчий апарат обласної ради.

Наголошую ще раз: всі перераховані мною вище заходи були реалізовані виконавчим апаратом, і зокрема така важлива річ, як проведення Конкурсу проектів та програм розвитку місцевого самоврядування на своїх плечах – ці речі несе виконавчий апарат обласної ради, в тому числі і всі сесії, засідання всіх комісій, засідання всіх президій, всі виїзні сесії, так само все, це організовує виконавчий апарат обласної ради.

Трошки статистики. На виконання поставлених завдань видано 929 розпоряджень голови обласної ради, опрацьовано 4 720 документів, що надійшли в обласну раду від різних суб’єктів, опрацьовано 1560 звернень громадян і надано відповідні відповіді та консультації. Натомість з виконавчого апарату вийшло 1323 вихідні документи. Розпорядженнями голови обласної ради за рекомендацією дорадчої комісії надано матеріальну допомогу 2502 особам на суму 2 млн. 428 тис.грн., в тому числі 819 тис.грн. для учасників АТО.

Ми продовжили впорядкування приміщень обласної ради. Після залу засідання президії, після сесійного залу ми впорядкували тепер коридорні приміщення. Як бачите, ми позбулися тих старих совєтських артефактів, які свідчили про цю установу, як установу совєтського типу. Сьогодні наша установа виглядає на картинну галерею, і це приємно і депутатам, і тим, хто працює тут, і тим, хто відвідує наше приміщення.

В апараті обласної ради хочу відзначити особливу роботу декількох відділів, які ми наново створили в цій каденції. Зокрема, відділ з питань міжнародних зв’язків, інвестицій та проектної діяльності опрацював… його завдання – працювати над проектами, залучати кошти. Опрацював цього року 110 проектних заявок, з яких “донорами” підтримано 7. Відділ так само надав допомогу в поданні 36 проектів, і зараз на розгляді вибіркових відповідних комітетів знаходиться 4 проекти, і десь ми очікуємо вже остаточне рішення по тому, що вони будуть прийняті протягом грудня 2019 року – березня 2020 року.

Відділ земельних відносин. Дуже важливо для нас, він зараз впорядковує нашу майнову діяльність. Сьогодні здійснив державну реєстрацію 19 земельних ділянок спільної власності громад області загальною площею 15,4 га.

В.Гладій. Прошу продовжити.

О.Сич. Водночас здійснювались заходи щодо формування земельних ділянок лісогосподарського призначення на території Снятинського, Богородчанського, Долинського районів. Відділ здійснював фаховий супровід при підготовці судового позову щодо захоплення приватними особами частини земельної ділянки стадіону на вул.Шухевичів у м.Івано-Франківську.

Є у нас управління майном спільної власності громад області. Його завдання – здавати майно в оренду, а також здійснювати його приватизацію. Отже, надходження від оренди майна становлять 14 млн. 818 тис.грн., з них до обласного бюджету поступило 8 млн. 790 тис.грн., від продажу 4 об’єктів – 2 млн. 793 тис.грн., з них до обласного бюджету поступило 2 млн.
328 тис.грн.

Ми максимально намагаємось забезпечити прозорість і відкритість у діяльності обласної ради, зокрема розпорядженнями голови обласної ради затверджено Положення про відкриті дані обласної ради, про Порядок розміщення наборів даних обласної ради, Положення про електронні консультації із громадськістю. Опрацьовано 132 запити на публічну інформацію.

Не можу не згадати наші спільні здобутки: цього року вчергове, вже вп’яте, збірна команда депутатів області, очевидно, яку організовувала і якою опікувалась обласна рада, знову стала чемпіоном Всеукраїнської спартакіади депутатів всіх рівнів.

Шановні колеги! 20-ий рік попереду. Які перед нами виклики і завдання?

Виборчий процес. Нам головне, знову ж таки, працювати конструктивно, не пересваритись і приймати, незважаючи на виборчий процес, приймати рішення, які будуть корисні для громад нашої області. Ми повинні готуватись до прогнозованої передачі повноважень від обласної державної адміністрації до обласної ради і помаленько готуватись до цього, скажемо, кадрово, документально і тому подібне. Ми повинні впроваджувати електронне урядування, і першим таким етапом уже буде впровадження з початку нового року електронного обігу документації у виконавчому апараті обласної ради.

І насамкінець, я дякую за конструктивну роботу і співпрацю всім колегам-депутатам, обласній державній адміністрації, представникам громадянського суспільства, представникам засобів масової інформації. Всі досягнення, а вони є наші спільні, а ті недоліки організаційного плану, які були, – це мої особисті упущення.

І останнє, ну, на жаль, протягом року мені довелось боротись із серйозною недугою, а тому прошу вибачення у колег-депутатів, співробітників, що не завжди був з вами під час виконання наших спільних завдань.

Не буду робити секрету з того, про що й так більшість знає, я хворію на рак, від 22 січня я веду боротьбу з ним і ще не впевнений, чи вона закінчилась. Я дякую всім за підтримку. А сьогодні висловлюю свою солідарність і підтримку всім, кого спіткала ця недуга, і особливо звертаюся до тих, хто щойно про неї дізнався і став на шлях боротьби: не здавайтесь! Життя любить сильних.

(Оплески в залі).

В.Гладій. Шановне товариство! Чи є запитання до Олександра Максимовича?

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Є. Прошу записатись.

Карп Галина Василівна, прошу.

Включіть мікрофон.

Г.Карп. Довго не була на сесії, тому й відключили, так? Перепрошую.

Я дякую вам за змістовний і ефективний звіт, Олександре Максимовичу, він дійсно відображає все, що ми робили протягом цього року. Але я би хотіла почути особисто вашу думку щодо переліку тих успішних проектів – переможців органів місцевого самоврядування,  які відбулися за минулий рік, і можливо якісь рекомендації для органів місцевої влади щодо продовження цієї роботи в майбутньому. Дякую.

О.Сич. Дякую. Ну, перш за все, ми змінили наші підходи до конкурсу проектів. Раніше вони мали такий, знаєте, статичний характер: утримання в належному стані існуючої
інфраструктури, ремонти приміщень шкіл, садочків, спортивних майданчиків. Тепер вони носять розвитковий характер і відповідають основним напрямкам стратегії розвитку Івано-Франківської області. Тобто, це інвестиційна привабливість території, створення нових робочих місць, сільське господарство, переробка, кооперативи і так дальше. Очевидно, що при підготовці до наступного конкурсу, одинадцятого, ми будемо уточнювати наші вимоги до конкурсу проектів. Я завжди дивуюся, чому, ну, напевно добра половина, якщо не більше органів місцевого самоврядування не беруть в них участь. Таке враження, що у них всі проблеми подолані, адже це можливість з обласного бюджету, доклавши трошки своїх зусиль, взяти додаткові гроші.

Тому я просто закликаю всіх брати участь у конкурсах проектів.

В.Гладій. Святослав Ігорович Никорович, прошу.

С.Никорович. Олександре Максимовичу, я хочу вам подякувати за певний етап боротьби, щиро, не всі про нього знають, але щира моя подяка.

У мене є таке  питання і пропозиція. Нам треба завжди готувати собі заміну, і було би непогано, якщо би ми в цьому залі проводили сесії для дітей, школярів. Є шкільне самоврядування, щоб ми спільно з вами напрацювали програму, проводили такі сесії для дітей. Я вже сьогодні готовий привести дітей з Богородчанського району в тій кількості, яка необхідна. Я прошу вас спільно з апаратом підготувати такі цікаві сесії, щоб ви могли готувати собі заміну, для того, щоб підростаюче покоління розуміло, що таке місцеве самоврядування, для чого воно потрібне, щоб зрештою ми йшли у правильному руслі, Україна. Дякую вам.

О.Сич. Дякую. Як колишній армійський служака я можу сказати: ініціатива наказуєма. Зініціював – зроби. Пропонуйте проекти, ми підтримаємо і допоможемо їх зреалізувати.

В.Гладій. Виноградник Тарас Теофілович, прошу.

Т.Виноградник. Олександре Максимовичу, дякую за ваш звіт, я точно бачу і розумію, чув, що не все можна в ньому відобразити, багато сказано. В той же час хочу… ви сказали про організацію роботи депутатського корпусу, і виходячи з вашої скромності, організація роботи апарату обласної ради, організація співпраці з обласною державною адміністрацією та органами державної влади – також ваша функція і велика заслуга, що є комунікація, знаходяться компроміси, знаходяться правильні рішення.

В той же час хотів би вам, користуючись можливістю, бо в розділі 12 сказано про звернення громадян, і в 13-му, нагадати, що у нас ліквідовані Тлумацька школа-інтернат і Микуличинська школа-інтернат, і по сьогоднішній день не вирішені питання про працевлаштування Галини Смирнової з Микуличина, з Тлумача – Марії Тарновецької. Одночасно і про те, що, на жаль, обласна рада або її працівники не з’являються на судові засідання, де ми виступили ініціатором по захисту прав педагогів Тлумацької школи-інтернату.

О.Сич. Дякую. Щодо широкого аспекту нашої діяльності, очевидно, що я далеко не все перерахував, скажімо, про міжнародну діяльність і багато-багато чого іншого. Щодо аспектів, які ви сказали, обласна рада, очевидно, про це більшість людей не знає, не володіє жодними управлінськими функціями. Сьогодні обласні і районні ради перебувають у найгіршому стані
з-поміж всіх виборчих органів України, навіть в гіршому стані, ніж Кабінет Міністрів України. Тому що Кабінет Міністрів… тому що Верховна Рада формує Кабінет Міністрів як виконавчий орган, а обласна рада не має виконавчого органу і не має права його формувати, тому ми не володіємо жодними управлінськими функціями.

Речі, про які ви сказали, щодо Тлумацької школи-інтернату, її ліквідації та створення нового закладу, щодо Микуличинської школи-інтернату, її ліквідації і створення нового закладу, то вони перебувають абсолютно в управлінській компетенції відповідних департаментів Івано-Франківської обласної державної адміністрації.

Якщо відбуваються якісь судові розгляди, то обласну раду залучають до них тільки як третю зацікавлену там чи незацікавлену особу. Якщо хтось з апарату обласної ради, скажемо так, на суди не з’являвся, то я не вірю, що спеціально, тому що насправді у нас тільки двоє людей працює у юридичному відділі, і чи не кожного дня відбувається енна кількість судових розглядів. Але я візьму це на контроль.

В.Гладій. Піцуряк Манолій Васильович, прошу.

М.Піцуряк. Шановний Олександре Максимовичу! Щиро дякую за змістовну доповідь, за те, що ви організовуєте роботу, і це вже друге скликання ми працюємо. Але я вам запитань давати не буду. Я декілька слів в межах регламенту скажу про своє.

Знаєте, я в житті маю два недоліки: по-перше, я не злопам’ятний…

(Сміх в залі).

По-друге, я рідко прошу перший пробачення. Але сьогодні дозвольте мені переступити через це “рідко” і, Олександре Максимовичу, якщо я десь-колись некоректно поступаю, прошу пробачити. Я деколи затягую час, інколи некоректно, але я не злопам’ятний, я просто так говорю. Вибачте за те, що я деколи некоректний. Дякую.

(Оплески в залі).

О.Сич. Як в нашого народу прийнято казати: най Бог простить, а я прощаю і взаємно прошу прощення.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Данів, прошу Данів Іван Михайлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Підійдіть, будь ласка, там щось не спрацьовує мікрофон.

В.Гладій. Включіть, включіть звук.

І.Данів. Шановний Олександре Максимовичу, я теж приєднуюсь до всіх своїх колег,
дійсно, дякую вам за змістовний звіт. Дійсно, він є тою, як кажуть, шпаргалкою, коли ми будемо звітувати перед своїми виборцями, це звідти ми почерпнемо ту інформацію.

Ви у своєму виступі наголосили, що цей рік був у нас проголошений Роком ОУН. Як ви знаєте, з року в рік громада Середнього Угринева для того, щоб привернути до себе увагу, з року в рік блокує цю дорогу, куди ми їдемо 1 січня відзначати день народження нашого Провідника.

Це не до вас запитання, але накінець…

О.Сич. Увімкніть, будь ласка.

В.Гладій. Дозвольте завершити.

І.Данів. …але накінець 9 грудня завершились тендерні процедури, і цей відрізок дороги, це йдеться за 1,2 км, вже, як кажуть, набув, як кажуть, можливості щодо початку капітальних робіт. Якщо Бог нам дасть на наступний тиждень, а там є три дні чи чотири погожих, де температура буде підніматись до 12 градусів, хотів би вас просити, аби ви як голова обласної ради і ми як депутати зробили все можливе, аби ці 1,2 км були постелені і ми гідно, депутати обласної ради, приїхали 1 січня до Меморіального комплексу і з громадою, як кажуть, відзначали свято, а не давали відповіді на запитання, чому знову влада не витримала своїх обіцянок. Ми з вами 1 січня цього року були разом з людьми, пам’ятаєте.

Це не до вас питання, просто, знаєте, шановне товариство, якщо…

В.Гладій. Прошу, відповідь.

О.Сич. Дякую. Ви знаєте, на деяких своїх негативних рисах наголошував Манолій Васильович, то я візьму з нього приклад і скажу: я маю такий теж недолік, я законник і педант, і тому я завжди наголошую на тих повноваженнях, які має обласна рада, і ми не можемо вийти за їхні межі. Все, що виходить за межі повноважень наших, які ми проголошуємо, це є просто популізм, він тільки шкодить, він не вирішить питання. Якщо ми з вами доб’ємось, щоби в державному бюджеті чи підзаконних актах було сказано, що обласні ради розпоряджаються коштами дорожнього фонду, то ми зможемо відповідати за те, куди ці гроші спрямовані і наскільки ефективно використані.

Якщо на сьогоднішній день обласна рада не має, скажемо, жодних повноважень щодо розпорядження коштами дорожнього фонду, а ці розпорядження має винятково обласна державна адміністрація у погодженні з Кабінетом Міністрів України, то нам важко казати, що ми можемо взяти на себе відповідальність ефективного використання коштів на даному об’єкті. Я би, звичайно, хотів “двома руками”. Тим більше, що попереднього року люди, блокуючи, навіть не хотіли мене пропускати на відзначення дня народження Провідника. А коли люди збурені, їм важко пояснювати, хто і за що у владі відповідає. Вони як тільки когось бачать від влади, вони роблять його винуватим. Я ніколи не хочу бути без вини винуватим.

В.Гладій. Шановні колеги! Я бачу, що є руки. Ми будемо завершувати етап запитань і перейдемо до виступів.

Чи є ще запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Можемо перейти до виступів. Дякую.

О.Сич. Дякую.

В.Гладій. Пане голово, прошу сідати. Шановні колеги! Хто бажає виступити в обговоренні питання? Прошу записатись.

Михайло Михайлович Королик.

М.Королик. Шановні депутати! Шановний Олександре Максимовичу!

Хочу вам також подякувати за ту роботу, яку проведено вами та всією нашою обласною радою. Адже я думаю, що наша обласна рада є еталонною серед органів місцевого самоврядування, адже ми працюємо професійно, кваліфіковано під вашим керівництвом, а саме головне – завдяки, мабуть, в першу чергу, вам як голові обласної ради, ми займаємо дуже часто, перш за все, першочергово державницьку позицію, а не позицію популізму.

Не тільки цей рік, який буде, буде складний, а й попередній рік був складний через те, що відбувалась зміна влади, і було дуже багато насичених подій в Україні. Але все ж таки я вважаю, що наша обласна рада завжди перша приймала виклики, які виникали в державі, і правильно дуже й якісно на них відповідала. А завдяки цій державницькій позиції, я думаю, що сьогодні органи місцевого самоврядування в Україні мають можливість на кого рівнятись.

Щодо роботи взагалі нашої як депутатів, також велике дякую виконавчому апарату обласної ради, адже ми працюємо без збоїв, якісно, і попри те, що він є маленький, один з найменших, мабуть, в Україні по штату, але він працює по якості як один з найкращих в Україні, на мою особисту думку.

Тому, шановні колеги, дякую всім за співпрацю, адже попереду, дійсно, рік виборчий і складний для кожного з нас.

В.Гладій. Гончарук Олег Романович.

О.Гончарук. Дякую. Шановний Олександре Максимовичу, шановні колеги, шановний головуючий! Я, ви знаєте, пройшов довгий шлях, я можу сказати, за ці роки, перебуваючи на посаді голови обласної державної адміністрації, працюючи з усім депутатським корпусом на чолі, Олександре Максимовичу, з вами, і перш за все, я переконаний, що ваша сила духу дозволить подолати всі труднощі, які вам сьогодні випали. Але разом з тим я горджуся тим, що коли ми разом з вами представляли Івано-Франківську область на теренах всієї України, ми завжди говорили, що наші політичні амбіції завжди стоять збоку.

Тому, користуючись нагодою, Денисе Анатолійовичу, мені дуже приємно, що ви прийняли естафету, і сьогодні Івано-Франківська область, в співпраці з головою обласної ради, Івано-Франківська область є дійсно взірцем, і будь-які політичні виклики, які стоять перед нами в час виборів, були подолані. І, Олександре Максимовичу, мені дуже приємно, що ви знаходите в собі сили сьогодні, маючи такі, скажемо, серйозні проблеми, бути на робочому місці. І ви для мене являєтесь прикладом.

Я вам за все дякую, бажаю всіх гараздів. Дякую.

О.Сич. Навзаєм. Дякую.

В.Гладій. Слово для виступу надаю голові обласної державної адміністрації Денису Анатолійовичу.

Д.Шмигаль. Я продовжу ті слова, які Олег Романович сказав. Від імені обласної державної адміністрації, від себе особисто, у мене менший період, але дякую вам за конструктивну, чесну і дуже професійну співпрацю, вашу підтримку з перших днів для мене особисто. Дякую.  Бажаю вам здоров’я міцного і багатьох-багатьох успіхів для користі громади Прикарпаття.

(Оплески в залі).

В.Гладій. Шановні колеги! Під час обговорення пропозицій до проекту рішення не поступало, тому ставлю проект рішення на голосування за основу і в цілому. Прошу голосувати.

За – 67, не голосували – 5: рішення прийнято.

О.Сич. Дякую, шановні колеги, дякую за підтримку мого звіту. Я на продовження тих слів, що говорили і Олег Романович, і Денис Анатолійович, хочу сказати, що, на мою думку, може вона є суб’єктивною, я би не хотів, щоб це виглядало, що кожна жаба своє болото хвалить, але, на мою думку, Івано-Франківська область пропонує дуже хороші зразки діяльності системи місцевого самоврядування. Вже довший час у нас є добре порозуміння між різними гілками влади, у нас довший час є конструктив у діяльності, стабільність, системність, прогнозованість, незважаючи на всі ті “бурі”, що пролітають… “політичні бурі”, що пролітають над Україною, незважаючи на всі колізії, незважаючи на всі виборчі процеси, які апріорі сварять людей, які перебувають у політичному процесі, у нас це є. І тому це приклад того, що треба не тільки просто називатись там бандерівцем, державником, а треба робити так, щоб бути кращим і щоб з тебе брала приклад вся Україна.

Я думаю, що без зайвих амбіцій, що сьогодні інші регіони України можуть брати участь як приклад з того, що спільно робимо ми. І дай Боже нам і Господньої ласки, і сили, і розуму робити це й надалі.

Я вам дякую.

(Оплески в залі).

Розглядається питання… Мені нагадують, що 12 год., просто ми почали працювати о 10.08 год., а зараз 12.02 год., тобто дві години не минули ще, то я не оголошую перерву, але я взагалі пропоную попрацювати до 13 год. і тоді зробити перерву. Бо, як правило, навіть і кафе у нас в обласній раді, і все решта, вони запрограмовані під першу годину.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А Манолій Васильович… А він хоче, щоб він не виступав, чи що?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Якщо Манолій хоче порушити Регламент і виступати в межах обіднього часу, ми йому можемо дозволити.

Колеги, прошу то прийняти.

Розглядається питання “Про стан виконання рішень обласної ради щодо виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери області”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проєкт рішення номер 22 – на окремому аркуші.

Доповідає Піцуряк Манолій Васильович – голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Будь ласка.

М.Піцуряк. Доброго дня, шановні голови, шановні колеги-депутати, присутні, шановні виборці!

На розгляд у вас є проект рішення “Про стан виконання рішень обласної ради щодо виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери області”. Хочу відмітити, що питання про стан виплати заробітної плати ми вже декілька років регулярно розглядаємо в нашому залі, в цьому сесійному залі. В цьому році це вп’яте ми розглядаємо дане питання.

У кожному рішенні, яке ми приймали, був пункт 3 такого змісту: рекомендувати районним державним адміністраціям, радам, містам, ОТГ вишукати наявні ресурси, вільний залишок коштів на 1 січня від перевиконання дохідної частини спрямувати на виплату заробітної плати, не допустивши при цьому кредиторської заборгованості.

Хочу сказати, чи все це виконувалось. Так, частково підтримка знаходила місце. Ми, до речі, на кожній сесії надсилали звернення до Верховної Ради України, Кабінету Міністрів
України, профільних міністерств, Президенту України і, в принципі, в попередні роки в кінці року уряд дослуховувався, в кінці року питання закривалось. В цьому році питання стало якимсь дуже напруженим, я можу сказати, навіть трохи катастрофічним. Сьогодні – 13 грудня, а просвітку в тому, що питання буде вирішено, не видно.

Чи дотримувались всі на місцях виконання наших пропозицій, рекомендацій, взагалі виконання тих повноважень, якими наділила держава органи влади? Так, в багатьох районах з розумінням відносились до цього питання, частку перевиконання дохідної частини, вільний залишок спрямовували на зарплату. В деяких районах, адміністративних одиницях до цього відносились якось байдуже, і дані кошти не виділялись або виділялись в дуже мізерних сумах.

Хочу сказати те, що несвоєчасна виплата зарплати, вона тягне за собою інші порушення: тобто, несвоєчасна сплата єдиного соціального внеску, несвоєчасна сплата податку на доходи фізичних осіб, несвоєчасна і нерегулярна виплата заробітної плати, неможливість навіть провести ту реформу, ту оптимізацію, про яку нам завжди органи влади кажуть: оптимізуйте, скорочуйте, адже у день звільнення треба заплатити розрахункові, коштів немає. В результаті цього Пенсійний фонд недоотримує вчасно значну суму коштів, ПДФО, яке, в принципі, є основним наповнювачем, джерелом всіх місцевих бюджетів, у нас, ви знаєте, в структурі це 80 відс., практично в межах 80 відс. несвоєчасно надходять ці кошти, накладаються штрафні санкції, кошти відволікаються з місцевих бюджетів і з рахунків установ для сплати штрафних санкцій. Тобто, є ціла, як кажуть, така картина, яка тягне за собою дуже великі непорозуміння.

Знаєте, я мушу говорити, бо я, в принципі, ніколи не готувався до таких виступів, сьогодні я собі такі тези накинув. Я звертаюся… Хочу сказати, що органи виконавчої влади, ну, не завжди нас розуміли, інколи нам рекомендували звертатись до тих, хто нам надає субвенцію, медичним працівникам, освітянам, до Кабінету Міністрів, профільних міністерств. Профільні міністерства, КабМін – стандартні відписки: стаття 51 Бюджетного кодексу України – утримувати чисельність працівників в межах кошторисних призначень.

Але я завжди запитую, і Галина Василівна так уважно мене слухає, ми з нею з 2002 року досить потужно й ефективно працювали по наповненню бюджетів, над раціональним розподілом, недопущення заборгованостей. А хто сказав, що ті кошти, які ми затверджуємо чи нам виділяються з Києва, не відповідають тим потребам, які сьогодні є в установи? Адже в більшості ця цифра береться “зі стелі”. І якщо кожного року нам кажуть приводити мережу до бюджетних призначень, то ми за останні 10 чи 15 років взагалі вже би були всіх скоротили.

