Стенограма пленарного засідання (06.07.2022)

С Т Е Н О Г Р А М А
П’ЯТНАДЦЯТОЇ СЕСІЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ

ВОСЬМОГО ДЕМОКРАТИЧНОГО СКЛИКАННЯ
від 06.07.2022 р.

 

 

О.Сич. Шановні колеги! Будемо розпочинати нашу роботу.

Отож до обласної ради восьмого демократичного скликання обрано 84 депутати.

Мені доповідають, що за результатами письмової реєстрації в сесійній залі присутні 66 депутатів, відсутні – 18, з них: у відрядженні – 1 депутат, з інших поважних причин – 8 депутатів, з невідомих причин відсутні 9 депутатів. Цілком можливо, ще вони ще доєднається до нас під час нашої роботи.

Відповідно до пункту 11.3 статті 11 Регламенту обласної ради депутати повинні зареєструватися за допомогою електронної системи. Прошу увімкнути електронну систему, а депутатів прошу зареєструватися.

Зареєстровано в залі 64 депутати. Сесія – повноважна. Отже, відповідно до статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та пункту 5.2. Регламенту обласної ради оголошую сесію відкритою.

(Звучить Гімн України).

(Звучить молитва).

Шановні колеги! Я прошу хвилиною мовчання вшанувати пам’ять всіх захисників і
захисниць України, всіх цивільних громадян, дітей, перестарілих, які загинули внаслідок
російської агресії.

(Хвилина мовчання).

Дякую.

До слова кажучи, декілька депутатів сьогодні відсутні з тої причини, що беруть участь у похоронах наших співгромадян, які, на жаль, повернулись загиблими з поля бою.

У роботі сесії бере участь голова обласної державної адміністрації – начальник обласної військової адміністрації Світлана Василівна Онищук.

З уваги на заходи безпеки обласне телебачення “Галичина” вже традиційно не здійснює пряму трансляцію сьогоднішнього пленарного засідання. Також прошу усіх присутніх в сесійній залі до завершення сесії не поширювати в соцмережах інформацію про нашу роботу. Після завершення сесії обласне телебачення “Галичина” здійснить трансляцію вже в режимі запису.

Зараз хочу виконати приємну місію. Шановні колеги! Декілька днів тому назад
Національна поліція відзначала своє професійне свято. Від вашого імені я їх вітав, ми вручили відповідні нагороди, але найголовнішу нагороду я залишив на сьогоднішню сесію.

Розпорядженням голови обласної ради згідно нашого Положення нагороджується колектив Головного управління поліції в особі присутнього тут начальника Сергія Вікторовича. Дякуємо вам за роботу, дякуємо вам за участь в обороноздатності держави, дякуємо за той рівень безпеки, який сьогодні існує  у нашій області. Многая і благая вам літ! Щоб всі були живі-здорові і завжди живі-здорові повертались з поля бою!

(Оплески в залі).

С.Безпалько. Служу Українському народу!

(Оплески в залі).

О.Сич. Ну, і ще одне повідомлення. Я думаю, що не тільки для мене як науковця, але сьогодні день народження нашого співкраянина Степана Ленкавського, співзасновника Організації Українських Націоналістів, автора легендарного Декалогу Українських Націоналістів, Провідника ОУН, ідеолога ОУН.

Прошу пам’ятати про таких людей.

Продовжуємо нашу роботу.

Відповідно до пункту 12.1 Регламенту обласної ради після відкриття сесії, перед затвердженням порядку денного відводиться до 15 хвилин для стислих (до 3 хвилин) виступів і заяв уповноважених представників депутатських фракцій з внесенням пропозицій, повідомлень, без прийняття рішень по них.

Шановні колеги! Чи є уповноважені представники депутатських фракцій, хто хоче в цій частині виголосити якісь заяви?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. З вашого дозволу, на прохання нашого колеги-депутата Дмитра Івановича Дзвінчука я надаю слово йому для оголошення до відома деякої інформації.

Д.Дзвінчук. Доброго дня! Шановні колеги-депутати, ви спілкуєтесь з великою кількістю активних молодих людей, ви буваєте в територіальних громадах, спілкуєтесь там з молодими управлінцями, які прийшли на роботу, і я думаю, що вам корисною буде інформація щодо вступу в магістратуру публічного управління.

В цьому році Національне агентство державної служби спростило, внесло відповідні зміни, і Кабінет Міністрів їх прийняв, і спростило умови вступу в магістратуру публічного управління. Для посадових осіб місцевого самоврядування, для державних службовців в цьому році іспит комплексний приймає кафедра публічного управління та адміністрування в нашому університеті. Це єдиний іспит з основ економіки, держави і права. Чотири питання – і все.

Для тих людей, які поза публічним управлінням, не є публічними службовцями, вступ теж спрощений, і вони будуть складати тести в університеті нафти і газу, це фаховий тест з основ держави і права та економіки, і будуть усну співбесіду складати з іноземної мови. Повірте, що ми знайдемо у них знання іноземної мови, про яке вони самі не підозрюють.

Закликаємо повідомити, донести цю інформацію до потенційних вступників і дати можливість молодим талановитим, активним, ініціативним людям здобути професійну освіту в сфері публічного управління. Дякую.

О.Сич. Дякую вам, Дмитро Іванович, за інформацію. Беремо до відома.

Шановні колеги! Працюємо далі.

4 липня 2022 року відбулося засідання президії обласної ради.

Президія рекомендувала внести на розгляд 15-ї сесії обласної ради 31 питання і питання “Різне”. Проект порядку денного формувався з дотриманням термінів, встановлених Регламентом обласної ради, а також Законом України “Про доступ до публічної інформації”.

Проекти рішень проаналізовані на засіданнях постійних комісій обласної ради.

За результатами вивчення і розгляду постійними комісіями обласної ради надано відповідні висновки та рекомендації.

Інформую вас про те, що до проекту порядку денного внесено 7 питань, які були запропоновані вже на засіданні президії обласної ради, зокрема:

– за номером 3 – про отримання гуманітарної допомоги;

– за номерами 9-11 – про внесення змін до вже діючих обласних програм;

– за номером 24 – про внесення змін до рішення обласної ради щодо створення відокремлених підрозділів комунального некомерційного підприємства;

– за номером 25 – про скасування рішення обласної ради щодо передачі майна комунального некомерційного підприємства;

– за номером 26 – про затвердження у новій редакції Статуту комунального некомерційного підприємства.

Порядок денний та матеріали сесії ви отримали під час реєстрації, частина депутатів – під час проведення засідання президії обласної ради.

Також під час реєстрації ви отримали інформацію про виконання діючих обласних програм та роз’яснення НАЗК щодо застосування окремих положень Закону України “Про запобігання корупції” стосовно заходів фінансового контролю в умовах воєнного стану (подання декларації, повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, повідомлення про відкриття валютного рахунка в установі банку-нерезидента, проведення перевірок). Водночас такі роз’яснення буде надіслано на адреси ваших електронних скриньок.

І ще одна інформація. Ми завжди даємо вам інформацію, яка нам надходить від державних органів влади у відповідь на наше звернення, або якась інша. Сьогодні я вам повідомляю, що Комітет Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування збирає інформацію про те, чи в період воєнного часу відбуваються сесії обласної ради, чи є у них повноважний склад депутатів, про відсутність депутатів, з яких причин: хто закордоном, хто мобілізований, хто просто не з’являється і тому подібне. Воно трошки дивно виглядає, тому що насправді у нас відбулося дві сесії обласної ради в період воєнного стану, і при кожній сесії, ну, так признаюся, я отримував такий спротив щодо їх проведення, а тепер я собі думаю: а цей спротив був для чого? Для того, щоб потім показати статистику, що сесії не відбуваються? Бо сьогодні є намагання, на мою думку, звести обласні ради до того ж таки нікчемного рівня, до якого вже звели районні ради. Просто візьміть, будь ласка, до уваги. Я так, знаєте, мотивуюче це вам говорю, щоби ви все-таки з більшою охотою брали участь у засіданнях наших обласних… сесіях обласної ради.

Колеги, є пропозиція наданий вам проект порядку денного п’ятнадцятої сесії обласної ради взяти за основу.

Прошу голосувати.

За – 72, бачите, вже 72 є в залі присутні, а було – 64.

Рішення прийнято. Чи є пропозиції до проекту порядку денного?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Будь ласка, депутат Яворський. Включіть мікрофон.

А.Яворський. Доброго дня, шановний голово, президіє, шановні депутати! Прошу включити до порядку денного п’ятнадцятої сесії обласної ради два проекти рішень, які були розглянуті сьогодні на комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Це про призначення генерального директора комунального некомерційного підприємства “Обласна клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради” Грищука Остапа Івановича, і зразу по цьому проекту рішення оголошую про конфлікт інтересів, в даному питанні голосувати не буду. І… по черзі…

О.Сич. Коли дійде, тоді будете оголошувати конфлікт інтересів. До цього питання ще не дійшло, ми ще його в порядок денний не внесли. Може депутати не внесуть, а ви вже оголошуєте.

А.Яворський. Погоджуюсь, дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Поступила пропозиція внести до проекту порядку денного оголошене питання. Прошу визначатись.

За – 63, не голосували – 9: рішення прийнято.

Наступне питання яке?

А.Яворський. Наступне питання – про призначення генерального директора комунального некомерційного підприємства “Івано-Франківський обласний клінічний кардіологічний центр Івано-Франківської обласної ради”.

О.Сич. Прошу визначатись. Ставлю на голосування.

За – 66, не голосували – 6: рішення прийнято.

Чи є ще якісь пропозиції до проекту порядку денного?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропоную прийняти порядок денний в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій. Прошу визначатись.

