Стенограма першого пленарного засідання (17.12.2021)


С Т Е Н О Г Р А М А
ОДИНАДЦЯТОЇ СЕСІЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
ВОСЬМОГО ДЕМОКРАТИЧНОГО СКЛИКАННЯ
від 17.12.2021 р.

(перше пленарне засідання)

О.Сич. Доброго дня, шановні пані і панове! Шановні колеги-депутати! Шановні краяни!

Будемо розпочинати нашу роботу.

Колеги-депутати, прошу перебувати в стані готовності. Однохвилинна готовність! Займіть свої робочі місця, і будемо розпочинати.

Отож, шановні колеги, розпочинаємо нашу роботу.

До обласної ради восьмого демократичного скликання обрано 84 депутати.

Мені доповідають, що за результатами письмової реєстрації в сесійній залі присутні 70 депутатів. Відсутні – 14, з них: у відрядженні – 3, на лікарняному – 1, з інших поважних причин – 1 депутат, з невідомих причин – 9 депутатів. Можливо, вони ще долучаться  до нас з вами.

Відповідно до пункту 11.3 статті 11 Регламенту обласної ради депутати повинні зареєструватися за допомогою електронної системи. Прошу увімкнути електронну систему, колеги, а вас прошу зареєструватися.

В залі зареєстровано 64 депутати. Наша сесія є повноважною, і я оголошую її відкритою.

(Звучить Гімн України).

(Звучить молитва).

Шановні депутати! Продовжуємо нашу роботу. У роботі сесії бере участь голова обласної державної адміністрації Світлана Василівна Онищук.

Попри те, що на Івано-Франківщині зменшилась кількість хворих на COVID-19, ми не запрошували на сьогоднішнє засідання представників інших органів місцевого самоврядування області, керівників обласних підприємств і установ, політичних партій та громадських організацій, представників засобів масової інформації, адже небезпека поширення коронавірусної  інфекції залишається, а карантинні заходи не скасовані.

Водночас уже традиційно обласне телебачення “Галичина” здійснює пряму трансляцію пленарного засідання, а тому усі бажаючі в онлайн режимі можуть спостерігати за його перебігом.

Сьогодні маємо приємну новину, приємну подію: день народження – 50-річний ювілей нашого колеги-депутата обласної ради Юрія Йосифовича Мазура. Щиро вітаємо! Дай Боже, многая літ у доброму здоров’ї і Господньої ласки!

(Оплески в залі).

25 листопада 2021 року відбулося засідання комісії із встановлення осіб бійців-добровольців, які брали участь у захисті територіальної цілісності та державного суверенітету на Сході України.

За результатами роботи комісії 12 осіб визнано бійцями-добровольцями антитерористичної операції на Сході України. Шановні колеги! Дозвольте вручити їм посвідчення.

Список зачитає перший заступник голови обласної ради Василь Іванович Гладій, а ми зі Світланою Василівною вручимо ці посвідчення.

В.Гладій. Запрошую отримати посвідчення бійця-добровольця АТО Чепуру Олександра Сергійовича (м.Івано-Франківськ). З вересня по листопад 2019 року брав участь у бойових діях в зоні проведення ООС в складі 3-ї Окремої стрілецької роти Добровольчого Українського Корпусу “Правий сектор”.

(Оплески в залі).

Запрошую Арсенича Василя Михайловича (с. Нижній Березів Косівського району).

З грудня 2017 року по лютий 2018 року та з червня по липень 2019 року брав участь у бойових діях в зоні проведення АТО/ООС у складі 3-ї Окремої стрілецької роти 1-го Окремого батальйону Добровольчого Українського Корпусу “Правий сектор”.

(Оплески в залі).

Голос із залу. Служу Українській нації!

(Оплески в залі).

В.Гладій. Запрошую отримати посвідчення бійця-добровольця АТО Пилипенка Віктора Володимировича (м. Івано-Франківськ).

З вересня по листопад 2019 року брав участь у бойових діях в зоні проведення ООС у складі 3-ї Окремої стрілецької роти Добровольчого Українського Корпусу “Правий сектор”.

(Оплески в залі).

Запрошую Гуйдаша Андрія Михайловича (м. Івано-Франківськ).

З серпня по вересень 2017 року та з вересня по жовтень 2019 року брав участь у бойових діях в зоні проведення АТО/ООС у складі 3-ї Окремої стрілецької роти 1-го Окремого батальйону Добровольчого Українського Корпусу “Правий сектор”.

(Оплески в залі).

Запрошую Дуба Віктора Ігоровича (м. Івано-Франківськ).

З серпня по вересень 2019 року, з листопада 2019 року по січень 2020 року, з липня по вересень 2020 року перебував у складі Окремого легко-піхотного загону “Волинь” Української Добровольчої Армії та брав участь у бойових діях в зоні проведення ООС.

(Оплески в залі).

Голос із залу. Служу Українському народу!

(Оплески в залі).

В.Гладій. Запрошую Леканова Василя Івановича (с. Узин Івано-Франківського району).

З січня по березень 2021 року брав участь у бойових діях в зоні проведення ООС у складі 3-ї Окремої стрілецької роти 1-го Окремого батальйону Добровольчого Українського Корпусу “Правий сектор”.

Голос із залу. Вірний нації!

(Оплески в залі).

В.Гладій. Для отримання посвідчення бійця-добровольця АТО зсапрошую Мерінова Сергія Олександровича (м. Івано-Франківськ).

З вересня 2019 року по січень 2021 року брав участь у бойових діях в зоні проведення ООС у складі 3-ї Окремої стрілецької роти 1-го Окремого батальйону Добровольчого  Українського Корпусу “Правий сектор”.

(Оплески в залі).

Запрошую Хариша Любомира Ярославовича (м. Рогатин).

З жовтня по грудень 2018 року, з листопада 2019 року по січень 2020 року, з серпня  по жовтень 2020 року, з серпня  по жовтень 2021 року брав участь у бойових діях в зоні проведення ООС у складі 3-ї Окремої стрілецької роти 1-го Окремого батальйону Добровольчого Українського Корпусу “Правий сектор”.

(Оплески в залі).

Посвідчення отримує керівник організації “Народний корпус – Всеукраїнське об’єднання” Баланюк Петро Петрович.

(Оплески в залі).

В.Гладій. Щиро дякую. Прошу привітати, колеги, ще раз всіх.

(Оплески в залі).

О.Сич. Ще раз вітаю, від нашого депутатського корпусу дякую бійцям-добровольцям. Хочу нагадати, шановні колеги, і всі присутні, що ми перші в Україні прийняли рішення про визнання бійців-добровольців, і не тільки прийняли таке рішення, але й надали їм відповідні преференції згідно нашої  програми. А вже значно пізніше, як це часто буває, і на державному рівні пішов цей процес.

Шановні колеги! 14 грудня…

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу вибачення.

Відповідно до пункту 12.1. Регламенту обласної ради після відкриття сесії перед затвердженням порядку денного відводиться до 15 хвилин для стислих (до 3 хвилин) виступів і заяв уповноважених представників депутатських фракцій з внесенням пропозицій, повідомлень без прийняття рішень по них.

Колеги, хто з уповноважених представників депутатських фракцій хоче виступити чи виголосити заяву? Прошу зголоситись. Є?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу записатись.

Кукурудз Ростислав Степанович, будь ласка.

Р.Кукурудз. Шановні колеги-депутати! Шановний пане голово!

30 листопада 2021 року Верховна Рада України ухвалила в другому читанні і в цілому Закон України “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень”, так званий законопроект № 5600.

За експертною оцінкою провідних бізнес-асоціацій українських та іноземних підприємців, інвесторів, роботодавців, платників податків, в тому числі і європейської бізнес-асоціації, Американської торгової палати, Спілки українського бізнесу даний закон є по суті оголошенням податкового терору, він значно розширює права працівників Державної податкової служби і робить безправним український бізнес. Зокрема, згаданий законопроект передбачає: списання податкових боргів з рахунків підприємств без рішення суду на 91-й день заборгованості; право Державної податкової служби надсилати запити не за фактом порушення, а за підозрою у несплаті податків. Запити ДПС перетворяться на інструмент тиску на бізнес з метою отримання хабарів. Заборона на виїзд за кордон директора підприємства, що має заборгованість зі сплати податків, чим порушується право на свободу пересування, гарантоване Конституцією України.  Стягнення податку на прибуток наперед, шляхом заборони виключати 50 відс. збитків минулих періодів, що мали б зменшити базове оподаткування.

Впевнені, що такі кроки суттєво погіршать бізнесовий та інвестиційний клімат України, який вже суттєво постраждав через пандемію коронавірусу та економічну кризу, призведуть до зростання рівня корупції та порушення основних прав людини.

Звертаємо вашу увагу, що вищезазначений закон суттєво збільшує податковий тиск на сільгоспвиробників, на малий бізнес та створює суттєві інфляційні ризики, призведе до тінізації виробництва та збуту сільгосппродукції. Зокрема, закон передбачає суттєве підвищення податкового тиску на усіх, без винятку, власників та користувачів сільськогосподарських земель, в тому числі на мікровласників для ділянок за межами населених пунктів через запровадження мінімального податкового зобов’язання, податок зростає з діючих 200 гривень до 1500 гривень з кожного гектара. Запровадження податку на доходи фізичних осіб з усієї вирощеної продукції, якщо сукупна вартість перевищує 82 тис. гривень. Починаючи з третього продажу нерухомості за рік, запроваджується податок на рівні 18 відс., що неминуче призведе до додаткового підвищення цін на житло, адже наразі частина компаній, які працюють на ринку нерухомості, є суб’єктами спрощеної системи оподаткування і звітності. Зокрема, єдиний податок складав 5 відс.

Впевнені, що згадані положення прийнятого Закону призведуть до суттєвого посилення інфляції, зниження рівня довіри між державною владою, місцевим самоврядуванням і бізнесом,  а також через суттєве погіршення бізнесового інвестиційного клімату всупереч назві Закону вкрай негативно відіб’ються на доходах державного і місцевих бюджетів. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Продовжуємо нашу роботу.

Приступаємо до формування порядку денного сесії.

14 грудня 2021 року відбулося засідання президії обласної ради та День депутата в обласній раді.

Президія рекомендувала провести два пленарні засідання одинадцятої сесії обласної ради: сьогодні – перше пленарне засідання, а 24 грудня – друге пленарне засідання, про що я вже підписав відповідне розпорядження, і внести на розгляд двох засідань 48 питань і питання “Різне”.

На першому пленарному засіданні запропоновано розглянути 26 питань, на другому пленарному – 22 питання і питання “Різне”.

Порядок денний одинадцятої сесії та матеріали її першого пленарного засідання, шановні колеги-депутати, ви отримали під час реєстрації, частина депутатів отримала ці матеріали під час проведення засідання президії обласної ради та Дня депутата в обласній раді.

Проект порядку денного формувався з дотриманням термінів, встановлених Регламентом обласної ради і Законом України “Про доступ до публічної інформації”.

Проекти рішень проаналізовані на засіданнях постійних комісій обласної ради.

За результатами вивчення і розгляду постійними комісіями надано відповідні висновки та рекомендації.

Інформую вас про те, що до проекту порядку денного внесено 10 питань, які були запропоновані вже на засіданні президії обласної ради, а зокрема:

– під номерами 3, 6 і 27 – це звернення обласної ради;

– під номерами 12 і 13 – екологічні питання;

– під номерами 9, 10, 14, 16 – про внесення змін до вже діючих рішень обласної ради;

– під номером 22 – про затвердження нової програми.

Шановні колеги! Є пропозиція запропонований вам проект порядку денного взяти за основу. Прошу голосувати.

За – 62, не голосували – 11: рішення прийнято.

Чи є пропозиції до проекту порядку денного?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка, запишіться для пропозицій.

Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Шановний пане голово, шановні колеги-депутати! Є прохання: питання 45 нашого порядку денного “Про передачу іншого окремого індивідуально визначеного майна комунального некомерційного підприємства “Обласний клінічний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Івано-Франківської обласної ради” Солотвинській територіальній громаді” поставити в нашій першій частині пленарного засідання під номером 27. Це обумовлено організаційними потребами, оскільки в Солотвині сесія буде 23 грудня: за день до нашої сесії, і відповідно вони би могли ці питання… прийняти до себе на баланс. Дякую.

О.Сич. Тобто, для прискорення прийняття остаточних рішень. Внесена пропозиція. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 65, не голосували – 8: рішення прийнято.

Перцович Наталія Святославівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Грищук Остап Іванович.

О.Грищук. Шановний голово, шановні колеги! Манолій Васильович підійшов глобально до даного питання і поспілкувався з усіма депутатами. Моє звернення і пропозицію оголосив Дебенко. Дякую.

О.Сич. Я зрозумів. Він досвідчений депутат, він знає, що треба підстраховуватись.

Тебешевська Оксана Степанівна.

О.Тебешевська – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Пропоную до порядку денного внести питання “Про внесення змін до обласної цільової соціальної програми “Розвиток пластового руху Прикарпаття” на 2018-2022 роки (зі змінами)” і розглянути дане питання у блоці аналогічних саме 12-им.

О.Сич. На цьому пленарному засіданні, так?

О.Тебешевська. Так.

О.Сич. Матеріали готові до розгляду?

О.Тебешевська. Так, на комісії розглянуто.

О.Сич. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 69, не голосували – 4: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект порядку денного в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій. Прошу визначатись.

За – 71, не голосували – 2: рішення прийнято.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Шановні колеги! Розпочинаємо розгляд питань порядку денного першого пленарного засідання одинадцятої сесії обласної ради.

Перше питання розглядається – “Про звіт голови обласної ради”.

Проект рішення номер 1 – на окремому аркуші, текст звіту – в окремій брошурі.

Доповідає голова обласної ради Сич Олександр Максимович. Прошу.

О.Сич. Вельмишановні пані і панове! Шановні колеги! Шановні краяни!

Відповідно до пункту 17 статті 55 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” голова обласної ради зобов’язаний не рідше 1 разу на рік звітувати про свою діяльність. Аналогічно нагадую, що й кожен депутат обласної ради так само повинен перед виборцями прозвітувати про свою діяльність, а тому роздруковані і вам роздані ось такі звіти. У них міститься дуже об’ємна інформація, яку кожен з вас може використати для своїх звітів. Я ж тільки коротенько, тезово подам основні параметри нашої спільної діяльності, оскільки голова Івано-Франківської обласної ради за змістом повноважень статті… визначених статтею 55 Закону України “Про місцеве самоврядування” повинен дбати за організацію роботи депутатського корпусу, а саме за організацію сесій обласної ради, засідань комісій обласної ради, засідань президії обласної ради і за організацію роботи виконавчого апарату, який все це забезпечує.

Тому коротко, шановні колеги, про ці всі питання доповім. Перш за все, щодо депутатського корпусу. На попередніх виборах сформовано депутатський корпус згідно Закону України  у складі 84 депутати, серед них 40 депутатів – це ті, що вже були в попередніх скликаннях, а ще 44 депутати – новообрані. Це складає 52 відс. – достатньо великий масив.

Хотів би проінформувати, як це є в різних фракціях. У “Свободі” – 7 нових депутатів, це 40 відс., у “Європейській Солідарності” – 12 нових депутатів, це аж 70 відс., у фракції “За майбутнє” – 7 депутатів, 44 відс., у фракції “Батьківщина” – 5 нових депутатів, 36 відс., у “Платформі Громад” – 4, це 40 відс., і у “Слуга Народу” – 9, це 100 відс.

Самі розумієте, що наявність депутатів, які працювали в попередніх скликаннях, це є наявність того ядра, яке допомагає всім  іншим депутатам повноцінно підійти до виконання своїх повноважень і зрозуміти механізм праці обласної ради.

Інформую вас, що, зокрема, науковців серед депутатів обласної ради є 18, а це 21 відс., серед них 12 чоловіків і 6 жінок, а це означає, що третина жінок є науковцями серед нас. Щодо жінок, їх так само кількість в цьому скликанні обласної ради збільшилась з 13 в попередньому скликанні до 24 в цьому скликанні, а це  знову ж таки майже третина, це 28 відс. Жінки також очолюють три комісії з одинадцяти, а це також само майже третина – це 27 відс., і таким чином, само по собі так складається, що у нас жінки займають третину тої квоти, яку формально визначає Закон про вибори депутатів місцевих рад в Україні.

Щодо сесій обласної ради, шановні колеги, у нас відбулося 10 сесій, а це 11 пленарних засідань. Для порівняння, Закон визначає, що сесія має відбуватись не рідше одного разу на квартал, тобто, по нормі ми мали відбути 4 сесії, натомість ми відбули майже… не майже, а більше як удвічі, сесій. А це означає нашу пильну увагу до всіх поточних і стратегічних проблем нашої області.

Нагадаю, що серед проведених сесій одна була урочиста – до 30-річчя Незалежності  України, і дві сесії були позачергові, тобто, на них депутати висловлювали своє відношення до загальнонаціональних політичних процесів в Україні.

Щодо комісій обласної ради, своїм рішенням ми утворили 11 комісій. Всі вони злагоджено працювали. Загалом відбулося 102 засідання комісій. Цілком закономірно, що найбільше засідала комісія з питань бюджету, це 21 раз. Окрім цих комісій, нашим рішенням від 23 квітня 2021 року також утворена і контрольна комісія обласної ради. Вона буде звітувати про свою діяльність на другому пленарному засіданні цієї сесії.

Президія обласної ради. До складу президії включено 20 депутатів. Головне завдання президії – це синтезувати всю підготовчу роботу до кожної із наступних сесій обласної ради. Загалом відбулося 6 засідань президії обласної ради. Всі вони відбувалися в конструктивному дусі. Я вважаю, що і президія, і комісії ефективно виконували своє завдання.

Головний інструмент нашої діяльності – це рішення. За весь звітний період обласна рада прийняла 318 рішень, серед них – 41 регіональну програму. Я не буду називати всі програми, але вважаю за доцільне виокремити декілька з них. Програма розвитку місцевого самоврядування і програма, даруйте за дещо скорочено назву, соціального захисту учасників Революції Гідності і учасників російсько-української війни – це, без перебільшення, найкращі програми в Україні. Я весь час наголошую, що у нас є ряд практик, які вартувало би перейняти всій Україні, і не тільки в якихось регіонах, але й загалом на загальнонаціональному рівні.

У нас буде ще декілька нових програм, які ми приймали протягом року, які мають, скажемо, або ж принципове, або ж стратегічне значення. Це програма про відзначення 1125-річчя з дня заснування древньої української столиці Галича, програма моніторингу атмосферного повітря – нова для нас програма. І з уваги на те, які запити поступають останнім часом, вона є надзвичайно важливою для нас. Протипаводкова програма теж актуальна для нас, і я бажаю її розробникам і її виконавцям успіхів у впровадженні цієї програми.

На цій же сесії ми будемо приймати ще одну важливу програму. Вона вже є традиційною для нашої роботи – програма, яка стосується питань національної пам’яті, – це програма відзначення 80-ї річниці з дня створення Української Повстанської Армії.

Щодо виконавчого апарату, його головне завдання – забезпечити депутатський корпус повноцінною інформаційно-аналітичною та організаційною діяльністю, аби він міг ефективно й конструктивно працювати. Вважаю, що виконавчий апарат за звітний період працював злагоджено і своє завдання виконав.

Відповідно до рішення від 19 лютого цього року здійснено реорганізацію виконавчого апарату. Я не буду аналізувати всі підрозділи, більшість з них залишились такими ж самими, хіба що дещо змінились повноваження, назви, кількість співробітників у них тощо.

Але ми створили два нові підрозділи. Один з них – це управління з питань бюджету та  контролю делегованих повноважень, і ще один, згідно вимог Закону, – відділ по запобіганню корупції. Думаю, що розгортання їхньої повноцінної діяльності, а особливо управління з питань бюджету і контролю делегованих повноважень ще попереду. Натомість з уваги на те, що ми дещо переформатували виконавчий апарат, протягом цього року ми докладали зусиль, аби покращити умови їхньої праці і зокрема по новому розташувати працівників, бо ж дещо збільшилась кількість працівників апарату, їх сьогодні загальна кількість становить 55 осіб.

Протягом року ми здійснювали ремонти в кабінетах, придбавали або ремонтували старе обладнання, замінювали стару оргтехніку, ставили кондиціонери, тобто, загалом створювали прийнятні умови для праці співробітників виконавчого апарату.

Головні показники роботи виконавчого апарату. Так дуже коротко, лаконічно, бо все це відображено, знову ж таки, у письмовому звіті.

За цей час видано 1199 розпоряджень голови обласної ради, до виконавчого апарату надійшло 4062 вхідні документи, натомість з виконавчого апарату відправлено 1253 листи, до обласної ради, в тому числі надійшло 1485 звернень. Для порівняння, я не буду вдаватись, знову ж таки, в деталізацію цифр, все це приблизно відповідає показникам попереднього року.

Серед тих звернень, що до нас надійшли, зокрема і 1349 – це з  питань надання матеріальної допомоги. Нагадаю, що для цього існує фонд голови обласної ради, і згідно нашого рішення ми надаємо допомогу тільки онкохворим та хворим на важкі хвороби.

Загалом матеріальну допомогу протягом року надано на 3 млн 58 тис. гривень для 1349 осіб, з них зокрема допомогу надано і так само на 590 тис. гривень для учасників антитерористичної операції на Сході України.

