Стенограма другого пленарного засідання (24.12.2021)


С Т Е Н О Г Р А М А
ОДИНАДЦЯТОЇ СЕСІЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ

ВОСЬМОГО ДЕМОКРАТИЧНОГО СКЛИКАННЯ
від 24.12.2021 р.
(друге пленарне засідання)

О.Сич. Доброго дня, шановні колеги, шановні запрошені! Шановні краяни!

Будемо розпочинати нашу роботу.

Шановні колеги-депутати, прошу зайняти ваші робочі місця.

Шановні колеги! Прошу зайняти робочі місця. Починаємо працювати.

Відповідно до розпорядження голови обласної ради на сьогодні скликано друге пленарне засідання одинадцятої сесії обласної ради.

Нагадую усім присутнім про те, що перше пленарне засідання одинадцятої сесії відбулося
17 грудня 2021 року. Ми сьогодні проводимо друге пленарне засідання, продовжуємо нашу роботу.

До обласної ради восьмого демократичного скликання обрано 84 депутати.

За результатами письмової реєстрації в сесійній залі, мені доповідають, що присутні 70 депутатів, відсутні – 14, з них: у відрядженні – 3, на лікарняному – 3, з інших поважних причин – 1, з невідомих причин відсутні 7 депутатів.

Відповідно до пункту 11.3 статті 11 Регламенту обласної ради депутати повинні зареєструватися за допомогою електронної системи. Прошу увімкнути електронну систему. Прошу депутатів зареєструватися.

Зареєструвалось 69 депутатів: сесія – повноважна, продовжуємо, шановні колеги, нашу роботу.

Колеги, уже стало доброю традицією, коли у переддень новорічно-різдвяних свят члени Національної скаутської організації України “Пласт” приносять до нас Вифлеємський вогонь миру з місця народження Ісуса Христа.

Дозвольте мені від імені обласної ради запросити їх до сесійної зали, прийняти від вашого імені Вифлеємський вогонь і побажати всім щасливого Різдва і Нового року.

Будь ласка, друзі-пластуни, заходьте до залу!

(Виступ членів Національної скаутської організації України “Пласт”).

Шановні, дорогі друзі-пластуни! Від імені обласної ради дякую всім вам за передачу Вифлеємського вогню, дякую за вітання. Щиро зичу вам радісних новорічних, різдвяних свят, і щиро зичу, аби Пластова організація розвивалась і набувала найвищої могутності в Україні і щоби в скорому часі і Президент, і Прем’єр-міністр, і члени Кабінету Міністрів, депутати Верховної Ради були суцільно пластуни. Тому що на таких шляхетних принципах Українська держава була б побудована справедливо, міцною і могутньою. Хай вам щастить! Скоб! І слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

(Оплески в залі).

Шановні колеги! Після такої радісної події, звістки я хотів би згадати трошки про сумнішу.

Сьогодні ми мали б відзначати день народження видатного українського політичного діяча, політв’язня, великої особистості В’ячеслава Максимовича Чорновола. Саме сьогодні його день народження. Пам’яті В’ячеслава Максимовича прошу вшанувати хвилиною мовчання.

(Хвилина мовчання).

Дякую. Колеги, згідно Регламенту у нас завжди на початку сесії є можливість представникам депутатських фракцій виголосити звернення, заяви, без прийняття рішень по них.

Ну, наша сесія вже є продовженням… сьогоднішнє пленарне засідання є продовженням сесії, не початком, але, тим не менше, до мене підходили  представники фракцій, просили можливість такі заяви виголосити. Я думаю, що не буде великим порушенням Регламенту, якщо ми зараз відведемо 5 хвилин часу для бажаючих від будь-якої фракції виголосити заяву чи звернення без прийняття рішень по них.

Чи є бажаючі, шановні колеги? Прошу записатись.

Кукурудз Ростислав Степанович. Будь ласка.

Р.Кукурудз. Шановні колеги! У зв’язку з останніми подіями фракція “Європейська Солідарність” в обласній раді має заяву.

“За замовленням Банкової, офіс Генерального прокурора спільно із Державним бюро розслідувань, обслуговуючи інтереси владної верхівки, фабрикуючи абсурдні фейкові звинувачення, прикривають бездіяльність влади переслідуванням опозиції, яка стає найпопулярнішою політичною силою країни”.

Нагадуємо, що  під командуванням п’ятого президента України Петра Порошенка новостворена українська армія звільнила дві третини окупованого Донбасу, було підписано Угоду про асоціацію з Євросоюзом, здобуто Томос про автокефалію Української Православної Церкви, отримано безвіз та енергетичну незалежність від Росії, створено міжнародну коаліцію на підтримку України та запроваджено міжнародні санкції проти Росії.

Звертаємо увагу шостому президенту України, що сьогодні його антирейтинг є найвищим у державі, а рейтинг довіри – не більший п’ятої частини населення, що дії його непрофесійної команди ставлять під загрозу безпеку цілої країни. Об’єкти енергетичної інфраструктури знаходяться на межі відключення у низці регіонів. Ворог працює у владних кабінетах. Знецінюються здобутки спеціальних служб і нівелюються здобутки держави.

Замість кроків щодо об’єднання суспільства перед абсолютно реальною загрозою російського вторгнення, про що, до речі, й свідчить вчорашня прес-конференція Путіна, влада провокує суспільство до протистояння. У час, коли ворог нарощує свою присутність на кордонах країни, готуючись до атаки, подібні кроки не можна інакше розцінювати, як інфантильність або, ще гірше, підігрування агресору. Перед обличчям загрози російського вторгнення вимагаємо негайно припинити переслідування опозиції, зокрема лідера Політичної партії “Європейська Солідарність” Петра Порошенка, стати на захист інтересів Української держави шляхом консолідації суспільства.

Закликаємо проукраїнські патріотичні сили об’єднати зусилля заради збереження демократії, свободи слова, збереження зафіксованого в Конституції євроатлантичного вибору
Української держави і відновлення територіальної цілісності України”.

Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

О.Сич. Шановні колеги! Продовжуємо нашу роботу.

Приступаємо до уточнення порядку денного другого пленарного засідання.

Всього на одинадцятій сесії обласної ради передбачалося розглянути 48 питань і питання “Різне”: на першому пленарному засіданні, в тому числі, – 26 питань, на другому пленарному– 22 питання і питання “Різне”.

На першому пленарному засіданні одинадцятої сесії обласної ради було розглянуто усі питання, включені до його порядку денного. Оскільки одне питання було внесено для розгляду на самому пленарному засіданні, а ще одне перенесено з плану другого пленарного засідання, то загалом на першому пленарному засіданні прийнято 28 рішень. Тому на другому пленарному засіданні залишилося розглянути 21 питання і питання “Різне”.

Нову редакцію проекту порядку денного другого пленарного засідання та матеріали цього засідання ви отримали під час реєстрації.

Знаю, що будуть пропозиції, тому що поступали проекти рішень, працювали комісії. Тому я ставлю, перш за все, проект рішення для прийняття… проект порядку денного другого пленарного засідання за основу. Прошу визначатись.

За – 73, не голосували – 2: рішення прийнято.

Колеги, які будуть пропозиції? Прошу записатись до пропозицій.

Палійчук Микола Васильович.

М.Палійчук. Шановні колеги! У мене є дві пропозиції. Перша – “Про внесення змін до обласного бюджету на 2021 рік”.

Доповідати має Качур Ганна Мирославівна.

О.Сич. Ставлю на голосування пропозицію. Шановні колеги! Я кожну пропозицію буду ставити на голосування. Так згідно Регламенту.

Ставлю  виголошену пропозицію.

За – 71, не голосували  – 3: рішення прийнято.

Друга пропозиція, Миколо Васильовичу.

М.Палійчук. Прошу внести до порядку денного питання “Про внесення змін до обласного бюджету на 2022 рік”.

Доповідати має Качур Ганна Мирославівна.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 67, не голосували – 7: рішення прийнято.

Левицький Олександр Михайлович.

О.Левицький. Прошу включити до порядку денного проект рішення обласної ради “Про регіональну цільову програму “Енергодім” для підтримки ОСББ Івано-Франківської області на 2022-2023 роки”. Визначити доповідачем Труханівського Юрія Михайловича – заступника директора, начальника управління інфраструктури департаменту економічного розвитку ОДА.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 72, не голосували – 3: рішення прийнято.

Мірус Антоніна Петрівна.

А.Мірус. Шановні колеги! Прошу внести в порядок денний питання “Про звернення обласної ради щодо недопущення в Україні проявів колабораціонізму та забезпечення захисту національних інтересів”. І поставити це питання першим, перед розглядом всіх питань.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 48, не голосували – 27: рішення прийнято.

Тобто, я так зрозумів, що фракція подає проект рішення про звернення. Ну, у нас це
прийнята практика.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ну, покажіть!

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шевченко Віктор Леонідович, будь ласка.

В.Шевченко. Доброго дня, шановні колеги! Прошу перенести питання номер 29 на наступну сесію. Дане питання розглядалось у нас на комісії. Ми надіслали запити, ще відповіді всі не отримані. Тобто, питання не до кінця опрацьовано, тому прошу перенести на наступну сесію.

О.Сич. Тобто, зняти з сьогоднішнього порядку денного 29-те питання.

В.Шевченко. 29-те  питання.

О.Сич. Ставлю на голосування, колеги. Голова комісії запропонував.

За – 65, не голосували – 10: рішення прийнято.

Тринів Ігор Васильович.

І.Тринів. (Без мікрофона).

О.Сич. В мікрофон.

І.Тринів. Вношу пропозицію: “Про призначення директора спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву з футболу “Прикарпаття”.

Це питання розглядалось на комісії і…

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 65, не голосували – 10: рішення прийнято.

Басараб Сергій Михайлович.

С.Басараб. Доброго дня, шановне панство! У мене є чотири пропозиції. Перша – “Про звернення обласної ради щодо внесення змін до бюджетного законодавства в частині розподілу екологічного податку”.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 67, не голосували – 8: рішення прийнято.

Наступне, Сергію Михайловичу.

С.Басараб. Дякую. Друге – “Про території та об’єкти природно-заповідного фонду Івано-Франківської області”.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 65: рішення прийнято. Не голосували – 10. Рішення прийнято.

Наступна пропозиція, Сергій Михайлович.

С.Басараб. “Про внесення змін до рішення обласної ради від 23.12.2020. № 30-2/2020 “Про Програму охорони навколишнього природного середовища Івано-Франківської області до 2025 року”, (зі змінами)”. Дякую.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 67, не голосували – 8: рішення прийнято.

Ще одне. Так, Сергію Михайловичу?

С.Басараб. Так.

О.Сич. Будь ласка.

С.Басараб. Дякую. І четверте – “Про фінансування природоохоронних заходів з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища за рахунок планових надходжень у 2022 році”.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 66, не голосували – 9: рішення прийнято.

Сергій Михайлович, у вас все, так?

Очкур Ігор Васильович.

І.Очкур. Шановна президіє, шановні колеги-депутати!

Пропоную внести до порядку денного наступні питання, підтримані на комісії: “Про затвердження Програми приватизації майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області на 2021-2025 роки в новій редакції”.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 69, не голосували – 6: рішення прийнято.

Наступна пропозиція, Очкур.

І.Очкур. Наступне питання – “Про внесення змін до рішення обласної ради від 17.05.2019. № 1142-28/2019 “Про майно спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області – адміністративну будівлю на вул. Грушевського, 21 у м. Івано-Франківську”.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 67, не голосували – 8: рішення прийнято.

Ще є, так? Будь ласка, депутат Очкур.

І.Очкур. І наступне питання – “Про продовження трудових відносин з директором Івано-Франківського обласного навчально-курсового комбінату житлово-комунального господарства Сенівим В. І.”.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 67, не голосували – 8: рішення прийнято.

Ігоре Васильовичу, ви свої пропозиції завершили, так?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Завершили. Дякую. Яворський Андрій Михайлович.

А.Яворський. Шановний Олександре Максимовичу, шановна президіє, шановні депутати! Прошу внести на розгляд сесії питання “Про звернення обласної ради щодо придбання сучасного лінійного прискорювача для Івано-Франківської області”.

Проект рішення та текст звернення напрацьований спільно комісією з питань охорони здоров’я та соціальної політики. І прошу поставити після 31-го питання, тобто, 32-им.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 70, не голосували – 5: рішення прийнято.

Колеги, більше пропозицій немає, наскільки я зрозумів. Так?

Ставлю на голосування проект порядку денного в цілому з врахуванням всіх проголосованих пропозицій.

За – 70, не голосували – 5: рішення прийнято.

Колеги, і ще одне процедурне питання. У зв’язку з поважними приватними обставинами, які склались у доповідача Сергія Федорціва по 32-му питанню, є пропозиція це питання поставити першим, відпустити його, а дальше продовжувати нашу роботу.

Ставлю на голосування. Для цього потрібна 1/3 голосів. Будь ласка.

За – 67, не голосували – 8: рішення прийнято.

Шановні колеги! Таким чином, ми сформували порядок денний, приступаємо до розгляду зазначених питань.

Отож, розглядається питання згідно тільки що проголосованого порядку “Про звіт тимчасової контрольної комісії обласної ради щодо діяльності комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради з експлуатації майна, Івано-Франківського обласного комунального агролісогосподарського підприємства “Івано-Франківськоблагроліс”,
комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради “Централізована
закупівельна організація Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 32 – в окремій брошурі.

Доповідач: Федорців Сергій Іванович – голова тимчасової контрольної комісії.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій і з питань аграрної політики, земельних відносин та
розвитку гірських територій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

С.Федорців. Шановний пане голово! Шановні колеги!

До вашої уваги надається звіт. Коротко розкажу.

Протягом травня-листопада комісією було проведено 9 засідань, з них було 2 виїзні засідання, на яких вивчалась робота і діяльність Верховинського лісогосподарського підприємства та Косівського лісогосподарського підприємства. На другому виїзному засіданні вивчалась робота Надвірнянського та Богородчанського агролісогосподарських підприємств.

Загалом в роботі комісії досліджувалась та аналізувалась діяльність трьох комунальних підприємств. Перше з них – це комунальне підприємство з експлуатації майна. Це підприємство, яке здійснює утримання, ремонт та експлуатацію приміщень обласної ради, які є у власності обласної ради, але використовуються певними спеціалізованими закладами, тобто, бібліотеками, лікарнями, музеями тощо. Зокрема це і це приміщення за цією адресою: вул.Грушевського, 21а.

У звіті подані відповіді на питання. Ці питання були сформовані в результаті роботи комісії. Можна побачити, що в кожному розділі інші питання, і вони фактично зовсім інші, ніж у інших підприємств.

Тому ці питання формувались в процесі роботи. І щодо одного підприємства вимагались, досліджувались одні питання, а в роботі іншого досліджувались інші питання. Хоча в кожному розділі обов’язково є фінансова звітність і витрати, які… і доходи, які бюджет надавав для їхньої діяльності. Зокрема є висновки по діяльності комунального підприємства з експлуатації майна. “Зауваження: не здійснюється превентивний аналіз аварійних ситуацій на об’єктах, переданих обласною радою.

Висновки: комунальне підприємство з експлуатації майна здійснює свою діяльність відповідно до Статуту та рішення обласної ради. Комунальне підприємство – некомерційне підприємство, метою діяльності якого є належне виконання обов’язків, визначених Статутом підприємства та неотримання прибутку. При вивченні господарської діяльності у межах компетенції комісії порушень не виявлено. Роботу керівника визнати задовільною.

Пропозиції комісії: щороку подавати обласній раді, наглядовій раді систематизовані пропозиції щодо планування ремонтних робіт та пропозиції щодо передачі в оренду об’єктів нерухомого майна, які не використовуються в господарській діяльності підприємств. Друге, розробити план робіт щодо енергоефективності експлуатації об’єктів нерухомого майна обласної ради та подати на розгляд наглядової ради”.

Розділ другий: аналіз та висновки щодо діяльності комунального підприємства “Централізована закупівельна організація”.

Оскільки на момент створення комісії, а комісія здійснювала аналіз діяльності за 2016-2020 роки, це підприємство працювало фактично 4 місяці, тому аналіз фінансовий є достатньо вузький, досліджувались питання укладення договорів на постачання електроенергії та газопостачання і внесення до них змін, які збільшували чи… в основному, збільшували вартість цих енергоносіїв, і правильність чи неправильність укладених таких додаткових угод. В загальному досліджувалась робота протягом й поточного року, тому комісією запропоновані зауваження та висновки щодо діяльності зазначеного комунального підприємства.

Зауваження: ініціативи керівника не призвели до збільшення замовлень на послуги комунального підприємства; відсутність комунікацій з територіальними громадами щодо обслуговування їх потреб в частині організації закупівель. З уваги на викладене, комісія вважає за доцільність… діяльність частково неефективною.

“Висновки: комунальне підприємство “Централізована закупівельна організація” здійснює свою діяльність відповідно до Статуту та рішень обласної ради. При вивченні господарської діяльності в межах компетенції тимчасової контрольної комісії порушень не виявлено. Роботу виконувача обов’язків директора визнати задовільною.

Пропозиції комісії: заслухати на відповідних комісіях обласної ради керівників підприємств, установ, закладів та організацій обласної ради, які не виконують рішення обласної ради щодо організації закупівель через комунальне підприємство, та зобов’язати їх до такого виконання. Збільшити чисельність уповноважених осіб на 2 одиниці. З метою збільшення доходу КП зобов’язати керівника провести інформаційну та роз’яснювальну роботу з керівниками територіальних громад та іншими зацікавленими установами, підприємствами, закладами, організаціями. Розробити та затвердити, зареєструвати колективний договір, розробити стандарти організації фінансового планування діяльності, розробити та подати на розгляд наглядової ради та обласної ради зміни до Статуту підприємства, зокрема до основних напрямків діяльності додати проведення аналізу закупівель, які здійснюються протягом року окремо замовникам, та подавати такий звіт щороку на розгляд обласної ради”.

Третім розділом був аналіз господарської діяльності Івано-Франківського обласного комунального агролігосподарського підприємства “Івано-Франківськоблагроліс”.

Є подані інформаційні відомості щодо їхньої діяльності.

Хочу звернути увагу ще на той факт, що комісія працювала без залучення суб’єктів, тобто, аудиторів, бухгалтерів, правників. І, можливо, не є досконалий фінансовий такий глибокий аналіз діяльності, але, зрештою, це в комісії й не вимагалось. Комісія працювала з метою виявлення таких… ну, системних, глобальних порушень, і щоб ці порушення, якщо вони будуть виявлені, довести до депутатського корпусу.

Отже, висновки і зауваження по “Івано-Франківськоблагроліс”.

“Висновки: діяльність здійснюється у відповідності до Статуту та рішень обласної ради. Діяльність керівника визнати задовільною.

Зауваження: частково неефективне управління в частині взаємовідносин між керівником та Косівським й Верховинським районними підприємствами райагроліс.

Пропозиції: рекомендувати внести зміни до Статуту обласного комунального підприємства, зокрема до структури підприємства, а саме: створити три філії, відділення без статусу юридичної особи – Коломийське, Надвірнянське або Богородчанське, Долинське. Уповноважити наглядову раду організувати аудит підпорядкованих підприємств. Уповноважити генерального директора розробити та подати на розгляд наглядової ради проєкт рішення та план заходів щодо процедури припинення таких підпорядкованих підприємств: Богородчанське САЛГП, Надвірнянське САЛГП, Долинське САЛГП, Коломийське САЛГП, Снятинське САЛГП. Прийняти рішення про повернення земельних ділянок, які були передані Косівському райагролісгоспу. Звернутися до керівництва Верховинського району та Верховинського районного підприємства райагроліс з пропозицією провести спільну нараду щодо визначення напрямків майбутньої співпраці.

Шановні колеги! На завершення хочу сказати наступне. Як, на думку комісії, це рішення мало б імплементуватись і реалізовуватись надалі? На думку комісії, ці рішення… якщо обласна рада прийме до відома цей звіт, вони підуть на розгляд наглядових рад. Наглядові ради вже потім спільно з комісіями постійними будуть приймати рішення щодо реалізації тих чи інших висновків комісії.

Хочу подякувати ініціатору комісії Тарасу Винограднику, хочу подякувати всім членам комісії щодо дуже, як на мене, плідної роботи і не легковажної, а такої, яка проходила в дискусіях, спорах, і не завжди з цих спорів легко виходилось. Тому я дякую. Дякую за увагу.

О.Сич. Шановні колеги! Доповідь завершена.

Чи є запитання до доповідача?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу записатись для запитань.

Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Дякую. Перш за все, хотів би подякувати голові обласної ради, президії за організацією даної роботи, підтримку діяльності тимчасової комісії, подякувати Сергію Федорціву за дійсно хорошу, правильну організаційну роботу щодо діяльності комісії. Але у мене як голови комісії з питань законності, захисту прав громадян є питання. А чому звіт не надавався на нашу комісію?

На президії голова обласної ради сказав, що даний звіт розглянули всі комісії обласної ради. Єдине у мене питання: чому він не надавався на комісію з питань законності, захисту прав громадян та правопорядку? Дякую.

С.Федорців. Тарас Теофілович, не знаю. Логіка проходження комісії була наступна. Тобто, було три підприємства, і кожна комісія певним чином опікується одним з них. Тобто,
земельна комісія – підприємством “Івано-Франківськоблагроліс”, майнова комісія – комунальним підприємством з експлуатації майна, а Централізована закупівельна організація – бюджетна комісія. Чому на вашу комісію..? Ну, не знаю.

О.Сич. Я, можливо, уточню запитання Тараса  Теофіловича. Тому запитаю таке. Чи у вашій роботі ви виявили зловживання, які б мали носити характер кримінальних правопорушень? Чи не було виявлено розкрадання коштів? Чи не було виявлено в роботі підприємств наявності фіктивних працівників, зловживання службовим становищем директорів підприємств, ну, і подібні явища? А якщо б вони були, то мала б, очевидно, розглядати комісія з питань законності та правопорядку. Але я не знаю, чи вони були, бо ви не оголошували. Будь ласка, дайте відповідь.

С.Федорців. Жодних таких фактів встановлено і виявлено не було.

О.Сич. Дякую. Василь Іванович Гладій, будь ласка.

