Стенограма першого пленарного засідання (18.03.2016)


С Т Е Н О Г Р А М А

ЧЕТВЕРТОЇ СЕСІЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
СЬОМОГО ДЕМОКРАТИЧНОГО СКЛИКАННЯ
від 18.03.2016 р.
(перше пленарне засідання)

 

О.Сич. Доброго дня, шановні колеги, запрошені, присутні! Будемо розпочинати нашу
роботу.

До обласної ради сьомого демократичного скликання обрано 84 депутати.

За результатами реєстрації в сесійній залі присутні 82 депутати, відсутні – 2.

Відповідно до статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та пункту 2.1.2. чинного Регламенту обласної ради наша сесія є правомочною і оголошується відкритою.

(Звучить Гімн України).

(Звучить молитва).

Шановні колеги!

На сесію обласної ради запрошений і присутній голова обласної державної адміністрації, депутат обласної ради Олег Романович Гончарук. На сесії у нас серед депутатів Верховної Ради присутній депутат Соловей Юрій Ігорович. Юрію Ігоровичу, прошу вас в президію. Також присутній на сесії спостерігач спеціальної моніторингової місії ОБСЄ Драґан Ґаґовіч.

На засіданні також присутні заступники голови обласної державної адміністрації, директори департаментів, начальники управлінь і відділів обласної державної адміністрації, голови районних рад, голови районних державних адміністрацій, міські голови міст обласного значення, керівники правоохоронних та судових органів, обласних підприємств і установ, політичних партій та громадських організацій, представники засобів масової інформації.

Шановні колеги, шановні краяни!

Дозвольте на початку мені разом з головою обласної державної адміністрації Олегом Романовичем Гончаруком вручити нашим краянам державні нагороди і обласні відзнаки.

Прошу.

В.Гладій. Шановні колеги-депутати! Шановні запрошені!

Указом Президента України від 17 лютого 2016 року № 57/2016 за громадянську мужність, самовіддане відстоювання конституційних засад демократії, прав і свобод людини, виявлені під час Революції Гідності, орденом “За мужність” III ступеня нагороджено учасника Революції Гідності, мешканця с. Джурів Снятинського району Радиша Романа Даниловича.

(Оплески в залі).

Шановне товариство! Відзнакою Івано-Франківської обласної державної адміністрації та обласної ради “За бойову звитягу” нагороджуються учасники антитерористичної операції на Сході України: Василик Андрій Андрійович та Долик Андрій Ігорович.

Запрошую вас.

(Оплески в залі).

Указом Президента України присвоєно почесне звання “Заслужений працівник освіти України” Мельнику Михайлу Григоровичу. Запрошуємо Михайла Григоровича.

(Оплески в залі).

Ще раз вітаємо всіх нагороджених.

(Оплески в залі).

О.Сич. Продовжуємо нашу роботу.

Відповідно до пункту 2.6.1. Регламенту обласної ради після відкриття сесії перед затвердженням порядку денного відводиться до 15 хвилин для стислих (до 3 хвилин) виступів і заяв уповноважених представників депутатських фракцій з внесенням пропозицій, повідомлень без прийняття рішень по них.

Прошу, хто з уповноважених представників депутатських фракцій має бажання виголосити заяву? Прошу до мікрофона.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Прошу надати слово Василю Абраміву для виголошення заяви.

О.Сич. Дякую. Василь Абрамів, прошу до мікрофона.

В.Абрамів. Шановна президіє, шановні депутати, гості, побратими та посестри! Слава Ісусу Христу!

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Абрамів. Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

В.Абрамів. Маю сьогодні звернення як і до громади Івано-Франківської області, до депутатів обласної ради, до депутатів всіх рівнів нашої області, а також до депутатів Верховної Ради, які представляють нашу область у Верховній Раді України.

Мені приємно було сьогодні бачити, як нагороджують учасників Революції Гідності.
Знаєте, мені здається, що для одних – медалі, а для других – кримінальні справи.

Щодо таких подій, які відбуваються зараз над активістами “Чистого четверга”, від нас є звернення до всіх.

Президенту України Петру Порошенку, Верховній Раді України, Генеральному прокурору, Івано-Франківській обласній раді та всієї громадськості Івано-Франківської області.

Звернення щодо політичних репресій учасників люстраційної акції “Чистий четвер” у м.Івано-Франківську.

Політичні репресії, переслідування за патріотичні переконання та свавілля правоохоронної системи в Україні набувають загрозливих масштабів. Ви це всі бачите. Це стосується і громадських активістів акції “Чистий четвер”.

Найяскравіший приклад – кримінальне переслідування учасників акції “Чистий четвер” у м.Івано-Франківську. Влада використовує прокурорів та органи досудового розслідування поліції для розправи над патріотами, учасниками Революції Гідності та бійцями антитерористичної операції на Сході.

Все це відбувається в той час, коли жодного корупціонера не засуджено та навіть не люстровано, вбивці “Небесної сотні” – на свободі, а правоохоронні органи фальсифікують документи для замовних кримінальних та політичних справ.

Слідчі дії та слідство по справі смітникової люстрації проводяться упереджено та необ’єктивно, оскільки наголошується, вдумайтесь, що патріоти – злочинці в очах української влади, а прислужники режиму Януковича – жертви! Зокрема, в Івано-Франківській області люстровано за увесь час після Майдану 13 чиновників! Чим займається Міністерство юстиції та його територіальні органи, якщо люстраційні процеси в Україні та в Івано-Франківській області, як всі ми бачимо, зайшли в глухий кут? Чому відсутня відповідна реакція Глави держави та правоохоронних органів щодо невиконання Міністерством юстиції України вимог Закону України “Про очищення влади”? Ганебно та надзвичайно прикро жити в епоху подвійних стандартів: собі – все, патріотам – закон!

Вже близько року минуло від дня минулорічної квітневої події, а влада лиш тепер заметушилась і відверто почала “шити справу” патріотам. Складається враження, що вказівка прийшла згори… так званий “циркуляр Шокіна”, ми його називаємо… що й не приховують прокурори та слідчі. Спочатку активістів допитували як свідків, потім кількох з них фіктивно оголосили у розшук, особисто мене також. Тепер оголошують про підозру по надуманих статтях Кримінального кодексу, чуть не ми хотіли взірвати головне управління юстиції в Івано-Франківській області.

Нагадуємо, що саме спровокувало події акції “Чистий четвер”.

Те, що Кавацюк Василь є прислужником режиму Януковича, і ви це всі знаєте, і призначений на посаду у 2010 році. Вдумайтесь: тоді, коли Янукович став Президентом, та згідно із Законом “Про очищення влади” мав бути негайно звільнений як посібник влади регіоналів, чого не було зроблено.

Оскільки за посадою саме начальник обласного управління юстиції повинен був займатись люстрацією в нашому краї, але, як ви всі розумієте, що вони себе самі не могли люструвати, вони саботували цей процес. Та процес очищення влади не міг розпочатись без звільнення Кавацюка.

25 березня 2015 року головним управлінням юстиції в Івано-Франківській області, всупереч вимогам статті 37 Конституції України, зареєстровано так званий “Опозиційний блок”, що є актом посібництва сепаратизму та російській окупації. “Опозиційний блок” – це кадрова трансформація Партії регіонів, основи режиму Януковича.

Незважаючи на ці факти, головним управлінням юстиції в Івано-Франківській області в особі його голови Кавацюка В.В., що є близьким родичем куратора Івано-Франківщини від Партії регіонів та колишнього працівника Міністерства юстиції України Гдичинського Б.П., пан Гдичинський був керівником фракції Партії регіонів, якщо ви не забуваєте це, під час режиму Януковича в обласній раді… Міністерства юстиції України Гдичинського Б.П. зареєстровано “Опозиційний блок”.

Таким чином, зусиллями Кавацюка та Гдичинського відбулася спроба легалізувати в
Івано-Франківській області “п’яту колону” Кремля, що несе загрозу державній безпеці України.

Вимога до обласного управління юстиції виконати Закон України “Про очищення влади” – основна мотивація дій активістів “Чистого четверга”. Цю обставину ігнорує та замовчує слідство.

Ми розуміємо, що влада не зупиниться і буде кидати за грати активістів по одному, залякуючи всіх інших. Необхідно зупинити наступ цих недолюстрованих громадою чиновників.

Викликає глибоке занепокоєння той факт, що справжніх патріотів та відданих захисників України судять нелюстровані судді, а справи проти них порушують слідчі поліції та прокурори часів “банди Януковича”.

Ми не просимо, а вимагаємо від Президента України, Голови Верховної Ради України, а також правоохоронних та суддівських органів припинити переслідування патріотів та учасників акції “Чистий четвер”, а кримінальне провадження закрити.

Активісти ГО “Чистий Четвер” та представники Національного руху “Державницька
ініціатива Яроша”.

Пару слів від себе скажу по цій справі. Надзвичайно дивно, що…

О.Сич. Пане Василю, єдине прохання: лаконічно, бо ви вже в два рази перебрали регламент, якщо можна.

В.Абрамів. Дякую. Наголошую на двох таких акцентах. Справу в Івано-Франківській
області порушив слідчий Винник, який проти мене “шив справу” за підпал приміщення офісу Партії регіонів у 2009 році. Ці слідчі ще працюють в нашому управлінні. Це вони починають такі кримінальні справи і політичні розправи. Як служили за Януковича, так далі ці слідчі працюють у нас. А також зараз вчинені наступні дії слідством, де оголошено 7 підозрюваних.

Зараз їх відвели в окрему справу, мою справу відділили від всіх, тим самим роблячи певний розкол між тими активістами, і намагаються вчинити певний хаос і звинувачення.

Ми кажемо, що в них нічого не вийде. Ми як стояли за правду на Майдані, так і будемо дальше стояти. Ми – за очищення Івано-Франківської області від “паразитів банди режиму Януковича”. Ми не хочемо дальше бачити тих чиновників в тих кріслах. Я думаю, що Івано-Франківська обласна рада і ради інших… районних рад і місцеві підтримають це наше звернення. Ми хочемо, щоб громада бачила, що зміни будуть відбуватись в нашій області.

Я вам скажу, що бійці, які в зоні АТО, так само дивляться на область, чи щось тут відбувається, чи ні. І це так само їх моральний дух і підтримка наша.

Тож закликаю всіх підтримати це рішення і звернутися до всіх вищестоящих тих органів, які мають вплив на цю ситуацію. Дякую.

Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

(Оплески в залі).

О.Сич. Шановні друзі, шановні колеги! Ми з повагою завжди ставимось до присутніх представників громадськості, громадських організацій, з готовністю надаємо слово, але до вас така ж вимога, як і до депутатів. Якщо я, як головуючий, вимагаю у кожного депутата дотримуватись Регламенту, це саме я буду ставити до вас. І, будь ласка, ставтесь до цього з розумінням.

Прошу ще представників фракцій. Другий мікрофон.

П.Книшук – голова депутатської фракції політичної партії “Всеукраїнське
об’єднання “Батьківщина”.
Шановний пане голово, шановні колеги-депутати! Я прошу, Олександре Максимовичу, надати слово депутату Микуличинської сільської ради Кучаку Василю Михайловичу. Питання стосується приниження нашого колеги-депутата Мироняка Андрія Івановича, питання стосується приниження депутатів обласної ради і всієї обласної ради. Дякую.

О.Сич. Дякую. Я так зрозумів, що і фракція “Свобода”, і фракція “Батьківщина” своє право на заяву передають представникам громадських організацій або депутатам інших рівнів рад. Так? Прошу до слова пропонованого депутата Микуличинської сільської ради.

В.Кучак – депутат Микуличинської сільської ради. Слава Ісусу Христу!

Шановний пане голово, шановні депутати, присутні!

Я до вас звертаюся як депутат Микуличинської сільської ради, щоб роз’яснити ситуацію, яка склалася 8 березня 2016 року у зв’язку з питанням ремонту доріг у с.Микуличин. Жителі віддалених участків – Паляниця, Лаз та інших – звернулися до сільського голови с.Микуличин з проханням відремонтувати дороги, що пролягають до їхніх осель. У зв’язку з мізерними коштами у бюджеті села сільський голова звернувся до місцевого підприємця, зараз депутата Мироняка Андрія Івановича, щоб допомогти у вирішенні даного питання.

Коли підприємець хотів розпочати роботи по ремонту сільських доріг, один з депутатів партії “Воля” зателефонував колезі від партії “Воля” і вирішили зробити на цьому піар, викликавши екологічну інспекцію, яку також очолює один з депутатів тієї ж партії. Не повідомивши ні Яремчанського міського голову, ні сільського голову с.Микуличин, не зустрівшись з громадою села Микуличин і не розібравшись в ситуації, що склалася, обізвали депутата-підприємця Мироняка “гравійною мафією”, а мене як депутата сільської ради – у покриванні та кришуванні даної ситуації.

Виникає питання: де були ці люди – депутати та екологи – раніше, коли дійсно вивозились природні багатства, і чому вони не стояли поруч, коли громадська організація
“Самооборона” з громадою дійсно призупиняли та виганяли тих мародерів, які з метою збагачення шкодили довкіллю, вивозили все, що тільки можна було: і камінь, і пісок, і ліс?! В той час, коли після повені у 2008 році, коли постраждав наш регіон, підприємець і депутат зараз Мироняк Андрій Іванович вклав великі кошти у берегоукріплення і ремонт цих доріг, які прилягали до участків цих, тому що у нас село велике і участки віддалені. Всюди є потічки, які рвали дороги.

На даний момент… тоді і на даний момент Андрій Мироняк співпрацював і продовжує співпрацювати з громадою, допомагає Микуличинській загальноосвітній школі, дитячому садку “Ягідка”, церковній громаді, а також громадам Яремчанщини. Натомість така організація як “Голос”, яка ніколи не відвідувала ні наше село, ні Яремчанщину, хіба що з метою відпочинку, займається нікому не потрібним піаром. І також політична партія “Воля”, йшовши на вибори, обіцяла вивчати та вирішувати проблеми громадськості, натомість окремі депутати займаються популізмом і заважають роботі людей, тих, які хочуть працювати на благо регіону.

Може то вже, панство, розпочати щось робити, а не заповнювати безмежні сторінки інтернету різними фото- та відеофейками та, плутаючись у здогадках, чи то 25 машин, чи то 40 машин виїхало?!

Ми, громада, звертаємось до партії “Воля” та громадської організації “Голос”: якщо не можете нічим допомогти, то не заважайте працювати на розвиток Яремчанського регіону і не робіть розкол, і не сійте ворожнечу серед громади! А також хочемо звернутися до партії “Воля” та громадської організації “Голос” та запросити вас взяти участь у сході селян, яке відбудеться 27 березня 2016 року у приміщенні Микуличинської загальноосвітньої школи, та донести до громади своє бачення проблем нашого регіону. І до цього звернення додаю списки людей, які просять відремонтувати дороги в Яремчанському регіоні.

Дякую за увагу. Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

О.Сич. Героям слава! Колего, таке ж саме зауваження: дотримуйтесь Регламенту.

Колеги, в подальшому, хто виступає, я прошу дотримуватись Регламенту. Як ми почнемо сесію, так вона й піде далі. А ви вже починаєте з порушення Регламенту.

Другий мікрофон. Прошу.

Т.Виноградник. Якщо дозволите, головуючий, звернення від фракції “Самопоміч”.

О.Сич. Прошу, прошу.

Т.Виноградник. Фракція “Об’єднання політичної партії “Самопоміч” послідовна і конструктивна у всіх своїх діях та неодноразово звертала увагу депутатів всіх рівнів на чесність та прозорість обласної ради.

Ми глибоко стурбовані тим, що було проігноровано спроби і намагання змінити старі схеми, які досі панують після падіння режиму Януковича.

Країна переживає глибоку соціально-економічну кризу, на Сході нашої держави триває війна з Росією. В той момент, як деякі депутати, на словах борються з корупцією, фракція “Самопоміч” неодноразово на всіх засіданнях та комісіях і за участю представників обласної державної адміністрації звертала увагу на абсолютно “вигідний”, на нашу думку, підхід до розподілу коштів бюджету розвитку та так званих екологічних коштів. Кошти розподіляються пропорційно, але не враховані всі можливості і всі потреби всіх районів, населених пунктів області. Коли ми бачимо у списках розподілу цих коштів вольєри, стежки, атласи, озеленення гірських районів, то з яким лицем ми прийдемо до нашого виборця, до людей тих населених пунктів, які дійсно потребують фінансування екологічного лиха?!

Нами було подано, згідно з процедурою, та зареєстровано в апараті обласної ради низку прохань регуляторного характеру щодо застосування відкритих торгів “ProZorro”, адже всі політичні сили, коли йшли на вибори, підписували меморандуми з коаліціями “Прозорі ради”, що розподіл коштів буде здійснюватись прозоро.

Депутати нашої фракції піднімали питання хоча б часткового застосування процедури відкритих торгів та запропонували внести зміни до плану діяльності обласної ради у проекти регуляторних актів, та така пропозиція, на жаль, була відкинута з незрозумілих підстав і навіть не винесена на голосування.

Фракція “Самопоміч” наполягала і наполягає на чесному розподілі коштів з врахуванням пріоритету та фінансування, а це ті об’єкти, які можна завершити у поточному році, ігнорування яких призведе до непоправних наслідків, ті, які спрямовані на підвищення економічного розвитку та інвестиційної привабливості області.

Фракція “Об’єднання “Самопоміч” закликає до відповідальності депутатів, до прийняття розумних та правильних рішень на користь кожного жителя Прикарпаття.

Від імені та за дорученням фракції “Об’єднання “Самопоміч” Виноградник Тарас Теофілович. Дякую.

О.Сич. Дякую. І мушу похвалити: все в рамках Регламенту.

Прошу, фракція “Воля”, так? Будь ласка.

О.Галабала. Шановні колеги, доброго дня! Заява фракції політичної партії “Воля”. Ви знаєте, ми є нові люди в політиці, в цій політиці не були. Ми всі об’єднались після Революції Гідності, після Майдану. І коли ми стали депутатами обласної ради, коли якоюсь долею випадку я стала заступником голови обласної ради, у нас були дуже романтичні сподівання, що нам вдасться щось змінити. На жаль, на жаль, за три місяці роботи в обласній раді система настільки сильно опирається, колеги, що у нас не змінилось після Революції Гідності абсолютно нічого.

Сьогодні стояв герой, якого нагороджували голови, і він вам про це тихо сказав, ви, мабуть, не почули цього в залі.

Колеги, де наші відкриті кадрові конкурси, яких хочуть люди? Де наша боротьба з олігархами, які мають чимало власності у нас, в Івано-Франківській області? Де наш прозорий розподіл коштів? А наша область одна з двох, яка саботує впровадження системи “ProZorro”.

Скажіть, будь ласка, що змінилось? Чому ми з вами тут всі сидимо? Для чого нас обирали люди?

З приводу цих зауважень, про які говорили колеги з “Батьківщини”, я вам хочу сказати, що партія “Воля” за ці три місяці, які пройшли, почала не на словах, а на ділі викривати, фотографувати і виставляти в інтернет, який ви називаєте “голим піаром”, факти незаконного видобутку піщано-гравійної суміші, про що кричали всі люди, які у нас живуть. У нас в кожному районі на кожній річці по 15-20 місць, як мінімум, де незаконно видобувають піщано-гравійну суміш, колеги.

Нами було зафіксовано факт видобування незаконного… я розумію, цей факт був підтверджений депутатом сільської ради Биткова, і я прошу правоохоронні органи це зафіксувати і провести там розслідування, у селищі Микуличин. Нами було зафіксовано факт незаконного видобутку піщано-гравійної суміші у селищі Заболотів вчора, у селі Воскресинці Коломийського району вчора, це там, де у нас зафіксовані фото- та відеоматеріали, колеги. На жаль, по всіх цих фактах порушуються кримінальні справи, але далі розслідування не відбувається.

Тому фракція “Воля” хоче звернутися зараз до правоохоронних органів встановити факти зловживання. Якщо ми з вами, колеги, після Майдану хочемо щось змінювати, то не може бути, що у мене такий хороший кум, сват, брат, і він тут вибере для себе чи не для себе. Ви спитайте іншу частину мешканців сіл, які знають і бачать, скільки машин вивозиться, і як ремонтуються дороги.

Давайте ми будемо жити в правовому полі. Це перше.

Друге. Що стосується вирубки лісу. Нами, партією “Воля”, була зафіксована незаконна вирубка лісу в Богородчанському районі, незаконна вирубка лісу і вивезення саджанців ялинок у Національному природному парку “Гуцульщина”, що є заповідником, також в Городищі, це м.Надвірна,  Надвірнянський район. Всі ці факти задокументовані, всі вони виставлені в інтернет, що дратує, можливо, якусь кількість депутатів, колеги.

Але якщо ми не будемо цього робити, то ми не нас принижуємо, ми принижуємо наші громади. Люди – бідні. Ми з вами нічого не робимо, ми зберігаємо все те старе, що було, ми ні кроку вперед не зробили як обласна рада для того, щоб відстоювати всі ті ідеали Майдану і всі ті ідеали, за які борються наші хлопці. І мені соромно, і мені соромно, що може виступати депутат, фактично констатувати, що відбувається незаконний видобуток піщано-гравійної суміші, і казати, що це нормально. Люди добрі! Це в якій країні ми живемо далі?!

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Галабала. Наступне. Наступне, колеги. Що стосується видобутку надр. Партія “Воля” проаналізувала, скільки надр видобувається, хто є цими видобувниками. А у нас, шановні колеги, видобувають компанії Злочевського. Це колишній Міністр екології уряду Януковича. У нас видобувають інші компанії олігархів, не платять податків у місцевий бюджет.

О.Сич. Регламент.

О.Галабала. Нам також… Дякую, я знаю. Нам також дискомфортно це читати в засобах масової інформації, нам дискомфортно знати ту правду, яка є у нас в області, колеги? Давайте будемо про це мовчати далі. Давайте будемо зберігати ту систему… І я погоджуюся з Тарасом Виноградником… корумповану систему Януковича, яка у нас далі працює в області. Тому що ми всі говоримо, звертаємось до Яценюка, звертаємось до Президента, але дуже багато проблем є в нас на місці, шановні колеги.

Тому фракція партії “Воля” заявляє…

О.Сич. Регламент.

О.Галабала. …що будемо й надалі фіксувати незаконні факти видобутку піщано-гравійної суміші і виставляти це в мережу Фейсбук, ми будемо й надалі фіксувати незаконні вирубки лісу і просимо правоохоронні органи відреагувати на всі такі вирубки, ми будемо й надалі говорити про те, що у нас працюють компанії олігархів, які фактично ні копійки не платять нашим громадам, і ми будемо за це боротись, скільки б депутати про це не говорили…

О.Сич. Ольго Юріївно, поважаю вашу позицію, але регламент.

О.Галабала. Зачекайте, я завершую. І так само ми, партія “Воля”, будемо боротися…

О.Сич. Колеги, чекаємо?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

(Оплески в залі).

О.Галабала. Шановні колеги! Я хочу, щоб люди бачили, як всі на це реагують, я хочу, щоб люди бачили, що у нас змін немає. Люди сидять зубожілі, а вам навіть дискомфортно це слухати.

О.Сич. П’ять хвилин.

О.Галабала. Дякую.

О.Сич. Дякую вам. І ставлю в приклад Тараса Теофіловича Виноградника, який чітко по Регламенту сказав те, що він сказав. Лаконічність – сестра таланту, в тому числі і політичного.

Шановні колеги! Чи є ще у когось бажання виступити від фракцій? Немає. Дякую. Завершуємо цю частину нашої роботи.

Колеги, інформую вас, що у нас присутній в залі…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановний пане Василю! Регламент обласної ради – як Конституція для цілої держави: ми не можемо підганяти під одну особу. У нас рішення приймаються тоді, коли вони поставлені, проекти, в порядок денний. Хтось із фракцій, кого ви можете попросити, може попросити поставити це питання в порядок денний в кінець пленарного засідання, і воно буде проголосовано. Але під ваші бажання я Регламент міняти не буду, бо його приймала вся обласна рада, а не я один. Добре? Домовились.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я вас розумію, нехай хтось поставить, запропонує його до порядку денного.

Шановні колеги! У нас в залі присутні представники родини Гриньківих. Вони подали пропозиції, я їх озвучую. Вони просять звернутися від обласної ради до Президента України, щоб він прийняв політичне рішення про їх реабілітацію. Інформую вас, що ці люди були у мене на прийомі, і від імені обласної ради як особа, уповноважена виступати від імені обласної ради, звертався до Президента України. Сім’я отримала відповідь. Перше.

Друге, вони просять надати родині Гриньківих одноразову матеріальну допомогу по 2500 грн. кожному. Надання матеріальної допомоги – це справа дорадчої комісії в обласній раді, на основі її рішення голова підписує розпорядження.

Інформую вас, що настільки багато сьогодні людей звертається по матеріальну допомогу, що ми вже на два місяці вперед вибрали наші матеріальні допомоги, змушені надавати буквально по 300-500 грн. Єдине, що учасникам АТО надаємо дещо більше, бо їм треба на реабілітацію, лікування і тому подібне. Тому в належному порядку прошу звернутися до голови обласної ради, і дорадча комісія запропонує надати вам матеріальну допомогу.

Продовжуємо нашу роботу.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Так ми її надамо вам.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ми вам надамо матеріальну допомогу в тих межах, в яких надаємо іншим людям. Вам пропонують документи до кінця здати.

Шановний колего! Ви мною не керуйте, що я маю робити на сесії обласної ради. Депутати знають, що я маю робити, вони мені делегували ці повноваження, але не ви, даруйте. З поваги до вас кажу це.

Шановні колеги! Питання, які планується розглянути на сьогоднішній сесії, внесені головою обласної ради, постійними комісіями обласної ради, головами депутатських фракцій в обласній раді та обласною державною адміністрацією.

Проекти рішень проаналізовані на засіданнях постійних комісій обласної ради.

За результатами вивчення і розгляду постійними комісіями надано відповідні висновки та рекомендації.

14 березня проведено засідання президії обласної ради, на якому розглянуто запропоновані проекти.

Президія рекомендувала провести теперішню сесію двома пленарними засіданнями і на перше пленарне засідання винести 23 питання порядку денного та Різне. Проект порядку денного вам розданий заздалегідь відповідно до Регламенту обласної ради.

З проектами рішень ви також мали змогу ознайомитись на сайті обласної ради, під час Дня депутата, і вам заздалегідь були роздані відповідні матеріали.

Зверніть так само, шановні колеги, увагу. Вам у матеріалах так само роздані “Інформаційні матеріали”. Ми це робили раніше і будемо робити в подальшому, щоб інформувати вас, як вищі органи державної влади реагують на наші звернення або ж інші актуальні для вас матеріали.

Зокрема, цього разу у ваших матеріалах є відповідь Адміністрації Президента України на рішення обласної ради від 15.01.2016. “Про звернення обласної ради” щодо удосконалення бюджетного законодавства, це сторінки 1-4; відповіді Адміністрації Президента України, Міністерства інфраструктури України на рішення обласної ради також від 15.01.2016. “Про звернення обласної ради” щодо фінансування ремонту доріг Івано-Франківської області – на сторінках 5-12; відповідь Комітету з питань культури і духовності Верховної Ради України на рішення обласної ради від 15.01.2016. “Про звернення обласної ради” щодо стану державної мови – сторінки 13-16; відповідь обласної державної адміністрації “Про виконання протокольних доручень сесії обласної ради від 25 грудня 2015 року”; відповідь постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу на протокольне доручення сесії обласної ради від 25 грудня 2015 року – на сторінках 19-20; а також звернення представників церков, зокрема: звернення пароха УГКЦ Покрови Пресвятої Богородиці с. Середній Бабин Калуського району щодо можливості надання вами коштів для закінчення будівництва церкви – сторінка 21; і звернення Єпископа Коломийського і Косівського Української Православної Церкви Київського патріархату Юліана щодо коштів на встановлення пам’ятника Главі УКП КП 1993-1995 р. Патріарху Володимиру у м. Косові – на сторінці 22.

А тепер я вношу пропозицію проект порядку денного, який розданий вам, прийняти за основу.

Хто за? Прошу голосувати. Дякую. Лічильна комісія, прошу рахувати. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 80 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення за основу прийнято.

Прошу. Які є пропозиції до порядку денного?

В.Сенатович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановний голово, шановні депутати! Прошу відреагувати на моє звернення щодо закриття газонафтових свердловин в Івано-Франківській та Чернівецькій областях.

О.Сич. Дякую. Коротко. Шановні депутати! Інформую, що до нас звернулися представники Надвірнянського НГДУ, наскільки я не помиляюся, так? …щодо того, що Держгеонадра не продовжує їм ліцензії, і вони змушені закривати свердловини, багато людей залишаються без роботи, зріє соціальне напруження і тому подібне.

Звернення вчасно не було розглянуто на постійній комісії з питань екології, аби включити його в це пленарне засідання. Ми домовились, що воно буде розглянуто на наступному пленарному засіданні, яке у нас відбудеться, ми ще домовимось, або за два тижні, або за 10 днів.
Тобто, ми беремо до відома ваше звернення, пане колего-депутате, поставимо це питання в порядок денний наступного пленарного засідання. Не заперечуєте?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні. Дякую. Другий мікрофон.

Т.Виноградник – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Враховуючи звернення фракції, просимо включити в порядок денний розгляд питання щодо застосування системи “ProZorro” при виконанні послуг та придбанні матеріалів.

О.Сич. Дякую. Можу дати зараз протокольне доручення, аби відповідний проект… знаю, що ви подавали проект рішення, це питання дискутувалось на комісії з питань екології, піднімалось на комісії з питань бюджету. З уваги на те, що воно було подано похапцем, без попередньої підготовки, я так зрозумів, що депутати не готові були його підтримати, є пропозиція опрацювати належним чином у комісіях і винести на наступне пленарне засідання. Є згода? Сьогодні ми просто не встигнемо.

Т.Виноградник. Дякую, пане голово.

О.Сич. Дякую. Дякую вам, Тарасе Теофіловичу.

Прошу, другий мікрофон.

С.Никорович. Прошу включити звернення щодо політичних репресій учасників люстраційної акції “Чистий четвер” в Івано-Франківську та поставити на голосування.

О.Сич. Дякую. В теперішнє пленарне засідання.

С.Никорович. Так.

О.Сич. Так. Ну, шановні колеги, давайте ми домовимось таким чином. Я зараз поставлю на голосування. Якщо ви проголосуєте, я тоді дам доручення апаратові розмножити проект звернення, напрацювати за тим типом, як ми робимо завжди, завжди робимо у зверненнях
проект рішення, роздати вам, і з уваги на те, що ми будемо сьогодні голосувати персональними бюлетенями, в кінці сесії, бо інакше ми не встигнемо… в кінці цього пленарного засідання поставити це питання пунктом 24, до того часу розмножити і розмножити кожному депутату додатково один персональний бюлетень для голосування. Так?

Шановні колеги! Хто за те, щоб внести в порядок денний цього пленарного засідання під його завершення звернення, яке прозвучало з вуст Василя Абраміва? Хто за? Прошу голосувати. Дякую. Проти? Утримався?

Прошу порахувати.

І.Шевчук. 81 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято. І зараз будемо голосувати в цілому.

Колеги, чи є ще пропозиції до порядку денного?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Хто з врахуванням проголосованої пропозиції за те, щоб прийняти порядок денний в цілому? Прошу голосувати. Хто за? Дякую. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 81 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

Пані Любо Романів, будь ласка, візьміть звернення, розмножте, напрацюйте проект
рішення, розмножте кожному персональний бюлетень і роздайте, будь ласка, депутатам.

Продовжуємо нашу роботу.

Шановні колеги! 23 лютого цього року набрав чинності Закон України “Про внесення змін до статті 59 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” щодо поіменних голосувань”. Цитую: “Рішення ради приймаються відкритим поіменним голосуванням, окрім випадків, передбачених пунктами 4 і 16 статті 26, пунктами 1, 29 і 31 статті 43 та статтями 55, 56 цього Закону, в яких рішення приймаються таємним голосуванням. Результати поіменного голосування підлягають обов’язковому оприлюдненню та наданню за запитом відповідно до Закону України “Про доступ до публічної інформації”. На офіційному веб-сайті ради розміщуються в день голосування і зберігаються протягом необмеженого строку всі результати поіменних голосувань. Результати поіменного голосування є невід’ємною частиною протоколу сесії ради”. Кінець цитати.

