Стенограма першого пленарного засідання (07.12.2015)


С Т Е Н О Г Р А М А

ПЕРШОЇ СЕСІЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
СЬОМОГО ДЕМОКРАТИЧНОГО СКЛИКАННЯ
від 07.12.2015 р.
(перше пленарне засідання)

 

В.Юрчишин. Преосвященні владики, всечесні отці! Шановні депутати, запрошені! Відповідно до частини 3 статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” склад новобраної обласної ради скликає обласна виборча комісія.

На виборах депутатів місцевих рад та сільських, селищних, міських голів 25 жовтня 2015 року обрано 84 депутати обласної ради із 863 кандидатів у депутати від 15 обласних організацій політичних партій та організацій.

На першій сесії новообраної обласної ради сьомого демократичного скликання присутні та зареєстровані 84 депутати, що є підставою для початку роботи нашої сесії.

На сесію запрошені Митрополит і Архієпископ Івано-Франківської Архієпархії Української Греко-Католицької Церкви Високопреосвященний Владика Володимир Війтишин.

(Оплески в залі).

Отець-канцлер Володимир Чорній.

(Оплески в залі).

Отець Юрій Новицький.

(Оплески в залі).

Спеціальна моніторингова місія ОБСЄ Джеймс Хант – спостерігач ОБСЄ.

(Оплески в залі).

Спостерігач ОБСЄ Дорін Фазлі.

(Оплески в залі).

На сесії обласної ради присутні члени обласної виборчої комісії.

(Оплески в залі).

Народний депутат України Дерев’янко Юрій Богданович.

(Оплески в залі).

Депутатами обласної ради обрані і присутні на сесії голова обласної ради шостого демократичного скликання Василь Скрипничук.

(Оплески в залі).

Голова обласної державної адміністрації Олег Гончарук.

(Оплески в залі).

На сесію запрошені депутати обласної ради шостого демократичного скликання.

(Оплески в залі).

Заступники голови обласної державної адміністрації, директори департаментів, начальники управлінь і відділів обласної державної адміністрації.

(Оплески в залі).

Голови районних рад.

(Оплески в залі).

Міські голови міст обласного значення.

(Оплески в залі).

Голови районних державних адміністрацій.

(Оплески в залі).

Керівники правоохоронних і судових органів.

(Оплески в залі).

Керівники обласних підприємств, установ і організацій.

(Оплески в залі).

Керівники обласних організацій політичних партій і громадських організацій.

(Оплески в залі).

Представники засобів масової інформації.

(Оплески в залі).

В роботі сесії бере участь Алексєєв Валерій Марленович – головний консультант відділу організаційної роботи з регіонами Управління по зв’язках з місцевими органами влади та органами місцевого самоврядування Апарату Верховної Ради України.

(Оплески в залі).

Шановні гості, запрошені! Шановні депутати!

Дозвольте першу сесію Івано-Франківської обласної ради сьомого демократичного скликання вважати відкритою.

(Звучить Гімн України).

Запрошуємо до молитви Владик, всечесних отців. Просимо поблагословити.

Митрополит і Архієпископ Івано-Франківської Архієпархії Української Греко-Католицької Церкви Високопреосвященний Владика Володимир Війтишин. Слава Ісусу Христу!

Голоси із залу. Слава навіки Богу!

Високопреосвященний Владика Володимир Війтишин. Насамперед, від нас, від духовенства, від всіх наших вірних Прикарпаття прийміть наші привітання з тим, що наші люди, жителі Прикарпаття, дали вам довіру стати депутатами обласної ради. З тим мандатом вони передали вам свою довіру, надії на те, що завтрашній день буде спокійний, буде кращим, буде захищеним.

Тому нехай Всемилостивий Господь новообраних депутатів благословить у вашій праці. Ми, як церква, молимось, допомагаємо і благословляємо на добрі і гарні почини.

Хотілося би, щоб наше Прикарпаття було таким гарним прикладом, прикладом співпраці, толерантності для всієї нашої Батьківщини – України.

Хочу подякувати голові обласної ради за ту нашу працю, яку спільно ми проводили, разом з церквою. Адже, знаєте, ми приймали і Собор нашої церкви, і Синод перебував у нас, в Івано-Франківську, і дуже багато тих подій, які відбувались у церкві, вони були пов’язані з нашою спільною співпрацею: і держадміністрації, обласної ради, міської ради та інших міських голів.

Ви знаєте, мені приємно сьогодні дякувати, що ті люди, які приїжджали на Прикарпаття до нас, отримали таке гарне бачення про нас з вами, про людей, про те, що ми шануємо і храми Божі, шануємо наше і національне, культурне, і нам вдалося якось спільно, разом зробити те велике свято в цьому році, в році Митрополита Андрея Шептицького, якого ювілей святкувався на державному рівні, 150 років.

Тому вже наперед хочу побажати Божого благословення і голові, і новообраним, тим всім, хто приходить сьогодні до влади. Нехай Всемилостивий Господь вас благословляє.

І пам’ятаймо ті слова Господні: без мене ви нічого не зможете зробити. Нікому нам з вами не вистачить свого розуму, а коли буде Боже благословення, Господь і захистить, Господь поблагословить, пошле однодумців, пошле добрих людей, щоб можна було певні плани виконувати.

Тому нехай Боже благословення буде з вами. Пам’ятайте, що ми на кожній літургії – щоденній, недільній і святковій – молимось за вас, молимось за Прикарпаття і віримо, що Господь віддає наше Прикарпаття в добрі працьовиті руки.

Божого Вам благословення! І прошу: молитвою розпочнімо наше засідання.

(Звучить молитва).

В.Юрчишин. Оскільки відповідно до Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” першу сесію відкриває і веде голова обласної виборчої комісії до моменту обрання тимчасової президії, є пропозиція заслухати інформацію про підсумки виборів депутатів обласної ради сьомого демократичного скликання та визнання їх повноважень.

І.Стецюк. Шановні депутати, присутні! Слово для інформації про підсумки виборів депутатів обласної ради сьомого демократичного скликання та визнання їх повноважень надається голові обласної виборчої комісії Юрчишину Віталію Дмитровичу.

В.Юрчишин. Ваші високопреосвященства, всечесні отці, шановні депутати та запрошені!

Проведенням першої сесії ми завершуємо на території області процес формування складу… новообраного складу Івано-Франківської обласної ради. Згідно з частиною першою статті 20 Закону України “Про місцеві вибори” цей процес був покладений саме на територіальні виборчі комісії.

Керівництво підготовкою та проведенням виборів депутатів обласної ради здійснювала обласна виборча комісія у кількості 18 осіб, 14 районних та 6 міських виборчих комісій, у колективах яких були задіяні, в основному, люди, які мають значний виборчий досвід, неодноразово брали участь у виборчих кампаніях, що стало запорукою успішного проведення виборів.

На території області у встановлені законодавством терміни було утворено 84 виборчих округи. Чисельність відповідно Івано-Франківської обласної ради сьомого демократичного скликання становить 84 депутати.

Безпосередньо процес голосування здійснювався 20 територіальними виборчими комісіями та сформованими ними 1038 дільничними виборчими комісіями, до роботи в яких залучено в середньому від 16 до 18 тис, чоловік у залежності від виду дільниці.

Хочу висловити вдячність членам виборчих комісій, які взяли на себе велике навантаження і відповідальність за проведення на території області виборів. Згідно з новим Законом України “Про місцеві вибори” вибори депутатів проводились за пропорційною виборчою системою з відкритими партійними списками. Тобто, вводилась система виборчого процесу, котра раніше не була задіяна.

Продуктивна діяльність комісій усіх рівнів стала можливою, насамперед, завдяки повсякденній роботі керівництва та працівників обласної та районних державних адміністрацій, обласної, міських, районних, селищних та сільських рад, які були керовані на забезпечення умов роботи комісії відповідного рівня та виборчого процесу в цілому.

Хочу подякувати присутнім у залі керівникам органів влади всіх рівнів за підтримку важливої загальнодержавної справи. Від імені обласної виборчої комісії складаю подяку голові обласної державної адміністрації Гончаруку Олегу Романовичу, голові обласної ради шостого демократичного скликання Скрипничуку Василю Михайловичу та всім працівникам обласної ради, які доклали зусиль для того, щоб обласна виборча комісія мала можливість забезпечити проведення виборів на належному рівні.

Обласною, міськими, районними, селищними, сільськими та дільничними комісіями здійснено широкий комплекс необхідних заходів, що дає обґрунтовані підстави сьогодні твердити, що вибори депутатів обласної ради сьомого демократичного скликання відбулися організовано та відповідно до чинного законодавства.

Також хочеться подякувати громадським організаціям, які задавали тонус роботи обласній комісії, представникам ЗМІ, які чітко і правильно, І об’єктивно висвітлювали нашу інформацію.

Таким чином, станом на сьогоднішній день Івано-Франківською обласною виборчою комісією встановлено наступне: кількість виготовлених виборчих бюлетенів – 1075046; кількість виборчих бюлетенів, одержаних дільничними виборчими комісіями, – 1074945; кількість виборців, включених до списків виборців на виборчих дільницях, – 1057397; кількість виборців, внесених до витягів із списку виборців для голосування за місцем перебування, – 34094; кількість невикористаних виборчих бюлетенів – 507822; кількість виборців, які отримали виборчі бюлетені у приміщенні для голосування, – 536688; кількість виборців, які отримали виборчі бюлетені за місцем перебування, – 30432; загальна кількість виборців, які отримали виборчі бюлетені у межах відповідного багатомандатного виборчого округу, – 567120; кількість виборців, які взяли участь у голосуванні, – 567120; кількість виборчих бюлетенів, що не підлягають врахуванню, – нуль; кількість виборчих бюлетенів, визнаних недійсними, – 24321; загальна кількість голосів виборців, поданих за місцеві організації політичних партій у багатомандатному виборчому окрузі, – 542784.

Відповідно п’ятивідсотковий бар’єр подолали такі політичні сили:

Івано-Франківська територіальна організація Партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність” – 21,8168; Івано-Франківська обласна організація політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина” – 16,6239; Івано-Франківська обласна організація Всеукраїнського об’єднання “Свобода” – 14,9496; Івано-Франківська обласна регіональна парторганізація політичної партії “Українське об’єднання патріотів – УКРОП” – 10,9054; Івано-Франківська обласна організація політичної партії “Об’єднання “Самопоміч” – 7,4175; обласна партійна організація політичної партії “Воля” у Івано-Франківській області – 6,6194.

Відповідно ці партії набули відповідну кількість депутатських мандатів:

Івано-Франківська територіальна організація Партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність” – 23 мандати; Івано-Франківська обласна організація політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина” – 18 мандатів; Івано-Франківська обласна організація Всеукраїнського об’єднання “Свобода” – 16 мандатів; Івано-Франківська обласна регіональна парторганізація політичної партії “Українське об’єднання патріотів – УКРОП” – 12 мандатів; Івано-Франківська обласна організація політичної партії об’єднання “Самопоміч” – 8 мандатів; обласна партійна організація партії “Воля” у Івано-Франківській області – 7 мандатів.

Станом на сьогодні Івано-Франківською обласною виборчою комісією було зареєстровано 84 депутати обласної ради сьомого демократичного скликання.

Таким чином, до Івано-Франківської обласної ради сьомого демократичного скликання вважаються обраними та вступають у свої повноваження наступні депутати: Адамович Сергій Васильович, Атаманюк Олег Юрійович, Басараб Сергій Михайлович, Білик Роман Павлович, Виноградник Тарас Теофілович, Візінський Іван Степанович, Віденко Микола Іванович, Віденко Михайло Дмитрович, Галабала Ольга Юріївна, Гладій Василь Іванович, Гладун Василь Васильович, Голіней Юрій Дмитрович, Гончарук Олег Романович, Грицюк Дмитро Онуфрійович, Дані в Іван Михайлович, Дебенко Ігор Богданович, Дзвінчук Дмитро Іванович, Дзеса Остап Васильович, Дідик Богдан Васильович, Дроняк Микола Миколайович, Дудкевич Василь Ілліч, Дякур Дмитро Дмитрович, Ерстенюк Михайло Васильович, Загурський Олег Васильович, Іванів Назарій Іванович, Іваночко Михайло Степанович, Іваськів Андрій Степанович, Іващенко Андрій Васильович, Ілюк Микола Дмитрович, Карп Галина Василівна, Кисидиця Оксана Антонівна, Книшук Орися Володимирівна, Книшук Петро Васильович, Кобилянський Богдан Миколайович, Королик Михайло Михайлович, Коцюр Сергій Петрович, Кузьма Микола Миколайович, Лащук Дмитро Васильович, Левицький Олександр Михайлович, Левкович Андрій Васильович, Ленігевич Богдан Васильович, Магаль Володимир Васильович, Мазур Юрій Йосифович, Макота Галина Зенонівна, Марійчин Андрій Андрійович, Матусевич Олександр Борисович, Мельниченко Оксана Михайлівна, Мельничук Василь Іванович, Мироняк Андрій Іванович, Никорович Святослав Ігорович, Озорович Василь Васильович, Оробець Інна Петрівна, Осташук Руслан Васильович, Павлів Роман Михайлович, Палійчук Микола Васильович, Піцуряк Манолій Васильович, Попович Василь Борисович, Приймак Іван Васильович, Радиш Сергій Васильович, Ромашок Андрій Григорович, Рудик Марія Олександрівна, Сенатович Василь Федорович, Сич Олександр Максимович, Сіреджук Дмитро Дмитрович, Скрипничук Василь Михайлович, Соляних Богдан Степанович, Станіславський Богдан Миколайович, Тебешевська Оксана Степанівна, Тимофійчук Богдан Володимирович, Ткач Роман Володимирович, Токарчук Олег Володимирович, Торб’як Михайло Петрович, Тринів Ігор Васильович, Федишина Ольга Миколаївна, Федорців Сергій Іванович, Фрик Олексій Богданович, Чаплинська Наталія Любомирівна, Черневий Юрій Іванович, Шевченко Віктор Леонідович, Шевчук Ігор Михайлович, Шувар Андрій Йосифович, Якимчук Михайло Ігорович, Яремин Ігор Васильович, Яцишинець Андрій Ярославович.

Серед депутатів чимало юристів, економістів, медичних працівників, працівників адміністрацій різного рівня та підприємців. Що приємно відзначити, що серед 84 депутатів є у нас 11 представниць кращої половини.

В Івано-Франківській обласній раді є чимало депутатів, які удостоєні високих урядових нагород та відзнак, почесних звань.

Мені, як голові Івано-Франківської обласної виборчої комісії, хочеться ще раз відзначити, що наша комісія та відповідні територіальні, дільничні виборчі комісії доклали всіх зусиль для забезпечення організованого проведення виборчого процесу. І надалі, на період до оголошення наступних виборів, разом з нинішнім виконавчим апаратом обласної ради ми будемо сумлінно виконувати покладені на нас Законом “Про місцеві вибори” повноваження.

Хочу побажати всім депутатам Івано-Франківської обласної ради сьомого демократичного скликання виправдати сподівання виборців, міцного здоров’я, плідної конструктивної праці по утвердженню України як суверенної, незалежної, демократичної, правової держави. Адже саме ви будете визначати напрямок і політику для нашої області.

Шановні депутати сьомого скликання! Хочу побажати Вам здоров’я, миру і Божого благословення! Слава українським людям! Слава Україні! Дякую.

Голоси із залу. Героям слава!

(Оплески в залі).

В.Юрчишин. Є пропозиція взяти інформацію про підсумки і визнання повноважень до уваги.

Шановні депутати! Прошу вас проголосувати. Хто за те, щоби визнати повноваження та встановити підсумки… визнати повноваження депутатів обласної ради сьомого демократичного скликання та встановити підсумки результатів виборів до Івано-Франківської обласної ради? Прошу проголосувати.

Члени виборчої комісії! Прошу вас порахувати голоси депутатів.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Юрчишин. Хто проти? Хто утримався?

Рішення прийнято одноголосно.

Тепер дозвольте мені оголосити ще вітальну грамоту від Голови Верховної Ради Володимира Гройсмана.

“Депутатам Івано-Франківської обласної ради.

Шановні колеги! Сердечно вітаю вас з набуттям повноважень депутатів Івано-Франківської обласної ради. Ця висока довіра покладає на вас величезну відповідальність за долю територіальних громад, їх мешканців, за мир, спокій і стабільність у вашому регіоні. Звертаюсь до кожного з вас, до політичних сил, які ви представляєте: будьте виваженими і толерантними в робочих дискусіях та при прийнятті рішень, плекайте нашу молоду державність, а головне – будьте патріотами своєї землі.

Вам доведеться вирішувати надважливі завдання сучасного історичного розвитку нашої держави. Насамперед ідеться про продовження процесу децентралізації влади та реформи місцевого самоврядування, об’єднання територіальних громад вашої області з метою зробити їх потужними, спроможними і самодостатніми.

Сьогодні нам потрібна злагоджена робота задля зміцнення державності, розвитку економіки, згуртованості нації. Сподіваюсь на подальшу співпрацю Івано-Франківської обласної ради з парламентом, на підтримку законодавчих ініціатив щодо децентралізації влади. Адже після ухвалення змін до Конституції України ми отримаємо нову модель місцевої влади з широкими повноваженнями, реальними механізмами для їх забезпечення і відповідальністю перед громадянами.

Зичу вам нових успіхів і вагомих здобутків на шляху формування європейської долі країни! З повагою, Володимир Гройсман – Голова Верховної Ради України”,

А зараз, шановні депутати, дозвольте вам вручити тимчасові посвідчення та нагрудний знак депутата обласної ради.

