Стенограма другого пленарного засідання (20.12.2019)


С Т Е Н О Г Р А М А

ТРИДЦЯТЬ ТРЕТЬОЇ СЕСІЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
СЬОМОГО ДЕМОКРАТИЧНОГО СКЛИКАННЯ
від 20.12.2019 р.
(друге пленарне засідання)

 

О.Сич. Доброго дня, шановні колеги-депутати, запрошені, доповідачі, всі присутні!

Рівно 10 год. Розпочинаємо нашу роботу.

Оголошую однохвилинну готовність. Панове депутати, прошу зайняти свої робочі місця, вставити карточки для голосування в ніші для пристроїв, щоби можна було зареєструватись, здійснити всі необхідні дії для початку нашої роботи, зокрема подивитись на вхідні двері і звернути увагу на значок, який говорить про те, що використання мобільних телефонів в цьому залі не схвалюється.

Але це “говори до гори, а гора горою” – так моя мама-небіжка казала.

Отож, відповідно до розпорядження голови обласної ради на сьогодні скликано друге пленарне засідання тридцять третьої сесії обласної ради.

Нагадую усім присутнім і мешканцям нашого краю, що перше пленарне засідання
тридцять третьої сесії відбулося 13 грудня 2019 року.

Для того, щоб розпочати роботу, приступимо до реєстрації.

Відповідно до чинного законодавства до обласної ради було обрано 84 депутати.

За результатами письмової реєстрації в залі мали би бути присутні 60 депутатів, відсутні – 24, з них: у відрядженні – 2 депутати, з інших поважних причин – 3 депутати, з невідомих причин – 19 депутатів. Цілком можливо, що дехто з них ще появиться, долучиться до нас і до плідної роботи на благо прикарпатської громади.

Відповідно до пункту 11.3 статті 11 Регламенту обласної ради депутати повинні зареєструватися за допомогою електронної системи. Прошу увімкнути електронну систему, а депутатів прошу зареєструватися.

В залі зареєструвались 62 депутати – сесія є повноважною, отож, будемо продовжувати нашу роботу.

Шановні колеги! На сесію запрошений, я думаю, що буде присутній голова обласної державної адміністрації Денис Анатолійович Шмигаль.

На засіданні присутні заступники голови обласної державної адміністрації, директори департаментів, начальники управлінь і відділів обласної державної адміністрації, голови районних рад, представники районних державних адміністрацій, міські голови міст обласного значення, голови об’єднаних територіальних громад, хотів сказати, що керівники правоохоронних органів, але не бачу їх, і судових, обласних підприємств і установ, політичних партій та громадських організацій, представники засобів масової інформації.

Шановні колеги! Перед тим, як продовжувати нашу роботу дальше, хочу звернути вашу увагу, що сьогодні день народження у нашого колеги – Василя Васильовича Озоровича.

Бажаємо йому многая і благая літ у доброму здоров’ї тіла і духу.

(Оплески в залі).

І, колеги, наприкінці календарного року, під час проведення наших сесій вже стало доброю традицією, що у переддень новорічно-різдвяних свят члени Національної Скаутської Організації України “Пласт” приносять до нас Вифлеємський вогонь миру з місця народження Ісуса Христа.

З вашого дозволу, я запрошую їх до зали вручити цей Вифлеємський вогонь і побажати всім щасливого Нового року та Різдва Христового.

(Виступ членів Національної Скаутської Організації України “Пласт”).

Щиро дякуємо представникам Національної Скаутської Організації “Пласт”, бажаємо успіху їм у своєму розвитку, у вихованні маленьких українців, у плеканні провідників української нації, держави, і сподіваємось, що з прийняттям закону, який визнає “Пласт” на державному рівні, в історії організації розпочнеться новий етап у її розвитку.

Привітаймо аплодисментами!

(Оплески в залі).

Шановні колеги!  І ще одна традиція, вона теж хороша.

Дозвольте нам з Денисом Анатолійовичем вручити державні і наші обласні нагороди кращим представникам нашого краю.

Василю Івановичу, будь ласка, зачитайте список нагороджених.

В.Гладій. Указом Президента України від 28 листопада 2019 року за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові досягнення, багаторічну сумлінну працю
присвоєно почесне звання “Заслужений лікар України” головному лікареві Лисецької центральної районної лікарні Тисменицького району Скоропаду Тарасу Ярославовичу.

(Оплески в залі).

Присвоєно почесне звання “Заслужений майстер народної творчості України” майстрові народної творчості Миронюку Івану Івановичу.

(Оплески в залі).

Присвоєно почесне звання “Заслужений працівник фізичної культури і спорту України” старшому тренерові-викладачу відділення дитячо-юнацької спортивної школи Калуської міської ради Кірілову Юрію Олексійовичу.

Присвоєно почесне звання “Заслужений художник України” доцентові кафедри
Косівського інституту прикладного та декоративного мистецтва Львівської національної академії мистецтв Дутці Василю Яковичу.

(Оплески в залі).

Указом Президента України від 8 листопада 2019 року за значний особистий внесок у розвиток національної культури і мистецтва, вагомі творчі здобутки та високу професійну майстерність присвоєно почесне звання “Заслужений діяч мистецтв України” художникові декоративно-прикладного мистецтва Гринюк Марії Миколаївні.

(Оплески в залі).

Указом Президента України від 15 листопада 2019 року за значний особистий внесок у розвиток агропромислового виробництва, вагомі трудові досягнення, багаторічну самовіддану працю та з нагоди Дня працівників сільського господарства  присвоєно почесне звання “Заслужений працівник сільського господарства України” директорові приватної фірми “Богдан і К”, нашому колезі – депутату Івано-Франківської обласної ради Тимофійчуку Богдану Володимировичу.

(Оплески в залі).

Розпорядженням обласної державної адміністрації та обласної ради за сумлінну працю в органах виконавчої влади, високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у розвиток
соціальної політики на Прикарпатті, зразкове виконання службових обов’язків та з нагоди Дня працівника соціальної сфери нагороджено відзнакою обласної ради та обласної державної адміністрації – медаллю “За заслуги перед Прикарпаттям” директора департаменту соціальної політики обласної державної адміністрації Корженьовського Володимира Михайловича.

(Оплески в залі).

О.Сич. Продовжуємо нашу роботу.

Всього, шановні колеги, на тридцять третій сесії обласної ради передбачалося розглянути 90 питань і питання “Різне”. На першому пленарному засіданні розглянуто 53 питання, на другому передбачалось 37 і питання “Різне”.

На першому пленарному засіданні тридцять третьої сесії обласної ради було розглянуто усі питання, включені до порядку денного першого засідання, та одне питання, внесене на самому засіданні. Було прийнято позитивні рішення з 51 питання.

17 грудня 2019 року відбулося засідання президії обласної ради. Президія рекомендувала на другому пленарному засіданні тридцять третьої сесії обласної ради розглянути 44 питання і включити питання “Різне”.

Привертаю Вашу увагу, що у проект порядку денного включено 11 нових питань,
рекомендованих президією обласної ради. А саме:

– під номерами 53-55 – внесення змін до вже діючих програм;

– під номерами 56 та 57 – внесення змін до обласного бюджету на 2019 та 2020 роки;

– під номерами 75 та 76 – кадрові питання;

– під номером 83 – про передачу майнового комплексу;

– під номерами 85-87 – про представлення до нагородження.

Також президія обласної ради рекомендувала зняти з розгляду питання надання мисливських угідь, тому їх немає в проекті порядку денного, хоча я знаю, що сьогодні колеги будуть пропонувати їх все-таки поставити, оскільки ми їх зняли з технічних питань, бо насправді питання пройшли всю передбачену Регламентом процедуру, однак на президії, як потім виявилось, з поважних причин був відсутній доповідач. Але до цього ми повернемось.

Нову редакцію проекту порядку денного та матеріали другого пленарного засідання сесії ви отримали під час реєстрації.

Також ви отримали інформацію про виконання діючих програм. Окрім цього, вам надано вибірку соціологічного дослідження на тему “Стан та розвиток місцевого самоврядування на Прикарпатті”, проведеного на замовлення обласної ради в рамках Програми розвитку місцевого самоврядування в Івано-Франківській області. З повним текстом дослідження ви, шановні колеги-депутати, журналісти, представники громадськості, можете ознайомитись на сайті обласної ради.

Отож, я пропоную проект порядку денного спочатку прийняти за основу.

Прошу увімкнути систему для голосування і депутатів прошу визначитись.

За – 65, утримався – 1, не голосували – 3: рішення прийнято.

Шановні колеги! Чи будуть пропозиції до проекту порядку денного?

Будь ласка, запишіться для пропозицій.

Королик Михайло Михайлович.

Голос із залу. Помилково.

О.Сич. Помилково.

Приймак Іван Васильович.

І.Приймак. Пане голово, прошу внести в порядок денний такі два питання. Оскільки час дуже швидкоплинний, і ми не мали змоги розглянути це на комісії, тому прошу прийняти в порядок денний з голосу. Перше, щодо розпорядження Прем’єр-міністра України за
№ 46351/0/1-19 від 18.12.2019 року, заслухати інформацію головного управління Державного казначейства України в області і на цій основі зробити звернення до Президента України Володимира Зеленського. Це перше. Суть питання зводиться до того, що своїм розпорядженням…

О.Сич. Я вас переб’ю, я вас переб’ю, даруйте. Я не зрозумів назви питання, було багато слів, а назва питання… заслухати представника казначейства… Для того, щоб заслухати, треба попереджати, запрошувати на сесію, попереджати треба. Він ж не може просто зараз прибігти і щось розказувати. Тобто, і сама назва питання, як воно має звучати? Я не думаю, що назва питання має звучати: заслухати представника казначейства про то-то, то-то, то-то…

І.Приймак. Ну, йдеться про звернення до Президента України…

О.Сич. О! То так і кажіть. Проект рішення про звернення до Президента України з приводу такого-то.

І.Приймак. З приводу…

О.Сич. А вже як його розглядати, кого заслухати, як приймати, то вже техніка, а не назва. Я зрозумів.

Шановні колеги! Давайте без пояснень, пояснення будуть при розгляді питання.

Перш за все мене цікавить, чи є готовий проект рішення, щоб його розглядати. Чи він до кінця сесії може бути підготовлений? Коли його ставити?

І.Приймак. Я думаю, що у нас часу в обідній перерив буде достатньо для того, щоб зробити проект рішення і…

О.Сич. Шановні колеги! В такому разі, перед тим, як ставити на голосування, якщо питання набере відповідну кількість голосів, я пропоную, щоб воно стояло в кінці сесійного засідання, до того часу, щоб встигли підготувати проект рішення.

І.Приймак. Так, погоджуюсь.

О.Сич. Отже, поступила пропозиція депутата поставити в проект порядку денного питання про звернення до… кого? До Президента України з приводу…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Увімкніть мікрофон. З приводу чого?

І.Приймак. Справа в тому, що розпорядженням Прем’єр-міністра було заблоковано всі відшкодування, всі соціальні бюджетні дотації по казначейству, а це вже…

О.Сич. Ви можете сформулювати коротко, одним реченням, з приводу чого звернення?

І.Приймак. З приводу граничного обсягу дефіциту загального фонду державного бюджету України: Прем’єр-міністр України прийняв рішення заблокувати всі виплати до кінця поточного бюджетного року.

О.Сич. Колеги, я так зрозумів, що ви у фракції радились. Ви не могли всі разом,
колегіально, сформулювати назву питання?

Ну, це багато слів! Розумієте? Це багато слів. Так багато слів у назву питання не ставиться. З приводу того, що там десь щось там не виплачується…

І.Приймак. То не тільки десь щось, то все не виплачується.

О.Сич. Ну, хтось може сформулювати коротко назву питання? Я вже зрозумів: звернення… Про що?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Увімкніть, будь ласка, мікрофон депутата Приймака.

І.Приймак. З приводу граничного дефіциту бюджету України.

О.Сич. Зрозуміло. Ставлю на голосування, колеги-депутати. Прошу, визначайтесь.

За – 57, не голосували – 12: рішення прийнято.

Шановні колеги! Домовились: до кінця сесії підготувати проект рішення, апарату розмножити, роздати депутатам.

Чи є ще пропозиції?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А, я прошу вибачення. Мельничук Василь Іванович.

В.Мельничук – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Шановний пане голово, шановні колеги-депутати! Пропоную внести в порядок денний інформацію обласної державної адміністрації щодо перспективного плану формування громад області. На засіданні президії це питання піднімалось, обласна державна адміністрація взяла на себе зобов’язання підготувати відповідний проект рішення. Він вчора поступив у виконавчий апарат, і є можливість його сьогодні розглянути в сесійній залі. Прошу підтримати.

О.Сич. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 64, не голосували – 5: рішення прийнято.

З цього приводу Василь Іванович Гладій, будь ласка.

В.Гладій. Шановні колеги! Василь Іванович Мельничук вніс пропозицію, але не сказав, коли він пропонує розглянути дане питання. Проект рішення готовий, довідка готова, тому є пропозиція, щоби не в кінці порядку денного, а я пропоную після питання номер 60 “Про стан, ремонт та утримання автомобільних доріг в області” розглянути питання по перспективному плану, якщо немає заперечень. Немає?

О.Сич. Ставити на голосування чи..?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування, питання процедурне, потребує 1/3. Прошу визначатись.

За – 63, не голосували – 6: рішення прийнято.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Шановний голово, шановні колеги-депутати!

Прошу підтримати питання про стан виплати заробітної плати працівникам бюджетної сфери області, внесений в порядок денний, і питання розглянуто на президії, президія підтримала, проект рішення підготовлено департаментом фінансів, поданий, і прошу це питання поставити перед… після 55-го питання. І прошу дозволити мені бути співдоповідачем. Дякую.

О.Сич. Прошу визначатись.

За – 57, не голосували – 13: рішення прийнято.

Щодо порядку розгляду питання ставлю на голосування. Потребує процедурної третини.

За – 51, не голосували – 19: рішення прийнято.

Щодо співдоповіді депутата Піцуряка ставлю на голосування. Потребує процедурної третини. Прошу визначатись.

За – 30, не голосували – 43: рішення прийнято.

Чи є пропозиції до проекту рішення? Є. Тимофійчук Богдан Володимирович, будь ласка.

Б.Тимофійчук – депутатська фракція політичної партії “Українське об’єднання патріотів – УКРОП”. Шановний Олександре Максимовичу! Постійною комісією обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин рекомендується внести на розгляд сесії обласної ради 4 проекти рішень щодо надання мисливських угідь громадським організаціям. Їх пропоную розмістити блоком, починаючи з 75-го питання, а решту нумерації…

О.Сич. Одну хвильку, так, як інші питання. Будь ласка, називайте кожне з питань, яке вноситься до проекту порядку денного, а потім щодо процедури їх розгляду. Будь ласка, по черзі.

Б.Тимофійчук. Зрозумів. Перше питання “Про надання Івано-Франківському мисливсько-риболовному виробничому підприємству обласної організації УТМР в користування мисливських угідь”. Доповідач – Сахнюк Віктор Анатолійович.

О.Сич. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 58, не голосували – 12: рішення прийнято.

Друге питання. Увімкніть мікрофон Тимофійчука.

Б.Тимофійчук. Друге – “Про надання Снятинській районній організації Українського товариства мисливців і рибалок в користування мисливських угідь”.

Доповідач той самий – Сахнюк Віктор Анатолійович.

О.Сич. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 58, не голосували – 12: рішення прийнято.

Наступне питання. Увімкніть мікрофон Тимофійчука.

Б.Тимофійчук. Третє питання – “Про надання Рогатинській районній організації
Українського товариства мисливців та рибалок в користування мисливських угідь”.

Доповідач – Сахнюк Віктор Анатолійович.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 60, не голосували – 10: рішення прийнято.

Щодо процедури розгляду, будь ласка, озвучте вашу пропозицію. Увімкніть мікрофон Тимофійчука.

Б.Тимофійчук. Є ще четверте питання.

О.Сич. А, четверте, я прошу вибачення, четверте.

Б.Тимофійчук. Четверте – “ Про надання товариству з обмеженою відповідальністю
“Інвестиційно-консалтингова компанія “Універсал-Контракт” в користування мисливських угідь”.

Доповідач – Сахнюк Віктор Анатолійович.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 56, не голосували – 14: рішення прийнято.

Щодо процедури голосування. Увімкніть мікрофон депутата Тимофійчука.

Б.Тимофійчук. Пропонується розмістити блоком, починаючи з 75-го питання, а решту нумерацію питань відповідно змістити на чотири одиниці.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 60, не голосували – 10: рішення прийнято.

Кобилянський Богдан Миколайович.

Б.Кобилянський. Шановний Олександре Максимовичу, шановні колеги! Прошу внести в порядок денний проект рішення щодо підтримки спільної заяви сільських, селищних, міських голів, голів об’єднаних територіальних громад та експертів з питань децентралізації влади і місцевого самоврядування щодо проекту Закону “Про внесення змін до Конституції України щодо децентралізації влади” № 2598. Вчора цю спільну заяву підписали більше 50 відомих людей в Україні. Заява виписана надзвичайно мудро, аргументовано, тому прошу внести і підтримати дану заяву.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 61, не голосували – 9: рішення прийнято.

Шановні колеги! Вчора, 19 грудня, до обласної ради надійшла заява від керівника депутатської групи в обласній раді “Спільна праця” Богдана Кобилянського зняти з розгляду питання, я думав, що пан Богдан це питання озвучить, зняти з розгляду питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 17.12.2015. “Про затвердження складу президії обласної ради (зі змінами)”. У проекті порядку денного це питання стоїть під номером 89.

Хто за те, щоб зняти його з порядку денного? Прошу голосувати.

За – 63, утримався – 1, не голосували – 6: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є ще?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Увімкніть, будь ласка, мікрофон депутата Приймака.

І.Приймак. Прошу внести в порядок денний сесії звернення до Президента України Володимира Зеленського проект рішення щодо зняття з розгляду у другому читанні Комітетом аграрної політики Верховної Ради України законопроекту № 2178-X “Про обіг земель сільськогосподарського призначення”.

О.Сич. Я хочу запитати вас і, пане Богдане Кобилянський, вас: а проекти рішень по даних питаннях готові чи ні?

І.Приймак. Ще зараз не готові, ми підготуємо.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Позаяк треба проект рішення.

Шановні колеги! Ставтесь відповідально. Я ж не думаю, що ви обоє буквально за 5 хвилин до початку сесії придумали, що вам треба в порядок денний поставити питання. Напевно, воно виникло ще вчора. Ну, хіба важко було проект рішення підготувати? Це не так важко, це три речення.

Обидва питання будуть розглядатись в кінці сесії.

Ставлю на голосування пропозицію депутата Приймака. Прошу визначатись.

За – 60, не голосували – 10: рішення прийнято.

Все, нікого не пропустив?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій. Прошу визначатись.

За – 61, не голосували – 9: рішення прийнято.

Шановні колеги! Ми сформували проект порядку денного… порядок денний другого пленарного засідання тридцять третьої сесії.

Приступаємо до розгляду питань.

Розглядається питання “Про внесення змін до регіональної Цільової програми проведення лабораторно-діагностичних та лікувально-профілактичних робіт у сфері ветеринарної медицини в Івано-Франківській області на 2019-2020 роки”.

Проект рішення номер 52 – в окремій брошурі.

Доповідає Гурський Роман Йосипович – начальник головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин і з  питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Шановні колеги! У вас матеріали на руках є. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

Р.Гурський. Дякую.

О.Сич. За – 59, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 06.04.2012.
№ 467-13/2012 “Про регіональну цільову програму “Питна вода” на 2012-2020 роки”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 53 – в окремій брошурі.

Доповідає Рачкевич Володимир Степанович – директор департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства,
рекомендовано до розгляду на сесії.

Аналогічно, колеги, у вас матеріали на руках є. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка, для запитань.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – в/о № 3, депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановний Володимире Степановичу! Я вам частково на президії задавав питання по Солотвинській школі, яка здана у 2006 році в експлуатацію, до сьогодні питання забезпечення питною водою не вирішено. Але я не про це буду говорити.

Напротязі останніх років катастрофічна ситуація із рівнем води у наших річках. Не знаю, яка там причина, чи той забір щебеню, іншого, іншого, іншого, але сьогодні в багатьох населених пунктах практично відсутня вода в криницях.

Чи не вбачаєте ви за доцільне в майбутньому при розробленні програм наших обласних, можливо, звертатись до держави, до Державного фонду регіонального розвитку, щоби програма забезпечення малих містечок питною водою була реалізована? Адже це питання ми розглядаємо протягом останніх 20 років, а “віз й нині там”.

Дякую вам.

В.Рачкевич. Шановний Манолію Васильовичу! Проблема в тому, що у 2019 році на
регіональну програму “Питна вода” було виділено тільки 2 млн.грн., і в загальному за ці кошти було покращено водопостачання в 12 населених пунктах. Звичайно, цього дуже і дуже є мало, і ваша пропозиція є такою, що її треба розглядати, тому що є проблемні питання в інших багатьох населених пунктах, і будемо ми це питання розглядати, і розвивати.

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту порядку денного?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 60, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 25.12.2015.
№ 53-2/2015 “Про регіональну цільову програму зовнішнього освітлення селищних та сільських населених пунктів області до 2020 року”.

Внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 54 – на окремому аркуші.

Доповідач той самий: Рачкевич Володимир Степанович – директор департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії.

Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 62, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 10.06.2016.
№ 226-5/2016 “Про регіональну цільову програму профілактики правопорушень на 2016-2020 роки” (зі змінами)”.

Внесено питання на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення під номером 55 – в окремій брошурі.

Доповідає Боринський Тарас Миколайович – директор юридичного департаменту обласної державної адміністрації.

Проєкт розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань прав людини, законності, правопорядку, антикорупційної політики, люстрації та очищення влади та з питань бюджету, фінансів і податків. Обидві комісії рекомендували до розгляду.

Колеги, питання у вас на руках є.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Не маєте. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 60, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласного бюджету на 2019 рік”.

Внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 56 – в окремій брошурі.

Доповідає Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації.

Проект підготовлено на виконання рекомендацій постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків.

Будь ласка.

І.Мацькевич. Шановний голово, шановні депутати! На розгляд сесії вноситься проект рішення “Про внесення змін до обласного бюджету на 2019 рік”. Даний проект передбачає врахування в доходах обласного бюджету освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам в сумі 21,5 млн.грн., зменшення та спрямування їх за цільовим призначенням, зменшення обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на “Нову українську школу” в сумі 2 млн.грн. та відповідно зменшення бюджетних призначень по головному розпоряднику коштів обласного бюджету, зменшення обсягу субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій в сумі 14,6 млн.грн., а також спрямування субвенції з місцевих бюджетів по спеціальному та загальному фондах для головних розпорядників коштів обласного бюджету, які здійснюють заходи, передбачені їхніми кошторисами.

Крім того, даний проект рішення передбачає здійснення перерозподілу бюджетних призначень та внесення змін до бюджетних призначень головних розпорядників коштів в межах їх річних сум та внесення змін до рішення обласної ради від 17 травня, від 15 листопада та 13 грудня поточного року.

Прошу затвердити даний проект рішення.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача? Запишіться, будь ласка.

Іванів Назарій Іванович.

Але я наголошую, депутати: пропозиції і запитання – це дві різні речі.

Н.Іванів. А, тоді у мене пропозиція.

О.Сич. Якщо у когось запитання, задавайте, потім я дам можливість для обговорення і для пропозицій згідно з Регламентом. Я дивуюся, що на п’ятому році нашої роботи депутати не читають Регламент.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Ірино Богданівно! В даному питанні одне з питань, по якому ви маєте виступати, – це про стан виплати зарплати. І, голово, я пропонував його поставити  перед цим питанням, і ми проголосували. Тому прошу врахувати те, що про стан виплати зарплати мало розглядатись перед цим питанням.

Конкретне питання. У вашій доповіді про стан виплати зарплати написано, що надана стабілізаційна дотація у розмірі 10,5 млн.грн. Чи вона розподілена? І де видно, що ця дотація розподілена? Бо її в цьому внесенні змін я не бачу. Залишилось 4 чи 5 днів робочих.

І.Мацькевич. Шановний Манолію Васильовичу! Я дане питання мала висвітлювати у зовсім іншому виступі. Раз ви зараз задаєте  питання, нам надійшло для області 10,5 млн.грн. стабілізаційної дотації, вона є розподілена між бюджетами, профінансована в повному обсязі до цього часу.

М.Піцуряк. (Без мікрофона).

О.Сич. Манолію Васильовичу, даруйте. І я, і представники апарату почули, що ви просили питання про виплату заробітної плати поставити після 60-го питання. Тому я не розумію.

М.Піцуряк. (Без мікрофона).

О.Сич. Вже пізно. Матеріалів все одно немає.

Добре, гаразд. Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Шановна Ірино Богданівно! Вчора у засобах масової інформації пролунала
інформація радника Прем’єр-міністра Юрія Голика, зачитую: “Через неякісний менеджмент окремих облдержадміністрацій України лише у 2019 році недоотримали готових об’єктів інфраструктури мінімум на 7,5 млрд.грн. Ці кошти були перераховані до обласних бюджетів, але не були використані”. Йде перелік областей. Читаю: Івано-Франківська область – 175 млн.грн., 46 відс., – кошти, які перераховані в дорожній фонд, але не використані.

Що це є? Або спростуйте, або поясніть. Це жахлива цифра! Дякую.

І.Мацькевич. Шановний Романе Володимировичу, напевно, мова йде, я так зрозуміла, ви озвучили, про дорожній фонд. Ви знаєте, що у нас якийсь період часу було заблоковано департамент на здійснення фінансування, зараз департамент розблокований, йде фінансування. І я думаю, що більша частина цих коштів буде використана. Крім того, ці кошти є перехідними, вони залишаються у нас в залишку, вони не повертаються в державний бюджет.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

І.Мацькевич. Я не можу вам зазначити, бо я не здійснюю освоєння коштів на дороги, але знову ж таки наголошую на тому, що департамент був заблокований, тому не проводились розрахунки. Ви вже знаєте, що з понеділка наш департамент розблокований і всі розрахунки проводяться. Тому кошти будуть використані, але чи в повній сумі, я не готова вам відповісти. Якщо не будуть повні суми використані, вони залишаться в залишку на 1 січня і будуть використовуватись за цільовим призначенням.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Я прошу вибачення. Давайте в обговоренні може висловите… Ви запитання задали, запитання, щоб щось уточнити. Ви уточнили, а під час обговорення дайте пропозиції там і так дальше.

Запитання завершились, шановні колеги-депутати, Ірино Богданівно, займіть своє місце робоче в залі.

Хто бажає взяти участь в обговоренні? Будь ласка, запишіться.

Шановні колеги! Давайте таким чином: обговорення і пропозиції ми розділимо окремо. Обговоримо, потім я дам записатись для пропозицій, а перед тим ми приймемо проект рішення за основу.

Обговорення. Піцуряк Манолій Васильович. Будь ласка.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Пане голово, після 60-го питання давав поправку депутат Мельничук поставити питання по децентралізації, депутат Піцуряк поставив питання 55-е про стан виплати зарплати. Тому прошу: перед питанням розподілу поставте, нехай почуємо, який стан виплати зарплати.

А тепер по суті, те, що я запитував Ірину Богданівну.

Колеги, у нас реально залишилось 5 робочих днів до завершення цього року. Я би просив оперативності як у виконавчої влади, так і у нас по тих питаннях, де треба оперативно вирішувати питання, де потрібно кошти, які надійшли з держави чи любий перерозподіл зробити, в межах півгодини, більше не треба це робити, а не по два-три дні затягувати питання, як інколи буває.

Я, Ірино Богданівно, на попередній сесії звертався до вас про непрозорий розподіл коштів, коли йде питання субвенції медичної, питання медичної субвенції, залучати комісію з питань… не комісію з питань охорони здоров’я, хоча би департамент охорони здоров’я щодо того розподілу. Сьогодні ми знали, що буде 10,5 млн.грн. стабілізаційної дотації. Які райони отримали, які міста отримали, яким чином проводиться розподіл? Знаєте, ваш кулуарний розподіл вже надоїв, тому що говориш цілий рік про проблему із зарплатою, а ви виділяєте кошти на ті об’єкти, де навіть не звучала проблема із зарплатою.

Тому, Ірино Богданівно, вибачайте, це завершення року, але я хочу прозорості, я хочу відкритості, я хочу щиро, щоб ми знали… Я не хочу жодної копійки інших взяти, але я хочу, щоб була справедливість до кожного закладу як освіти, як самоврядування, так і охорони здоров’я. І якщо є проблема в закладах, нехай ця проблема буде на 20 грудня, тобто, заборгованість як у всіх, нехай буде на 20 грудня, а не говорити дурниці, що ви в тих роках скоротили, не скоротили, оптимізацію проводили. Сьогодні у нас залишилось декілька днів року, і ми маємо дати людям сьогодні зарплату, а не демагогію слухати: скорочення, не скорочення…

Ще раз кажу, я буду виступати по інших питаннях, але там може часу не вистачити. Коли ви нам говорите: призначення до тих коштів, які затверджені бюджетами, то тоді, будь ласка, бюджети, розрахунки робіть, такі бюджети, розрахунки, спрямовуйте всі вільні залишки, не 8 відс. спрямовуйте на зарплату, а спрямовуйте 90 відс., як від вас вимагає постанова КабМіну, і тоді вчіть нас, скільки нам ліжок тримати, скільки лікарів тримати, і скільки хворих лікувати. А то ви єдине: у вас стаття 51, мережа, але ви не дивитесь той розрахунок, чи він правильний, чи неправильний.

І я би просив… Це внесення змін, ми вже нічого не змінимо, тут тільки поговорити, але образливо те, що завершується рік, а ви не можете зрозуміти, що треба реагувати на ті зауваження депутатів, які вам даються в цьому залі і за межами залу. Дякую.

О.Сич. Завершено обговорення.

Шановні колеги! Ставлю для запису час для виголошення пропозицій до проекту порядку денного. Будь ласка, запишіться для виголошення пропозицій. Є, так? Є троє депутатів. Отже, треба прийняти проект рішення за основу.

Ставлю на голосування проект рішення за основу. Прошу визначатись.

За – 60, не голосували – 11: проект рішення за основу прийнятий.

Для виголошення пропозицій – Кузьма Микола Миколайович.

М.Кузьма – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Прошу внести зміни в додаток 1 до проекту рішення, пункт 38: “Придбання службового автотранспорту для амбулаторії загальної практики сімейної медицини, с.Кутище, Тлумацький район”, змінити розпорядника коштів з Тлумацького районного бюджету на бюджет Тлумацької об’єднаної територіальної громади у зв’язку з тим, що медицину район вже передав в об’єднану територіальну громаду. Дякую.

О.Сич. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 64, не голосували – 6: рішення прийнято.

Іванів Назарій Іванович.

Н.Іванів. У зв’язку із завершенням року сьогодні подали такі пропозиції, депутата від цього округу немає, тому попросив мене озвучити. Текст трошки довгий, тому прошу вибачення.

Перше, внести зміни до рішення…

О.Сич. Одну хвильку! Кожну пропозицію давайте окремо.

Н.Іванів. Добре. Перше, внести зміни до рішення обласної ради від 1 березня 2019 року № 1082-27/2019 “Про внесення змін до обласного бюджету на 2019 рік”, а саме: вилучити позиції “Капітальний ремонт ДНЗ “Ясла-садок “Золотий колосок”, с.Заріччя Надвірнянського району” – 71 тис.грн. та “Капітальний ремонт водопроводу на вул.Федьковича, Прикарпатська у м.Надвірній” – 72 тис.грн. Кошти ще не використані з 2018 року. У позиції “Капітальний ремонт приміщення пульмонологічного відділення обласної дитячої клінічної лікарні, м.Івано-Франківськ” замість 250 замінити на 183. Ці кошти спрямувати на співфінансування об’єкта по Державному фонду регіонального розвитку: “Дошкільний навчальний заклад “Веселка” по вул.Січових Стрільців, 45 у смт.Перегінське Рожнятівського району Івано-Франківської області (реконструкція з добудовою)” – 115 тис.грн. для управління капітального будівництва та “Амбулаторія групової практики сімейної медицини на вул.Вагилевича у с.Ясень Рожнятівського району (на будівництво)” – 94 тис. 340 грн. Перший пункт.