Шановні колеги! Оскільки поіменні голосування – це така достатньо тривала процедура, ми сьогодні будемо вносити зміни до Регламенту, а у зв’язку з цим я збирав декілька разів голів фракцій, і ми погоджували порядок наших дій сьогодні, зокрема, за згодою всіх голів фракцій ми домовляємось… Зараз приймемо Регламент, в якому це буде вказано, але я це кажу наперед, бо зараз мав би наступити час для депутатських запитів, що депутатські запити будуть оголошені в кінці сесійного засідання.

Тому просимо зараз не подавати депутатські запити. Голови фракцій знають… у письмовій формі, будь ласка, подайте в апарат обласної ради, вони будуть опрацьовані для виголошення в кінці сесії.

Здавати запити Любі Василівні Романів.

Наступне. Приступаємо до розгляду питань порядку денного.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 25.12.2015.
№ 63-2/2015 “Про Регламент Івано-Франківської обласної ради (нова редакція)”.

Проект рішення у вас в окремій брошурі.

З вашого дозволу, доповім цей проект рішення я.

Отже, шановні колеги, ми вносимо зміни у пункт 2.6., перш за все. Пункт 2.6. буде звучати у нас в новій редакції, в ньому буде йти про затвердження порядку денного і про заяви депутатських фракцій. Ми окремим пунктом будемо ставити депутатські запити, і дальше я до цього перейду. У цьому пункті, крім того, що депутатські запити перенесеться в окремий пункт, так само звучить те, що я сказав: за наполяганням фракції оголошені ними заяви вносяться на обговорення в порядок денний наприкінці пленарного засідання. Це те, що тільки ми зробили, коли свою заяву робив Василь Абрамів.

Наступне, шановні колеги, вносимо зміни у пункт 2.9. “Порядок голосування” і викладаємо його в такій редакції.

Отже, пункт 2.9. “Порядок голосування”: “На сесії з усіх питань проводиться відкрите особисте голосування…”. Це відповідно до Закону. “…якщо перед голосуванням депутатами не визначено іншої процедури голосування”.

Голосування може бути відкритим, відкритим поіменним, рейтинговим, таємним.

Для здійснення голосування відкритого, відкритого поіменного, рейтингового чи таємного з числа депутатів утворюється лічильна комісія”. Це ми залишаємо в старій редакції, бо у нас лічильна комісія залишилась.

На своєму засіданні лічильна комісія вибирає голову, заступника і секретаря. До введення…”. Найголовніше, шановні колеги, зверніть увагу: “До введення в дію електронної системи голосування в обласній раді встановлюється така процедура персонального голосування: перше, відкрите поіменне голосування з кожного питання порядку денного здійснюється шляхом заповнення депутатами бюлетеня…” зразка, який у вас є. В бюлетенях вказано ваше прізвище, ім’я та по батькові, вказано питання, по якому ми голосуємо, і під цим питанням є три квадратики: “за”, “проти” чи “утримався”.

Після того, коли ми проголосуємо руками, я даю вам сигнал, і ви ставите відмітку в бюлетені, підтверджуєте своє голосування на письмі, отже, відміточку в квадраті і свій підпис. Після цього фракція передає бюлетені з персонального голосування відповідальному працівнику лічильної комісії, голова лічильної комісії їх збирає, передає секретаріатові, щоби згідно із Законом в цей же день оперативно результати поіменного голосування були поставлені на сайті.

Ось так коротко я переповів те, що у вас є внесена зміна.

Наступне, шановні колеги, – депутатські запити.

Головна зміна полягає в тому, що депутатські запити ми виголошуємо в кінці сесійного засідання. Їх виголошує з президії голова або ж за його дорученням заступник голови з короткою анотацією: умовно кажучи, депутатський запит депутата Петренка до голови обласної державної адміністрації з проханням виділити кошти на ремонт покрівлі школи, депутатський запит депутата Павленка про ремонт дороги від пункту А до пункту Б до голови обласної державної адміністрації чи обласної ради. Ось в такому порядку. І це все виголошується з президії, подібно, як це робиться у Верховній Раді. І одним рішенням всі депутатські запити голосуються, бо якщо ми поіменно почнемо голосувати кожен депутатський запит, то ми тільки одні запити будемо голосувати цілий день. Тому одним рішенням всі депутатські запити голосуються, а вже виконання депутатських запитів здійснюється в розрізі кожного пункту цього рішення, бо кожен пункт – це окремий депутатський запит.

Ось такі, шановні колеги, зміни. Коли я доручив апарату це розробити, то зауважив, що ми шляхом бюлетенів будемо кінцево голосувати проект рішення, так як ми це обговорювали з головами фракцій, але поточно, коли ми приймаємо проект порядку денного, зміни до рішення, то ми їх будемо робити відкритим голосуванням, але не шляхом бюлетенів, бо інакше знову ж таки нам прийдеться цілий день сидіти на одному питанні порядку денного. Тому я додатково прошу внести сюди ще одне питання, ще один пункт, він би мав звучати як 2.9.3., а після нього зміниться нумерація: відкритим голосуванням затверджується порядок денний сесії, приймаються проекти рішень за основу і вносяться зміни до проекту рішення. Це простим відкритим голосуванням, а вже шляхом персональних бюлетенів – кінцевий проект рішення.

Шановні колеги! Той проект, з яким я вас ознайомив, вам всім розданий.

Хто за те, щоб взяти його за основу? Прошу проголосувати. Хто за? Дякую. Хто проти? Хто утримався? Прошу порахувати. Зверніть увагу, що в президії один утримався.

І.Шевчук. 74 – за, 6 – утрималося.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято за основу. І, шановні колеги, те, що ми при опрацюванні в апараті упустили: відкритим голосуванням… Прошу внести ще зміну, яку поставити під пунктом 2.9.3., а після того змінити нумерацію пунктів… відкритим голосуванням затверджується порядок денний сесії, приймаються проекти рішень за основу і вносяться зміни до проектів рішень. Хто за? Прошу голосувати. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 74 – за, 6 – утрималося, проти – немає.

О.Сич. Дякую. Поправка прийнята. І, шановні колеги, хто за цей проект рішення в цілому? Прошу голосувати.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу вибачення, прошу вибачення. Другий мікрофон.

О.Федишина – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Я звертаю вашу увагу на те, що при прийнятті будь-яких рішень, в тому числі й цього, ми повинні дотримуватись процедури, яка вже нами всіма прийнята і проголосована була на сесії 25 грудня, коли ми
виклали в новій редакції Регламент нашої Івано-Франківської обласної ради з технічними правками. Зокрема, процедура підготовки до сесії, процедура попереднього розгляду всіх проектів рішень, вона передбачена розділом 2, в тому числі підпунктом 2.4.4. статті 2 Регламенту. І звертаю вашу увагу, колеги, на те, що нам в папках зранку спочатку роздали один проект рішення, і вже буквально коли ми сіли на свої місця після відкриття сесії, ми отримуємо новий текст зі змінами. Я не коментую рішення по суті, я звертаю вашу увагу на порушення процедури. Так не має бути. Фактично я, наприклад, навіть маючи юридичну освіту, я не встигаю ознайомитись належно з цим проектом рішення. У мене питання, шановний пане голово: якісь комісії вже розглянули цей проект рішення? Є якесь рішення з даного приводу, в тому числі профільної комісії, чи ні? Бо я, наприклад, змушена фактично наосліп голосувати при розгляді цього питання.

О.Сич. Приймаю ваше зауваження. Ми можемо не приймати цього рішення і будемо кожен проект голосувати по списку. Чи є така пропозиція фракції “Воля”?

О.Федишина. Пропозиція фракції “Воля” на майбутнє – дотримуватись Регламенту. Я ж сказала, що я не коментую рішення по суті.

О.Сич. Приймається. Дякую.

О.Федишина. Я говорила і наголошую на порушенні процедури. Виходить, що фактично ми зараз вносимо зміни до Регламенту, порушуючи той Регламент, якими ми вже самі прийняли. Так не повинно бути на майбутнє.

О.Сич. Приймається. На жаль, на жаль, сьогодні такий стан є справ в апараті, що змушені деколи йти на якесь мінімальне порушення, аби в глобальному рада виграла, приймаючи принципові рішення. Але за зауваження дякую, воно приймається. Другий мікрофон.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Пане голово, я не маю юридичної освіти, у мене вища медична освіта, але деякі поправки я можу сказати. По якому закону будемо голосувати? Він також недосконалий, і також нас поставили в таке положення, що сьогодні нас заставляють голосувати, не надавши багато чого, речей. Але я по суті хочу сказати.

Я мав честь на початку нашої каденції очолювати тимчасову лічильну комісію і певні, як кажуть, навики набув.

Дивіться, у мене є пропозиція. Оскільки прийдеться нам роздруковувати пофракційне голосування, для зручності членів комісії, апарату, я би пропонував, й так написано наше кожне прізвище, наприклад, в кольорі. У нас є 6 фракцій, віддрукувати і написати фракцію. Тому дуже оперативно лічильна комісія зможе порахувати дані бюлетені. Повірте, що це займає певний час. Я пропоную, щоб бюлетені друкувати в кольорі для кожної фракції для оперативності висвітлення в засобах масової інформації. Дякую.

О.Сич. Манолію Васильовичу, приймається, пропозиція добра, так і будемо робити. От, вже Олег Романович каже, що вони забивають за собою червоний колір. Добре.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Вони голубий не хочуть, вони червоний хочуть. Приймається. Хороша пропозиція, Манолію Васильовичу, наступний раз так будемо робити, на майбутнє.

Будь ласка, другий мікрофон.

І.Шевчук. У мене  питання як у голови комісії. Уявіть собі ситуацію: якщо я, наприклад, оголошую результат, а хтось із членів фракції не здав і не підписав. Відповідно є якась різниця в результатах голосування. Що тоді робити?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

І.Шевчук. Або написав інакше, або вийшов кудись, і тоді вже не сходиться результат голосування, який я оголосив, з результатом тим, який здали депутати.

О.Сич. Шановні колеги!

І.Шевчук. Я пропоную це також десь в Регламенті вписати, що кінцевий результат є за зданими бюлетенями, тому що я не хочу, щоб потім до мене якісь претензії були, що я не так порахував і так далі. Тому що можуть бути технічні помилки. Я не хочу потім, щоб до мене правоохоронні органи підходили і казали, що я щось “мучу” з результатами голосування.

О.Сич. Шановні колеги! Отже, бачите, якщо ви зрозуміли, у нас голосування в два такі мініетапи: перший раз – шляхом підняття рук, щоб ми могли оперативно порахувати, а потім – підтвердження на бюлетені. Кінцевий варіант – підтвердження на бюлетені, бо ви підпис поставили свій. І насправді, саме ваш варіант, оголошений у вашому бюлетені, буде стояти до відома громадськості на сайті обласної ради

Ми допускаємо, що може бути таке, що при попередньому підрахунку голова лічильної комісії може сказати, припустимо, 60 – за, а в кінцевому вийде 59 – за. І чи не буде те, що 59 – за, бо депутат підтвердив своїм підписом, і це буде стояти на сайті обласної ради?

І ми це обговорювали з головами фракцій, і коли у нас будуть голосування, де результат буде межовий, скажімо, 43, 44, 45, ми зразу будемо очікувати кінцевого підрахунку в лічильній комісії, щоб вона зразу оголосила на підставі бюлетенів для поіменного голосування. Якщо такого результату межового немає і видно, що рішення приймається, ми для економії часу, очевидно, можемо не чекати цього, хоч на вимогу депутатів, додатково перерахувавши, поточно голова комісії лічильної може це оголосити.

І.Шевчук. Я би просив, щоб це десь було в Регламенті вписано, в пункт 2.9.4., наприклад, що кінцевий результат є за підсумками голосування бюлетенями.

О.Сич. Так, це врахуємо. Сам Закон, сам Закон дає трактування, що поіменне голосування… поіменне відкрите голосування – це документальне підтвердження позиції кожного депутата.

І.Шевчук. Якщо чесно, я би ще зробив такий експеримент: взяти час, який буде, коли зачитується прізвище, і кожен каже “за” чи “проти”, і час на те, коли ми здаємо цими бюлетенями. Ми би тоді звірили час, і що швидше, те б і приймали.

О.Сич. Ігоре Михайловичу, ви знаєте, все залежить від того, наскільки оперативно буде працювати комісія, ваша лічильна комісія. У вас за кожною фракцією закріплений один член комісії. Наскільки вони оперативно зберуть бюлетені від фракції і подадуть вам результати, настільки оперативно ми будемо вигравати в часі. Але перше питання – ось це питання, ми будемо ще голосувати по списку, і зараз з президії будемо оголошувати список для прийняття остаточного рішення.

Шановні колеги! Чи є ще доповнення і пропозиції? Немає, так?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. В такому разі ставлю на голосування для зачитання списку, не підняття рук, а шляхом зачитання списку депутатів, ставлю на голосування проект рішення про внесення змін до Регламенту в цілому.

Василю Івановичу…

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Уже з внесеною правкою.

В.Гладій. Шановні колеги! Переходимо до процедури поіменного голосування.

Депутатська фракція Партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність”: Басараб Сергій Михайлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За?

О.Сич. Прошу депутатів вставати і голосно говорити.

В.Гладій. Голіней Юрій Дмитрович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Гончарук Олег Романович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Данів Іван Михайлович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Дзвінчук Дмитро Іванович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Дзеса Остап Васильович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Ерстенюк Михайло Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Іванів Назарій Іванович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Карп Галина Василівна.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Кобилянський Богдан Миколайович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Лащук Дмитро Васильович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Левкович Андрій Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Ленігевич Богдан Васильович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Магаль Володимир Васильович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Мазур Юрій Йосифович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Осташук Руслан Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Павлів Роман Михайлович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Приймак Іван Васильович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Ткач Роман Володимирович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Торб’як Михайло Петрович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Тринів Ігор Васильович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Фрик Олексій Богданович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Яцишинець Андрій Ярославович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”: Вітенко Михайло Дмитрович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Гладій Василь Іванович – за, Гладун Василь Васильович – відсутній.

Голос із залу. За.

В.Гладій. Є? За. Грицюк Дмитро Онуфрійович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Дудкевич Василь Ілліч – за, Дякур Дмитро Дмитрович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Іваськів Андрій Степанович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Іващенко Андрій Васильович – за, Книшук Орися Володимирівна.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Книшук Петро Васильович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Кузьма Микола Миколайович – за, Левицький Олександр Михайлович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Мельничук Василь Іванович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Мироняк Андрій Іванович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Радиш Сергій Васильович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Черневий Юрій Іванович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Шувар Андрій Йосифович – відсутній, Яремин Ігор Васильович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”: Адамович Сергій Васильович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Вітенко Микола Іванович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Дебенко Ігор Богданович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Загурський Олег Васильович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Іваночко Михайло Степанович – за, Королик Михайло Михайлович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Піцуряк Манолій Васильович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Попович Василь Борисович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За.  Сенатович Василь Федорович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Сич Олександр Максимович.

О.Сич. За.

В.Гладій. Скрипничук Василь Михайлович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Соляник Богдан Степанович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Відсутній. Тебешевська Оксана Степанівна.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Федорців Сергій Іванович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Чаплинська Наталія Любомирівна.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. І Шевчук Ігор Михайлович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Депутатська фракція Політичної партії “Українське об’єднання патріотів – УКРОП”: Білик Роман Павлович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Візінський Іван Степанович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Дідик Богдан Васильович – за, Дроняк Микола Миколайович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Ілюк Микола Дмитрович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Матусевич Олександр Борисович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Озорович Василь Васильович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Палійчук Микола Васильович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Романюк Андрій Григорович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Сіреджук Дмитро Дмитрович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Тимофійчук Богдан Володимирович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Шевченко Віктор Леонідович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”: Виноградник Тарас Теофілович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Кисилиця Оксана Антонівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Коцюр Сергій Петрович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Відсутній. Мельниченко Оксана Михайлівна.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Никорович Святослав Ігорович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Оробець Інна Петрівна.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Станіславський Богдан Миколайович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Токарчук Олег Володимирович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Депутатська фракція Політичної партії “Воля”: Атаманюк Олег Юрійович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Галабала Ольга Юріївна.

О.Галабала. За.

В.Гладій. За. Макота Галина Зенонівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Марійчин Андрій Андрійович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Рудик Марія Олександрівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. За. Федишина Ольга Миколаївна.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Якимчук Михайло Ігорович.

Голос із залу. За.

В.Гладій. За. Хто появився в залі після оголошення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Левкович Андрій Васильович – за.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Шувар Андрій Йосифович – за.

81 – за, проти – немає, утрималось – немає.

О.Сич. 6 хвилин 30 секунд.

Шановні колеги! Рішення прийнято. Переходимо до наступного питання порядку денного – “Про звернення обласної ради”.

Проект рішення – в окремій брошурі. Доповідає Дебенко Ігор Богданович – голова постійної комісії обласної ради з питань європейської інтеграції, міжнародного співробітництва, інвестицій та розвитку туризму.

Постійна комісія обласної ради з питань європейської інтеграції, міжнародного співробітництва, інвестицій та розвитку туризму планувала розглянути це питання сьогодні до сесії. Не знаю, чи розглянула. Нехай проінформує Ігор Богданович.

І.Дебенко. Не розглянула у зв’язку з відсутністю кворуму.

О.Сич. Дякую. Доповідайте.

І.Дебенко. Шановний пане голово, шановні колеги-депутати! Вашій увазі пропонується звернення до Президента України, Голови Верховної Ради України, Прем’єр-міністра України та Секретаря Ради національної безпеки та оборони України.

27 січня 2015 року Верховна Рада України прийняла постанову № 129-VІІІ, якою затвердила звернення до Організації Об’єднаних Націй, Європейського Парламенту, Парламентської Асамблеї Ради Європи, Парламентської Асамблеї НАТО, Парламентської Асамблеї ОБСЄ, Парламентської Асамблеї ГУАМ, національних парламентів держав світу про визнання Російської Федерації державою-агресором.

Ще напередодні, 14 серпня 2014 року, усвідомлюючи потребу невідкладного та ефективного реагування на наявні та потенційні загрози національним інтересам і національній безпеці України, Верховна Рада України прийняла Закон України “Про санкції”.

Однак, сьогодні, коли триває анексія Криму, ведеться неоголошена війна на Сході нашої країни, порушені права власності Української держави та права громадян України в Росії, у російських тюрмах за надуманими, сфальшованими звинуваченнями до позбавлення волі засуджені українські патріоти, а безпрецедентний за своїм характером судовий процес над Надією Савченко взагалі став апогеєм знущання та наруги “путінської” системи над людиною та її гідністю, компанії з російським капіталом або частка статутного фонду яких належить суб’єктам держави-агресора й надалі спокійно збагачуються на нашій землі, створюючи перешкоди для сталого економічного розвитку України, про що свідчить і перелік таких компаній та підприємств на території Івано-Франківської області, наданий Івано-Франківською обласною державною адміністрацією, що додається.

Вимагаємо негайно запровадити відповідні санкції щодо таких юридичних осіб в Україні, зокрема щодо “Сбербанка России”, оскільки вважаємо, що їх функціонування підриває економічний та територіальний суверенітет нашої держави, суперечить Конституції України.

Ми також вимагаємо припинити діяльність українських підприємств на території Російської Федерації, заборонити ввезення та реалізацію на території України товарів російського виробництва.

Одночасно закликаємо чинну владу припинити політику загравання з Російською Федерацією, заборонити російському бізнесу користуватися українською транспортною інфраструктурою, запровадити дієві санкції та відійти від практики подвійних стандартів, чим лише підривається довіра західних союзників до намірів України реально протистояти агресору.

Вважаємо, що сьогодні, як ніколи, нам потрібно забезпечувати національні інтереси
України, а не прикривати інтереси окремих політиків, готових задля власних амбіцій принести в жертву суверенітет держави.

Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

О.Сич. Героям слава! Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу прийняти проект рішення за основу. Хто за? Дякую. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 81 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Шановні колеги! Я єдине, що вам доведу до відома, що це звернення ми опрацювали на вимогу групи громадських організацій, щоби взяти перелік тих структур бізнесових, які мають у своєму складі російський капітал, і просити Верховну Раду та Кабінет
Міністрів застосувати проти них санкції.

Чи є зміни до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Хто за те, щоб проект рішення проголосувати в цілому? Прошу проголосувати руками. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 81 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Прошу заповнити персональні бюлетені і здати голові лічильної комісії.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ігоре Михайловичу, ви збираєте пофракційно, тому з президії так само передайте тим членам лічильної комісії, хто збирає бюлетені з вашої фракції. Фракція “БПП”, візьміть, будь ласка, бюлетень в Олега Романовича.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу членів лічильної комісії зібрати бюлетені пофракційно і пофракційно їх передати лічильній комісії.

Шановні колеги! А ми працюємо далі.

Розглядається наступне питання – також “Про звернення обласної ради”.

Доповідає Палійчук Микола Васильович – голова депутатської фракції Політичної партії “Українське об’єднання патріотів – УКРОП” в обласній раді.

Прошу, Миколо Васильовичу.

М.Палійчук. Звернення. Генеральній прокуратурі України, Службі безпеки України, Міністерству внутрішніх справ України.

У ніч на 6 березня 2016 року у м. Долині Івано-Франківської області невідомі особи намагалися підірвати автомобіль депутата Івано-Франківської обласної ради, члена депутатської фракції ПОЛІТИЧНОЇ ПАРТІЇ “УКРАЇНСЬКЕ ОБ’ЄДНАННЯ ПАТРІОТІВ – УКРОП” в обласній раді Олександра Матусевича.

Такі дії правоохоронцями кваліфіковані як замах на життя.

Вважаємо неприпустимою ситуацію, коли спеціально уповноважені державою органи не можуть гарантувати спокій і безпеку громадянам України.

Вимагаємо забезпечити невідкладне, повне та об’єктивне розслідування вчиненого злочину, а також інформування громадськості щодо його результатів.

Сподіваємось, що замовники і виконавці злочину у найкоротші терміни будуть встановлені та притягнуті до відповідальності.

О.Сич. Дякую. Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є зауваження і пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я прошу спочатку проект рішення, розданий вам, прийняти за основу. Хто за? Прошу проголосувати руками. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 81 – за, проти, утрималося – немає. Попереднє голосування зійшлося.

О.Сич. Дякую. Шановні колеги! Тепер хто за прийняття рішення в цілому? Прошу підняти руки. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 81 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Прошу заповнити персональні бюлетені і здати голові лічильної комісії.

Шановні колеги! Знову ж таки, за плечима у нас стоять люди з плакатами. Ми діємо згідно з Регламентом. Ми сформували порядок денний. Коли ми формували порядок денний, депутати могли внести зміни до проекту рішення. Вони були внесені, і ми внесли.

У порядку денному немає питання про розгляд звернення цих громадян. Тому вони, очевидно, можуть дальше стояти, якщо мають бажання це робити, або ж я звертаю увагу правоохоронних органів.

Голос із залу. Цілий рік стоїмо, дванадцятий рік з акцією протесту під адміністрацією. Тридцять п’ятий рік у пошуках справедливості. Скільки можна знущатися?… пенсії не отримуємо. Скільки можна знущатися? Або приймайте рішення, або скажіть, що сім’я не права, що у нас не забрали майно… (Без мікрофона).

О.Сич. Я звертаю увагу присутніх тут представників обласної прокуратури, управління внутрішніх справ чи то поліції і Служби безпеки України. Будь ласка, вживіть заходи для того, щоби, якщо можливо задоволити прохання цих людей, їх задовольнити, якщо ні, то забезпечте, будь ласка, щоби сесія могла працювати.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

Голос із залу. Олександре Максимовичу, якщо можна.

О.Сич. Прошу.

С.Никорович. Тут присутня символіка Радянського Союзу. Згідно із Законом України… Присутня символіка Радянського Союзу, паспорти Радянського Союзу присутні. Ми – все-таки орган влади, як би там не було, вона заборонена тут. Тобто, я прошу, щоб закон не порушувався. Дякую.

О.Сич. Дякую. Шановні представники правоохоронних органів! Думайте, що робити.

Голос із залу. Олександре Максимовичу!

О.Сич. Я звертаюся до вас повторно: забезпечте, будь ласка, проведення сесії. Ви для цього маєте відповідні повноваження.

Шановні колеги! Переходимо до наступного питання…

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. “Про звернення обласної ради”.

Доповідає Попович Василь Борисович – голова депутатської фракції політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода” в обласній раді. Прошу, Василю Борисовичу.

В.Попович. Звернення Президенту України П. Порошенку, Голові Верховної Ради України В. Гройсману, Прем’єр-міністру України А. Яценюку.

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, вимагаємо від уряду Арсенія Яценюка невідкладно заборонити транзит російських фур українською територією та скасувати антидержавне за змістом і суттю рішення про відновлення такого транзиту з 25 лютого 2016 року.

Ми стурбовані тим, що в умовах російської агресії та окупації частини української території чинна влада зайняла позицію загравання з Російською Федерацією. Попри численні звернення до світової спільноти щодо посилення економічних санкцій проти Росії уряд А.Яценюка досі не пішов на цей крок. В Україні успішно працюють російські банки, підприємства та установи, тоді, коли Росія продовжує військову агресію проти України, вбиває українських військових та переслідує мирних громадян. Влада дозволяє агресору заробляти. Складається враження, що основним змістом діяльності чинної влади сьогодні є захист російських економічних інтересів в Україні.

Неприпустимо, що центральна влада дозволяє російському бізнесу користуватися українською транспортною інфраструктурою. Такими своїми діями вона вкотре демонструє пріоритет бізнесу над національними інтересами України. Бездіяльність у питанні запровадження дієвих санкцій проти путінської Росії підриває довіру західних союзників до намірів України реально протистояти агресору, а також вбиває їхнє бажання продовжувати свої санкції проти Російської Федерації.

Перемогти ворога можливо лише дієвими засобами, нанесенням йому максимального рівня втрат, зокрема в економічній площині. Припинення транзиту транспорту – один із таких засобів, який послідовно та системно підриватиме російську економіку. Водночас кожна транзитна російська фура на українських дорогах – це фактично новий снаряд в українських бійців. Більше того, вважаємо, що пропозиція Міністра інфраструктури України А.Пивоварського керманичу Міністерства внутрішніх справ України А.Авакову щодо забезпечення Нацгвардією та іншими структурами Міністерства внутрішніх справ України супроводу для безперешкодного проходження російських фур нашою територією є абсолютно неприйнятною. Вона наочно демонструє маріонетковий характер нинішнього уряду, який заради гарантування бізнес-інтересів своїх покровителів ладний поставити Україну в принизливе становище.

26 лютого 2016 року ВО “Свобода” та громадські активісти відновили загальноукраїнську акцію з блокування проїзду російських фур, вантажних автомобілів територією України у зв’язку зі зрадницькою, капітулянтською позицією уряду А.Яценюка.

Івано-Франківська обласна рада висловлює свою підтримку акції з блокування російських фур територією України. Ми вимагаємо від найвищої влади припинити лобіювання інтересів олігархів та російських окупантів в Україні, не здійснювати політику подвійних стандартів щодо агресора, повністю зупинити транзит російського вантажного транспорту територією України.

Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

О.Сич. Героям слава! Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропоную прийняти в такому разі проект рішення за основу. Хто за? Дякую. Хто проти? Хто утримався? Королик – проти, чи що?

І.Шевчук. 81 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Хто за прийняття проекту рішення в цілому? Прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 80 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Прошу заповнити персональні бюлетені і здати відповідальним за підрахунок голосів.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради”.

Доповідає Марія Олександрівна Рудик – депутат обласної ради.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова. Комісія рекомендувала проект до розгляду на сесії.

Прошу доповідача.

М.Рудик. Звернення обласної ради до Президента України П.Порошенка, Голови Верховної Ради України В.Гройсмана, Прем’єр-міністра А.Яценюка щодо прийнятих змін до пенсійного законодавства стосовно підвищення спеціального стажу роботи та встановлення віку, що дає право на пенсію за вислугу років для працівників освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення.

Звернення.

О.Сич. Прошу ближче до мікрофона, якщо можна.

М.Рудик. Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, стурбовані у зв’язку з прийняттям Верховною Радою України законів, що звужують права працівників освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення на пенсію за вислугу років.

Зокрема, 02.03.2015 року Верховна Рада України прийняла Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо пенсійного забезпечення”, згідно з яким передбачено поетапне збільшення спеціального стажу роботи (кожного року збільшення стажу на шість місяців протягом 2015-2024 років), що дає право працівникам освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення на пенсію за вислугу років. Таким чином, починаючи з 2024 року, вищевказані працівники будуть мати право на пенсію за вислугу років за наявності спеціального стажу роботи не менше 30 років.

До прийняття цих змін працівники освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення мали право на пенсію за вислугу років при наявності спеціального стажу роботи від 25 до 30 років.

Крім того, 24.12.2015 року Верховна Рада України прийняла Закон України “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України”, згідно з яким встановлюється вік (в залежності від дати народження від 50-ти до 55-ти років), при досягненні якого працівники освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення будуть мати право на пенсію за вислугу років.

До прийняття таких змін працівники освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення мали право на пенсію за вислугу років незалежно від віку.

Вважаємо, що такі зміни до пенсійного законодавства нівелюють престижність професії педагогів, медиків та працівників соціальної сфери, а також звужують їхні права.

Враховуючи вищезазначене, просимо відмінити прийняті Верховною Радою України зміни до пенсійного законодавства та відновити право працівників освіти, охорони здоров’я та соціального забезпечення на пенсію за вислугу років при наявності спеціального стажу роботи від 25 до 30 років, незалежно від віку, шляхом внесення відповідних змін до законодавчих актів.

О.Сич. Дякую. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. В такому разі доповідача прошу сідати.

Хто за те, щоб прийняти рішення за основу? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 80 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Чи є зміни до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Хто за прийняття проекту рішення в цілому? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 80 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято. Прошу підтвердити його персональними бюлетенями.

І.Шевчук. Уточнення по пункту 3 – проголосувало 80 – за, проти, утрималось – немає.

О.Сич. Дякую.

Переходимо до наступного пункту порядку денного. Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 17.12.2015. № 7-1/2015 “Про обрання голів, заступників голів, секретарів та членів постійних комісій обласної ради” (зі змінами)”.

З вашого дозволу, шановні колеги, доповідати буду я. У вас проект рішення – на окремому  аркуші. Суть полягає в тому, що коли ми формували комісію з питань захисту інтересів учасників АТО, то з інших комісій вивели по одному, по два члени комісії. І у нас так вийшло, що в комісії з питань регіональної політики, у керівному складі, відсутній заступник голови комісії і секретар комісії. Відповідно є пропозиція запропонувати зі складу цієї комісії на посаду заступника голови комісії Скрипничука Василя Михайловича, на посаду секретаря комісії – Фрика Олексія Богдановича.

Шановні колеги! Оскільки пропозиції до складу комісії – це повноваження голови, я запропонував, прошу проголосувати проект рішення за основу, а потім, якщо будуть якісь пропозиції, будемо їх розглядати. Хто за? Прошу голосувати. За основу. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 81 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято. Чи є пропозиції і зауваження?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу.

В.Скрипничук – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановні колеги! Я змушений тут проголосити про конфлікт інтересів, я мушу утримуватись в цьому голосуванні, бо сам за себе я голосувати не можу. І у мене взагалі є пропозиція, що у нашій комісії є “на одного раба три прораба”, і той “раб” у нас – голова обласної державної адміністрації, наш колега-депутат. Можливо, давайте ми його зробимо якимсь начальством, а я вже буду тим простим членом комісії, який буде займатись роботою.

О.Сич. Шановні колеги! По-перше, це питання розглядалось в двох комісіях: з питань регіональної політики, децентралізації, розвитку місцевого самоврядування і в комісії з питань депутатської діяльності, етики та регламенту. І обидві комісії рекомендували до розгляду саме в такому варіанті, в якому ми подали. А я думаю, що ще більший конфлікт інтересів буде в голови адміністрації, бо він буде адміністративно  впливати на перебіг регіональної політики. А це не можна допустити.

Тому, насправді, шановні колеги, ми беремо до відома, що є конфлікт інтересів, наш колега-депутат не буде голосувати, але в той же час ставлю на голосування в цілому. Хто за? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався? Прошу заповнити персональні бюлетені і здати.

І.Шевчук. 80 – за, 1 – утримався, проти – немає.

О.Сич. Шановні колеги! Інформую вас, що мені секретаріат оперативно подав проект… рішення про внесення змін до Регламенту. Я його підписав і передаю для публікації на сайті обласної ради.

