Стенограма пленарного засідання (23.12.2020)


С Т Е Н О Г Р А М А
ДРУГОЇ СЕСІЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ

ВОСЬМОГО ДЕМОКРАТИЧНОГО СКЛИКАННЯ
від 23.12.2020 р.

 

О.Сич. Шановні пані і панове!

До Івано-Франківської обласної ради восьмого демократичного скликання обрано 84 депутати.

За результатами письмової реєстрації в сесійній залі присутні 78 депутатів.

Відсутні – 6, з них: на лікарняному – 4, з інших поважних причин – 2 депутати.

Відповідно до пункту 11.3 статті 11 діючого Регламенту обласної ради сьомого демократичного скликання депутати повинні зареєструватися за допомогою електронної системи.

Прошу увімкнути електронну систему, а депутатів прошу зареєструватися.

Отже, в залі присутні 71 депутат згідно електронної реєстрації.

Відповідно до статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та пункту 5.2. Регламенту обласної ради наша сесія є правомочною, і я оголошую її відкритою.

(Звучить Гімн України).

(Звучить молитва).

 

Шановні колеги!

З метою мінімізації поширення коронавірусної інфекції ми не запрошували на засідання представників інших органів місцевого самоврядування області, керівників обласних підприємств і установ, політичних партій та громадських організацій, представників засобів масової інформації. Однак, усі бажаючі можуть спостерігати за перебігом сьогоднішнього пленарного засідання, оскільки обласне телебачення “Галичина” здійснює його пряму трансляцію.

Шановні депутати, шановні краяни!

Уже стало доброю традицією, коли у переддень новорічно-різдвяних свят члени Національної Скаутської Організації України “Пласт” приносять до нас Вифлеємський вогонь миру з місця народження Ісуса Христа.

Дозвольте їх запросити сюди, прийняти від вашого імені цей вогонь і побажати всім щасливого Різдва і Нового року.

Друзі-пластуни, прошу, заходьте, будь ласка.

(Виступ членів Національної Скаутської Організації України “Пласт”).

(Оплески в залі).

О.Сич. Шановні друзі-пластуни! Дякуємо вам за переданий нам Вифлеємський вогонь миру, добра, благодаті.

Від свого імені та від імені обласної ради бажаю вам розквіту вашої організації і плекання нового покоління українців, цвіту України, тих людей, які стануть на чолі Української держави і будуть вести її до доброго майбуття. Скоб!

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги-депутати! Ще раз дякуючи членам Української Скаутської Організації “Пласт”, я хочу нагадати, що нами є прийнята програма розвитку пластового руху на Прикарпатті, і коли ми черговий раз дійдемо до її вдосконалення, згадайте їхні милі гарні обличчя і побажання для нас.

А зараз дозвольте вручити посвідчення і значки депутатів обласної ради, депутатів обласної ради тим, хто з різних причин був відсутній на попередньому засіданні обласної ради.

Миколо Васильовичу, зачитайте прізвища, а ми з Василем Івановичем вручимо посвідчення.

М.Палійчук. Для вручення посвідчення та значка запрошується Гринечко Мар’яна Валеріївна.

(Оплески в залі).

Карп Галина Василівна.

(Оплески в залі).

Федорук Олександра Володимирівна.

О.Сич. Продовжуємо нашу роботу.

Відповідно до пункту 12.1. діючого Регламенту обласної ради після відкриття сесії перед затвердженням порядку денного відводиться до 15 хвилин для стислих (до 3 хвилин) виступів і заяв уповноважених представників депутатських фракцій з внесенням пропозицій, повідомлень без прийняття рішень по них.

Шановні колеги! Хто з уповноважених представників депутатських фракцій хоче висловитись? Прошу записатись до виступу. Є такі?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Прошу увімкнути систему для запису.

Кукурудз Ростислав Степанович.

Р.Кукурудз. Так.

О.Сич. Ви записались до виступу. Будь ласка.

Р.Кукурудз. Шановний пане голово, шановні панове колеги! Дозвольте мені оголосити заяву фракції “Європейська Солідарність” щодо позиції політичної партії “Європейська
Солідарність” по питаннях державного бюджету.

Сьогодні, коли Україна воює на двох фронтах, коли вже сьомий рік наші війська на Сході протистоять російським військам, другий фронт триває вже більше ніж 9 місяців, це фронт, де медики всупереч всім обставинам вже 9 місяців активно боряться з коронавірусною інфекцією. І боротьба з Росією і з коронавірусом, на наш погляд, буде основними викликами і у 2021 році. Але схоже, що Президент і уряд іншої думки. Тому що ті основні посили, основні тенденції, основні виклики, які стоять перед державою у 2021 році, на жаль, не знайшли відображення в Державному бюджеті. І Державний бюджет, який був ухвалений голосами партії “Слуга Народу”, “Батьківщина”, депутатської групи “Довіра” та “За майбутнє”, не відображають власне цих викликів. Чому? Тому що там закладені гроші на утримання державного апарату, вони збільшені. Поряд з тим кошти на утримання силового апарату, кошти на утримання збільшені, але, на жаль, наше військо не отримує тих коштів, які воно повинно отримувати. Міністр Степанов, Міністр діючого уряду теж закликав своїх депутатів не голосувати за цей бюджет, тому що коштів на достатній рівень боротьби з коронавірусною інфекцією не закладено. Тому, власне, була позиція фракції “Європейська Солідарність” і фракції “Голос” не підтримувати цей бюджет. Дякую.

О.Сич. Бардяк Євгенія Мар’янівна, будь ласка.

Є.Бардяк. Вельмишановні пані та панове! Маю делеговане повноваження оголосити і представити створення міжфракційної депутатської групи “Рівні можливості”. До нашої групи на сьогодні увійшли представники чотирьох фракцій обласної ради: це “Батьківщина”, “Свобода”, “Слуга Народу” та “Європейська солідарність”.

Усього група на сьогодні складається з 10 осіб: це як чоловіки, так і жінки. Співголовами групи є по одному представнику від кожної фракції, які увійшли до групи “Рівні можливості”, усього чотири співголови.

Наша група… наша група не претендує на входження в додаткові комісії та президію обласної ради, але разом з тим наша група матиме представницький характер, ми будемо співпрацювати з радами різних рівнів: від Верховної Ради до рад територіальних громад, а також з різними міжнародними інституціями, як державними, так і громадськими чи донорськими.

Мета діяльності міжфракційної групи “Рівні можливості” – рівні можливості не тільки для жінок і чоловіків, але й для мешканців, наприклад, сільської чи міської території, людей з різними видами інвалідності, людей різного віку тощо.

Ми будемо говорити, наприклад, про доступність громадських просторів, які цікаві як людям з дітьми, так і чоловікам чи жінкам, про рівне представництво жінок і чоловіків у різних професіях та посадах, залучення жінок і чоловіків з малих громад до політичних процесів тощо.

Основні напрямки діяльності групи буде обговорено та обрано спільно з членами групи. Детальна інформація буде найближчим часом на сайті Івано-Франківської обласної ради.

О.Сич. Дякую за інформацію.

Шановні колеги!

21 грудня 2020 року відбулося засідання президії обласної ради.

Президія рекомендувала внести на розгляд другої сесії 53 питання і питання “Різне”.

Проект порядку денного формувався з дотриманням термінів, встановлених Регламентом обласної ради, а також Законом України “Про доступ до публічної інформації”.

Проекти рішень проаналізовані на засіданнях постійних комісій обласної ради.

За результатами вивчення і розгляду постійними комісіями надано відповідні висновки та рекомендації.

Порядок денний та матеріали сесії ви отримали під час реєстрації.

Проекти рішень з питань, внесених до порядку денного, розміщені на офіційному сайті обласної ради.

Звертаю вашу увагу, що до проекту порядку денного внесено 12 питань, рекомендованих президією обласної ради. А саме:

– під номером 3 – кадрове питання;

– під номерами 4, 5 – звернення обласної ради;

– під номером 15 – про внесення змін до Положення про обласний фонд охорони навколишнього природного середовища;

– під номерами 17 та 19 – про внесення змін до вже діючих програм;

– під номером 31 – про нову програму;

– під номерами 39, 40, 51 та 52 – майнові питання;

– під номером 41 – про створення комунального підприємства.

Шановні колеги! Є пропозиція наданий вам порядок… проект порядку денного другої сесії обласної ради взяти за основу.

Прошу увімкнути систему для голосування. Прошу визначатись.

За – 74, не голосували – 5: рішення прийнято.

Чи є в когось пропозиції до проекту порядку денного, шановні колеги? Є.

Будь ласка, увімкніть… запишіться для пропозицій. Увімкніть систему.

Кукурудз Ростислав Степанович.

Р.Кукурудз. Пане голово, у мене є пропозиція включити в порядок денний питання “Про підтримку звернення Львівської обласної ради щодо негайного звільнення Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета”.

О.Сич. Є пропозиція. Ставлю на голосування. Будь ласка, визначайтесь, шановні колеги.

За – 36, проти – 1, утримались – 4: рішення прийнято, оскільки це процедурне питання, шановні колеги.

Інших пропозицій не було. Подаю пропозицію про порядок розгляду питання. У мене є така пропозиція. У зв’язку з необхідністю передбачити в обласному бюджеті на 2021 рік кошти для комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради “Будінвест”, це питання пропоную, яке стоїть під номером 41, розглянути після питання номер 32, тобто, під номером 33, 33, тобто, перед бюджетом обласної ради. А дальше ці питання розглядати за тим порядком, які встановлені в проект порядку денного.

Хто за таку пропозицію? Вона має процедурний характер. Прошу голосувати. Увімкніть систему.

За – 69, не голосували – 10: рішення прийнято.

Шановні колеги! Ставлю на голосування проект рішення і порядок розгляду питань в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій. Прошу визначатись.

За – 76, не голосували – 3: рішення прийнято.

В.Гладій. Шановне товариство! Розпочинаємо розгляд питань порядку денного другої сесії обласної ради.

Розглядається питання під номером 1 – “Про Регламент Івано-Франківської обласної ради восьмого демократичного скликання”.

Проект рішення номер 1 – в окремій брошурі.

Доповідає голова обласної ради Сич Олександр Максимович.

Проект рішення розглянуто на засіданнях усіх постійних комісій обласної ради, рекомендовано постійними комісіями до розгляду на сесії обласної ради.

Постійна комісія обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку рекомендувала до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозицій комісії.

Пропозиції даної комісії – у цій самій брошурі.

Прошу, пане голово.

О.Сич. Шановні колеги! Закон передбачає, що до прийняття на другій сесії ради обласної чи іншої діє регламент попереднього скликання ради.

До сьогоднішнього дня ми користувались Регламентом обласної ради сьомого демократичного скликання, а сьогодні – друга сесія, ми приймаємо Регламент у новій редакції.

Насправді, у попередньому скликанні ми над цим Регламентом достатньо довго працювали, оскільки ми тоді вже змушені були внести цілий ряд новацій, які диктувало нам законодавство, а також удосконалили сам Регламент. Ну, без перебільшення, тоді, пригадую, 5 років тому назад, апарат обласної ради декілька місяців працював над цим текстом.

Тим не менше, сьогодні ми не просто механічно його подаємо для повторного прийняття, але вносимо ряд змін, які знову ж таки диктує або законодавство, або ж ми зауважили деякі пробіли.

Зокрема хочу на них наголосити.

Так, коли у статті 6 мова йде про формування підготовчої групи, яка після завершення виборів займається скликанням сесії, то ми добавляємо позицію: “При формуванні підготовчої групи квота визначається від тієї політичної партії (блоку), яка отримала найменшу кількість депутатських місць у раді”. Ну, закономірно: щоб було пропорційне представництво від кожної фракції, від найменшої треба рахувати, яка має бути квота.

Наступні новації. У статті 9 “Підготовка проектів рішень ради”… Ми ніби завжди про це говоримо і наголошуємо, особливо обласній державній адміністрації, яка практично подає 90 відс. усіх проектів рішень, що завжди, подаючи зміни до якогось проекту рішення, треба подавати порівняльну таблицю. Тут ми фіксуємо, що слід таку таблицю подавати. Тоді депутатам легше орієнтуватись.

А також у статті 9.19 додатки до проектів рішень і прийнятих радою рішень підписують керівники структурних підрозділів обласної державної адміністрації, керівники обласних організацій, які подали їх на розгляд сесії.

Дивлюсь, які ще уточнення є. Є уточнення ще до статті 14 “Порядок прийняття рішень і голосування”. Добавляємо пункт 14.10: “Рішення ради приймаються на її пленарному засіданні після обговорення більшістю депутатів від загального складу ради”. Ніби само собою зрозуміло, тим не менше, це не було прийнято.

Плюс добавляємо статтю 14.12: “Прийняті радою рішення повинні бути завізовані заступником голови обласної державної адміністрації згідно з розподілом обов’язків, керівником профільного структурного підрозділу обласної державної адміністрації або його заступником, керівником установи, організації, які подали на розгляд ради відповідний проект рішення. Рішення, які передбачають здійснення фінансування, повинні бути завізовані керівником
структурного підрозділу з питань фінансів обласної державної адміністрації.

Прийняті радою рішення підписуються особисто головою обласної ради, а у разі його відсутності – першим заступником або заступником голови обласної ради чи особою, яка головувала на засіданні.

Мається на увазі, не після того, коли голова провів засідання і відсутній, але той, хто веде засідання, той і підписує. Якщо немає голови, веде заступник чи перший заступник, то він і підписує прийняті радою рішення.

Ну, і плюс у статті 15 “Протокол та стенографування” ми добавляємо слова про те, що засідання ради стенографуються. Ніби знову ж таки само собою зрозуміло, у законодавстві це є, і ми стенограми завжди готували, тим не менше, цього не було зазначено у нашому Регламенті.

Стаття 18 “Постійні та тимчасові комісії”, ну, насправді, в цій статті… раніше в редакції ми говорили про те, що комісії здійснюють свою діяльність на основі положення про комісії, але самого переліку, принаймні, комісій, які є, ми не фіксували. В той же час положення про комісії відсилали нас до Регламенту, говорячи про те, що перелік комісій зазначений в
Регламенті, але в Регламенті їх не було. Ну, це такий своєрідний невеличкий пробіл, ми його сьогодні заповнюємо.

Ну, і здається, якщо не помиляюся, все.

Так, більше новацій немає, крім тих, що подані ще, звичайно, на засіданнях комісій, про що ми будемо пізніше говорити.

І ще одне, чисто від себе як від голови обласної ради хочу додати, шановні колеги, в тому числі тут зафіксовані повноваження голови обласної ради, зокрема щодо ведення сесії, спрямування її у русло розгляду питань порядку денного. От, і коли, даруйте, я поправляю того чи іншого колегу-депутата, що не треба говорити про все, що завгодно, на сесії, але тільки в рамках порядку денного і в рамках того питання, яке розглядається, ну, не гнівайтесь, таке моє завдання – вести сесію і спрямовувати її в ділове русло.

Дякую.

В.Гладій. Дякую. Шановні колеги! Чи є запитання до голови? Немає? Немає. Прошу сідати.

Чи є бажаючі виступити в обговоренні першого питання порядку денного? Немає.

Шановне товариство, тоді є пропозиція проект рішення взяти за основу. Прошу голосувати.

За – 76, не голосували – 3: рішення прийнято.

Колеги, у вас у роздаткових матеріалах окремо виписані пропозиції до даного проекту рішення постійної комісії обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку. Ви бачите і пропозиції до пункту 2.2, 6.1, 6.2, 6.7 і 7.9.

Колеги, є пропозиція голосувати за всі пропозиції одночасно постійної комісії. Немає заперечень? Немає.

Тоді я ставлю дані пропозиції на голосування. Прошу визначатись.

За – 42, проти – 5, утримались – 15: рішення не прийнято.

Шановні колеги! Пропоную проект рішення для голосування в цілому. Прошу визначатись.

За – 77, проти – 1, не голосував – 1: рішення прийнято.

О.Сич. Переходимо до наступного питання порядку денного.

Розглядається питання “Про Положення про постійні та тимчасові комісії обласної ради”.

Проект рішення номер 2 – в окремій брошурі.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Проект рішення розглянуто на засіданнях усіх постійних комісій обласної ради, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Постійні комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій і з питань культури, духовності та інформаційної політики надали пропозиції до проекту рішення.

Пропозиції комісій – у цій самій брошурі.

Будь ласка, Василю Івановичу.

В.Гладій. Колеги-депутати, присутні, шановні телеглядачі!

Проект Положення про постійні та тимчасові комісії обласної ради визначає порядок
діяльності тих постійних комісій, утворених нами на першій сесії обласної ради, та тимчасових контрольних комісій, можливо, будуть утворені за пропозиціями депутатів.

Даний проект положення розроблений відповідно до законів України “Про місцеве самоврядування в Україні”, а також “Про статус депутатів місцевих рад” і враховуючи вже Регламент, а коли він розроблявся, тоді ще проект Регламенту обласної ради восьмого демократичного скликання.

Скажу відразу, що проект Положення про постійні та тимчасові комісії не може суперечити чинному законодавству України, тому враховані норми як вищеназваних законів, так й інших законів та підзаконних актів.

По змісту проекту нашого Положення зі статті першої по дев’ятнадцяту – це загальні положення, які формують порядок діяльності постійних та тимчасових комісій нашої обласної ради, їх перелік, порядок формування, права та обов’язки, організація роботи, обов’язки голови, заступника, голови, секретаря комісії, члена комісії, форми діяльності, контрольна функція, як взаємодіяти з виконавчим апаратом обласної ради, прийняття рішень, діловодство, як вести протокол, як організовувати спільне засідання, а також порядок діяльності окремо виписаний в окремій статті тимчасових контрольних комісій обласної ради. І звертаю увагу на інший розділ – це стаття 20, яка характеризує функціональну спрямованість тих постійних комісій обласної ради, які утворені нами на першій сесії. Під кожним номером даної статті від номера 21 до номера 20.11 – повноваження тієї чи іншої постійної комісії обласної ради. Всі вони розглянуті на засіданнях профільних комісій, взяті до уваги позитивні висновки і рекомендовані до розгляду на пленарному засіданні сесії обласної ради.

Разом з тим, комісія з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій внесла свої пропозиції, а також пропозиції щодо своїх повноважень внесла постійна комісія обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики.

Дякую за увагу.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Дякую. Прошу сідати, Василю Івановичу.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Немає?

Тоді ставлю проект рішення за основу. Прошу визначатись.

За – 77, не голосували – 2: рішення за основу прийнято.

Шановні колеги!  У вас в матеріалах сесії є пропозиції комісій. Ставлю на голосування по черзі. Спочатку – комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій. Ну, ви бачите, насправді, пропозиції носять характер уточнення, суттєвого уточнення. Зокрема, у пункті 8.2 статті 8 “Обов’язки секретаря постійної комісії” слова “веде діловодство” замінити словами “організовує ведення діловодства”, бо не секретар комісії веде діловодство, веде діловодство відповідальний працівник апарату обласної ради, але секретар комісії слідкує і організовує таке ведення.

Окрім того, пункт 14.6 статті 14 “Прийняття рішень на засіданні постійної комісії” викласти в такій редакції, щоби рекомендації комісії згідно чинного законодавства були обов’язковими не тільки для голови обласної ради, апарату обласної ради, посадовців, але й всіх органів виконавчої влади і всіх підприємств, організацій, установ на території області, незалежно від форми власності, так, як гласить про це Закон.

Ставлю на голосування пропозиції цієї комісії. Прошу визначатись.

За – 75, не голосували – 4: рішення прийнято.

І ставлю на голосування пропозицію комісії з питань культури, духовності та інформаційної політики. Ну, її суть полягає в тому, щоби комісія мала повноваження, в тому числі й опікуватись процесами реорганізації мережі культурно-мистецьких закладів усіх форм власності.

Ставлю на голосування пропозиції комісії. Прошу визначатись.

За – 77, не голосували – 2: рішення прийнято.

Шановні колеги! І я ще пропоную одне доповнення до пункту 4.2.1 Положення про комісії, зокрема такого характеру.

Ми останнім часом спостерігаємо таке явище, коли на початку року формуємо бюджет, кожен головний розпорядник коштів подає свої пропозиції. Будучи досвідченим, він знає, куди спрямувати кошти так, щоб в кінці року мати резерв. Дуже часто так виходить, що на наші комісії, зокрема на бюджетну комісію подаються пропозиції про перекидку коштів без узгодження з начальником департаменту фінансів, що є неправильно, бо начальник департаменту фінансів… взагалі департамент фінансів – це та інституція в складі виконавчого органу влади, яка балансує весь бюджет, не тільки під час його складання, але й під час виконання.

Тому, виходячи з цього, пропоную такий  пункт: “Матеріали і документи обласної
державної адміністрації, що надходять до обласної ради і підлягають розгляду постійними комісіями, якими передбачається здійснення фінансування, або які впливають на показники бюджету, повинні бути завізовані керівником структурного підрозділу з питань фінансів обласної
державної адміністрації”.

Ставлю на голосування.

За – 77, не голосували – 2: рішення прийнято.

Колеги, ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій. Прошу визначатись.

За – 77, не голосували – 2: рішення прийнято.

Розглядається наступне питання – “Про голову постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій Н. Іваніва”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 3 – на окремому аркуші.

Доповідає, даруйте, я вже так почав сам говорити, голова обласної ради.

Я дуже коротко, з вашого дозволу, шановні колеги, Закон чітко вказує, що за рішенням ради голова бюджетної комісії може працювати на звільненій основі.

Виходячи з того, що за рішенням ради, то ми повинні не просто прийняти до відома, кого ми обрали на голову бюджетної комісії, він автоматично починає виконувати… виконання своїх повноважень на платній основі, але саме за рішенням ради. Тому ми вважали за доцільне все-таки це рішення внести, аби, боронь Боже, десь потім якихось не було колізій там. Бо деколи люди люблять шукати якісь корупційні складові там, де їх немає.

Чи є запитання? Немає?

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 75, не голосували – 3: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради щодо фінансування коштів з резервного фонду державного бюджету”.

Внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 4 – на окремому аркуші.

Проект рішення напрацьований департаментом фінансів обласної державної адміністрації за дорученням постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій.

Сьогодні засідала постійна комісія обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, вона розглянула це питання і рекомендувала його до розгляду на сесії.

Доповідає Іванів Назарій Іванович – голова постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій.

Прошу.

Н.Іванів. Слава Ісусу Христу! Перш за все, хочу подякувати за підтримку попереднього рішення.

Щодо звернення обласної ради, пропонуємо на розгляд депутатського корпусу схвалити звернення обласної ради до Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, Голови Комітету Верховної Ради з питань бюджету Арістова та Міністра України Марченка.

Сам текст звернення розданий, але сьогодні я пропоную його затвердити в іншому змісті, оскільки станом на 22 грудня надійшли кошти в сумі 87,6 млн.грн., що складає 33 цілих… 33 відс. від загальної суми, і залишок, який ще недофінансований по розпорядженню від 4 листопада, складає 175 млн.грн.

Чи є потреба зачитувати весь текст звернення?

Голоси із залу. Немає.

О.Сич. Немає.

Н.Іванів. Тоді пропоную проголосувати.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка, для запитань.

Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Назарію Івановичу! Пам’ятаєте, на липневій сесії, якраз після повені, коли ми тут приймали звернення, у нас був окремий пункт, ми внесли за те, щоб ці кошти виділялись для, скажемо так, для дачників, для тих, хто має дачні ділянки, особливо це стосується сіл, які у приміській зоні: там, Клузів, Підлісся і так дальше.

Це звернення пройшло. Ви не знаєте, чи пройшли зміни по постанові Кабінету Міністрів? І чи будуть виділятись ці кошти для цієї категорії осіб?  Дякую.

Н.Іванів. Ні, не пройшли зміни. Дякую.

Р.Ткач. Не пройшли?

Н.Іванів. Ні.

Р.Ткач. Дякую.

Н.Іванів. Дякую.

О.Сич. Томенчук Богдан Михайлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

Н.Іванів. Помилково.

Б.Томенчук. Помилково натиснув.

О.Сич. Помилково. Дякую.

Дякую, Назарію Івановичу. Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Тоді ставлю проект рішення за основу. Прошу визначатись.

За – 74, не голосували – 3: рішення прийнято.

Шановні колеги! Суть зміни полягає в тому, що проголосив Назарій Іванович з трибуни. В останньому абзаці цифру 262,8 млн.грн. замінити на цифру 175 млн.грн.

Прошу визначатись.

За – 76, не голосували – 2: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції.

За – 74, не голосували – 4: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради щодо сприяння Уповноваженому із захисту державної мови у здійсненні контролю за виконанням Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 5 – в окремій брошурі.

Доповідає Перцович Наталія Святославівна – депутат обласної ради.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики, рекомендовано до розгляду на сесії.

Н.Перцович. Івано-Франківська обласна рада завжди мала тверду позицію щодо відстоювання державотворчих і державницьких позицій України.

Питання захисту української мови як державної завжди є і було актуальним, особливо в умовах, в яких зараз перебуває держава Україна.

Громади нашої області мають усвідомлювати те, що Івано-Франківська обласна рада ніколи не буде осторонь процесів вступу в дію Закону про мову, здатна протидіяти загрозам, які стоять перед нашим суспільством.

Даний проект рішення є продовженням послідовної політики Івано-Франківської обласної ради, про що свідчить звернення керівників фракцій обласної ради щодо неприпустимості зміни мовного законодавства від 15 липня 2020 року.

Я дякую голові обласної ради за те, що ми маємо можливість цю болючу і непросту тему сьогодні підняти в сесійній залі і за те, що вона може й надалі відстоювати проукраїнські позиції.

Станом на сьогодні у Верховній Раді зареєстрували законопроект № 4528, який названий законопроектом Бужанського, прийняття якого зробить безкарним порушення Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної”. Відверті українофоби знову пішли в атаку на нашу мову.

Трошки розтлумачу, про що йдеться.

За чинним Законом про мову від 16 січня 2021 року послуги в Україні мають надаватись українською мовою.

Закон не забороняє обслуговувати іншою мовою тих, кому це зручніше, дублювати будь-якими іншими мовами україномовну інформацію.

Однак, якщо громадянину відмовили надавати послуги українською, він може звернутись до уповноваженого із захисту української мови, і якщо факт порушення підтвердиться, порушник отримає попередження та повинен за 30 днів його усунути.

Якщо протягом року буде доведено факт повторного порушення, на такого порушника чекає штраф. Саме проти цих пунктів в Законі зараз пішли у наступ проросійські депутати у Верховній Раді.

Ми не можемо допустити посягання на законодавчий акт, якого так довго чекали українці. І ми неодноразово, відстоюючи мову як державну на площах та майданах України, вміли давати відсіч ворожим атакам.

Тому зараз в цьому залі переконливо прошу всіх виявити державницьку позицію незалежно від політичних переконань, тому що Україна… Івано-Франківщина – це Україна, і проголосувати за дану ініціативу.

З вашого дозволу, я би хотіла зачитати звернення.

“Президенту України Володимиру Зеленському, Верховній Раді України, Кабінету
Міністрів України, міським, селищним, сільським головам територіальних громад, головам районних рад, головам обласної та районних державних адміністрацій Івано-Франківської області.

Звернення.

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, звертаємось до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, міських, селищних, сільських голів територіальних громад, голів районних рад, голів обласної та районних державних адміністрацій Івано-Франківської області із закликом сприяти Уповноваженому із захисту державної мови у здійсненні контролю за неухильним виконанням Закону України від 25 квітня 2019 року № 2704-VIII “Про забезпечення функціонування української мови як державної” відповідно до власних повноважень.

