Про затвердження обласної комплексної програми “Відзначення в області 100-річчя створення Західноукраїнської Народної Республіки і 100-річчя Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки” на 2018-2019 роки


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання

(Двадцята сесія)

РІШЕННЯ

 

від 02.03.2018. № 816-20/2018
м. Івано-Франківськ

 

Про затвердження
обласної комплексної програми
“Відзначення в області 100-річчя створення
Західноукраїнської Народної Республіки і
100-річчя Акту Злуки
Української Народної Республіки та
Західноукраїнської Народної Республіки”
на 2018-2019 роки

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, з метою формування національної політики пам’яті, патріотичного
виховання молоді, пропагування української національної історії, підтримки науковців для дослідження минулого ЗУНР, а також належної підготовки та відзначення в області 100-річчя створення Західноукраїнської Народної Республіки і 100-річчя Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки обласна рада

вирішила:

  1. Затвердити обласну комплексну програму “Відзначення в області 100-річчя створення Західноукраїнської Народної Республіки і 100-річчя Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки” на 2018-2019 роки (далі – Програма) (додається).
  2. Організацію виконання обласної комплексної програми “Відзначення в області 100-річчя створення Західноукраїнської Народної Республіки і 100-річчя Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки” покласти на управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації (В. Джигіта).
  3. Департаменту фінансів обласної державної адміністрації (І.Мацькевич) передбачати кошти для реалізації заходів Програми, виходячи з можливостей дохідної частини обласного бюджету.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В.Гладія і постійну комісію обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова (Ю.Черневий).

 

Голова обласної ради                                                                        Олександр Сич


ЗАТВЕРДЖЕНО
Рішення обласної ради
від 02.03.2018. № 816-20/2018

 

 

Обласна комплексна програма
“Відзначення в області 100-річчя створення
Західноукраїнської Народної Республіки і
100-річчя Акту Злуки Української Народної Республіки та
Західноукраїнської Народної Республіки”
на 2018-2019 роки

 

 

Замовник Програми:

управління інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю

обласної державної адміністрації                                                      В. Джигіта

 

Керівник Програми:

заступник голови
обласної державної адміністрації                                                      І. Пасічняк


ПАСПОРТ
Обласної комплексної програми
“Відзначення в області 100-річчя створення
Західноукраїнської Народної Республіки і
100-річчя Акту Злуки Української Народної Республіки
 та Західноукраїнської Народної Республіки”
на 2018-2019 роки

 

  1. Ініціатор розроблення Програми (замовник) – управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації.
  2. Розробник Програми – управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації.
  3. Термін реалізації Програми – 2018-2019 роки.
  4. Етапи фінансування Програми – щорічно.
  5. Обсяги фінансування Програми (тис. грн.):
РокиОбсяг фінансування
Всьогов т.ч. за джерелами фінансування
обласний бюджетмісцевий
бюджет
інші
джерела
2018-20193900.03900.0В межах кошторисних призначень
в т.ч.   
20183 070.03 070.0-//-
2019830.0830.0-//-
  1. 6. Очікувані результати виконання програми.

Виконання Програми дасть змогу належним чином формувати національну політику пам’яті, здійснити патріотичне виховання молоді, пропагувати українську національну історію, забезпечити підтримку науковців для дослідження минулого історії ЗУНР, а також належним чином підготувати та відзначити в області 100-річчя створення Західноукраїнської Народної Республіки і 100-річчя Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

  1. Терміни проведення звітності: відповідно до мети та завдань, визначених Програмою, замовник подає обласній раді:

звіт про результати виконання Програми за підсумками року – до 10 лютого наступного за звітним роком;

інформацію про хід виконання Програми – щоквартально до 15 числа місяця, наступного за звітним кварталом.