В.Гладій. Шановні колеги! Я, користуючись можливістю, хочу подякувати Сергію Івановичу – голові тимчасової комісії, а також всім депутатам, які брали участь у роботі комісії, тому що, дійсно, робота провелася велика, і ті висновки, які ми маємо можливість сьогодні бачити, – це результат їхніх таких великих спільних засідань, які відбувались не один раз, і багато тих питань, які виникали, цим самим зняті.

А питання у мене наступне. Рішення комісії у вигляді висновків і рекомендацій, які ми з вами розглядаємо зараз, приймались одноголосно, чи були члени комісії, які мали свою особливу думку, і вона є зафіксована в протоколі? Дякую.

С.Федорців. На останньому засіданні комісії, коли ми голосували за цей звіт, всі присутні на засіданні комісії проголосували одноголосно. “Проти” і “утримались” не було.

О.Сич. Шановні колеги! Питання вичерпані. Сергій Іванович, дякую вам.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Будь ласка, прошу записатись.

Виноградник Тарас Теофілович. Будь ласка.

Т.Виноградник – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Дякую. Дійсно, якщо кожен з депутатів візьме даний звіт, він подивиться цифри, речення, коротке, але за цим всім стоїть дійсно велика, багатогранна робота всіх членів комісії, дійсно, з виїздами на підприємства. Хотів би звернути вашу увагу на те, що дало позитивний результат діяльності нашої комісії. Сергій Іванович за браком часу не встиг це сказати. Дійсно, була сформована і почала працювати наглядова рада Централізованої закупівельної організації. Воно дало свої результати, бо під час діяльності комісії був сформований статутний фонд даного підприємства. В той же час ми хочемо сказати… і це і у висновках, які були надані апаратом обласної ради, про те, що ця “Централізована закупівельна організація” мала би виконувати рішення Івано-Франківської обласної ради, а також всі наші комунальні підприємства, тоді ми би побачили ефект.

Також були виявлені ті факти, що не всі лісгоспи, це я вже зараз кажу про підприємство “Облагроліс”, зробили документацію щодо землевпорядкування, а відповідно немає тих земель, які ми вважали, що вони є закріплені за цими лісгоспами.

Дуже  приємний той факт, що ми перевірили і визначили… вивчили діяльність підприємства по обслуговуванню комунального майна, і я так зрозумів, в порядку денному потім з’явиться питання щодо плати за оренду, користування цим майном, де ми зараз проводимо наше засідання сесії обласної ради, яким користується й облдержадміністрація, і не платять за це нічого, а також Івано-Франківська міська рада… Воно би було суттєвим наповненням нашого обласного бюджету.

В загальному висновки можна робити не тільки по діяльності цих комунальних підприємств, а це також сигнал всім керівникам комунальних підприємств, що необхідно ефективно здійснювати свою діяльність, а також виконувати рішення Івано-Франківської обласної ради щодо спрямування коштів, використання коштів, використання майна. І правильно, дуже чітко сказав голова Івано-Франківської обласної ради під час свого звіту: ефективно використовувати майно, не влаштовувати кумів, сватів, братів і наповнювати таким чином штатний розпис, максимально бути господарем на тій ділянці, яка визначена рішенням Івано-Франківської обласної ради.

Ще раз дякую всім за співпрацю, також членам нашої комісії за те, що ми досягнули результату, і результат не забарився, він показав, що дійсно комісія працювала ефективно. Ще раз дякую.

О.Сич. Василь Іванович Гладій, будь ласка.

В.Гладій. Шановне товариство! Я не даремно задав питання, чи дані висновки, рекомендації депутатської комісії тимчасової були  прийняті одноголосно. Тому що до складу комісії входили представники всіх депутатських фракцій. Це означає, що це є консолідоване рішення обласної ради, і дуже важливо, що всі одностайні в тих пропозиціях, які ми з вами обговорювали.

Висновки, якщо їх проаналізувати по трьох підприємствах, є однакові, і це радує: “комунальне підприємство здійснює свою діяльність відповідно до Статуту. При вивченні господарської діяльності в межах компетенції комісії порушень не виявлено. Роботу керівника визнати задовільною”.

Такий текст, як висновки комісії, є по всіх трьох комунальних підприємствах. Це дуже важливо. Я дякую нашим керівникам комунальних підприємств. Це ще раз показує ефективність їхньої роботи.

Разом з тим, по кожному підприємству є зауваження і пропозиції. І я хочу звернути увагу, що ці зауваження і пропозиції, перш за все, стосуються нас з вами, шановні колеги.

Скажу про одне тільки комунальне підприємство по експлуатації майна, до наглядової ради якого я входжу. “Здійснити аналіз аварійних ситуацій на об’єктах”. Такий аналіз є, колеги. Комунальне підприємство це зробило, але зараз рішення за нами: виділити кошти на ліквідацію такої аварійності. А для цього треба наше з вами рішення про фінансування даних об’єктів з обласного бюджету.

Наступне: “Подати обласній раді пропозиції про оренду нерухомого майна”. Колеги, ми на наглядовій раді розглянули вже цю пропозицію. Всі об’єкти, які тільки можливо, сьогодні передаються в оренду. Жодного приміщення, яке б пустувало, але є можливість передати його в оренду, ми поставили це питання, сьогодні не буде. І питання енергоефективності і проведення відповідних ремонтних робіт. Шановні колеги! Знову ж таки, це наше з вами завдання. Тому ми повинні бути послідовними, при прийнятті рішень про внесення змін до обласного бюджету на 2022 рік ми повинні звертати увагу на майно спільної власності територіальних громад області, тим самим виконувати, допомагати виконувати висновки й рекомендації постійної комісії.

Тому я хочу, щоб ми повертались до цих висновків, коли будемо розглядати бюджетні питання. Дякую.

О.Сич. Наскільки я зрозумів, шановні колеги, обговорення завершено. Більше ніхто не хоче взяти слова, ні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ну, чесно кажучи, я думав, що встане колега-депутат, який і поміж депутатського корпусу, поміж громадськості ходив і розказував, як він, цитую: “раком поставив обласну раду”, як на комунальних підприємствах здійснюється розкрадання, як там є приписані фіктивні працівники, а їхні кошти… а їхні кошти керівництво обласної ради використовує для фінансування агітаційної діяльності своїх партій, ну, і в тому сенсі.

Ну, щодо “раком”, як правило, так похваляються ті, хто ні на що не здатен.

Я хочу нагадати, що в попередньому скликанні у нас була одна пані, яка хотіла досягнути “політичних олімпів”, “обливаючи брудом” тотально всіх, а показуючи себе, яка вона чесна, невинна, і в результаті вона опинилася на “політичному смітнику” і десь там на світових просторах вирощує банани.

Думаю, що таке саме може чекати й ось таких ініціаторів розпускання непідтверджених чуток про обласну раду, в якій вони працюють. Хотів би, щоб ви взяли це до уваги.

А наразі обговорення завершено. Ставлю на голосування, оскільки не було жодних пропозицій, за основу і в цілому.

За – 72, не голосували – 4: рішення прийнято.

Колеги, згідно нашого рішення процедурного, коли ми затверджували уточнений порядок денний пленарного засідання, одночасно деякі депутати вносили пропозиції, в якому порядку розглядати питання, зокрема поступила пропозиція від Антоніни Мірус: звернення, яке вона буде зачитувати, розглянути перед усіма іншими питаннями. І ви за це проголосували. Тому я запрошую до слова Мірус Антоніну Петрівну для виголошення питання “Про звернення
обласної ради щодо недопущення в Україні проявів колабораціонізму та забезпечення захисту національних інтересів”.

А.Мірус. Шановна президіє! На ваш розгляд та затвердження пропонуємо проект рішення “Про звернення обласної ради щодо недопущення в Україні проявів колабораціонізму та забезпечення захисту національних інтересів”.

Текст звернення наступний.

“Для кожного народу і кожної держави, що переживали ворожу інтервенцію, завжди
актуальною була боротьба з колабораціонізмом – зрадливим явищем, що підривало національний організм й ослаблювало його у боротьбі із зовнішнім ворогом.

Актуальним є це питання і в сучасній боротьбі українського народу проти російської агресії на сході України. Через його прояви стала можливою анексія Криму і захоплення агресором частини Луганської і Донецької областей. Сьогодні наша держава постала перед загрозою нового витка агресії. Сполучені Штати Америки, країни Європейського Союзу, міжнародні експерти попереджають про підготовку Росією військового вторгнення в Україну. Агресор сконцентрував біля українського кордону військову техніку, понад 100-тисячне угруповання військ та важке озброєння.

Івано-Франківська обласна рада послідовно виступала і виступає з вимогою до центральних органів державної влади вжити заходів щодо подолання явища колабораціонізму в українському суспільстві. Так, у своєму зверненні ще від 10.03.2017 р. до керівництва держави ми вимагали визнати факт окупації східних територій України Російською Федерацією, припинити фінансування з українського державного бюджету підприємств на окупованих територіях, припинити торгівлю з окупованими територіями, оскільки вона здешевлює окупацію країні-окупанту, та ряд інших заходів.

На жаль, такі заходи центральними органами державної влади України та її вищими посадовими особами не були вжиті й це завдало значної шкоди обороноздатності нашої держави. Сьогоднішні гучні кримінальні справи на зразок “вугільної змови” колишніх українських високопосадовців із російськими прислужниками та сепаратистами є прикрим наслідком тієї
бездіяльності.

Сьогодні ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, вчергове усвідомлюючи всі загрози вторгнення Російської Федерації на територію України з різних напрямків, вимагаємо посилити боротьбу з колаборантами і зрадниками державних інтересів, як з тими, які від самого початку російсько-української війни вели торгівлю з окупантами й терористами в так званій зоні ОРДЛО.

Держава повинна давати жорстку відсіч усім тих, хто працював і працює на підрив її безпеки та зазіхає на національні інтереси. Вимагаємо від Верховної Ради України в невідкладному порядку розглянути зареєстровані законопроєкти про колабораціонізм та боротьбу з ним, а від Кабінету Міністрів України, Офісу Генерального прокурора та Служби безпеки України покласти край цьому ганебному явищу й за всіма вимогами чинного українського законодавства притягнути до кримінальної відповідальності зрадників державних інтересів”.

Дане звернення пропонуємо направити Президенту України Володимиру Зеленському, Кабінету Міністрів України, Офісу Генерального прокурора та Службі безпеки України.

Просимо підтримати проєкт даного звернення. Дякую.

О.Сич. Колеги, доповідь завершена.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запишіться, будь ласка, для запитань.

Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Дякую. Хороше звернення, правильне. Дійсно, з 2017 року це питання неодноразово порушується, і саме в нашому залі, але, згадуючи слова голови Івано-Франківської обласної ради, має бути конкретика. Дивіться, скажіть: в останньому реченні “до кримінальної відповідальності зрадників державних інтересів”. Чи можна внести конкретно прізвища та посади? Чому? Тому що зрада в цей час, коли відбувається війна, і агресор поруч, є налаштування, що можуть початись військові дії, знаєте, зрада – це дуже тяжкий злочин, передбачений кримінальним судочинством. Але хотілося би знати прізвища та посади. Це як би питання до вас. І я би хотів почути відповідь, чи можна включити це в наше звернення?

А.Мірус. Дякую, Тарасе Теофіловичу. Якщо говорити конкретно, то є вже рішення суду, що стосується Віктора Медведчука та його оточення, проти якого порушена кримінальна справа, і його звинувачують у державній зраді та підтримці тероризму.

О.Сич. Тарас Теофілович, ну…

А.Мірус. Дайте пропозицію.

О.Сич. Якщо того, хто задає питання, не задовольняє відповідь, він може, скажемо, дати пропозиції під час обговорення. Тобто, Тарас Теофілович, ви можете подати пропозиції з внесення конкретних прізвищ у текст звернення.

Наступне запитання – Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Шановна пані Антоніна! Я не знаю, чи ви автор цього звернення особисто, чи це фракція. Але тут є певні недоречності: “Так, обласна рада 10 березня 2017 року зверталась до вищих посадових осіб про припинення торгівлі…”. І, напевно, ви не знаєте про це, бо ви молодий депутат, що 15 березня 2017 року рішенням РНБО припинено торгівлю з ОРДЛО. Це перше питання.

Друге. На сьогоднішній день вже рік у Верховній Раді знаходиться закон… проект закону “Про колабораціонізм”. Чи знаєте ви позицію своєї фракції… не фракції, а групи у Верховній Раді? І питання до вас, як до автора: чому не голосує теперішня Верховна Рада за цей проект закону? Дякую.

А.Мірус. Пане Романе, дякую. Так, звісно, у вас є достатньо вагомий багаж знань в політичному житті. Наша група, наша фракція голосуватиме за даний проект рішення, а те, як голосували наші колеги у Верховній Раді, – це інше питання. Ми будемо голосувати за цей проект.

О.Сич. Кукурудз Ростислав Степанович.

Р.Кукурудз. Шановна пані Антоніна! Дивіться… Я не знаю, може ви перший раз пропонуєте якесь звернення, але у нас є в обласній раді дуже гарна, добра традиція, правда? Ми не одне звернення готували. Перед зверненням була як би якась погоджувальна рада, зустрічались голови фракцій чи представники, обговорювали це звернення. І деколи навіть, коли я цього не зробив перший раз, знаєте, дістав закид, що я зробив некоректно. От, скажіть, будь ласка, чи не вартувало би це обговорити? Бо, насправді, хороше, гарне звернення, його вартує підтримати.

Це перше питання. І друге. В тексті, який нам роздали, і в тому тексті, який ви читали, тут є розбіжність. І в тому абзаці, де “держава повинна надавати жорстку відсіч усім, хто працював і працює на її підрив… на підрив її безпеки”. Тобто, в тексті… тут треба уточнити: “працював і працює”, так? Як ви… правильно?

О.Сич. Очевидно, головне те, що в тексті написано, а не те, що депутат зачитав.

Р.Кукурудз. Тобто, це головніше…

О.Сич. Бо ми голосуємо за текст, а не за слова, виголошені з трибуни.

А.Мірус. Пане Ростиславе, можливо, ви внесете пропозицію щодо вилучення певних слів у відповідному абзаці проекту рішення.

О.Сич. Головчук Михайло Михайлович.

М.Головчук. Шановні депутати! Шановна доповідачко! Прошу звернути увагу на абзац четвертий: “на жаль, такі заходи центральними органами державної влади України та її вищими посадовими особами не були вжиті, що завдало шкоди…”. Ми говоримо про далеке минуле. А що, зараз вживаються? Закон готовий до голосування, він не голосується. Тобто, чому говориться в далекому минулому? Може би ми казали: не вживались і не вживаються? Ви згідні як доповідач…

А.Мірус. Пане Михайле, пропоную так само вашу пропозицію озвучити для того, щоб депутати мали змогу проголосувати.

М.Головчук. Ви згідні її підтримати, так?

А.Мірус. Так, підтримаємо.

М.Головчук. Дякую.

О.Сич. Колеги, ще бачу Олександр Леонідович Шевченко піднімає руку, що, напевно, не встиг записатись. Будь ласка, увімкніть мікрофон.

О.Шевченко. Добрий день, шановні друзі, шановна громадо! Тут всі розповідають про політичний досвід, хто був скільки в різних радах. В попередній раді я також був. Тому хочу сказати, що я бачив явні проявити того, що називається колаборантством. Я дуже добре бачив, як телеканали Медведчуку продаються при такому мовчанні влади, я дуже добре бачив, як займається Медведчук фактично імпортом з Російської Федерації паливно-мастильних матеріалів, і все це був мовчок. І тому, знаєте, якщо людина невинна, їй немає чого переживати. А якщо людина винна, вона повинна відповісти. І я вже неодноразово говорив і говорю: хто хоче комусь негативу, просто так, знаєте, безпідставно, то той негатив і отримає. Тому давайте побачимо, чим завершаться кримінальні справи, а потім будемо розповідати, хто прав, хто винен.

О.Сич. Шановні колеги! Буде можливість зараз, під час виступів, скажемо, продовжити висловлювати свою думку кожному, хто не отримав достатньо відповіді або ж не встиг висловити те, що хотів висловити під час дачі запитання, тому я оголошую запис для обговорення. Хто бажає висловитись, будь ласка, записуйтесь.

Дебенко Ігор Богданович, будь ласка.

І.Дебенко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Шановні колеги! Ну, власне, колабораціонізм і боротьбу з ним наша політична сила відстоює послідовно і вже не один рік. Власне те, що говорив Роман Володимирович Ткач в контексті одного року, хочу зазначити, що насправді законопроект, поданий “Свободою” у Верховну Раду, був поданий ще 6 грудня 2019 року, два роки тому. Рік тому його таки включили в порядок денний, але, на жаль, так і не проголосували.

Відтак, виходячи з тексту звернення, ми маємо дві пропозиції нашої фракції ключові. Я хотів би їх озвучити, зокрема, в абзаці 4, про що також говорив Михайло Головчук, мій колега, є пропозиція до другого речення четвертого абзацу: “Сьогоднішні гучні кримінальні справи на зразок вугільної змови колишніх українських високопосадовців із російськими прислужниками та сепаратистами…”, і далі подати по тексту “а також нинішній колабораціонізм в енергетиці з Москвою та кремлівською маріонеткою Лукашенком є прикрим…” і далі – по тексту заяви: “є прикрим наслідком тієї бездіяльності”.

І друга правка, вона стосується останнього абзацу запропонованого звернення. Зокрема, дозвольте зачитаю. Друге речення останнього абзацу ми пропонуємо доповнити наступними словами. Тобто, йде по тексту: “вимагаємо від Верховної Ради України у невідкладному порядку розглянути зареєстровані законопроекти про колабораціонізм та боротьбу з ним”, і наша правка, яку ми пропонуємо: “запровадити кримінальну відповідальність за українофобію, заперечення факту московсько-української війни, запровадити перевірку високопосадовців і генералітету та детекторі брехні на предмет їхньої можливої співпраці з ворогом…”, і далі вже по тексту звернення: “а від Кабінету Міністрів України, Офісу Генерального прокурора та Служби безпеки України покласти край цьому ганебному явищу за всіма вимогами чинного законодавства, притягнути до кримінальної відповідальності зрадників державних інтересів”. Дякую.

О.Сич. Колеги, я пізніше поставлю на голосування всі виголошені пропозиції, а зараз продовжимо обговорення.

Ткач Роман Володимирович, будь ласка.

Р.Ткач. Я дійсно, шановні колеги, шановна президіє, я дійсно подам ще свої пропозиції по тексту. Я хотів би декілька слів сказати. Насправді, дуже серйозне звернення, нормальне звернення, бо йде війна, гинуть наші люди, і зі зрадництвом та колабораціонізмом треба боротися. І дійсно обласна рада послідовно ці речі відстоює, і навіть тут посилаються на 2017 рік, на березень, що ми прийняли таке звернення, я був депутатом обласної ради, і відповідно потім 15 березня 2017 року рішенням РНБО було припинено, в тому числі й наша заслуга, депутатів обласної ради, напевно, що до нас прислухались. Але я би хотів, щоб ми дуже так обережно ставились до таких речей, як державна зрада – 111 стаття Кримінального кодексу. Бо, знаєте, в Україні зараз відкрито… тут згадують якусь вугільну справу, я не знаю, чи вона окремо є,
вугільна справа, в Україні зараз відкрито десятки, сотні кримінальних справ, але, на жаль, не знаю, чому немає їхнього завершення. І я не хочу винити зараз вище керівництво держави, але вся Україна з шоком дивиться на те, що відбувається зараз. Наприклад, хто призначив заступником Міністра МВС людину, яка мала подвійне громадянство? Кирило Буданов разом з сім’єю живе в будинку людини, яка нібито має подвійне громадянство, і так далі, і так далі… Тому я звертаюсь тут до колег-депутатів: якщо ми про ці речі говоримо, то треба вже повністю говорити.

Я спеціально тут не згадую про Вагнергейт. Це взагалі шок. Я не знаю, хто винуватий там, була ця справа, не була ця справа, але напевно ми, депутати обласної ради, і всеукраїнське суспільство має мати повну, об’єктивну ситуацію, так все-таки були там дзвінки нашого Президента Лукашенку, не були дзвінки. Тобто, на жаль, і зараз дехто з чиновників дозволяють собі такі речі.

Ми знову ж таки з шоком чуємо інформацію, що й надалі вугілля закуповується з Росії і ОРДЛО. Правда це, неправда? Не знаємо. Знову ж таки, ситуативно. Чуємо, що закуповується електроенергія з Білорусі, з Росії. Тобто, дійсно, суспільство має про це знати, і кожен факт такий, який є, в тому числі через звернення нашої обласної ради засуджувати. Тому загалом підтримуючи цю ідею, я вже потім в пропозиціях подам свої думки щодо зміни цього тексту звернення. Дякую вам.

О.Сич. Очкур Ігор Васильович.

І.Очкур. Дякую. Шановна президіє, шановні колеги! Текст звернення загалом гарний, але у мене чомусь складається таке враження, що серед всього цього тексту на майже півтори сторінки дуже комусь хочеться, щоб там звучали конкретні прізвища, як казав Тарас Теофілович, і конкретне прізвище не Медведчук, а напевно, що Порошенко.

Шановні колеги! Майте сміливість, як й наша фракція, маєте свою окрему думку, хочете підтримати звинувачення лідера опозиції у державній зраді, вийдіть на трибуну, оголосіть своє звернення: так, ми підтримуємо владу у її  переслідуваннях опозиції, і зачитайте відповідний текст, і будьте сміливими у тій своїй думці, висловіть свою думку. Скажіть, що вас не цікавить ні Вагнергейт, ні Pandora Papers, ні Гогілашвілі, ні “кроти” в офісах, нічого, а цікавить саме підтримка цього звинувачення. Тоді це буде чесно. А не завуальовувати десь в якихось текстах, десь поміж стрічок. Дякую.

О.Сич. Мельничук Василь Іванович.

В.Мельничук – депутатська фракція “Батьківщина”. Шановні колеги! Наша фракція однозначно буде голосувати за це звернення, тому що це дуже важливо. Йдеться про інтереси нашої держави Україна.

Ви знаєте, сьогодні, особливо зараз в засобах масової інформації говориться дуже багато про людей з російськими паспортами, агентів російського ФСБ, людей-зрадників, які працюють на вищих щаблях української влади, відкрито називаються прізвища цих людей, показуються ті чи інші факти, але як і раніше, так і тепер жодної фактичної реакції ми не бачимо. Такі люди ніколи не будуть патріотами України. Вони ніколи не будуть служити нашій державі Україна, і ці люди мають бути якнайскоріше позбавлені будь-яких прав бути на якихось посадах, а тим більше, являтись громадянами України, якщо такі є.

