Про регіональну цільову програму проведення лабораторно-діагностичних та лікувально-профілактичних робіт у сфері ветеринарної медицини в Івано-Франківській області на 2017-2018 роки


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання
(Дванадцята сесія)

РІШЕННЯ

від 23.12.2016. № 406-12/2016
м. Івано-Франківськ

 

Про регіональну цільову
програму проведення
лабораторно-діагностичних
та лікувально-профілактичних
робіт у сфері ветеринарної
медицини в Івано-Франківській
області на 2017-2018 роки

 

Заслухавши та обговоривши проект регіональної цільової програми проведення лабораторно-діагностичних та лікувально-профілактичних робіт у сфері ветеринарної медицини в Івано-Франківській області на 2017-2018 роки, розроблений з метою забезпечення епізоотичного благополуччя, охорони території області від занесення збудників інфекційних хвороб тварин з території інших держав або карантинних зон, отримання якісної та безпечної сировини та продукції тваринного походження, проведення діагностичних досліджень, щеплень і лікувально-профілактичних заходів із профілактики інфекційних хвороб тварин, проведення ветеринарно-санітарних робіт та здійснення заходів і ліквідації інфекційних та інвазійних хвороб тварин у виявлених неблагополучних пунктах, схвалений розпорядженням обласної державної адміністрації від 17.10.2016 року № 669 “Про схвалення проекту регіональної цільової програми проведення лабораторно-діагностичних та лікувально-профілактичних робіт у сфері ветеринарної медицини в
Івано-Франківській області на 2017-2018 роки”, відповідно до підпункту 16 частини першої статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Затвердити регіональну цільову програму проведення лабораторно-діагностичних та лікувально-профілактичних робіт у сфері ветеринарної медицини в Івано-Франківській області на 2017-2018 роки (далі – Програма) (додається).
  2. Департаменту фінансів облдержадміністрації при формуванні проекту обласного бюджету на 2017 та 2018 роки передбачати кошти на виконання заходів Програми.
  3. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника голови обласної ради С. Басараба і постійну комісію обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин (І. Приймак).

 

Голова обласної ради                                                                        Олександр Сич


ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішення обласної ради
від 23.12.2016. № 406-12/2016

 

 

 

 

 

Регіональна цільова програма
проведення лабораторно-діагностичних
та лікувально-профілактичних робіт у сфері
ветеринарної медицини в Івано-Франківській області
на 2017-2018 роки

 

 

 

 

  

 

 

 

 

Замовник Програми:

 

Департамент агропромислового розвитку
обласної державної адміністрації                                                    І. Андріїшин

 

 

Керівник Програми:

 Перший заступник голови
обласної державної адміністрації                                                          М. Савка 

 

 


 

 

ПАСПОРТ
регіональної цільової програми проведення лабораторно-
діагностичних та лікувально-профілактичних робіт  у сфері
ветеринарної медицини в Івано-Франківській області
на 2017-2018 роки

 

  1. Ініціатор розроблення Програми: департамент агропромислового розвитку облдержадміністрації.

 

  1. Розробник Програми: головне управління Держпродспоживслужби в області.

 

  1. Термін реалізації Програми: впродовж 2017-2018 років.

 

  1. Етапи фінансування Програми: впродовж 2017-2018 років.

 

  1. Орієнтовний обсяг фінансування Програми (тис. грн.): 14 629,96

 

Рік Орієнтовний обсяг фінансування
Всього в т. ч. за джерелами фінансування
Обласний бюджетМісцевий бюджетІнші джерела
2017-2018в т. ч.:14 629,962 260,00012 369,96
20177 314,981 130,0006 184,98
20187 314,981 130,0006 184,98

 

  1. Очікувані результати виконання Програми: охорона території області від занесення інфекційних хвороб тварин з території інших держав або карантинних зон, захист тварин та населення від збудників інфекційних хвороб.

 

  1. Термін проведення звітності: звіт про хід виконання Програми подається обласній раді щоквартально до 15 числа місяця, наступного за звітним кварталом, відповідно до поставлених мети та завдань.