Хто сказав, що та сума, яка дається для утримання бюджетних установ, а її вистачає, щоб утримувати тільки працівників..? От кожен рік коштів в більшості районів, які виділяються на утримання бюджетних установ, вистачає на 10, 11 місяців заплатити зарплату, податки і більше нічого. То яким чином можна оптимізувати? А охорона здоров’я, освіта, інша бюджетна сфера, вони потребують не тільки зарплати, виплати зарплати і оплати за енергоносії, а потребує і медикаментів, і харчування, і послуг, іншого, іншого.

Тому я би хотів на ту статтю спиратись тільки тоді, коли вона буде реально розрахована, приведена у відповідність, і ті дії будуть зроблені такі, як би мали бути.

Наступне питання. Наступне питання. Ми на комісіях, на комісії з питань охорони здоров’я, соціальної політики, до речі, нас підтримують колеги з бюджетної комісії, неодноразово слухали дане питання, і хочу відмітити, що останні три засідання комісії, починаючи з вересня, ми на комісії дуже детально, уважно заслуховували департамент фінансів, департамент охорони здоров’я, фіскальну службу, казначейську службу, управління Держпраці України в області, управління праці департаменту соціальної політики, обком профспілок, навіть управління юстиції і  виконавчу службу просили надати інформацію, адже це є ці організації, ці структури, які якимсь чином впливають на стан виплати. Одні вишуковують кошти, інші збирають податки, інші штрафують, інші перевіряють, і питають, чому ви зробили те порушення, про яке було відомо на початку року, коли ми говорили, коли не вистачає коштів стовідсотково, всі ці порушення будуть такими, якими вони є.

Я, знаєте, в цьому залі вже не раз говорив і ще раз повторюю. Контролюючі органи звертають увагу на трудове законодавство. Трудове законодавство – це пережиток Радянського Союзу, і воно дійсно радянське законодавство. Фінансування – це нова модель українського законодавства, і воно не стикується. І мені дуже важко пояснювати і перевіряючим структурам з Держпраці, яким чином, чому ми не платимо регулярно зарплату, якщо нам регулярно цю зарплату не дає держава. Яким чином ми можемо у день звільнення звільнити і виплатити зарплату, якщо субвенція приходить два рази в місяць? Тобто, багато таких питань є, які потребують уваги.

Хочу відмітити ще наступне. Звертаюся до керівників виконавчої влади, які є в залі, які нас слухають, і до всіх тих медичних працівників, я звертаюся особливо до медичних працівників. Дуже часто нам рекомендують робити наступне. Ви зарплату платіть, а оздоровчі не платіть, бо це необов’язкова проплата. Оздоровчі якось сховайте, а потім держава додасть і заплатите. Це порушення, грубе порушення чинного законодавства, це є грубе порушення. Я би хотів, щоби більше керівники районних адміністрацій, керівники підприємств не заставляли людей робити такі речі. Я кажу, що це є бюджетне правопорушення.

Коли нам кажуть наступне: ви оптимізуйте, робіть інші дії… Я запросив на комісію дані Пенсійного фонду України, адже Пенсійний фонд України має найбільш точну інформацію по сплаті єдиного соціального внеску, це сплата, яку платять застраховані особи. Із закладів охорони здоров’я тільки за 9 місяців цього року було звільнено, тобто зареєстровано в Пенсійному фонді 2801 людина, це з 32 тис. працівників, які є в охороні здоров’я. Це не означає, що це посади звільнені, це може бути ротація, звільнені, прийняті, але це значна частина, і сьогодні йде тенденція в медицині до того, що звільняються, звільняються, звільняються люди. Ми можемо до того дооптимізуватись, до того дожитись, що ми будемо “зі свічкою” шукати лікаря, медсестру для того, щоб забезпечити надання медичної допомоги. Адже це, шановні, всі керівники мають прогнозувати на декілька років наперед, а може навіть і десятиліття, а не казати сьогодні привести у відповідність до того, що ми маємо.

Хочу сказати, що на сьогодні, станом на 1 число, навіть на 11 грудня незабезпеченість по виплаті заробітної плати працівникам закладів охорони здоров’я до кінця року складає в межах 70 млн.грн. Ну, хочу сказати, чому в межах 70 млн.грн. Тому що дані, які подають фінансисти, податкова, департамент охорони здоров’я, вони інколи не співпадають, вони трошки різні, але це незабезпеченість.

Скажіть, будь ласка, як провести реформу охорони здоров’я, коли більшість, 95 відс. закладів охорони здоров’я перетворені в комунальні некомерційні підприємства, і на 1 січня незабезпеченість два місяці, і Державне казначейство не зареєструє? Тому звертаюся, пане прокуроре, хочу сказати “генеральний прокурор Івано-Франківської області”, разом з казначейством: не штрафуйте, не притягайте до відповідальності керівників, вони не винні в тому, що буде борг. Державне казначейство, зареєструйте заборгованість, владо, знайдіть ці кошти з держави, щоб ми заплатили.

На наступний рік, на 3 місяці є субвенція, де знову не вистачає від пів до одного місяця зарплати.

Колеги-депутати, у вас на руках проект рішення, проект рішення є такий, який є, прошу підтримати. І, Денисе Анатолійовичу, я думаю, що до католицького Різдва, до 25 грудня, ми вишукаємо кошти і люди отримають належно зароблені кошти.

О.Сич. Чи є запитання, шановні колеги, до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запишіться, будь ласка, до запитань.

Книшук Петро Васильович.

П.Книшук. Шановний пане голово, шановні колеги-депутати! Я сьогодні щиро дякую Манолію Васильовичу, що він все-таки знайшов в собі силу волі і сказав, що, можливо, у нього були якісь помилки чи багато він виступав на сесіях. Це дуже важливо, що людина усвідомила все це. Це дуже  приємно, Манолію Васильовичу.

На президії я мав, Олександре Максимовичу, таке питання і побажання, щоб перед сесією обласної ради ви проводили консультації з Манолієм Васильовичем по питанню сесії, і щоб ми працювали в турборежимі.

О.Сич. Відповідайте.

М.Піцуряк. Дуже щиро дякую. Я вже навіть розхвилювався, Петре Васильовичу. Колеги-депутати, голови, я вам обіцяю: якщо сьогодні питання… адміністрація дає гарантію, що виплата зарплати працівникам буде виконана в цьому році, я жодного слова нікому не задам, на цій сесії більше не виступлю жодного разу.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Даруйте, що я  з цього приводу візьму слово. Не може дати так само голова обласної державної адміністрації такі гарантії, тому що виплата здійснюється не з обласного, а з державного бюджету. Він поки що не керує Кабінетом Міністрів України. Якщо він буде керувати, будемо від нього вимагати такі гарантії. А зараз що буде давати гарантії? Кабінет Міністрів дасть гроші? А якщо не дасть? Це ж не залежить від Дениса Анатолійовича.

Іваночко Михайло Степанович.

М.Іваночко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Від усіх працівників бюджетної сфери Надвірнянщини хочу безпосередньо подякувати Манолію Васильовичу за його роботу на протязі року, де він відстоював взагалі повністю всіх бюджетників по заробітній платі. Це дійсно велика праця, і вам велика шана за це.

А питання я би хотів задати більше представникам виконавчої гілки влади, саме Денису Анатолійовичу, щоби може вплинув більше на керівництво, голів об’єднаних територіальних громад. І є такі, що заборгованості великі по заробітній платі, саме не платиться в Надвірнянський район, і заборгованість зараз сягає центральної районної лікарні 5,5 млн.грн., дитячої – 2 млн. 754 тис.грн. Тому треба якось це питання вирішувати, щоби, якщо є нагода вплинути, звернутися до уряду, щоби виділили ще кошти, а також вплинути, як я вже говорив, на голів…

М.Піцуряк. Михайле Степановичу, дякую за ваш виступ, і хочу сказати те, що Денис Анатолійович, на відміну від нас, він має можливість, в нього є такий телефон в кабінеті, і прямий зв’язок з Прем’єром, прямий зв’язок з Президентом. І інколи такі переговори можуть вплинути, оскільки  молодий голова адміністрації, недавно прийшов, проблеми є, для чого з першого року такі проблеми мати. І думаю, після таких перемовин може Президент, Прем’єр-міністр дійсно дослухаються, і за ці два тижні питання буде вирішено.

Я думаю, якби я мав такий телефон, я би ним скористувався.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

(Оплески в залі).

О.Сич. Я проти домінування телефонного права над легітимним правом. Якщо по телефону можна взяти 100 млн. чи 170 млн.грн., тоді ця держава довго не протримається.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Попович Василь Борисович.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Манолію Васильовичу, знаєте, по телефону зараз небезпечно багато говорити різного, бо можуть тебе таке притесувати, що будеш терористом, не треба по телефону говорити, краще очно спілкуватись.

Манолію Васильовичу, дякую вам за те, що ви постійно боретесь за це питання, за те, що ви відстоюєте питання виплати заробітної плати і вчителям, і лікарям. Оскільки теперішня влада тоже обіцяла вчителям 4 тис. доларів зарплати, а ми її не бачимо, і лікарям обіцяли дуже багато чого різного.

Скажіть, будь ласка, Манолію Васильовичу, яка влада краща була у виплаті заробітної платні: попередня чи теперішня?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Попович. Яка влада була краща: попередня у виплаті заробітної платні чи теперішня? Хто був кращий?

М.Піцуряк. Василю Борисовичу, окрім того, що я медик… не медик, я лікар за професією, дуже цікавлюсь фінансами, але я інколи читаю законодавство. І переді мною сидять три силовики. А є такий закон: віддати перевагу іншому, а це за собою щось тягне. Тому я не хочу нікому перевагу віддавати, і скажу: добрі дві влади.

О.Сич. Політик, політик.

Шановні колеги! Запитання завершені, так?

Що, обговорення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запишіться, будь ласка.

Королик Михайло Михайлович.

М.Королик – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановні колеги! Насправді проблема виникла ще на початку року, і відповідно ми неодноразово звертались до Кабінету Міністрів щодо цієї проблеми, але вона є більш ширшого характеру, тому що у зв’язку з тим, що уряд не виконує до кінця своїх функцій, органи місцевого самоврядування змушені велику частину тих коштів, які би можна було спрямувати на розвиток, спрямувати на заробітну плату.

Звичайно, що це є логічний процес, тому що ми зацікавлені, в першу чергу, щоби сім’ї тих людей, які не отримують зарплату, вчасно її отримували за зроблену свою роботу. Але все ж таки це  питання першочергове для нашої держави, адже освіта та медицина, це статті захищені, які має забезпечити наш уряд держави, і субвенція має бути в повній мірі, а наскільки нам відомо, вона не завжди поступає в повній мірі туди, куди вона мала би поступити.

Тому, шановний Денисе Анатолійовичу, я більш ніж впевнений, що та проблема, яка у нас з року в рік є перехідною, вона буде у нас також у 2020 році. Я думаю, що ми маємо достатньо ще часу, аби такої ситуації не повторилось в наступному році, Тому закликаю вас ініціювати відповідні наради для того, щоби таких проблем з виплатою заробітної плати не було в наступному році, а також консультації проводити з Міністерством охорони здоров’я та освіти, щоби дійсно наші люди не страждали. І тут не йде мова про ті популістичні обіцянки, про
4 тис.доларів зарплати та інші, які давались напередодні виборів, тому що вибори минули, а платити треба сьогодні. Нам потрібно, щоб люди вже сьогодні отримали бодай той мізер, ту зарплату, яка є досить несправедливою по відношенню до наших людей за виконання їхньої роботи.

Тому прошу вас: зверніть на це, будь ласка, увагу. І якщо дійсно є зауваження до нашої мережі чи інших питань, через які є ці всі проблеми, то, як на мене, поки обласна рада не має виконавчого комітету, то це першочергове завдання обласної державної адміністрації, це для того, щоби в подальшому ніхто не потерпав. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Обговорення завершено.

Я надаю слово голові обласної державної адміністрації Денису Анатолійовичу Шмигалю.

Д.Шмигаль. Дякую. Ми трохи все перевели в жарт, питання складне і важливе, я почну з того, що принесу вибачення тим медикам і вчителям, які сьогодні мають йти в тих установах, в яких сьогодні є борг по заробітній платі. За останні два тижні, три тижні практично кожен тиждень я особисто був у Києві, заступники в Києві. В область надійшло 97 млн.грн., які ми спрямовуємо на погашення першочергово, на погашення заробітної плати вчителів, медиків. Зараз розрив до кінця року, тобто, нестача коштів, які були, на жаль закладені в цьому році в бюджет і не нами, а нам сьогодні залишається цей, скажемо, такий, я не знаю що, спадок, напевно, вирішувати це питання, ми його вирішимо, звичайно ж. 140 млн.грн. ми шукаємо спільно з Кабінетом Міністрів. Був особисто у Прем’єра, був у кожного з міністрів. Вчора депутатська група народних депутатів Прикарпаття склала колективне звернення, і відповідно Манолій Васильович створює певний тиск теж правильний, який допомагає сьогодні це питання піднімати на належний рівень. Звичайно, що борг по зарплаті – це великий гріх і його треба вирішувати всім разом. Всі разом ми над цим і працюємо. Тут не лише Кабінет Міністрів, це і місцеві органи самоврядування, і районні ради, і ОТГ деякі, де утворилась заборгованість, тут треба робити всім разом зусилля для того, щоб ці борги погасити, тому що     закон каже, що це спільна відповідальність і державної влади, і місцевого самоврядування. Так ми над цим і працюємо спільно. Тому я не можу за себе, скажемо там, одного казати або від себе одного казати і давати гарантії. Ми гарантії маємо дати всі разом, що ми докладемо зусиль для того, щоб перше, а) погасити заборгованість по заробітній платі, б) щоб вона не утворювалась в наступному році. Над цим ми спільно працюємо. Дякую за увагу.

О.Сич. Шановні колеги! Не було пропозицій до проекту рішення, тому я ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 61, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання обласного бюджету за 9 місяців 2019 року”.

Проект рішення номер 5 – в окремій брошурі.

Доповідає Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії. Будь ласка.

І.Мацькевич. Шановна президіє, шановні депутати! На ваш розгляд вноситься проект рішення “Про виконання обласного бюджету за 9 місяців 2019 року”. Хочу зазначити, що за звітний період планові надходження обласного бюджету виконано. Зокрема, надійшло доходів в загальній сумі 5,9 млрд.грн. Із цієї суми 85 відс. – це трансферти з державного бюджету, які нам надійшли у вигляді дотацій та субвенцій, і 25 відс. – це наші власні надходження, або у сумарному вигляді це 888 млн.грн.

Хочу зазначити, що ріст надходжень до рівня 2018 року складає 113 відс., або нам додатково надійшло до обласного бюджету 101 млн.грн.

Доходів загального фонду надійшло коштів в сумі 667 млн.грн., що складає 108 відс. до запланованих надходжень. Податку на доходи фізичних осіб надійшло в сумі 545 млн.грн., і надходження зросли проти січня-вересня 2017 року на 98 млн.грн.

До спеціального фонду надійшло доходів в сумі 220,7 млн.грн., з них 47 відс. – надходження екологічного податку, до якого нам поступило 104,5 млн.грн.

Відповідно за звітний період проведено видатків з обласного бюджету на загальну суму 5,6 млрд.грн., і обсяг захищених видатків в обсязі загального фонду складає 1,4 млрд.грн. або 85,5 відс., зокрема, на виплату заробітної плати спрямовано 1 млрд. 37 млн.грн. або 72,2 відс. всіх видатків.

Шановні депутати! Хочу зазначити, що в обласному бюджеті вчасно виплачувалась заробітна плата працівникам бюджетної сфери, які фінансуються з обласного бюджету, проводилось фінансування всіх видатків, які заплановані кошторисами бюджетних установ відповідно до поданих ними заяв, також за 9 місяців поточного року профінансовано 392 млн.грн. на виконання регіональних цільових програм, 82 млн.грн. – на фінансування природоохоронних заходів, 52,4 млн.грн. – на фінансування бюджету розвитку.

Прошу затвердити даний проект рішення, шановні депутати.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача? Є. Запишіться, будь ласка.

Сенатович Василь Федорович.

В.Сенатович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Ірино Богданівно, даруйте, але у мене запитання до Дениса Анатолійовича.

Шановний Денисе Анатолійовичу, під час візиту Президента та вашого призначення на посаду голови в цій залі йшла мова про “Укрнафту” і добудову Битківської школи. Це у нас вже була пізніше розмова. Чи вдалося вам домовитись з керівництвом “Укрнафти”? І чи Битківська школа внесена в перелік щодо фінансування з Державного фонду регіонального розвитку? Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! З вашого дозволу, якщо будуть запитання якісь, які стосуються голови адміністрації, то я після обговорення надам слово.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановна Ірино Богданівно, ви знаєте, я добрий учень і хочу здати маленький залік по бюджетних питаннях сьогодні вам.

ПДФО є основним наповнювальним доходом обласного бюджету, та і взагалі всіх бюджетів. Як ми знаємо, податок з доходів фізичних осіб усіх працюючих має розщеплення: 60 відс. йде до районного бюджету, 25 відс. – до державного, 15 відс. – до обласного бюджету.

Будь ласка, якщо володієте, скільки з тих 747 млн.грн., які у нас є план на цей рік, скільки в структурі тих 15 відс., які сплачують райони? І я би пропонував на майбутнє. Будемо дальше робити. Ті райони, які не допускають заборгованості, своєчасно виплачують ЄСВ, є наповнювачами обласного бюджету, якщо у них виникають проблеми з виплатою зарплати чи іншого, будь ласка, з обласного бюджету ми маємо повне право спрямувати ці кошти, адже це наші зароблені кошти, віддайте нам. А там високий відсоток. Дякую.

І.Мацькевич. Шановний Манолію Васильовичу, ви самі зазначили принцип розподілу надходжень податку на доходи фізичних осіб відповідно до рівнів бюджетів, тому і автоматично відповіли на своє запитання.

Щодо того, щоб перерозподілити ці кошти, давайте пропозиції депутатам обласної ради, будуть вас підтримувати, голосувати, ми не маємо нічого проти.

О.Сич. Іваночко Михайло Степанович.

М.Іваночко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. У мене питання також більше до Дениса Анатолійовича. Зараз питання стоїть, чи ви чули, чи ви знаєте, чи якісь висновки зроблені з того… Десь дві неділі назад, навіть трошки більше, у Надвірній перекривалась дорога жителями с.Красна, де взагалі там фактично напрямок, а не дорога. Дорога Надвірна – Ланчин через с.Красна – там також аварійний міст. Чи є якісь з того рішення? Адже тоді, після того почали якийсь маленький ремонт, там було виділено 2 млн.грн., але зараз фактично нічого не слідно, за колесами повибиралось, асфальт повністю майже повибирався, поробились вибоїни.

Аналогічне у мене питання по дорозі Делятин – Раківчик. Це тягнеться вже з 2017 року. Вже, напевно, всі депутати знають, що Іваночко буде питати, але я змушений це питати. Чи вам щось відомо по дорозі Делятин – Раківчик, а також міст в селищі Ланчин через р.Слобушниця?

Аналогічне питання знову ж таки… (Без мікрофона).

О.Сич. Питання зрозуміле.

Шановні колеги! Завершились запитання. Дякую, Ірино Богданівно. Будь ласка, присядьте в зал.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. З вашого дозволу, прозвучали запитання до голови адміністрації, я надам слово. Будь ласка.

Д.Шмигаль. Дякую. По першому питанню – Битківська школа. З керівництвом
“Укрнафти” домовитись не вдалося. Крапка. Вона подана в проект переліку по Державному фонду регіонального розвитку як новий об’єкт на слідуючий рік. Крапка.

По дорогах. Ви питали, чи мені щось відомо. Мені все відомо. Які дії? Наступний рік – рік доріг і мостів. Є стратегія, вона всім відома, я її неодноразово повторював, зараз повторювати, дозвольте, не буду. Будемо поетапно робити всі дороги Івано-Франківщини, починаючи від тих, де є найбільший трафік, і далі, і далі, далі, протягом трьох-чотирьох наступних років. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Не було пропозицій до проекту рішення. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 56, не голосували – 14: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до Обласної програми охорони навколишнього природного середовища до 2020 року”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проєкт рішення номер 6 – на окремому аркуші.

Доповідає Пліхтяк Андрій Дмитрович – начальник управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань екології та раціонального природокористування і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії. Будь ласка.

А.Пліхтяк. Доброго дня, шановний Олександре Максимовичу, Денисе Анатолійовичу! Шановні депутати, присутні!

Вашій увазі пропонується проект рішення про внесення змін в Обласну програму, яка була затверджена рішенням сесії у грудні 2015 року.

Дані зміни стосуються в межах затвердженої програми, тих підпрограм, які є. Тобто, вони не стосуються додаткового виділення коштів або додаткового якогось фінансування.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є доповнення до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 55, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 15.02.2019.
№ 1056-27/2019 “Про фінансування природоохоронних заходів з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища за рахунок планових надходжень у 2019 році” (зі змінами)”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 7 – в окремій брошурі.

Доповідач той же – Пліхтяк Андрій Дмитрович.

Проєкт рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань екології та раціонального природокористування і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії. Будь ласка.

А.Пліхтяк. Шановні депутати! Даним проектом рішення пропонується внести зміни в перелік природоохоронних заходів, який був затверджений рішенням від 15 лютого 2019 року, зі змінами, в межах тих коштів, які були виділені, в межах розпорядників.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 55, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 15.02.2019.
№ 1054-27/2019 “Про розподіл коштів бюджету розвитку обласного бюджету на 2019 рік” (зі змінами)”

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 8 – на окремому аркуші.

Доповідає Рачкевич Володимир Степанович – директор департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісій обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії. Будь ласка.

В.Рачкевич. Шановна президіє, шановні депутати! На ваш розгляд вноситься питання про погодження внесення змін до рішення обласної ради… про внесення змін до рішення обласної ради “Про розподіл коштів бюджету розвитку обласного бюджету на 2019 рік”.

Пропонується в додатку до рішення про розподіл коштів бюджету розвитку за об’єктами у 2019 році по розпоряднику коштів “Департамент будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури” для управління капітального будівництва назву об’єкта “Капітальний ремонт будинку культури в с.Шешори Косівського району” замінити на “Благоустрій прилеглої території спортивного майданчика Микитинецької ЗОШ I-II ст. Косівської районної ради Івано-Франківської області (капітальний ремонт)”.

Для ДП “Дороги Прикарпаття”…

О.Сич. Шановні колеги! Я прошу вибачення. Шановні колеги! У вас на руках є, це внесення технічних змін в назви об’єктів, уточнення сум коштів і тому подібне, все в межах існуючого бюджету.

Чи є запитання? Будь ласка, запишіться.

Попович Василь Борисович.

В.Попович. Ну, у мене питання швидше до голови адміністрації, ніж до вас. А що сталося, що ліквідовують ваш департамент і перейменовують? Вас ще голова обласної ради як директора департаменту називає на сесії, але вчора по ЗМІ пройшла інформація, що ви вже голова ліквідаційної комісії цього департаменту.

В.Рачкевич. Я був головою ліквідаційної комісії, а тепер дійсно я директор департаменту.

О.Сич. Королик Михайло Михайлович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково, я прошу вибачення.

Запитань більше немає. Дякую.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Немає?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 54, не голосували – 14: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до регіональної цільової програми “Відродження Галича як давньої столиці України” на 2018-2021 роки (зі змінами)”.

Проект рішення номер 9 – в окремій брошурі.