Тому ми однозначно будемо це звернення підтримувати. І погоджуюсь зі своїми колегами, які говорили, що наша Івано-Франківська обласна рада є послідовною у своїх рішеннях щодо територіальної цілісності України, щодо захисту української мови, українського війська, щодо захисту національних інтересів України. І це звернення, на мій погляд, в першу чергу, спрямовано на захист нашої Української держави, очищення української влади та зміцнення наших національних інтересів. Тому ми будемо голосувати “за”. Дякую.

О.Сич. Вітенко Микола Іванович.

М.Вітенко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Ну, розумієте, текст звернення про одне, а говоримо про інше. Так чи інакше, є компетенція правоохоронних органів, це їхня робота. Якщо хтось винен, то він має відповідати. Є економічна ситуація. І економічна ситуація в Україні в 2015 і в 2020 році знову ж таки, можливо, диктувала ті чи інші рішення. Є політична ситуація. Ми теж розуміємо, колеги про це говорили.

Знову ж таки є історична  правда, яка насправді прийде не в цьому році, і напевно, що в не найближчому майбутньому. Ми зараз даємо оцінку ще Другій світовій війні, і знову ж таки до кінця не розуміємо тих чи інших кроків. І дуже прикро, що обласну раду втягують в ці брудні політичні, насправді, розправи. Дякую.

О.Сич. Кукурудз Ростислав Степанович.

Р.Кукурудз. Дуже хороший текст звернення, шановні колеги. Але, на жаль, мушу відзначити, що він однобокий, він все згадує минуле, а не говорить взагалі про сучасне. Тобто, ми тут в тексті звернення завжди пишемо, що які працювали, а які не працюють зараз і не торгують сьогодні з Білоруссю чи з ОРДЛО, чи не закуповують вугілля в Росії. Тому, ну, я вважаю, що текст на часі, звернення на часі, але у нас є дуже багато до нього як би пропозицій, які ми будемо пропонувати. Прошу, пане голово, надати слово в розділі пропозицій. Дякую.

О.Сич. Головчук Михайло Михайлович.

М.Головчук. Звернення треба підтримувати, але як я вже говорив у виступі, все чомусь в далекому минулому. І забувається про те, що і на даний час у вищих ешелонах української влади: і в Адміністрації Президента, і у Верховній Раді, і КабМіні ще дуже багато колабораціоністів теперішніх, яких явно кожен день ми десь бачимо. Тому я надаю пропозицію, підтримуючи абсолютно виступи всіх колег-депутатів попередніх – і Дебенка, і Ткача, і Очкура, хотів би сказати, що все-таки повернутись… у пункті 4, на жаль, “які заходи центральними органами державної влади в Україні та її вищими посадовими особами не були вжиті і не вживаються…”, а дальше – по тексту.

О.Сич. Шевченко Олександр Леонідович.

О.Шевченко. Шановні депутати! Ми можемо скільки хочеш говорити про те, що не
потрібно згадувати минуле, зрозуміло, знаєте, бо ми начебто хочемо жити тільки майбутнім. Але в теперішньому часі треба все-таки зробити висновки. Що я маю на увазі?

Я маю на увазі, що фундамент того, що зараз такої нависаючої російської агресії, він закладався ще за багато років до того. І я хочу згадати 2018 рік, коли я подав закон про заборону націонал-соціалістичної фашистської ідеології “русского мира”. Як ви думаєте, які фракції не підтримали тоді, навіть не включили в порядок денний Верховної Ради? Саме провладні на той момент фракції. Деякі депутати голосували, мажоритарники, але більшість не проголосувала. І знаєте, слово “колаборант” закладалось не сьогодні, а сьогодні того колаборантства є наслідки: ота нависаюча російська агресія. Так само ніхто за останні тридцять років фактично не постраждав, фактично крім Медведчука зараз, від того, що він розграбовував державу, що він займався “політичною проституцією”. Тобто, всі на своїх місцях і очікують, що коли вони підуть з влади, отримавши політичну, перепрошую, відповідальність за свої дії, вони, вибачте, будь ласка, будуть собі відсиджуватись тихенько у своїх м’яких кріслах. Так не повинно бути. Як тільки правоохоронні органи нарешті доженуть отих всіх, які і в політичному, і в економічному плані порушували закони, от нарешті тоді запрацює держава. Тому що на сьогоднішній день відсутність дієвої правоохоронної системи, а я це вже говорю десятки раз, воно позволяє й далі тим колаборантам ухилятись від відповідальності. Я вже не говорю про економічні злочини. Економічний злочин, віддав гроші і гуляй собі. Ну, коли є політичний злочин проти державності України, ці люди мають отримувати довічне ув’язнення. Дякую.

О.Сич. Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Ми обмінялись думками, ми повністю підтримуємо дане звернення, воно також є на часі, воно актуалізовує даний стан справ в державі. І, перш за все, хотів подякувати голові обласної ради Олександру Максимовичу Сичу за те, що ви всім нам нагадали, що сьогодні день народження В’ячеслава Максимовича Чорновола – 84 роки від дня народження, а саме його цитату: “Українці, любіть Україну зараз, маючи, щоб гірко не плакати, втративши її”.

Пропозиції до даного звернення будемо вносити згідно Регламенту діяльності обласної ради під час внесення пропозицій. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Два слова, якщо дозволите.

Політичні аналітики сьогоднішній час називають часом постмодернізму, а я б його назвав часом тотального абсурду. Зокрема в контексті того питання, яке ми розглядаємо, дуже часто ситуацію порівнюють з Другою світовою війною. Так от, кожен з вас в різні часи: в совєцькі чи постсовєцькі, – вивчав історію Другої світової війни. Ви можете уявити, скажемо, що під час Сталінградської битви Москва там направляла для Берліна сталь, вугілля, а в той же час сталь і вугілля, за допомогою яких там будувались танки для дивізії Гудеріана, ці танки наступали на совєцькі війська під Сталінградом? А ви уявляєте, будь ласка, собі, що, припустимо Жуков, втомившись від воєнних перипетій на фронті, поїхав відпочивати в якийсь фешенебельний ресторан Берліна, бо в Москві таких ресторанів не було? Або, припустімо, коханка Гітлера Браун їхала до Москви на закупівлю там якихось собі шубок хутрових, бо в Берліні таких не було? Або, припустімо, якісь там відомі спортсмени німецькі, а з іншого боку – совєцькі їздили взад-вперед чи співаки заробляти гроші в ту чи іншу столицю? Припустімо, совєцькі богатирі там їздили в Берлін тренувати німецьких діток, які в той час займались в Гітлер’югенді і готові були з фаустпатронами обороняти від совєцьких військ столицю Берліна? Ви це собі уявляєте, колєґи, чи ні? А в нас це є в реальності.

Тобто, візьміть, будь ласка, поміняйте назви, поміняйте назви, і чи можливо це сьогодні? А сьогодні все це можливо. Сьогодні всі говорять про російсько-українську війну, але чомусь в умовах цієї війни українські, так звані, спортсмени, високопосадовці, зірки естради їдуть в Москву, йде обопільна торгівля. Купуємо вугілля в ОРДЛО і кажемо, як наших хлопців вбивають за рахунок тих грошей, які ми під час торгівлі віддаємо в ОРДЛО! Тобто, це час абсурду. Це неможливо просто уявити! Ніколи держава не стане державою, якщо ми це все допускаємо. І вчора, і сьогодні.

Я погоджуюсь зі своїми колегами з фракції, в однаковій мірі: а що сьогодні цього не робиться? Тому, очевидно, що цьому треба покласти край, і я абсолютно підтримую це звернення.

Шановні колеги! Ставлю проект рішення за основу, і зараз дам можливість виголосити пропозиції.

Ставлю за основу. Прошу визначатись.

За – 73, не голосували – 2: рішення прийнято.

Колеги, оскільки звучало багато, скажемо, ну, намірів, намірів внести пропозиції, я оголошую окремо запис для виголошення пропозицій до проекту рішення.

Виноградник Тарас Теофілович, будь ласка.

Т.Виноградник – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Дякую. Я записав пропозиції, але їх також проголошували колеги в залі, тому не ображайтесь, якщо це буде сказано моїми словами.

В четвертому абзаці після слів “не були вжиті”, речення: “на жаль, такі заходи центральними органами державної влади України та її вищими посадовими особами не були вжиті і не вживаються, і це завдає значної шкоди обороноздатності нашої держави”. Перша пропозиція.

О.Сич. Отже, доповнити “і не вживаються заходи”. Ставлю на голосування.

За – 48, не голосували – 26: рішення прийнято.

Наступна пропозиція, Тарасе Теофіловичу.

Т.Виноградник. В п’ятому абзаці починається речення “сьогодні депутати…”, і в останньому реченні “як з тим як від самого початку російсько-української війни вели торгівлю з окупантами і терористами у так званій зоні ОРДЛО”, і речення получається незакінченим. Тоді треба ставити кому “так і тепер здійснюють торгівлю”. Тобто, не тільки те, що…

О.Сич. Тарасе Теофіловичу,  з вашого дозволу, це перекликається з пропозицією Дебенка.  Але уточнююча пропозиція Дебенка. Можливо, ще хтось буде уточнювати.

Т.Виноградник. Добре, добре. Дякую, голово.

О.Сич. Кукурудз Ростислав Степанович.

Р.Кукурудз. Шановний пане голово, у мене є ряд наступних пропозицій. В абзаці 5 “ми вимагаємо”, я би пропонував поставити дві крапки і перший пункт: “посилити боротьбу з колаборантами і зрадниками державних інтересів”. Окей. Пункт номер два: “поставити на розгляд Верховної Ради закон про колабораціонізм”, пункт номер три: “припинити закупівлю вугілля і електроенергії з Росії та ОРДЛО, а також… вугілля в Росії і ОРДЛО, а також електроенергії в Білорусі”. Пункт 4: “притягнути до відповідальності осіб, які причетні до призначення заступником Міністра внутрішніх справ людини з подвійним громадянством”. І п’яте “надати суспільству повну й об’єктивну інформацію щодо так званої справи “Вагнергейт”.

Я би, може, пропонував ті пропозиції, їх там п’ять пунктів, якось так кожне окремо поставити на голосування, то як би…

І наступна пропозиція: в абзаці 5, де у нас написано: “держава повинна давати жорстку відсіч усім тим, хто працював і працює”, я би просив так тут сформулювати це речення.

І в абзаці 5, в останньому реченні “які вели і ведуть торгівлю з окупантами”. Тобто, щоб ми як би згадували й минулий час, але й згадували про сьогодення також.

О.Сич. Ну, перш за все, ставлю на голосування про форму викладу останнього абзацу: тобто, “вимагаємо”, дві крапки, а дальше – перелік пропозицій.

Хто за таку форму викладу? Прошу визначатись. За – 53, не голосували – 21: рішення прийнято. Гаразд.

Тепер, будь ласка, по пропозиціях, по пропозиціях.

Ростислав Степанович, давайте тоді кожну пропозицію окремо. Я так зрозумів, що і ті, що є в тексті, просто їх виокремлюється як окрема позиція, і ті, що немає, так?

Давайте кожну пропозицію окремо. По черзі.

Р.Кукурудз. Давайте. Тобто, перша у нас пропозиція по тексту – “посилити боротьбу з колаборантами і зрадниками державних інтересів”.

О.Сич. “Посилити боротьбу з колаборантами і зрадниками державних інтересів”. У нас воно є в тексті чи ні?

Р.Кукурудз. Так, це є в тексті.

О.Сич. Це є в тексті. Отже, пункт перший наших вимог є пропозиція описати так. Прошу визначатись.

За – 65, не голосували – 9: рішення прийнято.

Друга позиція.

Р.Кукурудз. Друга пропозиція: “поставити на розгляд Верховної Ради закон про колабораціонізм”.

О.Сич. Ростиславе Степановичу, я би, з вашого дозволу, все-таки залишив редакцію цього тексту, що є, по-перше, “в невідкладному порядку”, “у Верховній Раді в невідкладному порядку”. І там не один законопроект. Я спеціально подивився, там з пів десятка законопроектів. Тому я не надаючи перевагу, бо там є від різних партій законопроекти, включаючи й те, що сьогодні казали мої колеги з фракції “Свобода”, що і Савчук подавала, от, тоді “в невідкладному порядку розглянути зареєстровані законопроекти про колабораціонізм і боротьбу з ним”. Тобто, так воно в тексті написано.

Р.Кукурудз. Приймається.

О.Сич. Хто за таке формулювання пункту другого вимог? Прошу визначатись.

За – 72, не голосували – 2: рішення прийнято.

Наступна позиція.

Р.Кукурудз. “Припинити закупівлю вугілля в Росії і ОРДЛО, а також електроенергії у Білорусі”.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 73, не голосував – 1: рішення прийнято.

Наступне.

Р.Кукурудз. “Притягнути до відповідальності осіб, які причетні до призначення заступником Міністра внутрішніх справ людини з подвійним громадянством”.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 67, не голосували – 7: рішення прийнято.

Наступна позиція.

Р.Кукурудз. “Надати суспільству повну і об’єктивну інформацію щодо так званої справи “Вагнергейт”.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 65, не голосували – 9: рішення прийнято.

У вас всі пропозиції, так? Дякую.

Шановні колеги! В подальшому, коли ви будете формулювати в частині вимог, уточнюйте або до того, що ми вже проголосували, або щось нове додавайте, але так, щоб воно, скажемо, не було “каші” в тому всьому.

Отже, Ткач Роман Володимирович, будь ласка.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Хоча, я прошу вибачення, я прошу вибачення.

Ростислав Степанович, у вас, здається, там і до інших абзаців були якісь зауваження.

Будь ласка, увімкніть мікрофон Кукурудза.

Р.Кукурудз. Абзац 5, речення: “як з тими, які від самого початку російсько-української війни вели…”, у нас є в тексті, а я пропоную додати “і ведуть”.

О.Сич. “І ведуть”.

Ставлю на голосування.

За – 53, не голосували – 21: рішення прийнято.

Ткач Роман Володимирович, будь ласка.

Р.Ткач. Шановні колеги! Я вам дякую за конструктивну роботу. Я пропоную четвертий абзац: “На жаль, такі заходи центральної державної влади України та її вищими посадовими особами не були вжиті, і це завдало значної шкоди обороноздатності нашої держави” взагалі виключити.

Я спеціально ще тепер дивився. Дійсно, було рішення Ради національної безпеки від 17 березня про припинення торгівлі з ОРДЛО і з Росією. Тому нелогічно воно звучить. Тому я пропоную його просто виключити.

О.Сич. Я поставлю на голосування, але якщо взяти і прочитати наше звернення від 10.03.2018 року, там є цілий перелік заходів, які й тоді не виконані, і до сьогоднішнього дня не виконуються.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні, то ми говоримо тільки про один захід: про припинення торгівлі, а там купа інших різних заходів було.

Але я ставлю на голосування. Ставлю на голосування пропозицію Романа Ткача.  Будь
ласка.

За – 18, проти – 2, утримались – 9, не голосували – 45: рішення не прийнято.

Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко. Колеги, власне, я пропонував дві пропозиції. Четвертий абзац, друге речення прошу викласти в наступній редакції: “Сьогоднішні гучні кримінальні справи на зразок вугільної змови колишніх українських високопосадовців із російськими прислужниками та сепаратистами…”, далі я вношу пропозицію: “а також нинішній колабораціонізм в енергетиці з Москвою та кремлівською маріонеткою Лукашенком…”, і далі – по тексту “є прикрим наслідком тієї бездіяльності”. Це перша пропозиція.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 60, не голосували – 14: рішення прийнято.

Дебенко, ще є пропозиції чи вичерпані? Чи решта покриваються? Є?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Увімкніть мікрофон Дебенка.

І.Дебенко. І пропозиція власне до останнього абзацу нашого. Я боюся, що я міг помилитись в порядковості після Ростислава Степановича Кукурудза, але, якщо я не помиляюся, що мої пункти будуть тоді шостим і сьомим за порядком. Отож, шостий пункт: після двокрапки – “запровадити перевірку високопосадовців і генералітету на детекторі брехні на предмет їхньої можливої співпраці з ворогом”. І сьомий  пункт: “запровадити кримінальну…”.

О.Сич. Чекайте, чекайте! Ми голосували по одному пункту.

І.Дебенко. Давайте по одному, так.

О.Сич. Пункт 6 ставлю на голосування: щодо генералітету і детектора брехні.

За – 50, не голосували – 24: рішення прийнято.

Наступна пропозиція, Дебенко.

І.Дебенко. Дякую, що більшість – за детектор брехні.

Сьома пропозиція, думаю, що її всі підтримають: “запровадити кримінальну відповідальність за українофобію і заперечення факту московсько-української війни”.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 70, не голосували – 4: рішення прийнято.

Пропозиції вичерпані?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є? Басараб Сергій Михайлович. Увімкніть мікрофон.

С.Басараб. Голово, є пропозиція восьма, здається, так?

О.Сич. Черговим.

С.Басараб. Черговою пропозицією внести наступний текст: “дати повну інформацію суспільству стосовно історії про “Pandora Papers”. Розслідування справи “Pandora Papers”.

О.Сич. “Pandora Papers”.

Зі слів ставлю, а якщо вона пройде, то треба буде потім стилістично виписувати. Будь
ласка. Ставлю на голосування.

За – 46, утримався – 1, не голосували – 27: рішення прийнято.

(Оплески в залі).

Шановні колеги! Оскільки пропозиції вичерпані, я думаю, що ніхто не заперечує, щоби останнє речення все ж таки залишилося, бо імплементоване до тексту, стилістично вже подивитись, напевно, вже після переліку  пропозицій, що “також вимагаємо від Кабінету Міністрів України, Офісу Генерального прокурора, Служби безпеки України покласти край цьому ганебному явищу за усіма вимогами чинного українського законодавства, притягнути до кримінальної відповідальності зрадників державних інтересів”. Ну, воно було, ми за нього, в принципі, проголосували за основу. Але після тих пропозицій, що воно там логічно дальше вписується в текст.

Шановні колеги! Всі пропозиції проголосовані. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому з врахуванням усіх проголосованих пропозицій.

За – 67, не голосували – 7: рішення прийнято.

(Оплески в залі).

Переходимо до наступного питання, шановні колеги, – звернення обласної ради до
Верховної Ради України щодо законопроєкту № 5655.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 29…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ну, зафіксуйте, нехай люди подивляться, хто і як голосував.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А, я прошу вибачення. Ми питання щодо звернення по законопроекту № 5655 зняли. Дякую.

Розглядається питання, внесене під час формування порядку денного на цьому пленарному засіданні, –  “Про звернення обласної ради щодо внесення змін до бюджетного законодавства в частині розподілу екологічного податку”.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідач: Пліхтяк Андрій Дмитрович – начальник управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації.

Проект рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради постійною комісією обласної ради з питань екології, раціонального природокористування, розвитку туризму і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій.

А.Пліхтяк. Доброго дня, Олександре Максимовичу, доброго дня, депутати! Даним проектом рішення пропонується внести зміни до бюджетного законодавства в частині розподілу екологічного податку.

Суть змін. Суть змін полягає в тому, що пропонується 20 відс. зараховувати до спеціального фонду державного бюджету, а 80 відс. зараховувати до обласного та спеціального фонду обласного бюджету. У своїй частині ці 80 відс. спеціального фонду обласного бюджету пропонується розділяти: 55 відс. – на обласний бюджет, і 25 відс. – сільські, селищні, міські бюджети. Крім того, у зверненні пропонується 20 відс. екологічного податку зараховувати в спеціальний фонд державного бюджету, на сьогоднішній день по законодавству він зараховується до загального фонду державного бюджету, і згідно теперішнього законодавства 45 відс. йде до державного бюджету в загальний фонд, і 100 відс. за викиди забруднюючих речовин СО2 так само йдуть в державний бюджет.

Також ми цим зверненням просимо повернути програму фінансування природоохоронних заходів на об’єктах комунальної власності з державного фонду охорони навколишнього природного середовища.

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідача? Є. Запишіться, будь ласка.

Івасик Василь Васильович.

Голос із залу. Помилково.

О.Сич. Помилково. Савка Марія Володимирівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Карп Галина Василівна. Теж помилково? Ні, не помилково. Увімкніть мікрофон.

Г.Карп. Скажіть, будь ласка, пане Андрію. Який це додатковий фінансовий ресурс до обласного бюджету в умовах 2022 року? Це перше питання.

А друге, у мене будуть пропозиції, то вже в процесі.

О.Сич. Пропозиції пізніше.

А.Пліхтяк. Це приблизно 100 відс. того, що є у нас в бюджеті на 2022 рік заплановано.

О.Сич. Шановні колеги! Запитання вичерпані.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Є. Запишіться, будь ласка.

Басараб Сергій Михайлович.

С.Басараб. Пане Андрію, дякую вам за звернення. Надзвичайно важливе. Тим більше, громада Івано-Франківщини має знати, що якщо Міністерством буде підтримано наше звернення, то додаткових 100 млн гривень отримаємо на усунення наших проблем. Це перше.

І друге. Напевно, треба буде звернути нам увагу, що програма антипаводкових заходів фінансується в дуже маленькому розмірі. Тому якщо ці кошти будуть виділені, прохання звернути увагу на фінансування таких заходів і зрозуміти, що в наступну повінь, не дай Боже, вона станеться, Карпатський регіон перенесе, мабуть, ще з більшими збитками, ніж у 2021 році. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Ставлю проект рішення за основу. Прошу визначатись.

За – 60, не голосували – 14: рішення прийнято.

Була пропозиція Галини Василівни Карп. Увімкніть мікрофон, будь ласка.

Г.Карп. Я пропоную пункт другий звернення викласти в слідуючій редакції: “Внести зміни до Закону України “Про Державний бюджет України на 2022 рік”, а саме доповнити
бюджетною програмою…”, і по тексту – “Субвенція з державного бюджету”.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 59, не голосували – 15: рішення прийнято.

Колеги, більше немає пропозицій до проекту рішення? Немає.

Ставлю на голосування в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції Галини Василівни Карп.

За – 59, не голосували – 15: рішення прийнято.

“Про звернення обласної ради щодо придбання сучасного лінійного прискорювача для Івано-Франківської області”.

