Стенограма пленарного засідання (19.02.2021)

С Т Е Н О Г Р А М А
ЧЕТВЕРТОЇ СЕСІЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
ВОСЬМОГО ДЕМОКРАТИЧНОГО СКЛИКАННЯ
від 19.02.2021 р.

 

 

О.Сич. Шановні колеги, запрошені! Шановні краяни!

До обласної ради восьмого демократичного скликання обрано 84 депутати.

За результатами письмової реєстрації в сесійній залі присутні 73 депутати, відсутні – 11, з них: на лікарняному – 1, з інших поважних причин – 1, з невідомих причин відсутні 9 депутатів, цілком можливо, що ще пізніше вони з’являться і доєднаються до нас в роботі сесії обласної ради.

Відповідно до пункту 11.3. статті 11 Регламенту обласної ради депутати повинні зареєструватися за допомогою електронної системи. Прошу увімкнути електронну систему, депутатів прошу зареєструватися.

Отож, згідно з електронною реєстрацією у залі присутні 75 депутатів.

Відповідно до статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та пункту 5.2. Регламенту обласної ради сесія є правомочною і оголошується відкритою.

(Звучить Гімн України).

(Звучить молитва).

Продовжуємо роботу.

Шановні колеги! З метою мінімізації поширення коронавірусної інфекції ми не запрошували на засідання представників інших органів місцевого самоврядування області, керівників обласних підприємств і установ, політичних партій та громадських організацій, представників засобів масової інформації. Однак обласне телебачення “Галичина” здійснює пряму трансляцію сьогоднішнього пленарного засідання, а тому усі бажаючі можуть спостерігати за його перебігом.

Сьогодні на нашому засіданні присутні голова Тернопільської обласної ради Головко Михайло Йосифович. Прошу привітати.

(Оплески в залі).

Голова Полтавської обласної ради Біленький Олександр Юрійович.

(Оплески в залі).

У роботі сесії бере участь голова обласної державної адміністрації Андрій Михайлович Бойчук.

(Оплески в залі).

Шановні колеги! Шановні краяни!

Саме у ці лютневі дні минає 7 років з часу масових розстрілів учасників Революції Гідності на Майдані Незалежності у м. Києві.

Прошу хвилиною мовчання вшанувати пам’ять Героїв “Небесної Сотні”.

(Хвилина мовчання).

Дякую.

Продовжуємо роботу. Відповідно до пункту 12.1. Регламенту обласної ради після відкриття сесії перед затвердженням порядку денного відводиться до 15 хвилин для стислих (до
3 хвилин) виступів і заяв уповноважених представників депутатських фракцій з внесенням пропозицій, повідомлень без прийняття рішень по них.

Шановні колеги! Хто з уповноважених представників депутатських фракцій хоче виступити чи виголосити заяву? Прошу записатися до виступу. Є такі?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Увімкніть, будь ласка, систему для запису. Прошу записатись.

Федорук Олександра Володимирівна, будь ласка.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Заяви від фракцій, тому очевидно, що від фракцій не може бути двоє, а один, а вас записалось від фракції аж двоє. Тому, очевидно, те, що ви вважаєте за доцільне сказати, можете сказати при розгляді іншого питання. Будь ласка.

О.Федорук. Доброго дня, шановний пане голово, шановні гості та колеги!

Хочу звернутися до вас з наступним повідомленням – про вихід з депутатської групи
“Рівні можливості”: “Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, повідомляємо про вихід з депутатської групи “Рівні можливості” Федорук Олександри Володимирівни (фракція “Європейська Солідарність”) та Перцович Наталії Святославівни (фракція “Європейська Солідарність”)”.

А також хочу повідомити про створення іншої депутатської групи “Стратегія Прикарпаття-2050”, головною метою якої є активізація зусиль депутатів задля напрацювання напрямків та стратегічних візій розвитку Прикарпаття.

“Відповідно до Регламенту Івано-Франківської обласної ради восьмого скликання
повідомляємо, що головою депутатської групи “Стратегія Прикарпаття-2050” є Федорук Олександра Володимирівна (фракція “Європейська Солідарність”). Просимо повідомити депутатів Івано-Франківської обласної ради восьмого демократичного скликання про створення депутатської групи під час пленарного засідання сесії обласної ради. Персональний склад депутатської групи: Федорук Олександра Володимирівна (“Європейська Солідарність”), Федорців Сергій Іванович (ВО “Свобода”), Виноградник Тарас Теофілович (“Платформа Громад”), Перцович Наталія Євгенівна (“Європейська Солідарність”), Мазур Юрій Йосифович (“Європейська Солідарність”).

Основні завдання групи – виокремлення пріоритетних напрямків інноваційного розвитку та інвестиційної привабливості області, розвиток інфраструктури, інфраструктурних об’єктів та мереж в області, покращення екології, виробництво екологічно чистої органічної продукції та переробка твердих побутових відходів, протипаводкових заходів, локальний розвиток рекреаційно-туристичної сфери, вдосконалення онлайн-освіти та інформаційно-комунікаційних технологій, зокрема в ІТ-галузі, напрацювання плану поширення і відновлення енергетики, створення інноваційних технологічних парків на території області, формування банку “Ідея громадських ініціатив”, аналіз та адаптація нормативно-правових актів щодо стратегічного розвитку області”.

Група буде відкритою. Запрошуємо всіх колег долучатись, кому цікаво, працювати над розвитком стратегії, будемо раді запрошувати і бачити вас у нашій роботі.

Дякую.

О.Сич. Дякую. Дякую, пані Олександро. Бажаю успіхів у роботі вашої депутатської групи.

Шановні колеги! Давайте тоді як виняток, але на майбутнє майте на увазі: якщо заяви від фракцій, ну, то не по двоє, не по троє від фракції. А наразі я надаю слово Федоришину Володимиру Євгенійовичу.

Будь ласка.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Нема?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ну, будь ласка, будь ласка, будь ласка, до мікрофону, до центральної трибуни.

В.Федоришин. Дякую. Доброго дня, шановна президіє, шановні голови, шановні колеги-депутати! Сьогодні в нашому залі присутні наші ветерани російсько-української війни. Вони прийшли з місією – зробити подарунки двом головам нашим. Це Олександру Сичу і нашому голові Андрію Бойчуку.

Це символічні подарунки, це логотипи госпіталю ветеранів війни, який розроблений нами, але втілений руками цих ветеранів.

Ми хочемо нагадати, що госпіталь ветеранів війни був створений 07.07.2016 року. В цьому році госпіталю буде перша п’ятирічка. Це заклад молодий, малий. І ці воїни через заклад потребують якоїсь вашої постійної підтримки.

Люди зараз воюють на Сході, віддають своє здоров’я.

Так що ці подарки будуть вам нагадувати, я думаю, про цей заклад, ви не забудете. Тому що заклад був створений якраз за допомогою депутатів обласної ради, волонтерських та ветеранських спілок. Заклад потребує розвитку та підтримки від вас як депутатів обласної ради.

Тому я вас закликаю відноситись щиро, і в цьому році, я думаю, що ми гарно відсвяткуємо нашу п’яту річницю.

Дякую вам всім.

(Оплески в залі).

Голоси із залу. (Без мікрофона).

(Оплески в залі).

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Даруйте за невеличку затримку. Увага до наших побратимів того вартує.

Дякуємо за подарунки. Робимо і будемо все робити можливе, аби ветерани російсько-української війни на території нашої області почували себе комфортно і отримували всіляке сприяння від влади.

Продовжуємо роботу.

16 лютого 2021 року відбулося засідання президії обласної ради.

Президія рекомендувала внести на розгляд четвертої сесії 56 питань та питання “Різне”.

Проект порядку денного формувався з дотриманням термінів, встановлених Регламентом обласної ради, а також Законом України “Про доступ до публічної інформації”.

Проекти рішень проаналізовані на засіданнях постійних комісій обласної ради.

За результатами вивчення і розгляду постійними комісіями обласної ради надано відповідні висновки та рекомендації.

Порядок денний та матеріали сесії, шановні колеги, ви отримали під час реєстрації, частина депутатів – під час проведення засідання президії обласної ради.

Проекти рішень з питань, внесених до порядку денного, розміщені на офіційному сайті обласної ради.

Звертаю вашу увагу, що до проекту порядку денного внесено 3 питання, які були запропоновані на засіданні президії обласної ради. А саме:

– під номером 1 – про проголошення в області 2021 року Роком полковника Армії Української Народної Республіки, голови Проводу Організації Українських Націоналістів Євгена Коновальця;

– під номером 2 – про присвоєння звання Героя України полковнику Армії Української Народної Республіки, голові Проводу Організації Українських Націоналістів Євгенові Коновальцю (посмертно);

– під номер 3 – про звернення обласної ради щодо незабезпеченості коштами на утримання районних рад області.

Також під час реєстрації, шановні колеги, ви отримали інформацію про виконання діючих обласних програм.

Є пропозиція наданий вам порядок денний четвертої сесії обласної ради взяти за основу.

Ставлю на голосування. Прошу визначитись.

За – 79, не голосував – 1: рішення прийнято.

Чи є пропозиції до порядку денного?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться для пропозицій. Будь ласка.

Федорців Сергій Іванович.

С.Федорців. Шановний пане голово, шановні колеги! Пропоную до порядку денного включити питання “Про передачу об’єкту нерухомого майна Солотвинської загальноосвітньої санаторної школи-інтернату I-III ступенів Івано-Франківської обласної ради на вул.Грушевського, 17 у селищі Солотвин Івано-Франківської обласної ради… Івано-Франківського району”. Дякую.

О.Сич. Пропозиція пролунала, вона зрозуміла. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 58, не голосували – 22: рішення прийнято.

Ленігевич Богдан Васильович, будь ласка.

Б.Ленігевич. Прошу включити два питання на порядок денний: “Про завершення приватизації нежитлових приміщень площею 5376,2 кв.м, площею 632,2 кв.м, площею 640,8 кв.м і площею 10,3 кв.м на вул.Ботанічній, 28а у м.Івано-Франківську”.

І зразу друге…

О.Сич. Ні, ні, ні. Я мушу ставити на голосування, тому по одному питанню.

Ставлю на голосування проголошену пропозицію. Прошу визначатись.

За – 54, не голосували – 25: рішення прийнято.

Наступна пропозиція.

Б.Ленігевич. “Про завершення приватизації нежитлових приміщень площею 483,5 кв.м, площею 311,2 кв.м, площею 92,2 кв.м, площею 26,3 кв.м на вул.Ботанічній, 28а у м.Івано-Франківську”.

О.Сич. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 51, проти – 1, не голосували – 27: рішення прийнято.

Шановні колеги! З уваги на те, що в роботі нашої сесії беруть участь голова Тернопільської обласної ради і голова Полтавської обласної ради, прошу питання під номером 20 “Про підписання Меморандуму про співпрацю з Тернопільською обласною радою…”, це питання процедурне, поставити під номером першим. Прошу визначатись. Ставлю на голосування.

За – 76, не голосували – 3: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення… проект порядку денного в цілому. Прошу визначатись.

За – 77, не голосували – 3: рішення прийнято.

В.Гладій. Шановні колеги! Розглядаємо питання “Про затвердження Меморандуму про міжрегіональну співпрацю між Івано-Франківською обласною радою та Тернопільською обласною радою”.

Зверніть увагу: проект рішення номер 20 – в окремій брошурі.

Доповідає голова обласної ради Сич Олександр Максимович.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва. Комісія рекомендувала до розгляду на сесії обласної ради.

Прошу.

О.Сич. Шановні колеги! Проект рішення – у вас на руках, прошу за нього проголосувати. Інформую вас, що протягом попереднього скликання обласної ради такі меморандуми про співпрацю підписані… Івано-Франківська обласна рада підписала з Полтавською обласною радою, із Закарпатською обласною радою, Кіровоградською, Житомирською обласними радами і Донецькою обласною цивільно-військовою адміністрацією. Очевидно, що це має як символічне, так і практичне значення, тому що практично, скажемо, в цей складний для України час, час ведення війни з Росією, підписання меморандумів про співпрацю і реальна співпраця між різними регіонами в особі обласних рад – це є хороший приклад зшивання України в одну
монолітну цілісність.

У попередньому скликанні обласної ради було доручення обласної ради такі меморандуми уповноважити голову обласної ради підписувати без окремих рішень сесії обласної ради, але зважаючи на те, що таке рішення було прийнято у попередньому скликанні, то, очевидно, що його треба було продублювати і в цьому скликанні. А тому вам в проекті рішення, зверніть увагу, що під пунктом 3 пропонується уповноважити голову обласної ради в подальшому підписувати меморандуми подібного характеру з органами місцевого самоврядування самому, але в подальшому інформувати депутатський корпус. Дякую.

В.Гладій. Колеги-депутати, чи є у вас запитання до Олександра Максимовича?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні даного питання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає.

Шановне товариство, у зв’язку з тим, що ми раді вітати на засіданні сесії обласної ради голову Тернопільської та голову Полтавської обласних рад, я запрошую для виступу голову Тернопільської обласної ради Михайла Йосифовича Головка. Прошу, пане голово.

(Оплески в залі).

М.Головко. Пане голово, заступники, шановні депутати! Я вас щиро вітаю, вашу каденцію. І, в першу чергу, хотів би привітати Івано-Франківську обласну раду, всіх депутатів з
початком успішної роботи вашої каденції, побажати вам дійсно плідної праці і великих здобутків. Я щиро дякую за запрошення, що ми сьогодні можемо підписати Меморандум співпраці між нашими обласними радами, адже Тернопільщина та Івано-Франківщина не тільки мають спільний адміністративний, територіальний кордон між собою, ми маємо спільну історію, ми маємо спільну історичну назву – Галичина, яка породила багатьох патріотів, яка прославляється своїми здобутками у відстоюванні національних цінностей, національних інтересів своєї держави. Франківщина має такого Героя як Степан Бандера і його послідовників, які продовжили боротьбу за Українську державу на теренах Прикарпаття, Тернопільщини, які спільно, разом ми завжди починали відстоювати національні інтереси, починаючи з 1991 року, коли проголошували Українську державу, незалежність, в тому числі на Помаранчевій Революції. І, звісно, що ми були найактивнішими учасниками Революції Гідності, яку ми сьогодні з вами вшановуємо, наших героїв. Ми пам’ятаємо Романа Гурика, Сергія Дідича, Олександра Капіноса, Устима Голоднюка та всіх інших наших героїв з Франківщини та Тернопільщини, які віддали життя за Україну, які віддали життя, щоби ми з вами могли працювати, розбудовувати нашу державу, наповнювати її українським змістом.

І сьогодні, звісно, що ми беремо приклад і вшановуємо їхню світлу пам’ять якраз на тих подіях, коли сім років тому на Майдані ми проливали кров за те, щоб змінити Україну, щоб українці відчували себе господарями на своїй Богом даній землі, щоб ми пишалися, що ми можемо жити за нашими законами, що ми можемо ходити до української церкви, що ми можемо захистити нашу українську мову, щоби виховувати наших дітей в українських традиціях і звичаях.

Тому сьогодні я тішуся, що спільно, разом з вами маємо нагоду починати розбудовувати Україну зі своїх областей на особистому прикладі, адже заможнішою стане Українська держава, починаючи зі свого власного дому, розбудовуючи її на власних теренах.

Хочу сказати, що у нас багато спільних інтересів, у нас є багато перспективних планів: це розвиток, звісно, ж туризму. Я дуже радію, що в цьому році врешті-решт в нашій області будуть з’єднані чудовою новою дорогою, як на Монастириськ і на Тисменицю – одна дорога буде, так само буде через Бережани та Рогатин. Це дві нові траси, які зможуть покращити взаємозв’язок, розвивати туризм, адже наша Тернопільщина славиться багатьма замками, третина замків в Україні взагалі. У вас – прекрасні Карпати. І це дає нам перспективи розвитку для економічного процвітання нашого краю.

Тому, звісно, я вас щиро вітаю, я дякую за можливість, що ми сьогодні зможемо підписати цей Меморандум для співпраці наших областей і на власному прикладі показати для всієї України як ми її “зшиваємо”, як ми працюємо на благо нашого краю, на благо Української держави.

Тому у нас є великі амбітні плани – розвиток України, і це потрібно починати з наших областей.

Я вам щиро дякую за довіру, я сподіваюсь на тісну співпрацю, на хороші й плідні результати і бажаю вам успіху у вашій каденції. Дякую.

Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

(Оплески в залі).

В.Гладій. Запрошую до виступу голову Полтавської обласної ради Біленького Олександра Юрійовича.

О.Біленький. Слава Україні! Край Симона Петлюри вітає край Степана Бандери.

(Оплески в залі).

Шановний пане голово! Шановна президіє, шановні депутати!

Мені дуже приємно сьогодні бути в сесійному залі Івано-Франківської обласної ради, вітати вас від імені Полтавщини, бажати здоров’я, миру, перемоги.

Наша історія взаємовідносин із головою Олександром Максимовичем Сичем сягає минулої каденції, тоді і він, і я були теж головами обласних рад, підписали відповідний Меморандум про співпрацю, і дуже практично, дуже цілеспрямовано його виконуємо, особливо в галузі спорту. Так само на цих вихідних наші волейбольні команди беруть участь у протистоянні вищій лізі, окрім того, туристичні, інфраструктурні, інші напрямки, які ми реалізуємо відповідно до підписаного Меморандуму.

Місцеве самоврядування – це основа демократії України. Місцеве самоврядування
повинно бути незалежним, повинно продукувати ті ідеї, і повинно відрізнятись від виконавчої гілки. Чому це так? Ми бачимо зараз по подіях в Україні. Тарифні майдани, інші ситуації, коли вкінці-кінців головний голос, головний меседж дає місцеве самоврядування і плече підставляє громадам саме місцеве самоврядування.

У подальшому достатньо багато планів, ми запрошуємо делегації й Івано-Франківської області, й Тернопільської області відвідати Полтавщину. Ми – не Схід, ми – серце України. Ми завжди боролись і стоїмо на тих основах, які є і у вас, і у ваших серцях, і у вашому розумі як депутатів-державників.

Тому ще раз хочу всім побажати міцного здоров’я, перемоги тільки шляхом перемоги над Росією в цій війні, яку… неприкритій війні, яка веде проти нас держава-імперія.

І від імені депутатів Полтавської обласної ради хочу подарувати цінний, цінний не в якості коштів, а цінний для нас в якості такої уваги до нашого друга-колеги – голови Івано-Франківської обласної ради – подарунок від Полтавщини.

(Оплески в залі).

Почесною грамотою Полтавської обласної ради за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у розвиток місцевого самоврядування та активну громадянську позицію нагороджується голова Івано-Франківської обласної ради Сич Олександр Максимович. Також подарунок – годинник.

(Оплески в залі).

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Шановне товариство! Пропозицій до проекту рішення не поступало, тому
проект рішення “Про затвердження Меморандуму про міжрегіональну співпрацю між Івано-Франківською обласною радою та Тернопільською обласною радою” ставлю на голосування за основу та в цілому. Прошу визначатись.

За – 77, не голосували – 3: рішення  прийнято.

О.Сич. Шановні колеги! Мені дійсно дуже приємно чути хороші слова привітання в цій залі від моїх колег-депутатів, а ці вітання звучать від імені обласних рад, від імені мешканців Тернопілля, Полтавщини. Я вірю, що нас єднає… Україна, нас єднають такі вже символи сьогоднішнього часу, не історичні, а сьогоднішнього часу, як Революція Гідності і як та
кровопролитна російсько-українська війна, яка триває на нашій території, яка неодмінно, як казав Олександр Біленький, закінчиться нашою перемогою.

Символічно в знак того, що саме в цей день ми зустрічаємось, я хочу нашим колегам подарувати книгу “Український Євромайдан. Прикарпатський вимір”, яка за сприяння обласної ради була видана ще у попередній каденції. І щиро зичу, аби більше наша держава не зазнавала ні кровопролитних революцій, ні кровопролитних воєн, а розвивалась тільки і здобувала краще місце під геополітичним сонцем. Дякую. Слава Україні!

(Оплески в залі).

Дякую, друзі, за участь в сесії.

Шановні колеги! Продовжуємо нашу роботу.

Розглядається питання “Про проголошення в області 2021 року Роком полковника Армії Української Народної Республіки, голови Проводу Організації Українських Націоналістів Євгена Коновальця”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 1 – на окремому аркуші.

Доповідає Гринечко Мар’яна Валеріївна – голова постійної комісії обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики.

Проект рішення напрацьовано та рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради постійною комісією обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики.

Будь ласка.

М.Гринечко. Доброго дня, шановні колеги! На ваш розгляд пропонується проект рішення “Про проголошення в області 2021 року Роком полковника Армії Української Народної Республіки, голови Проводу Організації Українських Націоналістів Євгена Коновальця”.

Проект рішення є у вас усіх на руках, єдине, про що хочу наголосити, цим проектом рішення ми, з однієї сторони, реагуємо на звернення націоналістичних організацій, їх було з півтора десятка, які звернулися в обласну раду з тим, щоби обласна рада на гідному рівні відзначила 130-річчя з дня народження Євгена Коновальця. А, з іншої сторони, ми цим проектом рішення продовжуємо добру практику обласної ради сьомого демократичного скликання, яка щороку наголошувала на визначних історичних подіях, на видатних постатях Прикарпаття та України. Ми відзначали 75-річчя Української Повстанської Армії і проголошували відповідний рік в області, ми відзначали 90-річчя Організації Українських Націоналістів, відзначали
100-річчя з дня проголошення Західноукраїнської Народної Республіки, ми вшановували сотенного УПА Мирослава Симчича.

Сьогодні пропонується до вашої уваги проголосити 2021 рік  Роком Євгена Коновальця.

Прошу підтримати. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Шановні колеги! Я лише зверну увагу. Пункт 5: “Виконавчому апарату обласної ради в рамках Програми розвитку місцевого самоврядування в Івано-Франківській області на 2021 рік передбачити видатки на відзначення року полковника Армії Української Народної Республіки, голови Проводу Організації Українських Націоналістів Євгена Коновальця”.

В попередні роки ми на відзначення таких дат, як 100-річчя Західноукраїнської Народної Республіки, 90-річчя ОУН, 75-річчя Української Повстанської Армії готували спеціальні відзнаки, і вони додавались до грамоти, якою ми відзначали тих людей, які доклались як в боротьбі за Українську державність свого часу в історії, так і за розбудову Української держави сьогодні.

Я сьогодні  вже даю апаратові доручення почати напрацювання такої відзнаки, аби в цьому році до 130-річчя Євгена Коновальця ми такі відзнаки могли вручити кращим представникам громадськості нашого краю.

І наступне. Зверніть увагу, пункт 4: “Департаменту фінансів обласної державної адміністрації забезпечити фінансування заходів з підготовки та відзначення в області Року полковника Армії Української Народної Республіки, голови Проводу Організації Українських Націоналістів Євгена Коновальця”. От, а зокрема мова йде про можливість придбання, шановні колеги, такої книги, яку я спеціально взяв вам, щоб показати. Це найкращий пам’ятник Євгену Коновальцю у світі. Це видання, яке, незважаючи на колізії взаємовідносин між собою трьох ОУН – ОУН Бандерівської, ОУН Мельниківської і ОУН за кордоном – знали, як… незважаючи на всі
конфлікти і ситуації поміж ними, вони зуміли поєднатись в одному: аби належно вшанувати постать Провідника-вождя Євгена Коновальця і спільно підготували цей збірник. Цей збірник називається “Євген Коновалець та його доба”. Він є, насправді, хрестоматією не тільки української націоналістичної історії 20-30-х років, а, мені здається, загалом політичної історії України.

Тому є пропозиція відповідному підрозділу обласної державної адміністрації поцікавитись, якщо якесь із видавництв, а мені здається, що я вже про такі наміри чув, збирається перевидавати це видання, бажано було б його придбати для бібліотек нашої області. Дякую.

Шановні колеги! Оскільки не було пропозицій до проекту рішення, ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 77, не голосували – 3: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про присвоєння звання Героя України полковнику Армії Української Народної Республіки, голові Проводу Організації Українських Націоналістів Євгенові Коновальцю (посмертно)”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 2 – на окремому аркуші.

Доповідає Гринечко Мар’яна Валеріївна – голова постійної комісії обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики.

Проект рішення напрацьовано та рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради постійною комісією обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики.

Будь ласка.

М.Гринечко. Колеги, цей проект рішення є десь логічним доповненням і продовженням попереднього проекту рішення, вже рішення, дякую вам, ви підтримали. Цим проектом рішення… цим рішенням ми порушуємо клопотання перед Президентом України щодо присвоєння звання Героя України Євгенові Коновальцю посмертно і відповідно звертаємось до нього.

Текст звернення є у вас на руках. Єдине, що відзначу, наголошу. Євген Коновалець брав активну участь у діяльності Української Національно-Демократичної партії. У політичних переконаннях він послідовно утверджував позиції державництва, соборності та самостійності України.

Євген Коновалець наприкінці 1917 року був дотичний до створення, був співорганізатором Буковинсько-Галицького куреня Січових Стрільців, а згодом вже у Києві очолив курінь Січових Стрільців.

Євген Коновалець доклався до вишколу кадрових військових, які згодом закладали основи таких організацій, організацій державного відродження України у Сполучених Штатах Америки, а також Українського національного об’єднання у Канаді.

Згодом, у 1920 році, за ініціативи Євгена Михайловича і за його безпосередньої участі була утворена Українська військова організація, а згодом, у 1929 році, його організаторський геній, хист спричинився до того, що націоналістичні організації були об’єднані у єдину Організацію Українських Націоналістів.

Колеги, не буду зачитувати решту тексту звернення, він є у вас на руках. Я прошу підтримати, щоби ми справді на гідному рівні відзначили Євгена Коновальця цього року, коли він святкує 130 років з дня свого народження.

Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка, для обговорення.

Перцович Наталія Святославівна, будь ласка.

Н.Перцович. Задля відновлення історичної справедливості пропонуємо на наступну сесію підготувати звернення до Президента України, до Верховної Ради України щодо повернення звання Героя України Степану Бандері.

Ми пропонуємо в цьому зверненні закликати і Верховну Раду внести зміни до Закону України “Про державні нагороди”, а також Указу Президента про звання Героя України особам, які не мали чи не мають громадянства. І цим самим ми визнаємо рішення Донецького окружного адміністративного суду несправедливим і заполітизованим. Вважаємо, що в цей час, коли до сих пір в атаку на ім’я Степана Бандери йдуть пропагандисти, ми маємо проявити таку політичну позицію і підготувати таке звернення, і закликати інші обласні ради також звернутися до Президента і до Верховної Ради. Дякую.

О.Сич. Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Власне, шановні колеги, хотів би десь підтримати попереднього доповідача і відзначити те, що ми на сьомому році війни, після завершення Революції Гідності вже дожились до того, що далі перейменовуються мости, проспекти з імені національних героїв, повертаються колишні пропагандистські радянські назви.

Тому, власне, дуже сподіваюся, що, дійсно, буде повернуто звання Героя України і Степану Бандері, і присвоєно Євгенові Коновальцю, і також сподіваюся, що не лише наше звернення буде надіслано обласною радою, але що й обласна державна адміністрація відповідним чином клопотатиме про це в Офісі Президента України. Дякую.

О.Сич. Корнелюк Мирослава Мирославівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

М.Корнелюк. Вибачте, випадково.

О.Сич. Боднарчук Володимир Дмитрович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Помилково.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Карп Галина Василівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Понайда Олег Володимирович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Що за..?

Шановні колеги! Не було пропозицій до проекту рішення, ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 71, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради щодо незабезпеченості коштами на утримання районних рад області”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 3 – в окремій брошурі.

Доповідає Палійчук Микола Васильович – заступник голови обласної ради.

Проект рішення напрацьовано та рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради постійною комісією обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій.

Будь ласка.

М.Палійчук. Шановні колеги-депутати, шановна президіє! Як відомо, у жовтні місяці пройшли вибори, вони якраз стали одним з етапів завершення реформи. Внаслідок проведення виборів в Івано-Франківській області замість 14 районів було утворено 6. На якомусь етапі законодавець чи забув, чи свідомо не передбачив ні повноважень, ні забезпечення ресурсом районних рад.

Пройшли вибори, у нас утворено 6 районних рад, але ні повноважень вони фактично не мають, ні коштів, а десь ще навіть і приміщень. Тому задля того, щоб усунути ці всі недоліки, ми прорахували і підготували відповідне звернення. Аналогічне звернення, яке ми підготували, вчора було прийнято шістьма районними радами на засіданні виїзному… на виїзних засіданнях районних рад у м.Івано-Франківську біля приміщення обласної ради.

Тому зачитаю звернення і прошу його підтримати.

“Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, стурбовані критичною ситуацією, що склалася із забезпеченістю та фінансуванням районних рад області.

Недостатність обсягу коштів для фінансування діяльності районних рад за рахунок джерел доходів, що визначені Бюджетним кодексом України, унеможливлює здійснення районними радами повноважень, що регламентовані діючим законодавством України.

Бюджетним кодексом України в частині затвердження нового складу доходів районних бюджетів визначено, що основним бюджетоутворюючим податком для наповнення бюджету району є надходження від орендної плати за користування майновим комплексом та іншим майном, що перебуває в комунальній власності, засновником яких є районні ради.

Виходячи з таких “прогнозів”, у 2021 році доходи загального фонду районних бюджетів області складуть: Верховинський район – 112 тис. 200 гривень, Калуський район – 87 тис. 700 гривень, Коломийський район – 101,0 тис. гривень, Косівський район – 400,0 тис. гривень, Надвірнянський район – 425,0 тис. гривень, Івано-Франківський район – 120,0 тис. гривень.

Водночас тільки на утримання апарату шести районних рад Івано-Франківської області необхідні видатки в сумі 40,0 млн. гривень, з яких 90 відсотків  або 36,0 млн. гривень – це видатки на оплату праці з нарахуваннями, а дохідна частина цих бюджетів на 2021 рік передбачається у розмірі 1 млн. 200 тис. гривень або лише 3 відсотка до необхідної суми.

Незабезпеченість коштами по Верховинському району складе 4,7 млн. гривень, Калуському району – 6,8 млн. гривень, Коломийському району – 7,0 млн. гривень, Косівському – 3,8 млн. гривень, Надвірнянському – 7,4 млн. гривень, Івано-Франківському – 9,0 млн. гривень.

Сьогодні районні ради функціонують виключно за рахунок фінансового резерву залишків коштів, що утворилися на 1 січня 2021 року, які не є постійним джерелом доходів, а норми законодавства щодо формування їхньої ресурсної бази аж ніяк не відповідають принципам бюджетної системи України в частині обґрунтованості, справедливості і неупередженості розподілу суспільного багатства між громадянами і територіальними громадами.

Зважаючи на це, звертаємося з вимогою внести зміни до Бюджетного кодексу України в частині зарахування податку на доходи фізичних осіб у таких пропорціях: до державного бюджету – 20 відсотків, обласних бюджетів – 15 відсотків, районних бюджетів – 5 відсотків, бюджетів сільських, селищних, міських територіальних громад – 60 відсотків.

Завдяки таким змінам у бюджетному законодавстві до районних бюджетів області буде додатково залучено понад 312,0 млн. гривень, в тому числі до Верховинського –
3,5 млн.гривень, Івано-Франківського – 160,6 млн. гривень, Калуського – 65,7 млн. гривень, Коломийського – 46,6 млн. гривень, Косівського – 8,0 млн. гривень, Надвірнянського – 27,6 млн. гривень.

Враховуючи зазначене, просимо вжити заходів у межах компетенції щодо невідкладного врегулювання порушеного питання, зокрема:

  1. Кабінет Міністрів України:

– розробити та подати на розгляд Верховної Ради України зміни до Бюджетного кодексу України щодо передбачення реальних дохідних джерел наповнення бюджетів районних рад або додаткової дотації з державного бюджету для забезпечення функціонування органів місцевого самоврядування субрегіонального рівня;

– у разі прийняття Верховною Радою України зазначених змін до законодавчих актів передбачити внесення відповідних змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2021 рік”;

– напрацювати зміни до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, чітко визначивши повноваження органів місцевого самоврядування субрегіонального рівня, та внести відповідний законопроект на розгляд Верховної Ради України.

