Стенограма пленарного засідання (06.04.2021)

С Т Е Н О Г Р А М А
ПОЗАЧЕРГОВОЇ П’ЯТОЇ СЕСІЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ

ВОСЬМОГО ДЕМОКРАТИЧНОГО СКЛИКАННЯ
від 06.04.2021 р.

 

 

О.Сич. Доброго дня, вельмишановні пані й панове, колеги, запрошені, представники засобів масової інформації, шановні краяни! Розпочинаємо нашу роботу.

Відповідно до Конституції України, статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, реагуючи на звернення депутатів депутатських фракцій в обласній раді
Всеукраїнського об’єднання “Свобода”, політичної партії “Європейська Солідарність”, політичної партії “За Майбутнє”, “Батьківщина”, політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад” – всього понад 40 депутатів (при потребі 28 депутатів), сьогодні скликано позачергову п’яту сесію Івано-Франківської обласної ради.

До обласної ради восьмого демократичного скликання обрано 84 депутати. За результатами письмової реєстрації в сесійній залі присутні 62 депутати, відсутні – 22, з них: на лікарняному – 3, у відпустці – 1, з інших поважних причин – 4 депутати, з невідомих причин відсутні 14 депутатів. Можливо, дехто з них ще в процесі роботи долучиться до нас.

Відповідно до пункту 11.3 статті 11 Регламенту обласної ради депутати повинні зареєструватись за допомогою електронної системи. А тому прошу увімкнути електронну систему, а депутатів прошу зареєструватись.

Зареєструвались 49 депутатів: сесія – повноважна, і оголошую її відкритою.

(Звучить Гімн України).

(Звучить молитва).

Шановні колеги! Продовжуємо нашу роботу. На сесію обласної ради запрошений і бере участь голова обласної державної адміністрації Андрій Михайлович Бойчук, присутні представники правоохоронних органів. При цій нагоді я хочу представити тимчасово виконувача обов’язків начальника Головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області Романа Андрійовича Рибіцького. Дякую за вашу присутність.

Шановні колеги! Ми не запрошували на засідання представників інших органів місцевого самоврядування області, керівників обласних підприємств і установ, політичних партій та громадських організацій, представників засобів масової інформації, оскільки продовжуються протиепідемічні заходи щодо запобігання поширенню респіраторної хвороби COVID-19. Однак усі бажаючі можуть спостерігати за перебігом сьогоднішнього пленарного засідання, оскільки обласне телебачення “Галичина” здійснює його пряму трансляцію.

Відповідно до пункту 12.1 Регламенту обласної ради після відкриття сесії, перед затвердженням порядку денного відводиться до 15 хвилин для стислих (до 3 хвилин) виступів і заяв уповноважених представників депутатських фракцій з внесенням пропозицій, повідомлень без прийняття рішень по них.

Якщо є уповноважені представники депутатських фракцій, що хочуть виступити чи виголосити свою заяву, прошу зголоситись. Немає?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Дякую. Продовжуємо нашу роботу.

Шановні колеги! Відповідно до пункту 7.3 Регламенту Івано-Франківської обласної ради з врахуванням останніх доопрацювань, які ми внесли на попередній сесії, ініціатори скликання позачергової сесії пропонують перелік питань щодо порядку денного і проекти рішень до них. Саме з уваги на це і сформований сьогоднішній проект порядку денного, а тому він включає одне питання, заявлений ініціаторами скликання сесії, тому проект порядку денного ставлю за основу. Прошу визначатись.

За – 46, не голосували – 5: рішення прийнято.

Шановні колеги! Чи є якісь пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. В такому разі ставлю пропозицію прийняти порядок денний в цілому. Прошу визначатись.

За – 43, не голосували – 8: рішення прийнято.

Отож, розглядається питання “Про звернення обласної ради щодо порушень чинного законодавства України під час проведення і встановлення результатів проміжних виборів народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 87”.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідає Палійчук Микола Васильович – заступник голови обласної ради.

Прошу, Миколо Васильовичу.

М.Палійчук. Доброго дня, шановні колеги! Доброго дня, шановна громадо! Доброго дня, жителі Прикарпаття!

В першу чергу, хочу сказати, що для нашої політичної сили і для Олександра Шевченка цей мандат уже не потрібен, його брати ніхто не збирається, тому що в такий спосіб це буде ганьбою. Так, як буде ганьбою для тих, хто його візьме. Цей мандат “стане в поперек горла” і тому, хто візьме, і фальсифікаторам, і організаторам, і виконавцям. Ми знаємо, як це відбулося, і будемо вимагати розслідування.

Ще одне. Тут, в залі, відсутні представники політичної партії “Європейська Солідарність”. Для нас також не важливо, чи це буде рішення сьогодні проголосовано в сесійній залі чи ні, для нас важливо, щоб нас почула громадськість і почула правду. Ту правду, яка є, а не ту, що подають правоохоронні органи, які в наглий спосіб сфальсифікували вибори.

Я спочатку зачитаю текст звернення, а потім ще продовжу.

“Звернення Президенту України В. Зеленському, Голові Верховної Ради України Д. Разумкову, Міністру внутрішніх справ України А. Авакову, Голові Служби безпеки України І. Баканову, Генеральному прокурору України І. Венедіктовій, в. о. Директора Державного бюро розслідувань О. Сухачову, Центральній виборчій комісії.

Звернення.

Події, які протягом останніх днів відбувалися в одномандатному виборчому окрузі № 87 в Івано-Франківській області, неможливо назвати проявом безпосередньої демократії, а самі вибори – вільними та демократичними.

Те, що діялося протягом виборчої кампанії, а особливо з 28 березня по 04 квітня 2021 року, – можливий підкуп виборців, перерахунок бюлетенів та встановлення результатів виборів під дулами автоматів військового спецпідрозділу, тиск вищих посадових осіб, погрози, шантаж, підкуп і мовчазна згода та бездіяльність Центральної виборчої комісії – фактично є призначенням, а не виборами народного депутата.

Під час сумнівного, з точки зору законодавства, перерахунку бюлетенів на деяких дільницях ТВО № 87 голова окружної виборчої комісії вчинив грубі порушення законодавства про вибори. Зокрема, він перервав засідання ОВК, яке згідно із законодавством повинно бути безперервним, закрив приміщення ОВК, в якому зберігалася виборча документація з дільниць, та позбавив можливості всіх членів комісії перебувати в приміщенні ОВК.

Зранку 1 квітня 2021 року о п’ятій годині будівлю, в якій знаходиться ОВК, оточили бійці спецпідрозділу СБУ, які вивели примусово з приміщення ОВК офіційних спостерігачів, довірених осіб кандидатів у депутати, журналістів та представників громадських організацій, які у межах своїх статутних завдань здійснювали спостереження за виборами.

Після повернення членів окружної комісії до приміщення були виявлені зміни в розміщенні мішків з виборчою документацією та порушення їх опломбування, що свідчить про проникнення невідомих осіб в приміщення ОВК та втручання в документацію дільничних виборчих комісій в нічний час, коли приміщення протягом, підкреслюю, шести годин перебувало тільки під контролем спецпідрозділу Служби безпеки України.

Під час перерахунку бюлетенів представники дільничних виборчих комісій заявляли про ознаки втручання у виборчу документацію – перепакування, підроблені підписи, пошкоджені пакети з бюлетенями. Зважаючи на це, вони викликали поліцію та надали свої свідчення. Подальший перерахунок голосів підтвердив, що частина бюлетенів зникла або була викрадена.

Зазначені дії фактично спотворили результати волевиявлення громадян на проміжних виборах народного депутата України в територіальному виборчому окрузі № 87.

Такої ганебної фальсифікації результатів виборів в Україні не було з часів подій в Мукачевому у 2003 році, які логічно призвели до Майдану в 2004 році.

Івано-Франківська обласна рада й надалі буде захищати демократію, свободу та вибір народу України усіма законними методами і способами.

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, станемо поряд, підтримаємо та забезпечимо кожного, хто захищатиме не тільки від зовнішньої агресії, але й від внутрішніх ворогів України. 

Безвідповідальні, ганебні дії народних депутатів України від фракції політичної партії “Слуга Народу” у Верховній Раді України не можуть і не будуть залишені поза увагою та без належного реагування не тільки з боку виборців області, а й всього народу України.

Підробка та пошкодження виборчої документації, аж до крадіжки виборчих бюлетенів, підміна контрольних листів, неправомірне та безпідставне вилучення документів, публічне залякування та знущання над членами виборчих комісій – такої ганьби світ не бачив ще з часів Януковича.

Це не має нічого спільного з волею народу – це злочин проти народу України! Злочин під час війни! Злочин під час пандемії! Злочин під час економічної та соціальної кризи, який ви не можете зупинити!

Враховуючи численні порушення, допущені органами влади та їх посадовими і службовими особами, ми як представники громади Івано-Франківської області, як громадяни України, закликаємо вас мати мужність взяти на себе відповідальність та виконати належним чином конституційні обов’язки і власні обіцянки, забезпечивши верховенство права, дотримання прав і свобод виборців.

Зважаючи на викладене вище, вимагаємо:

  1. Проведення об’єктивного розслідування фактів грубих порушень чинного законодавства України посадовими особами окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 87 та притягнення їх до відповідальності.
  2. Дати належну правову оцінку діям спецпідрозділу СБУ в приміщенні окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 87.
  3. Забезпечення об’єктивного розслідування фактів незаконного проникнення у приміщення окружної виборчої комісії територіального виборчого округу № 87 та притягнення до відповідальності осіб, які викрали виборчу документацію.
  4. Створити Тимчасову спеціальну слідчу комісію Верховної Ради України для розслідування порушень чинного законодавства України під час проведення і встановлення результатів проміжних виборів народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 87.
  5. Визнати вибори народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі

    № 87, проведені 28 березня 2021 року, недійсними та оголосити повторні вибори народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 87”.

Прошу підтримати дане звернення.

Ще до хронології подій, які були, відбувались у комісії, як крали голоси буквально на словах.

Беремо до прикладу Микуличинську дільницю. Проголосували 688 жителів. При повторному підрахунку виявлено 588 бюлетенів. Ці 588 бюлетенів… 100 пропало за одного кандидата, а саме за Олександра Шевченка. Пропали бюлетені з 6 дільниць.

