Стенограма пленарного засідання (09.07.2021)

С Т Е Н О Г Р А М А
СЬОМОЇ СЕСІЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ

ВОСЬМОГО ДЕМОКРАТИЧНОГО СКЛИКАННЯ
від 09.07.2021 р.

 

 

О.Сич. Доброго дня, шановні колеги-депутати! Шановні пані і панове! Шановні краяни! Будемо розпочинати нашу роботу. Прошу сконцентруватись, депутатів зайняти робочі місця.

Отож, до обласної ради восьмого демократичного скликання обрано 84 депутати.

За результатами письмової реєстрації в сесійній залі присутні 71 депутат, відсутні – 13, з них: на лікарняному – 4, у відпустці – 3, з інших поважних причин – 5 депутатів, з невідомих причин – 1 депутат, цілком можливо, що ще долучиться до спільної роботи з нами.

Відповідно до пункту 11.3. статті 11 Регламенту обласної ради депутати повинні зареєструватися за допомогою електронної системи. Прошу увімкнути електронну систему, і депутатів прошу зареєструватися.

Отож у залі зареєструвались 64 депутати, сесія повноважна, ми можемо розпочинати нашу роботу.

Відповідно до статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та пункту 5.2. Регламенту наша сесія є правомочною, і я оголошую її відкритою.

(Звучить Гімн України).

(Звучить молитва).

Продовжуємо нашу роботу.

Шановні колеги, шановні краяни!

Вчора Указом Президента України головою Івано-Франківської обласної державної адміністрації призначена Онищук Світлана Василівна. Перед початком сесії я зі Світланою Василівною мав телефонічну розмову, оскільки вона перебуває у Києві, а отже не може взяти участь в роботі сесії, побажав, і думаю, що разом ми побажаємо нам, перш за все, плідної співпраці обласної ради і адміністрації та сподівання того, що досвід, наукові знання Світлани Василівни допоможуть підняти роботу адміністрації на якісно інший і високий рівень.

Попри те, що на Івано-Франківщині зменшилась кількість хворих на COVID-19, ми не запрошували на сьогоднішнє засідання представників інших органів місцевого самоврядування області, керівників обласних підприємств і установ, політичних партій та громадських організацій, представників засобів масової інформації, адже небезпека поширення коронавірусної
інфекції залишається, а карантинні заходи не скасовані.

Водночас уже традиційно обласне телебачення “Галичина” здійснює пряму трансляцію пленарного засідання, а тому усі бажаючі в онлайн режимі можуть спостерігати за його перебігом.

Шановні колеги! Ми регулярно на наші сесії запрошуємо народних депутатів України. Сьогодні присутній Ігор Павлович Фріс. Запрошуємо його до роботи спільно з нами.

Окрім того, надам вам декілька інформацій.

Нагадаю про те, що Івано-Франківська обласна рада прийняла рішення про те, що 2021 рік є Роком полковника Армії Української Народної Республіки, голови Проводу Організації
Українських Націоналістів Євгена Коновальця. Ми продовжуємо відзначення цієї дати.

З цієї нагоди обласна рада виготовила ювілейні відзнаки “130 років Євгену Коновальцю”. Частину з них вручено на урочистій академії до 130-річчя від дня народження Євгена
Коновальця, що відбулася в обласній філармонії, окремі з них вручені у спілках та громадських організаціях, які зверталися до нас із поданнями про нагородження тих видатних членів, які долучились до прославлення імені Коновальця або ж до національно-визвольної боротьби, а частину нагород ми вручимо сьогодні, а зокрема і учасникам російсько-української війни на Сході України.

Також сьогодні ми вручимо премію імені Богдана Бойка – найвищу обласну відзнаку у галузі журналістики, яку щорічно присуджує обласна рада та обласна державна адміністрація. Цією премією відзначають творчі набутки журналістів, які цікаві для сучасного суспільства, утверджують гуманістичні ідеали та служать демократизму українського суспільства.

Тому з цієї нагоди я запрошую першого заступника голови обласної ради Василя Івановича Гладія зачитати список нагороджених і вручити нагороди.

В.Гладій. Відповідно до Положення про ювілейну відзнаку Івано-Франківської обласної ради “130 років Євгену Коновальцю”, затвердженого розпорядженням голови обласної ради, та Положення про Грамоту голови Івано-Франківської обласної ради, затвердженого рішенням обласної ради “Про Програму розвитку місцевого самоврядування в Івано-Франківській області на 2021 рік”, на відзначення 2021 року Роком полковника Армії Української Народної Республіки, голови Проводу Організації Українських Націоналістів Євгена Коновальця, проголошеного рішенням обласної ради від 19.02.2021 р. ювілейною відзнакою “130 років Євгену Коновальцю” та Грамотою голови Івано-Франківської обласної ради нагороджуються за активну участь у процесах державотворення:

учасник Революції Гідності і російсько-української війни, мешканець м. Калуша Безрукий Володимир Дмитрович. Запрошую.

(Оплески в залі).

Ювілейною відзнакою “130 років Євгену Коновальцю” та Грамотою голови Івано-Франківської обласної ради нагороджується учасник російсько-української війни, волонтер, голова громадської організації “Об’єднання воїнів та волонтерів “Галицькі леви”, секретар Івано-Франківської обласної асоціації учасників та ветеранів АТО/ООС, м. Івано-Франківськ, Дорожівський Роман Дмитрович.

(Оплески в залі).

За активну участь в процесах державотворення нагороджується учасник російсько-української війни, волонтер, заступник голови Івано-Франківської обласної асоціації учасників та ветеранів АТО/ООС, м. Косів, Зузяк Володимир Олександрович.

(Оплески в залі).

Ювілейною відзнакою та Грамотою голови обласної ради нагороджується учасник
російсько-української війни, голова громадської організації “Організація учасників бойових дій, високомобільних десантних військ, підрозділів спеціального призначення. Вільному-воля!”,
м. Івано-Франківськ, Синяк Ігор Васильович.

(Оплески в залі).

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Ювілейною відзнакою “130 років Євгену Коновальцю” та Грамотою голови Івано-Франківської обласної ради за дослідження та висвітлення діяльності полковника Армії Української Народної Республіки, голови Проводу Організації Українських Націоналістів Євгена Коновальця, членів ОУН, увіковічення їх в творчості нагороджується скульптор, автор пам’ятника Євгену Коновальцю у м. Івано-Франківську, меморіальної дошки Євгену Коновальцю у м. Калуші, член Національної спілки художників України Семак Ігор Миколайович.

(Оплески в залі).

Ювілейною відзнакою та Грамотою голови Івано-Франківської обласної ради за видання літератури національно-патріотичного спрямування, активну громадянську позицію нагороджується директор ТзОВ “Лілея НВ” Іваночко Василь Степанович (м. Івано-Франківськ).

(Оплески в залі).

Ювілейною відзнакою та Грамотою голови Івано-Франківської обласної ради за видання літератури національно-патріотичного спрямування, активну громадянську позицію нагороджується директор приватного підприємства “Писаний Камінь“ (м. Косів) Павлюк Михайло Дмитрович.

(Оплески в залі).

Шановне товариство! Переходимо до нагородження лауреатів обласної премії імені Богдана Бойка в галузі журналістики.

Відповідно до розпорядження обласної державної адміністрації та обласної ради “Про затвердження рішення комісії з обласної премії імені Богдана Бойка в галузі журналістики” у номінації “За кращий твір на телебаченні” диплом лауреата обласної премії імені Богдана Бойка в галузі журналістики вручається творчій групі телевізійного проекту обласного телебачення “Галичина” “Позиція Галичини” у складі:

– ведучі Дебенко Ігор Богданович та Юзьків Юлія Володимирівна;

– режисери Кришталович Петро Романович та Ярема Дмитро Михайлович;

– гостьовий редактор Бак Володимир Васильович.

(Оплески в залі).

У номінації “За кращий твір у сфері радіомовлення” диплом лауреата обласної премії імені Богдана Бойка в галузі журналістики вручається:

Кухарук Христині Володимирівні – авторці радіопрограми філії АТ “НСТУ” “Івано-Франківська регіональна дирекція “КАРПАТИ”.

(Оплески в залі).

У номінації “За кращу публікацію у друкованих засобах масової інформації та інтернет-виданнях” – публікацію “Життя в племені індіанців: перший українець зі Станіславова на півночі Бразилії” в інтернет-виданні “Історична правда” диплом лауреата обласної премії імені Богдана Бойка в галузі журналістики вручається кореспондентці Івано-Франківського міського комунального підприємства телерадіокомпанії “Вежа” Зінько Христині Михайлівні.

(Оплески в залі).

Шановні колеги! Привітаймо ще раз всіх нагороджених.

(Оплески в залі).

О.Сич. Шановні колеги, шановні краяни! І не дивуйтесь, що поряд з хлопцями – учасниками російсько-української війни ми нагороджували видавництва, тому що видавництва – це сьогодні ті “фабрики”, які виробляють “набої” у гібридній війні проти московської агресії.

Оскільки ми нагородили сьогодні кращих представників нашого краю, я інформую про те, що свого часу ми звертались до Кабінету Міністрів України з проханням нагородити Почесною грамотою Кабінету Міністрів України Йошіхіко Окабе – японського дослідника українсько-японських відносин. Інформую, що 9 червня 2021 року Йошіхіко Окабе захистив успішно докторську дисертацію за монографією “Історія японсько-українських відносин 1915-1937 рр.” та здобув ступінь доктора історичних наук, а Кабінет Міністрів його нагородив такою грамотою, про яку ми просили.

Наступне, у червні цього року у місті Чорноморську Одеської області відбулася ІХ Всеукраїнська спартакіада серед депутатів всіх рівнів. За результатами змагань у всіх видах спорту збірна команда депутатів Івано-Франківської області стала чемпіоном, посівши почесне перше загальнокомандне місце. Загалом це вже сьома перемога прикарпатських обранців на спартакіаді.

Основну кількість очок збірній принесли волейбольна та футзальна команди. Не програвши жодного матчу упродовж змагань, прикарпатські волейболісти посіли першу сходинку п’єдесталу. Водночас наші футзалісти вибороли “бронзу”, поступившись депутатам Чернівецької та Полтавської областей.

Наші лідерські позиції загальнокомандні підсилили гравців в індивідуальних видах спорту. Зокрема, за підсумками змагань на їхньому рахунку дві “золоті” та одна “бронзова” медалі, а зокрема наш колега-депутат Микола Вітенко здобув “золото” у змаганні із шашок, Ігор Терлецький – Городенківський депутат, здобув “золото” у змаганні із настільного тенісу, Ірина
Кащенко – Надвірнянський депутат, здобула “бронзу” у змаганнях із шашок.

Привітаймо наших чемпіонів.

(Оплески в залі).

Продовжуємо роботу.

Відповідно до пункту 12.1. Регламенту обласної ради після відкриття сесії перед затвердженням порядку денного відводиться до 15 хвилин для стислих (до 3 хвилин) заяв і виступів уповноважених представників депутатських фракцій з внесенням пропозицій, повідомлень без прийняття рішень по них.

Шановні колеги! Чи є хтось з уповноважених представників депутатських фракцій, аби виголосити відповідну заяву?

Прошу записатись до виступу.

Слободян Любомир Ярославович – фракція “Батьківщина”.

Л.Слободян. Випадково.

О.Сич. Випадково. Чаплинська Наталія Любомирівна – фракція “Свобода”.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

Н.Чаплинська. Шановний голово, шановні депутати! Я прошу надати слово нашим ветеранам, зокрема голові Спілки… Асоціації ветеранів та учасників АТО, російсько-української війни Мирославу Крілю із заявою, яку ми рекомендували нашою комісією для виголошення, їхньої пропозиції. Дякую.

О.Сич. Так, пані Наталю, я пам’ятаю, я спілкувався з представниками Асоціації. Зараз, після того, як депутати виголосять свої заяви, я надам слово представникам учасників російсько-української війни.

Бардяк Євгенія Мар’янівна – фракція “Батьківщина”.

Є.Бардяк. Доброго дня! Шановні панове! Є проблемне питання, з яким я би хотіла звернутися для того, щоб привернути увагу.

Власне, сьогодні тут з нами, в залі, знаходяться представники Рожнятівщини, а саме
Спаської та Рожнятівської територіальних громад, вони ось там, позаду, знаходяться. Ви можете бачити гасла, які вони підготували.

Справа в тому, що минулого тижня люди три дні виступали з локальною акцією, і ніхто з представників обласної адміністрації до них не приїхав, після чого люди вийшли на центральні дороги для того, щоб їх почули і побачили. І так само не було реакції обласної державної адміністрації. Пів дня люди стояли, очікуючи хто все-таки до них прийде для того, щоб почути їхню вимогу: першочерговість ремонту дороги Рожнятів – Липовиця.

Тому що така дорога, яка веде 30 км до Липовиці, і яку треба долати понад 2 години, не може давати людям нормального життя: не може доїхати “швидка допомога”, не може доїхати пожежна машина, і люди не можуть вести звичайний спосіб життя, не виїжджаючи за кордон для пошуку кращої долі.

З вашого дозволу, я дам дві хвилини часу для представника громади, як платформа, для того, щоб люди могли два слова сказати.

Можна, пане голово?

О.Сич. Я можу це зробити тільки з дозволу депутатів.

Я би просив в подальшому, пані Мар’яно, не керувати сесією обласної ради.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Добре? Тому дякую вам за ваше слово, зараз надам слово, як годиться, ще депутатам, які записались, учасникам АТО, а потім попрошу дати слово учасникам громади. Прошу сідати.

Є.Бардяк. Добре. Тоді…

О.Сич. Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Доброго дня, шановні колеги! Олександре Максимовичу, у нас є заява від нашої фракції, але сталась технічна… Олег Понайда хотів також записатись, але не зміг. Якщо можна, я також просив би йому надати слово для репліки або перед моїм виступом, або після нього, щоб я зачитав заяву.

О.Сич. Зачитуйте, будь ласка, заяву. Давайте перестанемо змагатись в піарі. Піаром дороги не побудуєш.

І.Дебенко. Дякую.

“14 жовтня 2022 року виповнюється 80 років з часу створення перших бойових загонів Української Повстанської Армії, яка вела збройну боротьбу за державну незалежність України проти окупаційних режимів.

Українська Повстанська Армія продовжувала боротьбу Українського народу за відновлення державної незалежності України та опору іноземному пануванню, започаткована в роки Української революції 1917-1921 років і продовжена Українською військовою організацією та Організацією українських націоналістів.

З метою визнання історичного значення боротьби Української Повстанської Армії за відновлення незалежності України та вшанування військової звитяги її вояків існує необхідність у прийнятті проекту постанови Верховної Ради України про відзначення 80-річчя створення Української Повстанської Армії (реєстраційний номер 5721 від 1 липня 2021 року). Постановою зокрема пропонується: підготувати та забезпечити проведення в столиці України, обласних центрах та інших населених пунктах урочистих просвітницьких, культурно-мистецьких заходів, наукових конференцій та інших, вжити заходів щодо забезпечення соціально-побутових потреб, надання медичної допомоги та матеріальної підтримки учасникам українського визвольного руху в період Другої світової війни та московсько-большевицької окупації;

рекомендувати Президенту України надати звання Героя України Тарасу Бульбі-Боровцю та повернути звання Героя України Степану Бандері та Роману Шухевичу;

рекомендувати Міністерству закордонних справ України спільно з Українським інститутом національної пам’яті вжити заходів із впорядкування місць поховань на території іноземних держав учасників українського визвольного руху в період Другої світової війни;

рекомендувати органам місцевого самоврядування забезпечити увіковічнення пам’яті про Українську Повстанську Армію;

рекомендувати Державному комітету телебачення та радіомовлення України організувати показ тематичних теле- та радіопередач, присвячених діяльності Української Повстанської Армії та забезпечити висвітлення в засобах масової інформації заходів, що проводитимуться у зв’язку з відзначенням 80-річчя створення УПА.

Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, наші народні депутати, фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода” в обласній раді підтримують ініціативу прийняття відповідної постанови, вважають вшанування 80-річчя Української Повстанської Армії необхідним в контексті національної пам’яті, вшанування героїчного чину Української Повстанської Армії та їх звитяги у боротьбі за відновлення державної незалежності України ініціювати на наступній сесії прийняття відповідного звернення”. Дякую.

О.Сич. Олеже Понайда, я звертаюся до тебе. Давайте тако: не будемо змагатись з Мар’яною Бардяк, хто більше любить людей на Рожнятівщині. Будемо вважати, що ви обоє їх однаково любите і однаково хочете, щоб там дороги були поремонтовані. Не будемо змагатись у піарі. Добре? А після того, коли хлопці виступлять від АТО, я надам слово представникам громади.

Зараз, як ми домовились, я надаю слово представникам Асоціації учасників АТО. Прошу до трибуни.

М.Кріль. Слава Ісусу Христу!

Шановний голово, шановні заступники голови, шановні депутати обласної ради! Я як голова Івано-Франківської обласної асоціації учасників та ветеранів АТО, яка об’єднує в собі 28 спілок діючих, реально діючих і активних спілок ветеранів Івано-Франківської області, уповноважений вам зачитати заяву Івано-Франківської обласної асоціації учасників АТО. Ця заява була одноголосно прийнята на зборах Івано-Франківської обласної асоціації і так само підтримана та прийнята на зборах Івано-Франківської міської асоціації.

“Офіційна заява Асоціації щодо утворення консультативних рад при місцевих державних адміністраціях з питань ветеранів війни, сімей загиблих (померлих) захисників України.

Розглянувши ініціативу Президента (Указ № 209/2020 від 02.06.2020 року) щодо утворення при місцевих державних адміністраціях консультативних рад з питань ветеранів війни, сімей загиблих (померлих) захисників України на загальних зборах Асоціації повідомляємо наступне.

Делегати зборів на підтримують дану ініціативу і розглядають даний крок глави держави, як чергову спробу збільшення тиску на сформований в Україні ветеранський рух та бажання політиків використати захисників у своїх політичних цілях.

Особливе занепокоєння викликає той факт, що останнім часом різко активізувалася робота по створенню цих рад в регіонах без схвалення і підтримки з боку ветеранських спілок, які наповнюються, в основному, невеликою кількістю фізичних осіб, учасниками бойових дій, лояльними до влади і які абсолютно не представляють ветеранську спільноту на місцях. Адже на восьмому році війни, коли в Україні в цілому та в регіонах зокрема на протязі багатьох років функціонують спілки та асоціації ветеранів російсько-української війни, налагоджена співпраця з органами місцевого самоврядування, виконує свої завдання Міністерство у справах ветеранів, влада намагається створити систему противаги для просування свого порядку денного. З незрозумілих причин замість вдосконалення роботи Міністерства ветеранів (що теж є органом виконавчої влади) Офіс Президента планує і створює паралельні структури (Указ Президента України № 230/2021 від 11.06.2021 року “Про додаткові заходи щодо забезпечення прав і свобод захисників України”), що тільки розмиває повноваження і замість сприяння погіршить ситуацію з соціальним, медичним захистом та іншими проблемами ветеранів.

Виходячи з викладеного вище, заявляємо, що консультативна рада при Івано-Франківській ОДА, що зараз сформована, ані найменшим чином не відповідає прагненням і устремлінням ветеранської спільноти Прикарпаття, а ветерани, які туди входять, можуть виступати виключно від свого імені, а не як представники учасників російсько-української війни нашого краю.

Закликаємо ініціаторів таких рішень не дбати про власні політичні чи партійні інтереси у даному питанні, а на ділі щоденно долучатися до вирішення проблем наших героїв. Ми завжди готові співпрацювати з органами як виконавчої…

О.Сич. Я прошу увімкнути мікрофон.

М.Кріль. …законодавчої влади, що ефективно й робили протягом минулих років у питаннях вирішення проблем ветеранів війни, їх сімей, сімей загиблих і померлих учасників бойових дій на основі побудови сильної, незалежної, національно-свідомої, європейської держави, а не досягнення вузькопартійних політичних цілей. Ми за об’єднання ветеранів в потужні ветеранські спілки по всій Україні, і ми є прикладом цього об’єднання для багатьох. Але ініціатива цих об’єднань має йти від ветеранської спільноти, а не від сценаріїв, прописаних у владних кабінетах. Побратимам радимо не ставати маріонетками в чужій грі, а пам’ятати, що тільки в єдності наша сила!

Слава Україні!”

Голоси із залу. Героям слава!

М.Кріль. А тепер я коротко, буквально одне речення, таке резюме скажу, що ця заява ні в якому разі не направлена за чи проти якоїсь політичної сили, чи політичного діяча, чи політичної особи як нашого краю, так і взагалі. Вона говорить про недопустимість методів, якими користується влада у формуванні подібних структур по областях, виходячи не з інтересів ветеранської спільноти, а зі своїх політичних амбіцій і пріоритетів. Недопустиме дане формування під ветеранською вивіскою, але не узгоджена зі самими ветеранами, і де склад та керівництво визначається у владних кабінетах Офісу Президента, і де чітко прослідковується тільки лояльність тих чи інших людей до Офісу Президента, виходячи з особистої відданості, а не авторитету в самому середовищі цих ветеранів. Це шлях в нікуди.

Ця заява – це попередження від нас владним структурам щодо тих маніпуляцій з кількісним і якісним наповненням цих рад, які прозвучали останнім часом на сайті обласної державної адміністрації, де було визначено, що у нас консультативна рада складається з 29 ветеранських спілок Прикарпаття. Повірте мені, 28 спілок тут стоять, вони не входять ні в яку консультативну раду, так само, як не входить Спілка Чумка Степана Степановича, Спілка, яка представляє сім’ї загиблих. Йде відверта маніпуляція в пресі і в засобах масової інформації, де призначаються люди по узгодженню з Офісом Президента відповідно до своєю лояльності до тих чи інших владних структур і все, і не більше.

Тому ми любі кроки, які влада буде під цією вивіскою консультативної ради намагатись просунути у нас на території Івано-Франківської області, будемо вважати не дружніми і наші дії будуть відповідно адекватними. У нас є напрацювання, які ми напрацьовували з вами як з депутатами, починаючи ще з минулих сесій, і надіємося, в майбутньому, які ми напрацювали, ми були прикладом, ми були прикладом для всієї України і для всіх обласних рад, які існують в Україні. Саме ви давали приклад для всіх по забезпеченню ветеранської спільноти всіма
соціальними програмами, медичними програмами і так далі, і ми щиро надіємось, що ми будемо надалі так працювати, як і ми працювали, але без створення цих політичних “прокладок” і “подушок”, які намагаються використати у своїх політичних цілях.

Дякую за увагу.

Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

(Оплески в залі).

О.Сич. Увімкніть мікрофон, будь ласка.

В.Андріїв. Дуже коротко і тезисно. То треба, безумовно, всім розібратись, тому що зараз проходить абсолютно така маніпуляція, зокрема з боку обласної державної адміністрації, і ми хочемо ствердно і голосно сказати, що ця так звана консультативна чи громадська рада при ОДА, яко би ветеранська, яка представляє їхні інтереси, наші, начебто, інтереси, вона не може від нашого імені так звані мирні ініціативи чи це подачі води в Крим, чи це відведення військ та інших питань, – ретранслювати як думку ветеранської спільноти Прикарпаття. Ми точно маємо свою позицію тверду, ми точно маємо своє слово і будемо голосно про це говорити. Ніхто ні за яких умов з владних кабінетів не буде нас підмінювати окремими фізичними особами і створювати думку про те, що ветерани підтримують ті речі, які для нас є неприйнятними. Ми хочемо заявити про те, що сьогодні є Івано-Франківська обласна та міська організація учасників АТО, єдина та сильна як ніколи, як би це комусь не хотілося за останні півтора року роздробити і розсварити. Ми точно стали “в один ряд”, ми точно готові разом працювати, і ми точно готові відстоювати державність як на Сході, так і тут, на місці. І ніяким політичним силам, ніяким групам та окремим політикам не вдасться маніпулювати нами і нашою думкою.

Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

(Оплески в залі).

О.Сич. Шановні друзі – ветерани російсько-української війни! Ви знаєте, ми з повагою ставимось до вас, ми надали трибуну вам сьогодні для виголошення вашої позиції, і ми сподіваємось, що ті, кому ваші слова адресовані, вас почують.

Дякуємо вам.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

Голос із залу. Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

Голос із залу. Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

Голос із залу. Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

О.Сич. Шановні колеги-депутати! Звертаюся до вас. Була пропозиція Мар’яни Бардяк надати слово представнику громади з Рожнятівщини щодо будівництва доріг. Не заперечуєте?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. В межах Регламенту, будь ласка, представник громади, підійдіть до мікрофону.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу вибачення, Євгенія Бардяк. То тато – Мар’ян.

Голос із залу. Слава Ісусу Христу! Шановний головуючий, шановні депутати!

Мене звати Роман, і є житель с.Погорілець Спаської територіальної громади.

Хотів би довести до вас таке прохання жителів села і не тільки Спаської, але й Рожнятівської громади, оскільки дорога Рожнятів – Липовиця, яка сполучає 9 гірських населених пунктів, знаходиться у критичному стані.

Ми звертаємось до вас з таким проханням: надати можливість, щоб наша дорога перейшла у першу чергу, і капітальний ремонт даної дороги проводився вже у 2021 році. Оскільки доїзд туди практично нереальний і є проблема з доїздом техніки такої, як пожежні, “скорі”, дуже просимо поставитись з розумінням до нашого протесту і не звинувачувати нас в таких
радикальних напрямках, оскільки ми вже просто не маємо інакших методів. Дякую.

О.Сич. Ставлю до вашого відома, бо звертаються з проханням до нас, щоб ми вам допомогли. Може ви не знаєте, то ви повинні знати: обласна рада, депутати, які сидять тут, не мають жодного відношення і жодних повноважень виділяти кошти на ремонт доріг. Це виняткові повноваження обласної державної адміністрації. Я думаю, що ви це почули, я думаю, що ви знаєте, до кого звертатись з вашим проханням, – до обласної державної адміністрації.

Ми натомість згодились надати вам трибуну для того, щоби у прямому ефірі обласна
державна адміністрація вас почула. Дякуємо.

Шановні колеги, продовжуємо нашу роботу.

Приступаємо до формування порядку денного. Перед тим, шановні колеги, внесу декілька інформацій.

Інформую вас про те, що до проекту порядку денного внесено 24 питання, які були запропоновані на засіданні президії обласної ради, тобто, поза межами того порядку денного, який був сформований відповідно до чинного законодавства головою обласної ради, а це питання від 1-го до 6-го – це звернення обласної ради; від 13-го по 16-е – про внесення змін до діючих програм; від 25-го по 26-е – це створення нового комунального підприємства та затвердження Статуту підприємства у новій редакції; питання 32 і 33 –  це кадрові питання; питання 35, 36, 38, 39, 40 – це майнові питання; питання номер 43 – це погодження клопотання щодо приведення існуючого поділу лісів до Порядку поділу; питання 46-49 – це питання щодо надання у користування мисливських угідь.

Шановні колеги-депутати! Той, хто з вас перебуває на депутатській лаві вже декілька каденцій, знає, що стільки багато питань додатково внесених обласною адміністрацією поза межами термінів, визначених Законом, ще не було. Даруйте, що я буду відвертим, але хотів би, щоб це почули: це неякісна робота обласної державної адміністрації. І знову ж таки я сьогодні говорив зі Світланою Василівною, я побажав, щоби її досвід сприяв тому, аби ця робота набула ефективнішого і якіснішого характеру.

Ви пам’ятаєте: у нас раніше могло бути 6-8 додатково внесених питань, але не майже
стільки, скільки затверджено в порядку денному згідно чинного законодавства.

Є пропозиція…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановний, я прошу вибачення, не заважайте працювати, будь ласка, депутатам обласної ради, якщо можна.

Є пропозиція наданий вам проект порядку денного взяти за основу. Прошу визначатись.

За – 67, не голосували – 4: рішення прийнято.

Шановні колеги! Є, перш за все, пропозиція… знову ж таки це в погодженні з новопризначеною головою обласної державної адміністрації Світланою Василівною Онищук, питання 18 “Про здійснення запозичення до обласного бюджету Івано-Франківської області на 2021 рік” зняти з розгляду на доопрацювання. Я таку пропозицію ставлю. Прошу визначатись.

За – 67, не голосували – 4: рішення прийнято.

Отже, цього питання ми сьогодні розглядати не будемо.

Шановні колеги! Чи є ще в когось пропозиції до проекту порядку денного?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка.

Будь ласка, Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Дякую. Пане голово, члени президії, шановні колеги-депутати!

Хочу внести на ваш розгляд пропозицію: включити в порядок денний проект рішення про звернення до місцевих рад Івано-Франківської області. Воно стосується питань щодо укладення договорів оренди суперфіції, які лежать… земельні ділянки під об’єктами енергетичної інфраструктури, а саме під спорудами електроенергетики, а також газотранспортної системи. Чому? Тому що це дасть можливість їм звернутись до постачальників електроенергії та газу укласти угоду, що збільшить надходження коштів до бюджетів територіальних громад. Чому? Тому що, спілкуючись зараз з головами територіальних громад, представниками, вони не знають, як звернутись, то я би хотів, щоби ми рішенням нашої обласної ради допомогли їм в цьому питанні, і на підставі цього рішення вони би звернулись до обленерго, облгазів, транспортних мереж, щоб ті уклали з ними угоди на земельні ділянки, які знаходяться під цими об’єктами
інфраструктури, а відповідно тоді були б надходження до бюджетів місцевих громад. Дякую вам, колеги.

О.Сич. Тарас Теофілович, чи є проект рішення у вас?

Т.Виноградник. Є підготовлений повністю…

О.Сич. Проект звернення?

Т.Виноградник. …проект, висновки. Він не потребує економічних затрат, повністю все готово.

О.Сич. Ні, чи проект рішення є, чи його можна розмножити і роздати?

Т.Виноградник. Можна, можна…

О.Сич. Є. Перше. Друге, ви це пропонуєте від комісії чи від себе?

Т.Виноградник. Від фракції “Платформа Громад”.

О.Сич. Від фракції, добре.

Шановні колеги! Поступила пропозиція. Прошу визначатись.

За – 51, не голосували – 20: рішення прийнято.

Шановні колеги! Ставлю на голосування проект порядку денного в цілому з врахуванням двох проголосованих пропозицій. Прошу визначатись.

За – 68, не голосували – 3: рішення прийнято.

Починаємо розгляд питань порядку денного сьомої сесії обласної ради.

Отже, розглядається питання “Про підтримку звернення депутатів Дніпропетровської обласної ради VIII скликання до Прем’єр-міністра України стосовно передачі обласним радам повноважень щодо надання спеціальних дозволів на користування корисними копалинами місцевого значення”.

Внесено питання на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 1 – в окремій брошурі.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Проект напрацьовано та рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради постійною комісією обласної ради з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму.

Будь ласка.

В.Гладій. Шановні колеги! До Івано-Франківської обласної ради надійшла інформація з рішенням Дніпропетровської обласної ради про підтримання відповідного звернення. Я зачитаю його для того, щоби виборці знали, яке питання ми зараз будемо голосувати.

“Ми, депутати обласної ради, вважаємо своїм професійним обов’язком створення економічних, фінансових та юридичних умов для розвитку об’єднаних територіальних громад в Україні.

У ст.13 Конституції України зазначено, що земля, її надра, атмосферне повітря, водні та інші природні ресурси, які знаходяться в межах території України, природні ресурси її континентального шельфу, виключної (морської) економічної зони є об’єктами права власності Українського народу. Від імені Українського народу права власника здійснюють органи державної влади та органи місцевого самоврядування. У ст. 91 Кодексу України про надра та в п.22 ст. 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” чітко зафіксована компетенція обласних рад у вирішенні питань про надання надр у користування для розробки родовищ корисних копалин місцевого значення.