Люба Василівна Романів, прошу забрати.

Переходимо до наступного питання – “Про Єдиний день депутата та День депутата в обласній раді”.

Прошу вибачення. Ми пропустили одне питання, – “Про внесення змін до рішення обласної ради від 17.12.2015. № 8-1/2015 “Про затвердження складу президії обласної ради”.

Доповідає Василь Іванович Гладій – перший заступник голови обласної ради.

В.Гладій. Шановні колеги-депутати! Є пропозиція ввести до складу президії обласної ради голову постійної комісії обласної ради з питань захисту прав учасників та ветеранів антитерористичної операції на Сході України та їх сімей Чаплинську Наталію Любомирівну. Ви пам’ятаєте, що на минулій сесії обласної ради ми затвердили склад нової постійної комісії. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Хто за прийняття проекту рішення за основу? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався? Лічильна комісія, прошу оголосити результати.

І.Шевчук. 81 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Чи є зміни і пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Хто за проект рішення в цілому? Прошу проголосувати. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 81 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято. Прошу заповнити і здати персональні бюлетені.

Шановні колеги! Прошу вас. Я розумію, що ви хочете пришвидшити час, але не здавайте бюлетені до того часу, поки ми не розглянули проект рішення, бо ви починаєте плутати комісію лічильну.

Прошу до попереднього питання взяти мій бюлетень.

Розглядається питання номер 8 у порядку денному – “Про Єдиний день депутата та День депутата в обласній раді”.

Проект рішення номер 8 – на окремому аркуші.

Доповідає Скрипничук Василь Михайлович – керуючий справами обласної ради, депутат обласної ради.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань депутатської діяльності, етики, регламенту. Комісія рекомендувала до розгляду на сесії.

Прошу, Василю Михайловичу.

В.Скрипничук. Шановні колеги-депутати! Питання Єдиного дня в раді і Єдиного дня депутата в області, воно уже у нас йде декілька років, якщо не десяток добрий років. Суть його зводиться до того, що депутати мають можливості, встановивши Єдиний день перед сесією, не пізніше як за три дні, ознайомитись з усіма матеріалами, дістати роз’яснення, отримати відповіді на свої запитання стосовно порядку денного сесії та питань, що вносяться. А Єдиний день депутата в області рекомендується встановити по всіх сільських, селищних, районних, міських радах, щоб можна було, щоб депутат разом з іншими своїми колегами-депутатами інших рівнів мав можливість приймати виборців, і кожна сільська, селищна, міська рада мала можливість в той день виділити приміщення і дати можливість виборцям зустрітись зі своїми депутатами. Це суть цього рішення. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Василю Михайловичу, прошу сідати.

Хто за прийняття рішення за основу? Прошу голосувати. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 81 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

Чи є пропозиції і зміни до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Ставлю на голосування в цілому. Одночасно прошу, друзі, голосувати і заповнити персональні бюлетені, передавати в лічильну комісію. Хто за? Дякую. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 81 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

Розглядається питання номер 9 у порядку денному – “Про Положення про постійні та тимчасові комісії обласної ради”.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідає Скрипничук Василь Михайлович – керуючий справами обласної ради, депутат обласної ради.

Проект рішення розглянуто на засіданнях усіх постійних комісій обласної ради. Пропозиції та зауваження депутатів враховані, і проект рішення рекомендований до розгляду на сесії обласної ради.

Василю Михайловичу, прошу.

В.Скрипничук. Шановні колеги! Дане питання розглядалось виключно у всіх комісіях. Всі пропозиції, які проголосовані комісіями, майже всі пропозиції враховані. Окремі пропозиції ще будуть сьогодні вноситись, як було сказано, комісіями. Сьогодні це, в основному, стосується тих положень пункту 20, від 20.1 до 20.12, там, де є власне положення про комісії. І все інше, в основному, враховано, і зауваження, які будуть сьогодні подані, вони можуть бути проголосовані. І без цього положення просто наші комісії не зможуть працювати.

Я вам дякую за увагу.

О.Сич. Дякую. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую, Василю Михайловичу. Шановні колеги! Прошу проголосувати проект рішення за основу. Хто за? Дякую. Хто проти? Хто утримався?

Голово лічильної комісії, вас чекають. Не збирайте наперед бюлетені.

І.Шевчук. 81 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Є.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Є пропозиція. Стаття 13, пункт 13.3 звучить так: “Засідання комісії може бути скликано також за письмовим зверненням голови обласної ради або за ініціативою не менше як 1/3 комісії”.

Ну, знаєте, є такі комісії, що у нас там по 4 депутати, і воно якось так трохи… два депутати будуть скликати комісію, воно якось трохи недобре. Нехай залишиться в такій редакції, що засідання комісії може бути скликано також за письмовим зверненням голови обласної ради. Крапка.

О.Сич. Є логіка, бо якщо у нас комісія, де 4 депутати, то 1/3 – це скільки буде? Двоє – це половина, а один – це менше як 1/3.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Тому, шановні колеги, я думаю, що резонне зауваження чисто по нашій роботі. Хто за внесену пропозицію? Прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Прошу рахувати. Є такі, що утримались.

Ігоре Михайловичу, організуйте роботу комісії так, щоб хтось рахував, а не тільки ви носили взад-вперед бюлетені.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

І.Шевчук. Поставте, будь ласка, ще раз на голосування.

О.Сич. Хто за? Прошу проголосувати. Хто проти? Хто утримався?

Нагадую: це ми голосували за поправку, яку запропонував депутат Попович.

І.Шевчук. 72 – за, утрималось – 8, проти – немає.

О.Сич. Дякую. Поправка приймається.

Другий мікрофон.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Шановний голово, шановні депутати! Я пропоную в додатку, де є перелік постійних комісій, які розглядають кандидатури на посади керівників закладів, вилучити пункт 61, там, де Коломийська центральна районна лікарня.

Обгрунтовую. Центральні районні лікарні – це комунальна власність територіальних громад районів. Згідно з Бюджетним кодексом по вертикалі вищого рівня, як центральна районна лікарня, немає. Так, там наше майно є, але майно передаємо Коломийській районній раді в оперативне управління, і статут затверджується даної лікарні районною радою, призначення керівника – це функція, компетенція Коломийської районної ради.

Прошу цей пункт вилучити, бо це не наша компетенція. Дякую.

О.Сич. Остапе Васильовичу, ви курували це питання раніше, так?

О.Дзеса. Так.

О.Сич. Коломийська районна лікарня – це не наша власність?

О.Дзеса. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Пане голово, репліка. Остапе Васильовичу, дане питання ви розглядаєте, коли ми передаємо в оперативне управління, в оперативну оренду це майно. Тоді є компетенція наша, а призначення керівника – це компетенція районної ради. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Одна справа – опікуватись нашим майном, а інша справа – розглядати кадрові питання тих установ і організацій, де ми є суб’єктами створення. Якщо ми не є суб’єктом створення районної лікарні в Коломиї, то ми не можемо розглядати кадри, а майно – звичайно.

Голос із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Та угода є, ну що ви!

О.Сич. Для цього є відповідні угоди, якщо ви не в курсі.

Шановні колеги! Є пропозиція Манолія Піцуряка. Ставлю її на голосування. Хто за внесення такої зміни в проект рішення? Прошу голосувати. Хто за? Дякую. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 80 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

В той же час прошу протокольно зафіксувати і управлінню майном та управлінню по експлуатації майна: впорядкувати договірні умови використання нашого майна Коломийською районною лікарнею. Дякую.

Другий мікрофон. Прошу.

Т.Виноградник – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Шановні колеги! У пункті 20.11. комісія з питань захисту прав людини, законності та правопорядку, антикорупційної політики, люстрації та очищення влади…

Голос із залу. (Без мікрофона).

Т.Виноградник. …вказано, що комісія вносить висновки, надає висновки, рекомендації щодо виявлення корупційних ризиків у діяльності обласної ради, її комунальних підприємств, заходів щодо усунення виявлених корупційних ризиків, осіб, відповідальних за їх виконання, строки та необхідні ресурси. В той же час, в переліку, що є додатком до даного Положення, комісія не приймає участі в жодному розгляді призначення керівників на посади підприємств. Я би хотів зазначити, що наша комісія… включити… приймає участь у всіх розглядах призначень керівників посадових осіб.

О.Сич. Дякую, Тарасе Теофіловичу. Ми це питання врегульовуємо, коли будемо розглядати Положення про порядок призначення на посаду і звільнення з посад, і там ми будемо пропонувати таку приміточку, що, окрім визначеного у цьому Положенні, скажемо, обов’язку тої чи іншої комісії розглядати профільні питання, всі інші комісії за власною ініціативою можуть розглядати ці питання по своїй компетенції.

Т.Виноградник. Я би хотів, щоб це було обов’язком нашої комісії.

О.Сич. Прошу, Василю Михайловичу.

В.Скрипничук. Шановний Тарасе Теофіловичу! Шановні колеги! Я прошу вас подивитись пункт 4.1.4. Там написано, що до повноважень постійних комісій ради відноситься, до всіх комісій, не тільки до однієї, – попередній розгляд кандидатур осіб, які пропонуються для обрання, затвердження і так далі. Тобто, кожна комісія має право.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Тобто, пункт 4.1.4 стосується всіх комісій: попередній розгляд кандидатур, які пропонуються для обрання, в розрізі своїх повноважень.

Т.Виноградник. Пане голово! Я прекрасно все зрозумів. Додаток звучить чітко: перелік постійних комісій, які попередньо розглядають, і названа комісія, названий об’єкт. Я би хотів, щоб також нашу комісію включили…

О.Сич. Тарасе Теофіловичу, логіка така сама, як ми, скажемо, дискутували це питання з представниками комісії з питань соціально-економічного розвитку. Вони опікуються майном. І в розрізі ефективного майна вони мають право розглядати будь-який об’єкт. В розрізі
антикорупційної діяльності ви можете розглядати будь-який об’єкт.

Т.Виноградник. Дякую.

О.Сич. Але обов’язково комісія розглядає та, по профілю якої, скажемо, якщо комісія охорони здоров’я, головний лікар, то ця комісія головна. Це зрозуміло.

Т.Виноградник. Дякую. І ще одна, якщо дозволите, поправка. Пункт 20.11.7: “комісія здійснює антикорупційну експертизу проектів рішень обласної ради та надає висновки і пропозиції щодо корупціогенності та європейських стандартів, надає рекомендації стосовно їх усунення та отримує у відповідних органів інформацію про врахування даних пропозицій”.

Коли ми розглядали на комісії, ми також внесли сюди: “та за потребою рішень інших органів місцевого самоврядування”.

О.Сич. Я думаю, що можемо підтримати.

Т.Виноградник. Дякую. Тому що до нас неодноразово звертаються з районних рад, міських рад, сільських рад…

О.Сич. Так, так, добре. Скажімо, у нас немає вертикалі керівництва, але ми можемо надати свої рекомендації…

Т.Виноградник. “…та за потребою інших органів місцевого самоврядування”.

О.Сич. Добре. Я прошу в цій частині пропозицію Тараса Теофіловича підтримати. Ставлю на голосування. Хто за таку пропозицію? Прошу голосувати. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

Т.Виноградник. Дякую, шановні колеги.

О.Сич. Дякую. Шановні колеги! Чи є ще пропозиції, зауваження до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А, ще результати. Добре. Добре.

І.Шевчук. 64 – за, 16 – утрималося, проти – немає.

О.Сич. Дякую. Більше немає зауважень і пропозицій до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Хто за прийняття рішення в цілому з врахуванням проголосованих поправок? Прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 80 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Прошу здати бюлетені.

І.Шевчук. Уточнення по пункту 4: 82, уточнення по пункту 6: 80, уточнення по пункту 8 : 80.

О.Сич. Дякую. Це 80 було “за”, ви казали, так?

І.Шевчук. (Без мікрофона).

О.Сич. Добре.

Приступаємо до розгляду питання номер 10 порядку денного – “Про план роботи обласної ради сьомого демократичного скликання на 2016 рік”.

Проект у вас в окремій брошурі. Доповідає Василь Іванович Гладій – перший заступник голови обласної ради.

Проект рішення розглядався на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань депутатської діяльності, етики, регламенту, з питань охорони здоров’я, соціальної політики, з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування, з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства, з питань екології та раціонального природокористування, з питань захисту прав людини, законності та правопорядку, антикорупційної політики, люстрації та очищення влади. Всі інші депутати так само ознайомлені з цим проектом рішення, він рекомендований до розгляду на сесії.

Прошу, Василю Івановичу.

В.Гладій. Шановні колеги! Проект плану роботи обласної ради на 2016 рік складається з трьох головних частин: питання, що розглядатимуться на сесіях обласної ради, питання, пов’язані з депутатською діяльністю та виконанням депутатських повноважень, та питання щодо реалізації Угоди між обласною радою та районними, міськими радами міст обласного значення. Що стосується першого розділу, ви розумієте, що цей перелік є невичерпним, він сформований за пропозиціями обласної державної адміністрації та постійних комісій обласної ради. Що стосується другого та третього розділів, – це ті питання, які є повсякденними у виконанні наших повноважень.

Зрозуміло, що за пропозиціями обласної державної адміністрації, постійних комісій
обласної ради, фракцій, окремих депутатів ми формуємо окремий перелік питань на кожну сесію обласної ради. Тому тут є тільки ті головні питання, всі інші ми будемо з вами формувати в робочому порядку. Дякую за увагу.

О.Сич. Дякую, Василю Івановичу. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Прошу присідати. Хто за прийняття проекту рішення за основу?

О.Левицький. Голово!

О.Сич. Прошу голосувати. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 80 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Прошу з обговорення, перший мікрофон.

О.Левицький – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Шановний пане голово! Ще 21 лютого 2016 року я звертався до вас як депутат обласної ради з приводу розробки проекту рішення про порядок розгляду в обласній раді проектів рішень щодо надання гірничих відводів і спецдозволів на користування надрами. До цього часу, можливо, ще не закінчився місячний термін надання відповіді, але, маючи можливість, пропоную включити до плану роботи обласної ради у другому кварталі розгляд такого питання. Це буде стимулювати розробників і тих, хто відповідальний за цю роботу. А я пропоную, щоб все-таки розробником був апарат обласної ради, а не обласна державна адміністрація, яка, можливо, нам буде великим союзником у цьому питанні, щоб все-таки ми на другий квартал 2016 року поставили в план роботи ради цю пропозицію. Дякую.

О.Сич. Дякую. Ваша пропозиція збігається з пропозицією, яка прозвучала і від заступника голови Ольги Юріївни Галабали, вона перебуває на опрацюванні. Я би не став, скажемо так, якось предвзято ставитись до обласної державної адміністрації. З періоду вашого перебування в керівництві обласної ради вона не помінялась. І як тоді, так і тепер – конструктивна співпраця. Тому будемо працювати.

О.Левицький. Голово, я прошу поставити на голосування мою пропозицію, а не коментувати мій виступ.

О.Сич. Який квартал..?

О.Левицький. Другий квартал.

О.Сич. Другий квартал. Дякую.

О.Левицький. Обласна державна адміністрація не є для мене ні опонентом, нічим, так як я для них. Я маю на увазі, що дуже часто органи виконавчої влади зобов’язані відмовляти в розгляді цих питань, тому що Кабінетом Міністрів визначений порядок розгляду цих питань. А ми говоримо не про це, ми говоримо про розробку цього порядку. І це є дозволено законодавством…

О.Сич. Ви перевищуєте регламент. Ставлю на голосування вашу пропозицію. Хто за пропозицію депутата Левицького? Прошу голосувати. Хто за? Дякую. Хто проти? Хто утримався? Були “утримались”. Прошу рахувати. Прошу ще раз. Хто утримався? Лічильна комісія, прошу порахувати.

І.Шевчук. 56 – за, 23 – утрималося, проти – немає.

О.Сич. Пропозиція прийнята. Прошу, Ольго Юріївно.

О.Галабала. Шановні колеги! Пропоную також включити до другого кварталу питання про внесення рішення про звітування з виконання програми охорони навколишнього природного середовища в Івано-Франківській області до 2015 року, внести звіт про виконання цієї програми в другий квартал. Дякую.

О.Сич. Дякую. Хто за внесену пропозицію? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 79 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Пропозиція прийнята. Чи є ще пропозиції? Є, Ольго Юріївно, прошу.

О.Галабала. Також за пропозицією… я знаю, що фракція “Самопоміч” вносила пропозицію розробити антикорупційну програму діяльності обласної ради. Це доручення було дано обласній державній адміністрації, і є прохання також включити цю пропозицію в другий квартал. Дякую.

О.Сич. Дякую. Була така пропозиція фракції “Самопоміч”. Вона перебуває в роботі. Ми її направили в обласну державну адміністрацію. Є пропозиція поставити до плану нашої роботи. Хто за таку пропозицію? Прошу голосувати. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 79 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Шановні колеги! Я, в принципі, такі доручення давав на наших оперативних нарадах, але думаю, що тут ми можемо поставити до порядку денного… до плану нашої роботи. Ми вже розглядаємо питання про стан дорожнього господарства, так скорочено скажу. Під час наших комплексних відвідин районів і за наслідками спілкування з головами районних рад, адміністрацій, сільських рад, я би запропонував поставити до нашого плану роботи також питання – про стан використання лісових ресурсів на території області. Одне питання. І друге  питання – про стан використання земель в Івано-Франківській області.

Прошу підтримати мою пропозицію.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я думаю, що ми опрацюємо… на який квартал, ми опрацюємо, щоб так не було, що у нас дуже багато принципових питань не були “забиті” на сесію, що ми не зможемо підготувати їх. Я думаю, що на третій квартал це можна буде поставити, на третій-четвертий квартал ці два питання. Одне питання, давайте, – на третій квартал, це стан використання лісових ресурсів, а на четвертий квартал – про стан використання земельних ресурсів в Івано-Франківській області.

І ще одне питання на другий квартал – про стан пасажирських перевезень, про якість пасажирських перевезень, точніше. Надзвичайно багато є звернень громадян і нарікань.

Тому, шановні колеги, прошу оголошені мною три доповнення до порядку денного проголосувати. Хто за? Прошу голосувати. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 80 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Пропозиція прийнята. Чи є ще пропозиції до плану роботи? Немає.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому. Хто за? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 80 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Прошу здати персональні бюлетені.

І.Шевчук. Уточнення до пункту 9: 79.

О.Сич. Дякую. Розглядаємо питання номер 11 порядку денного – “Про внесення змін до Програми розвитку місцевого самоврядування в Івано-Франківській області на 2016-2020 роки”.

Проект рішення – на окремому аркуші. Доповідає Ольга Юріївна Галабала – заступник голови обласної ради.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування, рекомендовано до розгляду на сесії.

Прошу, Ольго Юріївно.

О.Галабала. Шановні колеги! Згідно зі змінами, які пропонуються до Програми розвитку місцевого самоврядування в області, це чотири зміни. Перше, це з підпрограми “Обмін досвідом та сприяння розвитку місцевого самоврядування”, з підпрограми “Висвітлення роботи обласної ради” вилучити виконавця – сектор Інституту народознавства НАН України “Івано-Франківський дослідний науково-природознавчий центр”, оскільки ця структура вже таких функцій не виконує. Натомість, це пункт 1.2, покласти відповідальність за виконання цього пункту на місцеві органи виконавчої влади та органи місцевого самоврядування.

Наступна зміна – це пункт 1.3 до підпрограми “Висвітлення роботи обласної ради та органів місцевого самоврядування” сформулювати в такій редакції: “Надання фінансової підтримки засобам масової інформації та оплата виконаних замовлень відповідно до укладених угод про співпрацю між обласною радою та засобами масової інформації”. Звертаю вашу увагу, що в попередній редакції можливість здійснювати оплату було тільки щодо комунальних засобів масової інформації. Цим пунктом ми дозволяємо здійснювати оплату від обласної ради… обласною радою всіх засобів масової інформації.

І пункт 1.4: доповнити розділ підпрограми “Висвітлення роботи обласної ради та органів місцевого самоврядування” наступним заходом: “Сприяння діяльності Івано-Франківських обласних організацій Національної спілки журналістів України та Національної спілки письменників України шляхом надання їм фінансової підтримки”.

Це всі пропозиції щодо змін. Щоб не забирати ваш час, скажу зразу позицію фракції
“Воля”. У нас є застереження щодо фінансування з обласного бюджету приватних ЗМІ, відповідно ми будемо утримуватись при такому голосуванні. Дякую.

О.Сич. Дякую, Ольго Юріївно. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Хто за прийняття рішення за основу? Прошу голосувати. Хто проти? Хто
утримався?

Прошу, результати голосування.

І.Шевчук. 75 – за, 5 – утрималося, проти – немає.

О.Сич. Дякую. Чи є зміни до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Шановні колеги! Насправді, ми тільки одну зміну робимо, а решту приводимо до існуючого стану. Ця зміна полягає в тому, що раніше у нас виконавцем був сектор Інституту народознавства. В цьому році задля економії коштів і виходячи з того, що цей суб’єкт виконання не запропонував якоїсь, скажемо, програми, яка б відповідала його профілю
діяльності, ми вирішили такого виконавця зняти. Це одне.

Друге, що стосується засобів масової інформації Насправді, ми протягом останніх п’яти років співпрацювали і укладали угоди і з приватними, і з тими, де засновниками є органи місцевого самоврядування і державної влади. А тепер просто ми приводимо до реального стану.

Те саме стосується, скажемо, виділення в окремий розділ надання допомоги спілкам журналістів і письменників. Насправді, це було й раніше, тільки в розділі “Висвітлення діяльності органів місцевого самоврядування”. Даруйте, це трошки інша категорія, це не висвітлення діяльності, це співпраця з ними. Там ми їм даємо, якщо я не помиляюся, близько 28-30 тис.грн. на ті премії, які вони виділяють журналістам і тому подібне.

Тому, насправді, ми приводимо до існуючого стану те, що у нас було.

М.Піцуряк. Пане голово, можна по веденню?

О.Сич. Прошу. Другий мікрофон.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Пане голово, пропоную 12-13 питання розглянути і після цього оголосити перерву згідно з Регламентом.

О.Сич. Бачите, ви у мене забрали… Але не можна перебивати розгляд порядку денного. Поки не закінчили питання, нічого іншого говорити не можна. Роблю вам заувагу, зауваження.

Шановні колеги! Немає пропозицій і змін?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення в цілому? Хто за? Хто проти? Хто утримався? Прошу одночасно заповнити персональні бюлетені і здати лічильній комісії, поки йде підрахунок.

І.Шевчук. 74 – за, 5 – утрималося, проти – немає.

О.Сич. Дякую. Прошу здати бюлетені. Шановні колеги! Хочу з вами порадитись. Згідно з нашим Регламентом після двох годин роботи ми робимо перерву. Ми робимо перерву на 15 хвилин, чи ми робимо перерву на 1 год. для обіду?

Є пропозиція зробити перерву на 1 год. для обіду, так? Хто за цю пропозицію? Прошу проголосувати.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А, прошу вибачення. Була пропозиція після двох питань?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А!

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Добре. Шановні колеги! Є прохання. Хоча у нас час до обіду підійшов, але є питання, яке стосується захисту інтересів учасників АТО, давайте ми розглянемо, бо, зрештою, є присутні представники обласної асоціації учасників АТО, а потім підемо на перерву. Так?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Все. Дякую. Тоді, шановні колеги, переходимо до розгляду питання дванадцятого – “Про внесення змін до обласної програми підтримки сімей загиблих і постраждалих під час масових акцій громадського протесту в період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року, учасників бойових дій, осіб, які перебувають чи перебували у складі добровольчих формувань, що утворилися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, та інших громадян, які залучалися і брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення, затвердженої рішенням обласної ради від 06.06.2014. № 1259-28/2014 (зі змінами)”.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідає директор департаменту соціальної політики обласної державної адміністрації… Бачу, що не директор, хтось інший доповідає, – заступник директора департаменту. Проект рішення попередньо розглядався на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань захисту прав учасників і ветеранів антитерористичної операції на Сході України та їх сімей і з питань бюджету, фінансів та податків. Обидві комісії рекомендували до розгляду на сесії обласної ради.

Прошу, доповідачу, до слова.

Голос із залу. Леся Іванівна у відрядженні, тому…

О.Сич. Представтесь, будь ласка.

Голос із залу. Віталій Яворський – заступник директора департаменту.

По цьому питанню. З метою ефективної реалізації обласної програми підтримки учасників АТО було внесено ряд змін в цю програму. Всі питання, які внесені на ваш розгляд, були попередньо обговорені як з громадськими організаціями учасників АТО, так і розглянуті на всіх постійних комісіях. Тому прошу розглянути ці зміни і прийняти…

О.Сич. Дякую. Якщо коротко, суть змін?

В.Яворський. Було внесено основне: попередня програма не передбачала фінансової підтримки родин, у кого зникли безвісти, пункт 1. І ще один був внесений пункт 3.13 – здійснення реабілітації постраждалих внаслідок бойових дій і осіб, які брали участь.

О.Сич. Шановні колеги! Ми йдемо на те, щоб громадським організаціям, які займаються психологічною реабілітацією учасників антитерористичної операції, оголосити конкурс і відповідно надати допомогу в реалізації тих проектів, які вони запропонують. Це, очевидно, що треба підтримати, так?

Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Тоді хто за прийняття рішення за основу? Прошу голосувати. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 80 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

Колеги, чи є зауваження, пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення в цілому. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Поки лічильна комісія рахує, прошу паралельно заповнити персональні бюлетені, здати членам лічильної комісії.

І.Шевчук. 80 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Рішення прийнято.

І.Шевчук. Уточнення по пункту 10: 78 – за.

О.Сич. Дякую.

І.Шевчук. Уточнення по пункту 11: 75 – за, 5 – утрималось.

О.Сич. Дякую.

Переходимо до наступного питання – “Про визнання бійців-добровольців, які брали участь у захисті територіальної цілісності та державного суверенітету на Сході України”.

Проект рішення номер 13 – на окремому аркуші.

Доповідає знову ж таки заступник директора департаменту з питань соціальної політики обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань захисту прав
учасників та ветеранів антитерористичної операції на Сході України та їх сімей. Комісія проект рішення рекомендувала до розгляду. Прошу.

В.Яворський. З метою соціальної підтримки осіб, які перебували чи перебувають в складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувались для захисту незалежності Української держави, йдеться про тих, хто не увійшов… офіційно не ввійшли до складу Збройних Сил, Міністерства внутрішніх справ, Національної Гвардії та інших утворень, пропонуємо в проекті рішення визнати бійцями-добровольцями, що брали участь у захисті територіальної цілісності та державного суверенітету на Сході України.

Значить, попередньо ми вже таке рішення… проект був, рішення, вірніше, було, але в процесі виконання цього рішення зіштовхнулись з певними юридичними казусами. Тому попереднє рішення пропонуємо визнати таким, що втратило чинність, а прийняти нове рішення.

О.Сич. Дякую. Чи є запитання до доповідача? Є. Немає?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Гаразд, дякую. Є запитання?

В.Попович. Є запитання.

О.Сич. Прошу. Другий мікрофон.

В.Попович. Шановний доповідачу! Ви знаєте, я пам’ятаю, коли ми то перше рішення готували, і ви були присутні на нарадах в Олександра Михайловича, коли він був заступником голови обласної ради, і був представник від АТО Василь Андріїв…

О.Сич. Я прошу вибачення. Першим заступником.

В.Попович. Першим заступником. Вибачте, Олександре Михайловичу. І ці наради тривали неодноразово. Я пам’ятаю такі три чи чотири наради. Де були юристи в той час, коли ми готували це рішення? І чому так сталось, що рішення було прийнято, але воно не діяло, і відповідно соціальна напруга була піднята добровольцями? Раз.

Друге. Чи гарантуєте ви, що це рішення, яке ми зараз приймемо, не буде ніким оскаржено і буде виконуватись? Дякую.

В.Яворський. Я думаю, що це рішення не буде оскаржено, тому що опрацювали це рішення юристи як обласної державної адміністрації, так і юристи обласної ради. І спільно – і один, і другий юрист – дійшли до такого рішення.

О.Сич. Дякую. З президії Василь Іванович Гладій. Прошу.

В.Гладій. Шановні колеги! Я прошу прийняти даний проект рішення, тому що це спільний документ, який напрацьований обласною державною адміністрацією, безпосередньо департаментом соціальної політики та юридичним департаментом, а також обласною радою, виконавчим апаратом, юридичним відділом.

Дійсно, у попередньому проекті рішення були певні правові колізії, ми їх опрацювали, і зараз даний проект рішення не те, що буде виконуватись, буде виконуватись дуже швидко, в стислі терміни, про що ми домовились, щоб якнайшвидше поставити крапку в цьому питанні. І це дасть нам можливість зробити другий крок: щодо встановлення певних пільг, коли ми будемо вносити зміни до обласного бюджету. Дякую.

О.Сич. Ну, і голова обласної державної адміністрації, наш колега-депутат хоче дати
гарантії, що все це буде зроблено.

О.Гончарук. Олександр Максимович традиційно…

Шановні колеги-депутати! Шановні присутні! Я би вас всіх просив підтримати дане рішення. І, відповідаючи десь на запитання Василя Поповича, так, дійсно, ми приймали рішення 9 жовтня, і виникли, скажемо так, деякі правові колізії. Але там були недопрацювання як зі сторони обласної ради, юридичного відділу, так і недопрацювання зі сторони юридичного відділу обласної державної адміністрації. Зараз ці всі колізії зняті, знайдений компроміс, і, користуючись моментом і наданим словом, запевняю всіх, що, як сказав Василь Іванович, всі питання будуть зняті дуже швидко і виконуватись будуть дуже бистро в правовому полі. Тому прошу всіх підтримати дане рішення.

О.Сич. Дякую, Олеже Романовичу. Другий мікрофон.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановний голово, шановні депутати! Те, що говорив Василь Іванович, Олег Романович, у мене є… я їх підтримую, але я прошу внести таку поправку. Ви знаєте, що всі пільги для ветеранів, учасників війни  регламентуються Законом “Про статус ветеранів війни”. І там є пільги на медикаментозне забезпечення, є пільги на проїзд у транспорті, пільгове забезпечення субсидіями, пільги на телефонний зв’язок… дуже багато пільг є.

І тому я пропоную у пункті 3, там, де фінансовому управлінню фінансування витрат, пов’язаних з введенням в дію цього рішення, здійснювати за рахунок коштів обласного бюджету відповідно до пільг, передбачених Законом “Про статус ветеранів війни”.

Я розумію, Василю Івановичу, розробимо програму… Ми можемо звернутись до тих, хто надає пільги, – газовиків, електриків, телефоністів, – нехай вони за рахунок своїх спочатку дадуть, бо ці люди не винні в тому, що недосконале законодавство.

І ще одне: підготувати проект звернення до Верховної Ради щодо внесення змін до Закону “Про статус ветеранів війни” щодо визнання осіб, які брали… добровольців, щоб на них поширювався Закон “Про статус ветеранів війни”. Ми зробимо тоді той крок, який буде дальше йти. Просто приймати рішення, яке нічим не підтверджено, рахую, не треба.

Прошу поставити на голосування ці поправки. Дякую.

О.Сич. Дякую. Василь Іванович Гладій, прошу.

В.Гладій. Шановний Манолію Васильовичу, шановні колеги! Третій пункт стосується фінансових витрат на виконання цього рішення. Мова йде про технічні фінансові витрати, які необхідні для виконання цього рішення, що стосується посвідчення і так далі. Що стосується встановлення пільг, то це окреме рішення сесії обласної ради з цього приводу при внесенні змін до обласного бюджету. Орган місцевого самоврядування має право. так як обласна рада з обласного бюджету, якщо пільги не встановлені державним бюджетом, прийняти відповідне рішення, що ми обов’язково зробимо після виконання запропонованого рішення. Дякую.

М.Піцуряк. Тоді я пропоную внести це, що ви сказали, в проект рішення, що протягом місячного чи двомісячного терміну підготувати дане питання, розглянути на наступній сесії. Дякую.

О.Сич. Манолію Васильовичу! Реагуючи на ваше зауваження, я протокольно даю доручення апарату обласної ради взяти на контроль підготовку проекту рішення про встановлення пільг добровольцям антитерористичної операції, воїнам-добровольцям антитерористичної операції. Тому що це потребує окремого опрацювання, зокрема в бюджетній комісії: якщо пільги, то звідки взяти гроші, які саме пільги, на якій основі і тому подібне.

