Про звернення обласної ради щодо реорганізації державних лісогосподарських підприємств та створення державного спеціалізованого господарського підприємства “Ліси України”


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Восьме демократичне скликання
(Шістнадцята сесія)

РІШЕННЯ

16.09.2022               м. Івано-Франківськ                  № 502-16/2022

 

 

Про звернення обласної ради
щодо реорганізації державних лісогосподарських підприємств
та створення державного спеціалізованого господарського підприємства Ліси України

 

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Прем’єр-міністра України Д. Шмигаля, голови Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування О. Бондаренка, голови Державного агентства лісових ресурсів України Ю. Болоховця, народних депутатів України від області щодо реорганізації державних лісогосподарських підприємств та створення державного спеціалізованого господарського підприємства “Ліси України” (додається).
  2. Рішення надіслати Прем’єр-міністру України Д. Шмигалю, голові Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування О. Бондаренку, голові Державного агентства лісових ресурсів України Ю. Болоховцю, народним депутатам України від області, обласним радам.
  3. Звернення оприлюднити в засобах масової інформації.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника голови обласної ради М. Палійчука і постійну комісію обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій (О. Книшук).

Голова обласної ради                                                       Олександр СИЧ


 

 Додаток
до рішення обласної ради
від 16.09.2022 № 502-16/2022

 

Прем’єр-міністру України
Денису ШМИГАЛЮ

Голові Комітету Верховної Ради України з питань екологічної політики та природокористування
Олегу БОНДАРЕНКУ

 

Голові Державного агентства лісових ресурсів України
Юрію БОЛОХОВЦЮ

Народним депутатам України від області

 

ЗВЕРНЕННЯ

 

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, занепокоєні ситуацією, яка складається у зв’язку з проведенням реорганізації державних лісогосподарських підприємств Івано-Франківської області та створенням державного спеціалізованого господарського підприємства “Ліси України”.

Лісове господарство – стратегічно важлива галузь для Прикарпаття, де ліси займають одне з найважливіших місць у народному господарстві, мають не лише екологічне, соціальне, але й унікальне значення в розвитку рекреації і туризму. Від діяльності державних лісогосподарських підприємств залежить соціально-економічний розвиток місцевих територіальних громад. Лісові господарства забезпечують робочими місцями сільське населення та допомагають вирішувати низку соціальних проблем.

Водночас в Україні протягом декількох років впроваджується реформа лісового господарства, відповідно до якої здійснюються заходи щодо реорганізації (укрупнення) державних лісогосподарських підприємств. Такі підприємства є одними з найбільших наповнювачів бюджетів територіальних громад із значною лісистістю і відіграють важливу соціальну та економічну роль в регіоні.

Громади області стурбовані, що реформа спровокує хвилю скорочень працівників лісгоспів, а це суттєво зменшить надходження податків до місцевих бюджетів, що у період російсько-української війни  є вкрай негативним явищем.

Враховуючи те, що ліси на території області розміщені нерівномірно і знаходяться в основному в гірській місцевості (73% лісів області), логістика якої неврахована, реалізація такої реформи призведе до погіршення доступу до сировини для місцевих жителів та підприємств. У першу чергу це стосуватиметься малих, а також середніх підприємств, які відіграють важливу роль у працевлаштуванні населення.

Викликає застереження кадрова політика Державного агентства лісових ресурсів України та Івано-Франківського обласного управління лісового та мисливського господарства, відповідно до якої все частіше запроваджується практика призначення на керівні посади немісцевих осіб, які не володіють місцевою специфікою та ситуацією в лісовій галузі області чи окремого лісового господарства.

Однак, при наявних недоліках під час реорганізації державних лісогосподарських підприємств, Кабінет Міністрів України схвалив постанову, яка передбачає їх ліквідацію як юридичних осіб та створення єдиного суб’єкта господарювання – державного спеціалізованого господарського підприємства “Ліси України”.

Такі реформи призведуть до руйнування лісової галузі в Україні, до централізації управлінських процесів, обмеження впливу місцевих громад на прийняття рішень із збереження та ведення лісового господарства, гальмування розвитку деревообробної галузі в регіонах, прямих втрат податків і зборів місцевих бюджетів.

Вважаємо, що напрацювання моделі реформування системи лісового господарства має ґрунтуватися на кращих європейських практиках з урахуванням думки науковців та фахівців і відбуватися у співпраці з органами місцевого самоврядування та громадськістю. Ці зміни мають стосуватися посилення екологічної, соціальної та економічної ролі лісів у регіональному розвитку.

З уваги на зазначене, враховуючи специфіку регіону та інтереси територіальних громад області, просимо:

– не допустити ліквідації державних лісогосподарських підприємств та створення державного спеціалізованого господарського підприємства “Ліси України”;

– зупинити процес реорганізації державних лісогосподарських підприємств до закінчення дії режиму  воєнного стану в Україні;

– при здійсненні реформування об’єктів державної власності у сфері лісового господарства враховувати логістику гірської місцевості та зважати на пропозиції місцевих рад і громадськості;

– вести зважену кадрову політику у лісовій галузі Прикарпаття.

 

Прийнято на шістнадцятій сесії
Івано-Франківської обласної ради
восьмого демократичного скликання
16 вересня 2022 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]