За – 70, не голосували – 2: рішення прийнято.

Приступаємо до розгляду питань порядку денного, затвердженого нами.

Отже, перше питання. Розглядається питання “Про виконання обласного бюджету за
І квартал 2022 року”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 1 – в окремій брошурі.

Доповідає Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, лаконічно.

І.Мацькевич. Шановні депутати! На ваш розгляд вноситься проект рішення “Про виконання обласного бюджету за І квартал 2022 року”.

До загального та спеціального фондів обласного бюджету за звітний період надійшло
коштів в сумі 690 млн гривень, з них 42 відс. – це кошти з державного бюджету, які нам надійшли у вигляді дотацій та субвенцій.

Щодо наших власних надходжень, то хочу зазначити, що надходження загального і
спеціального фондів обласного бюджету за звітний період виконано. Так, за звітний період доходів загального фонду надійшло в сумі 346,7 млн гривень, що складає 110,7 відс. до затвердженого плану. До доходів спеціального фонду надійшло коштів в сумі 47,7 млн гривень, що складає 118,8 відс. до затвердженого плану.

Хочу зазначити, що до нас гарно надходять як надходження коштів по доходах фізичних осіб, так і надходять надходження до екологічного… надходження екологічного податку.

Щодо видатків, хочу зазначити, що за звітний період видатки проводились в повному обсязі відповідно до тих замовлень, які надходили від основних розпорядників коштів обласного бюджету. Вчасно виплачувалась заробітна плата та інші захищені статті видатків, які були заплановані в обласному бюджеті.

Шановні депутати! Прошу затвердити запропонований проект рішення.

О.Сич. Дякую. Чи є запитання до доповідача?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка, для запитань.

Кукурудз Ростислав Степанович.

Р.Кукурудз. Шановна Ірино Богданівно! Оскільки сьогодні вже 6 липня, і почалося як би друге півріччя, розкажіть коротенько про тенденції все-таки виконання бюджету за підсумками півріччя, напевно, ви вже ними володієте. І особливо десь, прошу вас: сконцентруйтесь на тих проблемних місцях, тобто, там, де вони не виконуються.

І.Мацькевич. Якщо брати динаміку надходжень до обласного бюджету за перше півріччя поточного року, то хочу зазначити, що темпи росту надходжень зменшились. Станом на 1 липня ми маємо перевиконання обласного бюджету на 110,5 відс. Це вже до уточненого плану. А в сумі це 70 млн гривень.

Щодо спеціального фонду, то теж надходження не зменшились. Перевиконання коштів, які нам надійшли до спеціального фонду, становить 10 млн гривень, або якщо у відсотках, то це є просто 123,6 відс.

Тому я не бачу ніяких загроз в обласному бюджеті. Ми будемо мати змогу фінансувати всі заплановані наші видатки. Хоча хочу зазначити, що ви знаєте, що в період воєнного стану Державна казначейська служба проводить видатки відповідно до постанови Кабінету Міністрів № 590, яка передбачає пріоритетність видатків в умовах воєнного стану.

О.Сич. Тому, шановні колеги, не тіштеся, що є перевиконання, тому що видатки обмежені тільки тим переліком, який встановлено відповідною постановою Кабінету Міністрів України. І насправді видатки від початку року, крім захищених статей, майже не проводились. Ось так треба сказати, Ірино Богданівно. По тих, скажемо так, запланованих нами видатках, які ми планували чи при розподілі бюджету розвитку, чи при розподілі екологічного фонду, особливо екологічного фонду, чи при розподілі перевиконання, видатки не проводились. До цього питання ми повернемось уже при внесенні змін до бюджету.

Карп Галина Василівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. В мікрофон.

Г.Карп. Ірино Богданівно, скажіть, будь ласка, який там… податку на доходи фізичних осіб по результатах за перший квартал? Це перше питання.

І друге питання. Чи здійснювалось розміщення тимчасово вільних коштів обласного бюджету на депозитних рахунках? І якщо так, то в якому обсязі? Дякую.

І.Мацькевич. Дійсно, розміщення тимчасово вільних коштів, які у нас були станом на 1 січня поточного року, ми не розміщували на депозитах. Ми планували розмістити, але якраз почались воєнні дії, і ми просто не ризикували в даних час це робити.

І зараз, на даний час, постанова № 590 не дозволяє розмістити кошти вже на депозитах, навіть якщо би ми хотіли. Тільки можемо купити воєнні облігації, якщо захочемо.

Щодо поступлень податку на доходи фізичних осіб, хочу зазначити, як я вже казала, що надходження у нас гарно йдуть. Якщо взяти за перше півріччя, то темп росту складає 107,8 відс. до уточненого плану, затвердженого 115,4 відс.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Князевич Володимир Романович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Випадково. Дякую, Ірино Богданівно.

Колеги, чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую. В такому разі ставлю проект рішення на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 72, не голосували – нуль: рішення прийнято.

І.Мацькевич. Дякую.

О.Сич. Розглядається питання “Про заснування Івано-Франківської обласної відзнаки – медалі “Доблесть Прикарпаття”.

Проект рішення номер 2 – в окремій брошурі.

Доповідач: Гринечко Мар’яна Валеріївна – керівник патронатної служби голови обласної ради.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань захисту прав учасників і ветеранів АТО/ООС та їхніх сімей, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

М.Гринечко. Шановні колеги! До вашої уваги пропонується заснувати даним рішенням Івано-Франківську обласну відзнаку – медаль “Доблесть Прикарпаття”. Дана медаль засновується з ініціативи обласної державної адміністрації та обласної ради з метою вшанування громадян за жертовність та зусилля, проявлені у волонтерській роботі, в організації і наданні матеріальної, фінансової та іншої допомоги Збройним Силам України, іншим військовим формуванням України для відсічі збройної агресії російської федерації, спрямованої проти суверенітету і територіальної цілісності Української держави. Тобто, медаллю будуть нагороджені, планується нагороджувати всіх тих, хто в тилу наближає нашу перемогу. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую. Шановні колеги! Насправді, пропозиція була Світлани Василівни, таку нагороду заснувати. Ну, скажемо так, ми вже в апараті доклались до самої ідеї, дизайну, до назви, от, але первинно це була пропозиція Світлани Василівни. Як сказала Мар’яна Валеріївна, будемо спільно нагороджувати людей, які докладаються до наближення перемоги: волонтери, благодійники, жертводавці, працівники медичної сфери, соціальної сфери, всі, хто дбає за переміщених осіб, хто дбає для фронту, – спільно будемо нагороджувати.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 71, не голосував – 1: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про отримання гуманітарної допомоги від Опольського
воєводства (Республіка Польща)”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 3 – в окремій брошурі.

Доповідає Василь Іванович Гладій – перший заступник голови обласної ради.

Проект напрацьовано постійною комісією обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства та рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Гладій. Шановне товариство! Ви знаєте, що між Івано-Франківською обласною радою і Опольським воєводством підписана Угода про співпрацю. 16 березня поточного року Сеймик Опольського воєводства прийняв відповідну постанову про виділення з бюджету 1 млн злотих для надання гуманітарної допомоги громаді Івано-Франківської області. Левова частка цих коштів піде на придбання будівельних матеріалів для проведення ремонту приміщень санаторію “Смерічка”, де зараз розміщені внутрішньо переміщені особи, а саме діти.

Даним проектом рішення ми визначаємо отримувачем гуманітарної допомоги від Опольського воєводства комунальне некомерційне підприємство “Обласна клінічна лікарня”, тому що дане підприємство включено в реєстр отримувачів гуманітарної допомоги. І другим пунктом ми зобов’язуємо обласну клінічну лікарню передати отриману гуманітарну допомогу санаторію “Смерічка” для проведення капітального ремонту приміщень для перебування внутрішньо переміщених осіб. Дане рішення необхідне для проходження вантажу гуманітарної допомоги і отримання його через державний кордон України.

У мене буде ще пропозиція після голосування за основу. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання, шановні колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань. Ну, я так тільки можу добавити, що коли нас проінформувало Опольське воєводство про те, що у них є рішення, прийняте Опольським воєводством, Сеймиком Опольського воєводства про те, що вони згідно свого рішення мають надати нам гуманітарну допомогу в розмірі 1 млн злотих, це грубо 7-8 млн гривень, ми їм запропонували не розпорошуватись, а вкласти в якийсь один об’єкт і дали на вибір ряд об’єктів нашої комунальної сфери, де розміщуються переміщені особи, діти, евакуйовані із зони бойових дій тощо. Вони зупинились на санаторії “Смерічка”, який є спільною власністю громад області, який розміщується у селищі Ворохта, і ми зараз технічно, власне, забезпечуємо отримання цієї допомоги для проведення капітального ремонту там.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Оскільки ще будуть додаткові пропозиції, знову ж таки, які пов’язані з механізмом отримання цієї допомоги, то я ставлю на голосування за основу. Прошу визначатись.

За – 71, не голосував – 1: рішення прийнято.

Будь ласка, Василь Іванович, пропозиція.

В.Гладій. Пропозиція наступна. Доповнити проект рішення пунктом 1: “Уповноважити голову обласної ради Олександра Сича підписати Угоду про надання-отримання гуманітарної допомоги громаді Івано-Франківської області (Україна) від Опольського воєводства (Республіка Польща)”. Відповідно пункти 1-3 проекту рішення вважати пунктами 2-4.

О.Сич. Прошу визначатись за пропозицію.

За – 69, не голосували – 3: рішення прийнято.

І ставлю на голосування проект рішення на голосування в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції.