  1. Верховній Раді України просимо внести до порядку денного чергового пленарного засідання запропоновані Кабінетом Міністрів України законопроєкти з порушених питань та ухвалити відповідні рішення.

Звертаємося до депутатів усіх обласних рад з проханням підтримати звернення Івано-Франківської обласної ради та враховуючи те, що питання має загальнодержавний характер і такі проблеми існують в кожній області, прийняти аналогічні звернення до органів влади вищого рівня”.

Прошу підтримати.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача? Немає.

Чи є бажаючі взяти… Є. Запишіться, будь ласка, для запитань.

Перцович Наталія Святославівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Випадково. Пліс Богдан Богданович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Випадково. Князевич Володимир Романович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Випадково. Левконович Надія Михайлівна. Не випадково?

Н.Левконович. Ні, не випадково.

О.Сич. Будь ласка.

Н.Левконович. Шановний голово, шановні депутати обласної ради!

Фракція “Слуга Народу” в Івано-Франківській обласній раді…

О.Сич. Голосніше у мікрофон.

Н.Левконович. Фракція “Слуга Народу” в Івано-Франківській області прийняли для себе рішення утриматись від голосування на підтримку рішення Івано-Франківської обласної ради “Про звернення обласної ради щодо незабезпеченості коштами на утримання районних рад області”. І така позиція обумовлена наступним.

По-перше, як вбачається з проекту запропонованого звернення, в ньому йде мова про те, що на утримання апарату шести районних рад Івано-Франківської області необхідні видатки в розмірі 40 млн.грн., з яких 90 відс. – це видатки на оплату праці з нарахуваннями.

В даній ситуації дане формулювання не підкріплено жодними документами і розрахунками та відповідними цифрами, які би дали нам змогу дійсно надати оцінку ефективності та…

О.Сич. Не даремно виключився мікрофон, бо це треба було не в запитаннях, а в обговоренні. Але я прошу включити мікрофон, нехай завершить колега-депутат.

Н.Левконович. Депутатському корпусу розрахунок для вивчення і оцінки наданий не був, і ми не можемо звертатись до центральних органів влади, оперуючи цифрами, за якими не стоїть певна калькуляція, певний розрахунок.

У зв’язку з цим вважаємо, що перед тим як голосувати за такого роду звернення, необхідно надати ретельну оцінку, зокрема Фонду оплати праці в районних радах, тобто, чітко зрозуміти, які зарплати призначено посадовим особам в цих радах, чи є вони відповідними тим заробітним платам, які отримують люди в даному районі.

По-друге, на що вважаємо за необхідне звернути увагу. У зверненні, яке ставиться на голосування, пропонується як вихід з ситуації внести зміни до Бюджетного кодексу. На даний час в процесі розробки і узгодження перебуває законодавство в частині визначення чітких і конкретних повноважень органів місцевого самоврядування і субрегіонального рівня, зокрема і в частині повноважень районних рад, і взагалі доцільності їх при нинішньому адміністративно-територіальному устрої, коли більшість повноважень і відповідно й обов’язків передано громадам. За таких обставин допоки на законодавчому рівні не буде чітко сформульований функціонал районних рад і чітко визначені строки, в межах яких районні ради будуть залишатись актуальними, вважаємо за недоцільне штучно роздувати бюджети районних рад, за відсутності чіткого контролю за видатками, заробітними фондами і основне – навантаженнями, які такі бюджети будуть нести.

Дякую за увагу.

О.Сич. Дякую вам, але прошу уважно слідкувати за Регламентом. Коли я даю питання: хто бажає взяти участь в обговоренні, – це одна частина. Коли я говорю, чи є у когось запитання, – це інша частина. Те, що ви сказали, мало бути в обговоренні. На запитання відводиться одна хвилина, на обговорення – три хвилини. Тому цілком закономірно, що автоматично у вас мікрофон відключився. Прошу просто всіх депутатів-колег, які тільки починають роботу в обласній раді, взяти до уваги ці нюанси Регламенту.

Я бачу, що вже піднімають депутати руки для реакції. Я дам слово при обговоренні, а зараз звучать запитання.

Ну, це було ніби як запитання.

М.Палійчук. Так, були незрозумілі вам речі, які прозвучали як запитання. Дивно, що фракція “Слуга Народу” це піднімає.

Перше, розрахунки проведені, виходячи з діючих штатних розписів районних рад. Є від 11 до 25 чоловік, людей працює. Їхні посадові оклади затверджені. Депутат може дати запит, отримати відповідь. Дуже легко робиться. Чи багато, чи мало – ми не знаємо. Але коли у проекті при Президентові Порошенку районних рад не було, були префектури районні, і не вибирали, при Зеленському обрали ради, ви обрали. Добре це чи погано – ми не знаємо, але ви їх обрали і не дали ні повноважень, ні ресурсу їм. І тому ми просимо: дайте їм по 3 чоловіка, визначте, який відсоток податку буде йти до… Тепер щодо реформи Бюджетного кодексу 2016 року. До реформи 100 відс. податку на доходи фізичних осіб йшло в бюджети місцеві: район, область, міста.

О.Сич. Дайте можливість завершити.

М.Палійчук. Забрали 25 процентів. Ми пропонуємо 5 відс. повернути, дати районам. Визначте їм повноваження. Повноваження їм можна визначити: позашкільна освіта, вторинка і так дальше. Але це треба зробити. І не треба вам як представникам Президента замовчувати ці  питання, навпаки, ви перші маєте. Є проблема, існує. За що мають жити голова і заступник, якщо ви їх обрали? Дякую.

О.Сич. Навзаєм. Дякую. Колеги, надаю слово черговим, хто записався на запитання. Сивак Аріна Володимирівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні? Федоришин Володимир Євгенійович.

Голос із залу. Помилково.

О.Сич. Помилково. Дьоміна Наталія Миколаївна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково.

Колеги, чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Запишіться, будь ласка.

Колеги, чому так багато помилково записуєтесь? Ви не слідкуєте за ходом сесії, ви мене не слухаєте, тому помилково натискаєте кнопки, напевно, голосуючи, хоч до голосування час не підійшов. Слухайте уважно!

Дзвінчук Дмитро Іванович, будь ласка.

Д.Дзвінчук. Шановні колеги! Стаття 140 Конституції України чітко говорить, що спільні інтереси територіальних громад сіл, селищ, міст України представляють районні і обласні ради. Стаття 143 знову ж таки чітко визначає, що фінансову спроможність діяльності органів місцевого самоврядування забезпечує держава.

Очевидно, що, виходячи з цього, і не було спроби цю ланку місцевого самоврядування
ліквідувати, бо для цього треба було вносити зміни в Конституцію. І держава повинна виконати свої зобов’язання, і, думаю, що центральний орган виконавчої влади – Кабінет Міністрів так, як і  передбачається у нашому зверненні, повинен би внести пропозиції щодо змін до Бюджетного кодексу, а Верховна  Рада як законодавець, який залишив цю ланку, укрупнивши цю ланку місцевого самоврядування, забезпечити 5 відс. від основного бюджетоутворюючого податку на доходи фізичних осіб для функціонування районних рад.

Прошу, колеги, підтримати це звернення.

Дякую.

О.Сич. Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач – депутатська фракція політичної партії “Європейська Солідарність”. Люди добрі, світ сі перевертає! Так у нас в селі кажуть.

Фракція “Слуга Народу”, Президент Зеленський обраний розвалили, завалили, довели до абсурду реформу адміністративно-територіального устрою і децентралізації.

Я бачив у ці дні, як голова обласної ради, керівництво обласної ради намагаються якимсь чином разом з керівниками районних рад, їх є 6 в області, якось вирішити це питання. Там є люди наші, їх обрали. Там є представники практично всіх фракцій, які є тут, в обласній раді. І цей варіант компромісний. Ми довго сперечались, ми до кінця боїмося, чи не поступить центральний уряд хитренько, і тих 5 відс. не забере своїх поступлень, а з громад. Тобто, ми в процесі боязні. Ми не знаємо, як воно буде насправді, але ми запропонували хоч якийсь варіант. І сьогодні фракція “Слуга Народу” виступає і каже, що ми проти. То давайте ми взагалі, дійсно, не голосуємо! Може вони щось знають? Може у них щось таке мудре є, і вони нам завтра запропонують? Пане голово, запитайте їх! Бо це дійсно доведено до абсурду. Завалили те, що було запропоновано. Йшла нормально реформа. Не пропонують нічого нового, провели вибори. Кожен з вас перебував у виборчому процесі. Люди нам задавали просте і логічне питання: чим буде займатись районна рада? Ми ніякового відповідали: та ми ще не знаємо, бо то ще в процесі законодавчої ініціативи від партії “Слуга Народу”.

Нарешті провели вибори, обрали депутатів, вони не знають, що робити і на що жити, і сьогодні вони кажуть, що ми не голосуємо. Дійсно, я закликаю вас не голосувати. Але відповідальність вся й так лежить на Президенті Зеленському, а в Івано-Франківській області – на фракції “Слуга Народу”. Принаймні, ми знаємо, до кого йти з запитаннями. Дякую.

О.Сич. Очкур Ігор Васильович.

І.Очкур. Доброго дня! Дякую. Хочу підтримати своїх колег – пана Романа і пана Миколу, в тому, що до того моменту, поки не буде чітко визначено повноваження тих районних рад, про які йдеться, такі звернення приймати немає логіки, тому що ми говоримо про те, що, як сказав пан Микола в останній фразі: за що будуть жити голова і заступники. Найбільше цікавить питання: що вони будуть робити? Тому що, коли ми наймаємо, наприклад, бригаду мулярів, будуємо будинок, ми їм ставимо об’єм задач і визначаємо бюджет. В даному випадку, як так само сказав колега, визначення те, що інтереси громад спільні представляються певними радами, давайте визначимо, які ж саме інтереси… не повинна мова йти у зверненні тільки про те, про гроші, тобто, дайте нам, за що жити. А має мова йти про те, що вони будуть робити. Питання буде вирішуватись в комплексі, і це питання не обласної ради, а законодавчих органів держави.

Дякую і прошу тоді підтримати таке звернення, вірніше, позицію нашу: не голосувати дане звернення. Дякую.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Королик Михайло Михайлович.

М.Королик – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Шановні колеги! Якщо чесно, не планував по даному питанню виступати. Звернення є підготовлено професійно, зрозуміло, що ми хочемо від центральних органів влади. І якби не виступ представників фракції “Слуга Народу”, то, дійсно, доцільності виступати не було.

Але також я не розумію колег від фракції “ЄС”, яка каже, що не треба підтримувати дане звернення.

Якщо ми не підтримуємо дане звернення, то виходить, що проблеми як такої немає. Тому, як на мене, ми не повинні йти на повід такий, що не голосуємо, бо тому що, тому що, а треба підтримати дане звернення для того, щоб керівництво держави вкотре звернуло увагу на доцільність завершити дане питання.

Що я маю на увазі? Я не знаю, яка буде доля наших районних рад, тому що це питання, яке ніхто… на яке ніхто не має відповіді, вже є кілька місяців. Але, як на мене, є дуже непорядно, це те, що сьогодні десятки працівників колишніх районів фактично вже є звільнені, але з ними ніхто не розрахувався, бо не було на це коштів. Тому, як мінімум, влада сьогодні на чолі з Президентом України повинна довести реформу до кінця, до завершення її логічного, і порядно поступити з тими людьми, які стали заручниками даної ситуації. А чому вони стали заручниками такої ситуації? Дуже просто. Президент України, який має всю повноту влади в Україні сьогодні, під ним фактично все в нашій державі сьогодні: уряд, силовий блок, всі посади займають представники цієї команди, монобільшість у Верховній Раді України, – не спромоглися довершити реформу місцевого самоврядування до логічного завершення. Попри красиві слова на ділі ми маємо все те, що маємо у всіх галузях сьогодні.

Тому, шановні колеги, дане звернення ми зобов’язані підтримати і, як на мене, перед тим, як виступати, треба двічі подумати, тому що від того, які рішення ми приймаємо, залежить доля персонально, особисто тих людей, які сьогодні стали заручниками реформи. Дякую.

О.Сич. Понайда Олег Володимирович.

О.Понайда – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Дане звернення однозначно потрібно приймати. Але хто не працював у місцевому самоврядуванні, той не знає, що то таке є по суті, тільки хіба що з Закону або з книжки. Це перше. І взагалі, потрібно говорити, на мою думку, про… під виглядом впровадження адміністративно-територіальної реформи, реформи децентралізації, що центральна влада в принципі знищує основні засади місцевого самоврядування як такого. Що я маю на увазі?

Зараз не йде мова тільки про повноваження чи дохідну частину районних рад. Не йде мова про тих представників громади, яких люди обрали на чергових місцевих виборах: чи голів тих районних рад, чи заступників, чи тих працівників виконавчого апарату. На мою думку, тут йде мова взагалі про ліквідацію місцевого самоврядування. Центральна влада пробує думку людей: чи суспільство промовчить, чи суспільство проковтне таку їхню забаганку. Бо вони можуть піти дальше. Якщо зараз суспільство буде мовчати, районні ради будуть мовчати, обласні ради будуть мовчати, територіальні громади нашої області будуть мовчати, Кабінет Міністрів, Верховна Рада і Офіс Президента підуть ще дальше. Вони заберуть повноваження обласної ради, вони заберуть повноваження територіальних громад, і все буде вирішуватись в Києві. Ті хлопці, які засіли на пагорбах Києва, будуть вирішувати все без нас. А чому? Тому що органи місцевого самоврядування: чи районні ради, чи обласні і представники громад, яких обирають люди для делегування їхніх повноважень представляти в тих органах, завжди у складні часи державотворення, в тому числі під час Революції Гідності були на сторожі і на варті інтересів українського народу і Української держави. Бо такі дії не вигідні представникам центральної влади. І потрібно про це говорити. І, на мою думку, неправильно казати, що таке звернення не треба приймати. Воно однозначно необхідне, тому що за певний час влада піде дальше і може забрати повноваження, я наголошую, не виключено, що навіть обласної ради і територіальних громад. Тому тут треба однозначно приймати, і потрібна взагалі оцінка не тільки нас, а оцінка територіальних громад, районних рад і громадськості, суспільства.

Дякую. Однозначно підтримуємо дане звернення.

О.Сич. Слово надається першому заступнику голови обласної ради Василю Івановичу Гладію. Будь ласка.

В.Гладій. Шановні колеги! Я також не планував свій виступ, але коли від однієї фракції два виступи, і один депутат від фракції підтримує дане звернення, а інший депутат фракції каже, що підтримуючи цього депутата, не треба голосувати за проект звернення, то я вирішив виступити.

Шановні колеги!

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Згідно українського законодавства, згідно Конституції України у нас трирівнева система місцевого самоврядування. Перший рівень – сільські, селищні, міські ради. Базовий рівень – це територіальні громади.

Другий рівень – районні ради, третій рівень – обласні ради. Так записано в Конституції України. Для того, щоби не фінансувати другий рівень, треба змінити Конституцію України. Це не зробили. Тому вибори проводили до трьох рівнів місцевого самоврядування.

Що ми маємо натомість? Якщо повноваження першого рівня виписані, фінансовий ресурс на дані повноваження передбачений в більшій мірі, в меншій мірі… Ми маємо такі територіальні громади, де у нас на заробітну плату 6 місяців передбачили на цей рік. Це велика проблема. І ми будемо ще її обговорювати дуже швидко. Наприклад, Верховинська селищна територіальна громада, там заробітна плата на 6-6,5 місяці. Вона не одна така.

Якщо говорити про обласну раду, виписані наші з вами повноваження, і є ресурси на виконання цих повноважень. Які вони є? Ми з вами знаємо. Ми обговорюємо програми соціально-економічного розвитку, обласний бюджет і так дальше.

Якщо говорити про районний рівень, повноважень – нуль, ресурсів на виконання повноважень – відповідно нуль.

Тому є два варіанти. Варіант перший: або це непрофесійність, і варіант другий – або це умисно зроблено. Для чого умисно зроблено? Для того, щоб показати, що цей рівень місцевого самоврядування не потрібний, і просто зробити дворівневу систему місцевого самоврядування. Вигідно це державній владі? Звичайно, що вигідно. Тому що на рівні району залишиться
державна влада, районна державна адміністрація. Місцевого самоврядування на рівні району не буде. От вам і розвиток місцевого самоврядування і децентралізація.

Шановні колеги! Звичайно, що треба голосувати за даний проект звернення. Й інший
проект звернення треба підготувати. Правильно: не ресурси головне, а повноваження, а після того – ресурси на виконання даних повноважень. Ми не знаємо сьогодні, які повноваження, тому ми не говоримо сьогодні про ресурси на виконання повноважень, ми говоримо: заробітна плата працівникам районної ради. А коли будуть виписані повноваження, тоді ми будемо розуміти, що на освіту потрібно стільки-то ресурсу, на другий рівень медицини – стільки-то ресурсів.

Однозначно, що це питання треба підтримати. Вчора шість районних рад зібрали свою спільну сесію з вимогою і до Президента, і до уряду, до парламенту. Давайте підтримаємо наших колег-депутатів місцевих рад Івано-Франківської області. Дякую.

О.Сич. Дозвольте декілька слів, шановні колеги-депутати.

Знаєте, у політичному процесі є чітка закономірність, це кожен бачить, і незалежно, чи великий, чи малий політичний досвід. Влада, як правило, ну, вона повинна це робити, поступає чітко, жорстко, прагматично. Опозиція, як правило, дозволяє собі популізм. Закономірно. Популізм, ну, донесення своєї точки зору і, можливо, скажемо, якнайлегшим шляхом. Коли влада міняється місцями, той, хто був владою, стає опозицією, ну, перестає бути прагматиком, стає популістом.

Але я сьогодні не те, що вперше, це рідкісний випадок, коли я почув популізм навпаки, коли, захищаючи честь “владного мундира”, представник владної партії “жонглює” популізмом.

Суть в чому? Для чого нам ті районні ради, адже на них заробітна плата потрібна? Добре. Ну, це загравання з людьми, з народом. Треба тоді розпустити не тільки районні ради, Адміністрацію Президента, Верховну Раду, Кабінет Міністрів, всі обласні і районні державні адміністрації, всі обласні і районні ради, всі ради територіальних громад і їхні виконкоми. Ви скажете: абсурд! Так, абсурд! Тому що це інституції, а влада – це і є інституції. І якщо інституції слабкі, то й влада слабка. Валять державу через валення інституцій. Найнебезпечніше для мене, бо питання таке, знаєте, дуже дискусійне: треба районні ради, не треба районні ради? Їх просто допустили тільки тому, що не було достатньо, скажемо, “деякого місця в штанах”, аби внести зміни до Конституції у владної партії. Але допустили, то зробіть ці інституції, які називаються “районні ради”, дієздатними. На прикладі районних рад демонструють недієздатність інституцій, щоб люди звикали, що влада може бути ніякою, а отже, її не потрібно. А якщо її не потрібно, то не потрібно держави. А якщо не потрібно нашої держави, то чия на нашій землі? От в чому небезпека!

І, на мою думку, останнім часом найгірший тренд і найгірша тенденція в існуванні нашої держави – це занехаяння державних інституцій, зробити їх ніякими, “беззубими”, слабкими, щоб люди дивились і казали: нема влади, нема держави, а раз так, хай будь-хто приходить на нашу землю і керує нами. От в чому проблема!

Тому, захищаючи честь “владного мундира”, думайте не тільки про сіємінутну честь, а про завтрашню перспективу держави.

Колеги, обговорення ми закінчили, пропозицій не було. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 69, утримались – 10, не голосував – 1: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звіт голови обласної державної адміністрації щодо
здійснення повноважень, делегованих обласною радою обласній державній адміністрації”.

Проект рішення номер 4 – в окремій брошурі.

Доповідає Бойчук Андрій Михайлович – голова обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях 10 з 11 постійних комісій обласної ради.

9 постійних комісій обласної ради рекомендували зазначений проект рішення до розгляду на сесії обласної ради.

Постійна комісія обласної ради з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства рекомендувала доопрацювати проект рішення та надати додаткову інформацію до звіту.

Така інформація була додатково надіслана, додана, і ви маєте її у своєму розпорядженні.

Члени постійної комісії обласної ради з питань захисту прав учасників та ветеранів АТО/ООС та їхніх сімей були присутні на засіданнях інших постійних комісій обласної ради при розгляді зазначеного питання.

Прошу, Андрію Михайловичу.

А.Бойчук. Шановний Олександре Максимовичу, шановні депутати обласної ради, запрошені! Доброго дня всім присутнім в залі, глядачам, що дивляться наше засідання в режимі онлайн.

Перед своєю доповіддю хочу сказати, що маю за честь бути тут, перед вами, і з великою повагою відношуся до парламентаризму. Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

А.Бойчук. Порядок денний цієї обласної сесії, цієї сесії обласної ради передбачає цілу
низку актуальних питань, спрямованих на забезпечення життєдіяльності області.

Треба відмітити, що сьогодні, крім іншого, буде зроблено звіт за підсумками виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку області за 2020 рік. Представлена відповідна програма на 2021 рік. Будуть розглянуті бюджетні питання та інші важливі теми, де керівники профільних підрозділів обласної державної адміністрації детально поінформують вас про стан справ за відповідним напрямком.

Я ж маю честь представити вам звіт щодо виконання делегованих обласною радою повноважень та принагідно зробити деякі власні висновки та коментарі з актуальних питань області, зважаючи на моє нещодавнє призначення головою ОДА.

Отже, звіт щодо виконання у 2020 році делегованих повноважень був оприлюднений
4 лютого на сайті обласної ради відповідно до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, внесений на розгляд сесії обласної ради.

Документ пройшов широке обговорення на постійних комісіях обласної ради. Депутатами були висловлені слушні пропозиції, сформульовані питання та зауваження.

Для мене підсумки роботи зазначеної комісії обласної ради поряд з підготовленими відповідними підрозділами ОДА звітами стали цінним джерелом інформації про реальний стан справ в області, про актуальні питання та виклики, що стоять перед нами.

Хочу запевнити: усі підняті питання детально розглянуті та зроблені відповідні висновки, які будуть враховані у нашій подальшій роботі. Переконаний, що ми всі працюємо в одному напрямку, і нашою спільною ціллю є підвищення добробуту мешканців області.

Найбільшими викликами 2020 року, які неможливо було передбачити, спрогнозувати, стали глобальна пандемія коронавірусної інфекції та червнева повінь в регіоні.

COVID-19 – не просто пандемія, яка стосується здоров’я людей, це явище, яке мало значний негативний вплив на всі сфери життя.

COVID-19, про який ми в січні 2020 року чули тільки з повідомлень ЗМІ, і він був десь далеко, вже починаючи з березня майже паралізував роботу більшості галузей і переніс акценти на медичну галузь, на завдання зі збереження життя і здоров’я наших громад.

Перші місяці жорстких обмежень дали нам резерв часу для початку відродження вітчизняної медицини, і у часи пікових стрибків кількості захворювань система змогла справитися та жоден пацієнт не залишився поза увагою.

В такі моменти згадується 2014 рік, коли країна чи не з нуля будувала Українську армію, стала на захист своїх кордонів.

Користуючись нагодою, я хочу в черговий раз подякувати нашим медичним працівникам за проявлену витримку, самовідданість у цей складний час.

З місцевих бюджетів, державного бюджету, а також завдяки волонтерам, громадськості, гуманітарній допомозі вдалося мобілізувати 181,8 млн.грн., в тому числі з обласного бюджету, на ці потреби спрямовано 30,4 млн.грн.

Станом на 1 січня 2021 року в області було підтверджено коронавірусну хворобу у більше ніж 43 тис. осіб, майже 31 тис. осіб одужала, 812 осіб, на жаль, померли.

До лікування було задіяно 26 базових лікарень та 2479 медпрацівників.

Сьогодні ситуація з коронавірусною інфекцією залишається дуже складною, і область зараз переживає чи не найважчі часи від початку пандемії. Однак маємо великі сподівання і обгрунтовані очікування, що спільними зусиллями, виступивши разом, “єдиним фронтом”, нам вдасться стабілізувати цю ситуацію і зменшити рівень та ризик захворюваності.

Наразі область має напрацьовану дорожню карту першочергових кроків. Принагідно прошу депутатський корпус і надалі підтримувати відповідні ініціативи.

Також, як ви знаєте, область має в цьому питанні підтримку центральних органів влади, які вже максимально долучились і надають необхідну допомогу.

Пріоритетними завданнями, які я ставлю перед собою і командою, є розгортання додаткових ліжко-місць в лікувальних закладах з їх обов’язковим оснащенням кисневими системами, забезпечення відповідними медикаментами та збереження трудових колективів медичних закладів.

Ще одним викликом було природне стихійне лихо, а саме – повінь, яка руйнівною силою пройшлася по домівках, угіддях наших мешканців. Значних матеріальних збитків зазнали об’єкти дорожнього, водного, комунального господарства. В області зазнали пошкоджень та руйнувань 1916 об’єктів комунальної власності. Внаслідок стихії 5 жителів області загинули, 263 населених пункти були частково затоплені, зруйновано та пошкоджено 994 автомобільні дороги, 402 автомобільні мости, 379 водогосподарських об’єктів і 59 об’єктів соціальної сфери, 19 об’єктів газового господарства.

Завдяки значній фінансовій підтримці  з боку держави вдалося мінімізувати негативні наслідки природного лиха. Кабінетом Міністрів України для здійснення заходів з ліквідації наслідків стихії з резервного фонду державного бюджету України було виділено 742,8 млн.грн., з них освоєно 637,3 млн.грн. За ці кошти відновлено 657 об’єктів, виплачено 81,5 млн.грн. постраждалому населенню. З обласного бюджету на здійснення заходів з ліквідації наслідків повені, зсуву, пожежі та інших природних стихій 176 громадян отримали матеріальну допомогу на суму 840 тис.грн.

Звісно, багато ще чого треба зробити, відновити, відбудувати. Щодо цього йде постійна робота. Проте я ставлю одним з пріоритетних завдань – розробку комплексного рішення по запобіганню таким явищам в майбутньому та мінімізаціяю їх негативних наслідків. До цього процесу мають бути залучені як місцеві органи самоврядування, так і найкращі, найавторитетніші місцеві фахівці та науковці.

В Україні реалізується ціла низка реформ, зокрема в галузях освіти, медицини, соціальної сфери, міжбюджетних відносин та інші. Гадаю, в рамках сьогоднішньої нашої зустрічі доцільно акцентувати увагу на реформі децентралізації, яка має значний вплив на життя регіону та покликана стати якісно новою, більш ефективною основою спільної плідної роботи виконавчої влади та органів місцевого самоврядування.

Відповідно до розпорядження Кабінету Міністрів України затверджено утворення 62 територіальних громад.

У жовтні відбулися місцеві вибори, за результатами яких завершилось формування громад, що заклало фундамент для встановлення самодостатніх та фінансово спроможних громад.

Формально процес децентралізації завершився, формально. Тепер основним завданням є наповнення утворених громад відповідним змістом, зробити все, щоб вони дійсно стали “спроможними”.

Наразі спостерігаємо, що громади, які були утворені першими, в повній мірі виконують свої розширені функції і надають належні послуги мешканцям, а новоутворені активно вчаться та з ентузіазмом беруться за нові виклики.

В області триває процес передачі об’єктів з районного рівня в комунальну власність. На сьогодні територіальними громадами області прийняті рішення про взяття на баланс 99 відс. таких об’єктів.

Водночас залишається низка об’єктів соціальної сфери, які територіальні громади уникають приймати на свій баланс, оскільки їх утримання потребує значних фінансових ресурсів.

Вважаю, що ця проблема вимагає комплексного рішення, і площадкою діалогу я пропоную визначити засідання постійних комісій обласної ради.

Повторюся: територіальні громади мають бути реально спроможними та розвиватись, працювати задля добробуту своїх громад.

Зрозуміло, що перед ОТГ стоїть багато завдань, що потребують вирішення, і зрозуміло, що реформа децентралізації та спроможність утворених громад не будуть повноцінними, якщо такі потреби не знайдуть відповідних джерел фінансування.

О.Сич. Прошу продовжити.

А.Бойчук. Дякую. Враховуючи зазначене, вважаю, що в цих умовах місцеві органи самоврядування мають швидко навчитись створити на своїх територіях умови для економічного розвитку, сприяючи розвитку промисловості, сільського господарства, туризму та інших видів бізнесу. Це дасть можливість забезпечити зростання надходжень до місцевих бюджетів, сприятиме створенню нових робочих місць. Лише такий підхід створить фактичні умови для реалізації будь-яких інших видаткових проєктів.

У 2021 році в роботі з територіальними громадами планують сконцентруватись на індивідуальному підході до кожної з них та наданні як практичної, так і методичної допомоги. Переконаний, що надана підтримка щодо запровадження системних рішень, розрахованих на сталий розвиток громад та територій, може принести значно більше користі, ніж ситуативне вирішення окремих завдань.

Без сумнівів, надані громадам повноваження та ресурси є вагомими, і від їх ефективного застосування та правильних рішень буде залежати оцінка, яку обов’язково поставлять мешканці місцевій владі.

Щодо соціально-економічного розвитку області та здійснення делегованих повноважень у 2020 році хочу зазначити: у нас є багато прикладів відновлення і розширення виробничих
потужностей зі створенням нових робочих місць на промислових та аграрних об’єктах області. І все це відображено у звіті за 2020 рік, з яким ви мали змогу ознайомитись та який обговорювався на профільних комісіях обласної ради.

У 2020 році реалізовувались 84 регіональні цільові програми у відповідних галузях, з яких 61-а була профінансована з обласного бюджету – понад 540 млн.грн. З державного бюджету використали 210,9 млн.грн. на реалізацію 31 проекту, що фінансувався із залученням коштів Державного фонду регіонального розвитку.

У рамках програми “Велике будівництво” реалізовано 14 проектів: 5 шкіл, 6 садочків і 3 стадіони.

Найважливішими та найболючішими питаннями усіх територій області є стан доріг, особливо місцевих, понад 80 відс. яких потребують ремонту.

Упродовж останніх п’яти років в області реалізовується стратегія ремонту доріг державного значення, яка полягає у запровадженні принципу мережі – всі великі міста України мають бути між собою з’єднані якісно відремонтованими дорогами. Таким чином відремонтовано близько 90 відсотків доріг державного значення, які сполучають Івано-Франківськ з сусідніми обласними центрами. Обсяг виконаних робіт з будівництва капітального, поточного, середнього і дрібних ремонтів та експлуатаційне утримання доріг в минулому році склав 2 млрд. 153,5 млн.грн., з них 2 млрд. 152 млн.грн. – це кошти державного бюджету, і 1,5 млн.грн. – це кошти обласного бюджету.

Впродовж останніх 25 років існувало постійне недофінансування ремонтних робіт на автомобільних дорогах загального користування місцевого значення, що призвело до погіршення стану дорожнього покриття.

Державним підприємством “Дороги Прикарпаття” освоєно 540,3 млн.грн. субвенції з державного бюджету, а саме дорожнього фонду місцевим бюджетам. За ці кошти проведено капітальний ремонт дорожнього покриття автомобільних доріг загального користування місцевого значення загальною протяжністю 86 км, а саме: виконано частковий ремонт дорожнього покриття на 66 дорогах, здійснено капітальний ремонт вулиць і доріг комунальної власності площею 21 тис. кв. км на суму 18,7 млн.грн.

У найближчі 3-5 років є потреба відновити понад 900 км обласних та понад 2 тис. км районних доріг. Оціночна потреба в коштах на 5 років, виходячи з їх технічного стану, становить близько 12,9 млрд.грн.