Проект рішення – на окремому аркуші.

Доповідає Яворський Андрій Михайлович – голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики.

Проект напрацьовано і рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради цією комісією. Будь ласка.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

А.Яворський. Шановний Олександре Максимовичу, шановна президіє, шановні депутати! На ваш розгляд пропонується проект рішення “Про звернення обласної ради щодо придбання сучасного лінійного прискорювача для Івано-Франківської області”.

Прохання: прошу підтримати, проголосувати.

Зачитаю текст звернення. З нього буде зрозуміла важливість цієї проблематики, оскільки ми зараз будемо слухати і про стан надання… онкологічного захворювання в області, і воно дозволить зрозуміти важливість цього звернення.

Отже, “Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, звертаємося до Міністерства охорони здоров’я України з проханням придбати для Івано-Франківської області сучасний лінійний прискорювач із системою синхронізації відслідковування дихальних рухів у процесі опромінення.

Проблема злоякісних захворювань є однією з найактуальніших медико-біологічних та соціально-економічних проблем суспільства, оскільки пов’язана з постійним ростом захворюваності та високим рівнем смертності. Злоякісні новоутворення посідають друге місце у структурі смертності населення регіону після серцево-судинних захворювань.

В Івано-Франківській області щорічно реєструється понад чотири тисячі вперше виявлених випадків злоякісних утворень. Так, у 2020 році зареєстровано 4193 таких випадки.

Сьогодні променеве лікування жителів Прикарпаття проводиться на модифікаційно застарілих апаратах дистанційної гамма-терапії “АГАТ-Р1”, 1989 року випуску, та Кобальт-60,
2008 року випуску.

Променевий метод лікування є передовою технологією боротьби з онкологічними захворюваннями.

Для області придбання сучасного лінійного прискорювача є надважливим питанням, адже це дасть можливість забезпечити якісніше та ефективніше лікування пацієнтів з онкологічними захворюваннями згідно з сучасними міжнародними клінічними протоколами.

На відміну від гамма-апарату він не містить радіоактивне джерело іонізуючого випромінювання Кобальт-60, а самостійно генерує випромінювання, тому не становить загрозу радіоактивного забруднення навколишнього середовища.

Такий прискорювач забезпечує можливість локального опромінення вогнища онкологічного новоутворення максимально допустимою дозою радіоактивних речовин з мінімальним променевим навантаженням на оточуючі здорові тканини та органи пацієнта, не потребує
періодичної заміни джерела випромінювання (один раз на 5 років), а також знижує рівень променевих ускладнень та зменшує термін перебування хворих у стаціонарних умовах.

Корпусне приміщення для встановлення лінійного прискорювача вже зведено.

З уваги на викладене вище, просимо придбати та передати для Івано-Франківської області сучасний лінійний прискорювач”.

Дякую, дякую нашій комісії, дякую народним депутатам, які турбуються і обговорюють це питання вже в Кабінеті Міністрів, щодо цієї проблематики. Сподіваюся, що нашими спільними зусиллями, зусиллями обласної ради, обласної державної адміністрації нам вдасться дороговартісне обладнання отримати в область, що дозволить покращити надання медичної допомоги з онкологічними захворюваннями.

Прошу підтримати дане звернення.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Я думаю, що далеко не кожен розуміє, про що ми говоримо. На жаль, мені довелося зрозуміти, бо я на такому апараті проходив лікування за кордоном. В Україні їх вкрай мало є, а ті, що є, ну, далеко відстають від тих модифікацій, які сьогодні вже присутні. Щоб ви розуміли, якщо сьогодні людина десь в якійсь частині тіла отримала, боронь Боже, ракову пухлину, і вона потрапляє під опромінення, то опромінюється чи не весь організм. В той час, як на такому лінійному прискорювачі чітко спрямовується промінь, який уражає тільки шкідливу клітину, оминаючи здорову. І от скільки ексцесів через стару техніку мені довелось зустрічати в людей, які лікувались, що їх одночасно і лікували, але й “садили” їхній організм. Тому це є вкрай актуальна, вкрай потрібна річ, і багато хворих піднімали  питання. Деякі з активістів вже, на жаль, відійшли в кращий світ, але до кінця своїх днів розуміють, що це таке, піднімали питання, щоб в Івано-Франківській області такий апарат був.

Дякую, Андрію Михайловичу.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Ставлю на голосування за основу і в цілому.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А, я прошу вибачення. Є пропозиція. За основу.

За – 66, не голосували – 7: рішення прийнято.

І є пропозиція від депутата Карп Галини Василівни. Будь ласка, увімкніть мікрофон.

Г.Карп – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Олександре Максимовичу! На мою думку, доцільно в пункті 1 самого звернення і в тексті звернення все-таки включити центральний орган виконавчої влади – Міністерство фінансів України, оскільки воно формує бюджетні призначення для Міністерства охорони здоров’я. Вони повинні бути в курсі справи, що такий дорогоцінний апарат потрібен для Івано-Франківської області. Дякую.

О.Сич. Абсолютно обгрунтовано. Ставлю на голосування пропозицію Галини Василівни Карп.

За – 65, не голосували – 8: рішення прийнято.

І ставлю на голосування проект рішення в цілому.

За – 66, не голосували – 7: рішення прийнято.

Колеги, наскільки я зрозумів, звернень вже у нас більше немає, щоб я не пропустив часом.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Переходимо до наступних питань порядку денного.

Розглядається питання “Про звіт щодо діяльності ДП “ДОРОГИ ПРИКАРПАТТЯ”.

Проект рішення номер 30 – в окремій брошурі.

Доповідає Сілецький Роман Богданович – виконувач обов’язків директора державного підприємства “ДОРОГИ ПРИКАРПАТТЯ”.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Постійна комісія з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього
господарства рекомендувала зазначений проект до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозиції комісії.

Пропозиції – у цій же брошурі.

Будь ласка, Романе Богдановичу.

Р.Сілецький. Шановний пане голово, шановні депутати, присутні в сесійній залі!

Перш за все, хочу побажати вам міцного здоров’я, і з прийдешніми різдвяно-новорічними святами, побажати вам миру, злагоди, благополуччя і всього найкращого.

Сьогодні, напередодні нового року, хочу зробити звіт про роботу державного підприємства “ДОРОГИ ПРИКАРПАТТЯ” у розрізі капітального ремонту доріг місцевого значення та експлуатаційного утримання.

Коротенько так. Державне підприємство “ДОРОГИ ПРИКАРПАТТЯ” було створено 15.01.2019 року. Засновником є державна… обласна державна адміністрація. Державне підприємство є неприбутковою організацією. Воно є одержувачем бюджетних коштів, що спрямовуються на розвиток та утримання мереж автомобільних доріг загального користування місцевого значення в Івано-Франківській області, вулиць і доріг комунального значення в Івано-Франківській області.

На 2021 рік в Івано-Франківській області було передбачено обсяг субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам в розмірі 559 млн 75 тис. 549 гривень, з них: це поточні видатки – 127 млн 146 тис. 290 гривень і капітальні видатки – 431 млн 929 тис. 258 гривень.

Профінансована субвенція з державного бюджету станом на 23.12.2021 року складає
559 млн 075 тис. 549 гривень, що становить 100 відс. від передбачених.

Сума касових видатків на сьогоднішній день становить 486 млн 790 тис. 302 гривень, що складає 87,1 відс., профінансовано коштів з них на капітальний ремонт доріг загального користування місцевого значення – 389 млн 250 тис. 334 гривень. На експлуатаційне утримання доріг загального користування місцевого значення профінансовано 97 млн 639 тис. 968 гривень.

Відповідно до погодженого листа “Укравтодору” від 22.12.2021 року передбачено додаткове фінансування в розмірі 51 млн 668 тис. 200 гривень.

Станом на 23.12.2021 року ДП “ДОРОГИ ПРИКАРПАТТЯ” відповідно до затвердженого переліку об’єктів ремонту доріг місцевого значення уклало 29 договорів з підрядними організаціями і виконано роботи зокрема на таких об’єктах: Верховинський район – дорога С090201, об’їзна у селищі Верховина, це були в цьому році завершальні роботи, вона зараз зроблена повністю; Клузів – Угринів Тисменицького району: завершальні роботи також; капітальний ремонт дорожнього покриття Богородчани – Підгір’я окремими ділянками; капітальний ремонт дорожнього покриття Креховичі – Дзвиняч окремими ділянками; капітальний ремонт
автомобільної дороги загального користування Маркова – Манява; капітальний ремонт дорожнього покриття Конюшки – Журавеньки на ділянках Рогатинського району в Івано-Франківській області; Калуський район: це Калуш – Осмолода, капітальний ремонт дороги Калуш – Осмолода обласного значення; капітальний ремонт дорожнього покриття Креховичі – Дзвиняч; капітальний ремонт дорожнього покриття Волохів – Войнилів; капітальний ремонт дорожнього покриття Слобідка – Войнилів через Перевозець; капітальний ремонт дорожнього покриття автомобільної дороги Новиця – Середній Угринів; капітальний ремонт автомобільної дороги загального користування місцевого значення Верхня Станькова – Довгий Войнилів; капітальний ремонт дорожнього покриття Долина – Велика Тур’я; капітальний ремонт такої славнозвісної, “болючої” дороги в Болехові… це вулиця Січових Стрільців – вулиця Стрийська до об’їзної дороги у м.Болехові; капітальний ремонт дорожнього покриття Болехів – Козаківка; відновлення… почалися роботи і для відновлення… моста на дорозі Луги – Ілемня Рожнятівського району, роботи почались, матеріали закуплені, під’їзні шляхи робляться. Договір буде продовжено, зрозуміло, на 2022 рік. Капітальний ремонт дорожнього покриття Калуш – Осмолода; об’єкти капітального ремонту мостів Рожнятів – Вербівка в смт. Рожнятів через річку Дуба, проект на завершальній стадії, проводиться вже проходження експертизи. Капітальний ремонт Солуків – Стецева Снятинського району; капітальний ремонт дорожнього покриття Королівка – Семаківці; капітальний ремонт дорожнього покриття Стрий – Мамалига – Тулуків; капітальний ремонт дорожнього покриття автомобільної дороги загального користування Озеряни – Рожнів; капітальний ремонт дорожнього покриття автомобільної дороги Озеряни – Рожнів, це вже просто Косіський район; капітальний ремонт Надвірна – Бистриця; капітальний ремонт дорожнього покриття Надвірна – Ланчин; капітальний ремонт автомобільної дороги Битків – Білозорина Надвірнянського району. Разом… ще було ряд капітальних ремонтів, це вулиці, зокрема, це вулиці в таких населених пунктах, як капітальний ремонт дорожнього покриття на вулиці Степана Бандери, вулиці Мазепи у с.Старий Угринів; капітальний ремонт дорожнього покриття вулиць Стуса, Коновальця у м.Бурштині Бурштинської об’єднаної територіальної громади; капітальний ремонт дорожнього покриття вул.Грушевського у м.Тлумачі; капітальний ремонт дорожнього покриття вулиці Шевченка, с.Закерничне Перегінської територіальної громади. Разом по комунальних роботах виконано 4 км 950 м.

Слід зазначити, що впродовж 2021 року відремонтовано капітальним ремонтом 65 км 295 м автомобільних доріг загального користування, що складає 101 відс. від запланованого.

Відповідно до проведених тендерних закупівель ДП “ДОРОГИ ПРИКАРПАТТЯ” уклало договорів з ТОВ “ВМБУД” на експлуатаційне утримання, і в даний час є нові тендери зроблені, укладені з ТОВ “ПБС” з 08.11.2021 року, це по Надвірнянському, Верховинському і Косівському районах. Виконано роботи з аварійного ремонту доріг по ліквідації ямковості, а саме:  профілювання автомобільних доріг з гравійним та щебеневим покриттям протяжністю 503 км, з ліквідації ямковості асфальтобетону струменевим методом на автомобільних шляхах складає 121 тис. 184 м2. Виконано ремонт мостових переходів протяжністю 1112 погонних метрів, а саме: Верховина через річку Чорний Черемош у смт. Верховина, Верховина, Слупійка через річку Чорний Черемош на автомобільній дорозі Устеріки – Пробійнівка; Долина – Грабівці – Нова у селі Ясеновець через річку Дуба; Битків – Білозорина через річку Бистриця Надвірнянського району і Кричка – Росільна – Яблунька через потічок Луквиця. Нанесено розмітку в цьому році, це 12 км 100 м, нанесено пішохідні… 39 пішохідних  переходів.

Хочу зазначити, що вчора мені підрядна організація прозвітувала: ми маємо перше незалежне освітлення, автономне освітлення дороги… пішохідів… пішоходного переходу, це в Перегінську. Це перший у нас такий перехід на місцевих дорогах.

У мене коротенько все.  Дякую за увагу. Із задоволенням відповім на всі ваші питання.

О.Сич. Шановні колеги! Доповідь завершена. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є? Прошу записатись для запитань. Поки записуєтесь, вчергове акцентую: запитання лаконічні, це не виступи ваші. Виступи будуть пізніше, ви зможете сказати все, що не сказали. Якщо не задовольняє вас відповідь доповідача, матимете змогу сказати під час виступів.

Отже, Федорук Олександра Володимирівна. Будь ласка.

О.Федорук. Доброго дня, колеги! Скажіть, будь ласка, який стан справ дороги Манява – Маркова С090106, яка була внесена в лютому місяці в список пріоритетних доріг на 2021 рік?

Р.Сілецький. Ну, Маркова – Манява була включена до переліку, і в межах фінансування вона виконана повністю.

О.Сич. Приймак Іван Васильович.

І.Приймак. За короткий час перебування вас на посаді виконувача обов’язків державного підприємства “ДОРОГИ ПРИКАРПАТТЯ” ви двічі були на дорогах С090401, це Семаківці – Чернелиця, С090407 – Хмелева – Вікно, якщо по першій дорозі ще хоч десь трохи каменем засипали… Скажіть, будь ласка, що передбачається зробити по цих двох дорогах? Тому що у Чернелицькій громаді зі 101 км немає жодного кілометра з асфальтовим покриттям, а ми вже чотири роки ремонтуємо і про рівноправність балакаємо.

Р.Сілецький. Так, я дійсно був у вас неодноразово, навіть не двічі, а більше. Так, стан у вас критичний. Розумію, що Чернелицька територіальна громада якось була обділена увагою. Я думаю, ми на 2022 рік це питання будемо вирішувати спільно, і будемо знаходити фінансування для забезпечення хоча би… ну, я думаю, може капітальним ремонтом, може і капітальним
ремонтом, зараз, ви самі розумієте, то фінансування, яке у нас зараз є, трошечки недостатньо. Чернелицька територіальна громада не дуже може бути… співфінансування  з нами йти. Але будемо вирішувати це питання.

О.Сич. Репліка. По справедливості кажучи, чотири роки – це не тільки робота доповідача і не тільки робота теперішньої адміністрації. Ви знаєте, про що я натякаю.

Князевич Володимир Романович.

В.Князевич. Доброго дня, шановні колеги, шановний Роман Богданович! Ви згадували про дорогу Конюшки – Журавеньки, яка веде до Букачівської територіальної громади. Це, мабуть, одна з тих небагатьох територіальних громад, до якої немає ні одної хорошої дороги.

Скажіть, будь ласка, цього року почали робити, зробили декілька кілометрів. Чи будуть продовжуватись якісь роботи слідуючого року, чи воно знову затягнеться на декілька років? Тому що туди немає дороги близько вже, не знаю, років 8 чи скільки.

Р.Сілецький. Так, ви все правильно говорите. Я говорю відверто зразу. Конюшки – Журавеньки дорога – це є дуже проблематична дорога. Зроблено повністю проект на цю дорогу, на всю протяжність, що фактично забороняє нам як “ДОРОГИ ПРИКАРПАТТЯ” залучати кошти, бо кошти вложені в капітальний ремонт. Договір, я думаю, буде скорше всього розірваний, і будемо брати ці рекомендації, про які нам говорить Кабінет Міністрів і Офіс Президента. Дороги треба робити в межах 3-5 км, щоб було реально зробити, а слідуючу дорогу… слідуючий проект робити на наступний рік, а ці проблемні ділянки ми, думаю, будемо робити ямковим ремонтом, картами перекривати, щоб забезпечити проїзд до населених пунктів. Бо получається, що якщо дорога в капітальних видатках, я вже не можу використовувати поточні видатки.

Шевченко Олександр Леонідович, будь ласка.

О.Шевченко. Шановні друзі, шановний пане Романе! Хочу згадати, що… я це потім під час виступу детальніше повернусь, але хочу сказати, що 3 тис. км місцевих доріг фактично в розбитому стані. Та кількість грошей, яка виділена, хватає, можливо, на 50-80 км відновлення. Тобто, ми будемо таким чином то все робити 20, 30, 50, може 100 років, такими темпами.

Р.Сілецький. Сто відсотків.

О.Шевченко. От, тому хотів сказати і згадати пана Бойчука, який був керівником обласної державної адміністрації на початку року, який фактично “угробив” передачу доріг місцевого значення до “Укравтодору” для того, щоб ефективно фінансувати і відбудовувати дороги.

Ну, слава Богу, що пані Онищук Світлана Василівна, от, вона більш прагматично до цього віднеслась, і ви це знаєте прекрасно, було передано… якраз хотів спитати, скільки кілометрів доріг, передано вже фактично в державний “Укравтодор”, і скільки ще планується у 2022 році?

Р.Сілецький. Так, дуже слушне запитання. Я тут з вами цілком погоджуюсь. Прийнято, я думаю, дуже правильне рішення, бо все ж таки “Укравтодор”, держава має більше фінансування, ніж недержавні дороги, місцеву гілку доріг. І саме тому було прийнято рішення. Я
однозначно двома руками “за”: чим більше передати доріг з місцевих в державну власність. Це, зрозуміло, буде набагато скоріше зроблено ці дороги.

Що на рахунок передачі, можу сказати чітко: передається Надвірна – Бистриця протяжністю 39,3 км, Тлумач – Лісна Тарновиця протяжністю 47 км, Підкамінь – Княгиничі протяжністю 8,7 км, Креховичі – Дзвиняч протяжністю 46,5 км, Залуква – Боднарів протяжністю 18,6 км, Кутці – Рогатин протяжністю 3,6 км, Тулуків – Хлібичин протяжністю 6,4 км, Озеряни – Рожнів протяжністю 59,6 км, Рожнів – Кути протяжністю 13,1 км. Згодом ці дві дороги об’єднають в одну… (Без мікрофона).

О.Сич. Слободян Любомир Ярославович.

Л.Слободян – депутатська фракція “Батьківщина”. Підкажіть, будь ласка, листом від вересня місяця наша голова обласної державної адміністрації запевнила мене, що буде проведено поточний ремонт або капітальний ремонт дороги Живачів – Ісаків – Петрів і передала вам відповідне доручення.

На сьогоднішній день вже частину роботи, майже половину зроблено за рахунок коштів ОТГ. Коли буде виконано цей лист? Це перше питання.

Друге питання. При формуванні списку доріг, які планується до капітального або поточного ремонту, чи враховуються як пріоритетні ті, де співфінансування дають територіальні громади? Дякую.

Р.Сілецький. Ну, зрозуміло, в даний час вже ремонти, зрозуміло, фактично припинені, бо погодні умови не дозволяють. З настанням погодніх умов, я думаю, ми увагу на це звернемо, і роботи там будуть виконані, говорю відверто.

Що на рахунок співфінансування, зрозуміло: територіальні громади подали нам всі пропозиції і всі пропозиції, що вони можуть допомогти у співфінансуванні. Я хочу зазначити, що цього року вже у нас є дві територіальні громади, які йшли на співфінансування, це є Перегінська територіальна громада, вони додали фактично 2 млн гривень, і Верхнянська територіальна громада, вони додали практично 1 млн гривень. Я об’їздив практично всі територіальні громади в нашій області, обговорював зі всіма це питання, і так хочу сказати: приблизно на 2022 рік я зібрав десь приблизно 80 млн гривень додаткових коштів, якщо ми всі ці об’єми зберемо, це зрозуміло…

О.Сич. Колеги, я прошу бути лаконічними всіх, і тих, хто задає запитання до доповідачів. Регламент – одна хвилина. Вчіться говорити лаконічно.

Якимчук Михайло Ігорович.

М.Якимчук. Пане Романе, добрий день! У мене три питання короткі. Дорога на Перевозець, яка була відремонтована по вашому звіту ще літом, вже практично зруйнована. Які дії дальше?

Слідуюче питання: дорога Верхня Станькова, де проведений тендер, де відбувся деякий ремонт, якраз за співфінансування Верхнянської ОТГ. Що дальше буде? Чи будуть продовжені роботи? Доки будуть продовжені роботи?

Дорога Болохів – Войнилів: розпочаті роботи, зроблено близько 4 км. На жаль, призупинено, і дальше які дії? А також мости Войнилівської ОТГ. Це на Мошківці, Дубовиця, де немає мостів, а також міст у смт. Войнилів на Томашівці, який практично зруйнований, по ньому їздити неможливо.

Р.Сілецький. Давайте я почну з посліднього питання.

По Войнилові, по мості: виїхали вже спеціалісти, зроблена вже передпроектна документація, буде оголошено тендер на проведення торгів, на ПКД. Перше.

Те, що по мостах остальних: ці мости були зруйновані ще у 2008 році, мені здається, дуже давно, і зараз за народного депутата Олега Марусяка підняті всі документи, їхали у Львів і роблять, переглядають ці всі проекти, скільки це буде коштувати, не знаю. В даний час процес йде по цих мостах, також по відновленню.

По цій дорозі, що ви нагадали, що є, вона зруйнована. Ми неодноразово звертались до підрядника, підрядник нам відповів, що згідно договору всі капітальні ремонти мають 10 років гарантії. Якщо будуть якісь недоліки, вони будуть усунені однозначно.

Що по дорозі Болохів – Войнилів, так, в межах призначень ця дорога була зроблена. Грошей більше немає. Також це є…

О.Сич. Книшук Богдан Петрович.

Б.Книшук – депутатська фракція “Батьківщина”. Роман Богданович, скажіть, будь
ласка. Дорога Пістинь – Загайпіль, яка проходить через п’ять громад. Який участок дороги… вона є в переліку. Який участок дороги зроблений по цій дорозі?

І друге питання. Чи можливо на 2022 рік включити цю дорогу в перелік доріг державного значення? Дякую.