Звернення депутатів Дніпропетровської обласної ради VII скликання 27 березня 2020 року до Кабінету Міністрів України стосовно передачі обласним радам повноважень щодо надання спеціальних дозволів на користування корисними копалинами місцевого значення викликало позитивний резонанс серед обласних та місцевих рад і схвалення громадськості. Обласні та інші місцеві ради є послідовними прихильниками фінансової децентралізації та економічної незалежності об’єднаних територіальних громад.

Обласна рада також отримала позитивний відгук від Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України з цього питання та бажання взяти участь у роботі над змінами до постанови КМУ від 30 травня 2011 року № 615.

Вважаємо, що спеціальні дозволи на користування корисними копалинами місцевого значення повинні надавати обласні ради, таким чином значно спростивши цю процедуру. Це сприятиме оперативному вирішенню питань, пов’язаних з отриманням спеціального дозволу, дасть можливість заохотити місцеві громади до освоєння надр та, як наслідок, залучення інвесторів і створення робочих місць. Водночас створення сприятливого інвестиційного клімату на регіональному рівні дозволить місцевим радам наполягати на підписанні з інвесторами договору соціального партнерства для вирішення місцевих проблем.

Спрощення процедури отримання спеціальних дозволів на користування корисними копалинами місцевого значення дозволить вивести з тіні незаконний видобуток корисних копалин, що дасть можливість наповнювати місцеві бюджети за рахунок рентної плати.

У зв’язку з цим наполягаємо, що для якісного функціонування об’єднаних територіальних громад необхідно провести децентралізацію у питанні надання спеціальних дозволів на користування корисними копалинами місцевого значення, як це передбачено для Автономної Республіки Крим у п.2 постанови КабМіну від 30 травня 2011 року № 615 “Про затвердження Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами”.

Враховуючи викладене, звертаємося з проханням дати доручення Державній службі геології та надр України підготувати пропозиції щодо внесення змін до вищеназваної постанови Кабінету Міністрів України, а саме від 30 травня 2011 року № 615 “Про затвердження Порядку надання спеціальних дозволів на користування надрами” стосовно передачі обласним радам повноважень щодо надання спеціальних дозволів на користування корисними копалинами місцевого значення.

Сподіваємося на підтримку та розуміння!”

Шановні колеги! Дане звернення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму і прийнято проект рішення підтримати дане звернення і надіслати його Прем’єр-міністру України.

Ще раз коротко, колеги. На сьогодні ці питання вирішує Держгеонадра. Ми звертаємось, щоби дані питання вирішували обласні ради, так, як передбачено, в Конституції та Законі
України “Про місцеве самоврядування”.

Дякую.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Дякую.

Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Немає.

Ставлю на голосування… Є. Запишіться, будь ласка.

Іваськів Андрій Степанович.

А.Іваськів – депутатська фракція “Батьківщина”. Хочу декілька слів в цьому питанні.

Дуже важливо, щоб громада приймала активну участь у вирішенні тих питань і комунікації з тими інвесторами, які мають бажання розробляти ті чи інші корисні копалини чи площадки. Не раз вже ми стикались і в попередній каденції, де ті інвестори, які хотіли зайти на територію Прикарпаття, скажемо так м’яко, не зовсім якісно і не зовсім ефективно освоювали ці речі.

Так що, якщо громада буде приймати активну участь в тому і буде розуміти, що є у них соціальне партнерство, вони будуть розуміти, яка у них є домовленість з тим чи іншим інвестором, воно піде тільки на користь особливо тим громадам, які мають ці корисні копалини.

І ще одне. Інвестори, які заходять на цю територію, в першу чергу, мають бути зобов’язані, щоб реєстрація його юридична була на цій території, щоби люди, які були оформлені і працювали, і податки залишались на цій території. І також він буде розуміти, що ця компанія, яка заходить, чи вона є фаховою, чи вона є професійною, чи вона якісно освоїть ті речі, чи ті надра, які є на нашій території. Так що прохання підтримати, це дуже хороша ініціатива. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Більше немає пропозицій, виступів, ставлю на голосування
проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 65, не голосували – 6: рішення прийнято.

Перед тим, як перейти до наступного питання, шановні колеги, як і зазвичай, в сесії беруть участь представники правоохоронних органів. Дякуємо за це. Але окремо я хочу сьогодні представити новопризначеного начальника Управління Служби безпеки України в Івано-Франківській області Назарука Віктора Вікторовича. Прошу, запрошую до плідної співпраці.

Переходимо до наступного питання. Розглядається питання “Про звернення обласної ради щодо внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2021 р.
№ 133 “Деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у ІІ-ІV кварталах 2021 року”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 2 – в окремій брошурі.

Доповідає Яворський Андрій Михайлович – голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики.

Проект рішення напрацьовано та рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради постійною комісією з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Будь ласка.

А.Яворський. Доброго дня, шановні пані та панове, колеги-депутати, громадо Прикарпаття! На підставі розгляду звернення Верховинської районної ради, в тому числі до обласної ради, щодо недопущення закриття багатопрофільного… багатопрофільної лікарні Верховинської профільною комісією в сфері охорони здоров’я та соціальної політики напрацьовано, вивчено стан справ щодо закладу, вивчено ситуацію щодо інших закладів, які розміщені в гірській місцевості, у зв’язку з чим напрацьовано відповідно текст звернення.

“Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, занепокоєні станом підтримки медичних установ, які розташовані у віддалених гірських районах, та рівнем соціального захисту медичних працівників, які забезпечують надання медичної допомоги та працюють на території населених пунктів, яким надано статус гірських.

Законом України “Про статус гірських населених пунктів в Україні” передбачено встановлення Кабінетом Міністрів України умов оплати праці осіб, які працюють у гірських районах.

Відповідно до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 11.08.1995 р. № 648 “Про умови оплати праці осіб, які працюють в гірських районах” на підприємствах, в установах, організаціях та військових частинах, розташованих на території населених пунктів, яким надано статус гірських, тарифні ставки і посадові оклади працівників, визначені генеральною, галузевими та регіональними угодами як мінімальні гарантії в оплаті праці, а також встановлені за рішенням Кабінету Міністрів України або за його дорученням, підвищуються на 25 відсотків.

Згідно із зазначеною вище постановою підвищення посадових окладів і тарифних ставок залежить від роботи в певному населеному пункті, який має статус гірського, і не залежить від виконання працівником місячної (годинної) норми праці.

Водночас у постанові Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2021 р. № 133 “Деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у II-IV кварталах 2021 року” ця норма Закону не врахована. При наданні спеціалізованої допомоги населенню на всій території України встановлені єдині коефіцієнти оплати за медичні послуги без урахування географічного положення надання таких послуг. Такий підхід не дозволяє керівникам цих медичних закладів проводити нарахування заробітної плати з “гірським” коефіцієнтом. Зважаючи на це, державні гарантії в оплаті праці медичним працівникам закладів вторинного та третинного рівнів, які працюють у гірських районах, не забезпечені, що суперечить вищезгаданим нормативним актам.

Разом з тим, згідно з пунктом 20 постанови Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2021 р. № 133 “Деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у II-IV кварталах 2021 року”, застосовується коригувальний коефіцієнт 1,25, якщо медичне обслуговування пацієнта, який подав декларацію про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, здійснюється в населених пунктах, котрим надано статус гірських.

Враховуючи зазначене, звертаємося до Прем’єр-міністра України Д. Шмигаля, Міністра охорони здоров’я В. Ляшка, т. в. о. Голови Національної служби здоров’я України А. Віленського, з проханням внести зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2021 р.
№ 133 “Деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у II-IV кварталах 2021 року” в частині включення коригувального коефіцієнта 1,25 до тарифної ставки за пролікований випадок чи надану медичну послугу на вторинному рівні надання медичної допомоги для закладів охорони здоров’я, які розташовані в гірській місцевості, і одержали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та уклали договір про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій із Національною службою здоров’я України”.

Даний текст звернення буде надіслано також при вашій підтримці до Львівської, Чернівецької, Закарпатської обласних рад.

Дякую за увагу. Від імені комісії прошу підтримати дане звернення.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є? Є. Запишіться, будь ласка.

Левицький Олександр Михайлович.

О.Левицький. Дякую. Добрий день! Шановний пане голово, шановний Андрію Михайловичу! Питання загалом, звичайно, я підтримую це звернення, тим більше розуміючи, як на наші звернення часто реагують. Але все ж таки ці 25 відс. ви пропонуєте додати до загальної тарифної ставки на відповідну конкретну медичну послугу, чи лише до тої частки, яка стосується виплати заробітної плати? Наскільки я розумію, що у вартість медичної послуги не лише заробітна плата і нарахування входять, але й електроенергія і все інше, вона ж не відрізняється по території, вартість її. Правда? Як правильно і грамотно нам це зробити, щоб нам ті, хто буде відповідати, не дошкуляли, що ми десь не врахували. Анальгін, я так розумію, що тут, що там однаково коштує, умовно. Так? Світло, електроенергія, яка враховується, хоч я розумію, що там місцеві органи мають платити, то просто врахуйте, чи це не варто скоригувати, а загалом підтримую.

А.Яворський. Дякую. Дозвольте відповісти. Так?

Мова йде про включення тарифного коефіцієнта 1,25 до тарифної ставки за надану
медичну послугу, а в неї вже включена і зарплата, і витратні матеріали на медичне забезпечення, на ліки і все інше. Тобто, це йде мова про включення цього коефіцієнта. А зарплата… електроенергія не має відношення до постанови Кабінету Міністрів.

О.Сич. Дякую. Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Запишіться, будь ласка.

Голос із залу. (Без мікрофона).

А.Яворський. Дякую.

О.Сич. Королик Михайло Михайлович.

М.Королик. Шановні колеги! Насправді звернення дуже нам потрібне, бо я цього тижня зустрічався з медиками з Верховинщини, і насправді дуже сподіваюсь на те, що на наше звернення буде адекватна реакція. Бо якщо не буде такої реакції, то у Верховинській лікарні будуть проблеми у розмірі 9 млн.грн.

Дуже дивно, що не врахована позиція гірських наших районів, адже фактично в уряді мали би розуміти, що сьогодні вони не додають ці кошти, а завтра буде загроза закриття тої чи іншої лікарні. І відповідно офіційно декларують про те, що ми  за розвиток медицини, а самі своїми руками, не додаючи ці кошти, їх руйнують.

Тому прошу всіх підтримати дане звернення.

О.Сич. Бардяк Євгенія Мар’янівна.

Є.Бардяк – депутатська фракція “Батьківщина”. Я хочу зазначити, що дуже слушне і вчасне звернення. Дякую пану Яворському за таку ініціативу, тому що я як лікар і представниця Рожнятівщини та Долинщини, гірських територій, однозначно підтримую це звернення. Люди, які працюють у медичних закладах у гірських територіях, потребують підтримки і потребують того, щоб ми підставили їм своє плече, особливо в цей непростий час, тому щиро дякую і буду підтримувати.

О.Сич. Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Шановні колеги! Я думаю, що в цьому залі не буде тих депутатів, які не підтримають відповідне звернення, оскільки й медики, і наші військові – сьогодні наші герої, а ті, що працюють у гірській місцевості, вони апріорі працюють у складних умовах.

Але я би хотів продовжити те, що говорив мій колега Олександр Левицький, і згадати відповідним чином, що… ну, взагалі, якщо говорити про тарифну сітку, тарифні розряди, тарифні оклади, то в сьогоднішніх умовах вони вже не витримують жодної критики. І дуже добре, що тут є народні депутати у нас в залі, є представники обласної державної адміністрації, я би
закцентував увагу на наступному. Ви пригадуєте, як до нас на комісії зверталась обласна адміністрація з проханням виділити їм там декілька мільйонів гривень для того, щоб стимулювати їхні заробітні плати, оскільки, якщо пригадую дослівно, існуюча система окладів не витримує жодної критики. Ну, вона справді не витримує жодної критики, а не лише на державній службі. У всіх установах, які фінансуються, утримуються за рахунок бюджетних коштів, існуюча
тарифна сітка, вона не те, що відстала, вона просто-напросто… це стид і сором. Не може перший тарифний розряд сьогодні в країні бути на рівні прожиткового мінімуму. Він має бути на рівні мінімальної заробітної плати, так, як було це колись.

Тому я просто дуже прошу і представників виконавчої влади, і присутніх народних депутатів нарешті донести це до Кабінету Міністрів, а не, щоб ми просто-напросто кожен раз приймали звернення чи просили гроші з місцевого бюджету на заробітну плату державним
службовцям. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Обговорення завершено. Не було пропозицій до проекту рішення, тому ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 67, не голосували – 4: рішення прийнято.

Перед наступним питанням, колеги, звертаю вашу увагу на той довідник, який ми для вас надрукували. Там є вся інформація. Особливо на це звертаю увагу нових депутатів: про всіх депутатів, про всю структуру обласної ради, структуру виконавчих органів влади, правоохоронних органів, закони України про місцеве самоврядування, про статус депутата, наш Регламент.

Знаєте, ми мали його надрукувати значно раніше, але все відтягували, тому що весь час були якісь зміни: то заступники міняються в адміністрації, то голова міняється, і знову не потрапили в ціль. Тому головна інформація на 99 відс. тут вам потрібна, а решта, якщо відбуваються якісь зміни, то інакше ми ніколи вам його не надрукуємо. То ви вже так, знаєте, від руки вносьте собі зміни в цей довідник, і вже ним собі користуйтесь. А загалом вся інформація дуже потрібна депутатові.

Розглядається третє питання – “Про звернення обласної ради щодо недопущення
підвищення податкового навантаження на сільськогосподарських товаровиробників”.

Внесено питання на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 3 – в окремій брошурі.

Доповідає Книшук Орися Володимирівна – голова постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій.

Проект рішення напрацьовано та рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради постійною комісією з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій. Будь ласка.

О.Книшук. Шановна президіє, колеги-депутати!

1 вересня Верховна Рада проголосувала в першому читанні законопроект (реєстраційний номер 5600), який викривлює чимало хороших ідей, надає надто багато повноважень податковим органам з метою любим чином наповнити бюджети.

Звичайно, підтримуємо ідею деолігархізації і розуміємо, що великі компанії повинні платити більше, але законопроектом вводиться поняття мінімального податкового зобов’язання на 1 га с/г угідь. Загалом ця ініціатива мала би вивести тіньовий бізнес в законне русло, але наразі в Україні 30 відс. сільськогосподарських земель, а це понад 8 млн. га, обробляється “в тіні”, і за них сплачується всього 150 грн. за 1 га земельного податку, в той час, як легальні сільськогосподарські виробники платять від 1400 до 6000 і більше гривень податків в розрахунку на 1 га. Крім того, чистять і ремонтують сільські дороги, ремонтують школи, садочки, заклади культури, медицини, часто-густо вирішують сільські проблеми, які не в їхній компетенції. Також створюють робочі місця, надають соціальні пакети для тих, хто ще не виїхав на постійне проживання і роботу за границю, практично на своїх плечах тримаючи село. І хоча всі би мали працювати в однакових умовах і правилах гри, проте законопроектом 5600 і 5636 пропонується майже удвічі збільшити податкове навантаження на легально працюючих, замість того, щоб заставити платити тих 30 відс. “тіньовиків”, вирішили, що легше просто заставити платити законослухняних. І це саме в час запровадження ринку землі, при цьому без перехідного
періоду, без поступового збільшення податкового навантаження.

Негативною також є норма, згідно з якою для аграріїв, які орендують землі юридичних осіб, або придбали у власність, мінімальне податкове зобов’язання встановлюється без поправки на ПФО.

Проблемним є питання виробників-посередників, в яких витрати на переробку більше 8 відс. від продажної ціни, втрачають право на автоматичне відшкодування ПДВ. Це, звичайно, погіршить умови ведення бізнесу.

Тому суттєве підвищення податкового навантаження і погіршення умов ведення виробництва призведе як до зменшення орендної плати за земельні паї, так і зменшення ціни на сільськогосподарську землю для 7 млн. українських орендодавців.

Тому ми звертаємось до Президента України Володимира Зеленського, Прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля, Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова, народних депутатів
України від області.

“Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, занепокоєні передбаченням окремих норм у законопроєктах “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень” та “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо справляння податків з платників податків – суб’єктів господарювання, які провадять діяльність у сфері сільського господарства”.

Підтримуємо необхідність детінізації відносин у сферах використання земельних ділянок сільськогосподарського призначення і торгівлі сільськогосподарською продукцією, схвалюючи зусилля Уряду, спрямовані на вирівнювання податкового навантаження шляхом запровадження мінімального податкового зобов’язання, що дозволить наповнити місцеві бюджети. Однак, вважаємо за необхідне вказати на недоліки, які містять зазначені законопроекти.

Завданням детінізації є виведення з тіні сільськогосподарських виробників, які провадять свою діяльність неофіційно, а не підвищення приблизно вдвічі податкового навантаження на легальних сільгоспвиробників. Це не відповідає передбаченим законопроектами нормам. Зокрема, необґрунтовано встановлюються значення мінімального податкового зобов’язання на гектар на рівні 5% нормативної грошової оцінки земельних ділянок, які значно перевищують середні по Україні показники суми сплачених податків легально працюючими сільськогосподарськими підприємствами на один гектар земель у користування, а також відсутня диференціація розміру мінімального податкового зобов’язання для земель, що орендуються у фізичних і юридичних осіб.

Враховуючи наявність застарілої методики розрахунку нормативної грошової оцінки земель, яка не враховує забезпеченість ґрунтів вологою, що призвело до завищення нормативної грошової оцінки в деяких областях і невідповідності реальній родючості ґрунтів, вважаємо, що для розрахунку мінімального податкового зобов’язання на перехідний період розроблення нової методики повинно застосовуватися середнє значення нормативної грошової оцінки по Україні, що не перевищує 28000 гривень за гектар.

Українські сільськогосподарські виробники несуть адекватний рівень ефективного податкового навантаження, який з урахуванням істотної диспропорції рівня державної підтримки агропромислового комплексу, яка є в Україні та розвинених країнах світу і країнах-сусідах, значно вищий, ніж у конкурентів вітчизняних аграріїв.

Законопроект встановлює обмеження бюджетного відшкодування ПДВ для платників-посередників у разі придбання та/або імпорту товарів, що у подальшому постачаються на митній території України, а також для виробників/переробників продукції, в яких витрати на переробку складають не менше 8% від продажної ціни. Реалізація такого механізму призведе до фактичної відміни автоматичного відшкодування ПДВ, що значно погіршить вітчизняні умови ведення бізнесу.

Поділяючи необхідність ініціювання питання повернення валютної виручки від експорту сільськогосподарських товарів, вважаємо, що запропонований шлях вирішення цієї проблеми не лише не вплине на виконання зобов’язань з повернення валюти недобросовісними експортерами, а й значно ускладнить роботу аграріїв.

Тому пропонуємо ґрунтовно вивчити порушену проблему для пошуку альтернативних варіантів її вирішення. Зокрема, вважаємо, що механізми, які мають запобігти зловживанням з валютною виручкою, повинні стосуватися всіх експортних товарів, а не лише сільськогосподарської продукції, оскільки без розвитку аграрного виробництва неможливим є відродження сільської місцевості та реалізація проекту “Нове село”, ініційованого Президентом України Володимиром Зеленським.

Зважаючи на зазначене вище, вимагаємо:

– зупинити будь-які намагання погіршити умови ведення легального сільськогосподарського виробництва, адже саме ці аграрії створюють робочі місця у сільській місцевості, а податкові надходження від них є бюджетоутворюючими;

– ініціювати доопрацювання законопроекту – реєстраційний номер 5600 при його розгляді у Верховній Раді України, в обов’язковому порядку врахувати вищенаведені вимоги та відкликати законопроект – реєстраційний номер 5636 як такий, що не виконує задекларовані цілі і погіршує становище аграріїв, які легально працюють у сфері сільського господарства.

Прийнято на сьомій сесії…”. Прошу підтримати.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Дякую, Орисю Володимирівно. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 65, не голосували – 5: рішення прийнято.

Наступне – розглядається питання “Про звернення обласної ради щодо врегулювання окремих питань в галузі мисливського господарства”.

Внесено питання на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 4 – в окремій брошурі.

Доповідач той же: Орися Володимирівна Книшук – голова постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій.

Проект напрацьовано та рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради цією постійною комісією.

О.Книшук. Шановна президіє, колеги-депутати! Комісія з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій перед тим, як розглядати питання надання в користування мисливських угідь, прийняла рішення розібратись в існуючому стані справ у мисливських угіддях різних форм власності, визначити перспективи розвитку угідь і що для цього треба зробити вже зараз.

Тому комісія зробила три виїзні засідання у майже десяток мисливських угідь, і після того два підсумкових обговорення, то хочу подякувати членам комісії – депутатам Аріні Сивак, Сергію Федорціву, відділу земельних відносин обласної ради і всім, хто долучився до цієї роботи, результатом якої є наше слідуюче звернення.

“Президенту України В.Зеленському, Прем’єр-міністру Д.Шмигалю, Голові Верховної Ради України Д.Разумкову, народним депутатам України від області.

Звернення. Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, стурбовані станом справ у веденні мисливського господарства та охороні державного мисливського фонду.

Галузь мисливського господарства є сферою суспільного виробництва, основними завданнями якого є охорона, регулювання чисельності диких тварин, використання та відтворення мисливських тварин. Однак, донедавна державному регулюванню вітчизняного мисливського господарства не приділялася належна увага, внаслідок чого останнє не набуло вагомості як прибуткова складова національної економіки і сприймається українським суспільством переважно як асоціальна форма проведення дозвілля незначної категорії громадян.

Наголошуємо на необхідності реформування цієї галузі задля встановлення ефективної системи управлінських заходів, які будуть сприяти вирішенню основних завдань мисливської політики та стимулюватимуть суб’єктів господарювання до раціонального використання, охорони та відтворення ресурсів диких тварин.

При законодавчо визначеному навантаженні на 1 єгеря не більше 5 тис. га лісових угідь чи 10 тис. га польових і водно-болотяних угідь актуальним виникає питання потреби якісного покращення матеріально-технічного забезпечення єгерської служби, фахової підготовки, освіти та відповідного стажу єгерів, які забезпечують охорону мисливських угідь в галузі мисливського господарства.

Сучасні браконьєри не тільки озброєні краще ніж служба охорони мисливських угідь, а й використовують на полюванні тепловізори і прилади нічного бачення, які заборонені відповідними міжнародними конвенціями. Водночас законодавство не передбачає відповідальності за їх застосування. Тому на сьогодні існує нагальна потреба удосконалення правового регулювання юридичної відповідальності за правопорушення у сфері мисливського господарства та створення державної служби охорони державного мисливського фонду (на зразок європейських природоохоронних служб) з реальними повноваженнями та державною підтримкою, що призведе до зменшення випадків браконьєрства та збільшення чисельності основних видів мисливських тварин, особливо копитних.

Статтею 24 Закону України “Про мисливське господарство та полювання”, яка у відповідності до Прикінцевих положень цього Закону набрала чинності з 01 січня 2015 року, передбачено, що користування мисливськими угіддями є платним. Однак на сьогодні відсутні порядок та методика здійснення плати за їх користування, які б визначали критерії, механізм, розмір плати за користування угіддями, що призводить до невиконання чинного Закону.

У зв’язку із запровадженням реформи децентралізації необхідно законодавчо визначити повноваження місцевих рад в частині погодження надання мисливських угідь в користування, а також щодо відшкодування збитків, нанесених дикими тваринами сільському та мисливському господарству.

Не відповідає вимогам децентралізації також те, що подання до обласної ради документів з питань надання в користування мисливських угідь та у подальшому укладення з новими користувачами договору про умови ведення мисливського господарства здійснюється Державним агентством лісових ресурсів України.

Враховуючи вищезазначене, з метою удосконалення законодавчої та нормативно-правової бази задля розвитку галузі мисливського господарства просимо:

– розробити порядок та методику плати за користування мисливськими угіддями, з можливістю справляння їх органам місцевого самоврядування, з подальшим використанням виключно на заходи щодо відтворення державного мисливського фонду;

– спростити процедуру отримання мисливських угідь у користування в частині суб’єктності подання з подальшим укладенням договору про умови ведення мисливського господарства із користувачами на рівні області;

– передбачити необхідність обов’язкового погодження надання в користування мисливських угідь органами місцевого самоврядування, на території яких безпосередньо здійснюється ведення мисливського господарства, із попереднім проведенням громадських слухань;

– передбачити на законодавчому рівні наявність відповідної професійної освіти єгерської служби та необхідність створення державної служби охорони державного мисливського фонду з реальними повноваженнями у боротьбі з браконьєрством”.

Закінчила. Дякую. Підтримайте.

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую, Орисю Володимирівно.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Є. Запишіться, будь ласка.

Яворський Андрій Михайлович.

А.Яворський. Прошу вибачення, помилково. Я прошу вибачення.

О.Сич. Помилково. Дяків Юрій Миколайович.

Ю.Дяків. Помилково.

О.Сич. Сивак Аріна Володимирівна.

А.Сивак. Добрий день, шановні колеги! Хочу просто додати від нашої комісії декілька тез. Ми після трьох виїзних комісій розробили не тільки звернення до Верховної Ради, ми так само розробили доручення протокольне до управління і рекомендації до самих користувачів мисливськими угіддями для того, щоби вже через рік ми з вами могли бачити покращення ведення їхньої господарки, і могли реально оцінити ситуацію в кожному господарстві без
належних виїздів. Тому що три наші виїзди, можливо, по 10-ти, а може більше мисливських угіддях, ми відвідали, показали, що на папері складно пояснити, яка ж реальна ситуація з веденням мисливського господарства в області, відповідно нами було розроблено і пророблено багато роботи, за що я вдячна своїм колегам з комісії, і ми розробили такі речі. Якщо вам цікаво, ви можете з ними ознайомитись, але одним з ключових – це буде те, що кожна громадська організація, яка утримує на сьогодні мисливські угіддя, зобов’язана до наступного року підготувати план розвитку свого мисливського господарства, де розкаже і пояснить, яким чином вони будуть розвиватись, яка інфраструктура і так далі, і відповідно до цих пунктів ми вже будемо їх перевіряти, що полегшить нашому скликанню і наступному скликанню визначатись, чи продовжувати оренду цими мисливськими угіддями користувачам, чи не продовжувати, і чи взагалі надавати новим користувачам.

Дякую ще раз колегам своїм, прошу підтримати наше звернення. Дякую.

О.Сич. Найголовніше, щоб такі ваші рекомендації були трансформовані в проектах рішень, які ми сьогодні розглядаємо, аби потім було, що контролювати, а не тільки на словах.

Шановні колеги! Ми завершили розгляд питання, пропозицій. Змін до проекту рішення не було, тому ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 65, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради щодо законопроєкту № 5600 від 02.06.2021 року “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 5 – на окремому аркуші.

Доповідає Кушнір Володимир Степанович – депутат обласної ради.

Проект рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради постійною комісією з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства.

В.Кушнір. Доброго дня, шановна президіє, шановні депутати! До вашої уваги пропонуємо проект звернення Голові Верховної Ради України Д.Разумкову.

Ви знаєте, що на розгляді у Верховній Раді знаходиться поданий Кабінетом Міністрів законопроєкт № 5600 від 2 червня 2021 року “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень”.

24 червня Верховною Радою України з питань фінансів та податково-митної політики прийнято рішення рекомендувати і прийняти за основу в першому читанні зазначений законопроект.

1 липня цей законопроект вже був прийнятий в першому читанні. Про що йдеться в цьому законопроекті, в цих змінах, і що ми хочемо все-таки, щоб залишили?

Ми… в цьому законопроекті закладено норму щодо позбавлення бюджетів територіальних громад 5-відсоткового акцизного податку з роздрібного продажу тютюнових виробів шляхом перенесення на виробників та імпортерів обов’язку сплати такого  податку до державного бюджету України. Загальна сума ненадходжень у міські… у бюджети наших громад в Україні буде становити 2,9 млрд.грн. доходів.

Я думаю, що… на нашу думку, прийняття таких ініціатив про скасування роздрібного
акцизу на тютюнові вироби – це гальмування реформ децентралізації, посилення негативних тенденцій, перенесення на вищий рівень та вилучення низки ресурсів у громад, що врешті зведе нанівець всі вкладені зусилля щодо децентралізації.

Звертаємося… “Івано-Франківська обласна рада звертається до вас з проханням врахувати інтереси територіальних громад і не підтримувати прийняття законопроекту № 5600 “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень” в частині скасування роздрібного акцизу на тютюн, оскільки запропоновані цим проектом зміни розбалансують бюджети різних рівнів рад і погіршать ресурсне забезпечення громад”. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую, Володимире Степановичу.

Колеги, чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка.

Пліс Богдан Богданович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Іваськів Андрій Степанович.

А.Іваськів – депутатська фракція “Батьківщина”. Ми вважаємо недопустимим і недоцільним, і неправильним забирання 5-відсоткового податку з роздрібної торгівлі тютюновими виробами. Поясню чому.

Місцеві бюджети й так не отримують, недоотримують тих грошей, які вони можуть… щоби їхня громада функціонувала так, як вони собі запланували і хочуть. 5-відсотковий податок, в першу чергу, він прив’язаний до певної території. І хто, як не місцева влада дає дозволи на роздрібну торгівлю на цій ж самій території. І це є певна мотивація і для керівників, і для депутатського корпусу, і для членів виконкому, щоби та роздрібна торгівля, яка у них є, максимально була розвинута.

Хочу сказати інше, що багато громад… цей ж податок вже є в їхньому бюджеті, вони його вже заклали на багато різних моментів, є такі громади, які сказали, що податок на акциз по тютюну і податок на акциз по алкоголю має йти на оздоровлення громади, тобто, на різні види спортивних… будівництво спортивних майданчиків та інших, дитячих майданчиків та інших речей.

Так що прохання до наших народних депутатів, які є представниками Прикарпаття: тут є Ігор Павлович Фріс, щоби ці речі відстояти на рівні парламенту, тому що це є неприпустимо і неправильно. Дякую.

О.Сич. Ну, якраз Ігор Павлович висловив побажання висловити декілька думок з приводу тих законопроектів, про які ми і в тому числі сьогодні говоримо, тому запрошую до слова. Будь ласка.

Ігор Павлович Фріс – народний депутат України.

І.Фріс. Дякую, пане голово! Доброго дня, вельмишановна громадо, шановні депутати! Знаєте, я так подивився, як ви голосуєте, так здорово: однією кнопочкою, не треба тиснути цю інфрачервону і не вставати з місця. Це у вас краще, ніж у нас зараз голосується.

По закону № 5600 відверто прийшов. Контраргументи зараз зразу вам озвучу для того, щоби ви думали, про що ви голосуєте, як ви голосуєте, і може ви не до кінця дочитали. Те, що казав Андрій Степанович. Дійсно, забирається акцизний податок з продажу тютюну, але чомусь ніхто не говорить, що він повертається назад. Він просто сплачується зразу імпортерами на спеціальний кореспондентський рахунок, де вони лежать. Продаються сигарети в ОТГ, податкова зведений баланс має по касових апаратах, раз в місяць в електронній формі вносяться в центральну базу даних і автоматично цей податок назад вертається до громади. Тому громада буде зацікавлена, щоб продавались, вибачте, в лапках, “білі сигарети”, і бюджет наповнювався “живими грошима”. Це прийнято окремим законопроектом, який поданий у Верховній Раді. Я є співавтором цього законопроекту. Причому зміни до № 5600, в Прикінцевих положеннях, буде додана додаткова норма про те, що вони почнуть діяти виключно після того, як цей Закон набере чинності.

Стосовно землі. Дійсно, є проблема, і стосовно податкової є величезна проблема з надмірними повноваженнями, які в цьому Законі делеговані.

