Стенограма першого пленарного засідання (16.02.2018)


С Т Е Н О Г Р А М А
ДВАДЦЯТОЇ СЕСІЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
СЬОМОГО ДЕМОКРАТИЧНОГО СКЛИКАННЯ
від 16.02.2018 р.
(перше пленарне засідання)

 

О.Сич. Доброго дня, шановні колеги-депутати, запрошені, пані, панове, краяни!

Ми будемо розпочинати зараз сесію обласної ради. Прошу депутатів приготуватись до
реєстрації. Однохвилинна готовність.

Шановні панове! Розпочинаємо роботу.

До обласної ради сьомого демократичного скликання обрано 84 депутати.

За результатами письмової реєстрації в сесійній залі присутні 66 депутатів, відповідно відсутні 18, з них: у відрядженні – 3, на лікарняному – 3, у відпустці – 1, з інших поважних причин – 4, з невідомих причин відсутні 7 депутатів.

Відповідно до пункту 11.3 статті 11 Регламенту обласної ради депутати повинні зареєструватися за допомогою електронної системи. Прошу увімкнути електронну систему, а депутатів прошу зареєструватися.

Шановні колеги! Згідно з електронною реєстрацією зареєстровано 67 депутатів: сесія повноважна, і ми можемо розпочинати нашу роботу.

На сесії обласної ради присутній голова обласної державної адміністрації, наш колега – депутат обласної ради Олег Романович Гончарук.

Присутні також заступники голови обласної державної адміністрації, директори департаментів, начальники управлінь і відділів обласної державної адміністрації, голови районних рад, голови районних державних адміністрацій, міські голови міст обласного значення, голови об’єднаних територіальних громад, керівники правоохоронних та судових органів, обласних підприємств і установ, політичних партій та громадських організацій, представники засобів масової інформації.

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. Оскільки, шановні колеги, наша сесія є повноважною, всі або майже всі запрошені присутні, ми можемо розпочати нашу роботу і для початку я прошу… сесію оголошую відкритою і прошу увімкнути Гімн.

(Звучить Гімн України).

(Звучить молитва).

Шановні панове! Чисто для інформації згадаємо одну важливу дату.

Сьогодні минає 27 років з того часу, як 16 лютого 1991 року у м. Львові відбулася Перша Галицька Асамблея – спільна сесія Львівської, Тернопільської та Івано-Франківської обласних рад, на якій була затверджена угода про основні принципи співпраці між обласними радами та створено регіональну координаційну раду з метою співпраці в політичній, економічній, торговельній, науково-технічній, гуманітарній і культурній сферах. Також були прийняті ухвали “Про єдність українських земель” і “Про проведення 17 березня 1991 обласних референдумів про незалежність України”.

Очевидно і цілком зрозуміло, що в тих умовах це була вкрай важлива подія. Я просив би, шановні колеги, привітати цю подію нашими оплесками.

(Оплески в залі).

Ну, а зараз уже традиційно, дякувати Богові, що є достатньо у нас гідних людей, які
удостоєні нагород державних, наших обласних.

Дозвольте мені разом з Олегом Романовичем вручити нашим краянам такі нагороди і
відзнаки.

В.Гладій. Указом Президента України від 9 вересня 2017 року за досягнення високих спортивних результатів на ХХІІІ літніх Дефлімпійських іграх 2017 року в місті Самсун
(Турецька Республіка), виявлені мужність, самовідданість та волю до перемоги, утвердження міжнародного авторитету України Орденом “За мужність“ І ступеня нагороджено срібного призера Дефлімпійських ігор з футболу Роя Володимира Миколайовича.

(Оплески в залі).

Указом Президента України від 20 січня 2018 року за значний особистий внесок у
державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, вагомі трудові досягнення, багаторічну сумлінну працю Почесне звання “Заслужений артист України” присвоєно художньому керівникові ансамблю солістів Івано-Франківської обласної філармонії Бибику Ярославу Петровичу.

(Оплески в залі).

Почесне звання “Заслужений лікар України” присвоєно головному лікареві Солотвинської районної лікарні Богородчанського району, нашому колезі – депутату обласної ради, голові постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики Піцуряку Манолію Васильовичу.

(Оплески в залі).

Почесне звання “Заслужений працівник освіти України” присвоєно директорові Микитинецької загальноосвітньої школи I-III ступенів Косівської районної ради Рибаку Петру Івановичу.

(Оплески в залі).

Почесне звання “Заслужений працівник сфери послуг України” присвоєно завідувачеві виробничого комплексу Надвірнянського коледжу Національного транспортного університету Козубаль Ганні Юріївні.

(Оплески в залі).

Почесне звання “Заслужений працівник фізичної культури і спорту України” присвоєно начальникові комплексу спортивної підготовки аварійно-рятувального загону спеціального призначення Петруку Миколі Володимировичу.

(Оплески в залі).

Відзнакою обласної державної адміністрації та обласної ради – медаллю “За заслуги перед Прикарпаттям” за багаторічну сумлінну працю, значний особистий внесок у соціально-економічний і культурний розвиток області, активну громадську діяльність, високий професіоналізм та з нагоди 65-річчя від дня народження нагороджено депутата обласної ради, голову постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу Дзесу Остапа Васильовича.

(Оплески в залі).

За багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, активну громадську діяльність та з нагоди 70-річчя від дня народження нагороджено керівника громадської організації “Верховинський центр дослідження і розвитку Гуцульщини” Пониполяка Петра Михайловича.

(Оплески в залі).

За високий професіоналізм, зразкове виконання службових обов’язків, особисту мужність та героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України нагороджено військового комісара Івано-Франківського міського військового комісаріату Сорокопуда Ігоря Васильовича.

(Оплески в залі).

За багаторічну сумлінну працю, значний особистий внесок у розвиток енергетики Прикарпаття та високий професіоналізм нагороджено заступника технічного директора з управління активами приватного акціонерного товариства “Прикарпаттяобленерго” Фелика Сергія Васильовича.

(Оплески в залі).

Відповідно до розпорядження голови обласної ради за багаторічну сумлінну працю та з нагоди 50-річчя від дня народження нагороджено депутата обласної ради сьомого демократичного скликання, завідувача гінекологічного відділення Тлумацької центральної районної лікарні… нагороджено Цінним подарунком голови обласної ради Кисилицю Оксану Антонівну.

(Оплески в залі).

За результатами роботи комісії із встановлення осіб бійців-добровольців, які брали участь у захисті територіальної цілісності та державного суверенітету на Сході України, ще 11 осіб визнано бійцями-добровольцями АТО.

Запрошую для отримання посвідчення мешканця села Цінева Рожнятівського району – у квітні 2015 року та жовтні 2016 року брав безпосередню участь в АТО у складі Окремої тактичної групи імені капітана Воловика Добровольчого Українського Корпусу “Правий сектор” – Бурбана Ігоря Володимировича.

(Оплески в залі).

З травня 2017 року по липень 2017 року брав участь в АТО в районі Донецького аеропорту в складі Тактичної групи “Сапсан” Українського Добровольчого Корпусу “Правий сектор” мешканець м.Івано-Франківська Паляниця Андрій Вікторович.

Нагороду отримує сотник Четвертої резервної сотні пан Петро. Прошу.

(Оплески в залі).

З травня по серпень 2017 року брав участь в АТО в районі Донецького аеропорту в складі Тактичної групи “Сапсан” Українського Добровольчого Корпусу “Правий сектор” мешканець с.Угорники Івано-Франківської міської ради Андрусів Віктор Дмитрович.

Нагороду отримує сотник Четвертої резервної сотні пан Петро.

(Оплески в залі).

З листопада 2017 року по січень 2018 року брав участь в АТО у складі Окремої тактичної групи імені капітана Воловика Добровольчого Українського Корпусу “Правий сектор”; брав участь у бойових діях у місті Мар’їнка Донецької області, мешканець м.Калуша Федьків Василь Миколайович.

Посвідчення отримує його мати.

(Оплески в залі).

З травня 2014 року по вересень 2014 року брав участь в АТО у складі 5-го окремого батальйону Добровольчого Українського Корпусу “Правий сектор” в районі населеного пункту Карлівка та Іловайськ Донецької області мешканець с.Уторопи Косівського району Михайлюк Любомир Дмитрович.

Посвідчення отримує сотник Четвертої резервної сотні Петро.

(Оплески в залі).

З грудня 2014 року по травень 2015 року перебувала у зоні проведення АТО, брала участь у бойових діях у складі окремої добровольчої чоти “Карпатська Січ” у якості начальника медичного пункту; з серпня 2016 року по березень 2017 року перебувала в селі Кримське Луганської області начальником волонтерського медично-стабілізаційного пункту мешканка м.Надвірної Веприк Євдокія Степанівна.

(Оплески в залі).

Впродовж березня, червня-липня, жовтня-листопада 2017 років брав участь в АТО в місті Авдіївка Донецької області у складі громадської організації “Спілка добровольців АТО Прикарпаття” мешканець м.Івано-Франківська Кернякевич Олександр Сергійович.

(Оплески в залі).

Впродовж жовтня 2016 року, грудня 2016 року – січня 2017 року, березня та липня 2017 року брав участь в АТО в районі міста Авдіївка Донецької області у складі громадської організації “Спілка добровольців АТО Прикарпаття” мешканець с.Рибне Косівського району Дорожівський Роман Дмитрович.

(Оплески в залі).

З грудня 2015 року по червень 2016 року брав безпосередню участь в АТО в селі Піски Донецької області у складі громадської організації “Спілка добровольців АТО Прикарпаття” мешканець м.Надвірної Скорий Назар Олександрович.

(Оплески в залі).

З 26 січня 2017 року по 2 березня 2017 року виконував бойові завдання у зоні проведення АТО у складі 8-го окремого батальйону Української Добровольчої Армії мешканець м.Івано-Франківська Кондрат Святослав Павлович.

(Оплески в залі).

З 26 січня 2017 року по 2 березня 2017 року виконував бойові завдання у зоні проведення АТО у складі 8-го окремого батальйону Української Добровольчої Армії мешканець м.Болехова Шліхутка Назарій Зіновійович.

(Оплески в залі).

Шановне товариство! Прошу ще раз привітати всіх нагороджених.

(Оплески в залі).

О.Сич. Приємно вітати нагороджених, особливо приємно вітати наших колег-депутатів, ну, і зокрема Манолія Васильовича. Я вам скажу чесно, так признаюся: ми з головою адміністрації, в принципі, в принципі, просили Міністерство інформаційної діяльності (“МінСтець” – в народі) запровадити спеціальну нагороду – “Золотий мікрофон”… Вони знову там придумали якісь чиновницькі відмазки: порушення чинного законодавства про порядок нагородження. Так що, Манолію Васильовичу, вибачайте, що вже є, то вже є.

Шановні колеги! Продовжуємо роботу.

Відповідно до пункту 12.1. Регламенту обласної ради після відкриття сесії перед затвердженням порядку денного відводиться до 15 хвилин для стислих (до 3 хвилин) виступів і заяв уповноважених представників депутатських фракцій з внесенням пропозицій, повідомлень без прийняття рішень по них.

Тому, шановні колеги, хто є з уповноважених представників депутатських фракцій, який хоче виголосити заяву, прошу зголошуватись. Є такі?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Будь ласка, увімкніть… чи до трибуни… Чаплинська, будь ласка, увімкніть мікрофон.

Н.Чаплинська – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Доброго дня, шановні голови, шановні депутати, шановні присутні! Звертаюся до вас, тому що до нас… до нас звернулись з “Правого сектора” з проханням надати допомогу подружжю госпітальєрів Тетяні та Сергієві Мороз, які, на жаль, хвороба не вибирає, дуже важко онкохворі. У Сергія – гліобластома четвертої стадії пухлини головного мозку. Близько місяця тому у м.Дніпро в клініці ім.Мечнікова була проведена операція по видаленню пухлини, і потрібен великий і довгий курс хіміотерапії. У Тетяни – меланома другої стадії, теж злоякісна. Ця родина дуже багато часу воювала на передовій, допомагала нашим воїнам. І тому звертаємось до вас так само надати можливу фінансову допомогу для того, щоб підтримати цю родину. Дякую.

О.Сич. Дякую. Чи є ще бажаючі? Є. Будь ласка, до трибуни.

О.Федишина. Доброго дня, шановні депутати, шановні гості, запрошені!

Заява фракції політичної партії “Воля”.

Прикро констатувати, що сьогодні демократичні цінності, за які ми всі разом з вами стояли на Революції Гідності, опинились під загрозою. Безпрецедентні події цього тижня свідчать про те, що хтось може знівелювати правом громадян України, правом людей, які проживають на території України, на свободу слова, на вільне вираження своїх поглядів та переконань, на свободу пересування та судовий захист.

Так, ми всі були свідками, як 12 лютого 2018 року в центрі столиці України, у м.Києві, невідомі особи у камуфляжі викрали третього Президента Грузії Міхеіла Саакашвілі – відомого реформатора, та, прикриваючись так званою реадмісією, фактично видворили цю особу за межі території України.

Тим самим влада сьогодні продемонструвала свою повну готовність чинити розправу з будь-яким представником опозиційних політичних сил, вдаючись при цьому до будь-яких методів, починаючи з позбавлення громадянства, починаючи з вчинення перешкод у проведенні мирних акцій, мирних протестів, які гарантовані нам Конституцією, починаючи із фальсифікації кримінальних справ, переслідування партійців, і закінчуючи фактичним видворенням за територію України будь-кого, хто не згодний з позицією провладної більшості.

Уявімо, якщо таке сьогодні відбувається у центрі столиці України із всесвітньо відомим політиком, то про що можна говорити і про що може надіятись і сподіватись пересічний українець?! Чи може він сподіватись у справедливість правосуддя, чи може він відчувати, що він захищений у своїй державі, і що держава не порушить його конституційні права і свободи?

Фракція “Воля” засуджує такі політичні репресії проти громадських активістів, проти представників опозиційних демократичних сил, і цими днями лідери всіх опозиційних демократичних політичних сил звернулися з офіційною спільною заявою із засудженням факту переслідування Міхеіла Саакашвілі з вимогою розслідувати даний факт.

Прикро констатувати, що це все в нашій державі відбувається на фоні того, коли влада фактично демонструє свою неспроможність боротись з монополією Ахметова, з вишками Бойка, коли дала можливість втекти з України цинічним регіоналам, злочинцям, зокрема, Андрію Клюєву та іншим дуже відомим і одіозним політикам, які давали вказівки вбивати синів України.

Все це відбувається на фоні того, коли закриваються кримінальні провадження проти відомих корупціонерів. Вчора ганебний факт, коли Солом’янський суд відпустив на поруки депутата від БПП Голубову мера Одеси, якого Національне антикорупційне бюро підозрює у злочинах.

Ми засуджуємо всі ці факти і звертаємось із заявою до всіх опозиційних демократичних сил єднатись, єднатись у боротьбі… (Без мікрофона).

О.Сич. Дайте можливість продовжити.

О.Федишина. Закликаємо єднатись всі демократичні опозиційні сили в цей складний для України день, і ми підтримуємо всіх тих сміливих громадян, які 18 лютого вийдуть на віче у Києві, в Івано-Франківську, у всіх інших обласних центрах для того, щоб висловити свою громадянську позицію, виступити проти свавілля і захистити свої конституційні права. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є ще представники фракцій для виголошення заяв?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую. Перш ніж приступити до формування порядку денного, хотів би, з уваги на вчорашнє звернення у соціальних мережах представників засобів масової інформації, звернутись додатково ще до представників комунального підприємства з питань експлуатації майна: будь ласка, перевірте розетки, перевірте стан озвучення в залі, в ложі для преси, тому що вчора під час проведення в цьому залі сесії Івано-Франківської міської ради ніби були якісь неполадки і були нарікання.

Ми, шановні колеги, створили і будемо створювати та вдосконалювати комфортні умови роботи для всіх: для депутатів, для представників адміністрації, громадськості, для засобів масової інформації, запрошених і тому подібне.

Тому в черговий раз акцентую: будь ласка, подивіться, що там є.

13 лютого 2018 року відбулося засідання президії обласної ради та День депутата в обласній раді.

Президія рекомендувала провести 20 сесію обласної ради двома пленарними засіданнями.

Станом на сьогодні на сесії обласної ради пропонується розглянути… на двох засіданнях разом… 72 питання та Різне, на першому пленарному засіданні – 49 питань, на другому пленарному засіданні – 23 питання та Різне.

Порядок денний та матеріали сесії, шановні колеги, ви отримали під час реєстрації, а частина депутатів отримала їх під час проведення президії та Дня депутата.

Проекти рішень з питань, внесених до порядку денного, розміщені на офіційному сайті обласної ради.

Проект порядку денного формувався з дотриманням термінів, встановлених Законом України “Про доступ до публічної інформації” і Регламентом обласної ради.

Є декілька проектів, які надійшли із незначним порушенням термінів, однак, є нагальна потреба їх розглянути. Зокрема, це питання під номером 12 “Про внесення змін до Обласної програми охорони навколишнього природного середовища до 2020 року”, – проект рішення надійшов 31 січня, та питання під номер 13 “Про внесення змін до рішення обласної ради від 10.06.2016. № 226-5/2016 “Про регіональну цільову програму профілактики правопорушень на 2016-2020 роки”, – проект рішення надійшов 26 січня.

Окрім цього, президія рекомендувала внести до порядку денного першого пленарного засідання питання, які спочатку було заплановано розглянути на другому пленарному засіданні, але президія рекомендувала розглянути їх на першому. Це питання під номером 1 “Про звернення обласної ради щодо прийняття у Республіці Польща закону про Інститут національної пам’яті”, питання під номером 2 “Про звернення обласної ради щодо відміни проекту постанови Кабінету Міністрів України “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2012 року № 1114 “Про затвердження Типового положення про бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги”, і під номером 3 “Про звернення обласної ради про необхідність внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення та діяльності дрібних фермерських господарств і врегулювання розподілу повноважень у сфері земельних відносин”.

Проекти рішень проаналізовані на засіданнях постійних комісій обласної ради.

За результатами вивчення і розгляду комісіями надано відповідні висновки та рекомендації.

Також, шановні колеги, у ваших матеріалах ви отримали інформаційні брошури, зокрема “Інформація про виконання діючих обласних програм”. Тому що згідно з планом роботи на перший квартал у нас заплановано розгляд чотирьох програм, які закінчили свій термін виконання, і які потребують нашого розгляду, та різноманітні інші інформаційні матеріали, зокрема реакція на ті звернення, які ми надсилали до органів державної влади.

Є пропозиція, шановні колеги, пропонований порядок денний… проект порядку денного сесії прийняти спочатку за основу, а потім будемо виясняти, чи є якісь пропозиції щодо змін.

Ставлю на голосування. Прошу визначитись.

За – 65, не голосували – 2, всього – 67: рішення прийнято.

Чи є пропозиції щодо внесення змін?

Є, колеги, прошу записатись.

Іваночко Михайло Степанович, будь ласка.

М.Іваночко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Прошу питання номер 45 “Про призначення директора Делятинського психоневрологічного інтернату” перенести на наступне засідання у зв’язку з тим, що під час недавніх виборів до Делятинської ОТГ проходили дуже дивні питання. Я би пропонував перенести це на комісію з питань законності та правопорядку, розібратись з тими подіями, які там були, і потім внести на наступне засідання сесії.

О.Сич. Колеги, я поставлю на голосування. Це питання потребує 1/3, воно процедурне: на першому чи на другому. Якщо є якісь питання, будь ласка, дайте на комісії, але в будь-якому разі керівника призначати треба. Тому ставлю на голосування пропозицію, щоби дане питання перенести на друге пленарне засідання.

Прошу визначатись.

За – 61, не голосували – 6: рішення прийнято.

Будь ласка, пропозиція Піцуряка Манолія Васильовича.

М.Піцуряк – голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Шановні колеги! Пане голово! Пропоную питання номер 55 перенести з другого пленарного засідання на дане засідання у зв’язку з тим, що питання стосується станції переливання крові, є великі запаси плазми, яку треба реалізувати, щоб дати можливість, щоб станція переливання могла реалізувати, заробити кошти, прошу розглянути на цьому засіданні. Дякую.

О.Сич. Ставлю на голосування пропозицію депутата. Прошу визначатись.

За – 63, не голосували – 4: рішення прийнято.

Наступна пропозиція, Федишина Ольга Миколаївна.

О.Федишина – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Шановні колеги! Зважаючи на ці безпрецедентні події, свідками яких ми стали цього тижня, зважаючи на спільну заяву українських демократичних сил щодо фактів переслідування в Україні, ми пропонуємо включити до порядку денного питання про звернення обласної ради щодо засудження фактів репресій проти представників опозиційних демократичних сил. Даний проект звернення у нас є підготовлений, розмножений, ми його можемо роздати, а також просимо включити його традиційно одразу в блоці звернень обласної ради, поставити питанням номер 4, відповідно всі інші питання перемістити на один.

Даний проект ми фізично не могли подати на засідання президії, оскільки події, про які у них йдеться мова в нашому зверненні, фактично стались саме в цей час. Закликаю всіх
представників демократичних політичних партій підтримати дану пропозицію. Дякую.

О.Сич. Колеги, ставлю на голосування пропозицію. Прошу визначатись.

За – 42, проти – 10, утримались – 2, не голосували – 12. Підкажіть, це процедурне питання..?

Колеги, це процедурне питання, воно потребує 1/3, воно внесено до порядку денного.

Басараб Сергій Михайлович.

С.Басараб. Шановні депутати! Пропонується внести до порядку денного звернення щодо посилення державних гарантій для гірських та високогірних населених пунктів Івано-Франківської області. Дякую.

О.Сич. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 62, проти – 1, не голосували – 3: рішення прийнято.

До відома апарату. У нас серед поданих пропозицій є два звернення, ми їх традиційно будемо розглядати на початку, після запланованих звернень. Прошу оперативно розмножити матеріали, роздати депутатам. Питання, запропоноване Манолієм Васильовичем, є робоче питання, воно буде розглядатись у кінці порядку денного.

Приступаємо до роботи.

А, ставлю на голосування проект рішення в цілому з проголосованими пропозиціями. Прошу визначатись.

За – 62, не голосували – 4: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради щодо прийняття у Республіці Польща закону про Інститут національної пам’яті”.

Проект рішення номер 1 – в окремій брошурі.

Доповідає Дебенко Ігор Богданович – голова постійної комісії обласної ради з питань європейської інтеграції, міжнародного співробітництва, інвестицій та розвитку туризму.

І.Дебенко. Шановний пане голово, шановні колеги-депутати! Всі ми знаємо про ті останні події, які відбуваються у дружній нам країні Республіці Польща у зв’язку з прийняттям та підписанням відповідного закону про Інститут національної пам’яті та словесними реляціями, які супроводжуються, в тому числі найвищими посадовими особами дружньої нам країни. У зв’язку з цим пропонуємо розглянути та прийняти відповідний текст звернення.

“Івано-Франківська обласна рада глибоко стурбована фактом прийняття у Республіці Польща закону про Інститут національної пам’яті, в якому поряд із впровадженням кримінальної відповідальності за висловлювання про причетність поляків до Голокосту, вкотре піднімається тема Волинської трагедії й передбачена кримінальна відповідальність за пропаганду так званої “бандерівської ідеології”.

З прикрістю констатуючи, що українська тематика вкотре використовується у внутрішній політиці в Польщі, а трагічні сторінки спільного історичного минулого продовжують політизуватися, ми засуджуємо цей ворожий Україні, шкідливий для добросусідських відносин та вигідний Москві політичний акт.

Хотіли б нагадати польським партнерам, що українці, як і поляки, зазнали надзвичайно великих страждань від тоталітарних режимів в роки Другої світової війни, а також самовіддано боролися за свободу своєї Батьківщини. Відтак, категорично не сприймаємо чергову спробу нав’язати одноосібне трактування історичних подій, а заборону “бандерівської ідеології” – розцінюємо не просто як дешевий популізм частини польського політикуму, але як намагання заперечити суверенне право українців на власну державність і національну гідність.

Нагадуємо, що і Небесна Сотня, і тисячі наших героїв, які четвертий рік боронять Українську державу та жертвують своїми життями в цій боротьбі, ішли і йдуть у бій під бандерівськими гаслами “Слава Україні! ‒ Героям слава!”. Саме ці бандерівці стоять також в обороні Польщі, Європи та всього світу від московської орди.

Усвідомлюючи чутливість проблематики історичної пам’яті у житті українського та польського народів, в черговий раз закликаємо польську сторону до відкритості та конструктивності у подальшому розвитку українсько-польських відносин. Відзначаємо також, що прийняття цього законодавчого акту та його подальше застосування на практиці негативно впливають на висхідну динаміку взаємовідносин між Івано-Франківщиною та адміністративно-територіальними одиницями Республіки Польща й можуть зруйнувати фундамент добросусідських, партнерських стосунків між нашими громадами, на рівні яких налагоджена взаємовигідна співпраця й реалізуються численні проекти. До того ж, закон у прийнятій редакції стосується не лише громадян Республіки Польща, але й іноземців, а відтак – становить загрозу як для українців, які працюють в Польщі, так і для наших туристів, які щороку відвідують країну.

Окремо апелюємо до вищих органів державної влади й особисто Президента України
Петра Порошенка, як відповідального за зовнішню політику, дати врешті-решт належну оцінку зовнішньополітичному відомству на чолі з міністром Павлом Клімкіним за неодноразові,
системні провали на міжнародній арені, вимагати на найвищому представницькому, в тому числі міжнародному рівні скасувати прийнятий у Республіці Польща закон й вжити комплекс невід’ємних заходів у відповідь з метою недопущення можливих порушень прав і свобод
українських громадян, які перебувають в Польщі, а також запобігання зростаючим претензіям політичної влади сусіда на ревізію підсумків Другої світової війни та можливий перегляд кордонів.

Слава Україні!”

Голоси із залу. Героям слава!

О.Сич. Чи є запитання до доповідача? Немає? Прошу сідати.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Є. Прошу записатись.

Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Шановні колеги! Повністю підтримую звернення, більше того, на жаль, ми маємо сьогодні таку слабку владу, яку, на жаль, Європа та більшість світу не сприймають. В той час, як рубль в Росії росте, яка під санкціями, під тиском міжнародної спільноти, в Україні гривня падає. Ми бачимо, що з такою країною, як сьогодні, з такою владою ніхто рахуватись не буде. Поки ми не почнемо себе самі поважати, не почнемо працювати на свій розвиток, до того часу будемо бачити, що будуть прийматись подібні закони.

Повністю підтримую, прошу проголосувати. Дякую.

О.Сич. Чаплинська Наталія Любомирівна.

Голос із залу. Помилково.

О.Сич. Помилково. Королик Михайло Михайлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

М.Королик – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Ні, не помилково.

Шановні депутати! Ми неодноразово піднімали те питання, яке сьогодні якраз було зачитано звернення нашим колегою Ігорем Дебенком. Вважаємо, що якщо ми, українці, не будемо правильно реагувати на ті всі виклики, які йдуть не тільки з внутрішньої політики, але і з
зовнішньої, то з нами не буде ніхто рахуватись у світі.

На жаль, сьогодні ми це питання розглядаємо на сесії обласної ради, в першу чергу, через те, що наш Міністр закордонних справ Клімкін показав себе повністю неспроможним у
зовнішній політиці. Ми вважаємо, що це повністю провальна політика, яка призвела і призводить до тих брутальних викликів, які диктуються чи з Польщі, чи з інших країн, які час від часу чимось незадоволені з того, що відбувається на території нашої держави.

