Стенограма другого пленарного засідання (17.12.2015)


С Т Е Н О Г Р А М А

ПЕРШОЇ СЕСІЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
СЬОМОГО ДЕМОКРАТИЧНОГО СКЛИКАННЯ
від 17.12.2015 р.
(друге пленарне засідання)

О.Сич. Доброго дня, шановні колеги! Шановні запрошені, пані і панове!

Перша сесія обласної ради сьомого демократичного скликання розпочала свою роботу
7 грудня 2015 року.

Відповідно до розпорядження голови обласної ради від 8 грудня 2015 року на сьогодні скликано друге пленарне засідання першої сесії.

До обласної ради обрано 84 депутати. За результатами реєстрації в залі присутні -71 депутат, відсутні – 13: у відрядженні – 1 депутат, з невідомих причин – 12 депутатів. І я звертаю увагу тих керівників установ, організацій, де ці депутати працюють.

Відповідно до статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, пункту 2.1.2. Регламенту обласної ради друге пленарне засідання першої сесії є правомочним.

Хто за те, щоб продовжити сесію обласної ради? Прошу проголосувати. Дякую. Прошу тимчасову лічильну комісію продовжити свої повноваження до завершення першої сесії. Хто проти цього рішення? Хто утримався? Я не бачу, але нехай голова комісії озвучить.

М.Піцуряк. Пане голово, 77 – за, проти, утримався – немає.

Я прошу членів лічильної комісії приступити до виконання своїх обов’язків так, як ми на першому засіданні робили. Прошу приступити до підрахунку.

О.Сич. Дякую. Мені вже повідомляють, що є присутніми 77 депутатів. Тому Манолій Васильович абсолютно правильно сказав про результати голосування: 77 – за.

У роботі сесії беруть участь голова обласної державної адміністрації Олег Романович Гончарук, заступники голови обласної державної адміністрації, директори департаментів, начальники управлінь державної адміністрації, голови районних рад, голови районних державних адміністрацій, міські голови міст обласного значення, керівники правоохоронних та судових органів, обласних підприємств, установ, політичних партій та громадських організацій, представники засобів масової інформації.

Єдине зауваження, Я отримав інформацію, що названі мною представники відповідних органів не всі і неналежним чином проінформовані. Я звертаю увагу апарату обласної ради.

Шановні колеги! Перш ніж приступити до подальшої роботи, я на прохання гурту семінаристів, які організовують “Фронтовий вертеп”, хотів би надати слово одному з їхніх представників – братові Андрію.

Брате, прошу до слова.

Брат-семінарист Андрій. Слава Ісусу Христу!

О.Сич. Слава навіки Богу Святому!

Брат-семінарист Андрій. Пане Олександре Максимовичу! Шановні депутати! Звертаємось до вас з таким проханням. Ми організовуємо “Фронтовий вертеп”. Ми будемо їхати в АТО з 4 по 14 січня, – це самий час Різдва. І ми хочемо до наших бійців, наших воїнів, наших мужів донести різдвяне тепло. І тому не будьте байдужими, нам потрібні фінанси.

У нас будуть при виході скриньки, не будьте байдужими долучитись до цієї акції, тому що це є час Різдва, І ми зі своїх родин їдемо туди. І на це потрібно, хоча б на паливо, 40 тис.грн. Ми стараємось зібрати по організаціях і просимо вас, від якого міста ми туди їдемо. Бо це організовує Духовна Семінарія. Я щиро буду вдячний вам за підтримку та допомогу.

Щиро дякую вам.

О.Сич. Дякую, брате Андрію. Шановні колеги! Звернення прозвучало. Після закінчення нашої роботи, або ж якщо буде перерва, зверніть увагу, будь ласка, на скриньки, які будуть стояти.

Прошу, Манолію Васильовичу.

М.Піцуряк. Я звертаюся до молодого чоловіка, який виступав. Я – головний лікар Солот-винської лікарні, Манолій Піцуряк – депутат обласної ради.

Солотвинська лікарня дає 8 тис.грн. сьогодні на вашу поїздку.

Голос із залу. Щиро дякую.

О.Сич. Пане Тарасе, ви з цього приводу?

Т.Виноградник. Не з цього приводу, у нас є звернення, якщо дозволите.

О.Сич. Друзі, а, може, давайте ми будемо йти по ходу, бо у нас, скажемо..,

Т.Виноградник. Я запитав.

О.Сич. …одну хвилинку, бо у нас по ходу сесії, яку ми продовжуємо, вона організаційна, і у нас або в кінці буде Різне, або ж звернення будуть на наступній сесії. Можна в Різному ваше звернення?

Т.Виноградник. Ні, це важливо. Я би хотів зараз зачитати,

О.Сич. Це важливо? Прошу.

Т.Виноградник. Можна?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

Т.Виноградник. Ні, це звернення.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Ну, у нас, в організаційній сесії, звернення не передбачені. Я змушений поставити на голосування.

Т.Виноградник. А я би хотів сказати, що у нас є звернення від фракції “Об’єднання “Самопоміч” до Верховної Ради України, до Президента України.

О.Сич. Шановні колеги, в Різному. В Різному.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

Т.Виноградник. Поставте тоді на голосування.

О.Сич. Ми дуже просимо в Різному.

Т.Виноградник. Поставте на голосування.

О.Сич. Добре, Шановні колеги! Хто за те, щоб надати слово на звернення попри порядок денний представнику фракції “Самопоміч”? Прошу голосувати. Хто за?

М.Піцуряк. Пане голово, “проти”, “утримався”, прошу.

О.Сич. Хто проти? Хто утримався?

М.Піцуряк. Пане голово, ставте “проти”.

О.Сич. Прошу оголосити результати голосування.

М.Піцуряк. Так, за – 39, утрималось – 24.

О.Сич. Це процедурне питання. Рішення прийнято. Тому прошу, пане Тарасе Виноградник, до слова.

Т.Виноградник. Дякую. Шановний голово, президіє, депутати, керівники фракцій, присутні в залі!

О.Сич. Шановні друзі, перш ніж Тарас Виноградник буде говорити, це не зміна в порядок денний. По ньому не приймається рішення. Депутат попросив звернення до відома. Все. Ми рішення приймати не будемо.

Т.Виноградник. Шановний голово, президіє, депутати, присутні в залі!

Звернення до Верховної Ради України, Президента України.

“15 листопада 2015 року відбулося повторне голосування з виборів Криворізького міського голови, яке стало для України своєрідним “поверненням в минуле”, зважаючи на масштаби допущених порушень.

На жаль, демократичні перетворення, які відбулися в Україні після Революції Гідності, не торкнулись Кривого Рогу, у якому при владі залишилися прибічники Януковича зі старою звичкою фальсифікації виборів.

Формальні результати повторного голосування були затверджені “ручною” Криворізькою виборчою міською комісією ще 16 листопада і, незважаючи на наявність скарг про порушення виборчого процесу, оперативно проведено так звану інавгураційну сесію.