Ми розуміємо, що дороги є артеріями та частиною державної інфраструктури. І тому підходи до планування їх ремонту не мають бути приводом для суперечок, а мають стати предметом для спільної роботи на засадах сталого розвитку громад та територій, на засадах ефективного розподілу бюджетних коштів.

Делеговані ОДА повноваження у значній мірі збігаються з цілями, визначеними Стратегією розвитку області на 2021-2027 роки, затвердженою обласною радою в лютому минулого року.

Стратегія стала інструментом налагодження партнерства між обласною державною адміністрацією, обласною радою і територіальними громадами, механізмом узгодження регіональних програм, їх збалансування і гармонізації, перспективами розвитку регіону.

В основу майбутніх досягнень закладено розвиток людського капіталу, забезпечення високої якості життя, економічного зростання.

Найбільший, на нашу спільну думку, потенціал – це інфраструктура: туризм, сільськогосподарське виробництво, розвиток промисловості, в першу чергу, з високим рівнем доданої вартості.

Наприкінці хочу ще раз повернутись до того, що не може не турбувати громадян, – це потреба у доступній медицині, якісній освіті, культурі, вирішення проблем житлово-комунального сектору, ремонті доріг, берегоукріпленні, дотриманні вимог екологічного законодавства. Все це було і залишиться у фокусі уваги ОДА. Але без розвитку на нашій території соціально відповідального бізнесу, без створення нових робочих місць, без залучення в регіон реальних інвестицій не можна сподіватись на сталий розвиток. Саме це закладено в основу для наповнення місцевих бюджетів і задоволення всіх перелічених потреб.

Тому, шановне товариство, нам разом необхідно докласти зусиль для того, аби децентралізація відбулась не номінально, а реально.

Підсумовуючи, панове, закликаю вас схвалити звіт облдержадміністрації по делегованих повноваженнях за 2020 рік, маючи при цьому на увазі, що ми тим самим схвалюємо роботу над помилками, схвалюємо спільне розуміння проблем і викликів, які стоять перед нами, схвалюємо наступну ефективну та спільну роботу на засадах конструктивного діалогу, дотримання законності, справедливості на користь людей, зростання їхнього добробуту задля економічного процвітання нашого краю та зміцнення держави Україна.

Громада області чекає від нас оперативних і водночас виважених та послідовних кроків та дій. Усвідомлюю, що всі ці проблемні питання неможливо вирішити за сто днів чи за рік, однак, якщо працювати наполегливо, працювати однією командою, одним “фронтом”, виклики та проблеми будуть долатись, добробут наших громадян буде покращуватись, наш край буде процвітати.

Я щиро дякую вам за ваш час, за те, що ви мене вислухали, заслухали мій звіт. Ще раз, з повагою до вас, дякую. Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

О.Сич. Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача?

Запишіться, будь ласка.

Андрію Михайловичу, як вам зручно, можете на трибуні запитання, можете з робочого місця.

А.Бойчук. Дякую.

О.Сич. Королик Михайло Михайлович, будь ласка.

М.Королик – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Шановний Андрію Михайловичу! З ваших слів зрозуміло, що ви готові наповну працювати, співпрацювати з депутатським корпусом. Ну, мене, як і багатьох депутатів, хвилює питання… Ви недавно є головою обласної державної адміністрації. Мене хвилює питання доріг. Який буде підхід і принцип? Адже кожен з депутатів роками “б’ється” за ту чи іншу дорогу, щоб вона була відремонтована, і кожен з нас володіє матеріалом, які питання на сьогоднішній день є найактуальніші в цьому плані для наших мешканців області.

Скажіть, будь ласка, чи буде вами врахована позиція депутатів? Який буде ваш принцип і підхід до даного питання? Адже через те, що в певний період часу не було голови адміністрації, ми вже втратили близько 70 млн.грн.

І друге питання – це питання все-таки по районних радах. Яка ваша особиста позиція? І яка буде доля цих рад? І чи ведете ви мову про дане питання перед керівництвом нашої держави? Дякую.

А.Бойчук. Дякую за запитання. Безумовно, без діалогу з депутатським корпусом, я вважаю, що взагалі неможливо рухатись, тому що ніхто краще вас не знає дійсного стану речей, тому що ви обрані люди, і саме до вас люди звертаються з тою проблематикою. Разом з тим, вважаю, що вибір об’єктів першочергових, другочергових дальше повинен здійснюватись на підставі тої пріоритетності, враховуючи інфраструктуру і забезпечення районів нашої області. Дякую.

О.Сич. Райони, щодо районів. Щодо районів.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

А.Бойчук. Це питання має, на моє переконання, законодавчі прогалини, і я думаю, що їх треба просто допрацьовувати. А зараз мені важко сказати, як саме, яким саме кроком ми маємо йти, щоб це питання вирішилось вже сьогодні. Але я думаю, що це питання має бути обговорено, і в комітетах в тому числі, і прийнято рішення.

О.Сич. Гоголь Ярослава Михайлівна.

Я.Гоголь – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Доброго дня всім! У мене в продовження питання по дорогах. Але у мене вже
конкретне більш питання до вас, пане голово.

У мене на руках є розпорядження від 12.08.2020 року, де є вказані переліки доріг, я коротенько зачитаю. Тут є розпорядження голови обласної державної адміністрації від
12.08.2020 року “Про внесення змін до розпорядження обласної державної адміністрації від 13.03.2020…”, було затверджено перелік об’єктів будівництва доріг загального користування місцевого значення, вулиць, доріг комунальної власності у населених пунктах за рахунок субвенції з державного бюджету. В перелік була внесена і дорога Богородчани – Підгір’я. Номер дороги тут вказаний. І виділено 5 млн.грн.

О.Сич. Є Регламент. Ви знали, що за хвилину не встигнете прочитати, тому у виступі скажете те, що не встигли сказати у запитанні.

Левкович Андрій Васильович. Колеги-депутати, вчимося бути лаконічними.

А.Левкович. Шановний пане голово! У мене таке питання стосовно COVIDу. Буквально недавно декілька днів у нашій області перебував головний санітарний лікар Ляшко, пан Ляшко. І власне, напевно, аналізували, чому таке високе захворювання, чому ми в “червоній зоні”, чому Івано-Франківська область має найвище захворювання по СOVIDу по цілій Україні. Знову ж таки його висновки, висновки комісії, чому таке високе захворювання, хто в тому винен, і власне служби, які не допрацювали, чи понесуть відповідальність? Дякую.

А.Бойчук. Дивіться. Дякую за запитання. Неймовірно складна з COVIDом ситуація. І ви вірно відмітили стосовно візиту головного санітарного лікаря. Що наша аналітика, до чого вона привела? Ми працювали декілька днів, працювали багато. Ми бачимо, що, по-перше, цей спалах, він відбудеться по всій Україні, і вже ця динаміка спостерігається. А що стосується нашої області, у нас область, вона дуже навантажена туризмом. Це добре. Але є така річ: для того, щоб не було цих спалахів, потрібно перервати цей ланцюг, і це обов’язкова умова. Якщо не перервати цей ланцюг, він буде поширюватись. Найбільша проблема зараз полягає в тому,  що свідомість громадян, свідомість бізнесу значною мірою потребує покращення. І ніякий адмінресурс, ніякі служби в житті ніколи не виконають цього завдання виключно як би власними силами. Це симбіоз, це співпраця, співпраця з бізнесом, співпраця з населенням. Так вийшло, тому що десь святкові дні, десь новорічні процеси дали людям можливість спілкуватись більше, збільшилась ця мобільність, і це призвело до цього спалаху.

Ось така ситуація реальна. Щодо служб, які зараз працюють у підвищеному режимі, працюють мобільні групи, була скликана комісія ДСНС на нашому рівні, була скликана на національному рівні, обговорювались питання запобігання, було визначено певну стратегію поетапно. Разом з тим хочу сказати, що ми пересягнули, перевершили 50-відсотковий епідеміологічний поріг, і розгортання ліжко-місць… не просто розгортання ліжко-місць, а забезпечення киснем цих ліжко-місць – це критичні речі, які треба зараз виконати. Працюємо над тим, робимо все можливе. До речі, на бюджетну комісію ми сьогодні подали питання – 4,2 млн.грн. на придбання ШВЛів. Дякувати Богу, воно у перелік попало. Всі підтримали. Я думаю, що ми ту ситуацію пройдемо. Я хочу сказати, що потрібна підтримка, потрібен свідомий підхід людей до того питання. Дякую.

О.Сич. Федорук Олександра Володимирівна.

О.Федорук – депутатська фракція політичної партії “Європейська Солідарність”. Пане голово, які заходи приймаються адміністрацією в рамках її повноважень щодо підтримки людей, які втратили роботу внаслідок карантину під час пандемії COVID-19?

А.Бойчук. Дивіться, зараз ми ініціюємо, ми ініціюємо так званий “центр компетенції”, який буде брати, якщо не на список, то досліджувати повністю всі проблеми цього питання, досліджувати верстви, там є багато категорій, які попадають туди. І ми напрацюємо ці висновки, з ними вийдемо, і в тому числі на обговорення з вами, і тільки після того ми будемо говорити про конкретні кроки, які ми будемо здійснювати, тому що в цій частині нам треба відійти від як би полеміки до реальної роботи. Дякую.

О.Сич. Іваночко Михайло Степанович.

М.Іваночко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. У мене два запитання до вас, Андрію Михайловичу. Перше  питання. Чи відомо вам стосовно листків непрацездатності? Адже у нас виникає проблема. Люди хворіють і не отримують листки непрацездатності, а це породжує те, що люди не можуть отримати лікарняні. Це перше.

І друге. Ви згадували за повінь в червні місяці. Тому хотів би я знати, чи будуть дофінансовані незакінчені роботи, а саме по Ланчинській громаді? Адже там дуже багато робіт не закінчено саме по берегоукріпленню, по потічках, які зробили ту біду, а також відновлення водопроводів.

Тому при нагоді хотів би вас запросити подивитись, адже попередня влада, яка була перед вами, в обласній державній адміністрації, обіцяла закінчити роботу, і вам, напевно, було б цікаво подивитись на ті незакінчені роботи. Дякую.

А.Бойчук. Дякую за запитання. В частині листків непрацездатності дам доручення департаменту, який опікується цим питанням, надати мені вичерпні відповіді і провести всі необхідні дослідження з цього приводу. Щодо речей, пов’язаних з неосвоєними коштами чи з неефективно виконаними роботами, це буде об’єктивне розслідування точно, і в тих місцях, де буде потреба додаткової уваги, вона буде приділена, в тому числі фінансова.

На ваш запит, запрошення  дуже дякую. Буду обов’язково особисто.

О.Сич. Понайда Олег Володимирович.

О.Понайда – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Шановний пане голово! У мене до вас два запитання. В минулому році попри обіцянки керівництва обласної державної адміністрації щодо ремонту дороги Рожнятів – Липовиця, на превеликий жаль, яка зараз у жахливому стані знаходиться, зроблено тільки три ділянки в трьох населених пунктах, а там шість населених пунктів. Прошу вас звернути увагу щодо ремонту даної дороги Рожнятів – Липовиця, розібратись, для чого керівництво обласної адміністрації в минулому році обіцяє, говорить красиві слова людям, відверто, я вважаю, їх обманюючи. Розберіться, будь ласка, і зверніть увагу.

І друге питання. В минулому році червнева стихія повністю зруйнувала міст на дорозі Луги – Ілемня в напрямку села Ілемня. До сьогоднішнього часу не розпочаті роботи по будівництву нового моста. Зрештою, це єдиний міст в області, який на сьогодні зруйнований під час стихії. Дякую.

А.Бойчук. Щиро дякую вам за запитання. Обіцяю розібратись з цим питанням, з Ілемнею, з Рожнятів – Липовиця, приділимо увагу. Я думаю, що включимо, добудуємо, зробимо.

О.Сич. Колеги, я звертаю увагу, що ви самі себе обмежуєте. Ви хочете під час запитання виступити. Ну, для виступу є інший час – 3 хвилини, а запитання – 1 хвилина. Ну, концентруйте увагу: де запитання задати, а де виступати.

Федорців Сергій Іванович.

С.Федорців – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Андрію Михайловичу, я розумію, що по вашому звіту, в частині, яка мене цікавить, – інвестиційна діяльність, нема… немає змісту задавати питання. Тому у мене питання щодо вашої наступної діяльності. Скажіть, будь ласка, який предметний захист інвесторів, особливо закордонних дрібних і середніх, ви бачите для себе на посаді голови державної адміністрації? Дякую.

А.Бойчук. Дякую за запитання. Дуже цікавий напрямок. Дивіться, ми вже почали перемовини із МЗС, і вчора був замміністра… замміністра закордонних справ, і в цьому секторі є взагалі потреба великої уваги, і вона вже приділяється і буде приділена. Це дуже важливе питання, воно залежить напряму, стратегічний розвиток нашої області. Це одне з тих питань, яке цікавить значною мірою.

О.Сич. Приймак Іван Васильович.

І.Приймак. Пане голово! У мене також є з розділу дорожнього господарства одне питання: це порівняльна характеристика. У минулому 2020 році було з державного бюджету виділено 543 млн.грн. на будівництво місцевих доріг, в цьому, 2021 році, – тільки 426 чи 427 млн.грн. Якщо можете, дайте…

А.Бойчук. На жаль, я зараз так з голови не пам’ятаю, але у нас ще будуть запрошені люди, які відповідальні за ці речі, я думаю що вони дадуть відповідь, а я зараз їм дам корективу, щоб вони приділили цьому свій час. Дякую.

О.Сич. Мельничук Василь Іванович.

В.Мельничук – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Шановний пане голово, ви у своєму виступі декілька разів наголошували на співпраці, на комунікації з обласною радою, місцевими органами самоврядування. Це дуже добре. Я сподіваюся, що пропозиції, думки будуть в майбутньому враховані у вашій роботі.

Я отримав листа за вашим підписом, що стосується мого депутатського запиту відносно ремонту дороги Вербівці – Підвисоке, і відповідь така: “Питання виділення коштів на проведення капітального ремонту вищевказаної автомобільної дороги буде розглядатись у встановленому порядку при формуванні пропозицій щодо пооб’єктного розподілу коштів субвенції з
державного бюджету місцевим бюджетам на фінансове забезпечення будівництва…”, а далі – по тексту… “доріг комунальної власності у населених пунктах Івано-Франківської області за бюджетною програмою такою-то…”. То я так і не зрозумів, чи врахована ця пропозиція, чи не врахована. Розумієте? Я вам побажаю конкретики, пане голово. Кожен депутат хоче знати, буде чи не буде врахована пропозиція.

А.Бойчук. Дякую за запитання. Питання зрозумів. Звернусь до цього запитання, дам доручення відповідальним за напрямком вийти на вас і повідомити, що ми можемо зробити, чим допомогти в цьому питанні. Максимально, що зможемо зробити, то ми зробимо.

О.Сич. Шановні колеги, я, щоб допомогти комунікації, я дам доручення апарату потім зі стенограми витягнути всі запитання депутатів, побажання депутатів, тому що очевидно, що з пам’яті… записалось напевно більше 15 депутатів, з пам’яті голова адміністрації все не запам’ятає, тому виписку ми дамо, і будете мати в себе для роботи.

Палійчук Микола Васильович.

М.Палійчук. Шановний Андрію Михайловичу! У мене декілька питань, враховуючи, що ви недовго на посаді, на що зможете, дасте відповідь, інше прийміть до уваги.

Перше, у 2020 році багато коштів було повернуто до державного бюджету. По Фонду державного регіонального розвитку це майже 10 млн.грн. Чи будуть покарані винні? Чи будуть вжиті заходи?

Також, на мій погляд, конкурс ДФРР пройшов необ’єктивно. Об’єкти, які перемогли, були визначені, як кажуть, адміністрацією, а не об’єктивним голосуванням. Тому також прошу взяти до відома і внаслідок необ’єктивності такі об’єкти як школа у с.Чорний Потік, школа у с.Боднарів, школа с.Крилос, школа у Солотвині, школа у с.Битків не попали до переліку. Їх треба закінчувати, в останні роки вони фінансувались. Як ви думаєте їх фінансувати? Дякую.

А.Бойчук. Дякую за запитання. Почну з першого розділу вашого запитання: стосовно неосвоєння коштів або тих коштів, які були повернені до державного бюджету. Їх не десять, їх значно більше. Ще були не освоєні  19 млн.грн., які на приймальні відділення мали бути освоєні. Фактично, я вважаю, провалена ця програма… не просто будуть покарані, будуть покарані, це вже відбувається: відповідні люди відсторонені зараз від посад, ведеться розслідування. І точно ми не заінтересовані в тому, щоби відбувались такі речі, тому що фактично область втрачає можливість реалізовувати свої програми.

Щодо наступного питання, щодо Чорного Потоку, інших об’єктів, очевидно, які туди не попали, дивіться: ми всі працюємо в умовах обмеженого фінансування, і очевидним є те, що десь будуть невдоволення, десь будуть якісь моменти, які не… тому що нам треба вміститись в ту програму, а, на жаль, в нашій області не тільки один цей об’єкт. Але запевняю вас: це питання турбує мене як голову, і особливо в частині освітній, де школи, садочки. Це питання ми будемо намагатись все одно вирішувати. Дякую вам за запитання.

О.Сич. Іваськів Андрій Степанович.

А.Іваськів – депутатська фракція “Батьківщина”. Шановний Андрію Михайловичу! Я тут, з цієї сторони. Таке запитання. Дорога державного значення Бурштин – Калуш. Вже декілька років ми говоримо про цю дорогу, вона не ремонтувалась через те, що був аварійний міст. На кінець того року цей міст уже був зроблений через річку Дністер. Прохання велике і ваше бачення по капітальному ремонту цієї дороги, бо це є логістична така магістраль, яка необхідна цьому регіону. Дякую.

А.Бойчук. Дякую за запитання. Я, з вашого дозволу, доручу розібратись профільному керівнику за напрямком з цим питанням, і те, що можна буде зробити, воно буде зроблено. Обіцяю вам особисто.

О.Сич. Карп Галина Василівна.

Г.Карп – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Скажіть, будь ласка, чи проведена інвентаризація об’єктів капітального будівництва, що фінансуються за рахунок державного та місцевих бюджетів станом на 1 січня? Яка ваша стратегія щодо їх завершення? Зокрема, мене цікавить два об’єкти: добудова незавершеного будівництва Мединського НВК, де діти по-суті харчуються в аварійному харчоблоці, а також добудова середньої школи в с.Крилос, де об’єкт завершено майже на 50 відс., діти навчаються у пристосованих приміщеннях. Крім цього, прошу звернути увагу на аварійний стан дороги
Залуква – Боднарів, де залишились незавершеними 2 км доріг, і тому при розподілі субвенції на ремонт та утримання доріг прохання врахувати даний об’єкт. Дякую.

А.Бойчук. Дуже дякую за запитання. Дам доручення дати вичерпну вам відповідь, вона буде надіслана у найкоротший час щодо тих питань, які ви щойно озвучили, стосовно інвентаризації – в першу чергу.

О.Сич. Рудик Марія Олександрівна.

М.Рудик – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Шановний пане Андрію, у мене кілька питань до вас. Першочергово, це питання проблематичне, – дороги. І минулого року Богородчанський район найменше отримав коштів на капітальний та поточний ремонти доріг. Зокрема дорога Гута – Богородчани державного значення, вона тільки ямковим ремонтом ремонтувалась, хоча потребує капітального і знаходиться в дуже поганому стані.

Інше питання стосується доріг загального користування місцевого значення, які попередньо були враховані, але ремонтні роботи минулого року не проводились. Прошу при розподілі капітального ремонту доріг врахувати колишній Богородчанський район максимум для того, щоб відремонтувати дороги, зокрема маршрути Росільна – Кричка, який у дуже поганому, в аварійному стані, а також Росільна – Міжгір’я.

І друге питання стосується… це COVID, який зараз став проблемою, і зокрема Богородчанська районна лікарня, КНП…

А.Бойчук. Дякую за запитання. Я зрозумів. Нічого, те що воно не прозвучало до кінця, я зрозумів. Я хочу в частині COVIDу, в частині вашої лікарні висловити велику подяку. Це одна з небагатьох лікарень, яка відкрила свої двері практично за власною ініціативою, і обладнання, і всі необхідні там технологічні доповнення, в тому числі кисень. Ми зараз працюємо над цим питанням, щоб забезпечити все, що можна забезпечити там. Ще раз хочу відмітити, подякувати цьому підходу, тому що є інші випадки. На жаль, не всі свідомі того, де ми зараз знаходимось, і є люди, які саботують цей процес. От, можна ставити в приклад вашу лікарню: відкрила сама двері, сама подала ці пропозиції, ми то використовуємо.

В частині доріг ми будемо працювати і з вами, і за допомогою діалогу. Так як і всі, давайте тим обговоренням намагатися… Звісно, це буде залежати від тих коштів, які ми будемо мати, нам все одно треба буде поміститись в ті кошти, але будемо дивитись на ті критерії першочерговості, і будемо визначати. Дякую.

О.Сич. Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Шановний пане голово! У матеріалах, поданих нам обласною державною адміністрацією, так з п’єтитом і з похвалою розказано про розвиток двох центрів соціальної підтримки дітей та сімей – Івано-Франківського і Долинського. В той же ж час вами, обласною адміністрацією, 1 лютого на обласну раду внесено лист про закриття Долинського центру підтримки сімей та дітей. Це спровокувало певні такі заворушення в області.

Я переконаний, що серед присутніх сьогодні депутатів ні один не проголосує за закриття, але у мене все-таки до вас конкретне питання. Так, звичайно, як у кожному центрі, там є свої проблеми, але навіщо було це питання вносити? Бюджетне фінансування на півріччя забезпечено, тобто, навпаки, щоб працювати на розвиток, ви вносите закриття цього центру. Дякую вам.

А.Бойчук. Дякую за запитання. Дивіться, ми ж так само, як і ви, живі люди, і десь в тих потоках проблематики, ми там намагаємось знайти ті рішення, які будуть позитивними для області. І дивіться, буває всяке. І я розумію ваше обурення, я розумію, що не проголосують. Сьогодні так. Давайте подивимось, як буде завтра з цим питанням.

О.Сич. Кукурудз Ростислав Степанович.

Р.Кукурудз. Шановний пане голово! У мене два питання. Перше питання. Як ви оцінюєте роботу економічного сектору обласної державної адміністрації з точки зору підтримки малого і середнього бізнесу? Особливо зважаючи на те, що у бюджеті 2020 року було виділено абсолютно невеличку суму, – 1,5 млн.грн. на фінансово-кредитну підтримку малого і середнього бізнесу, і уявляєте, скільки з цих грошей було використано? Нуль. Просто катастрофа! Як для мене, це в час COVIDу, коли всі країни, всі уряди допомагають власне тому найбільш постраждалому, у нас нуль.

І друге питання. Є багато розмов про програму “Велика реконструкція”, так, на 2020 рік, я чув про таку програму. Я ні в одних планових документах не почув, які об’єкти, які планується реконструювати, об’єкти історичної спадщини відповідно до цієї програми.

А.Бойчук. Дивіться, щодо “Великої реконструкції”, я думаю, що це потребує там певного обстеження і визначення. Я не думаю, що це сформована до кінця позиція. Тому вона ще знаходиться в стадії формування, але поінформую. Щодо того питання, що звучало першим, це дуже серйозне  питання для мене. Я розумію, що таке неосвоєння, я розумію, про що ви говорите. Дивіться, точно… точно потребує розслідування і не з метою встановити… не з основною метою встановити винних, бо нам треба від того відходити, нам треба зрозуміти, які механізми нам заважають в тій праці. Це завдання я ставлю перед собою. Я дуже негативно оцінюю… пряма відповідь на ваше запитання, дуже негативно оцінюю роботу економічного сектору в тій царині. Будемо розбиратись з ними, будемо вчити працювати. Не будуть працювати, будемо звільняти і будемо заміщувати фахівцями, які будуть приносити користь.

О.Сич. Книшук Орися Володимирівна.

О.Книшук – депутатська фракція “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”.
Шановний пане голово! У мене питання і пропозиція по такому об’єкту, як Дебеславцівська гімназія Матеївецької громади, будівництво якої розпочато за ініціативи покійного голови громади Книшука Петра Васильовича, депутата обласної ради, і силами громади, батьків, меценатів зроблено цей об’єкт на 40 відс. На цьому об’єкті були всі голови ОДА, народний депутат Іванчук Андрій Володимирович, Прем’єр-міністр Шмигаль Денис Анатолійович, і всі з розумінням відносились, тільки фінансово не допомагали. На цьому об’єкті не було, Андрію Михайловичу, тільки вас і Президента. Тому запрошую відвідати цей об’єкт, долучитись до закінчення будівництва. Дякую.

А.Бойчук. Дивіться, так, щоби трошки розбавити, дозволю собі жарт. Ну, якщо ще треба, щоб я ще там побував, то я обов’язково там буду. Але я думаю, що задача – не їздити в машині з важливим обличчям на такі об’єкти, а розуміти, де вони знаходяться, і розуміти їхнє значення, розуміти їхній статус з точки зору можливості освоєння, і чи це перехідний об’єкт, чи це об’єкт, який має бути закінчений в цьому році. Дякую за запитання, я його зафіксую, і я думаю, що я відвідаю вас сто відсотків. Будемо думати, що з ним робити дальше.

О.Сич. Колеги, запитання закінчились. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Точно? Я вже думаю, що все сказали. Прошу записатись.

Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Шановний пане голово! Я би, власне, також хотів звернути вашу увагу на роботу комісії Державного фонду регіонального розвитку, бо у мене виникає запитання як у члена цієї комісії: для чого чи, можливо, для кого ця комісія функціонує? Микола Васильович Палійчук уже звертав увагу на необ’єктивність результатів цьогорічних, а я би хотів кілька речень сказати щодо організації роботи самої комісії. Ну, я півтора роки член цієї комісії, і в нас кожного разу засідання постійно алярмом, постійно терміново і постійно все треба було робити на завтра. Жодного порядку денного, жодних матеріалів заздалегідь на пошту не надсилається. Добитись отримання якихось матеріалів надзвичайно складно. Останнє голосування цьогорічне ми проводили за один день, де мали оцінювати 160 об’єктів. Ну, це об’єктивно можливо щось виставити? І в результаті получається ситуація, коли робиться певна оцінка, обираються об’єкти, в тому числі, які наполегливо пропонувала і просила обласна державна адміністрація, які в кінцевому підсумку членів комісії проситься відкликати, бо неправильно була оформлена документація.

Для чого працює ця комісія, і що роблять представники обласної державної адміністрації, які входять до цієї комісії? Дякую.

А.Бойчук. Дуже…

В.Гладій. Це не запитання, пане голово. Це не запитання.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Дьоміна Наталія Миколаївна.

Прошу, прошу, Наталіє Миколаївно, прошу.

Н.Дьоміна – депутатська фракція політичної партії “Європейська Солідарність”. Всім доброго дня! Я хочу зараз виступити не як представник опозиційної фракції, а як медик і як громадянка нашого краю, і хочу сказати, що я спостерігаю за вашою роботою, роботою вашої команди від самого початку в плані і в напрямку подолання пандемії COVID-19. Так? Тому що я є лікар-інфекціоніст, і хочу сказати щиро, і подякувати за оперативність прийняття рішень, тому що це дуже непросто, я знаю це з власного досвіду, наскільки це важко. І я дякую практично за цілодобову роботу вашої команди. Я щиро дякую за те, що ви відвідали медичні заклади і особисто ознайомились з проблематикою, вислухали, і як наслідок ми отримали практично на наступний день реакцію про придбання кисневих концентраторів. Це дуже важливо, тому що це є основна складова у наданні медичної допомоги.

Я чую, що там колеги не задоволені, але я все одно дякую і бажаю успіхів.

В.Гладій. Іваськів Андрій Степанович.

А.Іваськів – депутатська фракція “Батьківщина”. Шановний пане голово, Андрію Михайловичу! Я таке маю прохання до вас. У мешканців Галицької та Бурштинської громад вже давно є серйозна проблематика з екологією. Вона пов’язана з викидами Бурштинської ТЕС. Я робив запит, ви давали мені відповідь. Я би хотів зрозуміти, бо вже декілька років підряд екологічну інспекцію не пускають на підприємство, не зрозуміло, з яких причин і чому. Відповіді на це немає. Але ми маємо розуміти, які викиди є, що вони становлять загрозу життю людей і їх здоров’ю.

Так що я би хотів від вас взяти це на контроль, зрозуміти, чому не покарані ті особи, які чи не пустили, чому не пустили, і чому не проведена перевірка. І якщо цього року планується ще одна перевірка на цьому підприємстві, хотілося би, щоби її місцеві жителі, наші мешканці нашого Прикарпаття розуміли, що робиться на цьому підприємстві, і що буде для цього зроблено. Дякую.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Шановні колеги! Є порядок.

Басараб Сергій Михайлович, прошу.

С.Басараб. Шановний голово! Ми з вашого звіту почули, що у 2021 році буде системний підхід до тих питань, які насправді не вирішуються якийсь період часу. Червнева повінь показала нам те, що басейни, особливо гірських річок, дають неймовірні збитки, і це повторюється не один рік. Того системний підхід ваш у 2021 році десь приближає нас до аналізу цієї ситуації. Я говорю про берегоукріплення гірських річок, це Верховинський, Косівський райони. І я думаю, на цьому треба зробити акцент, проаналізувати і дійсно прийняти правильне рішення, не
хаотична робота по берегоукріпленнях, а системна робота. Так само, ми бачимо, що це зроблено Чернівецькою стороною. Раз зробили і мають спокій. І ці збитки, які ми щоразу несемо після повеней, вже не мають права мати місце в житті наших громад.

Так само про системність роботи. Єдиний регіон, єдина частина області – це Гуцульщина, не має дотепер Народного дому. Просимо вас на це звернути увагу, бо тяжко розуміти, що у 2021 році Гуцульщина не має дійсно Будинку культури, де можна показувати те, що збереглося на Прикарпатті.

Так само неодноразові звернення є федерацій спорту про спорудження високогірного стадіону в Україні. Єдина можливість такого спорудження – це Верховина і Косів. У нас є проектно-кошторисна документація, частина. Тому я думаю, що цікаво для області бути осередком дійсно проведення зборів наших збірних команд.

І на завершення. В нашу каденцію ми змогли створити нормальні умови і переконати німецького інвестора “Леоні” про будівництво заводу на Івано-Франківщині. Коломия має зараз яскравий приклад, і створені тисячі робочих місць реальних, а не віртуальних. Є так само в кожного з наших колег багато інформації стосовно продовження інвестиційного проекту в області. На жаль, ніхто з представників адміністрації не звертається, тобто, той досвід, який був у нас, можна використовувати і дальше піднімати статус Івано-Франківщини.

Дякую вам за звіт. Відрізнявся від звіту попередників, і це тішить, і дає можливість надії на завтрашній день. Дякую.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

(Сміх у залі).

О.Сич. Шевченко Віктор Леонідович, будь ласка.

В.Шевченко – депутатська фракція політичної партії “За Майбутнє”. Шановні колеги! Хочу звернути увагу на те, що постійна комісія обласної ради з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства не рекомендувала дане питання до розгляду на сесії через те, що присутніми представниками облдержадміністрації… вони не могли дати відповіді на конкретні питання членів комісії. Але разом з тим, інформую вас про те, що все-таки надійшли письмові відповіді на дані питання, тому враховуючи це, а також, що Андрій Михайлович нещодавно став головою обласної державної адміністрації, все-таки пропоную взяти до уваги даний звіт, але разом з тим так само, Андрію Михайловичу, прошу вас повпливати на те, щоб представники облдержадміністрації, коли приходять до нас на комісію, більш ретельно готувались до тих питань, які там розглядаються. Тому що вже складається якась не дуже добра тенденція, коли багато питань ми просто не можемо вносити до розгляду на обласну раду через те, що просто дуже багато питань залишаються без відповіді. Дякую.