Доповідає Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури, національностей та релігій обласної адміністрації.

Проєкт розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду. Будь ласка.

В.Федорак. Шановна президіє, шановні колеги-депутати! Вашій увазі вноситься проект рішення щодо змін до регіональної цільової програми “Відродження Галича як давньої столиці України” на 2018-2021 роки. Суть зміни: доповнення до програми пунктом щодо зміцнення матеріально-технічної бази Національного заповідника “Давній Галич” в контексті 3 років: 2019 рік – 350 тис.грн., 2020 рік – 200 тис.грн. і відповідно 2021 рік – 100 тис.грн.

Даний проект рішення дасть можливість в подальшому розвивати наш історичний центр “Давній Галич”, відповідно надасть можливість підняти безпекові питання щодо захисту експозицій і колекцій наших музеїв, відповідно популяризувати національно-культурну спадщину і розширювати коло відвідувачів, зокрема туристів з України та всього світу.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?  Є. Запишіться, будь ласка.

Попович Василь Борисович.

В.Попович. Пане Володимире, скажіть, будь ласка. Заповідник фінансується з державного бюджету. Повністю він не є в юрисдикції області. Там такий великий брак є фінансування, що ми мусимо з нашого маленького, такого бідненького обласного бюджету дофінансовувати ще окремо, так?

В.Федорак. Даю відповідь. Дійсно, музей фінансується з державного бюджету через Міністерство культури України, і відповідно зарплата, нарахування, всі головні видатки йдуть через державний бюджет. Але тут звернулась дирекція заповідника до обласної державної адміністрації, обласної ради з клопотанням надати деякі кошти на закупівлю обладнання для наших музеїв, зокрема Музею історії Галича. Музей якраз завершувався цього року. Я цікавився, власне, яку суму виділило Міністерство культури України. В цьому році Міністерство культури виділило 4 млн. 74 тис.грн. на даний об’єкт. Мова тут йде тільки власне про деяке устаткування, яке буде в експозиціях, можна буде побачити. Субвенція не заборонена законодавством.

О.Сич. Карп Галина Василівна.

Г.Карп. Дякую. Я вважаю, що програми, які стосуються історичних цінностей, вкрай потрібно надалі підтримувати, зокрема з обласного бюджету, в тому числі в межах обласного бюджету, оскільки всім нам відомо, що установи, які фінансуються з державного бюджету, в основному, фінансуються на заробітну плату та енергоносії, те, що підтвердив Володимир Васильович.

У мене питання до вас такого змісту. Скажіть, будь ласка, в яких обсягах фінансувалась програма і чи взагалі фінансувалась, починаючи з 2018 року?

В.Федорак. Програма відродження Галича постійно фінансується, стосується пунктів, які… якщо говорити про управління культури, національностей та релігій, проводяться фестивалі, які вже стали знаковими. Це є “Галицьке лицарство”, це “Живий музей” та інші, які справді мають великий попит, і збільшується щоразу кількість туристів.

Другий момент. Є питання інформаційного характеру. Наше обласне телебачення “Галичина” робило відповідний фільм про Давній Галич, який виходив в ефір. Справді, дуже хороша продукція, та інші. Тобто, програма реально фінансується.

О.Сич. Шановні колеги! Запитання вичерпались. Дякую, Володимире Васильовичу. Присядьте, будь ласка.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому проект рішення.

За – 60, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до регіональної цільової програми “Відзначення в області 150-річчя від дня народження Василя Стефаника у 2021 році” на 2018-2021 роки (зі змінами)”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 10 – на окремому аркуші.

Доповідач той же – Федорак Володимир Васильович.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради. Будь ласка.

В.Федорак. Шановні депутати! Питання стосується технічного характеру, тільки зміна виконавців по програмі. Зміна назви департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури облдержадміністрації на департамент розвитку громад та територій, дорожнього та житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури ОДА.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 57, утримався – 1, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до регіональної цільової програми “Духовне життя” на 2016-2020 роки”.

Внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 11 – в окремій брошурі.

Доповідає Федорак Володимир Васильович.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії. Будь ласка.

В.Федорак. Шановна президіє, шановні колеги-депутати! Суть змін стосується доповнення до календарного плану у зв’язку зі зверненням окремих релігійних організацій, громадських організацій. Це стосується духовної літератури, заходів, міжнародних прощ, які планується в перспективі зробити.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції до проекту рішення?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 58, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до комплексної цільової соціальної програми розвитку цивільного захисту Івано-Франківської області на 2016-2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 03.07.2015. № 1686-37/2015 (зі змінами)”.

Проєкт рішення номер 12 – в окремій брошурі.

Доповідає Стебницький Володимир Миронович – начальник управління з питань цивільного захисту обласної державної адміністрації.

Проєкт розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу та з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії.

В.Стебницький. Шановна президіє, шановні панове депутати! На ваш розгляд пропонується внести зміни до нашої програми в частині перекидки виконання деяких заходів з 2019 року на 2020 рік, та в частині зміни перекидки між рядками в програмі.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка.

Піцуряк Манолій Васильович.

Помилково?

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Ні, свідомо. У мене виступ, голово.

О.Сич. Це не запитання?

М.Піцуряк. Це виступ.

О.Сич. Будь ласка, присядьте, доповідач.

М.Піцуряк. Шановний Володимире Мироновичу, шановні колеги-депутати, президіє! Ви знаєте, ті події, які сколихнули всю Україну, які відбулися в Одесі, де загинули в пожежі значна кількість людей, я дозволю собі під час розгляду даного питання висловитись в межах трьох хвилин.

В минулому році ми дуже інтенсивно пропонували, наша комісія, розробити комплексну цільову програму протипожежних заходів в Івано-Франківській області. Але чомусь так сталося, що ми дали на департаменти. Окремі департаменти розробили у своїх програмах питання протипожежного захисту.

Ми маємо зрозуміти, що захист людей, здоров’я людей, життя людей – це сама головна цінність, яку ми маємо захищати. І сьогодні, коли слухаєш репортажі з Одеси, мені інколи стає дивно, чому винен начальник МНС області чи директор департаменту освіти в тих проблемах, які виникають в закладах?! Адже десятки років у нас виникла проблема з тим, що у зв’язку з хронічним недофінансуванням підприємства, установи бюджетної сфери, буду зокрема говорити, які фінансуються з бюджетних коштів, не мають можливість встановити протипожежну сигналізацію, не мають можливості провести обробку дерев’яних поверхонь. І це, в принципі, щорічно. І сьогодні масово проводяться перевірки протипожежного захисту.

Яка вина в тому того інспектора-еменесника, який розуміє, що немає і нічого не зробиться, закриє заклад, й так воно не зробиться.

З другої сторони, питання, які би мали вирішувати керівники закладів, за це треба наказувати жорстоко і штрафувати.

Питання вогнегасників, питання захаращеності, питання навчання персоналу, питання керівників кожного закладу. Але питання, які потребують значних фінансових затрат, – це питання влади.

Денисе Анатолійовичу, вибачайте, але ви очолюєте виконавчу владу, зараз йде призначення голів райдержадміністрацій, і ви знаєте, коли ти кожного року пишеш: виділити кошти, виділити кошти на протипожежний захист, на протипожежну сигналізацію, – немає  та й немає коштів.

Будь ласка, доручіть відповідним службам розробити цільову програму обласну протипожежної безпеки, щоб ми крок за кроком… Ви знаєте, якщо ми ще не зробимо 10 км дороги, Бог з ним, але якщо ми врятуємо людські життя і зробимо захист цей, я думаю, що може бути інший варіант.

Тому прошу всіх звернути увагу на те, що питання захисту, протипожежний захист має бути на першому місці у органів влади всіх рівнів. Дякую.

О.Сич. Ще одна секунда була.

Не було пропозицій. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу голосувати.

За – 56, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 09.12.2016.
№ 347-11/2016 “Про регіональну цільову програму діяльності господарського підрозділу управління облдержадміністрації з питань ресурсного забезпечення на 2017-2019 роки” (зі змінами)”.

Проект рішення номер 13 – в окремій брошурі.

Доповідає Антоняк Василь Федорович – начальник господарського підрозділу управління обласної державної адміністрації з питань ресурсного забезпечення.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу та з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії. Будь ласка.

В.Антоняк. Шановна президіє, шановні депутати!

Інформаційна довідка… суть наступна.

О.Сич. Я прошу вибачення. Василю Федоровичу, депутати мають матеріали.

Чи є якісь запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Вам дякую. Будь ласка, присядьте.

В.Антоняк. Дякую.

За – 53, утримався – 1, не голосували – 14: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласної цільової соціальної програми розвитку фізичної культури та спорту на 2017-2021 роки (зі змінами)”.

Проєкт рішення номер 14 – в окремій брошурі.

Доповідає Оклієвич Орест Євгенійович – начальник управління спорту обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії.

О.Оклієвич. Шановна президіє, шановні депутати! Прошу погодити проект рішення “Про внесення змін до обласної цільової соціальної  програми розвитку фізичної культури та спорту на 2017-2021 роки” в пункті 4.7 “Подальше утримання та розвиток Івано-Франківського обласного комунального підприємства “Льодова арена”.

О.Сич. Колеги, маєте запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 58, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до регіональної цільової Програми паспортизації пам’яток містобудування та архітектури місцевого значення Івано-Франківської області на 2016-2020 роки”.

Внесено на засіданні президії.

Проект рішення номер 15 – в окремій брошурі.

Доповідає Дорошенко Микола Петрович – начальник управління містобудування та архітектури департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури обласної державної адміністрації – головний архітектор області.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії.

Колеги, є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 60, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до програми “Покращення діагностики, лікування та профілактики злоякісних новоутворів на 2017-2020 роки”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 16 – в окремій брошурі.

Доповідає Кобельська Ірина Василівна – виконувачка обов’язки директора департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії. Будь ласка.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідача? Є.

Запишіться, будь ласка, до запитань.

Атаманюк Олег Юрійович.

О.Атаманюк – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Шановна Ірино
Василівно! У пункті 5 передбачено оснащення сучасною апаратурою обласного клінічного онкоцентру на суму 1 млн. 270 тис.грн.

На яке конкретно обладнання передбачено витратити ці кошти? Це перше питання.

Питання друге. В загальному програма складає понад 16 млн.грн., те, що ви нам сьогодні презентували, а у нас… ще ми не бачимо 4 млн.грн., на які заходи мають бути скеровані кошти?

Дайте відповідь на ці два запитання.

І.Кобельська. Програма розроблялась і затверджувалась у 2016 році. Відповідно передбачити конкретно, яке обладнання має бути закуплено вперед на 3 роки, ми плануємо зараз на 2020 рік, ми не мали на той час можливості. Відповідно до того, що заклад має бути оснащений обладнанням, і відповідно до того, що заклад зможе протягом року чи протягом попередніх років дооснаститись своїм обладнанням за рахунок в тому числі своїх власних надходжень, ми не можемо передбачити те, що заклад… те, що буде необхідно закладу в подальшому. Відповідно конкретизація медичного обладнання в заходах програми ми передбачаємо.

Щодо збільшення обсягу фінансування, власне, і потреба у внесенні змін до програми полягає в тому, що нам для перезарядки джерела іонізуючого випромінювання необхідно збільшити обсяг заходів програми на суму 10 млн.грн.

О.Сич. Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Ірино Василівно, я запитань вам не буду задавати, але 50 секунд використаю для розмови.

На постійній комісії ми детально дане питання розглядали і комісійно підтримали. Минулої п’ятниці відбулась в онкодиспансері подія, де було відкрито, освячено магнітно-резонансний томограф. Дякую всім депутатам, які посприяли тому, що ті 3-4 млн.грн. дофінансування треба було дати, ми дали, і він вступив в дію, даний магнітно-резонансний томограф. А кошти там потрібні. Дійсно, дороговартісне обладнання, воно потребує значних… для утримання, значних коштів. Тому нам прийдеться ще не раз додавати кошти, але я думаю, що ми будемо підтримувати. Дякую.

О.Сич. Ще 8 секунд було, Манолію Васильовичу.

Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Я хотів задати питання власне про томограф, але Манолій Васильович тільки що у своїй доповіді вже відповідь на моє запитання дав. Дякую.

О.Сич. Ви там у фракції між собою узгодьте ваші дії.

Дякую, Ірино Василівно. Запитання вичерпані. Займіть своє місце в залі.

Колеги, чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться.

Атаманюк Олег Юрійович.

О.Атаманюк – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Шановна Ірино Василівно! То до вас в першу чергу звертаюся. Я вам так наполегливо, щоб так м’яко сказати,
рекомендую ще раз прослухати стенограму моїх запитань, стенограму ваших відповідей. Депутати тут для того, і у мене конкретне до вас запитання було: 1 млн. 270 тис.грн. ми передбачаємо на обладнання. Це не йде мова про загальні бутафорні речі. Ви маєте чітко відповідати, на що саме, щоб ми розуміли, за що ми голосуємо. Це питання перше.

Питання друге. Про ті 4 млн.грн. я не почув жодної відповіді.

Зрозуміло, що 10 млн.грн. на перезарядку – це ми всі бачимо, читаємо. Але ви, будь ласка, коли готуєтесь до доповіді на сесіях обласної ради, володійте вичерпною інформацією. Дякую.

О.Сич. Не спрацювала, я так зрозумів, кнопка, просить слова Королик Михайло Михайлович. Увімкніть, будь ласка, мікрофон його.

М.Королик. Шановні друзі! В контексті даного питання знову ж таки звертаюся до вас, шановний Дмитре Анатолійовичу, перепрошую, Денисе Анатолійовичу. Прошу вас, щоби ви сконтактували з Міністерством охорони здоров’я і розглянути можливість придбання для нашої області лінійного прискорювача.

Чому я піднімаю це питання? Я розумію, що це величезні кошти, і в області ми їх ніколи не знайдемо, але в нашій області є колосальна кількість онкохворих людей, які змушені за цією послугою звертатись до столиці України, Дніпропетровська, де для іногородніх, там ціни, по-перше, більші, ніж для своїх, а по-друге, люди, які мають цю недугу, вони змушені їхати в іншу область, наймати житло, витрачати багато коштів на транспорт, і в їхньому стані не дуже це нормально. Тому в Західній Україні у нас немає взагалі його, я думаю, що є великий шанс, якщо в цьому напрямку попрацювати з Міністерством охорони здоров’я, зробити все можливе для того, щоб такий з’явився саме у м.Івано-Франківську. І тоді люди з ближчих областей зможуть добиратись до нас, а не їхати у Дніпропетровськ чи столицю України.

Прошу вас розглянути таку можливість і спробувати вирішити дане питання на рівні Міністерства охорони здоров’я. Дякую.

О.Сич. Щоб не забирати більше часу, я поінформую. Ми з Денисом Анатолійовичем це питання вже обговорювали, воно таке важко підйомне, думаємо, з якого боку підступитись. Тому більше не будемо витрачати на це час.

Колеги, закінчилось обговорення, не було пропозицій до проекту рішення. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 59, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласного бюджету на 2019 рік”.

Внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 17 – в окремій брошурі.

Доповідає Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії.

І.Мацькевич. Шановні депутати, вашій увазі пропонується проект рішення “Про внесення змін до обласного бюджету на 2019 рік”. Даний проект рішення передбачає врахування в дохідній частині обласного бюджету міжбюджетних трансфертів державного бюджету на загальну суму 83,8 млн.грн. та спрямування їх головним розпорядникам коштів обласного бюджету за цільовим призначенням. Мова йде і про придбання житла учасникам АТО в сумі 641 тис.грн., на придбання житла для дітей-сиріт в сумі 1,1 млн.грн., медична субвенція – 26 млн.грн., освітня субвенція – 45,3 млн.грн., стабілізаційна дотація – 10,6 млн.грн.

Також даний проект рішення передбачає врахування в дохідній частині субвенції з місцевих бюджетів, які надаються обласному бюджету для головних розпорядників коштів обласного бюджету, які реалізовують певні заходи, на суму 1 млн. 42 тис.грн.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Кажуть депутати, що хочуть ваш час заощадити, а собі добавити пару хвилин до обіду, матеріали мають, і бажають задати запитання, просто рвуться до запитань. Тому я прошу депутатів записатись до запитань. Потім будуть пропозиції. По черзі, по Регламенту: запитання, виступи і пропозиції.

Рудик Марія Олександрівна.

М.Рудик – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Пані Ірино, у мене питання до вас, що стосується стабілізаційної дотації.

У Богородчанському районі, як і у багатьох інших, склалась ситуація із заборгованістю зарплат бюджетникам.

Скажіть, будь ласка, коли саме відбудеться розподіл стабілізаційної дотації, в яких обсягах приблизно буде розподілятись по районах? І врахуйте, будь ласка, те звернення, яке направили фінансисти Богородчанського району щодо утвореного боргу. Дякую.

І.Мацькевич. Добре, врахуємо дані пропозиції, які були направлені вашим листом.

О.Сич. Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Ірино Богданівно, три питання. Додаток номер 2. В майбутньому я би пропонував і рекомендував, Денисе Анатолійовичу, голово і ви, залучати до розподілу додаткової субвенції дотації на зарплату відповідні департаменти, тобто, охорони здоров’я, щоб вони були учасниками.

Додаток номер 4, де мінус 35 млн.грн. не використаних субсидій, я так розумію, які
повертаються.

Денисе Анатолійовичу, Ірино Богданівно, а не реально би було ці кошти просити КабМін спрямувати, якщо вони зекономлені, на зарплату працівникам? І додаток номер 5, там, де… додаток номер 7, де придбання транспорту, чи ці кошти будуть перехідними, чи їх треба буде освоїти до 1 січня? Дякую.

І.Мацькевич. Почну з останнього питання. Субвенція на розвиток сільської медицини є перехідною, залишок коштів залишиться на 1 січня наступного року.

Щодо перерозподілу коштів з державного бюджету, обласною державною адміністрацією вже напевно протягом півроку подаються пропозиції до Кабінету Міністрів, до Міністерства фінансів України щодо перерозподілу коштів, які у нас є лишні в області, субвенції на соціальні допомоги і спрямування цих коштів на заробітну плату. Наразі і вчора знову ж таки ми надали ці пропозиції нашому депутатському об’єднанню “Прикарпаття”, і вони теж стараються це питання там на рівні Києва вирішити.

Ну, а щодо вашої участі в комісії бюджетній, на останній комісії ви приймали участь, так що…

О.Сич. Попович Василь Борисович.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Ірино Богданівно, скажіть, будь ласка, а чому у субвенції, яка йшла на безкоштовні ліки, на інсулін при потребі для Івано-Франківська 1 млн.грн., ви чомусь даєте пропозицію на 600 тис.грн.? З чим це пов’язано? Будь ласка, скажіть. Таке запитання. Дякую.

І.Мацькевич. Субвенція на придбання інсулінів передбачена в нашому бюджеті в розрізі кожного району. Дійсно, вона є недостатня, і цей обсяг коштів, який ми вишукали у нашому обласному бюджеті, ви вже попередньо приймали рішення на 6 млн.грн., ми з департаменту охорони здоров’я зняли і розподілили додатково районам на придбання інсулінів, зараз ми знову ж таки вишукали 1,3 млн.грн. і перерозподілили знову ж таки на інсуліни.

Тому з 1,3 млн. 600 тис.грн. для м.Івано-Франківська… у нас є проблема у всіх районах по цій субвенції. Ну, і місцеві бюджети теж мають долучитись до вирішення цього питання.

О.Сич. Шановні колеги! Запитання завершені. Я звертаю вашу увагу, бо час від часу чую з залу репліки. Якщо вас не задовольняє відповідь, ви під час обговорення можете взяти слово і уточнити те, що ви не почули.

Дякую, Ірино Богданівно, займіть своє місце в залі.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є, є. Запишіться, будь ласка.

Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович. Я так розумію, можна озвучити пропозицію?

Тоді я прошу внести зміни до рішення обласної ради від 17.05.2019…

О.Сич. Я прошу вибачення. Колеги, якщо вже почались зміни, давайте я тоді поставлю за основу, а тоді, якщо буде якась зміна у виступі, я тоді буду ставити на голосування. Я прошу вибачення, пане Святославе.

Колеги, хто за те… Прошу проголосувати за основу, проект рішення за основу.

За – 59, не голосували – 9: рішення прийнято.

Будь ласка, Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович. Прошу внести зміни до рішення обласної ради від 17 травня 2019 року № 1126-28/2019 “Про внесення змін до обласного бюджету на 2019 рік”, а саме: у додатку 10 по Богородчанському районному бюджету назву об’єкта “Будівництво храмового комплексу Архистратига Михаїла у с.Іваниківка Богородчанського району” (10 тис.грн.) замінити на “Придбання матеріалів для капітального ремонту дзвіниці храмового комплексу Архистратига Михаїла у с.Іваниківка Богородчанського району” (10 тис.грн.) і спрямувати ці кошти в загальний фонд. Дякую.

О.Сич. Без зміни суми зміна назви об’єкту. Пропозиція прозвучала. Прошу визначатись. Ставлю на голосування.

За – 58, не голосували – 11: рішення прийнято.

Атаманюк Олег Юрійович.

О.Атаманюк. У мене також пропозиція, прохання до колег підтримати. Випереджуючи питання, я ще місяць тому пропозиції до департаментів надіслав, але чомусь вони не враховані, вони просили внести це з голосу. Суть пропозиції стосується… внести зміни до рішення обласної ради від 01.03.2019. № 1082-27/2019 “Про внесення змін до обласного бюджету на 2019 рік” (зі змінами), а саме: в додатку 3 до рішення обласної ради по головному розпоряднику коштів “Департамент будівництва, житлово-комунального господарства, архітектури” за кодом бюджетної програми 15173030 змінити назву об’єкта “Будівництво спортивного майданчика для Микитинецької ЗОШ I-II ст. Косівської районної ради”, змінити на “Благоустрій прилеглої території спортивного майданчика Микитинецької ЗОШ I-II ст. Косівської районної ради Івано-Франківської області (капітальний ремонт)”. Тобто, в межах тої самої суми, просто змінити назву. Дякую.

О.Сич. Аналогічно: сума не міняється, уточнюється об’єкт.

Ставлю на голосування.

За – 58, не голосували – 11: рішення прийнято.

Увімкніть, будь ласка, мікрофон депутата Даніва.

І.Данів. Шановний пане голово, згідно з додатком номер 7 щодо розподілу обсягу субвенції на забезпечення службовим транспортом медичних працівників комунальних закладів охорони здоров’я, що працюють в сільській місцевості, Калуському районному бюджету виділено на амбулаторії с.Студінка та с.Кропивник. У зв’язку з тим, що згідно закону про приєднання ці амбулаторії вже приєднані до Калуської міської ради, прошу з Калуського району ці дві амбулаторії вилучити, а спрямувати Калуській міській раді на придбання транспорту для цих амбулаторій.

О.Сич. Ставлю на голосування. Будь ласка, визначайтесь.

За – 60, не голосували – 10: рішення прийнято.

Будь ласка, Василь Іванович Гладій.

В.Гладій. Шановні депутати! Саме сьогодні підписано спільне розпорядження голови обласної ради та голови обласної державної адміністрації, відповідно до якого проект рішення “Про внесення змін до обласного бюджету на 2019 рік” пропоную доповнити пунктом 2.5, а саме: “Спрямувати залишок коштів спеціального фонду обласного бюджету, який склався станом на 1 січня 2019 року” від відшкодування втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва в сумі 450 тис.грн., департаменту агропромислового розвитку облдержадміністрації (видатки розвитку) за кодом бюджетної програми такої-то, на виконання заходів регіональної програми відтворення, поліпшення, раціонального використання та охорони лісових ресурсів Івано-Франківського обласного комунального агролісогосподарського підприємства “Івано-Франківськоблагроліс” на 2016-2020 роки. Це вільний залишок. Після розпорядження двох голів затверджується на сесії обласної ради. Дякую.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Ті кошти використовуються нашим “Облагролісом” на розвиток підприємства, а, можливо, і на заробітну плату. Є директор підприємства. На заробітну плату?

