Стенограма пленарного засідання (15.01.2016)


С Т Е Н О Г Р А М А

ТРЕТЬОЇ СЕСІЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
СЬОМОГО ДЕМОКРАТИЧНОГО СКЛИКАННЯ
від 15.01.2016 р.

О.Сич. Христос ся рождає!

Голоси із залу. Славімо Його!

О.Сич. Шановні панове депутати, запрошені, дорогі краяни!

До обласної ради сьомого демократичного скликання обрано 84 депутати.

За результатами реєстрації в сесійній залі присутні 82 депутати, відсутні – 2.

Відповідно до статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та пункту 2.1.2. Регламенту обласної ради наша сесія є правомочного і оголошується відкритою.

(Звучить Гімн України).

(Звучить молитва).

Прошу сідати. Шановні панове депутати!

На сесії обласної ради присутній народний депутат України Юрій Богданович Дерев’янко. Юрію Богдановичу, прошу вас в президію. Чи присутні ще народні депутати? По реєстрації мені не подали, значить, немає.

У роботі сесії беруть участь голова обласної державної адміністрації Олег Романович Гончарук, заступники голови обласної державної адміністрації, директори департаментів, начальники управлінь обласної державної адміністрації, голови районних рад, голови районних державних адміністрацій, міські голови міст обласного значення, керівники правоохоронних та судових органів, обласних підприємств і установ, політичних партій та громадських організацій, представники засобів масової Інформації.

Шановні колеги, шановні краяни! При цій нагоді дозвольте одночасно привітати з тим, що в області призначений начальник головного територіального управління юстиції Станіщук Микола Васильович, наш краянин. Прошу привітати.

(Оплески в залі).

Перед тим як розпочати нашу роботу, є пропозиція виконати нам з головою обласної державної адміністрації приємну місію. Найдостойніші наші краяни нагороджені державними нагородами, а зокрема від Президента України, Голови Верховної Ради України і нашими місцевими відзнаками.

Олеже Романовичу, прошу, до роботи.

В.Гладій. Відповідно до Указу Президента України від 7 грудня 2015 року за вагомий особистий внесок у державне будівництво, розвиток місцевого самоврядування, багаторічну сумлінну працю і високий професіоналізм орденом “За заслуги” ПІ ступеня нагороджено Пронича Івана Івановича – Тишківського сільського голову Городенківського району.

(Оплески в залі).

За вагомий особистий внесок у розвиток і зміцнення місцевого самоврядування, багаторічну сумлінну працю та високий професіоналізм нагороджено Цінним подарунком (годинником) Голови Верховної Ради України Долинського сільського голову Тлумацького району, учасника АТО Дземана Миколу Ярославовича.

(Оплески в залі).

Цінним подарунком Голови Верховної Ради України нагороджено секретаря Космацької сільської ради Богородчанського району, учасника АТО Курилюка Ігоря Ярославовича.

(Оплески в залі).

Шановні колеги! Ігор Ярославович відбув для участі в антитерористичній операції. Прошу привітати його заочно.

(Оплески в залі).

Цінним подарунком Голови Верховної Ради України нагороджується Черемхівський сільський голова Коломийського району, учасник АТО Паньків Михайло Миколайович.

(Оплески в залі).

Цінним подарунком Голови Верховної Ради України нагороджується колишній заступник керуючого справами – начальник відділу виконавчого апарату обласної ради Лосюк Василь Петрович.

(Оплески в залі).

Відповідно до розпорядження голови обласної ради за значний вклад у формування демократичних цінностей, відродження духовності і патріотизму та з нагоди 25-річчя з часу виходу першого номера обласної газети “Рідна земля” нагороджено відзнакою “Цінний подарунок голови Івано-Франківської обласної ради” редактора газети “Рідна земля”, депутата обласної ради третього та шостого демократичних скликань Артима Василя Івановича.

(Оплески в залі).

Подякою голови Івано-Франківської обласної ради нагороджується колектив газети “Рідна земля” в особі головного редактора Гнилиці Мар’яни Ярославівни.

(Оплески в залі).

Привітаймо ще раз всіх нагороджених. Дякую.

(Оплески в залі).

О.Сич. Продовжуємо нашу роботу.

Відповідно до пункту 2.6.1. Регламенту обласної ради після відкриття сесії перед затвердженням порядку денного надається 15 хвилин для стислих (до 3 хвилин) виступів і заяв уповноважених представників депутатських фракцій з внесенням пропозицій, повідомлень, але без прийняття рішень по них.

Тому запрошую представників фракцій, хто має відповідні заяви чи звернення, до слова. Прошу, з трибуни.

В.Попович. Заява стосовно подій, які відбулися на Драгобраті 10 січня 2016 року.

У зв’язку з подіями на базі відпочинкового комплексу “Хата магната” на гірськолижному курорті Драгобрат Закарпатської області, інформаційним резонансом даної справи та наслідком для суспільства Івано-Франківська обласна рада висловлює занепокоєння стосовно ознак грубого порушення прав людини під час затримання та суду добровольців – учасників конфлікту на Драгобраті, що має ознаки репресій; політичні мотивації переслідування представників “Правого сектора”, великий внесок яких є в подіях Майдану 2013-2014 років, а також оборона суверенітету України, з метою його дискредитації, упередженості та порушення таємниці слідства головою Закарпатської ОДА Геннадієм Москалем під час висвітлення інформації у ЗМІ, що має отримати правову оцінку; висвітлення ЗМІ односторонньої оцінки та викривлення відомостей відносно патріотів; вибірковість правосуддя стосовно обвинувачених та уникнення відповідальності з боку сторони, яка нанесла побої та вогнепальні поранення потерпілим; упередженість державного судочинства стосовно українських добровольців в порівнянні з судовим процесом над затриманими військовими Генерального штабу ГРУ Російської Федерації, причому перші – у важкому фізичному стані та психологічному, після затримання були переведені в залі судового засідання, а другі відправлені перед проведенням суду на лікування.

На підставі вищевикладеного висловлюємо застереження стосовно того, що подібна поведінка органів правосуддя, судочинства та упередженість ЗМІ піднімає й так високий градус суспільного обурення.

Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

О.Сич. Героям слава! Дякую, Василю Борисовичу. Чи є представники інших фракцій із заявами та зверненнями? Є. Будь ласка. Прошу, до мікрофона.

М.Рудик – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Заява фракції “Воля” депутатському корпусу.

До нас як депутатів Івано-Франківської обласної ради звертаються працівники освіти та охорони здоров’я, соціального забезпечення, які висловлюють своє обурення відносно підвищення спеціального стажу роботи та віку, що дає право на пенсію за вислугу років. Зокрема, Законом України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення” від 02.03.2015 р. № 213 прийнято зміни до пенсійного законодавства, які передбачають поетапне збільшення (5 років) спеціального стажу роботи, що дає право працівникам освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення на пенсію за вислугу років, а саме з 25 років до 30 років необхідного стажу роботи. Крім того, Законом України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України” від 24.12.2015 р. № 911 прийнято зміни до пенсійного законодавства, який передбачає поетапне збільшення віку також на 5 років, що дає право працівникам освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення на пенсію за вислугу років саме з 50-річного до 55-рІчного віку.

Депутатська фракція політичної партії “Воля” вважає, що такі зміни до пенсійного законодавства в черговий раз нівелюють престижність роботи працівників освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення, а також звужують права працівників цих надзвичайно важливих професій.

Крім того, інтенсивність і напруженість роботи працівників освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення часто призводить до значного погіршення здоров’я працівників цих професій, через що їм фізично складно допрацьовувати за вказаними професіями до 55-річного віку та набути спеціального стажу роботи не менше ЗО років, що дає право на пенсію за вислугу років.

Просимо підготувати до наступної сесії звернення від обласної ради з даного питання до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України: щодо внесення змін до законодавства, яким відновити передбачене раніше право на пільгову пенсію при стажі роботи не менше 25 років та незважаючи на вікову категорію. Дякую.

О.Сич. Дякую. Чи є представники інших фракцій для оголошення заяв і звернень?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Шановні колеги! Інформую, що уже по реєстрації у нас присутні 83 депутати, відсутній тільки один, і то він перебуває у відрядженні. Бачите, наш корпус, як ніколи, стає дисциплінованим.

Питання, які планується внести сьогодні на сесію, внесені постійними комісіями обласної ради та обласною державною адміністрацією.

Проекти рішень проаналізовані на засіданнях постійних комісій обласної ради.

За результатами вивчення і розгляду постійними комісіями надано відповідні висновки та рекомендації.

Учора, 14 січня проведено засідання президії обласної ради, на якому розглянуто запропоновані проекти. Президія рекомендувала внести на розгляд другої сесії 11 питань.

З проектами рішень ви, шановні колеги, мали змогу ознайомитись на сайті обласної ради.

Пропоную проект порядку денного, який є у вас на руках, взяти за основу.

Хто за? Прошу голосувати. Дякую. Проти? Утримався?

Лічильна комісія, прошу подати результати.

І.Шевчук. 83 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

Шановні колеги! Чи є ще пропозиції до порядку денного? Є, Другий мікрофон.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Прошу внести в порядок денний звернення щодо стану державної мовної політики в Україні. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Хто за те, щоб до порядку денного внести звернення про стан державної мовної політики? Хто за? Прошу голосувати. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

Прошу подати результати.

І.Шевчук. 83 за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

Чи є ще пропозиції до порядку денного?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Шановні колеги! У мене пропозиція до порядку розгляду питань. Перед початком сесії я спілкувався з головою Обласної асоціації учасників АТО, хлопці просили питання про створення комісії для захисту інтересів учасників АТО поставити якнайскоріше. Давайте ми його поставимо відразу після звернень. Заперечень немає?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає потреби голосувати?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Добре. Дякую.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради”. Проект рішення у вас на руках на окремому аркуші.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу вибачення, прошу вибачення. Я не поставив в цілому. Ставлю на голосування проект порядку денного в цілому з врахуванням поданої Василем Борисовичем Поповичем пропозиції. Хто за? Прошу голосувати. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

Прошу подати результати.

І.Шевчук. 83 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято, даруйте, відповідно до регламенту нашої роботи перед розглядом питань порядку денного депутати мають право на запити, і для цього відводиться півгодини часу. Тому хто має для виголошення запити, прошу підійти до мікрофона. Перший мікрофон.

Немає від першого мікрофона? Другий мікрофон.

І.Шевчук – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Голові Івано-Франківської обласної державної адміністрації Гончаруку Олегу Романовичу. Депутатський запит. Прошу вивчити можливість проведення капітального ремонту вул.Автоливмашівської у с.Хриплин Івано-Франківської міської ради шляхом залучення коштів з обласного бюджету, сільського та міського бюджетів,

О.Сич. Дякую. Шановні колеги! Хто за прийняття запиту? Прошу голосувати. Проти? Утримався?

І.Шевчук. 83 – за, проти, утрималось – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято. Третій мікрофон.

А.Романюк – в/о № 60, Болехівщина, депутатська фракція політичної партії “Українське об’єднання патріотів – У КРОП”. У мене звернення стосовно ситуації, яка склалась у нас в області у зв’язку з неодноразовими усними зверненнями, скаргами мешканців Болехівської міської ради до мене як депутата обласної ради, прошу вас розглянути питання щодо ситуації, яка склалася внаслідок відсутності відділення Національної поліції у місті обласного значення Болехові. Після реформування правоохоронних органів в нашій державі Долинський районний відділ УМВС в Івано-Франківській області був перетворений на відділення Калуського відділу Національної поліції, а Болехівське відділення було ліквідовано.

Таким чином, адміністративна одиниця з більш як 20 тис. населення, яка включає в себе ще 10 населених пунктів, віддалена від м.Долини по найближчій відстані 15 км, найдальше – більше 40 км, фактично залишилась без належного оперативного реагування працівників Національної поліції. Результати цього хибного рішення уже проявили себе під час різдвяних свят, коли на мешканців Болехова було вчинено напад з боку агресивно настроєних молодиків, про що інформували обласні засоби масової інформації, зокрема інтернет-ресурс “Galka”.

Ці зухвалі дії стали можливими через недостатню роботу Долинського відділення Національної поліції, яке в принципі не може охопити відповідним обслуговуванням настільки велику територію.

З метою оперативного реагування на порушення громадського порядку, запобігання протиправній діяльності на території Болехівської міської ради прошу посприяти у відновленні діяльності відділення Національної поліції у м.Болехові та клопотати про створення повноцінного відділу, оскільки м.Болехів разом з 10 населеними пунктами, що входять до складу Болехівської міської ради, є окремою адміністративною одиницею обласного підпорядкування, на території якої є великі перспективи розвитку туристичного бізнесу та відповідної інфраструктури, Саме тому ефективне забезпечення правопорядку на даній території є справою державної ваги.

Цей запит прошу адресувати виконуючому обов’язки начальника Головного управління Національної поліції В.Шкутову, а також копії – голові обласної державної адміністрації О.Гончаруку та голові обласної ради О.Сичу.

О.Сич. Дякую. Хто за прийняття такого запиту? Прошу голосувати. Проти? Утримався?

І.Шевчук. 83 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Рішення прийнято. Перший мікрофон.

О.Книшук – в/о 50. Прошу виділити кошти для ремонту Іллінецького будинку культури, який постраждав внаслідок пожежі. Дякую.

О.Сич. Дякую. Потім запит оформите, письмово подасте для кращого опрацювання. Хто за прийняття запиту? Прошу голосувати. Проти? Утримався?

І.Шевчук. 83 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Рішення прийнято.

Голос із залу. Другий мікрофон.

О.Сич. Другий мікрофон.

О.Тебешевська – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, в/о 21. До мене як депутата звернулись працівники Голинської амбулаторії та родичі Марічки Коршовської із м.Калуша. У дитини рідкісна хвороба, пов’язана зі спадковим порушенням обміну речовин. Буквально за два місяці здорова рухлива дитинка перетворюється на інваліда: не сидить, не ходить, не розмовляє, не тримає голівку, хоч інтелект збережений. Дитині необхідна консультація у Центрі генетичних захворювань у Німеччині, а також повністю безбілкова дієта з використанням препаратів спеціального харчування. Цих препаратів немає в Україні. Вартість однієї банки такого харчування близько 400 євро. На місяць дитині потрібно 1,5-2 банки. Звичайно, сім’я не в силі забезпечити дитині таке харчування, обстеження, діагностику і так далі. Мама – з третьою дитинкою у декретній відпустці, батько – працівник міліції, учасник АТО.

І тому я прошу зробити так, щоб ця дитинка була під захистом держави, тобто, звернутися до Міністерства охорони здоров’я щодо вирішення питання лікування Марії Коршовської, надати юридичну допомогу батькам щодо подальших дій у вирішенні питання діагностування та лікування дитини за кордоном, допомогти батькам у придбанні спеціалізованого харчування.

О.Сич. Дякую. Хто за прийняття запиту? Прошу голосувати. Проти? Утримався?

І.Шевчук. 82 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято. Третій мікрофон.

М.Дроняк – депутатська фракція політичної партії “Українське об’єднання патріотів – УКРОП”, в/о 48. Впродовж 5 років у с.Потічок Снятинського району визнається аварійною покрівля даху на Будинку культури. Прошу виділити кошти на це. Кошторис додається до запиту.

О.Сич. Хто за прийняття запиту? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 82 – за, проти, утрималося – немає,

О.Сич. Рішення прийнято. Перший мікрофон.

О.Книшук. Запит стосовно будівництва дитячого садка у с.Трійця. Прошу на кошторисну документацію.

О.Сич. Хто за прийняття запиту? Прошу голосувати. Проти? Утримався?

І.Шевчук. 82 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Рішення прийнято. Другий мікрофон.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. У мене запит до прокурора, до керівника СБУ в області стосовно резонансних подій, які стались в м.Івано-Франківську, – зґвалтування неповнолітніх особами зі Сходу, скажемо так, арабами. Я би десь просив і звертаюся до керівників відповідних, щоб ці заходи слідчі якомога були публічніші, щоб до цього допускалась преса, оскільки, я знаю, вчора було закрите судове засідання. Не треба закривати це судове засідання, бо ми будемо мати таку проблему, як сьогодні має Європа,

Тому я звертаюся до всіх силових структур, незважаючи на будь-які тиски з боку відповідних посольств, зрештою, і посольства повідомити, з приводу таких подій скандальних, які відбулися в Івано-Франківську. Дякую.

О.Сич. Хто за прийняття запиту? Прошу голосувати. Проти? Утримався?

І.Шевчук, 82 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Рішення прийнято. Третій мікрофон.

М.Королик – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановний Олеже Романовичу, шановний Олександре Максимовичу! Звертаюся до вас з запитом щодо ремонту дороги до криївки у с.Клубівці. Цей об’єкт був відреставрований, зроблений, там були зроблені стенди, вказівники ще у 2012 році, до 70-ої річниці створення ОУН-УПА.

Зараз є прохання виділити 600 тис.грн. на співфінансування дороги до цього об’єкта, адже це важливий туристичний об’єкт нашої області. Сільською радою виділяються кошти в сумі 566356 грн. співфінансування на цей об’єкт. Прошу підтримати. Дякую.

О.Сич. Хто за прийняття запиту? Прошу голосувати. Проти? Утримався?

І.Шевчук. 82 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Рішення прийнято. Перший мікрофон.

В.Сенатович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановне товариство! В селищі Битків з 2000 року триває добудова школи. У 2003 році здали вісім кабінетів, але це не вирішило проблему, і до цих пір кошти на будівництво не виділяються. Добудова школи вирішила би І проблему дитячого садочка, так як у Биткові відсутній дитячий садочок, будинок культури, в селищі, яке може похвалитись народними артистами України, заслуженими диригентами України, гравцями збірної України по футболу, де інфраструктура селища повністю знищена, немає ні футбольного поля і все таке. Дякую.

О.Сич. Хто за прийняття запиту? Прошу голосувати. Проти? Утримався?

І.Шевчук. 82 – за, проти, утрималося – немає,

О.Сич. Рішення прийнято. Другий мікрофон.

А.Іваськів – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”, м.Бурштин, в/о 61. Депутатський запит голові обласної ради Олександру Сичу, голові адміністрації Олегу Гончаруку. Прошу вас розглянути на сесії обласної ради 15.01.2016 р. звернення, яке прийнято рішенням від 03.05.2016… від 14.01.2016 р. Бурштинської міською радою на п’ятій позачерговій сесії сьомого скликання, це вчора.

Стаття 27 Закону України “Про Державний бюджет України” передбачає з 01.01.2016 р. передачу до бюджетів міста обласного значення видатків на підготовку робітничих кадрів у професійно-технічних та інших навчальних закладах на фінансування місцевих бюджетів. Передача таких видатків здійснюється без надання відповідних ресурсів та їх фінансування, що призведе до додаткового навантаження на місцеві бюджети, зокрема фінансування 12 робітничих професій Бурштинського торговельно-економічного коледжу Київського національного торговельно-економічного університету.

На 2016 рік передбачено кошти… Міська влада вчора на сесії затвердила на перший квартал суму 2 млн. 750 грн. для утримання даного закладу, що відповідає потребі фінансування протягом першого кварталу, але сума, яка загальна потрібна, на цілий рік – 8,3 млн.грн.

Прошу допомогти знайти кошти, звернутись до Президента України, до Верховної Ради, Кабінету Міністрів, щоби якось вирішити це питання. Дякую.

О.Сич. Ми запит проголосуємо, але ми прямо сьогодні його виконаємо, бо сьогодні ми приймемо звернення, і по цьому питанню так само, бо нам передали профтехучилища без передачі ресурсу з державного бюджету.

Хто за прийняття запиту? Прошу голосувати. Проти? Утримався?

І.Шевчук. 82 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Третій мікрофон.

Д.Сіреджук – депутатська фракція політичної партії “Українське об’єднання патріотів – УКРОП”. Депутатський запит від Д.Сіреджука, М.Палійчука та В.Шевченка. Запит до голови обласної ради та голови обласної державної адміністрації щодо фінансування ремонту доріг у гірських селах Косівського району, які знаходяться у вкрай жахливому стані.

Прошу підтримати.

О.Сич. Хто за прийняття запиту? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 81 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Рішення прийнято. Перший мікрофон.

М.Іваночко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановний Олеже Романовичу, шановний Олександре Максимовичу! Депутатський запит стосується добудови Чорнопотоківської школи Надвірнянського району. Я, ще будучи головою адміністрації, пам’ятаєте, піднімав питання до вас: прошу, долучіться, дуже серйозна проблема. Прошу підтримати цей запит.

О.Сич. Хто за прийняття запиту? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 81 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Рішення прийнято. Другий мікрофон.

М.Рудик – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Голові обласної державної адміністрації пану Олегу Гончаруку, голові обласної ради пану Олександру Сичу. Будівництво школи у с.Раковець Богородчанського району триває з 2011 року і на сьогодні залишається болючим питанням для сільської громади, оскільки кошти на вказану мету виділялись в недостатніх обсягах для виконання запланованих робіт. А деякий час роботи на вказаному об’єкті взагалі не проводились через відсутність фінансування з обласного та державного бюджетів.

Однак, у 2015 році з обласного бюджету на будівництво загальноосвітньої школи в селі Раковець були спрямовані кошти, отримані від перевиконання загального фонду обласного бюджету за результатами його виконання за 7 місяців 2015 року в сумі 700 тис.грн. Замовником вказаних робіт виступає департамент будівництва, житлово-комунального господарства. З метою зняття соціальної напруги в селі Раковець та продовження будівництва школи прошу вас включити згаданий об’єкт на фінансування з бюджету розвитку обласного бюджету у 2016 році та з державного фонду регіонального розвитку. Водночас прошу надати мені інформацію про освоєння коштів, виділених з обласного бюджету у 2015 році на будівництво школи у с.Раковець. Дякую.

О.Сич. Хто за прийняття запиту? Прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

І.Шевчук. 80 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято. Третій мікрофон.

С.Адамович, Колектив Івано-Франківської школи № 16 звернувся з проханням посприяти у виділенні коштів на будівництво актового залу і спортивного залу.

На підставі вищевикладеного прошу Івано-Франківську обласну раду прийняти рішення щодо депутатського запиту департаменту освіти і науки з проханням розглянути можливість виділення коштів на будівництво з обласної програми розвитку освіти Івано-Франківщини на 2016-2023 роки чи за рахунок Інших фінансових ресурсів. Дякую.

О.Сич. Хто за прийняття запиту? Прошу голосувати. Проти? Утримався?

І.Шевчук. 80 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Рішення прийнято. Перший мікрофон.

М.Вітенко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання
“Батьківщина”. У зв’язку з дуже гострою потребою та неодноразовими зверненнями громад сіл Лісний Хлібичин та Скопівка Коломийського району щодо завершення будівництва дитячого садочка у с.Лісний Хлібичин прошу виділити кошти, адже дуже мало залишається для того, щоб завершити там будівельні роботи. І зараз просто вхолосту опалюється приміщення, яке вже давно пора здати в експлуатацію. Проектно-кошторисна документація є повністю розроблена, знаходиться у департаменті будівництва.

О.Сич. Хто за прийняття запиту? Прошу голосувати. Проти? Утримався?

І.Шевчук. 80 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Рішення прийнято. Другий мікрофон.

О.Федишина – депутатська фракція політичної партії “Воля”, в/о № 39. Депутатський запит до начальника служби автомобільних доріг в Івано-Франківській області Буджака Василя Степановича. До мене як депутата Івано-Франківської обласної ради звертаються із численними зверненнями жителі Івано-Франківської області, а також громадські активісти з приводу неякісного виконання ремонту доріг в Івано-Франківській області у 2015 році, на який було спрямовано кошти державного бюджету, а також кошти місцевих бюджетів. Зокрема, до мене особисто зверталися люди, які вказували на незадовільний ремонт на ділянках дороги Битків – Білозорина, Надвірна – Бистриця, Р24 Татарів – Кам’янець-Подільський, а також НІО Стрий – Мамалига.

У зв’язку із вищезазначеним я прошу службу автомобільних доріг в Івано-Франківській області надати звіт про використання коштів: перше, виділених з державного бюджету України на 2015 рік за кодом бюджетної класифікації 3111090 на розвиток дорожнього господарства областей української частини Карпатського Єврорегіону, які були безпосередньо спрямовані Івано-Франківській області; друге, надання такого звіту про використання коштів, які були виділені на ремонт доріг в Івано-Франківській області із державного фонду регіонального розвитку, так само звіт про використання коштів, які були виділені Івано-Франківській області у 2015 році з державного бюджету на розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування, а також звіт про використання коштів з місцевих бюджетів, які так само були використані на ремонт доріг в Івано-Франківській області. При цьому у такому звіті детально надати інформацію наступного характеру: скільки коштів було використано та освоєно, скільки коштів не було використано та повернуто до бюджетів відповідних рівнів.