Шановні депутати! Є така інформація, що тільки що Віталій Іванович Костишин підійшов і повідомив про те, що будинок зараз заміновано.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Юрчишин. Нехай вийде, принаймні повідомить і скаже, що він…

Прошу, Віталію Івановичу.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Юрчишин. Прошу, Віталію Івановичу! Віталію Івановичу Костишин, прошу.

Нехай нам пояснить, від кого він отримав це повідомлення.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

П.Дідух – начальник управління Служби безпеки України в області. Шановні присутні! Повідомлення анонімне поступило на електронну адресу управління Служби безпеки про замінування приміщення міської ради.

Зараз у приміщенні міської ради працюють вибухотехніки, оглядають, проводиться евакуація. У мене все.

(Оплески в залі).

В.Юрчишин. Продовжуємо роботу сесії обласної ради, першої.

Так, зараз, шановні депутати, будемо вручати вам посвідчення та нагрудні знаки депутата обласної ради.

Будемо зачитувати прізвища в алфавітному порядку.

І.Стецюк. Адамович Сергій Васильович.

(Оплески в залі).

Атаманюк Олег Юрійович.

(Оплески в залі).

Басараб Сергій Михайлович.

(Оплески в залі).

Білик Роман Павлович.

(Оплески в залі).

Виноградник Тарас Теофілович.

(Оплески в залі).

Візінський Іван Степанович,

(Оплески в залі).

Вітенко Микола Іванович.

(Оплески в залі).

Вітенко Михайло Дмитрович.

(Оплески в залі).

Галабала Ольга Юріївна.

(Оплески в залі).

Гладій Василь Іванович.

(Оплески в залі).

Гладун Василь Васильович.

(Оплески в залі).

Гончарук Олег Романович.

(Оплески в залі).

Голіней Юрій Дмитрович.

(Оплески в залі).

Грицюк Дмитро Онуфрійович.

(Оплески в залі).

Данів Іван Михайлович.

(Оплески в залі).

Дебенко Ігор Богданович.

(Оплески в залі).

Дзвінчук Дмитро Іванович. (Оплески в залі).

Дзеса Остап Васильович.

(Оплески в залі).

Дідик Богдан Васильович.

(Оплески в залі).

Дроняк Микола Миколайович. (Оплески в залі).

Дудкевич Василь Ілліч.

(Оплески в залі).

Дякур Дмитро Дмитрович. (Оплески в залі).

Ерстенюк Михайло Васильович.

(Оплески в залі).

Загурський Олег Васильович. (Оплески в залі).

Іванів Назарій Іванович.

(Оплески в залі).

Іваночко Михайло Степанович.

(Оплески в залі).

Іваськів Андрій Степанович. (Оплески в залі).

Іващенко Андрій Васильович. (Оплески в залі).

Ілюк Микола Дмитрович.

(Оплески в залі).

Карп Галина Василівна.

(Оплески в залі).

Кисилиця Оксана Антонівна. (Оплески в залі).

Книшук Орися Володимирівна.

(Оплески в залі).

Книшук Петро Васильович.

(Оплески в залі).

Кобилянський Богдан Миколайович.

(Оплески в залі).

Королик Михайло Михайлович. (Оплески в залі).

Коцюр Сергій Петрович.

(Оплески в залі).

Кузьма Микола Миколайович. (Оплески в залі).

Лащук Дмитро Васильович.

(Оплески в залі).

Левицький Олександр Михайлович.

(Оплески в залі).

Левкович Андрій Васильович. (Оплески в залі).

Ленігевич Богдан Васильович. (Оплески в залі).

Магаль Володимир Васильович.

(Оплески в залі).

Мазур Юрій Йосифович.

(Оплески в залі).

Макота Галина Зенонівна.

(Оплески в залі).

Марїйчин Андрій Андрійович. (Оплески в залі).

Матусевич Олександр Борисович.

(Оплески в залі).

Мельниченко Оксана Михайлівна.

(Оплески в залі).

Мельничук Василь Іванович. (Оплески в залі).

Мироняк Андрій Іванович.

(Оплески в залі).

Никорович Святослав Ігорович. (Оплески в залі).

Озорович Василь Васильович. (Оплески в залі).

Оробець Інна Петрівна.

(Оплески в залі).

Осташук Руслан Васильович. (Оплески в залі).

Павлів Роман Михайлович,

(Оплески в залі).

Палійчук Микола Васильович. (Оплески в залі).

Піцуряк Манолій Васильович. (Оплески в залі).

Попович Василь Борисович. (Оплески в залі).

Приймак Іван Васильович.

(Оплески в залі).

Радиш Сергій Васильович.

(Оплески в залі).

Ромашок Андрій Григорович. (Оплески в залі).

Рудик Марія Олександрівна. (Оплески в залі).

Сенатович Василь Федорович. (Оплески в залі).

Сич Олександр Максимович.

(Оплески в залі).

Сіреджук Дмитро Дмитрович. (Оплески в залі).

Скрипничук Василь Михайлович.

(Оплески в залі).

Соляник Богдан Степанович.

(Оплески в залі).

Станіславський Богдан Миколайович.

(Оплески в залі).

Тебешевська Оксана Степанівна. (Оплески в залі).

Тимофійчук Богдан Володимирович.

(Оплески в залі).

Ткач Роман Володимирович.

(Оплески в залі).

Токарчук Олег Володимирович.

(Оплески в залі).

Торб’як Михайло Петрович.

(Оплески в залі).

Тринів Ігор Васильович.

(Оплески в залі).

Федишина Ольга Миколаївна.

(Оплески в залі).

Федорців Сергій Іванович.

(Оплески в залі).

Фрик Олексій Богданович.

(Оплески в залі).

Чаплинська Наталія Любомирівна.

(Оплески в залі).

Черневий Юрій Іванович,

(Оплески в залі).

Шевченко Віктор Леонідович.

(Оплески в залі).

Шевчук Ігор Михайлович.

(Оплески в залі).

Шувар Андрій Йосипович.

(Оплески в залі).

Якимчук Михайло Ігорович,

(Оплески в залі).

Яремин Ігор Васильович.

(Оплески в залі).

Яцишинець Андрій Ярославович.

(Оплески в залі).

В.Юрчишин. Шановні депутати! Шановні запрошені!

Тепер щодо регламенту роботи.

Хочу зазначити, що відповідно до частини 15 статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” до прийняття регламенту радою чергового скликання застосовуються норми регламенту, який діяв у попередньому скликанні.

Для підготовки та проведення першої сесії новообраної ради, так як передбачає пункт 2.2. та 2,6. Регламенту обласної ради була сформована підготовча група, до складу якої входили голова обласної виборчої комісії, керуючий справами – заступник керівника виконавчого апарату обласної ради та новообрані депутати, ті політичні партії, що увійшли до складу ради.

Підготовча група напрацювала проект порядку денного першої сесії і подала голові обласної виборчої комісії.

Під час реєстрації вам надано проект порядку денного першої сесії. Зокрема, пропонується розглянути такі питання: про обрання тимчасової президії обласної ради – перше питання; друге питання – про утворення тимчасової лічильної комісії обласної ради та затвердження її складу; про обрання голови обласної ради – третє питання; четверте питання – про обрання першого заступника голови обласної ради; п’яте питання – про обрання заступника голови обласної ради; шосте питання – про утворення постійних комісій обласної ради і сьоме питання – про обрання голів, заступників голів, секретарів та членів постійних комісій обласної ради.

Хто за таку пропозицію? Прошу проголосувати, шановні депутати! Хто проти? Хто утримався?

Рішення прийнято одноголосно.

Шановні депутати! Переходимо до розгляду порядку денного сесії обласної ради, до першого питання – “Про обрання тимчасової президії обласної ради”.

Відповідно до частини 3 статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” з моменту визнання повноважень депутатів ради нового скликання рада обирає тимчасову президію з числа депутатів ради в кількості не більше 5 осіб – представників партій, які набрали найбільшу кількість голосів на виборах.

Підготовча група, яка займалась організацією процесу проведення першої сесії новообраної ради, запропонувала до складу тимчасової президії депутатів, котрі почергово головуватимуть на пленарних засіданнях ради.

Пропонується Сич Олександр Максимович (політична партія “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”), Дзеса Остап Васильович (партія “Блок Петра Порошенка “Солідарність”), Гладій Василь Іванович (політична партія “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”).

Хто за таку пропозицію робочої групи? Прошу голосувати. Членів виборчої комісії прошу порахувати голоси. Хто проти? Хто утримався? Рішення прийнято одноголосно.

Я прошу членів президії зайняти свої місця в президії, а членів виборчої комісії сісти на свої місця в залі.

(Оплески в залі).

В.Гладій. Ваше Високопреосвященство, всечесні отці! Вельмишановна громадо, шановні депутати, шановні присутні і запрошені!

Відповідно до рішення підготовчої групи депутатів щодо проведення першої сесії обласної ради мені доручено бути головуючим тимчасової президії обласної ради. Тому дозвольте продовжити наше засідання.

Насамперед, хочу від імені всіх депутатів обласної ради подякувати обласній виборчій комісії, голові комісії, заступнику, секретарю, всім членам комісії за організацію проведення виборів депутатів обласної ради.

Хочу побажати вам, товариство, щоби принципи демократизму ви завжди сповідували у своїх діяннях і в подальшому. Дякую вам.

(Оплески в залі).

Шановні колеги! Перед тим, як продовжити нашу роботу відповідно до порядку денного, хочу нагадати, що 6 грудня наша держава відзначала День Збройних Сил України.

Тому дозвольте від всіх депутатів обласної ради звернутися зараз до військовослужбовців та працівників Збройних Сил України з привітанням щодо цього дня.

Ми пишаємось своїм військом, яке сьогодні стало на захист територіальної цілісності нашої держави. Ми дякуємо вам за вашу мужність, відвагу, за ваш героїзм, за сумлінне виконання військового обов’язку. Ми віримо у вашу і у нашу спільну перемогу. Ми схиляємо голову перед пам’яттю воїнів, які загинули, захищаючи нашу Українську землю. Вічна їм слава!

Ми дякуємо усім тим, хто сьогодні своїми справами, своєю працею допомагає Збройним Силам України.

Шановне товариство! Ми, напевно, переусвідомили своє відношення до цього професійного свята цього року, минулого року.

Я пропоную зараз всім хвилиною мовчання вшанувати пам’ять Героїв України, які загинули у боротьбі з її ворогами.

(Хвилина мовчання).

Дякую. Прошу присідати.

Шановне товариство! Сьогодні в нашій державі традиційно відзначається свято – День місцевого самоврядування.

За роки незалежності України місцеве самоврядування стало важливим елементом зв’язку держави і суспільства. Водночас, воно перетворилось на головний політичний та правовий інститут самого суспільства, стало невід’ємним компонентом управлінського процесу і законодавчої діяльності. Є розуміння того, що побудова правового громадянського суспільства неможлива без дієвого місцевого самоврядування.

Напевно, дуже правильним є те, що саме сьогодні, коли ми відзначаємо професійне свято, ми проводимо свою першу організаційну сесію обласної ради.

Тому сьогодні я вітаю всіх новообраних депутатів обласної ради, вітаю всіх депутатів місцевих рад Прикарпаття, вітаю всіх посадових осіб місцевого самоврядування, вітаю всіх міських, сільських, селищних голів, вітаю всіх тих осіб, хто працює, хто має відношення до розвитку представницької влади. А до представницької влади відношення мають всі. Тому що представницька влада обирається нашими мешканцями Прикарпаття. Тому вітаю всю громаду з нашим спільним професійним святом – Днем місцевого самоврядування.

(Оплески в залі).

Дозвольте, товариство, перейти до розгляду питань порядку денного.

Наступним питання порядку денного є “Про утворення тимчасової лічильної комісії обласної ради та затвердження її складу”.

На засіданні підготовчої групи з організації роботи першої сесії новообраної ради внесено узгоджену пропозицію обрати тимчасову лічильну комісію у складі 9 депутатів.

Виходячи з принципу представництва, політична партія “Воля” – 1 депутат, політична партія “Об’єднання “Самопоміч” – 1 депутат, політична партія “Українське об’єднання патріотів – УКРОП” – І депутат, політична партія “Всеукраїнське об’єднання “Свобода” – 2 депутати, політична партія “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина” – 2 депутати, і партія “Блок Петра Порошенка “Солідарність” – 2 депутати.

Кількісний склад тимчасової лічильної комісії – 9 депутатів.

Шановні депутати! Є пропозиція проголосувати за кількісний склад тимчасової лічильної комісії. Прошу голосувати. Хто за? Дякую. Хто проти? Немає. Хто утримався? Немає. Рішення прийнято одноголосно.

Шановні колеги! Прошу політичні партії вносити пропозиції до складу тимчасової лічильної комісії.

Прошу пропозицію від політичної партії “Воля”.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Прошу голосніше.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Марія Рудик, так?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Галабала. Від політичної партії “Воля” – Марія Рудик.

В.Гладій. Дякую. Прошу від політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”.

Т.Виноградник. Від політичної партії “Об’єднання “Самопоміч” – Токарчук Олег.

В.Гладій. Прошу, політична партія “Українське об’єднання патріотів – УКРОП”. Ваші пропозиції.

М.Палійчук. Білик Роман Павлович.

В.Гладій. Від політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, прошу.

В.Попович. Від “Свободи” – Піцуряк Манолій Васильович і Шевчук Ігор Михайлович.

В.Гладій. Від “Батьківщини” пропонується Микола Миколайович Кузьма та Василь Іванович Мельничук,

Прошу від партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність”.

О.Дзеса. Кобилянський Богдан Миколайович та Ерстенюк Михайло Васильович.

В.Гладій. Шановні депутати! Є пропозиція обрати тимчасову лічильну комісію обласної ради в наступному складі: Рудик Марія, Токарчук Олег, Білик Роман, Піцуряк Манолій, Ігор Шевчук, Микола Кузьма, Василь Мельничук, Богдан Кобилянський та Михайло Ерстенюк.

Прошу депутатів проголосувати за такий склад тимчасової лічильної комісії обласної ради. Прошу голосувати. Хто за? Дякую. Хто проти? Немає. Хто утримався? Немає.

Рішення прийнято одноголосно. Прошу тимчасову лічильну комісію провести перше організаційне засідання. Прошу приступити до роботи за домовленістю у приймальні голови обласної ради, де відбудеться перше організаційне засідання тимчасової лічильної комісії обласної ради.

Шановні колеги-депутати! Якщо є заяви або звернення про об’єднання депутатів у фракції, прошу подавати до президії. Ми маємо час оголосити дані заяви.

Є заява, шановне товариство.

“Відповідно до частини 4 статті 27 Закону України “Про статус депутатів місцевих рад” та розділу 10 Регламенту Івано-Франківської обласної ради прошу оголосити про створення фракції партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність” у кількості 23 особи, а саме: Басараб Сергій Михайлович, Голіней Юрій Дмитрович, Гончарук Олег Романович, Данів Іван Михайлович, Дзвінчук Дмитро Іванович, Дзеса Остап Васильович, Ерстенюк Михайло Васильович, Іванів Назарій Іванович, Карп Галина Василівна, Кобилянський Богдан Миколайович, Лащук Дмитро Васильович, Левкович Андрій Васильович, Ленігевич Богдан Васильович, Магаль Володимир Васильович, Мазур Юрій Йосифович, Осташук Руслам Васильович, Павлів Роман Михайлович, Приймак Іван Васильович, Ткач Роман Володимирович, Торб’як Михайло Петрович, Тринів Ігор Васильович, Фрик Олексій Богданович та Яцишинець Андрій Ярославович”.

23 депутати. Головою фракції обрано Остапа Дзесу.

Прошу взяти до відома про утворення фракції партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність” в обласній раді.

У мене є ще одна заява.

“Відповідно до статті 27 Закону України “Про статус депутатів місцевих рад”, розділу 10 Регламенту Івано-Франківської обласної ради заявляємо про створення депутатської фракції “Батьківщина” в Івано-Франківській обласній раді сьомого демократичного скликання у кількості 18 депутатів, а саме: Гладій Василь Іванович, Вітенко Михайло Дмитрович, Гладун Василь Васильович, Грицюк Дмитро Онуфрійович, Дудкевич Василь Ілліч, Дякур Дмитро Дмитрович, Іваськів Андрій Степанович, Іващенко Андрій Васильович, Книшук Орися Володимирівна, Книшук Петро Васильович, Кузьма Микола Миколайович, Левицький Олександр Михайлович, Мельничук Василь Іванович, Мироняк Андрій Іванович, Радиш Сергій Васильович, Черневий Юрій Іванович, Шувар Андрій Йосифович і Яремин Ігор Васильович, Головою фракції Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина” в обласній раді обраний Книшук Петро Васильович”.

Прошу, шановні колеги, взяти до уваги про створення фракції Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина” в обласній раді.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Давайте я спочатку прочитаю всі заяви, які надійшли, якщо немає заперечень, а після того надам слово від мікрофона. Немає заперечень у вас, Василю Борисовичу?

В.Попович. Немає.

В.Гладій. “Відповідно до статті 27 Закону України “Про статус депутатів місцевих рад” повідомляємо, що 7 грудня 2015 року на загальних організаційних зборах депутатів, обраних до Івано-Франківської обласної ради за списками політичної партії “Українське об’єднання патріотів – УКРОП” утворено депутатську фракцію. Назва депутатської фракції – депутатська фракція “Українське об’єднання патріотів – УКРОП” в Івано-Франківській обласній раді. Скорочена назва – депутатська фракція “УКРОП”.

