Про внесення змін і доповнень у мережу територій та об’єктів природно-заповідного фонду області


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання
(Двадцять друга сесія)

РІШЕННЯ

від 22.06.2018. № 866-22/2018
м. Івано-Франківськ

 

Про внесення змін і доповнень
у мережу територій та об‘єктів
природно-заповідного фонду
області

  

Відповідно до законів України «Про місцеве самоврядування в Україні», «Про природно-заповідний фонд України», враховуючи клопотання та наукові обґрунтування, видані Українським науково-дослідним інститутом гірського лісівництва ім. П. С. Пастернака, клопотання громадської організації «Туристичне товариство «Карпатські стежки», погодження землекористувачів, обласна рада

вирішила:

 Оголосити ботанічними заказниками та пам’ятками природи місцевого значення та ввести до складу природно-заповідного фонду області цінні природні комплекси згідно з додатками 1-3.

  1. Обласній державній адміністрації до 01.11.2018 року підготувати відповідну документацію на оголошені об’єкти природно-заповідного фонду місцевого значення і передати їх під охорону підприємствам, установам, організаціям з оформленням охоронних зобов’язань.
  2. Підприємствам, установам, організаціям, яким буде передано під охорону оголошені території та об’єкти природно-заповідного фонду, у період до 01.07.2019 року забезпечити:

– встановлення меж природно-заповідних об’єктів на місцевості;

– виготовлення та встановлення єдиних державних знаків та аншлагів;

– належне утримання та охорону природно-заповідних об’єктів відповідно до вимог положень про заповідний об’єкт та охоронних зобов’язань.

  1. Державній екологічній інспекції в Івано-Франківській області (І.Стефурак) забезпечити контроль за дотриманням природоохоронного режиму на оголошені об’єкти природно-заповідного фонду.
  2. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника голови обласної ради С. Басараба та постійну комісію обласної ради з питань екології та раціонального природокористування (А. Левкович).

 

 

Голова обласної ради                                                                      Олександр Сич

 

 

 

Додаток 1
до рішення обласної ради
від 22.06.2018 № 866-22/2018

  

Перелік
ботанічних заказників місцевого значення

 

п/п

НазваПлоща,

га

МісцезнаходженняКоротка характеристика
1

 

 

Урочище  «Вертебиста»2,5околиці с. Юнашків

Рогатинського району

(за межами населеного

пункту с. Юнашків

Юнашківської сільської

ради).

       Урочище «Вертебиста» належним чином репрезентує лучно-степову рослинність Опілля. Його унікальність пов’язана з великою площею та добрим станом збереження природної рослинності. Природоохоронна та наукова цінність урочища обумовлюється наявністю популяцій 9 видів рослин, внесених до Червоної книги України, 6 видів, які охороняються на міжнародному рівні, (Додаток І Бернської конвенції, Додатки ІІ та ІV Директиви оселищ Ради ЄС, Конвенція СІТES) а також угруповань 3 формацій, внесених до Зеленої книги України. Раритетна складова рослинного світу урочища включає 33 рідкісні види та 3 угруповання, що є одним із найвищих показників раритетного біорізноманіття в області.
2

 

Урочище «Дуброва та Язвине»

 

13,0околиці с. Юнашків

Рогатинського району

(за межами населеного

пункту с. Юнашків

Юнашківської сільської

ради).

       Урочище «Дуброва та Язвине» належним чином репрезентує лучно-степову рослинність Опілля. Їхня унікальність пов’язана із великою площею та добрим станом збереження природної рослинності. Природоохоронна та наукова цінність урочищ обумовлюється наявністю популяцій 10 видів рослин, внесених до Червоної книги України, 6 видів, які охороняються на міжнародному рівні (ЄЧС, ЧС, МСОП, Додаток І Бернської конвенції, Додатки ІІ та ІV Директиви оселищ Ради ЄС, Конвенція СІТES), а також угруповання формацій, внесених до Зеленої книги України. Виявлено також 13 видів рослин рідкісних для Івано-Франківської області. Раритетна складова рослинного світу урочища включає 33 рідкісних види, що є одним із найвищих показників раритетного біорізноманіття в області.
3Урочище «Юнашківське болото»45,0околиці с. Юнашків

Рогатинського району

(за межами населеного

пункту с. Юнашків

Юнашківської сільської

ради).

       Урочище «Юнашківське болото» займає площу 45 га. Це реліктове карбонатне болото, яких у Івано-Франківській області на сьогодні відомо лише чотири. Юнашківське болото є найбільшим за площею та найкраще збереженим. Знаходиться на східній межі поширення боліт цього типу в Європі, а в Україні є

найбільш південним карбонатним болотом. Має міжнародний статус, оскільки належить до пріоритетних типів природних середовищ існування, які підлягають

збереженню в межах Євросоюзу (Директива оселищ Ради Європи 92/43/ЕЕС).

 

до рішення обласної ради
від 22.06.2018 № 866-22/2018

 

 

           Урочище «Юнашківське болото» є унікальним осередком реліктової флори карбонатних боліт, яких лишилося вкрай мало у цілому світі. Його виняткова цінність пов’язана із великою площею та добрим станом збереження природної рослинності. Природоохоронна та наукова цінність урочища обумовлюється наявністю популяцій 9 видів рослин, внесених до Червоної книги України, 4 видів – до Конвенції СІТES, 4 угруповань формацій, які включені до Зеленої книги України, та 4 видів рідкісних для Опілля.