За – 70, не голосували – 2: рішення прийнято.

Переходимо до наступного питання – “Про внесення змін до обласної програми підтримки сімей загиблих, постраждалих учасників Революції Гідності, осіб, які перебували і перебувають у складі добровольчих формувань, учасників бойових дій та інших громадян, які залучалися і залучаються та брали і беруть безпосередню участь у бойових діях,
здійсненні заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії
Російської Федерації проти України, починаючи з 20 лютого 2014 року, на
2022-2026 роки”.

Проект рішення номер 4 – в окремій брошурі.

Доповідає Миронюк Уляна Григорівна – в. о. директора департаменту соціальної політики обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань захисту прав учасників і ветеранів АТО/ООС та їхніх сімей, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, Уляна Григорівна.

У.Миронюк. Доброго дня, шановні депутати! Ми просимо внести зміни до обласної програми підтримки сімей загиблих, постраждалих учасників Революції Гідності, осіб, які перебували і перебувають у складі добровольчих формувань, учасників бойових дій та інших громадян, які залучалися і залучаються та брали і беруть безпосередню участь у бойових діях, здійсненні заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації проти України, починаючи з 20 лютого 2014 року. Ми просимо внести зміни до пункту заходів програми 3.18, який був такого змісту: “Забезпечення безкоштовним навчанням у державних професійних, професійно-технічних, вищих навчальних закладах дітей, батьки яких загинули або постраждали”, виклавши в такому змісті: “Забезпечення безкоштовного здобуття вищої фахової передвищої професійної, професійно-технічної освіти дітям, батьки яких загинули” у зв’язку з клопотанням департаменту освіти та змінами до Закону України “Про фахову передвищу освіту”.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

У.Миронюк. Дякую.

За – 69, не голосували – 3: рішення  прийнято.

Наступне питання – “Про внесення змін до Антикорупційної програми Івано-Франківської обласної ради на 2021-2023 роки”.

Проект рішення номер 5 – в окремій брошурі.

Доповідає Палійчук Микола Васильович – заступник голови обласної ради.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

М.Палійчук. Шановні колеги! До вашого розгляду вноситься питання “Про внесення змін до Антикорупційної програми Івано-Франківської обласної ради на 2021-2023 роки”. Минулого року ми прийняли дану програму, відправили її в Київ на погодження в Національне агентство з питань запобігання корупції, вони погодили, але з висловленням обов’язкового до розгляду позицій, що додаються. Головатюк Людмила Дмитрівна попрацювала, напрацювала пропозиції. Є табличка порівняльна, що було і в якій редакції пропонується врахувати пропозиції Національного агентства з питань боротьби з корупцією. Прошу підтримати.

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую, Миколо Васильовичу.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні, подати пропозиції?

Є. Будь ласка, увімкніть мікрофон Головатюк Людмили.

Л.Головатюк. Доброго дня! Я повідомляю про конфлікт інтересів під час розгляду цього питання, участі у голосуванні брати не буду. Дякую за підтримку.

О.Сич. Приймається.

Колеги, ставлю проект рішення, оскільки не було пропозицій, за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 67, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до програми фінансової підтримки комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради “БУДІНВЕСТ” на
2021-2022 роки”.

Проект рішення номер 6 – в окремій брошурі.

Доповідає Сурело Дар’я Володимирівна – директор комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради “БУДІНВЕСТ”.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Постійна комісія з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства не рекомендувала зазначений проект рішення до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

Д.Сурело. Доброго дня, шановні депутати! На ваш розгляд надається проект рішення про зміни програми фінансової підтримки комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради “БУДІНВЕСТ” на 2021-2022 роки. Якщо розглянути брошуру проекту рішення, то там зміни стосуються в додаванні на цей рік, прохання додавання 350 тис.гривень. Стосується це фонду заробітної плати. Пояснюю чому.

Дана ситуація згідно воєнного стану… фінансуються об’єкти тільки поточних видатків. Якщо це поточний ремонт, то підприємство не має брати на свою дохідну частину 2,5 відс. То єсть воєнний стан нас огранічіл в дохідній частині. Тому дуже прошу підтримати дану програму.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка, запишіться для запитань.

Головчук Михайло Михайлович.

Голос із залу. Випадково.

О.Сич. Випадково. Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Ні, не випадково. Дякую. Пан голово, я пам’ятаю… Якщо можна, запитання. Ви, коли у нас був звіт, ви казали: підприємство створюється для досягнення прибутку, здійснення комерційної діяльності, надходжень і тому подібне. Ми прийняли ваш звіт на минулій сесії, і зараз ви знову збільшуєте програму. І мені сподобалось, в загальних положеннях… ви ж розробляли цю програму самі, самі її презентуєте, написали: “на даний час фінансовий стан комунального підприємства є критичним через відмову головного управління Державного казначейства України в області”. Ну, то ви не спілкуєтесь з головою облдержадміністрації, щоб вони вирішили це питання, але не за рахунок сесії обласної ради збільшувати фінансування програми. Це одне.

І друге. Я розумію, побачив по додатках, гарно ви підготували, де є саме зміни. Але на канцтовари 50 тис. гривень в цей час, воно якось, знаєте некоректно.

Д.Сурело. Пояснюю. Перше питання: стосується казначейства, тому що казначейство
згідно 590-ї постанови Кабінету Міністрів… згідно є перелік того, що зараз фінансується. І у нас, наші видатки не входять до фінансування згідно цієї постанови. Тому вона блокує нам дохідну частину, і ми просимо підтримки.

Ми працюємо, у мене також знаходяться спеціалісти, які зараз воюють заради нашого спокою. І я не маю права згідно законодавства не виплачувати їм заробітну плату.

Що стосується канцтоварів, ви розумієте, що підприємство працює і нам також треба канцтовари, але ці витрати – 50 тис. гривень – не тільки на канцтовари, але ми просимо також хоча би якусь частину на паливо, тому що ми виїжджаємо на об’єкти, ми дивимось, ми передивляємось, у нас працює технічний нагляд, ми працюємо, ми працюємо по поточних ремонтах.

О.Сич. Наступне питання, Дьоміна Наталія Миколаївна.

Н.Дьоміна. Всім доброго дня! Дар’я Володимирівна, у мене кілька таких коротеньких запитань. Скажіть, будь ласка, а який штатний розпис вашого закладу, середній фонд місячної заробітної плати? І таке основне запитання: які дії ви як керівник здійснили протягом останнього часу, щоби зменшити видатки підприємства, адже це вже втретє ви плануєте отримати допомогу, так, за 6 місяців? Які дії ви як керівник, тобто, скоротили, у відпустку за свій рахунок, можливо, знизили заробітну платню, тому що керівництво отримує по 40 тис. гривень, а співробітники 25-28? Можливо, так роботи не дуже є багато, можливо так багато не треба? Дякую.

Д.Сурело. Дивіться, у нашому штатному розписі… не змінна і знаходиться 7 одиниць, тоєсть, не змінена. Одна одиниця – юрисконсульт знаходиться зараз на захисті України. Згідно того, що робився фонд заробітної плати на місяць, складає приблизно 200 тис. гривень, це якщо ставки повні, то єсть повна ставка є.

Які були мною заходи? Це перевод всіх колєг на 0,5 ставки, а деяких на 0,25 ставки. Також я зараз знаходжуся на пів ставки. Всі виходи у безкоштовну відпустку, але згідно законодавства це має бути не більше 15 діб, це також було застосовано. Більше я не маю ніяких законних прав.

О.Сич. Запитання закінчились. Дякую, Дар’є Володимирівно.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Немає.

Шановні колеги! У нас… зараз, є. У нас і наступне  питання буде подібного характеру. Так, ми й раніше планували підтримку цього підприємства на період становлення, оскільки воно існує рік часу, не встигло ще “стати на ноги”, хоча має перспективу стати, бо це така є сфера діяльності, що воно може заробляти. Але сьогодні у нас виникають питання, коли навіть ті підприємства, про які ми ніколи не думали, що треба буде їх підтримувати в умовах воєнного часу, не мають обсягу робіт, не мають обсягу замовлень. В той же час вони і ми, як їхні власники, зобов’язані забезпечити виплату заробітної плати і не можемо людей звільняти під час воєнного стану. І тому ми змушені приймати такі рішення. Так, вони виглядають не популярними, але це рішення для стабілізації ситуації в умовах воєнного режиму.

Не записався, але просився до слова… Ні, давайте так. Давайте запишимось. Запишіться, будь ласка, хто бажає взяти участь в обговоренні. А то я так запитав, хто бажає. Ніхто не бажав. А потім вже виявляється, що є бажаючі.

Кукурудз Ростислав Степанович, будь ласка.

Р.Кукурудз. Дякую. Шановні колеги! Я просто хочу звернути вашу увагу і нагадати, що на одному з минулий засідань сесії обласної ради, коли ми теж обговорювали діяльність підприємства, ми домовлялись, що будь-які зміни до фінансового плану, будь-які зміни до фінансування цього підприємства будуть спочатку розглядатись на засіданні спостережної ради і потім, тільки потім вноситись на засідання відповідних комісій чи вже аж на засідання сесії. На жаль, наша домовленість не була виконана, не була витримана. Не відбулося ні засідання спостережної ради, це питання не було обговорено, тому сьогодні довелось абсолютно робочі питання давати в сесійній залі.