Так звана “перемога” була досягнута шляхом стовідсоткового голосування на спецдільни-цях, а також аномальною явкою та високим результатом лише в одному з районів Кривого Рогу.

Після оскарження результатів виборів кандидатом від “Об’єднання “Самопоміч” судом було встановлено порушення та зобов’язано районні в місті виборчі комісії розглянути відповідні скарги, за результатом чого необхідно провести перерахунок голосів.

Однак, як з’ясувалось після зміни складу територіальних виборчих комісій, такий перерахунок провести в легітимний спосіб неможливо, оскільки бюлетені та виборча документація не зберігалися належним чином, що допускало до них зовнішнє втручання.

Ці факти були підтверджені також тимчасовою слідчою комісією, створеною Верховною Радою України для перевірки обставин порушень на виборах у Кривому Розі. Проміжний висновок підтверджує, що у Кривому Розі були допущені суттєві порушення та неможливо встановити реальне волевиявлення виборців – громадян України.

7 грудня 2015 року Криворізька міська виборча комісія прийняла рішення про неможливість виконати вимоги законодавства, а саме здійснити повторний підрахунок голосів, та звернулася до Верховної Ради України про призначення повторних виборів Криворізького міського голови.

У зв’язку з вищевикладеним, вимагаємо від Верховної Ради України та Президента України забезпечити реалізацію гарантованого Конституцією України виборчого права шляхом призначення повторних виборів Криворізького міського голови.

За дорученням фракції політичної партії “Об’єднання “Самопоміч” в Івано-Франківській обласній раді Виноградник Тарас Теофілович”.

Дякую.

О.Сич. Дякую, Тарасе Теофіловичу.

На першому пленарному засіданні було затверджено порядок денний сесії. З порядку денного нам залишається розглянути два питання, а саме: “Про утворення постійних комісій обласної ради” і “Про обрання голів, заступників голів, секретарів та членів постійних комісій обласної ради”.

В той же час, пропонується включити до порядку денного додатково два наступні питання: перше, “Про затвердження складу президії обласної ради”, воно випливає з попереднього питання, і друге, “Про реорганізацію і зміну структури виконавчого апарату обласної ради”.

Хто за внесення змін до порядку денного? Прошу проголосувати. Хто за? Дякую. Хто проти? Хто утримався? Прошу подати результати.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Та я казав “проти” і “утримався” вже.

М.Піцуряк. Так, за – 78, проти, утримався – немає.

О.Сич. Дякую. Шановні колеги! Це ми внесли зміни. А тепер прошу затвердити порядок денний в цілому. Хто за? Прошу голосувати. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

М.Піцуряк. За – 79, проти, утримався ~ немає.

О.Сич. Дякую.

М.Піцуряк. 80 присутніх в залі.

О.Сич. Порядок денний затверджений.

Перш ніж приступити до розгляду питань цього порядку денного, у нас є приємна місія. Друзі, я хочу привітати від нас всіх з Днем народження нашого колегу-депутата обласної ради, голову Долинської районної державної адміністрації Мазура Юрія Йосифовича. Бурхливі аплодисменти.

(Оплески в залі).

Окрім того, окремих мешканців нашої області відзначено державними нагородами, які ми зараз разом з головою обласної державної адміністрації Олегом Романовичем вручимо на сесії. Прошу першого заступника голови оголосити список нагороджених, а ми приступаємо до роботи.

В.Гладій. Для вручення державних нагород України запрошую наступних осіб.

За значний особистий внесок у розвиток агропромислового виробництва, вагомі трудові досягнення, багаторічну самовіддану працю нагороджено Орденом “За заслуги” III ступеня тракториста товариства “Штерн Агро” Шушваля Володимира Петровича. Прошу.

(Оплески в залі).

За значний особистий внесок у розвиток агропромислового виробництва, вагомі трудові досягнення та багаторічну самовіддану працю нагороджено “Орденом княгині Ольги” III ступеня голову фермерського господарства “Прометей”, депутата обласної ради Книшук Орисю Володимирівну.

(Оплески в залі).

Присвоєно почесне звання “Заслужений лісівник України” директору державного підприємства “Осмолодське лісове господарство” обласного управління лісового та мисливського господарства, депутату обласної ради Фрику Олексію Богдановичу.

(Оплески в залі).

Присвоєно почесне звання “Заслужений працівник сільського господарства України” заступникові директора, головному агроному дочірнього підприємства “Обрій” Городенківського товариства “Шляхбудіндустрія” Михайлюку Мирославу Пилиповичу.

(Оплески в залі).

За значний особистий внесок у розвиток національної культури і мистецтва, вагомі творчі здобутки та високу професійну майстерність присвоєно почесне звання “Заслужений діяч мистецтв України” заступнику директора, старшому викладачу Калуського коледжу культури і мистецтв Пірус Марині Дмитрівні.

(Оплески в залі).

Присвоєно почесне звання “Заслужений діяч мистецтв України” викладачеві Коломийського педагогічного коледжу Івано-Франківської обласної ради Скільському Миколі Степановичу.

(Оплески в залі).

Присвоєно почесне звання “Заслужений майстер народної творчості України” майстрові художньої кераміки Кахнікевич Марії Василівні. Запрошую.

(Оплески в залі).

Присвоєно почесне звання “Заслужений працівник культури України” керівникові народного аматорського хору “Карпатські джерела” Богородчанського районного палацу культури Канюку Володимиру Володимировичу.

(Оплески в залі).

Голос із залу. Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

(Оплески в залі).

В.Гладій. За вагомий особистий внесок у забезпечення розвитку національної освіти та високий професіоналізм нагороджено Почесною грамотою Кабінету Міністрів України директора Івано-Франківського коледжу технології та бізнесу Томенчук Софію Петрівну.

Запрошую вас.

(Оплески в залі).

О.Сич. Ще раз вітаємо всіх нагороджених. Успіхів вам, міцного, доброго здоров’я і добробуту в сім’ї.

Шановні панове депутати! Продовжуємо розгляд питань порядку денного.

Розглядається питання “Про утворення постійних комісій обласної ради”.

Від часу завершення першого засідання, себто від 7 грудня, у нас велися такі інтенсивні перемовини з головами фракцій, розглядались їхні пропозиції, а за результатами було напрацьовано проект рішення з цього питання, який вам надали під час реєстрації.

З вашого дозволу, я доповім по цьому питанню, якщо можна, з місця.

Шановні колеги! Ми, коли обмінювались думками щодо формування комісій, намагались, перш за все, звернути увагу на ті виклики, які сьогодні стоять перед нами, а відповідно й сформувати відповідні депутатські комісії, аби через них, як інструмент, обласна рада давала відповіді на ці виклики. А зокрема, ми пропонуємо створення трьох нових комісій, яких не було в обласній раді попереднього скликання. Це комісія з питань європейської інтеграції, міжнародного співробітництва, інвестицій та розвитку туризму.

Сьогодні це питання є на порядку денному – питання європейської інтеграції, інтеграції не тільки держави, але й тісного прикордонного співробітництва.

