Про звернення обласної ради до Президента України, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо вжиття невідкладних заходів для недопущення знищення галузі лісового господарства та врегулювання статусу лісів


УКРАЇНА
ІВАНО-ФРАНКІВСЬКА ОБЛАСНА РАДА
Сьоме демократичне скликання
(Двадцять третя сесія)

РІШЕННЯ

 

від 21.09.2018. № 915-23/2018
м. Івано-Франківськ

 

Про звернення обласної ради
до Президента України,

Верховної Ради України та
Кабінету Міністрів України

щодо вжиття невідкладних заходів для
недопущення знищення галузі лісового
господарства та врегулювання статусу лісів

  

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, з метою вирішення питань нормативного регулювання лісових відносин для усіх форм власності, реформування системи ведення лісового господарства та задля збереження і примноження лісових ресурсів, обласна рада

вирішила:

  1. Схвалити звернення обласної ради до Президента України П. Порошенка, Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо вжиття невідкладних заходів для недопущення знищення галузі лісового господарства та врегулювання статусу лісів (додається).
  2. Рішення надіслати Президенту України П. Порошенку, Верховній Раді України, Кабінету Міністрів України, обласним радам.
  3. Звернення розмістити на офіційному веб-сайті Івано-Франківської обласної ради в мережі Інтернет.
  4. Контроль за виконанням рішення покласти на заступника голови обласної ради С. Басараба і постійну комісію обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин (І. Приймак).

 

Голова обласної ради                                                                                  Олександр Сич


Додаток
до рішення обласної ради
від 21.09.2018. № 915-23/2018

 

Президенту України
П. Порошенку

Верховна Рада України

Кабінет Міністрів України

 

ЗВЕРНЕННЯ

 

У зв’язку з набранням чинності 15 серпня 2018 року Закону України від 10.07.2018 року № 2497-VIII “Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законів України щодо стимулювання утворення та діяльності сімейних фермерських господарств”, яким внесено зміни до статті 273 п. 1 Податкового кодексу України, податок на лісові землі розподілено на земельний податок та рентну плату. При цьому, органи місцевого самоврядування чи територіальні громади можуть встановлювати розміри ставок податку на землю, а саме:

– стаття 274. п. 1 – не більше 3 відс. встановлюється для земельних ділянок, нормативно-грошова оцінка яких проведена;

–  стаття 277 п. 1. – не більше 5 відс. від нормативно-грошової оцінки одиниці площі по області за земельні ділянки, розташовані за межами населених пунктів.

За чинною системою оподаткування на основі прийнятого закону розмір даного податку, в залежності від його ставки, для деяких лісогосподарських підприємств зросте і перевищить суму доходів, внаслідок чого може настати їхнє банкрутство.

Застосування нового земельного податку на всі лісові угіддя призведе до оподаткування земель, які перебувають в стадії створення деревостанів (заліснених зрубів, прогалин, незімкнутих лісових культур, насаджень
до 40-річного віку), лісів з особливим та обмеженим лісокористуванням, в тому числі на об’єктах та територіях природно-заповідного фонду, в яких господарська діяльність практично не проводиться. Тобто тих земель, за якими підприємство доглядає, витрачаючи власні кошти та не отримуючи прибутку.

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, оцінюємо такі зміни до законодавства як спробу доведення лісгоспів до штучного банкрутства з метою подальшої їх приватизації.

За даними Держлісагентства України 13 відс. від загальної кількості лісів належить до комунальної власності, а переважна більшість законодавчих та нормативних актів стосується лісів державної форми власності.

Так, згідно з положеннями Лісового кодексу України державна лісова охорона складається з посадових осіб Держлісагентства та підпорядкованих йому державних лісогосподарських підприємств, працівники лісової охорони комунальних агролісогосподарських підприємств не входять в цю структуру, що позбавляє їх відповідних прав, гарантій та забезпечення з боку держави при виконанні службових обов’язків з охорони та захисту лісу.

Сподіваємось на створення державного фонду розвитку лісового господарства у складі спеціального фонду Держбюджету, який буде формуватися за рахунок частини рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів, яку сплачують також комунальні агролісогосподарські підприємства. За рахунок державного фонду розвитку лісового господарства можна буде забезпечити відтворення лісів, поліпшення їх якісного складу, охорону і захист, придбання відповідної техніки та обладнання.

На прикладах світового досвіду переконуємось, що коли держава зацікавлена у збереженні і примноженні лісових ресурсів, то підтримує та субсидіює суб’єктів усіх форм господарювання лісової галузі (державної, комунальної, муніципальної, приватної).

Враховуючи вищенаведене, виникає необхідність у законодавчому врегулюванні окремих питань ведення лісового господарства з метою створення правового фундаменту для подальшого розвитку лісової галузі в державі.

Ми, депутати Івано-Франківської обласної ради, задля збереження і примноження лісових ресурсів нашої держави прийдешнім поколінням наполягаємо:

– провести аналіз спроможності сплати нового податку лісогосподарськими підприємствами, виходячи з економічних та фінансових умов господарювання, забезпечити справедливий розподіл ренти, зокрема спрямування не менше 25 відс. до місцевих бюджетів, та встановити економічно обґрунтований фіксований земельний податок для наповнення місцевих бюджетів;

– внести зміни до статті 273 Податкового Кодексу України, якими передбачити ставку земельного податку для земель лісового фонду, хоча б на перехідний період, у розмірі 0,1 відс. від нормативно-грошової оцінки;

– створити місцеві фонди розвитку лісового господарства від лісокористування (частина рентної плати від головного користування, частина грошових стягнень за шкоду, заподіяну порушенням законодавства про охорону навколишнього природного середовища, тощо), передбачивши платежі до відповідних бюджетів громад за місцем розташування лісових масивів;

– спростити процедуру розпорядження територіальними громадами землями лісового фонду комунальної власності;

– закріпити за лісовою охороною комунальних агролісогосподарських підприємств відповідні права та обов’язки з адміністративними повноваженнями і гарантіями, які є у державної лісової охорони.

 

Прийнято на двадцять третій сесії
Івано-Франківської обласної ради
сьомого демократичного скликання
21 вересня 2018  року

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]