Мені здається, знаєте, що насправді, якби це обговорення відбулося, то ми би напевно знайшли шляхи, яким чином можна нормалізувати роботу підприємства, яким чином побудувати йому дорожню карту чи фінансову перспективу для того, щоб воно стало як би мінімум не збитковим і не потребувало би дофінансування. Тому десь маю сьогодні пропозицію утриматись від підтримки, провести все-таки засідання спостережної ради, знайти резерви, знайти можливості для того, щоб підприємство не потребувало дофінансування. Тому що якщо ми десь подивимось аналогічні рішення далі, то ті підприємства інші наші, комунальні підприємства, вони дають собі ради, їх не потрібно дофінансовувати, за виключенням енергоносіїв. Енергоносії – це зрозуміло. Тобто, вони виросли, ми їх дофінансовуємо. Але ні одне з діючих сьогодні наших комунальних підприємств не прийшло до нас з проханням додати гроші на зарплату, виключно це. Тому я пропоную все-таки повернутись до нашої домовленості і обговорити, знайти можливості як би оздоровлення фінансового через внутрішні резерви. Дякую.

О.Сич. Шевченко Олександр Леонідович.

О.Шевченко. Шановні депутати! Шановні головуючі! Хочу сказати, що найбільше люди потребують допомоги саме в час війни, як на фронті, так і ті люди, які знаходяться в тилу, які забезпечують фронт всім необхідним. І ту якраз медаль, яку ми сьогодні, я так розумію, заснували, якраз про це й говорить.

Якщо людина працює і не отримує заробітну плату, а обласна чи там, припустимо, не
повністю заробітну плату, ми чомусь боремось за зниження зарплати і так далі, і тому подібне в такий час, а обласна рада доходи свої не зменшує, а витрат не проводить, тому що ми не можемо, крім зарплати, напевно, проводити багато затрат, які запланували. То я, наприклад, рахую, що та організація, сьогодні я рахую нас такою великою громадською організацією, чи не громадською організацією, скажемо, обласна рада, ми представники всієї громади, ми маємо відповідні доходи, то чому ми повинні зменшувати або взагалі думати не допомагати цим
підприємствам? Тому я би хотів, щоб ми допомагали таким підприємствам, не знижали заробітну плату. І ці люди, подякуючи за це, будуть допомагати тим людям, які на фронті. Тому що від кожного з нас залежить ця перемога.

Тому моя проста і зрозуміла думка: не треба зменшувати затрати, особливо на заробітні плати людям, які працюють, які сьогодні є в тилу. Тому що ганьба тій організації, яка має гроші, не виплачує своїм людям заробітну плату, мотивуючи війною. От така моя думка. Дякую.

О.Сич. Палійчук Микола Васильович.

М.Палійчук. Шановні колеги! Я все ж таки буду просити всіх підтримати дану програму. І хочу наголосити: ця програма… жодної копійки ми не виділяємо, в тому числі й наступними рішеннями. Цим ми даємо можливість в любий час на наступній сесії наповнити.

Чому ми це робимо? Тому що, справді, підприємство, воно би вийшло на самоокупність, якби не війна. Ми свідомо дали їм значно більше об’ємів робіт, і вони мали отримували 2,5 відс. У нас вони вже проводять тендер по санаторію, ті матеріали, які надійдуть з Польщі. Але вони не можуть брати 2,5 відс., вони роботу роблять, а не можуть брати 2,5 відс., тому що це поточні ремонти, а вони беруть з капітальних. Постанова заборонила капітальні ремонти робити.

Наступне. Одним з наступних рішень ми їм даємо об’єм робіт. І якщо казначейство буде працювати і пропускати ці кошти, то їм… вони зароблять собі уже, і їм не треба буде тих об’ємів. Тому ми жодної копійки їм не даємо сьогодні, приймаємо програму. А побачимо на вересень місяць: якщо вони заробили, то ми їм різницю дамо, а якщо не заробили, то будемо давати по потребі. Але роботи вони все рівно будуть виконувати. Вони ніде не діваються. І там всього-навсього 6 живих людей. Якщо об’єкт знаходиться у Верховині чи у Ворохті, потрібно їздити. Ви знаєте ціну палива, бензини. Туди і назад, так декілька раз поїхати, щоб здійснити технічний нагляд. Вони розробили проектно-кошторисну документацію, вони зробили все безкоштовно вже, тому прохання підтримати дану програму.

О.Сич. Шановні колеги! Обговорення завершено. Пропозицій до проекту рішення не було.  Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 59, утримались – 4, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 11.05.2022
№ 419-14/2022 “Про програму фінансової підтримки комунальних підприємств для оплати енергоносіїв та комунальних послуг в умовах воєнного стану на 2022 рік”.

Проект рішення номер 7 – в окремій брошурі.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства, з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, Василь Іванович.

В.Гладій. Шановні колеги! 11 травня поточного року ми з вами прийняли відповідну програму фінансової підтримки комунальних підприємств для оплати енергоносіїв та комунальних послуг в умовах воєнного стану на поточний рік. Ініціаторами розроблення даної програми були 5 наших комунальних підприємств, а саме: Івано-Франківське обласне бюро технічної інвентаризації, Коломийське міжрайонне бюро технічної інвентаризації, навчально-курсовий комбінат житлово-комунального господарства, “Про-Експерт” і “БУДІНВЕСТ”. Мова йшла про енергоносії та комунальні послуги.

Які зміни ми пропонуємо? Перше, пропонуємо змінити назву програми. Нова редакція наступна: “Про програму фінансової підтримки комунальних підприємств в умовах воєнного стану на 2022 рік”. Не конкретизувати, що це є для енергоносіїв та комунальних послуг.

Друге, збільшити орієнтовний обсяг фінансування програми. Чинна редакція: 1 млн
760 тис. гривень, редакція, яка пропонується, – 3 млн 324 тис. гривень.

Знову ж таки, це не є виділення коштів, це є внесення змін у паспорт програми, що дає можливість при прийнятті наступних рішень виділити ці кошти. Чи буде така потреба? Будемо визначатись вже безпосередньо, коли будемо розглядати це питання. Це тільки є така… ми надаємо таку можливість.

І у перелік заходів: ми змінюємо два заходи, а саме: що стосується навчально-курсового комбінату житлово-комунального господарства. Фінансування передбачалось 283 тис. гривень, ми пропонуємо 1 млн 241 тис. гривень. І “Про-Експерт”: 42 тис. гривень, і 648 тис. гривень ми пропонуємо. Ситуація подібна: в умовах воєнного стану дані підприємства працюють, вони є на самофінансуванні, вони не можуть на сьогоднішній день заробити в повній мірі для того, щоб оплатити заробітну плату. Зразу хочу сказати, що всі переведені на 2/3 посадового окладу заробітної плати, але якщо ситуація буде сприятлива і кошти будуть, підприємства зароблять, то, звичайно, що ніякі кошти з обласного бюджету виділятись не будуть. На сьогоднішній день ми створюємо таку умову. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання, колеги? Немає запитань.

Дякую, Василю Івановичу.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Я думаю, що колега Кукурудз слухав уважно доповідача і зрозумів, що деякі інші підприємства теж сьогодні потребують підтримки по заробітній платі, ті, які ніколи її не потребували. Чому? Бо не мають обсягу робіт в умовах воєнного стану. Може будуть мати до кінця року, але наразі не мають. Ми зобов’язані як їхні власники забезпечити їм виплату
заробітної плати, зокрема це підприємство “Про-Експерт”, яке надає експертні послуги, а як відомо, сьогодні будівництво припинилось… і навчально-курсовий комбінат. В трошки кращому стані обласне бюро інвентаризації і Коломийське. Чому? Бо відкрили реєстри, і вони хоч трошки працюють і мають можливість заробляти.

Колеги, оскільки не було пропозицій, ставлю на голосування за основу…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка, для виступів і можливих пропозицій.

Карп Галина Василівна.

Г.Карп. Так, шановні депутати, остання сторінка порівняльної таблиці, де перелік заходів, обсяги та джерела фінансування програми фінансової підтримки, вказані тільки чотири
комунальні підприємства, а в додатку, де пише “Перелік”, вказано ще п’яте… тобто, комунальне підприємство Івано-Франківської обласної ради “БУДІНВЕСТ” – 55 тис. гривень.

Так ми доповнюємо цей перелік заходів 55 тис. гривень, чи ми його виключаємо? Василю Івановичу!

В.Гладій. Ми не змінюємо його, ми змінюємо тільки по двох комунальних підприємствах. Змінюємо по обласному навчально-курсовому комбінату і по “Про-Експерт”. Інші цифри залишаються без змін.

Г.Карп. Дякую.

О.Сич. Інших пропозицій, зауважень немає, колеги? Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 67, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до регіональної цільової програми діяльності господарського підрозділу управління обласної державної адміністрації з питань ресурсного забезпечення на 2020-2022 роки (зі змінами)”.

Проект рішення номер 8 – в окремій брошурі.

Доповідає Гладенький Тарас Михайлович – начальник управління обласної державної адміністрації з питань ресурсного забезпечення.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

Т.Гладенький. Шановний пане голово, шановні депутати! Доброго дня! Вноситься
проект рішення “Про внесення змін до регіональної цільової програми діяльності господарського підрозділу управління обласної державної адміністрації з питань ресурсного забезпечення на 2020-2022 роки”. Метою внесення змін є збільшення загального фонду обласного бюджету за рахунок спеціального фонду, оскільки в умовах воєнного стану господарський підрозділ потребує для виплати заробітної плати працівникам, штат яких збільшено, для утримання сховища, яке працює в режимі 24/7, для потреб оплати енергоносіїв, а також комунальних послуг, ціни на які збільшились. Крім того, зумовлена потребою у додаткових коштах для закупівлі реманенту та обслуговування механізмів сховища, а також є потреба у належному утриманні спецавтомобіля, який перевозитиме спеціальні вантажі з областей, де йдуть активні бойові дії.

