Стенограма пленарного засідання (23.12.2022)

С Т Е Н О Г Р А М А

ДЕВ’ЯТНАДЦЯТОЇ СЕСІЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
ВОСЬМОГО ДЕМОКРАТИЧНОГО СКЛИКАННЯ
від 23.12.2022 р.

 

О.Сич. Доброго дня, шановні пані і панове! Шановні колеги! Оголошую двохвилинну готовність. Прошу займати свої робочі місця, розкладати свої робочі матеріали, будемо починати роботу.

Шановні колеги! Розпочинаємо нашу роботу. Прошу зайняти робочі місця.

До обласної ради восьмого демократичного скликання обрано 84 депутати.

За результатами письмової реєстрації в сесійній залі присутні 61 депутат, відповідно відсутні – 23, з них: у відрядженні – 3, на лікарняному – 5, з інших поважних причин – 8 депутатів, з невідомо яких причин – 7 депутатів, можливо,  ще долучаться до нас в процесі нашої роботи.

Відповідно до пункту 11.3. статті 11 Регламенту обласної ради депутати повинні зареєструватися за допомогою електронної системи. Прошу увімкнути електронну систему, а депутатів  прошу зареєструватися.

В результаті електронної реєстрації зареєстровано 57 депутатів. Відповідно до статті 46 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та пункту 5.2. Регламенту наша сесія є правомочною, і я оголошую її відкритою.

(Звучить Гімн України).

(Звучить молитва).

Продовжуємо нашу роботу.

Шановні колеги! У роботі сесії бере участь голова обласної державної адміністрації – начальник обласної військової адміністрації Світлана Василівна Онищук.

Прошу усіх присутніх у сесійній залі до завершення сесії не поширювати у соцмережах інформацію про нашу роботу. Також інформую, що обласне телебачення “Галичина” вже традиційно в умовах воєнного часу не здійснює пряму трансляцію сьогоднішнього пленарного засідання, однак усі бажаючі матимуть змогу переглянути хід сесії у записі.

Прошу хвилиною мовчання вшанувати пам’ять українських воїнів, полеглих під час виконання бойових завдань із захисту державного суверенітету та територіальної цілісності України, а також мирних громадян, які загинули внаслідок московської агресії проти України.

(Хвилина мовчання).

Уже стало доброю традицією, коли у переддень різдвяно-новорічних свят члени
Національної скаутської організації України “Пласт” приносять до нас Вифлеємський вогонь миру з місця народження Ісуса Христа.

Тому, шановні колеги, з вашого дозволу я запрошую до сесійної зали друзів-пластунів привітати нас і принести Вифлеємський вогонь миру.

Будь ласка.

Пластунка. Передача Вифлеємського вогню миру – це традиція, яку скаути усього світу плекають з року в рік, щоб передати мир та злагоду напередодні Різдва Христового. Він долає кілометри, об’єднує різні народи у знак миру, якого сьогодні дуже не вистачає у нашій державі.

20: стільки пластунів загинуло від початку російсько-української війни. Двадцятим був наш станичний Назар Лугарєв.

Сьогодні ми можемо бути тут всі тільки через те, що хлопці та дівчата боронять нас.

Ми, пластуни, пишаємось тим, що маємо вже змогу 31 рік поспіль передавати вогонь, що символізує мир, злагоду та любов, а цього року ще й перемогу.

Тож нехай цей вогонь запалить у ваших серцях тепло і ми не забуваємо його сенс. Єднаймося! Разом ми переможемо темряву.

Слава Україні!

Голоси із залу. Героям слава!

Пластун. Шановний Олександре Максимовичу, Світлано Василівно! Шановні депутати! Від імені Івано-Франківської округи Пласту, обласного дитячо-юнацького пластового центру хочу привітати вас з тими святами, які у нас наближаються, і знаю, що у нас сьогодні історичний день, тому що сьогодні голосується друга програма  підтримки Пласту. Тому щира подяка за те, що ця програма дійшла до сесії, і пластуни сподіваються на вашу підтримку.

Як бачите, результат програми попередньої перед вами. Є осередки нові, які створені були завдяки цій програмі. Ми сподіваємось, що наша кількість буде зростати. І вітаємо вас нашим пластовим гаслом “СКОБ”, що означає “Сильно”, “Красно”, “Обережно”, “Бистро”.

Дякую.

(Оплески в залі).

(Виступ членів Національної скаутської організації України “Пласт”).

Пластунка. Хочу сказати, що ви можете зараз задути вогонь, а потім вже його на вечерю запалити і перепалити вашу різдвяну свічечку. Він не втратить свій сенс, також можете передати своїм друзям та близьким.

О.Сич. Шановні колеги! Від вашого імені я подякую моїм друзям-пластунам за такі щирі вітання з різдвяно-новорічними святами і за переданий Вифлеємський вогонь миру. Дай Боже, аби він зігрівав наші домівки, наші душі, душі всіх зранених українців, які зазнали болю під час цієї війни. І, звичайно ж, бажаємо розквіту Пластові, щоби вони дійсно виховували провідників Української нації, держави і суспільства.

(Оплески в залі).

Продовжуємо нашу роботу.

Відповідно до пункту 12.1. Регламенту обласної ради після відкриття сесії перед затвердженням порядку денного відводиться до 15 хвилин для стислих (до 3 хвилин) виступів і заяв уповноважених представників депутатських фракцій з внесенням пропозицій, повідомлень без прийняття рішень по них.

Колеги, чи є хтось з уповноважених представників депутатських фракцій, хто би хотів виголосити якесь звернення, заяву тощо?

Є. Запишіться, будь ласка.

Кукурудз Ростислав Степанович, будь ласка.

Р.Кукурудз. Шановні колеги! Напротязі останніх двох тижнів в громадах Прикарпаття йде активне обговорення положень законопроекту про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо реформування сфери містобудівної діяльності за № 5655. Цей закон було проголосовано у Верховній Раді і зараз він знаходиться на підписі у Президента. Представниками громад, експертним середовищем, громадськістю висловлюються думки, що деякі положення цього закону йдуть в розріз з принципами засад реформи децентралізації. Зокрема вчора відбулася сесія Івано-Франківської міської ради, на якій депутати одноголосно прийняли звернення до Президента України з пропозицією ветувати цей закон, бо, на їхню думку, ухваленим документом передбачається фактично позбавити місцеве самоврядування можливості результативно домагатись від забудовника дотримання містобудівної документації. “Суттєво зменшуються права громадськості на контроль за будівництвом. Водночас держава знімає з себе відповідальність за законність при наданні права на будівництво. Перевірки законності перекладаються для проведення в ручному режимі на експертні організації, які обирає сам забудівник.

Позбавлення місцевого самоврядування частини його повноважень є по суті порушенням принципів Європейської хартії місцевого самоврядування”. Кінець цитати.

Подібні звернення прийняті й іншими громадами області. Показово, що петиція, якою громадськість просить Президента застосувати право вето до цього законопроекту, набрала необхідні 25 тис. голосів за лічені хвилини.

Тому погоджуючись з аргументами, викладеними вище, вважаю за доцільне й обласній раді сформувати свою позицію щодо цього законопроекту.

Тому прошу вас, пане голово, дати доручення щодо проведення засідання відповідних комісій і напрацювати звернення обласної ради щодо згаданого закону.

Дякую.

О.Сич. Даруйте, я не можу дати такого доручення. Якщо у вас є пропозиції, сформулюйте, будь ласка, проект рішення, в належному, згідно Регламенту порядку подайте для розгляду, я дам доручення комісіям розглянути те, що ви подасте. Я не буду замість вас писати.

Шановні колеги! Вичерпані бажаючі взяти участь у виголошенні від фракцій заяв і звернень, тому продовжуємо нашу роботу.

21 грудня 2022 року відбулося засідання президії обласної ради. Президія рекомендувала внести на розгляд дев’ятнадцятої сесії обласної ради 17 питань та Різне.

Проект порядку денного формувався з дотриманням термінів, встановлених Регламентом обласної ради, а також Законом України “Про доступ до публічної інформації”.

Проекти рішень проаналізовані на засіданнях постійних комісій обласної ради.

За результатами вивчення і розгляду постійними комісіями надано відповідні висновки та рекомендації.

Інформую вас про те, що до проекту порядку денного внесено 2 питання, які були запропоновані на засіданні президії обласної ради, зокрема:

– під номером 5 – про внесення змін до вже діючої обласної програми;

– під номером 6 – про внесення змін до обласного бюджету на 2022 рік.

Порядок денний та матеріали сесії, колеги, ви отримали під час реєстрації, частина депутатів – під час проведення засідання президії обласної ради.

Інформую вас про те, що відповідно до плану роботи обласної ради на 2022 рік передбачалося розглянути питання “Про регіональну цільову програму проведення лабораторно-діагностичних та лікувально-профілактичних робіт у сфері ветеринарної медицини та безпечності харчових продуктів в Івано-Франківській області на 2023-2024 роки”, однак головне управління Держпродспоживслужби в Івано-Франківській області поінформувало, що не буде подавати згадану програму для розгляду на сесії обласної ради.

Також Івано-Франківська обласна державна адміністрація – обласна військова адміністрація звернулася з проханням перенести розгляд питання “Про стан та перспективи розвитку санаторно-курортного лікування в області”, оскільки в санаторно-курортних закладах області з березня 2022 року розміщені евакуйовані із Чернігівської, Харківської, Сумської та інших областей України діти-сироти, діти, позбавлені батьківського піклування, та діти, які перебувають у складних життєвих обставинах.

Під час реєстрації ви також отримали інформаційні матеріали з відповідями на звернення обласної ради та інформацію про виконання діючих обласних програм.

Колеги, є пропозиція сформований мною як головою обласної ради і доповнений на президії обласної ради проект порядку денного взяти за основу.

Прошу визначитись.

За – 61, не голосували – 2: рішення прийнято.

Колеги, чи є пропозиції до проекту порядку денного?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка, запишіться для пропозицій.

Яворський Андрій Михайлович, будь ласка.

А.Яворський. Доброго дня! Шановний голово, президіє, колеги-депутати!

Прошу внести в порядок денний питання, яке ми вже піднімали неодноразово. Ми на профільній комісії це питання вивчали протягом двох років, навіть була виїзна комісія, де
вивчали стан справ надання медичної допомоги у закладах. Також питання, чому вноситься
сьогодні? На президії це питання було відкладено, але у зв’язку з тим, що вчора було прийнято рішення міської ради щодо передачі цього майна і землі у власність області, тому це питання прошу внести сьогодні. Але питання не стосується земельного, питання не стосується майна, питання стосується охорони здоров’я, стосується якості надання медичної допомоги, враховуючи ті реформи, враховуючи, куди ми рухаємось, і на попередній сесії було теж об’єднання, тому сьогодні вношу теж питання “Про припинення (реорганізацію) комунального некомерційного підприємства “Прикарпатський наркологічний центр Івано-Франківської обласної ради”, комунального некомерційного підприємства “Обласний заклад надання психіатричної допомоги Івано-Франківської обласної ради” та комунального некомерційного підприємства “Івано-Франківський спеціальний заклад надання психіатричної допомоги Івано-Франківської обласної ради” шляхом приєднання до комунального некомерційного підприємства “Прикарпатський обласний клінічний центр психічного здоров’я Івано-Франківської обласної ради”.

Прошу підтримати дане питання. Насправді – болюче питання. Дякую.

О.Сич. Василь Іванович Гладій, будь ласка.

В.Гладій. Шановні колеги! Перед тим, як голосувати за це питання, я хочу інформувати вас про наступне. Вчора відбулася сесія Івано-Франківської міської ради, на якій прийнято рішення про передачу майна і землі із власності територіальної громади міста Івано-Франківська у спільну власність територіальних громад області. Президія у нас відбувалася в середу, тому зрозуміло, що то питання, яке озвучив Андрій Михайлович, президія зняла з розгляду з тим, щоби відкласти на доопрацювання і вивчення. Але вчора, маючи таке рішення міської ради, скликали засідання комісії з питань комунального майна сьогодні. На жаль, кворуму на засіданні не було, тому рішення комісія не змогла… прийняти рішення, щоби рекомендувати винести дане питання на пленарне засідання сесії обласної ради сьогодні, але як на мене, це питання є актуальним, тому що мова йде про надання згоди на прийняття у спільну власність територіальних громад області майна і землі від Івано-Франківської міської власності.

