Стенограма пленарного засідання (25.09.2020)


С Т Е Н О Г Р А М А

ТРИДЦЯТЬ СЬОМОЇ СЕСІЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
СЬОМОГО ДЕМОКРАТИЧНОГО СКЛИКАННЯ
від 25.09.2020 р.

 

 

О.Сич. Доброго дня, шановні колеги-депутати, шановні запрошені, всі присутні!

Оголошую хвилинну готовність, будемо розпочинати нашу роботу.

Шановні колеги-депутати, вставте, будь ласка, ваші карточки для реєстрації в гніздо апаратів біля вас.

Шановні депутати, шановні запрошені, дорогі краяни!

Сьогодні в Івано-Франківській обласній раді сьомого демократичного скликання наявними є 83 депутати.

За результатами письмової реєстрації в сесійній залі присутні 59 депутатів, відсутні 24, з них: на лікарняному – 2, з інших поважних причин – 3 депутати, з невідомих причин відсутні 19 депутатів, цілком можливо, що в процесі нашої роботи вони приєднаються до нас, принаймні, частина.

Відповідно до пункту 11.3 статті 11 Регламенту обласної ради депутати повинні зареєструватися за допомогою електронної системи. Прошу увімкнути електронну систему, а депутатів прошу зареєструватися.

Отож, в залі присутні згідно з електронною реєстрацією 58 депутатів.

Відповідно до статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та пункту 5.2. Регламенту обласної ради наша сесія є правомочною і оголошується відкритою.

(Звучить Гімн України).

(Звучить молитва).

Ну, що, колеги-депутати? Я вітаю сьогодні вас зі святом. Напевно, скажете: з яким?

Від нині за місяць – Великдень, Великдень свята демократії. Тому я бажаю всім успіхів, хто й надалі висловив бажання працювати на благо прикарпатської громади у наступному скликанні.

Хочу проінформувати, що під час виборчого процесу життя не зупиняється. Обласна рада зобов’язана функціонувати. Щоденно до обласної ради поступають документи, і щоденно від обласної ради вимагається вжиття заходів щодо функціонування області чи окремих її галузей, тому, незважаючи на те, що багато людей, в тому числі і з апарату обласної ради, будуть
присутні у виборчому процесі, тим не менше, виконавчий апарат обласної ради буде працювати. А я, очевидно, чи не останній покину цей “корабель, ступивши у пінисті бурхливі води передвиборчого моря”.

Даруйте за таку патетику, але я повторюю ще раз: обласна рада повинна працювати.

Продовжуємо нашу роботу.

На сесію обласної ради, шановні колеги-депутати, був запрошений голова обласної державної адміністрації Віталій Васильович Федорів. Однак, сьогодні в області є повноважна делегація з Кабінету Міністрів, а тому все керівництво обласної державної адміністрації зайняте по роботі з ним.

А сьогодні, шановні колеги, хочу представити вам, всім присутнім, зважаючи на те, що ми працюємо у прямому ефірі, і для громадськості області, прокурора Івано-Франківської області Химу Романа Романовича.

Будь ласка, Романе Романовичу, встаньте. Прошу любити, шанувати…

(Оплески в залі).

Романе Романовичу, бажаю вам успіхів у вашій роботі, тим більше в час трансформації вашої структури і не тільки вашої, а всіх галузей життя. Це достатньо складний період, тож успіхів вам у вашій роботі і у співпраці, співробітництві з обласною радою.

З метою мінімізації поширення коронавірусної інфекції ми не запрошували на засідання голів районних рад, районних державних адміністрацій, міських голів міст обласного значення, голів об’єднаних територіальних громад, керівників обласних підприємств і установ, політичних партій та громадських організацій, представників засобів масової інформації.

Однак, усі бажаючі можуть спостерігати за перебігом сьогоднішнього пленарного засідання, оскільки обласне телебачення “Галичина” здійснює його пряму трансляцію.

Відповідно до пункту 12.1. Регламенту обласної ради після відкриття сесії перед затвердженням порядку денного відводиться до 15 хвилин для стислих (до 3 хвилин) виступів і заяв уповноважених представників депутатських фракцій з внесенням пропозицій, повідомлень без прийняття рішень по них.

Хто з уповноважених представників депутатських фракцій хоче виступити чи виголосити заяву? Є такі? Оголошувати запис? Є.

Будь ласка, увімкніть запис. Прошу записатись до виступу.

Карп Галина Василівна.

Г.Карп. Хочу оголосити депутатське звернення до голови обласної державної адміністрації Федоріва Віталія Васильовича щодо звернення депутатів Бринської сільської ради. Прошу опрацювати дане звернення щодо проведення ремонту дороги у с.Бринь та надати пропозиції щодо шляхів вирішення.

Хочу коротко зачитати це звернення. “Ми, депутати Бринської сільської ради, враховуючи неодноразові звернення громадян щодо сприяння у проведенні ремонту державних доріг територіального та місцевого значення, звертаємось до вас за допомогою у вирішенні найгострішого питання сьогодення, яке тривалий час залишається невирішеним, підвищує рівень
соціальної напруги населення з кожним днем.

На даний час проводяться роботи в с.Боднарів Калуського району в напрямку Боднарів, Залуква протяжністю 1300 м і залишається тільки 1000 м дороги Калуського району, яка ніколи нічим не обслуговувалась, навіть зимою приходилось просити кошти для проведення очистки від снігових наметів.

Прошу вас термінового капітального ремонту дороги, бо під зривом маршрут рейсового автобусу Бринь – Івано-Франківськ,  який обслуговує жителів села, сполучення з обласним центром”. Дякую.

О.Сич. Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович – в/о № 1, селище Богородчани. Маю доручення від громад Забережжя, Богородчан, Підгір’я, Журак. Вже більше півроку на рахунках є кошти, однак, ремонт доріг не відбувається. У Забережжі почали ремонт доріг, через два дні техніку перекинули в інший населений пункт, ремонт не продовжили. У Богородчанах вже півроку експертизу не можуть виправити, не можуть провести тендер, гроші стоять на рахунку.

Село Жураки, пообіцяли 15 червня, 15 липня будуть ремонтувати, сьогодні вже 25 вересня. Друзі, три місяці залишилось до зими. Якщо таким чином адміністрація буде працювати, то ми отримаємо тротуар на льоду.

Я дуже прошу Віталія Федоріва, заступників, користуючись тим, що це сесія обласної ради, почути депутата обласної ради, інакше ви будете відчувати гнів громади. Дякую.

О.Сич. Книшук Орися Володимирівна.

О.Книшук – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання
“Батьківщина”.
Шановний пане голово, колеги-депутати! З болем у серці повідомляю, що минулої п’ятниці на Коломийщині було знищено сільськогосподарське підприємство – товариство з обмеженою відповідальністю “Прут-генетик”. Вивезено і вирізано майже 150 голів великої рогатої худоби, племінних, високоцінних тварин, тільних, високотільних і просто новонароджених телят, усіх наявних, під ніж, ущент.

Наступним кроком, напевно, буде демонтаж обладнання і здання його в металолом.

Коротко про господарство, яке майже 30 років було одним з кращих на Прикарпатті господарств, на базі якого неодноразово відбувались семінари, виїзні сесії і конференції, де працювало більше 30 чоловік, яке платило солідні податки до бюджетів всіх рівнів, якому ніхто і ніщо не заважало працювати. І тільки зміна керівництва, яка відбулася за сумнівних обставин, при допомозі, на жаль, Міністерства юстиції, рішення якого вже скасував арбітражний суд, але, на жаль, ні корівок, ні телят не повернуть.

Сприяла цьому також і вибіркова пандемія: тут нам можна, а тут у нас, вибачайте, карантин.

Тому звертаюсь до суддів, до правоохоронців: шановні, затягування справ і відкладання ваших рішень призводить до незворотних і неповоротних втрат, не тільки фінансових, але й втрат життів, нехай не людських, але ні в чому не повинних.

Тому не берімо гріха на душу. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Приступаємо до формування проекту порядку денного.

22 вересня 2020 року відбулося засідання президії обласної ради.

Президія рекомендувала внести на розгляд тридцять сьомої сесії 65 питань та Різне.

Проєкт порядку денного формувався з дотриманням термінів, встановлених Регламентом обласної ради, а також Законом України “Про доступ до публічної інформації”.

Проєкти рішень проаналізовані на засіданнях постійних комісій обласної ради.

За результатами вивчення і розгляду постійними комісіями надано відповідні висновки і рекомендації.

Порядок денний та матеріали сесії ви отримали під час реєстрації, частина депутатів – під час проведення засідання президії обласної ради.

Проекти рішень з питань, внесених до порядку денного, розміщені на офіційному сайті обласної ради.

Звертаю Вашу увагу, що до проекту порядку денного президією внесено 18 питань, а саме:

– під номерами 1, 2, 3 – звернення обласної ради;

– під номером 6 – про внесення змін до обласного бюджету;

– під номером 7 – про внесення змін до бюджету розвитку обласного бюджету;

– під номером 8 – про внесення змін до природоохоронних заходів;

– під номерами 14 та 15 – про внесення змін до вже діючих програм;

– під номером 26 – про навчання депутатів та осіб, які працюють або перебувають у кадровому резерві органів місцевого самоврядування;

– під номером 27 – про призначення директора комунального підприємства обласної ради;

– під номерами 38, 56 та 57 – майнові питання;

– під номером 51 – про затвердження Положення про заклад;

– під номерами 44, 45, 46 – про мисливські угіддя;

– під номером 61 – про представлення до нагородження.

Також під час реєстрації ви отримали “Інформаційні матеріали”.

Ставлю до відома також те, що відповідно до плану роботи обласної ради на 2020 рік на тридцять сьомій сесії передбачалося розглянути питання “Про затвердження регіонального плану управління відходами в Івано-Франківській області до 2030 року”. Однак, обласна державна адміністрація повідомила про те, що триває розробка регіонального плану управління відходами до 2030 року. Відповідно до Договору закупівель послуг від 16.06.2020 року № 27 та Календарного плану передача погодженого регіонального плану управління відходами в Івано-Франківській області до 2030 року відбудеться 21 грудня 2020 року. А тому обласна адміністрація просить перенести розгляд зазначеного питання на перший квартал 2021 року.

Також повідомляю присутніх про те, що президія обласної ради на своєму засіданні
22 вересня 2020 року висловила пропозицію перед початком розгляду питань порядку денного тридцять сьомої сесії обласної ради, яка відбудеться сьогодні, себто 25 вересня, обласній
державній адміністрації деталізовано поінформувати депутатів обласної ради про причини неподання до обласної ради, згідно передбачених планами роботи обласної ради термінів, таких проєктів рішень: перше, про програму проведення руслоочисних та руслорегулювальних робіт на річках області; друге, про затвердження регіонального плану управління відходами в Івано-Франківській області.

За дорученням президії обласної ради я відповідного листа спрямував до обласної державної адміністрації. Однак, відповіді ми не отримали, але думаю, що з уваги на перебування тої повноважної делегації, про яку я повідомив на початку сесії, і задіяння всього керівництва обласної державної адміністрації в роботі з ними сьогодні немає можливості когось з повноважних представників обласної держадміністрації запросити до слова по цих питаннях.

Шановні колеги! Є пропозиція наданий вам проект порядку денного взяти за основу. Прошу визначатись.

За – 62, не голосували – 4: рішення прийнято.

Чи будуть пропозиції до проекту порядку денного?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Будь ласка, запишіться для пропозицій.

Дзеса Остап Васильович.

О.Дзеса. Пане голово, шановні колеги! Пропоную, прошу внести на розгляд сесії питання “Про звернення обласної ради щодо формування комісії з обрання керівництва спеціалізованої антикорупційної прокуратури”. Проект рішення і текст звернення підготовлені.

О.Сич. Дякую. Ставлю на голосування. Прошу визначатись щодо внесення такого питання до проекту порядку денного сесії. Прошу визначатись.

За – 59, не голосували – 7: рішення прийнято.

Шановні колеги! Я хотів би з вами порадитись ще по одному  питанню.

У нас в пункті 27 передбачено питання “Про призначення директора комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради “Централізована закупівельна організація”.
Оскільки наглядова рада цього підприємства, яку ми сформували, подала мені як голові обласної ради пропозиції, я не міг не подати їх на розгляд комісії. Комісія зі свого боку розглянула і запропонувала внести до проекту порядку денного сесії, і президія внесла це питання до проекту порядку денного.

На мою думку, ми завершуємо нашу каденцію. Наскільки це буде коректно нам сьогодні призначати директора комунального підприємства, яке тільки починає формуватись, йдуть реєстраційні процедури, треба формувати штат, штатний розпис, решту? Можливо, ми би відклали сьогодні це питання і нехай би його вже розглядала сесія обласної ради наступного скликання. Як ви думаєте?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. В такому разі я ставлю на голосування пропозицію про зняття проекту порядку денного з цього питання. Прошу визначатись.

За – 57, утримався – 1, не голосували – 9: рішення прийнято.

Більше немає доповнень до проекту порядку денного?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект порядку денного в цілому. Прошу визначатись.

За – 64, не голосували – 2: рішення прийнято.

Розпочинаємо розгляд питань порядку денного тридцять сьомої сесії обласної ради.

Отже, перше питання – “Про звернення обласної ради з приводу роз’яснень процедури голосування на місцевих виборах 25 жовтня 2020 року”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 1 – на окремому аркуші.

Доповідає Палійчук Микола Васильович – депутат обласної ради.

М.Палійчук. Шановні колеги-депутати! На ваш розгляд пропонується проект звернення, і є прохання підтримати і проголосувати.

Проект звернення базований на проведенні соціологічних досліджень, де чітко люди говорять, що вони не до кінця розуміють виборчу систему. Тому у нас є прохання до ЦВК провести через засоби масової інформації роз’яснювальну роботу.

Я зачитаю текст звернення.

“Голові Центральної виборчої комісії О. Діденку. Звернення.

25 жовтня 2020 року вибори депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів відбуватимуться на принципово нових підходах виборчого законодавства, основи якого закладено Виборчим кодексом України.

Однією з особливостей цих виборів є те, що голосування у територіальних громадах з кількістю виборців 10 тисяч і більше буде відбуватися за системою пропорційного представництва за відкритими виборчими списками місцевих організацій політичних партій.

Сьогодні соціологічні дослідження показують, що лише приблизно 10 відсотків опитаних респондентів ствердно відповіли, що знають яким чином голосувати і заповнювати бюлетені на виборах 25 жовтня 2020 року. Більшість громадян не розуміють новацій нинішнього виборчого законодавства та яким чином здійснювати свій вибір, що призведе до непорозумінь під час голосування, знизить ефективність роботи дільничних виборчих комісій під час голосування та підрахунку голосів і, як наслідок, поставить під сумнів результати волевиявлення громадян в цілому.

Враховуючи вищенаведене, та з метою уникнення непорозумінь під час виборчого процесу просимо посилити інформаційно-роз’яснювальну роботу серед громадян, в тому числі шляхом виготовлення відеороликів, презентаційних матеріалів, трансляцій в засобах масової інформації тощо, які б наочно демонстрували виборцям процедуру заповнення бюлетенів для голосування, передбачену новим виборчим законодавством в Україні.

