Обласна рада затвердила комплексну програму задля належного вшанування пам’яті депортацій українців у ХХ столітті

Обласна рада затвердила обласну комплексну програму “Вшанування в області Року пам’яті депортацій українців в ХХ столітті” на 2020 рік. Таке рішення було прийняте на 34-ій сесії обласної ради 21 лютого 2020 року. Воно мотивоване необхідністю належного вшанування в області 80-річниці початку масових депортацій українців Західної України тоталітарним режимом СРСР.

Програма визначає стратегію проведення загальнообласних заходів, впорядкування пам’ятних місць та будівель, видання тематичної друкованої продукції, вшанування пам’яті про українців, які стали жертвами тоталітарних режимів.

Наприклад в тих селах, з яких вивозилися люди, передбачено встановити відповідні знаки, планується прибирання та впорядкування поховань, зйомки тематичного фільму тощо. Очікуємо створення унікального музею депортації українців в Брошнів-Осаді за сприяння обласної ради. Заходів багато, тому думаю, що ми належно вшануємо депортованих”, – розповів депутат обласної ради, ініціатор програми Сергій Адамович.

Відзначимо, що упродовж 1944-1952 років із західних областей УРСР було депортовано, за даними правоохоронних органів, в північні і східні райони Радянського Союзу 65906 cімей (203 тис. 662 особи). Виселенню,  насамперед, підлягали родини учасників ОУН-УПА, заможні селяни, священництво, українська інтелігенція. Депортації характеризувалися масовими порушеннями як чинного законодавства, так і загальнолюдських моральних принципів. Крім того, комуністичні режими СРСР i Польщі понад 482 тисячі українців примусово позасудово переселили до УРСР у 1944-1947 роках з етнічних українських земель Закерзоння із застосуванням терору, репресій, конфіскації майна, обмеження політичних, соціально-економічних і культурних прав.