Я думаю, що правильно би було і логічно, якщо розглядати питання, то розглянути дане питання, обговорити його, і якщо ми дамо згоду на прийняття у власність, то те питання, яке ви озвучуєте, Андрію Михайловичу, воно є  похідне. А головне, первинне  питання є це.

Тому я вношу пропозицію наступну. Якщо ми розглянемо питання про прийняття у спільну власність, тоді ми можемо наступне питання розглядати на наступній сесії, на другій сесії, на третій, але це питання є первинним.

Тому я вношу наступну пропозицію: включити в порядок денний дане питання – про
прийняття у власність… дати згоду на прийняття у власність із міської власності у спільну власність територіальних громад, якщо воно отримає підтримку в залі, тоді вже наступним кроком будемо розглядати, можливо, навіть не на цьому пленарному засіданні, на інших пленарних засіданнях те питання реорганізації, розвитку, яке озвучив Андрій Михайлович. Дякую.

О.Сич. Колеги, насправді, я уважно слухав, поступило дві пропозиції, я хочу внести
ясність.

Я на президії попросив відкласти питання про реорганізацію. Я вважаю, що воно ще не готове до розгляду. Так, добре, що Івано-Франківська міська рада вчора прийняла рішення про готовність передати нам майно і власність, бо раніше вони передали установу, але не передали майна і власності. Так, це дещо суттєво міняє обставини. Я, звичайно, поставлю на голосування і пропозицію Андрія Михайловича, і пропозицію Василя Івановича, однак я настоюю: на сьогоднішній день я прошу вас не голосувати за пропозицію, яку подав Андрій Михайлович щодо реорганізації. Давайте ми приймемо майно у власність, до наступної сесії ще проведемо
консультації, дебати, дискусії, і тоді при потребі на наступну сесію можемо винести питання про реорганізацію.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Так. Так, там і земля. Ми сьогодні, скажемо так, ми сьогодні в робочому плані знаємо, що сесія прийняла рішення. Знаєте, це процедура. Після прийняття рішення йде підписання. Ми не бачимо номера, ми не бачимо, скажемо… але сам зміст ми знаємо, що майно і земля прийняті у власність.

Тому я ставлю на голосування першу пропозицію…

Так, Андрію Михайловичу.

А.Яворський. Напевно я теж підтримаю ваше рішення, думаю, чи вартує вже тоді ставити на голосування питання реорганізації, перенести вже… Я погоджуюсь з Василем Івановичем…

О.Сич. Тобто, ви знімаєте свою пропозицію?

А.Яворський. В даному випадку, якщо так, то відкликати…

О.Сич. Погоджуюсь.

А.Яворський. …питання…

О.Сич. Шановні колеги! Знімається пропозиція Андрія Михайловича Яворського, натомість ставлю на голосування пропозицію Василя Івановича Гладія: проект рішення про
прийняття у власність землі і майна, які мають бути закріплені за психіатричною лікарнею, яка є власністю Івано-Франківської обласної ради.

Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 56, не голосували – 8: рішення прийнято.

Ми його ставимо в порядок денний, ми ще його потім будемо голосувати, будемо обговорювати. При потребі зможете задати запитання різні.

Книшук Орися Володимирівна, будь ласка.

О.Книшук. Доброго дня! Шановний Олександре Максимовичу, шановна Світлано Василівно! В структурі державного підприємства “Ліси України” створено Центр Карпатського лісового офісу, який анонсувався з центром у м.Івано-Франківську.

16 вересня ми прийняли звернення про реорганізацію державного підприємства “Ліси України”. Звернення є в інформаційних матеріалах і відповіді на це.

Але в той же час в засобах масової інформації поширюється інформація, що Центр Карпатського лісового офісу перенесли з Івано-Франківська у м.Ужгород, представили керівника, а керівництво Закарпатської ОДА інформує про проведену велику роботу, щоб досягти цього результату.

Прошу,  пане голово, в питанні “Різне” заслухати керівництво обласного управління лісового та мисливського господарства, в разі його відсутності – профільного заступника, який координує роботу цього управління, для інформування про результати реорганізації державних лісгоспів та заходи, які були вжиті в інтересах області для розміщення такого офісу.

О.Сич. Дякую. Інтерес закономірний. Світлано Василівно, якщо можете, дайте, будь ласка, доручення, щоби ми в “Різному” могли послухати інформацію щодо реформування лісового господарства і створення Західного Карпатського… чи як він там називається… офісу лісового господарства: де саме, хто керівник і тому подібне. Дякую.

Воно не потребує внесення до проекту порядку денного, просто ми скажемо, що в “Різному” хочемо заслухати.

Колеги, ставлю на голосування проект рішення про порядок денний в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції. Прошу визначатись.

За – 63, не голосував – 1: рішення прийнято.

Колеги, починаємо нашу роботу.

Отже, розглядається питання “Про план роботи обласної ради восьмого демократичного скликання на 2023 рік”.

Проект рішення номер 1 – в окремій брошурі.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій; з питань комунального майна та житлово-комунального господарства; з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства; з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму; з питань культури, духовності та інформаційної політики; з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики; з питань охорони здоров’я та соціальної політики; з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва, рекомендовано цими всіма комісіями до розгляду на сесії обласної ради.

Постійні комісії з питань захисту прав людини, законності та правопорядку та з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій рекомендували до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозицій.

Пропозиції – в окремій брошурі.

Зазначений проект рішення також розглянули члени постійної комісії обласної ради з питань захисту прав учасників і ветеранів АТО/ООС, взявши участь у засіданнях інших постійних комісій обласної ради у зв’язку з відсутністю кворуму.

Отже, Василь Іванович, будь ласка, доповідайте.

В.Гладій. Шановні колеги! Проект рішення “Про план роботи обласної ради на 2023 рік” складається з трьох розділів. Перший розділ – це питання, які ми плануємо розглянути на пленарних засіданнях сесій обласної ради. Він розділений по чотирьох кварталах. Другий розділ – питання, пов’язані з депутатською діяльністю та виконанням депутатських повноважень відповідно до законодавства України, і третій – співпраця з місцевими радами області.

Що стосується другого і третього розділів, то вони є традиційними, і щорічно ми плануємо саме такі заходи. Щодо першого розділу – питання, що розглядаються на пленарних засіданнях сесій обласної ради – він сформований з пропозицій обласної державної адміністрації, всіх її структурних підрозділів, постійних комісій обласної ради, а також депутатів обласної ради.

Той перелік питань, який там  пропонується, він є обов’язковим для розгляду у 2023 році, буде контролюватись нами для того, щоб дані питання були розглянуті.

Зрозуміло, що питань буде набагато більше і на будь-яке пленарне засідання сесії обласної ради чи то постійні комісії обласної ради, чи депутати, чи обласна державна адміністрація можуть подати для розгляду те чи інше питання, яке будуть вважати актуальним.

Звертаю вашу увагу на додаток пропозицій до проекту рішення про план роботи, що стосується пропозицій двох постійних комісій обласної ради. На мою думку, вони є важливими, суттєвими і пропоную їх підтримати. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача? Немає запитань. Дякую, Василь Іванович. Прошу сідати.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні, подати пропозиції? Немає.

Тоді ставлю проект рішення за основу. Прошу визначатись.

За – 60, не голосували – 4: рішення прийнято.

Шановні колеги! Ставлю на голосування пропозиції, вони у вас є роздані. Спочатку ставлю на голосування пропозицію постійної комісії з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій. З вашого дозволу, я не буду зачитувати пропозиції, тому що якщо пропозиція цієї комісії невеличка, то пропозиція комісії з питань законності, правопорядку значно об’ємніша.

Прошу визначатись. Ставлю на голосування пропозицію комісії з питань аграрної політики.

За – 55, не голосували – 9: рішення прийнято.

Ставлю на голосування… одну хвильку… Колеги, перед тим, як поставити на голосування, я все-таки свою точку зору висловлю щодо пропозицій постійної комісії обласної ради. Там є дві пропозиції: перша, заслухати інформацію так, як ми заслуховуємо інформацію згідно Закону, бо це в Законі передбачено, начальника поліції, прокуратури обласної, то є пропозиція комісії заслухати інформацію начальника управління патрульної поліції і начальника Івано-Франківського обласного центру комплектування і соціальної підтримки по їхніх питаннях. Це законодавством не передбачено. Я не знаю, наскільки ми повноважні ці питання ставити і заслуховувати, і наскільки обов’язково ці люди зобов’язані йти до нас і свою інформацію подавати.

Але поступила пропозиція комісії. Я ставлю на голосування.

За – 41, не голосували – 14: рішення не  прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому. Прошу визначатись.

За – 60, не голосували – 4: рішення прийнято.

Друге питання – “Про внесення змін до рішення обласної ради від 01.12.2020
№ 8-1/2020 “Про затвердження складу президії обласної ради”.

Проект рішення номер 2 – на окремому аркуші.

З вашого дозволу доповідати буду я, оскільки внесення пропозицій щодо складу робочих органів або внесення змін до цього складу – це повноваження голови обласної ради.

Шановні колеги!

22 листопада 2022 року відбулося засідання депутатської фракції політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад” в обласній раді, на якому прийнято рішення вивести зі складу президії обласної ради голову депутатської фракції політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад” в обласній раді Гончарука Олега Романовича та ввести до її складу Семенюка Володимира Петровича як уповноваженого представника депутатської фракції політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа громад” в обласній раді.

Отже, я цю пропозицію, оскільки вона поступила від депутатської фракції, я її пропоную, ставлю вам проект рішення про заміну цих осіб в складі президії обласної ради.

Чи є пропозиції, друзі? Будь ласка, увімкніть мікрофон депутата Семенюка.

В.Семенюк. Всім доброго дня! Вважаю присутність конфлікту інтересів, тому участі у голосуванні брати не буду.

О.Сич. Дякую. Повідомлення зафіксовано.

Колеги, чи є бажаючі взяти участь в обговоренні питання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні, ставлю на голосування.

За – 62, не голосував – 1: рішення прийнято.

Володимире Петровичу, вітаю вас із введенням до складу президії, сподіваюся, що ви будете конструктивно працювати в президії, конструктивно подавати пропозиції від імені вашої фракції.

Розглядається питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 24.12.2021
№ 355-11/2021 “Про фінансування природоохоронних заходів з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища за рахунок планових надходжень у 2022 році”.

Проект рішення номер 3 – на окремому аркуші.

Доповідає Пліхтяк Андрій Дмитрович – начальник управління екології та природних ресурсів обласної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, Андрій Дмитрович.

А.Пліхтяк. Доброго дня, шановний голово! Доброго дня, шановна Світлано Василівно, шановні депутати! Вашій увазі пропонується рішення, яким уточнюється цифра по природоохоронному заходу, який був включений у перелік природоохоронних заходів.

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 61, не голосували – 2: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до Програми розвитку освіти Івано-Франківщини на 2016-2023 роки (зі змінами)”.

Проект рішення номер 4 – в окремій брошурі.

Доповідає Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти і науки обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка, Віктор Євстахійович.

В.Кімакович. Доброго дня, шановний пане голово, шановні депутати! Ви маєте матеріали. Зміни стосуються двох питань. Оскільки йде постійне зростання розміру стипендії, наші стипендії всі прив’язані до середнього розміру стипендій державних закладів, тому в програмі “Вчитель”, “Обдаровані діти”, “Розвиток вищої освіти” йдуть зміни у зв’язку з зростанням розміру стипендії. Також зміни є у розділі “Підтримка позашкілля в області”, де буде надаватись допомога позашкіллю власне у територіальних громадах. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Оскільки не було пропозицій, ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 58, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до Комплексної програми розвитку агропромислового комплексу та сільських територій Івано-Франківської області на
2022-2025 роки”.

