Стенограма пленарного засідання (12.08.2016)


С Т Е Н О Г Р А М А

ПОЗАЧЕРГОВОЇ СЬОМОЇ СЕСІЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
СЬОМОГО ДЕМОКРАТИЧНОГО СКЛИКАННЯ
від 12.08.2016 р.

 

О.Сич. Доброго дня, шановні пані та панове, шановні колеги, запрошені, краяни!

Розпочинаємо роботу позачергової сесії обласної ради.

До обласної ради сьомого демократичного скликання обрано 84 депутати.

За результатами реєстрації в сесійній залі присутні 72 депутати, відсутні – 12, з них: у відрядженні – 1, у відпустці – 4 депутати.

Наша сесія є згідно зі статтею 46 Закону України і відповідно до нашого Регламенту правомочною, тому пропоную її розпочати.

Хто за те, щоб розпочати сесію обласної ради? Прошу проголосувати. Дякую. Хто проти? Хто утримався? Немає. Рішення прийнято. Оголошую сесію обласної ради розпочатою.

(Звучить Гімн України).

(Звучить молитва).

Шановні колеги! Чи є в залі присутні депутати Верховної Ради України? Я не бачу. Якщо є, то запрошую до президії.

На засіданні також присутні заступники голови обласної державної адміністрації, директори департаментів, начальники управлінь і відділів обласної державної адміністрації, голови районних рад, голови районних державних адміністрацій, міські голови міст обласного значення, керівники правоохоронних та судових органів, обласних підприємств і установ, політичних партій та громадських організацій, представники засобів масової інформації.

Шановні колеги! Шановні краяни! На жаль, у період між проведенням наших сесій на фронті російсько-української війни загинув ще один наш односельчанин. Це 22-річний боєць Анатолій Василик, який проживав у селі Вишнівка Снятинського району, і загинув 23 липня цього року.

Прошу хвилиною мовчання вшанувати його пам’ять.

(Хвилина мовчання).

Дякую. Герої не вмирають!

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

О.Сич. Шановні колеги! Перед тим, як розпочати процедуру ведення сесії, дозвольте мені із першим заступником, виконуючим обов’язки голови обласної державної адміністрації Ярославом Дмитровичем вручити нашим краянам відзнаки.

Василю Івановичу, прошу нам допомогти.

Ярославе Дмитровичу, прошу.

В.Гладій. Шановні депутати! Шановні присутні! Посмертно Знаком народної пошани – Орденом “За мужність та відвагу” нагороджується кулеметник Гаркавенко Анатолій Олександрович, який проживав у Делятині Надвірнянського району. Відзнаку отримає мати Героя пані Анна.

(Оплески в залі).

Дякую, прошу сідати.

Указом Президента України від 25 червня 2016 року за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток України, вагомі трудові здобутки та високий професіоналізм нагороджено Орденом “За заслуги” ІІІ ступеня члена Івано-Франківської обласної організації Українського товариства охорони пам’яток історії та культури Купчинського Богдана Івановича. Запрошую.

(Оплески в залі).

Присвоєно почесні звання: “Заслужений журналіст України” редакторові Надвірнянської районної газети “Народна Воля” Гриджуку Івану Миколайовичу.

(Оплески в залі).

“Заслужений майстер народної творчості України” – майстрині ліжникарства, с.Яворів Косівського району, – Хім’як Анастасії Юріївні.

(Оплески в залі).

“Заслужений метролог України” – директорові товариства “Інженерно-впровадницька
фірма “Темпо”, м. Івано-Франківськ, Руденку Михайлу Васильовичу.

(Оплески в залі).

“Заслужений працівник культури України” – директорові Будинку культури селища
Яблунів Косівського району Ткачук Євгенії Степанівні.

(Оплески в залі).

“Заслужений працівник освіти України” – директору Інституту гуманітарної підготовки та державного управління Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу, депутату обласної ради Дзвінчуку Дмитру Івановичу.

(Оплески в залі).

Указом Президента України від 17 червня 2016 року за значний особистий внесок у розвиток вітчизняної системи охорони здоров’я, надання кваліфікованої медичної допомоги та високу професійну майстерність присвоєно почесне звання “Заслужений лікар України” завідувачу відділення Івано-Франківської обласної дитячої клінічної лікарні Курташу Олегу
Олександровичу.

(Оплески в залі).

Почесне звання “Заслужений лікар України” присвоєно завідувачу відділення Івано-Франківської обласної клінічної лікарні Петрині Олегу Мироновичу.

(Оплески в залі).

Відповідно до розпоряджень обласної ради та обласної державної адміністрації медаллю “За заслуги перед Прикарпаттям” нагороджується старший викладач кафедри фізичного виховання та спорту Івано-Франківського національного технічного університету нафти і газу за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм та вагомий особистий внесок у розвиток спорту на Прикарпатті Файчак Іван Ілліч.

(Оплески в залі).

Медаллю “За заслуги перед Прикарпаттям” нагороджується заступник директора Івано-Франківського музичного училища імені Дениса Січинського за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм та вагомий внесок у розвиток культури на Прикарпатті Лісовенко Юрій Борисович.

(Оплески в залі).

Медаллю “За заслуги перед Прикарпаттям” нагороджується член громадської організації “Науково-просвітницьке товариство “Просвіта-Світовид”, м.Івано-Франківськ, за багаторічну сумлінну працю, високий професіоналізм, вагомий особистий внесок у розвиток спорту на Прикарпатті та активну громадську діяльність Кричун Василь Федорович.

(Оплески в залі).

Шановне товариство!

За результатами роботи комісії із встановлення осіб бійців-добровольців, які брали участь у захисті територіальної цілісності та державного суверенітету на Сході України ще 16 осіб визнано бійцями-добровольцями АТО. А саме:

Адамчак Михайло Володимирович – перебував у зоні проведення АТО в складі Медичної служби “Госпітальєри” Української Добровольчої Армії. Проживає у м.Івано-Франківську.

Запрошую.

(Оплески в залі).

Для вручення посвідчення запрошую бійця першої окремої штурмової роти Добровольчого Українського Корпусу “Правий сектор”, проживає у м. Рогатині, Байду Василя Якимовича.

(Оплески в залі).

В.Байда. Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

В.Байда. Знаєте, це посвідчення, воно не годиться. Воно добре є для мене. Але є багато хлопців, які досі воюють. І теж цей, що зі мною біля Дебальцевого загинув… просто ця війна, я не знаю, коли вона закінчиться, і коли… щоб був той спокій… воно вже хочеться того, як сюди приїдеш, бачиш, як на крутих машинах їздять. А вчора у мене хлопці на тому УАЗі, який їхав, не мають бензини купити. Добровольці… немає їсти вже, немає тим ЗСУ-шникам… води немає. А чому держава не дбає за це? Вони захищають нас.

Я думаю… от ви – депутати обласної ради, подумайте ще за тих хлопців, які стоять, захищають вашу честь, щоб було тут життя. А тут що виходить? Як я привіз хлопця пораненого на Косівщину, він мені на другий день плаче, мама дає мені трубку. Кажу: що сталось? Він каже: я з дідом садив тут ліс, а бандити його вирізали. Я думав, що мені цей ліс поможе!

Що це робиться?! Скажіть! Тут російські фірми працюють, відсилають ліс. Правильно казали колись старі люди: прийде час, прийде москаль, і українці не мають, де сховатись. І то йде до того.

Чому ми не можемо зрозуміти? Мені на наступний рік – 60. А там стоять молоді хлопці – 21, 22 роки, воюють там, поранені.

Чому ми не можемо, депутати, тут вирішити, в своїй області? Закінчити з тим… лісу?… які мені хлопці зробили за вручення медалі поїздку по Дністру. Я побачив, яка краса у нас є.

Чому ми свою область..? Мені Рогатинщина… там буки вирізають, вивозять на Львівщину, Тернопільщину! Ночами. Де є міліція? Доки ми маємо на це дивитись?! Скажіть мені, добрі люди!

Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

(Оплески в залі).

В.Гладій. Для вручення посвідчення запрошується боєць першої окремої штурмової роти Добровольчого Українського Корпусу “Правий сектор”, проживає у м. Івано-Франківську, Бачюнас Станіслав Едмундович.

(Оплески в залі).

Запрошую…

(Оплески в залі).

Запрошується Вакун Мирослав Іванович – проходив службу у полку патрульної служби особливого призначення “Азов”, проживає у м. Тлумачі.

(Оплески в залі).

Запрошується стрілець фронтового підрозділу розвідки та контррозвідки Добровольчого Українського Корпусу “Правий сектор”, проживає у м. Івано-Франківську, Витвицький Андрій Ярославович.

(Оплески в залі).

Запрошується Горобейко Сергій Леонідович – перебував у спецпідрозділі “Шахтарськ” МВС України у Дніпропетровській області, проживає у м. Івано-Франківську.

(Оплески в залі).

Запрошую Жупника Василя Яковича – капелана Добровольчого Українського Корпусу “Правий сектор”, проживає у м. Коломиї.

(Оплески в залі).

Запрошую командира окремої штурмової роти Добровольчого Українського Корпусу “Правий сектор”, проживає у с. Задністрянське Галицького району, Коцюбайла Дмитра Івановича.

(Оплески в залі).

Голос із залу. (Без мікрофона).

(Оплески в залі).

В.Гладій. Запрошую стрільця четвертого запасного батальйону Добровольчого Українського Корпусу “Правий сектор”, проживає у м. Коломиї, Кулінича Віталія Олександровича.

(Оплески в залі).

Запрошую бійця першої окремої штурмової роти Добровольчого Українського Корпусу “Правий сектор”, проживає у селищі Отинія Коломийського району, Малашинського Юрія Корольовича.

(Оплески в залі).

Запрошую Малащука Юрія Анатолійовича – брав участь у бойових діях у зоні АТО, мешкає у м. Калуші.

(Оплески в залі).

Голос із залу. (Без мікрофона).

(Оплески в залі).

В.Гладій. Запрошую Равлюка Василя Васильовича – брав участь у бойових діях у складі сьомого окремого батальйону Добровольчого Українського Корпусу “Правий сектор”, проживає у с. Тростянець Снятинського району.

(Оплески в залі).

Запрошую Рибака Олександра Яремовича – бійця п’ятого окремого батальйону Добровольчого Українського Корпусу “Правий сектор”, мешканця м. Івано-Франківська.

(Оплески в залі).

Запрошую Романюка Андрія Володимировича – стрільця четвертого запасного батальйону Добровольчого Українського Корпусу “Правий сектор”, проживає у с. Ценява Коломийського району.

(Оплески в залі).

Запрошую Романюка Віталія Михайловича – стрільця четвертого запасного батальйону Добровольчого Українського Корпусу “Правий сектор”, проживає у м. Коломиї.

(Оплески в залі).

Запрошую Сенатовича Василя Федоровича – брав участь у бойових діях у с. Піски у складі Окремої добровольчої чоти “Карпатська Січ”, депутат Івано-Франківської обласної ради, проживає у с. Пнів Надвірнянського району.

(Оплески в залі).

Вітаю всіх нагороджених. Всім дякую.

О.Сич. Шановні колеги, шановні краяни! Продовжуємо нашу роботу.

Відповідно до пункту 1.2.1. Регламенту обласної ради після відкриття сесії перед затвердженням порядку денного відводиться до 15 хвилин для стислих (до 3 хвилин) виступів і заяв уповноважених представників депутатських фракцій з внесенням пропозицій, повідомлень без прийняття рішень по них.

Прошу уповноважених представників фракцій до слова.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Левицький. Доброго дня, шановний голово! Це не уповноваження від фракції, але це важлива інформація, яку би я хотів повідомити перед сесією, коли ще є увага всіх.

Спільними зусиллями міської влади Івано-Франківська і обласної ради, обласної державної адміністрації ми усі з вами разом з футбольною громадськістю відновили виступи команди з Івано-Франківщини на Чемпіонаті України в Другій лізі.

19 серпня о 17.30 год. відбудеться урочистість і початок футбольного сезону в Івано-Франківську. Запрошую всіх, особливо меценатів, спонсорів, від імені міського голови, виконавчого комітету міської ради, депутатського корпусу міської ради відвідати матч, взяти участь в цих урочистостях і цим самим засвідчити, що обіцянки, коли спільно над ними працюємо, вони виконуються, в тому числі щодо розвитку спорту, в тому числі щодо стимулів для подальшого розвитку дитячого спорту.

Запрошую всіх: 19 серпня, 17.30 год., муніципальний стадіон “Рух”. Дякую.

О.Сич. Дякую, Олександре Михайловичу.

Чи є ще уповноважені представники фракцій? Немає.

Шановні колеги! Мені повідомляють, що за результатами реєстрації в залі вже присутні 73 депутати.

Відповідно до статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та враховуючи звернення голови обласної державної адміністрації від 25 липня 2016 року на сьогодні скликано позачергову сьому сесію обласної ради. Передбачалося на сесії розглянути одне питання “Про зміни до перспективного плану формування територій громад області” (в розпорядженні воно звучало так: “Про внесення змін до перспективного плану формування територій громад області”).

Однак, сьогодні ми пропонуємо на позачерговій сесії розглянути й деякі інші питання, без яких не може відбуватися фінансування тих чи інших обласних програм, а також питання, які регламентовані в часі і час вимагає їх прийняття. Зокрема, “Про дострокове припинення повноважень депутата Івано-Франківської обласної ради Шевченка Віктора Леонідовича”, “Про представлення до відзначення щорічною Премією Верховної Ради України”. Це треба зробити до 1 вересня, – про звільнення з посади керівника підприємства, бо з 1 вересня чоловіку треба йти на іншу роботу, та деякі інші питання.

Проекти рішень проаналізовані на засіданнях постійних комісій обласної ради.

За результатами вивчення і розгляду ними надано відповідні висновки та рекомендації.

9 серпня проведено засідання президії обласної ради, на якому ці проекти розглянуті.

Президія рекомендувала внести на розгляд позачергової сьомої сесії обласної ради 18 питань та питання Різне.

Проекти рішень вам надано під час реєстрації.

Є пропозиція проект порядку денного взяти за основу. Хто за таку пропозицію? Прошу проголосувати. Хто проти? Утримався?

І.Шевчук. 72 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Чи є пропозиції до порядку денного, шановні колеги?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Є одна пропозиція, те, що я сказав. Ми це питання не встигли розглянути, даруйте, на президії, але дещо пізніше поступила заява від Віталія Перевізника – директора комунального підприємства обласної ради з питань пошуку та перепоховання жертв воєн,
депортацій та репресій тоталітарних режимів “Пам’ять” з проханням звільнити його з керівника цього підприємства у зв’язку з переходом на іншу роботу, зокрема в освітній заклад.

І для того, щоб він міг розпочати свою роботу в освітньому закладі, як відомо, навчальний рік розпочинається з 1 вересня, то пропозиція сьогодні це  питання так само серед інших нагальних внести до порядку денного.

Хто за таку пропозицію? Прошу проголосувати. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 72 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

Чи є ще пропозиції до порядку денного?

М.Піцуряк. Пане голово, репліка. Ви знаєте, ви сказали про призначення. На одній з наших комісій йшло питання про звільнення директора Делятинського психоневрологічного інтернату, але воно має на сесії бути затверджено. Людина подала заяву по згоді сторін
6 червня. Ми сьогодні сесію проведемо. Для нього це важливо. Виходить така колізія: якщо це питання можуть включити, щоб затвердити, я просто тільки зараз звернув увагу на таке питання, а ми раніше на комісії затвердили.

О.Сич. Але ми…

М.Піцуряк. Я розумію, пане голово, що я…

О.Сич. Ні, Манолію Васильовичу, дякую, але мені здається, що на сесії ми це затверджували. На попередній сесії, мені здається, ми приймали рішення…

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Про призначення.

О.Сич. Про звільнення. Я прошу апарат перевірити, чи ми на попередній сесії… мені здається, що ми розглядали це питання. Якщо ні, тоді я буду ставити зараз на голосування, а відповідно підготувати проект рішення до завершення роботи… Хоча, шановні колеги, хоча, коли я ставлю питання про Перевізника, то тільки з тієї причини, що він з 1 вересня має піти на роботу в іншу установу. Хвильку! А у нас сесія буде орієнтовно десь в середині вересня. Якщо є така потреба аж так нагально сьогодні, ми зараз перевіримо, чи ми розглядали питання в порядку денному, ми ще можемо поставити, якщо ні, то на чергову сесію поставимо. Бо сьогодні ми питання тільки ставили ті, що є нагальними. Згода є?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Я тоді, з вашого дозволу, не буду це ставити на голосування, ми розглянемо на черговій сесії.

Перший мікрофон. Будь ласка.

О.Галабала. Шановні колеги! Ми вчора з нашим колегою Василем Івановичем Мельничуком були на телевізійному ефірі, і пан Василь запропонував приєднатись до його комісії з регіонального розвитку, місцевого самоврядування. Тому прошу вас… Я прийняла цю пропозицію, тому я прошу вас поставити до порядку денного питання про внесення змін до нашого рішення обласної ради і розглянути моє прохання: включити мене до складу цієї комісії, так як зараз я не маю можливості працювати в жодній з них.

О.Сич. Дякую. Дякую, Ольго Юріївно.

О.Галабала. Дякую.

О.Сич. Любо Василівно, будь ласка, подивіться, як називається у нас… рішення, здається, про внесення змін до рішення про формування керівного складу комісій, підготуйте проект рішення до закінчення роботи сесії.

Шановні колеги! А я ставлю на голосування пропозицію колеги Галабали. Хто за те, щоб включити до порядку денного? Прошу проголосувати. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 72 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Чи є ще пропозиції до порядку денного? Немає. Ставлю на голосування проект порядку денного в цілому. Хто за? Прошу голосувати. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 72 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

Шановні колеги! У мене по порядку ведення передбачено, що я мав би вам зачитати
інформаційні матеріали, які ви отримали. Як правило, коли приходять відповіді на наші звернення чи від центральних органів влади, чи від місцевих органів влади, або на якісь інші актуальні питання, які сесія доручала, я даю доручення вам ці матеріали розмножити для ознайомлення. Всі вони у вас є. З вашого дозволу, щоб зекономити час, я не буду їх перераховувати. Будь ласка, з ними ознайомтесь. Якщо є потреба, зробите ще свої якісь репліки чи зауваження в Різному.

Ще одне прохання по порядку ведення. Як я уже сказав, у нас є питання, розбиті на два блоки: перше – це головне питання, це про внесення змін до схеми об’єднання громад, важливе питання, яке ми сьогодні поставили, – про стан виплати заробітної плати бюджетним установам, і 90 відс. – це технічні питання, де треба внести технічні зміни до тої чи іншої програми.

Є пропозиція, шановні колеги, по порядку ведення, щоб ми зараз ці всі технічні питання розглянули скоренько, вони не потребують великої уваги і вашої концентрації зусиль, а над цими двома головними питаннями глибше зосередитись по внесенню змін до схеми об’єднання громад, про виплату заробітної плати. Чи є згода?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставити на голосування?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні, все-таки я поставлю на голосування. Хто за те, щоб питання “Про внесення змін до перспективного плану формування територій громад” і “Про стан виплати заробітної плати” розглянути після розгляду інших питань порядку денного? Прошу проголосувати. Хто за? Дякую. Проти? Утримався?

І.Шевчук. 65 – за, 7 – утрималося, проти – немає.

О.Сич. Дякую. Шановні колеги! Отже, питання про заробітну плату стоїть 17-им, тоді перед цим питанням ми будемо розглядати питання про схему об’єднання територіальних громад, а перед цим розглядаємо інші питання.

В такому разі ми приступаємо до розгляду першого з таких питань, це “Про дострокове припинення повноважень депутата Івано-Франківської обласної ради…”, хоча голова фракції перед тим підходив і просив так само це питання розглянути в кінці, щоб депутат мав право голосувати.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає такої потреби? Добре, шановні колеги. Отже, “Про дострокове припинення повноважень депутата Івано-Франківської обласної ради Шевченка Віктора Леонідовича”. Проект рішення номер 2 – на окремому аркуші.

Доповідає перший заступник голови обласної ради Гладій Василь Іванович.

Проект рішення розглядався на засіданні постійної комісії обласної ради з питань депутатської діяльності, етики, регламенту. Комісія рекомендувала до розгляду на сесії.

Прошу Вас, Василю Івановичу.

В.Гладій. Шановні колеги-депутати! До обласної ради поступила особиста заява депутата Івано-Франківської обласної ради  Шевченка Віктора Леонідовича про дострокове складання ним депутатських повноважень. Ви знаєте, що відповідно до рішення Центральної виборчої комісії Віктор Леонідович Шевченко обраний народним депутатом України.

Пропонується проект рішення взяти до відома, заяву Шевченка Віктора Леонідовича про дострокове складання ним депутатських повноважень, друге, припинити достроково повноваження депутата Івано-Франківської обласної ради Шевченка Віктора Леонідовича, тим самим дати можливість Віктору Леонідовичу вже в скорому майбутньому, з 4 вересня розпочати свою роботу як народний депутат України. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання, колеги? Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. В такому разі ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Хто за? Прошу проголосувати. Дякую. Проти? Утримався?

І.Шевчук. 71 – за, 1 – утримався, проти – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято. Прошу, шановні колеги, знову ж таки нагадую вам: заповнити бюлетені і здати бюлетені членам лічильної комісії.

Розглядається питання “Про представлення до відзначення щорічною Премією
Верховної Ради України”.

Проект рішення номер 3 – в окремій брошурі.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Проект розглядався на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, комісія рекомендувала до розгляду на сесії.

В.Гладій. Шановні колеги-депутати! Розглянувши подання департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної державної адміністрації, керуючись відповідним Положенням та відповідною Постановою, а також беручи до уваги висновок постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, пропонується порушити клопотання перед Верховною Радою України про присудження щорічної премії Верховної Ради України
Федоренко Ользі Дмитрівні – вчителю біології Ворохтянської загальноосвітньої школи
I-III ступенів Яремчанської міської ради.

Відповідно до Положення це рішення необхідно прийняти до 1 вересня і надіслати Верховній Раді України, тому ми розглядаємо це питання на позачерговій сесії. Що стосується відомостей про досягнення претендента на нагородження Премією Верховної Ради, у матеріалах сесії у вас є. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є запитання, так? Будь ласка. До мікрофона. Йде запис.

П.Книшук. Шановний пане голово, шановні колеги! У цьому рішенні я хотів би зауважити. Мабуть, “про присвоєння”, а не “про присудження”. У мене є якраз судова інстанція, що присуджували.

О.Сич. Зрозуміло. Шановні колеги! Хтось, хто компетентний, може сказати, чи є різниця у “про присвоєння” чи “про присудження”?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Каже нам колега, що  подання від Верховної Ради йде на присудження, а не на присвоєння. Так в документах офіційних пишеться. Я думаю, що це великого значення не має, якщо ви не настоюєте, я не буду ставити на голосування, шановний колего.

Чи є ще зауваження, запитання? Немає.

Хто за те, щоб прийняти проект рішення за основу і в цілому? Прошу голосувати. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 72 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до регіональної цільової програми “Духовне життя” на 2016-2020 роки”.

Проект рішення номер 4 – в окремій брошурі.

Доповідає Володимир Васильович Федорак – начальник управління культури, національностей та релігій обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглядався на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, з питань бюджету, фінансів та податків. Комісії рекомендували до розгляду.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. В такому разі дякую, шановний пане доповідачу. Чи є зауваження, пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Хто за? Проти? Утримався?

І.Шевчук. 72 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Рішення прийнято.

Шановні колеги! Заповніть бюлетені, будь ласка, здайте.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласного бюджету на 2016 рік”.

Проект рішення номер 5 – в окремій брошурі.

Доповідає Леся Іванівна Балагура – тимчасово виконуюча обов’язки директора департаменту фінансів обласної державної адміністрації.

Проект розглядався на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків. Комісія рекомендувала до розгляду.

Прошу, Лесю Іванівно.

Л.Балагура. Проект рішення “Про внесення змін до обласного бюджету на 2016 рік” враховує рішення постійної комісії обласної ради, які були проведені протягом червня-серпня поточного року за номерами 14, 15, 16, 17, 18 і 19, і передбачає внесення змін до обласного бюджету, зокрема: врахування в доходах обласного бюджету субвенції з державного бюджету і спрямування їх головним розпорядникам коштів, зокрема освітньої субвенції, медичної субвенції, субвенції з державного бюджету на виплату допомог сім’ям з дітьми, субвенції з державного бюджету для надання пільг та житлових субсидій, субвенції з державного бюджету на соціально-економічний розвиток, субвенції з місцевих бюджетів на виконання спільних заходів в частині співфінансування капітального будівництва, збільшення обсягів доходу загального фонду обласного бюджету в сумі 15 млн. 217 тис.грн. і спрямування їх…

О.Сич. Лесю Іванівно, прошу вибачення. Матеріали є в кожного на руках. Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є зауваження, пропозиції, виступи? Є. Другий мікрофон, будь ласка.

Лесю Іванівно, сідайте, будь ласка.

М.Піцуряк. Є запитання, пане голово.

О.Сич. Запитання, так? Будь ласка, запитання.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики,
в/о № 3.
Шановні голови, шановні депутати, шановна Лесю Іванівно! Ми будемо розглядати питання про стан виплати заробітної плати, але так сталось, що воно трошки розірване. Скажіть, будь ласка, в контексті того питання, тої проблеми, яка у нас виникає в області, за 2016 рік який відсоток з перевиконання, з вільного залишку з обласного бюджету спрямовано на виплату зарплати? Перше питання.

Наступне питання. Ми будемо приймати рішення по наступному питанню, але воно стосується конкретно даного питання. На вересень місяць у більшості закладів районів не буде призначень. Ваше бачення. Яким чином “вирулити” дану ситуацію? Чи можемо ми прийняти рішення: збільшити дохідну частину на те, що не вистачає в кількості на зарплату?

І я вас, в принципі, запитував, той пооб’єктний розподіл і на соціально-економічний розвиток згідно… там 41 з чимось мільйонів, ми голосуємо сьогодні, депутати, але у нас в додатку немає цієї розшифровки. Куди йде той 41 млн.грн., по яких об’єктах, по яких районах? У мене, в принципі…

О.Сич. Регламент.

Л.Балагура. На сьогоднішній день…

М.Піцуряк. То ще не електронне, ще не вибиває.

О.Сич. Регламент. Його ніхто не відміняв. Перше. Друге, Лесю Іванівно, у нас буде питання про заробітну плату сьогодні чи ні?

Л.Балагура. Буде.

О.Сич. Буде.

М.Піцуряк. Але залежно від того я буду голосувати по цьому.

О.Сич. Манолію Васильовичу, я вам слова не давав.

М.Піцуряк. Дякую.

О.Сич. Ви свій час закінчили. Будь ласка, Лесю Іванівно.

Л.Балагура. На сьогоднішній день згідно чинного бюджетного законодавства внесення змін до місцевих бюджетів відбувається відповідно до статті 78 Бюджетного кодексу з врахуванням вимог статті 52. Дякую.

О.Сич. Будь ласка, другий мікрофон, Левицький.

М.Піцуряк. Я не маю за що дякувати, але дякую.

О.Левицький. Лесю Іванівно, шановний пане голово, в проекті рішення, в пункті 3.7., пропонується збільшити бюджетні призначення департаменту фінансів по спеціальному фонду, в тому числі на 100 тис.грн. для капітального ремонту приміщення школи у с.Виноград для надання субвенції Коломийському районному бюджету. Розпорядником коштів, замовником цих робіт уже другий чи третій рік підряд є департамент будівництва та архітектури ОДА. Я просив би, аби це не була субвенція, вони не зможуть нею розпорядитись, бо виконавцем робіт і замовником, розпорядником коштів є департамент архітектури і будівництва ОДА. Прошу, аби передали і врахували в рішенні ці 100 тис.грн. на Іваніва. Дякую.

О.Сич. Олександре Михайловичу, просто внести зміни, що це не субвенція, а призначення є для управління. Я зрозумів.

Шановні колеги! Коли вже почали поступати пропозиції, давайте проголосуємо за основу. Хто за те, щоб прийняти проект рішення за основу? Прошу голосувати. Дякую. Проти?
Утримався?

Хтось рахує чи ні?

І.Шевчук. 71 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Шановні колеги! Ставлю на голосування пропозицію депутата Левицького. Я не буду ще раз повторювати. Хто за внесення такої зміни? Прошу голосувати. Дякую. Проти? Утримався?

І.Шевчук. 71 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Чи є ще пропозиції до проекту рішення? Немає.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням пропозиції депутата Левицького. Хто за? Прошу голосувати. Проти? Утримався?

І.Шевчук. 61 – за, 10 – утрималося, проти – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

Розглядається питання номер 6 – “Про внесення змін до рішень обласної ради”.

Проект рішення номер 6 – в окремій брошурі.

Доповідає Табанець Жанна Петрівна – директор департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури обласної державної адміністрації.

Шановні колеги! Звертаю вашу увагу, сьогодні у Жанни Петрівни День народження, пропоную привітати бурхливими аплодисментами.

(Оплески в залі).

А в сенсі подарунку не давати запитань.

Ж.Табанець. Доброго дня, шановні депутати.

О.Сич. Колеги! Даруйте, знову ж таки, матеріали у вас є. Чи є запитання?

Голоси із залу. Немає!

О.Сич. Чи є пропозиції, зауваження до проекту рішення? Є. Другий мікрофон.

І.Дебенко. Власне, у зв’язку з певними упущеннями є пропозиція доповнити проект рішення пунктом 20 наступного змісту: “Внести зміни до регіональної цільової програми
підтримки книговидання на 2016-2020 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 25.12.2015. пункт 20, підпункт 1: У Паспорті та Переліку заходів, обсягів та джерел фінансування, очікуваних результатів Програми:

– слова “департамент інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдерж­адміністрації” замінити словами “управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю облдержадміністрації”;

– слова “департамент освіти і науки облдержадміністрації” замінити словами “департамент освіти, науки та молодіжної політики облдержадміністрації”.

Пункт 20, підпункт 2: Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В.Гладія і постійну комісію обласної ради з питань гуманітарної політики і свободи слова (Ю.Черневий)”.

У зв’язку з цим пункт 20 проекту рішення вважати пунктом 21.

О.Сич. Тобто, ще одну технічну зміну не зауважили, так? Добре. Колеги, в такому разі я ставлю на голосування спочатку проект рішення за основу. Хто за? Прошу голосувати. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 72 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Рішення прийнято за основу. Ставлю на голосування пропозицію депутата Дебенка. Хто за прийняття пропозиції? Прошу голосувати. Проти? Утримався?

І.Шевчук. 71 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Пропозиція прийнята. Ставлю на голосування проект рішення в цілому. Хто за? Прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

І.Шевчук. 71 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Рішення прийнято. Прошу заповнити персональні бюлетені і здати членам лічильної комісії.

Розглядається питання номер 7 – “Про внесення змін до обласної програми підтримки сімей загиблих і постраждалих під час масових акцій громадського протесту в період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року, учасників бойових дій, осіб, які перебувають чи перебували у складі добровольчих формувань, що утворилися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, та інших громадян, які залучалися і брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення, затвердженої рішенням обласної ради від 06.06.2014. № 1259-28/2014 (зі змінами)”.

Проект рішення номер 7 – в окремій брошурі.

Доповідає Яворський Віталій Львович – заступник директора департаменту соціальної  політики обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглядався на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань
захисту прав учасників та ветеранів антитерористичної операції на Сході України та їх сімей і з питань бюджету, фінансів та податків. Обидві комісії рекомендували до розгляду. Віталію Львовичу, прошу.

В.Яворський. До обласної державної адміністрації, до обласної ради звернулась міська асоціація учасників АТО з пропозицією внести зміни до обласної програми підтримки АТО щодо пункту 3.20: щомісячна виплата неповнолітнім дітям, а також рідним сестрам та братам, члени сімей яких загинули.

Значить, як було сказано, ці питання розглядались на всіх постійних комісіях. Сума, яка орієнтовно за нашими підрахунками на сьогоднішній день необхідна для цих виплат, це стосується тільки добровольців, це в районі 50 тис.грн. в рік. Пропоную підтримати ці зміни до даної програми.

О.Сич. Чи є запитання, шановні колеги? Немає? Є запитання, будь ласка.

Шановні колеги! Чи є згода, аби представник громадської організації учасників антитерористичної операції взяв слово? Немає заперечень? Будь ласка. Перший мікрофон.

В.Андріїв. Доброго дня! Ми власне звертались з цим листом до обласної державної адміністрації і до обласної ради для того, щоби надати цю щомісячну виплату сім’ям загиблих всіх учасників бойових дій, в тому числі добровольців. Просимо на наступний раз або зараз, якщо можна, внести ці зміни, врахувати фінансування і включити всіх учасників бойових дій, а не тільки добровольців. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Давайте дамо протокольне доручення опрацювати питання врахування в даній програмі всіх учасників бойових дій. А сьогодні ми приймемо рішення в тому варіанті, яке нам сьогодні подали, якщо ви не заперечуєте. Гаразд?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції, зауваження до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Хто за? Дякую. Проти? Утримався?

І.Шевчук. 73 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Рішення прийнято. Прошу заповнити бюлетені і здати членам лічильної комісії.

Розглядається питання номер 8 – “Про внесення змін до комплексної програми “Здоров’я населення Прикарпаття 2013-2020”.

Проект рішення номер 8 – в окремій брошурі.

Доповідає Мирон Федорович Матейко – директор департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглядався на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я і соціальної політики та з питань бюджету, фінансів та податків. Обидві комісії рекомендували до розгляду.

Мироне Федоровичу, прошу.

М.Матейко. Шановний голово, шановна президіє, депутати!

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, як й інші питання, в матеріалах є. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції, зауваження до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Хто за? Дякую. Проти? Утримався?

І.Шевчук. 71 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято. Нагадую, шановні колеги, що це питання номер 8. Прошу заповнити бюлетені і здати їх.

Я прошу лічильну комісію дещо оперативніше працювати.

І.Шевчук. 71 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

Розглядається питання номер 9 – “Про внесення змін до регіональної цільової програми запобігання та лікування серцево-судинних і судинно-мозкових захворювань на 2016-2020 роки”.

Проект рішення номер 9 – на окремому аркуші.

Доповідає Мирон Федорович Матейко – директор департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглядався на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я і соціальної політики та з питань бюджету, фінансів та податків. Обидві комісії рекомендували до розгляду.

Шановні колеги, знову ж таки, матеріали у вас є. Чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запитання, так? Другий мікрофон.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Мироне Федоровичу, просто одне побажання. Ми приймаємо сьогодні, але оперативно провести закупівлі, щоб люди могли використати, тому що часу мало залишилось. І там навіть стояло у нас питання передбачення того штучного… щоби включити…

М.Матейко. Воно враховано…

М.Піцуряк. Але прошу, щоб оперативно вирішити.