Важливим показником і, скажемо, новим і актуальним з уваги на вимоги законодавства є доступ до публічної інформації. Загалом до нас поступило за звітний період 97 запитів на доступ до публічної інформації, на всі з них подано відповідні відповіді.

Колеги, щодо інших подій, які були в діяльності обласної ради протягом звітного періоду. Ми, вважаю, що достатньо ефективно відзначили 30-річчя Незалежності України. Протягом року, оскільки рік був названий Роком Євгена Коновальця на Прикарпатті, ми здійснювали заходи, щоб належно вшанувати пам’ять цього видатного українського політичного діяча. Протягом року ми так само урочисто відзначили 20-річчя співробітництва Прикарпаття із воєводством Ополє з Польщі. Наша делегація відвідала Польщу.

Ще одна вагома подія, вона традиційна для нас, – це наша чергова участь… загалом не тільки депутатів обласної ради, а загалом депутатів Прикарпаття на черговій Всеукраїнській спартакіаді депутатів. Вчергове ми стали чемпіонами. Хочу нагадати, що з 9 спартакіад ми 7 разів були чемпіонами, один раз мали срібно, один раз з політичних мотивів не змогли взяти участь у спартакіаді.

Які головні завдання перед нами стояли у 2021 році? Ну, перш за все, консолідація новообраного депутатського корпусу з уваги на те, знову ж таки, що більше 50 відс. – це новообрані депутати. Друге, це конструктивна роль обласної ради в умовах, даруйте, скажу відверто, нестабільності виконавчої вертикалі державної влади. Ви знаєте, про що я кажу. Не від нас це залежить, але останні четверо голів обласної державної адміністрації змінювались з періодичністю приблизно раз на пів року. Це не вносило конструктиву у функціонування області, і часто обласна рада змушена була не те, що підставляти плече, а деколи навіть акуратно підміняти собою, скажемо, обласну адміністрацію, напрацьовуючи ті чи інші рішення, програми тощо.

Які головні плани та виклики стоять перед нами в наступному році? Ну, перш за все, я вважаю, що ми повинні нарощувати конструктивний потенціал обласної ради. Ми за рік уже є спрацьовані, сконсолідовані, ми є важливим чинником суспільно-політичного, економічного, культурного, духовного життя області. Ми такими й повинні дальше залишатись. Я вважаю, що дуалізм влади себе вижив, тому не можна сподіватись, що, скажемо, якіснішою стане система державного управління, тому нам треба знову ж таки бути готовими до того, що під час будь-яких суспільних збурень чи негараздів люди, перш за все, до нас будуть звертати свої погляди і будуть сподіватись, що ми є осередком стабільності в нашій області.

Я вважаю, що протягом наступного року вже почнеться невеличка така політична дестабілізація у зв’язку з підготовкою до загальнонаціональних виборів. Бо якщо в Києві щось не схитрують, то чергові вибори до парламенту мали б відбутися в кінці 2023 року, а з уваги на те, що підготовка до виборів починається десь приблизно за рік, то вже в цьому році, скажемо, вже може початись така підготовка, і є ризик, що буде намагання обласну раду перетворити на майданчик політичної боротьби, що не бажано, а бажано, щоб він був майданчиком  конструктивної роботи на благо громад Прикарпаття.

І, шановні колеги, зрозуміло, що моя робота на посаді голови обласної ради не була б  можливою без повного взаєморозуміння із моїми двома заступниками, без конструктивної співпраці з усіма, без винятку, фракціями обласної ради, без розуміння кожним депутатом своєї ваги і своєї відповідальності та ролі в тому, щоб обласна рада виглядала як конструктивний і згуртований колектив, без злагодженої роботи виконавчого апарату обласної ради, без партнерських взаємин із структурами громадянського суспільства, із засобами масової інформації. Всім я вам дякую за добру, хорошу співпрацю і бажаю, знову ж таки, всім консолідованих зусиль у забезпеченні стабільного розвитку нашого краю – Прикарпаття.

Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

(Оплески в залі).

В.Гладій. Шановні колеги! Доповідь завершена.

Чи є запитання до голови обласної ради? Є. Прошу записатись.

Боднарчук Володимир Дмитрович.

Голос із залу. Помилково.

В.Гладій. Рудик Марія Олександрівна.

М.Рудик – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Насамперед, Олександр Максимович, хочу щиро подякувати від себе і від виборців мого виборчого округу, жителів, за велику допомогу і підтримку в депутатській роботі на благо мого округу та жителів Прикарпаття в різних соціально-економічних питаннях.

І у мене таке питання до вас, риторичне більше.

Недавно мені телефонували з виборчого округу виборці і питали за сертифікати, які…  певні сертифікати, які роздають мої колеги-депутати по населених пунктах старостам та директорам закладів освіти, і питали, коли саме я буду роздавати такі сертифікати. Коли я переглянула ці сертифікати, вони чомусь співпадають із тими проектами рішень, де йде розподіл коштів на певні об’єкти. Де можна взяти такі сертифікати мені і моїм колегам? І де їх роздають? Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Жодних сертифікатів обласна рада не видає, обласна рада ухвалює рішення, в тому числі щодо спрямування бюджетних коштів, в тому числі і за поданням окремих громад або ж депутатів, які в доброму розумінні цього слова є лобістами тих громад. Я це можу хіба що сприйняти як новації деяких депутатів у популяризації своєї діяльності. Дякую.

В.Гладій. Прошу, Галина Василівна Карп.

Г.Карп. Шановний Олександре Максимовичу! Ви дійсно відмітили правильно, що  візитівкою роботи обласної ради на сьогодні є Конкурс проектів та програм розвитку місцевого самоврядування.

Скажіть, будь ласка, за час вашої діяльності, який, на вашу думку, проект є самим найбільш ефективним, який, можливо, потребує популяризації серед інших органів місцевого самоврядування? Дякую.

О.Сич. Ну, мені важко назвати, який з тих проектів, які в рамках програми був здійснений і є найбільш цікавим, тому що, ну, їх, без перебільшення, є десятки й десятки дуже цікавих, актуальних. Тим більше, останнім часом ми спрямовані на те, що проекти, які розглядаються в рамках конкурсу обласних проектів, повинні носити розвитковий і креативний характер, і щоб це відповідало стратегічним напрямкам розвитку нашої області, зокрема й таким, як посилення туристично-рекреаційного потенціалу. Але я вважаю, що сам проект такої програми розвитку місцевого самоврядування, він вартує для повноцінного перейняття всіма регіонами України. Хочу, шановні колеги, нагадати, що ми започаткували цю програму у 2011 році, коли й  приблизно ніхто не говорив про реформування місцевого самоврядування, про посилення його ролі, а ми тоді вже, на конкурсних основах пропонували їм гроші для того, щоб вони мали краще працювати, бо 90 відс. з них перебували, скажемо, в дотаційному стані. Ми вже відтоді навчали співробітників апаратів для органів місцевого самоврядування, ми вже відтоді допомагали їм висвітлювати свою діяльність і багато чого робити такого, щоби підняти реноме місцевого самоврядування, коли, повторюю, в Україні про це ще ніхто не говорив ні слова.

В.Гладій. Прошу, запитання. Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Пане голово, дякую за ваш виступ. Хороший звіт, реалістичний. Ні у кого в залі не виникло питання щодо правдивості поданої інформації. Але у мене до вас є прохання і рекомендація.

Дуже мені сподобалось, що ви сказали про кількість штату апарату обласної ради, який забезпечує діяльність обласної ради, висвітлення та інформування депутатського корпусу.

Я би хотів, щоб наш орган, наша рада, яку ви очолюєте, були прикладом для всіх територіальних громад області щодо кількісного складу апарату. Бо у нас, як я бачу по звіту, 55 чоловік, а у деяких громадах по 70, по 80. Друге, що у нас немає партійного чи сімейного принципу формування апарату. Бо в багатьох територіальних громадах формують по родинному принципу.

Я би хотів, коли ви спілкуєтесь і надаєте консультації, допомогу головам територіальних громад, щоб ви звертали і на цей показник також увагу. Дякую вам.

О.Сич. Дякую, Тарасе Теофіловичу. Ну, насправді, шановні колеги, дійсно, так є, і не тільки та цифра, яку назвав Тарас Теофілович, 70-80 – це середня цифра, є й по 120 і більше співробітників виконавчих органів у невеличких громадах, причому більшість з тих, хто “роздуває” свої апарати, до нас звертаються за допомогою. Ви самі можете порахувати, що якби кожен з них мав зважену кількість в межах 45-50 осіб, скільки би коштів можна було зекономити для покращення інфраструктури тої чи іншої громади.

Щодо якогось там сімейного, кумівського чи іншого принципу, шановні колеги, я вже маю достатньо управлінського досвіду, щоби не тільки формально, але й реально заявити, що ніколи не слід допускати до близьких співробітників рідних тобі людей. Тому що, скажемо, якщо людина не рідна, ти завжди можеш за принципом “батога й пряника” і насварити, а насваривши, потім і погладити, скажемо, за кращу роботу. Але ви ніколи цього не зробите, коли будете мати кума, брата, свата чи когось іншого, бо потім не оберетесь з усім тим проблем.

І ще одне, чим фаховіших працівників ти будеш мати, тим легше тобі буде працюватися. Бо якщо ти набереш тільки за принципом кумівства, то сам зобов’язаний будеш тягнути ту роботу, яку повинен робити твій співробітник. Дякую.

В.Гладій. Дякую. Запитання завершені.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні даного питання порядку денного?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає бажаючих, колеги? Немає.

Шановне товариство! Пропозицій до проекту рішення не поступало. Тому ставлю на голосування даний проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 72, не голосував – 1: рішення прийнято.

О.Сич. Дякую, шановні колеги, за підтримку і підтримку моєї роботи.  Це наша спільна робота.

Продовжуємо нашу роботу. Даруйте за тавтологію.

Розглядається питання “Про проголошення в області 2022 року Роком 80-річчя  Української Повстанської Армії”.

Проект рішення номер 2 – на окремому аркуші.

Доповідає Гринечко Мар’яна Валеріївна – голова постійної комісії обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики, рекомендовано до розгляду на сесії. Будь ласка.

М.Гринечко. Доброго дня, шановна президіє, шановні колеги! Ми продовжуємо добру традицію Івано-Франківської обласної ради на обласному рівні відзначати, вшановувати видатні ювілейні дати в історії нашої Української держави. Оскільки в наступному році ми будемо відзначати 80-річчя з часу створення Української Повстанської Армії, ми пропонуємо проголосити наступний рік Роком 80-річчя Української Повстанської Армії з метою належної підготовки до відзначення цієї дати, з метою гідного пошанування ще живих ветеранів Української Повстанської Армії і пошанування власне всіх причетних.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є запитання до доповідачки?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Є?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Шановні колеги! Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 71, не голосували – 2: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради щодо невідкладного розгляду питання про прийняття до громадянства України бійця-добровольця антитерористичної операції/операції об’єднаних сил на Сході України Бутусіна Олега Леонідовича”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 3 – в окремій брошурі.

Доповідає Виноградник Тарас Теофілович – голова постійної комісії обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку.

Проект рішення рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради постійною комісією з питань захисту прав людини, законності та правопорядку. Будь ласка.

Т.Виноградник. Шановні колеги! Ми часто у своїй діяльності приймаємо питання добробуту, розвитку громад, політичні звернення. Але так чи інакше будь-яке питання, яке ми порушуємо під час розгляду порядку денного, воно стосується в кінцевому результаті людини. Людина – це саме важливе, що може бути в нашому житті, її сім’я, її добробут, стан речей. Але так часто буває, що доля людей міняється, і вони впливають на сім’ю і на інші процеси, що невід’ємно пов’язано з життям людини.

Я хочу сьогодні, може своїми словами, сказати про те, що сьогодні в залі присутній колега-побратим Бутусін Олег Леонідович… Дякую, Олег. Підтримує його голова Калуської районної організації учасників Асоціації АТО імені Романа Шухевича Олександр Соколовський, а також керівник Івано-Франківської обласної асоціації ветеранів АТО/ООС Мирослав Кріль.

До нас на комісію звернулись вже як крайня межа того, що держава або виконавчі органи держави не реагують на звернення Бутусіна Олега Леонідовича у зв’язку з тим, що він у 2014 році переїхав в Україну разом з сім’єю, вступив добровольцем в підрозділ “Правого сектору” і захищав на півночі кордони нашої держави.

Він виховує 12 дітей. Вони зараз проживають у Калуському районі. Двоє з його синів вже громадяни України, перебувають у Збройних силах України і зараз несуть службу по захисту кордонів на півночі від агресора. Держава по сьогоднішній день не розглянула його звернення щодо надання йому громадянства. Тому як крайня межа вони звернулись на нашу комісію з питань захисту прав громадян, і комісія наша підтримала дане звернення. Ми звернулись в еміграційну службу, а також звернулися до Офісу Президента. Відповіді по сьогоднішній день ми не отримали, і питання це ми розглянули на президії Івано-Франківської обласної ради. Мені приємно, що доля таким чином розпорядилась, що якраз у вівторок Верховна Рада України прийняла Закон щодо спрощення надання громадянства громадянам інших держав.

Отже, шановні колеги, у мене є звернення. Воно у вас на руках, перед очима. Якщо вважаєте за потрібне, я можу прочитати. Але я єдине вас прошу: підтримати дане звернення, щоб ми могли нашим найвищим органом місцевого самоврядування звернути увагу на долю людини. У нас є хороший приклад. Ми вже неодноразово звертались, і якщо ви пам’ятаєте, в попередньому скликанні наше звернення зіграло роль в тому, що Мерабу Концелідзе, бійцю батальйону “Донбас” також було надано громадянство України.

Дякую вам. Прошу підтримати.

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань. Дякую, Тарасе Теофіловичу.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка.

Тебешевська Оксана Степанівна.

О.Тебешевська – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Звернення, безперечно, дуже важливе, і ми будемо його підтримувати. Але в тексті самого звернення є дуже багато помилок. Я б хотіла, щоб воно було грамотнішим. І це некоректно по відношенню до бійців наших, по відношенню до Олега Бутусіна і до нас, депутатів обласної ради.

Отже, заголовок “Про звернення обласної ради щодо невідкладного розгляду питання  про прийняття до громадянства України…” і далі – за текстом. Неправильно сформульовано.

Я би пропонувала так: “Про звернення обласної ради щодо невідкладного розгляду питання про набуття громадянства України бійцем-добровольцем…” і далі – за текстом. І відповідно до цього змінити перший пункт і далі все за текстом, де є ці слова.

Ряд інших питань теж сформульовано некоректно. Ось є восьмий абзац: “на теперішній… щодо Бутусіна Олега Леонідовича…” і так далі. Що “на теперішній”? Чи час, чи що там? Не знаю. Це в шостому абзаці. У восьмому абзаці: “з мотивів надуманої кримінальної справої…”. Одним словом, я пропоную підтримати звернення, але відповідно його відредагувати.

О.Сич. Шановні колеги! Давайте поступимо таким чином. Ми звернення приймемо за основу, потім серед того всього, що сказала Оксана Степанівна, найголовніше є – це внесення змін до назви, от, а вже потім, потім мова йде про стилістичність і грамотність, я пропоную тоді, Оксана Степанівна, разом з ініціатором звернення, з виконавчим апаратом опрацювати, щоби наше “лице не лупалось”, коли це звернення будуть читати в Києві.

Отже, ставлю на голосування за основу. Прошу визначатись.

За – 68, не голосували – 5: рішення прийнято.

Перш ніж ставити на голосування пропозицію Оксани Степанівни, надаю слово Корнелюк Мирославі Мирославівні…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Випадково, так? Випадково?

В.Гладій. Так.

О.Сич. Все, я зрозумів. Тоді немає питань. Тоді ставлю на голосування пропозицію Оксани Степанівни щодо внесення змін до назви проекту рішення. Ну, воно прозвучало, не треба ще раз повторювати. Ставлю на голосування.

За – 65, не голосували – 8: рішення прийнято.

І ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції. Прошу визначатись.

За – 66, утримався – 1, не голосували – 6: рішення прийнято.

Колеги, переходимо до наступного питання. Розглядається питання “Про звернення  обласної ради щодо недопущення погіршення стану довкілля на території селища Брошнів-Осада Калуського району та всієї Івано-Франківської області”.

Проект рішення номер 4 – в окремій брошурі.

Доповідає Іванів Назарій Іванович – депутат обласної ради.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

Н.Іванів. Слава Ісусу Христу! Доброго дня всім, шановні колеги! На ваш розгляд поданий проект рішення нашого звернення. З вашого дозволу, зачитувати не буду. Якщо є потреба, можу зачитати, але суть полягає в тому, що нещодавно підприємство ТОВ “Кроно-Україна”, SWISS KRONO, заявило бажання відкрити завод, новий завод по виготовленню каустичної смоли, але вражає кількість, – 44 тис. тонн в рік. В Брошнів-Осаді, а також навколишніх селах та районах це підприємство забруднює навколишнє середовище, адже кількість викидів в рік становить 364 тис. тонн. Отже, звичайно, громадськість стурбована і схвильована з цього приводу, тільки напротязі однієї доби було зібрано понад 2 тис. підписів, оскільки була така опублікована інформація на сайті Міністерства захисту довкілля, відповідно громадськість надіслала звернення, також науковці, навіть з Німеччини, підтримали таке звернення, і самі зауваження були сформовані на 294 сторінках.

Відповідно також просив би вас, щоби ми підтримали це звернення, оскільки також  Калуська районна рада підтримала, Калуська міська рада підтримала, відповідно просив би, щоби також таке звернення було підтримано і на сесії Івано-Франківської обласної ради.

Дякую, готовий відповідати на запитання, якщо такі є.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую, Назарію Івановичу.

Я ще проінформую, шановні колеги, що проєкт рішення було надіслано до обласної державної адміністрації для надання відповідних висновків, рекомендацій. У вас відповідь від обласної адміністрації є, можете ознайомитись при підготовці до голосування.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є? Запишіться, будь ласка.

Іванів Назарій Іванович.

Н.Іванів. Я записався, бо я думав, що, можливо, хтось буде якісь зауваження, то я би на завершення сказав. Оскільки ніхто, то тоді помилково.

О.Сич. Згідно нашого Регламенту доповідач має право після всіх виступів взяти слово для остаточного розставлення акцентів. Ну, якщо ви не хочете розставляти акценти, тоді я…

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! А чи є пропозиції до проекту рішення?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. То я ставлю за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 61, не голосували – 11: рішення  прийнято.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради щодо скасування рішення  сімнадцятого конкурсного відбору Ради з державної підтримки кінематографії Державного агентства України з питань кіно про виділення коштів на створення фільму Хачіка Васіляна “Мій юний принц” ТОВ “РІАЛ ПІКЧЕРЗ”.

Проект рішення номер 5 – в окремій брошурі.

Доповідач: Корнелюк Мирослава Мирославівна – депутатка обласної ради.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради. Будь ласка.

М.Корнелюк. Доброго дня, шановні панове голови, колеги-депутати, запрошені,  присутні!

9 жовтня 2021 року Рада з державної підтримки кінематографії Державного агентства України з питань кіно затвердила перелік кінопроєктів – переможців сімнадцятого конкурсного відбору Держкіно, зокрема фільмування картини Хачіка Васіляна “Мій юний принц”, на що передбачили фінансування, як вже зазначив голова обласної ради, в сумі 20 млн гривень.

Колеги, проект рішення вам роздано, але, будь ласка, дозвольте так трішки проінформувати.

Я думаю, що трейлер ви вже бачили, він вже є. І рекламні постери, звичайно, ведуть неприховану таку пропаганду, і на наше глибоке переконання, саме родина завжди була і буде фундаментом суспільства. І статистичні дані доводять, що традиційна родина позитивно впливає на здоров’я, довголіття, фінансову стабільність і рівень задоволення життям усіх членів сім’ї.

Хочу сказати, що зараз Україна насправді знаходиться в умовах війни: як і військових дій, так й інформаційної політики. І ми саме зараз, як ніколи, маємо об’єднуватись навколо морально-етичних, культурних, національних та релігійних цінностей. І саме родина є здоровою клітиною нашої держави, ідентичності українства.

Колеги, прошу підтримати. Дякую.

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка, для запитань.

Семенюк Володимир Петрович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Дебенко Ігор Богданович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

І.Дебенко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Шановна Мирославо Мирославівно! Маю до вас таке запитання, оскільки знаю вас як провідного фахівця та експерта у сфері культури, крім того, ви працюєте в обласній державній адміністрації у відповідному управлінні. Скажіть, будь ласка, чи звертались ви особисто, можливо, управління культури і національностей, або ж обласна державна адміністрація до Міністерства культури або Державної агенції з питань кіно щодо того, щоб цей фільм все ж таки не виходив? Чи це ви лише на сесії ініціюєте?

М.Корнелюк. Ні, шановний колего! Ми звернулись, але поки відповіді нам не надійшло. Не встигли ми получити відповідь в межах терміну.

О.Сич. Шановні колеги! Відповідь… запитання вичерпані. Дякую, Мирославо Мирославівно.

З свого боку хочу зазначити, що проект рішення було надіслано до обласної державної адміністрації. Висновки надійшли. У вас в матеріалах вони є. Ви можете ознайомитись.