Це на виконання протокольного доручення сесії, внесено на засіданні президії обласної ради це питання.

Проект рішення номер 5 – в окремій брошурі.

Доповідач: Хамчич Алла Олександрівна – директор департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Постійна комісія з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій рекомендувала до розгляду обласної ради з врахуванням пропозицій комісії.

Пропозиції – у цій же брошурі.

Будь ласка, Алла Олександрівна.

А.Хамчич. Шановний пане голово, шановні члени президії, шановні депутати! Департаментом агропромислового розвитку підготовлено і пропонується на розгляд зміни до комплексної вже діючої програми.

Зміни до Комплексної… передбачають додатково заходи на  часткове відшкодування сільськогосподарським товаровиробникам витрат на закупівлю альтернативних джерел живлення (генераторів, акумуляторів тощо). Тому пропонується для забезпечення стабільної роботи підприємств агропромислового комплексу. Орієнтовні обсяги фінансування, в тому числі за джерелами фінансування, обласний бюджет – це 7 млн гривень.

Матеріали надані…

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідачки?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Немає.

Оскільки є пропозиції комісії, ставлю на голосування за основу.

За – 59, не голосували – 5: рішення прийнято.

Шановні колеги! Пропозиція комісії звучить так: “Пункт 4 викласти в редакції: “Департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації забезпечити координацію роботи щодо співфінансування з відповідних місцевих бюджетів на виконання заходів програми”. Тобто, залучення коштів місцевих бюджетів, на території яких йде фінансування з обласного бюджету.

Ставлю на голосування.

За – 53, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання… Прошу вибачення.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції.

За – 57, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласного бюджету на 2022 рік”.

Питання внесено на засіданні президії обласної ради.

Проект рішення номер 6 – в окремій брошурі.

Доповідач: Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозицій комісії.

Будь ласка.

І.Мацькевич. Доброго дня! Шановна президіє, шановні депутати! Даний проект рішення передбачає перерозподіл видатків головних розпорядників коштів обласного бюджету в межах затверджених річних сум, зокрема це по департаменту соціальної політики, по департаменту охорони здоров’я та по обласній раді.

Також даний проект рішення передбачає внесення змін до попередніх рішень обласної ради в частині уточнення назв заходів та сум заходів, які передбачені в даних рішеннях, для своєчасного освоєння коштів до кінця поточного року.

Прошу затвердити даний проект рішення.

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідачки?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться для запитань.

Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. У вашій доповіді, яка додана до нашого питання, на сторінці 5 абзац 6-7 вказано: позиції 37, 19, 770 “Придбання систем ультразвукової діагностики, в тому числі датчиків для КНП “Загвіздянський центр первинної медично-санітарної допомоги”, обсяг фінансування зменшити на 70 тис. гривень. Тобто, ви хочете зменшити фінансування на придбання цієї техніки, а два дні назад фракція “Слуга Народу” написала: “нещодавно за нашою спільною ініціативою було придбано сучасний УЗД-апарат за кошти фінансування Івано-Франківської обласної ради для КНП “Загвіздянський центр первинної медико-санітарної допомоги”.

Я не розумію: так вони придбали чи ні? А ви тут змінюєте показники. Будь ласка.

І.Мацькевич. Ми змінюємо показники на підставі листів департаменту охорони здоров’я, тому я конкретно відповісти, чи придбаний цей захід, чи кошти пішли, не можу сказати.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Томенчук Богдан Михайлович.

І.Мацькевич. Це по тендеру…

О.Сич. Помилково. Запитання вичерпані.

Хто бажає взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому. Є?

Запишіться, будь ласка.

Колеги, вкотре повторюю: якщо вас не задовольнила відповідь, не перебивайте і не ведіть діалог. Буде обговорення, в обговоренні можете сказати свою позицію.

Качур Олег Васильович.

О.Качур. Загвіздянська територіальна громада придбала УЗД-апарат за 1 млн 200 тис. гривень. Кошти були виділені в розмірі 1 млн 250 тис. гривень. Оскільки була проведена процедура і апарат коштував 1 млн 200 тис. гривень, то 50 тис. гривень залишились. Але вони були… цільове призначення було на закупівлю УЗД-апарату. Тому на комісії в департамент фінансів було надано лист, що дані кошти… треба змінити цільове призначення. Вони були змінені. І тепер ці кошти будуть передбачені на придбання іншого медичного… ну, там, тестів чи датчиків.

О.Сич. Шановні колеги! Ви отримали роз’яснення. Дякую.

Ставлю на голосування за основу і в цілому… За основу. За основу. Прошу визначатись.

За – 59, не голосували – 5: рішення прийнято.

Шановні колеги! У вас роздані пропозиції комісії, комісія засіла сьогодні напередодні сесії, напрацювала ще деякі зміни. Ставлю їх на голосування. Вони роздані, у вас є.

За – 58, не голосували – 6: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції.

Прошу визначатись.

За – 59, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про обласну цільову соціальну програму “Розвиток пластового руху Прикарпаття” на 2023-2027 роки”.

Проект рішення номер 7 – в окремій брошурі.

Доповідач: Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти і науки обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Кімакович. Шановний пане голово, шановні депутати! Не будемо повторюватись щодо важливості прийняття такої програми в нашій області, тому що попередня добігла до кінця, на 2016-2023 роки. Нам вдалося налагодити тісну співпрацю з пластунами, розширити географію представлення і створити нові осередки там, де їх не існувало.

Пропонуємо прийняти нову програму, яка продовжить цю роботу. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 59, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про Програму фінансової підтримки комунальних підприємств в умовах воєнного стану на 2023 рік”.

Проект рішення номер 8 – в окремій брошурі.

Доповідач: Василь Іванович Гладій – перший заступник голови обласної ради.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства, з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства і з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Гладій. Товариство, ініціаторами розроблення даного проекту Програми є 5 комунальних підприємств обласної ради: Івано-Франківське обласне бюро технічної інвентаризації, Коломийське міжрайонне бюро технічної інвентаризації, обласний навчально-курсовий комбінат житлово-комунального господарства, наше комунальне підприємство “Про-експерт” та “БУДІНВЕСТ”. Відповідно до статутів даних комунальних підприємств вони здійснюють свою діяльність на основі самофінансування. Однак у зв’язку з введенням в Україні воєнного стану виникли проблеми з виплатою заробітної плати, оплатою комунальних послуг та енергоносіїв.

Реалізація даної програми дозволить зберегти робочі місця та недопустити виникнення заборгованості з виплати заробітної плати, оплати комунальних послуг та енергоносіїв. Цього поточного бюджетного року були відповідні дві програми: одна програма стосувалась окремого підприємства “Про-експерт”, інша програма стосувалась інших чотирьох комунальних підприємств. Зараз прийнято рішення зробити таку одну узагальнену системну програму, на виконання даної програми передбачено певну суму коштів, але зразу хочу вам сказати, що у проекті обласного бюджету на 2023 рік передбачено 2,5 млн гривень. Скільки потрібно буде коштів, ми зараз не можемо сказати, це буде залежати від їхньої господарської діяльності і можливістю самофінансуватись, заробляти кошти для того, щоб повністю виплачувати необхідну заробітну плату і енергоносії.

Пропоную підтримати дану програму, тим самим допомогти нашим комунальним підприємствам на даний час. Дякую.

О.Сич. Колеги, чи є запитання? Немає.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Подати пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 59, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про обласний бюджет Івано-Франківської області на 2023 рік (код бюджету 09100000000)”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 9 – в окремій брошурі.

Доповідач: Мацькевич Ірина Богданівна – директор департаменту фінансів обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства; з питань промисловості, підприємництва, будівництва та дорожнього господарства; з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму; з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій; з питань культури, духовності та інформаційної політики; з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики; з питань охорони здоров’я та соціальної політики; з питань захисту прав людини, законності та правопорядку; з питань депутатської діяльності, місцевого самоврядування, міжрегіонального та міжнародного співробітництва. Всі ці комісії рекомендували питання до розгляду на сесії обласної ради.

Постійна комісія з питань бюджету, соціально-економічного розвитку та інвестицій рекомендувала до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозицій, які не взяв до уваги департамент фінансів обласної державної адміністрації, коли ці пропозиції попередньо вже були висловлені комісією обласної ради з питань бюджету.

Пропозиції – у цій же брошурі.

Будь ласка, Ірина Богданівна.

І.Мацькевич. Шановна президіє, шановні депутати! На розгляд сесії вноситься обласний бюджет на 2023 рік.

Загальний обсяг обласного бюджету на наступний рік передбачає доходи в сумі 2 млрд 374 млн гривень, в тому числі доходи загального фонду обласного бюджету 1 млрд 850 млн гривень та доходи спеціального фонду обласного бюджету – 521 млн гривень, видатки обласного бюджету в сумі 2 млрд 373 млн гривень.

У загальному обсязі ресурсу обласного бюджету власні доходи складають 1 млрд 652 млн гривень або 70 відс. дохідної частини обласного бюджету, та трансферти з державного бюджету в сумі 722,9 млн гривень або 30 відс. до загального обсягу обласного бюджету.

За загальним фондом обласного бюджету передбачено такі трансферти: базову дотацію 165 млн гривень або менше на 62 млн гривень, ніж в цьому році, додаткову дотацію 133,6 млн гривень, субвенції, зокрема субвенцію на здійснення підтримки окремих закладів і заходів у системі охорони здоров’я в сумі 56,7 млн гривень та субвенцію на створення мережі спеціалізованих служб підтримки осіб, які постраждали від домашнього насильства, в розмірі 8,6 млн гривень.

За спеціальним фондом передбачено субвенцію на фінансове забезпечення будівництва, реконструкцію, ремонт і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення в сумі 358,5 млн гривень.

Одночасно хочу зазначити, що в проекті обласного бюджету не враховано освітню
субвенцію, так як на даний час Кабінетом Міністрів України ще не доведено її розподіл між місцевими бюджетами.

Видаткова частина обласного бюджету. При розподілі видатків між обласними програмами та розпорядниками коштів обласного бюджету в першу чергу враховано в повній сумі кошти на видатки на оплату праці працівників бюджетних установ, які фінансуються за рахунок коштів обласного бюджету. Також в повному обсязі враховано видатки на оплату енергоносіїв та комунальних послуг, в повному обсязі враховано кошти на оплату продуктів харчування та медикаментів, та інші першочергові видатки, які проводяться зараз в умовах особливого стану відповідно до бюджетних запитів, які нам подавали головні розпорядники коштів обласного бюджету.

Крім того, проект обласного бюджету передбачає обсяг коштів обласного бюджету, спрямований на виконання заходів регіональних цільових обласних програм, затверджених рішеннями обласної ради, в сумі 431,5 млн гривень.

Хочу зазначити, що обсяг коштів є більшим, ніж був в цьому році. В тому числі на виконання заходів програми охорони навколишнього природного середовища передбачено обсяг коштів в сумі 92,6 млн гривень. На програму розвитку соціальної інфраструктури Івано-Франківської області – 60 млн гривень, це на рівні цього року. На програму підтримки сімей загиблих, постраждалих учасників Революції Гідності та війни з росією, – 35 млн гривень, проти того, що в цьому році ми передбачали 9 млн гривень. Причина є об’єктивна, ви знаєте, чому такий великий обсяг коштів передбачено.

Крім того, в проекті бюджету передбачено обсяг в розмірі 30 млн гривень на програму забезпечення мобілізаційної підготовки і оборонної роботи та 1,5 млн гривень на шефську допомогу військовим частинам.

Резервний фонд обласного бюджету в проекті бюджету передбачено в розмірі 20 млн гривень, це теж більше, ніж в цьому році.