Загальна кількість депутатів, що входять до депутатської фракції “Українське об’єднання патріотів – УКРОП” в Івано-Франківській обласній раді, – 12 депутатів.

Персональний склад депутатської фракції наступний: Палійчук Микола Васильович – обраний депутатом за списками політичної партії “УКРОП”, Матусевич Олександр Борисович, Ілюк Микола Дмитрович, Сіреджук Дмитро Дмитрович, Білик Роман Павлович, Тимофійчук Богдан Васильович, Дроняк Микола Миколайович, Озорович Василь Васильович, Шевченко Віктор Леонідович, Візінський Іван Степанович, Романюк Андрій Григорович і Дідик Богдан Васильович.

Депутат, уповноважений представляти депутатську фракцію “Українське об’єднання патріотів – УКРОП”, голова депутатської фракції “Українського об’єднання “УКРОП” в Івано-Франківській обласній раді – Палійчук Микола Васильович, заступник голови фракції – Білик Роман Павлович, заступники… та Матусевич Олександр Борисович”.

Прошу, шановні колеги-депутати, взяти до уваги про утворення в Івано-Франківській обласній раді депутатської фракції “Українське об’єднання патріотів – УКРОП”.

Заява про утворення ще однієї депутатської фракції, повідомлення.

“Відповідно до статті 27 Закону України “Про статус депутатів місцевих рад” та Регламенту Івано-Франківської обласної ради, за рішенням зборів депутатів Івано-Франківської обласної ради, що були висунуті обласною партійною організацією партії “Воля” у Івано-Франківській області на партійній основі, та на основі єдності поглядів утворено депутатську фракцію політичної партії “Воля” в Івано-Франківській обласній раді.

До складу депутатської фракції політичної партії “Воля” в Івано-Франківській обласній раді входять: Атаманюк Олег Юрійович, Галабала Ольга Юріївна, Макота Галина Зенонівна, Марійчин Андрій Андрійович, Рудик Марія Олександрівна, Федишина Ольга Миколаївна та Якимчук Михайло Ігорович. Головою депутатської фракції політичної партії “Воля” в Івано-Франківській обласній раді обрано Атаманюка Олега Юрійовича”.

Прошу, депутати, взяти до відома про утворення в обласній раді депутатської фракції політичної партії “Воля”.

Прошу. Другий мікрофон.

В.Попович. “Президії Івано-Франківської обласної ради. Заява. Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, відповідно до статті 27 Закону України “Про статус депутатів місцевих рад” та розділу 10 чинного Регламенту Івано-Франківської обласної ради заявляємо про створення депутатської фракції Всеукраїнського об’єднання “Свобода” в такому складі: Адамович Сергій Васильович, Вітенко Микола Іванович, Дебенко Ігор Богданович, Загурський Олег Васильович, Іваночко Михайло Степанович, Королик Михайло Михайлович, Піцуряк МанолІй Васильович, Попович Василь Борисович, Сенатович Василь Федорович, Сич Олександр Максимович, Скрипничук Василь Михайлович, Соляник Богдан Степанович, Тебешевська Оксана Степанівна, Федорців Сергій Іванович, Чаплинська Наталія Любомирівна, Шевчук Ігор Михайлович.

Уповноваженим представляти фракцію є Сич Олександр Максимович.

В.Гладій. Дякую, шановні колеги-депутати! Прошу взяти до уваги про утворення в Івано-Франківській обласній раді депутатської фракції Всеукраїнського об’єднання “Свобода”.

Повідомлення ще одне – про утворення в Івано-Франківській обласній раді депутатської фракції політичної партії “Об’єднання “Самопоміч” у складі 8 депутатів, а саме: Виноградник Тарас Теофілович, Никорович Святослав Ігорович, Станіславський Богдан Михайлович, Коцюр Сергій Петрович, Оробець Інна Петрівна, Кисилиця Оксана Антонівна, Мельниченко Оксана Михайлівна і Токарчук Олег Володимирович.

Представником фракції політичної партії “Об’єднання “Самопоміч” обрано Виноградинка Тараса Теофіловича.

Шановні колеги-депутати! Прошу взяти до уваги про утворення в обласній раді фракції політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”.

Шановні колеги! У нас утворено 6 депутатських фракцій. Згідно із законодавством України “Про місцеве самоврядування в Україні”, згідно з Регламентом нашої роботи повідомлення на пленарному засіданні сесії обласної ради, факт повідомлення є фактом утворення депутатських фракцій в обласній раді, тому голосувати нам немає потреби, ми просто беремо до відома про те, що у нас є 6 депутатських фракцій.

Шановні колеги! Поки тимчасова лічильна комісія проводить своє перше засідання, ми маємо час. Дозвольте мені нагадати про питання нашого порядку денного. Ми з вами розглянули питання про визнання повноважень депутатів обласної ради, ми з вами розглянули питання про обрання тимчасової президії обласної ради, ми розглянули питання про утворення тимчасової лічильної комісії обласної ради. Нам необхідно розглянути сьогодні, не сьогодні, а на нашій сесії, а сесія може мати декілька пленарних засідань, на сесії розглянути ще наступні питання: про обрання голови обласної ради, про обрання першого заступника голови обласної ради, про обрання заступника голови обласної ради, про утворення постійних комісій обласної ради та про обрання голів, заступників голів, секретарів та членів постійних комісій обласної ради.

Сьогодні наша тимчасова лічильна комісія буде мати декілька засідань. Зараз проходить організаційне засідання. На першому засіданні тимчасова лічильна комісія повинна з-поміж себе обрати голову тимчасової лічильної комісії, заступника голови та секретаря тимчасової лічильної комісії.

Ми очікуємо, коли відбудеться перше засідання, вони повернуться до нас в зал, і ми проголосуємо з вами за протокол № 1 засідання тимчасової лічильної комісії, де вони нам запропонують саме ці кандидатури: голови, заступника голови та секретаря лічильної комісії. Вони вже вступлять у свої повноваження, не тільки сама лічильна комісія, лічильна комісія уже уповноважена, ми за неї проголосували, але я маю на увазі, голова, заступник і секретар. 1 це дасть нам можливість працювати повноцінно, ми будемо голосувати, а тимчасова лічильна комісія буде рахувати наші голоси, оголошувати підсумки голосування. Тому всі наступні наші голосування буде проводити тимчасова лічильна комісія. ї ті голосування, які будуть проходити у нас, в залі, коли ми будемо голосувати у відкритому режимі, і також тимчасова лічильна комісія буде проводити голосування за голову обласної ради, першого заступника голови та заступника голови обласної ради. Ви знаєте, що згідно із Законом України “Про місцеве самоврядування в Україні” ці голосування будуть проводитись таємно. Тимчасова лічильна комісія буде організовувати процес таємного голосування по виборах керівництва обласної ради.

Після першого організаційного засідання тимчасова лічильна комісія повинна буде провести інші засідання. На своїх засіданнях тимчасова лічильна комісія повинна затвердити форму бюлетеня по виборах голови, першого заступника та заступника голови обласної ради, затвердити порядок голосування по виборах голови, першого заступника голови та заступника голови обласної ради, а також затвердити форму протоколу засідання лічильної комісії.

Це є ті три обов’язкові питання, які тимчасова лічильна комісія буде вирішувати на своєму другому організаційному засіданні.

Ви розумієте, колеги-депутати, що я це все розказую, тому що проходить перше організаційне засідання, і так коротко, щоби ми з вами знали, як буде проходити наша робота.

Немає ще представників тимчасової лічильної комісії. Таким чином, коли повернеться тимчасова лічильна комісія, ми проголосуємо, ще раз хочу нагадати, за протокол № 1 її засідання, і ми з вами проголосуємо ще раз за той порядок денний, який нам залишилося розглянути. Якщо…

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Шановні колеги! Є пропозиція, поки тимчасова лічильна комісія проводить своє засідання, хоче звернутися до нас керівництво “Правого сектора” в області. Я правильно зрозумів?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Так. Немає заперечень?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Прошу, надаємо вам мікрофон перший, перший мікрофон. Так? 1 після того надаємо слово представникам тимчасової лічильної комісії.

Прошу. Перший мікрофон. Прошу уваги.

Голос із залу. Слава Ісусу Христу!

Голоси із залу. Навіки слава Богу!

Голос із залу. Шановні присутні, шановні депутати! Сподіваюсь, що громада буде вас шанувати надалі, залежно від вашої роботи і від вашої поведінки, вирішення питань наболілих.

Отже, вчора ми у “Фейсбуці” опублікували наше звернення до депутатів Івано-Франківської обласної ради і депутатів міської ради новообраної. І де звернення я зараз хотів би зачитати присутнім і передати зараз у президію для того, щоб це було історично задокументовано в наш час.

Отже, звернення до депутатів новообраних Івано-Франківської міської та обласної рад.

“У зв’язку зі складним суспільно-політичним становищем в Україні, тотальним нівелюванням цінностей Майдану, зневагою до інтересів української нації так званою “владою”, а також формуванням влади в місті та області без врахування інтересів громади, як об’єднані представники громади, учасники подій Майдану та учасники визвольної війни на Донбасі, висловлюємо свою позицію щодо формування представницької і виконавчої влади в нашому регіоні.

Внаслідок зневіри народу у змінах через вибори обрання влади відбулося з дуже низькою явкою виборців. Партійно-договірний корупційний спосіб формування груп, коаліцій і виконкомів теж де легітимізує депутатський корпус.

Аналізуючи грубі порушення в регламенті Івано-Франківської міської ради при формуванні виконкому з числа заплямованих персоналій, бачимо грубе ігнорування моральних принципів та зневагу до громади, що може вилитись у протести прямої дії. Але через ініціативу активістів громада має ще сподівання на справедливе рішення суду щодо дій новообраного голови міста та депутатів.

У цьому зверненні застерігаємо також депутатський корпус обласної ради від необдуманих рішень в обранні керівних органів та комісій.

Вважаємо, що зневагою до громади області та кари гідне обрання головою обласної ради осіб з числа мільярдерів, пов’язаних з бізнесом окупанта, осіб, причетних до розкрадання державних коштів на будівництво укріпрайонів у зоні бойових дій на Сході України чи креатур комунономенклатурників та знаних бандитів. Я думаю, знаєте, про кого мова йде. Нагадуємо, що голосування має бути таємне.

Крім того, для легітимізації влади області і міста закликаємо владоможців залучати в ряди своїх заступників, радників та помічників представників громади.

В наступній роботі новообрана влада повинна негайно вирішити болючі питання, в тому числі кадрові у медицині, бюджеті, екології, бізнесі тощо.

Пам’ятаючи героїв, на крові котрих ви прийшли до влади, бажаємо плідної позитивної праці на користь громади міста та області, інакше народ прийматиме адекватні рішення.

Слава Україні! Героям слава!”

Голоси із залу. (Без мікрофона).

Голос із залу. Провід Івано-Франківської обласної організації національно-визвольного руху “Правий сектор”, голова ради ГО “Правий сектор Прикарпаття” Андрій Подільський. То є я, і командир 4-ої резервної сотні добровольчого українського корпусу “Правого сектора” Юрій Качак.

Слава Україні?

Голоси із залу. Героям слава!

А.Подільський. Сподіваюся, що всім зрозуміло написане, викладене у зверненні. Крім того, дійшла інформація до нас про те, що сьогодні має відбутися голосування з обрання голови і заступників таємне, на словах, таємне. Дійшла інформація, що у депутатів є ручки різного кольору, які будуть визначати їхній результат… їхній показник, як це відбулося у Надвірній. Це реальний показник. Тому прошу не сміятись, і сподіваємось на те, що голосування буде таємним, і скринька стоятиме у закритому місці, і не буде цієї демонстрації, як колись було, пам’ятаю, демонстрації, хто за кого проголосував. Дякую. Слава Україні!

В.Гладій. Дякуємо. Героям слава!

Прошу взяти до уваги, шановні депутати, шановні присутні, дане звернення.

Колеги-депутати, одне уточнення. Головою депутатської фракції партії “Воля” в Івано-Франківській обласній раді обрана Галабала Ольга Юріївна. Коли я оголошував, я оголосив по-іншому, то була помилка. Тому прошу взяти до уваги, що Ольга Юріївна Галабала є головою депутатської фракції політичної партії “Воля” в Івано-Франківській обласній раді. Дякую.

Шановні колеги! Прошу тимчасову лічильну комісію доповісти про результати засідання.

Прошу, Манолію Васильовичу.

М.Піцуряк. Дякую.

Слава Ісусу Христу!

Голоси із залу. Слава на віки Богу!

М.Піцуряк. Високопреосвященний владико, всечесні отці, шановні члени тимчасової президії, шановні депутати, запрошені, гості!

Я хочу довести до вашого відома протокол № 1 засідання тимчасової лічильної комісії Івано-Франківської обласної ради сьомого демократичного скликання від 7 грудня 2015 року, м.Івано-Франківськ.

Присутні: Ерстенюк Михайло Васильович, Кобилянський Богдан Миколайович, Кузьма Микола Миколайович, Мельничук Василь Іванович, Піцуряк Манолій Васильович, Шевчук Ігор Михайлович, Білик Роман Павлович, Токарчук Олег Володимирович, Рудик Марія Олександрівна.

На порядку денному стояло питання: “Про обрання голови, заступника голови та секретаря тимчасової лічильної комісії обласної ради”.

“Слухали: “Про обрання голови, заступника голови та секретаря тимчасової лічильної комісії обласної ради”.

Виступили: М.Кузьма, І.Шевчук.

Вирішили: Обрати головою тимчасової лічильної комісії обласної ради Піцуряка Манолія Васильовича, заступником голови тимчасової лічильної комісії обласної ради Кобилянського Богдана Миколайовича, секретарем тимчасової лічильної комісії обласної ради Мельничука Василя Івановича.

Голосували: за – 9, проти – нуль, утрималось – нуль.

Рішення прийнято”.

Члени тимчасової комісії, підписи присутніх.

Пане головуючий, прошу взяти до відома протокол № 1 засідання тимчасової лічильної комісії Івано-Франківської обласної ради.

В.Гладій. Шановні депутати! Пропоную протокол № 1 засідання тимчасової лічильної комісії обласної ради взяти до відома. Лічильну комісію прошу вести підрахунок голосів.

Прошу голосувати. Хто за? Голосуємо тимчасовими посвідченнями, бажано. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

Прошу голову лічильної комісії оголосити результати голосування.

М.Піцуряк. Якщо можна, перше голосування, я підійду до членів комісії. Товариство, всі члени комісії розподілені для голосування таким чином: від кожної партії один ряд підраховує один член комісії, дають результати, я їх озвучую. Тому декілька секунд… зайду, щоб я не озвучував, що ви сказали з першого голосування, що ми не так голосуємо.

В.Гладій. Прошу на майбутнє, прошу працювати організовано, щоб ми не чекали оголошення результатів, чітко, злагоджено, щоб ви оголошували.

М.Піцуряк. Шановний головуючий, шановні депутати!

За – 84 депутати, проти, утримався – немає. Рішення прийнято.

В.Гладій. Дякую. Рішення прийнято одноголосно.

Шановні колеги! Розглядаємо питання порядку денного “Про обрання голови обласної ради”.

Нагадую, що голова обласної ради обирається з числа депутатів обласної ради в межах строку повноважень обласної ради шляхом таємного голосування.

Висунення кандидатур на посаду голови обласної ради здійснюється відповідно до законодавства депутатами, групами депутатів або депутатськими фракціями.

Є пропозиція перейти до висунення кандидатур. Немає заперечень?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Прошу, шановні колеги-депутати, в кого є які пропозиції щодо висунення кандидатів на посаду голови Івано-Франківської обласної ради сьомого демократичного скликання? Другий мікрофон.

С.Адамович. Фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода” пропонує на посаду голови Івано-Франківської обласної ради Сича Олександра Максимовича. Вважаємо, що він має найкращий для цього державотворчий досвід. Дякую.

В.Гладій. Дякую.

(Оплески в залі).

Є кандидатура. Прошу, шановні колеги, які є інші кандидатури на посаду голови Івано- Франківської обласної ради сьомого демократичного скликання? Другий мікрофон – немає. Перший мікрофон – немає. Третій мікрофон – немає.

Немає інших пропозицій?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Тоді у мене є пропозиція: припинити висунення кандидатур на посаду голови Івано-Франківської обласної ради.

(Оплески в залі).

Я ставлю свою пропозицію на голосування. Прошу голосувати. Хто за? Дякую. Хто проти? Дякую. Хто утримався? Дякую.

Прошу голову лічильної комісії оголосити результати голосування.

М.Піцуряк. Так, 84 – за, проти, утримався – немає.

В.Гладій. Дякую. Рішення прийнято одноголосно.

Шановні колеги! Наступний етап нашої роботи – обговорення кандидата на посаду голови Івано-Франківської обласної ради.

Я вношу пропозицію про такий порядок роботи з цього питання: виступ кандидата на посаду голови обласної ради – до 10 хвилин. Немає заперечень, Олександре Максимовичу? Немає. Після того перейти до запитань та відповідей на ці запитання – до 10 хвилин. Запитання задають депутати обласної ради, кандидат на посаду голови обласної ради відповідає на поставлені запитання.

А тепер давайте порадимось. Обговорення кандидата на посаду голови обласної ради, тобто, виступи депутатів обласної ради щодо обговорення: є пропозиція ~ до 3 виступів до З хвилин. Одна пропозиція.