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. На заробітну плату.

О.Сич. Є пропозиція. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 61, проти – 1, не голосували – 8: рішення прийнято.

Шановні колеги! Більше немає пропозицій. Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій. Прошу визначатись.

За – 64, не голосували – 6: рішення прийнято.

Шановні колеги! Зараз 13.10 год. Оголошую обідню перерву до 14.15 год. Прошу бути вчасно і дисципліновано.

(Перерва 13.10 – 14.15 год.).

О.Сич. Шановні колеги! Я пропоную продовжити нашу роботу.

Оголошую післяобідню реєстрацію. Увімкніть, будь ласка, систему для реєстрації.

Зареєструвалось 65 депутатів: сесія повноважна. Починаємо нашу післяобідню роботу.

Розглядається питання “Про затвердження регіональної цільової програми соціального захисту працівників, зайнятих на роботах із шкідливими і важкими умовами праці, на 2020-2024 роки”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проєкт рішення номер 18 – в окремій брошурі.

Доповідає Ульванська Ярослава Степанівна – заступник директора департаменту – начальник управління праці департаменту соціальної політики обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії. Будь ласка.

Я.Ульванська. Шановна президіє, шановні депутати! Програма пройшла всі комісії
обласної ради, бюджетного фінансування не потребується. Ця програма забезпечується за рахунок коштів, зароблених госпрозрахунковою діяльністю лабораторії Державної експертизи умов праці.

О.Сич. Чи є запитання, колеги, до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань. Дякую.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є запитання. Запишіться, будь ласка.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Ярославо Степанівно, ми підтримали однозначно дану програму, заперечень немає. Я хочу, колеги, сказати про те, що дана програма потрібна, і це служба, яка має лабораторію, яка може надавати висновки щодо атестації робочих місць, про шкідливі умови праці.

Але, Ярославо Степанівно, не будьте такими скромними, там, де обсяги фінансування, колеги-депутати, все одно якусь частку коштів від перевиконання нам треба в цю програму закласти, нехай вони працюють, адже це питання пенсійного забезпечення, пільгових пенсій, шкідливих умов праці, вони мають з чимось працювати.

Я би думав, що при перевиконанні якусь частку коштів ми би вам вишукали.

Прошу підтримати. Дякую.

Я.Ульванська. Дуже дякую, дуже дякую.

В.Гладій. Дякую. Кифорук Володимир Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Випадково?

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Дякую. Сідайте. Прошу сідати.

Чи є бажаючі виступити в обговоренні даного питання? Немає? Тоді, товариство, я ставлю на голосування проект рішення за основу та в цілому. Прошу визначатись.

О.Сич. За – 52, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про регіональну цільову програму забезпечення діяльності комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради з експлуатації майна на 2020-2024 роки”.

Проект рішення номер 19 – в окремій брошурі.

Доповідає Костишин Віталій Іванович – директор комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради з експлуатації майна.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу та з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка.

В.Костишин. З метою забезпечення належного утримання адміністративних будинків і споруд та прибудинкових територій, раціонального використання та збереження майна вашій увазі пропонується на затвердження регіональна цільова програма комунального підприємства на 2020-2024 роки.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 52, не голосували – 14: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження регіональної цільової програми ведення містобудівного кадастру Івано-Франківської області на 2020-2025 роки”.

Проєкт рішення номер 20 – в окремій брошурі.

Доповідає Дорошенко Микола Петрович – начальник управління містобудування та архітектури департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури обласної державної адміністрації – головний архітектор області.

Проєкт розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії. Будь ласка.

М.Дорошенко. Значить, ми закінчили програму за 2017-2019  роки, вона є у тестовому режимі на сайті mvk.if.ua, ми всім розіслали повідомлення прийняти участь, переглянути, можливо, ще є якісь пропозиції. І нова програма розроблена для подальшого її впровадження на 2020-2025 роки.

О.Сич. Чи є запитання? Є. Запишіться, будь ласка.

Мельничук Василь Іванович.

В.Мельничук – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Пане доповідачу! Читаю уважно програму: “Очікувальні результати виконання програми: забезпечення діяльності служби містобудівного кадастру”… Зрозуміло. І наступне: “визначення основних напрямків стратегії розвитку територій області”. Може “реалізація”?

Дуже це таке, знаєте, розпливчасте…

О.Сич. Ну, вони ще не визначились. Яка реалізація?

М.Дорошенко. Зрозуміло, добре.

О.Сич. А що за ресурс mvk.if.ua?

М.Дорошенко. Значить, на сайті є у тестовому режимі…

О.Сич. Що за ресурс, чий це ресурс?

М.Дорошенко. Обласної державної адміністрації.

О.Сич. mvk.if.ua, так?

М.Дорошенко. Так. І ми розіслали всім структурам.

О.Сич. mbk.

М.Дорошенко. mbk.

О.Сич. Все, я зрозумів, добре.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Так, так. Колеги, більше немає запитань.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Ставлю на голосування за основу і в цілому.

Дякую, сідайте, будь ласка.

За – 53, не голосували – 14: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про обласний бюджет на 2020 рік”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 21 – в окремій брошурі.

Доповідає Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях 10-ти з 12-ти постійних комісій обласної ради. Члени постійних комісій, які не проводили засідання з розгляду зазначеного проекту рішення, взяли участь у роботі постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків.

Проект рішення постійними комісіями обласної ради рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради. Будь ласка.

І.Мацькевич. Шановні депутати! На ваш розгляд вноситься проект обласного бюджету на 2020 рік.

При формуванні обласного бюджету на наступний рік враховано вимоги чинного Податкового та Бюджетного кодексів України, обсяги міжбюджетних трансфертів визначені для обласного бюджету в Законі України “Про Державний бюджет України на 2020 рік”, підвищено рівень соціальних стандартів. Зокрема, прожитковий мінімум на одну особу з 1 січня складатиме 2 тис. 27 грн., з 1 липня – 2 тис. 118 грн. та з 1 грудня – 2 тис. 189 грн.

Мінімальна заробітна плата з 1 січня наступного року становитиме 4 тис. 723 грн. Основними макропоказниками обласного бюджету на наступний рік є ріст податків і зборів на 118,8 відс., ріст зарплати бюджетникам – на 11,2 відс., ріст енергоносіїв – на 1,1 відс., індекс інфляції – 6 відс.

Щодо нового, що є в бюджеті наступного року, це є те, що з 1 квітня всі наші заклади охорони здоров’я будуть фінансуватись з державного бюджету через Національну службу здоров’я за договорами, укладеними на відшкодування вартості надання медичних послуг.

Крім того, з 1 січня наступного року передаються видатки з Міністерства фінансів на Міністерство соціальної політики, видатки на відшкодування пільг і субсидій населенню на оплату житлово-комунальних послуг та надання соціальної допомоги. А це в загальному досить значний фінансовий ресурс з обласного бюджету, це більше 5 млрд.грн. буде тепер йти через Міністерство соціальної політики. В цілому загальний фінансовий ресурс обласного бюджету становитиме на наступний рік майже 3 млрд.грн., з них 2,3 млрд.грн. – це кошти загального фонду і 700 млн.грн. – це кошти спеціального фонду.

Щодо структури доходів, то 40 відс. будуть тільки наші власні надходження, обласного бюджету, та 60 відс. – це трансферти з державного бюджету.

Щодо наших власних надходжень, то плануються надходження… наші власні надходження в обсязі 1,2 млрд.грн., з них по загальному фонду плануються надходження в сумі 1 млрд.грн. і більше затверджених показників на 2019 рік на 159 млн.грн. або на 18 відс.

Як ми вже знаємо, 84 відс. надходжень до загального фонду складають надходження податку на доходи фізичних осіб. Ми плануємо, що в наступному році надійдуть надходження в розмірі 850 млн.грн. податку на доходи фізичних осіб. Теж плануємо, що ріст до рівня 2020 року буде складати не менше 20 відс.

Щодо спеціального фонду, до спеціального фонду плануються поступлення в розмірі 181,5 млн.грн., і 66 відс. надходжень загального фонду… спеціального фонду – це надходження екологічного збору, і плануємо ми його надходження в наступному році в обсязі 120 млн.грн.

Шановні депутати! Щодо трансфертної політики, яку ми будемо мати в наступному році. В першу чергу нам надійде з державного бюджету, як і в цьому році, базова дотація, додаткова дотація, додаткова дотація є меншою до рівня цього року на 50 відс. і складатиме 353 млн.грн., медична субвенція в розмірі 270 млн.грн. Медична субвенція передбачена для обласного бюджету тільки на перший квартал, і за рахунок цієї медичної субвенції будуть фінансуватись заклади охорони здоров’я, а з 1 квітня, як ви вже почули з моєї доповіді, всі вони перейдуть на фінансування через Національну службу здоров’я.

Передбачається освітня субвенція в розмірі 220 млн.грн. Субвенція з державного бюджету на фінансове забезпечення ремонту і утримання автомобільних доріг на наступний рік передбачена в розмірі 523 млн.грн., і це є більше на 175 млн.грн. і 150 відс. до рівня цього року.

Також передбачена субвенція в наступному році на екстрену медичну допомогу. Вперше такий вид субвенції передбачається для обласного бюджету в розмірі 63 млн.грн. За ці кошти будуть закуплятись нові машини швидкої допомоги.

Передбачена субвенція з державного бюджету на придбання житла для дітей-сиріт в сумі 8 млн.грн., на надання підтримки особам з особливими освітніми потребами – 18 млн.грн. та субвенція на будівництво біатлонного комплексу, як ви знаєте, у нас в с.Поляниця сучасний біатлонний комплекс, і в цьому році ми мали 50 млн.грн., в наступному році передбачається обсяг коштів з державного бюджету в розмірі 100 млн.грн.

Щодо видатків обласного бюджету, при розподілі коштів обласного бюджету між галузями та розпорядниками коштів в першу чергу нами було враховано вимоги статті 77 Бюджетного кодексу України в частині забезпечення 100 відс. коштами на оплату праці працівникам
бюджетної сфери, які утримуються за рахунок коштів обласного бюджету, та оплату енерго­носіїв, інших першочергових захищених статей видатків.

Питома вага видатків на оплату праці на 2020 рік у загальному фонді складає 43 відс., або у сумарному вигляді це 850 млн.грн., на енергоносії – 7,7 відс. або 151 млн.грн.

Найбільшу питому вагу у видатках наступного року, які будуть фінансуватись з обласного бюджету, це складає галузь освіти, це 24 відс. всіх видатків, які будуть фінансуватись.

В галузі освіти ми будемо фінансувати 36 установ, крім того, по галузі освіти у нас передбачена, як і в цьому році, програма розвитку освіти в сумі 26,6 млн.грн. Також ми з обласного бюджету передбачили обсяг коштів – 10 млн.грн. на придбання шкільних автобусів по фінансуванню тих коштів, які нам надійдуть в наступному році. А ми знаємо, що в наступному році знову буде продовжена державна підтримка наших навчальних закладів, і в частині, знову ж таки, зміцнення матеріально-технічної бази, це придбання класів фізики,  хімії, це і ремонт шкільних туалетів, це ремонт харчоблоків і придбання шкільних автобусів.

По охороні здоров’я. По охороні здоров’я передбачені кошти на фінансування наших 39 закладів повністю з обласного бюджету на енергоносії. Це обсяг коштів, який ми передбачаємо, – 74 млн.грн. На перший квартал вони будуть мати медичну субвенцію, а з 1 квітня майже всі заклади перейдуть на фінансування через Національну службу здоров’я. У нас залишається на фінансування з обласного бюджету наші два медичні коледжі, 4 санаторії і 5 закладів, які будуть мати частину коштів на співфінансування з державного бюджету, частину коштів будемо ми передбачати… з обласного бюджету.

Хочу зазначити, шановні колеги, шановні депутати, що наступний рік є для нас таким роком виклику в медичній галузі і роком ризику, бо ми теж не зовсім розуміємо, як наші заклади увійдуть в нову медичну реформу, яка пропонується урядом.

По департаменту соціальної політики передбачено кошти на фінансування програми підтримки сімей учасників АТО – 9,4 млн.грн. та на програму соціального захисту населення в сумі 22,6 млн.грн., в тому числі видатки на оздоровлення – 6 млн.грн.

На культуру, знову ж таки, передбачено видатки на фінансування з утримання 21 установи обласного підпорядкування, та видатки на реалізацію заходів, передбачених регіональною цільовою програмою “Культура Івано-Франківщини”, – 6,3 млн.грн., та на програму “Духовне життя” – 3,5 млн.грн.

По управлінню спорту передбачено фінансову підтримку для наших дитячо-юнацьких спортивних шкіл для проведення навчально-тренувальних зборів і змагань та на обласну цільову програму розвитку фізичної культури і спорту – 8 млн.грн.

В цілому з обласного бюджету ми передбачили на виконання заходів регіональних цільових програм коштів на загальну суму 394 млн.грн.

Щодо видатків обласного бюджету на реалізацію програм капітального характеру, то враховано із нашого бюджету видатки на слідуючі програми. Я назву тільки найбільш об’ємні: це бюджет розвитку – 60 млн.грн., це Обласна програма охорони навколишнього природного середовища – 120,6 млн.грн., це Програма розвитку місцевого самоврядування – 13,7 млн.грн., програма розвитку молодіжного житлового будівництва – 8,1 млн.грн., утримання та розвитку інших об’єктів транспортної інфраструктури. Як і в попередніх роках з обласного бюджету ми будемо надавати інші субвенції нашим місцевим бюджетам, зокрема це субвенція на поховання учасників бойових дій в сумі 835 млн.грн., пільги на медичне обслуговування громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи, – 1,2 млн.грн., додаткові виплати ветеранам УПА – 1,4 млн.грн., додаткові виплати бійцям-добровольцям, які брали участь в захисті територіальної цілісності України, ряд інших субвенцій.

Шановні депутати! Також в обласному бюджеті передбачений резервний фонд в обсязі 5 млн.грн. Бюджет є збалансований, бюджет є бездефіцитний, і бюджет враховує всі першочергові необхідні видатки, які будуть здійснюватись з нашого бюджету в наступному році.

Шановні депутати! Прошу погодити, затвердити даний проект обласного бюджету на 2020 рік.

О.Сич. Перш ніж дати можливість депутатам задати питання, у мене питання. Слухайте, хто ваш вчитель, що ви так подібно до одного з депутатів буквально секунда в секунду використовуєте час?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

І.Мацькевич. (Сміх).

О.Сич. Шановні колеги! Хто має запитання до доповідача, запишіться, будь ласка.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Як, ви що? Такого не буває.

Шевчук Ігор Михайлович.

І.Шевчук. Скажіть, будь ласка, чи врахований 1 млн.грн. для футбольного клубу
“Прикарпаття”?

І.Мацькевич. Шановні депутати! Ми передбачили обсяг коштів на галузь спорту, і вони безпосередньо будуть здійснювати і потім, напевно, з вами погоджувати календарні плани щодо розподілу цих коштів, в тому числі на підтримку футбольних та інших клубів.

О.Сич. Є програма, виконавцем якої є управління спорту обласної державної адміністрації.

Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Шановна Ірино Богданівно! До вас, напевно, немає питань, бо по обласному бюджету все зрозуміло, використаю ваші останні фрази: збалансований і все зрозуміло.

Денисе Анатолійовичу, до вас питання. Я покористуюсь вашими словами. Ми за ці цифри не відповідаємо, пів години назад ви сказали: нам дістався спадок, ми будемо вже при формуванні.

Шановний пане голово, згідно з чинним законодавством до 25 грудня мають бути затверджені всі бюджети, в тому числі місцеві. У нас сесія буде 20 грудня. Будь ласка, в плані інформації дайте нам інформацію майже до кожної ОТГ по проблемних об’єктах по закладах освіти і охорони здоров’я. Ви розумієте, про що я говорю.

Сьогодні Манолій Васильович дуже добре сказав фразу, що частина не залежить від нас, частину треба доказувати цифри в Києві і так дальше, але значна частина, там, де є мережа, залежить від виконавчої влади. Тому, напевно, щоб сьогодні це не обговорювати, бо це бюджет області, все-таки 20 грудня…

О.Сич. Увімкніть мікрофон. Увімкніть мікрофон Ткача.

Р.Ткач. 30 секунд. Денисе Анатолійовичу, по всіх проблемних об’єктах. Я бачу по пресі, що ви проводили нараду, там говорили про єдиний госпітальний округ і так далі. Ви зрозумійте, час мине, в лютому ви вже напряму будете стояти там, на трибуні, і будете говорити за ті
проблемні  питання. Дякую.

О.Сич. Федишина Ольга Миколаївна.

О.Федишина – депутатська фракція політичної партії “Воля”. З року в рік, коли ми затверджуємо обласний бюджет на черговий бюджетний період, до текстової частини проекту рішення про обласний бюджет включається пункт про те, що розподіл вільного залишку коштів в міжсесійний період здійснюються за наступною процедурою. Мова йде про те, що видається розпорядження голови обласної державної адміністрації і голови облради, і це потім погоджується з постійною комісією облради з питань бюджету, фінансів і податків, і тільки потім затверджується рішенням сесії.

Я вас прошу пояснити, в чому така нагальна необхідність здійснювати це в міжсесійний період за процедурою інакшою, аніж передбачено для будь-яких інших випадків, прийняття будь-яких інших рішень, коли вноситься проект рішення, голосує комісія, голосує сесія? Адже це не резервний фонд, не кошти на надзвичайні ситуації, не кошти на екологічні лиха, не кошти на катастрофи. Я як депутат хочу розуміти, чим обгрунтоване включення…

І.Мацькевич. Шановна Ольго Михайлівно! Розподіл коштів, вільних залишків здійснюється… Проект бюджету, рішення про бюджет складений відповідно до чинного, до передбаченого бюджету, який передбачений… як документ.

Щодо того, що ми передбачаємо спрямування вільних залишків коштів за спільним розпорядженням двох голів, воно є передбачено нашою бюджетною комісією, надано пропозиції і, крім того, таким же самим чином розподіляються кошти з вільних залишків коштів державного бюджету. Теж йде погодження Кабінету Міністрів, вноситься тоді на погодження вже бюджетної комісії.

О.Сич. Денис Анатолійович пару слів скаже.

Д.Шмигаль. Доповню. Це можливість, якою ми практично не користуємось, тому що практично в Івано-Франківській області сесії проводяться часто. Не почув, що мене не чули. Я повторю: така можливість, яку ми можемо використовувати, якщо згідно із законом сесії можуть проводитись один раз в квартал, для такого випадку є цей інструмент, він закладений. Але ми ним практично не користувались до цього і не збираємось користуватись, якщо сесії будуть відбуватись в такому ж режимі, як відбувались в Івано-Франківській області, щомісячно. Просто можливість.

О.Сич. Федорців Сергій Іванович.

С.Федорців. Ірино Богданівно! Є, існує програма, затверджена обласною радою, яка називається “Програма забезпечення виконання судових рішень та виконавчих документів на 2018-2020 роки”. На 2020 рік ми заклали суму 1 млн. 800 тис.грн.

У мене питання: скільки по цій Програмі було виплачено коштів за 2018-2019 роки, і яка сума заборгованості по суб’єктах по цій Програмі на сьогоднішній день? Дякую.

І.Мацькевич. Дана Програма була прийнята в кінці минулого року, як ви пам’ятаєте. І в цьому році ми заклали обсяг коштів в розмірі 220 тис.грн., вони профінансовані.

На наступний рік… програма складена на 3 роки, і обсяг коштів, який необхідно передбачити на 2020 рік, складає 1,8 млн.грн. І відповідно до запиту департаменту будівництва ми передбачили ці кошти. Якщо заборгованість там є, це не є заборгованість, це просто програма для виконання судових рішень…

Голос із залу. (Без мікрофона).

І.Мацькевич. Тоді інформацію ми візьмемо в департаменті будівництва, якщо вам треба, письмово надамо. Добре.

О.Сич. Я не думаю, що ми можемо… Я розумію, що ті, які, скажімо, вже були судові рішення, я думаю, що ми можемо спрогнозувати, які будуть. Умовно кажучи, навіть тепер після всіх колізій, з об’єктами по соцеконому, по ДФРР, таких судових рішень може бути дуже багато в майбутньому, і вони будуть перевищувати навіть весь бюджет розвитку. То що нам його не мати взагалі?

О.Сич. Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Ірино Богданівно! Знаєте, після останньої комісії депутати з комісії підходять і кажуть: Манолію Васильовичу, скажіть, будь ласка, а чого ми  з вами приймаємо рішення, які ніколи ніхто не виконує?

Так вже склалось протягом останніх років, всі доручення комісії, пропозиції комісії вами практично не враховуються. Будь ласка, конкретне питання: чи враховані пропозиції комісії у вишуковуванні 2 млн.грн. коштів для програми попередження серцево-судинних захворювань, для надання невідкладної допомоги при інсультах, придбання препарату “Актилізе” – 2 млн.грн.? Чи врахована пропозиція – 1 млн.грн. по програмі екстреної допомоги для центру екстреної на телемедицину? Чи врахована пропозиція комісії – 800 тис.грн. для центру екстреної допомоги для ремонту, капітального ремонту кисневої станції? І чи врахована пропозиція комісії у вишуковуванні коштів на придбання комп’ютерної техніки та медичних інформаційних систем?

І.Мацькевич. Шановний Манолію Васильовичу! Пропозиції ваші надійшли вже після того, як ми сформували проект бюджету і подали на затвердження його в обласну раду для розгляду комісіями обласної ради, тому ваші пропозиції в тій частині, що ви там зазначили кошти на придбання телемедичного обладнання, ви знаєте, що є субвенція з державного бюджету, ці кошти теж там можна використати, і ми передбачили на програму “Здоров’я” для департаменту охорони здоров’я кошти в розмірі 44 млн.грн., в тому числі 28 млн.грн. – це кошти обласного бюджету. І я думаю, що вже в календарному плані самому, затвердженому, можна буде частину врахувати ваших пропозицій.

Крім того, бюджет є збалансований, ми будемо мати ще зараз вільні залишки коштів на початок року, будемо уточнювати бюджет протягом наступного року. Я думаю, що ці пропозиції спільно депутати проголосують і підтримають вашу пропозицію.

О.Сич. Ірино Богданівно, я би рекомендував ті всі пропозиції передати в департамент охорони здоров’я, там настільки великий бюджет, що при умові умовного і ефективного використання коштів їх стане на всі пропозиції. Не махайте головою: так, так, так. Бо скільки би ми грошей не давали, люди все одно платять за ліки і так дальше. Скільки би ми не давали, в тому році дали 170 млн.грн., і ви брали зобов’язання разом з начальником департаменту забезпечити безплатні ліки в обласній лікарні. Що були безплатні ліки? Не було. Скільки не давай, гроші все одно пропадуть.

Дякую, Ірино Богданівно.

Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запишіться, будь ласка.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Давайте ми домовимось: обговорення, а потім я скажу про пропозиції. Добре?

Кузьма Микола Миколайович.

М.Кузьма. У мене пропозиція.

О.Сич. Тоді у пропозиціях.

Карп Галина Василівна.

Г.Карп. Олександре Максимовичу! Я, перш за все, хочу подякувати працівникам департаменту фінансів ОДА за своєчасну і якісну підготовку проекту бюджету, що дасть можливість своєчасно врахувати міжбюджетні трансферти в рішеннях місцевих рад і подати на затвердження їх своїх місцевих рад. Це є важливий показник для місцевих бюджетів області в цілому.