Тому прошу, шановні депутати, підтримати проект цього рішення. Дякую.

О.Сич. Колеги, тобто, ви зрозуміли? Додаткових грошей ми не даємо, перекидаємо просто зі спеціального фонду на загальний у зв’язку із збільшенням витрат на утримання бомбосховища, це по-перше, а по-друге, для обслуговування спеціального автомобіля, який доставляє “200-ті грузи” з лінії фронту.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні, подати якісь пропозиції? Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 69, не голосували – 3: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до Програми розвитку освіти Івано-Франківщини на 2016-2023 роки (зі змінами)”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 9 – в окремій брошурі.

Доповідає Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Кімакович. Шановний голово, шановні депутати! Йде мова про розширення категорії людей, які можуть отримувати стипендії. Йде мова про те, що, крім учасників АТО, на жаль, ми повинні додати учасників бойових дій у зв’язку з проведенням військових дій. Це одна категорія. А друга категорія, ми передбачаємо для розвитку позашкільної освіти можливість фінансування здійснення підтримки організацій позашкільної освіти. Не йде мова про виділення додаткових коштів, йде мова про створення програми… нового рядка в програмі і про розширення категорії людей, які будуть отримувати стипендію голови. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую, Вікторе Євстахійовичу.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 68, не голосували – 4: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласної комплексної програми
“Відзначення 1125-річчя від часу першої згадки про місто Галич” на 2022-2023 роки”.

Внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 10 – в окремій брошурі.

Доповідає Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури, національностей та релігій обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Федорак. Шановний пане голово, члени президії, колеги, депутати!

Даний пункт підготовлений на основі клопотання Галицької міської ради, яка є співвиконавцем пункту 32 зазначеної програми. Міняється відповідно текстовка: замість “реконструкція історичної забудови м.Галича” – “благоустрій території Майдану Різдва у м.Галичі”. Суть зміни полягає в тому, що є, як вже колеги попередньо говорили, є дія постанови Кабінету Міністрів № 590, яка регламентує проведення окремих видів робіт, тому можливо проводити власні видатки на благоустрій територій. Про що і відповідно підготовлено проект рішення.

О.Сич. Колеги, війна війною, а серйозна дата з дня заснування Галича наближається, розробили програму. На жаль, ми нічого з того, що пропонувалось, ми розробляли програму з участю громадських активістів, експертів тощо, ми зробити не можемо, тому що порядок фінансування цього не дозволяє. Єдиний пункт, який ми можемо сьогодні допомогти, це допомогти впорядкувати центральну площу Галича, оскільки постанова Кабінету Міністрів дозволяє благоустрій, то ми дещо підкореговуємо цей пункт, що дати можливість Галичу хоч трошки підготуватись до свого ювілею.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 68, не голосували – 4: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до комплексної програми “Здоров’я населення Прикарпаття на 2021-2025 роки”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 11 – в окремій брошурі.

Доповідає Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, Ігоре Анатолійовичу.

І.Дмитренко. Шановний Олександре Максимовичу, шановна президіє, шановні депутати! Пропонується вам проект рішення “Про внесення змін до комплексної програми “Здоров’я населення Прикарпаття на 2021-2025 роки”.

Даним проектом планується дофінансування центру репродукції закладу Міністерства охорони здоров’я України для покращення матеріально-технічної бази.

Прошу підтримати. В даному проекті керівником закладу – центру репродукції було надано лист-клопотання про те, що даному закладу потрібні лабораторні інкубатори та специфічний мікроскоп для роботи центру репродукції. Прошу підтримати.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є запитання. Будь ласка, запишіться для запитань.

Волошин Сергій Ярославович.

С.Волошин. Шановні колеги! В першу чергу, хочу подякувати всім за те, що ми зберегли санаторії в 2021 році і не допустили скорочення штату працівників.

Ігоре Анатолійовичу, маю до вас наступне питання. В період війни ми всі побачили, що санаторно-курортні заклади в регіоні надзвичайно потрібні, адже саме в них отримали прихисток вимушені переселенці, не хочу деталізувати, але насправді дуже вагому допомогу вони надали для людей. І у мене наступні питання до вас. Чи ми продовжуємо процеси реорганізації санаторіїв? Скажіть, будь ласка. Перше.

І друге, яка зараз ситуація із фінансуванням закладів? Якщо можна, кожного зокрема.

О.Сич. Я не дозволяю відповідати на це запитання, оскільки ми не розглядаємо зараз санаторії. Коли будуть санаторії, будемо говорити… Для чого витрачати час? Ми не говоримо зараз про санаторії, ми говоримо про центр репродукції.

Бардяк Євгенія Мар’янівна.

Є.Бардяк – депутатська фракція “Батьківщина”. Ігоре Анатолійовичу, два місяці тому на сесії, коли ми розглядали питання по медичній бібліотеці, ви запевняли, що при реорганізації люди не будуть звільнені. Але на даний час є така ситуація, що чотири працівники власне
медичної бібліотеки йдуть на біржу праці, вони не пенсійного віку. Можете пояснити, чому розходяться слова ваші від того разу і те, що є насправді? Скажіть, будь ласка.

О.Сич. Даруйте, а можна слідкувати за перебігом сесії? Ну, ми не розглядаємо ці питання! Ну, підійдіть в робочому порядку, з’ясуйте ці питання. Ні, ну, якщо бажаєте, можете на одне і друге питання відповідати, я просто для економії часу.

Шановні колеги! Ми вносимо зміни до програми охорони здоров’я нашої обласної з можливістю допомагати центру репродукції. Немає бесіди про санаторії, немає бесіди про бібліотеки.

Мельниченко Оксана Михайлівна. Записалась, я бачу, помилково, так?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Є. Будь ласка, запишіться для обговорення.

Яворський Андрій Михайлович.

А.Яворський. Шановні колеги! Сьогодні зранку теж ми розглядали цей проект рішення, і прошу доповнити додатком 23, де погоджено нашою комісією пунктом матеріально-технічне забезпечення Івано-Франківського національного медичного університету. Тобто, мова йде про… виправити ту помилку, яку десь рік тому департамент охорони здоров’я… дав зобов’язання перед медичним університетом.

Так що є таке прохання підтримати даний проект рішення.

О.Сич. Отже, колеги, окрім однієї зміни, яка стосується центру репродукції, пропонується ще одна зміна, яка стосується співпраці з медичним університетом. Ви зрозуміли, так? Тому я спочатку ставлю за основу, а потім будемо голосувати пропозицію голови комісії.

Прошу визначатись за основу.

За – 67, не голосували – 5: рішення прийнято.

І прошу проголосувати пропозицію, оголошену головою комісії Андрієм Яворським. Будь ласка.

За – 59, проти – 1, не голосували – 12: рішення прийнято.

Чи є ще пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 65, не голосували – 7: рішення прийнято.

Наступне питання – “Про внесення змін до обласного бюджету на 2022 рік”.

Проект рішення номер 12 – в окремій брошурі.

Доповідає Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету,
соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

І.Мацькевич. Шановні депутати! Вашій увазі пропонується проект рішення “Про внесення змін до обласного бюджету на 2022 рік”.

Даний проект передбачає врахування в доходах загального фонду додаткової дотації з державного бюджету місцевим бюджетам для надання компенсації комунальним закладам нашої області, закладам освіти, закладам спільної власності територіальних громад області в сумі 20,3 млн гривень і спрямування цих коштів тим закладам, де розміщувались внутрішньо переміщені особи, для компенсації енергоносіїв, які ними були використані. Це така нова дотація, яка надійшла з державного бюджету.

Також даний проект рішення передбачає внесення змін до рішення обласної ради від 24.12.2021 року, а саме викладається у новій редакції перелік заходів регіональної цільової програми розвитку інфраструктури Івано-Франківської області відповідно до потреб, які зараз виникають, та відповідно до тої постанови 590-ї, якою передбачається перелік заходів, які можуть фінансуватись в умовах воєнного стану.

Також даний проект рішення передбачає спрямування вільного залишку коштів обласного бюджету головним розпорядникам коштів обласного бюджету згідно з додатком номер 3.

Шановні депутати! Прошу погодити даний проект рішення.

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідачки?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Дякую. Немає. Можете сісти, Ірино Богданівно.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Бо я бачу, що пропозиції будуть, я окремо
ставлю питання для пропозицій. Чи є для обговорення бажаючі?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Для обговорення чи пропозицій?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Для пропозицій. Колеги, давайте я поставлю за основу, а потім дам запис для пропозицій.

Прошу визначатись за основу.

За – 66, не голосували – 5: рішення прийнято.

Прошу записатись для виголошення пропозицій до проекту рішення.

Палійчук Микола Васильович.

М.Палійчук. Шановні колеги! Прошу внести наступну зміну. Позиція по департаменту охорони здоров’я облдержадміністрації за кодом бюджетної програми 07110152 “Інші програми та заходи в сфері охорони здоров’я” програми фінансової підтримки комунальних некомерційних підприємств охорони здоров’я Івано-Франківської обласної ради на 2022-2023 роки для КНП “Івано-Франківський обласний центр громадського здоров’я”, комунальний заклад
“Обласна наукова медична бібліотека” в сумі 1 млн 400 грн замінити на: департамент охорони здоров’я обласної державної адміністрації за кодом бюджетної програми 07110152 “Інші програми та заходи в сфері охорони здоров’я” програми фінансової підтримки комунальних некомерційних підприємств охорони здоров’я Івано-Франківської обласної ради на 2022-2023 роки для КНП “Івано-Франківський обласний центр громадського здоров’я” в сумі 1 млн 234 тис.
200 грн і департамент охорони здоров’я облдержадміністрації за кодом обласної програми 07114030 “Забезпечення діяльності бібліотек” для комунального закладу “Обласна наукова медична бібліотека” виплати заробітної плати з нарахуванням в сумі 165 тис. 800 гривень.