Ну, єдине… я прошу вибачення, Мирославо Мирославівно. Все-таки для розставлення акцентів, ще раз вибачте.

Я в дискусіях, зокрема й соціальних мережах, і в реальних дискусіях чув: шановні, чого ви протестуєте? В проекті картини закладені європейські цінності.

На вашу думку, Мирославо Мирославівно, у картині закладені європейські цінності чи ні? Бо чому? Якщо ми голосуємо “проти”, то ми виступаємо проти європейських цінностей, а отже проти європейської орієнтації України, якщо  вони там є. Якщо їх там немає, то треба сказати, що їх там немає. Так вони там є чи немає, ті європейські цінності?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні, будь ласка, до мікрофону.

М.Корнелюк. Ми живемо в демократичній європейській державі, яка сповідує  християнські та сімейні цінності, і велика частина людей цього світу є віруючі християни. Дякую. І їх також…

О.Сич. Але в самій картині, в сюжеті відображені європейські цінності, чи ні? Я це хотів почути. Ви аналізували?

М.Корнелюк. Ви знаєте, там насправді проблема. В картині, власне, є проблема, яку ми… дану тему також треба обговорювати. Дякую.

О.Сич. Я так і не зрозумів, чи там є європейські цінності, холєра ясна, і не знаю, як голосувати. Може Дебенко скаже? Увімкніть мікрофон Дебенка, бо він хоче сказати про європейські цінності.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. І потім мікрофон Олександра Шевченка.

І.Дебенко. Мирослава Мирославівна, скажіть, будь ласка, на вашу думку, чи може бути гей патріотом?

М.Корнелюк. Прошу?

І.Дебенко. Чи може бути гей патріотом?

(Оплески в залі).

М.Корнелюк. Я думаю, що то треба спитати в людей, які мають відчуття всередині себе таке.

О.Сич. Прошу увімкнути мікрофон Олександра Шевченка.

О.Шевченко. Шановні друзі, депутати! Знаєте, вся Європа будувалась на християнських цінностях. І це неозброєним оком видно. Те, що зараз ті християнські цінності завдяки рівню життя десь трошки посунуті на… так, як і у нас, до речі, в Україні також, слава Богу, у нас  трошки ситуація краща, знаєте, десь так на “гальорку”, це якраз і призвело Європу, що християнські цінності посунуті на “гальорку” до того, що содомогоморські цінності сьогодні там рахуються якимись там спеціальними європейськими цінностями.

Я вам хочу сказати, що якщо ми хочемо в Європу, це не означає, що ці цінності нам повинні бути притаманні. Хай краще Європа йде до нас, з нашими християнськими цінностями. Тому що оті, що в тому фільмі, цінності, які пропагуються, це суцільна ганьба, і абсолютно протирічить Христу.

Слава Ісусу Христу!

О.Сич. Слава навіки Богу Святому!

От бачите, Мирославо Мирославівно, я від вас не дочекався відповіді. А тепер я спокійно можу голосувати після слів Олександра Леонідовича, бо я знаю, що я не виступаю проти європейського вектору України.

М.Корнелюк. І ще хочу вам сказати, що у нас ще є Закон України “Про свободу совісті та релігійні організації”, де також написано, що ніхто не може встановлювати обов’язковість переконань та світогляду.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Ставлю на голосування за основу і в цілому.

М.Корнелюк. Хочу сказати, що кожна людина хоче стати матір’ю і мати продовження роду.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Голосуйте за європейські цінності! Ну!

За – 57, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звернення щодо вжиття заходів боротьби із борщівником Сосновського”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 6 – на окремому аркуші.

Доповідає Книшук Орися Володимирівна – голова постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій.

Проект напрацьовано і рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради постійною комісією з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій.

Будь ласка, Орися Володимирівна.

О.Книшук. Доброго дня, шановна президіє, шановні колеги-депутати! Сьогодні ми вчергове звертаємось до Кабінету Міністрів із пропозицією внести багаторічну отруйну і небезпечну рослину – борщівник Сосновського до переліку регульованих шкідливих організмів.

Останніми роками борщівник Сосновського набуває великого поширення на території Прикарпаття. Ця нетрадиційна для нас рослина була завезена із Кавказу у 50-их роках минулого століття для отримання дешевого силосу. На побутовому рівні в країнах Балтії і Білорусі рослину називають “помста Сталіна”, оскільки саме за його розпорядженням масово засіювались пасовища. І хоча силос, отриманий таким чином, не був пригодний для споживання, але бур’ян добре прижився і на території Прикарпаття, Україна надає перевагу легким грунтам, добре зволоженим, витримує морози, посуху і затоплення, має високу агресивність і конкурентоспроможність, створює навколо себе особливо мертву зону, навколо нього не ростуть навіть дерева.

Борщівник Сосновського має токсичну дію на шкіру людини, при контакті зі шкірою сік рослини під дією сонячного проміння викликає опіки першого-третього ступенів. Небезпека в тому, що спочатку немає ніяких неприємних відчуттів, і тільки через декілька годин проявляються перші признаки, подібні до хімічних опіків, які тяжко піддаються лікуванню, і сліди від яких залишаються напротязі декількох років.

Методи боротьби: це механічне скошування, викошування… викопування і викорчовування, і хімічний – внесення гліфосату групи гербіцидів у період першої розетки листків.

Заходи боротьби потрібно проводити одночасно на всій засміченій території.

Текст звернення, шановні депутати, у вас є. Тому думаю, що немає необхідності його зачитувати.

Крім того, шановний пане голово, прошу надати протокольне доручення фітосанітарній службі Держпродспоживслужби вивчити дане питання, розробити план заходів для боротьби з борщівником Сосновського і систематично інформувати комісію і обласну раду. Тільки спільними зусиллями ми зможемо зупинити поширення небезпечного бур’яну. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача? Доповідачки.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ну, перш за все, я думаю, що ми приймаємо… чи є заперечення щодо протокольного доручення? Я думаю, що це вже досить давно актуально, ми весь час на це звертаємо увагу, і це є біда для Прикарпаття. Треба щось з цим робити. Тому приймається пропозиція щодо протокольного доручення. Воно в належному порядку буде надіслано до вказаного виконавця.

Дякуємо, Орисю Володимирівно.

Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Так само немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 66, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до Програми розвитку Дністровського  регіонального ландшафтного парку на 2021-2025 роки”.

Проект рішення номер 7 – в окремій брошурі.

Доповідає Ковтун Михайло Іванович – директор обласного комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради “Дністровський регіональний ландшафтний парк імені Сергія Дідича”.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка, Михайле Івановичу, лаконічно, в чому суть змін.

М.Ковтун. Шановні голови, шановні депутати! Просимо підтримати проект рішення “Про внесення змін до Програми…”, доповнивши перелік заходів, обсягів та джерел фінансування Програми пунктом 12, який передбачає розвиток туристично-рекреаційної інфраструктури.

У 2021 році обласне комунальне підприємство Івано-Франківської обласної ради “Дністровський регіональний ландшафтний парк ім. Сергія Дідича” стало переможцем конкурсу  проектів, що реалізуються за підтримки Міністерства розвитку громад та територій України в межах програми підтримки секторальної політики, глемпінг та створення інклюзивно-туристичного продукту на природоохоронних територіях, а також розробка проектно-кошторисної документації будівництва еколого-освітнього візит-центру Дністровського регіонального ландшафтного парку.

О.Сич. Тобто, якщо лаконічно, їм ці зміни потрібні для того, щоб реалізувати проект, який вони виграли в Міністерстві інфраструктури.

Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую, Михайле Івановичу.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Зауваження, пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 59, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до регіональної цільової програми забезпечення діяльності комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради з  експлуатації майна на 2020-2024 роки”.

Проект рішення номер 8 – на окремому аркуші.

Доповідає Костишин Віталій Іванович – директор комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради з експлуатації майна.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії.

Віталій Іванович, будь ласка, коротко і лаконічно про суть змін.

В.Костишин. Комунальне підприємство Івано-Франківської обласної ради як балансоутримувач за допомогою газових котелень здійснює теплопостачання приміщень за адресами: вул. Грушевського, 21, вул. Василіянок, 62а, вул. Шашкевича, 2.

Станом на сьогоднішній день підприємство отримує газ за ринковою ціною, а саме: 36 грн 70 коп. за 1 м3. Згідно інформації, отриманої у компанії “Нафтогаз Трейдинг”, отримання газового опалення за ціною 16 грн 55 коп. можливо за умови отримання ліцензії на право провадження господарської діяльності з виробництва теплової енергії. Тому просимо вас погодити внесення змін до регіональної цільової програми, а саме доповнити її пунктом 19: “Організація і забезпечення теплопостачання”.

О.Сич. Шановні колеги! Суть зрозуміла, так? Сьогодні підприємство, яке утримує наші комунальні заклади, змушене закуповувати газ по ринковій ціні, більше як 35 гривень. Для того, щоб отримати ліцензію, а потім отримати пільгову ціну, таку ціну, як в бюджетних організацій, їм треба внести зміни до програми.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую, Віталію Івановичу.

Чи є зауваження, пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 61, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до Програми розвитку освіти Івано-Франківщини на 2016-2023 роки (зі змінами)”.

Проект рішення номер 9 – в окремій брошурі.

Доповідач: Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії. Будь ласка.

В.Кімакович. Доброго дня, шановна президіє, шановні депутати!

У цьому рішенні йде мова про те, що у нас є програми допомоги і ті програми прив’язані до стипендій. Оскільки відбулося зростання, суттєве зростання стипендій, відповідно нам  потрібно збільшити рядки бюджету для того, щоб… бо вони прив’язані до стипендій, щоб наші допомоги також зросли.

О.Сич. Колеги, суть зрозуміла, якщо ви слухали.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції, зауваження до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка.

Вікторе Євстахійовичу, дякую, можете сідати.

Перцович Наталія Святославівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Випадково. Карп Галина Василівна.

Г.Карп. Згідно паспорту Програми розвитку освіти Івано-Франківщини, де зазначені 2016, 2017, 2018 роки, написано “у межах бюджетних призначень місцевих бюджетів”. У нас немає інформації щодо обсягів коштів, які були ними передбачені, щоб вказати вже фактичні дані.

О.Сич. Вікторе Євстахійовичу, підійдіть, будь ласка, до мікрофону.

В.Кімакович. Там, де немає, значить, стипендія тоді не була, а вона була, наприклад, 125, а нам потрібно 250, тобто, це пов’язано з цим зростом, що я говорив. Було 250, а потрібно 800. Це також пов’язано з прив’язкою до економічної стипендії.

О.Сич. Увімкніть ще раз мікрофон Галини Василівни Карп.

Г.Карп. Дякую, Олександре Максимовичу. Я мала на увазі, щоб проставити вже фактичні дані, що стосуються розділу “Місцеві бюджети”, вирішити в межах бюджетних призначень. Звітні дані вже є по казначейству?

В.Кімакович. Я розгляну це питання, я не готовий зараз дати відповідь.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є ще зауваження, пропозиції? Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. А зауваження Галини Василівни прошу врахувати і при доопрацюванні програми…

За – 65, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласної цільової соціальної програми національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2021-2025 роки”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 10 – на окремому аркуші.

Доповідач – той самий: Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Кімакович. Шановні депутати! Йде мова про те, що відбулися зміни. Відтепер департамент буде називатись “департамент освіти і науки”, а молодь передається в департамент спорту, оскільки в державі існує Міністерство молоді і спорту. Тому відповідно це і наступні всі питання є технічними, йде мова про передачу повноважень, коштів і про виконання частини програм власне вже у департамент спорту.

О.Сич. Колеги, відбулися зміни в системі адміністрації: молодь віднесена тепер до управління спорту, а відповідно мають бути змінені й виконавці програми.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції, зауваження до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 59, не голосували – 14: рішення прийнято.

Я не зауважив слово Галини Василівни Карп. Увімкніть, будь ласка, мікрофон.

Г.Карп. (Без мікрофона). Дякую, Олександре Максимовичу, за те, що надали можливість виступити. Значить, у мене є пропозиція до пояснювальної записки. Там написано у третьому підпункті “відповідно до розпорядження”, написано “розпорядження” з великої букви. Я в середу здавала тест з української мови, розпорядження, коли воно йде в тексті, пишеться з маленької букви. Дякую.

О.Сич. От, шановні колеги, у чому полягає корисність час від часу здавати екзамени зі знання української мови. От, думаю, а може серед депутатів то запровадити.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Це стилістична правка. Не обов’язково приймати рішення обласної ради, прошу внести в робочому порядку правку.

Наступне питання – “Про внесення змін до обласної цільової соціальної програми “Молодь Прикарпаття” на 2021-2025 роки”.

Питання так само внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 11 – на окремому аркуші.

Доповідач – той самий: Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, Віктор Євстахійович.

В.Кімакович. Це аналогічне питання.

О.Сич. Колеги, аналогічна зміна до програми.

В.Кімакович. …просто стосується іншої цільової програми.

О.Сич. Чи є запитання, зауваження, пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Галина Василівна, там з грамотністю все нормально?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Все, все зрозуміло. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 66, не голосували – 7: рішення прийнято.

Шановні колеги! Розглядається додатково під час формування порядку денного сесії питання, внесене питання – “Про внесення змін до обласної цільової соціальної програми “Розвиток пластового руху Прикарпаття” на 2018-2022 роки (зі змінами)”.

Проект рішення – на окремому аркуші.

Доповідає Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, Вікторе Євстахійовичу.

В.Кімакович. Шановні голови, шановні депутати! Йде мова також про цільову програму, тут йде мова також: деякі частини програми залишаються за департаментом освіти, деякі частини програми переходять у молодь і спорт. Тому прохання затвердити ці зміни.

О.Сич. Тобто, у зв’язку зі зміною структури обласної адміністрації дещо зміняться й виконавці по окремих пунктах програми.

Чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є зауваження, пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 64, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 19.02.2021.  № 70-4/2021 “Про фінансування природоохоронних заходів з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища за рахунок планових надходжень у 2021 році” (зі змінами)”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 12 – в окремій брошурі.

Доповідає Пліхтяк Андрій Дмитрович – начальник управління екології та природних ресурсів обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань екології,  раціонального природокористування та розвитку туризму і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка, Андрій Дмитрович.

А.Пліхтяк. Доброго дня! Даним проектом рішення пропонується внести технічні зміни в перелік природоохоронних заходів, який був затверджений рішенням сесії від 19 лютого за рахунок планових надходжень…

О.Сич. Шановні колеги! Зміни технічного характеру. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є зауваження, пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 65, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 12.11.2021.  № 266-10/2021 “Про фінансування природоохоронних заходів за рахунок понадпланових річних надходжень у 2021 році до обласного фонду охорони навколишнього природного середовища”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 13 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Пліхтяк Андрій Дмитрович – начальник управління екології та природних ресурсів обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

А.Пліхтяк. Аналогічне питання попередньому: уточнюючі зміни, технічні зміни в перелік природоохоронних заходів за рахунок понадпланових надходжень.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є зауваження, пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

А.Пліхтяк. Дякую.

О.Сич. За – 62, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 23.04.2021.  № 133-6/2021 “Про внесення змін до рішення обласної ради від 19.02.2021. № 68-4/2021 “Про розподіл коштів бюджету розвитку обласного бюджету на 2021 рік”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 14 – в окремій брошурі.

Доповідає Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету,  соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Пропозиції, колеги, вам роздані, є в матеріалах.

Будь ласка, Ірино Богданівно.

І.Мацькевич. Доброго дня, шановні депутати! Даний проект рішення передбачає перерозподіл між заходами та розпорядниками коштів обласного бюджету в межах річних призначень,  які визначені в рішенні обласної ради про розподіл коштів бюджету розвитку обласного бюджету на 2021 рік.

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є запитання. Будь ласка, запишіться для запитань.

Корнелюк Мирослава Мирославівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

М.Корнелюк. Вибачте.

О.Сич. Помилково.

М.Корнелюк. Я сьогодні неуважна.

О.Сич. Іваночко Михайло Степанович. Теж помилково?

М.Іваночко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. У мене не так питання до Ірини Богданівни, а до Світлани Василівни таке усне депутатське звернення. Не буде нагоди більше задати, хотів би зараз.

О.Сич. Та як не буде нагоди? Ще не звільняється Світлана Василівна, ще буде нагода!

М.Іваночко. Я маю  на увазі, сьогодні.

В минулому році Ланчин постраждав від повені дуже серйозно, і влітку компанія “Онур” проводила ремонтні роботи центральної дороги Делятин – Раківчик, що проходить через селище Ланчин. На превеликий жаль, вже зараз появились деякі вибоїни, і хто має їх відремонтувати? Наскільки мені відомо, дорога на гарантії. І ми звертались в Службу автомобільних доріг, звертались до компанії “ПБС”, вони не можуть це робити, тому що вона на гарантії в “Онур”. Допоможіть, будь ласка, бо, напевно, після сходження снігу буде проблема серйозна. Дякую.

С.Онищук. Доброго дня, шановні колеги! Дякую за запитання. Насправді відреагуємо, виїде комісія і відповідно складуть акти, і на це питання ми також дамо відповідь, якщо є дійсно якісь відповідні ситуації, вони будуть вирішені.

О.Сич. Колеги, запитання завершені.

Ставлю на голосування проект рішення за основу, оскільки є пропозиції комісії. Прошу визначатись.

За – 65, не голосували – 10: рішення прийнято.

Колеги, у вас є роздані пропозиції комісії. Не буду їх зачитувати. Будь ласка, ознайомтесь. І ставлю на голосування пропозиції комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій. Будь ласка, визначайтесь.

За – 59, не голосували – 16: рішення прийнято.

Чи є ще якісь зауваження, пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції комісії.

За – 64, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласного бюджету на 2021 рік”.

Проект рішення номер 15 – в окремій брошурі.

Доповідач: Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Шановні колеги! Вам пропозиції додаткові, ще напрацьовані, роздані, пізніше поставлю на голосування.

Чи є запитання до Ірини Богданівни?

Немає запитань.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є? Будь ласка, запишіться.

Карп Галина Василівна.

Г.Карп.  Ірино Богданівно, поясніть, будь ласка, все-таки коротко суть змін. Це пов’язано з перерозподілом бюджетних призначень між розпорядником коштів, чи це стосується перерозподілу вільних залишків, які склались сьогодні на рахунку департаменту фінансів, чи, можливо, додаткових поступлень з державного бюджету? Дякую.

І.Мацькевич. Дякую за запитання, Галино Василівно. Дійсно, перерозподіл стосується в межах річних сум, які передбачені по розпорядниках коштів обласного бюджету, головних розпорядниках коштів обласного бюджету, і не стосується тих коштів, які надійдуть і ляжуть в залишок на 1 січня 2022 року.

О.Сич. Наскільки я зрозумів, це залишки від проведення тендерів і тому подібне.

Шановні колеги! Більше немає… Є, Тебешевська Оксана Степанівна, будь ласка.

О.Тебешевська – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Пані Ірино, не матиму іншої нагоди задати це запитання, тому кажу тепер. “Здоров’я населення Прикарпаття”: ми у липні місяці проголосували зміни до цієї програми.

Скажіть, будь ласка, скільки загально коштів виділено на цю програму цьогоріч, у  2021 році?

І.Мацькевич. Цьогоріч було виділено, там є “Здоров’я населення Прикарпаття”, складається з трьох підпрограм, і на основну програму, де йдуть великі заходи, було виділено 9,8 млн гривень, по пам’яті, може я помиляюся.

О.Сич. Шановні колеги! Ми розглядаємо дещо інше питання, тому Ірина Богданівна може й не пам’ятати там, які кошти в розрізі іншої програми. Вона ж не комп’ютер.

Колеги, запитання вичерпані. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Якщо є, запишіться, будь ласка.

Тебешевська Оксана Степанівна, будь ласка.

О.Тебешевська – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Чому я задала це запитання?  Тому що я кожного року порушую питання про закупівлю продуктів лікувального харчування для дочки учасника бойових дій Романа Коршовського – Марії. У цієї дитинки рідкісне захворювання – глутарова ацидурія першого типу.

В червні 2021 року я подала звернення до голови обласної ради і голови обласної державної адміністрації, порушуючи це питання. Копія звернення ось у мене на руках.

9 липня відбулася сесія, і я його порушувала, це питання, на цій сесії. Знову ж таки стенограма виступу мого є тут. Сесія прийняла зміни до програми “Здоров’я населення Прикарпаття” і зокрема й додаток 2: це перелік заходів, обсяги та джерела фінансування розділу “Зміцнення здоров’я дитячого населення”. У пункті 14 до цього розділу йде мова якраз про закупівлю продуктів лікувального харчування для лікування глутарової ацидурії першого типу, тобто, для цієї дитинки Марії Коршовської.

Ми почули, скільки… приблизно 9 млн гривень було виділено загалом на програму. Після цієї сесії я неодноразово зверталась до директора департаменту охорони здоров’я і нагадувала йому про виділення цих коштів, питала, як справи з виділенням цих коштів.

Що маємо на сьогоднішній день? А на сьогоднішній день жодної копійки для цієї дитинки не виділено. Я не розумію, навіщо ми приймаємо ці зміни, голосуємо за рішення, які не виконуються?