О.Сич. Бардяк Євгенія Мар’янівна.

Є.Бардяк – депутатська фракція “Батьківщина”. Пане голово! Ви у своєму звіті багато уваги звернули для медицини, і я, власне, вам дякую за це. Дійсно, медицина стоїть на порядку денному не тільки нашої області, але й цілого світу. І зараз я би хотіла звернути увагу на ще одну проблему, яка є, існує, яка пов’язана з медициною і COVID-19, а власне – доступ до клінічних баз студентів, які навчаються у медичному університеті, а також професорсько-викладацького складу. Тому що на даний час вже рік студенти, 5, 6 курс, ті, які завтра вже будуть лікарями, і будуть нас лікувати, сьогодні не мають доступу до клінічної бази і не мають можливості навчатись. Так само, коли не вистачає медиків, лікарів, медсестер через захворюваність чи самоізоляцію, то саме професорсько-викладацький склад приходить часто на допомогу і лікує ковідних хворих. Попри те викладачі медичного університету не мають права підписуватись в історіях хвороби.

Ця проблема, це питання було і в доковідний період, і є зараз. І, власне, якщо клінічні заклади мають приставку “клінічні”, то це апріорі означає, що на цих базах мають проходити навчання для студентів і мають працювати, і вести хворих наш професорсько-викладацький склад. Тому у мене велике прохання: оскільки обласні заклади лікувальні фінансуються в тому числі з обласного бюджету, сприяти тому, щоб була налагоджена співпраця між медичним університетом і обласними клінічними закладами лікувальними. Якщо можливо, то нехай буде створена робоча група, яка напрацює таку співпрацю в ковідний і постковідний період, тому що нам потрібно виховувати нове покоління медиків, яке завтра буде рятувати наші життя. Тому, будь ласка, врахуйте мою пропозицію.

Дякую.

О.Сич. Понайда Олег Володимирович.

О.Понайда – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Шановний пане голово, я би хотів звернути увагу з приводу такого проблемного питання, яке у нас є в області, на рахунок… от минулого року ми стикнулись зі стихією, і якщо би був порядок руслорегулювальних та русловідновлювальних робіт, коли би цей гравій, який є посередині русла, був забраний, то не було би такої руйнівної дії річок під час стихії, і руйнування берегів, мостів та інших гідрологічних споруд в нашій області, особливо це гірські річки. Це важливе питання. Прошу вас взяти на свій контроль і щодо вирішення даного питання, яке в подальшому буде економити кошти, в тому числі і обласного екологічного фонду.

Наступне, я би хотів наголосити на тому, що в минулому році дуже багато мостів було підмито, пошкоджено стихією, і щоби була проведена інспекція відповідними структурними службами мостів у нашій області, особливо в гірській місцевості, де щодня їздять великогабаритні лісовози, коли везуть деревину, заготовлену нашими державними лісгоспами, і щодо… в подальшому напрацюйте, будь ласка, механізм, бо давно про то йде мова, але немає зрушення даного питання з місця, щоби там, де державні лісгоспи ведуть свою лісозаготівельну… лісове господарство, були встановлені ваги. Постійно про це говориться, але ніякого питання в зрушенні даного питання з місця немає. Коли “Укртрансбезпека”, то вони не доїжджають чомусь там, де є більша концентрація лісовозів, які дуже часто можна побачити навіть неозброєним оком, що там є перегруз. Це дуже важливе питання у руйнуванні наших доріг. Якщо говорити про концепцію розвитку туризму, будьмо відверті: якщо не буде дороги, не можна говорити про ніякий туризм.

Тому прошу вас: у цьому питанні візьміть до уваги і проінспектуйте мости, якщо вони є аварійні, щоби були нарешті встановлені знаки обмеження руху. Бо по багатьох мостах в нашій області немає. І ще один міст, звертаю вашу увагу, у с.Спасів Спаської громади. Він був зроблений частково. Зараз якщо впаде друга частина того містка, можуть бути наслідки. Чому у нас якось так відбувається, що коли щось стається, то тоді ми підходимо до вирішення даного питання? Дякую за увагу.

О.Сич. Я лиш скажу одну репліку. Є два взаємозаперечні питання. Ремонтувати дороги там, де ведуться активні лісорозробки, і перевезення цими дорогами лісового матеріалу. Ніхто і ніколи там дороги не зробить. І викинути гроші на асфальт – це викинуті гроші на вітер.

Але тим не менше, я знаю цілий ряд депутатів, ви одночасно піднімаєте питання доріг і одночасно знаєте, що там розробляється ліс.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка.

А.Бойчук. Дякую. Я би хотів одну маленьку рефлексію з приводу доріг. Це дуже серйозна проблема, це проблема не тільки нашої області, взагалі України проблема. Ми будемо звертатись до “Укртрансбезпеки”. Справа ж не в тому, який вид вантажу перевозиться дорогою, справа в тому, на який вантаж розрахована дорога, і як контролюється транспорт, яка його вага. Ну, це питання дуже серйозне. Ми будемо з ним працювати. Дякую.

О.Сич. Палійчук Микола Васильович, будь ласка.

М.Палійчук. Шановний Андрію Михайловичу! Я з вашого виступу з дещим не погоджуся, що у нас утворено 62 громади і всі самодостатні. Далеко-далеко не самодостатні. Я зараз проводжу ретельний аналіз і рахую цифри. Цифри я вам скажу, що найбільша громада має доходів на душу населення, Поляницька, – 17 тис.грн., Ямницька – приблизно до 13 тис.грн., найменше Олешанська – близько 700 грн. на одного жителя доходів власних. Тому, виходячи з цього, Олешанська має 6 млн. 900 тис.грн. в рік власних надходжень, а Ямницька громада отримала понад 13 млн.грн. тільки в січні місяці. Олешанська не виконує бюджет, Ямницька перевиконала на 3700.

Я маю дані по кожній громаді. У вас є цілі департаменти, якщо цікаво… Без цього аналізу ми не зможемо дальше існувати, проблеми виникнуть: у близько 40 громад не забезпечено на заробітну плату власне створених ними апаратів. Тому департаменти повинні проаналізувати і подати відповідні звернення, законодавчо врегулювати Бюджетним кодексом. Якщо ми створили, ми маємо зробити так, щоби вона існувала. Якщо вона не може існувати, потрібно подавати інші пропозиції. Але я вважаю, що адміністрація має цим серйозно зайнятись.

Щодо наших незавершених об’єктів, я думаю, що я на 90 об’єктах області був особисто, знаю їхній стан. Мені дуже дивно, чому такі об’єкти, як Чорний Потік на 90 відс. завершено? При всій повазі до вас, вішаючи табличку “Велике будівництво”, даєте трохи грошей і “ріжете лєнточку”. Ну, так йде у вас. Немає передбачених коштів, майже готова школа буде стояти, якщо не буде коштів, 1 вересня не пустять, буде стояти.

Школа у с.Боднарів, ведеться будівництво, і не здасте, але треба накрити, приблизно 7 млн.грн., щоб накрити в цьому році, бо не накриєте, замокне, зруйнується все, що зроблено.

Школа у с.Крилос. Кошти по тендеру вичерпані, рік департамент не може провести тендер новий, щоб продовжити будівництво. Там фірма-підрядник тримає сторожів, платить свої гроші, зараз зніме, розкрадуть все, що зроблено.

Школа у с.Солотвині. Завершити їдальню, завершити спортивний зал, залишилось там 6-7 млн.грн. Також їм кажуть: подавайте на ДФРР, подали на ДФРР, навіть ніхто не розглядав, не оцінював об’єктивно. Тому прохання: об’єктивно підійти. Це вам на користь піде і громаді. Ці об’єкти ми завершимо, викреслимо, підемо до наступних.

Ну, і ще одна з найбільш таких важливих питань, – це заробітна плата. У нас станом на 1 січня 130 млн.грн. боргів по заробітній платі, 47 млн.грн. з них – по бюджетній сфері.

У звіті попередньому, який на комісії був, звіт проведено…

О.Сич. Говоріть, говоріть.

М.Палійчук. …проведено 48 засідань комісії, комісії провели, борг  не міняється. Тут також просив би дати доручення вивчити і вплинути хоча би на частину в бюджетній сфері. Це у ваших повноваженнях. Дякую.

О.Сич. Тебешевська Оксана Степанівна.

О.Тебешевська – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Шановний пане Андрію! Хотіла звернути вашу увагу на дооблаштування частини приміщення недобудованого Народного дому у с.Голинь під дитячий садочок.

Упродовж останніх років я подаю ряд звернень і запитів щодо вирішення цієї проблеми. Подала і цього разу на виділення коштів з обласного бюджету для коригування проектно-кошторисної документації, бо вона уже застаріла. Отримала сьогодні листа із вашим підписом, де це питання не вирішується позитивно.

Хочу звернути вашу увагу на те, що Голинь – дуже велике село, у ньому понад 5 тис.
мешканців, і є старий дитячий садочок, у якому є 60 дітей. Ці 60 дітей – це удвічі перевищена норма. Це по-перше. А по-друге, у Голині 160 дітей чекають у черзі на цей дитячий садочок. Я думаю, ви розумієте важливість добудови тих приміщень, тому прошу повернутись до цього питання і вирішити його позитивно. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Обговорення завершено. Пане голово, маєте бажання ще висловити якісь думки?

Надаю слово голові обласної державної адміністрації, будь ласка, для завершального слова.

А.Бойчук. Хочу від себе щиро подякувати за досить таку конструктивну сесію, за конструктивне обговорення, за такі питання. Я навіть відчуваю якесь певне тепло, я думав, його не буде. Напевно, це ментальність Прикарпаття така, нашого рідного краю: кожен раз бути з надією до того, що щось зміниться на позитивне.

Від себе даю вам слово: що можу змінити, позитивно зміню. Дякую за довіру. Щиро дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Не було пропозицій до проекту рішення, тому ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 76, не голосували – 4: рішення прийнято.

Шановні колеги! Я пропоную, аби ми так достатньо лаконічно розглядали питання до обіду, до 12-го включно, аби ми встигли. Чому? Сидять у нас  поважні прокурор області, начальник Головного управління поліції. Очевидно, що у них є свої професійні обов’язки. Я би пропонував до обіду встигнути розглянути ті питання, які є в порядку денному щодо їхньої інформації, а тоді вже оголосити обід. Не заперечуєте? До 12-го питання.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Тоді оголошую наступне питання – “Про внесення змін до обласного бюджету на 2020 рік”.

Проект рішення номер 5 – в окремій брошурі.

Доповідає Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії.

Колеги, заздалегідь вам проект рішення роздано. Тому, може краще, які будуть запитання до Ірини Богданівни? Є запитання? Немає.

Є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 73, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про розподіл коштів бюджету розвитку обласного бюджету на 2021 рік”.

Проект рішення номер 6 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства, рекомендовано до розгляду на сесії. Постійна комісія обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій рекомендувала до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозицій комісії.

Пропозиції комісії вам додані, я поставлю їх на голосування окремо.

Колеги, у напрацюванні питання активно брали участь практично всі фракції обласної ради, заздалегідь ви ж самі подавали пропозиції, от, можливо, хіба є якісь технічні уточнення. Тому я пропоную так само перейти зразу до запитань.

Чи є запитання до Ірини Богданівни?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань. Чи є пропозиції до проекту рішення? Крім тих, що є в комісії?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Колеги, ставлю на голосування за основу. Прошу визначатись.

За – 72, не голосували – 8: рішення прийнято.

У кожного з вас є роздані пропозиції комісії. Їх достатньо багато, там майже на півтора аркуша. Я не буду їх зачитувати. Думаю, що ви з ними ознайомились. Тому ставлю на голосування ці пропозиції. Будь ласка. Прошу визначатись.

За – 74, не голосували – 6: рішення прийнято.

І ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням пропозицій комісії.

За – 71, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласного бюджету на 2021 рік”.

Проект рішення номер 7 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозицій комісії.

Пропозиції вам також додані.

Так само проект рішення заздалегідь розданий, ви з ними ознайомлені.

Чи є запитання до доповідача?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Колеги, ставлю на голосування за основу.

Прошу визначатись.

За – 70, не голосували – 10: рішення прийнято.

Пропозиції комісії, аналогічно: вам роздані. Вони достатньо великі, не буду їх зачитувати. Я сподіваюся, ви всі з ними, з усіма ознайомились. Ставлю на голосування ці пропозиції комісії. Потім якщо пропозиції у депутатів ще будуть, я запитаю, чи будуть ще у когось пропозиції.

А зараз ставлю на голосування пропозиції комісії. Прошу визначатись.

За – 72, не голосували – 8: пропозиції прийняті.

Чи є пропозиції у депутатів?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Прошу записатись.

Томенчук Богдан Михайлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Шевчук Ігор Михайлович.

В.Гладій. Помилково.

О.Сич. Ні.

І.Шевчук. Є прохання в пункті 1.2. підпункт 3 вилучити, що стосується бюджету Івано-Франківської міської територіальної громади на Братківці, вилучити.

О.Сич. Вилучити. А куди гроші подіти, нехай залишаються?

І.Шевчук. Просто, наскільки відомо, що заблоковані рахунки. Так? В обласному УКБ. Ці кошти не підуть з міського бюджету на область.

І.Мацькевич. Ні, у нас все нормально…

О.Сич. Ніщо не заблоковано.

І.Мацькевич. Тому прошу погодити даний проект рішення.

І.Шевчук. Дякую.

О.Сич. Знімаєте свою пропозицію?

І.Шевчук. Знімаю.

О.Сич. Знімається пропозиція. Ставлю на голосування в цілому. Прошу голосувати.

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. Користуйтесь тільки достовірною і перевіреною інформацією, не ходіть по базарах, по ринках, по підворіттях…

За – 73, не голосували – 7: рішення  прийнято.

Дякую, Ірино Богданівно.

Розглядається питання “Про фінансування природоохоронних заходів з обласного
фонду охорони навколишнього природного середовища за рахунок планових надходжень у 2021 році”.

Проект рішення номер 8 – в окремій брошурі.

Доповідач: Пліхтяк Андрій Дмитрович – начальник управління екології та природних ресурсів обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії.

Аналогічно, колеги. Питання формувалось за активної позиції практично всіх депутатських фракцій. Ви подавали пропозиції, адміністрація їх опрацьовувала, вони внесені до проекту рішення. Тому прошу перейти до запитань.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Є пропозиція.

О.Сич. Я прошу вибачення. За основу. Прошу вибачення. Прошу вибачення, повернути, повернути голосування. Повернути голосування. За – 57, утримався – 1, не голосували – 22: не враховується.

Колеги, є пропозиції, просто вчасно подавайте, піднімайте руку.

Ставлю на голосування за основу.

За – 74, не голосували – 6: рішення прийнято.

Колеги, пропозиції, прошу записатись. Наскільки я зрозумів, є якісь технічні уточнення. Запишіться для виголошення пропозицій.

Саїв Сергій Степанович.

С.Саїв – депутатська фракція “Слуга Народу”. Є пропозиція: внести зміни до проекту переліку природоохоронних заходів для здійснення фінансування за рахунок планових надходжень коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на 2021 рік, а саме: зменшити призначення по субвенції Солотвинському селищному бюджету на 50 тис.грн., по обласному… по облаштуванню системи водовідведення на території Солотвинського навчального комплексу “Загальноосвітня школа I-III ст. – ліцей” Богородчанської районної… Івано-Франківської області “Нове будівництво”, пункт 97, та спрямувати їх по Дзвиняцькому сільському бюджету для реалізації природоохоронного заходу “Нове будівництво очисних споруд та каналізаційне…”, с.Дзвиняч Дзвиняцької сільської об’єднаної територіальної громади.

О.Сич. Ставлю на голосування за основу. Прошу визначатись.

За – 68, не голосували – 12: рішення прийнято.

Семенюк Володимир Петрович.

В.Семенюк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Є пропозиція: у пункті 40 слова “на території ФАПу” замінити словами “загальноосвітньої школи I-III ст.” в тому ж самому населеному пункті.

О.Сич. Зрозуміло. Ставлю на голосування.

За – 73, не голосували – 7: рішення прийнято.

І ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій.

Дякую, Андрію Дмитровичу.

А.Пліхтяк. Дякую.

О.Сич. За – 75, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку області на 2020 рік”.

Проект рішення номер 9 – в окремій брошурі.

Доповідає Подошва Сергій Валерійович – директор департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури обласної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях 10 з 11 постійних комісій обласної ради, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Члени постійної комісії обласної ради з питань захисту прав учасників і ветеранів АТО/ООС та їхніх сімей були присутні на засіданнях інших постійних комісій обласної ради при розгляді зазначеного питання.

Колеги, аналогічно: проект рішення поданий заздалегідь. Може перейдемо до запитань? Немає заперечень?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є запитання? Є запитання, будь ласка.

Давайте так: перейдемо до запитань, до обговорень. Так, я думаю, буде набагато ефективніше у використанні часу.

Понайда Олег Володимирович, запитання.

О.Понайда. Ми десь на засіданні нашої комісії обговорювали щодо кількості заготовленої деревини в області. Там є загальна цифра. Ми просили, щоб дали інформацію нам, до відома депутатів в розрізі державних лісгоспів в області.

С.Подошва. Дивіться, так, дійсно, таке було зауваження на рахунок цифри 791,3. Наразі ця є цифра офіційна. Відповідна інформація готується, буде вам додатково надана. Дякую.

О.Сич. Федорців Сергій Іванович.

С.Федорців – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Це питання я не міг задати голові адміністрації, тому якраз планово задаю його вам, оскільки звіт безпосередньо готував апарат.

Минулого разу у звіті це вказувалось, ніхто мені не дав відповіді, і цього разу воно вказується, тому прошу надати мені відповідь або з трибуни, або особисто усно чи письмовій формі.

В області започатковано платформу з комплексного інвестиційного супроводу для потенційних інвесторів з метою створення сприятливого клімату для ведення бізнесу. Що це за платформа? Де вона? Якщо це суб’єкти, хто ці суб’єкти? Як вона працює, як до неї достукатись? Дякую.

С.Подошва. Добре, дякую за запитання. Дійсно, платформа така створена, але у зв’язку з тим, зі здійсненням протиепідеміологічних заходів жодних засідань не проводилось. Більш детальну інформацію я вам надам у письмовій формі. Дякую.

О.Сич. Василь Іванович. Може ви помилились, може ви цікавитесь партією “Платформа”? То є така.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні? Точно? Дивіться!

Мельничук Василь Іванович.

В.Мельничук – депутатська фракція “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Шановний доповідачу! У нас на комісії теж було одне з питань, на яке ми не отримали відповідь. А саме: у вашій довідці написано, що на території Івано-Франківської області 257 тис. особистих селянських господарств. Питання: яку конкретну допомогу вони отримали протягом 2020 року? Тому що такої інформації у довідці немає. Дякую.

С.Подошва. Дякую за запитання. Тобто, я все-таки одну дозволю ремарку, що програма соціально-економічного розвитку – це комплекс усіх діючих програм, зокрема, які реалізовувались в минулому році, – 83, зокрема, щодо підтримки особистих селянських господарств відповідно було передбачено 2 млн.грн. на підтримку у відповідній галузевій програмі цих селянських господарств. Крім того, окремо реалізовувались державні програми підтримки агропромислового розвитку відповідно через профільний структурний підрозділ адміністрації. Дякую.

О.Сич. Рудик Марія Олександрівна.

М.Рудик – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. У мене питання, яке стосується пункту дорожнього господарства. Втратився зв’язок.  Тут є прописано про те, що у 2020 році було виділено 543 млн.грн. для доріг місцевого значення загального користування. Богородчанський район попередньо був передбачений на ремонтні роботи в розмірі 17 млн.грн., а отримав тільки 5 млн.грн. на ремонт дороги на ділянці села Росільна на маршруті Креховичі – Дзвиняч. І це після радикальних заходів. При тому, що дані маршрути були передбачені на ділянках сіл Жураки, Манява, Богородчани, Росільна, перепрошую, Богрівка, Кричка, ці роботи так і не провелись.

Я бачу, що тут прописано, що здійснено було капітальний ремонт минулого року вулиць комунальної власності на 18 млн.грн. Ну, погодьтеся: дороги загального користування місцевого значення і комунальної власності – є велика різниця. Поясніть, куди пішли кошти з колишнього Богородчанського району на ремонт доріг, і чому вони…

С.Подошва. Дякую за запитання. Я не можу вам детально пояснити про конкретну дорогу, оскільки я не є ні розпорядником коштів, ні профільним структурним  підрозділом. Водночас із загальної суми… тобто, відповідно субвенція з дорожнього фонду передбачає певне пропорційне розподілення, в тому числі на ремонт, поточний ремонт, а також утримання доріг. Більш детальну інформацію ми вам надамо додатково. Дякую.

О.Сич. Сивак Аріна Володимирівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Випадково. Дякую.

Запитання завершені. Дякую за доповідь.

Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Є. Прошу записатись. А, ви до наступного питання? Я зрозумів. Добре, але може ще хтось запишеться.

Рудик Марія Олександрівна.

М.Рудик. У мене вже більше не прохання, а крик душі до голови ОДА, також до керівника “Дороги Прикарпаття” пана Андрія Сазонова і до директора департаменту: цього року врахувати капітальний ремонт доріг в колишньому Богородчанському районі на 24 ОТГ. Цими дорогами користується 70 тис. населення. Повірте, Богородчанський колишній район нічим не гірший за інші. І якщо ми ремонтуємо сільські вулички і забуваємо про маршрути, якими користуються 8 населених пунктів, це абсурд. Дякую.

О.Сич. Вітенко Микола Іванович.

М.Вітенко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Знаєте, мені досить просто не голосувати в черговий раз як за звіт програми, так і за саму програму. Я це роблю послідовно, протягом 5 років. І ми цю програму більш ніж детально обговорили на розгляді комісії, і я вам, колеги, скажу наступне, що допоки програми будуть готуватись на такому рівні – про все і ні про що, так? То змісту в цих  програмах як такого немає. Тобто, ми маємо ситуацію завжди із земельними питаннями. Відповідно в програмі одне речення і нуль підпрограм розкрито, що зробили, які напрямки. Знову ж таки, інвестиційні питання, так? У підпрограмі є посилання на програми, де є круглі столи, і жодної конкретики.

Це я веду до того, що замість того, щоб писати талмуди статистики з року в рік, які переписуються, якщо подивитись програму, починаючи з 2017 року, і далі ми дивимось звіт і нові програми, то там змінюється відсотків до 10 взагалі тексту. Таке враження, що вони просто переписуються. То, напевно, було би більш доцільніше визначити конкретних 20 напрямків, куди ми спрямовуємо свої зусилля, і відповідно заходи на їхнє впровадження і чіткий звіт про виконання. А поки ми, ну, як би далі будемо писати на такому рівні ці речі, займатись профанацією, я не готовий брати участь в цьому абсурді. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Обговорення завершено. Пропозицій до проекту рішення не було. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 59, проти – 1, утримались – 4, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про програму соціально-економічного та культурного
розвитку області на 2021 рік”.

Проект рішення номер 10 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Подошва Сергій Валерійович – директор департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях 10 з 11 постійних комісій обласної ради. 8 комісій рекомендували зазначений проект рішення до розгляду на сесії обласної ради.

Постійна комісія з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства рекомендувала доопрацювати зазначений проект рішення.

Постійна комісія обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики рекомендувала зазначений проект рішення до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозиції комісії. Пропозиції додані до проекту рішення.

Члени постійної комісії обласної ради з питань захисту прав учасників і ветеранів АТО/ООС та їхніх сімей були присутні на засіданні інших постійних комісій обласної ради при розгляді зазначеного питання.

Колеги, аналогічно: проект рішення поданий заздалегідь, вчасно, у встановлені терміни. Можливо, ми краще перейдемо до запитань і до обговорення питання, якщо буде бажання. Не заперечуєте? Не заперечуєте.

Чи є запитання до доповідача? Є. Запишіться, будь ласка.

Понайда Олег Володимирович, будь ласка.

О.Понайда – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Скажіть, будь ласка, доцільність взагалі прийняття програми соціально-економічного розвитку області? Це важливий документ, і в такому вигляді, яка вона зараз є, – це суха, там немає ніякої конкретики. Ми просто приймаємо якийсь скопійований варіант старого року. І чому не враховуються пропозиції депутатів щодо розподілу дорожнього фонду, для чого тоді ми приймаємо обласний бюджет і для чого ми тоді враховуємо ті кошти в обласному бюджеті, якщо пропозиції депутатів не враховуються? Дякую.

С.Подошва. Дякую за запитання. Тобто, програма соціально-економічного розвитку – це документ короткострокового планування, який розробляється відповідно до вимог Закону
України, і форма програми затверджена відповідною постановою Кабінету Міністрів. А форма програми є обмеженою і повинна містити перші блоки, певні блоки. Зокрема, обов’язковим у програмі є перший блок, який займає суттєву частину, – це звіт про виконання в попередньому році і далі йде розшифровка галузева.

Програма соціально-економічного розвитку як така містить окремі заходи, які реалізовуються відповідно до регіональних цільових програм вже профільних, зокрема в минулому році було їх 83, в цьому році є станом на зараз 53 діючі програми. Відповідно вона…

О.Сич. Князевич Володимир Романович.

В.Князевич – депутатська фракція політичної партії “Європейська Солідарність”. Так, як вже було сказано, на програму розвитку агропромислового комплексу та сільських територій було виділено 2 млн.грн. Оскільки в нашій області працює дуже велика кількість фермерських господарств та особистих селянських господарств, чи не вважаєте ви, що ця сума є занадто малою для підтримки наших фермерів? Адже багато з них є новоствореними підприємствами і потребують державної допомоги, і особливо в цей час пандемії, коли реалізація товару є дуже важкою, і доходи від підприємств є занадто малими, щоб вижити в цих умовах. І чи планується в майбутньому якесь збільшення допомоги нашому агропромисловому комплексу?

С.Подошва. Дякую за запитання. Ще раз хочу наголосити, що зокрема програма підтримки особистого фермерського господарства, є відповідні кошти для реалізації цієї програми. Вони не містяться у програмі соціально-економічного розвитку. Програма соціально-економічного розвитку зазначає це як певний захід в цій галузі. Водночас вважаю ваше зауваження слушним, ми звернемось до відповідного профільного структурного підрозділу адміністрації, спільно переглянемо згідно з вашими зауваженнями. Дякую.

О.Сич. Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Шановний доповідаючий, на мою думку, прийняття програми соціально-економічного та культурного розвитку є одним з найбільш важливих питань, яке приймається поряд з обласним бюджетом на 2021 рік обласною радою. І ви правильно десь відзначили про те, що це елемент короткострокового планування основних завдань. От мені, наприклад, дивно, чому у розділі, де ми говоримо про розвиток соціальної сфери, зокрема про охорону здоров’я, немає ні слова про боротьбу з коронавірусом і про вакцинацію. Це перше.

А запитання до вас наступного характеру. Знову ж таки ми бачимо, наскільки піднімається тема дорожнього фонду, впливу депутатів і бажання піднімати ті чи інші питання, які важливі для громад. Мені сподобались слова про ефективну і спільну роботу голови обласної державної адміністрації, спільно з обласною радою. От, власне, коли розпочнеться діалог і в який спосіб ви плануєте його будувати? Дякую.

С.Подошва. Дякую за запитання. Щодо розділу охорони здоров’я, він містить дійсно загальні речі, зокрема це блок “Розвиток гуманітарної та соціальної сфери”, і пріоритетними видами діяльності, зокрема в галузі охорони здоров’я, передбачено трансформацію галузі охорони здоров’я області та розвиток мережі закладів охорони здоров’я для надання ефективної медичної допомоги населенню області.

Що стосується ремонту доріг місцевого значення, як вже було наголошено Андрієм Михайловичем, перелік такий буде формуватись на підставі відповідних консультацій. Дякую.

О.Сич. Бардяк Євгенія Мар’янівна.

Є.Бардяк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. В стратегії 2020-2027 Івано-Франківської області йде мова про туризм і розвиток туризму як основної частини… однієї з основних частин власне економіки області.

Підкажіть, будь ласка, які плани на 2021 рік по розвитку в напрямку до Осмолоди на Рожнятівщині, і власне долю в цьому всьому дороги Калуш – Осмолода?

С.Подошва. Дякую за запитання. Окремо в проекті програми соціально-економічного розвитку на 2021 рік, окрема увага приділена розвитку гірських територій, а також розвитку туризму. Серед заходів, які передбачені щодо туризму, – це розвиток інфраструктури, що дасть змогу, зокрема доріг місцевого і державного значення, що сприятимуть доступності до центрів економічного зростання, це проект “Мале Карпатське коло”, а також реалізація комплексних проектів створення нових об’єктів туристичної та рекреаційної інфраструктури. Крім того, зазначено проведення робіт із реставрації пам’ятників культурної спадщини і ще низка заходів, що стосуються розвитку туризму. Дякую.

О.Сич. Рудик Марія Олександрівна.

М.Рудик – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Я не хочу нікого образити, але читаючи проект рішення про програму соціально-економічного та культурного розвитку області на 2021 рік, я хочу запитати, чим ви керувались, коли його формували? Це перше.

А друге. Маючи добру пам’ять, хочу сказати, що, наприклад, у пункті “Освіта”, пункт 2.2, прописано минулорічний план соціально-економічного та культурного розвитку, слово в слово. І мені просто дивно, що обласна державна адміністрація не володіє інформацією, що в колишньому Богородчанському районі, в Солотвинській територіальній громаді на даний час відкривається дошкільний заклад, який відкривається у рамках програми “Велике будівництво”, на яке залучено кошти Державного фонду регіонального розвитку і будівництва в сумі 16 млн. 400 тис.грн. на 100 дітей. А ви про це не згадуєте. Це перше.

Друге питання – те, що стосується, наприклад, взагалі потреб ОТГ, які новостворені. Як ви формували? У вас має бути статистична інформація. (Без мікрофона).

С.Подошва. Дякую за запитання. Ну, щодо розвитку освіти, то знову ж таки… ще раз хочу наголосити, що, очевидно, схожість програм соціально-економічного розвитку щорічних, в першу чергу, пов’язано з тим, що форма цієї програми чітко регламентована постановою Кабінету Міністрів.

Щодо напрямку розвитку гуманітарної та соціальної сфери, пріоритетними видами діяльності у 2021 році визначено освіту, яка передбачає розвиток системи освіти, підвищення її якості та конкурентоспроможності, створення умов для надання громадянам якісної освіти і рівний доступ до якісної освіти. Дякую.

О.Сич. Сергію Валерійовичу! Ну, при всій повазі, регламентовано Кабінетом Міністрів, ну, не на стільки, щоб слово в слово переписувати тогорічну  програму! І навіть не враховувати тих об’єктів, які вже будуються або вже збудовані. Ну, ну… вже “заливайте”, але не вже аж так депутатам “на вуха”.

Вітенко Микола Іванович.

М.Вітенко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. В додатку 4 програми згадується регіональна цільова програма соціально-економічного розвитку під назвою “Програма боротьби з карантинним бур’яном – амброзією полинолистою в Івано-Франківській області на 2017-2021 роки”. Ну, мене відповідно дві неділі вже мучать сумніви. Перше, чи володієте інформацією, які у нас успіхи по боротьбі із карантинним бур’яном – амброзією? Перше. І друге питання, чи будемо продовжувати програму? Бо завершується.

С.Подошва. Дякую за запитання. На жаль, я не володію на даний час цифрою щодо зроблених заходів, але очевидно, що реалізація відповідної галузевої програми буде продовжена. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Але це до відома, Андрію Михайловичу, відповідно ваших служб. Насправді, це дуже серйозна проблема. Ось цей бур’ян він локалізований десь тільки в декількох населених пунктах нашої області. І на нього там щось десяток тисяч гривень виділяли. Як він називається, цей… борщівником Сосновського. Але проблема в тому, що борщівник Сосновського не віднесений до шкідливих бур’янів, і ми навіть звертались від обласної ради до Кабінету Міністрів внести його до того переліку, бо скоро біда буде, і ми навіть не маємо права виділяти кошти на його нищення. А він вже так окуповує населені пункти, що скоро вже не буде, де ходити. І багато біди приносить, зокрема дітям, які десь там не знають про це, бавляться серед нього, а він опіки завдає. От над цим треба думати, а не боротись з бур’яном, якого в нашій області там жменька, і придумувати програми.

