Стенограма другого пленарного засідання (24.03.2017)


С Т Е Н О Г Р А М А

ТРИНАДЦЯТОЇ СЕСІЇ ОБЛАСНОЇ РАДИ
СЬОМОГО ДЕМОКРАТИЧНОГО СКЛИКАННЯ
від 24.03.2017 р.
(друге пленарне засідання)

 

О.Сич. Доброго дня, шановні колеги, запрошені, присутні!

Прошу підготуватись до початку нашої роботи.

Однохвилинна готовність.

Перш за все, візьміть ваші карточки для голосування, правильним боком поставте їх у
нішу.

Шановні колеги! Шановні краяни!

Перш ніж ми розпочнемо зараз реєстрацію, я хотів би оголосити дуже важливе повідомлення, яке просили мене зробити журналісти і представники громадськості щодо того, що прикарпатська журналістка Оксана Кваснишин потребує нашої допомоги.

Нещодавно медики виявили у неї онкозахворювання. Для лікування потрібно в найкоротші терміни закумулювати близько 60 тис. євро.

Щоб допомогти Оксані Кваснишин, у м.Івано-Франківську почали проводити різноманітні заходи. Один з таких – благодійний показ вистави “Берестечко” за історичним романом у віршах Ліни Костенко від майстерні українського театру “Герць” та “Дніпро”, виставу покажуть у середу, 29 березня, у м.Івано-Франківську. Запрошення можна отримати у фойє залу засідань, пожертвувавши при цьому кошти на лікування Оксані Кваснишин.

Прошу взяти це до відома, до уваги, і надати свою допомогу.

Шановні депутати, запрошені! Шановні краяни!

Відповідно до розпорядження голови обласної ради на сьогодні скликано друге пленарне засідання тринадцятої сесії обласної ради.

Хочу нагадати усім присутнім, що перше пленарне засідання відбулося 10 березня 2017 року.

До обласної ради сьомого демократичного скликання обрано 84 депутати.

На цю хвилину за результатами письмової реєстрації в залі присутні 70 депутатів, відсутні відповідно 14, з них: у відрядженні – 2, на лікарняному – 4, на навчанні – 1, з інших поважних причин – 1, з невідомих причин відсутні 6 депутатів.

Відповідно до пункту 11.3. статті 11 Регламенту обласної ради депутати після письмової реєстрації повинні зареєструватися за допомогою електронної системи. Тому прошу включити електронну систему. І, шановні колеги, прошу зареєструватися карточками.

В залі зареєстровано 69 депутатів. Сесія – повноважна.

Відповідно до статті 46  Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні” та пункту 5.2. Регламенту обласної ради друге пленарне засідання тринадцятої сесії обласної ради є правомочним.

Хто за те, шановні колеги, щоб продовжити тринадцяту сесію обласної ради? Прошу проголосувати.

За – 68, не голосували – 5: рішення прийнято.

Продовжуємо нашу роботу.

На сесію запрошений і присутній голова обласної державної адміністрації, депутат обласної ради Олег Романович Гончарук.

На засіданні також присутні заступники голови обласної державної адміністрації, директори департаментів, начальники управлінь і відділів обласної державної адміністрації, голови районних рад, голови районних державних адміністрацій, міські голови міст обласного значення, керівники правоохоронних та судових органів, обласних підприємств і установ, політичних партій та громадських організацій, представники засобів масової інформації.

Шановні колеги!

На цьому тижні відійшов у вічність Петро Іванович Арсенич – депутат обласної ради першого демократичного скликання, відомий на Прикарпатті історик, етнограф, громадський діяч.

Прошу хвилиною мовчання вшанувати його світлу пам’ять.

(Хвилина мовчання).

Дякую. Прошу сідати.

Ну, і як завше є на наших засіданнях, сьогодні є можливість цілий ряд наших краян відзначити державними і нашими обласними нагородами. Тому запрошую Олега Романовича до виконання цієї почесної місії, а Василя Івановича прошу оголосити список нагороджених.

В.Гладій. Шановне товариство!

Указом Президента України від 7 березня 2017 року за значний особистий внесок у державне будівництво, соціально-економічний, науково-технічний, культурно-освітній розвиток Української держави, зразкове виконання службового обов’язку та багаторічну сумлінну працю нагороджено орденом княгині Ольги III ступеня депутата Івано-Франківської обласної ради, учителя Голинської загальноосвітньої школи І-III ступенів Калуського району Тебешевську Оксану Степанівну.

(Оплески в залі).

Указом Президента України присвоєно почесне звання “Заслужений художник України” – художникові-графіку, м. Івано-Франківськ, Павлик Тетяні Зіновіївні.

(Оплески в залі).

Голос із залу. (Без мікрофона).

(Оплески в залі).

Розпорядженням обласної ради та обласної державної адміністрації за багаторічну сумлінну працю, вагомий особистий внесок у збереження та примноження української духовно-мистецької спадщини та з нагоди 80-річчя від дня народження нагороджено медаллю “За заслуги перед Прикарпаттям” дослідницю, науковця, члена Національної Спілки майстрів народного мистецтва України Свйонтек Ірину Владиславівну.

(Оплески в залі).

Розпорядженням обласної ради та обласної державної адміністрації за вагомий особистий внесок у розвиток теплоенергетики області та з нагоди Дня працівників житлово-комунального господарства і побутового обслуговування населення нагороджено медаллю “За заслуги перед Прикарпаттям” директора державного підприємства “Рожнятівтеплокомуненерго” Підгайного Анатолія Андрійовича.

(Оплески в залі).

Розпорядженням обласної ради та обласної державної адміністрації за особисту мужність і героїзм, виявлені у захисті державного суверенітету і територіальної цілісності України, та з нагоди Дня українського добровольця  нагороджено відзнакою “За бойову звитягу” учасника антитерористичної операції на Сході України Андрусіва Андрія Миколайовича. Нагороду отримує донька.

(Оплески в залі).

Відзнакою “За бойову звитягу” нагороджено старшого оперуповноваженого в особливо важливих справах управління захисту економіки в Івано-Франківській області департаменту захисту економіки Національної поліції України, капітана поліції, учасника антитерористичної операції на Сході України Богатирьову Вікторію Володимирівну.

(Оплески в залі).

Відзнакою “За бойову звитягу” нагороджено учасника антитерористичної операції на Сході України, мешканця м. Івано-Франківська, Дем’яника Сергія Ярославовича.

(Оплески в залі).

Відзнакою “За бойову звитягу” нагороджено бійця-добровольця Української Добровольчої Армії, мешканця м. Івано-Франківська, Енеді Тараса Васильовича.

(Оплески в залі).

Відзнакою “За бойову звитягу” нагороджено учасника антитерористичної операції на Сході України, мешканця м. Івано-Франківська, Заставного Михайла Зіновійовича.

(Оплески в залі).

Відзнакою “За бойову звитягу” нагороджено бійця-добровольця Української Добровольчої Армії, мешканця м. Івано-Франківська, Манявського Ігоря Мироновича.

(Оплески в залі).

Відзнакою “За бойову звитягу” нагороджено учасника антитерористичної операції на Сході України, мешканця м. Івано-Франківська, Строєва Олексія Сергійовича.

(Оплески в залі).

Шановне товариство! Привітаймо всіх нагороджених у цій частині нашого пленарного засідання.

(Оплески в залі).

О.Сич. Шановні колеги! Сьогодні в області з офіційним візитом перебуває
Рік Клайнйанс – координатор проектів двостороннього співробітництва між Нідерландами та Україною, представник Міністерства екології та інфраструктури Королівства Нідерланди.

Серед інших питань, зокрема, у нас проводяться дослідження  щодо стратегії поводження з твердими побутовими відходами.

Сьогодні пан Рік Клайнйанс виявив побажання бути присутнім на сесії обласної ради. Його супроводжує Алла Юріївна Шугай – координатор голландських проектів в Україні.

З вашого дозволу, я надам слово і запрошую вас до трибуни.

(Оплески в залі).

Рік Клайнйанс. Good morning!

А.Шугай. Доброго ранку!

Рік Клайнйанс. Вельмишановне товариство! Is it correct?

А.Шугай. Правильно? Окей, вельмишановне товариство!

Рік Клайнйанс. (Англійською).

А.Шугай. Доброго ранку!

Рік Клайнйанс. (Англійською).

А.Шугай. Дякую, містере Сич, що ви надали мені слово.

Рік Клайнйанс. (Англійською).

А.Шугай. Я також користуюся нагодою подякувати пану Гончаруку і ще також містеру Басарабу.

Рік Клайнйанс. (Англійською).

А.Шугай. Це вже третя зустріч, яку ми маємо, для того, щоб об’єднати зусилля і почати працювати разом.

Рік Клайнйанс. (Англійською).

А.Шугай. Особливо дякую пану Басарабу.

Рік Клайнйанс. (Англійською).

А.Шугай. І, звичайно, останнього, кого зазначити, але не останнього в значенні, – пана Микитку.

Рік Клайнйанс. (Англійською).

А.Шугай. З Центру євроінтеграції.

Рік Клайнйанс. (Англійською).

А.Шугай. Пані та панове!

Рік Клайнйанс. (Англійською).

А.Шугай. У вас дуже інтенсивний порядок денний, тому я буду намагатись бути коротким.

Рік Клайнйанс. (Англійською).

А.Шугай. Мене звуть Рік Клайнйанс, я – представник Уряду Нідерландів.

Рік Клайнйанс. (Англійською).

А.Шугай. І зараз мій намір – продемонструвати, представити вам, анонсувати співпрацю між нашими державами.

Рік Клайнйанс. (Англійською).

А.Шугай. Думаю, що мені варто вибачитись за те, що сталося в минулому між нашими країнами.

Рік Клайнйанс. (Англійською).

А.Шугай. Це стосується референдуму щодо визнання Нідерландами Асоціації… підписання Асоціації… асоціативної угоди з Україною, і в нашій країні велися гарячі дискусії з цього приводу.

Рік Клайнйанс. (Англійською).

А.Шугай. Але прийшла весна і принесла нам гарні новини. Після виборів, які сталися в березні цього року, демократичні партії отримали перемогу, і це дає нам сподівання на гарні перспективи співпраці між нашими країнами.

Рік Клайнйанс. (Англійською).

А.Шугай. І завдячуючи тим візитам, які ми мали, і обговоренням про співпрацю з містером Басарабом, ми зараз маємо реалізувати проекти, які зазначені в документі про співпрацю між нашими країнами.

Рік Клайнйанс. (Англійською).

А.Шугай. І з вашого боку було висловлено побажання, щоб розвивати або створити план поводження з відходами для області.

Рік Клайнйанс. (Англійською).

А.Шугай. Ви живете у надзвичайно гарному регіоні. Я вже вдруге тут, і маю можливість засвідчити це: для нас є викликом створити таку стратегію поводження з відходами саме для вашої області.

Рік Клайнйанс. (Англійською).

А.Шугай. І декілька слів з приводу відходів.

Рік Клайнйанс. (Англійською).

А.Шугай. Звичайно, це не є приємна тема, про яку хотілося би говорити, тому що відходи – це дуже брудна справа. Всі ми бачимо це на полігонах, сміттєзвалищах.

Рік Клайнйанс. (Англійською).

А.Шугай. Але ми пропонуємо новий підхід до вирішення цих питань.

Рік Клайнйанс. (Англійською).

А.Шугай. Давайте зробимо так, щоб відходи стали частиною економіки і допомагали заробляти гроші на цьому.

Рік Клайнйанс. (Англійською).

А.Шугай. Ми б хотіли запропонувати вам новітній підхід – це циркуляційна економіка.

Рік Клайнйанс. (Англійською).

А.Шугай. Це означає, що відходи перестають бути причиною, а стають джерелом для нових перспектив економічного росту.

Рік Клайнйанс. (Англійською).

А.Шугай. Це буде наш новий підхід.

Рік Клайнйанс. (Англійською).

А.Шугай. Якщо нам вдасться це зробити, Івано-Франківська область стане лідером, піонером у цій справі, яка буде застосовувати абсолютно новітній підхід у поводженні з відходами.

Рік Клайнйанс. (Англійською).

А.Шугай. Ми вже зробили перший проект, як нам приступити до справ і починати працювати над цією стратегією. Ми зробили це сумісними зусиллями.

Рік Клайнйанс. (Англійською).

А.Шугай. Якщо вам буде цікаво, і ви хотіли би взяти й долучитись до цієї справи, будь ласка, без вагань контактуйте з нами, і ми радо будемо співпрацювати.

Рік Клайнйанс. (Англійською).

А.Шугай. І, звичайно, це збагатить всіх нас в обміні досвідом.

Рік Клайнйанс. (Англійською).

А.Шугай. Дякуємо за те, що ви надали мені можливість виступити.

Рік Клайнйанс. (Англійською).

А.Шугай. І дуже сподіваюся на те, що ми дуже скоро зустрінемось.

Рік Клайнйанс. (Англійською).

А.Шугай. І давайте будемо сподіватись на те, що ми зможемо реалізувати наші плани.

Рік Клайнйанс. (Англійською).

А.Шугай. Дякую.

(Оплески в залі).

О.Сич. Пане Рік Клайнйанс, від імені обласної ради я висловлюю вам вдячність за ті зусилля, які ви докладаєте до покращення стосунків між нашими державами, зокрема для покращення екологічної ситуації на Прикарпатті.

Запрошую вас  на чергову нашу сесію, яка буде присвячена саме питанням екології, і на якій ми плануємо розглянути питання про стратегію поводження з твердими побутовими відходами. І ця сесія орієнтовно відбудеться в середині травня цього року.

(Оплески в залі).

Шановні колеги! Продовжуємо нашу роботу.

22 березня 2017 року відбулося засідання президії обласної ради.

Президія рекомендувала на другому пленарному засіданні розглянути 63 питання і Різне, тобто, 21 питання, яке ми не розглянули на першому попередньому засіданні, і 42 питання, які планувалося розглянути на другому пленарному засіданні.

Президія рекомендувала не розглядати такі питання… І я змушений зразу ставити їх на голосування, бо це зміни до порядку денного. Але їх оголошую.

Отже, питання позначене у ваших матеріалах під номером 46 “Про проведення інвестиційних конкурсів щодо майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст
області”.

Оскільки це регуляторний акт, то він, відповідно до вимог чинного законодавства, був надісланий до Державної регуляторної служби для апробації.

Станом на сьогодні ми ще не отримали відповіді, а отже, змушені перенести його розгляд.

Прошу бути уважними, я ставлю на голосування…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи ми приймали рішення повністю сесії чи тільки одного засідання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Мені здається, шановні колеги, що ми приймали порядок денний цілої сесії, а зараз ми просто вносимо зміни до порядку денного, а потім ці зміни загальним голосуванням підтвердимо.

Тому я, власне, ставлю на голосування проект змін до порядку денного сесії.

Отже, хто за те, щоб з порядку денного сесії виключити озвучене мною питання номер 46? Прошу голосувати.

За – 74: рішення прийнято. Питання виключено з порядку денного сесії.

Питання номер 62 “Про програму щодо підвищення ефективності адміністрування податків і зборів в області на 2017-2018 роки”. Надійшов лист від самої фіскальної служби і з обласної державної адміністрації про потребу доопрацювання цього питання.

Президія рекомендувала зняти його з розгляду. Хто за те, щоб зняти з розгляду це питання? Прошу голосувати.

Прошу ставити на голосування.

За – 75, не голосував – 1: рішення прийнято.

Питання номер 69 “Про Івано-Франківське обласне телебачення “Галичина”. Мова йде про внесення змін до Статуту, до редакційного статуту, узгодження з чинним законодавством. Зважаючи на те, що питання ще не розглянуто у профільних комісіях, і воно не є аж таким нагальним, щоб ми його без такого попереднього розгляду розглядали, президія рекомендувала зняти його з розгляду.

Хто за те, щоб зняти це питання з розгляду на сьогоднішній сесії? Прошу голосувати.

За – 76: рішення прийнято.

Водночас, за рекомендацією президії у порядок денний рекомендується включити такі питання: поставити під номером 87 – “Про внесення змін до рішення обласної ради від 23.12.2016. № 408-12/2016 “Про обласний бюджет на 2017 рік”. Суть в тому, що це є перелік переможців VII обласного конкурсу проектів, цей перелік є невід’ємною частиною бюджету. Зважаючи на те, що деякі сільські ради, які раніше були самостійними органами, тепер увійшли в склад територіальних громад об’єднаних, їхній статус помінявся, отже, треба внести зміни у формулювання, це перше. І друге, є у нас один випадок, коли переможець конкурсу не виконав умов про співфінансування, і відповідно Рада Конкурсу прийняла рішення рекомендувати іншого за чергою переможця. Тому нам треба внести зміни до бюджету в цій частині.

Хто за внесення цього питання до порядку денного? Прошу голосувати.

За – 75, не голосував – 1: рішення прийнято.

І рекомендація внести ще одне питання під номером 88 “Про внесення змін до Положення про Грамоту голови Івано-Франківської обласної ради, затвердженого рішенням обласної ради від 09.10.2015 р.”.

Мова йде про те, що сьогодні на прохання Обласної асоціації учасників АТО до Дня добровольця ми виготовили спеціальні відзнаки обласної ради, і оскільки у нас такі факти будуть і в подальшому зустрічатись, коли до тих чи інших ювілейних або пам’ятних дат ми будемо виготовляти відзнаки, щоб на кожну таку відзнаку не готувати окремо положення і цілий ряд інших документів, ми пропонуємо внести зміни до Положення про Грамоту і надавати Грамоту до ювілейних та пам’ятних дат, а до Грамоти додавати відзнаку. І якщо ми сьогодні це питання приймемо, то ми відповідно сьогодні й тих добровольців, кому ми будемо давати статус добровольця, відразу такими відзнаками й нагородимо.

Хто за внесення цього питання до порядку денного сесії? Прошу голосувати.

Шановні колеги! І нагадую, що питання під номер 32 ми розглянули позачергово на першому пленарному засіданні.

Таким чином, ми внесли зміни до нашого порядку денного. І прошу проголосувати за порядок денний уже другого пленарного засідання з врахуванням внесених нами змін. Прошу визначатись.

За – 76, проти – нуль, утримались – нуль, не голосували – нуль: рішення прийнято.

Я так сказав “в цілому”, але насправді я ще хочу перепитати: шановні колеги, а може будуть ще пропозиції до порядку денного? Бо кожен депутат може скористатись своїм правом ініціативи.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Тоді вважаємо, що ми проголосували це питання в цілому так, як я й оголосив.

Шановні колеги!

З проектами рішень ви також мали можливість ознайомитись і на сайті обласної ради.

Питання, включені до порядку денного, подані з дотриманням термінів, встановлених
Регламентом обласної ради, а також Законом України “Про доступ до публічної інформації”, окрім тих двох останніх питань, які треба актуально внести, які за рекомендацією президії я запропонував, тобто, ті, що поставлені під номерами 87 і 88.

Проекти рішень проаналізовані на засіданнях постійних комісій обласної ради.

За результатами вивчення і розгляду постійними комісіями надано відповідні висновки і рекомендації.

Шановні колеги!

Є пропозиція, оскільки ми завжди на початку сесії надаємо посвідчення тим особам, яким згідно з рішенням обласної ради ми надаємо статус добровольця, питання “Про внесення змін до Положення про Грамоту…” перенести першим, проголосувати за нього, і вже відповідно до нового нашого Положення про Грамоту вручити посвідчення, відзнаки та грамоти.

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. Поставити його першим, і після розгляду цього питання, власне, запросити їх до нагородження, до вручення відзнак.

Хто за те, щоб питання “Про внесення змін до Положення про Грамоту голови обласної ради…” розглядати першим? Прошу проголосувати.

Прошу визначитись. Прошу проголосувати.

За – 75, не голосував – 1: рішення прийнято.

Отже, шановні колеги, розглядається питання “Про внесення змін до Положення про Грамоту голови Івано-Франківської обласної ради, затвердженого рішенням обласної ради від 09.10.2015. № 1773-39/2015 “Про Програму розвитку місцевого самоврядування в Івано-Франківській області на 2016-2020 роки ” (зі змінами)”.

Доповідає голова комісії Мельничук Василь Іванович.

В.Мельничук. Шановний пане голово, шановні колеги!

В принципі, голова суть питання озвучив, тобто, ми вносимо зміни в частині, що надає нам змогу виготовляти ті чи інші відзнаки до Грамоти голови обласної ради.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є пропозиція комісії, так? Тобто, я ставлю спочатку на голосування за основу. Хто за те, щоб проект рішення прийняти за основу? Прошу голосувати.

За – 71, утримався – 1, не голосували – 4: рішення прийнято.

І прошу, будь ласка, пропозиції від комісії, Василю Івановичу.

В.Мельничук. Шановний пане голово, шановні колеги-депутати! Також є Подяка, також є відзнака голови обласної ради, і ми це питання на комісії розглядали, бо це є у ваших матеріалах, і по аналогії. Тобто, якщо буде така можливість, життя триває, бувають різні випадки, і також поширити дане рішення на Подяку.

О.Сич. Колеги, я думаю, що заперечень немає. Тим більше, що у нас попереду буде цілий ряд ювілейних дат, зокрема 75-а річниця з часу утворення УПА, можливо, інші дати. Тому хто за таку пропозицію, щоб одночасно внести такі зміни і в Положення про Подяку обласної ради? Прошу голосувати.

За – 76: рішення прийнято.

Шановні колеги! Тоді, очевидно, я змушений, щоб привести це все у відповідність, поставити питання і про внесення зміни до назви самого питання, отже, про внесення змін до Положення про Грамоту і зміни до Положення про Подяку.

Тому прошу, власне, за внесення такої зміни також проголосувати.

За – 75, не голосував – 1: рішення прийнято.

Колеги, і ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням прийнятих пропозицій. Прошу визначатись.

За – 76: рішення прийнято.

І тепер я запрошую Олега Романовича спільно вручити спочатку відзнаки тим особам, яким надано статус бійця-добровольця, одночасно з ними частину відзнак до Дня добровольця. Решта відзнак буде передана в райони, аби в урочистій ситуації вручити тим добровольцям, які проживають в районах нашої області.

В.Гладій. Для вручення медалі “Івано-Франківська обласна рада – Українському добровольцю” запрошується Казакбаєв Михайло Володимирович.

(Оплески в залі).

Медаль “Івано-Франківська обласна рада – Українському добровольцю” вручається Черваку Тарасу Ярославовичу.

(Оплески в залі).

Для вручення медалі запрошується Сахайдак Ігор Ігорович.

(Оплески в залі).

Для вручення медалі “Івано-Франківська обласна рада – Українському добровольцю” запрошується Доцяк Олександр Іванович. Нагороду отримує мати.

(Оплески в залі).

Шановні колеги!

Рішенням комісії із встановлення осіб бійців-добровольців, які брали участь у захисті територіальної цілісності та державного суверенітету на Сході України, визнано бійцями-добровольцями, які брали участь у захисті територіальної цілісності та державного суверенітету на Сході України, таких осіб.