О.Сич. Виноградник Тарас Теофілович, будь ласка.

Т.Виноградник. Дякую. Я вибачаюсь, я не встиг задати питання. Але в додатку першому написано, що департаментом фінансів Івано-Франківської облдержадміністрації віднімається 21 млн 67 тис. 540 грн. А куди ж вони спрямовуються?

Це не було вказано. І в доповіді Ірини Богданівни я також цього не почув. Тому, якщо можна, дайте відповідь з цього приводу.

О.Сич. Ірино Богданівно, це в цьому  питанні звучало?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Підійдіть, будь ласка, до мікрофону, Ірино Богданівно.

Увімкніть мікрофон в залі. Одну хвильку, зараз.

І.Мацькевич. (Без мікрофона). …внесення змін до бюджету на 2021 рік знімаються кошти в розмірі 21 млн гривень, які були передбачені як інші дотації департаменту фінансів, які утворились у нас, на даний час залишились нерозподіленими. Це кошти, які ми з вами спочатку року залишали в залишку фінансування протягом року наших санаторно-курортних закладів, так як ми їм були передбачили, як ви пам’ятаєте, тільки фінансування на перший квартал, і потім по результатах того, як здійснювалась діяльність цих закладів, був карантин, і заклади не працювали на повну міру, ці кошти залишились в залишку, і зараз будуть перерозподілені між головними розпорядниками коштів обласного бюджету по тих необхідних потребах, і надавались субвенції місцевим бюджетам.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Вичерпані запитання, вичерпані виступи. Оскільки є доповнення до проекту рішення з боку комісії, сьогоднішнього засідання, ставлю на голосування за основу.

За – 57, не голосували – 18: рішення прийнято.

Колеги, у вас є роздані пропозиції до пункту 15. Я не буду їх зачитувати, довжеленькі, на двох сторінках, комісія їх напрацювала. Прошу взяти до уваги. І ставлю на голосування пропозиції комісії.

За – 62, не голосували – 13: рішення прийнято.

І ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції комісії. Прошу визначатись.

За – 63, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 12.11.2021.  № 264-10/2021 “Про передачу Івано-Франківського національного академічного драматичного театру імені Івана Франка”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 16 – в окремій брошурі.

Доповідає Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури, національностей та релігій обласної державної адміністрації.

Будь ласка.

В.Федорак. Шановний пане голово, шановна Світлано Василівно, шановні колеги, депутати!

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ну, я питав, чи є зауваження, пропозиції…

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Дайте закінчити питання. Будь ласка, закінчимо питання, потім поставлю на голосування повернутись до питання 15.

В.Федорак. Шановні члени президії, шановні колеги, депутати! Вашій увазі представлений проект рішення щодо доповнення попереднього рішення обласної ради, яке стосується передачі цілісного майнового комплексу Івано-Франківського національного академічного драмтеатру ім. Івана Франка з обласної комунальної до державної форми власності.

Як ви пам’ятаєте, на попередній сесії дане питання було проголосовано, ведеться робота щодо передачі згідно процедури, виписаної чинним законодавством. Міністерство культури України погодило без зауважень, Міністерство економіки хоче доповненої редакції, яка стосується земельної ділянки.

У вас якраз є в проекті рішення, в пункті 1 написано, щоб поправити, проект рішення доповнити пунктом після слів “вул. Незалежності, 42 у м.Івано-Франківську”, доповнити словами “розташованого на земельній ділянці площею 0,8888 га”, і відповідно кадастровий номер. Це потрібно для того, щоб здійснити процедуру.

О.Сич. Шановні колеги! Хто працював в Кабінеті Міністрів, той знає, що в кожного Міністра, в кожного міністерства є свої “фйоли” в голові. Ну, захотіли вони ще таке доповнення. Ну, для того, щоб закінчити процедуру, треба…

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Ділянка закріплена за театром. А оскільки театр є наша обласна власність, то і ділянка є обласною власністю.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Давайте так: по порядку. Чи є запитання до доповідача? Запишіться, будь ласка, якщо є, щоб ми не робили шарварку.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Може хтось має. Звідки я знаю! Може ви працювали помічником Юлії Володимирівни? Я не знаю.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я знаю, що Федорців працював помічником віцепрем’єр-міністра.

Є запитання, колеги? Ткач Роман Володимирович, будь ласка.

Р.Ткач – депутатська фракція політичної партії “Європейська Солідарність”. Володимире Васильовичу, а розкрийте, будь ласка, більш детальніше ці перемовини. Бо минулого разу, я знаю, то Міністр, по-моєму, приїжджав, чи хто то приїжджав в область? Бо минулого разу дуже багато, скажемо, не було відповідей на ті питання. Так, все-таки буде в повному обсязі фінансуватись, точно передадуть і так далі, і так далі? Розкрийте все-таки.

В.Федорак. Дякую за запитання, Романе Володимировичу. Хочу вас проінформувати і всіх колег, присутніх в цьому залі, що дійсно минулої п’ятниці був з робочим візитом Міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко. Він близько години оглядав майновий комплекс, зустрічався з дирекцією театру. Я його особисто супроводжував, і я особисто в нього запитував і запитували в нього пізніше журналісти, які до нього підходили, чи буде здійснено передачу. Він сказав: так, ми над цим працюємо, є позитивні в тому плані і оцінка, й настрій Міністерства культури, і що стосується, крім зарплати, всіх комунальних послуг, і в перспективі, що нас особливо цікавить і громаду області, – проведення відповідних робіт: капітальний ремонт, інше. Він сказав: так, ми будемо цим займатись, маємо такі наміри. Він знає чудово, що це величезні кошти, і ми орієнтуємось, які це кошти, це понад 100 млн гривень треба вкласти. Він сказав: я розумію, я хотів спеціально приїхати і подивитись. Він це здійснив.

О.Сич. Запитання вичерпані. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є зауваження і пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 67, не голосували – 9: рішення прийнято.

Шановні колеги! При розгляді 15-го питання я питав, чи є зауваження, пропозиції, очевидно, не зауважив, що піднімав руку депутат. Ну, щоб не було потім, скажемо,  якихось зауважень до того, що не враховані всі пропозиції, є пропозиція повернутись до розгляду цього питання, тобто, відмінити рішення в цілому, і якщо буде пропозиція, то за неї проголосувати.

Я ставлю на голосування за повернення до 15-го питання. Будь ласка.

Потрібна 1/3 голосів.

За – 57, не голосували – 19: рішення прийнято.

Шановні колеги! Отже, прошу записатись для виголошення пропозицій по 15-му питанню.

Виноградник Тарас Теофілович, будь ласка.

Т.Виноградник – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Шановні колеги! Я задавав питання це, що відняли від департаменту фінансів 21 млн гривень, і тут розписано, куди вони спрямовуються. Саме 11 млн гривень, я бачу, обласна клінічна лікарня: придбання медичного обладнання, перинатальний центр… Хочу зрозуміти, а яким принципом користувались, коли визначали майже 5 млн гривень на Заболотівську лікарню, коли нам не вистачає коштів на фінансування обласної дитячої лікарні? Це наше комунальне підприємство.

Вношу пропозицію: зменшити на Заболотівську на 2 млн гривень, а добавити обласній дитячій лікарні 2 млн гривень.

О.Сич. Поступила пропозиція. Ставлю на голосування, шановні колеги.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу вибачення. Прошу вибачення. Даруйте. Давайте ми обміняємось думками, а потім пропозиції поставлю на голосування.

Включіть мікрофон депутата Білика Романа.

Р.Білик. Шановні колеги-депутати! Я розумію, що є, напевно, така думка, бажання, от, скоротити цю цифру. Але я хочу сказати, що вона необхідна для того, щоб Заболотівська лікарня існувала. Йдеться про придбання рентгенологічного апарату. І це є обов’язковою умовою від НСЗУ для функціонування лікарні. А наш рентгенапарат вже має, слава Богу, 30 з гаком років, він свій ресурс повністю вичерпав. Тому я прошу підтримати саме і проголосувати… так, як було, так.

О.Сич. Тобто, залишити в чинній редакції?

Р.Білик. Звичайно.

О.Сич. Я зрозумів. Василь Іванович Гладій – перший заступник голови обласної ради, будь ласка.

В.Гладій. Шановні колеги! Роман Павлович працює в Заболотівській лікарні, я не працюю, тому конфлікту інтересів у мене немає. Мова йде про придбання конкретного медичного обладнання для ковідних хворих. Заболотівська лікарня приймає ковідних хворих. Якщо ми зменшимо цю цифру, ми не вирішимо проблему у Заболотові, і ми не вирішимо проблему обласної дитячої лікарні, клінічної. Тому є прохання все-таки залишити без змін для того, щоб Заболотів дальше міг лікувати хворих з відповідними… а на дитячу лікарню, звичайно, що на  наступній сесії ми зможемо це питання розглянути з вільних залишків. Дякую.

О.Сич. Колеги, я  не є спеціаліст в галузі охорони здоров’я, але я розумію одне: оскільки на початку року ці кошти були зарезервовані для функціонування охорони здоров’я і в межах галузі охорони здоров’я вони перерозподілені, то я звик довіряти спеціалістам. Якщо будуть такі пропозиції, я поставлю на голосування.

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. Але чекайте, одну хвильку! Ні, за основу ми вже проголосували.

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. А, ну, добре. Одну хвильку!

Є ще до виголошення пропозицій Федоришин Володимир Євгенійович. Будь ласка.

Увімкніть мікрофон Федоришина.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ви краще не зачіпайте кнопок, бо він увесь час включений.

В.Федоришин. Я взагалі його не чіпав, чекав, коли включать.

Дякую, пане голово. Тут прийшла пропозиція від Коломийської ТГ: на додатково виділені кошти в сумі 117 393 тис. гривень по перерозподілу субвенції просимо внести зміни, а саме: назву об’єкта “Нове будівництво приміщень для розміщення малого групового будинку” замінити на “Нове будівництво малого групового будинку по вул.Маковея у м.Коломиї”. А також на суму 130 тис. 045 грн на об’єкт “Капітальний ремонт дорожнього покриття на вул.Молодіжна у с.Королівка Коломийської ТГ” просимо внести зміни, а саме: назву об’єкта “Капітальний ремонт дорожнього покриття на вул.Молодіжна у с.Королівка Коломийської ТГ” замінити на “Капітальний ремонт вуличного освітлення на вул.Івана Ткачука – Сарми-Соколовського у м.Коломиї”. Чисто технічні питання, вони виникли перед сесією.

О.Сич. Колеги, я бачу, знову депутати піднімають руки. Я ж казав: записатись. Хто не записався, то не записався. Чого руки потім піднімати?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запишіться, будь ласка, ще раз для виголошення пропозицій. Я пам’ятаю, хто подавав пропозиції, зараз будемо ставити на голосування.

Левицький Олександр Михайлович.

О.Левицький. Колеги, я підтримую пропозицію Володимира Федоришина. Але питання, можливо, треба, щоб фінансисти нам дали роз’яснення. Це кошти субвенції. Якщо вони до нас прийшли з чітким формулюванням цільового призначення, і ми тут його змінимо, то це може виникнути проблема у проведенні самого платежу. Треба просто, щоб фінансисти нам це уточнили. Це кошти субвенції з державного бюджету, а загалом підтримую.

О.Сич. Ну, колеги, напевно, що так, бо я прослухав, про що йшлося. Якщо це дійсно прописані КабМіном кошти субвенції, то ми не вправі міняти призначення цих коштів. Це тоді громада має звертатись до КабМіну, щоб КабМін змінив, вніс зміни до призначення.

Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Дякую. Пане голово, у зв’язку з тим, що згадали мене, дивіться, я не маю нічого проти спрямування коштів на Заболотівську лікарню. Але пан Білик говорить, що це на придбання рентгенапарата, а Василь Іванович каже, що це на боротьбу з ковідом. Я також хочу, щоб спрямували кошти на обласну дитячу лікарню. Чому? Тому що обласна дитяча лікарня надає забезпечення дітям з усієї Івано-Франківської області, тому вносив таку пропозицію. Дякую.

О.Сич. Одну хвильку, одну хвильку! Микола Васильович Палійчук.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, всіх вислухаємо.

М.Палійчук. Шановні колеги! Прошу підтримати рішення, яке було на комісії, яке ми вже, в принципі, проголосували, і повернулись ми до розгляду через те, що наш колега-депутат… якби ви на пів дев’яту на комісію прийшли, ми би прийняли рішення і сформулювали би його правильно.  Тому прохання до всіх: перед комісією. Тому там і є департамент фінансів, який дасть відповідну оцінку і так дальше.

Що стосується, Тарас Теофілович, вашої пропозиції, то Галина Василівна озвучила пропозицію на нашій комісії: 2 млн гривень на дитячу лікарню. І ми їх приймемо: чи з перевиконання, чи з програми, яку ми хочемо збільшувати – “Здоров’я Прикарпаття”, обов’язково, навіть, можливо, сьогодні там будемо враховувати, буде пропозиція. Але ми якщо зараз приймемо, то лікарня дитяча цього року не закупить, не встигне за 2 млн гривень закупити, абсолютно.  Ковідні кошти – 4 тис. 800 грн – рівно, скільки коштує рентгенапарат. Він, щоб була лікарня ковідна, треба, щоб був новий рентгенапарат.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Я взагалі, ви знаєте, багато хто з вас, я проти прецедентів. Бо якщо ти допускаєш один прецедент, тоді весь час треба… тоді будь-коли можна робити щось поза правилами. Дуже поганий прецедент – прямо таки на сесії без фахового розгляду на комісії казати: давайте ми стільки сюди, а стільки – сюди. Якщо ми це допустимо, у нас буде бардак у бюджетуванні. Тому я пропонував, я підтримую Миколу Васильовича, я би пропонував, щоби всі  питання, які стосуються бюджету, дискутувати на бюджетній комісії, всі питання, які стосуються майна, дискутувати на майновій комісії, а на сесію вже виходити з продискутованим рішенням, а не прямо в залі щось ділити, це неправильно.

Але поступила пропозиція, ставлю на голосування.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Перш за все, я мушу поставити знову ж таки за основу, тому що ми повернулись до питання, за основу з проголосованим… ну, не з проголосованим…

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. …з проголосованими змінами комісії. Ставлю ще раз за основу. Прошу визначатись.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. За основу питання 15-те ще раз, бо ми до нього повернулись.

За – 69, не голосували – 7: рішення прийнято.

Тепер… Тарас Теофілович, ви настоюєте на своїй пропозиції?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Настоюєте. Ставлю на голосування пропозицію Тараса Виноградника. Не буду ще раз повторювати, достатньо багато про неї говорили. Прошу визначатись.

За – 18, проти – 4, утримались – 6, не голосували – 48: рішення не прийнято.

Ставлю на голосування… навіть не знаю, чи ставити на голосування пропозицію Федоришина, бо вона незаконна. Тобто, ми не маємо права вносити зміни до субвенції, визначеної Кабінетом Міністрів.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ірино Богданівно, будь ласка. Увімкніть мікрофон в залі для Ірини Богданівни Мацькевич.

І.Мацькевич. Я прошу депутата: надайте нам ці пропозиції письмово, і у нас буде бюджетна комісія у вівторок, ми її розглянемо, включимо в протокол.

О.Сич. Теж правда. Шановні колеги! Ми на цьому тижні між двома засіданнями знову будемо проводити бюджетну комісію. Якщо є якісь питання… давайте прямо на сесії не будемо з голосу їх вносити.

Депутат Федоришин, настоюєте на пропозиції?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ну, вибачте, рішення приймає не мер, а ви, депутат. Мер в залі не голосує!

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Поступила пропозиція Федоришина, ставлю на голосування. Ним керує мер. Будь ласка, визначайтесь.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я не можу не поставити на голосування пропозицію депутата. Є Регламент.

За – 13. Все! Утримались – 3, не голосували… решта не голосували. Рішення не прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому.

За – 68, не голосували – 8: рішення прийнято.

Шановні колеги! Моя вам пропозиція. Якщо вам подають пропозиції чи то голови громад, чи то громадські…, ви спочатку самі в ній розберіться, а потім пропонуйте, а не кажіть так: мене не цікавить, мене попросили. Ну, так не можна відноситись до питання.

Розглядається питання “Про затвердження регіональної цільової програми “Відзначення в області 80-річчя створення Української Повстанської Армії” на 2022-2023 роки”.

Проект рішення номер 17 – в окремій брошурі.

Доповідає Гринечко Мар’яна Валеріївна – голова постійної комісії обласної ради з питань культури, духовності, інформаційної політики.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань культури, духовності, інформаційної політики, з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та  інвестицій. Рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка.

М.Гринечко. Шановні колеги! Я тільки коротко. Дана програма була напрацьована власне постійною комісією обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики спільно з виконавчим апаратом із залученням науковців, істориків, експертів, представників громадських організацій. Охоплений широкий спектр заходів. Вони у вас є в додатку. Програма розроблена на два роки для того, щоби повноцінно реалізувати власне ці заходи.

І принагідно, дуже символічно сьогодні, буквально, може навіть не годин, можливо, впродовж години Верховна Рада України прийняла постанову про відзначення пам’ятних та ювілейних дат у 2022-2023 роках, і включено є відзначення 80-річчя створення Української Повстанської Армії. Дякую.

О.Сич. Дякую, Мар’яно Валеріївно. Ще сподіваюсь, що Верховна Рада, окрім того, що прийняла таку постанову, ще дасть гроші на відзначення, незважаючи на те, що епіцентром такої боротьби було Прикарпаття. Ох, ми зараз отримаємо сотні мільйонів на відзначення  80-річчя УПА!

Шановні колеги! Чи є запитання до доповідачки?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропозиції, зауваження до проекту рішення? Є. Прошу записатись.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко. Я помилково.

О.Сич. Ну, прошу не спати на сесії, а працювати творчо, натхненно і з наснагою на благо прикарпатської громади.

Ленігевич Богдан Васильович.

Б.Ленігевич – депутатська фракція “Батьківщина”. Маю три пропозиції до розгляду, щоб включити в перелік заходів.

О.Сич. Тоді прошу вибачення. Давайте таким чином: я зараз ще іншим надам слово, хто записався, потім поставлю на голосування за основу, потім вам дам слово для пропозицій. Добре?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Добре. Мазур Юрій Йосифович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А скажіть мені, будь ласка, а як може записатись до виступу Мазур, якщо його немає в залі?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Як вам..? А яка це фракція, нагадайте мені?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А, це фракція “європейських цінностей”.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Рудик Марія Олександрівна.

М.Рудик – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Історія УПА роками замовчувалась, перекручувалась, паплюжилась, і дякувати Богу, справедливість все ж таки настала, і ми можемо гідно вшанувати героїв Української Повстанської Армії, які боролись за Україну, поклали початок створенню Української незалежної держави.

Хочу… у мене більше побажання до директора департаменту… управління освіти, начальника управління культури щодо того, щоб у своїх програмах передбачити спільний план заходів відповідно до програми святкування 80-річчя УПА. А також в програмі “Молодь Прикарпаття” та програмі національно-патріотичного виховання взяти до уваги спільні заходи і популяризувати серед підростаючого покоління, яке навчається в закладах освіти, також довести даний план до начальників управлінь освіти ОТГ і районів, дирекції закладів освіти. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Добре. Ставлю на голосування проект рішення за основу. Прошу визначатись.

За – 64, не голосували – 10: рішення прийнято.

Колеги, даю слово для виголошення пропозиції депутату Ленігевичу. Будь ласка.

Б.Ленігевич – депутатська фракція “Батьківщина”. Перша пропозиція: “Відновлення та благоустрій території старшинської школи “Олені”, зокрема будівництво двох бараків в урочищі Гирява (с.Козаківка Калуського району), для створення в майбутньому інтерактивного музею під відкритим небом з метою проведення заходів патріотичного спрямування”.

О.Сич. Колеги, я боюся, що ми зараз… Бо там є загальні позиції…

Мар’яно Валеріївно, будь ласка, вийдіть ще раз до мікрофону… Або… увімкніть мікрофон, будь ласка, Мар’яни Валеріївни. Факт в тому, що у нас там передбачені загальні заходи:  впорядкувати загалом, створити інтерактивну карту і так далі. Якщо ми зараз почнемо, окрім загальних заходів, ставити конкретні, що в конкретному селі зробити то-то і то-то, я боюся, щоб ми не наробили “каші” в програмі.

Мар’яна Валеріївна, будь ласка.

М.Гринечко. Справді, в програмі прописані заходи рамкові, скажемо, які не розписані конкретно на конкретні об’єкти. З нового року, якщо буде ваша воля і ми затвердимо цю програму, буде створена робоча група, коли вже будуть конкретні речі прописуватись. У нас є попередній перелік того, на що вже передбачені… будемо передбачати кошти, але і ці заходи вже конкретно, якісь окремі речі ми зможемо додати до вже наявних прописаних заходів загальних.

О.Сич. Шановні колеги! Дивіться, логіка така. Прописані рамкові заходи: впорядкувати там місця бойової слави, музеї, ще щось інше. А вже потім, як завжди нам згодиться, коли будуть кошти, то ми вже ці заходи будемо затверджувати на відповідних комісіях. Бо якщо зараз прямо на сесії затверджувати їх, то воно так, знаєте, вийде трошки… Бо тоді кожен депутат встане і скаже: а у моєму селі то треба зробити, а у моєму селі – то, а у моєму селі – то. Трошки довго.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. То не має значення, хто пропонує. Не має значення хто.