Хочу вам сказати, що якщо й надалі буде проводитись така неякісна зовнішня політика, то невідомо, які завтра появляться нові виклики.

Але зверніть увагу: коли було прийнято те рішення у Польщі і підписано Президентом їхньої країни, яка була жорстка реакція світової спільноти, починаючи від країни Ізраїлю, завершуючи Сполученими Штатами Америки! Чому наше керівництво держави так ганебно реагує на ті всі виклики?! Сьогодні, я сподіваюся, що кожен депутат обласної ради, Івано-Франківської обласної ради, підтримає це звернення, адже, можливо, владі потрібно підказати те, що сьогодні є дуже серйозні виклики, і вони повинні понести відповідальність, взяти на себе відповідальність, звернутись до наших польських партнерів про те, що це зовсім не добросусідська політика. І відповідно, коли на державному рівні будуть прийняті правильні рішення і дана належна оцінка цим подіям, то є сподівання на те, що наші польські колеги-партнери зроблять відповідні висновки і більше не будуть помилятись так сильно й брутально у зовнішній політиці. Дякую.

Слава Україні!

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Іваночко Михайло Степанович.

М.Іваночко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановне товариство! Хочу добавити до слів свого побратима Михайла і нагадати нашим польським колегам, а також депутатам всієї України, що саме під час Революції Гідності з бандерівськими гаслами “Слава Україні! – Героям слава!” і під червоно-чорними прапорами стояли на Майдані більше як 70 відс. людей, і тоді поляки не приймали ніяких законів, не
приймали ніяких рішень, адже вони бачили тоді, що Україна – сильна країна, може дати сильну відсіч.

Чому так стається? Тому що у нас “безхребетне” керівництво в державі, вища влада повністю провалила дипломатичну політику, і тому немає ніякої реакції. Скоро нам почнуть на голову лізти. Я не здивуюся, коли до нас почнуть претензії висловлювати білоруси та інші наші сусіди. Тому потрібна чітка реакція і відповідь.

Ви зверніть увагу, що в цьому законі вони назвали наші землі “Малою Східною Польщею”. Це дуже тривожний сигнал до територіальних претензій.

Тому, товариство, прошу проголосувати і підтримати це звернення, і, звертаючись до цієї верховної влади нашої української, стати на захист Української держави, бо це є тривожні сигнали. Дякую.

Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

О.Сич. Загурський Олег Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково.

Колеги, завершилось обговорення. Ставлю на голосування проект рішення…

Вибачте, чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 63, не голосували – 4: рішення прийнято.

Колеги, додатково щодо цього питання інформую. Був поданий так само проект рішення аналогічно, як у сусідніх обласних радах, про вивішування до святкових дат і визначних дат національно-визвольної боротьби революційного червоно-чорного прапора ОУН. Але я на президії пояснив, що насправді у нас таке рішення було прийнято ще 25 січня 2014 року у розпал Революції Гідності. Це якраз було коректно і правильно. І у нас є рішення про вивішування червоно-чорного прапора і вивішування прапора Європи.

Окрім того, хочу наголосити, що невід’ємною складовою символіки області є червоно-чорна стяжка. Правда, тоді, під час Революції Гідності, обласна прокуратура подала протест у суд, щоби відмінити рішення, а потім, в березні, коли Революція закінчилась, такий протест був відкликаний. Тому рішення наше чинне, іншого приймати не треба. Але я це наголошую для того, щоб нагадати, що воно є, бо зараз пішов такий, знаєте, “парад” прийняття рішень, і наввипередки обласні ради хизуються, хто перший прийняв рішення. У нас воно прийнято ще у 2014 році, а сама символіка ще прийнята у 1991 році з елементом червоно-чорного прапора.

Протокольне доручення даю керівництву підприємства з питань експлуатації майна, аби до визначних і святкових дат над нашим адміністративним приміщенням цей прапор вивішувався.

Переходимо до наступного питання.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради щодо відміни проекту постанови Кабінету Міністрів України “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2012 року № 1114 “Про затвердження Типового положення про бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги”.

Проект рішення номер 2 – в окремій брошурі.

Доповідає Піцуряк Манолій Васильович – голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики.

Проект рішення напрацьовано та рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради постійною комісією обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, головою якої є Піцуряк Манолій Васильович, лауреат сьогоднішньої державної відзнаки.

М.Піцуряк. Дякую.

Шановний голово, шановні колеги-депутати! Ми розглядаємо питання в контексті тих реформ, які проходять зараз у державі, в охороні здоров’я. І у листопаді місяці Кабінет Міністрів подав пропозиції щодо внесення певних змін до положення про бригади екстреної допомоги.

Ви знаєте, Закон вже працює більше 5 років, створені центри екстреної, інші питання. Законодавець якщо визначив певні рішення, він мав би їх фінансувати. Але те, що сьогодні хоче уряд зробити, воно в певній мірі не відповідає тим реаліям, в яких ми живемо.

Що таке парамедики і для чого це робиться? Якщо це американська модель охорони здоров’я, і дійсно у розвинутій країні, де екстрена вже роками працює в такому варіанті, там в певній мірі є логіка, що існують такі бригади. А у нас хочуть замість кваліфікованих фельдшерів, замість кваліфікованих спеціалістів ввести нашвидкоруч підготовлених спеціалістів, які будуть розуміти елементарні речі у галузі охорони здоров’я.

Ви знаєте, вчора ми відзначали 29-у річницю з дня виведення військ з Афганістану. І я вже на президії говорив про такий варіант. У мене заступник працює у лікарні, він – військовий фельдшер, готували його по програмі військового фельдшера. Коли прийшов до армії, їх
переучували на санінструкторів. Тобто, людину, яка має досвід, яка має певне навчання, переучують на санінструктора. Таке щось подібне у нас зараз, коли досвідчені, кваліфіковані кадри будемо переучувати.

Тому я зачитаю звернення і прошу вас підтримати, тому що нам не треба руйнувати те, що у нас сьогодні функціонує.

“Звернення. Голові Верховної Ради України А. Парубію, Прем’єр-міністру України В. Гройсману, в. о Міністра охорони здоров’я України У. Супрун, народним депутатам України від області.

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, стурбовані ситуацією, яка виникне в результаті внесення змін в організацію роботи системи екстреної медичної допомоги.

Запровадження “парамедичної” системи надання екстреної медичної допомоги на догоспітальному етапі в Україні у відповідності до проекту постанови Кабінету Міністрів України “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2012 року
№ 1114 “Про затвердження Типового положення про бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги” є вкрай невмотивованим та невиваженим кроком у контексті реформування медичної галузі в цілому.

Незавершена реорганізація первинної медико-санітарної допомоги, відсутність госпітальних округів з відповідною інфраструктурою, тобто відділення з екстреною медичною допомогою з відповідним кадрово-матеріальним потенціалом в комплексі з запланованою відсутністю медичного персоналу в системі екстреної медичної допомоги практично залишають пацієнта без медичної допомоги на догоспітальному етапі.

Наявна мережа та незадовільний стан автошляхів області (особливо у гірських районах) досить часто не забезпечують 10-ти або 20-хвилинне прибуття бригади екстреної медичної допомоги на виклик та 60-хвилинне транспортування хворого до закладу третинного рівня, що регламентовано діючою нормативно-правовою базою.

Окрім того, відсутність навчально-тренувальної бази та незадовільне матеріально-технічне забезпечення бригад екстреної медичної допомоги унеможливлює виконання уніфікованих клінічних протоколів як медперсоналом, так і бригадами майбутніх парамедиків.

Реформа галузі першочергово мала б передбачати закупівлю санітарного транспорту, необхідного медичного обладнання та інвентаря. Абсолютно не зрозуміло, яким чином буде покращено якість надання екстреної медичної допомоги. Впровадження в систему парамедичних бригад, які значно поступаються кваліфікаційним рівнем діючим бригадам екстреної медичної допомоги, окрім економії видатків на утримання галузі, призведуть до критичного погіршення якості надання медичної допомоги на догоспітальному етапі.

Отже, так звана реформа системи екстреної медичної допомоги є прямим порушенням конституційного права громадян на життя, здоров’я та якісне медичне обслуговування.

Враховуючи наведене, вимагаємо:

– не допустити реформування системи екстреної медичної допомоги відповідно до запропонованого проекту постанови Кабінету Міністрів України “Про внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2012 року № 1114 “Про затвердження Типового положення про бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги”;

– заборонити реформування екстреної медичної допомоги шляхом зниження кваліфікації медперсоналу та недопущення в подальшому погіршення надання екстреної медичної допомоги на догоспітальному етапі;

– не вилучати пункти 6 і 7 Типового положення про бригаду екстреної (швидкої) медичної допомоги, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 21 листопада 2012 року № 1114, паралельно провівши перевірку ефективності роботи лікарських та фельдшерських бригад;

– спрямувати з Державного бюджету України кошти на покращення матеріально-технічної бази системи екстреної медичної допомоги”.

Шановні колеги! Прошу підтримати дане звернення. Воно, по крайній мірі, не дасть нам зруйнувати те, що ми сьогодні маємо.

О.Сич. Ще 4 хвилини 43 секунди. Майте на увазі, у Верховній Раді вам так ніхто не дасть “тринькати” ресурс часу, тому треба використовувати повністю.

Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Прошу сідати, Манолію Васильовичу.

М.Піцуряк. Дякую.

О.Сич. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Є. Прошу записатись.

Атаманюк Олег Юрійович.

О.Атаманюк – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Шановні колеги-депутати! Для того, щоб для тих колег, які не медики, декілька слів для внесення і розуміння ясності цієї проблеми.

У 2013 році прийнято Закон України “Про екстрену медичну службу”, який тоді передбачав перепрофілювання всіх працівників, які працювали на швидкій, а тоді це були терапевти, кардіологи, лікарі іншої спеціальності, для отримання спеціальності “Медицина надзвичайних станів”. Тоді, незалежно від віку, всі працівники швидкої уже пройшли перепрофілювання.

Що передбачає цей проект і, власне, які рішення пропонуються цим проектом? Цим
проектом, власне пунктами 6 і 7, планують взагалі ліквідувати такі бригади, тобто, лікарські бригади взагалі, в принципі. Так, ця модель працює в багатьох країнах, зокрема у Сполучених Штатах, у європейських країнах, але ми не можемо порівнювати реалії, які є у них, і реалії, які у нас сьогодні. У нас сьогодні першочерговим кроком реформи мало би бути повне забезпечення медичним транспортом, повне забезпечення, оснащення технічним інвентарем і тими всіма необхідними засобами для надання допомоги на невідкладному етапі, а вже потім проводити перепрофілювання бригад.

Інша справа, цим проектом звернення, якщо ви звернете, власне, свою увагу на прохальній частині, сказано, що ми не проти парамедиків, абсолютно не проти цього, але давайте ми подивимось на ефективність роботи парамедиків, і вже за результатами роботи парамедиків можемо прийняти в подальшому рішення, яким чином нам рухатись власне в реформі цього напрямку. Дякую.

О.Сич. Левицький Олександр Михайлович.

О.Левицький. Шановний пане голово, шановні колеги! Я не хотів би заперечувати
потрібності і важливості цього, але ми, напевно, не можемо пропонувати відмінити проект постанови. Як відмінити те, чого ще немає? Це треба редакційно якось правильно виписати і по тексту також, і в назві проекту рішення, бо, можливо, “скасувати”, “зняти з розгляду”, “не
приймати”, але не можна відмінити проект рішення.

О.Сич. Олександре Михайловичу, ви це формулюєте як пропозицію?

О.Левицький. Я прошу, аби це редакційно при опрацюванні проекту рішення і оформленні його як рішення після голосування і підписання було враховано.

О.Сич. Дякую.

Королик Михайло Михайлович.

М.Королик – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Ми повністю підтримуємо звернення, підготовлене нашим колегою.

Шановні друзі! Тут написано якраз про гірські райони. Я вам скажу, що не потрібно далеко їхати у гірські райони нашої області, ми можемо поїхати за межі м.Івано-Франківська, в Тисменицький район, і побачимо, що, на жаль, на превеликий жаль, на сьогодні у більшість сіл Тисменицького району, що стосується інфраструктури, настільки зруйнована дорога, що хіба що на БТРі можна вкластись в такі терміни, щоб потрапити туди, або медичною авіацією. Тому ми повністю підтримуємо це звернення і вважаємо, що наші чиновники перед тим, як приймати рішення про так звані реформи, в лапках, вони повинні підходити серйозніше до проблем, які виникають у нашій державі, вивчати їх, грунтовно підходити, готувати фахівців, а тоді приймати рішення, які будуть мати серйозніші наслідки для нашого населення. А інакше це може мати наслідки, коли швидка буквально, коли буде приїжджати, або не буде встигати по термінах, або буде велика кількість летальних випадків. Дякую.

О.Сич. Колеги, обговорення завершено. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає, окрім тих, на яких наголошував Олександр Михайлович. Вони носять стилістичний характер, при підготовці проекту рішення до підписання будуть внесені відповідні зміни стилістичні.

Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 60, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради про необхідність внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання створення та діяльності дрібних фермерських господарств і врегулювання розподілу повноважень у сфері земельних відносин”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 3 – в окремій брошурі.

Доповідає Книшук Орися Володимирівна – депутат обласної ради.

О.Книшук. Доброго дня всім! Шановний пане голово, колеги-депутати!

Днями відбулася конференція фермерів Івано-Франківської області.

Частина питань наших аграріїв сформульована у зверненні до Президента України, Кабінету Міністрів України, Верховної Ради.

Текст цього звернення у вас є на руках.

Щоб не зачитувати весь текст звернення, коротко по суті.

Перше питання – це кошти державного бюджету. На розвиток сільського господарства виділено 6,3 млрд.грн. Це суттєві вливання в аграрний бізнес. Але незрозумілим є підхід до розподілу цих коштів. Скажемо, ряд програм, таких, як компенсація витрат на будівництво тваринницьких приміщень, чи компенсація придбання вітчизняної техніки, які у 2017 році були освоєні тільки частково, на 2018 рік ці кошти подвоюються.

Тобто, десь є загроза того, що у 2018 році “завислих” коштів і коштів, які не надійдуть до аграріїв, буде у два рази більше. За прогнозами, це десь порядка 1 млрд.грн.

Одночасно фінансування тих програм, які реально діяли вже декілька років, фінансування було недостатнім по цих програмах, і такі програми, як придбання племінної худоби чи компенсація відсоткових ставок по залучених кредитах збільшується, але не суттєво.

Також є питання до прозорості розподілу і надання дотацій. Приміром, 1 млрд.грн. з державного бюджету надано Фонду підтримки фермерів, але рішення про надання поворотної чи безповоротної допомоги приймається тільки у Києві, незважаючи на обласні фонди підтримки фермерів. І причому далі не пояснюються причини відмови тим чи іншим господарникам у наданні допомоги.

Наступне болюче питання для фермерів – це рейдерське захоплення землі, майна, врожаю. Ці випадки непоодинокі не тільки у нас, в області, але й в цілій Україні. І є побоювання, що із настанням потепління цих випадків може побільшати.

За неофіційними даними 20 відс. земель с/г призначення знаходиться у незагальному обробітку. І якщо податкове навантаження аграрних підприємств становить біля 3 тис.грн. за 1 га, то так звані “чорні фермери” в кращому випадку сплачують податок за землю, а це у 10 разів менше. Тому недоотримують, в першу чергу, місцеві бюджети. Ці кошти могли би бути великим потенціалом для розвитку сільських громад.

Зрозуміло, що ці питання десь треба було розглянути у комісії агропромислового розвитку, але засідання КабМіну і Верховної Ради з цих питань були тільки на минулому тижні, і документи не встигли підготувати.

Майбутня сесія буде розглядати вже ці питання тільки тоді, коли аграрії підуть у поле.

Шановні колеги-депутати! Наші селяни і фермери десь трохи зневірені у діях влади, тому підтримуючи дане звернення, ми можемо показати, що можна відстоювати свої права не тільки з вилами в руках, перекриваючи дороги й магістралі, а в такий законний спосіб, як звернення до Президента України, Прем’єр-міністра і Верховної Ради.

Тому щиро дякую вам за підтримку.

Зачитувати текст звернення?

О.Сич. Точніше, просите підтримки, бо ще її немає.

Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. У мене є запитання. Ви вжили таку фразу, що кошти, які виділяються для стимулювання розвитку фермерського господарства, сконцентровані в Києві, і ними розпоряджаються винятково у Києві. Ви не помилились? Я перепитую, тому що це суперечить принципам реформи децентралізації, яка є на сьогодні найуспішнішою в Україні.

О.Книшук. Що стосується фонду підтримки фермерів – це однозначно.

О.Сич. Я зрозумів, я зрозумів. Значить, це суперечить принципам реформи децентралізації, треба зробити зауваження.

Шановні колеги! Дякую, Орисю Володимирівно.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Є. Прошу записатись.

Приймак Іван Васильович, будь ласка.

І.Приймак. Шановні колеги! Хочу сказати, що, недивлячись на те, що в бюджеті 2018 року на галузь сільського господарства виділені чималі кошти, все-таки нагадати, що Міністерство сільського господарства – це 17 відс. ВВП країни, також 40 відс. валютної виручки країни, уже майже рік працює без Міністра сільського господарства. І, недивлячись на те, що громадська рада все ж таки погодила використання цих бюджетних коштів, які надаються на розвиток сільського господарства і дрібних фермерських господарств, все ж таки без Міністра галузь, мабуть, не повинна залишатись на сьогоднішній день.

Хочу також сказати, що в даній програмі передбачено: 25 відс. відшкодування вартості придбаної нової сільськогосподарської техніки та обладнання українського виробництва, компенсація частини тіла кредиту, залученого на будівництво тваринницького комплексу, а також розробляються такі програми, як спрощення дозвільних процедур в галузі будівництва.

Я хочу сказати, що я маю досвід у галузі будівництва, щось будуємо трохи, цей процес більш в часі затратний і довго займає час, не менше року, ми скоріше будуємо, чим проектуємо. І якщо такими темпами йти, то не дуже скоро ми й добудуємось.

Все те, що сказала Орися Володимирівна, вона фактично підтвердила те, що дійсно хотілося би… ми не тільки платники податків, а ми маємо приймати участь у розподілі також якихось державних коштів, які спрямовуються на розвиток сільського господарства.

Таких багато програм вилучено, це повернення частини ставки тіла кредиту, а також багато-багато інших.

Ну, питання рейдерства. Я би відзначив, воно зараз стає одним із найголовніших. Ми вже навчились ґаздувати, виробляти продукцію. Але, як виявляється, зараз стоїть більше питання захисту фірм, захисту сільськогосподарських підприємств, тому що це пов’язано з тим, що шахраї не стоять на місці, вони йдуть, значно випереджаючи час, ну, і це пов’язано багато з тим, що… і з погрозами в адрес фермерських… (Без мікрофона).

О.Сич. Дякую, Іване Васильовичу, за дуже фаховий коментар.

Слово надається Федишиній Ользі Миколаївні.

О.Федишина – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Шановні колеги! Наша фракція одноголосно підтримує даний проект рішення і, як слушно зауважив ініціатор цього проекту, пан голова, дійсно, там розподіл цих коштів з державного бюджету є дуже несправедливим. Яскравий приклад: лише у 2017 році за перше півріччя – січень-червень – більша частина цих коштів була розподілена між двома магнатами: перший – це Миронівський хлібокомбінат Юрія Косюка, який отримав 800 млн.грн. підтримки напряму з державного бюджету, а також “UkrLandFarming” Олега Бахматюка, який отримав 142 млн.грн. І я думаю, що ні для кого не є секретом те, що перший суб’єкт у 2015 році був заступником голови Адміністрації Президента України і, очевидно, висновки напрошуються самі, другий суб’єкт, всі ми знаємо, одночасно з тим, що отримує напряму державну підтримку як суб’єкт аграрного сектора, одночасно так само є власником двох банків-банкрутів, і держава паралельно покриває йому ще борги, які виникли за вкладення цих вкладників, клієнти даного банку. Тому, звісно, цей розподіл є несправедливим, Кабінет Міністрів України мав би чітко врегулювати порядок розподілу таких коштів, а, можливо, та не можливо, а обов’язково передбачити спрямування за пропорціями цих коштів на області, і щоб області роздавали таку підтримку в першу чергу тим середнім і дрібним аграріям, які потрібно підтримувати, а не олігархів і латифундистів, які й так мають кошти. Дякую.

О.Сич. Королик Михайло Михайлович.

М.Королик – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановні депутати! У доповнення до того, що вже було сказано, хочу тільки виправити. Юрій Косюк отримав не 600 млн.грн. з державної підтримки, а на сьогоднішній день він отримав 1 млрд. 400 млн.грн. державної підтримки, це при тому, що його агрохолдинг в минулому році мав чистого доходу 7 млрд.грн., сам Юрій Косюк отримав дивідендів у розмірі 80 млн. доларів. Вдумайтесь! Тій людині, в якої й так все дуже гарно склалось, з державного бюджету виділяють практично майже 1,5 млрд.грн., нашим ж дрібним сільськогосподарським… дрібним фермерським господарствам на сьогоднішній день практично допомоги немає. Складається таке враження збоку, що в Києві набагато простіше розподілити кошти між кількома людьми, в яких й так все добре, коли вони мають мільярдні прибутки, а ті люди, які фактично створюють робочі місця, вкладають свою душу і все своє життя, як Орися Книшук з Петром Васильовичем Книшуком, не заслуговують такої підтримки. Це ганебне явище, яке призведе в майбутньому до дуже негативних наслідків у суспільстві, адже рано чи пізно оті всі речі, неправильні рішення Кабінету Міністрів призводять до збурення суспільства.

Як ми вважаємо, наш Кабінет Міністрів робить не все для того, щоб була стабільність в Україні і планомірний розвиток, а все робить для того, щоб знищити сільське господарство, а потім скупити землі, якими зараз займаються дрібніші фермерські господарства. Дякую.

О.Сич. Колеги, обговорення завершилось. Чи будуть пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 65, не голосували – 3: рішення прийнято.

Розглядається звернення за пропозицією Федишиної Ольги Миколаївни. Будь ласка, прошу.

О.Федишина. Шановні колеги! До вашої уваги пропонується проект звернення обласної ради щодо засудження фактів репресій проти представників опозиційних демократичних сил.

“Керуючись законом України “Про місцеве самоврядування в Україні”, обласна рада вирішила:

Схвалити звернення обласної ради до Президента України П.Порошенка, Голови Верховної Ради України А.Парубія, Прем’єр-міністра України В.Гройсмана, Генерального прокурора України Ю.Луценка щодо засудження фактів репресій проти представників опозиційних демократичних сил.

Рішення надіслати Президенту України П.Порошенку, Голові Верховної Ради України А.Парубію, Прем’єр-міністру України В.Гройсману, Генеральному прокурору Ю.Луценку та народним депутатам України від області.

Звернення опублікувати в газеті “Галичина”, розмістити на інтернет-сторінці обласної ради та оприлюднити в інших засобах масової інформації області.

Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В.Гладія.

Звернення. Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, суворо засуджуємо факти репресій проти представників опозиційних демократичних сил.

У черговий раз ми стали свідками резонансної події, коли за вибірковим принципом, з використанням силових методів та правоохоронних структур здійснюється переслідування політичних діячів через відкриту і опозиційну до діючої влади політичну позицію.

Викрадення третього Президента Грузії, державного і політичного діяча М.Саакашвілі і фактичне видворення його за межі України, що мало місце 12 лютого 2018 року, стало черговим кроком до знищення демократії в Україні. Такими діями влада продемонструвала всій світовій спільноті свою відверту готовність вдаватись до політичних розправ над представниками опозиції, використовуючи для цього будь-які методи, починаючи з позбавлення українського громадянства, фальсифікації кримінальних проваджень, створення перешкод у проведенні мирних акцій протесту, та закінчуючи фізичним видворенням за межі держави будь-кого, хто висловлює свою незгоду з діями провладної більшості. Такі прецеденти ганьблять репутацію нашої держави та свідчать про наступ на європейські демократичні цінності.

Враховуючи вищезазначене, для забезпечення реалізації гарантованого Конституцією України права на свободу думки і слова, на вільне вираження своїх поглядів і переконань, на свободу політичної діяльності, з метою недопущення встановлення авторитарного режиму, вимагаємо:

перше, припинити репресії та переслідування представників опозиційних демократичних сил та громадських активістів;

друге, забезпечити проведення у встановленому законом порядку швидкого, повного та неупередженого розслідування таких фактів та притягнути винних осіб до відповідальності”.

Дякую.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Прошу сідати, Ольго Миколаївно.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Ставлю на голосування проект рішення… Даруйте, чи є..? А, хтось там схаменувся, що є. Прошу записатись.

Палійчук Микола Васильович.

М.Палійчук. Шановні колеги! Ну, відразу хочу сказати, що ми не є прихильниками
Саакашвілі та тих його дій, але те, що відбулося у вівторок, насправді воно підриває авторитет держави Україна в очах світової спільноти.

Окрім того, що сам процес, на мою думку, відбувався з порушенням, нас цікавить таке питання: за який кошт був найнятий чартер, за який кошт був найнятий гелікоптер, чи це з коштів платників податків, чи це хтось проплатив з наближених до влади людей? Як громадяни України ми маємо право таку інформацію знати.

А в цілому ми будемо підтримувати дане звернення, і хочу звернутись до колег з фракції Блоку Петра Порошенка: не бійтеся, я вас поважаю як людей, але не бійтесь, бо у 2013 році в цьому залі сиділи представники Партії регіонів, наближені до них. Вони також, як страуси, пхали голову в пісок і мовчали, а пізніше, у 2014-2015 роках, з цієї трибуни каялись і перепрошували, що вони були неправі. Дякую.

О.Сич. Королик Михайло Михайлович.

М.Королик – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановні депутати! Наша фракція повністю підтримує дане звернення. Звичайно, не все те, що робить Саакашвілі, нам, м’яко кажучи, подобається, і є багато запитань до його діяльності, але дійсно потрібно бути об’єктивними. На сьогоднішній день правоохоронна система знаходить можливість посадити багато активістів, ветеранів війни, багато громадських активістів, людей, які по тій чи іншій причині чимось не догодили владі, посадити політичних опонентів, знайти юридичні різні мотиваційні чинники для того, щоб боротись зі своїми опонентами не політичним шляхом, а, на жаль, тим, який вони собі обирають.

Тому сьогодні наше суспільство повинно давати адекватну відповідь на ті всі виклики, які диктуються Києвом. Пам’ятаймо про те, що нікому влада не подарована і не передавалась по трону, по спадковості. У нашій державі що Президента України, що депутатів Верховної Ради України і нас з вами обирають люди, обирають з тих мотивів, тих чи інших, коли ми йдемо до них.

Сьогодні ж, на жаль, відбувається така річ, що є угодні, неугодні, і у відповідності до того працює наша правоохоронна система. Але, на жаль, на сьогоднішній день не посаджено відвертих сепаратистів, які є, в тому числі, серед депутатів Верховної Ради України, не посаджено Бойка за його вишки, а вже сьогодні йде мова про те, що то не Бойкові вишки, а суто Януковича. На сьогоднішній день не дано оцінки Ахметову, який фактично один з генераторів “руского міра” в Україні, сьогодні не дано жодної оцінки представникам Партії регіонів, через котрих у підсумку ми втратили героїв Небесної Сотні і яких ми будемо відзначати 18-20 лютого…

Друзі, до чого ми котимось? Якщо влада не буде провокувати суспільство, то відповідно не буде негативних наслідків. Якщо ж вони будуть вести себе неадекватно, то відповідно отримають адекватну відповідь від суспільства. Ми повинні це всі розуміти.