О.Сич. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 63, не голосували – 7: рішення прийнято.

Наступна пропозиція. Увімкніть мікрофон депутата Іваніва.

Н.Іванів. Наступна позиція. Департамент будівництва просив озвучити, сьогодні виникла нагальна необхідність по двох пунктах.

“Зменшити бюджетні призначення для департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури облдержадміністрації по спеціальному фонду (видатків розвитку) за кодом бюджетної програми 1517350 “Розроблення схем планування та розбудови територій (містобудівної документації)” на суму 150 тис.грн. та відповідно збільшити їх за кодом бюджетної програми 1517340 “Проектування, реставрація та охорона пам’яток архітектури” на суму 150 тис.грн.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 63, не голосували – 7: рішення прийнято.

Наступна.

Н.Іванів. І цей пункт стосується того, що я озвучував раніше: внести зміни до протоколу комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків від 16 грудня 2019 року № 99, а саме: у підпункті 1 пункту 1, в абзаці 2 цифру “3531,944” замінити на “3781,944”, а в абзаці 3 цифру “8016,609” замінити на “7766,609”. Це для балансування бюджету.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 64, не голосували – 6: рішення прийнято.

Є ще пропозиції? Немає більше, так?

Книшук Петро Васильович.

П.Книшук – в/о № 25. Шановний пане голово, шановні колеги! Пропонується зменшити субвенцію обласному бюджету в сумі 346 тис. 597 грн. для реалізації проекту амбулаторії групової практики сімейної медицини по вул.Перемоги, 36, а, б, в у с.Корнич Коломийського району (нове будівництво).

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 62, не голосували – 7: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням… Є? Є ще пропозиції?

Увімкніть мікрофон депутата Палійчука.

М.Палійчук. Шановні колеги! Пропонується внести до проекту рішення ще дві правки, а саме: врахувати розпорядження за підписом голови обласної державної адміністрації та голови обласної ради № 677 від 18.12.2019 р. “Про внесення змін до розпорядження обласної державної адміністрації та обласної ради від 27.03.2019 р. № 111/175-р (зі змінами)”. Всі розпорядження роздані депутатам, воно трошки об’ємне, тому прошу проголосувати, підтримати.

О.Сич. Ставлю на голосування пропозицію. Прошу голосувати.

За – 65, не голосували – 4: рішення прийнято.

Більше немає пропозицій?

М.Палійчук. (Без мікрофона).

О.Сич. Є ще.  Будь ласка.

М.Палійчук. Пропонується врахувати в проекті рішення лист за підписом голови обласної державної адміністрації Шмигаля Дениса Анатолійовича (вихідний номер 1579/0/2-1901-132 від 19 грудня 2019 року), який також містить технічні зміни і перекидки коштів в межах розпорядників.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 61, не голосували – 8: рішення прийнято.

Більше немає пропозицій?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій. Прошу визначатись.

За – 66, не голосували – 4: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про стан виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ області”.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідає Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації.

Співдоповідає Піцуряк Манолій Васильович.

Проект рішення підготовлено за дорученням президії обласної ради. Будь ласка.

І.Мацькевич. Шановні депутати! Незважаючи на те, що питання своєчасної та в повному обсязі виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ області розглядається на кожній сесії обласної ради, на щотижневих онлайн-нарадах у голови обласної державної адміністрації, ситуація залишається напруженою.

Так, на початок 2019 року незабезпеченість коштами на заробітну плату, яку нам декларували місцеві бюджети, складала близько 500 млн.грн. Протягом поточного року місцевими бюджетами було спрямовано власного фінансового ресурсу на оплату праці в розмірі 240 млн.грн., додатково з обласного бюджету ми розподілили залишок додаткової дотації в сумі 20 млн.грн. та спрямували місцевим бюджетам, і 1,3 млн.грн. спрямували на заробітну плату органам місцевого самоврядування, в якого була прострочена зарплата по окремих районах.

Крім того, протягом листопада-грудня урядом було прийнято рішення про спрямування області додаткового фінансового ресурсу – це 26 млн.грн. медичної субвенції, 10,5 млн.грн. стабілізаційної дотації та перерозподіл коштів освітньої субвенції в сумі 45,6 млн.грн. Всі ці кошти надійшли для обласного бюджету, ми з вами їх прийняли і розподілили попереднім рішенням сесії.

На даний час, як тільки що мені повідомили колеги, що з’явилось розпорядження на сайті, розпорядження уряду про спрямування області ще додатково 11,7 млн.грн. медичної субвенції теж на заробітну плату.

Крім того, обласною державною адміністрацією спільно з вами знову ж таки направлено, спрямовано лист Міністерству фінансів України, Кабінету Міністрів України для надання області додаткового фінансового ресурсу для виплати заробітної плати. Також до цього долучились наші депутати, народні депутати, і я думаю… ми очікуємо, що ще до кінця цього року частково хоча би буде вирішено дане питання.

Крім того, департаментом фінансів спільно з департаментом освіти обласної державної адміністрації аналізуються ще зараз залишки коштів освітньої субвенції, які у нас будуть в обласному бюджеті, для того, щоб ці кошти теж дати на можливість перерозподілити на наші місцеві бюджети, там, де є заборгованість по освітній субвенції.

Крім того, департаментом фінансів проаналізовано залишки коштів станом на 19 листопада по наших місцевих бюджетах, там теж можна перерозподілити на виплату заробітної плати, і цих коштів, ми десь побачили, що їх є до 60 млн.грн.

Крім того, я думаю, що ці всі спільні заходи, які нами будуть вживатись, дадуть можливість мінімізувати виплату заробітної плати до кінця року в повному обсязі.

На даний час, хочу зазначити, що у нас є прострочена кредиторська заборгованість по заробітній платі, це за жовтень місяць, і це в загальному можна сказати, що це є несплачені податки в обсязі 45 млн.грн., і з неї 41 млн.грн. – це м.Івано-Франківськ.

Дякую за увагу. Готова до відповідей.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запишіться, будь ласка.

Попович Василь Борисович.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Ірино Богданівно, скажіть, будь ласка, от ми, дійсно, кожної сесії слухаємо це питання. Хто..? Але лаконічно відповідайте на це питання. Хто чи що винен в тому: чи це уряд, чи на місцях, що ми постійно, до кінця року у нас величезна проблема із закриттям заробітної платні бюджетникам – медицині, освіті? І що, на вашу думку, як людини, яка вже досвідчена в цьому всьому процесі, що треба робити? От дайте… нас дивляться наші мешканці області, дайте свій аналіз ситуації. Дякую.

І.Мацькевич. Шановний Василю Борисовичу, ви знаєте, що обсяги освітньої і медичної субвенції розраховуються за єдиним підходом згідно формульного розрахунку для всіх областей України. Той обсяг… у зв’язку з тим, що у нас по області існує розгалужена мережа бюджетних установ, і на утримання цієї розгалуженої мережі бюджетних установ і тої кількості працюючих, яка у них працює, тих обсягів освітньої і медичної субвенції, яка розраховується згідно формульних розрахунків, не вистачає. Відповідно до чинного бюджетного законодавства, якщо ми хочемо утримувати цю мережу, ми повинні виділяти кошти з місцевих бюджетів для того, щоб ці наші установи функціонували.

Тому знову ж таки хочу зазначити, я, напевно, вже це неодноразово зазначала, що у нас освітня субвенція розраховується до відповідної кількості учнів. У нас в області майже 24 відс. шкіл – це малокомплектні школи, і майже по області…

О.Сич. Рудик Марія Олександрівна.

М.Рудик – депутатська фракція політичної партії “Воля”. У мене дотичні питання до того, яке задавав мій колега Попович, це те, що стосується заробітної плати по освітній і медичній субвенціях, і зокрема по тих районах, які є дотаційні, які не мають місцевого бюджету, щоб закрити дану проблему.

Пані Ірино, скажіть, будь ласка, Богородчанський район: склалася ситуація така, що велика боргова зараз є діра на рахунках технічних працівників закладів освіти і так само медиків, район не має коштів. Як нам бути, і коли люди отримають зарплату? Дякую.

І.Мацькевич. Ну, я виступаю не як політик, як фінансист і користуюсь тими законами, які у нас чинні, які ми зобов’язані виконувати. Як зараз каже Манолій Васильович, я знову хочу наголосити на статті 57, 51 Бюджетного кодексу України, яка нам каже, що ми маємо утримувати ту штатну чисельність працівників, здійснювати видатки в межах фонду бюджетних призначень на поточний рік. Тому для того, щоб ми могли утримувати ту мережу, яка у нас є, забезпечити своєчасну виплату заробітної плати, як би ми не хотіли, треба оптимізувати видатки. Це кожен район має сам визначитись, яка кількість установ йому необхідна. Немає значення, чи це в освіті, чи в медицині, чи в культурі, чи в інших галузях, тому що це один бюджет. Всі бюджети є самостійні, і вони безпосередньо відповідають за заробітну плату своїх працівників, які утримуються з їхніх бюджетів. Ну, і одночасно працювати над наповненням дохідної частини.

О.Сич. Атаманюк Олег Юрійович.

О.Атаманюк – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Шановна Ірино Богданівно! Мій колега-депутат Василь Попович задав вам запитання, на яке ви знову ж таки обтікаємо відповіли. Кожного разу ми на сесії це питання розглядаємо. Скажіть свою думку, хто конкретно винуватий в тому, що у нас є така заборгованість: керівники установ, які не привели у відповідність, працівники державної адміністрації. Назвіть свою думку, ми її хотіли почути, хто конкретно в цьому винуватий. Мені особисто як вихідцю і представнику Косівщини болить, що постійно Косівщина має постійні заборгованості. Хто це, головний лікар? Тоді ми будемо розуміти, як і на кого, яким чином впливати, щоб таких випадків в подальшому не повторювалось. Керівник департаменту охорони здоров’я, керівник департаменту фінансів? Дайте нам відповідь, щоб ми конкретно могли почути і зрозуміти. Дякую.

І.Мацькевич. Дійсно, якщо конкретно, тоді згідно статті 51 Бюджетного кодексу керівник бюджетної установи забезпечує виплату заробітної плати по своїм працівникам. Раз у нього немає фонду, значить він повинен провести що? Провести оптимізацію, і безпосередньо це його відповідальність, в тому числі навіть кримінальна, за несвоєчасну виплату заробітної плати.

Щодо галузі освіти, знову ж таки безпосередню відповідальність несуть начальники відділів освіти, які мають подати, запропонувати мережу на сесії відповідних місцевих рад, а депутати місцеві мають погодити цю мережу, бо вони мають розуміти, що у них немає коштів місцевих бюджетів,  немає чого перекладати з одної на другу сторону, бо ми маємо приклади, що подає адміністрація пропозиції щодо оптимізації мережі, депутати місцеві не погоджують. От така ситуація в нас.

О.Сич. Шановні колеги! Запитання завершились.

Ірино Богданівно, дякую вам.

Запрошую для співдоповіді в межах регламенту – 5 хвилин часу – Піцуряка Манолія Васильовича. Будь ласка.

М.Піцуряк. Доброго дня, шановні колеги-депутати, шановна президіє, шановні, хто нас слухає! Я напевно декілька слів скажу по тих запитаннях, які були до Ірини Богданівни.

Вчора чи позавчора нам надійшла інформація, яку треба подати департаменту фінансів, дальше йде на КабМін, де розписано з КабМіном, Міністерством фінансів, що уряд розподілив в цьому році 1 млрд. 25 млн.грн. дотації для розподілу по тих регіонах, де не вистачає на зарплату, тобто, не тільки Івано-Франківська область має проблеми. А чому 25 чи 36, чи 26 млн.грн. ми отримали, я не знаю. Ви детальнішу маєте ту інформацію.

Дуже багато говориться про статтю 51 Бюджетного кодексу України, яка говорить про те, що було сказано.

Ірино Богданівно, читайте 77-у, по-моєму, статтю Бюджетного кодексу, де пише: при затвердженні бюджетів, і ми рішенням нашого обласного бюджету першочергово всі кошти спрямовуються на виплату зарплати, нарахування і на захищені статті, і так дальше. Чи ми з вами це робимо? Коли ми, маючи вільний залишок на початок року, ви, Ірино Богданівно, подаєте
проект рішення нам, депутатам, чи ви враховуєте потребу? І тоді ми можемо говорити дальше.

Колеги, подивіться… от я сьогодні пожертвував сесію обласної ради і не пішов на сесію Богородчанської районної ради, де я мав тоже доповідати, і де мої проблеми сьогодні вирішуються. Але подивіться, медична субвенція, яка на три місяці дана на той рік: виходить на одного жителя 177 грн. Перемножте на чисельність, яка є, і ви побачите, яка картина є в інших… яка картина в територіальних одиницях.

У нас йде реформа адміністративна, у нас створено багато об’єднаних територіальних громад. І яким чином на об’єднану територіальну громаду йде медична субвенція, де немає вторинного рівня, і кожен голова об’єднаної громади каже: а я буду давати там, де я вважаю за доцільне?

Ірино Богданівно, ви це контролюєте: справедливо чи ні? Чи ті кошти мали йти в районний бюджет, а районний бюджет мав би розподіляти їх пропорційно? Напевно так би мало бути.

Дуже багато за Солотвинську лікарню, колеги-депутати рахують штати, інше. А я вам скажу: якщо би в Солотвині було сьогодні ОТГ, і те населення, яке в перспективному плані, то я би наступний рік не отримав 3 млн. 900 грн. на зарплату, а я би отримав 5 млн. з половиною, і тоді би ви питали: правильно чи неправильно.

Ірино Богданівно, у вашій довідці є, скільки працівників працює в закладах: по області – 142 середній показник, і там по регіонах пише. Богородчанський район там 156 чи скільки.

А я хочу сказати, що Солотвинська лікарня, яка обслуговує 30 тис. населення, має 68 працівників, а не 150, не 142, і багато-багато таких питань є.

А тепер по суті питання, яке ми розглядаємо.

Колеги, цілий рік ми говоримо про заборговану зарплату, цілий рік ми щось “б’ємось”, але на сьогодні за 4 чи 5 днів до завершення року картина катастрофічна. І знаєте, Денисе Анатолійовичу, я до вас не раз звертаюся, вимагайте достовірні дані. Якщо вам дають фінансисти, дає охорона здоров’я, податківці, вони мають на 19 число у всіх однакові бути. Одні дають одну суму, ті іншу суму дають. По наших даних охорони здоров’я нам не вистачає біля 70 млн.грн., по даних Ірини Богданівни – біля 50 млн.грн. То де ті 20 млн.грн.? Хто обманює? Хто нас обманює? Але чи 50, чи 70 млн.грн., – це все одно не вистачає цих мільйонів.

Є протермінована заробітна плата. Ще раз наголошую. Тут, по-моєму, Іван Приймак звертався з тим, щоб прийняти до казначейства те звернення.

Я сьогодні хочу ще озвучити в цьому залі, і, Олександре Максимовичу, апарат обласної ради, якщо депутат висловлює під час виступу конкретне питання, конкретну пропозицію, я прошу вас доручити апарату обласної ради дану пропозицію спрямовувати тим органам виконавчої чи іншої влади, до яких це звернуто.

Ще раз звертаюся. На минулій сесії ми останнім пунктом прийняли доручити обласній державній адміністрації, Державному казначейству України в області вирішити питання щодо реєстрації заборгованості на 1 січня. Адже якщо вона не бюджетна, казначейство скаже: а ми не будемо реєструвати. Яким чином вирішити питання? Йти в суди, вирішувати в судах питання? Я думаю, що суд стане на сторону людей і так буде. Але пройде довгий час, і на це судові витрати йдуть.

Тому дальше… Держпраці. Ми не заплатимо своєчасно зарплату з багатьох причин. Не штрафуйте керівників. Сьогодні питають, керівник чи хто винен. Та як керівник винен в тому, що йому хронічно не додають кошти? Це питання влади, це питання тих, хто вміє рахувати, хто дає кошти, хто бачить, хто розподіляє.

І, колеги-депутати, картина на даний час катастрофічна.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є запитання до співдоповідача?

Запишіться, будь ласка.

Книшук Петро Васильович.

П.Книшук. Шановний Манолію Васильовичу, якщо мене пам’ять не підводить, на президії обласної ради ви сказали про те, що вас сьогодні на сесії не буде. Скажіть, будь ласка, чому ви нас обманули?

М.Піцуряк. Петре Васильовичу, дійсно я так казав, але в Богородчанах на бюджетній комісії я сказав, що, ви знаєте, я пожертвую Богородчанською районною радою, а піду в обласну. І то була інтрига, яку ніхто до 10 год. не знав, як воно вирішиться.

А по суті я вам скажу чому. Я в певній мірі не сприйняв той розподіл, який… медичну субвенцію в Богородчанському районі розподілили між двома лікарнями. Я реально бачу: 200 тис.грн. недодали тій лікарні, яку я очолюю. Я вирішив, щоби не нервувати керівництво району, тим більше там новий голова адміністрації, перший раз, я прийняв рішення бути там, де я обраний, де я маю доповідати. І тому, Петре Васильовичу, вибачте, але я прийшов на сесію обласної ради.

Дякую.

О.Сич. Поліш Володимир Віталійович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Випадково. Попович Василь Борисович.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Манолію Васильовичу, до вас аналогічне питання. Можете з прізвищами, з назвами установ. Хто винен в тому, що на кінець кожного року у нас складається така заборгованість? Уряд, Верховна Рада, обласна рада, бо ви тут говорите такі речі, обласна державна адміністрація, конкретно департамент якийсь – медичний, освітній, бюджетний? Скажіть нам, будь ласка, ми “б’ємось, б’ємось” над цим питанням, пора називати прізвища. Дякую.

М.Піцуряк. Пане Василю, ви так дали багато питань, що у хвилину можу не вкластися. Перше скажу: винна ситуація, яка склалась на даний час в охороні здоров’я України. Івано-Франківщина є специфічна область тим, що на відміну від тих східних і центральних областей, у кожному районі було практично по дві лікарні: номерна лікарня і центральна лікарня. І це склалось історично. Причина в тому, що в Східній та Центральній Україні катастрофічно не вистачає кадрів, там незабезпеченість по 30-40 відс. кадрами, і якщо для населення той, хто придумав цю формулу, по-моєму, наш земляк Юрій Іванович Ганущак, він, напевно, “зі стелі” взяв цю формулу, яка на одного жителя дає. І коли в тих областях не вистачає по 30-40 відс. кадрів, то маючи ці кошти, вони там виплачують.

Є ситуація та, що ми зберегли мережу охорони здоров’я,  у східних областях, центральних, я реально кажу, бо я там працював, лікарні знищені. Винен той, хто розраховує, – Міністерство фінансів, Міністерство охорони здоров’я, тобто уряд винен в тому…

О.Сич. Дякую, співдоповідь завершена, займіть своє робоче місце в залі.

Шановні колеги! Хто бажає виступити? Запишіться для виступів, будь ласка.

Я думаю, ви зрозуміли: винна ситуація, а ситуація як карма, вона або буває погана, або добра. “Коні не винні”.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Ну, ми відповіді чіткої не отримали ні від одного доповідача, ні від другого, хто конкретно винен в цій ситуації. Тому я думаю, що це проанонсовано: на наступній сесії ми далі будемо розглядати це питання, писати будемо листи і звернення до уряду, і знову ситуація буде залишатись такою, якою вона є зараз, на жаль.

З приводу виступу Ірини Богданівни, ви знаєте, ви згадали місто Івано-Франківськ, те, що місто боргує сьогодні 40 млн.грн. зарплати. Ірино Богданівно, наскільки ви… будь ласка, не маніпулюйте фактами. Наскільки відомо всім мешканцям області, що сьогодні м.Івано-Франківськ зі свого бюджету фінансує всі заклади профтехосвіти, тобто училища, а це понад 80 млн.грн., і це скинула на плечі міста центральна влада. Тому сьогодні це треба питання вирішити і назад забрати ці ПТУ, щоби вони фінансувались напряму з державного бюджету, і тоді у м.Івано-Франківську не буде проблем, а ще до свят люди отримають і премію додатково, тому що буде економія 40 млн.грн. Дякую.

О.Сич. Атаманюк Олег Юрійович.

О.Атаманюк – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Шановні колеги! Від сесії до сесії ми неодноразово вже розглядаємо питання, яке стосується заборгованості виплати заробітної плати для працівників бюджетних установ. На сьогодні дійсно в нашій області склалась критична ситуація, де люди просто не отримують ті кошти, які вони заробили своєю чесною працею, і люди доведені до відчаю, шукають, хто ж винен в цій ситуації. І ми сьогодні хоча би, за словами Ірини Богданівни, частково почули, бо вони страйкують до обласної ради, до обласної державної адміністрації, ходять до районних державних адміністрацій. Ірина Богданівна сказала: керівники, ті, які є, керівники бюджетних установ: першим ділом підіть до свого головного лікаря і виясніть в нього, чому така ситуація склалася зараз, чому він, наскільки ми маємо аналіз і вже проаналізували, скільки у нас працівників знаходиться на 0,25 ставки, за яких ми сплачуємо податки, практично таку саму суму, як заробітну платню, яку вони отримують, тому тут не тільки керівники бюджетних установ… це само собою, і друге, це є керівники
департаменту, які не вмотивовують і не переконують тих привести мережу в таку відповідність, щоб це ганебне явище, як заборгованість заробітної платні відійшла у вічність у нашій області. І я сподіваюся, що відповідні висновки зроблять зараз, і в наступний рік ми вже ввійдемо у нормальний стан, і не буде такого ганебного явища, як є зараз. Дякую.

О.Сич. Королик Михайло Михайлович.

М.Королик – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Не буду повторюватись. Шановні колеги! Насправді, дійсно, це є питання, яке болить кожного мешканця нашої області, і дійсно дуже прикро, що наближаються великі наші свята, кінець року, а люди залишаються сам на сам зі своїми проблемами. І так вони поступово, ці проблеми, вирішуються, бо ми бачимо, що на сьогоднішній день ще не така вже значна частина залишилась коштів, щоби люди отримали свою зароблену заробітну плату.

Але все ж таки звертаюся до вас, Денисе Анатолійовичу. Мені здається, що ми дійсно ще зараз маємо достатньо багато часу, щоб наступного року така історія не повторилась, бо у мене якесь дежавю. З року в рік всі ми розуміємо, що в кінці року буде ця проблема, протягом року ми піднімаємо це неодноразово питання, робимо наші звернення, і в підсумку все одно закінчується рік, щороку однаково. Щороку ми маємо непорозуміння з людьми, щороку люди незадоволені владою, і дійсно, більшість людей не розбираються, чия це проблема: чи це місцева рада, чи адміністрація, обласна рада чи адміністрація, чи Кабінет Міністрів. Та й людям, в принципі, не мало би стояти питання: хто винен. Для людей є важливо те, щоби вони могли виконувати якісно свої посадові обов’язки, щоб вони за це отримували заробітну плату.

Тому я вважаю, що, як на мене, вам потрібно реально зініціювати ті наради з… на нашому рівні, на обласному рівні, а також з урядом нашої держави, особливо з Міністерством охорони здоров’я та Міністерством освіти, як вийти з даної ситуації. Бо якщо не приймати конкретних рішень, то ситуація повториться і, якщо чесно, просто буде прикро, що ми дальше будемо йти по тому самому колу, якомусь вже “дев’ятому колу пекла”.

Але на сьогоднішній день, звертаюся до громади: це питання, яке не вирішується реально в нашій області, не вирішується на обласному чи районному рівні, це питання уряду, тому що питання нашої освіти та медицини має фінансуватись з субвенції на ці послуги, і це питання категорично до уряду нашої держави.

Наскільки мені відомо з відкритих джерел, бо наші депутати Верховної Ради України від нашої області мали зустріч вчора до пізньої ночі з Прем’єр-міністром України, який їм
пообіцяв, що до кінця року заробітна плата буде в повній мірі виплачена. Я сподіваюся, що те, що вони опублікували в своїх фейсбуках, буде реально впроваджено в життя. Але для того, щоб дійсно люди себе почували впевнено, нам треба зробити все від себе можливе для того, щоб дана історія ніколи більше не повторилась. Дякую.

О.Сич. Слово має голова обласної адміністрації Денис Анатолійович Шмигаль. Будь ласка.

Д.Шмигаль. Шановний Олександре Максимовичу, шановна президіє, шановні депутати, шановні мешканці Івано-Франківщини! Значить, по тих питаннях, які сьогодні задавались, я прізвищ поки що не назву, правоохоронні органи назвуть, 50 млн.грн. ми використали з цьогорічного бюджету для погашення боргу минулого року. Тобто, грудень 2018 року був закритий в січні 2019 року. Ми забрали 50 млн.грн., це та частинка, якої нам знову ж таки не хватає в кінці тепер вже цього року.

Погоджуюсь з вами, що нам треба це “коло чарівне” розірвати, але коли звучать звинувачення в сторону уряду, доповідаю: по гірських територіях сусідніх областей – Чернівці, Закарпаття, Львівська область – райони, які знаходяться поруч з нашими через фактично умовний кордон, намальований на мапі, заборгованостей немає. Тільки в наших гірських районах є
заборгованості. Формула однакова, питання до керівників, те, про що сьогодні говорили: а як ведеться управління в нас, коли ми з року в рік чуємо фразу “нічого страшного, в кінці року й так заплатите”, – це спекуляція керівників десь на якомусь такому рівні безвідповідальності. Але ми з вами розуміємо, що люди, медики і вчителі не можуть в новий рік піти з боргами по зарплаті через безвідповідальність їхніх керівників. Тому з Прем’єр-міністром вчора, дійсно, кожного дня йде спілкування, і дійсно депутати народні включились, я на телефонному зв’язку вчора до пізньої ночі був, дійсно, є попередня домовленість про те, що ми будемо шукати і знайдемо вихід з того, як людям цю заробітну плату платити, але правоохоронні органи: вивчіть і так, як просить Василь Попович, назвуть нам прізвища тих, хто неефективно веде свою господарську або свою діяльність. Тобто, дійсно треба вже поставити крапку в цьому колі і десь не підставляти людей, не робити їх заручниками безвідповідальності керівників різних рівнів, різних рівнів. Я зараз не хочу звинувачувати там когось окремо.

Тому питання номер один: це людей до нового року відправити, скажемо, десь зі спокоєм на душі святкувати Різдвяні свята. Але тут ще одне задавали питання, я також хочу наголосити. Заборгованість, яка є сьогодні, там порядка 45 млн.грн., – це місто Івано-Франківськ – 41 млн.грн., 4 млн.грн. – це районні установи, районних рівнів. Фактично заборгованість і нестача коштів до кінця року для оплати за грудень – це різні речі. Коли ви питаєте, чого цифри там…, нам треба дивитись не той борг, який є сьогодні, а той, який може виникнути в кінці року. Тобто, ми працюємо над тим, щоби до кінця року закрити всю заборгованість перед людьми, яка ще навіть не виникла зараз. От про це зараз найбільше ми хвилюємось і над тим працюємо.

Тому за запитання дякую. Ще раз повторюю: за увагу і за спільну роботу теж дякую, вона буде завершена тоді, коли ми всі борги погасимо і знайдемо, як розірвати це коло. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Не було пропозицій до проекту рішення. Ми завершили обговорення. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 66, не голосували – 3: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 13.12.2019.
№ 1296-33/2019 “Про обласний бюджет на 2020 рік”.

Внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 57 – на окремому аркуші.

Доповідає Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної адміністрації.

Проект підготовлено на виконання рекомендації постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків.

Будь ласка, Ірино Богданівно.

І.Мацькевич. Шановні депутати! Прошу розглянути проект рішення про внесення змін до рішення обласної ради від 13 грудня поточного року “Про обласний бюджет на 2020 рік”. Пропонується пункт 25 рішення вилучити, так як він не відповідає вимогам порядку обслуговування місцевих бюджетів Міністерства фінансів України № 138.

Голос із залу. (Без мікрофона).

І.Мацькевич. 938.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

І.Мацькевич. Мова йде про те, що ми минулого разу сесією прийняли рішення, що казначейство здійснює проплату після погодження всіх комісій, передбачили пункт для казначейства. Цей пункт не відповідає вимогам чинного законодавства, зокрема наказу Міністерства фінансів № 938. Тому ми його вилучаємо. Все інше залишається в силі.

О.Сич. Є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запишіться, будь ласка.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Ірино Богданівно! У мене таке питання. На минулому пленарному засіданні я піднімав питання в контексті розгляду питання цивільного захисту про ситуацію з протипожежним захистом в області, виконання програми протипожежного захисту. Ви знаєте, ті події, які в Одесі, зараз масові перевірки, як сказав Денис Анатолійович, правоохоронні органи будуть зараз жорстоко карати керівників установ. А чи ми з вами виконали ті вимоги, які би влада мала робити на даному етапі? Тобто, чи плануєте ви при розподілі коштів, які зараз залишаться, передбачити хоча би частину коштів на виконання тих протипожежних заходів, які не можуть зробити керівників закладів? Це охоронна сигналізація і протипожежна обробка дерев’яних приміщень.

Звертаю вашу увагу, даю офіційний запит вам: зверніть увагу на це. Дякую.

І.Мацькевич. Манолію Васильовичу, дана пропозиція буде вивчена при розподілі коштів, які будуть станом на 1 січня наступного року.

О.Сич. Ірино Богданівно! У мене запитання до вас. Чи чули ви народний анекдот про те, що риба має луску, але якби вона мала не луску, а шерсть, то вона мала б воші, а воші – це…, а дальше – по тексту.

Дякую вам.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Запишіться, будь ласка.

Сідайте, Ірино Богданівно.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики, в/о № 3, депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Я взагалі-то не збирався виступати в обговоренні, але оскільки виникло питання про “воші і луску”, то я собі дозволю три хвилини поговорити.

Колеги, я не говорив вам, чи ми справедливо, чи несправедливо розподіляємо 60 млн.грн., я не говорив вам нікому, чи ми справедливо в цьому році вже 0,5 млрд.грн. розподілили на капітальні видатки, інші цілі. Я запитав конкретне питання, яке сьогодні є в державі: в одному із закладів загинуло більше 16 людей, і сьогодні масова перевірка всіх освітніх, лікувальних, культурних, всіх установ, де масове скупчення людей, на протипожежний захист. Я хочу вам сказати в черговий раз, що керівник закладу не може відповідати за дії, які від нього незалежні, і вини не може бути, коли його не забезпечили тим, чим має бути.

Я в минулому році категорично наполягав прийняти обласну програму протипожежного захисту обласну, а не робити додатки до програм освіти, охорони здоров’я, культури, соціального захисту… там ніби додатками зробити.

Тому, Денисе Анатолійовичу, ще раз звертаюся офіційно: дайте доручення відповідним органам подати програму протипожежного захисту, яку розроблять надзвичайні ситуації, цивільний захист, інші, і щоб ми крок за кроком все зробили.

Минулої п’ятниці, пів десята година, телефонний дзвінок, мій колега-депутат телефонує: Манолію Васильовичу, ви – провидець. Те, що ви говорили на сесії, зараз, пів десятої, горить Рогатинська лікарня, перекритий рух. Чому ми маємо на той камінь декілька раз наступати? Я говорю речі, які практичні… я є практик, я розумію, говорю речі, за які хтось має відповідати. Але я би не хотів, щоб це були гоніння на керівників закладів, які Богу духу не винні. Тому питання протипожежної сигналізації, питання обробки дерев’яних приміщень для обласних закладів – це питання обласного бюджету, для районних, міських – це питання районних і міських бюджетів і взагалі держави Україна.

Два чи три дні назад була велика нарада, яку проводив Прем’єр Гончарук, і доповідали і освіта, і охорона здоров’я. Знаєте, наші колеги з інших областей дзвонять, з білою заздрістю слухали Міністра освіти, яка доповідала, скільки мільйонів-мільйонів коштів йде на реформу в освіті, інше, інше. Але я би хотів, коли навіть залишаються кошти з освітньої субвенції на кінець року, щоб частину тих коштів було спрямовано на придбання вогнегасників, протипожежну сигналізацію, інше, інше. І тоді ми не будемо шукати винних, тоді ми не будемо розказувати, хто винен, і повірте мені, колеги, я не виступаю, щоб поговорити, я говорю ті кричущі речі, які я бачу в житті. Хочу, щоб на них реагували. Дякую.