Але якщо депутат настоює, я буду ставити на голосування. А решта пропозицій такого самого характеру у вас, пане Богдане?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Я би пропонував краще то передати на опрацювання в робочу групу, про яку говорить Мар’яна Валеріївна. Бо кожен депутат зараз встане і скаже: і в моєму селі щось зробити, і ми за це проголосуємо.

Пане Богдане, як, не заперечуєте?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні. Тоді в робочому порядку ми це передамо для опрацювання.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Протокольне доручення, щоб робоча група, а зокрема, скажемо, і комісія з питань культури, духовності опрацювала ті конкретні пропозиції, які поступлять зокрема і від депутатів обласної ради.

Шановні колеги! Всі записані до запитань запитання вичерпали, всі записані для зауважень, пропозицій, свої виступи вичерпали. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 69, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про Комплексну програму розвитку агропромислового комплексу та сільських територій Івано-Франківської області на 2022-2025 роки”.

Проект рішення номер 18 – в окремій брошурі.

Доповідає Андріїшин Іван Петрович – директор департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, запитання.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є запитання чи ні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Є зауваження, пропозиції? Немає.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Ставлю на голосування за основу.

За – 61, не голосували – 15: рішення прийнято.

Шановні колеги! Оскільки на питання, чи є запитання, не було реакції, а на питання, чи є бажання виступити, була, ставлю запис на виступ і виголошення рекомендацій.

Книшук Орися Володимирівна, будь ласка. Було чотири руки, а записався один.

О.Книшук. Шановний пане голово, колеги-депутати! Дана програма була розглянута на комісії агропромислового… агропромислової політики, і у частині часткових співфінансувань проектів, спрямованих на розвиток агропромислового комплексу, мушу сказати, що дійсно ця програма передбачає майже половину всього співфінансування, і тут передбачається співфінансування місцевих бюджетів.

З місцевих… місцеві бюджети – це саме ті бюджети, які мали би бути зацікавлені в  розвитку малого і середнього фермерського руху. І дуже добре би було, якби у громадах були запроваджені хоча бодай якісь посади, які відповідали би за розвиток фермерських… фермерства.

Тому пропозиція така: що якщо є співфінансування з місцевої громади, також видавати співфінансування з обласного бюджету.

Також хотіла сказати про те, що у бюджеті на 2022 рік запропоновано 2 млн гривень на розвиток фермерського руху. І це явно замала сума, тому що у нас сума ця не переглядалась вже 7 років, по-перше. По-друге, у нас в області зареєстровано майже 50 малих фермерських господарств, яким вкрай необхідні кошти, які не мають доступу до кредитних ресурсів, які не мають доступу до державних програм. І в цьому плані тільки обласний бюджет може врятувати другий раз наші господарства, саме малі фермерські господарства, не йдеться про великі, ті,  які менше 5 років в аграрному бізнесі.

Прошу це врахувати…

О.Сич. Ну, щодо другого, що сказала Орися Володимирівна, що замала кількість коштів. Ну, я скажу так: цей бюджет дуже складний, і у нас цілий ряд програм взагалі не мають ні копійки, – ні програма освітлення, ні “Питна вода”, ні “Духовне життя”. Вперше будемо наповнювати з вільних залишків або з перевиконання, а інші програми, скажімо, освіти, охорони здоров’я, культури, – значно зменшені ресурси, на загальну суму десь понад 70 млн гривень. Тому, слава Богу, хоч є 2 млн гривень. Якщо буде можливість доповнити пізніше, можна хіба що поповнити за рахунок перерозподілу коштів, спрямованих на агропромислову… Якщо можна. Якщо не можна, то не можна.

А щодо першого питання, ну, я пропонував би поставити на голосування, дійсно, і давати фінансування в рамках програми тим громадам, яким дають співфінансування. Я абсолютно це підтримую. Де саме це імплементувати в програмі і в проекті рішення? Ну, в робочому порядку тоді вже напевно опрацювати, де саме це можна поставити.

Тому ставлю на голосування цю пропозицію Орисі Володимирівни. Спочатку ставлю на голосування за… А ми не голосували за основу?

В.Гладій.  (Без мікрофона).

О.Сич. Ми голосували… Не перебивайте. Бачите, ви…

В.Гладій. Один раз помилився.

О.Сич. Ми за основу проголосували. Ставлю на голосування пропозицію Орисі Володимирівни: надавати фінансування на територіях громади при умові співфінансування з боку громад. Будь ласка, визначайтесь.

За – 57, не голосували – 19: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції.

За – 64, не голосували – 12: рішення прийнято.

І.Андріїшин. Дякую.

О.Сич. Розглядається питання “Про Регіональну цільову програму боротьби з карантинним бур’яном – амброзією полинолистою в Івано-Франківській області на 2022-2025 роки”.

Проект рішення номер 19 – в окремій брошурі.

Доповідає Гурський Роман Йосипович – начальник Головного управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій.

Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка, для запитань.

Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Дякую. Дивлюся, що орієнтовний обсяг фінансування написано, по яких джерелах, і не бачу в інших джерелах державного бюджету. Я чому задаю питання? Тому що у нас є депутат Верховної Ради Олександр Матусевич від фракції “Слуга Народу”. В його передвиборчій програмі було, що він розробить та забезпечить фінансування боротьби з амброзією, тобто, з борщівником. Чи ви звертались до депутатів Верховної Ради?

О.Сич. Амброзія – це не борщівник.

Т.Виноградник. Я вибачаюсь. Чи звертались ви до державного бюджету? Чи нам будуть надходити кошти з державного бюджету по цій програмі?

Р.Гурський. Дякую за запитання, Тарасе Теофіловичу. Ми не звертались у зв’язку з тим, що це незначна сума. На рік це складає близько 19 тис. гривень. І дана програма діяла в області з 2017 року, вона і практично до 2021 року… фінансування на часткове покриття витрат власниками земельних паїв, де є амброзія полинолиста, не було заявлено, тому у нас до державного бюджету звернення не було.

О.Сич. До речі, дуже мудре запитання Тараса Теофіловича, бо сам Бог велів державним службам звертатись до державного, а не до обласного бюджету. Це по-перше, а по-друге, я, чесно кажучи, не вірю, що якщо це така мізерна проблема, що на неї потрібно аж 19 тис. гривень, то кандидат у депутати Верховної Ради обіцяв розробити цілу державну програму.  Щось воно не грає.

Семенюк Володимир Петрович.

В.Семенюк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Відомо, що амброзія полинолиста і не тільки амброзія, а всі карантинні бур’яни завдають шкоди не тільки сільському господарству, а й великої шкоди завдають здоров’ю людини.

Що хочеться наголосити? Що викликаються алергічні захворювання такі, як поліноз, які не те, що можна сказати, дуже тяжко, а фактично не лікуються. Тому на це треба звернути увагу.

Тому у мене буде звучати важливе питання, звучати таке запитання. Скажіть, будь ласка, чи існує у нас в області фітосанітарний інспектор? Скільки звернень було, скільки було накладено штрафів? Тому що в Україні це треба виконувати систематично, боротьбу з цими бур’янами. Чи є такі дані у вас, скільки штрафів було? І чи є контроль над тими господарниками, які систематично не роблять боротьбу з цими..?

Р.Гурський. Дякую за запитання. У нас є ціла фітосанітарна служба, яка входить в структуру Держпродспоживслужби, й інспекторів є порядка 34. Однак за кількість штрафів я не можу констатувати цифру, іменно по накладенню адмінстягнень за неефективне використання землі, де є амброзія полинолиста карантинного організму, але хотів би наголосити на тому, що у нас зараженість територій в 2017 році була 10 га, а на даний період часу складає 7 га.

Хотів би ще наголосити на тому, що за рік цей бур’ян може захопити до 5 км території нової. Крім цього, одна рослина дає 100 тис. зернят, які зберігають схожість до 10-15 років. Я би ще хотів сказати про те, що якщо вона в економічному напрямку є… (Без мікрофона).

О.Сич. Романе Йосиповичу, дякую вам за цікаву лекцію. Але ви так і не відповіли на питання депутата, чи був хоч один штраф, чи ці 34 інспектори наклали хоч один штраф.

Р.Гурський. Я би хотів сказати…

О.Сич. Я прошу вибачення. Я прошу вибачення, ваше слово закінчилось. Ви вичерпали свій регламент. Тобто, є 34 інспектори, ми чули це, а про штрафи ми не чули.

Шановні колеги! Обговорення завершено. Чи є бажаючі… Запитання завершені. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 62, не голосували – 14: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження обласної цільової програми забезпечення житлом працівників Управління Служби безпеки України в Івано-Франківській області на 2022-2026 роки”.

Проект рішення номер 20 – в окремій брошурі.

Доповідає Корженьовський Володимир Михайлович – директор департаменту соціальної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка, Володимире Михайловичу.

В.Корженьовський. Доброго дня, шановна президіє, доброго дня, шановні депутати! До обласної державної адміністрації звернулося Івано-Франківське регіональне управління  Державної спеціалізованої фінансової установи “Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву” з проханням розробити і подати на сесію обласної ради для затвердження дану програму.

Дана програма була розроблена спільно якраз з регіональним управлінням на підставі  Закону України “Про іпотеку”, інших законодавчих актів України, в тому числі “Про місцеве самоврядування в Україні”, “Про соціальний захист та гарантії окремих категорій громадян”.

Проведено повністю… цей проект повністю пройшов перевірку юридичними службами, через це звертаємось до вас з проханням затвердити дану програму. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань. Чи є зауваження, пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Не може, звичайно, бути. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 63, не голосували – 13: рішення прийнято.

Шановні колеги! Ми працюємо дві години. У нас залишилось ще 7 питань. Є пропозиція без перерви завершити роботу сесії, першого пленарного засідання, не робити перерву на обід, бо це буде значно довше і буде неефективне використання часу. Не заперечуєте?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Продовжуємо дальше.

Розглядається питання “Про програму розвитку та фінансової підтримки комунальних некомерційних підприємств охорони здоров’я Івано-Франківської обласної ради на 2022-2025 роки”.

Проект рішення номер 21 – в окремій брошурі.

Доповідає Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Постійна комісія з питань охорони здоров’я та соціальної політики рекомендувала зазначений проект до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозицій.

Пропозиції – у цій самій брошурі.

Шановні колеги! Ви програму маєте на руках. Вона в плановому режимі поступила, ви мали можливість ознайомитись.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запишіться, будь ласка, для запитань.

Волошин Сергій Ярославович.

С.Волошин. Ігоре Анатолійовичу, доброго дня! Цікавить питання і взагалі доля санітарно… наших санаторіїв оздоровчо-лікувальних. Ми знаємо, що зараз було проблематикою фінансування на два місяці цього року. І взагалі як ви бачите їхній розвиток? От саме розвиток? Тому що станом на зараз якось динаміка там відсутня. Дякую.

І.Дмитренко. Дякую за запитання.  Шановний Олександре Максимовичу, шановна президіє, шановні депутати! Стосовно санаторіїв. Дійсно, санаторії є потрібні заклади в нашій області, але у зв’язку з великою кількістю витрат на фінансування, відповідно треба проводити якісь міри. У свою чергу ми будемо проводити оптимізацію штату, також ми беремо їхні плани розвитку, відповідно ми в 2022 році визначимось, яке їм потрібне додаткове обладнання для додаткового контрактування з Національною службою здоров’я України, де у свою чергу вони зможуть законтрактуватись і додатково отримати фінансування. В свою чергу, з обласного бюджету ми будемо просити, щоб ви виділили дані кошти на утримання і закупівлю даного обладнання, а також хочу зауважити, що дані санаторні заклади будуть працювати, можливо, не в повному обсязі, частково буде їхнє реформування…

О.Сич. Одним словом, щось будуть робити.

Левицький Олександр Михайлович.

О.Левицький. Шановний Ігоре Анатолійовичу, шановні колеги! Питання про 20, 13 з половиною. Президент України Володимир Зеленський під час свого щорічного послання до Верховної Ради України оголосив про ініціативу заробітної плати для кожного лікаря 20 тис. гривень, для кожного медичного працівника, середнього медичного персоналу – 13,5 тис. гривень. Ми зрозуміли і розцінили це як на руки, а не нарахованими. А по програмі фінансової підтримки ми бачимо серед заходів “забезпечення співфінансування та підтримки комунальних некомерційних підприємств охорони здоров’я Івано-Франківської обласної ради”, пункт 3, і передбачається всього 40 млн гривень. Інформую вас, що при наявній штатній чисельності працівників і розрахунках фонду оплати праці буде потрібно не менше 400 млн гривень по року в області додатково для підняття цієї заробітної плати.

Що будете робити і чому розраховуєте лише на обласний…

О.Сич. Відповідайте.

І.Дмитренко. Дякую. По розрахунках і… по розрахунках з Міністерства охорони здоров’я, який наданий нам був калькулятор для розрахунків бюджету, хочу зауважити, що загальний бюджет на 2022 рік складає 5,5 млрд гривень, загалом по недофінансуванню закладів обласного підпорядкування є 14 млн гривень, а закладів всіх по області охорони здоров’я – це 56 млн гривень. Тобто, на даний момент керівники будуть працювати над штатами, працювати над оптимізацією фінансів, відповідно кожен керівник, кожен генеральний директор – це менеджер, який має займатись своєю роботою, а ми, у свою чергу, будемо допомагати їм в цьому. Якщо буде якась нагальна потреба, то відповідно будемо також звертатись до вас за допомогою для того, щоб вирішити нагальні питання.

О.Сич. Карп Галина Василівна, будь ласка.

Г.Карп – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Шановний Ігоре Анатолійовичу! Скажіть, будь ласка, при розподілі цих коштів, ці 0,5 млрд гривень на 4 роки, скажіть, будь ласка, чи визначені якісь пріоритети  департаменту охорони здоров’я на використання цих коштів? Це перше питання.

І друге питання. В додатку, де орієнтовні обсяги фінансування, ви не проставляєте взагалі фінансування з інших джерел та інших місцевих бюджетів. В чому причина? Дякую.

І.Дмитренко. Дякую. Значить, по фінансуванню. Може бути фінансування як з державного бюджету, так і з обласного бюджету. Відповідно ми стараємось залучити Міністерство охорони здоров’я і Міністерство фінансів для того, щоб залучити для нашої області і для забезпечення лікувальних закладів додатковими або фінансами для закупівлі обладнання, або вони спрямовують нам через ДП “Державні закупівлі” дане медичне обладнання на наші лікувальні заклади. А стосовно покращення, то… можу зауважити, що, в першу чергу, ми будемо… це покращувати матеріально-технічну базу, це закупівля того обладнання, яке потрібно для контрактування з Національною службою здоров’я, тому що з кожним роком вимоги до контрактування збільшуються. Якість обладнання мусить бути… відповідати вимогам європейського й експертного класу відповідно, а також мусить покращуватись матеріально-технічна база, тобто, в свою чергу, це ремонт та реконструкція самих… (Без мікрофона).

О.Сич. Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник – – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Дякую. Ігоре Анатолійовичу, дивіться, я, як би повертаючись до того питання, що перед цим говорили, 15-те, знову ж таки про Заболотів. Чому? Тому що на 2022 рік Заболотівська лікарня не включена по ковідності, ви це знаєте також. Але скажіть, будь ласка, скільки департамент подав на НСЗУ листом контрактування по ковіду на 2022 рік? Які це  лікарні? Чому? Тому що дитяча лікарня там не включена. Але я хочу взнати від вас, які ви лікарні подали на контрактування по ковіду на 2022 рік. Дякую.

Голос із залу. (Без мікрофона).

Т.Виноградник. Правильно, тому ми могли з обласного бюджету дати…

О.Сич. Шановний, задали запитання, дайте можливість відповісти.

І.Дмитренко. Дякую за запитання. Хочу зауважити, що на даний момент Заболотівська лікарня, вона включена в програму надання медичної допомоги з COVID-19. Відповідно, у свою чергу, щоб проводити контрактування навіть у 2022 році, даний рентгенапарат надзвичайно потрібен для даного лікувального закладу, тому що не тільки залежить те, чи буде даний рентгенапарат в лікувальному закладі, чи його не буде, а це він буде надавати допомогу пацієнтам з COVID, тому що це треба робити рентгензмімки в будь-якому випадку, а також не тільки  стосовно того, що суто по ковіду, за допомогою даного рентгенапарата можна буде робити знімки і шлунково-кишкового тракту, кістково-опорний апарат людини. Тобто, в будь-якому випадку це надзвичайно необхідний апарат для даного закладу. Заклади, які потрібні, заклади входять згідно контрактування. Тобто, максимальна кількість закладів погоджується з НСЗУ.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Запитання вичерпані. Якщо вас не задовольняє відповідь, варто взяти слово під час обговорення і висловити свої пропозиції, думки.

Ставлю на запис для обговорення. Будь ласка, хто бажає, запишіться.

Мельниченко Оксана Михайлівна.

Голос із залу. Помилково, дякую.

О.Сич. Помилково. Білик Роман Павлович.

Р.Білик. Перепрошую, що турбую окремих депутатів. Але…

О.Сич. Тільки не називайте по іменах, бо зараз буде репліка, репліка на репліку…

Р.Білик. Я кажу: окремих… Значить, я розумію, що ви маєте пізнання у різних галузях, як у сільському господарстві, я чую, що і карантинні рослини… це все у вашім… ви це знаєте дуже добре, так і в медицині. То я хочу сказати, що в Заболотові функціонує 50 ковідних ліжок, Заболотів приймає хворих не тільки із Заболотова й околиць, а приймає з інших районів. Але дуже добре, що ви маєте такі глибокі пізнання. Щиро дякую.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Треба тільки вітати, коли депутати мають мультидисциплінарні знання. Це  полегшує нашу роботу. Треба тільки вітати.

Левицький Олександр Михайлович.

О.Левицький – депутатська фракція “Батьківщина”. Шановні колеги! Я повторно звертаюся і прошу керівництво обласної державної адміністрації, народних депутатів України, і навіть думаю, що як керівник уряду не пошкодить звернути на це увагу. Все-таки Івано-Франківська область при теперішній штатній чисельності працівників при тому розрахунку фонду оплати праці, який є, і тих НСЗУ калькуляторах, так званих, додаткова потреба в коштах, яка зараз не передбачена проектними розрахунками по договорах з Національною службою здоров’я України, тільки на виплату заробітної плати, виходячи з розміру 20, 13,5 з 1 січня, буде становити орієнтовно 400 млн гривень. Це неправильно і неграмотно думати, що нам до цього байдуже, а ще більш неграмотно думати, що ми звернемось до депутатів обласної ради чи депутатів місцевих рад, і хай вони допомагають. Ініціатори таких рішень могли спокійно сказати, що по 100 тис. гривень можна виплачувати заробітну плату і сказати, що це хтось інший має зробити.

Заробітну плату для медиків треба піднімати, і той рівень оплати праці, який зараз є  ганебний, це зрозуміло, але це має робитись за рахунок відповідальних державницьких дій, а не просто зробити когось винними і призначити їх своїм таким простим… безвідповідальною ініціативою. Тому я пропоную, щоб ми завідомо з’ясували, скільки нам потрібно грошей, побачили, що в програмі фінансової підтримки ні в обласній, ні в місцевих достатньо коштів не буде на це, і цю ініціативу все-таки адресували своєчасно відповідальність за неї і необхідність передбачити й надати достатні кошти в рамках договорів з Національною службою здоров’я України. Я й не говорю, що безкоштовно дати, все-таки уряду і Національній службі здоров’я України. Бо медики, вони прийдуть до засновників, і справедливо зададуть питання засновникам, а засновники не можуть відповідати за ініціативи не засновників, які можуть і по 100 тис. запропонувати заробітну плату.

Тому вважаю, що треба, аби позиція обласної державної адміністрації, виконавчої влади загалом в Україні і на центральному рівні була, по-перше, відома й зрозуміла, а не історія про те, що… та ви оптимізовуйте, ви скорочуйте, а ви на неповне навантаження переводьте, і все інше… це ж неправильно і нечесно буде по відношенню до тих людей, яким з трибуни Верховної Ради було пообіцяно.

Я дуже прошу, щоб все-таки не перекладалось це на місцеве самоврядування, а це було відповідальністю за належну ініціативу. Бо по 4 тис. доларів чи по 4 тис. євро освітяни, як я розумію, отримують вже давно. Тепер ще залишилось виплатити медикам, і все стане вже набагато краще.

Я дуже прошу все-таки відповідальну, предметну, конструктивну і позитивну реакцію виконавчої влади на всіх рівнях на цю проблему. Бо проблема є, і вона незадовго вдарить по  ініціаторах, я все-таки…

О.Сич. Я лиш дозволю собі репліку. Якщо лікарі прийдуть до засновників, то засновники розглянуть  питання про перебування на посаді конкретно кожного генерального директора, який ґаздує так, що не може забезпечити заробітну плату.

Яворський Андрій Михайлович.

А.Яворський. Доброго дня, колеги! Перш за все, щодо програми, ми на комісії її дуже детально проаналізували. Багато було дискусій, і тому ми прийняли рішення, щоб підтримати, що тільки на 2 роки – 2022-2023 роки, розуміючи, що йдуть зміни, в системі охорони здоров’я будуть кардинальні зміни йти. І десь ми розуміємо, що треба буде дуже виважено до цього підходити.

