Про звернення обласної ради щодо зволікання Державної служби геології та надр України у наданні ПАТ “Укрнафта” спеціальних дозволів на користування надрами


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання
(Двадцять перша сесія)

РІШЕННЯ

від 27.04.2018. № 839-21/2018
м. Снятин

 

 Про звернення обласної ради
щодо зволікання Державної служби
геології та надр України у наданні
ПАТ “Укрнафта” спеціальних дозволів
на користування надрами

Відповідно статті  43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Голови Верховної Ради України Андрія Парубія, Прем’єр-міністра України Володимира Гройсмана, Міністра екології та природних ресурсів України Остапа Семерака, Голови Національного Антикорупційного бюро України Артема Ситника, Заступника Генерального прокурора України – керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури Назара Холодницького щодо зволікання Державної служби геології та надр України у наданні ПАТ “Укрнафта” спеціальних дозволів на користування надрами (додається).
  2. Рішення надіслати адресатам, зазначеним у тексті звернення.
  3. Звернення опублікувати у газеті “Галичина” та розмістити веб-сайті обласної ради.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника голови обласної ради С. Басараба і постійну комісію обласної ради з питань екології та раціонального природокористування (А. Левковича).

 

Голова обласної ради                                                                                      Олександр Сич

 

 


 

  Додаток
до рішення обласної ради
від 27.04.2018. № 839-21/2018

 

Голові Верховної Ради України
Андрію Парубію

 Прем’єр-міністру України
Володимиру Гройсману 

 Міністру екології та природних ресурсів України
Остапу Семераку

 Голові Національного Антикорупційного бюро України
Артему Ситнику

 

Заступнику Генерального прокурора     України
– керівнику Спеціалізованої
антикорупційної прокуратури
Назару Холодницькому

 

Звернення

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, стривожені незаконними діями Державної служби геології та надр України стосовно ПАТ “Укрнафта” щодо протиправного непродовження строку дії спецдозволів на користування надрами, занепокоєні ініціативою Міністерства екології та природних ресурсів України запропонувати проект Закону України “Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо припинення користування надрами”.

Вказаний законопроект фактично спрямований на позбавлення ПАТ “Укрнафта” всіх 82 спецдозволів на видобування вуглеводнів, якими воно володіє, у зв’язку з наявністю податкового боргу. Запропоновані зміни дають можливість Державній службі геології та надр України відмовляти в продовженні строку дії та видачі нових спецдозволів незалежно від розміру суми податкового боргу, зупиняти (анулювати) спецдозволи в разі прострочення сплати податкового боргу на 20 днів, анулювати дію спецдозволів за кожну частину податкового боргу, що дорівнює
2,2 млн грнивень та  анулювати дію всіх спецдозволів, якщо сума податкового боргу перевищує 10,5 млн гривень.

На думку ініціатора законопроекту, прийняття цих змін дозволить, зокрема, повернути податкові борги, збільшити податкові надходження до державного бюджету. Проте вже зараз очевидно, що результат буде абсолютно протилежний. Після впровадження змін відбудеться анулювання всіх 82 спецдозволів ПАТ “Укрнафта”, що призведе до повної зупинки видобутку вуглеводнів. Внаслідок цього ПАТ “Укрнафта” припинить господарську діяльність, а  працівників чекатиме безробіття.

Викликає відверте здивування, чому не враховуються негативні наслідки запропонованих змін, адже у разі анулювання ліцензій ПАТ “Укрнафта” щорічні втрати податкових надходжень до державного та місцевих бюджетів становитимуть 13-17 млрд. грн (за умови поточного рівня цін на нафту). Таким чином, лише за два роки держава втратить близько 65 млрд. грн. Окрім втрат податкових надходжень та втрат акціонерної вартості, запропоновані зміни матимуть значний негативний вплив на економіку країни в цілому. Втративши 66% видобутку нафти та 6% видобутку газу Україні доведеться додатково імпортувати енергоносії на суму 35-45 млрд грн на рік. Понад 20 тисяч працівників будуть позбавлені робочих місць. Діяльність Кременчуцького нафтопереробного заводу опиниться під загрозою. За цих обставин прагнення Уряду досягти енергонезалежності протягом найближчих кількох років стане недосяжним.

За таких умов до місцевих бюджетів Прикарпаття лише за рахунок рентних платежів у 2018 році не надійде  40,45 млн. грн., зокрема до обласного – 16,10 млн. грн., районних – 13,75 млн. грн., селищних та сільських 10,52 млн. гривень.

Згаданий законопроект відкриває широкі можливості для спекулятивних дій у сфері видачі ліцензій, оскільки Держгеонадра отримають широкі повноваження вибірково зупиняти/анулювати дію спецдозволів.

Товариство з багаторічним досвідом роботи, високою професійною репутацією на внутрішньому та міжнародному ринках фактично штучним способом заганяють у глухий кут.

Наявність податкового боргу в значному розмірі, який виник ще в 2015 році є серйозною проблемою, що заважає Товариству ефективно функціонувати. Але намагання менеджменту нафтової компанії вирішити питання погашення податкового боргу натикається на небажання державних структур зробити крок назустріч Товариству у вирішенні цієї проблеми. Навпаки, через затягування вирішення цього питання здійснюється нарахування штрафів та пені на податковий борг, штучно збільшується заборгованість, а поточні платежі направляються на погашення нарахованих санкцій. ПАТ “Укрнафта” неодноразово пропонувало прийняти в податкову заставу природний газ в об’ємі 10,5 млрд. м. куб. видобутку 2006-2014 років, вартість якого на сьогодні становить 65 млрд. грн., що є більшою за податковий борг. Однак податкові органи, як і державні підприємства, відповідальні за належний облік природного газу, відмовляються від прийняття в заставу природного газу, заперечуючи таку можливість навіть за умови вже ухвалених судових рішень, якими встановлена наявність газу та право ПАТ “Укрнафта” розпорядитись ним.

Аналізуючи ситуацію, що склалася впродовж 2017-2018 років навколо видачі та продовження дії спецдозволів, нафтовики змушені констатувати, що відбувається сплановане, поступове, усвідомлене знищення підприємства з метою заволодіння його активами, зокрема, у вигляді ліцензій. Іншого логічного пояснення тому, що відбувається, немає.

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, не маємо морального права стояти осторонь і допускати знищення ПАТ “Укрнафта”, складовою якого є чотири тисячі робітників та інженерів Прикарпаття. Працівники готові відстоювати своє право на працю усіма законними методами, у крайньому випадку вдатися до страйку, який буде спрямований виключно на привернення уваги до проблеми, що виникла навколо ПАТ “Укрнафта”, акціонером якого є Україна в особі Держаної компанії НАК “Нафтогаз України”. Влада має почути голос тих, хто щоденно своєю тяжкою працею розбудовує економіку держави, працює на її благо.

Просимо  не допустити внесення до Податкового кодексу України вищезазначених змін як таких, що суперечать інтересам Держави та її народу, і зобов’язати Державну службу геології та надр України негайно видати ПАТ “Укрнафта” 27 спецдозволів на продовження видобування вуглеводнів.

 

Прийнято на двадцять першій сесії
ІваноФранківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
27квітня 2018 року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]