Про звернення обласної ради щодо скасування рішення сімнадцятого конкурсного відбору Ради з державної підтримки кінематографії Державного агентства України з питань кіно про виділення коштів на створення фільму Хачіка Васіляна “Мій юний принц” ТОВ “РІАЛ ПІКЧЕРЗ”


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Восьме демократичне скликання

(Одинадцята сесія)

РІШЕННЯ

від 17.12.2021. № 323-11/2021
м. Івано-Франківськ

 

Про звернення обласної ради щодо
скасування рішення сімнадцятого
конкурсного відбору Ради з державної
підтримки кінематографії Державного
агентства України з питань кіно
про виділення коштів на створення
фільму Хачіка Васіляна
“Мій юний принц” ТОВ “РІАЛ ПІКЧЕРЗ”

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, враховуючи висновки і рекомендації постійної комісії обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики, обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Прем’єр-міністра України Д. Шмигаля щодо скасування рішення сімнадцятого конкурсного відбору Ради з державної підтримки кінематографії Державного агентства України з питань кіно про виділення коштів на створення фільму Хачіка Васіляна “Мій юний принц” ТОВ “РІАЛ ПІКЧЕРЗ” (додається).
  2. Звернення надіслати Прем’єр-міністру України Д. Шмигалю та народним депутатам України від області.
  3. Текст звернення оприлюднити на вебсайті обласної ради.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В. Гладія і постійну комісію обласної ради з питань культури, духовності та інформаційної політики (М. Гринечко).

 

 

Голова обласної ради                                                                   Олександр Сич


Додаток
до рішення обласної ради
від 17.12.2021. № 323-11/2021 

 

 

Прем’єр-міністру України
п. Д. Шмигалю

 

Народним депутатам України
від Івано-Франківської області

 

 

Звернення

 

9 жовтня 2021 року Рада з державної підтримки кінематографії Державного агентства України з питань кіно затвердила перелік кінопроєктів – переможців сімнадцятого конкурсу відбору Держкіно, зокрема фільмування картини Хачіка Васіляна “Мій юний принц”, на що передбачила фінансування з Державного бюджету України в сумі двадцять мільйонів гривень.

У висновках експертної комісії кінопроєкту, розміщених на офіційному вебсайті Державного агентства України з питань кіно, зазначається, що це драматична та стильна історія героя, який рефлексує щодо себе, своїх стосунків з матір’ю, своєї сексуальної орієнтації, а суспільна значущість фільму обґрунтована аргументом, що в українському кіно мало говорять про ЛГБТ тематику.

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, обурені ситуацією, що склалась навколо стрічки, яка відверто пропагує ЛГБТ стосунки та глумиться над християнськими цінностями українців. Рекламні постери зазначеного кінопроєкту несуть неприховану пропаганду одностатевих стосунків із блюзнірським використанням християнської символіки та пародій на сакральні твори біблійної тематики.

З уваги на сказане вище, Івано-Франківська обласна рада вважає відвертою провокацією використання коштів з Державного бюджету України для підтримки вищезгаданого кінопроєкту. На наше глибоке переконання, саме родина завжди була і буде фундаментом суспільства. Статистичні дані доводять, що традиційна родина позитивно впливає на здоров’я, довголіття, фінансову стабільність і рівень задоволення життям усіх членів сім’ї. На противагу нашим віковічним традиціям гомосексуальний спосіб життя змінює суспільне сприйняття родини і цим складає реальну загрозу як окремо взятій людині, так і сім’ї та нації загалом.

Обираючи гріх, людина втрачає свободу. Митрополит Андрей Шептицький зазначав: “якщо усунути моральну складову, від якої залежить майбутнє народу, отримаєш над цим народом перемогу, а цей народ розпадеться, бо не зумів стриматись від збочень, до яких доводила його самоволя, несправедливість та пристрасть”.

Вважаємо, що кінокартина, яка ображає релігійні почуття людей, – це не творчість, а знущання з віри та традицій українського народу. Суспільна користь і культурна значущість цього проєкту не просто відсутня – він є небезпечним психологічним стимулом для формування викривленої свідомості молоді та загрозливим для українського суспільства загалом.

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, вимагаємо від Міністерства культури та інформаційної політики України, Ради з державної підтримки кінематографії Державного агентства України з питань кіно:

  1. Скасувати рішення про виділення фінансування з Державного бюджету України на створення фільму Хачіка Васіляна “Мій юний принц”.
  2. Видалити всі рекламні візуальні матеріали, які ображають релігійні почуття вірян.
  3. Не допустити виходу та поширення зазначеної кінопродукції на території України.
  4. Опублікувати офіційне вибачення від Ради з державної підтримки кінематографії Державного агентства України з питань кіно та авторів фільму за образу релігійних почуттів вірян.

 

Прийнято на одинадцятій сесії
Івано-Франківської обласної ради
восьмого демократичного скликання
17 грудня 2021 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]