На сайті ЦВК пише, що Вірастюк виграв на 749 голосів. Повідомляю всім виборцям: викрадено бюлетенів за Шевченка 504, дільниці, де вибори є недійсними, перевага Шевченка на них становила 429, разом – 933 голоси. Перемога була вкрадена.

І хочу звернутися до колег з різних фракцій. Дякую вам за толерантність під час виборчої кампанії, бо з вашого боку були досить делікатні і коректні висловлювання. Але незалежно, виграв би Кошулинський, Голіней, третій кандидат, ця група, яка приїхала сюди, вона мала одне-єдине завдання: завдання, що перемогу має отримати саме провладний кандидат.

Знаєте, якщо хоче Бог покарати, він перше забирає розум, а потім забирає все решту.

У “Слуг народу” Бог розум забрав.

Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

О.Сич. Дякую. Шановні колеги! Доповідь завершена. Чи є бажаючі задати запитання доповідачу?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка, для питань.

Білик Роман Павлович. Помилково, так? Чи ні?

Р.Білик. Альо! Працює. Ні, не помилково.

О.Сич. Будь ласка.

Р.Білик. Миколо Васильовичу, на вашу думку, що стало підставою для заміни керівника обласного департаменту поліції та начальника поліції Надвірнянського району саме в день виборів?

М.Палійчук. Я не маю інформації, що стало підставою, але можу запевнити. З понеділка понад 100 бійців охороняли приміщення… працівників Національної поліції охороняли приміщення, де знаходилась окружна комісія. Охорона здійснювалась круглодобово. У приміщення окружної комісії ніхто, крім членів комісії, спостерігачів, офіційних осіб, які мали право перебувати там, не міг потрапити. Сам, на свої очі бачив. Напевно, принципова позиція обласного керівника була не вигідною тим фальсифікаторам, які запустили спецпідрозділ “Альфа”.

Я також хотів би пояснення почути від Служби безпеки: для чого було о 5 год. ранку 1 квітня запускати спецпідрозділ “Альфа” у приміщення ОВК, в той час, коли він з понеділка знаходився під посиленою охороною працівників Національної поліції? Не було підстав. Для чого…

О.Сич. Шановні колеги! Прошу всіх дотримуватись Регламенту. Нагадую: запитання – до хвилини, відповідь – до хвилини, виступ – 3 хвилини, доповідь – 10 хвилин. Головні параметри.

Томенчук Богдан Михайлович, будь ласка.

Б.Томенчук. (Без мікрофона).

О.Сич. У мікрофон, будь ласка.

Б.Томенчук. Я буду питати вас як математик. Я думаю, що в межах тисячі тут всі вміють рахувати. Якщо енна кількість голосів пропала за кандидата Шевченка, то у мене логічно виникає питання: де решта бюлетенів? Можливо, вони у мішечку Кошулинського, можливо, вони у мішечку Вірастюка чи всіх інших. Є таке явище, що вони не просто щезли безслідно.

М.Палійчук. Значить, під час перерахунку голосів кількість голосів, відривних талонів, які були запечатані, – 688 по Микуличину. Кількість голосів за відданого кожного кандидата співпадало з кількістю зазначених у протоколі дільничних комісій. Тільки в кандидата Шевченка було на 100 голосів менше. Кількість підписів у відомості людей, які отримали бюлетені, – 688. Єдиний спосіб, на мою думку, бюлетені пропали в той час, коли вони знаходились під контролем тільки спецпідрозділу Служби безпеки. Всіх вигнали, нікому… Нацполіція в один момент погодилась, що спостерігачі залишаться і будуть дивитись, прийшли працівники Служби безпеки і вигнали примусово всіх.

О.Сич. Ну, наскільки я зрозумів, питання Богдана Михайловича було: вони опинились…

М.Палійчук. Їх не було зовсім.

О.Сич. …на рахунку якихось інших кандидатів, чи вони пропали?

М.Палійчук. Ні, їх не було зовсім. Всі інші кандидати співпали.

О.Сич. Гораль Ліліана Тарасівна.

Л.Гораль. Миколо Васильовичу! 1 квітня ми мали змогу спостерігати дії народних депутатів у Надвірнянській окружній виборчій комісії і зокрема народного депутата Тищенка, які призвели до припинення роботи ОВК, до втручання в роботу ОВК. І рух “Чесно”, і громадська організація “Опора” заявляли, що Тищенко вимагав журналістські посвідчення аж до обшуку певних громадян, вимагав документи.

Як ви вважаєте, чи такі дії сумісні із званням народного депутата, чи вони відповідають Закону, і чи не потребують розгляду окремими інстанціями, які би мали це розслідувати?

М.Палійчук. Дякую. Окремі члени комісії, окружної комісії, спостерігачі і ті люди, до яких, як ви сказали, зухвало відносився Тищенко, подали відповідні звернення у Національну поліцію. Я думаю, слідство дасть оцінку.

Але, на мою думку, не тільки депутата Тищенка, але й інших депутатів від “Слуги Народу”, незаконне перебування спровокувало певний скандал, наслідком якого стало рішення окружної комісії про видалення кандидата в народні депутати Олександра Шевченка, видалення всіх довірених осіб кандидата Олександра Шевченка, і видалення спостерігачів від Олександра Шевченка, що спричинило неможливість подавати акти і оскаржувати прийом документів від інших виборчих комісій. На комісії приймались тільки документи, де перемагав Вірастюк. Там, де перемагав Шевченко, відправляли на повторний перерахунок.

О.Сич. Якимчук Михайло Ігорович.

М.Якимчук – депутатська фракція політичної партії “За Майбутнє”. Доброго дня! Миколо Васильовичу! У мене таке до вас прохання, аби ви свою сказали думку по поводу цього “цирку”, який відбувся, знущання народних депутатів. Чи пов’язані ці події з СБУ, з подальшими діями працівників поліції і подальшим фальсифікуванням цих всіх бюлетенів, що відбулося в ОВК? Тобто, хронологія така, що приїхали депутати, зайшли СБУ, поліція заблокувала, почали пропадати бюлетені.

От яка ваша думка по поводу цих всіх подій?

М.Палійчук. Ми були впевнені, що в бюлетенях виборча документація, яка вийшла з дільничних комісій, відповідає дійсності, тому що від кожного кандидата було декілька спостерігачів, все знімалось в дільничних комісіях на камери. Коли виїхали з комісій, ми, розуміючи, що паралельний підрахунок всіх штабів зійшовся, а партія “Слуга Народу” ці вибори не визнає, зрозуміли, що якимсь чином будуть фальсифікації. І наші люди не відходили від виборчої документації до ранку, до четверга, до моменту, поки їх примусово не вивели працівники спецпідрозділу “Альфа”. З моменту 5-ї години ранку 1 квітня до 11 години ранку вони були під контролем тільки спецпідрозділу “Альфа”. Що там з ними сталось, я не знаю. Але подальший підрахунок показав, що бракує 504 голоси кандидату Шевченку.

О.Сич. Ганиш Ольга Іванівна.

О.Ганиш. Прошу передати час на запитання Томенчуку Богдану.

О.Сич. Друзі, це не Верховна Рада. Томенчук Богдан мав запитання, він його задав. При потребі можна, скажемо, потім ще включитись під час обговорення.

О.Ганиш. Тоді можу запитати…

О.Сич. Це така негативна практика у Верховній Раді. Не копіюйте. Не все, що у Верховній Раді є, воно добре.

О.Ганиш. Добре. Скажіть, будь ласка, Миколо Васильовичу. Як на вашу думку, чи можливо таке, що відповідальність за зникнення бюлетенів покладуть на членів дільничних виборчих комісій? Бо фактично вони порахували на дільницях одну кількість, а довезли чи не довезли до окружної виборчої комісії іншу кількість. Як на вашу думку?

М.Палійчук. Не знаю, що будуть робити правоохоронці, але те, що говорять члени окружної комісії, при прийомі документів членам дільничних комісій, а хочу підкреслити, що від “Слуги Народу” і пов’язаних з ними членів ОВК від інших політичних сил, але вони працювали в унісон по команді одного Ковальова, підполковника Ковальова, який не мав право бути в дільничній комісії, це також буде оскаржено. Вони людям кажуть: це ж ви в дорозі загубили, у вас буде кримінальний термін від 2,5… від 2 до 5 років, мовою оригіналу, як каже член комісії членам ДВК: “женщіна, сідітє і ждітє вєрдікта”.

О.Сич. Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Миколо Васильовичу! Ви – за правду, і ми – за правду. Але це звернення – пів правда або тільки частково правда.

А де тут, в цьому зверненні, є факти, які зафіксували громадські організації по підкупу  виборців вашим кандидатом: роздавання грошей в церквах, підкуп виборців через будівництво доріг? Тобто, це тільки пів правди. Якщо вже бути об’єктивним, треба говорити повністю про все, і тоді буде повноцінне звернення, як наших краян почали “надувати” дві політичні сили: і “За Майбутнє”, і “Слуга Народу”.

І вам моє товариське запитання. Ви підтримували Президента Зеленського, казали, що це надія і віра. У мене до вас конкретне питання: у вас відкрились очі на Президента, на його політичну силу “Слуга Народу”? Але відверто, так, як ви вмієте сказати. Дозволяю вам сказати “Ромку!”.

(Сміх у залі).

М.Палійчук. Ромку!

(Оплески в залі).

Перше питання, в проекті… в підготовці проекту звернення брала участь ваша фракція в особі керівника Ростислава Кукурудза. Так, друге. Що стосується порушення кримінальних справ. Їх майже 48, які порушено проти або наших депутатів, або хто навіть не брав участь. За заявою громадської організації київської, яка подала ці заяви, тепер керівник цієї організації – офіційний юрист ОВК, представляє її у всіх судах. Це наперед скомбінована комбінація. Якщо є факти прямого підкупу, будь ласка, розслідуйте. Ми це не заперечуємо. Тому це питання не до мене.

Що стосується Президента Зеленського, я ще поки що сподіваюся, що він не знає про цю вакханалію, яка діється в області.