Запрошую для вручення посвідчення бійця-добровольця антитерористичної операції та медалі “Івано-Франківська обласна рада – Українському добровольцю” мешканця с.Вербівка Рожнятівського району, який впродовж 2014 року брав безпосередню участь в антитерористичній операції у складі Добровольчого Корпусу “Правий сектор”, – Стовбан Степан Васильович.

(Оплески в залі).

Для вручення відповідного посвідчення та медалі запрошую мешканця м.Калуша, який у 2016 році перебував у зоні проведення АТО у складі Окремої тактичної групи імені капітана Воловика Добровольчого Українського Корпусу “Правий сектор”, – Ленько Сергій Миколайович.

(Оплески в залі).

Мешканець с.Хриплин Івано-Франківської міської ради, який впродовж 2014 року брав безпосередню участь в АТО у складі Добровольчого Українського Корпусу “Правий сектор”, – Прокопців Василь Петрович.

(Оплески в залі).

Для вручення посвідчення та медалі запрошується мешканець м.Івано-Франківська, який з 29 січня 2015 року по 7 лютого 2017 року проходив службу в Добровольчому батальйоні ОУН, – Пазюк Іван Миколайович.

(Оплески в залі).

Для вручення відзнак запрошується мешканець с.Гериня Долинського району, який з 20 лютого 2015 року по 21 грудня 2016 року перебував у складі Української Добровольчої Армії у спецпідрозділі військової розвідки, – Бучко Дмитро Остапович.

(Оплески в залі).

Запрошую мешканця м.Івано-Франківська, який впродовж 2015 року брав безпосередню участь в АТО у складі добровольчого формування “Айдар”, – Корнута Роман Миколайович.

(Оплески в залі).

Для вручення відзнак запрошую мешканця м.Івано-Франківська, який з 2 липня 2015 року по 1 листопада 2016 року перебував у зоні проведення АТО у складі 5-го Окремого батальйону Української Добровольчої Армії, брав участь у бойових діях на шахті “Бутовка”, в районі м. Авдіївка Ясинуватського району Донецької області, – Говдяк Олег Ігорович.

(Оплески в залі).

Запрошую мешканця с.Нивочин Богородчанського району, який проходив службу в Добровольчому батальйоні ОУН у зоні проведення АТО з 9 квітня 2016 року по 9 травня 2016 року в с. Піски Ясинуватського району Донецької області; з 26 вересня 2016 року по 12 листопада цього ж року – у с-щі Кримське Новоайдарівського району Луганської області, – Феценець Роман Васильович.

(Оплески в залі).

Для вручення відзнак запрошую мешканку м.Івано-Франківська, яка впродовж 2016-2017 років брала безпосередню участь в АТО у складі медичного батальйону “Госпітальєри”, – Долик Наталія Миколаївна.

(Оплески в залі).

Запрошую мешканця м.Івано-Франківська, який впродовж 2015 року брав безпосередню участь в АТО у складі Окремої тактичної групи імені капітана Воловика Добровольчого Українського Корпусу “Правий сектор”, – Кубрак Руслан Володимирович.

(Оплески в залі).

Для вручення відзнак запрошую мешканця с.Явче Рогатинського району, який з 22 грудня 2014 року по 28 грудня 2015 року, а також з 12 листопада 2016 року по 30 грудня 2016 року перебував у зоні проведення АТО у складі Добровольчого Українського Корпусу “Правий сектор”, – Сливка Степан Миколайович.

(Оплески в залі).

Шановні колеги! Ще раз привітаймо всіх нагороджених осіб.

(Оплески в залі).

О.Сич. Шановні колеги! Продовжуємо нашу роботу.

У нас сьогодні дуже багато питань порядку денного. Прошу бути дуже сконцентрованими, лаконічними, уважними, і вважаю за доцільне оголосити те, про що ми говорили на президії обласної ради. Закликаю всіх депутатів обласної ради бути максимально виваженими,
толерантними, не допускати неетичної поведінки і образливих висловів на сесії обласної ради.

Нас обрали люди, нас є 84 від 1,5 млн. населення нашої області, ми, якщо нас люди обрали, вважаємось найкращими, будьмо найкращими і в нашій поведінці.

Розглядається питання “Про обласну цільову програму проведення мобілізаційних заходів та підготовки до територіальної оборони на 2017 рік”.

Проект рішення номер 22 – в окремій брошурі.

Доповідає Дмитрів Ігор Іванович – завідувач сектору мобілізаційної роботи апарату обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань захисту прав людини, законності, правопорядку, антикорупційної політики, люстрації та очищення влади. Комісія рекомендувала до розгляду.

Прошу.

І.Дмитрів. Шановний голово! Шановні депутати!

Відповідно до Закону України “Про оборону” територіальну оборону на всій території України організовує Генеральний штаб Збройних Сил України, на території області – обласні державні адміністрації в межах свої повноважень.

Основними завданнями по територіальній обороні… визначені ці завдання у Положенні про територіальну оборону, яке затверджено Указом Президента.

До виконання завдань територіальної оборони в межах повноважень залучають Збройні Сили, інші військові формування, а також відповідні правоохоронні органи.

Для організації системи територіальної оборони відповідно до рішення Генерального штабу Збройних Сил України в області на базі обласного військового комісаріату формується стрілецький батальйон, а також в кожному районі на базі районних, міських військових комісаріатів формується рота охорони, також загони оборони.

Комплектування загонів оборони здійснюється резервістами та військовозобов’язаними віком від 20 до 60 років, тому що збільшився граничний вік перебування на військовому обліку до 60 років.

Підготовка посадових осіб Штабів зони та районів територіальної оборони організовуються на підставі вимог керівних документів, зокрема наказів та директив Міністра оборони, командувача сухопутних військ, а також командувача оперативного командування “Захід”.

У зв’язку з ускладненням внутрішньополітичної обстановки та втручанням Російської Федерації у внутрішні справи України планується проведення комплексних занять з тактико-спеціальної, вогневої та медичної допомоги.

У зв’язку з підготовкою рот та загонів оборони в районних військових комісаріатах на ваш розгляд подано обласну цільову програму проведення мобілізаційних заходів та підготовки до територіальної оборони на 2017 рік. Прохання – підтримати, оскільки є нагальна потреба.

Дякую за увагу.

О.Сич. Дякую, Ігоре Івановичу.

Шановні колеги! Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Немає потреби ставити на запис. Можете сісти, Ігоре Івановичу.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Є. Прошу записатись.

Запрошую до слова Сенатовича Василя Федоровича.

В.Сенатович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Пропоную включити в програму організацію вишкільних таборів з молоддю допризовного віку і залучити громадські організації ветеранів московсько-української війни.

О.Сич. Дякую. Колеги, оскільки починають поступати пропозиції, з вашого дозволу, я поставлю на голосування за основу, потім, ще якщо будуть пропозиції, буду ставити на голосування. Тому прошу підготуватись і поставити на голосування.

Хто за те, щоб прийняти проект рішення за основу?

За – 71, не голосували – 4: рішення прийнято.

Поступила пропозиція депутата Сенатовича, щоб в програму включити допомогу у проведенні молодіжних військово-спортивних таборів.

Хто за таку пропозицію? Прошу голосувати.

За – 72, не голосували – 2: рішення прийнято.

Запрошую до слова Грицюка Дмитра Онуфрійовича.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Дякую. Колеги, ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції.

Прошу голосувати.

За – 72, не голосували – 2: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про призначення генерального директора обласного телебачення “Галичина”.

Проект рішення номер 23 – в окремій брошурі.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозицій комісії. Прошу.

В.Даниш. Шановний пане голово, шановні депутати!

Відповідно до статті 43 Закону України “Про місцеве самоврядування в Україні”, Положення про порядок призначення на посаду та звільнення з посади керівників підприємств, установ та організацій спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, затвердженого рішенням обласної ради від 17.03.2016 р., вашій увазі пропонується проект рішення про призначення генерального директора обласного телебачення “Галичина”.

Як було сказано, дане питання розглядалось на комісії, комісія рекомендувала… комісія з соціального розвитку… підтримати звернення трудового колективу обласного телебачення “Галичина” та Івано-Франківської обласної організації Національної спілки журналістів України щодо призначення на  посаду генерального директора обласного телебачення “Галичина” Дебенка Ігоря Богдановича.

Також комісія рекомендувала голові обласної ради Олександру Сичу внести на розгляд сесії обласної ради кандидатуру Дебенка Ігоря Богдановича на посаду генерального директора обласного телебачення “Галичина” і укласти з Дебенком Ігорем Богдановичем контракт терміном на 5 років.

О.Сич. Дякую. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Можете сісти, Василю Степановичу.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Прошу записатись.

Запрошую до слова Ольгу Юріївну Галабалу.

О.Галабала – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Шановні колеги! Наша фракція сьогодні буде утримуватись по цьому питанню. Причина цього – досить проста: наша фракція “Воля” вважає, що після Революції Гідності ми маємо припинити практику непрозорих кадрових призначень, особливо, якщо ми говоримо про комунальне підприємство, яке належить обласній раді. І це стосується питання не тільки призначення директора ОТБ “Галичина”, а й призначення… й інших кадрових призначень, які ми будемо, в тому числі й сьогодні розглядати в цій сесійній залі.

Ми вважаємо, що кожне призначення – це має бути відкритий кадровий конкурс, це пункт номер один. Пункт номер два: ми вважаємо, що людина, яка претендує на посаду, особливо телебачення “Галичина”, вона має бути аполітична, вона не може бути членом політичної партії. Власне, це дві вимоги, які ми ставимо, і на яких ми будемо наполягати.

Тому сьогодні без відносно до кандидатури, але через вимогу відкритої процедури, відкритих кадрових конкурсів і аполітичності ми будемо утримуватись. І я думаю, що ми, як депутатський корпус Івано-Франківської обласної ради, все-таки маємо припинити цю практику політичних кадрових погоджень, а перейти до практики відкритих кадрових конкурсів, до цієї практики, яку ми, до речі, вимагаємо дуже чітко від усіх державних органів, але чомусь не вимагаємо від себе.

Дякую.

О.Сич. Запрошую до слова Черневого Юрія Івановича.

Ю.Черневий – голова постійної комісії з питань гуманітарної політики та свободи слова, депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Шановні колеги! Це питання розглядалося на нашій профільній комісії. Було дві кандидатури. До речі, що стосується конкурсу, другий кандидат зняв свою кандидатуру, мотивуючи тим, що він підтримує рішення колективу самого телебачення, яке висунуло свого керівника на цей термін, і підтримав рішення обласної спілки журналістів.

Комісія одноголосно з присутніх членів комісії проголосувала “за”, і хочу сказати, що, розглядаючи питання саме професіоналізму Ігоря Богдановича, він – кандидат наук, він – професійний журналіст, він має досвід, він – молодий, енергійний, і що важливо, користується дійсно реальною підтримкою свого колективу, як старшого віку, так і молодших членів колективу, що було важливо саме у прийнятті рішення на нашій комісії.

І вже від імені фракції “Батьківщина” я хочу сказати, що ми підтримуємо кандидатуру пана Ігоря на цю посаду і своїм голосуванням будемо підтримувати, і хочемо в ньому бачити дійсно професійного керівника нашого телебачення.

Дякую.

О.Сич. У мене запитання. А що, дійсно, ваша комісія засідала у закритому режимі, не прозоро?

Включіть мікрофон Черневого.

Ю.Черневий. Олександре Максимовичу, повідомлення було про розгляд, ви знаєте, що це питання вже досить давно стояло про… Були присутні журналісти, були присутні інші депутати обласної ради, були присутні з громадських організацій, тобто, наше засідання було повністю відкрите.

Хочу сказати, що присутні були й депутати з різних фракцій.

О.Сич. Дякую.

Ю.Черневий. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Більше немає пропозицій на виступи.

Ставлю на голосування проект рішення за основу, зважаючи на те, що він був поданий завчасно для розгляду на комісію, безвідносно до того, яка кандидатура…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Одну хвильку. …яка, кандидатура буде подана. Тому тут немає ні прізвища, ні пропозиції на термін укладення контракту.

Але перед тим, як ставити на голосування, я думаю, що буде абсолютно правильно, якщо ми надамо слово кандидату на посаду – Дебенку Ігорю Богдановичу.

Запрошую до слова Ігоря Богдановича Дебенка.

І.Дебенко. Шановний пане голово, шановні колеги! Дякую за можливість виступу. Власне, своє слово хотів би розпочати з наступного. Ми приготували коротку презентацію з цього приводу.

Безумовно, телебачення “Галичина” сьогодні – це 25 років безперервного мовлення, 24 години ефіру, і що важливо, винятково українською мовою, аналоговий та цифровий формат трансляції, а також супутникова ліцензія, яку ми здобули безпосередньо напередодні, і в січні місяці запустили трансляцію.

Крім того, це також важливо, телебачення – це самобутня історія Прикарпаття, пропагування національної культури та традицій.

І власне це, в першу чергу, заслуга кожного з вас, шановні колеги, депутатів попередніх скликань, Ольги Михайлівни Бабій та всіх журналістів, які працювали протягом цих 25 років на телеканалі, і хто сьогодні формує основу колективу.

Разом з тим, коли я прийшов на телебачення, одним з висловів, який того часу красувався на нашому сайті, – це “чесне телебачення лічиться в секундах”. І закономірно, що нові умови диктують нові виклики.

Такими викликами для нас, в першу чергу, є той ж самий вихід на супутник, необхідність якісного наповнення контенту, його оновлення, не включення телебачення “Галичина” в склад універсальної програмної послуги, необхідність нарощення фінансового потоку, оновлення матеріально-технічної бази. А також таким ж самим викликом є, найперше, наша внутрішня самоорганізація і готовність досягати результату. Зрештою, сам розвиток в умовах конкуренції вимагає змін, трансформації підходів, нових форматів.

Наш пріоритет – це “Галичина” – телебачення в серці життя громади, оскільки це, як на мене, випливає власне із самої логіки функціонування телеканалу, адже воно засновано Івано-Франківською обласною радою, яка представляє інтереси всіх громад нашого краю, покликане висвітлювати життєдіяльність нашої громади як в позитивних, так і, наголошую, в негативних її проявах, що найважливіше – працювати на громаду, для її інтересів та спільний розвиток.

Як на мене, засадничими цінностями впродовж наступного етапу існування телеканалу має стати оперативність, достовірність та незаангажованість.

Наразі, протягом незначного періоду часу, зроблені перші кроки: “Галичина” стала ще більше доступною для телеглядачів з точки зору можливості прийняття сигналу, власне це відбулося завдяки як виходу на супутник, так і завдяки тому, що протягом останніх місяців було досягнуто домовленості з провайдерами з міст Бережани, Суми, Миколаїв, Маріуполь. Наразі ми ведемо переговори про включення телеканалу з “MEGOGO” та “VIASAT”.

Також ми досить кардинально оновили наш веб-сайт, вдосконалюємо онлайн-трансляцію через мережу Інтернет, і власне в цьому контексті колеги-журналісти прекрасно розуміють, наскільки це важливо, оскільки набагато легше користуватись і спостерігати за перипетіями сесії в онлайн-режимі, якщо сесія відбувається, чи на “Ютубі”, чи на інших сайтах.

Шукаємо постійного оновлення зв’язку з нашими телеглядачами, ми започаткували щоденні прямі ефіри, де кожен може задати наболіле питання, оновивши студію, працюємо над зміною концепції “Вістей”.

Власне, в цьому контексті, надзвичайно важливим є зменшення відсотків втрати інфоприводів, перехід від зловживання офіціозом і “паркетністю” до проблематики, фактажу та змагальності точок зору, відмова від політичної джинси у випусках новин, і аналогічно це стосується не лише політики, а й скажімо так, різноманітних прихованих реклам чи училищ, медзакладів, магазинів, ресторанів тощо, зміна форми та змісту подання, акцентування уваги на важливому та головному, а не на хронологічності опису при формуванні матеріалів, забезпечення загалом рівних умов на конкурентних публічних засадах.

Як на мене, контент має задавати проблематику, провокувати дискусію, залишати можливість глядачу самостійно зробити висновки.

Власне, посилення впливу глядача на дискус ефіру для нас є принципово важливим. Досягненням цього вбачаємо посередництво інтенсифікації зворотнього зв’язку через, знову ж таки, офіційний веб-сайт, соціальні мережі, за допомогою більш активного озвучення коментарів, голосувань, дзвінків у студію, використання того ж таки аматорського відео, коли кожен очевидець може повідомити подію, сприяти миттєвій реакції на проблематику.

Як на мене, телеканал має зберегти свій неповторний національний колорит, з яким сьогодні позиціонують, в першу чергу, Галичину. Разом з тим, ми маємо стати цікавими різним глядачам з різних аудиторій. В цьому аспекті доцільно, як на мене, у межах чинної ліцензії збільшити частку інформаційно-аналітичних програм, нарощення кількості прямих трансляцій, стрімів, започаткування проектів з місцевої документалістики, розпочати якісний фільмопоказ, зберегти національну автентику та промоцію регіону, започаткування власних телепроектів.

Це, зокрема, можуть бути щоденні онлайн-ефіри із широким залученням дискусу лідерів громадської думки, експертів, фахівців, щотижневе підсумкове аналітичне ток-шоу із започаткуванням проектів сучасників незалежності “Золотий фонд Галичини”, збільшення кількості трансляцій, впровадження нового спецпроекту про реабілітацію воїнів АТО, їх особисте життя після демобілізації, зйомки та трансляція замальовок про найважливіші місця області,
туристичні принади, населені пункти, впровадження документальних проектів, проведення благодійних телемарафонів тощо. Власне, інтерактивнішими мали би стати і самі “Вісті”, скайп-включення, ті ж стріми, категорійність сюжетів. “Вечірні вісті”, як на мою думку, мали б виходити в онлайн режимі і бути невід’ємною частиною вечірнього ефіру, в якому були б залучені різноманітні експерти.

Протягом першого місяця нами було спільно з колективом оновлено… “Вісті”, “Актуальне інтерв’ю”, запущено проект “Про головне в деталях”, де в прямому ефірі ми намагаємось розвивати дискусію, власне, використовуючи різні точки зору, із залученням глядачів реагувати на ту чи іншу проблему, шукати шляхи виходу з неї.

Крім того, було відновлено, і зараз ведеться щодня по буднях “Ранок-панок”, інформаційна програма та спортивна програма “Тайм-аут”, проект Оксани Лісовської “Життя яскраве”.

І останнє, на чому я хотів би наголосити, це, власне, прозорість і зростальність, тобто, підзвітність громаді та дієвість функціонування редакційної ради, яку ми хочемо… знову ж таки пропонуємо зробити її дієвою та активною, оскільки в чинному складі редакційної ради дуже багато представників як творчого колективу, які вже не працюють на телеканалі, так і тих депутатів обласної ради попередніх скликань, які сьогодні не обрані, і відповідно немає можливості забезпечувати дієвий контроль за діяльністю телеканалу.

Оптимізація структури, компетенція та відповідальність, адже це також надзвичайно важливо, залучення власних кореспондентів в районних центрах, що дозволить більш динамічно висвітлювати ті чи інші події, і знову ж таки прозора та публічна комерційна діяльність, в що я вкладаю, в першу чергу, детінізація надходжень, переведення прихованої реклами в офіційну, озвучення додаткових джерел реклами, в чому знову ж таки сприятиме лише те, що ми вийшли на супутник, і відкриття сучасного ньюсруму, переоблаштування студії.

Дякую, шановні колеги, за можливість виступу, і також дякую всьому колективу обласного телебачення “Галичина”… за підтримку і допомогу.

О.Сич. Чи є запитання, може, до Ігоря Богдановича?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Прошу записатись.

Будь ласка, Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович – в/о № 1, селище Богородчани. Хочу почати з того, що виступи пані Ольги Галабали кожен раз наштовхують на те, що треба щось коментувати.

Пані Ольго, коли було голосування за відставку людини, яку я теж поважаю, попереднього директора телебачення “Галичина”, вона була теж представником деякої політичної сили, провладної політичної сили. Ви за цю відставку не голосували. Тому не треба обманювати виборців, маніпулювати і розказувати ці казки. Я не хочу говорити про… Будьте відповідальні і не обманюйте своїх виборців.

А щодо Ігоря, я хочу йому побажати успіху на новій посаді. Дякую.

І.Дебенко. Дякую.

(Оплески в залі).

О.Сич. Пані Галабала має право на репліку. Прошу включити мікрофон.

О.Галабала. Дякую. Шановні колеги! По-перше, я хотіла пояснити різницю між відкритим кадровим конкурсом і засіданням комісії. Відкритий кадровий конкурс полягає в тому, що у вас є процедура, у вас є строк прийняття заявки, він є відкритий. І є конкурсна комісія, яка обирає.

Я для цікавості запитала журналістів, які працюють в Івано-Франківську, чи знали вони про можливість податись на цю посаду. То відповідь була негативна. Тому якщо потрібно
додатково роз’яснити різницю між відкритим кадровим конкурсом і комісією, я це з радістю зроблю. А щодо політики, про те, що пан Святослав говорив, ну, по-перше, минулий директор ОТБ “Галичина”, наскільки мені відомо, спочатку був директором, а потім був представником інших політичних сил. Це перше. Друге, я вважаю, що це негативна абсолютно практика, і ми маємо рухатись вперед, і зробити телебачення “Галичина” аполітичним. В нього було також дуже багато проблем, про його роботу, про які ми всі знаємо. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Я можу з цього приводу тільки сказати одне: ми діємо згідно з чинним законодавством і прийнятим нами, депутатами, Положенням про порядок призначення на посади. Якщо у якійсь сфері є окремі вимоги законодавства, то ми цих вимог законодавства дотримуємось, зокрема в галузі культури там або інших закладів.

Якщо, шановні колеги, у нас виникає потреба внести зміни до Положення, нема питань, давайте, подавайте пропозиції, будемо над цим дискутувати. Але наразі ми діємо згідно з чинним законодавством і прийнятим нами Положенням.

Дякую, Ігоре Богдановичу. Сідайте, будь ласка.

Шановні колеги! Ставлю на голосування проект рішення за основу. Прошу визначатись.

За – 48, утримались – 8, не голосували – 17: рішення прийнято.

Ігор Богданович сказав вже без мікрофона, але прошу включити його мікрофон, нехай скаже в мікрофон, що у нього конфлікт інтересів.

І.Дебенко. Шановні колеги! Я, на жаль, не зможу взяти участь в цьому голосуванні, оскільки маю прямий конфлікт інтересів. Дякую.

О.Сич. Колеги, суть пропозиції комісії, оскільки проект рішення був рамковий, полягає… “перше, підтримати звернення трудового колективу обласного телебачення “Галичина” та Івано-Франківської обласної організації Національної спілки журналістів України щодо призначення на посаду генерального директора обласного телебачення “Галичина” Дебенка Ігоря Богдановича”.

Отже, зміна полягає в тому, щоби генеральним директором призначити Дебенка Ігоря Богдановича.

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. Це вже друга зміна. Хто за цю зміну? Прошу визначатись.

За – 49, утримались – 6, не голосували – 18: рішення прийнято.

І друга пропозиція комісії: оформити контракт з новопризначеним генеральним директором обласного телебачення “Галичина” на 5 років.

Хто за таку пропозицію комісії? Прошу голосувати.

За – 49, утримались – 5, не голосували – 19: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому.