Щодо підвищення заробітної плати, про те, що ми говоримо, дай Бог, аби це відбулося, бо медики заслужили на це, але станом на сьогодні, ви знаєте, поки що у Верховній Раді даний законопроект відпрацьовано… на доопрацюванні. Відповідно програма медичних гарантій теж не буде урядом поки що прийнята.

Щодо фінансування гірських, про те, що ми звертались, воно буде закладено. Це вже чітко Міністром охорони здоров’я було сказано на останній нараді. Воно буде закладено з коефіцієнтом 1,2.

Щодо підтримки закладів охорони здоров’я, відповідальність, звісно, буде лежати на  керівнику установи, як він буде правильно розпоряджатись тими коштами, які будуть заходити по програмі медичних гарантій. 34 млрд гривень збільшено. Це раз. Але ми говоримо чітко: не може керівник… він може закладати заробітну плату не менше 70 відс. на заробітну плату, не купляючи обладнання, старатись тільки купити лікарства і купити заробітну плату, а власник повинен забезпечити якісним медичним обладнанням.

Щодо Заболотова, я підтримую свого колегу, Заболотів за свій час став на лінію боротьби з ковідом, медичні працівники, не будучи готові, але вони стали на цю боротьбу, і у свій час Заболотів заслужив отримати такий цифровий рентген, який дозволить дальше боротись Заболотову, законтрактуватись на ковід, боротися з цим ковідом, і в разі необхідності здійснювати інші обстеження для тих громадян, які потрібно.

Дитяча лікарня чи обласна… доросла… клінічна лікарня теж потребує дороговартісного обладнання, але на це треба значно більше коштів. Тому розпорошення частково коштів, туди-сюди перекидання, то не буде ні тим, ні тим. Тому, однозначно, давайте не займатись якимись популістичними рішеннями щодо цієї ситуації.

Що буде завтра? Побачимо, як воно складеться. Але багато чого залежить від керівника установи, який буде керувати тим чи іншим закладом. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Ми обговорення завершили. Дозвольте ще одну репліку.

Знаєте, завжди, коли ми призначаємо тут, на сесії обласної ради, тепер вже це називається не головний лікар, а генеральний директор того чи іншого закладу, кожен з них говорить, що так, я усвідомлюю, що очолювана мною лікарня буде боротись на ринку медичних послуг, і я знаю, що треба боротися за те, щоб в лікарні було оснащення, треба боротись за те, щоб в лікарню прийшов пацієнт, а разом з ним прийшли гроші.

Тому я не хотів би, щоб кожен генеральний директор наш, там, де ми є засновниками, сподівався, що якщо ми прийняли програму підтримки, то це не означає, що це гарантійна “подушка”, він нічого може не робити, а все одно ми на зарплату дамо. Ні, так не буде. Так не буде. Є специфічні заклади охорони здоров’я, які дійсно не можуть боротися на ринку медичних послуг, а всі решта, що можуть… ну, головний лікар взяв на себе обов’язок, що він як добрий ґазда, як спеціаліст зможе провести лікарню по цих “рифах” існуючого ринку. Тоді треба відповідати за свої слова і за свої дії.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Левицький згадав Ткача?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Точно?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Увімкніть, будь ласка, мікрофон Ткача.

Р.Ткач. Шановний пане голово, шановні колеги! Але я трошечки інакше це питання говорю, бо ми зараз якось незаслужено звели все до керівників. А Президент України Зеленський тричі цього року: 14 червня при зустрічі з медиками, у жовтні чи листопаді при зустрічі з керівниками місцевого самоврядування, і в грудні у посланні Верховної Ради – заявив, а ми ж знаємо, що він не лох, він заявив, що медпрацівники і лікарі з 1 січня будуть мати 13,5 – 20 тис. гривень заробітної плати.

До мене приходять працівники медустанов і кажуть: пане Романе, ми так розуміємо, що незалежно, чи це державна лікарня, комунальна, чи це є…

О.Сич. Приватна…

Р.Ткач. …амбулаторія, приватна, усі з 1 січня зі слів Президента Зеленського будуть мати заробітну плату: 13,5 – мінімальна і 20 тис. гривень – мінімальна, медпрацівники.

Світлана Василівна, ви також це розумієте так? Чи як ви розумієте це? Бо зараз так зі слів голови комісії звелося до того, що це буде забезпечувати керівник установи. Президент сказав! Люди добрі!

Голос із залу. (Без мікрофона).

Р.Ткач. Розумієте? Якщо він сказав з найвищої трибуни – парламенту, то я розумію, що на це гроші не в обласному бюджеті, не в бюджеті ОТГ, а в державному бюджеті закладено. Я так розумію. Дякую.

О.Сич. Будь ласка, Світлано Василівно!

С.Онищук. Шановні колеги! Я розумію, що справді питання охорони здоров’я… піднімає сьогодні дуже багато питань, тому що пандемія COVID-19 показала, що дійсно ця сфера, життя і здоров’я людей – це найцінніше. Тому, напевно, так багато дискусій.

Що я хочу сказати, шановні колеги? Справді держава, які бере на себе зобов’язання, вона виконує. Сьогодні, дякуючи політиці нашого Президента Володимира Зеленського, такі  капіталовкладення в систему охорони здоров’я, які ніколи не були до сьогодні. І ви, пане Ткач, напевно це дуже добре знаєте.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

С.Онищук. Правда, у нас…

Р.Ткач. (Без мікрофона).

С.Онищук. Я перепрошую. Я маю можливість сказати…

О.Сич. Пане Романе, ну, дайте слово сказати.

С.Онищук. У нас в селах будуються надсучасні амбулаторії, які оснащені сучасними обладнаннями, відкриваються приймальні відділення. Ми також це можемо бачити. Звичайно, хочу сказати, що у нас техніка швидких медичних допомог оновлена на більше 70 відс. То ми бачимо, що справді всі зобов’язання виконуються, тому я думаю, тут ці десь такі політичні репліки, вони є просто недоречні.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Романе Володимировичу, ну, дивіться, ну, ви ж досвідчений чоловік. Ні ви, ні я не входимо до Офісу Президента, ні жоден з депутатів, не входимо до близького оточення. Ми ж не все знаємо. Ну, Президент, він же слово тримає. Можливо, завтра буде сформований якийсь спеціальний державний фонд, і всі лікарні все отримають. Для чого ці страсті?! Все буде нормально!

Раз Президент сказав, значить зробить! При чому він же гарант Конституції! А в Конституції написано… прочитайте, будь ласка, самі, що всі рішення державних органів забезпечуються державними ресурсами. Все буде нормально! Не переживайте!

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Ставлю проект рішення за основу. Прошу визначатись.

За – 67, не голосували – 9: рішення прийнято.

Є пропозиції комісії, шановні колеги, просто я не знаю, як їх ставити на голосування, тому що в пропозиціях пише: “Затвердити програму розвитку та фінансової підтримки комунальних некомерційних підприємств…”.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А, роки змінені? На 2022… пропонується 2023 рік. Тобто, уточнення років. Ставлю на голосування пропозицію комісії.

За – 64, не голосували – 12: рішення прийнято.

Шановні колеги! Оскільки не було пропозицій до проекту рішення, ставлю на голосування в цілому з врахуванням пропозицій комісії. Прошу голосувати.

За – 68, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про регіональну цільову програму розвитку соціальної  інфраструктури Івано-Франківської області на 2022-2025 роки”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 22 – в окремій брошурі.

Доповідає Сурело Дар’я Володимирівна – директор комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради “БУДІНВЕСТ”.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань бюджету,  соціально-економічного розвитку та інвестицій і з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка, до запитань.

Гондурак Віталій Федорович.

В.Гондурак. Випадково.

О.Сич. Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Дякую. Тут деякі депутати кажуть, що всі в усьому розбираються, просто треба готуватись до сесії і читати порядок денний і матеріали.

У мене наступне питання. В розділі 7 програми написано: “Організація і контроль за ходом виконання програми”. Вказана тільки організація діяльності, а не вказано, хто здійснює контроль, тобто, не вказано ні наглядову раду, ні профільного заступника, ні комісію, тобто, тільки про організацію, а розділ називається “Організація і контроль за ходом виконання програми”.

Скажіть, будь ласка, хто здійснює контроль за виконанням даної програми?

Д.Сурело. Доброго дня, шановні депутати, колеги! Якщо подивитись пункт 6, то там чітко вказаний термін подання звітності обласній раді. То єсть, комунальне підприємство  “БУДІНВЕСТ” буде звітувати щоквартально до 15 числа наступного за звітним періодом обласній раді, інформація.

О.Сич. Окрім того, є проект рішення, а решта – це вже, скажемо, змістовна частина в  проекті рішення, чітко сказано, якщо хтось не читав і недобре готувався до сесії, то я процитую: “Пункт 4. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника голови обласної ради Миколу Палійчука та постійну комісію обласної ради з питань промисловості, підприємства, будівництва та дорожнього господарства (Віктор Шевченко)”.

Наступне питання, Шевченко Олександр Леонідович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Шевченко. Передаю запитання Миколі Васильовичу Палійчуку.

(Сміх у залі).

О.Сич. Ткач Роман Володимирович.

Я знаю, Олександре Леонідовичу, що і ви, і я працювали у Верховній Раді. На відміну від Верховної Ради у нас немає процедури передачі слова.

Р.Ткач. І забрав у мене голова 47 секунд, але я буду дуже короткий.

Треба – будемо голосувати. Але у мене тільки одне питання, скажемо, такого технічного характеру. Так я зрозумів, що тепер замовниками будуть ОТГ, УКБ адміністрації і  “БУДІНВЕСТ”.

Д.Сурело. Так.

Р.Ткач. Хто буде, “розкидати”, я перепрошую за таке слово, “розкидати” об’єкти? Це ОТГ?

Голос із залу. (Без мікрофона).

Р.Ткач. Хто?

О.Сич. Отже, одну хвильку!

Р.Ткач. Просто технічно!

О.Сич. Романе Володимировичу!

Р.Ткач. Так.

О.Сич. Ми вже пояснювали, чому ми змушені прийняти цю програму. Тому що є новації в бюджетному законодавстві, що кошти можуть бути спрямовані не тільки як інвестиція в щось нове. А як утримувати існуючу інфраструктуру, як ремонтувати?

Р.Ткач. Я розумію, Олександре Максимовичу.

О.Сич. Отже, таким чином, ми власне цю програму… У нас, насправді, з практики виходячи, буде три головні, скажемо так, три виконавці: одна частина – це “БУДІНВЕСТ”, друга частина – це будуть субвенції в районні бюджети, третя частина – це, скажемо, є ряд об’єктів, які, по-перше, є ще незавершеними, які контролює.., і, можливо, будуть ще подаватись на УКБ обласної державної адміністрації.

Ті об’єкти, які буде реалізовувати “БУДІНВЕСТ”, так само, як і по кожній програмі, це у нас закладено в проекті бюджету, буде подаватись пооб’єктний розподіл на затвердження комісії. Ті об’єкти, де є зміна розпорядника коштів, то там, де є субвенція, або де треба поміняти, скажемо, розпорядника коштів, і це буде УКБ, це вже виняткова прерогатива обласної державної адміністрації. У цій частині на наступну сесію обласна адміністрація подасть проект рішення про спрямування цих коштів у тій частині: субвенція й УКБ.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Можна я?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Романе Володимировичу! Депутати при поданні звернення чи голові обласної ради, чи голові адміністрації пишуть: прошу закласти на об’єкт такий-то, суму таку-то, розпорядником коштів визначити “БУДІНВЕСТ”, ОТГ або департамент капітального будівництва.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

М.Палійчук. Так.

О.Сич. Так.

М.Палійчук. Це нашої програми 60 млн гривень…

О.Сич. Це наша програма, це наші кошти, більше ніякі.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Будь-хто, немає значення, хто пропонує. Поступають пропозиції, і ми аналізуємо, і виясняємо, хто може реалізувати пропозицію. Чи, скажемо, є громади маленькі, які самі не можуть здійснити технічний контроль, розробити ПКД, і вони скажуть: ми просимо, щоб це зробило “БУДІНВЕСТ”, або ми просимо, щоб це зробило УКБ. От, залежно, хто буде адресатом, то буде проект рішення йти або через комісію затверджуватись, якщо це “БУДІНВЕСТ”, або ж внесення змін до бюджету, тоді цей проект рішення буде подавати обласна державна адміністрація.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Білик Роман Павлович.

Р.Білик. Помилково.

О.Сич. Помилково.

Колеги, запитання вичерпані. Дякую, Дар’я Володимирівна.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запишіться, будь ласка.

Немає, дякуємо, колеги. Тоді ставлю… Там є пропозиція, так?

Ставлю за основу і в цілому. Прошу голосувати.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є пропозиції. Ставлю на голосування за основу. Прошу визначатись.

Колеги, мене збили з пантелику. Насправді, пропозицій від комісії не було. Ставлю на голосування в цілому. Прошу визначатись.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Вони враховані. Ті, що були раніше подані…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є пропозиції? А чого ви не записувались, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Як? Я перед цим запитав: чи є пропозиції до цього?

Пройшов запис, на моніторі – нуль записаних. То може ви там говоріть не про якісь справи, а все-таки про роботу сесії обласної ради, двоє з вашим колегою, бо ви про щось інше говорите, напевно.

Колеги, ще раз прошу записатись для виголошення пропозицій.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Кажуть, що в комісії були пропозиції, але вони в робочому порядку враховані.

Карп Галина Василівна.

Г.Карп. Олександре Максимовичу, я прошу вибачення за часткову неуважність, але прошу надати мені пропозицію, що стосується проекту рішення.

Пунктом 2 проекту рішення передбачається департаменту фінансів передбачати кошти при затвердженні обласного бюджету. Я пропоную вилучити слово “затвердженні”, а включити “формуванні проекту обласного бюджету”. Департамент фінансів…

О.Сич. Добре. Дуже суттєве зауваження. Воно, до речі, не тільки філологічного характеру має, але і бюджетоспеціального. Ставлю на голосування.

За – 72, не голосували – 4: рішення прийнято.

І ставлю на голосування в цілому.

За – 71, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про обласний бюджет на 2022 рік”.

Проект рішення номер 23 – в окремій брошурі.

Доповідає Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації.

Питання розглянули постійні комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, – з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму, з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій,  з питань культури, духовності та інформаційної політики, з питань захисту прав людини, законності та правопорядку. Комісія з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва рекомендували зазначений проект рішення до розгляду на сесії, так само рекомендувала.

Наступне, постійні комісії з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства і з питань охорони здоров’я та соціальної політики рекомендували проект рішення до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозицій. Пропозиції комісій – у цій же брошурі.

Зазначений проект рішення також розглядали члени постійних комісій обласної ради з питань захисту прав учасників і ветеранів АТО/ООС та їхніх сімей і з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики.

Сьогодні перед початком сесії відбулося ще одне засідання постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій. Комісія напрацювала узгоджені пропозиції до проекту рішення, врахувавши пропозиції, подані іншими постійними комісіями. Тому на голосування будуть внесені пропозиції постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій. Пропозиції вам роздано.

Колеги, з того, що я читав, ви зрозуміли: на кожній комісії або майже на кожній були висловлені пропозиції. Ці пропозиції підсумувала комісія з питань бюджету. Вони або вже імплементовані до проекту рішення, або ж будуть подані консолідовано в проекті рішення бюджетної комісії. Тому вам до відома подали пропозиції всіх комісій, але на голосування я поставлю консолідовану пропозицію комісії з питань бюджету, яка включає в себе пропозиції інших комісій. Зрозуміли, так?

Будь ласка, Ірино Богданівно, доповідайте.

І.Мацькевич. Шановна президіє, шановні депутати та запрошені!

На ваш розгляд вноситься проект обласного бюджету на 2022 рік.

Основними показниками обласного бюджету на наступний рік є ріст податків і зборів загального фонду обласного бюджету на 21,9 відс., ріст заробітної плати працівникам бюджетної сфери – на 8,4 відс., ріст видатків на енергоносії – на 36,7 відс., ріст видатків на стипендії – у два рази, та врахування індексу інфляції – 6,2 відс. В цілому загальний фінансовий ресурс  обласного бюджету на наступний рік складає 2,8 млрд гривень, в тому числі по загальному фонду – 2,1 млрд гривень, та по спеціальному фонду – 743 млн гривень.

В загальному обсязі ресурсу обласного бюджету 51 відс. – це власні надходження обласного бюджету, та 49 відс. – це трансферти з державного бюджету.

Щодо трансфертів з державного бюджету, то міжбюджетні трансферти в бюджеті врахована базова дотація в розмірі 226 млн гривень, додаткова дотація на здійснення переданих повноважень з видатків на утримання закладів освіти та охорони здоров’я в розмірі 131,4 млн гривень, додаткова дотація з державного бюджету на проведення розрахунків за енергоносії в розмірі 69,3 млн гривень, освітня субвенція в розмірі 263 млн гривень та ряд інших субвенцій, які ви бачите в додатку до рішення сесії.

Також в обласному бюджеті врахована субвенція на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції, ремонту та утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення в розмірі 279 млн гривень.

Обсяг власних доходів обласного бюджету на наступний рік складає 1,5 млрд гривень, в тому числі по загальному фонду – 1 млрд 298 млн гривень, що більше затверджених показників на 2021 рік на 233 млн гривень або 21,9 відс.

По спеціальному фонду надходження обласного бюджету склали 164 млн гривень, що  більше затверджених показників на 2021 рік на 22 відс.

Як ви знаєте, основну питому вагу надходжень до нашого обласного бюджету, загального фонду складають надходження податку на доходи фізичних осіб, це 81 відс. усіх надходжень. Ми плануємо, що в наступному році цього податку нам надійде в розмірі 1,1 млн гривень.

Також по спеціальному фонду найбільші надходження, це 57 відс. надходжень,  це складають надходження з екологічного податку, і плануються надходження цього податку в розмірі 94 млн гривень.

Відповідно до фінансового ресурсу обсяг видатків в наступному році з обласного бюджету складе 2 млрд 753,5 млн гривень, що на 337 млн гривень більше, аніж затверджених показників на 2021 рік.

При розподілі коштів обласних видатків… при розподілі коштів обласного бюджету, в  першу чергу, передбачались видатки в повному обсязі на оплату праці, виплату стипендій, оплату комунальних послуг та енергоносіїв, а також інших захищених статей видатків.

Хочу зазначити про те, що, як ви бачите в додатку, по всіх розпорядниках коштів обласного бюджету збільшено видаткову частину на 2022 рік відповідно до того обсягу, який був передбачений на поточний рік.

Найбільшу питому вагу видатків обласного бюджету складають видатки на утримання нашої великої галузі, яка фінансується з обласного бюджету, – це галузь освіти, це 33 відс. видатків складають на цю галузь, і в обсязі коштів це складає 943 млн гривень.

Детальну інформацію щодо фінансування всіх галузей розглянуто на всіх комісіях обласної ради, як вже сьогодні було сказано. Я хочу десь зазначити також про те, що в обласному бюджеті передбачено, крім того, і капітальні видатки. Зокрема, це передбачено видатки на фінансування наших регіональних цільових програм в розмірі 315 млн гривень, передбачено видатки… кошти на розвиток соціальної інфраструктури області, це бюджет розвитку колишній, зараз це вже буде інша програма, в розмірі 60 млн гривень, та резервний фонд обласного бюджету в розмірі 5 млн гривень.

Шановні депутати! Обласний бюджет є збалансований, обласний бюджет є реальним до виконання та враховує всі першочергові та захищені статті видатків, які повинні фінансуватись з обласного бюджету.

Дякую за увагу. І прошу затвердити даний проект рішення.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача?

Є, запишіться, будь ласка, для запитань.

Понайда Олег Володимирович.

О.Понайда – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Ірино Богданівно, скажіть, будь ласка, у мене є до вас два запитання.

Перше стосується додаткової дотації на утримання закладів освіти та охорони здоров’я. У зв’язку з чим у нас вона зменшена удвічі в порівнянні з 2021 роком на наступний 2022 рік? І яке відсоткове забезпечення буде відповідно до бюджетних запитів територіальних громад по  додатковій дотації?

І наступне питання стосується освітньої субвенції. Чи не буде у нас в наступному році таких проблемних питань, які виникали по багатьох територіальних громадах, що не вистачало на виплату заробітної плати педагогічним працівникам, наприклад, по тій же Долинській міській територіальній громаді? Там десятки мільйонів гривень. Чи повністю буде забезпечено по  додатковій дотації і по освітній? Дякую.

І.Мацькевич. Дійсно, як я зазначила, обсяг додаткової дотації на передані повноваження, які нам визначаються для кожної області в Законі України “Про Державний бюджет України”, передбачено на наступний рік в розмірі 131 млн гривень, що це складає 50 відс. до рівня цього року. Розподіл цих коштів вже здійснено, і у вас є в додатку до рішення, між обласним бюджетом та бюджетом територіальних громад з врахуванням індексу податкоспроможності 0,9. Це передбачено нормативними документами, і ми ними користувались при розподілі цих коштів.