Так само надати інформацію про те, які відрізки яких саме доріг було заплановано відремонтувати, які було заплановано, але не відремонтовано, причому зазначити причини, з яких це не було зроблено, так само надати інформацію про те, які підрядні організації виконували ремонт таких доріг, надати чітко інформацію, скільки такий підрядник отримав коштів за кожну ділянку дороги, і так само чітко вказати, який термін гарантії був передбачений відповідним договором і укладений з таким підрядником.

Так само прошу надати службу автомобільних доріг в Івано-Франківській області інформацію про те, чи були проведені належним чином перевірки якості ремонту доріг, які виконувались у 2015 році в Івано-Франківській області, а також надати інформацію про те, які заходи впливу були вжиті відносно підрядників, які неналежним чином виконали свої договірні зобов’язання.

Прошу підтримати даний депутатський запит,

О.Сич. Хто за прийняття запиту? Прошу голосувати. Проти? Утримався?

І.Шевчук. 80 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Рішення прийнято. Третій мікрофон.

М.Королик – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Голові Івано-Франківської обласної ради Олександру Сичу, голові Івано-Франківської обласної державної адміністрації пану Олегу Гончаруку.

До мене як депутата обласної ради звернулися жителі селища Єзупіль, сіл Побережжя, Ганнусівка, Узин, Добровляни, Колодіївка, Підлужжя Тисменицького району щодо незадовільного стану дороги Єзупіль – Черніїв. Капітальний ремонт даної дороги не проводився декілька десятків років, внаслідок чого дорожнє покриття вщент зруйноване, утворились глибокі вибоїни та ями. Такий стан дороги створює небезпеку для життя та здоров’я людей, унеможливлює рух транспорту, перешкоджає вчасному доїзду автомобілів швидкої допомоги та пожежної охорони. Особливе занепокоєння викликає відрізок дороги від Підлужжя до села Побережжя, через який проходять автобусні та транспортні маршрути, які з’єднують навколишні села, а саме: села Ганнусівка, Добровляни, Колодіївка, Узин, Підлужжя, Побережжя з районним та обласним центром. Незадовільний стан дороги провокує надання неякісних транспортних послуг, зокрема послуг з пасажирських перевезень. Нерідко люди із запізненням добираються на роботу у м.Тисменицю та м.Івано-Франківськ, а діти – до навчальних закладів. Через погані дороги перевізники відмовляються здійснювати пасажирські перевезення, брати участь в конкурсах, а тому відсутня конкуренція між перевізниками, що, у свою чергу, негативно впливає на якість надання послуг.

Отже, ремонт вказаної дороги є вкрай актуальним та необхідним для забезпечення належних умов для руху транспортних засобів та зменшення вірогідності виникнення аварійних ситуацій на дорогах, і, як наслідок, збереження життя та здоров’я громадян.

Виходячи з вищенаведеного, прошу вирішити питання виділення коштів та включення даної дороги у перелік для капітального ремонту у 2016 році. Дякую.

О.Сич. Хто за прийняття запиту? Прошу голосувати. Проти? Утримався?

І.Шевчук. 80 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Рішення прийнято. Перший мікрофон.

М.Іваночко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Голові Івано-Франківської ОДА пану О.Гончаруку, голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу, начальнику головного управління Національної поліції в Івано-Франківській області пану В.Шкутову, прокурору Івано-Франківської області В.Братюку. Депутатський запит. Останнім часом керівництву районних організацій Всеукраїнського об’єднання “Свобода” по всій Івано-Франківській області від працівників управління Національної поліції в Івано-Франківській області приходять так звані “листи щастя”, в яких вимагають надати інформацію про діяльність осередків політичних партій, а саме: договори на оренду права власності організацій Всеукраїнського об’єднання “Свобода”, документи про сплату коштів за оренду приміщень організацією Всеукраїнського об’єднання “Свобода” та звідки знаходять на це кошти, договір на охорону приміщення організації, приміщення для друку агітаційних листів, крім того, вимагають надати списки членів організації Всеукраїнського об’єднання “Свобода” на територіях районів нашої області. Також працівники поліції вимагають надати списки людей, які перебували у Києві 31 серпня 2015 року.

Вбачаю у таких вимогах осіб… управління поліції порушення діючого законодавства щодо втручання у діяльність політичних партій з елементами політичних репресій.

Вимагаю провести перевірку законності таких дій відповідних посадових осіб поліції та дати їм правову оцінку. З повагою депутати Івано-Франківської обласної ради Михайло Іваночко, Василь Попович, Наталія Чаплинська, Ігор Дебенко, Богдан Соляник, Василь Сенатович, Василь Скрипничук, Сергій Адамович, Олександр Сич, Манолій Піцуряк, Михайло Королик, Сергій Федорців, Оксана Тебешевська, Олег Загурський.

О.Сич. Шановні колеги! Без коментарів, але ми обмінялись думками, і голова адміністрації каже; невже це справді є? Це ж “брєд”! Насправді, такий “брєд” є.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Хто за прийняття депутатського запиту? Прошу голосувати. Проти? Утримався?

І.Шевчук. 79 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Рішення прийнято. Другий мікрофон.

Н.Іванів – в/о № 43. Мій депутатський запит стосується виділення коштів з фонду охорони навколишнього природного середовища для завершення робіт по будівництву очисних споруд та каналізаційних мереж у селищі Рожнятів. Дані роботи ведуться вже кілька років, і в цьому році планується завершення таких робіт. Прошу підтримати мій депутатський запит.

О.Сич. Хто за прийняття запиту? Прошу голосувати. Проти? Утримався?

І.Шевчук.79 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Рішення прийнято. Третій мікрофон.

М.Королик – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Голові Івано-Франківської обласної ради пану Олександру Сичу, голові Івано-Франківської обласної адміністрації пану Олегу Гончаруку. До мене як депутата обласної ради звернувся виконавчий комітет Вільшанецької сільської ради щодо капітального ремонту дитячого садка у селі Вільшаниця.

Звертаюся до вас з проханням передбачити у 2016 році з обласного бюджету кошти для співфінансування капітального ремонту дитячого садочка у с.Вільшаниця, кошторисна вартість якого складає 1 млн. 721 тис.грн. У 2015 році були здійснені роботи на загальну суму 791 тис.грн., для завершення робіт будівельної частини необхідно 930 тис.грн., а також для придбання інвентарю – 500 тис.грн. Прошу підтримати. Дякую.

О.Сич. Хто за прийняття запиту? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 78 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Рішення прийнято. Перший мікрофон.

М.Рудик – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Голові обласної державної адміністрації пану Гончаруку та голові обласної ради пану Сичу. До мене як депутата обласної ради звернулися директор та голова батьківського комітету Порогівської ЗОШ з клопотанням щодо виділення коштів для заміни вікон у школі.

Порогівська школа збудована у 1974 році, та з моменту її відкриття вікна у школі не мінялись. На сьогодні в школі навчається 460 учнів.

Враховуючи вищенаведене, прошу вас при формуванні проекту переліку об’єктів, що фінансуватимуться за рахунок коштів бюджету розвитку обласного бюджету у 2016 році, та при опрацюванні питання і підготовці пропозицій щодо розподілу коштів, передбачених на виконання програми розвитку освіти Івано-Франківщини на 2016-2023 роки, передбачити кошти на заміну вікон у Порогівській ЗОШ І-Ш ст. Богородчанського району. Дякую.

О.Сич. Хто за прийняття запиту? Прошу голосувати. Проти? Утримався?

І.Шевчук. 78 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Рішення прийнято. Другий мікрофон.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Депутатське звернення до голови обласної ради, голови обласної адміністрації з приводу діяльності головного лікаря дитячої лікарні обласної Івано-Франківська, оскільки людина вже пенсійного віку, дивним чином йому продовжили контракт. Там нездорова ситуація, колектив бунтує, є люди незадоволені. Прошу на відповідних комісіях, у відповідному управлінні розглянути дану ситуацію.

О.Сич. Це запит чи звернення?

В.Попович. Запит.

О.Сич. Бо прозвучало, що звернення, а звернення не голосується.

Хто за прийняття запиту? Прошу голосувати. Проти? Утримався?

В.Попович. (Без мікрофона).

І.Шевчук. 76 – за, 1 – утримався, проти – немає.

О.Сич. Рішення прийнято. Перший мікрофон.

М.Іваночко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Голові Івано-Франківської обласної державної адміністрації пану Олегу Гончаруку, голові Івано-Франківської обласної ради пану Олександру Сичу. Депутатський запит. Надвірнянська районна рада стурбована ситуацією, що виникла в результаті не забезпечення фінансовим призначенням на виплату заробітної плати працівникам установ освіти району за грудень 2015 року в розмірі 1,2 млн.грн. внаслідок прийняття постанови Кабінету Міністрів України від 9 грудня 2015 року.

Хочу вам доповісти, що заборгованість ця дійсно є, і сьогодні Надвірнянська районна рада буде приймати звернення, і за дорученням Надвірнянської районної ради я цей запит подаю і прошу підтримати.

О.Сич. Хто за прийняття запиту? Прошу голосувати. Проти? Утримався?

І.Шевчук. 77 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято. Другий мікрофон,

П.Книшук – в/о № 25. Мій депутатський запит до голови обласної ради Олександра Сича, до голови адміністрації Олега Гончарука, стосується капітального ремонту фасаду школи у с.Замулинці Коломийського району. Є настирливе прохання дирекції, батьківського комітету. Прошу підтримати.

О.Сич. Хто за прийняття запиту? Прошу голосувати. Проти? Утримався?

І.Шевчук. 77 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

Бачу, більше біля мікрофонів немає депутатів для виголошення запитів. Ми стали дисциплінованішими після того, коли на попередній сесії вжили санкції, і сьогодні ми вклалися в час; 26 хвилин читали запити. Думаю, що в подальшому, якщо будемо так робити, то будемо економно використовувати свій час.

Просить організація “Правий сектор” зачитати звернення. Шановні колеги! Не буде заперечень?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу. Перший мікрофон.

А.Подільський. Христос народився!

Голоси із залу. Славімо Христа!

О.Сич. Славімо Христа!

А.Подільський. Хочу зачитати звернення з приводу російського бізнесу і десь звернення до обласної ради з метою домогтися якихось результатів у вирішенні міжнародного конфлікту з Російською Федерацією.

Отже, голові Івано-Франківської обласної ради Олександру Сичу, голові Івано-Франківської міської ради Руслану Марцінківу. Мабуть, голові ОДА так само треба передати. Звернення.

У зв’язку з тимчасовою окупацією Російською Федерацією території України – півострова Крим, воєнною агресією військ Російської Федерації на території Донбасу та її посилення, нелегітимністю та абсолютним порушенням російською стороною так званих “мінських угод”, фінансування Російською Федерацією терористичних організацій “ДНР-ЛНР”, проти яких фактично проводиться так звана АТО, призупинення російським агресором дії зони вільної торгівлі з Україною з 1 січня 2016 року; посилаючись на нову редакцію Воєнної доктрини України, де вказано, що Російська Федерація є воєнним противником України; на підставі Закону України “Про санкції”, що набрав чинності ще 12 вересня 2014 року, однак, до нині в значній мірі не виконуються його норми щодо протидії російському бізнесу (тільки в нашій області діє більше 100 підприємств, які підпадають під дію цього закону); від імені громади Івано-Франківської області та міста Івано-Франківська вимагаємо від вас як представницької влади – провести позачергову сесію обласної та міських рад та внести в порядок денний питання про направлення звернення до Президента України Петра Порошенка, Голови Верховної Ради України В.Гройсмана, Прем’єр-міністра України А.Яценюка, Голови РНБО О.Турчинова з вимогою до Дня відзначення другої річниці пам’яті жертв Небесної Сотні – 20 лютого 2016 року вжити усіх вичерпних заходів для забезпечення економічного та територіального суверенітету держави Україна через: визнання Російської Федерації державою-агресором щодо України з усіма міжнародними правовими наслідками та перериванням дипломатичних стосунків; видання розпоряджень та наказів, спрямованих на повноцінну оборону держави; блокування, вилучення в державну власність активів підприємств, які знаходяться в Україні і є власністю, або частка статутного капіталу яких належить державі-агресору чи іншим суб’єктам господарювання Російської Федерації, зокрема “Сбербанк Росії”, ВТБ, вже і “Укрсоцбанк” туди підпадає і багато інших підприємств, великих, які впливають, які є на нашій території і “муляють око” не тільки патріотам, а кожному свідомому українцю; припинення діяльності підприємств на території держави-агресора Російської Федерації, що належать громадянам України, зокрема всім відомої та скандальної “Ліпєцкої кондитерської фабрики “Рошен”; заборонити ввезення та реалізацію на території України товарів російського виробництва; доповідати щомісячно перед українським народом про стан виконання санкційних заходів щодо бізнесу держави-агресора шляхом

повідомлення на офіційних сайтах відповідних міністерств та відомств.

Що ми будемо моніторити?

Наполягаємо на виконанні нашої вимоги щодо направлення звернення вищим представницьким органам державної влади України з приводу російського бізнесу, оскільки багатомільярдні доходи від його діяльності на користь Росії є джерелом фінансування воєнної агресії на території організацій “ЛНР-ДНР”, у боротьбі з якими ми – український народ – вже більше двох років проливаємо свою кров.

У випадку ігнорування вами поставленої вимоги, на підставі ст. 17 Конституції України “Захист суверенітету і територіальної цілісності України, забезпечення її економічної та інформаційної безпеки є найважливішими функціями держави, справою всього Українського народу” – громада міста та області готова стати на захист своєї держави із застосуванням акцій прямої дії.

І ряд підписантів.

Отже, таке звернення, ми сподіваємось, десь ми попередньо зустрілись з головою обласної ради, і ми десь домовились, що це буде на наступне засідання сесії, і це питання обласна рада підготує з усіма доповненнями, які вже від початку підписання цієї нашої заяви… відбулись вже деякі зміни в державі, зокрема, вже відбулось чергове перемир’я, поновлення його, і також вже очікують сьомої хвилі мобілізації. Якщо Російська Федерація буде визнана державою-агресором, тоді мотивовано сьома хвиля мобілізації буде в захисті України мати здобутки. І візит того самого Гризлова, він свідчить на міжнародному рівні про те, що Україна має потенціал, і я розцінюю це як поклін нашій, може й тимчасовій, владі, але це поклін і визнання того, що Україна може таки впливати і може звільнити українські території, в тому числі й Крим.

Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

О.Сич. Героям слава! Дякую. Очевидно, що ми не можемо в повному масштабі виконати це звернення, бо ми не наділені функціями ведення міжнародної політики, але в частині, що стосується нас, я вже дав доручення, опрацьовується зараз перелік об’єктів, які мають під собою російську власність і у своїх статутних фондах мають російський капітал, ми його сформулюємо на наступній сесії, опрацюємо звернення і на наступній сесії направимо його до відповідних органів державної влади: Кабінету Міністрів України, який уповноважений подавати такі проекти законів на Верховну Раду України, і Верховній Раді України для прийняття, тобто, для вжиття санкцій проти суб’єктів господарювання на території української області, які мають у своїх статутних фондах російський капітал.

Шановні колеги! Переходимо до розгляду питань порядку денного.

Перше питання – “Про звернення обласної ради”.

Проект рішення у вас на окремому аркуші.

Проект розглядався на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, комісія рекомендувала його до розгляду.

Доповідає перший заступник голови обласної ради Василь Іванович Гладій.

В.Гладій. Шановні депутати обласної ради, шановні присутні!

Вашій увазі пропонується проект звернення до Президента України, Прем’єр-міністра України та Голови Верховної Ради України,

“Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, стурбовані ухваленням Верховною Радою України законів “Про Державний бюджет України на 2016 рік”, “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо цільового спрямування екологічного податку” і висловлюємо позицію щодо необхідності внесення змін до чинного законодавства.

Відповідно до пункту 2 Закону України “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо цільового спрямування екологічного податку” від 24.12.2015 року статтю 69і Бюджетного кодексу України доповнено пунктом 4і, згідно з яким весь обсяг надходжень екологічного податку до місцевих бюджетів буде зараховуватися до спеціального фонду. Більше того, такі кошти тепер мають цільовий характер і повинні спрямовуватися виключно на здійснення природоохоронних заходів.

Ситуація ускладнюється тим, що екологічний податок складає 32,2 відсотка у доходах загального фонду обласного бюджету. У зв’язку з такими змінами Бюджетного кодексу України, фінансовий ресурс загального фонду обласного бюджету зменшується на 116,3 мли. гривень, що унеможливлює фінансування соціально значимих видатків обласного бюджету галузей охорони здоров’я, освіти, соціального захисту, культури, а також фінансування програм, пов’язаних із запобіганням надзвичайних ситуацій техногенного, природного, соціального характеру та інших потреб.

Зарахування екологічного податку, починаючи з 1 січня 2016 року, до спеціального фонду місцевих бюджетів знівелює внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо реформи міжбюджетних відносин в частині бюджетної децентралізації, призведе до їх розбалансування у 2016 році та необхідності здійснення секвестру уже затвердженого обласного бюджету більше як на 32 відсотки. Зазначене спричинить незабезпеченість в повному обсязі видатками на захищені статті бюджету та соціальне невдоволення серед працівників бюджетної сфери і громадськості.

Окрім того, згідно з Законом України “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України” та статті 27 Закону України “Про Державний бюджет України на 2016 рік” з державного бюджету обласним бюджетам та бюджетам міст обласного значення передано видаткові повноваження щодо фінансування професійно-технічних навчальних закладів, інших закладів, які здійснюють підготовку робітничих кадрів, без передачі фінансового ресурсу. Це призведе до значного навантаження на обласний бюджет і потребує додаткового фінансування в обсязі 54,9 млн. гривень.

Водночас підтримуємо категоричну позицію педагогічних колективів професійно-технічних навчальних закладів міст Бурштина, Калуша, Коломиї та Івано-Франківська щодо їхньої незгоди з подібними діями, які можуть призвести до закриття навчальних закладів та руйнації системи професійно-технічної освіти Прикарпаття.

Враховуючи вищенаведене, звертаємося до Верховної Ради України з пропозицією скасувати Закон України “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо цільового спрямування екологічного податку” від 24.12.2015 року та внести зміни до Закону України “Про Державний бюджет України на 2016 рік”. В іншому випадку просимо Кабінет Міністрів України передбачити додаткову дотацію з державного бюджету обласному бюджету в сумі 116,3 млн.грн., як компенсацію втрат у зв’язку з ухваленням вищезазначених законів та фінансовий ресурс місцевим бюджетам на фінансування підготовки фахівців та робітничих кадрів у професійно-технічних закладах державної форми власності в сумі 192 млн.грн.”.

Дякую за увагу.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажаючі виступити в обговоренні? Немає.

Хто за прийняття рішення? Прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

І.Шевчук. 81 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради”.

Проект рішення – на окремому аркуші.

Питання було вчора внесено на президії і погоджено президією, щоб його внести на сесію обласної ради.

Питання напрацювала депутатська комісія з питань промисловості. Тому запрошую, хто від комісії буде доповідати. Голова комісії – Шевченко Віктор Леонідович.

В.Шевченко. Доброго дня, шановні колеги, присутні! Ні для кого не секрет, яким жахливим… в якому жахливому стані є дорожнє покриття в нашій області, області, яка приймає – одна з найбільших – туристів в Україні, тому пропоную вашій увазі звернення до Президента України, Голови Верховної Ради та Прем’єр-міністра України.

Звернення. 25 грудня 2015 року Верховна Рада України прийняла Закон України “Про Державний бюджет України на 2016 рік”, згідно з яким передбачено 6 млрд. 573 млн. 727 тис. 800 гри. на розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування. Крім того, держава залучила міжнародні кошти для ремонту доріг України, проте, на жаль, коштів міжнародної фінансової допомоги на ремонт доріг у Івано-Франківській області на 2016 рік поки що не виділено.

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, звертаємось до Вас із проханням під час пооб’єктного розподілу коштів Державного бюджету врахувати потреби Івано-Франківської області на ремонт доріг, а також внести зміни до міжнародних кредитних угод та укласти необхідні міжурядові угоди з метою фінансування доріг Івано-Франківської області, зважаючи на наступне.

Мережа автомобільних доріг загального користування Івано-Франківської області на 1 січня 2015 року становила 4110,5 км.

За окремими оцінками 49,6% доріг Івано-Франківської області знаходиться у критичному стані. За цим показником область знаходиться на другому місці, на другому місці знаходиться Одеська область, в якій трішки більше – 50,1% доріг знаходиться так само у дуже поганому стані.

Хочу звернути увагу, що це дві, напевно, з найбільш туристичних областей в Україні, а дороги – одні з найгірших.

У минулому році кошти на проведення ремонту доріг в області практично не виділялись в обласному бюджеті. Лише у Державному бюджеті на 2015 рік були передбачені кошти за кодом програмної класифікації видатків та кредитування державного бюджету (код 3111090) на розвиток дорожнього господарства областей української частини Карпатського єврорегіону (зокрема, доріг Мукачеве Львів, Татаріє – Кам’янець-Подільський, Стрий – Мамалига).

У минулому році вказані кошти у сумі 700 млн. грн. були використані на ремонт доріг національного значення Н-09 на ділянці Івано-Франківськ – Галич – Рогатин – Львів, Н-І0 на ділянці дороги Долина – Брошнів – Калуш та Р-24 на ділянці Верховина – Косів. Івано-Франківська область як частина Карпатського єврорегіону отримала 425 млн.грн. Завдяки такому фінансуванню Івано-Франківська та Львівська області отримали якісне та швидке транспортне сполучення між містами обласного значення, відповідно Івано-Франківськ та Львів.

Продовження ремонту дороги на ділянці Івано-Франківськ – Богородчани – Рахів можливо здійснити за рахунок коштів, отриманих Україною в рамках міжнародної фінансової допомоги. 26.11.2010 року між Україною і Європейським банком реконструкції та розвитку було укладено Кредитну угоду про покращення транспортно-експлуатаційного стану автомобільних доріг на під’їздах до м. Києва, в рамках якої Україні було виділено міжнародну фінансову допомогу на загальну суму 450 млн. євро. Внаслідок зміни структури проекту, який реалізовувався в рамках цієї угоди, валютно-курсової різниці та високої конкуренції на тендерах вдалося укласти договори підряду за нижчою ціною, ніж очікувалося. Як наслідок, залишилися вивільненими кредитні кошти в розмірі близько 100 млн. євро.

Як нам стало відомо, Міністерство інфраструктури України вирішило спрямувати вищевказану суму на продовження фінансування ремонту доріг Карпатського єврорегіону, зокрема дороги на ділянці Івано-Франківськ – Богородчани – Рахів та Львів – Самбір – Ужгород, що проходять по територіях Івано-Франківської та Львівської областей відповідно. При цьому, на ділянку Івано-Франківськ – Рахів було заплановано витратити 62 млн. євро. Проте, для фінансування цих ділянок доріг у 2016 році Кабінету Міністрів України необхідно внести зміни до вищезазначеної угоди між Україною і Європейським банком реконструкції та розвитку.

У критичному стані знаходяться дороги гірських наших регіонів, як Верховинського, Ко- сівського районів. Тому треба залучити кошти на ремонт доріг Верховинського району… стане можливим залучити ці кошти завдяки якраз реалізації проекту “Місцевий розвиток та передумови відкриття пункту пропуску і будівництва автодороги через українсько-румунський кордон у межах населених пунктів с. Явірник Зеленської сільської ради та Поеніле-де-суб-Мунте повіту Марамуреш (Румунія)”. Зокрема, в рамках проекту вже розроблено проектну документацію та техніко-економічне обґрунтування реконструкції дороги с. Ільці – с. Явірник – державний кордон з Румунією, довжина якої складає близько 40 км. Для початку реалізації проекту необхідно підписати відповідні угоди між Урядом України та Урядом Румунії.

Для виведення доріг області з кризового стану та забезпечення якісного сполучення між містами обласного значення та районними центрами області депутати Івано-Франківської обласної ради просять під час пооб’єктного розподілу коштів Державного бюджету України на 2016 рік, які виділені на ремонт доріг України, додатково виділити кошти на ремонт дороги на ділянці Стрий – Калуш – Івано-Франківськ – Коломия – Снятин – Чернівці – Мамалига. Загальний кошторис ремонтних робіт на цій ділянці протяжністю 277 км складає 2 млрд. 216 млн.грн. Необхідність проведення ремонту вказаної ділянки дороги також підтримана народними депутатами України від Івано-Франківської області.

Крім того, кошти із Державного бюджету необхідні не тільки на ремонт доріг, а й на їхнє облаштування та створення безпечних умов користування цими дорогами, зокрема належне освітлення, встановлення знаків та нанесення розмітки. У Івано-Франківській області високий показник смертності на дорогах. Тільки за 8 місяців 2015 року кількість дорожньо-транспортних пригод з летальними випадками збільшилась на 19,1%.