 

 

Замовник Програми:

 

Департамент агропромислового розвитку
обласної державної адміністрації                                                         І. Андріїшин

 

Керівник Програми:

 Перший заступник голови
обласної державної адміністрації                                                              М. Савка

 

 

 

 

 

  1. Обґрунтування Програми

 

Комплекс лабораторно-діагностичних та лікувально-профілактичних робіт (далі – протиепізоотичні заходи), які будуть проводитись в області, спрямований на зменшення або усунення ризиків виникнення зоонозів та захворювання населення, охорону території області від занесення збудників інфекційних та інвазійних захворювань, забезпечення стійкого епізоотичного благополуччя та отримання якісної та безпечної сировини і продукції тваринного походження – одне з найважливіших завдань служби ветеринарної медицини.

Пріоритетними напрямками на найближчу перспективу вважати:

1.1. Проведення епізоотичного моніторингу основних найбільш розповсюджених та економічно важливих інфекційних захворювань. Вивчення закономірностей розвитку епізоотичного процесу цих захворювань. Використання даних аналізу для прогнозування епізоотичної ситуації.

1.2. Широке впровадження у ветеринарну практику сучасних методів діагностики, засобів профілактики заразних хвороб тварин.

1.3. Впровадження нових засобів профілактики паразитарних хвороб тварин, птиці, риби, бджіл на основі систематичного аналізу і прогнозування епізоотичної ситуації в області.

Завдяки здійсненню протиепізоотичних заходів область є стабільно благополучною щодо гостроінфекційних захворювань тварин і птиці. Проте залишається складним стан щодо таких інфекційних захворювань, як сказ і лептоспіроз тварин та проведення заходів з недопущення занесення збудника африканської чуми свиней на територію області.

Станом на 01.10.2016 року в області зареєстровано 16 неблагополучних пунктів (18 випадків):

У минулому році зареєстровано один неблагополучний пункт та                  34 серопозитивні тварини у господарствах індивідуального сектору на захворювання лептоспірозом. У 2016 році виявлено два неблагополучних пункти, де захворіло 47 тварин, 34 серопозитивні тварини у господарствах не залежно від форми власності, в тому числі і у господарствах індивідуального сектору, де проводились заходи відповідно до чинної Інструкції “Про заходи профілактики та оздоровлення тварин від лептоспірозу”, затвердженої головним управлінням ветеринарної медицини з Держветінспекцією Мінсільгосппроду України від 15.03.1994 року № 5, зареєстрованої в Міністерстві юстиції України 31.03.1994 року за № 55/264. Також в поточному році виявлено 1 неблагополучний пункт по коліентеротоксимії (набрякова хвороба) поросят.

Крім того, для успішного здійснення протиепізоотичних заходів важливим є проведення, зокрема, профілактичних дезінфекцій, дератизацій тваринницьких приміщень, які треба проводити не рідше двох разів на рік.

Програма розроблена з метою виконання державних програм, а саме:

– Програм контролю сальмонельозу птиці в Україні на 2014-2018 роки, затверджених наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 27 грудня 2013 року № 177 (племінна птиця, кури-несучки, бройлери та індики);

– Програми викорінення хвороби Ауєскі свиней на території України на 2013-2017 роки, затвердженої наказом Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 10 грудня 2012 року № 180.

 

  1. Нормативно-правове забезпечення Програми

 

Стаття 90 Бюджетного кодексу України, постанова Кабінету Міністрів України від 15 серпня 1992 року № 478 “Про перелік протиепізоотичних, лікувальних, лабораторно-санітарних, радіологічних та інших ветеринарно-санітарних заходів, що проводяться органами державної ветеринарної медицини за рахунок відповідних бюджетних та інших коштів”, постанова Кабінету Міністрів України від 23 квітня 2008 року № 413 “Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення протиепізоотичних заходів, та переліку послуг спеціалістів ветеринарної медицини, які проводять ветеринарну практику, за здійсненням обов’язкових або необхідних протиепізоотичних заходів та розмірів їх оплати”, наказ Головного державного інспектора ветеринарної медицини України
від 27 грудня 2013 року № 177 “Про затвердження програм контролю сальмонельозу птиці в Україні на 2014-2018 роки”, наказ Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 10 грудня 2012 року № 180 “Про заходи з профілактики та ліквідації хвороби Ауєскі свиней в Україні”, наказ Головного державного інспектора ветеринарної медицини України від 29 грудня 2015 року № 179 “Про затвердження Державного плану моніторингу інфекційних хвороб птиці на території України на 2016 рік”, інструкції щодо профілактики та боротьби з інфекційними хворобами тварин та птиці, щодо застосування ветеринарних препаратів та засобів захисту тварин і інші нормативні документи.