Тому сьогодні закликаємо всіх депутатів підтримати це звернення, адже сьогодні це звернення як виклик нам з вами. Дякую.

О.Сич. Звернення – виклик нам з вами, чи дії Саакашвілі – виклик нам з вами? Бо я щось не зрозумів. Будь ласка, уточніть, пане депутате.

М.Королик. Шановні депутати! Я маю на увазі, що це є індикатором нашого суспільства, так як нас з вами обрали люди і відповідно ми відображаємо їхні настрої. Це звернення є для того, щоби показати, що наша область не згідна з тими рішеннями, які приймаються у Києві по відношенню до політичних опонентів. Дякую.

О.Сич. Гладій Василь Іванович.

В.Гладій. Шановні колеги! Фракція “Батьківщина” в Івано-Франківській обласній раді підтримує дане звернення і буде голосувати за нього. Ми вже з вами неодноразово в цьому скликанні приймали відповідні звернення, звертаючи увагу Президента України, Верховну Раду України, Кабінет Міністрів України на ті факти вибіркового правосуддя, які сьогодні існують в нашій державі.

Сьогодні ми говоримо про конкретний факт – це про факт репресій проти представників опозиційних демократичних сил.

Маємо усвідомити, що якщо ми будемо мовчати, то сьогодні один, а завтра може бути другий. Тому у цій ситуації, яка сьогодні є, всі демократичні опозиційні сили повинні бути разом об’єднані для того, щоб спільним фронтом виступити проти таких фактів, які мають місце, і це вже стало системою сьогоднішнього політичного режиму.

Я хотів би сказати, що даний приклад є не просто прикладом репресій, а це є прикладом і знищення демократії в Україні. Ми бачимо, що сьогодні декларується одне, а насправді факти свідчать зовсім про інше.

Я підтримую ту тезу, що, я думаю, сьогодні є над чим працювати українському правосуддю, і вже довгі роки український народ, вся українська спільнота чекає рішення про засудження злочинців, які розстрілювали наших українських патріотів на Майдані, героїв Небесної Сотні, ми до сьогоднішнього дня не знаємо тих, хто віддавав наказ і хто його виконував. А інша сторона – як сьогодні українська держава виглядає в очах міжнародної спільноти, коли ми декларуємо одне, а реально робимо друге?

Тому просимо всіх проголосувати за даний проект звернення. Дякую.

О.Сич. Тільки репліка. Боюсь, що як так дальше піде, то всіх іноземних волонтерів
почнуть викрадати і відправляти десь за кордон. А раптом завтра Новака захоплять, відправлять у Польщу, будемо мати скандал з Польщею. Тому, однозначно, треба підтримувати.

Шановні колеги! Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 36, проти – 7, утримались – 2, не голосували – 18: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради щодо посилення державних гарантій для гірських та високогірних населених пунктів”.

Проект рішення до порядку денного внесений під час формування порядку денного.
Суб’єктом подання є заступник голови обласної ради Сергій Михайлович Басараб. Будь ласка, Сергію Михайловичу.

С.Басараб. Шановні панове депутати! Вашій увазі пропонується проект звернення обласної ради щодо посилення державних гарантій для гірських та високогірних населених пунктів.

“Звернення. Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, стурбовані складними умовами життя мешканців гірських територій, зокрема високогірних населених пунктів області.

Закон про статус гірських населених пунктів в Україні ухвалювали ще у 1995 році. Тоді намагалися надати державні гарантії для соціально-економічного розвитку населених пунктів, які мають особливі потреби через своє розташування. Формально цей закон діє й нині, однак його положення фактично не мають правової реалізації, а законодавство у цій сфері залишається неповним і суперечливим. Натомість у більшості європейських країн діють окремі закони про статус гірських територій, згідно з якими їх населення отримує пільги та преференції.

Умови життя наших краян у високогірних районах складні, що зумовлено слабкою транспортною інфраструктурою, відсутністю газифікації та електрифікації, промислових потужностей, які б забезпечували робочими місцями. Люди змушені покидати рідні домівки у пошуках заробітку та можливості елементарного забезпечення побутових потреб.

У гірських населених пунктах майже відсутні якісні медичні та освітні послуги. Маленькі діти щоденно долають пішли кілометри, щоб отримати навіть початкову освіту. Водночас, в умовах децентралізації, закриваються і нині діючі школи, фельдшерські пункти та заклади культури.

Гірські населені пункти з їх автентичним населенням є колискою української культури, історії, традицій, тому держава повинна вжити максимальних заходів для збереження та відродження високогірного регіону.

Зважаючи на наведене вище, просимо першочергово прийняти низку законодавчих актів, які б визначали стратегію розвитку гірських районів, посилили соціальні гарантії для працюючих, студентів та пенсіонерів, гарантували дотації та субвенції з Державного бюджету України, забезпечили можливість доступу до базових адміністративних послуг (медичних та освітніх), створення сприятливих умов для розвитку підприємницької діяльності та надходження інвестицій тощо.

Прийняття відповідних законодавчих та правових актів сприятиме покращенню соціально-економічного становища та розвитку гірських і високогірних населених пунктів”.

Дякую, прохання підтримати дане звернення, бо те, що відбувається у наших високогірних районах, тяжко спостерігати, а ще тяжке проживати. Якщо 4 км дороги гірської неможливо проїхати за годину часу, якщо діти 15 км щодня добираються до освітніх закладів, – це проблема, насправді, не тільки гірських районів, високогірних, а це величезна відповідальність наша перед нашими мешканцями краю. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача? Є. Прошу записатись.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Сергію Михайловичу, повністю підтримую дане звернення, буду подавати пропозиції, доповнення. У абзаці четвертому, ну, якось би хотів змінити, можливо. “У гірських населених пунктах майже відсутні якісні медичні та освітні послуги”.

Розумієте, я в суботу був на нараді у Києві, колеги-депутати зустрічались, які проблеми у Чернігівській, східних областях, то я казав, що у нас є розвинутий комунізм. Я навіть… голосувати… за два тижні у Луквиці гірський ФАП відкрили, прекрасний ФАП зробили. Позавчора у Маняві ми відкрили, гірське село, прекрасний.

Тобто, казати… можна сказати, що недостатня інфраструктура, недостатньо транспорту, можливо, забезпечити обладнанням, можливо, збереження і тих лікарень у гірській місцевості, я підтримую, але казати, що майже відсутні… це… Так само і в освіті. Дякую.

С.Басараб. Дякую.

О.Сич. Атаманюк Олег Юрійович.

О.Атаманюк – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Сергію Михайловичу, я як вихідець з гірського регіону дуже чітко розумію важливість та актуальність цього звернення. Проте, мене власне цікавить передостанній пункт. Що ви маєте на увазі: першочергово прийняти низку законодавчих актів? Про які саме законодавчі акти йде мова? Дякую.

С.Басараб. У передостанньому пункті йдеться про прийняття Закону про високогірні населені пункти, який в першому читанні було відхилено. І розуміємо, що без фінансового
підгрунтя передбачено кошти в бюджеті державному, це все, що прописано, не має жодного змісту для наших громадян.

А по Манолію Васильовичу запитання, то я з вами згідний, але я був учора теж на сході селян, село Голови Верховинського району. То як ви відноситесь до того, що роди приймають просто на снігу, люди не мають можливості дійти туди, куди необхідно? Це неодноразовий випадок. Слава Богу, що все пройшло благополучно.

О.Сич. Колеги, запитання закінчились. Дякую, Сергію Михайловичу. Будь ласка, займіть своє робоче місце.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Є. Прошу записатись.

Королик Михайло Михайлович, будь ласка.

М.Королик – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановні депутати! Я думаю, що нам треба бути більш коректними у своїх висловлюваннях, бо зараз вся журналістська спільнота напише, що у гірській місцевості пологи приймають на снігу.

Але що стосується саме даного звернення, ми повністю його підтримуємо. Єдине, що є десь така думка, що, слава Богу, це звернення підготовлено якраз пропрезидентською фракцією БПП, то є така думка і прохання, враховуючи, що сьогодні декларується більшість у Верховній Раді БПП, Фронту змін та інших політичних сил, попрацювати безпосередньо зі своїми працівниками політичної сили, бо якщо вони щось хочуть прийняти, їм приймається, якщо їм треба за один день прийняти зміни в тому чи іншому законі, вони приймають, це нормально. Я думаю, нам треба більше зусиль прикласти для того, щоби ті люди зрозуміли, в яких тяжких умовах проживають наші люди в гірській місцевості, і вони підтримують ваше звернення, наше сьогоднішнє звернення, і приймуть відповідні закони і ті акти, які допоможуть полегшити життя наших людей у гірській місцевості. Дякую.

О.Сич. Піцуряк Манолій Васильович – заслужений лікар України.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Шановні колеги! Ви знаєте, закон… звернення, яке ми сьогодні… пропонується до розгляду, воно є дійсно актуальним, потрібним. І я думаю, що ще багато чого треба добавити для того, щоб жителі, які проживають у гірських та високогірних населених пунктах, мали право на ту допомогу, яку держава їм гарантує цим законом.

Колеги, зверніть увагу: закон передбачає надання статусу тим населеним пунктам, які мають певну висоту, певні кліматичні умови, гірські, крутизна, інше. Але є таке питання: хто отримує посвідчення, хто має право на пільги, хто проживає у гірському населеному пункті: ті особи, які проживають, працюють або навчаються?

Тобто, людина, яка в Івано-Франківську проживає, але їде, припустимо, у Солотвин на роботу, вона гірські отримує. Але людина, яка проживає, ну, в Білоберізці, їде на роботу в Івано-Франківськ, то вона не отримує гірських.

Тобто, я би пропонував внести доповнення, щоби статус гірських отримали ті люди, які проживають, тому що держава гарантує їм не за те, де вони працюють, а за ті умови. Вони не мають можливості виростити продукти, виростити… живуть у тих певних умовах… Незважаючи на те, де людина проживає, тобто, де працює, вона має отримувати.

Наступне питання. Зараз йде потужно реформа, адмінреформа, створюються ОТГ, інше. І ПДФО сплачується від тих працюючих. Я би пропонував, щоб ми внесли такий порядок, щоб люди, жителі, які проживають у гірських та високогірних населених пунктах, але працюють за межами цих пунктів, ПДФО отримувала та громада, де вони проживають, і тоді буде певне вирівнювання, певна соціальна пільга для того населеного пункту, де отримує певні свої преференції.

Наступне питання. Ми сьогодні йдемо у процесі реформ охорони здоров’я. Ви знаєте, що бурхливо йдуть реформи первинної медико-санітарної допомоги. І ви знаєте, мене дивує позиція тих наших чиновників, які, коли ми раніше приймали, що у гірських населених пунктах лікар має обслуговувати 800 жителів, йшло питання високогірних, де до 600-500 довести, то нам пропонують підписувати угоди: 2000 жителів має той лікар обслуговувати.

Колеги, хто ходив у горах, хто живе у горах, ви прекрасно знаєте, які там умови, як там має бути. Тому я би не хотів, щоби “торпедувати” дану реформу в гірських та високогірних населених пунктах. Ви сказали, прекрасно сказали… і я колись сказав, щоби жінки не родили у лісі, не родили на возі по дорозі до лікарні, зберегти ті пологові відділення у віддалених населених пунктах: у тому ж Космачі, у тій же Білоберізці, щоб були умови прийняття родів, або якщо немає можливості, щоб люди могли їхати. Дякую.

О.Сич. Ну, якщо дійсно є факти, що людина кожного дня з Білоберізки їздить на роботу в Івано-Франківськ, – це феноменально. Я три роки доїжджав з Делятина, то це дуже важко, а з Білоберізки… хіба вертольотом.

Атаманюк Олег Юрійович.

О.Атаманюк – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Шановні колеги-депутати! Недаремно я Сергія Михайловича запитав, власне, про які законодавчі акти і про які норми йдеться.

Продовжуючи попереднього доповідача, він задав цілу низку питань і завдань для нас, йде мова, що відповіді на ці всі запитання можна знайти в проекті Закону № 6439, який власне регламентує статус гірських і високогірних населених пунктів, який успішно був провалений провладною більшістю у Верховній Раді. І тому, власне, це вже пропозиція до проекту рішення. У передостанньому абзаці після слів “першочергово прийняти низку законодавчих актів” дописати “зокрема законодавчого акту № 6439, який регламентує статус високогірних населених пунктів”. Дякую.

О.Сич. Я поставлю на голосування.

Рудик Марія Олександрівна, будь ласка.

М.Рудик – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Хочу доповнити своїх колег і сказати, що я є вихідець з гірського населеного пункту, відвідувала медичні заклади, амбулаторію, яка знаходилась у моєму селі, та загальноосвітню школу, і вважаю, що я отримувала відповідну освітню підготовку для того, щоб в подальшому отримати вищу освіту. І так само ті люди, які проживають у цих гірських населених пунктах, мають доступ до медичних та освітніх послуг.

Щодо якості, так, звичайно, там є ряд зауважень. Щодо неякісних доріг і доїзду дітей до шкіл, так, там також є ряд зауважень. Але щодо відсутності якісних медичних… відсутності, то це взагалі трохи неправильно, я вважаю. Також тут написано про можливість доступу до базових адміністративних послуг, як медичних, так і освітніх. Ми не можемо сказати, що можливість доступу, є можливість доступу, відповідно, що воно вимагає покращення – так, модернізації – так, умов – так, але доступ все ж таки є, діти отримують освіту і звертаються у медичні заклади, які, на превеликий жаль, у окремих населених пунктах закриваються, і ми знаємо, хто зараз при керівництві вищих органів.

І також я хочу додати щодо того, що стосується нормативно-правових документів, чітке регулювання Закону про статус гірських населених пунктів покладе усі крапки над “і” і зніме повністю всі ті моменти, які зараз стосуються тих жителів, які проживають у гірських населених пунктах.

Щодо дотацій і субвенцій, тут взагалі не розписано і не вказано, які саме і чого вони стосуються. Я вважаю, що все ж таки треба доопрацювати це звернення, і воно важливе, підтримати обов’язково, але воно трошки “сирувате”. Дякую.

О.Сич. Трошки я гніваюсь на вас, пані Маріє, тому що Кривець теж у гірському районі розташований, і за кошти обласного бюджету у пристосованому приміщенні відкрито дитячий садочок, а ви про це не згадали.

Гладій Василь Іванович.

В.Гладій. Шановні колеги! Актуальне питання ми обговорюємо, але повинні десь дати оцінку. У нас дуже часто є закон, але він не повністю виконується. Дійсно, ще у 1995 році був прийнятий Закон про гірські населені пункти в Україні. Якщо би він сьогодні виконувався стовідсотково, всі його норми, як передбачено, то багато питань сьогодні би не виникало. Він виконується частково: в частині оплат гірських до пенсії, до заробітної плати він виконується, по інших нормах, які в ньому передбачені, на жаль, не виконується.

Нещодавно я мав можливість у Верховинському районі спілкуватись з представниками бюджетних установ. Треба говорити відверто, сьогодні той формульний розрахунок освітньої та медичної субвенції, який передбачений для наших гірських населених пунктів, він є недостатнім. І при формуванні бюджету на 2018 рік ми знову про це говорили. Якщо ми побачимо Верховинський районний бюджет, Косівський районний бюджет, інші районні бюджети, де є гірські населені пункти, ми побачимо, що недостатній обсяг субвенції на заробітну плату. Ми з вами вже прийняли рішення, ще не прийняли, приймемо сьогодні рішення, що стосується додаткового виділення коштів на заробітну плату бюджетним працівникам Верховинського району.

Чому я це говорю? Обов’язково необхідно врахувати коефіцієнт гірських та високогірних населених пунктів. По-іншому ми не зможемо забезпечити заробітною платою.

Інша проблема – мережа бюджетних установ. Якщо ми будемо мати однаковий підхід до гірських та високогірних населених пунктів, як і до інших у сфері формування мережі бюджетних установ, ми розуміємо, що користі з цього буде мало. Тому що треба врахувати, що гірські населені пункти мають свою особливість, і тут не може бути однаковий підхід, і це також треба чітко обумовити.

І те питання, яке сьогодні ставиться особливо у Верховинському районі, щодо збереження адміністративно-територіальних одиниць у вигляді районів, гірських і високогірних населених пунктів, воно є дуже актуальним. Тому що, якщо сьогодні говорити про Івано-Франківську область, що ми у проекті бачимо три райони: Коломийський, Івано-Франківський і Калуський, то для гірських, високогірних наших районів, на мою думку, це є катастрофа. І сьогодні треба розглядати питання збереження районів і гірських та високогірних населених пунктів.

Я підтримую думку колег моїх про те, що у Верховній Раді є сьогодні відповідний законопроект, який дає відповіді на ці та багато інших питань. Він уже пройшов профільний комітет Верховної Ради, схвалений позитивно, і зараз залишилось зробити останній крок – проголосувати за нього. До речі, саме в цьому законопроекті вже є різниця: гірські та високогірні. Тому я закликаю коаліцію у Верховній Раді підтримати даний законопроект, і питання буде вирішено.

О.Сич. Колеги, ми обговорили питання. Оскільки були пропозиції, я ставлю проект рішення за основу. Прошу визначатись.

За – 62, не голосували – 3: рішення за основу прийнято.

Пам’ятаю, що була пропозиція депутата Атаманюка. Будь ласка, сформулюйте ще раз.

О.Атаманюк. У передостанньому абзаці після слів “прийняти низку законодавчих актів” добавити слова: зокрема законодавчий акт № 6439… проект Закону України № 6439, який власне регламентує статус гірських і високогірних населених пунктів. Це цей проект Закону, про який говорив Василь Іванович, про який говорили попередні колеги. Дякую.

О.Сич. Головне, що ви сказали номер законопроекту, а дальше ми вже стилістично доопрацюємо під час підготовки до підписання.

Ставлю на голосування пропозицію. Прошу визначатись.

За – 61, не голосували – 4: рішення прийнято.

Колеги, чи є ще пропозиції до проекту рішення?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Увімкніть мікрофон Манолія Васильовича Піцуряка – заслуженого лікаря України для пропозицій.

М.Піцуряк. Шановні колеги! На репліку, яка була сказана, що з Білоберізки не доїжджають, я вам скажу, з Гути – гірське село, в адміністрації обласній працюють люди, у Луквиці у мене працює людина, яка проживає у м.Івано-Франківську. Тобто, є питання. Тому я пропоную, щоби надати доплати жителям, які проживають у гірських населених пунктах, але працюють в інших населених пунктах, які не мають статусу гірського, перше. І пропонувати ПДФО сплачувати за місцем проживання, незалежно, де людина працює. Дякую.

О.Сич. Манолію Васильовичу, от, дивіться…

М.Піцуряк. Я розумію.

О.Сич. Депутат Атаманюк чітко сказав: в такому-то абзаці, після такого-то слова вставити таке-то речення. Прошу так само, бо потім ви скажете, що апарат неправильно опрацював. Назвіть абзац, які слова вставити, в якому реченні і так дальше.

Увімкніть, будь ласка, ще раз мікрофон.

М.Піцуряк. Так, передостанній абзац: “Зважаючи на наведене вище, просимо першочергово прийняти низку законодавчих актів, які б визначали стратегію розвитку гірських районів, посилили соціальні гарантії для працюючих студентів та пенсіонерів…”, і після цього добавити “в частині надання доплат жителям, які проживають у гірських населених пунктах, але працюють поза межами цих населених пунктів, і ПДФО сплачувати за місцем проживання, а не за місцем праці“.

О.Сич. Ставлю на голосування. Як воно вже там увійде у конструкцію речення, то вже на совісті буде Манолія Васильовича, але ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 45, утримались – 3, не голосували – 20: рішення прийнято.

Є ще пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Є. Увімкніть мікрофон депутата Рудик.

М.Рудик. Передостанній абзац після слів “з державного бюджету України забезпечити можливість доступу до базових адміністративних послуг”, “покращити надання базових адміністративних послуг – медичних та освітніх”.

О.Сич. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 48, не голосували – 20: рішення прийнято.

Чи є ще пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій. Прошу голосувати.

За – 67, не голосував – 1: рішення прийнято.

Колеги, для поліпшення нашої роботи, бо ви знаєте, як ми робимо: ми заздалегідь роздаємо вам матеріали до засідання президії, а ще інші матеріали у тих комісіях, де ви працюєте. У мене складається таке враження, що деколи депутат прямо ось тут, в сесійному залі, починає формулювати свою пропозицію: ну, ви десь там включіть таку приблизно думку… Матеріали на руках були тиждень, невже не можна чітко сформулювати і сказати, де, в якому реченні і в якому місці, що змінити?

Я закликаю вас працювати предметно.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

Переходимо до питання “Про звіт голови обласної державної адміністрації щодо здійснення повноважень, делегованих обласною радою обласній державній адміністрації”.

Проект рішення номер 4 – в окремій брошурі.

Доповідає Гончарук Олег Романович – голова обласної державної адміністрації.

Є пропозиція голосувати, не слухати, каже фракція БПП, так?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Гончарук. Доброго дня, шановні колеги-депутати обласної ради, запрошені! Доброго дня усім присутнім в залі!

Сьогодні, відповідно до наданих мені повноважень, та згідно з пунктом 28 частини першої статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” я маю можливість відзвітувати перед вами про результати роботи виконавчої гілки влади у 2017 році.

З детальною інформацією про підсумки роботи ви мали можливість ознайомитися на офіційних веб-сайтах облдержадміністрації та обласної ради, де було оприлюднено електронний варіант звіту.

Також разом з матеріалами сесії, вам роздано додаток до проекту рішення з цього питання, де звіт знаходиться у друкованому вигляді. Крім того, розгляд звіту відбувався і під час засідань постійних комісій обласної ради.

А зараз, у відведений Регламентом час, доповім про результати нашої роботи.

Недивлячись на те, що у 2017 році ми мали найскладнішу за останні роки ситуацію із виплатою заробітної плати працівникам бюджетної сфери, нам все ж таки вдалося разом з вами, за це я вам дуже вдячний, зробити чимало для відновлення і вдосконалення інфраструктурних об’єктів у населених пунктах нашої області.

Хочу зазначити, що саме завдяки постійному діалогу з депутатами обласної ради та рад різних рівнів, ми завжди знаходимо узгоджені рішення, які приносять користь нашим громадянам.

Висловлюю щиру вдячність кожному із вас за таку позицію.

Консолідована робота керівництва держави, народних депутатів України від міжфракційного депутатського об’єднання “Прикарпаття”, а також місцевих органів влади всіх гілок дала нам можливість вперше, через фінансування з державного бюджету, реалізувати окрему програму, яка спрямована на розвиток дорожнього господарства областей української частини Карпатського єврорегіону.

Ми були першими, хто почав реалізовувати реформу у дорожній галузі. За ці три роки маємо добрий результат.

Зазначу, що у минулому році на ремонт дорожнього господарства області спрямовано понад 1 млрд. 328 млн. грн., в тому числі з місцевих бюджетів більше 504 млн.грн., з яких понад 121 млн.грн. в рамках митного експерименту.

Як і в попередні два роки, торік проведено великий об’єм робіт з капітального ремонту на основних автомагістралях та туристичних маршрутах області.

Також у 2017 році розпочато відбудову автомобільних мостів.

Зокрема, наприкінці вересня відкрито відбудований міст у с. Драгомирчани Тисменицького району, який був зруйнований ще у далекому 2008 році.

А загалом впродовж 2017 року завершено роботи ще на п’ятьох мостах області.

Сьогодні ми знаходимося на новому етапі реформування дорожнього господарства. Починаючи з 2018 року, до сфери управління обласної державної адміністрації перейшли дороги місцевого значення загальною протяжністю понад 3 тис.км.

Разом з цим, на утримання доріг місцевого значення у 2018 році у державному бюджеті передбачено субвенцію – близько 279 млн.грн., що дасть змогу проводити більше ремонтних робіт на місцевих автошляхах.

Ми добре усвідомлюємо, що цих коштів дуже недостатньо. Але це є поштовхом, який має об’єднати нас у спільній меті – якісно відремонтувати найпроблемніші місцеві дороги. У цьому питанні сподіваємося на підтримку саме органів місцевого самоврядування.

У минулому році значний обсяг будівельно-ремонтних робіт проведено на об’єктах освіти, охорони здоров’я, культури, спорту.

У сфері освіти у 2017 році вдалося відновити роботу 24 садочків, у 17 з яких проведено капітальні ремонти, а у п’яти діти матимуть змогу навчатися у новозбудованих приміщеннях.

Це дало змогу додатково створити більше 1400 місць для дітей дошкільного віку.

На ремонтні роботи у закладах освіти з різних джерел фінансування виділено понад 78 млн.грн.

У 2017 році за кошти освітньої субвенції з державного бюджету із залученням коштів
місцевих бюджетів закуплено 12 шкільних автобусів.

Не залишено без уваги дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування. Тридцяти трьом з них придбано соціальне житло, на що з різних бюджетів спрямовано більше 7 млн.грн.

Попри те проведену значну роботу у сфері освіти, по проведеній роботі залишається проблемним питання винайдення необхідного обсягу фінансування для добудови загальноосвітніх шкіл у селах Раковець Богородчанського району, Крилос Галицького, Боднарів Калуського, Чорний Потік Надвірнянського районів, загальноосвітньої школи №1 міста Яремче та інших.

Певні досягнення маємо сьогодні у сфері охорони здоров’я. Так, у минулому році відкрито нову поліклініку у місті Коломия проектною потужністю до однієї тисячі відвідувань за зміну, новозбудований корпус Галицької центральної районної лікарні, капітально відремонтовано Брошнів-Осадську лікарню, що у Рожнятівському районі.

Торік лікувальні заклади області отримали 352 одиниці сучасного медичного обладнання на загальну суму 39 млн. 300 тис. грн., в тому числі за кошти місцевих бюджетів – на суму 18 млн. 600 тис. грн.

В обласній клінічній лікарні розпочав роботу Центр діагностики та лікування з рентгенопераційною, у якому встановлений новий сучасний ангіограф вартістю 20 млн.грн.

У обласній дитячій клінічній лікарні встановлено комп’ютерний томограф вартістю майже 10 млн.грн. Також для його функціонування проведено капітальний ремонт приміщень вартістю понад півтора мільйона гривень.

Шляхом співфінансування за кошти медичної субвенції та обласного бюджету придбано ангіографічну установку для Коломийської центральної районної лікарні вартістю більше 23 млн.грн. Даний ангіограф дозволить значно покращити надання допомоги хворим з Коломийського, Косівського, Снятинського, частини Надвірнянського районів та міста Коломиї, яких Уже на сьогоднішній день не потрібно буде доставляти до обласного центру.

У сфері фізичної культури і спорту за рахунок різних джерел фінансування у 2017 році зведено 38 спортивних майданчиків зі штучним покриттям та антивандальним обладнанням, з яких 20 – за рахунок коштів обласного та місцевих бюджетів.

Розпочато будівництво багатофункціонального водноспортивного комплексу в місті Коломия, який у майбутньому значно покращить доступність дітей та молоді до занять спортом.

Загалом у 2017 році з державного бюджету на розбудову інфраструктури області вдалося залучити 558 млн.грн., цей  показник на 54 відс. переважає показник 2016 року.