Враховуючи звернення Уповноваженого із захисту державної мови Тараса Кременя від 5 листопада 2020 року до органів місцевого самоврядування щодо неухильного виконання мовного законодавства, звертаємо увагу посадових осіб органів державної влади, органів місцевого самоврядування, підприємств, установ та організацій, що відповідно до статті 1 зазначеного Закону державний статус української мови є невіддільним елементом конституційного ладу України як унітарної держави і передбачає обов’язковість її використання на всій території України при здійсненні повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування, а також в інших публічних сферах суспільного життя.

Закон про державну мову є підсумком багаторічних прагнень українців захистити власну мову у власній державі, важливим інструментом забезпечення державної єдності та національної безпеки України, його втілення, як свідчать дані соціології, відповідає сподіванням
переважної більшості громадян України в усіх регіонах України.

Забезпечення неухильного виконання Закону про мову у всіх сферах суспільного життя, в тому числі в сфері послуг, на яку 16 січня 2021 року поширюється дія Закону, належна реакція на факти порушення прав українців на отримання інформації та послуг українською мовою є прямим обов’язком держави.

Закликаємо Верховну Раду України утриматись від включення до порядку денного і розгляду законопроектів, спрямованих на ревізію мовного законодавства, звуження сфери
функціонування державної мови чи нівелювання механізмів її захисту.

Звертаємось до Кабінету Міністрів України відповідно до статті 5 Закону України “Про забезпечення функціонування української мови як державної” з вимогою затвердити державну програму сприяння опануванню державної мови та забезпечити діяльність мережі курсів з вивчення української мови, розробку і поширення необхідної термінологічної бази наукової та освітньої літератури, дієві заходи з поширення і використання української мови в Україні та за її межами.

Івано-Франківщина завжди демонструвала чітку громадянську позицію у питаннях захисту та забезпечення належного функціонування української мови як державної. У липні 2020 року, коли монобільшість у Верховній Раді України цинічно намагалась внести на розгляд законопроект про скасування української мови як обов’язкової у сфері освіти, сотні небайдужих краян брали участь у акціях протесту під стінами парламенту.

Українська мова – це не просто засіб спілкування, а потужний націєтворчий чинник. Утвердження і захист української мови є справою кожного відповідального громадянина та всього українського народу.

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, зробимо все, передбачене наданими повноваженнями, щоб забезпечити належне і безумовне функціонування української мови, та закликаємо місцеві ради підтримати цю державотворчу позицію”.

І оскільки я пропоную у зв’язку з тим, що політичні обставини змінились і зараз цей законопроект про зміни до Закону про скасування штрафних санкцій є у Верховній Раді, я пропоную внести зміни у саме звернення проекту рішення із текстом про те, щоб закликати парламентарів не голосувати за цей проект Закону.

О.Сич. Дякую. Я цю пропозицію поставлю на голосування пізніше, оскільки ми змушені розглядати той проект рішення, який поступив, а зміни вже пізніше треба голосувати окремо.

Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Дякую, Наталю… Є?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Це пізніше, під час обговорення.

Дякую, Наталію Святославівно. Можете займати своє робоче місце.

Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Є.

Оскільки під час обговорення, я так уже чую, що будуть звучати пропозиції, тому спочатку ставлю проект рішення за основу, а під час обговорення по ходу поступлення пропозицій буду ставити їх на голосування.

Ставлю за основу. Прошу визначатись.

За – 73, не голосували – 5: рішення прийнято.

Шановні колеги! Прошу записатись для обговорення.

Колеги, першій я надам слово для обговорення, в тому числі і для оголошення пропозицій, оскільки першою пропозиція поступила від доповідача, прошу її сформулювати і зразу поставлю на голосування.

Прошу увімкнути мікрофон депутата Перцович.

Н.Перцович. У зверненні є… на другій сторінці, є такий текст: “Закликаємо Верховну Раду України утриматись від включення до порядку денного і розгляду законопроектів, спрямованих на ревізію мовного законодавства, звуження сфери функціонування державної мови чи нівелювання механізмів її захисту”.

Пропоную переформатувати так: “Закликаємо Верховну Раду України утримуватись від голосування проекту Закону № 4528, який суперечить функціонуванню української мови як державної”.

Можливо, там треба…

О.Сич. Шановні колеги! Пізніше відредагуємо стилістично. Суть пропозиції зрозуміла. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 58, утримались – 7, не голосували – 13: рішення прийнято.

Надаю слово Винограднику Тарасу Теофіловичу.

Т.Виноградник. Дякую. Шановні колеги! Шановні депутати!

З даного звернення ми бачимо, що присутня любов до України. Як ніколи, хочеться згадати… слова великого В’ячеслава Чорновола: “Давайте любити Україну, сьогодні маючи, ніж гірко плачучи, втративши її”.

Вже я хочу сказати про те, що в даному зверненні, я думаю, відображено думки всіх жителів Прикарпаття, а й абсолютно всього депутатського корпусу, який присутній в Івано-Франківській обласній раді.

Отже, пропозиція заключається в тому, що у вступній частині… я розумію, що хороша ініціатива правильна, ініціатива політичної партії “Європейська Солідарність” та її фракції, але я би вказав: “…беручи до уваги депутатів обласної ради”, і або перерахувати всі фракції, які присутній в сесійному залі”.

Дякую, шановні колеги.

О.Сич. Отже, шановні колеги, є пропозиція у вступній частині перерахувати всі фракції, наскільки я зрозумів, обласної ради.

Ставлю пропозицію на голосування.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є пропозиція, я ставлю на голосування.

За – 43, утримались – 5, не голосували – 30: рішення прийнято.

Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Шановні колеги! Захист національних цінностей, державної мови передусім, безумовно, – питання архіважливе. Але, як на мене, сам текст звернення дещо загальний, і нам необхідно говорити про те, що сама ідея законопроекту № 4528, вона – “проста, як двері”. Хай в Законі “Про мову” буде написано що завгодно, головне, щоб будь-який українофоб міг його безкарно порушувати.

Друзі, давайте глянемо, хто в авторах: Бужанський,  Дубінський, Качура. Нагадаю, це той, що агітував закупляти російську вакцину від коронавірусу, Брагар, який пропонував продавати собак за комунальні послуги і так далі. Але дивімося “в корінь”: у нас що, кудись зникла “п’ята колона”? На сьомому році війни ця “п’ята колона” перестала вести свій бізнес в Україні, вона кудись зникла з Прикарпаття? Навпаки, проводить фестивалі, розширює сфери впливу, заходить на владні посади.

Але давайте про мову. Чому ця вакханалія взагалі відбувається? Як на мене, її допустили самі автори Закону “Про мову”, коли передбачили запровадження штрафів не з дня ухвалення цього Закону – 24 квітня 2019 року, а тільки з липня 2025 року. По суті це дало цілих 3 роки всяким промосковським покидькам, вибачайте за слово, про його ігнорування і підготовку контратаки.

Я хочу нагадати, що Всеукраїнське об’єднання “Свобода” ще у січні 2013 року зареєструвало в парламенті законопроект № 1233, який передбачав запровадження штрафів з першого дня набрання чинності: у 2013 році і з першого дня штрафи, а не в останній рік каденції і штрафи через три роки.

Ось в чому відмінність між цим і націоналістичним варіантом Закону “Про мову”, який не ухвалили і так активно критикували автори діючого Закону.

Сьогодні багатьох задовольняє закон без покарання, і україноненависників він також задовольняє.

Колеги, я з вашого дозволу зацитую слова Олега Тягнибока, який сказав, що можна
безкарно плювати на державну мову, а при цьому ще й кричати про “насільствєнну українізацію” і проводити агітацію передвиборчу, в тому числі в Одесі, на Сході, Півдні російською мовою.

Тепер щодо пропозицій.

Наша фракція утрималась від першої пропозиції, тому що ми маємо взаємовиключну пропозицію і зокрема вже згадуємо… у п’ятому абзаці ми пропонуємо наступний текст. Після 5-го абзацу, шановні друзі, прошу подивитись в текст звернення, додати наступний текст: “Зауважимо, що у липні 2020 року лише громадський спротив і масові акції протесту, в яких безпосередню участь приймали і сотні прикарпатців, завадив спробі парламентської монобільшості
прийняти законопроект про скасування української мови як обов’язкової у сфері національної освіти. Сьогодні ж одразу 28 народних депутатів від фракції політичної партії “Слуга народу” зареєстрували законопроект № 4528…”.

(Без мікрофона).

О.Сич. Дайте можливість договорити.

І.Дебенко. “…зареєстрували законопроект № 4528, що передбачає скасування обов’язкової норми про штрафи для сфери послуг, якщо вона не вважатиме за потрібне перейти на державну мову. Прийняття цього законопроекту свідчитиме про єдине: “п’ята колона” в Україні не лише нікуди не зникла, вона пішла у рішучий бій з єдиною метою: за будь-яку ціну “відкотити” мовну реформу, догодити російському агресору, штучно спровокувати черговий конфлікт в середині суспільства в умовах стійкої економічної кризи”.

Отож, цю пропозицію додати по тексту, відповідно з 7-го абзацу вилучити речення про те, що “в липні 2020 року, коли монобільшість у Верховній Раді…”, і далі – по тексту, це речення виключити, оскільки воно поєднується. Далі – без змін.

О.Сич. Дякую. Я поставлю пропозицію на голосування. Але роблю зауваження за порушення Регламенту.

Ви берете приклад з одного почесного депутата обласної ради, який 10 хвилин використовував на все, що завгодно, а в кінці йому не вистачало часу для виголошення пропозиції.

Не робіть так, це не красить депутата.

Шановні колеги! Є пропозиція. Ставлю на голосування.

За – 54, проти – 1, утримався – 1, не голосували – 22: рішення прийнято.

Надаю слово Іваночку Михайлу Степановичу.

М.Іваночко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Повністю підтримую свого побратима Ігоря Дебенка, адже добре любити мову, коли вже після всього зробленого, тому пропозиції у мене є дві. І перша буде пропозиція: звернення надіслати також депутатам Верховної Ради від Прикарпаття, адже їх є 6 чи 7 – представників провладної партії, які також мають думати добре, як вони мають голосувати ці закони. А також є цей вже популярний абзац, про який ми вже сьогодні говорили: не “закликаємо”, а “застерігаємо”, тому що трошки вагітним не можна бути, ми маємо їх попередити, щоб вони не голосували, “від можливого включення”, а не “утриматись від включення у порядок денний”.

Тому ці дві пропозиції прошу поставити на голосування. Дякую.

О.Сич. Ставлю на голосування оголошені пропозиції. Прошу визначатись.

За – 69, не голосували – 9: рішення прийнято.

І ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій. Прошу визначатись.

За – 77, не голосував – 1: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про поточну ситуацію та стан боротьби із захворюваністю на COVID-19 в області”.

Проект рішення номер 6 – в окремій брошурі.

Доповідає Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозицій комісії.

Пропозиції комісії – в цій самій брошурі.

На виконання протокольного доручення постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики до проекту рішення додаються: довідка про проведений аудит закладів охорони здоров’я області, які безпосередньо задіяні до надання медичної допомоги хворим з підозрою або встановленою коронавірусною хворобою COVID-19, і порівняльні таблиці щодо забезпечення ліжковим фондом та його зайнятість хворими на COVID-19, та забезпечення ліжкового фонду киснем і зайнятість реанімаційних відділень у розрізі областей України, які наведені в додатках 1 та 2 проекту рішення відповідно.

Прошу, будь ласка.

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. Я прошу вибачення. Ми завершили розгляд попереднього питання порядку денного. Я обіцяв депутату Іваніву надати слово для надзвичайно важливого оголошення.

Увімкніть мікрофон депутата Іваніва.

Н.Іванів. Дякую, пане голово. Це я прошу вибачення, бо я опустив. Я не брав участі у голосуванні по питанню номер 3 “Про голову постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій”. Але все ж юристи мені підказують, щоб оголосити про конфлікт інтересів і про те, що я не брав участі у голосуванні з розгляду цього питання.

Дякую.

О.Сич. Приймається.

Будь ласка, Ігоре Анатолійовичу, доповідайте.

І.Дмитренко. Всім доброго дня! Шановний Олександре Максимовичу, шановні депутати, шановні присутні!

Дозвольте вам доповісти про стан епідситуації з коронавірусною хворобою станом на 15.12.2020 року в загальному в розрізі по областях України, а також станом на 23.12.2020 року.

Коротко акцентую увагу на таких питаннях: епідситуація в розрізі регіонів України станом на 15.12.2020 року, потужність та завантаженість ліжкового фонду для лікування хворих на COVID-19, кадрове забезпечення захворюваності та страхування медпрацівників, ситуація з підведенням кисню до стаціонарних ліжок та фінансове забезпечення заходів протидії
COVID-19.

Стосовно рейтингу… за моніторингом показники станом на 15.12.2020 р. захворюваністю населення на COVID-19 складала… загальна кількість в області 41082 випадки, це восьме місце в Україні.

Стосовно госпітальної бази з розрахунку на 10 тис. населення – 21,2, це перше місце по Україні, по розгортанню. Відсоток розгорнутих ліжок на COVID-19 складає 47,4, це десяте місце.

Завантаженість ліжок хворими на COVID-19 складає 30,5, це сімнадцяте місце по Україні.

Централізоване забезпечення ліжок киснем у відсотковому забезпеченні складає 54,9, це чотирнадцяте місце.

Наявність кисневих концентраторів складала 342 штуки, це дев’ятнадцяте місце.

Забезпеченість реанімаційними ліжками та апаратами ШВЛ – 201 ліжко, це десяте місце та 260 апаратів ШВЛ – також десяте місце в розрізі по території… в розрізі між областями на території України.

Стосовно епідситуації станом на 23.12.2020 року, в області від початку карантину на коронавірусну хворобу захворіло 42300 осіб, це 3 відс. від загальної чисельності населення. За останні 10 днів добова кількість вперше виявлених хворих зменшилась втричі: з 204 до 64 пацієнтів. За минулу добу знову трошки пішов ріст, і збільшилось до 210 випадків.

На коронавірусну хворобу хворіло понад 1400 дітей, з яких 70 відс. одужали. Всього за період пандемії одужало 22130 осіб, що складає близько 50 відс.

Летальність в нашій області складає 1,8. Усього померло 1781 хворий. У віковій структурі смертності половина померлих – у віці від 50 до 69 років та 35 відс. у віці 70 років і більше.

Потужність та завантаженість ліжкового фонду для госпіталізації хворих.

До переліку закладів увійшло 26 закладів, в яких розгорнуто 2892 ліжка. Станом на 01.10.2020 року їх було розгорнуто 1851 ліжко.

Починаючи з листопада, через ускладнення епідситуації додатково розгорнуто 1041 ліжко, з них 556 перепрофільовано в закладах першої лінії та 485 ліжок долучено з 13 закладів, резервних закладів другої черги.

На сьогодні зайнято хворими з підозрою на COVID-19 39 відс. ліжок. До прикладу, на початку листопада було зайнято 78 відс. ліжкового фонду. Функціонують 201 апарат, 201 ліжко інтенсивної терапії та 211 апаратів штучної вентиляції легень.

Частка зайнятих ліжок у реанімаційних відділеннях зросла з 72 ліжок у серпні, 90 – у вересні, до 150 ліжок – у листопаді, станом на 23.12.2020 р. зайнятість хворими складає 86 ліжок інтенсивної терапії та 54 задіяні апарати ШВЛ, з них 52 – киснева терапія.

Для порівняння: у другій декаді листопада було зайнято понад 145 ліжок реанімаційних із задіянням 65 апаратів штучної вентиляції легень.

Стосовно кадрового забезпечення. Медичну допомогу хворим на COVID-19 в закладах надають 144 медичні команди, до складу яких залучено 2740 медичних працівників. Крім того, невідкладну медичну допомогу пацієнтам з цією недугою надають 1146 працівників екстреної медичної допомоги. В області працюють 42 мобільні бригади, які здійснюють відбір біологічного матеріалу для тестування методом ПЛР. Всього з початку пандемії відібрано понад 55 тис. зразків біоматеріалу. Норматив навантаження на одну мобільну бригаду складає 150 заборів проб.

Всі медичні працівники, безпосередньо зайняті у наданні медичної допомоги на гостру респіраторну хворобу COVID-19, вони є застраховані за кошти обласного бюджету на суму 245 тис.грн.

Від початку пандемії захворіло 1920 працівників закладів, з них 1739 медичних працівників. 67 відс. одужали.

Керівниками закладів подано 264 повідомлення в управління Держпраці в Івано-Франківській області та проведено 217 розслідувань, за результатами яких встановлено професійне захворювання з приводу інфікування коронавірусом у 178 медичних працівників, 39
випадків хвороби не пов’язані з професійною діяльністю. Зареєстровано 20 летальних випадків серед працівників закладів охорони.

Спеціальною комісією Держпраці розслідувано 8 випадків зі смертельними наслідками, 4 з яких пов’язані з професійною діяльністю, та 4 – які не пов’язані. По трьох випадках на даний час триває розслідування.

Систематично оновлюється реєстр повідомлень про нещасні випадки стосовно гострих професійних захворювань.

Стосовно ситуації по підведенню кисню: за звітний період 1798 ліжок, це складає 62,2 відс. забезпечення подачею кисню централізовано та з допомогою кисневих концентраторів. З листопада кількість ліжок з централізованим підведенням кисню збільшено на 1050. Станом на 01.10.2020 року їх було 685, на 01.11.2020 року – 748.

Проводяться роботи щодо проведення додаткових магістралей. Однак, у зв’язку з розростанням в Україні попиту на кисневе обладнання термін встановлення кисневих станцій очікується на кінець грудня 2020 року.

Також функціонує 352 кисневі концентратори. Продовжується їх закупівля за рахунок державної цільової субвенції, що становила 42 млн. 799 тис.грн.

Стосовно фінансування та забезпечення заходів протидії COVID-19. НСЗУ за пакетами COVID-19 за 7 місяців поточного року оплатила медичним закладам послугу в сумі 686,3 млн.грн., що є найбільше серед областей України. Кошти спрямовані на доплати медпрацівникам, придбання ліків, виробів медичного призначення та медобладнання.

З обласного бюджету виділено 11,3 млн.грн., які спрямовано на закупівлю медикаментів та засобів індивідуального захисту. Спонсорської допомоги надано 72 млн.грн. Це засоби індивідуального захисту, експрес-тести, медичне обладнання та вироби медичного призначення, зокрема отримано через ДОЗ ОДА на суму 23 млн.грн. та отримано закладами на суму 47 млн.грн.

Загалом за час пандемії закладами охорони здоров’я з усіх джерел отримано рентгенустановку – 1 шт., апарати ШВЛ – 57, УЗД-апарати – 7, кисневих концентраторів – 270, пульсоксиметрів – 225, моніторів пацієнта – 26.

Першочерговими завданнями перед департаментом охорони здоров’я стоїть: це розвиток кисневих магістралей з максимальним забезпеченням киснем стаціонарних ліжок, закупівля апаратів штучної вентиляції легень експертного класу та забезпечення стаціонарних ліжок кисневими концентраторами. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Доповідь завершена. Чи є запитання до доповідача?

Запишіться, будь ласка, до запитань.

Федорців Сергій Іванович.

С.Федорців. Доброго дня! Скажіть, будь ласка. А чи передбачається якесь компенсування витрат хворих, які лікувались безпосередньо в лікарнях, і додатково за призначенням лікаря придбавали ті чи інші ліки? Тобто, зі слів багатьох хворих вони витрачали при лікуванні в лікарні додатково там 30-40 тис.грн. Чи передбачається, чи ні? Дякую.

І.Дмитренко. Дякую за запитання. Стосовно забезпечення. Дані лікувальні заклади мали забезпечити медикаментами згідно протоколу надання медичної допомоги стосовно лікування. Стосовно додаткового фінансування і повернення коштів, то дані питання розглядаються на місцевому рівні, і даним пацієнтам треба зібрати пакет документів, касові чеки, всі призначення і звернутись в заклади охорони здоров’я. Там, при можливості, будуть розглядати дане питання і будуть відшкодовувати. Мали би.

О.Сич. Іваночко Михайло Степанович.

М.Іваночко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Скажіть, будь ласка. Раніше в засобах масової інформації та в соціальних мережах “проскакувала”
інформація стосовно “Нафтохімік Прикарпаття”, що буде  постачати кисень. Чи це відповідає дійсності, чи ні?

І.Дмитренко. Дякую за запитання. Так, це відповідає дійсності. Дане питання ми пропрацювали. Даний заклад має спроможність виготовляти кисень. Він на даний момент уже має ліцензію… отримав ліцензію на медичний кисень, а також він постачає на даний момент два лікувальні заклади, це Калуську центральну районну лікарню і Городенківську центральну районну лікарню.

О.Сич. Королик Михайло Михайлович.

М.Королик. Шановний Ігоре Анатолійовичу! Я сьогодні про це питання говорив на комісії, але хочу озвучити сьогодні тут. До мене звернулись лікарі з Верховинщини. У них вийшов з ладу рентгенапарат, який був закуплений ще у 1981 році.

Враховуючи, що ви недавно на посаді, прошу вас, враховуючи ситуацію з ковідом, провести аналіз, в якому стані перебувають такі апарати по цілій області, звернути на це питання увагу і добиватись з Державного фонду боротьби з коронавірусом фінансування придбання таких речей не тільки для опорних лікарень, але й для інших лікарень. Враховуючи, як далеко знаходиться Верховина, щоби люди не їхали в інші райони чи до обласного центру, а мали можливість отримати дану послугу на місці. Дякую.

І.Дмитренко. Дякую за запитання. Над даним питанням ми будемо працювати. Я думаю, враховуючи, що прийшла з державного бюджету цільова субвенція в розмірі 55,9 млн.грн. на опорні лікувальні заклади на забезпечення рентгенустановок і апаратів УЗД, ми будемо працювати в першу чергу над тим, щоб, можливо, перерозподілити в даних лікувальних закладах, якщо є принаймні мобільні переносні рентгенустановки в ті заклади, де дуже потрібно, надзвичайно, дане обладнання для обстеження даних пацієнтів на теперішній час. Але у 2021 році ми все рівно плануємо спілкуватись з Міністерством, з ДП “Державні закупівлі” для того, щоби додатково для нашої області виділяли субвенцію, додатково виділяли кошти або виділяли дане обладнання для забезпечення надання медичної діагностичної допомоги.

О.Сич. Пліс Богдан Богданович.

Б.Пліс. Доброго дня! Ігоре Анатолійовичу, таке питання. В довідці побачили ми інформацію про захворюваність медичних працівників. Під кінець 2020 року пандемії ми бачимо дуже тривожну статистику захворювання медиків, лікарів. І тут є цифра – 1839 медичних працівників. І запитання: чому із майже 2 тис. працівників медичних, які захворіли, 12,1 відс., частка, встановлено профзахворювання? Тобто, лише 12 відс. медичних працівників по статистиці захворіли на COVID-19 в медзакладах. Чому? Чому така ситуація?

І друга частина питання. Якщо маєте і чи володієте якимись стандартами або цифрами по сусідніх або інших областях в розрізі по цьому показнику – захворювання власне медичних працівників, то дайте, будь ласка, в порівнянні, якщо є. Дякую.

І.Дмитренко. Дякую за запитання. Стосовно захворюваності в розрізі по інших областях даною інформацією не володіємо, ми над нею попрацюємо. Постараємось отримати інформацію для того, щоб вам дати інформацію для обговорення.

Стосовно другого питання, даним питанням займається управління Держпраці. Вони збирають, отримують всю інформацію з лікувальних закладів, від самих медичних працівників, збирають комплект документів, проводять розслідування, то на дане питання відповідає управління Держпраці, яке системно підходить до цього питання.

О.Сич. Гоголь Ярослава Михайлівна.

Я.Гоголь – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Доброго дня всім! Ми знаємо, яка проблема зараз виникла по всій Україні, – це забезпечення закладів охорони здоров’я, які якраз лікують на COVID-19, забезпечення працівників.

Яка ситуація в нас, в Івано-Франківській області? Чи вистачає, чи забезпечені заклади охорони здоров’я працівниками? Дякую.

І.Дмитренко. Дякую за запитання. Так, звичайно, згідно розпорядження має бути в середньому тримісячний запас засобів індивідуального захисту. На даний момент воно в середньому складає один… на один місяць розхідних матеріалів стосовно засобів індивідуального захисту, але ми зараз, на даний момент, вчора отримали два рефрижератори, і ще до кінця року чекаємо коло 5 рефрижераторів із засобами індивідуального захисту для того, щоб забезпечити у повному обсязі наших медичних працівників, щоб вони були захищені від даної хвороби.

О.Сич. Понайда Олег Володимирович.

О.Понайда – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Дозволю собі нагадати, що у нас пандемія триває з березня місяця, і у висновку до вашої довідки вказано: “Із збільшенням подачі кисню до ліжкового фонду область буде більш готова до масового поступлення пацієнтів”.

Вибачте мені. Масово поступають люди, катастрофічно не вистачає апаратів ШВЛ, катастрофічно не вистачає кисню. Люди помирають через те, що немає можливості їх підключити до апаратів, бо немає кисню, і, вибачте, такі собі сухі речі. Це не статистика, це життя людей. Це є одне.

І друге. Чи надходять з державного бюджету вчасно кошти, які обіцяє влада, – надбавка 300 відс. до заробітної плати медикам? Чи виплачується вона вчасно? І чи є зловживання з боку керівників медичних установ щодо затримки чи невчасної сплати надбавки медикам? Дякую.

І.Дмитренко. Дякую за запитання.

Згідно постанови Кабінету Міністрів оплата заробітної плати не прописана в розмірі суто 300 відс., а там прописано “до 300 відс.”. Відповідно на розгляд керівника закладу, він сам автоматично розподіляє згідно з навантаженням. Але в середньому по закладах це становить орієнтовно 250 відс. Це стосовно першого питання, другого питання.

Стосовно першого питання, стосовно апаратів ШВЛ. Ми над цим працюємо. Також ми за останні два місяці отримали ще додатково 8 апаратів з ДП “Державні закупівлі”, а також ми працюємо з меценатами для того, щоби покращити матеріально-технічну базу лікувальних закладів.

Стосовно кисню, ми додатково… ще сьогодні приїхала машина в область і привезла в область ще додатково 200 концентраторів. Департаментом охорони здоров’я буде закуплено завтра ще 13 кисневих концентраторів двопотокових, що у свою чергу забезпечить ще додатково 200-220…

О.Сич. Бардяк Євгенія Мар’янівна.

Є.Бардяк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Ігоре Анатолійовичу, підкажіть, будь ласка, який план на рахунок вакцинування на наступний рік, я так розумію? Чи передбачений взагалі якийсь план, чи ведуться перемовини по вакцинуванню, чи передбачені кошти в обласному бюджеті, чи це буде за рахунок коштів державного бюджету? Хто в пріоритеті по вакцинуванню? І чи вакцинування буде безкоштовним, і для кого тоді?

І.Дмитренко. Дякую за запитання. Стосовно вакцинації, вакцину як департамент охорони здоров’я ми не закуповуємо, це закуповує ДП “Держзакупівлі”, автоматично вони нам передають, і передають у великих кількостях. Відповідно до розпорядження в першу чергу будуть вакцинуватись люди, які входять в склад ризику, також будуть, які працюють у лікувальних закладах, які контактують з великою кількістю людей. Це в першу чергу. Також будуть вакцинуватись, якщо нам надійде вакцина стосовно COVID-19, то будуть також вакцинуватись люди більше 60 років, а також люди із супутньою патологією, тобто, серцево-судинною патологією та цукровим діабетом.

О.Сич. Семенюк Володимир Петрович.

В.Семенюк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Ігоре Анатолійовичу! Відомо, що отримано кошти, ви наголосили тільки що, декілька днів тому для закупівлі апаратури для опорних лікарень на суму 55900 грн., а саме закупівля апаратури – це УЗД-апарати, рентгенапарати.