Р.Сілецький. Пістинь…

В.Гладій. Загайпіль.

Р.Сілецький. Пістинь – Загайпіль, так? То були слайди. Якщо вона була зроблена саме в цьому році… Я зараз скажу точно вам. Одне питання, що чи буде включена на 2022 рік? Є такий підрядник, який договора заключені, так? А вони відмовляються на продовження договору у зв’язку з подорожчанням матеріалів. І просто самі просять, щоб з ними розірвати. В даний час є пару підрядних фірм, які зголосились продовжити договір, що будуть робити по тих цінах 2021 року. Якщо це підрядник, я уточню, я можу вам відповісти більш конкретніше. Якщо цей підрядник – один з тих, що зголосився зробити договір… зрозуміло, ми всі договори будемо на 2022 рік продовжувати, однозначно.

О.Сич. Я можу помилятись, але мені здається, що на цій дорозі жодного підрядника немає.

Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Дякую вам. Пане Романе, у мене до вас питання, чому? Задає громада Переріслянська. Вони до вас приїздили, до голови облдержадміністрації приїздили. Ви їм обіцяли і зараз в залі обіцяєте багатьом: буде, буде, буде зроблено. Вони задають чітке питання: чому дорога Богородчани – Ланчин О090101… по сьогоднішній день не приступили до виконання робіт? Хоча були обіцянки перших посадових осіб області.

До речі, правильно сказав голова обласної ради, що обіцяла й попередня влада також. Але люди вже доведені до відчаю.

В той же час ви також обіцяли, що ця дорога Богородчани – Ланчин буде включена в перелік переданих державі. Будь ласка, дайте відповідь на це питання.

Р.Сілецький. Ну, на даний час формуються додаткові списки по передачі доріг на 2022 рік, в даний час це тільки 244 км, які я вам сказав по списку, а на 2022 рік – приблизно, орієнтовно кількість передачі доріг десь біля 600 км з місцевих в державну власність.

В даний час ви говорите про… чому ми не приступили до роботи. У мене в переліку Богородчани – Ланчин…

О.Сич. Іваночко Михайло Степанович.

М.Іваночко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Дякую, Тарасе Теофіловичу, що ви турбуєтесь за Ланчинську громаду також. Вам респект за це.

Пане Романе, я так бачу, що ви про таку дорогу, як Богородчани – Ланчин навіть й не чули. Тому я вам нагадую: в минулому році на неї був оголошений тендер і чомусь скасований. Аналогічна ситуація: дорога Середній Майдан – Отинія. Занотуйте собі, що такі дві дороги є в Ланчинській громаді. І Богородчани – Ланчин з’єднує Ланчинську громаду і Переріслянську громаду. Хотілося би знати, яка ситуація.

Також підгадую вам за міст через річку Слубушниця, який проходить… яка знаходиться в Ланчинській громаді. Дайте мені, будь ласка, відповідь на ці питання. Дякую.

Р.Сілецький. Все, я вже тепер… Богородчани – Ланчин. Тендер був відмінений ДП “ДОРОГИ ПРИКАРПАТТЯ”. Бо Богородчани – Ланчин – велика дорога. Зроблено проектно-кошторисну документацію, як я говорив, на всю протяжність. Приблизна вартість цієї дороги – 380 млн гривень всього. Якщо ми, по можливості, зможемо виділити 10 млн гривень на одну дорогу, то ця дорога буде робитись 25 років. І тендер був відмінений, буде коригування  проекту ПКД, і дорога буде поділена на 3 і 5 км, де ми можемо зробити відповідно ямковий…
капітальний ремонт дороги, бо остальну дорогу, якщо ми заложимо все по капітальному, через 10 років там проїхати взагалі ніхто не зможе, чому й був тендер відмінений.

Всі великі тендери були мною відмінені особисто, я це відкрито говорю, бо ми розуміємо, що цей тендер, який по 200, 300, 400 млн гривень, він ніколи не буде завершений.

О.Сич. Савка Марія Володимирівна.

М.Савка. Олександр Шевченко опередив мене із запитанням, але все-таки скажу, що на сьогоднішній день ремонт доріг державного значення на Прикарпатті на завершенні, і дуже добре, що вже майже 250 км доріг місцевого значення передано на баланс “Укравтодору”, і будемо мати змогу ці дороги ремонтувати за рахунок доріг, коштів, які виділяються на ремонт доріг державного значення.

Але все-таки скажіть, будь ласка, який підхід, от, на наступний рік до реєстру тих доріг, які будуть… планується передати на баланс “Укравтодору”?

Р.Сілецький. Ну, в першу очєрєдь, розглядаються всі дороги обласного значення, в першу очєрєдь, і дороги даже місцевого значення, які з’єднують дві державні дороги і скорочують шлях проїзду. І ці дороги будуть пріоритетні для передачі на “Укравтодор”.

О.Сич. Книшук Орися Володимирівна.

О.Книшук. Доброго дня! Шановний пане Романе! Чи є в плані робіт на 2022 рік слідуючі дороги: Королівка – Семаківці, Загайпіль – Пістинь, Корнич – Завалля, Коломия – Лука, Коломия – Чернятин? І яка з цих доріг може бути переведена до державної? Це перше питання.

Друге питання. Озеряни – Рожнів, с.Тростянець, розмітка, підсипка обочин, 30 м другого шару, де був найбільший обрив.

І третє, якщо встигнете, об’їзна на Заболотів: Тулуків – Хлібичин. Дякую.

Р.Сілецький. Я вже наголошував: Тулуків – Хлібичин передається на “Укравтодор”, також планується Лука – Коломия, зрозуміло, дорога велика, вона має протяжність 42,8 км, передається тоже на “Укравтодор” у 2022 році.

І ще яке питання було у вас?

О.Книшук. (Без мікрофона).

Р.Сілецький. Ну, знаєте, всі бажання, зрозуміло, ми фінансової такої не маємо спроможності все зробити. Пропозиції подавайте, ми разом з вами, з депутатами  і з головою
територіальної громади будемо приймати рішення, яка пріоритетна дорога. Бо, зрозуміло, у нас багато доріг неякісних.

О.Сич. Бардяк Євгенія Мар’янівна.

Є.Бардяк – депутатська фракція “Батьківщина”. Пане Романе, дякую, перш за все, за те, що розпочали роботу… ремонт дороги Калуш – Осмолода, але у мене питання. Було проведено ремонтні роботи до с.Зелений Яр, колишній район Калуський, потім ще чуть-чуть
поремонтували дорогу, і на мої депутатські запити була відповідь, що ще 6 км дороги буде поремонтовано. Тобто, в селах Вербівка, Красне, теоретично там би мали бути цього року теж ремонтні роботи зроблені. Їх немає. Люди очікували, люди відповідно дуже незадоволені і доручили мені запитати вас, коли будуть проведені ремонтні роботи у селі Вербівка і Красне. Будь ласка, скажіть.

Р.Сілецький. Ну, хочу сказати, що дорога Калуш – Осмолода протяжністю практично 60 км не мною, бувшим керівництвом поділена була на два етапи. Одна дорога була розділена на дві проектно-кошторисні документації, було проведено два тендери. Один тендер виграла фірма ПМК-88, наскільки я пам’ятаю, а друга – виграла була з Калуша, фірма виграла… не пам’ятаю, це я зараз нагадаю… “Карпатбуд”, і “Карпатбуд” не зголосилась на продовження тендеру на 2022 рік, що вони по тих цінах не в змозі робити. ПМК зголосились, але получається якраз за ці населені пункти, що ви сказали, вони попадають в той другий проект, в другу ПКД, який ми будемо переоголошувати на 2022 рік, буде по-новому зроблено…

О.Сич. Рудик Марія Олександрівна.

М.Рудик – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Насамперед, пане Романе, щиро дякую за ремонт моста на маршруті Росільна – Кричка на ділянці села Яблунька, що через річку Бистриця, і за співпрацю і розуміння протягом року.

А також у мене є три питання. Перше, це прошу від себе особисто і від жителів населених пунктів, це 6 населених пунктів: включити маршрут дороги Росільна – Кричка, яка є у вкрай аварійному стані, в капітальний ремонт при розподілі коштів щодо капітального ремонту.

Друге питання: прошу включити при розподілі коштів капітального ремонту капітальний ремонт маршрут дороги Кривець – Міжгір’я на ділянці с.Кривець, яка також потребує нагального ремонту.

І третє. Ви щойно озвучили щодо дороги Креховичі – Дзвиняч, яка проходить через село Росільна. Прошу врахувати 46-й кілометр при капітальному ремонті на наступний рік і передати цю інформацію Службі автомобільних доріг. Дякую.

Р.Сілецький. Креховичі – Дзвиняч, як я вже наголошував раніше, вона буде передана в “Укравтодор”. Ми би вже передали, просто у нас боргові зобов’язання, там 3,4 млн гривень. Ми вже це виплатили підрядній фірмі. І ніяких преград… перепонів немає, щоб її передати в Службу автомобільних доріг.

А щодо цих доріг місцевого значення, так, вони вкрай в жахливому стані, я по них теж неодноразово їздив, і ми розуміємо, що при можливості… ми розуміємо, що цих бюджетів, цього фінансування, що у нас є, дуже мало і дуже недостатньо.

Будемо пробувати разом, спільно працювати, щоби ці дороги включити в ці капітальні видатки хоча би по 2-3 км зробити доїзду, бо там, я знаю, там дійсно дуже жахливо.

О.Сич. Тебешевська Оксана Степанівна.

О.Тебешевська. Романе Богдановичу! Скажіть, будь ласка, яким чином ви визначаєте черговість ремонту доріг, тобто, складаєте список цих доріг? І чиї пропозиції враховуєте?

Р.Сілецький. Дякую за запитання. Ну, цей перелік, що мені вже дістався від попередників, ми вже просто продовжили цю роботу. Цей рік закінчили, щоб завершити цю роботу, яка була розпочата у 2021 році. Те, що ви говорите на 2022 рік, я вже говорив: зібрана вся інформація з голів територіальних громад, однозначно, є пропозиції, де буде співфінансування. Также будемо розглядати маршрут, де які населені пункти, живе скільки населення. Также будемо враховувати, є вже багато пропозицій від народних депутатів Верховної Ради, які долучаються вже у 2022 році до співфінансування на капітальні ремонти. І такі основні чинники, зрозуміло, будемо вже вносити в перелік разом з вами. Я завжди готовий до діалогу, я завжди радий спілкуванню, і разом будемо приймати рішення.

О.Сич. Білик Роман Павлович.

Р.Білик. Шановний Романе Богдановичу! Таке запитання. Чи плануєте ви в цьому році обслуговувати дороги? Тому що в минулому році чомусь ця структура, яку ви очолюєте, крайньо так поверхнево до цього підходила. Це перше питання.

Друге. Моє питання перегукується з питанням Орисі Володимирівни стосовно Завалля – Корнич. От, вона ніби є в планах, але дорога, наприклад, Рудники – Трійця, вона є непроїзною. Ми ремонтуємо своїм коштом, підприємців залучаємо, якось треба, напевно, до цього повернутись.

А ще я би хотів, щоб ви більше співпрацювали з нашим головою ОТГ Заболотівської, тому що, оминаючи Заболотів, їдете в Снятин, з вами зв’язуються, і ви якось так, ну, поверхнево до цього ставитесь.

Р.Сілецький. Ні, ну…

Р.Білик. Деформаційні шви… До трьох голів я звертався, а відтак і три звернення було до вас, по річці Прут – найбільший міст майже в області, самі ми робили, своїм коштом. Це 400 тис. гривень, які теж не зайві.

Р.Сілецький. За деформаційні шви, наскільки я знаю, у мене була інформація, що це зробила “Коломия ДЕД”… А за рахунок зимового утримання, так, у нас проведені три тендери. Немає вже такого, як було колись, було проведено два тендери і виграла одна підрядна фірма. Ми в даному році зробили 6 тендерів по 6 районів, як я вже говорив, що Верховинський, Косівський і Надвірнянський райони зараз виграло ПБС. Зараз на стадії підписання 28-го числа  Коломийський район, Івано-Франківський район, там переможець також ПБС. І Калуський район зараз на стадії… на стадії оскарження, якщо буде все добре, то 30-го числа ми підпишемо договір, там вже виграла інакша… Якщо, дай Бог, виграє інакша фірма, якщо не буде ніяких оскаржень.

Що по зимовому утриманню, ми розуміємо, що у нас буває колапс і на державних дорогах, не лише на місцевих. Якщо брати місцеві дороги, то на даний час працює в нас по області 48 одиниць техніки, біля 120 чоловік працює… Такі проблемні ділянки, як сьогодні до мене дзвонили, я круглодобово на телефоні, до мене дзвонять завжди і старости громад, і голови територіальних громад, де є якісь…

О.Сич. Сіреджук Дмитро Дмитрович.

Д.Сіреджук. Скажіть, будь ласка, таке питання, стосується ремонту доріг місцевого значення, це Пістинь – Шепіт, Рожнів – Кути через Кобаки та Пістинь – Микитинці, Косівський район.

Р.Сілецький. Я ще раз хочу наголосити: ці капітальні ремонти, що ви озвучуєте, три-чотири дороги на один Косівський район, зрозуміло, що немає достатньо фінансування на це все. Давайте ми виберемо одну якусь дорогу, щоб можна було реально зробити ці 3-5 км дороги, бо, зрозуміло, на один Косівський район ми не в змозі виділити там 100 млн гривень, так? Але ми ще маємо на 2022 рік близько 150 млн гривень – це поточні видатки, це експлуатаційне утримання. Я думаю, ми за ці кошти, як цього року за чотири місяці, я наголошую, чотири місяці роботи, ми зробимо, перекриємо… ми як по Косівському району робили, перекрили картами… там були проблемні ділянки. Я думаю, що ми цими коштами тоже перекриємо дуже багато проблемних ділянок для вирішення цих питань для забезпечення проїзду.

О.Сич. Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Шановний Романе Богдановичу! Насправді, тут дуже часто звучить, що мало грошей, мало грошей. Воно мало, але коли я для краян озвучую цифру, що цього року виділено близько 0,5 млрд коштів, точніше, скільки там – 576 млн гривень, це немала сума, тому перше питання. Левова частка цих коштів йде на капітальний ремонт. Ви можете сказати приблизно, скільки коштує 1 кв.м капітального ремонту? Це перше питання.

І друге. Дивлячись на ті ваші слайди, скажіть, будь ласка, логіка прийняття ваших рішень. Я не конкретно про дорогу. Протяжність дороги 6,6 км, виконано 200 м. Протяжність там 5,5 км, виконано 300 м. То може не  починайте ту дорогу! Раз вона має 6 км, нащо 200 метрів ремонтувати? Дякую вам.

Р.Сілецький. Ну, у нас, по-перше, 200 м немає, і я зазначаю, що я як керівник виконую обов’язки тільки з серпня місяця, ми доводимо той рік, який був перелік у 2021 році прийнятий. Зрозумійте правильно. Те, що кошти на 1 кв. м, мені за 1 кв. м тяжко сказати, бо дорожній одяг є різний. Розумієте? Є різна конструкція дорожнього одягу. Орієнтовно я можу вам сказати кілометр дороги. Він у нас на місцевій гілці приблизно зараз 8-9 млн гривень. І якщо бере 8 млн гривень, це також залежить від конструктиву дорожнього одягу. Може бути менший, може бути більший. Так само в дорожній одяг входить не тільки дорожній одяг, входять і
 тротуари, розумієте, і бордюри, і поребрики, і може в одному місці бути й 8 млн гривень, а в другому може витягувати й 11 млн гривень, якщо йде дорога через населений пункт.

1 кв. м я вам скажу так, що на 1 кв. м асфальтобетону йде 140 кг при сантиметрі – 5 см. А ви порахуйте.

О.Сич. Левицький Олександр Михайлович.

О.Левицький – – депутатська фракція “Батьківщина”. Шановні пані і панове, колеги! Дійсно, хочу звернути увагу, що у виступі буду виступати, а зараз все-таки питання.

Скажіть, будь ласка, а як відбирались об’єкти в цей перелік? Як ви їх отримали, інформацію? Бо я повідомляю, що згідно рішення обласної ради це мало погоджуватись з відповідними депутатськими комісіями. Чому на території Коломийського району, бо я чую, ви кажете Коломийський, Рогатинський район, тобто, старі назви називаєте, на території старого Коломийського району я не побачив у вашому звіті жодної дороги і жодного кілометра, і жодного виконаного об’єкта. Ну, і головне: Городенка – Черемхів, Товмачик – Торговиця, Лісна Тарновиця – Тлумач. Це три дороги, на яких не виконуються роботи уже більше 10 років ні Службою доріг, ні ДП “ДОРОГИ ПРИКАРПАТТЯ” і так далі. То я прошу, коли ми будемо ці розподіли вести, не так, щоб було, що зараз виконали в Калуші, Рожнятові і Долині…

Р.Сілецький. Якщо беремо Коломийський район, то у нас зроблено 2 км 120 м, це Озеряни – Рожнів.

О.Левицький. (Без мікрофона).

Р.Сілецький. І є частина дороги Яблунів – Делятин, це 600 м. Все.

О.Левицький. (Без мікрофона).

О.Сич. Ви матимете можливість потім сказати. Ну, що це за…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Кукурудз Ростислав Степанович.

Р.Кукурудз – депутатська фракція політичної партії “Європейська Солідарність”. Доброго дня! На профільній комісії я вас допитував і просив оглянути дорогу Н-10, яка веде до села Липівка Тисменицької МТГ. Пам’ятаєте нашу ту розмову? Скажіть, будь ласка, чи вдалося вам там побувати? Якщо так, то які висновки, якщо ні, то коли ви це зробите, і тоді мене проінформуйте, які ви висновки зробили. Це перше питання.

І друге. В селі Мединя функціонує наш обласний заклад соціально-психологічної реабілітації.

Р.Сілецький. В якому селі?

Р.Кукурудз. Мединя, Мединя. Там є дорога Вікторів – Мединя, яка перебуває у жахливому стані. Туди дуже часто добираються соціальні працівники: поліція, швидка, медичні працівники. Тому насправді я думаю, що якщо там є наш комунальний заклад, то дорога до нашого комунального закладу мала би бути одним з пріоритетів. Чи ви розглядаєте її як таку? Дякую.

Р.Сілецький. Погоджуюсь з вами. Ми розглядаємо зараз багато різних варіантів, передбачених, що будуть на 2022 рік. Давайте спільно, разом з вами, сядемо, обговоримо це питання, і буде можливість, давайте попробуємо її включити на 2022 рік.

О.Сич. Шановні колеги! Запитання завершились. Запитання чи виступи: ви піднімаєте руки?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запитання? А чого не записувались?

Шановні колеги! Давайте ваші запитання, будете включати їх до виступів. Ну, треба не шушукатись між собою там, домовлятись про якісь вечірки свої, а працювати.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Прошу записатись для виступів.

Кизимишин Назарій Михайлович.

Н.Кизимишин. Шановні колеги! Всім доброго дня! Нещодавно було проведено опитування жителів Західної України про основні досягнення в нашій області, і програма “Велике будівництво” була у топі відповідей серед мешканців.

Як Марія Володимирівна, моя колега, зазначала, велика кількість кілометрів доріг, а саме 250, буде передана у відання “Укравтодору”, що відповідно вагомо та суттєво зменшить навантаження на наш обласний бюджет. Саме зараз є можливість зробити ремонт тих доріг, про які ми сьогодні чули в залі від депутатів, порівнюючи з минулими роками. Починається ремонт та відновлення мостів. Кожен з нас зміг побачити позитивні зміни. Але хочу наголосити на таких дорогах, які турбують жителів мого Калуського округу. А це, насамперед, по Калуській територіальній громаді – Вістова – Грабівка, мешканці сіл Яворівка, Мислів, Ріп’янка, Завій, Грабівка не бачили ремонту доріг уже десятки років.

По Новицькій територіальній громаді: це дорога Добровляни – Завій протяжністю 9 км, з них є критичними 3 км. Дорога веде до населених пунктів, де проживає 7,5 тис. мешканців з 15, тобто, половина громади.

По Верхнянській громаді: дорога Верхня – Збора – Кулинка, загальна протяжність 7,3 км. В цьому напрямку живуть 6,5 тис. мешканців з 12, тобто, так само половина. І дорога веде до межі нашої області з Львівською. По Войнилівській громаді: Войнилів – Копанки через село Довпотів. Якщо зробити ремонт цієї дороги, то шлях з центру Калуського району, м.Калуша, скоротиться на 5 км в порівнянні з існуючою дорогою.

Шановний пане Романе! Пропоную і буду подавати як депутатське звернення, щоб включити ці дороги до ремонту в наступному році.

Дякую за увагу.

О.Сич. Левицький Олександр Михайлович.

О.Левицький – депутатська фракція “Батьківщина”. Ну, так воно є, таке життя. Бачите, одні передають дороги з комунальної власності у державну, потім з державної в комунальну, ми утворюємо ДП “ДОРОГИ ПРИКАРПАТТЯ”, потім знову передаємо туди, і це жонглювання з метою тільки усунути, брешучи про децентралізацію, місцеві громади і місцеві ради від впливу на прийняття цих рішень.

Я переконаний, що лише за умови співфінансування з боку місцевих громад і за умови фінансування додаткового на умовах співфінансування з нами, з державного бюджету, можна долучати інших суб’єктів до прийняття рішення про розподіл цих коштів. Бо я не розумію, чому народні депутати України мають брати участь у розподілі бюджетних грошей обласного бюджету.

Тепер я би хотів ще сказати таке, що безвідповідальні були ці передачі: одним мішають “Panama Papers”, другим потім “Pandora Papers”, а насправді ці  жонглювання виявились шкідливими для нас. Але думаю, що мотивація та, яка була при прийнятті рішень про розподіл коштів і про визначення об’єктів, хай живе. Окей, зробили велику кількість об’єктів, як попередній виступ ми почули, Калуський район, Рожнятівський, Долинський, Богородчанський, Рогатинський, немає справи, тепер, будь ласка, Городенківський, Коломийський, Снятинський, Тисменицький, Галицький так само зробіть по-людськи. Бо розпорошувати не треба. Окей, ви не розпорошували. Але щоб не було такої ситуації, що поробили всюди, кому де було треба, в тому числі одним “пейперсам” і другим “пейперсам”, а тепер ми, люди, будемо разом ділити на всіх. Ні, там, де вже робили, там вже не ділити, а там, де ще не робили, то туди вже вділити нарешті. Ну, пропоную зразу, щоб за моєю пропозицією, яку будемо розглядати надалі, і
ДП “ДОРОГИ ПРИКАРПАТТЯ”, і обласна державна адміністрація, обласна рада вважала виконання робіт у 2022 році на Городенка – Черемхів, Товмачик – Лісна Тарновиця і… Товмачик – Торговиця, Лісна Тарновиця – Тлумач. Тим більше, що тендер був, угода укладена, 10 млн грошей передбачено, нічого не виконали. Потренували, помахали папірчиком перед носом у громади і обманули. Тому в цьому прошу вважати моє це звернення як депутатську пропозицію для подальших розглядів у 2022 році. Дякую.