За рахунок зазначених коштів здійснювалося будівництво, реконструкція та капітальний ремонт 736 об’єктів сфери освіти, охорони здоров’я, культури, спорту та дорожнього господарства області.

Ми системно працюємо над тим, щоб у загальнодержавному вимірі закріпити лідируючі позиції Прикарпаття, як краю з величезним потенціалом розвитку туризму та рекреації.

Вважаю, що саме туристична галузь є найбільш перспективною для розвитку.

Зазначу, що у 2017 році область відвідало більше 2 мільйонів 400 тисяч туристів. Це на 200 тис. більше, ніж у попередньому році.

Сподіваємося на відкриття у цьому році візит-центрів для короткотермінового відпочинку автотуристів у с. Ільці Верховинського району та у м. Галичі, це дасть поштовх до розвитку також і “сімейного автотуризму”.

Започатковані і проведені у 2017 році міжнародні культурно-мистецькі фестивалі, які характеризуються своєю самобутністю, також сприяють популяризації нашого краю для українських та європейських туристів.

Ще одним пріоритетним напрямком роботи є залучення інвестицій для покращення інвестиційного клімату області.

Варто відзначити, що співпрацю з представниками вітчизняних та іноземних ділових кіл ми будуємо на основі інвестиційної платформи “Єврокарпатська ініціатива”. Як приклад, співпраця з німецькою компанією “ЛЕОНІ” сприяла відкриттю в місті Коломия у вересні заводу з виробництва електрокабельної продукції, у будівництво якого загалом буде інвестовано понад 40 млн.грн.

Саме такий підхід застосовується і в роботі з французькою компанією “Сен-Гобен”, яка завершує підготовку до введення в дію виробництва сухих будівельних сумішей в Тлумацькому районі.

Ми дуже високо цінуємо уже реалізовані інвестиційні проекти на провідних підприємствах області, де пріоритетом є створення нових робочих місць.

Активно у цьому напрямку розвиваються публічне акціонерне товариство “Івано-Франківськцемент”, державне підприємство ВО “Карпати”, Брошнівська філія “Кроно-Україна”, товариства з обмеженою відповідальністю “Даноша”, “Тайко Електронікс”…

О.Сич. Прошу увімкнути мікрофон. Продовжуйте.

О.Гончарук. …компанія “Електролюкс” і ряд інших.

У липні 2017 року відновлено роботу основних виробничих потужностей на
ТОВ “Карпатнафтохім”, завдяки чому працевлаштовано понад 1900 осіб.

У березні 2017 року накінець відновлено розробку Битків-Бабченського родовища нафти і газу.

Саме завдяки введенню в дію нових потужностей на окремих промислових підприємствах нам вдалося вивести область на лідируючі позиції щодо індексу виробництва промислової продукції, досягнувши позначки у 112 відс., при 95 відс. у минулому році.

Через відновлення промислових підприємств ми маємо можливість забезпечити робочими місцями наших мешканців, а це у свою чергу сприяє наповненню місцевих бюджетів.

Надзвичайною базовою складовою розвитку економічного потенціалу області є сільське господарство.

Агропромисловий комплекс – це наша гордість, він має хороший потенціал до розвитку. У нас великі можливості для виробництва екопродукції, чим ми повинні вміло скористатися.

Перші результати уже демонструють фермерські господарства “Еко-Карпати”, “Флора Долинщини” та сільськогосподарський обслуговуючий кооператив “Чиста флора”, продукція яких відома далеко за межами країни.

Загалом 8 наших агропідприємств мають дозвіл на експорт виробленої продукції до країн Європейського Союзу.

Саме завдяки ефективній роботі кращих наших місцевих господарств, таких як приватне підприємство “Прометей”, “Агрофірма «Вільхівці”, фермерські господарства “Тиблевича”, приватне сільськогосподарське підприємство “Рідна земля”, приватна агрофірма “Богдан і К” досягнуто високих показників зі збору зернових та сільськогосподарських культур.

Крім того, ми не маємо права не скористатися у цьому році задекларованою Урядом
України підтримкою розвитку малих фермерських господарств, загальний обсяг допомоги якого становить загалом по державі 1 млрд. грн.

Важливим питанням, яким жила область у 2017 році, є реформа з децентралізації. Завдяки цьому уже утворені громади мають можливість самостійно обирати свій шлях розвитку.

Зазначу, що основним принципом, який сповідує облдержадміністрація у цьому питанні, – це добровільне об’єднання задля ефективного врядування на місцях.

Минулого року на розвиток інфраструктури об’єднаних громад з державного бюджету було спрямовано 43 млн.грн. фінансової підтримки. Загалом за два роки реформи громади отримали додатково більше 64 млн.грн. на власний розвиток.

Надважливим є питання соціального захисту учасників антитерористичної операції та сімей, які втратили своїх рідних, захищаючи Україну від російського агресора.

Впевнений, що тут, у нас з вами позиція спільна – ми повинні шанувати наших захисників та допомагати їм.

Знаю, що окрім тієї допомоги, яка надається з різних бюджетів, велика кількість депутатів обласної ради знаходить можливість підтримати від себе особисто наших воїнів-захисників та їхні сім’ї. За це вам щира дяка!

За рахунок субвенції з державного бюджету у загальній сумі більше 12 млн.грн., яка надійшла в область у 2017 році, придбано житло для 17 сімей. Загалом за останні два роки за рахунок коштів державного бюджету житло отримали 39 сімей учасників антитерористичної операції.

Важливою є обласна Програма підтримки сімей загиблих і постраждалих під час масових акцій громадського протесту, учасників бойових дій.

Для її реалізації з обласного бюджету у 2017 році було спрямовано 6 млн. 300 тис.грн.

А у цьому році для виконання завдань зазначеної Програми вдалося збільшити фінансування на один мільйон гривень.

Саме завдяки обласній Програмі надано матеріальну підтримку більше 670 учасникам антитетрористичної операції, в тому числі 80 бійцям-добровольцям.

1273 учасники антитерористичної операції уже отримали земельні ділянки. Більше 3600 – отримали дозвіл на виготовлення документації із землеустрою.

Серед найбільших викликів, які постали перед нами у 2017 році, було забезпечення в повному обсязі виплати заробітної плати бюджетним працівникам, особливо працівникам медицини.

Ще на початку 2017 року для виправлення ситуації нами було вжито заходів щодо збалансування показників місцевих бюджетів, підвищення рівня їх фінансової забезпеченості.

Так, станом на 1 січня 2018 року додатково було спрямовано більше 408 млн. 500 тис.грн. за рахунок власних ресурсів місцевих бюджетів різних рівнів.

З державного бюджету для виплати заробітної плати бюджетним працівникам додатково отримано фінансового ресурсу на суму 176 млн. 700 тис.грн.

Аналіз показує, що проблеми з виплатою заробітної плати бюджетним працівникам будуть у нас і у 2018 році.

За попередніми розрахунками додаткова потреба в коштах на заробітну плату до кінця цього року може становити більше 500 млн.грн.

Хочу відзначити, що зарплата педагогам, яка фінансується за рахунок державної субвенції, врахована повністю.

Однак, цих коштів не вистачає для закладів освіти, які фінансуються з місцевих бюджетів, тобто для працівників дошкільних навчальних закладів, обслуговуючого (технічного) персоналу шкіл та позашкільних установ. І така сума складає майже 225 млн.грн.

Тому, з метою вирішення цього питання, на першому ж засіданні колегії облдержадміністрації прийнято ряд рішень, які повинні мінімізувати ризик невиплати заробітної плати до кінця поточного року.

Моя позиція у цьому питанні незмінна – люди повинні отримати зароблене вчасно і в повному обсязі.

Шановні колеги!

Підбиваючи підсумки роботи за минулий рік, одночасно хотів би запропонувати декілька напрямків, де нам потрібно буде шукати узгоджених і злагоджених дій для отримання результату. А саме: ми маємо знайти спільне рішення щодо концентрації коштів для здачі в експлуатацію об’єктів незавершеного будівництва у сфері освіти. Я маю на увазі добудову загальноосвітніх шкіл у селах Раковець, Крилос, Чорний Потік, Боднарів.

У 2018 році нам прийдеться працювати і знаходити необхідні рішення в рамках реформування галузей охорони здоров’я та освіти. Насамперед йтиме мова про автономію закладів охорони здоров’я шляхом реорганізації в комунальні неприбуткові підприємства.

Враховуючи, що Дорожній фонд… що на сьогоднішній день введено в дію закон про Дорожній фонд, ми повинні спільно розробити концепцію, яка б з максимальною ефективністю визначала напрямки використання коштів на ремонт доріг місцевого значення, опираючись на узгоджену думку і позицію громадськості.

І на завершення.

Покладаю великі надії, що 2018 рік принесе нам впевненість у власні сили і ми спільно, обласна державна адміністрація, депутати всіх рівнів, зможемо зробити ще більше добрих і корисних справ для мешканців нашої області.

Щиро вдячний за увагу!

(Оплески в залі).

О.Сич. Дякую, Олеже Романовичу.

(Оплески в залі).

Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача?

Є запитання? Будь ласка, запишіться.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Олеже Романовичу, дякую за змістовну доповідь. Декілька таких тез.

Перше питання. Вчора я був на звіті у селищі Солотвин, я звітував, і ви знаєте, я сказав вашими словами, що в цьому році Солотвинська школа при залученні коштів з державного, інших… буде здана… третя черга буде здана в експлуатацію.

Я думаю, що це питання ми повинні “добити”, тому що школа повинна функціонувати повноцінно.

Наступне питання. У 2012-2013 роках у нас був такий прецедент, коли за кошти обласного бюджету тодішній голова обласної адміністрації… ми закупили транспорт для сільської медицини. Пропоную розробити програму для закупівлі транспорту для районних, міських, центральних районних лікарень області. І питання виплати зарплати працівникам охорони здоров’я, я думаю, буде вирішено в цьому році, як ніколи. Дякую.

О.Гончарук. Манолію Васильовичу, дивіться.

О.Сич. Будь ласка.

О.Гончарук. Ми з вами неодноразово говорили, і питання щодо Солотвинської школи ми обговорювали, і ми знаємо, що у 2017 році були проведені тендерні процедури, і нам потрібно для завершення всіх робіт порядка… більше ніж 10 млн.грн.

Також ми спілкувались неодноразово знову ж таки в Богородчанському районі з приводу школи у с.Раковець, і десь є на сьогоднішній день узгоджена позиція, ми розмовляли і з керівництвом обласної ради, з депутатами Верховної Ради наступним чином, що першочергово ми ставимо питання для того, щоб ввести в експлуатацію в цьому році Раковецьку школу, до кінця року, крім того, ми додатково вишуковуємо кошти, щоб не припиняти роботи, в тому числі і в Солотвинській школі.

Стосовно транспорту – так, ми піднімали питання, і сьогодні виконуючий обов’язки керівника департаменту охорони здоров’я Стовбан Микола Петрович буквально вчора до мене приходив з цією пропозицією. Якраз працюємо над тим, щоб розробити якусь програму, адже забезпечення медичних закладів району транспортом просто сьогодні стоїть дуже гостро. І я думаю, що найближчим часом така програма буде нами розглянута.

О.Сич. Палійчук Микола Васильович.

М.Палійчук. Шановний Олеже Романовичу! У своїй доповіді ви звернули увагу на проблеми з виплатою заробітної плати, і це, можливо, не запитання, а десь побажання чи бажання допомогти. Справа в тому, що вже на сьогоднішній день 22 млн.грн. боргу за січень місяць – це якраз є ті технічні працівники. Ще майже 7,5 млн.грн. не виплачено з грудня місяця. Це та категорія людей, яка сама бідна. Не винуваті ні ви, ні райони, так прийнятий бюджет. Так звана децентралізація, коли повноважень передали чуть-чуть, а забезпечення фінансуванням профтехучилищ, технічних працівників передали повністю. Грошей немає.

Особливо скрутна ситуація у м.Яремче, у м.Болехові, в ОТГ наших, у м.Бурштині, у містах обласного значення менше передбачено.

Прохання до вас: разом з народними депутатами… (Без мікрофона).

О.Сич. Увімкніть мікрофон, договорити думку.

М.Палійчук. Разом з народними депутатами від Прикарпаття ініціювати зустрічі у Кабінеті Міністрів, в Міністерстві фінансів, щоби один раз і назавжди цю проблему формульного розрахунку вирішити, бо ця проблема щороку існує. Цього року вже в січні місяці 22 млн.грн. ми не оплатили людям заробітної плати.

О.Гончарук. Дякую, Миколо Васильовичу. Я хочу зазначити, що це питання в минулому році неодноразово на всіх зустрічах, на колегіях, де піднімалось питання щодо виплати заробітної плати, і Олександр Максимович піднімав, що ми чітко можемо сказати громаді: все, що від нас на місцевому рівні залежить, ми робимо, але те, що є запитання, і я, скажемо так, є одним з незручних голів обласних державних адміністрацій, який відвідує Кабінет Міністрів, питання заробітної плати, я обов’язково скористаюсь вашою пропозицією, ми з вами, враховуючи те, що ви є головою бюджетної комісії, я думаю, спільно з депутатським корпусом розробимо алгоритм, я виступлю з цією ініціативою, щоб дійсно провести такий круглий стіл. Можливо, навіть запрошу відповідний комітет Верховної Ради, щоб приїхали до нас, в Івано-Франківську область, враховуючи те, що у нас надзвичайно великі суми, і вже ті 500 млн.грн., які є прогнозованими, питання стоїть надзвичайно гостро.

Дякую, Миколо Васильовичу.

О.Сич. Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Пане Олеже, у мене таке питання до вас. У грудні були громадські слухання в Богородчанах, громада Богородчан вкрай незадоволена тим, що ремонт доріг відбувається у всіх районах, а Богородчанський район – така “біла пляма” на тій карті. Більше того, люди хочуть перекривати дорогу. І маєте подякувати пану Франку Франковичу за те, що він стримує поки що громаду, але якщо в цьому році ремонт не розпочнеться, то Порошенко в “Синьогору” не заїде, він не зможе заїхати.

Це було перше питання. А друге питання, що стосується Карабіна Мирослава. Скільки він ще буде продовжувати перебування на своїй посаді всупереч волі депутатів обласної ради? Дякую.

О.Гончарук. По першому питанню я дякую за те, що ви стримуєте громаду і не виводите перекривати дороги. Я говорю про це щиро.

Друге питання. Ми на сьогоднішній день, я виступив ініціатором, за те маю відповідну критику, що той фінансовий ресурс, який на сьогоднішній день передбачений у дорожньому фонді, ми говоримо про цифри порядка 279 млн.грн., вона ніби звучить великою, але коли проіндексувати, то ми розуміємо, що це мізер. На сьогоднішній день дано доручення керівнику служби автомобільних доріг, ми спільно з ним, в тому числі і з депутатським корпусом, виступили з ініціативою про те, що все, що стосується дорожнього фонду, ми розробляємо програму на найближчі 3 роки. Умовно, до завершення каденції, даємо, збираємо зараз з усіх районів весь перелік доріг, і консолідовано приймемо рішення, прозоро, що робимо у 2018, 2019 та 2020 роках. Ми врахуємо ваші побажання, ви давайте побажання щодо служби автомобільних доріг, я думаю, що ми прийдемо до консолідованого вирішення.

Тобто, все, що стосується доріг, буде в прозорій площині. Я вам даю слово.

О.Сич. Користаючись нагодою…

О.Гончарук. За “Синьогору” ми завжди знайдемо спільну мову, ми коректні, гостинні, я думаю, що у нас… ми не будемо тією областю, яка буде на мапі України звучати в провокаційному плані.

О.Сич. Колеги, користаючись нагодою, анонсую: коли ми оголосимо перерву, три комісії – промисловості, даруйте за скорочену назву, – соціально-економічного розвитку і бюджетна – прошу зібратись у 500-му залі, там треба буде розглянути власне ці пропозиції по дорожньому фонду, бо там вже є невідкладні моменти фінансування у зв’язку зі снігопадами для обслуговування доріг.

Тому я потім ще нагадаю, але, будь ласка, не забудьте.

О.Гончарук. Стосовно перебування пана Карабіна на посаді. Відкидаючи будь-які особисті бачення, це є не найгірший фахівець в галузі спорту в нашій області. Тому я думаю, що ми сядемо, ще раз обговоримо і все-таки прийдемо всі до спільної думки щодо перебування цього керівника в стані виконуючого обов’язки.

Тому що я ще раз говорю: якщо брати і відкинути політичну складову, це не найгірший фахівець стосовно спорту на території Івано-Франківської області та й загалом в Україні. Це моя думка.

О.Сич. Рудик Марія Олександрівна.

М.Рудик – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Олеже Романовичу, перше питання у мене було щодо Раковецької школи, але в контексті попереднього…

О.Гончарук. (Без мікрофона).

М.Рудик. Так, так, я почула відповідь і щиро вірю в те, що цього року Раковецька школа буде відкрита, сподіваюсь на це і розраховую, завдяки державному бюджету, обласній раді та депутатському корпусу, який підтримує будівництво Раковецької школи.

Друге питання, що стосується ремонту доріг маршруту Гута – Богородчани, дорога державного значення, Р-38, вона зараз у вкрай аварійному стані, особливо у гірських населених пунктах. Крім того, буквально вчора сталось смертельне ДТП через те, що дороги погано прочищені, загинула молода людина, 31 рік, і на даний час я поверталась додому пізно ввечері з цих населених пунктів, дорога була не прочищена чомусь.

Це перше. По-друге, щодо включення її в план ремонту на 2018 рік. І дорога місцевого значення загального користування маршруту Росільна – Кричка – там дуже важка ситуація з ремонтом… (Без мікрофона).

О.Гончарук. Записав: Гута – Богородчани, Росільна – Кричка.

Щодо розчищення доріг, то ми буквально вчора на початку робочого дня, незважаючи на те, що було свято, в залі знаходиться Буджак Василь Степанович, ми буквально о 8 год. зранку виїхали координувати дії.

Ви повинні розуміти, що з однієї сторони неможливо, коли впав сніг, тут же взяти і все розчистити, але те, що гинуть люди і створюється аварійна ситуація, ми сьогодні якраз працюємо над тим питанням, і те, що каже Олександр Максимович, ми обговорювали, ми спрямовуємо кошти на обслуговування та утримання доріг для того, щоб до кінця зимового періоду не звучало зауважень, що дороги не розчищені.

А з цим випадком ми обов’язково… Василю Степановичу, окремо розберетесь і дасте відповідь депутату. Щодо наданих пропозицій по ремонту доріг, так, як я сказав пану Святославу, ми збираємо зараз інформацію, потім сядемо всі і обговоримо, це буде… я ще раз кажу: використання грошей дорожнього фонду, який заходить в область, в прозорій площині зі зрозумілим алгоритмом: 2018, 2019, 2020 роки. Це позиція двох голів. Я думаю, що Олександр Максимович мене в цьому питанні підтримає.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Гончарук. Я ж сказав: 2018, 2019, 2020 роки.

О.Сич. Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань європейської інтеграції, міжнародного співробітництва, інвестицій та розвитку туризму. Шановний Олеже Романовичу! Власне, ви у звіті відзначали про розвиток туризму зараз в області, про кількість інвестицій, які залучені. Але я хотів би дізнатись власне, як голова комісії, чому, особливо в порівнянні з попереднім звітом, за попередній рік, цьогоріч у звіті жодного разу не згадується проект “Єврокарпатські ініціативи”, який є стратегічним для області?

О.Гончарук. Ігоре Богдановичу! Одну секунду! Перш за все, згадувалось, бо ви знаєте… згадано, ви візьмете фонограму… стенограму, вірніше. Але ще ви, працюючи в обласній державній адміністрації, ви прекрасно знаєте, що “Єврокарпатські ініціативи” – це якраз та площадка, яка дозволяє вести діалог з будь-яким інвестором. І сьогодні, буквально вчора знову ж зустрічались, говоримо про заведення в Івано-Франківську область ще одного потужного іноземного виробника гірського спорядження. Поки що не буду анонсувати в плані перемовин.

“Єврокарпатська ініціатива” – це той інструмент, який дозволяє мені сьогодні вести діалог з будь-яким інвестором.

О.Сич. Сенатович Василь Федорович.

В.Сенатович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановний Олеже Романовичу, колеги-депутати, гості, запрошені! Всі ми бачимо, як за останні роки є позитивні зміни щодо покращення інфраструктури області і, в тому числі, будівництва та ремонту автомобільних доріг. Всі ми бачимо, які гарні дороги будуються на Буковецький напрямок, і це логічно і стратегічно правильно для розвитку нашої області.

Але я є представником громад сіл Надвірнянського району, на території яких ось уже протягом більше 50 років здійснюється видобування нафти і газу, які за рахунок даної галузі втратили свою туристичну привабливість, але беруть не останню участь у бюджетоутворенні району, області, держави зокрема.

Шановний Олеже Романовичу! Чому звертаюсь саме до вас? Адже автомобільні дороги загального користування місцевого значення знаходяться на балансі департаменту будівництва… (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу увімкнути, щоб доказати думку.

В.Сенатович. Прошу вас внести нижчевказані напрямки в перелік об’єктів, де фінансування здійснюється за рахунок субвенції з державного бюджету або за рахунок коштів з перевиконання митниці, де обласна рада не бере участі у розподілі цих коштів.

І наступне. Шановні колеги-депутати! В цьому залі неодноразово звучало, що стратегія розвитку є спрямування коштів на недобудовані об’єкти.

В розподілі вільного залишку ми бачимо, як починається нове будівництво, нових шкіл. В селищі Битків будівництво школи ведеться уже з 2000 року. Об’єм готовності – 80 відс. Даний об’єкт може так само вирішити проблему дитячого садочка, якого взагалі немає в селищі, я наголошую: в селищі. Дякую.

О.Гончарук. Дякую вам. Відповідь, скажемо так, в декілька етапів на ваше запитання.

Перш за все, те, що ви сказали за дороги в даному напрямку, особливо, які понищені за рахунок того, що велося нафтогазовидобування, я буквально перед Новим роком мав зустріч з керівником Укрнафти, у нас є призначений новий керівник в області, ми також їх залучаємо в плані надходжень… я маю на увазі, як ще одне джерело коштів, стосовно того, щоби відбудовувати дороги, які знищені внаслідок експлуатації об’єктів Укрнафти. Ми сьогодні також говоримо з головою райдержадміністрації Кенізом Олександром Володимировичем, депутати з вашого округу неодноразово піднімали питання, і пан Буджак також… внесені ці ділянки доріг, і я думаю, що ви, по-перше, ознайомитесь, по-друге, ми обговоримо, як ми будемо розподіляти загальні кошти, як будемо рухатись. (Без мікрофона).

О.Сич. Увімкніть, будь ласка.

О.Гончарук. Стосовно закінчення будівництва у селищі Битків на 80 відс. і, в тому числі, й дитячого садочка, ми плануємо в цьому році спрямовувати туди кошти, але щоб завершити роботи, я говорю відверто, ми бачимо 2019 рік. Тому що ті кошти, які є, насправді, їх мало, ті кошти, які є, вони є недостатніми, і ті новозбудовані школи, про які ми говоримо, у нас просто село Крилос… там взагалі нічого немає. Я вас завіряю, що ми разом з вами сядемо і з управлінням капітального будівництва, ми з вами проговоримо про джерела фінансування, це в тому самому розмірі, що піднімав депутат Піцуряк питання по Солотвині.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Гончарук. Я ще раз кажу: починають, це моя позиція, ці всі об’єкти, які починають будуватись, це вже катастрофічна ситуація, і якщо там не починати, це буде катастрофа. Я можу привести село Крилос Галицького району, де…

О.Сич. Включіть, будь ласка, мікрофон.

О.Гончарук. Всі об’єкти, які починаються в області, вони починаються після обговорення спільної позиції, тобто, це не робиться в угоду комусь.

О.Сич. Даруйте, знаєте, те, що починають нові об’єкти – це не проблема, а те, що стосується Битківської школи, то треба придумати якесь клеймо карпатське, і до тих пір ставити на чолі керівників Укрнафти, поки та школа не буде добудована.

Тому що така велицюзна фірма, яка так збагачується на битківській нафті, аби більше 10 років будувала школу – це насмішка! Це просто насмішка! Це не проблема бюджету обласної ради. Це проблема Укрнафти, яка не має ні честі, ні совісті, викачуючи наші ресурси, і нічого не даючи взамін.

Даруйте за…

О.Гончарук. Я можу сказати наступне, що ми після сьогоднішнього сесійного засідання обговоримо і виробимо формулу, я буду мати зустріч з представниками Укрнафти і поставлю питання, як сказав Олександр Максимович, що це є свого роду клеймо, і доповім вам, яке буде прийнято рішення. Тому що я рахую, моя позиція, що ця компанія повинна долучитись в повному об’ємі.

О.Сич. Мельничук Василь Іванович.

В.Мельничук – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”, Городенківський район, в/о № 13. Пане Олеже! Жителі Городенківського району, які проживають навколо річки Дністер, глибоко стурбовані тою інформацією, яка появляється час від часу у ЗМІ, щодо будови каскаду ГЕС. Таке будівництво може призвести до катастрофічних наслідків: знищення екосистеми Дністровського каньйону, але насправді це є унікальний історичний, природний та культурний заповідник, і його визнано одним із 7 чудес світу.

Тому прошу вас вжити всіх необхідних заходів, щоб не допустити такого будівництва. Це перше.

І наступне. Я теж хотів би, щоб ви звернули особливу увагу на добудову приміщень Чернятинської ЗОШ, адже це є одна з найкращих шкіл області, яка надає дуже високоякісні послуги, понад 300 дітей, і будівництво ведеться вже досить тривалий час.

О.Гончарук. Дякую. Хочу зараз в цій залі сказати позицію не тільки свою, але й всієї громади області. Жодних будівництв на будь-якій річці, маючи сумні приклади, які відбувалися у нас в гірських районах, особливо у Верховинському районі, не буде зроблено ніяких кроків без громадських обговорень. Це перше.

Друге. Ми створили і ми говоримо, що… Дністровський каньйон. Моя позиція, можливо, й має право звучати думка, що десь можливо будувати ці міні-станції, але тільки при одній умові, що буде погоджено з громадою, яка проживає в даному регіоні.

Що стосується Чернятинської школи, ми там не припиняємо роботи, ми там працюємо. Там і депутат обласної ради Кобилянський піднімає ці питання, я думаю, що у 2018 році роботи будуть продовжені. Тобто, там роботи не зупиняються.

О.Сич. Іваськів Андрій Степанович.

А.Іваськів – м.Бурштин, депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське
об’єднання “Батьківщина”.
Шановний Олеже Романовичу! Лише рік тому при вашому звіті ми говорили про дорогу державного значення Бурштин – Калуш, яка була включена в перелік доріг, які мали виконуватись з перевиконання митного збору. На жаль, у 2017 році по цій дорозі абсолютно нічого не було зроблено, є катастрофічна ситуація по цій дорозі. Ви, напевно, знаєте, хотів би почути ваше бачення по цьому питанню.

І друге. Також хочу підтримати думку Миколи Васильовича Палійчука на рахунок формули, яка є по освіті по цій реформі. У бюджеті нашого міста Бурштин 6 млн.грн. не стає на цей рік, і треба це питання піднімати, тому що також ситуація дуже складна. Дякую.

О.Гончарук. Дякую, Андрію Васильовичу. Що стосується коштів, міський голова Бурштина пані Джура, вона фактично зразу після Різдвяних свят з цим питанням прийшла, і ми дійсно шукаємо формулу, як виходити з цього положення.