Прийнято на тридцять сьомій сесії Івано-Франківської обласної ради сьомого демократичного скликання 25 вересня 2020 року”.

О.Сич. Шановні колеги! Чи будуть запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Добре. Дякую. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні питання? Запис треба оголошувати? Не бачу рук.

В такому разі ставлю питання на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 63, не голосували – 4: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради щодо недопущення скасування обов’язкового ЗНО з української літератури у 2021 році”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 2 – на окремому аркуші.

Доповідає Палійчук Микола Васильович – депутат обласної ради.

Будь ласка, Миколо Васильовичу.

М.Палійчук. Шановні колеги! Я відразу зачитаю текст звернення, з нього зрозуміло, чому воно виникло.

“Міністерству освіти і науки України. Звернення.

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, занепокоєні намірами Міністерства освіти і науки України та Українського центру оцінювання якості освіти запровадити можливість вибору здавати тестування з української мови або української мови та літератури під час зовнішнього незалежного оцінювання.

Тестування з української мови та літератури було обов’язковим для всіх вступників до вищих навчальних закладів. Його скасування несе пряму загрозу освітній реформі та гуманітарній політиці в Україні. Адже знання як української мови, історії України, так і української літератури – це питання національної безпеки держави.

Значення української літератури у вихованні та розвитку молодих українців на сьогодні є дуже актуальним, її роль важко переоцінити, адже за допомогою художнього слова, біографічних матеріалів про письменників, курсу історії літератури можна розвивати розумові дані учнів, їх навчальні та наукові інтереси, почуття, волю, мотиви діяльності тощо.

За словами В. Сухомлинського, виховання чутливості до слова є чи не найголовнішою передумовою гармонійного розвитку особистості. Адже головне – не сума знань з літератури, а розвинуті на її матеріалах здатність уявляти, співпереживати, розмірковувати, узагальнювати та в результаті – бути здатним застосувати ці вміння повсякденно впродовж усього життя на благо України.

Враховуючи наведене, закликаємо Міністерство освіти і науки України вжити заходів щодо запобігання внесення змін до нормативно-правових актів, які регулюють процедуру проведення зовнішнього незалежного оцінювання, залишивши обов’язковим проходження випускниками загальноосвітніх начальних закладів України тестування з української мови та літератури.

Прийнято на тридцять сьомій сесії Івано-Франківської обласної ради сьомого демократичного скликання 25 вересня 2020 року”.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую, Миколо Васильовичу.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка.

Тебешевська Оксана Степанівна, будь ласка.

О.Тебешевська депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Я як український філолог з багаторічним стажем скажу, що звернення потрібне і є дуже своєчасне. Ми повинні зрозуміти одне: немає української мови, немає української літератури, немає української історії, немає нас з вами, немає українців як нації.

Українська література – це, звичайно, базова дисципліна для формування світогляду людини – патріота України, такої людини, яка здатна пізнавати нашу історію, сьогодення, і зрештою пізнавати саму себе в історії, в суспільстві, і розвивати свої творчі здібності. І скасування обов’язкового ЗНО з української літератури – це просто зневага до власної культури, і це призведе до значного зниження рівня читання рідної літератури. А вона, як відомо, є невід’ємною складовою розвитку повноцінної особистості, такої особистості, яка здатна сповідувати загальнолюдські національні цінності, яка здатна розбудовувати українську державу і, звичайно, приймати правильні рішення в житті.

Отже, однозначно, звернення потрібно підтримати.

О.Сич. Левицький Олександр Михайлович.

О.Левицький. Шановні пані і панове! Фракція “Батьківщина” підтримує прийняття цього звернення. Ми вже, не один з нас, підписались під зверненням Тараса Кременя як уповноваженого із захисту української мови. Він звернувся не до Міністерства освіти, а до уряду, тому що Міністерство освіти й видало наказ, на підставі якого Український центр оцінювання якості освіти прийняв рішення про виключення з обов’язкового переліку української літератури.

Недолугі пояснення Українського центру оцінювання якості освіти після того, як десятки й сотні представників інтелігенції і науковців, педагогів по всій Україні підписали і підтримали звернення Тараса Кременя, зводяться до пояснення, що вже за рахунок тестування з української мови, яке, слава Богу, ще залишається обов’язковим, включать частину питань, які будуть стосуватись української літератури і творів українських авторів. Насправді, це підміна понять, брутальне блюзнірство і обман. Міністерство освіти, яке очолює плагіатор, не здатне і не готове захистити українську мову, бо воно ж і є автором цього наказу, на підставі якого центр оцінювання якості й прийняв рішення, яке ми зараз з вами намагаємось домогтися скасування.

Тому я пропоную, щоб ми це спрямовували до Прем’єр-міністра України і до уряду загалом.

Разом з тим, у Верховній Раді є Комітет Верховної Ради з питань освіти і науки, які також мають свою, в тому числі і контрольну функцію за діяльністю уряду, і так само до них звернутися. Народні депутати від Івано-Франківщини нехай також проявлять свою позицію, бо Міністерство – це не той орган, який готовий нам допомогти. Я не вважаю, що ми можемо довіряти і покладатись на їхню відповідальну позицію з питання реагування на наші з вами звернення.

Тому прошу підтримати, але додати цю пропозицію.

О.Сич. Олександре Михайловичу, я поставлю цю пропозицію на голосування.

З вашого дозволу, шановні колеги, декілька слів щодо цього питання.

З точки зору державотворення це диверсія під фундамент Української держави. Тому що література формує все те, що у нас, українців і не українців, в Україні єднає докупи як націю. Література – це міфи, легенди, символи, герої. І якщо зняти літературу з обов’язкового предмету ЗНО, це послаблює увагу до неї під час навчального процесу. І це в умовах гібридної війни з боку Росії, коли українцям нав’язують російських героїв, міфи, легенди, символи. І не даремно світового рівня політолог Френсіс Фукуяма казав, що процес державного будівництва неможливий без національного будівництва. Тому таку ідею можуть придумати тільки вороги Української держави або ж недорікуваті корисні ідіоти, які не усвідомлюють, що вони роблять. Я не сумніваюсь в тому, що ми всі разом підтримаємо це звернення.

Колеги, більше немає бажаючих взяти участь в обговоренні, ставлю на голосування
проект рішення за основу. Прошу визначатись.

За – 66, не голосував – 1: рішення прийнято.

Колеги, є пропозиція Олександра Михайловича Левицького внести зміни до проекту рішення і до проекту звернення і слова “схвалити звернення обласної ради до Міністерства освіти і науки” замінити на слова “схвалити звернення до Кабінету Міністрів України”, і так само в тексті звернення: “Кабінетові Міністрів України”.

Хто за таку пропозицію? Прошу визначатись.

За – 64, не голосували – 3: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради…”.

Прошу вибачення. Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції. Прошу визначатись.

За – 66, не голосував – 1: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради щодо безкоштовного тестування медичних працівників методом імуноферментного аналізу”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 3 – на окремому аркуші.

Доповідає Піцуряк Манолій Васильович – голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики.

Проект рішення рекомендовано для розгляду на сесії обласної ради цією комісією.

Будь ласка, Манолію Васильовичу.

М.Піцуряк. Доброго дня, шановні присутні, колеги-депутати, голови, голово!

9 вересня відбулося засідання постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики, де ми розглядали питання про стан захворювання медичних працівників та про стан розповсюдження коронавірусної хвороби. На минулій сесії ми подібне звернення приймали, там в контексті було, але ми хочемо констатувати те, що захист персоналу має бути на першому… тим, хто надає допомогу, має бути на першому місці. І одним з індикаторів, які визначають стан здоров’я працівників, є обстеження методом імуноферментного аналізу.

16 червня Міністерство охорони здоров’я України видало наказ № 1611, який регламентує порядок обстеження методом імуноферментного…, тобто, порядок обстеження окремих категорій хворих і окремих категорій працівників. Зокрема, даним наказом визначено, що медичні працівники, які надають допомогу хворим з коронавірусною хворобою, які займаються лабораторною діагностикою, та інші працівники, які безпосередньо зайняті в розділі роботи по наданню допомоги, повинні проходити обстеження методом імуноферментного аналізу для визначення імуноглобулінів М і G один раз на 14 днів. Імуноглобуліни М показують гострий перебіг, імуноглобуліни G показують про те, що вже людина захворіла. Інші медичні працівники повинні обстежуватись даним методом раз у 30 днів.

До речі, хочу сказати, що не тільки медичні працівники, але й працівники поліції, працівники Національної гвардії, працівники Держприкордонслужби так само повинні проходити раз у 30 днів дане обстеження.

Зважаючи на те, що даний метод обстеження є дороговартісний, і щоб ви зрозуміли, одне обстеження тільки на один імуноглобулін М коштує від 250 до 300 грн., а наказ вимагає обстеження, як кажуть, двох імуноглобулінів, це десь в середньому 600-800 грн. обстеження однієї людини коштує.

Зважаючи на те, що заклади охорони здоров’я сьогодні якось так поділені, як казали римляни, розділяй і владарюй. Одні заклади є самодостатніми, тобто, вистачає фінансового ресурсу. Багато закладів надають допомогу на коронавірусну інфекцію, підписані окремі пакети і, в принципі, важко, не важко, але можуть якимсь чином вирішувати питання. Але є ряд закладів, які взагалі і не в першій хвилі надання допомоги, але натомість стикаються щодня з хворими, з пацієнтами, які приходять до них на обстеження. І так сталося, що на сьогодні в Івано-Франківській області фінансового ресурсу не вистачає навіть на виплату зарплати.

Враховуючи вищенаведене, зважаючи на те, що реально керівники закладів не можуть організувати обстеження, коли немає коштів. Зрозумійте, реально, я на прикладі своєї лікарні, щоб було зрозуміло: у мене 200 штатних одиниць, з них більше 160 – це медичні працівники. Тепер тільки 500 грн. – це 80 тис.грн. треба щомісяця кошти виділяти, а у мене до кінця року заборгованість 1 млн. 300 тис.грн. не вистачає на зарплату, при тому, що держава 2 млн. 200 тис.грн. не додала гірських. Ось такий ребус є в такій нашій державі.

І тому ми просимо Міністерство охорони здоров’я, просимо Кабінет Міністрів України розглянути питання щодо можливості виділення коштів або на централізоване придбання тест-систем, тобто, організацію роботи даного обстеження.

Знаєте, сьогодні, йдучи на сесію, по телевізору новини дивлячись, строка йде, що в Україні з коронавірусного фонду на даний час витрачено тільки 35 відс. коштів. Ви знаєте, ми можемо будувати дороги, вони вкрай потрібні, але людське життя – це найбільша цінність, яка є в державі, яка є… як кажуть, це найбільша цінність, за яку ми маємо боротись.

Тому у вас на руках є проект… у вас на руках є проект звернення, я його зачитаю, і прошу підтримати. І знаєте, взагалі, ми практично, майже остання сесія наша, нашої каденції, але скільки би ми звернень не приймали, і дуже, дуже, дуже реакція Києва така якась байдужа, або люди там не розуміють, про що йде мова, або люди далекі від проблем, які є на місцях, або інші питання. Я думаю, що треба до них достукатись. Хто стукає, тому відкривають.

У вас на руках проект рішення “Про звернення обласної ради щодо безкоштовного тестування медичних працівників методом імуноферментного аналізу”. Зачитаю звернення.

“Голові Верховної Ради України Д. Разумкову, Прем’єр-міністру України Д. Шмигалю, Міністру охорони здоров’я України М. Степанову.

Звернення.

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, стурбовані ситуацією, що склалася в області з проведенням обов’язкового тестування медичних працівників, які надають медичну допомогу хворим на коронавірусну хворобу COVID-19, та інших медичних працівників  відповідно до Наказу Міністерства охорони здоров’я України від 16 червня 2020 року № 1411 “Про внесення змін до Стандартів медичної допомоги “Коронавірусна хвороба (COVID-19)”.

В Наказі зазначено, що медичні працівники, які безпосередньо надають медичну допомогу хворим або здійснюють догляд за хворими на COVID-19, працівники лабораторій, які обробляють зразки біоматеріалів, працівники патанатомічних, судово-медичних бюро, які беруть участь у розтині тіла чи взятті секційного матеріалу, один раз на 14 днів підлягають тестуванню методом імуноферментного аналізу,  а інші медпрацівники – один раз на 30 днів.

На сьогоднішній день тестування медичних працівників здійснюється власним коштом закладів охорони здоров’я.

Оскільки Міністерство охорони здоров’я України декларує тестування медичних працівників як обов’язкове, а обсяг його вимагає значного фінансового ресурсу, ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, просимо передбачити в Державному бюджеті закупівлю тест-систем для проведення тестування медичних працівників методом імуноферментного аналізу, або виділити цільові кошти  місцевим бюджетам на їх придбання”.

Дякую. Прошу підтримати.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Є. Прошу записатись.

Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович. Манолію Васильовичу, я би хотів спитати, яка ситуація у нас із захворюваністю у наших медиків у нашій області, зокрема в Богородчанському районі. І чи ми можемо зараз чимось допомогти нашим медикам для того, щоб унеможливити загострення ситуації, яка по всіх цифрах по Україні точно буде? І скажіть, який ваш прогноз на осінь, коли вже похолоднішає, коли легеням буде важче справлятись..? Дякую.

М.Піцуряк. Святославе, детальніше ми поговоримо, я розкажу. А зараз коротко. Ситуація із захворюваністю, ситуація навіть зі смертю, ситуація з обстеженням, – це є питання. Ми слухали питання, і з певних мотивів я тут не буду говорити про це питання. Але з методом дослідження є певні питання. Зокрема, Солотвинська лікарня Богородчанського району, яку я очолюю, ми не маємо, за що закупити тест-системи, реально не маємо за що закупити. Богородчани так само, але оскільки, маючи пакет на коронавірус, якимсь чином ще якось можуть викручуватись, але це не є вихід. І я би хотів, щоби ми всі наші дії робили на те, щоби захистити медичних працівників. Зокрема, ми будемо розглядати питання внесення змін до бюджету, і ви знаєте, що дуже багато коштів ми розподіляємо, але дуже і дуже мало йде на ці питання, які… навіть те, що ви задаєте. Так, ми даємо на різні цілі, але закупити апарат для проведення імуноферментного аналізу для району, і ми би в певній мірі… (Без мікрофона).

О.Сич. Дякую, Манолію Васильовичу. Будь ласка, займіть своє робоче місце. Я лише можу добавити, що для того в державі і створений фонд боротьби з коронавірусом, з якого шалені гроші йдуть на дороги, а не йдуть на закупівлю тих препаратів, про які каже голова комісії з питань охорони здоров’я. Можливо, Кабінет Міністрів дослухається.

Колеги, чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка.

Атаманюк Олег Юрійович.