Домовились?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Домовились. Дякую.

Представники обласної асоціації, не маєте бажання сказати декілька слів?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я зрозумів, я зрозумів.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. До мікрофона, якщо в такому разі, Тарасе.

Голова обласної асоціації… даруйте, учасників АТО Тарас Шпук.

Т.Шпук. Дякую, Олександре Максимовичу. Я не хочу затримувати, просто хотів би нагадати Манолію Піцуряку, що статус учасника бойових дій добровольцям має надавати державна служба з питань учасника бойових дій. Будь ласка, почитайте закон перед тим, як виступати. Дякую.

(Оплески в залі).

О.Сич. Колеги, насправді цей проект рішення…

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Манолію Васильовичу, якщо можна, я договорю.

М.Піцуряк. Можна, можна.

О.Сич. Насправді, цей проект рішення демонструє дві речі. Перше, якщо неякісно готувати документи, то обов’язково будуть бюрократичні зволікання. Це перше. І друге, як бюрократичні зволікання сіють зерна соціальної напруги. Одна річ, друга, третя… і вже відповідні особи мають повні підстави бути незадоволеними і звинувачувати владу в бездіяльності. То аби цього не було, треба: а) якісно підходити до підготовки рішень, не експромтом їм подавати на сесію обласної ради, а якщо є пропозиції, то при роботі у міжсесійний період подавати; б) прийнявши рішення, всім докладати максимальних зусиль для його виконання.

М.Піцуряк. Репліка.

О.Сич. Прошу, Манолію Васильовичу.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановні колеги! Я тому й сказав, що сьогодні чинним законодавством не врегульовано дане питання. Від нас ініціювати звернення до Верховної Ради України про внесення змін до Закону “Про статус ветеранів війни”, де передбачити дані пільги для даної категорії добровольців. Я це й сказав.

О.Сич. Дякую. Шановні колеги! Немає пропозицій і зауважень до проекту рішення?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу. А, прошу вибачення, не депутат обласної ради, голова Надвірнянської районної ради.

Колеги, дамо слово?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Дамо. Прошу.

І.Гурмак. Шановний головуючий, шановний Віталію Львовичу! У мене запитання буде наступного змісту. В проекті рішення передбачено для жителів усієї Івано-Франківської області. Я добре розумію? Тобто, кожен район…

О.Сич. Так, так. Для всіх мешканців Івано-Франківської області.

І.Гурмак. (Без мікрофона).

О.Сич. Пане голово, прошу вибачення. Буде створена спеціальна комісія, як свого часу на початку 90-х років для визначення статусу ветеранів ОУН-УПА, так і тепер буде створена комісія, яка розробить регламент своєї роботи. У нас цих осіб, мені підказують, небагато є, в межах десь 130, якщо не помиляюся. Персонально справу кожного комісія розгляне, будуть наведені аргументи, буде видано відповідне посвідчення. Тому ця комісія буде для всієї області.

І.Гурмак. Зрозуміло. І ще одне-єдине уточнення, думаю, всім буде цікаво. Фінансування витрат з обласного бюджету виключно…

О.Сич. Поки що на реалізацію цього рішення ніяких великих затрат не потрібно, окрім таких затрат, як надрукувати посвідчення і тому подібне. А коли ми будемо… це вже обговорювалось, коли ми будемо приймати питання про конкретні пільги, тоді вже будемо обумовлювати, чи це обласний бюджет, чи це районні. Скажімо, як того разу: ми підняли доплату до пенсій ветеранам УПА з 250 до 500 грн. з обласного бюджету і рекомендували районним бюджетам це саме зробити. Так само і по відношенню до цих хлопців. Якщо ми будемо приймати рішення про встановлення якихось пільг, то ми не маємо права вам доручати, ми будемо рекомендувати. Дякую.

І.Гурмак. Ще єдине побажання, щоб комісія скрупульозно поставилась до того, хто буде попадати до тих людей, які будуть визнавати учасниками бойових дій. Дякую.

О.Сич. Ми сьогодні практикуємо, що при прийнятті принципових рішень, які стосуються учасників АТО, ми залучаємо самих представників обласної асоціації учасників АТО. Тому і в цій комісії будуть представники обласної асоціації, і кому, як не їм, знати, хто підлягає під те, щоб надати статус добровольця, а хто – ні.

Шановні колеги! Є пропозиція прийняти проект рішення в цілому. Хто за? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

Прошу заповнити персональні бюлетені.

І.Шевчук. 80 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Прошу заповнити персональні бюлетені, здати лічильній комісії.

Колеги, є пропозиції?

А.Марійчин – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Олександре Максимовичу, я дуже прошу. Питання стосується воїнів АТО. Буквально дуже коротенько. До мене як секретаря комісії по АТО неодноразово звертаються воїни АТО з конкретними питаннями. Питають: Андрію, скажи, будь ласка, скільки часу конкретно згідно із Законом по мобілізації ми повинні служити: рік, півтора року? Я прочитав Закон, і ніде цього чітко не виписано.

І друге питання: демобілізація. Скільки часу можна її протягувати? Ніхто на це питання не може дати відповідь. Тому я вас прошу, пани голови, протокольно звернутися до облради підготувати…

Голос із залу. (Без мікрофона).

А.Марійчин. Дозвольте закінчити. Підготувати звернення до Президента України дати чітке роз’яснення по цих питаннях. Хлопців дуже цікавить, як насправді воно є.

О.Сич. Шановний колего, скажіть, будь ласка: такі запитання вам сьогодні зранку задали чи раніше?

А.Марійчин. І сьогодні, і вчора…

О.Сич. А ви не могли раніше дати відповідне звернення депутатське або ж просто зайти до мене і поставити це питання? Просто камери у мене в кабінеті немає?

А.Марійчин. Ні.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Звичайно, що ми візьмемо до виконання, але не треба для цього використовувати трибуну в залі засідань, можна раніше це робити.  Оперативно дати мені знати і все.

А.Марійчин. Можна. Перепрошую, що я некомпетентний, але я учуся, буду на другий раз знати. Дякую.

О.Сич. Приймається. Прошу, будь ласка.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Просто я знаю, де вона стоїть.

А.Долик – голова обласної спілки учасників АТО, член Асоціації учасників АТО. Шановні депутати! У нас, у всіх учасників АТО, є до вас велике прохання: перестаньте виходити до мікрофона та на трибуну і використовувати учасників АТО… бренд учасників АТО задля підняття свого власного рейтингу.

Дане питання, що тільки що задавалось, є регламентовано Указом Президента України про мобілізацію. Прочитайте уважно, в ньому все чітко написано.

А.Марійчин. Так відповісте мені, скільки чітко днів?

А.Долик. 18 місяців.

О.Сич. Пане депутате! Я роблю зауваження. Ви без дозволу головуючого берете слово. А вам, пане Андрію, дуже дякую. Досить прикриватись учасниками АТО! І маніпулювати! І робити собі дешеві дивіденди!

(Оплески в залі).

Шановні колеги! Ми домовлялись розглянути два питання. Все-таки є пропозиція. Безпосереднє відношення до учасників АТО має питання про акт приймання-передачі Коломийської лікарні, де має бути госпіталь. Питання – коротке. Пропоную до обіду так само його розглянути.

Отже, питання номер 14 – “Про затвердження акта приймання-передачі цілісного майнового комплексу державного закладу “Вузлова лікарня станції Коломия Державного територіально-галузевого об’єднання “Львівська залізниця”.

Проект рішення – в окремій брошурі. Доповідає Мирон Федорович Матейко – директор департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект розглядався на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу. Ці комісії рекомендували до розгляду на сесії.

Мироне Федоровичу, прошу.

М.Матейко. Шановні голови, шановна президіє! Рішенням сесії обласної ради від 25.12.2015 року створена була комісія, в склад якої увійшли депутати обласної ради, представники обласної адміністрації, медицини і громадські активісти. Був проведений акт обстеження об’єктів, які є на сьогоднішній день у фонді залізничної дороги, рішення було: акт затвердити на цій сесії.

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Я лише ставлю до вашого відома, що на наступному пленарному засіданні ми будемо приймати проект рішення про реорганізацію лікарні в госпіталь. Ми змушені розмежувати двома пленарними засіданнями, бо так вимагає законодавство.

Хто за те, щоб прийняти проект рішення за основу? Прошу голосувати. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 80 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято. Чи є пропозиції до проекту?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування. Хто за проект рішення в цілому? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався? Прошу заповнити і здати персональні бюлетені.

І.Шевчук. 80 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

Шановні колеги! Зараз у нас 12.27 год. Оголошую перерву на одну годину. Прошу о 13.30 год. бути в залі.

На початку другої частини засідання буде зроблена поіменна перекличка. Дякую.

Голос із залу. Дозвольте одне слово.

О.Сич. Прошу.

Р.Парцей – Івано-Франківське обласне об’єднання воїнів АТО. Шановні депутати! Я хочу закінчити на цьому… і вручити одній людині, яка ніколи не піариться, подяку.

О.Сич. Одну хвильку! Прошу залишитись, прошу.

Р.Парцей. Івано-Франківське обласне громадське об’єднання воїнів АТО висловлює велику подяку лісничому… лісництва, депутату обласної ради Яцишинцю Андрію Ярославовичу за активну допомогу в боротьбі з агресором за незалежність України. Слава Україні!

О.Сич. Героям слава!

(Оплески в залі).

Дякую. Оголошується перерва на годину. Прошу не розгубити персональні бюлетені!

(Перерва 12.27 – 13.27 год.).

О.Сич. Шановні колеги! Чи готові до поіменної переклички?

Василю Івановичу, треба нам список депутатів, і після завершення обідньої перерви зробити перекличку, щоб знати, чи є у нас кворум, і хто дотримується дисципліни, хто – ні.

Прошу, Василь Іванович.

В.Гладій. Шановні колеги! Розпочинаємо реєстрацію депутатів обласної ради після
перерви.

Депутатська фракція Партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність”: Басараб Сергій Михайлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Немає. Голіней Юрій Дмитрович – немає.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Є Голіней? Є. Гончарук Олег Романович – немає, на селекторній нараді. Данів Іван Михайлович – є, Дзвінчук Дмитро Іванович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Є. Дзеса Остап Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Є. Ерстенюк Михайло Васильович – є, Іванів Назарій Іванович – немає, Карп Галина Василівна – є, Кобилянський Богдан Миколайович – є, Лащук Дмитро Васильович – є, Левкович Андрій Васильович – немає, Ленігевич Богдан Васильович – є, Магаль Володимир Васильович – є, Мазур Юрій Йосифович – немає, Осташук Руслан Васильович – є, Павлів Роман Михайлович – є, Приймак Іван Васильович – є, Ткач Роман Володимирович – присутній, Торб’як Михайло Петрович – присутній, Тринів Ігор Васильович – присутній, Фрик Олексій Богданович – є і Яцишинець Андрій Ярославович – є.

Значить, Басараб Сергій Михайлович приєднався до нас, Іванів Назарій Іванович приєднався, Левкович Андрій Васильович – приєднався, Мазур Юрій Йосифович?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Є. Так, 22 із 23.

О.Сич. Одну хвильку, кажуть, що фракція в повному складі. Це точно так?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я не бачу ще одного члена фракції.

В.Гладій. Депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”: Вітенко Михайло Дмитрович – є, Гладій Василь Іванович – є, Гладун Василь Васильович – є, Грицюк Дмитро Онуфрійович – присутній, Дудкевич Василь Ілліч – присутній, Дякур Дмитро Дмитрович – є, Іваськів Андрій Степанович – є, Іващенко Андрій Васильович – є, Книшук Орися Володимирівна – є, Книшук Петро Васильович – присутній, Кузьма Микола Миколайович – є, Левицький Олександр Михайлович – є, Мельничук Василь Іванович – присутній, Мироняк Андрій Іванович – є, Радиш Сергій Васильович – присутній, Черневий Юрій Іванович – є, Шувар Андрій Йосифович – є і Яремин Ігор Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Всі присутні. Депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Самопоміч”: Адамович Сергій Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Ой, “Свобода”, перепрошую. Всеукраїнське об’єднання “Свобода”: Адамович Сергій Васильович – є, Вітенко Микола Іванович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Дебенко Ігор Богданович – є, Загурський Олег Васильович – присутній, Іваночко Михайло Степанович – є, Королик Михайло Михайлович – є, Піцуряк Манолій Васильович – присутній, Попович Василь Борисович – присутній, Сенатович Василь Федорович – присутній, Сич Олександр Максимович.

О.Сич. Є.

В.Гладій. Присутній. Скрипничук Василь Михайлович – є, Соляник Богдан Степанович.

О.Сич. У відрядженні.

В.Гладій. Відрядження. Тебешевська Оксана Степанівна – присутня, Федорців Сергій Іванович – немає, Чаплинська Наталія Любомирівна – є, і Шевчук Ігор Михайлович – присутній.

Депутатська фракція політичної партії “Українське об’єднання патріотів – УКРОП”: Білик Роман Павлович – є, Візінський Іван Степанович – є, Дідик Богдан Васильович – присутній, Дроняк Микола Миколайович – є, Ілюк Микола Дмитрович – присутній, Матусевич Олександр Борисович – є, Озорович Василь Васильович – є, Палійчук Микола Васильович – присутній, Романюк Андрій Григорович – є, Сіреджук Дмитро Дмитрович – присутній, Тимофійчук Богдан Володимирович – є, і Шевченко Віктор Леонідович… Всі присутні.

Депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”: Виноградник Тарас Теофілович – є, Кисилиця Оксана Антонівна – є, Коцюр Сергій Петрович – відсутній, Мельниченко Оксана Михайлівна – відсутня, Никорович Святослав Ігорович – відсутній, Оробець Інна Петрівна – є, Станіславський Богдан Миколайович – є, Токарчук Олег Володимирович – є.

Депутатська фракція політичної Партії “Воля”: Атаманюк Олег Юрійович – є, Галабала Ольга Юріївна – присутня, Макота Галина Зенонівна – немає, Марійчин Андрій Андрійович – є, Рудик Марія Олександрівна – є, Федишина Ольга Миколаївна – присутня, і Якимчук Михайло Ігорович – присутній.

В залі присутні 77 депутатів.

О.Сич. Шановні колеги! У нас є кворум, ми можемо продовжувати свою роботу.

Перш ніж приступити до розгляду чергових питань порядку денного, дві речі. Річ перша: невеличка статистика. Ми зафіксували, коли розглядали перше питання, як у нас проходить голосування шляхом зачитування списку: це 6-7 хвилин. Ми розглянули 14 питань. Якби ми для кожного з них додатково приділили 6-7 хвилин, здається, що це небагато, це було б 1,5 год., а ми їх розглянули за 2 години. Тому, очевидно, все-таки наше рішення, щоб піти шляхом заповнення персональних поіменних бюлетенів для голосування, воно є правильним з точки зору економії часу. Єдине, що, скажемо, це більше навантаження на лічильну комісію, але я думаю, що лічильна комісія внутрішньо врегулює процедуру збору бюлетенів та підрахунку голосів. І це буде йти найбільш оптимально.

Перед початком другої частини нашого засідання мене просили представники Народної Самооборони нагородити якихось людей, які сприяють у їхній діяльності. Я прошу уповноваженого представника до мікрофона або до трибуни, як вам зручно. Прошу.

Голос із залу. Доброго дня. Я – керівник волонтерського відділу Самооборони м.Івано-Франківська Богович Надія Василівна.

Хтось знає, хтось не знає, Самооборона м.Івано-Франківська їздить на Схід в зону АТО кожного місяця. Ми доправляємо допомогу: речі, продукцію у вигляді всього, що там потрібно, близько… приблизно десь 10-14 тонн. Я вам чесно кажу: дуже важко. Перед кожною поїздкою нам приходиться бігати, просити про допомогу, тому що не завжди ми самі назбируємо, і з кожним місяцем все важче і важче стає.

Я хочу подякувати тим людям, до яких не треба бігати, в яких патріотизм не тільки в голові, а ще й у серці. На даний момент це найважче. І, хвилиночку тільки, я подякую цим людям за те, що вони є, я подякую цим людям, вони, може, й не знають, що ми таке вирішили зробити, але дякувати на словах… мені здається, вони завжди кажуть: та ні, не треба, це наша робота, ми мусимо, ми допомагаємо, тому що вони цим живуть.

Я хочу нагородити грамотою Басараба Сергія Михайловича і Гончарука Олега Романовича.

(Оплески в залі).

О.Сич. Шановні колеги! Приступаємо до розгляду чергового питання порядку денного в нашому проекті порядку денного. В нашому порядку денному це питання номер 15 – “Про виконання обласного бюджету за 2015 рік”.

Проект рішення у вас в окремій брошурі. Доповідає Галина Василівна Карп – наш колега-депутат і директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації.

Проект розглядався на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, комісія рекомендувала до розгляду.

Галино Василівно, прошу вас.

Г.Карп. Дякую. Шановні колеги! На ваш розгляд – підсумки виконання бюджету обласного, наголошую, за 2015 рік. Основні аспекти. Із загального обсягу доходів, які надійшли до обласного бюджету, – це 1,8 млрд.грн. або 69 відс., це трансферти із державного бюджету. Це
1 млрд. 255 млн.грн. Доходів загального фонду надійшло 472 млн.грн. і більше на 12,6 відс. до затверджених планових показників.

До показників, які були затверджені на початку бюджетного періоду, цей обсяг перевиконання складає плюс 70 млн.грн. Надіюся, такі самі кошти будуть у нас і в поточному році.

Щодо податку на доходи фізичних осіб, то його надійшло на 20 відс. більше, ніж у минулому році. Екологічного податку надійшло 128,4 млн.грн.

Щодо видатків. Видатки профінансовані в сумі 1,7 млрд.грн., що складає 91 відс. до уточненого плану, з них: по загальному фонду – 1,3 млрд.грн., по спеціальному – 430 млн.грн.

У видатках видатки соціального спрямування склали 92,6 відс. або 1,2 млрд.грн., з них… хочу наголосити… охорона здоров’я складає у видатках обласного бюджету 49,5 відс., видатки на галузь освіти – 31,8 відс., соціальний захист – 5,1 відс. Відповідно вони зросли по галузі освіти на 116 млн.грн., охорони здоров’я – 88 млн.грн., соціального захисту – 13,4 млн.грн.

В обласному бюджеті видатки на оплату праці становлять 62 відс., оплату комунальних послуг – 7,3 відс., медикаменти та перев’язувальні матеріали – 10 відс., продукти харчування – 3,3 відс.

Приємно говорити про те, що видатки капітального характеру в минулому році проведено у 2,2 раза більше, ніж у минулому році. І ця сума складає 208 млн.грн. І на фінансування видатків регіональних програм, затверджених сесією обласної ради, профінансовано 218 млн.грн.

Дякую за увагу.

О.Сич. Дякую, Галино Василівно. Колеги, чи є запитання до Галини Василівни?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Другий мікрофон. Як немає? Другий мікрофон.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановна Галино Василівно! У мене два запитання до вас. У проекті рішення констатовано, що податок екологічний складає в структурі доходів обласного бюджету 31 відс., натомість ми його виконали на 95 відс. Тобто, 6 млн.грн. ми недобрали. Скажіть будь ласка, які об’єктивні чи суб’єктивні причини? Чому недобрано?

І наступне питання. Оскільки у минулому році екологічний податок ми могли спрямовувати на спецфонд і виконувати певні там завдання, які стояли перед областю, яка на сьогодні кредиторська заборгованість, якщо вона є зареєстрованою у Державному казначействі по тих об’єктах, які робились в нашій області? Тому що виникало і на президії питання: там збудували міст на 4 млн.грн., а сьогодні людина не може зареєструвати кредиторку, бо немає чим платити та інше. Тобто, якби цей податок надійшов, були би бюджетні призначення і можна було брати зобов’язання тоді. Дякую.

Г.Карп. Дякую. Хочу відмітити, що наші головні розпорядники коштів, на відміну від минулих років, у бюджетному 2015 році були дуже дисциплінованими. І при неотриманні коштів вони не брали бюджетні зобов’язання. В результаті 2015 рік став єдиним роком, по результатах звіту якого… я хочу сказати, що у нас немає ні копійки кредиторської заборгованості: ні по загальному, ні по спеціальному фонду.

Щодо сплати екологічного податку, то на 1 січня 2016 року Бурштинська ТЕС, як єдиний платник фактично, основний бюджетоутворюючий платник даного податку, недоплатила до місцевих бюджетів області 16,3 млн.грн., з яких 55 відс., а це 9 млн.грн., мало надійти в обласний бюджет. Дякую.

О.Сич. Дякую, Галино Василівно. Другий мікрофон.

Т.Виноградник – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Вказано, що перевиконання плану, і це дуже добре, бюджету є в розмірі 70 млн.грн. На жаль, у проекті рішення не вказано, як ці кошти перерозподілені. Де це питання розглядалось? А якщо вони не розподілені, то як це буде відбуватись?

Г.Карп. Дякую. Звітність про виконання обласного бюджету передбачає звіт до видатків, які затверджені з врахуванням змін. І вам сьогодні цей звіт поданий, який співпадає зі звітністю офіційною Державного казначейства України. І перевиконання по року відповідно до офіційної звітності складає 12,6 млн.грн. Цифру 70,5 я вам назвала до відома. Ця цифра протягом року уточнювалась відповідно до вимог Бюджетного кодексу, і вона розписана по тих напрямах, які сьогодні є у видатковій частині зведеного звіту. Дякую.

О.Сич. Дякую. Чи є ще запитання? Немає. Дякую, Галино Василівно.

Шановні колеги! Чи є бажаючі виступити? Чи є пропозиції, рекомендації? Прошу, з президії.

О.Галабала. Шановні колеги! У мене є прохання і у фракції “Воля”: коли ми будемо розглядати звіт про бюджет на 2016 рік, все-таки робити більшу деталізацію, тому що з цих даних, які надані, я розумію, що це є форма звітності, яка затверджена. Але ми це вже піднімали на попередній сесії. Є прохання більше деталізувати: якщо ми говоримо про сплату ПДВ, які це найбільші підприємства, якщо це борг, які це борги, щоб ми могли більш детально аналізувати інформацію. От, власне, через те, що ми не маємо таких даних, ми будемо утримуватись як фракція, і це побажання для наступного звіту. Дякую.

О.Сич. Дякую. “Воля”, фракція “Воля”.

Г.Карп. Врахуємо в межах чинного законодавства.

О.Галабала. Дякую.

О.Сич. Прошу, Галино Василівно, врахувати в межах чинного законодавства, зафіксуйте собі, будь ласка.

Шановні колеги! Чи є ще зауваження, пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу проголосувати за основу. Хто за? Дякую. Хто проти? Хто утримався? Прошу порахувати. Є такі, що утримались.

І.Шевчук. Поставте, будь ласка, ще раз на голосування.

О.Сич. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Колеги, не рвіть бюлетені, це тільки за основу. Прошу подати результати голосування за основу.

І.Шевчук. 70 – за, 6 – утрималось, проти – немає.

О.Сич. Дякую. За основу рішення прийнято.

Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Є пропозиція прийняти проект рішення в цілому. Хто за? Прошу голосувати. Дякую. Хто проти? Хто утримався? Прошу зафіксувати це в персональних бюлетенях для голосування і передати в лічильну комісію.

Галино Василівно, дякую.

І.Шевчук. 71 – за, 6 – утрималось, проти – немає.

О.Сич. Дякую. Прошу зібрати персональні бюлетені.

Приступаємо до розгляду питання “Про внесення змін до обласного бюджету на 2016 рік”.

Це питання номер 16 в нашому порядку денному. Воно видруковано окремою брошурою. Доповідає знову ж таки Карп Галина Василівна.

Проект розглядався на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків. Комісія рекомендувала до розгляду на сесії обласної ради.

Г.Карп. Дякую, Олександре Максимовичу! Проект рішення “Про внесення змін до обласного бюджету” зумовлений необхідністю врахування в обласному бюджеті субвенції з місцевих бюджетів. А це субвенція з Івано-Франківського міського бюджету – 250 тис.грн. на утримання дошкільних груп школи-інтернату, субвенція з Галицького районного бюджету в сумі 1 млн. 475 тис.грн., субвенція з Яремчанського міського бюджету – 3 млн. 144 тис.грн., субвенція з Лисецького селищного бюджету – 400 тис.грн.

Крім цього, пропонується спрямувати залишки коштів освітньої субвенції, які склались на 1 січня 2016 року: по загальному фонду в сумі 772 тис.грн., по спеціальному фонду – 320 тис.грн. Також спрямувати субвенцію бюджетам таким, як Коломийський, Надвірнянський та Коломийський міський, спрямувати залишок коштів медичної субвенції в сумі 72,6 млн.грн. на видатки, передбачені рішенням сесії, також врахувати розподіл вільного залишку для видатків, які направляються обласній раді для фінансової підтримки телебачення “Галичина”, – 243 тис.грн., управлінню культури, національностей та релігій в сумі 300 тис.грн. для Івано-Франківського обласного музично-драматичного театру, а також внесення змін до бюджетних призначень по головних розпорядниках коштів відповідно до їх обгрунтованих звернень.

Крім цього, пропонується здійснити перерозподіл бюджетних призначень в межах
головних розпорядників коштів в межах кодів функціональної класифікації, а також спрямувати кошти резервного фонду відповідно до рішень спільних голів обласної державної адміністрації та голови обласної ради.

Дякую за увагу.

О.Сич. Дякую, Галино Василівно. Чи є запитання до доповідача? Прошу, Манолію Васильовичу. Як це немає? Манолій Васильович є у нас. Прошу, Манолію Васильовичу.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Шановна Галино Василівно, у мене в контексті питання, яке ми розглядаємо, є декілька питань, які розглядались на комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Висновки комісії були адресовані як департаменту фінансів, так і департаменту охорони здоров’я, зокрема, про ситуацію з фінансуванням… неналежним фінансуванням охорони здоров’я області, в тому числі виплати заробітної плати.

Як ви знаєте, на сьогодні в багатьох районах не вистачає заробітної плати на 12 місяців, в багатьох районах немає, чим заплатити зарплату за березень місяць. Тому, що на сьогодні напрацьовано? Ми мали звернутися… звернення мало бути в Міністерство фінансів, Міністерство охорони здоров’я, можливо, про перекидку, про додаткове виділення. Ваше бачення. Чи є
додаткові кошти?

Якщо не буде коштів на березень місяць, яким чином реєструвати кредиторську заборгованість?

Питання гемодіалізу, яке було піднято на комісії. Я думаю, що на наступному пленарному засіданні питання буде врегульовано.

І ще одне питання. Рахуйте, що це мій виступ. Ще одне питання.

На сьогодні настала критична ситуація з оплатою за спожитий газ. Якщо тут є керівники бюджетної сфери, ви знаєте, яка ситуація на даний час у нас з постачанням газу, сьогодні тендери не проведені. Яким чином нам реєструвати кредиторську, коли тендери пройдуть не так, як треба, і ми будемо у квітні реєструвати заборгованість за лютий-березень? Як ми будемо виходити з тої ситуації? Ви володієте ситуацією по тендерах на газ? Дякую.

Г.Карп. Дякую. Щодо своєчасної виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ, то це питання знаходиться на контролі обласної державної адміністрації. З метою врегулювання цих питань, а вони виникли по трьох районних бюджетах, це Коломийський, Снятинський і Богородчанський, направлені відповідні звернення в Міністерство охорони здоров’я щодо наближення бюджетних призначень.

Щодо гемодіалізу, то це питання буде внесено на друге пленарне засідання, оскільки вишукується джерело фінансування для уточнення цього бюджету. Питання розрахунків за газ, на жаль, не є компетенцією департаменту фінансів. Дякую.

О.Сич. Дякую. У нас Манолій Васильович відзначається стійкою любов’ю до КабМіну, Арсенія Петровича Яценюка і Верховної Ради і завжди, коли критикує нестачу коштів по медицині, я завжди кажу: Манолію Васильовичу, не забувай згадувати, що у нас медицина фінансується винятково з державного бюджету, а він забуває це сказати. І виходить так, що депутат обласної ради критикує обласну раду і каже, що вона не дає грошей на медицину.

М.Піцуряк. Пане голово!

О.Сич. Так чи ні, Манолію Васильовичу?

М.Піцуряк. Репліка, ви назвали моє прізвище. Пане голово, ще раз наголошую: я обраний депутатом обласної ради по третьому виборчому округу, Богородчанський район. І всі ми обрані депутатами по округах, і ми впливу на Яценюка, Гройсмана, Порошенка не маємо звідси. Тому ми на цьому рівні озвучуємо проблему, а по вертикалі державна адміністрація має телефон, по якому можна набрати Петра Олексійовича, Володимира Борисовича чи Арсенія Петровича і сказати, що такі депутати піднімають таку-то проблему. І я прошу більше мене не звинувачувати в тому, що я піднімаю ту проблему, до якої маємо відношення ми як обласна рада, тому що ми обрані громадою області, а не ми обрані для обслуговування обласного бюджету. В черговий раз наголошую. Дякую.

О.Сич. З повагою ставлюся до вас, але єдине прохання: коли вказуєте на проблему, завжди вказуйте винуватців цієї проблеми. І це буде правильно. Це буде правильно. А то виборці на 90 відс. не знають, звідки гроші йдуть, і вважають, що ви самі себе критикуєте. А обласна рада робить все можливе, щоб “позатикати ті дірки”, які у нас утворились в бюджеті з вини Кабінету Міністрів, персонально Арсенія Петровича Яценюка і Верховної Ради України.

(Оплески в залі).

І нам нелегко це робити. Треба це вказувати.

Прошу, другий мікрофон.

А.Іваськів – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”, м.Бурштин. Галино Василівно, скажіть, будь ласка, як у 2016 році буде вирішуватись питання знову ж профтехосвіти? Тому що це для Бурштина питання болюче. Як воно має вирішуватись надалі? Це перше.

І друге. Чи будуть компенсовуватись якісь кошти, які виділені з місцевого бюджету м.Бурштина, це десь 2,7 млн.грн., жителям міста на якийсь соціально-економічний розвиток?

Г.Карп. Дякую, пане Андрію. Значить, на сьогоднішній день відповідно до чинного законодавства фінансування профтехосвіти має здійснюватись за рахунок бюджетів міст обласного значення. Законодавство ще не поміняно. В даному випадку це м.Бурштин, м.Коломия, м.Калуш і м.Івано-Франківськ. До відома депутатів обласної ради: на сьогодні по м.Бурштину заплачена заробітна плата за березень місяць, по м.Калушу виплачено аванс по ПТУ за лютий місяць, по м.Коломиї не приступали до виплати заробітної плати навіть за лютий місяць. Але вчора на Бюджетному комітеті Верховної Ради прийнято погодження постанови Кабінету Міністрів України № 41, яким передбачається 17,7 млн.грн. для утримання професійно-технічних закладів освіти. Цих коштів нам достатньо буде, щоб закрити ці видатки, включно по червень місяць. Дякую.

О.Сич. Дякую, Галино Василівно. Шановні колеги! Я не спроста акцентую на винуватцях, тому що у нас було дуже гостре питання декілька місяців тому назад з пільговими перевезеннями. Так само пам’ятаєте, що згідно з чинним законодавством ці кошти погашають з державного бюджету. Верховна Рада і Кабінет Міністрів ці кошти не заклали, а люди масово за підказкою відповідальних у виконавчій владі за транспортне перевезення пальцем показували на обласну раду і персонально на голову обласної ради Сича і казали, що це нам обласна рада не дала грошей. І якщо системно у кожній касі, у кожному автобусі, у кожній диспетчерській це говорили, то я звертаю увагу обласної державної адміністрації: це хтось робив цілеспрямовано, дискредитуючи обласну раду.

Чи є ще запитання до Галини Василівни?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую, Галино Василівно. Є. Прошу вибачення. Є запитання.

І.Оробець – м.Коломия. Скажіть, будь ласка, по профтехосвіті. В Коломиї до мене звернулися викладачі профтехосвітніх закладів: за лютий місяць не виплачено ще жодної копійки. Ви можете сказати, протягом якого терміну людям почнуть виплачувати гроші? Дякую.

Г.Карп. Дякую, пані депутат. Це питання, перш за все… треба було запитувати міського голову м.Коломиї, оскільки в його компетенцію входить фінансування об’єктів, які знаходяться в підпорядкуванні і на сьогодні повинні фінансуватись з міського бюджету. Оскільки на сьогодні це не зроблено, я вже казала, що є постанова КабМіну, в якій області виділяється 17,7 млн.грн. І ми врегулюємо питання виплати заробітної плати. Я надіюся, що на тому тижні ці гроші надійдуть з державного бюджету.

