Олександр Сич зустрівся з Генеральним консулом Румунії в Чернівцях Іриною-Лореданою Станкулеску

Голова Івано-Франківської обласної ради Олександр Сич провів зустріч із Генеральним консулом Румунії в Чернівцях Іриною-Лореданою Станкулеску. Під час зустрічі сторони обговорили ключові аспекти співробітництва між Івано-Франківською областю та партнерами – повітами Румунії, акцентуючи увагу на важливості подальшого розвитку транскордонного співробітництва в економічній, соціальній та гуманітарній сферах.

Серед ключових питань, які розглянули, було зміцнення прикордонної інфраструктури між Україною та Румунією, зокрема обговорення можливостей для створення нових пунктів пропуску та збільшення кількості пішохідних переходів. Також сторони наголосили на важливості співпраці у межах транскордонних проєктів, які спрямовані на покращення економічної ситуації регіону та підвищення рівня безпеки.

«Пригадую нашу зустріч трирічної давності, яка відбулася в 2021 році в умовах пандемії. Тоді ми спілкувалися на регіональному рівні, і вже тоді наша співпраця з Мармароським та Сучавським повітами, як і з іншими громадами, була надзвичайно продуктивною. Регулярні делегації стали для нас звичною практикою і ми завжди мали чітке розуміння того, як ефективно взаємодіяти через спільні європейські транскордонні проєкти. Ці проєкти охоплюють чимало важливих напрямків, зокрема безпеку Карпат, над якою працюють ДСНС та Національна поліція.
Сьогодні я радий, що ми продовжуємо встановлювати нові контакти. Водночас наголошую, що після війни наша область потребуватиме значної допомоги. Адже чимало наших хлопців та дівчат повернуться з фронту з фізичними та психологічними травмами, і це стане великою медичною та соціальною проблемою. Будь-яка допомога з боку міжнародних партнерів стане вкрай необхідною. Тому я звернув увагу пані генерального консула на те, що наша область, з огляду на кількість мешканців, які зараз на фронті, потребуватиме цієї підтримки. У нас є всі можливості розвивати спільні проєкти та отримати допомогу від наших румунських сусідів», — зазначив Олександр Сич.

Ірина-Лоредана Станкулеску підкреслила свою підтримку Україні у важкий воєнний час, заявивши, що Румунія залишатиметься надійним партнером до перемоги України. Вона також зазначила, що країни-сусіди найкраще розуміють виклики, які постають перед обома державами, та наголосила на необхідності подальшої координації зусиль для ефективної гуманітарної підтримки.

Також було піднято питання активізації транскордонних проєктів у межах програм «Румунія – Україна» та «Угорщина – Словаччина – Румунія – Україна». Олександр Сич наголосив, що Івано-Франківщина активно співпрацює з повітами Сату Маре, Марамуреш та Сучава в межах різних транскордонних програм, які сприяють розвитку інфраструктури, туризму, охорони здоров’я та екології.