Чому ми за нього проголосували? Тому що Закон має бути проголосований, будь-які зміни, за півроку до моменту початку бюджетного року. Тому зараз ми його у першому читанні проголосували. Виключна позиція всіх депутатських фракцій і груп, представників у Верховній Раді: він не буде підтриманий ніким, і Міністерством фінансів, Міністром, Кабінетом Міністрів це було доведено, у випадку, якщо не будуть застосовані ті механізми, про які ми говоримо, стосовно землі, мінімального податкового навантаження, зобов’язання в розмірі 1,1 га, а не 0,5 га з нульовою ставкою, визначення питання з розумним підходом до ПДВ у забудовників, які формують і продають нерухомість, визначення питання продажу третього об’єкта нерухомості протягом року, визначення питання стосовно транспортних засобів, які вже почали розганяти інформацію про те, що додаткові транспортні засоби або транспортні засоби вартістю більше там, мені здається, 1 млн. 900 тис.грн., хочуть зробити, будуть так само сплачувати цей податок на багатство, так званий. Так само цього нічого немає. Це єдине додаткове навантаження на всіх вас, щоби ви впливали на нас, в тому числі стосовно прийняття цього Закону.

Хочу вас запевнити, що депутати від Прикарпаття висловили дуже чітку і збалансовану, виважену позицію: ми не будемо приймати його в другому читанні, ми зараз готуємо до нього величезну кількість правок, і якщо в Івано-Франківської обласної ради, депутатів є бачення, які правки треба подати, ми відкриті для діалогу, у нас є ще час і є можливість подати ці правки від вашого імені, ставайте суб’єктами законодавчої ініціативи.

Якщо до мене будуть якісь питання, я з радістю…

О.Сич. Дякую, Ігоре Павловичу.

Шановні колеги! А може дійсно до народного депутата є якісь запитання? Це не є доповідь, це поза межами Регламенту. Немає? Дякую.

Ну, якби, звичайно, не тільки ваше побажання, але й Закон дозволяв обласній раді бути суб’єктом законодавчої ініціативи, ми би радо цим скористались, але цього немає.

Шановні колеги! Не було змін до проекту рішення, тому я ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 58, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звернення обласної ради щодо підтримки Верховною Радою України проєктів законів України № 4572, № 4573, № 4574 і № 4575 стосовно малої приватизації”.

Проект рішення внесено на засіданні президії обласної ради. Він у вас є в окремій брошурі.

Доповідає Левконович Надія Михайлівна  – депутатка обласної ради.

Н.Левконович. Доброго дня, шановна президіє, шановні депутати!

Нашою фракцією було розроблено звернення на ім’я Голови Верховної Ради…

О.Сич. Трошки поправте мікрофон, щоб краще було чути.

Н.Левконович. Дякую. Фракцією “Слуга Народу” було розроблено звернення від імені Івано-Франківської обласної ради на ім’я Голови Верховної Ради Дмитра Разумкова. Дане звернення стосується прийняття ряду поправок до існуючих законів в частині малої приватизації.

“Голові Верховної Ради України Дмитру Разумкову.

Звернення. Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, виступаємо за чесну та прозору приватизацію, що дозволить відновити роботу підприємств, привести до ладу занедбане майно і довгобуди, запустити економіку, забезпечити людей роботою і наповнити державний і місцеві бюджети.

За роки незалежності України, часто під виглядом недопущення приватизації, відбувався непрозорий викуп важливих і перспективних підприємств України. Таким чином кошти, майно, нерухомість державних та комунальних підприємств, які мали б приносити дохід населенню України, працювали на збагачення окремих осіб, а не на благо держави і її народу.

В результаті з понад 3000 колись працюючих державних підприємств 1000 давно зупинилися, а їхні борги перевищують вартість цих підприємств.

Ціною таких дій, яку сплачує Україна, став утрачений промисловий потенціал, занепад інфраструктури та, як наслідок, – втрата робочих місць.

Тому ми як представники громад зацікавлені, щоб за допомогою малої приватизації вирішити ці проблемні питання.

Закликаємо Верховну Раду ухвалити законопроекти щодо малої приватизації, а саме: № 4572 “Про внесення змін до Закону України “Про Фонд державного майна України” та інших законодавчих актів України щодо сприяння залученню інвестицій в процесі приватизації та оренди державного і комунального майна”, № 4573 “Про внесення змін до Кодексу України про адміністративні правопорушення та Кримінального процесуального кодексу України стосовно удосконалення державної політики управління об’єктами державної і комунальної власності”, № 4574 “Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо продажу об’єктів державної та комунальної власності”) і № 4575 “Про внесення змін до Бюджетного кодексу України щодо коштів від приватизації об’єктів державної власності”.

Зазначені законопроекти усувають штучні бюрократичні перешкоди і спрощують процедуру підготовки до приватизації об’єктів як державної, так і комунальної власності.

За загальним правилом усі 100 відс. коштів від приватизації державного майна спрямовуються до державного бюджету. Однак, закликаємо Верховну Раду України передбачити в новому законодавстві норму, за якою 10 відс. за приватизацію державного майна надходитиме в місцевий бюджет, на території якого знаходиться цей актив.

Вважаємо, що це справедливий підхід, оскільки занедбане державне майно часто стає проблемою конкретної громади, в якій воно знаходиться. Тому держава має розділяти з місцевою владою не лише шкоду, а й потенційні вигоди від державної власності.

Водночас ми наполягаємо на тому, що Україна має зберегти контроль над підприємствами та активами, які мають стратегічний характер, належать до об’єктів критичної інфраструктури, оборони або мають важливе значення для народу України. Їхній статус й надалі повинен захищатися на рівні закону”.

Прошу депутатів усіх фракцій, різних політичних сил підтримати дане звернення. Дякую.

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідачки?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка.

Палійчук Микола Васильович.

М.Палійчук. Шановна пані Надіє! Ви як представник фракції “Слуга Народу” на президії внесли на розгляд питання підтримки обласною радою законопроекту, який подали, в основному, представники вашої партії “Слуга Народу”, партії, яка має монобільшість і ніколи не потребувала, щоби хтось підтримав чи не підтримав. Вона сама може підтримувати ці і прийняти рішення.

Я не встиг ознайомитись з тим, що тут написано. Але для чого вам потрібно, для чого Верховній Раді потрібні такі звернення? Я не розумію. Тому що колись, я ще пам’ятаю часи за комуністичної партії, коли партія приймала якісь закони, тоді треба було “на просьбу трудящіхся” щось прийняти. Тому для чого це вам потрібно?

Н.Левконович. Пане Миколо! Я розділяю вашу позицію з приводу того, що у нас є монобільшість, але взагалі прийняття законів потребує схвалення не тільки однією політичною силою, але й всіма іншими політиками, котрі розуміють ті процеси і мають розуміння в тому, що дане прийняття, їхнє рішення буде йти тільки на вдосконалення і покращення певного законодавства.

М.Палійчук. (Без мікрофона).

Н.Левконович. Дякую.

О.Сич. Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Шановна Надіє Михайлівно! Ми підтримуємо в цілому це звернення, оскільки ми за справедливий підхід. Але мене цікавить… в продовження Миколи Васильовича запитання, от, власне, яким чином у вас відбувається цей внутрішній механізм комунікації? Оскільки маючи Президента, Прем’єр-міністра, Верховну Раду з монобільшістю, депутатів Верховної Ради від нашої області, більш, ніж достатньо, яким чином відбувається ця комунікація, що потрібно… ви не використовуєте законодавчу ініціативу від депутатів, а вам потрібен інструмент обласної ради, щоби прийняти відповідне звернення? Що, в Києві не чують? Я не розумію.

Н.Левконович. Тут питання не стоїть в тому, чи нас чують, чи не чують. Питання стоїть, якщо ви звернули увагу і ознайомлювались з даними законопроектами, ви бачили велику кількість авторів. Але так як ми живемо у демократичній державі, у нас немає примусу і когось зобов’язувати, як він повинен за те чи інше рішення голосувати і проявляти своє волевиявлення. В такому разі ми звертаємось публічно, так як ми розуміємо, що для нас є важливими ці процеси, тому що ми кожен живемо у своїй громаді, і кожен, я думаю, може спостерігати за тим чи іншим об’єктом, який руйнується, який занепадає. І також, напевно, є багато і серед наших глядачів, і серед наших присутніх тих людей, які пробували пройти ці всі кола, ну, не буду казати “пекла”, але коли вони подавали документацію, формували і не доходили, повертались назад стосовно приватизації… І я вважаю, що ці процеси… буде нормально, коли обласна рада таке звернення подасть і це буде…

О.Сич. Королик Михайло Михайлович.

М.Королик. Шановна Надіє Михайлівно! В принципі, я зрозумів вашу позицію, хоча для мене, якщо чесно, також є “дика” ситуація по вашій комунікації, адже сьогодні влада сконцентрована вся в одних руках.

Але хотів вас запитати вашу думку: в області топ-5 об’єктів, які занепадають і сьогодні руйнуються через те, що не приватизовуються. Якщо можна, назвіть, будь ласка, ті, які, на вашу думку, вже би мали “піти з молотка”.

Н.Левконович. Я надам вам цей перелік трошки згодом, можу надати його більше по області, не тільки 5. Якщо можна, пізніше, я підготуюсь, з назвами.

О.Сич. Шановні колеги! Запитання завершені. Надіє Михайлівно, дякую вам.

Колеги, чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Є. Запишіться, будь ласка.

Сивак Аріна Володимирівна.

А.Сивак. Шановні колеги! Я думаю, немає взагалі ніякої проблеми в тому, що ми
сьогодні звертаємось до Верховної Ради з такою підтримкою її законопроектів, в першу чергу, тому, що нас бачить дійсно вся область завдяки трансляції прямій, і сьогодні дуже важливо обговорювати і позитивні речі, які відбуваються в державі також в прямому ефірі, щоб люди розуміли, що відбувається, і кому це корисно, і для чого це робиться.

З іншої сторони так само це добре з того плану, що ми як обласна рада теж з цим ознайомились, ми не поклали це десь на другу… на задній план, звернули на це увагу, обговорили, вивчили і приймаємо сьогодні якісь рішення. Тому чи є у когось якась вертикаль, чи її немає, ми просимо вас підтримати це звернення для того, щоби громадяни все ж таки отримали покращення для малої приватизації. Дякую.

О.Сич. Мельничук Василь Іванович.

В.Мельничук – депутатська фракція “Батьківщина”. Шановні колеги! Наша фракція не буде голосувати за дане звернення. Один позитив, який ми насправді підтримуємо, – це те, що 10 відс. мали би перераховуватись в місцеві бюджети на рахунок малої приватизації. Натомість в тих матеріалах, які нам були роздані, я хотів би, щоб ви звернули увагу на пояснювальну записку до законопроекту № 4573, де розширюється коло осіб, які мають право складати протоколи про адміністративні правопорушення уповноваженими на те посадовими особами Фонду державного майна. Тобто, ми в цьому бачимо, що є репресивний апарат щодо балансоутримувачів майна та накладення на них дуже великих штрафів.

Також нам не зрозуміло з пояснювальної записки законопроекту № 4574, що стосується порядку взаємодії державного органу приватизації та контролюючого органу при продажу об’єктів права державної та комунальної власності, що перебувають у податковій заставі.

На наш погляд, ці речі можна робити взагалі без судової гілки влади. Ми вважаємо, що ці речі є неприпустимими, і тому, виходячи з вищенаведеного, ми це розцінюємо як, прикриваючись благими, добрими намірами, значить, створити репресивний апарат щодо балансоутримувача комунального майна та накладення дуже великих штрафів. Тому фракція “Батьківщина” не буде за нього голосувати. Дякую.

О.Сич. Микола Васильович Палійчук.

М.Палійчук. Шановні колеги! Я не знаю суть законопроектів, можливо, вони й добрі. Але у зв’язку з тим, що питання було внесено на президії, не було часу вивчити. Можливо, вони й добрі: підкреслюю. Але я не пригадую випадків, коли одним зверненням обласна рада підтримувала аж 4 законопроекти, 4 законопроекти, які мають стати законами.

Які наслідки можуть бути? Проголосували, Верховна Рада прийняла в першому читанні, пройшли зміни, якісь добавки, поправки внесли, про які ми вже не будемо знати, закон вступає в дію, і якісь претензії від підприємців, людей до Верховної Ради. Верховна Рада каже: при чому ми? Так це ж обласні ради до нас всі звертались, і ми прийняли на ваше прохання. Питайте у людей.

Тому якщо добрий закон, він й так буде прийнятий, голосів вистачає. Але я особисто не буду голосувати, тому що я просто до кінця не розумію і не мав часу вивчити. Але якщо він добрий, він так і так пройде. А якщо це тенденція така, як мали колись комуністи, що починаються обговорення в трудових колективах, тоді виноситься на пленум обкому партії, тоді приймають на прохання колективів працівників і трудящих, то це поганий сигнал. Я особисто голосувати не буду.

О.Сич. Іваночко Михайло Степанович.

М.Іваночко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Знаєте, тут виходить так, що хтось хоче “чужими руками грань загрібати”. Мені дивно, чому так запереживали за державні підприємства, за стратегічні підприємства. Якщо ви так сильно переживаєте за них, то зупиніть закон про землі, стратегічний ресурс, зупиніть… поверніть в державну власність обленерго, облгази, тоді ми будемо дійсно бачити, що ви хочете щось змінити на користь держави. А так, просто-напросто пусте “лиття води” і така “водичка”.

Я би казав, що взагалі не потрібно маніпулювати депутатами обласної ради. І це звернення – немає що голосувати. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Завершилось обговорення. Пропозицій до проекту рішення не було. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 17, проти – 3, утримались – 7, не голосували – 40: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про звернення до місцевих рад”.

Питання внесено на сесії обласної ради. Доповідач: наш колега-депутат Виноградник Тарас Теофілович. Будь ласка.

Т.Виноградник. Шановні колеги, голово, президіє! Я вніс даний проект – пропозиції до порядку денного. Дякую, що ви підтримали, і ми зараз розглядаємо під час розгляду питань порядку денного. Перед вами є проект рішення.

Що спонукало мене підготувати такий проект? Це саме вчора остання зустріч була з представниками державної податкової служби, державним геокадастром, представниками прокуратури Івано-Франківської області. Що саме? Мною було зроблено дуже багато запитів щодо плати за оренду або користування земельними ділянками організаціями, які мають монопольне представництво в Івано-Франківській області, а саме: “Івано-Франківське обленерго”, “Тисменицягаз”, “Івано-Франківськоблгаз”. На жаль, виявилось, що близько 10 відс. тільки надходить коштів в територіальні громади, місцеві бюджети за користування даними земельними ділянками.

Звертаючись і спілкуючись з виборцями, а також з головами територіальних громад, не всі знають свої можливості і повноваження, а відверто вам скажу, що дехто і побоюється виступати ініціатором укладення договорів щодо сплати за користування земельними ділянками, де розташовані об’єкти енергетики, об’єкти газотранспортної системи, а також, де проходять трубопроводи, магістральні проводи, по яких прокачуються нафтопродукти та інше.

Отже, на ваш розгляд є проект про звернення до місцевих рад. Він не носить політичного забарвлення, він носить рекомендаційний характер, але таким чином ми підсилимо позицію територіальних громад у їхніх зверненнях до яких, я вже назвав, об’єктів.

Повинен сказати, що даний проект рішення застосований і керується законами України, а саме: Податковим кодексом України, Законом України “Про місцеве самоврядування”, Законом України “Про ринок природного газу”, Законом України “Про ринок електричної енергії”, а також Земельним кодексом та Цивільним кодексом України.

Також хочу вам сказати, що за результатами аналізу інформації, наданої мені Головним управлінням ДПС в Івано-Франківській області, Головним управлінням Держгеокадастру в Івано-Франківській області, АТ “Прикарпаттяобленерго”, а також “Тисменицягаз”, “Івано-Франківськгаз”, місцевими радами у відповідь на депутатське звернення, можна зробити висновок про те, що до значної частини земельних ділянок, які використовуються ліцензіатами шляхом розміщення на них елементів електро- та газорозподільної структури, і які водночас перебувають у комунальній власності, не укладено жодних договорів, які б регламентували порядок та умови їх використання.

Таким чином, доцільним виглядає рекомендувати, що є в межах компетенції та владних повноважень Івано-Франківської обласної ради, місцевим радам, які розташовані в межах Івано-Франківської області, вжити заходів в межах чинного законодавства, спрямованих на укладення договорів, предметом яких є користування землею, договорів оренди, сервітуту тощо з ліцензіатами розподілу електричної енергії, ліцензіатами по розподілу природного газу.

Шановні колеги! Надіюся на вашу підтримку. Готовий відповісти на питання, якщо такі виникнуть. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запишіться, будь ласка.

Мельничук Василь Іванович.

В.Мельничук – депутатська фракція “Батьківщина”. Шановний Тарасе Теофіловичу! Що стосується цього проекту рішення, на мій погляд, було б дуже добре, якщо б до його
розробки залучати профільні асоціації, які діють у нас в області. Це є Асоціація міст України, Асоціація ОТГ та інші профільні асоціації, які представляють інтереси місцевого самоврядування. Раз. Це просто прохання-побажання.

І наступне. Ми з вами працюємо в одній комісії з питань законності, правопорядку, дотримання всіх норм законних. Давайте ми теж будемо завчасно подавати такі проекти рішень, щоб вони були фаховими, щоб вони проходили обговорення і так дальше. Розумієте? Рішення дійсно потрібно приймати, але давайте дотримуватись всіх процедур і консультацій з цими профільними асоціаціями. Дякую.

Т.Виноградник. Дякую. Можна відповісти?

О.Сич. Будь ласка.

Т.Виноградник. Щиро дякую, Василю Івановичу, за запитання. Я на початку доповіді сказав, що вчора у мене, буквально в другій половині дня пройшли консультації з представниками Головного управління Державної податкової служби, прокуратури Івано-Франківської області. Чому? Тому що розглядались мої депутатські звернення, а також ті депутатські запити, які проголосував сесійний зал і були направлені на них. Таким чином, ми отримали відповіді і вчора, я вибачаюся, дійсно, треба дотримуватись Регламенту, але наступного разу, якщо будуть такі питання, що стосуються всієї Івано-Франківської області, всіх територіальних громад, обов’язково будемо узгоджувати з Асоціацією територіальних громад та комісією з питань законності та правопорядку. Дякую.

О.Сич. Іваночко Михайло Степанович.

М.Іваночко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Скажіть, будь ласка, Тарасе Теофіловичу, ви, коли формували запит до Ланчинської селищної ради, чи ви не знали, що у Ланчині помінявся голова селищний, що прізвище її Данилюк Надія Романівна, а не Попович Володимир Васильович? Чи ви спеціально так зробили? Дякую.

Т.Виноградник. Я вибачаюся, однозначно й точно, що ненавмисне, я ніяким чином не хотів принизити діючого голову територіальної громади, якого обрала вся громада, і має повноваження. Це, вибачайте, була технічна помилка. Я з цим розберусь, обов’язково вам доповім. Дякую.

О.Сич. Я, до речі, одну хвильку! З цього приводу, дивлюся: у нас немає, у нашому довіднику координат голів ОТГ, голів громад?

От, до роботи апарату: перевидаючи збірничок, нам треба буде це врахувати, елементарно: координати і перелік голів територіальних громад. Це було б нормально.

Дякую, Тарасе Теофіловичу. Запитання завершені.

Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Є. Запишіться, будь ласка.

Семенюк Володимир Петрович, будь ласка.

В.Семенюк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Шановні колеги! Прошу підтримати дане звернення, тому що бачу тільки позитивні моменти в цьому. По-перше, як сказав Тарас Теофілович, це дасть можливість нам отримати додаткові кошти за земельні ділянки, які використовуються, і відповідно від цього виграють і ті ОТГ. Дякую.

О.Сич. Сигналізує мені Микола Вітенко, що не спрацювала кнопочка. Будь ласка,
увімкніть мікрофон Вітенка Миколи.

М.Вітенко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Доброго дня всім! Ну, дивіться: з практичного досвіду я вам скажу, що насправді питання поділяється на складові. Це є, власне, трансформаторні енергетичні підстанції, газові енергетичні підстанції, і тут як би законодавчо все врегульовано, і тут питання дійсно, бо органом місцевого самоврядування, наскільки він ефективно співпрацює з тою чи іншою монопольною організацією. Зокрема, якщо говорити по Івано-Франківській ОТГ, то практично 90 відс. заключено договори на газові підстанції і електричні аналогічно, і тут законодавчо все зрозуміло.

Якщо ми говоримо власне про лінії електропередач чи газо-, чи трубопроводи, то тут,
насправді, не все так зрозуміло, оскільки тут швидше потрібно “стукати” уверх до законодавчого органу і до Кабінету Міністрів, який би мав чітко регулювати ці питання, ніж доносити інформацію, рекомендації вниз. Зокрема, якщо говоримо про енергетику, так? То дані взаємовідносини регулюються правилами надання доступу до інфраструктури енергетики цих об’єктів. В той же час, знову ж таки, в цих правилах прописано обов’язок власне енергетичної компанії в місячний термін звертатись до органів місцевого самоврядування і заключати договори. В той же час, у випадку, якщо вона не звертається, то орган місцевого самоврядування змушений йти в суд, і судова практика встановлює більше негативно, скажемо, в тій частині.

І ще раз підкреслюю, що якщо ми говоримо за теж таки лінії електропередач, газопроводи і тому подібне, то, в першу чергу, це законодавчий орган, який повинен встановити чіткі правила, типовий примірник договору і певні коефіцієнти, власне по яких повинна розраховуватись енергетична компанія за земельні ділянки. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Обговорення завершено. Перед тим, як ставити на голосування, оскільки не було жодних змін, я скажу так: з одного боку, питання – архіважливе, і колись, коли ми регулярно здійснювали робочі поїздки керівництва обласної ради по районах, ми акцентували завжди місцевим громадам про можливість залучення коштів за землю, яка перебуває під магістральними газопроводами, лініями електропередач і тому подібне. Але воно зараз дуже “сире”, Тарасе Теофіловичу, починаючи від назви: просто “звернення”, очевидно, що треба вказати “до місцевих рад щодо укладення угод з ліцензіатами використання електричної енергії” і так дальше. Очевидно, самого звернення немає. Я думав, що може в додатку звернення є. Його немає. То може рекомендувати місцевим радам.

Наступне. Ви рекомендуєте, аби розробили якийсь алгоритм наші підрозділи виконавчого апарату. Вони згідно зі своїми функціональними повноваженнями цим не займаються. Вони призначені для підготовки сесій обласної ради, а такі речі мали би робити обласна державна адміністрація, це її функції. І по самому змісту там, очевидно, треба попрацювати.

Я поставлю на голосування. Якщо пройде, – добре, якщо ні, – то я би рекомендував до цього питання повернутись і серйозно опрацювати, бо воно без перебільшення – дуже важливе.

Шановні колеги! Ставлю на голосування проект рішення, оскільки не було пропозицій до нього, за основу і в цілому.

За – 35, утримались – 7,  не голосували – 27: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про виконання обласного бюджету за І квартал 2021 року”.

Проект рішення номер 7 – в окремій брошурі.

Доповідає Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради. Будь ласка.

І.Мацькевич. Шановна президіє, шановні депутати! На ваш розгляд вноситься проект рішення “Про виконання обласного бюджету за І квартал 2021 року”.

Хочу зазначити, що за звітний період до обласного бюджету надійшло доходів загального та спеціального фондів з врахуванням трансфертів з державного бюджету в обсязі 672,5 млн.грн., з них 50 відс. коштів – це кошти з державного бюджету.

Щодо наших власних надходжень, то надходження по загальному фонду обласного бюджету за звітний період виконано на 107,1 відс., або нам надійшло доходів загального фонду в обласний бюджет за звітний період в обсязі 274,1 млн.грн.

По спеціальному фонду надходження виконано за звітний період на 156 відс., або нам надійшло доходів в обсязі 58 млн.грн.

Щодо надходжень, хочу зазначити, що перевиконання по загальному фонду склало за рахунок збільшеної суми надходжень податку на прибуток підприємств, крім державної та комунальної форм власності, та збільшення надходжень за рентну плату за користування надрами для видобування нафти та природного газу.

Щодо спеціального фонду, то перевиконання склало за рахунок збільшеного надходження, аніж планувалось, коштів екологічного податку, і це є досить добре, бо ви знаєте, що в минулому році ми протягом цілого року мали недовиконання надходжень по екологічному збору, в цьому році ситуація покращилась, а також за рахунок збільшеного надходження власних надходжень бюджетних установ.

Також хочу зазначити, що за звітний період вчасно проводились видатки, які були заплановані в обласному бюджеті як по захищених статтях, так і по інших видатках на підставі
заявок, які подавались головними розпорядниками коштів обласного бюджету.

Також хочу зазначити, що із загального обсягу видатків загального фонду видатки по захищених статтях склали 82,9 відс.

Шановні депутати! Прошу затвердити поданий проект рішення.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача? Будь ласка, запишіться.

Карп Галина Василівна.

Г.Карп. Дякую. Ірино Богданівно, скажіть, будь ласка. З інформації, яка нам подана, надійшло податку на прибуток в обсязі 33,7 млн.грн. Скажіть, будь ласка, хто є найбільшими платниками податку на прибуток? Дякую.

І.Мацькевич. Найбільшими платниками податку на прибуток в межах нашої області кожного року це є “Івано-Франківськцемент”, він нам сплачує найбільшу суму податків як і по податку на прибуток, так і по ПДФО, він – найбільший платник податків.

Голос із залу. (Без мікрофона).

І.Мацькевич. Крім “Івано-Франківськцемент” у нас ще, якщо більш конкретніше, – це “Прикарпаттяобленерго”, “Віта Констракшин”, ТзОВ “Електролюкс”, ТзОВ “Віва Декор” та ТзОВ “Західнадрасервіс”. Це такі великі… основні платники цього податку. Але найбільший – це “Івано-Франківськцемент”, і коли він сплачує 30 млн.грн., то ці платники, яких я назвала, сплачують там 3 млн.грн., то така різниця між ними.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Саїв Сергій Степанович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Іваночко Михайло Степанович.

М.Іваночко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Скажіть, будь ласка, Ірино Богданівно. Яка доля дотації місцевим бюджетам на здійснення переданих видатків на утримання закладів освіти та охорони здоров’я за рахунок відповідної дотації з державного бюджету? Я знаю точно, що на початку року з усіх громад були зняті кошти, в середньому десь від 300 до 500 тис.грн. І особисто ви мені казали, що… і багатьом представникам громад, що ці кошти десь у другій половині року будуть повернуті. Скажіть, будь ласка, коли? Дякую.

І.Мацькевич. Розподіл коштів дотації на здійснення перерваних повноважень місцевим бюджетам на утримання закладів освіти та охорони здоров’я передбачається з державного бюджету при прийнятті державного бюджету. І так само в цьому випадку області був передбачений загальний обсяг цієї дотації. І згідно нашого рішення сесії обласна державна адміністрація як подавач проекту бюджету, а ви як депутати, які затвердили, здійснюється розподіл коштів між місцевими бюджетами, бюджетами ОТГ. Цей залишок коштів, який ми залишили, 20 млн.грн., нерозподілений, він був спрямований знову ж таки нашими попередніми рішеннями, і ви затвердили, шановні депутати, ці рішення, на ті громади, які мали заборгованість по заробітній платі станом на 1 січня цього року. Ви знаєте, що це у нас Тлумацький район, Верховинський район, інші райони, які у нас проблемні, і цього року вони знову є проблемними.

О.Сич. Шановні колеги! Запитання завершені. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую. Немає пропозицій до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 65, не голосували – 5: рішення прийнято.

Шановні колеги! 12 год. Є пропозиція працювати до першої, потім оголосити перерву на обід. Немає заперечень?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Працюємо.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 23.04.2021.
№ 133-6/2021 “Про внесення змін до рішення обласної ради від 19.02.2021. № 68-4/2021 “Про розподіл коштів бюджету розвитку обласного бюджету на 2021 рік”.

Проект рішення номер 8 – в окремій брошурі.

Доповідач: Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій і з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

І.Мацькевич. Шановні депутати! Вашій увазі пропонується проект рішення про внесення змін до розподілу коштів бюджету розвитку обласного бюджету на 2021 рік. І даний проект рішення враховує запити наших головних розпорядників коштів, на які спрямовувались кошти бюджету розвитку в частині уточнення назв заходів, на які спрямовувались кошти, та сум, які теж були… на які були передбачені кошти.

Прошу погодити даний проект рішення.

О.Сич. Чи є запитання? Є. Запишіться, будь ласка.

Іваночко Михайло Степанович.

М.Іваночко. Шановна Ірино Богданівно! Скажіть, будь ласка, чи є у вас якась інформація стосовно повеневих коштів? Адже люди звертаються з Білих Ослав, зі Стримби, з Чорного Потока, я вже не говорю за Ланчин, який “прогримів” на цілу Україну буквально декілька тижнів назад. Що з тими коштами, 105 млн.грн., які повернулись? І чи є хоч надія якась, що вони будуть повернуті? Адже загроза підтоплень ніде не дівалась, і останні дощі, які були, підтвердження тому. І ситуація дуже напружена. Дякую.

І.Мацькевич. На даний час я мала можливість бути присутньою на селекторній нараді, яка проводилась за участю Міністерства інфраструктури та Кабінету Міністрів. Це питання там розглядалось, і шукали шляхи, яким чином ці кошти повернути. І відповідно до цього обласною державною адміністрацією було направлено листи на Кабінет Міністрів і на Міністерство щодо обсягу коштів, які нам потрібно, щоб нам повернули, і чекаємо. Можливо, воно вирішується, бо ви знаєте, що кошти резервного фонду, вони є тільки передбачені на рік. Рік закінчився, тому тепер треба шукати інші механізми, як можна ці кошти виділити з державного бюджету.

О.Сич. Запитання завершені. Дякую, Ірино Богданівно. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Змін до проекту рішення не було, ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є зміни?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу.

За – 66, не голосували – 4: рішення прийнято.

Прошу увімкнути мікрофон депутата Іваніва.

Н.Іванів. Прошу внести зміну в назву об’єкта: “Капітальний ремонт та реконструкція спортивно-ігрового майданчика Ластівецької гімназії Богородчанської селищної ради” замінити на “Капітальний ремонт спортивно-ігрового майданчика Ластівецької гімназії Богородчанської селищної ради”.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 64, не голосували – 6: рішення прийнято.

Чи є ще зміни?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції.

За – 66, не голосували – 4: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 23.12.2020.
№ 30-2/2020 “Про Програму охорони навколишнього природного середовища Івано-Франківської області до 2025 року” (зі змінами)”.

Проект рішення номер 9 – в окремій брошурі.

Доповідач: Пліхтяк Андрій Дмитрович – начальник управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

А.Пліхтяк. Доброго дня! Шановні члени президії, шановні депутати! Вашій увазі пропонується проект рішення про внесення змін до Програми охорони навколишнього природного середовища до 2025 року. Зміни стосуються безпосередньо Калуського гірничопромислового комплексу, пропоную викласти в додатку 6 Підпрограми захід в такій назві: “Проведення комплексного екологічного моніторингу території Калуського гірничопромислового району та оцінка ризиків надзвичайних ситуацій”. І визначити виконавцем цього заходу управління екології та природних ресурсів.

О.Сич. Чи є запитання? Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Так само немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 65, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 19.02.2021.
№ 70-4/2021 “Про фінансування природоохоронних заходів з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища за рахунок планових надходжень у 2021 році” (зі змінами)”.

Проект рішення номер 10 – в окремій брошурі.

Доповідач: Пліхтяк Андрій Дмитрович – начальник управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії. Будь ласка.

А.Пліхтяк. Даним проектом рішення пропонується внести зміни в перелік природоохоронних заходів, зміни вносяться в межах фінансування, яке було виділено на ці природоохоронні заходи, в межах тих розпорядників. Це є технічні зміни.

О.Сич. Чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Так само немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

А.Пліхтяк. Дякую.

О.Сич. За – 65, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до комплексної цільової соціальної програми розвитку цивільного захисту Івано-Франківської області на 2021 рік”.

Проект рішення номер 11 – в окремій брошурі.