О.Сич. Дякую. Все в межах Регламенту.

Чи є ще запитання? Чи є рекомендації до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Хто за? Дякую. Хто проти? Утримався?

І.Шевчук. 72 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

М.Матейко. Дякую.

О.Сич. Розглядається питання номер 10 – “Про внесення змін до обласної цільової соціальної програми з оздоровлення та відпочинку дітей на 2016-2020 роки”.

Проект рішення номер 10 – в окремій брошурі.

Доповідає Будзак Іван Васильович – заступник директора департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглядався на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань гуманітарної політики і свободи слова і з питань бюджету, фінансів та податків. Комісії рекомендували до розгляду.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є зауваження і пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. З вашого дозволу ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Хто за? Дякую. Хто проти? Утримався?

І.Шевчук. 72 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Рішення прийнято.

Розглядається питання номер 11 – “Про внесення змін до регіональної цільової програми соціального захисту і підтримки дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, захисту їх житлових прав, попередження дитячої бездоглядності та безпритульності на 2016-2020 роки”.

Проект рішення номер 11 – в окремій брошурі.

Доповідає Головатий Руслан Миколайович – заступник начальника служби у справах дітей обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглядався на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я і соціальної політики, з питань бюджету, фінансів і податків, обидві комісії рекомендували до розгляду.

Колеги, матеріали так само у вас є. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. Немає!

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення? Немає.

Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 71 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Рішення прийнято.

Розглядається питання номер 12 – “Про внесення змін до рішення обласної ради від 16.10.2015. № 1823-39/2015 “Про регіональну цільову Програму сприяння залученню інвестицій в економіку Івано-Франківської області на 2016-2020 роки”.

Доповідає Дмитро Михайлович Романюк – начальник управління міжнародного
співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглядався на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань європейської інтеграції, міжнародного співробітництва, інвестицій та розвитку туризму і з питань бюджету, фінансів та податків. Комісії рекомендували до розгляду на сесії.

Колеги, чи є запитання до Дмитра Михайловича?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 71 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 16.10.2015. № 1820-39/2015 “Про комплексну регіональну цільову програму розвитку туризму в області на 2016-2020 роки”.

Доповідає Романюк Дмитро Михайлович – начальник управління міжнародного
співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглядався на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань європейської інтеграції, міжнародного співробітництва, інвестицій та розвитку туризму і з питань бюджету, фінансів та податків. Комісії рекомендували до розгляду.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу голосувати. Хто за? Дякую. Проти? Утримався?

І.Шевчук. 71 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Рішення прийнято.

Розглядається питання номер 14 – “Про внесення змін до рішення обласної ради від 16.10.2015. № 1821-39/2015 “Про регіональну цільову Програму розвитку міжнародного співробітництва області на 2016-2020 роки”.

Проект рішення номер 14 – на окремому аркуші.

Доповідає знову ж таки Дмитро Михайлович Романюк – начальник управління міжнародного співробітництва, євроінтеграції, туризму та інвестицій обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглядався на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань європейської інтеграції, міжнародного співробітництва, інвестицій та розвитку туризму і з питань бюджету, фінансів та податків. Комісії рекомендували до розгляду.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу голосувати. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 71 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Рішення прийнято.

Д.Романюк. Шановні колеги, дякую.

О.Сич. Розглядається питання “Про внесення змін до цільової програми фінансування мобілізаційних заходів і цивільного захисту населення та заходів з територіальної обороноздатності на 2016 рік”.

Проект рішення номер 15 – в окремій брошурі.

Доповідає Іван Іванович Дембич – заступник начальника управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглядався на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань
соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу та з питань бюджету, фінансів і податків. Комісії рекомендували до розгляду.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ретельно опрацювала фракція БПП, так?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Добре. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу голосувати. Хто за? Дякую. Хто проти? Утримався?

І.Шевчук. 71 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

Розглядається питання номер 16 – “Про внесення змін до комплексної цільової
соціальної програми розвитку цивільного захисту Івано-Франківської області на 2016-2020 роки”.

Проект рішення номер 16 – в окремій брошурі.

Доповідає знову Іван Іванович Дембич – заступник начальника управління з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглядався на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу та з питань бюджету, фінансів і податків. Комісії рекомендували до розгляду.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є зауваження і пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю питання на голосування за основу і в цілому. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 71 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Рішення прийнято.

І.Дембич. Дякую за прийняте рішення.

О.Сич. Шановні колеги! Ми так само внесли до порядку денного питання “Про директора комунального підприємства обласної ради з питань пошуку та перепоховання жертв воєн, депортацій та репресій тоталітарних режимів “Пам’ять”.

Чи є бюлетені?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Бюлетені роздають. Поки апарат роздає бюлетені… (Без мікрофона).

Шановні колеги! Щоб ми не визначались, хто доповідає, я просто візьму і зачитаю вам проект рішення, поки роздають бюлетені.

Відповідно до наших регламентних документів, які ми розробили щодо порядку призначення та звільнення з посад керівників комунальних підприємств, пропонується такий проект рішення: “1. Звільнити Перевізника Віталія Васильовича з посади директора комунального підприємства обласної ради з питань пошуку та перепоховання жертв воєн, депортацій та репресій тоталітарних режимів “Пам’ять” за угодою сторін 12 серпня 2016 року.

  1. Призначити заступника директора із загальних питань комунального підприємства обласної ради з питань пошуку та перепоховання жертв воєн, депортацій та репресій тоталітарних режимів “Пам’ять” Тимківа Василя Васильовича виконуючим обов’язки директора комунального підприємства обласної ради з питань пошуку та перепоховання жертв воєн, депортацій та репресій тоталітарних режимів “Пам’ять” з 15 серпня 2016 року до розгляду питання про призначення на посаду керівника цього підприємства на пленарному засіданні сесії обласної ради.

Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В.Гладія та постійну комісію обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова (Ю.Черневий)”.

Чи є запитання, шановні колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань. Чи є зауваження, пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Колеги, чи маєте вже бюлетені на руках?

Голос із залу. Є.

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Хто за? Прошу підняти руки. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 71 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Шановні колеги! Прошу заповнити бюлетені. Дякую.

Шановні колеги! Розглядається додатково внесене сьогодні питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 17.12.2015. № 7-1/2015 “Про обрання голів, заступників голів, секретарів та членів постійних комісій обласної ради” (зі змінами)”.

З вашого дозволу, я зачитаю його: “Відповідно до пункту 2 частини першої статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, враховуючи кадрові зміни, що відбулися в обласній раді, беручи до уваги заяву депутата обласної ради Ольги Галабали, обласна рада вирішила: ввести до складу постійної комісії обласної ради з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування Галабалу Ольгу Юріївну”.

Ставлю на голосування… Чи є запитання до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є зауваження і пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу голосувати. Хто за? Хто проти? Утримався?

І.Шевчук. 71 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Рішення прийнято.

Прошу заповнити, шановні колеги, бюлетені і здати їх членам лічильної комісії.

Шановні колеги! Приступаємо до розгляду головного питання нашого порядку денного – “Про внесення змін до перспективного плану формування територій громад області”.

Проект рішення номер 1 – в окремій брошурі.

Р.Ткач. По процедурі можна, по цьому питанню?

О.Сич. Прошу вибачення. По процедурі, будь ласка.

Р.Ткач. Шановний пане голово, ми зараз будемо розглядати це питання. В принципі, воно підготовлено, тут немає зауважень. Мене цікавить таке питання. Є деякі громади по області, які проголосували про створення окремих громад і вони сюди не увійшли. Як ми будемо..? Я зараз безіменно говорю. Як ми будемо з ними поступати? Чи сьогодні їх обговорювати, чи на наступну сесію? Дякую.

О.Сич. Дякую. Шановні колеги! Я пропоную такий алгоритм розгляду питання. Доповість доповідач, ми задамо йому запитання по Регламенту, як завжди, будь-що ви можете вияснити, в тому числі, чому ті чи інші громади не увійшли, якщо вони дали… Дальше кожен депутат в обговоренні матиме можливість виступити, висловити свої думки щодо тої чи іншої громади, та, яка є в плані, і тої, якої немає в плані, а по ходу розгляду питання, шановні колеги, ми будемо відповідно давати якісь протокольні доручення, що і як нам треба зробити, аби максимально піти назустріч громадам, які хочуть добровільного об’єднання. І навпаки, якщо такого добровільного об’єднання немає, то будемо приймати рішення, як нам поступати в такому
випадку.

Дальше, шановні колеги, дальше. Очевидно, що ми проголосуємо спочатку проект рішення за основу, а дальше буду ставити на голосування кожну зміну. Наголошую, що насправді план – перспективний, об’єднання громад, прийняте попереднім скликанням ради, ми вносимо зміни. Я кожну зміну буду ставити на голосування. І кожен матиме можливість по тій чи іншій зміні виступити і сказати свою точку зору.

Єдине, шановні колеги, на що я звертаю увагу: я добре переглянув ще раз Закон “Про добровільне об’єднання” і Методику. Закон чітко визначає, що висновки щодо об’єднання тої чи іншої громади і проект рішення подає обласна державна адміністрація, обласна рада ухвалює. Думаю, що якщо ми почнемо прямо в залі робити щось інакше всупереч Закону, ми зробимо “ведмежу послугу”, бо насправді об’єднання робиться не на рік чи на два, воно робиться на перспективу, треба робити вивірено. Якщо, скажемо, ми будемо бачити, що в роботі робочої групи регіональної чи обласної державної адміністрації десь буде суб’єктивізм, ми будемо на нього вказувати і всіма можливими засобами будемо робити так, щоб всі побажання були враховані. От приблизно так.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. З цього ж питання, Ольго Юріївно?

О.Галабала. Процедурне, так.

О.Сич. Процедура.

О.Галабала. Дякую. Процедурне питання, шановні колеги. Ми приймаємо зміни до перспективного плану, а це рішення, якщо ви його подивитесь, ми фактично цим рішенням перезатверджуємо ще раз перспективний план.

О.Сич. Ні.

О.Галабала. Це по формату так виходить, якщо ми власне в такому форматі його приймаємо. У мене просто є пропозиція. Я переглянула всі проекти рішень інших рад з цих питань. І вони власне там виписували конкретну зміну. Тобто, не перезатверджували ще раз цей план, тому що в чому тут загроза? Якщо, наприклад, у нас є проблеми з селом Устеріки, а ми, приймаючи таке рішення, фактично ще раз перезатверджуємо Білоберізьку громаду. Це приклад. Моя пропозиція в наступному. Проходить процедурно десь так, як ви сказали, все робимо, але коли ми будемо виписувати сам проект рішення, то виписати тільки ті зміни, які ми погодили, але ще раз…

О.Сич. Так, звичайно, що так.

О.Галабала. …але ще раз цей перспективний план…

О.Сич. Ольго Юріївно, саме так. Тобто, всі зміни, прийняті нами, ми випишемо як наше рішення…

О.Галабала. Окремо.

О.Сич. Тобто, це буде звучати так: внести наступні зміни до перспективного плану… і пішло: одна, дві, три, чотири, п’ять…

О.Галабала. Дякую. Дякую.

О.Сич. Ось таким чином.

О.Галабала. Дякую.

О.Сич. Дякую. Шановні колеги! Я думаю, що ми… Хвильку! Ми тут повинні знайти максимальне порозуміння, щоб наша робота була якомога конструктивнішою і на користь громадам.

Другий мікрофон.

О.Левицький. Шановний Олександре Максимовичу! Я думаю, що треба трошки продовжити ту пропозицію, яку робила Ольга Юріївна. Насправді, нам треба подумати, чи варто писати про зміни до перспективного плану. Нам краще, можливо, написати “Про внесення змін до рішення обласної ради”, бо у нас буде два чинних рішення обласної ради з приналежністю різних територіальних громад, різних населених пунктів до різних об’єднаних територіальних громад. Це перше.

І друге. Що значить “зі змінами, що додаються”? А потім ми його подаємо як перспективний план на розгляд КабМіну. Нам треба просто зрозуміти, що у нас буде два чинних рішення, і КабМін, приймаючи в подальшому своє рішення, він на яке рішення обласної ради має спиратись, чи на обидва, чи що він має робити?

Моя пропозиція: “Про внесення змін до рішення обласної ради” і відображати в цьому рішенні, яке сьогодні ми будемо голосувати, лише те, що змінюється у порівнянні з попереднім рішенням, або треба буде писати рішення обласної ради, яким попередньо затверджувався перспективний план, вважати недійсним, бо буде два дійсних і вони будуть взаємовиключними в окремих випадках. Дякую.

О.Сич. Дякую. Олександр Михайлович сказав у продовження пропозицій Ольги Юріївни. Ми тільки вносимо зміни. І тому, очевидно, пропозиція Олександра Михайловича, як я зрозумів, полягає в тому, щоб нам змінити назву рішення: “Про внесення змін до рішення обласної ради…” номер такий-то від такого-то числа і далі – по тексту.

Колеги, давайте ми спочатку заслухаємо доповідача. Одну хвильку! Потім я поставлю за основу, потім ту пропозицію, яка прозвучала вже від Олександра Михайловича, і якщо будуть ще якісь, то по ходу будемо їх голосувати.

По цьому ж питанню, так?

І.Шевчук. У мене організаційне по голосуванню. Я прошу, щоб подовше тримали руки. І до членів комісії звертаюсь, щоб член комісії від “Волі” рахував БПП, БПП рахувало “Волю”, “БЮТ” – “Свободу”, “Свобода” – “БЮТ”, “Самопоміч” – “УКРОП”, “УКРОП” – “Самопоміч”, щоб не було ніякого зловживання, що щось там підтасовується.

О.Сич. Ігоре Михайловичу, я думаю, що це ваші технічні внутрішні питання, я думаю, що ви їх погодите між собою.

Колеги, отже, розглядається питання “Про…”, поки що воно звучить так: “Про зміни до перспективного плану формування територій громад області”. Проект рішення номер 1 – в окремій брошурі.

Доповідає Панасюк Руслан Володимирович – експерт з питань децентралізації в Івано-Франківській області, координатор регіонального Офісу реформ.

Проект рішення розглядався на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу. Комісія рекомендувала до розгляду на сесії.

Постійна комісія обласної ради з питань регіональної політики, децентралізації, розвитку місцевого самоврядування рекомендувала проект рішення до розгляду на сесії з врахуванням пропозицій комісії.

Пропозиції комісії обласної ради знаходяться в окремій брошурі.

Отже, Руслане Володимировичу, прошу вас до слова.

Р.Панасюк. Шановний Олександре Максимовичу, шановна президіє, присутні депутати, запрошені! Вашій увазі представляється проект рішення “Про зміни до перспективного плану формування територій громад області”.

Є кілька загальних моментів, тому що ми це питання активно обговорювали в
попередньому складі обласної ради, а в цьому скликанні ми вперше це питання вносимо і розглядаємо, я собі дозволю кілька важливих моментів, щоб нам це допомогло у прийнятті рішення.

Відповідно до Закону “Про добровільне об’єднання територіальних громад”, стаття 11, вона говорить наступне, що перспективний план розробляється обласною державною адміністрацією на всю область, схвалюється обласною радою і затверджується постановою Кабінету Міністрів.

Уповноваженим органом, який розробляє перспективний план в Івано-Франківській
області від обласної державної адміністрації, є регіональна робоча група, куди входять представники профільних департаментів і управлінь, представники органів місцевого самоврядування, Офісу реформ, представники асоціацій нашої області.

Перспективний план формування громад області формується виключно до Методики, враховуючи спроможність і добровільність до об’єднання. Спроможність ми визначаємо, виходячи з чотирьох важливих критеріїв: фінансова забезпеченість, другий критерій – це
інфраструктурна забезпеченість такої майбутньої територіальної громади, третій момент – це територія громади, територія, а відповідно земля, а з землі відповідно податки і кошти будуть залишатись в об’єднаній територіальній громаді. Чим більша територія, тим вища спроможність такої об’єднаної територіальної громади. І чисельність об’єднаної територіальної громади. Люди – це кадри, діти – це майбутнє об’єднаної територіальної громади. З таких чотирьох чинників ми і формуємо план, який сьогодні ви й маєте можливість схвалити.

Перспективний план об’єднання територіальних громад області – це тільки перший крок на шляху до добровільного об’єднання. Другим кроком, другим етапом цього процесу добровільного об’єднання є сама процедура об’єднання, яка може, перший момент, відбуватись відповідно до перспективного плану, і таким чином ми виводимо об’єднану територіальну громаду на міжбюджетні відносини, і надаємо їй фінансові преференції міста обласного підпорядкування, і прирівнюємо до статусу району, об’єднання може відбуватись не у відповідності до перспективного плану, і в такому випадку ми маємо з вами розуміти, що це буде об’єднання в більшу сільську раду.

У 2015 році, 24 липня, ми сесією обласної ради схвалили проект перспективного плану Івано-Франківської області в кількості 63 об’єднані територіальні громади. 13 жовтня постановою № 1077 Кабінет Міністрів затвердив перспективний план в Івано-Франківській області в кількості 53 громади, і 10 громад відправив на доопрацювання обласній державній адміністрації. Ми попрацювали фактично весну і літо активно з тими пропозиціями, з тими доопрацюваннями, які вам сьогодні на розгляд вноситься, проект рішення, в якому мають бути проголосовані зміни до перспективного плану.

Ми свідомо вносили об’ємний документ, щоб не було вирвано щось десь з контексту, а ви бачили цілу картину і як буде виглядати перспективний план області. Звертаю увагу на те, що ми не маємо, скажемо так, такого моменту, щоб залишити “білі плями” на карті Івано-Франківської області, а отже, якщо громада не входить в одну громаду, то вона автоматично буде в складі іншої об’єднаної територіальної громади. “Білих плям” ми не залишаємо.

І отже, проект перспективного плану, який поданий вам на розгляд, включає 59 об’єднаних територіальних громад. Я відразу хочу сказати, що від 2015 року 20 громад зазнають змін з тої чи іншої позиції: десь формат попередній не відбувся, десь згода за рік сільської ради змінилась. 39 об’єднаних територіальних громад, вони не зазнали жодних змін з 2015 року. Так, процедура об’єднання там різна, не всі цю процедуру об’єднання розпочали, хтось працює активніше, хтось працює повільніше, але наразі 5 районів і 2 міста обласного підпорядкування фактично змін не зазнають, а це відображено в кількості 39 об’єднаних територіальних громад.

Ми будемо готові показати графік, я готовий швиденько пройтись по всіх районах по плану формування територіальних громад.

Отже, Богородчанський район: пропонується проект рішення у складі 4 об’єднаних територіальних громад. Громада Старунська, яка була не затверджена постановою Кабінету Міністрів 2015 року, фактично розділяється: село Жураки переходить до Богородчанської об’єднаної територіальної громади, село Старуня переходить до складу Солотвинської об’єднаної
територіальної громади. Старобогородчанська і Яблунська – без змін, Старобогородчанська об’єднання громада – сьогодні працююча громада.

Верховинський район: і було, і залишається без змін.

Галицький район: пропонуємо 3 об’єднані територіальні громади – Галицька об’єднана територіальна громада, Дубовецька і Більшівцівська.

Городенківський район: 2 об’єднані територіальні громади – Городенківська, яка об’єднується і формує велику Городенківську об’єднану територіальну громаду, об’єднується з тією громадою, яку не затвердив Кабінет Міністрів 2015 року, Олієво-Королівською, і Чернелицька об’єднана територіальна громада.

Долинський район: пропонуємо вашому розгляду 4 об’єднані територіальні громади – Долинська, Вигодська, Витвицька, Гошівська.

Калуський район.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

Р.Панасюк. Я думаю, що коли ми будемо розглядати конкретно кожну цю, ми ще повернемось до цього питання.

Калуський район: 3 об’єднані територіальні громади – Верхнянська, Войнилівська і Голинська.

Коломийський район: 7 об’єднаних територіальних громад – Гвіздецька, Коршівська, Отинійська, Печеніжинська. Громади, які були в попередньому році, але не затверджені постановою Кабінету Міністрів, – Нижньовербізька і П’ядицька. Новий формат громади Матеївецької об’єднаної територіальної громади.

Косівський район: 4 об’єднані територіальні громади – Косівська, Космацька, Кутська і Яблунівська. Дві громади, які були не затверджені постановою 2015 року, – Рожнівська і Пістинська – фактично розділились села до Косівської, Космацької, Кутської об’єднаних територіальних громад.

Надвірнянський район – без змін від 2015 року.

Рогатинський і Рожнятівський райони – без змін від 2015 року.

Снятинський район – без змін від 2015 року: дві об’єднані територіальні громади.

Тисменицький район:  4 об’єднані територіальні громади – Тисменицька, Єзупільська, Лисецька і Ямницька.

Тлумацький район: 4 об’єднані територіальні громади. Ми повторно вносимо на розгляд Нижнівську об’єднану територіальну громаду, для того, щоб вона була передбачена перспективним планом, тут є певні питання.

Болехівська міська рада – об’єднана територіальна громада, Бурштинська об’єднана територіальна громада, Івано-Франківська об’єднана територіальна громада, Калуська об’єднана територіальна громада, Коломийська об’єднана територіальна громада, Яремчанська міська об’єднана територіальна громада. І загальна цифра – 59 об’єднаних територіальних громад. Дякую.

О.Сич. Дякую, Руслане Володимировичу.

Шановні колеги!  Чи є запитання?

Голос із залу. Є.

О.Сич. Є. Будь ласка. Перший мікрофон.

Р.Ткач. Шановний голово, шановні присутні і конкретно Руслане Володимировичу!

Голос із залу. (Без мікрофона).

Р.Ткач. Не чути? Як на мене, ще при розгляді цього питання у 2015 році тодішня обласна рада, я вважаю, що підійшла виважено в принципі майже по всіх, серйозних зауважень немає, але, як на мене, не врахована одна річ. Розумієте, коли об’єднуються села у районах, які фінансово не забезпечені, там Рогатинський, Городенківський, я, не ображаючи тут нікого, це одне. А друге, коли йде питання про об’єднання сіл, які фінансово забезпечені, умовно села мільйонники, які мають мільйонні бюджети, особливо це стосується сіл приміських. І тут, як на мене, я вважаю, що в попередньому рішенні зараз трошечки неправильно поступили, от ми взяли і зробили просте вирішення цього питання: забезпечені села Тисменицького району, таких сіл 11, взяли і передали всі Івано-Франківську.  Чому не може бути, для прикладу, Угринівська громада? Село – мільйонне. Вони мають село Клузів. Об’єднались, нехай собі живуть. Чому, наприклад..?

О.Сич. Регламент.

Р.Ткач. Перепрошую. Тому питання. Так поступили львів’яни, які збільшили кількість об’єднаних територіальних громад, і практично всі навколишні села біля Львова стали об’єднаними територіальними громадами.

Руслане Володимировичу, питання: чому села, які фінансово забезпечені, і є присутня добровільність, не можуть зробити окрему об’єднану територіальну громаду?

О.Сич. Я вас повторно прошу. Дуже лаконічно. Де питання – там питання, де виступ – там виступ, бо у виступі ви маєте можливість сказати в межах трьох хвилин, аргументацію, чому, що неправильно робиться, а у питаннях просто щось уточніть, що треба уточнити.

Будь ласка.

Р.Панасюк. Романе Володимировичу! Всі можуть увійти і бути… вийти на шлях об’єднання і бути такими об’єднаннями. Але є такі дві різниці. Якщо громада, яка об’єдналась, відповідає перспективному плану, тобто, ми її провели правильним шляхом, і вона отримує фінансові преференції, якщо така громада перспективному плану не відповідає, ми просто маємо брати на себе відповідальність, що ми ведемо органи місцевого самоврядування до утворення більшої сільської ради. В Тисменицькому районі у нас передбачено 4 об’єднані територіальні громади: Тисменицька, Ямницька, Лисецька, Єзупільська.

О.Сич. Я тільки невеличку репліку. З одного боку, коли я аргументую вам на наших робочих нарадах, що не можна об’єднувати там, де немає добровільної згоди, ви кажете: це всього лиш план, а потім кажете: ну, вони об’єднуються поза планом, тому це неможливо. Логіки немає. Треба робити все правильно.

Другий мікрофон.

М.Іваночко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. У мене питання до доповідача в такому ракурсі. По Надвірнянському району як так сталося: Саджавка від Ланчина – 5 км, до Коломиї – 20 км, і чомусь вона там? Я розумію, що там зібралось декілька “гарячих голів”, сфальшували рішення. Але чи ви підходили ще раз з новими пропозиціями до саджавецьких людей, до сільського голови? І взагалі з депутатами мали якусь бесіду, щоб провести збори селян і нормально попрацювати з ними? Після Революції воно було, у 2015 році декілька чоловік зібрались, сфальшували рішення, а ви дальше це терпите. Так не може бути! Розумієте? 5 км від Ланчина і 20 км – від Коломиї. Хіба саджавецькі люди будуть потрібні коломиянам? Та в житті такого не може бути.

Я прошу вас над цим питанням попрацювати, я буду це ініціювати, але це ваше упущення.

І друге. Як в інших областях працює ця реформа? І чи у вас є взагалі інформація по цій реформі адміністративно-територіальній, як по інших областях це все в процесі йде? Дякую.

Р.Панасюк. Ну, за Саджавку, якщо ви знаєте, то інформуйте нас, а ми опираємось тільки на офіційні документи. Ми знаємо позицію, яка була, іншої позиції ми не знали, ну, на жаль. Якщо є упущення, то…

О.Сич. Тобто, у вас є офіційні документи сільської ради про згоду до об’єднання з Коломийською громадою?

Р.Панасюк. Так, 2015 рік…

О.Сич. Пане депутате, ви вже на місцевому рівні перевірте, будь ласка, наскільки це відповідає дійсності.

М.Іваночко. Обов’язково ми перевіримо. У нас є депутати, крім того…

О.Сич. Перший мікрофон.

О.Галабала. Дякую. Запитання. Скажіть, будь ласка, назвіть, будь ласка, перелік громад, які ініціювали процес добровільного об’єднання, звернулися до Офісу реформ та робочої групи, але їм було на робочій групі відмовлено, і вони не внесені в проект змін до цього перспективного плану. Дякую.

Р.Панасюк. Я можу сказати, що протягом останніх двох засідань ми розглянули 16 нових подань. Не йшлося за ініціювання, йшлося тільки за… якщо ми отримували звернення від громади і де були печатки сільських рад про наміри, до старту такого процесу, ми такі розглянули звернення. По першому засіданню ми відхилили три громади: Старокривотульська, Загвіздянська, Задністрянська. По другому засіданню, яке відбулося у середу, ми відхилили Пнівську громаду, повторно Загвіздянську, Задністрянську, Черніївську, Вовчинецьку…

О.Галабала. Старунську.

О.Сич. Підказують, Старунська була, здається. Старунська була.

Р.Панасюк. Старунську, все. Дякую. Вибачте.

О.Сич. Добре. Відповідь є, а обговорення вже пізніше.

М.Іваночко. Ви просто ще відповідь не дали на попереднє питання по Україні.

О.Сич. Повноцінну відповідь на запитання Іваночка. Яка ситуація по Україні? – Він питав.

Р.Панасюк. Ситуація по Україні є наступною. У 2015 році об’єдналось 159 громад, в цьому році вже двічі проходили вибори, і на сьогоднішній день є 177 об’єднаних територіальних громад. Чергові вибори будуть 28 серпня, там ще ряд громад підходить до виборів. Хочу сказати те, що 159 громад, які у 2015 році запрацювали, не всі якісно сьогодні працюють, не всі моменти, і навіть досвід наших сусідів показує, що не завжди кількість дорівнює якості. Громади Львівської і Тернопільської областей дрібні, невеликі по своїй чисельності, по своїй площі, сьогодні не справляються з тими завданнями, які покладаються на об’єднану територіальну громаду. А завдання дуже прості: організувати роботу, яку до сьогоднішнього дня виконувала вся влада району, – районна державна адміністрація і депутати району. 22 сфери передаються в управління об’єднаної територіальної громади.

О.Сич. Дякую.

Голос із залу. Якщо дозволите.

О.Сич. Почекайте, ви не депутат. У вас запитання, так? Будь ласка. Другий мікрофон.

Р.Білик – депутатська фракція політичної партії “Українське об’єднання патріотів – УКРОП”. Шановний Руслане Володимировичу! Не секрет, що багато сільських голів саботують ці моменти, тому що намагаються залишитись такими “князьками удільних невеличких князівств”, які приречені на те, що не виживуть.

Але у мене є таке запитання до вас. Знаєте, згідно з перспективними планом три села Балинцівської сільської ради, це Балинці, Трофанівка і Бучачки віднесені до Гвіздецької
територіальної громади.

Але подвійний обхід засвідчив інше: 1200 людей за те, щоби об’єднатись із Заболотівською громадою, і тільки 300 – за те, щоб зі Гвіздцем. Тому, напевно, треба якісь поступальні кроки наступні з вашого боку, звичайно, при нашій підтримці.

Р.Панасюк. Пане Романе, дякую за запитання. Я хочу тільки сказати і запевнити, що ми слухаємо перспективний план, скажемо, в цьому році вперше, але не в останнє. Всі зміни,  які будуть надходити, за підтримки Олександра Максимовича ми погодились, що ми будемо обов’язково розглядати. Наразі офіційного звернення до нас, Олександре Максимовичу, не надходило, а дозволяти собі опиратись на, скажемо так, на неофіційну позицію, ми такого не можемо. Ми оперуємо тільки офіційними зверненнями.

О.Сич. Пане Романе, я рекомендую подати матеріали такого опитування, аби Офіс реформ мав його у своєму розпорядженні.

Шановні колеги! І, дійсно, на робочих засіданнях, які проводились, я сказав: не женіть коней, аби сьогодні прийняти там якесь рішення, де люди ще не дійшли згоди. Я готовий буду як голова обласної ради разом з апаратом підготувати проекти рішень і подавати їх на кожну сесію, якщо ви досягнете порозуміння в тій чи іншій громаді. Ось і все. Просто сьогоднішню сесію ми проводимо позачергово тільки тому, що якщо якісь громади хочуть добровільно об’єднатись, то згідно із Законом рішення треба прийняти до 15 серпня, і тоді вони отримають відповідні субвенції з державного бюджету. Аби в них не забрати ці гроші, а дати можливість скористатись, ми сьогодні для цього працюємо. Але таке об’єднання має бути абсолютно добровільним. А в подальшому готові на кожній сесії слухати.

Прошу, перший мікрофон.

С.Никорович – в/о № 1, селище Богородчани. Питання якраз стосується Богородчанської ОТГ, тут 12 населених пункти, 3 хутори. Чи у вас є згода всіх населених пунктів на об’єднання?

Р.Панасюк. Якби у нас була на сьогодні згода всіх населених пунктів, ця громада була б так само працюючою, як і Старобогородчанська.

Йде процес обговорення по утворенню цієї повноцінної Богородчанської об’єднаної територіальної громади.

С.Никорович. Дякую.

О.Сич. Дякую. Колеги, чи є ще запитання?

Голос із залу. Є.

О.Сич. Є. Другий мікрофон.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Руслане Володимировичу, і все ж таки, перше запитання. Чи не вважаєте ви дії держави по створенню громад в частині корупційних? Оскільки держава сьогодні, забравши з інших, дає іншим кошти. Забравши з охорони здоров’я мільярди гривень, яких не вистачає на зарплату, дає тим 150 громадам, а вони не знають, що з тими коштами робити.

Скажіть, будь ласка, якби сьогодні вся Україна створила громади одномоментно, чи були би такі можливості для надання тих пільг?

Скажіть, будь ласка, те, що Іваночко запитував. Ви прогнозуєте, ви експерт, ви не тільки… те, що сьогодні є. Області мають вже свої громади. Скажіть, будь ласка, чи не назріває ситуація, коли вони замість “ложки меду”, яку вони зараз беруть, достануть той “дьоготь”? Тобто, коли їм прийдеться скорочувати і закривати школи, коли їм прийдеться закривати лікувальні заклади, інше, і чи вони тоді не відчують те, що є? Бо ще раз кажу: сьогодні це, що є…

О.Сич. Регламент!

М.Піцуряк. Дякую.

Р.Панасюк. Дякую. Підтверджую ваші слова, що ті громади, які сьогодні на етапі добровільного об’єднання, а цей етап не буде постійним, він завершиться, і буде прийнятий новий закон про адміністративно-територіальний устрій, то ті громади, які утворюються на етапі добровільного об’єднання, сьогодні отримають значну інфраструктуру, підтримку державну, якої не мають інші населені пункти. Це є своєрідний, скажемо так, “пряник”, який дається
об’єднаним територіальним громадам для того, щоб вони, скажемо, розвивались динамічніше і у своїх ризиках мали підтримку держави. Це правда. Ми отримали 22 млн.грн. інфраструктурної підтримки на 3 об’єднані громади, які утворились в нашій області. Це школи, садочки, ЦНАПи і так далі.

О.Сич. Колеги, я буду далі надавати слово, але хотів би з вами порадитись по порядку, бо бачу, що вже є і представники сільських рад, і громадськості. Давайте ми зробимо таким чином: запитання задають депутати. Чому? Бо вони приймають рішення, їм треба щось уточнити. Дальше ми включимо в порядок обговорення, спочатку будуть виступати депутати, потім, очевидно, з вашого дозволу, варто буде надати слово представникам сільських рад, потенційних громад і тому подібне, аби мати повну картину. Гаразд?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Давайте далі запитання. Запитання, так?

Голос із залу. Так.

О.Сич. Перший мікрофон. Будь ласка.

І.Оробець – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Скажіть, будь ласка, у вас є програма розвитку територіальних громад об’єднаних? І чи входить в цю програму розвиток фізкультури в цих територіальних об’єднаних громадах? Чи є там в програмі побудова спортивних майданчиків, площадок спортивних для оздоровлення дітей, для фізичного розвитку і здоров’я нашого населення?

Р.Панасюк. Дякую. Всі наші три об’єднані громади, які працюють з 1 січня 2016 року, активні сьогодні у написанні стратегії своєї об’єднаної територіальної громади. І Печеніжинська, і Старобогородчанська, і Верхнянська в цьому році фактично вагому частину роботи по написанню стратегії проведуть, стратегію допомагають писати експерти. На прикладі Старих Богородчан це є за кошти фонду “Східна Європа”, на прикладі Печеніжинської, – це Фундація менеджерських ініціатив, м.Люблін.

Робота триває, стратегія об’єднаних громад буде базуватись на стратегії Івано-Франківської області до 2020 року. Ми над цим працюємо.

О.Сич. Другий мікрофон. Другий мікрофон.