 

 

Замовник Програми:

управління інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
обласної державної адміністрації                                                    В. Джигіта

 

Керівник Програми:
заступник голови обласної
державної адміністрації                                                                       І. Пасічняк


Обґрунтування доцільності розроблення і прийняття
обласної комплексної програми
“Відзначення в області
100-річчя створення Західноукраїнської Народної Республіки та
100-річчя Акту Злуки Української Народної Республіки та
Західноукраїнської Народної Республіки

на 2018-2019 роки

Вступ

1 листопада 2018 року виповнюється 100 років з дня проголошення  Українською Національною Радою Західноукраїнської Народної Республіки, а 22 січня 2019 року – 100 років з дня проголошення Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

Після розпаду в жовтні 1918 року Австро-Угорської імперії на кілька незалежних держав, патріотичні сили Західної України вдалися до ряду заходів зі створення власної держави.

У ніч із 31 жовтня на 1 листопада 1918 року стрілецькі частини, які очолював сотник Дмитро Вітовський, зайняли всі найважливіші урядові установи в місті Львові. Таким чином, було створено Західно-Українську НароднуРеспубліку, до складу якої увійшли українські етнічні землі – Галичина, Буковина та Закарпаття. У той час Польща, не бажаючи втратити Галичину розпочала військові дії, внаслідок яких уряд ЗУНР переїжджав до Тернополя, Станіславова (тепер Івано-Франківськ), а також перебував у екзилі вКам’янці-Подільському.

Найтриваліше серед них столицею ЗУНР був саме Станиславів, куди у січні 1919-го переїхав її уряд і перебував до 15 травня і де 3 січня 1919 року під час засідання Української Національної Ради ЗУНР був схвалений історичний Універсал про Злуку з Українською Народною Республікою.

Доля західноукраїнської держави, відчайдушна боротьба керівництва ЗУНР на міжнародній арені, прагнення не тільки формалізувати право українського народу на самовизначення, але й практично його зреалізувати через систему прийняття відповідних рішень на рівні тогочасних вершителів долі народів. Безпосередня участь десятків тисяч галичан у збройній боротьбі на наддніпрянських землях теж свідчили про високе розуміння ними історичного завдання – боротьби за українську державність.

В історичній пам’яті українського народу ЗУНР займає особливе місце. Адже державотворення ЗУНР було органічною частиною Української революції 1917–1921 років, кульмінаційним моментом якої стало проголошення Злуки УНР і ЗУНР у є єдину Українську Соборну державу 22 січня 1919 року на Софійському майдані у Києві.

Прийняття цієї Програми зумовлено такими причинами:

Програма відзначення в області 100-річчя створення Західноукраїнської Народної Республіки та 100-річчя Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки розроблена з метою організації заходів у контексті державотворення ЗУНР як частини Української революції 1917-1921 років.

Ця Програма розрахована на 2018-2019 роки, визначає стратегію проведення загальнообласних заходів, впорядкування пам’ятних місць та будівель, популяризацію інформації про події та осіб, пов’язаних із подіями ЗУНР та УНР.

Законодавча база для розроблення Програми:

Конституція України;

Закон України “Про місцеве самоврядування в Україні”;

Бюджетний кодекс України;

Рішення обласної ради від 08.12.2017 № 662-19/2017 “Про проголошення в області 2018 року Роком Західноукраїнської Народної Республіки”;

інші нормативно-правові акти.

Мета Програми

Метою Програми є привернення уваги до творення новітньої української державності через належне відзначення подій 100-річчя створення Західноукраїнської Народної Республіки І 100-річчя Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

Основні завдання Програми:

Формування національної політики пам’яті;

Патріотичне виховання молоді;

Формування навчальних програм у закладах освіти;

Організація та проведення загальнообласних заходів;

Вшанування місць пам’яті, благоустрій територій та приміщень, пов’язаних із визначеними подіями;

Видання друкованої продукції, присвяченої 100-річчю створення Західноукраїнської Народної Республіки та 100-річчю Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки;

Популяризація інформації про події та заходи.

Фінансове забезпечення Програми

Фінансове забезпечення Програми здійснюється за рахунок коштів обласного бюджету, виходячи з можливостей дохідної частини, районних бюджетів, бюджетів міст обласного значення та об’єднаних територіальних громад, а також за рахунок благодійних внесків та інших джерел, не заборонених законодавством України.