Шановні депутати! Бюджет 2023 року є збалансованим, є реалістичним, що передбачає розвиток економіки в умовах воєнного стану і пріоритетності видатків, які проводяться в даний час казначейською службою.

Шановні депутати! Прошу затвердити даний проект обласного бюджету на 2023 рік.

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідачки? Є. Запишіться, будь ласка, для запитань.

Книшук Орися Володимирівна.

О.Книшук. Шановна Ірино Богданівно! Скажіть, будь ласка, у дохідній частині бюджету податок на доходи фізичних осіб, що сплачується податковими агентами з доходів платника податку інших, ніж заробітна плата. Це є 51 млн 240 тис. гривень. Я так розумію, що основна частина – це є ПДФО із земельних паїв.

Крім того, які ще податки, можете сказати?

І.Мацькевич. Є ПДФО із земельних паїв, і є ПДФО від продажу майна. Він входить в цей код податку.

О.Сич. Ближче до мікрофону, Ірино Богданівно.

І.Мацькевич. Так, дійсно, як ви зазначили, в цей код дохідної частини бюджету входить ПДФО від земельних паїв чи дивіденди, і ПДФО від продажу майна.

О.Сич. Федоришин Володимир Євгенійович.

І.Мацькевич. 10 і 40 десь приблизно.

О.Сич. Я вам дав слово, потім скажете, що вам не стало слова.

В.Федоришин. Шановна Ірино Богданівно! Скажіть, будь ласка, напротязі багатьох років ми таку мали “галочку” при прийнятті обласного бюджету – субвенція для Львівського обласного бюджету для фінансування “Говерли”, так званої лікарні відновного лікування або центру реабілітації. В цьому році цього фінансування немає. Чому? І що сталося з “Говерлою”?

І.Мацькевич. Дякую за запитання. З “Говерлою” нічого не сталося, але ви знаєте, що помінялись в умовах воєнного стану, вийшла постанова і обсяг міжбюджетних трансфертів, а це ми передавали трансферт Львівському обласному бюджету, зараз погоджується Міністерством фінансів України. І наразі ми не маємо поки що укладених договорів з “Говерлою”, ми не маємо підстав, за яких ми можемо подати на Міністерство фінансів України, щоб наразі ми могли визначити обсяг видатків, які необхідно буде в наступному році проводити на фінансування “Говерли”.

Я думаю, що це буде можливо провести в наступному році, коли вже будемо мати реальну картину, укладені договори між соціальною політикою і “Говерлою”, і визначено обсяг коштів.

О.Сич. Шановні колеги! Ми серед іншого з керівництвом обласної адміністрації це питання обговорювали. В будь-якому разі, які б не були нормативи Кабінету Міністрів, ми передбачимо так, що при потребі департамент соціальної політики це питання зможе вирішувати. Якщо потрібно буде, навіть будемо надавати матеріальну допомогу тому, хто буде їхати, щоб він на місці міг оплатити за послуги. Але наші ветерани УПА без послуг цього санаторію не… такого не буде, щоб вони залишились без послуг.

Я так зрозумів, що Ткач Роман Володимирович помилково, так?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. За це, не треба вже. Зрозуміло.

Боднарчук Володимир Дмитрович, будь ласка.

В.Боднарчук. Ірино Богданівно, скажіть, будь ласка, у мене питання щодо фінансування засобів масової інформації. На 2023 рік передбачено 17 млн 973 тис. гривень. Питання такого плану. Які ще засоби фінансуються з обласного бюджету, окрім “Галичини”, і в якому об’ємі? Дякую.

І.Мацькевич. Дійсно, в проекті бюджету передбачений зазначений обсяг коштів на фінансування засобів масової інформації. Відповідно до бюджетного запиту, який нам подає головний розпорядник коштів, це обласна рада, і вже напевно безпосередньо потім будуть ці кошти ділитись між іншими закладами і засобами…

О.Сич. Шановні колеги! Раніше ми були засновником, окрім обласного телебачення “Галичина”, газети “Галичина”, журналу “Дзвіночок”, журналу “Перевал”. Оскільки законодавство нас зобов’язало вийти із засновників друкованих засобів масової інформації, у нас єдина власність серед засобів масової інформації – обласне телебачення “Галичина”. Ми як власники зобов’язані його підтримувати.

Щодо інших засобів масової інформації, які не є нашою власністю, ми намагались їм допомагати, але з умовою висвітлення діяльності органів місцевого самоврядування області у рамках програми розвитку місцевого самоврядування. В цьому році під час війни, оскільки було обмежено фінансування, ми цього не робили. Як буде в наступному році, покаже ситуація і відповідні нормативні документи Кабінету Міністрів України в сфері використання бюджетних коштів.

Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Дякую. Ірино Богданівно! На жаль, пояснюючу записку ви дали, але розділ “Доходи обласного бюджету на 2023 рік” не вказано, і неможливо зробити порівняльний аналіз. Я думаю, чи це випадково, чи це таким чином ви від депутатів приховали джерело доходів. У пояснюючій записці цього немає.

Це перше питання. Друге питання.

Дивіться, ми 16 вересня на сесії проголосували, що 40 відс. від надходжень до бюджету ПДФО ми спрямовуємо на підтримку Збройних Сил України та військових формувань. Це було проголосовано 16 вересня. Воно не вказано, що тільки на 2022 рік, а на місцеві бюджети. Ви ж передбачаєте надходження 257 млн гривень ПДФО на 2023 рік, хоча в цьому році було 500 млн гривень. Відповідно 30 млн гривень йде тільки з програми на моброботу, що складає 7 відс. Це свідомо ви зробили чи ви помилились? Будь ласка.

І.Мацькевич. Додаток 1 до проекту рішення зазначає всі види надходжень, які надходять у дохідну частину обласного бюджету. Щодо надходжень від… податок на доходи фізичних осіб із заробітної плати військовослужбовців, дійсно, в цьому році ми плануємо, що до кінця року надійде 390 млн гривень цього надходження. В наступному році ми плануємо… в проекті бюджету поки що запланували 257 млн гривень. Ви розумієте, що цих надходжень є цього року вперше такий великий, тому що йде війна. Якщо війна буде… ну, ми надіємось, що вона закінчиться, але якщо вона буде йти цілий рік наступний, то ми будемо мати перевиконання, нікуди воно не дінеться, все одно ви будемо його ділити потім шляхом перевиконання. А може війна закінчиться швидко і не будуть надходити ці кошти.

Тому ми не можемо так ризикувати… Нікуди кошти не дінуться, вони всі потім йдуть на рішення сесії і шляхом перевиконання розподіляються на ті видатки, які необхідні.

О.Сич. На продовження слів Ірини Богданівни. Ну, перш за все, вже у нас є випадки, що деякі військові частини перереєстровуються в інших областях. Це перше.

Друге, дійсно, коли буде перевиконання, дай Боже, аби воно було, воно без нас нікуди не дінеться, воно все одно буде розглядатись у цій сесійній залі.

Тому краще, скажемо, тут збалансувати бюджет і недорахувати, а не нарахувати те, чого у нас потім не буде, і наш бюджет буде не збалансований.

Ну, єдине, що ці закиди, Тарас Теофілович, там, “ви щось там приховали”, там… Ви ж знаєте дуже добре, що Ірина Богданівна – чемний, порядний, чесний співробітник обласної державної адміністрації. Це дуже добре особисто ви знаєте. Чого ви такі закиди робите? Я розумію, що я погано зробив, бо вжив ваше прізвище, і ви маєте право на репліку. Надаю вам слово для репліки.

Т.Виноградник. Дякую. Згідно Регламенту, статті 8, пункт 8.4 під час сесії головуючий забезпечує порядок в сесійному залі. Він не повинен переривати виступи депутатів, а також коментувати їх, крім випадків, якщо питання не стосується даного питання обговорення. Це щодо Олександра Максимовича.

Я задав питання Ірині Богданівні, вона, на жаль, мені не відповіла: чому у пояснюючій записці немає розділу “Дохідна частина бюджету”, його формування. Дякую.

О.Сич. Тарас Теофілович, якщо вам не відповіли, то ви матимете змогу про це сказати під час обговорення. Перше.

Друге, як головуючий я, окрім іншого, повинен припиняти факти неетичної поведінки колег-депутатів. Коли ви закинули якісь закиди, що щось Ірина Богданівна приховала – це ваша неетична поведінка. Якщо це ще раз повториться, я поставлю це на розгляд відповідної комісії, не вашої, бо це буде конфлікт інтересів, іншої. Тому утримуйтесь, будь ласка, від неетичної поведінки у залі, і не тільки в залі. Бо як депутат обласної ради ви відображаєте честь цілої обласної ради.

Шановні колеги! Дякую. Більше запитань немає.

Чи є хтось бажаючий взяти участь в обговоренні? Запишіться.

Ірино Богданівно, можете зайняти своє місце в залі.

Гоголь Ярослава Михайлівна, будь ласка.

Я.Гоголь. (Без мікрофона).

Голос із залу. (Без мікрофона).

Я.Гоголь. (Без мікрофона).

В.Гладій. Не чути!

О.Сич.  Вас не чути.

Я.Гоголь. Я хотіла це питання задати, але напевно воно буде більш актуальним зараз в обговоренні.

За рахунок коштів обласного бюджету на 2023 рік у розділі “Департамент освіти і науки” утримуються три спеціалізовані ліцеї. Один з них – це військово-спортивний ліцей у м.Надвірна.

Ми знаємо, що давно розпочато будівництво спортзалу в цьому ліцеї. І на даний момент воно так і залишилось.

Тому я би хотіла була почути, чи передбачені кошти на продовження чи завершення
будівництва цього спортзалу. Якщо ні, то, будь ласка, врахувати це, але це питання мало сьогодні бути почуте і озвучене, тому що про важливість цього спортзалу і цього ліцею зараз обговорювати, мені здається, є лишнім. Дякую.

О.Сич. Палійчук Микола Васильович, будь ласка.

М.Палійчук. Я би хотів дати роз’яснення Володимиру Євгенійовичу на рахунок оздоровлення і лікування наших ветеранів у “Говерлі”. Ми обговорювали це питання на комісіях, і прийнято рішення, що по всіх індивідуальних зверненнях буде виділятись матеріальна допомога для оплати путівки чи в “Говерлі”, чи в іншому закладі для оздоровлення. Та це буде враховано, тому що це важливо, і не так багато ветеранів залишилося. Єдине, що дійсно ми не маємо змоги давати зараз по постанові трансферти львівському бюджету без погодження з Мінфіном.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Репліку. Будь ласка, для репліки включіть мікрофон депутата.

Федоришин Володимир Євгенійович, увімкніть мікрофон.

В.Федоришин. Дивлячись на ті видатки, дивіться: Національна служба здоров’я її відшкодовує 2,5 млн гривень. В тому році вони хотіли з обласного бюджету 8 млн гривень. Так, щоб ми розуміли, які великі видатки несе цей заклад з місцевих бюджетів.

О.Сич. Даруйте, але оскільки цей заклад оформлений як власність Львівської області, то нехай і думають, як ці видатки нести, а ми будемо давати рівно на стільки, скільки наших ветеранів там лікується.

Книшук Орися…

Інакше могли б, скажемо, нашу дольову участь врахувати, бо ми брали участь у розбудові цього санаторію.

Виноградник Тарас Теофілович, будь ласка.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. А, Книшук Орися Володимирівна, я прошу вибачення.

О.Книшук. Шановні колеги! Дякуємо, що нарешті планується збільшити фінансування аграріїв у 2023 році аж на 300 тис. гривень. І це при тому, що тільки податок з доходів фізичних осіб за земельні паї становить 46 млн гривень, крім того, є ще ПДФО з зарплати, інші податки.