Скажіть, будь ласка, чи відомо вам про наявність апаратури на складах, чи вони розмитнені? Скажіть, будь ласка, чи та апаратура професійно здатна і хороших фірм, іменно апаратура? І чи достатньо буде кількості для того, розумієте, щоб зараз встигнути ці кошти, щоб вони не пропали в такий важливий час, для того, щоб вчасно освоїти кошти? І чи, можливо, треба якась допомога, підкласти плече?

І.Дмитренко. Дякую за запитання. Дані кошти будуть освоєні. Дане обладнання закуповується згідно договорів по пакету COVID згідно постанови Кабінету Міністрів зі стовідсотковою передоплатою для освоєння, тому що вони не є перехідними, а також стосовно обладнання, воно буде якісне обладнання, воно буде і дороговартісне, і якісне, і буде забезпечувати десятки років в лікувальних закладах…

О.Сич. Мошура Роман Богданович.

Голос із залу. Випадково.

О.Сич. Випадково? Мельничук Василь Іванович. Випадково?

В.Мельничук – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Шановний доповідачу! Ситуація з COVID-19 є складною, і за оцінками фахівців вона й надалі залишатиметься дуже напруженою. В суспільстві тривають дискусії на рахунок одного такого серйозного заходу як локдаун, закриття. Скажіть, будь ласка, ваша думка як фахівця: наскільки в цих умовах, зважаючи на ту ситуацію, яка зараз є в нас в державі, цей захід є доречним?

І.Дмитренко. Дякую за запитання. Стосовно локдауну, я думаю, що на даний момент – це важлива річ. Стосовно того, що трошки буде обмеження по закладах іншого характеру, що буде обмежено додаткове фінансування по підприємцях, по товариствах з обмеженою відповідальністю, буде трошки навантаження, тому що вони не зможуть заробляти кошти і відповідно не зможуть сплачувати податки в нашу область. Але якщо звернути увагу на те, що ввели карантин вихідного дня і дана ситуація спрацювала в нашій області, і почалося зниження росту на коронавірусну хворобу, ми маємо надію, що локдаун поможе, обов’язково поможе, але, зважаючи на дану ситуацію, надіємось, що його ще не введуть.

О.Сич. Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Шановний Ігоре Анатолійовичу! В контексті запитання мого колеги Сергія Федорціва, скажіть, будь ласка, конкретно, куди мають звертатись люди, які дійсно перехворіли на COVID-19, за матеріальною допомогою? Оскільки такі звернення є. Це в заклад лікарні, чи це відповідно в профільне управління чи департамент охорони здоров’я по місцю проживання? Це одне питання.

І друге запитання. В цьому контексті, як ви зауважили, 40 тис. позитивних тестів з 45 тис. проведених. Тобто, якщо я правильно розумію, з кожних 9 проведених тестів – 8 позитивних. І як свідчить ваша довідка, лише 3 відс. мешканців області станом на сьогоднішній день протестовані. Тобто, якщо би була більша кількість тестувань, яка би була об’єктивна ситуація?

І.Дмитренко. Дякую за запитання. Стосовно першого запитання. Дані пацієнти мають звертатись у лікувальний заклад, до адміністрації, до генерального директора КНП того чи іншого лікувального закладу. А що стосовно тестувань, я вас абсолютно підтримую. Можливо, якщо би було більше тестувань, більше би було виявлено захворювань. Але враховуючи дану ситуацію, що у нас в області два заклади в основному робили, – це центр лабораторного дослідження і обласна клінічна лікарня, але також вже буде забезпечена центральна міська та інфекційна клінічна лікарня даним обладнанням для ПЛР-діагностики.

О.Сич. Федоришин Володимир Євгенійович.

В.Федоришин. Доброго дня! Ігоре Анатолійовичу! Скажіть, будь ласка, ще раз питання діагностики. В боротьбі з COVID велике значення має якраз швидка діагностика та скринінг захворюваності, а не тільки ПЛР. Скільки закуплено в медичні заклади обладнання для діагностики методом ІФА для визначення імуноглобулінів М та G? Та у яких з 26-ти ковідних закладів проводиться ця діагностика, стан тестування медичних працівників по всій області, за які кошти, яка вартість обстеження?

І ще інше питання. Медичні працівники, які лікуються амбулаторно, змушені витрачати власні кошти. Чи не розглянути пропозицію виділення допомоги всім, хто перехворів з медичних працівників, бо їхня зарплата дуже мізерна?

І.Дмитренко. Дякую за запитання. Стосовно пацієнтів, які лікуються в амбулаторних умовах, дійсно, вони витрачають свої кошти, тут немає інших варіантів. Але якщо тільки ситуація загострюється, пацієнтів госпіталізовують і надають медикаменти згідно протоколу надання медичної допомоги.

Стосовно тестувань, дані тестування і тест-системи закуповують індивідуально кожні лікувальні заклади комунальних неприбуткових підприємств в кількостях за потреби по використанню.

О.Сич. Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Шановний Ігоре Анатолійовичу! Ну, я потім вже буду виступати, буду говорити. То трошечки не до вас питання, бо то мала би влада тим займатись, а не лікарі. Але все ж таки. Дивіться, ось тут написано, що всі медичні працівники, які зайняті допомогою в боротьбі з COVID, застраховані. Але це, як на мене, некоректний вислів. Наприклад, первинна ланка: медсестри, лікарі. Вони напряму, це перша лінія боротьби, їх ж ніхто не страхує. І коли тут у вас сказано, що всі, то це значить всі, всі ті задіяні. Я так зрозумів, що це тільки застраховані з цих 26 лікарень, які визначені центрами по боротьбі з COVIDом. Тому уточніть, що входить в поняття “всі медичні працівники застраховані”. Дякую.

І.Дмитренко. Дякую за запитання. Всі медичні працівники – це ті медичні працівники, які задіяні в пакетах надання медичної допомоги, в “COVIDних” пакетах в лікувальних закладах. Стосовно всіх решта медичних працівників, це згідно розпорядження керівника закладу, він додатково страхує і первинку, і вторинку, і відповідно дані лікарі, які працюють в першій лінії, вони є застраховані, але вони страхуються керівником суто закладу.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Кукурудз Ростислав Степанович.

Р.Кукурудз. Шановний Ігоре Анатолійовичу! А скажіть, будь ласка. Я от читаю інформацію, не знаходжу тут інформації щодо благодійної допомоги Фонду Петра Порошенка нашим медичним установам. А там насправді було більше ніж 6 млн.грн. надано допомоги за час існування… Вони входять в цю суму – 22 млн.грн.? Бо тут, в переліку їх немає. Чи то просто забули? Як то так сталося?

І.Дмитренко. Дякую за запитання. Ми окремо не розглядали в розрізі суто по благодійних цих… тобто, в загальну суму вони входять, а при наступній якійсь доповіді ми постараємось розбити дану сферу, хто скільки, який благодійний фонд виділив додатково коштів.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні, треба окремо – Ахметова, окремо – Порошенка. Бо ви так все до купи збили, воно некоректно.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Запитання завершились. Дякую, Ігоре Анатолійовичу.

Шановні депутати! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Є. Запишіться, будь ласка.

Сідайте, будь ласка.

Королик Михайло Михайлович.

М.Королик – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Шановні колеги! Вітаю вам з тим, що у нас накінець є керівник департаменту, який може чітко відповідати на наші питання. Сподіваюся, що тепер у питаннях медицини у нас буде наведено порядок, а стосовно того, що не стосується роботи нашого департаменту, а в загальному по коронавірусу.

Шановні друзі! Перш за все, треба подякувати нашим медикам, які взяли на себе удар у цій боротьбі, і які фактично ризикують своїм життям, здоров’ям заради того, щоби було захищено здоров’я кожної людини, яка потрапляє в лікарню.

Я думаю, що всі ми розуміємо, в яких важких умовах вони працюють, ми розуміємо, що їм і морально, і фізично важко було вистояти у пікові навантаження, але перш за все велика подяка всім тим, хто не звільнився з роботи, хто не переїхав до іншої держави, а попри непросте матеріальне становище залишились в Україні, рятували життя українців на місці.

Але стосовно нашої влади. Вибачте, те, що відбувалось в Україні минулого року, це не вкладається у жодний здоровий глузд: від того, що було вивезено з України захисні маски та інші речі по боротьбі до того, як було наповнено 64 млрд.грн. на боротьбу з коронавірусом, і більшість грошей з фонду боротьби з коронавірусом були витрачені не за призначенням. Вони були витрачені в той період часу, коли лікарні мали готуватись до другої хвилі коронавірусу, вони були витрачені тоді, коли здавалось, ніби ця хвороба минула нашу державу. Але в підсумку ми заплатили важку ціну за це. Тому що фактично осінню багато людей втратили свої життя через те, що не в повній мірі ми були готові до другої хвилі.

Я вважаю, що тут персональна відповідальність на Міністрі охорони здоров’я та всіх тих, хто мають пряме відношення в даній роботі в Міністерстві охорони здоров’я.

Стосовно нашої області. Шановні колеги! Сподіваюся, що дійсно департамент охорони здоров’я, користуючись тим, що коронавірусний фонд наступного року доволі немалий – 20 млрд.грн., зробить все від себе можливе для того, щоби оновити, оснастити наші лікарні, там, де є найбільша потреба в цьому, щоби у випадку, якщо буде ще інша хвиля коронавірусу, і знову буде великий наплив пацієнтів у наші лікарні, щоби зараз вдалося врятувати якомога більшу кількість прикарпатців. Дякую.

О.Сич. Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Шановна президіє, шановні колеги! Ми маємо констатувати, що питання боротьби з коронавірусом Президентом Зеленським, всією його командою провалено. Про це треба голосно говорити на всіх рівнях. Він зробив нам ці “відосікі” в березні, коли позбирав олігархів, порозподілював, хто що має закуповувати, хто що має давати, зустрів літак “Мрія” із багажем з Китаю і все, і на тому все закінчилось. Гроші сформували у фонді, гроші пустили туди, куди вони вважали за потрібне. Я не знаю, чи треба дороги будувати під час коронавірусу. Та, напевно, все треба робити, але напевно, що здоров’я і життя людей стоїть номер один.

Тому ми маємо констатувати, що ця робота провалена.

Івано-Франківська область. Тут би сьогодні по цьому питанню мав би доповідати голова обласної адміністрації. Але знову, ця “дебільна зеленська політика” привела до того, що у нас вже рік немає керівника області. Бо питання забезпечення всім необхідним закладів охорони здоров’я – не питання начальника управління. Я з жахом, наприклад, дивився по телебаченню, коли Тарас Масляк каже: люди добрі, до нас возять кисень зі Львова, і я кожен день молюся за здоров’я того водія, що возить кисень зі Львова. Та у нас в області колись виробляли той кисень. Скільки нам цього кисню потрібно? Де у нас є на сьогодні ці виробництва? Тобто, дуже багато питань є, які не в компетенції обласної… управління охорони здоров’я…

Наступне питання. На сьогоднішній день, так, частково пройшла медична реформа. Первинка запрацювала, зі своїми проблемами, але вона запрацювала. Але цих людей фактично на сьогоднішній день “кинули”, ніхто ними не цікавиться. Ви бачите, навіть по запитанню. Визначили ці опорні лікарні по COVIDу. А решта? Так, є якісь первинки, які мають кошти, керівник може виділяти на премії, але частина з них не має.

Ви подивіться, навіть у довідці, поданій нам, зазначено, що на боротьбу з COVIDом виділено 686 млн.грн., але не зазначено, скільки на зарплату. Така собі відповідь про те, скільки цих доплат – 300 відс. Я би хотів, аби було чітко сказано, що, наприклад, було задіяно 1 тис. працівників, з них до 300 відс. одержали там 300, 400, 500, 600. Бо вчергове вся боротьба з COVIDом звелася до того, що наші лікарі віддавали своє здоров’я, своє життя.

Уявіть, у не найбільшій Івано-Франківській області, на жаль, більше тисячі захворілих і 20 померлих. Тобто, робота провалена.

Я потім буду вносити конкретні пропозиції. Дякую вам.

О.Сич. Дьоміна Наталія Миколаївна.

Н.Дьоміна. Всім доброго дня! Я ще раз хочу розпочати свою доповідь з подяки, з подяки медикам, так як я є сама медик, від самого початку разом зі своїми колегами ми стояли на цьому рубежі і боротьбі. Але хочу зазначити, що мене на сьогоднішній день, окрім тих питань, які були підняті, мене дуже цікавить робота мобільних, так званих, виїзних бригад. На медичній комісії ми обговорювали це питання і в робочому режимі. На жаль, у нас вони працюють лише на папері. А це є дуже важливо. Чому? Тому що це спеціальні автомобілі, які приїжджають до хворих пацієнтів на дім, проводять забір обстежень, і таким чином ми уникаємо того, що люди самі їдуть в транспорті, сидять в чергах, будучи хворими, і розповсюджують інфекцію.

Це питання є надзвичайно важливим. І з довідки я бачу, що на діяльність цих амбулаторій виділено 9,6 млн.грн. Не зрозуміло мені, куди вони пішли, тому що мобільні амбулаторії не працюють.

Що стосується… я не почула кадрові проблеми. Бо, дійсно, коли почалась пандемія, було багато різних нюансів, особливо тоді ще, коли почали хворіти лікарі. Я не почула відповідь на запитання, яким чином виходили з тої кадрової проблеми, яким чином перекривали, чи було кому працювати. Тому що, насправді, я скажу чітко, що люди працювали, валились з ніг, і за це їм знову ж таки щиро дякую.

Про кисень не буду піднімати, бо кисень – це ж питання номер один, життєво необхідне. І з довідки бачу, що до грудня 2021 року… до грудня, вірніше, цього року чи початку 2021 року має бути це все… завершена ця робота. На жаль, є такі заклади, де ця робота так і не розпочиналась. Яким чином вибрана ця дата, і чи буде вона здійснена? – Не зрозуміло. А це питання дійсно номер один – життєво важливе. Я підтримую Михайла Михайловича, який виступав переді мною.

Ну, і звичайно, дивує, що дійсно багато працівників похворіло і їм складає надзвичайних зусиль доказати професійне захворювання. Десь є дивним, що люди працюють в ковідних
лікарнях, надають допомогу, хворіють ковідом, а потім виникає питання, чи заразились вони на робочому місці. Ну, трошки якось в цьому хотілося сприяння. Ось. Я дякую.

О.Сич. Дякую. Шановні колеги! Ми завершили обговорення.

Репліка. Романе Володимировичу, задля справедливості, фракція “Європейська Солідарність” пропонувала розглянути це питання з таким формулюванням: “Про інформацію начальника департаменту охорони здоров’я щодо боротьби з хворобою…”, не про інформацію голови обласної державної адміністрації, а начальника департаменту охорони здоров’я.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні, як хочете! Це задля справедливості. Ви ж самі пропонували заслухати інформацію департаменту.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Оскільки вже прозвучало від колег-депутатів, що будуть пропозиції, ставлю на голосування проект рішення за основу. Прошу визначатись.

За – 71, не голосували – 7: рішення прийнято.

Запишіться для виголошення пропозицій до проекту рішення.

Федоришин Володимир Євгенійович, будь ласка.

В.Федоришин. Дякую, шановна президіє.

Хотів би звернутися з такою пропозицією. Щоб передбачити з обласного бюджету для виплати медичним працівникам, які перехворіли і знаходяться на лікуванні за власний кошт, тобто, в лабораторних умовах, створити програму, наприклад, лікарям – 10 тис.грн., медичним середнім працівникам – 8 тис.грн. і санітаркам, наприклад, – 6 тис.грн. Дякую.

О.Сич. Володимире Євгенійовичу, пропозиції треба формулювати так: в пункт такий-то пропоную додати слова такі-то. Або після пункту такого-то пропоную додати пункт такий-то, або, ну, в такому сенсі. Я, звичайно, поставлю вашу пропозицію на голосування, але я боюся, що депутати не зрозуміють, як голосувати.

Ткач Роман Володимирович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А, я перепрошую. Я прошу вибачення, я прошу вибачення, бо ми не обговорюємо. Прозвучала пропозиція депутата Федоришина, ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 28, проти – 14, утримались – 5, не голосували – 44: рішення не прийнято.

Князевич… Я прошу вибачення, Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Виконую те, що каже наш голова Олександр Сич.

У нашому проекті рішення пункт 2 забрати повністю, він не несе ніякого смислового навантаження. Тут тільки “водичка”: вжити заходів для того, аби створити якісь там… і так далі, продовжити. Зняти цей пункт. А даний проект рішення в такому вигляді: перше залишити, інформацію взяти до відома. Другий пункт: висловити подяку медичним працівникам області за професійну та самовіддану працю в боротьбі з COVID-19. Третій пункт: роботу обласної адміністрації в питанні боротьби із захворюваністю на COVID-19 в області визнати незадовільною. Ну, і пункт там, якийсь 4: контроль залишити. Дякую.

О.Сич. Тобто, зняти пункт 2: 2.1, 2.2, 2.3.

Р.Ткач. Повністю…

О.Сич.  Я зрозумів. Ставлю на голосування, шановні колеги, пропозицію Ткача Романа Володимировича.

За – 31, проти – 2, утримались – 11, не голосували – 34: рішення не прийнято.

Князевич Володимир Романович.

Голос із залу. Я випадково нажав.

О.Сич. Випадково. Мазур Юрій Йосифович.

Ю.Мазур – депутатська фракція політичної партії “Європейська Солідарність”. Пункт 2.2. проекту рішення доповнити конкретним дедлайном: “завершити облаштування централізованого підведення кисню до стаціонарних ліжок у закладах першої лінії до 31.01.2021 року”.

Ставлю на голосування.

За – 53, проти – 3, утримались – 2, не голосували – 20: рішення прийнято.

Ставлю на голосування рішення в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції.

За – 72, утримався – 1, не голосували – 5: рішення прийнято.

Шановні колеги! Я прошу вибачення. В матеріалах є ще рішення комісії. Я прошу повернутись до голосування. Пропозиції комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики.

Даруйте, питання процедурне. Ставлю на голосування, щоб повернутись до голосування.

Прошу голосувати.

За – 70, не голосували – 8: рішення прийнято.

Шановні колеги! Є пропозиції комісії. Вони десь збігаються частково з тим, що говорив Роман Володимирович Ткач: у пунктах 1.2 проекту рішення слова “департамент охорони здоров’я” замінити на “обласна державна адміністрація” у відповідних відмінках і так дальше. Одним словом, у вас в матеріалах пропозиції комісії є. Будь ласка, ознайомтесь. Я ставлю на голосування пропозиції комісії.

За – 74, не голосували – 4: рішення прийнято.

А тепер ставлю на голосування в цілому.

За – 75, утримався – 1, не голосували – 2: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про хід виконання регіональної цільової програми розвитку донорства крові, її компонентів та виготовлення препаратів з них на 2018-2020 роки”.

Проект рішення номер 7 – в окремій брошурі.

Доповідач: Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

В.Гладій. Може питання, бо матеріали є роздані.

О.Сич. Шановні колеги! Матеріали ви отримали попередньо всі. Можливо, почнемо із запитань. Чи є запитання до доповідача? Мова йде про хід виконання програми.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Дякую. До вас ще будуть запитання, тому, будь ласка, десь ще залишіться збоку.

Колеги, чи є бажаючі взяти участь в обговоренні цього питання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 67, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про хід виконання регіональної цільової програми з
профілактики та лікування раку грудної залози на 2018-2020 роки”.

Проект рішення номер 8 – на окремому аркуші.

Доповідач той же: Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Колеги, аналогічно: матеріали роздані вам заздалегідь, виставлені на сайті обласної ради. Можливо, почнемо із запитань.

Немає заперечень?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Дякую, Ігоре Анатолійовичу.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає, не бачу.

Тоді ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 72, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про хід виконання програми “Покращення діагностики, лікування та профілактики злоякісних новоутворів на 2017-2020 роки”.

Проект рішення номер 9 – в окремій брошурі.

Доповідач той же: Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії.

Аналогічно, колеги. Чи є заперечення, щоб ми відразу перейшли до запитань та обговорення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Не бачу. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

Дякую. За – 71, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання обласної цільової соціальної програми з оздоровлення та відпочинку дітей на 2016-2020 роки”.

Проект рішення номер 10 – в окремій брошурі.

Доповідач: Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії.

Аналогічно, колеги: не заперечуєте, якщо перейдемо до запитань?

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 72, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання Обласної програми охорони навколишнього природного середовища до 2020 року”.

Проект рішення номер 11 – в окремій брошурі.

Доповідач: Пліхтяк Андрій Дмитрович – начальник управління екології та природних ресурсів обласної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання до доповідача? Є. Будь ласка, запишіться до запитань.

Виноградник Тарас Теофілович, будь ласка.

Т.Виноградник. Дякую. Шановний доповідачу! Наступне питання наступного характеру.

Дуже часто до нас звертаються голови територіальних громад, мешканці, особливо гірських районів області, з приводу того, що у 2016 році склад депутатський попереднього скликання дав доручення обласній державній адміністрації розробити порядок берегоукріплюючих та руслоочисних робіт.

Станом на сьогоднішній день цей документ не внесено в сесійний зал, у зв’язку з чим порушуються постійно кримінальні провадження щодо громадян, адже вони виконують певні роботи, але я не відкидаю те, що, мабуть, є якісь злочинні наміри.

Скажіть, будь ласка, чому не відображена в програмі розробка цього порядку, і чому він до сьогоднішнього дня і вже це скликання не внесено в сесійний зал? Дякую.

А.Пліхтяк. Доброго дня всім! Що стосується даного питання – проведення руслоочисних та руслорегулювальних робіт, то воно не стосується цієї програми. В рамках цієї програми за попередній період все ж таки ці роботи проводились, проводилось будівництво і берегоукріплювальні роботи, і відновлення русел річок.

Що стосується безпосередньо самого порядку, є напрацьовані зараз і подані обласною державною адміністрацією, безпосередньо Дністровським басейновим управлінням були подані пропозиції про внесення змін у законодавство для того, щоб можна було дальше продовжувати роботу по формуванню цього порядку.

О.Сич. Королик Михайло Михайлович.

М.Королик – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. У мене є питання стосовно… чи володієте ви інформацією, скільки коштів з державного бюджету було спрямовано з екологічного фонду на потреби області? Тому що понад 100 млн.грн. відрахувань надійшло в державний бюджет саме з нашої області. Мені цікаво, чи хоча би частина з тих коштів повертається до нас в бюджет? Це перше питання.

А друге питання, яке хвилює мешканців області, – це те, що з 62 ОТГ тільки дві будуть мати можливість вивозити сміття у с.Рибне на полігон з 1 січня 2021 року. І як ви працюєте в даному напрямку? І взагалі чи є рішення даної проблеми?

А.Пліхтяк. Що стосується державного фонду, то за період дії програми з державного
фонду охорони навколишнього природного середовища в область було залучено близько 300 млн.грн., використано в межах 200 млн.грн.

Що стосується безпосередньо ТПВ, так, така проблема є. На сьогоднішній день над нею працюють і буде вирішуватись. Крім того, розробляється регіональний план управління відходами до 2030 року. Крім того, для полігону ТПВ м.Івано-Франківська також виділялись кошти з обласного фонду для сміттєсортувальної лінії, для будівництва колектора, тому над цим питанням працюють, і буде вирішуватись питання, яким чином не допустити цієї проблеми поводження з ТПВ.

О.Сич. Я навздогін. То коли ви подасте на затвердження обласної ради стратегію поводження з ТПВ до 2030 року?

А.Пліхтяк. На сьогоднішній день регіональний план управління відходами до 2030 року проходить процедуру стратегічної екологічної оцінки і погодження у Міністерстві розвитку регіонів, Міністерстві захисту довкілля. Після цього буде подано в обласну раду, тобто…

О.Сич. Дякую. Бо у нас було в плані ще попереднього скликання ради, і ми це питання не розглядали, весь час переносили. Дякую.

Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Андрію Дмитровичу, у мене до вас запитання наступного характеру. Дивлюся, у звіті є інформація про побудову каналізації у с.Угринів по вул.Правди, Вишневій, Квітковій, Незалежності.

У мене запитання, щоб ви просто конкретизували, за які кошти це було здійснено з каналізування, бо у звіті пише, що з державного бюджету, а голова тамтешньої ОТГ на кожній сесії привселюдно розповідає, що ні держава, ні область нічого не допомагають, і вони каналізацію роблять за власні кошти.

А.Пліхтяк. Як у звіті написано, так і було зроблено: за кошти Державного фонду охорони навколишнього природного середовища.

О.Сич. Шановні колеги! Запитання завершились. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка. Вам дякую, Андрію Дмитровичу.

Вітаю з виздоровленням.

Королик Михайло Михайлович.

М.Королик – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Шановні колеги! Дійсно, прикро, що немає ще голови адміністрації, і я не бачу представників адміністрації з чинного складу. Як на мене, ми не можемо мати…

О.Сич. Вибачте, я прошу вибачення. Сидять, є заступник голови обласної державної адміністрації, начальник департаменту, є начальники інших департаментів…

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. Є колега-депутат Василь Васильович Івасик, даруйте…

М.Королик. Я мав на увазі… я перепрошую, так.

О.Сич. А голови поки що немає, ми можемо подати проект рішення про голову адміністрації, закон дозволяє.

М.Королик. Шановні колеги! Заступники та депутати, ті, які виконують зараз функції голови адміністрації, є прохання до вас. Зверніть увагу на ту проблему, яка зараз може виникнути з твердими побутовими відходами в області, тому що тільки м.Івано-Франківськ та Ямницька ОТГ буде вивозити свої відходи. Куди інші 60 громад будуть вивозити свої відходи – це питання, яке хвилює зараз більшу частину нашої області. І відповідно від ваших рішучих дій буде залежати те, який буде екологічний стан в області завтра.

Тому прохання взяти під особистий контроль того, хто виконує сьогодні обов’язки голови адміністрації. Дякую.

О.Сич. Так, шановні колеги, завершилось обговорення. Пропозицій до проекту рішення не було. Ставлю за основу… Прошу вибачення.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є ще бажаючі виступити, так?

Запишіться, будь ласка, для виступів.

Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Я не по суті даного питання. Ви дуже чудову пропозицію внесли: підготувати проект рішення щодо голови облдержадміністрації. Може ми дійсно зробимо такий проект рішення, від кожної фракції внесемо кандидатури і направимо в Адміністрацію… Офіс Президента. Дякую.

О.Сич. Ну, закон дозволяє просто обласній раді ініціювати. Якщо, скажемо, фракція ваша запропонує проект рішення, ми на наступній сесії його розглянемо.

Шановні колеги! Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому, оскільки пропозицій до проекту рішення не було. Прошу визначатись.

За – 67, не голосували – 10: рішення прийнято.

Колеги, пропоную вам таку пропозицію щодо порядку нашої роботи.

Насправді, згідно Регламенту ми мали би оголосити перерву на 15 хвилин, але я би пропонував вам поки у нас йде процес… питання порядку денного про внесення змін до діючих програм, як правило, це носить технічний характер, пройти ці зміни до 21-го питання, і вже, скажемо, перед бюджетом зробити перерву, аби добре ще додатково опрацювати проект бюджету під час перерви і тоді приступити зі свіжими силами до роботи.

Немає заперечень? Немає. Продовжуємо далі.

Розглядається питання “Про виконання обласного бюджету за 9 місяців 2020 року”.

Проект рішення номер 12 – в окремій брошурі.

Доповідає Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Ірино Богданівно, лаконічно про основні показники.

І.Мацькевич. Шановні депутати! За звітний період до обласного бюджету надійшло коштів загального та спеціального фондів з врахуванням трансфертів на загальну суму 2,4 млрд.грн., з них 64,5 відс. – це кошти державного бюджету.

Доходів загального фонду надійшло в сумі 714,8 млн.грн., що складає 97,8 відс. до затверджених планів або обласний бюджет по загальному фонду недоотримав 16 млн.грн.