Щодо освітньої субвенції, то, проаналізувавши передбачені обсяги освітньої субвенції для обласного бюджету, як я вже зазначила, це 263 млн гривень, це більше як на 17 млн гривень, аніж в поточному році. На захищені статті видатків… на оплату праці педагогічних працівників це нам вистачає.

Щодо бюджетів територіальних громад, то теж хочу зазначити, що згідно…

О.Сич. Я прошу вибачення. Можете не зазначати, тому що ми розглядаємо не бюджет області, а обласний бюджет. Якщо когось цікавить бюджет якоїсь громади, може поїхати на сесію відповідної громади.

Карп Галина Василівна, будь ласка.

Г.Карп. У мене питання стосується дохідної частини обласного бюджету. У мене є ряд питань. Перш за все, Ірино Богданівно, скажіть, будь ласка, виходячи з яких економічних обгрунтувань, прогнозується темп росту податку на доходи фізичних осіб в області лише 8,5 відс., при тому, що в минулому році ми прогнозували його ріст у 10 відс., і фактично виконання – 18?

Це перше питання. Друге питання. Причини зменшення надходжень до планових показників 2020 року податку на прибуток, це 15 млн гривень, рентної плати по двох видах напрямків, це біля 10 млн гривень.

І третє питання. Чому не прогнозується надходження плати за розміщення тимчасово  вільних коштів до обласного бюджету? Дякую.

І.Мацькевич. Дійсно, Галино Василівно, це питання виникало вже на комісії, ми надавали вам інформацію в розрізі кожного виду надходжень до обласного бюджету з конкретним аналізом в розрізі років, як ми планували всі надходження до обласного бюджету.

Хочу зазначити, що при розрахунку обсягу податку на доходи фізичних осіб враховано динаміку його надходжень за останні 3 роки. А динаміка формується від того, на скільки зростає розмір мінімальної заробітної плати. Так, на цей рік розмір мінімальної заробітної плати зростав на 25,5 відс., тому ми планували надходження ПДФО в розмірі 118 відс. ріст. На наступний рік мінімальна заробітна плата зростає тільки на 8,4 відс., тому ми запланували в бюджеті 2022 року ріст ПДФО на 8,5 відс.

Також хочу зазначити, що ми теж, як ви знаєте, керуємось інформацією, яку нам надає Державна податкова служба в області в розрізі всіх платежів…

О.Сич. Левицький Олександр Михайлович.

О.Левицький. Шановна Ірино Богданівно! Все-таки про додаткову дотацію уточніть і детальніше поясніть. Я так розумію, зростає оплата праці, зростають всі видатки, пов’язані з цим, не зменшується штатна чисельність працівників освіти  і тих галузей, на які може спрямовуватись додаткова дотація, а вона у два рази менша. Все-таки детальніше.

Екологічний фонд. Чи враховано в доходах зростання відсотка відрахувань до місцевих бюджетів згідно прийнятого… раніше він був законопроектом № 5600, тепер вже Закону, яким змінені, в тому числі й надходження до місцевих бюджетів від завданих екологічних збитків і так далі, завданої екологічної шкоди промисловими підприємствами?

І третє. Яка потреба в закладів охорони здоров’я, які є КНП? Не всіх, таких як судмедекспертиза та інші, які не є КНП, а саме тих, які є КНП обласного рівня, на заробітну плату? І яка сума прогнозується згідно з калькулятором НСЗУ надходжень до них за договорами?

По області цей розрив, загалом по всій області, не тільки по обласних… (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка.

І.Мацькевич. Ну, за одну хвилину, я не знаю, чи я встигну…

О.Сич. Шановні колеги! Даруйте. По Регламенту у нас передбачено: хвилина – запитання, хвилина – відповідь. Тому розраховуйте.

І.Мацькевич. Щодо додаткової дотації,  то я зазначила, що обсяг додаткової дотації визначається згідно оформлених розрахунків, які проводяться Міністерством фінансів для кожної області, і цей обсяг дотації передбачений в Законі “Про Державний бюджет”.

Щодо поступлень до екологічного фонду і збільшення ставок оподаткування, то це в більшій мірі буде стосуватись коштів державного бюджету. Ті надходження по викидах, які будуть стосуватись обласного бюджету, надходження складуть більше на 55 тис. гривень, тобто, вони будуть враховані теж. Буде перевиконання тоді.

Щодо третього питання – фінансування закладів судово-медичної експертизи та інших п’яти закладів, які фінансуються з обласного бюджету, але вони у нас фінансуються за рахунок коштів субвенції з державного бюджету на підтримку окремих закладів…

О.Сич. Депутович Іван Ілліч.

І.Депутович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. У проекті бюджету в додатку номер 7 передбачені видатки по департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації на програму розвитку освіти Івано-Франківщини, кошти в сумі 2,8 млн гривень, що у 7 разів нижче від попереднього року. У зв’язку з чим таке суттєве зменшення видатків? Дякую.

І.Мацькевич. Дійсно, коли відбувається процес формування бюджету, доводяться відповідно до бюджетних запитів головним розпорядникам коштів обласного бюджету контрольні цифри, і вони вже самі розбивають ці контрольні цифри між своїми видатками, тобто, видатками на установи та іншими програмами. І дійсно в цьому році передбачено менший обсяг освітньої… коштів на програму “Освіта Івано-Франківщини”, але з врахуванням того, що будуть на цю програму спрямовані кошти… вільні залишки коштів освітньої субвенції, які складуться станом на 1 січня цього року. І ця програма буде наповнена тими коштами.

О.Сич. Федоришин Володимир Євгенійович.

В.Федорак – депутатська фракція партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність”. У мене питання такого типу. Тут звучало багато про медичні, всякі галузі, генеральних директорів. Скажіть, будь ласка, я є головним лікарем госпіталю ветеранів війни. Проблема озвучена ще у 2018 році не виконана дотепер: розвалена половина… частина операційного блоку.

Скажіть, будь ласка, чи в обласному бюджеті передбачаються кошти на завершення цих робіт? І друга проблема… Так, як ми можемо “злетіти” з фінансування Національної служби здоров’я, недобудована ліфтова шахта. Ви це всі добре знаєте.

Коли буде добудована ліфтова шахта? Чи передбачаються ці кошти на добудову? Госпіталь ветеранів війни – це ж пріоритетний заклад для обласної ради та й обласної державної адміністрації, так як несе як медичну складу, так і  соціальну. У нас лікується дуже велика кількість… багато ветеранів. Дякую.

І.Мацькевич. Як ви вже почули з моєї доповіді, в бюджеті заплановано 60 млн гривень на розвиток. Тому я думаю, що за вашими пропозиціями, ваших колег ці кошти будуть спрямовані на ті потреби, які ви озвучили.

О.Сич. Фракція буде брати участь у формуванні проекту рішення, тому пропонуйте, будь ласка.

Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Із наступного року наші медпрацівники як мінімум будуть отримувати 13,5 тис. гривень, а лікарі – мінімум 20 тис. гривень. Це вже дійсно не про слова. Сказав глава держави під час засідання Конгресу місцевих і регіональних влад в Одесі.

Тому у мене сьогодні одне конкретне коротке питання. Чи з 1 січня 2022 року всі медпрацівники Івано-Франківської області і всі лікарі будуть отримувати ту заробітну плату, про яку сказав глава держави, гарант Конституції, гарант всіх прав і свобод громадян України? І готуйтесь, Світлано Василівно, я також зараз вас буду це запитувати. Прошу, Ірино Богданівно.

І.Мацькевич. Дійсно, в Законі “Про Державний бюджет України” передбачено на  наступний рік обсяг коштів на НСЗУ, на надання… на фінансування закладів згідно укладених пакетів медичних послуг в розмірі 157 млрд гривень, що більше на 34 млрд гривень, ніж було в цьому році.

Щодо тих коштів, що ви озвучуєте на заробітну плату, дійсно, є проект постанови і є передбачено, що має бути збільшення заробітних плат, і чітко там вказано, за рахунок коштів НСЗУ по тих закладах, які фінансуються за рахунок укладених пакетів. Щодо тих установ, які ми фінансуємо з обласного бюджету, 6, які я вже зазначала, це санаторно-… медико-… експертиза, соціальна експертиза, будинок дитини і центр служби крові, вони теж фінансуються в нас за рахунок коштів державного бюджету, які нам надходять у вигляді субвенції, тобто, нам би мали додати ці кошти, а щодо тих наших чотирьох закладів санаторно-курортного типу, ну, немає… (Без мікрофона).

О.Сич. Немає поки що розуміння стратегії їхнього розвитку з боку департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Іванів Назарій Іванович.

Н.Іванів. Користуючись тим, що в залі є Світлана Василівна, у мене запитання до Світлани Василівни.

Шановна Світлано Василівно! Сьогодні на комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, ми проголосували такий пункт, який зараз будемо голосувати в сесійній залі, він звучить так: “Обласній державній адміністрації погоджувати пооб’єктний розподіл коштів, що спрямовуються на розвиток та утримання мереж автомобільних доріг загального користування місцевого значення”. І відповідно цей перелік погоджувати на постійних комісіях обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, а також на комісії підприємництва, будівництва та  дорожнього господарства.

Скажіть, будь ласка, цього року розподілено 600 млн гривень. У мене чітке й пряме запитання. Чи будете ви виконувати рішення сесії обласної ради в наступному році, оскільки в цьому році ви його не виконували? Дякую.

С.Онищук. Дякую за запитання. Ще одне надзвичайно важливе для нашої області питання – дороги. Ви знаєте, скільки я перебуваю на посаді голови ОДА, це першочергове завдання. Ми поремонтували ті найкритичніші дороги. Також 250 км доріг місцевого значення ми перевели в дороги державного значення, що максимально… дороги якісною інфраструктурою, це є надважливо. Дорожня інфраструктура області помінялась. Також хочу сказати, що я зазначила новий формат співпраці саме в дорожній галузі. Ми зібрали вже всі пропозиції, рекомендації наших шановних голів територіальних громад про ремонт місцевих доріг. Також ми будемо консультуватись з шановними депутатами обласної ради, тому що ви є представники населення нашої області, і відповідно пропозиції будемо враховувати і народних депутатів. Але той фінансовий ресурс, який є в області, ми повинні розподілити, щоб максимально першочергово поремонтувати найкритичніші ділянки нашої області. Але тішить той факт, що ми переводимо дороги в дороги державного значення, що максимальна кількість доріг буде відремонтована. І 250 км – це ще не кінцева цифра. Ми працюємо в цьому напрямку й далі.

О.Сич. Кизимишин Назарій Михайлович.

Н.Кизимишин. Колеги, усім доброго дня.

Шановна Ірино Богданівно! Найперше, дякую вам за вашу роботу і за інтересну та чітку презентацію.

Моє питання буде стосуватись такої програми обласної ради, як “Духовне життя”. Я вже на нашій комісії з місцевого самоврядування задавав запитання вашому заступнику. І хочу від вас почути, чи буде профінансована ця програма в наступному році, і чи можна збільшити фінансування? Адже до мене як до депутата від Калуського округу звертається безліч священиків, чи можна дати якісь кошти на храми. Так що прошу врахувати це в майбутньому. Дякую.

І.Мацькевич. Дійсно, у нас в проекті бюджету обсяг програми “Духовне життя” – 600 тис. гривень, незначний, і не передбачає якраз того напряму, що фінансування… надання допомоги на ремонт церков області. Але я думаю, що за рахунок вільних залишків коштів обласного бюджету, який буде станом на 1 січня, ми наповнимо цю програму фінансовим ресурсом, так як бачу, що всі депутати мають в цьому зацікавленість, і програма буде працювати в  наступному році. І можна буде збільшити її обсяги, так як обсяг програми дозволяє збільшити.

О.Сич. Рудик Марія Олександрівна.

М.Рудик – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. У мене схоже питання, яке вже задавали мої колеги, яке стосується додатку 7. Програма… розвитку програм “Прикарпаття”… Програма розвитку освіти Івано-Франківщини, там, де спрямовано 2 млн. 729 тис. гривень у 2022 році, відповідно у 2021 році було передбачено більше  30 млн гривень.

Ви, пані Ірино, ви сказали, що це буде дофінансовуватись за рахунок вільних залишків. Але цього року вільні залишки освітньої субвенції спрямовувались для дофінансування НУШ. А це відомо, що це тільки початкові школи, початкові класи.

З програми “Освіта” закуповувались меблі і технічне… комп’ютерне забезпечення для середньої і старшої школи. Якщо ми заберемо з НУШ, то ми не зможемо придбати меблі на техніку для середньої і старшої школи. Ми розуміємо, що 20 млн гривень і 2 млн гривень – це велика різниця.

Це перше питання.

Друге – співфінансування автобусів також відбувалось за рахунок програми.

І друге питання у мене до пані Світлани. Користуючись нагодою, я прошу врахувати Богородчанщину… (Без мікрофона).

О.Сич. Відповідайте.

І.Мацькевич. Дійсно, обсяг програми цього року департаментом освіти запропонований в розмірі 2,8 млн гривень, передбачає тільки кошти тільки на ті заходи, які вони проводять у своїй галузі.

Щодо наповнення коштів на придбання комп’ютерів, на співфінансування на придбання автобусів, дійсно, і цього року вільні залишки коштів освітньої субвенції спрямовувались, і на попередній сесії ми з вами це рішення приймали, спрямовувались за рахунок вільних залишків, наповнювалась ця програма. І я думаю, у нас будуть непогані залишки, тому ми зможемо цими коштами наповнити цю програму. А фінансовий ресурс обласного бюджету, ви бачите, був спрямований, в першу чергу, на забезпечення захищених статей видатків, які фінансуються з обласного бюджету.

О.Сич. Кукурудз Ростислав Степанович.

Р.Кукурудз. Шановна Ірино Богданівно, скажіть, будь ласка, знову повернусь до зменшення дотації на утримання закладів охорони здоров’я. Все-таки там загальний дефіцит: на 130 зменшили, 70 додали на утримання, все одно є 70 млн гривень. Як ми вже чули, нові тарифні сітки і нові зарплати медикам, вони потребують не зменшення, а збільшення бюджету охорони здоров’я. Скажіть, будь ласка, за рахунок яких надходжень, може наших власних надходжень, буде покриватись цей дефіцит? Чи галузь буде недофінансована?

Це перше питання. І друге питання щодо фінансування програми мобілізаційної… програма у нас називається мобілізаційної підготовки та оборонної роботи області в 2018-2022 роках. Її доля у 2022 році? Дякую.

І.Мацькевич. Щодо знову ж таки коштів додаткової дотації, дійсно, обсяг зменшений, зменшився він на половину, коли ми формували обласний бюджет, для обласного бюджету. В минулому році ми в обласному бюджеті мали 100 млн гривень цих коштів, зараз маємо 65 млн гривень. Відповідно 50 відс. ми розподілили на територіальні громади. І ці кошти покрились за рахунок… зменшення цих коштів відбулося за рахунок покриття цих видатків наших власних надходжень обласного бюджету. У нас заплановані… за рахунок цих коштів фінансуються енергоносії в закладах охорони здоров’я. У нас енергоносії передбачені повні суми на наступний рік на 7 закладів охорони здоров’я.

Щодо тої програми, що ви зазначили, мобілізаційної підготовки, ну, вона у нас є прийнята, ну, будемо наповнювати її джерелами фінансування, якщо буде необхідність.

О.Сич. Семенюк Володимир Петрович.

В.Семенюк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Проектом бюджету на 2022 рік, який подано обласною державною адміністрацією, було зменшено видатки по програмі “Здоров’я населення Прикарпаття” на  4 млн гривень. Дякуючи депутатам з комісії охорони здоров’я, в яку я входжу, та комісії бюджету, знайшлася можливість, знайшлася можливість збільшити на дану програму коштів на 9 млн гривень. Тому ще раз хочу подякувати депутатам, які так сьогодні добре обговорювали питання обласної лікарні, так склалося, що я в тих стінах працюю понад 20 років і як ніхто знаю всі проблеми по матеріально-технічній базі даного закладу.

Тому у мене буде просьба: при розподілі коштів даної програми виділити 2 млн гривень на покращення матеріальної бази обласної дитячої клінічної лікарні. Дякую.

І.Мацькевич. Я думаю, що коли буде департамент охорони здоров’я надавати календарний план розподілу цих коштів, вони врахують вашу пропозицію.

О.Сич. Ваше запитання треба переадресувати департаменту охорони здоров’я, бо інакше тоді треба ліквідувати всі департаменти і залишити тільки один – департамент фінансів, якщо всі питання до Ірини Богданівни.

Ірино Богданівно, дякую. Займіть своє робоче місце.

Колеги, чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запишіться. Бо я почув тільки один несміливий голос: є.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ще один голос.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Левицький Олександр Михайлович.

О.Левицький – депутатська фракція “Батьківщина”. Ну, по тому, яким ми бачимо бюджет, по відсотку спрямування коштів на захищені статті видатків в порівнянні з попереднім роком, по обсягу спрямування на програми, ми бачимо, яким він є. Я думаю, що доведеться все ж таки чесно визнати, що він жалюгідний.

Я дуже розраховую, що ми не будемо забирати кошти освітян і із залишків освітньої субвенції ним “латати” не їхню і не ними утворену “дірку”, бо це економія коштів, в тому числі, які могли бути спрямовані на оплату праці або на обов’язкові й необхідні дидактичні матеріали чи інвентар. І дуже ще також хотів би сказати про те, що несправедливо є обвинувачувати директорів комунальних закладів охорони здоров’я, бо так можна й 10 млн гривень пообіцяти, і навіть якщо ти був не тільки в уряді, а міг навіть бути колишнім головою ОДА чи будь-яку посаду займати, не факт, що може вдатись справитись.

Не думаю, що правильно є, ще раз кажу: заперечувати проблему і казати, що винні  головні лікарі. До питання їхньої ефективності – це питання контролю роботи, виконання стратегічних планів, з якими вони приходять на посади, у нас тут конкурси відбуваються десь дуже прозоро, десь, як вдасться, в тому числі і на заклади охорони здоров’я. Так от, у них ще є таке поняття як фінансові плани. Орган управління має за це відповідати і знати. Є таке поняття, як калькулятор Національної служби здоров’я України, де будь-хто може розрахувати показники забезпеченості на наступний рік, прогнозні, принаймні, ту суму, яку Національна служба здоров’я України за пакетами договорів буде готова передбачити для цих закладів.

І ми там побачимо, я ще раз наголошую, що це може скласти десь навіть і до 400 млн гривень. І це наші лікарі, це наші працівники, це наші мешканці. Ну, для когось може це лише виборці, але це наші люди, які або залишаться без заробітної плати, або ні. І навіть якщо ви “розіпнете” когось із директорів комунальних закладів, вони не зможуть виплатити… ще раз запевняю і кожен в цьому залі може не справитись з цим завданням, а не лише ті, хто на посадах директорів, зарплати у людей від цього не з’являться, а претензії людей до засновника і до того, хто пообіцяв, залишаться і зростуть.

Тому я дуже сильно прошу ініціювати постановку питання перед урядом, перед  Президентом про те, що ця обіцянка має бути підкріплена. Я вже не говорю про те, що у нас людина, яка має дві декларації, є людина, яка має дві тисячі декларацій, мені здається, що не дуже буде справедливо, якщо буде отримувати однакову заробітну плату: тих же 20 тис.гривень, говоримо умовно про первинку. Не кажемо про вторинний чи третинний рівень. Лікарям зарплата має бути піднята і збільшена. Тут не обговорюємо. Без популізму. Але відповідальність за наявність цього ресурсу… (Без мікрофона).

В.Гладій. Прошу, слово для обговорення, Рудик Марія Олександрівна.

М.Рудик – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Повернуся все ж таки до свого питання і до питання моїх колег, і щиро сподіваюся на те, що освіта буде почута і підтримана, тому що не кожна ОТГ має можливість дофінансовувати в повному обсязі матеріально-технічну базу освітніх закладів. Це перше.

І друге. У мене прохання чи побажання, чи вимога до департаменту охорони здоров’я щодо також додатку 7 – комплексна програма “Здоров’я населення Прикарпаття”. Будь ласка, врахуйте те, що тендер треба проводити вчасно через закупівлю ліків. Аби не вийшла ситуація та, що цього року і минулорічного… тому що пів року хворі купляють ліки за власні кошти, а це ліки, без яких вони не можуть жити. Дякую.

В.Гладій. Виступ в обговоренні – Карп Галина Василівна.

Г.Карп – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Дякую, Василь Іванович.

Підтримуючи проект обласного бюджету на 2022 рік в частині соціальної спрямованості його, хочу наголосити, що функція бюджету є не лише соціальна спрямованість, але й функцією бюджету є також такий важливий напрямок як стимулювання економіки.

Повертаючись до дохідної частини бюджету, хочу наголосити, що у нас є великий резерв до динаміки позитивної нарощування дохідної частини бюджету, як в частині податку на доходи фізичних осіб, так й інших податків, які ми сьогодні прогнозуємо на рівні… податок на доходи фізичних осіб 8,5 відс., при тому, що я вже говорила, по факту є 18. Міністерство фінансів при розрахунку дохідної частини враховував саме ріст податку на доходи – 18 відс.

З врахуванням обмеженості такої дохідної частини зрозуміло, що сьогодні в проекті бюджету не передбачено ряд видатків, які є соціально необхідними, і по тих програмах, які голосували всі ми, разом з вами, колеги.