При цьому, на виконання п.7 заходів Програми кошти обласного бюджету виділяються на умовах співфінансування з місцевих бюджетів.

Очікувані результати виконання Програми

Підвищення рівня обізнаності мешканців області із подіями періоду утворення ЗУНР та виховання почуття патріотизму у молоді.

Поширення інформації про події ЗУНР серед школярів та студентів, а також заохочення до поглибленого вивчення історії рідного краю.

 Вшанування місць пам’яті, благоустрій територій та приміщень, пов’язаних із визначеними подіями.

Розвиток різноманітних форм поширення інформації про події, присвячені 100-річчю створення Західноукраїнської Народної Республіки та 100-річчю Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

Стимулювання громадської активності щодо історичної спадщини.

Організація і контроль за виконанням Програми

Організація виконання Програми покладається на управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації, департаменти та управління обласної державної адміністрації відповідно до компетенції, районні державні адміністрації, виконавчі комітети міських рад міст обласного значення, рад об’єднаних територіальних громад.

Системний моніторинг виконання Програми здійснюється виконавчим апаратом обласної ради та управлінням інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю обласної державної адміністрації.

 

Начальник управління інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
обласної державної адміністрації                                         Володимир Джигіта

 


Додаток
до обласної комплексної програми
“Відзначення в області 100-річчя створення
Західноукраїнської Народної Республіки і

100-річчя Акту Злуки Української Народної
Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки”
на 2018-2019 роки

 

Перелік заходів,
обсяги та джерела фінансування обласної комплексної програми
“Відзначення в області 100-річчя створення
Західноукраїнської Народної Республіки і
100-річчя Акту Злуки Української Народної Республіки та
Західноукраїнської Народної Республіки”
на 2018-2018 роки

 