Кукурудз Ростислав Степанович.

Р.Кукурудз. Шановний пане Сергію! А я, напевно, продовжу думку колег, бо я, напевно, знайшов одну точку росту, куди ми прорвемся шалено в наступному році – це житлове будівництво. Якщо в минулому році ми здали 300 тис. кв.м, то в наступному у нас заплановано
720 тис. кв.м, тобто, там 130 відс. росту.

Скажіть, будь ласка, то це насправді так буде, тобто, за рахунок чого буде такий шалений ріст житлового будівництва в області?

С.Подошва. Дякую за запитання. Справа в тому, що відповідно до програми соціально-економічного розвитку на 2020 рік в поточному році була запланована здача 621,2 тис. кв. м житла, водночас, в тому числі через певні карантинні обмеження вдалося здати лиш біля 300, у зв’язку з чим в програмі заплановано як базова цифра взятий попередній рік, 2019 рік. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Якщо ви не отримали достатніх і повних відповідей, є можливість в обговоренні про це сказати. Тому хто має бажання взяти участь в обговоренні? Є такі? Прошу записатись.

Понайда Олег Володимирович.

О.Понайда – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Я би хотів звернути увагу, що насправді програма соціально-економічного розвитку області – це важливий документ для розвитку нашої області. Не потрібно приймати просто програму, щоб покласти галочку, що вона прийнята і все гарно, департамент і управління обласної адміністрації напрацювали, депутати на сесії “сліпо” проголосували, все, “їдемо далі”. Ні, на мою думку, що люди чекають від нас, депутатів, і в тому числі від виконавчої влади нашої області, тобто, обласної адміністрації конкретики, реальної конкретики, цифр і тих планів, над якими буде спільно працювати обласна державна адміністрація спільно з депутатським корпусом обласної ради. Цього саме чекає від нас громада Прикарпаття. Чітко сказати по кожній галузі, по кожному напрямку, щоб люди розуміли, і люди знали, що ми можемо зробити цього року. І не обманювати людей. По питанню доріг сказати, що дорога… по кожній дорозі зробимо то, то, то, по ремонту мостів, по закладах освіти, по закладах охорони здоров’я, по інших галузях, по лісовій галузі так само.

Чому до сьогодні засідання комісії було декілька днів тому, то сьогодні обласна адміністрація, тобто, управління лісового господарства не може підготувати для нас, депутатів інформацію, скільки було заготовлено спеціалізованими лісгоспами нашої області деревини в розрізі кожного лісгоспу?! То я перепрошую. Не гнівайтесь, ви що, нас, депутатів, маєте за якихось сліпих чи глухих, чи ми не вміємо читати? Це взагалі, я вважаю, що це є наруга над депутатським корпусом і взагалі над обласною радою. Ми тут не прийшли просто так сидіти і приймати ті рішення, які необхідні для того, щоб ви прозвітували там собі на рівні Києва. Люди чекають від нас якоїсь конкретики. Тому прошу таке рішення не підтримувати, допоки не буде конкретики і допоки не буде конструктиву з депутатами обласної ради. Дякую.

О.Сич. Перцович Наталія Святославівна.

Н.Перцович. В час гібридної війни питання розвитку культури та збереження історичної пам’яті, історичної спадщини має бути, напевно, основною зброєю. Бо у нас війна не тільки за землю, у нас війна за нашу ідентичність. То власне я би хотіла продовжити тему, взяла обговорення, вирішила внести це питання важливе, бо чомусь складається так, що у нас дійсно ці програми формальні часто. І якщо ми говоримо, якщо наше питання про програму соціально-економічного та культурного розвитку області на 2021 рік доповідач говорив про те, що закладені кошти на збереження пам’яток архітектури зокрема, і мене цікавить таке питання. У нас на стометрівці є пам’ятка архітектури, на вул.Незалежності, 12, там знаходиться юнацька бібліотека з хорошим фондом. Там, можливо, замало приміщення для розвитку цієї бібліотеки. На другому поверсі з прекрасним залом, старовинними люстрами знаходиться Науково-методичний центр культури і туризму, і там зараз балкон перебуває в аварійному стані, тобто, вже відкришуються кусочки цього фасадного приміщення. Я була там, я бачила цей балкон, я бачила, що там вже стрічка обв’язана навколо, щоб люди часом не потрапили під… не травмувались. Тому питання таке. Я внесла пропозиції і від нашої фракції, вони внеслись, про виділення 250 тис.грн. на ремонт фасаду цієї будівлі. Але цих коштів мало.

Ми пам’ятаємо, як рік тому піднімалось питання про обмін цього приміщення на приміщення під бібліотеку і науково-методичний центр в торговий центр. Я сподіваюся, що ця тема вже закрита, і таке якесь цікаве ігнорування пропозицій, бо я зокрема і лист до голови ОДА писала по цьому питанню, але отримала, пане голово, відписку. Я думаю, що ви, можливо, не проконтролювали цей процес. Я просто хотіла би ще раз озвучити це питання. Я впевнена в тому, що громадськість міста і мистецьке середовище не допустять ні обміну, ні передачі цього приміщення у приватну власність.

Ми повинні розвивати наші бібліотеки, ми повинні створювати простори цікаві для читань, і популяризувати читання, бо, на жаль, у нашому суспільстві все більше й більше стає дітей, молоді, які не читають, і потім… (Без мікрофона).

О.Сич. Левкович Андрій Васильович.

А.Левкович. Шановний пане голово, шановні депутати! Я би хотів декілька слів сказати за економіку і екологію, об’єднавши ті питання. Що цікавого відбувається? За останні декілька років, відтік інвестицій з нашої області відбувся в межах 300 млн. Вдумайтесь: відтік інвестицій 300 млн. за останні декілька років, доларів, так. Це перший момент.

Другий момент. Експорт у 2020 році зменшився на 18 відс. з нашої області, а це робочі
місця, податки і все решту, 18 відс.

Наступний момент. На жаль, в тій програмі, яку нам сьогодні дали, на жаль, я би сказав, мало уваги або майже немає уваги таким речам, як Домбровський кар’єр або знову ж таки “Оріана”, виробниче об’єднання “Оріана”, колишнє. Все ж таки там є 900 га землі, 900 га землі зараженої, 900 га землі, яка просто або пустує, або там житлова ситуація на них, солі виділяються з неї, і знову ж таки в програмі не передбачені жодні якісь там глобальніші речі або конкретніші речі щодо рятування цієї ситуації. І тільки переписано з минулого року або з позаминулого, або ще з поза-позаминулого, на жаль.

Наступний момент. Дуже низька увага до такого, я вважаю, ну, у нас є дві, напевно, основні або серед всіх у нас є також дві важливі… два важливі моменти в нашій області – це Карпати і це Дністер. Дуже низька увага до Дністровського каньйону. А це є дуже важливий об’єкт. Сьогодні, під час анексії Криму, на жаль, ми повинні створити умови тут для того, щоб наші люди також відпочивали, й інвестиції. В першу чергу, це інвестиції. На жаль, Дністровський каньйон не заслужено у нас десь є на загуменьках. Дякую.

О.Сич. Приймак Іван Васильович.

І.Приймак. Шановні колеги-депутати! Ну, мабуть, ми дійшли до того, що програму соціально-економічного розвитку нашої області в тому форматі, якому вона подана, точно приймати сьогодні ми не готові. І, перш за все, тут є багато таких чинників. Давайте розберемося от по кожному пункту, наприклад. Ринок праці, зайнятість населення: чисельність безробітних за
9 місяців 2020 року збільшилась на 5,5 тис. осіб і досягла 49,4 тис. осіб, в той час, коли ми відзначаємо створення тільки 1 тис. нових інноваційних робочих місць. Коли дочекаються 49 тисяч робітників свого робочого місця, якщо ми створюємо в рік тільки 1 тис. робочих місць? І посилатись тільки на COVID – це просто є недоречно. Тут треба посилатись на дуже багато чинників, дуже велику законодавчу базу нашої держави, в тому числі є така структура як
ДАБІ – Державна архітектурно-будівельна інспекція України.

Ще 13 березня постановою Кабінету Міністрів № 218 у 2020 році була ліквідована дана структура, але вона по сьогоднішній день ще функціонує і працює. Натомість, що створено нове, зовсім не працює. І навіть не в тому, що воно з ініціативи Президента це саме найбільш корумпований орган держави, який був, хочу сказати, що дійсно щось десь зроблено, тобто, забудовника та інспекцію вже повністю розділено, ніхто нікого не знає. Але є інспекції та
інспектори, які просто втікають від тих вимог центрального органу до предвзятого відношення до будівництва, так ми балакаємо про робочі місця, про ринок праці. Так для того, щоб створити нове інноваційне місце, необхідно вкласти як мінімум 10 млн.грн. в одне робоче місце. Порахуємо, це тільки на тих 49 тис. населення, які стоять на біржах нашої області, скільки треба коштів, і як це має відбутися, і який інвестор прийде, коли він побачить, що за рік можна побудувати, но за два не можна ввести в експлуатацію дану будівлю чи споруду?

Візьмемо тоді ту саму картину: дороги місцевого значення. 540 млн.грн. державою виділено в нашій області на будівництво місцевих доріг, натомість на 2021 рік – тільки 427 млн.грн.

Чи профтехосвіта…

О.Сич. Мельничук Василь Іванович.

В.Мельничук – депутатська фракція “Батьківщина”. Шановний пане голово, шановні колеги-депутати! Насправді, це дуже важливе питання ми розглядаємо, яке буде мати такий серйозний вплив на подальше наше з вами життя, і зважаючи на ті критичні зауваження з боку наших колег, на пропозиції, які сьогодні прозвучали під час цього питання, так і під час розгляду звіту голови, значить, наша фракція Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина” вносить таку пропозицію, щоби не голосувати за цей проект рішення, а відправити його на доопрацювання, зважаючи ще раз на ту велику кількість сьогоднішніх пропозицій, які прозвучали в залі.

І ще одне. Коли ми сьогодні говоримо про вимоги, які є до цього документу, так, вони є, і коли я беру і вивчаю цей документ, і коли в одному розділі є очікувані результати, і, для прикладу, коли пишемо, що “продовження реалізації проекту будівництва очисних споруд та каналізаційних мереж потужністю 4 тис. куб. м у м.Яремчі”, все зрозуміло. Тобто, є чіткий вимірювальний показник, де ми можемо за щось спитати. Але коли я беру розділ, для прикладу, 1.5., це є “Дорожнє господарство”, так, зараз подивлюся, 1.5., слухайте: “покращення транспортно-експлуатаційного стану автомобільних доріг”. Все, більше немає нічого. Дальше, “нове будівництво автомобільних доріг згідно із сучасними європейськими стандартами та такою-то структурою”. Де? Невідомо. Тобто, я можу перераховувати дуже багато таких моментів, де в розділі “Очікувані результати” немає чітких і конкретних показників.

Це стосується таких розділів, як 1.3. “Енергозбереження та енергозабезпечення”, 2.2. “Освіта”, 3.3. “Розвиток територіальних громад”, там взагалі конкретики немає ніякої, 1.5. “Дорожнє господарство”. На засіданні нашої комісії з прав законності та правопорядку ми говорили про таке питання, як “Очікувані результати”. Для прикладу, ви пишете кожного року: “Створення додаткових робочих місць”. В довідці читаємо, що ви нам подали, цього року скорочення, зменшення додаткових робочих місць. Ви пишете, що створюєте сприятливі умови для підприємців, кількість їх реально у нас зменшилась.

Тобто, виходячи з цих всіх таких об’єктивних причин, реалій, які сьогодні виникли в нашому з вами житті, в сесійному залі, ми не будемо за це голосувати, ми не будемо підтримувати цю програму. Ми просимо її доопрацювати і винести на наступне засідання сесії обласної ради. І бажаємо обласній державній адміністрації побільше конкретики і комунікації з депутатським корпусом обласної ради. Дякую.

О.Сич. Рудик Марія Олександрівна.

М.Рудик – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Так як я є депутатом, який належить до комісії освіти, то болюча тема для мене – освіта. Так? І от в такому контексті, наприклад, в галузі загальної середньої освіти. Тут є перелік тільки двох заходів, які будуть відбуватись на рівні області. Хочу сказати, що у вас, точніше, у департаменті освіти обласної державної адміністрації мають бути якісь дані інформативні, чи моніторинг щодо стратегічних об’єктів, які потрібно почати чи продовжити робити на рівні області, і перелік тих об’єктів, які може виконувати місцеве самоврядування на рівні селищних рад.

Наприклад, на виборчому окрузі моєму номер 3, зокрема у Солотвинській територіальній громаді є школа у с.Пороги, де навчається 530 дітей і де немає їдальні на даний час.

Я неодноразово дане питання порушувала, піднімала, зверталася і в департамент освіти, і до голови ОДА, попередніх, і мені була відповідь, що дане питання попередньо буде включено на наступний рік у стратегію розвитку. Вже 5 років минуло попереднього скликання, вже
почався шостий рік і перший рік наступного скликання, про даний об’єкт я не побачила ні слова.

Друге, наприклад, Солотвинський ліцей, про який говорив мій колега Микола, що він потребує другої черги будівництва, тому що там також немає їдальні, і там навчається більше 400 дітей, і в аварійному стані спортзал. Я хочу сказати, що даний об’єкт – Солотвинський ліцей, минулого року був включений у президентську програму “Спроможний заклад освіти” першим пунктом, на рахунок виділення коштів з спецфонду. Але у зв’язку з коронавірусом, дані кошти не виділялись, і відповідно даний об’єкт так і не продовжувався у будівництві.

Директор школи спільно зі селищною радою підготували проект на Державний фонд регіонального розвитку, який також чомусь з певних причин, обумовлюючи тим, що соціальні об’єкти не будуть розглядатись, в перелік проектів не включений.

Я не розумію, коли саме будуть продовжуватись роботи щодо Солотвинського ліцею, тому що на 2021 рік вони навіть ніде не прогнозовані і не передбачені.

І третє, це Кривецька школа, яка також недавно збудована, тільки відкрита першою чергою будівництва. На даний час там навчається більше як 200 дітей, і там немає спортивного залу. Це питання мною як депутатом також неодноразово порушувалось в попередні роки, і мною, і управлінням освіти колишнього Богородчанського району. Також ніде не включено і не передбачено.

Я вже не розумію, як і на основі чого формується перелік об’єктів, які планується на 2021 рік, і яка у нас стратегія, і чи взагалі вона є в області. Це перше.

Друге, наприклад, міст, який знаходиться на маршруті Росільна – Кричка, також у селі Яблунька. Він… є зроблена проектно-кошторисна документація, всі документи подані в департамент розвитку громад, всі про це знають, а про цей міст ні слова. Я не розумію, що… (Без мікрофона).

О.Сич. Федорців Сергій Іванович.

С.Федорців. Андрію Михайловичу, я хотів би звернути вашу увагу на розділ у програмі, який називається “Інвестиційна діяльність”. Власне, на що я би хотів звернути увагу. Головні цілі 2021 року: розвиток зв’язків, створення інформаційних продуктів, промоція, форуми, участь у форумах, конференціях, проведення семінарів-тренінгів. Це, безумовно, необхідна складова інвестиційного розвитку, але з цих чотирьох пунктів немає, що робити, над чим робити і які інструменти використовувати для інвесторів, які мають на це бажання. Немає винаходження інвестиційних проектів, не працює тільки інформація, і тобто, сама промоція, вона по планах, очікувані результати, збільшить інвестиції на 2 відс. Це круто, це класно, це збільшить. Але чому на 2? Вона сама на 2 і збільшить, як ми не будемо мати нових продуктів, область, Прикарпаття, якщо не будемо мати нових інструментів сюди затягування інвесторів, то у нас вона й залишиться на рівні 2 відс. Дякую.

О.Сич. Шевченко Віктор Леонідович.

В.Шевченко – депутатська фракція політичної партії “За Майбутнє”. Шановні колеги! На постійній комісії обласної ради з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства єдиноголосно і категорично прийнято рішення про не підтримку даної програми. Чому? Воно вже десь у відповідях і виступах колег переді мною й так було зрозуміло, що може вже й вистачить робити якісь програми, звичайно, приймати програми надзвичайно важливі для області, за якими буде жити область наступні 5 років, просто скопіювавши з програми минулих років, де не йдеться про ефективність?

Тому, Андрію Михайловичу, я звертаюся до вас, щоб ви особисто втрутились і підготували до наступної сесії обласної ради дійсно ефективну програму, яка буде на меті мати позитивний результат для громад, для людей. А вас, шановні колеги, я закликаю не голосувати категорично за дану програму в цьому вигляді, а дати можливість обласній державній адміністрації підготувати і зробити таку програму, яка повинна бути. Дякую.

О.Сич. Федорук Олександра Володимирівна.

О.Федорук. Дякую. Ну, однозначно складно задавати запитання і коментувати до таких загальних положень і тверджень, і, очевидно, дуже важко приймати звіт про виконання такої програми, коли ти не маєш ні термінів, ні кінцевих результатів, основних виокремлених критеріїв у пріоритеті. Але хотіла би собі ще дозволити, оскільки програма, я так розумію, буде доопрацьовуватись, звернути увагу на кілька пунктів, і під час опрацювання їх включити.

Перше, це стосується пункту 1.3. “Енергозбереження та енергоефективність”. Пропоную в пункті “Основні завдання та заходи на 2021 рік”, сторінка 42, добавити “напрацювання плану поширення відновлювальної енергетики в області” більше конкретики. До прикладу, ви пишете “скорочення витрат викидів парникових газів та паливно-енергетичних ресурсів”. За рахунок чого? Ви будете модернізувати виробництво чи ви будете його закривати і скорочувати? Тобто, більш конкретно ваші дії.

Далі, до енергозбереження – “Теплі кредити”. Є урядова програма, за якою виділено близько 27 млн.грн. на відшкодування по цій програмі для фізичних осіб, ОСББ та ЖБК. І відшкодовано областю тільки 143 тис.грн. по цій програмі.

Я вже задавала на комісії це питання, була відповідь, що є певні критерії, які не дозволяють всім людям пройти. Це є дуже важливе питання ефективності, тому прохання переглянути умови і, можливо, більш лояльні напрацювати умови, щоб більше ОСББ підтримати і допомогти їм модернізувати їхнє житло.

Далі, до пункту “Житлово-комунальне господарство” у вас є основне завдання – створення ОСББ. Але аналізуючи попередній рік, дуже мало ОСББ створено, це було 6,8 відс., і в кількості це 67 ОСББ. Дуже мала кількість на дану територію області. Тому у мене є пропозиція: внести розробку програми по навчанню відповідних департаментів ОСББ по створенню таких організацій. Якщо вони не можуть  самі створюватись, тому нам централізовано потрібно таку допомогу надавати.

Далі, далі – “Територіальний розвиток” хотіла би доповнити пунктом, так, секундочку…

О.Сич. Нема секундочки…

Книшук Орися Володимирівна.

О.Книшук. Шановні голови, колеги-депутати! Комісії з аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій не вистачило голосів для підтримки програми соціально-економічного та культурного розвитку області на 2021 рік. Коротко зупинюся на цих питаннях, які були до даної програми на комісії.

Перше, вже шостий рік на розвиток агропромислового комплексу виділяється стабільно 2 млн.грн. в рік, тобто, не враховується ні ситуація на ринку, ні дохідна частина, ні інфляція. Тому зрозуміло, що зробити якийсь прорив чи забезпечити зростання тієї чи іншої галузі сільського господарства неможливо. Тому про розвиток особливо малого, середнього фермерства чи сільського туризму говорити не приходиться.

Друге, програма не передбачає… програма передбачає, вибачайте, передбачає збільшення виплати субсидій жителям області на 95 млн.грн. за комунальні послуги. Ніби це й добре, але це означає, що ніхто не буде втручатись у формування адекватної ціни на енергоносії і відстоювати зменшення тарифів. І замість того, щоб ці гроші працювали на розвиток економіки чи інфраструктури, вони підуть на отримання надприбутків електрикам і газовикам.

Третє, будівництво. На жаль, програма не передбачає добудови і введення в експлуатацію важливих об’єктів, які розпочинали будівництво методом народної будови, тільки тому, що вони не фінансувались з бюджету у 2020 році. І хоча ці роботи виконувались за кошти батьків, за кошти… за кревні гроші платників податків після того, як вони їх сплатили, і вони надто важливі для громад, ми не плануємо їх фінансувати.

Це, безумовно, підриває довіру у цих людей до влади, і в тому числі й місцевої влади.

Ну, і найбільше запитань у комісії було до програми в частині дорожнього господарства. Тому що в програмі передбачаються тільки роботи на дорогах державного значення, і зовсім незрозуміло, що буде відбуватись на дорогах місцевого значення, а це дуже розбиті дороги, які дуже давно чекають тих 427 млн.грн., і ніхто не знає, як і куди вони будуть спрямовані і розподілятись.

Тому комісія вважає, що після доопрацювання можна буде голосувати за програму соціально-економічного розвитку. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Обговорення завершено. Під час обговорення звучало цілий ряд критичних думок, зокрема там щодо доопрацювання. Одночасно звучали пропозиції, чим можна доповнити програму, тому я перш за все поставлю за основу, а тоді вже будемо бачити подальший хід розгляду цього питання: або ж питання буде прийнято за основу і ми будемо працювати над пропозиціями, або ж воно не буде прийнято за основу, і тоді треба буде його доопрацьовувати.

Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 8, проти – 7, утримались – 23, не голосували – 41: рішення не прийнято.

Отже, питання відправляється на доопрацювання. Сподіваємось, що на наступну сесію обласна державна адміністрація подасть цей проект рішення у новому вигляді.

Розглядається питання “Про інформацію керівника Івано-Франківської обласної прокуратури про результати діяльності органів прокуратури Івано-Франківської області у 2020 році”.

Проект рішення номер 11 – в окремій брошурі.

Доповідає Хима Роман Романович – керівник Івано-Франківської обласної прокуратури.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісій обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Колеги, аналогічно: заздалегідь інформація подана, розміщена на сайті обласної ради, депутати мали можливість ознайомитись як на сайті, так при роботі в комісіях, тому я пропоную перейти до запитань і до обговорення, якщо таке потрібно буде.

Чи є запитання до Романа Романовича? Є. Запишіться, будь ласка, до запитань.

Федорців Сергій Іванович.

С.Федорців. Романе Романовичу! У мене швидше, напевно, не питання, а як би прохання, пропозиція. Я якраз прочитав у вашому звіті про ті випадки, які ви зафіксували, виграли у господарському суді, щодо недобросовісних суб’єктів, щодо збільшення вартості газу по додаткових угодах. Це було у 2020 році.

Я би просив і пропонував систематизувати це, оскільки ми бачимо, що на практиці уже в 2021 році в одну дату подають суб’єктам, особливо бюджетним, ці додаткові угоди на збільшення вартості газу на 10, на 10, на 10. Хтось від цього відмовляється, хтось під примусом погоджується, хтось не знає, що робити. Ми повинні на це звернути увагу. І ви як голова правоохоронного органу мали би це систематизувати і десь довести до суб’єктів. Дякую.

Р.Хима. Дякую за запитання. Я зрозумів. Ми опрацюємо це  питання.

О.Сич. Левкович Андрій Васильович.

А.Левкович. Скажіть, будь ласка, сьогодні прокуратура реформується так само, як і
адмінреформа. Скажіть, мене цікавить таке питання.

По-перше, мають бути окружні прокуратури в нашій області і в цілій Україні, окружні. І скажіть, будь ласка, яка їхня має бути структура, чисельність, можливо з тим, яка була і яка буде? І знову ж таки адміністративна юрисдикція окружних прокуратур? Дякую.

Р.Хима. Дякую за запитання. Як вам відомо, з 11 вересня розпочала роботу Івано-Франківська обласна прокуратура. На даний час в системі і структурі прокуратури працює 5 місцевих прокуратур: це Івано-Франківська, Тисменицька, Калуська, Коломийська, Надвірнянська прокуратури.

17 лютого наказом Генерального прокурора затверджений перелік окружних прокуратур, зокрема для Івано-Франківської області. Їх утворюють з 15 березня 6. Це окружна прокуратура м.Івано-Франківська, яка буде поширювати свою територіальну юрисдикцію на Івано-Франківську ОТГ в цілому, Івано-Франківська окружна прокуратура, яка буде розповсюджувати свою територіальну юрисдикцію на 5 колишніх районів, щоб я не перераховував ОТГ, це Богородчанський, Рогатинський, Галицький, Тисменицький, Тлумацький і м.Бурштин, Коломийська окружна прокуратура, яка буде…

О.Сич. Включіть, будь ласка, для продовження думки.

Р.Хима. …яка буде поширювати свою територіальну юрисдикцію на м.Коломию, Коломийський район, Снятинський район та Городенківський район, Косівська окружна прокуратура, яка буде поширювати свою юрисдикцію на Косівський та Верховинський райони, Надвірнянська – Надвірнянський район, м.Яремче, та Калуська окружна прокуратура – Рожнятівський, Долинський та Калуський райони.

Штатна чисельність як і місцевих, так і окружних прокуратур залишається сталою, це 114 прокурорів.

О.Сич. Дякую. Колеги, запитання завершені.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Пропозицій до проекту рішення не було, ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись. Дякую, Романе Романовичу.

За – 75, не голосували – 4: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про інформацію начальника Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області про результати діяльності органів та підрозділів Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області за 2020 рік”.

Проект рішення номер 12 – в окремій брошурі.

Доповідає Голубош Володимир Валентинович – начальник Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісій обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку, рекомендовано до розгляду на сесії.

Колеги, аналогічно: завчасно інформація була подана, розміщена на сайті, кожен з вас її отримав заздалегідь, мав можливість ознайомитись і пропрацювати її.

Пропоную перейти до запитань і до обговорення.

Немає заперечень? Немає.

Чи є запитання до начальника Головного управління поліції.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка.

Королик Михайло Михайлович.

М.Королик. Володимире Валентиновичу, скажіть, будь ласка, бачимо, що злочинці також стають сучасними в сучасному світі і користуються Telegram-каналами та іншими способами торгівлі наркотиками. Мене хвилює це питання дуже сильно, тому що, прогулюючись містом Івано-Франківськом та і по області, ми бачимо на стінах будинків написи, на яких йдуть посилання на такі речі.

Що в цьому напрямку робиться? І просто, якщо можете, проінформуйте, які заходи робляться для того, щоб боротися з таким способом торгівлі наркотиками. Тому що у всіх нас є діти, і кожен переживає, щоб, не дай Боже, не дай Боже, не постраждали від цієї біди.

В.Голубош. Я думаю, що якщо ми будемо просто зафарбовувати ці написи, це питання не вирішить. Лише в цьому році нами було направлено і скеровано до суду за процесуального керівництва прокуратури області, а також за співпраці зі Службою безпеки України в області дві організовані злочинні групи щодо торгівлі наркотиками, в тому числі і з використанням зв’язку Telegram. Ця робота щоденно продовжується. Я не можу просто щоденно висвітлювати те, як йде процес. Я думаю, найкращий результат – це направлення кримінального провадження до суду, а також утримання… позбавлення волі цих недобросовісних громадян.

О.Сич. Дебенко Ігор Богданович.

В.Голубош. І ще, можливо, повторюся. Ми спробували… були питання щодо зафарбовування фасадів і все, але питання в тому, що ми теж вчиняємо якесь правопорушення, бо це псування майна. І воно питання не вирішує абсолютно.

О.Сич. Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. У мене,
власне, запитання в продовження теми, яку зачепив мій колега Михайло. Ну, сьогодні кожна дитина може придбати з легкістю наркотик. Я не розумію, чому так само легко не може розслідувати ці злочини поліція, замовивши той самий наркотик і знайшовши винних? В інформації про звіт прокурора є ці… згадуються ці два епізоди про надсилання обвинувачувальних актів, але, як на мене, це надзвичайно мало, оскільки сьогодні, ще раз кажу, без проблем будь-який підліток може вийти і придбати наркотики і знайти їх там, куди їх надсилають. Ну, це нонсенс, як на мене. І ні до чого є це, власне, зафарбовування Telegram-каналів, якщо вже висять оголошення на під’їздах з цими Telegram-каналами. Дякую.

В.Голубош. Це запитання? Я не зрозумів.

І.Дебенко. Репліка.

О.Сич. Це репліка. Рудик Марія Олександрівна.

М.Рудик – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. У мене таке питання. Я би хотіла інформацію щодо кримінальної справи, яка відкрита до попередньої очільниці Богородчанського управління освіти у зв’язку з нераціональним використанням коштів. Чи відома вам інформація, на якому етапі слідство, і взагалі, як відбувається розслідування даної справи?

В.Голубош. Слідство в даному кримінальному провадженні триває, оголошено ряд
підозр. І я думаю, воно буде мати логічне завершення і скерування до суду.

О.Сич. Шановні колеги! Я думаю, що, коли такі питання задаєте, то ви розумієте, що ніхто тонкощі слідства не буде розкривати в прямому ефірі перед депутатами обласної ради.

Мельничук Василь Іванович.

В.Мельничук – депутатська фракція “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Шановний доповідачу! На засіданні комісії з питань захисту прав людини, законності та правопорядку піднімалось питання безпеки в громадах, тобто, робота дільничних інспекторів, тому що реформа пройшла, а питання безпеки є дуже актуальною. І в деяких громадах робота більш-менш нормальна, а в деяких хочеться, щоб вона була кращою. І хочеться таке побажання, щоб якимсь чином цю роботу активізувати. Знаю, що є й канадський проект, де ви приймаєте активну участь. Тобто,  питання: якою ви бачите співпрацю органів місцевого самоврядування з вами, поліцією, для того, щоб дійсно громади наші були безпечними? Дякую.

В.Голубош. Я дуже перепрошую, я не зрозумів останні слова ваші. Якою що?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Увімкніть ще раз мікрофон депутата Мельничука.

В.Голубош. Я вам хочу сказати, що безпеку поліція без громад ніяким чином не зробить. І це може бути лише тільки у спільній комунікації, в співпраці, щоденній роботі і в розумінні тих питань, які вирішують саме питання безпеки, забезпечують її.

На сьогоднішній день ми знаємо, що на території області знову ж таки завдяки співпраці з громадами вже працює 18 поліцейських станцій, де безпосередньо працюють і несуть службу працівники поліції щоденно, і це набагато, скажемо, покращило оперативність реагування працівників поліції на повідомлення про події та злочини, не лише на повідомлення про події та злочини, але і навіть просто спілкування і присутність поліцейських у громадах.

На сьогоднішній день на території держави за сприяння, знову ж таки, іноземних наших колег втілюється проект “Поліцейський-офіцер громади”, основна концепція якого полягає в тому…

О.Сич. Увімкніть мікрофон для завершення думки.

В.Голубош. …де я працюю, там я живу. Тобто, поліцейський, який безпосередньо знаходиться в громаді цілодобово, і зорієнтований, в першу чергу, на потреби громади, а не на відділ чи відділення поліції, чи на ГУНП. Звичайно, що він є поліцейський, але його стосуються в першу чергу проблемні питання, які виникають в громаді.

На сьогоднішній день пройшли навчання 33 таких поліцейських. Попередньо в минулому році ми підписували меморандуми про співпрацю. Я думаю, що в березні місяці вони приступлять до виконання своїх функціональних обов’язків. Відповідно в цих же громадах, це 33 громади, будуть мати таких безпосередніх своїх поліцейських. Я так кажу, знаєте, не своїх поліцейських, поліцейський повинен дотримуватись Закону, але поліцейських, які будуть безпосередньо проживати в цих громадах.