Доповідає Стебницький Володимир Миронович – начальник управління з питань цивільного захисту обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії. Будь ласка.

В.Стебницький. Шановні панове депутати! На ваш розгляд ставимо зміни до комплексної програми на 2021 рік, зокрема це зміни до пункту 1.1.1. “Розробка проектної документації” 370 тис.грн. зменшуємо до 230 тис.грн., тобто сума зменшення – 140 тис.грн. Зекономлені кошти переносимо в пункт 1.7. “Ремонт та обслуговування приміщень, мереж  прибудинкової території та гаражів”. Цифру “60 тис.грн.” міняємо на цифру “200 тис.грн.”. Тобто, збільшуємо на 140 тис.грн.

Окрім цього, вносимо додатково пункт 2 в додаток номер 9: “Проведення реконструкції будівель, споруд і приміщень Головного управління ДСНС України в області та підпорядкованих підрозділів”. Цифра – 1 млн. 400 тис.грн.

Прошу підтримати дані зміни.

О.Сич. Чи є запитання? Немає.

Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

В.Стебницький. Дякую.

О.Сич. За – 60, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 08.12.2017.
№ 685-19/2017 “Про регіональну цільову програму розвитку молодіжного житлового
будівництва в області на 2018-2022 роки” (зі змінами)”.

Проект рішення номер 12 – на окремому аркуші.

Доповідає Гвоздянчук Леся Василівна – директорка Івано-Франківського регіонального управління Державної спеціалізованої фінансової установи “Державний фонд сприяння молодіжному житловому будівництву”.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Л.Гвоздянчук. Доброго дня, шановна президіє! Доброго дня, шановні депутати!

На ваш розгляд пропонується проект рішення обласної ради “Про внесення змін до рішення обласної ради від 08.12.2017. № 685-19/2017 “Про регіональну цільову програму розвитку молодіжного житлового будівництва в області на 2018-2022 роки” (зі змінами)”. І зокрема пропонується замінити у паспорті, переліку заходів та порядку надання пільгових довготермінових кредитів молодим сім’ям та одиноким молодим громадянам на будівництво, реконструкцію та придбання житла слова “департамент розвитку громад та територій, дорожнього, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури Івано-Франківської обласної державної адміністрації” словами “департамент агропромислового розвитку Івано-Франківської обласної державної адміністрації” у відповідних відмінках.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

Л.Гвоздянчук. Дякую.

О.Сич. За – 62, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласної Програми пошуку та перепоховання жертв воєн, депортацій та репресій тоталітарних режимів на 2019-2021 роки”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 13 – в окремій брошурі.

Доповідає Тимків Василь Васильович – директор комунального підприємства обласної ради з питань пошуку та перепоховання жертв воєн, депортацій та репресій тоталітарних режимів “Пам’ять”.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії. Будь ласка.

В.Тимків. Шановні депутати! На ваш розгляд подається проект рішення “Про внесення змін до обласної Програми пошуку та перепоховання жертв воєн, депортацій та репресій тоталітарних режимів на 2019-2021 роки”, основною канвою якого є дофінансування даної програми в сумі 650 тис.грн., зокрема це збільшиться фінансування таких заходів як проведення комплексних науково-ексгумаційних досліджень, фінансова підтримка комунального підприємства “Пам’ять”, проведення робіт по перепохованню жертв воєн та репресій і проведення робіт по обліку наявних поховань.

Це пояснюється збільшенням кількості об’єктів, які потребують вивчення, ексгумації та перепоховання, а також приведення рівня оплати праці працівників відповідно до галузевої угоди між Регіонбудом та профспілковими організаціями.

Прошу підтримати дані зміни. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 64, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласної програми підтримки сімей загиблих, постраждалих учасників Революції Гідності, учасників бойових дій, осіб, які перебувають чи перебували у складі добровольчих формувань, що утворилися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, та інших громадян, які залучалися і брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення, чи у здійсненні заходів із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації в Донецькій та Луганській областях, забезпеченні їх здійснення, затвердженої рішенням обласної ради від 06.06.2014.
№ 1259-28/2014, (зі змінами)”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 14 – в окремій брошурі.

Доповідач: Корженьовський Володимир Михайлович – директор департаменту соціальної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань захисту прав учасників і ветеранів АТО/ООС та їхніх сімей і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Корженьовський. Доброго дня, шановна президіє, шановні депутати! Прошу підтримати зміни до даної програми. Зміни, в основному, стосуються змін у законодавстві: щодо змін до Закону “Про освіту”, так пункт 2.11: “забезпечення безкоштовного навчання у державних професійних технічних вищих навчальних закладах дітей, батьки яких загинули або постраждали під час Революції Гідності“, викласти у новій редакції: “забезпечення безкоштовного здобуття вищої фахової, передвищої професійної та професійно-технічної освіти дітьми, батьки яких загинули або постраждали під час Революції Гідності”. Аналогічні зміни в пункт 3.19.

Також доповнити дану програму пунктом 3.28. “Забезпечення безкоштовного професійного навчання учасників АТО/ООС та членів їх сімей за навчальною програмою “Підприємництво та лідерство” в Івано-Франківському національному технічному університеті нафти і газу”.

Хочу зупинитись на цьому пункті, тому що нафти і газу має міжнародний ґрант, фінансується по норвезькій програмі, вартість фінансування в рік – до 0,5 млн.грн. Це надасть змогу продовжити цей ґрант, бо інакше буде відхилено фінансування з міжнародної програми, це дасть змогу підняти… навчати учасників АТО, сімей загиблих, це є 500 год. протягом 3 місяців, безкоштовно для відповідної категорії осіб. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 66, не голосували – 4: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до комплексної програми “Здоров’я населення Прикарпаття на 2021-2025 роки”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 15 – в окремій брошурі.

Доповідає Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я
обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

І.Дмитренко. Шановна президіє, шановні депутати! Дозвольте на ваш розгляд… просимо погодити проект змін до комплексної програми “Здоров’я населення Прикарпаття на 2021-2025 роки”, затвердженої рішенням обласної ради від 23.12.2020 р. № 33-2/2020, а саме: затвердити Паспорт програми в новій редакції, що додається, а також додаток 2 до програми “Перелік заходів, обсяги та джерела фінансування” розділу “Зміцнення здоров’я дитячого населення” доповнити пунктом 14, що також додається. І пунктом 1.3 Переліку заходів, обсягів та джерел фінансування розділу “Трансплантологія”, де є “закупівля лікарських засобів та виробів медичного призначення”, замінити на “забезпечення пацієнтів з трансплантованими органами в післяопераційному періоді лікарськими засобами та виробами медичного призначення”.

Прошу  підтримати.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка.

Карп Галина Василівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Вас не чути.

Г.Карп. Чути? Дякую.

Ігоре Анатолійовичу, скажіть, будь ласка, який обсяг коштів передбачений програмою “Здоров’я населення Прикарпаття” в бюджеті на 2021 рік? Дякую.

І.Дмитренко. По даній програмі, де ми проводимо зміни, це є 272 тис.грн., це для однієї дівчинки з Калуського району. А загалом на дану програму 1 млн. 664 тис.грн.

О.Сич. Пліс Богдан Богданович.

Б.Пліс. Ігоре Анатолійовичу, доброго дня! Оскільки це “Здоров’я населення Прикарпаття”, і програма стосується всіх, і є передбачені кошти, я не можу не зачепити питання про… на попередній сесії ми говорили про облаштування централізованого підведення кисню. Це перше питання. На якому етапі зараз? І прошу сказати, що зроблено в цьому напрямку по медзакладах? І чи у нас не буде ризиків неосвоєння коштів, і вони будуть в кінцевому результаті… ну, залишки? Чи вони будуть повернені в бюджет?

І друге питання. На попередній сесії ми голосували про розподіл концентраторів кисню для медичних закладів первинної ланки. Прошу мені, будь ласка, сказати, на якому вони етапі, і які вимоги та терміни для постачальників? Тому що люди дають запитання, в тому числі
пацієнти і медзаклади первинки. Дякую.

І.Дмитренко. Дякую за запитання. Стосовно першого запитання.

Кошти будуть всі освоєні, кошти не пропадуть. В основній центральній лікарні – обласній клінічній лікарні, центральній міській, Надвірнянській лікарні, Коломийській лікарні, – там будуть встановлені кисневі генератори, які самі будуть виробляти кисень, решта на допоміжних, інших лікарнях буде встановлено додаткове обладнання, також буде проведено розводку кисневих магістралей, розеток і всього повністю для забезпечення кисню.

Стосовно концентраторів, згідно чинного законодавства по ковідних договорах до 90 відс… до 90 днів заключено договори поставки. Так що чекаємо до кінця цього місяця все обладнання, в повному обсязі. Дякую.

О.Сич. Рудик Марія Олександрівна.

М.Рудик – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Пане Ігоре, у мене питання до вас уже енне, напевно. Воно стосується хворих, які перебувають на діалізі, щодо придбання ліків, без яких вони не можуть жити, тому що у них дуже мала кількість кальцію в організмі. Ну, я не медик сама. І на даний час дані ліки не придбані, хоча вони передбачені в пункті даної програми у зв’язку з непроведенням тендеру.

Зараз, наскільки мені було відомо, тендер оголошений. Скажіть: на якому етапі оголошення тендеру? Чи він вже відбувся? І коли будуть придбані ліки, і як бути людям, які щоденно потребують даних ліків, а препарат коштує 10 тис.грн. на місяць? Дякую.

І.Дмитренко. Дякую. По даному препарату по даному пацієнту така ситуація. Значить, перше був оголошений тендер, на тендерну процедуру ніхто не вийшов, зараз проголошений тендер, і думаю, що до місяця часу дане питання буде вирішено.

О.Сич. Тебешевська Оксана Степанівна.

О.Тебешевська – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Пане Ігорю, скажіть, будь ласка. Чому з таким запізненням, на 6 місяців, прийнята ця поправка про закупівлю продуктів лікування… лікувального харчування для дітей зі спадковим порушенням обміну речовин?

І.Дмитренко. Дякую. Дану програму… В дану програму ми вносимо згідно того, коли була потреба. Відповідні ми отримали листи, отримали звернення, відповідно зараз до цієї програми “Здоров’я населення Прикарпаття” додатково вносимо цю програму для того, щоб провести цей захід, щоб допомогти цій дитині.

О.Сич. Шановні колеги! Запитання завершені. Якщо когось не задовольняють відповіді, ви можете взяти участь в обговоренні, розставити свої акценти.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Є. Запишіться, будь ласка.

Волошин Сергій Ярославович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково? Рудик Марія Олександрівна.

М.Рудик – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. У мене більше в продовження питання, але воно вже перейшло в обговорення.

Більша частина року у нас минула. До цього часу не проведений тендер на придбання тих чи інших препаратів, і люди хворі зобов’язані купляти їх за власні кошти. Я не розумію, чому такий підхід до проведення тендерів і закупівель, і як бути хворим, які за останні кошти купляють ліки? Хто їм поверне гроші за цей період, який вони не отримували їх? І як дальше будуть ці ліки розподілятись, якщо пів року вони не виділялись хворим, а у нас залишилось тільки 6 місяців? Якщо проводяться тендерні торги, то їх дадуть на січень-лютий знову чи просто-напросто тільки до грудня місяця і все, а дальше знову буде та сама історія?

О.Сич. Кизимишин Назарій Михайлович.

Н.Кизимишин – Калущина. Найперше, хочу подякувати комісії, також департаменту за те, що вносить пункт 14 на затвердження. І прошу підтримати всіх депутатів, тому що закупівля продуктів лікувального харчування для дітей з проблемою обміну речовин – це дуже важливо, це вроджене порушення метаболізму, яке викликано генетичним дефектом, і при якому порушується функція засвоєння амінокислот та білків. Внаслідок паралізовується тіло і є ураження головного мозку, внаслідок чого потрібна закупівля дуже дороговартісних сумішей для
засвоєння амінокислот.

Прошу всіх депутатів підтримати ці зміни. Дякую.

О.Сич. Тебешевська Оксана Степанівна.

О.Тебешевська – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Чому я задала таке запитання? Тому що неодноразово, впродовж декількох років, я порушую його. І зокрема два чи три роки тому, вже й не пригадаю, йшла мова про те, щоб звернутися до Кабінету Міністрів, до Міністерства охорони здоров’я про таких дітей з рідкісними захворюваннями. Вони мають мати державне забезпечення за тими документами, які ми маємо зараз за законами і положеннями. Чому вони не мають цього державного забезпечення? Не знаю. То вже це питання потрібно вирішити. В нашій області є декілька таких дітей з рідкісними захворюваннями. І одна з них – це Кошовська Марія, дитинка із села Голинь. Батько – учасник бойових дій Роман Кошовський, мама звертались до місцевих органів влади і до мене особисто, і я зверталась особисто до голови обласної державної адміністрації з проханням вирішити це питання. Але я ще раз повторюю: нам потрібно подумати про те, що це забезпечення повинно бути з державного бюджету. Звичайно, що ми проголосуємо сьогодні ці зміни до бюджету, то такі діти, зокрема Кошовська Марія матимуть своєчасне і регулярне забезпечення таким лікувальним харчуванням до… крім цього року, бо вже запізно, але потрібно на всі наступні роки до 2025 року. Тому це питання надзвичайно важливе.

О.Сич. Шановні колеги! Завершено обговорення. Не було пропозицій до проекту рішення, я ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 67, не голосували – 4: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до регіональної цільової програми “Відродження Галича як давньої столиці України” на 2018-2021 роки” (зі змінами)”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 16 – в окремій брошурі.

Доповідає Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури, національностей та релігій обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради. Будь ласка.

В.Федорак. Шановний пане голово, шановна президіє, колеги, депутати! Прошу підтримати проект рішення зі змінами до програми “Відродження Галича як давньої столиці України” на 2018-2021 роки, які стосуються пункту 5 “Сприяння у проведенні фестивалю “Галицьке лицарство” – додатково 450 тис.грн., які будуть власне виділені для проведення цього фестивалю історичної реконструкції, який планується 11-12 вересня у м.Галичі.

Питання обговорювалось на двох комісіях, і попередньо проведено два засідання оргкомітету.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є запитання. Будь ласка, запишіться.

Слово має мешканець Древньої Галицької землі Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко. Дякую, Олександре Максимовичу. Всі ми – нащадки Давнього Галича…

Голос із залу. (Без мікрофона).

І.Дебенко. І Галицьких князівств.

Шановний Володимире Васильовичу, щоб не забирати час, хотів би зазначити наступне. Всі ми знаємо, що цей фестиваль став разом з прощею у Крилосі своєрідною “родзинкою” не лише Галича, але й всього Прикарпаття. І дуже добре, що цьогоріч фестиваль все ж таки відбудеться попри… завдяки зусиллям громадськості, я дуже сподіваюся, депутатів обласної ради, і попри Український культурний фонд, який “зарубав”, вибачте на слові, не лише цей проект, але й цілу низку інших проектів, які подавались громадськістю.

Але я хочу акцентувати увагу на наступному. І чи ви працюєте, чи ви напрацьовуєте, бо я би дуже хотів, щоб відповідна програма була прийнята на рівні області, я маю на увазі по
1125-річчю Галича, яке ми будемо відзначати вже незабаром. Оскільки ми знаємо, щоби ці програми були, як 100-річчя ЗУНРу, 150-річчя Василю Стефанику, які ми гідно вшанували на території області, завдяки… (Без мікрофона).

В.Федорак. Дякую за запитання. Ігоре Богдановичу, подаю вам і всім колегам, які цікавляться цією темою, однозначно, 1125-та річниця м.Галича – найдавнішого міста… одного з найдавніших міст в Україні і у нас, на Галичині, має бути гідно відзначено. Готується відповідно програма, долучені фахівці з різних департаментів та управлінь, не тільки управління культури, національностей та релігій, але й департамент освіти, науки та молодіжної політики, управління інформаційної політики та інші і, очевидно, колеги-депутати як обласної, так й інших рівнів, тому що в програмі мають бути передбачені різні заходи. Очевидно, що це мова йде і про інфраструктуру, і про різні проекти, які… проекти культурно-мистецького,
просвітянського напрямку, і, очевидно, має дати свої пропозиції, напрацювання і Галицька територіальна громада.

Ми працюємо також дуже активно і з Прикарпатським національним університетом та Національним заповідником “Давній Галич”. Проведена вже серія зустрічей в період з травня по буквально минулий тиждень, і готуємо продовження програми “Відродження Галича” в контексті відзначення цього ювілею, про який ви говорили.

О.Сич. Галина Василівна Карп.

Г.Карп. (Без мікрофона).

О.Сич. Вас не чути.

Г.Карп. А, дякую. В продовження виступу пана Ігоря Дебенка хочу закцентувати на
актуальності даної програми.

Дякую, Володимире Васильовичу, за те, що будуть вноситись зміни у зв’язку з тим, що у 2023 році буде відзначатись 1125 років м.Галича. Але хочу звернути увагу на технічні правки, які необхідно внести в даний проект рішення.

Остання сторінка, що стосується порівняльної таблиці, ви пишете: “нова редакція” – 380 даних змін, а “стара редакція” – 830. Получається, що ми наоборот: знімаємо кошти з даного фестивалю “Галицьке лицарство”. Тобто, тут необхідно, напевно, спочатку поставити “стара редакція”, а потім – “нова редакція”. Володимире Васильовичу!

В.Федорак. Я поясню. Просто у нас запланували 75 тис.грн. в старій редакції і зараз
додатково 450 тис.грн. додатково, і разом получається 535 тис.грн.

Г.Карп. (Без мікрофона).

О.Сич. Увімкніть, будь ласка, ще раз мікрофон Галини Василівни Карп.

Г.Карп. Шановні депутати!  Прошу останню сторінку порівняльної таблиці. Пише: в новій редакції обсяг коштів буде становити 380, в старій – 830.

В.Федорак. Я зрозумів. Галино Василівно, зрозумів. Правки зробимо.

О.Сич. Будь ласка, технічні правки внесіть при підготовці рішення, сподіваюся, що його підтримають, до підписання.

В.Федорак. Добре, виправимо це.

О.Сич. Дякую, Галино Василівно, за пильність.

Шановні колеги! Запитання вичерпані. Володимире Васильовичу, дякую.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 65, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласного бюджету на 2021 рік”.

Проект рішення номер 17 – в окремій брошурі.

Доповідач: Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради. Будь ласка.

І.Мацькевич. Шановні депутати! Вашій увазі пропонується проект рішення “Про внесення змін до обласного бюджету на 2021 рік”.

Даний проект рішення передбачає збільшення дохідної частини обласного бюджету як по загальному, так і по спеціальному фонду за рахунок міжбюджетних трансфертів, зокрема це кошти, які надали місцеві бюджети для співфінансування різного роду заходів, які здійснюються головними розпорядниками коштів обласного бюджету, так і субвенції, які нам надійшли з державного бюджету. Ви бачите в додатку, які субвенції нам надійшли з державного бюджету, це і на придбання житла для учасників Революції Гідності та учасників війни на Сході, також субвенції на боротьбу з коронавірусом, субвенції на підтримку окремих заходів в системі охорони здоров’я. Мова йде про надання субвенції на інсуліни нашим місцевим бюджетам, також субвенція з державного бюджету на фінансове забезпечення будівництва, реконструкції та ремонту доріг.

Також ви бачите, що даний проект рішення враховує і розподіл субвенції, які я озвучила, між головними розпорядниками коштів з обласного бюджету, так і спрямування цих коштів нашим територіальним громадам.

Також даний проект рішення передбачає збільшення дохідної частини обласного бюджету як по загальному фонду, так і по спеціальному фонду за рахунок перевиконання, яке у нас склалось, і спрямування цих коштів теж головним розпорядникам коштів обласного бюджету та нашим територіальним громадам для здійснення соціально-економічного розвитку.

Також даний проект рішення передбачає спрямування частини залишку коштів освітньої субвенції, яка у нас була станом на 1 січня поточного року, і спрямування цих коштів на програму розвитку освіти для придбання шкільних автобусів, забезпечення меблями та придбання комп’ютерної техніки для закладів освіти.

Також даний проект рішення передбачає внесення змін до наших попередніх рішень сесій в частині уточнення назв об’єктів, які ми теж передбачали, на які виділялись кошти, передача коштів із загального  до спеціального фонду, та передача коштів між головними розпорядниками коштів обласного бюджету.

Шановні депутати! Прошу погодити даний проект рішення, затвердити.

О.Сич. Чи є запитання до Галини Василівни? Немає. Дякую.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є? Запишіться, будь ласка.

Виноградник Тарас Теофілович, будь ласка.

Т.Виноградник. Дякую. В даному проекті рішення, яке надала Ірина Богданівна, дякую вам, вказано, я думаю, дуже важливі об’єкти Івано-Франківської області, які потребують фінансування за рахунок доходів розподілу коштів.

Скажіть, будь ласка, фракція “Платформа Громад” звернулася до вас про те, що необхідно профінансувати роботи щодо ремонтних робіт пульмонологічного диспансеру, що у м.Івано-Франківську, в центрі міста, на вул.Івана Франка. Воно навіть не розглянуто і не включено сюди. Я розумію, що є важливі об’єкти, я розумію, що є благоустрій, я все це розумію. Скажіть, будь ласка, чому не відреагувала облдержадміністрація на наше звернення? Це одне питання.

Друге питання. Ми також звернулися щодо підтримки нашого обласного ліцею, який є також нашим комунальним підприємством, нашим об’єктом. Також не відреаговано. Чи буде реакція? І чи воно буде включено в майбутні періоди? Дякую.

І.Мацькевич. Шановний Тарасе Теофіловичу! Дійсно, багато було запитів і реакцій від розпорядників коштів, від депутатів, і обласна державна адміністрація по мірі можливості враховувала дані запити, в тому числі враховано частину запитів, які надійшли від фракції
“Платформа Громад”. Я думаю, що ви бачите, що ми маємо фінансовий ресурс в обласному бюджеті, і будемо мати, надіємось, до кінця року, побачимо, який у нас гарний темп росту дохідної частини, і я думаю, що при майбутніх розподілах буде враховано і ваші запити, які будуть поступати в наступних періодах.

О.Сич. Ну, задля справедливості, ваше справедливе обурення треба адресувати й голові бюджетної комісії, вашому однопартійцю, який не ставив ці питання на розгляд комісії з питань бюджету. Може, якби поставив, може би й врахували. Я думаю, що ви тісно спілкувалися, він знав про ці проблеми, але не поставив під час декількох засідань комісії. Тому, очевидно, треба зробити зауваження з цього приводу, можливо, навіть по партійній лінії.

Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Ірино Богданівно! Обласна рада в лютому прийняла дещо трошки поспішне рішення по “Теплому дому”, потім спільно прийняли зважене, мудре, виважене рішення, він буде дальше фінансуватись. Так от у мене питання. Я так по пам’яті з бюджетної комісії. Бюджетний запит їх був десь 8,9 млн.грн., ми їм виділили 7,2 млн.грн. У мене питання-прохання… це загалом на ці заклади. Проконтролюйте, щоб вони мали до кінця року і зарплату, і діточки в належних умовах жили там. Просто прохання, бо все-таки ми до їхнього запиту не додали їм більше 1,5 млн.грн. Дякую вам.

І.Мацькевич. Дійсно, ми передбачили даним проектом рішення, ми додали всім нашим закладам, дитячим будинкам до кінця року майже всі суми коштів, які вони нам подавали у своїх потребах. В разі необхідності будемо дальше вивчати. Але наразі всі заклади забезпечені до кінця року коштами.

О.Сич. Савка Марія Володимирівна.

Голос із залу. Помилково, Олександре Максимовичу.

О.Сич. Помилково. Колеги, запитання вичерпані.

Дякую, Ірино Богданівно. Чи є бажаючі..?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Не спрацювало? Будь ласка, увімкніть мікрофон Галини Василівни Карп.

Г.Карп. Дякую, пане голово. Щиро дякую!

Ірино Богданівно, скажіть, будь ласка, чи здійснюється аналіз причин такого успішного перевиконання податку на прибуток – плюс 19 млн.грн.? І це при тому, що річний обсяг запланований в сумі 64 млн.грн. Дякую.

І.Мацькевич. Галино Василівно, ви знаєте, що при переплануванні дохідної частини обласного бюджету враховується період трьохрічної… трьох попередніх років і від цього вираховується середній обсяг надходжень податку, який планується на наступний рік. Тому департаментом фінансів спільно з податковою інспекцією обраховано даний податок і заплановано в обласному бюджеті. І бачимо, що наші, дійсно, податок на прибуток гарно поступає, значить, дійсно, прибутково працюють наші підприємства бюджетоутворюючі, і ми маємо можливість зараз мати перевиконання і спрямовувати ці кошти на соціально-економічний розвиток.

О.Сич. Колеги, більше ні в кого не заклинила кнопка?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні. Дякую, Ірино Богданівно.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Ставлю на голосування…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є? Правки є, так?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є правки. Добре, тоді ставлю на голосування за основу. Прошу визначатись.

За – 64, не голосували – 7: рішення прийнято.

Шановні колеги! Запишіться для виголошення пропозицій до проекту рішення.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Так я питав. Добре, давайте тоді зразу й обговорення. Бо я питав, чи є бажаючі обговорити, зразу почали говорити про правки, то я так зрозумів, що немає для обговорення бажаючих. Тоді це і обговорення, і внесення пропозицій. Будь ласка, Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Шановні колеги! Знову кнопка не спрацювала в Галини Василівни. Але, шановні колеги, дивіться: у додатку номер 9 до даного проекту рішення я не можу зрозуміти, чи це якесь… пересторога є до Косівського району: жодного об’єкту щодо фінансування медичних закладів. По Городенці також немає, по Перегінську немає, Рожнятову немає. Я би хотів спитати, чому? Я це хотів під час обговорення.

Наступне питання. Дивіться, нам Мацькевич, тільки що, Ірина Богданівна сказала, що в майбутньому буде розглянуто. Дивлюся: через наше підприємство КП “Будінвест” направляються кошти на ремонти туалетів і тому подібне. Але нас чекає восени нова хвиля коронавірусу, я говорю про наш пульмодиспансер. І знову не розглядається це питання.

Ви знаєте, що нами створена тимчасова контрольна комісія по перевірці діяльності, ефективності діяльності певних комунальних підприємств. Ми в додатку номер 1 знову даємо на комунальні підприємства 765 тис.грн. Я хотів це обговорити. А на що вони будуть спрямовані: на заробітну плату, погашення, ремонти? В кого це спитати? Ніхто не дав роз’яснення. Дякую.

О.Сич. Так стояла доповідач, треба було запитати.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні, ні, чекайте. Запитання дається під час запитань, а обговорення – висловлюється позиція, а ви під час обговорення задаєте запитання. Запитання треба було давати на попередньому етапі, коли за трибуною стояла Ірина Богданівна Мацькевич. Вона би вам пояснила, на що виділяються ці кошти, зокрема для даного підприємства.

Іванів Назарій Іванович.

Н.Іванів. Дякую. У мене будуть дві правки. Одна зумовлена питанням номер 12, що ми проголосували про регіональну цільову програму розвитку молодіжного житлового будівництва, а інша звучить так: “Зменшити обсяг фінансування на 250 тис.грн. по проекту “Створення комплексної туристичної інфраструктури для підвищення туристичного потенціалу Яремче та Делятина Делятинської селищної ради Надвірнянського району (проект-переможець XI конкурсу обласного) і відповідно збільшити бюджетні призначення департаменту фінансів обласної державної адміністрації на 250 тис.грн. на виконання заходів Програми розвитку місцевого самоврядування на 2021 рік – конкурс та ініціатива місцевих Карпатських громад. Це одна.

О.Сич. Я по черзі ставлю. Шановні колеги! Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 66, не голосували – 5: рішення прийнято.

Будь ласка, наступна ваша пропозиція.

Н.Іванів. Дякую. І наступна правка, яку я анонсував. Значить, зменшити бюджетні призначення департаменту розвитку громад та територій, дорожнього, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури обласної державної адміністрації, передбачених на виконання заходів регіональної цільової програми розвитку молодіжного житлового будівництва в області на 2018-2022 роки в сумі 8 млн. 56 тис.грн., з них за кодами бюджетної програми… я зараз перелічу: відповідно збільшити на цю ж суму 8 млн. 56 тис.грн…. збільшити бюджетні призначення департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації, передбачених на виконання заходів регіональної цільової програми розвитку молодіжного житлового будівництва в області на 2018-2022 роки, з них за кодами: втрати, пов’язані з наданням та обслуговуванням пільгових довгострокових кредитів, надання громадянам на будівництва, реконструкцію, придбання житла – 456 тис.грн. загальний фонд…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Дайте завершити, а тоді пояснить Назарій Іванович… Це гроші, які були закладені, наскільки я зрозумів, але просто вони перекидаються з коду на код.

Н.Іванів. Так. Ми змінюємо розпорядника коштів, якщо депутати підтримають, у зв’язку з тим, що департамент розвитку громад та територій заблокований, і відповідно ці кошти не підуть.

О.Сич. А ці кошти у нашій програмі, у нашому бюджеті були закладені на індивідуальне житлове будівництво.

Н.Іванів. Так. Департамент розвитку громад має заблоковані рахунки, і люди навіть не можуть отримати заробітну плату. Тому ми змінюємо розпорядника коштів. Тобто, ми нічого не змінюємо, крім розпорядника коштів.

Голос із залу. (Без мікрофона).

Н.Іванів. Так ви мене послухайте, будь ласка. Тобто…

О.Сич. Шановні колеги! Дайте можливість завершити депутатові пропозицію.

Н.Іванів. Так я недочитав. “Витрати, пов’язані із наданням та обслуговуванням пільгових довгострокових кредитів – 456 тис.грн., надання довгострокових кредитів громадянам на будівництво, реконструкцію, придбання житла (загальний фонд) – 7 млн.грн. і повернення довгострокових кредитів громадянам на будівництво, реконструкцію, придбання житла
(спеціальний фонд) – 600 тис.грн.

О.Сич. А тепер, Назарію Івановичу, тепер, будь ласка, у режимі вільного тлумачення поясніть людям.

Увімкніть, будь ласка, ще раз мікрофон Назарія Івановича.

Н.Іванів. Тобто, коли ми приймали бюджет, ми відповідно ці 8 млн. 56 тис.грн. спрямовували на розпорядника коштів – департамент розвитку громад…

О.Сич. Для індивідуального житлового будівництва, так?

Н.Іванів. Так. Відповідно ми зараз змінюємо розпорядника коштів. Чому ми вносили зміну у програму у 12-му питанні? Тому що ми міняли також, в програмі прописували, що розпорядником коштів зараз цих буде вже департамент агропромислового розвитку. Щось подібне, як ми змінили розпорядника коштів і дали через департамент економіки, тепер фінансуємо управління…

О.Сич. Все, зрозуміло. Тобто, розпорядником мав бути департамент, рахунки якого
заблоковані, але оскільки мова йде про будівництво на селі, то перекидається департаменту агропромислового розвитку.

Н.Іванів. Так.

О.Сич. Зрозуміло. Шановні колеги! Я бачу, що є запитання. Будь ласка, запишіться до запитань.

Левицький Олександр Михайлович.

О.Левицький. Шановні колеги! Я взагалі не розумію, чому обласна адміністрація це не пропонує, а пропонує депутат і без комісії. Але як я розумію, то питання до Назара Івановича.

Назар Іванович, а це означає, що виконавцем заходів по цій програмі все одно буде Фонд молодіжного житлового будівництва, чи це буде фонд “Власний дім”, той, котрий у нас є окремий? Там ж різні керівники, різні заходи. І чи будуть ті самі завдання? Чи ці гроші знялись з одних завдань, в тому числі це було там, де надавали пільгові можливості для забезпечення житлом учасників АТО, чи це вже будуть інші завдання, ті, які виконуються по програмі фондом “Власний дім”? У нас він є, там, здається, Тарас Гаврилко, чи як його прізвище, керівника, а тут був колись Саша, тепер Гвоздянчук, чи як там. У кого ці будуть гроші, які заходи по цій програмі будуть виконуватись? Крім того, що ми поміняли розпорядника, ми поміняли завдання і виконавців?