В.Гладій. Королик Михайло Михайлович. Прошу.

М.Королик. Шановні депутати! На минулій сесії наша фракція в повній мірі підтримала дане питання була і цей пункт, тому що воно, на нашу думку, є надзвичайно важливим. Воно важливе з тої точки зору, що на сьогоднішній день в дорожньому фонді виділяється значна сума грошей, якщо не помиляюся, більше як 500 млн.грн., які підуть на ремонт наших доріг.

Я розумію, що воно зараз суперечить чинному законодавству, і ми будемо змушені підтримати дане рішення і вилучити даний пункт, але все ж таки звертаюся до голови адміністрації. Шановний Денисе Анатолійовичу, є сподівання на те, що ви, коли все ж таки будуть відбуватись розподіли коштів на ремонт доріг, і коли будуть приймати рішення на ту чи іншу дорогу, ви візьмете до уваги депутатів обласної ради, а також ті дороги, які роками ніхто не ремонтував, і десятки тисяч людей живуть на території сіл, де немає сьогодні проїзної дороги, що ці думки будуть взяті до уваги. Я для прикладу скажу дорогу, про яку я три роки підряд виступаю на сесіях обласної ради, і чомусь вона ніколи не бралась до уваги. Це відрізок дороги Єзупіль – Черніїв з с.Підпечери до с.Побережжя Тисменицького району. Там реально швидкій скоро не буде можливості доїхати по місцю призначення чи пожежній.

Відповідно сподіваюсь, що коли цього року  будуть відбуватись поділи, ми не будемо просто статистами і по факту дізнаватись, куди ці кошти будуть спрямовані, бо все ж таки цей пункт якраз давав можливість розуміння того, що депутатські думки будуть враховані і не буде такого, що будуть відрізані села від цивілізації. Тому все-таки сподіваюся, що коли будуть прийматись остаточні рішення по розподілу коштів на ці дороги і того, де вони будуть ремонтуватись, нас з вами, депутатів, буде враховано, і ми реально будемо брати участь в цих процесах. Бо якщо будуть відбуватись наради без нашої участі, якщо наші думки не будуть взяті до уваги, то потім буде дуже складна соціальна напруга серед населення. І тому я дуже сподіваюся все ж таки, що нас буде почуто. Дякую.

В.Гладій. Шановні колеги-депутати! Пропозицій, зауважень до проекту рішення не
поступало, тому проект рішення ставлю на голосування за основу та в цілому. Прошу голосувати.

За – 61, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про розподіл коштів бюджету розвитку обласного бюджету на 2020 рік”.

Проект рішення номер 58 – в окремій брошурі.

Доповідає Мацькевич Ірина Богданівна.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано комісіями до розгляду на сесії обласної ради.

Прошу.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Шановні колеги! Чи є запитання до Ірини Богданівни?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Є запитання. Прошу, запишіться.

Манолій Васильович Піцуряк.

М.Піцуряк – голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Ірино Богданівно! За “воші і луску”. Мій виступ по попередньому питанню візьміть до уваги в цьому питанні. Я тут виступати не буду, але я маю на увазі, коли йде розподіл коштів вільного залишку на ті заходи, які потребують нагального вирішення, щоб були вони використані. Дякую.

В.Гладій. Рудик Марія Олександрівна.

І.Мацькевич. Буде враховано. Дякую за запитання.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Помилково. Всі інші помилково, я так зрозумів. Більше запитань немає.

Дякую, сідайте.

Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні даного питання? Пропозиції будуть окремо, зараз йде обговорення.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Я бачу, що є пропозиції, тому проект рішення я ставлю на голосування за основу. Прошу голосувати.

За – 60, не голосували – 7: рішення прийнято.

Прошу записатись для виголошення пропозицій до проекту рішення.

О.Сич. Марійчин Андрій Андрійович.

А.Марійчин – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Шановна президіє, шановні депутати! Технічне питання. Прошу внести зміни до додатка до проекту рішення обласної ради про розподіл коштів бюджету обласного бюджету на 2020 рік в частині бюджету Делятинської селищної об’єднаної територіальної громади, а саме: у назві… змінити назву об’єкта “Капітальний ремонт лікувального корпусу КП “Делятинська міська некомерційна лікарня планового лікування та реабілітації” Делятинської селищної ради ОТГ” на назву “Капітальний ремонт нежитлового приміщення по вул.Січових Стрільців, 3 в смт.Делятин Делятинської селищної ради ОТГ”.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 59, не голосували – 8: рішення прийнято.

Наступна пропозиція. Увімкніть мікрофон Марійчина.

А.Марійчин. Шановні депутати! Ще одна пропозиція, аналогічна: зміна назви об’єкта. Значить, в колонці “Капітальний ремонт приміщення гаража та підсобних приміщень селищної ради Делятинської ОТГ по вул.16 Липня, 273” на назву “Капітальний ремонт приміщення Делятинського ліцею № 1 по вул.16 Липня, 245 в смт.Делятин”.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 61, не голосували – 6: рішення прийнято.

Токарчук Олег Володимирович.

О.Токарчук. Шановна президіє, шановні депутати! Прошу внести зміни в назву об’єкта в розділі Коломийського районного бюджету, в розділі “Капітальний ремонт, заміна вікон та дверей в структурному підрозділі “Дитяча лікарня” пропоную викласти цей пункт наступним чином: “Капітальний ремонт, в тому числі заміна вікон та дверей, в структурному підрозділі “Дитяча лікарня” КНП “Коломийська ЦРЛ” Коломийської районної ради у м.Коломия, вул.Родини Крушельницьких, 28, в тому числі виготовлення проектно-кошторисної документації”.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 60, не голосували – 7: рішення прийнято.

Данів Іван Михайлович.

І.Данів. Шановна президіє, шановні депутати! Прошу внести зміни щодо розпорядника коштів з Калуського району на Калуський міський бюджет по об’єкту “Будівництво водопроводу по вул.Січових Стрільців, Мислівська, Довженка, Каракая, Лесі Українки, Лісова у с.Вістова Калуського району Івано-Франківської області (нове будівництво, третя черга)” у зв’язку з тим, що с.Вістова увійшло в Калуську об’єднану територіальну громаду.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 61, не голосували – 6: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій. Прошу визначатись.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я прошу вибачення. Відмініть голосування. Ще одна правка. А чого ви не записались для виголошення пропозицій?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Увімкніть, будь ласка, мікрофон.

Депутат Романюк.

А.Романюк. Болехівський міський бюджет, там є друга позиція: “Капітальний ремонт, заміна вікон і дверей Болехівської ЗОШ № 1”, має бути “№ 2”.

О.Сич. Ставлю на голосування пропозицію. Будь ласка, визначайтесь.

За – 54, не голосували – 13: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій. Прошу визначатись.

За – 60, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про фінансування природоохоронних заходів з обласного
фонду охорони навколишнього природного середовища за рахунок планових надходжень у 2020 році”.

Проект рішення номер 59 – в окремій брошурі.

Доповідає Пліхтяк Андрій Дмитрович – начальник управління екології та природних ресурсів обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань екології та раціонального природокористування і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії. Будь ласка.

А.Пліхтяк. Шановний Денисе Анатолійовичу, члени президії, депутати! Вашій увазі пропонується проект рішення, яким пропонується затвердити перелік природоохоронних заходів на здійснення фінансування за рахунок планових надходжень коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища у 2020 році. Перелік сформований з узгоджених пропозицій обласної ради, обласної державної адміністрації на підставі запитів розпорядників коштів.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запишіться, будь ласка.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк. Андрію Дмитровичу! На президії я вам питання задавав, але я так і не зрозумів. Дзвиняцькі очисні споруди, де виготовлена проектно-кошторисна документація, є перспектива, що в цьому році вони підуть в рух чи немає? Ви так сказали, що це ніби державний фонд. Чи ви так плануєте робити, чи ви документи готуєте на Державний фонд регіонального розвитку чи інші фонди, щоб були включені? Адже це питання я піднімаю ще з каденції першої своєї 2002-2006 років. Я думаю, що я вже навряд лі захочу в майбутньому у вибори, я би хотів, щоби таке моє… мій запит був виконаний.

І друге питання. Я був би може й не говорив, але вчора була зустріч у селищі Солотвин з виборцями, з депутатами, я отримав доручення, сьогодні хочу озвучити: берегоукріплення Бистриці-Солотвинської в межах селища Солотвин – лівий і правий берег. Прошу моє депутатське звернення врахувати.

А.Пліхтяк. Що стосується дзвиняцьких очисних споруд, в цьому році виготовлена
проектно-кошторисна документація, отримано позитивний висновок. Обласною державною адміністрацією вже направлено звернення в Міністерство енергетики, захисту довкілля про виділення з Державного фонду коштів на проведення будівництва дзвиняцьких очисних споруд.

Що стосується берегоукріплення в селищі Солотвин, при формуванні переліку природоохоронних заходів ми завжди враховуємо депутатські звернення, але згідно з положенням про обласний фонд і порядок фінансування природоохоронних заходів підставою є все ж таки запит, направлений або районною державною адміністрацією, або об’єднаною територіальною громадою, або містами обласного значення, або структурними підрозділами облдержадміністрації. По даному питанню від Богородчанської райдержадміністрації по берегоукріпленню запиту не надходило. Але це сьогодні не розподіляється весь фонд, там є залишок. Тому якщо надійде запит, він буде оформлений, звичайно, ми будемо це питання розглядати.

О.Сич. Тому, як тільки той, хто стане головою Солотвинської ОТГ, хай першим ділом сідає і пише екологічний запит на об’єкт.

Шановні колеги! Запитання вичерпані. Дякуємо, Андрію Дмитровичу, присідайте, будь ласка, на своє робоче місце.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення… Є?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є пропозиція. Прошу вибачення. Ставлю на голосування проект рішення за основу. Прошу визначатись.

За – 58, не голосували – 10: рішення прийнято.

Прошу записатись для виголошення пропозицій до проекту рішення.

Данів Іван Михайлович.

І.Данів. Шановна президіє, шановні депутати! Прошу внести зміни щодо розпорядника коштів “Калуський районний бюджет” на розпорядника “Новицька об’єднана територіальна громада” по об’єкту “Нове будівництво гідротехнічних споруд на річці Бережниця в с.Середній Угринів Калуського району Івано-Франківської області”, оскільки с.Середній Угринів входить до складу Новицької об’єднаної територіальної громади.

О.Сич. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 56, не голосували – 12: рішення прийнято.

Королик Михайло Михайлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Левицький Олександр Михайлович.

О.Левицький. Шановний пане голово, прошу зменшити призначення по субвенціях, передбачених Коломийському міському бюджету ОТГ на суму 1 млн. 500 тис.грн., вилучивши з переліку пункт 191, і збільшити призначення по субвенції, передбаченої Коломийському районному бюджету на 1 млн. 490 тис.грн., доповнивши природоохоронним заходом перелік “Реконструкція водозахисної дамби на річці Пістинька в районі шкільного стадіону у с.Спас Коломийського району Івано-Франківської області, в тому числі виготовлення проектно-кошторисної документації”. Ця пропозиція за клопотанням голови районної ради, районної державної адміністрації і погоджена з керівництвом виконавчої влади в області.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 63, не голосували – 5: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій. Прошу визначатись.

За – 63, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про стан, ремонт та утримання автомобільних доріг в області у 2019 році”.

Доповідає Буджак Василь Степанович – начальник служби автомобільних доріг в Івано-Франківській області.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

В.Буджак. Дякую. Шановний пане голово, шановні депутати!

До проекту рішення і наданої вам інформації хотів би коротко доповнити тим, що служба автомобільних доріг в Івано-Франківській області у 2019 році працювала згідно з розпорядженням Кабінету Міністрів від 4 лютого цього року, яким передбачено об’єкти фінансування і виконання програми утримання, експлуатації, ремонту і будівництва дорожніх об’єктів в нашій області.

Також хотів би нагадати, що з січня 2018 року на балансі служби автомобільних доріг…

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Буджак. Вибачте, будь ласка. На балансі служби автомобільних доріг з січня 2018 року знаходиться 1040 км загального значення, державного значення… загального підпорядкування державного значення. З цих 1040 км за останні роки приведено до доброго стану, тобто, відремонтовано як капітальним, так і середнім ремонтом 540 км, тобто, більше половини.

Також десь близько 200 км залишається у доремонтному доброму стані. Тобто, нам залишається ще десь близько 250 км провести капітальний або середній ремонт, і таким чином ми матимемо всі дороги державного значення у доброму проїзному стані.

Тому ми якраз і на 2020 рік внесли пропозиції як до “Укравтодору”, так і до Кабінету Міністрів: об’єкти ті, які підлягають ремонту і будівництву, щоб завершити цю програму. Зрозуміло, що за один рік це не буде зроблено, тому що це потребує близько 2,5 млрд.грн., а як показують минулі роки, ми отримуємо десь в межах 1 млрд.грн. в рік. Тобто, це ще десь потребує 2-2,5 роки для того, щоб ми зрештою всі дороги державного значення мали в такому стані, як, ви зверніть увагу на відеоряд, це якраз ті роботи, які проводились і до якого стану приведені дороги державного значення, про які ми вам написали в інформації, це, насамперед, дорога від Івано-Франківська до межі з Львівщиною через Калуш, Долину. І тут я би хотів також подякувати обласній адміністрації і ДП “Дороги Прикарпаття”, що вони також провели ремонт своєї ділянки у м.Болехові, бо ця дорога розривається дорогою місцевого значення, але в той же час ми працюємо і подали до “Укравтодору” напрацювання свої з тим, що в наступному році… в цьому році завершуємо проектні роботи і експертизу в об’їзд м.Болехова, там колись розпочато будівництво дороги, з тим, щоби в наступному році приступити до будівництва об’їзду м.Болехова.

Також дуже важливо, хотів би на цьому наголосити, ми закільцювали вкінці-кінців дорогу Р-24, і сьогодні ми маємо якісний проїзд через Ворохту, Верховину, Косів, Коломию і дальше до Івано-Франківська або на Тернопілля, чи на Буковину. Тобто, дорога, яка у нас проходить, головна наша дорога Р-24 Татарів – Кам’янець Подільський у високогір’ї Карпат сьогодні є туристично привабливою, так само, як Н-9 від Івано-Франківська до Яблуницького перевалу.

Головними об’єктами наступного року це буде, насамперед, дорога національного значення Н-18 Івано-Франківськ – Тернопіль, об’їзд Тисмениці і Клубівці, дорога Р-21 Долина – Хуст, проїзд через Вишківський перевал, і також дуже важливо завершити ті роботи, які не завершені. І тут я би хотів сказати, що поряд з нашими позитивними результатами є і недоліки, і ми це визнаємо, бо коли два-три роки назад у нас було бездоріжжя, і ми… основна тема була – це дати добре дорожнє покриття і дати проїзд, то сьогодні вже стоїть питання придорожньої інфраструктури: це і узбіччя, це і примикання місцевих доріг до дороги державного значення, це насамперед безпека руху, тут у нас непочатий край роботи. Хоча в цьому році, на відміну від попередніх, ми тільки по розмітці зробили… у три рази більше нанесли розмітки, до нас зайшли на тендері два інші підрядники, у три рази більше зробили розмітки по дорогах, ніж у попередній рік.

Але, на превеликий жаль, не спрацювала експериментальна програма Кабінету Міністрів, якою передбачалось в нашій області встановлення 42 світлофорних об’єктів. Ця програма, на жаль, у 2019 році так і не задіяна була, ми на неї розраховували, тому над цим будемо працювати вже в наступному році. Тому ще раз кажу: що стосується інфраструктурних об’єктів, що стосується безпеки руху, тут у нас є над чим працювати, я ту критику сприймаю, випереджаю наперед ваші запитання і виступи, будемо поправляти.

Дякую за увагу.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запишіться, будь ласка.

Василь Іванович Гладій, будь ласка.

В.Гладій. Василю Степановичу, у мене до вас запитання про дві дороги державного значення. Перша дорога – це Снятин – Тязів в межах Снятинського району. Коли планується проведення ремонту? Тому що зараз вона знаходиться в жахливому стані. Я думаю, що це один з найгірших станів з усіх доріг державного значення.

І друга дорога – Снятин – Косів – Кути. Це також дорога державного значення в межах Снятинського району зі Снятина до Новоселиці… Косівського району, там 25 км, дорога також далеко не в кращому стані.

Чи можете ви зараз відповісти, коли планується ремонт цих двох ділянок на двох державних дорогах? Дякую.

В.Буджак. Дякую, Василю Івановичу. Ви правильно назвали, це є якраз частинка тих кілометрів, про які я говорив, які у нас ще не відремонтовані, а підлягають ремонту. Таких у нас ще залишається, я кажу, десь 200-250 км, в тому числі і ці дві ділянки.

Якщо ми в наступному році не зможемо розпочати там капітальний ремонт, то я не говорив, але це стосується й інших доріг, де не буде капітального ремонту. Ми за рахунок коштів експлуатаційного утримання, я вважаю, в наступному році зможемо провести дрібний ремонт, поточний, так, як ми це, для прикладу, в цьому році зробили на дорозі Калуш – Миколаїв і дали нормальний проїзд. І тому ці ділянки також будуть відремонтовані, якщо не середнім, то дрібним ремонтом. Дякую.

О.Сич. Кобилянський Богдан Миколайович.

Б.Кобилянський. Василю Степановичу, насамперед, я хочу щиро подякувати за капітальний ремонт дороги з Івано-Франківська на Городенку. Направду, там вже цією дорогою можна їхати. Але скажіть, чи буде проводитись на цій ділянці капітальний ремонт цього року?

В.Буджак. Ну, я не називав цю дорогу конкретно, по яких ділянках, але ми подали пропозиції до “Укравтодору” і Кабінету Міністрів. При цьому хотів би також, користуючись нагодою, подякувати й Денису Анатолійовичу, що ми разом ризикували, і 4 грудня вийшло доповнення до розпорядження Кабінету Міністрів, і ми отримали ще певну суму грошей, і навіть сьогодні працюємо на цій дорозі, на ділянці від Клубівців до Тлумача. Сподіваюся, що й у наступному році ми продовжимо ремонт найгірших ділянок. Дякую.

О.Сич. Романюк Андрій Григорович.

А.Романюк. Василю Степановичу, ви говорили про Болехівську об’їзну. Наскільки я знаю, там є проблема відносно відстані від діючого полотна, від комунікацій. Як буде вирішуватись це питання?

В.Буджак. Вирішується згідно чинного законодавства, вносять зміни до проектної документації. Ми залучили до цього і Кабінет Міністрів, “Нафтогаз України”, і дуже дякуємо нашому інституту нафти і газу, спеціалістам, професорам, які долучились. І документація, як я вам говорив, на завершенні. Пройдемо державну експертизу, будемо діяти згідно з чинним законодавством. Дякую.

О.Сич. Атаманюк Олег Юрійович.

О.Атаманюк. Шановний Василю Степановичу, дійсно, приємно спостерігати, як все-таки в нашій області дороги державного значення змінюються. Але у мене є питання до вас наступного характеру. Який гарантійний термін на цих ділянках доріг надано? І зокрема, от у нас вже були скарги по дорозі Р-24. І який механізм дії… звернення громадян і наших, в тому числі, для того, щоб все-таки ці порушення, які… дефекти, які вже утворились на дорогах, ліквідовувати, і відповідно люди понесли відповідальність? Дякую.

В.Буджак. Дякую за запитання. Те, що ви говорите про дефекти по дорозі Р-24, ви,
напевно, маєте на увазі, це ділянки доріг від Стопчатова до Косова. Так, це був перший проект, який розроблявся ще у 2014-2015 роках, і там проведено ремонт без підсилення основи методом холодного ресайклінгу. Але це був перший проект, 2015 року, і там гарантійний термін 5 років, по тому проекту. Уже 4 роки пройшло, бо дорога ремонтувалась восени 2015 року, і підрядник усуває ті дефекти за свій рахунок. Але це ще свідчення того, що дальше ми пішли правильним шляхом, і всі інші об’єкти, дороги ремонтувались вже зі зміцненням основи, і там проблем поки що ми не бачимо. І підрядник на тих дорогах дає гарантію 10 років. Дякую.

О.Сич. Рудик Марія Олександрівна.

М.Рудик – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Володимире Степановичу, моє питання стосується… Перепрошую, Василю Степановичу, моє питання стосується автодороги державного значення Р-38 Богородчани – Гута, яка сполучає більшу частину Богородчанського району, і цього року там було оголошено… по цій дорозі було оголошено тендер та проведено і протягом року проводились певні ремонти поточні і дрібні. Але, на превеликий жаль, на даний час дорога настільки в аварійному стані, що це нічого не вирішило, і ями знову лишаються і утворюються нові.

Скажіть, будь ласка, на наступний рік чи буде обговорюватись питання щодо капітального ремонту даної дороги, і в якій сумі, якщо можна? Тому що я думаю, що кошторис є, кошторисна вартість у вас. І на рахунок того ремонту, що був проведений, ті ями, чи вони дійсно будуть повторно робитись, там вже ремонту майже не лишилося. Дякую.

В.Буджак. Ну, ви маєте свою думку, я її поважаю. Але я маю право з вашою думкою не погодитись, тому що все-таки певний об’єм робіт там не зроблений по дрібному ремонту, по ліквідації ямковості. Навіть, може ви ще не бачили, буквально два-три дні, погода дозволила, і там деяку частину дороги відремонтовано дрібним ремонтом, суцільним асфальтобетоном. Тобто, ми ту дорогу спасаємо, тримаємо у проїзному стані. Але правильно, ця дорога також належить до тих 250 км, які необхідно капітально ремонтувати. Тут я з вами погоджуюсь. Дякую.

О.Сич. Білик Роман Павлович.

Р.Білик. Шановний Василю Степановичу! Ми не один раз з вами дискутували стосовно дороги Н-10 на території Снятинського району.

Я прошу дати чітку відповідь стосовно завершення робіт по дорозі Н-10 в межах Снятинського району, про стан в Заболотові.

Друге питання: про об’їзні дороги в Заболотові. Ми з вами теж десь мали розмову не раз. І Озеряни – Рожнів. Прошу.

В.Буджак. Ну, насамперед, про Озеряни – Рожнів дадуть відповідь інші, напевно, спеціалісти. Що стосується дороги Н-10 Стрий – Мамалига, яка проходить через Заболотів, Снятинський район, це той недолік, про який я говорив, також дорога ремонтувалась в 2016 році, і вона у незавершеному ремонті. Ми обов’язково… Ну, по крайній мірі, ставимо перед собою завдання завершити ремонт цієї дороги, доробити те, що недороблено в наступному році. Дякую.

О.Сич. Станіславський Богдан Миколайович.

Б.Станіславський – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Василю Степановичу, Старі Кривотули, ви знаєте, це аварійна ділянка, там дуже велика смертність. На початку року було перекриття траси, обіцяли встановити світлофор. Скажіть, будь ласка, яка ситуація?

В.Буджак. Може ви неуважно слухали, я коли говорив про 42 світлофорних об’єкти, то це в тому числі і Кривотули, які були першочергові, і ми… проектна документація, все решту, ми дякуємо вам за сприяння і будівництво зупинок, і все решту. Ми спільно працюємо. Я думаю, що якщо програма ця не запрацювала, то будемо власними зусиллями, але обов’язково в
наступному році там світлофор поставимо. Дякую.

О.Сич. Тебешевська Оксана Степанівна.

О.Тебешевська депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Пане Василю, скажіть, будь ласка, чим ви керуєтесь, визначаючи черговість ремонту тих чи інших доріг?

В.Буджак. Керуємось їх станом і маршрутним принципом. Тобто, якщо ви пригадаєте, ми розпочали відновлення доріг Прикарпаття у 2015 році, то ми розпочали із доріг державного значення, національних – Н-9, Н-10. Це ті дороги, які пронизують з північного заходу на південний схід всю нашу область. І так йшли дальше по черговості, тобто, є національні, регіональні, територіальні. Дякую.

О.Сич. Попович Василь Борисович.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Пане Василю, все ж таки дійсно є момент зі з’їздами з трас державного значення. Я би десь вас просив все-таки на цьому десь зосередити увагу, і в наступному році ці речі подо­робляти, бо дуже прикро, коли гарна дорога, а вже з’їжджаєш, і ти не маєш куди їхати, вже на самому з’їзді. Тому десь прошу вас в цьому. Дякую.

В.Буджак. Погоджуюсь, і хочу сказати, що це ми допускали у 2016, 2017 роках недоліки. Зараз, коли вже працюємо, практично вже таких проблем не виникає. Дякую.

О.Сич. Торб’як Михайло Петрович.

М.Торб’як – в/о № 9, Галицький район. Василю Степановичу! Ви у своєму виступі не згадали ніяким чином дорогу в Галицькому районі Галич – Підгайці – Сатанів. Громадськість мого округу була інформована галицькими працівниками РДА і районної ради, що на дану дорогу в цьому році виділено кошти і вона от-от почне ремонтуватись. Рік завершується, не приступили до ремонту.

Тобто, у мене питання: чи були кошти виділені, чи не були? Якщо були, чому роботи не робились? І що буде з тими коштами, якщо ми їх не використаємо в наступному році? Адже дорога з’єднує дві області: Івано-Франківську і Тернопільську, це межа в Галицькому районі двох областей. Дорога має значне значення для області, і нічого не робиться вже впродовж деякого часу.

В.Буджак. Ну, я згадував про цю дорогу, лиш її не називав, коли говорив про 250 км невідремонтованих доріг, вона в тому числі.

Що стосується виділення коштів, то вони виділялись не через службу автомобільних доріг по розпорядженню Кабінету Міністрів, а вони виділялись, наскільки я пам’ятаю, місцевим органам влади, не пам’ятаю, кому там: району чи місту, і вони були замовником, проводили тендер, визначали підрядника, і мали проводити ремонт. Тобто, вибачте, то також не моя компетенція, але в принципі ця дорога в переліку територіальних доріг, які підлягають ремонту.

О.Сич. Мельничук Василь Іванович.

В.Мельничук – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Василю Степановичу, дуже добре, що розпочався ремонт дороги Городенка – Івано-Франківськ. Питання: чи є можливим завершення ремонту доріг державного значення в наступному році, зокрема, в Городенківському районі?

В.Буджак. Дякую за запитання. Повторююся: є необхідність завершення ремонту ще 250 км доріг державного значення в Івано-Франківській області. За один рік це не буде зроблено, за 2-2,5 – це реально. Дякую.

О.Сич. Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Близько двох років тому ми з вами спільно були на двох дорогах. Перша дорога – це дорога в Богородчанах, центральна дорога, а друга дорога – це Похівка – Іваниківка – Забережжя.

В селищі Богородчани обласна рада виділила 200 тис. грн. з обласного бюджету, 300 тис. грн. було виділено з місцевого бюджету. “Автодор” навіть не приступив до робіт, навіть не приступив до робіт, хоча ви обіцяли, що буде співфінансування. Не приступив до робіт, ці кошти повернулись в обласний бюджет. Це перше питання. Чому так відбулося? І як ви це компенсуєте громаді Богородчан? Це перше питання.

І друге питання. Коли ми були з вами у с.Похівка, Іваниківка, Забережжя, то… я прошу додати чуть-чуть часу. Коли ми були у с.Іваниківка, Похівка, Забережжя, то у с.Похівка дорога розсипалась, там, де було зроблено до того, як ми приїхали, в селі…(Без мікрофона).

О.Сич. Ми всі в однакових умовах. Вчіться говорити лаконічно. Дайте завершити.

С.Никорович. У с.Іваниківка, там, де ми з вами були, де проконтролювали, дорога добре стоїть, а у с.Забережжя дороги як не було, так і немає. Будь ласка, дайте відповідь на ці два питання. Дякую.

В.Буджак. Ну, якщо є питання по якості робіт, то, будь ласка, як депутат можете звернутись до органів прокуратури чи правоохоронних, нехай перевірять також, крім нас. Але я обов’язково також зверну на це увагу. Але просто, вибачте, але ви питання задаєте, коли ми з вами зустрічались ще в 2017 році, якщо я не помиляюся. А за той період часу змінилась ситуація, що і в Богородчанах по цій дорозі, і там, де ви називаєте села, це вже не компетенція служби автомобільних доріг. Тому я нічого не можу сказати.

О.Сич. Тринів Ігор Васильович.

І.Тринів. Шановний Василю Степановичу! Скажіть, будь ласка, об’їзна дорога у м.Рогатині. Чи планується вона завершитись? На сьогоднішній день через м.Рогатин проїжджає весь грузовий транспорт. Ви знаєте, що це історичне місце, і практично побудовані всі будівлі на підземних ходах. Я дуже вас прошу звернути на це увагу. Денисе Анатолійовичу, я звертаюся до вас, до вас прохання тоже, тому що вже почали перекривати дорогу, неможливо ні дітям до школи перейти… Це вже більше року ніякої реакції немає. Дякую вам.

В.Буджак. Дякую, я з вами погоджуюсь. Дякую.

О.Сич. Королик Михайло Михайлович.

М.Королик. Василю Степановичу, у мене питання наступного характеру. Дійсно, ви зняли частину питань, коли розподіли нам про те, що цього року по світлофорах є невиконання і не з вашої… є причини. Але мене цікавить така річ. Перше: чи працюєте ви у напрямку перильного огородження, освітлення хоча би переходів? Адже ми дійсно маємо все ж таки велику смертність на дорогах.

І у мене ще є таке питання. Коли відбуваються тендери, чи там входить ремонт доріг, чи все ж таки тротуари, де ходять пішоходи, і там також є великий об’єм роботи, який потрібно зробити, чи ці речі передбачені в цих тендерах? Тому що я розумію: коли у нас була велика проблема в області, і сотні кілометрів треба було вже і зараз ремонтувати, в тому темпі робили, не встигали робити тротуари, але мені все-таки цікаво, чи на ці потреби виділяються кошти.

В.Буджак. Ви задали питання і самі на нього відповіли. Тобто, я абсолютно з вами погоджуюсь, що це актуально, і ми вже приступили до освітлення переходів, і я у своєму виступі говорив, що це наш недолік, бо ми дійсно в першу чергу працювали над проїздом, над “дорожнім одягом”. Зараз нагальна проблема – безпека руху, і в тому числі освітлення переходів, і вся решта інфраструктура. І ми зараз будемо проводити окремі тендери, бо поки що вони були всі в експлуатаційному утриманні доріг, а зараз ми хочемо проводити окремо тендер, і в минулому році ми провели окремо на розмітки, а зараз ми будемо і на бар’єрне огородження, і на іншу інфраструктуру, заміну знаків і так дальше, освітлення, будемо проводити окремо тендери. Дякую.

О.Сич. Голіней Юрій Дмитрович.

Ю.Голіней. Василю Степановичу, дійсно, за останні кілька років багато доріг по Івано-Франківщині відремонтовано, але велика протяжність доріг ще не покрита на даний момент верхнім щебенево-мастиковим асфальтобетоном, в деяких місцях починається руйнація.

Хотів би спитати, ваше бачення по завершенню влаштування верхнього шару.

І друге питання. Дорога Делятин – Раківчик, міст через річку Слобушниця. Скажіть, чи включений цей об’єкт в перелік об’єктів для фінансування у 2020 році? І чи дійсно він буде у 2020 році закінчений? Дякую.

В.Буджак. Дякую. Обов’язково, ми на наступний рік маємо на меті закрити всі верхні шари, це першочергово.

І друге, щодо моста у Ланчині, він також є в переліку об’єктів, мостів, і тут знову ж таки хочу подякувати обласній адміністрації, що ми спільно розробили наші пропозиції і подали до Кабінету Міністрів. Там є 10 першочергових об’єктів мостового господарства, для того, щоб ми їх відремонтували, в тому числі і міст у Ланчині.

О.Сич. Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, в/о № 3. Василю Степановичу, звертаюся до вас як до начальника служби автомобільних доріг в області, і якщо я не ту дорогу назву, вибачте, але я звертаюся до спеціаліста.