Враховуючи вищенаведене, просимо:

  • вжити заходів щодо внесення змін до Кредитної угоди про покращення транспортно-експлуатаційного стану автомобільних доріг на під’їздах до м.Києва, укладеної між Україною і Європейським банком реконструкції та розвитку 26 листопада 2010 року, та спрямувати вивільнені під час реалізації цієї угоди кошти на ремонт дороги, а саме ділянки Івано-Франківськ – Богородчани – Рахів у сумі 62 млн. євро;
  • підписати відповідні міжурядові угоди між Урядом України та Урядом Румунії для початку реалізації проекту “Місцевий розвиток та передумови відкриття пункту пропуску і будівництва автодороги через українсько-румунський кордон в межах населених пунктів с. Явірник Зеленської сільської ради та Поеніле-де-суб-Мунте повіту Марамуреш (Румунія)”, що дасть можливість проведення ремонту дороги с. Ільці – с. Явірник – державний кордон з Румунією Верховинського району Івано-Франківської області;
  • врахувати потреби Івано-Франківської області при пооб’єктному розподілі коштів, передбачених у Державному бюджеті України на 2016 рік на розвиток мережі та утримання автомобільних доріг загального користування, зокрема на дорогу Н-10 на ділянці Стрий – Калуш – Івано-Франківськ – Коломия – Снятин – Чернівці – Мамалига;
  • під час внесення змін до Закону України “Про Державний бюджет України на 2016 рік” передбачити кошти на розвиток дорожньо-транспортного господарства областей української частини Карпатського єврорегіону. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

Голос із залу. Є.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Скажіть, будь ласка, це була відповідь на депутатський запит, який звучав по дорогах? Дякую.

В.Шевченко. Це звернення було вже давно на часі і підготовлено, в тому числі нашою комісією. І я думаю, що це непогано було б звернути увагу на це Президенту, Кабінету Міністрів і Верховній Раді. Чому? Тому що ще раз підкреслюю: наша область є… в значній мірі…

приймає дуже багато туристів, якщо брати у розрізі всієї України, можливо, навіть і найбільша. Тому я думаю, що це не помішає. Воно не є відповіддю на ваш запит. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Насправді, окремий респект за напрацювання цього звернення віддаємо нашій колезі Ользі Федишиній, вона зараз стоїть біля мікрофона, очевидно, ще скаже свою думку з цього питання. Але я хотів би, щоб ми погодились на тому, що, напевно, на наступну сесію обласної ради нам варто окремо розглянути питання про стан доріг в Івано-Франківській області. Сьогодні прозвучав такий дуже детальний, об’ємний і глибокий запит від пані Олі Федишиної, сьогодні прозвучало це звернення так само з постановкою проблеми, я думаю, що це буде правильно. Тому, Олеже Романовичу, вже дайте доручення вашим підрозділам, нехай готують це питання на наступну сесію, і воно буде у порядку денному наступної сесії. Є згода, друзі?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Я думаю, що це буде нормально. Другий мікрофон. Прошу.

О.Федишина – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Дякую, шановний пане голово, дякую голові Віктору Леонідовичу, голові нашої комісії. Дійсно, це питання ми піднімали на останньому засіданні профільної комісії, членом якої також є я. Ми розглянули це 11 січня. Говорили про те, що першочергово маємо звернутися по цих питаннях і саме зараз. Пояснюю, чому. На превеликий жаль, у Державному бюджеті на 2016 рік, на відміну від минулорічного бюджету, окремим рядком не були передбачені кошти на ремонт доріг Єврокарпатського регіону. Чому це було зроблено в минулому році? А це, в першу чергу, завдяки активній позиції обласної ради, яку ми так само повинні проявити цього року, і завдяки великій роботі, яка була пророблена депутатами Верховної Ради, які були обрані від Прикарпаття. Так само ми повинні наполягати на тому, щоб окремим рядком такі кошти були передбачені у Державному бюджеті, І це Віктор Леонідович чітко зазначив у зачитаному зверненні, по питанню кредитної угоди із ЄБРР. Дійсно, від 450 млн., які були виділені траншами Україні за угодою, підписаною у 2010 році, залишилось 100 млн. Зараз ситуація виглядає наступним чином. 23 вересня офіційно Міністерством інфраструктури була заявлена позиція, що вони готові спрямувати такі кошти на ремонт доріг в Івано-Франківській області, причому чітко зазначили і ділянки такої дороги. Але ситуація виглядає таким чином, що сьогодні були дані доручення уже Міністерству інфраструктури та Міністерству фінансів для підготовки договору про внесення до… внесення змін до базової угоди від 2010 року. Але тут ще виникає наступна проблема, що ЄБРР вимагає прозорої звітності від України про використання коштів, які вже були освоєні за попередніми угодами. І пан голова профільної комісії правильно наголосив, що ми маємо звернутися до вищого керівництва держави, тобто, до Президента, Голови Верховної Ради та Прем’єр-міністра України, оскільки тільки ці особи спроможні вплинути на цю ситуацію і сприяти вирішенню цього питання.

Тому прошу, шановні колеги, шановні депутати Івано-Франківської обласної ради, підтримати дане звернення Івано-Франківської обласної ради до Прем’єр-міністра, Голови Верховної Ради, а також до Президента України. Дякую.

О.Сич. Дякую, пані Олю. Другий мікрофон,

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, в/о № 3. Шановні колеги! Я трошки по цій самій темі, але я опущуся на проблеми Івано-Франківської області, а не проблеми ЄБРР… тих міжнародних організацій і…

О.Сич. Пане голово комісії, ви можете сідати, це вже обговорення йде.

М.Піцуряк. …проблеми фінансування з Києва. Я звертаюся до голови обласної державної адміністрації. Шановні колеги! Ми протягом декількох років останніх повністю розвалюємо службу автомобільних доріг. Потужна у нас була служба, потужна техніка. На сьогодні все простоює, все стоїть, немає коштів.

На минулій сесії я піднімав питання: можливість використання тих гравійних сумішей, того гравію, який у річках того ж Верховинського району, тих гірських… для ремонтування доріг місцевих. Будь ласка, звертаюся вчергове до голови обласної адміністрації, до департаменту екології, до всіх інших: допоможіть вирішити питання.

Ми зараз будемо приймати бюджет. Ми не будемо говорити про ті мільйони, які… ми розуміємо, що всі хочуть мати 700-800 млн., зробити ту дорогу, а дальше як їхати? Сьогодні ожеледь, треба підсипати дороги. Дорожники не мають ні пального, ні кошти закупити, нічого. Будь ласка, закладемо з того вільного залишку чи звідки певну суму, дамо їм і нехай буде практична робота. А та дорога, яка буде… знаєте Рахів – Івано-Франківськ чи Чернівці – є одна дорога, але мене, пане голово, цікавить дорога Івано-Франківськ – Богородчани – Гута, де 4 чи 5 років міст не добудований у РаковцІ. Там їздять високопосадові особи держави, їздить Президент. Ми не можемо невеличкий міст, 10 м шириною, ми не можемо зробити.

Давайте будемо робити реальні речі, які можна робити в області, а те, звідти, що прийде, будемо підтримувати. Дякую.

О.Сич. Дякую, Манолію Васильовичу. Тому, власне, я запропонував на наступну сесію комплексно заслухати звіт про стан доріг і стан їх ремонту та перспективу їх ремонту, не тільки цих центральних магістралей, але й таких доріг, про які ви говорите.

Другий мікрофон.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Я думаю, що звернення дійсно потрібне, оскільки дороги у нас в критичному і поганому стані. Але вважаю, що потрібно ще це звернення надіслати і депутатам Верховної Ради України, які обрані в Івано-Франківській області, які є від Івано-Франківської області. Нехай би вони також займались цим питанням. Дякую.

О.Сич. Отже, є пропозиція до адресатів добавити депутатів Верховної Ради України від Івано-Франківської області. Так?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Так. Колеги, більше немає бажаючих виступити? Немає.

В такому разі ставлю питання на голосування. Хто за те, щоби прийняти за основу? Прошу голосувати. Проти? Утримався?

І.Шевчук. 80 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято. І депутат Попович подав пропозицію, щоб до переліку адресатів добавити народних депутатів України від Івано-Франківської області. Хто за цю пропозицію? Прошу голосувати. Проти? Утримався?

І.Шевчук. 80 – за, проти, утрималося ~ немає.

О.Сич. Пропозиція прийнята. І хто за прийняття рішення в цілому? Прошу голосувати. Проти? Утримався?

І.Шевчук. 80 за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради”. Питання внесено сьогодні на сесії. Доповідає Ігор Дебенко – голова постійної комісії обласної ради з питань європейської інтеграції, міжнародного співробітництва, інвестицій та розвитку туризму.

І.Дебенко. Шановні депутати! Шановні присутні! Вашій увазі пропонується звернення до Президента України Петра Порошенка, Прем’єр-міністра України Арсенія Яценюка…

О.Сич. Голосніше, до мікрофона, будь ласка.

І.Дебенко. …Голови Верховної Ради України Володимира Гройсмана, Голови Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення Юрія Артеменка. Звернення.

Програмне наповнення національних телерадіоканалів протягом новорічних та різдвяних свят, що, за висновками провідних медіа-експертів, ознаменувалося ганебним “переодягненням “руського миру” в український прикид”, вчергове засвідчило гостру необхідність врегулювання обов’язкової міри присутності державної мови у вітчизняному медіа-просторі.

Видається просто-таки знущальним і те, що в час, коли на Сході України від російської зброї гинуть українські герої, національний етер характеризується всезростаючою русифікацією, примітивізацією та ідеологічною совківізацією.

Красномовно, що навіть попри офіційне звернення до українських ЗМІ першого заступника голови Держкомтелерадіо України Богдана Червака з проханням не допустити в етері, цитую: “біснування путінських пропагандистів”, новорічні шоу, за підрахунками громадськості, були українськими всього на 4 відсотки.

Більше того, перманентне недотримання законодавства про захист інформаційного теле- радіопростору України, набувши системного характеру, загрожує поступовому витісненню української мови як такої з національного медіа-контенту.

Задля уникнення звинувачень у щонайменшій заполітизованості та виходячи зі статистичних даних фахових досліджень, відзначаємо, що державна українська мова зникає з телеетеру зі швидкістю 1 відсотковий пункт на місяць!

Про це, зокрема, свідчать результати моніторингу етеру десяти найбільших загальноукраїнських комерційних телеканалів, проведеного за підсумками 2015 року Громадським рухом “Відсіч”, відповідно до якого лише п’ята частина телепередач сьогодні є україномовними.

При цьому, лідерами за обсягами телепродукції російського виробництва залишаються телеканали “Україна” (81 відс.), НТН (44 відс.) та телеканал “Інтер” (30 відс.).

І хоча, як зазначають автори моніторингу, загальна частка фільмів і передач українського виробництва за останній рік все ж дещо зросла, замість того, щоби збільшити обсяги україномовної продукції, телеканали та студії свідомо зменшують їх, цитую: “накидаючи глядачам “українські” фільми про Росію, для Росії й російською мовою, а також сумнівної якості телешоу, де українською мовить тільки один із багатьох ведучих або лише голос за кадром”.

В той же час, за підсумками огляду “Становище української мови”, що його вже вчетверте проводив громадський рух “Простір свободи”, із загальної кількості пісень, які у прайм-тайм лунають на провідних радіостанціях країни, пісні українською мовою становлять лише близько 4,9 відс. Водночас пісні російською – понад 40,2 відс.

Окрім того, за даними Книжкової палати України у 2014 році сумарний тираж україномовних газет значно впав і становив близько 29 відс. від загального тиражу всієї преси. Таке падіння відбувається ще й на тлі зменшення загальної кількості тиражів. Натомість обсяг тиражу газет російською мовою, попри падіння в абсолютних показниках, покращився з 64 відс. у 2013 році до 66 відс. у 2014 році.

Виходячи з вищевідзначеного, ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, представляючи інтереси громади краю, розцінюємо повзучу русифікацію мас-медійного простору країни не лише як загрозу національній безпеці, але й як порушення конституційних прав та приниження національної гідності наших мешканців, 96 відс. яких спілкується українською на побутовому рівні та вважає її рідною мовою.

Закликаємо органи державної влади до відповідальних, рішучих дій, виразом чого, зокрема, могло б стати прийняття ініційованого громадськістю окремого закону про обов’язковий відсоток використання української мови не тільки серед фільмів, а й серед власних телепрограм каналів та радіостанцій.

Одночасно застерігаємо, що подальше ігнорування проблеми або ж уже звична для українських реалій імітація їх вирішення загрожує тим, що після року англійської мови в Україні доведеться оголосити рік збереження державної української мови в незалежній Українській державі.

Дякую за увагу.

О.Сич. Дякую. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Прошу. Будь ласка. Я прошу вибачення, то не є депутат. Шановні колеги! Даємо можливість виступити не депутату?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка.

Голос із залу. Дякую за надану можливість. Мене звати Андрій Стельмашук, 128-а бригада, 13-ий батальйон, інженерно-саперний взвод. Мобілізований, четверта хвиля мобілізації. Зараз знаходжуся у відпустці по сімейних обставинах.

Наступне. Мене попросили хлопці передати наступне звернення. Мені потрібно три хвилини.

О.Сич. Почекайте хвильку, ми ще не завершили це звернення.

А.Стельмащук. Задати запитання. Добре. Я вам задаю запитання. Подивіться і подумайте. Ви вирішуєте дуже багато проблем: дороги, економіка і так далі. Подумайте, чому в залі сьогодні прийшли ці хлопці, чого вони тут мають перебувати і для чого.

Дивіться, по-моєму, сьогодні, знаєте чого? Тому що дуже важко дати слово хлопцям з АТО. Всі хочуть нас зробити психічно хворими, неадекватними, всі вимагають, що хлопцям потрібна реабілітація і так далі, і тому подібне.

Дивіться: у нас все в порядку з головою, ми живі-здорові, ми сміємось з цих подій, які відбуваються, ми сміємось з цієї сесії, яка є фарсом. І ви маєте враховувати побажання цих хлопців, в першу чергу, не мої, а цих хлопців. Тут є всі бригади: 53-а, 128-а, 14-а, 80-а, добровольчі батальйони.

Дивіться: є правила хорошого тону, може вам не відомо, що таке етикет. Коли до вас приходять гості, ви мали хоча би запитати: хлопці, а навіщо ви прийшли, ви ж – Збройні Сили України? Навіщо ви прийшли? Можливо, у вас є якісь проблеми? Може ви би щось запитали нас? Ви у своєму стилі працюєте, говорите, а нічого не бачите. Знаєте, як каже Біблія: я бачу скалку в оці… ні, бачу скалку в оці ближнього своєго, а у своєму не бачу колоди.

Я вас закликаю одне. Дивіться: ми прийшли сюди, ми можемо звідси дуже швидко піти, якщо буде створена комісія по питаннях учасників АТО. От і все, для чого ми сюди прийшли. Я знаю, що в стилі всіх наших рад, в тому числі місцевих, обласних, Верховної, проводити основні питання, найболючіші під кінець, коли всі втомляться і покинуть зал сесійної ради.

Голос із залу. (Без мікрофона).

А.Стельмащук. Так, мені підказують, що є порядок денний. Але я би попросив… на коліна ставати не буду і просити не буду, не заслужили… Від імені хлопців, якщо я щось не те скажу, кинете в мене каменем, але попробуйте. Пропоную розглянути питання про створення комісії позачергово вже, негайно. Я завершив.

О.Сич. Шановний пане, дякую за ваш виступ. Якщо ви уважно слухали, то при формуванні порядку денного я так і сказав: питання про створення комісії стоїть відразу після звернень. І ми це питання погодили з головою Обласної асоціації учасників АТО. Тому ваш виступ, даруйте, але він був зайвий.

По питанню, яке ми розглядаємо, шановні колеги, є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голос із залу. Є.

О.Сич. Є. Будь ласка, другий мікрофон.

В.Попович. Я розумію, що у хлопців наболіло, але я буду говорити про інший фронт, ідеологічний фронт. Сьогодні чому почалась війна? Тому що Путін з Януковичем хотіли з України зробити другу Росію. Ми вийшли на Майдан. Ми стояли на Майдані, щоби це не відбулося, в тому числі і мовна політика, бо розумієте, сьогодні по державних телеканалах всіх збільшилась кількість російської мови. Проти нас воює агресор, який говорить на цій мові. І однією з вимог Путіна була двомовність в Україні, щоб припинити цей конфлікт на Донбасі. А двомовність – це смерть України. Буде Українська держава ефемерна, але по суті і за змістом не українська. Буде Прапор і Гімн, але буде лунати російська мова, мова тих, які в 40-х роках знищували наших хлопців, мова тих, які сьогодні знищують наших хлопців. І ця незрозуміла державна політика з приводу мовної політики на телебаченні, в засобах масової інформації підіграє тільки ворогу, тому що ми не відстоюємо своє. Має бути насильницька українізація, якщо ви хочете. Зрештою, в Україні… в нас в області живе 96 відс., як мій колега-депутат Ігор Дебенко зазначив у цьому зверненні, 96 відс. мешканців області є україномовними. їхні права грубо порушуються, оскільки по центральних телеканалах немає тої кількості української мови. Навпаки, 1 січня 4 відс. тільки було програм, де як би риторика на українській мові. 4 відс., вдумайтесь! Тобто, вся пропагандистська машина працює на чужу державу, на чужу мову. Дякую. Пропоную прийняти звернення.

О.Сич. Другий мікрофон.

С.Никорович – в/о № 1, селище Богородчани, депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Я би ще хотів звернути увагу на те, що періодичних дитячих видань у нас дуже маленький відсоток україномовних, зокрема, переважно вони дотуються, наприклад, з обласного бюджету, ми дотуємо одне таке видання. Тому я би хотів, щоб ми у зверненні звернули увагу на те, скільки україномовної дитячої продукції. І як пропозиція, бо добре звернення, але було би добре, якби ми подавали якісь пропозиції, і більше того, це були якісні пропозиції. Я би пропонував у цьому зверненні, щоб ввели окремий податок на російськомовну продукцію, і ці гроші спрямували, зокрема цим бійцям АТО в якості допомоги. Якщо б ми заклали там 30-40 відс. податку, ці би видання дуже швидко зникли, а гроші допомогли б тим людям, яким вони насправді потрібні. Дякую.

О.Сич. Дякую. Другий мікрофон.

О.Атаманюк – депутатська фракція політичної партії “Воля”, в/о 22. Прекрасне звернення, і пропозиція нашої політичної фракції абсолютно категорична: ми будемо його підтримувати, безумовно. Але, крім газетних видань, у нас ще є засилля глянцевих видань, про які нічого не вказано у зверненні. Тому я би пропонував, що до цього звернення ми обов’язково маємо додати ще глянцеві видання, де також кількість російськомовних є превелюючою і переважною. І тому прошу підтримати, і ми, безумовно, будемо підтримувати це звернення. Дякую.

О.Сич. Дякую. Більше немає бажаючих взяти участь в обговоренні. Шановні колеги! Я…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Одну хвильку! Я в цьому контексті хотів би, щоб ми віддали належне нашим обласним телеканалам місцевим, які, власне, під час новорічно-різдвяних свят, ну, подавали належні програми, відображали автентику нашого краю і подавали, в тому числі хороший український пісенний продукт, і зокрема, телебачення “Галичина”, засновником якого є обласна рада.

Щодо питання того, що які наші є органи, засновані обласною радою, яке піднімав наш колега-депутат, ми є засновником газети “Галичина”, і ми є засновником дитячого журналу “Дзвіночок”…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. …журналу “Перевал”, на який я прошу, шановні панове депутати, звернути увагу, і якщо у вас є така можливість, організувати їх передплату для бібліотек своїх виборчих округів, особливо дитячий журнал “Дзвіночок”. Це хороший загальноукраїнський журнал, його цінують по всій Україні, давайте його будемо цінувати й ми.

Ми завершуємо обговорення. Ви хотіли щось сказати?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу. По цьому питанню?

Голос із залу. Шановні депутати! Мені особисто як бійцю 128-ої бригади стидно, що наші депутати виступають на Верховній Раді не на державній мові. Мені стидно просто. Багато депутатів, які висловлюються, що вони українці, але Тарас Шевченко завжди казав: “Учітеся, брати мої! Чужого научайтесь, й свого не цурайтесь!”. Я закінчив.

О.Сич. Дякую. Дякую.

Шановні колеги! Прошу прийняти проект звернення за основу. Хто за? Дякую. Проти? Утримався?

І.Шевчук. 80 – за, проти, утрималося немає.

О.Сич. Дякую. Була пропозиція нашого колеги-депутата з фракції “Самопоміч”, аби до тексту звернення додати пропозицію, щоб опрацювати відповідним органам питання про накладення спеціального податку на російськомовну продукцію. Ми не будемо формулювати зараз, ми доручимо апаратові відповідний зміст вкласти в текст звернення. Але хто принципово за цю пропозицію? Прошу голосувати. Хто за? Дякую. Проти? Утримався?

І.Шевчук. 80 – за, проти, утрималося немає.

О.Сич. Дякую. І наш колега з фракції “Воля”, якщо я не помиляюся, так само подав пропозицію, щоби відобразити в цьому зверненні і той непорядок з російськомовною продукцією, яка є і серед глянцевих видань. Знову ж таки, ми формулювати не будемо, але принципово, якщо буде ваша ласка, ми це підтримаємо і потім вже опрацюємо стилістично, вставимо в текст звернення.

Хто за цю пропозицію? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 80 – за, проти, утрималося – немає,

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

Шановні колеги! Розглядається питання…

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу вибачення. Хто за прийняття рішення в цілому? Прошу голосувати. Проти? Утримався?

І.Шевчук. 80 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

Шановні колеги! Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від І7.12.2015. № 6-1/2015 “Про утворення постійних комісій обласної ради”.

Проект рішення на окремому аркуші.

Проект внесено на президії обласної ради, президія рекомендувала його до розгляду. З вашого дозволу, його доповідати буду я.

Отож, до обласної ради звернулась асоціація… Обласна асоціація учасників АТО з пропозицією створити окрему депутатську комісію, яка б займалась вирішенням питань, які постають під час захисту інтересів учасників АТО та їхніх сімей. Ми попередньо з керівництвом Асоціації це питання обговорили, обговорили ті методи, з якими буде працювати комісія, і я вношу на ваш розгляд, щоби до того проекту рішення, яким ми створили комісії, внесли зміну і створили комісію, яка у нас називається… буде називатись “з питань захисту прав учасників АТО і ветеранів антитерористичної операції на Сході України та їхніх сімей”.

Голос із залу. Олександре Максимовичу, прошу надати мені слово.

О.Сич. Хвильку, одну хвильку! Дайте мені спочатку… проголосуємо спочатку проект рішення, а потім надамо вам слово.

Голос із залу. Я хотів перед початком голосування просто висловити своє побажання.

Голоси із залу. (Без мікрофона),

О.Сич. Шановні колеги! Давайте все по порядку, добре?

Проект рішення у вас на руках. Прошу взяти його за основу. Хто за? Дякую. Проти? Утримався?

І.Шевчук. 80 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Шановні колеги! Насправді, якщо дотримуватись Регламенту, ми мали б цю комісію створювати в декілька етапів. Тобто, сьогодні прийняти рішення, потім наповнити її персональним змістом І розробити положення про неї.

Я звернувся до голів фракцій, не тільки я, але й голова Асоціації учасників АТО, голів фракцій, щоб вони подали свої пропозиції. Тому я пропоную, щоб ми внесли вже зміну до того проекту, який є у нас на руках, а саме: обрати до постійної комісії тих депутатів, яких уже запропонували наші фракції. А я називаю: від Всеукраїнського об’єднання “Свобода” – Чаплинська Наталія Володимирівна, від політичної партії “Воля” – Марійчин Андрій Андрійович, від “Українського об’єднання патріотів – УКРОП” – Озорович Василь Васильович, від Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина” – Дякур Дмитро Дмитрович, від фракції “Блок Петра Порошенка “Солідарність” – Ткач Роман Володимирович… і, об’єднання “Самопоміч”, ви даєте..? Будь ласка, назвіть, кого ви даєте.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Інакше ми не зможемо сформувати персональний склад.

Т.Виноградник. Дякую. Від фракції “Самопоміч” – Коцюр Сергій.

О.Сич. Ще раз.

Т.Виноградник. Коцюр Сергій.

О.Сич. Коцюр Сергій, так? Коцюр Сергій.

Я пропоную, аби ми при цьому питанні зробили ще одну добру справу: хоч якось елементарно витримали питання тендерної рівності. У нас немає ні одного голови комісії жінки, тому я пропоную, аби Чаллинська Наталія Володимирівна… Любомирівна, якщо не помиляюся, не Володимирівна, була головою комісії. Знаю, що ще під час виборчого процесу, під час формування комісії у подібній комісії хотів би працювати Марійчин Андрій Андрійович, я би пропонував від фракції “Воля”, щоб він був секретарем, на розгляд депутатів. І, очевидно, було б добре, якби від найбільшої фракції був заступником Ткач Роман Володимирович. А решта названі мною і тільки, що головою фракції від “Самопомочі” будуть членами комісії.

Шановні колеги! Ми можемо погодитись, щоб зараз затвердити такий персональний склад комісії?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування цю зміну до проекту рішення.