О.Сич. Пояснення дасть Ірина Богданівна.

Увімкніть мікрофон в залі.

І.Мацькевич. Шановні депутати! Дійсно, зараз Назарій Іванович озвучив пропозицію. Чому ми не подали швидше? Тому що перед тим ви голосували за цю програму – зміни розпорядника коштів, тому що програмою не було передбачено, що цю програму може виконувати департамент агропромислового розвитку. Тому спочатку ви проголосували зміни до програми, а зараз ви будете голосувати, якщо ваша буде воля, за перекидку цих коштів з департаменту будівництва, де були заплановані ці кошти, коли ми з вами приймали бюджет, на департамент агропромислового розвитку.

Зовсім нічого не міняється. Всі заходи, які були передбачені в даній програмі, будуть реалізовуватись, будуть реалізовуватись заходи фондом кредитування, на який і були передбачені ці кошти, тільки розпорядником цих коштів, через кого будуть ці кошти йти, не буде департамент будівництва, а буде департамент агропромислового розвитку.

О.Сич. А чому це пропонує Назарій Іванович? Бо вчора ці листи поступили в обласну раду після 5-ї години вечора, і комісію зібрати неможливо було. Загалом, в принципі, це
неправильно, неправильно. Але якщо ваша воля, то воно піде, а якщо ні, то почекає до вересня місяця, та й все.

Шановні колеги! Є ще запитання. Ткач Роман Володимирович.

Вибачте, це ще один аспект неякісної роботи, на жаль, адміністрації.

Р.Ткач. Олександре Максимовичу! Але такими речами, і в тому числі не хочу, щоб звучало, завдяки вам і нам, щоб ми це не вводили в систему. Знаєте, це так само… такі пояснення їх обидвох: все одно він буде мертвий, чи ми його повісимо, чи вб’ємо, а він буде мертвий. Так не може бути! Як, 8 млн.грн. зі слів комісії кидаємо звідси туди?! То буває у нас, на бюджетній комісії, та там кожна цифра, там присутні камери, а тут ось так зі слів перекинути…

О.Сич. Абсолютно погоджуюсь. Ваша воля: голосувати чи не голосувати…

Р.Ткач. Не голосувати. Не те, що воля, не голосувати.

О.Сич. Слободян Любомир Ярославович.

Питання тільки в тому, що, скажемо, відтерміновується, насправді, використання грошей для будівництва. Все. Будемо чекати до вересня.

Колеги, Слободян Любомир. Будь ласка.

Л.Слободян – депутатська фракція “Батьківщина”. Щодо додатка 9 до проекту рішення. Неодноразово і на комісії розглядалось питання щодо ефективного і швидкого використання коштів, а тим більше коштів державної субвенції, де є ризик, що кошти можуть бути забрані. Знову ж таки і  на останній комісії розглядалось питання нерозподіленого залишку, який тут складає 655 тис.грн. Про нього знав і департамент фінансів, і департамент охорони здоров’я. Неодноразово і листами комісії пропонувалось залишок спрямувати в розмірі 650 тис.грн. для Тлумацької міської лікарні, щоб закрити питання подачі кисню. Рішення знову не враховано, пропозицій немає. Я не розумію позиції облдержадміністрації з цього питання.

О.Сич. Чекайте, ми вже починаємо робити “кашу”. Ми оголосили запитання щодо оголошення пропозиції Назара, а тепер вже починають інші пропозиції звучати.

Кушнір Володимир Степанович, будь ласка.

В.Кушнір. Я хочу повністю погодитись зі своїми колегами, тому що комісію ми могли сьогодні зранку о 9 год. зібрати без проблем, всі були на місці, всі були на… Тому що такі речі як 8 млн.грн. просто так ніхто не розуміє, не варто голосувати.

О.Сич. Колеги, все, обмінялись думками… Карп Галина Василівна, у неї черговий раз заклинила кнопка.

Г.Карп. Щиро дякую за налагодження технічної можливості брати участь у роботі сесії, Олександре Максимовичу, вам особисто і працівникам апарату. Дякую.

У мене правки, які стосуються проекту рішення про внесення змін до обласного бюджету.

О.Сич. Галино Василівно, давайте ми проголосуємо пропозицію Назара Івановича, а потім перейдемо до іншого, добре?

Г.Карп. Дякую.

О.Сич. Закінчимо з цим питанням і перейдемо до іншого. Тому що пропозиція прозвучала, ми за неї не голосували. Ми тільки обговорили, але не голосували.

Шановні колеги! Обмінялись думками, ставлю на голосування пропозицію Назара Івановича. Будь ласка, прошу визначатись.

За – 45, не голосували – 23: рішення прийнято.

Будь ласка, увімкніть мікрофон для чергової пропозиції Галини Василівни Карп.

Г.Карп. Дякую, Олександре Максимовичу. Значить, щодо додатка номер 7. Дуже багато технічних правок. Назву одну з них, щоб зрозуміли важливість того, що необхідно це переглянути.

“Зміцнення матеріально-технічної бази, придбання клубу у с.Антонівка Тлумацького району”, дальше по тексту, значить, “Зміцнення матеріально-технічної бази клубу у с.Бузин Олешанської сільської ради”, водночас друге – “Придбання дитячого ігрового майданчика у с.Мостище Будзинського старостинського округу”, тобто привести назви до офіційних назв у зв’язку з утворенням територіальних громад. І так по тексту, ну, я виправила буквально 8-10 виправлень. Прохання до, ну, не знаю, до кого: чи до апарату обласної ради…

О.Сич. Готуючи рішення до підпису, будь ласка, технічно добре опрацюйте спільно… спільно: департамент фінансів з нашим відділом бюджету виконавчого апарату обласної ради. Бо дійсно, толку з того, що ми зараз приймемо рішення, якщо із-за технічних недоречностей, воно не буде профінансовано.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ще, Галино Василівно, так?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Просто беремо до уваги це зауваження і технічно його опрацюємо.

Г.Карп. Так, дякую.

О.Сич. Будь ласка, ще мікрофон Галини Василівни включіть.

Г.Карп. Правка, що стосується бюджету Галицької територіальної громади, пункт, що стосується придбання… ремонт приміщення Вікторівського ліцею, замінити на придбання
проектного екрану для Бринської гімназії. Дякую.

О.Сич. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 68, не голосували – 3: рішення прийнято.

Інших пропозицій немає, так? Ставлю на голосування в цілому з врахуванням… Будь ласка, пропозиції Любомира Слободяна.

Л.Слободян. Пропозиції, що стосуються рішення в цілому. Значить, до пункту 9 на засіданні комісії нашої з охорони здоров’я та соціального захисту розглядалось питання використання коштів субвенції державного бюджету на забезпечення закладів охорони здоров’я системами постачання кисню. Неодноразово такі листи були на ОДА, і ОДА давало відповідь, що буде включено. На жаль, так я й не бачу, що включено суму для фінансування Тлумацької міської лікарні в межах 650 тис.грн. – знову не розподілений залишок. Я не розумію. Ми можемо включати зараз в проект рішення, щоб 650 тис.грн. було все-таки спрямовано?

О.Сич. Шановні друзі! Це є нарікання, але це не є пропозиція. Бо зараз треба сідати і включати, ділити. Я не знаю. Ірино Богданівно!

Л.Слободян. Рішення комісії таке прийнято було.

О.Сич. Голова комісії бюджетної. Будь ласка, Назарій Іванович…

Л.Слободян. Не на бюджетній, на спеціалізованій.

О.Сич. Голова бюджетної комісії, будь ласка.

Н.Іванів. Це питання забезпечення киснем, якщо мені пам’ять не зраджує, – 60 млн.грн., ми неодноразово розглядали на профільній комісії, кожного разу давали перерозподіл. Наскільки мені відомо, ще один лист готують про перерозподіл. Також ми давали інформацію з тим, що є заборгованість в Городенківській лікарні на 632 тис.грн., в Рожнятівській лікарні – на 2 млн. 177 тис.грн., плюс Тлумач… Ну, реально, я думаю, що потрібно, щоби департамент охорони здоров’я доопрацював…

О.Сич. Я думаю, що його просто треба доопрацювати.

Н.Іванів. Так, так.

О.Сич. І це мають опрацювати знову ж таки спеціалісти з комісії охорони здоров’я.

Н.Іванів. Абсолютно.

О.Сич. Перш за все. А потім вже на бюджетну комісію.

Н.Іванів. Так.

О.Сич. Тому я поділяю нарікання, але це не є пропозиція, яку я можу ставити на голосування.

Шановні колеги! Ставлю на голосування в цілому. Прошу визначатись.

За – 66, не голосували – 5: рішення прийнято.

І доручення, скажемо, не протокольного характеру, а просто доручення моє як голови обласної ради, керівника виконавчого апарату: Назарій Іванович, ви і разом з головою відділу з питань бюджету Косаревичем Назаром, ви коли розглядали питання на засіданні комісії, у вас були підставові документи під кожен пункт рішення. Будь ласка, дайте копії цих документів Тарасу Теофіловичу з приводу того питання, яке він піднімав, з якою ціллю спрямовані кошти на якесь там комунальне підприємство. Подивіться потім по цьому… або перепитайте… подивіться по стенограмі ведення, де ті документи. Бо я так пригадую, що там десь йшла мова про ремонти, про обладнання і тому подібне.

Шановні колеги! У нас зараз 12:59 год. Так, як ми й домовились, оголошую перерву до 14:00 год.

(Перерва 12:59 – 14:00 год.).

О.Сич. Шановні колеги! Ми навіть на 7 хвилин уже перейшли межу визначеного часу обіду, тому я прошу займати свої робочі місця. Голів фракцій прошу включити мобілізаційні можливості, і зараз будемо оголошувати конкурс на наймобільнішу фракцію. Ну, якщо бути об’єктивним, поки що наймобільніша фракція “Свобода”. Воно так, може чисто випадково, співпало, але так воно дійсно є. А всі решта… а всі решта, я бачу, не дисципліновані.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ну, чекай, не всі сидять, дехто стоїть. Дехто стоїть, дехто залицяється там. От колись вони присядуть на свої робочі місця. Аріну, я бачу, представник чужої фракції “хапнув в оборот”.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні, ну, та чекайте! Я розумію, що цей… Але поки що ви по Регламенту не можете… вам не може передати голоси вся фракція. А кнопкодавство заборонено законом.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ми от, що стосується апарату, ми це робимо. Бо насправді, дивіться: ми ж не будемо кондиціонувати своїми коштами орендарів, скажімо: адміністрацію, міськвиконком, ще когось. Правда? А для апарату ми це робимо. До речі, і сьогодні кошти виділені, в тому числі і для цього.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Так, так що ви можете уявити, як людям працюється.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Це, до речі, ми підловили, коли взагалі реконструйовували зал.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Він коштує значно дешевше, аніж той ефект, який принесе працівник, його використовуючи.

Шановні колеги! На прохання депутата Ткача оголошую післяобідню реєстрацію електронну. Будь ласка, увімкніть систему. Хто запізнився, нехай нарікають на нього.

  1. Шановні колеги! Ми можемо продовжувати працювати.

Отже, розглядається питання під номером 18 “Про здійснення…”. Ні, питання під номером 18 ми зняли. Під номером 19 – “Про програму соціально-економічного та культурного розвитку області на 2021 рік”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 19 – в окремій брошурі.

Вам також, шановні колеги, надана довідка про зазначену програму.

Доповідає Попович Володимир Васильович – заступник директора департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань:

– освіти, науки, спорту та молодіжної політики;

– культури, духовності та інформаційної політики;

– аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій;

– промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства;

– захисту прав людини, законності та правопорядку;

– екології, раціонального природокористування та розвитку туризму;

– захисту прав учасників і ветеранів АТО/ООС та їхніх сімей;

– комунального майна та житлово-комунального господарства;

– бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Постійна комісія з питань охорони здоров’я та соціальної політики рекомендувала до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозиції комісії. Пропозиції вам додані.

Члени постійної комісії з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва мали змогу бути присутніми на засіданнях інших постійних комісій, але на своєму засіданні самостійно цього питання не розглядали.

Прошу до слова Володимира Васильовича Поповича.

В.Попович. Шановні депутати! Пропонується проект програми соціально-економічного та культурного розвитку області на 2021 рік, він є доопрацьований.

У проекті програми соціально-економічного та культурного розвитку в основному враховано пропозиції і зауваження, які були висловлені на засіданнях постійних комісій обласної ради та депутатів, та враховано позицію депутатів, тобто, конкретизовано. Загалом внесено зміни до 16 розділів програми, які доповнено конкретними проєктами, реалізація яких здійснюватиметься за рахунок коштів Державного фонду регіонального розвитку, тобто, державного бюджету, секторальної бюджетної підтримки обласного бюджету, бюджетів міських, селищних, сільських рад територіальних громад. Зокрема, внесено зміни і доповнення до розділів “Промисловий розвиток”, “Паливно-енергетичний”, “Енергозбереження”, “Агропромисловий”, “Лісове господарство”, “Дорожнє господарство”, “Транспорт”, “Зв’язок”, “Житлове будівництво”, “Охорона здоров’я”, “Освіта”, “Культура”, “Фізична культура і спорт”, “Ринок праці та зайнятість населення”, “Інвестиційна діяльність”, “Розвиток туризму, зовнішньоекономічна діяльність”, “Розвиток міжнародного співробітництва”, “Охорона навколишнього природного середовища”. Крім того, значить, проект програми доповнено додатком номер 5 “Перелік проєктів регіонального розвитку, які можуть реалізовуватись в рамках програми соціально-економічного та культурного розвитку у 2021 році за рахунок різних джерел фінансування”.

Програма має під собою підгрунтя, тобто, фінансове забезпечення за рахунок обласних цільових програм, це є 59 програм в сумі 295,4 млн.грн., розподілу вільного залишку коштів – 39,3 млн.грн., екологічний фонд – 73 млн.грн., бюджет розвитку – 60 млн.грн., обласний конкурс розвитку місцевого самоврядування – 12,7 млн.грн.

Крім того, значить, на реалізацію програми спрямовуються кошти Державного фонду регіонального розвитку, дорожнього фонду, державного інвестиційного проєкту, це постанова Кабінету Міністрів від 22.07.2015 року, програми Міністерства довкілля, захисту від шкідливої дії… сільських населених пунктів та сільськогосподарських угідь, секторальна бюджетна підтримка – це проєкт “Карпатська мережа регіонального розвитку” (конкурс підтримки ініціатив місцевих Карпатських громад). Також субвенція на розвиток центрів надання адміністративних послуг, освітня субвенція “Спроможна школа”, субвенція на соціально-економічний розвиток, а також державний бюджет “Дороги загальнодержавного значення”, тобто, в сумі 2 млрд. 113,9 млн.грн. на Івано-Франківську область. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Доповідь завершена. Чи є запитання до доповідача? Є. Запишіться, будь ласка, для запитань.

Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Шановний Володимире Васильовичу! Нова програма соціально-економічного та культурного розвитку області на 2021 рік – це по суті другий після бюджету документ головний області. Але чомусь так стається, що щороку, як я читаю цей документ, то мені стає жаль паперу, на якому його друкують, оскільки фундаментальний документ – 107 сторінок, але там дуже часто повторюються речі, які з року в рік йдуть, попри те, що вже деякі навіть виконані, але все одно вони там повторюються.

Тим не менше, у мене до вас два короткі запитання. В контексті ринку землі я не знайшов жодного словосполучення відповідного, яке би відповідало про те, що з 1 липня у нас вводиться ринок землі. І друге, в контексті доріг… Ми сьогодні бачили протестуючих з Рожнятівщини. У вас відзначається в основних завданнях та заходах – це дотримання принципів рівної доступності громад до фінансового ресурсу.

На вашу думку, зараз громади рівно доступні до фінансового ресурсу, який розподіляється в області на дороги?

В.Попович. Дякую за запитання. Хотів би сказати, що я свідомо поділив десь дороги державного значення, загальнодержавного значення, дороги – 2 млрд. 113 млн.грн., і 500 млн.грн. – це дороги на Івано-Франківщині, це дорожній фонд.

Що стосується розподілу, те, що ви називаєте, вільного, скажемо, доступу громад до розподілу цих ресурсів, як би програма наступна, яка буде йти на затвердження, зараз в очікуванні, десь в якомусь з пунктів буде внесено, там якраз і будуть, я думаю, що треба закладати питання доступності до розподілу такого ресурсу, тобто, до розподілу коштів. Зараз, на мій погляд, на мій погляд, десь такі кошти централізовано, не централізовано, вирішуються в першочерговості ті об’єкти, де є співфінансування, ті об’єкти, де попередньо були окремі моменти “кричущі” по дорозі, які сьогодні ми обговорювали перед початком сесії, було, я знаю, було доручення… протокольне доручення врахувати в наступних… прийняття рішення врахувати виділення коштів на капітальний ремонт цієї дороги.

О.Сич. Іваночко Михайло Степанович.

М.Іваночко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Володимире Васильовичу, скажіть, будь ласка, ви зараз сказали про дорожній фонд, і якраз я чітко перечитав уважно стосовно доріг. Чи зможете ви відстояти, і спільно ми разом з вами будемо відстоювати, коли буде розподіл по дорозі Ланчин – Середній Майдан, тобто, Богородчани – Ланчин, закінчення робіт по дорозі Делятин – Раківчик, міст через річку Слобушниця, це друге питання. І третє: в якому стані проект “Спроможна школа”? Ми також подали… Ланчинська селищна рада подала… наш ліцей подав участь в цьому проекті.

В.Попович. Дякую, Михайле Степановичу. Дякую за запитання. Знаю, що, значить… Середній… це Богородчани – Ланчин на дільниці Середній Майдан, проектно-кошторисна
документація, вона є готова, тобто, вона є повністю готова, і має мати участь в першочерговому виділенні коштів на… В минулому році десь вже обговорювалось це питання, я думаю, що в цьому році будемо проситись, як би ініціювати, дотискати це питання.

Що стосується спроможної школи, в переліку, в тому числі і Ланчинський ліцей в переліку є, матеріали всі відправлено на Міністерство освіти, і буде затверджувати Комітет Верховної Ради. В переліку є.

О.Сич. Шановні колеги! Запитання завершені. Дякую, Володимире Васильовичу.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні питання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є, так? Запишіться, будь ласка, якщо є.

Перцович Наталія Святославівна.

Н.Перцович. Доброго дня! Шановний голово, шановні депутати! У мене є пропозиція до пункту 4.6 “Розвиток туризму”. Це сторінка 81. Тут зовсім немає згадки про зелений туризм, який є дуже пріоритетним в розвитку нашого краю. У нас є пропозиції від групи… депутатської групи “Стратегія Прикарпаття”. Я зачитаю зараз ці пропозиції і пропоную внести їх, і прошу депутатів проголосувати.

“Основні завдання та заходи на 2021 рік” доповнити пунктами: “Співпраця органів виконавчої влади, місцевого самоврядування, громадських організацій, малого бізнесу щодо створення системи кластерів сільського зеленого туризму; розробка та реклама промотурів успішних зелених садиб; запуск на підтримка функціонування порталу сільського зеленого туризму Прикарпаття (українська та англомовна версія), на якому крім загальної інформаційної складової будуть присутні контакти та рекламні матеріали “зелених садиб”, що пройшли процедури стандартизації та категоризації; організація навчальних семінарів для власників зелених садиб, обмін досвідом представників успішних садиб; фінансування участі учасників-власників успішних екосадиб Прикарпаття у міжнародних туристичних конференціях і форумах; випуск спеціалізованого каталогу об’єктів сільського зеленого туризму області, який розповсюджуватиметься на національних та міжнародних виставках та фестивалях”.

Вважаємо, що тему зеленого туризму треба зараз більше пропагувати, підтримувати тих людей, які розвиваються в цьому плані, навчати інших надавати ці послуги, бо це як зробить більш успішними наші громади, наших людей, які живуть, зокрема десь в карпатських регіонах, так і покращить десь і… збільшаться податки в місцеві громади. Тому прошу депутатів проголосувати наші пропозиції.

О.Сич. Я поставлю на голосування. Глянув: ви належите до комісії з питань культури. А у мене пише, що комісія з питань культури розглядала програму. Треба би було заздалегідь внести, бо, знаєте, з голосу вносити… знаєте, з голосу вносити пропозиції до програми соціально-економічного розвитку – найважливішого документа області трошки…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Але я зараз ставлю на голосування. Шановні колеги! Ставлю на голосування
проект рішення за основу, бо є пропозиція депутатки. Прошу визначатись.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Команда поступила. Ви що не чули в залі?

За – 52, не голосували – 16: рішення прийнято.

Ставлю на голосування пропозицію депутатки Перцович Наталії Святославівни.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А є ще комісії пропозиції? Добре. Я голосування не перериваю, нехай йде голосування.

За – 34, не голосували – 31, утримались – 4: рішення не прийнято.

Колеги, є пропозиції комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Воно вам роздано. Я процитую: основні завдання, заходи на 2021 рік підпункту 2.1“Охорона здоров’я” пункту 2 “Розвиток гуманітарно-соціальної сфери” розділу 3 “Основні напрями економічної та соціальної політики області у 2021 році” доповнити абзацом такого змісту, пропонує комісія: “Забезпечення закладів охорони здоров’я, які надають допомогу пацієнтам з COVID-19, централізованим кисневим постачанням, кисневими станціями та концентраторами кисню”. Ставлю на голосування.

За – 56, не голосували – 13: рішення прийнято.

І ставлю на голосування… Чи може є ще пропозиції, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення в цілому.

За – 58, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про Обласну цільову протипаводкову програму на період до 2025 року”.

Проект рішення номер 20 – в окремій брошурі.

Доповідач: Пліхтяк Андрій Дмитрович – начальник управління екології та природних ресурсів обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії.

Прошу, Андрію Дмитровичу.

А.Пліхтяк. Шановні депутати! Вашій увазі пропонується Обласна протипаводкова цільова програма до 2025 року. Розроблення даної програми було зумовлено тим, що Івано-Франківська область знаходиться в зоні значного протипаводкового впливу, і тому з метою захисту життя і здоров’я населення, житлових будинків, захисту території населених пунктів від підтоплення, затоплення, руйнування інфраструктури, доріг, мостів, затоплення території сільськогосподарських земель була розроблена Обласна цільова програма.

Дана програма розроблена обласною державною адміністрацією спільно з Дністровським басейновим управлінням. Було опрацьовано більше 200 об’єктів на території області, які були зруйновані і у 2020 році, і повенями раніше. Пропонується термін виконання програми – 25 років, до 2025 року, на 5 років. Загальна вартість програми становить 1,6 млрд.грн. І в результаті даної програми очікувано, що плануються заходи, які ми очікуємо отримати, – це створення схеми протипаводкового захисту Івано-Франківської області, регулювання та розчищення русел річок протяжністю  187 км, покращення гідрологічного режиму – 27,1 км, будівництво, реконструкція, відновлення водозахисних дамб – 48 км, будівництво та відновлення
берегоукріплювальних споруд – 101 км, будівництво мереж відведення поверхневих стоків – 65 км, закріплення в натурі меж прибережних захисних смуг та природоохоронних зон – 89 км, і створення системи і методів прогнозування розвитку паводків та інформування населення про можливості виникнення паводків.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка.

Рудик Марія Олександрівна.

М.Рудик – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Пане
Андрію, скажіть, будь ласка, щодо об’єктів, які були пошкоджені в минулому році під час повені 24 червня, зокрема об’єкти колишнього Богородчанського району, Івано-Франківського зараз, – у с.Пороги та с.Раковець. В с.Раковець об’єкт почали робити і так і не завершили до цього часу. Як дальше з цим об’єктом буде, яка його доля? І в селі Пороги також є об’єкт, який був включений в перелік заходів, але не були заходи здійснені. Дякую.

А.Пліхтяк. Десь в міру того, що я можу знати по даних об’єктах, це вже сьогодні раз озвучувалось на сесії. Всі ті об’єкти, які були пошкоджені у червні 2020 року повенями,
24 червня, і кошти були не використані, або об’єкти не завершені, обласною державною адміністрацією було направлено звернення до Кабінету Міністрів щодо можливості повернення цих коштів назад в бюджет Івано-Франківської області для завершення цих робіт.

І з вашого дозволу, Олександре Максимовичу, тут є маленьке уточнення до програми, суто механічне…

О.Сич. Одну хвильку, я тільки хочу запитання поставити. Я це вже казав, хочу почути відповідь, і аби всі депутати почули. Тобто, ви з обласного бюджету пропонуєте на цю програму витрачати рівно стільки коштів, скільки у нас буде надходжень до обласного екологічного фонду. Чи означає це, що усі наступні роки на інші пріоритети ці кошти виділитись просто не будуть? Скажімо, на каналізування, на поводження з твердими побутовими відходами, на озеленення, ну і так дальше… А якщо так, чи будете ви вносити зміни до екологічної  програми, і чи будете ці пріоритети ліквідовувати?

А.Пліхтяк. Ні, це не передбачено. Екологічний податок… воно тут так по логіці, якщо брати по цифрі, воно дійсно виглядає…

О.Сич. Бо інакше звідки ці гроші взяти, що ви “намалювали”? Це рівно стільки, скільки у нас заплановано доходів до обласного екологічного фонду. Інші гроші ми на екологічні цілі не використовуємо. То або ви просто написали наперед, задекларували цифри, які не будуть виконуватись, або ж якщо вони будуть виконуватись, то ми нічого іншого більше робити не будемо.

А.Пліхтяк. Ні, ми все ж таки розраховуємо, що ця програма буде фінансуватись не лише за екологічний податок, екологічний податок залишиться на виконання програми обласної екологічної, а тут дана програма… все ж таки плануємо, що буде виконуватись за рахунок інших джерел бюджету, залежно від дохідної частини…

О.Сич. Яких саме? Назвіть.

А.Пліхтяк. В залежності від дохідної частини обласного бюджету.

О.Сич. Яких саме? Назвіть, наприклад. З приватизації може будемо давати гроші на протипаводкові?

А.Пліхтяк. Ці заходи не обов’язково проводити лише з екологічного фонду.

О.Сич. Чи за ті, що поступили від ПДФО, чи які?

А.Пліхтяк. Окремо по формуванню переліку по кожному року в результаті… за результатами дохідної частини обласного бюджету.

О.Сич. Депутати, ви зрозуміли, так?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ви зрозуміли. Ми ні на що інше коштів в наступні роки давати не плануємо.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ну, для чого “малювати” нездійсненні програми? Для чого дурити один одного? Ну, для чого?

А.Пліхтяк. Ну, з вашого дозволу. Тут не лише з обласного бюджету є передбачені…

О.Сич. Я кажу про обласний, я кажу про ті цифри, які ви “намалювали” по стовпчику “Обласний бюджет”.

А.Пліхтяк. В залежності від дохідної частини обласного бюджету, окремо по кожному року.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Молодець, буде довго працювати.

Добре, дякую, Андрію Дмитровичу.

Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні питання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запишіться, будь ласка. Я пам’ятаю, що у вас будуть пропозиції, я потім поставлю на голосування.

А пропозиції хто буде потім оголошувати додаткові?

Кизимишин Назарій Михайлович.

Н.Кизимишин. Шановна президіє, шановні депутати! Андрію Дмитровичу! До мене як депутата поступило звернення від мешканців с.Кропивник Калуської територіальної громади. Вони повідомляють про наступне, що при будівництві “Хлорвінілу” у 1996 році, потім перейменоване у ВАТ “Оріана”, зважаючи на виробничу необхідність, русло р.Кропивник, яка проходить через с.Кропивник, було змінено для зменшення ризиків виникнення надзвичайних ситуацій на території села і хімічного підприємства. Цей канал був побудований між селами Кадобна і Кропивник для відводу паводкових вод з р.Кропивник у р.Форнилів. Після цього підприємство “Оріана” збанкрутувало, і даний канал з 2002 року не обслуговується. На даний час канал знаходиться в жахливому стані, замулений, порослий чагарниками та засмічений, і не може виконувати та відводити паводкові води з території сіл Кадобна і Кропивник. Внаслідок цього потерпають будинки, дитячі майданчики і сама територія с.Кропивник.

Тому звертаюся до вас про допомогу, і в майбутньому, чи передбачити грошові кошти на розроблення проекту для розчистки цього каналу і збереження домівок жителів с.Кропивник. Дякую. І прошу вважати це моїм запитом.

А.Пліхтяк. Дякую, зрозуміло.

О.Сич. Ні, чекайте, це прозвучало… А, це був виступ. Добре.

Бардяк Євгенія Мар’янівна.

Є.Бардяк – депутатська фракція “Батьківщина”. Пане голово, у мене будуть пропозиції.

О.Сич. Добре.  Тоді, даруйте, я пізніше надам вам слово.

Дякую, шановні колеги, обговорення завершено.

Ставлю на голосування… оскільки прозвучало, що будуть пропозиції, ставлю на голосування за основу. Прошу визначатись.

За – 57, утримався – 1, не голосували – 12: рішення прийнято.

Ви казали, що у вас є пропозиція, так? Будь ласка, доповідач має додаткові пропозиції до свого проекту рішення.

А.Пліхтяк. Там ніби механічна помилка. В додатку 1 до програми в кінці є розподіл по роках по обласному бюджету. Там ці цифри перенести в Паспорт програми, в  пункт 5. Просто уточнити, це суто механічна помилка…

О.Сич. Технічно.

А.Пліхтяк. Технічна помилка, суми не міняються, загальна вартість не міняється, суто технічна помилка.

О.Сич. Це треба ставити на голосування?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 60, не голосували – 10: рішення прийнято.

Пропозиція Євгенії Бардяк. Увімкніть, будь ласка, мікрофон.

Є.Бардяк. Колеги, під час комісії було погоджено, що будуть подані пропозиції власне у розділ 3, там, де результати, які було озвучено, що мають формуватись наступним чином: мають бути якісні, кількісні, показники, короткотривалі, довготривалі очікувані результати. Ну, оскільки часу було обмаль, то є пропозиція внести кількісні показники, які теж зазначаються в додатку 1. Але буває так, що не завжди додаток може бути при описі програми. То я зачитаю, з вашого дозволу, кількісні показники, щоб за них голосувати: “Створення єдиної схеми…”.

О.Сич. Чекайте, вибачте, а потім будемо за всі разом голосувати, чи треба за кожен кількісний показник окремо голосувати?

Є.Бардяк. Я пропоную за всі разом.

О.Сич. Знавці Регламенту, як правильно?

Голос із залу. Всі разом.

О.Сич. Всі разом, так? Добре.

Давайте тоді пакетом.

Є.Бардяк. Дякую. Отже, додати “Створення єдиної схеми протипаводкового захисту області, регулювання та розчищення русел річок протяжністю 187 км, покращення гідрологічного режиму річок протяжністю понад 27 км, будівництво, реконструкція та відновлення водозахисних дамб загальною протяжністю 48 км, будівництво та відновлення берегоукріплювальних споруд протяжністю понад 100 км, закріплення в натурі меж водоохоронних зон та прибережних захисних смуг загальною протяжністю 89 км, будівництво мереж відводу поверхневих стоків загальною протяжністю 65 км”, а також в перший рядок там, де “створення безпечних умов для життєдіяльності населення області”, додати “створення безпечних умов для
життєдіяльності населення 62 громад області”. Дякую.

О.Сич. Я прошу вибачення, бо тут звучать цифри. Я так зрозумів, що депутат ходила з метром і рахувала.

Є.Бардяк. Ні.

О.Сич. Хоча за такі цифри мали б, напевно, і за їхню коректність мало би відповідати управління. От мені цікаво, будь ласка, Андрію Дмитровичу…

Є.Бардяк. Дозвольте додати.