Сьогодні ми знаємо, що в Європейському Союзі і в суміжних з нами державах сконцентровані достатньо великі фонди для співпраці Європейського Союзу з країнами Східної Європи і, зокрема з Україною. Очевидно, що ми повинні докласти зусиль, щоби такі інвестиції через такі фонди прийшли і в нашу область.

Що є найважливішим, що може притягати потенційних інвесторів? – Туризм. То ми, друзі, тому й сформували цю комісію саме з такою назвою, яку вам сьогодні подаємо. Раніше у нас питання туризму було в компетенції комісії з питань екології. Сьогодні ми його перебираємо сюди. Отже, це одна нова комісія.

Друга — з питань регіональної політики, децентралізації і розвитку місцевого самоврядування. Сьогодні, знаєте, наскільки це питання є важливим, – питання децентралізації, питання формування об’єднаних економічно самодостатніх громад і питання того, щоби самоврядування було не формальним, не “п’ятим колесом” до державно-управлінського воза, а справжньою самодостатньою гілкою влади.

Якщо ми говоримо про демократію, то в Європі наявність розвинутого місцевого самоврядування є лакмусовим папірцем справжньої, а не декларативної демократії. Тому це друга комісія, яка би повинна дбати про нормальне впорядкування цього питання на території нашої області.

Третя – з питань захисту прав людини, боротьби з корупцією, законності та правопорядку. Частину повноважень ми беремо з комісії, яка у нас була з етики, регламенту, і там були питання правопорядку, але вважаємо за доцільне сьогодні сформувати спеціальну депутатську комісію, зважаючи на те, наскільки сьогодні важливим є питання боротьби з корупцією, і наскільки є питання важливим захисту базових прав людини. Ну, в цьому ж таки контексті мало б перебувати питання люстрації у повноваженнях цієї комісії.

Якщо сьогодні по соціологічних дослідженнях виборці найбільше ставлять питання до ефективності боротьби з корупцією, до ефективності проведення люстрації, то, очевидно, ми повинні пильну увагу цьому питанню приділити. Отож, ми спеціально формуємо цю комісію.

Ну, і зокрема, якщо вже говорити про це питання, то, перш за все, треба починати з тих установ, підприємств, організацій, які напряму підпорядковані Івано-Франківській обласній раді. Тому розглядаючи і всі кадрові питання по наших установах, підприємствах, і розглядаючи сигнали про будь-які, скажімо, корупційні дії, або ж взагалі – про отримання неправомірної вигоди, ми повинні і через комісію, депутатську комісію на це реагувати. Це дві нові комісії.

Натомість, ми внесли зміни в декілька інших комісій. Зокрема, в комісії з питань бюджету, фінансів та податків було так само питання інвестицій. Ви вже побачили, що це питання інвестицій ми перенесли в комісію з питань міжнародної співпраці.

Наступне, комісія з питань… у нас була – захисту села, використання земель, земельних ресурсів, аграрної політики. Ми дещо спростили її назву: з питань аграрної політики та земельних відносин. І ця назва – трошки коротша, але вбирає у себе весь спектр того, про що ми говорили.

Відповідно комісія, яка у нас була з питань депутатської діяльності, етики та регламенту, так само питання й самоврядування, і правоохоронної діяльності, відповідно їх перенесли у ті новостворені комісії, про які я сказав.

Натомість, натомість, у нас було три комісії гуманітарного спрямування: з питань освіти і науки, з питань молоді і спорту, з питань культури, духовності та засобів масової інформації. Дуже важко розділити практично, бо теоретично все розділяється, а практично важко розділити ці всі питання, бо вони взаємопов’язані: питання освіти – питання молодіжної політики, питання молодіжної політики — питання спорту, питання освіти – питання культури. Воно все взаємопов’язано. Тим більше, коли ми почали монітори™ ситуацію, куди депутати добровільно зголошуються, то у нас виявилось замало фахівців, які б хотіли працювати в галузі молоді і спорту, мало фахівців, які б хотіли працювати в галузі культури, духовності та засобів масової інформації. Тому, з уваги на деяку таку логіку, створення нових комісій, і браку відповідних спеціалістів, які б хотіли працювати в тих профільних комісіях, ми вирішили об’єднати комісію в одну комісію – з питань гуманітарної політики та свободи слова.

І так само інше питання – питання соціального захисту. Європейська практика і практика суміжних країн свідчить, що в нас існують міністерства охорони здоров’я і соціальної політики. Натомість, і ми, збираючи пропозиції депутатських фракцій, зіткнулись з питанням, що дуже мало людей зголосилось до окремої комісії з питань соціального захисту. Тому логічно поєднали ці дві комісії в одну – з питань охорони здоров’я І соціальної політики. У цій же комісії, так, щоб назву не робити довгу і незручну, ми пропонуємо, розробляючи потім положення про ці комісії, поставити питання волонтерської діяльності і допомоги сім’ям учасників АТО. Питання актуальні, проблемні, і вони повинні мати цільове спрямування до одної комісії.

Шановні колеги! От, власне, за такою логікою ми сформували перелік комісій, і я ще раз читаю до вашого відома. Отже, комісія з питань бюджету, фінансів та податків; комісія з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, — вона залишилась без змін; комісія з питань екології та раціонального природокористування; комісія з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства, – вона залишилась без змін; комісія з питань аграрної політики та земельних відносин; комісія з питань гуманітарної політики та свободи слова; комісія з питань охорони здоров’я та соціальної політики; комісія з питань європейської інтеграції, міжнародного співробітництва, інвестицій та розвитку туризму; комісія з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування; комісія з питань захисту прав людини, боротьби з корупцією, законності та правопорядку; комісія з питань депутатської діяльності, етики та регламенту. Всього – 11 комісій.

Шановні колеги! Чи є запитання до викладеного? Запитань немає.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Прошу. Другий мікрофон.

В.Попович – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Я пропоную додати до назви комісії з питань захисту прав людини, боротьби з корупцією, законності та правопорядку слово “та люстрації”, адже сьогодні це питання є актуальним в державі…

(Оплески в залі).

В.Попович. …і потрібно дивитись на тих всіх чиновників, які є в області, де вони були під час Майдану, де вони були під час комуністичного режиму, і сьогодні показувати, принаймні громадськості, людям, хто це є, що це є за люди, і як вони сьогодні “обертають шапки”. Дякую.

О.Сич. Дякую. Пропозиція поступила, я її пізніше поставлю на голосування.

Чи є ще бажаючі взяти участь в обговоренні? Немає, так?

Прошу прийняти проект рішення за основу. Хто за? Прошу голосувати. Дякую. Хто проти? Хто утримався? Прошу оголосити результати голосування.

М.Піцуряк. Так, за – 79, проти, утримався – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято за основу. Поступила пропозиція від депутата Василя Поповича додати до назви комісії з питань захисту прав людини, боротьби з корупцією, законності та правопорядку слово “і люстрації”. Там вже, скажемо, стилістично ми побачимо, як його краще поставити.

Хто за таку пропозицію? Прошу голосувати. Хто за? Дякую. Хто проти? Хто утримався?