Хто за те, щоби в проект рішення вкласти питання, щоб сформувати комісію в такому персональному складі? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 81 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Поправка приймається.

І ще одна поправка. Відповідно, якщо ми до складу цієї комісії ввели відповідних наших колег-депутатів, то їх треба відкликати з інших комісій. Тому ще один пункт рішення має бути у цьому проекті: внести зміни до відповідного рішення обласної ради про створення депутатських комісій. Як це має бути правильно сформульовано, ми це пізніше сформулюємо, але таку зміну треба проголосувати. Хто за таку зміну? Прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 81 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Зміна приймається.

Шановні колеги! Чи є ще якісь пропозиції до проекту рішення? Прошу.

А.Марійчин – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Я би просив мій час передати хлопцеві, якщо можна.

О.Сич. Будь ласка. Так чи інакше вони б виступили, просто ви – депутат, я думав, що ви щось до проекту рішення хочете сказати. Дякую. Дякую. Прошу. Другий мікрофон.

А.Волгін. Доброго дня всім! Я звертаюся до вас як учасник АТО. На попередній сесії я дочекався по порядку денному питання Різне для того, щоб висловити свою підтримку для утворення якраз даної комісії по “атошниках”. На жаль, тоді, на попередній сесії, коли я підійшов до мікрофона, зараз у нас звучить цифра “80”, а тоді, коли я підійшов до мікрофона, я дочекався питання Різне, попросив вас надати мені його, щоб я висловив свою позицію по даній комісії. На жаль, тоді всього декілька депутатів, я навіть не можу згадати хто, з лівого ряду, висловилися в мою підтримку, так само звертались до вас, Олександре Максимовичу, щоб мені надали слово. Всього декілька депутатів, на жаль, це не була фракція “Солідарність”, то були інші депутати. Але ви, Олександре Максимовичу, включили Гімн і всі заспівали. І тоді, після Гімну, все ж таки декілька жінок, я не знаю, з якої вони фракції, все ж таки сказали, що з поваги надайте йому слово, він знаходився в полоні, він також учасник АТО, ви надали мені тоді, коли виключили всі камери, і тоді… я вибачаюсь за попередній свій виступ, тому що тоді трошки наповнили мене емоції, так як ви мені не надали слово.

Олександре Максимовичу, на попередній сесії про підняття заробітної плати своєї ви підняли останнім пунктом. Ви могли би це питання підняти тоді, коли всі журналісти, ви могли це питання поставити, ще коли всі зранку, щоб всі почули, ваші виборці, що в цей складний час ви вже поставили це питання останнім, а коли у нас зараз країна знаходиться в часі війни, і коли вас просили люди, я не буду казати, тому що до мене апелювали, що я піарю якусь певну партію, мені все рівно, коли воєнний час і яка є партія, коли є громада, є військові люди, які… коли порушуються їхні права.

Зараз мені Василь Попович… на початку сесії так само прозвучало з його вуст про те, що зараз на Закарпатті порушені права наших патріотів. Так, а скажіть мені, будь ласка, при всіх; ви знаєте позивні цих всіх трьох осіб, які зараз знаходяться під слідством, їхні імена ви знаєте, чи ви так само займаєтесь просто популізмом? Якщо б ви знали, як їхні повністю позивні… які їхні заслуги на війні, тоді б у мене була до вас повага, а так, як ви просто зачитали, я ще раз наголошую, що це є популізм.

Тому я зараз, коли підійшов до мікрофона, я, на жаль, не міг звернутися до всіх, колеги, тому що тоді ви поступили зі мною, не надали мені слова, і мені дуже прикро. Я можу звернутись тільки до деяких людей. Колеги, чому ми хотіли створити цю комісію? Тому що відомо, що зараз ми знаходимось у часі війни і вона нам потрібна, щоб усі ці питання, 8 млн., не розбились по всіх комісіях, І ми потім не могли знайти крайнього, знайти крайнього, де кошти. А коли у нас буде окрема комісія, ми зможемо з кожного спитати… Зараз у нас хто, ви сказали, голова? Хто у нас голова? Чаплинська, так? Чаплинська Наталія Любомирівна. Хоча, на жаль, тоді, коли я вийшов на двір, то Наталія Любомирівна кричала на мене, що це я роблю, нащо нам цієї комісії, що вона нам не потрібна. А зараз ми ставимо її головою. Тому моя особиста думка, що я противник того, щоб ця людина, Наталія Любомирівна, стала головою, після того, як вона на вулиці кричала на мене, що дана комісія не потрібна, тому що немає професіоналів в цій комісії.

Я просто хочу тоді взяти в комісію бюджетну, земельну, куди всі так рвуться депутати, не знаю чого, нехай вони тоді комісію дану по АТО. Дякую за увагу.

О.Сич. Дякую вам.

(Оплески в залі).

В.Попович. Олександре Максимовичу, можна?

(Оплески в залі).

О.Сич. Прошу. Перший мікрофон.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Прозвучало моє прізвище, і я маю право на реакцію.

Звернення дане було підготовлено представниками “Правого сектора”. Оскільки ми, націоналісти, один одному допомагаємо, я не вдавався в деталі, хто, у кого і які там прізвища чи позивні. Але братня організація звернулася, і я відповідно прочитав дане звернення. І не вважаю, що це був якийсь популізм. Це ваша особиста оцінка і прошу, не користуючись тим, що ви були в АТО, не формувати такі речі. Дякую.

О.Сич. Дякую. Другий мікрофон.

А.Марійчин – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Зрозумів, що подія знакова, і це показово. Ми повинні були створити таку комісію в той момент, коли у нас йде війна. Але я також чисто до проекту рішення хочу запропонувати, щоби ця комісія була першою в списку комісій… постійних комісій в обласній раді, чисто також показово.

О.Сич. В списку де?

А.Марійчин. В любому, любому списку…

О.Сич. В якому списку?

А.Марійчин. …любому списку під яким номером. Я вважаю, що вона має бути номер один – комісія по АТО.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Скрізь, де ми будемо публікувати перелік комісій, ця комісія буде стояти під номером першим. Домовились? Домовились. Третій мікрофон.

Н.Чаплинська – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Мені б дуже хотілося, щоб слова, які сказав Андріан, прозвучали правдиво. Насправді, мною був піднятий голос на нього, але після того, коли він буквально кинувся на мене з криком, і я як жінка злякалася, я хотіла зупинити його реакцію. Тому що його поведінка мені здалась небезпечною.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Другий мікрофон.

В.Сенатович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Дорогі побратими! Хотів би звернутися до вас з таким проханням, щоб ви не порівнювали всіх депутатів обласної ради, тому що я вам також багато можу розказати про Донецький аеропорт, про с.Піски, хто там був, і про “Небесні ворота”, і про “Альпініст”, і про “Едельвейс”, і про “Республіку міст”. Дякую вам за те, що ви тут є сьогодні. І ще раз прошу; не порівнюйте всіх таким словом. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Щоби не заговорити питання, давайте за нього проголосуємо. Якщо немає пропозицій реально до проекту рішення, якихось змін, то давайте за нього проголосуємо.

Голос із залу. У мене є пропозиція.

А.Волгін. Олександре Максимовичу, я вибачаюся, я просто хотів би звернутись, у мене не буде більше можливості. Я хотів би подякувати всім хлопцям, які зараз підтримали мене, підтримали всіх “атошників”. Я розумію, що в цей час ви маєте відпочивати, бути біля своїх сімей. Дякую і я надіюся, що на майбутнє ми не будемо вирішувати дане питання, приводячи хлопців з АТО. Дякую вам всім,

(Оплески в залі).

О.Сич. Шановні колеги-депутати! Я звертаюся до вас, бо ви правомочні подавати якісь зміни до проекту рішення. Чи є у вас, шановні панове депутати, зміни до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Хто за те, щоби прийняти рішення в цілому? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 81 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

А тепер, щоби не… це питання, коли ми обговорювали рішення, декілька слів про те, що підняв… про те, що говорив Андріан Волгін.

Шановні колеги! Шановні друзі, учасники АТО і всі, хто нас сьогодні чує! Є дуже багато спекуляцій на різні теми, в тому числі і спекуляцій на теми заробітної плати голови обласної ради.

Перше, тільки сесія обласної ради може це встановити, не особисто голова обласної ради.

Друге, за це голосують депутати, і їх ніхто не контролює, як вони голосують.

Третє, така заробітна плата, яка сьогодні є в голови обласної ради, є уже 10 років. Вона становить орієнтовно 12 тис.грн. Скільки точно, буду знати в кінці місяця, коли отримаю відомість про заробітну плату.

Звертаю вашу увагу: 12 тис.грн. голова обласної ради отримував 10 років назад, коли долар був орієнтовно 7 грн., 5 років назад і сьогодні. Я прошу припинити спекуляції на цю тему. Це перше.

Друге. Я був на установчих зборах Асоціації учасників АТО. Я декілька разів спілкувався з головою Асоціації Тарасом Шпуком і його заступниками. Ми домовились, що наша співпраця буде системною, без популізму, без загравання і без маніпуляції вами. ї ми не будемо нікому дозволяти маніпулювати, хлопці, вами. Так само, як маніпулювали колись героями “Небесної Сотні”, комбатами при виборах до Верховної Ради, так само сьогодні вами намагаються маніпулювати. Але все, що потрібно зробити для захисту ваших інтересів, ми будемо робити.

Ми обговорили, як буде працювати комісія. Ви повинні зрозуміти, що будь-яке питання прийняти правильно і щоб воно діяло, над ним мають працювати спеціалісти. Щоби прийняти, скажімо, якесь питання по оздоровленню учасників АТО, мають працювати лікарі, а вони сконцентровані в комісії з охорони здоров’я, щоб прийняти правильно і фахово питання по наданню вам земельних ділянок, має працювати комісія земельна, бо там працюють фахівці. Щоби прийняти питання про навчання ваших дітей або про їхнє оздоровлення, має працювати гуманітарна комісія, бо там сконцентровані освітяни і ті, хто займається дітьми. Тому ця комплексна комісія, яку ми створили зараз по захисту інтересів учасників АТО, воно буде своєрідним координатором. Боюся, і депутати це розуміють, що вона не зможе фахово, глибоко опрацьовувати питання. Але ми й це обговорили, пішли на ризик, щоб все-таки ця комісія була ефективною, і ми будемо практикувати спільні засідання комісії з питань захисту інтересів АТО з іншими спеціалізованими комісіями. Повторюю ще раз: будемо робити все можливе, щоб без популізму і без прикриття вами насправді ваші інтереси вирішувались якнайкраще і якнайфаховіше.

Прошу. Другий мікрофон.

Т.Шпук. Олександре Максимовичу, хотів би ще раз подякувати за підтримку і вам, і народним депутатам у створенні комісії. Але хотілося би нагадати про наші спільні домовленості, про те, щоби делегувати в кожну комісію одного представника з правом дорадчого голосу і делегувати 5 представників від учасників АТО в комісію з питань АТО. Дякую.

О.Сич. Тарасе, ми з тобою говорили, це рішення не потрібне. Дайте перелік людей, я даю їм статус радників голови обласної ради на громадських засадах з правом брати участь з дорадчим голосом у кожній комісії. Лиш дайте перелік тих осіб, які будуть працювати з правом дорадчого голосу у кожній депутатській комісії. Я чекаю списку.

Т.Шпук. До 23 числа ми вам подаємо список.

О.Сич. Все. Так само, якщо вже Тарас Шпук підійшов до мікрофона, доводжу до вашого відома: у нас є обласний фонд на виконання депутатських повноважень, окремо є фонд голови обласної ради для надання матеріальних допомог. Цей фонд ми поділили на два, і буде окремий підфонд для надання… він вже є, для надання матеріальної допомоги і саме учасникам АТО.

Знову ж таки, щоби справедливо підходити до цього питання, ми попросили Асоціацію учасників АТО дати кандидатуру до тої комісії, яка розглядає заяви, бо ви, хлопці, краще знаєте, хто потребує тої допомоги, бо насправді пішло масове написання заяв, кожного дня 70-80 заяв лежить у мене на столі. Вже є 1 тис. заяв. Фонду не стане, хіба що роздавати по 300, 200 грн., в той час, коли дехто з вас потребує лікування, оперування і тому подібне. Тому ми би просили: дайте вашого представника, він буде засідати в нашій комісії, і ви будете брати участь у прийнятті рішення, кому саме надавати допомогу.

Т.Шпук. Олександре Максимовичу! Ще маленька ремарочка. Ця людина вже… наше звернення на вас уже є, має бути у вас в кабінеті, в принципі, це Андріїв Василь Миколайович – голова Спілки добровольців Прикарпаття. Дякую.

О.Сич. Чудово. Ось саме так, друзі, і ми будемо предметно працювати, щоби інтереси захищались не декларативно, не тільки популістично на словах, а по-справжньому. Дякую за прийняте рішення.

Рухаємось далі. Проголосували в цілому? Так, проголосували вже.

А.Стельмащук. Можна пропозицію? Вибачте.

О.Сич. Прошу.

А.Стельмащук. Тисячу вибачень.

О.Сич. Прошу, будь ласка.

А.Стельмащук. Ви зараз неправильно розпочали дискусію. От я люблю читати філософію. В дискусії народжується істина. Ми тут не за свої інтереси прийшли, ми прийшли за інтереси України. Хто воює на Сході, на передовій, він воює за свою жінку, за свою сім’ю, за Україну, за кожного громадянина України.

По-перше, я прийшов вас закликати не вирішувати свої меркантильні інтереси, а вирішувати інтереси України. І, нарешті, почніть жити згідно із законодавством України, дотримуватись правил. По-моєму, ця вся війна на Сході України, як вона є, хто її брехливо називає “АТО”. Щоб називати це антитерористичною операцією, потрібно, щоб світова спільнота визнала ДНР і ЛНР терористичними організаціями. Перестаньте нам брехати! Це що українсько-російська війна? Ні. Вона б не була українсько-російською війною, бо наші там брати і сестри в Росії сказали: як це може бути братовбивча війна? Просто є у філософії така одна тема, Платон казав: речі потрібно називати своїми іменами. Без знань, без понять немає знань.

А я вам скажу, що це відбувається на Сході України. Це дуже страшне явище, тому що там гинуть люди, гинуть хлопці, цивільні, там гинуть маленькі діти. Явам одне кажу, вибачайте за емоції, я вам скажу одне, що це таке. Це бізнес-розборки: російські олігархи напали на українських олігархів. А наша купка олігархів настільки дебільна, це медичний термін, що вона навіть розікрала армію. А тепер частина комбатів, комбригів, чиїми руками армія розкрадалась, тепер отримали Героя України, хто перший заяву написав. Не тим ви даєте Героя України! І ці хлопці не хочуть бути Героями України, вони хочуть захищати інтереси України, жити у звичайній правовій громадянській державі, де цінується цінність людини, де людина може подати в суд і на Президента, і на Коломойського, і на Пінчука, і на Ахметова, на цих всіх “гандонів”, вибачте за слово, це медичний термін, які заважають Україні розвиватись! У вас є 5 хвилин, аби забратись з цієї країни і дати хлопцям нормально будувати Україну! Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

О.Сич. Шановні колеги! Продовжуємо нашу роботу.

Очевидно, що не в наших повноваженнях припиняти чи не припиняти війну, називати її АТО чи не називати, але шановний пан сказав свою точку зору і те, що йому наболіло.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 25.12.2015.
№ 62-2/2015 “Про обласний бюджет на 2016 рік”.

Проект рішення в окремій брошурі.

Проект розглядався на засіданнях всіх постійних комісій обласної ради.

Постійна комісія обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, постійна комісія з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, комісія з питань охорони здоров’я та соціальної політики, комісія з питань гуманітарної політики і свободи слова надали свої пропозиції. Вони так само є у проекті рішення на завершенні. Прошу на них звернути увагу.

Питання доповідає начальник департаменту фінансів обласної державної адміністрації Карп Галина Василівна. Прошу до слова.

Г.Карп. (Без мікрофона).

О.Сич. Ближче до мікрофона, будь ласка.

Г.Карп. (Без мікрофона). …”Про Державний бюджет України на 2016 рік”, а також змін до чинних Бюджетного та Податкового кодексів пропонуються наступні зміни до обласного бюджету, які регулюються статтею 77 Бюджетного кодексу України. Зокрема, загальний ресурс обласного бюджету зросте на 20 відс., плюс 877,8 млн.грн., і складе 5 млрд. 256 млн.грн. По загальному фонду ріст складе 18,7 відс. або 806,6 млн.грн., спеціальному – зросте у 2 рази або на 71,2 млн.грн.

Перш за все, збільшено обсяг ресурсу так званих міжбюджетних трансфертів з державного бюджету, зокрема по субвенції на виплату допомоги сім’ям з дітьми в сумі 253,9 млн.грн., по субвенції на надання пільг та житлових субсидій в сумі 834,1 млн.грн. Водночас вилучається із місцевих бюджетів області субвенція на підготовку робітничих кадрів, це 192,8 млн.грн., та субвенція для надання пільг з послуг зв’язку і компенсація за пільговий проїзд – 47 млн.грн. З врахуванням цих змін обсяг доходів обласного бюджету зменшиться в цілому в порівнянні з варіантом, який ми з вами затвердили 25 грудня, на 40,1 млн.грн., і він складе 499,8 млн.грн., з них: по загальному фонду зменшиться на 111,1 млн.грн., по спеціальному збільшиться на 71,3 млн.грн. Зменшення по загальному фонду обласного бюджету зумовлено зарахуванням з 1 січня 2016 року до спеціального фонду екологічного податку, який складав у доходах загального фонду у нас 152,3 млн.грн.

Які ж компенсатори пропонує обласна державна адміністрація для збалансування обласного бюджету? Перш за все, ми прогнозуємо надходження податку з доходів фізичних осіб в сумі 291,2 млн.грн. або на 32,1 відс. більше, ніж ми затвердили рішенням у грудні місяці.

У зв’язку з чим пов’язаний цей розрахунок? Перш за все, при розрахунку враховано ріст мінімальних соціальних стандартів, затверджених Законом “Про Державний бюджет України на 2016 рік”, а також застосуванням єдиної ставки у розмірі 18 відс. оподаткування доходів фізичних осіб, замість 15 відс. на 2015 рік. Крім цього, переглянуто надходження по інших видах платежів, які були спричинені змінами до податкового законодавства.

Щодо видаткової частини бюджету, то в повному обсязі враховано по головних розпорядниках коштів ріст мінімальної заробітної плати, а саме: з 1 травня – 1450 гри., з 1 грудня – 1550 грн. Крім цього, зменшено розміри єдиного соціального внеску з 36 відс. до 22 відс.

Щодо розпорядників коштів обласного бюджету, то в порівнянні з показниками, які затверджені були в грудні 2015 року, збільшено на виконання програм в галузі охорони здоров’я на 2,96 млн.грн., на пільгове молодіжне кредитування громадян на будівництво та придбання житла для учасників АТО – на 2 млн.грн. та на встановлення електронної системи голосування в обласній раді – на 1,5 млн.грн. Дякую за увагу.

О.Сич. Дякую. Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Але, шановні колеги, я вас прошу: розрізняйте запитання і виступи. Якщо є запитання, задайте, якщо є виступи, то трошки пізніше. Прошу, запитання.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Галино Василівно! Запитання, виступ буде потім.

У попередньому варіанті, коли ми приймали бюджет 25 грудня, там стояв такий вислів: передати з загального фонду до спеціального таку-то суму коштів. Зараз стоїть слово “профіцит”. Наскільки я знаю, профіцитний бюджет може бути тільки у містах, а обласні, районні, міські не можуть бути профіцитними. Я прошу, може це змінено, але я пам’ятаю точно, що профіцитний бюджет може бути тільки в містах.

І наступне запитання. Галино Василівно, як ви вважаєте, на сьогодні фінансування охорони здоров’я в районах є… зараз приймаються бюджети, ще й сьогодні приймаються, є катастрофічне. Напевно, я у виступі то скажу, бо там… я це зараз скажу у виступі. Тобто, щоб у пункті 23, там, де є “департаменту фінансів обласної державної адміністрації асигнування на оплату праці”, не до 01.04., а подайте нам до 1 лютого, ми опрацюємо, приймемо відповідний проект

звернення до Верховної Ради, до Кабінету Міністрів для того, щоб щось змінити. Це така пропозиція. А у виступі я скажу.

Г.Карп. Дякую. Шановний Манолію Васильовичу! Відповідно до Бюджетного кодексу профіцит і дефіцит бюджетів виникає у всіх бюджетах органів місцевого самоврядування. Профіцит пов’язаний з передачею коштів із загального до спеціального фонду. Але ви влучно замітили, що в минулому рішенні ми передавали 143 млн.грн., а зараз передаємо тільки 89 млн.грн. завдяки тому, що надходження загального фонду перейшли у спеціальний фонд. Дякую.

Щодо другої позиції до пункту 23, де пропонується до 1 лютого надати показники щодо збалансованості місцевих бюджетів, ми підготуємо, але підготуємо оперативні дані, оскільки фактичні дані будуть після затвердження місцевих бюджетів в термін до 1 квітня, яке обумовлено рішенням сесії. Дякую.

О.Сич. Дякую. Другий мікрофон.

А.Іваськів. Шановна Галино Василівно, скажіть, будь ласка, як спеціаліст, що ми маємо передати директорам, учням цих професійно-технічних навчальних закладів, звідки мають місцеві бюджети знайти цю різницю, наприклад, у м.Бурштині це більше 5 млн.грн., якщо це звернення, яке ми сьогодні прийняли, ну, не почують наші міністри, депутати? Як ми маємо вирішувати це в області? І що ми маємо передати учням за стипендії і викладачам за їхні зарплати? Дякую. Ваше бачення.

Г.Карп. Дякую, пане Андрію. Я, перш за все, хочу звернутися до керівників міст обласного значення, міських голів зокрема: врахувати все-таки в міських бюджетах міст обласного значення видатки на оплату робітничих кадрів в професійно-технічних училищах, по крайній мірі, як це зробило м.Бурштин на перший квартал поточного року.

Протягом першого кварталу поточного року обласна державна адміністрація спільно з Кабінетом Міністрів України буде вирішувати питання і спільно з народними депутатами щодо надання області додаткового ресурсу на передачу профтехучилищ на фінансування з місцевих бюджетів області. І ця позиція – не тільки нашої області, це позиція всієї України. Дякую.

А.Іваськів. Дякую.

О.Сич. Чи є ще запитання?

М.Рудик. Галино Василівно, я хочу таке невеличке роз’яснення щодо тих змін, які відбулися від 24.12.2015 року щодо харчування учнів у школах молодших класів. Зараз є зміни, де трактують, що харчуються тільки пільгові категорії. Немає ніде роз’яснень, які саме категорії входять у цю графу “пільгові”, І з яких бюджетів буде це фінансування?

Г.Карп. Дякую. Крім Закону України “Про Державний бюджет України”, є Закон України № 911, який стосується норм щодо використання коштів по освітній та медичній галузях. Там прописано, що харчуванню підлягають учні перших-четвертих класів пільгових категорій, а саме: діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування, і діти, батьки яких отримують допомогу відповідно до Закону України про отримання допомоги. Всі Інші категорії дітей можуть харчуватись безплатно тільки за рішенням органу місцевого самоврядування за рахунок фінансових ресурсів місцевих бюджетів.

М.Рудик. З місцевих бюджетів?

Г.Карп. Так.

О.Сич. Перший мікрофон.

Голос із залу. У мене є пропозиція,

О.Сич. Тоді почекайте хвильку. Чи є ще запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запитання? Будь ласка.

О.Загурський – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. У 2014 році ми проголосували за рішення щодо підведення газогону до с.Посіч. Я так розумію, що ці кошти перехідні. Чи як воно буде?

Г.Карп. Дякую.

О.Загурський. Яка доля їхня? Скажіть, будь ласка.

Г.Карп. Дякую, пане Олегу. Ми однією стрічкою запланували у проекті обласного бюджету, який сьогодні розглядається, видатки на капітальні вкладення. Цей обсяг складає 30 млн.грн., які мають бути розподілені до 1 березня поточного року. Під час цього розподілу будуть враховані ті пріоритетні об’єкти, які необхідно завершити у 2016 році. Дякую.

О.Загурський. Дякую.

О.Сич. Другий мікрофон.

П.Книшук. Шановна Галино Василівно, я питав вас на президії чи на бюджетній комісії, не пам’ятаю, але на сьогоднішній день дзвонять з місць, що на харчування хворого в фтизіопульмонологічному диспансері – 5 грн. Шановні колеги! За 5 грн, хворого не можна прохарчувати.

Г.Карп. Дякую за запитання, пане Петре. У моїй доповіді було озвучено, що ми добавили, незважаючи на те, що у нас вилучили фінансовий ресурс, 3 млн.грн. на програму в галузі охорони здоров’я. У тих 3 млн.грн. є 1 млн.грн. на виконання програми по туберкульозу.

М.Піцуряк. (Без мікрофона).