Щодо спеціального фонду, до спеціального фонду надійшло коштів в загальній сумі 131,6 млн.грн. Планові показники виконано на 94,6 відс. Одночасно хочу зазначити, що основна левова частка надходжень до спеціального фонду – це екологічний податок, і обласний бюджет за звітний період недоотримав екологічного податку в розмірі 32,2 млн.грн. у зв’язку з тим, що ДТЕК “Західенерго” зменшив своє виробництво.

Відповідно до наявної дохідної частини у нас не було загрози щодо виплати заробітної плати, інших захищених статей, які фінансуються з обласного бюджету, тому обсяг видатків, який був профінансований за звітний період, складає 2,2 млрд.грн. Левова частка фінансування – це були видатки по захищених статтях видатків та видатки соціального спрямування, і складають вони в загальних видатках обласного бюджету 72 відс.

Також в межах бюджетних призначень фінансувались програми, які передбачені були в обласному бюджеті на цей рік, фінансувались кошти бюджету розвитку та здійснювались
видатки на природоохоронні заходи.

Шановні депутати! Прошу погодити даний проект рішення.

О.Сич. Дякую за лаконічність, Ірино Богданівно.

Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. Є.

О.Сич. Є. Будь ласка, запишіться до запитань.

Перцович Наталія Святославівна.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Карп Галина Василівна.

Г.Карп. (Без мікрофона).

Голоси із залу. (Без мікрофона).

Г.Карп. Дякую. Шановна Ірино Богданівно! При загальному виконанні доходів загального фонду до річного обсягу 70,9 відс. по двох платежах, а саме: надходження від орендної плати за користування цілісним майновим комплексом та іншим майном та концесійних платежах ці відсотки складають 75 і 27,1 відповідно. Поясніть, будь ласка, причину такого стану. Дякую.

І.Мацькевич. Дійсно, ви знаєте, що у нас основним платником концесійних платежів є товариство “Скорзонера” за міжнародний аеропорт, де є укладена угода, вони сплачують концейсійні платежі. І цього року вони на даний час нам недоплачують, і цей обсяг коштів уже складає близько 1 млн.грн. до кінця року. Надіємось, що до кінця року ще є пару днів, вони оплатять ці кошти.

Щодо надходжень від оренди майна за користування цілісним майновим комплексом, то десь ми бачимо, що у зв’язку з тим, що встановлений карантин і є певні пільги для цієї плати, вони трошки зменшились, ці надходження цього податку.

О.Сич. Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Дякую. Ви зараз у своєму виступі сказали, що зменшились надходження у зв’язку зі зменшенням обсягів роботи підрозділу Бурштинської ТЕС компанії ДТЕК.

Питання: виходячи з яких показників ви знаєте, що зменшились обсяги? Чи є якісь офіційні документи, надходження їхньої виробничої діяльності, зменшення виробництва кіловат електроенергії? Виходячи з чого ці показники? Дякую.

І.Мацькевич. Дійсно, як ви знаєте, нарахування екологічного збору здійснюється відповідно до викидів, які здійснюються під час роботи енергоблоків Бурштинської ТЕС. Звітність про це отримує Державна податкова інспекція, і ми разом з ними обговорюємо цю тему, маємо від них пояснення, і дійсно ми знаємо, що протягом трьох останніх років зменшуються надходження екологічного податку до обласного бюджету. В цьому році 120 млн.грн. було заплановано, мінус маємо, на наступний рік маємо 72 млн.грн. І як нам відомо, Бурштинська ТЕС цього року працювала на 2-5 блоків при максимальній потужності 10-12 блоків. Тому це і є така причина.

О.Сич. Іваночко Михайло Степанович.

М.Іваночко – в/о № 7, Надвірнянщина, депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Скажіть, будь ласка, окрім ДТЕКу цього славнозвісного, хто ще, які підприємства зменшили оплату екологічного податку у нас в області?

І.Мацькевич. У нас два найбільші платники: це Бурштинська ТЕС і Калуська ТЕС, які є бюджетоутворюючими платниками цього податку. Всі інші платники та менші суми за забруднення навколишнього середовища, це мінімальні суми, які йдуть від інших платників.

О.Сич. Глинський Юрій Степанович.

Голос із залу. Я вже отримав…

О.Сич. Помилково, помилково.

Очкур Ігор Васильович.

І.Очкур. Дякую, Галино Василівно, що задали мої питання щодо оренди та концесії. Дякую.

О.Сич. Дякую.

Кукурудз Ростислав Степанович.

Р.Кукурудз. Шановна Ірино Богданівно! Скажіть, будь ласка, які перспективи виконання бюджету взагалі 20-го року? І якщо він буде недовиконаний, то скажіть, будь ласка, які статті його будуть недофінансовані. Дякую.

І.Мацькевич. Дійсно, ми вже бачимо динаміку надходжень за грудень місяць і прогнозуємо, що до кінця року обласний бюджет буде невиконаний десь близько до 25 млн.грн., в тому числі по загальному фонду – до 17 млн.грн.

Зараз департамент фінансів фінансує, в першу чергу, захищені статті видатків. У нас у зв’язку з тим, що цей рік специфічний у зв’язку з коронавірусом не в повній мірі працювали наші заклади, вони провели економію по своїх видатках, і ця економія якраз і ляже в те, що ми недофінансуємо на ту суму, яка буде недовиконання бюджету.

О.Сич. Дякую. Дякую, Ірино Богданівно. Запитання завершені. Займіть своє робоче місце.

Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні цього питання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я не бачу бажаючих. Тоді ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 73, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 20.12.2019.
№ 1332-33/2019 “Про розподіл коштів бюджету розвитку обласного бюджету на 2020 рік” (зі змінами)”.

Проект рішення номер 13 – в окремій брошурі.

Доповідає Магулій Галина Іванівна – директор департаменту розвитку громад та територій, дорожнього, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій і з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Суть змін, будь ласка, коротко, Галино Іванівно.

Г.Магулій. Доброго дня! Зміни вносяться, буквально технічні правки щодо завершення робіт, де була економія коштів по тисячі – дві, і крім того всього знімаються кошти з Городенківської ЗОШ, де був зроблений ремонт за рахунок державного бюджету, і перекидка коштів йде на Обертинський ліцей, де зроблено опалення.

О.Сич. Дякую. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Дякую, Галино Іванівно. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні, пропозиції? Є. Запишіться, будь ласка.

Іванів Назарій Іванович.

Н.Іванів. Дякую. По розпоряднику коштів – департаменту розвитку громад та територій, дорожнього господарства, містобудування та архітектури обласної державної адміністрації для управління капітального будівництва в Івано-Франківській області виключити позицію “Капітальний ремонт стадіону у селищі Битків Надвірнянського району Івано-Франківської області”, і по розпоряднику коштів – бюджет Брошнів-Осадської селищної ради об’єднаної територіальної громади доповнити позицією “Капітальний ремонт благоустрою прибудинкової території
будинку № 3 на вул.Чорновола у селищі Брошнів-Осада Брошнів-Осадської ОТГ”. Дякую.

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу, потім будемо голосувати пропозицію.

Прошу визначатись.

За – 70, не голосували – 8: рішення прийнято.

І ставлю на голосування пропозицію депутата.

За – 53, не голосували – 25: рішення прийнято.

І ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції.

За – 70, утримався – 14, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 03.02.2014.
№ 1187-27/2014 “Про обласний фонд охорони навколишнього природного середовища” (зі змінами)”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 15 – на окремому аркуші.

Доповідає Пліхтяк Андрій Дмитрович – начальник управління екології та природних ресурсів обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму, рекомендовано до розгляду на сесії.

Коротко суть змін.

А.Пліхтяк. Це аналогічні технічні зміни у переліку природоохоронних заходів, який був затверджений на 2020 рік за рахунок планових надходжень.

О.Сич. Зрозуміло. Чи є запитання, колеги?

Є. Запишіться, будь ласка, до запитань.

Включіть запис.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я дав команду включити до запису для пропозицій.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Запитання. Зараз ми розглядаємо питання номер 15, потім повернемось до
14-го.

О.Сич. Перцович Наталія Святославівна.

В.Гладій. Помилково.

О.Сич. Помилково?

Шановні колеги! Ставлю на голосування в такому разі, якщо немає пропозицій, питання за основу і в цілому, питання номер 15. Прошу визначатись.

За – 70, утримався – 1, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 20.12.2019.
№ 1333-33/2019 “Про фінансування природоохоронних заходів з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища за рахунок планових надходжень у 2020 році” (зі змінами)”.

Проект рішення номер 14 – на окремому аркуші.

Доповідач – той же: Пліхтяк Андрій Дмитрович – начальник управління екології та природних ресурсів обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є питання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Питання чи пропозиції у вас будуть?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Питання. Запишіться, будь ласка.

Федорук Олександра Володимирівна.

О.Федорук. Бачу, що виділяються кошти на будівництво водозахисної дамби у с.Вовчинець, річка Бистриця Надвірнянська. Як відомо, с.Вовчинець омивається двома річками, ще є Бистриця Солотвинська. Планується  виділення коштів на дамбоукріплення з іншого боку села.

А.Пліхтяк. Кошти даним рішенням не виділяються, це лише тільки уточнення в межах тих коштів, які були виділені.

Що стосується даної… будівництва даної дамби, то даний об’єкт розпочатий і на нього є виготовлена проектно-кошторисна документація. Тому й на нього виділяються кошти. Це не є новий об’єкт.

О.Сич. Дякую. Шановні колеги! Завершились запитання. Ні, є ще. Левицький.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні? Помилково.

Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка.

Колеги, перед тим, як буде проголошена пропозиція депутатом, ставлю на голосування проект рішення за основу.

За – 71, не голосували – 7: рішення прийнято.

Будь ласка, пропозиція. Шевчук Ігор Михайлович.

І.Шевчук. Є пропозиція: залишок коштів у сумі 420 тис. 666 грн. 64 коп. з об’єкту
“Реконструкція дворової господарсько-побутової та дощової каналізації на вул. Хіміків, 15/11 у м.Івано-Франківську” перекинути на “Будівництво каналізаційної мережі у с.Угорники Івано-Франківської міської ради”.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 61, утримався – 1, не голосували – 16: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому.

За – 72, не голосували – 6: рішення прийнято.

Шановні колеги! Дозвольте, я все-таки зроблю зауваження.

Сьогодні під час розгляду декількох питань прозвучали пропозиції про перекидку залишку коштів.

Одну зробив депутат Іванів, другу – депутат Шевчук.

Я розумію: кінець року, кошти не використані і тому подібне. Варто, щоб вони були використані. Але прохання: таких прецедентів більше не допускати. Всі такі пропозиції повинні звучати на відповідних комісіях: бюджету, екології і тому подібне. Бо якщо ми будемо допускати прецедент, коли просто в залі будемо кошти перекидати, майно ділити, ну, ми дійдемо до хаосу.

Розглядається питання номер 16 – “Про внесення змін до регіональної цільової
Програми паспортизації пам’яток містобудування та архітектури місцевого значення Івано-Франківської області на 2016-2020 роки”.

Проект рішення номер 16 – в окремій брошурі.

Доповідає Магулій Галина Іванівна – директор департаменту розвитку громад та територій, дорожнього, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Шановні колеги! Сьогодні засідала ще постійна комісія обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, яка вдруге розглянула це питання і рекомендувала до розгляду на сесії проект рішення з врахуванням пропозицій комісії.

Пропозиції вам роздані.

Суть змін, будь ласка, Галино Іванівно.

Г.Магулій. Суть змін. По змінах: не виключено об’єкт по паспортизації під номером 12 і включено… під номером 12 – це військова канцелярія – вул.Січових Стрільців, і виключений об’єкт 13 – синагога по вул.Страчених. Натомість включено приміщення у м.Івано-Франківську по вул.Шашкевича, де знаходиться наша обласна архітектура, і включено приміщення по вул.Гаркуші, 9, де знаходиться прокуратура.

Взагалі в проекті в об’єктах є… є 6 об’єктів обласної ради, які вже повністю будуть
паспортизовані по… всі об’єкти, які належать до обласної ради, і остальні – це пам’ятки архітектури, які мають для міста значення чисто в культурному…

О.Сич. Колеги, чи є запитання? Є запитання. Запишіться, будь ласка.

Федорців Сергій Іванович.

С.Федорців. Скажіть, будь ласка, два питання. Перше, де можна з цими паспортами ознайомитись? І друге питання. Чи ця програма закінчилась і чи буде продовжуватись на наступні 5 років? Дякую.

Г.Магулій. Дякую за запитання. Програма не закінчилась, вона буде продовжена, тому що із пам’яток, які є на території області, там 1700, є тільки 700 паспортів виготовлено. Паспорти знаходяться в обласній архітектурі. Якщо потрібно паспорта для роботи чи для передачі, будь ласка, звертайтеся, і я думаю, що проблем не буде.

О.Сич. Іванів Назарій Іванович.

Н.Іванів. Дякую. Ми сьогодні розглядали це питання на нашій профільній комісії, але виник такий цікавий прецедент. Того разу було на комісії одним із депутатів запропоновано синагогу виключити з переліку, сьогодні вже пропонується її включити.

Все ж таки у вигляді пропозиції, яку колеги-депутати рекомендують мені як голові комісії озвучити, все ж таки включити цей об’єкт в перелік. Дякую.

О.Сич. Я хотів уточнити. А в тих пропозиціях, які подані, сьогодні роздані депутатам, є цей об’єкт включений чи ні?

Н.Іванів. Ні, немає. Сьогодні…

Г.Магулій. Ні.

Н.Іванів. Сьогодні він виключений.

О.Сич. Тоді це окрема буде пропозиція. Прошу потім поставити…

Н.Іванів. Так, так.

О.Сич. …на голосування.

Н.Іванів. Так.

О.Сич. Шевчук Ігор Михайлович.

І.Шевчук. Скажіть, будь ласка, чи обласна юнацька бібліотека є пам’яткою архітектури? І чи є вона в переліку паспортизації? Незалежності, 12.

Г.Магулій. Я не можу вам чітко так сказати, тому що я не знаю цих всіх об’єктів напам’ять, скажемо так. Однак, якщо вона є пам’яткою архітектури, то точно вона буде зроблена, і на неї паспорт.

О.Сич. Очкур Ігор Васильович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Випадково.

І.Очкур. Помилково, перепрошую.

О.Сич. Добре. Дякую. Шановні колеги! Ставлю на голосування проект рішення за основу. Прошу визначатись.

Дякую, Галино Іванівно.

За – 71, не голосували – 7: рішення прийнято.

Шановні колеги! Я вже почув, що буде пропозиція від Іваніва. Чи є ще пропозиції або чи є ще бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. В такому разі ставлю на голосування спочатку пропозицію комісії. Вам матеріали роздані. Суть полягає в тому, щоби додаток викласти в тій редакції, яку пропонує комісія. Ставлю на голосування. Будь ласка, визначайтесь.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. За – 62, утримався – 1, не голосували – 15: рішення прийнято.

І прозвучала пропозиція депутата Іваніва: до переліку об’єктів добавити об’єкт “Синагога”. Ну, там правильно вже виписати з адресою і все решту.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Увімкніть, будь ласка, мікрофон Іваніва, бо він щось міґами показує, а я не розумію. Я тої мови ще не вивчив.

Н.Іванів. Колишній житловий будинок, вул.Гаркуші, 9.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 51, не голосували – 26: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому.

За – 63, не голосували – 14: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до Програми розвитку освіти Івано-Франківщини на 2016-2023 роки (зі змінами)”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 17 – в окремій брошурі.

Доповідач: Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій. Обидві комісії рекомендували питання до розгляду.

Суть змін, будь ласка.

В.Кімакович. Шановний голово, шановні депутати!

Йде мова про додавання до нашої програми розділу, який буде звучати таким чином, як “Організаційно-методичне забезпечення зовнішнього незалежного оцінювання”.

Ми зараз живемо в час змін, коли відбувається адміністративна реформа, і районів як таких і їх функцій не буде існувати, а дрібні ОТГ не зможуть забезпечити проходження зовнішнього незалежного оцінювання в нашій області, тому ми пропонуємо внести такі зміни для перехідного періоду для того, щоб ми могли провести зовнішнє незалежне оцінювання без зривів у нашій області.

О.Сич. Зрозуміло. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 71, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до комплексної програми “Здоров’я населення Прикарпаття 2013-2020”.

Проект рішення номер 18 – в окремій брошурі.

Доповідає Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я
обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Знову ж таки: лаконічно суть змін.

І.Дмитренко. Шановний голово, шановні депутати! Дякую. Дані зміни до програми ми проводимо для того, щоби можна було провести страхування медичних працівників. Даних працівників ми вже застрахували, відповідно і профінансували з обласного бюджету.

О.Сич. Зрозуміло…

І.Дмитренко. Частково вносимо зміни…

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 70, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до Програми забезпечення мобілізаційної підготовки та оборонної роботи в області на 2018-2022 роки”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 19 – в окремій брошурі.

Доповідає Адамчук Ігор Григорович – завідувач сектору мобілізаційної роботи апарату обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Сьогодні засідала постійна комісія обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, яка вдруге розглянула це питання і також рекомендувала його до розгляду.

Знову ж таки, коротко суть змін.

І.Адамчук. У м.Коломиї дислокується 10-та гірсько-штурмова бригада. Міністерство оборони забезпечило трьома гуртожитками на кількість…, де розміщається 375 військовослужбовців. Офіцери з сім’ями житлом не забезпечувались. На обліку стоїть 144 сімейні офіцери. Міністерство оборони на баланс передало об’єкт незавершеного будівництва, що належав Коломийському економіко-правовому коледжу. Для вирішення… з метою реконструкції цього об’єкта і вирішення соціально-побутових проблем військових, забезпечення їх житлом вноситься пропозиція профінансувати і доповнити Програму відповідно цим пунктом.

О.Сич. Дякую. Зрозуміло.

Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка.

Левицький Олександр Михайлович.

О.Левицький. Шановні колеги! Доброго дня! Хочу задати запитання.

Ми мали з вами обговорення під час засідання постійної комісії, але відповіді все-таки не було.

Якщо загальний обсяг фінансування по Програмі складе 80 млн.грн., я не знаю, чи місцевими бюджетами ми в праві це завдання перед ними імперативно поставити. Хоч, звичайно, справа – супер важлива, і це також складова обороноздатності Української держави. Так от, якщо 80 млн.грн. ми потратимо на 40 квартир, то у нас там може вийти порядка 20 тис.грн. вартість 1 метра квадратного.

Я просив вас уточнити, скільки того житла реально може бути відремонтовано, особливо з огляду на те, що це в тому числі передбачається не з нуля будівництво, а це реконструкція і проведення ремонтних робіт у наявному приміщенні. Можливо, це десь здешевить ті витрати. Ну, і 20 тис.грн. за метр, якщо в середньому там вийде, – це не низька ціна.

Більше надайте інформації, бо її замало для прийняття рішення.

І.Адамчук. На засіданнї комісії я старався пояснити, що то орієнтовна кількість квартир. Там є можливість це незавершене будівництво, ну, звичайно, в рамках кошторису буде більша кількість квартир, і вони будуть обладнані під ключ. Мається на увазі, там буде зроблено все так, щоб могли військовослужбовці зразу жити і їх сім’ї.

О.Сич. Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. В продовження того, що запитав мій колега. На другий рік заплановано 40 млн.грн. Ми сьогодні будемо розглядати обласний бюджет. Хіба там ті гроші є?

Ви скажете військовим, що ми прийняли програму і на другий рік виділить обласна рада 40 млн.грн. Пане Ігоре! Про це ми говорили на комісії.

Голос із залу. (Без мікрофона).

Р.Ткач. Ні, ну, зачекайте! Є в бюджеті? Ми будемо за годину розглядати бюджет. Хіба ці гроші є закладені в бюджеті? Навіщо таку програму приймати?

О.Сич. Запитання залишилось без відповіді.

Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. У мене
власне питання в продовження того, що казав Роман Володимирович. Я би все-таки хотів, щоб ми почули хоча би якусь відповідь. І якщо ми плануємо 40 млн.грн., крім обласного бюджету, залучити з місцевих бюджетів, то в якій пропорції?

І ще раз прошу вас звернути увагу, що в паспорті Програми передбачено не 40 млн.грн. з обласного бюджету, а 41 млн.грн., а у переліку заходів чомусь 40 млн.грн. Тобто, ви можете ці цифри привести у відповідність?

І.Адамчук. 40 млн.грн. – це якраз для вирішення цього питання, що вноситься під пунктом 6 до Програми. А, крім того, в Програмі до 2022 року ще передбачено 1 млн. 260 тис.грн., це плюс до інших питань, які в цій Програмі включені.

О.Сич. Шановні колеги! З уваги на запитання, які прозвучали і на які ми не отримали відповіді, ми не обійдемося без додаткового роз’яснення або ж з боку когось із профільних заступників голови обласної державної адміністрації, або ж з боку начальника департаменту фінансів. Оскільки 40 млн.грн. з обласного бюджету явно неможливо виділити, то як ви програму подаєте? Поясніть, будь ласка. Ці кошти у вас заплановані з обласного бюджету, вони закладені?

Встаньте хтось і поясніть.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Другий мікрофон в залі, будь ласка.

І.Мацькевич. Затверджені обласною державною адміністрацією програми обсягом коштів 40 млн.грн. На даний час всі кошти при формуванні обласного бюджету на наступний рік чи в цьому році не передбачені, і будуть передбачені тільки при фінансовій можливості нашого обласного бюджету.

Ми врахуємо позицію депутатів, вашу зокрема, Олександре Максимовичу, і будемо більш реально підходити до тих програм, які… розпорядниками яких є наші…

О.Сич. Ірино Богданівно, поясніть мені, будь ласка: для чого нас, депутатів, наперед робити винуватими перед військовими? Люди ж не розуміють нюансів бюджетотворення, вони скажуть: ми воюємо на Сході України, ви пообіцяли 40 млн.грн. і не дали. Вони ж не розуміють, що у нас реально немає 40 млн.грн.! То для чого такі програми пропонувати? Поясніть мені! Всім поясніть! І військовим поясніть, і депутатам поясніть!

Ви ж – начальник департаменту фінансів, ви зобов’язані слідкувати за балансом бюджету! Як можна подавати програму на 40 млн.грн., коли в бюджеті 40 млн.грн. немає і не може бути?!

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Не можете пояснити ні ви, ні доповідач. От вам ефективність роботи обласної державної адміністрації. Шкода, дійсно, що немає голови. Давно пора поставити.

(Оплески в залі).

Шановні колеги! Тим не менше, проект рішення є, ми зобов’язані його розглянути.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 7, проти – 2, утримались – 13, не голосували – 55: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 20.09.2019.
№ 1194-30/2019 “Про регіональну цільову програму діяльності господарського підрозділу управління обласної державної адміністрації з питань ресурсного забезпечення на
2020-2022 роки”.

Проект рішення номер 20 – в окремій брошурі.

Доповідач: Іванишин Михайло Петрович – начальник управління обласної державної
адміністрації з питань ресурсного забезпечення.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Знову ж таки: лаконічно суть змін, Михайле Петровичу.

М.Іванишин. Доброго дня, шановні депутати!

Суть змін полягає в тому, що ми зменшуємо загальний фонд, а збільшуємо спеціальний фонд за рахунок основних засобів.

О.Сич. Дякую. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 66, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласного бюджету на 2020 рік”.

Проект рішення номер 21 – в окремій брошурі.

Доповідач: Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозицій комісії.

Пропозиції вам роздано, шановні колеги.

Будь ласка, основні зміни.

І.Мацькевич. Шановні депутати! Даний проект рішення передбачає врахування в дохідній частині обласного бюджету субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення забезпечення подачі кисню ліжкового фонду закладів охорони здоров’я в сумі
24,4 млн.грн., а також субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення заходів, спрямованих на запобігання виникненню та поширенню, локалізації COVIDу в сумі 9,1 млн.грн. та субвенцію на підтримку окремих заходів в системі охорони здоров’я в сумі 2,6 млн.грн.

Також даний проект рішення передбачає збільшення коштів освітньої субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам для проведення в наступному році, вона буде у нас перехідна, придбання шкільних автобусів.

Також даний проект рішення передбачає врахування в обласному бюджеті субвенції з
місцевих бюджетів і спрямування їх головним розпорядникам коштів обласного бюджету для співфінансування проектів, які ними реалізовуються.

Також даний проект рішення передбачає перерозподіл… субвенції державного бюджету місцевим бюджетам на здійснення цільових видатків та внесення змін до наших попередніх рішень обласної ради від 21.02., від 25.09., від 06.11. поточного року.

Прошу погодити даний проект рішення.

О.Сич. Дякую. Чи є запитання, шановні колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Є запитання? Запишіться до запитань.

Гоголь Ярослава Михайлівна.

Я.Гоголь – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Доброго дня! Я до розпорядження № 156 обласної державної адміністрації від 13.12.2020 року. Його зачитувати, чи ви орієнтуєтесь в цьому розпорядженні? Це комунальні дороги. Йдеться про субвенцію з державного бюджету. Бо там довго, я не хочу затримувати.

І.Мацькевич. Запитання тоді скажіть.

Я.Гоголь. Суть питання: дорога Богородчани – Підгір’я. Номер дороги можу сказати, можу все… Виділено 5 млн.грн. коштів. Дорога… ремонт не розпочатий, і не знаємо, закінчується бюджетний рік, кошти не освоєні. Що буде з дорогою, і що буде з коштами? Дякую.

І.Мацькевич. Я так думаю, що це більше питання до капітального будівництва,
розпорядником коштів яких вони є. І в разі проведення тендерів ці кошти будуть освоєні. Якщо вони перерозподілені, то значить, що там є якась ситуація. Я не готова відповісти на це питання.

О.Сич. Питання, очевидно, не до Ірини Богданівни, вона не є розпорядником цих коштів.

Шановні колеги! Чи будуть пропозиції до проекту рішення?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Будуть, ага, пропозиції комісії.

Ставлю на голосування проект рішення за основу. Прошу визначатись.

Дякую, Ірино Богданівно.

За – 63, не голосували – 14: рішення прийнято.

Колеги, вам роздали пропозиції комісії з питань бюджету. Ставлю на голосування. Будь ласка, визначайтесь.

За – 65, не голосували – 12: рішення прийнято.

Чи є ще бажаючі виголосити пропозиції? Є.

Запишіться, будь ласка, для виголошення пропозицій до проекту рішення.

Пліс Богдан Богданович.

Голос із залу. Помилково.

О.Сич. Помилково. Королик Михайло Михайлович.

М.Королик. Шановний голово, шановні депутати! Прошу вибачення, що вношу пропозицію з голосу, постараюсь до кінця скликання більше цього не робити, але прошу підтримати вас мою пропозицію.

Внести зміни до рішення обласної ради від 31.07.2020 року № 1505-36/2020 “Про внесення змін до обласного бюджету на 2020 рік”, а саме: у додатку 4 по розпоряднику коштів –
департамент розвитку громад та територій, дорожнього, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури обласної державної адміністрації для управління капітального будівництва в Івано-Франківській області виключити позицію “Капітальний ремонт приміщення Добротівської гімназії Ланчинської селищної об’єднаної територіальної громади Надвірнянського району – 48 тис.грн.” доповнити позицією “Прибудова спорткомплексу до школи у с.Новиця Калуського району – 48 тис.грн.”. Дякую.

О.Сич. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 66, не голосували – 11: рішення прийнято.

Ставлю проект рішення в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій комісії і депутата.

За – 70, не голосували – 7: рішення прийнято.

Шановні колеги! Зараз на моєму годиннику 12.45 год. Оголошую перерву на 1 годину.

Прошу бути в залі о 13.45 год.

(Перерва 12.45 – 13.45 год.).

О.Сич. Шановні колеги! Прошу зайняти свої робочі місця.

Як і обіцяли, о 13.45 год. повинні бути на своїх робочих місцях.