Я сподіваюся, але якщо так, то повірте мені, це початок кінця і його каденції, і всіх демократичних інституцій в Україні.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Головчук Михайло Михайлович.

М.Головчук. Миколо Васильовичу! Ну, ви так детально розказували, що там діялось на ОВК. От я думаю, чи ви там були присутні. Якщо були, то ще хто був присутній з депутатів обласної ради? Тому що і у зверненні все дуже детально описано, і у вашій доповіді.

І наступне. Я прошу звернути увагу, як називається порядок денний: “Про звернення обласної ради щодо порушень чинного законодавства України під час проведення…”, а потім – встановлення.

Так от я хочу спитати, чи все було чесно. Хоча ми всі знаємо… страшні підкупи. Я вам скажу: мільйонні, багатомільйонні підкупи і так звані пожертви на церкви, по півмільйона на одну церкву. Чи вам це відомо?

М.Палійчук. Хочу сказати, що також у підготовці звернення брав участь і керівник вашої фракції Ігор Дебенко, і брав участь керівник апарату Михайло Королик.

Що стосується, чи був на дільниці? Так, вечорами приїжджав, було багато депутатів
обласної ради з нашої фракції, бо нам було дивно, чому бюлетені від Вірастюка приймаються, де він перемагає, а округи, де перемагає чи Шевченко, чи Кошулинський, не приймались.

І хочу наголосити: немає значення, чи виграв би Шевченко, чи Кошулинський, розрив невеликий, всі йшли нога в ногу. Та бригада, яка приїхала в Івано-Франківську область, мала за мету одно: спотворити результати на користь… порахувати так, щоб виграв їхній провладний кандидат, той, що треба.

О.Сич. Шевченко Віктор Леонідович.

В.Шевченко. Миколо Васильовичу! Скажіть, будь ласка. Після того, як члени ДВК добами не могли здати бюлетені, без їжі, без нормальних санітарних умов, після того, як прилетів з Києва “десант” під головуванням скандального Миколи Тищенка… Хто забув, я нагадаю: власника ресторану “Велюр”, який працював у локдаун навесні 2020 року. До речі, прилетіли вони всі чартером, який коштував не менше мільйона гривень. Після того, як СБУ нахабно, силоміць вивела всіх членів ДВК, спостерігачів і журналістів, і дивним чином потім змінили розташування мішки з бюлетенями… Отже, у мене таке питання. Після того, як влада “потопталась” по демократії, ми повернулись в часи Януковича чи зразу в 30-ті роки 20-го століття? Дякую.

М.Палійчук. Я думаю, що за часів Януковича я не пригадую, не пам’ятаю, в області тоже не було таких випадків. В Україні – не знаю, чи були, чи не були. Але слова Сталіна, який ще у далеких 30-их роках говорив: не важно, як голосують, а важно хто і як рахує, – якнайкраще підтвердились під час підрахунку результатів виборів на 87-му окрузі.

О.Сич. Бриндальський Андрій Петрович.

А.Бриндальський. Хотів поцікавитись, чи розглянув суд щодо позову у перешкоджанні народними депутатами, так званим “десантом”, роботі ОВК? Чи є рішення суду і яке воно?

І наступне. Відривні талони, так звані “корінці”, мають нумерацію. Номер цих талонів такий ж, як на бюлетені. Що пояснила комісія ОВК? Звідки взялось талонів більше, як бюлетенів?

М.Палійчук. Талонів більше як бюлетенів не взялось… Кількість людей, які проголосували, підписались у відомостях, стільки контрольних талонів є. Пропали виключно бюлетені одного кандидата – Олександра Шевченка.

Щодо звернень в поліцію, тут розділено: є кримінальні справи, які будуть розслідуватись довше, і є справи, які пов’язані виключно з втручанням у виборчий процес.

Щодо незаконного видалення Шевченка і його спостерігачів, Шевченко виграв суд і виграв апеляцію. Сьогодні частину судів в першій інстанції виграно і визнано неправомірним направлення на повторний перерахунок, частина пішли в апеляцію.

Я сподіваюся на активність і чесність судів і на справедливе рішення. Тому що одні і ті самі порушення формальні за Вірастюка зараховували, за Шевченка ті самі порушення відправляли на перерахунок.

О.Сич. Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Шановні колеги! Дякую за виступ.

Дивіться, згідно з Регламентом доповідь має заступник голови обласної ради і він, мабуть, є позафракційним, але у мене склалось враження під час виступу, що він дуже емоційно відстоював певну позицію, а ми зібрались для того, щоб розкласти всі крапки над “і”, чи було гідне волевиявлення громадян, чи було це справедливо. Дякую, Роман Ткач також про це говорив.

Але ви не обійшли тим, що також приймав участь представник і кандидат від партії
“Платформа Громад”, у нього також пропали бюлетені, його також голоси не зарахували. І складається враження, що боротьба йде тільки між Вірастюком і Шевченком, а інших немає.

Друге питання. Дивіться, ви не сказали про те, що послужило тій вакханалії, яка відбувалась на окружній виборчій комісії, що 10, 9 членів ОВК в порушення Кримінального кодексу, статей, покинули зал ОВК. І це були представники від “Слуг Народу”, від “Європейської Солідарності”, від “Свободи”, від “Громадянської позиції”, якщо вже ми об’єктивні. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Я думаю, що те, що залишилось у понеділок під ранок, 9 членів ОВК, не було кворуму, це також буде прецедентом для розгляду кримінальних справ. Які партії, хто давав вказівки, – це треба ще з’ясувати.

Що стосується, знову ж таки, підготовки звернення, у зверненні немає жодного прізвища кандидата. Ви маєте право виступити і назвати ті факти крадіжок бюлетенів у Голінея, які ви знаєте. Я знаю, що ми звірили свої цифри по протоколах з штабом “Свободи” (Руслан Марцінків), штабами інших кандидатів, воно сходилось. Більше того, я знаю, що штаб “Слуги Народу” на вечір мав ті самі підрахунки, що вигравав Шевченко. Місцевих вигнали, залишились тільки київські, які приймали рішення, які призвели до таких наслідків.

О.Сич. Шановні колеги! Запитання завершені.

Миколо Васильовичу, прошу зайняти своє робоче місце.

Дозволю собі репліку з приводу сказаного Тарасом Теофіловичем. По логіці так: голова, заступники мали би бути позафракційні, так як це є у Верховній Раді. Однак згідно чинного законодавства вони не є позафракційними. Тому я можу хіба що рекомендувати через знайомих вам депутатів Верховної Ради, а ви їх маєте, це я знаю, рекомендувати внести зміни до чинного законодавства про статус голови і заступників голови обласних і не тільки обласних рад, а взагалі місцевих рад.

Шановні колеги! Наступний етап розгляду питання – обговорення.

Чи будуть бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні, не можна. Тому що цього не передбачає Регламент.

Якщо є бажаючі взяти участь в обговоренні, запишіться. А під час обговорення, можна подати і репліки.

Мельничук Василь Іванович, будь ласка.

В.Мельничук – депутатська фракція “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Шановний пане голово, шановні колеги-депутати! Шановні виборці! Проміжні вибори народного депутата України у 87-му виборчому окрузі стали найбільш ганебними за всю історію виборчих кампаній як на Прикарпатті, так і в Україні. За інформацією Національної поліції України відкрито ряд кримінальних справ, пов’язаних з порушенням виборчого законодавства та порушенням виборчого процесу. Також численні порушення виявлені громадянською мережею “Опора”, є повне несприйняття результатів виборів учасниками виборчого процесу. Скандали, перерахунок голосів, зникнення членів виборчої та дільничних комісій, “десант” підтримки народних депутатів з партії “Слуга Народу”, використання адмінресурсу, тотальне нехтування Закону, – ось що характеризує вибори народного депутата України на 87-му виборчому окрузі.

Треба сказати, що влада не те, що не склала іспит на демократичність і законність виборів, на волевиявлення виборців, а реально вона провалила цей іспит.

А знаєте, колеги, закрадається думка: а може це репетиція на наступні виборчі кампанії? Якщо це так, то я звертаюся до всіх політичних сил області демократичного спрямування, які ведуть чесну виборчу кампанію: вже зараз обов’язково об’єднати свої зусилля, щоби не допустити такий сценарій на наступних виборах. Вибори у 87-му виборчому окрузі, які проводились за мажоритарною системою, ще раз підтвердили, що потрібно міняти виборчу систему і повністю переходити до пропорційної системи з відкритими списками.

Фракція Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина” в обласній раді повністю підтримує звернення і буде за нього голосувати. Також ми рішуче засуджуємо численні факти порушень виборчого законодавства, волевиявлення наших виборців у 87-му виборчому окрузі і вимагаємо від правоохоронних органів об’єктивного розслідування та встановлення винних у порушенні виборчого законодавства України. Дякую.

О.Сич. Мединський Микола Васильович.

М.Мединський. Слава Ісусу Христу! Дуже багато сказано про те, що відбувалось, не бачу потреби повторюватись, я особисто бачу великим шрифтом: “призначений переможцем”, це відносно Василя Вірастюка. І, на превеликий жаль, це вже навіть повернення не до часів Януковича, це дійсно, як наголосив Віктор Шевченко, це повернення в далекі 30-ті, коли будь-які політичні рішення призначались з вище. І звісно, можна би було це назвати “цирком”, якщо б цей “цирк” не ніс наступні загрози.

Я в ці дні був там, на місці, і фактично, як я вже сказав, я не бачу потреби перераховувати все вищесказане, але цей “цирк” несе загрозу, в першу чергу, демократичному устрою. Цей ”цирк” несе загрозу волевиявленню українського народу, а саме вільно обирати владу. Тобто, я бачу ці події, як початок формування певного тоталітарного режиму.

Тому дійсно долучаюсь до колеги, переді мною сказаним, особисто я хочу звернутися до всіх політичних сил демократичного спрямування: зараз потрібно дійсно об’єднуватись задля того, щоб не допустити ось цей тоталітарний режим прогресувати йому у майбутньому.