О.Атаманюк – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Шановний пане голово, шановні колеги-депутати! Ми сьогодні вкотре приймаємо звернення, яке стосується заходів по боротьбі з коронавірусною інфекцією, але я ще раз звертаюся до вас. Дивлячись по залу, ми з вами представляємо найвищий колегіальний орган нашої області, на нас всі дивляться в прямому ефірі. Частина колег-депутатів взагалі маски не використовує, частина використовує не за призначенням. Якщо ви не поважаєте себе і не переживаєте за тих колег, для яких ви можете нести небезпеку, які сидять поруч, то хоча би одягайте їх заради того, щоб ставати прикладом для тих людей, які дивляться на вас. Якщо ви не поважаєте себе, то ви хоча би одягніть з поваги до тих медичних працівників, які не тільки в масках, а в захисних костюмах 12 годин безпосередньо проводять, рятуючи життя жителів нашої області.  Тому одіньте, будь ласка, і будьте прикладом для всіх.

Тепер, що стосується проекту звернення.

На превеликий жаль, ті звернення, які у нас приймають, нас не хочуть чути і не чують. Але ми маємо цей інструмент, і ми його маємо використовувати. Єдине, я хочу, щоби поставили одну правку на голосування, щоб ми врахували не тільки медичних працівників, а працівників закладів охорони здоров’я. Адже до медичних працівників, на жаль, не попадають водії швидкої медичної допомоги, до медичних працівників не попадає обслуговуючий персонал, а це ті категорії, які теж сьогодні підлягають обов’язковому імуноферментному дослідженню, адже вони теж щодня ризикують. Тому в процесі розгляду цього питання прошу, щоб ви поставили правку і в саму основу, назву звернення і відповідно далі – за текстом. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Щодо масок. Я так зрозумів, що є депутати обласної ради, які вже ні небезпеки не становлять, ні не бояться небезпеки, бо перехворіли. Ну, я, на жаль, змушений був так само  перенести цю хворобу, але, власне, в знак солідарності тої, про яку говорить наш колега-депутат  Олег Атаманюк, я перебуваю в масці. Ну, очевидно, прошу всіх решту так само маски одягнути.

Шановні колеги! Ставлю на голосування проект рішення за основу. Прошу визначатись.

За – 56, не голосували  – 9: рішення прийнято.

І, будь ласка, пропозиція депутата Атаманюка. Не знаю, чи треба ще раз повторювати, вона прозвучала. Прошу визначатись.

За – 50, не голосували – 15: рішення прийнято.

І ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції.

За – 59, не голосували – 6: рішення прийнято.

Мені сигналізують, що проект рішення, запропонований колегою-депутатом Дзесою, є розмножений і розданий депутатам. В такому разі, перш за все, оскільки не було пропозицій і ми повинні внести зміни у порядок ведення сесії, для того,  щоб поставити це звернення зараз, а не в кінці, тому, оскільки Остап Васильович це не запропонував, тому пропоную я, колеги.

Хто за те, щоби проект рішення “Про звернення обласної ради щодо формування комісії з обрання керівництва спеціалізованої антикорупційної прокуратури” поставити в порядок денний під номером 5? Прошу визначатись. Питання процедурне, потребує 1/3 голосів.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Вибачте, під номером 4.

За – 53, не голосували – 12: рішення прийнято.

Отже, ми маємо право зараз це питання розглядати.

Оголошую його розгляд – “Про звернення обласної ради щодо формування комісії з обрання керівництва спеціалізованої антикорупційної прокуратури”.

Проект рішення – на окремому аркуші.

Доповідає Дзеса Остап Васильович – депутат обласної ради.

Будь ласка, Остап Васильович.

О.Дзеса. Доброго дня, шановні колеги! Озвучую звернення, проект звернення.

“Президенту України В.Зеленському, Голові Верховної Ради України В.Разумкову. Звернення.

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, стурбовані ситуацією, що склалася в державі через формування комісії для проведення конкурсу з обрання керівництва спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

Протягом кількох років, виборюючи…”, мене поправили “безвіз” – це не юридично виважено, сформулюємо… “Протягом кількох років, виборюючи безвіз, громадяни нашої держави розуміли, що йдеться не лише про зручний спосіб вільного пересування для десятків мільйонів українців. Йдеться про наш цивілізаційний вибір, про безпрецедентне зближення України з Євросоюзом. Формування кишенькової комісії для проведення фіктивного конкурсу з обрання керівництва спеціалізованої антикорупційної прокуратури ставить під загрозу безвіз, адже після прийняття відповідного рішення, в Європарламенті голосно заговорили про загрозу скасування безвізу для України. Це ввічливе попередження Банковій, яка останніми тижнями буквально трощить незалежну антикорупційну структуру.

Піддаючи ризику безвізовий режим України з Євросоюзом – це значить… Піддавати ризику безвізовий режим України з Євросоюзом – це значить сприяти поверненню України у сферу впливу Росії. І байдуже, робить це влада за злим умислом чи по глупоті своїй – на рівень загрози це аж ніяк не впливає. В обох випадках результатом є повзучий промосковський реванш.

Враховуючи вищенаведене, ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, вимагаємо:

– переглянути рішення Верховної Ради щодо формування конкурсної комісії для проведення конкурсу з обрання керівництва спеціалізованої антикорупційної прокуратури;

– проведення прозорого конкурсу обрання керівництва спеціалізованої антикорупційної прокуратури України.

Прийнято на тридцять сьомій сесії Івано-Франківської обласної ради сьомого демократичного скликання”.

Дякую.

О.Сич. Чи є запитання? Є. Запишіться, будь ласка.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановний Остапе Васильовичу! У мене є таке маленьке зауваження. Там є такий вислів “формування кишенькової комісії для проведення фіктивного конкурсу”. Ну, чи ми не ображаємо себе і тих інших..? Я розумію, ми розуміємо, що є, але в тексті може якось інакше викласти, і не “кишенькової”, і не “фіктивного конкурсу”. Бо конкурс проводиться на якихось умовах, і комісія там, і люди, і поважні люди, які би вони не були, а “кишенькової” – якесь таке… Може це “провладної” написати або якось інакше, але просто щоби “кишенькової” не було, як хочете.

О.Дзеса. Я особисто погоджуюсь. Можемо поміняти цю фразу.

О.Сич. Але треба зразу пропонувати на що поміняти.

М.Піцуряк. “Провладної”.

О.Сич. Шановні колеги! Більше не було запитань.

Дякую, Остапе Васильовичу. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Немає?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу. Прошу визначатись.

За – 59, не голосували – 6: рішення прийнято.

Ставлю на голосування пропозицію депутата Піцуряка щодо внесення змін до формулювання. Не буду ще раз озвучувати, воно вже прозвучало.

Будь ласка, визначайтесь.

За – 53, не голосували – 13: рішення прийнято.

Шановні колеги! Ну, і сам доповідач, якщо немає пропозицій, я це оголошу, звернув увагу, що слово “безвіз”, воно так не зовсім стилістично правильно звучить. Очевидно, треба скрізь по тексту замінити на “режим безвізового пересування громадян”, тобто, стилістично опрацювати. Тому давайте внесемо цю пропозицію, а апарат стилістично опрацює так, щоб, скажемо, і повторів не було в одному реченні по три-чотири рази одного і того самого “безвіз”, “режим безвізового пересування”, щоби відшліфувати стилістично.

Хто за таку пропозицію? Прошу визначатись.

За – 58, не голосували – 8: рішення прийнято.

І ставлю на голосування проект рішення в цілому.

За – 60, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про функціонування закладів вторинної та третинної медичної допомоги в умовах впровадження медичної реформи”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 4 – в окремій брошурі.

Доповідає Дзьомбак Володимир Богданович – виконувач обов’язків директора департаменту охорони здоров’я обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Дзьомбак. Шановний Олександре Максимовичу, шановні депутати, присутні! З 1 квітня 2020 року в Україні стартував другий етап медичної реформи, однієї з ключових реформ в країні, яка змінила, в принципі, фінансування вторинної та третинної ланок надання медичної допомоги за принципом “гроші йдуть за пацієнтом”, що дало позитивні моменти як закладам охорони здоров’я, так і пацієнтам. Для пацієнтів це скористатись безкоштовною медичною послугою, передбачені пакети, також – вільний вибір медичного закладу, незалежно від місця проживання, вільний вибір лікаря, що стимулює здорову конкуренцію між закладами охорони здоров’я та медичними працівниками, що в кінцевому етапі повинно би було покращити якість надання медичних послуг.

Поряд з тим існують і проблемні питання такі як фінансового характеру, суб’єктивного характеру, це як необхідність працювати в новітніх умовах, проявити менеджерські якості керівництва. І, на жаль, реформа розпочата в період пандемії COVIDу, що не дало можливості розкрити достатньо всі позитивні сторони реформи.

Зокрема, для закладів позитивом є те, що дало можливість розширення повноважень закладам, керівництву, якому надано право самостійно здійснювати структуру, штатний розпис закладу, напрямок медичної діяльності, самостійно здійснювати розподіл коштів, в тому числі заробітної плати, планувати діяльність закладу відповідно до реальних потреб медичних послуг та ресурсних можливостей.

Ми знаємо, що раніше фінансувались ліжка чи ліжко-дні, є пацієнт, чи немає, якої би не було складності, людина знаходилась там, фінансувалось ліжко. З 1.04.2020 року в області 64 комунальні заклади охорони здоров’я законтрактувались з Національною службою про надання послуг спеціалізованих і один заклад – екстреної медичної допомоги. За кількістю укладених договорів область займає восьме місце по Україні.

Так, за 5 місяців дані заклади профінансовано в загальній сумі 969 млн.грн. Для порівняння, обсяг фінансової субвенції за квітень-серпень минулого року становив 844 млн.грн. Це на 124 млн.грн. або майже на 15 відс. більше, і в тому так само бачимо переваги реформи.

Можу так само сказати позитив, тому що останнім часом ми практично вже не говорили про заборгованість по заробітній платі серед медичних працівників. Як згадати, за минулий рік на 01.09. заборгованість по заробітній платі перед медичними працівниками була 71,5 млн.грн., на даний час у нас ця сума складає 4,9 млн.грн. …є недостатнім і отриманий від Національної служби здоров’я України обсяг коштів для половини із наявних в області кількості медичних закладів, по окремих закладах забезпеченість видатків коштами, що надходять від Національної служби, становить менше 50 відс. Проте, спільно з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування забезпечено своєчасне реагування на проблемні питання в ході реформи та подаються відповідні пропозиції до Національної служби. І для можливості врегулювання даних питань розроблена та запроваджена обласна програма підтримки комунальних некомерційних підприємств, здійснено заходи по оптимізації ліжкового фонду, штатної чисельності закладів, виділена субвенція з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення підтримки окремих закладів в системі охорони здоров’я.

Стосовно незабезпеченості, те, що ми говоримо, половини закладів видатками, а також по заробітній платі, на даний час всі наші заклади контрактуються по 32-му, по 33-му пакету з Національною службою, що дає можливість дофінансувати по тих пакетах, які є, фінанси яких є недостатні, і по… це 32-ий пакет, і по 33-му пакету для тих закладів, які мають договори з
Національною службою, по оплаті заробітної плати медичному персоналу.

Загалом в області здійснюється ряд заходів з метою недопущення заборгованості по оплаті заробітної плати. Лікарський фонд області скоротився на 790 ліжок, штатна чисельність закладів охорони здоров’я зменшилась на 2963 особи, це 1307 осіб – це працівники пенсійного віку, складає 44 відс., з них 395 займали лікарські посади.

Слід також зазначити, що область готувалась, медичні заклади готувались до реформи, вони були достатньо оснащені, достатня кількість і кваліфікованих кадрів, що дало можливість законтрактуватись в даний час, в час пандемії закладам охорони здоров’я з Національною службою по досить, я рахую, жорстких умовах, які у нас були, і ми по чотирьох пакетах отримали суму 286,8 млн.грн. для нашої області, і це складає найбільший показник з усіх областей України.

Загалом за квітень-серпень цього року за всіма договорами з Національною службою до медичної галузі вже надійшло 1 млрд. 723 млн.грн. Через пандемію коронавірусної хвороби знизились загалом обсяги амбулаторної поліклінічної допомоги, стаціонарної допомоги і, на жаль, пандемія вносить свої певні корективи. Признаний COVID – це є серйозне захворювання, яке… практично подолання його може бути тільки завдяки жорстким карантинним заходам. І на даний час, на жаль, заклади не можуть приймати планових хворих, проводити планову свою роботу, тому відповідно такі ось показники. Відповідно знизились показники виявлення та лікування хворих з різною патологією, це і злоякісні новоутвори, і виявлення туберкульозу. Будемо сподіватись, що все-таки при дотриманні нашим населенням карантинних моментів ми будемо помаленьку виходити з тих зон, і це дасть можливість медичним закладам планово проводити роботу і оздоровлювати жителів нашої області.

В області тривають заходи з трансформації системи охорони здоров’я. За результатами проведено моделювання перспективної мережі. У нас визначено 9 опорних закладів, в області розпочалась реалізація… і створення відділення екстреної медичної допомоги при 9 опорних закладах. Загальна вартість робіт по будівництву становить 94 млн.грн. З бюджету на такі роботи виділено 72 млн.грн. Дані заклади будуть оснащені сучасним обладнанням, яке надасть змогу вчасно і дуже швидко реагувати, повноцінно надавати допомогу медичну, висококваліфіковану на приймальних відділеннях області.

В області розпочато роботу централізованої диспетчерської обласного клінічного центру екстреної медичної допомоги, що дозволить створити єдину систему порятунку людей і лікування людей у невідкладних станах.

Починаючи з березня, зусилля медичної галузі спрямовані на боротьбу з коронавірусною хворобою. Госпіталізація здійснювалась до 13 закладів охорони здоров’я. Враховуючи моніторинг і вчасне реагування на епідситуацію в області, подано на контрактування з Національною службою ще 7 закладів охорони здоров’я, що на даний час дало можливість збільшити кількість ліжок до 1851, і це дало можливість заповненість закладів, яка була на початку навіть вересня біля 70 відс. або навіть і більше, на даний час незаповненість закладів, які надають допомогу по СОVIDу, складає 39-40 відс.

Також хочу сказати, якщо говорити про COVID, завдяки оснащенню закладів, завдяки дотриманню наших протоколів по наданню COVID нам вдалось також знизити й смертність при COVIDі. Ми на початку, коли почали надавати допомогу, ми були лідерами в Україні, на даний час у нас досить непоганий показник, але смертність… тому надалі завдання – взагалі не допустити до смертності, тому що це є життя кожної людини.

Зазначимо, що в бюджетах… в державному бюджеті на підтримку окремих закладів охорони здоров’я, які надають первинну і вторинну екстрену медичну допомогу, відповідно до постанови Кабінету Міністрів України було виділено… передбачено виділення коштів у сумі 25,9 млн.грн., з яких 6,9 млн.грн. спрямовано на доплати за вересень 2020 року медичним працівникам, які безпосередньо були зайняті в ліквідації епідемії, здійсненні заходів на запобігання гострої респіраторної хвороби.