За – 49, утримались – 4, не голосували – 20: рішення прийнято.

(Оплески в залі).

Вітаємо Ігоря Богдановича з призначенням на посаду. І я бажаю те, що на початку бажав сесії, те бажаю обласному телебаченню “Галичина”. Дуже актуальне питання, Ігоре Богдановичу, запровадити на обласному телебаченні “Галичина” культуру політичної і не тільки політичної дискусії, без образливих суджень, без образливих звинувачень, але дискусію ідей, дискусію позицій і дискусію особистостей.

Переходимо до наступного питання.

Розглядається питання “Про призначення директора Івано-Франківського обласного комунального агролісогосподарського підприємства “Івано-Франківськоблагроліс”.

Проект рішення номер 24 – в окремій брошурі.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозицій комісії. Прошу.

В.Даниш. Постійна комісія обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин прийняла наступні рішення: підтримати звернення трудового колективу Івано-Франківського обласного комунального агролісогосподарського підприємства “Івано-Франківськоблагроліс” щодо призначення Олійника Олега Богдановича на посаду генерального директора; рекомендувати голові обласної ради О.Сичу кандидатуру Олійника Олега Богдановича на посаду генерального директора Івано-Франківського обласного комунального агролісогосподарського підприємства “Івано-Франківськоблагроліс”; укласти з Олійником Олегом Богдановичем контракт терміном на 5 років; проект рішення про призначення генерального директора внести на розгляд сесії обласної ради.

Відповідно до нашого Положення просимо розглянути дане питання.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Немає потреби записуватись? Немає.

Дякую, Василю Степановичу, сідайте.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Немає потреби?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає.

Шановні колеги! Ставлю проект рішення за основу. Прошу визначатись.

За – 55, проти – 1, утримались – 4, не голосували – 13: рішення прийнято.

Колеги, і аналогічно, оскільки проект рішення був заготовлений відносно до поданих кандидатур, а вони вже обговорювались на комісії, то я ставлю на голосування пропозиції комісії.

Отже, пропозиція комісії: призначити на цю посаду Олійника Олега Богдановича.

Хто за цю пропозицію? Прошу визначатись.

За – 59, утримались – 7, не голосували – 8: рішення прийнято.

Друга пропозиція – аналогічно: комісія рекомендувала укласти контракт терміном на 5 років.

Хто за цю пропозицію? Прошу визначатись.

За – 59, утримались – 7, не голосували – 8: рішення прийнято.

Шановні колеги! Може я зробив помилку, – не запросив… Якщо буде потреба, ми повернемось після виступу кандидата.

Чи є кандидат в залі?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Будь ласка, підійдіть до мікрофона.

Будь ласка, Олеже Богдановичу, декілька слів.

О.Олійник. Шановні голови, шановні депутати, шановні присутні!

Коротко про концепцію розвитку. Хоча у всіх є на руках, але я швидко пройдусь…

Площа лісів агролісогосподарських підприємств “Івано-Франківськоблагроліс” становить 73,8 тис.га, – 12 відс. лісів області, які представлені здебільшого…

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. Олеже Богдановичу, я прошу вибачення.

Депутати говорять про те, що у кожного матеріали є, їм додатково ту інформацію подавати не треба. Я би краще, якщо є бажаючі на запитання, просив би записатись на запитання, задати запитання претенденту на посаду.

Будуть запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Будуть. Будь ласка, запишіться.

Запрошую до слова Рудик Марію Олександрівну.

М.Рудик – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Пане Олеже, хочу сказати, що нещодавно ми слухали звіт директора агролісгоспу попереднього щодо самої роботи. Наскільки мені відомо, ви були заступником даної організації. Ми розуміємо, що стан агролісу зараз дуже складний, і дуже багато роботи лежить перед вами на майбутнє щодо змін на краще цього комунального підприємства.

Скажіть, будь ласка, які саме недоліки і чому до такого стану дійшло дане підприємство під керівництвом попереднього директора? І що було зроблено вами особисто, щоб цього всього не допустити? Дякую.

О.Олійник. Дякую за запитання. Коментувати щодо діяльності директора Ігоря Станіславовича неетично з моєї сторони. А щодо моєї роботи, то, перш за все, будуть розроблені заходи, вже розроблені заходи щодо поліпшення і посилення заходів з охорони та збереження лісових культур і щодо якісного лісовідновлення та створення цілих лісових насаджень.

О.Сич. Будь ласка, Федишина Ольга Миколаївна.

О.Федишина – депутатська фракція політичної партії “Воля”. У мене запитання, скоріше, не від мене самої, а від представників органів місцевого самоврядування Надвірнянського району. Адже ще у жовтні 2016 року обласна рада прийняла рішення, згідно з яким було рекомендовано постійним лісокористувачам погоджувати оздоровчо-санітарні заходи із органами місцевого самоврядування. Але, як зазначають сільські голови, ніхто з ними абсолютно цього не погоджував, це по-перше… тобто, йде мова про недотримання рішення обласної ради, а по-друге, йде мова про нові санітарні правила в лісах, згідно з якими по суцільних санітарних рубках до складу комісії по обстеженню цієї деревини мають теж включатись представники органів місцевого самоврядування.

У зв’язку з цим, питання: чому це не виконується? І які заходи вживаються для того, щоб вирішити цю ситуацію? Тому що це не є правильним, коли наші громади не чують, і коли на їх території рубають деревину. Дякую.

О.Олійник. Дякую за запитання. В засобах масової інформації була така інформація висвітлена щодо незаконних рубок Надвірнянського спецлісгоспу, що продовжують рубати незаконно. Мною підписано наказ щодо проведення службового розслідування. Я особисто із
заступником по лісовому господарству виїхали на місце і встановили, що такої незаконної рубки Надвірнянського спецагролісгоспу на даний час немає. Виписано лісорубний квиток, раз, санітарно-оздоровчі заходи погоджені у Львові, у лісовпорядній експедиції, лісотехнічне обстеження зроблено. Один такий факт до пункту 4.4, є такий населений пункт – Лісна Тарновиця, там дійсно не було погоджено, але ознайомлено було. Там рубка 33 м3 суцільного… вибачте, вибіркова санітарна рубка, яка не передбачає залучати представників місцевого самоврядування.

А інші погодження… (Без мікрофона).

О.Сич. Зрозуміло. Олеже Богдановичу, те, що сказала Ольга Федишина, – це питання принципове. Тому в подальшій діяльності, при умові, що вас депутати оберуть, прошу враховувати у своїй роботі, максимально контактувати з органами місцевого самоврядування.

Галабала Ольга Юріївна, будь ласка.

О.Галабала. Дякую. Шановні колеги! По-перше, у нас рішення сесії нашої обласної ради, а “Облагроліс” – це наше комунальне підприємство, і ми приймали рішення про те, що ви мусите погоджувати будь-яку санітарну рубку з місцевими радами. Крім того, є санітарні правила нові прийняті, яким ви також підпорядковуєтесь, де ви зобов’язані включити представника органу місцевого самоврядування у всі комісії, які надають лісопатологічні висновки, інші,  проводять огляд насаджень.

Я хочу вам задати одне питання: чи правильно я розумію, що ви не вбачаєте наявності незаконних рубок “Облагролісу”, не вбачаєте наявності тої катастрофічної ситуації, яка склалася на підприємстві? Дайте, будь ласка, конкретну відповідь на це питання, тому що позиція нашої фракції залежить саме від відповіді на це запитання. Дякую.

О.Олійник. На даний час, дійсно, у Надвірянському спецагролісгоспі є проблеми. По цьому факту, який висвітлений на сайті, ми знайшли тільки по одній сільській раді – Лісна Тарновиця, що не погоджено. Проведено службове розслідування, і винні вже наказані. Надалі таких питань більше не буде виникати. Ми погоджуємо навіть головне користування, яке ми не маємо погоджувати, з головами сільських рад і з населенням, щоб не виникало ніяких конфліктів. Видано ряд розпорядчих документів, які зобов’язують керівників агролісгосподарських підприємств на місцях це робити. Дякую.

О.Сич. Будь ласка, Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович – в/о № 1. Хотів вас запитати те, що вас питали на комісії: чи розробите ви стратегію розвитку свого підприємства і в найближчий час подасте на нашу комісію, щоб ми могли спільно з вами це підприємство вивести на якийсь прибутковий нормальний рівень? Дякую.

О.Олійник. Дякую за запитання. Так, обов’язково ми це розробимо. Вже є деякі плани накидані, ми це укомплектуємо і подамо на комісію в короткий термін.

О.Сич. Більше запитань немає. Є ще, так? Будь ласка, запишіться ще раз, бо я бачу, що є ще бажаючі взяти участь в обговоренні, в запитаннях.

Іванів Назарій Іванович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Іваночко Михайло Степанович.

М.Іваночко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Я впевнений, що ви зміните ситуацію в “Облагролісгоспі”, але я би хотів вас, коли вже депутати вас підтримають, запросити у Надвірнянський район, провести об’їзд по всіх ділянках, і я би хотів бачити… вам показати оті всі рубки, які проводились. Сподіваюсь, що ви після того приймете правильне рішення, і буде нормально працювати комунальне підприємство, і не сидіти в Івано-Франківську, а їхати на місця і вирішувати ті питання на місцях. Ми готові будемо допомагати, але треба рухати справу. Я готовий з свого боку вам допомагати, я запрошую вас офіційно на цілу область, щоб ви приїхали і подивились на ті проблемні питання. Дякую.

О.Сич. Дякую. Ну, це не запитання, побажання.

Будь ласка, Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановний пане Олеже! В принципі, в нелегкий час на нелегку роботу йдете, але, я думаю, ви справитесь, і наше підприємство обласної ради буде на рівні з тими найкращими лісопереробними, лісогосподарськими підприємствами області, які є, в тісній співпраці з
державними лісгоспами, брати у них позитив весь, і більше насаджувати, більше доглядати, вирубки робити ті, які передбачені чинним законодавством.

І я завжди говорив, буду говорити: кожному – своє. Ви – професіонал, займайтесь своєю виробничою діяльністю. Ми, депутати, будемо вам допомагати. Але ми не є спеціалістами, щоб вказувати вам, яке дерево рубати, яке не рубати. Успіхів вам! Дякую.

О.Сич. Осташук Руслан Васильович.

Р.Осташук. Я хотів тільки внести трошки більше ясності у ті погодження, які згадали вище. Тобто, санітарні правила вийшли скоріше, як була наша сесія, і там чітко пише, в санітарних правилах, про те, що ми маємо повідомляти органи місцевого самоврядування, але не брати ніякої участі в комісіях і так дальше.

Сесія обласної ради носить, згідно з чинним законодавством, як би рекомендаційний характер, і не зобов’язує до того, щоб це все погоджувати. Я маю на увазі, вибіркові санітарні рубки, які на сьогодні прийняті новим законодавством.

Голос із залу. (Без мікрофона).

Р.Осташук. Тільки ставити до відома.

О.Сич. Ну, тут я можу погодитись, що рішення обласної ради ніколи не може суперечити чинному законодавству і нормативно-правовим актам.

Попович Василь Борисович.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Скажіть, будь ласка, ваша політична приналежність?

О.Олійник. Я – аполітичний.

О.Сич. Загурський Олег Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Знімається, добре, дякую.

Дякую, Олеже Богдановичу. Присядьте, будь ласка.

Шановні колеги! Ставлю на голосування, оскільки ми проголосували вже пропозиції від комісії, ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій. Прошу визначатись.

За – 62, утримались – 9, не голосували – 2: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про призначення директора обласного комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради “Дністровський регіональний ландшафтний парк імені Сергія Дідича”.

Проект рішення номер 25 – на окремому аркуші.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування, комісія рекомендувала до розгляду на сесії обласної ради з врахуванням пропозицій комісії. Будь ласка.

В.Даниш. Комісія за наслідками розгляду рекомендувала кандидатуру Ігоря Шумеги для призначення на посаду директора “Дністровського регіонального ландшафтного парку імені Сергія Дідича”. Рекомендацій щодо терміну в комісії не було.

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідача? Є. Прошу записатись.

Попович Василь Борисович.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Скажіть, будь ласка, Василю Степановичу. Все-таки, чи враховані побажання в залі були про те, щоби цей центр національного… цього нашого ландшафтного парку був у Городенківському районі все ж таки? Я знаю, що є вже напрацьовано… і юридична адреса, і відповідно база для того, щоб інший персонал розміщувався понад Дністром, чи все-таки Тлумач? Дякую.

В.Даниш. Пробачте, я не володію інформацією.

О.Сич. Галабала Ольга Юріївна.

О.Галабала. Скажіть, будь ласка, які кандидатури взагалі подавались на цю посаду? Ви можете дати перелік усіх, які кандидували на цю посаду? Дякую.

В.Даниш. Тільки Шумега.

О.Сич. Я уточню. Вже після того, коли комісія прийняла рішення щодо визначення кандидатури Шумеги, пізніше поступила кандидатура, я зараз не можу пригадати точно імені, Ковтун Михайло, так? Ковтун Михайло з Тлумацького району. Ну, очевидно, можна розглядати цю кандидатуру, якщо депутати матимуть бажання додатково визначатись. Але я просто інформую, що після того, коли комісія визначилась, поступила ще одна пропозиція.

Шановні колеги! Немає більше запитань, так?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Добре, запишіться, будь ласка, ще раз на запитання.

Іваночко Михайло Степанович.

М.Іваночко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Все ж таки хочу чути відповідь, де має бути це підприємство: в Городенці чи в Тлумачі?

О.Сич. Михайле Степановичу, ми зараз розглядаємо кандидатуру на посаду директора, а не дискутуємо щодо місця розташування підприємства. Якщо ви хочете провести окрему дискусію, ми можемо це зробити.

Шановні колеги! Хто бажає взяти участь в обговоренні? Запишіться, будь ласка.

Рудик Марія Олександрівна.

М.Рудик – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Хочу сказати, що перед цим, в попередньому запитанні я згадувала прізвище пана Шумеги, мала можливість послухати його звіт щодо роботи на попередній посаді. Хочу сказати, що дуже позитивного там було мало, і щодо роботи даного підприємства, яке він очолював, ми бачимо наслідки, у зв’язку з чим, ми сьогодні обирали іншого директора агролісу.

Я дуже добре знала Сергія Дідича, і це був дуже хороший мій знайомий. Як сьогодні пам’ятаю, коли ми роз’їжджались з Майдану, я їхала додому, а він залишався з дружиною там, після чого у новинах я побачила, що він загинув. Це для мене трагічна сторінка життя. І знаю, що Дністровський регіональний ландшафтний парк ім. Сергія Дідича якраз носить ім’я цього героя.

Я особисто закликаю всіх колег-депутатів, знаючи про діяльність пана Шумеги на посаді директора, і про ті наслідки, які спричинили щодо роботи його в агролісгоспі, не підтримувати цю кандидатуру. І я впевнена, що Сергій Дідич бажав, щоб Дністровський регіональний ландшафтний парк очолила людина, яка дійсно зробить цю організацію на високому рівні. Дякую.

О.Сич. Федишина Ольга Миколаївна.

О.Федишина – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Мені не дали відреагувати по попередньому питанню у відповідь на озвучену мною інформацію про санітарні правила. Перепрошую колег, але все ж таки заради справедливості, згідно з новими санітарними правила в лісах, в редакції від жовтня 2016 року, у пункті 30 до складу комісії, яка визначає доцільність призначення суцільної санітарної рубки зокрема включаються і представники органів місцевого самоврядування. Тому, щоб ніхто не вводив в оману наших колег, прошу звернути увагу на те, контролювати процес, щоб на ваших округах представників органів місцевого самоврядування включали в такі комісії з метою недопущення порушення лісового законодавства. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! На продовження цього питання я хочу сказати так: ми одним з питань сьогоднішнього порядку денного будемо розглядати питання про склад наглядової ради підприємства “Івано-Франківськоблагроліс”, до якого будуть входити представники депутатських фракцій. Це раз. Друге, я, очевидно, погоджуюсь з тою думкою, що до сьогоднішнього дня діяльність підприємства носила такий, достатньо непрозорий характер, бо органом управління є обласна рада, а в обласній раді, крім депутатської комісії, відсутні якісь інші органи, які б здійснювали фаховий контроль. Тому а) ми з вами прийняли рішення про створення нового підрозділу у складі апарату обласної ради, нагадаю, – з питань земельних ресурсів та раціонального природокористування. Коли наповнимо кадрами, в тому числі будемо контролювати це та інші підприємства.

І друге, я на попередньому засіданні казав і зараз повторюю: я рекомендував депутатському корпусу, ми зафіксували протокольне доручення, я поставив завдання заступникам голови обласної ради згідно з їхніми функціональними повноваженнями внести на розгляд комісії обласної ради розгляд питання про план фінансово-господарської діяльності кожного з підприємств, органом управління для яких є обласна рада, щоб ми знали, що вони планують, яка діяльність буде, і частіше при потребі закликати і контролювати тими інструментами, якими ми можемо контролювати. А наші інструменти – це підрозділи в апараті обласної ради, це наглядова рада і це комісія.

Попович Василь Борисович.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Мене дуже не вдовольнила відповідь Василя Степановича. Я не знаю, що він на тій своїй посаді робить, звичайно, але така відповідь, це просто плювок депутатському корпусу. Як це, ми призначаємо керівника і не знаємо, де цей керівник буде перебувати?! Що на Марсі, в космосі буде літати, чи що?!

Питається нормально: де буде центр цього регіонального ландшафтного парку? Чи в Городенці, чи в Тлумачі? – Він каже: я не знаю. То для чого це виходити на трибуну і доповідати? Що це за якесь ставлення таке? Некомпетентність взагалі! І, зрештою, інші репліки – знову ж таки: тут депутати виступають про ландшафтний парк, інші говорять про ліси, і все нормально, ніхто їм зауваження не робить, що це не тема розгляду зараз цього питання, ліси ми вже пройшли. Дякую.

О.Сич. А я прошу кожного депутата дуже вибірково ставитись до тих слів, які він вживає.

Галабала Ольга Юріївна, будь ласка.

О.Галабала. Дякую. Щодо виступу по інших питаннях, якщо б ми по попередньому питанню дотримувались процедури розгляду і після запитання у нас була можливість обговорити, ми б це обговорили в попередньому питанні. Так як процедура розгляду була не дотримана, то ми були змушені в цьому обговоренні взяти слово. Це по цьому питанню.

Далі. Стосовно кандидатури директора, колеги, мені здається, що ми зараз з вами можемо прийняти доволі абсурдне рішення, тому що тільки що ми змінили директора “Облагролісу”, посаду цього директора займав пан Шумега. Ми всі бачимо і дали оцінку негативну його діяльності на посаді директора, інакше ми б його не змінювали. І зараз пропонується цю ж людину – пана Шумегу, який вів незадовільну роботу по “Облагролісу”, пропонується його ж призначити на нове комунальне підприємство, яке створюється, яке є дуже важливим, тому що це Дністровський регіональний ландшафтний парк. Це питання, я хочу вам нагадати, спорудження ГЕСів, тому що саме у Тлумацькому і саме у Городенківському районах зараз хочуть запланувати цей каскад гідроелектростанцій, і вони мають знаходитись на території, можливо, саме цього парку, так як хочуть це протягнути. Тому зараз відповідальність на цій особі, яка буде займати посаду директора, буде дуже велика. Крім того, я знаю про інші кандидатури, які подавались на посаду директора Дністровського регіонального ландшафтного парку, це люди, які дуже давно займаються питаннями Дністра, це люди, які цим живуть вже більше десятка років. То питання: чому хоча би ми не дамо шанс тим людям, які довели свою ефективність і спроможність, хочуть ідеологічно, ідейно розвивати цей парк, чому ми не дамо їм шанс, а знову беремо Шумегу, який завалив роботу “Облагролісу”, і пропонуємо його на посаду цього нового підприємства? Для мене це позбавлено абсолютно будь-якої логіки. І я особисто, крім якихось політичних домовленостей, не вбачаю в цьому більше ніякого абсолютно сенсу призначення цієї посади.

Тому я би просила колег-депутатів від імені себе, від імені нашої фракції не призначати пана Шумегу на цю посаду, розглянути інші кандидатури, які подаються на цю  посаду, розглянути їх публічно на комісії, в сесійному залі і тоді визначитись з директором цього парку. Крім того всього, що сказала моя колега пані Марія Рудик, цей парк носить ім’я нашого Героя. І я не думаю, що…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Галабала. Я не спекулюю, але спекулювання – це коли ми призначаємо на посаду директора цього парку людину, яка абсолютно не достойна цього. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Я дивлюся, що, може, я коли називав, які ще кандидатури подавались, це подавалась кандидатура від фракції “Самопоміч” пана Богдана Станіславського, але він сам зняв свою кандидатуру, тому так само треба взяти до відома, що були такі пропозиції, окрім кандидатури Ковтуна, яка була подана трошки пізніше.

Шановні колеги! Якщо є потреба задати запитання претенденту на посаду, ви матимете можливість це зараз зробити. Я запрошую до слова претендента на посаду пана Ігоря Шумегу.

Я прошу припинити дискусії, які ведуться без дозволу головуючого. Є кандидат, можете задати йому запитання, будь ласка.

І.Шумега. Шановний голово, шановна президіє, шановні депутати! Я, напевно, готовий до питань.

Природний комплекс Дністровський каньйон знаходиться на території чотирьох областей, і в Тернопільській області є національний парк. І після наради голів обласних рад було вирішено об’єднати зусилля для розвитку, охорони і оберігання цих територій.

Чим він найважливіший? І тут вже стояло питання про ГЕС. Тут є відслонення порід: 200-150 млн. років в Івано-Франківській області і 350-400 млн… тобто, юрського і силурійського періоду, це не тільки історія нашого краю, це не тільки історія України, а взагалі історія цивілізації і планетарна історія. Тому обов’язково це треба вберегти, і я думаю, що звідси всі
екологічні непотрібні питання можуть відійти самі собою.

Я не буду казати про папороть доісторичну, я не буду казати про степові айстри, але є справді тут речі… Цей каньйон входить у сімірку чудес України.

Що потрібно зробити? Я, напевно, зараз буду відповідати на ці запитання, і про всю свою роботу від 13-го і цей… але я би хотів сказати, що треба створити, по-перше, діюче підприємство, щоб воно справді не було само собою, щоб це було підприємство, яке можна… яке буде захищати… і екологічно, і розвивати.

Що для того потрібно? По-перше, треба зробити з нуля підприємство, треба вивести межі в натурі, треба зробити природне зонування, рекреаційне, відновне, історико-культурне, господарське, туристичне. Також треба залучити науковців, як правило, це відділення кафедри, але добре би було, щоб кафедра за допомогою якої можна би було робити проекти, залучати сюди кошти, тому що, звичайно, інших джерел доходу, як регіональне підприємство обласної ради, яке, напевно, на даний час, якщо ми хочемо справді робити це на рівні того, що Дністровський каньйон заслуговує, треба, напевно, більше.

