ПРОТОКОЛ № 13


 

УКРАЇНА

ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА

Протокол № 13

засідання постійної комісії обласної ради

з питань гуманітарної політики та свободи слова

 

 

від 14.09.2016 р.                                                           м. Івано-Франківськ

 

Всього членів комісії: 8 осіб.

Присутні: 6

Ю. Черневий – голова комісії.

С. Адамович – заступник голови комісії.

Присутні члени комісії:

Д. Дзвінчук, А. Романюк М. Рудик,
А. Мироняк.

Відсутні: І. Оробець – поважна причина,

І. Тринів – відпустка.

У роботі комісії брали участь:

В. Гладійперший заступник голови обласної ради.

І. Пасічняк – заступник голови облдержадміністрації.

В. Даниш – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

І. Будзак – заступник директора департаменту освіти, науки та молодіжної політики облдержадміністрації.

В. Федорак – начальник управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації.

Є Бардяк – голова Івано-Франківської обласної організації “Молода Просвіта“.

В. Тимків – заступник директора із загальних питань, виконуючий обов’язки директора комунального підприємства обласної ради з питань пошуку та перепоховання жертв воєн, депортацій та репресій тоталітарних режимів “Пам’ять“.

В. Стефанишин – начальник відділу молодіжної політики департаменту освіти, науки та молодіжної політики облдержадміністрації.

відділу правової та кадрової роботи обласної ради.

В. Романець – директор ДП “Культурна спадщина Прикарпаття“.

В. Іваночко – громадський активіст.

О. Наворенський – громадський активіст.

І. Панчишин – архітектор.

П. Бородайко – юрист, представник власника.

Вів засідання Ю. Черневий – голова постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова.

 

Комісія розглянула і затвердила порядок денний:

 

Порядок денний:

  1. Про проект рішення обласної ради “Про представлення до відзначення Премією Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування”.
  2. Про проект рішення обласної ради “Про призначення директора комунального підприємства обласної ради з питань пошуку та перепоховання жертв воєн, депортацій та репресій тоталітарних режимів “Пам’ять“.
  3. Про проект рішення обласної ради “Про призначення директора Івано-Франківського обласного ліцею–інтернату для обдарованих дітей із сільської місцевості Івано-Франківської обласної ради”.
  4. Про проект рішення обласної ради “Про затвердження нової редакції Статуту Івано-Франківського музичного училища імені Дениса Січинського”.
  5. Про проект рішення обласної ради “Про призначення директора юнацько-спортивної школи”.
  6. Про звернення координатора Поступового гурту франківців, депутата обласної ради С. Адамовича.
  7. Різне.

 

 

1.СЛУХАЛИ:Про проект рішення обласної ради “Про представлення до відзначення Премією Верховної Ради України за внесок молоді у розвиток парламентаризму, місцевого самоврядування ”.
 Доповідав:Ю. Черневий – голова комісії
 Виступили:І. Будзак, Є. Бардяк.
 Вирішили:Підтримати проект рішення обласної ради про представлення до відзначення Премією Верховної Ради України Бардяк Є. М. – голову Івано-Франківської обласної організації “Молода Просвіта“.
 Голосували:“ЗА” – 6 осіб,

“ПРОТИ” – 0 особи, “УТРИМАЛИСЬ” – 0 особа.

Рішення прийнято.

2.Слухали:Про проект рішення обласної ради “Про призначення директора комунального підприємства обласної ради з питань пошуку та перепоховання жертв воєн, депортацій та репресій тоталітарних режимів “Пам’ять“.
 Доповідав:В. Даниш – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.
 Виступили:С. Адамович – пропозиція, щоб комунальне підприємство нарешті запрацювало;

М. Рудик – зазначила, що знає Тимківа В. В. давно і відзначила його особистий внесок у відродження історичної пам’яті краю.

 Вирішили:Підтримати проект рішення обласної ради “Про внесення змін до обласної цільової програми з оздоровлення дітей на 2016-2020 роки“ і внести на розгляд сесії обласної ради.
 Голосували:“ЗА” – 6 осіб,

“ПРОТИ” – 0 особа, “УТРИМАЛИСЬ” – 0 осіб.

Рішення прийнято.

3. Слухали:Про проект рішення обласної ради “Про призначення директора Івано-Франківського обласного ліцею-інтернату для обдарованих дітей із сільської місцевості Івано-Франківської обласної ради”.
 Доповідала:І. Будзак – заступник директора департаменту освіти, науки та молодіжної політики облдержадміністрації
 Виступили:Д. Дзвінчук – запитав, чи обговорювалася кандидатура директора у колективі?

С. Адамович зазначив, що за час відсутності директора елітний навчальний заклад запущений, завдання директора підвищити статус закладу.

Ю. Черневий – запропонував змінити термін дії контракту з “1”року на “5” років.

 Голосували за пропозицію Ю. ЧерневогоЗА” – 1 особа,

“ПРОТИ” – 0 осіб, “УТРИМАЛИСЬ” – 5 осіб.

Рішення не прийнято

 Вирішили:Підтримати проект рішення обласної ради “Про призначення Стефанишина В. В. директором Івано-Франківського обласного ліцею-інтернату для обдарованих дітей із сільської місцевості Івано-Франківської обласної ради”.
 Голосували:“ЗА” – 5 осіб,

“ПРОТИ” – 0 осіб, “УТРИМАЛИСЬ” – 1 особа.

Рішення прийнято.