На відтинку Солотвин – перехрестя дороги Богородчани – Гута на Солотвин, Маркову, Маняву маємо святиню релігійну – Манявський монастир, маємо святиню географічну – Манявський водоспад, багато людей проїжджає, зараз починаються Різдвяні свята. І оскільки є дороги державного значення, але по них їдуть і перші особи держави, прошу вас дати доручення чи разом з іншими спеціалістами розглянути питання дороги в Солотвині напроти лісгоспу метрів 10 – там можна забитись. Маркова – Манява до монастиря: зробіть ту дорогу, щоби перші особи держави сказали вам “дякую”.

В.Буджак. Дякую за пропозицію, врахуємо.

О.Сич. Левицький Олександр Михайлович.

О.Левицький. Шановний Василю Степановичу, кілька питань. Отинія на трасі Стрий – Чернівці – це єдиний населений пункт, де в межах населеного пункту не настелений другий шар по тих ремонтних роботах, які були заплановані. Коли це мало бути завершено? Чому не завершено? І коли буде завершено? Так само з’їзди, так само розмітка, так само тротуари.

Я дуже прошу детально по кожному  з цих пунктів сказати.

І друге. Рішенням обласної ради про обласний бюджет на 2020 рік передбачено порядок погодження переліків об’єктів і сум, які спрямовуються на виконання робіт на конкретних об’єктах. Ви й надалі будете ігнорувати обласну раду, як минулого року при використанні коштів обласного бюджету, чи ви не будете вже це надалі робити, коли ви будете причетні до цього? Бо дотепер ви так робили.

В.Буджак. Що ми не погоджували, я не знаю, конкретизуйте, будь ласка. Якщо ми в чомусь неправі, то поправимось. Я не зрозумів другого питання.

Що стосується верхніх шарів з’їздів, я на це відповідав і продовжую відповідати, що ми маємо на меті всі незавершені ремонти завершити в наступному році, в тому числі і по Отинії. Дякую.

О.Сич. Іваночко Михайло Степанович.

М.Іваночко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Коротенькі три питання. Чи є на 2020 рік в проекті ремонтів дорога Делятин – Раківчик, Ланчин – Середній Майдан, Надвірна – Ланчин через Красне? Це перше.

Друге. Хто буде нести відповідальність за так званий поточний ремонт дороги Надвірна – Ланчин через Красне, якщо вже зараз вибоїни є, і за колесами витягується асфальт?

І третє питання: для чого було створювати дочірнє підприємство “Дороги Прикарпаття” взагалі? Мені здається, що це чергова “прокладка” для відмивання грошей державного бюджету. Дякую.

В.Буджак. Ну, давайте з третього. До створення ДП “Дороги Прикарпаття” я не маю жодного відношення, це питання не по адресу. Що стосується, якщо є, ви кажете, в  середньому ремонті вже щось є, обов’язково перепровіримо, а відповідальність несе підрядник, дає гарантію 10 років, і за свій кошт буде поправляти. Перевіримо. І там ви ще називали дороги, але вони також не в моєму підпорядкуванні. Тому ще раз хотів би, щоб всі ви десь вже як би зрозуміли, що служба автомобільних доріг тримає на балансі дороги державного значення, а дороги місцевого значення не в нашому підпорядкуванні. І тому ми не несемо за них відповідальність. Дякую.

О.Сич. Запитання завершені. Дякую, Василю Степановичу, сідайте, будь ласка, на своє робоче місце в залі.

Запрошую до співдоповіді Сазонова Андрія Віталійовича – виконувача обов’язки директора державного підприємства “Дороги Прикарпаття”.

Шановні колеги! Для тих, хто не орієнтується: власне, оце вже будуть… буде йти мова про дороги місцевого значення.

А.Сазонов. Доброго дня, пане голово, доброго дня, шановна президіє, доброго дня,
шановні депутати!

На замовлення державного підприємства “Дороги Прикарпаття” за кошти субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансове забезпечення будівництва, реконструкцію, ремонт та утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць та доріг комунальної власності у населених пунктах виконані роботи по капітальному ремонту: відремонтовано 35,58 км автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць та доріг комунальної власності станом на 17 грудня на суму 178,9 млн.грн. По поточному дрібному ремонту забезпечено проїзд на автомобільних дорогах загального користування місцевого значення протяжністю 210 км, відремонтовано три моста загальною протяжністю 26 м погонних на суму 11 млн.грн. станом на 17 грудня. Відремонтовано автомобільних доріг загального користування місцевого значення… доріг комунальної власності 62 тис. кв.м.

Також на замовлення департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури обласної державної адміністрації виконувались роботи з експлуатаційного утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення згідно договору № 14 від 21.11.2018 року, це був осінньо-зимовий і весняний період, на загальну суму 24 млн. 652 грн.

Службою автомобільних доріг як отримувачу коштів субвенції в області виконано роботи з поточного і середнього ремонту на автомобільній дорозі Яблунів – Делятин на суму 22 млн.грн. Загальна сума освоєних коштів станом на 17 грудня 2019 року становить… на 17 грудня становить 230,6 млн.грн., що становить 68 відс. від запланованих 348 млн.грн.

Станом на 17 грудня 2019 року підрядником завершуються роботи по великовартісних, значущих об’єктах Івано-Франківської області, де підрядники ще до сих пір не подали акти виконаних робіт, які ми очікуємо від них отримати з дня на день, відповідно ми кошти освоєння субвенції збільшимо. Фактичний процент освоєння субвенції станом на зараз, те, що знаходиться, і те, що подається, те, що подано в бухгалтерію на проплату, становить 72 відс. станом на зараз.

За кошти по програмі виконання інвестиційних проектів в рамках здійснення заходів щодо соціально-економічного розвитку окремих територій відремонтовано 13,6 км автомобільних доріг загального користування місцевого значення на загальну суму 39,66 млн.грн., очікуємо зараз також відповідно до 500-ї постанови, яка була заблокована, очікуємо зараз ще додаткову проплату в розмірі 5,8 млн.грн., тобто, ми закриємо дану субвенцію 100 відс. відповідно до тих завдань, які ставились на 2019 рік.

За кошти по програмі співфінансування… за кошти, що стосовно проведення аварійно-відновлювальних робіт з ліквідації наслідків стихії, яка відбувалась на території Івано-Франківської області 20-25 травня, ДП “Дороги Прикарпаття” виконали, відремонтовано 10 об’єктів мостового господарства, пошкоджених труб і дану програму закрито на 100 відс., всі роботи дані виконані. Один з них – це такий значущий об’єкт – це міст у с.Пійло Калуського району.

На 2020 рік пріоритетним є ремонт доріг на території Івано-Франківської області, є 7 об’єктів… доріг обласного значення, які пропонується ремонтувати за кошти Державного фонду регіонального розвитку. Це такі дороги, як Озеряни – Рожнів, це такі дороги, як Калуш – Осмолода, Більшівці – Княгиничі, Богородчани – Ланчин, Лука – Коломия, Болехів – Козаківка, Креховичі – Дзвиняч. Ці об’єкти подаються на ДФРР на співфінансування.

О.Сич. Чи є запитання? Прошу записатись до запитань.

Дудкевич Василь Ілліч.

В.Дудкевич – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Андрію Віталійовичу, скажіть, будь ласка, чому не ремонтується дорога Тулуків – Стецева, Красноставці – Будилів Снятинського району.

Ви знаєте, ця дорога має важливе стратегічне значення для Снятинщини,  адже вона з’єднує Заболотівщину та Городенківщину, вона проходить через 12 населених пунктів, де проживає майже 17 тис. населення. Вона в дуже жахливому стані, практично є непроїзною. Чому вона не ремонтується, коли вона планується ремонтуватись? Дайте, будь ласка, відповідь. І якщо можна, запланувати на наступний рік ремонт цієї дороги.

А.Сазонов. Так, відповідаю. Тулуків – Стецева є дійсно надважливою дорогою, і в жахливому стані знаходиться даний об’єкт інфраструктури. На замовлення ДП “Дороги Прикарпаття” виготовлена проектно-кошторисна документація, подана на розгляд експертної організації за капітальним ремонтом загальною протяжністю 13 км, передбачається  на тих найгірших ділянках, по яких взагалі немає проїзду. Там ви праві, там взагалі дорога зруйнована.

Станом на сьогодні уже розроблена, вже проведена експертиза робочого проекту, і оголошується процедура закупівлі, в січні місяці ми плануємо підписати угоду, вже визначити підрядника і на 2020 рік розпочати роботи на даному об’єкті.

О.Сич. Данів Іван Михайлович.

І.Данів. Шановний пане Андрію, хотів би вас запитати за відрізок дороги Добровляни – Завій. Ви знаєте, що в цьому році були передбачені кошти на ремонт даного відрізку. Для того, щоб привернути, як кажуть, важливість цієї аварійно-небезпечної ділянки, жителі села були на прийомі у першого заступника голови ОДА, до мене звертались як до депутата, як до бувшого голови адміністрації, і десь всі ми і ви запевняли, що цей відрізок вже в цьому році буде зроблений.

Скажіть, будь ласка, що зараз сказати мешканцям даних сіл, які знаходяться за тим боком цієї аварійно-небезпечної ділянки дороги?

А.Сазонов. По даному об’єкту розроблена проектно-кошторисна документація, проведена експертиза даного робочого проекту, оголошена процедура закупівлі, яка вже відбулася. Ми вже зараз маємо переможця. Єдине, що по термінах відповідно до чинного законодавства ми в цьому році вже не встигаємо. І спочатку,  у нас вже цей об’єкт є перехідним, ми на початку будівельного сезону 2020 року приступаємо до виконання. Тобто, ми маємо об’єкт, ми маємо
переможця, нам потрібно просто буде вже розпочати роботи. Дякую.

О.Сич. Осташук Руслан Васильович.

Р.Осташук. Пане Андрію, у мене два запитання до вас. Перше: дорога Надвірна – Бистриця, яка була перекрита вже два рази, останній раз у липні місяці, і ви там були присутні на цьому перекритті, і пообіцяли, що ця дорога до осені має розпочатись робити. І я бачу, що ви назвали дороги, які на наступний рік мають робитись, близько даної дороги немає. Це перше запитання.

І друге запитання. Було виділено 2,8 млн.грн. на ремонт моста в селі Зелена, який був розмитий повінню, і також до сьогодні нічого не робиться, а до кінця року він мав бути зроблений.

А.Сазонов. Так, я перепрошую, шановні депутати, я вас всіх ввів в оману. 7 об’єктів, я наголошую, 7 об’єктів пріоритетних, які за кошти ДФРР, але Надвірна – Бистриця у нас… по Надвірній – Бистриці, по даному об’єкту ми планували вже її завершити в межах тих призначень, які передбачені, але оскільки відповідно до проведених тендерних закупівель відбулося оскарження одного з учасників до Антимонопольного комітету, і сьогодні відбувається розгляд скарги, відповідно до чинного законодавства будь-яка закупівля припиняється, терміни переносяться, і відповідно зараз ми… До речі, на сьогоднішній день відбувається розгляд скарги, і я планую так само, що ми на цей об’єкт зможемо на наступний рік укласти угоду і на початку сезону приступити без затяжок, без проведення закупівель, без втрати будь-чогось. Дякую.

О.Сич. Левицький Олександр Михайлович.

О.Левицький. Шановний Андрію Віталійовичу! Хочу вас запитати. Ви своїми відповідями наштовхнули мене. Те, що у вас є проведені тендери і кошти, це означає, що ви просто не використали кошти 2019 року. То назвіть мені суму, скільки відсотків, і в грошах, скільки ви не виконали… не використали коштів 2019 року. Перше питання.

Друге, чи знаєте ви норми рішення обласної ради про бюджет на 2020 рік, де перелік доріг за кошти регіонального, обласного дорожнього фонду, ви маєте погоджувати, в тому числі з органами ради, з постійними депутатськими комісіями? Минулого року ви це успішно і зневажливо ігнорували.

Василю Буджаку я поясню, що мав на увазі, окремо.

І третє. Які об’єкти по Коломийському району ви плануєте виконати у 2020 році, на яку суму, у 2020 році? Прошу три питання детально відповісти.

А.Сазонов. Формування переліку об’єктів ремонту на 2020 рік, воно ще буде в процесі, відповідно ми будемо прислухатись до всіх думок і пропозицій. Ми маємо дуже велику кількість звернень від органів місцевого самоврядування, від жителів по населених пунктах. Тому ми будемо формувати цю стратегію на 2020 рік по об’єктних ремонтах, на 2020 рік ми будемо формувати трішки пізніше, і будемо… ви будете повідомлені. Дякую.

О.Левицький. (Без мікрофона).

А.Сазонов. Так, по дорожньому фонду. Скажу вам так: динамічно, тому що один з об’єктів зараз станом… це фактично виконання 72 відс., це фактичне, але ми ще не отримали актів виконаних робіт по такому капіталоємкому об’єкту Гериня – Болехів, це у Болехові. Тому ми плануємо використати кошти субвенції в межах минулого року. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги!

А.Сазонов. Я зараз не готовий вам сказати…

О.Сич. Шановні депутати! На запитання одна хвилина, на відповідь – одна хвилина. Якщо ви не задоволені рівнем відповіді, будь ласка, буде обговорення, і викажіть свою точку зору.

Попович Василь Борисович, будь ласка.

А.Сазонов. Я перепрошую, я пропустив ще питання по мосту по Зеленій. Значить…

О.Сич. Попович Василь Борисович.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. (Без мікрофона).

О.Сич. Увімкніть мікрофон.

В.Попович. Дякую за те, що нарешті мій голос було почуто за два роки ходіння, і мене то справляв Рачкевич то в один кабінет: ти не до того йдеш, то в другий, і тут нарешті вже в грудні місяці, коли погода трохи у нас була добра, тепла, на днях була ремонтована дорога трохи, на 200 тис.грн., наскільки я знаю, у с.Радча. Але це продовження питання Никоровича, тому що там села Іваниківка, Похівка, Забережжя, Радча, десь разом, напевно, сягають десь 6 тис. людей, які їздять на роботу в Івано-Франківськ постійно тою дорогою і дуже багато транспорту.

Чи є в планах ремонт цієї дороги? Вона міжрайонного значення.

А.Сазонов. У нас є дуже багато звернень по даних населених пунктах. По Богородчанському району у нас окрема складна ситуація, дійсно, там, по Богородчанському району. І відповідно до цих звернень ми будемо подавати об’єкти для розгляду, щоби до включення до об’єктів ремонту 2020 року… Я не можу зараз обіцяти, тому що не я приймаю рішення, але я подам. Дякую.

О.Сич. Іваночко Михайло Степанович.

М.Іваночко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. У мене питання до вас, бо я не бачу голови ОДА, вийшов, напевно. Чому ігноруються мої звернення, запити в трьох напрямках: Делятин – Раківчик, Надвірна – Ланчин через с.Красна, Ланчин – Середній Майдан? Напротязі трьох років ігноруються, і я не почув у вашій доповіді, що ці дороги є включені на наступний 2020 рік.

Дальше, друге питання. Надвірна – Ланчин через с.Красна десь трошки в цьому році ремонтували, там була перекрита дорога. Ви самі приїжджали, я з вами їздив. Хто буде нести відповідальність за той брак?

І третє питання, це до Дениса Анатолійовича. Для чого створювати чергову “прокладку” для відмивання коштів? Дякую.

А.Сазонов. Я відповім вам стосовно Надвірна – Середній Майдан. В цьому році, зараз нами дано завдання експлуатаційній організації щодо забезпечення проїзду, оскільки там дорога в жахливому стані, і там не проїжджає, там рух… Дано завдання підрядній організації щодо виконання робіт, проконтролюю, щоб це відбулося з дня на день. Дякую.

Наступне питання стосовно Надвірна – Красна, там я був на перекритті, у нас був передбачений об’єкт капітального ремонту на цій ділянці. Громада не захотіла ділянку капітального ремонту, просила, щоб ми виконали за поточні видатки. Нам вдалося 5,9 км автомобільної дороги витягнути. Щодо якості робіт, я перевірю і направлю свого з технагляду на перевірку. Дякую.

О.Сич. Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Насправді, ми тісно з вами спілкуємось, але для стенограми і для жителів області я задам питання.

Перше питання, яке стосується капітального ремонту дороги в Богородчанах. Перше питання.

Друге питання – те, яке збурило громадськість по Жураках, оскільки попередня влада не виконала абсолютно жодної обіцянки, люди були у пана Шмигаля, ви теж були присутні по Жураках, що буде в 2020 році. І критична ситуація у с.Забережжя, тому що вона зараз на зиму може бути непроїзною.

Це три питання уточнюючі. Дякую.

А.Сазонов. По Забережжю. Слушно. Дав завдання експлуатаційній організації, проконтролюю дане питання. По Забережжю є проблема, знаю.

Тепер по автомобільній дорозі через населений пункт Жураки: подамо в перелік пропозицію щодо включення в перелік ремонтів на 2020 рік ділянку.

По автомобільній дорозі Богородчани – Підгір’я розроблена проектно-кошторисна документація, яка зараз, на даний момент, уже декілька місяців знаходиться на експертизі, ми не можемо отримати експертний звіт. Але ми отримаємо експертний звіт, проведемо процедуру закупівлі у 2020 році і на початок будівельного сезону будемо мати переможця і будемо готові до виконання даних робіт.

О.Сич. Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, в/о № 3. Андрію Віталійовичу, я практично до вас не звертався ніколи, але сьогодні хочу декілька слів сказати. На президії обласної ради я сказав, що зима приходить нежданно, і підсипочного матеріалу немає. Ви запевнили, що підсипочний матеріал кругом є. Я вчора в кінці дня проїхав Солотвин, Маркову, Бабче, де підйоми страшні, піску немає. Я вам офіційно заявляю: хочете, поїдемо на Буковину, я вам покажу, як на Буковині на таких дорогах підсипочний матеріал кругом є. І, напевно, у виступі, але зараз ще звертаю увагу: дорога Надвірна – Креховичі через Солотвин, через Старуню і через Бабче в жахливому стані. Будь ласка, включіть в перелік доріг, треба їх відремонтувати після тої повені, яка їх понищила. А за підсипочний матеріал… завтра станеться обледеніння, знову до вас будуть ходити ходаки і знову будуть з вами вирішувати питання. Дякую.

А.Сазонов. Манолію Васильовичу, дякую за пропозицію, я особисто поїду, перевірю сам, і зведу вам особисту, надам інформацію по Богородчанському району щодо розвезеного і де він знаходиться. Дякую.

О.Сич. Рудик Марія Олександрівна.

М.Рудик – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Пане Андрію, у мене до вас три питання. Перше те, що стосується дороги загального користування місцевого значення Росільна – Кричка. Цього року проводився ремонт ділянки с.Кричка, але даний маршрут налічує 6 населених пунктів, які ним користуються, і протяжність цієї дороги у вкрай аварійному стані. Прошу врахувати у 2020 році капітальний ремонт доріг. І у мене питання, чому дороги робляться тільки до 1,5 млн.грн.? Чому не зробити весь маршрут, наприклад, і дійсно не забути на кілька років про цю дорогу? Це перше.

Друге, міст у с.Кричка, з яким до вас звертались неодноразово, і жителі села приїжджали до Дениса Анатолійовича.

І третє питання – це те, що стосується обслуговування. Роздайте, будь ласка, головам сільських рад номер телефону того підрядника, який у зимовий період буде обслуговувати дороги, бо люди телефонують мені. Дякую.

А.Сазонов. Я уточню, не почув. Сільським радам?

Голос із залу. (Без мікрофона).

А.Сазонов. Ми надсилали районним державним адміністраціям, головам ОТГ таку
інформацію, я перевірю, і сільським радам додатково. Дякую за слушне зауваження.

О.Сич. Сенатович Василь Федорович.

В.Сенатович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановний пане Андрію, на одній з нарад в Надвірнянській РДА йшла мова, і ви десь запевняли, що поточним ремонтом буде відремонтована вулиця Промислова у с.Пнів, йшла мова про дорожнє покриття моста через р.Бистриця, і про той участок дороги, який є, аварійний, де потребувало розширення. Пам’ятаєте? Ми про це говорили з вами, і ви десь запевняли, що обов’язково до кінця року ці роботи будуть зроблені. Це перше.

І друге проблемне питання: села Молодків, Гвізд, пам’ятаєте, перекриття дороги. І я також не почув переліку об’єктів цих доріг. Дякую.

А.Сазонов. Дякую. Що стосовно по вул.Промисловій, то була розмова з “Нафтогазвидобуванням”, якщо я не помиляюся, щодо залучення їх як співінвесторів даної автомобільної дороги. Результату я ще  поки що не знаю, додатково вам це повідомлю, мені дайте декілька днів, щоб я остаточно розібрався, бо була там розмова.

Що стосовно Гвізд – Молодків, так, ми подамо пропозиції. Ця дорога важлива яким чином? Вона виходить на обласну. І подамо пропозицію щодо включення.

Голос із залу. (Без мікрофона).

А.Сазонов. По розширенню там є трішки є… там треба розібратися з тими виконавцями, які це робили раніше, тому що там є накладення виконання робіт. Ми цього року вже не зробимо, а по мосту ми дали завдання ліквідувати ямковість по цьому мосту…

О.Сич. Марійчин Андрій Андрійович.

А.Марійчин – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Шановний Андрію Віталійовичу! Сталась прикра ситуація, тому я змушений зараз це озвучити на сесії. Декілька днів назад я намагався скомунікувати, зв’язатись з вашим підприємством, зателефонувавши на “гарячу лінію” облдержадміністрації, мені надали відповідно номер телефону вашого підприємства, я можу його озвучити, але не буду забирати час. На нього я телефонував 15 раз, ні разу так ніхто і не відповів протягом 5 днів. Це перше.

І у мене запитання до вас. Яким чином ви збираєтесь організувати роботу даного підприємства щодо комунікації з громадськістю? Я так само багато часу потратив в Інтернеті, я хотів знайти ваш сайт, я хотів знайти вашу електронну пошту, мені цього не вдалося.

А.Сазонов. Дякую. Відповідаю. Ми зараз в стадії розробки, єдине, що ми не встигаємо все і одночасно робити. Для нас зараз розробляють сайт, на якому… Крім того, ми запровадили систему управління станом покриття. Це буде здійснюватись об’їзд автомобільних доріг, поки що ми зробили це одноразово по обласних дорогах, буде здійснюватись об’їзд в осінньо-весняний  період. Ми будемо бачити, актуально це, як Google Map, коли ви стаєте і бачите стан покриття в цьому… Це буде на сайті.

Я думаю, що ми в зимовий спокійний період це завершимо і додатково… Також щодо
інформування щодо телефону, я виясню. Дякую. Для мене це не очікувано, тому що зрештою всі додзвонюються. Я дякую, я відреагую на це. Дякую.

О.Сич. Станіславський Богдан Миколайович.

Б.Станіславський – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Я представляю жителів Тлумацького району, дякувати Богу, почались ремонти сплошним настеленням асфальту. Скажіть, будь ласка, наприклад, дорога Обертин Джурів, постелили 700 м гарного асфальту, перед тим, після весняної повені, як було нанесення чорнозему, так воно й є. Як пропозиція: може частину коштів виділяти на підготовку до тих робіт, це окопи, і підготовку. Бо так приїжджає підрядник, застелив своїх метрів, скільки у нього є коштів і поїхав. Через 10 м так, як би не було, виділяється кілька мільйонів коштів на ці дороги.

А.Сазонов. Я хотів би ще раз почути питання, перепрошую, не зрозумів суть питання.

О.Сич. Увімкніть ще раз мікрофон депутата Станіславського. Депутат Станіславський, яскравіше окресліть питання.

Б.Станіславський. Я ж сказав: як пропозиція, частину коштів виділяти не тільки на асфальт, на стелення, а на підготовку, тобто, окопи, які йдуть по траншеї, коло доріг.

А.Сазонов. Погоджуюсь на сто відсотків, і з поточних видатків з експлуатаційного утримання,  чи з поточного дрібного – це необхідно робити. Це просто вже необхідно, тому що у нас за відсутності водовідведення у нас практично по всій сітці місцевих доріг порушена система водовідведення. Тобто, якщо просто зараз ставати і копати фоси для того, щоб вони там були, не враховуючи ухили, куди вони мають підводитись, як вони мають виходити, це достатньо глобально. Ми також спочатку думали, що ми зараз поставимо трактор і у нас буде… Насправді, у нас порушені центральні збірні системи, які зводять до себе системи водоливневі. Є таких питань багато. Будемо враховувати, дякую, це дуже важливо, і ми це збираємось…

Ми хотіли вже в цьому році розпочати, стикнулись з тим, що у нас прийомники порушені, тобто, ми, крім, що викопаємо фоси, поробимо озера біля дороги. Дякую. Врахуємо.

О.Сич. Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Пане Андрію, як все-таки з тією інформацією, що я її зранку озвучив. Виконання на 30 листопада цих 178 млн.грн., які ми не використали. Дякую.

А.Сазонов. Романе Володимировичу, спростовую. Інформація, що я попередньо говорив, що станом на зараз фактично 72 відс., але ми ще не отримали дуже багато актів від підрядників. Це вже неактуальна інформація, яку ви називали.

О.Сич. Лащук Дмитро Васильович.

Д.Лащук. Андрію Віталійовичу, перш за все, хочу подякувати за ремонт моста на ділянці Печеніжин – Молодятин, це коли була повінь. Дякую за те, що ви допомогли відремонтувати. І друге, дякую за частину ділянок, які відремонтовані на дорозі Коломия – Печеніжин, але там ще є проблеми, і я маю сподівання, що у 2020 році ми продовжимо ці… ремонт цієї дороги. Це правда чи ні? На дорозі…

А.Сазонов. Нами буде подано об’єкт щодо включення до переліку об’єктів на 2020 рік. Розглянемо, дякую.

О.Сич. Книшук Петро Васильович.

П.Книшук – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”, в/о № 25. Шановний Олександре Максимовичу, шановні колеги! Андрію Віталійовичу, у мене до вас прохання і просьба: включити на наступний рік ремонт дороги Загайпіль – Пістинь у с.Корнич, а також у с.Пилипи, і, крім того, на ділянці дороги в с.Матеївці, дорога називається Семаківці – Королівка. Наперед дякую.

А.Сазонов. Дякую. Подамо пропозиції. Дякую.

О.Сич. Торб’як Михайло Петрович.

М.Торб’як – в/о № 9, Галицький район. Пане Андрію, я все ж таки звертаюся до дороги Галич – Підгайці – Сатанів, оскільки попереднього виступаючого я не до кінця зрозумів. Він сказав, що дана дорога є у них у 250 км включена в обслуговування на 2020 рік, в той же час, коли питання йшло про виділення коштів і їх освоєння, то він сказав, що через місцеві бюджети виділено і немає інформації. Тому у мене до вас конкретне питання: дану дорогу обслуговує служба автомобільних доріг чи ДП “Дороги Прикарпаття”?

А.Сазонов. Галич – Підгайці – Сатанів – це територіальна державного значення автомобільна дорога.

О.Сич. Попович Любов Миколаївна.

Л.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Андрію Віталійовичу, мене цікавить питання, чи буде включено на 2020 рік ремонт дороги, якщо її можна назвати так, відрізком с.Рунгури – Шевченка і с.Слобода – Франка, протяжність 4 км? Це тільки напрямок, не дорога, вона в аварійному стані, їздити по ній майже неможливо, але там живуть люди, невелика кількість, але живуть люди, добираються на роботу, живуть діти, і це дуже важлива проблема. Дякую.

А.Сазонов. Нами буде подана пропозиція щодо включення до переліку ремонту доріг.

О.Сич. Атаманюк Олег Юрійович.

О.Атаманюк. Андрію Віталійовичу, у мене до вас питання, два питання. Питання перше, яке стосується дороги місцевого значення загального користування Пістинь – Космач. Тут у нас якісь позитивні зрушення є в цьому напрямку, але вона ще далека від завершення. Отже, питання перше: який перелік робіт планується виконати на даній ділянці у 2020 році?

Друге питання, це питання також дороги місцевого значення загального користування С09, 07, 02 Загайпіль – Пістинь в межах населених пунктів Микитинці і Пістинь.

Ви знаєте, тоді, коли було перекриття дороги в Стопчатові, громада також хотіла зробити таку ж акцію, там напружена ситуація, але колишнє керівництво обласної адміністрації
пообіцяло, що ми зробимо ремонт, хоча би поточний, але, на жаль, “віз й сьогодні там”. Тобто, що передбачається в 2020 році, який перелік робіт виконати на даній ділянці дороги? Дякую.

А.Сазонов. Сподіваюся, що нам вдасться завершити розробку робочого проекту даної автомобільної дороги у селі протяжністю…, що дасть можливість як один об’єкт його пробувати включати і фінансувати з різних джерел фінансування, і таким чином.

Що стосується по поточному дрібному ремонту автомобільної дороги в межах тих населених  пунктів, що ви назвали, давав завдання, я перевірю. Дякую. Я перевірю. Дякую. Я перевірю.

О.Сич. Королик Михайло Михайлович.

М.Королик. Шановний Андрію Віталійовичу! Не знаю, чому так ці населені пункти потрапили у велику немилість, але роками ніхто не звертає увагу і ви, в тому числі, на дорогу Єзупіль – Черніїв, а особливо хвилює ділянка дороги з с.Підлужжя до с.Побережжя Тисменицького району, адже на сьогоднішній день там, на цій дорозі, рухатись неможливо зі швидкістю більшою, як 5-15 км за годину. Тобто, не йде мова про добирання на роботу людей, а йде мова, в першу чергу, що навіть швидка та пожежна не можуть вчасно виїхати на виклик.

Тому у мене є до вас конкретне питання. Ті 35 тис. людей, які там проживають, у наступному, 2020 році, отримають бодай якийсь ремонт на цій ділянці дороги, чи вони дальше будуть ігноруватись? І чи це не пов’язано з тим, що у нас, в першу чергу, завжди ремонтуються ті дороги, коли люди перекривають дорогу, ще щось таке роблять. Тут люди спокійно чекають, коли ж вони накінець отримають своє право на нормальний рівень життя.

А.Сазонов. Дякую. По автомобільній дорозі в межах населених пунктів в цьому році забезпечили проїзд, перекрили найгірші ділянки. Зараз ми перекрили… я проїжджав буквально тиждень тому, тиждень тому я робив об’їзд в Тисменицькому районі, ми врахували… частково ми зняли там питання, на 2020 рік будемо продовжувати, там необхідно продовжувати. Ви праві.

Я вам хочу сказати, що по всій сітці місцевих доріг, куди не подивишся, всюди потрібно ремонтувати.

О.Сич. Книшук Орися Володимирівна.

О.Книшук – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Шановний Андрію Віталійовичу! Судячи з тої кількості запитань, які поступили сьогодні до вас, ви є найцікавіший доповідач для наших депутатів і всіх жителів Прикарпаття. Але я сьогодні хотіла вам подякувати, може тому хотіла подякувати, що пару днів тому зроблена під’їзна дорога до в’їзду до Коломиї зі сторони Корнича, зі сторони Королівки. Надіюся, що як довго її не робили, так довго вона й буде служити. За це дякую.

 А слідуюче питання моє є по дорозі Озеряни – Рожнів, по селу Тростянець. Ну, там, може літом ще можна проїхати, як будуть морози, мабуть, що не можна буде проїхати.

Минулого року жителі цих сіл перекривали дорогу Н-10. Скажіть, чи будуть вони цього року ще перекривати ту дорогу, чи..?

А.Сазонов. Дякую. В цьому році ми в с.Тростянець на найгіршій… там ділянка, починаючи від початку села і до Озерян, найгірша ситуація у Тростянці. Ви праві. Ми спробували в цьому році допомогти і зробили там ділянку, перекрили найгіршу ділянку, але я ще раз наголошую, що якраз Озеряни – Рожнів, ця автомобільна дорога, яку обласна державна адміністрація пропонує, а ми подаємо за кошти Державного фонду регіонального розвитку на 2020, 2021, 2022 роки, і ця дорога, якраз ця ділянка включена від Заболотова і  додатково ще окремо капітальними ремонтами будуть ще інші ділянки Озеряни – Рожнів ремонтуватись.