Також презентацію культурно-історичної спадщини: це і круглі столи, і інформація, і
відео, і залучення інвесторів та інвестицій. Я думаю, що для того, щоб тут справді було людно і багато, повинен розвиватись туризм. Тут також треба залучати, де дороги… будівництво доріг. Не всюди дороги такі, як цей… бо це природний комплекс, грунтові, стежки, спортивні маршрути, розвивати туризм, це і прогулочні катери, це співпраця з місцевою… звичайно, що на перших етапах, напевно, такої можливості самим створювати і купувати не буде, але треба працювати з Тлумацькою, Городенківською адміністрацією, радами для залучення інвесторів, для розвитку і популяризації зеленого туризму… прогулочні катери та спортивне сплавляння по Дністру.

Ну, я вже говорив про екологію, це цілком окремий фактор, і якщо…

О.Сич. Пане Ігоре, я прошу вибачення. З уваги на ті попередні обговорення, які звучали, я думаю, що буде краще, якщо депутати зададуть запитання, бо все одно весь комплекс того, що треба зробити з парком, який ми тільки починаємо творити, це велике, це можна говорити дуже довго.

Я пропоную перейти до запитань і до обговорення.

Шановні колеги! Запишіться, будь ласка, для запитань.

Запрошую до слова Галабалу Ольгу Юріївну.

О.Галабала. Дякую. Пане Ігоре, ми зараз з вами говоримо, ми, представники власника – обласної ради, з вами як з директором одного нашого комунального підприємства, і розглядаємо питання про призначення вас на посаду директора іншого комунального підприємства.

Я пам’ятаю, коли у нас були дискусії по “Облагролісу” і ситуація була досить схожа: говорилося, що треба зробити те, треба зробити те, та тільки параходів там не було, все решта було, але так по факту нічого й не було зроблено.

Я не розумію, ви зараз знову говорите так само: треба зробити, треба зробити, треба зробити, але ефективності роботи і виконання всього того, що треба, в попередньому підприємстві не було.

Поясніть мені, чому ми, як представники власника, маємо повірити директору, який до цього часу те, що він говорив, не зробив? Дякую.

І.Шумега. Ну, ваша позиція, це… вибачте, ми в різних умовах, але позиція вашої фракції. Коли я прийшов на роботу чотири роки тому, це справді була заборгованість на 11 місяців, це справді були проблеми у зв’язку з тим, що півтора року не було генерального директора і не було, будемо казати, організаційної частини.

Напротязі цих чотирьох років, навіть за цей рік ми сплатили всі податки, у нас немає заборгованості, у нас всі діставали, бо я вже кілька місяців не працюю, заробітну плату. У нас не має претензій до генерального директора ні одна силова структура, крім фракції “Воля”. І я тому рахую, вибачте, дозвольте мені це сказати, що я не бачу в тому, що ви… говорити про те, що робота генерального директора на посаді була ніяка. Ні одне підприємство… всі сплатили податки, сплатили до бюджету, немає заборгованості ні по зарплаті…

О.Сич. Попович Василь Борисович, будь ласка.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Ну, попередній чоловік не знав, де буде центр парку. Може ви знаєте, Ігоре Станіславовичу? Скажіть, будь ласка.

І.Шумега. Мені… Зрозумійте мене правильно, я знаю, що має бути два відділення: в Городенці і в Тлумачі. Мені неетично було укладати договір оренди в Тлумачі чи в Городенці, але я думаю, що це прерогатива обласної ради, і звичайно, генеральний директор чи директор буде прислухатися до пропозицій і визначить ті умови, які кращі. Я справді на даний час не вникав у питання в розміщенні. Це недалеко одне від другого, і в даній ситуації для мене буде прийнятним одне і друге.

О.Сич. Шановні колеги! На продовження цього, що прозвучало. Знаєте що? Ми приймали установчі документи про парк. І якщо їх треба переглянути, то несіть проект рішення, будемо їх переглядати.

Левкович Андрій Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Знімається.

Рудик Марія Олександрівна.

М.Рудик – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Наскільки мені відомо, то за 4 роки вашої діяльності на попередній посаді не зроблено інвентаризації земель, лісів агро­лісгоспу… лісового господарства. Як саме ви плануєте робити встановлення меж щодо ландшафтного парку ім. Сергія Дідича? І щодо плану вашої діяльності, роботи, от я конкретики не чула в жодному вашому слові. Дякую.

І.Шумега. Ну, я й так просто встиг сказати те, що встиг, бо був готовий до ваших питань, а межі встановлювати згідно із законодавством, без вилучення, але просто треба знати точно, що входить в ландшафтний парк, і через кадастр, через управління земельних відносин… Ці всі кроки, ну, стандартні, тут велосипед не видумуємо, і мені здається, що це досить складно і відповідально цю ситуацію починати з нуля, і велика відповідальність, багато роботи. Я думаю, що це не все так просто, і надіюся, що скористаюсь своїм досвідом і як депутата, голови земельної комісії в минулому скликанні, і головою адміністрації. Мені чомусь здається, що мені досвід віку, досвіду і, як ви кажете, дуже таке, знаєте запитання… суто фракції “Воля”… (Без мікрофона).

О.Сич. Все, обговорення завершено, запитання прозвучали.

Пане Ігоре, присідайте, будь ласка. Колеги, будемо приступати до прийняття рішення. Ставлю на голосування проект рішення за основу.

За – 16, проти – 3, утримались – 26, не голосували – 24: рішення не прийнято.

Апелюю до голови комісії: пане голово комісії, будь ласка, поверніться до розгляду цього питання. Ви маєте право розглянути ще раз кандидатуру пана Шумеги. Поступила пропозиція розглянути кандидатуру пана Ковтуна. Якщо ще будуть якісь кандидатури до чергової сесії, прошу подати ваше бачення, а я вчергове готовий поставити це питання на розгляд. Тим більше, наша сесія наступна планується екологічна, воно якраз буде вписуватись в контекст, якщо ми на ту сесію подамо це питання.

Розглядається питання “Про призначення головного лікаря КЗ “Івано-Франківський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф”.

Проект рішення номер 26 – в окремій брошурі.

Доповідає Пасічняк Ігор Михайлович – заступник голови обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, комісія рекомендувала до розгляду. Будь ласка.

І.Пасічняк. Шановний пане голово, шановні депутати обласної ради!

Відповідно до Закону України “Про місцеве самоврядування”, Положення про порядок призначення на посаду та звільнення з посади керівників підприємств, установ, організацій спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, також враховуючи висновки і рекомендації постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики вносимо кандидатуру Матейка Мирона Федоровича на  призначення на посаду головного лікаря комунального закладу “Івано-Франківський обласний центр екстреної медичної допомоги та медицини катастроф” терміном на 5 років.

О.Сич. Дякую.

І.Пасічняк. Мирон Федорович є присутній…

О.Сич. Дякую, Ігоре Михайловичу. Шановні колеги! На відміну від попередніх проектів рішень, в цьому проекті рішення зазначена кандидатура, пропонований термін контракту тощо. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Прошу присідати. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Колеги, в такому разі я ставлю проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 55, утримався – 1, не голосували – 14: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звіт генерального директора Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського Ткачук Я. Ю.”.

Доповідає Ткачук Ярослава Юріївна – генеральний директор Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й.Кобринського.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, рекомендовано до розгляду на сесії.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Мені здається, що більшості з вас відома діяльність цього нашого закладу, немає потреби доповідати про його роботу. Давайте перейдемо краще до запитань, якщо когось щось цікавить в роботі нашої установи, питайте.

Чи є бажаючі взяти участь у запитаннях?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. То в такому разі дякую, Ярославо Юріївно.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає.

Я.Ткачук. Я маю гарну нагоду подякувати всім вам за багатолітню підтримку, за розуміння і важливість нашої культури, нашого національного спадку. Дякую вам всім.

О.Сич. Дякую вам, Ярославо Юріївно. Шановні колеги! Якщо не було жодних запитань, не було пропозицій до проекту рішення, ставлю на голосування за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 61, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про погодження призначення генерального директора Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й. Кобринського”.

Проект рішення номер 28 – в окремій брошурі.

Доповідає Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури, національностей та релігій обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії з питань гуманітарної політики та свободи слова, комісія рекомендувала до розгляду.

В.Федорак. Шановний Олександре Максимовичу, шановні колеги-депутати! Прошу погодити призначення генерального директора Національного музею народного мистецтва Гуцульщини та Покуття імені Й.Кобринського Ярослави Ткачук з терміном дії контракту 5 років, згідно висновку конкурсної комісії, рекомендаціями управління культури, національностей та релігій обласної державної адміністрації.

О.Сич. Шановні колеги! В проекті рішення, на відміну знову ж таки від попередніх, є
кандидатура, є термін контракту.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає.

В.Федорак. Дане питання було підтримано двома профільними комісіями.

О.Сич. Дякую. Дякую. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є? Хоче репліку депутат Ткач. Включіть, будь ласка, мікрофон.

Р.Ткач. Олександре Максимовичу! Я думаю, що це один з небагатьох випадків. У нас є багато в області музеїв, але це один з небагатьох випадків, коли пані Слава керує, і це музей, куди не соромно привести з будь-якого куточка світу людей. Вона керує, по пам’яті, 25 років цим музеєм. Все-таки від імені обласної ради давайте ми разом подякуємо їй за ту титанічну роботу, яку вона робить на посаді директора. Дякую.

О.Сич. Погоджуюсь. Але давайте ми спочатку приймемо рішення, а потім подякуємо.

Колеги, якщо не було запитань, зауважень, ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 62, не голосували – 8: рішення прийнято.

А тепер я підтримую пропозицію депутата Ткача: давайте ми аплодисментами подякуємо Ярославі Юріївні.

(Оплески в залі).

І побажаємо успіхів у майбутньому.

Розглядається питання “Про впорядкування трудових відносин з М. Кривоносом”.

Проект рішення номер 29 – в окремій брошурі.

Доповідає Орест Євгенійович Оклієвич – начальник управління спорту обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, комісія рекомендувала до розгляду.

О.Оклієвич. Шановний пане голово, шановні депутати, шановна президіє!

Михайло Ярославович Кривоніс є на сьогоднішній день діючим директором дитячо-юнацької спортивної школи для інвалідів.

У зв’язку із перереєстрацією Статуту, приведенням до вимог обласної ради на сьогоднішній день стоїть питання про заключення з діючим директором контракту. Діючий директор пройшов профільну комісію, профільна комісія рекомендувала заключити контракт з діючим директором на 5 років.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Дякую. Є. Запишіться, будь ласка.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановний доповідачу! У мене є пропозиція, яку я подавав ще на попередній президії. Коли ми вносимо в порядок денний питання, там є “про впорядкування трудових відносин з директором Івано-Франківської обласної дитячо-юнацької спортивної школи інвалідів М.Кривоносом”. А то так до всіх ми таке відношення зробили, а тут просто “з М.Кривоносом”. Тобто, саму назву рішення впорядкувати і привести у відповідність…

О.Сич. Дякую, Манолію Васильовичу.

Манолію Васильовичу, я буду вважати вашу пропозицію за пропозицію до проекту рішення. Я поставлю на голосування, бо це абсолютно правильна і логічна постановка питання.

Дякую. Колеги, чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Немає?

Тоді я ставлю на голосування проект рішення за основу. Прошу визначатись.

За – 54, проти – 1, утримались – 2, не голосували – 12: рішення прийнято.

Ставлю на голосування пропозицію Манолія Васильовича Піцуряка щодо внесення змін до назви проекту рішення – “Про впорядкування трудових відносин з директором Івано-Франківської обласної дитячо-юнацької спортивної школи інвалідів Кривоносом Михайлом Ярославовичем”.

Хто за внесену пропозицію? Прошу голосувати.

За – 53, не голосували – 16: рішення прийнято.

І ставлю проект рішення в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції. Прошу визначатись.

За – 54, утримались – 5, не голосували – 10: рішення прийнято.

Колеги, у нас рівно 12.00 год. Може б ми попрацювали до 13.00 год., а потім оголосили перерву? Які ваші пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи оголошуємо перерву?

В.Гладій. Ні, працюємо, працюємо до 13.00 год.

О.Сич. У нас сьогодні дуже багато питань. Давайте, у нас якраз налагодилась така нормальна праця ритмічна, давайте попрацюємо ще годинку часу, якщо не заперечуєте.

Розглядається питання “Про звіт директора Навчально-методичного центру культури і туризму Прикарпаття Олексюка В. В.”.

Доповідає Олексюк Василь Васильович – директор Навчально-методичного центру культури і туризму Прикарпаття.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, комісія рекомендувала до розгляду.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Шановні колеги! Василю Васильовичу, підійдіть, будь ласка, до мікрофона.

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. Василю Васильовичу, чесно кажучи, шановні колеги, важко підніматись. Ви всі його бачите. Чи є запитання до Василя Васильовича?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань? Немає.

Василю Васильовичу, декілька слів скажіть, будь ласка.

В.Олексюк. Шановний пане голово, члени президії, депутати, запрошені!

В цьому році виповнюється 50 років, як я працюю в культурі. Це рідкість. І я щиро дякую вам всім за підтримку, за допомогу, за те все добре, що робиться в культурі. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Є. Прошу записатись.

Присідайте, Василю Васильовичу, будь ласка.

Дзеса Остап Васильович.

О.Дзеса. Шановні колеги! Роман Володимирович сказав перед тим, коли ми призначали, підтверджували контракт пані Ткачук, я думаю, що Василь Васильович вже не претендує на цю посаду, але це людина, яка заслуговує також на нашу подяку за ту багаторічну працю, яку він провів на своїй посаді. Я думаю, що ми всі знаємо його роботу, знаємо про його успіхи, знаємо про ті досягнення, які здобула ця людина на цій посаді.

Василю Васильовичу, щиро дякую вам від себе, від нашої фракції. Я думаю, що й весь депутатський корпус підтримує мене. Дякую вам.

В.Олексюк. І мої недоліки також знають.

О.Сич. Шановні колеги! Мені довелося працювати з Василем Васильовичем, коли я був заступником міського голови, Василь Васильович був начальником управління культури у м.Івано-Франківську. Я солідарний зі словами Остапа Васильовича. Василь Васильович дуже глибокий знавець організації культури і дуже глибокий знавець культурних процесів, і він заслуговує тільки на слова вдячності від нас. Тому пропоную віддячити йому, принаймні, нашими аплодисментами.

(Оплески в залі).

В.Олексюк. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 61, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звільнення директора Навчально-методичного центру культури і туризму Прикарпаття”.

Проект рішення номер 31 – на окремому аркуші.

Доповідає Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури, національностей та релігій обласної державної адміністрації.

Проект розглядався на засіданні комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, комісія рекомендувала до розгляду.

Будь ласка.

В.Федорак. Шановний Олександре Максимовичу! Шановні колеги-депутати! Прошу погодити звільнення директора обласного навчально-методичного центру культури і туризму Прикарпаття Василя Васильовича Олексюка у зв’язку із закінченням терміну дії контракту.

Окремо хочу сказати, що Василь Васильович, як високопрофесійний, кваліфікований фахівець залишається в команді ОНМЦ на посаді заступника директора, і його досвід буде абсолютно застосовуватись для розвитку нашої галузі.

З приводу розвитку скажу зразу також, як і запитав мене Олександр Максимович на президії, оголошено конкурс на директора ОНМЦ, і в квітні місяці цього року відбудеться конкурс згідно з законодавством і правилами.

О.Сич. Шановні колеги! От, власне, це той випадок, коли чинне законодавство вимагає в галузі культури призначення керівників установ на посаду проводити на конкурсній основі. І ми цього дотримуємось.

Чи є запитання до Володимира Васильовича? Є. Прошу записатись.

Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович. Я думаю, мені й людям буде цікаво, бо це вже не поодинокий випадок, коли людина з директора йде на заступника і залишається працювати в тій структурі. З чим це пов’язано? Просто поясніть логіку цих речей. Я думаю, людям, виборцям теж це цікаво. Дякую.

В.Федорак. Логіка дуже проста: головна причина – погіршення стану здоров’я Василя Васильовича. А з приводу перспективи, то, очевидно, так, як я сказав, оголошено конкурс, і досвід Василя Васильовича буде дальше використовуватись на посаді одного із заступників директора ОНМЦ.

О.Сич. Дякую. Дають мені знати депутати Кобилянський і Ткач, що для економії часу і пришвидшення обідньої перерви вони знімають свої пропозиції до участі в обговоренні.

Колеги, більше немає пропозицій. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 58, утримався – 1, не голосували – 11: рішення прийнято.

Колеги, наступне питання номер 32 “Про погодження товариству з обмеженою відповідальністю “ПАРІ” у користування ділянки надр” ми розглянули на попередньому засіданні.

Тому ми його пропускаємо. Переходимо до наступного питання номер 33 – “Про надання товариству з додатковою відповідальністю “Рогатинпісок” гірничого відводу для розробки Північно-Західної ділянки Москалівського родовища піску”.

Проект рішення номер 33 – на окремому аркуші.

Доповідає Пліхтяк Андрій Дмитрович – заступник начальника управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань екології та раціонального природокористування, комісія не рекомендувала проект рішення до розгляду на сесії обласної ради, але згідно з чинним законодавством ми повинні висловити свою позицію: надавати чи не надавати згоду.

Будь ласка.

А.Пліхтяк. Шановний голово, шановні депутати! Це питання неодноразово розглядалось уже на сесії обласної ради. Суб’єкт підприємницької діяльності знову звернувся, повторно з цим питанням, і відповідно до постанови Кабінету Міністрів про порядок надання гірничих відводів просто є встановлені терміни, згідно з якими ми маємо розглянути дане питання і винести на розгляд сесії.

О.Сич. Шановні колеги! Отже, в проекті рішення написано “надати товариству згоду”, тому ви визначайтесь, як голосувати.

Ставлю на голосування… вибачте, будь ласка, чи є запитання? Немає.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Є? Прошу записатись.

Галабала Ольга Юріївна.

О.Галабала – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Дякую. Ну, дійсно, ми це питання, чесно кажучи, трошки дивно, виносимо постійно на сесію, не приймаємо з приводу нього рішення.

У мене є пропозиція, щоб все-таки комісія профільна ще раз це питання розглянула, запросила представників правоохоронних органів, запросила представників власника, запросила, можливо, представників Геонадр, чітко вияснити всю ситуацію по цьому питанню і все-таки прийняти рішення: ми або не погоджуємо, відмовляємо, і тоді це означає, що повинен з’явитись інший суб’єкт підприємницької діяльності, який буде здійснювати роботи на цьому родовищі, або ми знаходимо якийсь компроміс і приймаємо. Тому що зараз виходить ситуація наступна, що згідно з висновками, які надають Держпраця та інші органи, видобування все-таки піску там здійснюється, вивіз піску відбувається, рентна плата не сплачується ні в місцевий, ні в державний бюджети, і фактично підприємець працює в нелегальному полі. Ми частково спонукаємо це як обласна рада, не даючи відповіді на запитання, частково це питання тримаємо у вакуумі.

Тому я пропоную якось все-таки встановити ясність в цьому питанні, розглянути
комісією, мати чітку позицію: за або проти. І це питання, якимсь чином вирішити, тому що воно постійно розглядається, постійно ми його відкладаємо, утримуємось, не голосуємо і маємо в результаті негативну ситуацію в населеному пункті, де здійснюється видобуток цих корисних копалин. Дякую.

О.Сич. Попович Василь Борисович.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Немає, на жаль, жодного представника правоохоронних органів в залі, і це не питання депутатів обласної ради, що підприємець здійснює нелегально свою діяльність на території цих родовищ, а  питання відповідних силових структур, які не контролюють діяльність, яку здійснює цей підприємець “на чорно”, не сплачує податок на землю і таке інше. Чому відповідні силові структури не займаються цим підприємцем, – не відомо! При чому тут депутати обласної ради? Депутати мають свою позицію, яку чітко демонструють з сесії в сесію, бо це питання постійно кимсь педалюється.

Тому я десь звертаюся у прямому ефірі до представників правоохоронних органів Івано-Франківської області звернути на це питання увагу, і щоб підприємець не працював “на чорно”, а сплачував податки або йшов геть звідти, і подавався інший підприємець, який не є пов’язаний з цим підприємством. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Обговорення завершено. Пропозицій до проекту рішення не було. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 13, проти – 21, утримались – 22, не голосували – 15: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про переоформлення товариству з додатковою відповідальністю “Рогатинпісок” акта про надання гірничого відводу для розробки Стратинського родовища піску”.

Проект рішення номер 34 – на окремому аркуші.

Доповідає Пліхтяк Андрій Дмитрович.

Комісія розглянула, не рекомендувала до розгляду.

А.Пліхтяк. Аналогічне питання, відрізняється тільки тим, що у зв’язку зі зміною назви йде переоформлення акта гірничого відводу.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до обговорення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 4, проти – 24, утримались – 21, не голосували – 22: рішення не прийнято.

Розглядається питання “Про проведення інвентаризації майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області”.

Проект рішення номер 35 – в окремій брошурі.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, управління комунальною власністю, розвитку малого і середнього бізнесу. Комісія рекомендувала до  розгляду на сесії.

В.Даниш. З метою впорядкування обліку майна даним рішенням планується провести інвентаризацію всього наявного майна, що є у нас на балансі, в користуванні чи на умовах концесії. Обласній державній адміністрації забезпечити проведення інвентаризації майна, що перебуває у сфері та управлінні, нашому управлінню доручається забезпечити інвентаризацію майна, що перебуває у сфері управління обласної ради, і матеріали інвентаризації подати до 15 квітня. Одночасно прошу, голово, оскільки це питання мало розглядатись на першому пленарному засіданні, прошу змінити термін, дати нам доручення до 1 травня цю роботу завершити.

О.Сич. Це вже доповнення до проекту рішення.

Чи є запитання до доповідача? Є. Запишіться, будь ласка.

Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович. У мене таке питання і відразу побажання про те, щоб те все комунальне майно, яке ми маємо, виставити на сайт обласної ради, щоб показати, хто орендує, яке майно, оскільки зараз буде відбуватись інвентаризація, відповідно відразу по надходженню цієї інформації, щоб люди могли побачити, що є на балансі обласної ради, виставити це все на сайт. Дякую.

О.Сич. Попович Василь Борисович.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Можливо, на це питання дасте відповідь. Скажіть, будь ласка, де поділась інвентаризація? В попередній каденції ми робили інвентаризацію. Чому вона неправильна і чому робиться знову інвентаризація? Чи може просто майно десь… “усушка”, “утруска” сталась? Дякую.

В.Даниш. Василю Борисовичу! Значить, у нас не робилась до цього часу інвентаризація рухомого нашого майна. Цим рішенням ми пропонуємо зробити як інвентаризацію нерухомого, так й інвентаризацію рухомого майна. Це перше.

Друге, в процесі нашої діяльності відбувається ліквідація, передача, продаж майна, тому, враховуючи ці всі моменти, навіть є такі ситуації, коли ми проводимо інвентаризацію, буває, що є самовільні добудови, є перепланування. А вже за наслідками цієї інвентаризації ми можемо зібрати повну інформацію, який стан справ по кожній установі, підприємству, організації.

О.Сич. Добавлю, використовуючи озвучену термінологію: будь-яка “усушка” і “утруска” стається з погодження обласної ради. І тому якщо в попередньому скликанні така “усушка” і “утруска” відбулася, то ми будемо аналізувати.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Є. Прошу записатись.