Стосовно того, що я говорив про збалансування допомоги від держави по коштах, то 22 некомунальні підприємства вже подали на розгляд пропозиції про укладення договорів з Національною службою по перехідному фінансуванню. Станом на даний час вже укладені 4 договори, один пакет, це є 32-ий пакет, передбачає подання закладами охорони здоров’я заявок до 30 вересня і по доплаті до заробітної плати в середині… (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача?

Запишіться, будь ласка.

Атаманюк Олег Юрійович.

О.Атаманюк. Шановний Володимире Богдановичу! У мене до вас два запитання.

Запитання перше. Яким чином сьогодні здійснюється оплата за лікування і діагностику пацієнтам з коронавірусною хворобою для закладів, які не визначені як опорні для надання допомоги пацієнтам з COVID-19? Це перше запитання.

І друге. Які дії департаменту охорони здоров’я і бачення стосовно збереження санаторної мережі нашої області? Адже ті установи залишились сьогодні поза зоною можливості контрактування, і вони сьогодні перебувають на межі закриття.

В.Дзьомбак. Дякую за запитання. Олеже Юрійовичу, стосовно першого питання, як
здійснюється чи яка різниця в оплаті опорних, не опорних закладів. На даний час розрахунок оплати Національною службою здоров’я по закладах, які законтрактовані як заклади першої хвилі, які надають допомогу по COVIDу, розрахунок проводиться по кількості бригад. Це в середньому одна бригада на… півмільйона на одну бригаду. І відповідно суми, які поступають в заклад, це є ті суми, які залежать від кількості бригад. Якщо в закладі законтрактовано 4 бригади, заклад приблизно отримує 2,5 млн.грн. Є заклади, які у нас мають і 10, і 15 навіть бригад. Тобто, це залежить від потужності закладу. Від того, чи це є опорна лікарня, чи не опорна лікарня, це не залежить, і на даний час у нас законтрактовано заклади, ми старались їх законтрактувати територіально, щоб ми могли забезпечити наближення медичної допомоги населенню.

Стосовно…

О.Сич. Рудик Марія Олександрівна. Доповідачу прошу бути лаконічним. Ви маєте одну хвилину на відповідь.

Рудик Марія Олександрівна.

М.Рудик – депутатська фракція політичної партії “Воля”, в/о № 1, селище Богородчани. У мене питань два. Перше питання – це те, що стосується проходження КТ хворим, які лежать в стаціонарі. Наприклад, Богородчанська лікарня, яка приймає ковідних хворих в інфекційному відділенні, не має свого власного КТ, і стаціонарні хворі зобов’язані оплачувати у  приватного власника дану послугу. Тобто, як бути цим людям, якщо в Івано-Франківську КТ можна зробити хворим на COVID безкоштовно, хто знаходиться в стаціонарі?

І друге питання. Як пояснити людям, що, наприклад, на Мазепи у міській лікарні безкоштовно дають ліки на лікування ковідних хворих, а в інфекційній хворим не дають жодних ліків, наприклад, які знаходяться на стаціонарному лікуванні? І це стовідсоткова правда, тому що до мене зверталась дуже велика кількість хворих з даним питанням. Дякую.

В.Дзьомбак. Дякую за запитання. Стосовно КТ в Богородчанській лікарні, хочу відповісти те, що Богородчанська лікарня, вона контрактувалась як заклад другої хвилі, яку ми переводили в першу хвилю, це був вимушений момент у зв’язку із збільшенням кількості діагностованих пацієнтів із COVIDом, і на даний час у нас стояло питання надати медичну допомогу. Тобто, якби наші жителі достатньо дотримувались карантинних умов, ми могли би госпіталізовувати… була менша кількість пацієнтів, ми могли би всіх госпіталізовувати в ті заклади, які можуть повноцінно надавати допомогу, в тому числі діагностичну. На жаль, не всі на даний час заклади мають КТ.

Стосовно коштів і закладів, які контрактуються, вимоги скрізь є однакові. На даний час в департамент охорони здоров’я не надходило письмових заяв стосовно того, що не забезпечується лікарня медикаментами…

О.Сич. Карп Галина Василівна.

Г.Карп. Шановний Володимире Богдановичу! Скажіть, будь ласка, який відсоток в області охоплено укладеними договорами з НСЗУ? І чи є аналіз вже на сьогодні незабезпеченості коштами до кінця року по первинній і по вторинній допомозі? Дякую.

В.Дзьомбак. Дякую за запитання. Якщо говорити про незабезпеченість коштами, то на даний час ті… те, що я вже назвав, це 4,9 млн.грн. по заробітній платі станом на 1 вересня. Але враховуючи, що ми на даний час не можемо точно стверджувати, тому що заклади подаються на перехідне фінансування, також на дофінансування по заробітній платі. Коли це всі заклади подадуть, тоді ми зможемо аналізувати.

Стосовно незабезпеченості видатків на енергоносії, у нас на даний час до кінця року очікується… очікується недостатньо коштів в сумі 26,4 млн.грн. На цьому тижні була нарада в голови облдержадміністрації, де за участі голів районних адміністрацій, враховуючи те, що це мало би фінансуватись за кошти місцевих бюджетів, дано завдання вишукати кошти…

О.Сич. Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Володимире Богдановичу, я зараз буду співдоповідати, я багато скажу. Але у мене одне питання є конкретне, і як ми з нього вийдемо. Ми й на комісії говорили.

Сьогодні ряд закладів, це більше 30 закладів, підписують 32-ий пакет, тобто, вихідне фінансування. Однією з умов є, що напротязі 30 днів після підписання угоди треба подати затверджений госпітальною радою або власником план розвитку підприємства.

Скажіть, будь ласка, оскільки обласні заклади вже не встигнуть попасти на сесію,
документи подати, бо сесія сьогодні і вже, в принципі, не буде, чи госпітальна рада функціонує, і чи зможе вона затвердити дані плани розвитку підприємства? Адже від цього буде залежати фінансування від НСЗУ. Дякую.

В.Дзьомбак. Дякую, Манолію Васильовичу. На даний час ми постійно ці питання вивчали. Госпітальна рада на даний час існує, але зараз дано завдання провести певні зміни. Не затверджена госпітальна рада по причині, що не затверджено положення про госпітальну раду в Міністерстві охорони здоров’я. Але це не завадить закладам подати всю необхідну документацію, враховуючи те, що навіть вчора при нараді з Міністерством охорони здоров’я ми уточнили це питання, і заклад як уповноважений орган, який делегувала обласна рада, департамент охорони здоров’я має право затверджувати дані документи з доданням того, що дійсно департамент є уповноваженим органом.

О.Сич. Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович. Я поправлю одного з депутатів. Перший виборчий округ закріплений за мною, і 25 жовтня всіма можливими і неможливими способами я його буду відстоювати, а після 25 жовтня – вже як складеться.

Друзі, я хочу ще раз задати те саме питання, яке задавав Манолію Васильовичу. Скажіть, будь ласка, чи готові ми до того, що восени коронавірус буде складніше проходити? Манолій Васильович каже, що не вистачає тестів. Чи будуть тести, і чи наповниться фонд по боротьбі з коронавірусом? Тому що одна справа пройти влітку цю хворобу, коли і сонечко гріє легені, і плюс тридцять на вулиці, і зовсім інша справа, коли буде вологий клімат і буде температура в районі 10-20 градусів. Дякую.

В.Дзьомбак. В першу чергу, я хотів би все населення нашої області попросити все-таки дотримуватись карантинних вимог. Якщо у нас буде менше поступлень хворих, ми можемо залишити для надання допомоги ті заклади, які можуть виконувати всі – і діагностичні, і лікувальні моменти, ми можемо зберегти більше ресурсів для лікування. Якщо говорити про якусь сезонність, яка може зараз на даний час бути, воно не те, що може бути, вона й буде, це передбачено, тому що на даний час в медичній мережі збільшується до 30 відс. кількість ліжок для того, щоб ми могли госпіталізовувати не тільки COVID, але й грип та інші інфекційні захворювання.

О.Сич. Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Володимире Богдановичу! Скажіть, будь ласка, таке питання. Тут мої колеги вже його піднімали, я хочу трошечки розширити.

Близько 30 закладів вторинної і третинної ланки допомоги – це все-таки, в принципі, наша обласна комунальна власність. Скажіть, будь ласка, чи є у вас аналіз… Вони зараз на перехідному фінансуванні з НСЗУ. Чи є у вас аналіз, які все-таки заклади ми будемо закривати? Не дай Бог, звичайно. Бо це скорочення робочих місць, використання приміщень і так далі.

І друге питання. Два заклади обласної комунальної власності, які у “підвішеному”, скажемо, стані, – це хірургічний корпус обласної лікарні і обласний перинатальний центр. Чи попали вони в це так зване “велике будівництво”? Що ми з ними будемо робити? Дякую.

В.Дзьомбак. Дякую за запитання. Романе Володимировичу, дозвольте доповісти стосовно закладів, які недофінансовуються. Тобто, ми говорили, що практично 50 відс., і чи є в нас аналіз якийсь, чи ми будемо закривати. Реально ні департаментом охорони здоров’я не передбачено закривання якихось закладів. Питання є в тому, що кожен заклад на даний час має право на існування, але і кожен заклад має право контрактуватись по будь-якій послузі, яка… з Національною службою здоров’я. Питання в тому, що якщо громада, якщо влада на місцях вважає, що такий заклад має бути, він буде економічно доцільним, є зміст його дооснастити, і Національна служба здоров’я в любий час… ну, не в любий час, а при поданні документів і у встановлені терміни буде контрактувати по цих питаннях. 

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Дзьомбак. Якщо дозволите, хірургічний корпус, перинатальний центр, навіть сьогодні є у нас… (Без мікрофона).

О.Сич. Увімкніть, будь ласка, ще раз мікрофон. А я вчергове наголошую: навчіться лаконічно відповідати згідно з Регламентом.

В.Дзьомбак. Так, на дані два об’єкти ми ставимо як пріоритетні в плані і актуальності, і тому, що вони вже є і потребують завершення.

О.Сич. Дякую доповідачу. Шановні колеги! Задекларував своє бажання співдоповідати Манолій Васильович Піцуряк – голова комісії з питань охорони здоров’я. Правда, у мене в порядку ведення цього немає, очевидно, комісія з питань охорони здоров’я не рекомендувала співдоповідати. А зважаючи на те, що це не передбачено Регламентом, не передбачено порядком ведення сьогоднішнім і проектом порядку денного, тому я змушений поставити на голосування. Колеги, є пропозиція, щоби співдоповідав по цьому питанню голова комісії з питань охорони здоров’я Піцуряк Манолій Васильович. Хто за таке внесення поправки до порядку ведення? Прошу голосувати. Питання процедурне.

За – 25, проти – нуль, утримались – нуль, не голосували – 40: рішення не прийнято.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Ну, будете мати можливість тоді під час обговорення питання проголосити це все, що бажали за доцільне.

Шановні колеги! Хто бажає взяти участь в обговоренні? Прошу записатись.

Піцуряк Манолій Васильович. Будь ласка.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Шановні колеги-депутати, голово! Щиро дякую за розуміння. Я вам обіцяю всі питання до кінця я медицину буду говорити по всіх питаннях, я використаю по 4 хвилини.

Тепер по суті. Питання, яке ми розглядаємо сьогодні – про стан реформування охорони здоров’я – на постійній комісії з питань охорони здоров’я ми розглядаємо  практично на кожній комісії, рекомендуємо для розгляду. Я так бачу по депутатському корпусу, їм байдужі проблеми медицини, вони навіть не хочуть слухати ті критичні зауваження, які треба сьогодні говорити.

Я буду зараз говорити, не завиваючи в папірці всі ті речі, як ми говорили, як ми голосували, що ми робили.

Ви знаєте, я люблю повертатись до того, з чого починали. Взяв проект рішення і звернення обласної ради від лютого місяця цього року. І коли я доповідав, я вказував сім ризиків, які супроводжують реформу охорони здоров’я. Ви знаєте, зі сто в сто. Фінансовий ризик – недостатнє фінансування, нас тягне підписання угод, з 1-го числа ми підписали пакети послуг, і дуже багато закладів тільки через те, що така була система, ми не могли забезпечити ті вимоги НСЗУ, багато закладів не могли підписати угоди.

Перший квартал. Ми економили, ми робили все для того, щоби закрити по субвенції питання. Коли НСЗУ по 32-му пакету підписує угоду, знаєте, яку форму взяли? Галина Василівна мене прекрасно зрозуміє. Касові видатки першого кварталу помножили на 3 і відняли те, що по пакетах послуг було. Я в себе в лікарні не мав, 1 млн.грн. не вистачало коштів, я їх зекономив. Натомість цей мільйон, фактичні видатки, він не пішов, а в касу пішло менше, і мені реально не стає сьогодні, мені реально не стає сьогодні на зарплату 1 млн. 800 тис.грн. Якби був той чинник врахований, той фактичний, було б вистачило.

Недосконале законодавство. Є, держава гарантує ряд законів, які повинні фінансуватись. Закон про статус гірських. Щоб ви розуміли, я не буду казати загальні питання, але чітко по Солотвинській лікарні. Мені не вистачає до кінця року на зарплату 1 млн. 800 тис.грн., з них 372 тис.грн. – на мінімальну зарплату, держава їх не дає. Натомість виплачені гірські згідно Закону – 2 млн. 200 тис.грн. Скажіть, будь ласка, де недолугість є, може в тих, хто приймають закони, може в тих, що інколи не голосують?

Питання обладнання, питання киснепроводів, питання те, що давав мій колега Святослав, про те, що йде осінь, нам… зараз осінь і буде грип, наслоїться на коронавірус. Треба готувати лікарні і третьої, і четвертої хвилі. Ми сьогодні надаємо кошти, будемо говорити, вибачте, на ремонт туалету, а на киснепроводи ми не маємо коштів, на придбання обладнання ми не маємо коштів. І ми з вами є такі самі винні в тому, що не фінансується охорона здоров’я.

Ви мені не дали дві хвилини… (Без мікрофона).

О.Сич. Рудик Марія Олександрівна.

М.Рудик – депутатська фракція політичної партії “Воля”, в/о № 4, селище Богородчани. У мене в продовження питання, я би так сказала, до пана Володимира, який доповідав. Хочу сказати, що мені шкода, що ви уникаєте чіткої відповіді на питання. Перше, усно я неодноразово зверталася особисто до вас, на мої звернення, на звернення моїх виборців, які лежали в Надвірнянській лікарні, в інфекційній лікарні, і лікуються зараз, перебуваючи хворими на COVID. Від цього часу пройшло немало часу, щоб вирішити це питання. На даний час нічого не змінилось, і ви сьогодні мені відповідаєте про те, що не надійшло жодного звернення. Або ви не ознайомлені зі своїми посадовими обов’язками, або ви просто нівелюєте депутатів, їхні звернення. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Обговорення завершилось. Пропозицій до проекту рішення не було. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 56, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання обласного бюджету за І півріччя 2020 року”.

Питання планове.

Проект рішення номер 5 – в окремій брошурі.

Доповідає Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка, Ірино Богданівно.

