Про звернення обласної ради


УКРАЇНА 
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання

(Четверта сесія) 
РІШЕННЯ

 

від 31.03.2016. № 126-4/2016
м. Івано-Франківськ

 

Про звернення обласної ради

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, враховуючи рекомендації постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення до Президента України П. Порошенка, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров’я України (додається).
  2. Рішення надіслати Президенту України П. Порошенку, Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України, Міністерству охорони здоров’я України, обласним радам.
  3. Рішення опублікувати в газеті “Галичина” та розмістити на інтернет-сторінці обласної ради.
  4. Звернутися до обласної державної адміністрації щодо організації та забезпечення до 01.07.2016 року всебічного аналізу, фахового вивчення, публічних консультацій з медичною громадськістю, органами місцевого самоврядування, обговорення з представниками територіальних громад підходів та принципів реалізації (виконання) заходів, спрямованих на оптимізацію мережі закладів охорони здоров’я, в тому числі і через скорочення ліжкового фонду.
  5. Департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації узагальнені матеріали цієї роботи подати впродовж одного місяця після завершення терміну визначеного у пункті 4 цього рішення.
  6. Звернути увагу департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації на доцільність вчинення подальших дій, пов’язаних зі скороченням, оптимізацією, перепрофілюванням ліжкового фонду в області після виконання заходів, визначених у пунктах 4, 5 цього рішення.
  7. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В. Гладія та постійну комісію обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики (М. Піцуряк).

 

Голова обласної ради                                                                                 Олександр Сич


 

Додаток
до рішення обласної ради
від 31.03.2016. № 126-4/2016

 

Президенту України
П. Порошенку

 Верховна Рада України

 Кабінет Міністрів України

 Міністерство охорони здоров’я України

 

ЗВЕРНЕННЯ

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, висловлюємо глибоке занепокоєння з приводу ситуації, яка може призвести до небажаного соціального вибуху серед населення України, зокрема Івано-Франківської області, у зв’язку із набранням чинності наказу Міністерства охорони здоров’я України “Про затвердження Методики щодо забезпечення стаціонарними лікарняними ліжками у розрахунку на 10 тис. населення”
від 01.02.2016 року № 51, зареєстрованого в Міністерстві юстиції України 22.02.2016 року № 269/28399.

Наказ видано на виконання пункту 2 постанови Кабінету Міністрів України “Про затвердження нормативу забезпечення стаціонарними лікарняними ліжками у розрахунку на 10 тис. населення” від 25.11.2015 року № 1024.

Вважаємо, що постанова Кабінету Міністрів України та відповідний наказ Міністерства охорони здоров’я України не спонукають до реальних кроків справжнього реформування галузі охорони здоров’я, а є важелями ручного керування, оскільки не змінюють по суті модель системи охорони здоров’я, яка існує в Україні.

Зазначені документи є далекими від реального життя, вимагають механічного скорочення ліжок із 80 до 60 на 10 тис. населення без жодного обґрунтування та відповідних розрахунків, оскільки не враховують специфіку потреби у ліжках для міського і сільського населення, географічного розташування (гірська, рівнинна місцевість), відстаней до лікувальних закладів, густоту населення, транспортне сполучення тощо.

У той час, коли в країні розпочинається адміністративна реформа, такі дії є цілком незрозумілими.

Будь-яка реформа повинна приносити людям тільки покращення, а не чергове погіршення їхнього життя.

Відповідальність за проведення широкомасштабного скорочення ліжок, а це 25% ліжкового фонду України, покладено на структурні підрозділи обласних державних адміністрацій з питань охорони здоров’я.

Однак, майже усі заклади охорони здоров’я є комунальною власністю районних та обласних рад і без їхніх рішень виконати вимоги наказу Міністерства охорони здоров’я України від 01.02.2016 року № 51 буде неможливо.

 

Враховуючи зазначене вище, звертаємось до Кабінету Міністрів України, Міністерства охорони здоров’я України про відкликання постанови Кабінету Міністрів України від 25.11.2015 року № 1024 та наказу Міністерства охорони здоров’я України від 01.02.2016 року № 51.

Водночас звертаємось до Верховної Ради України з проханням прийняти закон про створення нової моделі системи охорони здоров’я.

 

 Прийнято на другому пленарному засіданні
четвертої сесії Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
31 березня 2016 року

 

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]