 

 

  

Начальник організаційного відділу
виконавчого апарату обласної ради –
заступник керуючого справами
обласної ради                                                                                Любов Романів                                                                                                                                                                              

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Додаток 2

до рішення обласної ради

від 22.06.2018 № 866-22/2018

 

Перелік

ботанічних пам’яток природи місцевого значення

 

п/п

НазваПлоща,

га

МісцезнаходженняКоротка характеристика
1

 

 

Урочище «Кіндрат»0,2Бистрівське лісництво, кв. 17

вид. 22

ДП «Вигодське лісове господарство»

      Лісова ділянка знаходиться на висоті 900 метрів над рівнем моря, на схилі південної експозиції стрімкістю 22°. Виділ представлений 70-річним, середньоповнотним буково-ялицевим деревостаном  природного походження з поодинокими 140-річними деревами бука. На ділянці трапляються ювенільні, імматурні та старшого віку екземпляри тиса ягідного. Тис ягідний в урочищі «Кіндрат» знаходиться на верхній межі свого поширення.
2

 

Урочище «Під Німецькою полонинкою»0,8

 

Ільмянське лісництво, кв. 32 вид. 34

ДП «Вигодське лісове господарство»

 

      Лісова ділянка знаходиться на висоті 960 метрів над рівнем моря, на схилі північно-західної експозиції стрімкістю 25°. Виділ представлений 55-річним високоповнотним деревостаном ялини європейської штучного походження з домішкою бука лісового, ялиці білої та тиса ягідного природного походження. На ділянці трапляються ювенільні, імматурні та старшого віку екземпляри тиса ягідного. Виділ 34 належить до особливо захисних ділянок з наявністю рідкісних рослин. Тис ягідний в урочищі «Під Німецькою полонинкою» знаходиться на верхній межі свого поширення.
3Урочище «Руська Буковинка»1,8Людвиківське лісництво, кв. 31 вид. 24

ДП «Вигодське лісове господарство»

 

      Лісова ділянка знаходиться на висоті 1150 метрів над рівнем моря, на схилі північної експозиції стрімкістю 15°. Виділ представлений сосною гірською природного походження. Популяція сосни гірської знаходиться серед ялинових лісостанів різного віку (виділ 17–120 років, виділ 20–55 років, виділ 25–130 років) на стрімких і дуже стрімких схилах. На всіх ділянках сформувалися кам’янисті нестійкі ґрунти. За функціональним призначенням вони належать до протиерозійних лісів.
4«Височанські дуби»1,2м. Калуш

(район

вул. Робітнича мікрорайону

Височанка)

      Шість старовікових дубів звичайних. Орієнтовний вік окремих дерев – біля 250 років.

Дерева є прикрасою околиці міста Калуша і є місцем існування для багатьох видів комах та гніздування птахів. Навесні в трав’яному ярусі масово цвіте підсніжник звичайний (Galanthusnivalis L.) – вид, що занесений до Червоної книги України.

 

 

Начальник організаційного відділу

виконавчого апарату обласної ради –

заступник керуючого справами

обласної ради                                                                                                                                                                                                      Любов Романів

 

 

Додаток 3

до рішення обласної ради

від 22.06.2018 № 866-22/2018

 

 

Перелік

гідрологічних пам’яток природи місцевого значення

 

п/п

НазваПлоща,

га

МісцезнаходженняКоротка характеристика
1

 

 

«Кудринецький водоспад»0,3Зеленське лісництво,  кв. 46 вид. 3

ДП «Надвірнянське лісове господарство»

      Кудринець – каскадний водоспад в Українських Карпатах на потоці Кудринець, який є правою притокою річки Ситний (ліва притока Зелениці), розташований на південний схід від села Зелена Надвірнянського району. Утворився у місці, де невеликий гірський потік перетинає скельний масив флішового типу. Загальна висота водоспаду близько 6,5 м, середня ширина – 3,5 м. Мальовничий водоспад унікальний тим, що вода в ньому спадає численними невисокими каскадами, які нагадують сходи.

До заповідання пропонується водоспад і лісова ділянка площею 0,3 га, яка прилягає до водоспаду. Об’єкт знаходиться на висоті 850 метрів над рівнем моря на дуже стрімкому схилі північної експозиції, тип захисності – особливо захисні лісові ділянки в експлуатаційних лісах. Тип рослинності – деревно-чагарниковий, формації ялинових лісів, ялицево-буково-ялинової субформації, групи асоціацій вологих мезотрофних буково-ялицевих смеречин. На ділянці зростає високоповнотний ялиновий молодняк з домішкою ялиці віком 25 років. Біля водоспаду пролягає туристичний маршрут із с. Зелена на гору Довбушанка, тому цей об’єкт має виховне, естетичне та рекреаційне значення.

 

 

 

Начальник організаційного відділу

виконавчого апарату обласної ради –

заступник керуючого справами

обласної ради                                                                                                                                                                                                      Любов Романів

 

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]