Про звіт постійної комісії обласної ради з питань захисту прав учасників і ветеранів антитерористичної операції на Сході України та їх сімей  


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання
(Двадцять друга сесія)

РІШЕННЯ

від 22.06.2018. № 863-22/2018
м. Івано-Франківськ

 

Про звіт постійної комісії
обласної ради з питань
захисту прав учасників і
ветеранів антитерористичної
операції на Сході України та їх сімей

 

 Заслухавши звіт постійної комісії обласної ради з питань захисту прав учасників і ветеранів антитерористичної операції на Сході України та їх сімей, обласна рада

вирішила:

Звіт постійної комісії обласної ради з питань захисту прав учасників і ветеранів антитерористичної операції на Сході України та їх сімей взяти до уваги (додається).

 

Голова обласної ради                                                                           Олександр Сич

 


 

 

Додаток
до рішення обласної ради
від 22.06.2018. № 863-22/2018

 

Звіт
постійної комісії обласної ради з питань
захисту прав учасників і ветеранів антитерористичної операції
на Сході України та їх сімей

 Постійна комісія обласної ради з питань захисту прав учасників і ветеранів антитерористичної операції на Сході України та їх сімей утворена відповідно до рішення обласної ради від 15.01.2016. № 94-3/2016 “Про внесення змін до рішень обласної ради від 17.12.2015. № 6-1/2015 “Про утворення постійних комісій обласної ради” та від 17.12.2015. № 7-1/2015 “Про обрання голів, заступників голів, секретарів та членів постійних комісій обласної ради”. До складу постійної комісії входить 7 депутатів. Голова комісії – Чаплинська Наталія Любомирівна, заступник голови комісії – Ткач Роман Володимирович, секретар – Озорович Василь Васильович. Члени комісії – Дякур Дмитро Дмитрович, Коцюр Сергій Петрович, Марійчин Андрій Андрійович, Сенатович Василь Федорович.

У своїй діяльності комісія керується Конституцією України, законами України, іншими нормативно-правовими актами, Регламентом обласної ради, рішеннями обласної ради та Положенням про постійні комісії обласної ради.

З початку роботи основна увага депутатів спрямована на встановлення атмосфери повної взаємодії всіх членів комісії для вирішення актуальних питань. Членами комісії є досвідчені, авторитетні люди, тому питання, які розглядаються постійною комісією, вирішуються завжди виважено.

За звітний період постійна комісія обласної ради з питань захисту прав учасників і ветеранів антитерористичної операції на Сході України та їх сімей провела 25 засідань, два – спільно з постійною комісією з питань охорони здоров’я та соціальної політики; одне – виїзне, яке відбулося на базі комунального закладу “Івано-Франківський обласний госпіталь ветеранів війни”, на яких розглянула 81 питання.

У час, коли в Україні триває війна з російським агресором, потрібно надавати всебічну підтримку нашим захисникам та членам їх родин. З цією метою обласною радою затверджено обласну програму підтримки сімей загиблих і постраждалих під час масових акцій громадського протесту в період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року, учасників бойових дій, осіб, які перебувають чи перебували у складі добровольчих формувань, що утворилися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, та інших громадян, які залучалися і брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення (далі – Програма). Водночас обласною радою прийнято ряд рішень, що стосуються питань:

– оздоровлення та відпочинку на пільгових умовах дітей, батьки яких загинули під час проведення антитерористичної операції, учасників бойових дій, осіб, які перебувають чи перебували у складі добровольчих формувань, що утворилися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, та інших громадян, які залучалися і брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення;

– збільшення обсягів фінансування Програми, розширення переліків заходів саме щодо організаційно-правового забезпечення, соціальної підтримки сімей загиблих і постраждалих під час масових акцій громадського протесту в період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року, а також сімей загиблих і постраждалих учасників бойових дій, осіб, які перебувають чи перебували у складі добровольчих формувань, що утворилися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, та інших громадян, які залучалися і брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення;

– організації сімейного відпочинку учасників масових акцій громадського протесту та учасників антитерористичної операції;

– здійснення щомісячної виплати дітям до 18 років та неповнолітнім братам і сестрам загиблих (померлих) під час масових акцій громадського протесту в період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року та бійців-добровольців, які брали участь у захисті територіальної цілісності та державного суверенітету на Сході України, в розмірі прожиткового мінімуму, визначеного Законом про Державний бюджет України на відповідний рік;

– затвердження Положення про порядок проведення конкурсу з визначення проектів (програм), розроблених інститутами громадянського суспільства, спрямованих на здійснення соціально-психологічної реабілітації учасників бойових дій, осіб, які перебувають чи перебували у складі добровольчих формувань, що утворилися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, та інших громадян, які залучалися і брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення та членів їх сімей;

– організації сімейного відпочинку постраждалих під час масових акцій громадського протесту та членів сімей загиблих під час масових акцій громадського протесту та учасників антитерористичної операції та членів сімей загиблих учасників антитерористичної операції.