М.Піцуряк. Так, пане голово, оголошую результати голосування: за — 80, проти, утримався-немає. У залі 81 депутат зареєстрований.

О.Сич. Дякую. Поправка прийнята.

Шановні колеги! Тепер, з врахуванням проголосованої поправки, хто за прийняття рішення в цілому? Прошу голосувати. Хто за? Дякую. Хто проти? Хто утримався?

М.Піцуряк. Так, 80 – за, проти, утримався – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

Наступне питання – “Про обрання голів, заступників голів, секретарів та членів постійних комісій обласної ради”.

З вашого дозволу, я знову ж таки проінформую по цьому питанню.

Шановні колеги! У кожного з вас є проект рішення на руках. Склад комісій і керівний склад персональний – це знову ж таки результат довгих, тривалих і плідних, ну, я не скажу, що дискусій, але зустрічей і обговорень.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Домовляються не в обласній раді, домовляються в інших структурах, а ми намагались дійти порозуміння. Отже, це результат досягнутого порозуміння.

Я думаю, що це буде довго, шановні колеги, якщо я зараз почну диктувати. Зрештою, у вас є на руках склад кожної комісії.

Чи є запитання, перш за все? А потім ми перейдемо до пропозицій. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань.

Я пропоную той проект, який у нас на руках, прийняти за основу. Хто за? Дякую. Хто проти? Хто утримався?

М.Піцуряк. Пане голово, доводжу результати голосування. За – 80, проти, утрималось – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято за основу.

Чи є пропозиції щодо змін? Є, Остап Васильович, прошу. Другий мікрофон.

О.Дзеса. Так, шановна президіє, шановні колеги! Є, як уже сказав голова, було цілий ряд консультацій, вони продовжувались буквально до такого… довгий час були. І у зв’язку з цим у “Блоку Петра Порошенка “Солідарність” є такі пропозиції, вони узгоджені з нашими колегами. Щодо комісії з питань бюджету, фінансів та податків, є пропозиція обрати заступником голови комісії депутата Кобилянського Богдана Миколайовича.

О.Сич. Я хочу зразу питати, бо там була інша поки що пропозиція від фракції “Самопоміч”… Це узгоджено з фракцією “Самопоміч”?

О.Дзеса. Це узгоджено питання з фракцією “Самопоміч”.

О.Сич. Тарасе Теофіловичу, я від вас хочу почути.

Т.Виноградник. (Без мікрофона).

О.Дзеса. Ви будете мати…

Дальше, наступна пропозиція. Комісія з питань екології…

О.Сич. Одну хвильку! Я пропоную по черзі зразу й голосувати. Може так?

Шановні колеги! Є пропозиція внести зміну до проекту. Отже, заступник голови комісії не Мельничук… не Мельниченко Оксана Михайлівна, прошу вибачення, а Кобилянський Богдан Миколайович, натомість Мельниченко Оксана Михайлівна – член комісії.

О.Дзеса. Ні. У них є пропозиція інша,

О.Сич. Вона – член комісії.

О.Дзеса. Так, я перепрошую.

О.Сич. Хто за цю пропозицію? Прошу голосувати. Хто за? Питання погоджено між фракціями. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

М.Піцуряк. Пане голово, за – 80, проти, утрималось – немає.

О.Сич. Дякую. Зміна проголосована. Наступна.

О.Дзеса. Наступна пропозиція: комісія з питань екології та раціонального природокористування. Пропонується обрати нашого колегу Левковича, депутата Левковича Андрія Васильовича секретарем комісії. Знову ж таки питання узгоджено з колегами.

О.Сич. Питання з фракцією “Свобода” узгоджено. Отож, прошу вибачення, ви пропонуєте Левковича на..?

О.Дзеса. Секретаря комісії.

О.Сич. Секретаря комісії, так? Отже, секретар комісії не Шевчук Ігор Михайлович, а Левкович Андрій Васильович, натомість Шевчук Ігор Михайлович – член цієї комісії.

Хто за внесення такої зміни? Прошу проголосувати. Хто за? Дякую. Хто проти? Хто утримався?

М.Піцуряк. Пане голово, 81 – за, проти, утримався – немає.

О.Сич. Дякую. Зміна прийнята.

М.Піцуряк. Прошу перевірити мікрофон, бо током б’є.

О.Дзеса. У вас просто енергетика, Манолію Васильовичу, така, мене не б’є.

О.Сич. Дякую. Продовжуйте, Остапе Васильовичу.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Дзеса. Наступна пропозиція, шановні колеги: комісія з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства. У нас є пропозиція, знову ж таки узгоджена, – ввести членом цієї комісії нашого колегу Голінея Юрія Дмитровича.

О.Сич. Відповідно, забравши його з комісії…

О.Дзеса. Відповідно забравши його з комісії…

О.Сич. …охорони здоров’я…

О.Дзеса. …охорони здоров’я та соціальної політики.

О.Сич. Ставлю на голосування. Хто за внесення такої зміни? Прошу голосувати. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

М.Піцуряк. Результати голосування: за – 81, проти, утримався – немає.

О.Сич. Зміна прийнята. Остапе Васильовичу, продовжуйте.

О.Дзеса. Наступна пропозиція: комісія з питань аграрної політики та земельних відносин. Ми пропонуємо вивести Осташука Руслана Васильовича, він – член комісії даної, і натомість на його місце ввести Ткача Романа Володимировича.

О.Сич. А Осташука замінити в комісії європейської інтеграції, так?

О.Дзеса. Осташук Руслан, ми пропонуємо ввести його в комісію з питань захисту прав людини, боротьби з корупцією, законності та правопорядку.

В.Попович. І люстрації.

О.Дзеса. Ну, так звучить…

О.Сич. Шановні колеги! Хто за таку зміну? Прошу проголосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

М.Піцуряк. Оголошую результати голосування: за – 78, проти, утримався – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

О.Дзеса. Наступна пропозиція: комісія з питань гуманітарної політики та свободи слова. Пропонуємо Дзвінчука Дмитра Івановича залишити членом цієї комісії.

О.Сич. Натомість?

О.Дзеса. Він був заступником.

О.Сич. Гаразд. Фракція “Свобода”, наскільки я зрозумів…

О.Дзеса. Фракція “Свобода”, скажіть…

В.Попович. Окупував мікрофон і все. Фракція “Свобода” пропонує Адамовича Сергія Васильовича на заступника в цій комісії.

О.Сич. Я зрозумів. Отже, зміна: Дзвінчук Дмитро Іванович – член комісії, Адамович Сергій Васильович – заступник голови комісії.

Друзі, можна я поставлю цю зміну як одну, а не дві, для економії часу?

Хто за таку зміну в комісії? Прошу проголосувати. Хто за? Дякую. Хто проти? Хто утримався?

М.Піцуряк. Пане голово, інформую про результати голосування: за – 72, проти – немає… утримався – немає, проти – 7.

О.Сич. Дякую. Зміна прийнята. Продовжуйте.