Я підтримую виступ Романа Ткача з приводу того, що найбільше проблем буде сьогодні у місцевих бюджетах, де по окремих з них навіть при стовідсотковому спрямуванні всіх видатків на заробітну плату стовідсотково ця заробітна плата не буде передбачена. Тобто, у нас є такі 2-3 бюджети, в яких є ця ситуація.

Тому, на мою думку, доцільно при затвердженні місцевих бюджетів паралельно районним бюджетам передбачати комплекс заходів на збалансування цих бюджетів і зі зрозумілою ситуацією очікувати до кінця року, а не приховувати, як є на сьогодні, з цими недофінансуваннями, які є.

Але тема мого виступу – це привернути увагу органів місцевого самоврядування, органів виконавчої влади до додаткового залучення фінансових ресурсів до обласного бюджету і до місцевих бюджетів.

Що я маю на увазі? У Державному бюджеті по багатьох головних розпорядниках коштів є значний фінансовий ресурс, який може бути спрямований в регіони. Для прикладу, по Міністерству розвитку територій громад – це фонд енергоефективності: 1,6 млрд.грн., по Міністерству економіки, розвитку і торгівлі – це 1 млрд. 600 млн.грн. на державні інвестиційні проекти, по Міністерству економіки знову ж таки є така форма нова спілкування – це державно-приватне партнерство, і у нас є заходи із посилення інституційної спроможності для підготовки проектів державно-приватного партнерства, по Мінекономіки знову ж таки закладені кошти. По Міністерству енергетики – державна підтримка заходів, спрямованих на інші заходи, в тому числі утеплення приміщень соціального захисту. Тобто, перелік великий.

В основу цих проектів, в основу цих всіх заходів входить підготовка інвестиційних проектів, які подаються у встановленому порядку. Для прикладу, якщо по Мінекономіки в минулому році було 1,6 млрд.грн., то для нашої області в проекті бюджету лише одна цифра, це 55 млн.грн. для Міжнародного центру зустрічей студентської молоді України та Республіки Польща. Це хороший показник – 50 млн.грн., але з 1,6 млрд.грн.

Яка у мене пропозиція? Я пропоную, що можливо доцільно розглянути обласній державній адміністрації створення структурного підрозділу чи в складі обласної державної адміністрації, чи в складі Агенції з регіонального розвитку, яка сьогодні працює, який би зайнявся розробкою інвестиційних проектів. Це дуже сьогодні шлях для того, щоби посилити спроможність наших територіальних громад, підписати ті проекти і подавати їх у встановленому порядку.

І на завершення… Ні, вже в пропозиціях скажу. Дякую.

О.Сич. У мене тільки уточнення, Галино Василівно. Ви сказали, Агенція регіонального розвитку, яка працює чи яка не працює? Бо ніхто її роботи не бачить.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Але ми працюємо, але не працює.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. На шляху, так? І довго вона буде йти на тому шляху до старту? Тобто, я зрозумів, що є шлях до старту, а старт буде потім.

Сенатович Василь Федорович.

В.Сенатович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Що стосується бюджету та розвитку місцевого самоврядування, шановний
Олександре Максимовичу, ви започаткували таку хорошу традицію виїзних сесій. Сьогодні я би хотів звернутись до вас та колег-депутатів провести одну з таких сесій в гірських селах Надвінянського району, де власне й бере початок нафтогазова промисловість.

А зараз обгрунтую, чому я звертаюся з таким питанням. Нещодавно я був запрошений трудовим колективом на такі збори, це цех технологічного транспорту НГВУ “Надвірнанафтогаз”, де трудовий колектив занепокоєний таким питанням поспішної реорганізації та перереєстрації підприємства.

Всі ми добре розуміємо, що дане підприємство веде свою господарську діяльність на території нашої області, але перереєстровує чомусь свої цехи до м.Києва. Так само я знаю, що районна рада у 2016 році зверталась вже до підприємства щодо одного з таких цехів тампонажної, де була надана відповідь, що вони не порушують в принципі чинного законодавства, і можуть платити податки, а можуть не платити.

Мене як представника громади турбує дане питання і власне я сьогодні запитаю за дорученням трудового колективу, бо як може розвиватись місцева громада без коштів.

І ще що я би хотів сказати. Знаєте, робітників просто, знаєте, нагинають так, даруйте за такий…, бо кульмінацією цих зборів став виступ голови профкому управління, де вона десь робітникам порадила, даруйте, знову ж, цитую: “не пісяйте проти вітру, бо крайніх знайдуть і розрахують. Як Київ скаже, так і буде, а в суди раджу не звертатись, бо суди у нас продажні”. Це все є записано на відео.

Шановні колеги-депутати! Шановний пане голово! Я вас прошу провести одне з наступних виїзних засідань в Надвірнянському районі. Дякую.

Піцуряк Манолій Васильович.

Ірино Богданівно, ви сідайте, до вас запитань немає, запитання вже прозвучали.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановний голово, шановні колеги-депутати! Декілька слів по бюджету.

Дійсно, Ірина Богданівна сказала, що бюджет є збалансований, тобто, доходи співпадають з видатками. Однак, якщо подивитись структуру бюджету, то кошти загального фонду є профіцитні, тобто, 325 млн.грн. профіциту, тобто, доходи переважають над потребою. Кошти спецфонду є дефіцитними. Тобто, 325 млн.грн. не вистачає, і ми з загального фонду перекидаємо 325 млн.грн. до спеціального фонду.

Тепер, голово, те, що ви мені робили зауваження, що я давав гарантію з директором
департаменту, що в обласній лікарні будуть медикаменти і харчування.

Колеги, щоб ми зрозуміли, кошти загального фонду використовуються для покриття тих потреб, які є в бюджетних установах, інших установах, які фінансуються за рахунок бюджету. Тобто, і медикаменти, і фінансування мають фінансуватись із загального фонду відповідного бюджету. Оскільки маючи профіцит по загальному фонду в сумі 325 млн.грн., то я би пропонував частину коштів, хоча би 100 млн.грн., як ми приймемо це рішення, кинути на медикаменти, кинути на харчування і тоді запитати за кожну копійку, чи вона ефективно використана, чи неефективно. Якщо ми, не давши жодної копійки, і на медикаменти та ж обласна чи інша лікарня має мізер, майже нічого не має, ми нічого не зробимо. Кошти спеціального фонду використовуються на капітальні видатки, інше, інше, на ті цілі, які мають бути.

Декілька питань іншого характеру. Тут багато говориться про те, що на охорону здоров’я найбільше і дуже багато дається з обласного бюджету. Але я би хотів, депутати, звернути увагу: є така субвенція з державного бюджету, додаткова дотація на утримання закладів охорони здоров’я, освіти. З цієї субвенції у тих коштах, які йдуть в обласному бюджеті, 73 млн.грн. йде на енергоносії, тобто, це в тих 132 млн.грн. 73 млн.грн. – це тої дотації державного бюджету.

Наступне питання. Ми перетворені… охорона здоров’я в  процесі перетворення. І якщо ми сьогодні не добавимо реформи, без грошей робити нереально і неможливо. Якщо ми не дамо тих коштів хоч на елементарне те обладнання, на ті комп’ютерні системи, на ті медичні інформаційні системи, у реформу немає куди йти. Жодна реформа не може проводитись без фінансового ресурсу.

Ірино Богданівно, звертаюся до вас, і прошу до наступної сесії підготувати таку структуру доходів від ПДФО, тобто, скільки є 15 відс., що з районів йде, скільки наші мають, скільки в структурі бюджетної сфери та інше. Дякую.

О.Сич. Федишина Ольга Миколаївна.

О.Федишина – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Так сталося, що наше законодавство досить недосконале, і попередня влада, яка пропагувала реформу децентралізації, одночасно всупереч цьому чомусь позбавляла місцеві ради цілого ряду повноважень в частині розподілу надзвичайно важливих коштів на надзвичайно важливі сфери.

Про що я власне говорю? Мова йде зокрема про кошти, які передбачені на утримання і розвиток автомобільних доріг, дорожньої інфраструктури за рахунок субвенції з державного бюджету. На наступний рік проектом нашого обласного бюджету передбачено, що це буде аж 523 млн.грн., і на жаль, по чинному законодавству розподіл цих коштів здійснюється обласними державними адміністраціями. Але наша обласна рада мала прекрасну практику, зокрема у діючому рішенні про обласний бюджет на 2019 рік з метою конструктивної співпраці і обласної державної адміністрації, і обласної ради, ми передбачали, що розподіл цих коштів здійснюється облдержадміністрацією за погодженням з трьома комісіями: бюджетною, профільною комісією з питань дорожнього господарства, а також з комісією з питань соціально-економічного розвитку.

Я вважаю, що нам таку практику варто було би продовжити і цього року, і передбачити це в текстовій частині цього бюджету, я про це скажу в блоці пропозицій, і наскільки мені відомо, бюджетна комісія також має аналогічні напрацювання.

Я думаю, що таким шляхом ми зможемо якомога конструктивніше працювати з обласною державною адміністрацією і доносити думку наших громад, бо так сталося, що саме депутати дуже часто і дуже багато часу витрачають на спілкування з нашими виборцями, ми чуємо про ці проблеми, які є, зокрема і в частині необхідності ремонту і будівництва доріг. Дякую.

О.Сич. Єдине, що пані Олю, я би добавив до тих трьох комісій комісію охорони здоров’я ще. Бо, розумієте, дороги – це, перш за все, безпека і здоров’я людей, це здоров’я, це охорона здоров’я. І залежно від того, наскільки будуть добре впорядковані дороги, тим менше людей буде травмованих в лікарні. А менше людей, менше затрат. Розумієте? Тут все взаємопов’язано.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Ми завершили обговорення, я зараз дам можливість записати для виголошення пропозицій, а перед цим пропоную проголосувати за основу. Прошу увімкнути систему, і прошу визначатись.

За – 63, утримався – 1, не голосували – 6: рішення прийнято.

Колеги, прошу записатись для виголошення пропозицій.

Перш за все, я надам слово голові бюджетної комісії, оскільки пропозиції опрацьовані на комісії, запропоновані сесії, а потім все решта по черзі, як записались до виступу.

Будь ласка, Палійчук Микола Васильович.

М.Палійчук. Шановний пане голово, шановні колеги-депутати! Дійсно, комісія напрацювала ряд пропозицій, більша частина з них була прийнята, але деякі з них були повернуті із зауваженням від департаменту фінансів. Ми ці всі зауваження, частину, врахували, обговорили з керівництвом адміністрації і дещо поправили, так, щоб вони відповідали чинному законодавству.

Тому тут декілька пропозицій, я їх всі озвучу і попрошу голову всі разом поставити на голосування.

О.Сич. Прошу вибачення. Вони роздані депутатам?

М.Палійчук. Ні, тільки головам фракцій.

О.Сич. Добре.

М.Палійчук. Пропозиції до проекту рішення обласної ради “Про обласний бюджет на 2020 рік”: пункт 18 викласти в такій редакції: “Департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної державної адміністрації погодити з постійними комісіями обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань бюджету, фінансів та податків пооб’єктний розподіл видатків, передбачених на виконання заходів програми розвитку освіти Івано-Франківщини на 2016-2023 роки”. Доповнити проект рішення…

О.Сич. Ні, ні, Миколо Васильовичу, давайте ми кожну пропозицію, бо якби це всі депутати мали на руках, то я би всі пропозиції від комісії подав би цілим пакетом, але оскільки на руках немає, то ви, будь ласка, озвучте від імені комісії кожен по черзі, а я буду ставити на голосування.

М.Палійчук. Добре.

О.Сич. Прозвучала перша пропозиція.

М.Палійчук. Це перша пропозиція.

О.Сич. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А треба слухати яка.

За – 49, утримався – 1, не голосували – 20: рішення прийнято.

Колеги, це бюджет. Я прошу бути уважними і слухати, і потім не перепитувати: ой, а що він казав?

Будь ласка, далі, Миколо Васильовичу.

М.Палійчук. Доповнити проект рішення пунктом 22 такого змісту: “Обласній державній адміністрації до 01.03.2020 року подати до обласної ради для погодження з постійною комісією обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків пропозиції щодо пооб’єктного розподілу видатків, передбачених на 2020 рік за кодом бюджетної програми 1917462 “Утримання та розвиток автомобільних доріг та дорожньої інфраструктури” за рахунок субвенції з державного бюджету відповідно до напрямків, визначених конвенцією розвитку автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах Івано-Франківської області на 2018-2020 роки, погодженої постійною комісією обласної ради 02.03.2019 року (зі змінами). Щомісячно до 10 числа наступного за звітним подавати обласній раді інформацію про стан фінансування та освоєння коштів субвенції…”.

О.Сич. Увімкніть мікрофон.

М.Палійчук. “…з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту і утримання доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності в населених пунктах пооб’єктно”.

О.Сич. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 60, утримався – 1, не голосували – 9: рішення прийнято.

Наступна пропозиція.

М.Палійчук. Доповнити проект рішення пунктом 23 такого змісту: “Обласній державній адміністрації перед поданням до Міністерства розвитку громад та територій України узагальненого переліку інвестиційних проектів і проектів, що можуть реалізовуватись у 2020 році за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку, сформованого за результатами регіонального конкурсу відбору відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 18.03.2019 р. № 196 (зі змінами), надати його для ознайомлення постійній комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків”.

О.Сич. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 56, утримався – 1, не голосували – 13: рішення прийнято.

Наступна пропозиція.

М.Палійчук. Включайте мікрофон. Доповнити проект рішення пунктом 24 такого змісту: “Обласній державній адміністрації подати до обласної ради для погодження постійною комісією обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків пропозиції, що формуватимуться обласною державною адміністрацією щодо переліку об’єктів та заходів, які фінансуватимуться у 2020 році з обласного бюджету за рахунок субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій. Забезпечити подання Міністерству фінансів відповідного клопотання обласної державної адміністрації та обласної ради для включення зазначених пропозицій до проекту акту Кабінету Міністрів України щодо розподілу субвенції місцевим бюджетам за об’єктами (заходами)”.

О.Сич. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 55, утримався – 1, не голосували – 14: рішення прийнято.

У вас є пропозиції, Миколо Васильовичу?

М.Палійчук. (Без мікрофона).

О.Сич. Ще є? Будь ласка.

М.Палійчук. Доповнити проект рішення пунктом 25 такого змісту: “Головному управлінню Державної казначейської служби України в Івано-Франківській області здійснювати оплату видатків, визначених у пунктах 22 і 24 цього рішення, після їх погодження з постійною комісією обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків”. У зв’язку з цим пункти 22, 23, 24, 25, 26 проекту рішення вважати пунктами 26, 27, 28, 29, 30”.

О.Сич. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 48, утримався – 1, не голосували – 21: рішення прийнято.

Будь ласка, увімкніть мікрофон Палійчука.

М.Палійчук. Ще пропозиція до проекту рішення про обласний бюджет на 2020 рік: по головному розпоряднику коштів “Департамент будівництва, житлово-комунального господарства облдержадміністрації зменшити по спеціальному фонду бюджетні призначення на виконання Програми для забезпечення виконання судових рішень, виконавчих документів на 2018-2020 роки в сумі 1,8 млн.грн. та спрямувати їх управлінню спорту облдержадміністрації по спеціальному фонду за КПКВ 111531 “Утримання та навчально-тренувальна робота комунальних дитячо-юнацьких спортивних шкіл в сумі 1,8 млн.грн.”.

О.Сич. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 60, не голосували – 10: рішення прийнято.

У вас все. Книшук Петро Васильович.

П.Книшук. Шановний Олександре Максимовичу, шановні колеги! Я щиро вражений, як Ірина Богданівна представила бюджет, як вона хвилюється над цим, як вона вболіває. Але хочу внести таку пропозицію. Не знаю, чи мене депутати підтримають, чи не підтримають. Для того, щоб покращити фінансову ситуацію на Прикарпатті, пропоную, добре би було, аби до департаменту фінансів перевести одну з лікарень Богородчанського району. Дякую вам.

О.Сич. У мене є навіть точніша пропозиція: Солотвинську. Попросимо Манолія Васильовича віднайти відповідні території для розміщення департаменту та й все.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Це було загальне побажання такого характеру.

Левицький Олександр Михайлович. Будь ласка.

О.Левицький. Шановний пане голово, я прошу, аби зараз мав можливість виступити
Остап Васильович Дзеса, а я поміняюсь з ним місцями.

О.Сич. У нас немає такого в раді механізму передачі голосу.

О.Левицький. Немає, я прошу вас. Це що?

О.Сич. Будемо вважати, що ви свій час вичерпали, я потім додатково дам вам додатковий час.

О.Левицький. Я попросив вас те, що я попросив.

О.Сич. Карп Галина Василівна.

Г.Карп. Дякую. У мене прохання до Дениса Анатолійовича. Оскільки субвенція на соціально-економічний розвиток буде складовою обласного бюджету, який ми з часом будемо затверджувати, тому це питання не стосується обласного бюджету.

В Галицькому районі є два великі довгобуди: це школа у с.Крилос та незавершене будівництво Мединського НВК. Прохання: при розподілі… при поданні пропозицій до субвенції на соціально-економічний розвиток врахувати виділення коштів, можливо, на дані два об’єкти. Дякую.

О.Сич. Ну, це побажання просто, так?

Г.Карп. Так.

О.Сич. Ми його не голосуємо.

Кузьма Микола Миколайович.

М.Кузьма – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Я пропоную внести зміни у розподіл видатків обласного бюджету на 2020 рік по розпоряднику коштів “Служба у справах дітей облдержадміністрації”, а саме: провести зміни у додатку номер 3, код програмної класифікації 3241 “Оплата праці” – 658 тис.грн… 658 тис. 100 грн. змінити на 344 тис. 200 грн., комунальні послуги 100 тис.грн. змінити на 280 тис.грн. Ці зміни проводяться в межах бюджетних призначень по даному розпоряднику коштів та викликані уточненням кошторису. Вони погоджені з розпорядником коштів. Дякую.

О.Сич. Я зрозумів. Погоджені, так?

Голос із залу. Так.

О.Сич. Ставлю на голосування, шановні колеги.

За – 63, не голосували – 8: рішення прийнято.

Федишина  Ольга Миколаївна, будь ласка.

О.Федишина. В продовження до пропозицій, які були озвучені в комісії з питань бюджету, і які були підтримані депутатським корпусом, пропоную наступне. В тій поправці, яка була проголосована відносно доповнення тексту проекту рішення про обласний бюджет, пункт 22, де мова йде про подання на погодження з постійною комісією з питань бюджету, фінансів та податків пропозицію про розподіл коштів на утримання та розвиток автомобільних доріг, я пропоную додати сюди хоча би профільну комісію з питань дорожнього господарства. І для цього слова “для погодження з постійною комісією” замінити на множину “з  постійними комісіями”, і після слів “з питань бюджету, фінансів та податків” додати слова “з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства”.

О.Сич. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 59, утримались – 3, не голосували – 9: рішення прийнято.

Дзеса Остап Васильович.

О.Дзеса. Олександре Максимовичу, я також хочу доповнення до пункту 22. Щойно озвучували по комісії дорожній, я від імені комісії з питань соціально-економічного розвитку в продовження пункту 22, що де комісія з питань бюджету, фінансів, дальше – дорожня, і комісія з питань соціально-економічного розвитку.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Дзеса. Обов’язково, обов’язково.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування пропозицію. Будь ласка.

За – 39, утримались – 3, не голосували – 29: рішення не  прийнято.

Будь ласка, ще одна поправка.

Увімкніть мікрофон Дзеси Остапа Васильовича.

О.Дзеса. 24-ий пункт, колеги, знову ж таки там є чітко питання соціально-економічного розвитку окремих територій області. Це чітко компетенція нашої комісії. Я все-таки прошу підтримати: після слів… після комісії з питань бюджету, фінансів та  податків, комісію з питань соціально-економічного розвитку. Я просто прошу, тому що це дійсно компетенція нашої комісії, тут уже точно.

О.Сич. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 51, утримались – 3, не голосували – 17: рішення прийнято.

У вас все, Остапе Васильовичу?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Просив додатково слова Левицький Олександр Михайлович.

О.Левицький. До пункту 25, до пункту 24 прошу додати пропозицію, так само додати комісію з питань соціально-економічного розвитку.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Левицький. До 24-го, я прошу пробачення. 24-ий.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Левицький. Ні, 24-ий ми не голосували.

О.Сич. Ми голосували, воно не пройшло.

О.Левицький. Значить, 23 і 22-ий, як я розумію, ми проголосували, 24-ий – ні.

О.Сич. Ви там в одній комісії якось розберіться.

О.Левицький. То 23-ій тоді, добре.

О.Сич. Одним словом, не має значення який, лиш би ставити, так?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Левицький. Голово, я давно не коментував вас, і ви мене ні. Нащо ми це починаємо? Я прошу вас, я роблю пропозицію, 23-ій пункт…

О.Сич. Олександре Михайловичу, я вас поважаю, але коли ви хочете подати пропозиції, то не говоріть по ґаджету, а слідкуйте за пропозиціями…

О.Левицький. Не може бути такого, пане голово.

О.Сич. Бо ви подаєте ті, які вже проголосовані.

О.Левицький. Дякую. То я роблю пропозицію ту, яка ще не була проголосована: 23-ій…

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування пропозицію депутата Левицького. Прошу визначатись.

За – 43, утримались – 5: рішення прийнято.

Шановні колеги! Пропозиції вичерпані. Ставлю на голосування  проект рішення за основу і в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій. Прошу голосувати.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я дав слово всім, хто записався до пропозиції. Ви не записувались, ну, даруйте.

За – 57, не голосували – 14: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про обрання представників до складу поліцейської комісії головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області”.

Проєкт рішення номер 23 – на окремому аркуші.

Доповідає Басараб Сергій Михайлович – заступник голови обласної ради.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань захисту прав людини, законності, правопорядку, антикорупційної політики, люстрації та очищення влади, рекомендовано до розгляду на сесії.

С.Басараб. Шановне панство! Даним рішенням пропонується обрати до поліцейської комісії головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області  двох представників, а саме: Дороша… пана Ігоря Дороша і пана Івана Кудибіна. Прохання підтримати.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є? Будь ласка, запишіться для запитань.

Попович Любов Миколаївна.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Випадково. Черневий Юрій Іванович.

Голос із залу. Помилково.

О.Сич. Помилково. Никорович Святослав Ігорович. Що, теж випадково?

С.Никорович. Ні, не випадково. Мені дуже цікаво, як комісія відбирала членів комісії, тому що я знаю, що було більше кандидатів. Зокрема, мені цікаво, чому саме цих двох кандидатів пропонує комісія. Тому що також подавав заявку Ткачук Ростислав – людина, яка й працювала в правоохоронних органах, пройшла війну, була контужена на війні, тобто, людина, яку я страшенно поважаю, ця кандидатура чомусь була відхилена. То як відбулась комісія, чому відмовили? І натомість буде пропозиція моя відхилити пропозицію комісії і голосувати рейтингово, як це було раніше. Обласна рада раніше голосувала рейтингово, відібрала нормально кандидатів, а не вибирати тих двох кандидатів, яких незрозуміло як вибирала комісія. Дякую.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

С.Басараб. Рішення комісії носить рекомендаційний характер. Будь ласка, визначаймося.

О.Сич. Шановні колеги! Кожна комісія по-своєму організовує роботу. Наша робота є відкрита, прозора, будь-хто, в тому числі й депутати можуть піти на будь-яку комісію, там працювати, визначатись, наводити аргументи. Тобто, це рекомендація комісії, ви її можете не голосувати.