І.Мацькевич. Шановний Олександре Максимовичу, шановна президіє, шановні депутати! На ваш розгляд вноситься проект рішення “Про виконання обласного бюджету за І півріччя 2020 року”.

Хочу зазначити, що за звітний період з обласного бюджету надійшло доходів загального та спеціального фондів з врахуванням трансфертів в сумі 1,6 млрд.грн., що складає 51,3 відс. затвердженого річного плану з врахуванням змін.

Із загальної суми надходжень міжбюджетний трансферт або кошти державного бюджету складають 65 відс. А щодо наших власних надходжень, то уточнений план по загальному та спеціальному фонду по власних надходженнях виконано на 92,6 відс., або обласний бюджет недоотримав 44,2 млн.грн. Зокрема, доходів загального фонду надійшло в сумі 461,8 млн.грн., що складає 92,2 відс. до затверджених планових показників. Обласний бюджет за перше півріччя недоотримав доходів загального фонду в сумі 39,2 млн.грн. Але одночасно ми зберегли темп росту надходжень до минулого року, і цей темп росту складає 104,2 відс., або ми більше отримали коштів до загального фонду обласного бюджету в порівнянні з минулим роком на 18,8 млн.грн.

Ви знаєте, що ситуація цього року є такою своєрідною у зв’язку з тим, що у нас в державі панує, як і в цілому світі, панує коронавірус. І ці заходи, які були передбачені урядом щодо карантину та запобігання поширенню коронавірусної хвороби, і стали причиною в більшій мірі того, що ми не виконали дохідну частину по обласному бюджету та загальному фонду.

А так, як ви знаєте, питома вага в доходах загального фонду обласного бюджету податку на доходи фізичних осіб складає 83 відс., і ці надходження нам протягом першого півріччя склали 382 млн.грн. Планові показники виконано на 92 відс. Внаслідок чого це призвело до того, що ми не виконали обласний бюджет.

По доходах спеціального фонду надходження склали в сумі 90 млн.грн., що складає 94,7 відс. до затверджених планових показників.

По спеціальному фонду, зокрема ми не виконали планових надходжень екологічного податку, якого нам надійшло 45 млн.грн. або мінус 20 млн.грн. Планові надходження по екологічному податку ми виконали на 70,5 відс., а питома вага цього податку в доходах спеціального фонду обласного бюджету складає 50 відс. І причиною цього є, як я вже й зазначала, – це зменшення обсягів викиду ДТЕК “Західенерго” у зв’язку з неповною зайнятістю роботи енергоблоків. Хоча з тими цифрами, що я озвучила, що у нас були проблеми і є ще наразі з виконанням обласного бюджету, ми вчасно проводили всі передбачені видатки по обласному бюджету протягом першого півріччя.

Так, за звітний період видатки загального та спеціального фондів проведено в сумі 1,4 млрд.грн., що складає 42 відс. до уточненого плану за рік. Із загальної суми видатків на заробітну плату спрямовано 61,4 відс. від усіх видатків, та на захищені статті – близько 30 відс.

Хочу зазначити, що ми вчасно виплачували з обласного бюджету заробітну плату працівникам всіх бюджетних установ, які фінансуються з нашого бюджету, проводили видатки по захищених статтях видатків та по інших першочергових видатках.

Так, трошечки була у нас затримка з фінансуванням коштів екологічного фонду, які передбачені нашою програмою охорони навколишнього природного середовища у зв’язку з тим, що ви знаєте, що надходження нам поступають щоквартально. Як ви почули, що є деякі невиконання, тому десь розуміння ваше, з вашої сторони те, що ми фінансуємо в першу чергу аванси, а вже потім дофінансовуємо ті роботи, які проводяться вже згідно з актами виконаних робіт.

Шановні депутати! Прошу затвердити даний проект рішення, я готова до ваших запитань.

О.Сич. Чи є запитання, колеги? Є. Запишіться, будь ласка.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Ірино Богданівно, в контексті вашого виступу, це звіт за перше півріччя, буду говорити про те, що стосується першого півріччя і перспективи на друге півріччя.

Скажіть, будь ласка, розуміючи ситуацію, яка склалася в державі з коронавірусом, з іншим, невиконання дохідної частини, карантинні та інші заходи, звичайно, ми багато недоотримали коштів. Але чи передбачали ви кошти не з базової дотації, може володієте по області, на оплату за енергоносії, яких зараз не вистачає в багатьох закладах на початок опалювального сезону? Чи передбачали ви можливість вишуковування коштів на підвищення мінімальної заробітної плати з першого вересня? Тобто, не ви, але фінансисти чи передбачали дані кошти? І яка заборгованість по зарплаті буде серед закладів обласних, які… не стало часу.

І.Мацькевич. Шановний Манолію Васильовичу! При формуванні бюджету на 2020 рік ми в повному обсязі забезпечили всі наші бюджетні установи, зокрема і заклади охорони здоров’я, коштами на заробітну плату. І бачачи по тих листах, які до мене надходять, я бачу, що більшість закладів мають економію у зв’язку з тим, що не на повну потужність працювали, як ви знаєте, у зв’язку з карантином, наші заклади. Тому заборгованості по енергоносіях у нас немає і не буде до кінця року.

Десь є заборгованість, яку вже озвучив переді мною колега по департаменту охорони здоров’я, по інших закладах медицини, по районах. Ну, є питання, чому не були закладені ці кошти при формуванні районних бюджетів.

Ми прогнозуємо, що до кінця року, якщо не буде знову запроваджено жорсткого карантину, ми виконаємо план по загальному фонду бюджету, і це дасть змогу профінансувати підняття мінімальної заробітної плати закладам, які фінансуються за рахунок наших власних коштів обласного бюджету.

Щодо коштів з державного бюджету, то нам додатково, є в проекті рішення, надійшли кошти освітньої субвенції на підняття мінімальної заробітної плати з державного бюджету, і ці кошти й надійшли нашому обласному бюджету, так і надійшли районним бюджетам, і за рахунок цих коштів буде підвищення мінімальної… (Без мікрофона).

О.Сич. Карп Галина Василівна.

Г.Карп. Шановна Ірино Богданівно!  Хочу для всіх колег наголосити, що виконання обласного бюджету у відсотковому плані краще, ніж виконання державного бюджету, це дуже відрадно. Але у мене запитання щодо збалансування обласного бюджету. Ми ж його приймали збалансованим по доходах і по видатках, і на виконання 44,2 млн.грн., зрозуміло, відобразилось на недофінансуванні інших статей видатків. По галузях, скажіть, будь ласка, хоча би основні галузі, що частково недоотримали в першому півріччі, але з ваших слів я зрозуміла, доотримають в другому півріччі. Дякую.

І.Мацькевич. Галино Василівно! Немає у нас в наших галузях по обласному бюджету, які у нас недоотримали коштів на ті видатки, які вони у нас давали запити, які були передбачені в їхніх кошторисах. Так, є економія, за рахунок тої економії була можливість фінансувати, переносити ліміти і фінансувати ті видатки, які були заплановані в першу чергу.

Десь я вже зазначила, що не фінансувались енергоносії в повному об’ємі, але ми заклали той ріст енергоносіїв, а ми самі знаємо, що цього року зменшились витрати на газ, що призвело до зменшення, не працювали наші заклади освіти, харчування, медикаменти, те, що були заплановані інші видатки, теж були профінансовані в повному об’ємі. Тому непрофінансованих видатків і змоги фінансувати в нас немає. Ми фінансуємо всі видатки, які у нас заплановані в обласному бюджеті.

О.Сич. Шановні колеги! Запитання завершились. Дякую, Ірино Богданівно.

Хто бажає взяти участь в обговоренні? Запишіться.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. В продовження незавершеного виступу, який я мав проговорити під час співдоповіді.

Шановні колеги! Фінансування охорони здоров’я має специфіку у 2020 році. Перший
квартал: заклади охорони здоров’я фінансувались за рахунок медичної субвенції, з 1 квітня до 31 грудня – за рахунок підписання угод з Національною службою охорони здоров’я.

Є ряд ризиків, і я коли виступав по першому питанню, я говорив, що є такий вислів у
римлян: розподіляй і владарюй. Так само щось подібне і в медицині.

Йде у нас реформа охорони здоров’я, йде фінансова, а не медична реформа. Тобто, фінансові чинники дуже впливають на функціонування закладів охорони здоров’я. Якщо по обласних закладах, в принципі, ті, що підписали пакети послуг, проблем з фінансуванням не мають, тому що брались касові видатки першого кварталу, а вони йшли по субвенції, а обласні заклади практично стовідсотково фінансували зарплату, тому їм коштів навіть по тих пакетах перехідних вистачає. Є проблеми в тих районах, які з тих чи інших причин, не маючи відповідного обладнання, не маючи відповідних штатів, по тих наказах, які на той момент діяли, не могли  придбати. І всі звертання навіть до влади обласної чи міської, чи районної про придбання
обладнання, іншого, чомусь не завжди знаходили своє відображення.

Я хочу сказати, що ті питання, які ми при формуванні бюджету, комісія з питань охорони здоров’я, при формуванні бюджету на 2020 рік пропонувала розглянути, і нам дуже важко, дуже болісно ті питання проходять.

Питання “Актилізе”. Ми дуже і дуже добивались того, нарешті, там невелика кількість коштів, але виділена.

Я на одній з сесій говорив, це препарат, який рятує життя людини, це препарат, який дає можливість з ішемічним інсультом людину повернути до повноцінного життя. Ми чомусь байдуже до того відносились.

Питання забезпечення на трансплантовані органи. Ми мали проблему, і зараз є проблема в тому, що держава не поставила, ми не передбачили і такі видатки зробили.

Питання забезпечення рентгенобладнанням. Ірино Богданівно, ви – міністр фінансів нашої області, і від вас залежить потік коштів, куди йдуть, дуже і дуже від вас залежить.

Вже декілька років комісія, я не буду грішити, але приймала рішення: розробити програму, забезпечити рентгенобладнанням заклади області. Сьогодні тут був виступ за комп’ютерний томограф, а ми звичайних рентгенапаратів в районах не маємо нових, які би працювали.

Я повторююсь: якби ми були виділили хоча би 100-150 млн.грн. для закупівлі нового
рентгенобладнання, ми би сьогодні надзвичайно ефективніше могли діагностувати і лікувати коронавірус, але цього ми не зробили.

О.Сич. Питання тільки, де взяти тих 100-150 млн.грн. Виділити їх можна.

Шановні колеги! Запитання… обговорення завершилось. Пропозицій не було. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 52, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласного бюджету на 2020 рік”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 6 – в окремій брошурі.

Доповідач: Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозицій комісії.

Пропозиції, колеги, вам надані в роздрукованому вигляді, оскільки комісія засідала ще напередодні проведення сесії.

Будь ласка, Ірино Богданівно.

І.Мацькевич. Шановні депутати! На ваш розгляд вноситься проект рішення “Про внесення змін до обласного бюджету”. Даний проект рішення вже враховує рішення постійної комісії обласної ради, і я зупинюся на основних таких змінах, які відбуваються в нашому обласному бюджеті.

Ми враховуємо в загальному фонді обласного бюджету субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на реалізацію проектів з капітального ремонту приймальних відділень в опорних закладах охорони здоров’я в госпітальних округах в сумі 72 млн.грн., і спрямовуємо ці кошти розпорядникам, які будуть освоювати.

Враховуємо в обласному бюджеті субвенцію з державного бюджету місцевим бюджетам на проведення та підготовку місцевих виборів 25 жовтня в сумі 71,3 млн.грн., теж спрямовуємо ці кошти згідно з додатками 1 і 2 виборчим комісіям. Враховуємо в обласному бюджеті субвенцію з державного бюджету в сумі 9,9 млн.грн. і спрямовуємо ці кошти на лікування хворих на цукровий і не цукровий діабет згідно з додатком теж нашим районним бюджетам.

Також даний проект рішення передбачає врахування в дохідній частині субвенції з місцевих бюджетів для реалізації проектів, які будуть здійснюватись головними розпорядниками коштів обласного бюджету. Також даний проект рішення передбачає, як ви це вже знаєте, підходить до завершення цей рік, передбачає розподіл та перерозподіл… внесення змін до бюджетних призначень головних розпорядників коштів обласного бюджету.

Також даний проект рішення досить об’ємний, як ви бачите, він враховує зміни до наших попередніх рішень обласної ради відповідно до ваших запитів, які ви подавали, в частині уточнення змін назв заходів, на які спрямовувались кошти з обласного бюджету.

О.Сич. Дякую, Ірино Богданівно.

Чи є запитання?

Запишіться, будь ласка, до запитань.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, в/о № 3. Шановна Ірино Богданівно! В контексті питання, яке ми слухали по
реформуванню охорони здоров’я, є один з розділів, який є нагальний і потребує влаштування кисневих станцій, киснепроводів для лікувальних закладів, для облаштування лікарень, які можуть бути залучені для ліквідації коронавірусної інфекції в майбутньому.

Я на президії вам питання давав, і прошу ще раз наголосити, я думаю, що якийсь варіант знайдеться для вирішення.

Питання стоїть про нове будівництво мереж постачання медичного кисню для відділення паліативної допомоги КНП “Солотвинська районна лікарні” Богородчанської районної ради Івано-Франківської області по вул.Шевченка, 80 у селищі Солотвин. Зачитую: проектно-кошторисна документація виготовлена, більше 46 тис.грн., під чесне слово “Діпромісто” виготовило, 15 жовтня маємо проплатити. Прошу вишукати резерв, і щоб ми могли хоча би до листопада розставити киснепроводи.

О.Сич. Ірино Богданівно, після дискусії на президії ми з вами це обговорювали, я просив вас подивитись, де є можливість якусь перекидку зробити. Я коли вже буду ставити питання на голосування за основу, то ви скажете, чи є така можливість. Гаразд?

І.Мацькевич. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, більше запитань немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу.

За – 55, не голосували – 11: рішення прийнято.

Колеги, вам роздані пропозиції комісії, яка засідала буквально за півгодини до початку сесії. Нічого дивного, у нас весь час є, скажемо, робочий процес для внесення якихось змін до бюджетних питань. Я не буду їх перечитувати, їх дуже багато. Я ставлю на голосування, вони роздані вам. Будь ласка, визначайтесь.

За – 45, не голосували – 21: рішення прийнято.

Ірино Богданівно, чи маєте пропозиції щодо того питання, що ставив Манолій Васильович?

І.Мацькевич. Так, ми опрацювали дане питання, і я вношу пропозицію, я переглянула, де ми можемо вишукати кошти, і я озвучу її, а ви тоді проголосуєте. Я так розумію, правильно?

О.Сич. Ви зараз можете говорити, якщо… Бо воно йде до проекту рішення, конкретно вже.

І.Мацькевич. Тоді я зазначу пункт, який ми включимо до проекту рішення про внесення змін до обласного бюджету: “Зменшити бюджетні призначення по департаменту фінансів за кодом бюджетної програми “Інші дотації” по загальному фонду та відповідно збільшити за кодом “Інші субвенції” по спеціальному фонду для надання субвенції з обласного бюджету Богородчанському районному бюджету для нового будівництва…” і там вже по тій назві, як у вас по технічній документації передбачено, “комунальному некомерційному підприємству “Солотвинська районна лікарня” Богородчанської районної ради”. Ви вже там скажете, як воно правильно звучить, ваш проект.

