Стенограма пленарного засідання (16.02.2022)

С Т Е Н О Г Р А М А

ПОЗАЧЕРГОВОЇ ДВАНАДЦЯТОЇ СЕСІЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
ВОСЬМОГО ДЕМОКРАТИЧНОГО СКЛИКАННЯ
від 16.02.2022 р.

О.Сич. Шановні депутати та запрошені, дорогі краяни!

Відповідно до Конституції України, статей 46, 55 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, реагуючи на звернення голови обласної державної адміністрації від 14 лютого 2022 р. № 91/0/2-22/01-132 сьогодні скликано позачергову дванадцяту сесію обласної ради.

До обласної ради восьмого демократичного скликання обрано 84 депутати.

За результатами письмової реєстрації в сесійній залі присутні 57 депутатів, відсутні – 27, з них: у відрядженні – 4, на лікарняному – 4, з інших поважних причин – 2 депутати, з невідомих причин – 19 депутатів, можливо, вони ще доєднаються до нас.

Відповідно до пункту 11.3. статті 11 Регламенту обласної ради депутати повинні зареєструватися за допомогою електронної системи. Прошу увімкнути електронну систему, а депутатів прошу зареєструватися.

Зареєстровано 68 депутатів. Сесія – повноважна.

Відповідно до статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та пункту 5.2. Регламенту обласної ради оголошую сесію відкритою.

(Звучить Гімн України).

(Звучить молитва).

У сесії бере участь голова обласної державної адміністрації Світлана Василівна Онищук.

Шановні колеги! Ми не запрошували на засідання представників інших органів місцевого самоврядування області, керівників обласних підприємств і установ, політичних партій та громадських організацій, представників засобів масової інформації, оскільки продовжуються протиепідемічні заходи щодо запобігання поширення респіраторної хвороби “COVID-19”. Однак, усі бажаючі можуть спостерігати за перебігом сьогоднішнього пленарного засідання, оскільки, як звичайно, обласне телебачення “Галичина” здійснює його пряму трансляцію.

Відповідно до Указу Президента України від 14 лютого 2022 року “Про невідкладні заходи щодо консолідації українського суспільства” з метою посилення консолідації українського суспільства, зміцнення його стійкості в умовах зростання гібридних загроз, інформаційно-пропагандистського, морально-психологічного тиску на суспільну свідомість 16 лютого, тобто, сьогодні, оголошено Днем єднання.

Шановні колеги! Я бажаю, як це говорив сьогодні на мітингу перед приміщенням обласної ради, аби цей день став днем національної консолідації і мобілізації, і днем пам’яті про одвічну загрозу з боку Московщини.

А ще сьогодні день народження, ювілей, у нашого колеги Андрія Михайловича Яворського. Андрію Михайловичу, щиро вітаємо. Якщо є…

(Оплески в залі).

З роси і води! Многая літ у доброму здоров’ї!

(Оплески в залі).

Продовжуємо роботу.

Відповідно до пункту 12.1. Регламенту обласної ради після відкриття сесії перед затвердженням порядку денного відводиться до 15 хвилин для стислих (до 3 хвилин) виступів і заяв уповноважених представників депутатських фракцій з внесенням пропозицій, повідомлень без прийняття рішень по них.

Чи є бажаючі представники фракцій взяти участь у таких виступах?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую.

Приступаємо до формування порядку денного. Згідно Регламенту обласної ради ініціатор скликання позачергової сесії, а такими ініціаторами можуть бути або третина депутатів, або голова обласної державної адміністрації, повинні вказати, з якого порядку денного сесія скликається і надати проекти рішень. Оскільки голова обласної державної адміністрації, запропону­вавши провести позачергову сесію, такої вимоги дотрималась, то власне я вам пропоную для розгляду той порядок денний, який запропонований головою обласної державної адміністрації. Прошу його прийняти згідно Регламенту за основу.

За – 67, не голосували – 5: рішення прийнято.

Чи є якісь інші пропозиції до порядку денного?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є пропозиція? Будь ласка, запишіться.

Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Шановний пане голово, шановна голова обласної адміністрації! У мене немає пропозицій до порядку денного. Я думаю, ми розглянули тепер на бюджетній комісії, я думаю, що ми приймемо це рішення. Але у мене загалом є зауваження.