Шановні колеги! Запитання вичерпані. Дякую доповідачеві.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Є. Запишіться, будь ласка.

Станіславський Богдан Миколайович.

Б.Станіславський – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”, голова постійної комісії з питань захисту прав людини, законності, правопорядку, антикорупційної політики, люстрації та очищення влади. У нас на комісії… Я хочу пояснити, як відбувся відбір кандидатів. У нас було 5 кандидатів, один з кандидатів відмовився на користь Кудибіна. Комісія прийняла рішення голосувати якраз рейтинговим методом. І якраз пан Дорош і пан Кудибін набрали найбільшу кількість голосів, тому ми рекомендували комісією їх для розгляду на сесії. Дякую.

О.Сич. Дякую вам. Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович. Я все-таки пропоную не покладатись на рішення комісії, де є частка депутатів, невеличка частка депутатів, а рейтинговим голосуванням в цьому залі прошу проголосувати за кожну кандидатуру, яка надходила. Одна кандидатура знялась, є відповідно 4 кандидати, рейтинговим голосуванням проголосувати, і зокрема я буду агітувати і просити людей підтримати ту людину, яка воювала на війні, ту людину, яка розуміє, що таке чесність й справедливість, – це Ткачук Ростислав. Ще раз прошу, наголошую, щоб все було чесно, і щоб не було ні до кого питань в цьому залі, рейтингово проголосувати за всіх чотирьох кандидатів, а не закрито на комісії. Дякую.

О.Сич. Дякую. Я спочатку поставлю на голосування пропозицію комісії, а потім, залежно від того, набере чи не набере, будемо підходити до питання організації подальшого формування того складу кандидатур.

Федорців Сергій Іванович.

С.Федорців. Святославе Ігоровичу, як я хочу підтримати якесь питання на вашій комісії, я йду на вашу комісію і виступаю на вашій комісії, приймаю участь.

Якщо ви хотіли підтримати свого кандидата…

О.Сич. Я даю зауваження, Святославе Ігоровичу…

С.Федорців. …ви повинні були прийти…

О.Сич. Депутат Никорович, я даю зауваження… Депутат Никорович!

Голос із залу. (Без мікрофона).

С.Федорців. …на нашу комісію прийти і виступити. Тобто, зараз у ваших словах є нівелювання роботи нашої комісії. Тобто, комісія збиралась надаремно, надаремно голосувала, надаремно слухала людей, надаремно спорила і приймала рішення. Тобто, беззмістовна робота комісії. Давайте перестанемо ходити на комісії, з логіки вашої. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Ми можемо мати різні думки, але привчаймо самі себе цивілізовано вести.

Святославе Ігоровичу, ви говорили, вас не перебивав депутат Федорців. Коли говорять, ви не перебивайте. Ну, це інше питання. Але, Святославе Ігоровичу, візьміть додаткове слово і поясніть, що ви не змогли бути, але не перебивайте, це некультурно, некоректно, нецивілізовано.

Шановні колеги! Ми завершили обговорення. Ставлю, оскільки не було пропозицій до проекту рішення, ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А, за основу? Там є пропозиція комісії?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А, я прошу вибачення, за основу. Ставлю на голосування проект рішення за основу. Прошу визначатись.

За – 59, проти – 1, утримався – 1, не голосували – 6: рішення прийнято.

Колеги, я прошу вибачення, бо у нас було таке рамкове… проект рішення рамковий, без прізвищ. А вже пропозиції комісії – це пропозиція прізвищ.

І тоді ставлю на голосування пропозицію комісії, яку озвучив Сергій Михайлович: “Рекомендувати сесії обласної ради обрати до складу поліцейської комісії головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області Дороша Ігоря Романовича та Кудибіна Івана Олексійовича”.

Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 58, утримався – 1, не голосували – 8: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому. Прошу визначатись.

За – 55, проти – 1, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про вступ до Асоціації органів місцевого самоврядування “Єврорегіон Карпати Україна – Карпатська агенція регіонального розвитку”.

Проект рішення номер 24 – на окремому аркуші.

Доповідає Басараб Сергій Михайлович – заступник голови обласної ради.

С.Басараб. Цим рішенням пропонується припинити членство в Асоціації органів місцевого самоврядування “Єврорегіон Карпати України” з 13.12.2019 р. і вступити до Асоціації органів місцевого самоврядування “Єврорегіон Карпати Україна – Карпатська агенція регіонального розвитку”. Єдине ще прохання: пункт 3 вилучити, бо тут цим пунктом уповноважують тільки мене приймати участь в засіданнях цієї Асоціації.

О.Сич. Ну, якщо ви так дуже просите, то депутати зараз будуть вирішувати. Єдине, що чи у вас є такі ваговиті аргументи, щоб депутатів переконати?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Чи є запитання? Немає?

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу. Прошу визначатись.

За – 58, не голосували – 10: рішення прийнято.

Колеги, чому виникла суть такої пропозиції? “Єврорегіон Карпати”… ми вступаємо в Асоціацію, ми уповноважуємо тільки одну особу. А може він буде у відпустці, а може я захочу як голова поїхати, може я делегую Василя Івановича, бо якісь там питання суто по його профілю… Тому це просто некоректно виписано. Як правило, їздить Сергій Михайлович, але наперед забивати не треба це питання.

Я ставлю на голосування щойно озвучену пропозицію: виключити пункт 3 з тексту проекту рішення. Прошу визначатись.

За – 56, не голосували – 12: рішення прийнято.

І ставлю на голосування проект рішення в цілому.

За – 56, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звіт директора автопідприємства Івано-Франківської обласної ради”.

Проєкт рішення номер 25 – в окремій брошурі.

Доповідає Пилюк Руслан Іванович – директор автопідприємства Івано-Франківської обласної ради.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, у вас матеріали на руках є. Чи є запитання до директора автопідприємства нашого?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Якщо є, запишіться, будь ласка.

Попович Василь Борисович.

В.Попович. Скажіть, скільки годин наїжджають у вас депутати обласної ради і скільки на них витрачається пального? Вони ж беруть у користування у вас машину. Яка процедура бюрократична відбувається? Спеціального листа вам треба писати на погодження? Таке інше. Будь ласка, скажіть, за рік цей буквально, що проходить, скільки депутатів обласної ради скористались транспортом для роботи в округах вашого автотранспортного підприємства? Яка процедура, хто її затвердив? Дякую.

Р.Пилюк. Процедура є проста. Ви можете написати листа для поїздки наперед, наприклад, за 2 дні, і надається транспорт туди, куди депутат бажає поїхати.

О.Сич. Шановні колеги! Пишете листа: для виконання депутатських повноважень на своєму окрузі прошу там… тра-та-та, тра-та-та, я пишу: “Пилюку: до виконання” і всі проблеми. Так само на засідання комісії, видаємо автомобіль, і їдете на засідання комісії, і всі проблеми.

Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 44, не голосували – 20: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про продовження трудових відносин з директором
автопідприємства Івано-Франківської обласної ради Р. Пилюком”.

Проект рішення номер 26 – на окремому аркуші.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії. Будь ласка.

В.Гладій. Шановні колеги-депутати! Даним проектом рішення пропонується доручити голові обласної ради укласти з діючим директором Русланом Івановичем Пилюком контракт терміном на 5 років.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 47, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про призначення директора обласного комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради “Хет-трик арена”.

Проект рішення номер 27 – в окремій брошурі.

Доповідає Оклієвич Орест Євгенійович – начальник управління спорту обласної державної адміністрації.

Проєкт розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, рекомендовано до розгляду на сесії.

Шановні колеги! Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 48, не голосували – 14: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про призначення директора Калуського коледжу культури і мистецтв”.

Проект рішення номер 28 – в окремій брошурі.

Доповідає Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури, національностей та релігій обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, рекомендовано до розгляду на сесії.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, працюємо. Все! Ну! Треба було дати пропозицію, я би покликав до трибуни і… а вже під час сесії не треба переривати.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Називайте, кого пропонуєте.

В.Федорак. Шановна президіє, шановні депутати! Проект рішення “Про призначення директора Калуського коледжу культури і мистецтв” розроблено з метою призначення на посаду директора зазначеного коледжу. Конкурс проведено у відповідності до вимог Закону України “Про вищу освіту”, визначеною постановою Кабінету Міністрів від 5 грудня 2014 року, де прописані кваліфікаційні вимоги: освіта, стаж роботи та інше до претендентів на посаду та порядок проведення виборів. Граничний вік претендента на посаду не обмежений.

На конкурс подали документи три претенденти. Інформую: Петро Пірус. Новосад Марія – доцент, викладач інституту мистецтв, Кирилович Леся – викладач Калуської музичної школи. Всім претендентам на посаду було організовано зустріч з трудовим колективом в присутності представників комісії, відповідно забезпечено кабінки виборів, шляхом таємного голосування. Під час виборів були присутні представники управління і спостерігачі. Також було забезпечено відеозапис виборчого процесу. Голосували члени трудового колективу та представники від студентського самоврядування. Всього виборців 96. Результати голосування: отримали бюлетені – 94, з них визнано недійсними – 2, за пана Петра Піруса – 81, за пані Марію Новосад – 2, за пані Лесю Кирилович – 6, не підтримали жодного кандидата 3. Такі результати.

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Федорак. Прошу?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Федорак. Ні, в Законі… я просто зачитав те, що прописано в Регламенті.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я прошу вибачення. Включіть мікрофон депутата Ткача, бо у нас робиться стенограма, і треба говорити в мікрофон.

Р.Ткач. Перепрошую. Просто Володимир Васильович згадав про вік, а скільки цьому
кандидату років, так по ходу вже?

В.Федорак. Пану Петру Пірусу 74 роки.

Р.Ткач. Скільки?

В.Федорак. 74.

Р.Ткач. Ага. Ясно. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Запитань більше немає.

В.Федорак. Він є в залі. Якщо є запитання, будь ласка.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Питань немає, колеги?

В.Федорак. Питання вирішується депутатами обласної ради шляхом голосування.

О.Сич. Дякую, Володимире Васильовичу, сідайте, будь ласка, на своє місце в залі.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ну, немає потреби, тому що депутати не висловили бажання задавати запитань. Все. Вас побачили, ви є.

Шановні колеги! Якщо немає  пропозицій до проекту рішення, я ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 7, проти – 1, утримались – 15, не голосували – 38: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про звіт директора Івано-Франківського краєзнавчого музею Штиркала Ярослава Євгеновича про виконання функціональних обов’язків та умов
контракту за 2014-2018 роки”.

Проект рішення номер 29 – в окремій брошурі.

Доповідає Штиркало Ярослав Євгенович – директор Івано-Франківського краєзнавчого музею.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, рекомендовано до розгляду на сесії.

Колеги, є директор музею. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань? Дякую, сідайте, будь ласка, до залу.

Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 50, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звільнення директора Івано-Франківського краєзнавчого музею Штиркала Ярослава Євгеновича”.

Проект рішення номер 30 – на окремому аркуші.

Доповідає Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури, національностей та релігій обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, рекомендовано до розгляду на сесії. Будь ласка.

В.Федорак. Шановний Олександре Максимовичу, шановні колеги-депутати! Проект рішення про звільнення директора Івано-Франківського краєзнавчого музею пана Ярослава
Штиркала розроблено відповідно до пункту 2 статті 36 Кодексу законів України “Про працю”, згідно зі статтею 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” і Положення про управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, затвердженого рішенням обласної ради від 10 червня 2016 року, підстава звільнення – закінчення терміну дії контракту.

О.Сич. Після того, шановні колеги, до вашого відома: буде згідно з чинним законодавством конкурс, на конкурс може подаватись чинний директор і не тільки він, і тоді ми знову будемо призначати вже директора за результатами конкурсу або не призначати, будемо розглядати питання.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 46, не голосували – 16: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про продовження терміну дії контракту з директором комунального некомерційного підприємства “Івано-Франківський спеціальний заклад надання психіатричної допомоги…”.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я прошу вибачення. Я пропустив 31-е.

Розглядається питання “Про звіт директора комунального некомерційного
підприємства “Івано-Франківський спеціальний заклад надання психіатричної допомоги Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 31 – в окремій брошурі.

Доповідає Клочаний Михайло Васильович – директор комунального некомерційного підприємства “Івано-Франківський спеціальний заклад надання психіатричної допомоги Івано-Франківської обласної ради”.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду.

Колеги, є директор. Чи є у вас запитання до пана директора?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є? Запишіться, будь ласка.

Атаманюк Олег Юрійович.

О.Атаманюк. Шановний Михайле Васильовичу, скажіть, будь ласка, на 3 місяці у нас буде медична субвенція. За рахунок чого з квітня місяця ви плануєте, щоб ваш заклад все-таки зміг нормально функціонувати? За рахунок яких надходжень? Дякую.

М.Клочаний. Шановні голови, шановні депутати! Яким чином… це як спеціальний заклад надання психіатричної допомоги, напевно, буде визначено Міністерством охорони здоров’я, як буде надаватись оплата за послуги тих… На нинішній день у нас зараз 26 чоловік із примусовими заходами медичного характеру. Яким чином буде виконуватись на нинішній день, як кажуть…

О.Сич. Тобто, питання до кінця…

М.Клочаний. Не визначено.

О.Сич. Мельничук Василь Іванович.

В.Мельничук. Шановний Михайле Васильовичу! Читаю ваш звіт, і є певна некоректність. Цитую: “Обласна психіатрична лікарня № 2 у своїй діяльності підпорядкована департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації і є власністю Фонду комунального майна Івано-Франківської обласної ради народних депутатів”. Крапка.

Ну, якщо робите такі звіти, подаєте на сесію обласної ради, треба хоча би нормально почитати…

О.Сич. Ну, взяли за стандарт звіт за 1991 рік…

В.Мельничук. Тому у мене питання: з якого року ви працюєте на посаді директора?

М.Клочаний. 20 років.

В.Мельничук. Значить, тоді ще була Івано-Франківська обласна рада народних депутатів, зрозуміло. Дякую.

О.Сич. Ні, тоді вже не було “народних депутатів”. Даруйте, я був депутатом, я знаю, тоді вже не було “народних депутатів”. “Народних депутатів” було…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. До 1991 року, той закон, який тоді діяв, а вже навіть по закону виборів 1994 року вже були просто “депутатів”, а не “народних”, тому треба було працювати 29 років.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Дякую. Запитання завершені. Будь ласка, займіть своє місце в залі.

Колеги, чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Є. Запишіться, будь ласка.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Шановні колеги! Звіт директора… головного лікаря ми заслухали на комісії, комісія однозначно підтримала звіт, взяла до уваги. Але я чому хотів виступити? По питанню, яка буде медична послуга після 1 квітня.

Колеги, на сьогодні ще Міністерство наше не визначило, яка буде медична послуга.
17 грудня в Хмельницьку мала бути велика нарада за участю Міністра охорони здоров’я, голови Національної служби охорони здоров’я України, за участю органів влади: голів районних рад, голів комісій з питань охорони здоров’я, з питань бюджету, голів адміністрацій. Але тільки що відмінили її, сказали – на невизначений термін. Тобто, на сьогодні наше Міністерство не визначило ціну послуги. Тобто, у нас реформа йде вперед, а послуга “ззаду біжить”. Знаєте, це є недоцільно, ми самі не розуміємо, як буде йти. Але щоб ви зрозуміли, з 1 квітня фінансування 60 відс. закладів по тій програмі, як передбачається, буде за рахунок коштів НСЗУ, так як би субвенція, а 40 відс. будуть платити за ту послугу, яку надасть заклад. На сьогодні ще їх немає. Тому будемо чекати, коли Міністерство розробить, затвердить, і по них будемо рахувати видатки. Я хотів це сказати. Дякую.

О.Сич. Манолію Васильовичу, ми схвально сприймаємо ваші позитивні відгуки про звіт головного лікаря, але  наскільки уважно ви цей звіт вивчали, з уваги на те, що прозвучало з вуст депутата Мельничука?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Як ви там пропустили “народних депутатів”, як ви пропустили положення, що заклад є власником майна, а не ми від імені громади?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. От у мене тоді постає питання, наскільки ви взагалі уважно пропускаєте проекти рішень по медичній спеціалізації.

Шановні колеги! Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 50, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про продовження терміну дії контракту з директором комунального некомерційного підприємства “Івано-Франківський спеціальний заклад надання психіатричної допомоги Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 32 – на окремому аркуші.

Доповідає Кобельська Ірина Василівна – виконуюча обов’язки директора департаменту охорони здоров’я обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду на сесії.

І.Кобельська. Шановні депутати! Враховуючи висновки і рекомендації постійних комісій, а також заяву директора закладу, просимо погодити проект рішення про продовження терміну дії контракту з директором комунального некомерційного підприємства “Івано-Франківський спеціальний заклад надання психіатричної допомоги” Клочаним Василем Михайловичем на строк до 3 років.

Термін – 3 роки.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 48, утримались – 2, не голосували – 12: рішення прийнято.

В.Гладій. Розглядається питання “Про звіт директора комунального некомерційного підприємства “Обласна клінічна стоматологічна поліклініка Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 33 – в окремій брошурі.

Доповідає директор комунального некомерційного підприємства “Обласна клінічна стоматологічна поліклініка Івано-Франківської обласної ради” Рудко Ігор Васильович.

Колеги, чи є запитання до Ігоря Васильовича?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає? Прошу сідати. Чи є зауваження і пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Я ставлю даний проект рішення на голосування…

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Прошу?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Можна, Манолію Васильовичу, поставити на голосування? Дякую за таку можливість. Ставлю на голосування проект рішення за основу та в цілому. Прошу голосувати.

За – 49, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про продовження терміну дії контракту з директором комунального некомерційного підприємства “Обласна клінічна стоматологічна поліклініка Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 34 – на окремому аркуші.

Доповідає виконуюча обов’язки директора департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації Кобельська Ірина Василівна.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозиції комісії.

Пропозиція комісії на цьому ж аркуші. Прошу.

І.Кобельська. Шановні депутати! Просимо підтримати зазначений проект щодо продовження терміну дії контракту, укладеного з директором комунального некомерційного підприємства “Обласна клінічна стоматологічна поліклініка Івано-Франківської обласної ради”, терміном на 3 роки.

В.Гладій. Шановні колеги! Чи є запитання до доповідачки?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Це комісія пропонує, ми поставимо на голосування. Департамент пропонує на
3 роки.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Прошу сідати. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Шановні колеги! Проект рішення ставлю на голосування за основу. Прошу голосувати.

За – 47, не голосували – 15: рішення прийнято.

Звертаю вашу увагу на пропозицію постійної комісії: продовжити термін дії контракту до 1 грудня 2014 року… від 1 грудня 2014 року, укладеного з директором комунального некомерційного підприємства “Обласна клінічна стоматологічна поліклініка” Рудком Ігорем Васильовичем на 5 років.

Пропозицію комісії ставлю на голосування.

За – 35, не голосували – 27: рішення не прийнято.

Проект рішення ставлю на голосування в цілому. Прошу голосувати.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. На 3 роки, так.

За – 47, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звільнення директора Івано-Франківської обласної бази спеціального медичного постачання Кліменка Володимира Миколайовича”.

Проект рішення номер 35 – на окремому аркуші.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Доповідає Ірина Василівна Кобельська. Прошу.

І.Кобельська. Кліменко Володимир Миколайович був призначений на посаду директора обласної бази спеціального медичного постачання на умовах контракту відповідно до рішення обласної ради від 9 грудня 2016 року. Згідно з умовами контракту керівник мав право подати за 2 місяці до закінчення терміну контракту звіт про виконання контракту. Оскільки відповідні документи не були подані, департамент охорони здоров’я підготував рішення про звільнення зазначеного керівника.

Просимо підтримати даний проект рішення, але з врахуванням того, що треба дату
“8 грудня” замінити на “20 грудня”.

В.Гладій. Ви пропонуєте зміни до проекту рішення?

І.Кобельська. Так.

В.Гладій. Будь ласка, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Дякую. Прошу сідати.

Чи є бажаючі виступити в обговоренні даного питання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Шановні колеги! Позаяк була пропозиція, я ставлю проект рішення на голосування за основу. Прошу голосувати. За основу голосуємо.

За – 45, не голосували – 18: рішення прийнято.

Була пропозиція “8 грудня” дату, так? Замінити на яку?

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. На “20 грудня”. Ставлю дану пропозицію на голосування. Прошу голосувати. Голосуємо.

За – 46, не голосували – 17: рішення прийнято.

Проект рішення ставлю на голосування в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції.

За – 41, не голосували – 22: рішення не прийнято.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Колеги, я прошу працювати, а не викрикувати з залу.

Ставлю на голосування пропозицію повернутись до розгляду питання номер 35 – про звільнення директора Кліменка Володимира Миколайовича. Прошу голосувати.

За – 45, утримався – 1: рішення прийнято.

Повторно ставлю на голосування даний проект рішення в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції. Прошу голосувати.

За – 46, не голосували – 16: рішення прийнято.

Шановні колеги! Я прошу бути уважними і брати участь у роботі сесії, голосувати в потрібний час.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Прохання я поставлю ваше на голосування після розгляду інших питань порядку денного.

Розглядається питання “Про затвердження Статуту обласного закладу оздоровлення та відпочинку “Карпатські мрії” Івано-Франківської обласної ради в новій редакції”.

Питання внесено на засіданні президії.

Проект рішення номер 36 – в окремій брошурі.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Доповідає директор департаменту соціальної політики обласної державної адміністрації Корженьовський Володимир Михайлович. Прошу.

В.Корженьовський. Доброго дня, шановна президіє, шановні депутати! Прошу погодити статут у новій редакції. Це стосується змін вимог реєстраційної служби і змін відповідно до статті пункту 1.1 та 9.3 діючого Статуту. Перше, це є технічні такі питання, друге – це правонаступництво, для того, щоб воно було повноцінно зареєстровано, і було неприбуткове.

В.Гладій. Дякую. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Прошу сідати. Є запитання. Прошу записатись до запитань.

Виноградник Тарас Теофілович. Прошу.

Т.Виноградник. Дякую. В пункті 4.11 Статуту вказано, що на посади педагогічних
медичних працівників приймаються особи, які мають відповідну освіту, пройшли курсову підготовку і тому подібне. До мене як до депутата звертається Гелєна Смірнова, яка колись працювала в цьому закладі, і вже більше півроку вона не може влаштуватись на роботу із-за певної принципової позиції, а не виходячи з фахових можливостей і досвіду роботи, не приймають на роботу. А тут же ж вказано, що приймаються на роботу. Чи можна це врахувати в подальшій діяльності даного закладу?

В.Корженьовський. Дякую. Готовий відповісти. Справа в тому, що коли був штат затверджений школи-інтернату, це було 56 штатних одиниць. Зараз у штаті оздоровчого табору, оздоровчого закладу – 41. Формування колективу було в компетенції директора, однак, по нашій можливості постараємось допомогти у вирішенні цієї проблеми. Дякую.

В.Гладій. Дякую. Запитання завершено. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні даного питання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Пропозицій не поступало, тому проект рішення “Про затвердження
Статуту обласного закладу оздоровлення та відпочинку “Карпатські мрії” Івано-Франківської обласної ради в новій редакції” ставлю на голосування за основу та в цілому. Прошу визначатись.

За – 49, не голосували – 14: рішення прийнято.

О.Сич. Розглядається питання “Про затвердження Статуту Театру фольклору, народних свят і видовищ у новій редакції”.

Внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 37 – в окремій брошурі.

Доповідає Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури, національностей та релігій обласної адміністрації.

Проєкт розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

В.Федорак. Шановні члени президії, шановні колеги, депутати! Суть змін стосується двох моментів. Пункт 19, 20 Закону України “Про театр та театральну справу” вимагає об’єднання двох посад колишніх: директор театру з художнім керівником в одну посаду – директор – художній керівник.