 

 

  1. Основна мета та завдання Програми

 

Основною метою є забезпечення епізоотичного благополуччя, охорона території області від занесення збудників інфекційних хвороб тварин з території інших держав або карантинних зон, отримання якісної та безпечної сировини та продукції тваринного походження, проведення діагностичних досліджень, щеплень і лікувально-профілактичних заходів із профілактики інфекційних хвороб тварин, проведення ветеринарно-санітарних робіт та здійснення заходів з ліквідації інфекційних та інвазійних хвороб тварин у виявлених неблагополучних пунктах.

 

  1. Заходи Програми

 

4.1. Проведення заходів з профілактики основних заразних хвороб тварин в області.

 

Поголів’я тварин та птиці в області

 

Велика рогата худоба
Райони / містаНа с/г підприємствахУ приватному секторіВсього
Всього в т. ч. корівВсього в т. ч. корівВсього в т. ч. корів

Богородчанський

3411428230610585716247
Верховинський00205079511205079511
Галицький20537425000375470534496
Городенківський20356556054438380895038
Долинський5238110306760110826798
Калуський3081657958609182666256
Коломийський14466061503499551648010561
Косівський299120144878377147868497
Надвірнянський00139368997139368997
Рогатинський22336645038368672714350
Рожнятівський978166644181756448
Снятинський9803964712344556923841
Тисменицький9674105142373961094149
Тлумацький1392846729482581214909
м. Ів-Франківськ0050475047
м. Болехів003498166434981664
м. Калуш                  4028151125191153
м. Коломия0070617061
м. Яремче003189198431891984
Всього :1215540571389818995015113694007

 

Дрібна рогата худоба
Райони / містаНа с/г підприємствахУ приватному секторіВсього

Богородчанський

0844844
Верховинський10026132713
Галицький2659091174
Городенківський10612431349
Долинський20624542660
Калуський0971971
Коломийський23520762311
Косівський12025672687
Надвірнянський014131413
Рогатинський35412611615
Рожнятівський027182718
Снятинський0846846
Тисменицький012591259
Тлумацький101882983
м. Ів-Франківськ9448142
м. Болехів0535535
м. Калуш                  09999
м. Коломия05050
м. Яремче0606606
Всього :15812339424975

 

 

Свині
Райони / міста На с/г  підприємствахУ приватному секторіВсього

Богородчанський

40252205622
Верховинський093379337
Галицький56468375960227
Городенківський13291293914268
Долинський046994699
Калуський1084902441110931
Коломийський25911014012731
Косівський058415841
Надвірнянський9893769474
Рогатинський26492525431746
Рожнятівський6886538721
Снятинський1124923410358
Тисменицький152948966425
Тлумацький3891009910488
м. Ів-Франківськ30155356
м. Болехів019001900
м. Калуш                  0197197
м. Коломия0201201
м. Яремче0970970
Всього :199281105211304492
Коні
Райони / міста На с/г підприємствахУ приватному секторіВсього

Богородчанський

18333351
Верховинський011591159
Галицький25910935
Городенківський24535559
Долинський24600624
Калуський0780780
Коломийський2011631183
Косівський5882887
Надвірнянський0750750
Рогатинський514581463
Рожнятівський0618618
Снятинський25434459
Тисменицький14781795
Тлумацький3595598
м. Ів-Франківськ62026
м. Болехів0206206
м. Калуш                  01515
м. Коломия01010
м. Яремче0187187
Всього :1691143611605