з/п
Найменування заходуВиконавціТермін виконанняПрограмні обсяги фінансування,Очікувані
результати
РокиВсього, тис. грнОблас­ний бюджетМісцевий бюджетІнші дже­рела
1.Організація та проведення 1 листопада 2018 року в м. Івано-Франківську по вул. Грюнвальдській урочистого віче за участю представників органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, політичних партій та громадських організацій, учнівської і студентської молоді.Виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради, управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю,департамент освіти, науки та молодіжної політики облдержадміністрації20182018В межах кошто­рисних призначеньНалежне вшанування подій, пов’язаних зі 100-річчям створення ЗУНР
2.Забезпечення у вихідні дні протягом листопада 2018 року, січня 2019 року костюмованого караулу біля приміщення Ратуші.Виконавчий комітет Івано-Франківської міської ради20182018Стимулювання громадської активності щодо пізнання історичної спадщини.
3.Проведення 1 листопада 2018 року в м. Івано-Франківську військово-історичної реконструкції Листопадового зриву.Управління культури, національностей та релігій обл­держ­адміністрації,
Музей визвольної боротьби
ім. С.Бандери
20182018В межах кошто­рисних призначеньСтимулювання громад­ської активності щодо пізнання історичної спадщини.
4.Проведення в Івано-Франківському академічному обласному українському музично-драматичному театрі ім. І. Франка мистецької академії, присвяченої 100-річчю створення Західноукраїнської Народної Республіки у 2018 році та мистецької академії, присвяченої 100-річчю Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки у 2019 році.Управління культури,
національностей та релігій
облдерж­адміністрації
2018-20192018В межах кошто­рисних призначеньНалежне вшанування подій, пов’язаних зі 100-річчям створення ЗУНР і 100-річчя Акту Злуки Української
Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки
2019В межах кошто­рисних призначень
5.Проведення урочистого спец погашення маркованого конверту, присвяченого 100- річчя ратифікації Акту Злуки УНР та ЗУНРІвано-Франківська дирекція ПАТ “Укрпошта”20182018Розвиток різноманітних форм поширення
інформації про події,
присвячені 100-річчю
створення Західноукраїнської Народної Республіки і 100-річчю Акту Злуки
Української Народної
Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки
6.Сприяти проведенню міжнародної наукової конференції, присвяченої 100-річчю створення Західноукраїнської Народної Республіки і 100-річчю Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки (2018 -2019 рр.)Департамент освіти, науки та молодіжної політики облдерж–адміністрації, Прикарпатський національний університет
імені Василя Стефаника
2018-2019201820.020,0Сприяння науковому
дослідженню подій
періоду Української
революції 2017-2021 років, ЗУНР, УНР
201930.030.0
7.Увічнення пам’яті про звитяги українських військових періоду ЗУНР та УНР, зокрема, шляхом спорудження меморіалів, пам’ятників, встановлення пам’ятних знаків, меморіальних дощок, упорядкування поховань загиблих воїнів українських збройних формувань, учасників Української революції 1917 – 1921 років, відповідного найменування/перейменування вулиць, навчальних закладів, проведення заходів військово-патріотичного характеру із залученням учасників антитерористичної операції у Донецькій та Луганській областях, громадських об’єднань, що займаються військово-історичною реконструкцією.Районні державні адміністрації, виконавчі комітети міських рад міст обласного значення, рад об’єднаних територіальних громад2018-20192018500500В межах
кошторисних призначень
В межах кошторисних приз­наченьВшанування місць пам’яті, благоустрій територій та приміщень, пов’язаних із визначеними подіями
2019500500В межах кошторисних
призначень
В межах кошторисних приз­начень
8.Спорудження та встановлення у
м. Тисмениці пам’ятника прем’єр-міністру ЗУНР К. Левицькому.
Тисменицька районна
держ­авна
адміністрація,
виконавчий
комітет
Тисменицької міської ради
201820181000.01000.0В межах кошторисних
призначень
Вшанування місць пам’яті, благоустрій територій та приміщень, пов’язаних із визначеними подіями
9.Реконструкція площі та пам’ятника перед адміністративним будинком, що знаходиться за адресою
Грушевського,21, із тематичним
врахуванням концепції Соборності
та неподільності України.
Департамент будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури облдерж
адміністрації
201820181000,01000,0Благоустрій території,
надання ідеологічного
змісту одній з центральних площ міста Івано-Франківська
10.Видати 3-томну наукову працю
“Західно-Українська Народна
республіка 1918 – 1923. Енциклопедія”, яке готується науковцями
Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника.
Управління
інформаційної діяльності, та
комунікацій з громадськістю облдерж­адміністрації
2018-20192018300.0300.0Сприяння науковому
дослідженню подій періоду Української революції
2017-2021 років, ЗУНР, УНР, видання 3 тисяч примірників 3-томного видання
“Західно-Українська Народна
Республіка 1918-1923.
Енциклопедія”
2019150.0150.0