І друга пропозиція. Позаяк у нас один кандидат на посаду голови обласної ради, можливо, й не використовувати цей етап і не обговорювати кандидата на посаду голови обласної ради. Якщо було б два кандидати, то зрозуміло, що є підтримка одного, є підтримка другого, є заперечення щодо одного, є заперечення щодо другого. Якщо один кандидат, товариство, є згода, щоби обговорення кандидатури було у вигляді виступу кандидата і запитання та відповіді? Є згода?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Є. Тоді я ставлю дану пропозицію на голосування щодо організації проведення обговорення кандидата на посаду голови обласної ради: виступ кандидата – до 10 хвилин, запитання та відповіді – до 10 хвилин. Хто за таку пропозицію? Прошу голосувати. Хто за? Дякую. Хто проти? Хто утримався?

Прошу голову лічильної комісії оголосити результати голосування.

М.Піцуряк. Шановні депутати, головуючий! 84 – за, проти, утримався – немає.

В.Гладій. Дякую. Рішення прийнято одноголосно.

Шановні колеги-депутати! Є пропозиція тимчасовій лічильній комісії провести своє друге засідання та визначитись з порядком процедури таємного голосування з обрання голови обласної ради, першого заступника голови обласної ради та заступника голови обласної ради, а також затвердити взірець бюлетеня для таємного голосування, а також затвердити форму протоколу засідання лічильної комісії.

Допоки тимчасова лічильна комісія працює, є пропозиція перейти до обговорення кандидата на посаду голови обласної ради.

Слово для виступу надається кандидату на посаду голови Івано-Франківської обласної ради сьомого демократичного скликання Олександру Максимовичу Сичу. Прощу,

О.Сич. Слава Ісусу Христу! Високопреосвященний владико, всечесні отці, шановні колеги-депутати, запрошені, присутні в залі! Шановні мешканці Прикарпаття!

Скільки б не виходив на цю трибуну чи трибуну державного органу вищого рівня, але завжди хвилююся, і, очевидно, в цьому є людська природа.

Перш за все, я хотів би сьогодні привітати всіх нас з Днем місцевого самоврядування. Ми всі декларуємо свій рух до Європи, всі хочемо жити по-європейському, сповідувати європейські цінності і впорядкувати так наше життя, яким воно є у Європі. Так от, в Європі місцеве самоврядування є “лакмусовим папірцем”, є критерієм справжньої демократії.

На превеликий жаль, ще й до сьогоднішнього дня не є в Україні місцеве самоврядування на такому рівні. І, перш за все, цьому свідченням є чинне законодавство.

Я бажаю, аби ми максимально доклались до того, щоб не просто були формальними представниками громади, обраними нею, але щоб ми підняли всі разом не тільки рівень обласної ради, але рівень системи всього місцевого самоврядування на Прикарпатті таким чином, щоб у нас повноцінна існувала демократія, як обрання людьми посеред себе кращих.

Про себе, 1964 року народження. Нас у мами було вісім, я – найменший.

Маю дві вищі освіти: педагогічну і юридичну. Працював на різних посадах. Найважливіша з них – заступник начальника обласного управління освіти, заступник міського голови м.Івано-Франківська, голова Івано-Франківської обласної ради, народний депутат України і перший заступник голови Комітету з питань освіти і науки Верховної Ради України, віце-прем’єр-міністр України.

Кандидат політичних наук. Маю у своєму доробку з добрий десяток книг, з півсотні наукових, з півтори-дві сотні публіцистичних праць.

Одружений. Виховали з дружиною двоє дітей. Тішимось двома онучатами.

Про роботу. Завжди, за 25 років своєї політичної кар’єри, коли мене виборці питали: Олександре, а як вам, політикам, вірити, бо ви всі гарно говорите, але чомусь після обрання серед вас є дуже багато нехороших людей? Я завпеди відповідав: критерієм є відповідальність, і критерієм є те, ким людина була вчора, а не тільки те, як вона декларує, ким хоче бути завтра.

Тому і у своїй діяльності, і, сподіваюсь, у нашій спільній діяльності ми повинні відштовхуватись від того, що ми вже зробили.

Я вже виходив на цю трибуну у 2010 році, кандидуючи на посаду голови обласної ради. Я вважаю, що всім нам, колегам, а нас є більше 20, хто працював у попередньому скликанні обласної ради, є чим пишатись. Я вважаю, що ми багато зробили. Я вважаю, що нам вдалося тоді, незалежно від того, який був режим, вдалося вперше напевно після 1997 року, коли перестали існувати виконавчі комітети обласних рад, добитись того, щоб обласна рада була як самодостатній орган, незалежна від будь-якого стороннього впливу.

Але в той же час, незважаючи на те, що нам опонувала значна група депутатів, ми плекали принципи демократії. Ми кожному давали можливість висловлюватись, кожному давали можливість впливати на прийняття рішення і користуватись всіма повноваженнями депутатів обласної ради, що дозволяло мені на будь-яких форумах казати своїм колегам – головам обласних рад: ми демонструємо демократію на Прикарпатті так, як бажаємо, аби ви це демонстрували в усіх регіонах України. І незважаючи, хто належав до умовної більшості, а хто до меншості, ми працювали консолідовано, перш за все, на вирішення соціально-економічних проблем краю. Але тоді, коли поставало питання нашої політичної реакції від імені громади краю, ми змогли консолідувати не тільки обласну раду, але й весь край. І мені здається, що ми достойно вийшли із Революції гідності тут, на Прикарпатті.

Нам вдалося напрацювати цілий ряд проектів, які значно полегшували життя нашим громадам.

Я тільки коротенько назву: Програма розвитку місцевого самоврядування. На цей час вже відбулося шість конкурсних проектів, більше 200 громад змогли свої локальні проблеми вирішити, і на це обласна рада виділила більше 30 млн.грн. Чи така програма, як співпраця з церквою, під назвою “Духовне життя”. Відомо, що в державі церква і влада розділені, але ми знайшли форму, щоби плідно і творчо співпрацювати з церквою у вирішенні тих питань, в яких церква нам допомагала.

Після прийняття закону Колесніченка – Ківалова ми змогли прийняти Програму захисту і розвитку української мови і в контексті цієї програми кожного року виділяти великі суми грошей для друку української літератури.

Програма соціального захисту ветеранів ОУН-УПА. Не тільки декларативно казати, які вони герої і захищали нас, боролись за українську державу, але ми пішли попереду державного рівня і у себе запровадили реальний соціальний захист цих людей, яких залишилось, на жаль, дуже небагато. І кожен з них щомісяця отримує доплату до пенсії – 500 грн.

Або ж така програма, яка була вже дещо пізніше прийнята, коли я вже не був головою обласної ради, але коли почались актуальні на сьогодні процеси в державі, зокрема, українсько-російська війна, – програма соціального захисту сімей учасників цієї війни.

Очевидно, можна більше їх перераховувати, але я просто хочу спрямувати до думки: нам є на чому базувати сьогоднішню діяльність І від чого відштовхуватись.

Що нам треба всім разом робити? Ми є уповноваженими представниками громади, нашого краю. Загляньте, шановні колеги, у будь-яке соціологічне дослідження і ви побачите, які проблеми найбільше турбують людей. Очевидно, всі. І я їх перераховувати не буду. Але проблема боротьби з корупцією, проблема не декларативної, а реальної люстрації, проблема безробіття і зайнятості, проблема доріг, проблема високих цін на комунальні послуги і високих цін на речі першої необхідності. Ось це п’ятірка перших проблем, які найбільше турбують людей.

Повторюю ще раз, не перераховую всі, бо є питання й освіти, і охорони здоров’я, соціального захисту, і плекання мови, культури тощо. Але, очевидно, перш за все на них ми повинні звернути свою увагу, і там, де є повноваження обласної ради відповідно до своїх повноважень.

Якщо говоримо про боротьбу з корупцією, про люстрацію, то є система підприємств, установ, організацій, які напряму підпорядковуються обласній раді. І, перш за все, наведімо порядок там.

Якщо не від нас залежить, яка сума коштів виділяється на дороги, то принаймні від нас залежить, аби контролювати ефективне використання цих коштів, а в себе знаходити резерви.

Якщо не від нас залежить встановлення рівня цін на комунальні послуги, то від нас залежить контроль якості надання цих послуг, і в нашому праві звертатись до вищих органів державної влади для того, щоби ці послуги і їх якість, зокрема, їх ціна перебували на економічно обгрунтованому рівні.

Якщо не від нас залежить, як при командно-адміністративній економіці встановлювати ціни на товари першої необхідності, то від нас залежить контроль ціноутворення на території нашого краю, аби в ті важкі часи, які переживає наша держава, ми допомогли людям виживати і, принаймні, рівень цін відповідав знову ж таки економічно обгрунтованому рівню.

Я сподіваюся, що у вирішенні тих всіх актуальних проблем, які будуть у нас, ми будемо підходити консолідовано.

Прошу вашої підтримки, а сам обіцяю, як і завжди, на будь-якій своїй посаді робити добро людям, служити громаді і служити Українській державі.

Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

(Оплески в залі).

В.Гладій. Прошу, шановні колеги-депутати, запитання до кандидата на посаду голови Івано-Франківської обласної ради.

Прошу, Остап Васильович.

О.Дзеса. Шановні колеги, шановний Олександре Максимовичу! Я хотів би, з вашого дозволу, звернутися до наших колег, до вас із заявою фракції “Блок Петра Порошенка “Солідарність”. Потім, після цього… це коротенька наша заява, а після цього задати питання нашому шанованому кандидату на посаду обласного голови, голови обласної ради.

Заява фракції “Блок Петра Порошенка “Солідарність” в Івано-Франківській обласній раді.

“Налагодження ефективної роботи Івано-Франківської обласної ради є спільним завданням всіх політичних сил, які отримали підтримку виборців на місцевих виборах 25 жовтня 2015 року.

Результати роботи обласної ради будуть залежати від готовності до командної гри всіх, без виключення, новообраних депутатів. Ми закликаємо всі фракції Івано-Франківської обласної ради до об’єднання та спільної діяльності заради європейської перспективи нашого краю, оскільки до складу ради не обрано жодного представника антиукраїнських політичних сил.

Ми не беремо участі у “закулісних іграх” і сповідуємо демократичні принципи обрання керівництва у представницьких органах влади.

Фракція “Блок Петра Порошенка “Солідарність” є найчисельнішою в обласній раді і нараховує 23 депутатів. За європейською демократичною практикою саме фракція “Блок Петра Порошенка “Солідарність” мала б претендувати на формування більшості та обрання свого представника на посаду голови обласної ради. Однак, заради єдності депутатського корпусу ми заявляємо, що для нас будь-які посади не є пріоритетними.

Виходячи з нашої позиції, ми засуджуємо спроби поділу керівних посад тільки на підставі того, що кілька фракцій можуть спільно отримати більше 50 відс. голосів депутатів і обрати керівництво ради. Ми проти того, щоб питання обрання голови обласної ради вирішувалось партійними лідерами в Києві, а не в нашій сесійній залі.

Ми вважаємо, що повинен бути спільний план дій усіх фракцій обласної ради. Це буде свідчити про готовність вирішувати проблеми Прикарпаття, а не тільки розділити між собою посади. Саме цього чекають від нас виборці”.

Виходячи з заяви, Олександре Максимовичу, у мене є таке питання. Ви на самому початку свого виступу сказали, продекларували в черговий раз, що ви сповідуєте європейські принципи керівництва громадою, європейські принципи парламентаризму. Мене цікавить питання: у разі обрання вас головою обласної ради, які… кого ви бачите, а очевидно, що у вас уже є таке бачення, кого ви бачите на посаді голови обласної ради першим заступником голови обласної ради, вірніше, і заступником голови обласної ради, якраз для того, щоб сконсолідувати на справі, а не на словах всіх нас, депутатів обласної ради сьомого демократичного скликання.

О.Сич. Дякую, Остапе Васильовичу. Поважаю вашу позицію. Очевидно, у європейській практиці прийнято як принцип, коли сила, яка найбільше набрала, має право сама формувати уряд, так само й інша позиція, коли шляхом переговорів за збіжністю програмових та ідеологічних позицій політичні сили формують коаліцію, так само формують уряд на тому чи іншому рівні держави або громади.

Я скажу так. Очевидно, що я зацікавлений у разі мого обрання, аби весь склад обласної ради працював сконсолідовано, як єдина команда, щоб не було жодної внутрішньої опозиції, щоб була тільки конкуренція в тому, хто подасть найкращий рецепт вирішення актуальних соціально-економічних питань.

Я буду консультуватись з найбільшими фракціями, перш за все щодо подання цих осіб, про які ви кажете. Я вважаю, що стануть найгідніші, а назву свої кандидатури тоді, коли для цього прийде час згідно з Регламентом. Дякую.

О.Дзеса. Дякую.

(Оплески в залі).

В.Гладій. Прошу, колеги-депутати, ще запитання у кого є? Немає бажаючих? Немає.

Олександре Максимовичу, прошу сідати.

О.Сич. Дякую.

В.Гладій. Шановні колеги! Якщо у вас по ходу виникне запитання, то можна встати і сказати, що є запитання, підійти до мікрофона, я обов’язково надам вам можливість виголосити запитання.

Допоки у нас відбувається засідання тимчасової лічильної комісії, хочу нагадати, що це друге засідання, воно є найважливішим, тому що тимчасова лічильна комісія повинна зараз запропонувати нам порядок обрання при таємному голосуванні голови, першого заступника та заступника голови обласної ради. Коли буде відбуватись процес голосування, ми саме будемо керуватись рішенням лічильної комісії, яке ми з вами затвердили. Ще, крім того, лічильна комісія зараз розробить форму бюлетеня, зразок бюлетеня для голосування голови, першого заступника, заступника голови обласної ради, тому зрозуміло, що потрібен час тимчасовій лічильній комісії для того, щоби підготувати всі ці питання. Ми розглянемо, проголосуємо, тоді ми будемо мати можливість перейти безпосередньо до стадії виготовлення бюлетенів та проведення таємного голосування по виборах голови Івано-Франківської обласної ради.

Я бачу, що є запитання. Так? Так.

Прошу. Третій мікрофон.

М.Палійчук. Це не запитання, це виступ від фракції, тому що висунута кандидатура на посаду голови. І я хочу озвучити, що фракція “Українське об’єднання патріотів – УКРОП” на своєму засіданні сьогодні одностайно (12 депутатів) вирішила підтримувати кандидатуру Сича Олександра Максимовича на посаду голови.

І я хочу зараз звернутись до дуже поважних представників громадських організацій і рухів. Дуже добре, що ви контролюєте, дуже правильно. І ми готові бути під пильним контролем всю каденцію. Але для чого я буду кидати бюлетень, щоб було видно? Щоб показати, що мене не настрашили, бо були дзвінки, приїжджали, були спроби купити, запропонувати посаду, кошти? Тому, щоб ми показали, що нас не купили і ми не боїмось, ми зайдемо в кабінку і проголосуємо.

А щодо європейських цінностей, які озвучив Дзеса Остап Васильович. Остапе Васильовичу, я переговори проводив, до речі, і з “Блоком Петра Порошенка”, там дуже багато людей, яких я поважаю, і з Олегом Романовичем. Але чи хтось з нашої сили приїжджав з Києва до вас на переговори? Ніхто. Наша політична сила прийняла єдине рішення; не блокуватись в жодному випадку з “Опозиційним блоком” і з тими силами, які ведуть нечесну боротьбу або систематично порушують закони.

З шести фракцій, які увійшли до обласної ради, тільки “Блок Петра Порошенка” порушив квотний принцип. Для нас це порушення. Тільки “Блок Петра Порошенка” отримав 16 голів комісій з 21. І знову апелюю до громадськості. Це Охендовський, представник “регіоналів”, який не поміняний Петром Порошенком, проводив жеребкування так, що 16 з 21 комісії головами стали представники “Блоку Петра Порошенка”, або тих партій, які увійшли до їхніх списків. Вважаю, що це було порушенням. Так само порушенням, на мій погляд, це моя оцінка абсолютно, постійний тиск пана Крецула на роботу комісії. Крецул – працівник обласної державної адміністрації.

Так само через певний… Розумієте? Ми хочемо об’єднуватись, консолідовуватись, європейська практика. Скажіть, будь ласка, останній день тиші, субота, по 30 тис.грн. сертифікати по школах вручають кандидати від “Блоку Петра Порошенка”. Це європейські принципи? Це бюджетні кошти. Вручають автобус у Верховинському районі, представник. Це європейський принцип? Це не європейські принципи.

Тому ми закликаємо вас працювати, до співпраці, але просимо більше не порушувати закони. Дякую.

О.Дзеса. Можна? Називалось моє прізвище.

В.Гладій. Дякую.

(Оплески в залі).

Шановні колеги! Ми чекаємо, коли завершиться засідання тимчасової лічильної комісії. У нас є час, тому, звичайно, кожен депутат, хто має бажання виступити, має цю можливість. Микола Васильович Палійчук скористався цією можливістю. Дякую за виступ.

Просить Остап Васильович ще раз виступити. Прошу.

О.Дзеса. Я не ще раз виступаю, я маю право сказати, тому що було заявлено, було сказано, названо моє прізвище.

Шановний Миколо Васильовичу! Ви трошки… З великою повагою ставлюся також до вас, але ви трошки підміняєте цінності. Значить, ми сьогодні говоримо… знаєте, можна зараз називати, вишукувати багато недоліків у передвиборчій кампанії. Я би не хотів оправдовувати фракцію, оправдовувати нас, кандидатів, щодо тих звернень, тих звинувачень, які ви озвучили. Я вважаю, що вони не є об’єктивними. Вони такі, надумані, ті факти.