О.Сич. Дякую, Галино Василівно. Колеги, чи є ще запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую. Обговорення завершено.

Хто за прийняття проекту рішення за основу? Прошу голосувати. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 78 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Чи є пропозиції і зауваження до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Є пропозиція прийняти в цілому. Прошу проголосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався? Прошу заповнити і здати бюлетені.

І.Шевчук. 78 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Переходимо до наступного питання порядку денного. Воно у нас в порядку денному під номером 17: “Про виконання програми соціально-економічного та культурного розвитку області за 2015 рік і програму соціально-економічного та культурного
розвитку області на 2016 рік”.

Проект рішення – на окремому аркуші, а текст програми – на компакт-диску у ваших матеріалах.

Доповідає Володимир Васильович Попович – директор департаменту економіки обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглядався на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань
соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства і з питань гуманітарної політики та свободи слова. Комісії рекомендували проект рішення до розгляду на сесії обласної ради.

Прошу, Володимире Васильовичу.

В.Попович. Шановний Олександре Максимовичу!

О.Сич. Прошу вибачення. Постійна комісія обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики рекомендувала з врахуванням поданої пропозиції. Пізніше я поставлю пропозицію на голосування. Прошу.

В.Попович. Шановний Олександре Максимовичу, шановні депутати! Законодавчою
основою для розроблення проекту програми є Закон України “Про державне регулювання та розроблення програм соціально-економічного розвитку України” та постанова Кабінету Міністрів України “Про розроблення прогнозних та програмних документів”. Безпосередньо в області в основу програми покладено ключові положення Закону України “Про засади державної регіональної політики”, Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад”, а також Стратегія розвитку Івано-Франківської області на період до 2020 року і плану заходів з реалізації Стратегії на 2015-2017 роки, яка була затверджена рішенням сесії обласної ради.

Проект програми є логічним завершенням рішення сесії про Стратегію і план заходів з
реалізації цієї Стратегії. В додатку до проекту програми передбачено регіональні цільові програми з питань соціально-економічного розвитку області в кількості 75, і вони узагальнені в проекті програми.

Програма підготовлена на основі аналізу соціально-економічного розвитку області за попередній період та визначає цілі, пріоритети соціально-економічного розвитку та прогнозні показники на 2016 рік, а також заходи, спрямовані на забезпечення необхідних умов для стабілізації економіки та запобігання економічному спаду.

Реалізацію намічених заходів для досягнення прогнозних показників передбачається здійснювати через економічні важелі державного регулювання, шляхом виконання регіональних цільових програм. Фінансування заходів цих програм буде здійснюватись з врахуванням реальних можливостей обласного бюджету та розподілу відповідних коштів.

Структура програми передбачає відповідний стан справ та прогнози всіх галузей та сфер діяльності з визначенням основних цілей і заходів з реалізації цієї програми.

Основні напрямки економічної і соціальної політики області, які є у 2016 році, відображені в програмі. Це розвиток реального сектору економіки, забезпечення умов для соціально-економічного зростання області, розвиток гуманітарної та соціальної сфери, охорона навколишнього природного середовища та територіальний розвиток.

Хотів би окремо зупинитись, що прогнозні завдання, вони відображені у показниках, – це додаток 1 (17 таблиць). Крім того, є перелік програм цільового характеру, які будуть реалізовуватись у 2016 році.

Коротко хотів би зупинитись на тенденціях щодо підсумків виконання програми за 2015 рік. Зокрема, незважаючи на непросту суспільно-політичну та економічну ситуацію в державі в цілому, за звітний період в області досягнуто окремих позитивних результатів. У 2015 році промислові підприємства продовжили працювати в економічних умовах, пов’язаних з переорієнтацією ринків збуту продукції до країн Європейського Союзу на внутрішній ринок та для військових потреб.

О.Сич. Шановні колеги! Я прошу уваги. Доповідає все-таки… чільний діяч обласної державної адміністрації з актуального питання.

В.Попович. Зокрема, обсяг реалізованої промислової продукції і послуг в області у 2015 році досяг 32,7 млрд.грн., в розрахунку на одного мешканця – 23641 грн. Це дало можливість збільшити, і ми послухали попередній звіт про бюджет області за 2015 рік, це дало можливість додатково отримувати надходження до місцевих бюджетів і відповідно – податків і зборів більше у порівнянні з 2014 роком на 18,6 відс.

Поступово відбувалась диверсифікація галузей промисловості. Якщо в попередні роки приріст промислового виробництва забезпечувався за рахунок добувної галузі, то зараз акцент робиться на високотехнологічних галузях. Із приростом, для прикладу, обсягів виробництва у звітному періоді працювали товариство “Електролюкс”, товариство “Карпати”, товариство “Кроно-Україна”, “Памібра” та інші… підприємства.

Вперше за останні роки приріст в обробленні деревини та виготовленні виробів з деревини склав +6,7 відс., а це додатково майже 1 млрд.грн., тобто 990 млн.грн.

Вживались заходи щодо покращення енергоефективності. Так, на товаристві “Уніплит” впроваджено ряд енергозберігаючих заходів щодо переходу на альтернативні види палива, в які вкладено близько 3 млн.грн. В легкій промисловості освоєно 6,6 млн.грн. на ці цілі.

Крім того, позитивні результати є і в галузі залізничного та автомобільного транспорту, де перевезено 11,4 млн. тонн вантажів, що на 41,1 відс. більше від 2014 року. Відповідні поступки і динаміка є в сільському господарстві.

У 2015 році підприємствами будівельного комплексу в області виконано будівельно-монтажних робіт на суму 1 млрд. 307,8 млн.грн., що становить 104,7 відс. в порівнянні з 2014 роком.

У розвиток економіки області за 2015 рік за рахунок усіх джерел фінансування залучено
4 млрд. 574… перепрошую, 9 млрд. 284,9 млн.грн. капітальних інвестицій, що в порівняльних цінах на 10,2 відс. більше, ніж у 2014 році, а за обсягами область посіла 6-е місце в Україні, за темпами – 12-е місце, на одну особу – 4-е місце.

Разом з тим, я не хотів би зупинятись дальше на окремих позитивних моментах, хотів би сказати кілька речей стосовно окремих моментів, які були і супроводжувались в плані негативному. Так, зокрема, значить, в області у 2015 році індекс промислової продукції склав 89,2 відс. Для порівняння, в Україні цей індекс склав 86,6 відс.

Зокрема, спостерігається спад уже протягом чотирьох років у видобувній промисловості. Порівняно з 2014 роком зменшився видобуток нафти сирої на 45,7 тис.тонн, газу нафтового попутнього – на 14,3 млн.м3. Таким чином, ми бачимо тенденцію щодо зниження.

У 2015 році, якщо повернутись, і у 2014 році не вкладено або не освоєно жодної гривні на нові буріння, хоча спостерігається, що є розвідане Микуличинське родовище. Крім того, сьогодні ставилась і є проблема, яку будуть обговорювати на наступних пленарних засіданнях, щодо не продовження ліцензії на розробку Битків-Бабченського родовища, Лопушнянського родовища, що тягне за собою скорочення спеціалізованих бригад у кількості 200 чоловік. Крім того, в результаті зниження видобутку нафти і газу, а рентні платежі включаються… особливо вони включаються до валового внутрішнього продукту, зменшується валовий внутрішній  продукт на одиницю населення області. Чим він важливий для нас і чому такий важливий цей показник? Справа в тому, що відповідно до цього показника і розраховується, і буде розраховуватись в наступних роках надання допомоги Європейського банку реконструкції та розвитку, а також проектів і програм Європейського Союзу.

Цю проблему озвучено на останній зустрічі з Прем’єр-міністром України, направлено ці матеріали щодо зменшення обсягів видобутку вуглеводнів, а також пропозиції щодо вирішення в Кабінет Міністрів. Крім того, існує сьогодні проблема щодо відновлення роботи товариства “Карпатнафтохім” з метою збереження робочих місць та розвитку інфраструктури.

Також є проблема із забезпеченням сировиною та повним завантаженням виробничих потужностей товариства “Карпатсмоли” щодо збільшення квоти з 12 тис.тонн в рік до 18 тис.тонн в рік на ввезення метанолу.

Крім того, існують проблеми, які ще тягнуться з 2008-2010 років.

О.Сич. Я прошу вибачення. Поступила пропозиція від фракції “Блок Петра Порошенка” припинити доповідь, бо це є в матеріалах.

В.Попович. Дякую.

О.Сич. І приступити до обговорення. Колеги, погоджуємось?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Погоджуємось. Чи є запитання до доповідача?

І.Шевчук. Скажіть, будь ласка, яка доля перинатального центру, який там, в Пасічній почали будувати?

В.Попович. Значить, це є інфраструктурний об’єкт, він включений в заявках на фінансування з державного фонду регіонального розвитку. Проведено засідання конкурсної комісії по відбору таких об’єктів, і матеріали направлено в Міністерство регіонального розвитку і
будівництва.

І.Шевчук. А скільки ще треба, щоб закінчити? На якій воно стадії взагалі? Минулого року будувалось щось чи ні?

В.Попович. У мене немає цифр. Будівельники вам би сказали точну цифру. Мені здається, що там десь приблизно біля 128 млн.грн.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Попович. Так.

О.Сич. Отже, одну хвильку, шановні колеги. Я зустрічаю в пресі: влада місцева робіть, ви такі-сякі, погані, давайте гроші, добудовуйте центр! Щоб ви зрозуміли, 128 млн.грн. У нас цілий бюджет розвитку на рік – 30 млн.грн., а тут треба 120 млн.грн. Це питання державної ваги? Це питання державного бюджету? При всьому бажанні, навіть якби ми скооперували кошти обласної ради і міської ради, нам це не під силу. Тому ті, хто кидає звинувачення в бік місцевої влади, думайте, що ви говорите. Дякую.

Прошу.

М.Іваночко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Володимире Васильовичу, скажіть, будь ласка, ви, напевно, більше знаєте, тому що… Яка доля Чорнопотоківської школи? Що чути з держави? Що шановний пан Прем’єр-міністр говорив при зустрічі стосовно фінансування таких об’єктів, як Чорнопотоківська школа та інші школи в нашій області? Тому що ми не можемо профінансувати ці видатки однозначно, тому що кошторис – 14 млн.грн. Що він говорив? Що ця влада файна говорила, коли приїжджала сюди? Що вони думають взагалі? Дякую.

В.Попович. Шановний Михайле Степановичу! Я не буду переказувати, що там говорилось, це преса доводила, але, зокрема, що стосується Чорнопотоківської школи, то вона була подана на конкурсну комісію щодо збору проектів за рахунок фінансування з державного фонду регіонального розвитку. І за попередніми оцінками, попередніми даними місце в рейтингу проектів за підсумками голосування Чорнопотоківська школа має четверту позицію, тобто, претендує на фінансування у 2016 році за рахунок державного фонду регіонального розвитку. Дякую.

О.Сич. Володимире Васильовичу, тут є такий один з небагатьох випадків, коли я стану на захист преси, бо преса насправді писала, що їх не допустили до спілкування з Прем’єром. То вона не має що казати. Бо ви кажете, що преса писала. Преса не могла написати.

В.Попович. Олександре Максимовичу, вибачте, я не уповноважений…

О.Сич. Прошу. Перший мікрофон. Будь ласка.

О.Левицький. Володимире Васильовичу, так само запитання. На засіданні комісії з питань соціально-економічного розвитку було про Надвірнянський військово-спортивний ліцей. І ви також переключили нас на те, що потім буде комісія з відбору об’єктів для фінансування з фонду регіонального розвитку. А що з цим?

В.Попович. Значить, я переключив, скажемо, це більш питання департаменту капітального будівництва, але я володію, Олександре Михайловичу, такою інформацією, що цей проект включений до переліку проектів фінансування з державного фонду регіонального розвитку, і він  попав в число… перелік тих, які можуть фінансуватись… Така інформація, такі дані направлені до Міністерства регіонального розвитку і будівництва.

О.Левицький. (Без мікрофона).

О.Сич. Тобто, наскільки я зрозумів…

В.Попович. Воно включено.

О.Сич. Даруйте, свою роботу обласна державна адміністрація зробила, відбулося засідання комісії, вона відібрала об’єкти, які подані з усіх районів, на конкурс, відправила їх в Міністерство регіонального розвитку, а тепер уже відповідна комісія у Міністерстві регіонального розвитку буде відбирати, які з цих об’єктів подати на фінансування, а які не подати. Так я зрозумів?

В.Попович. На погодження. Сергій Михайлович у нас голова конкурсної комісії, відправлені такі матеріали, тобто, вони направлені відповідно до суми фінансування і переліку, як відібрала комісія, але цей об’єкт, який Олександр Михайлович вказує, цей об’єкт пішов у переліку, є в переліку.

О.Сич. Зрозуміло. Добре. Дякую. Другий мікрофон.

М.Піцуряк. У мене виступ.

О.Сич. Тоді хвильку. Друзі, запитання, якщо є, бо я ще по черзі… Третій мікрофон.

О.Токарчук – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. У м.Коломиї є недобудований об’єкт, порядка 90 відс. готовності, – Коломийська поліклініка. Мова не йде про 120 млн.грн., сума набагато менша. Чи включена вона у фонд регіонального розвитку на співфінансування для закінчення цього об’єкта? Дякую.

В.Попович. По пам’яті, як член регіональної комісії, вона включена в такий перелік і є в списку, який подано Мінрегіонбуду.

О.Токарчук. А чи планується спільне фінансування з обласного бюджету?

В.Попович. Справа в тому, що це обов’язкова умова, і обов’язковою умовою є співфінансування з місцевих бюджетів. Таким чином, не тільки мова йде про обласний бюджет, очевидно, що буде йти мова і про залучення коштів місцевого бюджету.

О.Токарчук. Дякую.

О.Сич. Тут, бачите, коректність постановки питання. Ми ще не знаємо, чи об’єкт буде відібраний, а вже говоримо про співфінансування. Розумієте як? Все по порядку.

Перший мікрофон.

Ю.Черневий – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Шановний Володимире Васильовичу! Це не стосується безпосередньо обласного бюджету, але у мене таке питання. Минулий рік і половину цього року говорилось про те, що буде капітальний ремонт дороги Стрий – Чернівці. Тепер виявилось, що будуть ремонтувати тільки частину Івано-Франківськ – Чернівці, до Снятина. Що буде з тою частиною, коли планується частина Болехів – Івано-Франківськ, ця частина дороги?

В.Попович. Я думаю, що більше відповіді ви отримаєте… я бачив у переліку питань, які вносяться на сесію, це суто про стан доріг в Івано-Франківській області, ви отримаєте конкретну відповідь з цього приводу. Що стосується перспективних завдань, які визначені нашою програмою, я маю на увазі, стратегію соціально-економічного розвитку, то дійсно є область, тобто, Стрий – Мамалига на ділянці Івано-Франківськ – Чернівці, Івано-Франківськ – Рахів, і підкова, яка йде, це Татарів – Кам’янець-Подільський. Тобто, поки що в цьому переліку назву, яку ви називаєте, я не можу дати відповідь.

Ю.Черневий. Ні в цьому, ні в наступному році?

В.Попович. Я не можу дати відповідь, оскільки, я ще раз кажу, є кошти з обласного бюджету, які ще не вносились на розподіл, як я розумію.

О.Сич. Дякую. Другий мікрофон.

О.Федишина – депутатська фракція політичної партії “Воля”. У мене запитання з приводу ще одного важливого об’єкта у Надвірнянському районі, – це будівництво плавального басейну у складі реконструкції Надвірнянської ДЮСШ. Які перспективи фінансування в цьому році? І на яке фінансування подавались пропозиції від обласної державної адміністрації, з яких джерел: чи це соціально-економічна субвенція, державний фонд регіонального розвитку чи якісь інші джерела?

В.Попович. В переліку щодо фінансування з державного фонду регіонального розвитку в переліку такий проект є, він пройшов і направлений. Справа в тому, що стосується фінансування… співфінансування коштів з обласного бюджету, то тільки розподіл на часі, от зараз буквально ті питання будуть розглядатись сесією, і тому відповіді конкретно по цьому об’єкту щодо співфінансування дати не можу.

О.Федишина. А до Міністерства фінансів на отримання субвенції на соціально-економічний розвиток окремих територій подавався цей об’єкт чи ні?

В.Попович. Поки що цей об’єкт не подавався. Справа в тому, що якщо ви помітили, що на Міністерство економіки є субвенція на окремі проекти на соціально-економічний розвиток в сумі 475 млн.грн. Є постанова Кабінету Міністрів, яка передбачила розробку порядку і положення відбору проектів і подання його на Мінекономрозвитку на конкурсних засадах. Таким чином, ми очікуємо положення, будемо відбирати проекти і їх подавати.

О.Федишина. Дякую.

В.Попович. Дякую вам.

О.Сич. Дякую. Другий мікрофон.

М.Рудик – депутатська фракція політичної партії “Воля”. У мене схоже запитання, як у колеги щодо Надвірнянського району. Яка доля Раковецької школи Богородчанського району?

В.Попович. Якої?

М.Рудик. Богородчанський район, Раковецька школа.

В.Попович. Раковецька школа є в переліку щодо подання на фінансування з державного фонду регіонального розвитку, яка пройшла відбір конкурсною комісією. Тобто, очікуємо на погодження.

М.Рудик. Можна сподіватись, що…

В.Попович. Я дав відповідь з того, що воно є.

М.Рудик. І ще одне питання.

О.Сич. Вибачте, я лиш добавлю, що і для продовження робіт ще до цього, там по вільному залишку, якщо не помиляюся, 300 тис.грн. в цьому році були так само на цю школу виділені.

М.Рудик. Дякую. І ще одне запитання, якщо можна. Також Раковецький міст, який на стадії завершення, вже три роки роботи відповідно не проводяться.

В.Попович. Не готовий відповісти на це питання. Тобто, я так розумію, що воно буде переадресовано, коли ви будете слухати доповідь про стан будівництва доріг і мостів, вони включаються, ви отримаєте відповідь.

М.Рудик. Добре. Дякую.

В.Попович. Дякую.

О.Сич. Дякую. Колеги, чи є ще запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка. Є. Другий мікрофон.

О.Кисилиця – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. У мене питання. У нас в Тлумацькій районній лікарні розпочато реконструкцію двох відділень: хірургічного і терапевтичного, і порядка 70 відс. уже зроблено. Яка доля..? Нас не включили, я бачила, нікуди… Коли ми маємо закінчити? У нас люди ютяться в одному крилі: як хірургічний, так і терапевтичний профіль.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Кисилиця. Тлумацька районна лікарня.

В.Попович. З державного фонду регіонального розвитку таких проектів в переліку немає, вони не подавались. Якщо йшла мова, десь ставили питання і запити, то…

О.Кисилиця. Запити були.

В.Попович. То, очевидно, вже в послідуючому розподілі… зараз які питання будуть розглядатись за рахунок бюджету розвитку чи коштів обласного бюджету, чи інших коштів, я не готовий вам відповісти на це питання зараз.

О.Кисилиця. Я питаю, Олександре Максимовичу, тому що нас не включили нікуди. Я подивилась по тих питаннях, що у нас будуть – 18-е і 19-е.

О.Сич. Шановні колеги! Ви не апелюйте до Олександра Максимовича, бо він особисто грошей не дає. Ми всі разом приймаємо рішення. А я просто апелюю, скажемо, пригадую чи Сергій Михайлович, чи хтось інший озвучив, що до нас вже поступило заявок і звернень від депутатів, від рад районних більше як на мільярд.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Скільки? 1 млрд. 340 млн.грн. А у нас тільки 30 млн.грн. Тому всі включені не можуть бути.

О.Кисилиця. Завершити лишилось… не те, що нам розпочати і закінчити, залишилось завершити.

О.Сич. Другий мікрофон. Колеги, більше запитань немає.

Переходимо до обговорення. Дякую, Володимире Васильовичу.

Давайте так, друзі, якщо немає запитань, тоді я ставлю на голосування за основу, а при обговоренні якщо будуть пропозиції, будемо додатково голосувати.

Хто за прийняття рішення за основу? Прошу проголосувати. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 78 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. За основу прийнято.

І.Шевчук. Перепрошую, 77 – за, 1 – утримався.

О.Сич. Дякую. А тепер запрошую до обговорення. Є бажаючі. Другий мікрофон.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Пане голово, шановні депутати! У мене є два питання, які я хочу у виступі своєму висвітлити. Але як ви мені дали зауваження… Перше питання, яке ініційовано Кабінетом
Міністрів і Міністерством охорони здоров’я, але рішення нам прийдеться приймати.

І наступне рішення, яке я би хотів, щоб на даному рівні вирішили. Перше питання.
Шановні колеги! Як ви знаєте, 29 листопада Кабінет Міністрів видав постанову № 1024 про скорочення ліжкового фонду із 80 до 60 на 10 тис. населення. Тобто, якщо це відбудеться в Івано-Франківській області… Днями Міністерство охорони здоров’я, наказ, який воно видало про впровадження цієї постанови, зареєстровано у Міністерстві юстиції. Щоб ви розуміли, що якщо це буде виконано, Івано-Франківщина втратить біля 2,5 тис. ліжок. Це приблизно 5-6 таких районів, як Богородчанський, Снятинський, Надвірнянський… Ліжкового фонду взагалі не буде. Тому я би не хотів, щоби підзаконний акт, виданий Кабінетом Міністрів, не маючи на сьогодні постанови Кабінету Міністрів, видаються на виконання певних законів. Із закону
охорони здоров’я про зміну системи охорони здоров’я, іншого немає. Просто виданий популістичний акт Кабінетом Міністрів. І Прем’єр-міністр заявив, що ми ті видатки, 2,5 млрд.грн., з яких недофінансована охорона здоров’я, будуть реалізовані за рахунок скорочення ліжкового фонду. Я би не хотів, щоб у 2016 році повторювався геноцид 1933 року, коли нас знищували. Це йде питання до того самого геноциду.

Пане голово, пропоную, щоб не вносити зміни в рішення, дати протокольне доручення, щоб ми або на наступному пленарному засіданні, або на наступній сесії розглянули дане питання в контексті Івано-Франківської області, департаментам охорони здоров’я, фінансів, економіки розглянути дане питання, розглянути на профільних комісіях, і оскільки це питання практично нашого населення, ми не можемо бути байдужими, осторонь даного питання.

Наступне питання.

О.Сич. Одну хвильку, дякую. Оперативно даю доручення комісії обласної ради з питань охорони здоров’я і соціального захисту розглянути…

М.Піцуряк. Прийнято…

О.Сич. …розглянути це питання, напрацювати проект рішення, дати на розгляд обласної ради.

М.Піцуряк. Прийнято.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Бачите, голові треба було спеціально дати вказівку, щоб він це робив. Він не може за власною ініціативою це робити.

Друге питання.

М.Піцуряк. Пане голово! Я над цим питанням вже чотири місяці працюю, просто народ не знає…

О.Сич. А де проект рішення?

М.Піцуряк. Я сказав… ви дали протокольне… буде, я виконаю.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Пане голово! І наступне питання, яке стосується дійсно нашої ради.

О.Сич. Я прошу вибачення. Друзі! І в наступному положенні, яке будемо приймати про комісії, і в чинному положенні є, що комісія за власною ініціативою може приймати рішення і пропонувати на розгляд сесії обласної ради.

М.Піцуряк. Пане голово!

О.Сич. Чекаємо вашої ініціативи.

М.Піцуряк. Добре. Є ініціатива…

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. І, пане голово, знаєте, коли були звернення від фракцій, я не пам’ятаю, яка фракція, дуже була занепокоєна проблемою, яка сталась у Микуличині. Тут виступав депутат Микуличинської сільської ради, і там полеміка вийшла – забирання гравію.

Шановні колеги! Ставлю проблему і хочу, щоб всі зрозуміли, чи можливо її вирішити, щоб це не було просто говоріння.

Знаєте, у нас більшість населених пунктів розташовані у руслі р.Дністер, Прута, Бистриці, Лімниці. У нас дуже багато доріг сьогодні, які не мають асфальтного покриття. У нас надзвичайна проблема сьогодні з проїздом по дорогах. І я пропоную доручити департаменту екології, департаменту будівництва, якщо треба, профільним комісіям розглянути можливість, щоби люди, які проживають у населених пунктах, де протікають ці річки, вони могли взяти той гравій і засипати ті дороги, коли повінь чи дощі знімають їх у річку. Ви розумієте? Ми говоримо…Й так беруть той гравій і крадуть! Й так його вивозять! Ви розумієте? А прийняти рішення сьогодні для того, щоб засипати ті дороги… Ми не будемо по дорозі їхати Львів – Івано-Франківськ, Івано-Франківськ – Чернівці. Прошу розглянути. Якщо це йде всупереч чинному законодавству, звернутись до органів центральної влади і вирішити питання по суті. А не говорити сьогодні..! Ми піднімаємо електронне голосування, хто зна які питання, а проїхати немає де! І в тих селах, де можна засипати шутром, щоб могли це засипати.

Прошу дати протокольне доручення розглянути. Яке буде рішення, в межах чинного законодавства, не в межах чинного законодавства, але воно має бути вирішено. Дякую.

О.Сич. Дякую вам. Оперативно відповідаю. Якщо не в курсі наш колега-депутат, то я нагадаю: у нас є положення про руслоочислювальні роботи, точніше, програма. І в тій  програмі передбачені умови використання гравію. Їх просто треба пильно дотримуватись всім, зокрема правоохоронним органам. А якщо потрібно внести зміни, про що ми вже спілкувались, і про що йшла мова, я знаю, на комісії з питань екології та раціонального природокористування, то ми будемо працювати над удосконаленням тої програми і відповідного положення.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Дякую, що нагадали. Обов’язково над цим будемо працювати.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Чи є бажаючі..? Є, будь ласка. Третій мікрофон.

А.Романюк – депутатська фракція політичної партії “Українське об’єднання патріотів – УКРОП”. Шановний Олександре Максимовичу! Шановні депутати! У мене є пропозиція до обласної адміністрації, щоб все-таки звернути увагу на ті об’єкти, найперше фінансувати ті об’єкти, в яких буде найбільша частка фінансування з боку місцевих бюджетів. У нас Підберезька сільська рада дає 1 млн.грн. на співфінансування будівництва школи, за інформацією сільського голови.

О.Сич. Дякую. Дякую. А скільки треба всього мільйонів?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Кажуть, що 30, так?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ну, якщо буде воля депутатського корпусу, то ми весь цьогорічний бюджет розвитку можемо передати на цю школу.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Дякую. Шановні колеги! Чи є..? Є. Ще, будь ласка, з президії, Ольга Юріївна.

О.Галабала. Шановні колеги! Я би хотіла тільки звернути вашу увагу на одну проблему, щоб ми мали її на увазі, коли будемо вести нашу подальшу роботу, коли ми говоримо про соціально-економічний розвиток області без вирішення питання власності: власності на землю, власності на будівлю, – дуже важко нам рухатись вперед. У нас фактично в селах відсутні генеральні плани, у нас фактично не проведена інвентаризація землі. Ми протягом нашої діяльності стикнулись з тим, що Держгеокадастр не сприяє населеним пунктам у швидкому проведенні інвентаризації землі. Ми неодноразово говорили на… із заступником голови обласної державної адміністрації, що до нас не може прийти інвестор, тому що навіть коли ми говоримо про новий гірськолижний курорт, то частина гори – держлісгосп, частина гори – вже у якійсь приватній власності, частина власності не встановлена. Тому, коли ми говоримо про розвиток області, велике прохання депутатів – звернути увагу… все-таки частково це зазначено одним пунктом, але рухатись і робити реальні кроки по налагодженню… взагалі впорядкуванню права власності в області і громад області. Дякую.

О.Сич. Дякую. Василь Іванович Гладій.

В.Гладій. Шановні колеги! Враховуючи, що ми вже довго обговорюємо, буквально тезисно декілька речень, на мою думку, що можуть бути взяті у нас для обговорення в подальшому. Я хочу розпочати з того, що говорила Ольга Юріївна, це планування територій. Я проаналізував програму… про виконання програми за минулий рік і перспективу на поточний рік. У минулому році у нас профінансовано десь 2 млн. 700 тис.грн. на схеми планування, в тому числі більше 600 тис.грн. з обласного бюджету, але у нас є незавершені ті райони, які дійсно є важливими, у нас Верховинський район, Косівський район, Надвірнянський район, де схеми планування територій не завершені. Там якраз ці райони є перспективними для розвитку туризму. Тому якщо ми хочемо інвестора для розвитку туризму, нам необхідно цю роботу завершити, тому що інвестор повинен йти туди, де буде чітко розпланована територія, зрозуміло, де конкретно можна буде вкладати, які інвестиції, під які конкретні туристичні чи індустріальні проекти, якщо ми говоримо про інші райони чи міста нашої області.

Ще одна теза. Я би хотів звернути увагу. Дуже правильне рішення було прийнято минулим скликанням обласної ради – про програму енергозбереження, де передбачили 1 млн.грн. для відшкодування відсотків по кредитах. Ви знаєте, що сьогодні державні банки дають кредити на енергозбереження: “Ощадний банк”, “Укргазбанк”, “Укрексімбанк”. 30 відс. повертається з державного бюджету. Якщо сім’я отримує субсидію, повертається 70 відс., якщо це ОСББ, повертається 40 відс. Ми зі свого обласного бюджету, якщо я не помиляюся, 15 відс. можемо на приватні будинки також компенсувати. Це що означає? Що буде не 30, а 45, не 70, а 85 відс. Це правильно, але це мізер – 1 млн.грн. Тому нам треба зараз провести серйозну роз’яснювальну роботу, тому що половина газу та електроенергії у нашій області споживає населення. І мені здається, що в цьому напрямку ми би могли за невеликі кошти співфінансуванням з обласного бюджету, що стосується якраз погашення відсотків цих кредитів, ми могли би цю роботу
серйозно продовжити надалі.

І другий пункт по енергозбереженню – це наші бюджетні установи. Ми вирішуємо ці питання: то за рахунок програми розвитку освіти, то за бюджет розвитку, та інші у нас там є напрямки. Можливо, як питання для обговорення, подумати і напрацювати якийсь такий єдиний документ, що стосується енергозбереження бюджетних установ. Тому що ви розумієте, що зекономлені кошти можна буде направити на інші цілі розвитку.

Ще одна проблематика, про яку нещодавно говорив і голова обласної ради, – це науково-технічна наша діяльність. У нас є добра можливість співпрацювати з нашими вищими навчальними закладами. Я спеціально вчора з Володимиром Васильовичем мав розмову, чи є у нас конкретні проекти співпраці… не загальна програма, а конкретні проекти співпраці інноваційні з вищими навчальними закладами. Є ось Дмитро Іванович Дзвінчук, є присутній, є у нас такий проект з університетом нафти і газу, якраз з кафедрою, яку він очолює. Але це як такий перший паросток. Нещодавно ми спільно з головами районних рад спілкувались з професорами з університету нафти і газу, які мають конкретні пропозиції по конкретних проектах співпраці, які би ми могли вже втілювати в життя в нашій області. Тому, можливо, нам треба напрацювати такі конкретні програми співфінансування з обласного бюджету, і це би була така чітка наша співпраця з точки зору науково-технічної та інноваційної роботи.

І на завершення. Я, користуючись такою можливістю, звертаюся зараз до тих інститутів громадянського суспільства, які займаються проектною діяльністю. У виконавчому апараті обласної ради створений відділ з питань міжнародного співробітництва, інвестицій та проектної діяльності. У нас є ряд громадських організацій, які добре займаються проектами. Було б добре, аби ми нав’язали таку співпрацю, і я думаю, що якщо б ми використали потенціал нашого відділу, потенціал обласної державної адміністрації і громадських організацій, об’єднали наші зусилля, тим більше, що зараз ми – на порозі нового етапу, періоду, що стосується транскордонного співробітництва, інші можливості… Якщо б ми такі проекти нав’язали, ми би також могли через конкретні обласні програми втілювати їх у життя. Я знаю, що є такі добрі приклади співпраці, але я думаю, що зараз якраз той час, щоби ми активізували цю роботу, бо ми стоїмо на порозі виділення нових коштів з європейських фондів. Дякую за увагу.