О.Дзеса. Комісія з питань європейської інтеграції, міжнародного співробітництва, інвестицій та розвитку туризму: Ткача ми вивели з цієї комісії і пропонуємо натомість Лащука Дмитра Васильовича секретарем комісії.

О.Сич. Дякую. Хто за внесення такої зміни в склад комісії з питань європейської інтеграції, міжнародного співробітництва, інвестицій та розвитку туризму? Прошу голосувати. Хто за? Дякую. Хто проти? Хто утримався?

М.Піцуряк. Пане голово, 80 – за, проти, утримався – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято, зміна внесена.

О.Дзеса. Наступна пропозиція: комісія з питань прав людини, захисту прав людини, боротьби з корупцією, законності та правопорядку…

О.Сич. І люстрації.

О.Дзеса. Вона змінена, я читаю так, як тут є, вона змінена, по-іншому звучить.

Значить, вивести із цієї комісії, з членів комісії цієї Торб’яка Михайла Петровича, ми його пропонуємо головою комісії з питань депутатської діяльності, етики та регламенту, і ввести в цю комісію нашого колегу-депутата Осташука Руслана,

О.Сич. Ну, за введення Осташука Руслана ми вже проголосували, в склад цієї комісії, а тепер, якщо дозволите, знову ж таки одним питанням – про виведення зі складу комісії з питань захисту прав людини, боротьби з корупцією, проведення люстрації, законності та правопорядку Торб’яка Михайла Петровича, ввівши його в склад комісії з питань депутатської діяльності, етики, регламенту, зокрема на голову цієї комісії.

Хто за цю зміну? Прошу голосувати. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Доводжу результати голосування: 80 – за, проти, утримався – немає.

О.Сич. Дякую. Зміна прийнята. Остапе Васильовичу, ви ще маєте пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Дзеса. Все, вибачте, колеги. Дякую.

О.Сич. Остапе Васильовичу, але ви вивели Лащука з комісії з питань депутатської етики, нікого іншого не ввели, так?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. У нас комісія з питань депутатської етики буде дуже маленька.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Добре, гаразд, гаразд. Прошу. Другий мікрофон.

В.Попович – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Пропоную Скрипничука Василя Михайловича вивести з комісії з питань депутатської діяльності, етики та регламенту, він там був заступником, і ввести його в комісію з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування.

О.Сич. Членом комісії.

В.Попович. Членом комісії. Натомість на його місце – Іваночка Михайла Степановича у відповідну комісію.

О.Сич. Делегувати заступником голови комісії з питань…

В.Попович. …заступником голови комісії з питань депутатської діяльності, етики та регламенту.

О.Сич. …з питань депутатської діяльності, етики та регламенту. Дякую.

В.Попович. Дякую.

О.Сич. Дякую. Хто за внесення такої зміни? Прошу голосувати. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

М.Піцуряк. 81 – за, проти, утримався – немає.

О.Сич. Дякую. Зміна прийнята.

Тарасе Теофіловичу, прошу.

Т.Виноградник – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”.

Дякую. Ми просимо ввести в комісію з питань бюджету, фінансів та податків Станіславського Богдана Михайловича членом комісії.

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. А вивести Мельниченко Оксану Михайлівну?

Т.Виноградник. Ні, Мельниченко залишається, вводиться також Станіславський Богдан Михайлович.

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. Але він є секретарем комісії.

Т.Виноградник. Зараз я до цього дійду, до питання секретаря комісії.

О.Сич. Тобто, ви хочете додатково ввести члена бюджетної комісії?

Т.Виноградник. Абсолютно правильно, Олександре Максимовичу.

О.Сич. Шановні колеги! Я зараз поставлю на голосування. Але, знаєте, з чим я зіткнувся вже не вперше, коли ми формували комісії? Це прояв синдрому таких якихось, знаєте, стандартів, коли люди говорять одне, а роблять інше. У нас всі красиво говорять про правила й принципи. У нас всі красиво говорять про розвиток місцевого самоврядування і про розвиток громад. У нас всі красиво говорять про те, настільки етичними повинні бути депутати, і як ми маємо прагнути в Європу. Але під час формування комісій у нас ніхто не хоче йти в гуманітарну комісію, у комісію розвитку місцевого самоврядування, у комісію етики та депутатської діяльності, але всі прагнуть в комісію, там, де умовно є вплив на розподіл ресурсів: бюджетну, екологічну, комунальної власності.

Я змушений зробити таке зауваження, тому що… принаймні, якщо ми декларуємо високі цінності перед громадськістю, то ми повинні й демонструвати своєю поведінкою ці цінності, бо інакше означає, що ми обманюємо громадськість.

Але є пропозиція, я буду її ставити на голосування.

Т.Виноградник. Дякую.

О.Сич. Я вже не кажу про те, що це, скажімо, порушує той баланс, який був досягнутий в період тривалих розмов представників фракцій.

Т.Виноградник. Олександре Максимовичу, я що єдине хотів сказати, У нас, в цій комісії, був заступник, і також про це знають всі керівники фракцій. У нас зараз немає заступника…

О.Сич. А деякі фракції в цій комісії не мають ні заступника, ні секретаря, ні голови.

Т.Виноградник. Дякую. Прошу розглянути нашу пропозицію.

О.Сич. Я зрозумів. Шановні колеги! Я ставлю на голосування пропозицію фракції “Самопоміч”, щоб Станіславського Богдана Михайловича вивести зі складу комісії з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства, він там є секретарем комісії…

В.Гладій. Миколайовича.

О.Сич. Миколайовича. І ввести в склад комісії з питань бюджету, фінансів та податків. Хто за цю пропозицію? Прошу голосувати. Прошу порахувати.

На відміну від попереднього голосування, я бачу, що голосування не є однозначним, прошу рахувати. Голово комісії, кажіть, коли ставити на інше голосування.

М.Піцуряк. “Проти”, “утримався”.

О.Сич. Хто проти?

М.Піцуряк. Хто утримався?

О.Сич. Хто утримався? Прошу оголосити результати голосування.

М.Піцуряк. Дозвольте оголосити результати. За – 29, проти – 25, утрималось – 12.

О.Сич. Рішення не проходить. Чи є ще пропозиції, шановні колеги? Немає пропозицій?

Голос із залу. У мене ще є.

О.Сич. Другий мікрофон.

Т.Виноградник. Пропозиція: в комісію з питань гуманітарної політики та свободи слова Оробець Інну Петрівну на посаду заступника голови комісії. Вона є зараз членом комісії.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

Т.Виноградник. Ми вносимо свою пропозицію.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Поступила пропозиція замінити уже погодженого згідно з попереднім рішенням Сергія Адамовича в цій комісії на Інну Оробець.

Хто за цю пропозицію? Прошу голосувати.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я боюсь, що зараз поступлять інші пропозиції про голів комісій соціально-економічного розвитку, промисловості…

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я прошу рахувати. Йде голосування. Я прошу рахувати. Хто за? Прошу голосувати за пропозицію, внесену Тарасом Теофіловичем Виноградником, Хто проти? Хто утримався? Прошу, хто… хіба не казав: “Хто утримався?”.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Хто утримався?