4.СЛУХАЛИ:Про проект рішення обласної ради “Про затвердження нової редакції Статуту Івано-Франківського музичного училища імені Дениса Січинського”.
 Доповідав:В. Федорак – начальник управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації..
 ВиступилиЮ. Черневий – голова комісії, який запропонував підтримати проект рішення.
 Вирішили:Підтримати проект рішення обласної ради “Про внесення змін до регіональної цільової програми “Духовне життя” на 2016-2020 роки”.
 Голосували:ЗА” – 6 осіб,

“ПРОТИ” – 0 осіб, “УТРИМАЛИСЬ” – 0 осіб.

Рішення прийнято.

5.СЛУХАЛИ:Про проект рішення обласної ради “Про призначення директора юнацько-спортивної школи”.
 ДоповідалаІ. Будзак – заступник директора департаменту освіти, науки та молодіжної політики облдержадміністрації
 ВиступилиС. Адамович, І. Тринів, Ю. Черневий.
 Вирішили: 
 Голосували:ЗА” – 5 осіб,

“ПРОТИ” – 0 осіб, “УТРИМАЛИСЬ” – 1 особа.

Рішення прийнято.

6.СЛУХАЛИ:Про звернення координатора “Поступового гурту франківців“, депутата обласної ради
С. Адамовича.
 Доповідав:С. Адамович – заступник голови постійної комісії, зазначив, що пам’ятка архітектури – солодовий цех пивзаводу руйнується, власник не допускає громадських активістів на територію для обстеження стану споруди та для контролю і запропонував погодити на роль громадського інспектора від активістів і депутатів облради та представників комісії відомого франківського архітектора, лауреата багатьох державних премій в галузі архітектури Василя Романця. Одночасно констатував, що Держархбудінспекція офіційно не відповідає на депутатські запити та запити громадських організацій про дозволи на роботи на території пам’ятки.
 Виступили:О. Наворенський – громадський активіст зазначив, що у 2016 році укладений новий – третій по рахунку від початку 2000-х років, – охоронний договір. Договори міняються відповідно до зміни власників пам’ятки. На сьогоднішній день будівля солодового цеху із 13,3 сотих території знаходиться у приватній власності. Власник – будівельна компанія “Галицька”. За останнє десятиліття вся робота зі збереження пам’ятки зводилася до укладання охоронних договорів.

Володимир Федорак – начальник управління культури, національностей та релігій облдержадміністрації повідомив, що у Міністерстві культури України на погодженні реставраційне завдання із планом проведення ремонтно-реставраційних робіт. Однак, до цього часу Міністерство його не погодило.

Ігор Панчишин – архітектор запропонував припинити роботи, оприлюднити проект консервації та реставрації, а також поінформувати громадськість про стан реставраційних робіт. Відповідальність за всі упущення покласти на орган охорони культурної спадщини. Власник зобов’язаний допускати на територію громадських інспекторів для контролю.

Юрій Черневий – голова комісії зазначив, що головним завданням зараз є зупинити руйнування пам’ятки. Не потрібно шукати винних Має бути документ, який зафіксує стан на теперішній час і план заходів, щоби цей стан не погіршувався.

А. Мироняк – член комісії зазначив, що при проведені власником незаконних робіт потрібно подавати запит у прокуратуру. На території охоронної зони практично ведеться незаконне будівництво.

Павло Бородайко – юрист, представник власника зазначив, що, дозволу на будівельні роботи немає, і не може бути. Перший етап – погодження Охоронного договору пам’ятки та реставраційного завдання в Мінкультурі. Наступний етап – погодження реставраційного завдання. Після цього документація має пройти комплексну державну експертизу, оскільки це об’єкт 5 категорії складності, і тільки після цього можна звертатися в Держархбудінспекцію по дозвіл на проведення робіт. В даний час на території біля пам’ятки тривають підготовчі роботи – повідомлення про це було зареєстровано в ДАБІ 6 травня цього року. Складуються будматеріали, техніка, проводиться планування території, відповідно до будівельного законодавства ці роботи не потребують договорів. Всі спірні питання порекомендував вирішувати у судовому порядку.

Власник не буде допускати на об’єкт громадських активістів, оскільки це приватна власність.

І. Пасічняк – заступник голови облдержадміністрації зазначив, що громадський конроль важливий і має бути повсюдно. Всі питання необхідно вирішувати у правовій площині.

Д. Дзвінчук – член комісії запропонував підготувати звернення сесії обласної ради і виголосити його на сесії.

 Вирішили:1. Доручити заступнику голови комісії
С. Адамовичу підготувати проект звернення щодо недопущення руйнування  пам’ятки архітектури національного значення – солодового цеху пивзаводу  на вул. Новгородській, 28 у м. Івано-Франківську.

1               2. Підготувати проект рішення і внести на розгляд сесії обласної ради.

3. Доручити управлінню культури, національностей та релігій облдержадміністрації створити комісію з числа депутатів обласної ради, членів постійної комісії з питань гуманітарної політики та свободи слова, фахівців та громадських активістів для контролю за станом збереження пам’ятки архітектури національного значення – солодового цеху пивзаводу. Головою комісії призначити В. Романця – директора ДП “Культурна спадщина Прикарпаття“.

4. Обласній державній адміністрації вжити всіх законних заходів щодо збереження пам’ятки архітектури національного значення – солодового цеху пивзаводу.

 Голосували:ЗА” – 6 осіб,

“ПРОТИ” – 0 осіб, “УТРИМАЛИСЬ” – 0 осіб.

Рішення прийнято.

7.СЛУХАЛИ:Різне

 

 

 

 

Голова комісії                                                             Юрій Черневий

 

Заступник голови комісії                                         Сергій Адамович

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]