О.Сич. Дякую, Василю Івановичу. Я, дійсно, на підтвердження хочу сказати, що ми мало залучаємо науковий потенціал наших державних вищих навчальних закладів. Я, користуючись тим, що ми перебуваємо в прямому ефірі, хотів би знову апелювати і до голів районних рад, районних адміністрацій, колеги-депутати, до вас. Якщо ми сьогодні говоримо про енергетику і про ті проблеми, що у нас є, давайте залучати університет, який може дати нам проекти виходу із проблем.

От, вчора ми спілкувались разом… позавчора з головами районних рад, і після доповіді професорів з університету нафти і газу прийшли до висновку: у нас на сьогодні, насправді, немає карти потенціалу альтернативної енергії, де і в якому районі, що можна використовувати, – вітрову енергію, енергію сонця, енергію надр і тому подібне. Я пропонував: панове професори, дайте розрахунки, скільки це буде коштувати, і ми у вас може замовимо програму.

Так само, коли ми говоримо про енергозбереження, сам Бог сьогодні велів апелювати до них, щоб вони, принаймні, ті об’єкти, які є у власності обласної ради, промоніторили і сказали нам, де вихід. Може ми сьогодні вкладемо декілька мільйонів, а завтра виграємо 100 млн.грн.

До речі, це стосується не тільки технічної галузі. Якщо ми говоримо про проблеми медицини, так у нас прекрасний університет… медичний університет. Якщо ми говоримо про гуманітарну проблематику, ви думаєте, що у нас там проблем немає? Так, у нас є Прикарпатський університет, який так само може нам подати вирішення проблем.

Я давно казав про це, сьогодні нагадую дальше деяким своїм колегам-науковцям. Ми планували створити при обласній раді науково-консультативну раду. Давайте предметно підійдемо до цього питання. Дякую.

Шановні колеги! Чи є ще бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? В такому разі… І немає пропозицій до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю проект рішення на голосування в цілому. Хто за? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 77 – за, 1 – утримався, проти – немає.

О.Сич. Дякую. Прошу заповнити бюлетені для персонального голосування, передати в лічильну комісію.

Розглядаємо питання номер 18 у нашому порядку денному – “Про розподіл коштів бюджету розвитку обласного бюджету на 2016 рік”.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідає Ілійчук Володимир Васильович – заступник директора департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури обласної державної адміністрації.

Проект розглядався на засіданнях постійних комісій обласної ради з  питань бюджету, фінансів і податків, з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу, з питань гуманітарної політики та свободи слова. Комісії рекомендували проект до розгляду на сесії.

Постійна комісія обласної ради з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства рекомендувала до розгляду на сесії з врахуванням поданої пропозиції. Пропозиція так само є у ваших матеріалах.

Прошу до слова Володимира Васильовича.

Т.Виноградник. Я вибачаюсь, пане голово, можна до доповіді сказати коротко?

О.Сич. Давайте при обговоренні. Можна? Ми ще не почали доповідь, а ви вже хочете говорити. Прошу. Може вас доповідач переконає в чомусь, що ви хотіли сказати. Прошу.

В.Ілійчук. Шановна президіє, шановні депутати! Обласною державною адміністрацією підготовлено проект рішення “Про розподіл коштів…”.

О.Сич. Прошу ближче до мікрофона.

В.Ілійчук. …бюджету розвитку на 2016 рік”. Пооб’єктний розподіл коштів опрацьовувався, як уже озвучено було Олександром Максимовичем, постійними комісіями обласної ради. Пропонуємо підтримати даний проект рішення. Дякую за увагу.

О.Сич. Дякую. Запитання, будь ласка. Немає запитань?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є запитання. Спочатку запитання, а потім – обговорення. Другий мікрофон. Будь ласка.

Т.Виноградник – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Дякую. Колеги, перед початком нашого сесійного засідання я зачитав звернення від фракції, ще раз хотів би повернутись до нього. Повністю поважаємо вашу думку, роботу комісії, роботу облдержадміністрації, фахових спеціалістів, президії, але хочемо звернути вашу увагу, що неодноразово, зустрічаючись на комісіях, працюючи в комісіях і на фракції з представниками обласної державної адміністрації, фахівцями, жодної з наших пропозицій та доручень не було враховано при формуванні переліку. Прекрасно розуміємо, що для забезпечення всіх природоохоронних заходів в області коштів не стане. Фракція “Самопоміч” звертає увагу зараз…

О.Сич. Я прошу вибачення. Бюджет розвитку ми розглядаємо. Може ви не зрозуміли.

Т.Виноградник. Бюджет розвитку. Ми говоримо зараз про бюджет розвитку. А саме: на комісії засідали і нам було обіцяно, що нам буде надано перелік з врахуванням наявності проектно-кошторисної документації та співфінансування. У зв’язку з тим, що ігноруються всі наші звернення, ми зараз говоримо не про матеріальну частину, я хотів би звернути вашу увагу, ми говоримо про процедуру та процеси, які порушуються.

Таким чином, фракція “Об’єднання “Самопоміч” прийняла рішення, як політичне рішення, як форму протесту – покинути сесійну залу і не приймати участь у голосуванні по цьому питанні. Дякую.

О.Сич. Дякую вам. Це ваше право. Я можу помилятися, але так пригадую, що був депутатський запит члена вашої фракції Никоровича про ремонт школи у Богородчанах, і тут є 950 тис.грн. на ремонт школи в Богородчанах, а ви кажете, що ігноруються ваші звернення. Я думаю, що якщо ми проаналізуємо, то і з півдесятка інших об’єктів, які просили, очевидно, що враховані.

Голос із залу. (Без мікрофона).

Т.Виноградник. Я вибачаюсь.

О.Сич. Люди з не винуваті, їм теж треба школу ремонтувати на окрузі…

Т.Виноградник. Олександре Максимовичу! Я, вибачаюся, я сказав, ми говоримо зараз не про матеріальне, а про процедуру. Ви можете розподілити, все рівно так чи інакше це залишається у громади, у майна, а не у фракції, і не в політичних сил. Ми говоримо про процеси, як це робилось. Ми говоримо про те, що не враховані пропозиції по формуванню документа, ми говоримо про те, що не було показано і враховано наявність чи відсутність проектно-кошторисної документації, чи є наявне, чи відсутнє співфінансування. Ми про це говоримо. Не шантажуйте, що ви заберете гроші! Йдіть і скажіть, що фракція “Батьківщина” забрала гроші! Дякую.

О.Левицький. Я дякую за рекламу фракції “Батьківщина”. Я, правда, не знаю, чому ви…

О.Сич. Олександре Михайловичу, одну хвильку! Я два слова. Може ми одне одного не зрозуміли, але я зі слів Тараса Теофіловича зрозумів, що пропозиції їхньої фракції проігноровані. То я просто по пам’яті згадав як мінімум один запит депутатський, на який обласна державна адміністрація і бюджетна комісія зреагували адекватно і задовольнили. Я думаю, що там не один, там є інші запити. І тому казати про те, що обласна рада зігнорувала їхні пропозиції, це, як мінімум, некоректно. Але їхня воля поступати так, як вони поступають.

Перший мікрофон. Будь ласка.

О.Левицький. Шановний пане голово, шановні колеги-депутати! У нас якісь такі метаморфози, я бачу, починають в залі відбуватись. Я, насправді, встав і підійшов до мікрофона лише з однією метою, аби пропозиція, яку подавав депутат від фракції “Самопоміч” Сергій Коцюр, мій колега і товариш, який через хворобу не може бути присутній, уточнити, це стосується ремонту приміщення центру надання адміністративних послуг у м.Коломиї, оскільки я як депутат обласної ради закріплений розпорядженням голови обласної ради за м.Коломиєю для більш такої предметної роботи там, то я хотів би просити уточнити і сказати, що ця пропозиція в переліку об’єктів для фінансування за рахунок бюджету розвитку є від “Самопомочі”. Ну, так сталося, що…

О.Сич. Вибачте, і мені підказує Василь Іванович, що це на 750 тис.грн.

О.Левицький. Ну, я не можу сказати точну цифру, я не дивився. Але там написано: реконструкція приміщень центру надання адміністративних послуг. Це рядок 64 в переліку. Просимо, аби було вказано: “капітальний ремонт”, тому що Коломийська міська рада буде надавати співфінансування, і вони в себе вже ці гроші так само як капітальний ремонт передбачили, просто, щоб не відбулося неузгодженості між рішеннями щодо спрямування коштів місцевих бюджетів на цю потребу спільно, бо міський Коломийський бюджет це буде також фінансувати. Тому прошу це підтримати.

Я ще раз привертаю увагу всіх, я дякую за рекламу фракції “Батьківщина”, але цю пропозицію не депутат від фракції “Батьківщина” робив, яка обурила пана Виноградника. Дякую. Прізвищ не називав, тому права на репліку пан Роман Ткач мати не буде.

О.Сич. Дякую, Олександре Михайловичу. Я вашу пропозицію поставлю на голосування. Дякую.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я зрозумів. Якщо я забуду, нагадайте, будь ласка, коли будемо підводити підсумки. Добре. Дякую.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні, ні, будь ласка, будь ласка. Перший мікрофон.

Т.Шпук. Пане голово, хотів би озвучити перед голосуванням просто позицію обласної асоціації воїнів АТО щодо екологічного фонду…

О.Сич. Одну хвильку, це не екологічний фонд. То наступне питання.

Т.Шпук. Я перепрошую тоді.

О.Сич. Трошки пізніше. Другий мікрофон.

М.Іваночко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Я би просив, щоб перекинути з капітального ремонту… заміна вікон у спортзалі Саджавської загальноосвітньої школи, щоб перекинути на субвенцію… пункт 32.

О.Сич. Пункт 32. Надвірнянському бюджету, так?

М.Іваночко. Так. І пункт 34, так само “придбання обладнання для влаштування спортивно-тренажерних майданчиків у селищі Битків, селах Гвізд і Середній Майдан”, так само перекинути Надвірнянському районному бюджету.

О.Сич. Я потім  поставлю на голосування.

М.Іваночко. Дякую.

О.Сич. Дякую. Другий мікрофон.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Пане голово, у мене аналогічне звернення. Пункт 8. З департаменту будівництва передати на фінансування з Богородчанського районного бюджету. Дане питання було проголосовано на комісії з питань бюджету, але з технічних причин описка. Прошу поставити…

О.Сич. Я поставлю на голосування. Дякую. Другий мікрофон.

Р.Осташук – депутатська фракція партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність”. Пане голово, у мене таке питання. Пункт 98. Там чисто технічна помилка: замість ремонту Фентиральської”, написати “Зеленської школи I ступеня”.

О.Сич. Пункт 98, так?

Р.Осташук. Пункт 98.

О.Сич. Не Фентиральської…

Р.Осташук. А Зеленської…

О.Сич. А школи у с.Зелена, так?

Р.Осташук. Так. Зеленської I ступеня, там так і пише.

О.Сич. Просто “ремонту школи I ступеня с.Зелена”.

Р.Осташук. Так. Там чисто технічна помилка.

О.Сич. Все, зрозуміло. Добре. Дякую.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. То не депутат. Другий мікрофон, будь ласка.

О.Загурський – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Прошу внести зміни у додаток до проекту рішення, а саме: кошти, передбачені по об’єкту “Капітальний ремонт даху ДНЗ № 16 у м.Івано-Франківську”, пункт 60, зменшити на суму 100 тис.грн. та спрямувати їх як субвенцію з обласного бюджету Івано-Франківському міському бюджету на придбання і встановлення спортивного майданчика у прибережній зоні р.Бистриці Надвірнянської у м.Івано-Франківську, мікрорайон Опришівці, на вул.Луговій. Дякую.

О.Сич. Я зрозумів, добре. Дякую.

І.Шевчук. Пункт 60: також внести як субвенцію в Івано-Франківський міський бюджет.

О.Сич. Я зрозумів. Добре. Дякую.

Колеги, чи є ще пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Є пропозиції.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

Н.Іванів. Аналогічне 36 питання… перепрошую, 37 питання…

О.Сич. Пункт 37-ий додатка, так?

Н.Іванів. Так. Прошу зробити як субвенцію районному бюджету у зв’язку з тим,  що там йде співфінансування з сільського бюджету і з районного бюджету.

О.Сич. Я зрозумів. Добре. Дякую.

Шановні колеги! Чи є ще зміни до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні, немає. Ми за основу голосували чи ні?

В.Гладій. За основу ми не голосували.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу. Хто за проект рішення за основу? Хто за? Дякую. Хто проти? Хто утримався? Прошу дати підсумки.

І.Шевчук. 73 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. За основу прийнято.

Шановні колеги! З вашого дозволу, я буду йти не по порядку поступлення пропозицій, а в порядку їх розміщення у додатку.

Отже, пропозиція… позиція 8 у додатку: капітальний ремонт і заміна вікон у Солотвинській районній лікарні Богородчанського району… передати як субвенцію на Богородчанський районний бюджет.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чекайте, ні, кожну правку треба голосувати. Кожну правку треба голосувати. Але у нас є вже внесені наші зміни в Регламент, що правки ми голосуємо в ручному режимі.

Отже, передати як субвенцію на Богородчанський районний бюджет. Хто за? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 73 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Поправка прийнята.

Позиція 32 у додатку: капітальний ремонт і заміна вікон у спортзалі у Саджавській загальноосвітній школі I-III ст. Надвірнянського району, – передати 100 тис.грн. як субвенцію Надвірнянському районному бюджету.

Хто за? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 73 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Поправка прийнята.

Позиція 34: придбання обладнання для облаштування спортивно-тренажерних майданчиків у смт.Битків, селі Гвізд, селі Середній Майдан Надвірнянського району. 180 тис.грн. передати як субвенцію Надвірнянському районному бюджету.

Хто за? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 73 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Поправка прийнята.

Позиція 37: реконструкція другої частини приміщення дитячого садка “Колобок” на вул.Довгій, 189 у с.Сваричів Рожнятівського району, – передати як субвенцію 160 тис.грн. в Рожнятівський районний бюджет.

Хто за? Прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

І.Шевчук. 73 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Позиція прийнята.

Позиція 60: перше, зменшити суму із 600 тис.грн. на 100 тис.грн., а натомість вставити ще один об’єкт – придбання обладнання для будівництва спортивного майданчика за вказаною адресою у м.Івано-Франківську.

І.Шевчук. І в місцевий бюджет.

О.Сич. Ні, це два окремі були, два окремі питання.

Хто за цю пропозицію депутата Загурського? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 73 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. І обидві позиції: і позиція про капітальний ремонт даху ДНЗ № 16 у м.Івано-Франківську – 500 тис.грн., і позиція щодо придбання обладнання для спортивного майданчика, яка буде новою, щоб передати як субвенцію в Івано-Франківський міський бюджет.

Хто за? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 73 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Поправка прийнята.

Позиція 64: слова “реконструкція приміщення центру адміністративних послуг у м.Коломиї” поміняти на слова “капітальний ремонт” цього об’єкта, – 750 тис.грн. Хто за? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 73 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Пропозиція прийнята.

Позиція 98: уточнити назву об’єкта – “проведення капітального ремонту школи I ст. у селі Зелена Надвірнянського району”. Якщо я неправильно, скажемо, словосполучення сказав “школи” чи “Зеленської школи”, то ми це технічно поправимо і стилістично. Хто за цю пропозицію? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 72 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Пропозиція прийнята.

Шановні колеги! Даруйте, вже тоді може не по порядку, але так вже воно у нас стоїть у матеріалах: пропозиція комісії з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього і житлово-комунального господарства. Вона у вас роздана у матеріалах і звучить так: “Внести зміни у додаток до проекту рішення обласної ради “Про розподіл коштів бюджету розвитку обласного бюджету на 2016 рік”: збільшити суму по об’єкту “капітальний ремонт прогонової будови пішохідно-мостового переходу через р.Манявка біля школи по вул. Яреми у с.Грабів Рожнятівського району” (пункт 48 додатка) на 242 тис. 62 грн., при цьому вилучити з переліку об’єкт “Виготовлення та встановлення пам’ятного знаку на місці фундаменту Караїмської кенаси по вул.Караїмській у м.Галичі”. Це пункт 85 додатка.

Хто за цю пропозицію? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 72 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Поправка прийнята.

Шановні колеги! Більше немає поправок до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. З врахуванням прийнятих змін ставлю на голосування рішення в цілому. Хто за? Прошу голосувати. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 72 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято. Прошу заповнити бюлетені для персонального голосування, передати у лічильну комісію.

Приступаємо до розгляду питання номер 19 у порядку денному: “Про фінансування природоохоронних заходів з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища за рахунок планових надходжень у 2016 році”.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідає Андрій Дмитрович Пліхтяк – заступник начальника управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань екології та раціонального природокористування, з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії з врахуванням поданих пропозицій. Пропозиції будемо голосувати окремо. А зараз запрошую доповідача до слова.

А.Пліхтяк. Шановні члени президії, шановні депутати, шановні присутні! Вашій увазі представляється проект рішення “Про фінансування природоохоронних заходів з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища за рахунок планових надходжень у 2016 році”.

Значить… Загальний фонд становить даного переліку 80 млн.грн. Перелік формувався на підставі запитів, які подавались від районних державних адміністрацій, органів місцевого самоврядування, опрацьовувались у комісіях, на фракціях, враховувались депутатські запити. Плюс даний проект рішення розглядався на комісії екологічній, були надані пропозиції і на бюджетній комісії, рекомендовані до розгляду на сесії обласної ради.

О.Сич. Дякую. Чи є запитання до доповідача?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Другий мікрофон.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Скажіть, будь ласка, чи платять екологічний збір підприємства у Надвірній, які виготовляють тирсоплиту, і “Укрнафта”? І чи це, що в Брошневі, – “Кроно”, чи платить
екологічний податок?

А.Пліхтяк. Платити вони зобов’язані, але суму, цифру…, то це більш фіскальна служба…

В.Попович. Ви скажіть чітко: платять або не платять.

А.Пліхтяк. Це не є наша інформація, це фіскальна служба.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Добре. Другий мікрофон.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Андрію Дмитровичу, у мене таке питання. Я питав вас на президії. Чи є у вашій службі правонаступність, чи є у вашій службі стратегія того розподілу тих коштів?  Минулого року я дав депутатський запит до вас, до Міністерства надзвичайних ситуацій про те, що у с.Дзвиняч Богородчанського району на колишньому полігоні твердих побутових відходів йде самозагоряння. І той їдучий дим йде… поруч проживають люди, люди масово звертаються. Була відповідь, що немає коштів, ваше питання буде розглянуто. Чому? То невеликі кошти для того, щоб зробити… я не буду казати рекультивацію, ви кажете, що того немає, а впорядкувати той смітник, щоби люди жили в нормальних умовах.

А то ми екологічні кошти даємо… в безіменний струмок даємо, інше даємо, а там, де дійсно є пряме питання екології, розумієте, то ми там не робимо.

І наступне. Ваше бачення. Скажіть, будь ласка, от ми кожного року розподіляємо
величезні суми коштів. Скажіть, будь ласка, якби цього року розглянули такий варіант: закупили сміттєвози для всієї області, наступний рік кинули на берегоукріплення, третій рік – на щось інше? Ми би це зробили, було б чітко видно. Чи краще так робити, як ми робимо? Дякую.

А.Пліхтяк. Що стосується полігону, то якщо до нас надійде запит, ми можемо розглянути, а запит має надійти від районної державної адміністрації згідно з положенням,  тому що проект рекультивації не відноситься до…

Що стосується розподілу фондів, в даний перелік також включені кошти… що стосується правонаступності, є включені заходи, які потребують завершення, які розпочаті у будівництві і будуть завершуватись у цьому році.

О.Сич. Прошу, Ольго Юріївно.

О.Галабала. Шановні колеги! Манолію Васильовичу, до вас питання. Ви знаєте, за яким принципом розподілялись екологічні кошти?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Галабала. Я прошу або депутатів озвучити, який був застосований принцип до розподілу цих коштів, або не займатись тут маніпуляціями. Я не розумію, чому ви задаєте це питання управлінню екології, якщо ви самі прекрасно знаєте, яким чином були розподілені ці кошти. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую. Пропоную прийняти проект рішення за основу. Хто за? Прошу голосувати. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 67 – за, 6 – утрималося, проти – немає.

О.Сич. Дякую. За основу прийнято. Чи є пропозиції до проекту рішення, крім тих, що надійшли від двох комісій: з питань екології і з питань бюджету і фінансів?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Зрештою, давайте я поставлю на голосування пропозиції комісії. Першою поступила пропозиція від комісії з питань бюджету, бо комісія декілька разів з питань екології засідала, і кінцеві пропозиції поступили дещо пізніше.

Отже, пропозиція комісії з питань бюджету: “Департаменту фінансів обласної державної адміністрації здійснювати фінансування природоохоронних заходів, які передбачені цим переліком та фінансувались в попередні роки, після надання обласній раді головними розпорядниками коштів інформації про виконані роботи на об’єктах чи заходах, що фінансувались за рахунок коштів обласного фонду охорони навколишнього природного середовища протягом 2011-2015 років”. Це доповнити як пункт 3. У зв’язку з цим пункт 3 вважати пунктом 4 і далі – за текстом.

Хто за цю пропозицію? Прошу голосувати.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу вибачення. Вже голосування відбувається. Трошки раніше. Що саме?
Уточнення по цьому формулюванню?

О.Галабала. По цьому формулюванню уточнення. Галино Василівно, можна до вас
уточнення, чи правильно ми зрозуміли? При такому формулюванні фінансуватись…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Галабала. Ні, ну, колеги…

О.Сич. Я прошу вибачення. Ми про це дискутували на комісії, і ми тоді уточнили, що саме не застосовувати санкції до районних бюджетів, а до конкретних об’єктів, де немає звіту. З цього це якраз і випливає, з об’єктів, з конкретних об’єктів.

О.Галабала. Можна тоді зауваження? Я просто не зрозуміла, перепрошую.

О.Сич. Я читаю ще раз: “Департаменту фінансів обласної державної адміністрації (Г.Карп) здійснювати фінансування природоохоронних заходів, які передбачені цим…” “…заходів, які передбачені цим переліком та фінансувались у попередні роки, після надання обласній раді головними розпорядниками коштів інформації про виконані роботи на об’єктах чи заходах, що фінансувались…”, далі – за текстом. Отже, мова йде про конкретні об’єкти.

Ще раз. Хто за? Прошу голосувати. Дякую. Проти? Утримався?

І.Шевчук. 67 – за, 6 – утрималось, проти – немає.

О.Сич. Дякую. Шановні колеги! Мені, чесно кажучи, мені зранку було важко розібратись, що голосувати, які пропозиції, бо декілька разів комісія з питань екології засідала, і подали не стільки, скажемо, вже сконсолідовані пропозиції, а як сам протокол. Я звертаю увагу, що в майбутньому чи ця комісія, чи інші: ви не давайте нам протоколи, оскільки якщо щось залишається без змін, то не констатуйте цього для депутатів, що ви там сім чи вісім пунктів, припустимо, залишили без змін, депутатів не цікавить процедура вашої внутрішньої роботи, їх цікавлять ваші кінцеві пропозиції і висновки, і якщо є пропозиції до зміни проекту рішення, то саме їх подавайте.

Колеги, у вас на руках є розданий витяг з протоколу № 8 засідання постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування. І голова комісії, і Ольга Юріївна, як заступник, який курує цю комісію, мені доповіли, що, в принципі, в цьому протоколі сконсолідовані ті зміни, які розглядались протягом декількох засідань комісії. Бо мені зараз важко аналізувати, як це є. Якщо так, чи можу я поставити одним голосуванням, скажемо, всі пропозиції, напрацьовані екологічною комісією і остаточно прийняті?

Голоси із залу. Можете.

О.Сич. Бо інакше нам треба буде голосувати 24 рази.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є згода?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Хто за те, щоби пропозиції до проекту рішення, напрацьовані комісією з питань екології та раціонального природокористування, внести до проекту рішення? Хто за? Прошу голосувати. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу вибачення. Чи є щось незрозуміле?

Голоси із залу. (Без мікрофона). Добре!

Р.Ткач. Внести повністю чи зі змінами?

О.Сич. Всі зміни до проекту рішення…

Р.Ткач. Без обговорення цих змін?

О.Сич. Так.

Р.Ткач. Тут є зауваження.

О.Сич. Тоді давайте, шановні колеги… Отже, давайте інакше. Поступив протокол комісії з питань екології та раціонального природокористування з пропозиціями внести зміну до ряду пунктів. Чи є у когось думки або зауваження чи пропозиції до цієї зміни?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Комісії з питань екології. Прошу тоді. Якщо є, підходьте до мікрофона, говоріть.

О.Дзеса – депутатська фракція партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність”. Шановні колеги! Ми маємо внесений цей витяг з протоколу № 8. Тут є цілий ряд пунктів, які узгоджені. Але ми опрацювали, вчора приймали участь активно… багато нас приймали участь в роботі комісії. Значить, є пункт 14, пане голово.

О.Сич. Чотирнадцятий пункт у пропозиціях комісії, так?

О.Дзеса. Чотирнадцятий пункт цього рішення. Так, у пропозиціях комісії. Значить, тут написано: “пункт 103 вилучити”.

О.Сич. Так.

О.Дзеса. Значить, ми пропонуємо, щоб все-таки цей пункт залишити.

О.Сич. Озвучте, що йде в пункті 103.

О.Дзеса. У пункті 103, значить: “придбання та встановлення обладнання для очищення газопилового потоку від забруднюючих речовин хімічного походження, що викидаються в атмосферне повітря на ДП “Спецзалізобетон”. Це один пункт. Дальше.

О.Сич. Чекайте, давайте по черзі. Отже, комісія рекомендувала цей пункт вилучити.

О.Дзеса. Так.

О.Сич. Вилучити. Натомість, ви пропонуєте його залишити. Прошу, аргументи з обох боків, бо в такому разі нам треба буде голосувати ще і в пропозиціях до пропозицій комісії.

О.Дзеса. Ну, яка друга сторона? Нехай дає…

О.Сич. Комісія, будь ласка, які зауваження до пункту 103? Голово комісії!

М.Якимчук – депутатська фракція політичної партії “Воля”, голова постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування. Доброго дня! Комісією було проголосовано, щоби 103-ій пункт вилучити, натомість замість 103-го пункту ми ввели село Нивочин Старобогородчанської ОТГ, так як там відбувається зараз катастрофічна ситуація: розмиває сільський цвинтар. А аргументи наступні: що це приватна структура, тобто, ми вийшли з того, що є найбільш необхідним, тобто, не виділяти кошти приватній структурі, а виділяти громаді, людям, які живуть в тих населених пунктах, і де дійсно є екологічна проблема. А приватне підприємство може за свої приватні кошти встановити ці фільтри, якщо вони потрібні.

Дякую за увагу.

О.Сич. Якщо можна, єдине уточнення. Через кореспонденцію голови обласної ради протягом роботи над цим проектом рішення, ну, напевно, з добрий десяток чи півтора десятка разів надходили прохання або від обласної державної адміністрації, або ж від голів районних рад і адміністрацій, тоді ми передавали в обласну адміністрацію, про те, щоб якісь об’єкти, скажімо, зняти, а з якихось об’єктів кошти перенаправити. Чи були у вас якісь подання або від обласної державної адміністрації, або від іншого суб’єкта, щоб саме кошти з цього об’єкта перекинути на інший? Чи ви самі так вирішили?

М.Якимчук. Це рішення комісії.

О.Сич. Це рішення комісії. Тобто, обласна державна адміністрація в уточненні цього
проекту не приймала участі, так?

М.Якимчук. Це є рішення комісії.

О.Сич. Я зрозумів. Я просто питаю, бо обласна державна адміністрація є суб’єктом подання проекту рішення.

О.Дзеса. Можна деякі уточнення, пане голово? Абсолютно ні обласна державна адміністрація, ні ми, які хочемо, щоб профінансований був цей… не заперечуємо проти села Нивочин, щоб там проводити ті роботи, які необхідно проводити. Ми за те, щоб доручити управлінню екології. Обласна державна адміністрація береться так само до цього питання, долучається, що дійсно там є проблеми. Ми чули сільського голову вчора на комісії, щоб все-таки і в Нивочині вирішити проблему, яка складається на сьогоднішній день.

О.Сич. Добре. Дякую. Прошу, Ольго Юріївно.

О.Галабала. Колеги, ще аргумент з приводу “Спецзалізобетону”. ДП “Спецзалізобетон” входить до структури ПАТ “Івано-Франківськцемент”, компанії, яка працює в нас в області. ПАТ “Івано-Франківськцемент” сплатив за 2015 рік 1 млн. 182 тис. грн., наголошую: 1 млн. 182 тис.грн. Тут є представник ДФС, може підтвердити ці дані, екологічного податку. Це сплатив ПАТ “Івано-Франківськцемент” в бюджет області.

Значить, ми пропонуємо виділити 910 тис.грн. назад фактично ж цьому підприємству. Тому у мене, і у комісії виникло питання щодо доцільності такої витрати коштів, тому що електрофільтри приватне підприємство може змінити за свої кошти, водночас, у нас є більш пріоритетні заходи, на які потрібно виділити фінансування. Це була аргументація, яка дала можливість комісії так проголосувати. Дякую.

О.Сич. Дякую. Прошу, перший мікрофон.

Р.Ткач. Пані Олю, це якраз той момент, коли треба подякувати ПАТ “Івано-Франківськцемент”, що він протягом багатьох років вклав мільйони коштів в те, щоб сьогодні було мало викидів, відповідно малі кошти вони сплачують за забруднення. І це, що один об’єкт, який залишився, що дійсно, що на сьогоднішній день, на жаль, ще йдуть викиди.

І буде цілком логічно, коли ми сьогодні навіть з тих коштів, які він сплатив, ми вкладемо у ці фільтри, ми не будемо говорити за нульові викиди, але викидів з ПАТ “Івано-Франківськцемент” тоді не буде. І цілком логічно їх вкласти, щоб завершити ці питання.

О.Галабала. Пане Романе! Це є зобов’язання конкретного підприємства, тому що воно зацікавлено безпосередньо. Якщо ви розумієте… ви ж розумієте, що якщо не буде викидів, екологічного податку підприємство не платить, тому підприємство самостійно зацікавлене встановити ці фільтри. А ми маємо пріоритетні заходи природоохоронні, які потрібно втілювати. Це була аргументація. Прошу її врахувати. Зрештою, голосують депутати. Дякую.

О.Сич. Зрозуміло. Дякую. По цьому питанню?

І.Данів. Не по “Спецзалізобетону”.

О.Сич. Не по цьому питанню. Шановні колеги!

Коли йшли дискусії по цих питаннях, були такі спільні пропозиції всіх, хто був залучений до дискусії. Якщо є якісь об’єкти,  до яких є сумніви, нехай комісія виїжджає, нехай кличе, якщо це в силі, голову села, голову районної ради, районної адміністрації, якщо об’єкт, – керівника об’єкту, керівника проекту, і нехай він пояснює логіку того і аргументи, чому ці гроші потрібні.

Чому я перепитував, хто був суб’єктом зміни цього рішення? Я скоріше схильний, зрештою, ви зараз будете, шановні колеги, голосувати, от, якщо є таке спірне питання, а я зрозумів, що є два питання, по яких в кінцевому підсумку, в кінцевих дискусіях на комісіях не було
досягнуто згоди, і комісія пропонує їх вилучити, я принаймні пропонував би їх вилучити з цього проекту рішення для додаткового вивчення в обласній державній адміністрації, бо ми завжди можемо подати зміни до рішення, навіть на наступне пленарне засідання, на наступну сесію, якщо б ми не затягували дискусію сьогодні. Щоб ви саме вирішили, щоб адміністрація проаналізувала і вирішила, чи на цей об’єкт дійсно треба, і надала додаткові аргументи, або якщо ні, то де в першу чергу. Я би так пропонував.

Шановні колеги! Подумайте, будь ласка, ті, хто пропонував тепер дискутувати по цьому питанню. Я би пропонував, колеги, вилучити об’єкт 103 “Придбання обладнання для ДП “Спецзалізобетон” із проекту рішення, і кошти ці,  які були закладені, не перерозподіляти, а доручити обласній державній адміністрації на ту суму, яка залишиться нерозподіленою, внести додатковий проект рішення.

Остапе Васильовичу, ви погоджуєтесь?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Я в такому разі формулюю, чи я вже сформулював. Можна так? Ставлю на голосування, щоби цей об’єкт…

І.Шевчук. Тоді треба й 23-ій вилучати.