Розуміємо, що в сучасних тяжких умовах війни аграріям досить таки тяжко, і тому маємо надію на те, що при перегляді бюджетів ці кошти будуть збільшені. Впевнена, що ці кошти будуть великою підтримкою для аграріїв, в тому числі тих малих аграріїв, які тільки починають свою роботу, тільки починають свій бізнес. І впевнена в тому, що ці кошти, якими ми підтримаємо малих фермерів, обов’язково повернуться у майбутніх періодах сплатою до бюджетів, до всіх бюджетів, в тому числі і до нашого обласного бюджету. Тому прошу це врахувати надалі. Дякую.

О.Сич. Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Дякую. Насправді у мене питання були, але я їх дійсно не почув, вибачайте, якщо неправильно зрозумів, Олександр Максимович Сич. Дивіться, у нас в бюджеті при індексі інфляції 28 відс. мінус закладено в основу розрахунки державного бюджету на 2023 рік. Який відсоток росту захищених статей передбачено в обласному бюджеті? Ми цього не побачили. Ми не побачили, в чому причини зменшення доходів загального фонду обласного бюджету проти показників, затверджених на 2022 рік. У 2022 році було 2 млрд 109 млн гривень, а у 2023 році – 1 млрд 853 млн гривень. Зменшення на 256 млн гривень.

Я, на жаль, не почув, не зрозумів, чому ми так мало фінансуємо військові частини, Збройні Сили України. У нас перевиконання бюджету 600 млн гривень, а ми направили на підтримку Збройних Сил та військових формувань тільки порядка 30 млн гривень. На ці всі питання, на жаль, ми не отримали відповідь. Хоча у нас передбачено, що на місцеві регіональні програми – 430 млн гривень, резервний фонд – 20 млн гривень становить, на Збройні Сили, я вважаю, треба було збільшити фінансування. Тільки виходячи з цього, Олександр Максимович, головуючий, я піднімав це питання, за яке ніяким чином ні Ірину Богданівну, ні апарат не хотів звинувачувати. Чому? Тому що ці показники, на жаль, ми не побачили. Дякую.

О.Сич. До моїх повноважень належить організація роботи всіх робочих органів обласної ради. І я роблю зауваження голові бюджетної комісії, що він не зміг такі конструктивні творчі пропозиції депутата, колеги по фракції, не врахувати в роботі комісії. Якщо такі зауваження будуть звучати ще, я буду ставити питання про вашу професійну належність до роботи в цій комісії. Тому, будь ласка, уважно вислуховуйте пропозиції колег по фракції і виносьте їх на розгляд комісії. Я не називав прізвищ, тому я не буду надавати слово для репліки.

Шановні колеги! Ставлю проект рішення за основу. Прошу визначатись.

За – 55, не голосували – 9: рішення прийнято.

Шановні колеги! Є пропозиції комісії, вони вам роздані. Я не буду їх зачитувати, вони достатньо об’ємні. Вони традиційно у нас кожного року ухвалюються обласною радою при прийнятті бюджету. Ставлю їх на голосування.

За – 62, не голосували – 2: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є пропозиції? Шановні колеги! Чи є ще пропозиції? Ніхто не піднімає руки, що є пропозиції. Запишіться, будь ласка, для виголошення пропозицій.

Іванів Назарій Іванович.

Н.Іванів. (Без мікрофона).

О.Сич. Так мікрофон включений чи ні, колеги? Ну, я попрошу апарат потім провести навчання ще повторно для депутатів, як правильно користуватись електронними засобами в залі.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Увімкніть, будь ласка, мікрофон Іваніва. Кажуть, що він включений у вас.

В.Гладій. Сядьте на своє місце.

Н.Іванів. Дякую. Пане голово, я все ж таки собі дозволю з приводу зауваження голові бюджетної комісії, бо ним є Іванів Назарій Іванович. Сьогодні відбулося засідання нашої фракції, на якій було прийнято рішення оголосити ті запитання, які ми сьогодні оголосили, також внести зміну, яку я зараз озвучу.

Отже, я пропоную проект рішення про обласний бюджет на 2023 рік доповнити пунктом такого змісту: “Рекомендувати голові обласної державної адміністрації – начальнику обласної військової адміністрації Світлані Онищук при розподілі коштів субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам на фінансове забезпечення будівництва, реконструкцію, ремонт і утримання автомобільних доріг загального користування місцевого значення, вулиць і доріг комунальної власності у населених пунктах застосувати пропорційний підхід до розподілу коштів зазначеної субвенції відповідно до протяжності доріг загального користування місцевого значення, які знаходяться на балансі ДП “Дороги Прикарпаття”, загальною протяжністю 2955 км в межах територіальних громад Івано-Франківської області, окрім громад, індекс податкоспроможності яких становить більше коефіцієнта 0,9”.

Дякую, прошу поставити на голосування.

О.Сич. Ставлю на голосування пропозицію депутата. Прошу визначатись.

За – 33, не голосували – 23: рішення не прийнято.

Наступна пропозиція. Більше немає?

Виноградник Тарас Теофілович, будь ласка.

Т.Виноградник. Дякую. Шановні колеги! Так як ми приймали рішення сесії 16 вересня 2022 року, також хочу, щоб ми передбачили в обласному бюджеті на 2023 рік під час перевиконання надходжень від податку на фізичних осіб 50 відс. спрямовувати на фінансування,
підтримку Збройних Сил України та військових формувань. Дякую. Прошу підтримати.

О.Сич. Ставлю на голосування.

За – 37, не голосували – 27: рішення не прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій комісії.

За – 61, проти – 1, не голосували – 3: рішення прийнято.

Шановні колеги! Знову ж таки, щоб не було зауважень, що я неправомірно беру слово. Як голова обласної ради, який зобов’язаний правильно організувати роботу депутатського корпусу, я звертаю вашу увагу: проект рішення про бюджет був поданий вчасно з врахуванням терміну чинного законодавства. Він розглядався у всіх без винятку комісіях. Кожен депутат міг особисто або ж в тій комісії, до якої належить, винести якесь питання, яке його турбує, або ж винести його, скажемо, на своїй чи іншій комісії, де є представники від фракції. Зрозуміло, що депутат має право і під час сесії такі питання подавати, але це абсолютно неконструктивно, коли працювали всі комісії, коли було багато часу, важливі бюджетні питання експромтом подавати на фракцію… на засідання сесії.

Тому це не зауваження, це просто прохання, я завжди це кажу і тепер: у подальшому працювати конструктивно, а не для блокування. Дякую.

Переходимо до наступного питання.

Питання, яке внесено під час сесії обласної ради, – “Про передачу об’єкта нерухомого майна та земельної ділянки на вул. Млинарській, 21 у м.Івано-Франківську”.

Воно вам роздано. Будь ласка, пошукайте його в матеріалах.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідач: Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект рішення розглянуто… не розглянуто. Одним словом, Василь Степанович, доповідайте, будь ласка.

В.Даниш. Шановний Олександре Максимовичу, шановна Світлано Василівно, шановні депутати!

Враховуючи рішення Івано-Франківської міської ради від 22.12.2022 року “Про використання об’єктів комунальної власності Івано-Франківської міської територіальної громади” та “Про земельні питання”, даним проектом рішення пропонуємо надати згоду на передачу об’єкта нерухомого майна – будівель Івано-Франківського наркологічного диспансеру та Івано-Франківської обласної психіатричної лікарні № 1 загальною площею 4 550 кв. м з комунальної власності Івано-Франківської міської територіальної громади у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст області з подальшою передачею на баланс та оперативне управління комунального некомерційного підприємства “Обласний заклад з надання психіатричної допомоги Івано-Франківської обласної ради”.

Другим пунктом пропонуємо утворити комісію згідно з додатком, комісії здійснити передачу, включити об’єкт до нерухомого майна. П’яте, дати згоду на передачу земельної ділянки площею 1 899 га з комунальної власності Івано-Франківської міської територіальної громади у спільну власність територіальних громад сіл, селищ, міст області і доручити голові Івано-Франківської обласної ради Олександру Сичу підписати акт приймання-передачі зазначеної земельної ділянки після виконання пункту 3 цього рішення, а саме: після здійснення передачі об’єкта власності, нерухомого майна.

Коротко все.

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідача? Є, запишіться, будь ласка, для запитань.

Виноградник Тарас Теофілович. Будь ласка.

Т.Виноградник – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Дякую. Дякую вам за доповідь, хороша, обширна.

Дивіться, у вас, в мотивувальній або вступній частині проекту рішення написано, що згідно рішення сесії Івано-Франківської міської ради, яка відбулася вчора, а мені повідомили з канцелярії, що рішення ще не підписано, тобто воно не вступило в силу, але я за інше. Тут ви вказуєте, що є висновок постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства Івано-Франківської обласної ради.

В.Даниш. Його немає, звичайно…

Т.Виноградник. То що ж ви вказуєте в проекті рішення?

В.Даниш. Це питання…

Т.Виноградник. Не перебивайте, я не закінчив.

О.Сич. Не перебивайте, будь ласка, Василь Степанович.

Т.Виноградник. Я думаю, або тут треба виправити, або змінити мотивувальну частину проекту рішення. Дякую.

О.Сич. Будь ласка, дайте відповідь.

В.Даниш. Рішення було підготовлено вчора ввечері, враховуючи рішення міської ради. Сьогодні вносилось це рішення на комісію, на комісії не було кворуму, а оскільки немає кворуму, звичайно, що немає рішення… Я погоджуюсь з вами, що треба зараз з мотивувальної частини цей висновок забрати.

О.Сич. На жаль, я зранку цікавився: один з депутатів фракції, якого я не буду називати, без будь-якої причини не з’явився на засідання комісії, і не стало кворуму. Тому ми змушені це питання винести без попередньої, скажемо, так, рекомендації комісії з питань комунального майна.

Якщо хтось поцікавиться детальніше, який саме депутат, я можу персонально сказати, хто саме, персонально.

Кукурудз Ростислав Степанович, будь ласка.

Р.Кукурудз. Шановний пане Василю! Я, звичайно, погоджуюсь, що то рішення треба голосувати, але скажіть, будь ласка, є процедура підготовки рішень у міській раді. І міський голова має 5 днів для того, щоб заветувати це рішення або його підписати.

Станом на сьогодні, на цю хвилину, рішення підписано чи ні? Тому що якщо воно не підписано, є велика ймовірність, що воно не буде підписане. Я розумію, що є велика ймовірність, що воно буде підписане, але ми просто таким чином порушуємо процедуру, і мені здається, що десь то неправильно.

І друге питання. Тут в додатках є як би згадка про якесь приміщення на вул.Січових
Стрільців, 56. Воно має до цього якесь відношення?

В.Даниш. Ні, воно не має відношення до цього рішення. Це є перші сторінки проекту рішення, які ми використали для підготовки нашого рішення, місто приймає комплексне рішення: комплексне рішення по землі і комплексне рішення по майну. Нам буде дано потім тільки витяги по наших питаннях. А по процедурі, я думаю, може Ігор Михайлович Шевчук скаже, чи підписано рішення. Він – керуючий справами. Я не знаю, як голова міський…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Йде процес…

Шановні колеги! Я вам скажу тако: навіть якби ми тільки знали про наміри, міська рада не прийняла рішення, ми все одно висловлюємо готовність прийняти. Навіть якби таке рішення не було прийнято, то ми демонструємо: для повноцінного функціонування нашого закладу ми готові прийняти майно, яке нам не передали разом з передачею… тому що цей заклад передали з міста нам без майна, а тим більше, коли відбулося засідання сесії, і ми знаємо, що є прийнято рішення, навіть якщо голова заветує, ми свій намір декларуємо, в тому числі і перед головою.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Тим більше, тим більше. От два заступники говорять, що рішення прийнято одноголосно, немає жодних проблем, йде процес…

О.Левицький. (Без мікрофона).

О.Сич. Так, так. Так що, друзі, все. Але я кажу з теоретичної точки зору.

Дякую. Запитання вичерпані.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Будь ласка, запишіться.

Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Пане голово, повністю підтримую ваше бажання, яке озвучено: обласна рада має нарешті поставити цьому кінець і взяти майно, прийняти до себе у власність. Це однозначно, навіть не обговорюється. Але питання в тому, що ви дуже правильно сказали, що ми це питання вже обговорюємо більше ніж два роки. І дійсно воно має мати розв’язку. Але якщо ми візьмемо статтю 9 Регламенту діяльності обласної ради, то там написано: проект рішення має містити мотивувальну частину, результативну частину, додатки, пояснювальну записку з
обгрунтуванням необхідності прийняти, порівняльну таблицю діючу. Чому нам, готуючи два роки даний проект рішення, не підготували ці всі матеріали? Я тільки про це говорю.

Я підтримую повністю це питання, але я думаю, що питання і проект рішення треба готувати дуже функціонально, дуже професійно, і щоб воно було документально. Дякую за увагу.

О.Сич. Шановні колеги! Вичерпано обговорення. Ставлю на голосування проект рішення за основу. Прошу визначатись.

За – 51, не голосували – 13: рішення прийнято.

Колеги, абсолютно правильно було зазначено під час обговорення. Проект рішення готувався для того, щоб він був розглянутий на комісії, комісія не змогла зібратись. Попередньо у мотивувальній частині було вказано, що це питання розглянуто на комісії, але воно насправді не розглянуто, ми намагались його всесторонньо тут розглянути, тоді з мотивувальної частини забрати слова “висновок постійної комісії обласної ради з питань комунального майна та житлово-комунального господарства”. Ставлю на голосування цю пропозицію.

За – 58, не голосували – 6: рішення прийнято.

І ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції.

За – 52, не голосували – 12: рішення прийнято.

Колеги, наступне питання – “Про стан серцево-судинних захворювань населення
області”.

Проект рішення номер 10 – в окремій брошурі. Питання – планове.

Доповідає Дмитренко Ігор Анатолійович – директор департаменту охорони здоров’я
обласної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозицій комісії.

Пропозиції – у цій же брошурі. Будь ласка.

І.Дмитренко. Шановний Олександре Максимовичу, Світлано Василівно, шановна президіє, шановні депутати! Дозвольте вам доповісти про стан серцево-судинних захворювань в нашій області.

Загалом серцево-судинні захворювання є соціальною проблемою, яка зумовлює третину причин інвалідності та дві третини всіх захворювань і випадків смерті населення. Загалом у загальній структурі смертності країн Європи та Америки складає 50 відс., загалом по Україні – 68 відс., в нашій області складає 72 відс.

Загалом в нашій області розгорнуто 445 ліжко-місць для надання медичної допомоги пацієнтам з інфарктом міокарда, та надають медичну допомогу 125 лікарів-кардіологів.

За 9 місяців 2022 року загалом проліковано більше 32 тис. пацієнтів із захворюваннями серцево-судинної системи, з них з хронічними ревматичними захворюваннями… хворобами серця, гіпертонічною хворобою, ішемічною хворобою серця, стенокардією, інфарктом міокарда…

О.Сич. Я прошу вибачення. Колеги, з вашого дозволу, питання планове, подано одночасно, всі матеріали є, пояснювальна записка є. З вашого дозволу перейдемо до запитань.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань? Дякую. Питання розглянуто в комісії. Наскільки я зрозумів, комісія надала позитивний висновок. Чи є зауваження і пропозиції до проекту рішення або бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

І.Дмитренко. Дякую.

О.Сич. За основу. Ставлю на голосування за основу, бо є пропозиції комісії.

За – 47, не голосували – 18: рішення прийнято.

Колеги, пропозиції у вас роздані, тому я не буду їх зачитувати, їх трошки більше. І ставлю їх на голосування.

За – 47, не голосували – 18: рішення прийнято.

І ставлю проект рішення в цілому.

За – 50, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про стан забезпеченості житлом пільгових категорій населення області”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 11 – в окремій брошурі.

Доповідач: Миронюк Уляна Григорівна – заступник директора департаменту соціальної політики обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

У.Миронюк. Доброго дня, шановні голови, президіє, депутати та всі присутні! З метою підвищення соціального захисту пільгової категорії громадян, а саме забезпечення покращення житлово-комунальних умов проживання, в області діє обласна програма. Відповідно за 2017-2021 роки з обласного бюджету були виділені кошти 6 млн 197 тис. гривень, що допомогло покращити житлово-побутові умови 31 заявнику.

На 2022-2026 роки в області продовжує свою дію програма, якою передбачено поліпшення житлових умов осіб з інвалідністю I і II групи, сімей, в яких проживають двоє і більше осіб з інвалідністю, виховується дитинка з інвалідністю, багатодітні сім’ї, які виховують 5 і більше дітей. Відповідно в бюджетах закладаються кошти на реалізацію програми. Але дуже важливо є те, щоби міські бюджети закладали співфінансування, адже для реалізації програми потрібно 20 відс. місцевого бюджету, а також, щоби вівся квартирний облік людей, котрі потребують поліпшення житлових умов, перебували на квартирному обліку.

Для поліпшення житлово-побутових умов для пільгової категорії такої, як учасники бойових дій, особи з інвалідністю, сім’ї загиблих, з обласного бюджету протягом 2015-2021 років були виділені кошти – 11 млн 369 тис. гривень, і відповідно одноразові допомоги на поліпшення житлово-комунальних умов отримали 439 заявників.  Зі своєї сторони, з державного бюджету на 2014-2021 роки і згідно Закону “Про статус ветеранів війни та гарантії їх соціального захисту” для осіб з інвалідністю внаслідок війни, членів сімей загиблих, учасників бойових дій були виділені кошти субвенції – 91 млн 419 тис. гривень, і відповідно було придбано 129 квартир по чотирьох постановах: 417-та постанова – це є забезпечення житлом деяких категорій осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність, 214-та постанова – це забезпечення житлом для категорії осіб, які брали участь у бойових діях на території інших держав, 280-та постанова – забезпечення житлом внутрішньо переміщених осіб з числа учасників бойових дій і 206-та постанова – це питання забезпечення житлом деяких категорій осіб, а саме учасників Революції Гідності.

Доповідь завершена, дякую за увагу.

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідачки?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Також немає.

У.Миронюк. Дякую.

О.Сич. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 53, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про захист прав та інтересів дітей, дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, в Івано-Франківській області”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 12 – в окремій брошурі.

Доповідає Євчук Марія Михайлівна – в. о. начальника служби у справах дітей обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

М.Євчук. Доброго дня, шановна президіє, шановні голови! Шановні депутати і всі
присутні!

Питання захисту  прав та інтересів дітей відноситься до повноважень служб у справах дітей. Служби виявляють дітей, кладуть їх на облік і в подальшому вирішують питання щодо надання їм статусу дитини-сироти чи дитини, позбавленої батьківського піклування, і вирішують… здійснюють всю діяльність з влаштування дітей в сім’ї громадян.

На сьогодні у нас в області на обліку служб у справах дітей перебуває 1172 дитини, функціонують 10 дитячих будинків сімейного типу, де виховуються 75 дітей, 76 прийомних сімей і 905 дітей виховуються у сім’ях опікунів-піклувальників. Приблизно 80 дітей – це діти, які
влаштовані на повне державне утримання. Це учні ПТУ, коледжів, ліцеїв, вихованці Долинського центру підтримки дітей і сімей, Надвірнянського будинку дитини і Залучанського будинку-інтернату.

З метою захисту  прав дітей щодо забезпечення із закріпленням житла в області у 2016-2020 роках функціонувала регіональна цільова програма з підтримки дітей-сиріт і дітей, позбавлених… захисту їх житлових прав, попередження дитячої безпритульності і бездоглядності.

У 2017-2019 роках з обласного бюджету були спрямовані кошти і використані 5 млн 720 тис. гривень для забезпечення житла і покращення житлових умов для 46 дітей-сиріт та осіб з їхнього числа.

На даний час на 2021-2025 роки діє аналогічна програма, але у зв’язку з військовою агресією кошти з обласного бюджету не виділялись. Але в рамках державної субвенції на підтримку і забезпечення житлом, розвитку сімейних форм виховання з державного бюджету з 2017 по 2021 роки в нашу область надійшло і реалізовано 41 млн 401 тис. 155 гривень.

За ці кошти було придбано 4 житлові будинки для функціонування дитячих будинків сімейного типу, придбано 10 квартир для соціального житла, спрямована грошова компенсація на придбання житла для 65 дітей-сиріт та дітей, позбавлених…

Ми почали будівництво нового житлового будинку для відкриття і функціонування малого групового будинку і на проектно-кошторисну документацію. За цей рік уже придбано 11 квартир особами з числа дітей-сиріт, придбано житловий будинок і функціонує, і почали
будівництво малого групового будинку. Але у зв’язку з військовою агресією нами на цей другий рік кошти були відкликані і на наступний рік коштів поки що не передбачено.

Хочу зазначити, що у нас в області за рахунок коштів обласного бюджету функціонують чотири заклади для дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування. Це Долинський обласний центр соціальної підтримки дітей і сімей, Івано-Франківський обласний центр
соціальної підтримки дітей і сімей, Міжрегіональний центр психологічної реабілітації та Івано-Франківський обласний центр соціально-психічної реабілітації. Кошти виділяються з обласного бюджету, за що я хочу дуже подякувати: заборгованості жодної немає. На цей рік у нас було спрямовано 36 млн 415 тис. гривень, на наступний рік у зв’язку з підвищенням цін і на комунальні послуги, і підняття тарифів, зростання мінімальної заробітної плати, на наступний рік –
39 млн 134 тис. 300 гривень.

Також хочу зазначити, що наші всі ці заклади тісно співпрацюють з благодійниками, меценатами, і за цей поточний рік приблизно в межах 4 млн гривень на ці наші заклади була надійшла благодійна допомога.

Здійснюється… в області запроваджується нова форма тимчасового влаштування дітей, це сім’ї патронатних вихователів. Якщо у нас в минулому році було 12 сімей, позаминулого – 6, то в цьому році у нас вже є 16, і вони успішно здійснюють свою діяльність.

Окрім того, від початку повномасштабного вторгнення наша область, усі ми знаємо, стала прихистком для дітей-сиріт, дітей, позбавлених батьківського піклування, в тому числі на сьогодні у наших закладах проживає 169 дітей у 7 закладах області, від початку прибуло 456. А також на сьогодні у нас проживає 166 дітей-сиріт і позбавлених…, які прибули до нас із законними представниками – опікунами, прийомними батьками і батьками-вихователями.

О.Сич. Прошу вибачення. Шановні колеги! Аналогічно: питання подано завчасно, ви матеріали маєте, тому, з вашого дозволу, перейдемо до запитань.

Чи є запитання до доповідачки?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка.

Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Дякую. Перш за все, у мене не запитання, я дійсно вам щиро хотів подякувати за ту роботу, яку ви робите, і тим більше, при такому обмеженому фінансуванні в той скрутний для держави час, що дійсно опікуєтесь дітьми і надаєте, ваша служба, прихисток дітям з окупованих територій, які приїхали на терени нашої області. І також одночасно хотів подякувати керівнику військової адміністрації, Світлано Василівно, за те, що ви підставляєте плече і дійсно дуже багато робите для цього, хоча не звітуєте про це, не говорите, але люди говорять, що ви дійсно багато робите для цієї справи. Щиро вам дякую.

М.Євчук. Дякую.

О.Сич. Князевич Володимир Романович.

Голос із залу. Випадково.

О.Сич. Помилково. Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Шановна Маріє Михайлівно! Абсолютно щиро приєднуюсь до слів Тараса Теофіловича. Дійсно, багато робите, і дай вам Бог здоров’я.

У мене короткі два запитання. Скажіть, будь ласка, чи є у нас заявки на придбання житлових будинків для дитячих будинків сімейного типу. Розумієте, про що я? Чи є сім’ї, які хочуть придбати будинки?

І друге питання. Коли декілька років назад йшла мова про “Теплий дім” Долинський, ми перед тим передали Тлумацький інтернат вам. Скажіть, будь ласка, що зараз фізично в Тлумачі? Там є наші діти, в якому стані? Ми ж туди частину грошей давали з обласного бюджету. Дякую вам.