Прошу вставити карточки для реєстрації, щоб було видно, скільки присутніх в залі після обіду.

Шановні колеги! Згідно нашого знову прийнятого Регламенту після обідньої перерви депутати обласної ради реєструються в електронному режимі. Прошу зареєструватись.

В залі зареєстровано 56 депутатів: сесія повноважна, можна продовжувати нашу роботу.

Розглядається питання “Про Програму охорони навколишнього природного середовища Івано-Франківської області до 2025 року”.

Проект рішення номер 22 – в окремій брошурі.

Доповідає Пліхтяк Андрій Дмитрович – начальник управління екології та природних ресурсів обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка.

А.Пліхтяк. Доброго дня! Шановні депутати! Вашій увазі пропонується Програма охорони навколишнього природного середовища до 2025 року у зв’язку з тим, що минула в цьому році закінчується.

Даною Програмою… метою даної Програми є впровадження і підвищення ефективності природоохоронних заходів в Івано-Франківській області для покращення стану навколишнього природного середовища та забезпечення екологічно безпечного життя населення.

Очікувані результати виконання Програми: попередження забруднення поверхневих, підземних вод шляхом будівництва нових, реконструкції існуючих очисних споруд та каналізаційних мереж; запобігання шкідливої дії вод шляхом створення комплексу гідротехнічних споруд; запобігання протизсувним процесам, протиселевим процесам; зниження інтенсивності ерозійних процесів; зменшення викидів шкідливих речовин в атмосферне повітря стаціонарними джерелами; забезпечення екологічно безпечного, збалансованого природокористування та зменшення негативного впливу на навколишнє природне середовище від діяльності, пов’язаної з видобутком корисних копалин; забезпечення біотичного ландшафтного біорізноманіття шляхом розробки і впровадження заходів активної та пасивної охорони і збереження ресурсу цінних компонентів; поводження з відходами, формування регіональної екологічної мережі шляхом створення нових, удосконалення функціонування існуючих заповідних територій; вдосконалення системи поводження з побутовими відходами шляхом впровадження роздільної системи їх збирання, утилізації та переробки; вдосконалення системи оцінки і прогнозування екологічної ситуації шляхом створення постійно діючої системи моніторингу навколишнього природного середовища.

Дана Програма містить в собі… в додатку 1 наведено 6 підпрограм.

Що ці підпрограми в себе включають? Це є підпрограма “Охорона і раціональне використання водних ресурсів”, підпрограма “Охорона атмосферного повітря”, підпрограма “Раціональне використання, зберігання відходів виробництва і побутових відходів”, “Охорона та раціональне використання земель”, підпрограма “Охорона і раціональне використання природних рослинних ресурсів, ресурсів тваринного світу”, “Збереження природно-заповідного фонду” і підпрограма “Наука, інформація, освіта, підготовка кадрів, оцінка впливу на довкілля,
стратегічна екологічна оцінка, організація праці, забезпечення участі у діяльності міжнародних організацій природоохоронного спрямування і впровадження економічного механізму забезпечення охорони навколишнього природного середовища”.

Джерелами фінансування даної Програми передбачаються наш обласний фонд охорони навколишнього природного середовища, державний бюджет, місцеві бюджети, кошти підприємств, а також інші джерела, не заборонені законодавством.

Крім цього, в даній Програмі в додатках 2, 3, 4, 5, 6 вам представлені також пріоритетні заходи, на які планується залучати кошти з державного бюджету або державного фонду охорони навколишнього природного середовища.

Всі ці об’єкти, які розпочаті в рамках виконання минулої програми або на них була виготовлена проектно-кошторисна документація, пройдена експертиза.

Приблизно загальна вартість даної Програми в рамках обласного бюджету передбачається  на рік в межах 82 млн.грн.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка, для запитань.

Грищук Остап Іванович.

О.Грищук. Шановний Андрію Дмитровичу! Прошу сказати: при розгляді і коли дивимось на Програму, бачимо плани, які мають відбутися, і є декілька будівництв нових полігонів для побутових відходів.

Прошу сказати, чи хоча би на одному з них враховувалось те, що потрібен в Івано-Франківській області полігон для біологічних відходів від медичних закладів?

А.Пліхтяк. В даній Програмі… те, що я говорив перше, в даній Програмі, крім того, в цьому регіональному плані, який розробляється, є передбачено об’єкт для утилізації не лише біологічних, але й небезпечних медичних та інших відходів.

О.Сич. Королик Михайло Михайлович.

М.Королик – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Андрію Дмитровичу, все ж таки хотів би, щоб ви чіткіше і детальніше сказали про ситуацію з Рибним полігоном, яка є на сьогоднішній день, щоби ми розуміли, яка ситуація зараз, поки немає
критичної ситуації. Це перше.

А друге, я бачу, що програма раціонального використання і зберігання відходів виробництва і побутових відходів, і тут є перелік полігонів альтернативних. Я так розумію, що йде мова про нове будівництво полігонів у Брошнів-Осаді, у м.Долина, Долинської міської ради, вірніше, і в Перегінську. На скільки реально і коли, на вашу думку, вони можуть запрацювати?

А.Пліхтяк. Що стосується полігону, то на сьогоднішній день полігон… скажу так, на сьогоднішній день на території є 16… 15 постійно діючих полігонів твердих побутових відходів. Один з них, найбільший – це полігон у с.Рибне. На сьогоднішній день це є Ямницька ОТГ. Туди звозять найбільше. Але, крім того, є ще великі полігони у м.Коломиї, м.Калуші, Брошнів-Осаді, куди ті територіальні одиниці, які поруч з ними знаходяться, вивозять побутові відходи.

Що стосується полігону у Рибному, там дійсно є ситуація та, що полігон вичерпує свою можливість, він обмежений у своїх можливостях, тому ми в програмі будемо передбачати заходи для того, щоб можливо було його розширити територію і продовжити його існування.

Крім того, обласна державна адміністрація вже неодноразово і ще раз звертається про виділення додаткової земельної ділянки для розширення полігону.

О.Сич. Боднарчук Володимир Дмитрович.

В.Боднарчук – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Доброго дня, шановні колеги! У мене таке питання.

17 вересня цього року Верховною Радою було прийнято Закон за номером 907-IX “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України”, зокрема згідно якого з 1 січня 2021 року в результаті 5 відс. рентних платежів до місцевих бюджетів зменшиться до 2 відс. Це суттєво вплине на акумуляцію даних коштів у бюджети всіх рівнів, починаючи з місцевих ОТГ бюджетів і обласного бюджету і, звичайно, що відіб’ється на формуванні екологічного фонду, і зрозуміло, що якихось закладених затрат на вашу програму.

Питання. Чи врахували ви дані зміни у розробці вашої Програми? І як… (Без мікрофона).

А.Пліхтяк. Формування фонду охорони навколишнього природного середовища утворюється за рахунок сплати екологічного податку. Це плата за викиди забруднюючих речовин в атмосферне повітря, за скиди у водні об’єкти, за розміщення відходів.

Крім того, окремо йде сплата за викиди оксиду вуглецю, яка стовідсотково йде на рівень державного бюджету. Наскільки я зрозумів, ви говорите про рентну плату. Рентна плата, вона не формує екологічний податок.

О.Сич. Дякую. Запитання завершені.

Дякую, Андрію Дмитровичу. Сідайте, будь ласка.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні цього питання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Не бачу. Немає потреби записуватись. Тоді ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 61, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про регіональну цільову програму енергозбереження для населення Івано-Франківської області на 2021 рік”.

Проект рішення номер 23 – в окремій брошурі.

Доповідає Подошва Сергій Валерійович – директор департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Постійна комісія з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства рекомендувала до розгляду на сесії з врахуванням пропозицій.

Пропозиції – у цій самій брошурі.

Будь ласка.

С.Подошва. Шановна президіє, шановні депутати! Просимо розглянути проект
регіональної цільової програми з енергозбереження для населення області на 2021 рік.

Програма розроблена в рамках урядової програми “теплих кредитів”, закінчення терміну дії якої планувалось у 2020 році у зв’язку із запуском… енергоефективності, зокрема програми “Енергодім”. Однак, через високу популярність серед населення урядом було прийнято рішення про продовження дії… терміну дії програми теплих кредитів на 1 рік.

І довідково: з державного бюджету в рамках “теплих кредитів” для населення області відшкодовано 8,9 млн.грн. на заходи з термомодернізації. Прошу підтримати. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запишіться, якщо є запитання.

Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Шановний пане Сергію! Ну, знову те питання, що стосувалось попереднього.

2 млн.грн. ми закладаємо на погашення кредитів. По пам’яті: в бюджеті, який ми будемо зараз приймати, на цю програму заложено тільки 200 тис.грн. Ну, то як? Це не співрозмірні цифри! То 1 млн. 800 тис.грн. “висить у повітрі”.

Зараз це прозвучить, ви закладаєте 100 тис.грн. на роз’яснювальну роботу, щоб до нас прийшли громадяни і брали кредити, а коштів немає. Дякую.

С.Подошва. Дякую за запитання. Ми сподіваємось на те, що, якщо дійсно будуть… тобто, фінансування програми з обласного бюджету заключається виключно у випадках, коли гроші приходять з державного бюджету. Якщо ті гроші будуть в повному обсязі за залученими кредитними ресурсами…, прийдуть з державного бюджету, ми тоді будемо звертатись і просити про внесення змін в обласний бюджет.

О.Сич. Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко. Яким чином проста людина може попасти під ці відшкодування?

С.Подошва. Урядова програма “теплих кредитів” діє 4 роки. Умови виписані окремою постановою, визначені банки і кредити, зокрема це “Ощадбанк”, “Приватбанк”, “Укргазбанк”, які працюють по цій урядовій програмі.

О.Сич. Думаю, що проста людина може потрапити під дію кредиту тільки, якщо депутат на окрузі донесе до неї інформацію, як можна отримати такий кредит.

І.Дебенко. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Більше запитань немає.

Дякую, Сергію Валерійовичу.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Не бачу. Немає потреби записуватись.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А, прошу вибачення, за основу, є зміни від комісії. Прошу вибачення. За основу.

За – 67, проти – 1, не голосували – 9: рішення прийнято.

Колеги, є пропозиції комісії з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства. Вони роздані вам.

Будь ласка, подивіться перед тим, як я буду ставити на голосування.

Прошу увімкнути систему. Ставлю на голосування пропозиції комісії.

За – 61, не голосували – 16: рішення прийнято.

Більше пропозицій немає. Ставлю на голосування в цілому з врахуванням пропозицій комісії.

За – 60, проти – 1, не голосували – 16: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про регіональну цільову програму розвитку донорства крові, її компонентів на 2021-2025 роки”.

Проєкт рішення номер 24 – в окремій брошурі.

Доповідає Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я
обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка.

І.Дмитренко. Шановний голово, шановні депутати!

До вашого розгляду пропонується проект рішення “Про регіональну цільову програму розвитку донорства крові, її компонентів на 2021-2025 роки”.

Необхідність розроблення даної програми зумовлена потребою забезпечити рівноправний та своєчасний доступ пацієнтів до якісних та безпечних компонентів донорської крові у достатній кількості на основі застосування новітніх технологій заготівлі крові та її компонентів.

На виконання плану заходів щодо реалізації Стратегії розвитку національної системи крові на період до 2022 року, затвердженої розпорядженням Кабінету Міністрів України від 20.02.2019 року № 120-р, необхідно забезпечити впровадження стандартизації порядку і процедур діяльності, а також нових методик проведення досліджень для забезпечення гарантій інфекційної безпеки компонентів крові.

Для забезпечення всіх етапів заготівлі, обстеження, переробки крові на якісні компоненти необхідно придбання обладнання. Це рефрижераторна центрифуга, оскільки нині заклади працюють у посиленому режимі і вичерпали свій ресурс, та автоматичного плазмоекстрактора для швидкого і точного розділення донорської крові на високоякісні компоненти.

Виникла гостра потреба придбання лабораторного обладнання для обстеження донорської крові методом полімерної… полімеразної ланцюгової реакції з метою виявлення вірусу імунодефіциту людини, коли його неможливо визначити в донорській крові доступним лабораторним методом обстеження, і в кінцевому варіанті створити умови для інфекційної безпеки компонентів крові.

Дане фінансування програми планується здійснювати за рахунок коштів обласного бюджету та інших джерел, не заборонених чинним…

О.Сич. Ігоре Анатолійовичу, я прошу вибачення. В належному порядку, заздалегідь, у встановлені терміни проект рішення і програма подані. Думаю, що її вивчали депутати. Завжди я прошу лаконічно там якісь базові характеристики подати, а дальше буде краще, якщо ми перейдемо до запитань.

Не заперечуєте, панове депутати?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні, не заперечуєте.

Чи є запитання до доповідача? Ця програма дуже і дуже хороша, актуальна, вона потрібна. Ніхто не заперечує, напевно. Грошей, як завжди, бракує, як завжди, бракує. От, але тим не менше, тим не менше у нас комплексна програма охорони здоров’я займає достатньо велику частку в обласному бюджеті, може десь вони звідси десь там “вріжуть”, додадуть…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Питань немає. Добре, дякую, Ігоре Анатолійовичу.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні, висловити критичні зауваження, ділові пропозиції, предметні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є, є. Прошу записатись.

Дякую, Романе Володимировичу, що показуєте приклад новим депутатам, що треба брати активну участь в обговоренні, виступати, все…

Ткач Роман Володимирович, будь ласка.

Р.Ткач. Шановний Олександре Максимовичу! Раз на трибуні нікого немає, питання до вас.

Дуже добре, що ви були разом із Василем Івановичем на засіданні нашої комісії з питань бюджету, і ми якраз розглядали ці питання, і пам’ятаєте, у нас була така маленька не суперечка, а просто дискусія про хід виконання програм. І дуже багато програм, які ми закладаємо, а потім не фінансуємо. І стояло питання: так цю приймати програму як задовільне виконання чи незадовільне?

Насправді, це, що ми говоримо, третя програма йде без фінансового забезпечення на наступний рік в обласному бюджеті. З одного боку, і програми треба, бо треба програми, а з другого боку, немає коштів.

Давайте якось домовимось спільно з обласною адміністрацією, як поступати.

О.Сич. Даруйте, я перед тим, як дати можливість виступити Грищуку Остапу Івановичу, фахово, звичайно, з медичної точки зору, скажу так: гроші є, не треба їх ховати, в тому числі і в департаменті охорони здоров’я. Тому що коли надходить завершення року, починаються перекидки – 1,5 млн.грн., 2 млн.грн., 3 млн.грн., 4 млн.грн. Я це казав представникам обласної адміністрації. Проблема управління в адміністрації полягає в тому, що там “добрі зубри” – начальники департаментів – головні розпорядники коштів і недосвідчені заступники та голови. І ті їм “лапшу на вуха вішають”, а в кінці року куди хочуть, туди гроші перекидають.

Чому я запропонував пропозиції до положення про комісії, щоб обов’язково будь-які перекидки здійснювались з урахуванням підпису начальника фінансового департаменту? Бо хитрують. Я переконаний, що у 2020 році, коли треба було купити сепаратор крові, можна було знайти гроші в департаменті охорони здоров’я, можна було! Але всі гарно говорять про те, що треба людей рятувати, а гроші ховають, а потім перекидають на другорядні цілі.  Тому гроші є. Треба вміти ними користуватись.

Грищук Остап Іванович, будь ласка.

О.Грищук. Шановний Олександре Максимовичу! Я би хотів задати питання Ігорю Анатолійовичу, якщо можна, Ігорю Анатолійовичу Дмитренку. Просто я не зміг записатись…

О.Сич. Ігоре Анатолійовичу, підійдіть, будь ласка. Другий мікрофон в залі. Увімкніть
мікрофон.

О.Грищук. Мене цікавить тільки одне коротке питання. Програма 2021-2025 роки. В принципі, на комісії це розглядалось, але я хочу чітко почути зараз відповідь від Ігоря Анатолійовича на одне-єдине питання. Чи Прикарпатський обласний центр служби крові Івано-Франківської обласної ради готовий цілодобово безвідмовно забезпечити препарати крові в ургентному порядку для лікувальних закладів Івано-Франківської області?

Дякую.

О.Сич. Відповідайте, Ігоре Анатолійовичу.

І.Дмитренко. Дякую за запитання. Так, даний центр готовий працювати в круглодобовому режимі і надавати кров різним лікувальним закладам в ургентному порядку.

Голос із залу. (Без мікрофона).

І.Дмитренко. Забезпечення буде, так.

О.Сич. При умові закупівлі нового апарату, якщо не закупили протягом попередньої дії програми.

Шановні колеги! Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 73, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про комплексну програму “Здоров’я населення Прикарпаття на 2021-2025 роки”.

Проєкт рішення номер 25 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я обласної адміністрації.

Проєкт розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, головні позиції.

І.Дмитренко. Шановний голово, шановні депутати!

Дана програма є дуже актуальна, дана програма використовується для того, щоби додатково дофінансувати або дозабезпечити медикаментами, в основному, це є хіміотерапевтичними для лікування лейкемій, для трансплантології, для забезпечення слухопротезування, для забезпечення стомованих хворих калоприймачами, для надання безоплатної стоматологічної допомоги, для покращення життя хворих на хронічні вірусні гепатити, ВІЛ-інфекцію та СНІД, на цукровий і нецукровий діабет, а також для муковісцидозу і для запобігання та лікування серцево-судинних та судинно-мозкових захворювань.

Дана програма дуже важлива, вона у нас на 5 років. Плануємо фінансувати як з обласного, так і з загального бюджету, державного. Прошу підтримати. Дякую.

О.Сич. Дякую. Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. У мене є запитання, бо я бачу, що Роман Володимирович не хоче підтримувати тренд – навчання активності новообраних депутатів.

У мене є такого характеру запитання.  Окрім комплексної програми охорони здоров’я населення Прикарпаття, скільки ще програм в галузі охорони здоров’я обласних є?

І.Дмитренко. У нас є загалом десь 5-6.

О.Сич. 5-6. Постає питання. Якщо ця програма називається “комплексна”, для чого існує ще 5-6 програм?

І.Дмитренко. Дякую за запитання. Є дані програми, які почали свою діяльність в попередніх роках, і є програми, які почались у 2018 році і мають закінчитись… паралельно йдуть і закінчаться у 2022 році, але в даній програмі ми більш-менш максимально стисло так, що була… переходимо до того варіанту, щоби об’єднати всі програми в одну програму. Ми над цим працюємо.

О.Сич. Це моя настійлива пропозиція. Я розумію, коли існують загальнодержавні програми, і деколи їх треба дублювати, бо це умова поступлення коштів з державного бюджету. Але не треба на кожну проблему видумувати програму.

Скажімо, у попередньому скликанні якісь там невеличкі є проблеми в аптечному складі, давайте програму підтримки аптечного складу. При всій повазі до аптечного складу, що, не можна окремий пункт в комплексній програмі передбачити?

Відчувають проблеми реорганізовані заклади охорони здоров’я, які переходять на нове фінансування, – давайте приймемо програму їхньої дотації. А не можна було сюди добавити один розділ чи пункт? Для чого “плодити”?

І.Дмитренко. Дякую за запитання. Зрозуміло…

О.Сич. Суспільство вимагає дебюрократизації, майте на увазі.

І.Дмитренко. Дякую.

О.Сич. Дякую. Колеги, чи є ще запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка.

То не було, то вже є. Бачите? Ми все-таки з Романом Володимировичем людей розворушили.

Дьоміна Наталія Миколаївна. Ну, вам сам Господь Бог велів задавати запитання. Будь
ласка, Наталіє Миколаївно.

Н.Дьоміна. Дякую. Ігоре Анатолійовичу, я прошу сказати… Дивіться, у додатку 15 пункт 2 – планується відкриття центру фібротестування при обласній інфекційній лікарні.

Прошу сказати, що то за такий центр і, власне, його функції.

І.Дмитренко. Дякую за запитання, дуже важливе, дуже хороше.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є відповідь чи немає?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає відповіді.

І.Дмитренко. Постараємось вирішити це питання і вам доповісти.

О.Сич. Дякую, друзі! Запитання завершились.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 72, не голосували – 6: рішення прийнято.

Чую від однієї фракції, що ми робимо: за це голосувати чи ні? Якщо ви не голосуєте, то ви ліквідовуєте галузь як клас, та й все.

Розглядається питання “Про затвердження регіональної цільової програми зовнішнього освітлення селищних та сільських населених пунктів області до 2025 року”.

Проєкт рішення номер 26 – в окремій брошурі.

Доповідає Магулій Галина Іванівна – директор департаменту розвитку громад та територій, дорожнього, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії.

Галино Іванівно, лаконічно основні положення програми, будь ласка.

Г.Магулій. Шановні голови, шановні депутати! На ваш розгляд вноситься регіональна цільова програма зовнішнього освітлення селищних та сільських населених пунктів до 2025 року. Загальний обсяг фінансування програми пропонується з обласного бюджету 20 млн.грн., зокрема щорічне фінансування передбачається в розмірі 4 млн.грн. За рахунок виділених коштів обласного бюджету по даній програмі планується скоротити витрати енергії, встановити лампи з покращеними показниками, також влаштування і заміна опор. На даний момент дана програма показала себе дієвою для вуличного освітлення в сільських населених пунктах, і вона досить нормально працює. За 2020 рік було 29 заходів, і в принципі всі гроші освоєні. І по даній програмі завжди багато йде запитів щодо використання коштів, щодо виділення коштів по даній програмі.

О.Сич. Дякую. Чи є питання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є? Запишіться, будь ласка. Поки запишуться, я скажу. Ну, дійсно, реально ця програма працює.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Подати пропозиції від фракції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Федорців Сергій Іванович.

С.Федорців. Галино Іванівно, скажіть, будь ласка. В обгрунтуванні програми вказано, що районні державні адміністрації та територіальні громади щороку до 15 грудня інформують про результати виконання і надають пропозиції.

Якщо вже 15 грудня пройшло, яким чином надати пропозиції, чи чекати ще рік? Дякую.

Г.Магулій. Діло в тому, що календарні… ну, я маю на увазі, що розподіл даних коштів ще не відбувався, на даний момент приймається загальна сума, щодо цього надаються пропозиції, буде пооб’єктний розподіл і…

Голос із залу. (Без мікрофона).

Г.Магулій. Так, так.

О.Сич. Чи є ще запитання, зауваження, пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 70, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження регіональної цільової програми “Питна вода” на 2021-2025 роки”.

Проєкт рішення номер 27 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Магулій Галина Іванівна – директор департаменту розвитку громад та територій, дорожнього, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури обласної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка, Галино Іванівно.

Г.Магулій. На ваш розгляд пропонується регіональна цільова програма “Питна вода” на 2021-2025 роки. Загальний обсяг фінансування програми з обласного бюджету – 20 млн.грн., щорічне фінансування – 4 млн.грн. За рахунок виділених коштів по даній програмі в даному випадку планується впровадження станції доочищення крові, капітальний ремонт, поточний ремонт водозабірних систем. Як показала практика, по даній програмі фінансуються такі невеликі, скажемо так, капітальні ремонти і поточні ремонти, тобто, прокладення водопроводів, наприклад, у школах або поточний ремонт системи водопостачання чи закуплено насосне
обладнання. У всякому разі за попередні роки кошти освоєні по даній програмі, і в принципі вона працює.

О.Сич. Програма скромна, але працює, на відміну, до речі, від інших.

До речі, з точки зору актуального нашого обговорення, що на якусь програму не вистачає коштів, ми коли проводили бюджетні слухання в обласній раді, у нас купа програм при закладених коштах, кошти не використані були. То можна було перекидати на інші програми в межах адміністрації.

Чи є запитання, друзі?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропозиції, зауваження?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

Г.Магулій. Дякую.

О.Сич. За – 73, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про регіональну цільову програму підтримки індивідуального житлового будівництва на селі та поліпшення житлово-побутових умов сільського населення “Власний дім” на 2021-2025 роки”.

Проєкт рішення номер 28 – в окремій брошурі.

Доповідає Гаврилко Тарас Йосипович – голова Івано-Франківського обласного фонду підтримки індивідуального житлового будівництва на селі.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства, з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій. Всі три комісії рекомендували питання до розгляду на сесії.

Будь ласка.

Т.Гаврилко. Добрий день, пане голово, депутати! Дана програма розроблено відповідно до Указу Президента № 222 та діє відповідно до постанови Кабінету Міністрів № 1597 “Про затвердження правил надання довгострокових кредитів індивідуальним житловим забудовникам” з відповідними змінами та доповненнями.

Реалізує дану програму Фонд підтримки будівництва індивідуального житла на селі шляхом надання довгострокових кредитів терміном до 20 років під 3 відс. річних.

Метою програми є створення додаткових умов для жителів села, які потребують покращення житлових умов, допомога малозабезпеченим верствам населення та кадровим спеціалістам у сільській місцевості.

Для здешевлення будівництва нового житла застосовується господарський спосіб будівництва. Кредит, як я вже казав, надається під 3 відс. річних, а забудівники, які мають 3 і більше неповнолітніх дітей, звільняються від сплати відсотків. Також військовослужбовці, резервісти, військовозобов’язані, подружжя, з яких чоловік або дружина є резервістом або військовозобов’язаним, теж звільняється від сплати відсотків на час особливого періоду, поки, скажемо так, не закінчиться війна у нас на Сході.

Кошти виділяються безпосередньо забудовнику поетапно на особистий рахунок, а людина вже індивідуально приймає рішення, де закуповувати відповідні для будівництва матеріали, а Фонд вже спільно з органами місцевого самоврядування постійно здійснює контроль за цим використанням коштів та моніторинг будівництва.

Обсяг фінансування розроблений на основі внесених Кабінетом Міністрів України змін до правил довгострокових кредитів: на спорудження нового житла – 400 тис.грн., на реконструкцію або добудову – 250 тис.грн., на придбання житла – 300 тис.грн., інженерні мережі – 100 тис.грн.

О.Сич. Дякую, Тарасе Йосиповичу.

Чи є запитання, колеги? Є. Запишіться, будь ласка, до запитань.

Гоголь Ярослава Михайлівна.

Я.Гоголь – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Я дякую доповідачу. Я знаю, що програма працює, тому що є багато людей, які скористались цією програмою. Але у мене є такі питання. Селище до якої категорії відноситься: села чи міста? Дякую.

Т.Гаврилко. Згідно з Конституцією України у нас немає понять селище, є лише села і міста, тобто, селище – це сільське населення.

О.Сич. Хоча коректно було б ввести назву “містечко”.

Левкович Андрій Васильович.

А.Левкович. Скажіть, будь ласка. Скільки людей працює у вашому фонді? І яка сума кошторису на утримання ваших працівників за рік?

Т.Гаврилко. У Фонді працює 7 чоловік, на утримання фонду йде 1 млн. 300 тис.грн., з них 1 млн. 40 тис.грн. – це заробітна плата на рік.

О.Сич. Звертаю увагу Євгенії Мар’янівні. Дивіться: там жінки не працюють, тільки чоловіки, 7 чоловік. Чи є жінки?

Т.Гаврилко. Ні, ні, й жінки… перепрошую. 7 людей працює.

О.Сич. А! Бо я думав, що у вас гендерна нерівність.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є запитання, чи вже немає?

Т.Гаврилко. Кошти… ці кошти йдуть від цих 3 відс., Фонд, який вже працює 22 роки.

О.Сич. Шановні колеги! Якщо вас не задовольняє відповідь на запитання, ви можете взяти участь в обговоренні і вказати на це.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую.

Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 72, утримався – 1, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження обласної цільової соціальної програми національно-патріотичного виховання дітей та молоді на 2021-2025 роки”.

Проект рішення номер 29 – в окремій брошурі.

Доповідач: Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій. Обидві комісії рекомендували до розгляду на сесії.

Будь ласка.

В.Кімакович. Шановний голово, шановні депутати! Це, власне…

О.Сич. Ближче до мікрофону.