О.Сич. Шановні колеги! Запитання вичерпані.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні  питання? Немає?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка, для обговорення.

Володимире Валентиновичу, будь ласка, присідайте.

В.Голубош. Дякую.

О.Сич. Білик Роман Павлович, будь ласка.

Р.Білик – депутатська фракція політичної партії “За Майбутнє”. Шановний Володимире Валентиновичу! Проблема, яка буде відображена у моєму депутатському зверненні, вона не має аналогів у нашій області та в цілому в Україні.

Отже, всі знаємо, що 25 жовтня минулого року відбулися вибори до місцевих рад. Відповідно в Заболотівській територіальній громаді також обрано нового голову і депутатський склад. Ось тут і створилась проблема. В Заболотівській ОТГ не відбулося передачі документів постійного терміну зберігання за 2017-2020 роки, тим більше, встановлено їхню відсутність.

Отже, попереднє керівництво боїться проведення аудиту настільки, що готове йти на таке порушення, по суті вилучивши документацію, а це розпорядження голови ОТГ, рішення сесій, рішення виконкому, інших фінансово-господарських та кадрових документів.

Виконавчий комітет селищної ради звернувся на початку січня до правоохоронних органів щодо вжиття заходів згідно компетенції про повернення у власність цих документів, в тому числі звернення відправлено і в Головне управління Національної поліції. Ну, так, принагідно хочу сказати, що колишній керівник ОТГ – це колишній працівник УМВС.

Прошу вжити заходів для того, щоб активізувати роботу і повернути документацію.

О.Сич. Шановні колеги! Обговорення завершено. Пропозицій до проекту рішення не було. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 76, не голосували – 4: рішення прийнято.

Колеги, оголошую перерву на одну годину. Прошу о 14.30 год. бути на робочих місцях у сесійній залі.

(Перерва 13.30 – 14.30 год.).

О.Сич. Шановні колеги! Не минуло і години, як ми з вами попрощались в передобідню пору. Зараз вже обід мав би закінчитись, всі ситі, наїджені, готові працювати натхненно, з
наснагою на благо Прикарпатської громади.

Тому прошу зайняти свої робочі місця і повні сил, енергії приступити до виконання наших функціональних депутатських повноважень.

Так, дивлюся, кого найбільше бракує. Ну, як завжди, як завжди, центристські фракції, найбільше бракує, тобто, тих, що сидять по  центру, тому їх називають центристськими.

Шановні колеги! Я оголошую післяобідню реєстрацію, а виборці вже потім нехай самі собі роблять висновки, як яка фракція, як який депутат працює.

Прошу увімкнути систему і зареєструватись.

За результатами реєстрації в залі присутні 62 депутати. Сесія – повноважна, тож продовжуємо нашу роботу.

Приступаємо до розгляду питання під номером 13 – “Про внесення змін до рішення обласної ради від 23.12.2020. № 10-2/2020 “Про Регламент Івано-Франківської обласної ради восьмого демократичного скликання”.

Доповідає  голова обласної ради, себто, я.

Проект рішення номер 13 – на окремому аркуші.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Шановні колеги! З чим пов’язана чергова зміна до Регламенту? Коли нещодавно ми проводили позачергову сесію, я зауважив, що хоча по визначенню так його передбачаємо, що
ініціатор проведення позачергової сесії подає не тільки пропозицію щодо питань, які треба розглянути, але й проект рішення, але насправді у Регламенті про це не було прописано, про те, що ініціатори подають проект рішення. І тоді не логічно. Скажімо, ініціатори, третина депутатського корпусу, подають пропозицію провести  позачергову сесію, а хто має писати проект рішення? Хто знає, яке їхнє бачення щодо вирішення проблеми?

Тому я дав доручення, власне, підготувати цей проект рішення про внесення змін до Регламенту. Це в Регламенті і передбачено.

Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 55, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про план роботи обласної ради восьмого демократичного скликання на 2021 рік”.

Проект рішення номер 14 – в окремій брошурі.

Доповідає Василь Іванович Гладій – перший заступник голови обласної ради.

Проект розглянуто на засіданнях 10 з 11 постійних комісій обласної ради.

9 постійних комісій обласної ради рекомендували зазначений проект рішення до розгляду на сесії обласної ради.

Постійна комісія з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій рекомендувала до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозиції комісії.

Пропозиції комісії – у цій самій брошурі.

Члени постійної комісії з питань захисту прав учасників і ветеранів АТО/ООС та їхніх сімей були присутні на засіданні інших постійних комісій при розгляді зазначеного питання.

Чи є запитання до доповідача, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Також немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А, я прошу вибачення, за основу, є пропозиція комісії.

За основу.

За – 55, не голосували – 12: рішення прийнято.

Колеги, пропозиція комісії з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій звучить так: “У пунктах 6, 12 та 13 плану роботи обласної ради восьмого демократичного скликання на четвертий квартал 2021 року додати в перелік розробників відповідних програм департамент агропромислового розвитку обласної державної адміністрації і постійну комісію обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій”.

Хто за вказану пропозицію? Прошу визначатись. Ставлю на голосування.

За – 66, не голосували – 5: рішення прийнято.

Інших пропозицій, колеги, немає, тому ставлю на голосування в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій. Прошу визначатись.

За – 62, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про план діяльності обласної ради з підготовки проектів регуляторних актів на 2021 рік”.

Проект рішення номер 15 – на окремому аркуші.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, комісія рекомендувала до розгляду на сесії.

Чи є запитання до доповідача? Немає. Дякую, Василь Степанович.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні і подати пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Також немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 65, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про утворення лічильної комісії обласної ради та затвердження її складу”.

Проект рішення номер 16 – на окремому аркуші.

Доповідає Василь Іванович Гладій – перший заступник голови обласної ради.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Василю Івановичу, коротко принципи підходу до затвердження складу.

В.Гладій. Шановні колеги! Даним проектом рішення ми утворюємо постійно діючу лічильну комісію обласної ради, затверджуємо її склад у кількості 6 осіб: по одному представнику від кожної фракції. У нас електронна система голосування, але бувають випадки, коли може бути таємне голосування, коли ми проводимо виїзне засідання сесії обласної ради, інші підстави безпосередньої роботи лічильної комісії.

Лічильна комісія утворюється… буде постійною протягом скликання, якщо не буде пропозицій до її зміни, і коли треба, вона буде безпосередньо виконувати свої функції, тобто, коли не буде у нас електронного голосування.

Є пропозиція затвердити склад лічильної комісії у кількості 6 осіб за поданням фракцій.

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідача? Немає.

Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Також немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 64, не голосували – 10: рішення прийнято.

Колеги, звертаю увагу: лічильна комісія, будь ласка, знайдіть можливість засісти і визначити поміж себе керівний склад – голову, заступника, секретаря.

Розглядається питання “Про Єдиний день депутата та День депутата в обласній раді”.

Проект рішення номер 17 – на окремому аркуші.

Доповідач: Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка, Василю Івановичу, коротко.

В.Гладій. Колеги-депутати! Даним проектом рішення пропонується встановити третій
четвер кожного місяця Єдиним днем депутата для роботи депутатів обласної ради в єдиному багатомандатному виборчому окрузі. Пропонується саме в цей день – день роботи у виборчому окрузі. Звичайно, не тільки цей. Але цей день визначений буде, у разі вашої підтримки, рішенням обласної ради, ви звільняєтесь від виконання своїх обов’язків на роботі із збереженням заробітної плати і маєте можливість займатись депутатською діяльністю на виборчому окрузі.

Крім того, встановлюється День депутата в обласній раді напередодні кожної чергової сесії обласної ради для належної підготовки для її проведення. А також ми рекомендуємо іншим органам місцевого самоврядування, це районним радам та територіальним громадам, для організації спільної роботи щодо здійснення депутатських повноважень депутатів місцевих рад різних ланок установити саме цей день – третій четвер кожного місяця, як Єдиний день депутата місцевої ради в області. Ну, відповідно ми звертаємось до керівництва районів, територіальних громад виділити в адміністративних будинках серед свого майна комунальної власності приміщення для проведення таких днів депутата, для організації прийому виборців, для інших заходів.

Є пропозиція підтримати даний проект рішення, який значно допоможе нам організувати свою депутатську діяльність. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є? Будь ласка, запишіться для запитань.

Князевич Володимир Романович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Бардяк Євгенія Мар’янівна.

Є.Бардяк – депутатська фракція “Батьківщина”. Підкажіть, будь ласка, якщо у мене не буде виходити у третій четвер місяця робити депутатський прийом, чи можна його переносити, наприклад, на вихідні дні, коли виборцям, насправді, і зручніші такі зустрічі? Чи це можливо буде?

В.Гладій. Не можна, а треба. Ви можете проводити зустрічі в любий зручний для вас час.

О.Сич. Тебешевська Оксана Степанівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Відмовилась. Качур Олег Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Левконович Надія Михайлівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Мединський Микола Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Помилково.

О.Сич. Королик Михайло Михайлович.

М.Королик. Помилково.

О.Сич. Ткач Роман Володимирович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 58, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про комісію з оцінки корупційних ризиків у діяльності Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 18 – в окремій брошурі.

Доповідає Палійчук Микола Васильович – заступник голови обласної ради.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісій обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання до доповідача, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Василю Івановичу, звертаю вашу увагу: ви після обіду чомусь дуже розніжені. Сконцентруйтесь.

За – 53, не голосували – 22: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про реорганізацію та зміну структури виконавчого апарату обласної ради”.

Проект рішення номер 19 – на окремому аркуші.

Доповідає голова обласної ради.

Шановні колеги! Кожного разу після закінчення каденції обласної ради, на початку наступної каденції керівництво аналізує діяльність апарату, вносить пропозиції відповідно до якихось основних напрямків діяльності: посилення, послаблення тощо. Цього разу так само. Головні показники такі: якщо у нас раніше апарат був 48 осіб, зараз пропонується 55.

Які основні зміни? Три основні параметри. Перший параметр: ми просто зобов’язані підсилити відділ електронного забезпечення обласної ради, оскільки там, скажемо, працює, м’яко кажучи, обмежена кількість людей. І в разі якихось обставин, тої ж хвороби, навіть може бути зірвана сесія обласної ради, подача документів на сайт і тому подібне. Перше і найменше.

Друге, ми посилюємо юридичну службу, а зокрема її зовнішній напрямок, тобто, судові позови, захист інтересів спільної власності громад і тому подібне.

І третій – найголовніший напрямок: ми посилюємо ділянку контролю за делегованими повноваженнями обласної державної адміністрації. Для цього створюємо спеціально ціле управління, в якому попередньо так, за нашим баченням, окремі спеціалісти мали би концентрувати свою увагу на окремих галузях або груп галузей і прослідковувати використання коштів і ресурсів в розрізі кожної галузі і навіть кожного підприємства чи установи цієї галузі.

Ось такі основні новації. Інші новації – це, скажемо, перегрупування людей для зручнішої, стрункішої структури управління виконавчим апаратом обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції? Якщо немає ні запитань, ні пропозицій, ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 65, не голосували – 9: рішення прийнято.

Ну, вже постфактум лише можна оголосити, що все одно наш виконавчий апарат залишається одним з найменших в Україні.

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. З найменш чисельних в Україні.

Розглядається питання “Про доповнення до Програми розвитку місцевого самоврядування в Івано-Франківській області на 2021 рік”.

Проект рішення номер 21 – в окремій брошурі.

Доповідає Василь Іванович Гладій – перший заступник голови обласної ради.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, Василю Івановичу.

В.Гладій. Даний проект рішення передбачає додатково введення додатку під номером 11, а саме: Положення про Конкурс ініціатив місцевих Карпатських громад. Даний додаток і даний проект Положення у вас є в матеріалах сесії. Хочу нагадати всім, що організатором проведення Конкурсу ініціатив місцевих Карпатських громад є Асоціація органів місцевого самоврядування “Єврорегіон Карпати – Україна”. Конкурс проводиться щорічно. Співорганізаторами Конкурсу є Львівська, Закарпатська, Івано-Франківська та Чернівецька обласні ради. Учасниками конкурсу є органи місцевого самоврядування, а також громадські структури вищеназваних чотирьох областей.

Шановні колеги! Третій рік поспіль ми приймаємо участь у даному конкурсі, ми фінансуємо з обласного бюджету проекти, які стають переможцями даного конкурсу, і наші громади мають можливість розвивати свої території відповідно до умов, виписаних у даній Програмі.

Є пропозиція прийняти даний проект рішення, що дасть можливість нашим органам місцевого самоврядування та інститутам громадянського суспільства вчергове прийняти участь в цьому Конкурсі і зробити добрі справи для розвитку своїх територій.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка.

Карп Галина Василівна.

Г.Карп. Василю Івановичу, скажіть, будь ласка, який загальний обсяг фінансування
проекту за рахунок коштів всіх громад, не тільки обласного бюджету? Дякую.

В.Гладій. Справа в тому, що загальний конкурс визначається після того… обсяг фінансування визначається відповідно до переможців, до поданих проектів. Якщо, припустимо, виграє там десять проектів від Івано-Франківської області, загальна сума співфінансування з обласного бюджету є наступна. А це буде нашим предметом розгляду при внесенні змін до обласного бюджету на поточний рік після завершення проведення даного Конкурсу і оголошення підсумків. Наперед ми це сказати не можемо. Ну, як правило, це до 10 проектів, біля 2 млн.грн. Така була практика останніх двох-трьох років.

О.Сич. Колеги, оскільки не було пропозицій, ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 67, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до Програми розвитку освіти Івано-Франківщини на 2016-2023 роки (зі змінами)”.

Проект рішення номер 22 – в окремій брошурі.

Доповідає Сташків Андрій Борисович – заступник директора департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка.

А.Сташків. Шановна президіє, шановні депутати! Доброго дня! Просимо погодити даний проект рішення, відповідно до якого передбачено внесення змін до пункту 4.17 та доповнення пунктом 4.23 підпрограми “Обдаровані діти” Програми розвитку освіти Прикарпаття.

Даний проект рішення розроблений з метою стимулювання до навчання обдарованих дітей, зокрема надання матеріальної підтримки студентам закладів вищої фахової передвищої освіти, учням закладів професійної та професійно-технічної освіти, зокрема тої категорії дітей, один з батьків яких загинув, пропав безвісти, помер внаслідок поранення, контузії чи каліцтва, а також внаслідок захворювання в АТО чи Операції Об’єднаних Сил.

Даний проект рішення розроблений відповідно до рішення комісії зі встановлення
стипендії голови обласної адміністрації та голови обласної ради. Прошу підтримати.

О.Сич. Шановні колеги! Ми, насправді, вчергове посилюємо нашу комплексну соціальну програму захисту інтересів ветеранів російсько-української війни та їхніх сімей саме в тій частині, в якій оголосив Андрій Борисович.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 55, не голосували – 22: рішення  прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження Регіональної програми розвитку автомобільних доріг Івано-Франківської області на 2021-2025 роки”.

Проект рішення номер 23 – в окремій брошурі.

Доповідач: Рачкевич Володимир Степанович – заступник директора департаменту
розвитку громад та територій, дорожнього, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій і з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства і  рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозицій комісій.

Пропозиції – у цій самій брошурі.

Шановні колеги, ви також отримали додаток до програми – “Перелік заходів, обсяги та джерела фінансування Регіональної програми розвитку автомобільних доріг Івано-Франківської області на 2021-2025 роки”, як реакція на ту критику, яка прозвучала під час засідання комісії з питань бюджету.

Колеги, чи є запитання до доповідача? Є запитання. Будь ласка, запишіться.

Карп Галина Василівна.

Г.Карп. (Без мікрофона).

О.Сич. Ми вас не чуємо.

Г.Карп. Я включила мікрофон. Дякую. Скажіть, будь ласка, який фактичний обсяг фінансування за 2020 рік? Дякую.

В.Рачкевич. Це Регіональна програма на 2021 рік, я доповідаю.

О.Сич. Ні, але питає Галина Василівна, а яке було фінансування у 2020 році, бо така програма так само існувала. Чи ви не орієнтуєтесь?

В.Рачкевич. Я не можу зараз сказати, то я додатково скажу вам.

В.Гладій. Не знає, не пам’ятає, не він доповідав.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Галино Василівно, даруйте. Запитання без відповіді.

Приймак Іван Васильович.

І.Приймак. Пане голово, помилково, вибачайте.

О.Сич. В солідарність з Галиною Василівною, так? Добре.

Іваночко Михайло Степанович.

М.Іваночко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Чи передбачається хоч якась копійка на ремонт дороги Богородчани – Ланчин, тобто, від Ланчина до Середнього Майдана, включно з селом Глинки? Хоча би щось, якісь роботи ви передбачаєте там, чи просто знову, в черговий раз, “як до стіни горохом”? Дякую.

В.Рачкевич. За останні півтора місяці дуже-дуже багато приходить запитів від народних депутатів, було зверх 10 запитів, більше як 60 запитів від… більше як 60 запитів по дорогах від об’єднаних територіальних громад, і ми на сьогоднішній день ще над переліком працюємо. Але вам можу сказати, що дорога Богородчани – Ланчин буде включена, тому що дуже-дуже багато по цій дорозі є запитів, і ми повністю усвідомлюємо, в якому стані дорога, і яка її важливість.

О.Сич. Королик Михайло Михайлович.

М.Королик. Шановні колеги! Ми якраз маємо в інформаційних матеріалах інформацію по семи програмах, по виконанню і фінансуванню. Але у мене є до вас, Володимире Степановичу, логічне запитання. Чомусь з 33 по 61 пункт заходів не були використані кошти на підготовку документації. Це недбалість чи небажання просто було це робити? Все ж таки великі кошти були закладені, доволі великі кошти на цю програму виготовлення документації, а вона тут була не виготовлена. Я вже мовчу про самий підхід і прозорість роботи стосовно доріг в нашій області.

Скажіть, будь ласка, чому з 31 пункту по 61 пункт даної програми не були використані кошти?

В.Рачкевич. Ви маєте на увазі програму 2020 року?

М.Королик. (Без мікрофона).

В.Рачкевич. Всі програми… програма виконувалась тільки по заявках, які приходили від територіальних громад, і чому…

О.Сич. Ну, вибачайте, не було заявок, Михайле Михайловичу. Ну, що зробиш?

Шановні колеги! Запитання завершились. Дякую, Володимире Степановичу.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка. Ви за всіх не розписуйтесь, пані Левконович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Володимире Степановичу, дякую, присідайте, будь ласка. Вже йде обговорення.

Королик Михайло Михайлович.

М.Королик – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Шановні колеги! Я не даремно задавав питання, тому що у нас є дуже багато проблемних ділянок, якими ніхто давно не займається. Але вже раз були передбачені кошти на заходи по даній програмі, я дійсно не можу зрозуміти, чому понад 30 заходів, на котрі були закладені кошти, не були використані.

Як на мене, дана програма не до кінця є ефективною на сьогоднішній день. Також я не розумію, чому у нас не докладаються зусилля для безпеки на дорогах нашої області. Ми можемо побачити сумну статистику, коли не тільки через перевищення швидкості у нас смертність на дорозі, а також у нас є велика смертність на дорогах через не до кінця продуману безпеку нашу, відсутність пішохідних переходів, дзеркал додаткових у небезпечних місцях, неякісно зроблену розмітку і багато інших проблем, які треба вже і сьогодні вирішувати, а також те, що у нас велика кількість знаків падає, і потім роками назад їх ніхто не встановлює.

О.Сич. Понайда Олег Володимирович.

О.Понайда – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Ну, я не розумію в даному випадку, коли колеги-депутати задають запитання доповідачу, а він не може відповісти. Для чого взагалі такі програми пропонує обласна адміністрація, коли доповідачі, котрі готують це питання на сесію, не можуть дати відповідь на конкретні запитання депутатів? Це що за відношення до нас як депутатів?! Люди дивляться в прямому ефірі, що ви собі дозволяєте. Це наруга взагалі над депутатами.

Взагалі, в будь-якому напрямку області їхати, немає різниці, в якому районі, чи в якому населеному пункті, елементарно купа знаків, які потрібно змінювати, купу знаків треба класти щодо обмеження руху, щодо обмеження вантажо… те, що говорилось перше, щодо мостів, що не можуть витримувати тонажність великогабаритної техніки, мається на увазі, лісовозів у гірській місцевості. Це серйозне питання. Конкретно потрібно сказати депутатам: заходи програми, яке фінансування було у 2020 році, яке фінансування буде зараз, і чіткі заходи. Для чого пропонувати такі “сухі” програми? Це є зневага не тільки до нас, це є зневага до мешканців Прикарпаття. Бо те, що немає належних знаків на дорогах нашої області, через те дуже часто виникають дорожньо-транспортні пригоди і гинуть через те, і зазнають ушкоджень наші жителі Прикарпаття.

Що ви собі дозволяєте? Жаль, що тут немає голови обласної адміністрації, нехай би він почув сам,  як відносяться доповідачі до даного питання. І взагалі розглянути доцільність перебування на посаді таких людей.

Прошу, Олександре Максимовичу, прошу, не спрацювала кнопка. Микола Вітенко просить по цьому питанню…

О.Сич. Я бачу. Я бачу. Колеги, Микола Вітенко просить, не спрацювала у нього кнопка для запису на виступ.

Будь ласка, увімкніть мікрофон Миколи Вітенка.

М.Вітенко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Ну, програма, насправді, в новій редакції вноситься. Трохи “всохлася”, як і по тексту, так і фінансово. Бачимо, що 12 млн.грн. передбачено на 2021 рік. І зрозуміло, що за ці кошти про будь-який розвиток доріг не може бути мови. Ми знаємо, що розвиток доріг насправді в інших бюджетах, так і цим оперує облдержадміністрація. Але тим не менше, на комісії ми досить довго обговорювали програму, і дійсно звернули увагу на те, що є аварійність на дорогах, так і все ж таки забезпечити безпеку – це є десь більший пріоритет. І, зрештою, у назві я бачу, що враховані ці речі, тобто, програма буде називатись “Регіональна програма розвитку автомобільних доріг та безпеки дорожнього руху”.

Але все ж таки, незважаючи на те, що це є немалі кошти, я вважаю, що потрібно було би врахувати два основні моменти. Перший момент: стосовно чіткого механізму співфінансування територіальними громадами. Ми бачимо, що на першій сторінці паспорту говориться про
співфінансування. Так? Відповідно, щоб розробник виписав чіткий алгоритм співфінансування, так? Не хто більше перекриє дорогу, образно кажучи, а хто більше готовий виділити з місцевого бюджету.

Це є перший напрямок.

І другий напрямок – це, власне, дійсно, цільово прописати певну частину коштів, знову ж таки, як запропонує розробник програми, чи це половину від річного бюджету на безпосередньо облаштування безпеки дорожнього руху в аварійних місцях.

Отже, у мене буде наступна пропозиція: дати можливість розробнику протягом місяця чи скільки йому потрібно допрацювати ці два моменти і уже в такій редакції затвердити цю програму. Тому що цей як би папірець на 3 сторінки, я вважаю, що, м’яко кажучи, він більше дає запитань, ніж відповідей.

О.Сич. Шановні колеги! Обговорення завершено.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу вибачення. Микола Васильович Палійчук – заступник голови обласної ради, будь ласка.

М.Палійчук. Шановні колеги! Я повністю підтримую і пана Олега, і пана Михайла, які звернули увагу на безпеку руху, поновлення дорожніх знаків і так дальше. Але хочу довести до відома, що з державного бюджету було по програмі “Безпека руху” виділено 45 млн.грн. на встановлення, облаштування двох кілець – у Богородчанах при в’їзді у Богородчани, як повертати на об’їзну, і за Богородчанами, як повертати на Солотвин.

Налаштування цих кілець, які призвели до різкого підвищення аварійності, держава потратила на одне кільце 20,5 млн.грн., друге кільце – 24,5 млн.грн. У мене є офіційна відповідь на запит, який ми подавали разом з Олександром Шевченком.

Вважаю, що сума велика, і за ці гроші можна було набагато більше зробити в напрямку безпеки руху. Тому прошу адміністрацію звернути увагу, а правоохоронні органи проаналізувати, бо мені здається, що сума в десятки разів завищена.

О.Сич. Колеги, ми завершили обговорення. Ставлю на голосування за основу, оскільки є пропозиції комісії, і були пропозиції від деяких депутатів. Тому прошу визначатись за основу.

За – 69, не голосували – 8: рішення прийнято.

Ставлю на голосування пропозицію комісії з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства. Суть полягає в тому, аби назву проекту рішення викласти в такій редакції: “Про затвердження Регіональної програми розвитку автомобільних доріг та безпеки дорожнього руху в Івано-Франківській області на 2021-2025 роки”.

Ставлю на голосування пропозицію комісії. На відміну від Чечетова, це звучить достатньо чітко.

За – 69, не голосували – 8: рішення прийнято.

І наступна пропозиція комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій. Комісія пропонувала доопрацювати проект рішення, доповнивши його додатком заходів, обсягів і джерел фінансування.

Такий проект рішення у вас є доданий. Точніше так, скажемо, додаток доданий, тому практично голосуємо за те, щоб внести пропозицію у формі цього додатка до проекту рішення.

Прошу визначатись.

За – 70, не голосували – 7: рішення прийнято.

Шановні колеги! Була пропозиція депутата Вітенка – відправити проект рішення на доопрацювання. Прошу голосувати за цей проект рішення.

За – 50, утримався – 1, не голосували – 26.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

(Оплески в залі).

О.Сич. Ні, це означає, колеги, що ми відправляємо проект на доопрацювання з врахуванням уже тих пропозицій, що ми проголосували. Тобто, автор доопрацювання ті пропозиції має вже врахувати.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Таким чином, прошу апарат обласної ради сформувати повідомлення, яке я підпишу на адресу обласної державної адміністрації, що рішення не ухвалено, однак проголосовані пропозиції, які повинні бути враховані.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Переходимо до наступного питання.

Розглядається питання “Про виконання постанови Верховного Суду у справі
№ 0940/2394/18 (№ К/9901/26524/19), постанови Восьмого апеляційного адміністративного суду у справі № 857/5629/19 (№ 0940/2394/18) та рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду у справі № 0940/2394/18 щодо надання товариству з додатковою відповідальністю “Рогатинпісок” гірничого відводу для розробки Північно-Західної ділянки Москалівського родовища піску”.

Проект рішення номер 24 – на окремому аркуші.

Доповідає Василь Іванович Гладій – перший заступник голови обласної ради.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму і з питань захисту прав людини, законності та правопорядку.

Комісії не надали позитивного висновку щодо розгляду зазначеного питання на сесії обласної ради.

Чи є запитання до доповідача?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка, для запитань.

Кукурудз Ростислав Степанович.

Р.Кукурудз. Можна? Василю Івановичу, так прокоментуйте, бо я так розумію, що то вже котрий раз то питання вноситься на сесію. В чому там як би суть цієї справи, щоб зрозуміти і адекватно прийняти рішення? Дякую.

В.Гладій. Колеги, я коментував даний проект рішення на попередній сесії обласної ради. Є постанова Верховного Суду за відповідним номером, у проекті рішення воно записано, постанова Восьмого апеляційного адміністративного суду, також у вас є відповідний номер справи, і відповідне рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду. Але ми розуміємо, що остаточно є постанова Верховного Суду, яка прийнята на відповідну постанову апеляційного та на рішення окружного адміністративного суду.

Про що мова йде? Мова йде про скасування рішення обласної ради від 22 червня 2018 року “Про відмову у наданні товариству з додатковою відповідальністю “Рогатинпісок” гірничого відводу для розробки Північно-Західної ділянки Москалівського родовища піску”. Тобто, постанова Верховного Суду зобов’язує обласну раду вчинити певні дії. Про це чітко пише пункт перший проекту рішення.

Пункт другий виписаний відповідно до даної постанови: надати товариству з додатковою відповідальністю… дальше йде по тексту, що необхідно зробити на виконання постанови Верховного Суду України.

У чому є особливість? Особливість є в тому, що ми вперше стикаємось з тим фактом, коли органу місцевого самоврядування не рекомендують, не повертають на доопрацювання, а конкретно приймають рішення, як потрібно нам проголосувати.

Ми виносимо дане рішення на розгляд депутатського корпусу обласної ради, і ми повинні це робити, бо в іншому випадку ми не виконаємо постанову Верховного Суду України.

О.Сич. Чи є ще запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 14, проти – 1, утримались – 4, не голосували – 43: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про виконання Програми приватизації майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області на 2019-2020 роки”.

Проект рішення номер 25 – в окремій брошурі.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії.

Колеги, матеріали були завчасно розміщені на сайті, роздані вам. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є запитання, прошу записатись.

Карп Галина Василівна.

Г.Карп. З 21 млн.грн., які заплановані по Програмі 2019-2020 року, 13,7 млн.грн. надійде у 2021 році, хоча при розгляді бюджету ми не передбачали ні однієї гривні на об’єкти приватизації. Дякую.

В.Даниш. Ну, не можна конкретно в цьому випадку було спрогнозувати, чи буде об’єкт викуплений у 2020 році чи у 2021 році. Об’єкт викуплений, гроші сплачені, приватизація розпочалась і продовжилась у 2020 році, а договір був підписаний уже у 2021 році, кошти поступили у 2021 році.

Коли формувався план, спрогнозувати цього не можна було.

О.Сич. Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач – депутатська фракція політичної партії “Європейська Солідарність”. Василю Степановичу, я тут. У мене прохання, то не питання. Те, що ми з вами домовлялись: в
наступному вказувати власника земельної ділянки і площу земельної ділянки, не об’єкта, а власне земельної ділянки, щоб ми знали: це будуть наші кошти чи не наші кошти. Дякую вам.

О.Сич. Романе Володимировичу, при наступному питанні подано додаткові матеріали щодо розміру земельних ділянок, і чи ми кінцево вже є власниками, чи тільки в стадії оформлення. Це при наступному питанні.

Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 61, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження Програми приватизації майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області на 2021-2025 роки”.

Проект рішення номер 26 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії.

От те, що звучало: на прохання депутата Романа Ткача вам надано на окремому аркуші інформацію щодо земельних ділянок, які використовуються під об’єктами, що пропонуються до приватизації у 2021 році.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запитань немає, чи є?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є запитання. Запишіться, але запитання і пропозиції – це різні речі. Будь ласка, орієнтуйтесь.

Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко. Помилково.

О.Сич. Кукурудз Ростислав Степанович.

Р.Кукурудз. Скажіть, будь ласка, спосіб приватизації. Чи є в переліку об’єктів, які підлягають приватизації, об’єкти, які ви пропонуєте приватизувати шляхом аукціону, чи це все викуп орендарями?

В.Даниш. На сьогоднішній день з цього переліку, з шести пунктів, ми не вказували спосіб приватизації, тому що кожен об’єкт може бути приватизований як таким, так й іншим способом.

На сьогоднішній день можу тільки вас інформувати, що по пункту 5 приймалось рішення про надання згоди на здійснення невід’ємних покращень. На сьогодні підприємцем не завершений процес покращення майна, і тому якщо він не буде завершений вчасно, цей об’єкт може бути проданий на аукціоні. Так само він може бути проданий, як об’єкт, який підлягає викупу, шляхом викупу. Всі решта об’єктів будуть пропонуватись для приватизації шляхом аукціону.

О.Сич. Навіть простіше: якщо якийсь з об’єктів не перебуває в оренді, скоріше всього, що він піде з аукціону. Причому, шановні колеги, майте на увазі, такі об’єкти ми вже виставляємо добрі 5 і навіть більше років. Не дуже горять бажанням хтось їх викуповувати.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає, так? Тоді ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А, я прошу вибачення. Я ж питав, чи є обговорення. Бо якщо є обговорення, то є й пропозиції.

Прошу записатись для обговорення і пропозицій. За основу.

В.Гладій. Запис на виступ.

