В Івано-Франківську урочисто відзначили День Української Державності

В обласному центрі Прикарпаття відбулися урочистості з нагоди державного свята – Дня Української Державності. На Вічевому майдані Івано-Франківська представники духовенства відслужили екуменічний молебень з нагоди 1036-ї річниці хрещення Руси-України.

Від імені вищого самоврядного органу області з Днем Української Державності прикарпатців привітав перший заступник голови обласної ради Василь Гладій.

“Ця дата є свідченням багатовікової історії українського народу. Здебільшого це історія народу без державності, але в той же час є історією боротьби. Багато століть українці вели боротьбу за нашу державність і сьогодні ми її продовжуємо. Росія – агресор, але не тільки військовий, вона не лише хоче вкрасти в нас нашу землю, вона є агресором історичним, бо краде нашу українську історію. Тому сьогоднішній день нагадує нам і всьому світу, що ми є нащадками Русі і Україна нерозривно зв’язана з Руссю. Ми низько схиляємо голови перед багатьма поколіннями українців, які боролися за нашу державність і віддаємо свою шану всім сучасним захисникам і захисницям України. Саме завдяки їм маємо сьогодні можливість жити, маємо державу, співаємо український гімн на своїй Богом даній землі. Найбільше почуття, яке переповнює кожного з нас, це почуття віри – віри в Бога, в Збройні Сили України, в Перемогу і справедливий мир”, – сказав Василь Гладій.

День Української Державності встановлений Указом Президента України від 24 серпня 2021 року. Ця дата покликана нагадувати, що українське державотворення має понад тисячолітню традицію, а його витоки – у Руській середньовічній державі, центром якої був Київ.