В.Кімакович. …яка існує на державному рівні, національно-патріотичне виховання. Згідно державних програм власне відділ молоді і управління чи департамент молоді відповідає за національно-патріотичне виховання у державі.

Відповідно існує концепція цієї програми всеукраїнської національно-патріотичного виховання, і відповідно ми підготували на 2021-2025 роки нашу обласну програму.

Ця програма – це фактично ті заходи, які раніше були у нашій програмі “Молодь Прикарпаття”, ми їх виділили і перемістили в цю програму, там є наша програма “Чорний ліс”, є підтримка національно-патріотичного виховання. І зауваження, які були на комісії, ми вже врахували. Дякую.

О.Сич. Дякую. Одночасно я бачу, що у нас є програма “Молодь Прикарпаття”. Вони не дублюють одна одну?

В.Кімакович. Ні, ні, вони не дублюються.

О.Сич. Я зрозумів.

Колеги, чи є запитання?

Голос із залу. Є.

О.Сич. Запишіться, будь ласка.

Гоголь Ярослава Михайлівна.

Я.Гоголь. Перепрошую.

О.Сич. Перепрошуємо. Немає, без проблем.

Мельничук Василь Іванович. Теж перепрошуємо.

В.Мельничук – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Шановний доповідачу! У проекті рішення пункт 7: “Рекомендувати районним державним адміністраціям та органам місцевого самоврядування розробити та подавати на затвердження у встановленому порядку відповідні цільові соціальні програми…” і дальше – по тексту.

З досвіду: наскільки органи місцевого… прислухаються до тих рекомендацій? І як у минулому… скільки було програм розроблено, наскільки вони є дієві і так дальше?

В.Кімакович. Це нова програма, оскільки ми мусимо…

В.Мельничук. З досвіду, з досвіду.

В.Кімакович. Це нова програма. Оскільки вона є національна, відповідно ми повинні створити обласну, відповідно мають бути районні та інші програми. Це така концепція загальнодержавних програм.

О.Сич. Даруйте, я в продовження, я перепрошую тих, хто має задати запитання, в продовження. Я розумію, як воно раніше було: були районні адміністрації, були міста особливого підпорядкування, їм рекомендували, десь більш-менш існувала вертикаль, і ви те все, скажемо, контролювали.

На скільки ймовірно сьогодні, знаючи про те, що таке районні адміністрації, районні ради – ще не відомо, і чи вони взагалі будуть мати якісь ресурси для організації і виконання будь-яких програм, але на скільки ймовірно, що ви зможете забезпечити реалізацію таких програм на рівні 62 територіальних громад?

В.Кімакович. Ну, це такий загальний виклик, напевно, не тільки по цій програмі, але й по інших програмах. Ну, це як би… ну, є загроза, що вони не скрізь навіть будуть прийняті, не те, що профінансовані, а і тим більше виконані. Тому це виклик взагалі для всіх департаментів облдержадміністрації, щоб зберегти якусь вертикаль влади, тому що ці програми – це фактично складова вертикаль влади.

О.Сич. В загальних концептуальних засадах освіти є філософія освіти, яка говорить про те, що якщо є виклики, то на них треба відповідати. Чекаємо відповіді.

Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач – депутатська фракція політичної партії “Європейська Солідарність”. Олександре Максимовичу! Дивіться, моє питання – то і питання, і пропозиція. Десь в розріз… не в розріз, а десь продовжує вашу.

Дивіться, яка річ. Я був у Варшаві, зайшов на декілька хвилин у Музей Варшавського повстання. Всі школи Польщі зобов’язані пройти через цей Музей. Там так дітям подають інформацію, що таке враження, що якби не було Варшавського повстання, то не закінчилась би Друга світова війна.

Ми маємо Музей Бандери, ми маємо Музей Шухевича, ми маємо Коломийський. Давайте ми тут зобов’яжемо: кожна школа області зобов’язана раз в рік побувати в Музеї Бандери. То неправда, що там немає експонатів. Якщо підключити всіх, всіх науковців, там такі можна уроки проводити! І це якраз в тому контексті: зобов’язати ОТГ, наші обласні установи: обов’язково раз у рік з 5 класу ви маєте бути у Бандери.

Не знаю, в якому пункті я таке шукав… (Без мікрофона).

О.Сич. На превеликий жаль, ми не можемо зобов’язати ОТГ.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Ну, ви знаєте, що ми не можемо зобов’язати ОТГ. Вони нам не підпорядковані. Це перше. Це перше.

Друге, а може в Польщі це можливо, бо там нижчий рівень демократії, там більше авторитаризму, там зобов’язують? А у нас демократія зашкалює.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Ну, подумайте, чи можна зобов’язати ОТГ.

В.Кімакович. Ми можемо рекомендувати, але вся програма не відноситься до шкіл. Це відноситься до молоді. Ми хіба ці зауваження пропишемо у нашій позашкільній роботі…

О.Сич. Хоча, хоча я абсолютно погоджуюсь. Ми так жартома перекидаємось репліками, але у нас ця є проблема, і я погоджуюсь. Неправда, що немає, що показати в наших музеях: чи в краєзнавчому, чи в Музеї Бандери, чи в Музеї визвольної боротьби! Неправда! Музей визвольної боротьби – це три поверхи, починаючи від князівських часів, і закінчуючи сьогоденням. Там уроки можна кожного дня проводити.

В.Кімакович. Приймається, працюємо над цим питанням. Скоро буде результат.

О.Сич. Федоришин Володимир Євгенійович.

В.Федоришин. Підтримую виступи своїх колег-депутатів. Хотів би включити відвідування цих криївок, які зараз знаходяться в області.

Але у мене інше питання. Скажіть, будь ласка, тут не прописані локації виховання військово-патріотичного духу нашої молоді.

В Коломиї проводиться військово-патріотичний вишкіл за допомогою військової організації, яка називається “Чорна сотня”. Вона вже неодноразово проводиться.

Бачу, ви тут зв’язуєте… на базі військкоматів. Чи ви не передбачаєте створення військово-патріотичної школи обласної, де може бути і локація, і розміщення, аби було на постійній основі, щоб ми цих дітей не возили і сьогодні не шукали локацію десь в якомусь місті хаотично? Дякую.

В.Кімакович. Дякую за запитання. Ми подібну концепцію проговорюємо з університетом нафти і газу, у них є кафедра військової підготовки, там є велика база: електронний тир і певні об’єкти, і ми розглядаємо таку можливість створення там такого центру військово-патріотичного виховання.

О.Сич. Дякую. Колеги, завершились запитання. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Так я ж записав, ніхто не побажав.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. За – 63, не голосували – 15: рішення прийнято.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А ми в контексті наступного питання. Воно перекликається.

Розглядається питання “Про затвердження обласної цільової соціальної програми “Молодь Прикарпаття” на 2021-2025 роки”.

Проект рішення номер 30 – в окремій брошурі.

Доповідає Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій і рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Кімакович. Шановний голово, шановні депутати! Оскільки закінчилась дія
попередньої програми “Молодь Прикарпаття”, ми розробили на 2021-2025 роки наступну фактично програму. Всі національно-патріотичні заходи було введено в окрему програму, це залишилось як би в попередніх рамках, попередня програма.

Кошти передбачені, якщо…

О.Сич. Запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться.

Перцович Наталія Святославівна.

Н.Перцович. Ну, десь є таке усвідомлення того, що такі програми, зокрема патріотичного виховання, ну, оскільки я не встигла записатись на обговорення, хотіла би десь в продовження цього запитання наголосити на тому, що, напевно, те, що наші діти якось так байдуже відносяться до всього українського, і судячи з того, що багато наших дітей виховує зараз вулиця, і ми часто бачимо, як цей російський контент, який з 2019 року доступний в соцмережах, в ютюб-каналах, і як діти наші люблять слухати на вулицях міста російський реп голосно на usb-колонках, я хотіла би, Вікторе Євстахійовичу, просто запитати, навіть, можливо, запропонувати на майбутнє співпрацю в цьому питанні. Можливо, більше треба займатись популяризацією тих заходів, які прописані в цих програмах. І що взагалі…

О.Сич. Можна потім, при обговоренні, договорити.

Левицький Олександр Михайлович.

О.Левицький. Шановні колеги! Ну, це правда, що програма важлива, тільки ми, напевно, мало уділили їй уваги до розгляду на сесії, а на комісіях всі мали можливість, лиш тепер ми почали боротися за це, бо тут пряма трансляція йде.

Ну, все-таки у нас вже запроваджений програмно-цільовий метод формування і виконання бюджету. Тепер ще треба додати до нього проектну складову.

У нас ж є програма фінансової підтримки музеїв і всіх таких установ. Є. Давайте нехай вони у нас на конкретні цілі і завдання, потреби попросять цю фінансову підтримку, а не просто музеям на музеї для музеїв, і на зарплату, і ми за банальною простою виплатою зарплати… цю банальну виплату зарплати ховаємо за фінансовою підтримкою музеїв. І тому в ті програми, що є щодо фінансової підтримки музеїв, національно-патріотичного виховання молоді, просто дати гроші. Це і буде зобов’язанням для об’єднаних громад виконати, якщо вони хочуть мати… (Без мікрофона).

О.Сич. При обговоренні я надам слово для розвитку думки.

Шановні колеги! Прошу записатись для обговорення.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А він в залі, відповість у мікрофон, є номер 2.

Гондурак Віталій Федорович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Понайда Олег Володимирович?

Голос із залу. Помилково.

О.Сич. Як, національно-патріотичне виховання помилково?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Не годиться! Левицький Олександр Михайлович.

О.Левицький. Планово, планово, голово. Дякую.

Колеги, тому я пропоную, щоб ми, звертаюся до голови обласної ради, дали протокольне доручення, аби при опрацюванні тих вже планів-заходів на виконання програми, щоб це було передбачено, щоб ми ті гроші, які даємо, дали під якусь конкретну ціль: музеям фінансову підтримку за те, що вони організовували ці екскурсії, а школам по програмі розвитку освіти чи по інших там, знайдемо варіанти і можливості, нехай Кімакович Віктор Євстахійович пошукає, дати гроші на ці екскурсії. От цим ми й зобов’яжемо ОТГ: хочете на екскурсії, ми готові профінансувати, але це не будь-куди, а за цими локаціями в ці місця, де ми вважаємо, що це буде в національно-патріотичному виховному сенсі цінна й вартісна витрата.

Тому пропоную дати таке протокольне доручення, і при підготовці цих документів на виконання цих двох програм, як мінімум культури і освіти, дати можливість частину коштів на це спрямовувати, а не просто так на зарплату, бо на зарплату. Дякую. І сподіваюся, що Віктор Кімакович це прокоментує у відповіді своїй, а голову прошу таке доручення дати протокольне. Дякую.

О.Сич. Фіксуємо, даємо протокольне доручення. Насправді, треба шукати вихід з ситуації, тому що якщо ми не будемо все-таки в якомусь, я не кажу, що в диктаторському, авторитарному режимі, але в якомусь імперативному режимі, якщо не будемо видумувати інструментів стимулу, стимуляції, то ми дітей не залучимо. Тому дійсно, можливо, на якійсь основі
співфінансування можна продумувати, що ми готові дітей з ОТГ привозити в музеї на умовах там мізерного співфінансування. Ми з боку обласного бюджету можемо забезпечити 70 відс. чи 80 відс., а ОТГ там може добавити своїх 10-15 відс., лиш би діти їхали. Дітям цікаво. Я ж знаю, що є такі фанати-вчителі, які своїх дітей раз на місяць возять в обласні заклади: в драмтеатр, в бібліотеку, в музей. І діти шаленіють від щастя, бо діти в тому селі нічого не бачать. Але такі фанати, їх є одиниці. Треба більше стимулювати цей процес.

Шановні колеги! Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 75, не голосували – 4: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про Регіональну цільову програму надання шефської допомоги військовим частинам Збройних Сил України, Національної гвардії України та Державної прикордонної служби України, військово-патріотичного виховання молоді на 2021-2025 роки”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 31 – в окремій брошурі.

Доповідає Саманів Мирослава Михайлівна – завідувач сектору оборонної роботи апарату обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку, рекомендовано до розгляду на сесії.

Сьогодні засідала постійна комісія обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, яка вдруге розглянула це питання і також рекомендувала до розгляду на сесії.

Будь ласка.

М.Саманів. Пане голово, шановні депутати!

Оскільки завершилась регіональна цільова програма надання шефської допомоги на 2018-2020 роки, вам подано проект рішення “Про регіональну цільову програму надання шефської допомоги військовим частинам Збройних Сил України, Національної гвардії України та
Державної прикордонної служби України, військово-патріотичного виховання молоді на 2021-2025 роки”.

Зауваження на комісії враховані.

О.Сич. Дякую. Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропозиції, зауваження?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую, Мирославо Михайлівно.

М.Саманів. Дякую вам.

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення… А, були пропозиції? Є. За основу. Ні, не було пропозицій, немає. За основу і в цілому, колеги.

За – 75, не голосували – 4: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про Програму розвитку Дністровського регіонального
ландшафтного парку на 2021-2025 роки”.

Проект рішення номер 32 – в окремій брошурі.

Доповідає Ковтун Михайло Іванович – в.о. директора обласного комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради “Дністровський регіональний ландшафтний парк імені Сергія Дідича”.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка, коротко, лаконічно.

М.Ковтун. На ваш розгляд пропонується Програма, метою якої є забезпечення функціонування обласного комунального підприємства “Дністровський регіональний ландшафтний парк імені Сергія Дідича”, а також виконання основних завдань, покладених на спеціальну адміністрацію Дністровського регіонального ландшафтного парку щодо збереження біотично-ландшафтного різноманіття, збереження цінних природних та історико-культурних комплексів об’єктів, підтримка загального екологічного балансу річки Дністер, проведення науково-дослідної роботи, створення умов для організованого туризму, а також проведення екологічно-освітньої та виховної роботи.

О.Сич. Дякую. Чи є питання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Михайле Івановичу, скільки часу вже існує ваша адміністрація регіонального ландшафтного парку?

М.Ковтун. Спеціальна адміністрація Дністровського регіонального ландшафтного парку існує з рішення – грудень 2016 року.

О.Сич. Я лише хотів сказати, вже декілька… 2016-й, грудень – 3 роки, 4 роки…

М.Ковтун. Офіційно працює комунальне підприємство з серпня 2017 року.

О.Сич. Ну, в принципі, мені здається, що результати вже появляються помаленьку, власне, те, що ми хотіли добитись: трошки зрухомити ситуацію навколо Дністровського каньйону і привабливості тої території.

Питань немає, колеги.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

М.Ковтун. Дякую.

О.Сич. За – 74, не голосували – 5: рішення прийнято.

Колеги, і ми перенесли після 32-го питання порядку денного, яке було 41-им, – “Про створення комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради “БУДІНВЕСТ”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проєкт рішення номер 41 – в окремій брошурі.

Доповідає Палійчук Микола Васильович – заступник голови обласної ради.

Проєкт розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка, Миколо Івановичу, основні ідеї.

Голос із залу. Васильович.

О.Сич. Миколо Васильовичу, вибачте.

М.Палійчук. Шановні колеги-депутати! На ваш розгляд пропонується проект рішення “Про створення комунального підприємства “БУДІНВЕСТ”. Також пропонується затвердити статут даного підприємства, визначити місце його реєстрації, також призначити керівником Сурело Дарію Володимирівну і доручити голові обласної ради Сичу Олександру Максимовичу укласти з  Дарією Володимирівною контракт терміном на 1 рік.

Особисте прохання до всіх депутатів, до всіх фракцій підтримати дане рішення. Вважаю його важливим, тому що обласна рада отримає своє підприємство, яке буде мати можливість замовляти, виготовляти проекти, замовляти виконання будівельних, ремонтних робіт, здійснювати технагляд та інші контрольні функції. Підприємство за пів року повинно вийти на самоокупність. І ми тільки закладаємо… закладемо в разі його створення кошти на пів року до
моменту його реєстрації, до моменту, коли підприємство закупить необхідне обладнання, програмне забезпечення і так далі. Прошу підтримати даний проект рішення.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка.

Басараб Сергій Михайлович.

С.Басараб. Миколо Васильовичу, скажіть, будь ласка. От ми в попередньому  питанні говорили, що не потрібно створювати додаткових комунальних господарств, підприємств. У нас є дуже ефективним, на мій погляд, підприємство “Про-Експерт”. Хіба не можна долучити до нього якісь функції, ввести додаткові КВЕДи і дати можливість нашому підприємству виконувати ті самі функції та обов’язки, що ви плануєте надати новоствореному підприємству? Дякую.

М.Палійчук. Шановний Сергію Михайловичу! Пропозиція слушна, і ми вивчали це питання на початку: дати повноваження “Про-Експерт”. Але не може одне і те саме підприємство виготовляти проекти і проводити експертизу. Тому ми пропонуємо створити підприємство, яке… “Про-Експерт”, воно існує, і воно є повністю на самофінансуванні. Дане підприємство, яке буде виготовляти проекти і здійснювати замовлення і контроль за веденням будівництва, також буде на самофінансуванні.

О.Сич. Дві функції не можна сполучити в одному підприємстві: конфлікт.

Дякую. Від запитання відмовився, наскільки я зрозумів, Семенюк Володимир Петрович. Так? Запитання вичерпані. Дякую, Миколо Васильовичу.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Ставлю на голосування за основу і в цілому.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу вибачення.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є присутня в залі? Дарія…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Дарія Володимирівна. Будь ласка, вийдіть на трибуну, Даріє Володимирівно.

Роман Володимирович хоче оцінити ваші фахові здібності.

Шановні колеги! Ви можете задати фахові запитання кандидатові, тому що насправді попередньо була подана… було подано резюме: фахова освіта, фахова підготовка, робота у відповідних організаціях. Тому, будь ласка, давайте запитання.

Д.Сурело. Доброго дня!

О.Сич. Чи є запитання?

Д.Сурело. Шановні депутати!

О.Сич. Будь ласка, запишіться… Одну хвильку! Запишіться до запитань кандидату на посаду директора підприємства.

Ну, і анонсую, колеги. Зрозуміло, ми пропонуємо на один рік для того, щоб протягом року подивитись, чи реально підприємство буде виконувати ті завдання, які ми ставимо, ну, а потім будемо дивитись.

Ткач Роман Володимирович, будь ласка.

Р.Ткач. Шановна Даріє Володимирівно! Я тут, тут.

Д.Сурело. Добре, добре. Я бачу.

Р.Ткач. Моє питання в контексті того, що говорив Микола Васильович. Він каже, що це підприємство планує за пів року вже вийти на прибутковість. Питання: чи ви приблизно прикидали обсяг робіт, який ви будете виконувати? І за рахунок чого ви будете виходити на прибутковість? Тобто, які роботи? Все те, що замовником буде обласний бюджет чи інші? Тобто, які ваші перші кроки, крім організаційних? Дякую.

Д.Сурело. Добре. Я дам на ваше питання відповідь. Так, це кошти обласного бюджету, але комунальному підприємству не заважає нічого виконувати функції технічного нагляду і проектування для інших організацій шляхом участі у тендерних закупівлях. Це ми все знаємо. Так, планується вихід через пів року на самозабезпечення, за рахунок яких коштів буде отримано прибуток, згідно національного стандарту при розробленні проектно-кошторисної документації в обов’язковому порядку закладаються кошти на ведення технічного нагляду, це 2,5 відс., 1,5 відс. – це технічний нагляд, і служба замовника – це 1 відс. Також є кошти для проектування, тому що планується створення проектної групи, яка буде виконувати іменно проектно-кошторисну документацію, а це немалі гроші.

І також при проведенні тендерних закупівель…

О.Сич. Будь ласка, включіть мікрофон.

Д.Сурело. …також є закладені гроші. Тому за рахунок цих коштів, які ми можемо взяти, буде прибутковість підприємства. Ну, і самозабезпеченість також.

О.Сич. Шановні колеги! І весь цей обсяг робіт, очевидно, що він стосується не тільки нашого обласного бюджету, але навіть, можливо, не стільки, скільки більшою мірою в бюджеті тих 62 громад, які створені, але 99 відс. яких, насправді, відповідних структур у своєму складі не мають. Тому не можуть бути ні замовниками, ні виконавцями і так дальше.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні, звичайно, що ні. Ми можемо тільки рекомендувати нашим ОТГ звертатись сюди.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Та що, хіба в Ямниці немає такого УКБ? Я думаю, що є.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Так, в Ямниці ні грошей, ні УКБ, ні заводів, ні фабрик…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Дякую, Даріє Володимирівно.

Д.Сурело. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Ставлю проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 63, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про обласний бюджет на 2021 рік”.

Проєкт рішення номер 33 – в окремій брошурі.

Доповідач: Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях усіх постійних комісій обласної ради, усі комісії рекомендували до розгляду на сесії обласної ради.

Постійна комісія з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва рекомендувала до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозиції комісії, які подані в цій самій брошурі після текстової частини проекту.

Сьогодні засідала постійна комісія обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, яка ще раз розглянула це питання і рекомендувала до розгляду на сесії з врахуванням пропозицій комісії. Пропозиції комісії вам, шановні колеги, надано.

Будь ласка, Ірино Богданівно.

І.Мацькевич. Шановна президіє, шановні депутати!

На ваш розгляд вноситься проект обласного бюджету на 2021 рік.

Перш за все, хочу зазначити те, що запропонований проект бюджету є збалансований і, зважаючи на економічну та епідеміологічну ситуацію, має соціальний характер.

Перш за все, хочу зазначити те, що бюджет є реальний до виконання, він не створює загрози щодо фінансування захищених статей видатків в наступному році.

Проект бюджету враховує підвищення соціальних стандартів, зокрема це підвищення мінімальної заробітної плати для працівників бюджетної сфери… мінімальної заробітної плати з 1 січня наступного року в розмірі 6 тис.грн., з 1 грудня наступного року – в розмірі 6 тис. 500 грн. Розмір посадового окладу працівника тарифного розряду першої єдиної сітки буде складати з 1 січня 2670 грн. та з 1 грудня – 2893 грн.

Також протягом наступного року тричі буде підвищуватись прожитковий мінімум на одну особу, і з 1 грудня він буде складати 2393 грн.

В цілому загальний фінансовий ресурс обласного бюджету на наступний рік складає 2 млрд. 123,4 млн.грн., в тому числі із цієї суми 48 відс. – це власні надходження обласного бюджету або 1 млрд. 199 млн.грн. та трансферти з державного бюджету – 1 млрд. 324 млн.грн. або це 58 відс. всіх надходжень до обласного бюджету.

Щодо транспортної політики, то як і в цьому році, вона базується на базовій дотації, додатковій дотації, освітній субвенції, коштів субвенції на утримання і ремонт автомобільних доріг місцевого значення, коштів на придбання житла… субвенції на придбання житла для дітей-сиріт, субвенції для підтримки окремих закладів охорони здоров’я. Ви бачите на слайді… а також субвенції на освітні заходи для дітей з особливими освітніми потребами.

Щодо власних надходжень бюджету, то левова частка надходжень до обласного бюджету, до загального фонду, складає податок на доходи фізичних осіб або це 85 відс. всіх надходжень. І ми плануємо ріст поступлень податку на доходи фізичних осіб в наступному році на 100,9 відс., і обсяг коштів, який ми плануємо, складатиме 907,7 млн.грн.

Хочу сказати, що основним платником цього податку у нас в цьому році, як вже тут звучало, це є “Івано-Франківськцемент”, – 100 млн.грн. Тобто, ямницький бюджет є достатній, і наш обласний бюджет теж завдяки такому великому платнику податку.

Щодо спеціального фонду обласного бюджету, то плануються надходження в сумі 134 млн.грн. і 54 відс. всіх надходжень складає екологічний податок. Планується надходження цього податку в розмірі 72,5 млн.грн. відповідно, як я вже попередньо зазначала, у зв’язку із зменшенням обсягів виробництва чи виробничих потужностей нашого основного платника, це Бурштинської ТЕС.

Також хочу зазначити, що відповідно до нашого фінансового ресурсу запланована видаткова частина обласного бюджету. Зокрема, при розподілі коштів обласного бюджету, в першу чергу, врахована стаття 77 Бюджетного кодексу і забезпечено в повному обсязі видатки на заробітну плату, енергоносії та інші захищені статті видатків відповідно до запитів головних розпорядників коштів обласного бюджету. Питома вага заробітної плати та енергоносіїв складає близько 50 відс. видатків загального фонду обласного бюджету.

Також хочу зазначити, що обласний бюджет на наступний рік передбачає ріст по всіх наших видатках по всіх галузях, які фінансуються з обласного бюджету. Це ріст від 117 до 122 відс.

Щодо питомої ваги, то найбільшу питому вагу у видатках нашого обласного бюджету займають податки на охорону здоров’я і складають вони 37,3 відс. усіх видатків або 767,4 млн.грн., видатки на охорону здоров’я складають 12,4 відс., на культуру і соціальний захист – 10-11 відс. видатків та на спорт – 3,5 відс. видатків.

Також обласний бюджет передбачає обсяг коштів на виконання наших регіональних цільових програм, які затверджені сесією обласної ради. Обсяг коштів, які спрямовуються в наступному році на видатки по програмах, складає 300 млн.грн. Передбачено на рівні цього року бюджет розвитку в розмірі 60 млн.грн. та резервний фонд у розмірі 5 млн.грн.

Шановні депутати! Поряд з цим хочу зазначити, що при формуванні видатків заплановано нашим основним галузям лише тільки невідкладні видатки на утримання установ та інші соціальні видатки.

Я думаю, що в наступному році ми будемо мати й інші джерела поповнення видатків, це зокрема мова йде і про вільні залишки коштів на початок року, і напевно перевиконання обласного бюджету. Я думаю, що новий депутатський корпус буде мати можливість протягом року бачити, які проблеми виникають в наших галузях і спрямовувати ці кошти в першу чергу на дофінансування наших головних розпорядників коштів обласного бюджету та на дофінансування обсягів програм, які, як ви вже сьогодні чули, мають досить незначний обсяг фінансування.

Шановні депутати! Я прошу підтримати запропонований проект рішення “Про обласний бюджет на 2021 рік”, так як своєчасне прийняття бюджету дозволить нам вже з початку року розпочати фінансування заробітної плати, соціальних виплат та інших запланованих видатків.

Дякую за увагу.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запишіться, будь ласка, до запитань.

Виноградник Тарас Теофілович записався, правда, не знаю, як він записався, бо тільки що вийшов з коридору, але записався.

Т.Виноградник. Телепатія, телепатія…

О.Сич. А, телепатично на кнопку натиснули, так?

Т.Виноградник. Так.

О.Сич. А-ааа! …до уваги журналістів, щоб вони цю телепатію контролювали.

Т.Виноградник. А ви все мусите коментувати.

О.Сич. Будь ласка, говоріть.

Т.Виноградник. Якщо дозволите, у мене питання. Дуже правильно голова сказав, що у нас є гроші в бюджеті, він збалансований дійсно, показано видатки, показано доходи, і гроші, просто треба шукати. У мене декілька питань.

Перше, у нас показано дійсно більше 100 програм, і більшість з них не виконуються.

Може нам би щось зробити, щоб їх моніторити, програми ці, щоб наша обласна рада дійсно могла моніторити ефективність використання коштів. Це перше питання.

Друге питання. Дивіться, ми в цьому році, дякувати Богу, заклали на підтримку підприємництва – фізичних осіб 250 тис.грн., а в минулому році було тільки 50 тис.грн. Чи можемо ми зробити якесь збільшення в цьому плані, тобто, виходячи з того, що якісь закони приймаються у Верховній Раді?

