Прикарпаття готується до відзначення 150-річчя від дня народження Василя Стефаника

У 2021 році виповниться 150 років від дня народження класика української літератури, новеліста світової слави Василя Стефаника. У зв’язку із підготовкою до відзначення ювілею письменника перший заступник голови обласної ради Василь Гладій з робочою поїздкою побував у селі Русів Снятинського району. У робочій нараді, яка відбулася у літературно-меморіальному музеї Василя Стефаника, взяли участь голова районної ради Іван Угрин, міський голова Снятина Анатолій Шумко, а також ректор Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Ігор Цепенда, науковці та літератори.

В ході наради було обговорено комплекс заходів, які втілюються у життя згідно регіональної цільової програми “Відзначення в області 150-річчя від дня народження Василя Семеновича Стефаника у 2021 році” на 2018-2021 роки. На її реалізацію передбачено більше одного мільйона гривень.

Так, за кошти обласного бюджету вже перекрито школу у с. Русів. Окрім цього, за словами першого заступника голови обласної ради Василя Гладія, важливо встановити вуличне освітлення, а також відремонтувати сільські дороги, зокрема ті, які ведуть до могили та садиби письменника і дорога місцевого значення до с. Русів.

Серед інших важливих робіт – ремонт та благоустрій музею-садиби В. Стефаника, реекспозиція та зміна внутрішнього дизайну літературно-меморіального музею Василя Стефаника.

В свою чергу голова районної ради Іван Угрин поінформував, що упродовж 2019 року запланована реставрація пам’ятника Василю Стефанику та благоустрій прилеглої території із встановленням тротуарної плитки. На це виділено 300 тис. грн. з районного бюджету по районній цільовій програмі “Відзначення в районі 150-річчя від дня народження Василя Стефаника у 2021 році” на 2018-2021 роки. Крім того, районна рада звернулася до Кабінету Міністрів України, а також Національного Банку України з метою відзначення 150-літнього ювілею покутського новеліста на всеукраїнському рівні та випуску ювілейних монет, марки та конверта.

Опісля наради її учасники з пам’ятним поклоном відвідали родинне поховання Василя Стефаника, а також побували в музеї-садибі новеліста.