Шановна Світлано Василівно! Ці питання, які ви подали як ініціатор сесії, безперечно
важливі, ми проголосуємо. Але я би вважав за потрібне, що ви сьогодні мали би подати інакше питання… ну, така робоча назва – “Про стан готовності області до роботи в період надзвичайних ситуацій”, де окремо пройтися по всіх розділах: тут цивільна оборона, тут мобробота, тут тер­оборона, надзвичайні ситуації. І вже після цього, якщо би ми подивились, в якому стані область готова, ми би після цього розглядали ці питання. От я сьогодні задавав на комісії запитання до вашого заступника: а чи достатньо цих грошей? Наприклад, по другому розділу там йде додатково 800 тис.гривень. Це мізер на ті військові частини, які розміщені у нас в області. Те саме стосується першого питання: 3,5 млн гривень. Це дуже мало.

І тому давайте, якщо вже сьогодні ви внесли такий порядок денний, все-таки коли буде ваш звіт там, якого числа, давайте все-таки розділ про стан готовності області до роботи в надзвичайний період, окремо пройдіться по всіх розділах. Ну, щоб ми принаймні знали. Ідуть різні розмови про тероборону: укомплектована, не укомплектована і так далі, і так далі. Дякую.

О.Сич. Кизимишин Назарій Михайлович.

Н.Кизимишин. Помилково.

О.Сич. Помилково. Шановні колеги! Пропозицій до порядку… проекту порядку денного не було. Ставлю на голосування в цілому. Прошу визначатись.

За – 64, не голосували – 9: рішення прийнято.

Шановні колеги! Отож приступаємо до розгляду питань порядку денного.

Розглядається питання “Про внесення змін до Програми забезпечення мобілізаційної підготовки та оборонної роботи в області на 2018-2022 роки”.

Проект рішення номер 1 – в окремій брошурі.

Доповідає Ільчишин Віталій Васильович – заступник голови обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, Віталій Васильович.

В.Ільчишин. Добрий день! Шановна президіє, шановні депутати, шановні запрошені!

З 1 січня в Україні набрав чинності Закон “Про основи національного спротиву”, який визначає правові та організаційні засади національного спротиву, основи його підготовки та ведення, завдання і повноваження сил безпеки та сил оборони з питань національного спротиву.

Ухвалення вказаного Закону стало знаковою подією, яка дозволяє максимально швидко підвищити обороноздатність держави. Хочу звернути вашу увагу, що це є окремий рід військ. Так, якщо брати про Івано-Франківську область, то в зоні територіальної оборони № 5, в яку входить Івано-Франківська область, на сьогоднішній день сформовано управління бригад сил територіальної оборони Збройних Сил України чисельністю 89 військовослужбовців та 7
батальйонів територіальної оборони загальною чисельністю 315 військовослужбовців, а всього 404 військовослужбовці. На сьогоднішній день вони укомплектовані майже на 72 відс.

Слід зазначити, що в процесі подальшого формування військових частин чисельність може збільшуватись до 4,5 тис. військовослужбовців та резервістів, які уклали угоди.

Керівництвом бригади територіальної оборони спільно з місцевими органами виконавчої влади та місцевого самоврядування визначені місця розміщення підрозділів сил територіальної оборони, тобто, всі ці 7 батальйонів знаходяться у вас в кожному районі згідно територіального розподілу.

Технічна характеристика об’єктів, призначених для розквартирування  військових частин, в основному відповідає вимогам Міністерства оборони України. Разом з тим потребується дообладнання кімнат зберігання зброї, чергових частин, приміщень для роботи з документами обмеженого доступу, побутових кімнат та багато інших побутових питань.

Для організації належного функціонування військових частин сил територіальної оборони області, забезпечення їх оснащенням мобільності, зв’язку, створення умов для несення служби потрібне додаткове фінансування, а саме: для облаштування будівель та споруд місць розміщення підрозділів територіальної оборони, для забезпечення стійкого та безперебійного зв’язку, для забезпечення функціонування запасних пунктів управління, для підготовки навчальних місць, придбання тих ж бронежилетів, захисних шоломів, навчальної зброї, навчально-матеріальної бази, для підготовки і проведення навчань і тренувань підрозділів територіальної оборони. Фінансування та матеріально-технічне забезпечення національного спротиву планується здійснювати за рахунок і в межах коштів державного бюджету України, місцевих бюджетів, а також з інших не заборонених законодавством України джерел.

Як тезисно сказати, поясню простіше, що держава забезпечує сили територіальної оборони на сьогоднішній день зарплатою, зброєю і форменним одягом, а побутові питання… просимо вас підтримати це питання і допомогти їм з наведенням порядку в побутових питаннях.