М.Піцуряк. Пане голово! За – 30, 45 – проти, утримався – немає.

О.Сич. Рішення не проходить. Чи є ще пропозиції?

Т.Виноградник. У мене є ще пропозиція, якщо ви не проти.

В постійну комісію з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування на заступника голови комісії Коцюра Сергія Петровича.

О.Сич. Замість Озоровича, так?

Т.Виноградник. У нас написано “Фрик Олексій Богданович – заступник голови комісії”, ми вносимо пропозицію на Коцюра.

О.Сич. Замість Фрика кого ви пропонуєте?

Т.Виноградник. Замість Фрика ми пропонуємо Коцюра Сергія.

О.Сич. Коцюра Сергія.

Т.Виноградник. Так.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А ви це погодили, скажемо так..? Шановні колеги! Коли виступав Дзеса Остап Васильович і пропонував зміни, і вони стосувались декількох фракцій, і вони порушували той баланс, який ми побудували в результаті трьохденних дискусій, і мені Остап Васильович відповідав: так, ми погодили.

Я питаю: ви погодили з фракцією..?

Т.Виноградник. Так.

О.Сич. Фракція, підтвердьте, будь ласка. Чия це фракція?

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. Блоку Петра Порошенка? Ви погодили? Остапе Васильовичу! Кажуть, що з вашою фракцією погодили зміни керівництва в комісії регіональної політики. Так, погодили?

О.Дзеса. (Без мікрофона).

О.Сич. Якщо є погодженість, я ставлю на голосування. Хто за внесення такої пропозиції? Прошу голосувати. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

Т.Виноградник. Коцюр Сергій Петрович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Пане голово, дозвольте озвучити..?

О.Сич. Тобто, ця зміна означає, що одночасно Коцюр забирається з комісії з питань соціально-економічного розвитку, а Фрик залишається членом комісії з питань регіонального розвитку.

Прошу, результати.

М.Піцуряк. 53 – за, 1 – проти, 11 – утрималось.

О.Сич. Рішення прийнято.

Т.Виноградник. Дякую всім.

О.Сич. Дякую вам. Шановні колеги! Чи є ще пропозиції?

В.Попович. Є.

Голос із залу. Є.

В.Попович. По екологічній комісії пропонуємо повернути назад на секретаря Шевчука Ігоря. Дякую.

О.Сич. Я би просив голову фракції зняти цю пропозицію.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Добре. Поступила пропозиція.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Вийдіть до мікрофона і скажіть, будь ласка.

В.Попович. Для того, щоб була злагодженість в залі, я бачу, що є якесь розбалансування, але я на наступний раз дуже прошу депутатів все ж таки публічно вести себе нормально. Дякую. Я знімаю свою пропозицію.

О.Сич. Дякую. Шановні колеги! Внесено 10 змін…

О.Галабала – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Є ще пропозиції.

О.Сич. Є ще пропозиції від фракції “Воля”? Прошу.

О.Галабала. Пропозиції від фракції “Воля”. Ми просимо з бюджетної комісії виключити Федишин Ольгу, натомість додати Галину Макоту, виключивши її з комісії по європейській інтеграції, міжнародного співробітництва, інвестицій та розвитку туризму. А Федишин Ольгу включити членом комісії з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства. Це є заміна між членами нашої фракції.

О.Сич. Тобто, Макоту Галину ми забираємо з комісії з питань європейської інтеграції…

О.Галабала. Так.

О.Сич. І у нас там буде тільки 4 члени комісії.

О.Галабала. Так.

О.Сич. Так. Ставимо її в комісію з питань бюджету. Натомість… це внутрішньофракційна, скажемо так, перекидка, натомість Федишин Олю ставимо в комісію з питань промисловості, так?

О.Галабала. Так, правильно.

О.Сич. Це одинадцята зміна.

О.Галабала. Прошу підтримати.

О.Сич. Шановні колеги! Поступила ще одна пропозиція, вона озвучена. Прошу проголосувати. Хто за? Дякую. Хто проти? Хто проти? Хто утримався?

М.Піцуряк. Пане голово, дозвольте озвучити результати голосування: 75 – за, проти, утрималось – немає.

О.Сич. Дякую. Шановні колеги! Отже, у нас внесено 11 змін. Більше немає пропозицій?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення в цілому. Хто за? Прошу проголосувати. Хто проти? Хто утримався?

М.Піцуряк. Пане голово, дозвольте озвучити результати голосування: за – 79, 1 – утримався.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято, з чим, шановні колеги, я вас й вітаю.

Це дійсно достатньо складна була праця, праця, в якій ми досягли політичного балансу, праця для того, щоби у нас була так дуже часто названа консолідація, політична стабільність в області, але все для одного – для ефективного вирішення актуальних соціально-економічних проблем, а отже, для покращення життя мешканців нашого краю. Це дійсно була складна праця. Але я висловлюю побажання, як мінімум фракцій, які брали участь у тих дискусіях, – “Батьківщини”, “Свободи”, “УКРОПу”, “Волі”, – побажання до голови адміністрації, аби така сама консолідація в ім’я демократії була побудована в обласній державній адміністрації, аби в скорому часі ми там побачили заступників голів, начальників департаментів та управлінь від інших політичних сил, а не тільки від “Блоку Петра Порошенка”.

(Оплески в залі).

Дякую.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Подайте пропозиції, і ми будемо розглядати.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

Голос із залу. Я маю на увазі, “Свободі” можна надавати пропозиції?

Т.Виноградник. Ви не назвали “Самопоміч”, ви назвали чотири фракції, а “Самопоміч” не назвали.

О.Сич. Бо від “Самопомочі” така пропозиція не лунала. Якщо лунає, голова адміністрації бере до відома.

Голос із залу. (Без мікрофона).

Т.Виноградник. Дякую. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Наступне питання – “Про затвердження складу президії обласної ради”.

Так вже сьогодні склалось, що увесь час працюю тільки я, голова, а заступники погоджуються на зміну в оплаті праці, на зменшення, бо вони нічого не роблять.

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. А якщо говориться, то не працюється…

Про створення президії. Ми це питання розглядаємо на продовження питання про формування складу постійних депутатських комісій, оскільки до складу президії входять згідно із Законом та чинним Регламентом обласної ради голова, перший заступник голови, заступник голови, голови постійних депутатських комісій і уповноважені від депутатських фракцій. У нас вже є обрані голова та заступники, тепер у нас вже є обрані голови постійних депутатських комісій. Я прошу від фракцій озвучити осіб, які будуть уповноважені входити до складу президії. Прошу.

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу вибачення. Мені підказують, що спочатку за основу… У вас є проект рішення, шановні колеги. Ставлю його за основу. Хто за? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утри мався?

М.Піцуряк. Пане голово! 80 – за, проти, утримався – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення за основу прийнято.