Якщо це була репетиція на наступні вибори, то наступних виборів просто не буде, буде призначення від Президента, призначення від влади, хто повинен займати ту чи іншу позицію. А це загроза для всіх політичних сил без винятку, крім владної, це загроза цілому українському народові. Тому що якщо вони зараз дозволили собі поступити таким чином, то як вони дозволять поступити з простою людиною, котра буде не згідна з будь-яким бардаком, з будь-яким злочином зі сторони влади.

Миколо Васильовичу, ви доречно наголосили на тому, що зараз, на даному етапі, цей
мандат вже дійсно не потрібний, але я вважаю, що задля справедливості варто все ж таки вимагати, щоб у законний спосіб був визнаний справжній переможець, щоб правда і справедливість восторжествували. Також дійсно визнати сам факт фальсифікації і дати належну оцінку злочинним діям влади, СБУ, спецпідрозділу. Моральна оцінка… (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Прошу всіх дотримуватись Регламенту.

Томенчук Богдан Михайлович.

Б.Томенчук. Ромку, кажу для вас і для всіх. Жодних ілюзій стосовно нинішньої “карликової камарильї” не маю, не мав і, надіюся, мати не буду. Це для того, аби надальше…

Якби я був виборцем 87-го округу, признаюся, навряд чи до тих всіх подій я би голосував за Шевченка. Це є факт, я також в цьому признаюся.

Але тут Микола Васильович вже говорив про Сталіна і про знаменитий з’їзд ВКП(б), котрий проголосував за Кірова, що потім сталося з Кіровим, і “пішла гуляти” знаменита сталінська теза. Час підтискає, тому кажу: Миколо Васильовичу, маю великі претензії до вашої роботи і керівництва обласної ради. Ще, напевно, не минув місяць, як ви дуже схвально відгукнулись в подачі тих документів, які були, про роботу обласного управління внутрішніх справ. Може нам звертатись до депутатів від “Слуги Народу”, аби нам їхали і казали, як голосувати? Тому що виявилось, що вони приїхали, і людина,  котру ми вважали, що працює дуже добре, працює дуже зле. Вас це ні на що не наштовхує, ні на яку думку?

Ще одне. Закінчиться локдаун, ми почнемо ходити по кав’ярнях, по всіх інших речах. Товариство, носімо піджаки і все інше із зашитими кишенями, тому що ми не гарантуємо, що в гардеробі вам не залишать пачку наркотиків чи ще якусь біду.

Тому кажу ще раз: “Карфаген має бути зруйнований в самому зародку”. І якщо ми забули знамениту тезу німецьких байдужих, котрі казали, що прийшли за комуністами, – “я не протестував, бо я не комуніст”, потім прийшли за католиками, – “я не протестував, бо я не католик”, прийшли за мною, – вже не було кому протестувати.

Не йдеться про Шевченка, не йдеться про Вірастюка, йдеться про кожного з нас.

В Олександра Максимовича і у мене є дуже гіркий досвід, і якщо би під час того нашого гіркого досвіду були задіяні ті механізми, які задіяні на 87-му окрузі, я не знаю, чи сидів би Олександр Максимович в цьому кріслі, чи сидів би я тут. Демократія – це правила, і правила повинні бути непорушними.

Репетиція, я думаю,  вдалася і не вдалася. Режисер цієї репетиції, цього “відосіка” мав би зараз підскакувати від радості, плескати в долоні і, як колись казав Пушкін про свій роман “Євгєній Онєгін”: “ай, да Пушкін, ай да сукін син”. Так би мав собі казати…

Тепер, закінчу тим, з чого почав. Після того всього, що діється, Олександре Леонідовичу, я би за вас просто проголосував просто як за людину, з солідарності.

О.Сич. Бриндальський Андрій Петрович, будь ласка.

А.Бриндальський. Штаби кожного кандидата вночі з неділі на понеділок отримали протоколи з мокрими печатками. Впевнений, що такі протоколи є й у штабі Вірастюка. Тому
доречно було “Слугам” оприлюднити ці протоколи з підписами всіх кандидатів, якщо вони ще є, не знищені, це би слугувало для захисту своїх позицій. Дякую.

О.Сич. Левконович Надія Михайлівна.

Н.Левконович. Доброго дня, шановний пане голово, шановна президіє, шановні депутати! Ознайомившись з проектом рішення позачергової сесії обласної ради, виникло ряд важливих запитань до авторів даного проекту.

По-перше, чому не було жодної реакції обласних депутатів на інформацію про грошову мотивацію священників-агітаторів? Чому не було жодної реакції після опублікування відеоролика, на якому людина, дуже схожа на депутата Богородчанської селищної ради, проводить інструктаж, як організовувати схему підкупу на користь одного з кандидатів у день голосування біля виборчих дільниць, з машини здійснюючи підкуп виборців, які щойно вийшли з дільниці? Чого не було заяв від інших учасників виборчого процесу, які зараз вимагають визначити вибори недійсними? Чому не було реакції на факти тиску та погрози фізичною розправою членів ОВК прямо на засіданнях ОВК, під численними стрімами, на облогу ОВК так званими
“спортивними журналістами”, частина з яких з холодною та вогнепальною зброєю? А деякі офіційні представники кандидата умудрились навіть у будівлю зі зброєю заходити. Чи, можливо, це сучасні способи відстоювання результатів таких?

Чому не було реакції на порушення членами ДВК порядку пакування, транспортування, а потім донесення на перерахунок, який здійснювала ОВК?

І найкумедніше: де реакція на ці факти? То може десь там і бюлетені знайдуться, яких ви шукаєте?

І ще хотіла спитати шановних депутатів, чи знають вони, що значна частина пакетів з документацією ДВК була ретельно перепакована, як під копірку, скоріш за все, однієї з груп осіб, так як тільки стало це зрозуміло, що ОВК не буде закривати очі на неналежний стан документації і відправить їх на перерахунок?

Тому пропоную відповісти собі на всі ці запитання та не вплутувати обласну раду в політичну боротьбу і не приймати рішення, котрі не мають законного підгрунтя і будуть виглядати політично вмотивованими. Дякую.

О.Сич. Головчук Михайло Михайлович.

М.Головчук. Ну, сама доповідь мене вразила, звернення так само. Однобоко абсолютно. Якщо ми говоримо, що ми всі хочемо чесності, порядності у виборчому  процесі, то ми повинні звернути увагу, що то, що я говорив в першому виступі, і відзначити всі порушення, які були під час проведення виборчої кампанії, а вони були надзвичайно серйозні.

Я не знаю, чи є тут силовики, але я би хотів вважати і почути це як депутатське звернення чи запит і дати відповідь всій обласній раді, тому що всім буде інтересно, звідки той “чорний нал” десятками мільйонів був розданий по церквах? Це перше. Я вам хочу сказати: я є виборець цього округу… І на один населений пункт півмільйона давалося. Найменше – 50 тис.грн., найбільше, що вдалося відслідкувати, – це 500 тис.грн. Якщо брати по мінімуму, що у нас десь під 200 церков на окрузі, 50 на 20… десь там Томенчук говорив про математику, це є 10 млн.грн.

І ще одне. Тут цитували і антифашистів, і сталінів декілька раз, але ще й казав Гебельс, хоча йому, кажуть, приписують це, цей вираз, а сам вождь це говорив, що чим більша брехня, тим більше в неї повірять.

Ми з одного з кандидатів зробили месію, яка своїми діями нанесла шкоду нашій церкві і всій Христовій вірі. Тому що так принизити священництво й церкву може тільки нехристиянин.

Я би просив… і наступне. Скажіть мені, будь ласка, в якій країні можливо: приватне підприємство заганяє техніку на державні дороги, риє за тиждень до виборів по всьому окрузі, де лише можна?

У мене буде так само запитання до силовиків, прошу дати відповідь, і голову ОДА так само, бо на балансі ці дороги. Чи відкриті кримінальні справи за це діяння? Якщо ми чесні, будьмо чесні, а не “робім собі Боженьку”, яка була першопричиною усіх бід, які сталися на окрузі, тому що це прямий підкуп. Я з 90-го року – активний учасник виборчих процесів, це прямий підкуп виборців без встиду. І ми повинні це теж пам’ятати, а не однобоко писати, що порушення було від 28 березня… (Без мікрофона).

(Оплески в залі).

О.Сич. Бардяк Євгенія Мар’янівна.

Є.Бардяк – депутатська фракція “Батьківщина”. Панове, я хочу зауважити, що моє голосування сьогодні не за чи проти якогось конкретного кандидата чи політичну партію. Моє голосування власне сьогодні за дотримання норм демократії. Тому що я хочу, аби люди, виборці, наступного разу мали бажання приходити на дільниці, вибирати і голосувати, аби не було такого принципу, що не важливо, як голосують, а важливо, як рахують.

Ми бачимо, наскільки молодь зараз розчарована, наскільки молодь покидає Україну, і для того, щоб цього не відбувалося, для того, щоб Україна жила і процвітала, то за основу, за демократію варто боротися і варто її підтримувати. Дякую.

О.Сич. Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Шановні колеги! Шановні краяни! В цих виборах Петро Порошенко і ЄС були відверті, як і завше. Вони чітко казали: ми маємо у Верховній Раді фракцію з 27 голосів. Нам потрібен ще один “штик” для боротьби за ті речі, які утверджують українство. Вибір пав на Марусю Звіробій. Почалася виборча кампанія. Ми реально оцінили наші зусилля і прийшли до висновку, що в даному випадку є два потужні, сильні кандидати: наш… наш, наголошую, кандидат Маруся Звіробій, і наш кандидат – Руслан Кошулинський.

Руслан пройшов майже ту саму дорогу, навіть більше, в плані державотворення, ніж Маруся Звіробій. Було прийнято політичне рішення партією “Європейська Солідарність”, що ми знімаємо свою кандидатуру на користь сильнішого. Нам прикро, що шановна, в даному випадку дійсно, кажу: шановна Юлія Володимирівна не зробила такий самий крок. Це би додало нашому кандидату від національно-демократичних сил, і я думаю, що такого ганебного явища не було, як зараз відбувалося.

Наступне питання.

Голос із залу. (Без мікрофона).

Р.Ткач. Так, десь Юлію Володимирівну, в даному випадку, десь шкода, що так сталося.