Федорців Сергій Іванович.

С.Федорців. Шановний голово, шановні колеги! У мене є пропозиція до пункту 4 рішення, а саме: майно територіальної громади у нас знаходиться у суб’єктів відповідно або на праві оперативного управління, або у господарському віданні, або в оренді. Відповідно за результатами інвентаризації потрібно не тільки здійснити державну реєстрацію майна, але й таких речових прав. Тобто, добавити фразою після пункту… у пункті 4 після слів “реєстрація майна” – “та майнових прав”. Дякую.

О.Сич. Колеги, давайте я поставлю на голосування за основу, бо поступають уже пропозиції. Будь ласка, ставлю на голосування проект рішення за основу. Прошу визначатись.

За – 55, не голосували – 15: рішення прийнято.

Тепер я ставлю на голосування пропозицію, яка була озвучена доповідачем: збільшити
термін подачі підсумків інвентаризації не до 15 квітня, а до 1 травня, у зв’язку з тим, що сесія відбувається пізніше.

Хто за таку пропозицію? Прошу визначатись.

За – 50, утримались – 2, не голосували – 18: рішення прийнято.

І пропозиція Сергія Федорціва. Я думаю, що озвучувати не треба, тобто “та реєстрацію речових прав”. Прошу визначатись. Ставлю на голосування.

За – 53, утримався – 1, не голосували – 16: рішення прийнято.

І запрошую до слова Піцуряка Манолія Васильовича.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановні колеги-депутати, шановний голово! Взагалі те, що я хотів говорити, ми вже в певній мірі проговорили. Термін – до 15 квітня – він є неприпустимим, малий. Тому що керівникам треба створити комісії, провести реальну інвентаризацію і земель, іншого. Враховуючи те, що ми йдемо до підготовки до Великодніх свят, напевно… я би пропонував дати хоча би 2 місяці, 2-3 місяці для вирішення цього питання. Воно, по-любому, інвентаризацію треба провести, не спішити, провести реальну, щоб ми потім не мали таких конфліктів, багато питань виникає. Там можуть бути по землі… документи, інше. Я прошу відтермінувати може до 1 травня, а може на 2 місяці, я підтримую.

О.Сич. Сам розробник проекту рішення попросив до 1 травня, я поставив на голосування, ви проголосували. А в контексті того, що сказав Манолій Васильович, інформую вас, що ми вже прийняли на роботу начальника… поки що, правда, ще не укомплектований повністю відділ, начальника з питань земельних ресурсів прийняли, і вже він готує проект положення про порядок впорядкування земель спільної власності, і в скорому часі ми будемо його розглядати, витримувати процедуру як регуляторного акта.

Колеги, більше не було пропозицій. Є. Будь ласка, ще раз запишіться. Треба ж записуватись.

Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович. Все-таки те, що я говорив, я думаю, що буде протокольне доручення голови обласної ради, але все-таки в рішення внести зміни про те, щоб висвітлити це все на сайті обласної ради, майно, яке має обласна рада. Дякую.

О.Сич. Давайте ми протокольно це доручимо нашому управлінню: підсумки інвентаризації виставити на сайт обласної ради. Зафіксували протокольно. Прошу апарат при формулюванні протокольних доручень не забути про це доручення.

Іваночко Михайло Степанович.

М.Іваночко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. У мене пропозиція стосовно військово-спортивного ліцею, стосовно тих гаражів, які орендуються підприємцями.

У мене така пропозиція-прохання, щоб до цього поставитись більш скрупульозно і виїхати на місце комісійно, і визначитись стосовно цих підприємців і цих приміщень. Всі прекрасно знають цю проблему.

Я би просив керівника підприємства і комісію, особливо Остапа Васильовича Дзесу, щоб взяти це на контроль і накінець закрити це питання, щоб з підприємцями нормально розійтись, щоб вони працювали в правовому полі. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Це не стосується саме сьогоднішнього  питання, але що стосується оренди приміщень на території військово-спортивного ліцею у м.Надвірній на вул.Сірика, там є два питання: одне питання – щодо приватизації. Одна приватизація відбулася, і прокуратура вже її опротестувала в суді, тому що по суті своїй майно, яке належить освітнім закладам, не підлягає приватизації. Друге питання: ті, що орендують, хочуть зменшення орендної плати. Даруйте, ми всі разом з вами приймали рішення про порядок здачі в оренду, і там вироблений порядок, вироблені нормативи. Якщо знову ж таки є пропозиція поміняти нормативи не тільки для тих, хто в Надвірній орендує, а для всіх орендарів, бо не можна одним давати одне, другим давати інше, треба готувати проект рішення, вносити на сесію і розглядати. Бо не можна Івану давати меншу оренду, а Петру давати більшу оренду. Для всіх однакові умови.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Пане голово, шановні колеги-депутати! Я таки пропоную ту пропозицію, що ми проговорювали, відтермінувати термін подачі проведення інвентаризації хоча би мінімум до
1 червня, щоб встигли. Ми тут консультувались зі спеціалістами, вони говорять, що практично не встигнуть. І прошу поставити на голосування: 1 червня, навіть може бути 1 липня.

І друга пропозиція: доручити департаменту фінансів, профільним департаментам, управлінню майна проаналізувати ситуацію, де немає права… державного акта на земельні ділянки, передбачити кошти для проведення державної реєстрації земель, тому що може бути така
ситуація, а для цього потрібні певні кошти. Дякую.

О.Сич. Ну, щодо першого, я зараз поставлю на голосування.

Я повторюю ще раз: розробник дав пропозиції, він вважає, що він справиться, якщо не справиться, буде покараний. Якщо ви подасте пропозицію, я поставлю її на голосування.

А щодо другого, то, знаєте, треба виписувати у проекті рішення чіткіше ту пропозицію або давати протокольне доручення.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Давайте тоді зафіксуємо як протокольне доручення – зобов’язання керівникам відповідних установ зарезервувати кошти для інвентаризації земель.

А пропозицію щодо продовження терміну… ставлю на голосування пропозицію Манолія Піцуряка: продовжити термін проведення підсумків інвентаризації до 1 червня. Прошу визначатись.

За – 28, утримались – 8, не голосували – 34: рішення не прийнято.

Колеги, ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій. Прошу визначатись.

За – 59, не голосували – 11: рішення прийнято.

О.Сич. Розглядається питання “Про затвердження нової редакції Статуту Івано-Франківського обласного комунального агролісогосподарського підприємства “Івано-Франківськоблагроліс”.

Проект рішення номер 36 – в окремій брошурі.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект розглянуто на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань аграрної політики та земельних відносин і з питань соціально-економічного розвитку. Обидві комісії
рекомендували до розгляду.

Будь ласка.

В.Даниш. Даним рішенням пропонується нова редакція Статуту Івано-Франківського обласного комунального підприємства “Івано-Франківськоблагроліс”, і другим пунктом… це пов’язано… відповідно до нашого Положення щодо статутів. І другим пунктом пропонуємо директору здійснити реєстрацію і подати Статут до обласної ради.

О.Сич. Чи є запитання?

Голос із залу. Є.

О.Сич. Будь ласка, запишіться.

Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач – депутатська фракція партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність”.
Шановний пане Василю! У мене є до вас питання. Візьміть, будь ласка, відкрийте Статут, розділ 11 “Повноваження трудового колективу”, розділ 11 і пункт 11.6.

Олександре Максимовичу, вдумайтесь: “джерелом коштів на оплату праці обласного комунального підприємства є кошти місцевого бюджету”. Це що, бюджетна організація? А де кошти від господарської діяльності? Це взагалі якийсь абсурд. Хто той Статут писав?

Тепер наступне. Розділ 7 “Управління”: “Генеральному директору надаються повноваження встановлювати працівникам розміри премій, винагород, надбавок і так дальше”. Тобто, всі кошти, які ми можемо дати з обласної ради, з обласного бюджету можуть піти на зарплати, премії і винагороди.

Прошу дати пояснення. Дякую.

В.Даниш. Кошти місцевого бюджету – це в частині фінансової підтримки.

О.Сич. Я погоджуюся з тим, що сказав Роман Володимирович, тому що якщо це підприємство господарське, то у нього повинні бути доходи, а не тільки кошти місцевого бюджету. Тому я пропонував би, зараз ми будемо ставити на голосування, озвучити це як пропозицію: та кошти з…

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Ну, оформите пропозицію до того часу, поки ми будемо голосувати. Напевно, що з доходів підприємства. Це перше.

І друге. Ну, Романе Володимировичу, на будь-якому підприємстві, очевидно, директор має право рекомендувати там до премії і все решта.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Звичайно, що ні.

Колеги, чи є ще бажаючі взяти участь в обговоренні? Є. Будь ласка, запишіться.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Зараз за основу, а потім пропозицію вашу проголосуємо.

Федорців Сергій Іванович.

С.Федорців. У мене пропозиція до пункту 9.2. Відповідно до Господарського кодексу воно може бути в оперативному управлінні, як тут написано, або у господарському віданні. Вимога до комунального підприємства, до унітарного підприємства, щоб було у господарському віданні. Замінити у пункті 9.2. слова “оперативного управління” на “господарське відання”.

О.Сич. Дякую. Давайте так: щоб ми по декілька разів одне і те саме не говорили, я пропоную прийняти за основу, а потім, якщо будуть пропозиції, будемо їх по черзі голосувати.

Отже, пропоную проект рішення прийняти за основу. Прошу визначатись.

За – 51, проти – 1, утримався – 1, не голосували – 16: рішення прийнято.

Романе Володимировичу, якщо ви готові пропозицію озвучити, будь ласка, увімкніть мікрофон депутата Ткача, і проголосуємо пропозицію Ткача.

Р.Ткач. Значить, ще раз. Розділ 11, пункт 11.6: “Джерелами коштів на оплату праці працівників обласного комунального підприємства є кошти, одержані від господарської діяльності підприємства”, і крапка, – варіант. Або можна додати: “а також кошти місцевого бюджету”…

О.Сич. Там вже є кошти місцевого бюджету, бо ми – власник. Або може “кошти власника”?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

Р.Ткач. Як варіант. Найголовніше, що кошти господарської діяльності.

О.Сич. Погодили: кошти господарської діяльності і кошти місцевого бюджету.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. По цій пропозиції, так? Увімкніть мікрофон, будь ласка, Федишиної.

О.Федишина – депутатська фракція політичної партії “Воля”. На підтримку пропозиції колеги Ткача з бажанням скоординувати з пунктом 9.3.1 також, то напевно було б правильно написати, що джерелами коштів на оплату праці обласного комунального підприємства є власні надходження обласного комунального підприємства від господарської або виробничої діяльності, а також кошти місцевого бюджету. Так воно буде логічно виглядати у прив’язці до пунктів…

О.Сич. Давайте в кінцевій редакції те, що запропонувала пані Оля Федишина.

Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 50, не голосували – 18: рішення прийнято.

І пропозиція Федорціва. Ще раз, Сергію Івановичу, її озвучте.

Увімкніть мікрофон Федорціва.

С.Федорців. Пункт 9.2. по тексту замість “оперативного управління” замінити на “господарське відання”, “господарського відання”.

О.Сич. Прошу визначатись.

За – 48, утримався – 1, не голосували – 19: рішення прийнято.

І Піцуряк Манолій Васильович, будь ласка, ваше слово.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановні колеги-депутати, шановний голово! У мене є, в принципі, до того, що сказав Роман Володимирович, пункт 7.5.9., повинно бути в Статуті, що керівник встановлює працівникам розміри премій, винагород, надбавок і доплат на передбачених колективним договором та законодавством умовах. Тобто, це норма законодавства. Але в Статуті такий пункт має бути обов’язково. Ніхто не каже… він дає ті кошти, які наявні для оплати, і він вирішує питання, але це повинен бути такий пункт.

І щодо того, що джерелами фінансування…, мені здається, що в цьому Статуті все грамотно, від букви “А” до букви “Я” написано. Я не знаю, для чого ми робимо тавтологію, для чого повторюємо. Все тут… те, що написано, що джерелами формування є кошти місцевого бюджету, а дальше все розписано, все, що має бути, воно там є. Ну, хочемо – хочемо, але там воно нормально написано. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Деталізували, нічого в тому страшного немає, по-перше. По-друге, пропозицію, точніше, той пункт, про який говорить Манолій Васильович, пропозиції не було його зняти, він залишається. Кожен шеф має право пропонувати до відзначення своїх працівників.

Ми завершили обговорення. Ставлю на голосування проект рішення в цілому, з врахуванням проголосованих пропозицій. Прошу визначатись.

За – 56, не голосували – 13: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про наглядову раду Івано-Франківського обласного комунального агролісогосподарського підприємства “Івано-Франківськоблагроліс”.

Проект рішення номер 37 – в окремій брошурі.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект рішення розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин, рекомендовано до розгляду на сесії обласної ради. Будь ласка.

В.Даниш. Даним рішенням ми розробили і пропонуємо на ваш розгляд Положення про наглядову раду Івано-Франківського обласного комунального підприємства, а також пропонуємо затвердити новий склад наглядової ради згідно з поданим вам списком.

О.Сич. Шановні колеги! Пропозиції до наглядової ради погоджені з фракціями.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Запишіться, будь ласка.

Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач – депутатська фракція партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність”.
Шановний пане Василю! Розділ 4 “Склад наглядової ради”: “Кількісний склад наглядової ради визначається власником – 5 осіб”.

Розділ 6 “Обрання членів наглядової ради”: “Право висувати членів наглядової ради мають всі фракції, також голова обласної ради”.

Якщо брати відносно нашої, то вже є сім. Я розумію, що у вас там дальше йде, що треба, умовно, рейтингове голосування. Але все ж таки, давайте або ми скажемо, по-перше, не стосується конкретно теперішнього голови. Чого такі повноваження окремі має голова обласної ради? Все одно у нас голова є представником якоїсь фракції. Тому я не бачу логіки. Або прив’язуємось до 5, або до 7. Поясніть, будь ласка. Якщо не ви, то може Олександр Максимович. Дякую.

В.Даниш. Ви відповіли самі. Ми закладали рейтингове голосування…

О.Сич. Шановні колеги! Справді, я розумію, всі розуміють, що я обраний за списком Всеукраїнського об’єднання “Свобода”, але згідно з Законом голова ради не належить до жодної фракції, так само як заступник голови один чи другий не належать до жодної фракції. Але це так, до слова. А що стосується самого… немає питань, давайте пропозиції: 5, 7, Господи!

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Добре, колеги, я поставлю на голосування за основу, але в такому разі нам треба буде формувати прямо зараз, бо пропозиції поки що поступили на 5, або ж будемо відкладати його.

Добре. Чи є..? Більше запитань немає. Є, Іваночко Михайло Степанович, будь ласка.

М.Іваночко. Помилково, зняв.

О.Сич. Дякую. Колеги, це прозвучали запитання. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Є. Прошу записатись.

Федишина Ольга Миколаївна.

О.Федишина – депутатська фракція політичної партії “Воля”. Мої пропозиції, власне, по пункту 4.1, а також по пунктах 5.2, 5.3 відповідного проекту в частині кількісного складу і суб’єктів висування до наглядової ради. Отже, щоб не було дискримінації по відношенню до жодної з фракцій, яких на сьогодні в обласній раді є шість, пропоную викласти друге речення пункту 4.1 у редакції: “Кількісний склад наглядової ради визначається власником – 7 осіб з числа депутатів обласної ради”. У пункті 5.2 тоді ми можемо залишити, якщо ви кажете, що голова – позафракційний з правом висування по одному від депутатської фракції і голови обласної ради, але в такому випадку виходить, що якщо по одному від кожної фракції і один від голови обласної ради, то відпадає доцільність у пункті 5.3, оскільки тоді потреби у рейтинговому голосуванні не буде. І оскільки у нашої фракції ніхто не запитував про те, чи бажаємо ми когось включити до складу наглядової ради, то від нашого імені ми пропонуємо делегувати від фракції “Воля” до складу наглядової ради обласного підприємства “Івано-Франківськоблагроліс” депутата Галабалу Ольгу Юріївну. Дякую.

О.Сич. Я тільки можу, даруйте, так делікатно у форматі репліки… Просто був один такий момент, коли від імені фракції прозвучало: ми не бажаємо брати жодної участі у жодному
керівному органі.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Якщо ви кажете, що сьогодні ви готові обрати, ми зараз це питання буквально оперативно на сесії будемо розглядати.

Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Олександре Максимовичу, я, підтримуючи те все, що сказала пані Оля – моя колега, я тільки одну маленьку ремарку. Я не бачу в тому проблеми, якщо ми приймемо, наприклад, сьогодні 7, і дві вакансії не заповнимо. Сьогодні у нас є запропоновано 5.

Давайте ми приймаємо рішення 7, те, що каже моя колега – пані Оля, приймаємо 7, дві вакансії – на наступній сесії, щоб сьогодні це питання не обговорювати.

Дякую.

О.Сич. Залежно від того, як ми зараз приймемо поправки, дальше будемо рухатись по
персональному складу. Домовились?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Домовились. Шановні колеги! Ставлю на голосування проект рішення за основу.

За – 60, не голосували – 8: рішення прийнято.

Колеги, поступила пропозиція збільшити кількісний склад наглядової ради з 5 до 7 осіб. Це перша пропозиція, і залежно від того, як ми її проголосуємо, там дальше треба буде вносити або не вносити зміни.

Хто за цю пропозицію? Прошу визначатись.

За – 34, проти – 1, утримались – 25, не голосували – 8: рішення не прийнято.

Відповідно тоді залишається та редакція, яка є.

Шановні колеги! З уваги на те, що більше пропозицій не було, ставлю… чи може я щось пропустив?

О.Федишина. (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка, увімкніть мікрофон Федишиної.

О.Федишина. Колеги, це, по-перше, неправильно, бо таке рішення буде носити дискримінаційний характер по відношенню до усіх фракцій. По хорошому мало бути 7, і з уточненням, що по одному представнику від кожної депутатської фракції та один від голови обласної ради.

А друге, я не розумію: мною була озвучена пропозиція також до персонального складу наглядової ради делегувати сюди представника нашої фракції, і не треба спекулювати на тому, що ми робили заяву про неучасть у керівних органах обласної ради. Це не орган обласної ради, це керівний орган – наглядова рада обласного підприємства. Це дещо різні речі.

Тому я прошу також поставити пропозицію нашої фракції. Дякую.

О.Сич. Пані Олю, я зараз поставлю… Перш за все, є уже, скажімо, проект рішення про персональний склад, а якщо поступила пропозиція до персонального складу включити… ми залишили 5… включити Галабалу, якщо це набирає більше половини голосів, тоді шляхом рейтингового голосування ми будемо визначатись, хто має залишатись, бо ми прийняли, що має бути 5, але є пропозиція – Галабала.

Тому, шановні колеги, поступила пропозиція від фракції “Воля” до складу наглядової ради включити Галабалу Ольгу Юріївну. Прошу визначатись.

За – 12, утримались – 30, не голосували – 26: рішення не прийнято.

Ну, немає потреби проводити рейтингове голосування, тоді будемо голосувати за той склад, який є. Єдине, що я хотів би внести уточнення, воно не буде стосуватись проекту рішення, але воно буде мати протокольний характер.

Напередодні до мене звернулась Обласна асоціація учасників АТО з пропозицією, аби в такому ж форматі, як їхні представники беруть участь з правом дорадчого голосу і з посвідченням позаштатного радника голови обласної ради у всіх комісіях обласної ради, щоб з таким же дорадчим голосом їхній представник міг брати участь у засіданнях наглядової ради.

Колеги, я в тому проблеми ніякої не бачу, єдине, що доручаю апаратові обласної ради, щоб той в апараті, хто буде відповідальний за роботу з наглядовою радою, під час скликання депутатів на засідання наглядової ради обов’язково повідомляти того представника Обласної асоціації учасників АТО, якого вони подадуть мені у письмовому вигляді до апарату обласної ради.

Шановні колеги! Домовились? Домовились, так буде.

Тоді це у нас зафіксовано як протокольне доручення, а решту я ставлю на голосування проект рішення в цілому. Прошу визначатись.

За – 55, утримався – 1, не голосували – 12: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про наглядову раду обласного комунального підприємства “Івано-Франківське обласне бюро технічної інвентаризації”.

Проект рішення номер 38 – в окремій брошурі.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект рішення розглядався на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань
соціально-економічного розвитку, з питань… тільки цієї комісії, даруйте за скорочену назву, комісія рекомендувала до розгляду. Будь ласка.

В.Даниш. Даним проектом рішення аналогічно пропонується затвердити Положення про наглядову раду Івано-Франківського ОБТІ і затвердити новий склад наглядової ради обласного комунального підприємства.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні? Є. Прошу записатись.

Ілюк Микола Дмитрович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково, так?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Сухоцький Микола Йосипович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Федишина Ольга Миколаївна.

О.Федишина. У мене ті самі пропозиції, які були і по попередньому проекту рішення: в розрізі пункту 4.1 з приводу того, що мають бути пропорційно представлені всі фракції, а не дискримінаційна норма про 5 членів наглядової ради. І друге, я дивлюся… знову ж таки ми маємо пропозицію по персональному складу від нашої фракції також, – це Лесю Рудик. Але от я дивлюся на той проект, який ми отримали, і серед персонального складу я бачу не лише фракційних депутатів, а позафракційних. У мене питання: якщо ми дивимось на пункт 5.2 “Право висування кандидатів”, власне хто висуває кандидатів, які не входять до складу жодної фракції? У нас є лише два суб’єкти висування: фракції або голова обласної ради. Я хочу почути відповідь на питання: хто висунув позафракційних? І прошу поставити знову на голосування аналогічні мої пропозиції, як і у попередньому питанні. Дякую.

О.Сич. Подайте мені, будь ласка, проект рішення.

Пригадую, що фракція “Самопоміч” не подавала пропозицій, і Василь Степанович Даниш до мене звернувся із запитанням: от фракція не подає, у нас 5 осіб, кого ще подавати? От я запропонував: давайте подамо позафракційного. В телефонному режимі зв’язався з Якимчуком: ти хочеш бути членом наглядової ради? Він каже: я аж такого непереборного бажання не маю, але якщо ви пропонуєте, то я буду, – що, в принципі, сам Михайло Якимчук може підтвердити. Тому в даному випадку, користаючись повноваженнями голови обласної ради, я подав таку пропозицію. Якщо у вас є пропозиція, будь ласка, подавайте, будемо проводити рейтингове голосування.

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. Але спочатку я поставлю за основу, шановні колеги.

Прошу, хто за те, щоб прийняти проект рішення за основу? Прошу визначатись.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Я прошу вибачення, я зараз дам. Бо якщо будуть пропозиції, щоб зразу ми фіксували пропозиції.

За – 59, не голосували – 8: рішення прийнято.

Колеги, отже, прозвучали зараз пропозиції уже, Ольга Федишина озвучила… Пані Олю, ви хотіли персонально запропонувати, так?

О.Федишина. (Без мікрофона).

О.Сич. Увімкніть, будь ласка, мікрофон Федишиної.