Що стосується дороги, про яку ви сказали, ми просто не отримали коштів тих, які обіцяли. Навіть компанія, яка виконувала всі роботи по відновленню доріг, закінчила рік із заборгованістю з власного бюджету понад 200 млн.грн.

На сьогоднішній день ми працюємо над тим, щоби дана дорога була в переліку… Вона є в переліку, щоб отримати банально кошти. Тому що цю дорогу, ми прекрасно розуміємо, по-перше, з коштів дорожнього фонду ми не можемо на сьогоднішній день спрямувати таку суму. Працюємо над тим якраз з міжфракційним об’єднанням у Верховній Раді, щоби отримати додаткові кошти, і є сподівання, що ми їх отримаємо.

Я не можу зараз ствердно з цієї трибуни сказати, що ми закінчимо в цьому році роботу в цьому напрямку. Хоча ми над цим працюємо.

Я би хотів, Олександре Максимовичу, з вашого дозволу, буквально два слова почути від Буджака Василя Степановича, він буквально недавно повернувся з Києва.

Василь Степанович.

В.Буджак. (Без мікрофона).

О.Гончарук. Ні, давайте, він спитав чітко за дорогу, я того року обіцяв за дорогу.

В.Буджак. (Без мікрофона).

О.Гончарук. Дякую.

Пане Андрію! Питання в тому… банально про гроші, бо там просто почати і залишити, там неможливо це зробити.

О.Сич. Як правило, кожна дорога веде до мосту.

Федишина Ольга Миколаївна, будь ласка.

О.Федишина – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Шановний Олеже Романовичу! У мене швидше не питання, а велике прохання від виборців з мого виборчого округу: звернути у цьому році свою увагу на фінансування пріоритетних об’єктів таких, як Чорнопотоківської загальноосвітньої школи, це завершення будівництва спортивного залу у с.Заріччя, це завершення будівництва дитячого садочка у с.Білі Ослави. Звісно, ми знаємо, що ці два населені пункти увійшли у Делятинську ОТГ, але навіть наявна інфраструктурна субвенція не дозволяє їм власними силами ці проекти всі самотужки виконати. Крім того, Надвірнянська РДА подала цілий список проектів на адресу обласної державної адміністрації для участі у відбірковому конкурсі на фінансування з ДФРР. Велике прохання також підтримати і за підсумками конкурсу включити такий проект в узагальнений перелік, і також підтримую свого колегу з Надвірнянського району, в тому числі по завершенню будівництва школи у Биткові. Цього року, ми ж знаємо, що мають надійти рентні платежі до обласного бюджету… (Без мікрофона).

О.Сич. Увімкніть мікрофон, нехай договорить думку депутат.

О.Федишина. Є навіть витребувані цифри від Державної фіскальної служби по очікуваних надходженнях до обласного бюджету, до районних бюджетів. І я зверталась з депутатським запитом щодо можливого створення спільної робочої групи зі складу депутатського корпусу, з представників адміністрації для того, щоб ми визначили пріоритетні напрямки, куди ж ці кошти, які надійдуть в обласний бюджет, спрямувати. Битківська школа заслуговує на спрямування коштів туди пріоритетно, адже вони дійсно дають такі надходження за рахунок використання власних ресурсів і державі, і області, і району. Дякую.

О.Гончарук. Дякую, пані Олю. Що стосується школи у с.Чорний Потік, депутат
Ерстенюк, ваша позиція тверда, ви якщо чули у моєму… під час звіту мого, це є пріоритетна школа – Чорний Потік, ми у минулому році спрямували туди, якщо не помиляюсь, більше 1 млн. 200 тис.грн. В цьому році ми будемо спрямовувати з тим, щоб вийти, я сподіваюсь, на 2019 рік, зробити цю школу здаточним об’єктом.

А щодо позиції по Биткову, колеги, мої депутати, мої співпрацівники знають, що я зараз дуже різко питання ставлю по Укрнафті, і так далі не буде продовжуватись, принаймні, у 2018 році, якщо компанія працює, має прибутки, а займається, вибачте за такий вислів, просто замилюванням очей. І ми якраз підтримуємо вашу пропозицію щодо створення спільної робочої групи, адже ми тоді спільно будемо мати можливість, що не буде ніяких ні в кого питань, чому туди спрямовуються гроші, чому не туди. Ми будемо розуміти наш фінансовий ресурс, і будемо розуміти, куди ми його направимо. Дякую.

О.Сич. Ну, насправді, остання пропозиція, даруйте, носить такий сумнівний характер, тому що всі кошти, які поступають від різних надходжень, податків, вони йдуть в загальний бюджетний котел, і якщо ми зараз будемо спрямовувати, скажемо, весь екологічний податок з Бурштинської ТЕС на Бурштин, всі відрахування від підприємств в населені пункти, де розташовані підприємства, всі поступлення від доходів фізичних осіб в ті населені пункти, де фізичні особи живуть, то ми дуже далеко зайдемо.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Дудкевич Василь Ілліч, будь ласка.

В.Дудкевич – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Олеже Романовичу! У мене так само, як і у колег-депутатів, є питання по ремонту доріг. Попри те, що зараз фінансуються і робляться дороги державного значення, залишається багато питань і проблем по дорогах місцевого значення, в тому числі по ремонту дороги Тулуків – Стецева. Це найбільша за протяжністю дорога загального користування місцевого значення в Снятинському районі. Можна сказати, що це найгірша дорога у Снятинському районі.

В минулому році почався її ремонт і частково її відремонтували.

Скажіть, будь ласка, чи пропонується в цьому році продовжувати ці роботи? А якщо ні, то прошу дану дорогу включити в перелік об’єктів для фінансування з дорожнього фонду.

О.Гончарук. Перш за все, я скажу зразу, що вона планується. Тут знову ж таки питання, як ви розумієте, впирається у фінанси. Тому ще пропоную я, щоб ви поспілкувались з Буджаком Василем Степановичем, після того, як відбудуться у нас комісії, ми зрозуміємо, який у нас фінансовий ресурс, ми однозначно включимо в перелік об’єктів і визначимо, а ви будете мати можливість самі проконтролювати, коли почнуться роботи, і в якому об’ємі.

О.Сич. Шевчук Ігор Михайлович.

І.Шевчук. Скажіть, будь ласка, яка ситуація з добудовою обласного перинатального центру?

О.Гончарук. Погана. Це не жарт, це абсолютно серйозно. Ми розуміємо, наскільки цей об’єкт є важливим, надзвичайно важливим. Ми сьогодні маємо таку стадію перемовин, туди треба неймовірно велика сума, і ми прекрасно розуміємо, що власними ресурсами будь-якого бюджету місцевого ми це не вирішимо.

У мене була неодноразова розмова в Міністерстві охорони здоров’я, і я сподіваюся, що при підтримці Прем’єр-міністра України ми в цьому році розпочнемо роботи. Але моя позиція така: взяти маленьку суму, щоб тільки почати, щоб ми в області тільки відчепились, –
категорично цього не буде. Ми працюємо над тим, є напрацювання, я докладаю зусиль, і якщо брати охорону здоров’я, – це об’єкт номер один, куди спрямовані зусилля мої, як голови обласної державної адміністрації, щоб зрозуміти, звідки отримати фінансовий ресурс.

О.Сич. Книшук Орися Володимирівна.

О.Книшук. Шановний Олеже Романовичу! На жаль, серед проблемних шкіл я не знайшла Дебеславцівську загальноосвітню школу.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Книшук. Село Дебеславці, так. І, не дочекавшись, що її включать у проблемну, люди почали будівництво методом народної будови. Тому я запрошую вас, знаючи, що, мабуть, в області таких випадків немає – будівництво школи народним методом, долучитись до цього будівництва у будь-який спосіб.

Паралельно хочу сказати, що якщо у Биткові добувають нафту і школи немає, то у Дебеславцях добувають газ, і теж немає школи. Дякую.

О.Гончарук. Дякую, пані Орисю. Це якраз те, що сказав Олександр Максимович. Ми все-таки працюємо… я працюю зараз, депутатський корпус з компанією “Укрнафта”, ми однозначно обговоримо суму, тобто, фінансовий ресурс, який ми будемо від них отримувати у 2018 році, і перерозподілимо, як депутати пропонували, створимо робочу групу і проговоримо саме… в Снятин, Надвірну, куди будемо спрямовувати кошти. Але заслуговує повагу на те, і моя позиція завжди була така, це можуть підтвердити голови райдержадміністрацій, що однозначно, першочергово ми повинні допомагати тим, хто своїм власним коштом починає щось робити. Так, як ви сказали, що це народна школа, я дам доручення управлінню капітального будівництва виїхати, провести робочу нараду і визначитись, як ми будемо рухатись стосовно будівництва даної школи.

О.Сич. Іваночко Михайло Степанович.

М.Іваночко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Олеже Романовичу, прошу вас взяти на контроль славнозвісний міст у Ланчині по трасі Делятин – Раківчик через річку Слобожниця, бо в минулому році приїжджала комісія, обіцяли початок робіт, роботи не почались, обіцяли на цей рік. Візьміть, будь ласка, на контроль. Знаючи ваше слово, думаю, що це діло зрушиться.

І друге питання. Також дорога Надвірна – Красна, там міст так само з 2008 року розвалений ще повінню, так само до сьогоднішнього дня не зроблений.

І третє: дорога Ланчин – Середній Майдан. Вона не роблена з 1991 року. Прошу: візьміть це на контроль.

О.Гончарук. Дякую, пане Михайле. Я дам доручення Кенізу Олександру Володимировичу, він з вами ще раз обговорить це питання, і ми включимо в перелік цих питань, і будемо контролювати.

О.Сич. Шановні колеги! Запитання завершені. Дякую, Олеже Романовичу.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка, запишіться.

Ткач Роман Володимирович, будь ласка.

Р.Ткач. Шановні колеги! У нас в державі розроблено ряд показників, за якими оцінюють роботу голови обласної державної адміністрації, загалом обласної адміністрації, їх дуже багато: і рівень безробіття, і рівень злочинності, і кількість зданих об’єктів. Сьогодні наш голова, в принципі, як на мене, позитивно й детально на кожному з них зупинився, і навіть по цьому видно реакцію залу. В області багато будується, в області багато робиться, є багато здаточних об’єктів, і це є позитив. І, власне, для того й призначена влада.

Але я би хотів трошечки про інакше поговорити у контексті звіту. Знаєте, мені сподобався вислів, є такий вислів: влада призначена на землі не для того, щоб збудувати тут рай, влада призначена для того, щоб не допустити пекло.

Попробую розшифрувати. Пане голово! Я вам дякую, що в області спокійно, завдяки вашій співпраці з обласною радою, завдяки чіткій роботі вашій, заступників в області немає міжконфесійних конфліктів, завдяки тому, що ви тісно співпрацюєте з правоохоронними органами, у нас немає тих потрясінь, які були у наших сусідів. Ви знаєте: і на Закарпатті стріляли, і у Миколаєві, і так дальше.

Я хочу окремо подякувати правоохоронним органам. Ви зрозумійте: це – немаловажно, сьогодні в Україні йде війна. Сьогодні в Україні й так багато крові і неспокою. Ви говорили про такий показник – 2 млн. 400 тис. туристів. Я пам’ятаю, як у 2006 році я дуже тішився, що ми наближались до 1 млн. Ці люди їдуть в область, бо тут спокійно, тут можна відпочити, а їдучи сюди, вони залишають кошти. Тому, коли погано, ми говоримо погано, а коли добре, треба й про це говорити, що добре.

Голово Гончарук, голово Сич, ви – молодці! Тримайте так, хлопці! Люди це бачать.

Я, знаєте, для чого ще це говорю? Сьогоднішній рік дуже важливий. Скоро влітку
почнеться “пекло українське”, яке називається вибори 2019 року. Господи Боже, що буде творитись в Україні і в області?!

Тому я закликаю вас, голови, тому я закликаю всіх нас віднестись до того спокійно, нехай політичні пристрасті вирують у державі, а ми нашим людям гарантуймо спокій, аби тут спокійно працювали й вчились. Це немаловажно.

Ну, і Гончарук Олег Романович, недавно було 50 років. Друже, здоров’я, тримайся, ти – молодець! Вітаємо!

(Оплески в залі).

О.Сич. Королик Михайло Михайлович.

М.Королик – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Наша фракція приєднується до привітань. Олеже Романовичу, дійсно, наснаги до праці і можливості втілювати всі ті задуми, про які вас просять і депутати, і мешканці нашої області.

Але, на жаль, я не встиг записатись на запитання, то є велике також прохання. Цього року 1 січня я мав можливість відвідати комплекс ім.Степана Бандери і по дорозі до нього, на жаль, у вкрай негативному стані дорога. Коли пан Буджак доповідав якраз на минулій сесії обласної ради, він запевняв про те, що ця дорога буде відремонтована. То я вас дуже прошу як голову адміністрації зробити все можливе, щоби з державного дорожнього фонду кошти першочергово в цьому році спрямували якраз на ту дорогу до нашого національного героя – Героя України Степана Бандери.

Також там проживає велика кількість людей, які вкрай незадоволені тим, що до них ні швидка, ні пожежна не може нормально доїхати на сьогоднішній день.

Також дуже вас прошу звернути увагу: в Тисменицькому районі найбільш гостра
проблемна дорога – це Н-09 – 13-01 Єзупіль – Черніїв, а саме на відрізку Підлужжя – Побережжя. Там на сьогоднішній день настільки великі вибоїни, що практично легковими автомобілями не можна швидше розігнатись від 10-15 км за годину.

Тому я розумію, що буде план діяльності на 2018, 2019, 2020 роки, але вже сьогодні перевізники цих населених пунктів дуже не в захваті від стану тієї дороги і досить часто навіть конкурс не відбувається для перевізників. Тому немає можливості нормально, вчасно і якісно довезти людей на роботу, неможливо надати якісні медичні та інші послуги, які ми зобов’язані надавати. Я вже не говорю про екстрену медичну допомогу, яка, в принципі, не вкладається у нормативи, бо швидка не може швидше, як за 30-40 хв. доїхати до того чи іншого населеного пункту.

Тому прошу вас, як голову адміністрації, при формуванні наших пропозицій першочергово звернути увагу на ці дві дороги. Дякую.

О.Сич. Я дозволю собі репліку. Я би просив, щоби управління житлово-комунального
господарства прорахувало, які потрібно кошти для того, щоби відновити фасад музею Степана Бандери у с.Старий Угринів. Бо коли цього року традиційно ми були там на віче, то так фасад уже починає помаленьку руйнуватись. Треба подивитись, порахувати, сказати, яка сума, а потім вже, при наявності вільних коштів, будемо думати, як допомогти. Це наша комунальна власність.

Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович. Я, насправді, не хочу жити в пеклі, я хочу жити у великій сильній Україні, я вірю, що вона така буде, коли зміниться те покоління, яке росло ще за комунізму. Я розумію, що важко бути хорошим головою адміністрації при дуже поганому Президентові. Тому що жити по-новому, виявилось, жити бідно, жити ніяк. Так, нам дали зрозуміти, що ми – українці, і спекулюють зараз на ідеї. Тому нічого доброго я не бачу.

Що стосується самого звіту, то я запитав друзів, які у мене є у Фейсбуці, що би вони хотіли запитати. От вони хотіли дізнатись, чому область не є прозорою, чому у Чорному лісі брудно, чому не підписується угода з “Карпатнафтохім” і громада втрачає кошти, інші речі.

Я не є прихильником того, що треба мати сильну президентську вертикаль, тому що ми бачимо, що за ці роки Україна не стала сильнішою, Україна стала надзвичайно слабкою, люди виїхали, люди вимирають тут. Тому сьогодні ми маємо той інститут, ті делеговані повноваження вже поволі перебирати, і обрані люди, обрані громадою люди мають нести повну відповідальність за ті обов’язки, які на себе беруть. На жаль, ми, депутати, не можемо в повній мірі нести ті обов’язки, які ми на себе беремо.

Тому, звертаючись до обласної ради, нам треба прискорювати процес децентралізації і перебирати владу на себе, і будувати те, що ми обіцяємо. Дякую.

О.Сич. Левицький Олександр Михайлович.

О.Левицький. Шановний Олеже Романовичу! Я також не хотів би задавати це питання, але прошу, аби ви відреагували і, якщо є можливість, дали відповідні доручення.

Ще у 2017 році мною було ініційовано проект рішення обласної ради про порядок розгляду обласною радою питань щодо користування надрами. Нас банально “відфутболили”, зухвало, як я собі сприймаю, на мою думку, Комітет з регуляторної політики і агентство, чи як вони там називаються. Я хотів би, щоб все-таки ви дали доручення повернутись до цього питання, щоб ми мали можливість реально здійснювати контроль за прийнятими рішеннями обласної ради щодо надання погоджень, спецдозволів на користування надрами, в тому порядку, в якому це визначено. А саме порядок розгляду радою цих питань можна відрегулювати для того, щоб з місцевими громадами надрокористувачі, майбутні потенційні, все-таки укладали угоди про їхню участь у соціально-економічному розвитку та житті тих громад, на території яких вони здійснюють видобуток. Це дещо полегшить ситуацію, яка раніше обговорювалась.

І окремо прошу вас: третій рік фінансується, ми всі знаємо, що відповідно до визначеного Кабінетом Міністрів регламенту роботи Державного фонду регіонального розвитку… трошки недоречна ситуація: третій рік фінансується і не можуть здати вже тричі здаточний об’єкт – Лісний Хлібичин. Віце-прем’єр Зубко про це також в тих розмовах, де я мав брати участь,
запевняв, що в цьому році це відбудеться. Я дуже прошу і клопочу, аби ви подали пропозицію до Кабінету Міністрів і аби цей об’єкт був туди включений. Дякую.

О.Сич. Дозвольте репліку. Щодо порядку чи положення про порядок використання надр, нас відповідна бюрократична київська структура, оскільки це регуляторний акт і потребує затвердження у Києві, “футболить” і по ньому, і по всіх інших. Вже три чи чотири регуляторні акти, які ми надсилали до Києва на апробацію, нас так, знаєте, як “мале пиво”, типу, в умовах децентралізації немає чого розглядати в Івано-Франківську, ми все розглянемо в Києві.

О.Левицький. (Без мікрофона).

О.Сич. Василь Іванович Мельничук.

О.Левицький. (Без мікрофона).

В.Мельничук – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”, голова постійної комісії з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування. Шановні колеги! Хочу сказати, що я маю честь очолювати комісію, яка займається питаннями реформи місцевого самоврядування. Олег Романович є активним членом цієї комісії. І я, користуючись нагодою, хотів би щиро подякувати за те, що, будучи на посаді голови адміністрації, Олег Романович все-таки приймає дуже активну участь у роботі нашої комісії. Тому щирі слова подяки.

Водночас, хочу сказати, що даний процес… це вже звертаюсь до всіх колег-депутатів і до всіх, хто зараз нас слухає, зараз процес добровільного об’єднання, напевно, скоро буде завершено, ми це чуємо з уст пана Зубка, що рано чи пізно ми будемо переходити до примусового варіанту, і на нас покладаються досить такі серйозні виклики. І я сподіваюся, Олеже Романовичу, що ми разом, спільно зможемо уникнути дуже багато непорозумінь, які можуть виникати в силу тих чи інших обставин. Тому що маємо досвід як позитивний, так і негативний. Тому ще раз хочу подякувати за роботу і сподіваюся, що наша подальша робота тільки принесе користь нашим громадам. Дякую.

О.Сич. Василю Івановичу, ви би могли сказати більше. Насправді, Олег Романович є гарантом кворуму у вашій комісії.

(Сміх у залі).

(Оплески в залі).

Шановні колеги! Ми завершили обговорення.

Я на продовження того, що казав Роман Володимирович Ткач, дякую за хороші слова, я можу сказати таке: у нас препаскудне законодавство, яке регулює діяльність органів місцевої влади. І в умовах такого законодавства при поганому бажанні обласна рада може заблокувати роботу адміністрації і навпаки – обласна адміністрація може заблокувати роботу ради. Але не для того ми створені, щоб займатись такими дурницями. Тому тут без виняткового і плідного компромісу ніяка робота у нас в області робитися не буде.

Тому я можу тільки подякувати Олегу Романовичу, що він завжди готовий йти на
компромісний стан, де нам законодавство “ставить палиці в колеса” і де вже нам самим треба думати, що робити так, аби не стопорити позитивні процеси в нашій області. Так що, Олеже Романовичу, і від мене так само дякую.

(Оплески в залі).

Шановні колеги! Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 65, не голосували – 3: рішення прийнято.

Шановні колеги! Мені настійливо шле смс-ки народний лікар України, говорить про те, що санітарно-епідеміологічні правила вимагають, аби людей вже похарчувати, але я прошу, бо є інші питання, я знаю, що сидить, як на голочках, Шкутов Віктор Володимирович. Його вже актуально тягнуть за собою його функціональні, професійні обов’язки, те, що казали, що в області має бути спокійно, й дальше спокійно, тому я пропонував би розглянути до 9-го питання, а тоді піти на обід. Добре? Ще 5 питань.

Прошу максимальної концентрації, щоб ми дійшли до того питання, де має ще інформацію подати начальник обласної поліції.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласного бюджету на 2017 рік”.

Проект рішення номер 5 – в окремій брошурі.

Доповідає Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Давайте так, насправді, документи у всіх вас на руках, всі зрозуміли, що це просто заднім числом уточнення до бюджету 2017 року.

Чи є питання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає питань? Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Є. Питання чи пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запишіться, будь ласка. Народний лікар – він і в Африці народний лікар.

Іванів Назарій Іванович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Задля економії часу відмовляється від слова.

Піцуряк Манолій Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Ви знаєте, я би може не задавав питання, можливо, би не виступав, але в попередніх виступах було згадано про те, що є за січень місяць 22 млн.грн. заборгованості освітянам, тобто, технічним працівникам.

Ірино Богданівно, я це запитував на президії, ще раз повторю. За минулий рік біля 80 млн.грн. освітньої субвенції залишилось у нас на залишках. Натомість, заплатити зарплату технічним працівникам ми не мали можливості. Цей рік знову так само починається. Ми, маючи на сьогодні 80 млн.грн. освітньої субвенції, ми знову 22 млн.грн. не платимо освітнім працівникам.

Скажіть, будь ласка, чи неможливо якимсь чином на рівні Міністерства освіти і Кабінету Міністрів вирішити це питання завчасно і не допускати таких кричущих подій, коли питання заборгованості виводить людей на вулиці? Дякую.

І.Мацькевич. Шановний Манолію Васильовичу! Дійсно, у нас є такий залишок коштів освітньої субвенції, і є проблеми з виплатою заробітної плати непедагогічним працівникам області. Ми виходили з пропозиціями минулого року до Міністерства фінансів, так як це є два різні види міжбюджетних трансфертів. Наразі ми не отримали, минулого року, погодження щодо перекидки цих коштів. Думаю, що цього року ми теж будемо звертатись і будемо шукати інші шляхи, щоб врегулювати дану ситуацію по виплаті заробітної плати працівникам бюджетної сфери області.

О.Сич. Дякую.

І.Мацькевич. Дякую.

О.Сич. Колеги, чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 61, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласного бюджету на 2018 рік”.

Проект рішення номер 6 – в окремій брошурі.

Доповідає Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Як правило, так само технічний характер носять пропозиції. Сьогодні ще засідала комісія, напрацювала пропозиції, я їх потім поставлю на голосування, а наразі: чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Прошу записатись.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Ірино Богданівно, ми розглядаємо питання уточнення бюджету на 2018 рік, але у мене практичне питання.

На сьогодні помісячний розподіл коштів на оплату за енергоносії складений таким чином, що пропорційно на 12 місяців ці кошти розкладені. Тобто, нам треба платити за енергоресурси – газ, електроенергію – найбільше у зимовий період, тобто, січень, лютий, у нас зараз коштів немає, натомість є в червні, липні, серпні, коли їх взагалі не потрібно.

На сьогодні по газу у нас в області дуже багато виграли не наші організації Івано-Франківські, а інші. Зараз виникне питання з проплатою. Чи неможливо якимсь чином впорядкувати, щоби стягнути ці кошти на лютий-березень, щоб ми могли своєчасно заплатити за використані енергоносії? Дякую.

І.Мацькевич. Дійсно, обсяг коштів додаткової дотації приходить з державного бюджету згідно з помісячним розписом, і він є однаковим на 11 місяців.

Обласна державна адміністрація звернулася до Міністерства фінансів з пропозицією щодо врегулювання даної ситуації, зокрема щодо збільшення обсягу бюджетних призначень на зимові місяці і зменшення на літні місяці. Чекаємо на їхнє підтвердження щодо перекидки цих коштів. Дякую за запитання.

О.Сич. Колеги, чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Також немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. За основу, прошу вибачення. За основу.

За – 60, не голосували – 9: рішення прийнято.

Колеги, сьогодні відбулося засідання комісії з питань бюджету, фінансів та податків, напрацьовані пропозиції. Вони у вас роздані, напевно. Там одна пропозиція – прийняти субвенцію з Черніївського сільського бюджету, решта носять такий технічний характер щодо змін назв об’єктів.

Ставлю на голосування пропозицію комісії. Прошу визначатись.

За – 63, не голосували – 6: пропозиція прийнята.

І ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції. Прошу визначатись.

За – 64, проти – 1, не голосували – 4: рішення прийнято.

І.Мацькевич. Дякую.

О.Сич. Дякую вам, Ірино Богданівно.

Розглядається питання “Про розподіл коштів бюджету розвитку обласного бюджету на 2018 рік”.

Проект рішення номер 7 – в окремій брошурі.

Доповідає Магулій Галина Іванівна – заступник директора департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, з питань соціально-економічного розвитку, з питань гуманітарної політики, з питань охорони здоров’я та соціальної політики, з питань аграрної політики та земельних відносин, з питань екології та раціонального природокористування.

Комісії рекомендували до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, Галино Іванівно.

Колеги, знову ж таки, проект рішення є. Над ним дуже довго працювали, практично ще від періоду новорічних свят, напрацьовували пропозиції, депутатські фракції подавали свої пріоритети, в комісіях розглянули, бачите, в багатьох комісіях, на руках є документи у вас.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка.

Піцуряк Манолій Васильович – народний лікар України, будь ласка.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Дякую, пане голово.

Галино Іванівно, у мене є таке питання до вас.

У 2012 році у Солотвинській лікарні, у туберкульозному відділенні, був здаточний об’єкт – очисні споруди. Через певні перипетії, в даний час йде судова справа.

Ви вже, напевно, п’ятий керівник після того часу, який переймаєте ту ситуацію. Скажіть, будь ласка, яка на сьогодні ситуація? Треба ще додаткових коштів, чи ви не можете знайти того, хто будував, він не може збудувати? Тому замовником є УКБ, зараз, як казав Роман Ткач,
почнуться вибори, і влітку певні політичні сили будуть знову… будуть казати, що екологічна трагедія у селищі Солотвин. Поясніть ситуацію, дякую.

Г.Магулій. На даний час по даному випадку порушена кримінальна справа, справа знаходиться в апеляційному суді, в господарському у Запоріжжі. Судом винесена ухвала на проведення судової експертизи, і сама справа надіслана в інститут по судовій експертизі.

О.Сич. Ви зрозумійте, коли судова справа, то об’єкт є речовим доказом, і його не можна рушити. Всьо, вибачєйте.

Шановні колеги! Більше немає запитань.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу. Прошу визначатись.

За – 61, не голосували – 8: рішення прийнято.