 

Птиця
Райони / містаНа с/г підприємствахУ приватному секторі (кури)Всього

Богородчанський

330006505098050
Верховинський03248332483
Галицький0142617142617
Городенківський273537142872416409
Долинський07729177291
Калуський1500102603104103
Коломийський5075174092179167
Косівський05126951269
Надвірнянський10240125026135266
Рогатинський279334162266441600
Рожнятівський08476484764
Снятинський32700104727137427
Тисменицький243200109040352240
Тлумацький36330157366193696
м. Ів-Франківськ076127612
м. Болехів01943719437
м. Калуш                  089188918
м. Коломия095009500
м. Яремче01726417264
Всього :91491615941972509113

 

4.2. Виконання державних програм у сфері ветеринарної медицини, планів протиепізоотичних заходів з профілактики основних заразних хвороб тварин в області на 2017 та 2018 роки, державних планів моніторингу інфекційних хвороб птиці, тварин та інших.

 

  1. Фінансово-економічне обґрунтування Програми

 

Фінансове забезпечення Програми здійснюється за рахунок коштів обласного бюджету та інших джерел, не заборонених чинним законодавством.

Обсяг фінансування Програми з обласного бюджету визначається, виходячи з конкретних завдань та наявних коштів, під час формування проекту обласного бюджету на відповідний рік з урахуванням можливостей його дохідної частини.

Кошти, передбачені на реалізацію Програми, використовуються на:

– запобігання та ліквідацію інфекційних і паразитарних захворювань сільськогосподарських, домашніх, зоопаркових, лабораторних тварин та інших представників фауни;

– придбання лабораторних тварин, діагностикумів, реактивів, антибіотиків, антигельмінтних і хіміотерапевтичних препаратів, медикаментів,    інструментів, перев’язувальних матеріалів, необхідних для боротьби з інфекційними та паразитарними хворобами тварин;

– придбання спеціалізованого лабораторного обладнання, індивідуальних засобів захисту, спецодягу, дезінфекційних засобів для персоналу, лабораторних тварин, інструментів, що необхідні для боротьби з інфекційними і паразитарними хворобами тварин, передбачених постановою Кабінету Міністрів України від 23 квітня 2008 року № 413 “Про затвердження Порядку використання коштів, передбачених у державному бюджеті для здійснення протиепізоотичних заходів, та переліку послуг спеціалістів ветеринарної медицини, які проводять ветеринарну практику, за здійсненням обов’язкових або необхідних протиепізоотичних заходів та розмірів їх оплати”;

– придбання та утримання транспортних засобів, придбання запасних частин, вузлів, пально-мастильних матеріалів; телефонні витрати; витрати на відрядження, пов’язані із виконанням заходів щодо боротьби з епізоотіями, передбачених постановою Кабінету Міністрів України від 15 серпня 1992 року № 478 “Про перелік протиепізоотичних, лікувальних, лабораторно-санітарних, радіологічних та інших ветеринарно-санітарних заходів, що проводяться органами державної ветеринарної медицини за рахунок відповідних бюджетних та інших коштів”.

 

Потреба у засобах захисту тварин на протиепізоотичні заходи в 2017 році:

 