Але ми говоримо сьогодні про вибори голови обласної ради. Я тільки говорив про це.

І наступне. Як голова фракції, я прошу головуючого оголосити перерву згідно з нашим Регламентом на 15 хвилин.

В.Гладій. Шановні колеги! Наш Регламент я відкриваю: “Позачергова перерва в роботі сесії на 15 хвилин оголошується на вимогу не менше як 38 депутатів. Депутатська фракція чи група має право ставити на голосування питання про перерву в роботі засідання сесії для нарад і консультацій тільки один раз з кожного питання порядку денного. Вимога про оголошення перерви на вимогу не менше як 38 депутатів є підставою для її задоволення”.

О.Дзеса. Це від старої чисельності депутатів, від 114, шановний Василю Івановичу.

В.Гладій. Шановні колеги!

О.Дзеса. Ви про це прекрасно знаєте, не вводьте нас в оману.

В.Гладій. У нас один головуючий, а не два. Я прочитав вам норми Регламенту обласної ради, який є чинним до того часу, поки ми не проголосуємо за новий Регламент. Не пише 1/3, а пише “38 депутатів”. Тому я ставлю пропозицію щодо оголошення перерви на голосування, коли повернеться тимчасова лічильна комісія. Якщо буде 38 депутатів, ми оголосимо перерву, якщо не буде, ми продовжимо нашу роботу.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає лічильної комісії, тому коли лічильна комісія повернеться зі свого засідання, я обов’язково поставлю питання на голосування, перед тим, як вони будуть ознайомлювати нас із рішенням своїм щодо проведення процедури І щодо затвердження форми бюлетеня для таємного голосування.

О.Дзеса. Шановний головуючий, у мене є ще одна пропозиція, дозвольте. Раз ми вже так точно виконуємо Регламент і Закон “Про місцеве самоврядування”, значить, обрана у нас тимчасова президія в складі трьох осіб, трьох депутатів, і згідно з тим ж Регламентом і Законом засідання до обрання голови обласної ради ведуться почергово, вірніше, ведення йде почергово. Тому я прошу, щоб ви десь зорієнтувались в тому і…

В.Гладій. Шановне товариство! У мене буде така пропозиція. Ми завершимо питання порядку денного, перейдемо до наступного питання, і коли буде наступне питання, тоді може вести наступний з членів тимчасової президії, або завершимо етап цей. Я не заперечую, звичайно, ми проголосуємо за це.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Я звертаюся до Остапа Васильовича. У нас є можливість після оголошення протоколу засідання лічильної комісії провести голосування і оголосити перерву.

(Оплески в залі).

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає заперечень, щоб ми зараз не голосували за оголошення перерви, а оголосили її після того, коли ми почуємо протокол засідання тимчасової лічильної комісії і проголосуємо за нього?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає заперечень. Дякую.

Слово для інформації надається голові тимчасової лічильної комісії обласної ради, депутату Манолію Піцуряку.

Прошу, Манолію Васильовичу.

М.Піцуряк. Шановний головуючий, шановні депутати! Тимчасова лічильна комісія провела своє друге засідання, і дозвольте оприлюднити протокол № 2 засідання тимчасової лічильної комісії.

“Протокол № 2 засідання тимчасової лічильної комісії Івано-Франківської обласної ради сьомого демократичного скликання від 7 грудня 2015 року, м.Івано-Франківськ.

Присутні: голова тимчасової лічильної комісії Піцуряк Манолій Васильович, заступник голови тимчасової лічильної комісії Б.Кобилянський, секретар тимчасової лічильної комісії В.Мельничук, члени тимчасової лічильної комісії М.Ерстенюк, М.Кузьма, І.Шевчук, Р.Білик, О.Токарчук, М.Рудик.

Порядок денний; 1) Про порядок таємного голосування з виборів голови обласної ради, першого заступника голови обласної ради та заступника голови обласної ради.

2) Про затвердження форми бюлетеня для таємного голосування з обрання голови обласної ради сьомого демократичного скликання.

3) Про затвердження форми протоколу тимчасової лічильної комісії про результати таємного голосування з виборів голови обласної ради.

Слухали…” Чути в залі?

О.Дзеса. Чути, чути.

М.Піцуряк. “Про порядок таємного голосування з виборів голови обласної ради”.

Виступили: Шевчук Ігор Михайлович, Токарчук Олег Володимирович.

Вирішили: затвердити такий порядок таємного голосування”.

Шановні депутати! Прошу уваги! Я зараз буду зачитувати порядок таємного голосування, щоб не виникало сумнівів, як будемо голосувати. Будь ласка, прошу уваги!

Перше, таємне голосування проводиться виключно в сесійній залі обласної ради.

Видання бюлетенів для таємного голосування та вкидання бюлетенів у скриньку для голосування здійснюється у сесійній залі.

Всі депутати зобов’язані голосувати особисто.

Друге, тимчасова лічильна комісія ознайомлює депутатів з порядком таємного голосування.

Для таємного голосування тимчасова лічильна комісія виготовляє бюлетені однакового зразка, розміру, кольору та форми.

У сесійній залі перед початком голосування голова лічильної комісії ознайомлює присутніх з вмістом скриньки для таємного голосування, закриває та пломбує ЇЇ двома паперовими стрічками, на яких ставлять свої підписи всі члени комісії та скріплюють печаткою обласної ради у місцях закріплення її зі стінками скриньки.

Фіксується час початку голосування.

У скриньку вкидається “Контрольний лист” із зазначенням назви обласної ради, черговості скликання та сесії, питання, з якого проводиться голосування, дати голосування, ставляться підписи голови, заступника голови та секретаря лічильної комісії, усіх членів комісії.

Якщо член комісії не підписав, то навпроти його прізвища зазначається причина відсутності підпису, ставиться печатка обласної ради.

П’яте, бюлетені для голосування видаються депутатам обласної ради окремо по політичних партіях (фракціях) за алфавітним порядком, починаючи з партії, яка має найбільшу кількість мандатів, фіксується час початку голосування з моменту видачі бюлетеня для голосування першому депутату. Відведений час для голосування – 60 хвилин.

Шосте, голова тимчасової лічильної комісії зачитує прізвище, ім’я, по батькові депутата, який підходить до столу та під розписку отримує бюлетені.

Депутат, отримавши бюлетень, заходить в кабіну для таємного голосування та заповнює бюлетень. Кабіна розташована на сцені залу.

У квадраті навпроти прізвища відповідного кандидата, якого він підтримує, депутат робить одну позначку – або іншу, яка засвідчує його волевиявлення.

У випадку, якщо депутат не підтримує жодного кандидата, він робить одну позначку “+” або іншу навпроти “Не підтримую кандидата”.

Заповнений бюлетень депутат опускає у виборчу скриньку.

Недійсним вважається бюлетень невстановленого зразка, або який не заповнений, або в якому є більше ніж одна позначка.

Біля виборчої скриньки спостереження постійно ведуть два члени лічильної комісії і роблять відмітки про кількість депутатів;, що проголосували.

Дев’яте, після закінчення голосування тимчасова лічильна комісія погашає невикористані виборчі бюлетені шляхом відрізання верхнього лівого кута бюлетеня. Ці бюлетені вважаються невикористаними і їх запаковують в окремий пакет, на якому робиться напис “Невикористані бюлетені”, проставляється кількість невикористаних бюлетенів цифрами і прописом, ставиться відтиск печатки обласної ради, підписи усіх членів тимчасової лічильної комісії та дата і час пакування.

Виборча скринька відкривається на сцені сесійної зали, бюлетені викладаються на стіл, перевіряється “Контрольний лист”.

Тимчасова лічильна комісія розкладає виборчі бюлетені на столі, сортуючи їх, залежно від волевиявлення, з відокремленням бюлетенів, які вважаються членами комісії сумнівними, недійсними.

Тимчасова лічильна комісія підраховує кількість голосів, відданих депутатами обласної ради в ході таємного голосування за кожного з кандидатів.

Наступне. Тимчасова лічильна комісія складає окремий протокол про результати голосування у двох примірниках, один з яких передає головуючому на засіданні, а другий примірник залишається у голови тимчасової лічильної комісії.

Голова тимчасової лічильної комісії оголошує у сесійній залі результати голосування за кандидатів на посаду голови. Протокол з таємного голосування голови затверджується голосуванням депутатів обласної ради.

Обраним вважається кандидат, який отримав більше половини голосів від загального складу ради.

Якщо за результатами голосування жоден з кандидатів не отримав необхідної кількості голосів, проводиться нове висування кандидатур. Кандидат, який не отримав необхідної кількості голосів, може бути повторно включений до бюлетеня з виборів голови, якщо це за попередньою… якщо за це попередньо проголосувала більшість депутатів обласної ради, але не менше 1/2 загального складу ради, тобто, 43 депутати.

Протокол таємного голосування разом з бюлетенями комісія направляє на зберігання в архів обласної ради.

Даний порядок може діяти при обранні керівного складу обласної ради.

Голові тимчасової лічильної комісії ознайомити з даним порядком таємного голосування з виборів голови обласної ради.

Голосували: за – 9, проти – нуль, утрималось – нуль.

Рішення прийнято”.

Можна приступати до другого питання?

В.Гладій. Я думаю, товариство, що давайте ми заслухаємо всі питання, які розглянула тимчасова лічильна комісія, і потім проголосуємо. Добре так буде? Немає заперечень?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Прошу, продовжуйте.

М.Піцуряк. Друге, “Про затвердження форми бюлетеня для таємного голосування з обрання голови обласної ради сьомого демократичного скликання”.

Виступила: Рудик Марія Олександрівна.

Вирішили: затвердити форму бюлетеня для таємного голосування з обрання голови обласної ради сьомого демократичного скликання (додаток 1),

Бюлетень для таємного голосування (формат А5). Пише: “Бюлетень з виборів голови Івано-Франківської обласної ради сьомого демократичного скликання, 7 грудня 2015 року”.

Нижче пише: “Поставте одну позначку в квадраті навпроти прізвища кандидата, якщо ви підтримуєте його, або в квадраті навпроти фрази “Не підтримую кандидата” в тому разі, коли не підтримуєте кандидата”.

На взірцеві “Сич Олександр Максимович”, навпроти – квадратик.

“Не підтримую кандидата”, навпроти – квадрат.

“Недійсним є бюлетень невстановленого зразка чи в якому поставлено більше як одну позначку, або не поставлено жодної”.

Підписи: голова тимчасової лічильної комісії, заступник голови тимчасової лічильної комісії, секретар тимчасової лічильної комісії. Місце для печатки – у лівому куті.

Голосували: за – 9, проти – нуль, утримались – нуль.

Рішення прийнято.

В.Гладій. Дякую. У вас все?

М.Піцуряк. Ні, ще одне питання.

В.Гладій. Ще одне питання. Прошу.

М.Піцуряк. Наступне питання. “Слухали: “Про затвердження форми протоколу тимчасової лічильної комісії про результати таємного голосування депутатів обласної ради з виборів голови обласної ради”.

Виступили: Кобилянський Богдан Миколайович, Кузьма Микола Миколайович.

Вирішили: затвердити форму протоколу тимчасової лічильної комісії про результати таємного голосування депутатів обласної ради з виборів голови обласної ради (додаток 2)”.

Це є зразок протоколу, який будемо заповнювати.

“Протокол тимчасової лічильної комісії Івано-Франківської обласної ради сьомого демократичного скликання від 7 грудня 2015 року, м.Івано-Франківськ.

Про результати таємного голосування депутатів обласної ради з виборів голови обласної

ради.

Тимчасова лічильна комісія провела таємне голосування депутатів обласної ради і встановила”. Записується: “кількість обраних депутатів обласної ради, вказується цифрами і прописом; кількість виготовлених бюлетенів – цифра і пропис; кількість депутатів обласної ради, присутніх на засіданні обласної ради, – цифра і пропис; кількість депутатів, які отримали бюлетені, – цифра і пропис; кількість невикористаних бюлетенів – цифра і пропис; кількість депутатів, які взяли участь в голосуванні, – цифра і прописом; кількість бюлетенів, визнаних недійсними, – цифра і прописом; кількість голосів депутатів, поданих за кандидата на голову обласної ради”. І дальше, “за результатами голосування за обрання голови обласної ради проголосувало – цифрами і прописом.

Протокол складений у двох примірниках”. Підписи: голова тимчасової лічильної комісії, заступник голови тимчасової лічильної комісії, секретар тимчасової лічильної комісії і члени тимчасової лічильної комісії.

“Голосували: за – 9, проти – нуль, утрималось – нуль.

Вирішили: затвердити форму протоколу тимчасової лічильної комісії про результати таємного голосування депутатів обласної ради з виборів голови обласної ради”.

Я сказав, що голосували: за – 9, проти – нуль, утрималось – нуль. Рішення прийнято.

Протокол підписаний, протокол № 2 підписаний: голова тимчасової лічильної комісії М.Піцуряк, заступник голови тимчасової лічильної комісії Кобилянський, секретар тимчасової лічильної комісії В.Мельничук, члени тимчасової лічильної комісії: М.Ерстенюк, М.Кузьма, І.Шевчук, Р.Білик, О.Токарчук, М.Рудик.

Дякую за увагу.

В.Гладій. Шановні колеги! Ми з вами заслухали протокол № 2 засідання тимчасової лічильної комісії. Є пропозиція взяти протокол № 2 засідання лічильної комісії до уваги.

Немає інших пропозицій? Прошу голосувати. Хто за?

М.Піцуряк. Якщо можна, заступник, підбийте підсумки, скажете, щоби я не виходив.

В.Гладій. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

Прошу оголосити результати голосування,

М.Піцуряк. Будь ласка, заступник голови лічильної комісії, прошу оголосіть, поки я на трибуні, Кобилянський.

Б.Кобилянський. За – 84, проти – немає, утримався – немає.

В.Гладій. Дякую. Рішення прийнято одноголосно.

Шановні депутати! Є пропозиція внести до бюлетеня для таємного голосування кандидата на посаду голови обласної ради депутата, обраного від політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода” Сича Олександра Максимовича. Ставлю цю пропозицію на голосування. Хто за? Прошу голосувати. Дякую. Хто проти? Хто утримався? Прошу оголосити результати голосування.

М.Піцуряк. Шановні депутати! Шановні члени президії! За – 84, проти, утримався – немає.

В.Гладій. Дякую, Рішення прийнято одноголосно.

Шановні колеги! Одне питання технічне. Ми не проголосували щодо припинення обговорення кандидатури. Щоб не звинувачували, що порушений у нас порядок, тому прошу технічно проголосувати, щоб припинити обговорення кандидата на посаду голови обласної ради. Прошу голосувати. Хто за? Дякую. Хто проти? Дякую. Хто утримався?

Прошу результати голосування.

М.Піцуряк. За – 84, проти, утримався – немає.

В.Гладій. Шановні колеги! Як я й обіцяв, оголошується перерва на ЗО хвилин для виготовлення бюлетенів для таємного голосування по виборах голови обласної ради.

О 12.50 год. ми розпочнемо голосування по виборах голови обласної ради. Дякую.

(Перерва 12.20 – 12.50 год.).

В.Гладій. Прошу зайняти свої місця, продовжуємо нашу роботу.

Є Манолій Васильович в залі?

Манолію Васильовичу, можемо продовжувати нашу роботу?

В.Гладій. Шановні депутати обласної ради! Шановні присутні, запрошені! Продовжуємо нашу роботу. Ми розпочинаємо процес голосування по виборах голови Івано-Франківської обласної ради.

Тому тимчасова президія йде в зал до вас, а передаю “бразди правління” голові тимчасової лічильної комісії Манолію Піцуряку. Прошу, Манолію Васильовичу.

М.Піцуряк. Дякую. Шановні члени комісії, запрошую за стіл президії.

Шановні депутати! Приступаємо до таємного голосування.

Ще раз наголошую вам зараз порядок, за яким ми будемо проводити голосування.

Голосування проводиться в цьому залі. Зліва від нас, справа від вас біля першого ряду стоїть стіл видачі бюлетенів. Видавати бюлетені буде секретар лічильної комісії і заступник голови тимчасової лічильної комісії.

Я, голова лічильної комісії, з другого мікрофона, в тому місці буду озвучувати по порядку прізвища депутатів політичної партії “Блок Петра Порошенка” – 23 чоловіка, і так по кожній партії, озвучую, йдете, отримуєте бюлетень, заходите на сцену, в кабіну для таємного голосування, робите відповідну позначку в бюлетені і на столі, тут, де ми сидимо, в цьому місці буде стояти урна для голосування.

Попрошу присутніх, п’ятий ряд, ближче, як п’ятий ряд сюди, щоб не було посторонніх, не було, окрім депутатів, щоб не було впливу на волевиявлення людей.

Депутати обласної ради – члени лічильної комісії будуть розміщені таким чином в залі: я сказав, три депутати, заступник, секретар і голова – біля столу, біля урни будуть два депутати, два депутати будуть на виході в центрі, і два депутати будуть на боковому виході.

Час голосування – 1 година з моменту взяття першого бюлетеня першим депутатом.

Тепер я думаю, напевно, члени комісії, приступаємо до процедури голосування.