11.Присвятити 1 урок 1 вересня 2018 року 100-річчю створення Західноукраїнської Народної Республіки та 1 урок 1 вересня 2019 року 100-річчю Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.Департамент освіти, науки та молодіжної політики облдержадміністрації20182018Збереження національної пам’яті, патріотичне
виховання молоді
12.Провести в навчально-виховних та куль­турних закладах області тематичні уроки, лекції, бесіди, присвячені
100-річчю створення Західноукраїнської Народної Республіки і 100-річчю Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної
Республіки
Департамент освіти, науки та молодіжної політики, управління культури, національностей та релігій облдерж­адміністрації2018-20192018-2019Збереження національної пам’яті, патріотичне
виховання молоді
13.В рамках конкурсу-захисту науково-дослідницьких робіт учнів-членів Малої академії наук врахувати тематику
малодосліджених сторінок історії ЗУНР і 100-річчю Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, зокрема, присвячених життю та діяльності діячів ЗУНР та УНР
Департамент освіти, науки та молодіжної політики облдерж­адміністрації2018-20192018-2019Збереження національної пам’яті, патріотичне
виховання молоді
14.Забезпечити проведення в бібліотечних та музейних закладах населених пунктів області книжково-ілюстратив­них і тематичних виставок, культурно-мистецьких заходів, експозицій документів, презентацій книжок з історії Західноукраїнської Народної Республіки та Української Народної Республіки.Управління культури, національностей та релігій, департамент освіти, науки та молодіжної політики облдерж­адміністрації2018-20192018-2019Збереження національної пам’яті, патріотичне
виховання молоді,
 стимулювання громадської активності щодо історичної спадщини.
15.Організувати виставку архівних
документів, що ілюструють події
періоду Західноукраїнської Народної Республіки, життя та діяльність
провідних діячів національного
державотворення.
Державний
архів області
2018-2019Збереження національної пам’яті, сприяння науковому дослідженню подій періоду Української революції
2017-2021 років, ЗУНР, УНР
16.Забезпечити видання друкованої продукції, присвяченої 100-річчю створення Західноукраїнської
Народної Республіки і 100-річчю Акту Злуки Української Народної
Республіки та Західноукраїнської
Народної Республіки
Управління
інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю облдерж­адміністрації
2018-20192018100.0100.0Сприяння науковому
дослідженню подій періоду Української революції
2017-2021 років, ЗУНР, УНР
2019100.0100.0
17.Присвятити проведення молодіжної науково-пізнавальної патріотичної програми “Чорний ліс-2018”
100-річчю створення Західноукраїн­ської Народної Республіки і
“Чорний ліс-2019” 100-річчю Акту Злуки Української Народної
Республіки та Західноукраїнської
Народної Республіки.
Департамент освіти, науки та молодіжної політики облдержадміністрації2018-20192018В межах
кошторисних
призначень
Збереження національної пам’яті, патріотичне
 виховання молоді
2019В межах
кошторисних
призначень
18.Виготовлення, розповсюдження та розміщення тематичної інформаційної друкованої та сувенірної
продукції.
Управління
інформаційної діяльності та
комунікацій з громадськістю облдерж­адміністрації
2018201850.050.0Розвиток різноманітних форм поширення інформації про події, присвячені 100-річчю створення Західноукраїнської Народної Республіки і 100-річчю Акту Злуки Української Народної Республіки та
 Західноукраїнської Народної Республіки.
2019201950.050.0
19.Тиражування карткової гри
“Українська революція”,
розробленої Українським інститутом національної пам’яті.
Департамент освіти, науки та молодіжної
політики
облдерж­адміністрації
2018201850.050.0Розвиток різноманітних форм поширення інформації про події, присвячені 100-річчю створення Західноукраїнської Народної Республіки і
100-річчю Акту Злуки
Української Народної
Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.
20.Розробити та видати переносну
виставку, присвячену 100-річчю
створення Західноукраїнської
Народної Республіки і 100-річчю Акту Злуки Української Народної
Республіки та Західноукраїнської
Народної Республіки для подальшої їх передачі в усі райони області.
Управління
інформаційної діяльності, та
комунікацій з громадськістю облдерж­адміністрації
2018201850.050.0Розвиток різноманітних форм поширення інформації про події, присвячені 100-річчю створення Західно
української Народної
Республіки і 100-річчю Акту Злуки Української
Народної Республіки та
 Західноукраїнської
Народної Республіки.
21.Забезпечити широке висвітлення у пресі, на телебаченні та радіо
заходів, присвячених 100-річчю
створення Західноукраїнської
Народної Республіки і 100-річчю Акту Злуки Української Народної
Республіки та Західноукраїнської
Народної Республіки.
Управління
інформаційної діяльності, та
комунікацій з громадськістю облдерж­адміністрації
2018-20192018-2019Розвиток різноманітних форм поширення інформації про події, присвячені 100-річчю створення Західно
української Народної
Республіки і 100-річчю Акту Злуки Української
Народної Республіки та
Західноукраїнської Народної Республіки.

 

Начальник управління інформаційної діяльності
та комунікацій з громадськістю
обласної державної адміністрації                                             Володимир Джигіта

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]