О.Федишина. По пункту 4.1 пропозиція: друге речення викласти в редакції “Кількісний склад наглядової ради визначається власником – 7 осіб з числа депутатів обласної ради по одному від кожної депутатської фракції та один запропонований головою обласної ради”.

О.Сич. Я ставлю на голосування, колеги. Хто за таку пропозицію? Прошу голосувати.

За – 18, проти – 3, утримались – 23, не голосували – 23: рішення не прийнято.

Будь ласка, Ткач Роман Володимирович.

Р.Ткач. Ну, у мене швидше виступ. Шановні колеги! Мені трошки дивним видається, що ви так мало приділяєте увагу такому питанню, як наглядова рада. Коли попереднє питання стосувалось “Облагролісу”, скажемо так, це господарюючий суб’єкт, він десь далеко, рубає, насаджує і так далі. Питання бюро технічної інвентаризації, напевно, у кожного з вас були десятки людей на прийомі: тут від ціни на обмір будинків і так далі, і так далі. І коли подивитись, які повноваження у наглядової ради, то насправді вони досить високі. І тому я би все-таки просив вас: давайте ми повернемось до того, про що ми говорили з пані Олею; збільшимо кількість представництва в наглядовій раді до 7, і відповідно ті всі зауваження, які були у пані Олі, внесемо. Тому що це дуже важливе питання.

Ми рідко будемо повертатись до питання роботи бюро технічної інвентаризації, там раз-два, три рази в рік, а наглядова рада всі поточні питання, зважаючи на її повноваження, може вирішувати. Тому я дуже вас прошу: віднесіться уважно, збільшимо кількість членів наглядової ради, заповнимо сьогодні вакансію, а там, де немає, можемо заповнити на наступній сесії. Дякую.

О.Сич. Дякую. Колеги, я абсолютно підтримую слова Романа Володимировича про те, що ми не приділяємо належної уваги тому, як працює наглядова рада. Принаймні, скажемо, в попередніх періодах вона не виконувала свої функції, напевно, ні в одному з підприємств. Тому я тільки за, щоб ми посилили контроль. Це допоможе обласній раді загалом, бо це дуже важливий інструмент.

На жаль, очевидно, депутати не готові зараз прямо по ходу міняти проект рішення. Ми щойно проголосували за аналогічну пропозицію, яку подавала депутат Федишина. Я готовий, якщо ви згідно з чинним законодавством і Регламентом, хтось із вас подасть пропозицію,
проект рішення про внесення змін до нашого рішення про наглядову раду, я думаю, що на чергову сесію ми вчергове будемо голосувати, але перед тим продискутуємо в комісіях, як належить. Я можу повторно поставити на голосування. Чи це буде міняти суть справи?

Давайте в належному порядку це будемо готувати. Будь-які пропозиції, які будуть до зміни рішення… зрештою, я ставлю на голосування. Я ставлю на голосування, давайте ще раз, повторно пропозицію, цього разу вже в редакції Романа Володимировича Ткача: збільшити кількісний склад наглядової ради до 7 осіб…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. …з формулюванням: по представнику від кожної фракції і на пропозицію голови обласної ради.

Хто за таку пропозицію? Прошу визначатись.

За – 36, проти – 1, утримались – 24, не голосували – 6: рішення не прийнято.

Шановні колеги! Оскільки не було інших пропозицій… чи була пропозиція… Пані Олю Федишина, чи була пропозиція персональна до складу? Будь ласка.

О.Федишина. У нашої фракції також пропозиція до персонального складу, це делегувати від імені фракції “Воля” до складу наглядової ради комунального підприємства “Івано-Франківське обласне бюро технічної інвентаризації” Марію Рудик.

О.Сич. Ставлю на голосування, шановні колеги. Якщо пропозиція проходить, будемо проводити рейтингове голосування. Прошу визначатись за пропозицію Олі Федишиної.

За – 14, проти – 1, утримались – 23, не голосували – 31: рішення не прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому. Прошу визначатись.

За – 60, проти – нуль, утримався – 1, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про наглядову раду обласного комунального підприємства “Коломийське міжрайонне бюро технічної інвентаризації”.

Проект рішення номер 39 – в окремій брошурі.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Так само проект рішення розглянуто на комісії з питань соціально-економічного розвитку, комісія рекомендувала до розгляду.

Колеги, давайте запитання. Питання – аналогічне. Запитання.

Є запитання? Немає.

Є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Нехай завершить роботу машина, я ставлю на голосування.

Ставлю на голосування проект рішення за основу…

В.Гладій. Є запитання.

О.Сич. А, є запис на запитання, так?

В.Гладій. Так.

О.Сич. Будь ласка, Іваськів Андрій Степанович.

Голос із залу. Помилково.

О.Сич. Помилково. Ілюк Микола Дмитрович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Шувар Андрій Йосипович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Дідик Богдан Васильович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

В.Гладій. Є питання.

О.Сич. Прошу вибачення, за основу, за основу. Прошу визначатись за основу.

За – 60, утримався – 1, не голосували – 8: рішення прийнято.

Є пропозиції. Прошу увімкнути мікрофон депутата Никоровича.

С.Никорович. Передаю слово Коцюру Сергію.

О.Сич. Передаю слово.

С.Коцюр. Пане голово, шановні депутати! Ви знаєте, яка ситуація склалася недавно…

Голоси із залу. (Без мікрофона).

С.Коцюр. …у наглядову… у мене є пропозиція внести у наглядову комісію представника з м.Коломиї, тому що справді дуже багато є скарг від мешканців міста, так, щоб безпосередньо людям, які живуть, мешкають, мали ближче можливість поспілкуватись з депутатом обласної ради і пожалітись чи отримати якусь інформацію по роботі саме Коломийського бюро. Дякую.

О.Сич. Дякую. Шановні колеги! Є положення, його треба або змінювати… Бо насправді, про що йде мова? Я знаю про конфліктну ситуацію, яка є сьогодні в Коломиї, але там шляхи вирішення інакші, аніж внесення змін до складу наглядової ради, до Положення про неї. Оскільки це майно спільної власності, тому логічно, що до складу наглядової ради входять представники власника, а таким власником є обласна рада.

Що стосується самого конфлікту, я отримав листа від Коломийської міської ради, я доручив комісії проаналізувати це питання, якщо буде потреба, прийняти якісь кадрові рішення, ми їх будемо приймати.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. …соціально-економічного розвитку. А яка комісія у нас ще БТІ опікується?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Та більше ніяка. Чи може доручити комісії з питань екології, чи гуманітарної політики?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Тому, шановні колеги, даруйте, не буду розглядати це як пропозицію до проекту рішення. Те, що конфлікт є, я знаю, тримаю на контролі, будемо розглядати.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому. Прошу визначатись.

За – 59, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження нової редакції Статуту Калуського коледжу культури і мистецтв”.

Доповідає Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури, національностей та релігій.

Проект рішення розглянуто на засіданнях постійної комісії з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань соціально-економічного розвитку. Обидві комісії рекомендували до розгляду.

Колеги, перейдемо до запитань, з вашого дозволу. Можна?

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. В такому разі ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 66, не голосували – 4: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про зміну найменування та затвердження Положення про обласний центр комплексної реабілітації для осіб з інвалідністю (повнолітніх) та дітей з інвалідністю “Лелеченя” в новій редакції”.

Проект рішення номер 41 – в окремій брошурі.

Доповідає Яворський Віталій Львович – виконуючий обов’язки директора департаменту соціальної політики обласної державної адміністрації.

Проект розглядався на засіданнях постійних комісій обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики і з  питань соціально-економічного розвитку, обидві комісії рекомендували до розгляду.

Чи є запитання до доповідача, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Змін до проекту рішення немає?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 63, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про представлення до нагородження Почесною грамотою Верховної Ради України Шеремети Ігоря Прокоповича”.

Проект рішення номер 42 – в окремій брошурі.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Проект розглянуто на засіданні постійної комісії обласної ради з  питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендовано до розгляду.

Будь ласка, Василь Іванович.

Чи є запитання до доповідача, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Зміни до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 63, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про представлення до нагородження Почесною грамотою Верховної Ради України Волошинського Богдана Івановича”.

Проект рішення номер 43 – в окремій брошурі.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Проект розглядався на засіданні постійної комісії обласної ради з питань регіональної політики, децентралізації, розвитку місцевого самоврядування, комісія рекомендувала до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Зміни до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 65, не голосували – 4: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про розподіл коштів бюджету розвитку обласного бюджету на 2017 рік”.

Проект рішення номер 44 – в окремій брошурі.

Доповідає Іванів Назарій Іванович – директор департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури обласної державної адміністрації.

Проект розглядався на комісіях з питань бюджету, фінансів та податків і з питань соціально-економічного розвитку, з питань розвитку промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього господарства. Всі комісії рекомендували до розгляду.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є питання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Прошу записатись.

Дзеса Остап Васильович.

О.Дзеса. Пане доповідачу, я прошу, Назарію Івановичу, і шановні колеги, просто технічна зміна, тут зміна об’єктів. Значить, є пункт “Облаштування спортивного майданчика зі штучним покриттям у м.Рогатині Івано-Франківської області”. Цей пункт замінити на “Проведення капітального ремонту відділення стаціонарного догляду для тимчасового та постійного проживання громадян похилого віку та інвалідів у с.Данильче Рогатинського району”, сума – 260 тис.грн. Просто перекинути, вважаємо, що то важливіший об’єкт.

О.Сич. Шановні колеги! Я спочатку поставлю на голосування за основу, а потім вже пропозицію, яку озвучив Остап Васильович. Прошу визначатись за основу.

За – 64, не голосували – 5: рішення прийнято.

Позиція, яку оголошував Остап Васильович, є 115-ою в проекті рішення. Поступила пропозиція змінити найменування об’єкта. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 65, не голосували – 5: рішення прийнято.

Королик Михайло Михайлович, будь ласка.

М.Королик – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановний голово, шановний доповідачу! У пункті 48 “Капітальний ремонт (благоустрій території) меморіального комплексу “Дем’янів Лаз” філіалу Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби ім. Степана Бандери у м.Івано-Франківську” прошу вилучити текст, який у дужках – “благоустрій території”. Дякую. Це технічна правка.

О.Сич. Технічна правка відповідно до технічної документації. Ставлю на голосування. Прошу визначатись.

За – 65, не голосували – 5: рішення прийнято.

Візінський Іван Степанович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Шановні колеги! Колеги, прошу записатись ще, бо я бачу, що піднімають руки. Колеги, запишіться, будь ласка.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Візінський – не помилково. Будь ласка, увімкніть мікрофон Візінського.

І.Візінський. (Без мікрофона).

В.Гладій. Нічого не чути.

О.Сич. Одну хвильку! Колеги, я вже казав: не тисніть, вас автоматично включає оператор. Ви не включайте кнопочку.

І.Візінський. Городенківський районний бюджет, прошу у пункті 89 слово “реконструкція” замінити на “капітальний ремонт”.

О.Сич. Слово “реконструкція” у відповідному пункті замінити на “капітальний ремонт”.

Ставлю на голосування.

За – 66, не голосували – 4: рішення прийнято.

Прошу записатись для виголошення пропозицій, бо були руки підняті.

Іванів каже, що не голосує, бо у нього конфлікт інтересів. Я жартую, звичайно.

Якимчук Михайло Ігорович.

М.Якимчук. Дякую. Пане Назаре, пункт 57 в проекті рішення, наскільки мені пам’ять не зраджує, лікарська амбулаторія звучить просто “амбулаторія”, без слова “лікарська”. Був відповідний лист…

Н.Іванів. Давайте врахуємо це як поправку і поставимо на голосування.

О.Сич. Колеги, це технічне, давайте ми дамо протокольне доручення: якщо там є в документації не “лікарська”, а просто “амбулаторія”, то ми внесемо зміни.

Манолію Васильовичу, дайте слово Манолію Васильовичу, нехай скаже.

М.Піцуряк – голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Шановні колеги! У нас всі лікарські амбулаторії називаються “амбулаторія загальної практики сімейної медицини”. Якщо таке є питання, то всі амбулаторії мають такий статус.

О.Сич. Залежно, як технічно подано назву об’єкта в документах.

Н.Іванів. Звичайно, і ще залежить від того, як зроблено проектно-кошторисну документацію.

О.Сич. Тому тут краще фахові підходи, лікарські, а не стільки будівельні.

Макота Галина Зенонівна.

Г.Макота. Дякую. Попрошу у пункті 135 “Встановлення спортивного майданчика зі штучним покриттям у с.Тисів Болехівської міської ради” змінити розпорядника коштів на департамент будівництва.

О.Сич. На департамент ОДА?

Г.Макота. Так, так. Прошу, ставлю на голосування пропозицію. Прошу визначатись.

За – 57, утримались – 4, не голосували – 9: рішення прийнято.

Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович. Теж технічна правка, там назва неправильно вказана. Змінити назву на “Капітальний ремонт Кутської дитячої художньої школи”, пункт 105.

О.Сич. Це яка позиція?

С.Никорович. 105-ий пункт.

О.Сич. 105-а. Прошу визначатись. Ставлю на голосування.

За – 63, не голосували – 7: рішення прийнято.

Колеги, ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням всіх проголосованих пропозицій. Прошу визначатись.

За – 66, не голосували – 4: рішення прийнято.

Колеги, є пропозиція: два бюджетні питання і йти на перерву.

У нас там одне питання – внесення змін до бюджету йде останнім, буду пропонувати перенести його на зараз, щоб ми бюджетний блок закінчили, а потім всі решта питань.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

Н.Іванів. Дякую, пане голово.

О.Сич. Увімкніть мікрофон Манолія Піцуряка. В нього репліка, його згадали напевно сьогодні.

М.Піцуряк – голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Пане голово, шановні колеги-депутати! В медицині кажуть: профілактика краще, ніж лікування. Ми вже регламент перебрали. Питання, які стосуються… для того, щоб дисциплінувати зал, ми всі прийшли на другу годину, пропоную перенести після обіду. Прошу зробити перерву на обід.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Згідно з Регламентом голосувати не треба.

О.Сич. Шановні колеги! Я бачу по реакції залу, зал настоює все-таки два питання…
завершити розгляд.

Ставлю питання “Про фінансування природоохоронних заходів з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища за рахунок планових надходжень у
2017 році”.

Проект рішення номер 45 – в окремій брошурі.

Доповідає Пліхтяк Андрій Дмитрович – заступник начальника управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації.

Проект розглядався в комісіях екології та раціонального природокористування, з питань бюджету, фінансів та податків, розвитку промисловості.

Всі комісії рекомендували до розгляду.

Давайте зразу, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Прошу записатись для запитань.

Іванів Назарій Іванович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Левкович Андрій Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Ерстенюк Михайло Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Дзвінчук Дмитро Іванович.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Ленігевич Богдан Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. А, вони голосували “за”.

(Оплески в залі).

Макота Галина Зенонівна.

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. Питання є, так? Будь ласка.

Г.Макота. Дякую. Скажіть, будь ласка, пункти 115, 117 “Будівництво каналізаційної мережі”, це два пункти у м.Болехові, і в дужках “в тому числі виготовлення проектно-кошторисної документації”. Це заново буде виготовлятись документація?

А.Пліхтяк. Це нова проектно-кошторисна документація.

Г.Макота. Тобто, проект є чи немає? Чи вам невідомо це?

А.Пліхтяк. Ні, проекту немає, якщо пише, що в тому числі проектно-кошторисна документація, то буде розроблятись проектно-кошторисна документація.

О.Сич. Так, напевно, подано в екологічному запиті.

Г.Макота. Дякую.

А.Пліхтяк. Так було в екологічному запиті, який надійшов в управління екології.

Г.Макота. Дякую.

О.Сич. Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановний Андрію Дмитровичу! Перед нами виступав представник Міністерства екології Королівства Нідерланди. І на декількох попередніх сесіях я так тезу висловлював: у нас є кошти екологічного фонду, інколи чималенькі. Чи передбачаєте ви, чи розглядали ви питання, щоб спрямувати частину коштів, можливо, більшу-меншу, для побудови сміттєпереробного заводу на території Івано-Франківської області? Якщо можете сказати, яка орієнтовна ціна питання? Тому що сьогодні, я так вважаю, може бути співпраця… як представник сказав, що співпраця між областю і Королівством Нідерланди буде. Можливо, залучити великі інвестиції
з-за кордону.

Скажіть, будь ласка, реальне питання будівництва сміттєпереробного заводу в нашій області? Дякую.

О.Сич. З вашого дозволу, відповім я. Те, що виступав представник Нідерландів, він не казав, що вони пропонують будувати завод, він буде нам пропонувати стратегію, а вже як ту стратегію реалізовувати, в тому числі будувати чи не будувати завод, ми будемо визначатись. Це перше.

І друге. Це не вони передбачили, Манолію Васильовичу, це ми, депутати, передбачили, приймаючи рішення про поділ вільних залишків, залишити 60 млн.грн. на такий випадок.

Дзеса Остап Васильович.

В.Гладій. Помилково.

О.Сич. За, голосували “за”, так?

Колеги, більше немає бажаючих взяти участь в обговоренні, пропозицій до проекту рішення… Скажемо так, ми дуже детально опрацьовували, декілька разів повертались до цього питання, декілька разів комісія засідала. Всі пропозиції, технічні правки, які треба було внести, всі вони враховані в цьому кінцевому варіанті, який вам дається до розгляду.

Тому ставлю проект рішення за основу і в цілому.

За – 67, не голосували – 3: рішення прийнято.

Шановні колеги! Перш за все, я ставлю на голосування пропозицію перенести питання про внесення змін до рішення обласної ради про обласний бюджет на 2017 рік з останнього на тепер, щоб у нас вже в комплексі були всі бюджетні питання. Пригадую, я казав про те, що нам треба вносити зміни в частині переможців конкурсів.

Хто за пропозицію щодо перенесення питання? Прошу визначатись. Перенесення часу розгляду.

За – 68, не голосували – 3: рішення прийнято.

Ми розглядаємо питання “Про внесення змін до рішення обласної ради від 23.12.2016. № 408-12/2016 “Про обласний бюджет на 2017 рік”.

Доповідає директор департаменту фінансів обласної державної адміністрації Ірина Богданівна Мацькевич. Будь ласка.

Питання розглянуто у комісіях, президія рекомендувала розглянути його на сесії.

Колеги, суть питання зрозуміла. Може якісь запитання є до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є запитання. Прошу записатись.

Книшук Петро Васильович.

П.Книшук – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Батьківщина”. Шановний пане голово, шановні колеги-депутати!

У мене є такі побажання, щоб все-таки ми звернули увагу на той стан доріг, особливо сільських доріг, в сільській місцевості, які у нас на сьогоднішній день є.

Ці 14 млн.грн. – це “сльози”. Нам і не вистачить 114 млн.грн., якщо б виділили.

Тому вважаю, що все-таки ми повинні вишукати кошти на дороги. Основне джерело,
звідки ми можемо залучити кошти, – це, в першу чергу, збирати добре податки, організовувати виробництво, організовувати зайнятість населення для того, щоб наші люди не “батракували” по західних країнах, а працювали в Україні, і в нас. Дякую.

О.Сич. Дякую, Петре Васильовичу, питання не по цій темі, але, насправді, питання актуальне, бо ми зараз завершимо об’їзд районів. І те, що ми бачимо, воно дійсно наводить жахіття. Жахливий стан. Ну, немає питань, я хоч зараз можу запропонувати… зараз закінчимо розгляд питання…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Одну хвильку! Голови фракцій, зайдіть, будь ласка, до мене, і про якісь принципові підходи обміняємось думками на 10 хвилин.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні, ні, ніхто не говорить про те, щоб ми зараз вносили зміни до бюджету. Мова йде про те, щоб ми подумали: а що робити? І тоді дати доручення готувати якийсь проект рішення на наступну сесію. Якщо там треба взяти гроші, їх треба звідкісь взяти, якщо взяти, то звідки. У нас є вільні залишки, у нас є спецкошти, у нас є кошти на депозиті, у нас є бюджет розвитку. Якщо треба, то звідки? А тоді дати доручення комісії, нехай готує, нехай розглядає, нехай дає проект. Я тільки з тою метою, а не щоб ми щось там зараз кроїли бюджет.

Давайте таким чином: я пропоную, а ви дивіться, буквально на 5-10 хвилин зайдіть до мене в кабінет, голови фракцій, щоб ми обмінялись думками, принаймні, будемо знати, що робити. А наразі ми повертаємось до питання, яке ми поставили на розгляд, – про внесення змін до бюджету.

Чи є по цьому питанню пропозиції і запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Тоді ставлю проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 64, не голосували – 6: рішення прийнято.

Шановні колеги! У нас зараз 13.14 год. О 14.15 год. прошу бути в залі, а зараз прошу голів фракцій разом з заступниками голови обласної ради і, Ірино Богданівно, ви буквально на 5-10 хвилин зайдіть до мене в кабінет.

(Перерва 13.15 – 14.15 год.).

О.Сич. Шановні колеги! Шановні запрошені! Будемо продовжувати нашу роботу.

Прошу, хто є поряд, у фойє, коридорах, підходьте, будемо готуватись до реєстрації після обідньої перерви.

Шановні голови фракцій, подзвоніть, будь ласка, вашим депутатам, попросіть зайти до залу.

Шановні колеги! Настійливо прошу: будь ласка, дайте знати вашим колегам-депутатам, підійти до сесійної зали.

Колеги, вставте, будь ласка, карточки, щоб я орієнтувався, скільки нас є в залі.

Поки що 37 депутатів.

Колеги, зразу вставляйте карточки, щоб я орієнтувався, чи є у нас кворум. Наразі 40 депутатів.

В.Гладій. Реєструйтесь, реєструйтесь карточками!

О.Сич. 41. Колеги, я офіційно оголошую початок електронної реєстрації після обідньої перерви. Прошу зареєструватись.

45 депутатів в залі. Засідання повноважне. Продовжуємо нашу роботу.

Питання “Про проведення інвестиційних конкурсів щодо майна спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області” ми, колеги, з вами зняли з розгляду.

Розглядається питання номер 47 у розданому вам порядку денному “Про зняття з контролю рішень обласної ради”.

Доповідає Василь Іванович Гладій – перший заступник голови обласної ради.

В.Гладій. Шановні колеги-депутати! Відповідно до проекту рішення, а саме його додатку, пропонується перелік виконаних рішень обласної ради. Є пропозиція вважати дані рішення виконаними та зняти їх з контролю.

Ви знаєте, що під час прийняття рішення обласної ради обов’язково контроль покладається, як правило, на профільну комісію та на певну посадову особу.

Даний проект рішення погоджений з відповідними профільними комісіями, і є пропозиція проголосувати. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозицій до проекту рішення немає.

Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 44, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про комісію обласної ради з питань поновлення прав реабілітованих”.

Проект рішення номер 48 – на окремому аркуші.

Доповідає Василь Іванович Гладій – перший заступник голови обласної ради.

В.Гладій. Шановні колеги-депутати! Рішенням обласної ради від 18 квітня 2013 року “Про комісію обласної ради з  питань поновлення прав реабілітованих” затверджений склад відповідної комісії. У зв’язку з кадровими змінами є пропозиція затвердити новий склад комісії з питань поновлення прав реабілітованих. Дякую.