Так, бюлетені будуть скидатись у дану скриньку. Так, показую, скринька порожня, подвійного дна немає. Скринька – не ушкоджена. Члени комісії, будь ласка, погляньте. Наступний етап: приступаємо до опечатування даної скриньки смужками, двома паперовими стрічками з підписами всіх членів комісії і завірених печаткою обласної ради. Печатка на час голосування знаходиться у голови тимчасової лічильної комісії.

Голоси в президії. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Члени комісії, прошу ближче проглянути, чи немає зауважень до…

Скринька для голосування опечатана двома стрічками, де є підписи усіх членів комісії, голови, заступника та секретаря.

Члени комісії, є у когось зауваження до скриньки? Немає.

Депутати, є у когось зауваження?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Наступний етап. “Контрольний лист з виборів голови Івано-Франківської обласної ради: Івано-Франківська обласна рада сьомого демократичного скликання, перша сесія, 7 грудня”. Підписи всіх членів комісії. Завіряю печаткою. Так, кидаю, показую, як вкидати. Контрольний талон вкинуто.

Так, прошу, секретар нехай поставить… дві ручки ставляться в кабіни для голосування. Дальше. Надруковано 84 бюлетені формату А5, колір бюлетеня – бузковий.

Ще раз наголошую, що написано. “Бюлетень з виборів голови Івано-Франківської обласної ради сьомого демократичного скликання. 7 грудня 2015 року. Поставте одну позначку в квадраті навпроти прізвища кандидата, якщо ви підтримуєте його, або в квадраті навпроти фрази “Не підтримую кандидата” в тому разі, коли не підтримуєте кандидата”.

Кандидат: Сич Олександр Максимович. Нижче: “Не підтримую кандидата”.

“Недійсним є бюлетень невстановленого зразка чи в якому поставлено більше як одну позначку, або не поставлено жодної”.

Підписи: голова тимчасової лічильної комісії, заступник голови тимчасової лічильної комісії, секретар тимчасової лічильної комісії.

Скріплено печаткою обласної ради. Таких бюлетенів є 84. Вручаю секретарю комісії для видачі біля столу. Будь ласка, списки, два списки, списки депутатів Івано-Франківської обласної ради сьомого демократичного скликання на отримання бюлетенів для таємного голосування з обрання голови обласної ради 7 грудня 2015 року.

Списки, як ми прийняли, по партіях: Івано-Франківська територіальна організація Партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність” – 23 прізвища, Івано-Франківська обласна організація політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина” – 18, Івано-Франківська обласна організація Всеукраїнського об’єднання “Свобода” – 16 прізвищ, Івано-Франківська обласна регіональна парторганізація політичної партії “Українське об’єднання патріотів – УКРОП” – 12 прізвищ, Івано-Франківська обласна організація політичної партії “Об’єднання “Самопоміч” – 8 прізвищ, обласна партійна організація політичної партії “Воля” в Івано-Франківській області.

Кожна сторінка, шановні колеги, кожна сторінка скріплена підписами і печаткою. Тому прошу вас, ще дві секунди, підпишіться на сторінці.

Голоси в президії. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Будь ласка, нічого страшного, дві секунди потерпимо.

Шановні депутати! Вручаю список депутатів Івано-Франківської обласної ради сьомого демократичного скликання на отримання бюлетенів для таємного голосування з обрання голови обласної ради 7 грудня 2015 року секретарю комісії Василю Івановичу. Другий екземпляр… на трьох листках підписаний членами комісії, завірений печаткою обласної ради.

Прошу членів тимчасової лічильної комісії приступити до порядку голосування. Прошу в залі, там, де йде процес голосування, сторонніх людей щоб не було, тільки за п’ятим рядом і біля дверей, там будуть члени комісії.

Прошу до голосування приступити. Всі папери, ручки забрати з цього…

(Поіменне голосування з виборів голови Івано-Франківської обласної ради сьомого демократичного скликання).

М.Піцуряк. Для стенограми. Шановні члени тимчасової лічильної комісії, шановні депутати обласної ради! Чи можу я поставити на голосування сесії обласної ради питання про те, щоб завершити видачу… процес завершення видачі…? Процес видачі бюлетенів завершився, і ми можемо приступити до наступного етапу – підрахунку голосів, тому що нам треба змінити той порядок, який прийняла сесія, де ми прийняли 60 хвилин.

Я можу це поставити на голосування?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Тому члени лічильної комісії, прошу зайняти місця для підрахунку голосів. Хто за те, щоб процедуру видачі бюлетенів, яка… у нас на даний час є 13.30 год., завершити і приступити до наступного етапу підрахунку голосів.

Хто за? Прошу проголосувати. Хто проти? Хто проти? Хто утримався? Члени лічильної комісії, прошу дати інформацію про… члени лічильної комісії, прошу дати інформацію про процес голосування.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Мені доповідають, що участь у голосуванні прийняли всі 84 депутати. 84 – за, проти, утримався – немає.

Наступний етап. Ми приступаємо до підрахунку голосів. Оглядаємо скриньку. Опечатана, папір для опечатання є на всіх місцях, де було опечатано. Скринька не пошкоджена.

Шановні колеги! Я прошу вибачення. Якби були невикористані бюлетені, ми б приступили до погашення. Згідно з процесом таємного голосування ми маємо пересвідчитись, чи немає у нас невикористаних бюлетенів. Видано по списку 84 бюлетені з 84. Тому процедуру погашення бюлетенів, які не використані, проводити не будемо.

Голос із залу. (Без мікрофона),

М.Піцуряк. Немає. Оглядаємо скриньку. Є в когось зауваження?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Тоді прошу секретаря і заступника голови зірвати пломбу вальні стрічки.

Прошу забрати зі столу всі ручки, папери, все забрати, щоб ніяких паперів не було.

Будь ласка, приступаємо до розпломбування скриньки.

Так, знімаємо кришку. Кришка не пошкоджена.

У вашій присутності всі бюлетені легко висипаємо на стіл.

Контрольний лист з виборів голови Івано-Франківської обласної ради, Івано-Франківська обласна рада сьомого демократичного скликання, перша сесія, 7 грудня. Підпис і печатка є наявні. Будь ласка, секретар до того.

Тепер приступаємо до сортування бюлетенів. Оскільки у нас був один кандидат, дивимось “за”, які є недійсні, ставимо, хто “за” на одну купку, недійсні – на другу.

Голоси в президії. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Ні, сортування йде.

Так, шановні колеги, ми підрахували, є дві стопки. У нас є голоси, подані “проти” і подані “за”. Будь ласка, рахуємо голоси, подані “проти”.

Голоси в президії. Голосно, спочатку голосно.

Голос в президії. Так, “Не підтримую кандидата”: один, два, три, чотири… (Рахує)… тридцять один.

М.Піцуряк. Так, голоси, подані “за”…

Голоси в президії. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Раз, два, три… (Рахує)… сорок три…

(Оплески в залі).

…сорок чотири, сорок п’ять…

(Оплески в залі).

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Сорок шість, сорок сім… (Рахує)… п’ятдесят три,

(Оплески в залі).

Таким чином, бюлетенів було видано…, ми зараз заповнимо протокол, але вже оголошую: 84, 53 – за, 31 – проти, разом складає 84.

Комісія приступає до заповнення протоколу підрахунку голосів. Будь ласка. У двох екземплярах… У двох екземплярах.

І наступне питання. Контрольний лист та списки з видачі бюлетенів запаковують у конверт та ставлять підписи всі члени ТВК, ставиться печатка.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Шановні депутати! Комісія завершує свою роботу по підрахунку голосів з обрання голови обласної ради. Бюлетені, списки, за якими ми… списки депутатів Івано-Франківської обласної ради сьомого демократичного скликання на отримання бюлетенів для таємного голосування з обрання голови обласної ради від 7 грудня 2015 року в цьому пакеті, контрольна стрічка, контрольний талон. Конверт запечатаний, підписаний всіма членами комісії.

Так, чи є у членів комісії зауваження?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Шановні депутати! Дозвольте мені виконати почесну місію: зачитати протокол.

Шановні депутати Івано-Франківської обласної ради! Дозвольте довести до вашого відома протокол № 3 тимчасової лічильної комісії Івано-Франківської обласної ради сьомого демократичного скликання від 7 грудня 2015 року, м.Івано-Франківськ, про результати таємного голосування депутатів обласної ради з виборів голови обласної ради.

“Тимчасова лічильна комісія провела таємне голосування депутатів обласної ради і встановила: кількість обраних депутатів обласної ради – 84, прописом “вісімдесят чотири”; кількість виготовлених бюлетенів – цифрами “84”, прописом “вісімдесят чотири”; кількість депутатів обласної ради, присутніх на засіданні обласної ради, – 84, прописом “вісімдесят чотири”; кількість депутатів, які отримали бюлетені, – 84, прописом “вісімдесят чотири”; кількість невикористаних бюлетенів – 0, “нуль”; кількість депутатів, які взяли участь у голосуванні, – 84, “вісімдесят чотири”; кількість бюлетенів, визнаних недійсними, – 0, “нуль”; кількість голосів депутатів, поданих за Сича Олександра Максимовича – 53, прописом “п’ятдесят три”; кількість голосів депутатів, які не підтримали кандидата, -31, “тридцять один”.

За результатами голосування за обрання головою обласної ради Сича Олександра Максимовича проголосувало 53 – цифрами і прописом – депутати.

Протокол складений у двох примірниках.

Голова тимчасової лічильної комісії М.Піцуряк, заступник Б.Кобилянський, секретар тимчасової лічильної комісії В.Мельничук, члени тимчасової лічильної комісії: М.Ерстенюк, М.Кузьма, І.Шевчук, Р.Білик, О.Токарчук, М.Рудик”.

Шановні депутати! Пане головуючий! Прошу затвердити протокол № 3 тимчасової лічильної комісії з виборів голови обласної ради,

В.Гладій. Шановні колеги-депутати! Ставлю на голосування протокол засідання тимчасової лічильної комісії про результати таємного голосування по виборах голови Івано-Франківської обласної ради. Прошу затвердити даний протокол. Хто за? Прошу голосувати.

М.Піцуряк. Члени комісії, прошу вести підрахунок.

В.Гладій. Дякую. Хто проти?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Хто утримався? Прошу оголосити результати голосування.

М.Піцуряк. Шановні депутати! За – 84, проти, утримався – немає.

В.Гладій. Дякую. Рішення прийнято.

Головою Івано-Франківської обласної ради сьомого демократичного скликання обрано Сича Олександра Максимовича.

(Оплески в залі).

Запрошую Олександра Максимовича Сича зайняти своє робоче місце в президії обласної ради. Дякую всім за роботу.

Прошу, Олександре Максимовичу.

М.Піцуряк. Шановні депутати! Передаємо пакет запечатаний в архів обласної ради.

Пане голово, вручаю печатку обласної ради, покористувався, віддаю і протокол підрахунку вам. Один залишається в мене. Дякую.

О.Сич. Присяга посадової особи місцевого самоврядування.

Я, Сич Олександр Максимович, усвідомлюючи свою високу відповідальність, урочисто присягаю, що буду вірно служити громаді та народу України, неухильно дотримуватись Конституції України та законів України, сприяти втіленню їх в життя, охороняти права, свободи і законні інтереси громадян, сумлінно виконувати свої посадові обов’язки.

Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

(Оплески в залі).

О.Сич. Шановні колеги! Я щиро дякую за високу довіру. Я звик відповідати за свої слова, маю свої життєві принципи, тому все, що я говорив під час свого слова перед обранням голови, я буду виконувати.

Я буду максимально все робити для того, щоби Івано-Франківська обласна рада… робитиму це разом з вами, моїми колегами, була на високому рівні як самостійний і самодостатній орган, який дбає про задоволення законних прав, інтересів всіх мешканців Прикарпаття. Для цього я буду робити все можливе, щоб консолідувати весь депутатський корпус, незалежно від того, хто голосував за мене, чи хто не голосував.

Ще раз щиро дякую вам за довір’я.

(Оплески в залі).

Прошу вас перед тим, як приступити до реалізації наступних питань порядку денного, взяти перерву на 1 годину для здійснення консультацій. Оскільки ми обираємо керівництво, яке буде провадити обласною радою і буде дбати за наш край, сподіваюсь, протягом наступних п’яти років, я не хотів би схибити, я хотів би, щоб ми всі разом, а в даному випадку я хотів би провести консультацію з головами фракцій, щоб якомога зваженіше підійшли до цього питання.

Тому подаю пропозицію і ставлю на голосування. Хто за те, щоб зробити перерву в цьому засіданні на 1 годину?

Хто за? Прошу голосувати. Лічильна комісія, прошу приступити до підрахунку голосів. Хто проти? Хто утримався?

Прошу голову тимчасової лічильної комісії оголосити результати голосування.

М.Піцуряк. (Без мікрофона).

О.Сич. За – 84, проти, утримався – немає. Рішення прийнято.

Шановні колеги! Зараз 14.01 год. Прошу вас о 15.00 год. бути в залі. Дякую.

(Перерва 14.01 -15.00 год.).

О.Сич. Я, на жаль, змушений розпочати із сумного.

Нещодавно помер відомий український історик, професор, академік, всім нам дуже добре відомий Володимир Грабовецький.

Сьогодні о 16.00 год. в “Просвіті” відбудеться прощання. Хто матиме можливість, будь ласка, візьміть участь, шановні колеги. Ми сьогодні в прямому ефірі, і я це кажу для громадськості: хто має можливість, вшануймо професора і академіка Володимира Грабовецького. А зараз прошу хвилиною мовчання вшанувати його пам’ять.

(Хвилина мовчання).

Дякую. Прощу сідати.

Він був моїм учителем, я думаю, що багатьох із нас, хто присутній в цьому залі, також.

Продовжуємо розгляд питань згідно з порядком денним, який уже нами затверджений.

У нас дальше по порядку денному стоять питання окремі – обрання першого заступника голови обласної ради, заступника голови обласної ради, утворення постійних комісій, обрання голів, заступників голів, секретарів та членів постійних комісій обласної ради.

Бачу, є пропозиції. Прошу. Другий мікрофон.

В.Поповичдепутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Я пропоную, аби провести пакетне голосування за першого заступника, заступника та голову бюджетної комісії. Чому? Тому що це три посади, які є керівні в обласній раді. Ці люди перебувають на звільненій основі, і вони фактично є тими управлінцями обласної ради, які формують порядок денний, розглядають бюджетні призначення і таке інше. Тому пропоную пакетне голосування за першого заступника, заступника і голову бюджетної комісії. Дякую.

О.Сич. Дякую. Я зараз поставлю пропозицію на голосування. У нас така практика, я пригадую, у попередньому складі ради була, але троє людей, які працюють на звільненій основі, і практично посаду заступника розглядають як посаду голови бюджетної комісії, як людину, яка допомагає у веденні всієї поточної роботи апарату обласної ради.

Є пропозиції, так? Прошу. Прошу.

О.Дзеса – депутатська фракція Партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність”. Шановний голово! Шановні колеги! Ми, не погоджується фракція наша з таким підходом до даного питання. Є чітко виписаний порядок денний, в якому чітко зазначена послідовність обрання першого заступника голови обласної ради, заступника голови обласної ради, і наступне питання – обрання голів і членів комісій обласної ради. Це перша позиція.

Друге, ця норма абсолютно ніде не виписана: ні в Регламенті нашому, ні у Законі “Про місцеве самоврядування”.

Щодо, Олександре Максимовичу, посилання на досвід попередній, так, таке було, але я прошу всіх нас зважити, в яких умовах…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Дзеса. Ну, мене тяжко, товариство, тяжко мене збити з… повірте, я також досвідчений. Тому не пробуйте, нічого не вийде.

…значить, в яких умовах рада працювала ті роки, ті періоди, які ми десь навіть вимушені були ті норми застосовувати.

Сьогодні рада пропрацювала нормально, толерантно, я би навіть сказав, ми себе вели толерантно. Голова обраний абсолютною більшістю голосів, і очевидний факт, що як мінімум така ж кількість голосів буде і при виборі першого заступника голови обласної ради, і заступника голови обласної ради, і голови бюджетної комісії. Тобто, якщо вже говорити абсолютно відверто, ну, нічим ніхто не ризикує.

Тому для чого ми будемо на першій сесії сьогодні десь продовжувати роботу з якихось таких елементарних порушень?

О.Сич. Дякую. Дякую, Остапе Васильовичу.

Друзі, колеги, чи є з цього приводу ще якісь зауваження?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Добре. Перед тим, як поставити на голосування, я раджуся з вами, насправді. Для ефективного використання нашого спільного часу, перше: чи є потреба двічі проводити одну і ту саму процедуру, а отже сидіти нам сьогодні дуже допізна? Одна процедура – обрання першого заступника. І всі, хто з нових депутатів є, щоб уявляли, то це приблизно те саме, що й голови. Закінчили… Не 15 хвилин, а півтори-дві години, враховуючи весь процес. А потім точно те саме: просто заступника – ще раз.

Оце перше питання. Тому я думаю, що раціональна думка була б – об’єднати два питання: обрання першого заступника і заступника. Висунути кандидатури… точніше сказати, голова по Закону має право висувати, я висуну кандидатуру, обговорюємо одну кандидатуру, другу кандидатуру і об’єднати це в одному процесі голосування. Я думаю, що це просто елементарна економія нашого з вами часу, раціональна.

Друге, в Законі і в Регламенті не передбачено обрання знову ж таки таємним голосуванням голови бюджетної комісії, але й не заборонено. А ми згідно з чинним законодавством, як посадові особи, повинні робити те, що не заборонено. Ну, давайте будемо робити це.