Шановні колеги! Подивіться у роздані вам проекти рішення. Отже, впишіть, будь ласка, там, де є пропущена графа “Голова постійної комісії обласної ради з питань депутатської діяльності, етики та регламенту”, Торб’яка Михайла Петровича, який обраний, а отже, входить. ї прошу від фракцій почергово озвучити уповноважених: “Солідарність”.

О.Дзеса. Фракція “Солідарність”: Дзвінчука Дмитра Івановича – уповноваженого від фракції.

О.Сич. Дякую. Фракція…

Голос із залу. “Свобода”.

О.Сич. “Батьківщина” є. Фракція “Свобода”.

І.Шевчук. Попович Василь Борисович.

О.Сич. Дякую.

І.Шевчук. Голова фракції.

О.Сич. “Самопоміч”?

Т.Виноградник. Токарчук Олег Володимирович.

О.Сич. Дякую. Фракція “УКРОП”.

М.Палійчук. Дроняк Микола Миколайович.

О.Сич. Дякую. Шановні колеги! У нас є вже заповнені ті місця, які мали бути запропоновані від депутатських фракцій. Давайте проголосуємо, бо це є зміна. За зміну до проекту рішення. Хто за внесення цієї зміни? Прошу голосувати.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Торб’як, я перед цим сказав. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

М.Пщуряк. Пане голово, доводжу результати голосування: 79 – за, проти, утримався – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято. Хто за прийняття цього питання в цілому з врахуванням внесених змін? Прошу проголосувати. Хто проти? Хто утримався?

М.Піцуряк. 79 – за, проти, утримався – немає.

О.Сич. Рішення прийнято.

Шановні колеги! Приступаємо до наступного питання порядку денного – “Про реорганізацію та зміну структури виконавчого апарату обласної ради”.

У вас на руках є проект рішення. Чисельності ми не міняємо. Логіка змін така, вона полягає в двох основних позиціях. Позиція перша, і вона перекликається з тим, про що я говорив, коли пропонував вам перелік постійних депутатських комісій. Нам потрібно окремі підрозділи в складі апарату обласної ради, які б займались міжнародними контактами з метою залучення інвестицій і з метою використання тих можливостей, які нам дають відповідні проекти Європейського Союзу та суміжних країн.

Тому ми пропонуємо створити окремий відділ, який так і називається “з питань міжнародних зв’язків, інвестицій та проектної діяльності”.

У нас є одна людина, яка цільово займається проектами, але проектами в контексті програми розвитку місцевого самоврядування. І наш п’ятирічний досвід доказав, що ця наша діяльність була дуже ефективною. Але це поки що пошук наших внутрішніх резервів. У нас не буде окремо людей, які будуть займатись проектами всередині області чи України і за кордоном. Буде один відділ, але він буде комплексним: і проекти, і програми, і міжнародна діяльність, не тільки технічна, економічна, але й гуманітарна і тому подібне. Це одне.

І друге. Шановні колеги! Я думаю, що більшість з вас є люди достатньо молодого віку і ви згодитесь. Світ йде вперед в сенсі документообігу і урядування. Сьогодні все актуальнішим починає поставати питання електронного урядування. Ви й самі бачите: носити тонни паперів коридорами обласної ради, носити тонни паперів і роздавати їх вам ось тут на засідання, – це неефективно. Перше.

Друге. Наша обласна рада – чи не єдина в області, мені здається, що єдина, яка голосує по-старосвітському шляхом підняття рук, в Україні, шляхом підняття рук. Я вже навіть не кажу, що це, скажемо, неефективно і не по-сучасному. Але вже є й чинне законодавство, яке вимагає в нас введення електронного поіменного голосування.

Ми, до речі, при опрацюванні бюджету цю суму будемо включати… шукати суму і включати в бюджет в переобладнання наших робочих місць. Зрозуміло, що нам потрібно не тільки сьогодні вдосконалювати роботу по документообігу і не тільки вдосконалювати роботу в сесійній залі, але треба, щоб був підрозділ, який би цим ефективно опікувався, – хороші досвідчені люди, які розуміються в ГГ-их сьогоднішніх технологіях.

Тому пропонується створення окремого відділу – відділ електронного забезпечення діяльності обласної ради та доступу до публічної інформації.

Ще одне дуже актуальне питання. І сьогодні громадськість вимагає, і законодавство вимагає: публічність і прозорість. Власне, у цьому підрозділі будуть люди, які будуть відповідати за максимальну прозорість і публічний доступ до всього того, що робить обласна рада.

Решта, в принципі, підрозділів залишаються майже без змін, хіба що дещо змінюється назва, а по ходу будуть здійснюватись й функції та повноваження.

Чи є запитання до пропонованого проекту?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає, Я прошу прийняти його за основу. Хто за? Прошу голосувати. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

М.Піцуряк. Пане голово, інформую результати голосування: 80 – за, проти, утримався ~ немає.

О.Сич. Дякую. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Є. Прошу. Третій мікрофон.

М.Палійчук – депутатська фракція “УКРОП”. Ми повністю підтримуємо проект, тому що нове керівництво обласної ради, і потрібно працювати так, як вони вважають за потрібне. Але дуже шкода, що я як голова бюджетної комісії побачив тільки сьогодні проект рішення, ніхто його не дав швидше.

Я пропонував створити там окремий відділ по наданню допомоги учасникам АТО, громадським організаціям, які пов’язані з волонтерськими рухами, а також сім’ям загиблих. Якщо воно десь буде відображено, і ці люди будуть в інших управліннях, я підтримую, але це потрібно, це дуже на часі.

Так само є питання по управлінню майна територіальної власності. Ми проголосуємо зараз, але у нас є комунальне підприємство з експлуатації майна.

Пане голово! Подумайте, може в майбутньому доцільно об’єднати, бо управління майна територіальної власності…, я не знаю, над чим вони працюють, там керівник, два заступники, бухгалтер, юрист. Юрист є і в обласній раді. Чи не буде додатковим навантаженням на бюджет, чи не простіше об’єднати і дати їм функції? Це в наступному я рекомендую.

І ще одне. Як голова постійної комісії обласної ради з питань бюджету я буду працювати на звільненій основі, тобто, без оплати.

О.Сич. Дякую. Дякую, Миколо Васильовичу.

Шановні колеги! Так само, як при формуванні комісій, я вам казав, що ми в багатьох комісіях упускаємо якісь назви, скорочуємо їх для лаконічності, але у повноваженнях ми будемо розписувати те, що мала б комісія робити.

Те саме, що говорить Микола Васильович по тому питанню, яке є актуальним, – надання допомоги учасникам АТО. Це буде розписано у повноваженнях окремого відділу. Я вже інформую, що ми радились сьогодні з моїми колегами-заступниками, от я тиждень працюю, трошки більше тижня, ну, кожного дня 70-80 заяв про надання матеріальної допомоги. І я так само буду пропонувати внести зміни до програми місцевого самоврядування в частині використання депутатського фонду. Ми окремий підфонд створимо для надання матеріальної допомоги учасникам АТО. Але всі проблеми, пов’язані із соціальним забезпеченням і розв’язанням проблем сімей учасників АТО, будуть передбачені у повноваженнях одного з відділів. Перше.