О.Сич. Приймак Іван Васильович.

І.Приймак – в/о № 12, “Європейська Солідарність”. Андрію Віталійовичу, я про славнозвісну дорогу Вікно – Хмелева С-09, 04, 07. Вона вже ремонтується три роки, від 2017 року нічого абсолютно не робилося, два рази вигравались тендери, 8 млн.грн. було державних коштів, 1 млн. 200 тис.грн. – обласних наших коштів, які ми ще тоді давали. І наскільки знаю, зараз вже і 8 немає, є 5 млн.грн. Скажіть, будь ласка, це є єдина дорога для 14 населених пунктів Чернелицького куща для з’єднання з м.Івано-Франківськом, Коломиєю і частково Городенкою. Коли буде зроблена ця дорога?

А.Сазонов. На дану автомобільну дорогу Хмелева – Вікно розроблена проектно-кошторисна документація, наявний висновок експертизи, передбачений ремонт об’єкта капітальним ремонтом. Нами оголошувалась процедура закупівлі, відповідно там з технічних причин її скасували. Зараз ми готуємо і до повторного оголошення на початок будівельного сезону 2020 року ми вже будемо мати… я вже повторював, будемо мати підрядника, будемо мати… і ми розпочнемо роботу з першими, як то кажуть, плюсовими температурами. Дякую.

О.Сич. У мене ще запитання до Івана Васильовича. Іване Васильовичу, а у нас що є фракція “Європейська Солідарність”? Ви що вийшли з фракції “Блок Петра Порошенка”? Бо у нас не зареєстрована фракція “Європейська Солідарність”. То ви якось, де ви є, подумайте, де ви є.

Мельничук Василь Іванович.

В.Мельничук – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Шановний доповідачу! Стан місцевих доріг в Городенківському районі не виняток, він є критичний, жахливий, ви про це знаєте. Хочу вам нагадати, що Івано-Франківська обласна рада свого часу прийняла рішення про створення Дністровського ландшафтного парку. Говорити про повноцінний розвиток цього парку неможливо без доріг. Тому прошу звернути вас на це дуже важливу увагу. Це перше питання.

І також мене турбує дорога Вербівці – Стецева. Місцеві автоперевізники фактично відмовляються обслуговувати ті рейси через поганий стан доріг. Тому є прохання по можливості врахувати, щоб ця дорога була відремонтована. Дякую.

А.Сазонов. Дякую. Буде враховано.

О.Сич. З кількості, інтенсивності запитань від депутатів обласної ради і поданих пропозицій я зробив для себе підсумок, що депутатському корпусу цікаво буде знову зустрітись за підсумками півріччя у 2020 році з виконуючим обов’язки директора ДП “Дороги Прикарпаття”. Очевидно, нам це треба буде внести до порядку денного роботи обласної ради на наступний 2020 рік.

Дякую вам, сідайте, будь ласка.

Шановні колеги! Тепер маєте можливість обговорити доповідь і співдоповідь. Хто має бажання, запишіться, будь ласка.

Марійчин Андрій Андрійович.

А.Марійчин. Шановний Андрію Віталійовичу! На жаль, я в запитаннях не міг… не вистачило мені часу на запитання. Але хочу зараз наголосити, що є серйозна дуже проблема на
ділянці дороги в с.Вороненко Яремчанської міської ради. Там по сьогоднішній день не завезені сипучі матеріали, і в разі першого випаду снігу буде неможливим довіз дітей до школи, що створює велику небезпеку дітям. Тому я прошу звернути увагу на це питання. Дякую.

О.Сич. Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Насправді я дуже прикро вражений відповіддю пана Василя Буджака, оскільки коли місцеве самоврядування знаходить 0,5 млн.грн. на ремонт дороги, обласна рада дає кошти, селищна рада виділяє кошти, а пан Василь так собі спокійно чекає, поки перейдуть повноваження, щоб нічого не зробити, то це для мене дуже дивна ситуація. То пошвидше би ліквідувати цей орган. І в тому моменті я би хотів стати адвокатом пана Сазонова, оскільки він недовго на своїй посаді, недовго, але ми тепер знаємо людину, яка відповідає за дороги, ми можемо конкретно з ним поговорити. І для мене дивно, коли кажуть, що не можна з ним знайти контакт, ми з ним спілкуємось і о 12 год. ночі, і о 7 год. ранку. Тобто, коли є збурення людей, пан Денис Шмигаль знає, коли люди з Журак приїхали, дуже швидко знайшли вирішення… локальне вирішення питання, то є продовження цього питання, але його знайшли. То я сподіваюся, що та стратегія, яка є обрана, вона не тільки на словах, а вона буде й на ділі, тому що попередня влада маніпулювала словами, маніпулювала стратегією, в результаті ми маємо колапс з дорогами, і ця відповідальність є на попередній владі. Я сподіваюсь, що ця влада, яка є зараз по дорогах, саме по дорогах, дотримається того слова, про що ми говорили. Тобто, ми будемо поступово ремонтувати дороги. Більше того, ми як депутати обласної ради готові переконувати місцеві бюджети дофінансовувати дороги, і ми вийдемо на нормальний рівень, адекватний рівень, і питання в Жураках, в Богородчанах, Похівці, Іваниківці, Забережжі, ще є с.Грабовець, де дуже складна дорога в Чорному лісі. То і ми в Богородчанському районі нарешті наведемо якийсь порядок з дорогами, оскільки всі минулі роки чомусь влада ігнорувала дороги в Богородчанському районі, чомусь Богородчанський район постійно був “білою плямою” для минулої влади. Чому так було, я не можу пояснити, але я сподіваюся, що зараз ситуація зміниться. Дякую.

О.Сич. Королик Михайло Михайлович.

М.Королик. Шановні друзі, депутати! Я вам хочу сказати, що насправді питання більш як важливе, адже, дійсно, там, де дороги державного значення, сьогодні збудована величезна кількість доріг і капітально відремонтована, і тут є велике й позитивне зрушення. Але водночас з цим, ми про це говорили, і на це потрібно звернути увагу: у нас на дорогах державного значення гине дуже багато українців. Тому для того, щоби зменшити ризик для життя людей, потрібно правильно організувати роботу руху, потрібно докласти багато зусиль для того, щоби наші пішоходи були освітлені, щоб були встановлені світлофори на найбільш небезпечних ділянках дороги, і роботи в цьому напрямку непочатий край.

Що стосується доріг місцевого значення, то вони в критичному стані, тому вважаю, що, враховуючи, що з дорожнього фонду будуть дуже значні кошти виділені цього року на ремонт доріг місцевого значення, а ми сьогодні з вами проголосували зміни і вилучили пункт 25, який давав можливість депутатським комісіям погоджувати, які дороги будуть відремонтовані в нас на території області, закликаю керівництво області та керівників, відповідальних за ремонт доріг місцевих, звернути увагу на те, що бажано, щоби ті ремонти, які будуть відбуватись в наступному році, погоджувались з депутатами місцевих рад, а особливо обласної ради. Щоби не відбувалося перекосів в тому чи іншому районі, коли одну дорогу відремонтували, а на ще ряд доріг, які є навіть непроїзними, взагалі не звертається уваги.

Ну, і також вважаю, що ми повинні зробити все від себе можливе і особливо ті, хто за це відповідає, щоби пропорційно виділялись кошти згідно з протяжністю доріг у кожному районі зокрема. Тому що практика, коли перекрили ту чи іншу дорогу, а туди пішли 30-40 відс. від загальної кількості грошей, які передбачені на дороги, її потрібно вже забувати. Тому що на сьогоднішній день ця практика призвела до того, що в більшості наших районів області стан місцевих доріг є критичний, через що завтра на совісті тих людей, які неправильно, нераціонально використовують ці кошти, будуть людські життя, коли не доїде швидка, пожежна та інші відповідні служби. Дякую.

О.Сич. Осташук Руслан Васильович.

Р.Осташук. Я так і не почув від пана Андрія чіткої відповіді щодо дороги Надвірна – Бистриця, тому що мали початись підготовчі роботи восени, і дорога там у жахливому стані, йдуть дуже тяжкі машини, возять з кар’єру по 50, по 30 тонн важкі машини. Як дотягнути до весни, я просто не знаю. Я думаю, що люди ще раз перекриють дорогу.

І друге питання. Залишилось 7 робочих днів до завершення цього року, і 2,8 млн.грн., які були виділені на міст, до сьогодні роботи не початі. Я також не почув цієї відповіді від пана Андрія, коли це буде зроблено і як.

О.Сич. Тебешевська Оксана Степанівна.

О.Тебешевська. Шановні колеги! Я недаремно поставила запитання про черговість
ремонту автомобільних доріг в нашій області. Я вважаю, що до нього мають долучатись звернення, запити наших громадян, власне ті запити, які формуємо ми, депутати обласної ради.

Кілька разів я особисто приходила до служби автомобільних доріг і мені не вдалося залишити у приймальні свої запити чи звернення. Мені запропонували… Ну, і, звичайно, отримати копію цих запитів і звернень із номером вхідної документації. Мені запропонували вкинути їх у ящик або ж переслати поштою.

Користалась усі ці рази поштою, це була довга процедура, отримала відповідь всього-на-всього на один свій запит. Вважаю таку процедуру неефективною. Тому пропоную начальнику служби автомобільних доріг спростити її, зробити її доступною і таким чином вдасться враховувати потреби громадян нашої області. Це перше.

Неодноразово я зверталась із питанням безпеки руху на дорозі Н-10, зокрема на ділянці с.Голинь. В центрі села цю дорогу переходять сотні людей, зокрема сотні дітей, які навчаються у школі. Тут немає знака “Пішохідний перехід” з одного боку уже майже рік, тут немає ані світлофора, ані “лежачого поліцейського”, ані я не знаю ще чого.

Тому пропоную службі автомобільних доріг вжити заходів для забезпечення такого нормального руху на цій дорозі пішоходів. Можливо, там можна зробити знаки дорожні з обмеженням швидкості, камери стеження, я не знаю, що, але обов’язково це питання потрібно вирішити.

О.Сич. Вітенко Микола Іванович.

М.Вітенко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Ну, шановні колеги, насправді підприємство нове, м’яко кажучи, я не заздрю його роботі, тому що розуміємо, що найгірші дороги місцевого значення, власне, були передані на баланс цього підприємства, але, тим не менше, це не знімає важливість і відповідальність його роботи.

У мене будуть наступні побажання до Андрія Віталійовича в його нелегкій роботі. Оскільки було озвучено, що йде розробка сайту… Так? Щоб обов’язково на цьому сайті ДП “Дороги Прикарпаття”, перше, розпочали і замовили паспорти доріг, власне, я думаю, яких немає станом на зараз, на яких будуть відображатись знаки, розмітка і всі інші речі, це важливо, і ці паспорти доріг були відображені на сайті.

Друге, знову ж таки чітко на сайті було відображено дороги, які власне на балансі цього підприємства, тому що дуже часто йде плутанина між місцевими дорогами САДом і ДП “Дороги Прикарпаття”, і достовірно ніхто не знає, на балансі в кого яка дорога.

Третє, знову ж таки в частині обслуговування. Якщо проведені тендерні процедури з підрядними організаціями, то обов’язкове встановлення GPRS-обладнання на прибиральній техніці, щоби ми могли онлайн відстежувати, яка дорога, коли, в який час і як прибирається.

Четверте, знову ж таки обов’язково відобразити на сайті маршрути прибирання цих доріг, тому що хочу відзначити, що у зв’язку з утворенням нових ОТГ є своя специфіка прибирання доріг. Зокрема, Івано-Франківська ОТГ, ми знаємо, що нещодавно до нас приєдналось село Підлужжя, і там є центральна вулиця Шевченка, яка зараз перебуває на балансі ДП “Дороги Прикарпаття”, і для мене було новиною те, що ця дорога протягом останніх фактично трьох років у зимовий період майже ніколи службою автомобільних доріг не прибирались. А у зв’язку з тим, що м.Івано-Франківськ активно розширюється і запускаються нові маршрути, зокрема уже зараз діє маршрут громадського транспорту до с.Підлужжя, до с.Хриплин, до с.Черніїв, то надзвичайно важливим є те, щоби знову ж таки ці дороги під час снігопадів належним чином прибирались підрядною організацією.

Знову ж таки, якщо підрядна організація якась… не доходять руки, то при проведенні тендерних процедур все ж таки враховувати специфіку ОТГ. Можливо, знову ж таки комунальне підприємство ОТГ має бажання і візьме участь у тендері, і буде належним чином прибирати вищезгадані вулиці. Це насправді важливо. Дякую.

О.Сич. Торб’як Михайло Петрович.

М.Торб’як. Шановний голово, шановні депутати, шановні виборці! Дійсно, з сьогоднішнього розгляду дорожніх питань ми зрозуміли, що, як розглядали в цьому залі, що за попередні роки багато було зроблено роботи по відновленню і побудові доріг. Водночас також бачимо, що багато проблем в цьому питанні, особливо по місцевих дорогах.

Я хочу повернутись все ж таки до питання свого округу, що я піднімав, дорога Галич – Підгайці – Сатанів. Мене цікавить, в першу чергу, участок дороги Галич – Тустань – Медуха і ця дорога, яка йде до кордону з Тернопільською областю. Даною дорогою користуються жителі 16 населених пунктів, які проживають вздовж цієї дороги, і вона дійсно у жахливому стані вже певний період. І я би хотів звернути увагу голови служби автомобільних доріг, голови адміністрації, оскільки… і тут вже звучало, раз виділяють кошти не з дорожнього фонду, а з інших фондів: місцевих, обласних і так далі, і мені голова служби автомобільних доріг відповідає, що я не знаю, будуть там виділені якісь кошти, але то не з дорожнього фонду.  На мою думку, не мало би так бути. Якщо я – балансоутримувач, мені виділяють кошти інші бюджети, це треба тримати “на пульсі”, це треба контролювати і принаймні робити все для того, щоб ці кошти були освоєні, а не казати: я не знаю, ну, були там виділені, а що з ними, я не знаю.

Тому у мене побажання: контролюйте це. Це дуже актуальне і важливе питання для нас, для виборців і взагалі для розвитку дорожньої інфраструктури.

О.Сич. Слово має Василь Іванович Гладій. Будь ласка.

В.Гладій. Шановні колеги-депутати! Шановний Андрію Віталійовичу! В першу чергу, хочу звернутись до вас.

Шановні колеги! Ми заслухали доповідь як по дорогах державного значення, так і по дорогах місцевого значення. Кількість доріг місцевого значення майже 3 200, що у 3 рази більше, ніж протяжність доріг державного значення. Якщо ми побачимо по коштах, ми побачимо
навпаки, що майже у 3 рази більше виділяється коштів на дороги державного значення, ніж на дороги місцевого значення.

Тому, Андрію Віталійовичу, хочу, перше, десь виразити вам підтримку, тому що зрозуміло, що проблем є багато, а грошей не вистачає. Разом з тим, хочу надати вам пропозицію. Без стратегії ремонту доріг місцевого значення ви не обійдетесь. І правильне рішення прийнято, що частину коштів Державного фонду регіонального розвитку на 2020 рік направити на ремонт доріг місцевого значення, пріоритетними вибрати дороги обласного значення саме тому, що там найбільший трафік, так само, що стосується доріг районного значення. Дороги районного значення є різні, тому треба знайти пріоритети по кожному району чи об’єднаній територіальній громаді, чітко їх озвучити депутатам обласної ради, ці пріоритети, і чітко розуміти, що у 2020 році ми не зробимо ремонт 3 тис.км доріг місцевого значення, а зробимо 300 км, і чітко озвучити, які це будуть дороги. Тоді буде зрозуміло, що ми робимо на наступний рік, що ми робимо через рік, через два, через три. Тому що, якщо Василь Степанович сказав, що через
2-2,5 роки на дороги державного значення, то цей термін далеко не підійде для доріг місцевого значення, ми це розуміємо. Але давайте скажемо правду і будемо розуміти порядковість виконання цих робіт.

А загалом зрозуміло, що проблем є багато, і ви працюєте, я вважаю, що задовільно, тільки треба конкретніше, зрозуміло і для депутатів, і для громад. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Завершено обговорення. Пропозицій до проекту рішення не було…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Що, знову кнопочка не спрацювала, Остап Васильович?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Вас викинуло? Хто вас посмів викинути?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Увімкніть, будь ласка, окремо від волі всіх депутатів Дзесу Остапа Васильовича.

О.Дзеса. Так багато виступаючих, що просто-напросто мене пропустили.

Доброго дня всім! Шановні колеги! Ви знаєте, я дуже уважно слухаю доповіді, ми всі уважно слухаємо виступи. Я задаю собі  питання. Я повертаюсь в історію і задаю питання, що ні у минулому році, ні в позаминулому році, коли ми звіти слухали дорожників, жодного разу так активно не проходило обговорення щодо будівництва доріг, щодо ремонту доріг і державного значення, і доріг місцевого значення, як в цьому році, як сьогодні.

Я задаю собі питання: а чому? А тому, шановні друзі, що попередня влада, команда Петра Порошенка ще у 2015 році, в розпал українсько-російської війни, заявила про те, що ми будемо інтенсивно розбудовувати дороги України. І це є факт. Ми ніколи не думали, ми ніколи не знали, навіть не здогадувались, що такі значні кошти воююча країна може направити на відновлення доріг Прикарпаття. Я не беру всієї України.

Цифра, я повертаюся до цифри: 1 043 км доріг державного значення, з них 3/4 доріг не просто відремонтовані, вони знаходяться в нормальному, прекрасному стані, це свого роду європейські дороги. Звідки ці кошти? Абсолютно заслуги команди нинішньої ми будемо обговорювати в наступному році за півріччя чи за рік, а ми обговорюємо заслуги команди п’ятого Президента України Петра Порошенка. Товариство, будьмо об’єктивними, і немає чого пальцями кивати, що при тій владі, при тій владі. Ми що, могли сьогодні говорити про те, що дорожній фонд ми будемо у 2020 році ділити, всі кошти дорожнього фонду в області? Це десь приблизно 750-800 млн.грн. Ми мріяли про такі кошти? Ми не мріяли! Друзі, будьмо об’єктивні.

Наступне, що я хочу сказати. Не хотів цього говорити. На тій трибуні неодноразово виступав народний депутат попереднього скликання Матвієнко Анатолій Сергійович. Це в тому числі завдяки цій людині ми мали значні кошти в попередні роки на розбудову доріг Прикарпаття. Треба це також  пам’ятати. Просто критика критикою, але треба бути об’єктивними.

І насамкінець. До пана Буджака. Ви знаєте, Василю Степановичу, як на мене, я не дорожник, але у нас залишилось невідремонтованими доріг 250 км державного значення. Ну, я не хочу, щоб ви зараз відповідали, бо це не є питання відповіді, може ставити потрібно питання перед Кабінетом Міністрів про збільшення доріг державного значення. Все-таки не тільки… у нас є десь 3200 на…

О.Сич. Колись, коли я вчився в педінституті, у нас був такий предмет “Логіка”. Я тепер дякую, що він був. Логічно з точки зору того, що ви сказали, Остапе Васильовичу, якщо в цьому році попередня влада, я не буду епітети вживати, яка вона, з дорожнього фонду для Івано-Франківської області виділила 350 млн.грн., а нинішня на наступний рік виділяє 500 млн.грн., то нинішня ліпша.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. То нинішня ліпша. Так?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Країна дальше воює.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Та я не маніпулюю, я просто питаюся, країна дальше воює, але грошей виділяє для нашої області набагато більше.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я просто кажу, що ви сказали. Логіка, більше нічого.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Ми завершили обговорення питання. Не було пропозицій до проекту порядку денного, ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу голосувати.

За – 61, не голосували – 8: рішення прийнято.

Шановні колеги! Є пропозиція розглянути ще одне питання – про зміни до перспективного плану… про інформацію щодо перспективного плану, і тоді піти на обід.

О, бачите, як одноголосно, ніхто не заперечує.

Тому оголошую розгляд питання “Про інформацію щодо перспективного плану формування територій громад області”.

Проєкт рішення – в окремій брошурі.

Доповідає Онищук Світлана Василівна – заступник голови обласної державної адміністрації.

Проект рішення підготовлено за дорученням президії обласної ради. Будь ласка.

С.Онищук. Доброго дня, вельмишановний Олександре Максимовичу, Денисе Анатолійовичу, панове депутати, всі  присутні!

Реформа місцевого самоврядування та територіальної організації влади за принципом децентралізації впроваджується в нашій державі з 2014 року. В області, як і у державі проводиться злагоджена робота щодо ефективного проведення реформи та передачі повноважень на місця.

Станом на сьогодні в області утворено 40 об’єднаних територіальних громад, 30 з яких перебуває на прямих міжбюджетних відносинах.

З початком впровадження реформи облдержадміністрацією розроблено перспективний план формування територій громад області з розподілом на 60 громад, який затверджений Кабінетом Міністрів України від 13 жовтня 2015 року.

Даний перспективний план області охоплює тільки 97,45 відс. На виконання доручення Прем’єр-міністра України облдержадміністрації доручено за участю міжвідомчої регіональної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівня області розробити проект перспективного плану формування територій громад області з охопленням ним 100 відс. території області, з врахуванням методики формування спроможних територіальних громад та методичних рекомендацій щодо оцінки спроможності територіальних громад. Попередньо членами міжвідомчої регіональної робочої групи, експертним середовищем, представниками обласної державної адміністрації, представниками органів місцевого самоврядування аналізувався чинний перспективний план, напрацьовувались зміни до нього з врахуванням процесу утворення об’єднаних територіальних громад, фінансової, кадрової, ресурсної спроможності потенційних об’єднаних територіальних громад та, звичайно, відповідність методиці формування спроможних територіальних громад. З метою врахування інтересів територіальних громад, вироблення найбільш оптимальної моделі перспективного плану облдержадміністрацією постійно проводяться… представниками органів місцевого самоврядування, депутатами місцевих рад різних рівнів та…

Голос із залу. (Без мікрофона).

С.Онищук. Ні, не маю. …та народними депутатами України.

Напрацьовані облдержадміністрацією спільно з представниками експертного середовища пропозиції двічі розглядались на засіданні міжвідомчої регіональної робочої групи. 29 листопада 2019 року розглянуті та прийняті за основу з подальшим їх напрацюванням та 12 грудня 2019 року розглянуто окремі питання щодо внесення змін до перспективного плану. За результатами засідання міжвідомчої регіональної робочої групи напрацьовано пропозиції щодо оновленого перспективного плану формування територій громад Івано-Франківської області з розрахунку на 60 об’єднаних територіальних громад. Проект змін до перспективного плану подано до обласної ради.

Дякую за увагу.

О.Сич. Шановні колеги! Доповідь завершена. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запишіться, будь ласка.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, в/о № 3, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Світлано Василівно, питання до вас таке. От було питання по зарплаті, Ірина Богданівна доповідала, і тут дуже багато говориться за оптимізацію, приведення мережі, скорочення, інше, інше. От ви як спеціаліст, який веде зараз децентралізацію, як ви вважаєте, чи не краще це робити вже в умовах новоутворених громад, в умовах новостворених округів, а не зараз спішити скоротити, а потім думати, що робити? Бо я реально порахував: от 29 тис. – перспективна Солотвинська громада. Якщо би ця громада була сьогодні, то ми би мали на охорону здоров’я 6 млн.грн., і мені би вистачало і на зарплату, і на інше. Сьогодні ми маємо 3 млн. 800 тис.грн. на зарплату. Тобто, громада самодостатня, може себе утримати, вона може реально працювати.

Скажіть, будь ласка, скільки у нас буде потенційно округів в області?

С.Онищук. Дякую за запитання. Справді, головне завдання, щоб громади, які утворяться, були спроможними, адже питання стоїть, що громади утворюються не на рік, не на два, а на перспективу, на роки вперед, тому обласною державною адміністрацією спільно з експертним середовищем проводяться розрахунки спроможності для того, щоб громади могли бути спроможними, функціонували і відповідно утримували всю мережу надання публічних послуг і сервісів. Тому що зараз також обласною державною адміністрацією проводиться важлива робота: ми робимо інвентаризацію всієї мережі надання послуг, це власне освітніх послуг, медичних, безпекових, і моделюємо ту власне перспективну мережу, щоб на базовому рівні об’єднаних територіальних громад наші громадяни могли отримати якісні, доступні послуги.

Щодо заборгованості, як свідчить статистика, практично заборгованості в об’єднаних територіальних громадах, які утворились, функціонують, по заробітній платі немає. Дякую.

О.Сич. Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Недавно відбувалась нарада в Богородчанському районі, зокрема мене цікавить питання: село Старуня куди відійде все-таки? Тобто, чи це воно увійде в Богородчанську громаду, чи в Солотвинську? Це перше питання.

Друге, там звучали різні пропозиції щодо змін в Богородчанську об’єднану громаду, щодо сіл Саджава, її пропонували в Старобогородчанську. То скажіть, скільки громад буде у
Богородчанському районі, і куди увійдуть села? Тому що сказали, що вже є ідея 100 відс. покриття, куди входять ті села, які ще нікуди не увійшли? Дякую.

С.Онищук. Дякую за запитання. Справді, у нас були виїзні консультації в Богородчанському районі. Згідно перспективного плану передбачено 5 громад. Пропозиції, які пропонуємо ми, за детального вивчення і проведення консультацій в Богородчанському районі, пропонуємо утворення 4 громад: Богородчанську, Старобогородчанську, Дзвиняцьку і Солотвинську.

Щодо села Старуня, це так звана на сьогодні “біла пляма”, вони не визначились, і на консультаціях, які ми проводили, ми спілкувались також з ними, але  на сьогоднішній день немає ніяких конкретних звернень, які би надійшли до обласної державної адміністрації, і згідно розрахунків, які проводила експертна група, і прийняті на засіданні міжвідомчої регіональної робочої групи ми запропонували віднести до Солотвинської об’єднаної територіальної громади.

О.Сич. Рудик Марія Олександрівна.

М.Рудик – депутатська фракція політичної партії “Воля”. У мене на окрузі склалась така ситуація, що попередньо по стратегії розвитку громад мала би бути ще одна додаткова громада. Так як ця громада виявилась неспроможною, її розформували і розподілили до інших ОТГ Богородчанського району.

І що я хочу сказати? Коли я зустрілась із жителями населених пунктів, я побачила, що людей не проінформували певних населених пунктів, до якої ОТГ вони мають відноситись. Крім того, без їхнього відома додали ці населені пункти до тих чи інших ОТГ, почались різні, ясно, спротиви і різні такі незрозумілі речі відбуватись, хтось щось казав, десь чув.

Перед тим, як формується ОТГ, перед тим, як вже остаточно приймається таке рішення, будь ласка, повідомляйте про це громади, доводьте до їхнього відома, а не самі в Івано-Франківську вирішуйте це питання. Дякую.

С.Онищук. Дякую. Хотіла би уточнити, що ніхто сам питання ці не вирішує, консультації в Богородчанському районі проводились, жодних до нас не було претензій, жодних звернень не було. Значить, Яблунська ОТГ, її встановлено справді низьку спроможність. Я би хотіла детально відповісти на це питання: індекс податкоспроможності нульовий, дотаційність бюджету становить 60 відс., власні надходження, доходи на одного мешканця в умовах об’єднання становитимуть лише 977 грн., проте щодо середнього показника по області – це 2563 грн. Тому, зважаючи на всі показники, зважаючи на детальний аналіз, ми запропонували розформувати, вона ще не створена громада, і долучити частину до Солотвинської об’єднаної територіальної громади. Проте, якщо, пані Маріє, будуть до нас надходити звернення, звичайно, ми у встановленому порядку по кожній громаді особливо будемо розглядати…

О.Сич. Атаманюк Олег Юрійович.

О.Атаманюк. Шановна Світлано Василівно! Я би хотів подякувати вам за вашу титанічну працю, яку впродовж короткого проміжку часу все-таки могли нам презентувати майбутню перспективну карту. А моє питання буде стосуватись наступного.

Сьогодні… впродовж 4 років йде процес децентралізації, але тільки коли вже “півень клюнув”, вже тоді починають згадувати про те, що а може би ми ще громаду створили, а може ми ще… Скажіть, будь ласка, сьогодні, щоб почули всі: і громадяни нашої області, і це питання було чітко зрозуміло: чи технічна є сьогодні можливість створення нових громад, тобто, з тими центрами, які не внесені в перспективному плані? Дякую.

С.Онищук. Дякую за запитання. Справді, на сьогоднішній день ті громади, які мають бажання об’єднатись, ми наоборот робимо всю роботу для того… інформаційну кампанію, щоб громади могли об’єднуватись, добровільний процес не завершений, і важливо, щоб вся область Івано-Франківська була вкрита територіальними громадами.

О.Сич. Палійчук Микола Васильович.

М.Палійчук. Шановна Світлано Василівно! У мене прохання: щоб другий раз, коли ви готуєте табличку, вказували також тут не тільки кількість населення і площу, але й фінансову спроможність, щоб ми могли детально проаналізувати. Тепер запитання. Чи буде ще збиратись робоча група, щоб ви врахували ті пропозиції, які озвучать сьогодні, в тому числі, депутати? І по Коломийському району: Корнич, Підгайчики – у неділю вибори. Але цих громад у перспективному плані немає. Вибори… призначення за поданням обласної державної адміністрації.

Питання: хто буде нести відповідальність за те, що призначили вибори? Йде фінансування виборчих комісій, йдуть затрати, бюлетені і так дальше.

З нового року створюються виконавчі апарати, будуть працювати, набрані люди на роботу – 20-30 чоловік. Потім ОТГ об’єднується з Гвіздецькою… (Без мікрофона).

О.Сич. Дайте можливість договорити.

М.Палійчук. …Підгайчики, люди відповідно будуть скорочені, відправлені в центр зайнятості. Це колосальні збитки для держави. Чому так сталося? Скажіть, будь ласка.

С.Онищук. Дякую. Щодо першого вашого питання, справді, матеріали ми вам направили, зараз ми працюємо над тим, щоб розробити, розширити всі критерії, і буде нова таблиця, де ми зможемо показати всі фінансові розрахунки, тому обов’язково додатково ми направимо в обласну раду. Щодо Корницької об’єднаної територіальної громади та Підгайчиківської, хотіла би сказати, що вони створені поза перспективним планом, про це їх було повідомлено. Насправді 22 грудня вони йдуть на вибори, проте ці питання всі піднімались на засіданні міжвідомчої регіональної робочої групи, вони не є окремо в перспективному плані.

Голос із залу. (Без мікрофона).

С.Онищук. Корницька об’єднана територіальна громада, ми пропонуємо долучити її до Коломийської об’єднаної територіальної громади, і Підгайчиківська, вона буде входити до Гвіздецької по плану.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Можна буде все сказати під час обговорення, якщо відповідь вас не задовольняє.

Книшук Орися Володимирівна.

О.Книшук – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Шановна Світлано Василівно! В процесі добровільного об’єднання ми часто стикались з тим… з такою ситуацією, коли люди, народ виявляє бажання піти в ту чи іншу громаду, при цьому частина депутатів, сільських депутатів з тих чи інших причин не згідні з цим рішенням і блокують розгляд цього питання на сесії, не вносяться зміни до перспективного плану.

Скажіть, чи це нормально, коли із-за одного-двох людей ми нівелюємо рішення і волевиявлення тисячі, а то й більше людей? Дякую.

С.Онищук. Дякую за запитання. Справді, оскільки процес децентралізації зараз особливо актуальний, ви знаєте, у нас такі ситуації кожен день є. Приїжджають мешканці з одного села, приносять 500 підписів, що ми хочемо в одну територіальну громаду, інша частина приносить 500 підписів, що ми хочемо в іншу територіальну громаду, тому є сесії відповідних сіл, і вони приймають рішення, вони представляють інтереси своїх виборців. І якщо до обласної державної адміністрації надходить звернення сесій, ми обов’язково їх розглядаємо, і виносимо на рішення міжвідомчої регіональної робочої групи.

О.Сич. Станіславський Богдан Миколайович.

Б.Станіславський – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Пані Світлано, скажіть, будь ласка. Основним критерієм реформи є самодостатність. Але ми бачимо, що тільки кілька ОТГ в області є самодостатніми. Скажіть, будь ласка, чи помінялись критерії, чи буде мінятись законодавча база відносно оподаткування? Бачимо, що цей критерій не дотримується в даний момент. Дякую.