Є пропозиція, я ставлю на голосування. Нам треба, друзі, внести зміни в порядок денний. Я пропоную проголосувати зараз за внесення змін в порядок денний, аби в одному питанні розглянути питання обрання першого заступника голови обласної ради, заступника голови обласної ради і голову бюджетної комісії.

Я прошу лічильну комісію підготуватись, а сам ставлю на голосування. Хто за таку пропозицію? Прошу проголосувати. Хто за? Прошу рахувати. Хто проти? Прошу порахувати. Хто утримався? Прошу голову тимчасової лічильної комісії подати результати голосування. Прошу оголосити результати.

М.Піцуряк. Шановний голово, шановні колеги-депутати! Згідно з даними, які подали члени лічильної комісії, за – 34, проти – 27, утрималось – 15. Напевно, всіх немає в залі. 8 чоловік в залі немає або не голосували.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Перш за все, перш за все, я так зрозумів, що немає в залі депутатів.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є пропозиція ще раз поставити на голосування?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Пане голово, тут виникли сумніви. Прошу ще раз поставити на голосування.

О.Сич. Я перепрошую. Шановний пане голово тимчасової лічильної комісії! Я так побачив, ви дискутували, що рахували один і той самий ряд двоє членів лічильної комісії. Розподіліть, будь ласка, обов’язки.

М.Піцуряк. Ще раз доводжу до відома депутатів і голови. Перший ряд члени лічильної комісії… (Без мікрофона).

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. (Без мікрофона).

Тобто, шановні колеги-депутати, сядьте згідно з тим рішенням…

Шановні члени, шановні депутати! У нас є план розміщення на першу сесію. Будь ласка, займіть свої місця, тоді буде легко рахувати. З протилежної сторони – перший ряд… другий ряд, перший ряд там, де депутати, другий ряд рахує Марія Рудик, другий ряд рахує Ігор Шевчук, третій ряд рахує Роман Білик.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Другий – Роман Білик, третій – Шевчук. Будь ласка, розсядьтесь по місцях, і прошу ще раз поставити на голосування.

О.Сич. Шановні члени тимчасової лічильної комісії, будь ласка, станьте напоготові, як закомандував тільки що ваш керівник, а я ставлю на голосування.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні, не можна, після завершення питання.

Ще раз ставлю питання. Хто за те, щоб об’єднати питання обрання першого заступника голови обласної ради, заступника голови обласної ради і голови постійної бюджетної комісії обласної ради? Хто за? Прошу голосувати. Прошу. Хто проти? Хто утримався?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу оголосити результати голосування.

М.Піцуряк. Шановний голово, шановні депутати! Результати голосування; за – 49, проти – 22, утрималось – 10.

О.Сич. Рішення прийнято.

(Оплески в залі).

Приступаємо до розгляду цього питання.

Відповідно до статті 56 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” перший заступник та заступник голови обласної ради обираються в межах строку їх повноважень шляхом таємного голосування.

Відповідно до пункту 3 частини 6 статті 55 цього Закону кандидатури на посади заступника… першого заступника голови і заступника голови обласної ради представляє голова обласної ради. Натомість пропозицію на голову бюджетної комісії подають депутати обласної ради.

Я висуваю на ваш розгляд кандидатури: на першого заступника голови обласної ради Гладія Василя Івановича, обраного за списком Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина”.

(Оплески в залі).

На заступника голови обласної ради пропоную кандидатуру Галабали Ольги Юріївни, обраної за списком політичної партії “Воля”.

(Оплески в залі).

Прошу пропозиції щодо голови бюджетної комісії. Прошу.

В.Гладій. Шановні колеги-депутати обласної ради, шановний пане голово! Є пропозиція на голову бюджетної комісії запропонувати кандидатуру депутата обласної ради, обраного від “Українського об’єднання патріотів – УКРОП” Палійчука Миколу Васильовича.

О.Сич. Дякую.

(Оплески в залі).

Шановні колеги! В такому разі згідно з поданою пропозицією я пропоную вам розглянути ці кандидатури, і перш за все ставлю питання: чи є потреба для обговорення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Тобто, для того, щоби кандидат на кожну з названих мною посад висловив декілька думок, ви мали можливість задати йому запитання, отримати відповіді, а потім отримати в підтримку, виступити в підтримку, чи заперечуючи такому кандидатові.

Чи ми будемо приймати це питання без обговорення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Без обговорення.

Є пропозиція приступити до розгляду цього питання без обговорення. Хто за таку пропозицію? Прошу голосувати. Хто проти такої пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Хто утримався?

Прошу оголосити результати голосування.

М.Піцуряк. Пане голово, шановні депутати! Результати голосування; за – 51, проти – 6, утрималось – 2.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято,

(Оплески в залі).

Отож, приступаємо до розгляду цих кандидатур без попереднього обговорення.

В такому разі я переходжу до наступного етапу. Нам до бюлетеня для таємного голосування в такому разі слід внести кандидатури; на посаду першого заступника голови обласної ради Гладія Василя Івановича, на посаду заступника голови обласної ради кандидатуру Галаба-ли Ольги Юріївни, на посаду голови постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів, податків та інвестицій Палійчука Миколи Васильовича.

Хто за те, щоб ці кандидатури внести в бюлетень для голосування? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався? Прошу оголосити результати.

М.Піцуряк. Пане голово, шановні депутати! Результати голосування; 51 – за, 4 – проти, 4 – утрималось.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято. Прошу тимчасову лічильну комісію відповідно до процедури приступити до роботи.

Вам зараз потрібно прийняти порядок голосування, так?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. (Без мікрофона).

О.Сич. Точніше, порядок є. Вам треба виготовити бюлетені для голосування.

М.Піцуряк. Так.

О.Сич. Скільки вам потрібно часу?

М.Піцуряк. Ми півгодини просимо.

О.Сич. Півгодини. Шановні колеги! Ми робимо перерву на півгодини. Зараз 15.27 год. Орієнтовно о 16.00 год. прошу бути на робочих місцях.

(Перерва 15.27 -16.00 год.).

М.Піцуряк. …про затвердження форми протоколу тимчасової лічильної комісії про результати таємного голосування з обрання першого заступника голови обласної ради, заступника голови обласної ради та голови постійної комісії обласної ради з питань бюджету сьомого демократичного скликання.

Слухали: Про доповнення до порядку таємного голосування з виборів голови обласної ради, першого заступника голови обласної ради та заступника голови обласної ради.

Виступили; І.Шевчук, М.Піцуряк.

Вирішили; затвердити доповнення до порядку таємного голосування з виборів голови обласної ради, першого заступника голови обласної ради та заступника голови обласної ради.

Доповнити порядок таємного голосування з виборів голови обласної ради, першого заступника голови обласної ради та заступника голови обласної ради пунктом 20. Згідно з рішенням сесії обласної ради обрання першого заступника голови обласної ради, заступника голови обласної ради та голови постійної комісії обласної ради з питань бюджету здійснюється пакетним голосуванням. Пункт 20 викласти в такій редакції; “В квадраті напроти прізвищ кандидатів, яких ви підтримуєте, депутат робить одну позначку “+” або іншу, яка засвідчує його волевиявлення. У випадку, якщо депутат не підтримує кандидатів, він робить одну позначку або іншу в квадраті навпроти фрази “Не підтримую”. Заповнений бюлетень депутат опускає у виборчу скриньку”.

Голосували; за – 8, проти – нуль, утримався – 1. Рішення прийнято.

Слухали: Про затвердження форми бюлетеня для таємного голосування з обрання першого заступника голови обласної ради, заступника голови обласної ради та голови постійної комісії обласної ради з питань бюджету сьомого демократичного скликання.

Виступили: М.Рудик, І.Шевчук, М.Піцуряк.

Вирішили: затвердити форму бюлетеня для таємного голосування з обрання першого заступника голови обласної ради, заступника голови обласної ради та голови постійної комісії обласної ради з питань бюджету сьомого демократичного скликання.

Голосували: за – 9, проти – нуль, утрималось – нуль. Рішення прийнято.

Наступне. Слухали: Про затвердження форми протоколу тимчасової лічильної комісії про результати таємного голосування з обрання першого заступника голови обласної ради, заступника голови обласної ради та голови постійної комісії з питань бюджету сьомого демократичного скликання.

Виступили: Б.Кобилянський, Р.Білик, В.Мельничук.

Вирішили: затвердити форму протоколу тимчасової лічильної комісії про результати таємного голосування з обрання першого заступника голови обласної ради, заступника голови обласної ради та голови постійної комісії обласної ради з питань бюджету сьомого демократичного скликання.

Голосували: за – 9, проти – нуль, утрималось – нуль.

Рішення прийнято.

Голова тимчасової лічильної комісії М.Піцуряк, заступник голови тимчасової лічильної комісії Б.Кобилянський, секретар тимчасової лічильної комісії В.Мельничук, члени тимчасової лічильної комісії: М.Ерстенюк, М.Кузьма, І.Шевчук, Р.Білик, О.Токарчук, М.Рудик”.

Всі підписи присутні.

Пане голово, я тільки показую бюлетень. Бюлетень буде світло-сірого кольору.

“Бюлетень з виборів першого заступника голови обласної ради, заступника голови обласної ради та голови постійної комісії обласної ради з питань бюджету Івано-Франківської обласної ради сьомого демократичного скликання, 7 грудня 2015 року.

Поставте одну позначку в квадраті навпроти прізвищ кандидатів, якщо ви підтримуєте їх, або в квадраті навпроти фрази “Не підтримую” в тому разі, коли не підтримуєте”.

Зліва прізвища: перший заступник голови обласної ради Гладій Василь Іванович, заступник голови обласної ради Галабала Ольга Юріївна, голова постійної комісії обласної ради з питань бюджету Палійчук Микола Васильович. Навпроти трьох прізвищ – один квадрат.

Нижче: “Не підтримую”, квадрат навпроти “Не підтримую”.

“Недійсним є бюлетень невстановленого зразка чи в якому поставлено більше як одну позначку, або не поставлено жодної”.

Голова тимчасової лічильної комісії, заступник голови тимчасової лічильної комісії, секретар тимчасової лічильної комісії, місце для печатки.

“Протокол тимчасової лічильної комісії Івано-Франківської обласної ради сьомого демократичного скликання від 7 грудня, м.Івано-Франківськ, від 7 грудня 2015 року, м.Івано-Франківськ, про результати таємного голосування депутатів обласної ради з виборів першого заступника голови обласної ради, заступника голови обласної ради та голови постійної комісії обласної ради з питань бюджету.

Тимчасова лічильна комісія провела таємне голосування депутатів обласної ради та встановила: кількість обраних депутатів обласної ради – кількість цифрами й прописом, кількість виготовлених бюлетенів – цифрами й прописом, кількість депутатів обласної ради, присутніх на засіданні обласної ради, – цифрами й прописом, кількість депутатів, які отримали бюлетені, – цифрами й прописом, кількість невикористаних бюлетенів – цифрами й прописом, кількість депутатів, які взяли участь у голосуванні, – цифрами та прописом, кількість бюлетенів, визнаних недійсними, – цифрами й прописом, кількість голосів Депутатів, поданих за кандидатів, – цифрами і прописом, кількість голосів депутатів, які не підтримали кандидатів, – цифрами і прописом.

За результатами голосування за першого заступника голови обласної ради, заступника голови обласної ради та голови постійної комісії обласної ради з питань бюджету проголосувало: цифрами й прописом.

Протокол складений у двох примірниках.

Голова тимчасової лічильної комісії М.Піцуряк, заступник голови тимчасової лічильної комісії Б.Кобилянський, секретар тимчасової лічильної комісії В.Мельничук, члени тимчасової лічильної комісії: М.Ерстенюк, М.Кузьма, І.Шевчук, Р.Білик, О.Токарчук, М.Рудик”,

Я завершив.

О.Сич. Дякую, Манолію Васильовичу.

Скільки ви часу встановили для проведення голосування?

М.Піцуряк, Шановні колеги! Ви знаєте, ми проводили голосування з обрання голови, було у нас 60 хвилин. Як вияснилось, ми цим голосуванням по партіях, воно швидше йде й активніше. Тому я пропоную: ЗО хвилин нам вистачить для проведення голосування.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Ну, насправді ми проголосували за 15 хвилин, але якщо ми встановимо ЗО хвилин, то нічого страшного не буде. Може, дійсно, хтось вийшов, у нас була трошки довша перерва непрогнозована, бо комісія… у них технічні збої були з комп’ютером, з усім решта. Тому я думаю, що півгодини – це буде нормально. Так?

Це треба ставити на голосування?

М.Піцуряк. Напевно, треба…

О.Сич. Шановні колеги! Отже, дивіться. Перше, нам голова тимчасової лічильної комісії подав до відома їхні напрацювання, закладені в протоколі № 4. Так?

М.Піцуряк. Пане голово, прошу поставити на голосування, щоб затвердити протокол

№4…

О.Сич. Чекайте, чекайте! Протокол № 4.

Я пропоную протокол № 4, запропонований тимчасовою лічильною комісією, прийняти за основу. Хто за? Прошу голосувати.

М.Піцуряк. Члени комісії, прошу голосувати.

Прошу рахувати, члени лічильної комісії.

Я попрошу заступника голови комісії: підбийте голоси й озвучте.

О.Сич. Почекайте хвильку. Порахували, хтось докупи збирає голоси “за”?

М.Піцуряк. Заступник голови комісії, зберіть, будь ласка. Заступнику дайте.

О.Сич. Одну хвильку, зараз. Нехай вони порахують. Можна ставити “проти”?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Хто проти? Порахували? Хто утримався? Явно стоїмо перед необхідністю ввести електронну систему.

Б.Кобилянський. 61 – за, проти – немає, утримався – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

Ми прийняли протокол № 4 лічильної комісії за основу.

Дальше, поступила пропозиція внести невеличку зміну: змінити час для проведення голосування з години до 30 хвилин.

Хто за внесення такої зміни? Прошу голосувати. Хто за? Лічильна комісія рахує?

Б.Кобилянський. 61 – за, проти – немає, утримались – немає.

О.Сич. Дякую. Але я ще не ставив “утримався”. Хто утримався? Я хіба не ставив “проти”? Хто проти? Я не бачу. Хто утримався?

А тепер вже доповідайте.

Б.Кобилянський. 61 – за, проти – немає, утрималось – немає.

О.Сич. Рішення прийнято.

Шановні колеги! Таким чином, ми прийняли зміни. Будемо проводити голосування не годину, а півгодини.

А тепер хто за затвердження протоколу тимчасової лічильної комісії в цілому? Хто за? Дякую. Хто проти? Хто утримався? Прошу доповісти.

Б.Кобилянський. 61 – за, проти – немає, утрималось – немає.

О.Сич. Дякую. Отож, шановні колеги, ми, затвердивши протокол № 4 тимчасової лічильної комісії, затвердили порядок голосування, форму протоколу… форму бюлетеня для голосування і форму підсумкового протоколу результатів голосування.

Прошу лічильну комісію приступити до організації голосування.

М.Піцуряк. Прошу членів лічильної комісії зайняти місця в президії.

Шановні депутати! Приступаємо до таємного голосування з виборів першого заступника, заступника та голови постійної комісії з питань бюджету. Голосування буде йти пакетно.

Ще раз озвучую: порядок голосування ми затвердили такий, який йшов для голосування з виборів голови обласної ради. Зараз ми повторимо ту саму процедуру, покажемо ящик, опломбуємо його, поставимо контрольний пакет, і таким самим порядком біля столу, зліва від вас і справа від нас будуть видавати бюлетені, я буду зачитувати так само по партіях, депутати беруть бюлетень, ставлять позначку і вкидають у даний ящик.

Ще раз наголошую, що згідно з нашим порядком, щоб не виникало сумнівів, скринька знаходиться на столі президії. Біля скриньки два депутати… два члени лічильної комісії, вони чергують біля скриньки для того, щоб не було.,, ви знаєте, викрадення унеможливити, пошкодження та інше. Ми проголосували такий порядок. Після того буде відбуватись підрахунок голосів.

Тому, шановні члени комісії, приступаємо до таємного голосування.

Так, шановні колеги, кришка ціла, чотири стінки є, дно є, подвійного дна немає, скринька порожня.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Так, приступаємо до опломбування.

Так, проводимо опломбування стрічкою, де є підписи всіх членів комісії і печатка.

Наступний етап – вкидаємо “Контрольний лист”. “Контрольний лист з виборів першого заступника та заступника голови обласної ради, голови постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів, податків та інвестицій Івано-Франківської обласної ради. Івано-Франківська обласна рада сьомого демократичного скликання. Перша сесія. 7 грудня 2015 року”. Підписи: Р.Білик, М.Рудик, М.Кузьма… дев’ять підписів членів комісії.

Вкидаю контрольний талон.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Прошу?

Голос із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Печатка є. Повертаємо гербом до вас. Показую. Будь ласка, де бюлетені?

Бюлетені показую. Бюлетені світло-сірого кольору, підписані головою, заступником та секретарем комісії. Печатка є на кожному бюлетені.

Передаю 84 бюлетені і списки по партіях, завірені всіма членами комісії на кожній сторінці підписами та печаткою. Показую тому, хто запитував, хто не вірить.

Пане секретарю, прошу, секретар комісії, заступник голови комісії, прошу зайняти місце біля столу, звільнити стіл від всіх сторонніх речей, і приступаємо до голосування.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

(Оплески в залі).

М.Піцуряк. Дякую, дякую. Список депутатів Івано-Франківської обласної ради сьомого демократичного скликання на отримання бюлетенів для таємного голосування, 7 грудня 2015 року: Івано-Франківська територіальна організація Партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність” – Басараб Сергій Михайлович, прошу.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Голіней Юрій Юрійович присутній?