Відповідно до рішення обласної ради від 22.12.2017. № 734-19/2017 заходами Програми передбачено поліпшення житлових умов сімей, члени яких загинули (померли) під час проведення антитерористичної операції; інвалідів, інвалідність яких пов’язана з участю в антитерористичній операції; багатодітних, малозабезпечених та інших учасників антитерористичної операції, житло яких пошкоджене внаслідок стихії (пожежі, повені, зсуву тощо), прямі збитки від якої, відповідно до акту місцевого структурного підрозділу ДСНС України, складають більше 100,0 тис. гривень, та надання матеріальної допомоги на лікування учасникам антитерористичної операції, членам їх сімей та членам сімей загиблих під час антитерористичної операції.

Неодноразово комісією розглядалось питання про визнання осіб з числа жителів Івано-Франківської області, які перебували чи перебувають у складі добровольчих формувань, що були утворені або самоорганізувалися для захисту незалежності, суверенітету, територіальної цілісності держави, але в подальшому не увійшли до складу Збройних Сил України, Міністерства внутрішніх справ України, Національної гвардії України та інших утворених відповідно до законів України військових формувань та правоохоронних органів, бійцями-добровольцями, які брали участь у захисті територіальної цілісності та державного суверенітету на Сході України (далі – бійці-добровольці АТО). Крім того, обласною радою прийнято рішення від 30.06.2017. № 537-16/2017 “Про внесення змін до рішення обласної ради від 18.03.2016. № 113-4/2016 “Про визнання бійців-добровольців, які брали участь у захисті територіальної цілісності та державного суверенітету на Сході України”, відповідно до якого бійцями-добровольцями АТО посмертно визнаються особи з числа жителів Івано-Франківської області, які померли внаслідок участі в антитерористичній операції.

З метою надання своєчасної необхідної лікувальної та реабілітаційної допомоги особам, на яких поширюється дія Закону України “Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту”, та бійцям-добровольцям АТО рішенням обласної ради від 10.06.2016. № 195-5/2016 створено комунальний заклад “Івано-Франківський обласний госпіталь ветеранів війни” на базі державного закладу “Вузлова лікарня станції Коломия Державного територіально-галузевого об’єднання “Львівська залізниця” та затверджено стратегію розвитку комунального закладу “Івано-Франківський обласний госпіталь ветеранів війни” на 2017-2020 роки (рішення обласної ради від 30.06.2017. № 536-16/2017).

На шістнадцятій сесії обласної ради 30 червня 2017 року прийнято рішення обласної ради № 554-16/2017 “Про поділ земельної ділянки спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області на вул. Довженка, 21
в с. Крихівці Івано-Франківської міської ради”. Земельну ділянку поділено на дві частини з метою будівництва на одній з них багатоповерхового будинку, частину квартир якого планується надати учасникам АТО.

15 вересня 2017 року на сімнадцятій сесії обласної ради затверджено технічну документацію із землеустрою щодо поділу вищезгаданої земельної ділянки і надано дозвіл громадській організації “Івано-Франківська обласна спілка учасників та інвалідів АТО” на розроблення проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки площею 0,5019 га на вул. Довженка в с. Крихівці Івано-Франківської міської ради, цільове призначення якої змінюється із “земель для будівництва та обслуговування інших будівель громадської забудови” на “землі для будівництва та обслуговування багатоквартирного житлового будинку з подальшою передачею її в постійне користування”.

Для надання підтримки учасникам антитерористичної операції у здобутті вищої освіти обласною радою внесено зміни до Програми розвитку освіти Івано-Франківщини на 2016-2023 роки (рішення від 09.12.2016. № 342-11/2016), які передбачають призначення стипендії голови обласної державної адміністрації та голови обласної ради учасникам антитерористичної операції, які навчаються за кошти фізичних осіб у вищих навчальних закладах державної та комунальної форм власності.

Також на сесіях обласної ради прийнято ряд звернень, що стосуються захисту прав учасників антитерористичної операції, зокрема щодо:

– законодавчого поліпшення матеріального становища учасників бойових дій (учасників АТО);

– забезпечення неупередженого та об’єктивного розслідування кримінального провадження стосовно учасника АТО Ілитчука Романа Ярославовича;

– прирівняння статусу військових капеланів, які здійснюють діяльність у районі проведення бойових дій, до статусу учасника бойових дій;

– внесення змін до законодавчих актів України, що гарантують соціальний статус учасників бойових дій на Сході України;

– розроблення державної програми психологічної реабілітації учасників антитерористичної операції на Сході України;

– внесення змін до нормативно-правових актів України стосовно санаторно-курортного лікування та придбання лікарських засобів для учасників антитерористичної операції.

 

 

Голова постійної комісії
обласної ради з питань

захисту прав учасників і ветеранів
антитерористичної операції
на Сході України та їх сімей                                                      Наталія Чаплинська

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]