Назва діагностикуму, вакциниОд. виміруВсього на рік, тис.
доз / т
в т. ч. по кварталахВартість 1 тис. доз або 1 т, грн.Всього на рік, грн
І кв.ІІ кв.ІІІ кв.ІV кв.
Діагностика
Лейкозний антиген сухийтис.доз67,0741,5714,891,868,751 000,067 070,00
Туберкулін для ссавцівтис.доз179,3392,4651,4612,0223,39800,0143 464,00
Туберкулін для птицітис.доз8,485,372,001,1101 000,08 480,00
Лабораторна діагностикагрн.497 063,86463 149,24461 348,09317 553,201 739 114,39
Всього       1 958 128,39
Профілактика
Антирабічні вакцинитис.доз158,5179,0033,0725,7620,6812 050,001 910 045,50
Вакцина проти лептоспірозу  Івтис.доз0,120,12000  4 100,00492,00
Вакцина проти лептоспірозу  ІІв.тис.доз1,380,600,150,450,18 4 100,005 658,00
Вакцина проти сибіркитис.доз104,9745,5931,1514,5413,69500,0052 485,00
В-на проти чуми свинейтис.доз136,9062,9934,2921,7717,85600,0082 140,00
Вакцини проти хворобиНьюкасла на СПФ-яйцях(100 дозова)тис.доз  3 951,111 789,73813,53832,49515,36280,00 1 106 310,80
Вакцина проти хвороби Тешенатис.доз60,9515,7018,5615,4711,22 1 770,00107 881,50
Всього       3 265 012,80
Деззасоби
Паразитарні засоби проти фасціольозу, піроплазмозугрн.334 230,470336 297,820670 528,29
Інсекто-акарицидні засоби проти гіподерматозугрн.405,0000,00198 909,0000,00199 314,00
Всього       869 842,29
Р А З О М       6 092 983,48

 

  1. Очікувані результати виконання Програми

 

Охорона території області від занесення інфекційних хвороб тварин з території інших держав або карантинних зон, захист тварин та населення від збудників інфекційних хвороб. Оздоровлення 4 неблагополучних пунктів з інфекційних хвороб тварин (1 – з  лептоспірозу великої рогатої худоби та 3 – зі сказу тварин), зареєстрованих у 2016 році, та зменшення ризиків реєстрації нових неблагополучних пунктів щодо інфекційних хвороб тварин. У разі їх виявлення проведення ефективних заходів щодо локалізації та ліквідації неблагополучних пунктів. Своєчасне проведення 580,0 тис. діагностичних досліджень та 4150,0 тис. щеплень і лікувально-профілактичних обробок з профілактики заразних хвороб тварин у 2017 році.

 

Перелік заходів, обсяги та джерела фінансування Програми наведено у додатку.

 

 

Замовник Програми:

 

Департамент агропромислового розвитку
обласної державної адміністрації                                                         І. Андріїшин

 

 

Додаток
до регіональної цільової програми
проведення лабораторно-діагностичних
та лікувально-профілактичних робіт
у сфері ветеринарної медицини
в Івано-Франківській області на 2017-2018 роки

 

Перелік заходів, обсяги та джерела фінансування регіональної цільової програми проведення                          лабораторно-діагностичних та лікувально-профілактичних робіт у сфері ветеринарної медицини                                             в Івано-Франківській області на 2017-2018 роки

 

Назва замовника: департамент агропромислового розвитку обласної державної адміністрації

 

Назва Програми: регіональна цільова програма проведення лабораторно-діагностичних та лікувально-профілактичних робіт у сфері ветеринарної медицини в Івано-Франківській області на 2017-2018 роки

 

№ п/пНайменування заходуВиконавецьТермін виконанняОрієнтовні обсяги фінансування, тис.грн.Очікувані результати
рік всьогообласний бюджетмісцевий бюджетінші джерела
1Придбання ветеринарних препаратів, діагностикумів, деззасобів та спеціалізованого лабораторного обладнанняЛікарні та лабораторії ветеринарної медицини2017-2018 роки20176092,981130,0004962,98проведення ветеринарно-санітарної діяльності, у тому числі профілактичної та діагностичної
20186092,981130,0004962,98
2Виконання ветеринарно-санітарнихзаходівЛікарні та лабораторії ветеринарноїмедицини2017-2018 роки2017715,0000715,00відшкодування транспортних витрат, на відрядження при здійсненні планових протиепізоотичних заходів
2018715,0000715,00
3Проведення діагностичних досліджень щодо профілактики заразних хвороб тваринЛікарні та лабораторії ветеринарної медицини2017-2018 роки2017507,0000507,00профілактика заразних хвороб тварин
2018507,0000507,00
14629,962260,00012369,96

 

Замовник Програми:

 Департамент агропромислового розвитку
обласної державної адміністрації                                                        І. Андріїшин

  

Керівник Програми:

 Перший заступник голови
обласної державної адміністрації                                                                                                                               М. Савка 

 

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]