О.Сич. Ставлю на голосування. Будь ласка.

І.Мацькевич. І сума яка? Зразу скажіть.

О.Сич. І сума відповідно до технічної документації, там щось в межах 200 тис.грн., казав Манолій Васильович.

Манолію Васильовичу, не треба вставати, будь ласка, мікрофон увімкніть Манолію Васильовичу, а ви скажіть для економії часу.

М.Піцуряк. 246 тис.грн.

О.Сич. 246 тис.грн.

І.Мацькевич. В сумі 246 тис.грн.

О.Сич. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 47, не голосували – 19: рішення прийнято.

Колеги, чи є ще пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться для пропозицій до проекту рішення.

Вітенко Михайло Дмитрович.

М.Вітенко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Прошу внести зміни до обласного бюджету на 2020 рік у вигляді технічного уточнення до додатка номер 5 рішення обласної ради від 31.07.2020 р. № 1505-36/2020 “Перелік заходів регіональної цільової програми “Духовне життя” на 2016-2020 роки” позицію “Бюджет Коршівської сільської ради об’єднаної територіальної громади – придбання будівельних
матеріалів для ремонту церкви Святителя Миколая Чудотворця у с.Ліски Коршівської сільської ради ОТГ Коломийського району” викласти в такій редакції: “Бюджет Коршівської сільської ради об’єднаної територіальної громади – придбання будівельних матеріалів для ремонту церкви Святителя Миколая Чудотворця Української Православної Церкви Київського патріархату у с.Ліски Коршівської сільської ради ОТГ Коломийського району”.

Дане уточнення необхідне у зв’язку з тим, що є на території села дві церкви, треба уточнити, що це є православна церква…

О.Сич. Зрозуміло. Ставлю на голосування, колеги. Прошу визначатись. Там та сама, що була зазначена, просто уточнення назви, куди саме.

За – 57, не голосували – 9: рішення прийнято.

Станіславський Богдан Миколайович.

Б.Станіславський. (Без мікрофона).

О.Сич. У мікрофон.

Б.Станіславський. У мене подібні правки, тільки Коломийський район, там написано “Коломийсько-Чернівецька єпархія”, а у нас зараз Коломийська єпархія. І село Шепарівці, пише “Українська Автокефальна церква Київського патріархату”, а зараз це Православна церква України.

І ще у мене є зміни…

О.Сич. Чекайте, чекайте! Треба проголосувати цю пропозицію.

Прозвучала пропозиція. Хто за її підтримку? Прошу голосувати.

За – 53, не голосували – 13: рішення прийнято.

Наступна пропозиція, депутат Станіславський.

Б.Станіславський. Те саме стосується і села Іванівці, там теж Коломийсько-Чернівецька єпархія.

О.Сич. Поміняти на Коломийську, так?

Б.Станіславський. Так.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 50, не голосували – 16: рішення прийнято.

Ще раз Богдан Станіславський.

Б.Станіславський. Прошу внести зміни до рішення обласної ради від 31.07.2020 року, додаток 4, передбачені на зміцнення матеріально-технічної бази амбулаторії загальної практики сімейної медицини села Корнич, а саме: зменшення бюджетних призначень по спеціальному фонду на суму 123 тис. 400 грн. та збільшення бюджетного призначення по загальному фонду на суму 123 тис. 400 грн.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 58, не голосували – 8: рішення прийнято.

Візінський Іван Степанович.

І.Візінський – депутатська фракція політичної партії “Українське об’єднання патріотів – УКРОП”. У мене пропозиція: в додатку номер 4 “Городенківський районний бюджет”, останній пункт “Капітальний ремонт частини фасаду Будинку культури с.Топорівці Городенківського району” замінити на село Торговиця.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 58, не голосували – 8: рішення прийнято.

Колеги, вичерпались пропозиції, ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції від комісії ми вже проголосували.

За – 56, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 20.12.2019.
№ 1332-33/2019 “Про розподіл коштів бюджету розвитку обласного бюджету на 2020 рік” (зі змінами)”.

Внесено питання на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 7 – на окремому аркуші.

Доповідає Рачкевич Володимир Степанович – заступник директора департаменту розвитку громад та територій, дорожнього, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка.

В.Рачкевич. Шановна президіє, шановні депутати! На ваш розгляд вносяться зміни до рішення обласної ради від 20 грудня 2019 року “Про розподіл коштів бюджету розвитку обласного бюджету” на 2020 рік.

Зміни стосується технічних правок – назви об’єктів. Треба…

О.Сич. Шановні колеги! Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 51, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 20.12.2019.
№ 1333-33/2019 “Про фінансування природоохоронних заходів з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища за рахунок планових надходжень у 2020 році (зі змінами)”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 8 – на окремому аркуші.

Доповідач: Пліхтяк Андрій Дмитрович – начальник управління екології та природних ресурсів обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань екології та раціонального природокористування і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради

Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань? Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

А.Пліхтяк. Дякую.

О.Сич. За – 54, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання обласної цільової соціальної програми “Молодь Прикарпаття” на 2016-2020 роки”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 9 – в окремій брошурі.

Доповідач: Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, рекомендовано до розгляду на сесії.

Я так само рекомендував би відразу перейти до запитань.

Чи є запитання щодо процедури процесу виконання програми, шановні колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Дякую. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 50, не голосували – 14: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання обласної цільової соціальної програми оздоровлення та відпочинку дітей на 2016-2020 роки”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 10 – в окремій брошурі.

Доповідає Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, рекомендовано до розгляду на сесії.

Аналогічно, колеги, чи є запитання до виконання програми?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Так само немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 52, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про хід виконання обласної програми “Теплий заклад культури Прикарпаття” на 2016-2020 роки”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 11 – в окремій брошурі.

Доповідач: Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури, національностей та релігій обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 57, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про хід виконання регіональної цільової програми “Духовне життя” на 2016-2020 роки”.

Планове.

Проект рішення номер 12 – в окремій брошурі.

Доповідач: Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури, національностей та релігій обласної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Теж немає. Я ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 55, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про хід виконання регіональної цільової програми “Культура Івано-Франківщини” на 2016-2020 роки”.

Планове.

Проект рішення номер 13 – в окремій брошурі.

Доповідач: Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури, національностей та релігій обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 53, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласної програми підтримки сімей загиблих, постраждалих учасників Революції Гідності, учасників бойових дій, осіб, які перебувають чи перебували у складі добровольчих формувань, що утворилися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, та інших громадян, які залучалися і брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення, чи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, затвердженої рішенням обласної ради від 06.06.2014.
№ 1259-28/2014, (зі змінами)”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 14 – в окремій брошурі.

Доповідає Микицей Степан Ярославович – заступник директора департаменту соціальної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань захисту прав учасників і ветеранів антитерористичної операції на Сході України та їх сімей і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії.

Коротко суть змін, будь ласка, Степане Ярославовичу.

С.Микицей. Шановний голово, шановна президіє, шановні депутати! Ми пропонуємо, що у зв’язку зі зверненням громадської організації “Івано-Франківське обласне об’єднання воїнів та інвалідів АТО” пункт 3.2 програми, а саме поліпшення житлових умов сімей, члени яких загинули під час проведення антитерористичної операції та операції об’єднаних сил, осіб з інвалідністю, інвалідність яких пов’язана з участю в антитерористичній операції та операції об’єднаних сил, багатодітних, малозабезпечених, інших учасників антитерористичної операції та операції об’єднаних сил, житлові будинки, квартири яких пошкоджені внаслідок повені, зсуву, пожежі та інших природних стихій в переліку, викласти в новій редакції, а саме: в цій новій редакції добавити, трошки стилізувати її і добавити учасників антитерористичної операції та операції об’єднаних сил з числа сиріт після досягнення ними 23 років, які не мають власної сім’ї, а решта – так, як було.

О.Сич. Я зрозумів. Колеги, зрозуміла пропозиція?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Зрозуміла. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції інші?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 55, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласної цільової соціальної програми “Розвиток пластового руху Прикарпаття” на 2018-2022 роки”.

Внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 15 – в окремій брошурі.

Доповідає: Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка, коротко.

В.Кімакович. Шановний пане голово, шановні депутати! У нас в області діє цільова
соціальна програма “Розвиток пластового руху Прикарпаття” на 2018-2022 роки. Йде мова про… є позитивні результати розширення роботи. Ми говоримо про розвиток можливостей цього центру, який у нас функціонує, дитячо-юнацький пластовий центр, ми говоримо про те, що необхідно створити ще центр національно-патріотичного виховання. І ми закладаємо це в програму, поки що без коштів, просто як можливість розширення роботи “Пласту” на територію не тільки нашої області, але й західного регіону, цей центр буде виконувати функцію.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, у мене є пропозиція. Дещо поясню. Насправді, це я ініціював перед Віктором Євстахійовичем внесення цієї зміни, тому що наші пластуни дійсно звернулися з тим, щоб дещо розширити програму розвитку пластового руху і передбачити функціонування обласного вишкільного центру.

Для того, щоб зробити це в наступному році, то для цього треба… в формі комунального підприємства обласної ради. Щоб це зробити в наступному році, підготувавши статутні документи, треба створити саму можливість, тобто, внести зміни до програми. І я, власне, запропонував цю назву, але потім проконсультувався з теперішнім керівником пластової організації в Україні Юрієм Юзичем, вони у свою чергу перебувають в тісному контакті з Міністерством освіти. І я зрозумів таким чином, що, насправді, ця назва “Центр національно-патріотичного виховання” в подальшому так будуть перейменовані всі чи не всі дошкільні… позашкільні установи освіти, і серед них тоді Пластовий центр загубиться.

Натомість вже в трьох областях функціонують як комунальні підприємства “Обласний пластовий вишкільний центр”, з такою назвою. Тому ми практично перебираємо на себе досвід для впровадження в себе.

Я пропоную, з уваги на сказане, змінити назву з “Центру національно-патріотичного виховання” на “Обласний пластовий вишкільний центр”.

Ставлю на голосування. Спочатку ставлю за основу.

За – 57, не голосували – 7: рішення прийнято.

Тепер ставлю на голосування ту пропозицію, яку я озвучив.

За – 57, не голосували – 7: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому.

За – 55, не голосували – 9: рішення прийнято.

Переходимо до питання “Про регіональну цільову комплексну програму “Культура Івано-Франківщини” на 2021 рік”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 16 – в окремій брошурі.

Доповідач: Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури, національностей та релігій обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Постійна комісія обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова рекомендувала до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозиції комісії.

Чи є запитання до Володимира Васильовича?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань.

Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу.

За – 52, не голосували – 12: рішення прийнято.

Пропозиції комісії: пункт 7 паспорта регіональної цільової комплексної програми “Культура Івано-Франківщини” на 2021 рік викласти в такій редакції: “7. Термін проведення звітності. Відповідно до поставлених мети та завдань, визначених програмою, замовник подає обласній раді звіт про результати виконання програми за підсумками року до 10-го числа лютого, наступного за звітним. Інформацію про хід виконання програми щоквартально до 15-го числа місяця наступного за звітним кварталом”.

Ставлю на голосування пропозицію комісії.

За – 51, не голосували – 13: рішення прийнято.

І ставлю на голосування проект рішення в цілому.

За – 56, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про регіональну цільову програму “Духовне життя” на
2021 рік”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 17 – в окремій брошурі.

Доповідає Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури, національностей та релігій обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Постійна комісія з питань гуманітарної політики та свободи слова рекомендувала до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозиції комісії.

Пропозиція – у цій самій брошурі.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є якісь інші пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу.

За – 55, не голосували – 9: рішення прийнято.

Шановні колеги! Пропозиції у вас викладені, вони аналогічні  до тих, що прозвучали по відношенню до попередньої програми. Тому ставлю їх на голосування.

За – 57, не голосували – 7: рішення прийнято.

І ставлю на голосування  проект рішення в цілому.

За – 53, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання регіональної цільової програми підтримки книговидання на 2016-2020 роки, регіональну цільову програму підтримки книговидання на 2021 рік”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 18 – в окремій брошурі.

Доповідає Артим Василь Іванович – заступник начальника управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є запитання. Будь ласка, запишіться.

Дудкевич Василь Ілліч.

Голос із залу. Випадково.

О.Сич. Помилково. Токарчук Олег Володимирович.

Голос із залу. Помилково.

О.Сич. Помилково. Дякур Дмитро Дмитрович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Піцуряк Манолій Васильович, помилково, так?

М.Піцуряк – голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Василю Івановичу, питання вам задавати не буду. Я підтримую проект рішення.

Пане голово, звертаю вашу увагу, що пора на обідню перерву. 12-а година минула, не порушуйте Регламент.

О.Сич. Манолію Васильовичу, ще дві хвилини. Я прошу вибачення.

М.Піцуряк. Дві хвилини пішло.

О.Сич. Не перебивайте роботи, дві хвилини у нас ще є.

Колеги, чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

Я буду змушений на одну хвилину продовжити, бо ви забрали одну хвилину.

За – 51, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про Комплексну програму розвитку агропромислового комплексу та сільських територій Івано-Франківської області у 2021-2025 роках”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 19 – в окремій брошурі.

Доповідає Вінтонович Степан Васильович – виконувач обов’язків директора департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозицій комісій – затвердити зазначену програму тільки на 2021 рік.

Пропозиції постійних комісій (однакового змісту) з проектом програми на 2021 рік – у цій самій брошурі.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Теж немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу.

За – 54, не голосували – 10.

Ставлю на голосування пропозицію комісії щодо того, щоб програма була затверджена тільки на 2021 рік. Прошу голосувати.

За – 51, не голосували – 13: рішення прийнято.

І ставлю на голосування в цілому.

За – 53, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про Регіональну цільову програму розвитку малого та середнього підприємництва в Івано-Франківській області на 2021 рік”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 20 – в окремій брошурі.

Доповідач: Загірняк Іван Романович – заступник директора департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 48, не голосували – 16: рішення прийнято.

Колеги, на моєму годиннику 12 год. Які будуть пропозиції щодо порядку нашої роботи?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Увімкніть, будь ласка, мікрофон депутата Палійчука.

М.Палійчук. Шановні колеги! Є пропозиція і прохання попрацювати як мінімум до першої години, можливо, ми розглянемо всі питання.

О.Сич. Є пропозиція працювати до першої години без перерви. Хто за таку пропозицію? Прошу голосувати. Питання – процедурне.

За – 47, проти – 1, не голосували – 15: рішення прийнято.

Продовжуємо нашу роботу.

Розглядається питання “Про регіональну цільову програму розвитку туризму в Івано-Франківській області на 2021-2025 роки”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 21 – в окремій брошурі.

Доповідає Зрайко Олександр Григорович – начальник управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань європейської інтеграції, міжнародного співробітництва, інвестицій та розвитку туризму і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозицій комісій – затвердити зазначену програму тільки на 2021 рік.

