Про стан виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ області


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання

(Позачергова сьома сесія)
РІШЕННЯ

 

від 12.08.2016. № 263-7/2016
м. Івано-Франківськ

 

Про стан виплати заробітної плати
працівникам бюджетних установ області

 

Керуючись статтею 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, обласна рада

вирішила:

  1. Інформацію обласної державної адміністрації про стан виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ області взяти до уваги (додається).
  2. Кабінету Міністрів України звернути увагу, що стан виплати заробітної плати за рахунок коштів медичної та освітньої субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам є незадовільним.
  3. Звернутися до Прем’єр-міністра України В. Гройсмана та Голови Верховної Ради України А. Парубія стосовно забезпечення коштами на виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ, що фінансуються з місцевих бюджетів області, (звернення додається).
  4. Обласній державній адміністрації до 1 вересня 2016 року:

– підготувати пропозиції до Кабінету Міністрів України щодо економічного та фінансового обґрунтувань внесення змін до встановлених нормативів, відповідно до яких здійснюється фінансування медичної та освітньої субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам, враховуючи особливості Івано-Франківської області;

– надати пропозиції щодо стратегії розвитку галузей освіти та охорони здоров’я в області з метою надання якісних послуг та ефективного використання бюджетних коштів.

  1. Рекомендувати обласній державній адміністрації, головам районних державних адміністрацій, головам районних рад, міським головам міст обласного значення вжити всіх необхідних заходів щодо оптимізації видатків місцевих бюджетів, спрямування нерозподілених вільних залишків коштів загального фонду, які склалися станом на 01.01.2016 року, та коштів від перевиконання місцевих бюджетів за відповідні звітні періоди, в першу чергу на виплату заробітної плати працівникам закладів освіти та охорони здоров’я, не допустивши виникнення простроченої кредиторської заборгованості.
  2. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В. Гладія і постійні комісії обласної ради з питань бюджету, фінансів та податків (М. Палійчук), з питань охорони здоров’я та соціальної політики (М. Піцуряк) та з питань гуманітарної політики (Ю. Черневий).

 

 

Голова обласної ради                                                          Олександр Сич

 


 

Додаток
до рішення обласної ради
від 12.08.2016. № 263-7/2016

Прем’єр-міністру України
В. Гройсману

Голові Верховної
Ради України
А. Парубію

 

ЗВЕРНЕННЯ

 

Ми, депутати обласної ради, стурбовані ситуацією, що склалася в області із забезпеченістю видатками на виплату заробітної плати працівникам бюджетних установ галузей освіти та охорони здоров’я, які фінансуються з місцевих бюджетів Івано-Франківської області.

Значна питома вага видатків на заробітну плату в загальному обсязі бюджету (понад 70 відсотків) ускладнює механізм оперативного вирішення проблемних питань соціального характеру шляхом перерозподілу з інших видатків.

Особливо гостро це відчувається в установах і закладах галузей охорони здоров’я та освіти, які відповідно до чинного законодавства повністю фінансуються за рахунок цільових субвенцій з державного бюджету і залежать від рівномірності надходжень коштів медичної та освітньої субвенцій з державного бюджету.

В цілому по області у 2016 році незабезпеченість бюджетними призначеннями на оплату праці працівників цих галузей складає 291,0 млн. гривень, в тому числі тих, що фінансуються за рахунок коштів медичної субвенції – 123,0 млн. гривень, освітньої субвенції – 168,0 млн. гривень. В більшості районів та міст обсяг незабезпеченості перевищує 2,5 місячних фонди оплати праці. Ситуація ускладнюється ще й тим, що помісячний розподіл вказаних субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам є меншим від потреби у нарахованих сумах необхідних видатків.

З метою недопущення виникнення простроченої кредиторської заборгованості із виплати заробітної плати працівникам закладів освіти та медичних установ додатково спрямовано за рахунок власних ресурсів місцевих бюджетів різних рівнів на фінансування галузі охорони здоров’я – 97,7 млн. гривень, в т. ч. на оплату праці – 33,7 млн. гривень, галузі освіти – 97,6 млн. гривень, в т. ч. на оплату праці – 42,4 млн. гривень.

Враховуючи вищенаведене та з метою недопущення виникнення простроченої кредиторської заборгованості із виплати заробітної плати працівникам бюджетних установ, просимо переглянути показники Державного бюджету України в частині збільшення передбачених на 2016 рік обсягів медичної та освітньої субвенцій з державного бюджету місцевим бюджетам Івано-Франківської області на суму 291,0 млн. гривень.

 

 

Прийнято на позачерговій сьомій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
12 серпня 2016 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]