О.Сич. Суми не міняються, сума уточнюється по двох об’єктах.

Прошу визначатись. Ставлю на голосування.

За – 68, не голосували – 3: рішення прийнято.

Якимчук Михайло Ігорович.

М.Якимчук. Доброго дня! Шановні колеги! Прохання підтримати зміни в додатку 4… зміни… хочу змінити розпорядників коштів, а саме: “поточний ремонт системи опалення, водопостачання громадського будинку для внутрішньо переміщених осіб по вул.Молодіжна, 1 у с.Збори Верхнянської територіальної громади” на наше комунальне підприємство “БУДІНВЕСТ”, а також “поточний ремонт протирадіаційного укриття № 33504, що розташоване в приміщенні Войнилівського ліцею Войнилівської селищної ради”, також змінити розпорядника коштів – “БУДІНВЕСТ”, а також “поточний ремонт протирадіаційного укриття № 33473, що розташоване у приміщенні Войнилівського закладу дошкільної освіти – ясла-садочок “Берізка” Войнилівської селищної ради…”, дальше – по тексту, також на “БУДІНВЕСТ”.

Дякую. Прохання підтримати.

О.Сич. Трошки інакше. Я трошки інакше сформулюю, щоб не вносити в кожну стрічку. От, пункти такі-то розпорядником визначити “БУДІНВЕСТ”. Три названі пункти розпорядником коштів визначити “БУДІНВЕСТ”. Ставлю на голосування. Просто міняється розпорядник коштів.

За – 69, не голосували – 2: рішення прийнято.

Мельничук Василь Іванович.

В.Мельничук. Шановні колеги! Вношу пропозицію: у додатку 3 позицію “Капітальний ремонт приміщення Снятинського психоневрологічного інтернату у м.Снятин, вул.Воєводи Коснятина, 102” доповнити словами “для розміщення внутрішньо переміщених, евакуйованих осіб”.

О.Сич. Уточнення. Ставлю на голосування.

За – 68, не голосували – 3: рішення прийнято.

Бардяк Євгенія Мар’янівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Випадково. Левицький Олександр Михайлович.

О.Левицький – депутатська фракція “Батьківщина”. В додатку 4 бюджету селищної ради Отинійської по спецфонду вилучити позицію “придбання медичного обладнання…” і далі – по тексту, і спрямувати кошти як субвенцію Отинійській селищній раді по загальному фонду в сумі… та сума не міняється – 115 тис. гривень, на придбання матеріалів, деталей, інвентарю для ремонтних робіт господарським способом у Храмі Введення Богородиці у Храм.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 66, не голосували – 5: рішення прийнято.

Саїв Сергій Степанович.

С.Саїв. Шановні колеги! Прошу змінити розпорядника коштів з Богородчанської територіальної громади на Дзвиняцьку територіальну громаду по об’єктах в додатку 3 “Поточний ремонт покрівлі даху для облаштування приміщення тимчасового перебування”, суми не міняються, так залишиться, “та придбання будівельних матеріалів для ремонту підлоги в Космацькій гімназії, вул.Молодіжна”, та в додатку 4 “Поточний ремонт покрівлі даху для тимчасового перебування у Дзвиняцькій КНП”, – 500 тис. гривень.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 67, не голосували – 4: рішення прийнято.

Волошин Сергій Ярославович.

С.Волошин. Шановні колеги! Значить, додаток номер 3, пропозиція: “ремонт споруд цивільного захисту (укриття, бомбосховище) в с.Перерісль Переріслянської сільської територіальної громади Надвірнянського району Івано-Франківської області” змінити на “ремонт споруд цивільного захисту в с.Перерісль та с.Гаврилівка Переріслянської сільської територіальної громади Надвірнянського району Івано-Франківської області”.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 64, не голосували – 7: рішення прийнято.

Кукурудз Ростислав Степанович.

Р.Кукурудз. Шановні колеги! В додатку номер 4 прошу вилучити пункти “утримання мереж вуличного освітлення по вул.Гаврилюка та Шкільна у с.Чукалівка” в сумі 125 тис. гривень, а також “благоустрій території по вул.Гаврилюка та Шкільна у с.Чукалівка” в сумі 80 тис. гривень, разом складає 205 тис. гривень, і цією сумою 205 тис. гривень доповнити пункт “благоустрій території по вул.Івана Франка у с.Рибне Ямницької територіальної громади Івано-Франківського району”.

О.Сич. Ставлю на голосування. Зараз другу поставлю. Ставлю на голосування.

За – 69, не голосували – 2: рішення прийнято.

І, будь ласка, другу пропозицію, депутат Кукурудз.

Р.Кукурудз. Також в цьому додатку змінити суми фінансування: зменшити на 36 тис.
550 грн пункт “благоустрій прилеглої території Кутської селищної… Косівської ради” і відповідно на цю суму 36 тис. 550 грн збільшити розділ “Придбання бруківки для благоустрою населених пунктів Кутської селищної територіальної громади Косівського району”. Дякую.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 67, не голосували – 4: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням всіх проголосованих пропозицій. Прошу визначатись.

За – 69, не голосували – 2: рішення прийнято.

Переходимо до наступного питання. Розглядається питання “Про виконання Комплексної регіональної цільової програми розвитку водного господарства на період до 2021 року в області”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 13 – в окремій брошурі.

Доповідає Козар Олег Павлович – в. о. начальника Дністровського басейнового
управління водних ресурсів.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

О.Козар. Шановні депутати! На ваш розгляд вноситься питання “Про виконання
Комплексної регіональної цільової програми розвитку водного господарства на період до
2021 року в області”.

Зазначена програма складається з трьох розділів. Перший розділ – це забезпечення…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Козар. Перший розділ – це забезпечення розвитку меліорації земель і поліпшення екологічного стану зрошених та осушених угідь. Другий розділ – це першочергове забезпечення централізованим водопостачанням сільських населених пунктів, і третій розділ – це комплексний протипаводковий захист басейну річок Дністра, Пруту та Сірету.

За рахунок коштів обласного бюджету фінансувався перший розділ програми. З передбачених 3,3 млн гривень було виділено 1,5 млн гривень. За ці кошти проводились роботи для виконання меліоративних заходів на внутрішньогосподарській і комунальній мережі.

Що стосується другого розділу програми, то безпосередньо через програму цей розділ не фінансувався. Це стосується першочергового забезпечення централізованого постачання…

О.Сич. Олеже Павловичу, я прошу вибачення.

Колеги, вам завчасно матеріали були роздані, ви їх маєте. Може перейдемо до запитань.

Чи є запитання до доповідача з приводу виконання програми? Не бачу.

Дякую, Олеже Павловичу.

Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 65, не голосували – 6: рішення прийнято.

Наступне питання – “Про затвердження Положення про порядок проведення конкурсу з визначення проєктів (програм), розроблених інститутами громадянського суспільства, спрямованих на здійснення соціально-психологічної реабілітації осіб, які перебувають чи перебували у складі добровольчих формувань, учасників бойових дій та інших громадян, які залучалися і залучаються та брали і беруть безпосередню участь у бойових діях,
здійсненні заходів з національної безпеки і оборони, відсічі і стримування збройної агресії Російської Федерації проти України, починаючи з 20 лютого 2014 року (в т. ч. які залучалися і брали безпосередню участь в антитерористичній операції та Операції Об’єднаних Сил в районах їх проведення), та членів їх сімей”.

Проект рішення номер 14 – в окремій брошурі.

Доповідач: Миронюк Уляна Григорівна – в. о. директора департаменту соціальної політики обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань захисту прав
учасників і ветеранів АТО/ООС та їхніх сімей, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

У.Миронюк. Шановні депутати! Просимо затвердити Положення. Дане Положення складається з чотирьох розділів: Загальні положення, Організаційне забезпечення конкурсу, Процедура проведення конкурсу, а також Реалізація проектів.

Метою конкурсу є відбір проектів програм, розроблених інститутами громадянського
суспільства, для виконання яких надається фінансова підтримка з обласного бюджету.

Дане Положення розроблено на підставі постанови Кабінету Міністрів № 1049 від
12 жовтня 2011 року з врахуванням змін 702-ї постанови від 4 серпня 2021 року.

Просимо затвердити дане Положення для виконання заходів програми по підтримці учасників бойових дій, пункту 3.17.

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань.

Чи будуть пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

У.Миронюк. Дякую.

О.Сич. За – 63, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звіт директора комунального підприємства “Обласний аптечний склад” Василя Ковалюка”.

Проект рішення номер 15 – в окремій брошурі.

Доповідач: Ковалюк Василь Михайлович – директор комунального підприємства “Обласний аптечний склад”.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозиції комісії.

Шановні колеги! Аналогічно у вас завчасно були подані матеріали. Можливо, відразу перейдемо до запитань.

Чи є запитання до керівника нашого комунального підприємства.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань? Тоді дякую вам, Василь Михайлович.

Чи є пропозиції до..? Я бачу, там є пропозиції комісії. Чи будуть ще пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу.

За – 67, не голосували – 5: рішення прийнято.

Шановні колеги! Є пропозиція комісії: роботу керівника нашого підприємства визнати задовільною. Ставлю на голосування.

За – 60, не голосували – 12: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому.

За – 60, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про продовження трудових відносин з директором комунального підприємства “Обласний аптечний склад” Василем Ковалюком”.

Проект рішення номер 16 – в окремій брошурі.