Голос із залу, (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Гончарук Олег Романович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Дані в Іван Михайлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Дзвінчук Дмитро Іванович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Дзеса Остап Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Ерстенюк Михайло Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Іванів Назарій Іванович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Карп Галина Василівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Кобилянський Богдан Миколайович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк, Ні, ну, шановні, є прецедент, депутат є присутній, член комісії, вони відсутні в залі, депутат є в залі, ваше волевиявлення, ви собі можете, як хочете голосувати, але ви маєте, напевно, згідно з нашим порядком…

Голос із залу. (Без мікрофона),

М.Піцуряк. …взяти бюлетень. Як поступити, шановні..?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Лащук Дмитро Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Левкович Андрій Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Ленігевич Богдан Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Магаль Володимир Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Мазур Юрій Йосипович, Осташук Руслан Васильович, Павлів Роман Михайлович, Приймак Іван Васильович, Ткач Роман Володимирович, Торб’як Михайло Петрович, Тринів Ігор Васильович, Фрик Олексій Богданович, Яцишинець Андрій Ярославович.

Шановні депутати! Івано-Франківська територіальна організація Партії “Блок Петра По- рошенка “Солідарність” – 23 депутати, жоден з депутатів не з’явився отримати бюлетені.

Продовжуємо дальше.

(Оплески в залі).

Івано-Франківська обласна організація політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”: Вітенко Михайло Дмитрович, прошу. Гладій Василь Іванович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Гладун Василь Іванович, Грицюк Дмитро Онуфрійович, Дудкевич Василь Ілліч, Дякур Дмитро Дмитрович, Іваськів Андрій Степанович, Іващенко Андрій Васильович, Книшук Орися Володимирівна, Книшук Петро Васильович, Кузьма Микола Миколайович, Левицький Олександр Михайлович, Мельничук Василь Іванович, Мироняк Андрій Іванович, Радиш Сергій Васильович, Черневий Юрій Іванович, Шувар Андрій Йосипович, Яремин Ігор Васильович.

З 18 депутатів Івано-Франківської обласної організації політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина” 18 отримали бюлетені.

Івано-Франківська обласна організація Всеукраїнського об’єднання “Свобода”: Адамович Сергій Васильович, Вітенко Микола Іванович, Дебенко Ігор Богданович, Загурський Олег Васильович, Іваночко Михайло Степанович, Королик Михайло Михайлович, Піцуряк Манолій Васильович.

Б.Кобилянський. Попович Василь Борисович, Сенатович Василь Федорович, Сич Олександр Максимович, Скрипничук Василь Михайлович, Соляник Богдан Степанович, Тебешевсь-ка Оксана Степанівна.

М.Піцуряк. Федорців Сергій Іванович, Чаплинська Наталія Любомирівна, Шевчук Ігор Михайлович.

Голос із залу. Помаліше!

М.Піцуряк. Івано-Франківська обласна організація Всеукраїнського об’єднання “Свобода”, зареєстровано 16 депутатів, 16 депутатів взяли участь у голосуванні.

Івано-Франківська обласна регіональна парторганізація політичної партії “Українське об’єднання патріотів – УКРОП”: Білик Роман Павлович, Візінський Іван Степанович, Дідик Богдан Васильович, Дроняк Микола Миколайович, Блок Микола Дмитрович, Матусевич Олександр Борисович, Озорович Василь Васильович, Палійчук Микола Васильович, Романюк Андрій Григорович, Сіреджук Дмитро Дмитрович, Тимофійчук Богдан Володимирович, Шевченко Віктор Леонідович.

Так, Івано-Франківська обласна регіональна парторганізація політичної партії “Українське об’єднання патріотів – УКРОП”: з 12 депутатів отримали бюлетені 12.

Івано-Франківська обласна організація політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”: Виноградник Тарас Теофілович, Кисидиця Оксана Антонівна, Коцюр Сергій Петрович, Мельниченко Оксана Михайлівна, Никорович Святослав Ігорович, Оробець Інна Петрівна, Станіславський Богдан Миколайович, Токарчук Олег Володимирович.

Так, Івано-Франківська обласна організація політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”: з 8 депутатів взяли бюлетені 8.

Обласна партійна організація політичної партії “Воля” в Івано-Франківській області: Атаманюк Олег Юрійович, Галабала Ольга Юріївна, Макота Галина Зенонівна, Марійчин Андрій Андрійович, Рудик Марія Олександрівна, Федишина Ольга Миколаївна, Якимчук Михайло Ігорович. Із 7 депутатів обласної партійної організації політичної партії “Воля” в Івано- Франківській області 7 взяли мандати.

Список вичерпаний. Шановні депутати! Зараз 17.07 год. Ми мусимо ще 13 хвилин чекати, можливо, що хтось з депутатів зайде в зал.

Тому звертаюся, якщо мене чують депутати від Івано-Франківської територіальної організації Партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність”, прошу, зайдіть в зал і віддайте свій голос чи віддайте свій обов’язок: проголосуйте за кандидатів на посаду першого заступника, заступника та голову бюджетної комісії. Прошу вас до залу.

Шановні члени лічильної комісії, приступаємо до процедури підрахунку голосів. За даними реєстрації в голосуванні взяв участь 61 депутат. Я прошу секретаря і членів комісії провести підрахунок бюлетенів, які не використані.

Член лічильної комісії. Так, невикористані бюлетені: один, два, три, чотири… (Рахує)… двадцять три.

М.Піцуряк. Шановні члени комісії, депутати, приступаємо до погашення невикористаних бюлетенів. Члени комісії, у когось інші пропозиції є? Погашення відрізанням лівого верхнього кутка… Піднімайте вверх, щоб бачили.

Член лічильної комісії. Так, всі бюлетені погашені.

М.Піцуряк. Запаковуємо в окремий конверт, на конверті вписуємо кількість погашених бюлетенів цифрами і прописом.

Так, будь ласка, члени комісії, прошу підписати конверт.

Шановні депутати! Конверт з погашеними бюлетенями: “Івано-Франківська обласна рада сьомого демократичного скликання. Вибори першого заступника голови обласної ради, заступника голови обласної ради та голови постійної комісії з питань бюджету. Перша сесія. 7 грудня 2015 року”. 23 бюлетені погашені. Підписи, запечатано. Ставлю печатку.

Тепер, шановні члени комісії, приступаємо до підрахунку голосів.

Прошу оглянути скриньку для голосування, чи немає пошкоджень стрічки, чи немає пошкоджень інших на скриньці. Стрічка з одної сторони і з другої сторони знаходиться з усіма підписами і печатками. Візуальних пошкоджень не видно.

Будь ласка, члени комісії, прошу оглянути.

Голос із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Будь ласка, пане секретарю… Я прошу забрати всі папери, всі сторонні речі зі столу, де будуть бюлетені. Будь ласка, забрати всі…

Так, проводимо відкривання скриньки для голосування. Кришка не пошкоджена.

Висипаємо у вашій присутності… будь ласка, заберіть цей папір… Так, ящик цілий з усіх сторін. Так, “Контрольний лист з виборів першого заступника, заступника голови обласної ради, голови постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів, податків та інвестицій Івано-Франківської обласної ради. Івано-Франківська обласна рада сьомого демократичного скликання. Перша сесія. 7 грудня 2015 року”. Підписи є, печатка є. Хтось цікавиться з залу, чи печатка є. Показую особисто: є печатка.

Пане секретарю, прошу долучити до цього.

Тепер приступаємо до сортування бюлетенів. На одну сторону ставимо, які дійсні, а якщо виникають сумніви, що він недійсний, пошкоджений, – на іншу купку. Будь ласка.

Голоси в президії. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Шановні члени комісії, ми посортували. Недійсні бюлетені переглядаємо, чи є сумнів у когось з депутатів. Показую: недійсний бюлетень один, – три позначки поставлено…

Голос із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. До речі, хтось не зрозумів. Члени комісії, три позначки поставлено, що “за” проти кожного кандидата.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. В принципі, комісія може розглядати…

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Я тоді ставлю на голосування членів комісії. Три позначки, так, але вони навпроти цього…

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Хто за те, щоб визнати його недійсним? Прошу голосувати.

Так, 7 – за, проти, утримався – немає.

Другий бюлетень: позначки і “за”, і “проти”. Він – недійсний.

Будь ласка, два бюлетені…

Голоси в президії. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. 8 бюлетенів – “Не підтримую кандидатів”.

Приступаємо до підрахунку голосів, до підрахунку бюлетенів, поданих “за”.

Один, два, три… (Рахує)… сорок три…

(Оплески в залі).

…сорок чотири… (Рахує)… п’ятдесят один.

(Оплески в залі).

Тепер підрахуймо… 51 – за, 8 – проти: 59, 61 і 23 погашених, дякувати Богу, всі бюлетені зійшлися.

Тепер приступаємо до заповнення протоколу підрахунку голосів з виборів першого заступника, заступника та голови постійної комісії з питань бюджету.

Прошу, секретар, заступник, приступити до заповнення протоколу.

Кількість обраних депутатів обласної ради – 84.

(Без мікрофона).

Кількість депутатів обласної ради, присутніх на засіданні обласної ради, – 63 депутати…

Голоси в президії. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Шановні депутати! Результати голосування з виборів першого заступника голови обласної ради, заступника голови обласної ради та голови постійної комісії обласної ради з питань бюджету, контрольний талон, пломбувальні стрічки і список депутатів, які брали участь у голосуванні, опечатано, підписано, зверху печатка.

Голос із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Передаємо в архів. Два рази… Шановний колего-депутат, з другої сторони також є печатка. Пакет з погашеними бюлетенями: “Івано-Франківська обласна рада сьомого демократичного скликання. Вибори першого заступника голови обласної ради, заступника голови обласної ради та голови постійної комісії з питань бюджету”. Погашені бюлетені, ще раз повторюю: підписи є, печатка є, з другої сторони печатка є, підписи.

Пане голово, ми завершили процес, і дозвольте зачитати протокол тимчасової лічильної комісії.

О.Сич. Шановні колеги! Запрошуємо голову тимчасової лічильної комісії для оприлюднення протоколу результатів голосування за першого заступника голови обласної ради, заступника голови обласної ради та голови постійної депутатської комісії з питань бюджету, фінансів та інвестицій. Прошу, пане голово.

М.Піцуряк. Шановний голово обласної ради, шановні депутати обласної ради! “Протокол тимчасової лічильної комісії Івано-Франківської обласної ради сьомого демократичного скликання від 7 грудня 2015 року, м.Івано-Франківськ, про результати таємного голосування депутатів обласної ради з виборів першого заступника голови обласної ради, заступника голови обласної ради та голови постійної комісії обласної ради з питань бюджету.

Тимчасова лічильна комісія провела таємне голосування депутатів обласної ради і встановила: кількість обраних депутатів обласної ради – 84, прописом “вісімдесят чотири”; кількість виготовлених бюлетенів – 84, прописом “вісімдесят чотири”; кількість депутатів обласної ради, присутніх на засіданні обласної ради, – 63, прописом “шістдесят три”; кількість депутатів, які отримали бюлетені, – 61, прописом “шістдесят один”; кількість невикористаних бюлетенів – 23, прописом “двадцять три”; кількість депутатів, які взяли участь у голосуванні, – 61, прописом “шістдесят один”; кількість бюлетенів, визнаних недійсними, – 2, прописом “два”; кількість голосів депутатів, поданих за кандидатів, -51, прописом “п’ятдесят один”; кількість голосів депутатів, які не підтримали кандидатів, – 8, прописом “вісім”.

За результатами голосування за першого заступника голови обласної ради, заступника голови обласної ради та голови постійної комісії обласної ради з питань бюджету проголосував 51 депутат.

Протокол складений у двох примірниках.

Голова тимчасової лічильної комісії М.Піцуряк, заступник голови тимчасової лічильної комісії Б.Кобилянський, секретар тимчасової лічильної комісії В.Мельничук, члени тимчасової лічильної комісії: М.Ерстенюк, М.Кузьма, І.Шевчук, Р.Білик, О.Токарчук, М.Рудик”.

Підписи є, печатка є. У двох екземплярах.

Прошу поставити на голосування. Я попрошу заступника голови лічильної комісії озвучити результати голосування.

О.Сич. Шановні колеги-депутати! Хто за те, щоб протокол засідання тимчасової лічильної комісії про результати таємного голосування з обрання першого заступника голови Івано-Франківської обласної ради, заступника голови Івано-Франківської обласної ради та голови постійної депутатської комісії з питань фінансів, бюджету та інвестицій затвердити? Хто за? Прошу голосувати. Чи можна ставити “проти”? Хто проти? Хто утримався?

Прошу подати результати голосування.

Б.Кобилянський. За – 56, проти – немає, утримався – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

Шановні колеги! Давайте привітаємо з обранням першого заступника голови обласної ради Василя Івановича Гладія…

(Оплески в залі).

…заступника голови обласної ради Ольгу Юріївну Галабалу. І я запрошую вас, шановні, зайняти місця у президії.

(Оплески в залі).

М.Піцуряк. Пане голово, вручаю вам протокол підрахунку голосів.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. І прошу, шановні колеги, аплодисментами подякувати голові і всім членам тимчасової лічильної комісії.

(Оплески в залі).

Манолію Васильовичу, “печєтку” віддайте!

“Печєтку” віддайте!

Голоси із залу. (Без мікрофона),

(Оплески в залі).

О.Сич. Прикро відмічати той факт, що одна фракція у повному складі відмовилась брати участь в обранні першого заступника, заступника голови, голови бюджетної комісії. Я утримаюсь від коментарів, шановні колеги, залишаючи маневр для все-таки налагодження нашої конструктивної і дійсно консолідованої праці, якої вимагає європейська практика, до якої ми всі так прагнемо.

В той же час я не можу не сказати те, що я казав постійно, перебуваючи головою обласної ради в каденції 2010-2012 років. Ми будемо ретельно фіксувати участь депутатів обласної ради в сесіях обласної ради і в засіданнях комісій. І якщо раніше це давало мені можливість тільки морально впливати на стан дисципліни і оголошувати громадськості відомості про те, хто як працює, то нагадую, що згідно з новим прийнятим законодавством сьогодні вже є механізми впливу, в тому числі. І за недисципліноване відвідування засідань сесій обласної ради та засідань постійних комісій обласної ради депутат обласної ради може бути відкликаний, може початись процедура відкликання.

Я доручаю апарату обласної ради, починаючи від першого сьогоднішнього засідання і першої сесії обласної ради, фіксувати факти недисциплінованого ставлення депутатів обласної ради до своєї праці на сесійних засіданнях і на засіданнях постійних комісій, які ми дещо пізніше утворимо. Перше.

Друге. Думаю, що керівники, особливо державних підприємств, установ і організацій, до яких належать чи в яких працюють депутати обласної ради, візьмуть так само цю інформацію до відома, щоби при відшкодуванні витрат на депутатську діяльність, відрахували факт відсутності ряду депутатів на першому засіданні Івано-Франківської обласної ради.

Третє, доручаю апаратові обласної ради при формуванні табелю робочого часу за цей місяць врахувати факт відсутності одного депутата обласної ради, який би мав бути на робочому місці в апараті обласної ради, в тому, що він не взяв участь у роботі обласної ради.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. І так, друзі, будемо робити і в подальшому.

(Оплески в залі).

Якщо сьогодні держава в кризовій ситуації…

(Оплески в залі).

…якщо держава потребує економії коштів на народних обранців, якщо ми повинні сьогодні всі “затягувати тугіше наші паски”, давайте будемо їх затягувати мудро, в тому числі, економлячи кошти там, де їх можна економити у нашій депутатській діяльності.

Думаю, це буде правильно, якщо ми зараз приймемо рішення про те, що ми зробимо перерву. При цьому хочу звернути вашу увагу: думаю, що наше рішення про те, щоби звести три питання в одне – обрання першого заступника голови обласної ради, заступника голови обласної ради і голови бюджетної комісії є оправданим.

Подивіться, будь ласка, на час. Ми провели тільки одне голосування. Зараз 17.55 год.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Якби ми робили ще одне голосування, нам би треба було ще декілька годин часу.

Тому деколи треба і самим вчитись економно ставитись до часу, бо час – це невідновлюваний ресурс кожного з нас.

Шановні колеги! Є пропозиція наступні питання порядку денного, а у нас залишилось питання про формування постійних депутатських комісій та обрання керівного складу депутатських комісій, перенести на наступне засідання першої сесії обласної ради.

Під час консультацій з головами фракцій появилась пропозиція, щоб таке засідання провести у наступний четвер, і це у нас буде 17 грудня цього року о 10 год. ранку.

Очевидно, що до того часу, я це наголошую зараз вам, ви собі занотовуйте, це, очевидно, що з тих депутатів, хто відсутній, може почути, але це згідно з нашим Регламентом буде опубліковано у засобах масової інформації заздалегідь, кожен з вас буде повідомлений.

Але є така пропозиція, і я її ставлю на голосування.

Хто за те, щоби зробити перерву в першій сесії обласної ради і наступне засідання провести 17 грудня о 10 год. у цьому залі? Хто за? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

Прошу подати результати голосування.

М.Шцуряк, За – 61, проти, утримався – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

Шановні колеги, дякую всім сьогодні за роботу. До наступної зустрічі.

 

 

Голова обласної ради                                                                              Олександр Сич

 

Консультант                                                                                              Галина Кубік

 

 

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]