Пропозиції постійних комісій (однакового змісту) з проектом програми на 2021 рік – у цій самій брошурі.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Немає. Ставлю на голосування за основу.

За – 50, не голосували – 12: рішення прийнято.

Ставлю на голосування пропозицію комісії щодо того, щоб програма діяла у 2021 році. Прошу визначатись.

За – 50, не голосували – 13: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому.

За – 47, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про регіональну цільову програму розвитку міжнародного співробітництва Івано-Франківської області на 2021-2025 роки”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 22 – в окремій брошурі.

Доповідає Зрайко Олександр Григорович – начальник управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань європейської інтеграції, міжнародного співробітництва, інвестицій та розвитку туризму і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозицій комісій – затвердити зазначену програму тільки на 2021 рік.

Пропозиції комісій (однакового змісту) з проектом програми на 2021 рік – у цій самій брошурі.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції? Немає.

Ставлю на голосування за основу.

За – 52, не голосували – 11: рішення прийнято.

Ставлю на голосування пропозиції комісій.

За – 50, не голосували – 13: рішення прийнято.

Ставлю на голосування в цілому.

За – 50, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звіт постійної комісії обласної ради з питань депутатської діяльності, етики та регламенту”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 23 – в окремій брошурі.

Доповідач: Торб’як Михайло Петрович – голова постійної комісії обласної ради з питань депутатської діяльності, етики та регламенту.

Проект напрацьовано та рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради на цій комісії.

Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є запитання. Будь ласка, запишіться до запитань.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановний пане Михайле! Ми зараз будемо розглядати питання 26-е. Я – депутат обласної ради третього скликання, тобто, трьох скликань, вже завершую каденцію, Закон ніби добре знаю.

Скажіть, будь ласка, депутат голосує, хтось має впливати на нього: рішення суду, інших органів? Чи депутат голосує, виходячи зі свого власного сумління, виконуючи накази виборців і не порушуючи чинне законодавство? Ви розумієте, про що я говорю. Там цікаве питання, ми колись розглядали, і один із судів зобов’язував обласну раду прийняти таке-то рішення. Тобто, це питання Регламенту. Я думаю, що ніхто не має право вказувати, яке має бути рішення ради. Депутати голосують, виходячи з власного…, як їм велить совість, закон, інше. Дякую.

М.Торб’як. Дякую, Манолію Васильовичу. Ви задали питання і самі на нього відповіли. Так, тобто, депутат голосує на власний розсуд, як він вважає за потрібне, як йому делегують його виборці.

О.Сич. Запитання завершені. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 53, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про обрання представника до складу постійної поліцейської комісії Управління поліції охорони в Івано-Франківській області”.

Проект рішення номер 24 – в окремій брошурі.

Доповідає Басараб Сергій Михайлович – заступник голови обласної ради.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань захисту прав людини, законності, правопорядку, антикорупційної політики, люстрації та очищення влади, рекомендовано до розгляду на сесії.

Пропозиція комісії – у цій самій брошурі.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу. Прошу визначатись.

За – 49, не голосували – 15: рішення прийнято.

Ставлю на голосування пропозиції комісії.

За – 52, не голосували – 12: рішення прийнято.

І ставлю на голосування проект рішення в цілому.

За – 53, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання постанови Верховного Суду у справі
№ 0940/2394/18 (№ К/9901/26524/19), постанови Восьмого апеляційного адміністративного суду у справі № 857/5629/19 (№ 0940/2394/18) та рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду у справі № 0940/2394/18 щодо надання товариству з додатковою відповідальністю “Рогатинпісок” гірничого відводу для розробки Північно-Західної ділянки Москалівського родовища піску”.

Проект рішення номер 25 – в окремій брошурі.

Доповідає Басараб Сергій Михайлович – заступник голови обласної ради.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань захисту прав людини, законності, правопорядку, антикорупційної політики, люстрації та очищення влади і з питань екології та раціонального природокористування, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, Сергію Михайловичу.

С.Басараб. Доброго дня, шановне панство! Вкотре розглядаємо проект рішення про виконання постанови Верховного Суду, адміністративного суду у справі за номером… рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду щодо надання товариству з обмеженою відповідальністю “Рогатинпісок” дозволу на розробку Північно-Західної ділянки Москалівського родовища піску.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Так само немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 24, проти – 2, утримались – 4, не голосували – 27: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про навчання депутатів та осіб, які працюють або перебувають у кадровому резерві органів місцевого самоврядування”.

Внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 26 – на окремому аркуші.

Доповідає Мельничук Василь Іванович – голова постійної комісії обласної ради з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради  з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 48, утримався – 1, не голосували – 14: рішення прийнято.

Колеги, 27-е питання ми зняли з розгляду порядку денного.

Наступне питання розглядається “Про звіт директора комунального підприємства обласної ради з питань пошуку та перепоховання жертв воєн, депортацій та репресій тоталітарних режимів “Пам’ять”.

Проект рішення номер 28 – в окремій брошурі.

Доповідає Тимків Василь Васильович – директор комунального підприємства обласної ради з питань пошуку та перепоховання жертв воєн, депортацій та репресій тоталітарних режимів “Пам’ять”.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 54, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про продовження терміну дії контракту з директором комунального підприємства обласної ради з питань пошуку та перепоховання жертв воєн, депортацій та репресій тоталітарних режимів “Пам’ять”.

Проект рішення номер 29 – на окремому аркуші.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка, Василю Івановичу.

В.Гладій. Шановні колеги! Відповідно до Положення про порядок призначення на посаду та звільнення з посад керівників підприємств, установ, закладів, організацій спільної власності територіальних громад області, враховуючи рекомендацію постійної комісії обласної ради, є пропозиція продовжити термін дії контракту від 5 жовтня 2018 року, який укладений з директором даного комунального підприємства Тимківим Василем Васильовичем терміном на 5 років.

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 57, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звіт директора комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради “Про-Експерт”.

Проект рішення номер 30 – в окремій брошурі.

Доповідає Семотюк Василь Васильович – директор комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради “Про-Експерт”.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, Василю Васильовичу, підійдіть до трибуни.

Колеги, чи є запитання до доповідача щодо роботи нашого комунального підприємства?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 57, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про продовження трудових відносин з директором комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради “Про-Експерт”.

Проект рішення номер 31 – на окремому аркуші.

Доповідає Рачкевич Володимир Степанович – заступник директора департаменту розвитку громад та територій, дорожнього, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Кажіть, кого пропонуєте.

В.Рачкевич. Шановна президіє, шановні депутати! На ваш розгляд виноситься проект рішення обласної ради щодо продовження трудових відносин з директором комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради “Про-Експерт” Семотюком Василем Васильовичем.

О.Сич. Колеги, є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції? Немає?

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 56, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звіт начальника Івано-Франківського регіонального центру з фізичної культури і спорту інвалідів “Інваспорт” Івана Балагутрака”.

Проект рішення номер 32 – в окремій брошурі.

Доповідає Балагутрак Іван Іванович – начальник Івано-Франківського регіонального центру з фізичної культури і спорту інвалідів “Інваспорт”.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Не маєте, так? Чи є пропозиції до проекту рішення? Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 56, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про продовження трудових відносин з начальником Івано-Франківського регіонального центру з фізичної культури і спорту інвалідів “Інваспорт” Іваном Балагутраком”.

Проект рішення номер 33 – на окремому аркуші.

Доповідає Оклієвич Орест Євгенійович – начальник управління спорту обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції? Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 58, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звіт директора Івано-Франківського обласного центру фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх” Святослава Бойка”.

Проект рішення номер 34 – в окремій брошурі.

Доповідає Бойко Святослав Богданович – директор Івано-Франківського обласного центру фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх”.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Чи є пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 57, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про продовження трудових відносин з директором Івано-Франківського обласного центру фізичного здоров’я населення “Спорт для всіх” Cвятославом Бойком”.

Проект рішення номер 35 – на окремому аркуші.

Доповідає Оклієвич Орест Євгенійович – начальник управління спорту обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 57, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звіт директора Івано-Франківської школи вищої спортивної майстерності Ігоря Шкоропаняка”.

Проект рішення номер 36 – в окремій брошурі.

Доповідає Шкоропаняк Ігор Дмитрович – директор Івано-Франківської школи вищої спортивної майстерності.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції?  Немає.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 57, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про продовження трудових відносин з директором Івано-Франківської школи вищої спортивної майстерності Ігорем Шкоропаняком”.

Проект рішення номер 37 – в окремій брошурі.

Доповідає Оклієвич Орест Євгенійович – начальник управління спорту обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 54, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про визначення об’єкта передачі у державну власність”.

Внесено питання на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 38 – на окремому аркуші.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Також немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 53, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про приватизацію нежитлового приміщення (літер А) площею 1001,4 кв. м на вул. Ребета, 10 у м. Івано-Франківську”.

Проект рішення номер 39 – в окремій брошурі.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка.

В.Даниш. Шановні депутати! Враховуючи перелік об’єктів малої приватизації спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, що підлягають приватизації у 2020 році, затвердженого рішенням обласної ради від 21.02.2020 року “Про затвердження Переліку об’єктів малої приватизації у 2020 році”, пропонується здійснити приватизацію нежитлового приміщення (літер А) площею 1001,4 кв. м на вул. Ребета, 10 у м. Івано-Франківську шляхом викупу. Сума, яку ми плануємо отримати до бюджету, – 2 млн. 662 тис. 068 грн.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 51, утримався – 1, не голосували – 14: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про завершення приватизації нежитлового приміщення першого поверху площею 51,67 кв. м на вул. Січових Стрільців, 25 у м. Івано-Франківську”.

Проект рішення номер 40 – на окремому аркуші.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 50, утримався – 1, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про завершення приватизації нежитлової будівлі (літер А) площею 98,9 кв. м на вул. О. Кобилянської, 2а у м. Коломиї”.

Проект рішення номер 41 – на окремому аркуші.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання? Немає. Чи є пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 53, утримався – 1, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання у постійне користування земельної ділянки на вул. Свободи, 236 в м. Яремче”.

Проект рішення номер 42 – в окремій брошурі.

Доповідає Прокопів Анатолій Іванович – начальник відділу земельних ресурсів та раціонального природокористування виконавчого апарату обласної ради.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції? Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 58, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання дозволу Івано-Франківському обласному
державному центру туризму і краєзнавства учнівської молоді на розроблення технічної документації”.

Проект рішення номер 43 – окремій брошурі.

Доповідає Прокопів Анатолій Іванович – начальник відділу земельних ресурсів та раціонального природокористування виконавчого апарату обласної ради.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції? Немає.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 58, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання громадській організації “Тисменицька районна організація Українського товариства мисливців та рибалок” в користування мисливських угідь”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 44 – на окремому аркуші.

Доповідає Ярошик Олег Володимирович – тимчасовий виконувач обов’язків начальника Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання? Чи є пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є, будь ласка, запишіться.

Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Пане Олеже, у мене не запитання, а швидше репліка. Там, в першому  пункті,
землі ДП “Івано-Франківськцемент”. Він вже не володіє. Там знайдіть, хто точно володіє цими землями.

О.Сич. І внесіть уточнення.

Р.Ткач. І внесіть уточнення.

О.Сич. Чи є ще запитання, пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 56, утримався – 1, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про припинення права користування мисливськими угіддями та надання їх в користування громадській організації “Мисливське угіддя “Ведмідь”.

Внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 45 – на окремому аркуші.

Доповідач: Ярошик Олег Володимирович – тимчасовий виконувач обов’язків начальника Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 60, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання в користування мисливських угідь державному підприємству “Кутське лісове господарство”.

Внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 46 – на окремому аркуші.

Доповідач: Ярошик Олег Володимирович – тимчасовий виконувач обов’язків начальника Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 59, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 29.05.2020.
№ 1480-35/2020 та затвердження Статуту Івано-Франківського фахового музичного коледжу імені Дениса Січинського”.

Проект рішення номер 47– в окремій брошурі.

Доповідач: Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури, національностей та релігій обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи будуть запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Також немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 56, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження Статуту Фахового коледжу культури і
мистецтв (м. Калуш)”.

Проект рішення номер 48 – в окремій брошурі.

Доповідач: Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури, національностей та релігій обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 56, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження Статуту Русівського літературно-меморіального музею Василя Стефаника“.

Проект рішення номер 49 – в окремій брошурі.

Доповідає Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури, національностей та релігій обласної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції? Також немає.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 55, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження у новій редакції Статуту комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради “Про-Експерт”.

Проект рішення номер 50 – в окремій брошурі.

Доповідач: Рачкевич Володимир Степанович – заступник директора департаменту
розвитку громад та територій, дорожнього, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Також немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 60, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження у новій редакції Положення про Долинський обласний центр соціальної підтримки дітей та сімей “Теплий дім” Івано-Франківської обласної ради”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 51 – в окремій брошурі.

Доповідає Ковалик Іван Іванович – начальник служби у справах дітей обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропозиції? Також немає.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

І.Ковалик. Дякую.

О.Сич. За – 56, не голосували – 9: рішення  прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження Положення про Залучанський дитячий будинок-інтернат у новій редакції”.

Проект рішення номер 52 – в окремій брошурі.

Доповідає Микицей Степан Ярославович – заступник директора департаменту соціальної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропозиції? Також немає.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 54, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про припинення діяльності Солотвинської загальноосвітньої санаторної школи-інтернату І-ІІІ ступенів Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 53 – в окремій брошурі.

Доповідає Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є, будь ласка, запишіться для запитань.

Сенатович Василь Федорович.

Голос із залу. Помилково.

О.Сич. Помилково. Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, в/о № 3. Вікторе Євстахійовичу, я давав на президії запитання. Колеги, ми так якось легко  проходимо питання, йде скорочення закладу, ліквідація закладу, люди – на вулицю, а ми так бігом-бігом, на обід спішимо.

Я дуже боляче сприймаю ті питання, коли йде ліквідація і закриття закладів. І скоріше всього я буду голосувати проти цього питання, незважаючи… це не популізм, нічого, я проти всіх закладів. Ми так відстоюємо інколи питання мови, іншого, і тут шкільний заклад, який існував більше 70 років, інше було, і ми, в  принципі, є там якісь перспективи, але триповерхове приміщення збудоване, не здано в експлуатацію, і ми сьогодні його закриваємо. Я би не хотів, щоб ми так розкидались тими приміщеннями, тими закладами, і так скорочували людей. Я, в принципі, Вікторе Євстахійовичу, підтримую в цьому  питанні вас. Дякую.

В.Кімакович. Можна  відповісти? Шановні депутати, маленьке роз’яснення.

Відбулися зміни в Законі “Про освіту”, і у виключному переліку закладів, які існують в Україні, санаторних шкіл більше немає, їх взагалі не буде існувати по всій державі, не тільки в нашій області. І санаторні школи мали таку специфіку: вони набирали дітей на навчання повноцінних на півроку, і через півроку вони мали би набирати ще інший контингент. На 1 вересня цього року Солотвинська санаторна школа не набрала взагалі дітей. Там дітей немає. Відповідно працівників педагогічних також звільнено, оскільки немає педагогічного процесу.