С.Онищук. Всі громади, які вже утворились, вони визнані Кабінетом Міністрів спроможними. 30 громад, я сказала попередньо, перебувають в прямих міжбюджетних відносинах, і тому зараз… чому ми так особливо зважаємо на фінансові показники, тому що в майбутньому громади, які створюються, будуть також фінансово спроможними утримувати всю мережу, також повторюся, публічних сервісів і послуг для того, щоб надавати населенню якісні і доступні послуги.

О.Сич. Мироняк Андрій Іванович.

А.Мироняк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Світлано Василівно! Недавно по Яремчанщині була пропозиція громади Ворохти і Татарова створити громаду. На комісії, наскільки я знаю, згоду не дали. Дали на створення громади… Поляницької громади. Але вчора я вже чув, що представники Поляниці і Татарова говорили, що ви дасте їм згоду на створення цієї громади. Але якщо створюється ця громада, питання перше, чи буде дійсно створюватись ця громада? Представники села Микуличин, громади, виявили бажання створити свою окрему громаду. Бо моя особиста думка, що комісія адміністрації і Яремчанського… комісія держадміністрації і адміністрація Яремчанського куща спрацювали абсолютно неправильно… (Без мікрофона).

О.Сич. Дайте можливість договорити.

Увімкніть мікрофон Мироняка.

А.Мироняк. Була би одна сильна громада. Але зараз так виходить, що у нас утворюється 4 громади, і є люди так налаштовані, що вони будуть свої бажання задовольняти і, напевно, ці громади будуть. Яка ваша думка? Чи може би попрацювати, чи дійсно будемо на Яремчанщині створювати 4 громади?

С.Онищук. Дякую, шановний пане депутате, що ви звернули вашу увагу саме на це питання. Власне, і сьогодні, перед засіданням сесії, також приїжджала делегація з м.Яремчі щодо цієї ситуації. Ми неодноразово спілкувались з представниками органів місцевого самоврядування і всіх сіл, і з представниками міської ради Яремчі. Звичайно, пропонували створити одну-єдину Яремчанську об’єднану територіальну громаду. Десь на перших консультаціях всі погодились, але пізніше думки розійшлися. Оскільки сьогодні діє принцип добровільності, до нас зайшли справді документи щодо добровільного об’єднання селища Ворохта та с.Татарів. Всі документи, які подані, відповідають Конституції України та законам України. Висновок наданий позитивний, проте міжвідомча регіональна робоча група не бачить у перспективному плані окрему територіальну громаду Ворохти та Татарова.

О.Сич. Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Світлано Василівно, я вам дякую за все-таки мудрий і виважений підхід по Угринову і Загвіздю. Дякую за це. А тепер питання, яке стосується власне всіх.

Скажіть, будь ласка, в часовому вимірі, бо все одно є незадоволені громади і так дальше, ось тут є перспективний план, затверджений нами, обласною радою, і ваші пропозиції.

С.Онищук. Так.

Р.Ткач. В часовому вимірі доки ще будуть братись якісь пропозиції..? Умовно, ви сьогодні подаєте на КабМін свою інформацію, і все? Більше вже КабМін не буде приймати: до кінця року, до половини року? Просто, щоб людям сказати, що процес завершено і чекаємо, коли там будуть вибори: чи навесні, чи восени наступного року. Дякую.

С.Онищук. Дякую. Насправді, надзвичайно важлива тема вами піднята. Процес децентралізації – це особливий процес, і особливо ми підходимо до кожної громади. Тому ті пропозиції, які ми напрацювали, ми, звичайно, подамо до Кабінету Міністрів, але наступний етап: будуть проведені ще додаткові консультації, це на рівні вже Кабінету Міністрів з кожною областю. Ви бачите, що вже пройшли певні такі консультації Закарпатська область, Рівненська область. І я думаю, що вже в наступному, новому році такі консультації буде проходити Івано-Франківська область, де ми будемо вести дискусії щодо кожної об’єднаної територіальної громади, яку ми бачимо у перспективному плані, щодо її спроможності, можливості ефективного функціонування і так далі.

О.Сич. Данів Іван Михайлович.

І.Данів. Шановна Світлано Василівно! Скажіть, будь ласка, готуючи цю інформацію, чи ви мали інформацію, що на теренах Калущини почалась процедура утворення Копанківської об’єднаної територіальної громади на базі Копанківської сільської ради, Луківської сільської ради і Сівко-Войнилівської. Враховуючи перспективний план, Копанківська сільська рада входить у Калуську…

С.Онищук. В Калуську, так.

І.Данів. …а ці дві Луківська і Сівко-Войнилівська – у Войнилівську ОТГ. Чи ви мали інформацію, що розпочалась процедура?

С.Онищук. Ще в обласну державну адміністрацію про початок процедури не повідомлено, проте у мене на особистому прийомі була голова сільської ради Копанки, і вона десь консультувалась про можливість утворення ще однієї, поза перспективним планом, об’єднаної територіальної громади. Офіційних документів до обласної державної адміністрації ще не надійшло.

О.Сич. Попович Василь Борисович.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Денисе Анатолійовичу, швидше до вас питання. Я так розумію, що поки що у нас діє принцип добровільності об’єднання громад і враховується добровільність і бажання людей все ж таки. У нас немає закону про обов’язкове об’єднання саме таких громад.

Я знаю, що це звернення від села Радча з мого округу, де є 3 тис. виборців, і здійснено подворовий обхід, і 80 відс. все-таки виявляють бажання йти до м.Івано-Франківська. Так само Тисменичани Надвірнянського району виявляють бажання йти в Івано-Франківську ОТГ.

Чому ви не враховуєте це? Будь ласка, врахуйте, оскільки це добровільно люди хочуть все-таки йти, вони у м.Івано-Франківську працюють, у нас є адміністративна межа з Івано-Франківською ОТГ, і це дає їм можливість все-таки бути в Івано-Франківській ОТГ, поки діє принцип добровільності.

С.Онищук. Дякую.

О.Сич. Одну хвильку, Денис Анатолійович…

Д.Шмигаль. Відповім. Дякую. Значить, дійсно, тут задавали вже декілька разів питання. Принцип добровільності на даний момент діє. Він продовжений, очевидно, поки що немає офіційної дати, але кажуть, що буде ще в січні і в лютому діяти. Але це неофіційна інформація, але він діє. Тому за умов дотримання всіх вимог, тобто, є коефіцієнт спроможності, є там кількісні показники об’єднання. Якщо всі умови дотримані, пакет документів сформований, є рішення органів місцевого самоврядування, ми не маємо права не дати позитивний висновок, ми його дамо. Далі – це вже буде розгляд КабМіну, консультації з КабМіном, і рух вперед.

Я не знаю, чи встигнуть громади, які зараз подадуть на добровільне об’єднання, отримати змогу провести вибори до моменту наступних, чергових. Ми також не знаємо зараз, яким буде рішення КабМіну, це відповідаючи Миколі Васильовичу на питання, чи будуть добровільно сформовані громади, в яких провелись вибори, потім доєднуватись до тих громад, які якби сформовані за перспективним планом, чи вони будуть залишені поза, скажемо там, вимогами, або поза розрахунками перспективного плану. Тому ще тут, насправді, питання дискусійне і, скоріше за все, що добровільне об’єднання громад, де відбулись вибори, залишаться до наступного, не знаю, до наступного добровільного об’єднання. Дякую.

О.Сич. Іваночко Михайло Степанович.

М.Іваночко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Ну, у мене так само питання скоріше за все до Дениса Анатолійовича, в загальному до обласної державної адміністрації.

Десь так складається, що чомусь в обласній державній адміністрації недолюблюють
Надвірнянський район. Просто його “рвуть на шматки”, саме, як кажуть, ласі шматочки відривають.

От питання Бистриці. Як це можна зрозуміти, що Бистрицю затягувати в якусь там іншу громаду, коли вона в перспективному плані давно стоїть в іншій громаді?

Я вам хочу навести ще такий приклад. Знищили р.Прут славним “Буковелем”, а зараз хочуть знищити р.Бистрицю. І це дуже серйозно, тому що з р.Бистриці також… вона тече до м.Івано-Франківська, тече через м.Надвірну, і питання потім виникне й екологічне. Тому задумайтесь, що ви робите!

Свого часу ви вирвали Саджавку, тепер вириваєте у нас Бистрицю. Це якось нечесно і несправедливо зрештою. Дякую.

Д.Шмигаль. Повторю ще раз те, що сказав. Принцип добровільності діє. Якщо три громади принесли відповідно оформлений пакет документів, ми маємо видати позитивний висновок, що було відповідно зроблено за умов, коли громади висловили добровільне бажання об’єднатись.

І ще одне добавлю зразу, поки ще є змога, 15 секунд. Спроможність громад – це не фінансова спроможність, це біля 20 показників: там по кількості дітей, кілометражі. Фінансовий показник – один з двадцяти рівних. І обласна робоча група, коли казали, що це обласна робоча група обласної державної адміністрації, туди входить 56 осіб, з них тільки частинка, там, по-моєму, 6 чоловік – це працівники обласної державної адміністрації, решта – це експерти, депутати Верховної Ради, обласної ради, голови міст і так далі. І ця робоча група голосує і, скажемо, приймає кінцеве рішення по перспективному плану. Дякую.

О.Сич. Ви хочете сказати щось, так?

С.Онищук. Так.

О.Сич. Будь ласка.

С.Онищук. Я би хотіла доповнити. Тут питання про Надвірнянський район. Оскільки, як сказав правильно голова обласної державної адміністрації, діє питання добровільності. Ми можемо говорити також про Переріслянську об’єднану територіальну громаду, с.Тисменичани, яке входить по перспективному плану до Переріслянської, вони виявляють бажання піти до Івано-Франківської об’єднаної територіальної громади. Також це буде послаблювати Переріслянську об’єднану територіальну громаду, її спроможність.

О.Сич. Мельничук Василь Іванович.

В.Мельничук – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”, голова профільної комісії. Шановна Світлано Василівно! Питання перспективного плану – це дуже складна робота, відповідальна, і я в принципі бажаю вам, щоб ви з цими викликами і з цією задачею справились. І переглядаючи перспективний план, таке  питання: ви впевнені в тому, що всі громади, які ви пропонуєте, є спроможними? Так, як каже Денис Анатолійович, не тільки фінансово, а наприклад, згідно нової методики 250 дітей має бути. Так?

С.Онищук. Так.

В.Мельничук. 100 має бути дошкільнят, кількість населення має бути 5 тис. і тому подібне. Так, переглядаючи, скажемо, ці пропозиції, навіть з цих критеріїв не у всіх громадах цього дотримано. Тобто, питання: наскільки ці громади є спроможними, на ваш погляд?

С.Онищук. Дякую. Я би хотіла сказати, що справді важливе завдання, щоб громади, які будуть створюватись, і я також у виступі наголосила, відповідали методиці спроможності територіальних громад: і щодо питання дітей шкільного віку – 250, дошкільного віку – 100 дітей, індекс податкоспроможності – 0,3 і тому подібне… Тобто, всі критерії враховуються.

О.Сич. Шановні колеги! Запитання завершені. Дякую, пані Світлано. Сідайте, будь ласка, на своє місце в залі.

С.Онищук. Дякую.

О.Сич. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає, так? Точно є? Я рук не бачу.

Каже Остап Васильович, що немає. Прошу записатись, зараз перевіримо, чи є.

Остапе Васильовичу, чого ви вводите мене в оману? Є люди, цікавляться проблемами децентралізації.

Василь Іванович  Гладій, будь ласка.

В.Гладій. Шановні колеги-депутати! Шановні присутні! Шановна громадо! Питання, яке ми зараз розглядаємо, є надто актуальним для майбутнього розвитку територій нашої області. Ми всі з вами добре розуміємо, що мета реформи місцевого самоврядування або як ми іншими словами її називаємо – децентралізація влади, є надання якісних послуг людям, іншими словами – покращення життя людей. Чи завжди ті зміни, які ми пропонуємо, є для блага людини?

Давайте проаналізуємо таблицю: одна сторона її – це перспективний план об’єднання територіальних громад, який погоджений обласною радою за пропозицією обласної державної адміністрації. Жодний пункт, жодну громаду ми не затверджували без подання проекту рішення обласної державної адміністрації.

Друга сторона – це проект змін, запропонований знову ж таки комісією, яка утворена обласною державною адміністрацією, хоча голова вже сказав, що більшість до цієї комісії входять експерти, представники громадянського суспільства.

Конкретно я хочу звернути увагу на Снятинський район. Снятинський район я знаю дуже добре, це мій рідний район. Я тричі обирався депутатом районної ради, два скликання працював головою Снятинської районної ради, я знаю кожне село. Снятинський район, в Снятинському районі утворюються дві об’єднані територіальні громади, не так, як в інших районах, – всього дві: Снятинська і Заболотівська.

Згідно з перспективним планом за кількістю населених пунктів є різниця невелика – 20 і 27. Тут, в залі, присутні 4 сільські голови: с.Новоселиця, с.Джурів, с.Попельники, с.Тучапи. Давно ці села визначились, що вони хочуть бути разом у Снятинській об’єднаній територіальній громаді. Вони провели сесії декілька раз. Останній раз провели спільну сесію у Джурові, в Будинку культури, за участю представників громад, і всі неодноразово заявляли: тотальна більшість членів громади каже, що ми хочемо бути у складі Снятинської об’єднаної територіальної громади.

Зразу хочу вам сказати, що це не надто впливає на спроможність однієї і другої громади. Тому що це приблизно половина району – в одній, половина району – в другій громаді. Звичайно, що можна сказати, що якщо вони будуть в одній громаді, то це послаблює іншу і навпаки, це можна казати, але кажу ще раз: це не ті громади, де є там 5-6 населених пунктів, – 20 і 27. Є рішення Снятинської міської ради, є рішення всіх сільських рад. Географічно, ментально, історично, будь-як вони більше тягнуться до Снятинської об’єднаної територіальної громади. Я з великою шаною відношусь до двох громад, бо там і там я маю друзів, але чому ми робимо зміни тільки не так, як хоче громада?

Пане голово, я прошу вас, коли виступлять всі депутати обласної ради, надати слово для виступу Попельниківському сільському голові Івану Глібчуку. Він хоче ще раз з цієї трибуни донести до комісії інформацію. Дякую.

О.Сич. Я це врахую. Але спочатку виступлять депутати, які записані до обговорення.

Рудик Марія Олександрівна.

М.Рудик – депутатська фракція політичної партії “Воля”. На превеликий жаль, я не отримала точної відповіді на своє запитання. Хочу нагадати, що коли розформували Яблунівську ОТГ, її приєднали до Солотвинської. Населений пункт, наприклад, Кривець стратегічно належав до Солотвинської ОТГ попередньо. Тут він за якихось обставин відноситься до іншої ОТГ. Це створює, звичайно, соціальну напругу в цьому населеному пункті і багато незрозумілих речей. Чому перед тим, коли той чи інший населений пункт приєднують до ОТГ, не попередили людей? Люди про це почули на нараді у Богородчанах, коли вже їх ставили перед фактом. Я вважаю, що це є неправильно. Крім того, я вперше чую, що хтось проводив якісь наради, обговорення чи попередження. Треба було з людьми зустрітись, обговорити, що таке взагалі собою являє децентралізація, послухати їхні думки і бачення і тоді їх приєднувати. Так, люди знову організувались, вони залишились в Солотвинській ОТГ, але для чого було створювати це соціальне напруження, якщо можна було спокійно людям пояснити, і всі би зрозуміли, куди вони хочуть, куди вони відносяться, а не маніпулювати. Дякую.

О.Сич. Кобилянський Богдан Миколайович.

Б.Кобилянський. Олександре Максимовичу! Зараз у нас на сесії обласної ради присутня делегація Яремчанської міської ради і, зважаючи на ті перипетії, які є навколо сьогодні м.Яремчі та Яремчанської ОТГ, є просто прохання теж зараз, в кінці розгляду цього питання, надати слово Ланіній Марині Василівні як представнику цієї делегації для короткого виступу.

О.Сич. Врахуємо. Тільки я можу це зробити тільки з дозволу депутатів.

Книшук Орися Володимирівна.

О.Книшук. Шановний пане голово, колеги-депутати! Я не випадково підняла питання по тому, що коли громада вирішила піти в ту чи іншу об’єднану територіальну громаду, а депутати з тих чи інших причин мають якусь інакшу думку, бо так, скажемо, по селу Борщів був проведений референдум, в результаті якого 67 відс. жителів сіл виявили бажання перейти до Матеївецької об’єднаної територіальної громади, а сільські депутати, частина сільських депутатів не підтримують це рішення. Мало того, що не підтримують це рішення, просто-напросто блокують роботу сесії, і уже напротязі трьох місяців неможливо зібрати сесію сільської ради, не можна прийняти не тільки рішення по зміні перспективного плану, а навіть розглянути заяви жителів села, не можна в даний час прийняти бюджет на 2020 рік.

Не хочу вірити, що депутати сільських рад можуть це робити заради особистої вигоди, швидше за все це є якесь залякування і шантаж.

Так, у жовтні місяці невідомими особами в центрі села були написані некоректні фрази, які плямували депутатів і сільського голову, і в той же час було здійснено два підпали житлового будинку сільського голови.

На підставі цих фактів було відкрито кримінальне провадження, але вже два місяці немає ніяких результатів. Жителі села Борщів стурбовані, зневірені, залякані.

Тому, шановний Денисе Анатолійовичу, прошу вас десь взяти під контроль ці події, які відбуваються у Борщеві, щоб не скомпрометувати і реформу, і довіру до влади. Дякую.

О.Сич. Сенатович Василь Федорович.

В.Сенатович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Згідно інформації щодо перспективного плану с.Бистриця мало би приєднатись до Поляниці. Я з шаною та повагою ставлюся до думки жителів с.Бистриця, адже це природно, що вони хочуть жити, розвиватись краще. Але виникають такі питання і обговорення жваві в селі Зелена, Пасічна, от люди обговорюють такі  питання: а якою дорогою буде вивозитись ліс, чи планується будувати дорогу на Поляницю для тих самих лісовозів, а як буде вирішуватись питання тих самих каналізацій, чи буде будуватись якийсь тунель на Поляницю і чи будуть туди спрямовуватись нечистоти? Це хвилює людей, адже ми розуміємо, що сьогодні є дуже велика проблема у с.Пасічна з водою, так само в Надвірній.

Ви знаєте, я сьогодні хотів би ще розказати такий один випадок, який стався в моєму житті, це десь було приблизно у 2000 році, я продавав свій автомобіль на ринку. До мене підійшли люди і запропонували одній людині, яка потім виявилась жителем с.Поляниця, купити в мене той автомобіль. І через 3 роки він до мене приїхав за передорученням, ну, такі правила у нотаріусів. І ви знаєте, приїхала до мене людина вже зовсім інша, автомобіль побитий, він весь чорний такий. Я кажу: що сталося, що ж з тобою сталося? А він мені говорить: ви знаєте, я продав батьківську-дідівську землю, гроші всі прогуляв, з дружиною розійшовся, сьогодні працюю кочегаром, дружина прибирає, а діти збирають гриби й ягоди.

Так я би хотів порадити жителям села Бистриці: будьте уважні з продажем своєї землі і будьте уважні взагалі з цим питанням. І звернутися до всіх прикарпатців: ми ж розуміємо питання води, і що воно сьогодні відбувається. Дякую за увагу.

О.Сич. Мельничук Василь Іванович.

В.Мельничук – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”, голова профільної комісії. Товариство, всі ми прекрасно розуміємо, що перспективний план – це фактично той новий адмінтерустрій, про який так зараз багато говориться, тому до нього треба досить підійти зважено. Я зараз апелюю до обласної державної адміністрації, що би хотілося сказати. Хотілося би, щоб максимально врахувати думку місцевих мешканців, рішення місцевих рад, пропозиції, які сьогодні прозвучали від наших колег-депутатів, стосовно приналежності до тієї чи іншої громади, в якій люди хочуть жити, якнайкраще себе реалізувати. Бо реформа, насправді, проводиться заради людей, для їхнього блага, а не люди для реформи. Це перше.

Друге, всі ми прекрасно розуміємо, що повноваження ОТГ, відповідальність за життєдіяльність громад є надзвичайно великою, тому громада повинна бути спроможною.

До відома. Буквально сьогодні з сайту децентралізації інформація: з 86 ОТГ, які йдуть на вибори 22 грудня, тобто, в цю найближчу неділю, понад 50 ОТГ не передбачені перспективним планом, що не дозволить громадам перейти на міжбюджетні відносини з державою і бути визнаними спроможними. Така ситуація і з деякими громадами є в нашій області, вибори до яких відбудуться 22 грудня. Хоча законодавець усунув нас як обласну раду впливати на формування перспективного плану громад області, але, товариство, неспроможні громади є проблемою обласної ради або стануть такою проблемою в недалекому майбутньому. Якщо ми фактично кожного разу на сесії говоримо про незабезпеченість бюджетів по охороні здоров’я, по освіті, культурі, то при неправильному підході до формування спроможних громад ми, не хочу це прогнозувати, будемо говорити і про незабезпеченість бюджетів об’єднаних територіальних громад. Тому хотілося би, щоб зробити якомога так, щоб ці ризики усунути. І також потрібно врахувати, що спроможні громади, вони будуть визначати місцевий розвиток, а також позитивно впливати і на регіональний розвиток.

Тому зважаючи на сьогоднішню таку дискусію, звертаюся до Дениса Анатолійовича з тим, щоби якомога більш виважено підійти до всіх цих пропозицій, провести засідання регіональної робочої групи і по можливості врахувати інтереси громад, інтереси держави, інтереси місцевого самоврядування. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Обговорення завершено. Була пропозиція з боку депутатів надати слово представникам декількох громад.

Агов, пані! Агов! Пані! Не вольно говорити в залі по телефону, тим більше так голосно! Ви заважаєте працювати.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А-а! Видите! Я зрозумів. Це не означає, що людям, яких обрав народ, треба заважати працювати окремим представникам цього народу. Тому роблю вам зауваження, інакше покличу охоронців і скажу вивести з залу.

За пропозицією… Шановні колеги! За пропозицією депутатів, якщо не заперечуєте, я надаю слово представнику с.Попельники, а точніше сільському голові с.Попельники Снятинського району. Це стосується тих проблем, які ми сьогодні обговорювали щодо формування об’єднаних громад в Снятинському районі. Будь ласка.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Говоріть!

І.Глібчук – Попельниківський сільський голова Снятинського району. Добрий день! Слава Ісусу Христу! Шановний добродію головуючий, шановна президіє, шановні депутати, шановні представники засобів масової інформації, всі присутні!

Процес децентралізації, впроваджений з 2015 року в Україні урядом тодішнього Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка, триває до сьогодення. Усі процеси, пов’язані з децентралізацією в нашій країні, регулюються Законом України “Про добровільне об’єднання територіальних громад”, який декларує те, що об’єднання відбувається на принципах законності, добровільності, прозорості та відкритості.

Після місцевих виборів, які відбулися 25 жовтня 2015 року, вивчивши думку жителів наших громад, проводячи громадські слухання, обговорення, подворові обходи, у травні 2018 року депутатами сільських рад на сесіях рад були прийняті рішення, згідно з якими Джурівська, Новоселицька, Попельниківська та Тучапська сільські ради, згідно з перспективним планом формування територій громад Івано-Франківської області повинні входити до Снятинської об’єднаної територіальної громади. Зазначена пропозиція була направлена до Івано-Франківської ОДА, яка подала пропозицію до Івано-Франківської обласної ради, яка у свою чергу  прийняла схвальне рішення, яке затверджено розпорядженням Кабінету Міністрів України від 21.11.2018 року та на даний час являється чинним, згідно з яким наші сільські ради відповідно до перспективного плану формування територій громад в Івано-Франківській області входять до Снятинської ОТГ.

З того часу жодної суспільної напруги не виникало, що само по собі свідчить про те, що суспільна думка співпадає з прийнятими рішеннями органів центральної влади. Однак після президентських та парламентських виборів, які відбулися у 2019 році, новий уряд та Верховна Рада розпочали процес завершення децентралізації зі змін до Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад”. Зміни законодавства передбачають те, що перспективний план формування територій громад області затверджується Кабінетом Міністрів України за поданням відповідної обласної державної адміністрації і вже без погодження обласної ради.

Так, 12 грудня 2019 року міжвідомчою регіональною робочою групою з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та районного рівнів області при Івано-Франківській ОДА прийнято пропозицію про віднесення населених пунктів Новоселиця, Джурів, Попельники та Тучапи до Заболотівської ОТГ, всупереч бажанню жителів вказаних сіл, всупереч зверненню сільських голів та всупереч рішенням та зверненням загальних виїзних сесій сільських рад.

Вважаємо неприпустимими факти в процесі добровільного об’єднання нехтування думкою жителів 4 населених пунктів, нехтування рішенням органів місцевого самоврядування, нехтування рішенням Івано-Франківської обласної ради від 22 червня 2018 року № 867-22/2018, яке приймали ви… (Без мікрофона).

О.Сич. Я зараз попрошу увімкнути мікрофон, але, будь ласка, лаконічно: Регламент для всіх однаковий.

Увімкніть мікрофон, будь ласка.

І.Глібчук. …яке приймали ви в цій залі, шановні депутати обласної ради.

Сьогодні ми, сільські голови чотирьох сіл та міський голова м.Снятина, а також окремо Снятинська районна рада звернулися до голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації із зверненнями про недопущення порушення Конституції та законів України щодо гарантій місцевого самоврядування і прав жителів населених пунктів Снятинського району Івано-Франківської області на самовизначення. А також просимо вжити всіх заходів відповідно до компетенції та недопущення примусового включення до перспективного плану населених пунктів Івано-Франківської області територіальних громад сіл Новоселиця, Джурів, Попельники, Тучапи до Заболотівської об’єднаної територіальної громади та відповідно залишити зазначені населені пункти належними до Снятинської ОТГ.

У мене все. Дякую за увагу. Дякую, що дали можливість виступити.

Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

О.Сич. І, колеги, з вашого дозволу, прозвучала пропозиція депутата Кобилянського надати слово представнику, наскільки я зрозумів, громади Яремчі. Тільки я не запам’ятав, кому там саме. Тому, будь ласка, хто там уповноважений, підійдіть до мікрофона.

Будь ласка, в межах Регламенту: 3 хвилини.

М.Ланіна. Доброго дня, шановний голово, доброго дня, шановні депутати, шановні присутні! Ми є представниками депутатського корпусу Яремчанської міської ради та з нами є представники виконавчого комітету Яремчанської міської ради.

Вчора Яремчанська міська рада провела сесію, на якій одноголосним рішенням депутатів – представників всіх населених  пунктів було прийнято звернення про збереження цілісної, єдиної, сильної Яремчанської громади.

Ми звертаємось до вас з проханням посприяти, щоби край, який 42 роки був єдиним цілим і є візитівкою країни у сфері туризму, не дозволили покроїти та пошматувати заради
меркантильних фінансових інтересів окремих груп осіб. І нагадуємо, що реформа децентралізації передбачає все ж об’єднання, а не її дроблення.

Тому текст звернення: “Ми, депутати Яремчанської міської ради сьомого демократичного скликання, вважаємо за обов’язок проінформувати вас щодо ситуації, яка склалася в останній період у зв’язку з розглядом на засіданні міжвідомчої регіональної робочої групи з підготовки пропозицій щодо адміністративно-територіального устрою базового та регіонального рівня в Івано-Франківській області.

Останні ухвалені рішення спричинили негативні відцентрові процеси, які можуть стати причиною розпаду нашої територіальної громади, утвореної у 1977 році у статусі міста обласного значення, як результат розвитку локальної ідентичності жителів м.Яремчі, Ворохти, Татарова, Микуличина, Яблуниці, Вороненки, Поляниці. Надання відповідного статусу дозволило Яремчанщині стати туристичним, рекреаційним та оздоровчим центром нашої держави. Оскільки майже половина території міської ради розташована в межах Карпатського національного парку, наша громада є активним членом Карпатського Єврорегіону, як основної форми транскордонного співробітництва в контексті східного розширення ЄС. Починаючи з 2015 року, в умовах бюджетної децентралізації Яремчанська міська рада ефективно знаходила шляхи збалансування дохідної та видаткової частин бюджету, забезпечуючи належний рівень послуг та розвиток місцевої інфраструктури. За ці роки вдалося також сформувати цілісну мережу освітніх, медичних, культурних закладів, завдяки чому забезпечується ефективне впровадження секторальних реформ та місцевого самоврядування в цілому.

Останнім рішенням міжвідомчої регіональної робочої групи щодо пропозицій до перспективного плану формування спроможних територіальних громад області, а саме створення Поляницької ОТГ, ліквідовує результати 42-річної спільної праці наших громад та знищує налагоджені економічні, фінансові та етнічні зв’язки. Окрім того, згадане рішення загострює ситуацію серед жителів селища Ворохти і Татарова, які попередньо обговорювали можливість створення окремої громади, але підтримали ідею єдиної Яремчанської територіальної громади в чинних адміністративних межах. З боку жителів цих громад сьогодні знову лунають заклики про відокремлення та громадянський супротив.

Така ситуація спричиняє не тільки суперечності, але й негативно впливає на реалізацію загальнодержавних і обласних стратегій та програм розвитку.

Отже, у зв’язку з вищевикладеним ми, депутати Яремчанської міської ради, які представляють інтереси всіх наших громад, звертаємось до вас з проханням…”. (Без мікрофона).

О.Сич. Одну хвильку! Увімкніть мікрофон, будь ласка, для завершення.

М.Лапіна. Одне речення залишилося. Можна?

“…зберегти в переліку територіальних громад Івано-Франківської області Яремчанську міську територіальну громаду в чинному складі, а також врахувати те, що ми відкриті і для інших громад”.

Дякую.

О.Сич. Шановні колеги-депутати! Ми завершили обговорення цього питання. Згідно з останніми змінами до законодавства, яке врегульовує процес створення об’єднаних територіальних громад, обласні ради усунуті від цього питання, тому ми жодного іншого рішення
прийняти не можемо, як просто взяти до відома ту інформацію, яку подала заступник голови обласної державної адміністрації Онищук Світлана Василівна.

В той же час, шановні колеги-депутати, ви висловили свої пропозиції, вони, скажемо, є робочим матеріалом для обласної державної адміністрації і для тої групи, яка сьогодні напрацьовує зміни щодо перспективного плану об’єднання громад.

Пропозицій до проекту рішення не було, ставлю на голосування…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є пропозиції? Увімкніть, будь ласка, мікрофон депутата Палійчука.

М.Палійчук. Шановні колеги! Є пропозиція звернутися з проханням чи рекомендувати керівнику міжвідомчої робочої групи ще раз зібрати робочу групу, повернутись до розгляду питання формування перспективного плану з врахуванням пропозицій народних депутатів, сільських голів, громад, а також позитивних висновків, які вже видані після 12 грудня.

О.Сич. Миколо Васильовичу, я думаю, що воно само собою зрозуміло. Пропозиції прозвучали, вже їх опрацювання в інтересах самої робочої групи – опрацювати ті пропозиції, що прозвучали від депутатів.

Шановні колеги! Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 53, утримались – 3, не голосували – 10: рішення прийнято.

Колеги, оголошую перерву. Зараз у нас 14 год. 5 хв., до 15 год. 5 хв. Прошу всіх без спізнення прийти і працювати після обідньої перерви.

(Перерва 14.05 – 15.05 год.).

О.Сич. Шановні колеги-депутати! Обідня перерва закінчилась. Пропоную зайняти робочі місця. Всім, хто веде різноманітні бесіди, переговори в кулуарах, коридорах, зайняти свої робочі місця, нам треба продовжувати. Вставте, будь ласка, карточки в нішу для голосування у ваших пристроях.

Голови фракцій, будь ласка, зателефонуйте членам ваших фракцій і членкиням.

Будь ласка, однохвилинна готовність. Всі займіть свої робочі місця. Підготовка до реєстрації, до післяобідньої реєстрації.

Шановні колеги! Оголошую електронну реєстрацію після обіду. Увімкніть, будь ласка, систему. Прошу зареєструватись.