Доповідач: Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я
обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

І.Дмитренко. Шановна президіє, шановні депутати! Пропонується проект рішення “Про продовження трудових відносин з директором комунального підприємства “Обласний аптечний склад” Василем Ковалюком” терміном на 5 років. Прошу підтримати.

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. До кандидата? А, добре. Дякую.

Дякую, в такому разі, Ігоре Анатолійовичу, прошу сідати.

Будь ласка, пане Василю Ковалюку, підійдіть до трибуни, є запитання.

Увімкніть, будь ласка, мікрофон депутата Левицького.

О.Левицький – депутатська фракція “Батьківщина”. Шановний пане кандидат! Питання до вас. Один-єдиний раз я мав розмову з вами, спілкувався з приводу придбання за кошти, за готівку препаратів медичних для потреб Збройних Сил України і наших бійців, які нас захищають. І ви подали мені пропозиції, можливість, які виявились дорожчими за роздрібну мережу. Ми купили у роздрібній мережі, звичайно, з вами ніхто не зв’язувався.

Питання в тому, що є вашими трьома найбільшими успіхами на цій посаді і трьома
найбільшими невдачами, саме, виключно вашими як керівника? В контексті можете сказати щось про COVID, свої успіхи або протидію російській збройній агресії, забезпечення ліками чи засобами фармацевтичними. Третє – на ваш вибір, будь-що можете сказати про успіх.

Два успіхи – про COVID і збройну агресію росії все-таки назвіть. І невдачі.

В.Ковалюк. Доброго дня! Пане голово, шановна президіє, шановні депутати, присутні! Я з вами погоджуюсь в тому, що у нас могли бути ціни дорожчі. Пояснюю чому. Дійсно складається на ринку фармацевтичному така ситуація неконкурентна, коли ми закупляємо ліки по ціні дорожчій, ніж відпускається в тих чи інших аптеках. Воно так є насправді. Як? Одну з причин можу пояснити. Великі аптечні мережі, які мають маркетингові договори з виробниками, мають окремі знижки і окремі умови на відпуск у великих об’ємах, те, що не маємо ми. Тому дійсно ситуація така складається, і це нам заважає у нашій роботі. З цим я погоджуюсь. І вона, ця ситуація…

О.Сич. Прошу увімкнути мікрофон, бо на таку масу запитань, яку задав Олександр Михайлович, неможливо за одну хвилину відповісти.

О.Левицький. (Без мікрофона).

О.Сич. Для відповіді – 1 хвилина. Будь ласка, продовжуйте.

В.Ковалюк. Зараз відбувається укрупнення бізнесу. Ви знаєте, що в нашій області є такі серйозні мережі, які закрили свої аптеки, закривають свої аптеки, такі, як Івано-Франківський “Адоніс”, Івано-Франківський “Іва-Фарм”, який мав понад 30 аптек, вони не витримали конкуренції, якраз враховуючи те, що ви сказали.

О.Левицький. (Без мікрофона).

В.Ковалюк. За успіхи починаю. Я вважаю, що за 5 років в обласному аптечному складі було вперше зроблено набагато більше, ніж за весь час існування обласного аптечного складу, а саме: це покращення матеріально-технічної бази, обладнання, яке стояло на вулиці і обмерзало, отримане безкоштовно від ЮНІСЕФ, було встановлено у відремонтованих капітально…

О.Сич. Даруйте, я не можу втретє надавати слово всупереч Регламенту. Дякую. Сідайте.

О.Левицький. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Немає? Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 58, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про призначення генерального директора комунального некомерційного підприємства “Обласна клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради”.

Питання внесено на пленарному засіданні обласної ради.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідач: Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я і соціальної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

І.Дмитренко. Шановний пане голово, шановні присутні, президіє, шановні депутати! Пропонується проект рішення “Про призначення генерального директора комунального некомерційного підприємства “Обласна клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради” Грищука Остапа Івановича на час військових дій та до 12 місяців після завершення військових дій. Прошу даний проект підтримати.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка, увімкніть мікрофон депутата Грищука.

О.Грищук. Шановні колеги! Оголошую про конфлікт інтересів і в даному питанні не приймаю участі у голосуванні. Дякую.

О.Сич. Дякую. У мене запитання. Я читаю пункт 1: “Призначити…”, в кінці “…до призначення на цю посаду переможця конкурсу, але не пізніше 12-місячного строку з дня припинення чи скасування воєнного стану”. Це згідно закону?

І.Дмитренко. Так, згідно закону до завершення…

О.Сич. До завершення дії військового часу і, мені здається, 3 місяці після закінчення, а ви пишете 12 місяців.

І.Дмитренко. Не більше 12 місяців. Просто є орієнтовно до 3 місяців…

О.Сич. Зрештою, у вас, напевно, є юридичний відділ. Вони краще знають. Нема питань.

Колеги, чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 67, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про призначення генерального директора комунального некомерційного підприємства “Івано-Франківський обласний клінічний кардіологічний центр Івано-Франківської обласної ради”.

Питання внесено на пленарному засіданні обласної ради.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідач: Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я
обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я і соціальної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

І.Дмитренко. Шановна президіє, шановні депутати! Пропонується проект рішення “Про призначення генерального директора комунального некомерційного підприємства “Івано-Франківський обласний клінічний кардіологічний центр Івано-Франківської обласної ради” Якимчука Віктора Миколайовича.

Також даний проект передбачений на час військового стану, до 12 місяців після завершення… завершення військового стану.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 57, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання товариству з обмеженою відповідальністю
“ГАЛИЧИНА ІНВЕСТБУД” згоди на здійснення невід’ємних поліпшень орендованого майна”.

Проект рішення номер 17 – в окремій брошурі.

Доповідач: Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Даниш. Шановні депутати! Враховуючи заяву товариства з обмеженою відповідальністю “ГАЛИЧИНА ІНВЕСТБУД”, з метою належного утримання нерухомого майна, пропонується надати товариству з обмеженою відповідальністю “ГАЛИЧИНА ІНВЕСТБУД” згоду на здійснення невід’ємних поліпшень орендованого майна.

Другим пунктом передбачається товариству подати графік виконання робіт та інформацію про завершення виконання, документів, що підтверджують оплату.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка, для запитань.

Кукурудз Ростислав Степанович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Випадково. Дьоміна Наталія Миколаївна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник. Ні, не випадково. У мене запитання. Дивіться, умовами конкурсу було передбачено здійснення ремонтних робіт щодо покрівлі. Чи ці роботи входять в покращення, чи вони були виконані орендарем уже на даний період часу?

В.Даниш. Так, умовами конкурсу передбачено 1 млн 300 тис. гривень на здійснення цих робіт. Ці роботи здійснені вже і не входять в невід’ємні покращення. Роботи здійснені, орендар звернувся про зарахування. Відповідно протягом року було зараховано половину орендної плати. Наступні витрати, які він планує, це більше 30 відс. додаткових витрат, що передбачено законодавством.

О.Сич. Дякую. Запитання завершені. Прошу сідати.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 62, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про делегування повноважень структурному підрозділу у сфері освіти Івано-Франківської обласної державної адміністрації”.

Проект рішення номер 18 – на окремому аркуші.

Доповідач: Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Кімакович. Шановні депутати! Йде мова про те, що коли не можна застосувати типові штатні розписи, тоді засновник, а засновник – це обласна рада, повинна затверджувати штатні розписи. Щоб не вносити на сесію затвердження великої кількості штатних розписів, пропонується делегувати повноваження обласному департаменту освіти це питання.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 63, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про зміну найменування Івано-Франківського академічного ліцею-інтернату Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 19 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти і науки обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Кімакович. Шановні депутати! Після вступу в дію Закону “Про освіту”, там є стаття 9, визначає виключний перелік назв спеціалізованих закладів. Серед них немає так званих “академічних ліцеїв”. У зв’язку з цим ми повинні привести до вимог чинного законодавства назву цього закладу, оскільки в ньому більше половини класів вже є спортивного профілю, пропонується назвати “спортивним ліцеєм”.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 64, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звернення до Міністерства молоді та спорту України”.

Проект рішення номер 20 – на окремому аркуші.

Доповідач: Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти і науки обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Кімакович. Шановні депутати! Це в продовження попередньої теми. Справа в тому, що законодавство… що спортивні ліцеї реєструються, надається їм статус за погодженням Міністерства молоді та спорту, і ми як засновник, обласна рада повинна звернутись до Міністерства молоді та спорту, це процедурне питання, щоб отримати такий статус.

О.Сич. А де сам текст звернення? Ну, якщо є рішення про звернення, то має бути в додатку звернення.

Може давайте ми змінимо все-таки назву документа? Не “про звернення”, а “про погодження”.

В.Кімакович. Погоджуюсь.

О.Сич. Давайте таким чином. А вже, скажемо, технічно, спільно з апаратом випишете правильну назву. Але в назві має звучати “про погодження”, а не “про звернення”, бо якщо є звернення, має бути текст звернення, а ми не маємо тексту звернення.

Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропозиції до проекту рішення, крім тої, що я назвав?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу.

За – 60, не голосували – 12: рішення прийнято.

І ставлю на голосування пропозицію: внести зміни до назви проекту рішення, щоб він звучав десь так, орієнтовно: “Про погодження з Міністерством молоді та спорту…” і дальше – по тексту, що саме погоджувати. Прошу визначатись.

За – 56, не голосували – 16: рішення прийнято.

І ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції.

За – 57, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про зміну типу та найменування Івано-Франківського
навчально-реабілітаційного центру Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 21 – в окремій брошурі.