Наступне питання. Дійсно, про це вже не раз говорили: мала явка, люди наші зневірились, зневірились. Це правда. І я страшне боюся, бо вибори – це один із засобів змінювати владу. Я дуже боюся, що ця зневіра буде рости, і на наступних чи парламентських позачергових, чи президентських чергових виборах буде ще нижча явка. А от це… ці ганебні явища, які були під час кампанії і під час підрахунку голосів, вони ще раз доказують, що особливо молодь, яка може має трошки менше почуття відповідальності, просто на ці вибори не прийде.

Я бачу вихід із ситуації, що склалася, і про це багато хто говорив, в наступному. Я буду ще доповідати, але зараз. Миколо Васильовичу, ми готові підтримати це звернення. Але ви бачили, виступала “Свобода”, виступала “Платформа Громад”, виступає “ЄС”. Те, що керівники собі погоджували, – це одне питання. Я пропоную зробити перерву і зробити з цього звернення не однобоке за одного кандидата звернення, а звернення, яке би висловлювало позицію наших краян, виборців, і позицію обласної ради. Це нічого, як ми півгодини попрацюємо і розкажемо про підкуп виборців під час голосування і багато, і багато іншого.

Тому я вас прошу: давайте ми зробимо, і це буде позиція і нашого краю, і нашої обласної ради. Дякую.

О.Сич. Єдине, шановний Романе Володимировичу, що Регламент забороняє переривати розгляд питання від його початку і до прийняття рішення.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. От і вся проблема. От і вся проблема. Якщо ми зараз внесемо зміни до Регламенту, зможемо це зробити.

Понайда Олег Володимирович.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Понайда – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Шановна президіє, шановні колеги-депутати, шановна громадо Прикарпаття!

Дуже прикро, що події проміжних виборів народного депутата на 87-му окрузі неприємно сколихнули громаду Прикарпаття, і це отримало такий неприємний розголос на центральних каналах на територію всієї нашої держави Україна.

Хто би міг собі подумати, що після Революції Гідності, після загибелі Героїв Небесної Сотні, під час російсько-української війни взагалі в державі Україна таке можливо! Така брутальна виборча кампанія із застосуванням різних найбрудніших технологій, маніпулювання, підкупу масового виборців, “поливання один одного брудом”… на превеликий жаль, це не були вибори ідей, вибори особистостей, вибори ідеологій, щоб люди могли собі обрати кращого з кращих кандидата, який би міг інтереси їхнього округу і тих населених пунктів представляти у вищому законодавчому органі нашої держави. І, на превеликий жаль, цього не було, бо ми мали можливість спостерігати в різних засобах масової інформації, в Інтернеті, в соціальних мережах дуже брутальні підкупи і різні маніпуляції, застосування брудних технологій.

Звичайно, цьому мають дати оцінку правоохоронні органи, і так само було безпрецедентне застосування спецпризначенців під час підрахунку голосів.

У мене є пропозиція до тексту звернення. У наших вимогах обласної ради, в пункті 4, пропоную викласти в наступній редакції: “Створити Тимчасову спеціальну слідчу комісію Верховної Ради України для розслідування масового підкупу виборців протягом виборчої кампанії та порушень чинного законодавства України в “день тиші” та день виборів, а також під час встановлення результатів проміжних виборів народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 87”.

Дякую за увагу. Прошу покласти на голосування мою пропозицію, а колег прошу підтримати.

О.Сич. Всі пропозиції я поставлю на голосування після того, коли проголосуємо за основу.

Левкович Андрій Васильович.

А.Левкович. Шановні депутати! Безумовно, що в Україні було два округи, і всі люди, всі бажаючі, хто мав бажання, пішли на ті два округи: 50-ий і наш 87-ий. Але однозначно, що ми – демократична країна, європейська країна, і ми засуджуємо… наша фракція засуджує всі зловживання, які були і під час підрахунку, і під час проведення кампанії. Безумовно, вони були в багатьох кандидатів. Але ми засуджуємо і це, і це. І справді, не однобоко ми розцінюємо ситуацію.

Наступне. Хочу сказати… важливий… хочу підтримати свого колегу Романа Ткача: тільки “Європейська Солідарність” зняла свого кандидата на користь іншого – одного з демократичних кандидатів – Руслана Кошулинського. Якщо би поступили так ще й інші партії, повірте, результат був би зовсім іншим, і ми би тут сьогодні не сиділи. Дякую.

О.Сич. Кукурудз Ростислав Степанович.

Р.Кукурудз. Десь продовжу думки колег і висловлю позицію фракції “Європейська Солідарність” в тому, що ми дійсно не підтримуємо одного конкретно взятого чи іншого конкретно взятого кандидата, між якими сьогодні йде боротьба. Насправді, наш кандидат був Руслан Кошулинський, і нам, ще раз повторюю, дуже шкода, бо ми то прогнозували, прогнозували то раніше, знімаючи кандидатуру Марусі Звіробій, що тільки об’єднання, тільки спільна позиція всіх демократичних сил може привести нас до перемоги. Дуже шкода, що так не сталося. Сподіваємось, що це буде хорошим уроком нам до наступних  виборів.

Але друге, ми сьогодні можемо констатувати і той факт, що демократичні цінності, найбільшими з них… найбільшою з яких є чесні та прозорі вибори, сьогодні опинились, на жаль, в Івано-Франківській області десь далеко і десь дуже в темному місці. І це найбільше нас турбує, що такий сценарій може повторитись в будь-яких найближчих наступних виборах, і переможець цих наступних виборів буде визначатись шляхом підкупу чи силових дій.

Тому сьогодні ми чіткі у своїй позиції, що сьогодні чітко визначити результати виборів, чітко визначити переможця не є можливим, а тому ми сьогодні виступаємо за відміну результатів тих виборів і проведення повторних виборів. Дякую.

О.Сич. Рудик Марія Олександрівна.

М.Рудик – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Звичайно, що вибори на 87-му окрузі ми всі бачимо і аналізуємо, і розуміємо, що їх, швидше можна назвати якимсь цирком і фарсом. Але цьому всьому, звичайно, передували певні події, де змагались не ідеї, де змагались не особистості, а де певні кандидати змагались, хто більше скупить виборців і в кого, напевно, більше виявиться грошей і можливостей цей зробити.

Ми це бачили й спостерігали, і в засобах масової інформації це неодноразово показувалось, висвітлювалось. Звичайно, що цим діям оцінку мають зробити відповідні органи.

Але мене як виборця 87-го округу і як депутата від Всеукраїнського об’єднання “Свобода” і як націоналіста за духом, наприклад, обурило висловлювання доповідача, який висловився про те, що Руслан Кошулинський і інші кандидати – це були кандидати просто для того, щоби переміг владний кандидат.

Я хочу сказати, що я особисто підтримувала пана Руслана Кошулинського, і мене, і моїх знайомих обурює, що моє волевиявлення приєднують до того, що я нібито підтримувала владу. Я вважала, що пан Руслан Кошулинський – це гідний той кандидат, який може представити інтереси 87-го виборця… округу, точніше. І говорити такі висловлювання… треба спочатку думати, тому що це ображає всіх виборців, які підтримали того чи іншого кандидата, про яких ви згадали.

Друге, депутати обласної ради не мають можливості і права впливати. Ми звертаємось щодо того всього, що відбулося і до 28 березня, і 28 березня. Звичайно, порушень було маса. Тож, як депутат обласної ради роблю усний депутатський запит, звернення до правоохоронних органів проаналізувати всі ті випадки, які відбулися до 28 і 28 березня щодо порушень, і дати їм належну оцінку. Дякую.

О.Сич. Перцович Наталія Святославівна.

Н.Перцович. За все в житті треба відповідати: і за богохульство перед престолом у церкві, і за підкуп виборців через церковні структури, і за те, що у 2019 році ми також не вміли об’єднатись, щоб не допустити цього всього, що відбувається зараз у нас тут.

Також хотілося би звернути увагу на те, що не тільки на 87-му окрузі на підтримку Кошулинського не зняли свої кандидатури кандидати і політичні партії, які мали менший відсоток голосів. І, дійсно, Юлія Володимирівна підтримувала кандидата від “Платформи Громад”. Так само на 50-му окрузі не підтримали Юлію Клименко партія “Голос” і “Батьківщина”. Тому ми на 50-му окрузі зараз маємо такий факт, що до Верховної Ради прийде той, хто буде агітувати звідти, з трибуни, за “рускій мір”. Це той, хто є колаборантом, Аксьонов, який привів війну в нашу державу.

І ми зараз всі так гарно тут, в цій сесійній залі, обговорюємо, як це все непросто, ганебно, давайте згадаємо 2019 рік. Кожного, хто підігрував тоді Зеленському, хто сприянням своїм, агітацією, об’єднанням штабів привів до влади цю правлячу партію і цей режим, має нести відповідальність, хоча б моральну. Дякую.

О.Сич. Королик Михайло Михайлович.

М.Королик. Шановні колеги! Шановна громадо! Я хотів би звернутись до громади. Ви знаєте, насправді, те все, що відбулося 28 березня, – це велика ганьба для всіх нас. Ніколи не міг подумати собі, що після Революції Гідності та війни на Сході України в Україні на 50-му
виборчому окрузі може перемогу здобути мер-сепаратист з російським паспортом, друге місце може зайняти представник партії Шарія, яка би мала бути заборонена в Україні, її діяльність, і 29 березня там вибори вже відбулися, вже пораховані і оголошені результати. В цей самий час все те, що відбувалося на 87-му окрузі від самих виборів до голосування, підрахунку і підведення підсумків, в голові не вкладається.

Влада, маючи Президента країни, маючи монобільшість у Верховній Раді України, уряд, в кінці кінців, весь силовий блок, замість того, щоб спрямувати всі свої зусилля задля зміни нашої держави, зміни правоохоронної та судової системи, реформи освіти та медицини і дійсно зміни рівня життя українців, вона так дріб’язково боролася на 87-му окрузі, що насправді “маски з усіх вже зняті”. Ми побачили справжнє лице Зеленського та його команди, ми побачили, що вони любою ціною готові перемагати. І це насправді і до нас є великий виклик, адже фактично завтра, чи це будуть вибори Президента, чи парламенту, чи місцеві вибори, все те, що відбувалося на цьому окрузі, може повторитись: втручання грубе у роботу окружної комісії народних депутатів України. А всім відомо, що на окружних виборчих комісіях може бути тільки певний перелік осіб. Втручання спецпідрозділу Служби безпеки України. Цьому всьому повинна бути дана оцінка. А єдина можливість зберегти владі “лице”, насправді, не визнати ці вибори як такі, що відбулися, оголосити перевибори і зробити все від себе можливе для того, щоб завтра вони пройшли правильно, якісно, на високому рівні.