Другий момент: в розділі 4 “Юридичний статус” Статуту в частині компетенції уповноваженого органу управління доведено положення про проведення конкурсу на заміщення посади директора – художнього керівника театру, укладення контракту з переможцем конкурсу. Дані моменти розглянуті і відповідно завізовані юристами обласної державної адміністрації та обласної ради.

О.Сич. Запишіться для запитань, будь ласка.

Попович Василь Борисович.

Голос із залу. Випадково.

О.Сич. Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Шановний Володимире Васильовичу! Читаю пункт 4. Слухайте уважно: держава, власник, уповноважений орган управління не відповідають за зобов’язання театру, а театр не відповідає за зобов’язання держави, власника та уповноваженого органу управління. І зразу пункт 4.9: “Театр має право укладати угоди, набуває майнові та особисті немайнові права…” і так далі. Що це таке? Тут він не відповідає. Ми є власником, він взяв  якийсь кредит. То хто буде розраховуватись?

В.Федорак. Не можна такі речі робити, тому що…

Р.Ткач. Та якось все-таки…

В.Федорак. Уповноважений орган управління у сфері культури – управління культури, національностей та релігій, і відповідно є контроль за коштами, і є звітність відповідна.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Запитання завершились. Сідайте, Володимире Васильовичу, на своє робоче місце.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 48, не голосували – 15: рішення прийнято.

Шановні колеги! Чи правильно я зрозумів? Була пропозиція повернутись до голосування по 34-му питанню?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я ставлю на голосування пропозицію депутата. Хто підтримує, той підтримує, хто ні, той ні. А дальше будемо вирішувати.

Отже, ставлю пропозицію депутата Левицького повернутись до голосування по питанню номер 34. Прошу визначатись.

За – 37, не голосували – 26. Це процедурне питання, потрібно 1/3. Отже, ми повернулись до голосування, а тепер ставлю на голосування проект рішення по цьому питанню. Прошу визначатись.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я прошу вибачення. Мова йшла, щоб поставити на голосування пропозиції комісії, так?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пункт 1 проекту рішення викласти в редакції: “Продовжити термін дії контракту від 1 грудня 2014 року, укладеного з директором комунального некомерційного підприємства “Івано-Франківська обласна клінічна стоматологічна поліклініка Івано-Франківської обласної ради” Рудком Ігорем Васильовичем на 5 років”.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Цю пропозицію треба ставити на голосування?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Добре. Ставлю її на голосування. Прошу визначатись.

Колеги, всі дискусії вирішуйте шляхом голосування.

За – 43, утримався – 1, не голосували – 17: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому. Прошу визначатись.

За – 47, утримався – 1, не голосували – 14: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про припинення діяльності Долинського дитячого будинку “Теплий дім” Івано-Франківської обласної ради”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 38 – в окремій брошурі.

Доповідає Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозиції комісії.

Прошу.

В.Кімакович. Пане голово, депутати, кілька слів, поясню, чому ми приймаємо сьогодні це рішення.

О.Сич. Колеги, прошу уваги!

В.Кімакович. Чому ми приймаємо це рішення? Справа в тому, що Долинський будинок дитини – це заклад, де утримуються діти-сироти, вони  проживають в цьому будинку, а навчаються в Долинській загальноосвітній школі. Тобто, освітні послуги цей заклад не надає. Згідно із Законом “Про освіту” заклади, які не надають освітніх послуг, повинні бути не в освітньому підрозділі, а соціального захисту, тобто, у підпорядкуванні служби у справах дітей. Крім того, у Бюджетному кодексі України на 2020 рік не передбачено фінансування в галузі освіти дитячих будинків. Тому ми ліквідовуємо дитячий будинок як освітню установу, а натомість на цю ж… на обласну раду від служби у справах дітей буде винесено або внесено, я зараз не можу сказати, подання про створення…

О.Сич. Тобто, має поступити проект рішення про створення іншого закладу системи…

В.Кімакович. …служби у справах…

О.Сич. …служби у справах дітей. Я так зрозумів.

В.Кімакович. Так.

О.Сич. Добре. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань? Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є запитання. Запишіться, будь ласка.

Будь ласка, Федишина Ольга Миколаївна.

О.Федишина. У мене є певне нерозуміння на рахунок долі цих дітей. І чи я правильно розумію, що ці діти не будуть позбавлені даху над головою, що вони залишаться проживати в певній установі, єдине, це вже буде юридично не цей дитячий будинок, а абсолютно інша установа? Принаймні, місце проживання у них зберігається, гарантується?

В.Кімакович. Залишається Долина, залишається та сама школа, де вони вчились, вони будуть проходити, це міняються юридичні тільки документи. А дитина сама залишається, її нікуди не забирають і не переносять.

О.Сич. Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Ну, шановний Вікторе Євстахійовичу, то тоді тим більше питання є. Чому не вказана дата, з якого дня ліквідація проходить?

Друге. А якщо логічно, сьогодні цей заклад “живий”, там є діти, працюючі. Якщо ми його припиняємо там з 10 грудня, то 10 грудня утворюємо зразу.

Ви то так дуже хитро сказали: я не знаю, це моя справа закрити як освіти, а управління… друге управління буде створювати. Ну, неправильно це.

Тому я пропоную не закривати його, поки не буде зразу нового про створення. Куди
підуть люди? Для чого нам штучно викликати зараз тут неприязнь в області? З якого числа ви закриваєте згідно з цим рішенням? Перше питання.

В.Кімакович. Ми можемо закрити по процедурі, яка відповідає Трудовому кодексу. Буде рішення сесії, після того ми оголошуємо процедуру закриття, попереджаємо працівників про зміну істотних умов праці і починаємо цей процес. Від моменту підписання рішення сесії.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні. Будь ласка, Гладій Василь Іванович.

В.Гладій. Шановні колеги! Щойно мені повідомили: сьогодні 13 грудня, а 11 грудня до нас, в обласну раду, надійшов проект рішення від обласної державної адміністрації про створення нового закладу.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

В.Гладій. Він не може разом розглядатись, він надійшов вчора.

О.Сич. Він не пройшов процедуру.

В.Гладій. Тому він буде внесений на розгляд обласної ради, а процедура ліквідації буде відбуватись 2 місяці як мінімум, а вона буде ще більшою, бо це тільки попередження. Тому ми спокійно встигаємо внести на наступну сесію питання і проголосувати за створення нового закладу.

Р.Ткач.  (Без мікрофона).

В.Гладій. Ми не можемо 20 грудня ліквідувати, є процедура ліквідації, яка передбачає декілька місяців, а не один день.

О.Сич. Ну, в один день не можна зробити дві речі.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ну, Романе Володимировичу, ви знаєте… Романе Володимировичу, ви ж знаєте, що, скажемо, є визначена трудовим законодавством процедура. Ніхто їх із завтрашнього дня не звільняє. Є Трудовий кодекс, їх попереджають, два місяці. От в момент попередження буде створений новий заклад, їх почнуть набирати в новий заклад… Тут я проблем не бачу в принципі.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка, Денисе Анатолійовичу.

Д.Шмигаль. Це лиш юридична процедура, там ні діти, ні батьки не відчують тих змін. Фактично переводиться зі сфери фінансування одної галузі в сферу фінансування іншої галузі. Процедура ліквідації триває понад 2 місяці, тобто, 2 місяці – це мінімум попередження, так, щоб люди… згідно законодавства. Процедура утворення може тривати 3 дні. Зареєстрували, утворили, відкрили рахунок, він є. Тому ліквідація передує утворенню. І чим скорше ми це зробимо, тим менше потім буде проблем в наступному році. Тому…

Р.Ткач. (Без мікрофона).

Д.Шмигаль. Юридична зміна… ще раз повторю… галузі фінансування. Ні діти, ні викладачі взагалі ні при чім. Тобто, юридичні зміни в статусі.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Позапланово попросив репліку депутат Дзеса.

О.Дзеса. Ні, ні, перестань, перестань. Друзі, насправді, це серйозне питання. Мене як представника депутатського корпусу від Долинщини…

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Дзеса. Товариство, я ж нікого ніколи не перебиваю. В процесі розгляду питань там стояло чоловік 20 батьків, приїхали по Долині, і є неузгоджені, колеги, є неузгоджені питання з владою м.Долини, є неузгоджені питання. Вони були, їх це турбує. Це батьки цих діток, і я вважаю, я публічно закликаю Гаразда, це прямий ефір, Володимира спуститись на грішну землю, зустрітись з батьками і вирішити всі ті питання, які у батьків на сьогоднішній день виникають. Ті батьки й так достатньо мають проблем. Не потрібно штучно створювати їм ще і додаткові.

О.Сич. Шановні колеги! Ставлю проект рішення за основу. Прошу визначатись.

За – 37, утримався – 1, не голосували – 19: рішення не прийнято.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Підійдіть до мікрофона.

В.Кімакович. Шановні панове депутати! Діти знаходяться на повному державному утриманні. Ми не зможемо фінансувати, бо в освіті не буде такої галузі  – дитячі будинки. Немає в бюджеті…

О.Сич. Тобто, насправді, ви робите гірше для дітей.

В.Кімакович. Для дітей. Тому що діти на повному… Ми не зможемо оплатити будемо комунальні послуги, ніхто не зможе оплатити, тому що бюджетних призначень не буде. Не буде оплати кишенькових дітям, не буде харчування, не буде заробітної плати вихователям.

О.Сич. І що, і які пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Депутате Дзеса, які будуть пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Зачекайте, я питаю депутата Дзесу, бо він збив голосування.

О.Дзеса. Значить, я ще раз кажу, товариство. Я погоджуюсь повністю, ми попередню сесію таке мали з одним із закладів охорони здоров’я. Пам’ятаєте, ми тричі голосували? Точно така зараз ситуація по цьому будинку дитини, що якщо ми не проголосуємо, будуть, вірніше, ті наслідки, про які пан Володимир Кімакович говорить. Я голосував за. Але я ще раз кажу, що потрібно узгодити окремі питання перебування тих дітей у приміщенні і так дальше, я не хочу забирати час, з міським головою Долини. Пане Гаразд, ще раз кажу: почуйте нас і почуйте батьків тих дітей. А голосувати потрібно, друзі.

О.Сич. Колеги, я як головуючий на засіданні питаю: хтось буде пропонувати повернутись до голосування?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Депутат Ткач пропонує повернутись до голосування.

Шановні колеги! Хто за те, щоб повернутись до голосування, прошу голосувати, даруйте за тавтологію.

За – 52, не голосували – 6: рішення прийнято.

Шановні колеги! Отож, я маю право поставити вчергове на голосування цей проект рішення. Ставлю його на голосування за основу, бо є пропозиція комісії. Прошу визначатись.

За – 52, утримався – 1, не голосували – 5: рішення прийнято.

І оголошую вам пропозицію комісії, яка, зрештою, у вас є на руках: “Доповнити проект рішення, виклавши пункт 4 в такій редакції – “Рекомендувати обласній державній адміністрації вирішити питання щодо подальшого використання та передачі в оперативне управління приміщення Долинського дитячого будинку “Теплий дім” Івано-Франківської обласної ради,
врахувавши потреби підприємств, установ, закладів, організацій спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області”. Тобто, якщо вивільняється приміщення, хтось має ним оперувати.

Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 55, не голосували – 4: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому.

За – 53, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про зміну типу та найменування Черченського обласного
навчально-реабілітаційного центру Івано-Франківської обласної ради”.

Питання внесено на засіданні президії.

Проект рішення номер 39 – в окремій брошурі.

Доповідає Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Коротко суть.

В.Кімакович. Одне слово скажу. Шановні депутати! Йде мова про те, що НРЦ перетвориться у спеціальну школу відповідно до вимог Закону… в НРЦ передбачено, що вона з кільканадцятьма нозологіями, а у спеціальній школі – з одним. Тому ми приводимо це до вимог Закону України… Там не стосується ні зміни штату, ні зміни…

О.Сич. Приведення у відповідність до чинного законодавства про освіту.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 55, не голосували – 4: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про зміну типу та найменування Яблунівської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Івано-Франківської обласної ради”.

Внесено питання на засіданні президії.

Проект рішення номер 40 – в окремій брошурі.

Доповідач той самий – Кімакович Віктор Євстахійович.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

В.Кімакович. Аналогічно.

О.Сич. Аналогічне  питання. Чи є запитання, пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 53, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання Про зміну типу та найменування Рогатинської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Івано-Франківської обласної ради”.

Питання внесено на засіданні президії.

Проект рішення номер 41 – в окремій брошурі.

Доповідач той самий – Кімакович Віктор Євстахійович.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

В.Кімакович. Аналогічно.

О.Сич. Аналогічне питання. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Також немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 56, не голосували – 2: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про створення комунального некомерційного підприємства “Обласний заклад з надання психіатричної допомоги Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 42 – в окремій брошурі.

Доповідає Федорів Віталій Васильович – заступник голови обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії. Будь ласка.

В.Федорів. Доброго дня, шановний Олександре Максимовичу, шановна президіє, панове депутати! Вашій увазі пропонується проект рішення “Про створення комунального некомерційного підприємства “Обласний заклад з надання психіатричної допомоги Івано-Франківської обласної ради”.

Хочу зазначити, що зазначений заклад реорганізується з Івано-Франківської обласної психоневрологічної клінічної лікарні № 1. Просимо підтримати зазначене рішення одночасно з продовженням трудових відносин з Налужним Василем Степановичем на посаді генерального директора комунального некомерційного підприємства на умовах контракту від 1 березня 2017 року до 28 лютого 2022 року. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 53, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про створення комунального некомерційного підприємства “Прикарпатський обласний центр служби крові Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 43 – в окремій брошурі.

Доповідач той же – Федорів Віталій Васильович.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії. Будь ласка.

В.Федорів. Панове депутати, просимо погодити проект рішення “Про створення комунального некомерційного підприємства “Прикарпатський обласний центр служби крові Івано-Франківської обласної ради” одночасно з продовженням трудових відносин з Дожджанюком Ігорем Васильовичем на посаді генерального директора КНП “Прикарпатський обласний центр служби крові Івано-Франківської обласної ради” на умовах контракту від 22 грудня 2017 року до 21 грудня 2022 року.

Дякую. Просимо підтримати.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 52, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про припинення (реорганізацію) комунального закладу
“Івано-Франківська станція швидкої медичної допомоги” шляхом приєднання до комунального некомерційного підприємства “Обласний клінічний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 44 – на окремому аркуші.

Доповідає Федорів Віталій Васильович – заступник голови обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка.

В.Федорів. Панове депутати, вашій увазі пропонується проект рішення “Про припинення (реорганізацію) комунального закладу “Івано-Франківська станція швидкої медичної допомоги” шляхом приєднання до комунального некомерційного підприємства “Обласний клінічний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Івано-Франківської обласної ради”.

Зазначене питання передбачено вимогами Національної служби здоров’я, МОЗ України, рекомендаціями, що в області має бути один-єдиний центр екстреної допомоги, з яким НЦЗУ буде укладати контракт.

О.Сич. Чи є запитання, шановні колеги-депутати?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Будь ласка, запишіться до запитань.

Радиш Сергій Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Атаманюк  Олег Юрійович.

О.Атаманюк. Шановний Віталію Васильовичу, в пункті 3 проекту рішення пише:
головному лікарю попередити працівників про можливе вивільнення, дотримуючись порядку та вимог чинного трудового законодавства.

Скажіть, будь ласка, яка доля персоналу? Яким чином далі, що буде відбуватись з людьми, приміщенням цієї установи?

О.Сич. Будь ласка.

В.Федорів. Шановний Олеже Юрійовичу! Хочу зазначити, що попередження працівників про можливе вивільнення – це вимога чинного законодавства про працю. Оскільки ліквідовується юридична особа, тобто, в Єдиний державний реєстр підприємств, установ, організацій буде внесена державним реєстратором зміна, і такий ЄДРПО припинить своє існування, а оскільки процедура відбувається шляхом реорганізації, в єдиному центрі – центрі екстреної медичної допомоги, який очолює на даний час Мирон Матейко, буде внесено зміну в структурі… в структуру внесена зміна, де всі працівники Івано-Франківської станції швидкої і Калуської швидкої будуть мати місце роботи. Звичайно, що ми не можемо гарантувати місце роботи
керівника зазначених станцій, тобто, м.Івано-Франківська і м.Калуша, оскільки ці керівники можуть бути теоретично… (Без мікрофона).

О.Сич. Питання зрозуміле. Виноградник Тарас Теофілович, будь ласка.

Т.Виноградник. Дякую. Оскільки це питання включено в порядок денний, набуло широкого розголосу серед жителів м.Івано-Франківська, до мене звернувся керівник громадської організації “Голос” Ростислав Гудзінський. Пане голово, прошу передати слово, якщо дозволите.

О.Сич. Шановні колеги! У нас в процедурі не передбачена така передача голосу. Тим не менше, тим не менше, я ставлю на голосування на ваш вибір. Якщо буде воля депутатського корпусу, я надам слово представникам колективу чи громадськості, чи хто тут є присутній для виголошення своїх думок з цього приводу в межах чинного регламенту, тобто, до 3 хвилин.

Ставлю на голосування, шановні колеги, щоби надати слово представникам громадськості, присутнім на сесії. Прошу визначатись.

За – 41, проти – 1, не голосували – 15: рішення не прийнято.

Це процедурне питання. Шановні колеги! Будемо вважати, що це процедурне насправді питання. Тому, будь ласка, представник людей, які зайшли на сесію обласної ради, підійдіть, будь ласка, до трибуни.  Наш Регламент передбачає 3 хвилини часу. Будь ласка, ваші пропозиції, рекомендації, аргументи.

Р.Гудзінський. Доброго дня, шановні обранці! Дякувати Богу, що нам не прийшлося використовувати пряме право, а саме на голос через мікрофон, що ви надали нам таке слово. Я хочу вам сказати кілька важливих речей. Ця реформа, яка відбувається, і яку вам запропонували, я розумію, що ви не є фахівці всі у медицині, так само, як і я не є фахівець, але я є юристом за освітою. І я вам хочу сказати, що під час підготовки цього питання про приєднання, а фактично ліквідації цієї швидкої допомоги, відбулися істотні порушення Конституції України і навіть кримінальні порушення. Тому що не було проведено ні громадських слухань, не погоджено це питання було з трудовим колективом, не погоджено питання з профспілкою. Ви як фахівці, які будете сьогодні голосувати за це, скажемо так, злочинне питання, тому що ви прекрасно усвідомлюєте, хто сьогодні буде голосувати. Від вашого рішення залежить життя івано-франківців. На вас сьогодні дивиться весь Івано-Франківськ. Тому що ви знаєте, що немає ніяких сімейних лікарів, це все профанація, що розказує вам Федорів, немає жодної такої служби, вона не зможе надавати невідкладну допомогу. Я розумію, що влада користується тим, що люди не знають відмінностей від екстреної медицини, і не розуміють, що таке невідкладна медицина. Але я у двох словах роз’ясню. Екстрена медицина буде рятувати людей переважно на дорогах, при пожежах, а також тих людей, які… не буде зрозуміло, що з ними сталося. Всі інші – бабці наші, діти, які зараз малозабезпечені, вони не отримають медичну допомогу, тому що інститут цей сімейних лікарів, він не створений і створений не буде.

Тому я вас закликаю голосувати по Божому, по справедливості і по закону, тому що ви будете нести кримінальну карну відповідальність за своє сьогоднішнє рішення. Я вас не лякаю, але я хочу, щоби ви всі усвідомили, що від цього вашого рішення залежить майбутнє ваших старших батьків, ваших дітей і ваше особисто, тому що ніхто з вас не безсмертний, повірте мені. Те, що ви депутати, – це не гарантує вам, що ви виживете і до вас приїде ваша приватна швидка допомога, яку деякі ділки зараз хочуть створити на місці швидкої допомоги. Тому будьте людьми, будь ласка, за вами спостерігає все Прикарпаття.

Я ще хочу, поки залишився час, щоб Богдан розказав про процедури…

Голос із залу. (Без мікрофона).

Р.Гудзінський. Що у вас не передбачено?

Голос із залу. (Без мікрофона).

Р.Гудзінський. Добре, тоді наостанок я ще вам хочу сказати, друзі мої, що повірте мені, що ви є представниками, обранцями людей, і люди по сьогоднішньому вашому голосуванню будуть оцінювати вашу виборчу кампанію… (Без мікрофона).

О.Сич. Дякую. Я хочу запитати у доповідача – заступника голови адміністрації, чи є потреба вам додатково щось аргументувати після виступу представника громадськості? Будь ласка.

В.Федорів. Єдине, що я записав, це чи буде екстрена виконувати свої вимоги в подальшому. Екстрена медична допомога керується у своїй роботі постановою ще 2012 року, і там чітко визначено, в яких випадках екстрена невідкладна виїжджає, в першому випадку, в другому випадку, і ці зміни не відбувались, тобто, керується екстрена постановою 2012 року, тобто, таких змін, які були названі, вони не відповідають дійсності.

Рекомендації говорять про те, що фінансуватись буде один заклад, щоб ви розуміли, Івано-Франківська станція швидкої медичної допомоги – це 461 штатна посада, і ціна питання – 50 млн.грн. у 2020 році.

Голос із залу. (Без мікрофона).

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Дякую. Чи є ще запитання до доповідача?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я прошу вибачення, я не допущу бардаку і порушення Регламенту в сесійній залі!

Чи є запитання з боку депутатів до доповідача?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Будь ласка. Увімкніть мікрофон Дзеси Остапа Васильовича.

О.Дзеса. Ну, колеги, по-перше, ми би хотіли, ми тут обмінюємось думками, я би хотів
думку міста, представників міста, місто щоб сказало, нехай, ну, місто, нехай хтось з представників міста, тут є люди, тут є 400, понад 400, ви кажете, штатних одиниць там. Що місто, якої думки? Як так?

В.Федорів. Олександре Максимовичу!

О.Сич. Будь ласка.

В.Федорів. Шановний Остапе Васильовичу, хочу зазначити, що зазначений заклад –
станція Івано-Франківської швидкої допомоги, власником для неї є Івано-Франківська обласна рада.

О.Сич. Не міська, обласна.

В.Федорів. Зараз. В Україні немає жодного обласного центру і жодної області, де є більше однієї юридичної особи на даний час. В залі присутній керівник Івано-Франківської станції швидкої допомоги. Буквально сьогодні я зв’язувався з Національною службою здоров’я України дізнатись, чи немає на даний час якихось нововведень щодо зміни чи можливості іншого створення КНП, тобто, так, як називають представники від станції швидкої медичної допомоги, що може бути два. Не може. НЦЗУ не підтверджує можливість функціонування двох КНП, тільки одне, з яким буде контрактуватись.

О.Сич. Я хочу задати запитання. Віталію Васильовичу, будь ласка, скажіть мені, чи правильно я зрозумів, що в області має бути тільки одна така станція, і її буде фінансувати державний бюджет? Якщо буде інша, то її державний бюджет не буде фінансувати, а буде фінансувати наш бюджет? Я правильно зрозумів?

В.Федорів. Так, вірно. НЦЗУ буде контрактувати один-єдиний КНП…

О.Сич. А якщо у нас не буде грошей на таке фінансування, то що?

В.Федорів. НЦЗУ повністю бере видатки на утримання екстреної допомоги першочергово стовідсотково…

О.Сич. Я повторюю ще раз. От, умовно кажучи, не приймаємо ми рішення про приєднання Івано-Франківської станції до обласної. Що буде? І грошей у нас немає в бюджеті, їх просто немає. Що буде далі?

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Федорів. Не можна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Федорів. Не можна перетворити…

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Федорів. Це буде… Шановні представники! Це буде безвідповідально перед 461 представником. Ви можете зробити “ведмежу послугу”…

О.Сич. Шановні колеги!