М.Ілюк – депутатська фракція політичної партії “Українське об’єднання патріотів – УКРОП”, в/о № 5. Шановний доповідачу, запитання. Чи витримана процедура добровільного об’єднання? Адже ми чуємо, що це добровільне якесь, не зовсім добровільне йде об’єднання? Чи витримана процедура об’єднання? Тобто, повторні слухання, громадські слухання, чи громади всі згідні на ці добровільні об’єднання? Це перше запитання.

І друге запитання. При ситуаціях, де громади не згідні в об’єднання, чи існує якийсь закон і механізм реверсу даної ситуації?

Р.Панасюк. Я ще раз повторюю те, що я десь на початку коротко сказав. Формування
перспективного плану адміністрацією, схвалення депутатами і затвердження Кабінетом Міністрів – це перший етап на шляху до об’єднання. Ми окреслюємо державницькі підходи до формування об’єднаних територіальних громад, нову одиницю формуємо, і з цього моменту вступає в дію другий процес, другий етап – це сам процес добровільного об’єднання, він багатоетапний, він тривалий в часі, включає чотири рішення сесій кожного учасника об’єднання. Якщо такого рішення, згоди немає, то ця об’єднана громада не утворена. І якщо ви кажете, чи є зворотній механізм реагування, він є, тому що ми от вже вносимо зміни в те, що було напрацьовано, і від сесії до сесії будемо такі зміни вносити на побажання об’єднаних територіальних громад, виходячи з того, що громада має бути утворена спроможна: фінанси, інфраструктура, люди, територія.

М.Ілюк. Голово, дозвольте одне питання.

О.Сич. Я, власне, хотів би уточнити запитання свого колеги, бо воно дуже цікаве й цінне. Так от, поза межами перспективного плану об’єднання неможливе, бо не матиме державної підтримки. Затвердили перспективний план, другий етап – всі сільські ради цієї громади мають дати згоду. Вони не дали такої згоди. В такому разі будь-яке їхнє об’єднання буде поза межами перспективного плану, отже, не матиме державної підтримки. Тому сам факт затвердження перспективного плану – це дуже важлива річ. Не треба затверджувати те, де немає добровільності попередньої. Але, будь ласка, продовжуйте.

М.Ілюк. Даруйте, але складається враження, що запущена якась така, скажемо, машина, і люди “б’ються, як горохом об стіну”. Я, зокрема Устеріківська громада… це вже надзвичайно тривалий період вони “б’ються”, не можуть добитись свого.

Тому я бачу, що ніякого механізму реверсу немає.

Р.Панасюк. Ми говоримо за різні реверси, пане депутат. Розумієте? Є реверс на етапі доведення до того, що громада утворена і проведені вибори, а у випадку Устерік там трошки інша ситуація, там громада утворена була, закінчилась процедура об’єднання 2 жовтня 2015 року, вибори відбулись 27 березня 2016 року, і сьогодні є проблема: скажемо так, позиція села змінилась, ми маємо на неї адекватно відреагувати. Ми на неї, повірте, адекватно відреагуємо.

М.Ілюк. Прокоментуйте, будь ласка. Люди – в залі, я думаю, що їхня присутність засвідчує те, що вони хочуть чути.

О.Сич. Колеги, немає діалогу. Ви задали запитання, отримали відповідь. Якщо не влаштовує, потім подасте розгорнуту свою позицію.

Перший мікрофон.

Р.Ткач. Руслане Володимировичу! Для стенограми, для протоколу прошу сказати, чому відмовлено Загвіздянській і Підліській сільській раді в утворенні Загвіздянської об’єднаної територіальної громади? Дякую.

Р.Панасюк. Загвіздянська об’єднана територіальна громада в складі двох сільських рад – Загвіздянська сільська рада і Підліська – двічі слухався такий формат на регіональній робочій групі, ще були засідання у заступника голови обласної державної адміністрації. По-перше, це утворення від двох сільських рад в межах доступності м.Івано-Франківська. Це громада на 6 тис. мешканців. Загальна територія – 54 км2. Ми хотіли піти назустріч такій об’єднаній територіальній громаді. В середу винесли ще раз на слухання регіональної робочої групи, і маємо велике застереження, що навіть якщо ми сьогодні пропускаємо таку об’єднану територіальну громаду, то Кабінет Міністрів не затвердить її перспективного плану. І треба бути сьогодні чесними з людьми, що якщо ми на це відважуємось, то це може бути об’єднання двох сільських рад, якщо Кабінет Міністрів не затверджує, а підстав на затвердження такого абсолютно небагато, то ми утворюємо велику об’єднану сільську раду. І коли на такий ризик було запитання озвучено до представників, які доповідали і представляли Загвіздянську об’єднану територіальну громаду, чи вони готові на такий ризик, а я вам відверто говорю, ризик такого величезний, тому що, зверніть увагу, у 2015 році ми план схвалили обласною радою 24 липня, а Кабінет Міністрів його затвердив 13 жовтня. Всі громади ризикували, тому що у вересні починався виборчий процес. То коли було задано питання Загвіздянській об’єднаній територіальній громаді, представникам, чи ви готові на такий ризик, відповідь була чітка: ні, ми уже жили однією сільською радою. Дякую.

О.Сич. Другий мікрофон.

В.Попович. Для протоколу скажіть, будь ласка, чому відмовлено Черніївській громаді? Перше питання. І друге питання. Чи не буде так гіпотетично там дальше в часі, що ми по цьому перспективному плану одного дня прокинемось і він буде затверджений обов’язковим, без слова “добровільно”? Дякую.

Р.Панасюк. Стосовно Черніївської громади. Ми аналізували бюджет цієї об’єднаної територіальної громади. Дійсно, він найкращий з тих пропозицій, які були на базі Тисменицького району, а звернення були від Загвіздя та Підлісся з центром у Вовчинцях і з центром у Чернієві. Там Братківці і Липівка дали згоду до об’єднання в Черніївську об’єднану територіальну громаду…

Голос із залу. (Без мікрофона).

Р.Панасюк. Березівка не дала такої згоди, ні, тільки три: Братківці, Липівка і Черніїв. Ми аналізували бюджет такої об’єднаної територіальної громади і виявили одну особливість: бюджет великий, скажемо так, тільки одну цифру можу назвати – 2,5 млн.грн. в бюджет громади надходить сьогодні від реалізації паливно-мастильних матеріалів.

Загрозу маємо велику: якщо завтра змінюється законодавство, а воно однозначно буде змінюватись, ми отримаємо величезний дефіцит в тій об’єднаній територіальній громаді. ПДФО тільки 500 тис.грн. – це означає, що підприємства, зареєстровані у м.Івано-Франківську, а сільські ради живуть тільки з коштів, які за акциз. І тому ми не відмовили, ми поставили на голосування, але регіональна група визначилась таким чином.

І друге питання, перепрошую, пане Василю?

Голос із залу. (Без мікрофона).

Р.Панасюк. Добре, запитання, і можу сказати так, що ми сьогодні маємо якийсь збалансований документ: добрий, гірший, доопрацьовуємо постійно. Але якщо закінчується етап добровільного об’єднання, то багато з тих “намальованих” громад, я думаю, що в державницькій позиції вони просто зникнуть, і новий формат, перспективний план громад області, його “намалюють” уже без нас, не чуючи наші аргументи.

Я, до речі, хочу сказати до прикладу. Брошнів-Осадська громада – велика, потужна, сьогодні могла би бути утворена, якби не позиція села Брошнів, яке не хоче дати кінцевої згоди на утворення такої громади. Я думаю, що якщо будуть писати новий адмінтерустрій, новий план громад області, то Брошнів-Осадська громада може зникнути, і це буде Рожнятівська об’єднана територіальна громада. Ми виходимо з економії адмінресурсу і витрат на апарат. І таких громад на карті області може бути добрий десяток.

Тобто, хочу сьогодні сказати ту позицію, яку Мінрегіон нам доводить, що якщо громада утворена, вона запрацювала, у неї виходить, це вже питання закрито, і навіть якщо буде формуватись новий терустрій громад області, ця громада залишається на карті області. Всі інші громади, які сьогодні мають шанс, його, правда, не використовують, то після цього будь-які демонстрації будуть відсутні, тому що відповідь буде чітка: ви мали два роки, ви могли це зробити, ви цього не зробили, тепер наше право.

То я просто закликав би бути зваженими і мудрими, і нам всім допомагати, бо, вибачте, нас в Офісі реформ, ну, аж троє: двоє – від Асоціації міст України працює, і я працював фактично до липня місяця просто неофіційно і не отримував за це зарплатні, але продовжував ту роботу, яку розпочав у 2015 році. То давайте будемо разом допомагати один одному. Дякую.

О.Сич. Репліка на продовження запитання депутата Поповича. Якщо в якийсь момент так станеться, що державний орган – чи то Верховна Рада, чи якийсь інший – розпорядиться адміністративно, як поділити громади, то він буде робити це на базі чогось, і він це скоріше всього зробить на базі того перспективного плану, який ми сформували. Тому я згоден з вами: давайте дуже зважено підходити до питання, куди і яке село віднести. А якщо немає добровільності, а підстав може бути багато: історичні взаємини двох сіл поруч, межові спори, задавнені образи, будь-що інше, – якщо люди не хочуть жити разом, не поспішаймо їх пхати туди насильно. Бо потім на основі нашого плану може бути затверджений державним якимсь актом, законом або якимсь іншим план об’єднання.

Р.Панасюк. Олександре Максимовичу, погоджуюсь з вами. Основа – це те, що ми напрацьовуємо, але це не буде калька для них. Просто вони будуть виходити з інших аргументів: економічних і так далі.

О.Сич. Ольго Юріївно, у вас вже було запитання. У вас виступ?

О.Галабала. У мене запитання ще.

О.Сич. Але у вас вже було запитання.

О.Галабала. А не можна два запитання?

О.Сич. Регламент. Ну, як виключення, щоб не казали про політичну упередженість. Перший мікрофон.

О.Галабала. А мені Остап Дзеса передає…

О.Сич. А, Остап Дзеса передав. Це братні  взаємини у БПП і “Волі”. Добре.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу. Перший мікрофон.

О.Галабала. Шановні колеги! Ну, по-перше, я хотіла коротеньку ремарку. Депутати обласної ради, які були присутні на засіданні робочої групи останньої, чому зараз виникають запитання про Черніїв, Вовчинець, Загвіздя, були дуже неприємно вражені тим ходом, який там був, тому що там було чітко видно, що немає однакового підходу до всіх громад. Тому я би хотіла, щоб ми, депутати, до цього повернулись в дискусії. По Загвіздянській громаді не було їхньої відповіді, що ми не готові, в такому контексті, як говорить пан Руслан. Голові було поставлено питання з певним таким елементом маніпуляцій. Я просто це стверджую, я була там присутня, як і голова комісії. Тому це є проблема зараз. Я би просила, щоб ми її обговорили в обговоренні.

Тепер запитання з приводу села Устеріки Білоберізької громади. Раз ми розглядаємо зміни до перспективного плану і очевидно, що в цій громаді…

О.Сич. Регламент.

О.Галабала. Вибачте. Є проблеми. Як ви вбачаєте шлях розв’язання проблеми із селом Устеріки і Білоберізькою громадою? Дякую.

Р.Панасюк. Я буду відповідати спочатку з другого, так? Тобто, по Білоберізькій об’єднаній територіальній громаді у нас є напрацьований момент врегулювання цього питання, і представники Білоберізької об’єднаної територіальної громади, а саме села Устеріки дуже добре знають цей порядок. Тобто, якщо вони звертаються до обласної ради з офіційним зверненням, що вони сьогодні бажають виходити зі складу ОТГ і бути сільською радою, то я думаю, що таке підтримає обласна рада, як пропозиція. Але мусимо сьогодні зрозуміти, що факт утворення громади відбувся, вибори відбулися 27 березня. Неучасть с.Устеріки в цих виборах фактично під сумнів легітимність цих виборів не ставить. Сьогодні Білоберізька об’єднана територіальна громада утворена як юридична особа, має печатку і продовжує життя.

Я хочу сказати більше, керівництво Білоберізької об’єднаної територіальної громади сьогодні починає і працює для мешканців с.Устеріки. Надходять заяви про виділення землі, працюють органи реєстрації, міграційна служба, нотаріальні вчиняються дії і так далі, і тому подібне. Але варіант виходу є, і ми це добре знаємо, і він озвучений представниками Устерік.

О.Сич. Руслане Володимировичу, на правах головуючого і голови. Очевидно, сьогодні представники громади Устерік своє слово скажуть. Але у мене були представники, вони провели консультативне опитування. 90 чи більше відсотків проти об’єднання. Тому давайте… пропонуйте проекти рішення, ми готові їх ставити на голосування, щоб вирішити цю конфліктну ситуацію. Давайте разом шукати вихід з цього питання.

Другий мікрофон. Будь ласка.

В.Скрипничук. У мене виступ.

О.Сич. Тоді одну хвильку. Колеги, є запитання ще? Перший мікрофон.

О.Атаманюк. Руслане Володимировичу, на засіданні президії обласної ради ми домовлялись з вами, що всі фінансові показники тих громад, про які ми будемо сьогодні розмовляти, будуть нам доведені, до відома депутатів. З 59 громад, які ми розглядаємо, доведені фінансові показники 7 громад. Ми знову будемо голосувати за “кота” у мішку, не розуміючи ні спроможність цієї громади, ні фінансові показники тих громад, які є. В чому там проблема?

Р.Панасюк. Це у вас в списку фінансові розрахунки по тих нових громадах, яких фактично не було, які утворені, пропонується лише в цьому форматі. Всі решта громад, які ми розглядали у 2015 році, вони затверджені сьогодні постановою КабМіну, там питання просто навіть і не стоїть. Це нові громади, які виникли, по яких можуть стояти питання.

О.Атаманюк. Зрозуміло. Але склад нової обласної ради також.

О.Сич. Шановні колеги! Будемо приступати до обговорення. Василю Михайловичу, з вашого дозволу, я би може спочатку надав слово голові комісії на правах співдоповідача, якщо комісія має якісь думки з цього приводу. Будете говорити чи ні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Так? Будь ласка, голова комісії, а дальше вже депутати в порядку “живої черги”. Будь ласка.

Руслане Володимировичу, але я вас прошу: присядьте, будь ласка, за президіяльним столом, бо я думаю, що протягом роботи сесії до вас будуть ще якісь речі, на які треба буде давати відповідь.

В.Мельничук. Шановний пане голово, шановні колеги-депутати, присутні! Самі бачимо, що дане питання є надзвичайно складне, надзвичайно важливе, і це відчувається по атмосфері, яка панує в залі.

Дане  питання ми розглядали на засіданні нашої профільної комісії 3 серпня…

Голос із залу. Голосніше, Василю Івановичу!

В.Мельничук. …але за той час, як кажуть, спливло дуже багато води, фактично відбувались зміни кожен день, і буквально напередодні сесії ці матеріали, як кажуть, готувались.

Я би хотів, знаєте, декілька таких своїх думок вам озвучити з цього приводу. Значить, це рішення, по великому рахунку, воно буде мати дуже багато наслідків, про які ми може навіть і не підозрюємо, тому що реально змінюється система взаємовідносин в громаді і між громадами на місцевому та регіональному рівнях. Я мав можливість бути присутнім на засіданні регіональної робочої групи. Скажу вам так, знаєте, щиро, що у мене такі дуже тривожні настрої з цього приводу. Чому? Значить, коли на засіданні робочої групи ти бачиш людину, яка представляє, скажемо, центральні органи влади, яка відповідає за ці реформи, і коли ти бачиш, що немає повноцінної державної підтримки, ти не бачиш, що державна політика в цьому плані: ви робіть, а ми потім підкорегуємо і тому подібне, то це тебе налаштовує на те, що ми десь не туди рухаємось.

Що таке перспективний план? Шановні колеги! Тут, в цьому залі багато разів піднімалось це питання. По великому рахунку я зрозумів, що перспективний план напевно ляже в основу закону майбутнього адмінтерустрою. І тому ми повинні дуже обережно зараз ставитись до тих питань, які ми будемо зараз обговорювати і за них голосувати.

Перспективний план… він є недосконалим, однозначно, і ми це питання обговорювали на комісії, і прийняли чітку позицію, що якщо ми будемо вносити зміни, то ми будемо вносити зміни тільки по тих позиціях, де є однозначна згода всіх громад і органів місцевого самоврядування.

Що стосується перспективного плану? Шановні колеги! Ми не повинні його ідеалізувати. Чому? Дивіться: було подано 63 громади, КабМін задовольнив 53, і залишилось 10 громад. Слухайте: пройшов рік, якщо би він був такий досконалий, то було б ще більше потенційних ОТГ. На сьогоднішній день в тому перспективному плані, який затверджений, який є чинним, фактично ініціативу ми не побачили.

Ще одне. І я це мушу сказати, тому що це була думка і позиція представника з Києва, що даний перспективний план або зміни, які ми сьогодні внесемо, буде розглянутий КабМіном тільки у жовтні місяці і тільки після того,  якщо потенційні ОТГ дадуть згоду і підуть на вибори. Тобто, є дуже багато “якщо”. Тому я не хочу ваш час забирати, ми зараз перейдемо до того, що казав пан голова, і позиція моя особиста і позиція нашої комісії – ми йдемо на внесення змін тільки в тій частині, де є повна згода громад і органів місцевого самоврядування. Дякую.

О.Сич. Дякую, Василю Івановичу.

В.Мельничук. Уже, як кажуть, користуючись нагодою, хотів би так само, що у нас є
звернення від Устеріківської громади, щоб дали якийсь чіткий сигнал, чи нашу позицію в тому плані, як ми це бачимо. У нас є проблема, у нас є “хвороба”, але ми не повинні її, знаєте, замовчувати. Тому що таких “хвороб” може бути… життя триває. Тому має бути чітка відповідь, як ми знайдемо вихід з даної ситуації. Хоче громада бути сама, – прошу дуже.

О.Сич. Дякую, Василю Івановичу. Перший мікрофон. Прошу.

В.Скрипничук – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановні колеги! Я був в Устеріках, був в так званій об’єднаній Білоберізькій громаді, був ще в окремих вже об’єднаних і потенційних для об’єднання громадах. І та пропозиція, яку сьогодні озвучив Василь Іванович Мельничук, голова нашої комісії, воно дійсно розглядалось, ми довго дискутували, воно звучить таким чином: вважати перспективний план формування територій громад області (зі змінами) щодо будь-якої місцевої ради недійсним у разі відсутності згоди цієї місцевої ради на добровільне об’єднання територіальних громад у визначеному планом об’єднану територіальну громаду.

Це називається в праві, юристи мене підтримають, правове застереження. У нас воно так не використовується, у нас використовуються прикінцеві та перехідні положення, є такий термін як застереження, або це йде пунктом нашого рішення. Пропонується пункт рішення, що це все… я хочу заспокоїти Устеріки і присутніх з інших громад, що без згоди територіальної громади, а такої згоди, Руслане Володимировичу, немає в Устеріках, по тому опитуванню, яке я бачив результати, там 3 особи з села за об’єднання в Білоберізьку. Я навіть підозрюю, хто ці дві особи, я навіть знаю їх прізвища, хоча опитування було відкритим. Всі інші опитані категорично проти об’єднання. Виборів в Устеріках не було, виборчої комісії не було утворено. Про яку об’єднану Білоберізьку територіальну громаду може йти мова? Устерік ніхто не питав. Запитали голову, який сфальшував рішення ради, і сказав, що рада прийняла рішення. Рада збиралась, скасувала своє рішення так зване, яке було.

Чому ніхто не хоче слухати громаду? Якщо ви хочете нового колгоспу, назвіть цей закон “Про об’єднання громад”, те, що Василь Попович сказав, або “Про новітню колективізацію громад”. І це буде правильно.

(Оплески в залі).

Якщо ви не хочете… ви – це державна влада, не самоврядна влада, якщо ви не хочете дослухатись до позиції людей, то будете слухати щось інше від людей і будете чути зовсім інше. Людьми, їхньою думкою, їхньою позицією не можна ігнорувати. Приклад з Польщі. Там дотепер існують окремі села, які не мають бажання об’єднуватись. І Польська держава слухає людей.

О.Сич. Василю Михайловичу, регламент.

В.Скрипничук. Закінчую. У мене пропозиція є. Я буду голосувати проти цього рішення, в крайньому випадку, якщо буде прийнята наша пропозиція, що ми визнаємо недійсним в тій частині, де громада не згідна. А до громад коротке застереження: значить, є механізм, має бути погодження громади, тобто, наполягайте на референдумі, наполягайте на загальних зборах, на якихось інших, краще референдум все-таки, має бути рішення ради, в тому числі Устеріківської, Устеріківська рада дійсна і діюча. Ніхто не ліквідовував дотепер Устеріківську сільську раду. Я не бачив документа. Хто би мав це зробити? Постанова Верховної Ради, очевидно, чи якийсь інший документ.

Отже, Устеріківська рада діє. Подібні звернення у мене є, наприклад, з Надвірнянського району, де Білі Ослави і ще два села навколишні так само не хочуть йти до Делятина. Що з цим робити?

На Білому Черемоші, на Чорному Черемоші, в Богородчанському районі немає згоди
повної. Без цієї згоди жодного об’єднання не буде. Але правий Олександр Максимович, що нас дурить державна влада, бо потім скаже: ви ж місцеві депутати, елітні, обласної “закваски”, ви ж прийняли цей документ, значить, ви винні перед громадами.

І тому я наполягаю на тому, шановні депутати, думайте, як голосувати, я би голосував проти цього.

(Оплески в залі).

О.Сич. Перший мікрофон.

Р.Ткач. Я десь повторююсь, але я десь підтримую виступи моїх колег, починаючи від пана Олександра, Василя і Василя Мельничука в тому, бо десь… у їхніх виступах виступало питання. Так все-таки що важливіше: перспективний план чи рішення місцевих рад? Дивіться: виходить абсурд. От у мене на руках рішення Загвіздянської і Підліської сільських рад про об’єднання, рішення районної ради про підтримку їх, а сьогодні ми у своєму перспективному плані будемо говорити про їхнє приєднання до Івано-Франківська. То що важливіше: добровільність громад чи наш перспективний план?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

Р.Ткач. Як мені як депутату від цих сіл поступити? Приїжджаю на сходи села, вони хочуть об’єднатись. Знаєте, де Загвіздя, Підлісся. В Загвізді птахофабрика “Авангард”, Загвіздянський КСМ, цегляний завод, кар’єр, ні, хочуть приєднати його до м.Івано-Франківська.

То що важливіше: добровільність чи перспективний план? Те саме стосується… Покажіть, будь ласка, Івано-Франківськ тут, оператор, покажіть Івано-Франківськ. Ще раз кажу: ми можемо зараз “закласти таку бомбу”… просто у людей… ви знаєте, наші люди, на жаль, поки його ще так конкретно не стосується, він мовчить. Ви подивіться: у Тисменицькому районі, в потужному районі і за промисловістю, і за всім залишають тільки чотири громади. Всі села, я повторююсь, всі села-мільйонники, які фінансово спроможні, всі передають в Івано-Франківськ. То скажіть: ті села, які були в Івано-Франківську, – Крихівці, Опришівці, – вони дуже сильно розвивались? Та я думаю, що якщо усвідомлять громади Чернієва, Угринева, того самого Загвіздя, що їх хочуть приєднати до Івано-Франківська, ой, Олександре Максимовичу, боюся, що ця площа буде заповнена!

Голоси із залу. (Без мікрофона).

Р.Ткач. Розумієте? Що, буде ця площа заповнена? Тому моя пропозиція: в той же час ми маємо давати можливість тим громадам, які хочуть добровільно об’єднатись, щоб вони рухались вперед. І дійсно, є часові рамки.

Тому є пропозиція, пані Оля буде зараз про неї говорити. Давайте так зробимо… І, користуючись, я все-таки ваші слова вихоплюю, пане голово, давайте там, де сьогодні все спокійно і хочуть розвиватись, ми даємо, а буквально на кожній сесії аргументовано ми маємо людям доказати. Сьогодні вже не будемо спішити, але, наприклад, на наступній сесії маємо дати відповідь Загвіздю, Підліссю, говорили там за Задністрянськ, Богородчанський район, та сама Дубовецька сільська рада у Галицькому районі, Вовчинецька сільська рада, села навколишні – Узин, Добровляни, чому ми відмовляємо? Та якщо громада хоче, то йдіть з Богом. А то свого роду починається шантаж. Приїжджає рядовий клєрк, я дуже люблю і шаную Юрка Ганущака, і дуже добре його знаю, приїжджає і дозволяє собі на засіданні говорити все, що би ви не проголосували, це все таке. Ми як захочемо, так КабМін прийме.

Неправильно це. Тому пропозиція конкретна. За основу ось тут, де пройшло у нас без змін, голосуємо, а там, де є хоч маленькі суперечності, давайте чи одну сесію окремо, чи якось на президії розглянемо кожну пропозицію, аргументи, чому відмовлено. Дякую.

(Оплески в залі).

О.Сич. Перше, ми будемо наполягати все-таки, щоб Офіс регіональних реформ і обласна державна адміністрація докладали максимум зусиль для врегулювання і досягнення добровільності, а друге, якщо це не вийде, то ми вишлемо Офіс реформ десь в поле, нехай люди його там оточують… Чому люди будуть нам заважати? Ми що, винуваті? Нехай їх там оточують і тлумлять.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Другий мікрофон.

В.Попович. Дивіться, є такий цікавий дуже механізм. Поточне рішення приймаємо ми, депутати обласної ради. Але існує ще між нами “прокладка”, я так розумію, – експертна рада, яка каже і дає “зелене світло” або “червоне світло” громаді. Це неправильно.

Якщо експертна рада сьогодні має представляти ціле Прикарпаття і враховувати його інтереси, вузьке коло осіб, і нам формувати якісь там рамкові речі, то це є зовсім неправильно. Є громади, є сільські голови, які приходять на експертну раду, їм кажуть: ви можете, ви не можете, а депутати мають голосувати, підтримувати або не підтримувати, і не бачать врахування інтересів тих громад.

Тому тут треба якогось… Я розумію, що Закон є, я розумію, що є якісь там рамкові положення цього всього підготовлення рішення. Але якщо не враховується думка громади, думка людей, сіл, керівників сіл, то це є неправильно. Одним кажуть, що добре у Верховинському районі, бо вони далеко, а другим, тим, що біля Івано-Франківська, кажуть: ні, ви почекайте, ви будете так робити, як ми вам скажемо. Це неправильно. Дякую.

(Оплески в залі).

О.Сич. Я тільки скажу уточнення. Нам подає згідно із Законом “Про добровільне об’єднання” висновки і проект рішення обласна державна адміністрація. А які вона там ради створює, експертні, проекспертні, одну, вісім чи п’ятнадцять, нас не цікавить. Згідно з Законом нам висновки і проект рішення повинна надати обласна державна адміністрація. Як вона організовує свою роботу? – Це їхні проблеми.

Перший мікрофон.

С.Никорович – в/о № 1, селище Богородчани. Насправді, хочу сказати, що, що стосується Богородчанської ОТГ, ніхто людей не питався, ніхто з ними не спілкувався, є села мільйонники в нас, які теж можуть самостійно функціонувати, але їх чомусь приєднують.

Прозвучали слова про те, що це спрямовано на розвиток самоврядування, що це збільшить бюджети. Нам треба почати з іншого, нам треба почати з ліквідації ОДА і РДА, тому що у нас тоді не буде 5 млн.грн. розкрадання на фортифікаційних спорудах, у нас не буде підрядників, які замість бляхи ставлять картон…

(Оплески в залі).

…не буде звинувачень у підриві людей, тому що розкрадають гроші на купівлю квартир.

Більше того, якщо ми й ліквідуємо ці структури, ми візьмемо на себе відповідальність за створення виконкомів, люди знають, що вони голосують, несуть відповідальність за цих людей, і ці люди в будь-який момент можуть піти. А так Порошенко призначив свого губернатора, то їм байдуже 5 років, що буде робитись, і вони не зважають на думку людей.

Тому я не буду підтримувати цей перспективний план. Більше того, прошу інших не підтримувати і враховувати все-таки думку громади. До такого ми не можемо скочуватись. Дякую.

О.Сич. У мене запитання, пане Святославе. Навіть там, скажімо, де 3-4 громади висловили бажання, не будете підтримувати?

С.Никорович. У нас є село Підгір’я. Я спілкувався і з сільським головою, і з громадою села. У них бюджет – 3 млн.грн., село – самодостатнє. Вони не хочуть об’єднуватись.

О.Сич. Уточнення. Ви не будете підтримувати навіть там, де громада хоче об’єднатись?

С.Никорович. Ні, я сказав по цьому перспективному плану.

О.Сич. Ну, в межах цього перспективного плану. Бо там є позиції, де громади погодились, а є, де не погодились. То ви ніде не будете голосувати?

С.Никорович. Ні, там, де громада хоче, звичайно, буду підтримувати. Дякую.

О.Сич. Я зрозумів. Другий мікрофон. Василь Іванович виступав як голова комісії, він має право на слово як депутат. Будь ласка.

В.Мельничук – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”, голова постійної комісії з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування. Буквально декілька моментів. Значить, остаточне рішення по нашому рішенню буде приймати Кабінет Міністрів. Це ми повинні чітко знати. Це перше питання.

Друге  питання, побажання. Ви знаєте, склалось враження, що на першому місці у нас території, схеми, так, розрахунки, – це дуже важливо, це надзвичайно важливо. Але ми вважаємо, що на першому місці повинні бути люди. І реформа з людьми і для людей.

Цікаве таке, скажімо, підтвердження моїх слів: джміль не знає законів аеродинаміки, але він літає. Розумієте? І якщо є цей потенціал в громади, і він хоче бути реалізований, повинні їх підтримати. Дякую.

(Оплески в залі).

О.Сич. Перший мікрофон.

О.Галабала. Дякую. Шановні колеги! Мені здається, що найважливіше, що сьогодні ми зробимо на сесії, – це у нас вже вимальовується, вибудовується спільна позиція депутатського корпусу у питанні об’єднання територіальних громад нашої області. Я хочу сказати, що це дуже і надзвичайно важливо, тому що, наприклад, наші колеги із сусідньої області. У них так само були непорозуміння з Кабінетом Міністрів. У Львівській області утворено 100 об’єднаних громад по перспективному план, там депутати мали монолітну позицію, і вони змогли її захистити перед Кабінетом Міністрів, навіть незважаючи на те, що були деякі суперечності.

Тому я вдячна колегам. Я вважаю, що ми цю позицію дуже чітко маємо донести і робочій групі, і обласній державній адміністрації, тому що розумієте, виходить ситуація, коли у нас є Устеріки, рішення прийнято, люди не хочуть, а є, що я нарахувала щонайменше 7 громад, де почалось добровільне об’єднання, де ті сільські голови взяли на себе відповідальність, де вони зібрали ради, де вони переконали людей, провели громадські слухання, а вчора на робочій групі, наприклад, один голова була просто принижена, вона вийшла, плачучи. Та люди добрі! Ну, як так можливо взагалі?!

Тобто, люди хочуть добровільно об’єднатись, у них є фінансова спроможність, а ми не даємо, тому що у нас якісь пункти Методики. При цьому я мушу це сказати, але на цій робочій групі вчора було однозначно нерівне ставлення до всіх громад. Коли ми робимо правильно, даємо можливість об’єднатись П’ядицькій громаді, яка межує з м.Коломиєю, – це правильне рішення, але водночас ми не даємо можливості об’єднатись громадам Черніївській, Вовчинецькій, Загвіздянській, які не відрізняються, у них навіть кращі фінансові показники, ніж у П’ядиках, і вони такі самі по Методиці. Розумієте? Це є однакова категорія рішень, і тут мотивацією є Методика. Причому, що я спеціально перечитала Методику, і єдині правила, які застосовуються до тих громад, які знаходяться і межують з містами, це школа I-III ст. і мінімум 250 дітей шкільного віку. Це якщо ми читаємо Методику. А там наводились інші речі, які не відповідають Методиці, і це було абсолютно суб’єктивне ставлення.

І правильно сказав Олександр Максимович: сьогодні ми є в ситуації, коли тільки обласна державна адміністрація може пропонувати вам зміни до перспективного плану. І навіть якщо ми хочемо сьогодні якусь з цих громад підтримати, які добровільно почали об’єднуватись, то ми не маємо права згідно із Законом.

Тому, шановні колеги, я пропоную, щоб у нас була абсолютно деполітизована і об’єктивна політика, яка грунтується, в першу чергу, на добровільності, в другу чергу, – на спроможності. Дійсно, ми не можемо там, де немає фінансової спроможності, громадам давати можливість об’єднуватись, бо ми їх ставимо під серйозний ризик. Тому у мене є пропозиція: до наступної сесії відобразити це в проекті рішення. На прохання пана Романа ми напрацювали таку пропозицію, що облдержадміністрація…

О.Сич. Регламент!

О.Галабала. Я зачитаю тільки пропозицію, якщо дозволите, і завершую.

Облдержадміністрації підготувати до розгляду на черговій сесії обласної ради питання про внесення змін до перспективного плану формування територій громад області щодо громад, які пройшли процес добровільного об’єднання. Щоб ці громади, де є добровільність, були ще раз розглянуті і робочою групою, і комісією, і у нас на сесії 23-го числа, вона буде урочиста, але я наголошую, що у нас буде процес виборів, і якщо 23-го ми цього не зробимо, то ці громади можуть втратити шанс, а вже точно у двох з них є весь пакет документів, де вони пройшли всі процедури об’єднання.

Тому я вам вдячна і пропоную поставити цю пропозицію на голосування. Дякую.

О.Сич. Дякую. Обов’язково поставлю, коли ми дійдемо до голосування пропозицій.

Прошу, з президії Василь Іванович Гладій.

В.Гладій. Шановні колеги-депутати! Чітко вимальовується картина. Нас сьогодні об’єднує те, що ми готові підтримати той проект, який нам поданий обласною державною адміністрацією в частині добровільності об’єднання територіальних громад, а не тільки в частині спроможності.

І дуже правильно сказав голова профільної комісії. Обласна рада минулого скликання утворила 63 об’єднані територіальні громади, але утворилось не 33, не 23, не 13, а тільки 3. Це означає, що принцип добровільності в меншій мірі присутній, ніж принцип спроможності.

Я підтримую пропозицію Ольги Юріївни, щоби окремим пунктом зафіксувати доручення обласній державній адміністрації: на наступну, чергову сесію обласної ради подати нам нові пропозиції про внесення змін до рішення обласної ради, що стосується тих громад, які сьогодні заявили добровільно про своє об’єднання.

І пропоную додатково ще один пункт: обласній державній  адміністрації на наступну сесію подати проект рішення, що стосується с.Устеріки. Потрібне наше рішення про утворення окремої сільської ради? – Будь ласка, ми проголосуємо. Потрібне якесь інше наше рішення? – Давайте ми підтвердимо, чи сільська рада Устерік існує не в межах об’єднаної Білоберізької територіальної громади, так, як хоче цього громада. Ми готові підтримати даний проект рішення. Ми чекаємо від вас його подання. Дякую.