Хочу ще, думаю, що є можливість і потреба оцінити роботу ДП “ДОРОГИ ПРИКАРПАТТЯ”, може не особисто керівника, а ДП “ДОРОГИ ПРИКАРПАТТЯ”, це може бути варіантом. Якщо є пропозиції, зголошуйтесь.

О.Сич. Понайда Олег Володимирович.

О.Понайда – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Шановна президіє, шановні колеги-депутати, жителі Прикарпаття! Ви знаєте, якось дуже дивно, адже тільки у нас вже завершується рік, підходить до завершення рік, а ми як депутати обласної ради маємо можливість тільки тепер ознайомитись з розподілом коштів дорожнього фонду нашої області, який здійснювала обласна державна адміністрація. І незважаючи на обіцянки, і було дуже багато звернень до голови обласної адміністрації попереднього, до пана Бойчука, та ДП “ДОРОГИ ПРИКАРПАТТЯ”, і з незрозумілих причин кожного року дорога Рожнятів – Липовиця, вона була як першочергова, це і у 2020 році, і у 2019 році, а в цьому році вона десь там стала, незрозуміло, в якій черзі, і нуль гривень не було виділено на капітальний ремонт даної дороги Рожнятів – Липовиця, яка знаходиться в катастрофічному стані. І я можу говорити відповідально, що вона знаходиться в гіршому стані, ніж деякі дороги, які вже тут вище були наведені, проводились капітальні ремонти на тих дорогах. І ми надіємось, що при розподілі коштів дорожнього фонду у 2022 році буде дана дорога врахована, так як на цей рік не було жодної гривні, а нарешті будуть взяті до уваги численні звернення людей, адже туди, ну, дуже важко доїхати не тільки власним транспортом, а мається на увазі, і, скажемо, з Рожнятова до Липовиці доїхати чи пожежній, чи швидкій, бо дуже багато буває такого, що машина просто не може доїхати, а це є життя і безпека людей. Потрібно подумати про людей. Якщо ми говоримо про розвиток нашого туризму, це є прекрасний край для розвитку туризму, але якщо не буде дороги, відповідно він не буде розвиватись.

Також інші питання. Неодноразово звертались по будівництву чи відновленню моста на дорозі Луги – Ілемня в напрямку села Ілемня. Цього року цей міст так і не був відремонтований. Це єдиний міст, я наголошую, який в минулому році, у 2020 році був зруйнований стихією червневою, єдиний міст в області, який не відновлений.

Зараз там якийсь є ніби об’їзд, який не є придатним, автобус чи громадський транспорт не завжди мають можливість туди проїхати, особливо зараз, коли у нас є зимова пора року.

Тому прошу, а також, зважаючи на те, що в с.Спас була з робочим візитом голова обласної адміністрації Світлана Онищук, публічно, від себе особисто та від імені громади цього напрямку звертаюся, щоби ця дорога Рожнятів – Липовиця була врахована у виділенні коштів на капітальний ремонт. А також я звертаюся до пана Сілецького – директора ДП “ДОРОГИ ПРИКАРПАТТЯ” по цій дорозі та виділення коштів на будівництво моста в с.Ілемня.

Користуючись нагодою, також хочу звернути увагу на якості і не завжди на всіх дорогах місцевого значення належне утримання взимі, тобто, прочистка снігу та підсипка. Дякую за увагу.

О.Сич. Репліка. Олеже Володимировичу, щоб ефективно побудувати дороги там, де ви кажете, вникайте в багатство української мови. Якщо вам кажуть, що ваша дорога першочергова, не “розпускайте слинку”, бо є ще термін “пріоритетна”, у когось “пріоритетна”, а у вас просто “першочергова”.

Федорук Олександра Володимирівна.

О.Федорук. Шановні колеги! Івано-Франківщина є надзвичайно привабливий туристичний край. І ми бачимо за минулий рік, що туризм – один з наповнювачів бюджетів, галузь, яка приносить для області великі кошти, і буде приносити в майбутньому. І коли ми виставляємо одні з пріоритетних доріг Манява – Маркова в лютому місяці, а у звіті я бачу 4 млн гривень, це раптом 500 м дороги, зроблено на дорозі пріоритетного значення. На відповідь, чи вже зроблена дорога, була: так. То поясніть мені, за яким рішенням, за якою логікою приймається пріоритетність ремонту доріг? Коли ми бачимо, що в серпні місяці ми зустрічаємо верховне духовенство нашої країни, іноземних гостей, депутатів, науковців в Манявському скиті і, на жаль, 70 км дороги ми виділяємо всього-навсього 4 млн гривень, в який спосіб туди мають приїхати туристи і відпочивати?

Давайте ми поміняємо логіку підходу до вибору доріг, які потрібно зробити в першу чергу. Тому що зрозуміло, що дороги потрібні всюди, в будь-якому місці є житловий будинок, але, на жаль, у нас обмежений бюджет, і повинні все ж таки логічно приймати рішення і приймати все ж таки саме ті дороги, в першу чергу, які принесуть у наш бюджет кошти. Дякую.

О.Сич. Яворський Андрій Михайлович.

А.Яворський. Ще раз добрий день. Ну, звісно всі дороги не зробиш за один рік, і всіх
коштів, які надійдуть, не вистачить. Але я сподіваюся на фаховість спеціалістів, керівника ДП “ДОРОГИ ПРИКАРПАТТЯ”. Приємно, що об’їздивши, знає ключові проблемні напрямки, і це дуже добре.

Хотів би все-таки звернути увагу на три речі в майбутньому як керівника, і сподіваюся, що приставка “в.о.” буде знята. Це щодо громад, які споконвіків були сільськогосподарського значення, тобто, не зовсім туристична інфраструктура їм дозволить покращити ті дороги, які у них є.

Щодо другого, то особливо хотів би звернути увагу на обслуговування. Зараз зимовий період, і ті не зовсім совісні підрядні організації, які обслуговують дороги обласного значення в зимовий період, дуже важко… не вчасно обслуговують, розчищають, і добратись чи доїхати, до школи довезти дітей чи до садка – це дуже проблематично. І не розумію, чому всі мовчать щодо зараз, зимового періоду.

І третє. Знаю, що не раз вже це піднімалось питання, але ще раз наголосити, вирішити питання щодо районних, так званих районних автодорів, яких техніка стоїть. Точно знаю, в Тлумацькому районі і в Тлумачі стоять два грейдери, які би могли використовуватись зараз, в цей період зимовий щодо розчищання. На жаль, їх використати не можна, продати не можна, а техніка стоїть роками і пропадає. Тому хотів на ці три речі звернути увагу. Дякую.

О.Сич. Якимчук Михайло Ігорович.

М.Якимчук. Хочу звернутися до обласної державної адміністрації, до ДП “ДОРОГИ ПРИКАРПАТТЯ”. Дуже добре, що ви вже почали щось робити, мало, але щось трошки робите. Але хочу звернути увагу на якість виконання робіт, а саме, я вже говорив у запитаннях до пана Романа, дорога на Перевозець, де дорога руйнується, а дій ні ДП “ДОРОГИ ПРИКАРПАТТЯ”, напевно, тільки переписка, не знаю, що вони там роблять, ні ОДА, жодної. Ці всі дороги є вистражданими, довгоочікуваними, громадам вони повинні служити роками, а не днями і
практично ця дорога була зруйнована відразу, як тільки її постелили.

Також хочу звернути увагу, щоб кожен ремонт дороги робився по-господарськи: розпочали, закінчили, але не залишали на… так, знаєте, так, на половину зробленої роботи, а саме це дорога Верхня Станькова, де громада дала співфінансування, рівно на співфінансування зробили дорогу, і на тому зупинились. Прохання розпочати… продовжувати ремонт дальше.

Також дорога Болохів – Войнилів: зробили через село… не через все село Верхня, закінчили, тобто, залишилось ще близько 4 км.

Отож, бажаю вам господарського підходу до виконання робіт, а також контролюйте якість роботи, тому що якість, на жаль, бажає бути кращою. Дякую.

О.Сич. Шевченко Олександр Леонідович.

О.Шевченко. Шановні друзі! У всьому є причинно-наслідковий зв’язок. 30 років ніхто нічого не робив у дорожній сфері. Це було по такому остаточному принципу: а колись воно буде. З 2014-2015 років почалась якась логіка відбудови доріг. Але з чого воно почалось, чи паралельно чому воно слугувало, вірніше, паралельно який процес йшов? – Децентралізація.

У 2015, 2016, 2017, 2018 роках і взагалі за весь період мого депутатства у Верховній Раді я постійно говорив про те, що не потрібно говорити про децентралізацію як щось таке, яке воно дійсно є децентралізацією. Що таке децентралізація в розумінні того керівництва, яке було перед цим? Це передати дороги місцеві, а грошей не передати, щоб знову бігали і випрошували гроші. І до зараз ця ситуація діє, вона нічим не змінилась. Тому ця децентралізація, вона не була такою, яка вона мала бути дійсно. Але з другої сторони, якщо би вона відбулася, грошова
децентралізація, і всім місцевим громадам віддали би гроші на ремонт тих доріг, то, очевидно, був би повний бардак, тому, що кожен, хто має одну шуфлю чи два відра, вони би починали робити дороги, так, як в багатьох випадках в нашій області й відбувалося за останні роки.

Місцеві дороги, як я вже сказав у своєму запитанні, я ще у виступі зараз підкреслю, це є 3 тис. км, державних доріг, які майже відновлено за останні роки, є 1 тис. км. Тобто, таких доріг втричі більше. Очевидно, набагато складніше місцеві дороги робити, тому що вони віддалені, логістика віддалена і, очевидно, в багатьох місцях, селах люди подекуди забудували ті дороги, і ще прийдеться багато з чим працювати, щоб розширити ті дороги, тому що люди побудували свої архітектурні форми, забори і так далі, от. Але саме головне: треба для себе чітко і ясно зрозуміти, що не можна робити якісь там локальні сієсекундні підходи. От є депутатів 50 чи 60, чи 80 чоловік, а у Верховній Раді й того більше. Якщо кожен депутат чи кожна людина буде звертатись до керівника відповідної служби доріг, то, очевидно, він не зможе те все зв’язати докупи. Має бути саме головне – логіка: дороги місцевого значення мають з’єднати максимум населених пунктів. Отака логіка, за яку я борюся вже декілька років, і зараз вже нарешті почала проявлятись. Сказав же керівник відповідної служби – ДП “ДОРОГИ ПРИКАРПАТТЯ”, що він скасував багато тендерів. Так, до нього було зроблено багато тендерів, які фактично унеможливили процес будівництва. Тому що зробили тендер, а побудували 200 м дороги. І так було абсолютно всюди. Якщо відійти від… (Без мікрофона).

О.Сич. Увімкніть мікрофон Олександра Леонідовича.

О.Шевченко. Дякую, шановний пане голово, я просто чуть в тому детальніше розбираюсь, ніж багато хто. Я маю на увазі, якщо відійти від тої практики, такої, що по хотєлкам того чи іншого депутата або чиновника, або просто когось, то й та практика буде, припустимо, логіки з’єднання населених пунктів з максимальною кількістю людей, які там проживають, то, очевидно, така логіка буде прийнятною для цілої області.

Знаєте, я з 2015 року боровся за те, щоби віддати ті дороги місцевого значення назад на “Укравтодор”, тому що не було можливості фінансування. На щастя, тільки у 2021 році вперше сотні кілометрів доріг, по-моєму, 120, чи скільки казав голова, директор Роман, передано було. І в наступному році моя особиста ціль і людей з обласної державної адміністрації, з обласної ради, вони знають про цю програму, точно є, щоб в рік будувалось хоча би 600-700 км доріг. Якщо так буде, за 3-5 років ми дійсно приведемо дороги в порядок. Дякую.

О.Сич. Іваськів Андрій Степанович.

А.Іваськів – депутатська фракція “Батьківщина”. Ну, я хочу подякувати пану Роману, що коли він прийшов на цю посаду, почалась якась конкретна розмова й робота. І від себе, і від бурштинців за те, що ми накінець зробили об’їзну дорогу в Бурштині по вул. Стуса – Коновальця. Два роки ми за це боролися, і нам ДП “ДОРОГИ ПРИКАРПАТТЯ” постійно говорили якісь різні речі, аби лиш та робота не була зроблена. Вона зроблена, було співфінансування. І дякую за фахову конкретну і предметну роботу.

І хочу сказати, що Бурштинська громада і надалі буде приймати участь у співфінансуванні місцевих доріг, ви знаєте, про що я говорю, це дорога Бурштин – Світанок, та інші. Також вам бажаю натхнення, бажання працювати і всього самого доброго. Дякую вам.

О.Сич. Гоголь Ярослава Михайлівна.

Я.Гоголь – депутатська фракція “Батьківщина”. Доброго дня! В продовження розмови мого колеги, Роман Богданович, звичайно, що ми хочемо йому подякувати за сьогоднішній виступ, тому що багато громадян, наших виборців сьогодні почули змістовну, сподіваюся, а може тоді менше до нас буде запитань… відповіді по дорогах. Це перше питання.

І друге питання. Звичайно, що, Роман Богданович, коли ви мали сьогодні сміливість бути на цій трибуні, тому просимо вже відповідайте на всі питання, які вам ставляться, не перекладайте на попередників. Ми, звичайно, що це все зрозуміємо, візьмемо до уваги.

І ще третє моє таке буде побажання. Я буду зараз посилатись на відповідь… на депутатський запит, вірніше, одного з колег, по дорозі Глибівка – Саджава. Була відповідь дана на депутатський запит ще 29.10.2021 року. Була виїхала комісія, і відповідь була така дана комісії: “за результатами огляду встановлено: дорога потребує ямкового ремонту”. Дано завдання підрядній організації БМБуд виконати ямковий ремонт за рахунок коштів і так дальше. Це 2021 рік. Сьогодні ми завершуємо його, а дорога, на жаль, не зроблена, і як бути, що ми маємо казати людям? Тому що люди кажуть: вам  ж дали обіцянку, і її не дотримали, а не дотримали, значить ми… Дякую.

О.Сич. Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Дякую. Ну, перш за все, мені цікаво, подобається назва рішення: “Про звіт щодо діяльності ДП “ДОРОГИ ПРИКАРПАТТЯ”, а керівник каже: ну, я тільки з серпня місяця… То не керівник звітує. Діяльність підприємства ми хотіли почути. В той же час стикнувся з тим, коли задавав питання, – фарисейство і цинізм. Чому? Тому що, коли задаєш питання, керівник навіть не знає, що існує така дорога, і що її треба було робити.

Підтримуючи своїх колег, що сказали, що дороги потрібні для туризму і для відпочиваючих, Переріслянська територіальна громада, їм дорога потрібна для того, щоб вижити. Чому? Тому що 15 тис. населення, які їдуть дорогою з Цуцилова, Волосів, Перерісль, Гаврилівка, вони не мають, як туди доїхати. Туди швидка не може доїхати, я вже не кажу про те, що з надзвичайних ситуацій. Є дороги виживання.

Дійсно, мені було дивно чути керівника, що він навіть не може сказати, чи включають в перелік, не включають в перелік дороги, капітальний ремонт, поточний ремонт… Повна безфаховість і непрофесіоналізм в діяльності, я вважаю. А саме головне те, що людей знов дурять. Чому? Тому що чітко він, прекрасно знає, що громада делегацією зустрічалась особисто з ним, з керівником, з головою облдержадміністрації, і піднімали це питання. Це ще було в серпні місяці. Їх запевнили, що це буде у вересні, потім сказати, що буде в жовтні. І тут він зараз на трибуні сказав: я сам особисто скасував тендер. Він навіть не знає, що громада за свої кошти виготовила проектно-кошторисну документацію. Чотири проекти було виготовлено. Він сам особисто скасовує ті тендери.

Мені здається, що не можна так підходити до відношення до людей. Так, я розумію, що є райони, яким приділяється більше уваги, більше робиться доріг. Я не можу зрозуміти, чому 8 років не може Переріслянська громада – Гаврилівка, Цуцилів, Волосів – почути від влади, чому не робиться їхня дорога. Чи там щось пороблено, чи ще щось? І тим більше, дивують такі заяви: я сам включив, сам виключив. Це державне підприємство, і ми контролюємо його діяльність.

Також хочу заодно, користуючись нагодою, все-таки почути від керівництва, чи буде включена в перелік робіт дорога Богородчани – Ланчин, наголошую: О090101. І щоб вони запам’ятали цю дорогу, якщо вони про неї не знають. Дякую.

О.Сич. Ленігевич Богдан Васильович.

Б.Ленігевич – депутатська фракція “Батьківщина”. Ну, запитання не встиг дати, а хочу відмітити, пане голово, дві позитивні речі, чого ми добились, що нарешті виконуючий обов’язки директора ДП “ДОРОГИ ПРИКАРПАТТЯ” стояв на нашій сцені і доповідав. Це перше.

І друге, від жителів Болехова хочу подякувати в честь Святого Миколая, що вони отримали дорогу Гериня – Болехів, довгоочікувану. Дякую.

О.Сич. А я думаю, чого ви двічі вимагали включити це питання в порядок денний? Щоб подякувати. Та чого не підійшли і не подякували?!

Б.Ленігевич. Бо дорога не робилась.

О.Сич. А тепер дві години часу займаємо із-за вашої подяки.

Б.Ленігевич. А тепер зроблена.

О.Сич. Тебешевська Оксана Степанівна.

О.Тебешевська – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Моє питання про черговість ремонту доріг виникло не випадково, бо я вважаю, що воно має вирішуватись прозоро і повинна враховуватись позиція депутатів. Цього зараз немає або майже немає. Так, ми звертались до підприємства щодо ремонту доріг Голинь – Тужилів, Голинь – Кадобна, Голинь – Кропивник. Дороги у вкрай незадовільному стані. А це мешканці населених пунктів добираються саме ними до центральної траси, щоб доїхати до Калуша чи до Івано-Франківська.

У 2021 році  не було відремонтовано жодної з цих доріг. Тому я прошу у 2022 році звернути увагу на ці дороги і належним чином нарешті їх відремонтувати.

О.Сич. Приймак Іван Васильович.

І.Приймак. Початок історії будівництва доріг місцевого значення сягає не такого далекого 2018 року, а якщо бути точнішим, з тих Делятинських подій, коли силовим методом фактично перерозподілилась чесність і прозорість в розподілі коштів. Від тих подій до сьогоднішнього дня немає ніякої ні чесності, ні прозорості. Фактично по “вовчих” законах жили: хто сильніший, той і знаходив якісь можливості для того, щоб відремонтувати цю дорогу. Також за останні 2 роки ми бачимо, що змінилось чотири керівники обласної державної адміністрації, і кожен собі по-своєму почав розподіляти всі умови поділу коштів з державного бюджету. Мінялись погляди, мінялись пріоритети. А навіть якщо й кошти виділялись з початку року на якісь дороги, то все одно потім різними тендерними маніпуляціями чи в кінці року розпорядженням голови ОДА вони все одно перерозподілялись на зовсім інші напрямки будівництва цих доріг.

Останній… передостанній голова обласної державної адміністрації пан Бойчук своїм пріоритетом визначив черговість будівництва доріг у рівноправності, доступності територіальних громад області. Я, чесно кажучи, передивився всі ці дороги, які вони є, і зовсім третина доріг не мають нічого спільного із територіальними громадами, ні з тією рівноправністю, ні з доступністю.

Хочу тільки сказати, що… те, що я й казав: у Чернелицькій громаді з 101 км за всі чотири роки підряд, а це майже 2 млрд гривень, які виділялись на будівництво доріг місцевого значення, не збудовано жодного кілометра доріг. Яка рівноправність і яка тут може бути чесність? І те, що 14 населених пунктів просто по сьогоднішній день у бездоріжжі, то це треба… на це звернути особливу увагу.

Я також хочу сказати, що підтримую деяких колег наших, депутатів, про те, щоб провести інвентаризацію будівництва всіх доріг місцевого значення в розрізі територіальних громад, а також включити дороги державного значення. Тому що через більшість громад проходять державні дороги, які вже й так забезпечують їм нормальне сполучення.

О.Сич. Сіреджук Дмитро Дмитрович.

Д.Сіреджук. Все-таки прошу врахувати на наступний 2022 рік на ремонт місцевих доріг, включити дорогу Пістинь – Шепіт.

О.Сич. Карп Галина Василівна.

Г.Карп – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Перш за все, хочу звернути увагу на структуру даного звіту. Оскільки державне підприємство створено 15 січня 2019 року, на жаль, звіт ми отримали тільки за 2021 рік. Тому доцільно керівнику даного підприємства долучити ще довідку за два попередні роки: 2019, 2020 роки, для того, щоб мати загальну картину роботи даного підприємства, оскільки тема рішення – це звіт щодо діяльності ДП “ДОРОГИ ПРИКАРПАТТЯ”.

Тепер щодо суті. На жаль, у звіті я не побачила інформації щодо ремонту доріг по
Галицькому району. У 2021 році, я зрозуміла, ці роботи не проводились. Хочу звернути особливу увагу на ремонт дороги Залуква – Боднарів. Ця дорога… почався її ремонт років 7 назад, робилась частинами, як сказав пан Ткач: спочатку 600 м, потім 200, потім 400. І з листопада минулого року знову зробили біля 700 м дороги. Але оскільки ця дорога передається на фінансування з державного бюджету, як депутат обласної ради буду співпрацювати з “Укравтодором” для повного завершення цієї… ремонту цієї дороги.

Хочу підтримати депутата Кукурудза щодо актуальності питання ремонту дороги Сілець – Мединя, оскільки окрім обласного комунального підприємства, там знаходиться ще й табір “Сокіл”, в який з’їжджаються діти з усієї області. Тому прошу звернути увагу на включення в перелік саме цієї дороги, а саме Сілець – Мединя. Дякую.

