Про звернення обласної ради щодо внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2021 р. № 133 “Деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у II-IV кварталах 2021 року”


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Восьме демократичне скликання
(Сьома сесія)
РІШЕННЯ

 

від 09.07.2021. № 165-7/2021
м. Івано-Франківськ

 

Про звернення обласної ради
щодо внесення змін до
постанови Кабінету
Міністрів України
від 15 лютого 2021 р. № 133
Деякі питання реалізації
програми державних гарантій
медичного обслуговування
населення у II-IV кварталах 2021 року

 

 

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Прем’єр-міністра України Д. Шмигаля, Міністра охорони здоров’я В. Ляшка, т. в. о. Голови Національної служби здоров’я України А. Віленського щодо внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2021 р. № 133 “Деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у II-IV кварталах 2021 року” (додається).
  2. Рішення надіслати Прем’єр-міністру України Д. Шмигалю, Міністру охорони здоров’я України В. Ляшку, т. в. о. Голови Національної служби здоров’я України А. Віленському, Львівській, Закарпатській та Чернівецькій обласним радам.
  3. Текст звернення оприлюднити на вебсайті обласної ради та в інших засобах масової інформації області.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на першого заступника голови обласної ради В. Гладія і постійну комісію обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики (А. Яворський).

 

 

Голова обласної ради                                                                 Олександр Сич


Додаток
до рішення обласної ради
від 09.07.2021. № 165-7/2021

 

Прем’єр-міністру України
Д. Шмигалю

Міністру охорони здоров’я України
В. Ляшку

Т. в. о. Голови Національної служби здоров’я України
А. Віленському

 

ЗВЕРНЕННЯ

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, занепокоєні станом підтримки медичних установ, які розташовані у віддалених гірських районах, та рівнем соціального захисту медичних працівників, які забезпечують надання медичної допомоги та працюють на території населених пунктів, яким надано статус гірських.

Законом України “Про статус гірських населених пунктів в Україні” передбачено встановлення Кабінетом Міністрів України умов оплати праці осіб, які працюють у гірських районах.

Відповідно до пункту 1 постанови Кабінету Міністрів України від 11.08.1995 р. № 648 “Про умови оплати праці осіб, які працюють в гірських районах” на підприємствах, в установах, організаціях та військових частинах, розташованих на території населених пунктів, яким надано статус гірських, тарифні ставки і посадові оклади працівників, визначені генеральною, галузевими та регіональними угодами як мінімальні гарантії в оплаті праці, а також встановлені за рішенням Кабінету Міністрів України або за його дорученням, підвищуються на 25 відсотків.

Згідно із зазначеною вище постановою підвищення посадових окладів і тарифних ставок залежить від роботи в певному населеному пункті, який має статус гірського, і не залежить від виконання працівником місячної (годинної) норми праці.

Водночас у постанові Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2021 р. № 133 “Деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у II-IV кварталах 2021 року” ця норма Закону не врахована. При наданні спеціалізованої допомоги населенню на всій території України встановлені єдині коефіцієнти оплати за медичні послуги без урахування географічного положення надання таких послуг. Такий підхід не дозволяє керівникам цих медичних закладів проводити нарахування заробітної плати з “гірським” коефіцієнтом.  Зважаючи на це, державні гарантії в оплаті праці медичним працівникам закладів вторинного та третинного рівнів, які працюють у гірських районах, не забезпечені, що суперечить вищезгаданим нормативним актам.

Разом з тим,  згідно з пунктом 20 постанови  Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2021 р. № 133 “Деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у II-IV кварталах 2021 року”, застосовується коригувальний коефіцієнт 1,25, якщо медичне обслуговування пацієнта, який подав декларацію про вибір лікаря, який надає первинну медичну допомогу, здійснюється в населених пунктах, котрим надано статус гірських.

Враховуючи зазначене, звертаємося до Прем’єр-міністра України
Д. Шмигаля, Міністра охорони здоров’я В. Ляшка, т. в. о. Голови Національної служби здоров’я України А. Віленського, з проханням  внести зміни до постанови Кабінету Міністрів України від 15 лютого 2021 р. № 133 “Деякі питання реалізації програми державних гарантій медичного обслуговування населення у II-IV кварталах 2021 року” в частині включення коригувального коефіцієнта 1,25 до тарифної ставки за пролікований випадок чи надану медичну послугу на вторинному рівні надання медичної допомоги для закладів охорони здоров’я, які розташовані в гірській місцевості, одержали ліцензію на провадження господарської діяльності з медичної практики та уклали договір про медичне обслуговування населення за програмою медичних гарантій із Національною службою здоров’я України.

 

Прийнято на сьомій сесії
Івано-Франківської обласної ради восьмого демократичного

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]