Друге. Ми окремо, шановні колеги, після проведення всіх наших організаційних питань, ми окремо звернемось до питання детального аналізу функціонування наших комунальних підприємств, установ і організацій та оптимізації їхньої структури. Це буде у нас окреме питання. Ми до нього ще будемо повертатись.

І щодо посади голови бюджетної комісії на звільненій основі, вона передбачена законодавством. Ми в складі апарату її передбачаємо. Якщо ви висловлюєте бажання, що ви будете працювати на громадських, добровільних засадах, тим не менше, вона в апараті залишається, просто фонд заробітної плати не буде використовуватись. Ось і все.

Дякую, шановні колеги.

Поступили побажання від Миколи Васильовича, але вони не потребують зміни в існуючий проект рішення. Чи є ще пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Хто за те, щоб прийняти проект в цілому? Прошу проголосувати. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

М.Піцуряк. Пане голово, доводжу до відома результати голосування: 80 – за, проти, утримався – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

Шановні колеги! Наш порядок денний вичерпався. Ми достатньо ефективно сьогодні попрацювали. Але цьому передувала дуже така ефективна й плідна попередня робота. Я бажаю, щоб і в подальшому ми працювали в такому ж темпі. Наступна наша сесія, ви вже даруйте, але вона буде дуже швидко, – 25 грудня, бюджетна сесія. Згідно з чинним законодавством ми повинні прийняти бюджет. Проект бюджету, згідно з чинним законодавством, вже поступив з обласної державної адміністрації у встановлені терміни, тобто, за 10 днів до його прийняття, Я вас налаштовую на дуже копітку і системну працю протягом наступного тижня, і навіть точніше, починаючи з завтрашнього дня.

Зараз я запрошую голів новообраних постійних депутатських комісій до себе в кабінет, голів фракцій. Ми разом опрацюємо графік роботи наступного тижня по розгляду бюджету в окремих комісіях. Крім того, ми знову ж таки опрацюємо графік роботи з керівниками департаментів обласної державної адміністрації по цьому питанню з тим, щоб у ці короткі терміни, на жаль, вони короткі, визначені законодавством, ми могли дуже ефективно попрацювати над проектом бюджету.

Ну, і на завершення я вам дякую за роботу ще раз…

М.Піцуряк. Різне, Різне.

О.Сич. А, є Різне.

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу, Миколо Васильовичу, Третій мікрофон.

М.Палійчук – депутатська фракція “УКРОП”. Перше, було прохання від керівництва обласної ради, фінуправління провести сьогодні бюджетну комісію, бо там є нагальні питання. Прошу дати кабінет чи приміщення, де воно буде, я о 12 год. готовий провести комісію…

О.Сич. Миколо Васильовичу, 500 каб.

М.Палійчук. 500 каб. Всіх новообраних членів комісії запрошую на 12 год. Я думаю, що до 12 год. ви нас відпустите.

І друге. Оголошення: завтра о 15 год. в цьому залі будуть громадські слухання по бюджету. Запрошую всіх: і депутатів, і представників громадськості, керівників громадських організацій із запитаннями, пропозиціями, тому що я хочу, щоб цей процес пройшов абсолютно відкрито.

О.Сич. Дякую, Миколо Васильовичу. Другий мікрофон.

М.Піцуряк – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Шановний голово, звертаюся до голови обласної адміністрації, директора департаменту фінансів з наступного питання.

9 грудня постановою Кабміну передбачено підвищення заробітної плати працівникам бюджетної сфери в межах 10 відс. з 1 грудня. Я би хотів, щоб проінформували, звідки ці кошти брати, чи це додаткові, і чи вони будуть проплачені?

Наступне питання. В медичних закладах області є дуже багато сьогодні питань з приводу виплати індексації заробітної плати за 2015 рік. Тому я би хотів, щоби зараз проінформували, бо, як кажуть, яка ситуація на сьогодні з виплатою індексації, і чи вона буде виплачена до кінця цього року?

І якщо можна, я користуюсь нагодою, я би просив депутатів обласної ради – членів комісії з питань охорони здоров’я та соціального захисту на 12 год. зібратись на організаційне засідання, в якому кабінеті дозволите,

О.Сич. Дякую. По другому питанню, Іване Михайловичу, керуючий справами, будь ласка, надайте приміщення для засідання комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики, соціального захисту. Це перше. Друге, ви готові зараз щось говорити, Галино Василівно? Чи може ви це озвучите під час бюджетних слухань?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Готові, так? Будь ласка.

Г.Карп. Дякую. Дякую, Манолію Васильовичу. Хочу наголосити, що ця сама постанова від 9 грудня № 1013 говорить про те, що дана виплата підвищення проводиться в межах фінансового ресурсу місцевих бюджетів. Тобто, ніхто нічого…

М.Піцуряк. (Без мікрофона).

Г.Карп. .. пункт 3 постанови № 1013. Водночас, розуміючи те, що дійсно цих грошей буде не вистачати, відповідні звернення є у Міністерстві фінансів України. І вчора на засіданні Кабінету Міністрів України було прийнято відповідне рішення щодо збільшення видаткових ресурсів, які будуть виділені за єдиними підходами для всіх місцевих бюджетів.

Голос із залу. (Без мікрофона).

Г.Карп. Індексація також. Відповідно до Закону України “Про індексацію грошових доходів населення” здійснюється в межах фонду, який передбачений в бюджетній установі. Та сама ситуація, Враховуючи незабезпеченість, ми рахуємо додаткову потребу і будемо її вираховувати для кожного бюджету зокрема. Дякую.

О.Сич. Дякую, Галино Василівно.

М.Піцуряк. Щиро дякую за таке роз’яснення. Дякую, Галино Василівно.

О.Сич. Навзаєм. Прошу, Тарас Теофілович Виноградник.

Т.Виноградник – депутатська фракція Політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”.

Звертаюся до вас, голово, звертаюся до голів фракцій, звертаюся до депутатів, які присутні в залі. На початку нашого засідання ми зачитали звернення від нашої фракції. Я б хотів, щоб поставили на голосування і ми його проголосували.

О.Сич. Тарасе Теофіловичу! Згідно з Регламентом… ви завжди апелюєте до Регламенту… це неможливо, бо це не внесено в порядок денний, а рішення приймаються тільки по питаннях порядку денного. Тому я й пропонував: на наступному засіданні зачитаєте, запропонуєте внести до порядку денного, і проголосуємо. Ми не будемо порушувати Регламент на старті нашої діяльності. Дякую.

Т.Виноградник. Дякую. Я не за порушення Регламенту. Я спитав. Дякую.

О.Сич. Дякую вам.

Шановні колеги! Я бажаю вам і вашим родинам щедрого Миколая, миру і спокою.

Сесія завершена. Прошу встати для виконання Гімну.

(Звучить Гімн України).

 

 

Голова обласної ради                                                                              Олександр Сич

 

Консультант                                                                                              Галина Кубік

 

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]