О.Сич. Наскільки можуть… вибачте, наскільки можуть бути коректними ці цифри? Бо коли вони звучать від вас: протяжність річок, там ще чогось, то я розумію, що ви фахівець, а коли депутат це пропонує, то я мушу перепровіряти, щоб в нашому рішенні не вкрались якісь помилки, які потім ми не зможемо виконувати. Будь ласка.

А.Пліхтяк. Ці цифри, які в додатку, я назвав у доповіді…

О.Сич. Ні, чекайте, ці цифри, що проголосила депутат.

А.Пліхтяк. Дані цифри, які є в додатку, вони опрацьовані більше 200 об’єктів, які були пошкоджені повенями спільно з Дністровським… Вибачте, я вас питаю, на вашу думку, як спеціаліста: на скільки можуть бути коректними ці кількісні дані, які у своїх пропозиціях подала депутатка Євгенія Бардяк?

А.Пліхтяк. Протокольно доручити вивчити їх і так дальше…

О.Сич. Протокольно доручити вивчити… Після того, як ми приймемо рішення, так?

Добре, друзі. Цифри прозвучали. Я ставлю на голосування.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є ще? Ну, давайте, увімкніть, будь ласка, ще раз мікрофон.

Є.Бардяк. Колеги, як я зазначила, ці цифри взяті з додатку 1, який йде до програми, але не зазначені в розділі “Очікувані результати виконання програми”. І тому я пропоную просто ті цифри з додатку 1 вказати в третьому розділі – описі програми, де є очікувані результати, як кількісні показники.

О.Сич. Колеги, одним словом, ви зрозуміли.

Я ставлю на голосування.

За – 25, проти – 2, утримались – 9, не голосували – 34: рішення не прийнято.

Колеги, більше немає пропозицій?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Може ще у когось якісь кількісні параметри появились? Немає?

Ставлю на голосування в цілому. Прошу визначатись.

За – 60, утримався – 1, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про Порядок проведення заходів з ліквідації наслідків та запобігання виникненню надзвичайних ситуацій, пов’язаних із шкідливою дією вод”.

Проект рішення номер 21 – в окремій брошурі.

Доповідач: Михайлюк Роман Йосипович – начальник Дністровського басейнового управління водних ресурсів Державного агентства водних ресурсів України.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, Романе Йосиповичу.

Р.Михайлюк. Шановний Олександре Максимовичу! Шановна президіє! Шановні депутати! Вашій увазі представлений Порядок проведення заходів з ліквідації наслідків та запобігання виникненню надзвичайних ситуацій, пов’язаних із шкідливою дією вод. Цей тип робіт, який запропонований виконувати не за бюджетні кошти, є надзвичайно важливим для нашого регіону, тому що для 70 відс. загальної кількості річок, які протікають на території Івано-Франківської області, – це гірські річки. І характерним для цих річок є наявність руслових та заплавних наносів, … відкладів, що спричиняє ерозію та розмивання берегів, а також погіршує умови проходження паводків, особливо в зонах мостових переходів та гідротехнічних споруд.

Власне розчистка русел річок і регулювання представлено в попередній програмі, яку представляв Андрій Дмитрович, але цей тип робіт відноситься до експлуатаційних заходів, тому завжди фінансується по залишковій, як би… по залишковому принципу, тому завжди… До речі, за останні 8 років в державній програмі було передбачено біля 50 млн.грн. на цей тип робіт, а не профінансовано жодного… жодної гривні, тому обстежуючи, дивлячись, власне, які проблеми виникнення і які найбільші проблеми виникнення руйнування гідротехнічних споруд, мостових переходів, руйнування наших берегів, ерозія берегів, власне, це наші заплавні, так би мовити, створені ці острови, які руйнують береги, їх треба обов’язково забирати. Тому, власне, прошу вас, шановні депутати, підтримати порядок проведення, власне, цих заходів.

О.Сич. Доповідь закінчена. Чи є у вас запитання, шановні колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Будь ласка, запишіться. Але дивіться, щоб кнопки не западали.

Мельничук Василь Іванович.

В.Мельничук – депутатська фракція “Батьківщина”. Шановний пане доповідачу!
Шановний пане доповідачу! Цим проектом рішення пропонується створити постійно діючу комісію з визначення ділянок русел… ділянок, пов’язаних з ліквідацією наслідків… і дальше – по тексту. Потім в додатку ви пропонуєте створити ще одну комісію – конкурсну комісію з питань організації проведення конкурсу і визначення виконавця заходів. Може не варто створювати дві комісії? Може має бути одна комісія. Це перше питання.

І друге питання. У розділі 5.7 другий абзац: “в окремих випадках сторони можуть погодити сплату виконавцям на користь територіальної громади грошового платежу на заходи соціально-економічного розвитку території”. Які це окремі випадки? Ви можете уточнити?

Р.Михайлюк. Взагалі, цим Порядком передбачено укладання між виконавцем, який виграв конкурс на виконання цих робіт, і територіальною громадою, де проводиться, якраз укладення договору соціально-економічного партнерства. Ну, якщо громада успішна, і на тій території не треба робити роботи, які забезпечені шкідливою дією вод, або дороги, або ще якісь інші роботи, то можливо просто відшкодувати в тому об’ємі, якраз по домовленості між територіальною громадою відшкодувати їм в об’ємі кошти.

В.Мельничук. (Без мікрофона).

Р.Михайлюк. Я не настоюю, просто це різні комісії як би. Там мусять бути спеціалісти більш одного типу, юристів більше, а тут загальний огляд якраз ділянок річок, де потрібно робити: від територіальної громади більше, від депутатського корпусу, ну, і, власне, тих…

О.Сич. Федорців Сергій Іванович.

С.Федорців – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Скажіть, будь ласка, який склад комісії з визначення ділянок місць русел річок, які потребують проведення заходів, кількісний? Скільки чоловік?

Р.Михайлюк. 5 чоловік: Дністровське басейнове управління, Івано-Франківська обласна рада, представник Івано-Франківської обласної адміністрації, Головного управління ДСНС в Івано-Франківській області і управління Державного управління рибного господарства, рибоохоронний патруль, або як він буде називатись дальше.

О.Сич. Сергій Федорців, я вам роблю зауваження. Ви порушуєте принципи ґендерної
рівності. Чому саме у комісії мають бути представлені тільки чоловіки? Ви наперед визначаєте, що в комісії буде стільки-то чоловік. А жінок?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А, осіб. Я зрозумів. Прошу вибачення.

Рудик Марія Олександрівна.

М.Рудик – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Насамперед, пане Романе, хочу подякувати вам за те, що врахували мою пропозицію як депутата обласної ради попереднього скликання, при пошкодженні і відновленні дамби, яка знаходиться у вас на балансі, яка стосувалась мого попереднього виборчого округу. За це щиро дякую вам і від жителів, і від себе особисто як депутата. І хочу нагадати вам про дамбу, яка знаходиться на балансі у вашому управлінні, і вона розташована на території с.Яблунька. Ваші фахівці виїжджали минулого року, обстежували, там було виготовлена проектна документація, кошторисна, але її, на превеликий жаль, все ж таки не вдалося включити. Будь ласка, врахуйте при наступному переліку відновлення даної дамби у с.Яблунька, яка знаходиться у вас на балансі. Дякую.

Р.Михайлюк. Дякую. Ми дійсно звернулись в Державне агентство водних ресурсів із запитом на 260 млн.грн. якраз на всі об’єкти, і в тому числі й ваш об’єкт врахований в цьому переліку.

О.Сич. Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Шановний Романе Йосиповичу! Ну, перш за все, дякую за цей документ. Його можна рвати, критикувати, але він вже є.

Я у своєму виступі, зараз обов’язково запишуся, я скажу свої думки і поясню колегам-депутатам, про що йде мова. Тому що ми сьогодні прийняттям цього документу робимо одну із важливих речей. Шановні колеги! Ви навіть не розумієте, що ми робимо! Десь років 5 в області заборонено доступ у річки приватного, іншого транспорту на вибір гравію. Завтра з прийняттям цього документу в ріку заїжджають і чистять русло, при цьому продають гравій. Треба це робити? Треба. Але тут є багато питань, про які ми нижче поговоримо.

До вас коротке питання. Романе Йосиповичу, це стосується всіх рік: і маленьких, і великих? Тобто, і Дністра, і Лімниці, і Бистриці, і потічків, які три рази в рік прибувають? Коротке питання.

Р.Михайлюк. Це стосується всіх рік на території Івано-Франківської області, де буде виготовлена проектно-кошторисна документація і визначено комісією, що власне ця ділянка річки може принести шкоду гідротехнічній споруді, мосту чи іншому.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Питання таке. Чи вивчали ви і за яких підстав прокуратура області свого часу заставила нас ліквідувати попередню програму, і чи оминули ви ці ризики в цьому Положенні?

Р.Михайлюк. Так, звичайно, Олександре Максимовичу, ми врахували всі зміни в законодавстві, всі нюанси, які було відображено в листі прокуратури. І максимально, я скажу, ми уточнювали і опрацьовували так матеріал, щоби, власне, не було претензій у прокуратури на сьогоднішній час до цього порядку проведення заходів.

О.Сич. Я мовчу, дам можливість висловитись Роману Володимировичу.

Шановні колеги! Запитання завершені. Дякую вам, Романе Йосиповичу, за доповідь. Колеги, чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Є. Будь ласка, запишіться.

“Старі бійці” розуміють все з пів натяку.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Шановні колеги! Тут менше питань до Романа Йосиповича, бо вони молодці, що нарешті… Ми кожної сесії останні 5 років говорили: розробіть цей порядок, розробіть. Нарешті вони його розробили. І тут правий Олександр Максимович: чи враховані ті речі, за які ми, депутати минулого скликання, та ще й попередніх, завжди діставали від прокуратури?

Дивіться, в чому річ і що тут страшно. Тут появляються, як на мене, корупційні ризики. Ця програма виконується не за бюджетні гроші. Читайте, що ви будете приймати: “проведення заходів здійснюється виконавцем за рахунок власних коштів”. Крапка.

В любій річці стався паводок, змило русло, нанесло посеред ріки. Вся ця комісія, де розписано процедуру, допускає у цю річку, як правило, приватну структуру, бо державних уже немає. ПМК… уже все розвалено. І ця структура за рахунок своїх коштів робить русловпорядні роботи: вирівнює, вивозить, забирає гравій, забирає пісок, складає, продає, заробляє гроші, платить 10 відс. сільській раді,  платить 5 відс. управлінню водних ресурсів. Знаєте, які це кошти? Ну, я думаю, що в рік як запустити, – мільярди два… (Без мікрофона).

О.Сич. Увімкніть ще раз мікрофон… Просто ви вийшли за межі Регламенту.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Увімкніть… то вже другий час пішов.  Увімкніть, будь ласка, Роману Володимировичу мікрофон.

Ти, жестикулюючи, виключив, Романе.

Р.Ткач. Добрий день! Чути.

Так ось, дивіться… Так ось, колеги, це дійсно надзвичайно серйозне питання, бо дуже часто сільські голови кажуть: от у нас там знесло потічок, треба три-чотири машини щебеню, просто підсипати… дорогу підсипати. Чи варто це робити? Варто. Але в той же ж час, якби це обійшлося трьома-чотирма машинами. Бо сюди заходять і три-чотири на дорогу, а 50-60 продають.

Тому я ще раз задав ось це запитання… Чи це стосується..? Бо одне, коли є комісія, коли є природоохоронні заходи і стосуються, наприклад, Дністра, Лімниці, Бистриці. Це ми знаємо, де, ми можемо спрогнозувати паводки і так дальше. А якщо на території села є два-три потічки, які в рік десять разів міняють русло, їх треба робити. Тому я питаю: ми будемо їх робити за рахунок цих коштів чи бюджетних коштів?

Тому, Романе Йосиповичу, дивіться: напевно, що треба приймати цю програму, але, ну, не знаю, давайте через чотири місяці поставимо якийсь контроль, запустимо на якійсь ріці ось… (Без мікрофона).

О.Сич. Ще раз увімкніть мікрофон.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Дуже болісне питання.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

Р.Ткач. Та звичайно. Розумієте? Я через що… Я дякую вам, Олександре Максимовичу, бо я боюся. Чого я боюся? Щоб через 3, 4, 5 місяців не прийшов прокурор і не казав нам знову, якось він виступав: ви, депутати, винні в корупції і так далі, і так далі.

Тому приймаємо програму, але поставимо якісь запобіжники. І ви нам, Романе Йосиповичу, скажіть, які то мають бути запобіжники, щоб під доброю ідеєю виправлення ми не зробили таких дурниць, які робили й попередники, й ми минулого разу.

Тому дуже добре й відверто нам скажіть про вразливі місця цієї програми. Щоб ми, приймаючи, знали, що в таких-то пунктах є якісь закладені, можливо, навіть з вами не знаючи, елементи корупції. Дякую. І дякую вам, колеги, за те, що ви мене витерпіли.

О.Сич. Два регламентні часи включити для Левицького Олександра.

О.Левицький. Добрий день всім! Ще раз, Романе Володимировичу, у мене зразу включилось, бачите?

Ну, перше, нічого прокуратура нас не заставила і не могла заставити ніяким листом.

Друге, дійсно, ми з вами, депутати в попередньому скликанні, і ви, Романе Володимировичу, також були в той час депутатом, зупинили нами ж прийнятий порядок руслоочисних та руслорегулювальних робіт. Чому ми це зробили? Тому що ті, хто зобов’язані були контролювати і здійснювати технічний нагляд й авторський нагляд за виконанням та дотриманням проектів, бо ці роботи мали право виконуватись лише на підставі технічної документації, проектів, не дотримувались цього. Ніяких гарантій того, що тепер хтось це буде дотримуватись, в разі бажання людини завідомо вчиняти кримінальні дії, немає і не буде. Це таке саме, як спроектувати будинок, а потім той, хто його будує, не буде по проекту будувати. То де є гарантія, що він його по проекту чи не по проекту збудує? Треба, щоб відповідальний контроль і технічний нагляд за виконанням проектів здійснювався. Все інше – це не гарантовані і не захищені ніяким чином ми від цього.

Тепер щодо корупційних проявів і ризиків. Вони тепер зростуть, бо тепер наша постійна комісія з екології буде… по цьому порядку весь цей перелік об’єктів запропонований затверджувати, подавати на регіональну комісію з ТБНС, і регіональна комісія з ТБНС, не знаю, правомірно, не правомірно, ми це пишемо в проекті, не має права змінювати й уточнювати, чи ще щось. Тобто, вона може або погодити, або не погодити запропонований комісією конкурсною басейнового управління перелік, який потім ще погоджується нашою депутатською екологічною комісією.

Тому тепер цих загроз стане більше, але нашого контролю і впливу стане більше, і нашої відповідальності стане більше.

А тепер просто подумайте, скільки ви, як їдете додому, чи йдете пішки, ви бачите стовпів, де пише “Шутер, щебінь, гравій, відсів” і все таке. Скільки майданчиків, більше як заправок незаконних, чи ще чогось іншого є, всі там є. Хто з вас, коли будувався чи допомагав на
майданчик чи на ще щось, купував щебінь, шутер і має документи на це? Одиниці або ні разу. І або це треба впорядкувати і забезпечити контроль, а всіх інших нехай прокуратура ловить і “бере за шкірку”, а не так, що в 2014 році “повбирались люди не в той одяг”, який потрібно, і ловили: прокуратура тих, хто видобуває, а ті потім “в одязі” прокуратуру ловили. І всі добре знаєте, як на Пруті це було, і де ще це було. І всі добре знаєте.

Тому я переконаний, що ми повинні це приймати, вирішувати, взяти на себе відповідальність і контроль за цим процесом, а всіх інших, хто хоче писати нам листи, зосередити на тому, щоб вони слідкували, хто виконує ці роботи поза встановлений нами з вами законний спосіб порядком. Дякую.

О.Сич. Василь Іванович Гладій, будь ласка, перший заступник голови обласної ради.

В.Гладій.  Шановні колеги!  П’ять років в цьому залі, і не тільки в цьому залі, але й в інших залах ми говоримо… П’ять років в цьому залі, і не тільки в цьому, але й інших залах  ми говоримо про необхідність прийняття такого порядку. У нас не було жодного спілкування з головами територіальних громад, щоб вони не піднімали питання: будь ласка, прийміть, розробіть порядок для того, щоби ми могли, перше, вирішувати питання екологічної біди, яка може статись, і друге питання, щоби територіальні громади могли мати з цього відповідний зиск.

Шановні колеги! Цей порядок розроблений обласною державною адміністрацією спільно з комісією обласної ради з питань екології, і я повністю погоджуюсь: який би найкращий порядок, рішення, законодавчий акт будь-якого рівня не був прийнятий, найважливіше – це його виконання. Бо будь-який закон чи підзаконний акт можна знайти можливість його порушувати. Для цього дійсно треба створити такі відповідні заходи, запобіжники контролю щодо можливого порушення цього порядку. Чи вони тут є? Є.

Перше, звичайно, це є Дністровське басейнове управління, це їхні повноваження: контролювати всі роботи. Тому головним виконавцем даної програми, даного порядку є вони, і вони перші, хто має бути в цьому зацікавлений.

Друге, це обласна державна адміністрація, відповідна комісія обласної державної адміністрації, яка буде затверджувати відповідні проекти, де необхідно проводити такі роботи з
проектно-кошторисною документацією, ну, і, звичайно, будуть здійснювати контроль за тим, щоби всі ці роботи відповідали документації, яка буде відповідно розроблена, прийнята, і мати можливість перевірити все виконання роботи.

І третє, це комісія обласної ради з питань екології і, знаючи такий підхід голови комісії Сергія Михайловича Басараба, я думаю, що комісія не дозволить просто для того, щоби роботи проводились не у відповідності з проектно-кошторисною документацією. Чому там норма й є записана. Що після погодження з комісією обласної ради ніякі зміни, уточнення, доповнення, переробку проекту робити не можна. Тому комісія буде мати безпосередню можливість впливу не тільки прийняти проект, але й контролювати, як він буде виконуватись. Тим більше, до складу комісії, яка буде визначати такі ділянки, де необхідно проводити роботи, буде входити представник даної комісії: голова комісії, чи хто, там вони вирішать уже. Тому я думаю, що всебічний контроль буде. Тільки дуже важливо – якісне виконання даного рішення, і повірте мені: воно буде працювати на благо Прикарпаття.

І ще одне. Дуже важливо, що там є передбачена норма територіальних громад, тому що територіальна громада зацікавлена, що на її території проводяться відповідні роботи, вони зацікавлені в тому, щоб вони приймали участь і у розробці ПКД і в тому, щоби громада мала можливість там чи ремонт дороги провести, чи ще щось, інші роботи виконати.

І ще одне. Колеги, даний порядок не заважає профінансувати виконання проекту з бюджету. Даним порядком передбачено: або для цього виділяються бюджетні кошти, або якщо такої можливості немає, тоді, звичайно, підрядник може виконати ці роботи власним коштом. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Ми завершили обговорення. Декілька реплік. Перш за все, я думаю, що комісії з питань екології треба приступати до формування екологічних патрулів, поки ще не увійшов в силу цей порядок. І друге, знаєте, насправді, аби нейтралізувати той негативний фактор, про який згадував Ткач Роман Володимирович, можливий корупціогенний ризик, було б найкраще, щоби Дністровське управління, яке є загальнодержавною структурою, залучало кошти відповідно до своїх повноважень, бо це їхні безпосередні повноваження – дбати про стан водних ресурсів, водних об’єктів на території області, залучало кошти з державного бюджету, з державного екологічного фонду, і без будь-яких корупційних ризиків очищувати ці острівці. Це би був найкращий варіант. Але п’ять років ми питаємо Романа Йосиповича, чи можливо це зробити, а він каже, що неможливо, тому що під час війни бюджет дуже і дуже бідний, все на фронт, все для перемоги, все на боротьбу з ковідом, тому мусимо якось виходити з цієї ситуації.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Є пропозиції, так?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Тоді я ставлю проект рішення за основу. Прошу визначатись.

За – 66, не голосували – 5: рішення прийнято.

Я так зрозумів, що будуть пропозиції. Прошу записатись для пропозицій до проекту рішення. Якщо будуть кількісні показники, то так дуже повільно, щоб люди запам’ятали.

Бардяк Євгенія Мар’янівна. До речі, якщо є кількісні показники, то дуже повільно, бо я буду фіксувати їх олівцем.

Є.Бардяк – депутатська фракція “Батьківщина”. Є пропозиція: до положення у
підпункті 2.3. уточнити там, де пише “представник Івано-Франківської обласної ради”, додати через кому “представник або представниця постійної комісії обласної ради…”.

(Сміх у залі).

…з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чекайте, а чому ви вважаєте, що саме комісії з питань екології? А може комісія з питань екології делегує це право комісії з питань охорони здоров’я?

Є.Бардяк. Ну, у мене пропозиція.

О.Сич. От, представник, представниця – це правильно. Але, колеги, пропозиція прозвучала, я ставлю на голосування.

О.Левицький. (Без мікрофона).

О.Сич. За – 14, утримались – 2, не голосували – 55. Ну, якщо буде така пропозиція і комісія буде створена, то, очевидно, не голова чи заступник. Як мінімум, комісія це буде колегіально визначати. А якщо потрібно буде, ще через сесію.

Ткач записався. Вибачте, Ткач записався. Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Олександре Максимовичу! Порадитись з вами і пропозиція. Ось тут, де у нас
стоїть у другому пункті: “Інформувати обласну раду про виконання зазначеного рішення щороку до 25 лютого…”, може би ми на цей рік написали, наприклад, ще цього року: “до 25 листопада”. Зараз якраз пік, сезон. Давайте ми за ці 3-4 місяці побачимо, як діє це…

Голоси із залу. (Без мікрофона).

Р.Ткач. Як справляються всі, і тоді зробимо. Бо я не знаю, чого визначили 25 лютого? Зимою річки замерзлі, як правило, роботи не проводяться. Не знаю, звідки ця дата взялась: 25 лютого. Що це за дата?

О.Сич. Я так зрозумів… Я не знаю, звідки вона взялась, але я так зрозумів, що до того часу зібрати, скажемо, перелік, потім йде документація, потім поки роботи почнуться, починається якраз нормальний сезон для роботи.

Федорців Сергій Іванович.

С.Федорців. У мене є юридично-технічна правка до пункту 3.2. Як на мою думку, то трошки некоректно виписано. Тут написано, що до складу комісії входять представники Дністровського БУВР, Івано-Франківської обласної ради, Івано-Франківської обласної державної адміністрації. Саме трактування не виключає, що будь-хто з цих суб’єктів може подати кількох представників.

Тому я пропоную: до складу комісії входять… моя пропозиція, додати: 5 осіб, і далі – представники Дністровського БУВР, Івано-Франківської обласної ради, Івано-Франківської обласної державної адміністрації, а далі – по тексту.

О.Сич. Сергій Іванович, якщо можна, я поправлю: представники, дефіс – представниці. Добре? Не заперечуєте?

С.Федорців. Погоджуюсь.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Обговорення цієї пропозиції? Друзі, поступила пропозиція Сергія Івановича, вона має, очевидно, таке навантаження суттєве, яке потребує обговорення. Прошу записатись для обговорення, але обговорення саме цієї пропозиції.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Палійчук Микола Васильович.

Голос із залу. Випадково.

О.Сич. Випадково. Левицький Олександр Михайлович – випадково.

О.Левицький. Ні, ні, та де! Я просто тут дістав від Мельничука, що я ніколи не казав, що я Левицький, “Батьківщина” фракція, то я мусів виправитись. Це головна була причина. А тепер по суті.

Колеги, там пише: представники обласної ради. Якщо представники обласної ради, то точно не хтось одноосібно і не просто з голосу ми придумаємо, що це екологічна комісія. Тоді треба буде обласній раді з цього  приводу голосувати, ну, якщо я правильно розумію.

Або давайте зразу ми тут з вами, в тому числі за ініціативою голови обласної ради, бо він сказав про те, що це екологічна комісія, нехай буде не так, як казала Женя: представник/представниця екологічної комісії із прізвищем Бардяк, а просто “представник/представниця екологічної комісії”, і тоді ми будемо розуміти, що комісія ця має повноваження. Бо інакше я тоді пропоную розглянути на наступній сесії обласної ради проект рішення про представника обласної ради в цій комісії. А як ми визначимо представника? Хто його визначить? Сам голова обласної ради одноосібно? Я – за, а чи інші депутати погодяться, не знаю.

Тому треба подумати, як цього представника ми там визначимо. Я прошу, щоб при голосуванні за пропозицію Федорціва все-таки це обдумати. Або якщо я неправий, то виправіть мене. Дякую.

О.Сич. Ні, ну, от я не можу зрозуміти. От як ви, сидячи поруч з пані Євгенією, можете сказати: представник Бардяк? Представниця Бардяк.

О.Левицький. Я сказав: представник/представниця.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ну, знову не розумію. Щодо одної особи одночасно представник і представниця?

О.Левицький. Через дефіс.

О.Сич. Щодо однієї і тої самої особи?

О.Левицький. (Без мікрофона).

О.Сич. Якимчук знявся. Так?

Шановні колеги! Отже, поступила пропозиція Федорціва, ми її плідно обговорили. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 51, не голосували – 20: рішення прийнято.

Шановні колеги! Давайте ми поступимо таким чином, щоби ми зараз не робили щось поспіхом.

Коли насправді справа дійде до реалізації цього положення, це я вже кажу цілком серйозно, і до нас поступить відповідна пропозиція від басейнового управління, ми тоді приймемо рішення, чи це ми делегуємо саме екологічній комісії, це закономірно, вона профільна, чи ми такого представника визначимо на сесії обласної ради.

О.Левицький. (Без мікрофона).

О.Сич. Є пропозиція написати зразу, що це представник екологічної комісії.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ну, але чекайте, Євгенія, але мені здається, що в екологічній комісії немає представниць. Є? Є. Тоді представниця.

О.Левицький. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Є пропозиція, є пропозиція до тексту положення, порядку
імплементувати, що це буде представник, я не буду виписувати, де саме, що це представник екологічної комісії обласної ради.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Комісія вирішить. Шановні колеги! Ставлю на голосування.

За – 57, утримався – 1, не голосували – 13: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій.

За – 60, утримались – 2, не голосували – 9: рішення прийнято.

І мені підказують, що питання настільки принципово важливе, що треба по фракціях. Прошу висвітлити по фракціях, затримайте хвилинку. Будь ласка, дивіться, які фракції як голосували, скільки віддали голосів за це питання, вкрай важливе питання.

Шановні колеги! Переходимо до наступного питання.

Розглядається питання “Про затвердження Регіональної програми розвитку
автомобільних доріг та безпеки дорожнього руху Івано-Франківської області на 2021-2025 роки”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 22 – в окремій брошурі.

Доповідає Демкович Богдан Володимирович – заступник начальника управління житлово-комунального господарства департаменту розвитку громад та територій, дорожнього, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Постійна комісія обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій рекомендувала до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозицій комісії.

Пропозиції – у цій самій брошурі. Будь ласка.

Б.Демкович. Шановна президіє, присутні в залі! Вашій увазі пропонується проект Регіональної програми розвитку автомобільних доріг та безпеки дорожнього руху Івано-Франківської області на 2021-2025 роки. Паспортом програми на її реалізацію протягом 5 років пропонується виділити з обласного бюджету 73,5 млн.грн., з них: на заходи з розвитку автомобільних доріг в області – 43,5 млн.грн., на заходи з підвищення безпеки дорожнього руху – 30,3 млн.грн.

Основною метою програми є зменшення аварійності на дорогах та покращення стану доріг в області.

Для розвитку автомобільних доріг кошти планується спрямувати на виготовлення проектно-кошторисної документації, співфінансування проектів розвитку доріг з державного бюджету та проведення поточного ремонту автомобільних доріг.

Щодо зменшення травматизму та загибелі людей на дорогах, планується досягнути завдяки облаштуванню пішохідних переходів, їх освітлення, відновлення відповідних дорожніх знаків, встановлення світлофорів. Крім цього, програмою передбачається фінансування заходів із виготовлення інформаційних та роз’яснювальних матеріалів для учасників дорожнього руху. Також передбачено інформаційні заходи проведення навчань у школах та з учасниками дорожнього руху.

Відома статистика, що понад 35 відс. ДТП в області трапляються під час порушення правил дорожнього руху, при переїзді пішохідних переходів, перехресть та внаслідок маневрування, що часто пов’язано з поганим станом дорожнього покриття.

Прошу підтримати програму. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запишіться, будь ласка, для запитань.

Тебешевська Оксана Степанівна.

О.Тебешевська – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Пане Богдане, я зверталась і до Служби автомобільних доріг, і до вашого управління, і неодноразово в цій залі озвучувала  питання безпеки дорожнього руху в с.Голинь на трасі Івано-Франківськ – Голинь. До цього часу лише поставили один знак: пішохідний перехід, і більше нічого не зроблено.

Скажіть, будь ласка, хто повинен це зробити?

Б.Демкович. Ця дорога, я так розумію, дорога загального користування місцевого значення, тому відповідальність за встановлення знаків і розмітки на неї несе ДП “Дороги Прикарпаття”. Тому…

О.Сич. Іваночко Михайло Степанович.

М.Іваночко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. На 2021 рік, я так бачу, ви закладаєте 12 млн. 300 тис.грн.

Скажіть, будь ласка, як можна отримати ці кошти, який розподіл на свій округ, скажімо, для своєї громади? Яка процедура буде отримання цих коштів, і коли можна їх отримати, хоча би якусь частину цих грошей на свій округ? Дякую.

Б.Демкович. Якщо програма буде проголосована і на неї будуть передбачені кошти, то заходи будуть формуватись на основі запитів від громад та депутатів обласної ради, і будуть погоджуватись на комісіях обласної ради.

О.Сич. Шановні колеги! Запитання завершились. Повторюю енну кількість разів: якщо ви не задоволені відповіддю, під час обговорення можете про це сказати.

Каже Ярослава Гоголь, що у неї заклинило, як зазвичай, кнопку. Будь ласка, увімкніть
мікрофон.

Я.Гоголь – депутатська фракція “Батьківщина”. Пане голово, дуже дякую.

О.Сич. Вас не чути.

Я.Гоголь – депутатська фракція “Батьківщина”. У мене питання стосується кільцевих розв’язок, про які вже багато говорилось. Це дорога Мукачево – Львів. Ви знаєте, про які йдеться розв’язки: на початку Богородчан і в кінці Богородчан.

На моє депутатське звернення відповідь була дана ще в лютому, що будуть негайно завершені роботи. Коли ці роботи будуть завершені? Будь ласка. Це перше питання.

І друге питання – це “Дороги Прикарпаття”. Минулого року було виділено на дорогу
Підгір’я – Богородчани 4,8 млн.грн. Знаю, що проектно-кошторисна документація теж була зроблена на цю дорогу. Ні коштів, ні дороги! Дякую.

Б.Демкович. Перелік доріг, який першочергово визначений на цей рік, затверджений обласною державною адміністрацією. І якщо він не включений відповідно у фінансування цієї дороги, і проведення робіт буде проводитись тільки у випадку додаткових коштів від надходжень з державного бюджету у фонд… дорожній фонд області, або за рахунок коштів – поточні витрати на ремонт доріг.

О.Сич. Колеги, запитання вичерпані.

Хто бажає взяти участь в обговоренні? Прошу записатись.

Депутович Іван Ілліч.

І.Депутович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Доброго здоров’я усім! У мене є велике прохання від групи депутатів обласної ради: при розподілі пооб’єктному коштів, зокрема на виконання цієї програми, а саме: на фінансування ремонту доріг місцевого значення все-таки звернути належну увагу на
капітальний ремонт автошляху Рожнятів – Липовиця, що вже сьогодні обговорювалось на початку нашої сесії.

Я хочу зачитати звернення групи депутатів.

“Івано-Франківська обласна державна адміністрація, ДП “Дороги Прикарпаття”.