Бо, вибачте мене, ми не визнаємо результати цих виборів, однозначно також хочу сказати громаді. Ці вибори були великим і для вас екзаменом, для кожного з нас. Бо в той час, коли відбувається війна на Сході України, ми переживаємо непрості часи, не можна продавати свій голос, яку би ціну вам не пропонували. Тому що ваш голос проданий сьогодні – це втрата якісного життя для наших дітей завтра. Дякую.  Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

О.Сич. Шановні колеги! Мене інформують, що є присутній член окружної виборчої комісії Артур Доронін. Я можу надати йому слово тільки з вашого дозволу, оскільки згідно з Регламентом право виступу мають тільки депутати обласної ради. Є така згода чи ні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Будь ласка, Артур Доронін, запрошую до слова, в межах Регламенту – 3 хвилини.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Не було в записі.

А.Доронін. Всім доброго дня! Доронін Артур Петрович – м.Снятин, член окружної
виборчої комісії.

Почати хочу з того, що мені сумно, що я брав участь у цьому всьому “цирку”…

Голос із залу. (Без мікрофона).

А.Доронін. Суб’єкт подання – Аграрна партія. Я не маю жодного відношення ні до однієї…

О.Сич. Аграрна партія України. Є така партія.

А.Доронін. Добре, зніму маску. Напевно, почну по хронології. Ми розпочали 28 березня своє засідання, відкрили. О 9 вечора голова комісії Кашніков Руслан Едуардович каже, що йому погано, йде в номер, міряє температуру, через півгодини телефонує мені, що у нього температура 38,3 і він не буде знаходитись на комісії, забирає разом з собою айтішника, який приїхав з ним з Києва, і ще одного члена від партії “Голос”. В 11 год. вечора я починаю обдзвонювати решту членів комісії. Зібрав 9 чоловік. Ми довго не могли знайти 10-го чоловіка і не могли знайти айтішника, тому що за день до того один айтішник отравився, який мав вносити базу даних виборів, результати. О другій годині ночі ми формуємо комісію з 10 чоловік, мене призначають головуючим на засіданні, розпочинаємо прийом виборчої документації. Приймаємо близько 30 дільниць, о 4 год. ночі приїжджають працівники поліції, говорять, що дане приміщення заміновано, нас закривають, нас не випускають, дільничні комісії не впускають. Близько години працює слідчо-оперативна група, в 5 год. зранку нашу роботу розблоковують, з 5-ї ранку ще близько 12 дільниць ми прийняли, після того ми оголосили перерву на декілька годин, щоб поїсти, поспати, тому що ми вже два дні не спали до того. Потім ми три дні… зранку я знову починаю обдзвонювати всіх членів комісії, знову нас залишається 9, більше ніхто не бере трубки. Три дні ми чекаємо на комісію. 31-го числа формується новий склад комісії, приїжджають нових 6 чоловік, до того приїжджають народні депутати, які зривають нам засідання, погрожують, виривають у мене посвідчення, особисто Микола Тищенко сказав, що він напише на мене заяву про кримінальну відповідальність, що я порушую законодавство. Після того ми працюємо до 5-ї ранку, в 5-й ранку вже новий голова Лозинський ставить на голосування те, що він втомився вже працювати, він попрацював буквально годин 7, і оголошує перерву. Члени комісії голосують за це. Ми з членами виготовляємо 7 печаток, 7 папірців, на яких члени комісії розписуються, ставлять печатку, 6 папірців даних, ми опломбовуємо приміщення, фотографуємо серверну, в якій знаходилася виборча документація на рахунок перерахунку…

О.Сич. Шановні колеги!

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка, завершуйте вашу думку. Увімкніть мікрофон.

А.Доронін. В 5-й ранку приїжджає Служба безпеки України, виводить наших спостерігачів. Крім того, у приміщенні ми поставили відеокамеру, яка знімала повністю всі коридори, щоб мати підтвердження. В 11-й ранку нас вже запускають в приміщення, на камері карта пам’яті порожня, ми заходимо в приміщення серверної, де знаходиться виборча документація, просимо голову комісії зупинитись, щоб ми могли сфоткати пломбу, він просто це все розриває, це все є на відео, розриває, ми встигаємо сфотографувати і бачимо, що мішки складені не так. Я зразу ставлю на голосування комісії питання те, щоб викликати працівників правоохоронних органів і встановити даний факт, голова комісії мене ігнорує і каже, що я затягую дане питання і треба приймати виборчі дільниці. Мене ігнорують. Через певний час ми починаємо приймати
документацію і виявляємо факт того, що є нестача 100 виборчих бюлетенів. Я викликаю працівників поліції, вони це все фіксують.

Загалом за моєю заявою відкрито 4 кримінальні провадження, де я є заявником, 3 з яких про викрадення виборчої документації і одне – про втручання народного депутата України Миколи Тищенка у роботу окружної виборчої комісії, тиск на її членів та погрози.

Крім того, хочу ще зазначити, що були цікаві ситуації в плані того, що спостерігач від партії “Слуга Народу” зараз працює юристом окружної виборчої комісії без голосування
окружної комісії, колегіального органу, нас навіть не поставили до відома. Я про це дізнався буквально недавно. Крім того, довірена особа від партії “Слуга Народу”, яка була два місяці довіреною особою, в день виборів став членом окружної комісії.

О.Сич. Пане Артуре, дякую. Ви перебрали трохи регламент. Ваша інформація просто додала трохи додаткових “мазків до тої картини”, яка відображена іншими доповідачами. Дякую.

А.Доронін. Дякую.

О.Сич. Каже наш колега Тарас Теофілович Виноградник, що у нього не спрацювала
кнопка, коли він записувався на виступ.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. І у вас не спрацювала? Йой, шо сі стало? Так масово почала система давати збій! Колеги, тоді інакше… Я записую ще раз до виступу. Але ті, хто вже виступав, не записуйтесь, будь ласка, бо я просто слова не дам.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є таке, є таке.

Іваночко Михайло Степанович.

М.Іваночко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Ну, насправді, звернення ми підтримати мусимо, адже це “відкрита скринька Пандори”, в майбутньому може дійсно початись вакханалія, яка була за часів… у 2003 році, у 2004 році. Але я хотів зараз подякувати всім тим українцям, 14,5 тис. українців, які віддали свій голос саме за Руслана Кошулинського. Це ті люди, які не повелись на жодну провокацію, це ті люди, які не взяли тих нещасних 500 грн., це ті люди, які не послухали зрадливих тих отців, які брали кошти і агітували за іншого кандидата. Тому з вами можна творити Україну, з вами можна будувати Україну. Я вам щиро вдячний від імені нашого кандидата Руслана Кошулинського, що ви нас підтримали, і я впевнений, в майбутньому, якщо будуть перевибори, ми переможемо разом з вами. З вами буде Україна. Вірю, що ми переможемо. Дякую. Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

О.Сич. Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Колеги, дивіться. Перш за все, я би хотів сказати, що ми представляємо найвищий орган місцевого самоврядування Івано-Франківської області, і за цією сесію, якщо так можна сказати, спостерігає більша частина виборців, які приймали участь у виборах, хоча лише 35 відс. прийняли, але більша частина, яка у свій час на місцевих виборах нам висказала довіру. І ми з вами, і всі в цьому сесійному залі сказали, що день виборів – це день волевиявлення, найвищий прояв демократії в суспільстві.

Але що ми робимо у сесійному залі? Ми говоримо про констатацію наслідків. А хто породив причину? Ми не розглядаємо питання причини, що сталося. Ви не бачите хіба, що відбувається розкол суспільства: ті дають 300 грн., ті – 500. У нас зараз, перед нами получається, перед людьми стоїть питання вибору – “золотий тілець”. Ніхто не говорив про розвиток Прикарпаття, про його майбутнє. Ми говоримо про об’єднання демократичних сил і в той же час кажемо: ти не з нами – ти ворог. А той з нами, не з нами – ворог. Про яке об’єднання можна говорити, чи ми робимо ці підвалини для об’єднання?

Ми би мали зробити висновки з того, як відбулися політичні процеси під час виборів, і дати політичну оцінку. Ми ж заходимо в процеси кримінального права, ми заходимо в процеси адміністративного права. Для цього є правоохоронні органи.

Дехто навіть сказав: оголошені результати виборів і ми з ними не згідні. Ми не згідні, але вони не оголошені.

Вчора голова Центральної виборчої комісії сказав, що результати будуть встановлені тільки в судовому процесі. Ми можемо підготувати своє політичне звернення, як ми оцінюємо ситуацію. А виглядає так, що “перетягування канатів” від одного кандидата до другого і не згода третього. А той, хто не об’єднався, то теж поганий.

Що ми показуємо нашим виборцям і громадянам краю?

Наступне питання. Репетиція? Та це не те, що репетиція, ми такі, і ми показуємо людям… Яка репетиція? Якщо ми цього не будемо робити, не буде ніяких репетицій! Якщо вони не будуть брати гроші, не буде ніяких репетицій.

Що відбулося насправді в селах? Люди мені пишуть і дзвонять. Одна вулиця брала гроші за того і проголосувала, а друга брала за того. Вони вже по черзі ходять в храми.

Ми насправді своїми діями розколюємо суспільство.

Я би хотів, і голова обласної ради, дякуємо за це, неодноразово говорив, що сесійна зала має бути об’єднавчим процесом.

Друге, на що би хотів звернути увагу. Ніде у зверненні не сказано про відповідальність місцевих адміністрацій. Закон України “Про місцеві адміністрації” говорить, що вони мають забезпечити захист прав, свобод громадян. Цього ніде не сказано. А ми якось це пропустили. І цьому також треба дати оцінку, тому це також має бути відображено у зверненні для найвищих органів державної влади в Україні. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Обговорення завершено.