О.Сич. А, запис на виступ. Так, я помилково за основу.

Федорців Сергій Іванович, будь ласка.

С.Федорців. Олександре Максимовичу, я знаю, що ви скажете, що я неналежно готуюсь як депутат до сесії.

О.Сич. Ну, як завжди.

С.Федорців. Я прошу вибачення. Тут ви дійсно правий. Я просто не дочитав цей пункт програми і не дочитав додатки, тому що вони десь випали з програми. Додатками є два договори, які ми на приватизацію затвердили на наступні 5 років. Але в силу певних змін законодавства мені видається, що  пункти 5.6 – 5.9 порушують… ну, некоректно до кінця прописані і порушують певні основоположні моменти права власності на об’єкти.

Тому… я не знаю, є дві пропозиції: в додатку номер 2 і номер 3 або вилучити пункти 5.6, 5.8, 5.9, і там, і там, або, якщо у нас зараз немає нагальних об’єктів до приватизації і ми можемо доопрацювати ці два додатки, то моя пропозиція – доопрацювати і на наступній сесії розглянути. Дякую.

О.Сич. Сергію Івановичу, дивіться: якщо ви не знаєте, то за вас мушу я думати. Так? Так.

Я пропоную сьогодні прийняти проект рішення, а ви до наступної сесії напрацюйте ваші пропозиції і подайте з правом депутатської ініціативи проект рішення про внесення змін до такого-то рішення. Добре? О, видите?! Я ж за вас… ви мені мусите виставити.

Томенчук Богдан Михайлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні, випадково. Гаразд.

Отже, колеги, до проекту рішення пропозицій не поступило, крім тих, що будуть напрацьовані в перспективі Сергієм Федорцівим, ставлю на голосування за основу і в цілому.

А що, Ткач керує “Батьківщиною”, так? Чи ви вже об’єднались, Василю Івановичу?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Він проситься в “Батьківщину”.

О.Сич. А, проситься? Ну, то ви подумайте. Тому що Батьківщина нас об’єднує, вона у всіх одна – Україна.

В.Гладій. Це правда.

О.Сич. І свобода – це стан душі кожного українця.

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Рішення прийнято. За – 73, не голосували – 4: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про передачу на баланс та в повне господарське відання нежитлової будівлі спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області на
вул. Шевченка, 8 у м. Калуші”.

Проект рішення номер 27 – на окремому аркуші.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії.

Які запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Також немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 71, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про припинення (реорганізацію) комунального некомерційного підприємства “Тисменицький протитуберкульозний диспансер” Івано-Франківської обласної ради та комунального некомерційного підприємства “Долинський протитуберкульозний диспансер” Івано-Франківської обласної ради шляхом приєднання до комунального некомерційного підприємства “Івано-Франківський обласний фтизіопульмонологічний центр Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 28 – в окремій брошурі.

Доповідає Дзьомбак Володимир Богданович – в. о. директора департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії.

Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Прошу записатись.

Бардяк Євгенія Мар’янівна.

Є.Бардяк – депутатська фракція “Батьківщина”. Скажіть, будь ласка, я так розумію, що з 1 квітня буде функціонувати єдиний регіональний центр в області у м.Івано-Франківську. Зараз ми реорганізовуємо такі лікарні в Долині і в Тисмениці, і ще залишається у м.Коломиї.

Скажіть, будь ласка, чи може таке бути, що з 1 квітня буде укладено договори на фінансування з НСЗУ з двома закладами: і в Івано-Франківську, і в Коломиї? Чи це таке можливе, чи яка там ситуація?

В.Дзьомбак. Дякую за запитання. Шановна Євгеніє Мар’янівно, проект рішення був підготовлений на виконання розпорядження Кабінету Міністрів. Дійсно, згідно цього розпорядження в області, як і в інших областях, має працювати тільки один-єдиний центр протитуберкульозної служби, і через те пропонується в цьому проекті рішення два заклади, які є закладами обласної ради: і Тисменицький, і Долинський, – припинення їх існування і приєднання до одного-єдиного центру, який буде, це є центр – Івано-Франківський обласний фтизіопульмонологічний центр. І згідно установчих документів буде фінансуватись тільки один-єдиний центр. Два центри не будуть фінансуватись. Якщо говорити про те, що у нас не тільки Коломия, у нас ще є і Косів, є Городенка, яких власниками є міські ради.

О.Сич. Тобто, там вже не ми власники, тому ми не можемо ними розпоряджатись.

Чи є, шановні колеги, бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропозицій немає?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 70, утримався – 1, не голосували – 6: рішення прийнято.

Дякую.

Розглядається питання “Про припинення діяльності Долинського обласного центру соціальної підтримки дітей та сімей “Теплий дім” Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 29 – в окремій брошурі.

Доповідає Ковалик Іван Іванович – начальник служби у справах дітей обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка.

І.Ковалик. Шановні депутати! У звіті голови обласної державної адміністрації було висловлено позитивні відгуки даних центрів в Долині і Тлумачі. Я хотів би у вашій присутності подякувати керівникам даних закладів. І, дійсно, підтримую Андрія Михайловича, бо заклади працюють так, як належить закладам для дітей-сиріт. Але реалії життя зовсім інші. І змінились підходи до влаштування дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування.

І я хочу вам повідомити, в чому суть змін. У 2017 році урядом була прийнята Національна стратегія реформування системи інституційного догляду та виховання дітей на 2017-2026 роки, яка передбачає поступове припинення діяльності інтернатних закладів та влаштування дітей у сім’ї. Впродовж 2018-2020 років в області було припинено діяльність 9 шкіл-інтернатів, в сім’ї було повернуто більше 2,5 тис. дітей. Також було ліквідовано у м.Калуші соціальний гуртожиток для дітей… осіб, з числа дітей-сиріт у зв’язку з тим, що два центри соціально-психологічної реабілітації дітей, які були на той час в області, були переповнені, і на базі ліквідованої
Тлумацької спеціальної школи-інтернату було створено Центр соціальної підтримки дітей та сімей, де було створено відділення термінового влаштування дітей, малий груповий будинок, соціальна квартира, відділення невідкладної допомоги, відділення дітей з батьками. Тобто, це був універсальний комплекс, де можна було утримувати будь-які категорії дітей і батьків з дітьми.

Даний заклад мав розпочати свою роботу з 1 січня 2020 року. Однак у листопаді 2020 року відбулася нарада в обласній державній адміністрації, і було повідомлено про ліквідацію Долинського дитячого будинку “Теплий дім” Івано-Франківської обласної ради.

Нами, службою у справах дітей, було запропоновано дітей влаштувати в сім’ї, почати роботу, а тих, що неможливо влаштувати, тимчасово, повторюю: тимчасово перевести у заклад, який вже був у Тлумачі.

Однак службі знову ж таки після наради керівництва обласної державної адміністрації було доручено створити на базі Долинського дитячого будинку “Теплий дім” Центр соціальної підтримки дітей та сімей. І ми розробили дане положення, і даний заклад був створений у лютому 2020 року.

Отже, в області на даний час за положенням існують два однакові заклади – Тлумацький центр соціальної підтримки дітей та сімей та Долинський обласний центр соціальної підтримки дітей та сімей. Також існують два центри соціально-психологічної реабілітації дітей у м.Івано-Франківську та у с.Мединя Галицького району.

Але у зв’язку зі зміною адміністративно-територіального устрою області, внесенням змін до законодавства щодо повноважень територіальних громад вирішувати проблеми дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, які перебувають у складних життєвих обставинах, передано на рівень територіальних громад. Це надання статусу дитини-сироти, дитини, позбавленої батьківського піклування, влаштування вищезазначеної категорії дітей під опіку, піклування, у дитячі будинки сімейного типу, прийомні сім’ї, можливість особам з числа дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, проживати в сім’ях до 23 років.

І хотів би сказати, що ці форми, що я назвав, це всі форми фінансуються з державного бюджету. Тобто, якщо брати конкретно одну дитину-сироту або одну дитину, позбавлену батьківського піклування, це 2,5 прожиткові мінімуми, плюс один прожитковий мінімум батькам-вихователям або прийомним батькам. Сумарно це є на одну дитину 7 тис.грн.

І ми розпочали роботу щодо максимального вирішення даних проблем на місцях.

Що ми робимо? По-перше, створюємо служби у справах дітей у громадах, ведемо бесіди із головами, керівниками територіальних громад щодо введення працівників із соціальної роботи, ведемо роботу по створенню патронатних сімей, які також знову ж фінансуються із державного бюджету. І ми запланували в цьому році всіх дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, влаштувати у сім’ї. І моє тверде переконання: жоден інтернат, який би він не був гарний, найкращий, чудовий, я не хочу знову сказати про заклади і принизити роль керівників або роль працівників, працюють заклади дуже добре, але ні один заклад не замінить сім’ю. І це моє тверде переконання. Тільки сім’я, сім’я і сім’я для кожної дитини-сироти. І ми вже цю роботу почали в цьому році. Жодна дитина-сирота, дитина, позбавлена батьківського піклування, в цьому році не влаштована на повне державне утримання, а в сім’ї.

Щодо Долинського дитячого будинку, знову ж таки, а мені ще, знаєте, дуже гірко, коли при вході мені дають, що я злодій дітей і так дальше, цю писульку. Вибачте, будь ласка, за цих дітей не йде бесіда. Ми мали бесіду з головою територіальної громади м.Долини. Ці діти як були, і далі будуть утримуватись в закладі, але вже у створеному територіальною громадою м.Долини. Тобто, за них бесіда не йде, абсолютно. А там вже, кажу, вішають ярлики, що в Тлумачі… я не порівнюю Тлумач, Долину. У кожному закладі по своєму… чудові умови в Долині, але я знову кажу: я стояв і буду стояти на своєму. Ці діти повинні бути в сім’ях.

Коли нам передали ці повноваження у 2005 році, то у сім’ях було 48 відсотків, зараз – 93. Ось результат нашої роботи.

І тому десь за гроші говорити, десь там десь казати, заклад кращий, гірший – немає змісту. Ми робили і будемо робити все, щоб дитина мала сім’ю, і не допускати вихід дитини з біологічної сім’ї. От це наше покликання спільно з територіальними громадами.

Якщо є питання, я готовий відповісти.

О.Сич. Дякую, Іване Івановичу. Колеги-депутати, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запишіться, будь ласка.

Семенюк Володимир Петрович.

В.Семенюк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Неодноразово бував як лікар у цьому закладі. По-перше, це не є інтернат, це є “Теплий дім”. Тому умови перебування надзвичайно, надзвичайно, дійсно, хороші. Тому, перш за все, ваша думка, підкажіть мені, бо моя думка така: чи доцільно зразу ліквідовувати цей “Теплий дім”, чи спочатку треба побачити, скільки дітей пішли у ці сім’ї? Ви говорите, чи є можливість дітей віддати в ці сім’ї? Чи працевлаштовані люди ті всі також? І які дальше… брати і закривати іменно “Теплий дім”…

(Оплески в залі).

Але спочатку треба зробити… хочу почути вашу думку, чи дійсно діти готові, хто з присутніх, чи є багато людей, які зараз готові сказати: так, ці діти всі пішли в сім’ї або в кращі умови перебування?

І.Ковалик. Дивіться, тут стоять батьки, з якими ми мали бесіду, з якими я готовий завтра-післязавтра йти до міського голови Долини і вирішувати з ним питання їхніх дітей. Я розумію, це діти важкі, це діти… серце крається, і я не допущу, щоб дані діти не мали реабілітації. Я кажу щиро, їм дивився в очі і зараз щиро з цієї трибуни заявляю: я зроблю все, що від мене залежить, щоб дані діти дальше проходили реабілітацію.

О.Сич. Шановні колеги і присутні в залі! Прошу дотримуватись Регламенту, в якому передбачено, що жодними діями не перешкоджається роботі сесії обласної ради: викриками, оплесками і тому подібним. Прошу дотримуватись порядку.

Федорук Олександра Володимирівна.

І.Ковалик. Щодо дітей-сиріт…

О.Сич. Федорук Олександра Володимирівна.

Все, лаконічно відповідайте.

І.Ковалик. Зрозумів.

О.Сич. І дотримуйтесь Регламенту.

О.Федорук. Скажіть, будь ласка, а яка потреба в області в послугах для… яка кількість дітей потребує таких послуг з особливими потребами і дітей, позбавлених батьківської опіки? Яка кількість, прошу сказати.

І.Ковалик. Ви знаєте, з особливими потребами, я можу говорити тільки про дітей-сиріт з особливими потребами. Це та категорія, якою ми займаємось. Департаментом соціальної політики в Долішньому Залуччі рішенням сесії обласної ради створено реабілітаційний центр, і частина дітей-сиріт, які зараз утримуються в “Теплому домі”, будуть переведені у Долішньозалучанську школу-інтернат, де для них створені всі належні умови для реабілітації. Це буде окремий корпус, де умови утримання також непогані будуть, будемо так казати.

О.Сич. Шановні колеги! Якщо відповідь вас не задовольнила, матимете змогу висловити свої думки при обговоренні.

Перцович Наталія Святославівна.

Н.Перцович. Ну, руйнувати те, що… руйнувати легше, ніж будувати, напевно.

Іване Івановичу, чому ви рішення за долю дітей-сиріт перекладаєте на депутатів обласної ради? Перше запитання.

Друге. Чому в Залучанський інтернат? Чому, коли ми всі розуміємо, що в Долинському “Теплому домі” найкращі умови для перебування таких дітей, ви от так просто виносите собі це рішення на розгляд сесії обласної ради? А чому немає громадських обговорень цього питання? Чому ви дотепер не дослухались до батьків, які приводять туди дітей на реабілітаційні процеси?

Наступне. Ми знаємо про те, що Долинська територіальна громада не готова брати на баланс… тобто, вони можуть взяти на баланс, але чи зможуть вони протримати, утримати цей заклад у належному стані? Чому знімати відповідальність із себе і зокрема з обласної ради?

І.Ковалик. Ви знаєте, я абсолютно не знімаю з себе відповідальності, абсолютно. Я – начальник служби у справах дітей обласної державної адміністрації і я заявляю з цієї трибуни: мною ні в якому разі не будуть порушені права жодної дитини в Долинському… які утримуються в Долинському центрі соціальної підтримки дітей та сімей, права дітей будуть збережені в повному обсязі.

О.Сич. Кизимишин Назарій Михайлович.

Н.Кизимишин – Калущина. Таке питання. Чи проводилась якась аналітика порівняння матеріально-технічної бази цих двох закладів? І чому було саме прийнято таке рішення, а не навпаки? Дякую за відповіді.

І.Ковалик. Ви знаєте, ми не порівнюємо, абсолютно, і немає, що порівнювати. В Долині чудові умови. В Тлумачі, зрозуміло, – гірші, але поїдьте зараз, хвилиночку, тут, йде бесіда про дітей-сиріт. В Тлумачі це заклад тимчасового утримання, в Долині діти утримуються сироти, і ми дітей-сиріт будемо влаштовувати в сім’ї. Все.

І ще одне. В Тлумачі зараз готові прийняти 62 дитини. 17 числа управління
Держпродспоживслужби в області проводило перевірку закладу в Тлумачі. Жодних порушень санітарно-побутових або санітарних норм, побутових норм утримання дітей не виявлено.

О.Сич. Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Іване Івановичу, я з вами десятки раз говорив за цей “Теплий дім”. Логічне, ґаздівське, нормальне питання: та влаштуйте дітей у сім’ї, тоді закривайте заклад. То чому ви все “перевертайте з ніг на голову”? Існує заклад, вчаться діти, живуть діти, батьки оздоровлюють, працюють. Ні, рік назад ми, депутати обласної ради, створили цей заклад. Ви тоді не казали, що ви його будете закривати. Пройшов рік, ще не докінчено те, що ви планували, а ви приходите сьогодні його закривати. Чому ви його закриваєте? За 20 хвилин своєї доповіді ви розказали все, а от не дали відповіді на конкретне питання: чому сьогодні депутати обласної ради мають закривати “Теплий дім” у Долині? Чітко і конкретно, напротязі однієї хвилини.

І.Ковалик. Романе Володимировичу, діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, будуть влаштовані в сім’ї.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Бардяк Євгенія Мар’янівна.

І.Ковалик. Добре, я влаштую дітей в сім’ї… і хто…

О.Сич. Шановні колеги!

І.Ковалик. Вибачте, будь ласка.

О.Сич. Якщо ви не задоволені відповіддю, маєте можливість взяти участь в обговоренні. Не обмінюйтесь репліками, бо це дезорганізує нашу роботу.

Бардяк Євгенія Мар’янівна.

Є.Бардяк – депутатська фракція “Батьківщина”. Скажіть, будь ласка, чи було створено якусь робочу групу, куди би входили депутати, експерти, громадські діячі, можливо, представник Уповноваженого з прав людини і так далі? Або чи планується створення такої групи для того, щоб оптимізувати вирішення цього питання?

І.Ковалик. Я дійсно ціную думку і пропозиції Романа Володимировича. Ми неодноразово з ним мали бесіду. Ми мали бесіду і з директором Долинського будинку Оксаною Михайлівною Круліковською. Даний проект рішення був виставлений на сайті обласної ради, ми готові були піти в будь-яку комісію і пояснити депутатам. Ми подали вчасно даний законопроект. Ми відкриті. Розумієте? Я розумію: це долі дітей, це не можна переставити з одного місця шафу в друге. Ми розуміємо, що це діти, діти і ще раз діти. І приймати якісь рішення кардинальні, не створивши умов для дітей, ми не будемо.

О.Сич. Лаконічно, будь ласка.

І.Ковалик. Вибачте, будь ласка.

А.Сивак. Скажіть, будь ласка, яка кількість дітей перебуває з інвалідністю в даному закладі, і яка доля цих дітей після того, що ми сьогодні ліквідовуємо? Чи буде створений, можливо, на базі Долинського реабілітаційний центр? От, хотілося би, щоби, окрім вашого чесного слова сьогодні на трибуні, ми мали якесь рішення законстатоване, так, що от, дійсно, ці діти не опиняться без належного медичного супроводу. Дякую.

І.Ковалик. Ви знаєте, перед сесією, коли була у нас нарада виробнича, ми з батьками вели бесіду. Ми неодноразово, я особисто неодноразово вів бесіду з Дирівим Іваном Ярославовичем, і знову ж кажу: з батьками підемо, він їм скаже, що буде з тими дітьми. Діти в тому ж приміщенні, в тому ж закладі будуть отримувати ті ж самі реабілітаційні послуги, які вони отримували.

О.Сич. Тобто, ті діти, що проживають у м.Долина, так?

І.Ковалик. Так. Це жителі м.Долини.

О.Сич. Мазур Юрій Йосифович.

Ю.Мазур – депутатська фракція політичної партії “Європейська Солідарність”,
Долинський в/о.
Скажіть, будь ласка, пане доповідачу. Ми уважно заслухали вашу доповідь. Я хочу зазначити, що половина, може, більша половина цієї доповіді є неправда, ви вводите в оману депутатів обласної ради. Але у мене до вас таке запитання. Ви зазначаєте, що ви – представник органів виконавчої влади, керівник служби у справах дітей. Скажіть, як ви виконуєте найвище завдання українського суспільства, ось цих батьків: виховувати і берегти наших дітей, і саме тих дітей, які позбавлені батьківського піклування, і дітей-сиріт? Що ви для цього зробили?

І.Ковалик. Я сказав: результат моєї роботи – 48 відс. в сім’ях і 93 відс. Я не можу більше щось коментувати.

І ще одне. Ми купили… вибачте, ми купили дітям-сиротам, дітям, позбавленим батьківського піклування, які не мають житла, 150 дітям, це лише з обласного бюджету, не кажучи вже, що вже й державний бюджет ще 90 дітям за кошти… От що, результати конкретної роботи.

О.Сич. Гораль Ліліана Тарасівна.

Шановні колеги! Не вступайте в якісь такі дискусії. Для всього є свій час: є запитання, є обговорення. А ви так знаєте, як на базарі: один в одного репліками кидаєтесь.

Л.Гораль – депутатська фракція політичної партії “За Майбутнє”. Іване Івановичу, ви у своїй доповіді не сказали жодного слова про працівників, які там працюють.

Скажіть, будь ласка, скільки штатних працівників, як ця кількість корелюється із нормами розрахунку штатів, і як планує обласна державна адміністрація майбутню долю вивільнених працівників у разі закриття закладу?

І.Ковалик. Знову ж таки. Ми розуміємо, що тут є дійсно двійна проблема. Перша – діти, але я кажу, мене спершу цікавлять діти. З другого боку, знову ж таки, якщо є завірення голови Долинської територіальної громади, що даний заклад не буде перепрофільований в щось інше, як заклад для дітей, і він пообіцяв знову ж таки, що в закладі будуть працювати колишні працівники Долинського “Теплого дому”. Це його слова, і я думаю, що я все буду робити, щоб так було.

О.Сич. Іване Івановичу, ви не відповіли на запитання пані Ліліани. Скажіть точно: скільки в “Теплому домі” дітей і скільки працівників? Вона це питала.

І.Ковалик. Зрозумів. Зараз в Долинському “Теплому домі” 50 дітей, 78 працівників. Коли в інших наших закладах 30 дітей, 40 працівників.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Запитання завершились. Я так зрозумів, що будуть бажаючі взяти участь в обговоренні, тому ставлю на запис. Прошу записатись на обговорення.

Дякую, Іване Івановичу, можете присісти.

Дьоміна Наталія Миколаївна.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Не можна. У вас буде виступ, буде репліка.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Буде виступ, буде репліка. Романе Володимировичу!

Р.Ткач. (Без мікрофона).

А.Дьоміна. Шановне товариство! До мене як до депутатки обласної ради звернулася голова громадської організації “Мами Прикарпаття”. Я прошу вашого дозволу надати їй слово, пані Вершиніній.

О.Сич. Дякую. Після завершення обговорення депутатів, з їхнього дозволу, я таке слово надам.

А.Дьоміна. Дякую.

О.Сич. Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Шановні колеги! Шановні присутні! Спокійно, врівноважено… два роки назад дійсно почалась реформа в Україні. Суть її зводиться до одного: до 2026 року в Україні не має бути інтернатів. Тільки діточки, які Богом позбавлені батьків, мають бути в прийомних сім’ях і так дальше.

Ми, обласна рада, обласна адміністрація, ці роки в міру надходження нормативних документів працюємо над виконанням цього. Останнє наше рішення було рік назад: на базі Долинського інтернату створити “Теплий дім” – центр реабілітації дітей і надання соціальних послуг. Різниця між Долинським закладом і між Тлумацьким в тому, що в цьому закладі вже протягом багатьох років живуть реальні діти-сироти. Так склалась їхня доля.

Паралельно на основі цього реформування цей заклад розпочав реабілітацію діточок з різними формами захворювання. Сьогодні тут присутні батьки цих діточок. Сьогодні там приблизно 50 дітей: 30 дітей живе і близько 15 проходять реабілітацію.

Ми створили тільки Тлумацький заклад. Він ще не має такої бази, як в Долині, він ще не має багатьох речей, тільки на етапі становлення. І тому тут виникає питання: коли ми маємо ідеальний, наскільки може бути, державний… умови для дітей-сиріт, то навіщо сьогодні, ще не вирішивши долю цих 30 дітей-сиріт, закривати цей заклад? Я декілька раз за ці дні, тижні говорив з Іваном Івановичем: не зводьте все до чиновників. Ви чули, як він казав, що були наради в одного із заступників, потім той заступник десь пішов на підвищення, вже його немає. Все, що він прийняв, все розчинилось.

Сьогодні Іван Іванович, дай йому Бог здоров’я, він довго, багато років працює, розказує, що я гарантую, я гарантую, але “ваша дорога до панського порога”. Завтра вас звільнять. І де ваші гарантії?

Ви сьогодні прийшли до нас, депутатів обласної ради, щоб ми вирішували долю дітей.

Шановні колеги-депутати обласної ради, особливо ті, які прийшли вперше! Не спішіть тиснути “за”, подумайте: 30 дітей не мають нікого, вони мають Бога і той будиночок. Ми, не влаштувавши їхню долю, сьогодні розраховуємо на руку чиновника, що він каже: я за два місяці влаштую 24 дітей. А де ти був дотепер? Чого ти їх не влаштував? Яке ви право маєте таке сьогодні заявляти?

Тому я вас прошу: все, що він намітив, реформа буде йти дальше, але поки не буде влаштована остання дитина, поки не буде вирішено питання працевлаштування всіх 70 чоловік, які працюють, поки не буде вирішена доля нашого майна, обласної ради, доти це питання не вирішувати. Я вас прошу, депутати: не голосуйте, не грішіть перед Богом і перед цими дітьми. Дякую.

О.Сич. Колеги, репліка. Зрозуміло, коли є проблема, завжди є бажання заробити на ній бали. Але кожен з вас не беріть гріх на душу, не закидайте нічого Івану Івановичу. Всі, хто його знає…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я не про вас. Всі, хто його знає, знає, що він вже добрих півтора десятка років працює в цій сфері, і скільки він зробив для тих діток. Тому давайте будемо дискутувати, але не переходьмо межі.

Федорук Олександра Володимирівна.

О.Федорук. Все ж таки не відповіли на моє питання: скільки є потреба в області на послуги такого роду, так, на жаль. Я думаю, що навіть вирішивши долю цих дітей, які зараз є в “Теплому домі”, ми не вирішимо проблему сирітства загалом. Закрити такий дім – це означає, що ми цю потребу посилюємо, а не вирішуємо. Ми навпаки мали би на прикладі цього дому робити інші, створювати доми. Тому що, на жаль, батьки з дітьми з особливими потребами залишаються віч-на-віч зі своїми проблемами, і багато дітей просто “зв’язують батькам руки”, розумієте? Це є вирішення дуже багатьох соціальних питань. Тому слід зважити такий позитивний досвід і навпаки продукувати його по області та інших ОТГ.

Більше того, я пропоную створити спеціальну комісію, яка би могла напрацювати механізм матеріального забезпечення такого дому. Тому що правильно побудувавши механізм, ми можемо створити умови, коли такі послуги будуть ще приносити прибуток і додаткові кошти на розвиток, на обладнання і так далі.  Тому що кожне ОТГ отримує фінансування на дітей-сиріт і не має, що з цими дітьми робити. На жаль, ОТГ не мають достатньо коштів, щоб забезпечити створення таких будинків в себе на території. Тому це дуже хороший спосіб вирішити питання конкретно кожного ОТГ, заключивши договір з “Теплим домом”. Тому зважте, будь ласка. І ми повинні глибше розглядати цю проблему, не тільки в закритті “Теплого дому”, а у вирішенні соціальних питань. Дякую.

О.Сич. Єдина проблема, Олександро Володимирівно, що не міг вам на цю проблему відповісти Іван Іванович, що сьогоднішнє законодавство не дозволяє на обласному рівні утворювати такі заклади, і натомість воно ці повноваження віддає на ОТГ. От в чому проблема. І якщо ви хочете глибинно розглядати питання, треба апелювати до депутатів Верховної Ради і внести адекватні якісь помірні зміни до чинного законодавства, розробивши якусь окрему категорію для обласного рівня. Бо, насправді, всі ці проблеми відносяться сьогодні на рівень ОТГ. Тому Іван Іванович вам і не міг відповісти. Він і не володіє ситуацією, бо він не зобов’язаний нею володіти.

Мазур Юрій Йосифович, будь ласка.

Ю.Мазур. Дякую, пане голово. Я хочу колег-депутатів коротко проінформувати, тому що не даремно я казав у своєму запиті до доповідача, що він вводить в оману вас, колег.

Так, Долинський обласний центр соціальної підтримки дітей та сімей “Теплий дім” надає якісні послуги дітям-сиротам і дітям, позбавленим батьківського піклування, і додатково, і додатково дітям з обмеженими фізіологічними можливостями. Всього це 50 діточок.

Що хочу сказати? В нас, на Івано-Франківщині, створені згідно нормативів чотири центри: два центри… один центр у м.Івано-Франківську, один центр – у Медині. Це центри, де можуть перебувати діти зі складними життєвими обставинами, але не діти-інваліди, але не діти, позбавлені батьківського піклування. Ідентичний центр створений у м.Тлумачі, проте з неналежним матеріальним забезпеченням, неналежне фахове надання послуг в частині реабілітації, в частині освітніх новацій, не можуть переводитись сюди діточки.

Наступне, фінансове підгрунтя, фінансова складова, яка звучить зараз всюди, у всіх на вустах: сума коштів, яка виділена на Тлумацький будинок, поділивши на кількість обслуговуючого персоналу і діточок, становить на одну особу 65 тис.грн. щодо 48 тис.грн. на одну особу Долинського “Теплого дому”. Ось вам відповідь фінансової складової.

Відтак я пропоную створити незалежну комісію, яка проведе обстеження матеріально-технічного забезпечення Долинського “Теплого дому”, Тлумацького закладу, фаховість підготовки, фаховість підготовки обслуговуючого персоналу та педагогічного персоналу і беручи до уваги нормативні документи фінансування цих закладів. Дякую.

О.Сич. Кукурудз Ростислав Степанович.

Р.Кукурудз. Шановні колеги! Мої колеги, напевно, вже всі аргументи висловили. Я лише, підсумовуючи їхні виступи, хочу сказати, що фракція “Європейська Солідарність” не буде підтримувати це рішення, і прошу поставити на голосування пропозиції колег про створення комісії і про вирішення питання діточок, питання майна, питання комплексно цього об’єкта. І тоді ми можемо розглядати питання про якусь реорганізацію. Дякую.

О.Сич. Семенюк Володимир Петрович.

В.Семенюк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Шановні колеги! Я вважаю і думаю, впевнений в тому, що один відсоток, може два відсотки людей, присутніх тут, були в цьому закладі. Я – один з тих, який був в цьому закладі. Тому, перш за все, я рекомендую поїхати туди тим, кому дійсно не байдужа доля цього закладу і подивитись, на якому рівні цей заклад функціонує. Діти навчаються пекти, варити. Мало того, там є навіть господарський двір, де є пара коней, розумієте, раз я говорю, які і по терапії для дітей, це дуже важливо, вони використовують для реабілітації дітей і терапію, виїжджають діток верхом і так далі, і так далі, не буду пояснювати. Тому ми зараз із… спільно з Романом Володимировичем підняли одне і те саме питання. Так, ми за те, щоб діти жили в кращих умовах, але в кращих умовах… можна тоді ліквідовувати, ще раз наголошую, коли діти будуть дійсно у гарних сім’ях. Я був в цьому закладі. Повірте, на жаль, навіть в сім’ях не всі можуть дати такі умови перебування для цих дітей, як в тому закладі. Там килими, там меблі, там вишивають, там швейні машини… Багато-багато можу перераховувати. Тому у мене теж і у моєї фракції теж, нашої фракції “Платформа Громад”, одна думка спільна: ми повинні, перш за все, зробити всі умови для дітей, передати дійсно в хороші сім’ї, дати людям тим, які працюють, і дітки задоволені роботою, а після того закривати заклад. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! За пропозицією Наталії Миколаївни Дьоміної я звертаюся до вас щодо того, щоб надати слово представникові колективу, так?

Колеги, депутати, не заперечуєте? Ні. Будь ласка, до трибуни, в межах Регламенту, 3 хвилини.

Н.Куцалаба. Шановний Олександре Максимовичу, шановна президіє, шановні депутати!

Мене звати Наталія Василівна, я представник колективу даного “Теплого дому”. Ми вдячні всім вам, бо завдяки вашій справі… вашій праці, вашим вкладам ми є такими унікальними. Ми є дійсно унікальними. У нас унікальна матеріально-технічна база, у нас унікальне розташування, у нас унікальні умови проживання для дітей, у нас унікальний колектив і у нас унікальні діти. Ті діти, які у нас… у нас виховувались і з нами, можна сказати, проживають, тому що ми працюємо 24/7, ми цілодобово з цими дітьми. Ті діти, які у нас виховувались довший час, ми не перекидали їх, не переводили з закладу в заклад. У нас є багато дітей, більше 8, які здобули вищі повні освіти, це в Прикарпатському університеті, нафти і газу, який також я закінчила. Якщо дітьми займатись, вони досить мають непоганий потенціал.