О.Сич. Дякую.

(Оплески в залі).

Другий мікрофон.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановні колеги! Шановні присутні! Це обговорення мені нагадує той хаотичний рух – броунівський, несистематизований. Ми щось робимо, не знаємо, що.

В минулому скликанні я категорично був проти цього Закону “Про добровільне об’єднання” з наступних причин: а) мають об’єднуватись по згоді. Згоди немає – об’єднання не може бути.

Наступний варіант: коли об’єднують населені пункти, в яких дійсно 200-300 жителів є, їм треба об’єднатись до більшого, – це є питання.

Коли хочуть об’єднати населені пункти… 3-4 тисячі, відстані невеличкі, скажіть, будь ласка: староста має бути в громаді? А що має староста робити на 3-4 тисячі, коли сьогодні держава дає подачку, дає той “пряник”, який завтра забере і “кнутом буде бити”? Як кажуть, не перевага в тому, що деякі населені пункти сьогодні мають автозаправні станції, цементні заводи, нафтопереробні заводи, цегельні заводи, а інші не мають. Тобто, підхід має бути до кожного населеного пункту єдиний. Якби єдиною базою було… податковою було податок з доходів фізичних осіб, ми всіх ставимо в рівні умови, незалежно, де та людина працює: чи у селі віддаленому, чи в Сполучених Штатах Америки, але вона сплачує податок у свій населений  пункт, тоді всі єдиний дохід мають. Дальше. Держава має все одно компенсувати інше… Яка перевага того, що один населений пункт “сидить” на скважині газовій чи на нафтовій, а інший того не має? Підхід має бути єдиний.

Це об’єднання, яке ми робимо, ми вертаємось в ті колгоспи, які ми колись мали, про які мої попередники говорили. Ми знищимо українське село, те невеличке, де є 20-30 учнів, вони перспективи розвитку не будуть мати.

Сьогодні так сталося… Може через 50 років в тому селі буде 100-200 учнів. Чому ми не даємо можливості сьогодні на перспективу жити? Є у нас гірські села, коли називали за Радянського Союзу неколективізованими. Ви знаєте? Вони 70 років жили без колгоспу, вони ще 70 років проживуть без об’єднаних громад, вони потужні. Подивіться на Маняву, подивіться на Маркову. У Маняві ніколи колгоспу не було, але яке потужне село. Чи будуть вони об’єднані? Вони самостійно й без нас проживуть. Тобто, держава не має робити сьогодні переваги тим, хто об’єднався, а тим не давати. Підхід має бути єдиний, і соціально-економічний розвиток, і виділення коштів для всіх населених пунктів. Вони сьогодні не зрозуміли, вони сьогодні не захотіли.

Наступне питання. Сьогодні йде потужна реформа охорони здоров’я, освіти. Ви розумієте? У нас біжать попереду цієї реформи. Створюються госпітальні округи, інше. Ця форма “покроїть” райони. Ми знаємо, скільки у нас в перспективі буде районів в області? Ми не знаємо. А ми знаємо, що у нас потенційно буде 3 госпітальні округи. Це Коломийський, Івано-Франківський і Калуський. Це буде Коломийський район, буде Івано-Франківський район і буде Калуський район. А інші як будуть? Ну, є проблем багато суміжних територій, не тільки одного району, а суміжних територій районів і областей. Розумієте? І тому  питання не треба спішити, там, де не треба спішити.

О.Сич. Регламент.

М.Піцуряк. Дякую. Тому я буду голосувати проти даного рішення. Дякую.

О.Сич. Я лиш хочу задати питання як головуючий те саме, що й депутату Святославу Никоровичу: навіть, якщо громади добровільно заявили, що об’єднуються, ви все одно будете проти, так?

М.Піцуряк. Пане голово! Я володію ситуацією. У нас немає згоди громад на добровільне об’єднання…

О.Сич. Я перепитую: навіть у випадку, якщо декілька громад добровільно захотіли об’єднатись, ви будете проти, так?

М.Піцуряк. Пане голово, я проти цього недосконалого Закону… Дякую.

О.Сич. Я зрозумів. Колеги, я бачу, що…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка, як репліка, депутат має право…

В.Гладій. Руслане Володимировичу, є інформація, що дане питання на засіданні КабМіну буде слухатись у жовтні. В середині вересня ми маємо чергову сесію обласної ради. Ми спокійно встигаємо готувати перелік тих громад, де є реальне добровільне об’єднання, і вони ще встигають на жовтень на засідання Кабінету Міністрів, щоб провести вибори і отримати відповідне фінансування з бюджету на наступний рік. Тому готуйтесь до наступної сесії, дайте нам перелік таких громад. Дякую.

О.Галабала. Якщо можна, процедурне питання.

О.Сич. Репліка.

О.Галабала. Там не зовсім коректно, тому що, дивіться, у нас така ситуація відбувається, як минулого року. Є окремо процес добровільного об’єднання і виборів, а окремо – визнання в перспективному плані. Ці громади, навіть якщо обласна рада прийме рішення про визнання їх у перспективному плані, КабМін дійсно це буде робити в жовтні, але громади мають піти на вибори раніше, ніж КабМін їх затвердить у перспективному плані для того, щоб стати об’єднаними з січня. Розумієте? Тому тут дійсно громади йдуть на ризик, але якщо у нас буде позиція обласної ради, то цей ризик є фактично наближений…

О.Сич. Мінімізований.

О.Галабала. …наближений до мінімального, так. Тому я говорила про сесію саме 23-го, я знаю, що вона урочиста, але якщо у нас буде на комісіях згода, і не буде дискусійних громад, то не буде дискусійних… скільки: одна, дві, три… не знаю, скільки, можливо, це питання винести. Інакше у вересні вони вже не встигнуть. Тобто, ми розділяємо процес об’єднання і виборів з процесом перспективного плану, а якщо обласна рада внесе, то вони мають мінімізовані до нуля ризики. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Я думаю, що ми, закінчивши урочисте засідання, зробимо
перерву, через годину готові засісти, щоб за півгодини розглянути питання якоїсь громади, якщо дійсно таке питання буде готове. І завжди готові це робити. Але єдина умова: це має бути абсолютно добровільна засада.

Колеги, я бачу, депутати свої думки висловили, я бачу, що є бажаючі виступити з представників органів місцевого самоврядування: районної ради, сільських рад. Не буде заперечень? Я все-таки прошу… я ставлю на голосування. Хто за те, щоб надати слово представникам органів місцевого самоврядування? Хто за? Дякую. Проти? Утримався?

І.Шевчук. 70 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

Ну, тоді по рангу. Там стоїть голова Рожнятівської районної ради. Будь ласка, до слова вас. Перший мікрофон. В рамках Регламенту: 3 хвилини.

В.Рибчак – голова Рожнятівської районної ради. Вже дуже багато сказали з того, що я хотів сказати.

О.Сич. То може не беріть слова тоді?

В.Рибчак. Ні, ні. Пане голово, як я вже тут, біля мікрофона, я хочу виступити. Так що, якщо ви вже мені надали слово, то я вже буду виступати.

Я хочу звернути увагу, що тут була якраз обговорена наша Брошнівська територіальна громада, де не хоче Брошнів входити. У нас 90 відс. сіл не згідні з цим перспективним планом. Подивіться на ті схеми, які були подані. У нас що, пройшла адміністративно-територіальна реформа, де межі районів змінені? Два населені пункти… три населені пункти внесені в Долинський район. Як бути з цим, Руслане Володимировичу? Ми з вами про це говорили. Як бути з тими селами? Наприклад, Ілемня вже прийняла рішення, що вони не йдуть до Долинської ОТГ.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Рибчак. Немає такого? А ви щось робили для цього, щоб спитати, чи ця громада..? От ви приймаєте такі рішення. Ви хочете заставити обласну раду прийняти рішення… перший раз прийняли у 2015 році, зараз другий раз, потім вони нам просто-напросто доведуть до відома без змін адміністративно-територіального устрою України, стаття Конституції України 140, де чітко написано, що громади мають право на добровільній основі об’єднуватись в територіальні громади. Більше не треба ніяких ваших законів. Чому ви “даєте сир в мишоловку” для того, щоб затягнути в ті ОТГ? А без перспективного плану – ні, тому що ми вам нічого не дамо? А скільки будете давати?

Подивіться, як відвернули увагу від тих проблем, які зараз є у нас в області. Це заробітні плати, це підвищення тарифів. Шановні, не забувайте, що скоро зима, і люди сюди прийдуть і будуть говорити за тарифи, які нам довели до відома. Тому я бачу, що влада все робить для того, щоб більші проблеми перетягнути на менші проблеми. Ну, зараз нагальна проблема є в цих об’єднаних громадах? В Конституції України чітко записано все, що можна робити. А тут нам що подають? Ви якщо об’єднуєтесь як добровільні громади, получаєте якісь преференції, якщо не об’єднуєтесь, значить, ні, не можна, бо такий перспективний план.

Шановні депутати обласної ради! Закликаю всіх не голосувати, тому що ніхто не проводив ніяке опитування, ніхто не проводив ніякі вибори, ні референдуми. В Конституції України чітко записано, що треба проводити референдум.

Дякую за порозуміння. Я думаю, що ви правильне рішення приймете.

(Оплески в залі).

О.Сич. Я знову ж таки те саме уточнюю. Навіть якщо зараз встане голова Вовчинецької сільської ради і скаже: я вам даю документи на згоду чотирьох сіл, ви все одно кажете, що не голосуйте?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Так. Шановні колеги! Завжди думайте над тим, що говорите. Популізм – це дуже небезпечна річ. І я говорив на Патріаршій прощі з Патріархом УГКЦ Святославом Шевчуком, він каже: церква готує спеціальне звернення про шкоду популізму, страшенну шкоду наводить. Завжди відповідайте за свої слова. Завжди думайте, перш ніж сказати.

Будь ласка, другий мікрофон. Голова сільської ради.

І.Мосюк – Старунський сільський голова Богородчанського району. Шановна президіє, шановні депутати! Я би хотів, щоб… Також до Руслана Володимировича звертаюся. Я би хотів, щоб ми все ж таки не викидали Старунську об’єднану громаду, адже вона налічує більше 6300 жителів, 1254 дитини, 1254 дитини, наголошую ще раз. Якщо основні показники Руслан Володимирович називав, це фінансова спроможність та інфраструктурна спроможність, то я хочу сказати, що у нас є повна інфраструктура з усім, починаючи з місцевої пожежної команди, амбулаторії, швидкої допомоги, місцевої… машини, і так само будівлі, які є.

Також я би хотів сказати, наголосити на тому, що мова йде про те, що територія має бути якась велика і так далі. То що, Японія би не розвивалась відносно Росії, якби була така територія, я так хотів би умовно навести, чи інші держави: Фінляндія, Швеція, Швейцарія, Люксембург і так далі? Ну, не можна до такого критерію підходити.

Тому я би ще раз просив, щоб ви все ж таки не викидали з перспективного плану Старунську об’єднану громаду, адже вона має досить ресурсний потенціал, велику кількість корисних копалин, нафтових скважин, газ, сірка, озокерит і так далі.

Тому ще раз наголошую на тому і мені імпонує думка, пане голово, ваша, Скрипничука, Мельничука про те, що має бути в першу чергу прийнята добровільність, інших депутатів, які з цього приводу висловлювались.

Щиро дякую.

(Оплески в залі).

О.Сич. Дякую вам. Будь ласка, перший мікрофон. На жаль, я всіх не знаю. Представляйтесь, будь ласка.

Голос із залу. Дуже дякую. Шановний пане головуючий, шановні депутати! Я –
представник ініціативної групи громад Пійлівської та Довгокалуської Калуського району.

На жаль, я хочу зачитати, з вашого дозволу, пане голово, звернення до сесії обласної ради громад. Можна?

О.Сич. Зачитайте, в межах Регламенту, будь ласка.

Представник ініціативної групи Пійлівської та Довгокалуської громад Калуського району. “Ми, жителі сіл Пійло та Довге-Калуське Калуського району, глибоко стурбовані
ситуацією, яка склалась навколо об’єднання наших сіл у Голинську об’єднану територіальну громаду. Стаття Закону України “Про добровільне об’єднання територіальних громад”, насамперед, серед принципів зазначає добровільність, прозорість та відкритість”.

І я бачу позицію обласної ради, зокрема головуючого, що він саме так буде проводити і наполягає на цьому.

“Натомість, жоден з чинних у нормі Закону принципів при створенні Голинської ОТГ не дотримується. Натомість, посадовими особами Пійлівської сільської ради фальсифікується рішення ради. По даному факту додано заяву про злочин до Калуського міського відділу поліції (копія додається). Крім того, проводяться незрозумілі громадські слухання, які оголошуються за день до їх проведення, а участь у них беруть близько 15 осіб, з яких більша частина – посадові особи сільської ради.

Також необхідно зазначити, що відповідно до частини третьої статті 15 Закону України “Про доступ до публічної інформації” проекти нормативно-правових актів, рішень органів місцевого самоврядування, розроблені відповідними розпорядниками, оприлюднюються ними не пізніше, як за 20 робочих днів до дати їх розгляду з метою прийняття.

Однак, 03.08.2016 р. Пійлівською сільською радою прийнято рішення про добровільне об’єднання територіальних громад, яке не було оприлюднено так, як цього вимагає зазначена вище норма Закону України “Про доступ до публічної інформації”.

Разом з тим, жодної роз’яснювальної роботи між жителями сіл Пійло та Довге-Калуське щодо економічної ефективності функціонування Голинської ОТГ не проводилось.

Таким чином, враховуючи викладене вище, просимо вас не приймати поспішних рішень щодо об’єднання територіальних громад сіл Пійло, Довге-Калуське, Голинь, Тужилів та Сівка-Калуська, а підійти до цього зважено, прозоро та відкрито, як цього вимагає Закон України “Про добровільне об’єднання територіальних громад”, залучивши до цього процесу більшість жителів вказаних громад.

Надіємось на ваше розуміння та підтримку”.

Тут є підписи, їх дуже багато: близько 300. Дякую.

О.Сич. Дякую вам. Я дійсно отримав таку заяву, під нею стояло 100 підписів, я передав її для опрацювання в нашу комісію.

Колеги, я до депутатів звертаюсь, ми будемо насправді мати проблему з якимись константами, що треба брати до уваги, бо завжди ми повинні зрозуміти, що якщо сільська рада має представницький орган, депутатів, яких вона обрала, то чи можуть вони від її імені говорити? Бо завжди в селі буде якась кількість людей, які протестують проти того чи іншого рішення. Що нам брати до уваги? Рішення сільської ради чи позицію 15, 20, 100 чи 150 людей? Так, коли є опитування, будь ласка, давайте опитування.

Я думаю, що ми будемо опрацьовувати… організовувати нашу роботу так, щоб ніколи не було якихось заперечень по тому питанню, щоб все було справедливо.

Бачу, депутат підходить.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ви хочете, так? Оксана Степанівна. Будь ласка. Очевидно, депутат має право
перший говорити, ніж хтось інший. Будь ласка.

О.Тебешевська – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Оскільки питання стосується мого округу, то я вважаю за необхідне виступити і висловити свою думку.

Питання Голинської об’єднаної територіальної громади стоїть уже рік, і неодноразово шановні депутати чули мої виступи на сесіях, і не тільки мої, і на президії, і це питання обговорювалось, воно дуже тяжке. Тяжке тому, що, скажу відверто, органи районної влади, зокрема деякі чиновники, чинять шалений тиск по створенню Голинської територіальної об’єднаної громади.

Не буду голослівною. Ви знаєте про те, що відбулися сесії, відбулися виїзні сесії сільських рад населених пунктів, які входять в цю громаду, і на цих сесіях було підтверджено своє бажання увійти до об’єднаної Голинської громади.

Але уже в неділю, 7 серпня, у селі Сівка-Калуська відбулася зустріч з головою районної державної адміністрації, і голова Сівко-Калуський змінила свою думку, незважаючи на те, що вона голосувала за прийняття такого рішення, вона наклала вето на це рішення, голова Сівко-Калуської сільської ради.

Такий тиск чинився увесь час, і питання порушувались неодноразово на зборах, у селах, на зустрічах з мешканцями сіл. Я не скажу, чи вони були аж такі достатні, але у нас є органи, які були зобов’язані донести до мешканців населених пунктів усе про реформу. Це триває два роки. Це голови районних державних адміністрацій, це сільські голови. Вони були на нарадах, вони були на різних слуханнях, вони були на консультаціях. Питання широко розглядалося.

І ще одне. Якщо казати про Пійлівську сільську раду, стоїть голова, я думаю, що він скаже зараз, а я скажу таке. У Тужилові за утворення Голинської об’єднаної територіальної громади при першому опитуванні 15 чоловік було проти, потім рішення прийнято одноголосно. Так само у Голині: рішення прийнято більшістю. У Пійло і Довге-Калуське 64 відс. – за приєднання до Голиня і 36 відс. – проти. Ну, я думаю, що 64 відс. – це трошечки більше. З Сівкою-Калуською я ситуацію сказала. Навіть Кропивницька громада… Кропивник не виявив бажання бути з Голинем, але які результати голосування, навіть не голосування, а опитування: Кропивник – 60 відс. за створення об’єднаної громади з Голинем, 40 відс. – проти.

О.Сич. Тобто, жителі – за, а депутати – проти, так?

О.Тебешевська. У Пійлі депутати – за, і більшість жителів – за, 30, повторюю…

О.Сич. Оксано Степанівно, завершуйте, бо Регламент…

О.Тебешевська. У Пійлі і Довге-Калуське 36 відс. проти, 36 відс. Ну, звичайно, я не думаю, що то колись буде 100 відс. за. Так мені гадається. Але тут є представники громади, є сільський голова Пійла, я думаю, що вони зараз скажуть своє слово.

О.Сич. Дякую. Регламент.

Колеги, дійсно, будьте тут мудрі. Була у мене така представницька делегація від тих громад у мене в кабінеті, були на сесії, просили слова: все зробіть, щоб ми об’єднались. Йдемо назустріч – роз’єднайте нас. Кого слухати? Як бути?

Все-таки вам слово, бо до вас дійшов мікрофон. Будь ласка.

М.Назар – Вовчинецький сільський голова Івано-Франківської міської ради. Дякую, Олександре Максимовичу. Я дякую депутатам за розуміння тої ситуації, яка склалась по формуванню об’єднаних громад. Я напевно не дуже подібний на того, хто рветься в об’єднану громаду. Але є розуміння, що треба щось робити, або за тебе це зроблять. Зараз постановка питання стоїть так. Тому хочу сказати, і сьогоднішнє зібрання, і сьогоднішні виступи депутатів є свідченням того, що на самому старті, шановні, було допущено, скажемо, недотримання Закону чинного, хоча є теж деякі норми там не розділяю. Але ніхто не судив по чотирьох критеріях: спроможність, інше, друге, третє, четверте, все, що перелічено. Так, три людини в Офісі реформ писали перспективний план. Позавчора я був на робочій групі з питань реформи, я побачив контингент. Вибачте, я побачив склад групи, побачив пасивність людей, це тільки четверо активних, і то з них двоє – депутати обласної ради, напевно. Пасивність тих людей, які би мали займатись цією реформою, не виходячи з кабінету на дев’ятому поверсі, чи на четвертому
поверсі, не можна “малювати” перспективний план суто на якійсь мапі.

Тому хочу сказати, і є результат такої діяльності по проведенню цієї реформи. Я не повністю заперечую, реформа, безперечно, на часі, і вона повинна відбутись, але не таким методом, адже те, що відбулося, породило, скажемо, й масовість, свідчить про те, що не всі так дуже активно хочуть об’єднуватись, по-моєму, три об’єднані громади вже діють, так?

А я хочу, Олександре Максимовичу і шановні депутати, сказати, ще так річ, що з тих, що заявились позавчора на робочу групу, це теж не стоять в черзі “за пряником”. Стояв тут Василь Попович, перед тим, як Руслан Володимирович виступав і говорив про “пряники”, не треба всім “пряники”, але є безвихідь. І я прошу вас звернути увагу, тому що буде…

О.Сич. Є Регламент.

М.Назар. Я прошу хвилиночку часу. …звернути увагу на те, що для спроможних громад вже є обмеження в Бюджетному кодексі по видатках, а для бідних… позбавлені… вони навіть не всі розуміють, так звана до 2014 року дотація вирівнювання, яка стала базовою дотацією, вони не мають… Народ, в декого 26 січня закінчився бюджет. Це той “батіг”, пане Василю, який заганяє туди, де намальовано. І я прошу звернути на це увагу і прийняти до уваги. Ті, що ще хочуть, беріть, бо не захоче потім ніхто. Дякую за увагу.

О.Сич. Дякую. Шановні колеги! Рівно три хвилини. Я за регламентом слідкую, але якщо комусь не подобаються якісь висловлювання, то не кажіть, що це регламент. Ми надали їм право виступити по 3 хвилини, нехай говорять.

Колеги, я хочу про інше порадитись. Насправді у нас настав час обіду. По Регламенту я змушений поставити на голосування питання, проте я би запропонував попрацювати без
перерви. Яка думка?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, у нас два питання, ми закінчуємо це питання і ще одне. Невже будуть люди чекати з громад або по заробітній платі нашої перерви?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я ставлю на голосування. Хто за те, щоб працювати без перерви і завершити порядок денний? Хто проти? Утримався?

І.Шевчук. 65 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Рішення прийнято.

Будь ласка, другий мікрофон. Але всі, будь ласка, регламент – 3 хвилини і не більше.
Перший мікрофон. Ви.

Пійлівський сільський голова Калуського району. Я займаюсь об’єднанням територіальних громад протягом півроку. Проведено письмове опитування по двох селах – Пійло і Довге-Калуське, і письмове опитування показало, що по Пійлу за Голинь – 57 відс., по Довге-Калуському – 51 відс. Потім були засідання сесій сільських рад, і було прийнято рішення об’єднатись в Голинську ОТГ. Ну, тут не знаю, з яких причин і коли появилась та ініціативна група, не повідомивши ні сільського голову, нікого, тут я чую, що ініціативна група появилась, протягом тижня чи двох днів, не розумію того. Так що громада, більшість, не може бути так, що всі за об’єднання з Голинем, є й проти об’єднання. Але ми повинні більшість слухати.

О.Сич. Дякую, пане голово. Будь ласка, знову другий мікрофон. Будь ласка.

Н.Бабій – голова Калуської районної державної адміністрації. Шановна президіє, шановні депутати! Вже другий рік “штормить” Калуським районом щодо об’єднання громад. Ви знаєте, це ще один показник, що Калуський район не є депресивний, активний і працює в часі змін і реформ в державі.

Я просто хочу сказати і підтримую сьогодні всіх виступаючих, починаючи від голови обласної ради, щодо добровільності. І чомусь мене дивує позиція, що доброю традицією стало пані Оксани Тебешевської вводити людей в оману відносно… прозвучало там, що голова чинить тиск на Сівко-Калуську громаду. Розумієте, пане голово? Я вас особисто запрошую, щоб ми один раз поставили крапку у всіх цих питаннях, перипетіях, у всіх цих незрозумілих речах, я особисто вас запрошую відвідати ці три громади, щоб ви мали свою думку. Питання, звичайно, цікаве. Сівко-Калуська громада запросила мене, як голову адміністрації, на зібрання до них в село. Я би дуже хотіла, щоби депутат чи будь-хто із обласної державної адміністрації… обласної ради послухав думку людей. Я на рішення людей не впливаю. Під час зустрічі працювало дві камери: районне телебачення і приватне телебачення. І я готова доказати пані Оксані, який тиск чинила голова адміністрації на прийняте рішення. І тому я тільки за добровільне об’єднання, за те, що й люди.

Щодо того, що сказав сільський голова Пійла, нехай розбираються правоохоронні органи. Депутат сільської ради звернувся до правоохоронних органів, щоб дали належну оцінку
прийнятому рішенню. Тому що голова лукавить: рішення на сесії прийняли – затвердити списки, ті, які було проведено опитування. На відміну, Пійло провело опитування громадян щодо добровільного об’єднання, що не зробила Сівка-Калуська. І чи ви вважаєте, шановні, що 8 депутатів і сільський голова мали право прийняти рішення за всю громаду? І чи могла голова адміністрації не зустрітись з мешканцями цих сіл?

І тому, шановні, дякую за увагу і запрошую вас, Олександре Максимовичу, на зустріч хоча би в одне село, щоб знову не було, що в Калуському районі немає порядку. В Калуському районі живуть самі прогресивні, мудрі люди. Тому що громаді не все одно, людям, що з ними буде завтра.

Дякую за увагу.

О.Сич. Ви знаєте, якщо мені буде потреба поїхати в село, я не буду слухати запрошень, бо я спілкуюсь як голова, обраний органом місцевого самоврядування, з іншим органом місцевого самоврядування обраним, а не призначеним. Перше.

І друге. Не звертайте нам увагу слухати нам чи не слухати районну чи сільську раду, а
згідно із Законом “Про місцеве самоврядування в Україні” вона уповноважена від імені громади, яка її обрала, приймати рішення. І згідно із Законом “Про добровільне об’єднання громад” вона уповноважена приймати рішення. І якщо ви зверхньо ставитесь до сільської ради, то я звертаю увагу адміністрації обласної, нехай зробить висновки про доцільність перебування на вашій посаді, бо це неповага до місцевого самоврядування.

(Оплески в залі).

Перший мікрофон. Перепрошую, другий мікрофон.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Щодо виступу голови адміністрації. По-перше, ви призначені, і ви існуєте на податки, які платять люди, а голова сільський обраний, і депутат обласний обраний. То прошу, будь ласка, поважайте думку людей, які обрали ці представницькі органи.

Ви що собі дозволяєте на сесії?! Ви – чиновник! Ви підпорядковуєтесь рішенням сесії обласної ради! Ми прийняли рішення, а ви виконуєте! Ви свої коментарі потім будете роздавати, коли підете у відставку. Дякую.

(Оплески в залі).

О.Сич. Пані Олю! Виступ вдруге: до 1 хвилини.

О.Галабала. Я вибачаюсь, я мушу сказати з приводу Голинської громади, тому що по Калуському району це не перший випадок тиску на об’єднані громади. Ви знаєте, яка була ситуація з Верхнянською об’єднаною громадою, коли, на жаль, пані Наталя – голова РДА, тиснула і до створення цієї громади, а щоб ви розуміли, після створення цієї громади навіть порушувались кримінальні справи і здійснювався безпрецедентний тиск на голів і старост, і освітян в цій об’єднаній громаді.

Ми були змушені з цього приводу звернутись до Віце-прем’єра Зубка, це питання було розглянуто, я знаю, що Зубко особисто висловив незадоволення роботою голови Калуської РДА і тиску на Верхнянську громаду. Сьогодні таке саме відбувається з Голинською громадою.

Тому, шановні депутати, коли ми будемо розглядати, я дуже прошу робити різницю між добровільністю, яка, на мою думку, є у Голинській громаді, і між тим, що тисне дійсно голова РДА.

Я прошу обласну державну адміністрацію дати оцінку таким діям, тому що це не вперше. Потім буде тиск на Войнилівську громаду в Калуському районі і так далі. Все відбувається шляхом маніпуляцій, підбурювання, тиску, шантажу: дам гроші, не дам і так далі.

Тому я вас прошу, щоб ми знову не звертались до Віце-прем’єр міністра України. Крім того, є чітка вказівка КабМіну зразу зупиняти такі дії голів районних державних адміністрацій.

О.Сич. Пані Олю, Регламент.

О.Галабала. Дякую.

О.Сич. Я даю доручення секретаріату…

(Оплески в залі).

…протокольне доручення: витяг із стенограми засідання і прохання до голови обласної державної адміністрації звернути увагу на зневажливе ставлення голови Калуської районної адміністрації до органів місцевого самоврядування району.

Будь ласка, перший мікрофон.

Голос із залу. Шановний Олександре Максимовичу, шановна президіє, шановні депутати! Я – депутат Калуської районної ради, один з ініціаторів створення Голинської об’єднаної територіальної громади, мешканець села Тужилів Василь Турчин.

Чому виникло питання створення Голинської ОТГ? Минулого скликання затвердили
перспективний план створення об’єднаних громад без згоди громад сіл Голиня, і не тільки Голиня, але й Тужилова, Пійла, Сівки, Кропивника і всіх сіл Калуського району, було ці всі села включено в Калуську об’єднану територіальну громаду.

Голинська сільська рада вийшла з ініціативою створення даної громади, проведена колосальна робота, проведені зустрічі з селами, неодноразово відбувались зустрічі в кожному селі даної громади.

Я детально доповідав на робочій групі про фінансовий стан даної громади, про ті резерви, які є в даній громаді, і вважаємо, що дана громада має перспективу. І тому прохання до депутатського корпусу обласної ради підтримати створення Голинської об’єднаної територіальної громади.

Дякую за увагу.

(Оплески в залі).

О.Сич. Дякую. Перший мікрофон. Будь ласка. Голова с.Устеріки. Чи представник?

Голос із залу. Слава Ісусу Христу!

О.Сич. Слава навіки Богу Святому!

Голос із залу. Вибачайте, бо ми вам так надоїли за цих більше, як півроку, але повірте мені, що не з кращого життя і не з цього всього ми приїхали сюди. Дякую, що нам дали мікрофон. Я – голова комітету представників громади села Устеріки. Люди на зборах зібрались і обрали комітет, який дійсно представляє громаду, оскільки вийшло так, що депутати поділились у нас в селі: половина на половину. Одні підтримують (6 чоловік) громаду, другі шість пішли за головою, і попереднім скликанням вони дійсно дали згоду на утворення нашої об’єднаної територіальної громади з Білоберізькою. Але, на жаль, це проводилось так само, як і завжди у нас, – рішенням закритим. І це підтверджує свідчення, я уже говорив, дев’яти депутатів з п’ятнадцяти, які не голосували, бо не приймали участі в цьому голосуванні. Після того ми ще провели ряд засідань вже новоствореної сесії, запропонували відкрито проводити ці засідання сесії сільської ради в селі і прийняли рішення про скасування об’єднання. Це ще 28 лютого, це в курсі справи обласна державна адміністрація. Вони кажуть, що це не чинне рішення, це їхнє право. Ми його вважаємо правомочним, тому що це було проведено на відкритій сесії сільської ради, на якій були присутні більше 50 відс. жителів села і були представники з інших – з районної ради, з районної адміністрації. Вони в курсі справи про цю ситуацію.

Устеріківська сільська громада не проти того, щоб проводилася реформа, ми просто вважаємо, що така територіальна громада, яка є, Білоберізька, – вона недієздатна. 2700 жителів у горах, де немає ні інфраструктури нормальної, немає виробництва, крім того лісгоспу Гринявського, який знаходиться в Устеріках, вона не виживе і не буде мати з того, з чого вижити за 2-3 роки. Зараз так, дадуть цю “цукерку”, ми її ковтнемо, а потім прийдеться розраховуватись землями, лісами, майном за те, щоб утримувати ту інфраструктуру.

Крім того, ми вважаємо, що високогірний Верховинський район має специфічний статус відповідно до Закону про високогірні райони. І я вважаю, що такий район треба зберегти в межах області, як один цілий. І кожна громада має визначитись, як з вартістю майна, так і з межами, і визначитись, як надалі їй жити, а вже потім можна пропонувати, як це формувати й утворювати ці громади. Тому що реально зараз ми формуємо нежиттєздатні громади, оскільки вони знаходяться лиш в межах населеного пункту. Тобто, реально ліси, поля, які знаходяться за межами населених пунктів, в нашому випадку й полонини, – це все не належить громаді, ми не маємо, з чого вижити й далі працювати. Розумієте? Це робиться резервація, в яку хочуть загнати людей, а там ті люди, як хочете, так і виживайте.

Перше питання вже зараз стоїть, ви не знаєте, а може знаєте. Білоберізка закриває у
Пасічній початкову школу. Це ще починається. І вони забирають цих діточок 5-6 років в село ходити 5 км чи скільки там з верха.

О.Сич. Прошу завершувати, регламент.

Голос із залу. Ми просимо одного, єдине питання, яке зараз у нас стоїть. Ми вважаємо, що при зміні перспективного плану наша громада… ви маєте право вивести просто Устеріківську громаду зі складу Білоберізької ОТГ, тому що ви затверджуєте цей план, і оскільки немає згоди, є всі положення… не було виборів, я вам гарантію даю, і це всі знають, як чиновники, всі інші. Своєю Постановою Центральна виборча комісія 26-го увечері прийняла рішення про утворення дільниці, але така дільниця не була створена, і вибори не відбулися.

Тому ми просимо одного: якщо ви робите ці громади, то робіть повсемісно, так, аби було, разом з тим селом…

О.Сич. Я вас прошу, не треба по третьому колу, всі все зрозуміли. Регламент. Добре?

Я тільки повторю. Ми зараз підійдемо до голосування, є пропозиція першого заступника Гладія Василя Івановича, щоб до проекту рішення включити пункт: до наступної сесії обласній державній адміністрації подати проект рішення по Устеріках. Як? Будь ласка, думайте, як воно має звучати.

Перший мікрофон.

Голос із залу. Доброго дня! Я – представник Загвіздянської сільської ради стосовно
Загвіздянської об’єднаної територіальної громади.

Закон говорить про принцип добровільності. Загвіздянська й Підліська сільські ради виконали повністю цей пункт Закону. Всі рішення, які потрібні для об’єднання, вже прийняті.

Друга частина Закону говорить про спроможність. Представники регіональної робочої групи вчора також погодились, що наша громада є спроможною, у нас профіцит бюджету більше 3 млн.грн.

Ми вас просимо хоча би внести в проект рішення на 23 серпня, аби ми могли потрапити цього року на вибори і в нові міжбюджетні відносини з 2017 року, так як є повністю збережений принцип добровільності і спроможності. Дякую.

О.Сич. Дякую. Я змушений просто повторити. Ми не уповноважені формувати проект рішення, згідно із Законом його подає обласна державна адміністрація. Ми звертаємось вчергове з пропозицією розглянути повторно пропозиції всіх громад і в найскорішому часі подати нам, якщо є всі готові документи, проекти рішень. Ми уповноважені ухвалювати, ми не можемо розробляти самі. Якщо нам подадуть, ми ухвалимо.

Перший мікрофон.

Голос із залу. Доброго дня!

О.Сич. Будь ласка.