І наступне питання. Дивіться: по спорту до мене звернулися…

О.Сич. Ну, на другу частину запитання дасть відповідь Ірина Богданівна, а перше – щодо того, щоб моніторити видатки, я наперед скажу: ми плануємо внести зміни до штатного розпису виконавчого апарату обласної ради і зокрема передбачити наявність структурних підрозділів, які будуть займатись контролем обласного бюджету. Якщо ви зауважите, то у тих цифрах, які подаються, в тому числі передбачено видатки і на апарат саме з цією метою.

Будь ласка, відповідайте на наступну частину запитання.

І.Мацькевич. Прослухала питання…

В.Гладій. Підприємництво.

О.Сич. Підприємництво.

І.Мацькевич. Я думаю, що як ви почули: бюджет збалансований, при наявності фінансової можливості за рахунок тих джерел, які я озвучила, буде можливість спрямувати кошти на збільшення обсягу програми підтримки малого підприємництва.

О.Сич. Карп Галина Василівна.

Г.Карп – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Додатком номер 6 до проекту обласного бюджету передбачено видатки в сумі 100 тис.грн. на виконання обласної комплексної програми “Відродження Галича як давньої столиці України на 2018-2021 роки”.

Скажіть, будь ласка, який обсяг коштів передбачений зазначеною програмою, затвердженої рішенням сесії обласної ради? І яку суму передбачено на ці видатки розпорядником коштів у бюджетному запиті? Дякую.

І.Мацькевич. Дійсно, обсяг коштів, по пам’яті, десь біля 0,5 млн.грн., 550 чи скільки, і дійсно, обсяг коштів, який запропонований в бюджеті, це 100 тис.грн.

Хочу зазначити, що цього року у зв’язку з тою ситуацією з коронавірусом не зовсім вдалося реалізувати ті заходи, які були передбачені по культурі, по цій програмі. Я думаю, що при можливості на наступний рік, якщо буде інша ситуація, то треба буде дійсно спрямувати більше коштів для того, щоб була дійсно історія Галича і ті пам’ятки, які… конкурси, які там проходять, знайшли своє місце.

О.Сич. Тут я підтримую Галину Василівну. Ініціатором цієї програми виступала обласна рада, деякі наші депутати. Ми красиво говоримо про Галич, але треба реально його піднімати.

Так, в цьому році дійсно там не відбувались масові заходи, лицарські бої, ще щось, ще щось, але я думаю, що протягом року це не є така велика сума, щоб ми не знайшли в наших резервах і при потребі не поповнили програму відродження слави Давнього Галича.

Іваночко Михайло Степанович.

М.Іваночко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Стосується питання додаткової дотації державного бюджету, тобто, дотації вирівнювання.

В проекті бюджету стоїть сума для Ланчинської селищної ради, сума 2,5 млн.грн., а вже в додаткових матеріалах нам сьогодні дали, – 2 млн. 127 тис.грн. Скажіть, котра цифра правильна, і чому менша? Може я… Чому так?

І.Мацькевич. Дійсно, згідно з проектом бюджету, який ми пропонували, обсяг додаткової дотації, який надійшов для області, – 253 млн.грн., був повністю розподілений і на обласний бюджет, і на наші територіальні громади.

У зв’язку з тим, що ми розуміємо, що створюються 62 об’єднані територіальні громади, немає прийнятих рішень про бюджети цих громад, і по практиці порядок використання цих коштів нам затверджується Кабінетом Міністрів України. Було звернено нам те, що ми не залишили залишку невикористаних цих коштів в бюджеті для того, щоб мати їх розподілити вже в наступному році по фінансових можливостях в громадах і їхній фінансовій спроможності. Тому обсяг коштів в розмірі 20 млн.грн. залишився нерозподіленим, і він буде розподілений вам в процесі року знову ж таки на громади вже тоді в процесі року.

О.Сич. Тобто, наскільки я зрозумів, це є страховий фонд в разі чого, якщо щось піде не так, щоб можна було оперативно зреагувати на ситуацію. Резерв завжди треба мати. Абсолютно правильно зробила Ірина Богданівна, що таким чином поступила, на мою думку.

Очкур Ігор Васильович.

І.Очкур – депутатська фракція політичної партії “Європейська Солідарність”. Ірино Богданівно, у мене таке  питання. Бачив у розділі “Кошти від відчуження майна, що належить Автономній Республіці Крим та майна, що перебуває у комунальній власності” – нулі. У нас не передбачається взагалі надходжень від реалізації майна комунальної власності чи, можливо, я просто не можу знайти в бюджеті? Дякую.

І.Мацькевич. Дійсно, на час формування бюджету реалізацією майна комунальної форми власності у нас займається департамент обласної ради…

О.Сич. У нас є управління власності, яке займається… Скажемо так, вибачте, на початку року ми приймемо програму приватизації на 2021 рік, і залежно від того, яку ми приймемо і як зуміємо її реалізувати, буде реальне поступлення коштів. Казати Ірині Богданівні, скільки можна закласти, – це “гадання на бобах”.

І.Мацькевич. Тому ми не закладали. В разі одержання коштів вони будуть знову ж таки перерозподілені на ті потреби вами ж таки… Це буде перевиконання бюджету, і можна буде спрямувати ті кошти, куди буде потрібно.

О.Сич. Кукурудз Ростислав Степанович.

Р.Кукурудз – депутатська фракція політичної партії “Європейська Солідарність”. У мене теж, Ірино Богданівно, питання по дохідній частині, по двох рядочках. Питання перше: надходження коштів від відшкодування втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва. Дивіться, ми в цьому році вже зібрали 1 млн. 600 тис.грн., а закладаємо нуль. Я розумію, що там можуть бути різні речі, але мені здається, що мінімум 1 млн.грн. можна було в дохідну частину закласти тут.

І друге питання. Рядочок називається “Інші надходження”. Ну, відверто скажу: не дуже розумію, з чого він формується, але теж очікувані надходження в цьому році 2 млн. 200 тис.грн., а ми закладаємо тільки трошки менше 500 тис.грн. Мені здається, що теж, якщо би докласти 1 млн.грн., то можна би було… цей прогноз був би реальним.

І.Мацькевич. Щодо цих двох видів надходжень до обласного бюджету і щодо “Інших надходжень”, то в цьому році ми дійсно мали значні кошти, непогані кошти від інших надходжень. Ці кошти закладаються… надходять нам в обласний бюджет… в цьому році надходили від того, що відбувались вибори, були передбачені статутні внески, як правильно сказати, депутатські ці, і ці кошти поступали нам в обласний бюджет.

Також, коли відбуваються тендерні процедури, теж учасники тендерів дають теж свої внески і теж ті кошти, які вони виграють, поступають нам… не виграють, поступають нам як інші надходження в обласний бюджет.

Щодо втрат сільськогосподарського і лісогосподарського виробництва, то це податок, який адмініструється податковою інспекцією, і напевно вони не мають наразі ще бачення, як він буде поступати в наступному році, тому ми поставили таку цифру.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Дзвінчук Дмитро Іванович.

Д.Дзвінчук – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Наша обласна рада є лідером з підтримки місцевого самоврядування, а наша Програма розвитку місцевого самоврядування є зразком для інших обласних рад.

Вагомою складовою цієї Програми є підвищення кваліфікації депутатів місцевих рад і посадових осіб місцевого самоврядування.

Пройшли вибори, з’явилось у нас багато нових, новообраних депутатів різних рівнів, голів територіальних громад, посадових осіб, а в додатку 3 на підвищення кваліфікації депутатів місцевих рад та посадових осіб місцевого самоврядування закладено всього 250 тис.грн.

Це питання обговорювалось на комісії з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального… (Без мікрофона).

О.Сич. Увімкніть мікрофон, будь ласка, для завершення думки.

Д.Дзвінчук. (Без мікрофона). …збільшити, збільшити фінансування за цим кодом.

Ірино Богданівно, я прошу врахувати позицію комісії і підтримати саме професійну підготовку, професійне навчання і підвищення кваліфікації посадових осіб і депутатів різних рівнів. Дякую.

О.Сич. Депутович Іван Ілліч.

І.Депутович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. 38 закладів освіти фінансуються з обласного бюджету. Однією з найбільш болючих проблем для них, та й в цілому для майже всіх закладів освіти області є відсутність пожежної сигналізації у закладах.

Який обсяг коштів передбачено у бюджеті на наступний рік для вирішення цієї проблеми? Як планується вирішувати цю проблему надалі? І який загальний обсяг коштів потрібно, щоб вирішити цю проблему в цілому для закладів освіти, які фінансуються з обласного бюджету? Дякую.

О.Сич. Очевидно, не тільки освіти, але й охорони здоров’я, і культури, і музеї, і церкви, і соціальні заклади, інтернати…

І.Мацькевич. Дійсно, проблема зі встановленням пожежної сигналізації є проблемою усіх закладів нашої сфери. І в цьому році частина закладів зробили ці протипожежні заходи у зв’язку з тим, що мали можливість перерозподілити вільні кошти, які не були використані.

Крім того, якщо ви будете аналізувати програми і потім будете затверджувати календарні плани по кожній із програм, то і в програмі розвитку освіти є передбачені кошти, по пам’яті – 1,3 млн.грн. на протипожежні заходи, по програмі культури теж є передбачені кошти… по пам’яті не можу сказати обсяг коштів, що є, культура може підтвердити…

О.Сич. “Духовне життя”.

І.Мацькевич. … “Духовне життя” є підтвердження обсягу коштів і по програмі соціального захисту, є програма соціального захисту населення, теж передбачені ці кошти. Вони незначні, в межах 1 млн.грн., 1,5 млн.грн., але є передбачені.

О.Сич. Шановні колеги! Запитання завершились.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запишіться, будь ласка.

Дякую, Ірино Богданівно, за змістовну доповідь.

Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач – депутатська фракція політичної партії “Європейська Солідарність”. Тільки по запитаннях наших колег-депутатів з різних фракцій ми бачимо, пане голово, і це якраз підтверджує ваші слова,  те, що ви казали, що в “заначці” завжди щось є. Не враховано в цьому бюджеті, в дохідній частині, ну, мінімум мільйонів 15-20.

Для прикладу, сьогодні у нас в порядку денному продаємо об’єкт комунальної власності, навіть по тій номінальній ціні, там щось 15 чи 17 млн.грн. і так далі, і так далі, і так далі.

Тобто, кошти в обласному…

О.Сич. Це цей рік.

Р.Ткач. Так. 2020 рік?

О.Сич. А не наступний.

Р.Ткач. Ну, я думаю, що там ще є об’єкти. Тобто, кошти в обласному бюджеті є. Добре, що їх ховають, враховують, не враховують. А до нас, колег-депутатів, одне завдання і питання: будьмо пильними. По всіх програмах, які ми сьогодні приймали, приймаємо і будемо приймати я ще раз говорю про те, що має бути Президентом Зеленським розвалена управлінська вертикаль. В області рік немає керівника області. Те, що говорив наш голова обласної ради.

Я дивлюся, що багато начальників управлінь і департаментів, знаєте, як то: кота нема, миші на стіл. Вони собі собою керують.

Тому питань дуже багато і в тому числі до нас, як депутатів обласної ради.

Контрольні функції за нами. Виконуймо свій обов’язок, той, що покладений на нас як депутатів, і знайдемо ті гроші. Дякую.

О.Сич. Черговий висновок: будемо посилювати контрольні функції.

Басараб Сергій Михайлович.

С.Басараб. Я, перш за все, дякую Ірині Богданівні за проект збалансованого бюджету, але мене як депутата від Верховинщини і Косівщини цікавить одна позиція. Не побачив я закладених коштів для підтримки зелених садиб, маленьких готелів в час пандемії і можливості дати можливість якось пережити цей тяжкий момент. Дякую.

О.Сич. Корнелюк Мирослава Мирославівна.

М.Корнелюк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Ви знаєте, в обласному бюджеті на 2021 рік на фінансування галузі культури переважно складається з видатків захищених статей: це заробітна плата, нарахування та енергоносії. Але для надання якісних культурних послуг населенню вкрай необхідна модернізація закладів культури, в тому числі і обласних установ. Адже на сьогоднішній час внесла корективи пандемія, і їхні власні надходження бажали би бути, звичайно, кращими.

Я хочу звернути увагу тільки на один факт. У 2021-2022 опалювальному сезоні нам прийшли листи, що призупиняється подача централізованого теплопостачання в театрально-концертні заклади, бібліотеки та музеї. Отже, вкрай необхідно вирішити питання: забезпечити систему встановлення опалення автономного.

І, розумієте, дуже прошу при перегляді бюджету все-таки на галузь культури трішки
звернути увагу. Адже ми хочемо, щоб наше місто Івано-Франківськ по праву називалось культурною столицею, адже підтримка закладів культури це є підтримка української мови, слова, пісні, музики, звичаїв, традицій та обрядів. Дякую.

О.Сич. Понайда Олег Володимирович.

О.Понайда – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Ви знаєте, дуже прикро спостерігати, коли скорочується і врізається фінансування субвенції з державного бюджету на утримання та ремонт доріг місцевого значення.

Коли спочатку була сума 103 млн.грн., то сьогодні ми вже бачимо суму 427 млн.грн. І це на фоні того всього, коли представники центральної влади, говорячи чи обіцяючи людям на телеетерах, обіцяючи, що вони так сильно переживають за розвиток гірських територій, буцімто, у нас вже сьогодні в області всі дороги відремонтовані, зокрема я говорю конкретно про дороги місцевого значення. Якби вони проїхали по таких дорогах як Рожнятів – Липовиця, Калуш – Осмолода, Креховичі – Дзвиняч, яка йде через Чорний ліс, вони би напевно більше на Прикарпаття не повертались. І дуже сумно. Потрібно говорити правду людям, а не брехати явно і відверто. Коли врізається фінансування… Це так само можна покласти питання нашим депутатам від Прикарпаття, які у Верховній Раді, які мають лобіювати і відстоювати інтереси нашої області і зокрема питання ремонту доріг. І взагалі, коли говорити про велике будівництво, на якому так піариться центральна влада і діюча влада в Україні, це якесь таке… воно перетворюється на міфи і дуже часто на показуху, і грати суто на очах, і обіцяючи людям, а насправді реальної системної роботи немає.

І я є прихильником того, що потрібно людям говорити реальні речі, скільки ми можемо зробити доріг державного значення в області, скільки можемо конкретно зробити доріг місцевого значення, щоб люди знали правду, бо по тих дорогах неможливо проїхати. І говорити про розвиток гірських територій, і говорити про розвиток якихось там… соціальної інфраструктури, котеджів і так дальше, зеленого туризму – це є нереально, коли не буде можливості під’їхати до таких сіл як Осмолода, чи Липовиця, чи інших напрямків, чи Вигода і так дальше.

Тому не потрібно людям брехати явно в очі, а говорити правду, і потрібно на цьому
акцентувати. І моя думка така, що виконавча влада має чітко говорити людям так, як  є, а не закручувати і не ховати кошти, щоб потім робити там, де є вигідніші депутати чи є сильніші депутати Верховної Ради, які можуть щось пролобіювати, бо це є несправедливо, і це є неправильно.

І так само говорити в контексті того, що дороги місцевого значення зруйновані вщент, пасажирські перевезення, перевізники не можуть виконувати якісно, тому що банально ламаються автобуси, часті зриви маршрутів, люди не можуть добратись на роботу, вчителі не можуть доїхати так само до своїх закладів освіти і так дальше. Це дуже болюче питання. Дякую.

О.Сич. Кукурудз Ростислав Степанович, помилково, чи ні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

Р.Кукурудз – депутатська фракція політичної партії “Європейська Солідарність”. Я хочу продовжити так трошки свій діалог з пані Іриною. Можу погодитись, звичайно, з думкою про те, що інші надходження можна залишити собі у резерві. Але зовсім не можу погодитись з тою думкою, що надходження коштів від втрат сільськогосподарського та лісогосподарського виробництва – це прерогатива податкової, вона там щось нам не дала.

Давайте їй дамо завдання, податковій, нехай вона працює над цим питанням. Давайте сформуємо це завдання, сформуємо його в розмірі 1 млн.грн. Завдання не дуже складне. Ще раз наголошую: це при тому, що ми вже зібрали в цьому році по цьому податку 1 млн. 600 тис.грн. Це всього-на-всього 65 відс. від надходжень минулого року, таке завдання сформуємо. Тому це відразу буде моя пропозиція: додати до дохідної частини бюджету в розділі надходження коштів від відшкодування втрат на сільськогосподарське та лісогосподарське виробництво суму 1 млн.грн. Зараз прокоментую зміни відповідні до видаткової частини.

Ну, і теж погоджуюсь з колегами, які говорять про те, про кошти від відчуження майна.

Я теж вважаю, що ми сміло абсолютно, особливо, зважаючи на розгляд питання номер 39 і 38, можемо запланувати 5 млн.грн.

Відповідно пропоную на 5 млн.грн. збільшити дохідну частину, у видатковій частині направити ці кошти на реалізацію проекту, про який ми говорили, тобто, встановлення ліфтів у нашій комунальній лікарні, яка лікує ветеранів АТО у м.Коломиї, а 1 млн.грн. додаткових надходжень направити на додаткову доплату лікарям, які працюють з COVIDом.

Я прошу поставити мою пропозицію на голосування. Дякую.

О.Сич. Я, звичайно, поставлю. Але я маю глибокий сумнів, що кошти від втрат земель сільськогосподарського призначення можуть йти на заробітну плату лікарям. Але, зрештою… це спецфонд… Але, зрештою, про це краще скажуть фінансисти.

Р.Кукурудз. Добре.

О.Сич. Ірино Богданівно, прокоментуйте, будь ласка. Другий мікрофон у залі увімкніть, будь ласка.

І.Мацькевич. Кошти від втрат сільськогосподарського призначення можуть бути передбачені тільки на знову ж таки ті заходи, які передбачаються по покращенню землі. Тому вони не можуть піти на іншу ціль, і в нас ці кошти тільки виділяються через управління агропромислового розвитку для них, які виконують певні заходи по програмі, і “Украгроліс”…

О.Сич. Для покращення родючості грунтів і відтворення лісів.

І.Мацькевич. Тому ми не можемо ці кошти передбачити…

О.Сич. А якщо дуже захотіти? Каже депутат…

І.Мацькевич. Не можна.

О.Сич. Все одно не можна. Добре.

Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Дякую, голово. Повертаючись до того питання, дякую, що ви підтримали мою ініціативу. У нас в дохідній частині, точніше, у розхідній частині бюджету передбачено близько 300 млн.грн. на фінансування різних програм.

Я дійсно хочу, щоб ми все-таки найближчим часом підійшли до цього питання, щоб здійснювати моніторинг ефективного використання цих коштів. І це не будуть такі великі кошти, і цей підрозділ може бути в складі обласної ради. Я думаю, що мене підтримає депутатський корпус. Як можна швидше пропрацюйте це питання.

Друге. Все-таки хотів повернутись до того питання, яке піднімали мої колеги-депутати: Ткач Роман Володимирович, Ростислав Кукурудз. Дивіться: питання приватизації 2020 року, те, що ми сьогодні будемо обговорювати, тобто, воно в програмі 2020 року. Ці кошти, там порядка 17 млн.грн., вони дійсно можуть бути спрямовані, і вони вже в цьому році надійдуть на рахунок обласної ради. Їх можна було залучити і прописати у статті надходжень від реалізації або приватизації нерухомого майна, і можна використати на ці соціальні програми, які тільки що озвучив і Понайда Олег Володимирович, і Ростислав Кукурудз, і Ткач Роман Володимирович.

Тому я би хотів, щоб вони були враховані колегами. Щиро дякую за підтримку.

О.Сич. Шановні колеги! Обговорення завершено. Оскільки у нас є пропозиції від комісії, сьогодні прозвучали пропозиції в залі, ставлю на голосування проект рішення за основу. Прошу визначатись.

За – 70, не голосували – 8: рішення прийнято.

Ставлю в міру поступлення пропозиції комісій. Перша комісія з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва. Пропозиція така: у додатку 6 до проекту рішення обласної ради “Про обласний бюджет на 2021 рік” по розпоряднику коштів “Обласна рада” зменшити бюджетні призначення за кодом бюджетної програми 0110180 “Програма транспортного забезпечення діяльності Івано-Франківської обласної ради на 2019-2021 роки” на суму 250 тис.грн. та відповідно збільшити за кодом бюджетної програми 0110170 “Програма розвитку місцевого самоврядування в Івано-Франківській області на 2021 рік” підвищення кваліфікації депутатів місцевих рад та посадових осіб місцевого самоврядування аналогічно на суму 250 тис.грн.

Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Вже голосування йде.

За – 26, проти – 2, утримались – 11, не голосували – 38: рішення не прийнято.

Наступна пропозиція, шановні колеги… Ну, тут я читати не буду, тому що пропозиції комісії з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій роздані вам. Це 5 аркушів паперу. Тому, будь ласка, перегляньте декілька секунд, і зараз я поставлю на голосування. Хоча вам то роздали набагато раніше, але тим не менше сконцентруйте свою увагу.

Ставлю на голосування пропозиції комісії з питань бюджету. Прошу визначатись.

За – 63, утримався – 1, не голосували – 14: рішення прийнято.

Під час обговорення звучали пропозиції з боку депутата Кукурудза. Будь ласка, ще раз озвучте їх, і я ставлю на голосування.

Увімкніть мікрофон депутата Кукурудза.

Р.Кукурудз. Я дякую. Я погоджуюсь з пропозицією… з думкою про 1 млн.грн., що стосується втрат лісогосподарства, тому залишаю на розгляд і прошу підтримати колег-депутатів пропозиції про збільшення дохідної частини в розділі “Приватизація об’єктів комунальної власності” на 5 млн.грн. і відповідно цих 5 млн.грн. передбачити у видатковій частині для реалізації проекту спорудження ліфтів чи ліфтового господарства, треба уточнити, як він правильно називається, у госпіталі реабілітації ветеранів АТО у м.Коломиї.

О.Сич. Ну, я зразу уточнюю: дохідна частина – зрозуміло, видаткова… Я не думаю, що у нас є окрема стрічка, це скоріше програма розвитку охорони здоров’я в області. То немає окремої стрічки.

Колеги, пропозиція депутата зрозуміла. Ставлю на голосування. Будь ласка, визначайтесь.

За – 31, утримались – 18, не голосували – 29: рішення не прийнято.

Інших пропозицій немає, ставлю на голосування в цілому з врахуванням пропозицій проголосованих.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Йде голосування, Дмитре Івановичу, вибачайте.

Д.Дзвінчук. (Без мікрофона).

О.Сич. В цілому.

За – 73, не голосували – 5: рішення прийнято.

Шановні колеги! Згідно Регламенту можна обговорювати питання до голосування, під час голосування все, обговорення припинилось, йде голосування.

Д.Дзвінчук. (Без мікрофона).

О.Сич. Я вашу пропозицію подав, Дмитре Івановичу.

Д.Дзвінчук. (Без мікрофона).

О.Сич. Як?

Д.Дзвінчук. (Без мікрофона).

О.Сич. Все, немає питань. Шановні колеги! Пропоную повернутись до голосування пропозицій. Прошу пропозицію…

В.Гладій. То ж однакові пропозиції.

О.Сич. Ну, Дмитро Іванович вважає, що то не його пропозиція. Давайте.

Ставлю на голосування мою пропозицію: повернутись до голосування за пропозиції. Для цього потрібна 1/3 голосів.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. За – 50, не голосували – 27: рішення прийнято.

Увімкніть мікрофон депутата Дзвінчука. Оголосіть, будь ласка, вашу пропозицію.

Д.Дзвінчук. Олександре Максимовичу! Шановні колеги! Я пропонував збільшити фінансування підвищення кваліфікації, але я не вказував за рахунок зменшення якихось інших джерел фінансування. Тобто, я не вказував… Я просив врахувати пропозицію… (Без мікрофона).

О.Сич. Дмитре Івановичу, я зараз поставлю на голосування вашу пропозицію повторно, але протокол засідання постійної комісії з питань депутатської діяльності зафіксував, що ви подали свою пропозицію на постійній комісії з питань депутатської діяльності. Вона аналогічна, ви її подали.

Ставлю на голосування пропозицію депутата Дзвінчука. Прошу визначатись.

За – 32, утримались – 9, не голосували – 36: рішення не прийнято.

Ставлю на голосування тепер вже в цілому. Прошу визначатись.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Знову в цілому. Ми ж повернулись до голосування.

За – 77: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання постанови Верховного Суду у справі № 0940/2394/18 (№К/9901/26524/19), постанови Восьмого апеляційного адміністративного суду у справі № 857/5629/19 (№ 0940/2394/18) та рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду у справі № 0940/2394/18 щодо надання товариству з додатковою відповідальністю “Рогатинпісок” гірничого відводу для розробки Північно-Західної ділянки Москалівського родовища піску”.

Проект рішення номер 34 – в окремій брошурі.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Постійна комісія з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму не прийняла рішення з цього питання.

Прошу, Василь Іванович.

В.Гладій. Шановні колеги-депутати! Даний проект рішення напрацьований за позовом товариства з додатковою відповідальністю “Рогатинпісок” до Івано-Франківської обласної ради про визнання протиправним та скасування рішення обласної ради від 22 червня 2018 року про відмову у наданні товариству з додатковою відповідальністю “Рогатинпісок” гірничого відводу для розробки Північно-Західної ділянки Москалівського родовища піску відповідно на виконання постанови тих судів, які є перелічені у назві даного проекту рішення.

Хочу вам сказати, що остаточна постанова Верховного Суду у даній справі прийнята щодо зобов’язання вчинити дії і в рішенні суду чітко записано, що необхідно зробити обласній раді.

Тому ми дане питання виносимо на розгляд. Скажу вам, що це є такий прецедент, коли суд зобов’язує депутатів обласної ради не повернутись до голосування, а проголосувати саме так, як вказує суд. Тому ми повинні розглядати це питання. Ми розглядаємо його вже з середини 2019 року практично на кожному пленарному засіданні сесії обласної ради. Ми повертаємось, ми голосуємо, але голосів у залі не вистачає. Це чергова наша спроба повернення до вирішення даного питання. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка, запишіться до запитань.

Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач – депутатська фракція політичної партії “Європейська Солідарність”. Василю Івановичу, ви, в принципі, все розказали, тут немає нічого. У мене до вас одне питання. А на сьогоднішній день це підприємство працює? Воно реалізує пісок, воно добуває цей пісок, воно продає? Якщо у вас немає, бо я розумію: ви заступник голови обласної ради, але все одно чи прокуратура, чи там управління промисловості, хтось би мав сказати. Ви все вірно написали, що ми декілька років…

Мене цікавить, чи реально працює це підприємство. Бо якщо воно працює, а немає дозвільних документів, хто буде за це відповідати? Дякую.

В.Гладій. Я не знаю, чи воно сьогодні реально працює. Не можу вам сказати. Конкретно вас, напевно, цікавить по даному родовищу, по якому ми голосуємо, чи воно працює, чи добуває пісок на даному родовищі, яке ми вже півтора роки його розглядаємо. Не можу вам відповісти на це питання. Підготуємо і проінформуємо вас додатково.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні питання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 23, не голосували – 35: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про оренду майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області”.

Проект рішення номер 35 – в окремій брошурі.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, суть питання.

В.Даниш. Шановний Олександре Максимовичу, шановні депутати!

Вашій увазі пропонується проект рішення про оренду державного майна, спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, яким пропонується затвердити особливості передачі в оренду майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, установити, що орендодавцем майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст є Івано-Франківська обласна рада, від імені якої діє управління об’єктами спільної власності територіальних громад області щодо нерухомого майна: будівель, споруд та окремих частин, і балансоутримувачі щодо нерухомого майна для організації та проведення науково-практичних, культурно-мистецьких, громадських, суспільних та політичних заходів на строк, що не перевищує 5 календарних днів протягом 6 місяців, та іншого окремого індивідуально визначеного майна.

Також цим рішенням уповноважується голова обласної ради на прийняття рішень відповідно до пункту 3, і управління об’єктами також на здійснення заходів відповідно до пункту 3.