О.Сич. Чи є запитання, колеги? Прошу записатись.

Попович Василь Борисович.

В.Попович. Я би хотів взяти самовідвід з цієї комісії. Мене ніхто не повідомляв про те, що мене в цю комісію включають. Дякую.

В.Гладій. Василю Борисовичу, ви входили до складу комісії, склад якої було затверджено у 2013 році, тому автоматично ви є в новому складі, але якщо є така пропозиція, я думаю, що ми можемо її проголосувати.

О.Сич. Я поставлю на голосування. В той же час, колеги, з кількох комісія складається осіб?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. То не є проблема. Добре. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування… Є. Прошу записатись.

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. Я прошу вибачення, я прошу вибачення. Рудик Марія Олександрівна, будь ласка.

М.Рудик – депутатська фракція політичної партії “Воля”. У мене трошечки доповнення є невелике і пропозиція.

Пан Каспрук в складі комісії обласної ради, тут вказано, що він є голова правління Івано-Франківського обласного товариства “Меморіал”. Хочу сказати, що головою правління “Меморіал” на даний час є Тимків, який офіційно обраний, організації, і переобраний після Степана Каспрука. І я би дала пропозицію, щоб до складу цієї комісії включити голову комунального підприємства “Пам’ять” пана Василя Тимківа, який є й головою товариства “Меморіал”. Дякую.

О.Сич. Так. Дякую.

Білик Роман Павлович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, ставлю на голосування проект рішення за основу.  Прошу визначатись.

За – 46, не голосували – 3: рішення прийнято.

Є пропозиція виключити зі складу комісії депутата Поповича. Прошу визначатись.

За – 26, проти – 2, утримались – 6, не голосували – 16… Чесно кажучи, я не знаю, депутат не хоче брати участь в органі, а ви не даєте погодження. Чи, може, не зорієнтувались, колеги?

Я ставлю на голосування ще раз, повторно, якщо буде бажання депутатів, то буде.

Прошу ще раз поставити на голосування пропозицію Поповича за особистим бажанням вийти зі складу комісії… Як вона називається?

В.Гладій. З питань поновлення…

О.Сич. …з питань поновлення прав реабілітованих. Ще раз ставлю на голосування.

За – 35, проти – нуль, утримались – 2, не голосували – 13: рішення не прийнято.

Поступила пропозиція депутата Рудик – ввести до складу комісії директора комунального підприємства “Пам’ять”. Хто за цю пропозицію? Прошу визначатись.

За – 38, проти – нуль, утримались – 4, не голосували – 8: рішення не прийнято.

Ну, і пропозиція депутата Рудик щодо того, щоб правильно написати функції, громадські функції Каспрука, ми протокольно доручаємо уточнити, як його позиціонувати.

Бачу, зайшли ще депутати. Шановні колеги! Будь ласка, займайте свої місця, реєструйтесь.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому. Прошу голосувати.

За – 47, утримався – 1, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласної програми підтримки сімей загиблих і постраждалих під час масових акцій громадського протесту в період з 21 листопада 2013 року по 21 лютого 2014 року, учасників бойових дій, осіб, які перебувають чи перебували у складі добровольчих формувань, що утворилися для захисту незалежності, суверенітету та територіальної цілісності України, та інших громадян, які залучалися і брали безпосередню участь в антитерористичній операції в районах її проведення, затвердженої рішенням обласної ради від 06.06.2014. № 1259-28/2014 (зі змінами)”.

Проект рішення номер 49 – в окремій брошурі.

Доповідає Яворський Віталій Львович – виконуючий обов’язки директора департаменту соціальної політики обласної державної адміністрації.

Проект розглядала комісія обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендувала до розгляду.

Постійна комісія обласної ради з питань захисту прав учасників, ветеранів антитерористичної операції на Сході України та їхніх сімей рекомендувала з врахуванням пропозицій комісії.

Будь ласка, Віталій Львович.

В.Яворський. Доброго дня, пане голово, шановні депутати, всі присутні! Пропонуємо затвердити зміни до програми підтримки учасників АТО. Як уже було сказано, дане питання розглядалось на всіх профільних  комісіях, також всі зміни, які внесені в дану програму, попередньо обговорювались із залученням більшості громадських організацій Івано-Франківщини з числа учасників АТО. Також дана програма буде викладена в новій редакції, оскільки ми за цей період війни на Сході декілька раз вносили зміни до програми, було незручно користуватись, тому вона зараз приведена вже в читабельний вигляд.

О.Сич. Чи є запитання, колеги?

О.Дзеса. (Без мікрофона).

О.Сич. Запитань немає. Є пропозиції. Прошу записатись для виступу з пропозиціями.

Дзеса Остап Васильович.

О.Дзеса – голова депутатської фракції партії “Блок Петра Порошенка “Солідарність”. Шановний голово, шановні колеги! До мене буквально вчора як до голови фракції, я знаю, що звертались й до інших фракцій, може ще до когось не встигло дійти таке звернення, від голови Івано-Франківської обласної організації афганців пана Купчія. “Від імені правління Івано-Франківської обласної організації Української спілки ветеранів Афганістану, з метою врегулювання соціальної справедливості серед ветеранів війни, просимо поширити дію обласних комплексних програм по соціальному захисту на учасників бойових дій, інвалідів війни, родин загиблих в Афганістані або додатково розробити аналогічну програму”.

Я розумію, що зараз в даному форматі міняти щось складно, тим більше, що йде вже сесія, я би просив, пане голово, протокольним дорученням сесії обласної ради доручити обласній державній адміністрації дане звернення опрацювати і внести пропозиції на наступне засідання чи чергову сесію обласної ради.

О.Сич. Підтримую, Остапе Васильовичу. Протокольне доручення фіксуємо, надішлемо його для виконання обласній державній адміністрації.

Шановні колеги! Більше немає пропозицій? Є пропозиції комісії.

В.Гладій. За основу.

О.Сич. Прошу вибачення. Ставлю на голосування за основу. Прошу визначатись.

За – 56, не голосували – 3: рішення прийнято.

Шановні колеги! Є пропозиції комісії з питань захисту прав учасників і ветеранів антитерористичної операції на Сході України та їх сімей, вони є у вас викладені. Я не думаю, що є підстави їх мені зараз… потреба їх зараз диктувати ще раз, відкрийте їх, будь ласка, я ці пропозиції буду ставити на голосування. Там є три пропозиції.

Ставлю на голосування першу пропозицію комісії. Прошу визначатись.

За – 51, не голосували – 8: рішення прийнято.

Ставлю на голосування другу пропозицію комісії. Вона коротка: у позиції “Виконавці” додати департамент фінансів. Прошу визначатись.

За – 55, не голосували – 4: рішення прийнято.

І ставлю третю пропозицію: пункт 3.18 викласти в редакції, як зафіксовано у вас в документах. Прошу визначатись.

За – 54, не голосували – 5: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій. Прошу голосувати.

За – 55, не голосували – 4: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до обласної комплексної Програми соціального захисту населення Івано-Франківської області на 2017-2021 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 23.12.2016. № 402-12/2016”.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідає Яворський Віталій Львович.

Проект рішення розглядала комісія з питань охорони здоров’я та соціальної політики, комісія рекомендувала до розгляду на сесії.

В.Яворський. Аналогічно дане питання розглядалось на профільних комісіях. Йдеться про зміни в пункті щодо покращення житлових умов окремим категоріям громадян. У нас в попередній редакції звучало “інваліди першої…”, двоє членів сімей обов’язково інваліди першої чи другої групи, а тепер викладено “один з членів сімей, який є інвалідом першої або другої групи”, і забрано  пункт “інші категорії громадян” для того, щоб нам було чіткіше зрозуміло, скажімо, категорію громадян, які підпадають під дану допомогу.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 52, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про внесення змін до регіональної цільової програми сприяння розвитку громадянського суспільства в Івано-Франківській області на 2016-2020 роки”.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

Проект рішення розглядався на засіданні постійної комісії з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування, комісія рекомендувала до розгляду.

В.Гладій. Шановні колеги-депутати! Даний проект рішення про внесення змін до
відповідної регіональної цільової програми передбачає три зміни. Перші дві з них – технічні: мова йде про заміну словосполучення “наукова рада” – на “науково-експертна рада”; друга пропозиція – щодо підпункту 3.1, йде нова редакція, яка не змінює суті програми; і найважливіша зміна – затвердження нової редакції Положення про порядок проведення конкурсу з визначення проектів, розроблених інститутами громадянського суспільства.

Шановні колеги! Даний проект Положення розроблений з врахуванням відповідної постанови Кабінету Міністрів України, що дасть нам можливість провести конкурс серед інститутів громадянського суспільства на написання кращих проектів, ті, які будуть визначені переможцями, отримають співфінансування з обласного бюджету. Дякую за увагу.

О.Сич. Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення, бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 56, не голосували – 3: рішення прийнято.

Колеги, а дальше у нас є цілий пакет, – це 12 програм… 12 питань про виконання регіональних програм.

Розглядається питання…

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні, так не можна голосувати, пакетом.

Розглядається питання “Про виконання регіональної цільової програми діяльності господарського підрозділу управління облдержадміністрації з питань ресурсного забезпечення на 2016 рік”.

Доповідає Семків Віталій Петрович – начальник господарського управління обласної державної адміністрації.

Проект розглядала комісія обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, рекомендувала до розгляду.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Колеги, є пропозиція зразу під час розгляду цих проектів рішень, про виконання програм, задавати запитання.

Чи є запитання, колеги?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 55, не голосували – 4: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання рішення обласної ради від 17.01.2012.
№ 420-12/2012 “Про регіональну цільову програму містобудівного кадастру Івано-Франківської області на 2012-2016 роки”.

Проект рішення номер 53 – в окремій брошурі.

Доповідає Дорошенко Микола Петрович – начальник управління містобудування та архітектури департаменту будівництва, житлово-комунального господарства, містобудування та архітектури обласної державної адміністрації, головний архітектор області.

Проект розглядала постійна комісія обласної ради з питань промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства, рекомендувала до розгляду на сесії.

Аналогічно, колеги, перейдемо відразу до запитань.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Пропозицій до проекту рішення немає.

Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 52, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання регіональної цільової програми проведення лабораторно-профілактичних робіт у сфері ветеринарної медицини в Івано-Франківській області на 2016 рік”.

Проект рішення – в окремій брошурі.

Доповідає Гурський Роман Йосипович – начальник головного управління Держпродспоживслужби в області.

Проект розглядала постійна комісія з питань аграрної політики та земельних відносин, рекомендувала до розгляду на сесії.

Будь ласка. Чи є запитання, колеги? Є запитання. Прошу записатись.

Романюк Андрій Григорович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Помилково. Попович Василь Борисович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк. Свідомо.

О.Сич. Це ви на біг-борді прочитали?

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановні колеги-депутати! Пане голово, шановний доповідачу!

Ви сьогодні очолюєте службу, яка поєднує ті служби, які проводили контроль в нашій області: це ветеринарна служба, це санепідемслужба, це контроль за продуктами харчування.

Минулого тижня по телебаченню було показано такий сюжет: Волинська область, один із заводів… крематоріїв, де би мали ті останки тварин, які загинули, знищувати.

Скажіть, будь ласка, це Волинська область, і які там масові протести людей були.

Чи виникає у нас сьогодні в області  питання, коли гинуть тварини, і крематоріїв у нас немає? Чи не виникають у вашій службі проблеми із захороненням? І якщо такі проблеми є… (Без мікрофона).

О.Сич. Дайте Манолію Васильовичу завершити.

М.Піцуряк. Шановні колеги! Зважаючи на дану ситуацію, ми повинні разом з вами і дана служба вжити превентивних заходів щодо недопущення таких випадків у нашій області. Дякую.

Р.Гурський. Шановний Манолію Васильовичу, дякую за запитання. Воно дуже актуальне. Воно не тільки актуальне для нашої області, а й для цілої держави, як всі ви розумієте і бачили по засобах масової інформації.

Хочу сказати, що і обласна державна адміністрація, і сесія обласної ради минулого скликання прийняла звернення до керівництва Уряду про те, щоби вирішувати це питання. Єдиний шлях вирішення даного питання – це роздержавити державне підприємство “Укрветсанзавод” і дати зайти інвестору.

Наскільки мені відомо, це питання направлено у Міністерство аграрної політики, але ще якогось рішення по цьому питанню не прийнято.

У нас на наступний тиждень комісія, яка буде розглядати питання Коломийського утильзаводу, але мені здається, що це воно не буде достатньо для того, щоб вирішити таку глобальну державну проблему.

О.Сич. Манолію Васильовичу, у мене до вас питання. А хто це вчинив диверсію щодо вашого права на свободу слова і вираження думки? Хтось хотів вас позбавити електронної карточки і позбавити права голосу до кінця сесії?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Жарт, звичайно.

Колеги, більше немає запитань.

Чи хтось бажає взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 45, не голосували – 15: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання регіональної цільової програми “Спортивний майданчик” на 2012-2016 роки та регіональної цільової соціальної програми розвитку фізичної культури і спорту на 2012-2016 роки”.

Проект рішення номер 55 – в окремій брошурі.

Доповідає Оклієвич Орест Євгенійович – начальник управління спорту обласної державної адміністрації.

Проект розглядала постійна комісія обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова, рекомендувала до розгляду на сесії.

Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ми відновили програму “Спортивний майданчик”, дасть Бог, буде
функціонувати в подальшому.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 57, не голосували – 3: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання Цільової програми фінансування мобілізаційних заходів і цивільного захисту населення та заходів з територіальної обороноздатності на 2016 рік”.

Доповідає Дембич Іван Іванович – заступник начальника управління з питань цивільного захисту обласної державної адміністрації.

Проект розглядала комісія з питань соціально-економічного розвитку і рекомендувала до розгляду на сесії.

Колеги, чи є питання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є. Прошу записатись.

Іваночко Михайло Степанович.

М.Іваночко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Скажіть, будь ласка, ви доповідаєте про виконання Цільової програми фінансування мобілізаційних заходів і цивільного захисту населення та заходів з територіальної обороноздатності на 2016 рік. Ви робили ревізію по цивільному захисту населення, по об’єктах укриття? І в якому вони стані, об’єкти укриття по цілій області? Скажіть, будь ласка. Дякую.

І.Дембич. Дана програма не стільки має питання укриття, тобто, сховища та протирадіаційні укриття, ми робимо такий аналіз постійно, і в кінці грудня минулого року ми повністю маємо аналіз по цілій області в розрізі міст і районів.

Звичайно, що у нас є захисні споруди, готовність їх і протирадіаційні…, не відповідають вимогам сьогодення, однак, ми взяли зараз на облік всі споруди, які можуть бути подвійного використання, де можна укривати населення під час бойових дій, де ми зараз… де раніше були сховища і протирадіаційні укриття, вони використовувались для укриття населення від ударів умовного противника, ядерних ударів і так дальше, то ми зараз переходимо до таких подій, які ми маємо на Сході, тобто, укриття населення в таких спорудах. Ми маємо повністю аналіз всіх захисних споруд області в розрізі міст і районів, я повторююся.

М.Іваночко. Дякую.

О.Сич. Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановний доповідачу! У мене є два запитання. Перше, ви дали звіт і тут “часткове забезпечення, часткове забезпечення”.

Скажіть, будь ласка, проблемні системні  питання, які у вас виникли при виконанні даної програми? Тобто, де не вистачало коштів? Оскільки ми живемо у період війни, і багато питань ми повинні забезпечувати, тобто, забезпечення пальним, запчастинами, технікою, іншим, тих формувань, які би мали робити заходи для цивільного захисту.

І наступне питання. Ми всі є свідками подій, які зараз відбуваються в Харкові, де вибухнули артилерійські склади. Скажіть, будь ласка, я завжди говорю: профілактика і превентивно. Превентивні дії цивільного захисту для того, щоб в подібній ситуації…, адже не виключені будь-які диверсійні заходи, для того, щоб попередити в нашій області? Дякую.

І.Дембич. По першому питанню, де написано, що частково… так як ми визначили були у заходах, які затверджені були сесією обласної ради, було часткове забезпечення територіальних підрозділів Збройних Сил України. Як виникла дана програма?

Починаючи з 2014 року, не було системи фінансування тих підрозділів Збройних Сил України, Національної поліції, тоді ще МВС було, Національної Гвардії України, Служби безпеки України, волонтерських організацій до виконання їх дій в зоні… саме в зоні проведення антитерористичної операції. Тому навіть формування 5-го батальйону територіальної оборони, як ми знаємо, лягло на плечі області, обласної державної адміністрації, обласної ради, і звідти виникло. На перших порах багато коштів йшло якраз на фінансування тої частини, яка
недофінансувалась державою, наших територіальних підрозділів. Вже починаючи з 2015-2016 років, більше коштів йшло з державного бюджету, і замовлень, і розгляду звернень від територіальних підрозділів тих, які я назвав, силових структур, у нас поступало… почало поступати менше. Зато у 2016 році, 2015 році почало поступати більше звернень від громадськості, волонтерських організацій про видачу і забезпечення паливно-мастильними матеріалами, іншими для поїздок на Схід, для допомоги нашим підрозділам в зоні проведення антитерористичної операції.

По другому питанню, ми маємо на території Івано-Франківської області, будемо говорити, маємо на обліку, де можуть бути  події, тримаємо під контролем, проводяться перевірки,
навчання, тренування і так дальше.

О.Сич. Дякую. Немає більше запитань, зауважень, пропозицій до проекту рішення?

Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 50, не голосували – 10: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання Регіональної цільової програми розвитку малого та середнього підприємництва в Івано-Франківській області на 2015-2016 роки”.

Доповідає Табанець Жанна Петрівна – директор департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури обласної державної адміністрації.

Проект розглядала постійна комісія обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, рекомендувала до розгляду.

Колеги, запитання до доповідача.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає запитань. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. В такому разі ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 52, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання регіональної цільової програми “Просвіта: ХХІ століття” на 2013-2016 роки”.

Доповідає Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури, національностей та релігій обласної державної адміністрації.

Проект розглядала постійна комісія обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова. Не рекомендувала на розгляд сесії, так? Я правильно зрозумів?

Включіть, будь ласка, мікрофон голови комісії Черневого Юрія.

Ю.Черневий. Рішення не було прийнято, тобто, меншість проголосувала за затвердження, і було відкладено питання, не прийнято комісією і все.

О.Сич. Тобто, комісія не визначилась.

Ю.Черневий. Не визначилась.

О.Сич. Добре, колеги, проаналізуйте зараз…

Ю.Черневий. На розгляд сесії тепер можна ставити.

О.Сич. Візьміть до уваги висновки комісії і зверніть увагу на цей проект рішення.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Може є бажаючі взяти участь в обговоренні з уваги на таке рішення комісії?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Що ж, ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 47, проти – 1, утримались – 3, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання обласної комплексної Програми соціального захисту населення Івано-Франківської області у 2012-2016 роках, затвердженої рішенням обласної ради від 23.11.2012. № 718-19/2012”.

Доповідає Яворський Віталій Львович – виконуючий обов’язки директора департаменту соціальної політики обласної державної адміністрації.

Проект розглядала постійна комісія обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендувала до розгляду.

Чи є запитання? Є, прошу записатись.

Попович Василь Борисович.

Голос із залу. Випадково.

О.Сич. Рудик Марія Олександрівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Тебешевська Оксана Степанівна.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Королик Михайло Михайлович.

М.Королик – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановні депутати! Шановний Віталію Львовичу! Я вважаю, що ця програма є надзвичайно важлива, адже вона допомагає вирішувати ті проблеми, які стосуються найменш захищених людей нашої області. Але враховуючи, читаючи матеріали, що 30 відс. коштів якраз були спрямовані на одноразові матеріальні допомоги, хочу вас попросити як депутат обласної ради: коли до вас звертаються люди, в яких є проблеми з онкологією, я вважаю, що виділяти… дуже важливо виділяти не менше як 2-3 тис.грн., а не так, як зараз є для таких людей, в яких проблеми з онкологією. Це перше.

Друге, коли це стосується маленьких дітей, то є прохання, щоб виділяли таким сім’ям хоча би 5 тис.грн. Дякую.

О.Сич. Тринів Ігор Васильович.

Голос із залу. Відмовився.

О.Сич. Відмовився. Атаманюк Олег Юрійович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Відмовився. Добре. Колеги, більше запитань немає. Чи є пропозиції до обговорення? Немає.

Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 56, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання обласної цільової соціальної програми підтримки сім’ї “Нова українська родина” на 2013-2016 роки, затвердженої рішенням обласної ради від 28.12.2012. № 811-20/2012”.

Доповідає Яворський Віталій Львович.

Проект розглядала постійна комісія обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендувала до розгляду.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення на голосування за основу і в цілому.

За – 51, не голосували – 11: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про виконання рішення обласної ради від 06.04.2012.
№ 466-13/2012 “Про регіональну цільову програму залучення виробничих потужностей підприємств установ виконання покарань для соціально-економічного розвитку регіону, здобуття засудженими професій та сприяння їх суспільно-корисній зайнятості на 2012-2016 роки”.

Доповідає Табанець Жанна Петрівна – директор департаменту економічного розвитку, промисловості та інфраструктури обласної державної адміністрації.

Проект розглядала постійна комісія обласної ради з питань розвитку промисловості,
будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства. Рекомендувала до розгляду на сесії.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

Ж.Табанець. Дякую.

О.Сич. За – 56, не голосували – 6: рішення прийнято.

Питання “Про програму щодо підвищення ефективності адміністрування податків і зборів в області на 2017-2018 роки”, колеги, ми зняли з вами з розгляду.

Розглядається питання “Про виконання Програми приватизації об’єктів на 2014-2016 роки, Програму приватизації об’єктів на 2017-2020 роки та Перелік об’єктів спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області, що підлягають приватизації у 2017-2020 роках”.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності.

Проект розглядала постійна комісія обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, рекомендувала до розгляду на сесії.

Ну, колеги, тут є і звіт про виконання Програми, і Програма на наступні роки. Тому, будь ласка, сконцентруйте вашу увагу, чи є запитання, хоча навіть не так. Василю Степановичу, все-таки декілька слів скажіть по Програмі.

В.Даниш. Щодо виконання Програми за 2014-2016 роки, то хочу сказати, що нашою спільною працею ми виконали і перевиконали план по забезпеченню надходжень від приватизації об’єктів спільної власності територіальних громад області.

Тому ми пропонуємо затвердити цей звіт, наступним пунктом ми хочемо встановити, що об’єкти, які включені до Програми приватизації на 2014-2016 роки, але не приватизовані на час прийняття цього рішення, є перехідними і підлягають приватизації у 2017-2020 роках. Ці об’єкти наведені в таблиці.

Також просимо затвердити Програму приватизації на 2017-2020 роки та Перелік об’єктів, що підлягають приватизації у 2017-2020 роках. Хочу сказати, що це первинний перелік, в процесі виконання цієї Програми ми будемо цей перелік уточнювати як за рахунок об’єктів, що підлягають приватизації через аукціон, так і шляхом викупу. І просимо доручити департаменту фінансів ОДА передбачити кошти на відшкодування Прикарпатській товарній біржі витрат, пов’язаних з приватизацією, в розмірі 4 відс. Все.