В залі присутні 55 депутатів, сесія повноважна, ми можемо продовжувати нашу роботу.

Розглядається питання “Про звіт постійної комісії обласної ради з питань захисту прав людини, законності, правопорядку, антикорупційної політики, люстрації та очищення влади”.

Проект рішення під номером 61 – в окремій брошурі.

Доповідає Станіславський Богдан Миколайович – голова постійної комісії обласної ради з питань захисту прав людини, законності, правопорядку, антикорупційної політики, люстрації та очищення влади.

Проект рішення напрацьовано та рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради постійною комісією обласної ради з цих питань.

Колеги, у вас на руках є документи.

Чи є запитання до голови комісії щодо роботи комісії?

Голоси із залу. Немає!

О.Сич. Ні в кого з ваших… ніхто з вас не спостерігав порушення ваших законних прав або законних прав ваших виборців?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні. Добре. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Оце, я розумію, відмінно працювала комісія.

Тоді ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 52, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про план роботи обласної ради сьомого демократичного скликання на 2020 рік”.

Проект рішення номер 62 – в окремій брошурі.

Доповідає Василь Іванович Гладій – перший заступник голови обласної ради.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Одну хвильку, нехай доповість доповідач.

В.Гладій. Шановні колеги! Вам пропонується проект рішення про нашу роботу на
наступний 2020 рік. Традиційно він складається з трьох частин: питання, які розглядатимуться  на пленарних засіданнях сесії Івано-Франківської обласної ради, питання, пов’язані з депутатською діяльністю та виконанням депутатських повноважень, і співпраця з місцевими радами області. Проект плану роботи сформований за пропозицією обласної державної адміністрації, постійних комісій обласної ради та депутатів обласної ради. Дякую.

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка.

Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Шановний Василю Івановичу, то запитання і зразу пропозиція. Виїзні засідання. У нас вже добра традиція є, що ми проводимо свої виїзні засідання сесій обласної ради. Хто приймає рішення? Ну, ми чи керівництво? І тому є пропозиція в другому кварталі, десь на червень місяць, запланувати у с.Вільхівці Городенківського району на базі фермерського господарства “Вільхівці”. То буде якраз червень, буде посіяно. Любе питання, про стратегію – основне питання. Село Вільхівці Городенківського району.

В.Гладій. Абсолютно не заперечую, колеги. Той проект плану роботи, який вам запропонований, він не є вичерпним. Тому всі пропозиції, які будуть надходити, ми будемо їх розглядати, враховувати і планувати нашу роботу.

О.Сич. Королик Михайло Михайлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Левицький Олександр Михайлович.

О.Левицький. Шановний Василю Івановичу, шановні колеги! Я раніше вже просив включити до плану роботи обласної ради, також до плану з підготовки проектів регуляторних актів проект рішення про порядок розгляду обласною радою питань щодо користування надрами. Нам повернула Державна регуляторна служба, всі інші відкинули, а інтереси громад залишились нереалізованими.

Я прошу опрацювати можливість включення до плану роботи в подальшому все-таки цього проекту рішення, який ми в себе були підготували, щоб ми не чекали, бо обласна державна адміністрація тривалий час, департамент екології не подає цей проект рішення, хоча вони нас в цьому запевняли. Якщо не зараз ви бачите можливість включити це до проекту рішення, до плану роботи самого, то тоді при розгляді питання про проекти регуляторних актів.

О.Сич. Шановні колеги! Дійсно, давайте краще при питанні розгляду регуляторних актів, а вже коли при питанні розгляду плану регуляторних актів…

О.Левицький. (Без мікрофона).

О.Сич. Він по суті є регуляторним, просто нам відповідні органи в Києві сказали, що воно суперечить законодавству і тому подібне. Розумієте? Тому ми або повинні внести якісь зміни і повторно його направити, або ж…

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Шановні колеги! Ми не можемо врахувати всі можливі побажання щодо розгляду питань порядку денного. Тому, звичайно, якщо буде виникати така потреба, ви вносите пропозицію, ми розглядаємо те чи інше питання на пленарному засіданні сесії обласної ради. Воно не обов’язково має бути в плані нашої роботи. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Я пропоную зупинитись на тому, що є, а протягом року будемо в робочому порядку вносити ті всі питання, які нам потрібні. Зокрема, Роман Володимирович казав про  питання сесії, про виїзні сесії. Ми до сьогоднішнього дня протягом 4 місяців, в принципі, провели виїзні тематичні сесії для розгляду питань в головних галузях нашого життя. І тепер ми для себе навіть думаємо, концентруємо свою увагу, які ще галузі чи проблемні, скажемо, якісь там сфери винести на наступний рік. От краще два рази подумати… ніж на сьогоднішній день щось забивати. Я думаю, що ми по ходу нашої роботи будемо виносити питання.

Олександре Михайловичу! Ніхто не забороняє, скажімо, на черговій сесії сказати: у мене є пропозиція, давайте протокольно зафіксуємо, аби адміністрація на наступну сесію підготувала там питання про користування надрами. Немає питань, будемо ставити питання і все.

Чи є ще пропозиції, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Будь ласка. Василь Борисович Попович. Увімкніть мікрофон.

В.Попович. Є дві пропозиції. Перша пропозиція щодо використання альтернативних джерел енергетики для того, щоб ми мали якийсь хоча би науковий висновок, ми є перспективною областю в цьому плані, про що я говорю. Є сонячні поля, є вітроенергетика, яка не в повному плані нашою областю використовується, і це достатньо такий вагомий і в плані енергетики, незалежності нашої країни, і в плані наших податків, інвестицій в нашу область. Це перше.

Ну, і друге. Напевно, нам би було цікаво заслухати пропозиції облдержадміністрації щодо індустріальних парків і площадок для залучення інвесторів. І цю тематику також тримати на контролі, тому що ми на минулій сесії говорили про пункт пропуску, і будемо мати, дасть Бог, кордон з європейською державою, будемо мати пункт пропуску на кордоні і можливість інвестицій в тому плані, щоб інвестор, європейський інвестор, на якого ми зорієнтовані, йшов до нашої області також, для того, щоб у нас був більший бюджет Івано-Франківської області.

О.Сич. Шановні колеги! Давайте я пропоную піти таким шляхом. Давайте ми так сформуємо протокольне доручення нашим профільним комісіям: проаналізувати ті пропозиції, що поступили, і подати ці пропозиції одночасно керівництву обласної ради і до відома адміністрацій, що вважаємо за доцільне ці питання… і ті, що Василь Борисович озвучив, і ті, що Олександр Михайлович озвучив, і те, що говорив Роман Володимирович. Домовились?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Фіксуємо це як протокольні доручення. Гаразд? А яким комісіям, апарат, будь
ласка, прописати, в компетенції яких комісій це належить.

Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 61, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про план діяльності обласної ради з підготовки проектів регуляторних актів на 2020 рік”.

Проект рішення під номером 63 – на окремому аркуші.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Василю Івановичу, коротко.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! У вас матеріали на руках є. Чи є запитання? Пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 61, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження Долинському спеціалізованому агролісгоспу ОКП “Івано-Франківськоблагроліс” технічних документацій із землеустрою”.

Проект рішення номер 64 – в окремій брошурі.

Доповідає Прокопів Анатолій Іванович – начальник відділу земельних ресурсів та раціонального природокористування виконавчого апарату обласної ради.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 58, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження Богородчанському спеціалізованому агролісгоспу ОКП “Івано-Франківськоблагроліс” технічних документацій із землеустрою”.

Проект рішення під номером 65 – в окремій брошурі.

Доповідач той самий – Прокопів Анатолій Іванович.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції є?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 56, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до Методики розрахунку орендної плати за майно спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та пропорції її розподілу”.

Проект рішення під номером 66 – на окремому аркуші.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Є запитання? Є. Запишіться, будь ласка.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Василю Степановичу, пане голово, колеги-депутати! Звертаюся до того питання, яке піднімав на президії обласної ради. Суть в чому?

Заклади охорони здоров’я з 1 квітня…, тобто, вони на сьогодні перетворені, 95 відс., в комунальні некомерційні підприємства. Роз’яснення є Національної служби здоров’я України, що якщо дане підприємство хоч копійку відрахує за оренду у міський, районний чи обласний бюджет, вони стають прибутковими.

Тому, голово, прошу дати протокольне доручення відповідним службам, щоб вияснити це питання, і в разі, якщо така ситуація наступає, вирішити його у визначеному законом порядку, щоб ми не загнали ті підприємства у борги. Дякую.

В.Даниш. Вони не можуть відраховувати гроші, оскільки орендодавцем є обласна рада, і ми відраховуємо гроші до бюджету…

О.Сич. Це ми для них відраховуємо гроші, а не вони для нас.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Даниш. Ні, гроші поступають на наш рахунок, ми перераховуємо ПДВ, і потім там йде…

О.Сич. Може так заведено в Богородчанському районі, а в обласних об’єктах так не заведено.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Під час обговорення. Гладун Василь Васильович.

Голос із залу. Випадково!

О.Сич. Федорців Сергій Іванович.

С.Федорців. Василю Степановичу, скажіть, будь ласка, ви пишете: “орендодавцю –
5 відс.”, але щойно ви правильно сказали, що орендодавцем є обласна рада. Тобто, обласна рада получає 70 і ще 5. Якщо би ви мали на увазі інший суб’єкт, то він не може бути орендодавцем.

В.Даниш. Я поясню. Орендодавець… мається на увазі… тут мається на увазі 70 відс. відраховується до бюджету, 25 відс. відраховується балансоутримувачу і 5 відс. – на  виконання повноважень орендодавця, які виконують…

Голос із залу. (Без мікрофона).

С.Федорців. Та Сергію Михайловичу!

О.Сич. Слухайте уважно! Ну!

В.Даниш. …які виконує управління об’єктами. На сьогоднішній день з цих коштів здійснюються судові позови, оплата оцінки, оцінки, оплата за відрядження, оплата за інвентаризацію майна, – це гроші на виконання повноважень орендодавця, які передбачені цією ж Методикою.

О.Сич. Шановні колеги! Проаналізуйте документи, які ми з вами затвердили, функції орендодавця ми делегували управлінню, задля забезпечення його поточної діяльності воно повинно мати обігові кошти, от воно їх і має.

Ставлю на голосування проект рішення…

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Зараз буде. …за основу. Буде обговорення, потім пропозиції. За основу. Прошу визначатись.

За – 62, не голосували – 6: рішення прийнято.

Будь ласка, бажаючі взяти участь в обговоренні, висловити пропозиції, запишіться.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Шановний голово, шановні колеги-депутати! Я прошу вас не пускати на сміх, на жарти. Питання серйозне. І я говорю: районні ради, міські ради, обласна рада, тобто, місцеві ради. Комунальні некомерційні підприємства створюються як у обласних закладах, як обласні заклади, так й інші. Тобто, якщо це питання дійсно має… чомусь НСЗУ підкреслює, я тільки що мав телефонний дзвінок із заступником Голови Національної служби здоров’я України, західного регіону, він мені пояснював, що якщо таке питання є, я просто, всього-на-всього прошу дати протокольне доручення відповідним службам, нехай вияснять дане питання, і в разі, якщо воно впливає, поступити так, якщо не впливає, інакше. А не просто так: відхилити, відхрестити, щоб цього питання не було. Адже завтра комунальні некомерційні підприємства, вони на себе не зароблять. Зрозумійте єдине: ми їх заганяємо з  першого дня ще в прибутковість. Це неправильно воно є.

Я повністю підтримую Сергія Івановича: там, де є орендодавець, балансоутримувач і
обласний бюджет, ми можемо з тих 70 чи 75 відс., які йдуть в обласний бюджет, іншим рішенням, іншою позицією ці кошти дати на утримання тої служби, яка це робить. Але це відчислення податкові, це відчислення, які йдуть в бюджет, а не утримання якоїсь частинки, яка фінансується з бюджету.

Давайте не впиратись! Я абсолютно не перечу: так чи не так. Податкова, департамент фінансів, департамент охорони здоров’я нехай дадуть свої заключення: так – так, не так – не так. Але, голово, прошу… щоб ми це питання детально розглянули. Дякую.

О.Сич. Манолію Васильовичу! Може ви, перебуваючи купу років у статусі депутата, не розумієтесь в місцевому самоврядуванні, то я вам поясню. У місцевому самоврядуванні немає вертикальної підпорядкованості, і ми відповідаємо за те майно, яким оперує обласна рада, відображаючи спільні інтереси громад області на обласному рівні. Ми жодного відношення, ні найменшого не маємо до майна районів і міст, жодного! Якщо вам треба щось вияснити в Богородчанському районі, йдіть в районну раду і виясняйте. Хто вам боронить?!

Федорців Сергій Іванович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

С.Федорців. Манолію Васильовичу, одну секунду! Звертаю увагу, що насправді орендодавцем є тільки обласна рада, інакше, якщо вона делегувала ці повноваження, то вона не перестала нею бути. Я не маю проти того, що 5 відс. піде управлінню майна. Ще раз звертаю увагу, що тоді тут треба написати замість орендодавця управління майна. Тому що орендодавцем виступає тільки власник, навіть якщо він делегував повноваження управляти, підписувати і тому подібне, то обласна рада не перестала бути орендодавцем. Ми якщо навіть візьмемо наш договір, то там пише: обласна рада (Орендодавець) в особі управління майна.

Тому у мене пропозиція: замість “Орендодавець” написати “Управління майна обласної ради”.

Дякую.

О.Сич. Сергію Івановичу, при одній умові: якщо ви читали весь документ і вже перед цим куском, що ми розглядаємо, не написано то, про що ви говорите, що обласна рада делегувала повноваження орендодавця управлінню. Для чого масло називати масляним?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Я поставив на голосування за основу, ми вже проголосували.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Увімкніть, будь ласка, мікрофон депутату обласної ради Піцуряку Манолію Васильовичу, депутату, голові постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я і соціальної політики. Будь ласка.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, депутат обласної ради трьох скликань. Голово, я прекрасно розумію Закон “Про місцеве самоврядування”, я був одним з тих, хто у 2002 році надавав правки до Закону про статус депутата, я прекрасно знаю, що я говорю.

Коли я прошу дати доручення протокольне, щоби роз’яснити тим, хто не знає в Богородчанському чи іншому районі, чи якомусь іншому, дати роз’яснення, це не означає, що це вертикаль влади є. Я як депутат обласної ради маю повне право звертатись до органів виконавчої влади, іншого про надання роз’яснення, а вони нехай виясняють… Я не кажу, що так чи не так робити, але роз’яснення прошу надати. Дякую.

О.Сич. Манолію Васильовичу, може ви не орієнтуєтесь, але роз’яснення законів у нашій державі дає тільки одна інституція – Конституційний Суд України.

Шановні колеги!

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Була пропозиція? Не було пропозицій. Була пропозиція Федорціва?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Добре. Ставлю на голосування пропозицію Федорціва. Прошу визначатись. Голосуйте, будь ласка.

За – 29, проти – 2, утримався – 1, не голосували – 37: рішення не прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Протокольне доручення… Ви не орієнтуєтесь! Протокольна пропозиція – це не доручення, це не проект рішення.

За – 48, проти – 1, не голосували – 20: рішення прийнято.

Ну, шановні колеги, я порекомендую одне: депутати не орієнтуються, треба час від часу читати Закон “Про місцеве самоврядування”. Ну, що робити?

Розглядається питання “Про укладення з обласним фондом підтримки індивідуального житлового будівництва на селі договору на безоплатне користування нерухомим майном”.

Проект рішення під номером 67 – на окремому аркуші.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, питання зрозуміле, у вас є на руках проект рішення. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 60, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про укладення з громадською організацією “Всеукраїнське об’єднання “Українці Донбасу і Криму” договору на безоплатне користування нерухомим майном”.

Проект рішення номер 68 – на окремому аркуші.

Доповідач той же – Даниш Василь Степанович.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 58, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про укладення з Івано-Франківським обласним комунальним агролісогосподарським підприємством “Івано-Франківськоблагроліс” договору на
безоплатне користування нерухомим майном”.

Проект рішення номер 69 – на окремому аркуші.

Доповідач той же – Даниш Василь Степанович.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 60, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання повноважень орендодавця Івано-Франківському обласному об’єднанню Всеукраїнського товариства “Просвіта” ім. Т. Шевченка”.

Проект рішення під номером 70 – на окремому аркуші.

Доповідач той же – Даниш Василь Степанович.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 60, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про укладення з Івано-Франківською обласною організацією Українських Націоналістів в Україні договору на безоплатне користування нерухомим майном”.

Проект рішення під номером 71 – на окремому аркуші.

Доповідач той же – Даниш Василь Степанович.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 62, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання фізичній особі-підприємцю Василюк Ірині Степанівні згоди на здійснення невід’ємних поліпшень орендованого майна”.

Проект рішення під номером 72 – на окремому аркуші.

Доповідач той же – Даниш Василь Степанович.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Коротко, Василю Степановичу.

В.Даниш. Коротко. Пропонується надати згоду на здійснення невід’ємних поліпшень відповідно до  пункту 1 і здійснити заходи, передбачені пунктом 2, тобто, подати графік виконання робіт і інформацію про завершення роботи.

О.Сич. Шановні колеги! Запитання є? Є. Запишіться, будь ласка.

Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Василю Степановичу! Ви напевно, коли готували це  питання, то ви володієте цифрами. А скільки цей підприємець часу користується і яку суму орендної плати він сплачує? То є перше питання.

І друге питання. Ну, 1000 квадратів наших. А що там зараз знаходиться? Чи ви вже обговорювали з ними, яку суму вони планують вкласти? Бо це фактично приватизація. Ми робимо перший крок, а потім вони до вас звернуться, щоб викупити це, як правило, за копійки.

В.Даниш. Значить, орендується приміщення з березня місяця поточного року, платять орендну плату в розмірі 27,5 тис.грн. в місяць. Це є складські приміщення, вони були у нас з 2015 року в переліку, що підлягають приватизації. Оскільки там є недоліки з землею, тобто, мається на увазі, ми не можемо до кінця оформити земельні питання, вирішили передати це приміщення в оренду на умовах конкурсу. Даний підприємець виграла конкурс і на сьогоднішній день звернулася про невід’ємні покращення, оскільки там тече дах.

О.Сич. Ілюк Микола Дмитрович.

Голос із залу. Помилково.

О.Сич. Помилково? Піцуряк Манолій Васильович бігав по залу, не встиг записатись, просить надати йому слово. Увімкніть, будь ласка, мікрофон.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Василю Степановичу, як я розумію, в даній ситуації власником майна є обласна рада, так?

В.Даниш. Так.

М.Піцуряк. А дайте мені роз’яснення, хто згідно з чинним законодавством має робити покращення: власник чи той, хто… чи орендар? Бо я коли стикнувся в жовтні місяці, коли постало питання встановлення модему в майні, яке Богородчанська районна рада передала обласному закладу, в обласний фтизіопульмонологічний центр, то дуже всі доказували, що це питання має робити власник, ніяким чином не може фтизіопульмонологічний центр робити. Нам ледве вдалося доказати. То я тепер не розумію, чи я був тоді правий, чи я був неправий?

Тобто, мені всі доказували, що власник… і навіть Богородчанська районна рада знайшла 16 тис. платити, а я доказав, що це має робити той з дозволу ради, хто орендує.

Тобто, поясніть мені сьогодні, хто правий.

В.Даниш. Манолію Васильовичу, я не бухгалтер, але трохи розуміюся в цих питаннях. Тобто, в даному випадку, якщо ви хочете про модем, то якщо ви взяли його… Ви за модем говорили?

М.Піцуряк. (Без мікрофона).

В.Даниш. Значить, відповідно до пункту 18 Порядку приватизації майна невід’ємні покращення робить орендар, і відповідно до нашого положення. Тобто, якщо він звернувся у встановленому порядку, ми маємо право надати орендарю здійснювати невід’ємні покращення.

О.Сич. Якщо коротко, то і власник, і орендар. Власник планово, маючи фінанси, може робити покращення майна, орендар зобов’язаний утримувати його в належному стані, в тому числі робити його ремонт, покращення і тому подібне. Якщо ці покращення переходять вже якісь великі межі, тоді він звертається до нас з офіційним дозволом.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Дякую, Василю Степановичу.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 53, утримався – 1, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання громадській організації “Центр соціальних студій “Інфомісто” згоди на здійснення невід’ємних поліпшень орендованого майна”.

Проект рішення номер 73 – на окремому аркуші.

Доповідач той же – Даниш Василь Степанович.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії. Будь ласка.

В.Даниш. Аналогічне питання. Пропонується надати дозвіл на здійснення невід’ємних поліпшень відповідно до пункту 1, здійснити заходи, відповідно подати графік виконаних робіт та інформацію про завершення робіт відповідно до пункту 2.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 59, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання товариству з обмеженою відповідальністю “Торгова фірма “Галіція” згоди на здійснення невід’ємних поліпшень орендованого майна”.

Проект рішення номер 74 – на окремому аркуші.

Доповідач той же – Даниш Василь Степанович.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії. Будь ласка.

В.Даниш. Аналогічно: пропонується надати вказані приміщення… надати згоду на здійснення невід’ємних поліпшень вказаних приміщень і здійснити заходи, відповідно до пункту 2 подати графіки виконаних робіт, інформацію про завершення робіт.

О.Сич. Є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є запитання. Будь ласка, запишіться для запитань.

Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович. Цікаво, наступна обласна рада… ми зараз все порозпродуємо, за копійки причому, так само, як ми в центрі за копійки попродавали приміщення, наступна обласна рада передасть майно об’єднаним громадам. А чим обласна рада буде керувати, як все майно ми порозпродуємо? Так ми мали 20 тис.грн. оренди, 30 тис.грн. оренди, ми все порозпродуємо. Де логіка у цього такого, я би сказав, абсурдного і, на мою думку, дуже специфічного розпродажу? Тому що у мене є певні підозри, які не мають, на жаль, підтвердження. Якщо би вони мали підтвердження, я би давно звернувся в правоохоронні органи. Ось яка логіка цих продажів приміщень, що ми зменшуємо бюджет обласної ради? Дякую.

В.Даниш. На сьогоднішній день ми не продаємо це приміщення, ми тільки даємо згоду на здійснення невід’ємних поліпшень. Для того, щоб приміщення продати, воно, перше, повинно бути в переліку до приватизації, який ми будемо подавати вам на 2020 рік, і ви будете приймати: погоджувати, не погоджувати, і буде чи не буде це приміщення в переліку, буде подавати балансоутримувач, а ми будемо розробляти проект рішення і подавати вам на затвердження. І кінцеве рішення – це коли приймається рішення про дозвіл, якщо це буде одне, друге, і тоді дозвіл на викуп. На сьогоднішній день питання так не стоїть. Власник має право дати дозвіл на здійснення невід’ємних покращень, але може дати або не дати дозвіл на викуп приміщення. Тому це все залежить від вашої позиції, позиції депутатів.

О.Сич. Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Василю Степановичу, аналогічне запитання. Тут, я так розумію, близько
7 тис. кв.м, так? Бо у вас не збита сума. 5 тис., 600, 600 – це десь 7 тис. кв.м. Скільки він платить? Скільки часу він користується? Яка вартість? На яку суму ми будемо йому давати дозвіл на покращення?

В.Даниш. Дозвіл на покращення дається не менше як на 25 відс., я точну суму не пам’ятаю, які вони подали документи. Користуються вони вже більше 2 років цим приміщенням, платять 150 тис.грн. в місяць.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Що за приміщення? Характер приміщень.

В.Даниш. Складські приміщення на вул.Ботанічній.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Даниш. Біля 7 тис., біля 7 тис… 5… треба збити, вона розбита, у мене немає збитої
загальної цифри.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Даниш. Від балансової вартості. Від оціночної вартості по договору, по якому взяли в оренду.

О.Сич. Шановні колеги! Запитання завершились. Чи бажаєте взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 45, утримався – 1, не голосували – 22: рішення прийнято.

Колеги, дальше по ходу ми поставили питання  про мисливські угіддя. Тому ми їх так трошки не за порядком вклинили, але ми домовились поставити їх саме тут.

Тому розглядається питання “Про надання Івано-Франківському мисливсько-риболовному виробничому підприємству обласної організації УТМР в користування мисливських угідь”.

Проект рішення – на окремому аркуші.

Доповідає Сахнюк Віктор Анатолійович – начальник обласного управління лісового та мисливського господарства.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка.

В.Сахнюк. Шановний пане голово, шановні депутати! Першочергово хотів би наголосити, що контроль в галузі мисливського господарства та полювання на території усіх мисливських господарств в області незалежно від форми власності здійснює Івано-Франківське обласне управління лісового та мисливського господарства разом із структурними лісогосподарськими підприємствами.

Також додатково хотів би проінформувати, що на мисливський сезон 2019-2020 років додатково створено робочу групу рейдову, в яку увійшли працівники лісової охорони, працівники правоохоронних органів, засоби масової інформації, представники громадськості, які щотижнево, щоденно ведуть патрулювання в лісових угіддях, мисливських, і про результати їх роботи ми виставляємо у себе на сайті, можна ознайомитись, де складено протоколи про порушення правил полювання, де вилучено незаконно добуту дичину, де вилучено незаконну зброю також.

Щодо даного питання “Про надання Івано-Франківському мисливсько-риболовному виробничому підприємству обласної організації УТМР в користування мисливських угідь”, то хотів би проінформувати наступне. Що дана територія вже була закріплена за даним користувачем угідь, а зараз вона просто перезакріплюється. Цією площею вони вже користувались. Термін закінчився, і вони зараз його хочуть знову поновити. Це так коротенько.

О.Сич. Колеги, чи є запитання по цьому питанню?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 60, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання Снятинській районній організації Українського товариства мисливців і рибалок в користування мисливських угідь”.

Проект рішення – на окремому аркуші.

Доповідач той же – Сахнюк Віктор Анатолійович.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин, рекомендовано до розгляду на сесії.

Колеги, питання аналогічне. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 56, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання Рогатинській районній організації Українського товариства мисливців та рибалок в користування мисливських угідь”.

Проект рішення – на окремому аркуші.

Доповідач той же – Сахнюк Віктор Анатолійович.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 54, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання товариству з обмеженою відповідальністю “Інвестиційно-консалтингова компанія “Універсал-Контракт” в користування мисливських угідь”.

Проект рішення – на окремому аркуші.

Доповідач той же – Сахнюк Віктор Анатолійович.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання? Є. Запишіться, будь ласка, до запитань.

Попович Василь Борисович.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Скажіть, будь ласка, минулого скликання я був членом комісії земельної, і саме по Рожнятівському району була така інформація, що там людей не пускають в ліс ходити по гриби, по ягоди в саме вже ті приватні мисливські угіддя? Чи це саме не стосується зараз? Чи люди будуть мати нормальний доступ до лісу, до збирання грибів і ягід? Дякую.

В.Сахнюк. Люди будуть мати стовідсотковий дохід, це стовідсотково, я виїжджав туди на місце, зустрічався з місцевими громадами, зустрічався безпосередньо з користувачами мисливських угідь, ніякого відношення це не буде мати до заборони відвідувати лісові масиви.

О.Сич. Шевчук Ігор Михайлович.

Голос із залу. Помилково!

О.Сич. Озорович Василь Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Піцуряк Манолій Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Пане голово, на цей раз дійсно випадково.

О.Сич. Як?

(Оплески в залі).

Кифорук Володимир Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Кифорук. Помилково.

О.Сич. Книшук Петро Васильович.

Голос із залу. Помилково.

П.Книшук. Я…

О.Сич. А хто вашою карточкою скористався, що ви записались?

П.Книшук. Я помилково за нього нажав…

О.Сич. А, то ви ще й кнопкодавили?!

Королик Михайло Михайлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Візінський Іван Степанович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Сухоцький Микола Йосифович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Хтось з вами попрацював, хлопці, за цю одну лічену хвилину, я бачу.

Чи є запитання? Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 57, утримався – 1, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про директора Печеніжинської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Івано-Франківської обласної ради Ковалюк Жанни Дмитрівни”.

Внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення під номером 75 – на окремому аркуші.

Доповідає Сташків Андрій Борисович – заступник директора департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної державної адміністрації .

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, рекомендовано до розгляду на сесії.

Колеги, у вас проект рішення на руках. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення? Не маєте, так?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 52, утримався – 1, не голосували – 14: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про призначення директора Івано-Франківського краєзнавчого музею”.

Внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення під номером 76 – в окремій брошурі.

Доповідає Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури, національностей та релігій обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, рекомендовано до розгляду на сесії.

Колеги, є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Федорак. Є в залі, шановні колеги, є в залі пані Галина Беднарчик, вона пройшла конкурс, працює в музеї 12 років, випускник історичного факультету Львівського…

О.Сич. Будь ласка, підійдіть до трибуни, принаймні, депутати подивляться на вас, якщо не захочуть задавати запитання.

В.Федорак. Випускник Львівського національного університету ім. Івана Франка. Працює в музеї з жовтня 2007 року, пройшла свій шлях від молодшого наукового співробітника до заступника директора музею, працює на посаді заступника директора останні 3 роки.

О.Сич. Колеги, чи є запитання до претендента?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 58, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про передачу цілісного майнового комплексу Калуського протитуберкульозного диспансеру”.

Проект рішення під номером 77 – в окремій брошурі.

Доповідає Федорів Віталій Васильович – заступник голови обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозицій комісій.

Пропозиції комісій, двох, аналогічного змісту, у цій же брошурі.

Чи є запитання до доповідача, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться до запитань.

Попович Василь Борисович.

Голос із залу. Випадково.

О.Сич. Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Все ж таки, Віталію Васильовичу. Я був правий чи не був правий, коли пропонував на першому пленарному засіданні розглянути дане питання, сьогодні затвердити передавальний акт і наступним питанням затвердити статут і створення КНП? На двох пленарних засіданнях це можна було робити. Ми таким чином втратимо місяць, півтора чи два. Тут зараз скажуть, що я був противником реформ, я й зараз противник реформ, я їх не підтримую, так що навіть це слово не кажіть.

Але, Віталію Васильовичу, взагалі яка доля цих диспансерів буде в майбутньому? Ми створили собі паралельно фтизіопульмоцентр КНП, ми цим ще нічого не створили. А де вони будуть? Що ми з ними будемо робити? Адже до 1 квітня, якщо так піде та реформа, як вона йде, не знаю, що робити. Ваше бачення. Ви з Києва приїхали, ваше бачення.

В.Федорів. Можна відповідати?

О.Сич. Так, так, звичайно.

В.Федорів. Доброго дня, шановний Олександре Максимовичу, шановна президіє, депутати! Манолію Васильовичу, на першу частину вашого питання, чи були ви праві у тому, що треба на одному пленарному зробити це, що сьогодні, а на сьогоднішньому вже перетворення, я можу сказати тільки одне, що законодавство дозволить у 2020 році протягом цілого року ще перетворювати заклади в комунальні некомерційні підприємства.

Щодо бачення розвитку фтизіатричної служби в області, то воно буде предметом майбутнього розгляду при розгляді у питаннях єдиної госпітальної ради, єдиного госпітального округу, який буде створено в найближчий місяць. І в подальшому можуть бути… функціонувати як єдиний центр пульмонологічний в області, або як і…

О.Сич. Дроняк Микола Миколайович.

М.Дроняк – депутатська фракція політичної партії “Українське об’єднання патріотів – УКРОП”. Віталію Васильовичу, скажіть, будь ласка, чим ви керувались, коли виключали з переліку лікарень інтенсивного лікування Снятинську ЦРЛ? Адже це віддалена лікарня, 100 км від обласного… від області і не знаходиться вона на центральній трасі Н-10, державного значення. Чому виключена ця лікарня? Адже того року ми її вводили в перелік на комісії.

В.Федорів. Ну, зазначене питання, шановний Миколо Миколайовичу, не відноситься до розгляду цього питання. Рішення приймав не я, рішення щодо визначення лікарень інтенсивного лікування першого рівня визначала експертна рада МОЗ на підставі проведеного моніторингу групою “USAID”. І лікарня Снятинська за підсумками цього рейтингу є на 12-му місці. Вибрали перших 5.