О.Сич. Я лише на  продовження. Це, здається, відпочинковий табір Бурштинської станції. То що станція не може поремонтувати дорогу до свого табору?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Рудик Марія Олександрівна.

М.Рудик – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Слухаючи звіт пана Романа, директора ДП “ДОРОГИ ПРИКАРПАТТЯ”, чуємо, що дороги робляться, але десь робляться. Так як я представник Богородчанщини, Тлумаччини і Тисмениччини, депутат від колишніх районів, і мене дивує, що директор ДП “ДОРОГИ ПРИКАРПАТТЯ” озвучує, що в певних населених пунктах ремонтувались комунальні дороги протягом цього року. Я не можу ставити до нього претензій, бо він приступив до своїх обов’язків тільки в серпні місяці, але дуже абсурдно звучить, що, наприклад, на Богородчанщині в більшій кількості вкрай аварійні. Чомусь про Богородчанщину найбільше забувають при розподілі коштів на ремонт доріг. А якщо й робляться ці ділянки, то тільки десь там картами і малими відрізками. І чому враховуються… от у мене питання, обурення чи думки вголос, що робляться комунальні дороги по інших колишніх районах і територіальних громадах, а забувають робити дороги загального користування місцевого значення, зокрема на Богородчанщині.

Наприклад, Солотвинська громада, Дзвиняцька громада, – це громади, населені пункти в яких знаходяться в гірській місцевості, і там прекрасно можна розвивати туризм. Але ті дороги, які ведуть до цих населених пунктів, взагалі дорогами назвати важко. Наприклад, Луквиця, де є табір “Чота Крилатих”, де можна залучити туристів, де можна розвивати на міжнародному рівні пластовий рух, але дорога в той табір “Чота Крилатих” є вкрай аварійною і потребує нагального ремонту, це маршрут Росільна – Кричка.

Я прошу керівництво ДП “ДОРОГИ ПРИКАРПАТТЯ” та голову ОДА при наступному розподілі коштів обов’язково врахувати ті дороги, які є перспективними, першочерговими, як казали мої колеги, і особливо – пріоритетними щоб вони стали. Дякую.

О.Сич. Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Не буду сьогодні сваритись, не буду про політику, буду дуже легенько і спокійно.

Шкідлива, нерозважлива, алогічна політика, кадрова політика Президента України привели до того, що у нас дороги не будуються.

О.Сич. Це без політики, так?

Р.Ткач. Так, це без політики.  Я вам поясню, колеги, я дійсно не буду сваритись, я вам поясню, чому. От подивіться, у виступах наших колег-депутатів, у виступі Романа Богдановича дуже звучало часто: то попередній голова ОДА цю дорогу дав, то попередній керівник… Бо, дійсно, згідно логіки теперішньої кадрової цієї влади – що три місяці міняють голову адміністрації, міністрів без звіту, без нічого. Відповідно приходить голова адміністрації, призначають всіх тих керівників, яких вони вважають за доцільне.

Тому мій виступ – це звернення, пане голово, до вас, до моїх колег – шановних заступників. Напевно, ми трошечки винуваті в тому, що нам не вдалося зробити те, що ми хотіли цілий рік: щоб на початку наступного року голова ОДА, дай Боже їй здоров’я, хай керує, скільки там їй призначено, прийшла сюди, на сесію, і затвердила, ми затвердили, а вона нехай подасть перелік доріг, які мають ремонтувати ДП “ДОРОГИ ПРИКАРПАТТЯ”. Тому ось там ми будемо вже сперечатись, скільки кілометрів, в котрому напрямку їх будувати, і не буде такого, як зараз, що значна частина депутатів виступають і кажуть: ну, як, ви ремонтували, ремонтували, а нараз зупинили і перейшли на іншу? – Змінили тендер. Ось про що я.

Ви ж бачите, пане голово, політики тут зовсім немає. Тому нам, шановні колеги-депутати, треба всім комісіям домогтися того, коли там… в січні чи в лютому будемо затверджувати наші програми там детальніше, щоб перелік доріг, які будуть місцевого значення, які знаходяться у віданні обласної адміністрації і будуть ремонтуватись у 2022 році, ось тут, з таким позначенням на карті, що він був затверджений, і ми можемо вийти до краян і скажемо: цього року з тих коштів, що нам виділяють, буде відремонтовано там стільки-то десятків чи сотні кілометрів доріг. Ось яка моя пропозиція і який мій висновок із сьогоднішнього заслухання цього питання. Дякую.

О.Сич. У мене пропозиція навзаєм. Якщо в січні до нас не прийде голова адміністрації з переліком доріг, то в лютому буде звіт. Прошу вас бути активними.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Так, згідно плану нашої роботи.

Басараб Сергій Михайлович.

С.Басараб. Шановне панство! Напевно вже всім відомо, що вже другий рік діє Указ Президента про розвиток карпатських територій. І те, що ми бачимо стосовно доріг в Карпатах, Верховинському, Косівському районах, напевно не відповідає тому Указу, який був виданий і насправді не мав жодної копійки фінансової підтримки. Але він, напевно, передбачає стратегічну і цілісну роботу по проектуванню тих доріг, які потрібні будуть громадам.

Маленька підказочка. Є у Верховинському і Косівському районах села, можу навіть назвати їх, назвати, починаючи від Зеленого, Буркута, Грамотного, Голошини, Снідавки, Річки, які не мають жодної достойної уваги державного підприємства  до усунення тих недоліків по дорогах, які є. Чому не можна запроектувати дорогу і передбачити в полотні дороги і берегоукріплення, які насправді потребують всі громади, для того, щоб добратись якось до своїх осель?

Ми розуміємо, що на це немає коштів, але передбачити кошти на проектування, напевно, необхідно, і це необхідно зробити якомога швидше.

Тому на всі депутатські звернення, які подають депутати – мої колеги, треба давати не відписки, а якісь реальні пропозиції, реальні кроки, які зроблені за короткий час.

Другий момент. У нас є, на мій погляд, дуже успішне комунальне підприємство
“Дністровський ландшафтний парк”, і ми говоримо про те, що необхідно розвивати туризм в Дністровському каньйоні, необхідно допомагати людям. Про який туризм ми можемо говорити, якщо до сіл… теж можу назвати назви, починаючи від Петрова, Делевої, неможливо добратись від центральної дороги. Прохання звернути на це увагу і уважно почитати депутатські запити, які підписані багатьма депутатами різних фракцій.

І на завершення виступу. Вчора відкрили амбулаторію в селі Голови Верховинського району, яка була профінансована ще два роки тому, повністю, в цілому обсязі. Туди добратись неможливо, туди немає дороги. Село, яке має найбільшу кількість мешканців у Верховинському районі, не має сполучення, так само, як і Річка в Косівському, так само й Снідавка в Косівському. Будь ласка, врахуйте це і дайте можливість людям жити у 2022 році достойно. Дякую.

О.Сич. Семенюк Володимир Петрович.

В.Семенюк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Дякую. Хочу розпочати свій виступ зі слів вдячності спочатку, а потім про проблеми. Тому, Романе Богдановичу, перш за все, хочу подякувати вам за сприяння у виділенні коштів на поточний ремонт у м.Городенка, і ви були там, бачили, що кошти використані ефективно.

Слідуюче, дякую за те, що ви зразу після призначення поїхали на Городенківщину і побачили всі проблеми на власні очі. А зараз переходжу до слідуючого, те, що жодної копійки в даному році не було виділено на капітальний ремонт.

Хочу зараз найпріоритетніші дороги, про які зараз почну говорити. Перше, Чортовець – Раковець: участок 4,5 км. Тут єдиний парк… єдиний порт в області, до речі, який може залучати ще більше туристів і відповідно приводити кошти у бюджет громади. Раковецький замок знаменитий там теж є, і 4,5 км – це не є так багато.

Друга пріоритетна, на мій погляд, дорога, – це Семаківці – Чернелиця: 19 км. Дана дорога з’єднує два ОТГ. Всім відомо, що в Городенці одна центральна лікарня, тому 15 км – 20 їхати туди по такій дорозі, дійсно, неможливо. Тому це теж, на мій погляд, найпріоритетніша дорога на Городенківщині.

Перейду ще… слідуюче питання до Городенка – Серафинці. Тому просьба. Всі документи необхідні подані в обласну державну адміністрацію. Перевести з місцевого значення цю дорогу до державного. На цій дорозі знаходиться міст, називається “Три мости в Городенці”. Він збудований, наголошую: у 1730 році. Він зараз аварійного стану, і ця дорога з’єднує три області: це Чернівецьку, Івано-Франківську і Тернопільську область.

І ще одна дорога  – об’їзна м.Городенки, яка з’єднує… перевести в дороги державного значення, це Р-20 і Р-24, перевести теж у дороги державного значення. Там 4 км 300  м. Це теж невелике, що проходить через м.Городенку, теж важлива дорога. Дякую.

О.Сич. Іваночко Михайло Степанович.

М.Іваночко – депутатська фракція Всеукраїнського об’єднання “Свобода”. Так виходить, що дороги, які мають велику протяжність, їх не потрібно ремонтувати. Так вийшло зі слів звітуючого чиновника ДП “ДОРОГИ ПРИКАРПАТТЯ”. Ну, тоді, напевно, цю дорогу  Богородчани – Ланчин, яка починається у Ланчині, закінчується аж у Переріслянській громаді, потрібно перевести в державну власність. Тож звертаюся до голови ОДА внести в перелік цю дорогу Богородчани – Ланчин і взяти в державну власність. Також дорога Середній Майдан – Отинія, її також ввести в державну власність, включити в перелік, щоб вона попала в цей список. Адже кошти, які виділені для ремонту доріг на нашу область з державного бюджету, явно не вистачає, тому нехай би ремонтувались з державного бюджету, щоби було дійсно нормально, якісно зроблено. Я вже чекаю на ремонт цих доріг, слава Богу, сьомий рік, другу каденцію, звертався до чотирьох голів: і до Гончарука, і після Гончарука Дениса Анатолійовича Шмигаля, потім був Бойчук, тепер Світлана Онищук. Тож звертаюся до четвертого голови, щоби стали і врешті-решт зробили цю дорогу.

Також хотів би включити в перелік ремонту доріг вулицю Молодіжна в Ланчинській громаді, де готова проектно-кошторисна документація, і варто би також було її зробити. Дякую.

О.Сич. Михайле Степановичу, мені колеги підказують, що красива цифра ”5”. Ну, почекайте ще п’ятого голову, може якраз все буде нормально.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Даруйте, ще просив Вітенко Микола Іванович. Каже, що щось не встиг записатись.

М.Вітенко. Дякую, Олександре Максимовичу, я вже традиційно на тему нашого державного підприємства. Так, керівництво змінюється, але підхід, на жаль, не змінюється. Зокрема, минулого року я десь наголошував на прозорості роботи, так? Знову ж таки, титули, які мають бути відкриті, карта доріг, які вони обслуговують, GPRS-навігатори знову ж таки на обладнанні, яке обслуговує дорогу. Цього, на жаль, за рік роботи підприємства так і не з’явилось, хоча обіцянки були. Але, на жаль, основна проблема навіть не так в капітальному ремонті, тому що, зрозуміло, є певні кошти, вони виділені, якось воно освоїться, якісь дороги відремонтовуються. Але найбільш, на жаль, слабка ланка діяльності цього підприємства, і тут навіть не питання в керівництві, а в самій… скажемо, в характері роботи цього підприємства, – це обслуговування доріг. Під обслуговуванням я розумію, що це є поточний ремонт і власне обслуговування, а це прибирання і тому подібне.

Тобто, я можу говорити про Франківську ОТГ. На жаль, на жаль, Франківська ОТГ, скажемо так, кошти… в структурі коштів, які наявні у цього підприємства, займає практично п’яту частину. А, на жаль, в нашій ОТГ і надалі дороги, які перебувають на балансі цього підприємства, ремонтуються поточним чином комунальними підприємствами. На жаль, цього року традиційно сніг впав неочікувано, і дороги від цього снігу прибирались комунальними підприємствами в силу того, що підприємство чомусь, я так і не розумію причини, не встигло провести тендер. Тому питання: чому кошти виділяються ніби цьому підприємству, а робота і надалі проводиться власне територіальними громадами?

О.Сич. До речі, сніг кожного року падає неочікувано.

Василь Іванович Гладій, будь ласка.

В.Гладій. Шановні колеги! Більше 3 тис. км доріг місцевого значення, сотні об’єктів. Сьогодні ми чули, що треба робити дороги до духовних центрів, інші говорили – до соціальних об’єктів, хтось казав, що треба розвивати “Карпатський край”, хтось казав, що навпаки треба подбати про Дністровський каньйон і так дальше, і так дальше. Вже є об’єкти, які сьогодні називались по 3-4 рази. Я не буду називати жодну дорогу і жодного об’єкта, я скажу, як каже Тарас Теофілович, про принципи і правила, а іншим словом, це критерії.

Колеги, якщо ми не розробимо критерії, у нас кожна дорога буде пріоритетною, кожна дорога буде перспективною, необхідною і так дальше, вживаючи всі синоніми.

Критерії мають бути дуже прості: наприклад, протяжність цієї дороги, її стан, кількість населених пунктів, які розташовані на цій протяжності, кількість людей, які проживають в цих населених пунктах, співфінансування з територіальною громадою і так дальше. От коли такі критерії будуть розроблені, ми не будемо говорити назви доріг, а ми будемо говорити про те, що є перший етап відповідно до цих критеріїв, є другий етап, і є третій етап.

От я пропоную розробити такі критерії, а не називати об’єкти і дороги, які потрібно робити, і відповідно до загальноприйнятих критеріїв, з якими погодиться більшість, працювати й надалі. Тоді ми будемо прекрасно розуміти, яка дорога в якому році буде ремонтуватись. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Я би обговорення цього питання афористично назвав так: з великої хмари ніякого дощу.

У нас, за рідким винятком, сьогоднішні виступи, їх було дуже багато в залі: запитань, виступів… можна поділити на дві групи: одна група – щиро вам дякую, що в моєму селі зроблена дорога. Скажемо, мій колега-депутат Ленігевич на двох сесіях поспіль гнівно вимагав розгляду цього питання, щоб в кінці-кінців подякувати.

Друга категорія: у моєму селі не робиться дорога! Ганьба! Прошу зробити!

Я кажу, за рідким винятком, і тільки у декількох депутатів, от як від Василя Івановича, депутата Приймака, депутата Ткача, депутата Вітенка прозвучало те, що має прозвучати: вимога об’єктивності, вимога прозорості у використанні коштів, систематичність, вироблення
критеріїв. Ви прекрасно, колеги, розумієте, що того ресурсу, що ми маємо, нехай він кожного року збільшується на 100-150 тис.гривень, але задовольнити всі сьогоднішні пропозиції одночасно неможливо. Всі, що виступали, називали дорогу у своєму селі, у трьох суміжних селах, де за нього найбільше голосують, але ніхто не говорив про системність і про вироблення критеріїв, і ніхто не запропонував чогось до проекту рішення, і ніхто не оцінив роботу. Тільки мимоходом “кинув” Олександр Левицький: ну, може хтось забажає оцінити? І я, колеги, не буду оцінювати. Для того, щоб вчити нас всіх разом як цілість, як депутатський корпус, кожне питання треба доводити до логічного завершення. Вимагали звіту, то робіть висновки. І потім не плачте, що на вас “плюють з високої вежі”.

А з другої сторони, ну, а що пропонувати? Що оцінювати? Що визначає, може, ДП “ДОРОГИ ПРИКАРПАТТЯ”, які дороги робити? Обласна державна адміністрація визначає, а вони просто виконавці. Ви можете з нього питати за якість виконаної роботи, і не плачте, що у моєму селі не зроблена дорога. Він не визначає, чи у вашому селі робити дорогу, це не його компетенція, це не його політична воля.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А обласна державна адміністрація не хоче і виконувати наше рішення про бюджет, де чітко вказано: погоджувати перелік доріг. І не хоче елементарно перед громадськістю показати прозоро про використання коштів. Так які дороги робляться? І скільки на них коштів пішло, грошей? Немає цього всього.

Тому повторюю ще раз: пшик великий! Єдине, що можу сказати, Романе Богдановичу, у вас є схильність підтасовувати інформацію під те, що вам потрібно. До мене часто приходять депутати, голови громад, я їм всім намагаюсь пояснити: незважаючи на всі наші намагання, обласна державна адміністрація, ДП “ДОРОГИ ПРИКАРПАТТЯ” не погоджують з нами нічого. І зокрема, пригадую один випадок. Приходить голова громади Делятинської і каже: ну, чому було заплановано 10 млн гривень на дорогу Делятин – Любіжня, чому не зробили дорогу? Я кажу: як 10 млн гривень? У нас є інформація, на нашу вимогу, від обласної державної адміністрації показати, які кошти куди пішли, кажу: у вас написано – “план – 7 млн гривень, використання – 7 млн гривень”. Як? – Каже він обурено, і показує відповідь з обласної державної адміністрації, в якій написано чорним по білому, що на цю дорогу мало бути 10 млн гривень, а не 7. Просто ви на 7 зробили і підтасували: план – 7, виконання – 7.

Це дріб’язковий приклад. Я думаю, що таких є мільйони прикладів. А це ще раз вказує на необ’єктивність, упередженість, політичну заанґажованість того всього, що ви разом з обласною державною адміністрацією робите у сфері доріг.

Дякую, шановні колеги, за дуже пильну роботу і мінімальний результат.

Ставлю на голосування за основу. Прошу визначатись.

За – 44, проти – 1, утримались – 2, не голосували – 27. За основу…

Колеги, є пропозиція комісії. Вона нічим не відрізняється від того, що ми заклали в нашому рішенні про бюджет: погоджувати перелік доріг з двома комісіями – з питань будівництва, промисловості, дорожнього господарства і з питань бюджету. Ну, ще раз проголосуємо. Ставлю на голосування рішення комісії. На жаль, комісія теж не виробила якогось системного підходу і не включила до проекту рішення щодо системності, прозорості, категорійності і всього іншого.

За – 61, не голосували – 13: рішення прийнято.

Чи будуть ще якісь пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 39, утримались – 2, не голосували – 33: рішення не прийнято.

Це означає, що треба буде повторно давати звіт.

Шановні колеги! Є пропозиція працювати сьогодні без обідньої перерви і закінчити в динамічному часі.

Отже, розглядається питання “Про стан надання медичної допомоги в області хворим на онкологічні захворювання”.

Проект рішення номер 31 – в окремій брошурі.

Доповідає Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я
обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду на сесії.

Шановні колеги! Давайте в такому режимі: планове питання, подано завчасно, комісія опрацювала. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

І.Дмитренко. Дякую.

О.Сич. За – 59, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про план роботи обласної ради восьмого демократичного скликання на 2022 рік”.

Проект рішення номер 33 – в окремій брошурі.

Доповідає Василь Іванович Гладій – перший заступник голови обласної ради.

Шановні колеги! Постійні комісії всі, або майже всі, це питання розглянули і рекомендували зазначений проект рішення до розгляду.

Комісія з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства рекомендувала до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозиції комісії.

Пропозиція – у цій же брошурі.

А постійні комісії з питань захисту прав учасників і ветеранів АТО/ООС та їхніх сімей і з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики просто розглядали цей проект рішення і брали його до відома.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Будь ласка, доповідач. Василь Іванович, будь ласка.

Запишіться для запитань. Помилився?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є пропозиції? Не запитання? Зрозуміло. Колеги, чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу.

За – 58, не голосували – 15: рішення прийнято.

Колеги, у вас є пропозиція комісії з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства, ознайомтесь, ставлю її на голосування.

За – 58, не голосували – 15: рішення прийнято.

І запишіться для оголошення пропозицій.

Волошин Сергій Ярославович.

С.Волошин. Шановний Василь Іванович, шановна президіє, шановні колеги!

Оскільки неодноразово ставив запитання до Дмитренка Ігоря Анатолійовича стосовно стану санаторно-курортної служби і відповіді були такими трошечки, ну, незмістовними, неконкретними, я звертаюся з проханням внести в план роботи обласної ради на перший квартал
2022 року питання по санаторно-курортній службі в області, і також доручити департаменту охорони здоров’я підготувати бачення розвитку галузі та закладів кожного зокрема. Дякую.

О.Сич. Ставлю на голосування пропозицію.

За – 51, не голосували – 21: рішення прийнято.

І ставлю на голосування проект рішення в цілому.

За – 58, не голосували – 14: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про план діяльності обласної ради з підготовки проєктів
регуляторних актів на 2022 рік”.

Проект рішення номер 34 – на окремому аркуші.

Доповідає Попович Володимир Васильович – заступник директора департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції до проекту рішення?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 55, не голосували – 17: рішення прийнято.

Розглядається питання, внесене під час формування порядку денного пленарного засідання, – “Про внесення змін до рішення обласної ради від 23.12.2020. № 30-2/2020 “Про Програму охорони навколишнього природного середовища Івано-Франківської області до 2025 року”, (зі змінами)”.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідач: Пліхтяк Андрій Дмитрович – начальник управління екології та природних ресурсів обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з  питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Суть питання коротко.

А.Пліхтяк. Вносимо зміни до Програми обласної охорони навколишнього природного середовища в частині обласного бюджету у зв’язку із збільшенням надходження екологічного податку.

О.Сич. Чи є запитання? Немає. Пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 55, не голосували – 17: рішення прийнято.

Розглядається питання, внесене під час формування порядку денного пленарного засідання, – “Про фінансування природоохоронних заходів з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища за рахунок планових надходжень у 2022 році”.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідає Пліхтяк Андрій Дмитрович – начальник управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з  питань екології,
раціонального природокористування та розвитку туризму і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає.

А.Пліхтяк. Олександре Максимовичу!

В.Гладій. За основу.

О.Сич. Я знаю, що у вас будуть зміни.

Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу.

За – 56, не голосували – 16: рішення  прийнято.

І, будь ласка, пропозицію вашу, Андрій Дмитрович.

А.Пліхтяк. Технічне уточнення в пункті 47: замість “Сівка-Калуська” “Сівка-Войнилівська”.

О.Сич. Ставлю на голосування пропозицію.

За – 53, не голосували – 18: рішення прийнято.

Є пропозиції ще? Депутат Волошин, будь ласка.