Г.Карп. Там є не тільки медикаменти, там є й харчування, Манолію Васильовичу. Дякую.

О.Сич. Третій мікрофон. У вас запитання?

Голос із залу. Так, запитання.

О.Сич. Будь ласка.

О.Токарчук – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Шановна Галино Василівно! Мене цікавить наступне. Йде процес передачі на обласний бюджет Вузлової лікарні м.Коломиї. Чи вже в проекті цього бюджету передбачено фінансування цього закладу на 2016 рік і в якому обсязі, І в якій якості?

Г.Карп. Дякую. Ці видатки передбачені в обласному бюджеті, якщо я не помиляюся, біля 6 млн.грн. Але вони передбачені повністю на 2016 рік.

О.Сич. Більше запитань немає, так? Приступаємо до обговорення, Галино Василівно, можете сісти на своє робоче місце. Перший мікрофон.

А.Мироняк. У мене є пропозиції. У мене є пропозиція. На комісії з питань гуманітарної політики і свободи слова ми рекомендували передбачити в проекті рішення обласної ради про внесення змін до обласного бюджету на 2016 рік видатки на оплату працівників-бухгалтерів, інструкторів-методистів громадських фізкультурно-спортивних товариств. Ми просто не можемо зрозуміти, як можуть працювати тренери, коли не будуть нараховувати зарплату бухгалтерам, хто буде контролювати цих тренерів. Я би просив це питання поставити на голосування.

О.Сич. Відповідна пропозиція є у наших матеріалах. Ми кожну пропозицію, яка була подана тою чи Іншою комісією, будемо голосувати окремо, в тому числі ту пропозицію, про яку ви тільки що говорили.

Другий мікрофон.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Декілька загальних слів. Ми приймаємо обласний бюджет, де йде фінансування закладів охорони здоров’я області. Я буду говорити про охорону здоров’я. І, дійсно, по обласному бюджету – зарплата, енергоносії, – вони закладені більш-менш на 12 місяців і у повному обсязі. Натомість видатки на медикаменти, видатки на харчування, вони вкрай мізерні. І тільки що сказав мій колега, він, дійсно, правий: ми не можемо харчувати сьогодні при фізіологічній нормі 40-50 грн. на 12-15 грн., ми не можемо лікувати, коли по протоколу треба 100-120 грн., на 7-8 грн. Тому так багато питань, які виникають сьогодні і у громадян, і у всіх, які сьогодні звертаються за медичною допомогою.

Наступне питання. Але ми – депутати обласної ради, я наголошую: ми не є депутатами по обслуговуванню обласного бюджету, ми вибрані виборцями всієї області, а охорона здоров’я в районах фінансується з районних бюджетів. І те, що я говорив сьогодні, чому я просив змінити до 1 лютого? Щоб ми могли напрацювати звернення до Верховної Ради… Я не розумію законодавців, я не розумію тих, хто розробляв ту методологію.

Скажіть, будь ласка, Юрію Богдановичу, народний депутате, ви питали тих, хто розробляв ту методику, той розрахунок, яким чином можна розраховувати, що на район не вистачає на 6, на 8, на 10 місяців зарплати, при тому, що ми всі видатки ставимо на зарплату, все решту – нуль? Скажіть, будь ласка, хто ту преславуту формулу придумав? І, можливо, його межи людей пустити, щоб його трошки попитали. Тому тут є проблемне питання, І тому прошу підтримки до наступної сесії, ми, напевно, будемо звертатись, але вас прошу лобіювати дане питання про те, щоб не знищити охорону здоров’я.

А тепер питання по суті… не по суті, а по тексту нашого рішення. Я вчора на президії, шановні колеги, піднімав питання стосовно пункту 22: “головним розпорядникам коштів щотижнево після оплати товарів, робіт і послуг за бюджетні кошти оприлюднювати на офіційних інтернет-сторінках інформацію про постачальника із зазначенням ціни за одиницю товару та вартості робіт і послуг”. Ніхто не боїться прозорості. Але я би просив, шановні колеги, підтримати. Можливо, відтермінувати до 1 квітня, департаменту фінансів, департаменту економіки, іншим задіяним департаментам обласної адміністрації розробити методологію, алгоритм, порядок висвітлення, щоби статистика мала єдиний підхід, щоб ті, хто будуть дивитись, розуміли, що там написано, і після того робити це опублікування.

І коротка репліка, але це вже до народного депутата України. Ті, хто голосували за Державний бюджет. Шкода, що немає хлопців, які тут стояли. Я займаюсь бюджетом дуже давно, люблю бюджет, але я не можу зрозуміти статтю 11, пункт 4, де чітко… Шановні колеги! Ви послухайте, а потім будете сміятись. Стаття 11 Закону “Про Державний бюджет України” говорить, що… “встановити, що джерелами формування спеціального фонду є наступне…”, пункт 4: “50 відс, коштів від реалізації надлишкового озброєння військової та спеціальної техніки нерухомого військового майна Збройних Сил України”. Про що ми говоримо? Значить, у нас є надлишок озброєння, у нас надлишок майна, а ми ремонтуємо старі УАЗи, старі машини даємо на фронт, які 10 м проїдуть і ламаються, а маленькі “Кугуари” продаємо, те, що в інтернеті прозвучало, що 12 танків “Булат” на заводі Малишева мають йти для потреб Росії! Скажіть, будь ласка, це не кощунство, не знущання над тим народом, над тими людьми, які захищають нашу Батьківщину?

Але це Юрій Богданович тут один є, зі своїми колегами поговоріть і прокоментуйте, якщо можете. Дякую.

О.Сич. Другий мікрофон. Прошу вибачення. Третій мікрофон.

М.Палійчук – депутатська фракція політичної партії “Українське об’єднання патріотів – УКРОП”, голова постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків. Перше, щойно колега Манолій Піцуряк говорив про поправку… про пункт 22, де ми прийняли, я вважаю, досить революційну таку зміну до обласного бюджету, де зобов’язуємо всіх розпорядників коштів публікувати інформацію про ціну товару і послуги.

Перший раз ми перенесли з 15 січня на 1 лютого, зараз прохання – на місяць перенести. Вважаю за недоцільне, рішення комісії нашої було одностайним, тому що не важлива форма і зміст. Ви як власник, розпорядник коштів вимагайте від ваших постачальників форму і зміст накладної і вимагайте, щоб там була вказана ціна з ПДВ і прозоро було видно. Цікаво, по чому організація від маленької школи, лікарні до великого об’єкту, на якому працює 2-3 тис. людей, купляє хліб, олію, масло і так дальше. І всі жителі області повинні про це знати. В кого будуть проблеми, будь ласка, звертається до мене, я дам методичну рекомендацію, як працювати. Це перше.

Друге. Колега Мироняк з гуманітарної комісії, там була правка, що внести зміни і дозволити заробітну плату бухгалтерам та інструкторам-методистам громадських фізкультурно- спортивних організацій. Я на комісії пропонував, що, можливо, розумію: по одному бухгалтеру у товаристві, а інструкторів-методистів – не розумію, а знаю, що спортивні товариства зараз заступника, голову, водія переведуть на посаду інструктора-методиста і будемо платити зарплату з бюджету тим людям, які не займаються дітьми. Ми – за підтримку, за фінансування спортивних шкіл, але виключно на тренера, на спортивні змагання і на інвентар. Тому комісія так само відхилила дану пропозицію. Дякую.

О.Сич. Я уточнюю. Бюджетна комісія рекомендує відхилити, бо відхиляти чи приймати має право тільки сесія.

Другий мікрофон.

В.Попович – депутатська фракція політичної парти “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. В підтримку Манолія Васильовича хочу сказати наступну річ. Ми не проти тої методології виставлення платіжок на сайті і опублікування їх. Але потрібно розробити цю методологію і можливості для виконання цього, щоб всі мали рівноцінні можливості. Не у кожному відділі є сканери, які би могли вивішувати це на сайт, не в кожному відділі є відповідна техніка, яка би могла це виконувати. Нам потрібно дати можливість працівникам виконувати це наше рішення. Це одне.

Друге. З приводу бюджету декілька слів в обговоренні. Знаєте, стосовно обласного бюджету нас просто поставили перед фактом, і ми змушені приймати той бюджет, який сьогодні є. Але це ніяка не децентралізація, насправді, ми зменшуємо свої доходи в області, ми зменшуємо свій бюджет. Це ніяка не децентралізація, навпаки, колеги виступали, передають нам заклади профтехосвіти, нас позбавили дотації щодо погашення перевезення пільгових категорій, нас позбавили дотації щодо харчування дітей від першого до четвертого класу. Натомість уряд на чолі з Яценюком звітує, що кожен третій українець в Україні має субсидію. Так що ж це таке робиться?! Це фактично збідніння української нації, українського народу. Невідомо якими схемами… Я знаю багатьох людей, які мають субсидію, відкривають вікна, тому що не можуть випалити кількість того газу. Де ж ця економія відповідна, яка би мала бути в державі?! Тобто, бездарна політика уряду Яценюка, бездарна політика сьогодні державного керівництва. Фактично нашу державу ставлять в кабалу. Економіка не працює, тільки кредитні кошти, які ми жебраємо по світу для того, щоб та держава існувала. Натомість мільярдні статки, мільярдні запаси, які вони тіньовими схемами виводять з України! Це просто жах! Тому що не можна так дальше жити! Цей уряд має піти геть! В Україні має нарешті настати якийсь порядок, і влада має служити центральна саме для людей, ї не декларативно проводити децентралізацію, а все-таки на практиці, щоб громада реально матеріально відчувала покращення на місцях! Дякую.

О.Сич. Третій мікрофон.

М.Палійчук. Ще, що стосується пункту 22, пропозиції, внесення змін. Я готовий ті організації, які не мають сканера чи не мають можливості розмістити, чи не мають сайту, готовий взяти, щоб вони давали в обласну раду у відділ фінансів накладні, копії накладних, і ми будемо розміщувати на сайті обласної ради, і люди будуть бачити ціну за одиницю товару.

Тобто, там, де є проблеми, звертайтесь, ми допоможемо, але прозорість повинна бути.

О.Сич. Другий мікрофон.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Репліка на виступ Миколи Васильовича, мого колеги. Миколо Васильовичу, я за прозорість, а не проти, просто треба розробити методологію і алгоритм, як це робити. Дайте людям… Всі в одних умовах! Статистика не розуміє двоякого тлумачення, статистика розуміє єдине; повинні порівнюватись однакові величини. Такого не може бути! Ми хочемо щось прийняти чи ні?! Я ще раз наголошую, хто нас слухає. Нас слухає область, є бухгалтери. Дивіться: є накладна, є 20 найменувань товару. Одні постачальники дають найменування товару без ПДВ, а в кінці добавляють 20 відс. ПДВ, а Інші пишуть з ПДВ. Припустимо, одиниця товару в одного буде 1 грн., а в другого – 1 грн. 20 коп. Але в кінці по сумі те саме буде. Хтось прочитає і скаже: подивіться – той бере за 1 грн., той – за 1 грн. 20 коп. Тобто, ми повинні працювати в одних умовах. Розробіть, ми затвердимо, і питань немає. Я прошу відтермінувати і не більше.

О.Сич. Другий мікрофон.

М.Рудик – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Фракція “Воля” чітко виступає за прозорість використаних коштів і за те, щоби кожна людина, яка отримує заробітну плату і з якої стягують податок, і цей податок відповідно йде в ті чи інші статті видатків, то бачити, куди використовуються кошти. Якщо у нас немає такого механізму, то у нас є для того певні структури, які якраз відповідають за цю ділянку роботи і за цю галузь. Нехай відпрацюють певний механізм для того, щоб кожна установа, кожна структура, кожна організація нашої області змогла пред’явити для пересічного громадянина, для депутата чи для громадського активного діяча, журналіста, незалежно, хто буде дивитись ці матеріали, ту інформацію, яка цікавить, тому що це є наші спільні кошти, кошти платників податків.

Я прошу своїх колег: шановні депутати обласної ради, підтримаймо це і давайте спрямуємо певні пропозиції, щоб якнайшвидше відпрацювати механізм, а зараз у світі інформаційних технологій, інформатики, це звучить дивно. Дякую,

О.Сич. Третій мікрофон,

О.Токарчук – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Дві репліки у мене є. Насправді, на сьогоднішній день на рахунок прозорої публікації на своїх сайтах я скажу одне. Лікувальний заклад, який має зарплату на 6 чи на 8 місяців і призначення на харчування 3,5 грн. і на лікування 8 грн. на добу, коштів на утримання сайту, навіть сайту свого не має і не може мати. Це раз.

О.Сич. Я прошу вибачення. Шановні колеги! Ви так голосно з лівого флангу говорите, що без мікрофона перебиваєте тих, хто говорить від мікрофона.

О.Токарчук. Друге, це звернення вже до депутатського корпусу, до того, мабуть, хто не хоче слухати. Поцікавтесь, насправді, про стан охорони здоров’я у наших районах. Він абсолютно однаковий і системний у всій області. І на сьогоднішній день створені всі умови в державі, щоб спеціалізована медична допомога колапсувалась. Насправді, відбувається процес такий, що якщо ще первинна медико-санітарна допомога може у якомусь вигляді існувати, хоча вона далеко не досконала, то вторинна медико-санітарна допомога, те місце, де має хворий можливість кваліфіковано пролікуватись на сьогоднішній день, максимально доступне до його будинку, ця допомога сьогодні колапсується, тому що якщо вона залишиться на тому самому рівні фінансування, вона скоротиться, закриється і більшість спеціалістів підуть у приватний сектор. Чи наш з вами виборець має гроші, щоб піти в цей приватний сектор, до цих професіоналів? – Невідомо.

Я ще раз закликаю весь депутатський корпус поцікавитись станом фінансування медицини, в першу чергу. Ми будемо з вами будувати дороги, садочки, ми будемо будувати басейни, стадіони, школи і все, що завгодно, а хворі будуть помирати, тому що у них буде недоступна медична допомога, і будуть помирати від туберкульозу, від раку і від всього, чого завгодно, тому що вони не матимуть, куди звернутись. При сьогоднішньому стані справ медична допомога колапсується однією з перших. Вона є однією із самих затратних. Медична допомога в бюджеті України зменшена на 2 млрд.грн. в порівнянні з минулим роком. Що будуть робити лікувальні заклади в районах, – я не знаю. Дякую.

О.Сич. Другий мікрофон.

Т.Виноградник – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”.

Щодо питань прозорості бюджету і тих показників, які були відображені, я підтримую позицію Манолія Піцуряка в тій частині, що необхідна уніфікована система обробітку даних і щоб вона була доступна, адже це передбачено Законом “Про доступ до публічної інформації”. До речі, хочу нагадати вам про те, що всі практично партії, які присутні зараз в обласній раді, підписали коаліцію “Прозорі ради”. До речі, ця система вже працює у Вінницькій області, Львівській області, у м.Львові і також вже починає працювати у м.Івано-Франківську. Є вже розроблений спеціальний програмний продукт. Це щодо пропозицій.

Друге. На комісії з питань законності ми розглянули пропозиції щодо внесення в бюджет, ми не можемо їх підтримати, це рішення комісії, в тій частині, що знову з порушенням процедури нам була надана документація. Ми вчора розглядали це питання на президії, ми звернули увагу на те, що видатки в бюджеті понад 5 відс., а це близько 200 млн.грн., носять ознаку “Інші видатки”. Згідно із Законом про антикорупційну діяльність “інші” – це корупціогенна складова.

Дякую пані Галині, сьогодні вона роздала розшифровку по кодах, що означають “інші”, але я так розумію, що депутати, які знаходяться зараз в залі, не отримали розшифровку, що це за “інші видатки”. Тому комісія з питань законності не буде підтримувати дану пропозицію по бюджету. Дякую.

О.Сич. Другий мікрофон.

Г.Карп. Дякую. Шановний Олександре Максимовичу! Є ще одна технічна правка, що стосується обсягів субвенції з державного бюджету на придбання медикаментів та виробів медичного призначення для забезпечення швидкої медичної допомоги та субвенції з державного бюджету на придбання витратних матеріалів для закладів охорони здоров’я та лікарських засобів… Тобто, по субвенції на придбання медикаментів має бути цифра 4415,1, на другу субвенцію має бути 611. Тобто, технічно цифри поміняні. А цифри є… без додаткового ресурсу до обласного бюджету. Прошу внести зміни в додаток 1, 2 і 3 до рішення сесії. Дякую. Технічна правка.

О.Сич. Будь ласка, з президії.

О.Галабала. Шановні колеги! З приводу бюджету два питання, про які не говорили.

Ми говоримо про те, що бюджет області в дуже критичному стані, і я би просила колег-депутатів, мабуть, протягом першого півріччя звернути увагу на дохідну частину обласного бюджету, про що ми сьогодні не говорили. Зокрема, якщо ми проаналізуємо дохідну частину, то ми побачимо, що надходження з фонду бюджету області 263 млн.грн. Водночас у нас далеко не всі суб’єкти підприємницької діяльності, які працюють на території області, платять ПДФО в області. Одним яскравим прикладом є питання, наприклад, “Укрнафти”, яке ми вже піднімали на комісіях. Згідно з відповіддю Державної фіскальної служби України “Укрнафта” сплачує 20 млн. 374 тис. грн. ПДФО, але згідно з відповіддю Державної фіскальної служби в Івано-Франківській області з цих 20 млн.грн. нашій області платиться нуль ПДФО. Водночас, є роз’яснення Мінфіну про те, що підприємство працює на території області, ПДФО має платитись на території області. І це тільки один приклад. Відповідно бюджетна комісія, інші комісії мають звернути увагу на ці питання.

Друге, коли ми говоримо про рентну плату за користування надрами, за видобування корисних копалин загальнодержавного значення, з яких в бюджет області має сплачуватись 25 відс., якщо ви подивитесь, то прогнозовано 3,2 млн.грн. у 2016 році, минулого року це було близько 2 млн.грн., в позаминулому – 1,5 млн.грн. Тобто, з усіх надр, крім газу і нафти, звичайно, які видобуваються на території області, всього-на-всього така мізерна цифра – 3,2 млн.грн. ренти сплачується.

Це питання – також питання екологічного податку. Минулого року сплачувалось 160млн.грн., зараз в бюджеті закладено 80 млн.грн. Директор департаменту фінансів пояснювала, в чому там питання. Але все-таки зреагувати на несплату екологічного податку, зреагувати на те, що недостатньо сплачується податку, тому що згідно з прогнозами це може бути
200-250 млн.грн. екологічного податку, які можуть сплачуватись до бюджету області.

Відповідно, я вважаю, дуже правильним кроком… вже перше реагування екологічної комісії, вони будуть засідати, хочу проінформувати всіх депутатів: 26 січня буде спільне засідання екологічної комісії разом з Державною фіскальною службою щодо аналізу сплати ренти за користування надрами і сплати екологічного податку підприємствами області. Це засідання буде відкритим.

Так само вже комісія з питань аграрної політики і земельних відносин почала свою роботу, і 16 лютого заплановано спільне засідання аграрної комісії разом також з фіскальною службою і Держгеокадастром, колишнім Держкомземом, щодо аналізу обігу земель сільськогосподарського призначення за межами населених пунктів, а також сплати оренди за землю або земельного податку.

Я переконана, що інші профільні комісії так само можуть проаналізувати комунальні підприємства: всього 5 млн.грн. йде до бюджету за оренду майна, і так далі.

Тому я вважаю, що зобов’язанням нашим при такому кризовому стані бюджету є зайнятись аналізом дохідної частини.

І друге питання. Ви знаєте, у нас, на жаль, в бюджеті всього-на-всього 3,3 млн.грн. спрямовано на реальний розвиток, тобто, на ті галузі, які можуть давати робочі місця, можуть збільшувати доходи бюджету. Це питання було дуже гостро обговорено. І пан Іван Приймак, голова комісії з питань аграрної політики, він це піднімав. На розвиток аграрного сектору спрямовано всього-на-всього 1,6 млн.грн., на міжнародну співпрацю – 350 тис.грн., на розвиток туризму 1 млн.грн. і на залучення інвестицій – 435 тис.грн. Це всього-на-всього разом – 3,3 млн.грн. на ті галузі, які можуть давати області доходи, які можуть розвивати область, можуть створювати робочі місця. Ну, для прикладу, тільки для ЗМІ виділено 6,5 млн.грн., тобто, тільки на ЗМІ виділено вдвічі більше, ніж на всі галузі, які можуть давати розвиток.

Це питання дуже гостро піднімалось на профільних комісіях аграрної політики, європейської інтеграції та інших комісіях. Тому дуже велике прохання: при уточненні бюджету, я впевнена, що воно буде, тому що все-таки, я так розумію, чекаємо відповіді Кабінету Міністрів на наше звернення обласної ради, величезне питання, треба звернути на це увагу, проаналізувати дохідну частину бюджету, а так само виділити додаткове фінансування на ці галузі, які будуть давати нам робочі місця, будуть давати прибуток області. Дякую вам за увагу.

О.Сич. Шановні колеги! Більше немає бажаючих взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я надаю слово голові обласної державної адміністрації, нашому колезі-депутату Гончаруку Олегу Романовичу, Прошу.

О.Гончарук. Дякую. Доброго дня, шановні колеги-депутати, шановні присутні! Я хотів би вас проінформувати. Перш за все, так, дійсно, у нас склалась надзвичайно складна ситуація з тим, що Верховна Рада проголосувала даний законопроект, в якому цільове призначення коштів, чітко вказано – екологічних, тобто, гроші, спрямовані виключно до спецфонду, це створює дуже серйозні труднощі. Цей недостаток: мінус 116 млн.грн., він загрожує функціонуванню цілої області. Але я би все рівно вас просив підтримати дані зміни до обласного бюджету ось по яких причинах. Перш за все, нам необхідно розуміти, що якщо ми сьогодні не приймемо зміни до даного бюджету, у нас є загроза 1 лютого не виплатити зарплату працівникам 9 професійно-технічних училищ на території області. А це треба розуміти: 850 викладачів і 2 тис. студентів. Викладачі – без зарплати, студенти – без стипендій. Це дуже серйозно. Також зарплата залишиться в бюджетних установах працівникам на рівні 2015 року.

На сьогоднішній день… присутні депутати від… Юрій Богданович і всі депутати від Івано-Франківська… вже внесені у Верховну Раду зміни… проект змін щодо… щоб цей закон вступив в дію з 1 січня 2017 року, так, як і планувалось, і на базі цього ми й розробляли обласний бюджет. Крім того, я сьогодні мав розмову зранку з Володимиром Борисовичем Гройсманом і наполегливо просив віднестись до даного питання з розумінням, адже тільки одна Івано-Франківська область на всю Україну… закладено в бюджет біля 35 відс. даного екологічного податку. І в разі, якщо не буде підтримки в сесійній залі Верховної Ради, сьогодні ведеться вже робота, є домовленість з Арсенієм Петровичем Яценюком щодо того, що буде додаткова дотація в сумі 116 млн.грн. Тому закликаю вас підтримати дані зміни.

Особисто моя думка: так не повинно бути. Але ми всі розуміємо, в яких умовах приймається бюджет, і я сподіваюся, що ви всі віднесетесь з розумінням. Дякую вам за увагу.

Прошу підтримати.

О.Сич. Дякую. Слова просить народний депутат України Юрій Богданович Дерев’янко. Прошу.

Ю.Дерев’янко. Шановна президіє, шановні депутати, шановні присутні! Бюджет 2016 року і той спосіб, в який він приймався, він є неприйнятний, і колега запитував, хто голосував за бюджет, також запитував про те, хто готував формули стосовно лікування, коштів на лікування, на харчування, які ми на сьогодні маємо у наших субвенціях на кожну нашу лікарню.

Значить, на превеликий жаль, ця робота робилась нашим урядом, який був коаліційно сформований і, на превеликий жаль, ми отримали кошти і показники, в тому числі всі формульні, гірші, по крайній мірі, не кращі, враховуючи інфляцію, враховуючи вартість продуктів, враховуючи можливість за ці самі гроші купити продукти і ліки. Загалом ми отримали гірші ці показники, ніж були у минулому році. Це перше.

Друге, ми, депутати від політичної партії “Воля” і від інших наших депутатів Верховної Ради, демократичних наших політичних сил, не голосували за цей бюджет, в тому числі, враховуючи те, що одна з поправок депутатів від Прикарпаття стосувалась змін екологічного податку, щоб його не спрямовувати у спеціальний фонд, аргументовано доводячи, що ви ухвалили напередодні Нового року… сесія обласної ради проект бюджету, який передбачав врахування в загальний фонд цих коштів. І ми говорили, що це буде колапс для області, тому що це означає, що ми будемо вимушені скорочувати величезну кількість видатків, які вкрай необхідні для наших хлопців, які в АТО, для їх сімей і для того, щоб підтримати сьогодні лікарські всі наші заклади, ліки дати можливість купити за рахунок обласного бюджету, харчування, для того, щоб підтримати фінансово малозабезпечені сім’ї, які сьогодні на плечі обласного бюджету поклали перевезення дітей, харчування дітей, в тому числі всі інші видатки нагальні, які ми заклали в проекті бюджету на 2016 рік.