О.Сич. Одну хвильку, ми по черзі…

І.Шевчук. Але там суми не співрозмірні: там 910, а там – 930. Як таке?

О.Сич. Я думаю, що технічно ми вже опрацюємо, як там суми підрівняти. Але я пропоную і об’єкт вилучити, і кошти сьогодні не перерозподіляти, а запропонувати обласній державній адміністрації внести додатковий проект рішення. Або ж аргумент додатковий на цей об’єкт або ж якийсь інший об’єкт, де вважають, що це має бути правильно.

Хто за цю пропозицію? Прошу голосувати. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. Ще раз на голосування, будь ласка.

О.Сич. Що є?

І.Шевчук. Ще раз на голосування, будь ласка.

О.Сич. Комісіє, спати не треба.

Отже, хто за те, що я тільки що сформулював пропозицію? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є, є, 1 – утримався.

І.Шевчук. 71 – за, 2 – утрималось, проти – немає.

О.Сич. Дякую. Пропозиція прийнята. Це все, так? Це все. Інших у вас заперечень щодо напрацьованих пропозицій комісії з питань екології немає.

О.Левицький. Олександре Максимовичу!

О.Сич. Одну хвилинку, по черзі давайте, по черзі. Олександре Михайловичу, по черзі. Другий мікрофон. Будь ласка.

І.Данів – депутатська фракція партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність”. Я прошу пункт 2 загального переліку спрямувати як субвенцію Калуському районному бюджету.

О.Сич. Чекайте, чекайте, ми зараз обговорюємо пропозиції комісії з питань екології.
Олександре Михайловичу, у вас до пропозицій комісії з питань екології?

О.Левицький. Так.

О.Сич. Будь ласка. Перший мікрофон.

О.Левицький. Я пропоную не знімати кошти, передбачені на виконання природоохоронного заходу у селищі Бурштин – 1 млн. 350 тис.грн.

О.Сич. Яка позиція?

О.Левицький. Залишити так, як була пропозиція.

О.Сич. Яка позиція?

О.Левицький. 17-ий пункт пропозицій комісії відхилити.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Це Обертин.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Це Обертин, це не Бурштин.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Левицький. Обертин, Обертин.

М.Якимчук. Це пропозиція управління екології.

О.Сич. Це була пропозиція управління екології, мені підказують.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А ви пропонуєте не дослухатись до цієї пропозиції, так?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Отже, пропозиція звучить так. Наскільки я зрозумів, управління екології опрацювало, подало комісії, комісія погодилась. Так?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Кошти в сумі 1 млн. 350 тис.грн., передбачені на виконання природоохоронного заходу “Будівництво очисних споруд та каналізаційних мереж у селищі Обертин, в тому числі виготовлення ПКД”, спрямувати на будівництво очисних споруд та каналізаційних мереж, каналізаційної насосної станції у м. Болехові в сумі 1 млн.грн. та придбання обладнання, контейнерів для збору побутових відходів у селищі Кути Косівського району в сумі 350 тис.грн. як субвенцію Косівському бюджету. Ви настоюєте, Олександре Михайловичу?

Голос із залу. Пане голово! Пане голово!

О.Сич. Так.

Голос із залу.  Пане голово, будь ласка.

О.Сич. Будь ласка.

А.Романюк – депутатська фракція політичної партії “Українське об’єднання патріотів – УКРОП”. Я категорично проти цього,  тому що в даному  пункті записано, що для селища Обертин ще потрібно виготовляти проектно-кошторисну документацію, в тому числі виготовлення проектно-кошторисної документації. По болехівських очисних спорудах уже давно є проект, вкладені кошти, і зараз цей об’єкт потрібно закінчувати. Єдине місто, місто обласного значення у нас, в якого немає каналізаційних споруд, у місті.

О.Сич. Колего, тобто, ви заперечуєте пропозицію Левицького.

А.Романюк. Заперечую, так.

О.Сич. Добре. Тим не менше, колега Левицький подав пропозицію, я ставлю її на голосування.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. По цій пропозиції, так? Прошу, будь ласка, голова комісії.

М.Якимчук. Хочу до відома колег, тому що на Обертин було передбачено 3 млн.грн. Знялась дана сума, і даний мільйон, який вилучається. Ми вивчали це питання на комісії дуже довго, його хватає, щоб у Болехові закінчити ту першу чергу, щоб уже очисні запрацювали. Тобто, це крайня необхідність і надзвичайно велика необхідність для завершення роботи.

О.Сич. Я зрозумів. Я зрозумів. Добре. Я ставлю на голосування…

О.Левицький. Пане голово, два слова. Я ж не виступаю проти Болехова, я питаю, чому ви пропонуєте зняти з Обертина? Бо вам треба Болехова? Так ніхто ж не каже, що проти Болехова. Хтось винайшов можливість зняти з Обертина, та й вирішив прикрити це Болеховом.

Болехову треба виділити кошти, я не заперечую, підтримую, і пропоную це також зробити. Але я задаю питання: чому знімають з Обертина? От і все.

О.Сич. Зрозуміло, добре. Я ставлю на голосування пропозицію депутата Левицького, щоб вилучити із пропозицій комісії з питань екології та раціонального природокористування пункт 17. Хто за цю пропозицію? Прошу голосувати. Прошу рахувати, тому що тут буде різнобій у голосуванні. Порахували? Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 18 – за, 2 – проти, 53 – утрималося.

О.Сич. Пропозиція депутата Левицького не проходить. Позиція 17 у пропозиціях комісії з питань екології залишається.

Чи є ще пропозиції до рекомендацій комісії?

Голос із залу. (Без мікрофона).

Голос із залу. Є. Є.

О.Сич. Одну хвильку, по 23-ому пункту де?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А, в рішенні комісії, так? Передбачити кошти в сумі 930 тис.грн. як субвенцію Богородчанському районному бюджету на реалізацію природоохоронного заходу… Тобто, це практично ті гроші, які мали би…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні, ну ми ж його в комплексі проголосували.

О.Галабала. Якраз ми й не проголосували. Можна?

Шановні колеги! Я пропоную…

О.Сич. Чекайте, чекайте, Ольго Юріївно! Я сформулював питання таким чином: зняти сам об’єкт “Спецзалізобетон” і зняти кошти, а отже їхні кошти, спрямовані… уже не можуть піти, і доручити обласній державній адміністрації додатково проаналізувати і подати проект рішення. Тому автоматично знявся пункт 23, він автоматично знявся.

О.Галабала. Колеги, але ми все-таки не так… Я перепрошую. Ми не так це зрозуміли, тому що, якщо ми робимо перекидку коштів рішенням комісії з Обертина на Болехів, то відповідно я все-таки пропоную поставити на голосування, щоб залишити пункт 23. Ми дуже довго розглядали це на комісії, були представники села Нивочин. Я хочу сказати, що у нас є два об’єкти, де загрожує підтопленню цвинтаря. Це у селі Ясень, де у нас були сумніви, ми виїжджали. Там дійсно є загроза, що могили підуть у річку. У нас два такі об’єкти, вони дуже в катастрофічному стані, шановні колеги. Я все-таки прошу пункт 23-ій підтримати. Це люди були на комісії.

О.Сич. Шановні колеги! Ну, ми не можемо самі собі суперечити.

О.Галабала. Ні, ми сказали…

О.Сич. Якщо ми знімаємо об’єкт, і знімаємо гроші для того, щоб обласна державна адміністрація додатково проаналізувала, і ми за це проголосували, можемо підняти стенограму, але якщо потрібно, я можу ще раз поставити на голосування.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Воно проголосовано в комплексі було. Бо якщо ці гроші зняті взагалі звідси і спрямовані на додатковий перерозподіл, то автоматично вони не можуть піти на позицію 23-ю. Тому позиція автоматично… позиція 14-а і позиція 23-а із рекомендацій комісії автоматично вилучені. Все.

Шановні колеги! Будь ласка, перший мікрофон.

А.Іващенко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”, член постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування. Два рази виносилось на засідання комісії прохання про те, щоб пункт 94 “Придбання обладнання (контейнерів) для збору побутових відходів на території селища Єзупіль” виключити, а внести запит… в департаменті екології є, внести також 40 тис.грн. на виготовлення проектно-кошторисної документації на будівництво зовнішніх каналізаційних мереж та очисних споруд Єзупільського дитячого психоневрологічного центру, оскільки внесений пункт 97 “Виготовлення проектно-кошторисної документації на Єзупільський НВК”. І потрібно паралельно робити проект на психоневрологічний дитячий центр, оскільки це якби один цілий об’єкт, і буде неграмотно, якщо проект буде зроблений окремо на школу, а на психоневрологічний…

О.Сич. Я прошу вибачення. Читайте, будь ласка, пункт 13 у рекомендаціях комісії. Пункт 94 вилучити, кошти направити департаменту охорони здоров’я ОДА на…

А.Іващенко. Дякую, пане голово, вибачайте.

О.Сич. Тобто, ваша пропозиція врахована.

А.Іващенко. Дякую. Дякую.

О.Сич. Все, знімається. Гаразд. Будь ласка. Третій мікрофон.

В.Скрипничук. Дякую. Шановні колеги! Я би мав дуже багато зауважень взагалі до
висновків і рекомендацій комісії, але я цього сьогодні робити не буду. У мене є одна пропозиція. Я би хотів знати про пункт 24. На які такі кардинальні потреби покращення екології треба дати 100 тис.грн. управлінню екології та природних ресурсів?

О.Сич. Отже, пункт 24 в рекомендаціях комісії…

В.Скрипничук. Я пропоную його вилучити. Не треба фінансувати з двох бюджетів…

О.Сич. Василю Михайловичу, ви сказали, а я просто хочу уточнити, бо депутати не
знають, про що йдеться. Отже, пункт 24-ий рекомендацій комісії: “Передбачити кошти в сумі 100 тис.грн. управлінню екології та природних ресурсів ОДА для державної екологічної інспекції в Івано-Франківській області”. Прошу пояснити.

М.Якимчук. Це є для придбання обладнання для лабораторії, яка є в Державній екологічній інспекції. Це лабораторія екологічного контролю.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні, ви знаєте, Василь Михайлович правий в чому: це ж державний бюджет.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ми маємо право? Прошу, Ольго Юріївно. Вибачте, я тільки з тієї точки зору, щоб ми закон не порушили.

О.Галабала. Шановні колеги! Ми тут не порушуємо закон, тому що є постанова Кабінету Міністрів № 1147, яка передбачає, куди можуть бути спрямовані кошти з фонду охорони навколишнього природного середовища, і саме на підтримання роботи Державної екологічної інспекції може. Крім того, я хочу зауважити, що Держекоінспекція за минулий рік нарахувала більше 5 млн.грн. екологічних збитків, і це все йде у наш фонд екологічних коштів. Тому саме для того, щоб вони могли здійснювати цю роботу більш ефективно, вони вчора на комісії попросили спрямувати для їх роботи цю суму коштів. Дякую.

О.Сич. Дякую. Василю Михайловичу, ви настоюєте? Ні, бо 100 тис.грн. дати, щоб отримали 5 млн.грн., – це, мені здається, рентабельно.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я зрозумів. Я ставлю на голосування пропозицію колеги Скрипничука: вилучити з рекомендацій комісії з питань екології пункт 24. Хто за? Прошу голосувати. Прошу порахувати. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 38 – за, 36 – утрималося, проти – немає.

О.Сич. Дякую. Пропозиція не проходить.

Колеги, чи є ще в когось зауваження до рекомендацій комісії?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Ольго Юріївно, прошу.

О.Галабала. Шановні колеги! Якщо ми говоримо про фінансування з двох бюджетів, хочу звернути вашу увагу ще на кілька об’єктів і зокрема на доцільність їхнього фінансування, яке так само обговорювалось на засіданні комісії. Це пункт 12 протоколу комісії, а в пооб’єктному переліку це  пункт 67, це будівництво вольєра для напіввільного утримання копитних з метою їх розселення в природному середовищі для ДП “Надвірнянське лісове господарство” – 406 тис.грн. Відповідно є пропозиція поставити на голосування, щоб вилучити цей пункт. Крім того, в пропозиціях комісії залишити його незмінним.

Так само пункт 15 протоколу комісії…

О.Сич. По черзі, по черзі.

О.Галабала. А, по черзі. Перепрошую.

О.Сич. Ще раз. Яка позиція у проекті рішення?

О.Галабала. У проекті рішення це є позиція 67.

О.Сич. 67-а позиція…

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Галабала. У протоколі комісії це пункт 12.

О.Сич. Ні, ні, у протоколі, пункт 12, комісії написано: пункт 67-ий залишити без змін…

О.Галабала. Я ж про це й говорю. Я пропоную вилучити.

О.Сич. Добре. Вилучимо. А що дальше?

О.Галабала. Аналогічно, як це було зі “Спецзалізобетоном”.

О.Сич. Ні, ні, коли ми вилучимо пункт 12 з протоколу вашого, це ж нічого не міняє у проекті рішення. Просто ви дискутували, та й написали без змін.

О.Галабала. Ні, я розумію. Я пропоную… як це сформулювати. Я пропоную з проекту рішення вилучити пункт 67.

О.Сич. Я зрозумів. Шановні колеги! Перше, Ольга Юріївна пропонує з протоколу екологічної комісії вилучити пункт 13…

Голос із залу. Пункт 12.

О.Сич. Пункт 12, а в комплексі з ним і з проекту рішення пункт 67. Чому? Бо це взаємопов’язано. Чи є потреба обговорити?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є потреба обговорити? Будь ласка.

Голос із залу. Пане голово! Я хотів би сказати на рахунок вольєру.

Голос із залу. Представтесь.

Р.Осташук – в/о № 38, депутатська фракція партії “Блок Петра Порошенка
“Солідарність”.
Я є директором лісгоспу, ДП “Надвірнянське лісове господарство” на сьогодні. Ми вже багато сьогодні  почули критики про лісову галузь, що ми дуже погані, рубаємо тільки і все решту, а коли щось робимо добре, нас також ніхто не хоче підтримати. Цей вольєр був колись історично ще при лісокомбінаті Надвірнянському. Місце унікальне, підібране науковцями, і тому ми знаємо, що, на жаль, на сьогодні є моменти, що вже вимирають чи на грані вимирання карпатський олень благородний і так дальше, тому подібне. Можна багато говорити, сьогодні не буду… Але це є ті місця, які ми дійсно відтворюємо для того, щоби було… Є науковці, є з Європи, зокрема, з Чехії коли приїжджали в Надвірну, вони готові брати участь у цьому, надавати допомогу не тільки матеріальну, але й те, що стосується наукової праці і розведення цих оленів благородних, відтворення їх у Карпатському регіоні.

Тобто, я не знаю, чи добре робимо, чи погано робимо.

Що стосується явірчика, там також були питання… Я запрошую всіх приїхати туди, побачити те, що ми зробили на висоті 1300 м над рівнем моря, куди сьогодні з’їжджаються всі науковці, де проведений був семінар директорів дендропарків держави Україна, тобто, я думаю, що це ті кроки, які ми робимо для покращення всього.

О.Сич. Пане Руслане, я зрозумів. Чи є думки ще з цього приводу?

І.Шевчук. Прошу ставити на голосування.

О.Галабала. Я ще один коментар дам дуже коротко. Колеги, чому ми це пропонуємо зробити? Тому що, по-перше, рішенням комісії було прохання по кожному такому заходу надати детальні кошториси на засідання комісії, щоб можна було проаналізувати. По цьому заходу кошторис не був наданий. Це перший аргумент.

Другий аргумент. Є у нас приклад Галицького національного парку, в який залучаються грантові кошти на спорудження подібних вольєрів. Ви правильно сказали. Є чеські партнери, інші, Європа готова підтримати наші заповідники. Тому більш раціонально буде залучити грантові кошти на цей захід, який передбачений в розмірі 406 тис.грн. Дякую.

О.Сич. Одну хвильку! Я роблю зауваження обом, бо ви берете слово без дозволу головуючого. Прошу, пане Руслане.

Р.Осташук. Я думаю, що ніхто на сьогодні не вкладе гроші, поки ми не зробимо якийсь перший крок, тому ми його зробили. Я думаю, що вартує його підтримати. Якщо є якісь сумніви, я запрошую вас приїхати і подивитись, всю екологічну  комісію в повному складі, ми завжди готові. І ці, якщо ви кажете, кошториси попередньо вже два роки лежать… вже другий рік це робимо. Тобто, на даний час кошторис поданий з повним обгрунтуванням, яке є, що стосується цього вольєру.

О.Сич. Все, нехай вас розсудять депутати.

Отже, поступила пропозиція від Ольги Юріївни Галабали зняти пункт 12 із рекомендацій комісії з питань екології і пункт 67 із додатка до проекту рішення. Хто за? Прошу голосувати. Прошу рахувати. Хто проти? Хто утримався? Прошу підрахунок зробити.

І.Шевчук. 6 – за, 68 – утрималося, проти – немає.

О.Сич. Дякую. Пропозиція не прийнята.

Шановні колеги! Чи є ще зауваження до проекту рішення? Маю на увазі, до пропозицій комісії з питань екології. Прошу. Ольго Юріївно!

О.Галабала. Така сама ситуація з подвійним джерелом фінансування і з доцільністю по пункту 111: це є проведення заходів з охорони та відтворення природних рослинних ресурсів ДП “Івано-Франківський лісовий селекційно-насіннєвий центр”. Хочу звернути увагу депутатів, що нам був наданий на розгляд комісії кошторис цього заходу. Згідно з цим кошторисом пропонується спрямувати 80 тис.грн. на насосну станцію, 15 тис.грн. – на труби, 6 тис.грн. – на стрічку для поливу, 50 тис.грн. – на розпилювачі, 15 тис. 900 грн. – на систему очищення води, 30 тис.грн. – на доріжки, 20… а, вибачте, це в одиницях: 43 тис. – на альтанки, 21 тис. – на догляд за парком і 200 тис.грн. – для шишкосушилки. Відповідно так само є питання щодо доцільності фінансування даного заходу з фонду охорони навколишнього природного середовища на суму 400 тис.грн. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Отже, аналогічно до попередньої пропозиції є пропозиція зняти пункт 15 в рекомендаціях комісії і в комплексі з ним пункт 111 в додатку до проекту рішення. Чи є в когось якісь думки щодо цієї пропозиції?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Прошу до мікрофона.

В.Попович. Голово!

О.Сич. Прошу, будь ласка. По цьому питанню?

В.Попович. По цьому питанню.

О.Сич. Давайте.

В.Попович. Ну, Ольго Юріївно, для чого? Є пропозиції комісії, ми тут всі сидимо. Майте повагу до всіх депутатів. Є пропозиції комісії, проголосовані. А ви по кожній позиції іншу пропозицію даєте. Ну, що ж…

О.Сич. Василю Борисовичу, кожен має право мати свою пропозицію, незалежно, яке рішення прийняла комісія.

Прошу, будь ласка. По цьому питанню, по пропозиції Ольги Юріївни? Будь ласка.

Р.Осташук. Я хотів… то ж та сама тема і ті об’єкти, які там запропоновані, так само та шишкосушилка. У нашій області, на жаль, їх немає, ця буде першою. І це все, що перераховано, дійсно треба. Бо для того, щоб на сьогодні отримати насіння смереки, ми їдемо у Львівську область для того, щоб відвезти туди шишки, а звідти забрати насіння. Тому я також думаю, що потреба в тому є. І є Манолій Піцуряк, він скаже про цей об’єкт, бо то на його теренах, у
Богородчанах.

Скажіть, треба підтримати то чи не треба?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

Р.Осташук. Дякую.

О.Сич. Дякую вам. Колеги, чи є ще думки щодо цієї пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає.

Голос із залу. Якщо Манолій каже, що треба, значить – треба.

О.Сич. Ставлю на голосування. Хто за те, щоб вилучити з протоколу рекомендацій комісії з питань екології пункт 15, а разом з ним і пункт 111 із додатка до проекту рішення? Прошу голосувати. Хто за?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я все добре сформулював. Слухайте, будь ласка. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 6 – за, 67 – утрималося, проти – немає.

О.Сич. Пропозиція не врахована.

Чи є ще думки щодо рекомендацій комісії?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Ставлю на голосування рекомендації комісії з врахуванням тих рекомендацій, що прозвучали. Хто за? Прошу голосувати. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 67 – за, 6 – утрималося, проти – немає.

О.Сич. Рекомендації комісії прийняті. Тепер уже загалом до проекту рішення чи є ще пропозиції до проекту рішення? Прошу, є. Другий мікрофон.

І.Данів – депутатська фракція партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність”. Прошу пункт 2: передати як субвенцію Калуському районному бюджету.

О.Сич. Є пропозиція від нашого колеги-депутата пункт 2, тобто, “будівництво берегоукріплювальних споруд на правому березі р.Лімниця у с.Вістова (нижче до дорожнього моста) Калуського району Івано-Франківської області” (для Івано-Франківського обласного управління водних ресурсів), так? В тому числі, ПКД, передати натомість як субвенцію районному бюджету Калуському районному бюджету.

Хто за пропозицію колеги? Прошу голосувати. Хто за? Дякую. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 73 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Пропозиція прийнята. Звертаю увагу, що тоді, в такому разі слід в дужках вилучити, що для Івано-Франківського обласного управління водних ресурсів. Я думаю, що воно потім поправиться само собою, так?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Добре. Другий мікрофон.

М.Рудик. Я перепрошую, трохи довго чекала. Нічого, зосередилась на думці. Я хочу повернутись до тих змін, які відбулися попередньо, це стосується 23-го пункту, села Нивочин. Тут присутній голова сільської ради, як виявляється, і він просить слова, щоб пояснити ситуацію, яка дійсно є проблемною в цьому селі. Це одне.

А друге. Я хочу ще додати, шановні колеги, що даний об’єкт був включений в перелік пропозицій від Богородчанської районної державної адміністрації. Цей об’єкт включений в районну програму екології, і цей об’єкт дійсно проблемний в селі, тому що вода залиє цвинтар, і будуть відповідні наслідки для жителів цього населеного пункту. Так що прошу надати слово цьому голові, щоб він пояснив важливість цієї проблеми.

О.Сич. Пані Лесю! А якщо ми всіх голів сільських рад приведемо сюди, щоб вони пояснювали важливість об’єкта…

М.Рудик. Я перепрошую, я його не приводила, я навіть не знала, що він є в залі.

О.Сич. Зараз депутати скажуть, надавати чи ні. Але я просто до вас як до депутата. Я апелюю, є у нас управління екології. Скільки у нас всього в переліку об’єктів? Ні, скільки об’єктів всього?

А.Пліхтяк. На суму 300 млн.грн. є.

О.Сич. Ні, яка кількість запитів?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

А.Пліхтяк. Всього?

О.Сич. 125, умовно кажучи, запитів на 300 млн.грн. А у нас є 80 млн.грн.

М.Рудик. Це ваше право. Я роблю пропозицію.

О.Сич. Ні, пані Лесю, ви зразу пропонуйте, звідки забрати.

М.Рудик. Ну, попередньо обговорювалось…

О.Сич. Ми ці кошти передали для додаткового аналізу з обласної адміністрації. Може вона і запропонує. Я не знаю.

М.Рудик. Я просто прошу…

О.Сич. Але не треба… знову ж таки, даруйте, бавитись у популізм і казати: я хочу для громади. Кажіть, звідки взяти. Бо 30 млн.грн., я повторюю ще раз, ми проблеми на 1 млрд.грн. не вирішимо. 80 млн.грн. Ми програми на 300 млн.грн. не вирішимо.

Тому, колеги, давайте не тільки бавитись у популізм, а й розуміти реальний стан речей. Сьогодні щось одне, а завтра – інше.

М.Рудик. Олександре Максимовичу, я вас розумію.

О.Сич. Дякую.

М.Рудик. Але це була пропозиція комісії, тому я це підняла питання.

О.Сич. Пане голово, будь ласка. Все, пані Лесю, ви своє сказали, люди зафіксували, вас в селі будуть пам’ятати.

Пане голово, до мікрофона.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

Голос із залу. Доброго дня! Я вибачаюсь, пані Марія мене інакше представила. Я – голова обласної громадської організації “Чорний ліс” Іван Жирик.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

І.Жирик. Значить, ми проводили захід по вшануванню 18 Героїв УПА у с.Нивочин, і люди звернулися до нас щодо цього заходу.

Значить, у 2014 році була комісія, яка оглянула наслідки шкідливої дії повені 2008 року, і внесла пропозицію на 5 млн.грн. Але у зв’язку з відсутністю коштів було прийнято рішення комісією щодо першочергового проведення заходів з берегоукріплення біля цвинтаря. Тобто, якщо це не зробити, то при першій ж повені будуть плисти гроби.

І у минулому році був зроблений запит, але сказали, що відсутні кошти. В цьому році взагалі не включили цей захід, так як… але він є першочерговий.

Я би просив, шановна президіє, шановні депутати, ви не дуже хвилюйтесь, бо якщо переглянути той перелік, який зроблений на цей рік, то там можна багато до чого подивитись, що воно й не потрібно робити. Ну…

О.Сич. Пане голово, дякуємо вам за ваші думки.

І.Жирик. Я – професіонал, біля 30 років екологічного стажу, і я знаю, що можна було включити цей захід туди. Якщо ви так приймаєте рішення, то де ваші слова, коли ви виступали на зібраннях перед виборами, що ви будете служити громадам і для свого народу, своєї країни, а тут зовсім інакше?

О.Сич. Дякую. Дякую. Пані Маріє Рудик, фракція “Воля”, я вам роблю зауваження про те, що ви ввели в оману своїх колег-депутатів.

М.Рудик. Я перепрошую…

О.Сич. Прошу у фракції провести виховну роботу.

М.Рудик. Це вже не до мене. Голова сільської ради тут, мене попросили для голови сільської ради. Я просто вийшла в дурній ситуації!

О.Сич. Шановні колеги! Чи є ще пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. З вашого дозволу ставлю проект рішення на голосування в цілому з врахуванням всіх продискутованих пропозицій.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ми вже інші проголосували.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Так я питав, чи є пропозиції.

О.Галабала. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, я щось може забуваюсь, я вже три рази повторив: чи є ще в когось пропозиції до проекту рішення.

Ольго Юріївно, будь ласка, давайте.

О.Галабала. Колеги, я довго не буду забирати часу, я знаю, що дискусії про екологічні кошти були довгі і емоційні, але я прошу поставити на голосування все-таки ту пропозицію, яка не була підтримана ні бюджетною комісією, ні екологічною, щодо застосування системи “ProZorro” для всіх екологічних коштів на суму 50 тис.грн. Формулювання є подане. Це головним розпорядникам бюджетних коштів при здійсненні закупівель товарів, робіт і послуг, необхідних для здійснення заходів, передбачених цим переліком, вартість яких перевищує 50 тис.грн., але є меншою за вартість… Колеги, я прошу послухати. …встановлена в абзаці першому частини другої Закону України “Про державні закупівлі” використовувати електронну систему закупівель, що передбачено Законом “Про публічні закупівлі”, з метою відбору постачальника та виконання робіт для укладення договору.

Я просто, колеги, я хочу коротко вам сказати, чому це рішення є важливим. Тому що ви знаєте ті дискусії, які відбувались по об’єктах. На жаль, ми не маємо того переліку екологічних заходів, який би був… дійсно відображав екологічні потреби регіону. Крім того, шановні колеги, ми не маємо звіту про виконання програми за 2015 рік і, крім того, я хочу звернути вашу увагу, можете слухати, звичайно, можете не слухати, але з усього переліку заходів на суму 80 млн.грн. тільки 6 заходів є ті, на які мають бути проведені тендери. Це на суму 14 млн. 7 тис.грн. Решта на суму 65 млн. 993 тис.грн. – це так звані дотендерні суми. І коли ви побачите перелік, ви побачите: 1 млн. 495 грн., 1 млн. 492 грн. Чому? Тому що сума тендеру йде від 1 млн. 500 грн. на роботи.

Тому, шановні колеги, в цей перелік включені майже всі дотендерні суми, на них не поширюється Закон про тендери, про державні закупівлі. До цього у всі попередні роки підбір підрядника відбувався в незрозумілому режимі. Звіту, я хочу наголосити, ні за 2011 рік, ні за 2012 рік, ні за 2013 рік, ні за 2014 рік… звіту про використання екологічних коштів ми не маємо. Хоча у нас є чітко передбачені положеннями про обласний фонд і про порядок фінансування заходів такі вимоги.

Тому, шановні колеги, якщо ми зараз з вами не включимо прозорі тендерні… вірніше, прозорі відкриті закупівлі для екологічних коштів на суму, я вам сказала яку, – 65 млн.грн., то, на жаль, це рішення буде дуже мати великі корупційні ризики. Тому я прошу, пане голово, поставити на голосування, щоб включити пункт 4 до текстової частини рішення, яке я сформулювала, відповідно решту пунктів посунеться, для застосування цієї процедури. Я вам дякую.

О.Сич. Ольго Юріївно! Я вас уважно слухав, але вже не хотів черговий раз нагадувати, що є Регламент. Ви це часто ігноруєте, але колись ви схаменетесь.

О.Галабала. Я прошу поставити це на голосування…

О.Сич. Як Регламент, до речі, у роботі сесії обласної ради, так і в роботі апарату.

Шановні колеги! У мене є така думка, що деякі представники політичних сил змагаються, хто більше попіариться на популярних речах.

Я вам нагадаю: у процесі сьогоднішньої нашої роботи депутат Виноградник виступив з пропозицією опрацювати проект рішення про введення системи “ProZorro” до всіх, без винятку, бюджетних фінансувань. Для чого це піаритись на конкретних проектах рішень?

О.Галабала. Я вам пояснюю. Тому що на попередній сесії 25 грудня так само було протокольне доручення по якості газу. Ми до цих пір нічого не маємо. Тому я все-таки…

О.Сич. Ольго Юріївно, я роблю зауваження. Ви взяли слово без дозволу головуючого.

О.Галабала. По Регламенту я прошу поставити на голосування цю пропозицію. Дякую.

О.Сич. Прошу. Другий мікрофон.

О.Тебешевська – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Я або щось трошки не розумію, або вже просто не змогла всидіти. Я працюю в екологічній комісії. Це питання дискутувалось у нас, і ми винесли рішення: розглядати це питання після вивчення на наступний раз. Чому ми зараз знову це порушуємо? Я не розумію.

О.Сич. Ви знаєте, зважаючи на те, що екологічну комісію курує Ольга Юріївна, а її очолює співпартієць, то я попрошу його до мікрофона, бо я вже нікому не вірю. Пане голово, яке було рішення екологічної комісії по системі “ProZorro”?

М.Якимчук. На комісії було поставлено питання щодо системи електронних закупівель “ProZorro”…

О.Сич. Комісія підтримала чи ні?

М.Якимчук. Комісією було не підтримано і перенесено на інший розгляд.

О.Сич. І перенесено на інше засідання. Але попіаритись треба.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Поступила пропозиція, я ставлю її на голосування. Хто за? Прошу голосувати.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиція Ольги Юріївни вписати в проект рішення про використання екологічних коштів використання їх по системі “ProZorro” або щось в тому плані. Хто за? Прошу голосувати. Прошу рахувати. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 6 – за, 67 – утрималось, проти – немає.

О.Сич. Цим самим…

І.Шевчук. Ніхто не проти.

О.Сич. Дякую. Цим самим… ніхто не проти. Цим самим сесія ще раз підтримала пропозицію, занотовану у наших протокольних дорученнях, яку висловив депутат Виноградник:
системно опрацювати це рішення, а не піаритись на конкретних моментах.

Шановні, я бачу, що нам прийдеться припинити трансляцію в прямому ефірі, тому що популізм – це страшна річ, вона руйнує державу.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Та ні, я розумію, що у них своя камера і завтра будуть фільми монтувати.

(Оплески в залі).

І.Шевчук. Олександре Максимовичу, я спеціально сказав…

О.Галабала. Шановні колеги! Я перепрошую…

І.Шевчук. Я попрошу, я говорю. Я сказав, я тоже маю право. Я спеціально сказав, що ніхто не проти, щоб це не появилось у всіх районних газетах, що депутати такі погані, корупціонери, проти системи “ProZorro”. Ніхто не проти. Будь ласка, не замовляйте в районних газетах те, що всі депутати корупціонери.

О.Галабала. Колеги, одну ремарку можна?

О.Сич. Ольго Юріївно! Перший мікрофон.