Коротко…

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запитання чи пропозиції?

В.Гладій. У вас запитання чи пропозиція?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції.

Шановні колеги! Ставлю проект рішення за основу. Прошу визначатись.

За – 59, не голосували – 11: рішення прийнято.

Прошу записатись для виголошення пропозицій і обговорення питання.

Вітенко Микола Іванович.

М.Вітенко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. У мене не так пропозиція, як можливо, у вигляді протокольного доручення доручити структурному підрозділу все ж таки розробити карту всіх комунальних приміщень області, і викласти це на відкритому інтернет своєму, чи будь-якому іншому ресурсі, щоб ми для себе мали, депутати обласної ради, розуміння, які у нас є комунальні приміщення, і як ми можемо їх в подальшому більш ефективно використовувати. Дана практика працює в Івано-Франківській ОТГ, і я вважаю, що це досить таки вдалий і розумний якби приклад.

О.Сич. Шановні колеги! У відповідь зразу. Якщо не помиляюся, у нас є перелік майна, я не знаю, чи він на сайті є, думаю, що є, у нас є перелік майна.

В.Гладій. На сайті.

О.Сич. Будь-хто може зайти і подивитись, що у нас є.

М.Вітенко. Воно є, але воно є, по-перше, не на сайті, по-друге, немає переліку з чіткими характеристиками власне  приміщень: площа приміщення, розмір приміщення, фотофіксація. Тобто, цілком логічно було би розмістити це на сайті для того, щоби будь-який бажаючий в подальшому чи інвестор, чи хто міг оглянути і в подальшому ми якби через аукціони ці всі речі застосовували і ефективно розпоряджались цими приміщеннями.

О.Сич. Василю Івановичу, візьміть до відома і попрацюйте над цим питанням.

Шановні колеги! Ми завершили обговорення. Не було пропозицій. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 66, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження Методики розрахунку орендної плати за майно спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області”.

Проект рішення номер 36 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Даниш. Пропонується затвердити Методику розрахунку орендної плати за майно спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, вона додається, і визнати такою, що втратила чинність, Методику розрахунку, затверджену сесією від 10.06.2016 року під номером 207.

О.Сич. Наскільки я зрозумів, це у відповідності до нових вимог законодавства України і відповідних рекомендацій Кабінету Міністрів України.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 66, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження Примірного договору оренди нерухомого або іншого окремого індивідуально визначеного майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області”.

Проект рішення номер 37 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка.

В.Даниш. Так само: це є в комплексі третім документом, який буде сприяти передачі майна в оренду. Планується затвердити Примірний договір у новій редакції і визнати таким, що втратив чинність, попередній договір.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 68, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про завершення приватизації нежитлового приміщення
(літер А) площею 1001,4 кв. м на вул. Ребета, 10 у м. Івано-Франківську”.

Проект рішення номер 38 – на окремому аркуші.

Доповідає: Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка.

В.Даниш. На виконання Програми приватизації на 2019-2020 роки, враховуючи рішення обласної ради про приватизацію нежитлової будівлі площею 1001,4 кв. м на вул.Ребета, 10 у м.Івано-Франківську, враховуючи договір купівлі-продажу об’єкта малої приватизації шляхом викупу від 08.10.2020 року та акт приймання передачі, пропонується приватизація нежитлового приміщення (літер А) площею 1001,4 кв. м. на вул.Ребета, 10 у м.Івано-Франківську шляхом викупу орендарем – фізичною особою – підприємцем Василюк Іриною Степанівною вважати завершеною. До обласного бюджету поступило 2 млн. 218 тис. 390 грн.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції до проекту? Є. Запишіться до запитань.

Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. У мене наступне питання.  Ви сказали, що завершення приватизації. Це чудово, що ви здійснюєте цю роботу. Ці кошти вже надійшли на рахунок обласної ради, і чи вони враховані в змінах до бюджету на 2020 рік, чи будуть вже враховані до бюджету на 2021 рік? Дякую.

В.Даниш. Кошти надійшли, оскільки ми підписуємо акт прийому-передачі, він тут вказаний від 08.10.2020 року, після того, як кошти надходять до нас, ми розподіляємо їх, відправляємо ПДВ до державного бюджету і в обласний бюджет кошти. Чи вони враховані? Може вже й використані, я не знаю. Вони надійшли у жовтні місяці.

О.Сич. Це не його компетенція.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Даниш. Планові кошти…

О.Сич. Але це кошти планові, навіть якщо вони надійшли, то вони по плану використані.

Ленігевич Богдан Васильович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Випадково. Левконович Надія Михайлівна.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Випадково. Дякую.

Чи є пропозиції до проекту рішення? Немає.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 64, утримались – 2, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається  питання “Про приватизацію нежитлових приміщень (літер А) площею 5376,2 кв. м, (літер А1) площею 632,2 кв. м, (літер А2) площею 640,8 кв. м, (літер Е) площею 10,3 кв. м на вул. Ботанічній, 28а у м. Івано-Франківську”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 39 – в окремій брошурі.

Доповідач: Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка.

В.Даниш. На  виконання Програми приватизації майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області на 2019-2020 роки, враховуючи перелік об’єктів малої приватизації спільної власності, затверджений рішенням сесії обласної ради від 21.02.2020 року № 1416, пропонується здійснити приватизацію нежитлових приміщень згідно з переліком шляхом викупу товариством з обмеженою відповідальністю “Торгова фірма “Галіція” відповідно до статті 18 Закону України “Про приватизацію державного і комунального майна” за ціною
11 млн. 975 тис. 040 грн. за врахуванням ПДВ.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запишіться, будь ласка, до запитань.

Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Дякую, пане голово!

У мене наступне питання. Тобто, тепер це вже будуть планові надходження. Я так розумію, що вони будуть у 2021 році. Чому ж вони не включені в бюджет?

Ви говорите про 11 млн.грн., а показано, що ринкова вартість 17 млн.грн. Тобто, у мене наступне питання: а в який період часу буде укладений цей договір? Бо в проекті рішення не вказано: в кінці року, коли обезцінюються гроші, по середині, можна було вказати місячний термін з дня прийняття рішення, тобто, ці процедурні речі? Дякую.

В.Даниш. Ринкова – 17, але в ринковій вартості сидить і сума, яку… орендодавець вклав невід’ємні покращення, віднімається 11 млн.грн. для продажу, вираховується відповідно до експертних звітів.

Коли надійдуть гроші? Значить, після того, як буде погоджено це рішення, ми маємо приблизно до місяця укласти договір оренди… перепрошую, договір купівлі-продажу, і після укладення договору купівлі-продажу є місяць часу для того, щоб були внесені кошти на рахунок. Якщо кошти внесені повністю, ми підписуємо у триденний строк акт прийому-передачі. Якщо кошти не внесені повністю, то накладаються там штрафні санкції, але підприємство чи
підприємець має право вносити їх, скільки вважає за потрібне, але вже зі штрафними санкціями.

О.Сич. Дякую. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Є. Запишіться, будь ласка.

Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Дякую. На одній з передач “Позиція Галичини” нашого комунального підприємства було запитано питання, чи варто зараз продавати майно. Моя була категорична відповідь, що в період кризи не варто продавати майно і позбуватись його. Тому я й задаю ці питання.

Дивіться, я зробив такі розрахунки, що 6659 кв.м ми продаємо за 17 млн.грн. Це за ціною 9 тис. 278 грн. Опосередкована вартість згідно Мінрегіонбуду в Івано-Франківській області спорудження 1 кв.м сягає близько 9 тис.грн. Тобто, фактично ми продаємо по якій ціні? Ми говоримо про цей цілісний майновий комплекс. Друге, ми не говоримо, а що ж із земельною ділянкою, яка біля цього майнового комплексу знаходиться.

Наступне питання, шановні колеги! Дивіться, нам у проекті рішення не сказано, а хто робив експертну оцінку цього, а яке ж це покращення майна? Ми ж знаємо, що у нас в Методиці вказано, що не зараховується те майно, яке може бути від’ємним. Не сказано, що це від’ємні, невід’ємні покращення. А хто це зробив?

Тому у мене виникають такі  питання. Не тому, що я проти того, щоб знайшовся ефективний власник, щоб надійшли кошти, якщо обласна рада або наше комунальне підприємство не може дати собі раду. Хоча в той же час на сайті оренда майна… ці приміщення пропонуються по 250 грн. за метр квадратний в оренді. Можна би було це зробити. Але якщо будуть депутати, приймуть рішення, то я би хотів попросити, щоб на майбутнє готували пакет документів, що є експертна оцінка, які були зроблені невід’ємні покращення і тому подібне. Дякую.

О.Сич. Щодо необхідної кількості документів, будь ласка, врахуйте, Василю Степановичу. Щодо інших питань, я не знаю, чи ви могли би щось відповісти відносно того, що ваша компетенція, але мені здається, що земельна ділянка не наша, вона міська, тобто, воно було просто в користуванні. Коли ми говоримо про метр квадратний продажу, напевно, ми продаємо не житлові приміщення, а склади. Там, напевно, також різниця є, і так дальше. Але цю відповідь мають давати фахівці, а не от так, експромтом.

Шановні колеги! Якщо немає пропозицій, ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 51, утримались – 5, не голосували – 20: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про приватизацію нежитлових приміщень (літер Б) площею 483,5 кв. м, (літер В) площею 311,2 кв. м, (літер Г) площею 92,2 кв. м, (літер Д) площею
26,3 кв. м на вул. Ботанічній, 28а у м. Івано-Франківську”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 40 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Даниш. Аналогічне рішення. На виконання Програми приватизації майна спільної власності за 2019-2020 роки, враховуючи перелік об’єктів малої приватизації спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, що підлягають приватизації у 2020 році, пропонується здійснити приватизацію нежитлових приміщень згідно з переліком шляхом викупу товариством з обмеженою відповідальністю “Торгова фірма “Галіція” відповідно до статті 18 Закону України “Про приватизацію державного і комунального майна” за ціною 1 млн. 818 тис. 720 грн. з ПДВ.

О.Сич. Дякую. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запишіться, будь ласка, для запитань.

Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Аналогічне питання. Але у мене питання чому? Тому що, дивіться, про попередній об’єкт ми говорили, що у нас опосередкована вартість експертної оцінки склала
9 тис. 278 грн. за 1 м. кв. В даному об’єкті, який також йде поруч, на тій же території, за цією ж адресою, опосередкована вартість 1 м. кв. – 4 тис. 255 грн., тобто, у два рази менше. Тому я і казав, що… дякую, Олександре Максимовичу, що ви підтримали, щоб надавати до пакету документів експертну оцінку, щоб можна було фахово розглянути ці питання.

Чи можете ви пояснити, пане Даниш, чому така різниця в ціні? Дякую.

В.Даниш. Ціна залежить від стану об’єкта оренди і вкладених в нього коштів. Тому висновки роблять фахові експерти на замовлення торгової біржі. Документи я можу показати, висновки можу показати, є звіт, яким ми користуємось для прийняття рішення, який ми замовляємо у Товарної біржі.

О.Сич. Шановні колеги! Будь-хто, очевидно, може зайти в управління і поцікавитись тими документами, про які сьогодні ведеться бесіда.

Ткач Роман Володимирович, будь ласка.

Р.Ткач. Я те питання, що стосувалось попереднього, що Тарас Теофілович говорив. Все-таки по земельній ділянці. Чия це земельна ділянка у власності: міської ради чи наша?

В.Даниш. На сьогоднішній день у нашій власності земельна ділянка не перебуває.

Р.Ткач. А що, ми її орендували чи як? Хто власник земельної ділянки? Конкретне питання. Попередній і теперішній?

В.Даниш. Місто, місто.

Р.Ткач. Місто?

В.Даниш. Так.

О.Сич. Шановні колеги! У нас, насправді, до п’ятирічної давності майже не було оформлених земельних ділянок під нашими об’єктами спільної власності. І після того, як ми створили управління в складі апарату обласної ради, ми тепер оформляємо земельні ділянки під всіма нашими об’єктами, але далеко ще не завершили.

Скажу вам так, між нами кажучи… не між нами кажучи, а відверто: найскладніше оформляти земельні ділянки під нашими об’єктами у м.Івано-Франківську.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

В.Гладій. Є тут заступник чи немає міського голови?

О.Сич. Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 55, утримались – 4, не голосували – 18: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження у новій редакції Статуту комунального некомерційного підприємства “Івано-Франківський обласний центр громадського здоров’я Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 42 – в окремій брошурі.

Доповідає Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я обласної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка.

І.Дмитренко. Шановний голово, шановні депутати! По суті самі зміни до Статуту не проводяться, а тільки технічно проводяться зміни у зв’язку з виключенням з діяльності медичної бібліотеки, решта весь повністю Статут залишається без змін. Тому що загальна медична бібліотека окремо фінансується з обласного бюджету. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка, до запитань.

Яворський Андрій Михайлович, будь ласка.

М.Яворський. Доброго дня! Ігоре Анатолійовичу, прошу одне  питання. Ми розглядали на комісії з приводу Статуту. Ми підтримуємо однозначно. Єдине, одне питання, ми це упустили. Все-таки протягом року існування підприємства до сьогодні виконує обов’язки генеральний директор. Коли буде завершено процес з приводу призначення на керівну посаду?

І.Дмитренко. Дякую за запитання. Згідно наказу департаменту охорони здоров’я була енна кількість закладів охорони здоров’я, де мав проводитись конкурс, у двох закладах конкурс проведений був, але на даний момент ми зараз відновлюємо цю ситуацію, щоби завершити даний процес. Ближчим часом ми це виконаємо.

О.Сич. Реагуючи на запитання голови комісії, я нагадаю, що згідно нашого положення про призначення керівних кадрів у статусі виконувача обов’язків людина може перебувати не більше пів року. Врахуйте, будь ласка.

І.Дмитренко. Врахуємо, дякую.

О.Сич. Щербій Наталія Олегівна.

Н.Щербій. Шановний Ігоре Анатолійовичу! Шановні колеги!

Хочу нагадати, що в попередньому скликанні питання щодо Івано-Франківського обласного центру громадського здоров’я, зокрема щодо утворення КНП з декількох установ викликало чимало дискусій у сесійній залі, власне суперечливих таких запитань щодо дій департаменту охорони здоров’я і тодішньої виконувачки обов’язків. І власне в цьому контексті хочу запитати вже вас як новообраного директора, в чому полягає нова редакція ви сказали, Статуту. Як функціонуватиме в новому році це комунальне неприбуткове підприємство? І найважливіше те, чим занепокоєні працівники, які до мене звертались, яка доля їхнього працевлаштування, чи не планується звільнення і так далі? Дякую.

І.Дмитренко. Дякую за запитання. Згідно загального фінансування, тобто, центр громадського здоров’я фінансується з держбюджету, він фінансується також додатково, має додаткові пакети для фінансування з НСЗУ. В принципі, на даний момент направлені листи у Міністерство охорони здоров’я і НСЗУ на погодження і продовження його дальше додаткового фінансування. Чекаємо на дані роз’яснення.

Голос із залу. (Без мікрофона).

І.Дмитренко. Стосовно звільнення працівників, то на даний момент це питання не розглядалось і не піднімалось, все фінансування залишається в силі, так що, в принципі, поки що даних питань немає.

О.Сич. Шановні колеги! Не було пропозицій до проекту рішення, ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 71, не голосували – 4: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про зміну найменування та затвердження Статуту Івано-Франківської обласної дитячо-юнацької спортивної школи осіб з інвалідністю в новій редакції”.

Проект рішення номер 43 – в окремій брошурі.

Доповідає Оклієвич Орест Євгенійович – начальник управління спорту обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 72, не голосували – 3: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про зміну найменування та затвердження Положення про Івано-Франківський регіональний центр з фізичної культури і спорту осіб з інвалідністю “Інваспорт” в новій редакції”.

Проект рішення номер 44 – в окремій брошурі.

Доповідає Оклієвич Орест Євгенійович – начальник управління спорту обласної адміністрації .

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 71, не голосували – 4: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звіт директора обласного комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради “Дністровський регіональний ландшафтний парк імені Сергія Дідича”.

Проект рішення номер 45 – в окремій брошурі.

Доповідає Ковтун Михайло Іванович – в.о. директора обласного комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради “Дністровський регіональний ландшафтний парк імені Сергія Дідича”.

Проект розглянуто на засіданні комісії з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Шановні колеги! Чи є запитання до виконувача обов’язків директора?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 49, проти – 1, утримались – 2, не голосували – 22: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про укладення контракту з директором обласного комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради “Дністровський регіональний
ландшафтний парк імені Сергія Дідича”.

Проект рішення номер 46 – на окремому аркуші.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Проект розглянуто на засіданні комісії з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Гладій. Шановні колеги! Відповідно до Положення  про порядок призначення на посаду та звільнення з посад керівників підприємств, установ, закладів, організацій спільної власності територіальних громад області, яке затверджено нашим рішенням від 17 травня 2019 року,  а також враховуючи рекомендацію постійної комісії обласної ради з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму, проект рішення передбачає доручити голові обласної ради укласти з директором обласного підприємства “Дністровський регіональний ландшафтний парк імені Сергія Дідича” Ковтуном Михайлом Івановичем новий контракт терміном на 5 років.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 67, не голосували – 9: рішення прийнято.

Вітаю, Михайле Івановичу, успіхів вам у вашій роботі!

Розглядається питання “Про звіт генерального директора комунального некомерційного підприємства “Івано-Франківський обласний фтизіопульмонологічний центр Івано-Франківської обласної ради” Малофія Любомира Степановича”.

Проект рішення номер 47 – в окремій брошурі.

Доповідає Малофій Любомир Степанович – генеральний директор некомерційного підприємства “Івано-Франківський обласний фтизіопульмонологічний центр Івано-Франківської обласної ради”.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозицій комісії.

Колеги, чи є потреба слухати, чи будете запитання задавати?

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Я думаю, що ви зрозуміли, в чому суть. Закінчується дія контракту. Департамент охорони здоров’я має провести конкурс на заміщення посади. Для цього треба звільнити директора, призначити виконувача обов’язки директора.

Якщо немає запитань, дякую, Любомире Степановичу. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

Деколи зависає, так що… Система втомлюється, на відміну від людей.

В.Гладій. Так само як мости.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є пропозиції комісії? А, я прошу вибачення. Є пропозиції комісії, ставлю на голосування за основу. За основу.

За – 69, не голосували – 7: рішення прийнято.

Пропозиція комісії полягає в тому, щоби роботу генерального директора комунального некомерційного підприємства “Івано-Франківський обласний фтизіопульмонологічний центр Івано-Франківської обласної ради” Малофія Любомира Степановича визнати задовільною.

Ставлю на голосування пропозицію комісії.

За – 68, не голосували – 8: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому.

За – 71, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звільнення генерального директора комунального некомерційного підприємства “Івано-Франківський обласний фтизіопульмонологічний центр Івано-Франківської обласної ради” Малофія Любомира Степановича”.

Проект рішення номер 48 – в окремій брошурі.

Доповідає Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозицій комісії.

Чи є запитання? Я вже озвучив підстави.

Чи є запитання до Ігоря Анатолійовича?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому…

В.Гладій. За основу.

О.Сич. За основу, прошу вибачення. За основу.

За – 63, не голосували – 10: рішення прийнято.

Шановні колеги! Ставлю на голосування пропозиції комісії. Прошу звернути увагу: комісія пропонує пункт 3 викласти в іншій редакції, ніж той, який там є.

Зрештою, коректно, бо ми не можемо доручати, так, як це було в проекті рішення, департаменту охорони здоров’я призначати виконувача обов’язків. Згідно нашого Положення про призначення керівних кадрів це виняткова компетенція самого департаменту як органу управління – призначати виконувача обов’язків.

Натомість комісія пропонує пункт 3 викласти так: “Відповідно до постанови Кабінету Міністрів України від 27 грудня 2017 року № 1094 “Про затвердження порядку проведення
конкурсу на зайняття посади керівника державного, комунального закладу охорони здоров’я” рекомендувати обласній державній адміністрації ввести до складу постійно діючої конкурсної комісії з проведення конкурсу на зайняття посад керівника державного, комунального закладу охорони здоров’я двох членів постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики”.

Ставлю на голосування пропозицію комісії.

За – 62, не голосували – 10: рішення прийнято.

І ставлю на голосування проект рішення в цілому.

За – 57, проти – 1, не голосували – 14: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про передачу на баланс та в оперативне управління іншого окремого індивідуально визначено майна Перегінської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 49 – на окремому аркуші.

Доповідає Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства і з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики, рекомендовано до розгляду на сесії.

Коротко, будь ласка, Вікторе Євстахійовичу. Яке саме майно ви передаєте і кому?

В.Кімакович. Шановний пане голово! Ви знаєте, що в процесі деінституалізації припинила діяльність Перегінська спеціальна загальноосвітня школа-інтернат, нерухоме майно ми передали на попередніх сесіях, а зараз два питання одне за одним йдуть про передачу уже транспортного засобу нашому обласному еколого-натуралістичному центру. Це автомобіль ЗАЗ Sens 2011 року, а все майно, яке там залишилось, – обладнання для кухні, шафи, це все… ми передаємо Перегінській вже громаді.

О.Сич. Зрозуміло.

Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Теж немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 58, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про передачу іншого окремого індивідуально визначеного майна Перегінської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 50 – в окремій брошурі.

Доповідач: Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства і з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Ну, в принципі, коротко Віктор Євстахійович вже пояснив, про що йде бесіда чи про що йде мова.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 63, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про передачу іншого окремого індивідуально визначеного майна Гвіздецької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Івано-Франківської обласної ради”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 51 – на окремому аркуші.

Доповідає Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Коротко.

В.Кімакович. Шановний пане голово, шановні депутати! Йде мова про передачу транспортного засобу ГАЗ, це газель 2006 року випуску, Переріслянській об’єднаній територіальній громаді. Оскільки вони звернулися до нас, громада розтягнута, у них неможливо створити опорні школи і неможливо передати їм шкільний автобус для підвезення навіть в межах села, і ми хочемо передати цей автомобіль ГАЗ.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 63, утримався – 1, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про передачу нежитлових будівель Гвіздецької спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату Івано-Франківської обласної ради”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 52 – на окремому аркуші.

Доповідає Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Сьогодні засідала постійна комісія обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій, яка також розглянула це питання і рекомендувала внести зміни до цього рішення. Пропозиції вам надано.

Шановні колеги! Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу.

За – 60, не голосували – 7: рішення прийнято.

Пропозиції до проекту рішення комісії з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій.

Шановні колеги! У вас вони є роздані. Насправді, мова йде про те, що, власне, це той варіант, де земельна ділянка оформлена, тому логічно разом із будівлями передати і земельні ділянки, аби це не розтягувати на два рішення.

Ставлю на голосування пропозиції комісії.

За – 60, не голосували – 7: рішення прийнято.

І ставлю на голосування проект рішення в цілому. Прошу визначатись.

За – 63, не голосували – 4: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про депутатські запити”.

Проект рішення вам розданий.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Будь ласка, Василю Івановичу.

В.Гладій. Колеги-депутати! Даним проектом рішення пропонується підтримати депутатські запити згідно з додатком і спрямувати їх за належністю. Всього 8 депутатських запитів: Сергія Волошина, Ярослави Гоголь, Андрія Іваськіва, Василя Мельничука, два запити Понайди і два запити  Оксани Тебешевської.

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я прошу вибачення. Є ще пропозиції?

В.Гладій. Запит є. Це було за основу.

О.Сич. За – 36…

В.Гладій. Тому що зупинили голосування.

О.Сич. Не голосували – 28: рішення не прийнято.

Шановні колеги! Я пропоную повернутись до голосування про пропозиції.

Згідно нашого Регламенту запити подаються заздалегідь, вони оформляються проектом рішення, але запити можуть бути подані депутатом і в день проведення сесії, і тоді вони голосуються як пропозиції до проекту рішення. Власне, в тому варіанті і є сьогодні пропозиція Мар’яни Бардяк, що вона має запит, буде як пропозиція.

Тому я ще раз ставлю спочатку не в цілому, спочатку за основу запити, а потім буду ставити пропозиції. Прошу ще раз проголосувати.

Хто за те, щоб проголосувати за основу? Ставлю на голосування.

За – 58, не голосували – 6: рішення за основу прийнято.

Колеги, у кого є пропозиції, прошу записатись до виголошення пропозицій.

Будь ласка, Бардяк Євгенія Мар’янівна.

Є.Бардяк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Я дуже перепрошую, що я з голосу, але велике прохання внести депутатський запит від мене на виділення коштів на капітальний ремонт дороги Калуш – Осмолода від ділянки Зелений Яр – Красне. Тому що ця ділянка дуже вже болюча для мешканців Рожнятівщини, і велике прохання передбачити кошти для ремонту цієї дороги.

О.Сич. Завжди є адресат запиту. Кому ви адресуєте запит?

Є.Бардяк. В ОДА.

О.Сич. Голові обласної державної адміністрації.

Є.Бардяк. Тимчасово виконуючій обов’язки голови обласної державної адміністрації пані Савці.

О.Сич. Дякую. Ставлю на голосування пропозицію депутата. Прошу визначатись.

За – 42, утримались – 2, не голосували – 19: рішення не прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому. Прошу визначатись.

За – 56, утримався – 1, не голосували – 7: рішення прийнято.

В.Гладій. Дозвольте.

О.Сич. Одну хвильку. Василю Івановичу, будь ласка.

В.Гладій. Шановні колеги! Насправді, це є прецедент: у нас ніколи не було, щоб колега-депутат давав запит, і його не підтримали його колеги. Перший запит, який озвучений у нас… Можливо, не всі зрозуміли. Мова йшла про те, що ми вносимо зміни до рішення “Про депутатські запити”, додатково додавши запит Євгенії Бардяк, до тих восьми, які вже є, ще один. Бо депутат має право подати запит у письмовому вигляді, і так само може усно оголосити його на пленарному засіданні сесії обласної ради.

Пані Євгенія якраз скористалась можливістю усно. Тому я прошу, голово, повернутись, бо я так зрозумів, що не зрозуміли суті голосування. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Є пропозиція ще раз повернутись до голосування пропозицій. Прошу проголосувати за повернення.

За – 49, не голосували – 14: рішення прийнято.

І вчергове ставлю на голосування депутатський запит Євгенії Бардяк як пропозицію до проекту рішення “Про депутатські запити”. Прошу визначатись.

За – 53, не голосували – 10: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому.

За – 52, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про підтримку звернення Львівської обласної ради до Голови Верховної Ради України та Прем’єр-міністра України щодо звільнення Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета”.

Проект рішення – на окремому аркуші, внесений на пленарному засіданні і вам уже розданий, шановні колеги.

Доповідає Кукурудз Ростислав Степанович – депутат обласної ради.

Будь ласка.

Р.Кукурудз. Шановні колеги! Є пропозиція підтримати рішення Львівської обласної ради до Голови Верховної Ради України та Прем’єр-міністра України щодо звільнення Міністра освіти і науки України Сергія Шкарлета, прийняте у додатку 3 до рішення Львівської обласної ради. Вам сам текст звернення Львівської обласної ради розданий. Чи є потреба його зачитувати?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

Р.Кукурудз. Прошу підтримати.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу голосувати.

За – 33, не голосували – 15: рішення не прийнято.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Розглядається питання “Різне”.

У питанні “Різне” представники депутатських фракцій або окремі депутати можуть виголосити свої побажання або ж думки без прийняття рішень по них.

Чи є бажаючі виступити в питанні “Різне”?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Шановні колеги! Ми розглянули всі питання порядку денного другої сесії обласної ради восьмого демократичного скликання. Порядок денний вичерпано.

Другу сесію обласної ради восьмого демократичного скликання оголошую закритою.

(Звучить Гімн України).

Голова обласної ради                                                                              Олександр Сич

Консультант                                                                                              Галина Кубік

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]