Хочу особливо наголосити на низький відсоток коштів, які є в проекті бюджету, а це тільки 400 тис. гривень на обласну комплексну програму відзначення 1125-річчя від часу першої згадки про м.Галич. Програма, яку ми з вами затвердили, передбачає ці бюджетні призначення в обсязі 8,5 млн гривень на 2022 рік. Святкування буде відбуватися у 2023 році. Зрозуміло, що певний комплекс робіт, перш за все, проектно-кошторисну документацію необхідно підготувати саме у 2022 році. Сьогодні Галицька територіальна громада не є спроможною фінансувати такі видатки. Тому прохання: вишукати можливість фінансування цієї програми при розподілі того наявного фінансового ресурсу, про який сьогодні говорила Ірина Богданівна.

Дуже важливе питання є… я повністю підтримую пропозицію свого колеги Володимира Петровича щодо необхідності передбачення видатків на обласну дитячу лікарню.

Це питання було обговорено на профільній комісії з питань промисловості і будівництва. Я надіюся на підтримку колег-депутатів, щоб знову ж таки при наявності фінансового ресурсу на ці видатки…

Ну, і третя програма, яка вже звучала, яка теж потребує наявності коштів на цю програму, це програма “Духовне життя”.

Дякую, колеги, за увагу. Прошу підтримки при слідуючих розподілах коштів. Дякую.

О.Сич. Бардяк Євгенія Мар’янівна.

Є.Бардяк – депутатська фракція “Батьківщина”. Я власне хочу скористатись нагодою, оскільки пані голова ОДА присутня, я записувалась на прийом, але вже є тут нагода звернутись. Власне дві програми, на мою думку, є важливі. Перша програма – це “Просвіта Прикарпаття”. Якщо вже ми її прийняли, і цього року, цього разу вперше в програмі є передбачено фінансування для розвитку молодіжного освітянського руху, але фінансування програми залишилось на рівні попередніх років, власне тому прохання все-таки додати кошти з вільних залишків для того, аби цей пункт по розвитку молодіжного просвітянського руху все-таки міг бути профінансований, там невелика сума, всього лише 400 тис. гривень на рік. Тому прохання звернути увагу на це, адже молодь, я думаю, для нас усіх є в пріоритеті.

Ну, і друге питання стосується програми по туризму. Екологічна комісія і депутати погодились, що також ця програма варта уваги і, можливо, варто звернути увагу на те, аби збільшити фінансування. Адже протягом останніх років вона так само залишається на одному і тому самому рівні. Знову ж таки пріоритет для нашої області – це розвиток туризму. То прошу також це розглянути, коли будуть розподілятись вільні залишки. Дякую.

О.Сич. Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Шановні колеги! Шановні краяни! Тут мені закидали, що я про політику. Та я не про політику. Я буду зараз абсолютно серйозно і відповідально говорити. А я за відповідальність. І коли найвища посадова особа держави, глава держави, Президент сказав, що буде така зарплата, він зобов’язаний, він мусить таке зробити.

Але подивіться, що відбувається. На жаль, весь світ і в тому числі Україна, 2 роки ми живемо в ковід. І тільки згадайте на секундочку, що говорив Президент: у нас буде забезпечення повністю, на сто відсотків, киснем. Ми, лікарі, краяни наші бачили. У нас буде сто відсотків на перших порах забезпечення вакциною. Не везли вакцину рік, в результаті привезли вакцину, ніхто не хоче вакцинуватись. І те саме я боюся, Світлано Василівно, шановна моя, щоб не було з цим…

Сьогодні я спеціально три рази задавав питання. І голова комісії, і начальник департаменту, і ви почали пояснювати, що якщо буде постанова, якщо, то додамо, а там віддамо… Та не цікавить це людей. Я вам ще раз кажу: наступить 1 лютого, і наші краяни звернуться до вас, до нас і скажуть: де наші 13,5 і відповідно 20 тис. гривень? Уже фахівці порахували, що в галузі медицини має бути середня заробітна плата 22,5 тис. гривень. Ось про що питання. І я страшне боюся про те, що говорив мій колега Олександр Левицький, що завтра наші лікарі і медпрацівники прийдуть до голів ОТГ, до керівників комунальних підприємств, до обласної ради, бо скажуть, що ви засновники цих підприємств, і будуть в нас вимагати.

Тому у мене прохання: скажіть людям правду, виступіть ви зі зверненням, зверніться ще раз до Президента, що ви не так зрозуміли, що з 1 січня не всім будуть нараховувати 13,5 чи 20 тис. гривень, бо це ще треба прийняти закон, це треба ще прийняти постанову. Ось про що моя мова. Іде війна. І так всі брешуть: Росія бреше, той бреше, той бреше. Виходить щасливий Президент і говорить поважні слова: я вам гарантую.

Так склались обставини, що сьогодні в нього уряд. Так склались обставини, що в нього сьогодні монобільшість у Верховній Раді. І коли він тричі цього року заявив про це, то я як той, хто працював 30 років в органах виконавчої влади, я розумію, що він підготувався до цього, і він уже розуміє, що і обласні фінансові відділи, і комунальні підприємства, Міністерство фінансів уже готові виплачувати.

Тому я прошу вас сьогодні, шановна Світлано Василівно, візьміть потім репліку і скажіть: так буде 13,5 тис. гривень медпрацівникам і 20 тис. гривень лікарям, чи не буде з 1 січня? Ось, що я хочу. Дякую вам.

О.Сич. Кукурудз Ростислав Степанович.

Р.Кукурудз. Шановні колеги! Підсумовуючи нашу дискусію, зменшено дотацію…

О.Сич. Ні, ні, підсумовувати ще не треба.  Ще є виступаючі після вас.

Р.Кукурудз. Дозвольте я собі підсумую, пане голово, дозвольте, бо дискусію, напевно, будемо закінчувати, що стосується тарифної сітки і зарплат. Правда? І можна зробити дуже простий і легкий висновок, що все це навантаження, все це фінансове навантаження, воно просто “ляже” на нас, на наші місцеві бюджети. Бо ми вже сьогодні маємо дефіцит – мінус 70 млн гривень, де, напевно, немає цих нових зарплат, плюс додадуться нові зарплати, і це все буде наша з вами проблема. Дякую.

І друге. Теж хотів звернути увагу, недаремно задавав питання, яке стосувалось фінансування програми мобілізаційних заходів.

Ми всі знаємо, що до 15 січня має почати функціонувати в області батальйон територіальної оборони. І сьогодні там, насправді, є складна ситуація із забезпеченням засобами зв’язку  цього батальйону. Це 36 чоловік кадрових військових, які мають виконувати дуже серйозні завдання, тим більше, виходячи із сьогоднішньої геополітичної ситуації. Тому я звертаюся до колег, Світлано Василівно, піднімаю цю проблему, насправді, вона дуже серйозна, дуже важлива. Прошу просто терміново, негайно знайти можливість профінансувати забезпечення засобами зв’язку батальйон територіальної оборони Івано-Франківської області. Дякую.

О.Сич. Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Дякую. У мене виникло декілька питань. Але частково на них уже отримав відповідь. На жаль, хочу сказати, що пояснююча записка до бюджету на 2022 рік була надана невчасно, і це голова, ви також це зазначили під час засідання президії нашої обласної ради, але суть питання наступна.

На комісії, на якій ми розглядали… комісії з питань законності, захисту прав громадян розглядали питання, в пояснюючій записці відповіді немає. Сказано: йде фінансування засобів масової інформації – 14,7 млн гривень. На які засоби масової інформації? Я розумію, є телеканал “Галичина”. А чи ще на інші наші канали будуть спрямовані кошти? Відповіді не отримав.

Друге питання. Вказано, що концесійні платежі… у нас один договір концесії, тільки 2 млн 517 тис. гривень. На нашій комісії ми розглянули питання щодо індексації та інфляційних процесів. Це також не вказано.

Наступне. Надання фінансової підтримки спортивних споруд. Я зробив депутатський запит щодо надходження коштів та надання послуг на стадіоні “Хет-трик”. Відповіді по  сьогоднішній день не отримав, хоча ми знаємо, що у всіх знімаються кошти, хто хоче там пограти футбол, тим більше, юнацько-спортивні школи. А ми ще їм даємо 5 млн 815 тис.гривень.

На нашій комісії ми піднімали питання щодо розподілу коштів департаментом на федерації або досягнення вищого… спорту. Не сказано, як і хто буде розподіляти і яким чином.

Наступне питання. Знову не вказано в пояснювальній записці, хоча ми це питання піднімали на нашій комісії: забезпечення діяльності інших закладів у сфері соціального захисту, соціального забезпечення, – 21 млн гривень. Це той самий Тлумацький центр догляду за дитиною. А зараз проводяться всі процеси зі скорочення та звільнення людей самим нагальним чином із порушенням законодавства. Куди спрямовуються, кому спрямовуються? 21 млн гривень. На жаль, цього не було отримано, відповіді, не вказано в пояснювальній записці.

Тому я хочу, щоб більше ретельно готували, і документи та пояснювальну записку подавали до розгляду, як положено, за 10 днів до розгляду питання порядку денного. Дякую.

О.Сич. Іванів Назарій Іванович.

Н.Іванів. Дякую. Ну, оскільки я не отримав відповіді голови обласної державної адміністрації на своє запитання, тому і записався ще на свій виступ.

Отже, колеги, хочу нагадати про те, що у поточному році діяв такий пункт рішення нашої сесії обласної ради “Про обласний бюджет на 2021 рік”, а саме: “Обласній державній адміністрації погоджувати пооб’єктний розподіл коштів, що спрямовуються на розвиток та утримання мереж автомобільних доріг загального користування місцевого значення Івано-Франківської області, вулиць і доріг комунальної власності в населених пунктах області, з постійними комісіями обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, а також з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства”.

Враховуючи те, що цього року ми мали 600 млн гривень, до речі, 15 грудня додатково також виділено на цю статтю видатків 51 млн гривень, хочу наголосити на тому, що як голова постійної комісії обласної ради з питань бюджету жодного разу на ці 600 млн гривень не поступав на розгляд нашої профільної комісії пооб’єктний розподіл, це говорить про те, що  голова обласної державної адміністрації не виконував рішення сесії обласної ради. Тому я звертаюся до вас, Світлано Василівно, якщо можете, будь ласка, після обговорення все ж таки дайте відповідь на моє запитання чітке: чи будете ви виконувати рішення сесії, чи не будете? Але хочу сказати, що в наступному році, тобто, у 2022 році, ми плануємо отримання 580 млн гривень на ремонт доріг, відповідно я би просив вас все ж таки подавати пооб’єктний розподіл на розгляд нашої профільної комісії. В іншому випадку я як голова постійної комісії не буду голосувати за розподіл цих коштів без пооб’єктного розподілу, як такий депутат, який виконує рішення сесії обласної ради. Дякую.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Обговорення завершено. Я надаю слово голові обласної державної адміністрації Світлані Василівні. Будь ласка.

С.Онищук. Шановні колеги! Дуже багато було питань, я попробую їх систематизувати.

Перш за все, хочу сказати, що у нас… вже, напевно, говорили, 26 медичних закладів, які надають допомогу хворим на COVID-19, дуже добре логістично структура продумана. Я хочу щиро сьогодні подякувати медикам, бо вони на передовій. Лікарні забезпечені киснем. І це також, центри масової вакцинації у нас створені, пункти щеплення створені, працюють,  в усіх центрах масової вакцинації, в пунктах щеплення є вся наявна, 4 види, вакцини, вона є безкоштовна. Вакцинальна кампанія проводиться, ми й далі закликаємо, щоб створити такий колективний імунітет, всіх вакцинуватись.

Щодо… багато питань було сьогодні щодо наших обласних лікувальних закладів.  Насправді, пріоритет є, тому що ми повинні надавати якісні медичні послуги населенню. Тому зараз обласна державна адміністрація, дякуючи обласній раді, спільно з обласною дитячою лікарнею, Івано-Франківською обласною клінічною лікарнею ми працюємо над розробкою документів для того, щоб у 2022 році зробити реконструкцію – капітальне будівництво і оснащити наші ці два медичні заклади сучасним обладнанням. Мова йде про досить великі кошти, тому ми над цим працюємо. І якщо говорити тільки про обласну дитячу лікарню, йде мова про 16 об’єктів і 12 об’єктів-відділень в обласній Івано-Франківській клінічній лікарні, тобто, й надалі дуже великі капіталовкладення з державного бюджету будуть спрямовані на сферу медицини.

Наступне. В принципі, напевно, неприйнятно двадцять раз відповідати на одне і те саме питання. Я вам попередньо відповіла. Про що ви мене питаєте, мені трошки десь дивно. Рішення сесії обласної ради, звичайно, що обласна державна адміністрація виконувала і буде продовжувати виконувати.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Ми завершили обговорення. З вашого дозволу, декілька слів.

По-перше, Романе Володимировичу, Романе Володимировичу, ну, якщо ви сьогодні декілька разів наголошували на тому, що сказав Президент, і ви думаєте, що він буде відповідати, то він не буде відповідати.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Він не буде відповідати тільки тому, що згідно закону він не відповідає за внутрішню політику. Але якщо йому хибну інформацію дав Кабінет Міністрів чи Міністерство охорони здоров’я, то вони будуть відповідати, але не Президент.

Колеги, всі ми сьогодні чули побажання, куди ще треба спрямувати кошти. Ви ж прекрасно розумієте, що ніхто збоку мішок з грошима не заховав. Тобто, є розрахункові прибутки, є розрахункові видатки, в них треба втиснутись. І якщо щось бракує, то треба сказати, де взяти, не просто треба дати, а де взяти, щоб туди поставити.

На мою думку, є декілька джерел. Два джерела потенційні. Перше, про яке сьогодні говорили, – потенційні вільні залишки. Одне. До них, дай Бог, дійдемо, будемо думати, де, куди і що поставити.

Друге потенційне джерело – можливе перевиконання бюджету протягом року. Знову ж таки є можливість, якщо воно буде, якісь програми наповнювати.

Є ще два потенційні джерела. Одне – галузеві програми і галузеві видатки. Повірте мені, там дуже давно “жоден кінь не валявся” для того, щоб проаналізувати щодо ефективності використання коштів. Хіба секрет, колеги, хоча часто ви популістично кажете: ні, це ж люди! Але хіба секрет, що у нас є деякі заклади, які перетворились на касу отримання заробітної плати? Тобто, там жодна діяльність не ведеться, там людей, яких вони повинні обслуговувати, немає, а вони просто приходять і отримують заробітну плату. Секрет? Не секрет.

Хіба секрет, що у нас є дуже багато закладів, в яких вже десятки років ніхто не переглядав штатні розписи? А хіба у нас секрет, що вже, напевно, не десятки років, а від початку незалежності є заклади, в які ніхто не дивився щодо функціональних повноважень тих чи інших співробітників? А ви подивіться! І ви знайдете такі цікаві речі, що будете сміятися. Умовно кажучи, надання послуг з відеопрокату. Який відеопрокат у 21-му столітті, у час цифрової техніки? Ось там скрізь можна знайти гроші і спрямувати їх на галузеві програми і в освіті, і в культурі, і в охороні здоров’я, може меншою мірою в соціальній політиці, бо там дійсно біда. І там дуже невдячний, скажімо, електорат у тих лікарнях і, скажемо, місцях утримання перестарілих людей і хворих людей, і тому подібне, але там увага наша потрібна.

Ще одне потенційне, шановні колеги, джерело. А хто нам заважає перерозподілити кошти, заплановані на програму розвитку соціальної інфраструктури? Фракції, ви будете подавати пропозиції! Ви можете подати пропозицію від фракції: спрямувати кошти на таку-то лікарню, на таку-то програму, на такий-то заклад. Хто забороняє?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Хто забороняє? Ми можемо це зробити. Тому чекаємо від вас пропозицій. От сьогодні звучало: на одну лікарню, на другу лікарню, на ліфти, на шахту.  Будь ласка, подавайте пропозиції, і ми врахуємо ваші пропозиції, і перерозподілимо кошти саме на виконання тих об’єктів і тих програм.

Тому я, знаєте що? Я закликаю: давайте відповідально ставитись до нашого процесу  бюджетоутворення і всіх наших пропозицій, знаючи, що зайвих грошей немає, а ті, які є, треба максимально ефективно використовувати. Дякую.

Шановні колеги! Оскільки ми завершили обговорення, ставлю проект рішення за основу. Прошу визначатись.

За – 72, не голосували – 4: рішення прийнято.

Шановні колеги! Повторюю ще раз: всі  пропозиції, які поступали від комісій, синтезовані й узагальнені бюджетною комісією. Деякі з них уже в робочому порядку, по ходу, як доопрацьовувався проект рішення про бюджет, і деякі були тоді враховані, а ті, що не були враховані, зараз подані в цих пропозиціях, які вам роздані. Ви з ними, сподіваюся, ознайомились. Ставлю на голосування пропозиції бюджетної комісії. Прошу визначатись.

За – 71, не голосували – 5: рішення прийнято.

Шановні колеги! Оскільки під час обговорення інших пропозицій не було, ставлю на голосування в цілому.

Прошу визначатись.

За – 73, не голосували – 3: рішення прийнято.

Наступне питання – “Про затвердження Статуту комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради з експлуатації майна у новій редакції, встановлення тарифу на виробництво та транспортування теплової енергії”.

Проект рішення номер 24 – в окремій брошурі.

Доповідає Костишин Віталій Іванович – директор комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради з експлуатації майна.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії.

В.Костишин. Для отримання ліцензії на право провадження господарської діяльності з виробництва теплової енергії прошу вас погодити внесення змін до Статуту, доповнити до основних видів діяльності підприємства код КВЕД 3530 “Постачання пари, гарячої води та кондиційованого повітря”, також встановити тарифи на виробництво та транспортування теплової енергії, розташованої за адресою вул.Грушевського, 21, у розмірі 2755 грн 35 коп. за гігакалорій.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є запитання. Запишіться, будь ласка, для запитань.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Кажуть, що у нас є такі депутати, які розуміються як в медіа, так і в тарифах, так і в охороні здоров’я.

Очкур Ігор Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко. Не помилково. Віталій Іванович, таке просте питання. Скажіть, будь ласка, внесення змін до цього Статуту і вирішення питання з тарифами, чи дозволить підвищити температуру в адмінбудинку з 15 градусів принаймні до 21?

В.Костишин. Дозволить.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ігоре Богдановичу, якщо ви за знімальні зали обласного телебачення “Галичина”, поділіть їх на окремі секції, накрийте, і там буде значно тепліше, аніж в одній величезній  знімальній залі. А в себе в кабінеті, так? Ну, треба спортом займатись.

(Сміх у залі).

Шановні колеги! Більше запитань немає. Дякую, Віталій Іванович.

Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 67, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження Статуту Івано-Франківського обласного навчально-курсового комбінату житлово-комунального господарства у новій редакції”.

Проект рішення номер 25 – в окремій брошурі.

Доповідає Сенів Василь Іванович – директор Івано-Франківського обласного навчально-курсового комбінату житлово-комунального господарства.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії.

Які є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є зауваження, пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

В.Сенів. Дякую.

О.Сич. За – 62, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про наглядову раду Івано-Франківського обласного навчально-курсового комбінату житлово-комунального господарства”.

Проект рішення номер 26 – в окремій брошурі.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії. Які є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є зауваження, пропозиції? Є.

Будь ласка, запишіться для зауважень і пропозицій.

Виявляється, деякі люди не тільки в тарифах, а навіть в житлово-комунальному господарстві розбираються. Молодці!

Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко. Дякую, пане голово. Власне, у нас є відповідний експерт у фракції, тому прошу пропозицію від нашої фракції змінити на Рудик Марію Олександрівну. Дякую.

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення, колеги, за основу. Прошу визначатись.

За – 64, не голосували – 10: рішення прийнято.

Колеги, поступила пропозиція від Ігоря Дебенка: замість себе послати в наглядову раду Марію Рудик. Ну, не гоже так, розумієте, ми сьогодні так гарно про ґендерну політику, не гоже зайвий тягар перекладати на жіночі плечі. Але вже, вже. Була пропозиція, ставлю на голосування.

За – 46, не голосували – 27: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому, шановні колеги.

За – 58, не голосували – 15: рішення прийнято.

Шановні колеги! Розглядається питання, внесене під час формування порядку денного прямо в сесійному залі, – “Про передачу іншого окремого індивідуально визначеного майна комунального некомерційного підприємства “Обласний клінічний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Івано-Франківської обласної ради” Солотвинській територіальній громаді”.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідає Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я, соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 62, не голосували – 11: рішення прийнято.

Шановні колеги! Ми розглянули всі питання порядку денного першого пленарного засідання. Нагадую, що друге пленарне засідання відбудеться через тиждень – 24 грудня.

Наперед вітаю вас всіх зі святом Святого Миколая. З уваги на те, що ви сьогодні так дружньо підтримали звіт голови і визнали нашу роботу конструктивною, то Святий Миколай врахує вашу чемність, і кожен отримає від нього хороший подарунок.

Зі святом! Оголошую закриття першого пленарного засідання цієї сесії обласної ради.  Дякую.

Голова обласної ради                                                                              Олександр Сич

 

Консультант                                                                                              Галина Кубік

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]