О.Левицький. Шановні пані і панове! Це правда, ніхто не є проти системи “ProZorro”. Але одночасно я раджу і прошу при опрацюванні цих пропозицій врахувати, що більше восьми таких інтернет-платформ в Україні існує, крім “ProZorro”, дізнатись, крім того, хто є засновниками “ProZorro”, які у них зв’язки з депутатами Івано-Франківської обласної ради, і тоді буде легше зрозуміти й зорієнтуватись у всьому іншому. А таких майданчиків є мінімум 8 в Україні, вже діє, і визначитись стосовно того, встановити скорочений термін, не на вічно з’ясовувати, короткий термін, можна навіть за пропозицією Ольги Юріївни або інших депутатів, обмежити цей термін і з’ясувати, і дійсно вдатись до запровадження такого способу здійснення закупівель і контролю за ними.

А зараз вважаю правильним прийняти рішення. Дякую.

О.Сич. Дякую, Олександре Михайловичу. Друзі, ще раз повертаю вас до того питання, яке ви задали про добровольців АТО. Ось так для популізму скоренько прийняли, десь щось там не продивившись добре, поспіхом, бо вибори наближались, а потім ні хлопці не отримали рішення, і соціальна напруга. Так само й тепер. Замість того, щоб сісти і серйозно напрацювати це все, вивчити глибоко питання, ні, давайте попіаримось. Так виборів ще ж немає до Верховної Ради!

Другий мікрофон. Прошу. По черзі, будь ласка.

Г.Карп – директор департаменту фінансів. Я попрошу всіх, шановні колеги, щодо пропозицій по використанню бюджетних коштів керуватись тільки нормативною чинною базою. І коли ми приймаємо проекти рішень, без експертних рішень… юридичного і фінансового департаментів не приймати таких рішень. Моє питання як керівника департаменту фінансів: ці бюджетні кошти повинні використовуватись, як і всі решта, згідно з чинною нормативною базою. Будь ласка, врахуйте це при підготовці ваших пропозицій. Дякую.

(Оплески в залі).

О.Сич. Дякую. Будь ласка, Ольго Юріївно, ваша репліка.

О.Галабала. Колеги, я хочу тільки з приводу піару. Коли ми не маємо… Ні, ну, колеги, послухайте, це була репліка, але коли ми не маємо звіту, коли ми не маємо звіту ні за 2011, ні за 2012, ні за 2013, ні за 2014, ні за 2015 рік, всупереч пункту 10 положення про обласний екологічний фонд, навколишнього природного середовища, всупереч пункту 7 і 4 порядку, колеги…

Голоси із залу. (Без мікрофона).

(Оплески в залі).

О.Галабала. Якщо ми не маємо цього звіту, це… Якщо ми не маємо цього звіту, це пункт номер 1, якщо всі екологічні кошти поза тендерними процедурами, підрядники визначались у ручному режимі, і ми не знаємо, хто ці підрядники, ми не знаємо про ефективність використання коштів, то давайте шукати популізм не в тому місці, а не там, де вже 22 обласні ради перейшли на систему відкритих закупівельних процедур. Дякую. Тому, будь ласка, не маніпулюйте, і по газу була така сама ситуація.

О.Сич. Другий мікрофон.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановний голово, шановні колеги-депутати! Ви знаєте, підтримую на двісті
відсотків те, що казала Галина Василівна. Є нормативні документи, є фінансові звіти… Я не можу зрозуміти: 3-4 роки ми не мали звітності. Я минулого року у вересні місяці перекрив дах Манявської амбулаторії. Через місяць у мене ці хлопці у погонах лазили на горищі і рахували кожен цвях, кожну латинку, нічого не знайшли.

Як це не може бути? Як ми розподіляємо кошти? Та є друге, є казначейство, де зареєстрована заборгованість, є використання, закривається, про що ми говоримо, шановні?! Та ми не видумуймо ровер, який є. Просто люди не розуміють в тих фінансах і говорять. Є фінансова дисципліна, не може такого бути! Просто питайте тих, хто це має, і на тому кінець, а не піаримось тут. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Є пропозиція завершити обговорення і прийняти рішення в цілому. Хто за? Прошу голосувати. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 67 – за, 6 – утрималося, проти – немає.

О.Сич. Рішення прийнято. Прошу заповнити бюлетені для персонального голосування, здати у лічильну комісію.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Одна невеличка заувага. В даному випадку, як голова обласної ради, якому ви делегували бути і спікером тут, і представляти інтереси назовні, не особисто, але корпоративно, мені болить, коли “з болотом мішають” обласну раду, мені болить, коли при розгляді  питань бюджету звучало, що чи не вся рада – це корупціонери, злодії, хабарники. Був величезний інформаційний шум, з якого в кінці “вийшов пшик”, бо буквально декілька об’єктів, не порозумілись депутати і вирішили відправити на доопрацювання.

Честь обласної ради не абстрактна. Вона починається з честі конкретного депутата. І я би хотів, щоб працюючи, ми розуміли один одного і відстоювали не тільки вузькопартійні інтереси, але й інтереси громади, і щоб в нашому лиці громада поважала нас як вищий представницький орган краю. Бо як ми самі себе не будемо поважати, то ніхто нас не буде поважати.

Сьогодні й так у суспільстві післяреволюційному і воєнному страшенний нігілізм до закону, до влади, але якщо ніхто не буде  поважати закон і владу, то держава розпадеться. Я апелюю до мудрості, тому що знову ж таки, приклад. Неодноразово з різних вуст звучало: за 5 років розікрали 506 млн.грн. екологічних коштів. Я спеціально взяв вибірку. Всього за 5 років на екологічні питання пішло 158 млн.грн.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А звучала цифра 500. Я закликаю до тверезого, розумного підходу у нашій спільній праці на добро громади, а не тільки рейтингу якоїсь однієї політичної сили. І ніколи, будь ласка, якщо рішення приймала обласна рада, не “тягнути ковдру на себе”, що якась партія це вирішила, бо ми всі, 84 депутати, прийняли таке рішення. І якби не хотіли, то одна партія, якою б великою вона не була представлена, цього б не добилась. Я вже не кажу про маленькі.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Даруйте, але це дійсно болить.

Переходимо до наступного питання порядку денного. Питання номер 20: “Про внесення змін до рішення обласної ради від 03.02.2014. № 1187-27/2014 “Про обласний фонд охорони навколишнього природного середовища”.

Доповідає Андрій Дмитрович Пліхтяк – заступник начальника управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків, рекомендовано до розгляду на сесії. Постійна комісія з  питань екології та раціонального природокористування рекомендувала до розгляду на сесії з врахуванням поданих пропозицій. Пропозиції у вас у цій ж брошурі. Прошу на них звернути увагу. Потім будемо ставити на голосування.

Прошу, доповідач.

А.Пліхтяк. Чим викликано це рішення? У зв’язку з тим, що змінилась назва структурного підрозділу облдержадміністрації, змінилась назва постійної комісії, є утворені у нас на території області три об’єднані територіальні громади, і для того, щоб можна було це фінансувати і приймати запити, тому є потреба у прийнятті такого рішення.

Значить, дане рішення розглядалось на комісії бюджетній, екологічній, і комісією екологічною було запропоновано пропозиції.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Дякую. Чи є, шановні колеги, запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Ставлю на голосування проект рішення за основу. Хто за? Прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

І.Шевчук. 72 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. За основу прийнято. Чи є пропозиції, зауваження, бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка. Є пропозиція комісії. Допоможіть мені, будь ласка, їх витягнути з протоколу. Голово комісії, прошу до мікрофона.

М.Якимчук. Дякую. На розгляд комісії було винесено деякі поправки. Комісія частину поправок прийняла, і є в протоколі в кожного депутата на руках, а частину не прийняла. Не прийняла в частині, де є вимога до… перед початком робіт виконувати…

О.Сич. Пане голово, давайте так домовимось. Якщо комісія не прийняла, то приватно будь-хто, чи ви, чи хтось інший може запропонувати до розгляду зараз депутатам. Давайте сконцентруйте ті, що прийняті на комісії.

М.Якимчук. Прийняті на комісії до пункту 2.3 – порядку планування, фінансування природоохоронних заходів з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища. 8 – “за” проголосували на комісії, одноголосно.

Друге…

О.Сич. Я прошу вибачення. Колеги, допоможіть розібратись. Є протокол № 7, протокол № 8, № 9. Де шукати ці пропозиції? Бо я заплутався вже.

Будь ласка, Ольго Юріївно.

О.Галабала. Шановні колеги! Ті рішення голови комісії… я не маю тієї роздруківки зараз, тому що вона не викладена в протоколі. Колеги, протокол готує апарат, тому давайте так…

Ті пропозиції, які були прийняті комісією. Пропозиція комісії, яка була прийнята, це доповнити Положення, пункт 10 Положення про обласний фонд охорони навколишнього природного середовища наступними словами.

Я читаю зараз так, як звучить цей пункт: “Розпорядники коштів щороку до 15 березня подають обласній раді та обласній державній адміністрації інформацію про використання коштів обласного бюджету на виконання природоохоронних і ресурсозберігаючих заходів, визначених відповідним рішенням обласної ради”. Пропонується цей пункт продовжити і доповнити. Зараз я читаю те, чим пропонується доповнити: “що має включати копію актів виконаних робіт, договорів між замовником та виконавцем, проектно-кошторисну документацію та експертний висновок щодо всіх заходів, на які були виділені кошти з фонду охорони навколишнього природного середовища за рік, що передує звітному”. Це те доповнення, яке пропонується до пункту 10, яке підтримала комісія.

Називати далі?

І.Шевчук. Це доповнення комісія не підтримала.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Шановні колеги! Я прошу відповідально ставитись, голову комісії і всіх причетних до роботи, інакше це називається “підлог документів”  і кримінальна стаття.

У мене є два протоколи. Якщо ви, як комісія, не вмієте працювати і не можете чітко виписати, що комісія пропонує, до якого проекту рішення, у мене постає питання щодо фаховості керування комісією.

О.Галабала. Комісія не підтримала обов’язковість наявності проектно-кошторисної документації при тому, коли подається запит на природоохоронний захід. Це комісія не підтримала, і це є в протоколі. А ми зараз говоримо виключно про форму звітності, пункт 10. Так я його зачитала.

О.Сич. Який номер: 7 чи 8?

О.Галабала. Це номер 7. Це протокол № 7.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Насправді у нас немає писаного документа… Ігоре Михайловичу! У нас немає писаного документа, що прийняла комісія. Я бачу протокол, але у ньому просто є, що за пропозицію Галабали проголосували стільки, утрималось – стільки. А яка суть пропозиції – немає.

Тепер ми слухаємо зі слів.

Я пропоную, шановні колеги, ми завжди можемо внести зміни до рішення. Ті зміни, які напрацьовані, технічного характеру: змінити назву департаменту, комісії, голосуємо. Комісія, будь ласка, навіть на наступне пленарне засідання: чітко, конкретно випишіть пропозицію до рішення, і ми його приймемо, бо ми даремно тратимо час. Є підтримка?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Хто за те, щоб доручити комісії з питань екології додаткові пропозиції чітко виписати і подати на наступне пленарне засідання як проект рішення про внесення змін до рішення? Прошу голосувати. Хто за?

І.Шевчук. Олександре Максимовичу!

О.Сич. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ігоре Михайловичу, ваше діло – рахувати, якщо ви не слідкуєте за перебігом.

Ви порахували?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Якщо хтось не розуміє, і голова лічильної комісії зокрема, то я пояснюю. Ми прийняли за основу зміни до документа. Були якісь додаткові. Які саме? Ми не знаємо… пропозиції комісії, просто вони не виписані і звучать з голосу.

Тому ми пропонуємо комісії, аби вона їх чітко сформулювала і подала як проект рішення на наступну сесію. І за це, Ігоре Михайловичу, ми проголосували.

І.Шевчук. Олександре Максимовичу, я пропоную проголосувати це рішення, яке роздали, без цього витягу з протоколу. І це повністю готове рішення, це просто технічні правки. Підкажіть, чому ви не говорите?

А.Пліхтяк. Облдержадміністрацією подано рішення, де суто технічні правки.

О.Сич. Ігоре Михайловичу, ви не слідкуєте. Будь ласка, Ігоре Михайловичу. Те, що подав… Слухайте, будь ласка. Те, що подав доповідач, ми вже прийняли за основу. Ми хотіли ще проголосували доповнення комісії, але ми їх не чуємо, бо вони не сформульовані, бо комісія погано працює. От і все.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Чи є ще зауваження, пропозиції? Є.

І.Шевчук. Я не оголосив результати голосування. Якщо можна, ще раз поставте на голосування.

О.Сич. Хто за те, аби доручити комісії з питань екології та раціонального природокористування чітко сформулювати ті пропозиції, які прозвучали до проекту рішення, але які сьогодні не виписані і звучать з голосу, підготувати на наступне пленарне засідання і оформити як
проект рішення? Хто за? Ще раз прошу голосувати. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 67 – за, 6 – утрималося, проти – немає.

О.Сич. Дякую. Пропозиція прийнята.

Пане голово комісії, я роблю зауваження. Через вашу неякісну роботу обласна рада витрачає багато зайвого часу.

Шановні колеги! Чи є ще пропозиції до проекту рішення? Є. Ольго Юріївно, прошу.

О.Галабала. Шановні колеги! Я, по-перше, прошу доручити і керівнику апарату обласної ради протокольним дорученням, і працівникам, щоб вони мали чітку інструкцію по оформленню проектів рішень. Тому що коли голова комісії просить апарат оформити проект рішення належним чином, а апарат цього не робить, а потім на сесії даються зауваження до комісії, я вважаю це як мінімум некоректним. Тому, шановні колеги, прошу провести інструктаж апарату обласної ради, як потрібно готувати проекти рішень.

І.Шевчук. Ольго Юріївно, апарат минулого скликання дуже добре працював. Чому зараз ви нарікаєте на апарат, я не знаю.

В.Гладій. Шановні колеги-депутати! Дозвольте два слова. У нас працює не одна постійна комісія з питань екології. У нас постійних комісій працює скільки?

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. 12. Чому 11 постійних комісій задоволені роботою виконавчого апарату, одна – ні? Товариство, не шукайте там, де цього немає, і не перекладайте, знаєте, з одного на інше. Апарат обласної ради працює добре, а організація роботи незадовільна, тому що її не забезпечив голова комісії. Давайте говорити відкрито, як є. Тому або організовуйте роботу, або треба щось вирішувати інакше. Дякую.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

І.Шевчук. Може поміняйте куратора, та й все!

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Якщо ви встанете до мікрофона, задасте запитання, вам дадуть відповідь.

Р.Ткач. Олександре Максимовичу! Розумієте, це дійсно у нас сьогодні трошечки “цирк”. Перший раз ми голосуємо бюлетенями. Здавалося, так важко буде, але, слава Богу, якось легко пішло. І на якихось таких дурницях, перепрошую за непарламентський вираз, у нас спотикання. Та все ж таки, Ольго Юріївно, є Василь Михайлович, ви ж кожен день там. Розберіться, якщо когось треба звільнити, кажіть звільнити.

Йде прямий ефір. Це ж не личить так нам! От за що ми зараз сперечаємось?! Про що? Що хтось заважає екологічній комісії працювати? От чітко сформулюйте, скажіть прізвища!

О.Сич. Дякую. Шановні колеги! Ще є пропозиції до проекту рішення? Ставлю на голосування в цілому. Хто за? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 67 – за, 6 – утрималося, проти – немає.

О.Сич. Рішення прийнято. Прошу заповнити бюлетень для персонального голосування, здати лічильній комісії.

І.Шевчук. Доповнення до пункту 19 проголосували: 68 – за, 5 – утрималось.

О.Сич. Дякую за інформацію.

Шановні колеги! Переходимо до розгляду питання номер 21 порядку денного – “Про затвердження Положення про порядок призначення на посаду та звільнення з посади керівників підприємств, установ, організацій спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області”.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідає Василь Степанович Даниш – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу. Комісія такий проект рішення погодила, однак, внесла пропозицію. Пропозиція комісії буде звучати окремо. Прошу доповідати.

І.Шевчук. Олександре Максимовичу, я вибачаюся. Але тут у мене в лічильній комісії “капєц”. Мені говорять, що 6 – утрималось, а дають протоколи, що 1 – за, 5 – утрималось. Як я можу рахувати і оголошувати потім?!

О.Сич. В кінцевому підсумку оголосите.

І.Шевчук. Коли фракція “Воля” з шести навчиться рахувати?!

О.Галабала. Добре, що фракція “Воля” завжди у всьому винна.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Василю Степановичу, доповідайте.

В.Даниш. Шановний Олександре Максимовичу, шановні депутати! Нова редакція Положення розроблена відповідно…

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Даниш. Нова редакція Положення розроблена відповідно до Конституції України, Господарського кодексу України, Кодексу законів про працю в Україні, Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, законів України “Про освіту”, “Про культуру”, “Про основи законодавства в галузі охорони здоров’я”, інших нормативних актів та рішень обласної ради з питань майна спільної власності територіальних громад області. Також враховані пропозиції уповноважених органів управління та звернення керівників установ та організацій.

Основними аспектами даного Положення є: керівник призначається на посаду на умовах контракту за рішенням обласної ради.  За рішенням обласної ради також укладається або переукладається контракт з керівниками, раніше обраними чи призначеними на посади. Ініціатива щодо призначення на посаду керівника може виходити від голови обласної державної адміністрації за поданням уповноваженого органу управління та голови обласної ради за рекомендацією постійних комісій обласної ради відповідно до їх повноважень.

О.Сич. Василю Степановичу, всі депутати мають, комісії опрацювали. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є? Немає.

М.Піцуряк. Пропозиції.

О.Сич. Є пропозиції. Прошу. Другий мікрофон.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Шановні депутати! Шановний голово, доповідачу! У мене є пропозиція наступного характеру. Пункт…

О.Сич. Манолію Васильовичу, Манолію Васильовичу! Якщо можна, я прошу вибачення. Колеги, давайте за основу, добре? А потім – пропозиції.

Хто за те, щоб прийняти проект рішення за основу? Прошу голосувати. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 73 – за…

(Сміх в залі).

О.Сич. Я прошу оголосити результати голосування.

І.Шевчук. 73 – за, нуль – утримались, нуль – проти.

О.Сич. Дякую. За основу прийнято.

Пропозиція, будь ласка, Манолію Васильовичу.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановні колеги! Я прошу вас відкрити порядок призначення, Положення, і пункт 4.10. викласти в редакції пункту 2.2, тому що там йде ініціатива призначення: голова – голова, комісія – комісія, а звільнення – тільки голова. Просто воно має бути, що як призначається, так і звільняється.

Наступне питання.

О.Сич. Одну хвильку, одну хвильку! Не все зразу. Ще раз.

М.Піцуряк. Пункт 4.10 викласти в редакції пункту 2.2.

О.Сич. Пункт 4.10 говорить: “Ініціатива щодо розірвання контракту з керівником може виходити від голови обласної державної адміністрації та/або голови обласної ради”. А пункт який?

М.Піцуряк. Пункт 2.2 – призначення. Там – за поданням департаментів…

О.Сич. 2.2: “Ініціатива щодо призначення на посаду керівника може виходити від голови обласної державної адміністрації за поданням уповноваженого органу та голови обласної ради за рекомендацією постійної комісії”. Це так і розумілось, але, в принципі, технічно це правильно. Тому хто за внесення такої правки? Прошу голосувати. Хто за? Дякую. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 73 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Пропозиція прийнята.

Прошу, Манолію Васильовичу.

М.Піцуряк. Пункт 5.4 викласти в такій редакції: керівник може за своєю ініціативою розірвати цей контракт до закінчення терміну його дії згідно з чинним законодавством. Бо ми так розписали, розумієте… Пункт 5.4: “згідно з чинним законодавством” і все. Там є стаття 36, 38 та інші. Не треба видумувати, коли засновник йому не допомагає…

О.Сич. Я не розумію. У мене пункт 5.4 виписаний так: “Контракт та додаткові угоди до нього укладається у двох примірниках, що мають однакову юридичну силу, і зберігаються у кожної зі сторін, що підписали контракт”.

М.Піцуряк. Ви може про контракт, а у мене до Положення.

В.Даниш. Це до Положення мається на увазі.

М.Піцуряк. У мене до Положення – 5.4 пункт.

В.Даниш. Типовий контракт ви маєте на увазі?

М.Піцуряк. Положення, я до контракту ще не дійшов.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Тобто, зміна до типового контракту.

В.Даниш. До типового контракту…

М.Піцуряк. Ні, до Положення.

В.Гладій. Контракту, ви читаєте контракт.

В.Даниш. Ви читаєте контракт.

О.Сич. Ви контракт читаєте, а не Положення.

М.Піцуряк. Ні, ну, як контракт читаю?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. А, прошу вибачення. Так, контракт. Прошу вибачення.

О.Сич. Тобто, ви пропонуєте зміну до контракту, що керівник може за своєю ініціативою розірвати цей контракт…

М.Піцуряк. …згідно з чинним законодавством.

О.Сич. …згідно з чинним законодавством, так?

М.Піцуряк. Так, воно коротко і не треба розписувати.

О.Сич. Я думаю, що тут проблем немає. Шановні колеги! Хто за те, щоб підтримати пропозицію Манолія Васильовича Піцуряка? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 73 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Пропозиція прийнята. Дальше, Манолію Васильовичу.

М.Піцуряк. Так, і аналогічне питання, як ми вже розглядали, де перелік постійних комісій обласної ради, додаток 2: пункт 61 вилучити – “Коломийська центральна районна лікарня”.

О.Сич. Те, що ми приймали попередньо в іншому документі, в Положенні про комісії, вилучити, бо, насправді, ми не призначаємо головного лікаря Коломийської районної лікарні. Хто за цю пропозицію? Прошу проголосувати. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 73 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Пропозиція прийнята.

М.Піцуряк. І добавити пунктом “Калуська станція екстреної медичної допомоги”, оскільки чомусь так вийшло, що фінансування Калуської станції… Калуської станції швидкої допомоги ми фінансуємо з обласного бюджету, а його тут не включено. Просто добавити. Тут якраз є питання, що це не наше питання – призначення керівника, оскільки фінансування… цей заклад – обласного підпорядкування. Те, що майно там є калуське, – це немає…

О.Сич. Я зрозумів. Точно так, так? Це наш об’єкт?

М.Піцуряк. Так, наш об’єкт. Галино Василівно, будь ласка, проінформуйте.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Галино Василівно, так?

Г.Карп. (Без мікрофона).

О.Сич. Зрозуміло. Тоді ще раз сформулюйте пропозицію: добавити в додаток, зокрема у перелік, який буде курувати комісія з питань охорони здоров’я, Калуську станцію швидкої допомоги.

М.Піцуряк. Так.

О.Сич. Хто за? Прошу голосувати. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 73 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Правильно каже Василь Михайлович. А чому ви не запропонували… Манолію Васильовичу! А чому ви не запропонували, коли ми говорили у Положенні про комісії, аналогічно таку саму станцію внести?

М.Піцуряк. Пане голово, не додивився.

О.Сич. Ми вже рішення прийняли. Наступного разу треба буде додаток зробити, зміни до проекту рішення.

М.Піцуряк. Я приймаю зауваження, дякую.

О.Сич. Гаразд. Дякую. Чи є ще пропозиції? Є. Другий мікрофон.

О.Атаманюк – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Я думаю, що нам як обласній раді слід регламентувати термін перебування керівників у статусі виконувачів обов’язків. У пункті 2.8, я думаю, що все-таки аби добавити на наступному засіданні, якщо це не суперечить, звичайно, закону.

О.Сич. Шановні колеги! Там є різні моменти, тому що, скажемо, деякі категорії призначаються по конкурсу, і казати, коли проведе орган управління конкурс, ну, нам важко прогнозувати. Там є своя процедура. В культурі – одна, в освіті – інша… Тому немає питань, ми могли це внести, але я думаю, що це ми не зовсім добре випишемо. Тут й так, скажемо, в попередньому положенні було, що виконуючого обов’язки призначаємо на сесії. А раптом людина сьогодні звільнилась, ми ж не будемо сесію збирати. Тому ми взагалі передали це в оперативне управління.

О.Атаманюк. Я ще, з вашого дозволу, пане голово. Якраз ми говоримо, що все-таки сесія відбувається не рідше як один раз в квартал, і якраз фахівці підказують, що впродовж тримісячного терміну… А у нас сесія рідше як раз у квартал не може відбуватись. Це не принципова річ, але…

О.Сич. Шановні колеги! Можуть бути різні моменти в оперативній діяльності органу управління. Зрозуміло, що це не буде рік, два, три. Але зараз регламентувати, чи це місяць, чи два, чи три, це трошки може бути небезпечним.

О.Атаманюк. Може на наступному…

О.Галабала. Давайте до 6 місяців…

О.Сич. Прошу.

О.Галабала. Колеги, ми можемо взяти максимальний строк – 6 місяців. І це тоді буде чітко регламентовано, і ми встигнемо…

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Нехай буде згідно з чинним законодавством, і так буде найкраще.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Ставлю проект… Ми за основу голосували?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А, є ще пропозиції. Шановні колеги! Є пропозиція постійної комісії з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу.

Пропозиція звучить так: внести доповнення до пункту 4.8 Положення: після слів “функціональної спрямованості” додати слова “та постійною комісією обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу в частині господарського відання та користування, збереження, утримання в належному стані майна спільної власності територіальних громад області”.

Мова йде про те, щоб обов’язково, крім профільної комісії по напрямку, питання розглядала й комісія з питань соціально-економічного розвитку. Але аналогічні питання, одну хвильку… аналогічні питання поступлять з комісії з питань законності і тому подібне. Кожна комісія може знайти для себе аргумент, чому вона повинна обов’язково там… Комісія з питань освіти… а чи є диплом відповідний і так дальше.

Я би пропонував навзамін у додатку до Положення після таблиці написати примітку:
постійні комісії обласної ради, які не визначені у цьому додатку, мають право за власною ініціативою відповідно до повноважень розглядати проекти рішень обласної ради про звіт керівника підприємства, установи, організації спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, про його призначення, звільнення, продовження з ним терміну дії контракту. І тоді кожна комісія матиме право, знайшовши для себе підстави, розглядати питання призначення будь-якого керівника. Бо інакше тоді ми під кожну комісію повинні виписувати, а це буде комплексний характер.

Чи комісія з питань соціально-економічного розвитку настоює на голосуванні саме своєї пропозиції?

О.Дзеса. (Без мікрофона).

О.Сич. Не настоює. Тоді, шановні колеги, я пропоную пропозицію, зачитану мною, поставити на голосування. Хто за? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. Тільки без сміху.

І.Шевчук. 73 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Пропозиція прийнята. І, колеги, ставлю на голосування проект рішення в цілому. Хто за? Прошу голосувати. Проти, утримався?

І.Шевчук. 73 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Прошу передати бюлетені персонального голосування в лічильну комісію.

Розглядається питання номер 23 порядку денного – “Про новий…”. Прошу вибачення, 22 – “Про новий склад комісії з проведення конкурсу (аукціону) на право оренди майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області”.

Проект рішення у вас на окремому аркуші.

Доповідає Василь Степанович Даниш. Чи є, шановні колеги, питання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Хто за те, щоб прийняти проект рішення за основу? Прошу голосувати. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 73 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Чи є пропозиції і зауваження до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування в цілому. Хто за? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 73 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Прошу передати бюлетені персонального голосування в лічильну комісію.

Розглядається питання – “Про новий склад конкурсної комісії з відбору суб’єктів оціночної діяльності для здійснення незалежної оцінки вартості майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області”.

Проект рішення у вас на окремому аркуші. Знову доповідає Василь Степанович Даниш.

Шановні колеги! Чи є питання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Хто за те, щоб прийняти проект рішення за основу? Прошу голосувати. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 73 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. За основу прийнято.

Чи є пропозиції до проекту рішення? Немає.

Ставлю на голосування в цілому. Хто за те, щоб прийняти проект рішення в цілому? Прошу голосувати. Хто за? Дякую. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 73 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято. Прошу передати бюлетені для персонального голосування в лічильну комісію.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Йде процедура голосування і оформлення документального підтвердження.

Шановні колеги! Чи завершили голосування по питанню 23?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

І.Шевчук. Олександре Максимовичу! Уточнення по пункту 20: 68 – за, 5 – утрималось.

О.Сич. Дякую за інформацію. Вона буде зафіксована на сайті обласної ради.

Шановні колеги! І була внесена пропозиція додатково до питань, які були передбачені в порядку денному, внести питання “Про підтримку звернення активістів громадської організації “Чистий четвер”.

Звернення прозвучало на початку сесії. Чи є потреба його додатково обговорювати?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Шановні колеги! Єдине, що є пропозиція, прийнявши його, протокольно доручити апарату обласної ради разом з ініціаторами звернення стилістично опрацювати його без зміни суті звернення. Там звороти можуть бути якісь і тому подібне. Скажіть, наприклад, Івано-Франківська обласна рада приймає звернення, адресуючи його сама собі, серед адресатів. Очевидно, що так воно не може бути, правда? Тому, колеги, ми його доопрацюємо, а наразі я його пропоную вам прийняти за основу.

Хто за? Прошу голосувати. Дякую. Хто проти? Хто утримався? Немає. Чи є?

Ігоре Михайловичу, озвучте, будь ласка, результати.

І.Шевчук. 72 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування в цілому. Хто за прийняття рішення? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 72 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято. Прошу оформити персональні бюлетені, здати в лічильну комісію.

В.Абрамів. Шановний голово, можна два слова?

О.Сич. Будь ласка.

В.Абрамів. Хочу подякувати всім депутатам, фракціям за підтримку активістів “Чистого четверга” і вірю, що разом ми можемо зупинити той фарс і клоунаду, яку розпочала і прокуратура, і поліція щодо нашого переслідування за ті дії, які вимагав Майдан і вимагає зараз час, а саме: зміни у владі, зміни в державі і очищення тих владних крісел, тих “паразитів Януковича” в нашій області і в цілій Україні. І тоді ми зможемо перемогти як на Сході агресора російського, так і перемогти в нашій державі.

Слава Україні! Дякую.

О.Сич. Героям слава!

Голоси із залу. Героям слава!

О.Сич. Дякуємо за хороші слова. І навзаєм я звертаюся до представників громадськості, всіх громадських організацій. Ми готові тісно співпрацювати, йти назустріч, бути відкритими й прозорими. Єдине, що просимо вас, – взаємної поваги до вищого представницького органу області і порозуміння у вирішенні наших питань. Ніхто нікому не є ворогом. Давайте спільно долати труднощі. І завжди, коли відбувається сесія, максимально вести себе коректно та
толерантно, не заважаючи працювати депутатам.

Ще одне. Як голова обласної ради, ведучи сесію, я зобов’язаний дотримуватись Регламенту. Тому ніколи не висловлюйте звинувачень, якщо, скажімо, ви чогось вимагаєте не по Регламенту. Я просто зобов’язаний, депутати мене уповноважили, дотримуватись Регламенту.

Дякую. Шановні колеги! Ми завершили визначений на сьогоднішній день порядок денний. Ви знаєте, що у нас є друге пленарне засідання. Уже порядок денний на нього майже сформований, принаймні, проекти рішень опрацьовані. Можливо, що у період між пленарними засіданнями деякі з них будуть ще додатково доопрацьовані. Прошу комісії обласної ради працювати так, аби наступне наше засідання було ще конструктивнішим, хоча мені здається, що сьогодні ми працювали хоч і з дискусійним потенціалом, але ефективно, конструктивно.

Попередньо розпорядження буде мною підписане, але я вже так висловлюю своє побажання, щоб ми з вами зустрілись 31 березня, це буде четвер, даруйте, не п’ятниця. Чому не п’ятниця?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Буде “чистий четвер”, даруйте. Чому не п’ятниця? Знаєте, п’ятниця – це буде
1 квітня, щоб ніхто не думав, що ми несерйозно зібрались. Все-таки є в людей, скажемо, якесь інерційне мислення, що це жартівливий день і тому подібне. Зберемось 31 березня і завершимо, дасть Бог, нашу сесію.

Сьогодні дякую всім за роботу, плідну, хорошу, ефективну. Чекайте, одну хвилинку! Ще є оголошення від голови лічильної комісії.

І.Шевчук. Ще уточнення до пункту 22… пункту 23: за – 72.

О.Сич. Дякую, Ігоре Михайловичу. На цьому ми закінчуємо нашу роботу. Дякую. До побачення.

 

 

 

 

Голова обласної ради                                                                              Олександр Сич

 

Консультант                                                                                              Галина Кубік

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]