Мало того, серед тих ганебних, я вважаю, пунктів, які були ухвалені в бюджеті 2016 року, є пункт, пов’язаний з вилученням коштів бюджету обласного на професійно-технічні училища, з великим боєм відвоювали вищі навчальні заклади І-ЇІ ст. акредитації, на що ми зараз маємо субвенцію, але всі профтехучилища сьогодні наші, вони сьогодні недофінансовані з державного бюджету. Це перший раз, перший раз, я підкреслюю, коли з державного бюджету делегуються… тобто, коли влада делегує свої повноваження на місця і не підкріплює це грошима. Це 53 млн.грн.

Який у нас є варіант? У нас є варіант ухвалити або погане рішення, або дуже погане рішення. Тобто, дуже погане рішення – це тоді, коли ми взагалі нічого не робимо. Якщо ще всі інші статті будуть фінансуватись по 1/12 з минулого бюджету, то, безумовно, всі профтехучилища, які не були в минулому бюджеті передбачені, жодної копійки не отримають. Так само буде проблематично фінансувати всі інші видатки, компенсувати і пільговий проїзд, і компенсувати всі інші програми, які стосуються лікарських наших закладів. Це дуже погане рішення.

Яке рішення є поганим? Внести ці зміни зараз до бюджету. Так само воно є поганим. І нам зараз треба прийняти рішення між двома поганими, що є менш погане.

Гройсман особисто під час ухвалення бюджету обіцяв нам, депутатам від Прикарпаття, тому що і наші колеги-народні депутати, і пан Матвієнко підходив до нього, і ми підходили, він обіцяв особисто під час голосування це питання включити в порядок денний і розглянути на першому сесійному тижні, який буде з 25 числа. Але є конфлікт інтересів, який полягає в тому, що є великі такі області як Донецька область, Дніпропетровська область, і уже консультуючись з депутатами з тих областей, вони не хочуть змінювати цю норму, тому що ті кошти, які спрямовуються цільово зараз у спецфонд, а там ще більші кошти, ніж в Івано-Франківській області, вони їх хочуть цільово використовувати на екологію.

Звичайно, питання екології у нас так само гостро стоїть, тому що після повеней, які ми мали, ні берегоукріплення, ні багато різних речей так само у нас не зроблені. Тому говорити про те, що у нас зайві екологічні кошти так само не доводиться. Але практика була така, що ми за екологічні кошти, екологічний податок, за рахунок цих коштів принаймні вирішували інші важливі соціальні проблеми. Тому я думаю, що це не є сьогодні питання якесь політичне однієї, чи іншої, чи третьої фракції, насправді, це питання цілої області. І я думаю, що нам зараз важливо всім об’єднатись. Ми прийняли… ви прийняли дуже правильне рішення і звернення до Верховної Ради, до уряду стосовно того стану справ, який є. Одним з варіантів, найкращих варіантів для нас усіх було б отримання дотації у 116 млн.грн. у зв’язку з тим, що саме уряд ввів таку практику і скасував норму стосовно загального фонду. Це найкраще було би для нас з вами.

Тому я вважаю, що нашим завданням, депутатів від Прикарпаття, сьогодні є: перше, домогтися того, щоб 116 млн.грн. були дотацією додатковою до Івано-Франківського бюджету, для того, щоб ми могли вирішити ті питання, які запланували на початку року, перед Новим роком, в тому числі почати вирішувати роками не вирішені питання екологічні у кожного. По кожному з ваших округів: я переконаний, ці питання так само потребують негайного вирішення. Інший варіант: якщо не вдасться 116 млн.грн., які сьогодні на рівні Мінфіну і на рівні відповідного Комітету шукаються, не вдасться вирішити, то альтернатива – це відтермінування до 1 січня 2017 року перерозподілення податку не у спеціальний фонд, а у загальний фонд.

Тому я думаю, що зараз буде складне рішення, тому що ми свідомі того, що немає доброго рішення, свідомі того, але, з іншого боку, нам зараз потрібно його ухвалити, потрібно підкреслити те, що ми зараз відстоюємо інтереси наших громадян, наших виборців, наших прикарпатців, і в той самий час кажемо, що це не є децентралізація, тому що кошти, які уряд говорить, що 40 відс. бюджети місцеві отримали більше, в тому числі обласні бюджети, насправді, це не так. Тому що таким чином вилучаються ті всі кошти, які є, і ставиться весь бюджет області в залежність від того, чи буде 116 млн.грн. додатково виділено, чи не буде. Який ж це розвиток? Ми говоримо про те, що у нас рік розвитку, ми говоримо про те, що у нас децентралізація фінансова, що саме ви, депутати від кожного мажоритарного округу, за рахунок наявних коштів можете вирішувати проблеми свого округу. Де це все воно є? Цього немає. Тому ми будемо вимагати послідовності і в уряді, і в коаліції, і в більшості у Верховній Раді, якщо ми кажемо про децентралізацію, то це означає, що фінансовий ресурс області має бути.

Якщо ми говоримо про те, що екологічні кошти сьогодні, які у нас забрали фактично, тобто, перерозподілили цільово, нам створюють проблему, то уряд в першу чергу повинен додати 116 млн.грн. до обласного бюджету і тільки в другу чергу ми повинні скорочувати всі ті видатки, які ми сьогодні маємо.

Тому я вас прошу відповідально поставитись до цього питання. Я думаю, що іншого варіанту, чим ухвалити сьогодні бюджет, в тому випадку, який є, задля того, щоб не припиняти фінансування, у нас немає. Але ще раз хочу вам подякувати за це звернення. Я переконаний, що всі депутати будуть так само одностайні, незалежно від того… Верховної Ради, незалежно від того, від яких вони фракцій є, тому що це питання найголовнішого документа на наступний рік.

Дякую вам за увагу. 1 я думаю, що ми постараємось це питання у Верховній Раді дотиснути. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Припиняємо обговорення. Ставлю на голосування, щоб прийняти проект рішення за основу. Хто за? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. Прошу поставити ще раз.

О.Сич. Ставлю ще раз. Хто за те, щоб прийняти проект рішення за основу? Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 79 – за, 1 – утримався.

О.Сич. Рішення за основу прийнято. Шановні колеги! Приступаємо до голосування пропозицій, поданих депутатськими комісіями під час обговорення питання в комісіях.

У ваших Матеріалах є виписані пропозиції комісії з питань бюджету, фінансів та податків. Вони дуже об’ємні. Я не буду їх ще раз перечитувати. Ставлю на голосування. Хто за те, щоб підтримати пропозиції про внесення змін до проекту рішення комісії з питань бюджету, фінансів та податків? Прошу голосувати. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 76 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Пропозиція прийнята. Ставлю на голосування пропозицію комісії з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу. Вона коротенька, я, з вашого дозволу, зацитую: “Рекомендувати органам місцевого самоврядування при внесенні змін до місцевих бюджетів на 2016 рік передбачити кошти на пільгове перевезення пасажирів на рівні 2015 року”.

Хто за? Прошу голосувати. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 75 – за, 1 – утримався.

О.Сич. Пропозиція прийнята.

І.Шевчук. Проти – немає.

О.Сич. Ставлю на голосування… Прошу вибачення.

І.Шевчук. Проти – немає.

О.Сич. Ставлю на голосування… Пропозиція прийнята. Ставлю на голосування пропозицію постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Вони знову ж таки об’ємні, я не буду цитувати, це займе багато часу. Шановні колеги! Прошу ознайомитись. І я ставлю на голосування. Хто за? Прошу вибачення.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу припинити голосування. Галино Василівно!

Г.Карп. (Без мікрофона). Пункт 17, абзац 2 викласти в трошки іншій редакції…

Голоси із залу. У мікрофон.

О.Сич. У мікрофон, будь ласка.

Г.Карп. Відповідно до рішення комісії було доручено, щоб пункт 17, абзац 2, викласти в редакції… велика редакція, вона є на руках у депутатів, ми її виклали в спільній редакції, яка узгоджена з комісією, що вільний залишок коштів загального та спеціального фонду розподіляється спільним розпорядженням двох голів з послідуючим затвердженням постійною комісією з питань бюджету. Коротко» щоб не виписувати в такому варіанті.

Голоси із залу. (Без мікрофона),

О.Сич. Манолію Васильовичу, ви це погодили?

М.Піцуряк. Пане голово, шановні депутати! В принципі, якщо воно не міняє суті, але першочергово спрямовувати на невистачаючу заробітну плату… захищені статті, оскільки це норма закону. Чи так, чи так, ми норму закону повинні дотримати, бо норма закону є. Можна таким І таким варіантом бути» але дотримуватись норми закону.

О.Сич. Так от по нормі закону, Манолію Васильовичу, якщо ваша комісія прийняла пропозицію, то ви особисто, без засідання комісії, не маєте права міняти редакцію.

М.Піцуряк. (Без мікрофона).

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Тому я спочатку ставлю на голосування те, що ви прийняли, а потім те, що ви в кулуарах змінили.

М.Палійчук. З мотивів голосування можна?

О.Сич. Прошу, будь ласка.

М.Палійчук. Скажіть, будь ласка, у нас є пропозиції до пункту 17 і пункту 16. У всіх такі пропозиції, чи в когось ще є Інші пункти? Комісії?

О.Сич. Комісія написала тільки до пункту 17 і пункту 16. Комісія з питань охорони здоров’я подала пропозиції тільки до цих двох пунктів.

М.Палійчук. Я тільки уточнив, бо ви сказали, що є багато пропозицій. Тобто, ці два ми голосуємо…

О.Сич. Ні, ці два, просто вони об’ємні, я не став їх зачитувати.

Шановні колеги! Я спочатку ставлю на голосування пропозиції комісії з питань охорони здоров’я до пункту 17, абзац 2, в редакції комісії, а потім в редакції кулуарних домовленостей. Хто за те, щоб прийняти цей пункт в редакції комісії? Прошу голосувати.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я не розумію тоді, які ваші були домовленості кулуарні.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

І.Шевчук. Ще раз на голосування.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування пропозиції комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики про зміни до пункту 17, абзац 2, в редакції самої комісії. Хто за? Прошу голосувати. Я – солідарний з фракцією. Хто проти? Хто утримався?

От бачите, Манолію Васильовичу і Галино Василівно, як ви наколотили! Ви забираєте час, як мінімум 15 хвилин часу у депутатів.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

(Сміх в президії).

Голоси із залу. (Без мікрофона).

І.Шевчук. 30 за,… – утрималось, проти – немає.

О.Сич. Пропозиція комісії не підтримана. Я прошу наступного разу комісію з питань охорони здоров’я працювати над пропозицією доскіпливіше, аби депутати могли підтримати.

Хто за пропозицію про внесення змін до пункту 17, абзац 2, в редакції кулуарних домовленостей Карп Галини Василівни і Манолія Васильовича Піцуряка? Прошу голосувати.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Дякую. Хто проти? Колеги, це, звичайно, жарт, але я подаю…

І.Шевчук. Поставте, будь ласка, ще раз на голосування.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Галино Василівно, вийдіть, будь ласка, до мікрофона, сформулюйте ще раз.

М.Піцуряк. Пане голово, йде пряма трансляція. Ви скажіть, що в редакції, яку подали нам, депутатам. Це не була кулуарна домовленість. Наша пропозиція звучала чітко, що першочергово видавати на зарплату, захищені статті, а далі – за текстом, А це нова редакція, яку нам подали на сесію, і то не було кулуарно.

О.Сич. Шановний Манолію Васильовичу! Редакція, офіційно подана депутатам, – ось ця, яку ми тільки що не змогли проголосувати, бо ваша комісія працювала неефективно. А тепер редакцію подасть керівник департаменту фінансів обласної державної адміністрації. Прошу.

Г.Карп. І член бюджетної комісії, яка пропозицію узгодила. Значить, в старій редакції звучить так: “Встановити, що розподіл вільного залишку коштів загального та спеціального фондів, що склався на 1 січня 2016 року, в міжсесійний період здійснюється розпорядженням голови обласної державної адміністрації та голови обласної ради за погодженням з постійною комісією обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків з подальшим затвердженням на сесії обласної ради”. Дякую.

О.Сич. Хто за цю пропозицію? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 74 за, 5 – утрималося.

О.Сич. Пропозиція прийнята.

Прошу проголосувати пропозицію комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики до пункту 16. В матеріалах у вас є. Прошу проголосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 79 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Пропозиція прийнята. Ставлю на голосування пропозицію комісії з питань гуманітарної політики та свободи слова. Оскільки вона є невелика, я зацитую: “Рекомендувати постійній комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків передбачити в проекті рішення обласної ради “Про внесення змін до обласного бюджету на 2016 рік” видатки на оплату праці бухгалтерів та інструкторів-методистів громадських фізкультурно-спортивних організацій”.

Даруйте, сформульовано некоректно, тому що насправді пропозиція спрямована комісії з питань бюджету, а комісія з питань бюджету, і це справедливо, сьогодні говорив голова бюджетної комісії, тільки не знаю, чому вчора хтось протестував на засіданні президії, комісія відхилила. Тобто, цю пропозицію спрямовували не до сесії, а до комісії з питань бюджету. І комісія з питань бюджету відхилила. Тому я не можу ставити на голосування.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Даю слово голові комісії. Олександре Васильовичу, я читаю ще раз… Ви будете за це голосувати: “Рекомендувати постійній комісії обласної ради…”, не обласній раді, а постійній комісії.

Ю.Черневий – голова постійної комісії з питань гуманітарної політики та свободи слова. Олександре Максимовичу! Ми це вчора, дійсно, обговорили і, як кажуть, закрили питання. Тому була сьогодні пропозиція Андрія Івановича, депутата обласної ради, члена комісії, як депутата, і ми просимо це поставити на голосування.

О.Сич. А цю пропозицію я ставлю на голосування, а не пропозицію комісії,

Ю.Черневий. Не комісії. Так.

О.Сич. Не комісії. Все зрозуміло. Я прошу вибачення, Олександре Михайловичу, бо я помилково назвав Васильовичем, я прошу вибачення.

О.Левицький. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування пропозицію депутата Андрія Мироняка про те, щоби передбачити фінансування бухгалтерів добровільних спортивних товариств. Хто за таку пропозицію? Прошу голосувати. Прошу рахувати. Хто проти? Хто утримався?

О.Гончарук. Карп, руку опусти!

Голоси із залу. (Без мікрофона).

(Сміх у президії).

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Гончарук. Галино Василівно, сядьте на місце!

(Оплески в залі).

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Олеже Романовичу, це не обласна адміністрація, це обласна рада. Депутатами командувати не можна.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

Голос із залу. Приймається.

І.Шевчук. 56 – за, 13 – утрималося.

О.Сич. Рішення прийнято. Шановні колеги! Чи є ще пропозиції? Є, так? Третій мікрофон.

М.Палійчук. Я хочу звернути увагу, що проголосована пропозиція була тільки за бухгалтерів.

А.Мироняк. Я вибачаюся, я ставив на голосування бухгалтерів та інструкторів.

М.Палійчук. А ви озвучили тільки бухгалтерів. Тому я наголосив, що ми тільки бухгалтерів, інструкторів ми не голосуємо. Тоді озвучте пропозицію…

О.Сич. Даруйте, тоді я поставлю ще раз на голосування про те, щоби… щоби врахувати у фінансуванні інструкторів-методистів добровільних спортивних товариств.

О.Левицький. Голово! Я прошу вибачення. Перед голосуванням. Давайте, нехай бухгалтери вже будуть, а ми попробуємо ще інструкторів, бо зараз виявиться, що ми “зарубаємо” і одних, і других. Бухгалтери проголосовані є…

О.Сич. Олександре Михайловичу, я, власне… попереднє голосування залишається в силі…

О.Левицький. Так, так.

О.Сич. А тепер я ставлю інструкторів-методистів.

О.Левицький. Так, щоб не було, що зовсім зараз відхилимо все.

О.Сич. Так, так, ні, ні, ні. Все нормально.

В.Попович. Олександре Максимовичу!

О.Сич. Прошу, другий мікрофон.

В.Попович. З мотивів голосування. Я не дуже розбираюся в цих спортивних товариствах, може би керівник департаменту відповідного – молоді і спорту – виступив і сказав, чи дійсно це необхідно і потрібно, і чи закладені кошти на інструкторів, чи не закладені. Бо була інформація, що були закладені кошти, а ми ще додатково будемо закладати на інструкторів кошти.

O.Сич. Абсолютно логічна пропозиція. Я прошу до слова.

P.Микитюк. Шановні депутати! Шановні запрошені! Дійсно, інструктор-методист – це молодший працівник фізичної… сфери фізичної культури і спорту. Це та людина, якій… і навіть в товаристві “Динамо”, у них немає тренерів, у них є інструктор-методист, ті, які викладають бойове самбо, чи там якісь інструкції, і це тому така є посада – інструктор-методист. Ці кошти у нас закладені на утримання спортивних товариств, вони є, і ми тому ці кошти даємо на цих… бухгалтер та інструктор-методист. У нас ще є спортивні школи, де працюють фахові тренери. Тренери – це люди з вищою освітою, які отримали вищу освіту.

O.Сич. Я хотів би, аби депутати зрозуміли. То що, гроші на інструкторів-методистів закладені?

P.Микитюк. У нас закладені кошти на утримання апарату спортивних товариств. У них є бюджетні кошти.

O.Сич. Тоді для чого ще раз виділяти?

P.Микитюк. Ні, не виділяти. Це просто зміна, коли ми… там була зміна, у пункті 12, коли… бо говорилось про бюджет, там були закладені на тренерів без бухгалтерів.

О.Сич. Давайте так. Я маю дві вищі освіти, але я нічого не зрозумів.

Галино Василівно, будь ласка.

Г.Карп. В апараті управління…

Голоси із залу. (Без мікрофона).

Г.Карп. По цьому коду, який ми зараз обговорюємо, в апараті управління є штатний розпис.

Голос із залу. (Без мікрофона).

Г.Карп. У штатному розписі…

О.Дзеса. (Без мікрофона).

Г.Карп. …і в штатному розписі, в діючому штатному розписі передбачені інструктори, про яких говорить пан Ростислав, в діючому штатному розписі. Обсяг коштів розрахований, виходячи зі штатного розпису по факту 2015 року. Якщо ми зараз голосуємо, що не фінансувати цих інструкторів, ми їх фінансувати не будемо, вони вилучаються зі штатного розпису. Розумієте? А їх треба залишити. Ідея цього вилучення – це вилучити керівників з даних установ, інструкторів треба залишити, Олександре Михайловичу.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

Г.Карп. Голосувати… так, так.

О.Сич. Миколо Васильовичу, що я маю поставити на голосування?

М.Палійчук. Дозвольте. Є пропозиція – інструкторів. Ми категорично проти, тому що інструктор-методист – це може бути людина, яка не займається з дітьми, а сидить і пише папери. Зараз спортивні товариства своїх водіїв, які раніше фінансувались з бюджету, заступників внутрішнім наказом переводять на методиста, і з бюджету ми платимо зарплату тим людям, які не займаються з дітьми. Гроші закладені. Ціль і мета змін була одна, щоб кошти, які обласний бюджет дає добровільним громадським товариствам, йшли виключно на заробітну плату тренеру, на спортивні змагання, збори. Ми погодились. Можливо, цей рік, щоб ті кошти якось там хтось обліковував, ввести по одному бухгалтеру в товаристві і заплатити, але інструктори спортивно-масової роботи… Шановний пане Андрію! Переведіть в товаристві інструкторів, що займаються дітьми, на посади тренерів і все.

О.Сич. Перший мікрофон.

А.Мироняк. Я вас розумію. Ви розумієте, що у кожного є посадові обов’язки, і депутат обласної ради може робити, що хоче, але якщо є інструктор…

О.Сич. Ні, не все, що хоче, тільки те, що дозволяє закон.

А.Мироняк. Ні, ну, відповідно то є корупція. Я говорю, що якщо він є інструктором, і він робить нагляд за тренувальною роботою, то інакше не може бути, інакше не може. А в іншому випадку, це відповідальність.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

А.Мироняк. Треба проголосувати, щоб ці люди оплачувались, ці посади оплачувались: і бухгалтер, і інструктор. Ми згодилися, що голова товариства, заступник голови товариства – ми відказуємось від зарплати, нам не потрібно зарплати, а бухгалтери, інструктори і тренери, щоб хоч оплачувались. Я хочу вам сказати, що чотири олімпійці, які є в Івано-Франківській області, це “динамівці”. Зараз буде олімпіада. І практично цих коштів майже ніщо… та там мала кількість. То ми й так це завалюємо. Практично ми спорт повністю завалюємо. Та проголосуйте хоча би за ці дві посади, аби ми хоч чуть-чуть це підтримали.

О.Сич. Все, я зрозумів. Якщо ми не профінансуємо інструкторів у добровільних спортивних товариствах, то спорт в області буде завалений. Ви зрозуміли? Зрозуміли.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Левицький. (Без мікрофона).

Г.Карп. Так.

О.Левицький. (Без мікрофона).

О.Сич. Олександре Михайловичу, я звертаю вашу увагу, що ми відповідаємо за кожну копійку, а не за тисячі чи десятки тисяч, які будуть йти на оплату людей у добровільних, наголошую, спортивних товариствах. А якщо це не спортивні товариства, чи мають вони право на оплату бухгалтерів? От Братство ОУН-УПА має право на оплату бухгалтера з обласного бюджету?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А Асоціація учасників АТО має право на оплату бухгалтера з обласного бюджету? А громадська організація чорнобильців і афганців має таке право чи ні? От про що стоїть питання.

Г.Карп. Можна ще?

О.Сич. Другий мікрофон.

Г.Карп. Я маю перед собою штатні розписи фізкультурно-спортивних товариств і хочу правильно назвати, як називаються ці посади. Ці посади називаються “тренер-викладач” і “головний фахівець з фізкультурно-спортивної роботи”. Не йде мова про інструкторів, йде мова про тренера-викладача і про головних фахівців з фізкультурно-спортивної роботи, яких можна оплачувати.

О.Сич. А тепер послухайте, друзі, якби ми зараз проголосували за інструкторів- методистів, а їх просто немає у штатних розписах, то кого б оплачували? Кого б фінансували? Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Я не розумію, ми щось ставимо на голосування чи ні? Бо якщо немає таких посад, то немає чого за них голосувати.

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Я з врахуванням прийнятих пропозицій ставлю проект змін до бюджету в цілому. Хто за? Прошу голосувати.

Голоси із залу.(Без мікрофона).

О.Сич. О, прошу вибачення, була пропозиція. А яка ваша пропозиція була? Сформулюйте, будь ласка. Прошу вибачення, припиняємо голосування.

М.Піцуряк. Шановні колеги-депутати! Пане голово! Я пропонував до пункту 22 написати, що розробити методологію, порядок і відтермінувати до 1 квітня висвітлення…

О.Сич. Кому доручити розробити методологію?

М.Піцуряк. Департаменту економіки, департаменту інформаційної політики та департаменту фінансів і постійній комісії з питань бюджету, яка є ініціатором внесення цього.

О.Сич. Розробити методологію, так? А термінів не переносити?

М.Піцуряк. (Без мікрофона).

О.Сич. Я зрозумів. Я зрозумів пропозицію Манолія Васильовича таким чином, що відповідним підрозділам обласної державної адміністрації, а які саме, то вже адміністрація уточнить, розробити методологію висвітлення видатків з метою забезпечення прозорості бюджетування до 1 квітня цього року, і з того часу впровадити ті механізми, які у нас закладені у нашому рішенні про бюджет. Так я зрозумів? Так. Добре.

М.Палійчук. Є зауваження.

О.Сич. Будь ласка, перший мікрофон.

М.Палійчук – голова постійної комісії з питань бюджету, фінансів та податків. Давайте тоді з 15 лютого. Місяць часу – більше ніж достатньо, щоб розробити методологію. Це перше. Г друге. Хочу звернути увагу всіх колег. Це стосується тільки тих коштів, які ми фінансуємо з обласного бюджету. Маленькі, районні, сільські лікарні фінансуються з місцевих бюджетів, вони не можуть підлягати під дію пункту 22, а всі наші заклади, повірте мені, вони мають принтер, сканер, щоб або розмістити в себе на сайті, або подати в обласну раду, обласна рада розмістить на своєму сайті. Давайте до 15 лютого, якщо два тижні замало, то місяць, і я беру на себе зобов’язання допомогти всім, хто не буде встигати. А методологію розробимо…

О.Сич. Дякую.

М.Палійчук. …розішлемо по всіх бюджетних закладах, які фінансуються з обласного бюджету.

О.Сич. Хто буде затверджувати методологію, так?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Галабала. (Без мікрофона).

О.Сич. Департамент обласної державної адміністрації.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка, Ігор Дебенко.