На підставі численних звернень жителів громад населених пунктів Рожнятівської селищної та Спаської сільської рад Калуського району звертаємо вашу увагу на те, що внаслідок повної відсутності капітального ремонту на більшості ділянок автомобільної дороги С091107 Рожнятів – Липовиця Калуського району майже по всій її протяжності спостерігаються масштабні руйнування, відсутність дорожнього покриття та країв проїзної частини, ямковість та колійність. Критичний стан дороги підвищує ризик виникнення аварійних ситуацій, які, враховуючи проїзд дорогою вантажного, лісового та пасажирського транспорту, можуть призвести до трагічних наслідків. Все це викликає незадоволення та обурення мешканців вищезазначених населених пунктів Рожнятівської селищної та Спаської сільської рад.

Враховуючи вищезазначене, дуже просимо вас включити дорогу С091107 Рожнятів – Липовиця до переліку об’єктів, які потребують першочергового залучення коштів у 2021-2022 роках”.

Підписи депутатів обласної ради: Іван Депутович, Назарій Іванів, Олег Понайда, Роман Мошура, Євгенія Бардяк, Василь Івасик. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Обговорення завершено.

Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А, я прошу вибачення, за основу: є пропозиції комісії. За основу.

За – 61, не голосували – 10: рішення прийнято.

Колеги, там є достатньо об’ємні пропозиції. Вони у вас є виписані. Даруйте, я їх не буду читати, бо це займе зайвий час. Прошу подивитись, сконцентрувати свою увагу. І я їх ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 59, не голосували – 12: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому. Прошу визначатись.

За – 62, не голосували – 9: рішення прийнято.

Колеги, я не хотів цю репліку говорити під час обговорення, щоб не збивати прийняття важливої програми, але я хотів запитати, чи може підняти хтось із депутатів руку, на окрузі в кого всі дороги поремонтовані?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Тоді постає проблема: як нам визначити чергу до піару? По росту, по досвіду, по роках, по чому?

(Оплески в залі).

Ну, щоб рівномірно було, бо несправедливо: один піариться, і люди кажуть, що ви захищаєте наші інтереси, а інші не піаряться. Давайте якось визначимо це. Може попросимо комісію з питань депутатської діяльності, щоб вона визначила цей порядок. Я запропонував три критерії, можуть бути ще якісь критерії. Я би казав, по росту – краще.

В.Гладій. Краще по росту.

О.Сич. Може по вазі.

В.Гладій. Ще краще.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Можна по фізичній, можна по політичній, можна по належності до партії, за рейтингом, яка більше набирає в Україні голосів. Ну, це хай комісія розгляне. Це моє таке побажання.

Розглядається 23-тє питання – “Про затвердження Звіту за результатами оцінки
корупційних ризиків у діяльності Івано-Франківської обласної ради та Антикорупційної програми Івано-Франківської обласної ради на 2021-2023 роки”.

Проект рішення номер 23 – в окремій брошурі.

Доповідає Палійчук Микола Васильович – заступник голови обласної ради.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка, Миколо Васильовичу.

Колеги, є пропозиція, оскільки програма заздалегідь була подана, перейти до питань,
обговорень тощо.

Чи є запитання до Миколи Васильовича?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає?

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

В.Гладій. Є.

О.Сич. Є? Запишіться, будь ласка.

Головатюк Людмила Дмитрівна.

Л.Головатюк – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Доброго дня! Заявляю про конфлікт інтересів під час розгляду цього питання. Дякую.

О.Сич. Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Я власне хотів подякувати Людмилі Головатюк за ту колосальну роботу, яку вона спільно з Миколою Васильовичем провела по напрацюванню цієї програми, і дуже добре, що ми її сьогодні розглядаємо. Люда, ще раз дякую.

О.Сич. Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Дякую вам. Питання дійсно розглянуто на нашій комісії, підтримка
повністю. Дякуємо профільному заступнику Миколі Васильовичу Палійчуку. Єдине, що ми зробили пропозицію, що з цієї програми зробити брошуру і роздати кожному з депутатів, щоб вони знали, які заходи, які оцінки і які можливі прогнози, щоб ми вивчили питання, на чому базується ця програма.

Я, наскільки знаю, Людмила погодилась з нами. Апарат обласної ради також сказав, підтримав цю пропозицію: роздрукувати цю брошуру, роздати кожному з депутатів. Хороша програма, виконувати. В добру путь! Дякую.

О.Сич. Колеги, чи є пропозиції до проекту рішення? Немає? Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 57, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 19.02.2021.
№ 79-4/2021 “Про комісію з оцінки корупційних ризиків у діяльності Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 24 – на окремому аркуші.

Доповідає Палійчук Микола Васильович – заступник голови обласної ради.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка, Миколо Васильовичу.

М.Палійчук. Шановні колеги! У зв’язку з реорганізацією виконавчого апарату обласної ради пропонується ввести до складу комісії секретарем комісії Головатюк Людмилу Дмитрівну, і відповідно вивести Млиниську Лілію Василівну, яка була… яка на той час якраз здійснювала цю роботу. Ну, і принагідно хочу сказати, що всю, 99,9 відс., по підготовці програми, по підготовці звіту якраз саме займалась Головатюк Людмила Дмитрівна.

Прошу підтримати.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції, обговорення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є? Я прошу вибачення, я прошу вибачення.

Прошу увімкнути телефон Головатюк Людмили, мікрофон Головатюк Людмили.

Л.Головатюк. Повідомляю про конфлікт інтересів під час розгляду цього питання.

О.Сич. Ставлю на голосування, шановні колеги.

За – 58, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про створення комунального некомерційного підприємства “Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики Івано-Франківської обласної ради”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 25 – в окремій брошурі.

Доповідає Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії. Будь ласка.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, питання було завчасно опрацьовано… Ні, не завчасно, подано на президії обласної ради, тому дещо пізніше… Тому все-таки декілька слів доповідайте.

І.Дмитренко. Шановна президіє, шановні депутати! Прошу вас погодити створення комунального некомерційного підприємства “Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики Івано-Франківської обласної ради”.

Якщо зайти в історію, то даний центр був у нас створений та існував до 2018 року. У 2018 році згідно стратегії надання медичної допомоги і загальної стратегії розвитку охорони здоров’я він був переданий в Центр громадського здоров’я, і фінансувався, повністю утримувався з державного бюджету. Але у зв’язку з тим, що… згідно постанови Кабінету Міністрів і рішення Міністерства охорони здоров’я Центр громадського здоров’я зараз повністю йде під реорганізацію і знову розділяється, відповідно Центр громадського здоров’я уже не буде входити… центр статистики не буде входити в Центр громадського здоров’я. Відповідно дану структуру ми знову починаємо формувати.

Прошу вас підтримати.

О.Сич. Чи є запитання, колеги? Є. Будь ласка, запишіться для запитань.

Волошин Сергій Ярославович.

С.Волошин. Доброго дня, колеги! Сьогодні фактично ми розглядаємо питання реорганізації комунального підприємства “Центр громадського здоров’я”. І Центр медичної статистики – це лише одна із трьох його складових. Сьогодні спортивна громадськість і батьки, чиї діти відвідують відповідні секції, стурбовані долею фізкультурного диспансеру або центру спортивної медицини та реабілітації. Статут цього підприємства знаходиться вже більше місяця на розгляді у вашому департаменті.

Скажіть, будь ласка, чому ми сьогодні не розглядаємо питання створення цього
комунального підприємства? Яка перспектива вирішення цього питання? Адже скоро початок нового навчального року, коли, власне, найбільша потреба в його послугах. Дякую.

І.Дмитренко. Дякую за запитання. Даний проект рішення був поданий на розгляд комісії, але під час розгляду комісії по даному питанню дане питання перенесли до наступної сесії для того, щоб вивчити питання фінансування, умови, які є, обладнання. Дане рішення було прийнято комісією у зв’язку з тим, що даний заклад має додаткове фінансування за рахунок системи НСЗУ, і він фінансується, дане питання комісією було визначено для вивчення.

О.Сич. Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Дякую. Дивіться, у нас пункт звучить “про створення комунального підприємства”. Ви виступаєте ініціатором, доповідач по даному питанню.

Скажіть, будь ласка, який статутний фонд даного підприємства, і коли він був сформований?

І.Дмитренко. Статутний фонд…

О.Сич. Багатозначна відповідь. Мовчання – це теж відповідь.

Дозвольте я задам питання. Тобто, я зрозумів, Ігоре Анатолійовичу, що вам прийшла
вказівка від центральних органів виконавчої влади про доцільність створення такого центру. Так?

І.Дмитренко. Так.

О.Сич. Добре. Він буде фінансуватись з обласного бюджету?

І.Дмитренко. На даний момент він… є цільова програма, і він буде фінансуватись з державного бюджету до кінця року, вже кошти виділені.

О.Сич. А дальше?

І.Дмитренко. А дальше, сказали, що протягом 2-3 місяців нададуть роз’яснення, чи буде дальше продовжуватись фінансуватись з державного бюджету, чи…

О.Сич. То я вам надам роз’яснення, поки вони не надали. Бо згідно Конституції України всі рішення, які приймають державні органи, фінансово забезпечуються з державного бюджету. Якщо державі в особі Міністерства охорони здоров’я треба такий орган, то хай фінансує. Бо якщо треба буде нам, то ми його створимо. Поки що ми доцільності його не бачимо, поки що ми тільки йдемо, скажемо, на поводку директив ваших начальників з Києва. Але доцільності роз’єднувати центр охорони здоров’я окремо на статистику і на центр ми не бачимо. Тому своїм начальникам передайте, що нехай читають Конституцію України.

І.Дмитренко. Добре. Дякую.

О.Сич. Колеги, чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 35, проти – 1, утримались – 2, не голосували – 32: рішення не прийнято.

І.Дмитренко. Я перепрошую, Олександре Максимовичу. Пару слів.

Шановні депутати! Даний центр нам обов’язково потрібен. Це один орган, який повністю збирає і опрацьовує всю інформацію в медицині. Є загальний центр статистики, який працює. І розумієте, якщо ми цей орган зараз…

О.Сич. Я прошу вибачення. Ви доповідь закінчили. Все! Якщо депутати захочуть повернутись до голосування, то хтось має мені подати пропозицію.

І.Дмитренко. Добре, вибачте, будь ласка.

О.Сич. Розглядається питання “Про затвердження Статуту комунального некомерційного підприємства “Обласний клінічний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Івано-Франківської обласної ради” у новій редакції”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 26 – в окремій брошурі.

Доповідач: Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, лаконічно.

І.Дмитренко. Шановні депутати! Прошу погодити, затвердити даний Статут комунального некомерційного підприємства “Центр екстреної медичної допомоги”.

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Може є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 52, не голосували – 18: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про стан виконання вимог Положення про порядок призначення на посаду та звільнення з посади керівників підприємств, установ, закладів, організацій спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, затвердженого рішенням обласної ради від 17.05.2019. № 1135-28/2019”.

Проект рішення номер 27 – в окремій брошурі.

Доповідач: Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії. Будь ласка.

Шановний Олександре Максимовичу, шановні депутати!

Відповідно до вимог пункту 2.9 Положення про порядок призначення на посаду та звільнення з посади керівників підприємств, установ, закладів, організацій спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, затвердженого рішенням обласної ради від 17.05.2019 року, рішення про призначення на посаду чи звільнення з посади, виконувача обов’язків керівника до часу розгляду питання на пленарному засіданні обласної ради приймає відповідний структурний підрозділ обласної державної адміністрації.

Термін, на який особа може бути призначена виконувачем обов’язки керівника, не може перевищувати 6 місяців, крім випадків, передбачених чинним законодавством.

Не виконані вимоги Положення станом на 01.07.2021 року уповноваженим органом управління у трудових відносинах з керівниками 12 підприємств, установ, закладів, організацій спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, які зазначені у таблиці.

Враховуючи викладене, на ваш розгляд пропонується проект рішення, яким передбачено: інформувати про стан виконання обласною державною адміністрацією вимог Положення про порядок призначення, визнати недостатньою роботу обласної державної адміністрації в сфері трудових відносин, встановити термін до 01.09.2021 року для подання обласною державною адміністрацією відповідних проектів рішень щодо призначення на посаду керівників підприємств, установ, організацій спільної власності територіальних громад області, рекомендувати обласній державній адміністрації вжити заходів дисциплінарної відповідальності до посадових осіб уповноважених органів управління.

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідача?

Немає запитань?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую. Сідайте, Василю Степановичу.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Теж немає? Тоді дозвольте я декілька слів скажу.

Шановні колеги! Ну, щоб ви розуміли, чому ми в попередньому скликанні, а депутати з попереднього скликання пам’ятають, ввели до Положення норми, що виконувачем обов’язків не може бути особа більше пів року. Тому що тільки для того, щоби уникнути волі депутатів і не вносити подання до обласної ради, людей призначали виконувачами обов’язків, вони роками нібито виконували обов’язки. А це означає, що були ущемлені права депутатів на виконання ними своїх повноважень щодо призначення керівників. І на сьогоднішній день, як ви почули, таких є 12 осіб. Тобто, у встановлені Законом терміни обласна державна адміністрація не подала 12 кандидатів на призначення на посади. Тому мені дивно, що у вас немає ні запитань, ні бажання обговорити це питання.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 54, не голосували – 16: рішення прийнято.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. По якому 26-му?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. У мене в порядку ведення не передбачено жодних пропозицій від жодної комісії.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Давайте так: давайте ми розглянемо порядок денний, а потім вернемось, якщо потрібно, до 26-го питання, яке… бо у нас вже 28-ме. Щоб до нього повернутись, то за це треба проголосувати і вернутись до нього. Ви розумієте?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Двадцять восьме питання – “Про звіт директора Івано-Франківської обласної бібліотеки для юнацтва Шаган Світлани Ярославівни”.

Проект рішення номер 28 – в окремій брошурі.

Доповідає Шаган Світлана Ярославівна – директорка Івано-Франківської обласної бібліотеки для юнацтва.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Шановні колеги! Перед вами є Світлана Ярославівна – теперішня директорка Івано-Франківської обласної бібліотеки для юнацтва. Чи є у вас запитання до директорки?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ну, то, будь ласка,  прошу увімкнути систему для запису для запитань і вітань.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. То не треба кричати, треба говорити в мікрофон.

Чаплинська Наталія Любомирівна.

Н.Чаплинська – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Я хочу подякувати пані Світлані за плідну працю в бібліотеці юнацькій. У свій час у мене була “Школа лідерів” для підлітків, і більше, я думаю, більше 15 років ми дійсно співпрацюємо, і наші діти там гарно вчаться читати книги, і є активними учасниками бібліотеки. Дуже дякую вам.

С.Шаган. Дякую вам.

О.Сич. Саїв Сергій Степанович.

С.Саїв. Скажіть, будь ласка, скільки в місяць приходять, читають… відвідувачів у вас?

С.Шаган. Ну, я хочу сказати, що сьогодні, мабуть, у багатьох виникає питання, чи
потрібна бібліотека сьогодні, чи відвідують бібліотеку. Але я хочу сказати… Ми знаємо, що сьогодні молоде покоління – це інтернет-покоління, і багато звертається до інформаційних технологій. Але бібліотека поміняла сьогодні свій як би імідж.

Я хочу сказати, що бібліотека сьогодні стала місцем зустрічі, спілкування, презентацій. Сьогодні, звичайно, ми не можемо сказати про ту статистику, яка була в минулих роках, бо ви прекрасно знаєте, що багато дітей сьогодні звертається сьогодні до інформаційних технологій. Але разом з тим, хочу сказати, що бібліотеку все-таки відвідують. І щодня бібліотеку відвідує понад 150 читачів.

Ще до того… (Без мікрофона).

О.Сич. Увімкніть мікрофон.

С.Шаган. Ще до того, як, звичайно, відбулися зміни на рахунок того, що… на рахунок нашої хвороби, на рахунок ковіду, бібліотеку щорічно відвідували більше 12 тис. читачів.
Бібліотека має прекрасний фонд, прекрасну літературу нову, яка дає можливість спілкуватись, десь проводити зустрічі, презентації, обговорення літератури.

Сьогодні ми навіть проводимо такі дискусії: діти, які читають… займаються в інформаційних мережах, і діти, які читають книги. Це дуже цікаво, і мають свою думку, мають свої напрацювання і, звичайно, такі дискусії дають можливість десь оцінити рівень знань дитини, і ми запрошуємо завжди і кажемо, що бібліотека завжди потрібна. І які б посади ми не займали, мені здається, що певний час ми завжди звертались до бібліотеки, і будуть звертатись наші діти.

О.Сич. Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Світлано Ярославівно! Кажіть всім, що бібліотека – це публічний простір, це те, що ви казали, це збережений бібліотечний фонд. Колись, як вводили телебачення, казали, що кіно не буде, а он є кінофільми, і театри є. Ми вам дякуємо за роботу. Робіть те, що ви робите, а до вас прохання: вимагайте від нас, депутатів обласної ради, збільшувати книжковий фонд, допомагати комп’ютеризацією, ремонтами приміщення. Та не може так бути, що після нас хоч потоп! Дякуємо за те, що ви зберегли, і спільно працюємо на розвиток.

С.Шаган. Дякую. Я хочу сказати, що ми отримали безкоштовно з Інституту української книги до 1000 примірників прекрасних видань. Це прекрасна література: підліткова, дитяча, різножанрова література. І я сьогодні, користуючись нагодою, дякую обласній раді, дякую управлінню культури за фінансування, що ми можемо придбати літературу необхідну, що ми можемо сьогодні поповнити фонд періодичними виданнями.

Але користуючись нагодою, я хотіла би сказати… подякувати також депутатам, які підтримують сьогодні бібліотеку, книгозбірню нашу, які звертаються у бібліотеку, і приходять їхні діти в бібліотеку. Це, як вже казали, пані Наталія Чаплинська, пані Наталія Перцович, пан Ігор Дебенко, де при бібліотеці працює Школа журналістики, і ми завжди співпрацюємо разом. І тому всі заходи, які відбуваються в бібліотеці, ми сьогодні… (Без мікрофона).

О.Сич. Пані Світлано! От треба було подякувати і зупинитись. Бо ви назвали трьох депутатів, а для голосування треба 43, а для голосування треба 43, а вони всі дуже ревниво ставляться до похвали, тим більше в прямому ефірі. Ну, вчіться трошки політики.

Дякую. Дякую, Світлано Ярославівно.  Є Регламент.

Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 62, не голосували – 8: рішення прийнято.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. По фракціях, подивіться, будь ласка, по фракціях. Всі підтримали бібліотеку.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Бачите: проти – ніхто, утримався – ніхто, ну, не голосували декілька, ну, буває.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Вийшли.

Шановні колеги! Переходимо до наступного питання – “Про призначення директорки…”, а чого пише “директора”, а не “директорки”? Я не розумію. Євгенія? Немає Євгенії?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ну, дивіться: проект рішення подавало управління культури, так? Ну, чому ви пишете, чому ви порушуєте ґендерну рівність? Чому ви пишете “про призначення директора…”, знаючи, що це буде директорка? Роблю вам зауваження.

“…Івано-Франківської обласної бібліотеки для юнацтва”.

Проект рішення номер 29 – в окремій брошурі.

Доповідає Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури, національностей та релігій обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики, рекомендовано до розгляду на сесії.

Кого пропонуєте?

В.Федорак. Шановний Олександре Максимовичу, шановні колеги-депутати! Пропонуємо на директора пані Світлану Шаган, яка перед вами звітувала.

7 травня цього року відбувся конкурс згідно норм чинного законодавства і процедури. І відповідно Світлана Шаган була переможцем цього конкурсу, тому, власне, її представляємо.

Про пані Світлану скажу лише два речення буквально. 39 років в колективі, пройшла свій трудовий шлях від бібліотекаря відділу абонементу до відповідно директора. Людина кваліфікована, професійна і працює дальше на перспективу.

В.Гладій. Голосуємо!

В.Федорак. Є прохання підтримати, Олександре Максимовичу, шановні колеги!

О.Сич. Світлано Ярославівно, я до вас… Ви нічого дивного у доповіді керівника не почули?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Він знову назвав директорку директором.

В.Федорак. Директорку бібліотеки Світлану Шаган рекомендуємо на погодження нашій обласній раді з терміном дії контракту – 5 років згідно чинного законодавства України про культуру.

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є запитання. Як це немає? Будь ласка, увімкніть мікрофон депутата Шевчука.

І.Шевчук. Скажіть, будь ласка, чи ще стоїть питання обміну даної бібліотеки з центру..?

В.Федорак. Питання не стоїть.

І.Шевчук. Свого часу, коли стояло це питання, ні директор, ні ви не зайняли позицію дітей.

В.Федорак. В даний момент дане питання не стоїть на порядку денному.

О.Сич. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 63, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про призначення директора Івано-Франківського обласного державного центру науково-технічної творчості учнівської молоді Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 30 – в окремій брошурі.

Доповідає Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Кімакович. Шановні депутати! Вносимо на ваш розгляд рішення обласної ради “Про призначення директора…”, тому що якраз попередні доповідачі говорили про те, що виконувач обов’язків. Нам треба зменшувати цю кількість. Сьогодні у нас два рішення є. То вже буде не 12, а 10. Тут, в залі, присутній кандидат, вони були також на комісії і готові відповісти на ваші запитання.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Дивіться, ну, кандидат, так?

В.Кімакович. Я чув.

О.Сич. Прізвище кандидата, прізвище, ім’я, по батькові.

В.Кімакович. Чепа Христина Володимирівна.

О.Сич. Ще раз.

В.Кімакович. Чепа Христина Володимирівна.

О.Сич. Тобто, Чепа Христина Володимирівна – це кандидат, це не кандидатка?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я тобі кажу! Як привчити вас до нових віянь?

Шановні колеги! Є присутня кандидатка на посаду директора. Чи є у вас запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дивіться, я вас попрошу: підійдіть, будь ласка, сюди. Тут дехто з депутатів, знаєте, відкладення солей, голови не може повернути.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Можливо, до вас дітей будуть водити.

От, будь ласка, шановні колеги, познайомтесь.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка, для запитань.

Мельничук Василь Іванович.

В.Мельничук – депутатська фракція “Батьківщина”. Шановна пані кандидатка! Чи вам відомий такий депутат, як Ткач Роман Володимирович? І що ви можете про нього сказати?

(Оплески в залі).

(Сміх у залі).

Х.Чепа. Пане голово, вельмишановні депутати, пане Василю! Так, я знайома з паном Романом, ми є односельчани, тому я неодноразово з ним перетиналась, звичайно…

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, ну, майте повагу до кандидатки! Ну, Роман зараз скаже, що конфлікт інтересів, все нормально, не переживайте.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Познайомились. Якщо серйозно, дійсно, шануймо, любімо, помагаймо, матеріально-технічну базу вдосконалюймо, ведімо своїх дітей, пропагуймо, бо такі центри потрібні.

Немає пропозицій до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 63, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про призначення директора Івано-Франківського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Івано-Франківської обласної ради”.

Проєкт рішення номер 31 – в окремій брошурі.

Доповідає Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики, рекомендовано до розгляду на сесії. Будь ласка, Вікторе Євстахійовичу.

В.Кімакович. Пане голово, шановні депутати! Пропоную призначити Гудзик Тамару Василівну на посаду директора Івано-Франківського центру. Пані Тамара працює у центрі з 2003 року, з 2007 року була директором. Оскільки закінчився контракт, пропонуємо продовжити його.

О.Сич. Тамара Василівна є? Є.

Тамаро Василівно, підійдіть, будь ласка, нехай депутати побачать вас.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Чи є запитання у вас до Тамари Василівни?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає, так? Не питаєте, чи вона знає Ткача?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні. Шануймо, любімо, поважаймо, допомагаймо. Якщо немає пропозицій до
проекту рішення, ставлю на голосування за основу і в цілому.

Т.Гудзик. Дякую.

О.Сич. За – 61, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звіт генерального директора комунального некомерційного підприємства “Обласний госпіталь ветеранів війни Івано-Франківської обласної ради” Федоришина Володимира Євгенійовича”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 32 – в окремій брошурі.

Доповідає Федоришин Володимир Євгенійович – генеральний директор комунального некомерційного підприємства “Обласний госпіталь ветеранів війни Івано-Франківської обласної ради”.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозиції комісії.

Пропозиції – у цій самій брошурі.

Проект рішення також розглянуто на засіданні постійної комісій обласної ради з питань захисту прав учасників і ветеранів АТО/ООС та їхніх сімей, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Шановні колеги! Чи маєте питання до нашого колеги-депутата і одночасно директора підприємства?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Оскільки є пропозиції комісії… Володимир Євгенійович бажає пару слів сказати, незважаючи на ваш дорогоцінний час. Будь ласка.

В.Федоришин. Дякую вам, що я вийшов на сцену. Хотів заявити про конфлікт інтересів. По цьому питанню голосувати не буду.

О.Сич. Приймається.

В.Гладій. За основу.

О.Сич. Колеги, ставлю на голосування за основу, оскільки є пропозиції комісії. Прошу визначатись.

За – 65, не голосували – 5: рішення прийнято.

Ставлю на голосування пропозицію комісії, вона звучить так: “Роботу генерального
директора комунального некомерційного підприємства “Обласний госпіталь ветеранів війни Івано-Франківської обласної ради” Федоришина Володимира Євгенійовича визнати задовільною”.

Ставлю на голосування.

За – 63, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу вибачення. Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції.

За – 63, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про продовження терміну дії контракту з генеральним директором комунального некомерційного підприємства “Обласний госпіталь ветеранів війни Івано-Франківської обласної ради” Федоришиним Володимиром Євгенійовичем”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 33 – в окремій брошурі.

Доповідає Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань захисту прав учасників і ветеранів АТО/ООС та їхніх сімей, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Чи є пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

В.Гладій. Конфлікт інтересів.

О.Сич. Оголошує кандидат про конфлікт інтересів і не голосує.

За – 57, не голосували – 14: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 09.10.2015.
№ 1778-39/2015 “Про переліки об’єктів, будівель і приміщень спільної власності
територіальних громад сіл, селищ, міст області”.

Проект рішення номер 34 – в окремій брошурі.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії. Будь ласка.

В.Даниш. Даним проектом рішення пропонується уточнити адресу, тобто, слова і цифри “Юності, 43”  замінити словами і цифрою “Івано-Франківська міська територіальна громада, с.Микитинці, вул.Юності, 43”.

О.Сич. Шановні колеги! Технічне уточнення. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Також немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 60, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про передачу нежитлової будівлі на бульварі Лесі Українки, 37 у м. Коломиї”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 35 – на окремому аркуші.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії. Будь ласка, суть справи.

В.Даниш. Суть справи. Даним проектом рішення пропонується передати нежитлову
будівлю на бульварі Лесі Українки, 37 у м.Коломиї із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області у комунальну власність Коломийської територіальної громади.

О.Сич. Шановні колеги! Коротко, якщо хтось не цікавився. Питання 35 і 36 – взаємопов’язані, оскільки в Коломиї, в приміщенні на вул.Переяславській, 2 знаходиться наше підприємство БТІ, яке платить достатньо велику оренду за то приміщення, і то приміщення взагалі міська рада виставляла на продаж, от, ми в кінцевому підсумку дійшли порозуміння, що давайте обміняємо їхнє приміщення на наше, яке знаходиться на околиці міста. Вартість їхня ринкова дещо різниться, і коли ми закінчимо прийом-передачу, то ми ще додамо якусь дещицю коштів згідно розрахунку на соціально-економічний розвиток Коломиї. Тобто, ми таким чином намагаємось стабілізувати роботу нашого підприємства.

В даному випадку ми приймаємо рішення про передачу нашого приміщення, а наступним буде прийняття приміщення уже з Коломийської власності, тому що їхня сесія вже рішення прийняла.

Чи є запитання? Є. Будь ласка, запишіться для запитань.

Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Дякую. Пане голово, якщо я правильно зрозумів, коли ви говорили про це питання на президії, ми говоримо про те, що ми передаємо їм приміщення на Лесі Українки, переходимо в приміщення на вул.Переяславській.

О.Сич. А вони нам передають на вул.Переяславській.

Т.Виноградник. Переяславській. Тобто, ми з центру переїжджаємо на околицю.

О.Сич. Ні, навпаки.

Т.Виноградник. Навпаки.

О.Сич. Навпаки. Ми залишаємось в центрі, а за це передаємо їм приміщення на околиці. І те, що в центрі, буде нашою власністю.

Т.Виноградник. Добре. Тоді я правильно зрозумів.

Але скажіть мені тоді, будь ласка. 2 млн.грн. в минулому році ми голосували за те, щоб виділити БТІ для проведення ремонтних робіт. Скажіть, будь ласка, пане Василю, голово,
начальник управління, як використані ці кошти, вони будуть зараховані під час передачі, чи будуть вони враховані в акті прийому передачі? Ця процедура. Дякую.

В.Даниш. Фактично профінансовано 1 млн.грн., ми на 2 млн.грн. збільшили статут Коломийського МБТІ, звичайно, що кошти будуть враховані при передачі, буде передаватись за балансовою вартістю. Так що в акті буде відображатись.

О.Сич. Так, я пригадую, що ми тоді приймали рішення, але таким чином їх давали: на поповнення статутного фонду Коломийського БТІ, з тим, щоб вони використали для ремонту. Вони частину використали, частину не використали.

Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропозиції до проекту рішення?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 58, не голосували – 12: рішення прийнято.

І наступне питання – “Про передачу нежитлового приміщення на вул. Переяславській, 2 у м. Коломиї”.

Питання так само внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 36 – в окремій брошурі.

Доповідач: Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозиції комісії.

Пропозиція комісії – у цій же брошурі.

Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Будь ласка, запишіться.

Виноградник Тарас Теофілович, будь ласка.

Т.Виноградник – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Дякую. У мене виникає питання. У нас додатком до даного проекту рішення йде пропозиція постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, що в тексті проекту рішення та додатку до проекту рішення вилучити слова “загальною площею 448,9 кв. м”. А в проекті рішення написано “448,9 кв. м”.

Питання: чому вилучити показники загальною площею 448,9 кв. м? Дякую.

О.Сич. Нехай Федорців відповість.  Це була пропозиція Федорціва. Будь ласка.

Увімкніть мікрофон Федорціва.

С.Федорців. Так, це була моя пропозиція на комісії, я просив комісію підтримати.
Поясню, чому. Тому що на той момент ця площа була не в реєстрі, її не було в реєстрі, Тарасе Теофіловичу, тому ми казали забрати. Тому коли буде в реєстрі, тоді воно й відобразиться.

Тому у мене пропозиція буде сьогодні до цього проекту рішення: цю цифру забрати, натомість поставити реєстраційний номер даного об’єкту. І в реєстрі права власності вже відображено 448,9. Дякую.

О.Сич. Приймається. Ще питання, так?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка, увімкніть мікрофон Тараса Виноградника.

Т.Виноградник. Дякую, Сергію, за правильну відповідь. Тепер зрозуміло. Я би хотів, щоб ми цей момент опрацювали в акті, який вказано в акті прийому-передачі. Чому? Тому що буде враховуватись ринкова вартість та буде проводитись експертний висновок з врахуванням від кількості метрів квадратних. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Ставлю пропозицію за основу, оскільки зараз буде уточнення: пропозиція від Сергія Федорціва. Прошу визначатись за основу.

За – 58, не голосували – 12: рішення прийнято.

Будь ласка, увімкніть мікрофон Федорціва.

С.Федорців. Я фактично доповню пропозицію комісії. Замість власне слів “загальною площею” і цифр “448,9 кв. м” поставити реєстраційний номер об’єкту нерухомого майна 2127270926106. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Насправді, по Регламенту буде правильно зробити так: відхилити… я зараз поставлю на голосування. Відхилити пропозицію комісії, а потім поставити на голосування і прийняти пропозицію Федорціва. Так по Регламенту буде правильно. Тому я ставлю на голосування пропозицію комісії. Прошу її відхилити, але я ставлю.