М.Євчук. Як я зазначила, в Тлумачі у нас функціонує Івано-Франківський обласний центр підтримки дітей та сімей. Там згідно штатного розпису є відділення підтримки сімей з дітьми, які зазнали насилля в сім’ї. За цей період у нас з цієї категорії отримала одна сім’я з двома дітками допомогу як така, що зазнала насилля в сім’ї. Але від початку цієї агресії ми спільно з обласною адміністрацією надали прихисток близько 80 сім’ям з дітьми: Київська область, Донецька, Миколаївська. І також ми взяли… влаштовували туди дітей-сиріт, дітей, позбавлених… вихованців дитячих будинків сімейного типу. Вони у нас проживали на сьогодні, у нас тут проживає 20 осіб, два дитячі будинки сімейного типу – 20 осіб: 3 дорослих і 17 дітей.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

М.Євчук. Так, щодо заявок на придбання житлових приміщень для дитячих будинків сімейного типу.

Відповідно до постанови Кабінету Міністрів, коли до нас приходить… доведена у нас цифра щодо субвенції з державного бюджету, тоді місцеві громади нам дають пропозиції про необхідну кількість коштів і на який напрямок. І одна з причин, одна з підстав, щоби регіональна обласна комісія виділила, спрямувала ці кошти на придбання житлового будинку для функціонування дитячого будинку сімейного типу це є гарантія місцевої ради, що вона буде співфінансувати…

О.Сич. Увімкніть мікрофон.

М.Євчук. …долучається до співфінансування на саме це приміщення житлового будинку, є сім’я, яка дійсно виявила бажання і дає згоду проживати в цьому житловому будинку, який буде придбаний і буде виховувати цих дітей-сиріт, дітей, позбавлених… Тобто, дає згоду на створення на базі своєї родини дитячого будинку сімейного типу.

Голос із залу. (Без мікрофона).

М.Євчук. На сьогодні заявок немає.

О.Сич. Шановні колеги! Запитання вичерпані. Дякую, Маріє Михайлівно, присядьте, будь ласка, в залі.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Запишіться, будь ласка.

Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. Користуючись можливістю, ми послухали доповідь, звіт начальника служби. Але те, що на нашій сесії, в роботі сесії приймає участь начальник військової адміністрації, у мене до вас є прохання. Скористайтесь можливістю і повноваженнями, які передбачені у постанові Кабінету Міністрів № 252 від 11 березня, де ви можете впливати на розпорядження коштами місцевих бюджетів самостійно або за погодженням з обласною радою. Необхідно збільшити фінансування. Ви самі почули, що фактично був плач і крик про допомогу щодо збільшення фінансування щодо наших діточок, дітей-сиріт, а також внутрішньо переміщених осіб та сімей, які переїхали на територію Івано-Франківщини. Будь ласка, скористайтесь цією можливістю. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Обговорення завершено. Ставлю питання на голосування. Не було пропозицій. За основу і в цілому.

За – 54, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звіт постійної комісії обласної ради з питань освіти,
науки, спорту та молодіжної політики”.

Питання – планове.

Проект рішення номер 13 – в окремій брошурі.

Доповідає Томенчук Богдан Михайлович – голова постійної комісії з питань освіти, науки, спорту та молодіжної політики.

Проект рішення напрацьовано та рекомендовано для розгляду на сесії цією комісією. Тож прошу вашої уваги.

Б.Томенчук. Шановні пани голови, шановні колеги! Є дві сфери суспільного життя, в яких розуміються всі, – це футбол, це освіта. Я дуже радий, що навіть в найвищі злети українського футболу все-таки справи в українській освіті були кращими, навіть як у футболі. І в цьому немала наша з вами заслуга, тому що комісія з питань освіти є таким містком між освітянським загалом і тими людьми, котрі можуть приймати в області рішення, котрі впливають на стан справ у тій чи іншій сфері.

Ми не учасники грошовитих процесів, але те, чим займаємось ми, воно є найбільшою інвестицією, це інвестиція у наше з вами майбутнє. І це абсолютно зрозуміло, навіть ця війна показала, що це не війна м’язів, це не війна снарядів, це війна інтелектів. І за ким буде інтелект, за ким буде вміння, за тим буде.

Так от, перед вами, у кожного з вас є звіт комісії на 5 сторінках. Повірте, то не є написано в стилі: папір усе стерпить. Там справді те, чим займалась в усі часи комісія.

Наперед хотів би подякувати Василю Гладію, який курує діяльністю з керівництва обласної ради, безумовно, методистові, котра веде ці питання, – Богдана Медвідь, тому що у цьому такому хаосі, в якому ми перебуваємо, тримати руку на пульсі подій також дуже важливо.

Комісія за цей час провела 11 засідань, на котрих розглянула 109 питань і здається 73
проекти рішень. До жодних з них ніколи не було абсолютно ніяких застережень.

Весь перелік я вам можу зачитати, але я думаю, вам стане трошечки омкно, як у нас кажуть, тому перейдемо до того, чим би ще хотіла зайнятись комісія навіть у цей час.

Ми неодноразово на комісії обговорювали те, що питання дистанційної освіти треба однозначно розглянути так, аби в цій системі стало комфортно всім: і учасникам процесу, тобто вчителям, і здобувачам освіти, як кажуть, і тим більше батькам, котрі переживають за свої чада.

Є ще кілька речей, на які ми би хотіли звернути увагу, зокрема, не в останню чергу я себе виключаю як учасника цього процесу, про який скажу, але не в останню чергу завдяки депутатській комісії у співпраці з відповідним департаментом в області абсолютно не помічено пройшло НМТ, абсолютно не помічено, ні для кого не створивши жоднісіньких проблем, хоча це, вибачайте, але в області в цьому брали участь 28 тис. людей. Це означає, що 28 тис. сімей були залежні від цього процесу, а дальше множте. І повторюю ще раз: це набутий досвід, і це той досвід, якого ми досягли зокрема і через співпрацю з засобами масової інформації.

Так, я готовий відповідати на питання, аби не втомлювати вас.

О.Сич. Колеги, чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Запишіться, якщо є.

Ткач особливо вас любить, Богдан Михайлович.

Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Шановний Богдане Михайловичу! Ви у 90-му чи ще 89-му році починали процес створення української освіти, а зараз класно його продовжуєте. І тому велика вам вдячність за це.

Але у мене конкретне запитання. Ви прекрасно знаєте повноваження і можливості обласної ради. Тому зараз, якщо можна, так… бо ви дещо розпочали з пунктів 1, 2, 3. От на ваш погляд що треба від нашої обласної ради, щоб це дійсно була інвестиція в освіту як в майбутнє України? Ось так 1, 2, 3, реально знаючи повноваження обласної ради. Дякую.

Б.Томенчук. Реально знаючи повноваження обласної ради, реально знаючи наші можливості і наші потреби, наш чекає дуже жорстоке майбутнє навіть після перемоги. І головною нашою інвестицією зараз мало би бути формування готовності молодого покоління робити те, що зараз робить вся держава. Тобто, військово-патріотичне виховання в доброму його розумінні, – це вкрай необхідно. Ми живемо у той час, коли віруси та інші речі заставляють нас обдумувати процеси навчання поза школою. Ми розуміємо, що головна відповідальність тут полягає на здобувача освіти. Розумієте? Ми ніколи нікого не навчимо, якщо він не захоче навчитись, але структурувати дистанційну освіту є можливості, є можливості, вона зараз абсолютно не структурована, я “відповідаю за базар”, але то є окрема тема окремого засідання.

О.Сич. У мене запитання такого характеру. Ви особливо відзначили мого першого
заступника Василя Івановича Гладія і співробітника апарату пані Медвідь. Це що натяк на то, що їм треба додаткову премію дати?

Б.Томенчук. Олександре Максимовичу, вам видніше. Мені не з руки говорити про найвищі щаблі обласної влади, тому я буду говорити власне про виконавців, і я жодного слова не збрехав.

О.Сич. Дякую. Дякую, Богдане Михайловичу, займіть, будь ласка, своє місце в залі.

Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні цього питання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Ну, це означає, що запитань до роботи комісії немає. Оцінено відмінно. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 60, не голосували – 4: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про особливості нарахування плати за користування майном спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області на період воєнного стану в Україні”.

Проект рішення номер 14 – на окремому аркуші.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань
комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Даниш. В березні 2022 року обласною радою було прийнято рішення, де було звільнено від орендної плати усіх орендарів, а це на сьогодні 336 договорів з поступленням в бюджет близько 1 млн 250 тис. гривень.

У травні місяці Кабінет Міністрів України прийняв постанову, де звільнив на 50 відс.
орендарів державного майна, договори яких укладені до 24.02.2022 року.

Враховуючи продовження воєнного стану, беручи до уваги постанову Кабінету Міністрів, пропонується даний проект рішення, де звільняються на 50 відс. орендарі від орендної плати за винятком двох особливостей. Перша, на сто відсотків звільняються орендарі… на сто відсотків звільняються орендарі в пункті 1, це розміщення банків, банкоматів, банківських терміналів обслуговування, це мобільний зв’язок…

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Даниш. Перепрошую. На сто відсотків продовжується нарахування орендної плати
наступним орендарям: розміщення банків, мобільний зв’язок, антени, розміщення аптек, медична практика і відпочинковий комплекс: ресторани, сауни, державні підприємства, де розміщені органи державної влади. Якщо брати, це є 106 договорів. База складає поступлення від цих договорів 1 млн 122 тис. гривень, з яких ПДВ – 187 тис. гривень, до бюджету надходження – 700 тис. гривень і балансоутримувачам – 333 тис. гривень.

Звільняються від орендної плати у розмірі 100 відс. наступні договори оренди і орендарі: фізичні особи і фізичні особи-підприємці, які були призвані або прийняті на військову службу після оголошення воєнного стану, органи місцевого самоврядування, інші установи, організації, діяльність яких частково фінансується за рахунок місцевих бюджетів, комунальні підприємства, вітчизняні видавництва та підприємства книгорозповсюдження, видавництва друкованих засобів масової інформації, що забезпечують підготовку, випуск та розповсюдження книжкової продукції, газет, журналів державною мовою, і юридичні та фізичні особи-підприємці, які здійснюють харчування в навчальних закладах, закладах освіти і культури. Це 64 договори з поступленням 76 тис. гривень, в тому числі ПДВ 13 тис. гривень, до бюджету поступлення – 47 тис. гривень, балансоутримувачам – 16 тис. гривень. Всім іншим орендарям згідно пункту 3 здійснюється нарахування в розмірі 50 відс. орендної плати, встановленої договорами оренди, а це 450 тис. гривень – база, ПДВ – 75 тис. гривень, до бюджету поступлення – 281 тис. гривень, балансоутримувачам – 93 тис. гривень.

Також звільняється… це рішення не розповсюджується на договори оренди майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, щодо яких встановлено пільгову орендну плату в розмірі 1 грн 20 коп. з врахуванням ПДВ.

Якщо брати підсумок рішення, то до бюджету за таким розкладом ми будемо отримувати приблизно 1 млн гривень в місяць.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є запитання до доповідача? Є. Запишіться, будь ласка.

Виноградник Тарас Теофілович.

Т.Виноградник – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Платформа Громад”. У мене хороше питання. Треба дійсно в цей військовий час допомогти, щоб зменшити навантаження на діяльність.

У мене таке питання. Дивіться: за споживання електроенергії платять хто: орендарі чи обласна рада? Як відбуваються ці взаєморозрахунки? Дякую.

В.Даниш. За споживання електроенергії відповідно до договору за комунальні послуги сплачує балансоутримувач, а відшкодовують орендарі балансоутримувачу.

О.Сич. Шевченко Олександр Леонідович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Кукурудз Ростислав Степанович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Добре, дякую, Василь Степанович.