С.Волошин. Шановний голово, я хотів би внести наступні пропозиції. Я не бачу в даних переліках село Фитьків, берегоукріплення, і Білі Ослави. Там є дуже великі проблеми, і я хотів би, щоб його також включили в наступному році в план робіт.

О.Сич. Давайте ми таким чином, скажемо, бо у нас так не прийнято, щоб ми прямо тут формували проекти,  які стосуються коштів. Ми, прийнявши рішення, завжди можемо внести зміни до нього. Якщо у вас є конкретні пропозиції, будь ласка, подайте їх, комісія розгляне і внесе на сесію обласної ради. Так буде правильно, очевидно.

Ставлю на голосування проект рішення за основу… в цілому. Прошу визначатись.

За – 57, не голосували – 14: рішення прийнято.

Розглядається питання, внесене під час формування проекту порядку денного пленарного засідання, – “Про регіональну цільову програму “ЕНЕРГОДІМ” для підтримки ОСББ Івано-Франківської області на 2022-2023 роки”.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідає Труханівський Юрій Михайлович – заступник директора – начальник управління інфраструктури департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань промисловості, підприємництва, будівництва, дорожнього господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Постійна комісія з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій рекомендувала до розгляду на сесії з врахуванням пропозицій. Пропозиції вам додані.

Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запитань немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу, оскільки є пропозиція комісії.

За – 53, не голосували – 18: рішення прийнято.

Колеги, пропозиція комісії у вас в матеріалах. Будь ласка, подивіться. І ставлю на голосування.

За – 53, не голосували – 18: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції.

За – 55, не голосували – 16: рішення прийнято.

Розглядається питання, внесене під час формування проекту порядку денного засідання, – “Про внесення змін до обласного бюджету на 2021 рік”.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідає Качур Ганна Мирославівна –  заступник директора департаменту фінансів обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету,
соціально-економічного розвиту та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозицій. Пропозиції вам роздані.

Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу.

Г.Качур. Дякую.

О.Сич. За – 56, не голосували – 15: рішення прийнято.

Колеги, у вас є пропозиції комісії, вони достатньо величенькі, на декількох аркушах. Подивіться, будь ласка. Точніше, я думаю, що ви вже подивились раніше на них. Ставлю на голосування пропозиції комісії.

За – 57, не голосували – 15: рішення прийнято.

І ставлю на голосування проект рішення в цілому.

За – 59, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласного бюджету на 2022 рік”.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідач: Качур Ганна Мирославівна – заступник директора департаменту фінансів обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвиту та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії.

Тут коротко, все-таки, поясніть, будь ласка.

Г.Качур. Шановні депутати! Даний проект рішення передбачає спрямування коштів, які передбачались на 2022 рік в обсязі 60 млн гривень, які були передбачені обласній раді для КП “БУДІНВЕСТ”, на виконання заходів регіональної програми соціально-економічного розвитку регіонів. За пропозиціями, які були розглянуті на профільних комісіях, дані кошти розподілено між громадами і розпорядниками, і пропонується їхнє спрямування відповідно до пооб’єктного розподілу.

І другий пункт: уточнення щодо підписання міжбюджетних трансфертів, договорів
на міжбюджетні трансферти.

О.Сич. Шановні колеги! Ще раз уточнюю: отже, ми прийняли з вами програму розвитку соціальної інфраструктури. По цій програмі напрацьовані пропозиції від вас, від громад області, від підрозділів обласної державної адміністрації. Ті пропозиції, які стосуються виконання нашим підприємством “БУДІНВЕСТ”, вони підуть вже зразу на затвердження відповідними комісіями обласної ради. А ті пропозиції, які стосуються внесення змін до бюджету, себто, як
субвенція або ж як визначення виконавцем якогось підрозділу обласної державної адміністрації, вони підлягають внесенню змін до бюджету, а внесення змін робиться тільки поданням проекту рішення обласною державною адміністрацією. Тому тут пропозицій, які виконує
“БУДІНВЕСТ”, немає, тут тільки пропозиції, які йдуть як субвенція або де виконавцями є підрозділи обласної державної адміністрації.

Ставлю на голосування проект рішення за основу. Прошу визначатись.

За – 61, не голосували – 11: рішення прийнято.

Пропозиції. Андрій Бриндальський, будь ласка.

А.Бриндальський. Прошу внести зміни до даного проекту рішення щодо виконання заходів регіональної цільової програми розвитку соціальної інфраструктури Івано-Франківської області на 2022-2025 роки, а саме: по об’єкту “Капітальний ремонт приміщення Будинку культури у с.Луквиця Зеленської сільської ради Івано-Франківського району Івано-Франківської області”, це бюджет Дзвиняцької сільської територіальної громади, зробити розпорядником коштів “БУДІНВЕСТ”, змінити розпорядника коштів.

О.Сич. Зміна розпорядника коштів. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 60, не голосували – 11: рішення прийнято.

Так, Дебенко, пропозиція, будь ласка. Увімкніть мікрофон.

І.Дебенко. Шановні колеги! Є пропозиція по додатку 1 в частині розпорядника коштів по бюджету Косівської міської територіальної громади: об’єкт “Нове будівництво пришкільного пансіону-інтернату Яворівського ліцею “Гуцульщина” у с.Яворів Косівського району” додати “в тому числі виготовлення проектно-кошторисної документації”.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 56, не голосували – 15: рішення прийнято.

Шановні колеги! Інших пропозицій не було, ставлю на голосування проект рішення в цілому.

За – 60, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання, внесене під час формування порядку денного пленарного засідання, – “Про території та об’єкти природно-заповідного фонду Івано-Франківської області”.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідає Пліхтяк Андрій Дмитрович – начальник управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

А.Пліхтяк. Дякую.

О.Сич. За – 60, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається планове питання – “Про звіт директора Івано-Франківського обласного навчально-курсового комбінату житлово-комунального господарства”.

Проект рішення номер 35 – в окремій брошурі.

Доповідає Сенів Василь Іванович – директор Івано-Франківського обласного навчально-курсового комбінату житлово-комунального господарства.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 59, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання, внесене під час формування порядку денного засідання, – “Про продовження трудових відносин з директором Івано-Франківського обласного навчально-курсового комбінату житлово-комунального господарства Сенівим В. І.”.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідач: Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозицій комісії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу.

За – 60, не голосували – 11: рішення прийнято.

Колеги, пропозиція комісії: продовжити контракт на 5 років. Ставлю на голосування.

За – 62, не голосували – 10: рішення прийнято.

Ставлю проект рішення на голосування в цілому.

За – 62, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання, внесене під час формування порядку денного засідання, – “Про призначення директора спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи олімпійського резерву з футболу “Прикарпаття”.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідає Оклієвич Орест Євгенійович – начальник управління спорту обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, спорту, молодіжної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

О.Оклієвич. Віктор встань, будь ласка.

О.Сич. Хвильку, зараз. Закінчуйте голосування.

За – 58, не голосували – 14: рішення прийнято.

Будь ласка, уже призначений директор школи, вийдіть сюди, нехай депутати подивляться на вас.

Шановні колеги! Чи є запитання до Віктора Миколайовича уже по факту призначення?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є? Увімкніть мікрофон Кукурудза.

Р.Кукурудз. Шановний пане Вікторе! Десь покажіться. А розкажіть, будь ласка, про якісь перші ваші кроки, що ви збираєтесь зробити, що ви збираєтесь змінити в цій дитячо-юнацькій спортивній школі, і скільки вам на це потрібно часу? Коли будуть якісь перші результати вашої діяльності і цих змін? Дякую.

В.Крис. Дякую за запитання. Перше, хочу всім сказати доброго дня! Дивіться: спільно з управлінням спорту ми зробили таку першочергову стратегію розвитку спеціалізованої дитячо-юнацької спортивної школи. Важливу увагу хочеться звернути на матеріально-технічну базу, тобто, спрямувати максимальні зусилля на покращення матеріально-технічної бази. Також вікові категорії – 14, 15, 16, 17 років – попали в еліт-групу Чемпіонату України дитячо-юнацької футбольної ліги, і все необхідне плануємо зробити для того, щоб наші команди там достойно виступили.

О.Сич. Дякую за відповідь. Успіхів вам у вашій роботі!

Колеги, розглядається питання “Про виконання постанови Верховного Суду у справі № 0940/2394/18 (№ К/9901/26524/19), постанови Восьмого апеляційного адміністративного суду у справі № 857/5629/19 (№ 0940/2394/18) та рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду у справі № 0940/2394/18 щодо надання товариству з додатковою відповідальністю “Рогатинпісок” гірничого відводу для розробки Північно-Західної ділянки Москалівського родовища піску”.

Проект рішення номер 36 – на окремому аркуші.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Зазначений проект розглядала постійна комісія обласної ради з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму, однак рішення не прийняла.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є запитання. Увімкніть, будь ласка, мікрофон депутата Ткача.

Р.Ткач. Василь Іванович, дуже коротке питання, я не хочу історію, але все-таки підприємство працює це? От зараз, в цей час?

В.Гладій. За тією інформацією, яка є у нас, воно на даний час працює.

Р.Ткач. Працює?

В.Гладій. Так.

О.Сич. Колеги, чи є ще пропозиції якісь до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає?  Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 37, утримався – 1, не голосували – 23: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження Статуту Івано-Франківської обласної бази спеціального медичного постачання у новій редакції”.

Проект рішення номер 37 – в окремій брошурі.

Доповідає Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я
обласної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 49, не голосував – 21: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження Положення про конкурсний відбір суб’єктів оціночної діяльності”.

Проект рішення номер 38 – в окремій брошурі.

Доповідач: Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 58, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до Особливостей передачі в оренду майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, затверджених рішенням обласної ради від 23.12.2020. № 43-2/2020 “Про оренду майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області”.

Проект рішення номер 39 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка, для запитань.

Шевченко Олександр Леонідович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Наскільки я зрозумів з матеріалу, викладеного з даного питання, ми говоримо про особливості передачі майна на вул.Грушевського, 21. Ні?

О.Сич. Ні. Це інше питання.

Т.Виноградник. Дякую. Вибачте.

О.Сич. Понайда Олег Володимирович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково.

Шановні колеги! Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 62, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до Методики розрахунку орендної плати за майно спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, затвердженої рішенням обласної ради від 23.12.2020. № 44-2/2020”.

Проект рішення номер 40 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання, колеги, до доповідача?

Є. Запишіться, будь ласка.

Ніхто не записався.

В.Гладій. Виноградник.

О.Сич. Увімкніть мікрофон Виноградника.

Т.Виноградник – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”.  Дякую. Дивіться: питання полягає в наступному. Написано, що майно передається… визначається згідно особливостей передачі. Ми розуміємо, що майно належить обласній раді, в приміщенні розміщені підрозділи облдержадміністрації…

В.Даниш. Знову не те питання.

О.Сич. Це не те питання. Це через декілька… Я попереджу, коли це питання, Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Тут написано: Грушевського, 21. Я ж його читаю.

В.Даниш. Ми не це розглядаємо.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 54, не голосували – 17: рішення прийнято.

Розглядається питання, внесене під час формування порядку денного засідання, – “Про затвердження Програми приватизації майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області на 2021-2025 роки в новій редакції”.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідач: Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є? Запитання? Запишіться для запитань.

Левкович Андрій Васильович.

А.Левкович. Шановний пане Даниш! Будь ласка, нам скажіть, які особливості, відмінності старого і нового, нова редакція? Тому що ми щось не можемо знайти.

В.Даниш. Там є порівняльна табличка. Основні відмінності і особливості це у зв’язку з приведенням Програми приватизації до чинного законодавства. Тобто, протягом 2021 року вносились зміни до Закону України “Про оренду державного та комунального майна”, тому додатково додано два розділи – контроль обласної ради за процесами приватизації і повноваження органу приватизації, деякі моменти, які ми поправили, які видно…

О.Сич. Зокрема, детально виписано, що депутатський корпус контролює процес приватизації.

Чи є ще запитання, колеги? Зауваження, пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 62, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається планове питання – “Про приватизацію нежитлового приміщення першого поверху площею 4,66 кв. м на вул. Тринітарській, 13 у м. Івано-Франківську”.

Проект рішення номер 41 – на окремому аркуші.

Доповідач: Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання, колеги? Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 55, не голосували – 17: рішення прийнято.

Тарас Теофілович, увага! Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 17.05.2019. № 1142-28/2019 “Про майно спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області – адміністративну будівлю на вул. Грушевського, 21 у
м. Івано-Франківську”.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідач: Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Прошу увімкнути мікрофон депутата Виноградника.

Т.Виноградник. Дякую, голово. Мені приємно, що ви акцентуєте на мені увагу. І питання виникають тільки в мене. Але це пов’язано з тим, що у нас не було президії. Близько 20 питань нових, які не встигли розглядати на комісіях, президія не розглядала, роздали нам тільки що, тим більше, що тут не вказаний номер порядковий. Але по суті питання.

Там вказано, що приміщення на вул.Грушевського, 21, яке є спільним майном громад області, а також розпорядником є обласна рада, користується приміщенням і облдержадміністрація, і територіальні громади м.Івано-Франківська, ми знаємо, що кошти не надходять в бюджет обласної ради за користування цим майном, тобто, оренда не сплачується.

Тут вказується, що надати… або визначається згідно з особливостями передачі. Не вказано, що таке “особливості”, на жаль. Є порівняльна таблиця, що вносяться зміни, все зрозуміло. Що ж це за особливості? Хочеться знати. Дякую.

В.Даниш. Особливостями передачі передбачено, що якщо майно надається в оренду
вперше, то розмір орендної плати визначається за рахунок балансової вартості, залишкової балансової вартості приміщення. Якщо згідно Методики надається в оренду, то згідно ринкової вартості… за ринковою вартістю згідно оцінки.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Даниш. Особливості визначають, що якщо майно передається вперше, якщо ми комусь будемо передавати вперше майно в оренду, то визначати розмір… стартовий розмір орендної плати буде визначатись за залишковою балансовою вартістю приміщення.

О.Сич. Шановні колеги! Я бачу, що є потреба в обговоренні. Тому, будь ласка, хто бажає взяти участь в обговоренні? Будь ласка, запишіться.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є ж доповідачі, чому я маю кожне питання пояснювати?

Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Дякую. У мене чому виникає питання? Дивіться: бо нам сказати, що якщо перша оренда, друга оренда або вперше… я так і не можу зрозуміти, нам сказали:
облдержадміністрація у нас орендує приміщення чи ні? Івано-Франківська територіальна громада у нас орендує приміщення чи ні? Відповідно з цього будемо виходити, чи це буде перша оренда, чи друга оренда. А якщо це була оренда, то де ці гроші? А вони не надходять в бюджет обласної ради.

Тому виникає питання: в чому особливості і що саме у нас буде… передається в оренду? Дякую.

В.Даниш. Обласна державна адміністрація як і орендувала, так й орендує приміщення. На сьогоднішній день з ними укладено договір оренди, який буде закінчуватись у середині 2023 року, і коли він буде переукладатись, відповідно до нашої Методики ми будемо переукладати з ними договір – 3 відс. від оціночної вартості. На сьогоднішній день вони платять 1 грн. 20 коп.

Що стосується органів місцевого самоврядування, зокрема виконавчого апарату міської ради, згідно нашої методики вони платять 1 грн. 20 коп. за оренду цього приміщення. Для всіх органів місцевого самоврядування ми встановили 1 грн. 20 коп.

О.Сич. Гладій Василь Іванович.

В.Гладій. Шановні колеги! Є нове законодавство щодо оренди державного та комунального майна. Відповідно до нього якщо комунальне майно орендує державна структура, вона повинна платити ці 3 відс. Тому зараз вже всі державні структури, які орендують майно комунальне, в тому числі спільної власності територіальних громад області, при переукладенні договору будуть платити 3 відс. від вартості. Якщо мова йде між органами місцевого самоврядування, то ми не платимо орендну плату міській раді – 1 грн., а вони відповідно 1 грн., коли орендують, – нам.

Якщо брати площу загальну, то ми орендуємо більше у міста, як місто в області. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 61, утримався – 1, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається планове питання – “Про припинення права постійного користування земельною ділянкою на вул. Січових Стрільців, 30а у м. Івано-Франківську”.

Проект рішення номер 42 – в окремій брошурі.

Доповідач: Прокопів Анатолій Іванович – начальник відділу з питань земельних відносин та природних ресурсів виконавчого апарату обласної ради.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання? Є. Запишіться для запитань.

Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Дякую. Анатолій Іванович, скажіть все-таки, чому ми припиняємо користування цією земельною ділянкою? Тільки не кажіть, що ми там споруду передали і тому подібне. Може її все-таки виставити на аукціон, може продати? В чому суть питання, що ми припиняємо користування цією земельною ділянкою?

А.Прокопів. Дякую за запитання. Суть… підстава припинення права постійного користування вам описана в пояснювальній записці. На це є дві причини. Перша, першочергово: це законом визначено перехід права на нерухоме майно. Друга – це добровільна відмова від права користування земельною ділянкою, яка офіційно надійшла до обласної ради.

Тобто, користувачем здійснено державну реєстрацію права в державному реєстрі. Земельна ділянка реєстратором визначена відповідно за нерухомим майном як спільна власність територіальних громад області. У зв’язку з тим, що на сьогоднішній день відповідно до рішення обласної ради є балансоутримувач нерухомого майна наше комунальне підприємство, у зв’язку з тим, що вони міняють місце своєї діяльності, саме тому вони звернулись з проханням ще в листопаді місяці припинити право постійного користування 30 сотих, яка використовується для обслуговування того якраз приміщення.

О.Сич. Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Шановний Анатолій Іванович! То впродовж слів свого колеги Тараса Теофіловича, після прийняття нами цього рішення ця земельна ділянка є у власності обласної ради?

А.Прокопів. Так.

Р.Ткач. На цій земельній ділянці що розміщено?

А.Прокопів. Нерухоме майно, власником якого є обласна рада, а користувач – комунальне підприємство з експлуатації майна.

О.Сич. Колишнє приміщення, там, де було обласне радіо.

Р.Ткач. Я розумію. Тобто, земельна ділянка наша, приміщення зараз вільне?

А.Прокопів. Наше.

Р.Ткач. Але воно вільне?

А.Прокопів. В оренді. Ні, воно балансується нашим комунальним підприємством, і за результатами аукціону, наскільки мені відомо, зараз знаходяться орендарі. Ну, передано в оренду певному товариству…

О.Сич. Приміщення перебуває в оренді.

Р.Ткач. Приміщення…

О.Сич. На конкурсних засадах відбулась оренда, і переможець отримав приміщення в оренду. Але балансоутримувач – наше комунальне підприємство.

Р.Ткач. Ясно. Дякую.

О.Сич. І земля також закріплюється за ним.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є зауваження, пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 51, не голосували – 21: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про погодження проєкту землеустрою щодо встановлення (зміни) меж населеного пункту міста Бурштин”.

Проект рішення номер 43 – на окремому аркуші.

Доповідає Прокопів Анатолій Іванович – начальник відділу з питань земельних відносин та природних ресурсів виконавчого апарату обласної ради.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення? Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 61, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про представлення до нагородження Грамотою Верховної
Ради України Дебенка Ігоря Богдановича”.

Проект рішення номер 44 – в окремій брошурі.

Доповідає Гринечко Мар’яна Валеріївна – голова постійної комісії з питань культури, духовності та інформаційної політики.

Проект напрацьовано та рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради постійною комісією обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики.

Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є зауваження, пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ну, я не знаю, тому що його зараз немає в залі.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Він не бере участі у голосуванні, його немає в залі зараз.

За – 65, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про представлення до нагородження Почесною грамотою Верховної Ради України Мартинюка Арсена Васильовича”.

Проект рішення номер 45 – в окремій брошурі.

Доповідає Яворський Андрій Михайлович – голова постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики.

Проект напрацьовано та рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради постійною комісією з питань охорони здоров’я та соціальної політики.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Зауваження, пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я ж не знаю, це ж не я ініціюю. Це ж є ініціатори подання.

За – 64, не голосували – 7: рішення прийнято.

А.Яворський. Дякую.

О.Сич. Розглядається питання “Про передачу іншого окремого індивідуально визначеного майна комунального некомерційного підприємства “Обласний клінічний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 46 – в окремій брошурі.

Доповідає Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Постійна комісія з питань комунального майна та житлово-комунального господарства рекомендувала до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозиції комісії.

Пропозиції – у цій самій брошурі.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу.

За – 61, не голосували – 9: рішення прийнято.

Колеги, є пропозиція комісії. Ставлю її на голосування. Вона у вас є в матеріалах. Подивіться, будь ласка.

Прошу визначатись.

За – 61, не голосували – 9: рішення прийнято.

Чи є інші пропозиції, зауваження до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування в цілому з врахуванням вже проголосованої пропозиції.

За – 63, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання дозволу комунальному некомерційному
підприємству “Обласний клінічний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Івано-Франківської обласної ради” на списання майна”.

Проект рішення номер 47 – в окремій брошурі.

Доповідає Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань? Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 62, не голосували – 8: рішення прийнято.

І.Дмитренко. Дякую.

О.Сич. Розглядається питання “Про зняття з контролю рішень обласної ради”.

Проект рішення номер 48 – в окремій брошурі.

Доповідає Василь Іванович Гладій – перший заступник голови обласної ради.

Чи є запитання до доповідача, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є зауваження, пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 63, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про депутатські запити”.

Проект рішення номер 49 – в окремій брошурі.

Доповідач: Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 62, не голосували – 8: рішення  прийнято.

Колеги, розглядається питання “Різне”.

Чи є у когось з депутатів бажання висловити щось у “Різному”?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запишіться, будь ласка.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Федоришин Володимир Євгенович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково.

Шановні колеги! Ми завершили розгляд питань порядку денного.

В цей святковий час надвечір’я Святвечора і Різдва Христового за григоріанським календарем я вітаю всіх, хто святкує в цей день, і вітаю, колеги, всіх вас, всіх нас з прийдешнім Новим роком, з прийдешнім Різдвом Христовим. Веселих, радісних свят! Дай Боже, аби в новому році ми ще більше досягли успіхів у нашій праці на благо прикарпатської громади!

Дякую всім за роботу. Оголошую сесію закритою.

(Звучить Гімн України).

Голова обласної ради                                                                               Олександр Сич

 

Консультант                                                                                              Галина Кубік

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]