Голос із залу. Доброго дня! Я – помічник депутата районної ради від Автомайдану. Що хочу сказати сільському голові? Коли створилась ця ініціативна група? Два дні назад. Тому що у понеділок була сесія о 15 год., збори села. Ніхто не знав, ніде об’яв ніяких не було. Депутати приїхали, ухвалили своє рішення, і тут ненароком випливло, що ми вже приєднуємось до Голиня. Розумієте? Вчора за годину часу я зібрав 120 підписів в селі, за годину часу. Люди дуже налаштовані категорично проти… Ми не хочемо нікуди йти. Ну, як? Просто рішення… як сказати? Відкликали на деякий час, щоб нормальні збори зробити в селі, людям нормально пояснити, що і як, а не так галопом, а толку немає ніякого. Розумієте? Бо люди настроєні дуже рішуче. Дякую.

О.Сич. Колеги, будемо завершувати напевно обговорення, підводимо рисочку. Хто за те, щоб припинити обговорення цього питання? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 67 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято. Ми над ним працювали більше двох годин, десь приблизно дві з половиною години. Я думаю, що цього достатньо, щоб виробити загальне бачення проблеми і вже приймати рішення.

Колеги, перш за все, я ставлю на голосування проект рішення за основу, а дальше будемо голосувати кожну пропозицію: і ті пропозиції про об’єднання громад, які поступили від обласної державної адміністрації, і ті, які поступили до проекту рішення від колег-депутатів. Тому хто за те, щоб прийняти проект рішення за основу? Прошу голосувати. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

Поки голова комісії рахує, по процедурі подальшого голосування. Очевидно, що першими є пропозиції комісії…

І.Шевчук. 61 – за, 1 – утримався, проти – немає.

О.Сич. За основу прийняли. По процедурі подальшого голосування. Очевидно, що я повинен перш за все ставити ті пропозиції змін до схеми об’єднання, які подала обласна державна адміністрація, а вже потім… бо вони перші поступили, а вже потім – пропозиції депутатів.

Колеги, але я думаю, що буде логічно, коли я спочатку поставлю, згодіться з цим, пропозицію депутата Левицького про зміну назви рішення, щоб у нас не вийшло два рішення дійсно, і ними потім можна буде маніпулювати. Тому я ставлю на голосування пропозицію депутата Левицького про зміну назви рішення – “Про внесення змін до рішення обласної ради…”, а дальше – дата, номер і вже дальше… про внесення змін… до такого-то рішення обласної ради.

Хто за цю пропозицію? Прошу голосувати. Дякую. Проти? Утримався?

І.Шевчук. 68 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. В такому разі ставлю на голосування окремо пропозицію по кожній територіальній громаді, до якої вносяться зміни. Там, де змін не вносить адміністрація, ми на голосування не ставимо, і навіть якщо сьогодні звучали пропозиції, то ми їх вчергове наголошуємо обласній адміністрації, нехай візьмуть до уваги, опрацюють і подадуть.

Отже, Богородчанський район, зміна в Богородчанській об’єднаній територіальній громаді: до неї пропонується додати с.Жураки від колишньої Старунської об’єднаної територіальної громади. Думки ви про Богородчанський район чули, колеги. Думку голови від Старуні чули, приймайте, будь ласка, рішення. Хто за внесення цієї зміни? Прошу голосувати. Прошу рахувати.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Галабала. Олександре Максимовичу, з вашого дозволу.

О.Сич. Прошу піднімати руки, щоб комісія могла порахувати.

О.Галабала. Олександре Максимовичу, можна, з вашого дозволу, поки рахують?

О.Сич. Голосування йде зараз, не можна. Після завершення принаймні цього пункту.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Галабала. (Без мікрофона).

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Порахували?

І.Шевчук. Ставте, будь ласка, ще раз, бо БПП не визначилось. Хто за?

Голоси із залу. Немає нікого.

О.Сич. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. Нуль – за, нуль – проти, 45 – утрималось.

О.Сич. Пропозиція не проходить. Зміна до Солотвинської об’єднаної територіальної громади. Пропонується додати до неї села Старуня, Ластівці від попередньої Старунської ОТГ. Знову ж таки думки ви чули по Богородчанському району. Хто за? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. Нуль – за, нуль – проти, 45 – утрималось.

О.Сич. Колеги, по Богородчанському району зміни були тільки ці, ми більше нічого не голосуємо. Прошу. З цього приводу, так?

О.Галабала. Просто технічна правка. Депутати не орієнтуються, де є добровільність, де немає. Наприклад, зараз ми будемо за Козину голосувати, а там є лист від Козини і рішення, і було обговорення, що вони хочуть до…

О.Сич. Я зрозумів.

О.Галабала. Просто оголошувати, чи є документ…

О.Сич. Шановні колеги! Дякую, пані Олю. Шановні колеги! У вас на руках є документ ось такий. З лівого боку – як до сьогоднішнього дня була схема об’єднання, з правого боку – жирним шрифтом виділено, які зміни пропонуються. Наголошую ще раз: я ставлю тільки ті пункти, де є зміни, бо ми вносимо зміни до існуючого рішення.

О.Галабала. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні, ну всі чули. Далі.

Верховинський район, шановні колеги, ми чуємо, що є проблеми, але проекту рішення від обласної державної адміністрації про ці зміни не поступило.

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. У зв’язку з цим ставлю на голосування пропозицію Василя Івановича Гладія. До проекту рішення додати пункт: “Обласній державній адміністрації на чергове засідання обласної ради подати проект рішення з вирішенням питань щодо збереження Устеріківської сільської ради”. Ну, ми потім технічно сформулюємо, але суть всім зрозуміла.

Хто за цю пропозицію депутата Гладія? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

(Оплески в залі).

І.Шевчук. 68 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую.

(Оплески в залі).

Колеги, переходимо до Галицького району. Зміна в Галицькій об’єднаній територіальній громаді. Зміна полягає в тому, що село Козина відходить від Ямницької об’єднаної територіальної громади до Галицької. Чи не звучало ніяких нарікань, що там є якісь проблеми?

Голос із залу. Немає.

О.Сич. Немає.

Р.Ткач. Олександре Максимовичу, але читайте далі. Але була Дубовецька ОТГ…

О.Сич. А ми до неї дійдемо.

В.Гладій. Вона наступна.

О.Сич. Колеги, я кожну громаду ставлю окремо. Отже, зміна в Галицькій ОТГ. Всі зрозуміли, так? Конфліктів, кажуть, що немає, і той принцип, якого ми дотримуємось.

Хто за цю зміну? Прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

(Без мікрофона).

І.Шевчук. Будь ласка, поставте ще раз на голосування.

О.Сич. Шановні колеги! Ставлю… я прошу членів лічильної комісії все-таки: нехай працює не один голова комісії, я вже не вперше про це наголошую. Не один голова комісії має працювати.

Отже, хто за те, щоб внести зміни до Галицької об’єднаної територіальної громади? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 65 – за, 3 – утрималося, проти – немає.

О.Сич. Пропозиція проходить. Рішення прийнято.

Зміни до Дубовецької об’єднаної територіальної громади. Наскільки я зрозумів, Руслане Володимировичу, її попереднього разу КабМін не пропустив, тепер вона знову пропонується, натомість є там ніби незрозуміла позиція по Маріямполю. Так чи ні? Так.

Василю Івановичу, є у нас якісь документи на обласну раду?

В.Гладій. До мікрофона.

В.Мельничук. Шановний пане голово, шановні колеги-депутати! До нас поступило звернення за підписом голів Дубовецької сільської ради, Ланчинської сільської ради, Деліївської сільської ради, Тумирської сільської ради, Кінчаківської сільської ради і с.Водники Маріямпільської сільської ради. В даному зверненні підпису Маріямпільської сільської ради немає.

О.Сич. Тобто, шановні колеги, повної згоди всіх голів сільських рад немає. Прошу.

М.Торб’як. Я – депутат по даному виборчому округу, я представляю ці села, там обирався. Тому хочу доповісти, що в принципі по Маріямпільській сільській раді, куди входить два села – Маріямпіль і Водники, по кількості населення: 460 – Водники і 580 – Маріямпіль, і попередня відмова була у КабМіну в минулому році, тобто, не було сказано, чому відмовили, і оскільки Маріямпіль попередньо дав згоду до Галича, а територіальних меж не має з Галичем, на даний час я особисто був присутнім на сесії сільської ради в Маріямполі, депутати поділились 50 на 50, 14 депутатів: 7 підтримують,  7 не підтримують від Маріямполя. Водники – сто відсотків підтримують. Аргументація Офісу реформ: законодавець не може ділити одну сільську раду на два села, тому брати, що половина у Маріямполі згідні і Водники згідні, можемо аргументувати, що більшість сільської ради, якщо брати сільську раду, згідна. Звісно, організаційна група, яка створена, працює, зараз збирає підписи. Для того, щоб не відтягувати в часі, я прошу підтримати дане утворення. І так, як Ольга Галабала доповідала, що створення і затвердження перспективного плану, об’єднання і створення йдуть своїм чередом, тому представники громад попросили мене, щоб я попросив підтримати дане рішення, а вони працюють над тою частинкою Маріямпільської громади, яка поки що не хоче, а робота проводиться в даний час і так дальше. Тому я прошу підтримати.

О.Сич. Ну, на розсуд депутатів. Якщо депутат працює на тому окрузі і говорить, що так може бути… Єдине, що я можу сказати так: якщо ви до кінця згоди не дійдете в одній сільській раді, то ми на наступній сесії вам можемо піти назустріч і відмінити наше рішення.

Але, колеги, хто за таку об’єднану територіальну громаду? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

Але, пане Михайле, до вас особисто, бачу, більшість голосували… прохання: тоді ви, як голова, доведіть максимум зусиль для досягнення порозуміння, бо ви взяли на себе відповідальність.

І.Шевчук. 65 – за, 5 – утрималося, проти – немає.

О.Сич. Рішення прийнято.

Городенківський район. Зміни до Городенківської об’єднаної територіальної громади. Раніше була Олієво-Королівська, а тепер повністю приєднується до Городенківської. Попередньо якихось претензій та інформації про конфлікти немає.

В.Гладій. Є згода.

О.Сич. Є згода?

Голоси із залу. Є.

О.Сич. Хто за внесення такої зміни? Прошу голосувати. Проти? Утримався?

І.Шевчук. 61 – за, 7 – утрималося, проти – немає.

О.Сич. Рішення прийнято.

Долинський район. Вноситься зміна до Долинської об’єднаної територіальної громади. Від Долинської об’єднаної територіальної громади пропонують від’єднатись 5 сільських рад і утворити Гошівську об’єднану територіальну громаду. А якщо таким чином вони об’єднуються, то вони відрізають село Підбережжя від Болехівської громади, бо Закон каже, що мають бути тільки суміжні території, а в такому разі Підбережжя, яке раніше планувалось з Долинською громадою, не може бути з Долинською громадою. Отже, вноситься така зміна.

Я не знаю, чи може хтось проінформувати, чи є там повна згода всіх сільських рад. Попередньо Офіс реформ говорив про те, що там є якісь питання.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Депутати, будь ласка.

В.Гладій. Хто є депутат, скажіть?

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Ставлю на голосування. Хто за внесення такої зміни? Прошу проголосувати.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 13 – за, проти – немає, 50 – утрималося.

О.Сич. Пропозиція не підтримана.

Вноситься зміна, яка полягає в тому, що є пропозиція утворити нову Гошівську об’єднану територіальну громаду.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Так, це зв’язано, по-перше, по-друге, знаю, є інформація про те, і знову ж таки Офісу реформ, що село Солуків, яке мало б увійти, не визначилось із цією позицією.

Пані Олю, ви з цього питання?

О.Галабала. Власне, так. У мене… я би просила там, де у нас є запитання у депутатів, щоб хоча би Руслан Володимирович уточнював. Наприклад, по Гошеву я зараз уточнила, там вони протокол про наміри зробили, але воно зупинилось. Тобто, далі воно…

О.Сич. От, власне, так.

О.Галабала. Щоб ми знали, ми ж не знаємо… Щоб просто Руслан Панасюк уточнював по документах…

О.Сич. Я сказав: по суті цього питання. Якщо ви маєте по суті цього питання, будь ласка, скажіть щось.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Ставлю на голосування пропозицію щодо утворення Гошівської об’єднаної територіальної громади. Хто за? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 67 – утрималося, за, проти – немає.

О.Сич. Рішення не прийнято.

Зміни: Калуський район. Зміна єдина: пропозиція… Точніше, ми там дійдемо пізніше до Калуської міської ради… громади, до неї приєднується колись існуюча в перспективному плані Новицька, але це буде пізніше. А зараз мова йде, ми вже сьогодні багато слухали про Голинську об’єднану територіальну громаду. Кожен чув, приймайте, будь ласка, рішення.

Хто за таку пропозицію? Прошу голосувати. Проти? Утримався?

І.Шевчук. 60 – за, 7 – утрималося, проти – немає.

О.Сич. Рішення прийнято.

(Оплески в залі).

Коломийський район: Нижньовербізька об’єднана територіальна громада. Вона була в попередньому перспективному плані. Кабінет Міністрів України її не пропустив. Нам пропонують знову підтвердити її створення.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Новицька пізніше, я вже сказав. Нижньовербізька об’єднана територіальна громада, шановні колеги. Чи є в когось якісь думки з цього приводу?

О.Галабала. Я так розумію, як каже Офіс реформ, що вони в процесі добровільного
об’єднання.

О.Сич. В процесі.

О.Галабала. Так.

О.Сич. Але процес не завершений, так? Процес не завершений.

Голосуємо. Хто за пропозицію, щоб підтвердити існування цієї громади? Прошу проголосувати. Хто проти? Утримався?

І.Шевчук. 46 – за, 23 – утрималося, проти – немає.

О.Сич. Рішення прийнято.

П’ядицька об’єднана територіальна громада. Зміна полягає в тому, що від неї село Ценява відходить до Коломийської міської об’єднаної територіальної громади.

Попередньо ніби там казали, що немає жодних конфліктів. Якщо хтось знає, підтвердіть.

О.Галабала. П’ядики на фінальній стадії об’єднання. Є добровільність.

О.Сич. Хто за цю пропозицію? Хто за?

Прошу вибачення. Шановний Манолію Васильовичу Піцуряк, кожного разу, коли ми вносимо пропозицію, її можна обговорювати. Якщо ви до якоїсь пропозиції маєте свою думку, встаньте, будь ласка, до мікрофона. І будь ласка, не робіть зауваження там, де їх треба робити голові. Я знаю добре Регламент.

Другий мікрофон.

П.Книшук. Шановний пане голово, шановні колеги-депутати! Я все-таки думаю, я давно хотів про це сказати, Олександре Максимовичу, що нам треба оптимізувати роботу обласної ради. Тим депутатам, які підходять до мікрофона сто п’ять раз, дати персональні мікрофони, причепити їм до одного місця і щоб вони наговорились, скільки можуть, щоб ви просто не давали їм слово, щоб вони наговорились так, щоб їм уже не хотілось говорити.

(Оплески в залі).

Прошу підтримати мою пропозицію.

(Оплески в залі).

Голоси із залу. (Без мікрофона).

П.Книшук. Якщо можна, то поіменне.

Олександре Максимовичу, я добре знаю ситуацію в Коломийському районі. Я прошу підтримати, як підтримали Вербіж, підтримати П’ядики, підтримати Матеївці та інші громади. Там є згода, і не робімо щось і не думаймо щось.

Я добре знаю, Ольго Юріївно, ситуацію на Коломийщині. І допомагати мені поки що немає потреби, тому що я думаю, що я справляюсь. Дякую.

О.Сич. Дякую вам, Петре Михайловичу.

(Оплески в залі).

Петре Михайловичу, якщо є ваша згода, то я би запропонував внести зміни до нагород голови обласної ради і нагороджувати персональним мікрофоном, а не тільки годинником.

В.Гладій. Це окреме рішення.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, ставлю на голосування зміну щодо утворення П’ядицької об’єднаної територіальної громади. Хто за? Прошу голосувати. Проти? Утримався?

Петре Васильовичу, може подасте кандидатури для нагородження? Кандидатури на нагородження персональними мікрофонами подайте, будь ласка.

І.Шевчук. 65 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято. Пропозиція проходить.

Колеги, зміна в Коломийському районі полягає в тому, що утворюється нова Матеївецька об’єднана територіальна громада. Тільки що ми колегу-депутата чули. За попередньою інформацією, яка є так само з Офісу реформ, там є повне порозуміння всіх сільських рад, які планують об’єднатись.

Ставлю на голосування. Хто за? Проти? Утримався?

І.Шевчук. 65 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Пропозиція прийнята. Рішення прийнято.

Косівський район. Вносяться зміни до Косівської об’єднаної територіальної громади. Взагалі в Косівському районі пропонується ліквідувати з попередньої схеми об’єднання Пістинську і Рожнівську громади шляхом приєднання тої чи іншої кількості сіл до інших потенційних громад. Зокрема, пропонується до Косівської об’єднаної територіальної громади приєднати чотири сільські ради від Пістинської об’єднаної територіальної громади, плюс село Рожнів і село Хімчин від Рожнівської об’єднаної територіальної громади.

Будь ласка. Перший мікрофон.

С.Радиш – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Я прошу, шановний голово, залишити на розгляд… аби залишилось 6 територіальних громад.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Тобто, цю пропозицію, що поступає від Офісу реформ… Ваша позиція зрозуміла. Добре. Дякую. Чи є ще думки? Перший мікрофон.

О.Атаманюк. Я категорично наполягаю і прошу депутатів, щоб вони не підтримували в тому форматі, де стосується Косівської ОТГ, хоча рішення по Космацькій, де Прокурава добровільно виявила бажання, будь ласка, готовий підтримати. Тому що з 21 населеного пункту, які планують приєднати до  Косівської ОТГ, 11 категорично проти цього. Тобто, тут про добровільність навіть не може мови йти.

О.Сич. Все, шановні колеги, думки висловлені. Якщо немає інших думок, ставлю на голосування зміну в частині Косівської об’єднаної територіальної громади. Хто за? Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 65 – утрималося, проти і за – немає.

О.Сич. Пропозиція не підтримана.

Зміни в частині Космацької об’єднаної територіальної громади. Пропонується до Космацької об’єднаної територіальної громади, аби ще відійшло село Прокурава від Пістинської об’єднаної територіальної громади.

Д.Дзвінчук. Підтримка громади є, є рішення сільської ради. Вони працюють над об’єднанням. Я там був особисто.

О.Сич. Я зрозумів. Шановні колеги! Чи є ще думки з цього приводу?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Хто за цю пропозицію? Прошу голосувати. Прошу рахувати. Підніміть руки, щоб порахувала лічильна комісія.

Д.Дзвінчук. Хвилинку!

О.Сич. Дмитре Івановичу, під час  голосування вже не треба, будь ласка. Йде підрахунок голосів. Хто проти? Хто утримався?

Д.Дзвінчук. Ні, “Батьківщина” зіграла з нами, та й…

І.Шевчук. 30 – за, 36 – утрималося, проти – немає.

О.Сич. Пропозиція не прийнята. Прошу, Дмитре Івановичу.

Д.Дзвінчук. Шановні, я не знаю, можливо, ви не зрозуміли, бо йдеться не про Косівську громаду, а йдеться про Космацьку громаду, куди виявило бажання приєднатись с.Прокурава. Раніше вони входили до Пістинської громади, яка не визнана КабМіном. Зараз вони автоматично будуть віднесені до Косівської громади об’єднаної, яка теж в такій конфігурації, яка є, теж надто неприйнятна, можливо. І я би просив зрозуміти, що йдеться про чотири високогірні гуцульські села – Космач, Пістинь, Брустури і Шепіт, які по перспективному плану сьогодні визнані Кабінетом Міністрів. До них, до цих трьох сіл побажало приєднатись село Прокурава.

О.Сич. Шановні колеги! Я не заперечую, якщо ви проведете консультації і до завершення розгляду цього питання подасте пропозиції, ми можемо до нього повернутись, але ми це голосування вже пройшли. Якщо потрібно, проведіть додаткові консультації, виясніть ситуацію, поспілкуйтесь з Офісом реформ і немає питань.

Будь ласка, з цього приводу? Другий мікрофон.

П.Книшук. Шановний пане голово, шановні колеги-депутати! Звертаюся до вас всіх як уродженець с.Космач, адже це моє рідне село, де я виріс і де я родився, чистопородний гуцул. Тому прошу вас підтримати рішення мого колеги Дзвінчука і щоб Прокурава і ті села стали центром об’єднаної територіальної громади.

Д.Дзвінчук. Так якраз “Батьківщина” й не голосувала!

О.Сич. Шановні колеги! Я пообіцяв. Проведіть консультації, до завершення всіх пропозицій ми до цієї повернемось.

Продовжуємо голосування. Пропонуються зміни до Кутської об’єднаної територіальної громади шляхом приєднання села Кобаки і села Рибне від попередньо існуючої в плані Рожнівської ОТГ.

Думки є з цього приводу?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу. Будь ласка.

О.Атаманюк. Озвучив попередньо депутат від “Батьківщини”, що це йде мова про Рожнівську громаду. Тобто, ці два села категорично проти також.

О.Сич. Я зрозумів. Колеги, хто за цю пропозицію? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 63 – утрималося, за, проти – немає.

О.Сич. Пропозиція не прийнята.

Колеги, пропускаємо Надвірнянський район, бо там змін не запропоновано. Рогатинський – змін не запропоновано, Рожнятівський – змін не запропоновано. Ми чули, що говорив голова Рожнятівської районної ради, але якщо нам обласна державна адміністрація дасть зміни, ми готові їх розглянути. Снятинський район – жодних змін не запропоновано до існуючого плану. Тисменицький район, шановні колеги, є зміна, очевидно, що за неї варто проголосувати, якщо ми підтримали Галицьку громаду у форматі Галицька громада плюс село Козина. Бо зміна полягає в тому, що село Козина відходить від Ямницької громади, а все решта, здається, там порозуміння є, наскільки я зрозумів. Так, пане Романе? Так.

Хто за прийняття пропозиції в частині Ямницької об’єднаної територіальної громади? Прошу голосувати. Хто проти? Утримався?

І.Шевчук. 65 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

Шановні колеги! Болехівська громада. В попередньому плані село Підбережжя мало входити до Долинської громади…

О.Галабала. А ще Нижнівська, Нижнівську пропустили.

О.Сич. А, я прошу вибачення. Вибачте, Тлумацький район. Тлумацький район: зміна полягає в тому, що в попередньому плані Кабінет Міністрів не визнав утворення Нижнівської громади, а тепер пропонується затвердити. В той же час, наскільки я пам’ятаю, у нас в обласній раді є звернення, що там ще не всі села дали згоду.

Ви з цього приводу, Ольго Юріївно? Будь ласка.

О.Галабала. Я хочу сказати, що там є ще певні  питання: Остриня хоче до Тлумача, а Петрилів згоду не дав. Тому є прохання поки що “підвішати” цю громаду, не голосувати за неї, ще дати час визначитись. Дякую.

О.Сич. Пропоную працювати і подати на наступну сесію.

Шановні колеги! Хто за те, щоб підтримати проект в частині Нижнівської громади? Прошу голосувати. Прошу рахувати.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ми голосуємо в частині Нижнівської громади, яку в попередній схемі Кабінет Міністрів не пропустив, цього разу її знову пропонують, але там є села, які згоди не дали.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Тобто, Нижнівська громада.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Ми голосуємо. Хто за, той за, хто ні, той ні. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. Ставте ще раз, бо не розуміють, за що голосують.

О.Сич. Шановні колеги! Голосуємо в частині Нижнівської громади. Підтвердьте ще раз проект створення Нижнівської громади. Все, чисто інформативно. Там не всі села дали згоду, але це ваше право: підтримати чи не підтримати.

Хто за? Порахуйте, будь ласка. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 6 – за, 50 – утрималося, проти – немає.

О.Сич. Рішення не прийнято.

Болехівська міська об’єднана територіальна громада. В попередньому плані село Підбережжя мало відходити до Долинської ради. Тепер пропонується повернути його назад, хоча воно само бажає в Долинську раду йти. Тобто, там поки що незрозуміло. Будь ласка…

Р.Панасюк. Олександре Максимовичу, оскільки не проголосована Гошівська громада, то інтереси Побережжя залишаються тими, і вона буде в складі…

О.Сич. Тобто, зміни вносити не потрібно.

Р.Панасюк. Не треба, бо ми не проголосували Гошівську громаду.

О.Сич. Я зрозумів. Тобто, сам Офіс реформ каже, що в цій частині не варто голосувати. Але тим не менше, пропозиція є. Я її ставлю. Хто за? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 55 – утрималося, за, проти – немає.

О.Сич. Пропозиція не прийнята.

По Бурштинській міській громаді змін немає, по Івано-Франківській міській змін немає, по Калуській міській є зміна, оскільки з попереднього плану Новицька об’єднана територіальна громада під’єднується до Калуської міської об’єднаної територіальної громади, за винятком чотирьох сіл, за які ми проголосували в Голинській об’єднаній територіальній громаді.

Хто за цю пропозицію? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався? Прошу рахувати.

І.Шевчук. За, проти – немає, 50 – утрималося.

О.Сич. Прошу?

І.Шевчук. За, проти – немає, 50 – утрималося.

О.Сич. Пропозиція не прийнята.

В частині Коломийської об’єднаної територіальної громади зміна полягає в тому, що до Коломийської міської громади пропонується приєднати три сільські ради: від колишньої в плані Корницької об’єднаної громади і плюс село Ценява від П’ядицької об’єднаної громади.

Другий мікрофон.

П.Книшук. Шановний пане голово, шановні колеги-депутати! Я думаю, і так воно дійсно є, що жителі села Ценява, Воскресинці, Корнич і Королівка не мають бажання об’єднуватись з м.Коломиєю. Тому прошу вас в даному питанні утриматись від голосування. Дякую.

О.Сич. Колеги, є пропозиція депутата, але вам приймати рішення. Хто..? Є? Будь ласка. Ще…

С.Коцюр – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Народився і виріс так, як пан Петро, ви знаєте, у с.Воскресинці. І оскільки там мої батьки, я можу стверджувати, що село Воскресинці за об’єднання до Коломийської ОТГ. Тому це дуже і дуже питання таке спірне на рахунок тих сіл.

О.Сич. Але чи є рішення сільської ради?

С.Коцюр. Немає рішення сільської ради по заходу ні до Корницької, ні до Матеївецької, ні до Коломийської.

О.Сич. Тому нехай воля мешканців села трансформується у рішення уповноваженого органу, побажання.

Шановні колеги! Хто за те, щоб підтримати пропозицію в частині Коломийської об’єднаної територіальної громади? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. Просять поставити ще раз.

О.Сич. Хто за те, щоб підтримати пропозицію змін в частині Коломийської об’єднаної громади? Прошу голосувати. Хто за? Порахували?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 7 – за, 55 – утрималося, проти – немає.

О.Сич. Рішення не прийнято.

Шановні колеги! І остання позиція: зміни в частині Яремчанської об’єднаної територіальної громади. В попередньому плані планувалось дві громади: Яремчанська і Ворохтянська, сьогодні пропонується одна громада в межах м.Яремче. В той же час я інформую, що є звернення голови селищної ради Ворохти, селища Ворохта, про те, що вони почали процес консультацій з Яблуницею і Татаровим.

Чи може хтось сказати від Яремче, що там робиться? Миколо Васильовичу, ви скажете щось?

Голос із залу. Можна?

О.Сич. Прошу, будь ласка. Перший мікрофон.

А.Марійчин – депутатська фракція політичної партії “Воля”. На даному етапі ситуація така по Яремчанському району: ні одне село не хоче нікуди об’єднуватись. Люди не розуміють, не знають, але хочуть залишитись в такому стані поки що, як воно є, – Яремчанська міська рада. Або в майбутньому, якщо вже до того дійде, Яремчанська ОТГ, а ніяких окремих ще сіл в нашій міській раді.

О.Сич. Все. Я зрозумів. Миколо Васильовичу, прошу. Другий мікрофон.

М.Палійчук. На сьогоднішній день, на жаль, усі сільські ради почали новий процес переговорів і конкретне рішення не прийнято. Але я думаю, що нам, депутатам від Яремчанської міської ради, потрібно зібратись, зустрітись з сільськими головами, обговорити і прийняти якесь рішення, тому що тут питання у формуванні бюджету на наступний рік. І якщо залишиться в цих межах, то отримаємо бюджет, якщо поділимо, хтось отримає, хтось не отримає. Я так розумію, що Ворохта сама по параметрах не проходить, бо там 4 тис. населення, і жодна сільська рада до них не долучилась. Вони ведуть переговори з Татаровим і Яблуницею.

Якщо колеги-депутати і Андрій Мироняк, і Андрій Марійчин погодяться, ми разом би зустрілись цими днями, поговорили і 23-го числа вийшли з пропозицією, чи на наступну сесію, коли буде.

О.Сич. Добре. Гаразд. Тим більше, що якщо депутати з тої території нам подадуть пропозиції, це для нас буде важливо.

Колеги, але наразі проект змін є. Я ставлю їх на голосування. Хто за те, щоб затвердити проект змін в частині Яремчанської міської ОТГ? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався? Дякую.

І.Шевчук. 60 – утрималось, за, проти – немає.

О.Сич. Рішення не прийнято.

Шановні колеги! Я повертаюсь на прохання колег-депутатів до питання внесення змін в конфігурацію можливої Космацької об’єднаної територіальної громади. Якщо є потреба ще раз висловитись, будь ласка, скажіть свої думки. Немає? Консультації провели?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Все гаразд, так? Шановні колеги! Тоді повторно ставлю на голосування пропозицію змін щодо Космацької ОТГ.

Нагадую, що село Прокурава виявило бажання приєднатись до Космацької ОТГ. Хто за? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 62 – за, 3 –  утрималося, проти – немає.

О.Сич. Дякую. Рішення прийнято.

Шановні колеги! Тепер одну хвильку. Нам пропонували внести 20 змін. Насправді ми позитивно відгукнулись майже на половину, на 9 змін. Що це означає? Це означає, що якщо дійсно там все гаразд і з добровільністю, то ці громади потенційно мають можливість пройти процес обрання нових керівних органів і поручати нове життя в об’єднані територіальні громади, і на цьому етапі, очевидно, отримавши субвенцію з державного бюджету.

Я щиро бажаю, щоб їхні намагання були успішними.

Шановні колеги! Ми завершили розгляд пропозицій, які подані обласною державною адміністрацією, а тепер у нас по ходу розгляду звучали пропозиції від окремих депутатів. Перш за все, була пропозиція від комісії, про яку нагадував і Василь Михайлович Скрипничук, і були пропозиції від депутатів. Нагадую, що пропозицію депутата Левицького ми проголосували, пропозицію депутата Гладія ми проголосували. Є ще пропозиція комісії обласної ради, і є пропозиція депутата Галабали.

Ставлю на голосування пропозицію постійної комісії обласної ради з питань регіональної політики, децентралізації, розвитку місцевого самоврядування. Вона у вас є на окремому
листочку, я її ще раз озвучу, хоч Василь Михайлович Скрипничук її озвучував, бо, очевидно, вона була прийнята на комісії. Вона звучить так: “Вважати перспективний план формування територій громад області щодо будь-якої місцевої ради недійсним у разі відсутності згоди цієї місцевої ради на добровільне об’єднання територіальних громад у визначену планом об’єднану територіальну громаду”.

Ну, як запобіжник. Ми ніби голосували за громади, знаючи, що там все гаразд. Якщо у нас інформація була неповна або ж вона була недостовірна, то дійсно це є запобіжником…

Р.Ткач. Олександре Максимовичу, але вимога сесії є в Законі. Ми просто голосуємо
“масло масляне”. Пане Василю, ану встаньте, ще раз скажіть. Це ж є в Законі.

О.Сич. Колеги…

В.Гладій. Є така вимога.

О.Сич. Така вимога в Законі є. Якщо немає добровільності, то немає громади.

Р.Ткач. То про що ми говоримо?! Пане Василю!

О.Сич. Василю Михайловичу, будь ласка. Ви настоюєте?

В.Скрипничук. Колеги, я наполягаю на тому, що… я наполягаю, бо наша комісія прийняла, я не можу сам наполягати, я підтримую рішення комісії. Пропоную поставити на голосування. В Законі немає того, що сказала наша комісія. Наша комісія зробила, як завжди, те, ну, не наша комісія, наша рада може зробити те, чого не зробила ціла Україна. Ми робимо застереження щодо дії Закону. І я думаю, що ми маємо на це право. Ми кажемо, що ми могли помилитись, могли ввести в оману, я говорю так, на хлопський розум і вуличними словами, але ми за те кажемо, що якщо так сталося, то в частині будь-якого села чи будь-якої сільської ради наше рішення є, юристи знають, нікчемним просто-напросто.

О.Сич. Шановні колеги! Я не бачу в цьому проблеми. Ми неодноразово і в Регламенті, і в інших документах час від часу дублюємо ті чи інші положення Закону, якщо вони є важливі. Зайвий раз зробити застереження, що недобровільного об’єднання не може бути, можна.

Будь ласка, голова комісії.

В.Мельничук. Пане голово, шановні колеги-депутати! Ми сьогодні бачимо в залі, яка йшла дискусія, яке це важливе питання, ми говоримо, що ми є виразниками інтересів людей і громад, тому якщо ця поправка не суперечить законодавству, то нехай вона буде.

О.Сич. Звичайно, що так. З цього приводу, Ольго Юріївно?

О.Галабала. Просто ремарка, що це відповідає положенням Закону, тому я вважаю, що цей дубляж є не потрібним. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! На ваш розгляд. Я ставлю на голосування пропозицію комісії. Хто за? Прошу голосувати. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 43 – за, 20 – утрималося, проти – немає.

О.Сич. Пропозиція прийнята.

Була пропозиція депутата Галабали. Ольго Юріївно, сформулюйте, будь ласка, ще раз.

О.Галабала. Дякую. Я пропоную додати до проекту рішення наступний пункт:
облдержадміністрації підготувати до розгляду на черговій сесії обласної ради питання внесення змін до перспективного плану формування територій громад області щодо громад, які пройшли процес добровільного об’єднання. Тобто, це ми сьогодні обговорювали.

О.Сич. Пройшли процедуру згідно із Законом.

О.Галабала. Так.

О.Сич. Зрозуміло, колеги. Щоб не було суб’єктивного чинника, ми зайвий раз з нашого боку зробимо жест. Там, де громади згідно із Законом пройшли процедуру, будь ласка, подавайте документи.

О.Галабала. Шановні колеги! Уточнення, чи це буде чергова сесія – 23-го, чи 23-го у нас якась особлива сесія?

О.Сич. На яку подадуть, тоді будемо розглядати. На кожній будемо розглядати.

О.Галабала. Ну, можливо, тут слово “чергова” тоді не вживати, а вживати “на найближчу сесію” чи інше, або “на сесію”.

О.Сич. Колеги, будемо розглядати на кожній сесії, на яку подадуть зміни.

О.Галабала. Тоді без “черговій”.

О.Сич. Ми це зафіксували. Стенограма є…

Шановні колеги! Хто за цю пропозицію? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 64 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Пропозиція прийнята.