Ми просимо почати ліквідацію юридичної особи, яка залишається, 13 працівників, які будуть доглядати за цим майном: опалювати, прибирати приміщення і вести всю процедуру по ліквідації, яка є довга, і вона не закінчиться, напевно, цього року. А депутати обласної ради вирішать, що робити з цим майном в майбутньому, ми будемо давати пропозиції.

О.Сич. У мене тоді запитання на продовження. Якщо громада Солотвина захоче, щоб ця школа дальше функціонувала як санаторна школа-інтернат і готова буде її утримувати і укладати угоди з іншими територіями, щоб туди діти приїжджали, вона може це зробити?

В.Кімакович. Не може, тому що не може існувати сама форма санаторної школи.

О.Сич. Ну, Солотвинська громада може змінити назву, але дітей приймати.

Отже, якщо Солотвинська громада виявить таке бажання, ми до цього питання повернемось.

Шановні колеги! Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 48, проти – 1, утримались – 2, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про припинення діяльності Смоднянської загальноосвітньої санаторної школи-інтернату І-ІІ ступенів Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 54 – в окремій брошурі.

Доповідач: Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту..? Є. Будь ласка, запишіться для запитань.

Мельниченко Оксана Михайлівна.

О.Мельниченко. У мене є звернення трудового колективу з цих питань, і я хочу спитати, що вимоги чинного законодавства нам зрозумілі, але чи враховані ті питання, які висвітлені у зверненні цього колективу, і чи достатньо фінансового ресурсу на майбутнє для подальшого утримання цього закладу у районному бюджеті? Дякую.

В.Кімакович. Шановний пане голово, депутати, шановна пані Оксано! Насправді, ситуація аналогічна, бо Смоднянська – також санаторна школа. Але вона відрізняється тим, що Косівська райрада виявила бажання створити на базі цієї Смоднянської школи гімназію. І відповідні рішення вже обласною радою були проведені, ми з паном Сергієм виїжджали на місце, і ми 50 працівників Смоднянської школи змогли влаштувати у новостворену гімназію. Але також ми залишаємо 11 працівників,  які завершать процес ліквідації даного об’єкту.

О.Сич. Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович. Шановний пане Вікторе! Я би ставив питання не про ліквідацію шкіл, а про зміни в законодавстві, оскільки Міністерство освіти абсолютно нісенітницю зробило. Якщо би було в Солотвинській спеціалізованій школі, то там прекрасна соляна кімната, там прекрасний колектив. У зв’язку з “дебільними”, вибачте мене, змінами довелося… у них немає набору. За всі роки у них був набір. Друзі, тобто, нам треба ставити питання не про ліквідацію. Треба звернення до Міністерства, нехай терміново змінюють зміни в законодавство, тому що ми так угробимо всі прекрасні школи. Тому що там, де соляна кімната, де туберкульоз можуть лікувати, ми просто його закриємо.

Я повністю підтримую Манолія Васильовича, буду голосувати проти.

О.Сич. Святославе Ігоровичу! Я пропоную на наступну сесію обласної ради підготувати відповідне звернення, і ми його проголосуємо, тому що проект рішення був заздалегідь поставлений на сайті обласної ради, і ви на нього не реагували, а зреагували аж тепер. Якби ви підготували звернення, ми би сьогодні за нього проголосували.

Чи є пропозиції до  проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 48, проти – 1, утримались – 2, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження ліквідаційного балансу Микуличинської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 55 – в окремій брошурі.

Доповідач: Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 51, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження ліквідаційного балансу Тлумацької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Івано-Франківської обласної ради”.

Внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 56 – в окремій брошурі.

Доповідає Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 50, не голосували – 14: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про передачу іншого окремого індивідуально визначеного майна Перегінської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Івано-Франківської обласної ради”.

Внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 57 – в окремій брошурі.

Доповідач: Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії
обласної ради.

Чи є запитання? Немає пропозицій?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Також немає.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 53, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про передачу друкованої продукції Національної академії
педагогічних наук України”.

Проект рішення номер 58 – на окремому аркуші.

Доповідає Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії
обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 53, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про утворення комісії з питань передачі юридичної особи
публічного права “Русівський літературно-меморіальний музей Василя Стефаника”.

Проект рішення номер 59 – на окремому аркуші.

Доповідає Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури, національностей та релігій обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Також немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 56, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження акта приймання-передачі житлового
будинку на вулиці Незалежності, 9а в селі Тишківці Городенківського району Івано-Франківської області”.

Проект рішення номер 60 – в окремій брошурі.

Доповідач: Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури, національностей та релігій обласної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції? Є.

Будь ласка, запишіться для оголошення запитань.

Візінський Іван Степанович. Помилково?

Голос із залу. Помилково.

О.Сич. Озорович Василь Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Левкович Андрій Васильович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

А.Левкович. Шановні колеги! Ви знаєте, я би хотів сказати декілька слів, тому що це мій округ, це с.Тишківці, відоме село, де народився… де народились багато членів родини Шухевича, і це є будинок безпосередньо родини Шухевичів. Це родинне гніздо Шухевичів, де виховувався Володимир Шухевич і Роман Шухевич. І хочу сказати, що цей будинок був в аварійному стані повністю, його було відремонтовано майже з нуля, можна сказати, і ініціатива музею ця була Анатолія Матвієнка. Всі меблі, начиння, все повністю, що знаходиться всередині будинку, було куплено… відновлено за кошти спонсорів і родини Матвієнка. І фактично там все відновлено так, як воно було колись.

Тому прошу підтримати і проголосувати.

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 57, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про представлення до нагородження Грамотою Верховної
Ради України Буци Андрія Михайловича”.

Внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 61 – в окремій брошурі.

Доповідає Піцуряк Манолій Васильович – голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики.

Проект напрацьовано та рекомендовано для розгляду на сесії обласної ради цією комісією. Будь ласка.

М.Піцуряк. Шановні колеги-депутати! У вас є  проект рішення про представлення до нагороди Буци Андрія Михайловича Грамотою Верховної Ради.

Хочу декілька слів сказати. Людина є почесним донором України, здав більше 94, максимально для здачі крові, майже 57 л крові.

За поданням керівництва Прикарпатського обласного центру служби крові в Івано-Франківській області прошу підтримати дану кандидатуру. Людина дуже пропагує даний спосіб життя, особисто знаю його, будь ласка, підтримайте.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 56, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про дострокове припинення повноважень депутата обласної ради С. Радиша”.

Проект рішення номер 62 – на окремому аркуші.

Ви його бачите, колеги. Чи є запитання до доповідача? Доповідає голова обласної ради.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 30, проти – 1, утримались – 5, не голосували – 24: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про дострокове припинення повноважень депутата обласної ради Н. Іваніва”.

Проект рішення номер 63 – на окремому аркуші.

Доповідає голова обласної ради. Проект рішення у вас на руках.

Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 30, утримались – 2, не голосували – 28: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про зняття з контролю рішень обласної ради”.

Проект рішення номер 64 – в окремій брошурі.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 46, утримався – 1, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про депутатські запити”.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Колеги, чи є запитання до доповідача? Є.

Будь ласка, запишіться для запитань. Ну, для пропозицій одночасно.

Марійчин Андрій Андрійович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Випадково. Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я. Шановний голово, фінансистів, напевно, тут немає. Я хочу просто в цьому розділі одне питання задати і до виконання.

Ми на комісії розглядали питання щодо проблеми з початком опалювального сезону, і майже 26 млн.грн. коштів не вистачає по закладах охорони здоров’я області. Тобто, ці заклади не готові до початку опалювального сезону. Однак у рішенні там є частина… якось воно вирішується. Зобов’язати обласну державну адміністрацію до 15 жовтня вирішити питання забезпечення фінансовим ресурсом для початку опалювального сезону, тобто, придбання газу, електроенергії. Дякую.

О.Сич. Я змушений зробити зауваження. Ви неправильно називаєте назву робочого органу обласної ради – комісії не тільки з питань охорони здоров’я, але й соціальної політики, треба казати, бо ви цим самим ущемлюєте цілу галузь.

Василю Івановичу, є якісь зауваження?

В.Гладій. Ви пропонуєте як депутатський запит? То тоді…

О.Сич. А чому не оформили? А чому не оформили депутатський запит?

Колеги, ставлю на голосування проект рішення за основу, оскільки є пропозиції, ставлю за основу.

За – 50, не голосували – 11: рішення прийнято.

Щойно прозвучав депутатський запит депутата Піцуряка, пропоную внести його до
проекту рішення під номером 3, а Манолію Піцуряку в робочому порядку чітко подати формулювання. Прошу визначатись за пропозицію Піцуряка.

За – 36, не голосували – 25: рішення не прийнято.

Никорович Святослав Ігорович, будь ласка.

С.Никорович. Я хотів би подякувати Михайлу Іваночку за його запит і подякувати Анатолію Прокопіву, який зробив роз’яснення по договорах паїв.

Користуючись нагодою, я би хотів закликати мешканців нашої області не бігти і переписувати дуже швидко паї, коли вам дають на 200 кг більше зерна, а бути дуже уважним з договором, уважно його вичитати, подивитись, які є роз’яснення, зокрема обласна рада цим запитом висловлює своє занепокоєння, і для цього є причина. Я ще раз хочу звернути увагу мешканців області для того, щоб ви були дуже уважні при підписанні договорів. Дякую.

О.Сич. Це не була пропозиція.

С.Никорович. Це був виступ.

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення в цілому.

За – 49, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Різне”.

Шановні колеги! Чи має хтось з депутатів бажання виступити в Різному? Будь ласка, запишіться. Але майте на увазі: у нас залишилось тільки 8 хвилин до анонсованого часу. Потім треба буде робити перерву, якщо ми не вкладемось, і після перерви повертатись назад до питання “Різне”.

Федишина Ольга Миколаївна.

О.Федишина – депутатська фракція політичної партії “Воля”. До мене звернулись виборці із села Чорний Потік Делятинської об’єднаної територіальної громади. На превеликий жаль, це село постраждало від стихії цього літа, 2020 року, і не всі заходи з ліквідації наслідків стихії там були профінансовані і виконані. Зокрема, мова йде про пошкоджену дорогу сполученням Білі Ослави – Чорний Потік, а також про два мостові переходи, які мають значення для пересування як автомобільного транспорту, так і населення.

Тому я звертаюсь від імені своїх виборців, від імені жителів села Чорний Потік до обласної державної адміністрації, представників якої сьогодні, на жаль, немає, з тим, щоб вони вжили всіх необхідних заходів для фінансування цих заходів, для ліквідації наслідків стихії і для виконання відповідних робіт, тому що силами самої громади і коштами самої громади, на превеликий жаль, це зробити неможливо.

О.Сич. Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Шановний голово, шановні колеги-депутати! Я в контексті того депутатського запиту, що я давав. Знаєте, коли підписуються угоди з поставщиками електроенергії і газу, є така пропозиція останньої надії.

На послідній комісії з питань охорони здоров’я ми слухали питання про стан підготовки до роботи, до опалювального сезону закладів охорони здоров’я. І те, що сказав, 26,4 млн.грн. не вистачає коштів закладам охорони здоров’я області, не обласного бюджету, області, для того, щоб своєчасно розпочати опалювальний сезон. Комісія рекомендувала обласній державній адміністрації, головам районних адміністрацій, головам міст, головам ОТГ вишукати кошти і не допустити зриву опалювального сезону з 15 жовтня. Я просто хотів наголосити, бо я думаю, що ті кошти будуть розподілені. Коли я побачив: одна сума є, один район чомусь відмітили, інший не відмітили, то у мене тепер є запитання до обласної державної адміністрації, до тих, хто готував, – пропорційно всім тим закладам, які там визначені, будь ласка, виділити кошти. Адже це не є питання “перетягування канату” або іншого, це є питання своєчасного опалювального сезону.

І прошу апарат обласної ради: висловлювання депутата на сесії обласної ради є обов’язковим для розгляду, і адресувати відповідним службам, органам про те, що було сказано і на цій сесії.

Зважаючи на те, що у нас в принципі вже сесій, які щось будуть вирішувати, не буде, я хотів підняти тому питання, але так сталось, що буду в Різному говорити. В Різному рішення не приймається, але я наголошую на даному питанні, яке було. Дякую.

О.Сич. Чесно кажучи, Манолію Васильовичу, я думав, що ви візьмете слово, щоб подякувати депутатам обласної ради за прийняте рішення про виділення коштів для кисневої станції Солотвинської лікарні. Це перше.

Друге, я роз’яснюю, якщо ви ще не читали Регламенту, що згідно Регламенту в  питанні Різному рішення не приймаються. Це тільки… ні, у питанні Різному депутати діляться думками, все. Це буде зафіксовано в стенограмі, але це не підлягає якомусь розгляду.

Іваночко Михайло Степанович.

М.Іваночко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Тож, шановне товариство, жителі Івано-Франківщини, всього Прикарпаття, особливо з районів Надвірнянського та Богородчанського, як уже мій колега наголошував, маємо дуже серйозну проблему, адже орендар землі – товариство “Акрітера-агро”, колишній “Оскар”, це фірма, наближена до олігарха промосковського Медведчука, орендує землі в цих районах. Справа в тому, що після того ганебного схвалення ринку землі, так званого, дане підприємство розпочало процедуру: шахрайським методом підписувати угоду з людьми за якихось додаткових 200 кг зерна. Даний договір коли підписаний, з двох сторін, за словами юристів, практично вже неможливо розірвати, а якщо й людина розриває цю угоду в односторонньому порядку, то автоматично дане підприємство стає власником земель. Тож ми отримуємо те, що раніше говорилось: просто олігархи скуповують українську землю за безцінь. Тому жителі Богородчанського району, Надвірнянського району, Прикарпаття: не підписуйте з ними зараз ці угоди.

Я звернувся сьогодні з депутатським запитом до прокуратури, до голови Івано-Франківської обласної державної адміністрації стосовно перевірки цих всіх угод. Адже крім того, дане підприємство не дотримується сівозмін, що призводить до виснаження земель. Дане підприємство використовує заборонені препарати, при обробці земель також призводить до знищення навколишнього середовища, падіж бджіл та виснаження грунтів. Засівають поля соєю з ГМО, яка категорично заборонена, адже гірська зона передбачає засівання технічних культур тільки до 20 відс., а вони практично засівають повністю на всі 100 відс. Тому я вимагаю, шановне керівництво ОДА і прокуратури, чітко розібратись з цим підприємством і встановити справедливість, стати на захист українців та власників паїв і земель. Дякую.

Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

О.Сич. Шановні колеги! Ми розглянули всі питання порядку денного тридцять сьомої сесії обласної ради сьомого демократичного скликання. Отже, порядок денний вичерпаний.
Дякую всім за роботу. Бажаю життєвих і політичних успіхів!

Тридцять сьому сесію Івано-Франківської обласної ради сьомого демократичного скликання оголошую закритою.

(Звучить Гімн України).

Голова обласної ради                                                                               Олександр Сич

 

Консультант                                                                                                  Галина Кубік

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]