Про звернення обласної ради щодо недопустимості перегляду мовного законодавства


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання
(Тридцять шоста сесія)

РІШЕННЯ

 

від 31.07.2020. № 1492-36/2020
м. Івано-Франківськ

 

 

Про звернення обласної ради
щодо недопустимості перегляду
мовного законодавства

 

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Президента України В. Зеленського, Голови Верховної Ради України Д. Разумкова, Прем’єр-міністра України Д. Шмигаля щодо недопустимості перегляду мовного законодавства.
  2. Рішення надіслати Президенту України В. Зеленському, Голові Верховної Ради України Д. Разумкову, Прем’єр-міністру України Д. Шмигалю, обласним радам, районним, міським міст обласного значення радам, радам об’єднаних територіальних громад області.
  3. Звернення розмістити на інтернет-сторінці обласної ради та оприлюднити в інших засобах масової інформації області.

 

  

Голова обласної ради                                                                         Олександр Сич


 

Додаток
до рішення обласної ради
від 31.07.2020. № 1492-36/2020

 

Президенту України
В. Зеленському

Голові Верховної Ради України
Д. Разумкову

Прем’єр-міністру України
Д. Шмигалю

 

ЗВЕРНЕННЯ

 

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, глибоко обурені тим, що в Україні відбувається чергова антиукраїнська провокація та спроба зруйнувати основи української державності.

Українська мова є одним із визначальних чинників, що перетворюють українців на єдину націю і творять міцне підґрунтя державної незалежності й соборності України. Мова – не тільки культурне надбання та засіб комунікації, але й наріжний камінь національної безпеки та соціального розвитку.

Фракції “Слуга народу” і “Опозиційна платформа – За життя” за сприяння Голови Верховної Ради України Дмитра Разумкова 17 липня 2020 року намагалися “протягнути” в парламенті українофобський законопроєкт № 2362 авторства нардепа від “Слуги народу” Максима Бужанського “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо навчання державною мовою в закладах освіти”, мета якого – продовження русифікації української освіти.

Народні депутати від цих фракцій у Верховній Раді України хочуть внести зміни до чинних законів про мову і про освіту, що передбачають:

– скасування з 1 вересня 2020 року переходу учнів 5-11 класів українськомовних шкіл на українську мову навчання;

– дозвіл викладати декілька навчальних предметів російською мовою в українських школах.

Українофоби в парламенті намагаються зробити це попри те, що Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, за результатами розгляду в першому читанні, рекомендував відхилити законопроєкт № 2362, а Міністерство освіти і науки України не підтримало прийняття цього законопроєкту.

 Спроби обмежити використання української мови у публічній сфері є політичною диверсією проти України, української нації та кожного українця.

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, переконані, що такі заяви руйнують єдність нації і є черговою спробою поділити українців на різні сорти. Все це може призвести до перетворення України на колонію та спровокувати громадянський конфлікт.

Вимагаємо зняти русифікаторський законопроєкт № 2362 із розгляду та припинити дії, які нівелюють державний статус української мови.

 

Прийнято на тридцять шостій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
31 липня 2020 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]