І.Дебенко. Ми просимо, дійсно, відтермінувати на певний термін, ми з Миколою Васильовичем про це спілкувались ще на комісії бюджетній. Тільки для того, щоб це оприлюднювати, потрібно, щоб це здійснювалось якимсь єдиним чином. Разом з тим, на мою особисту думку, це може бути довільна форма, єдине, що ми це будемо узгоджувати вже з Галиною Василівною як профільним керівником департаменту фінансів. Технічно воно може бути здійснено наступним чином. Більшість департаментів не мають своїх сайтів, є сайт загальний обласної державної адміністрації. Відповідно на цьому сайті в розділі кожного з департаментів може бути створений окремий підрозділ, де кожного тижня буде оприлюднюватись відповідна інформація про ті закупівлі чи витрати, які здійснювались по лінії того чи іншого департаменту.

О.Сич. Шановні колеги! Я зрозумів…

І.Дебенко. Буде проблема, знову ж таки, з установами, підвідомчими установами.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Манолію Васильовичу, я звертаю вашу увагу, ви не уважно слухаєте. Правильно зауважив голова бюджетної комісії: це не стосується районних установ, бо ми приймаємо обласний бюджет, і це стосується тільки тих установ, які фінансуються з обласного бюджету, а не з районних і міських бюджетів,

М.Піцуряк. Шановний голово, шановні колеги-депутати! У вівторок відбулася сесія Богородчанської районної ради, де ця сама норма переписана і прийнята…

О.Сич. Та це їхнє питання.

М.Піцуряк. …а тепер вони сказали, що це прийняла сесія обласної ради, і тому так це… Надвірнянська районна рада прийняла, але вони написали, що тільки оприлюднювати закупівлі на 50 і більше тисяч. Ви розумієте? Тому я прошу єдину методологію. Ось в чому питання. Тобто, щоб маленька установа, яка має юридичну особу, яка закупляє, знала правила гри. Розумієте? От що я хочу. А це ми зараз такий каламбур… Я можу перший давати, я не боюся цього, але ми можемо людей так підставити, що завтра вони не… Невже це важко зробити? Або давайте, така пропозиція: з того моменту, коли буде подана на затвердження двох голів ця методологія, будь ласка, з того дня. Буде завтра – з завтрашнього дня.

О.Сич. Якщо написати “з того моменту”, то це не буде ніколи. Тому термін треба точно встановлювати. А якщо… ще раз повторюю: ми несемо відповідальність за виконання рішень, прийнятих обласною радою в частині установ, організацій, які підпорядковані обласній раді, які фінансуються з обласного бюджету. І якщо районна рада, та чи інша, приймає аналогічне рішення, то вже вона відповідає за його впровадження на території району, і вже у відповідної ради і адміністрації болить голова. Тому, Манолію Васильовичу, при всій повазі до вас, не плутайте грішне з праведним.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Другий мікрофон.

М.Королик – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Стосовно цього питання. Шановні депутати! Я повністю підтримую позицію пана Манолія у зв’язку з тим, що ми повинні приймати рішення відповідальні, такі, які завтра можна буде впровадити в життя. Зараз ми можемо це проголосувати так, як пропонує бюджетна комісія, але я боюся, що на сьогоднішній день це неможливо впровадити в життя.

Друге, я не впевнений, що якщо будуть здавати всі свої документи, накладні в апарат обласної ради, що апарат обласної ради буде в силі їх опрацювати. Тому я пропоную все ж таки відтермінувати це питання до 1 квітня. Дякую.

О.Сич. Прошу, з президії.

О.Галабала. Шановні колеги! Пам’ятаєте, на минулій сесії ми з вами говорили про те, що, насправді, до повної прозорості коштів, які виділяє обласний бюджет, у нас пройде два етапи. Перший етап стосується тільки головних розпорядників коштів, і ми з вами на минулій сесії говорили, що насправді, якщо департамент охорони здоров’я є головним розпорядником коштів, а кошти він спрямовує на якусь лікарню, а вже ця лікарня закуповує ліки, препарати, то ми не будемо бачити з вами згідно з цим рішенням, які ліки, які препарати закуповує ця лікарня, тому що вона не є головним розпорядником коштів. І ми з вами говорили про те, що якщо ми зразу заставимо лікарню кожну показувати ці кошти, то, дійсно, це проблема у звітуванні, у методиці, у всьому. Тому ми з вами на минулій сесії прийняли рішення зробити це в два етапи. Спочатку зобов’язати тільки головних розпорядників коштів, тільки їх, а їх є не так багато, і це дійсно ті установи немалі, не ті, які мають проблематику, вони можуть це зробити. А вже для того, щоб ми бачили по кожній копійці, яка виділяється з бюджету області, то для цього ми дійсно маємо пройти хоча би кілька місяців, розробити методологію, щоб у закладів не було цих проблем.

Тому я вважаю, що ми зараз… підтримую Миколу Васильовича, голову бюджетної комісії, ми не маємо права зараз відкладати, максимум до 15 лютого по головних розпорядниках коштів, максимум, але не до 1 квітня. Тому що це тільки перший етап повної прозорості коштів обласного бюджету. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Я зрозумів, що ні в кого немає заперечень серед депутатів для того, щоб напрацювати таку методику, методологію. Але і до того часу, поки вона не напрацьована, скажемо, відтермінувати виконання відповідного пункту нашого рішення про бюджет, єдина розбіжність є у тому, до якої дати.

Манолій Васильович Піцуряк пропонував відтермінувати це до 1 квітня, голова бюджетної комісії Микола Васильович Палійчук просить, щоб ця дата була 15 лютого.

Шановні колеги! Якщо ви ці дві пропозиції не узгодите, то я змушений буду їх обидві ставити на голосування. Прошу, Манолію Васильовичу.

М.Піцуряк. Пане голово, моя пропозиція була надана при обговоренні даного питання. Пропозиція Миколи Васильовича, при всій повазі, була вже подана під час голосування, вже під час правок. Тобто, голосуйте поправку, пройде поправка Піцуряка – добре, не проходить – залишається те, що було. Все, питань немає.

О.Сич. Ні, я зобов’язаний поставити на голосування дві пропозиції, по черзі їх поступлення. Ваша – перша, я вашу першою ставлю.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Але вона поступила, але вона поступила.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. І Микола Васильович, хоч він очолює не комісію з охорони здоров’я, а бюджету, має таке саме право, як і ви, висловлювати свої пропозиції. У нас рівність перед законом у всіх.

Отже, ставлю на голосування пропозицію Манолія Васильовича Піцуряка, щоби відтермінувати виконання відповідного пункту рішення про бюджет до 1 квітня цього року. Хто за? Прошу голосувати,

Я прошу припинити подачу пропозицій під час голосування. Особливо прошу Манолія Васильовича Піцуряка як досвідченого депутата. Я би не здивувався, якби це запропонував депутат, який вперше став депутатом. А вам я дивуюся, Манолію Васильовичу. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук, 17 – за, 7 – проти, 27 – утрималося.

О.Сич. Пропозиція не прийнята.

Ставлю на голосування пропозицію Миколи Васильовича Палійчука, аби відтермінувати виконання цього рішення, а відповідно напрацювати методологію до 15 лютого. Хто за цю пропозицію? Прошу голосувати. Прошу рахувати.

І.Шевчук. Ставте “утримався” і “проти”.

О.Сич. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 58 – за, 12 – проти, 1 – утримався.

О.Сич. Пропозиція прийнята.

Шановні колеги! Є ще правка, так? Будь ласка, Галина Василівна Карп.

Г.Карп. Я озвучила правку щодо обсягів субвенції, технічну правку, пов’язану зі зміною обсягів субвенції з державного бюджету.

О.Сич. Будь ласка, ще раз її зачитайте.

Г.Карп. Внести зміни в додаток 2 до рішення по головному розпоряднику коштів – департаменту охорони здоров’я: (КФКВ 080209) “Центри екстреної медичної допомоги…” видатки загального фонду… цифри 121121,2 тис.грн. замінити на 124925,2 тис.грн., в тому числі кошти субвенції з державного бюджету на придбання медикаментів та виробів медичного призначення для забезпечення швидкої медичної допомоги з 611 тис.грн. на 4 млн. 415 тис.грн., також субвенції з державного бюджету на придбання витратних матеріалів для закладів охорони здоров’я, лікарських засобів для інгаляційної анестезії з 4 млн. 415 тис.грн. замінити на 611 тис.грн.

О.Сич. Я нічого не зрозумів, бо я такої швидкості подання інформації не сприймаю…

Г.Карп. Зміна обсягів…

О.Сич. Я потім це прочитаю по стенограмі, але все одно ставлю на голосування.

Г.Карп. Так.

О.Сич. Хто за прийняття пропозиції? Прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

Мені підказує голова адміністрації, каже: ми так довго працюємо, чи не легше було не приймати бюджет, це було б скоріше.

І.Шевчук. 74 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Шановні колеги! Більше немає пропозицій?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Рішення прийнято по цій пропозиції. З врахуванням всіх проголосованих пропозицій ставлю на голосування проект рішення в цілому. Хто за? Дякую. Проти? Утримався?

І.Шевчук. 72 – за, проти — немає, 2 – утрималося.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

М.Піцуряк. Пане голово!

О.Сич. Шановні колеги! У нас згідно з нашим Регламентом мала бути перерва.

М.Піцуряк. Дякую.

О.Сич. Дуже просить зробити перерву Манолій Васильович. Хоч у нас залишилось тільки декілька питань, я не знаю, чи варто її робити.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Але поступила пропозиція Манолія Васильовича, треба проголосувати.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк – голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Пане голово! Репліка, дуже мене часто називають. Я сам по професії лікар, турбуюся за ваше здоров’я, колег-депутатів, а згідно з Регламентом у нас має бути перерва. Прошу дотримуватись Регламенту. Година перерви, а після того продовжимо засідання.

О.Сич. Шановні колеги! Поступила пропозиція все-таки зробити перерву. Я ставлю її на голосування. Хто за те, щоб зробити перерву? Прошу проголосувати.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Хто проти пропозиції? Хто утримався?

І.Шевчук. 19 – за, 24 – проти, 15 – утрималося.

О.Сич. Рішення не прийнято. Продовжуємо нашу роботу.

Манолію Васильовичу, вибачте, будь ласка. Ви можете вийти, до речі, якщо бажаєте, а ми будемо працювати.

(Сміх у президії).

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Розглядається питання “Про зміну назви постійної комісії обласної ради”.

Проект рішення – на окремому аркуші.

Проект внесено на президії обласної ради, президія рекомендувала його до розгляду.

Доповідає Тарас Теофілович Виноградник – голова постійної комісії обласної ради з питань захисту прав людини, законності, правопорядку, люстрації та боротьби з корупцією. Прошу до слова.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

Т.Виноградник. Шановний голово, президіє, депутати, запрошені, гості!

Голоси із залу. (Без мікрофона).

Т.Виноградник. Дякую. На комісії ми розглянули питання щодо зміни назви. Чому? Тому що з 1 січня, ви знаєте, 2016 року в Україні вступили в силу ряд законопроектів, а також законів, які визначають антикорупційну політику держави. Тому ми внесли зміни в назву комісії, а саме: стара назва – “постійна комісія обласної ради з питань захисту прав людини, законності, правопорядку, люстрації та боротьби з корупцією”, ми запропонували змінити назву на “постійна комісія обласної ради з питань захисту прав людини, законності, правопорядку, антикорупційної політики, люстрації та очищення влади”.

Одночасно, вчора, коли ми на президії розглядали зміну назви, було піднято питання представниками інших комісій, депутатами щодо однотипності слів “люстрації та очищення влади”. Адже ви знаєте, що в Україні діє Закон щодо очищення влади, у ньому передбачаються й люстраційні процеси. Тому також була розглянута пропозиція, щоб з назви усунути слово “люстрації”, а залишити “та очищення влади”. Виношу на розгляд сесійної зали. Дякую.

О.Сич. Дякую. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запитань немає. Прошу сідати, Тарасе Теофіловичу.

Т.Виноградник. Дякую.

О.Сич. Є? Одну хвильку, є запитання.

С.Федорців. Пане Тарасе, прочитайте тепер, як має звучати назва комісії.

Т.Виноградник. Дякую. Заступник голови комісії… Значить, комісія буде називатись: “постійна комісія обласної ради з питань захисту прав людини, законності, правопорядку, антикорупційної політики та очищення влади”.

С.Федорців. Ні, ви пропустили люстрацію, ми голосували за люстрацію.

Т.Виноградник. Я ж сказав тільки що, ми на комісії так проголосували, внесли пропозицію, але вчора на президії було піднято питання, що люстраційні процеси передбачаються Законом “Про очищення влади”. В Законі “Про очищення влади” в титульній назві відсутнє слово “люстрація”, тому була внесена пропозиція забрати слово “люстрації”. Я про це сказав.

С.Федорців. Це неправильно. Ви тоді перекручуєте, тому що це була пропозиція комісії. Ви зараз говорите про пропозицію комісії.

Т.Виноградник. Я ще раз повторюю: комісія винесла пропозицію назвати комісію “постійна комісія обласної ради з питань захисту прав людини, законності, правопорядку, антикорупційної політики, люстрації та очищення влади”. Все. Але я доповів також про те, що розглядалось на президії. Дякую*

О.Сич. Тарасе Теофіловичу! Я звертаю увагу… я шаную, як ви завжди чітко вимагаєте у всіх дотримуватись закону, навіть не хочете голосувати за бюджет, бо він не у відповідні терміни був поданий. То згідно з порядком, Регламентом і законом ви повинні запропонувати той проект рішення, який подала комісія, а не той, який опрацьовувався у тих чи інших кулуарах, на тих чи інших засіданнях.

Т.Виноградник. Абсолютно підтримую…

О.Сич. Тому первинний проект включає слово “люстрації”, а якщо є пропозиція забрати слово “люстрації”, то це вже буде пропозиція зміни до проекту рішення.

Т.Виноградник. Абсолютно правильно, пане голово, тому й розданий депутатам завчасно проект, який розглянула комісія і затвердила комісія. Але я мусів довести до відома, як розглядалось питання на президії. Дякую.

О.Сич. Більше запитань немає?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Прошу, можете сідати. Будь ласка, другий мікрофон.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Я хочу з приводу, чи забирати слово “люстрація”, чи не забирати. Ви знаєте, в Європі, в країнах Прибалтики, в Польщі, Угорщині, в Чехії відповідні процеси, які мають загальноєвропейську назву “люстрація”, пройшли і ще проходять. Нам не потрібно відмовлятись від цього слова і жахатися його. Якщо ми йдемо в Європу, це – уніфіковане слово, і повинно воно звучати в назві нашої комісії. І не треба цього боятися. Тому що треба це все називати так, як воно має бути. Люстрація – значить люстрація. Дякую.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є ще бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Шановні колеги! Отже, я ставлю спочатку за основу проект того рішення, який напрацьований в комісії обласної ради з питань законності, правопорядку і дальше по назві. Хто за прийняття цього рішення за основу? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 69 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення за основу прийнято. Поступила пропозиція Тараса Теофіловича Виноградинка: забрати з назви комісії слово “люстрація”. Хто за цю пропозицію? Прошу голосувати. Прошу рахувати. Голосують ті, що бояться люстрації.

(Сміх в президії).

(Оплески в залі).

Або можна сказати, не сприймають люстрації в Україні.

Т.Виноградник. Олександре Максимовичу, оскільки ви сказали, я хочу сказати, що питання очищення влади набагато ширше, ніж питання під словом “люстрація”.

О.Сич. Тобто, ви очищення не боїтесь, а люстрації боїтесь.

Т.Виноградник. І вас закликаю до цього.

О.Сич. Добре. Але люди кажуть, що треба люструвати владу, а не очищувати.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. За кут і люструвати? Ви пропонуєте за кутом люструвати?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Добре. Хто проти того, щоб забирати з назви комісії слово “люстрація”? Прошу рахувати. Хто не визначився з тим, треба чи не треба “люстрація”, а отже, утримався?

І.Шевчук. 25 – за, 36 – проти, 2 – утрималося.

О.Сич. Ще раз.

І.Шевчук. 25 – за, 36 – проти, 2 – утрималося.

О.Сич. Отже, рішення не прийнято, В назві комісії залишається слово “люстрація”. Я, до речі, дам своє трактування, чим все-таки відрізняється люстрація і очищення влади.

“Люстрація” у перекладі з латинської – очищення через жертвоприношення. Отже, ті, що кажуть про люстрацію, кажуть, що мусять бути жертви, а ті, що кажуть про очищення, – очистимо без жертв.

(Сміх в президії).

Голоси із залу. (Без мікрофона).

Т.Виноградник. Пане голово, дякую, шановні депутати, дякую, дякую вам. Дякую.

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення в цілому. Хто за? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 69 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Рішення прийнято.

Приступаємо до розгляду питання “Про положення про постійні комісії обласної ради”.

Проект рішення – в окремій брошурі. Проект розглядали на засіданнях усіх постійних комісій обласної ради. Комісії внесли зміни і доповнення до проекту рішення, які були опрацьовані керівництвом та виконавчим апаратом обласної ради до проведення цієї сесії. Постійна комісія з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого та середнього бізнесу запропонувала доопрацьований варіант положення у частині функціональних повноважень цієї комісії. І в тексті ці окремі положення, які не ввійшли в опрацьований проект, виписані.

Доповідає Василь Михайлович Скрипничук – керуючий справами – заступник керівника виконавчого апарату обласної ради, наш колега-депутат.

В.Скрипничук. Доброго дня, шановні колеги! Я буду говорити коротко з двох причин. Причина перша. Після першої години, попередив РЕМ, що трансформаторна станція у нас підгарає, і тому може вимкнутись світло у будь-який момент, освітлення. А друга – те, що ми сьогодні утворили нову комісію, її, звичайно, немає в цьому положенні, і я просив би вас, всі комісії до наступного нашого засідання розглянути подані пропозиції. Там є, припустимо, по комісії з екології окремі пропозиції мною особисто, не працівниками виконавчого апарату, не внесені до цього положення, я потім вам поясню, з яких причин. І ще одна пропозиція: просив би надати право одному з членів комісії і одному з членів фракції, щоб утворити таку підготовчу робочу групу по опрацюванню всіх пропозицій, які надходять і надійшли вже до цього проекту.

А тепер по суті. Це концептуально нове положення. У нас були положення дотепер такі, що кожна комісія мала права, обов’язки, повноваження, і дублювалось, по суті справи, з чинного законодавства і з Регламенту, все на кожну комісію. Це був громіздкий документ, і ми приймали положення про постійні комісії, по суті справи, дублюючи ці всі повноваження. В цих загальних положеннях зараз виписані статті з 1 по 19 спільні, спільні речі для всіх комісій, що спрощує роботу комісій. І в одних комісіях не буде менше, а в других не буде більше загальних таких спільних повноважень. Там є виписані згідно із законодавством всі повноваження, в тому числі і навіть розгляд кандидатур на посади. Кожна комісія має право це робити, ми це прописали, ті, хто готував, прописали це і в загальних положеннях. А вже в окремих… в положеннях – функціональна спрямованість постійних комісій обласної ради… даруйте за термін “функціональна спрямованість”, але він є, цей термін, у частині 15 статті 47 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, який визначає, власне, повноваження постійних комісій ради, 1 там вже йдуть окремі. По цих окремих комісії дадуть свої пропозиції. Я думаю, що ми з ними попрацюємо до наступного нашого засідання і винесемо погоджений абсолютно всіма комісіями проект уже на затвердження.

І тут появляється ще одне, що це положення буде називатись вже, найновіше, яке ми отримали сьогодні, проект його, “положення про постійні та тимчасові комісії обласної ради”. Якщо би хтось запропонував, щоб було положення про комісії обласної ради, то ми би, власне, могли ще спростити і в назві, але це не принципово. Якщо б ви погодились з моєю пропозицією, то така група, підготовча група, могла би приступати до роботи вже у вівторок.

Я дякую за увагу.

О.Сич. Дякую, Василю Михайловичу. Чи є запитання? Немає.

Прошу сідати. Ну, насправді, шановні колеги, робочими органами у нас є комісії обласної ради, не треба ще якісь інші робочі органи створювати, на мою думку. А виконавчий апарат обласної ради готує всі поточні документи. Тому я пропонував би, аби до апарату обласної ради, а зокрема до керуючого справами були спрямовані всі ваші пропозиції щодо удосконалення проекту рішення про положення, вони будуть зведені всі воєдино, дальше, перш за все, це положення, цей проект положення розгляне комісія з питань етики і регламенту, депутатська, ну, і очевидно, перед наступною сесією всі решта комісій, як мінімум, в частині своїх функціональних повноважень. І, очевидно, що ми це рішення, цей проект рішення поставимо чи не першим на наступній сесії. Тому що, насправді, у нас, я повторюю це, те, що казав на президії: у нас практично тільки декілька комісій є такими, що можуть використовувати ще старе положення, бо вони незмінні. Натомість, у нас створені три нові, абсолютно нові комісії, у нас декілька комісій так само об’єднані, і у нас решта комісій, як мінімум, втратили частину повноважень. А отже, практично жодна комісія не має документа, який ми регулював її роботу. І навіть технічно мені, коли надходять, скажемо, якісь документи, звернення громадян, проекти рішень, навіть мені є проблема, в яку комісію направляти до розгляду, бо ми разом з вами не визначили функціональних повноважень комісій. Тому я просив би якомога швидше опрацювати… кожного з вас прошу опрацювати цей проект і подати свої пропозиції до апарату обласної ради.

Голос із залу. Голово!

О.Сич. Прошу, другий мікрофон.

А.Марійчин – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Я перепрошую, у мене також є пропозиція до апарату ради, щоби, якщо є така можливість, щоби проекти рішень надсилали на електронну пошту, тому що сьогодні на сесії я особисто, наприклад, не зміг в повному обсязі ознайомитись з проектом рішення, тому що я його отримав у паперовому вигляді. І тут є ще один момент важливий: не тільки на сайті обласної ради, бо на сайті можна за ніч зробити правку, але якщо роздали по електронних поштах, то тут уже не буде питань.

О.Сич. Добре. Приймається. Перший мікрофон. Прошу.

О.Левицький. Я би хотів просити, колеги, звернутися до голови обласної ради, до апарату, але й до голів фракцій і до голів комісій. Пропозиція, яку подав Василь Михайлович Скрипничук, вона, можливо, дійсно не потребує окремого доручення чи рішення ради. Просто для того, аби ми відповідально всі всебічно підійшли до формування пропозицій щодо положення про новоутворену комісію, бо ви розумієте: там весь спектр проблемних питань є, і та комісія або буде дієвою, або ми потім будемо мати претензії, зауваження, що вона такою не стала.

Тобто, перше, все-таки голови фракцій, голови комісій, маєте можливість, все-таки попрацюйте, погодьтесь попрацювати над тим, аби внести пропозиції щодо змісту положення і предметів відання новоутвореної комісії. І, голово, оскільки у всіх скликаннях і в тому скликанні, яке ви попередньо очолювали, частину його, завжди була згода всіх комісій, дайте можливість всім комісіям висловити згоду зі змістом того, що буде в їхніх положеннях, і це на краще налаштує роботу.

Я пропоную все-таки погодитись, і головам фракцій, і головам комісій зібратись у виконавчому апараті, у керуючого справами і попрацювати спільно, щоб потім уже в залі не правити, не робити якихось дискусій, а щоб узгоджений проект був, так, як це було завжди. Ця практика була позитивною. Дякую.

О.Сич. Дякую. Я тільки не розумію, для чого видумувати колесо, якщо вже тисячу років назад його видумали. Якщо є робочі органи – комісії, і їхні думки мають бути враховані, то кожна комісія розгляне проект на своєму засіданні. Всі проблеми. Якщо ви хочете скликати президію без участі голови, ну, скликайте. Тому що всі голови фракцій, всі голови комісій – це президія.

О.Левицький. Ви не все мусите коментувати. Я дав пропозицію, і до вас її не адресував.

О.Сич. Я маю таке саме право говорити, як і ви, шановний Олександре Михайловичу.

О.Левицький. Ви права коментувати мене не маєте, і пам’ятайте його…

М.Якимчук – голова постійної комісії з питань екології та раціонального природокористування. Христос ся рождає! Шановні колеги! Хочу звернути вашу увагу, що нашими чиновниками апарату обласної ради, і хочу звернути увагу голови обласної ради, що відбуваються правки у рішеннях постійної комісії з питань екології. У нас було чітке прийняття рішення на комісії з питань екології, і коли ми отримали сьогодні на руки положення про комісії, і бачимо, що наші рішення екологічної комісії не те, що не беруться до уваги, а окремими чиновниками чи чиновником… він заміняє всіх депутатів, які мають приймати це рішення, і робить роботу, яка не може робитись чиновником обласної ради, а робиться депутатами відповідної комісії.

А саме: я скажу коротко, що було викинуто одноосібно, я так зрозумів, бо жоден член комісії не був попереджений про це, а це є проект рішення… що комісія з питань екології та раціонального природокористування розглядає та подає на затвердження обласної ради, а саме: проект рішення обласної ради про обласний фонд охорони навколишнього природного середовища. Він був викинутий у новому положенні по проектах, у положенні. Але цей саме пункт був присутній, коли ми голосували на комісії.