Колеги, чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 55, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про безоплатну передачу іншого окремого індивідуально визначеного майна автопідприємства Івано-Франківської обласної ради”.

Проект рішення номер 15 – в окремій брошурі.

Доповідач – той же: Даниш Василь Степанович – начальник управління з питань майна спільної власності територіальних громад області.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань
комунального майна та житлово-комунального господарства, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Будь ласка.

В.Даниш. Даним проектом рішення передбачається передати безоплатно із спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області у державну власність та до сфери управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій для аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області інше окреме індивідуально визначене майно автопідприємства Івано-Франківської обласної ради згідно з додатком, а саме: транспортний засіб Mercedes-Benz Sprinter, 2003 року випуску, залишковою вартістю нуль гривень.

О.Сич. Шановні колеги! Одним словом, ми передаємо наш бус Mercedes, який вже
достатньо в такому стані, що потребує весь час догляду, Державній службі з надзвичайних ситуацій, їм це потрібно для регулярних виїздів їхніх підрозділів саперних і тому подібне в зону, де вони проводять відповідну роботу на Сході України. У них достатньо ресурсів, аби в належному стані ще підтримувати цей транспортний засіб. Ми вважаємо, що це буде ефективне його використання. Він на ходу, він нормально ходить, лишень потребує постійного догляду. Тобто, треба на нього трошки витрачати коштів. ДСНС готове витрачати кошти і експлуатувати його дальше.

Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Немає?

Ставлю на голосування за основу і в  цілому.

За – 56, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання постанови Верховного Суду у справі
№ 0940/2394/18 (№ К/9901/26524/19), постанови Восьмого апеляційного адміністративного суду у справі № 857/5629/19 (№ 0940/2394/18) та рішення Івано-Франківського окружного адміністративного суду у справі № 0940/2394/18 щодо надання товариству з додатковою відповідальністю “Рогатинпісок” гірничого відводу для розробки Північно-Західної ділянки Москалівського родовища піску”.

Проект рішення номер 16 – на окремому аркуші.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань захисту прав людини, законності та правопорядку, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради.

Зазначений проект також розглядала постійна комісія з питань екології, раціонального природокористування та розвитку туризму, рішення не прийняла.

Будь ласка, Василь Іванович.

В.Гладій. Проектом рішення на виконання постанов та рішень судів пропонується надати відповідному товариству гірничий відвід відповідної площі для розробки родовища піску. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є запитання?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Будь ласка, запишіться для запитань.

Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Шановний Василю Івановичу! Знаємо історію цього питання, якому вже близько 9 років. Але у мене таке коротке запитання. Чи є у вас інформація? Всі ці роки це підприємство й надалі користується  цим кар’єром. Коротке запитання: скільки втратили бюджети – міські, районний, обласний – від того, що не врегульовано, я так легко скажу, не врегульовано питання надання гірничого відводу? Дякую.

В.Гладій. Шановне товариство! На мою думку, нічого бюджети не втратили. Тому що коли підприємство працює, воно сплачує податки, тим більше на даний час це вже не наші повноваження – надавати дозвіл на гірничий відвід. Тоді були наші повноваження, ми тоді розглядали це питання. На зараз це не є повноваження обласних рад вирішувати ці питання. Але насправді від того, що у нас рішення не проходить, втрат до місцевих бюджетів немає. Підприємство працює, сплачує податки, користується цими родовищами, які надані, але не обласною радою. Дякую.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Сьогодні я як голова обласної ради зустрічаюся з фактом, що час від часу правоохоронні органи витребовують матеріали, яким вже по 20-30 років. Думаю, що колись і до цього підприємства за недозволене використання надр так само доберуться правоохоронні органи і рано чи пізно будуть витребовувати матеріали, і будуть вивчати його діяльність.

Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. В такому разі ставлю питання за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 30, не голосували – 15: рішення не прийнято.

Шановні колеги! У нас є питання “Про депутатські запити”. Ми завжди його технічно готуємо, знаючи, що згідно Регламенту навіть в день проведення сесії депутат має право подати депутатський запит. Оскільки депутатських запитів до цієї хвилини не поступило, пропоную зняти питання з розгляду. Хто за цю пропозицію? Прошу голосувати.

За – 42: рішення прийнято. Для прийняття рішення потрібна половина.

А добре, якби не було прийнято, то що би ми розглядали? Немає ж депутатських запитів!

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Це для внесення до порядку денного треба одна третя.

Шановні колеги! Розглядається питання “Різне”.

Ми просили в питанні “Різне” за поданням Орисі Володимирівни послухати інформацію про стан реформування лісового господарства на території нашої області.

Чи є хтось готовий доповідати? Є, заступник. Будь ласка, Віталій Васильович Ільчишин – перший, так, заступник? Перший заступник голови обласної державної адміністрації. Будь ласка.

В.Ільчишин. Добрий день, шановна президіє, шановні депутати!

Я коротко проінформую вас, що зараз відбувається у нас в лісовій галузі.

Значить, Кабінет Міністрів України ухвалив постанову від 7 вересня 2022 року № 1003, називається вона “Деякі питання реформування управління лісової галузі”, яка передбачає реформування лісової галузі і відповідно до якої замість 24 управлінь буде утворено 9
регіональних офісів лісового та мисливського господарства, а 158 державних лісогосподарських підприємств об’єднають в єдине державне спеціалізоване підприємство “Ліси України”.

Воно отримає господарюючі функції, а за Держлісагентством залишаються контролюючі функції. Відповідно до даного постанова вирішила: ліквідувати як юридичні особи публічного права територіальні органи Державного агентства лісових ресурсів; утворити як юридичні особи публічного права міжрегіональні територіальні органи Державного агентства лісових ресурсів. На базі ліквідованих Закарпатського, Івано-Франківського і Львівського обласних управлінь лісового та мисливського господарства утворюється Західне міжрегіональне управління лісового та мисливського господарства у центрі м.Львів.

На сьогоднішній день там уже призначений керівник – Дейнека Анатолій, це колишній начальник управління лісового господарства у Львівській області.

Значить, також цією постановою визначено, що територіальні органи Державного
агентства лісових ресурсів, які ліквідуються, продовжують здійснювати повноваження та функції, покладені на зазначені органи, до завершення здійснення заходів, пов’язаних з утворенням міжрегіональних територіальних органів Державного агентства лісових ресурсів. Здійснення заходів, пов’язаних з ліквідацією територіальних органів та утворення міжрегіональних та територіальних органів, покладається на Державне агентство лісових ресурсів.

Міжрегіональні територіальні органи Державного агентства лісових ресурсів, що утворюються, є… тут важливий момент… правонаступником територіальних органів Державного агентства лісових ресурсів, які ліквідовуються. Тобто, правонаступництво зберігається.

Крім того, Кабінет Міністрів погодив пропозицію Державного агентства лісових ресурсів щодо утворення Державного спеціалізованого господарського підприємства “Ліси України” шляхом злиття спеціалізованих державних лісогосподарських підприємств, які належать до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів, з подальшим перетворенням Державного спеціалізованого господарського підприємства  “Ліси України” в акціонерне товариство, 100 відс. акцій якого належать державі, з врахуванням особливостей, визначених законом.

Залишені у державній власності Державного спеціалізованого господарського підприємства “Ліси України” та акціонерного товариства, яке утвориться після перетворення Державного спеціалізованого господарського підприємства “Ліси України” в акціонерне товариство, 100 відс. акцій якого належать державі. Постановою встановлено, що Державне спеціалізоване господарське підприємство “Ліси України” є правонаступником майна, прав та обов’язків спеціалізованих державних лісогосподарських підприємств, які належать до сфери управління Державного агентства лісових ресурсів, що реорганізовуються.

В структурі ДП “Ліси України” заплановано утворити 9 лісових офісів. Івано-Франківська, Закарпатська та Львівська області входять до складу… правильно буде називатись “Карпатського лісового офісу з центром у Закарпатській області”. На сьогоднішній день там також призначений керівник Бадзян Володимир Володимирович, це колишній директор лісового підприємства в Житомирській області.

Значить, державні лісогосподарські підприємства будуть реорганізовані у філії ДП “Ліси України”. До функцій Карпатського лісового офісу входять повноваження по управлінню
філіями.

І останнє, на що хотів би звернути вашу увагу, рішення щодо реорганізації управлінь лісового та мисливського господарства структури ДП “Ліси України” були прийняті безпосередньо центральними органами виконавчої влади без залучення обласних державних адміністрацій. Дякую.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Ільчишин. Якщо сказати простіше, всі держлісгоспи стають… позбавляються юридичної особи і стають філіями офісів, а юридична особа стає одна – це “Ліси України”. А всі управління обласні, три наші західноукраїнські управління стають одним-єдиним управлінням з центром у Львові, і на них покладаються функції контролю…

О.Сич. Так у Львові чи в Ужгороді?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Ільчишин. У Львові – контроль, а в Ужгороді – господарка.

О.Сич. А можна, щоб у Франківську був аудит?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

В.Ільчишин. Кого цікавить детальна структура, посади всіх цих новостворених підприємств, то є кольорова інфографіка, я можу…

О.Сич. Ні, бо я розумію: Закарпаття буде продавати наші ліси, Львів буде контролювати, чи правильно продають. А що будемо ми робити?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Хотілося би аудит проводити.

Голос із залу. (Без мікрофона).

В.Ільчишин. Коли керівник був тут, приїжджав знайомитись, ну, сказати, що він такий, цей закарпатський Володимир Володимирович, який у Закарпатті центр, я йому задавав питання. Наразі вирішено, що всі податки залишаються по місцю реєстрації теперішніх держлісгоспів. Вони це неодноразово питання також піднімали у Києві на цих нарадах, на 2023 рік точно це питання залишається на місцях. Податки всі будуть платитись на місцях.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

В.Ільчишин. Так, так, точно.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Це просто інформація. Візьміть її до відома, щоб ви орієнтувались, що робиться в лісовій галузі. І тут ми не вправі щось там запитувати, дорікати і тому подібне. Нас просто Віталій Васильович проінформував, що робиться, і все, більше нічого.

Віталій Васильович, дякую вам.

В.Ільчишин. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! В цьому році ми уже сесійно з вами не будемо збиратись, тому я хотів би зараз висловити вам вдячність за ту роботу, яку ми з вами провели в цьому році. Рік як ніколи був дуже складний, ніколи ми не працювали так, як в цьому році, в умовах режиму воєнного часу. Я вважаю, що ми тримали на рівні рівень обласної ради. Не думаю, що багато, а якщо точніше, то не думаю, що ще хтось в Україні з обласних рад може похвалитись такою конструктивною роботою, яку провадили ми, з користю для нашого краю і з користю для фронту. Попри це я ще хотів би попри вас подякувати ще і Світлані Василівні за нашу добру, хорошу, конструктивну співпрацю, бо я все наголошую при кожній нагоді, що у нас так законодавство недосконало виписано, що якщо недобра воля двох інституцій, двох керівників, то порядку ніколи не буде. У нас така була добра воля, і, Світлано Василівно, я вам за це дякую.

Я бажаю всім, ну, знаєте, воно ніби так і язик не повертається казати: “щасливих, радісних і веселих свят та дзвінкої коляди”, але насправді і я це буду говорити у вітанні офіційному,
насправді наші захисники на фронті стоять чолом проти ворога саме для того, аби їхні діти, їхні внуки, батьки чули дзвінку коляду. Тому насправді я бажаю всім нам дзвінкої коляди, щоби наші вітання, щоби наші молитви дійшли до Господа Бога, до Матінки Божої, щоб якнайскоріше на українській землі наступили мир, спокій і благодать, і найголовніше, щоб це був мир справедливий для України.

Щиро вітаю!

(Оплески в залі).

Ми розглянули всі питання порядку денного дев’ятнадцятої сесії обласної ради, тому я
сесію оголошую закритою.

(Звучить Гімн України).

 

 

 

Голова обласної ради                                                                               Олександр Сич

 

Консультант                                                                                              Галина Кубік