Доповідач: Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти і  науки
обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Кімакович. Шановні депутати! Йде мова також про приведення назв до вимог Закону “Про освіту” і НРЦ перейменовується у спеціальну школу. Тип контингенту не змінюється. Ті самі діти і працівники залишаються.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 61, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження ліквідаційного балансу Яблунівської
спеціальної школи Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 22 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Кімакович. Шановні депутати! Заклад був закритий кілька років назад, в цей час відбувалась ліквідація, і згідно вимог Бюджетного кодексу засновник повинен затвердити ліквідаційний баланс. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 62, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження ліквідаційного балансу Смоднянської загальноосвітньої санаторної школи-інтернату І-ІІ ступенів Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 23 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти і
науки обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Кімакович. Це аналогічне питання, де майно передано, йде мова про затвердження ліквідаційного балансу. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення? Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 51, не голосували – 21: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 23.04.2021.
№ 144-6/2021 “Про створення відокремлених підрозділів комунального некомерційного підприємства “Івано-Франківський обласний фтизіопульмонологічний центр Івано-Франківської обласної ради”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 24 – в окремій брошурі.

Доповідач: Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

І.Дмитренко. Шановна президіє, шановні депутати! Пропонується проект рішення про внесення змін до рішення обласної ради від 23.04.2021 № 144-6/2021. Даним проектом рішення ми вносимо зміни і ліквідовуємо попередньо прийняте рішення про створення відокремленого віддаленого структурного підрозділу “Коломийський фтизіатричний центр” для надання медичної допомоги. Прошу підтримати.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є зауваження, пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 61, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про скасування рішення обласної ради від 09.07.2021.
№ 198-7/2021 “Про передачу майна комунального некомерційного підприємства “Коломийський фтизіопульмонологічний центр Коломийської міської ради Івано-Франківської області”.

Внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 25 – на окремому аркуші.

Доповідач: Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

І.Дмитренко. Шановні депутати! Пропонується проект рішення про скасування рішення обласної ради від 09.07.2021 р. Даний проект передбачений і подається тому, що рішенням сесії Коломийської міської ради від 24.02.2022 року вони скасовують своє рішення про надання приміщення для обласного Івано-Франківського фтизіопульмонологічного центру. Також є лист-підтвердження від нашого Івано-Франківського обласного фтизіопульмонологічного центру, від керівника закладу, про те, що він не заперечує, щоби повернути даний заклад в підпорядкування Коломиї.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є? Будь ласка, увімкніть мікрофон депутата Яворського.

А.Яворський. Ігоре Анатолійовичу, ще раз добрий день. Я вже це на комісії питав, зараз я хочу, щоби ви для всіх колег розказали, чому все-таки два проекти рішень ми зараз розглядаємо, і чи… і чому рішення Коломийської громади було прийнято і подано вам таким листом. Чи ви можете це сказати для всіх нас?

І.Дмитренко. Дякую за запитання. В першу чергу, я хочу звернути на те увагу, що коли формували структуру надання медичної допомоги пацієнтам на туберкульоз, розраховувалось географічне розміщення лікувальних закладів. А коли вже розрахували бюджет і навантаженість на лікувальний заклад і що буде недофінансування даного лікувального закладу, орієнтовно, приблизно мінус 17 млн гривень по програмі медичних гарантій, у зв’язку з цим дане рішення було прийнято.

Також хочу сказати, що дане рішення було прийнято тому, що коли проходили
передавальні акти і невчасно… не в повному обсязі спрацювала комісія тому, що декілька людей було звільнено, декілька людей було виведено… вийшли з комісії, відповідно даний проект рішення, він трошки затягнувся, але в свою чергу воно розвантажить бюджет обласної ради. А надання медичної допомоги, в свою чергу, в повному обсязі буде виконуватись в нашій області.

О.Сич. Запитання завершились. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 64, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження статуту комунального некомерційного підприємства “Обласний клінічний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Івано-Франківської обласної ради” в новій редакції”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 26 – в окремій брошурі.

Доповідач: Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я
обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони
здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

І.Дмитренко. Пане голово, шановні депутати! Пропонується проект рішення “Про затвердження статуту комунального некомерційного підприємства “Обласний клінічний центр екстреної медичної допомоги…”.

Дані зміни є у зв’язку з тим, що керівник закладу стає не директором, а генеральним директором, а загалом згідно чинного законодавства долучається до надання екстреної медичної допомоги транспортування і перевезення військовослужбовців. Все згідно чинного законодавства.

Додатки також були підготовлені і долучені до матеріалів справи. Прошу підтримати.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції і зауваження до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 65, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про передачу іншого окремого індивідуально визначеного майна комунального некомерційного підприємства “Обласна клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 27 – на окремому аркуші.

Доповідає Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я
обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

І.Дмитренко. Шановна президіє, шановні депутати! Пропонується проект рішення “Про передачу іншого окремого індивідуально визначеного майна комунального некомерційного підприємства “Обласна клінічна лікарня Івано-Франківської обласної ради”.

Даним проектом рішення пропонується передати стіл універсальний від обласної клінічної лікарні до Тлумацької міської лікарні. Це є стіл 2003 року випуску. Було звернення від Тлумацького голови, а також від Тлумацької лікарні, і обласна клінічна лікарня відгукнулась у свою чергу для допомоги даному лікувальному закладу.

Прошу підтримати.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 59, утримався – 1, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання дозволу комунальному некомерційному підприємству “Івано-Франківська обласна клінічна інфекційна лікарня Івано-Франківської обласної ради” на списання майна”.

Проект рішення номер 28 – в окремій брошурі.

Доповідач: Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я
обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

І.Дмитренко. Шановний пане голово, шановні депутати! Пропонується проект рішення “Про надання дозволу комунальному некомерційному підприємству “Івано-Франківська обласна клінічна інфекційна лікарня Івано-Франківської обласної ради” на списання майна”. Даним майном – це є ультразвукова діагностична система фірми “Mindray” 2005 року, яка має нульову балансову вартість, вже не пригодна до використання. На даний момент з даного закладу є всі акти про те, що дана система не може використовуватись для якісної діагностики при різних захворюваннях в організмі людини.

Прошу підтримати.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції, зауваження до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

І.Дмитренко. Дякую.

О.Сич. За – 61, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про погодження лімітів використання лісових ресурсів при здійсненні побічних лісових користувань на 2022 рік”.

Проект рішення номер 29 – в окремій брошурі.

Доповідач: Олійник Роман Романович – перший заступник начальника Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

Р.Олійник. Гриби, ягоди і лікарські рослини відносяться до ресурсів місцевого значення. Процедура погодження цих лімітів, вона розтягнута в повноваженнях обласної адміністрації, яка видала розпорядження, погодження ми отримали від Міністерства охорони довкілля, і по Лісовому кодексу обласна рада також погоджує ліміт на 2022 рік.

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є зауваження, пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 63, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання постанови Верховного Суду у справі
№ 0940/2394/18 (№ К/9901/26524/19), постанови Восьмого апеляційного адміністративного суду у справі № 857/5629/19 (№ 0940/2394/18) та рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду у справі № 0940/2394/18 щодо надання товариству з додатковою відповідальністю “Рогатинпісок” гірничого відводу для розробки Північно-Західної ділянки Москалівського родовища піску”.

Проект рішення номер 30 – на окремому аркуші.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Зазначений проект також розглядала постійна комісія обласної ради з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму, однак рішення не прийняла.

Будь ласка, Василь Іванович.

В.Гладій. Шановні колеги! Даним проектом рішення всі постанови і рішення ми беремо до відома. Другим пунктом надаємо даному товариству “Рогатинпісок” гірничий відвід
відповідної площі, відповідної ділянки, так, як виписано у постанові Верховного Суду України. Дякую.

О.Сич. Ставлю на голосування. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є зауваження, пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 25, утримались – 2, не голосували – 27: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про депутатські запити”.

Проект рішення номер 31 –  на окремому аркуші.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Будь ласка.

В.Гладій. Депутатських запитів не поступило.

О.Сич. Шановні колеги! Якщо депутатських запитів не поступило, проекту рішення немає, прошу зняти питання з розгляду. Така моя пропозиція. Прошу визначатись.

За – 46, не голосували – 15: рішення прийнято.

Колеги, і розглядається питання “Різне”.

Чи є в депутатів обласної ради… виголосити зауваження, пропозиції, бажання тощо?

Будь ласка, Василь Іванович Гладій.

В.Гладій. Шановні колеги-депутати! У мене таке невеличке оголошення на прохання
обласного військового комісара Володимира Сергійовича Ярмошука.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Гладій. Невеличке оголошення на прохання обласного військового комісара Володимира Сергійовича Ярмошука.

Перше, він дякує всім депутатам обласної ради за ту допомогу, яка надається нами для Збройних Сил України, інших військових підрозділів. А прохання наступного характеру.
Обласний військкомат володіє інформацією, яка допомога потрібна, яким військовим підрозділам. Тому, якщо в майбутньому надається така допомога, дуже добре, аби про неї знав обласний військовий комісаріат, вони, можливо, навіть десь допоможуть, скерують, підкажуть, де
 сьогодні та чи інша допомога потрібна найбільше. Якщо будете мати таку можливість, бажання, будь ласка, погоджуйте надання своєї допомоги з обласним військовим комісаріатом. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є ще в когось бажання висловити щось у питанні “Різному”?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Дякую. В такому разі ми розглянули всі питання порядку денного п’ятнадцятої сесії обласної ради восьмого демократичного скликання.

Порядок денний вичерпаний. Сесію оголошую закритою.

(Звучить Гімн України).

 

 

 

Голова обласної ради                                                                             Олександр Сич

 

 

Консультант                                                                                           Галина Кубік