Шановні колеги! Сьогодні знову ж таки комісія з питань бюджету, фінансів та податків напрацювала пропозиції, вони є у вас на руках. Там знову ж таки внесення уточнень до об’єктів.

Ставлю на голосування.

За – 64, не голосували – 5: рішення прийнято.

І ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції. Прошу визначатись.

За – 64, не голосували – 5: рішення прийнято.

Дякую, Галино Іванівно.

Г.Магулій. Дякую.

О.Сич. Розглядається питання “Про фінансування природоохоронних заходів з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища за рахунок планових надходжень у 2018 році”.

Проект рішення номер 8 – в окремій брошурі.

Доповідає Пліхтяк Андрій Дмитрович – заступник начальника управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань екології та раціонального природокористування і з питань бюджету, фінансів та податків, обидві комісії рекомендували до розгляду на сесії.

Колеги, ситуація, насправді, та сама. Це, насправді, два головні питання цієї сесії – це бюджет розвитку і екологічний фонд. І ми їх готували знову ж таки з уваги на те, що в зимові місяці треба готувати всі технічні документи, то практично ще в період новорічних свят ми почали підготовку, працювали, перш за все, фракції, подавали свої пропозиції, виробляли пріоритети, підрозділи обласної адміністрації аналізували ці пропозиції. Тепер кожна комісія, яка має відношення до того, аналізувала. Документи у вас на руках. Є пропозиція зразу до обговорення і запитань. Тим більше, що підтверджує так само голова комісії, що варто це робити.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Будь ласка, запишіться. Ніхто не записався, шановні колеги. Ніхто не записався.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка.

Ніхто не записався. А ні, є. Піцуряк Манолій Васильович – нинішній нагороджений, лауреат державної відзнаки, заслужений лікар України. Будь ласка.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Пане голово, дякую. Сьогодні я, дійсно, герой дня… але практичне питання.

Пане голово, 22 грудня на сесії я піднімав питання про аварійну ситуацію, яка склалась на очисних спорудах “Біотал” у селищі Солотвин.

Станом на сьогодні… два-три дні назад очисні споруди вийшли повністю з ладу. Було звернення селищного голови до голови обласної адміністрації з приводу виділення коштів на проведення капітального ремонту, оскільки очисні споруди вийшли з ладу.

Вами, пане голово, було сказано: добре, питання ми враховуємо, спільним розпорядженням двох голів питання буде вирішено.

Тому, Андрію Дмитровичу, пане голово і пане голово, я вам вручаю звернення, і прошу вирішити питання, тому що тут є аварійна ситуація, і тут вже не питання депутатів, фракцій вишукувати кошти, є питання іншого. Дякую.

А.Пліхтяк. Доброго дня, Олександре Максимовичу, Манолію Васильовичу! В управлінні ця ситуація відома, як тільки Солотвинська селищна рада визначиться з сумою, ми будемо пропонувати даний захід включити в перелік природоохоронних заходів.

О.Сич. Колеги, чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 62, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про інформацію начальника Головного управління Національної поліції в області про результати діяльності органів Національної поліції в області за 2017 рік”.

Проект рішення номер 9 – в окремій брошурі.

Під час реєстрації, шановні колеги, ви отримали додаткову інформацію до проекту рішення.

Доповідає Шкутов Віктор Володимирович – начальник Головного управління Національної поліції в області.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань захисту прав людини, законності, правопорядку, антикорупційної політики, люстрації та очищення влади, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка, Вікторе Володимировичу.

В.Шкутов. Всім доброго дня! Шановна президіє, шановні депутати, шановні присутні!

Відповідно до основних напрямків роботи Головним управлінням Національної поліції в Івано-Франківській області впродовж 2017 року в межах компетенції вживались організаційні та практичні заходи, спрямовані на покращення криміногенної ситуації в області, підвищення рівня забезпечення законності, дотримання прав, свобод та інтересів громадян, довір’я населення до органів поліції.

За 12 місяців 2017 року до органів поліції надійшло 134 176 заяв та повідомлень про чинні кримінальні правопорушення та інші події, що на 10 відс. більше у порівнянні з 2016 роком.

Кількість зареєстрованих заяв та повідомлень громадян на 10 тис. населення становить 973 заяви і повідомлення, по державі – 1901 заява і повідомлення.

Завдяки комплексу вжитих заходів вдалось недопустити ускладнення криміногенної обстановки в області. Загалом за 12 місяців 2017 року зареєстровано 7 962 кримінальних правопорушення без врахування закритих, в тому числі 2 809 тяжких та особливо тяжких злочинів.

Рівень злочинності на території області залишається одним з найнижчих по державі і становить 57,8 злочинів на 10 тис. населення, в той час, як в середньому цей показник по державі складає 116,8 злочинів, в тому числі по тяжких та особливо тяжких у нас 20,4, по державі – 46,6.

В результаті здійснення комплексу превентивних заходів впродовж 2017 року оперативна обстановка на території Прикарпаття характеризувалась зменшенням кількості вчинених кримінальних правопорушень на 15 відс.: з 9 392 у 2016 році до 7 962 у 2017 році, в тому числі тяжких тілесних ушкоджень зменшено майже на 30 відс., зґвалтувань аналогічно – майже на 30 відс., розбоїв – майже на 28 відс., грабунків – на 24 відс., незаконних заволодінь транспортними засобами – майже на 20 відс.

Також увага поліції спрямовувалась на протидії організованій злочинності. Працівниками поліції ліквідовано діяльність 5 організованих злочинних груп, діяльність однієї з них була пов’язана з вчиненням бандитизму, незаконним позбавленням волі людей, розбоїв та крадіжок, діяльність двох злочинних груп була пов’язана з вчиненням злочинів у сфері незаконного обігу наркотичних засобів, а також у сфері грального бізнесу.

Упродовж 2017 року припинена діяльність 32 гральних закладів, в результаті яких вилучено 134 одиниці грального обладнання та грошові кошти в сумі понад 35 тис.грн.

В цілому впродовж року проведеними заходами розкрито та оголошено про підозру у 4030 кримінальних правопорушеннях, що на 908 злочинів більше, ніж у 2016 році. Зокрема, розкрито 1410 тяжких та особливо тяжких злочинів, 23 умисні вбивства, 26 тяжких тілесних ушкоджень, в тому числі 13 – зі смертельними наслідками, 1300 крадіжок майна, в тому числі 339 квартир та будинків громадян, 22 розбої, 108 грабунків, 214 шахрайств, 45 незаконних заволодінь транспортними засобами, 103 хуліганства.

Вже в поточному році затримано 4 осіб, причетних до вбивства дружини голови сільської ради села Стратин Рогатинського району, яке мало місце в першому кварталі 2017 року під час розбійного нападу на їх помешкання. Особи затримані, арештовані, проводяться експертизи. Найближчим часом справа буде направлена на розгляд до суду.

Проводилась робота щодо розшуку злочинців та встановлення осіб неупізнаних трупів. Впродовж 2017 року розшукано 225 осіб, які переховувались від слідства та суду, та встановлено особи 11 невпізнаних трупів.

Поряд з цим до органів поліції надійшло 344 повідомлення про базисне зникнення громадян, з них розшукано 316 осіб, в тому числі було повідомлено про зникнення 50 дітей. Усіх дітей розшукано.

Аналіз криміногенної ситуації в області свідчить, що значна частка в структурі злочинності припадає на злочини проти власності, яких зареєстровано 4 168, та становить 52 відс. від усіх зареєстрованих на території області, з них 42 відс. – це крадіжки.

З метою попередження та розкриття зазначених злочинів проводилось профілактичне опрацювання місць можливого збуту викраденого, в тому числі ринків, ломбардів, скупників речей, бувших у вжитку, підоблікового елементу.

Проводиться робота з органами влади та місцевого самоврядування щодо виділення коштів для максимального перекриття камерами відеоспостереження місць, наближених до об’єктів можливих протиправних посягань. Дільничними офіцерами поліції проводиться роз’яснювальна робота серед населення щодо обладнання засобами охоронної сигналізації приміщень різних форм власності з підключенням на пульти централізованої охорони.

У сфері безпеки дорожнього руху на території області кількість ДТП з потерпілими зменшилась на 6 відс., проте зросла кількість автопригод зі смертельними наслідками на 27 відс.: з 63 до 80 відс. В той же час у дорожньо-транспортних пригодах загинуло 124 людини проти 126 у 2016 році.

Основними причинами ДТП є перевищення швидкості руху, порушення правил обгону та маневрування, керування транспортними засобами у стані сп’яніння. Також слід зазначити, що ряд дорожньо-транспортних пригод вчинені з вини пішоходів та велосипедистів. Як і у минулому році, продовжують фіксуватись непоодинокі випадки раптового виходу пішоходів поза межами пішохідних переходів на проїзну частину, на неосвітлених місцях, у стані сп’яніння, що призводить до травматизму.

З метою попередження дорожньо-транспортного травматизму продовжується практика проведення профілактичних заходів в населених пунктах області, найбільш уражених цим явищем, в тому числі із залученням нарядів Управління патрульної поліції Івано-Франківської та Чернівецької областей. Останні такі заходи проведені у листопаді та грудні 2017 року, крім цього, такі заходи проводились на новорічні та різдвяні свята. Їх проведення дало позитивний результат. У 2017 році складено 3430 адміністративних протоколів за керування транспортними засобами у стані сп’яніння, що майже на 47 відс. більше, ніж у 2016 році. Їх було у 2016 році 2338.

Впродовж 2017 року у провадженні слідчих підрозділів перебувало понад 28 тис. кримінальних проваджень, 15 181 розпочато у 2017 році. До суду направлено 2 693 кримінальні провадження. В цілому по області впродовж 2017 року до суду направлено на 279 кримінальних провадження та 683 злочини більше, ніж у 2016 році.

Протягом 12 місяців 2017 року з об’єктивних причин у строк понад 2 місяці слідчими підрозділами завершено 95 кримінальних проваджень, у 2016 році їх було 67, що становить 3,5 відс. від загальної кількості проваджень, направлених до суду.

Основні чинники, які впливають на продовження термінів розслідування, є тривале проведення експертиз, багатоепізодність та складність кримінальних проваджень.

Станом на 1 січня у залишку слідчих підрозділів головного управління перебувало 14 таких проваджень, у 2016 році цей показник складав 18.

У закінчених кримінальних провадженнях заподіяно матеріальних збитків на загальну суму майже 48 млн.грн. Під час досудового розслідування забезпечено реальне відшкодування збитків на суму 28 млн. 185 тис.грн. або 58,7 відс.

Для забезпечення відшкодування заподіяних збитків було накладено арешт на суму 7 млн. 690 тис.грн. та вилучено майна, готівки, цінностей, паперів, іноземної валюти на суму понад 1 млн.грн.

Проводилась робота щодо розкриття злочинів, вчинених у минулі роки. За 12 місяців 2017 року до суду направлено 663 злочини зазначеної категорії, з них 261 – тяжких та особливо тяжких, в тому числі: 5 – умисних вбивств, 9 злочинів, пов’язаних зі спричиненням тяжких тілесних ушкоджень, в тому числі 5 – зі смертельними наслідками, 2 зґвалтування, 7 розбоїв, 18 грабежів, 225 крадіжок майна, 7 незаконних заволодінь транспортними засобами.

Вживались заходи, спрямовані на протидію кримінальним правопорушенням, пов’язаним з торгівлею людьми та у сфері суспільної моралі.

Упродовж 2017 року на території області задокументовано 2 факти торгівлі людьми, 7 злочинів, пов’язаних з розповсюдженням порнотворів, 4 факти створення місць розпусти та звідництва, 12 фактів сутенерства. Здійснено заходи щодо протидії кримінальним правопорушенням, пов’язаних з незаконним обігом зброї. Вжитими оперативними та профілактичними міроприємствами впродовж 2017 року задокументовано 217 кримінальних правопорушень, пов’язаних із незаконним обігом зброї, в тому числі 62 випадки вогнепальної зброї.

У звітному періоді із незаконного обігу вилучено 2 автомати, 6 карабінів та гвинтівок, 6 пістолетів, 19 одиниць переробленої зброї, 7 одиниць саморобної зброї, 14 обрізів мисливських рушниць, 55 гранат, 47 вибухових пристрої, 18 одиниць травматичної зброї, 33 одиниці холодної зброї та майже 34 тис. набоїв різного калібру. З метою профілактики злочинів, пов’язаних з… зброї, боєприпасів та вибухових матеріалів впродовж 2017 року двічі проводились місячними добровільної здачі зброї. В ході проведення зазначених заходів здано 406 одиниць зброї, з них 229 – мисливської гладкоствольної, 27 – мисливської нарізної, 20 – армійської нарізної, 55 – холодної, 5 – саморобної, 69 – спецзасобів, майже 5 тис. боєприпасів різного калібру та 13 вибухових речовин.

Проведено комплекс заходів, спрямованих протидії наркозлочинності. Впродовж 2017 року виявлено 427 злочинів, пов’язаних з незаконним обігом наркотичних засобів, з них 145 фактів збуту наркотиків, 8 фактів утримання наркопритонів, 84 факти незаконного вирощування нарковмісних рослин.

За завершеними розслідуванням кримінальними провадженнями з незаконного обігу вилучено 189 кг 801 г наркотичних засобів, в тому числі канабіс, гашиш, макова соломка, амфетаміни. Було знищено 22 тис. 340 м2 незаконних посівів снодійного маку та 1502 м2 незаконного посіву коноплі.

Вживались заходи щодо протидії злочинам, пов’язаних з незаконними вирубками лісу. Впродовж 2018 року на території області зареєстровано 155 кримінальних правопорушень, особам оголошено про підозру у вчиненні 82 таких злочинів, що на 18 відс. більше, ніж у 2016 році. До суду скеровано 83 кримінальні провадження проти 66 у 2016 році.

Для оздоровлення криміногенної ситуації на території області проводились оперативно-профілактичні відпрацювання, такі, як “Квартира”, “Зброя та вибухівка”, “Розшук”, “Мак”, “Автомобіль”, “Мігрант”, “Трикстер” та ряд інших, що дало змогу… (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу увімкнути мікрофон, щоб завершити.

В.Шкутов. …що дало змогу своєчасно розкривати та попереджувати злочинну діяльність окремих груп та окремих осіб.

Значну увагу приділено проведенню превентивних заходів на вулицях та у публічних місцях із залученням громадськості. На території області зареєстровано та функціонує 69
громадських формувань з охорони публічного порядку, які налічують 346 осіб, в тому числі 35 громадських формувань у сільській місцевості. Це 458 членів.

У 2017 році проведено 4 тис. 991 масовий захід, зокрема релігійного характеру, політичного, культурно-видовищного, спортивного, соціально-економічного та інших. У зазначених заходах прийняли участь 1 млн. 631 тис. осіб, на охорону публічного порядку задіяно майже 15 тис. поліцейських.

Завдяки вжитим заходам порушень публічного порядку не допущено. Перед цим завдяки вжитим заходам у публічних місцях на території населених пунктів області скоєно на 47 відс. менше кримінальних правопорушень, ніж у 2016 році, в тому числі в умовах вулиці вчинено на 42,5 відс. менше злочинів.

Для більш ефективного та належного забезпечення охорони публічного порядку та безпеки, а також боротьби зі злочинністю, у публічних місцях на території обслуговування Івано-Франківського та Калуського відділів поліції додатково протягом 4 днів на тиждень залучається 49 військовослужбовців військової частини 1241 Національної Гвардії України.

У 2017 році продовжилась робота щодо розбудови системи оперативного реагування, також забезпечення її ефективності, що досягається належною взаємодією операторів “102”, диспетчера, оперативного чергового та нарядів поліції. Також був ряд вжитих заходів… вжито щодо розвитку та вдосконалення роботи Ситуаційного центру. Основна мета Центру – забезпечення оперативного реагування на всі заяви та повідомлення громадян про злочини та інші події. Центр складається з декількох складових: перше, це оператори служби “102”, які приймають звернення громадян, усі звернення в області надходять сюди, в єдиний центр, тут їх реєструють і заносять в електронну картку, що виключає можливість, скажемо так, укриття злочину черговим. Звідси інформація надходить диспетчерам, які обирають відповідний ряд або патрульної поліції, або груп реагування, що знаходиться найближче до місця події, третє – це ситуаційна зала, де працюють найбільш підготовлені працівники, які забезпечують реагування на різного роду кризові ситуації. Робота цього центру скорочує термін реагування поліції на правопорушення в декілька разів.

Для покращення реагування на повідомлення громадян у 2017 році центральним апаратом Національної поліції України отримано 18 службових автомобілів нових “Mitsubishi Outlander”, які використовуються групами реагування патрульної поліції, відділів та відділень поліції
Головного управління.

З метою посилення роботи, забезпечення публічної безпеки в сільській місцевості на території області функціонує поліцейська станція, що стало можливо у поєднанні процесів децентралізації та об’єднання територіальних громад.

Задля посилення профілактики підліткової злочинності, також створення позитивного іміджу поліцейських у дитячому середовищі працівниками поліції впродовж 2017 року проведено ряд спеціалізованих заходів. Зокрема, в період літнього відпочинку та оздоровлення дітей в дитячих оздоровчих закладах працівниками поліції проведено бесіди та лекції на правову тематику, тренінги на тему дотримання прав дітей, організовано та проведено дні відкритих дверей, тижні безпеки дорожнього руху. З учнями інтернатних закладів проведено ознайомчі екскурсії, продемонстровано список автомобілів, зброї, яка використовується поліцією, макети вибухових пристроїв. Під час екскурсії здійснено бесіди на правову тематику, організовано конкурси малюнків “Поліція очима дітей”…

О.Сич. Я перепрошую, Вікторе Володимировичу, депутати дають мені зрозуміти, що у всіх інформація є, вони погоджуються, що вона дуже детально викладена. Може би ми пере­йшли до запитань, чи ви хочете завершити?

В.Шкутов. Як вам…

О.Сич. Давайте може ми до запитань перейдемо зразу.

Колеги, чи є запитання до доповідача? Будь ласка, запишіться.

В.Шкутов. Єдине питання, я би хотів…

О.Сич. Так, так, завершіть думку.

В.Шкутов. Секундочку! На рахунок співпраці з органами місцевого самоврядування у нас прийнята наша обласна програма на 2016-2020 роки і 20 регіональних програм. Відповідно до цих програм пропонувалось у 2017 році виділити 4,5 млн.грн. Фактично було профінансовано 1 млн. 852 тис.грн. У зв’язку з цим прохання до депутатського корпусу забезпечити фінансування в повному обсязі цієї регіональної програми, адже тільки спільні зусилля та допомога органів влади та місцевого самоврядування дозволять нам значно покращити результати з попередження та розкриття злочинів, охорони публічної безпеки та порядку. Дякую.

О.Сич. Будемо тримати на контролі цю програму.

Колеги, запишіться, будь ласка, для запитань.

Никорович Святослав Ігорович. Будь ласка.

С.Никорович – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Перше питання стосується, чи існують при ваших структурах дорадчі та громадські ради? Якщо існують, то як існують? І якщо не існують, то чи потрібно їх створювати?

Друге питання, що стосується грального бізнесу, але не в контексті того, скільки закрито, а можливо треба звернення чи поправки надати, щоб цього бізнесу не було в законодавстві, щоб ви їх підготували і подали у письмовій формі, я би був дуже вдячний.

І третє питання стосується аварійності на дорогах. Ця аварійність десь в більшій мірі по сільській місцевості, оскільки там немає патрулю, і є така соціальна мережа дуже хороша в Інстаграм, якщо би ви моніторили, то бачили, скільки зараз молоді виставляє відео, як вони круто їздять і в якому стані. Дякую.

В.Шкутов. Так, питання щодо громадських рад. Громадська рада створена при Міністерстві внутрішніх справ і відповідно в кожній області створена робоча група. Очолює громадську раду Міністерства внутрішніх справ Володимир Мартиненко, у нас така аналогічна група створена, функціонує, нещодавно відбулося засідання цієї робочої групи у приміщенні Головного управління Національної поліції в області на вул.Сахарова.

Що стосується грального бізнесу, у своїй доповіді та викладеній інформації відповідні статистичні показники є щодо тої роботи, яку проведено Головним управлінням, хочу наголосити, що це, скажемо так, сфера відповідальності не тільки Головного управління Національної поліції в області, але й Управління захисту економіки, яке є підрозділом вертикального підпорядкування, тому цю відповідальність маємо розділяти на двох. Ви правильно зауважили, що існують, скажемо так, законодавчі колізії, які, з одного боку, забороняють, а з другого боку, дозволяють функціонування певних закладів. В кожному конкретному випадку треба розбиратись індивідуально. Але ми готові і ми реагуємо на всі повідомлення, які нам надходять. Відповідно, якщо вас цікавить більш щось конкретне, чекаємо ваш або звернення, або запит, готові будемо вам відповісти на це письмово.

Третє питання, що стосується… Нагадайте…

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Шкутов. А, щодо аварійності на дорогах. Я перепрошую.

Тут аналогічно є комплекс проблем, скажемо так, очікуємо найближчим часом, є вже документи розроблені, чекаємо на рішення з Києва щодо запровадження фотовідеофіксацій порушень правил дорожнього руху, це суттєво, я думаю, вплине на аварійність. Аналогічно чекаємо приладів щодо вимірювання швидкості дорожнього руху для того, щоб можна було в практичній площині реалізувати норми щодо підвищення відповідальності за перевищення швидкості в контексті прийнятих змін дозволеності швидкості руху у населених пунктах 50 км на годину. Ви про це всі знаєте, однак, ще не вистачає технічного обладнання для того, щоб, скажемо так, реалізовувати ці повноваження, які у нас на сьогоднішній день є.

Ну, і також проводиться активна робота в інформаційному просторі серед учнів, серед молоді із залученням аналогічних громадських організацій і так дальше. Відповідно думаю, що найближчим часом ситуація на дорогах зміниться. Дякую.

О.Сич. Вікторе Володимировичу, ну, тут є… питання, вже чітко ми усвідомили, що покращення стану доріг пропорційно збільшує аварійність.

В.Шкутов. Само собою.

О.Сич. Так дороги ремонтувати, чи не ремонтувати?

В.Шкутов. Однозначно, ремонтувати, тому що дорога – це інфраструктура, це приплив туризму, розвиток бізнесу і так дальше. Єдине, що тут, звичайно, є питання самодисципліни водіїв. Без людського фактору, без цього, однозначно, скажемо так, ми не можемо в повній мірі забезпечити, якщо сама людина не самодисциплінується, не дотримується правил дорожнього руху.

О.Сич. Адамович Сергій Васильович.

С.Адамович. Вікторе Володимировичу, моє питання стосується Гончарука Леоніда – керівника роти патрульної поліції, тієї кричущої ситуації, яка була влітку в його протистоянні з родиною Ільницьких і прокуратурою, тоді підтримка була на рівні Авакова, на рівні всіх структур ЗМІ. Чи продовжите ви його підтримувати зараз в дальшому цьому судовому процесі? Дякую.

В.Шкутов. Значить, судовий процес розпочато, я думаю, у суду є всі можливості для того, щоб поставити в цьому процесі крапку.

О.Сич. Дебенко Ігор Богданович.

В.Шкутов. Я підтримую будь-якого поліцейського, ви про це прекрасно знаєте.

І.Дебенко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановний Вікторе Володимировичу! Якщо можна, дайте, будь ласка, більш детальну інформацію для мешканців області по тих подіях, які вчора відбулися у Старому Угриневі біля Музею ім. Степана Бандери. Це раз.

І друге, в контексті власне вашого звіту хотів би уточнити… більш детальну інформацію на рахунок боротьби з несанкціонованими, незаконними “наливайками”. Чи ведуться якісь заходи в боротьбі з цим, і власне компетенція в поліції, як відповідного правоохоронного органу, яка є на даний момент? Бо наскільки навіть минулого року влітку в мікрорайоні Пасічна було викликано мною особисто наряд поліції. Ми оформили відповідні заходи, були всі вжиті, але, на жаль, по сьогоднішній день продається алкоголь без будь-яких документів. Дякую.

В.Шкутов. В контексті подій вчорашніх щодо Меморіального комплексу ім. Степана
Бандери, що у с.Старий Угринів Калуського району, я думаю, що всім відомо уже із засобів масової інформації, ми давали відповідний коментар. Значить, було вчинено підрив, на даний момент ще не встановлено вибухового пристрою, центральних дверей, а також підпал дверей тильної сторони, внаслідок чого частково був пошкоджений фасад, вибиті двері та пошкоджено майно.

Потерпілих фізичних осіб немає. В слідчому управлінні зареєстровано кримінальне провадження за ознаками частини 4 статті 296 Кримінального кодексу України, це хуліганство, а також 263 частини 1 Кримінального кодексу України, це щодо вибухових пристроїв.

Створена посилена слідчо-оперативна група з 6 найдосвідченіших працівників. Слідчі дії на місці події завершились ще вчора, уже призначено цілий ряд експертиз по вилучених слідах, розслідування даного провадження перебуває у мене особисто на контролі. Ми фактично щодня збираємось і його заслуховуємо в кінці дня. Тобто, вчора була нарада, сьогодні вона також буде.

Більш детально, скажемо так, про успіхи розслідування ми зможемо повідомити, коли ми встановимо особи і повідомимо про підозру. Про інші деталі говорити не можу, тому що скований таємницею досудового розслідування.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Шкутов. Прошу? Так, по “наливайках”. В принципі, коли я звітував минулого разу, аналогічне питання вже звучало, і я пояснював.

Що стосується кримінальних злочинів, то стаття 204 Кримінального кодексу України віднесена до компетенції Державної фіскальної служби. Що стосується адміністративних правопорушень, це компетенція поліції, і ми готові реагувати і допомагати.

О.Сич. І через церкву треба пропагувати, що принаймні у піст гріх пити, тим більше, фальсифікований алкоголь.

Королик Михайло Михайлович.

М.Королик – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановний Вікторе Володимировичу, є таке питання. Чи на сьогоднішній день штати ваші укомплектовані, чи тих працівників, які у вас працюють, вистачає, щоби боротись зі злочинністю? Адже є розуміння того, що в силу обставин, в тому числі через війну, такий рівень злочинності, мабуть, зростає по цілій Україні.

Також хотілося би вас запитати: яка, на вашу думку, кількість патрульних, які почали їхати тепер по дорогах за межами м.Івано-Франківська, чи вони знімуть питання аварійності на дорогах? Адже, як відомо, від того часу, коли було ліквідовано службу ДАІ, тільки у містах обласного значення були створені патрульні поліцейські, а за межами областей творилось дуже багато бардака.

І також, чи працюєте ви в тому, щоби була створена мережа камер, які би упереджували злочини?

В.Шкутов. Дякую. Що стосується кадрового питання, то хочу довести інформацію, що, насправді, кричущої чи кризової ситуації в Головному управлінні немає, значить, знаєте, що в минулому році, навіть не в минулому, в кінці 2016 року, в грудні ви проголосували та делегували другого представника до поліцейської комісії, відповідно з початку 2017 року вона запрацювала в повному об’ємі, було проведено і завершено проведення 9 конкурсів протягом 2017 року, було прийнято на службу 210 працівників. На сьогоднішній день проводиться ще два конкурси, які будуть завершені у лютому. Надіюся, що до кінця лютого воно буде завершено, ці проведення конкурсів.

Таким чином, комплект по головному управлінню в області складає 8,6 відс. Якщо в цифровому еквіваленті, це 227 працівників. Тобто, немає такої проблеми, це робочий некомплект, який нам дозволяє виконувати в повній мірі свої обов’язки.

