Прикарпатські депутати звернулись до уряду щодо внесення змін до Порядку відбору проєктів робіт на пам’ятках культурної спадщини

Обласна рада звернулась до Кабінету Міністрів України щодо внесення змін до Порядку відбору проєктів робіт з реставрації, консервації, ремонту на пам’ятках культурної спадщини, які будуть реалізовані в рамках програми “Велике будівництво”, затвердженого Постановою Кабінету Міністрів України від 09.12.2020. № 1214 . Таке рішення прикарпатські депутати схвалили на шостій сесії обласної ради 23 квітня 2021 року.

Програма “Велике будівництво” створює можливості для збереження пам’яток культурної спадщини України, особливо тих, яким загрожує знищення та руйнування. Однак Постановою Кабміну передбачено, що до участі у відборі допускаються проєкти, які включають роботи з реставрації, консервації, ремонту відповідних пам’яток лише державної форми власності.

На наше переконання, така умова позбавляє шансу на належне збереження та розвиток інших важливих пам’яток, що перебувають у комунальній власності територіальних громад. Пропонуємо доповнити звернення прикладами таких унікальних пам’яток спадщини національного та світового рівня, що мають особливу історичну та мистецьку цінність і туристичну привабливість на території нашої області. Серед них церква Зішестя Святого Духа в Рогатині, Колегіальний костел Пресвятої Діви Марії (Станіславська колегіата) в Івано-Франківську, замок в селі Пнів. Чому саме ці пам’ятки? Вони не є державною формою власності, але подані до Кабміну олдержадміністрацією з проханням врахувати їх в програму “Велике будівництво”. Тому, якщо внесуть зміни до Постанови, можна очікувати, що на збереження цих пам’яток також будуть виділені кошти“, – розповів перший заступник голови обласної ради Василь Гладій.

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, просимо внести відповідні зміни до зазначеної постанови з метою забезпечення рівних умов доступу державних та комунальних об’єктів культурної спадщини незалежно від їх типів та видів до ресурсів, від яких залежить їх подальше зберігання та  розвиток“, – йдеться у зверненні.

Звернення обласної ради підтримали 72 прикарпатські депутати.