В.Федорів. …своїм працівникам, не може цього бути.

О.Сич. Я так зрозумів, що ми можемо стояти перед проблемою, що завтра, якщо у нас не буде грошей, а Кабінет Міністрів не дасть, постане питання про звільнення людей.

В.Федорів. І те, що ваше було питання, я не встиг, може бути збільшена штатна чисельність центру екстреної, КНП, який вже створений, люди, яких є 18 бригад станції швидкої міста,  можуть перейти, залишиться юридична особа з керівником, з головою профкому…

О.Сич. Чи є запитання, колеги-депутати, ще до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає.  Ставлю на голосування за основу і в цілому.

Я прошу вибачення. Що?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Виступ?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А, я прошу вибачення. По Регламенту ми пройшли тільки запитання, у нас не було виступів, так?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Добре. Хто бажає виступити? Будь ласка, запишіться. Хоча у нас виступи були.

Піцуряк Манолій Васильович, будь ласка. Увімкніть мікрофон.

М.Піцуряк – голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Шановні колеги! Я є та людина, яку інколи називають консерватором, я є та людина, на  яку інколи кажуть, що через мене реформа не йде. Але сьогодні йде колізія, яку ми розглядали на комісії, і комісія пропонувала розгляд даного питання не сьогодні, а на 20-е число. Чому?

Трудовий колектив в особі профспілкового комітету знаходиться в судових спорах, будемо казати, з нами, з обласною радою. 9 грудня відбулося засідання господарського суду Києва, який переніс розгляд питання на 13 січня. Оскільки питання в судах… я чому пропонував… Я завершую. Я чому пропонував на 20-е, тому що яке би рішення суду було, воно могло кардинально міняти наше питання.

А тепер по суті питання. Що буде чи не буде?  Тут є прокурор області, я не знаю, чи ми можемо брати до уваги рекомендаційні листи Міністерства охорони здоров’я, Національної служби здоров’я України, які говорять, що вони не будуть фінансувати, адже є закони України. Закон України про екстрену допомогу передбачає функціонування екстреної допомоги як
унітарної…

Голос із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Михайле! Закон України передбачає функціонування екстреної як унітарного типу, тобто, те, що зараз пропонується, буде одна-єдина в області, так само дає право на існування станції швидкої допомоги як юридичних осіб. Закон про фінансові гарантії передбачає порядок фінансування. Але в Законі не передбачено і не сказано жодного слова, що тільки КНП. А чому не може бути й інший заклад? Тобто, дане роз’яснення, яке би воно не було, має мати чітке визначення. Я не знаю, що буде, чи так, чи не так, тому що на сьогодні настільки Міністерство і Національна служба затягнула процес, чітких немає вказівок, а це екстрена, вона буде функціонувати при любій погоді, при любій владі, при любому вона буде функціонувати, тому що це безпека людей. Сьогодні ми стали в такій ситуації, як вона є.

Я не знаю, як поступати сьогодні, але я відтягував це питання до того моменту, поки рішення суду буде. І коли я вчора… позавчора на президії сказав, що є рішення суду від 9-го числа, яке переносить на 13 січня, і цей процес може йти і 2, і 3, і 4 роки, судові процеси, ми не знаємо. Тому варіант а) або ми зараз голосуємо, питання в судах, і воно продовжується, або ми не голосуємо, тоді функціонує станція, як юридична особа. Чи вони встигли перетворитись в КНП як станція до 1-го числа, я думаю, нехай пробує, чи нехай не пробує, але це нам би мали сказати ті, які подавали проект, які можуть робити. Я за них не можу подавати проект рішення такий чи не такий. Я розказав ситуацію, яка є сьогодні, така чи така. Дякую.

О.Сич. Я не знаю, як колег-депутатів, Манолію Васильовичу, а мене ви ввели в блуд.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Ви вислухали всі аргументи доповідача, представника громадськості, голови комісії, задали відповідні запитання, я ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому, а ви визначайтесь, будь ласка.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. За – 45, утримались – 2, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про зміну найменування та затвердження Положення про Коломийський психоневрологічний інтернат в новій редакції”.

Проект рішення номер 45 – в окремій брошурі.

Доповідає Корженьовський Володимир Михайлович – директор департаменту соціальної політики обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Запрошую доповідача до слова.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Доповідайте!

В.Корженьовський. Шановна президіє, шановні депутати! Прошу підтримати проект рішення “Про зміну найменування та затвердження Положення про Коломийський психоневрологічний інтернат в новій редакції”.

Так трошечки інформації. В довідці написано. На сьогоднішній день в Коломийському дитячому будинку-інтернаті, це установа II-III профілю для дівчат, перебуває 24 вихованки, з яких до 18 років – 14 вихованок, від 18 до 35 років, це молодіжне відділення, – 40 вихованок. Граничний вік для перебування вихованок в даному закладі становить 35 років. Тобто, 40 дівчат, які повинні бути переведені в дорослий психоневрологічний інтернат. При нормі, по положенню може бути тільки 60 підопічних в даному закладі. В той же час в Залучанському дитячому будинку-інтернаті, це II-IV категорії профілю, для хлопців і дівчат, який розрахований на 160 ліжко-місць, на даний час проживає 126 вихованців, з них 8 жінок, яких вже на сьогоднішній день треба перевести в дорослий заклад. Шляхом перепрофілювання ми знімемо питання щодо влаштування людей цих категорій підопічних у ліцей.

О.Сич. Колеги, все зрозуміло? Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 53, не голосували – 4: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про припинення діяльності Перегінської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 46 – в окремій брошурі.

Доповідає Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної адміністрації.

Проєкт розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозицій комісій.

Пропозиції – у цій же брошурі. Будь ласка.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Королик, наведіть порядок у фракції або підіть у коридор і подискутуйте!

Доповідайте, будь ласка.

В.Кімакович. Шановний пане голово, шановні депутати! Звертаємось до вас з проханням підтримати рішення. Даємо інформацію на сьогоднішній день, що в школі навчається 13 дітей у двох класах. Один клас – випускний, після його випуску залишиться 6 дітей. Працює 61 працівник. Вартість навчання на цей рік – це більше 300 тис.грн., на наступний рік ми можемо перерахувати, але це буде більше як пів мільйона на одну дитину, навіть більше.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка.

Яцишинець Андрій Ярославович.

А.Яцишинець. Шановна президіє, шановні депутати, шановний доповідачу! У мене до вас три питання. Перше, яка доля дітей подальша буде, яка доля колективу, яка доля майна?

І ще одне питання. Це питання ми вже розглядали на сесії, мали створити комісію. Мені просто цікаво, що ця комісія рішила.

А це, що ви кажете, що дійшли до пів мільйона, – це штучно. Бо дітей було… 41 дитина, а тепер залишилось 13.

О.Сич. Будь ласка, відповідайте.

В.Кімакович. По-порядку. Діти… після того, як буде прийнято рішення, створюється комісія, в яку входять представники не тільки освіти, входять медицини, поліції, соціального захисту, і по кожній дитині розробляється індивідуальний план. Більшість дітей, я думаю, що 99 відс., підуть в загальноосвітні заклади на інклюзивне навчання. Ті діти, які по якихось причинах, а це складні життєві обставини чи інші якісь речі, то можуть бути переведені до Печеніжинського закладу, який у нас функціонує.

Щодо працівників. Працівники й так працюють не на повне навантаження, більшість з них вже звільнились. Справа в тому, що ми… поруч є Перегінська загальноосвітня школа, в якій навчається…  потужність її – 1 тис. учнів, навчається 1100 учнів. У них бракує…

О.Сич. Увімкніть мікрофон.

В.Кімакович. У них бракує дитячих садочків, у них не розміщені ІРЦ. Після вашого рішення ми почнемо працювати, пропонувати людям якесь працевлаштування.

Щодо технічного персоналу, там оптимістичні речі, тому що приміщення потрібно обслуговувати, з педагогічним персоналом буде важче, відверто.

Щодо приміщення, то приміщення належить обласній раді, і депутати обласної ради будуть приймати рішення про його наступну долю.

О.Сич. Будемо чекати пропозицій або ж від місцевої громади, або ж від адміністрації щодо використання цих приміщень, зважаючи на те, що вони сьогодні перебувають в оперативному управлінні департаменту освіти.

Чи є запитання ще? Я прошу вибачення, у мене є записані.

Федишина Ольга Миколаївна.

О.Федишина. Дякую. Я вже отримала відповідь на питання про долю дітей і персонал.

О.Сич. Дякую. Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Дякую. Аналогічне питання, яке задав мій колега Андрій, але ще крім того у нас є досвід по Тлумацькій і Микуличинській школах-інтернатах, коли людей звільняють, а вони потім не можуть працевлаштуватись, і відбуваються порушення.

Але в той же час гарно стоїть питання  про припинення діяльності, а не ліквідацію.

До речі, хочу сказати, що по Тлумачу майно і землю віддали, ніхто не знає, хто цим користується. В Перегінську це буде вирішено значно краще, тому що там є потреба у створенні дитячого дошкільного навчального закладу.

Але в той же час, підтримуючи слова Андрія, дійсно, тих дітей просто заставили: забирайте, забирайте. Там було близько 50 дітей. Тепер дійсно доповідають, що є 13. І я підтримую ту позицію, що необхідно все-таки створити комісію, вивчити питання, суть справ, залучити депутатів, які на тому окрузі і в районі. Дякую.

В.Кімакович. Якщо депутати зголосяться, ми включимо їх в комісію. Прошу зголошуватись, ми підключимо всіх людей в роботу міжвідомчої комісії.

О.Сич. Дякую. Запитання завершились. Сідайте, будь ласка, Вікторе Євстахійовичу.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

А, я прошу вибачення, за основу, тільки за основу, я прошу вибачення, є пропозиції комісії. За основу.

За – 42, не голосували – 14: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про узгодження проєкту Угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться у межах ділянки Угнівська”.

Проект рішення номер 47 – в окремій брошурі.

Доповідає Пліхтяк Андрій Дмитрович – начальник управління екології та природних ресурсів обласної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань екології та раціонального природокористування і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії. Будь ласка.

А.Пліхтяк. Шановні депутати! Даним проектом рішення пропонується узгодити проект Угоди про розподіл вуглеводнів, які видобуватимуться в межах ділянки Угнівська і Саджавська, розташована в межах Богородчанського району Івано-Франківської області.

Дана угода укладається на підставі Закону України “Про угоди про розподіл продукції”. Стаття 11 цього Закону передбачає погодження Угоди з органами місцевого самоврядування. Угода укладається з державою і товариством з обмеженою відповідальністю “Велко”, держава… в інтересах держави виступає Кабінет Міністрів. Товариство “Велко” визначено переможцем конкурсу на укладання даної Угоди про розподіл продукції, розпорядженням Кабінету Міністрів України від 05.07.2019 року № 507. Проведення цього конкурсу по укладанню Угоди передбачено постановою Кабінету Міністрів від 18.12.2018 року № 1189, конкурс проводиться міжвідомчою комісією, яка утворюється постановою Кабінету Міністрів.

Дане підприємство є наше українське, і також в цій Угоді передбачена програма соціально-економічного розвитку даної території.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запишіться, будь ласка.

Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Пане Андрію, я так зрозумів, що Угода буде між цією компанією і Кабінетом Міністрів, так?

А.Пліхтяк. Так.

Р.Ткач. Але вона розміщена на території Богородчанського району?

А.Пліхтяк. Так.

Р.Ткач. Перше питання. Конкретно села Богородчанського району, бо тут загальні. Я вам прочитаю: фінансування будівництва, реконструкції… інфраструктури подвійного призначення, проведення, прокладення. Тобто, чи погоджена ось ця річ, кожне село, що входить в цю ділянку, чи знають, що вони одержать від цієї Угоди?

А.Пліхтяк. Дане питання… дана площа… Угнівська ділянка – 6 розташована на території Старобогородчанської ради… Законом вимагається проведення оцінки впливу на довкілля по даній Угоді. Оцінка впливу на довкілля по даному проведена була. Були проведені громадські слухання на території Старобогородчанської ОТГ, і зауважень, пропозицій і так дальше… вони в курсі про цю ділянку.

Р.Ткач. Ні, ви не про це зрозуміли. Я розумію, що є погодження. Що конкретно піде на соціально-економічний розвиток Старобогородчанської ОТГ?

А.Пліхтяк. Значить, даною Угодою передбачено: інвестор повинен фінансувати соціальні інвестиції в наступних межах відповідно до затверджених програм, робіт та бюджету, і вона передбачає, що перші два роки йде 0,25 відс. вартості прибуткової вуглеводневої продукції, третій, четвертий рік – не менше 0,5 відс., і п’ятий рік – не менше одного відсотка.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

А.Пліхтяк. Ця програма безпосередньо для розвитку території ОТГ. Ці кошти безпосередньо… Крім того, податки і рентна плата за користування…

О.Сич. Будь ласка, Денисе Анатолійовичу.

Д.Шмигаль. Є ж чинне законодавство, згідно з чинним законодавством податки, робочі місця, все залишиться на території. Громада погодила, угоду про соціальне партнерство уклали. Залежно від рівня видобутку там вже будуть домовлятись з компанією. Компанія прозора, українська, вона має купу аналогічних об’єктів по Львівщині, Івано-Франківщині. Представник є в залі. Тобто, це один з тих прикладів, коли ми хочемо інвестора до нас в область привести і показати приклад, як треба працювати. Тому там все окей. Дякую.

О.Сич. Федорців Сергій Іванович.

С.Федорців. Андрію Дмитровичу, скажіть, будь ласка, якраз ви цитували розділ 4, що впродовж перших двох років не менше 0,25 відс. вартості прибуткової продукції. Вартість прибуткової продукції – це визначений законодавством термін?

А.Пліхтяк. Вартість прибуткової продукції визначається згідно з даною угодою, це облікова ставка газу… вона визначається, вартість цієї продукції, і в залежності від обсягу видобутого газу на пункті обліку газу.

С.Федорців. Тобто, не від прибутку, не від видобутку…

А.Пліхтяк. Від прибуткової…

С.Федорців. Видобутку. Дякую.

О.Сич. Я бачу, піднімає руку Федишина Оля. Будь ласка, увімкніть мікрофон.

О.Федишина. Тут прозвучало питання про кошти, які спрямовуються до місцевих бюджетів. От що нам говорить стаття 71 Бюджетного кодексу України?

Коли йде мова про такі угоди між державою та інвестором, то відповідно  від державної частки 10 відс. розщеплюються наступним чином, а саме: навіть наш обласний бюджет отримує 3,5 відс., перепрошую, 5 відс., 3,5 відс. надходить до районного бюджету, 1,5 відс. – до сільського, селищного або міського бюджету. Відповідно Старобогородчанська ОТГ якраз і входить в перелік останніх, тобто, це 1,5 відс. без відносно до ще додатка номер 9, де програма соціально-економічного розвитку. То це врегульовано не нами, це врегульовано Бюджетним кодексом.

О.Сич. Наскільки я зрозумів, окрім врегульованої законодавством, скажемо, пропорції відрахування до… громада ще отримує те, про що попередньо казав доповідач.

Шановні колеги! Запитань більше немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю за основу і  в цілому. Прошу визначатись.

За – 52, не голосували – 3: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про приватизацію нежитлового приміщення першого поверху площею 5,29 кв. м на вул. Тринітарській, 13 у м. Івано-Франківську”.

Проект рішення номер 48 – на окремому аркуші.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку…

В.Гладій. Шановні колеги! Я вас дуже прошу: вже зараз в залі немає кворуму. Я вас дуже прошу: залишилось 5 питань. Вже 5 депутатів вийшли з залу.

Перепрошую, голово.

О.Сич. …управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Дійсно, шановні колеги, 15-20 хвилин можна потерпіти?

Будь ласка.

В.Даниш. Шановна президіє, шановні депутати!

Даним проектом рішення пропонується здійснити приватизацію нежитлового приміщення першого поверху площею 5,29 кв. м на вул.Тринітарській, 13 у м.Івано-Франківську, зазначеного у пункті 8 переліку об’єктів малої приватизації…

О.Сич. Давайте я буду економити час. Ви називаєте те, що я вже назвав.

Чи є запитання до доповідача?

В.Даниш. Продаж через аукціон.

О.Сич. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу та в цілому. Прошу визначатись.

За – 45, утримались – 2, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про приватизацію нежитлового приміщення першого поверху площею 4,66 кв. м на вул. Тринітарській, 13 у м. Івано-Франківську”.

Проект рішення номер 49 – на окремому аркуші.

Доповідач той же – Даниш Василь Степанович.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Питання аналогічне: продаж через аукціон.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Так само немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 46, утримались – 2, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про приватизацію нежитлового приміщення площею 304,4 кв. м на вул. Василя Стефаника, 2а у м. Коломиї”.

Внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 50 – на окремому аркуші.

Доповідач той самий – Даниш Василь Степанович.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 47, утримались – 2, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про укладення з Івано-Франківським обласним військовим комісаріатом договору на безоплатне користування транспортним засобом”.

Проект рішення номер 51 – на окремому аркуші.

Доповідач той самий – Даниш Василь Степанович.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії. Коротко.

В.Даниш. Враховуючи клопотання Івано-Франківського обласного військового комісаріату та погодження автопідприємства Івано-Франківської обласної ради пропонується доручити автопідприємству Івано-Франківської обласної ради укласти з Івано-Франківським обласним військовим комісаріатом договір на безоплатне користування транспортним засобом – автомобілем “Daewoo”.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 50, утримався – 1, не голосували – 4: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання товариству з додатковою відповідальністю
“Рогатинпісок” гірничого відводу для розробки Стратинського родовища піску”.

Проект рішення номер 52 – на окремому аркуші.

Доповідає Пліхтяк Андрій Дмитрович – начальник управління екології та природних ресурсів обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування.

У результаті голосування проект не набрав відповідної кількості голосів, однак, рекомендований до розгляду на сесії обласної ради.

А.Пліхтяк. Даним рішенням пропонується надати товариству з додаткової відповідальністю “Рогатинпісок” гірничий відвід площею 37 га для розробки Стратинського родовища піску.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу голосувати.

За – 14, утримались – 7, не голосували – 33: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про виконання постанови Восьмого апеляційного адміністративного суду у справі № 857/5629/19 (№ 0940/2394/18) та рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду у справі № 0940/2394/18 щодо надання товариству з додатковою відповідальністю “Рогатинпісок” гірничого відводу для розробки Північно-Західної ділянки Москалівського родовища піску”.

Проект рішення номер 53 – в окремій брошурі.

Доповідає Басараб Сергій Михайлович, Василь Іванович зараз доповість коротко, – перший заступник голови обласної ради.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань захисту прав людини, законності, правопорядку, антикорупційної політики, люстрації та очищення влади і з питань екології та раціонального природокористування, рекомендовано до розгляду на сесії.

В.Гладій. Шановні колеги-депутати! Ми дане питання вже розглядали про виконання постанови Восьмого апеляційного адміністративного суду у відповідній справі та рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду щодо надання товариству з додатковою відповідальністю “Рогатинпісок” гірничого відводу для розробки відповідної ділянки родовища піску.

Даним проектом рішення пропонується дані рішення взяти до відома, і другий пункт: відповідно до рішень суду надати товариству з додатковою відповідальністю “Рогатинпісок” і дальше – по тексту.

Ми з вами обговорювали це, про такий прецедент рішення суду, коли суд зобов’язує
обласну раду проголосувати відповідно. Тому вноситься на ваш розгляд для голосування. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Будь ласка, запишіться для запитань.

Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Денисе Анатолійовичу, в Яремчі я вас просив, щоб ви разом з прокурором області, є в нас прокурор області, щоб ви, будь ласка, дали відповідь на це питання, не по даному питанню, в принципі по роботі цього підприємства “Рогатинпісок”.

На сьогоднішній день, наскільки я знаю, воно працює, воно незаконно користується надрами. Чи це підприємство платить податки? Чи там платять заробітну плату? Дайте нам інформацію.

Щодо цього, що сказав Василь Іванович, що суд нас заставляє проголосувати, ну, це дійсно парадокс, це вперше таке, але в принципі: це діюче підприємство, не діюче. 10 років воно незаконно… Так, я маю право говорити сьогодні, воно незаконно користується надрами. В чому там справа? Дякую.

О.Сич. Гончарук Олег Романович.

Голос із залу. Помилково!

О.Сич. Помилково. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 7, утримались – 6, не голосували – 31: рішення не прийнято.

Шановні колеги! Слова просить Денис Анатолійович Шмигаль, будь ласка.

Д.Шмигаль. Шановні депутати! Хочу просити, щоби хтось з вас повернувся до розгляду  питання під номером 46 “Про припинення діяльності Перегінської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату”, тому що це питання з того ж самого розряду, які ми сьогодні два або три розглянули, а тут ми дітей позбавимо в наступному році, створимо проблему колективу і дітям. Тому що фактично получається, що вони не будуть мати права отримувати фінансування через сферу освіти. Ми маємо змінити цю ситуацію. Ви навіть за основу не прийняли. Тому прохання, щоби хтось зараз…

О.Сич. Я внесу, я внесу, але перед тим скажу. Шановні колеги! Знаєте, ми дійсно погіршуємо ситуацію, бо якщо держава не буде фінансувати, то ми гірше зробимо і дітям…
Принаймні, тепер ми шукаємо шляхи, може не якісно, може добре, може не завжди правильно. Але якщо ми не приймемо взагалі, тоді ми зробимо набагато гірше. Просто нічого не зробимо і грошей не буде, і людям треба буде йти на вулицю.

Я пропоную як депутат обласної ради повернутись до голосування по цьому питанню, а вже як голосувати – це ваша воля.

Хто за те, щоб повернутись до голосування по означеному питанню? Прошу проголосувати.

За – 47, не голосували – 6: рішення прийнято.

Отож, повертаємось до голосування “Про припинення діяльності Перегінської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Івано-Франківської обласної ради”.

Ставлю на голосування за основу, оскільки були пропозиції комісій. Прошу визначатись.

За – 52, проти – 1, не голосували – 2: рішення прийнято.

Є пропозиції комісій, шановні колеги. Комісія з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу запропонувала пункт 5 проекту рішення доповнити словами: “врегулювати питання щодо передачі майна у встановленому законом порядку”. Дійсно, а що дальше, що з майном?

Одну хвильку, я ще подивлюся, що пропонує комісія з питань гуманітарної політики та свободи слова.

В.Гладій. Подібна пропозиція.

О.Сич. Подібна пропозиція: “Рекомендувати обласній державній адміністрації вирішити питання щодо подальшого використання та передачі в оперативне управління приміщення Перегінської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Івано-Франківської обласної ради”, врахувавши потреби підприємств, установ, закладів, організацій спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області”.

Ця пропозиція, вона вбирає попередню пропозицію, і вона звучить значно об’ємніше і
повніше. Тому я пропоную поставити на голосування пропозицію комісії з питань гуманітарної політики та свободи слова, яка в себе вбирає пропозицію комісії з питань соціально-економічного розвитку.

Не заперечуєте, голово комісії?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні. Ставлю на голосування цю пропозицію. Прошу визначатись.

За – 48, не голосували – 6: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції по майну. Прошу визначатись.

За – 50, не голосували – 3: рішення прийнято.

Шановні колеги-депутати! Я вам дякую за конструктивну роботу. Ми завершили розгляд запланованих питань порядку денного. Наступне засідання відбудеться через тиждень – 20 грудня. Прошу бути в такому, але в ще більшому складі. Дякую за роботу.

До побачення!

Голова обласної ради                                                         Олександр Сич

 

Консультант                                                                             Галина Кубік

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]