У зв’язку з тим, що так склалась ситуація в державі, починаючи… до 2012 року ми працювали як дитячий будинок, у нас було велике наповнення наших стін дітьми-сиротами, дітьми, позбавленими батьківського піклування. До того часу ми самі їм встановлювали статус, мається на увазі, що ми ходили в суди, ми відвойовували… ми працювали з батьками, ми працювали з громадськістю, ми працювали зі службою у справах дітей для того, аби або дитину повернути в сім’ю, або дитині надати статус.

Починаючи з 2012 року, коли прийшли реформи в Україні також до таких закладів, як наш, мають діти поступати тільки статусні, у нас почала зменшуватись кількість дітей, тому що діти почали затримуватись по інших центрах соціальних, де їм… де їм важче було встановити статус, тому що почались знову ж таки судові реформи. Починаючи з 2017 року, ми уже як дитячий будинок були ліквідовані. Ми вже припиняли свою діяльність згідно з цією стратегією розвитку. Деінституалізація… Значить, ми… у нас навіть немає такої філософії як інтернатний заклад. Ми є домом, ми є оселею для цих дітей-сиріт. Ми не проти того, щоб діти повертались в сім’ї, ми тільки за. Але дивіться: ми вже стільки працюємо з цими дітьми, ми маємо також таку статистику, що за останні 5 років від нас вибуло 72 дітей, а прибуло 63. 9 дітей різниці за 5 років. Нам не віриться. Я не знаю, це буде дуже велике… навіть не знаю, як це назвати Івану Івановичу, якщо він за 2 місяці дітей влаштує в сім’ї.

Скажіть… нас дуже багато. Чому? Ми тільки за те, щоб створили таку незалежну комісію… У нас було… (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Дозвольте ще завершити думку. Увімкніть мікрофон, будь ласка.

Н.Куцалаба. …Уповноваженій з прав людини, де дали нам відмінні… відмінну оцінку нашій організації  роботи і нашій роботі.

Ми просимо вас підтримати все ж таки нашу подальшу діяльність. Діти-сироти, вони також… ці реабілітаційні послуги, що ми надаємо, ми надаємо їх комплексно, і дітям-сиротам, і дітям з обмеженнями життєдіяльності.

Ми зараз створені як центр і у нас працюють… у центрі може працювати 6 відділень, у нас працює 6 різних відділень: це для дітей-сиріт – малі групові будиночки, для дітей з обмеженням життєдіяльності – денне перебування для сімей з дітьми з обмеженнями життєдіяльності, це є невідкладна допомога, термінове влаштування… У нас працює тільки два: для сиріт – малі групові будиночки, три малі групові будиночки, де діти із шести родин… от, якщо є сім’я, є троє дітей, і вони у нас. Легко буде влаштувати їх у сім’ю, всиновити, взяти в прийомну сім’ю? Ми уповаємо на вас, уповаємо на ваш розумний підхід, уповаємо на те, що хто захоче… (Без мікрофона).

О.Сич. Дякуємо. Даруйте, але ви вже дві норми Регламенту використали. Дякую вам.

Колеги, чи є бажаючі ще взяти участь в обговоренні? Колеги-депутати!

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А це був хто?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, не заперечуєте? Я зобов’язаний вас перепитати.

Голос із залу. Дякую, шановні депутати. Голова громадської організації Мар’яна Вершиніна. До мене як до голови громадської організації “Мами Прикарпаття” звернулись батьки з приводу власне цього питання, яке ви зараз розглядаєте. І у нас є кілька  питань, на які відповіді ми не почули. Це, власне, важливо з’ясувати справжні, істинні причини такої ініціативи. Тому що як ми бачимо, на сьогоднішній день заклад прекрасно працює, і у нас відкривається… ми думаємо над тим, як відкривати і надалі такі заклади, а цей ми хочемо закрити.

Наступне питання – це індивідуальні плани соціального захисту кожної дитини, коли і де будуть розміщені ці діти після закриття. На сьогоднішній день у нас чіткого плану цього немає. Також які альтернативні варіанти ми знаємо на сьогоднішній день або ми розглядаємо у вирішенні цього питання? Тобто, ми повинні подумати, можливо, про ще якісь плани розвитку цих подій. Не варто, можливо, так “рубати з плеча” зараз, швиденько брати.

Крім того, це питання вже один раз піднімалось на сесії обласної ради, і тоді громадська організація “Мами Прикарпаття” відстоювала долю цих дітей, які на сьогоднішній день проводять і реабілітацію, і приходять часто в цей заклад.

Крім того, хотіла би нагадати депутатам про статтю 18 частину першу Конвенції про права дитини, частину другу статті 52 Конституції України, також Закон України “Про охорону дитинства”. Ознайомтесь, будь ласка, з цими законами для того, щоб прийняти рішення щодо даного закладу.

Також хочу зазначити, що неодноразово уповноваженим з питань захисту прав дітей здійснювались моніторинги і відбувались відвідання даного закладу. Найвищі оцінки, це один з кращих закладів в нашій області, можливо, навіть і в Україні. Крім того, цьому закладу немає рівних, це є зразок того, якими повинні бути заклади в нашому регіоні.

Ми звертаємось до вас, шановні депутати, з проханням. Більшість з вас, дійсно, як зазначали вже сьогодні депутати, не були в цьому закладі. Поїдьте, поцікавтесь, подивіться. Ви дійсно побачите, що це є зразковий заклад, такий, яким би він мав бути, такі заклади би мали працювати.

Я закликаю ще раз і прошу вас або не голосувати, або утриматись від розгляду і від прийняття якихось рішень власне на цьому сесійному засіданні з даного питання, а дійсно створити комісію, як сьогодні звучало, доопрацювати, вивчити глибше це питання і тоді приймати якісь рішення, коли діти будуть влаштовані в сім’ї, коли питання з реабілітації дітей буде належним чином опрацьоване.

Я дуже сподіваюся, що кожен  з вас прийме совісне рішення, виважене рішення, бо депутати, керівники, немає значення, хто ми, ми перш за все повинні залишатись людьми.

Я ще раз дуже прошу вас бути людьми, совісно приймати рішення, совісно голосувати, бо від цього залежить, насправді, доля тих дітей, які на сьогоднішній день перебувають… (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Чи є ще бажаючі взяти участь в обговоренні? Є. Будь ласка, Василь Іванович Гладій – перший заступник голови обласної ради.

В.Гладій. Шановні колеги-депутати, шановні присутні, запрошені, шановні краяни!

Я думаю, що в цьому залі, як, напевно, і всі, хто нас бачить, нема жодної людини, хто би не ставив приватні інтереси дітей найвищою цінністю у цій проблематиці, яку ми обговорюємо. Ми відрізняємось тільки підходами. Хтось вважає, що інтереси дітей треба в одному напрямку реалізовувати, а хтось вважає, що в іншому напрямку реалізовувати.

Я брав участь у робочих нарадах, які проводились з цього питання в тому числі, і за участю керівництва обласної державної адміністрації, і за участю директорки цього закладу, і за участю представників департаментів обласної державної адміністрації, і хочу вам сказати свою думку.

Якщо ми говоримо про майно, немає проблеми майна. Є звернення Долинської міської ради, абсолютно вони готові все майно взяти і використовувати для потреб дитини.

Якщо ми говоримо про колектив, так, це дуже важливе питання. Я мав зустріч з Долинським міським головою вчора не один, і ми спілкувались з ним на цю тему, і є повне запевнення про те, що всі люди, які працюють у цій установі, – це є фахівці,  професійні люди, які працюють давно, і якщо цей заклад стане установою Долинської міської територіальної громади, однозначно, що міська рада Долинська зацікавлена у працевлаштуванні всіх цих людей, просто кращих фахівців не знайти. Тут не в цьому проблема. Проблема дійсно, насправді, в дітях, і нам треба думати, як краще буде дітям.

Я вам скажу, як краще буде дітям. Найкраще дітям у біологічній сім’ї. І ми повинні максимально робити все для того, аби не було потреби для утворення таких закладів. Але трапляються складні життєві обставини в сім’ях, тоді діти вилучають з цих сімей на певний проміжок часу для того, щоб врегулювати ці складні життєві обставини і назад дитину повернути в біологічну сім’ю. Так правильно, так по-Божому, так по-людськи.

Куди ця дитина потрапляє з цієї сім’ї? Є два варіанти: вона може піти у притулок, а може піти у патронатну сім’ю. Як краще? Краще – патронатна сім’я. Що для цього треба робити? Треба навчати такі сім’ї, які візьмуть тимчасово дітей із сімей зі складними життєвими обставинами на той час, поки ці складні життєві обставини в цих сім’ях ліквідують. І це є завдання служби у справах дітей, і вони над цим працюють. У нас вже таких патронатних сімей створено 8, якщо я не помиляюсь. І ще десь так само приблизно сімей проходять зараз навчання. Ці сім’ї фінансуються з державного бюджету. Держава стимулює сімейну форму виховання дітей.

Якщо ми не можемо таких дітей влаштувати в такі сім’ї, тоді ми їх влаштовуємо у
притулки. Скільки таких притулків у нас є в області? Два: в Івано-Франківську і у с.Мединя Галицького району. Чи є хоч ще одна область в Україні, де є два обласні притулки? Немає. Ми єдині. Чому? Бо краще патронатна сім’я, а не притулок. Нема краще нічого за сім’ю, якщо не біологічну, то вже патронатну, але не притулок. Притулок – це крайній термін. Але повторюю ще раз: це тимчасове утримання дитини, яка повинна повернутись в біологічну сім’ю.

Якщо стаються такі обставини, що дитина не може повернутись в біологічну сім’ю, що тоді? Тоді ця дитина набуває статус, так? Вона набуває статус. І тоді ми повинні прийняти рішення, що дальше ця дитина, де вона повинна бути. Чиї це повноваження – приймати це рішення? Територіальної громади. Не наші з вами, а територіальної громади.

Які є варіанти? Це є усиновлення – найкращий варіант. Держава за це платить кошти з державного бюджету. Це опіка. Держава за це платить кошти з державного бюджету. Це усиновлення, це піклування, перепрошую. Держава за це платить кошти з державного бюджету. Це дитячі будинки сімейного типу. Держава за це платить кошти з державного бюджету. Це питання утримання цих дітей у родичів, всіляко, тільки сім’я. І останній варіант, останній варіант – центри соціальної підтримки дітей та сімей.

Я хочу вам сказати одну новину. Ми єдина область в Україні, де існують обласні центри підтримки дітей та сімей. Більше їх нема ніде, тільки у нас. А знаєте чому? Не можна дітей зі Снятина везти в Долину, а з Рогатина – в Тлумач. Діти мають лишатися в громаді. І коли такі центри утворюються, вони утворюються в громаді. Тільки на Івано-Франківщині вони утворені обласні, і дітей з одного кінця області – в другий кінець області.

Ми всі з вами за дітей, і ми всі хочемо, щоб діти були в біологічних сім’ях, у крайньому випадку – у середовищі, наближеному до сімейного. І коли ми будемо голосувати, по-Божому, по-людськи, як призивали, по-чесному, по-справедливому, – права та інтереси дітей. От щиро всім це нам бажаю. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Ми завершили обговорення.

Не було пропозицій до проекту рішення, окрім одного – створити комісію, якщо рішення не буде прийнято. Тому я поступлю так: я спочатку поставлю на голосування, якщо голосування не дасть позитивного результату, тоді ми будемо говорити про комісію. Згода?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Оскільки не було пропозицій до основного проекту рішення, ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 47, проти – 23, утримався – 1, не голосували – 4: рішення прийнято.

Дякую.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Розглядається питання “Про передачу іншого окремого індивідуально визначеного майна Гвіздецької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 30 – в окремій брошурі.

Доповідає Сташків Андрій Борисович – заступник директора департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії.

Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача щодо майна Гвіздецької школи-інтернату, про яке саме майно йде мова?

Може уточніть, про яке майно йде мова.

А.Сташків. Дякую за запитання. Мова йде про індивідуально визначене майно, тобто, не нерухоме майно, яке було передано попереднім рішенням сесії, а про рухоме майно окремо визначене.

О.Сич. А якщо конкретно, то про яке?

А.Сташків. Там є великий перелік…

О.Сич. А, там великий перелік, так?

А.Сташків. Дуже великий.

О.Сич. Я зрозумів. Це є в матеріалах у депутатів.

А.Сташків. У матеріалах є.

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 46, не голосували – 27: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження Статуту комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради “Централізована закупівельна організація Івано-Франківської обласної ради” у новій редакції”.

Проект рішення номер 31 – в окремій брошурі.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Постійна комісія з питань комунального майна та житлово-комунального господарства рекомендувала до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозицій комісії.

Пропозиції – у цій самій брошурі.

Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А, я прошу вибачення, там є пропозиції комісії. За основу, за основу.

За – 49, не голосували – 24: рішення прийнято.

Ставлю на голосування пропозиції комісії з питань комунального майна, житлово-комунального господарства. Пропозиції – у вас в матеріалах. Подивіться, будь ласка.

Прошу визначатись. За – 42, не голосували – 31: пропозиції комісії не прийняті.

Ставлю на голосування в цілому. Прошу визначатись.

За – 49, не голосували – 24: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про наглядову раду комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради “Централізована закупівельна організація Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 32 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання до доповідача, колеги? Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування. Є?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка, запишіться для пропозицій.

Федорців Сергій Іванович.

С.Федорців – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Олександре Максимовичу, це дуже правильні рішення: ми уніфіковуємо за відповідним розпорядженням керівництва всі наглядові ради. Тому у мене технічна пропозиція, щоб всі були однакові, тому що інші у нас проекти по наглядовій раді уже йшли з цими правками. Тому я пропоную доповнити пункт 3.3. реченням: “Затвердження премій директору”. Дякую.

О.Сич. Я зрозумів. Дякую. Я поставлю на голосування після завершення обговорення.

Левконович Надія Михайлівна.

Помилково, напевно.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Яворський Андрій Михайлович. Думали, що вже голосуєте за проект рішення?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Качур Олег Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Грищук Остап Іванович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Саїв Сергій Степанович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я зрозумів, помилково.

Колеги, ставлю за основу.

В.Гладій. За основу.

О.Сич. За основу.

За – 50, не голосували – 22: рішення прийнято.

Ставлю на голосування пропозицію депутата Федорціва. Прошу визначатись.

За – 45, проти – 1, не голосували – 26: рішення прийнято.

І в цілому з врахуванням пропозиції депутата Федорціва.

За – 50, не голосували – 22: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження Статуту комунального підприємства
Івано-Франківської обласної ради з експлуатації майна у новій редакції”.

Проект рішення номер 33 – в окремій брошурі.

Доповідає той же доповідач: Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання? Немає. Чи є пропозиції? Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 53, не голосували – 19: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про наглядову раду комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради з експлуатації майна”.

Проект рішення номер 34 – в окремій брошурі.

Доповідач той же: Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голос із залу. Немає.

О.Сич. Чи є пропозиції? Немає.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 50, не голосували – 22: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження Статуту Івано-Франківського обласного комунального агролісогосподарського підприємства “Івано-Франківськоблагроліс” у новій редакції”.

Проект рішення номер 35 – в окремій брошурі.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Постійна комісія обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства рекомендувала зазначений проект рішення до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозицій комісії.

Пропозиції – у цій же брошурі.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропозиції? Більше немає. Ставлю на голосування за основу.

За – 53, не голосували – 19: рішення прийнято.

Ставлю на голосування пропозиції комісії. Вони у вас в матеріалах. Будь ласка, подивіться.

Прошу визначатись.

За – 50, не голосували – 22: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про наглядову раду Івано-Франківського обласного комунального агролісогосподарського підприємства “Івано-Франківськоблагроліс”.

Проект рішення номер 36 – в окремій брошурі.

Доповідач: Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я прошу вибачення, кажуть, що ми в цілому не проголосували.  Так? Прошу вибачення.

Ставлю на голосування проект… попередній проект рішення номер 35 до голосування в цілому.

За – 51, не голосували – 21: рішення прийнято.

Отже, продовжуємо розгляд питання “Про наглядову раду Івано-Франківського обласного комунального агролісогосподарського підприємства “Івано-Франківськоблагроліс”.

Проект рішення номер 36 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання? Немає. Є?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запишіться для запитання.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиція? Прошу вибачення. Немає запитань.

Пропозиції, будь ласка, запишіться для пропозицій і обговорення, при потребі.

Федорців Сергій Іванович.

С.Федорців. Олександре Максимовичу, аналогічна пропозиція: до пункту 3.3… пункт 3.3 доповнити підпунктом: “Затвердження премій генеральному директору”. Дякую.

О.Сич. А чого ви до мене апелюєте? Я не доповідаю. Доповідає Даниш Василь Степанович.

С.Федорців. А, я до головуючого.

О.Сич. Ставлю… Я зрозумів. Ставлю на голосування проект рішення за основу. Прошу визначатись.

За – 46, не голосували – 26: рішення прийнято.

Ставлю на голосування пропозицію депутата Федорціва. Прошу визначатись.

За – 39, не голосували – 33: рішення не прийнято.

Я бачу, записався ще Качур Олег Васильович, так?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Дякую.

Інших пропозицій немає, ставлю на голосування проект рішення в цілому.

За – 49, не голосували – 23: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження Статуту обласного комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради “Дністровський регіональний ландшафтний парк імені Сергія Дідича” у новій редакції”.

Проект рішення номер 37 – в окремій брошурі.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Постійна комісія з питань комунального майна та житлово-комунального господарства рекомендувала до розгляду з врахуванням пропозицій комісії.

Пропозиції комісії у цій же брошурі.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Ставлю на голосування проект рішення за основу.

За – 47, не голосували – 25: рішення прийнято.

Ставлю на голосування пропозицію комісії. Вона у вас у справі є. Будь ласка, подивіться. Прошу визначатись.

За – 36, не голосували – 36: рішення не прийнято.

І, наскільки я зрозумів, є пропозиція депутата Приймака, так? Увімкніть, будь ласка, мікрофон.

І.Приймак. Розділ 4 “Юридичний статус”, пункт 4.8: “До компетенції Власника належить…”, четвертий абзац: “затвердження річних фінансових та інвестиційних планів, кошторисів на середньострокову перспективу 3-5 років”. Я думаю, що це є некоректно виписано. Є пропозиція така: “затвердження річних фінансових звітів, в тому числі інвестиційних планів, кошторисів на середньострокову перспективу 3-5 років”.

О.Сич. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 47, утримався – 1, не голосували – 24: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому.

За – 52, не голосували – 20: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про наглядову раду обласного комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради “Дністровський регіональний ландшафтний парк імені Сергія Дідича”.

Проект рішення номер 38 – в окремій брошурі.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань, є пропозиції. Прошу записатись для пропозицій.

Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода” пропонує включити членом наглядової ради замість раніше визначеного нашого представника Юрія Дяківа. Уузгоджено між депутатами і фракціями. Дякую.

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу. Прошу голосувати.

За – 45, не голосували – 27: рішення прийнято.

Ставлю на голосування пропозицію депутата Дебенка. Прошу визначатись.

За – 46, не голосували – 26: рішення прийнято.

І ставлю на голосування проект рішення в цілому.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу вибачення. Є ще Федорціва пропозиція. Відмініть голосування.

Будь ласка, увімкніть мікрофон Федорціва.

С.Федорців. Аналогічна пропозиція: пункт 3.3 Положення про наглядову раду доповнити пунктом: “Затвердження премії директору”. Дякую.

О.Сич. Прошу визначатись.

За – 38, не голосували – 34: рішення не прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому.

За – 55, не голосували – 17: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження Статуту обласного комунального підприємства “Івано-Франківське обласне бюро технічної інвентаризації” у новій редакції”.

Проект рішення номер 39 – в окремій брошурі.

Доповідач: Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропозиції? Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 53, не голосували – 19: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про наглядову раду обласного комунального підприємства “Івано-Франківське обласне бюро технічної інвентаризації”.

Проект рішення номер 40 – в окремій брошурі.

Доповідач: Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозицій.

Пропозиції – у цій же брошурі.

Чи є запитання? Немає. Пропозиції? Немає.

Ставлю на голосування за основу.

За – 59, не голосували – 13: рішення прийнято.

Ставлю на голосування пропозиції комісії.

За – 57, не голосували – 15: рішення прийнято.

І ставлю на голосування проект рішення в цілому.

За – 60, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження Статуту обласного комунального підприємства “Коломийське міжрайонне бюро технічної інвентаризації” у новій редакції”.

Проект рішення номер 41 – в окремій брошурі.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

Розглядається питання…

За – 63, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про наглядову раду обласного комунального підприємства “Коломийське міжрайонне бюро технічної інвентаризації”.

Проект рішення номер 42 – в окремій брошурі.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозицій.

Пропозиції – у цій же брошурі.

Пропозиції? Немає.

Ставлю на голосування за основу.

За – 60, не голосували – 12: рішення прийнято.

Ставлю на голосування пропозиції комісії. Прошу визначатись.

За – 56, не голосували – 16: рішення прийнято.

І ставлю на голосування проект рішення в цілому.

За – 60, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження нової редакції Статуту Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського”.

Проект рішення номер 43 – в окремій брошурі.

Доповідає Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури, національностей та релігій обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії.

Постійна комісія з питань культури, духовності та інформаційної політики рекомендувала до розгляду на сесії з врахуванням пропозиції.

Пропозиція – у цій же брошурі.

Чи є запитання? Немає.

Чи є пропозиції?  Немає. Ставлю на голосування за основу.

За – 57, не голосували – 15: рішення прийнято.

Ставлю на голосування пропозиції комісії.

За – 58, не голосували – 14: рішення прийнято.

І ставлю на голосування проект рішення в цілому.

За – 60, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження Статуту Коломийського педагогічного фахового коледжу Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 44 – в окремій брошурі.

Доповідає Сташків Андрій Борисович – заступник директора департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 64, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження статуту комунального закладу фахової
передвищої освіти “Івано-Франківський медичний фаховий коледж” Івано-Франківської обласної ради у новій редакції”.

Проект рішення номер 45 – в окремій брошурі.

Доповідає Дзьомбак Володимир Богданович – в. о. директора департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 63, не голосували – 9: рішення  прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження статуту комунального закладу фахової передвищої освіти “Коломийський медичний фаховий коледж ім. І. Франка” Івано-Франківської обласної ради у новій редакції”.

Проект рішення номер 46 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Дзьомбак Володимир Богданович – в. о. директора департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 58, не голосували – 14: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження статуту комунального некомерційного підприємства “Івано-Франківська обласна дитяча клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради” у новій редакції”.

Проект рішення номер 47 – в окремій брошурі.

Доповідає Дзьомбак Володимир Богданович – в. о. директора департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції? Також немає.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 64, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження статуту комунального некомерційного підприємства “Прикарпатський обласний клінічний центр психічного здоров’я Івано-Франківської обласної ради” у новій редакції”.

Проект рішення номер 48 – в окремій брошурі.

Доповідач: Дзьомбак Володимир Богданович – в. о. директора департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення? Також немає.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 63, не голосували – 9: рішення  прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження статуту комунального некомерційного підприємства “Івано-Франківський спеціальний заклад надання психіатричної допомоги Івано-Франківської обласної ради” у новій редакції”.

Проект рішення номер 49 – в окремій брошурі.

Доповідач: Дзьомбак Володимир Богданович – в. о. директора департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Запитання? Відсутні. Пропозиції до проекту рішення також відсутні. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 62, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звіт генерального директора комунального некомерційного підприємства “Прикарпатський клінічний онкологічний центр Івано-Франківської обласної ради” Романчука Володимира Романовича”.

Проект рішення номер 50 – в окремій брошурі.

Володимир Романович сьогодні відсутній з поважних причин – перебуває на лікарняному.

А що ви показуєте?

В.Гладій. То вони про друге.

О.Сич. А, то вони на когось іншого показують, що замість нього буде призначений, чи що?

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозиції комісії.

Пропозиції – у цій же брошурі.

Є запитання чи пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції є, так?

Тоді ставлю проект рішення за основу.

За – 59, не голосували – 13: рішення  прийнято.

Ставлю на голосування пропозиції комісії. Вони у вас в матеріалах, подивіться, будь ласка, і голосуйте.

За – 54, не голосували – 18: рішення прийнято.

І прошу: увімкніть мікрофон депутата Карп Галини Василівни для виголошення пропозицій.

Г.Карп. Дякую, Олександре Максимовичу. У мене є пропозиція: питання 50 і 51 зняти з порядку денного, оскільки, як ви сказали, Володимир Романович перебуває на стаціонарному лікуванні, то нам неетично розглядати ці два питання без присутності керівника та його звіту. Дякую.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, я зараз поставлю на голосування. Якщо депутати його підтримають, воно однозначно буде знято.

Отже, шановні колеги, більше пропозицій немає. Ставлю на голосування проект рішення в цілому. Прошу визначатись.

За – 46, утримався – 1, не голосували – 25: рішення прийнято.

Шановні колеги! Насправді, це питання технічного характеру, оскільки закінчився контракт головного лікаря і він має бути звільнений для того, щоб провести конкурс на заміщення посади. А вже департамент охорони здоров’я обласної державної адміністрації буде приймати рішення про виконуючого обов’язки. Очевидно, що ним може бути й Володимир Романович, це вже будемо обговорювати. Тому, насправді, питання технічні і не потребують особистої наявності.

Розглядається питання “Про звільнення генерального директора комунального некомерційного підприємства “Прикарпатський клінічний онкологічний центр Івано-Франківської обласної ради” Романчука Володимира Романовича”.

Проект рішення номер 51 – на окремому аркуші.

Доповідач – той же: Дзьомбак Володимир Богданович – в. о. директора департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропозиції ми вже, в принципі, чули: те саме. Немає.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 42, проти – 1, утримався – 1, не голосували – 27: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження спеціалізованим агролісгоспам ОКП “Івано-Франківськоблагроліс” технічних документацій із землеустрою”.

Проект рішення номер 52 – в окремій брошурі.

Доповідає Прокопів Анатолій Іванович – начальник відділу земельних ресурсів та раціонального природокористування виконавчого апарату обласної ради.

Проєкт розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 60, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про погодження проєкту землеустрою щодо встановлення (зміни) меж міста Коломиї Івано-Франківської області”.

Проект рішення номер 53 – на окремому аркуші.

Доповідає Прокопів Анатолій Іванович – начальник відділу земельних ресурсів та раціонального природокористування виконавчого апарату обласної ради.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 58, проти – 1, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про погодження лімітів використання лісових ресурсів при здійсненні побічних лісових користувань на 2021 рік”.

Проект рішення номер 54 – в окремій брошурі.

Доповідає Кільчицький Михайло Петрович – заступник начальника Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 61, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про зняття з контролю рішень обласної ради”.

Проект рішення номер 55 – в окремій брошурі.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Будь ласка, Василь Іванович.

В.Гладій. Колеги, даним проектом рішення пропонується вважати виконаними та зняти з контролю рішення обласної ради згідно з додатком. Зверніть увагу: рішень не так багато ми пропонуємо зняти з контролю – 262.

Час від часу такі проекти рішень ми будемо з вами розглядати для того, щоби не контролювати хід виконання тих рішень, термін яких закінчився, які виконані вже, або просто в часі вже завершилась їхня реалізація.

Тому є пропозиція дані рішення вважати виконаними, зняти їх з контролю до наступного подібного проекту рішення.

О.Сич. Чи є запитання? Пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 64, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про депутатські запити”.

Проект рішення номер 56 – на окремому аркуші.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Василь Іванович, прошу.

В.Гладій. Колеги-депутати, даним проектом рішення пропонується підтримати депутатські запити згідно з додатком. Ви бачите: їх є 7. Це 5 депутатських запитів нашого колеги-депутата обласної ради Тараса Виноградника. Звертаємо увагу на його активну депутатську діяльність. Депутатський запит Олега Понайди і депутатський запит Олександри Федорук. А також спрямувати дані запити за належністю відповідним адресатам: чи то обласна рада, чи обласна державна адміністрація, чи керівникам підприємств, установ та організацій.

Є пропозиція, пане голово, поставити проект рішення на голосування за основу, і є ще два додаткові запити, які поступили щойно, під час пленарного засідання.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу.

За – 61, не голосували – 10: рішення прийнято.

Будь ласка.

В.Гладій. Є пропозиція додатково до даного проекту рішення внести депутатський запит депутата обласної ради Ярослави Гоголь щодо ремонту дорожнього покриття автодороги Старі Богородчани – Росільна. Він адресований голові обласної державної адміністрації та директору державного підприємства “Дороги Прикарпаття” пану Андрію Сазонову. Звертаю увагу, що адресат депутатом обраний правильно, відповідно до повноважень.

О.Сич. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 55, не голосували – 16: рішення прийнято.

В.Гладій. І ще один депутатський запит цієї ж депутатки обласної ради пані Ярослави Гоголь. Також Андрію Бойчуку – голові обласної державної адміністрації та Андрію Сазонову – керівнику підприємства “Дороги Прикарпаття” щодо ремонту дорожнього покриття автодороги Богородчани – Підгір’я, а також інші питання дорожнього ремонту, які вона чітко обумовила у своєму депутатському запиті. Дякую.

О.Сич. Ставлю на голосування пропозицію. Прошу визначатись.

За – 65, не голосували – 6: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій.

За – 58, не голосували – 13: рішення  прийнято.

Шановні колеги! Розглядається питання “Різне”.

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. Я прошу вибачення. Я вже хотів до Різного скоренько перейти. Є ще додаткові питання.

Розглядається питання “Про завершення приватизації нежитлових приміщень
(літер А) площею 5376,2 кв.м, (літер А1) площею 632,2 кв.м, (літер А2) площею 640,8 кв.м, (літер Е) площею 10,3 кв.м на вул.Ботанічній, 28а у м.Івано-Франківську”.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання до Василя Степановича?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 51, проти – 1, не голосували – 19: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про завершення приватизації нежитлових приміщень
(літер Б) площею 483,5 кв.м, (літер В) площею 311,2 кв.м, (літер Г) площею 92,2 кв.м,
(літер Д) площею 26,3 кв.м на вул.Ботанічній, 28а у м.Івано-Франківську”.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення? Немає.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 52, проти – 1, не голосували – 18: рішення  прийнято.

Розглядається питання “Про передачу об’єкта нерухомого майна Солотвинської загальноосвітньої санаторної школи-інтернату I-III ступенів Івано-Франківської обласної ради на вул.Грушевського, 17 у селищі Солотвин Івано-Франківського району”.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідає Сташків Андрій Борисович – заступник директора департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання? Немає.

Одне тільки запитання. А чому тільки представника громади, яка хоче набути майно, немає в сесійній залі?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Перенести питання!

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Я би казав доопрацювати з наступним…

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?  Немає.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 65, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Різне”.

Чи є бажаючі серед депутатів висловити побажання, зауваження, пропозиції до нашої роботи або до життєдіяльності нашої громадськості зокрема і загалом? Є?

Запишіться, будь ласка, для виступів.

Рудик Марія Олександрівна.

М.Рудик – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. У мене більше повідомлення. Я хочу повідомити про вихід з депутатської групи “Рівні можливості”. Дякую.

О.Сич. Беремо до уваги.

Гораль Ліліана Тарасівна.

Л.Гораль. Випадково.

О.Сич. Випадково. Я зрозумів. Дякую.

Шановні колеги! Ми вичерпали наш порядок денний. Всім дякую за плідну і успішну роботу.

Сесію обласної ради… четверту сесію обласної ради восьмого демократичного скликання оголошую закритою.

(Звучить Гімн України).

Голова обласної ради                                                 Олександр Сич 

Консультант                                                                    Галина Кубік