Олександр Сич: Для системного ремонту доріг в області потрібно залучати дешеві міжнародні кредити

Для системного ремонту доріг на Прикарпатті необхідно залучати кошти через дешеві міжнародні кредити. На цьому наголосив голова обласної ради Олександр Сич під час наради керівництва області з очільниками районів та органів місцевого самоврядування.

Реагуючи на вимоги представників громадськості, які прийшли на нараду, вимагаючи якнайскоріше відремонтувати ділянку дороги Делятин-Яблунів, керівник депутатського корпусу рекомендував голові ОДА Олегу Гончаруку спільно з ініціативною групою, фахівцями та юристами вивчити можливість та шляхи оперативного вирішення даної проблеми.

Окрім цього, Олександр Сич наголосив на потребі вишукування коштів для ремонту інших проблемних доріг Прикарпаття, які викликають соціальну напругу. “Я доручив голові постійної комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків Миколі Палійчуку проаналізувати можливості обласного бюджету, але, знаючи наш фінансовий ресурс, можу сказати, що необхідних грошей ми не знайдемо”, – зауважив голова обласної ради.

В той же час посадовець відзначив, що частково вирішити питання фінансування ремонту доріг в області можна завдяки коштам з акцизу на пальне та за рахунок дешевих міжнародних кредитів.

“Пропоную проаналізувати скільки акцизу на пальне збирається в Івано-Франківській області, скільки поступає в державний бюджет і скільки його нам повернули в область. Якщо пропорційно ця цифра є мізерна, то пропоную на чергову сесію, яка відбудеться 22 червня 2018 року, підготувати інформацію про стан фінансування ремонту доріг і, при потребі, проект звернення до Кабінету Міністрів України та Верховної Ради України щодо збільшення фінансового ресурсу на ці потреби. Загалом, за словами фахівців, на ремонти доріг в області потрібно за різними даними від 10 до 25 мільярдів гривень. З державного бюджету ми їх не отримаємо і в обласному бюджеті такого ресурсу немає. Тому потрібно проаналізувати можливість залучення дешевих міжнародних кредитів з тим, щоб ми могли кожного року в бюджеті закладати 30-50 мільйонів гривень, аби використовувати їх як сплату відсотків за отримані кредити”, – запропонував Олександр Сич.