Проти або утримався – бажано проголосувати.

Треба уважно просто слухати за перебігом сесії, Дебенко!

За – 7, проти – 9, утримались – 9, не голосували – 45: рішення не прийнято.

Треба просто уважно слідкувати за перебігом сесії, а не спілкуватись з дівчатами. Бо я
інакше Марію-Лесю пересаджу.

А тепер прошу Сергія Федорціва оголосити свою пропозицію ще раз.

С.Федорців. В проекті рішення вилучити слова і цифри “загальною площею 448,9 кв. м” і замість цього вказати реєстраційний номер об’єкта нерухомого майна 2127270926106.

Дякую.

О.Сич. Об’єкт уже зареєстрований, тому вказуємо його реєстраційний номер.

Ставлю на голосування пропозицію Федорціва.

За – 55, не голосували – 15: рішення прийнято.

І ставлю на голосування проект рішення в цілому.

За – 57, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про передачу майна Яблунівської спеціальної школи Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 37 – в окремій брошурі.

Доповідає Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії.

Будь ласка.

В.Кімакович. Доброго дня, шановний голово, шановні депутати! До нас звернувся сільський голова об’єднаної громади Яблунева з проханням передати майно для потреб громади з гарантією, що воно буде використовуватись за призначенням.

Ми підготували відповідне рішення і подаємо на ваш розгляд.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні чи подати пропозиції до проекту рішення?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є питання? Прошу вибачення. Будь ласка, увімкніть мікрофон депутата Виноградника.

Т.Виноградник – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Дякую. Шановний доповідачу Вікторе! Скажіть, будь ласка, що буде з персоналом, який працював в школі, чи вони залишаться там працювати? Чи територіальна громада буде забезпечувати заробітну плату, фінансування техпрацівників, викладачів і тому подібне?

В.Кімакович. Цей заклад ліквідований ще минулого року, він не функціонує, там якраз працює персонал тільки той, що обслуговує дане приміщення, щоб воно не прийшло…

О.Сич. В непридатний стан.

В.Кімакович. …в непридатний стан…

Т.Виноградник. Я дуже правильно задав питання. Ви сказали, що ми передаємо зі збереженням цільового використання – для закладів освіти.

В.Кімакович. Так.

Т.Виноградник. Тому я питаю, чи будуть там працевлаштовані в майбутньому ті люди?

В.Кімакович. Я не можу сказати, тому що це буде рішення відповідного органу об’єднаної територіальної громади.

Т.Виноградник. А територіальна громада нам про це написала чи ні?

В.Кімакович. Вони писали тільки про майно.

Т.Виноградник. Тільки про майно.

В.Кімакович. Так.

Т.Виноградник. Добре, дякую.

О.Сич. Тарас Теофілович, поділяю вашу стурбованість, але ми невправі диктувати громаді, кого набирати на роботу.

Шановні колеги! Пропозицій до проекту рішення немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 59, не голосували – 11: рішення прийнято.

Наступне питання – “Про передачу майна комунального некомерційного підприємства “Коломийський фтизіопульмонологічний центр Коломийської міської ради Івано-Франківської області”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 38 – в окремій брошурі.

Доповідач: Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я
обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, обидві комісії рекомендували до розгляду на сесії.

Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення або бажання висловити свою позицію?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 58, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження передавального акта комунального некомерційного підприємства “Долинський протитуберкульозний диспансер” Івано-Франківської обласної ради”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 39 – в окремій брошурі.

Доповідач: Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я
обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є, так? Запишіться, будь ласка, для запитань.

Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Може у мене не по цьому… суті питання, але ми передаємо об’єкти. Мене цікавить питання. Дивіться: в Івано-Франківську якимсь чином обласна рада, маючи комунальне підприємство на вул.Бельведерській, Млинарській, не оформила акт землекористування на землю, потім знесли споруди, а землю віддали м.Івано-Франківську.

Там зараз вже буде затверджений ДПТ, і буде будуватись мікрорайон цілий.

Як в даній ситуації в нас з землями по цих об’єктах, що ми передаємо? Дякую.

І.Дмитренко. Дякую за запитання. Ці землі є наші, обласної ради. І об’єкти – також
обласної ради.

О.Сич. Шановні колеги! Що стосується земель, ми на початку попередньої каденції спеціальної для цього створили земельний відділ, і він активно щоденно тим займається, і тільки закінчує питання, відразу подає нам.

Щоб ви розуміли, громади, на території яких розташовані наші об’єкти, не охоче йдуть або й зовсім не йдуть з наданням дозволу на оформлення земель. Я вже не буду конкретизовувати, аби не було зараз тут політичних непорозумінь.

Що стосується того об’єкту, про який ви говорите, Тарасе Теофіловичу, якщо ви пригадуєте, обласна рада в попередньому скликанні рік або два назад прийняла об’єкт в комунальну власність без передачі землі, міська рада її не передала. Тому ця земля є Івано-Франківської міської громади. Інше питання, що там є поряд наркологічний диспансер, ця земля оформлена як спільна власність громад області.

Ви виставите, бо я замість вас відповідав.

Чи є ще запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 57, не голосували – 12: рішення прийнято.

І в додаток, Тарасе Теофіловичу. І якби те майно, яке знесене, про яке ви кажете, зносилось як наше, то ми мали б давати згоду. Ми не давали, а отже, то майно нам не передано, тобто, його, очевидно, давала дозвіл міська рада зносити як власник майна.

Розглядається питання “Про затвердження передавального акта комунального некомерційного підприємства “Тисменицький протитуберкульозний диспансер” Івано-Франківської обласної ради”.

Внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 40 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання до Ігоря Анатолійовича?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Тарасе Теофіловичу, немає запитань?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Бо я мушу перепитувати, бо потім скажуть, що я не зважив на волю депутатів. Колеги, немає.

Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 56, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання постанови Верховного Суду у справі
№ 0940/2394/18 (№ К/9901/26524/19), постанови Восьмого апеляційного адміністративного суду у справі № 857/5629/19 (№ 0940/2394/18) та рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду у справі № 0940/2394/18 щодо надання товариству з додатковою відповідальністю “Рогатинпісок” гірничого відводу для розробки Північно-Західної ділянки Москалівського родовища піску”.

Проект рішення номер 41 – в окремій брошурі.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Також проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму.

Чи є запитання до Василя Івановича?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні цього питання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 24, утримались – 5, не голосували – 31: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 31.07.2020.
№ 1533-36/2020 “Про погодження клопотання з матеріалами щодо приведення існуючого поділу лісів у відповідність до Порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок”.

Проект рішення номер 42 – на окремому аркуші.

Доповідає Олійник Роман Романович – перший заступник начальника Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання до доповідача?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка, для запитань.

Понайда Олег Володимирович.

О.Понайда – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Доброго дня! Дивіться, масово звертаються люди щодо виписки дров по державних лісгоспах. Там десь зараз ситуація по Брошнівському лісгоспу, що припинили як би прийом документів, немає виписки, і ті люди, які раніше звертались, що не отоварює державний лісгосп. Я би просив в даному питанні розібратись.

І ще одне – щодо підняття ціни на дрова для населення, і особливо – у негазифікованих населених  пунктах. Це є дуже важливе питання, бо, наприклад, якщо брати за кубік бука, при сьогоднішніх стандартах, при 70 грн. це дуже багато, якщо рахувати. Я би просив, якщо би ви могли, десь в робочому порядку надати інформацію, взагалі, формулу, як ви розраховуєте вартість ціни на дрова для населення. Дякую.

О.Сич. Олеже, а ви напишіть звернення, і вам офіційну відповідь пришлють з усіма розрахунками.

Р.Олійник. Ми в робочому порядку ці питання вирішимо.

О.Сич. Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Дивіться, у мене виникає просте питання. У нас зменшилась, точніше збільшилась кількість захисних лісів, а зменшилась кількість експлуатаційних лісів. Це суть змін. В чому суть питання? Чому такі речі? Дякую.

Р.Олійник. Це рішення про категорії лісів для Коломийського лісгоспу приймалось рік тому назад – 30 липня. Це рішення потім подається в Міністерство екології та природних ресурсів, які розглядають його. Міністерство абсолютно слушно, скориставшись геопорталом “Водні ресурси України”, побачило, що в Коломийському лісгоспі при лісовпорядкуванні не врахували річки, а там є різна казуїстика: довжина ріки 25 км, 10 км, і вони виділили ці 124 га додаткових захисних лісів. Лісовпорядники прийняли це зауваження, внесли виправлення, і вони повинні пройти процедуру затвердження.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 59, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про погодження клопотання з матеріалами щодо приведення існуючого поділу лісів у відповідність до Порядку…”. Чекайте!

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Так ми це щойно розглядали.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. “Про погодження клопотання з матеріалами щодо приведення існуючого поділу лісів у відповідність до Порядку поділу лісів на категорії та виділення особливо захисних лісових ділянок”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 43 – на окремому аркуші.

Доповідач – той же: Олійник Роман Романович – перший заступник начальника Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Запитання є, колеги?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є? Запишіться, будь ласка, для запитань.

Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Дякую. Дивіться, у мене до доповідача питання. По Калуському лісгоспу ви зараз розподіляєте, що у нас є рекреаційно-оздоровчі ліси і ліси природоохоронного, наукового та історично-культурного призначення. А які вони були до цього моменту? Це перше питання.

Друге питання. Якою методикою ви користувались при визначенні категорійності цих лісів? Я чому питаю? Тому що у нас є обласне підприємство “Облагроліс”, і ми постійно йому виділяємо кошти на лісовпорядкування і лісовідведення. Ми хочемо також зрозуміти, як це робиться. Може ви їм передасте правильний, хороший досвід.

Р.Олійник. Дякую. Я зрозумів питання. Калуський лісгосп подає матеріали чергового базового лісовпорядкування на затвердження, так, як подавав рік тому Коломийський. Тут немає змін, які вносились Міністерством екології.

Порядок поділу лісів на категорії затверджений відповідною категорією, затверджений відповідною постановою Кабінету Міністрів. Він передбачає від того, де розміщені ці ліси, певні категорії. В Калуському лісгоспі, як ви бачите, практично всі ліси, крім 100 з кусочком гектарів, – це ліси рекреаційні. Тобто, м.Калуш і ті населені пункти, які розміщені поза межами Калуського лісгоспу, зумовили віднесення всіх лісів до рекреаційних. Тобто, це “зелені зони” цих міст і сіл. А 108 га – це природно-заповідний фонд, вздовж Лімниці і якихось об’єктів, які є на території лісгоспів.

О.Сич. Колеги, чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Також немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 55, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про припинення права користування мисливськими угіддями та надання їх в користування товариству з обмеженою відповідальністю “Рекреаційно-оздоровче, лісогосподарське, мисливсько-спортивне господарство “Нивочин”.

Проект рішення номер 44 – на окремому аркуші.

Доповідач: Олійник Роман Романович – перший заступник начальника Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і  в цілому.

За – 62, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про припинення права користування мисливськими угіддями та надання їх в користування громадській організації “Мисливське господарство “Рись”.

Проект рішення номер 45 – на окремому аркуші.

Доповідач: Олійник Роман Романович – перший заступник начальника Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Також немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 56, не голосували – 16: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про припинення права користування мисливськими угіддями та надання їх в користування громадській організації “Мисливсько-спортивний комплекс “Яструб”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 46 – на окремому аркуші.

Доповідач: Олійник Роман Романович – перший заступник начальника Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. Немає!

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 60, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання громадській організації “Коломийська організація Українського товариства мисливців та рибалок” в користування мисливських угідь”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 47 – на окремому аркуші.

Доповідач – той же: Олійник Роман Романович – перший заступник начальника Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Так само немає.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 59, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання громадській організації “Рожнятівська районна організація Українського товариства мисливців і рибалок” в користування мисливських угідь”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 48 – на окремому аркуші.

Доповідач – той же: Олійник Роман Романович – перший заступник начальника Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозицій до проекту рішення так само немає.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 59, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про припинення права користування мисливськими угіддями та надання їх в користування громадській організації “Тисменицька районна організація Українського товариства мисливців та рибалок”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 49 – на окремому аркуші.

Доповідач – той же: Олійник Роман Романович – перший заступник начальника Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Питання є?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка, для запитань.

Сивак Аріна Володимирівна.

А.Сивак. Ще раз добрий день! Пане Романе, прошу все ж таки розказати депутатському корпусу, яка насправді ситуація відбувається по розширенню угідь для Тисменицького УТМР. Дякую.

Р.Олійник. Івано-Франківський лісгосп своїми листами відмовився від 4 тис… від 3 тис. 44 га угідь. Це останні мисливські угіддя, якими користувався Івано-Франківський лісгосп. Відмовився він в користь Тисменицької УТМР. Всі ці погодження були раніше надані. Але, на жаль, не було враховано, що в Івано-Франківському лісгоспі в урочищі “Марківці” є ланове господарство, вольєр на площі 145 га, який є складовою мисливських угідь Івано-Франківського лісгоспу. Якщо лісгосп не буде користувачем мисливських угідь, легітимність вольєра також стає сумнівним. Крім того, рішення…

О.Сич. Увімкніть мікрофон, будь ласка.

Р.Олійник. Дякую. Рішення Агентства лісових ресурсів, які були прийняті на останній колегії, зобов’язують лісогосподарські підприємства утримувати мисливські угіддя, особливо там, де є вольєрне господарство.

Ми просили на комісії врахувати і відкласти або зняти це питання з розгляду, але, на жаль…

О.Сич. Ви маєте право робити це зараз.

Будь ласка, увімкніть мікрофон Орисі Володимирівні – голові комісії з питань земельних відносин.

О.Книшук – депутатська фракція “Батьківщина”. До обласної ради надійшли всі
необхідні документи з усіма необхідними погодженнями, в тому числі і від управління лісового господарства. Якщо змінилась думка управління лісового господарства з цього питання, то у них була можливість надати офіційний лист з обгрунтуванням і відкликати запропонований проект рішення. Чому це мають депутати бути заручниками цієї ситуації і вирішувати: давати чи не давати? Дякую.

Р.Олійник. Олександре Максимовичу, я відповім, якщо можна.

О.Сич. Будь ласка.

Р.Олійник. Подання по діючому законодавству робить Агентство лісових ресурсів України. Це подання відкликати в два дні часу не представлялось ніякої можливості.

О.Сич. Увімкніть мікрофон Аріни Сивак.

А.Сивак. Романе Романовичу, я перепрошую, але ці папери лежали в адміністрації пів року, і ви самі це прекрасно, дуже добре знаєте. І тільки після того, як на попередньому засіданні минулого четверга це питання було піднято на комісії, документи одразу потрапили до
обласної ради. Відповідно у вас було не два дні, а пів року. І зараз ви вводите депутатський корпус в такий стан, що нібито вони мають прийняти рішення… Після того, яка, цікаво, буде доля цього вольєрного господарства? Я думаю, що дуже багато людей там було, і знають прекрасно, яка там ситуація.

Скажіть, будь ласка, що станеться після того, як зараз ми підтримаємо той пакет документів, який ви нам “пропхали” і рекомендуєте зараз підтримати? Дякую.

Р.Олійник. Дивіться, я, по-перше, мушу сказати, що я би не пов’язував затримки з погодженням цих документів обласною адміністрацією, а там було три організації УТМР. Воно, скоріше всього, що просто так співпало. Хоча конспіративні всілякі речі можуть все розв’язувати.

Те, що стосується вольєра і його легітимності, треба розбирати абсолютно окремо. Поки що він в складі мисливських угідь. Вольєр – це є елемент мисливського господарства. Звіринець, зоопарк, ще щось – це не є елементами мисливського господарства, не є їхньою інфраструктурою.

О.Сич. Шановні колеги! Я скажу так: нам поступили документи до розгляду, ми їх розглядаємо. Якщо зміниться думка в управління і відповідно в Державного агентства, то хай подасть нам звернення про внесення змін до нашого рішення. От і всі проблеми. А тут депутати були праві: немає чого руками депутатів “загрібати конфліктний жар”. Є в народі таке прислів’я: “мастіть собі голову”, якщо не вмієте, скажемо, знайти порозуміння між конфліктними сторонами.

Колеги, чи є ще бажаючі висловитись з цього приводу?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 29, проти – 2, утримались – 3, не голосували – 33: рішення не прийнято.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Розглядається питання “Про клопотання щодо присудження щорічної Премії Верховної Ради України Квартюк Наталії Степанівні”.

Проект рішення номер 50 – в окремій брошурі.

Доповідає Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Так само немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Романе Володимировичу, як голосувати? Бо я не чую. Романе Володимировичу! Як голосувати? Бо я не чую!

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. За – так? Добре. А то у мене вже рука здригається, коли чую сигнал.

За – 49, не голосували – 17: рішення прийнято.

Розглядається питання номер 51 – “Про клопотання щодо присудження щорічної
Премії Верховної Ради України Пасічній Ганні Миколаївні”.

Проект рішення номер 51 – в окремій брошурі.

Доповідає Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. Немає!

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. Немає!

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 54, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про представлення до нагородження Грамотою Верховної
Ради України Кота Григорія Васильовича”.

Проект рішення номер 52 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки та молодіжної політики обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. Немає!

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення? Так само немає.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 55, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про представлення до нагородження Грамотою Верховної
Ради України Владимирського Богдана Фотійовича”.

Проект рішення номер 53 – в окремій брошурі.

Доповідає Гринечко Мар’яна Валеріївна – голова постійної комісії обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики.

Проект рішення напрацьовано та рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради постійною комісією з питань культури, духовності та інформаційної політики.

Чи є запитання?

Голоси із залу. Немає.

О.Сич. Немає запитань. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. Немає.

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 57, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про представлення до нагородження Почесною грамотою
Кабінету Міністрів України Скиби Олександра Дмитровича”.

Проект рішення номер 54 – в окремій брошурі.

Доповідає Гринечко Мар’яна Валеріївна – голова постійної комісії обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики.

Проект рішення напрацьовано та рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради цією комісією.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. Немає!

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. Немає!

О.Сич. Так само немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 54, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про депутатські запити”.

Проект рішення номер 55 – на окремому аркуші.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є ще пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 56, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Різне”.

Чи є у депутатів обласної ради бажання висловити свої думки з приводу або без приводу?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу записатись для виголошення своїх думок.

Іванів Назарій Іванович.

Н.Іванів. Пане голово і шановні депутати! Дуже прошу повернутись до питання номер 10, тому що виникла необхідність… щойно мене попросив депутат Верховинської селищної ради внести зміну в назву по екологічному об’єкту. Технічна зміна.

О.Сич. Цитуючи Ірину Богданівну, я хочу сказати: а він, що є суб’єктом виконання?

Н.Іванів. Ні.

О.Сич. Суб’єктом виконання є громада.

Н.Іванів. Розумію. Я прошу як депутат обласної ради…

О.Сич. Але… Добре. Я поставлю на голосування після того, коли всі депутати обласної ради виголосять свої думки в “Різному”.

Н.Іванів. Зрозумів. Дякую.

О.Сич. Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Шановний Олександре Максимовичу! Я буквально декілька секунд хочу про таке поговорити. Слава Богу, Україна, ми – українці, дочекались прекрасної дати, яка приходить на нашу землю, – 30-річчя Незалежності.

Іде страшна війна з нашим споконвічним ворогом – москалем. Ми переможемо в цій війні, ми не раз перемагали. На жаль, політичні події, які відбуваються в Україні, я завжди списую на те, що нам тільки 30 років, але ми маємо показати нашій громаді, українству свою твердість: все, ми більше ніколи не віддамо незалежність!

Я звертаюся до вас, на жаль, я не буду нікого критикувати, у виконавчій владі змінюється дуже часто керівництво і так дальше. Я звертаюся до вас: все-таки чи на рівні обласної ради, чи спільно з обласною адміністрацією, розробити комплекс заходів щодо відзначення 30-річчя в області. Це не обов’язково гроші мають бути. Згадати всіх тих упівців, які ще лишилися, згадати тих перших рухівців, кунівців… всіх, хто був причетний до цих подій. Їх небагато вже залишилось. Ми маємо показати підростаючому поколінню, що ми надовго на цій землі.

Я завжди казав на всіх мітингах, казав, кажу і буду казати: ворог наш, ми вже ніколи не підемо в бункер! Наші діди і батьки були в бункерах. Ми будемо твердо стояти на своїй землі.

Тому, пане голово, дайте доручення, принаймні на рівні обласної ради, поспілкуйтесь з обласною адміністрацією, зверніться до керівників територіальних громад, відчистьмо наші селища й містечка, проводімо ці 3 дні, які там будуть святкові, – День прапора… проведімо урочисто ці дні. Ми маємо доказати собі, світові, що ми надовго й вічно. Я вас дуже прошу.

Я думаю, що всі колеги-депутати підтримають мене в цьому. Дякую.

О.Сич. Дякую, Романе Володимировичу.

Шановні колеги! Виконавчий апарат обласної ради над урочистим відзначенням 30-ї річниці з дня відновлення Незалежності Української держави працює. У нас запланована урочиста сесія, на яку ми запросимо депутатів першого скликання, депутатів Верховної Ради першого скликання, представників громадськості, спільно проведемо сесію. Ми готуємо відзнаки ювілейні, ми готуємо невеличкі подарунки кожному учаснику урочистої сесії. Думаю, що різноманітні культурно-мистецькі заходи заплановані, очевидно, в планах роботи управління культури обласної державної адміністрації. При складанні бюджету ми на це закладали спеціально кошти. Кожного року вони це роблять. Думаю, що управлінням адміністрації будуть дані відповідні розпорядження, щоб відповідні заходи були проведені у всіх закладах культурних, освітніх, мистецьких і тому подібне. Але те, що ми запланували, я думаю, що воно буде зі смаком. Воно буде зі смаком, і воно буде гідним 30-річчя відновлення Української держави – України.

О.Сич. Сивак Аріна Володимирівна.

А.Сивак. Шановні колеги-депутати! Хочу декілька слів… все ж таки про Марківці повернутись, оскільки там така ситуація… Хотілося би, щоб всі ми з вами запам’ятали, що сьогодні ми не пропустили один пакет документів, і якщо буде наступний пакет документів, від якоїсь інакшої організації, щоб ми згадали, як голосували сьогодні. Тому що, наскільки відомо, на цю територію претендує ще три організації, і всяке може бути, знову буде завуальовано щось, якось ніхто нам не донесе інформацію, яка є насправді, і буде під загрозою існування цього вольєру.

І про позитивне на завершення. Продовжуючи тематику відзначення Дня незалежності України, була така пропозиція між депутатами, щоби ми, можливо, приурочили якийсь підйом до якоїсь вершини Карпатських гір. Це на розгляд кожної фракції. Можливо, ми би щось таке організували. Дякую за увагу.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ну, пані Аріно! Пані Аріно! Якщо я не годен буду йти в тому темпі, що й ви, мені стидно буде.

А.Сивак. Я підтримаю ваш темп.

(Сміх у залі).

(Оплески в залі).

О.Сич. Ну, мені якось, знаєте, і стидно, щоб мене хтось підтримував, бо ще хочеться бути в тонусі, але й боюся не влучити. Знаєте? Але ми подумаємо над цим питанням.

А якщо серйозно, я чув про цю пропозицію, якщо серйозно. Повірте мені, є цілий ряд депутатів, які просто об’єктивно не зможуть цього зробити, і буде такий якийсь невеличкий осадок: одні змогли піти, інші не змогли піти. Не тому, що не захотіли, а тому, що здоров’я не дозволило.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Можна вершини, але славні, не Карпатські. От, давайте будемо творити історію разом і підкоримо спільно якусь історичну вершину.

Шановні колеги! Ще. Яворський Андрій Михайлович.

А.Яворський. Шановні депутати! Пане голово! Знаю, що десь відхилюся, але я все-таки буду просити, напевно, в силу обставин департамент охорони здоров’я неправильно вніс роз’яснення або незрозуміло… щоб повернутись до 25-го питання – “Про створення комунального некомерційного підприємства “Обласний інформаційно-аналітичний центр медичної статистики Івано-Франківської обласної ради”.

Мова йде про інше. Якщо ви не зрозуміли, я просто внесу ясність.

О.Сич. Одну хвильку! Давайте ми інакше. Отже, є пропозиція повернутися.

А.Яворський. Так.

О.Сич. А аргументи назвете під час розгляду питання…

А.Яворський. Дякую.

О.Сич. …якщо депутати захочуть повернутись.

А.Яворський. Добре. Дякую.

О.Сич. Давайте будемо економити час.

Колеги, давайте по черзі. Отже, поступила спочатку пропозиція від депутата Іваніва, а потім від депутата Яворського – повернутись до розгляду двох питань.

Спочатку депутат Іванів пропонує повернутись до розгляду питання номер 10.

Я ставлю на голосування вашу пропозицію, щоб повернутись до питання номер 10.

Це процедурне питання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Це процедурне питання. Для нього потрібна третина голосів.

Ставлю на голосування пропозицію Іваніва. Прошу визначатись.

А можна радикально? Радикально “за”?

За – 55, не голосували – 10: рішення прийнято.

Ми це питання, ми зараз до нього повернемось.

Наступне питання, яке поставив депутат Яворський: повернутись до розгляду питання номер 25.

Ставлю на голосування.

За – 53, не голосували – 13: рішення прийнято.

А тепер, друзі, по черзі приступаємо до повторного розгляду цих питань.

Отже, розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 19.02.2021. № 70-4/2021 “Про фінансування природоохоронних заходів з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища за рахунок планових надходжень у
2021 році” (зі змінами)”.

Прошу увімкнути мікрофон ініціатора повернення до розгляду цього питання Іваніва Назарія Івановича – голови бюджетної комісії з питань… голови бюджетної комісії, ну, і депутата фракції “Платформа Громад”.

Н.Іванів. Дякую, пане голово, шановні депутати, що повернулись ми до розгляду цього питання. Прошу підтримати правку технічну до рішення обласної ради від 19 лютого 2021 року № 70-4/2021 “Про фінансування природоохоронних заходів з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища за рахунок планових надходжень у 2021 році” (зі змінами)”, а саме: по розпоряднику коштів Верховинської селищної ради в частині рекультивації полігону твердих побутових відходів у с.Бережниця Верховинського району Івано-Франківської області (коригування кошторису) замінити на назву “Рекультивація полігону твердих побутових відходів у с.Бережниця Верховинського району”.

Дякую. Прошу підтримати.

О.Сич. Шановні колеги! Отже, давайте так: по процедурі. Оскільки ми повернулись, то нам треба повторно проголосувати питання за основу, потім проголосувати цю зміну, а потім в цілому – знову.

Тому, хто за прийняття знову ж таки проекту рішення за основу? Прошу визначатись.

За – 58, не голосували – 8: рішення прийнято.

Ставлю на голосування пропозицію депутата Іваніва. Прошу визначатись.

За – 57, не голосували – 9: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням пропозиції депутата Іваніва.

За – 60, не голосували – 6: рішення прийнято.

Шановні колеги! Шановні колеги! Ми голосували за повернення до 25-го питання. Тому прошу увімкнути мікрофон депутата Яворського для аргументації цього кроку.

А.Яворський. Шановні колеги! Коротко. Центр статистики…

Голоси із залу. (Без мікрофона).

А.Яворський. Будь ласка, хвилинку уваги! Центр статистики, який існує у нас, в медичній сфері, він збирає всю інформацію з медичних установ цілої області, з низини, і обробляє, і подає цю всю інформацію по вертикалі до Міністерства охорони здоров’я. В силу обставин, які склались з 2018 року, реформ, які відбувалися, цей Центр статистики… було до нього приєднано і Центр громадського здоров’я, медичну бібліотеку, про що йшла мова депутата… і спорту, Центр спорту, все з’єднали в одну структуру. Зараз в силу обставин, через COVID побачили, що по вертикалі громадські центри, які були створені по Україні, вони десь не виконали своїх функцій, і зараз йде мова про те, що частина функцій центрів громадського здоров’я, які у нас в області теж існували, вони переходять зараз в лабораторний центр, бувші так звані СЕС. Тому залишається на одинці, сам по собі цей Центр аналітичної статистики, який буде фінансуватись з Києва до нового року. Я це десь розумію, і я сторонник того, що не можна збільшувати ці медичні заклади і їх розпорошувати, щоби утримувати за кошти області, я це прекрасно розумію, і комісія наша розуміє, але зараз така склалась ситуація, що цей Центр повинен існувати, поки що, поки десь з часом медичні всі заклади, які електронно вводять всі дані, і так воно все йде на Київ, і Національна служба здоров’я це бачить, але поки що він мусить існувати.

Я прошу підтримати функціонування цього Центру.

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідача? Є. Увімкніть, будь ласка, мікрофон депутата Виноградника.

Т.Виноградник. Попередній доповідач, доповідаючи по питанню номер 25, а саме керівник департаменту, так і не відповів мені на питання про статутний капітал, точніше, про статутний фонд цього підприємства, коли він буде сформований. Дякую.

О.Сич. Чи може відповісти голова комісії?

А.Яворський. Статутний капітал, наскільки я знаю, 1000 грн. А просив департамент охорони здоров’я на його утримання до кінця… виділив зараз субвенцію на пів року, з Києва прийшло близько 2 млн. з чимось. На наступний рік вони хотіли просити кошти з обласного бюджету на утримання цієї установи до 4 млн.грн. Там близько 30 працівників. Ми це питання поки що відклали, до визначення з Києва, хто буде фінансувати цю установу, оскільки ми теж не бачимо… не хотіли би, щоб воно знову “впало” на обласний бюджет.

Статутний, нагадую, – 1000 грн.

О.Сич. Шановні колеги! Я розумію, чому депутати не проголосували. Тому що депутати намагаються бережливо ставитись до коштів обласного бюджету. Насправді, якщо й можна проголосувати, то хіба таким чином: оскільки зараз це підприємство фінансується з державного бюджету, але при підготовці проекту бюджету на 2021 рік, обласного бюджету на 2022 рік, ми кошти з обласного бюджету закладати не будемо. І тоді або ви його ліквідуєте, або ті, хто приймав рішення на київському рівні, нехай читають Конституцію. Я ще раз цитувати це не буду. Тому я, колеги, з отакими розставленими акцентами я пропоную повернутись до голосування.

Спочатку я пропоную так само, як ми це робили з попереднім рішенням, проголосувати за основу. Єдине, що прошу: Романе Володимировичу, але голосніше, бо деколи не можу почути як, як голосувати.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. За “слугу”! Отже, сьогодні “Європейська Солідарність” голосує за “слугу”. Я би хотів, щоб люди чули.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Отже, ставлю на голосування за основу, а Роман Володимирович пропонує за “слугу”. Прошу визначатись.

За – 59, не голосували – 6.

Шановні колеги! Ми проголосували за існуючий проект рішення, так? За основу. Інших пропозицій немає до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні, я це озвучив, як ми будемо поступати, ми це не можемо імплементувати в
проект рішення, бо само собою й так зрозуміло, що сьогодні фінансується з державного бюджету, а коли ми приступимо до формування обласного, то ми гроші закладати не будемо. Просто ми це зафіксуємо собі в стенограмі і будемо знати. А до рішення, я думаю, ми не можемо нічого включити, цю пропозицію.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому. Але прошу так голосно, щоб я знав, як голосувати.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Радикально “за”.

За – 58, не голосували – 6: рішення прийнято.

Шановні колеги! Ми розглянули всі питання порядку денного.

Перед тим, як закрити сесію обласної ради, я хочу виконати шляхетну місію: привітати наших колег з фракції Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина” з днем народження. Рівно 22 роки тому відбулася установча конференція Всеукраїнського об’єднання “Батьківщина”.

(Оплески в залі).

Прошу привітати аплодисментами.

(Оплески в залі).

На цій позитивній ноті оголошую сесію закритою.

(Звучить Гімн України).

 

Голова обласної ради                                                                            Олександр Сич 

Консультант                                                                                             Галина Кубік