Прохання до апарату обласної ради: звертати увагу на рішення комісій, і має право робити правку тільки сесія обласної ради і все. Дякую за увагу.

О.Сич. Дякую. Я зі свого боку хочу сказати, що при прийнятті будь-якого рішення будь- яка пропозиція буде ставитись мною на голосування. ї якщо ви вважаєте, що, скажемо, щось, що було запропоновано вами до повноважень комісії, було неправомірно викинуто, то сесія вирішить. Але якщо комісія приймає рішення взяти на себе повноваження, які насправді належать Іншій комісії, то в апараті обласної ради… і просив би я коректно називати людей або посадовцями місцевого самоврядування, або ж працівниками апарату, а не так грубувато “чиновниками”, то, очевидно, вони так само мають освіту і для того вони там є, щоб розбиратись у законодавстві і бачити, що якщо повноваження належать до питань комісії аграрних відносин, то вони не можуть бути у повноваженнях екологічної комісії, якщо вони належать до повноважень з питань гуманітарної політики, то вони не можуть бути в комісії з питань соціально-економічного розвитку. Ну, там ж не сидять анальфабети в апараті, я думаю! Ви згодитесь! Якщо так вважаєте, то подавайте пропозиції, кого треба звільнити з апарату. У нас якраз йде реорганізація. Другий мікрофон.

В.Скрипничук. Шановні колеги! Будь-яка комісія має право на сесії обласної ради ще раз внести свої пропозиції. Я сьогодні сказав, що ці пропозиції розроблені були, скажімо так, ідея моя, працювало ще декілька людей над цими… я не буду називати їх, над цими пропозиціями.

Якщо я щось не включив туди, то я перепрошую, я не зобов’язаний цього включати, бо рішення комісії носить рекомендаційний характер. Це найперше. І прошу читати Закон, особливо статтю 47, і не звинувачувати мене в тому, чого я не робив і не збираюся робити, Я Закон знаю, я його дотримуюсь, стараюся його не порушувати. А хто не відає, що творить, то Господь його простить.

О.Сич. Дякую. Третій мікрофон.

Н.Чаплинська – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Прошу після закінчення сесії новоутворену комісію з питань АТО зібратись тут, в холі, і ми декілька хвилин обговоримо уже питання, які нас…

О.Сич. Пані Наталю, при повазі, це ще не Різне. Але дякую. Всі депутати – члени новоствореної комісії це почули. Дякую. Другий мікрофон.

М.Якимчук. Шановний голово, я прошу вибачення, якщо я когось з працівників апарату обідив персонально, але я не називав прізвищ, тому що я не знав, хто цими питаннями завідував, можна сказати, але я вважаю, що подавати на затвердження обласній раді проект рішення обласної ради про обласний фонд охорони навколишнього природного середовища, це має робити іменно екологічна комісія. Якщо є там питання аграрної комісії, то, звичайно, комісія не може розглядати питання, які не стосуються аграріїв чи земельників. Дякую.

О.Сич. Ну, скажемо так, для прикладу, так? Якщо комісія бере на себе повноваження розробляти проект рішення про норми збору дикоростучих ягід і грибів, то це питання комісії з питань аграрної політики, бо ліси відведені до аграрної політики. ї яке воно має відношення до екології? І там з півдесятка інших таких питань є, коли перебрані повноваження іншої комісії.

То апарат для того Існує, щоб готувати нормальний проект для розгляду депутатів, і щоб менше ми тут дискутували, але якщо ви наполягаєте, то депутати будуть голосувати.

Другий мікрофон. Прошу вибачення. Перший мікрофон.

М.Торб’як – голова постійної комісії з питань депутатської діяльності, етики та регламенту. Власне, я інформую депутатів також про те, що у нас на першому засіданні комісії, оскільки наша комісія по функціональних обов’язках мала би виносити дані положення на розгляд сесії, це наші функціональні обов’язки. Два дні тому ми мали одне положення, вчора ми мали друге, сьогодні нам роздали третє. То я інформую сесію, що комісія не може сьогодні рекомендувати на затвердження дане положення, так як воно не є кінцевим, не кінцево виписано і не погоджено всіма комісіями, а, в першу чергу, з нашою комісією, яка безпосередньо по функціональних обов’язках відповідає за дане питання. Тому я погоджуюся з тим питанням, щоб всі комісії попрацювали, кінцево винесли на засідання і робоча група нашої комісії по роботі, етики та регламенту, а тоді на слідуючу сесію рекомендувати на затвердження. Дякую.

О.Сич. Дякую. Це вже друга однотипна пропозиція – відкласти прийняття цього рішення. Другий мікрофон.

Т.Виноградник – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”.

На комісії з питань законності також була розглянута ця пропозиція. Ми в цілому підтримали ідею про уніфікацію положень про комісії, але були зауваження щодо наповнення повноважень певних комісій. Тим більше, ми вчора на президії коли розглядали щодо утворення нової комісії з питань учасників АТО, вже воно змінюється. Тому ми вносимо пропозицію, що коли ми говорили, що за лютий місяць ми маємо напрацювати зміни до Регламенту, а також в цей період часу і опрацювати зміни до даного положення, на наступну сесію винести вже готовий документ, який буде опрацьований і в комісіях, і на фракціях. Дякую.

О.Сич. Дякую. Прошу. Другий мікрофон.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Комісія розглянула питання і рекомендувала направити на доопрацювання… з тими доповненнями, які ми напрацюємо.

Але, шановні колеги-депутати, шановні молодші колеги-депутати, дійсно, я так ззаду сидів, коли апарат працює, зрозумійте, ми ці 2-3 тижні працюємо в цейтноті, 2-3 дні робочі, вихідні, святкові, люди сидять день і ніч, наші пропозиції “переварюють”, буває всяке, людський фактор буває. Люди працюють щиро, віддано, так само, немає чого їх ображати, нормальний апарат обласної ради, який працює. І тому я би не хотів, щоб ми сьогодні…

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Я прошу уваги. Я нікого не перебиваю, пане Романе! Я не перебиваю, я маю право виступити. Будь ласка, виступайте.

Голос із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Ще одне хочу сказати. Коли бере комісія повноваження… я не перечу, а коли я давав пропозиції, щоб пооб’єктний розподіл чи розподіл екологічного фонду узгоджувати з профільними комісіями, я говорив не для того, що я хочу розподіляти, але якщо є питання санаторію “Смерічка”, по якому вже більше 10 років не вирішується питання очисних споруд, тому я як голова комісії, комісія, маємо повне право так само вносити пропозиції на розгляд сесії питання будівництва очисних споруд у санаторії “Смерічка”, а не тільки одна екологічна комісія.

І, шановні колеги-депутати, я нікого не перебивав, не звинувачував. Будь ласка, кожен має право на виступ, і як хто хоче, нічого репліки кидати з залу! Хочете, до мікрофона і говоріть! Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Щодо недосконалості проекту і щодо того, що вам не відповідно до Регламенту подавали проекти рішень. Манолій Васильович правильно підкреслив, я це планував сказати. Ми поставлені були в такі умови. Після прийняття Державного бюджету і після підписання його Президентом ми зобов’язані були в двотижневий термін скликати сесію. І я як голова видав розпорядження, щоб її скликати, І було б нелогічно, щоби на цю сесію не подати проект рішення, який би він не був: добре опрацьований, трошки гірше опрацьований. Але, дійсно, Манолій Васильович правильно підкреслив: самі знаєте, які це були дні. Буквально пару робочих днів, решта – це новорічні свята, різдвяні свята і тому подібне.

Тому, даруйте, що ми змушені були в такому темпі працювати над проектом, і ми буквально кожного дня його міняли, але тільки з тою метою, щоб він став досконалішим. І сьогодні, я думаю, добре подали пропозиції: доопрацювати його вже не в такому шаленому темпі, але гарно, ефективно над ним попрацювати, аби цей документ, дійсно, слугував нам добрим інструментом нашої роботи протягом наступних 5 років.

Тому поступили три, чи чотири навіть пропозиції однакові, щоб не приймати рішення, відправити документ на доопрацювання. Хто за? Прошу голосувати. Дякую. Хто проти? Утримався?

І.Шевчук. 68 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

Розглядається питання “Про положення про президію обласної ради”.

Проект рішення у вас на окремому аркуші.

Проект розглядався на засіданні постійної комісії обласної ради з питань депутатської діяльності, етики і регламенту, комісія рекомендувала до розгляду.

Доповідає перший заступник голови обласної ради Василь Іванович Гладій.

В.Гладій. Шановні колеги!

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Голосуємо, так?

О.Сич. Немає пропозицій та змін?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Тоді ставлю на голосування проект за основу і в цілому. Хто за? Дякую. Проти? Утримався?

І.Шевчук. 67 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до плану заходів з реалізації у 2015-2017 роках Стратегії розвитку Івано-Франківської області на період до 2020 року”.

Проект рішення на окремому аркуші.

Проект внесено на президії обласної ради.

Доповідає директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації, депутат обласної ради Галина Василівна Карп.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. За що голосуємо? Оголосіть, будь ласка, зміну.

Г.Карп. Внести зміни до плану заходів з реалізації у 2015-2017 роках Стратегії розвитку Івано-Франківської області, доповнивши пропозиції щодо реалізації проектів соціального спрямування рядком: “добудова незавершеного будівництва блоків № 1 та № 2 (їдальня та спортивних корпус) Мединського НВК Галицького району Івано-Франківської області – 6 млн. 912 тис. 800 грн.”. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Громадськість повинна знати, за що ми голосуємо. І я думаю, що мешканці с.Мединя зрадіють, почувши, що Галина Василівна Карп з трибуни оголосила про те, що об’єкт в їхньому селі внесений до Стратегії розвитку Івано-Франківської області.

Чи будуть зміни до проекту?

Голоси із залу. Немає!

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Хто за? Дякую. Проти? Утримався?

Г.Карп. Дякую.

І.Шевчук. 69 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Рішення прийнято.

Розглядається питання “Про Програму фінансової підтримки обласного комунального підприємства “Торговий дім (об’єднання) “Галичина” на 2016 рік”.

Проект видано окремою брошурою.

Він внесений до порядку денного на президії обласної ради.

Доповідає начальник управління майна спільної власності територіальних громад області Світлана Миколаївна Борушок.

С.Борушок. Шановна президіє, шановні депутати! Дана програма стосується фінансової підтримки нашого комунального підприємства “Торговий дім “Галичина”, а саме погашення заборгованості за газ по будівлі на вул. Василіянок, 62, з тим, щоб зараз наше Івано-Франківське комунальне підприємство з питань експлуатації майна могло укласти договір і завести тепло в цей будинок.

Прошу підтримати.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції, зміни до проекту рішення?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є виступ, так?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу, будь ласка. Світлано Миколаївно, можете сісти.

О.Дзеса – депутатська фракція “Солідарність”. Скажу так, коротко, щоб не було… Шановні колеги!

О.Сич. А що, ви встилаєтесь сказати “Блок Петра Порошенка”?

О.Дзеса. “Блок Петра Порошенка “Солідарність”.

(Сміх у залі).

Значить, товариство, шановні колеги! Ми опрацьовували…

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Дзеса. Пане голово! Я також вмію репліки кидати, я стримую себе, тому давайте будемо вести себе коректно по відношенню… я до вас, а ви – до мене.

Ми опрацьовували, в тому числі і у фракції, дане питання. Це питання “з бородою”. Це питання дуже важливе, в той же час воно є й таке сумнівне.

Ми за те, щоби… погодилися і будемо голосувати, щоби надати фінансову підтримку даному підприємству для того, щоби покрити ту заборгованість по газу, яка є на сьогоднішній день. Але проблеми цим рішенням ми не вирішимо, абсолютно причому. Ми за те, щоби, пане голово, як ми тут… вирішимо, чи може протокольним дорученням… цю структуру потрібно ліквідовувати. Сесія ще від липня, рада від липня 2007 року, ми судимось, обласна рада, судимося, ми були позивачами в різних інстанціях судів з тим, щоби цю структуру ліквідувати. Ми доходили до Києва, до київських судів, образно кажучи, і там різного роду, ну, не хотів би я погані слова вживати, але люди, які були зацікавлені в тому, перешкоджали ліквідації цієї структури, цього підприємства.

Тому ми просимо, я прошу, щоб ми сьогодні на ряду з тим, що ми дамо ті 232 чи 234 тис.грн. підтримки, 240 тис.грн., одночасно ще раз прийняли рішення, зафіксували чи протокольно про те, щоби продовжити, тут не треба нового рішення, продовжити ліквідацію цієї структури. Крапка. І в такому випадку ми голосуємо позитивно.

О.Сич. Дякую, Остапе Васильовичу. Я думаю, що ви, так само, як і я, служили в армії, знаєте такий принцип, що ініціатива карана. Тому я даю протокольне доручення комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку підготувати проект рішення на наступну сесію обласної ради про відновлення процесу, скажу так, ліквідації цього підприємства. Тому що, нагадаю, може я помиляюся, поправте мене, обласна рада своїм рішенням припинила процес ліквідації.

О.Дзеса. Давайте, я прошу вас, не… Є рішення, треба просто продовжувати…

О.Сич. Чекайте! Є рішення припинити процес ліквідації.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Дзеса. Якщо є рішення, тоді відновлювати.

О.Сич. Воно було прийнято в тій каденції, коли ви були заступником голови. Значить, нам треба по-новому почати процес ліквідації.

О.Дзеса. Тоді по-новому почати, але я прошу…

О.Сич. Я протокольно даю доручення комісії підготувати проект… вашій комісії підготувати проект рішення по ліквідації. Тому що там, дійсно, треба добре розібратись, із залученням правоохоронних органів, чому від 2007 року підприємство, в якому сьогодні немає керівництва, існує і не може бути ліквідованим.

Але наразі ми повертаємось до нашого проекту рішення, шановні колеги.

Якщо не було пропозицій і зауважень до проекту рішення, ставлю його на голосування за основу і в цілому. Хто за? Дякую. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 64 – за, 7 – утрималося.

О.Сич. Рішення прийнято. Хоч наші ряди вже тануть, але рішення ще приймаються.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Після обіду було б ще менше, Манолію Васильовичу.

Розглядається питання “Про план діяльності обласної ради з підготовки проектів регуляторних актів на 2016 рік”.

Проект видано окремою брошурою.

Проект рішення внесено на президії обласної ради.

Доповідає Сергій Валерійович Подошва – директор департаменту промисловості та інфраструктури обласної державної адміністрації.

С.Подошва. Шановна президіє, шановні депутати! До вашої уваги пропонується проект рішення “Про план діяльності обласної ради з підготовки проектів регуляторних актів на 2016 рік”. Прийняття такого плану передбачено статтею 7 Закону України “Про засади державної регуляторної політики у сфері господарської діяльності”. Положення плану діяльності передбачають розробку прав користування маломірними суднами на водних об’єктах області, встановлення яких, відповідно до повноважень, належить обласній раді згідно з Водним кодексом України. У мене все.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Дякую. Шановні колеги! Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 70 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

Колеги, ми вичерпали порядок денний. Чи є в когось якісь зауваження, пропозиції, оголошення в Різному? Другий мікрофон.

С.Никорович – в/о № 1, селище Богородчани. Після попереднього засідання обласної ради у мене великий осад і, скажімо так, я не хочу сидіти в одному залі з корупціонерами. І тому хочу звернутись до Ольги Юріївни Галабали. Як людина, яка в минулому має журналістський досвід, хочу сказати: ви, якщо маєте дані про корупціонерів, я дуже вас прошу звернутись в прокуратуру, міліцію, СБУ, тобто, зараз поліцію і надати ці дані. Тому що мені в одному залі з корупціонерами сидіти неприємно. Я би вам допоміг в цьому, ми би їх виявили, посадили, добились того вироку, щоб потім не з’являлись якісь відео змонтовані, потім на це не витрачались гроші в рекламі, на “Фейсбуці” рекламування такого відео, просто це неприємно, негарно, я вас прошу, як наймолодший депутат, мені це дуже неприємно. Дякую.

(Оплески в залі).

О.Сич. Другий мікрофон.

О.Дзеса. Я не хотів, товариство, то вже в Різному.

Я дуже прошу, пане голово, я дуже коректно до вас ставлюсь, я вмію відповісти, я вмію грубо сказати, не дозволяйте собі зі мною таких речей, як ви там пробуєте. Не потрібно це робити. Я вас прошу, голово, ви знаєте, про що я говорю, і ви знаєте, про що я говорю, весь зал знає. Не дозволяйте такі речі! Прошу вас. Давайте будемо взаємно коректними.

О.Сич. Остапе Васильовичу, не розумію…

О.Дзеса. Я вам ще раз кажу: давайте будемо взаємно коректними.

О.Сич. Остапе Васильовичу, прошу, скажіть…

О.Дзеса. Вам стенограму, вам стенограму подадуть, і ви тоді почуєте і вивчите. Я вас прошу, голово. Я з великою повагою до вас ставлюся, ви про це знаєте, тому давайте будемо коректними,

О.Сич. Остапе Васильовичу! Навзаєм прошу коректно ставитись до мене і не звинувачувати мене в тому, чого я не знаю.

О.Дзеса. Ви знаєте…

О.Сич.Не знаю.

О.Дзеса. Була репліка перед тим, як я виступав.

О.Сич. Не знаю.

О.Дзеса. Значить, шановні колеги!

О.Сич. Може тому, що уточнив назву вашої партії? Так уточнив.

О.Дзеса. Ну, прошу вас, голово, я ще раз кажу: прошу вас.

Шановні колеги! Я не хотів говорити, я не хотів загострювати ці теми і не хочу надалі, я не приймаю в цьому участі. Але було сказано колегою. Я – найстарший за віком в раді, він – наймолодший. Було сказано нашим колегою про те, що такі фрази… Василь Михайлович виступав. Дуже воно негарно звучить, якщо ми, колеги-депутати, якщо є якісь факти… Я вже непрацюючий, є працюючі люди, які працюють. Ви маєте доступ до документації всієї. Ви аналізуйте, піднімайте, находьте корупційні схеми, і тоді оприлюднюйте, але оприлюднюйте, шановні, хто б це не був, оприлюднюйте через органи прокуратури, через поліцію і так дальше, а не можна людей обвинувачувати.

Я на минулій сесії, коли була у нас дискусія щодо водних коштів і так дальше, і тому подібне, я сказав, що я особисто, зважаючи на свій досвід, на те, що я працював у тій структурі і знаю це, що я не проти того, щоби берегоукріплювальні роботи, руслоочищувальні роботи проводити за рахунок… по тій методології, яку ми прийняли. Я сказав. Але є два такі слова ключові, що де є добре, це є непогано, але якщо не красти, якщо не красти. Це буде нормально.

Значить, почалась… значить, там, в засобах масової інформації, в електронних, в тому числі і ця фраза щезає, і ставиться в один бік, що там було сказано, що це корупція, а Дзеса сказав, що він це підтримує, що ці роботи повинні виконуватись.

Не потрібно це робити. Якщо ми є колеги, якщо ми є принципові люди, тоді давайте будемо вирішувати і колегіально, і виходячи з таких принципів, знаєте, якоїсь людяності і порядності. А просто так, щоб себе показати, що я ось такий, а ви всі – ось такі, у нас є тут 20 депутатів обласної ради шостого скликання, 20 депутатів. Не потрібно нас всіх ображати. Хто має підставу? Є підстави, прокуратура є, суди є. Для чого ви нас обвинувачуєте?

У пресі було, це були замовні статті. Калуська районна газета, наш колега, Тисменицька, Косівська… Для чого ви це робите? Я звертаюся до вас, пане Юрію, ви були депутатом обласної ради, ми з вами були, ми працювали. Такі були у нас… Різні були розмови, але ви десь чули з трибуни, там сиділи, Скрипничук сидів там, я сидів там, ви чули хоч один раз, аби були з нашої сторони у вашу адресу якісь необгрунтовані обвинувачення? Чому дозволяють собі посадовці вашої політичної сили таке хамське відношення до депутатського корпусу шостого демократичного скликання?

Це некоректно, це негарно! Все. Дякую.

О.Галабала. Шановні колеги! Я просто коротко прокоментую. Я вважаю за доцільне взяти до уваги рекомендації депутата Никоровича, взяти за доцільне рекомендації депутата Дзеси, і я вважаю, щоб у нас більше не було дискусій і жодних спекуляцій з приводу цих питань, які озвучувались, я пропоную на наступному засіданні звернутися обласною радою до Національного антикорупційного бюро, вказати якісь факти, по яких у нас виникають запитання, нехай вони дадуть оцінку. Я готова такий проект звернення обласної ради до Національного антикорупційного бюро підготувати, і я думаю, що всі питання будуть зняті. Насправді, всі зауваження, дякую, приймаються.

О.Сич. Другий мікрофон,

В.Попович – депутатська фракція політичної парти “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Я з іншого питання. Але в продовження, оскільки також маю відношення до минулої каденції. Так? Ольго Юріївно, ви зараз говорите про ефемерні чиїсь звернення. Якщо ви говорили, що минула каденція – корупціонери, хабарники і ще там щось, ще там щось, то зверніться і надайте факти. Якщо фактів немає, то ви скажіть: вибачте мене, колеги-депутати, які сидять в залі, я просто сказала це, не подумавши. От і все. Ну, така ситуація. Більше нічого. Не треба реагувати, я не збираюсь з вами дискутувати.

В продовження того, що я мав сказати. Помер наш у півень Дмитро Верхоляк. Це була відома людина в краї. Я би десь пропонував, ми би мали на сесії на початку зробити хвилину мовчання за цією легендарною особистістю.

Прошу хвилину мовчання за Дмитром Верхоляком.

О.Сич. Прошу встати.

(Хвилина мовчання).

В.Попович. Дякую.

О.Сич. Є ще бажаючі виступити? Є. Другий мікрофон. Прошу.

М.Королик. Шановні друзі! Також були всякі цікаві статті. У мене є єдина пропозиція і прохання. Якщо хтось з нас має якісь факти про корупцію, не забувайте про те, що є діюче законодавство, яке говорить чітко: якщо ми володіємо такою інформацією, а не звертаємось у правоохоронні органи, то ми є співучасниками злочину. Тому якщо ми когось звинувачуємо, то маємо нести за свої слова відповідальність,

А зараз звертаюся до всіх депутатів обласної ради. До мене звернулася молода людина, 25 років, онкохвора, поїхала зараз на лікування у Німеччину, В апараті обласної ради, у Лесі Петрівни, є документи по збору коштів. Якщо хтось буде мати можливість, не пошкодуйте 200-300 гривень, підійдіть, будь ласка, до Лесі Петрівни в апарат, там можна буде прописати прізвище, ім’я, по батьків, суму, яку виділяємо. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Бачу, більше немає біля мікрофонів бажаючих виступити. Будемо завершувати нашу роботу.

Ці останні думки чи звинувачення, чи взаємні докори, які прозвучали, на мою думку, вони свідчать про те, що ми як колектив, бо ми теж – колектив, формуємось, притираємось.

Я думаю, що ці негативні моменти, які тут були, і зокрема, які присутні в засобах масової інформації з подачі чи то депутатів, чи то політичних сил, їхніх представників, вони ще є інерційним продовженням політичної боротьби передвиборчої. Я думаю, що чим більше часу буде
тривати, тим менше ми будемо… тим більше ми будемо забувати і отой ажіотаж передвиборчої боротьби. А насправді будемо поважати один одного і, колеги-депутати, незалежно, хто до якої фракції належить, і поважати, що кожен має право на свою думку, кожен має свою гідність, і до кожного будемо ставитись з великою повагою. Принаймні я би хотів, щоб це було, бо нам ще працювати попереду добрих 5 років.

А ті негативні моменти, які були, вони будуть відходити, давайте ми будемо про них забувати. Можливо, навіть те, що було десь на початках, коли у сплеску емоцій хтось щось не так сказав, давайте відпустимо, забудемо, будемо пізнавати більше один одного, пізнавати з кращої сторони.

Наступна сесія обласної ради, я не можу сказати, коли вона буде, але як тільки буде така потреба, ми будемо її скликати. Натомість я вже наперед готую вас до тих питань, які ми будемо розглядати. Сьогодні ми відклали важливе питання – положення про постійні комісії. Попередньо ми з вами домовлялись, що нам треба доопрацювати, бо ми прийняли, так скажемо, за базу, основу, Регламент. Нам треба прийняти на наступному засіданні також і план нашої роботи на цей рік, І всі решта питань, які до того часу поступлять.

Я прошу, аби в міжсесійний період ви дальше не забували, що ви депутати, і працювали над тими проектами рішень, які вже сьогодні потребують вашої уваги, і так само працювали і в комісіях над тим поточним матеріалом, який буде поступати в комісії.

А на цьому я сесію оголошую закритою. Прошу встати.

(Звучить Гімн України).

Голова обласної ради                                                                               Олександр Сич

 

Консультант                                                                                              Галина Кубік

 

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]