Колеги, а тепер я ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням всіх проголосованих пропозицій. Хто за? Прошу голосувати. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. Ставте, будь ласка, ще раз, бо депутати не зорієнтувались.

О.Сич. Шановні колеги! Прошу сконцентруватись. Я розумію, що важко попрацювали. Останній акорд в цьому питанні. Отже, хто за те, щоб прийняти проект рішення в цілому з врахуванням всіх проголосованих пропозицій? Хто за? Дякую. Хто проти? Хто утримався?

Колеги, прошу заповнити бюлетені персонального голосування, передати членам лічильної комісії.

І.Шевчук. 58 – за, 5 – утрималося, 1 – проти.

О.Сич. Рішення прийнято.

Шановні колеги! Ми розглянули достатньо складне питання. Мені здається, що ми пройшли це питання з честю. Я не знаю, чи нам будуть аплодувати представники громад, яким ми допомогли, але самі собі можемо поаплодувати.

(Оплески в залі).

Дякую. Колеги, приступаємо до розгляду останнього питання – “Про стан виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ області”.

По цьому питанню доповідає… У вас проект рішення, шановні колеги, номер 17 – в окремій брошурі. Розгляд питання ініційовано постійною комісією обласної ради з питань охорони здоров’я і соціальної політики.

Доповідає Леся Іванівна Балагура – тимчасово виконуюча обов’язки директора департаменту фінансів обласної державної адміністрації, співдоповідають: Матейко Мирон Федорович – директор департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації і Будзак Іван Васильович – заступник директора департаменту освіти, науки, молодіжної політики обласної державної адміністрації.

Прошу, Лесю Іванівно.

Л.Балагура. Шановний голово, шановні депутати! Відповідно до змін, внесених до Бюджетного кодексу України, фінансування установ охорони здоров’я та загальноосвітніх навчальних закладів здійснюється за рахунок субвенцій з державного бюджету, зокрема освітньої та медичної.

Головними розпорядниками таких коштів визначено Міністерство охорони здоров’я та Міністерство освіти України.

Законом України “Про Державний бюджет України на 2016 рік” для місцевих бюджетів області передбачено освітню субвенцію в обсязі 1 млрд. 795 млн. 600 тис.грн. і медичної
субвенції в обсязі 1 млрд. 567,9 млн.грн.

Враховуючи фактичні обсяги таких субвенцій з державного бюджету та власний фінансовий ресурс, спрямований на забезпечення виплати заробітної плати працівникам медичних установ області, здійснено станом на 1 серпня поточного року… здійснено виплати за першу половину липня, невиплаченими залишаються… несплачені податки по Коломийському району в сумі 754 тис.грн. та відповідно проводиться її виплата за другу половину місяця. Однак, ризики ще існують по Коломийському, Косівському, Снятинському, Тлумацькому та Верховинському районах.

Працівникам закладів освіти виплачено відпускні та заробітну плату за липень, на сьогоднішній день проводиться її виплата за серпень місяць.

Як і в попередні роки, незабезпеченість бюджетними призначеннями на оплату праці працівникам таких установ, зокрема по медичній субвенції складає 123 млн.грн., по освітній субвенції – 168 млн.грн. У більшості районів та міст такий обсяг незабезпеченості перевищує
2,5 місячних фонди.

Для збалансування показників місцевих бюджетів видатками на заробітну плату та недопущення виникнення кредиторської заборгованості з таких виплат за рахунок власного ресурсу місцевих бюджетів додатково на галузь медицини спрямовано 97,7 млн.грн., з них на виплату заробітної плати – 33,7 млн.грн., на галузь освіти – 97,6 млн.грн., в тому числі на оплату праці –42,4 млн.грн.

З метою врегулювання цього питання обласною державною адміністрацією протягом лютого-серпня поточного року неодноразово направлялись звернення до центральних органів виконавчої влади, зокрема Міністерства охорони здоров’я, Міністерства освіти України, а також Міністерства фінансів України. На даний час дані звернення знаходяться на опрацюванні в центральних органах виконавчої влади.

Крім того, 9 серпня цього року спільно з обласною державною адміністрацією, спільно з обласною радою проведено зустрічі з керівниками районних державних адміністрацій та районних рад, а також центральними районними лікарнями щодо шляхів вирішення проблемних питань, пов’язаних з фінансуванням галузі охорони здоров’я.

У вересні цього року ми очікуємо внесення змін до Державного бюджету України, де, можливо, для області будуть передбачені додаткові кошти для виплати заробітної плати. Дякую.

О.Сич. Дякую, Лесю Іванівно. Шановні колеги! Чи є запитання? Будь ласка. Другий мікрофон.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Лесю Іванівно, питання, в принципі, не до вас прямо, але ви сьогодні на трибуні, будете виступати. Сьогодні в залі прозвучало питання, хтось з депутатів казав, що це норма закону, не треба ставити.

На одній з сесії, коли постало питання, щоб першочергово спрямовувати з перевиконання вільний залишок на зарплату, казали депутати, що це норма закону, не спрямовувати.

У мене риторичне запитання. За даними Міністерства фінансів, яке дало відповідь на наше звернення, на початок року, на 1 січня, 393 млн.грн. було вільного залишку по зведеному бюджету області.

Якщо володієте сьогодні ситуацією, скільки з цих 393 млн.грн…? Я говорю по зведеному, я розумію, що я говорю… І в розрізі тих районів, де дуже велика заборгованість, скільки було виділено на зарплату? У відповіді Міністерства фінансів, яке нам дали на наше попереднє звернення, написано: обласним… місцевим радам, адміністраціям від перевиконання вільний залишок першочергово спрямовувати на заробітну плату не менше 90 відс. Будь ласка, яка картина по районах, там, де велика заборгованість?

О.Сич. Регламент.

М.Піцуряк. Мені Ольга Юріївна, я їй дав був слово, вона мені віддасть.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Насправді, Лесю Іванівно, я хотів запитати так само в розрізі запитання. Мене цікавить. Назвіть, будь ласка, райони, де найбільша заборгованість, назвіть, якщо володієте цифрами, перевиконання в цих районах, назвіть, скільки від цього перевиконання спрямовано на погашення заробітної  плати, боргів, і в містах, і якщо маєте цифру, назвіть, будь ласка, скільки для цих районів обласна рада виділили грошей на соціально-економічний розвиток.

Л.Балагура. Дякую за запитання. Хочу сказати, що у своєму виступі я наголосила, що на охорону здоров’я додатково з місцевих бюджетів спрямовано 97,7 млрд.грн., з яких на заробітну плату – 33,2 млн.грн.

Зокрема, я хочу сказати, що ситуація в Богородчанському районі при незабезпеченості до кінця року 11,7 млн.грн. власного ресурсу вони спрямували більше, ніж 4 млн.грн. Водночас, якщо незабезпеченість по Коломийському району майже 20 млн.грн., ними спрямовано на заробітну плату всього-на-всього 1 млн.грн., в тому числі 500 тис.грн. – кошти, які передало їм місто Коломия.

О.Сич. А яке перевиконання?

Л.Балагура. Перевиконання – більше як 2,8 млн.грн. районного бюджету.

О.Сич. А міського?

Л.Балагура. А міського бюджету – біля 15 млн.грн.

О.Сич. Отже, шановні, 15 млн.грн. перевиконання, а з них тільки 500 тис.грн. – на заробітну плату. А вас посилають їхати в область.

Дальше, продовжуйте.

Л.Балагура. За рахунок залишку медичної субвенції, який склався на 1 січня цього року по обласному бюджету, на захищені статті видатків спрямовано для районів і міст 3,7  млн.грн. Дякую.

О.Сич. Дякую. Перший мікрофон.

Т.Виноградник. Дякую. Скажіть, будь ласка, чи є погашена заборгованість заробітної плати в освітян Тлумацького району за 2015-2016 роки і відпускні?

Л.Балагура. На сьогоднішній день заборгованості за 2015 рік немає. Що стосується заборгованості за 2016 рік, є керівник департаменту освіти, він дасть більш конкретну інформацію.

Т.Виноградник. Так ви нам доповідали, що заборгованість буде погашена.

О.Сич. Не беріть, будь ласка, слова без дозволу.

Т.Виноградник. Дякую. Вибачаюся.

О.Сич. Якщо маєте свою думку, що відповідь неправильна, потім скажете в обговоренні. Другий мікрофон.

В.Мельничук – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Дякую. Шановна пані Лесю! Дуже важливе питання щодо заборгованості працівникам освіти та медицини. Мене цікавить питання заборгованості перед сільськими радами. В нас в області дуже складна ситуація по заробітній платі у сільських радах. Вже немає чим платити зарплату.

Чи володієте ви цією інформацією?

Л.Балагура. Значить, на сьогоднішній день станом на 1 липня цього року за даними звітності заборгованість по сільських радах складає 45,9 тис.грн., яка є простроченою.

О.Сич. Скільки? 45 тис.грн.? Всього?

Л.Балагура. 45,9 тис.грн. – це заборгованість по Верховинському і Тлумацькому районах, по сільських радах.

О.Сич. Я думаю, що значно більше.

Л.Балагура. Це офіційна заборгованість за даними казначейства.

О.Сич. Зрозуміло, добре. Перший мікрофон. Запитання?

О.Галабала. У мене запитання. Можна, так?

О.Сич. Будь ласка.

О.Галабала. Скажіть, будь ласка. Постанова Кабінету Міністрів від листопада 2015 року, якою погоджувався обсяг медичної субвенції, затверджувався, дав чіткий алгоритм дій для обласних державних адміністрацій, потім це було продубльовано в квітневій постанові Кабінету Міністрів. Зокрема, там йшлося про те, що якщо не вистачає медичної субвенції, оскільки кількість ліжко-місць, я говорю зараз про медиків, була скорочена з 80 до 60, якщо ця кількість ліжко-місць є замала, то дайте, будь ласка, економічне обгрунтування оптимальної медичної мережі для цього району, скажіть, на скільки має бути збільшена медична субвенція, КабМін це розгляне і вам перезатвердить.

Тому до вас запитання. Крім звернень, суть яких була: дайте нам, будь ласка, більше коштів, – чи надсилався в Кабінет Міністрів економічно обгрунтований розрахунок, якою має бути мережа, з роз’ясненням, які норми доступу до медицини та інші порушуються у випадку, якщо така мережа не зберігається, чи був наданий такий документ, чи він розглядався на комісії, і чи він надсилався в КабМін?

Л.Балагура. Дякую за запитання. Але з цього приводу відповідь більш фахово надасть керівник департаменту охорони здоров’я.

О.Сич. Колеги, я думаю, що може давайте ми, в такому разі, послухаємо двох керівників департаментів, бо я бачу, що час від часу звучить те саме: вам скажуть відповідні керівники департаментів. А потім продовжимо запитання, потім продовжимо обговорення. Можна так?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Можна. Я запрошую до слова директора департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації Матейка Мирона Федоровича.

М.Матейко. Шановні голови, шановні депутати! Давайте проаналізуємо, яка ситуація по виплаті заробітної плати. Я коротко на формі охорони здоров’я продемонструю фінансування, яке здійснювалось в минулому році.

Бюджет в минулому році склад 1 млрд. 476 млн.грн. Фактично при зміні двох підвищень зарплати ми збільшили субвенцію до 1 млрд. 562 млн.грн. Фактично ми рік закінчили з 1 млрд. 736 млн.грн., якщо я помилюся, плюс-мінус… Це за рахунок субвенції в кінці року, яка склалась.

У порівнянні з 2015 роком на 48,2 млн.грн. зменшено бюджет охорони здоров’я в цілому.

Так, якщо розбили по місяцях, якщо в минулому році, в кінці року ми отримали субвенцію, якщо ми мали можливість переміщувати місяці і підганяти… кожен місяць перекривати кінцевими, ми виходили в кінці року, давали субвенцію, ми закривали рік без боргів.

Цього року поділили бюджет пропорційно на 12 місяців з недофінансуванням, і воно рве: сьогоднішня субвенція, яка прийшла серпнем, ми закрили червень і залишились якісь аванси на липень. Така ситуація є на сьогоднішній день щодо виплати.

Як я бачу вихід з цієї ситуації? Перше, зрозуміло, що не може охорона здоров’я в такому… без реформування при такому фінансуванні – 3,3 ВВП, чи нехай 3,5, не може існувати, тому що вона недофінансовується. Якщо взяти ті кошти і на сьогоднішню мережу, на штати, на ліжко закласти заробітну плату та енергоносії, на інше залишається нуль.

Ми неодноразово… от у мене кожен місяць і обласна рада звернення, і неодноразово за підписом голови адміністрації ми відправляли, мої зустрічі з Міністром охорони здоров’я, де я чітко вказав перспективу за 9 місяців, до кінця року, за півроку перемістити, листи пішли у Мінфін, щодо переміщення з тих місяців, щоб ми заробітну плату підтягнули. Нічого не дало. Нічого не дало. Я особисто був у Міністерстві, говорив… І ось ті листи, які ми обгрунтовано… обгрунтовано писали на цей, щоби або збільшити субвенцію, яка на сьогоднішній день в Міністерстві залишилась резервною – 432 млн.грн. з копійками, і не розподілені 800 млн.грн., які Луганськ і Донецьк. Це статистика і цифри, які я отримав в Міністерстві охорони здоров’я.

Це перше – збільшити асигнування на охорону здоров’я, щоб закрити плату.

Другий підхід. Якщо трактують і відповідь дає Міністерство охорони здоров’я, і Мінфін щодо оптимізації, виконувати ті постанови, переглянути штати, переглянути постанову № 1024, пам’ятаєте, я виступав при цьому і сказав: на сьогоднішній день… Це я у третьому варіанті скажу… Дофінансовувати за перевиконання бюджету, яке існує у місцевих органах влади. Цифру я не хочу… я направив аналітичну довідку про роботу ліжка, кількість штатних посад,
нагрузка, і повністю направив на адреси голів адміністрацій, рад і керівникам закладів охорони здоров’я. На сьогоднішній день пішло. Якщо в минулому році ми мали лише 98 млн.грн. додатково з місцевих бюджетів, то вже маємо за півроку 98 млн.грн., і 33 млн.грн. направлено на заробітну плату. Строкатість і підходи різні в кожного на місцях.

Перевиконання на сьогодні в містах найбільша, у містах міст обласного значення, і там, де є… наприклад, Тисменицький, де… більш-менш Городенка, де є підходи бачення охорони здоров’я і де я не мав права, бо рішення сесії щодо оптимізації, я розумію. Я сьогодні керівник департаменту охорони здоров’я, але без третього варіанту на сьогоднішній день, я зараз скажу, це додатково направляти кошти на виплату заробітної плати за кошти перевиконання бюджетів міст, районів і долучати.

Я був неодноразово, об’їхав усі райони, я був на зустрічах з адміністраціями, зустрічах з колективами, і я обгрунтовано це говорив. Бо вважають, що це питання субвенції і обласного бюджету.

Шановні, всі тут сидячі, з обласного бюджету ми закриваємо діаліз. Ну, для прикладу, Коломия: це 54 чоловіка на діалізі, з них нехай 25-26 – міські жителі. Дають до бюджету 1 млн.грн., а ми в загальній сукупності мали резерв 37 млн.грн., направляємо на різні потреби – енергоносії, ми порядка 15 млн.грн. з обласного бюджету. Якщо ми будемо говорити, що в обласних закладах зараз лікуються міські жителі з цілої області, а ми утримуємо бюджетні установи, шановні колеги, ми повинні це теж розуміти. Інсуліни, імунодепресанти, хроніодіаліз і… це мільйони. Якщо ми направляємо, допомагаємо жителям, значить має бути другий підхід: з місцевих бюджетів дофінансовувати галузь охорони здоров’я. Так і трактує Міністерство фінансів, і Міністерство охорони здоров’я дублює.

І третій варіант. Я грунтовно зробив аналітику, не можу говорити, я більше на спільноті медичній говорю, але це можу сказати. Штатна чисельність, як би ми не хотіли, як би ми не підходили до оптимізації і перегляду ліжкового фонду, штатної чисельності, не тільки у нас, але й і у освіті, в культурі, всюди проведена, тому що на сьогоднішній день у мене на 31 тис. 100 працюючих працівників, сьогодні 10 тис. 800 з чимось ліжок. Я створив чотири комісії, де чітко комісія об’їхала всі лікувальні установи в “білий день”, не увечері. Ліжко працює на 60-70 відс.

Якими би ми не хотіли підходами, штатна чисельність достатня така… і я чекаю
законодавчих актів щодо реформування, створення госпітальних округів, створення ОТГ, де фінансування пішло, добре, що розуміння є в нашій області, і 3 новоствореним ОТГ дали субвенцію на виплату зарплати, і у них ще гроші залишились на матеріально-технічне забезпечення.

Перегляд є. Буквально два дні тому зібрав медичну спільному для обговорення концепції розвитку охорони здоров’я нашої області. І та комісія, яка аналітично підвела мені це, дає можливість. Так, є райони кращі, де це бачать… попри рішення обласної заборони оптимізації, ми сьогодні оптимізували 140 ліжок, 196, а згідно з тією постановою ми мали би скоротити на 60 ліжок, 2,5 тис. ліжок і коло 960 працівників. Зрозуміло, що я це ніколи не зроблю, але поетапно, по чуть-чуть, то є та стратегія, до якої ми хочемо поетапно підійти, і бачення це, бо інакше просто… три виходи з цієї ситуації.

Я дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Всі запитання в контексті оплати праці в галузі охорони здоров’я, будь ласка, задавайте зараз Мирону Федоровичу, бо після нього прийде на трибуну вже тоді заступник начальника департаменту освіти, і ми будемо говорити про освіту, а обговорення будемо робити пізніше.

Будь ласка, другий мікрофон.

О.Левицький. Олександре Максимовичу, я так розумію, що ми широко обговорюємо сьогодні ці питання. 31 березня Івано-Франківська обласна рада прийняла своє рішення “Про звернення обласної ради”, де якраз стосувалось застосування і порядку виконання постанови Кабінету Міністрів щодо скорочення ліжкового фонду. Там був такий пункт 4 щодо забезпечення до 1 липня аналізу, вивчення, публічних консультацій і обговорення з представниками територіальних громад підходів і принципів реалізації заходів, спрямованих на оптимізацію мережі, а четвертим пунктом було сказано, що обласна рада мала отримати від виконавця, від департаменту охорони здоров’я ці узагальнені пропозиції, зважені якісь, компромісні бачення.

Я хотів би знати, чи вони до нас надійшли, в обласну раду, до 1 серпня? У вас буде можливість відповісти. Я так розумію, що я їх, принаймні, не мав можливості бачити, думаю, що мені б їх надали.

Ну, і головне – що значить не працює ліжко? Та перестаньте мучити лікарів за “не працює ліжко”, коли людина не має, з чим туди прийти! Давайте відверто скажемо…

(Оплески в залі).

…скільки коштує один день лікування і скільки один день лікування ми фізично з вами забезпечуємо з усіх бюджетів усіх рівнів, навіть там, де міста чи якісь інші територіальні громади, села дофінансовують? Хто може лікуватись на 3, 8, 5, 20 грн. в день?

О.Сич. Регламент.

О.Левицький. Я собі візьму годинник і буду точно впевнений, голово. Я прошу вибачення. Тому я би дуже просив вас, щоб ви все-таки дали ці узагальнені пропозиції і не робили головним критерієм: працює чи не працює ліжко. Бо якщо ми заберемо з палати, де 8 ліжок, і залишимо 4 ліжка, там все одно буде світитись дві лампочки і гріти дві батареї. Може там будуть рідше прибиральниці прибирати.

(Оплески в залі).

Дякую. Це прошу врахувати і не тиснути ні на відкритих, ні на закритих нарадах, а все-таки нехай нам не тільки Комітет Верховної Ради спроможеться відповісти і обласна державна адміністрація. Дякуємо, що обласна державна адміністрація не проігнорувала. Але хоча би Президент, хоча би уряд, хоча би Міністерство, те, що ми їм це звернення направляли, нас, я так розумію, навіть за відомою адресою ніхто не спрямував.

(Оплески в залі).

М.Матейко. Можна відповідь?

О.Сич. Колеги, вчергове наголошую. Я не хочу чути звинувачень про політичну упередженість, але Регламент для всіх однаковий, і я всіх буду перепиняти. Перший мікрофон.

Голос із залу. Відповідь.

М.Матейко. А я відповідь.

О.Сич. Прошу, відповідь.

М.Матейко. Узагальнені дані я можу дати. Ви говорили про аналітичні підходи, аналітику Міністерства охорони здоров’я, Мінфіну ми дали, що дасть можливість і з чим вийти в кінцевому результаті до кінця року з виплатою заробітної плати і утриманням галузі.

Щодо обговорення, протоколи я надам, де я особисто виїжджав, і ми всі виїжджали по районах, і протоколи робочої групи, і все інше. Тут однобоко. Зрозуміло, що сьогодні, якщо ми забезпечуємо програму серцево-судинних захворювань, і коли ми спрямовуємо всі… це до міста, Олександре Михайловичу, це до міста, коли сьогодні листи приходять, щоб контраст купити, коли сьогодні борги по 160 тис.грн. по відшкодуванню за пільгові категорії, місто не має чим заплатити, я цього не розумію.

Дякую.

О.Сич. Перший мікрофон.

О.Галабала. Дякую, я все-таки, продовжуючи своє запитання і запитання колеги, я хотіла би отримати чітку відповідь. Після того, як Кабінет Міністрів 25 листопада прийняв недолугу постанову, якою він рахує обсяг медичної субвенції за кількістю ліжко-місць, зменшать, як ми знаємо, з 80 до 60, але після того Кабінет Міністрів вказав, що якщо ви не згідні з таким обрахунком, зрозумівши, напевно, свою помилку, будь ласка, дайте нам економічно обгрунтовану аналітичну пропозицію, яким чином має бути сформована ця мережа у вашій області. Ви правильно сказали, що ми не маємо прив’язуватись до ліжко-місць, а ми маємо прив’язуватись до того, як організовані медичні послуги. Чи є від обласної державної адміністрації такий комплексний аналіз в контексті нашої області? Чи був він поданий і захищений перед Кабінетом Міністрів, і чи був він розглянутий на профільній комісії обласної ради? Дякую.

М.Матейко. На профільній комісії ми неодноразово розглядали питання виплати, питання забезпечення…

О.Галабала. Вибачте, але не питання розглядалось…

О.Сич. Ольго Юріївно, дайте можливість відповісти, а в обговоренні зробите зауваження.

О.Галабала. Я просто хочу отримати відповідь на питання.

М.Матейко. Я зрозумів.

О.Сич. В обговоренні скажете, що ви відповіді не отримали. Не робіть зараз діалогу!

М.Матейко. Я вам надам аргументовану відповідь. Ми презентували, подавали в Мінфін в захист того, що ця постанова № 1024, вона дуже різка, вона законодавчо не потрібна, тільки постанова… якщо би не було цей, я не мав права оптимізовувати, то що були ще рішення обласної ради. Ми прийняли рішення не оптимізовувати.

Щодо якісних медичних послуг, скажіть, а які можуть бути якісні послуги, коли зарплата складає 80 відс., і то не порівну всі 12 місяців? Коли на харчування 6-8 грн.? Коли медикаменти 12-14 грн.? Які можуть якісні послуги бути? Скажіть, будь ласка. З яких джерел?

О.Сич. Підказують мені, як якісно може людина працювати, працюючи на 0,25 ставки? Другий мікрофон.

М.Дроняк – депутатська фракція політичної партії “Українське об’єднання патріотів – УКРОП”. Ми вже повертаємось до цього питання чи не втретє. І на профільній комісії ми його розглядали, писали звернення з приводу заборгованості по заробітній платі, але, на жаль, знову ж таки тільки розмови і розмови, і розмови.

Чи є..? Це, швидше, до Лесі Іванівни запитання буде. Чи є якесь реальне бачення, як
справді цю заборгованість до кінця року ліквідувати в сфері охорони здоров’я? Тому що там критична ситуація. Реально що ми можемо, як ми можемо… Я наскільки розумію, цієї реальної ситуації не бачить ніхто, на разі – розмови.

М.Матейко. Три причини я назвав, ще хіба перегляд обласного бюджету до місцевих бюджетів на виплату, або субвенція з державного бюджету на виплату.

О.Сич. Шановні колеги! Я ще скажу сконцентровано і до вашого відома, і до відома всіх, хто нас зараз чує і бачить, присутній в цьому залі. Прогнозована заборгованість до кінця цього року – 360 млн.грн. Таких грошей в обласному бюджеті немає. І якщо заборгованість сьогодні по Коломийському району в рамках 20 млн.грн., так?

М.Матейко. 124.

О.Сич. А обласний бюджет має перевиконання 10 млн.грн., то при всьому бажанні ми допомогти не зможемо, а крім Коломийського району, є інші райони.

Тому якщо держава не дасть грошей, це державний бюджет, держава може не дати, бо держава вимагає: приведіть у таку відповідність, як ми кажемо, не хочете – ми грошей не даємо. Що тоді робити? Перш за все, власниками установ в районі є районна рада, а виконавцем – районна адміністрація. Вони зобов’язані максимально сконцентрувати всі кошти.

Друге, ми тоді вже як обласна рада з обласного бюджету допоможемо кожному, але в
першу чергу тому, хто шукає в себе, бо ми зобов’язані утримувати заклади третинного рівня, бо вони є обласного підпорядкування. Ми повинні дбати за той мізер, який перевиконуємо, щоб працювала обласна лікарня, клінічна, дитяча і так дальше, а районна влада, міська влада, – щоб працювали заклади міської і районної власності. І коли вона мобілізує кошти, а ми, крім того всього, даємо кошти на соціально-економічний розвиток: на ремонт шкіл, ФАПів, лікарень, доріг і тому подібне, тоді в крайньому випадку ці кошти, які ми даємо, на ту саму суму концентруйте і віддавайте на заробітну плату. І якщо всі разом ми будемо шукати порозуміння, такий підхід, ми може гроші знайдемо, якщо держава не дасть. Якщо вас будуть посилати: їдьте в область й вибивайте, а ми зі свого перевиконання на районному чи міському рівні не дамо, то виходу не буде. Так чисто по-людськи, прагматично: виходу не буде.

Перший мікрофон.

С.Никорович. Я собі дозволю репліку на слова про те, що яке може бути якісне надання послуг, якщо така заробітна плата. А ви зверніть увагу, на яких машинах їздять окремі головні лікарі лікарень. Я думаю, що там можна не тільки якісні послуги надавати, але й зарплату виплачувати. Дякую.

М.Матейко. Даю відповідь. На то є правоохоронні органи, які би мали знати, звідки вони купляють.

О.Сич. Другий мікрофон.

В.Кифорук – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”, м.Коломия. Ви уже відповіли на питання практично, яке я хотів задати, але сьогодні складається така ситуація критична. Коломийський район специфічний, по-перше, як по території, так і по населенню, і він специфічний тим, що дуже розгалужена все-таки мережа, спеціалізовані заклади і таке інше, і тому подібне. Є частина на обласному бюджеті. І ми не нарікаємо на департамент і на обласний бюджет, що нам вкрай зле. Так само нам чогось не вистачає. Йдеться про сьогоднішню ситуацію. Вона є дійсно критична. Великомасштабні установи, розумієте, з таким медичним персоналом, який цю оптимізацію, як каже Мирон Федорович, зробити за один час і за один рік навіть неможливо, тому що арифметичне скорочення цих ліжок, я абсолютно переконаний, нічого доброго не дає, тому що не дає результату, покращення. І це те, що ми скоротили, так як я у своїй лікарні скоротив на 40 відс. персонал, 60 ліжок. Розумієте? А зараз людей маса хворіє. Люди не йдуть, як кажуть, у лікарні і тому подібне, тому що не мають з чим.

О.Сич. Регламент.

В.Кифорук. І тому я прошу депутатський корпус… Я згідний з вами абсолютно,
Олександре Максимовичу, треба поєднати зусилля міської влади і районної, і тому можливо десь записати в рішенні сьогодні протокольно, а сьогодні треба допомогти.

М.Матейко. Можна я ще скажу?

О.Сич. Будь ласка.

М.Матейко. Якщо на сьогоднішній день за півроку головні лікарі приймають такі рішення, я їх не оцінюю: відправляти людей за свій рахунок, відправляти у відпустки за свій рахунок. Це рішення не в сторону людей. І вони повинні забезпечені бути тою мінімальною заробітною платою на сьогоднішній день, при тому всьому, що 17,9 млн.грн. ми маємо економії за перше півріччя.

О.Сич. Будь ласка. Другий мікрофон.

М.Ілюк – депутатська фракція політичної партії “Українське об’єднання патріотів – УКРОП”. У мене є таке запитання і до пані Лесі, департаменту фінансів, і до департаменту охорони здоров’я. Чи є напрацювання у вас щодо внесення змін до формульного розрахунку медичної субвенції? Тому що не може бути стандартного підходу до розподілу медичної
субвенції. Коротенько прокоментую думку. Верховинський район – високогірний, віддалений. Мова йшла про якість надання. Одна справа, коли вторинний рівень обслуговує район на 90 тис., і друга справа, коли обслуговування вторинним рівнем йде в районі на 30 тис. І там, і там структура повинна бути однакова, тільки відповідно ліжковий фонд більший чи менший. Спеціалізовані відділення змушені бути присутні в структурі.

Тому єдиний такий стандартний підхід абсолютно є ненормальним, тому я маю пропозицію, якщо немає таких напрацювань, розробити і подати все-таки в КабМін, щоб була внесена ця зміна…

О.Сич. Регламент.

М.Ілюк. …у формульний розрахунок.

О.Сич. Регламент.

М.Матейко. Ну, формульний розрахунок не має відношення до КабМіну, де оцінюють на одного жителя. Зрозуміло… скільки нам треба того, щоб прожити рік, маючи на увазі фонд заробітної плати і все інше.

О.Сич. Добре. Шановні колеги! Якщо немає запитань, тоді Мирон Федорович нехай присідає на своє робоче місце.

М.Матейко. Дякую.

О.Сич. Я прошу до слова Івана Васильовича Будзака – заступника директора департаменту освіти, науки, молодіжної політики обласної державної адміністрації. Прошу.

І.Будзак. Шановний пане голово, шановні депутати, шановні присутні! Зважаючи на те, що вчора в кінці дня в окремих районах і містах області надходила друга половина освітньої субвенції за серпень, в інформації, яку я озвучу, про стан виплати відпускних та заробітної плати, враховано вищезазначене фінансування. Тобто, інформація, яка була з департаменту, може дещо відрізнятись у зв’язку з тим, що вчора поступило фінансування.

Так, станом на 12 серпня виплата відпускних працівникам закладів освіти, що фінансуються за рахунок коштів освітньої субвенції, а це працівникам загальноосвітніх та спеціальних навчальних закладів, здійснена в повному обсязі в районах, містах та об’єднаних територіальних громадах, за винятком Тлумацького, Городенківського та Рогатинського районів.

У Городенківському районі не виплачено відпускні у розмірі 4,3 млн.грн., в Тлумацькому – 4,9 млн.грн., і в Рогатинському – 1,2 млн.грн. Тобто, станом на сьогодні сума невиплати відпускних складає 9,4 млн.грн. Зважаючи на те, що до 10 вересня поступить планово освітня субвенція з державного бюджету, заборгованість із виплати відпускних у цих районах зменшиться: по Тлумацькому – до 2,4 млн.грн., в Городенківському – до 1,9 млн.грн. і в Рогатинському буде погашена повністю. Тобто, станом на 10 вересня заборгованість із виплати відпускних залишиться тільки в двох районах: Тлумацькому і Городенківському, це 4,3 млн.грн. Але варто нагадати, що, крім виплати відпускних, залишається ще проблемою виплата заробітної плати за серпень місяць. Зараз виключно мова йде про освітню субвенцію.

Станом на 1 вересня, тобто, на початок навчального року, прогнозована сума невиплаченої заробітної плати за серпень складатиме 21,5 млн.грн. і 10,5 млн.грн. – це виплати відпускних, про які я говорив. Тобто, на початок навчального року сума невиплаченої заробітної плати і відпускних складатиме 32 млн.грн.

Враховуючи вересневу освітню субвенцію, сума невиплаченої заробітної плати за серпень місяць зменшиться до 19 млн.грн.

Разом з тим, варто зазначити, що до кінця бюджетного року призначення освітньої
субвенції на виплату заробітної плати не вистачає в сумі 168 млн.грн., тобто, на оплату праці педагогічним працівникам загальноосвітніх та спеціальних шкіл не вистачає 168 млн.грн. Приблизно по області це 1,4 місячних фонди, в окремих районах, зокрема в Городенківському, він складає 3,4. То ще є призначення на половину вересня місяця, жовтень, листопад і грудень – призначень на заробітну плату немає.

Окрім того, ще буде потрібно 16 млн.грн. на оплату енергоносіїв.

Зараз я вів мову про освітню субвенцію. Стосовно виплати відпускних працівникам закладів освіти, що фінансуються з місцевих бюджетів, це дошкільні і позашкільні навчальні заклади, то ситуація наступна. Станом на сьогодні… набагато краща… станом на сьогодні у всіх районах і містах та об’єднаних територіальних громадах виплачено в повному обсязі відпускні, і до 1 вересня буде виплачено заробітну плату за серпень місяць. Тобто, на початок навчального року виплата відпускних і заробітної плати всім, хто фінансується з місцевих бюджетів, буде здійснена в повному об’ємі.

Однак, до кінця бюджетного року на заробітну плату працівникам, що фінансуються з
місцевих бюджетів, не вистачає 19,4 млн.грн. Найскладніша ситуація в Галицькому районі – це 4,3 млн.грн., в Снятинському – 3,9 млн.грн., в Косівському – 2,8 млн.грн., в Надвірнянському –  2,3 млн.грн. Це по місцевому бюджету.

Тепер дещо проінформую про фінансування заробітної плати і відпускних професійно-технічних навчальних закладів, які фінансуються з обласного бюджету.

Із 22 професійно-технічних навчальних закладів 8 фінансуються з обласного бюджету
згідно із Законом, і 14 фінансуються за рахунок бюджетів міст обласного значення: Івано-Франківськ, Коломия, Бурштин, Калуш.

Значить, професійно-технічні навчальні заклади, що фінансуються з обласного бюджету, коротко, до 1 вересня всім  працівникам будуть виплачені відпускні і заробітна плата, і станом на початок навчального року не буде заборгованості із виплати заробітної плати та відпускних. Це ті, що фінансуються з обласного бюджету. Однак, до кінця бюджетного року на виплату заробітної плати працівникам професійної освіти, що фінансується з обласного бюджету, не вистачає 3,5 млн.грн.