О.Сич. Колеги, я думаю, що всі ви, хто задає питання не по суті, усвідомлюєте, що ви просто затягуєте час нашого перебування в цьому залі.

Запитання завершились. Дякую. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є пропозиції? Є пропозиції комісії, колеги, тому я ставлю на голосування за основу. Прошу визначатись.

За – 58, не голосували – 10: рішення прийнято.

Є пропозиції дві від комісії з питань соціально-економічного розвитку, від комісії з питань охорони здоров’я. Вони ідентично звучать, тому я зачитаю: “Погодити проект рішення “Про передачу цілісного майнового комплексу Калуського протитуберкульозного диспансеру” при умові вирішення питання з нерухомим майном за адресою: Калуський район, селище
Войнилів, вул.Хмельницького, 6”.

А як його до проекту рішення імплементувати? Я не знаю.

В.Федорів. Воно вже включено, Олександре Максимовичу.

О.Сич. Воно вже включено?

В.Федорів. Воно вже включено.

О.Сич. Тобто, цей об’єкт  так само включений до…

В.Федорів. Так, він вже включений по тексту.

О.Сич. Шановні колеги! Отже, погоджено, все, зрозуміло. Тоді немає потреби ставити на голосування. Ставлю на голосування проект рішення в цілому. Прошу визначатись.

За – 59, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про передачу цілісного майнового комплексу Коломийського міжрайонного онкологічного диспансеру”.

Проект рішення під номером 78 – в окремій брошурі.

Доповідач той же – Федорів Віталій Васильович.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 60, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про передачу цілісного майнового комплексу Коломийського міжрайонного фтизіопульмонологічного диспансеру”.

Проект рішення під номером 79 – в окремій брошурі.

Доповідач той же – Федорів Віталій Васильович.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозицій комісій.

Пропозиції комісій аналогічного змісту – у цій же брошурі.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропозиції? Ставлю на голосування проект рішення за основу, оскільки є пропозиції комісій.

За – 58, не голосували – 10: рішення прийнято.

Шановні колеги! Пропозиції комісій звучать… знову ж таки, постійної комісії з питань охорони здоров’я і з питань соціально-економічного розвитку аналогічного змісту: “Погодити проект рішення “Про передачу цілісного майнового комплексу Коломийського міжрайонного фтизіопульмонологічного диспансеру” при умові вирішення питання з нерухомим майном за адресою: м.Коломия, вул.Замкова, 74б”. Це питання вирішено?

В.Федорів. Дивіться, Олександре Максимовичу, це питання аналогічне, як попереднє. Ми маємо вже рішення сесії Коломийської міської ради про надання в оренду нежитлового приміщення по вул.Замкова, 74б від 5 грудня за № 4229-55/2019, і це приміщення надається в оренду Коломийському міжрайонному фтизіодиспансеру.

О.Сич. В оренду.

В.Федорів. В оренду.

О.Сич. А ми говоримо про власність. Ну, ми зараз вирішимо питання про передачу цілісного майнового комплексу, то що, ми весь комплекс приймаємо у власність, а одне приміщення не приймаємо у власність?  Бо воно вже передано в оренду?

В.Федорів. Воно належить до власності місцевої ради, і міська, Коломийська міська рада не передає у власність.

О.Сич. Наскільки я зрозумів, наскільки я зрозумів…

В.Федорів. А в оренду.

О.Сич. …для того, щоб вирішити питання реформування, раніше ці приміщення належали то Калуській районній раді, то Коломийській, Коломийській міській, і тепер Коломийська міська нам частину віддає приміщень, а частину не віддає.

В.Федорів. В оренду.

О.Сич. Так?

В.Федорів. Так, але воно аж такого значення не відіграє для розміщення самої установи.

О.Сич. Ну, як не відіграє? Ну, колись це було, скажемо, цілісним комплексом одного лікувального закладу, а тепер вони кажуть: це візьміть, а це ми вам не даємо. Або все нехай дають, або нічого. Ну, як? У нас в Коломиї постійно проблеми. То наші приміщення позабирають, порозпродують, то нашу землю не дозволяють оформляти, то ці приміщення не віддають закладу всі… Тобто, це що означає? Це означає, що термін оренди закінчується, і це приміщення, яке належить закладу, вони можуть продати просто або віддати комусь іншому.

То я не знаю, як сьогодні рішення приймати, адже дві комісії погодили при умові вирішення питання. А питання не вирішено.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ну, дві… Будь ласка, увімкніть мікрофон голови комісії з питань соціально-економічного розвитку Дзеси Остапа Васильовича.

О.Дзеса. Шановні колеги! Ми з головою не домовлялись про якийсь обмін люб’язностями, але я повністю те говорив на засіданні комісії, що каже Олександр Максимович. Міська рада, Коломийська, веде себе по відношенню до нас неадекватно. Значить, то вони не дають, то вони нам не повертають, то їм не так, то їм не так. Тому ми на комісії поставили питання, що ми готові робити це, але за тої умови, яку ми виписали в рішенні комісії. І все.

О.Сич. Шановні колеги! Отже, ситуація зрозуміла. Кожен голосує сам. Приймайте рішення, як голосувати. Ставлю на голосування проект рішення в цілому. Прошу визначатись.

За – 20, проти – 1, утримались – 8, не голосували – 38: рішення не прийнято.

В.Федорів. Це ставить під питання…

О.Сич. Розглядається питання “Про передачу нежитлових будівель стаціонарного відділення № 1 Коломийського міжрайонного фтизіопульмонологічного диспансеру”.

Проект рішення номер 80 – в окремій брошурі.

Доповідає Федорів Віталій Васильович.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Є заперечення, так?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Питання? Запишіться для запитань.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Віталію Васильовичу, я взяв цю хвилину для того, що не встиг в попередньому питанні, але це однотипні питання. По Калуському тубдиспансеру, там ми давали такі самі зауваження, як по Коломийському. Там Войнилів оренду, по-моєму, так само дає, так?

В.Федорів. Я це хотів зараз сказати.

М.Піцуряк. І тому ми там прийняли, а тут не прийняли. Колеги, треба бути послідовними, однакові рішення приймати, бо це одна і та сама проблема. Розумієте? Ми по Калушу… Войнилів нам дає в оренду, то ми проголосували, а Коломия не дає – ми не проголосували. Так, я утримався в цьому випадку, бо ми давали вирішити питання у встановленому законом порядку. Не вирішено – або знімайте, або щось інше робіть.

О.Сич. Будь ласка, Василь Іванович Гладій.

В.Гладій. Шановні колеги! То не однакова ситуація. Якщо ми говоримо по Калушу, по Калуській лікарні, у Войнилові, приміщення, яке знаходиться у Войнилові, було в оренді, і воно залишається в оренді, а по Коломиї воно є у власності і нам не передається. Тут трошки інша ситуація. То не однакова ситуація.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Тобто, Калуське приміщення раніше було в оренді, не було у власності лікарні, а це приміщення було у власності лікарні, але не передається разом з цією лікарнею.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Манолію Васильовичу, вам що теши, що не теши.

Запитання завершились. Пропозиції до проекту рішення, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 45, не голосували – 23: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про передачу цілісного майнового комплексу Коломийської районної інфекційної лікарні”.

Проект рішення номер 81 – в окремій брошурі.

Доповідач той же – Федорів Віталій Васильович.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 58, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про передачу цілісного майнового комплексу комунального некомерційного підприємства “Тисменицький протитуберкульозний диспансер” Тисменицької міської ради”.

Проект рішення номер 82 – в окремій брошурі.

Доповідач той же – Федорів Віталій Васильович.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є питання? Пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 58, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про передачу цілісного майнового комплексу комунального закладу “Станція швидкої та невідкладної медичної допомоги” Калуської міської ради Івано-Франківської області”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 83 – в окремій брошурі.

Доповідає Федорів Віталій Васильович.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання? Запишіться для запитань.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Віталію Васильовичу, ви, напевно, не були, коли йшло питання, що таке воші, а що таке луска. Я дозволю собі в цих 40 секундах запитати інше. Я давав запитання, ви сьогодні людина від адміністрації, яка доповідає, вже більше ніхто не буде доповідати. 10,5 млн.грн. стабілізаційної дотації. Хто проводив розподіл? Який розподіл? Бо сказали, що проведено, а ми його не бачимо.

Скажіть, будь ласка, куди пішло 10,5 млн.грн. стабілізаційної дотації? На які лікарні, на які заклади, на інше? Ірину Богданівну питав, ну, це на сміх пускають: ти, Манолій, поговори, вони посміються і дальше. Я питаю серйозні речі. 5 днів залишилося року. Вибачте, що в цьому питанні, бо я більше не буду мати, коли вам питання задавати. Я прошу надати до кінця сесії інформацію про розподіл 10,5 млн.грн. стабілізаційної дотації. Хто приймав рішення, з ким консультувались? Що брали за основу? Дякую.

О.Сич. Я тільки одну хвильку. А це стосується питання передачі цілісного майнового комплексу комунального закладу  “Станція швидкої та невідкладної медичної допомоги” Калуської міської ради Івано-Франківської області?

М.Піцуряк. (Без мікрофона).

О.Сич. Стосується, так? А, даруйте за мою необізнаність. Тоді відповідайте.

В.Федорів. Манолію Васильовичу, я думаю, що до завершення сесії ця інформація буде надана департаментом фінансів, в повноваження якого входить безпосередньо це виконання.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Правильно каже депутат Левкович: яке питання, така й відповідь.

Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 59, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання Івано-Франківському обласному телебаченню “Галичина” дозволу на списання майна”.

Хто там ґвалтує, що аж не дає мені говорити?

Це ж треба такий голос мати, аби перекрикувати навіть мікрофон.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Проект рішення під номером 84 – в окремій брошурі.

Доповідає Дебенко Ігор Богданович – генеральний директор Івано-Франківського обласного телебачення “Галичина”.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

І.Дебенко. Не голосую через конфлікт інтересів.

О.Сич. А!

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Він – директор установи.

За – 59, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про представлення до нагородження Почесною грамотою Верховної Ради України”.

Внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення під номером 85 – в окремій брошурі.

Доповідає Черневий Юрій Іванович – голова постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова.

Проект напрацьовано та рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради постійною комісією обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова.

Будь ласка.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Принаймні назвіть, кого ми відзначаємо, чи пропонуємо відзначити.

Ю.Черневий. У зв’язку з… з нагоди 75-річчя порушити клопотання перед Верховною Радою України про нагородження Почесною грамотою Верховної Ради України колектив Івано-Франківського академічного обласного театру ляльок ім. Марійки Підгірянки, директор –
художній керівник театру Роман Братковський.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 60, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про представлення до нагородження Грамотою Верховної Ради України Віжняка Михайла Дмитровича”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 86 – в окремій брошурі.

Доповідач той же – Черневий Юрій Іванович.

Проект напрацьовано та рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради постійною комісією обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова.

Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 57, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про представлення до нагородження Грамотою Верховної Ради України Косила Михайла Васильовича”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення під номером 87 – в окремій брошурі.

Доповідач: Піцуряк Манолій Васильович – голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики.

Згідно з Регламентом має 10 хвилин часу.

Проект напрацьовано та рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради постійною комісією обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики.

Голоси із залу. Голосуємо! Голосуємо!

М.Піцуряк. Хоч слово одно скажу, хлопці!

Хлопці, дайте мені слово сказати!

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Косила Михайла Васильовича за багаторічну сумлінну працю, з нагоди
70-річчя нагородити Почесною грамотою Верховної Ради України, Грамотою Верховної Ради України. Прошу підтримати.

О.Сич. У вас ще 9 хвилин 47 секунд.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запишіться, будь ласка.

Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко. Раз вже Манолій Васильович вийшов до трибуни, хочу у нього спитати, що це за така цінна винагорода: значок “Отличник здравоохранения СССР”?

М.Піцуряк. Ігоре Богдановичу, людині 70 років, він працював ще за Радянського Союзу, була тоді така відзнака – “Відмінник охорони здоров’я Радянського Союзу”, була така відзнака, це одна з найвищих відзнак у галузі охорони здоров’я.

Голос із залу. (Без мікрофона).

(Оплески в залі).

М.Піцуряк. На жаль, мені не вручили тоді.

О.Сич. На жаль, бачите? На жаль. Як не старався, не вручили.

М.Піцуряк. Зате я маю три нагороди Верховної Ради України.

О.Сич. Попович Василь Борисович.

В.Попович. Манолію Васильовичу, скажіть, будь ласка, що перше: воші чи риба були?

М.Піцуряк. Василю Борисовичу, дякую за запитання. Якщо будуть гроші для працівників бюджетної сфери до нового року, то буде й риба на столі. Дякую.

О.Сич. Тобто, гроші – це риба, а вудки ніхто не хоче мати, щоб рибу ловити. Понятно.

М.Піцуряк. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 58, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про представлення до нагородження Грамотою Верховної Ради України Гоблика Михайла Михайловича”.

Проект рішення під номером 88 – на окремому аркуші.

Доповідає Мельничук Василь Іванович – голова постійної комісії обласної ради з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування.

Проект рішення напрацьовано та рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради постійною комісією обласної ради з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування.

В.Мельничук. Колеги, прошу підтримати.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 61, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про дострокове припинення повноважень депутата обласної ради С.Радиша”.

Проект рішення під номером 90 – на окремому аркуші.

З вашого дозволу, шановні колеги, доповідаю я. З уваги на те, що депутат Радиш обраний головою об’єднаної територіальної громади, написав заяву про складення своїх депутатських повноважень, тому на ваш розгляд це питання вноситься.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає.

О.Сич. Чи є пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 24, проти – 1, утримались – 2, не голосували – 30: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про дострокове припинення повноважень депутата обласної ради Н.Іваніва”.

Проект рішення під номером 91 – на окремому аркуші.

Доповідати також буду я. Аналогічно: депутат Іванів обраний головою об’єднаної територіальної громади, написав заяву про складення повноважень, тому це питання вноситься на ваш розгляд, а вам вирішувати.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 20, не голосували – 34: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про дострокове припинення повноважень депутата обласної ради П.Книшука”.

Проект рішення під номером 92 – на окремому аркуші.

Доповідаю знову ж таки, шановні колеги, я. Депутат Книшук аналогічно був обраний головою об’єднаної територіальної громади, написав заяву про складення повноважень, тому це питання вноситься на сесію обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 22, проти – 1, утримався – 1, не голосували – 32: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про дострокове припинення повноважень депутата обласної ради О.Ситник”.

Проект рішення номер 93 – на окремому аркуші.

Доповідаю, з вашого дозволу, я. Депутат Оля Ситник написала заяву про дострокове припинення повноважень, тому питання вноситься на ваш розгляд, шановні колеги-депутати.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 11, проти – 2, утримались – 5, не голосували – 37: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про виконання депутатських запитів”.

Проект рішення під номером 94 – на окремому аркуші.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

В.Гладій. Шановні колеги! Пропонується відповідно до пункту 2 проекту рішення зняти з контролю депутатські запити, вважати їх виконаними.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 53, не голосували – 14: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про депутатські запити”.

Проект рішення під номером 95 – на окремому аркуші.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Будь ласка.

В.Гладій. Шановні колеги! Даним проектом рішення пропонується підтримати депутатські запити згідно з додатком. Їх є 5. І спрямувати їх за належністю.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є? Запишіться для внесення пропозицій до проекту рішення.

В.Гладій. За основу.

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу спочатку.

За – 51, не голосували – 16: рішення прийнято.

Запишіться для виголошення пропозицій.

Мельничук Василь Іванович.

В.Мельничук. Шановний пане голово, шановні колеги-депутати! Зважаючи на те, що
буквально сьогодні поступило звернення від голів Городенківської РДА і районної ради з приводу капітального ремонту відділення невідкладної допомоги, і це ставить під загрозу функціонування комунального закладу в наступному році, тому прошу це вважати моїм депутатським запитом з приводу капітального ремонту КНП “Городенківська центральна районна лікарня”.

Це перша пропозиція.

О.Сич. Я ставлю на голосування пропозицію депутата Мельничука. Прошу визначатись.

За – 58, не голосували – 9: рішення прийнято.

Наступна пропозиція.

В.Мельничук. Також аналогічне звернення за підписом теж голів ради і РДА з приводу, з приводу того, що “Укрзалізниця” закрила рейс через Городенку (завод) і Гвіздець Рахів – Київ і також міжміське сполучення Коломия – Городенка (завод), це негативно впливає на стан жителів цих населених пунктів, тому пропоную до пункту 1, де написано “Депутатські запити Богдана Кобилянського, Івана Приймака”, доповнити “Василя Мельничука”.

О.Сич. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

Ну, немає запитань і пропозицій. Регламентом не передбачені запитання до пропозиції.

За – 38, не голосували – 29: рішення не прийнято.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк. Голово, хочу підняти питання: повернутись до питання 79-го, 80-го.

О.Сич. Ми розглядаємо поки що питання про запити.

М.Піцуряк. Я…

О.Сич. Не перебивайте розгляд цього питання!

М.Піцуряк. Та ви мене сказали…

О.Сич. Чи є ще пропозиції? Бо не треба було записуватись, я думав, що це запитання…

М.Піцуряк. Я підняв руку, ви зашвидко подивились.

О.Сич. Ой, Боже мій, Боже. Скільки це вже можна? Теши, теши, а все одно…

Колеги, більше немає пропозицій чи запитань?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій.

За – 57, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається  питання “Про звернення обласної ради про припинення проведення платежів та реєстрації бюджетних зобов’язань щодо видатків та надання кредитів загального фонду державного бюджету”.

Проект рішення – на окремому аркуші.

Доповідає Приймак Іван Васильович – депутат обласної ради.

Будь ласка.

І.Приймак. Про звернення обласної ради про припинення проведення платежів та реєстрації бюджетних зобов’язань щодо видатків та надання кредитів загального фонду державного бюджету.

Прем’єр-міністром України 17 грудня на нараді прийнято рішення до кінця поточного бюджетного року про припинення казначейством проведення платежів та реєстрацію бюджетних зобов’язань щодо видатків та надання кредитів загального фонду державного бюджету.

Що це означає для нашої області в галузі сільського господарства?

Це означає, що програми не будуть профінансовані, це часткове відшкодування відсоткової ставки за залученим кредитом, яка складає 5,2 млн.грн., це спеціальна бюджетна дотація на вирощування молодняку великої рогатої худоби для 15 тис. фізичних осіб за утримання 28,9 тис. телят на загальну суму 14 млн.грн., крім того, інше – це часткове відшкодування сільськогосподарським виробникам за державною програмою розвитку хмілярства, закладання молодих садів, виноградників, ягідників та нагляд за ними – близько 10 млн.грн.

І таким чином, близько 30 млн.грн.

Я прочитаю саме звернення до Прем’єр-міністра України Олексія Гончарука. Звернення.

“Ми, депутати обласної ради…”, і так далі. Ви маєте на руках. Чи є потреба?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Проект звернення є на руках.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 59, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради щодо розгляду законопроекту № 2178-10 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо обігу земель сільськогосподарського призначення”.

Проект рішення – на окремому аркуші.

Доповідає Приймак Іван Васильович – депутат обласної ради.

І.Приймак. Шановні колеги-депутати! Ми вже вкотре розглядаємо свої звернення як до Президента України, так і до Верховної Ради України. Спочатку це був урядовий законопроект № 2110, потім альтернативним виявився за участю голови Комітету Верховної Ради пана Сольського, і ми бачимо, що як один, так і другий законопроект, він не є для українського аграрія, розгляд якого зараз проходить у Комітеті Верховної Ради. Є 4,5 тис. правок, тому ми можемо розуміти, який це є досконалий законопроект.

Тому вашій увазі пропонується: Президенту України Володимиру Зеленському, таке
звернення Голові Верховної Ради Петру Разумкову, народним депутатам України від області.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

І.Приймак. Є звернення?

О.Сич. Колеги, звернення всі мають на руках. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань? Чи є пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є бажання обговорити? Будь ласка, запишіться для обговорення і виголошення пропозицій.

Мельничук Василь Іванович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. І я – не я, і рука не моя. Так?

В.Мельничук. Ні, ні, це випадково, пане голово.

О.Сич. Автоматично не може включатись. В когось не получається взагалі, в когось получається автоматично. Ти дивись!

Василь Борисович Попович, будь ласка.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Черговий раз ми розглядаємо на сесії це питання. Ми бачили, які події відбуваються в Україні, зокрема під Верховною Радою у вівторок, коли наших людей били там цинічно, після Майдану, після Революції Гідності, коли знову пішли в рух кийки і пішов сльозогінний газ. Це за те, що українці відстоюють свою землю.

Чому так сталося, чому це питання по землі стоїть так гостро на порядку денному у “слуги народу”? Тому що Міжнародний валютний фонд, який висловив Україні претензії: якщо ви не зробите ринок землі, ми вам не надамо кредит. А попередньо я вам нагадаю: так само Міжнародний валютний фонд висловив Україні претензію ще в тій каденції, при владі Петра Порошенка: якщо ви нам не дозволите вивозити з України “кругляк” і не знімете мораторій на вирубку лісу, ми вам не дамо кредит.

Таким чином, можна вважати, що Українська держава не є незалежною, а є залежною від Міжнародного валютного фонду. Це дуже плачевно, і я бачу, що ми рухаємось у дуже неправильному напрямку. Тобто, Україна і українське державне керівництво сьогоднішнє є маріонеткою в руках міжнародних інституцій. Це дуже погано для українського народу, тому що нас з вами не питають і продають все те, що ще можна в Україні продати. Тому це різко засуджую – продаж української землі, українська земля має бути нашою, державною, і без української землі не буде Української держави.

Дякую.

О.Сич. Чи є ще пропозиції, шановні колеги-депутати?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає пропозицій? Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 55, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради щодо підтримки спільної заяви міських, селищних, сільських голів, голів об’єднаних територіальних громад, експертів з питань децентралізації влади і місцевого самоврядування”.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідає Кобилянський Богдан Миколайович – депутат обласної ради.

Б.Кобилянський. Шановні панове голови, шановні колеги! Спільна заява міських,
селищних, сільських голів, голів об’єднаних територіальних громад та експертів з питань децентралізації влади і місцевого самоврядування.

“Ми, підписанти цієї заяви, представляючи органи місцевого самоврядування та організацій, що працюють у сфері децентралізації та місцевого розвитку, а також незалежні експерти, маючи на меті привернути увагу Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, послів країн великої сімки в Україні, представників ЄС в Україні та інших міжнародних інституцій, а також широкої громадськості до загроз для місцевого самоврядування і демократії в цілому, які містяться в проекті Закону “Про внесення змін до Конституції України (щодо децентралізації влади)” № 2598, внесеному 13 грудня 2019 року Президентом України як першочерговий, висловлюємо стурбованість з приводу закритості підготовки цього законопроекту (без участі представників органів місцевого самоврядування, їх асоціацій, організацій громадянського суспільства та широкого кола експертів) та закликаємо:

– не допустити поспішного голосування за законопроект № 2598;

– провести широкі дискусії та професійні консультації для напрацювання спільних пропозицій до проекту конституційних змін щодо децентралізації з урахуванням думки лідерів місцевого самоврядування та експертів.

Для повноцінного завершення реформи з децентралізації влади та формування повсюдного спроможного місцевого самоврядування в Україні давно назріла потреба у конституційних змінах. Велика кількість положень Європейської хартії місцевого самоврядування також багато років очікують на належну імплементацію в законодавство України.

Але запропоновані законопроектом № 2598 змін, порівняно з чинною Конституцією України, містять ознаки централізації влади, звужують статус органів місцевого самоврядування та надмірно розширюють контрольні повноваження держави в особі префектів та Президента. Стислий аналіз загроз для місцевої демократії додається до цього звернення.

Звертаємося до Президента України Володимира Зеленського з проханням ініціювати створення відкритого майданчика, де всі зацікавлені сторони зможуть висловити аргументовані позиції з метою спільного доопрацювання проекту змін до Конституції щодо децентралізації та приведення його у відповідність до демократичних цінностей, які ми усі поділяємо”.

Це звернення вчора було підписано, його підписали більше 70 відомих людей в Україні, в тому числі і представники органів місцевого самоврядування, експерти, представники громадянського суспільства, тому є прохання підтримати. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

Запишіться, будь ласка.

Мельничук Василь Іванович.

В.Мельничук. Питання, Богдане Миколайовичу, таке питання. Що, на ваш погляд, є найбільш загрозливим для місцевого самоврядування в тій редакції, в якій цей законопроект поданий Президентом України? Найбільш загрозливі такі моменти для місцевого самоврядування?

Б.Кобилянський. Дякую. Фактично вам розданий проект рішення, в проекті рішення є щонайменше 8 таких загроз щодо нової Конституції України, а найбільше – це надзвичайно широкі повноваження префектів, які, зрозуміло, не виписані чітко, конкретно в Конституції. І якщо це буде виписано Законом, то, звичайно, що будуть обділені органи місцевого самоврядування в питаннях своїх повноважень.

Тут питання стосується так само і принципів, принципів Європейської хартії, принципів демократії,  які так само не всі враховані в цих змінах до Конституції. Ну, і звичайно, що мова стоїть сьогодні і про цілісність України, ми розуміємо, що ті повноваження, які сьогодні не виписані навіть для областей, і області сьогодні не перераховані, це означає, що завтра можна буде законно маніпулювати цими речами.

О.Сич. Палійчук Микола Васильович.

М.Палійчук. Шановний Богдане Миколайовичу! Перше питання. Чи ви досконало вивчили цей законопроект, чи ви так обтікаємо, як ви доповідаєте? Бо те, що нам пропонується, воно так досить поверхнево. І чи відомо вам, що 80 відс. проекту Закону було напрацьовано ще командою Блоку Петра Порошенка і подано також інститути префектів, там були, в той час, коли ви представляли його команду в області?

Б.Кобилянський. Цей законопроект – надзвичайно необхідний сьогодні для завершення питання децентралізації. І те, що він внесений сьогодні, звичайно, що це правильно, і це логічно. Але мова йде про те, що Конституція на сьогоднішній день, прийняття змін до Конституції, – це завжди можливості. Але ці можливості можуть бути перекреслені, якщо хоч якась невелика помилка буде допущена  в цьому. І поспішні такі речі з однієї сторони, з іншої – закритість процесу і все ж таки ті 8 напрацювань, які сьогодні є, все ж таки це напрацювання, пов’язані з тим, що над ним працювали експерти, і ви можете з ними познайомитись. Насправді, це виклики для нової Конституції.

Для того, щоб не було все ж таки можливості узурпувати владу, для того, щоб можна би було все ж таки зробити цей законопроект більш досконалим, органи місцевого самоврядування сьогодні пропонують саме ширший майданчик для обговорення цього питання. От і все.

О.Сич. Ну, в контексті обговорення я, напевно, погоджуся з Миколою Васильовичем. Бо я пам’ятаю ще, коли на старті розроблялись перші ті проекти, повноваження префектів, пропоновані тоді, майже не відрізнялись від тих, що пропонуються тут. Так, якщо по-чесному.

Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка.

Мельничук Василь Іванович.

В.Мельничук. Шановні колеги!

О.Сич. Кнопочка автоматично чи не автоматично?

В.Мельничук. Ні, це…

О.Сич. Не автоматично.

В.Мельничук. Шановні колеги! Зважаючи на те, що фактично не було обговорення такого широкого громадського, я вважаю, що слід підтримати дане звернення. Чому? Тому що все рівно спостерігається стійкий тренд на централізацію, а не децентралізацію, істотне послаблення місцевого самоврядування. А що саме важливе? Значить, є спроби регулювати звичайним законом статус областей, в тому числі Івано-Франківської області, а не змінами до Конституції. І тому може бути навіть такий варіант, що просто може не бути Івано-Франківської області. Це може бути врегульовано звичайним законом.

Також у неконституційний спосіб пропонується  регулювати більшість питань, пов’язаних з Луганською та Донецькою областями. Тому цей законопроект потребує серйозного доопрацювання та широкого громадського обговорення. В іншому випадку це може бути узурпація влади та проблеми для місцевого самоврядування. Дякую.

О.Сич. Палійчук Микола Васильович.

М.Палійчук. Шановні колеги! Я повністю не погоджуюся з Василем Івановичем, я детально особисто вивчив цей законопроект. Так, там є багато недоліків, але в нашому зверненні про них не говориться. Ми говоримо про те, що багато повноважень префектам чи префектурам, насправді ні. Те, що критикується в пресі, – це те, що префект вносить Президенту подання про зупинення дії ухваленого радою, головою громади, окружною, обласною радою акта, що не відповідає Конституції України, підкреслюю: не відповідає Конституції України. І це треба внести, бо, не дай Бог, десь східна область прийме рішення про проведення референдуму про вихід зі складу України, префект негайно зупиняє дію акта, 7 днів і Конституційний суд має розглянути даний проект рішення. Тому я вважаю, що це потрібна норма.

З недоліків, які є у даному проекті рішення, – це на 4 роки рада, 4-5 – дискусійне питання, але голова ради обирається на рік, і це величезний недолік, який треба усунути, тому що у нас будуть цілий час виборчі процеси, бо голова не більше одного терміну не має бути. Я думаю, що це важливо поправити, але це не відображено в нашому тексті. Тому ми не будемо, наша фракція, голосувати за цей текст, його треба доопрацювати і відправити.

Також ще хочу звернути увагу, що дана норма, і це також не відображено в нашому зверненні, повністю суперечить прийнятому вчора виборчому кодексу, де тут у нас є округи, а не райони, бо у виборчому кодексі райони, у нас 4 роки вибори місцевих органів влади, у виборчому кодексі – 5 років, і ще там близько 10 пунктів, які повністю суперечать. Я по цьому згідний, ми би по цьому звернулися і напрацювали, і подали звернення, а це таке загальне, яке ніби про те, що ніби ми стурбовані, але нічого конкретного не вказуємо. Ми за цей проект просто не можемо голосувати. Дякую.

О.Сич. Колеги, чи є ще бажаючі висловити думку з цього приводу?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування, оскільки не було пропозицій, за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 41, утримався – 1, не голосували – 25: рішення не прийнято.

Я так нагадався, що мій товариш Манолій десь руку піднімав, тягнув, тягнув, вже потім втомився тягнути. Манолію Васильовичу, щось хотіли сказати, чи ні, Манолію Васильовичу?

Увімкніть, будь ласка, мікрофон.

М.Піцуряк. Голово, я хотів сказати, не знаю, чи казати, ви зараз знову на сміх пустите, а це серйозне питання.

Дивіться: 79-80 питання, піднімати, не піднімати питання. Одне рішення ми прийняли негативне по тому об’єкту, друге – позитивне, тобто, прийняти на баланс обласної ради. Юридичну особу ми не прийняли, а майно приймаємо. А хто буде балансоутримувачем? Обласна рада, фонд майна, фтизіопульмоцентр чи Коломийський диспансер, який ми не прийняли? Воно би логічно було ці два питання, бо це один заклад, якщо то не прийнято, то й те не прийнято, якщо то прийнято, то і то прийнято. Ну, так сталося. Не вирішено питання по вул.Замковій, поки не вирішено, ми можемо приймати і без того питання, але ми вважаємо, що нам те приміщення треба, я підтримую вас, нам треба там, де адміністрація, де інше. Як хочете.

О.Сич. Ну, оскільки ви мене згадали, Манолію Васильовичу, я маю право на репліку.

Смішно не те, що я закликаю депутатів читати Закон про місцеве самоврядування, смішно те, що вони його не читають.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Варто повторювати.

Шановні колеги! Ми основну частину порядку денного пройшли, є питання “Різне”. У питанні “Різне” депутати можуть висловити свої думки, побажання щодо організації нашої роботи.

Чи є бажаючі виступити в “Різному”?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Якщо немає, шановні колеги, то ми розглянули усі питання порядку денного. Перед тим, як закрити сесію, я щиро зичу всім вам, колеги, щасливих і радісних новорічних, різдвяних свят, добра, миру, спокою, любові, а головне – доброго здоров’я вам і вашим родинам.

На цьому тридцять третю сесію обласної ради сьомого демократичного скликання оголошую закритою.

(Звучить Гімн України).

Голова обласної ради                                                    Олександр Сич

Консультант                                                                       Галина Кубік

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]