Для виконання заходів з територіальної оборони, створення військових частин сил територіальної оборони в області, їх оснащення та належного розміщення необхідні додаткові кошти, для чого потрібно внести зміни до Програми забезпечення мобілізаційної підготовки та оборонної роботи в області на 2018-2022 роки та збільшити їх обсяг, розмір фінансування Програми за рахунок коштів обласного бюджету. Чому пішли по такому шляху? Оскільки бригада територіальної оборони, вони не мають ще своїх рахунків, не мають до кінця сформованих реквізитів, ми можемо їх профінансувати через цю програму мобілізаційної підготовки. Однак розмір, обсяг цієї Програми на сьогоднішній день дуже малий, він становить тільки 510 тис.гривень. Відповідно просимо вас підтримати і прийняти рішення про збільшення розміру, обсягу цієї програми. Але разом з тим хочу відзначити, що для забезпечення першочергового виконання заходів з облаштування місць розташування військових частин сил територіальної оборони потребується виділення з обласного бюджету коштів в сумі 3,5 млн гривень. Це першочергові кошти, які ми хочемо спрямувати їм, щоб вони могли з чогось почати свою роботу.

Шановні депутати! У час, коли існує реальна загроза суверенітету та територіальній цілісності України, як ніколи потрібно у встановлені строки завершити формування підрозділів територіальної оборони, забезпечити їх усім необхідним, словом, надати їм всебічну підтримку, адже від цього залежить безпека кожного з нас.

Прошу депутатів обласної ради підтримати дане рішення. Дякую всім за увагу. Якщо є запитання, готовий відповісти.

О.Сич. Дякую, Віталію Васильовичу.

Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую. Займіть своє місце в залі.

Шановні колеги! Чи є бажаючі, згідно Регламенту, взяти участь в обговоренні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні, немає. Тоді ставлю на голосування проект рішення за основу… Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю за основу і в цілому.

Увімкніть, будь ласка, мікрофон депутата Шевченка.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Карточку для реєстрації дайте депутатові Шевченку.

Олександре Леонідовичу, ви бажаєте виступити, чи просто карточку вам треба?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Карточку. Дайте, будь ласка, карточку для реєстрації.

Шановні колеги! Я ставлю на голосування, і в робочому порядку голос Олександра Леонідовича врахуємо. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 74. Олександре Леонідовичу, підніміть руку. Ви “за”?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. За. За – 75. Рішення прийнято.

Розглядається питання друге – “Про внесення змін до обласного бюджету на 2022 рік”.

Проект рішення номер 2 – на окремому аркуші.

Доповідає Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

І.Мацькевич. Шановні депутати! На ваш розгляд вноситься проект рішення “Про внесення змін до обласного бюджету на 2022 рік”. Даний проект рішення передбачає спрямування частини вільного залишку коштів обласного бюджету, який склався станом на 1 січня поточного року, на виконання заходів двох програм. Зокрема, на виконання заходів Програми забезпечення мобілізаційної підготовки та оборонної роботи в області в сумі 3,5 млн гривень та на виконання заходів регіональної цільової програми надання шефської допомоги військовим частинам Збройних Сил України, Національної гвардії України, військово-патріотичного виховання молоді в розмірі 1 млн 500 тис.гривень.

Шановні депутати! Прошу підтримати даний проект рішення.

О.Сич. Чи є запитання до доповідачки?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропозиції до проекту рішення?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Так само немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 75: рішення прийнято.

Шановні колеги! Напередодні сесії я провів нараду з головами фракцій. Ми домовились цю сесію провести чітко, лаконічно, по-діловому, без зайвого стрясання повітря політичними гаслами, що ми й зробили.

Пропозиція, яка прозвучала з вуст депутата Ткача, частково була сьогодні реалізована при виступі заступника голови обласної державної адміністрації. Одночасно ми спілкувались зі Світланою Василівною, домовились, що під час звіту на черговій сесії, яка відбудеться 25 лютого цього року, під час звіту про роботу обласної державної адміністрації частина цього звіту буде присвячена стану мобілізаційної підготовки в нашій області.

Ну, принагідно нагадую, що чергова сесія, згідно виданого мною розпорядження, відбудеться 25 лютого. Прошу про це пам’ятати і так же дисципліновано з’явитись на сесію о 10 год. в цій же залі.

А зараз порядок денний сесії вичерпаний. Всім дякую за роботу, за позицію у цей складний час.

Сесію оголошую закритою.

(Звучить Гімн України).

Голова обласної ради                                                                               Олександр Сич

 

 

Консультант                                                                                              Галина Кубік