І на завершення про фінансування професійно-технічних навчальних закладів, які фінансуються за рахунок коштів бюджетів міст обласного значення. Потреба в додаткових коштах до кінця бюджетного року складає 27 млн.грн. Найскладніша ситуація у фінансуванні Бурштинського коледжу у зв’язку з тим, що на серпень-грудень місяць призначень на зарплату немає.

Коротко у мене все.

О.Сич. Дякую, Іване Васильовичу. Також дуже складні цифри прозвучали, і ситуація непроста.

Запитання, будь ласка, до доповідача. Перший мікрофон.

Р.Ткач. Іване Васильовичу, ще до цієї вашої сумної інформації додайте ще одну інформацію у зв’язку із змінами, що прийшли до Закону “Про загальну освіту”, де ступінь прив’язаний до кількості учнів, ну, ступеневі школи, також, яка ситуація? Бо, крім того, що ми не виплачуємо зарплату, у нас на порозі… ми десятки, а то й сотні вчителів будемо завтра масово скорочувати. Дайте загальну характеристику по області, може в розрізі районів.

І.Будзак. Дякую, Романе Володимировичу. Значить, мова йде про загальноосвітні школи I і I-II ст. з кількістю учнів – менше 25. На кінець навчального року таких шкіл в області було 15, де було учнів в школах менше 25. Мова йде про школи I, I-II ступенів. За період літніх канікул за рахунок рішень місцевих рад з 15 – 9 реорганізовано у філії загальноосвітніх шкіл I-III ст., я кажу відверто, таким чином, вирішили питання, що вони будуть фінансуватись з освітньої субвенції з 1 вересня, бо Закон № 1011 каже, що якщо на 1 вересня в школі I-II ст. є менше 25 учнів, така школа не фінансується з освітньої субвенції, треба шукати кошти з місцевого бюджету. Тобто, 9 шкіл реорганізовано у філії, у трьох школах відділи освіти підтвердили нам інформацію про те, що набір учнів здійснено на 25-26, тобто, практично проблем не повинно бути з фінансуванням з освітньої субвенції, і одна школа – це Височанська Галицького району реорганізована в школу I ст. Це потягне скорочення. І невирішеним залишилось питання фінансування школи I ст. – Хохівська школа Галицького району. Перепрошую, я не правильно назву сказав, Хохонівська школа. Там 14, якщо не помиляюся, учнів, можливо, менше, але рішення ніякого не прийнято ні про реорганізацію, ні про філію. Принаймні, це вчора…

Р.Ткач. (Без мікрофона).

І.Будзак. При такій ситуації тільки буде звільнено до 5-8 працівників в Галицькому районі, у Височанці. Бо у філіях немає скорочень. Філія – означає, що школа приєднана до великої школи, і замість директора школи, яка була, вводиться посада завідувача філії. І практично як такої економії коштів, кажу вам відверто, практично немає. Але таким шляхом вирішується питання, щоби не було звільнення педагогічних працівників.

О.Сич. Перший мікрофон, запитання.

А.Іваськів – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”, м.Бурштин. Скажіть, будь ласка, по навчально-професійних технічних закладах, що має робити м.Бурштин, як має знайти 3,2 млн.грн., щоби профінансувати до кінця року зарплату, енергоносії нашого коледжу? Це перше.

Друге. Одне місто в області, яке в першому кварталі профінансувало профтехосвіту: місто Бурштин профінансувало, щоб ви знали, 1,8 млн.грн. Повернення ніякого не було. Всім іншим була надана субвенція державна.

Як тепер має бути? Тому що є непорозуміння. Люди приходять на сесію міської ради. Є тут у нас мер міста Бурштина. Я би хотів, щоб ви, Олександре Максимовичу, я би ще хотів, щоб ви дали слово меру по цьому питанню, бо у нас катастрофічна ситуація з цим, в місті грошей на це немає. Будь ласка, дайте відповідь, як нам виходити з цього положення? Дякую.

О.Сич. Нехай доповідач дасть відповідь, а… одну хвильку, а слово при обговоренні я надам тоді, коли у нас почнеться обговорення. Добре? Бо ми зараз в режимі запитань.

І.Будзак. Олександре Максимовичу, я не можу відповісти, як мають наповнюватись бюджети Бурштинської міської ради, де шукати гроші. На жаль, це не наші функції, я не можу дати відповідь. Але хочу додатково повідомити, що у вересні місяці на сесії Верховної Ради має розглядатись нова редакція Закону “Про освіту”. В новій редакції Закону “Про освіту” з наступного року професійно-технічні навчальні заклади України мали би фінансуватись з двох бюджетів: їм мають надавати освітню субвенцію на здійснення повної загальної середньої освіти, й інша частина фінансування, це напевно залишать з місцевого бюджету, на підготовку робітничих кадрів. Тобто, ситуація дещо мала би покращитись, тому що буде освітня субвенція на здійснення повної загальної середньої освіти в професійно-технічних навчальних закладах. Це при умові, що приймуть у вересні Закон, і він з січня буде діяти.

Є прохання, і я погодився, говорив з Роксоланою Олександрівною, що треба виїхати нам на місце, і там дійсно є трошки такі непорозуміння між керівництвом. Я признаю це.

О.Сич. Другий мікрофон.

В.Попович. Репліка. Не єдине м.Бурштин, м.Івано-Франківськ до кінця року передбачило фінансування професійно-технічних училищ, яких не одне, а багато в м.Івано-Франківську, і субвенцію Івано-Франківську освітню по профтехучилищах ми на бюджетній комісії не спрямовували.

І.Будзак. По Івано-Франківську до кінця бюджетного року необхідно 12 млн. 122 тис.грн. на училища м.Івано-Франківська.

О.Сич. Перший мікрофон.

Б.Станіславський – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. У мене є звернення освітян Тлумаччини. Ви можете пояснити, чому заборгованість в Тлумацькому районі виникла?

І.Будзак. Знову ж таки я особисто не можу, це бюджет району, але деякі роздуми з приводу того, чому взагалі така ситуація, можу сказати.

Перше, проблемою залишається цей формульний розрахунок, про який ви сьогодні згадували. У нас взагалі дивна ситуація. Якщо у минулому році, у 2015 році, на одного учня Мінфін виділяв 8,9 тис.грн., то в цьому році – 9 тис.137 грн., тобто, мало що яка різниця, при тому, що ріст мінімальної заробітної плати зріс на 20 чи 25 відс.

Друге, у нас проблема є, сказав би десь, і природно є, що у нас багато педагогічних працівників працюють з неповним тижневим навантаженням. Згідно з новим законодавством єдиний соціальний внесок береться від мінімальної заробітної плати. А я не приховую те, що у нас є працівники, які мають заробітну плату меншу, ніж мінімальну, хоча відрахування робиться від мінімальної.

Ну, і найосновніше – це контингент учнів. У нас щороку зменшувався контингент учнів. Якщо брати до уваги 2002 рік і 2016 рік, то майже на 60 тисяч зменшився контингент учнів, на 60 тисяч. У нас було 220 тисяч по області, зараз – 147. Це величезна різниця, це впливає на мережу класів… Якщо у класі є 30 учнів, множимо на 9, яка це сума на утримання класу, і якщо є 6 учнів. Тому коли ставили питання про формульний розрахунок, ми постійно пишемо пропозиції Мінфіну, щоби розрахунки були не на учня, а на клас, це було би більш справедливо. Незалежно, скільки в класі дітей є, але є класи, які треба утримувати, є відповідне тижневе навантаження на клас і так дальше. На жаль, не приймаються.

І оптимізацію рано чи пізно нам треба буде робити, тільки треба поступово, зважено, щоб по мінімуму було скорочено людей, бо ми самі бачимо, що дуже важко… створення опорних шкіл, підвіз учнів поступово треба робити. Хоча те, що пройшла реорганізація у філії, я кажу відверто, що це дуже і дуже мала сума економії буде в наступному році бюджетному.

О.Сич. Шановні колеги! Ви вловили дуже важливий фінансово-економічний нюанс в тому, що говорив Іван Васильович? Якщо людина, і не тільки в школі, але й в охороні здоров’я, працює на 0,25 ставки, з неї єдиний соціальний внесок знімається, як мінімальної заробітної плати. Щоб ви розуміли.

Тут ще є один пункт, де втрачаються кошти, на жаль. Другий мікрофон.

О.Тебешевська – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Таке запитання, пане Іване. Є Височанська школа Галицького району. Чому вона реорганізована в школу I ст., чому вона не фінансується з державного бюджету, якщо там 26 учнів? А норма – 25.

І.Будзак. Питання треба ставити до районної ради, яка прийняла рішення про реорганізацію школи у I ст. Це не приймав рішення департамент освіти і науки.  На жаль…

О.Тебешевська. Дякую.

О.Сич. Це власність і повноваження районної ради.

О.Тебешевська. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Ми запитання завершили. Даруйте, я бачу, що багато виступаючих, але… Дякую, Іване Васильовичу. Я запрошую до слова голову комісії для співдоповіді з питань охорони здоров’я та соціальної політики Манолія Васильовича Піцуряка.

М.Піцуряк. Доброго дня, шановні присутні, шановний голово, депутати, шановні колеги-медики! Знаєте, причиною розгляду даного питання на сесії обласної ради стала ситуація, яка склалась в Коломийському районі, в Коломийській центральній лікарні, коли люди, доведені до відчаю з невиплатою зарплати, перекрили дороги. Наступний день прокуратура порушила кримінальне провадження чи справу, не знаю, як правильно назвати, проти головного лікаря, чому йде нарахування, коли немає призначень.

Тепер повертаюсь до нас, до депутатів, тут дуже багато запитували про ліжко-дні, закон, оптимізацію, про інше говорили. На сьогодні органи управління – це районні ради, міські ради, обласна рада. Ці органи можуть прийняти рішення про реорганізацію, оптимізацію, ліквідацію, перепрофілювання, інші шляхи. Якщо обласна рада, районні ради станом на 1 січня нічого не зробили, то при затвердженні бюджету мала би бути норма – 90 відс. спрямовувати на забезпечення заробітною платою.

Коли ми говоримо, як фінансувати, скільки на ліжко-день, шановні колеги, Богородчанський район… всі кошти медичної субвенції закласти тільки на одну заробітну плату, ми закривали 9 з копійками, тобто, 9 з чимось місяців заробітної плати, більше нічого.

Ви питаєте, чи треба така охорона здоров’я, коли немає медикаментів, немає харчування, немає, чим платити за опалення, інше? Не потрібно. Звідки така формула береться? Я мав зустріч недавно з Юрієм Івановичем Ганущаком, одним з ідеологів того формульного розрахунку, одним з ідеологів тих субвенцій, одним з ідеологів Бюджетного кодексу, і він сказав… Чому 700 грн.? Він сказав чітко: тому що держава дала суму, поділила на кількість населення, і от тобі 700.

Ольга Юріївна декілька разів задавала питання. Постанова № 1024, а що ми зробили в області?

Шановні колеги! 31 березня ми підготували звернення до Міністерства охорони здоров’я, до Міністерства фінансів, КабМіну і Верховної Ради, де чітко написали: для того, щоб дана постанова виконувалась, будь ласка, розробіть ідеологію розрахунку ліжок по всій Україні, не в Івано-Франківську чи Одеській області, а по всій Україні. Ми з вами написали: розрахуйте вузькоспеціалізовані, спеціалізовані ліжка, вторинний рівень, розрахуйте, скільки треба в місті, скільки треба в  селі, скільки в горах, скільки на рівнині. Ми все це написали. Але станом на сьогодні ні Міністерство охорони здоров’я, ні Верховна Рада практично відповіді не дали.

Сьогодні хочуть нашими руками знищити нас самих. Я би можливо не ставив це питання так категорично сьогодні, бо все ви кажете, що кожного року додавали, і тепер додадуть. Повірте, що ні! В середині вересня почнеться ситуація, коли по районах не буде призначень на папері, і тоді нарахування зарплати ми не можемо робити, тоді це буде дійсно кримінал.

Ми сьогодні, як влада законодавча в області, як влада виконавча адміністрації області, ми повинні вживати якихось заходів для того, щоб впорядкувати дане питання і все зробити для того, аби забезпечити цих людей заробітною платою.

Я не розумію, коли кажуть, що 0,25 чи скільки ставки… Шановні колеги! Так сталось, люди мають… це єдина зарплата, це єдиний дохід. Як ми сьогодні людям будемо дивитись в очі? Я – керівник, депутат обласної ради третього скликання, я їм не можу пояснити, чим я заплачу. У нас в районі ми заплатили серпневими призначеннями за червень місяць, і платимо податки липня і 10 відс., можливо, якщо ще буде, залишиться на оплату за липень. Вересневими призначеннями ми не доплатимо навіть зарплату липня, податки серпня і дальше нічого немає. А що дальше робити? Як дальше жити? Тому ми не маємо сьогодні поговорити просто, “пар випустити”, ми сьогодні маємо прийняти рішення, яке має кінцевий результат.

Перше, або ми дійсно “добиваємо” Верховну Раду, Кабінет Міністрів, Міністерство і їм доказуємо, що необхідна субвенція і треба цього року дати. Інший варіант: те, що ми в проекті рішення пишемо, – або ми дійсно, обласна влада, обласна рада звертаємось до районних, міських рад на умовах співфінансування, тобто, ми виділяємо частину, будемо шукати звідки, хоча тих призначень на майбутнє, але й ви виділяйте, інше – немає. Або ми маємо якимсь чином забезпечити, щоб керівник мав брати зобов’язання фінансові, або ми приймаємо рішення, як пише стаття 16 Закону України “Про основи законодавства про охорону здоров’я”, стаття 16, що рішення приймає місцева рада. Тобто, я думаю, що небагато знайдеться депутатів, які піднімуть руку, щоб закрити той чи інший заклад. А це катастрофа.

І сьогодні ми підготували чергове звернення, ми підготували проект рішення. Перший варіант, який я готував, взагалі стояло питання пунктом першим: визнати стан виплати заробітної плати в області незадовільним.

Другим пунктом черговий раз звернутись до Верховної Ради і КабМіну про виділення коштів.

Третім пунктом – обласній державній адміністрації, фінансовому управлінню, районним, міським радам… я читаю те, що у вас в проекті рішення, який був першочерговим варіантом, який я готував… районним, міським радам вишукати можливості за рахунок перевиконання дохідної частини, можливо, з залишку, те, що я говорив на початку, вільного залишку скерувати першочергово кошти на виплату зарплати на умовах співфінансування. Тобто, якщо ми будемо давати якусь частину коштів, вибачте, давайте й район. Так, сьогодні Богородчанський район 4,3 млн.грн. виділив на зарплату, і повірте, що у Богородчанському районі ситуація набагато гірша, ніж в Коломийському. Але дякуючи тому, що Богородчанський район і в квітні, і в червні, і в липні виділив частинку коштів, якось так регулюється. У нас не краща ситуація, у нас ще гірша ситуація, але ми якимсь чином виходимо. Тому ми мусимо прийняти якесь рішення.

І люди, які сьогодні прийшли… Знаєте, мені боляче слухати, коли молодий колега-депутат каже, що лікарі їздять на машинах. Я 34 роки, Святославе, працюю керівником. Тобі ще треба прожити цей час. Я на сьогодні машини не маю. У мене зарплата – 5 тис. 200 грн. на руки. Це всі мої кошти. Мені гірко, коли я сьогодні не можу забезпечити сім’ю, інше, мені гірко дивитись сьогодні… Звинувачують, що медики винні. Та не медики винні. На сьогодні держава не повинна робити… руками нашими знищувати. Хоче держава прийняти політичне рішення, реформуйте охорону здоров’я, а сьогодні те, що робиться, то взагалі так називається: розділяй і володарюй. Одні на других налаштувати.

У нас, в медицині, Олександре Максимовичу, ми говоримо з вами, що ми обслуговуємо обласний бюджет. Проблем в обласному бюджеті таких нагальних немає.

О.Сич. Регламент.

М.Піцуряк. Я завершую. Практично всі заклади обласного бюджету мають майже на 11 місяців зарплату, платять оздоровчі. Сьогодні в районах багатьом не платять оздоровчі, а це, шановні, Лесю Іванівно, інші, є питання обов’язкової виплати.

Ще одне питання. Я звертаюся до Державного казначейства та фінансових органів. Не тисніть на керівників, не заставляйте їх не реєструвати кредиторську заборгованість. Бо довідка, яку надав департамент охорони здоров’я, мене дивує. Коломийський район при заборгованості на 1 серпня більше 8 млн.грн. у них офіційної заборгованості немає, називається неофіційна. Тобто, вашої заборгованості держава не бачить. Городенківський район не має, Тлумацький район не має офіційної. Я прошу вас не тиснути, не лякати нас прокурором…

О.Сич. Регламент.

М.Піцуряк. Я завершую, пане голово. Не лякати нас прокуратурою і порушувати кримінальні справи. Будь ласка, ми маємо вишукати кошти, а потім робити інші дії.

Дякую за увагу.

О.Сич. Дякую вам.

(Оплески в залі).

Шановні колеги! Чи є запитання до співдоповідача? Ні, у мене є запитання.

Манолію Васильовичу, а куди ви поділи той проект рішення, що підготували, бо апарат його не бачив? Ви що його собі вдома залишили?

М.Піцуряк. Пане голово! Я вам сказав те, що сказав…

О.Сич. Ні, та я теж кажу те, що я кажу.

М.Піцуряк. Пане голово!

О.Сич. Де той проект рішення, який ви готували?

М.Піцуряк. Пане голово, в апараті моєю рукою написано, проект рішення є.

О.Сич. Перший мікрофон.

С.Никорович. Я дуже коротко, репліка.

Манолію Васильовичу, ви прекрасно знаєте, про що я говорю. Ви зразу маніпулюєте і це робите свідомо. І дай Бог, що коли я буду у вашому віці, щоб країна не була в такому стані, як зокрема ви. Дякую.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, чи є запитання до голови постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики?

Р.Ткач. Немає!

О.Сич. Немає. Прошу сідати.

М.Піцуряк. Щиро дякую.

Р.Ткач. Виступи тепер.

О.Сич. Це виступи, так? Шановні колеги! Починаємо виступи, обговорення. Обговорення. Як? Це були доповіді і були запитання, а тепер – обговорення.

Другий мікрофон.

В.Скрипничук. Дякую. Шановні колеги, я би хотів звернутись до пані Лесі, чи вона свідомо назвала цифру про заборгованість по сільських радах? Мене цікавить місцеве самоврядування і болить навіть останнім часом…, що, там заборгованість всього-на-всього 45,6 тис.грн.,? Тобто, 45 тис. 600 грн., коли по одній сільській раді на даний момент заборгованість є не меншою? По всіх майже сільських радах, одну можу вам привести вже… 25 тис.грн. на одну сільську раду заборгованість. Може ви мали на увазі 45,6 млн.грн.? То тоді так і скажіть, і я буду знати, що це була правда, бо інакше це щось… Хто там казав про маніпуляцію, колега говорив, це не маніпуляція, це просто обман. Одна сільська рада має не менше 25 тис.грн. заборгованості… перепрошую, на даний момент. А до кінця року фінансування по сільських радах в кого на 8, в кого на 9, максимум на 10 місяців. Навіщо казати, що у нас все в порядку, коли ви хочете знищити сільські ради і місцеве самоврядування, в тому числі і цією, прости мене Господи, децентралізацією?

(Оплески в залі).

О.Сич. Перший мікрофон.

Р.Ткач. Шановний голово, шановна президіє, шановні колеги! Розумієте, насправді
ситуація ще йде дальше. Подивіться, якщо спокійніше, ситуація дуже серйозна, не тільки у виплаті заборгованості. Це виходить якесь замкнуте коло. В березні місяці чи коли ми приймали з вами рішення, ми з вами направляємо гроші на ремонт шкіл, лікарень, в той же час, наприклад, через цю ступеневість, перша-друга ступінь… по тій самій Височанці, сидять тут вчителі, тут, що є. Вони кажуть, що через декілька років там уже йде народжуваність 6-7 дітей… Це просторе приміщення, в яке ми вкладали гроші, сотні тисяч, воно просто закриється. Гіркий приклад у Тисменицькому, моєму районі, Стриганецьку лікарню ми колись оптимізували, лікарню, де було 25 ліжок, і подивіться, в якому вона зараз стані.

Тому якщо таким темпом воно зараз буде йти, через 2, 3, 4 роки те все, в що ми зараз вкладаємо гроші, просто будуть стояти будівлі з пустими вікнами.

Хтось сьогодні говорив про популізм. Так, нам треба, коли такі речі говорити, насправді, це питання десь пов’язано з першим, там, де ми говорили за децентралізацію. Нам треба… ну, сьогодні ми нічого не приймемо, якщо ми приймемо чергове рішення до Кабінету Міністрів, ви вже бачите реакцію. Будь-хто нам відповість. Треба сісти, грунтовно разом з обласною адміністрацією подумати, що робити з приміщеннями. От сьогодні вже звучала цифра. У Височанці завтра треба скоротити 5-6 вчителів. Ну, ми собі так легенько говоримо. Уявляєте, людина, яка нехай ту тисячу мала, ну, куди вона зараз піде? Я розумію, що це гірко, я розумію, що є Закон, що треба приймати рішення…

І тому насправді цьому питанню треба разом з адміністрацією вділити десь окреме… чи на початку вересня, хоча там мережа до 5 вересня освітянська має бути підписана… що далі робити.

Зараз, до 15 вересня чую, що КабМін має подати у Верховну Раду проект бюджету на наступний рік. Гляньте там на освітянські і медичні кошти. Там взагалі жах. В робочому порядку… Там взагалі жах!

Не нашими руками сьогодні вся реформа в освіті і в медицині проходить через Мінфін, без управління освіти, без нікого. Зменшили гроші – назвали, що це реформа. Ви собі надолині мастіть тут голову!

Легко сказати: закрити. Я зустрічався, тут сидить пані Оля – директор Височанської школи, вона каже: я розумію, що є Закон, але як я маю вчителю сказати: йди на вулицю завтра?!

Тому, шановний голово, я завершую. Давайте ми сьогодні лиш говоримо про заборгованість по зарплаті, десь її зафіксуємо, а насправді треба нам сісти і глобально подумати, що далі, глянути по кожному району, по кожній школі, по ФАПу, по лікарських амбулаторіях, кого ми будемо закривати. І вже почати людям говорити правду з тими ліжками, з тими 0,25 ставки і так далі. Принаймні, у нас буде совість чиста, що через 3, 4, 5 років у Галицькому, цих депресивних районах: Рогатинському, Тлумацькому районах – буде стільки-то шкіл такого-то ступеня… Глибше до цього підійти, а не тільки… Ми тільки констатуємо, що у нас заборгованість зарплати. Я вам дякую.

О.Сич. Регламент. Я репліку на продовження. Шановні колеги! Ми можемо приймати тільки в рамках нашої компетенції. Ви це розумієте. Нам треба черговий раз звернутись до КабМіну, ми не можемо наказувати, ми можемо тільки рекомендувати районним і міським радам мобілізувати всі ресурси, не формально, я вже сказав, хоч ми це в рішення не вкладемо, що якщо ви почнете мобілізувати, то ми на обласному рівні почнемо шукати, якщо ви не будете мобілізовувати, то ми не будемо шукати, ви зацікавлені шукати. І знову ж таки, коли ви кажете, пане Романе, кожен факт про кожну школу, то у нас є обласна адміністрація, очевидно, що ми доповнимо проект рішення, що обласній державній адміністрації подати на чергову сесію
проект вирішення питання. Чому? Є департамент освіти, є департамент охорони здоров’я, бо в обласній раді сидить 30 технічних працівників, а там сотні спеціалістів, які цим займаються.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Так, звичайно, що так. І якщо ми так не будемо сидіти і вирішувати питання, а тільки будемо бавитись, що давайте гроші, давайте гроші, ми питання не вирішимо, ми виходу тоді не знайдемо.

Другий мікрофон.

Р.Білик. Олександре Максимовичу! Я хотів сказати кілька слів, от, але думаю, що напевно варто передати слово, бо в залі присутні представники профспілки медиків Коломийщини, їх близько 60 людей…

О.Сич. Я прошу вибачення. Я це пам’ятаю. Я депутатам даю слово, а не депутатам дам… Я ж сказав це.

Р.Білик. Добре. То Наталії Войцехівській прошу.

О.Сич. Дякую. Перший мікрофон.

О.Токарчук – депутатська фракція політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Олександре Максимовичу, я би хотів в проекті нашого рішення апелювати до того, про що ви кажете, що ви будете рекомендувати місцевому самоврядуванню виділити кошти, а потім обласна рада приєднається. В проекті рішення цього немає.

Тому я би просив в пункті 3 рекомендувати головам районних державних адміністрацій, обласної державної адміністрації і далі провести оптимізацію і спрямувати кошти. Це раз.

Чому тут дуже довго звучав Коломийський район? Все правильно. Але ви пам’ятаєте, що на початку року на Коломийський міський бюджет “впало” три навчальні заклади професійно-технічної освіти. І в першому кварталі м.Коломия фінансувала ці заклади також, і за це немає повернення. Це раз. Повірте, що ми, як медики Коломийщини, я – медик Коломийщини, апелюємо до місцевого самоврядування також: і до сесії районної ради, і до сесії міської ради. Але, повірте, ми абсолютно щиро звертаємось і до сесії обласної ради, до обласної ради і
облдержадміністрації. Чому? Історично склалось, що Коломийщина віддавна лікує сусідні райони. Вони сюди їдуть історично в Коломию. А повернення з інших рад, з інших бюджетів, міжбюджетних трансфертів у нас немає. Неодноразово наша райдержадміністрація зверталась до рад сусідніх районів, де Городенківщина, Снятинщина, Косівщина… Зараз швидка з Яблунева важкохворого, на якого йдуть великі видатки, везе в Коломию. І тому ми звертаємось до обласного бюджету, в тому числі, що якщо місцеві бюджети нам підкладуть плече, ми будемо розраховувати на обласний бюджет так само.

І тому прошу внести в проект рішення і облдержадміністрацію також. Дякую.

О.Сич. Дякую.

(Оплески в залі).

Я вже сказав, що ми будемо пропонувати пункт про те, щоб обласна державна адміністрація подала проект вирішення цього питання. Щодо обслуговування жителів сусідніх адміністративних одиниць, я вже це не стільки вам адресую, шановний колего, скільки в прямому ефірі до голів відповідних рад і адміністрацій, а нікуди не дінемось, будемо  працювати на партнерських умовах. Якщо наші люди їдуть лікуватись до лікарень у Волинську область по тих хворобах, де ми не можемо лікувати, то ми укладаємо угоду і перераховуємо гроші. Якщо наші люди, зокрема ветерани УПА, їдуть відпочивати і лікуватись у Львівську область, то ми по угоді перекидаємо гроші. А нікуди не дінемось! Якщо люди з Косівського чи Снятинського району їдуть лікуватись в Коломийську лікарню, рано чи пізно доведеться укладати угоду. Так?

Будь ласка. Другий мікрофон.

В.Попович. Насправді, проблема не знаходиться у нашій області. Скільки би ми не мудрували, все одно… можливо, є декілька закладів, які потребують якоїсь там оптимізації. А насправді проблема знаходиться в Києві. І це центральна проблема сьогодні в Україні. Це наслідок популізму, який казав: жити по-новому. Ось так ми сьогодні по-новому починаємо жити,
шановні друзі, і ви, Романе Володимировичу, також, бо мені дивно чути з ваших вуст ті обурення, бо ви є представником тієї команди.

Тому ці скорочення субвенцій по освіті, по медицині, ніхто нас не питав. Люди дальше платять податки, їх заставляють. Комунальні підприємства, якщо не сплатив, тобі штраф і пені. Але медицину знищити, освіту знищити. Фактично таке враження, що сьогоднішня влада, яка прийшла, вона знищує українців, і це новітній геноцид. Геноцид, який полягає в тому, що…

(Оплески в залі).

…що кошти, от наприклад, директор “Укрзалізниці”, поляк, між іншим, отримує сьогодні мільйонну зарплату. В місяць – мільйон. Вдумайтесь! В місяць – мільйон. А скільки можна медиків за це проплатити, скільки вчителів!

(Оплески в залі).

300 тис.грн. – зарплата суддям, 250 тис.грн., 50 тис.грн. в місяць. Скільки на це можна проплатити зарплат вчителів і не оптимізовувати?! Сьогодні формується каста не українська, під гаслом “Жити по-новому”, щоби знищити українця в Україні. Дякую.

(Оплески в залі).

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Репліку, звичайно, що можна. Якщо ваше ім’я згадано, то можна.

Р.Ткач. Я просто не хочу, пане Василю, щоб я назвав, ви назвіть всіх тих, хто від вашої політичної сили в тюрми садив, хтось сільське господарство піднімав, хтось був віце-прем’єром по гуманітарних питаннях… якщо вже пішла перепалка, ви назвіть. Дякую.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Перший мікрофон.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Перший мікрофон.

О.Атаманюк. Панове, ми вже говоримо…

О.Сич. Я прошу вибачення, оскільки згадали віце-прем’єра. Пане Романе, коли я був віце-прем’єром, нам вдалося втримати ситуацію під контролем, зарплати не скоротили, і долар в роки війни як був 10, так і залишився. Тільки обрали нову Верховну Раду, тільки сформували новий КабМін, долар раз – і 140, потім всі щасливі, що впав до 25. Що сталося? Що сталося?

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. А я не знаю, чого. А я не знаю, чого. Перший мікрофон.

О.Атаманюк. Панове, ми цією проблемою практично займаємось уже понад півроку, але реального вирішення і до сьогодні у нас немає. Очевидні, ті люди, які сьогодні, і дуже велика кількість людей, які по районах, оскільки вже є звернення Верховинської районної ради, в тому числі і до голови обласної ради, голови обласної адміністрації, таке звернення вчора прийнято Косівською районною радою з аналогічними проблемами.

Сьогодні нам треба знайти реальний вихід. Безумовно, це рішення… я твердо переконаний, що всі приймуть, але найімовірніше, нам треба створити робочу групу з представника… чи з керівника райдержадміністрації, з голови районної ради, з голови обласної ради, покликати всіх представників районних рад і адміністрацій, і міських, і спільно вишукати механізм. Ми не зможемо ні власними коштами це забезпечити, це вже очевидно, то нам треба чинити певний тиск на Кабінет Міністрів і також розуміти, яка є можливість вирішення цієї проблеми на місцях. Але це треба робити в короткий термін, а ми вже впродовж півроку цим займаємось. Дякую.

О.Сич. Панове депутати, давайте будемо завершувати обговорення. Давайте ще надамо слово присутнім гостям нашим. Давайте, другий мікрофон.

М.Ілюк – депутатська фракція політичної партії “Українське об’єднання патріотів – УКРОП”. Я – головний лікар Верховинської центральної районної лікарні, і для того, щоб зрозуміли присутні в залі мою думку, невеличка статистика. За 2015 рік касові видатки по медичних установах Верховинського району склали 24 млн.грн. з лишнім. Субвенцію отримали – 22 млн.грн. Тобто, в місцевий бюджет нам в середньому 2,5 млн.грн. надали, за що й дякуємо.

На 2016 рік призначення субвенційні – 22 млн.грн., на тому самому рівні, причому підняття зарплати було з 1 грудня, з 1 травня і планується з 1 грудня 2016 року, ніде це не враховано взагалі. Причому ріст цін на медикаменти, енергоносії і так далі… Як має вижити така установа?

Інше. Звучить дуже голосно думка: з місцевих бюджетів компенсувати ту заборгованість. Заборгованість Верховинської ЦРЛ до кінця року складає 7,5 млн.грн. Причому оптимізація, навіть якщо ми скоротимо ліжка, реорганізуємо дільничні лікарні в амбулаторії, це скорочення йде 20 ліжок, це 2 пости сестринські і санітарок, в середньому економія складає, ну, десь біля 400 тис.грн. Це абсолютно не спасає ситуацію.

Перевиконання бюджету району за 6 місяців складає 1,5 млн.грн. І всі розуміємо, що дуже багато є соціальних проблем, умовно “дірок”, які мусить район закрити. Нехай би район дав 500 тис.грн. нам на зарплату. Це абсолютно не вирішує того дефіциту, який є на нинішній день.

Тому ми повинні реально розуміти і не “викручувати”, даруйте за слово, “руки” і місцевому самоврядуванню, не може це покрити, а по закону і не зобов’язане це покривати, тому треба скласти… і не треба ніяких робочих груп. Відповідно у нас є держадміністрації на то, є ради, які повинні звертатись у вищі рівні і вимагати реакції вищого рівня. Дякую.

(Оплески в залі).

О.Сич. Абсолютно тверезі слова. Ви розумієте, що так, ми, звичайно, можемо якусь частку покрити проблеми, змобілізувавши ресурси обласного бюджету і в районах. Але це тільки хіба може на одну третю, не більше, а все решта ми не зможемо покрити. Ну, черговий раз будемо звертатись до Кабінету Міністрів України.

До речі, не забудьте десь своєму депутату Верховної Ради сказати про те, що у вас є така проблема… мали можливість озвучити.

Другий раз, по Регламенту?

О.Токарчук. Дуже коротко. Дякую за можливість… Але про оптимізацію. В закладах Коломийського району від початку року звільнилось 100 працівників якісних, тих, які вміють працювати і можуть заробити, а ми після цього будемо говорити про якість допомоги.

(Оплески в залі).

О.Сич. Ольго Юріївно, перший мікрофон. І, шановні панове, колеги-депутати, я пропонував би припинити, надати слово ще нашим присутнім гостям. Будь ласка.

О.Галабала – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Дякую. Ви знаєте, мене дивує трошки сьогоднішнє обговорення в частині заборгованості медикам. Я мала можливість поспілкуватись із керівництвом Міністерства охорони здоров’я, вже новим, і отримала відповідь від Міністерства фінансів.

Чому я задавала це питання пану Мирону Матейку? Чи маємо ми економічно обгрунтований план медичної мережі, чи як іншими словами його назвемо, області, це не означає, що ми маємо скоротити 900 чи більше медиків. Можливо, нам ще 100 медиків необхідно добрати на роботу. Але відповідь, яку я отримала у Міністерстві охорони здоров’я, є наступна. Друзі, ваша область постійно звертається з одним і тим самим: дайте стільки-то грошей. Ми просимо: обгрунтуйте. Обгрунтування ми не отримуємо.

Я хочу нагадати, що постанова КабМіну вийшла у листопаді 2015 року. Зараз пройшло вже 9 місяців. За ці 9 місяців тільки накопичувалась заборгованість, про яку знала обласна державна адміністрація. На мою думку, адміністрація не мала чи інтелектуальних, чи організаційних, чи інших спроможностей довести і отримати необхідну субвенцію для медичної мережі області. Натомість вас, шановні медики, поставили в стан, коли ви не отримуєте заробітну плату, і таким чином, просто думають натиснути на Кабінет Міністрів, тому що люди перекриють дорогу, люди вийдуть, і ви все рівно нам заплатите. Але це не вирішує проблеми, і я знаю думку Кабінету Міністрів, який каже, що, не отримавши обгрунтування медичної мережі області, ми не дамо додаткову субвенцію.