Що стосується патрульної поліції, аналогічно в патрульній поліції зараз проводиться конкурс на заміщення… (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка.

В.Шкутов. Чути? …на заміщення вакантних посад. Звичайно, що цю дорожньо-патрульну поліцію, яку запустили на сьогоднішній день, її ще не вистачає для того, щоб в повній мірі контролювати ситуацію на дорогах. Крім наявності поліції, я перед цим говорив, що є ряд інших факторів, які впливають на ці речі. В першу чергу, це самодисципліна водія, тобто, зрозуміло. Тобто, конкурс триває, до 80 працівників ще необхідно набрати в патрульну поліцію і, думаю, що після цього аналогічна ситуація піде на краще.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Шкутов. Камери спостереження… так само ведеться активна робота, з Олександром Максимовичем ми обговорили…

О.Сич. Я ж просив, панове депутати, не провокуйте питання, які можуть спричинити навантаження на обласний бюджет.

В.Шкутов. Надіюся, що на другому пленарному засіданні ви будете мати можливість
реалізувати.

О.Сич. Ткач Роман Володимирович, будь ласка.

Р.Ткач. Шановний Вікторе Володимировичу! Я тут, тут.

Питання про футбол. Я надіюся, що наш футбольний клуб “Прикарпаття”, він зараз на такій висхідній позиції, і скоро у нас тут, в Івано-Франківську, гратимуть провідні команди не тільки України, але й Європи. І в чому питання про футбол?

Питання про той сумнозвісний матч “Прикарпаття” – “Карпати”. Чи проаналізовано вами роботу і стюардів, і поліції, і так дальше? Адже насправді там було страшно. Я ще раз кажу: я надіюся, що сюди будуть приїжджати вболівальники, і те все, що відбувалося там, на стадіоні… Дякую.

В.Шкутов. Дякую за запитання. Я аналогічно був на стадіоні, безпосередньо керував діями поліцейських у наведенні порядку.

Значить, це так само не проблема, скажемо так, одного дня. По-перше, ми призначали службове розслідування, проводили. Одним з характерних пунктів є те, що стадіон був у нас, до речі, не готовий для проведення футбольного матчу такого рівня. Ви самі бачили, що там відбувалося, що брали під руки все, що погано стояло. Тобто, стадіон був не готовий, на це відповідні були написані листи і Федерації футболу, і в мерію міста. Ну, чекаємо реакції і, скажемо так, надіємось, що щось зміниться в цьому плані.

Ну, крім цього, є, скажемо так, законодавче в деякому розумінні регулювання цих процесів, тобто, поліція має обмежені повноваження щодо заходу на самий стадіон під час футбольного матчу і має мати тільки з письмового дозволу організатора цього футбольного матчу, має право зайти на територію цього стадіону і наводити порядок. Відповідно тут також є деякі складнощі для роботи, аналогічно питання щодо тих самих металорамок, металошукачів і так дальше. Тобто, це все покладається на організатора футбольного матчу. Ми, скажемо так, трошечки усунуті відповідно до постанови Кабінету Міністрів, надіємось, що відбудуться зміни, і що у нас буде більше повноважень для того, щоб здійснювати відповідні превентивні заходи в цьому напрямку саме. Хоча нам нічого не заважає, скажемо так, працювати на упередження і, скажемо так, не допускати ці моменти до початку матчу. Дякую.

О.Сич. Іваночко Михайло Степанович.

М.Іваночко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Скажіть, будь ласка, у мене є ряд питань.

Перше, за які такі важкі злочини 23 особи – учасники українсько-московської війни… їм повідомили про підозру, а 21 у провадженні відправлено до суду? Це перше питання.

Друге питання. Я би хотів нагадати, у минулому році я вам задавав, здається, стосовно того славнозвісного сміття, яке зі Львова завезли у Ланчин. В якому воно стані? Так ніхто й не відповів, винні не покарані.

І третє питання. Чи ведеться якась профілактична робота стосовно розповсюдження наркотичних речовин в області, зокрема в Ланчині, в Ланчинській ОТГ?

В.Шкутов. Значить, що стосується учасників АТО. Вас цікавить, по яких злочинах? Я можу назвати, скажемо так, статтю, без розшифровки даних про осіб, ви розумієте. Один злочин – це вбивство, умисне вбивство. Є крадіжки, є легкі тілесні ушкодження, є ухилення від навчальних зборів, є зберігання боєприпасів, є незаконне позбавлення волі, хуліганство, наркоманія, тяжкі тілесні ушкодження, незаконне проникнення в житло і грабунок. По різних районах області, це є Верховинський, Галицький, Городенківський, Долина, Івано-Франківськ, Калуш, Коломия, Рожнятів, Тлумач і Тисмениця.

По сміттю відповідні заходи були, скажемо так, ці події були в активній фазі, ми активно працювали, виставляли пости, зареєстровані у нас кримінальні провадження. Ще кримінальні провадження до суду не направлені, бо ми ще до кінця не допрацювали, ще працюємо, але внаслідок вжитих превентивних заходів ці явища, як ви знаєте, були припинені.

І третє.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Сміття, що з тим сміттям, вже зогнило чи ще ні?

В.Шкутов. Розслідуємо, розслідуємо.

По наркотичних засобах я інформацію вам доводив щодо кількості зафіксованих нами злочинів та щодо кількості оголошеним особам про підозру направлено до суду, в тому числі дві організовані групи були направлені у 2017 році по цьому напрямку в суд. Що стосується безпосередньо Ланчина, то готовий вам надати інформацію, щоб не помилитись в цифрах, не хочу, скажемо так, це треба проаналізувати. У нас статистика ведеться по районах, але не по окремих селах. Тобто, мені треба підготуватись і надати вже в розрізі саме Ланчина цю інформацію. Чекаю від вас запиту або в перерві можемо зустрітись і домовитись про передачу цієї інформації.

О.Сич. Дякую, Вікторе Володимировичу. Питання завершено. Займіть, будь ласка, своє робоче місце.

Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Я не чув протягом запитань, можливо, зараз є якісь пропозиції до проекту рішення? Немає?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 67, не голосував – 1: рішення прийнято.

Шановні колеги! Перед тим, як оголосити перерву, ще раз анонсую: у каб. 500 прошу, але не поспішайте, не розходіться, прошу зібрати три комісії: з питань бюджету, фінансів і податків, з питань промисловості, будівництва, з питань соціально-економічного розвитку, оскільки нашим рішенням про бюджет передбачено, що субвенція на дорожній фонд розподіляється при погодженні з депутатським корпусом, аби вже дати сьогодні дозвіл на використання тих коштів, які прийдуть на обслуговування доріг, бо вкрай важливо сьогодні, у цих зимових умовах, це перше. І друге, у нас сьогодні є присутній Садов’як Ярослав Олегович, с.Чорні Ослави Надвірнянського району, хотів би чоловік запрезентувати подарунок для адміністративного приміщення обласної ради. Дозволимо вийти до трибуни? Не заперечуєте, так? Бо я тільки з вашого дозволу можу це зробити.

Будь ласка, Ярославе Олеговичу.

Голос із залу. Я – Садов’як Ярослав Олегович, житель села Чорній Ослави, є інвалідом другої групи з дитинства. Хворію епілепсією. 21 рік вишиваю картини, ікони, рушники. За час свого депутатства з 2015 року до 23 січня я вишив два “Гімни України”, і в час свого депутатства підписав своїм іменем: від депутата сільської ради, Чорні Ослави.

Один “Гімн України” стоїть у Надвірнянській районній раді, в залі засідань. А цей хочу презентувати, щоб стояв під словом “Обласна рада”, де люди будуть приходити на сходи чи виходити з ліфта, зразу, хто його побачить, також собі прочитають.

(Оплески в залі).

Я займаюся мистецтвом вже 21 рік.

(Оплески в залі).

Моя просьба така…

(Оплески в залі).

Моя просьба така до голови обласної ради чи адміністрації. Я не прошу, щоб мені виписали документ як кандидату наук чи кандидату мистецтва, хоча би мені виписали, крім подяки, такий лист, що є майстром на території Надвірнянщини. Я хочу зі своїх робіт виготовити книжку і відносно того залишити у пам’яті, як в Івано-Франківській області, так і у Надвірнянщині.

Відносно того, як я буду мати такий документ, мені сказали у Львівській друкарні, де друкують книжки, як я буду мати такий документ, можу звернутись до будь-яких підприємців, які мені допоможуть цю книжку виготовити.

(Оплески в залі).

О.Сич. Шановні колеги! Дякуємо пану Ярославу за такий гарний подарунок. Ми порадимось ще, де саме він має бути в нашому приміщенні, в адміністративному приміщенні обласної ради. Дякую.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ми зрозуміли щодо нагороди, в належному порядку ми, звичайно, це зробимо.

А зараз оголошується перерва на обід на 1 год.

В.Гладій. 14.45 год.

О.Сич. О 14.45 год. прошу бути всіх на місці.

(Перерва 13.45 – 14.45 год.).

О.Сич. Шановні колеги! Я оголошую реєстрацію, післяобідню електронну реєстрацію. Прошу зайняти ваші робочі місця.

Будь ласка, увімкніть систему реєстрації.

39 депутатів. Голови фракцій, прошу…

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Покажіть, будь ласка, по фракціях.

Шановні колеги! В залі вже присутні 44 депутати, табло неправильно показує, у мене на моніторі показує, що присутні 44 депутати: можемо розпочинати нашу роботу.

Приступаємо до розгляду питання “Про виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку області за 2017 рік”.

Проект рішення номер 10 – в окремій брошурі.

Доповідає Табанець Жанна Петрівна – директор департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, з питань охорони здоров’я та соціальної політики, з питань гуманітарної політики та свободи слова, з питань екології та раціонального природокористування, з питань         європейської інтеграції, з питань захисту прав учасників АТО, з питань захисту прав людини, з питань регіональної політики.

Шановні колеги! У мене є пропозиція, зважаючи на те, що мова йде про план соціально-економічного розвитку, а перед цим звітував голова обласної державної адміністрації знову ж таки про виконання делегованих повноважень і плану соціально-економічного розвитку, я би для економії часу пропонував не слухати повну доповідь Жанни Петрівни, бо це практично, я думаю, одні і ті самі статистичні дані. Тому, можливо, декілька слів просто найпринциповішого характеру, пані Жанно, і перейдемо до запитань і відповідей, буквально в межах 3 хвилин.

Ж.Табанець. Дякую. Шановний Олександре Максимовичу, шановні депутати, присутні!

Хочу підкреслити, що досягнути основних показників програми соціально-економічного розвитку нам вдалося завдяки спільним зусиллям як обласної державної адміністрації, так депутатського корпусу обласної ради, органів місцевого самоврядування та керівників підприємств, установ і організацій нашої області.

Те, що хочеться особливо відмітити за минулий рік, – це нарощення обсягів промислового виробництва, виробництва будівельної продукції, обсягу як внутрішніх, так і зовнішніх інвестицій, зростання доходів місцевих бюджетів.

Тобто, це саме ті показники, які визначають позитивну динаміку розвитку нашого краю.

Хочу зазначити, що на виконання даної програми в минулому році були спрямовані заходи 72 регіональних цільових програм в різних галузях, на виконання яких з обласного бюджету було профінансовано близько 500 млн.грн.

У звіті голови обласної державної адміністрації було в повному обсязі проаналізовано основні напрямки соціально-економічного розвитку нашої області за минулий рік та визначені ті проблемні питання, над якими ми будемо працювати в цьому році.

Шановні депутати! Інформація про виконання даної програми була розміщена на офіційних сайтах обласної державної адміністрації, обласної ради та пропонується вам для розгляду. Дякую.

О.Сич. Жанно Петрівно, дякую за лаконічність.

Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Як немає? Є. Сьогодні у нас є номінований лауреат державної відзнаки, він має право поза Регламентом по кожному питанню порядку денного задавати, окрім запланованих, ще три питання.

Прошу записатись до запитань.

Атаманюк Олег Юрійович, будь ласка.

О.Атаманюк – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Шановна Жанно
Петрівно! Скажіть, будь ласка, ви за 2017 рік, коли ми розглядали програму соціально-економічного розвитку, в план її був включений один з пріоритетних об’єктів – добудова незавершеного кріохірургічного корпусу на території обласної лікарні.

Що зроблено за 2017 рік для того, щоб все-таки це питання зрушити з місця?

І друге питання. У програмі, яка стосується охорони здоров’я, якимсь дивним чином хотів би почути, на основі чого обрані ті конференції, які проведені і відзначені із загального числа.

Так загалом до відома колег і до вашого відома: на території нашої області проводилось понад 12 різних міжнародних конференцій. Чомусь дивним чином було 3 конференції в галузі охорони здоров’я. То які критерії щодо їх відбору…? Дякую.

Ж.Табанець. Дякую. Почну з другого питання. Стосовно проведених конференцій в програмі освіти і про виконання програми були озвучені самі основні, такі, які стосувались того чи іншого напрямку.

Якщо мова йде про кріохірургічний корпус, то це надзвичайно важливий об’єкт, по котрому у минулому році було напрацьовано інвестиційний проект та поданий на можливе фінансування з державного бюджету. В цьому році будуть проводитись пошуки… здійснюватимуться шляхи щодо можливого пошуку фінансового ресурсу на даний об’єкт.

О.Сич. Дудкевич Василь Ілліч, будь ласка.

В.Дудкевич – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання
“Батьківщина”.
Шановна Жанно Петрівно! Ви зазначили у своєму звіті, що в нашій області із загальної площі населених пунктів 427,7 тис.га проведено інвентаризацією 329,8 тис.га, тобто, що складає 56,2 відс. Тобто, у нас інвентаризовано практично половина земель.

Скажіть, будь ласка, ми всі знаємо, що є проблема. Що зараз робиться в цьому напрямку, в якому воно стані, і коли буде завершена ця інвентаризація?

Ж.Табанець. Дякую за запитання. Насправді, питання інвентаризації земель є надзвичайно актуальним, воно буде продовжено і визначено пріоритетним у програмі соціально-економічного розвитку на 2018 рік. Робота продовжуватиметься. І в цьому напрямку дуже активно працюють громади.

О.Сич. Тим більше в контексті майбутньої передачі земель поза межами населених пунктів у відання ОТГ, тим більше, треба зробити інвентаризацію. Це дійсно стратегічне питання.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановна Жанно Петрівно! У мене є таке питання… енергоефективність.

Приймаючи бюджет, ми завжди закладаємо стопроцентно кошти на енергоносії. Ми проводимо, тобто, бюджетна сфера проводить державні закупівлі, і визначаємо переможця. Однак, не пройшло ще одного дня після заключення угоди, переможці, хто б не був постачальником газу, посилаючись на рішення НКРЕ, піднімають ціну на 10 відс., 10 відс. і так дальше, на підставі статті 36 Закону “Про державні закупівлі”.

Чи не вважаєте ви за доцільне, може нам продумати, звернутись до вищого керівництва держави, щоб не гратись в такі, знаєте, ніби ми бавимось, щоб просто чітко визначати правила гри? 90 днів – значить 90 днів, і ніхто не має права підвищити ціну.

Ми з вами того року багато працювали, цього року, а восени виникають проблеми, коли треба повторно тендери проводити, інші питання. Дякую.

Ж.Табанець. Дякую, Манолію Васильовичу, за запитання.

Насправді, ця проблема є надзвичайно актуальною, і на сьогоднішній день обласна державна адміністрація спільно з Мінекономрозвитку опрацьовує можливі шляхи врегулювання цієї проблемної… вирішення цієї проблеми, в тому числі внесення змін на законодавчому рівні.

О.Сич. Дякую, Жанно Петрівно. Запитання завершились.

Будь ласка, займіть своє робоче місце.

Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є? Будь ласка, запишіться.

Атаманюк Олег Юрійович, будь ласка.

О.Атаманюк – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Шановні колеги!
Шановна Жанно Петрівно! Проаналізувавши цей звіт, який є, зокрема, що стосується охорони здоров’я, звичайно, у мене є дуже багато запитань. Я хочу вам сказати, що це далеко не основні і не центральні конференції, які проводились у галузі охорони здоров’я, які внесено. Тому я хотів би звернути вашу увагу і особливо увагу голови адміністрації, щоб детально проаналізувати роботу виконуючого обов’язки департаменту охорони здоров’я у світлі того, що буде відбуватись в подальшому, накінець уже буде відбуватись конкурс на заміщення цієї посади. Я сподіваюсь, що прийде гідна людина, яка якраз в час розвитку та реформування охорони здоров’я буде… правильні дії для того, щоб реформувати нашу галузь. Дякую.

О.Сич. Рудик Марія Олександрівна.

М.Рудик – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Аналізуючи програму
соціально-економічного розвитку за 2017 рік, хочу закцентувати увагу на пункті “Освіта”, де вказано, що у 2017 році відкрилось ряд дошкільних навчальних закладів. І мене тішить те, що Богородчанський район є одним з лідерів щодо відкриття та реорганізації шкіл у навчально-виховні комплекси. Минулого року було відкрито 4 дошкільні заклади у Богородчанському районі, 2 з них – на моєму виборчому окрузі, буквально в понеділок був відкритий один дошкільний заклад у с.Кривець на дві групи. Звичайно, користуючись нагодою, хочу подякувати голові обласної ради Олександру Максимовичу Сичу за розуміння, підтримку в тому, щоб цей заклад мав місце для існування і в тому, що він відкритий, і сподіваюсь на те, що це не останній дошкільний заклад, і ми будемо мати можливість розрізати лєнточки в кожному селі, де це потрібно.

Щиро дякую, Олександре Максимовичу!

О.Сич. Ну, нарешті за третім разом Марія-Леся згадала… Це треба дякувати всьому депутатському корпусу, я гроші не давав з кишені. Єдине, що я можу зробити, – це попросити депутатів виділити гроші.

Хоча слід сказати належне, для Богородчанського району, дійсно, відкривається ще як мінімум два, – найближчим часом буде відкрито: Грабовець і Дзвиняч. Це дуже добре, звичайно.

Колеги, ми завершили розгляд питання. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 53, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про програму соціально-економічного та культурного розвитку області на 2018 рік”.

Проект рішення номер 11 – в окремій брошурі.

Доповідач той же – Табанець Жанна Петрівна, і аналогічним чином воно слухалось в тих же комісіях обласної ради.

Колеги, може перейдемо до запитань.

Чи є запитання до доповідача? Матеріали у вас є на руках, майже всі комісії розглянули. Матеріали у вас на руках були набагато раніше, більше ніж місяць назад.

Тому чи є бажаючі взяти участь у питаннях?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає питань?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться.

Дудкевич Василь Ілліч, будь ласка.

В.Дудкевич – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Жанно Петрівно! Ви у своїй попередній відповіді на моє питання сказали, що в програмі на 2018 рік передбачена інвентаризація, продовжується робота в цьому напрямку. Але, напевно, скоріше це не питання, а побажання: відображати у програмі якісь певні цифри,
відсоткові показники. Тобто, якщо ми плануємо у 2018 році щось зробити, то напевно ставити перед собою цілі. Наприклад, в цьому році ми зробимо ще додатково там 15-20 відс., тобто, до показника 50 відс., який уже зроблений.

Ж.Табанець. Дякую, Василю Іллічу, за запитання. Ми врахуємо обов’язково ваше побажання у своїй роботі і внесемо це до профільних структурних підрозділів, які брали участь у розробці цієї програми.

О.Сич. Атаманюк Олег Юрійович.

О.Атаманюк – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Шановна Жанно
Петрівно! Усі ми знаємо, що впродовж цього року ми всі маємо бути зареєстровані в єдиній мережі Health, так? Тобто, всі маємо мати, вибрати кожного конкретного сімейного лікаря.

Яким чином, на вашу думку, власне, в програмі це прописано тільки частково, за допомогою нашої програми, яким чином ви збираєтесь забезпечити всі амбулаторії в нашому краї швидкісним інтернетом, комп’ютерною технікою для того, щоб могти реалізовувати програму?

Ж.Табанець. Дякую за запитання. Хочу зазначити, що саме реформи в медичній галузі визначені пріоритетом у сфері розвитку медицини.

Окрім того, на реалізацію заходів програми спрямовано цілий ряд програм профільних в галузі охорони здоров’я. Саме за рахунок тих програм будуть реалізовані ті завдання, які ви озвучуєте. Дякую.

О.Сич. Завершились запитання. Хоча фактично, це було обговорення.

Але все-таки я запитаю: чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні, немає. Колеги, оскільки у нас є пропозиції комісій, я ставлю проект рішення за основу. Прошу визначатись.

За – 50, не голосували – 11: рішення прийнято за основу.

Колеги, у вас в матеріалах є пропозиції комісій, зокрема, пропозиції двох комісій, оскільки пропозиції двох комісій, давайте по черзі поставлю. Спочатку ставлю на голосування пропозиції комісії з питань соціально-економічного розвитку, вони найбільш об’ємні, я думаю, що ви з ними ознайомились. Прошу визначатись.

За – 45, не голосували – 16: рішення прийнято.

Є пропозиція, вона така коротенька одна, комісії з питань соціально-економічного розвитку… з питань охорони здоров’я і соціальної політики. Ставлю на голосування.

За – 52, не голосували – 9: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій. Прошу визначатись.

За – 58, не голосували – 3: рішення прийнято.

О.Сич. Розглядається питання “Про внесення змін до Обласної програми охорони
навколишнього природного середовища до 2020 року”.

Проект рішення номер 12 – в окремій брошурі.

Доповідає Пліхтяк Андрій Дмитрович – заступник начальника управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань екології та раціонального природокористування і з питань бюджету, фінансів та податків.

Андрію Дмитровичу, коротенько суть уточнення.

А.Пліхтяк. У 2017 році за рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища була виготовлена проектно-кошторисна документація на будівництво каналізаційних мереж у селі Брошнів, на реконструкцію каналізаційних споруд у селищі Брошнів-Осада, а також на реконструкцію полігону твердих побутових відходів, будівництво нового та лінії… сміттєсортувальної лінії у с-щі Брошнів-Осада.

Враховуючи те, що ці об’єкти дороговартісні, то пропонується їх включити в обласну програму охорони навколишнього природного середовища для того, щоб можна було залучити кошти з державного фонду.

Крім цього, йде зміна по реконструкції та будівництву очисних споруд у м.Яремче, з Яремчанської міської ради на департамент будівництва ОДА.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Дякую. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Якщо є пропозиції, значить, є. Прошу записатись.

Іванів Назарій Іванович.

Н.Іванів. Дякую за надане слово. Є пропозиція до пункту 11: нове будівництво полігону ТПВ із влаштуванням сміттєсортувальної лінії – визначити розпорядником коштів ОТГ Брошнів-Осадську.

О.Сич. Поставлю на голосування.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні, у них просто великі кошти, вони можуть йти співфінансуванням, то немає питань.

Колеги, ставлю на голосування проект рішення за основу. Прошу визначатись.

За – 57, не голосували – 5: рішення прийнято.

Ні, це лиш за основу. Тепер ставлю на голосування пропозицію Іваніва. Прошу визначатись.

За – 53, не голосували – 9: рішення прийнято.

Ну, шановні, я дозволю собі репліку. Місце сидіння визначає точку зору.

(Оплески в залі).

(Сміх у залі).

Тому що Іванів, поки був начальником департаменту, під милий бік просив: у всіх проектах рішень ставте виконавцем департамент, тому що будуть певні відрахування на технічний супровід, і департамент має можливість жити, а тут вже виявляється не департаменту треба жити, а ОТГ треба жити.

Чи є ще пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні, це була пропозиція.

За – 59, не голосували – 3: рішення прийнято.

Ну, Іванів сьогодні виставляє, так.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 10.06.2016.
№ 226-5/2016 “Про регіональну цільову програму профілактики правопорушень на 2016-2020 роки”.

Проект рішення номер 13 – на окремому аркуші.

Доповідає Боринський Тарас Миколайович – директор юридичного департаменту обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань захисту прав людини, законності, правопорядку, антикорупційної політики, люстрації та очищення влади, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка, суть змін.

Т.Боринський. Доброго дня, шановні депутати! Суть змін полягає в тому, що у зв’язку із змінами в структурі обласної державної адміністрації є необхідність в програмі слова “юридичний відділ” замінити словами “юридичний департамент”.

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую, Тарасе Миколайовичу.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Також немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 59, не голосували – 4: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про доповнення до Програми розвитку місцевого самоврядування в Івано-Франківській області на 2016-2020 роки”.

Проект рішення номер 14 – в окремій брошурі.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Будь ласка, Василю Івановичу.

В.Гладій. Шановні колеги! Доповнення до вищевказаної програми є додаток 11 – Положення про конкурс ініціатив місцевих карпатських громад.

Організаторами даного конкурсу є Асоціація органів місцевого самоврядування “Єврорегіон Карпати – Україна”. Конкурс проводиться у рамках програми “Карпатська мережа регіонального розвитку”. Учасниками конкурсу можуть бути органи місцевого самоврядування чотирьох областей: Івано-Франківська, Львівська, Закарпатська та Чернівецька.

Пріоритетами конкурсу є транскордонне співробітництво, історико-культурна спадщина, збереження природної спадщини та розвиток інформаційно-комунікаційних технологій. Такі чотири пріоритети. Максимальний розмір співфінансування з обласного бюджету – 250 тис.грн.

У проекті рішення також є зразки опису проекту.

Шановні колеги! Це ще одна можливість залучення коштів органами місцевого самоврядування на розвиток своїх територій. Ще один додатковий конкурс проектів розвитку місцевого самоврядування. Дякую.

О.Сич. Дякую, Василю Івановичу. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую. Присідайте, будь ласка.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 56, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до регіональної цільової програми забезпечення діяльності комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради з експлуатації майна на 2017-2019 роки”.

Проект рішення номер 15 – на окремому аркуші.

Доповідає Костишин Віталій Іванович – директор комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради з експлуатації майна.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу та з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії.

В.Костишин. Для виконання плану роботи комунального підприємства просимо вас погодити внесення змін до регіональної цільової програми забезпечення діяльності підприємства, а саме: збільшити обсяги фінансування спеціального фонду в розмірі 5 млн. 550 тис.грн.

О.Сич. Дякую. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Так само немає.

Чи є пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 51, проти – 1, не голосували – 10: рішення прийнято.

Віталію Івановичу, не по цьому питанню, а по тому, що я сьогодні казав. Ті нарікання
журналістів, що розетки не працюють, що звук погано чути в ложі преси, будь ласка, виведіть туди підсилювач. Я не думаю, що це велика проблема.

І ще одне. Підходить літо, треба посилити витяжку в цьому залі. Попрацювати над вентиляцією.

Переходимо до наступного питання, шановні колеги.

Розглядається питання “Про внесення змін до регіональної цільової програми “Репродуктивне здоров’я населення Івано-Франківської області” на період до 2020 року”.

Проект рішення номер 16 – в окремій брошурі.

Доповідає Федорів Віталій Васильович – заступник директора департаменту – начальник управління ресурсного і кадрового забезпечення, моніторингу та супроводу державних програм департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка, Віталію Васильовичу.

В.Федорів. Шановні депутати обласної ради, вашій увазі пропонується проект рішення сесії про внесення змін до регіональної програми “Репродуктивне здоров’я населення Прикарпаття” на період до 2020 року. Зазначені зміни стосуються доповнення нового 16-го пункту, який передбачатиме напрям спрямування бюджетних коштів для лікування безплідності подружніх пар методами допоміжних репродуктивних технологій.