Просить слова голова обласної державної адміністрації. Прошу до слова. Андрію Михайловичу, будь ласка.

А.Бойчук. Шановні депутати! Шановна громадо Прикарпаття! Слава Україні!

Мушу висловитись щодо ситуації з виборами на 87-му окрузі. Вони виявились непростими, вони виявились конфліктними, і повідомлялось про численні порушення, навіть підкуп виборців, про погрози членам окружної виборчої комісії.

Наразі поліція розпочала 17 кримінальних проваджень з цього приводу. Ми “тримаємо руку на пульсі”, слідкуємо за цими результатами. Важливо, що обласна влада спільно з органами місцевого самоврядування забезпечила проведення виборів у відповідності до законодавства на належному матеріально-технічному рівні.

Щодо проекту звернення, який запропоновано до розгляду. У мене є питання до шановних депутатів. Чи має право обласна рада, не дочекавшись результатів роботи правоохоронців та розгляду справ у суді, самостійно встановлювати факти, події та призначати винних? Робити якісь висновки, спираючись на судження зацікавлених сторін?

Окремо хочу звернутися до автора, бо є розуміння, що це не результат колективної творчості народних депутатів, а нав’язаний кимсь одним для них вірний погляд на події. Звучать голослівні звинувачення спецпризначенців Служби безпеки України у пошкодженні, підробці виборчої документації, про злочини під час війни, про злочини під час пандемії, злочини під час кризи.

Шановний авторе! Ці хлопці боронять нашу Україну на Донбасі, а не зі студій політичних токшоу. Не варто вам їм розповідати про війну. І якщо ви вже вирішили звинуватити їх, то хоча би не полініться на сто відсотків отримати докази своєї правоти. Це було би правильно.

Якщо когось із суб’єктів не влаштовують результати виборів і йому відомі факти порушення виборчого законодавства, він має звернутись до суду та правоохоронних органів. Ні обласна рада, ні обласна адміністрація згідно чинного законодавства не є суб’єктами виборчого процесу, тим паче, не мають повноважень робити висновки замість компетентних органів.

Депутати та громадськість мають контролювати хід розгляду судових справ, і я особисто долучусь до цього  процесу. Ми провели всі консультації з фахівцями-юристами…

О.Сич. Я прошу продовжити.

А.Бойчук. Дякую щиро. Діючим законодавством України передбачено, що повторні вибори можуть бути призначені лише у вичерпних і окремих випадках, а саме: коли особа, яка набрала найбільшу кількість голосів, фактично відмовилась від реєстрації депутатом або свідомо не виконала ряд певних умов для такої реєстрації, і коли особа після її обрання не набула депутатського мандату в порядку, встановленому законом. Ці норми прямо передбачені частиною 4 статті 15, статтями 62, 104 Закону України “Про вибори народних депутатів України”.

Таким чином, звернення обласної ради не може бути правовою підставою, зокрема для визнання виборів недійсними, та оголошення повторних виборів народного депутата, навпаки, таке звернення може бути розцінено як втручання у діяльність судових та правоохоронних органів.

Закликаю депутатів бути зваженими і відповідальними, не перетворювати обласну раду на майданчик для політичної боротьби, а зосередитись на вирішенні нагальних проблем
прикарпатців.

Щиро вам дякую за увагу. Слава Україні!

Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Мені депутати сигналізують, що хотіли би ще виступати.

Давайте так. Згідно з Регламентом для підсумкового слова має право до 3 хвилин доповідач, і згідно з Регламентом від фракції по одному виступу до 1 хвилини має право фракція кожна. Тому я прошу, аби ви між собою визначились, і я дам зараз сигнал записатись для
підсумкових виступів. Годиться?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу записатись, по одному з фракцій, якщо є бажання.

Виноградник Тарас Теофілович, будь ласка.

Т.Виноградник. Шановні колеги! Від “Платформи Громад” ми вже нашу позицію висказали. Єдине, хотілося би, щоб ми не перетворили це у фарс, а порозуміння, визначення тих причин, які послужили для таких наслідків, і в подальшому їх уникнули. Звернутись до  правоохоронних органів, щоб вони дійсно достеменно розглянули всі факти порушень, які були визначені і зафіксовані, звернутись до вищого керівництва держави, щоб не допустити такі факти, коли формуються члени ОВК, і їхня позиція на особливий контроль за діяльністю ЦВК, а також Верховній Раді, як казав Роман Ткач, мій колега, внести зміни в законодавство щодо діяльності політичних сил, формування ОВК, і політичні партії мають нести відповідальність за делегованих членів ОВК, щоби вони не зривали цю діяльність.

Наступне питання. Ми маємо показати всьому суспільству, Прикарпаттю, що ми об’єднуємось для уникнення подібних речей у майбутньому. Дякую.

О.Сич. Королик Михайло Михайлович.

М.Королик. Шановний голово! А хто дає право втручатись у вибори і застосовувати адмінресурс владі? Для чого було робити стрім Президента України з Вірастюком напередодні виборів, з Зеновієм, міським головою Надвірної? Хто дає право владі під час виборів застосовувати правоохоронну систему та народних депутатів України, які впливали на процес виборів? Є більше питань, як відповідей. Адже фактично ви кажете про те, що вибори можуть відбутися, перевибори, тільки в таких-то випадках. Ми знаємо, що у разі фальшування, численних порушень перевибори можуть відбутися. Такі факти були, коли був Президентом України Янукович. І нагадаємо, що тоді на п’ятьох виборчих округах, де переможцями стали представники саме його фактично владної фракції, відбулися перевибори саме через те, що там відбувалося щось схоже, як те, що відбувалося цього разу у 87-му виборчому окрузі.

О.Сич. Мельничук Василь Іванович.

В.Мельничук – депутатська фракція “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Шановні колеги! Все, що відбулося на виборах до Верховної Ради, – це все, що не має нічого спільного ні з демократією, ні з волевиявленням, ні з політичною культурою і так дальше.

Я вважаю, що обласна рада дуже правильно поступає, що сьогодні ми зібрались і винесли це питання на порядок денний, і ми повинні підтримати цей проект рішення, це звернення і подати сигнал владі і місцевій, і центральній, що так не може бути. На 30-му році незалежності, коли люди загинули на Майдані, коли Революція Гідності… люди не за те боролись, йде війна на Донбасі, де гинуть наші люди, коли гинуть найкращі сини, ми собі дозволяємо такі речі. І сьогодні не треба “кидати камінь у город” обласної ради, а сьогодні треба брати відповідальність за свої дії.

Я говорю і ще раз повторюю: влада іспит не здала, і влада повинна зробити висновки з того, що відбулося. І це повинно назавжди ввійти в історію і не повторитись.

О.Сич. Мединський Микола Васильович.

М.Мединський. У мене таке враження згідно вищесказаного головою, що якщо кандидат не відмовився, значить, не дивлячись ні на що, вибори повинні бути визнаними. Ні, звісно, так, безліч, і то фактично в прямому ефірі, порушень, безліч свідчень, відповідно позиція всіх фактично політичних сил, які тут підписались, всіх присутніх, як і тих людей, котрі були там. Це не підтримка певного кандидата. Це не йде мова про фамілію Шевченка. Мова йде про справедливість, мова йде відносно того, щоб захистити Конституцію і Закон України. Якщо ми відстоюємо правду, а виглядає так, що ми відстоюємо Шевченка, не наша в тому вина.

Слава Україні!

О.Сич. Івасик Василь Васильович.

В.Івасик. Шановні колеги! Фракція політичної партії “Слуга Народу” вже висловилась зі своєю позицією. Ми завжди виступали і виступаємо за чесні, справедливі та демократичні вибори. Без сумніву, депутати обласної ради мають право звертатись з відповідними зверненнями до керівників держави, правоохоронних органів. В той же час для того, щоб не брати ще раз слово задля висловлення пропозицій, вважаю, що 5-й пункт звернення не є зараз, наразі, актуальний, так як Центральна виборча комісія у своєму повідомленні вже висловилась про те, що результати виборів будуть оприлюднені тільки після судових рішень. Дякую.

О.Сич. Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Вільні, демократичні вибори в Україні – це здобуток, який ми, виборці, громадяни України, ніколи не віддамо! І нехай собі Зеленський це закарбує.  Він має зрозуміти ще одну річ. Якщо би не вільні вибори у 2019 році, ніколи би він не був Президентом України. І виборці ніколи йому не забудуть так званий референдум під час місцевих виборів, ніколи йому виборці не забудуть те, як він з одним з провладних кандидатів нібито воював із ковідом перед виборцями. Він має це усвідомити. А ми всі, депутати обласної ради, представляємо інтереси наших краян. Сьогодні на нас дивиться вся Україна.

Я ще раз повернуся до своєї пропозиції: відпрацюймо це звернення і покажемо зразок того, що обласна рада у відстоюванні законних прав краян є ціла, неподільна і має спільні інтереси. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Іншого шляху нам завершити питання, як подавати пропозиції до проекту рішення, немає. І лише тоді, коли ми завершимо обговорення, якщо ми його навіть завершимо не результативно, тоді можна робити перерву і повторно готувати питання до розгляду, на жаль.

Підсумкове слово має доповідач – Палійчук Микола Васильович.

М.Палійчук. Шановні колеги-депутати від всіх фракцій! Перше, ми були готові до любого звернення. Я наголосив: нас не цікавить мандат, Шевченкові він не потрібен. Нас цікавить правда.

Всі представники фракцій працювали над цим зверненням, кожен давав пропозицію по абзацу, по пункту, перечитували всі, окрім “Слуг Народу”, були.

Тому прохання прийняти його з поправками, які ви кажете, – немає проблем, ми розуміємо, що багато питань є, в тому числі і, Романе Володимировичу, до представників вашої… членів комісії, які від вашої партії були і не були присутні на засіданні, в тому числі. Але це не основне. Багато тих порушень, які були, вони були, ми знаємо, правоохоронці розслідують.

У нас три хвилини.

О.Сич. Увімкніть, будь ласка, мікрофон.