Тому, на мою думку, це абсолютна безвідповідальність дев’ятимісячна, коли людей свідомо штовхали на накопичення заборгованості.

Також на мою думку і на моє переконання, ми мусимо зараз доручити обласній державній адміністрації негайно розробити такий економічно обгрунтований документ, при цьому обговорити його на районному рівні з медиками, обговорити його на комісії обласної ради і захистити його перед Кабінетом Міністрів для того, щоб отримати необхідний рівень субвенції на нашу область. Знову ж таки, можливо, нам кількість місць для медичних працівників потрібно буде збільшити.

Друге, коли ми говоримо про місцеві бюджети, ви знаєте, що це відповідь Міністерства фінансів. Стаття 77 Бюджетного кодексу чітко передбачає, що витрати з місцевих бюджетів здійснюються в рівні пріоритетності, і перший пріоритет – це витрати на заробітну плату та енергоносії. Коли Кабінет Міністрів приймав постанову про скорочення цих ліжко-місць, він чітко вказав: друзі, якщо ви не скорочуєте ліжко-місця, якщо ви не доводите необхідність більшої субвенції, платіть самі з місцевих бюджетів.

Чому не реєструється кредиторська заборгованість Коломийським районом? Тому що існує кримінальна відповідальність за порушення статті 77 Бюджетного кодексу. Якщо не реєструють цю заборгованість і не виплачують вам, шановні медики, заробітну плату, вони будуть притягнені до кримінальної відповідальності. Такі випадки вже є, два випадки у Львівській області. Я нещодавно там була з робочим візитом. Це відповідь на ваше запитання.

Тому зараз зобов’язання згідно з Бюджетним кодексом погасити перед вами заборгованість в місцевих бюджетах, а відповідальність за те, що ця заборгованість накопичилась – перед обласною державною адміністрацією. І, на мою думку, далі… дані Мінфіну. Станом на 1 липня цього року перевиконання зведеного бюджету області складає 111 млн.грн. Заборгованість перед медиками області…

О.Сич. Регламент.

О.Галабала. …складає 50 млн.грн. Це зведений, це всі бюджети, не тільки обласний, а всіх районів і міст. Тому Мінфін бачить, що станом на сьогодні у нас є ресурси місцевих бюджетів, щоб погасити перед медиками заборгованість. І я вважаю, що ми маємо цей крок зробити,  але зараз не звертатись до КабМіну і не накопичувати заборгованість далі, тому що, що буде в листопаді, що буде у грудні, що буде в жовтні? Ми знову будемо перекривати дороги? Я не розумію.

О.Сич. Регламент.

О.Галабала. Дякую. Тому…

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Галабала. Тому, шановні колеги…

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Галабала. Я ще раз говорю…

О.Сич. Ви візьмете слово для… Манолію Васильовичу, візьмете слово для репліки, коли надасть голова…

О.Галабала. Манолію Васильовичу!

М.Піцуряк. (Без мікрофона).

О.Галабала. Манолію Васильовичу, я розумію, що таке професійне управління в області. І коли звертаються…

О.Сич. Регламент!!!

О.Галабала. …необгрунтовано. Дякую. Я завершую.

О.Сич. І для вас теж регламент.

М.Піцуряк. (Без мікрофона).

О.Галабала. Тому це є непрофесіоналізм. Я завершую. Позиція фракції “Воля”: ту заборгованість, яка накопичилась у медиків за два місяці, погасити, якщо потрібно, з місцевого бюджету – з місцевого бюджету, дати доручення обласній державній адміністрації протягом місяця розробити чи дорожню карту, чи інший документ…

О.Сич. Пані Олю, регламент.

О.Галабала. …по мережі області…

О.Сич. Будь ласка, говоріть все найголовніше спочатку, бо ви спочатку говорите багато, а найважливіші речі – в кінці, а регламент виходить.

О.Галабала. Олександре Максимовичу, я розумію…

О.Сич. 4.30.

О.Галабала. Дякую. Тому це дві пропозиції, і не треба людей зараз штовхати і кидати цю відповідальність на них.

І останнє. Якщо ми будемо з вами не спрямовувати кошти на капітальні видатки і отримувати звідти 30-40 відс. відкати, то зекономлені гроші на відкатах… ми за них погасимо заборгованість перед медиками. Дякую.

(Оплески в залі).

О.Сич. Шановні колеги! Я всоте повторюю: я всіх вас поважаю, і не гнівайтесь, але регламент для всіх однаковий. Якщо один говорить три хвилин, то інший не може говорити п’ять хвилин 30 секунд.

Перший мікрофон.

Г.Карп – депутатська фракція партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність”. Пані Оля дозволила собі оцінити роботу обласної державної адміністрації, до якої я була причетна протягом останнього періоду часу, тому я хочу дати фахову, кваліфіковану відповідь, виходячи з тих нормативних документів, які були в мене, які я читала.

Щодо відповіді Міністерства фінансів і Кабінету Міністрів України щодо обгрунтування по мережі, відповідь звучала слідуючим чином: надайте нам ті заходи, які ви зробили по оптимізації мережі, і ми розглянемо гроші, які  можемо виділити на заробітну плату. Мова не звучала про обгрунтування: надайте заходи, які ви зробили по оптимізації.

Ми ці заходи не робили, враховуючи те, що за нами багатотисячні колективи освітян і медиків. Тому сьогодні є така ситуація по заробітній платі. Вона не є цьогорічною, шановні колеги. Ми – депутати першого скликання, ця ситуація була протягом п’ятьох останніх років у зв’язку з тим, що у нас дійсно розширена мережа бюджетних установ.

Хочу сказати всім поціновувачам Бюджетного кодексу. Бюджетний кодекс єдиний, і норми його я знаю, оскільки я сама їх писала.

Значить, нормативи бюджетної забезпеченості по всіх галузях бюджетної сфери однакові, як у Львівській області, в Івано-Франківській і Тернопільській. Чомусь саме в Івано-Франківській області виникають самі більші борги по заробітній платі, по працівниках освіти і охорони здоров’я? Таких боргів немає ні у Львові, ні у Тернополі. Знову ж таки питання.

Я за те, Олександре Максимовичу, щоб створити робочу групу, про яку говорили депутати, дійсно оцінити ту мережу, яка сьогодні у нас є в області, і дійсно розробити якісь конкретні кроки, як покроково з цього вийти. Тому що така сама ситуація, коли будуть говорити тільки популісти, чекає нас і на другий рік. Треба не тільки подобатись виборцям, треба говорити їм правду, що в сьогоднішній ситуації, в якій є наша держава, з війною і всім іншим, сьогодні така ситуація виникає, мабуть, у медичній й освітянській сфері.

Тому я дуже всіх прошу: відповідально стояти біля мікрофона, пояснювати людям правду, і читати ті нормативні документи, які приходять, правильно, а не просто їх неправильно висвітлювати. Дякую.

О.Сич. Дякую. Шановні колеги!

(Оплески в залі).

Ми завершили обговорення. Надаю слово, з вашого дозволу, заперечувати не будете, так? Будь ласка, міський голова Бурштина. Перший мікрофон.

Р.Джура – Бурштинський міський голова. Шановні колеги! Я коротко.

Шановний голово, президіє! Я хочу сказати шановному Івану Васильовичу Будзаку, який, напевно, не орієнтується в ситуації. Перше, м.Бурштин, шановний пане Василю Попович, єдине місто з обласних міст обласного підпорядкування, обласних центрів, який повністю згідно із законодавством виконав свою функцію і профінансував з власного бюджету 1,8 млн.грн. весь квартал, раз. За підсумками кварталу згідно із Законом необхідно було переглянути директору навчального закладу, адміністрації, тобто, як каже Галина Василівна, подати заходи по оптимізації і так дальше, чого не було зроблено, два.

Була створена комісія департаменту освіти, куди входжу я по профтехосвіті. Я хочу сказати, що ця комісія була створена на папері. Жодного разу ця комісія не працювала в трьох професійних… містах, які мають профтехосвіту, ні в Коломиї, ні в Калуші, ні в Бурштині.

Четверте, я хочу звернутись сьогодні особисто, як міський голова, до президії: створіть, будь ласка, комісію, приїдьте в Бурштин, в навчальний заклад, який не йде на контакт з міською владою, з депутатським корпусом, і перевірте, куди пішло 2 млн.грн. наших грошей з міського бюджету, які фактично йдуть, як нецільові видатки, бо цей заклад не є в нашій комунальній власності.

І останнє. Я хочу, Іване Васильовичу, вам сказати. Ви дали фразу, звідки наповнюється бюджет Бурштина. Бюджет Бурштина наповнюється, використовується правильно, бо на сьогоднішній день і до кінця року м.Бурштин не має жодних заборгованостей по жодних комунальних власностях своїх: навчальних закладах, медицини і садочків, – до кінця року.

І останнє. Звідки взяти гроші всім в профтехосвіті? Шановні, у профтехосвіті навчаються студенти, кадри, підготовка для різних міст. Ті міста мають перевиконання. Будь ласка, давайте звертаємось про субвенцію в обласний бюджет, і скільки ми готуємо кадрів для регіону, нехай кожне місто надає нам свою певну фінансову допомогу. Дякую.

(Оплески в залі).

О.Сич. Я тільки дозволю собі репліку. Я сам – освітянин. Коли я працював заступником начальника обласного управління освіти, то Іван Васильович Будзак працював директором школи, потім – керівником районного відділу освіти, сьогодні працює в обласній освіті. Знаєте, якщо вже він не знає освіти, то хто її взагалі знає в області. Тому теж так само треба відповідально ставитись до слів.

Я запрошую до слова, мене, принаймні, просили надати слово голові страйкового комітету Коломийської центральної районної лікарні Войцехівській Наталії Зіновіївні. Прошу.

(Оплески в залі).

Н.Войцехівська. Я дякую за можливість виступити перед депутатами, і я хочу виступити саме з трибуни, щоб бачити ваші очі, бо я зі своїми очима можу сміливо і відверто дивитись у ваші очі.

Я хочу сказати, що, напевно, ми сьогодні  повинні згадати одну просту річ, ми віддавали дань тим, хто воює. І сьогодні серед тих медиків, які прийшли до вас, є ті медики, які більше як рік, рік і три місяці, рік і чотири місяці на передовій по дві-три доби без сну надавали допомогу. Вони сьогодні демобілізовані, вони сьогодні прийшли до вас. Більше того, двоє з них є співголовами страйкового комітету.

Я дуже прошу: підтримайте і подякуйте. Ігор Нижник…

(Оплески в залі).

Ростислав Петруняк і Василь Федюк.

(Оплески в залі).

Ви знаєте, чого ми прийшли до вас і вже не вперше? Минулої сесії я також тут була. Більше того, я пропрацювала добу і приїхала на сесію. А сьогодні з цього залу я знову піду на добу, на ніч надавати допомогу реанімаційним хворим. Чи це легко? – Не знаю. Чи заслуговую я на зарплату? – До вас запитання. Хочу сказати по-інакшому: чи заслуговують на зарплату ці мобілізовані медики, які сьогодні працюють в наших рядах, і мобілізувавшись, не отримують зарплату? Це також питання, напевно, риторичне. Але, на жаль, воно нас хвилює.

І, напевно, не сьогодні наше питання, не питання тих медиків, які є в цьому залі, хто повинен вирішувати і нас фінансувати. Чи повинні місцева, чи повинна держава, чи повинна область? Скажіть мені, чому, відпрацювавши на своїй роботі і виконавши послугу медичну, ми повинні сказати, повинні шукати відповідь на питання: хто нас повинен дофінансувати?

Я перепрошую, нас ніхто сюди не присилав. Я скажу більше. Біда коломийської медицини в тому, що дуже багато в рядах медиків тих людей, які пройшли Майдан, які пройшли АТО. Ну, не АТО, війну, я навіть не хочу так говорити. І, на жаль, ці медики, можливо, більш активні і не такі лякливі. А я хочу сказати, що в цьому залі є не тільки коломийські медики. І цей страйковий комітет, який створений сьогодні в Коломиї, він розростається і має шанс бути страйковим комітетом медиків області. І якщо вас це не лякає, то нас просто лякає ситуація, яка склалася.

І на сьогоднішній день, якщо ми першим питанням поставили питання виплати заробітної плати, то це далеко не всі проблеми і не ті проблеми, які нас цікавлять. Так, сьогодні ми без зарплати. Так, ми сьогодні, медики… хтось… молодий чоловік, я не знаю депутата, дорікав там різним медикам. Я хочу сказати, що деколи медицина є дуже складна, і ви самі робите поділ між медиками. Ви готові платити 100 тис.грн. за операцію в клініках Києва, навіть Івано-Франківська. Там працюють ті ж самі медики. Ви вважаєте, що це заслужена послуга, вона того вартує. Вона дійсно того вартує. Але чого медики рівня районного на сьогоднішній день не заслуговують навіть на 1800-2500 грн.? Чому? От хто мені пояснить?

Ми піднімаємо і кажемо: так, медицина корумпована. Я це питання піднімала на антикорупційному форумі в Києві з представниками міжнародних організацій, профспілок, в тому числі. Скажіть мені, коли я звернулася до представника Міжнародної солідарності і спитала, чи звернулася б вона до медика у своїх Сполучених Штатах Америки, який має зарплату не повні 100 доларів, і то її не отримує? Очі були повні нерозуміння. А ми хочемо сказати… Ви ж самі, ви приходите до нас і провокуєте нас, що називається, на дрібні хабарі. Ви кажете: так, ви Боги. Так, ми Боги на Майдані, так, ми Боги – на війні. І ми бачимо вдячні очі, ми готові віддаватись і без зарплати, але чому ви не вважаєте, що ми ту зарплату заслужили? Ви вважаєте, що зарплата у 2000 грн., 2500 грн. – це та, на яку ми можемо прожити? Ні, люди так не оцінюють. Вони приходять і можуть дати подяку, і не всі лікарі її ще й беруть. Тут треба титрувати.

Але питання в іншому. Заплатіть хоча би середньому медперсоналу, санітаркам, вони не мають навіть, чим доїхати на роботу. Це питання перше – зарплати. І на сьогоднішній момент ми тут, в залі, тому, що два роки ми ходимо по всіх кабінетах. Ми не вперше тут, і ми не вперше на комісії, і ми були на сесії міської ради і районної ради, і ви знаєте, у мене є відповіді на запитання, які тут звучали. Якщо ви кажете, що ми – власність району і міста, місто і район мені відповідають: згідно з записами в актах ви є комунальна власність обласної ради. Прошу передивитись ваші акти.

Згідно із статутом ми є власністю громад селищних, міських, районних, обласної. Я статут особисто перечитувала. І повірте мені, я дуже хочу займатись медициною, бо я її люблю. Мені не хочеться ходити і просити у вас зарплати, мені хочеться просто її вчасно отримувати, і мені хочеться, щоб біля мене на роботі були люди, які можуть доїхати і сказати, що вони, принаймні, навіть отримали той мізер, я вже не говорю те, що вони заслуговують.

Питання інше – реформування. Я вже собі дозволю, оскільки не так часто зустрічаємось з нашими обранцями. Ми хочемо реформувати. Але ви на сьогоднішній день питання реформування медицини перекладаєте на нас самих. Ви нам пропонуєте, приблизно, як я уявляю: хірург має проблему, апендицит у нього, і ви йому ж самому пропонуєте себе вилікувати, прооперувати самому собі апендицит. Не можемо ми самі себе реформувати.

На сьогоднішній момент немає стратегії реформування медицини в Україні. То як ми можемо її реформовувати в окремо взятій Коломийській районній лікарні?

Ми створили, до прикладу говорячи, добре кардіологічне відділення, відділення невідкладної допомоги. На сьогоднішній момент у всіх статистиках України ми звучимо, як прогресивний, добре надаючий допомогу заклад. Більше того, розглядається питання фінансування нас з європейських грошей для того, щоб відкрити малоінвазивну хірургію на Коломийському рівні. А ви нам пропонуєте скоротити в Коломийській районній лікарні 350 чоловік. Це не 5 чоловік-освітян по області. Це в Коломийській центральній районній лікарні 350 чоловік.

Добре, приїжджайте, пояснюйте, говоріть. Але наша пропозиція тільки після того, як ми перекрили вулицю, дістала своє озвучення. Накінець зустрілись представники всіх рівнів влади разом за одним столом. Ми пропонуємо разом вам розібратись: районній раді, міській раді, обласній і вирішити, хто нас має дофінансувати, бо ми не хочемо просити, ми хочемо ходити на роботу і отримувати свою заробітну плату. На сьогоднішній момент процесу реформування в медицині немає, при тому всьому держава реформує судоустрій, і ми не глухі, і ми не дурні, і ми розуміємо, що 75 тис.грн. і ще більше заробітна плата – це боротьба з корупцією, і їх не називають корупціонерами, а корупціонерами називають кого? – Санітарку, медсестру, доктора. Заради Бога! Це образ ворога, який “ліпить” телебачення. Але коли стається біда, ви приходите і дивитесь в чесні очі медика і дякуєте йому самі, ми вас про це не просимо.

На сьогоднішній день наша пропозиція перша: хата горить, і ми не можемо відрами її затушити, ми викликаємо вас, пожежників. Питання заборгованості повинно бути вирішено, це питання страйкового комітету номер один. Питання номер один – виплата заробітної плати до Дня конституції. В разі інших випадків ми залишаємо за собою право на мирні акції протесту. Це нам право дано Конституцією.

Більше того, якщо ви думаєте, що нам абсолютно байдуже, – ні. Приєднуйтесь до нас, у нас запланована акція – поїздка під Міністерство охорони здоров’я 17-го числа до Києва поговорити з нашим новим, майбутнім Міністром, поки що виконуючим обов’язки, про реформування медицини, навіть не тільки про заробітну плату, тому що ми вважаємо, що на сьогоднішній момент ви просто нас знищуєте, але завтра наше знищення відіб’ється на ваших сім’ях.

Дуже дякую за можливість виступити.

(Оплески в залі).

О.Сич. Дякую, Наталіє Зіновіївно.

(Оплески в залі).

Я можу від обласної ради пообіцяти, що в рамках наших повноважень, які нам дає закон, ми зробимо все, що ми можемо зробити, але тільки те, що можемо. Не вимагайте від нас того, що ми не можемо. Бо якщо нам треба сьогодні знайти 360 млн.грн., то ми їх не знайдемо, на жаль. Але що зможемо знайти – знайдемо, куди зможемо апелювати – будемо апелювати.

А вам, Манолію Васильовичу, ще раз зауваження з того приводу, з якого ми вам звертали увагу: треба впорядкувати документи Коломийської центральної районної лікарні. А ви що казали? – Не треба. Бо де-факто воно є власністю району, але статути старі, ніби вони є обласною власністю.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Якщо така пропозиція поступила, то будемо так і робити.

М.Піцуряк. Шановні колеги! Той, хто хоче звільняти, ви ще подумайте, де ви є сьогодні.

А тепер, пане голово, звертаю вашу увагу: підійміть стенограму сесій, де я двічі звертав вашу увагу на цій сесії про те, що центральна районна лікарня є органом управління районних рад, комунальна власність. Я звертав вашу увагу, що є неспівпадіння те, що майно знаходиться в обласній власності, а статут – районної ради, і привести у відповідність. Коли голова комісії соціально-економічного розвитку дуже розказував, на другій сесії ми повернули, на першій сесії були повернули те, як мало бути… Не звинувачуйте мене в тому, в чому я не винен. Я якраз про це говорив.

Я ще зараз вам розкажу про Калуську швидку, я не хотів це говорити. Сьогодні два з половиною роки центр працює, а Калуська міська статут має, а ми фінансуємо з обласного бюджету. Що фінансове управління, департамент не бачить цього? Чи ми не бачимо?

Не звинувачуйте мене, я на громадських засадах, я – голова ради, але я багато роблю для того, щоб робити. Інколи дослуховуйтесь, а не тільки мене перебивайте.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Бурхливі аплодисменти.

(Оплески в залі).

Шановні колеги! Ми завершуємо розгляд питання. Якби ще гроші знайшов, було б ще краще. Бо нормально говорити – не мішки носити, як казала моя мама-небіжка, Царство їй небесне. Треба ще й реально пропонувати шляхи вирішення питання, а не тільки нормально говорити. На жаль, шляхів вирішення немає.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги!

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Шановні колеги! Шановні колеги і шановні запрошені! Я розумію, що ви всі потомились, я прошу вести себе в сесійній залі, як належить.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Депутати… Пані, ви кажете, депутатів скоротити, щоб грошей дати. Вони грошей не отримують.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні, не можна! Вони грошей не отримують! Ви цього не знали?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! У нас є проект рішення. Пропоную прийняти його за основу. У вас він є на руках. Хто за прийняття проекту рішення за основу? Прошу голосувати.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Хто проти? Утримався?

Голос із залу. (Без мікрофона).

(Оплески в залі).

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Будь ласка, організатори акції: наведіть порядок у своїх рядах. Ну, це просто некоректно! Ну, чому робити винуватими депутатів, які працюють на громадських засадах?! Ваша місцева влада вам не йде назустріч, депутати йдуть. А ви ще їх звинувачуєте?! І ображаєте?! Хіба це гарно?! Вони шукають шляхи вирішення питання, не ваша місцева влада і міська, а вони шукають шляхи, а ви їх ображаєте!

І.Шевчук. 60 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Рішення прийнято за основу. Шановні колеги! Серед тих пропозицій, що звучали до запропонованого проекту рішення, ми можемо сформулювати зараз… Василь Іванович зачитає. За той час, що ми працювали, формулювали в президії, як нам ще дещо вдосконалити з приводу того, що звучало в пропозиціях, будь ласка, Василю Івановичу.

В.Гладій. Шановні колеги! Пункт перший, за пропозицією Манолія Васильовича, пропонується змінити в наступній редакції, а саме: “Інформацію обласної державної адміністрації взяти до уваги. Стан виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ області вважати незадовільним”.

Я правильно озвучив?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Правильно.

О.Сич. Одну хвильку! Якщо можна, я поправлю, тому що відповідати має той, хто відповідальний. “Звернути увагу Кабінету Міністрів, що стан виплати заробітної плати в частині медичної та освітньої субвенції є незадовільним”.

Бо хто винуватий? Гроші ж то йдуть з державного бюджету. Бо невідомо, хто винуватий. Так би годилось? Годилося.

Шановні колеги! Хто за внесення такої зміни до проекту рішення? Прошу голосувати. Дякую. Хто проти? Хто утримався?

І.Шевчук. 61 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Пропозиція прийнята. Прошу, наступна.

В.Гладій. Пункт 3 викласти в новій редакції, натомість пункт 3 в проекті рішення буде пунктом 4.

Пункт 3: “Обласній державній адміністрації до 1 вересня 2016 року: перше, підготувати пропозиції до уряду щодо економічного та фінансового обгрунтування внесення змін до встановлених нормативів, відповідно до яких здійснюється фінансування медичної та освітньої субвенцій, враховуючи особливості Івано-Франківської області; друге, надати пропозиції щодо стратегії розвитку галузей освіти та охорони здоров’я в області з метою надання якісних послуг та ефективного використання бюджетних коштів”.

Перша пропозиція була від Ольги Юріївни, друга пропозиція була від Галини Василівни щодо визначення єдиної стратегії, підготувати єдину стратегію. І перша, і друга пропозиції стосуються обласної державної адміністрації, а дальше вже створення робочих груп, підключення… до 1 вересня цю роботу здійснити. Дякую.

О.Сич. Хто за прийняття такої пропозиції? Прошу голосувати. Хто за? Проти? Утримався?

Чи є ще пропозиції?

І.Шевчук. 61 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Пропозиція прийнята. Перший мікрофон.

О.Галабала. Шановні колеги! Я все-таки пропоную до того, що сказав Василь Іванович, до 1 вересня, додати ще чітке формулювання: обласній державній адміністрації забезпечити виплату заборгованості по заробітній платі медикам, освітянам області.

Що це буде означати? Якщо буде отримана субвенція з державного бюджету додаткова, то вона буде виплачена. Якщо субвенція ця не буде отримана, обласна державна адміністрація і РДА зобов’язані будуть знати, вишукати кошти з місцевих бюджетів, внести це на розгляд бюджетних комісій районних, міських і, в тому числі обласної ради, тому що тільки обласна державна адміністрація може збалансувати, скільки в якому бюджеті є коштів і як виплатити.

Тому я пропоную чітко зазначити, що обласній державній адміністрації до 1 вересня забезпечити виплату заборгованості медикам і освітянам області. Тому що у нас є… Я пояснюю, чому. Тому що до нас не надходить субвенція з державного бюджету, є стаття 77 Бюджетного кодексу, вона, колеги, нас зобов’язує покривати заборгованість місцевих бюджетів, хочемо ми цього чи не хочемо, інакше – це кримінальна відповідальність. Тому що цього й вимагають люди, і ця дата є розумною, і вона вирішить проблему. Дякую. Прошу  поставити на голосування.

(Оплески в залі).

О.Сич. Шановні колеги! Прозвучала пропозиція. Хто за прийняття такої пропозиції? Прошу голосувати. Рахуйте! Хто проти? Хто утримався?

Голос із залу. Три.

О.Сич. Рішення не прийнято.

Будь ласка. Другий мікрофон.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики.

І.Шевчук. Дозвольте оголосити результати. 3 – за, решта не голосували.

О.Сич. Другий мікрофон.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Шановні колеги! Перше, те, що ви мене питали, де проект рішення, проект рішення, за яких проголосувала комісія,  пункт 3 звучав наступним чином: “Рекомендувати обласній державній адміністрації, фінансовому управлінню…”, дальше – по тексту, “…районним, міським радам вишукати кошти на виплату зарплати на умовах співфінансування”. Тобто, добавити обласну адміністрацію на умовах співфінансування. Тобто, якщо ми будемо вишукувати кошти в межах обласного бюджету, щоб це було обов’язково, якщо там є в районі, щоб вони також виділяли кошти. Дякую.

О.Сич. Ну, насправді, Манолій Васильович вже пропонує не до пункту 3, а ми вже, проголосувавши пропозицію, буде пункт 4: добавити слова “обласної державної адміністрації”. Тобто, те, що ми казали: змобілізувати кошти в обласному бюджеті, змобілізувати кошти в місцевих бюджетах, і це, очевидно, буде правильніше. Даруйте, Ольго Юріївно, тому що якщо ми напишемо, щоб зобов’язати обласну державну адміністрацію, то КабМін скаже: нащо ви нам шлете ваше звернення? Та ви ж самі маєте їх забезпечити. Тобто, ми знайдемо в себе резерви, а забезпечити має КабМін.

Прошу, перший мікрофон.

Г.Карп. В доповнення до пропозиції Манолія Васильовича: “не допустивши виникнення простроченої кредиторської заборгованості”.

О.Сич. З врахуванням… Манолію Васильовичу, погоджуєтесь? З врахуванням цих двох…

Хто за таку удосконалену пропозицію? Прошу голосувати. Проти? Утримався?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

І.Шевчук. 61 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Пропозиція прийнята. Чи є ще пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням всіх прийнятих пропозицій. Хто за? Дякую. Проти? Утримався?

І.Шевчук. 62 – за, проти, утрималося – немає.

О.Сич. Шановні колеги! Прошу заповнити бюлетені і здати членам лічильної комісії.

Ми з вами розглянули всі питання порядку денного. Є Різне.

Шановні колеги! Депутатських запитів сьогодні не було, ми їх розглядати не будемо.

Колеги, Різне. Депутати, перш за все, хто є з бажаючих виступити в Різному?

Р.Ткач. Олександре Максимовичу! А можна слово передати не депутату обласної ради?

О.Сич. Ми й так надаємо, але я питаю депутатів, чи є депутати. Є. Я прошу вибачення, але є депутат, якщо можна.

Будь ласка, другий мікрофон.

О.Книшук – в/о № 50. Шановний голово, шановні депутати! 8 серпня відбулася позачергова сесія Снятинської районної ради з одним питанням порядку денного: про ситуацію, яка склалася 5 серпня у м.Снятині.

Я, з вашого дозволу, зачитаю звернення Снятинської районної ради.

“5.08.2016 року у м.Снятині по вул.Лотоцького, 11-2 відбувся вибух. За інформацією правоохоронних органів спрацював саморобний вибуховий пристрій”.

О.Сич. Колеги, прошу уваги! Прошу уваги!

О.Книшук. “…в результаті чого зазнав значних тілесних ушкоджень…”.

О.Сич. Пані Орисю, будь ласка, до мікрофона ближче. Колеги, а вас прошу уваги.

О.Книшук. “…в результаті чого зазнав значних тілесних ушкоджень господар цього будинку Сідлярчук Дмитро Олександрович та сусідка Войцехівська Майя, яка в момент вибуху проходила попри житловий будинок і в результаті теж отримала тілесні ушкодження.

Сідлярчук є заступником голови Спілки воїнів-афганців у Снятинському районі, громадським активістом, який неодноразово звертав увагу органів виконавчої влади району та правоохоронних органів району щодо можливих фактів зловживання посадовими особами підприємств, установ та організацій району та області своїм службовим становищем.

Зокрема, на сесії районної ради, яка відбулася 28 липня 2016 року Сідлярчук виступив із повідомленням про результати роботи комісії, створеної Громадською радою при Снятинській районній державній адміністрації щодо діяльності Снятинського будинку-інтернату та ситуації щодо придбання жителю села Потічок житла Бойчуку Василю Михайловичу, в якому наводились факти ймовірних службових порушень, халатності та можливих службових зловживань. При цьому у своєму виступі Сідлярчук зазначив, що у зв’язку з його участю в роботі зазначеної комісії, на нього здійснювався тиск певними особами, які відкрито погрожували йому.

Депутати Снятинської районної ради занепокоєні фактами посягання на життя громадського активіста та вважають, що інцидент із спрацюванням саморобного вибухового пристрою в господарстві Сідлярчука безпосередньо спрямований проти нього і пов’язаний з його активною громадською позицією.

Залякування громадських активістів у зв’язку з їх діяльністю у зазначений спосіб несе загрозу забезпечення конституційних принципів свободи слова та демократії і може призвести до посилення суспільної напруги.

У зв’язку з цим звертаємось до вас з проханням забезпечити об’єктивне та всебічне розслідування даного факту у найкоротші терміни, про результати розслідування повідомити районну раду та громадськість Снятинського району.

Також просимо надати посильну допомогу працівникам поліції Снятинського району та особового складу матеріальними та кадровими ресурсами, скерувати на час проведення слідства в Снятинський район спеціальний підрозділ, щоб посилити безпеку серед громадськості міста та району”.

Дане звернення направлено райдержадміністрації… облдержадміністрації, обласній раді, Генеральному прокурору України, Міністру внутрішніх справ, народному депутату України Юрію Соловею, голові Івано-Франківської обласної державної адміністрації, прокурору Івано-Франківської області і як депутатський запит – голові обласної ради.

О.Сич. Шановні колеги! Це резонансна справа, я, очевидно, документи, які передасть мені Орися Володимирівна, супровідним листом як голова обласної ради надішлю обласному прокурору і виконуючому обов’язки керівника обласної поліції, а оскільки питання резонансного характеру, щоб вони взяли його під особистий контроль, і протокольно ми зафіксуємо обласній державній адміністрації взяти так само цю справу під свій контроль, провести службове розслідування в частині, ну, як звучить і в пресі, і сьогодні зловживань службовим становищем високопосадовою особою обласної державної адміністрації. Тобто, кожен має зробити своє.

Орисю Володимирівно, передасте нам, будь ласка, ці документи.

Прошу. Перший мікрофон.

А.Волгін. Дякую. Я би просив трошки уважніше депутатів. Я – депутат Івано-Франківської міської ради, і хто знає, я був кандидатом в депутати, і Калуський район мені зараз не може бути байдужим, і деколи громадськість до мене звертається. І ви не почули сьогодні громаду, а саме села Пійло, коли вам сказали, що людина за годину зібрала більше 100 підписів про те, що у них не було ніяких громадських слухань, ви їх не почули і проголосували. І я прошу уваги, я даю вам розпорядження, Олександре Максимовичу, щоб ви розглянули вже до 23 серпня, це розпорядження голови Сівки-Калуської про те, щоб він зупинив дії купки депутатів, які так само самі собі захотіли в ОТГ Голиня, але не слухаючи думки простих мешканців. Тому я готовий до 23-го числа і запрошую всіх депутатів від Калуського району зі мною пройтись по с.Пійло, почути громадськість, а не депутатів, бо деякі тут заявляють про те, що депутати є обрані, а деякі призначають, так от я знаю, як деяких депутатів обирають і до Верховної Ради, і до обласної, ви знаєте всі, як: і гречкою, і різними способами. Тому коли кажуть, що депутати є обрані, то на це навіть не хочу… Тому що коли вони обрані, вони не чують громаду. Тому я хочу, щоб ви почули громади с.Сівка-Калуська і с.Пійло, коли вам надали депутати сьогодні більше 100 підписів про те, що вони проти вступу. Якщо вони будуть за вступ до ОТГ Голиня, я – за, якщо ні, то будь ласка, дослухайтесь до громади, а не купки депутатів. Я дякую, даю вам розпорядження голови с.Сівка-Калуська.

Дякую вам за увагу.

О.Сич. Якщо ви не можете передати в обласну державну адміністрацію, яка формує нам проект рішення, то я сам це передам. Давайте.

Миколо Васильовичу, ви хотіли, так? Другий мікрофон. Будь ласка.

М.Палійчук. У мене тільки оголошення. Прохання до членів бюджетної комісії: після закінчення сесії зібратись тут, коротенька нарада.

О.Сич. Дякую. Шановні колеги! Ми вичерпали свій порядок денний. Я сьогодні підписав розпорядження про скликання 23 серпня 2016 року урочистої восьмої сесії обласної ради з нагоди 25-ої річниці Незалежності України. Початок сесійного засідання об 11 год. в цьому залі. Запрошуємо на сесію народних депутатів Верховної Ради України першого скликання, народних депутатів України другого-восьмого скликань від Івано-Франківської області, депутатів обласної ради першого-сьомого демократичних скликань, владик Українських традиційних церков, голову обласної державної адміністрації, заступників голови, директорів департаментів, начальників управлінь і відділів обласної державної адміністрації, голів районних рад, міських голів міст обласного значення, голів райдержадміністрацій, керівників правоохоронних та судових органів, обласних підприємств, установ, політичних партій та громадських організацій, представників засобів масової інформації.

Шановні колеги! Позачергову сьому сесію обласної ради оголошую закритою.

(Звучить Гімн України).

 

 

Голова обласної ради                                                                              Олександр Сич

 

Консультант                                                                                              Галина Кубік

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]