Просимо погодити зазначений проект рішення.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 53, не голосували – 9: рішення прийнято.

Шановні колеги! З вашого дозволу, мене просили представники учасників українсько-російської війни зробити деяке оголошення для вас. Немає заперечень, щоб я надав слово? З приводу деяких акцій, які будуть анонсовані?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу, може, до трибуни. Так буде краще, бо я не знаю… Ну, давайте звідти.

Голос із залу. Доброго дня, слава Ісусу Христу!

Шановний Олександре Максимовичу, Олеже Романовичу, шановні депутати! Ми, представники… я – представник міської асоціації Роман Парцей. Ми запрошуємо вас усіх взяти… прийти… перепрошую, хвилююся, взяти участь в ході пам’яті, яка відбудеться у неділю, 18-го числа, на 11 год. від Катедрального собору, вшанувати загиблих і віддати пошану живим. Дякую вам всім. Приходьте сім’ями.

О.Сич. Дякую, пане Романе.

Голос із залу. Дякую.

О.Сич. Прошу взяти до уваги, шановні колеги.

Розглядається питання “Про затвердження проекту землеустрою та надання земельної ділянки в постійне користування на вул. Довженка, 21 в с. Крихівці Івано-Франківської міської ради”.

Проект рішення номер 17 – в окремій брошурі.

Доповідає Прокопів Анатолій Іванович – начальник відділу земельних ресурсів та раціонального природокористування виконавчого апарату обласної ради.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу та з питань аграрної політики та земельних відносин, рекомендовано до розгляду на сесії.

А.Прокопів. Шановні депутати! Проектом рішення пропонується затвердити проект землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 50 сотих, яка розташована на вул.Довженка у селі Крихівці, яка раніше використовувалась для обслуговування обласного призовного пункту. Пропонується змінити цільове призначення, а також надати її у постійне користування громадській організації “Івано-Франківська обласна спілка учасників та інвалідів АТО” для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку.

Громадською організацією розроблено проект відведення, який погоджений всіма відповідними службами, погоджені межі земельних ділянок з усіма суміжними землекористувачами, в тому числі Крихівецькою сільською радою, розроблений та затверджений детальний план території, який розглядався на громадських слуханнях громадою села Крихівці. Це кінцеве рішення по даному питанню, яке дасть можливість в кінцевому результаті забезпечити учасників АТО житлом.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції до проекту рішення? Немає.

Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 55, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про продовження терміну дії договору на безоплатне користування нерухомим майном на вул. Незалежності, 5 у м. Івано-Франківську”.

Проект рішення номер 18 – на окремому аркуші.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

В.Даниш. Шановний Олександре Максимовичу, шановні депутати! Даним проектом рішення пропонується продовжити термін дії договору до кінця поточного року на безоплатне користування частини приміщення третього поверху загальною площею 27,3 м2 адміністративного будинку на вул. Незалежності, 5 у м.Івано-Франківську, укладеного з Івано-Франківською обласною організацією Українських Націоналістів в Україні.

О.Сич. Колеги, ви знаєте, що на безоплатне користування дозвіл дає тільки сесія, тому це питання і ще декілька інших питань сьогодні будуть поставлені.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є бажання взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Пропозицій немає?

Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 50, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про приміщення Народного дому “Просвіта” на вул. Грушевського, 18 у м. Івано-Франківську”.

Проект рішення номер 19 – на окремому аркуші.

Доповідач той же – Даниш Василь Степанович, і комісія відповідно та ж сама розглянула проект рішення, рекомендувала до розгляду. Будь ласка, Василю Степановичу.

В.Даниш. Даним проектом рішення ми пропонуємо надати Івано-Франківському об’єднанню Всеукраїнського товариства “Просвіта” імені Тараса Григоровича Шевченка повноваження орендодавця на 5 днів при передачі впродовж 2018 року в оренду приміщень за адресою: м.Івано-Франківськ, вул.Грушевського, 18, затвердити порядок використання коштів від такої оренди і укласти на 1 рік договір на безоплатне користування приміщень з його “дочками”, тобто, з Івано-Франківським міським об’єднанням “Просвіта”, Івано-Франківською обласною організацією “Жіноча громада”, Івано-Франківською обласною організацією Всеукраїнського товариства “Лемківщина”, Івано-Франківським відділом Союзу українок.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу голосувати.

За – 49, утримався – 1, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 15.09.2017.
№ 623-17/2017 “Про передачу цілісного майнового комплексу Коломийської центральної районної лікарні”.

Проект рішення номер 20 – на окремому аркуші.

Доповідач той же – Даниш Василь Степанович. Комісія відповідна розглядала, так само рекомендувала до розгляду на сесії.

Будь ласка.

В.Даниш. Даним проектом рішення ми пропонуємо внести зміни у рішення від 15.09.2017 р. “Про передачу цілісного майнового комплексу Коломийської центральної районної лікарні”, замінивши слова “вул. Роксолани, 7” словами “(літер А2) на вул.Роксолани, 7”. Що це означає?

Ми допередаємо, бо є уточнення, допередаємо діюче приміщення роддому Коломийській громаді.

О.Сич. Ви розумієте, аналогічно, локально передали, є діюче приміщення роддому, ми його не передали. Очевидно, що треба передати, воно є складовою лікарні.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 47, проти – 1, утримались – 2, не голосували – 13: рішення прийнято.

Питання “Про передачу нерухомого майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області на вул. Роксолани, 7 у м. Коломиї”.

Проект рішення номер 21 – на окремому аркуші.

Доповідач той же – Даниш Василь Степанович.

Відповідно комісія з управління комунальною власністю розглядала, дала позитивний висновок.

Будь ласка, Василю Степановичу.

В.Даниш. Враховуючи клопотання Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й.Кобринського, наша власність комунальна, враховуючи звернення управління культури, національностей та релігій обласної державної адміністрації, ми пропонуємо передати нерухоме майно Літер А2 на вул.Роксолани, 7 у м.Коломиї, яке не використовується на сьогоднішній день лікарнею, з балансу Коломийської центральної районної лікарні на баланс та в оперативне управління Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття ім. Й.Кобринського.

О.Сич. Колеги, тобто, суть зрозуміла: ми передали комплекс районної лікарні у власність Коломийського району, а приміщення, які є вільні і не використовуються для лікувальних цілей, ми передаємо нашим установам, зокрема, це приміщення передаємо музею Кобринського, який є нашою комунальною власністю.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Чи є пропозиції до проекту рішення?

Так само немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 54, не голосували – 9: рішення прийнято.

На продовження цього ж таки комплексного питання розглядається питання “Про передачу нерухомого майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області на бульв. Л.Українки, 37 та вул. О. Кобилянської, 2а у м. Коломиї”.

Проект рішення номер 22 – на окремому аркуші.

Доповідач той же – Василь Степанович Даниш.

Відповідно комісія з питань управління комунальною власністю розглядала, дала позитивний висновок. Будь ласка, Василю Степановичу.

В.Даниш. Беручи до уваги клопотання обласного комунального підприємства “Коломийське міжрайонне бюро технічної інвентаризації”, пропонується передати нерухоме майно на бульв. Л.Українки, 37 та вул. Кобилянської, 2а у м.Коломиї з балансу Коломийської центральної районної лікарні, яке не використовується, на баланс та у повне господарське відання обласного комунального підприємства “Коломийське міжрайонне бюро технічної інвентаризації”.

О.Сич. Дякую. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Аналогічно, ми це передаємо нашому підприємству ОБТІ. До вашої уваги, на сьогоднішній день ОБТІ… ми своє майно віддаємо в оренду за 1 грн. 20 коп. комунальним підприємствам або державним, так, а в Коломиї з нашого майна місто бере 1 млн.грн. в рік. То нехай краще цей 1 млн.грн. вкладає в покращення  стану нашого майна. Це буде логічно, я думаю. Треба по-ґаздівськи ставитись до свого майна і своїх підприємств.

Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 55, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до Методики розрахунку орендної плати за майно спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області та пропорції її розподілу”.

Проект рішення номер 23 – на окремому аркуші.

Доповідач той же – Даниш Василь Степанович. Відповідно комісія управління комунальною власністю розглядала, дала позитивний висновок.

Будь ласка, Василю Степановичу.

В.Даниш. Дані зміни передбачені тим, що для покращення роботи орендодавця нам
необхідно внести зміни. Суть питання в 40 тис.грн., які ми пропонуємо перерозподілити для виконання функцій орендодавця. Зменшення буде видатків… до поступлень до обласного бюджету, ці гроші будуть направлені, в першу чергу, на відшкодування за оцінку майна. І на нас з 2018 року покладені функції щодо оплати позовних вимог щодо майна у судах, і для того нам
потрібно такі зміни внести. Так коротко.

О.Сич. Дякую.  Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Так само немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 57, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін і доповнень до Порядку передачі в оренду майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області”.

Проект рішення номер 24 – в окремій брошурі.

Доповідає Даниш Василь Степанович. Ну, відповідно комісія з питань соціально-економічного розвитку розглядала, дала позитивний висновок.

Будь ласка, Василю Степановичу.

В.Даниш. Враховуючи окремі зміни до порядку передачі в оренду майна на державному рівні та враховуючи ті моменти, які виникли в процесі роботи в передачі нашого комунального майна, ми пропонуємо ряд змін, які необхідно здійснити для покращення нашої роботи. Там є порівняльна таблиця, якщо треба, я відповім на питання.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 55, проти – 1, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про проведення повторного аукціону з продажу об’єкта
спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області”.

Проект рішення номер 25 – на окремому аркуші.

Доповідач той же – Даниш Василь Степанович. Комісія з питань управління комунальною власністю розглядала, дала позитивний висновок.

В.Даниш. Відповідно до порядку приватизації майна, затвердженого рішенням обласної ради від 10.06.2016 р., та враховуючи лист Прикарпатської універсальної товарної біржі від 15.01.2018 р., ми пропонуємо дозволити Прикарпатській універсальній товарній біржі у разі наявності одного учасника провести повторний аукціон з продажу об’єкта спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, що підлягає приватизації у 2017-2020 роках, за початковою вартістю, а саме: нежитлових приміщень другого поверху – 220,5 м2 на вул.Старозамковій, 2 у м.Івано-Франківську, початкова вартість – 1 млн. 738 тис. 992 грн. з врахуванням ПДВ.

О.Сич. Так само, коротко, колеги, згідно з нашим положенням аукціон може відбуватись тільки тоді, коли є декілька учасників. Якщо є тільки один учасник раз, другий раз, тільки сесія може дати дозвіл на проведення аукціону навіть при умові одного учасника, при участі одного учасника.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції?

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 54, утримався – 1, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про укладення з обласним фондом підтримки індивідуального житлового будівництва на селі договору на безоплатне користування нерухомим майном”.

Проект рішення номер 26 – на окремому аркуші.

Доповідач той же – Даниш Василь Степанович.

Комісія з питань управління комунальною власністю розглядала питання, дала позитивний висновок.

Будь ласка, Василю Степановичу.

В.Даниш. Пропонується укласти на 2018 рік з обласним фондом підтримки індивідуального житлового будівництва на селі договір на безоплатне користування приміщенням другого поверху загальною площею 81,32 м2 на вул.Бандери, 77 у м.Івано-Франківську.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції? Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 55, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про укладення з комунальним підприємством Івано-Франківської обласної ради “Про-Експерт” договору на безоплатне користування нерухомим майном”.

Проект рішення номер 27 – на окремому аркуші.

Доповідач той же – Даниш Василь Степанович.

Комісія з питань управління комунальною власністю розглядала, подала позитивний
висновок. Питання – аналогічне.

В.Даниш. Пропонується укласти на 1 рік з комунальним підприємством “Про-Експерт” договір на безоплатне користування приміщенням третього поверху загальною площею 101,87 м2 на вул.Бандери, 77 у м.Івано-Франківську.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 55, не голосували – 7: рішення прийнято.

Колеги, приступаємо до комплексу питань – звітів керівників і призначення керівників.

Розглядається питання “Про призначення директора Коломийського медичного коледжу імені Івана Франка”.

Проект рішення номер 28 – в окремій брошурі.

Доповідає Федорів Віталій Васильович – заступник директора департаменту – начальник управління ресурсного і кадрового забезпечення, моніторингу та супроводу державних програм департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка.

В.Федорів. Зазначеним проектом рішення пропонується призначити Васкула Василя Петровича директором Коломийського медичного коледжу імені Івана Франка терміном на 5 років. Просимо затвердити.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Прошу записатись.

Будь ласка, Гладій Василь Іванович.

В.Гладій. Шановні колеги! А є Василь Петрович? Є. Василь Петрович, підійдіть, будь
ласка, там до мікрофону того. У мене до вас є таке питання.

9 грудня 2016 року Івано-Франківська обласна рада прийняла рішення про затвердження у новій редакції Статуту Коломийського медичного коледжу імені Івана Франка.

Відповідно до цього рішення вам було доручення: директору Коломийського медучилища Васкулу В.П. забезпечити здійснення державної реєстрації і речових прав на нерухоме майно коледжу за спільною власністю територіальних громад сіл, селищ, міст області в особі Івано-Франківської обласної ради.

Чому за більше як рік не виконано рішення сесії обласної ради?

В.Васкул. Дякую за запитання.

Ми направили листа… направили листа до депутатів міської ради для того, щоб врегулювати питання майнового комплексу нашого медичного коледжу. Але, на превеликий жаль, на сьогоднішній день ще відповіді немає. Відповідь є, але немає рішення сесії міської ради  про передачу даного майнового комплексу в обласну раду.

В.Гладій. Шановні колеги! Я пропоную повернутись до цього питання  після того, коли Василь Петрович вирішить питання відповідно до рішення сесії обласної ради. Дякую.

О.Сич. Я так тільки як репліку скажу, шановні колеги, що ми так починаємо помаленьку наводити порядок, зокрема з нашим майном. Дуже багато проблем у нас є в Коломиї, зокрема, парадокс: коледж – комунальна власність, а майно коледжу зареєстровано в Коломийській міській раді. Давайте може ми тоді коледж передамо, нехай він буде в його підпорядкуванні, чи в міському підпорядкуванні? Давайте місту коледж передамо, нехай фінансує. Нехай місто фінансує коледж, якщо місто і директор не зможуть врегулювати питання власності. Бо так завжди з майном є бардак, коли установа належить до одного рівня бюджету, а майно – до іншого. Я вже не кажу, яким чином це робилось, щоб майно, апріорі – обласне, а власником стало місто.

Чи є ще запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Ставлю на голосування проект рішення, оскільки була пропозиція Василя Івановича, спочатку за основу. Прошу голосувати. Прошу голосувати.

За – 21, утримались – 7, не голосували – 31: рішення не прийнято.

Отже, навіть за основу. Тобто, в цілому ми не голосуємо.

Переходимо до наступного питання.

Розглядається питання “Про звіт директора обласного центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю (повнолітніх) та дітей…”, тобто, само собою це означає, що ми підійдемо значно пізніше до цього питання, його можна подати, але при виконанні відповідних умов і зауважень, які були сьогодні сказані.  

Розглядається питання “Про звіт директора обласного центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю (повнолітніх) та дітей з інвалідністю “Лелеченя”.

Проект рішення номер 29 – в окремій брошурі.

Доповідає Лавриненко Лілія Амброзіївна – директор обласного центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю (повнолітніх) та дітей з інвалідністю “Лелеченя”.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, комісія рекомендувала до розгляду на сесії.

Є Лілія Амброзіївна? Підійдіть, будь ласка, до трибуни, щоб депутати бачили вас як
керівника установи.

Колеги, ви маєте на руках звітні матеріали. Є потреба, щоб Лілія Амброзіївна доповідала?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Давайте перейдемо до запитань, тим більше, голова комісії каже, що вони уважно слухали, аналізували.

Чи є запитання до директора, який сьогодні звітує?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань? Що комісія каже?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Комісія каже затвердити звіт. Добре. Дякую, Ліліє Амброзіївно.

Чи є пропозиції до проекту рішення, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 50, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про продовження терміну дії контракту з директором обласного центру комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю (повнолітніх) та дітей з інвалідністю “Лелеченя”.

Проект рішення номер 30 – в окремій брошурі.

Доповідає Яворський Віталій Львович – виконуючий обов’язки директора департаменту соціальної політики обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, комісія рекомендувала до розгляду.

Віталію Львовичу, коротенько, кого рекомендуєте?

В.Яворський. Рекомендуємо на 5 років.

О.Сич. На 5 років Лілію Амброзіївну, так?

В.Яворський. Лілію Амброзіївну, так.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції якісь інші?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 52, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звіт директора Івано-Франківського геріатричного
пансіонату”.

Проект рішення номер 31 – в окремій брошурі.

Доповідає Дерев’янко Лоріна Михайлівна – директор Івано-Франківського геріатричного пансіонату.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду.

Будь ласка, Лоріно Михайлівно.

Колеги, так само: матеріали у вас є, комісія розглядала.

Що комісія каже, Манолію Васильовичу?

М.Піцуряк. (Без мікрофона).

О.Сич. Каже задовольнити звіт.

Колеги, чи є запитання до Лоріни Михайлівни?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Дякую, Лоріно Михайлівно.

Чи є інші пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 50, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про продовження терміну дії контракту з директором Івано-Франківського геріатричного пансіонату”.

Проект рішення номер 32 – в окремій брошурі.

Доповідає Яворський Віталій Львович – виконуючий обов’язки директора департаменту соціальної політики обласної державної адміністрації.

Проект розглянула комісія з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендувала до розгляду.

Ну, що, Віталію Львовичу, що там?

В.Яворський. На 5 років рекомендуємо призначити Дерев’янко Лоріну Михайлівну, терміном 5 років.

О.Сич. Дякую. Чи є інші пропозиції, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є запитання? Немає.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 50, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звіт директора Коломийського геріатричного
пансіонату”.

Проект рішення номер 33 – в окремій брошурі.

Доповідає Лазорко Роман Дмитрович – директор Коломийського геріатричного пансіонату.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, комісія рекомендувала до розгляду.

Колеги, аналогічно, матеріали маєте.

Що каже комісія? Все добре, так?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Добре, гаразд. Чи є запитання до пана директора?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 50, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про продовження терміну дії контракту з директором
Коломийського геріатричного пансіонату”.

Проект рішення номер 34 – в окремій брошурі.

Доповідає Яворський Віталій Львович – виконуючий обов’язки директора департаменту соціальної політики ОДА.

Аналогічно, комісія розглянула проект, рекомендувала до розгляду.

Будь ласка, Віталію Львовичу.

В.Яворський. Аналогічно, департамент пропонує погодити термін контракту… терміном на 5 років для Лазорка Романа Дмитровича.

О.Сич. Колеги, є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є інші пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 51, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звіт директора Коломийського дитячого будинку-інтернату”.

Проект рішення номер 35 – в окремій брошурі.

Доповідає Денис Марія Йосипівна – директор Коломийського дитячого будинку-інтернату.

Комісія з питань соціальної політики, охорони здоров’я розглядала, рекомендувала до розгляду.

Те ж саме, колеги, матеріали маєте.

Манолію Васильовичу, все гаразд з директором?

М.Піцуряк. (Без мікрофона).

О.Сич. Звіт задовольнити, так?

Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую вам, Маріє Йосипівно.

Чи є інші пропозиції, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 51, проти – 1, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про продовження терміну дії контракту з директором
Коломийського дитячого будинку-інтернату”.

Проект рішення номер 36 – в окремій брошурі.

Доповідає Яворський Віталій Львович – виконуючий обов’язки директора.

Комісія рекомендувала до розгляду.

Будь ласка, Віталію Львовичу.

В.Яворський. Департамент соціальної політики пропонує продовжити термін контракту з Денис Марією Йосипівною терміном на 5 років.

О.Сич. Чи є питання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є інші пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 51, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звіт директора Коршівського геріатричного пансіонату”.

Проект рішення номер 37 – в окремій брошурі.

Доповідає Іваночко Михайло Дмитрович – директор геріатричного пансіонату.

Комісія з питань охорони здоров’я та соціальної політики розглядала, рекомендувала до розгляду.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Комісія підтримує, так?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Добре, колеги. Маєте матеріали.

Чи маєте запитання до пана директора?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую.

М.Іваночко. Дякую.

О.Сич. Чи є інші пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 53, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про продовження терміну дії контракту з директором
Коршівського геріатричного пансіонату”.

Проект рішення номер 38 – в окремій брошурі.

Доповідає Яворський Віталій Львович. Комісія рекомендувала до розгляду. Будь ласка.

В.Яворський. Департамент пропонує продовжити термін контракту терміном на 5 років для Іваночка Михайла Дмитровича.

О.Сич. Чи є питання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є інші пропозиції? Немає?

Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 49, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звіт директора Залучанського дитячого будинку-інтернату”.

Проект рішення номер 39 – в окремій брошурі.

Доповідає Сухолиткий Микола Васильович – директор Залучанського дитячого будинку-інтернату.

Комісія обласної ради розглядала, рекомендувала до розгляду на сесії.

Аналогічно, Манолію Васильовичу, яка ситуація?

М.Піцуряк. (Без мікрофона).

О.Сич. Рекомендували позитивно сприйняти.

Добре, чи є запитання до пана директора?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую.

Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Інших пропозицій немає? Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 48, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про продовження терміну дії контракту з директором
Залучанського дитячого будинку-інтернату”.

Доповідає Яворський Віталій Львович. Комісія рекомендувала до розгляду.

В.Яворський. Департамент соціальної політики рекомендує продовжити термін контракту терміном на 5 років із Сухолитким Миколою Васильовичем.

О.Сич. Дякую. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є інші пропозиції? Комісія підтримала, так?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 52, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звіт директора Снятинського психоневрологічного
інтернату”.

Проект рішення номер 41 – в окремій брошурі.

Доповідає Дякур Дмитро Дмитрович – директор Снятинського психоневрологічного
інтернату, наш колега-депутат.

Комісія рекомендувала до розгляду на сесії.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Комісія погодила звіт, зауважень немає.

Чи є запитання до пана директора?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую, Дмитре Дмитровичу.

Д.Дякур. Дякую вам.

О.Сич. Шановні, чи є інші пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 52, не голосували – 8: рішення прийнято.

І розглядається питання “Про продовження терміну дії контракту з директором
Снятинського психоневрологічного інтернату”.

Проект рішення номер 42 – в окремій брошурі.

Доповідає Яворський Віталій Львович. Комісія дала позитивний висновок.

Будь ласка, Віталію Львовичу.

В.Яворський. Департамент соціальної політики пропонує продовжити термін контракту з Дякуром Дмитром Дмитровичем терміном на 5 років.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є інші пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 48, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звіт директора Погонянського психоневрологічного інтернату”.

Проект рішення номер 43 – в окремій брошурі.

Доповідає Ферштей Михайло Васильович – директор Погонянського психоневрологічного інтернату.

Комісія надала позитивний висновок.

Манолію Васильовичу, все гаразд зі звітом?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Все гаразд. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую. Чи є інші пропозиції, колеги, ніж у проекті рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 50, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про продовження терміну дії контракту з директором
Погонянського психоневрологічного інтернату”.

Проект рішення номер 44 – в окремій брошурі.

Доповідає Яворський Віталій Львович. Комісія надала позитивний висновок.

Будь ласка, Віталію Львовичу.

В.Яворський. Департамент соціальної політики пропонує продовжити термін контракту терміном на 5 років.

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Інших пропозицій немає?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 54, не голосували – 6: рішення прийнято.

Колеги, питання “Про призначення директора Делятинського психоневрологічного інтернату” ми відклали на довивчення, тому розглядається питання “Про призначення керівника науково-редакційного відділу “Звід пам’яток історії та культури. Івано-Франківська
область”.

Проект рішення номер 46 – в окремій брошурі.

Доповідає Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури, національностей та релігій обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, комісія рекомендувала до розгляду.

Коротко, кого рекомендуєте.

В.Федорак. Олександре Максимовичу, доповідаю вам і всім колегам. Рекомендуємо призначити на посаду директора обласного науково-редакційного відділу “Звід пам’яток історії та культури. Івано-Франківська область” працівника Гандзюка Ярослава Михайловича, який більше 15 років працює в цій установі, увесь час був заступником директора, пройшов успішно конкурс і згідно зі статтею 21 Закону України “Про культуру”, статтею 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” і Регламентом роботи Івано-Франківської обласної ради пропонуємо, враховуючи протокол № 2 від 15 грудня 2017 року засідання конкурсної комісії на заміщення вакантної посади, пропонуємо… просимо підтримати призначення Гандзюка
Ярослава Михайловича на посаду директора даної установи терміном на 5 років.

О.Сич. Колеги, є потреба директора слухати, кандидата на директора?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Перепрошую, чи є в залі директор?

В.Федорак. На жаль, немає, перебуває на лікуванні, але він був на комісіях обласної ради.

О.Сич. На комісії був, так, Дмитре Івановичу? Був на комісії, так, на комісії був, комісія підтверджує. Колеги, перебуває на лікуванні. Згідно із Законом там має відбутись конкурс, він відбувся, наша справа затвердити або не затвердити умови конкурсу.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Чи є пропозиції інші?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 51, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження нової редакції Статуту Івано-Франківського академічного обласного театру ляльок імені Марійки Підгірянки”.

Проект рішення номер 47 – в окремій брошурі.

Доповідає Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури, національностей та релігій обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, рекомендовано до розгляду на сесії.

Колеги, у вас матеріали на руках є. Давайте перейдемо до запитань. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 52, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження нової редакції Статуту Івано-Франківського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Івана Франка”.

Проект рішення номер 48 – в окремій брошурі.

Доповідач той же – Федорак Володимир Васильович.

Аналогічно: обидві комісії розглянули, дали позитивний висновок.

Матеріали у вас на руках.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є інші пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 51, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження у новій редакції Статуту Комунального вищого навчального закладу “Коломийський педагогічний коледж Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 49 – в окремій брошурі.

Доповідає Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу. Комісії рекомендували до розгляду.

Колеги, матеріали на руках. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Може є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 53, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання дозволу на реалізацію донорської плазми за межі області”.

Питання внесено до порядку денного прямо на сесії.

Доповідає Манолій Васильович Піцуряк – голова комісії з питань охорони здоров’я… Ні, не Манолій доповідає, доповідає Федорів Віталій Васильович – заступник директора департаменту охорони здоров’я.

От, я вже хотів, щоб доповідав той, хто вносив. Бо вносив хто? Манолій Васильович
Піцуряк – народний лікар України.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Федорів. Шановні депутати обласної ради! Зазначеним проектом рішення пропонується надати дозвіл Івано-Франківській обласній станції переливання крові на постійній основі на реалізацію донорської плазми, непридатної для клінічного застосування, суб’єктам господарювання для виробництва препаратів крові з компенсацією витрат закладу на договірних засадах за собівартістю,  затверджує департамент охорони здоров’я облдержадміністрації.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 55, не голосували – 6: рішення прийнято.

Колеги, ми вичерпали наш порядок денний. Ми постараємось у межах декількох тижнів, десь на початку березня зробити наступне засідання, я просто зараз не хочу стверджувати, коли саме, щоб не було якихось накладок. Вчасно ви всі будете повідомлені, підписано розпорядження голови обласної ради.

Сьогодні всім дякую за роботу. До побачення! Хороших вихідних!

 

 

 

Голова обласної ради                                                                                Олександр Сич

 

Консультант                                                                                        Галина Кубік

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]