М.Палійчук. Що важливо? Ми не призначаємо когось винними чи не робимо висновки, ми просимо правоохоронні органи і державні інституції зробити висновки з того, що сталося. Бо факту пропажі бюлетенів не було ніколи. Як ми сьогодні пояснимо людям у с.Манява, 391 чоловік прийшов і проголосував: не дійсні вибори на вашій дільниці? Чорний Потік – 829 людей прийшло, голосувало, 829 людей, за різних кандидатів. Не дійсні вибори. Микуличин: 688 – не дійсні вибори. Люди, ви ніхто! Бо члени комісії окружної, які приїхали з Києва, прийняли рішення на підставі, що 30 голосувань на дому, це 688, менше, як 5 відсотків, а 588 – більше, як 5 відс. І тільки на цій підставі дільницю визнали недійсною, там, де вигравав один кандидат.

Ми готові були до перерахунку відразу, коли комісія приїхала, кажемо: перераховуємо зразу, якщо вам не подобається. Ні, на 4 дні на зберігання.

Тому я хочу почути й позицію правоохоронних органів, і також, щоби всі, і члени окружної комісії, правоохоронці пройшли на детекторі брехні. І тоді буде трошки нам більш зрозуміло ситуацію.

Прошу всі фракції підтримати дане звернення, внести поправки і підтримати. Повірте, це важливо.

Дальше, що було до того, після того, і правоохоронці розберуться, і ми між собою розберемось. Звичайно, багато речей не можна повторювати, але сам факт крадіжки бюлетенів, це вперше, коли я… в історії, коли я це побачив. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Дозвольте декілька слів. Я теж депутат обласної ради.

Я буду говорити з точки зору свого тридцятилітнього політичного досвіду, не називаючи ні імен, ні політичних сил. З багатьма з вас чи персонально, чи як з представниками політичних сил мені доводилось зустрічатись на вузькій стежині політичної боротьби. Перш ніж “розкидати каміння” наліво і направо, покладіть руку на серце, і не на камеру, не для публіки, не для піару, а для себе скажіть: ви завжди були шляхетні?

Наступне. Запам’ятайте раз і назавжди: нешляхетність громадянських інституцій, себто політичних партій, у виборчому процесі породжує стократ більшу нешляхетність влади, бо вона бере приклад і демонструє ще більшу безнаказаність.

Третє, використовуючи владну потужність на свою користь, ніколи не забувай, що сьогодні, будучи при владі, ти завтра будеш в опозиції, і влада буде працювати проти тебе, бо ти навчив людей, що влада може працювати, втручаючись у виборчий процес.

Наступне. Очевидно, що порушення були не тільки на етапі підрахунку голосів, а на етапі всього, точніше, протягом усього виборчого процесу. Тому мають бути розглянуті всі порушення виборчого законодавства правоохоронними органами, і кожен, хто має задокументовані факти, будь ласка, їх представляйте. Я до цього закликав через Facebook під час виборчого процесу, я до цього закликаю сьогодні. Не стрясайте повітря гнівними заявами, маєте факти, несіть в суд, в поліцію, в ЦВК.

І, очевидно, останнє. На відміну від інших регіонів України Прикарпаття завжди втішалось спокоєм і політичною стабільністю. Вважаю, що головне призначення сьогоднішньої сесії обласної ради – випередити неспокій і нестабільність на Прикарпатті.

Тому, якщо сьогодні є кричущі факти порушення демократії і виборчого законодавства, ми зобов’язані як представники громадськості Прикарпаття реагувати на це і закликати владу, бо ми зобов’язані дбати про мир, стабільність і спокій тих людей, які нас сюди обрали. Дякую.

А зараз ставлю на голосування проект рішення за основу.

За – 54, утримався – 1, не голосували – 13: рішення прийнято.

Під час обговорення поступила пропозиція від депутата Олега Понайди, будь ласка, ще раз її оголосіть.

Увімкніть мікрофон депутата Понайди.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ті, що прозвучали, ті я ставлю.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ті, що прозвучали, ті я ставлю. Я зараз дам можливість всім проголосити пропозиції. Будь ласка.

О.Понайда. В тексті звернення пропоную, що стосується вимог обласної ради, у пункті 4 пропоную викласти в наступній редакції: “Створити Тимчасову спеціальну слідчу комісію Верховної Ради України для розслідування масового підкупу виборців протягом виборчої кампанії та порушень чинного законодавства України у “день тиші” та день виборів, а також під час встановлення результатів проміжних виборів народного депутата України в одномандатному виборчому окрузі № 87”. Дякую. Прошу підтримати.

О.Сич. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 39, не голосували – 29: рішення не прийнято.

Під час обговорення звучала пропозиція з боку депутата Василя Івасика… ну, наскільки я зрозумів, виключити пункт 5. Ставлю на голосування.

За – 11, проти – 1, не голосували – 56: рішення не прийнято.

Шановні колеги! Чи є ще пропозиції до проекту рішення?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Це не пропозиція до проекту рішення.

Колеги, в кого є ще пропозиції до проекту рішення? Будь ласка, Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Шановні колеги! В абзаці “Безвідповідальні та ганебні дії народних депутатів України від фракції політичної партії “Слуга народу” я би вважав, що необхідно вказати, що порушено Закон України “Про статус народного депутата”, а також Конституцію України і те, що вказано у рішенні Конституційного Суду від 2003 року, а саме: у пункті тоді доповнити: “зважаючи на викладене вище, вимагаємо перевірити та встановити  на предмет наявності ознак кримінального правопорушення в діях народних депутатів України, які перебували в окружній виборчій комісії”.

Друга пропозиція.

О.Сич. Одну хвильку, я по черзі ставлю на голосування.

Т.Виноградник. Будь ласка. Дякую.

О.Сич. Прозвучала пропозиція депутата Виноградника. Ставлю на голосування. Будь
ласка.

За – 48, не голосували – 20: рішення прийнято.

Наступна пропозиція депутата Виноградника. Одну хвильку!

Т.Виноградник. Дякую, колеги. Дивіться: після абзацу “Це не має нічого спільного з волею народу…”, перед абзацом “Враховуючи численні порушення…”, я би пропонував також вказати наступний факт: “Необхідно відзначити й те, що місцеві адміністрації всупереч вимогам Конституції України і законів України не забезпечили законність, охорону прав, свобод і законних інтересів громадян”. Дякую.

О.Сич. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 54, утримались – 2, не голосували – 13: рішення прийнято.

Депутат Ткач Роман Володимирович, будь ласка. Увімкніть мікрофон.

Р.Ткач. Шановні колеги! Висновки з обговореного.

У другому абзаці, там, де ми кажемо: “…а особливо з 28 березня по 4 квітня”, я би просив ці дві дати забрати, а написати просто “спочатку виборчої кампанії”. Тобто, там, де є: “так, це діялось протягом виборчої…” і так далі. Просто не вказувати ці дні, а “спочатку виборчої кампанії”, що там були всі речі, які вказані.

О.Сич. Або ж “протягом виборчої кампанії”.

Р.Ткач. Або “протягом виборчої кампанії”.

Просто забрати ці дві дати.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

Р.Ткач. Не чути, Миколо Васильовичу.

“Впродовж виборчої кампанії”.

М.Палійчук. (Без мікрофона).

О.Сич. Миколо Васильовичу, наголошує: “впродовж виборчої кампанії, а особливо…”.

Р.Ткач. Ну, нехай буде компроміс, нехай буде компроміс.

О.Сич. Шановні колеги! Отже, змінити вказаний абзац: “Впродовж виборчої кампанії, а особливо…”, і тоді ці дати, що є.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Ну, так воно і є там, воно там так і є.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Отже, шановні колеги, є пропозиція депутата Ткача: дати забрати.

Ставлю на голосування.

За – 34, проти – 2, утримався – 1, не голосували – 32: рішення не прийнято.

Чи є ще пропозиції? Є. Депутат Ткач.

Р.Ткач. “Зважаючи на вищевикладене, вимагаємо: проведення об’єктивного розслідування фактів грубого порушення чинного законодавства України…” не так, як посадовими особами, а суб’єктами виборчого процесу, всі, хто брали участь, ми хочемо, аби були об’єктивно проведені розслідування.

О.Сич. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. За – 60, не голосували – 9: рішення прийнято.

Чи є ще пропозиції? Є. Будь ласка, депутат Ткач.

Р.Ткач. Шановні колеги! А особливо ті колеги молоді, в доброму розумінні, які не мають досвіду. Не можна у Верховній Раді створювати тимчасову комісію, тому що у нас є монобільшість.

Друзі, вони цією комісією зроблять те, що зробили по “Теплому дому”. Приїдуть сюди, до нас, в Івано-Франківськ, і наберуть на себе, що вони такі-то захисники демократії в Івано-Франківській області. Забудьте за те, зараз є монобільшість у Верховній Раді. Тому я наполягаю: пункт 4 взагалі виключити. Не треба нам ніякої слідчої комісії. Є правоохоронні органи, і нехай вони займаються своєю роботою.

Пропозиція: пункт 4 про створення комісії виключити. Дякую.

О.Сич. Є пропозиція: пункт 4 виключити. Ставлю на голосування.

За – 43, проти – 1, утримались – 3, не голосували – 22: рішення прийнято.

Колеги, чи є ще пропозиції? Є. Будь ласка.

Депутат Головчук. Увімкніть мікрофон.

М.Головчук. Останній абзац перед вимогами: “Враховуючи численні порушення, що виявились в масовому підкупі виборців, зокрема обдарування церковних громад багатомільйонними сумами грошей невідомого походження, вимагаємо: проведення об’єктивного і всебічного розслідування фактів підкупу виборців учасниками та суб’єктами виборчого процесу”.

О.Сич. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 34, утримались – 2, не голосували – 33: рішення не прийнято.

Шановні колеги! Я можу ставити на голосування в цілому? Чи є ще пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій. Прошу визначатись.

За – 55, не голосували – 9: рішення прийнято.

Шановні колеги! Порядок денний позачергової п’ятої сесії обласної ради вичерпаний.

Всім дякую за роботу. Сесію оголошую закритою.

(Звучить Гімн України).

Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

Голова обласної ради                                               Олександр Сич

Консультант                                                                          Галина Кубік