О.Сич. Дякую. Чи є запитання? Немає.

Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні цього питання? Є.

Прошу записатись.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Записатись на виступ.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Загурський Олег Васильович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Випадково. Іванів Назарій Іванович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Випадково. Дебенко Ігор Богданович.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Випадково. Федорців Сергій Іванович.

С.Федорців. Шановний голово, шановні колеги!

Хотів би звернути вашу увагу на наступне.

Ми затверджуємо програму приватизації, деякі високочолі очільники обласних інституцій можуть нам її просто зруйнувати.

Звертаю увагу. Ми пропонуємо на приватизацію в наступному році територію… не територію, а об’єкти за адресою: вул.Максимовича, 10.

Вже протягом року ведеться переписка з керівником Держгеокадастру Івано-Франківської області Русланом Копчею. У 2000 році, 17 років назад, маючи в оренді, попередні структури земельного управління отримали 99 м2 в постійне користування.

На сьогоднішній день комунальне підприємство наше не може легалізувати за собою земельну ділянку, тому що нам знаходить 99 м2 Держгеокадастру.

На депутатське звернення, на запит як депутата відповідь одна: Держгеокадастр збирається використовувати ці 99 м2 за призначенням. За яким призначенням, якщо у них там навіть немає орендованого гаража?

Тобто, це є свідоме вчинення певних перешкод для того, щоб комунальне підприємство легалізувало цю земельну ділянку за собою. Я вважаю, що це неподобство, і у мене пропозиція: на чергову сесію покликати керівника цієї установи для того, щоб дав пояснення, або пояснив чому. Тому що тричі відповідь, що я нічого не буду робити. Дякую.

О.Сич. Дякую. Дуже вчасне зауваження. Я рекомендую, навіть не рекомендую, а даю доручення комісії з питань соціально-економічного розвитку запросити відповідного представника на засідання комісії, от, постаратись врегулювати це питання. Якщо ні, то будемо використовувати інші важелі, звертатись до відповідних інституцій з вимогою позбутися такого керівника на посаді такої відповідальної установи. Бо це дійсно виглядає чистої води – маніпулювання і намагання зловживати майном спільної власності.

Дякую.

Колеги, більше немає зауважень, пропозицій?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 53, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про укладення з комунальним підприємством Івано-Франківської обласної ради “Про-Експерт” договору на безоплатне користування нерухомим майном”.

Доповідає Даниш Василь Степанович – начальник управління об’єктами спільної власності територіальних громад області.

Проект розглядала постійна комісія обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, рекомендувала до розгляду на сесії.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу визначатись.

За – 54, утримався – 1, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про укладення з Івано-Франківським обласним комітетом профспілки працівників державних установ договору на безоплатне користування нерухомим майном”.

Проект рішення номер 65 – на окремому аркуші.

Доповідає Даниш Василь Степанович.

Проект розглядала знову ж таки комісія з питань соціально-економічного розвитку і рекомендувала до розгляду на сесії.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Також відсутні. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 57, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про приміщення Народного дому “Просвіта”.

Доповідає Даниш Василь Степанович.

Комісія з питань соціально-економічного розвитку рекомендувала до розгляду на сесії.

Колеги, по Народному дому “Просвіта” є питання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Бажаючі взяти участь в обговоренні є?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу голосувати.

За – 54, утримався – 1, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про надання повноважень орендодавця Івано-Франківській обласній філармонії”.

Доповідає Даниш Василь Степанович.

Знову ж таки комісія з питань соціально-економічного розвитку рекомендувала до розгляду на сесії.

Питання однотипні поки що йдуть.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 55, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про ліквідацію обласного комунального підприємства
“Західбудсервіс”.

Доповідає Даниш Василь Степанович.

Проект рішення розглядала постійна комісія обласної ради з питань соціально-економічного розвитку і комісія з питань промисловості, будівництва, архітектури, дорожнього та житлово-комунального господарства, рекомендувала до розгляду на сесії.

Комісія з питань захисту прав людини, законності та правопорядку, антикорупційної політики, люстрації та очищення влади рекомендувала з врахуванням пропозицій цієї комісії.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає? Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу. Прошу голосувати.

За – 57, не голосували – 5: рішення прийнято за основу.

Колеги, у вас є на руках пропозиції від комісії з питань захисту прав людини, законності та правопорядку, антикорупційної політики, люстрації та очищення влади.

Отже, перша пропозиція: пункт 4 – “Кредитори можуть заявляти свої вимоги протягом двох місяців з дня оприлюднення повідомлення про рішення щодо припинення юридичної особи”.

Ставлю на голосування цю пропозицію. Прошу визначатись.

За – 54, не голосували – 8: рішення прийнято.

Друга пропозиція: “Департаменту фінансів обласної державної адміністрації передбачити кошти для забезпечення ліквідації комунального підприємства “Західбудсервіс”.

Ставлю на голосування.

За – 57, не голосували – 5: рішення прийнято.

І “Пункт 4 проекту рішення “Про ліквідацію обласного комунального підприємства
“Західбудсервіс” вважати пунктом шостим відповідно”… Ну, це вже технічна правка. Я не буду ставити її на голосування.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій. Прошу визначатись.

За – 56, не голосували – 6: рішення прийнято.

Питання про Івано-Франківське обласне телебачення “Галичина” знято, колеги, з розгляду.

Розглядається питання “Про затвердження у новій редакції Статуту Калуської спеціальної загальноосвітньої школи-інтернату І-ІІІ ступенів № 1 Івано-Франківської обласної ради”.

Доповідає Кімакович Віктор Євстахійович – директор департаменту освіти, науки, молодіжної політики обласної державної адміністрації.

Проект розглядала комісія з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань соціально-економічного розвитку. Обидві комісії рекомендували до розгляду.

Колеги, суть питань тих, що ми вже сьогодні приймали, – внесення змін до статутів та приведення у відповідність до чинного законодавства і наших рішень.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 56, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження у новій редакції Статуту Рогатинської дитячо-юнацької спортивної школи Івано-Франківської обласної ради”.

Доповідає знову ж таки Кімакович Віктор Євстахійович.

Питання розглядала комісія з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань соціально-економічного розвитку, рекомендовано до розгляду на сесії.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 56, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження у новій редакції Статуту Івано-Франківського обласного еколого-натуралістичного центру учнівської молоді Івано-Франківської обласної ради”.

Доповідає Кімакович Віктор Євстахійович.

Комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань соціально-економічного розвитку надали позитивні висновки.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Також немає.

Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 54, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження у новій редакції Статуту Черченського
обласного навчально-реабілітаційного центру Івано-Франківської обласної ради”.

Питання – аналогічне. Доповідає Кімакович Віктор Євстахійович.

Комісії позитивні висновки подали.

Чи є запитання? Є. Прошу записатись для запитань.

Піцуряк Манолій Васильович, будь ласка.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”, голова постійної комісії з питань охорони здоров’я та соціальної політики. Шановний Вікторе Євстахійовичу! Прекрасний центр, прекрасні умови перебування. У мене єдине запитання. У нас є подібний заклад – санаторій “Смерічка”, де діти з порушеннями опорно-рухового апарату лікуються.

Скажіть, будь ласка, чи є у вас певна співпраця департаменту освіти та департаменту охорони здоров’я, бо тут більше виражені реабілітаційні заходи, у нас більш лікувальні. Чи співпрацюєте? Чи на сьогодні ви окремо і наші окремо, тобто, департамент охорони здоров’я? Дякую.

В.Кімакович. Дякую за запитання. В першу чергу, це наш освітній заклад, а в другу чергу – реабілітаційний. Я думаю, що якщо є співпраця, вона проходить через власне медицину, а також напряму співпраці не існує. Дякую.

О.Сич. Я можу помилятися, але в обласній адміністрації є заступники, які координують власне такий підрозділ, тому я думаю, що запитання може треба не настільки задавати Віктору Євстахійовичу, як аналогічному заступнику в кулуарах обласної ради.

Колеги, чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 55, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про затвердження у новій редакції Статуту Івано-Франківського обласного державного центру науково-технічної творчості учнівської молоді Івано-Франківської обласної ради”.

Доповідає Віктор Євстахійович Кімакович.

Комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і з питань соціально-економічного розвитку дали позитивні висновки.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 56, не голосували – 5: рішення прийнято.

В.Кімакович. Дякую.

О.Сич. Розглядається питання “Про зміну найменування Яворівського центру народного мистецтва “Гуцульська гражда” та затвердження Статуту в новій редакції”.

Доповідає Федорак Володимир Васильович – начальник управління культури, національностей та релігій обласної державної адміністрації.

Проект рішення розглядала комісія обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова і дала позитивні рекомендації.

Постійна комісія обласної ради з питань соціально-економічного розвитку рекомендувала до розгляду з врахуванням пропозицій комісії. Пропозиції комісії – в цій самій брошурі.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення, окрім пропозицій комісії?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу.

За – 56, не голосували – 5: рішення  прийнято.

Пропозиції комісії з питань соціально-економічного розвитку: пункт 4.7 Статуту доповнити абзацом – “Прийняття рішення про призначення на посаду та звільнення з посади директора центру”. Я, правда, не маю з собою Статуту. Чого це стосується? До чиїх повноважень належить прийняття та звільнення?

В.Гладій. (Без мікрофона).

О.Сич. А, до компетенції власника, тобто, до нашої компетенції. Ну, цього не було, абсолютно логічне зауваження.

Ставлю на голосування цю пропозицію. Прошу визначатись.

За – 53, не голосували – 8: рішення прийнято.

Друга пропозиція: пункт 7.2 Статуту викласти в такій редакції – “Поточне керівництво
діяльністю центру здійснює Директор, який призначається на посаду і звільняється з посади на пленарному засіданні обласної ради. Директор призначається на посаду за результатами
конкурсу, проведеного уповноваженим органом управління, терміном на 5 років шляхом укладення контракту. Права, обов’язки, відповідальність Директора, умови його матеріального забезпечення, інші умови найму визначаються контрактом”.

Згідно з чинним законодавством в системі… А, це культура, це не освіта. А в системі культури, власне, має бути конкурс.

Гаразд, колеги, ставлю на голосування цю пропозицію. Прошу визначатись.

За – 56, не голосували – 5: рішення прийнято.

І ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій комісії. Прошу визначатись.

За – 56, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про звіт директора комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради з експлуатації майна”.

Доповідає Костишин Віталій Іванович – директор комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради з експлуатації майна.

Проект розглядала постійна комісія обласної ради з питань соціально-економічного розвитку, рекомендувала до розгляду на сесії обласної ради.

Колеги, чи є запитання до чинного директора?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу голосувати.

За – 52, утримався – 1, не голосували – 8: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про продовження терміну дії контракту з директором комунального підприємства Івано-Франківської обласної ради з експлуатації майна”.

Доповідає Даниш Василь Степанович.

Комісія з питань соціально-економічного розвитку рекомендувала до розгляду на сесії з врахуванням пропозицій комісії.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції від колег-депутатів?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Колеги, оскільки є пропозиції комісії, ставлю на голосування проект рішення за основу.

За – 56, утримались – 2, не голосували – 4: рішення прийнято.

Пропозиція комісії: продовжити термін дії контракту на 5 років.

Ставлю на голосування пропозицію комісії.

За – 54, утримались – 2, не голосували – 6: рішення прийнято.

І ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованих пропозицій. Прошу визначатись.

За – 54, утримались – 2, не голосували – 6: рішення  прийнято.

Розглядається  питання “Про погодження надання товариству з обмеженою відповідальністю “Верховинський завод мінеральних вод “Буркут” у користування ділянки надр”.

Доповідає Пліхтяк Андрій Дмитрович – заступник начальника управління екології та природних ресурсів обласної державної адміністрації.

Проект розглядала комісія з питань екології та раціонального природокористування, рекомендувала до розгляду на сесії.

Чи є запитання до доповідача? Є. Прошу записатись.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановний Андрію Дмитровичу, шановні колеги, шановний голово!

У мене і запитання, і правка. На президії я давав пропозицію, щоби написати, що знаходиться у Верховинському районі Івано-Франківської області. Чи врахована дана пропозиція?

І, якщо можна, у нас є контроль на постійну комісію з питань екології. Я думаю, що там є голова, і Левкович Андрій, напевно, треба написати, він ж голова цієї комісії, а так ми його ображаємо.

Голос із залу. (Без мікрофона).

М.Піцуряк. Дописати “Левкович Андрій”.

О.Сич. Є пропозиція, я буду ставити на голосування.

Тому, колеги, спочатку ставлю на голосування проект рішення за основу. Прошу проголосувати.

За – 55, утримались – 3, не голосували – 4: рішення прийнято.

Ну, Манолію Васильовичу, ваше зауваження на президії не могло бути враховано, тому що президія не уповноважена вносити зміни до проекту рішення. От зараз ви його вносите, я його ставлю на голосування. Аби не було плутанини, що ця ділянка знаходиться десь у Донецькій чи в Закарпатській області, Манолій Васильович пропонує уточнити, що вона знаходиться у Верховинському районі.

Ставлю цю пропозицію на голосування. Прошу визначатись.

За – 51, утримався – 1, не голосували – 10: рішення прийнято.

Ну, і друга пропозиція Манолія Васильовича, щоби написати в другому пункті, назвати голову комісії, а ним є Левкович Андрій.

Ставлю на голосування цю пропозицію. Я думаю, що Левкович або візьме час для репліки, або ж погодиться.

Ставлю на голосування.

За – 50, утримався – 1, не голосували – 11: рішення прийнято.

Ми проголосували пропозиції Манолія Васильовича Піцуряка.

Надаю слово Поповичу Василю Борисовичу.

В.Попович. Пане Андрію, скажіть, будь ласка, чи є наступне  питання таке саме про родовище питних вод і це питання… Скажіть, будь ласка, чи там немає проблеми з питною водою для населення? Чи там достатньо питної води в межах того родовища? Чи населення місцеве, місцеві жителі мають достатню кількість води в криницях і таке інше? Досліджували це питання чи ні? Дякую.

А.Пліхтяк. Що стосується родовища… Верховинського родовища “Буркут”, це родовище, яке є з 1965 року, і завод був мінеральних вод, і це джерело не є джерелом постачання для Верховини. Верховина має окреме джерело водопостачання.

О.Сич. Колеги, чи будуть пропозиції до проекту рішення ще? Немає?

Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням пропозицій Манолія Васильовича Піцуряка, які ми проголосували.

За – 54, утримався – 1, не голосували – 7: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про погодження надання у користування ділянки надр з метою геологічного вивчення, у тому числі дослідно-промислової розробки, питних підземних вод Королівської ділянки (св. № 11420) шляхом продажу на аукціоні спеціального дозволу на користування надрами”.

Доповідає Пліхтяк Андрій Дмитрович. Комісія з питань екології та раціонального природокористування рекомендувала до розгляду на сесії.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення? Є. Прошу записатись.

Піцуряк Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановний голово, колеги-депутати! У мене аналогічна пропозиція до пункту другого, там після слів “комісії” добавити голову комісії – Левкович Андрій. Дякую.

О.Сич. Дуже суттєве зауваження. Аби не було жодних образ, ставлю на голосування, щоб було зазначено, що Левкович є головою комісії. Прошу визначатись.

Колеги, даруйте, я забув оголосити, це було голосування за основу. Немає потреби переголосовувати?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Рішення прийнято. А тепер пропозиція щодо того, щоб головою комісії було зазначено Левковича. Прошу визначатись.

За – 46, утримався – 1, не голосували – 15: рішення прийнято.

Андрію Васильовичу, у мене таке враження, що ви змовились з Манолієм Васильовичем, він є вашим піар-менеджером, і я змушений весь час називати ваше ім’я в прямому ефірі.

Голос із залу. Має право на репліку.

О.Сич. Будь ласка, дайте слово для репліки депутату Левковичу.

А.Левкович. Пане голово, я пропоную Манолію Васильовичу давати такі “платні” питання, “не платні” не давати коментувати йому.

О.Сич. Я зрозумів.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ну, що ж, має право на репліку Манолій Васильович.

М.Піцуряк – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановні колеги, там, де фахові питання, я даю фахові, а це поправка до тексту рішення. І якщо всіх голів комісій пишуть прізвища, то так само й тут має бути.

Якщо там немає голови комісії, будь ласка, другого визначимо. Дякую.

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням проголосованої пропозиції. Прошу визначатись.

За – 57, не голосували – 4: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про подання до Верховної Ради України щодо перейменування села Текуче Косівського району на село Текуча Косівського району”.

Доповідає Мельничук Василь Іванович – голова постійної комісії обласної ради з питань регіональної політики, децентралізації, розвитку місцевого самоврядування.

Проект розглядала комісія з питань регіональної політики, децентралізації, розвитку місцевого самоврядування, рекомендувала до розгляду на сесії.

Чи є запитання до Василя Івановича?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 56, не голосували – 5: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про подання до Верховної Ради України щодо перейменування села Глибока Богородчанського району на село Глибоке Богородчанського району”.

Доповідає Мельничук Василь Іванович. Комісія, яку він очолює, дала позитивний висновок.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому. Прошу голосувати.

За – 52, не голосували – 9: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про перейменування Матеєвецької сільської ради Коломийського району”.

Доповідає Мельничук Василь Іванович. Комісія, яку очолює Василь Іванович, дала позитивний висновок. Ну, і під час робочої поїздки, коли ми були в селі, Петро Васильович Книшук надав нам вагомий аргумент, що це треба перейменувати.

Чи є запитання до Василя Івановича?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Також немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 54, не голосували – 6: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про представлення до нагородження Грамотою Верховної Ради України Гунчака Олекси Михайловича”.

Доповідає Василь Іванович Гладій – перший заступник голови обласної ради.

Проект розглядала постійна комісія обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики, рекомендувала до розгляду на сесії обласної ради.

Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Також немає. Ставлю на голосування за основу і в цілому.

За – 54, не голосували – 4: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про дострокове припинення повноважень депутата обласної ради П.Книшука”.

Колеги, доповідаю це питання я. З вашого дозволу, я дуже коротко.

Петро Васильович Книшук, наш колега, обраний головою об’єднаної територіальної громади. Згідно з чинним законодавством перед тим, як вступити в повноваження, він зобов’язаний був написати заяву про припинення депутатських повноважень, і на підставі такої заяви я пропоную вам до розгляду проект рішення.

Чи є запитання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Прошу визначатись.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. За основу і в цілому.

За – 27, не голосували – 23: рішення не прийнято.

Ну, що ж, будемо розглядати на черговому засіданні обласної ради.

Розглядається питання “Про виконання депутатських запитів”. Доповідає…

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Чому ви це кажете? Кажіть депутатам-колегам. Будемо розглядати…

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Я буду на кожне засідання виставляти це питання. На кожне чергове засідання ми будемо виставляти це питання, а депутати повинні визначатись.

Р.Ткач. (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка, включіть мікрофон депутата Ткача.

Р.Ткач. Я просто нагадати колегам-депутатам, що згідно із Законом “Про боротьбу з корупцією” зараз у нас йде персональна відповідальність за голосування, і тому я думаю, що громадські організації звернуться до багатьох депутатів і запитають, чому ви не виконували Закон. Дякую. А цим самим ми ображаємо Петра Васильовича, коли ми голосуємо. Його обрала громада, хоче, аби він керував ними, а ви не даєте людині можливість виразитись, будучи керівником громади.

Тому, якщо може депутати не зрозуміли, прохання – ще раз поставити на голосування. Дякую.

О.Сич. Є пропозиція повернутись до голосування.

Хто за те, щоб повернутись до голосування? Прошу визначитись.

Для прийняття повернення до голосування потрібна 1/3 голосів.

За – 27, утримались – 2, не голосували – 25: рішення не прийнято.

Нам потрібно 28 голосів, щоб повернутись до голосування.

Розглядається питання “Про виконання депутатських запитів”.

Доповідає Гладій Василь Іванович – перший заступник голови обласної ради.

В.Гладій. Шановні колеги-депутати! Пропонується проект рішення, в якому надана
інформація щодо виконання депутатських запитів, і пропонується перелік депутатських запитів щодо зняття їх з контролю.

Хочу сказати, що даний перелік погоджений з депутатами обласної ради, які озвучували депутатські запити. Пропозиція – підтримати даний проект рішення.

О.Сич. Чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Чи є пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу і в цілому.

За – 53, утримався – 1, не голосували – 4: рішення прийнято.

Розглядається питання “Про депутатські запити”.

Доповідає Василь Іванович Гладій – перший заступник голови обласної ради.

В.Гладій. Шановні колеги-депутати! В проекті рішення є додаток, де є 7 депутатських запитів. Я пропоную проголосувати за основу. Ще щойно сьогодні є додаткові депутатські запити, ще 3, я їх озвучу як пропозицію до проекту рішення. Дякую.

О.Сич. Колеги, чи є запитання до доповідача?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Пропозиції до проекту рішення?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Ставлю на голосування проект рішення за основу.

За – 56, не голосували – 3: рішення прийнято.

Прошу, Василю Івановичу, озвучте зміни до проекту рішення.

В.Гладій. Пропонується, шановні колеги, до переліку депутатських запитів додатково ще три запити.

Депутатський запит Миколи Палійчука, Богдана Дідика, Миколи Ілюка, Василя Озоровича, Дмитра Сіреджука, Романа Білика, Івана Візінського, Миколи Дроняка, Олександра Матусевича, Андрія Романюка до голови обласної державної адміністрації, начальника Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в області – щодо недопущення ліквідації пошуково-рятувальних відділень гірської пошуково-рятувальної частини аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління Державної служби України з надзвичайних ситуацій в Івано-Франківській області та захисту трудових прав колективу.

Пропонується депутатський запит Богдана Дідика до голови обласної ради – щодо проведення заходів з відзначення 110-річчя від дня народження Романа Шухевича; завершення дослідження квартири Р.Шухевича у с.Пуків Рогатинського району; включення меморіального історико-культурного комплексу повстанських таборів на Осовій та Золотій полянах до складу Івано-Франківського обласного музею визвольної боротьби ім. С.Бандери; проведення мандрівного табору пластової молоді по місцях, пов’язаних з перебуванням Р.Шухевича в області.

Пропонується депутатський запит Василя Озоровича до директора департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації – щодо здійснення виплати заробітної плати за грудень 2016 року та виплати на оздоровлення за 2016 рік працівникам Ворохтянського обласного кістково-туберкульозного санаторію “Смерічка”.

Дякую.

О.Сич. Колеги, хто за те, щоби внести озвучені запити до проекту рішення? Прошу визначатись.

За – 56, не голосували – 4: рішення прийнято.

Ставлю на голосування проект рішення в цілому з врахуванням поданих пропозицій. Прошу визначатись.

За – 57, не голосували – 3: рішення прийнято.

Колеги, наступні питання, які у нас були запропоновані до порядку денного і ставали в черговості як останні, ми вже розглянули, тобто, “Про внесення змін до рішення обласної ради “Про обласний бюджет на 2017 рік” і щодо того… про внесення змін до Положення про Грамоту голови обласної ради.

У нас розглядається питання “Різне”.

Перш за все, у цьому питанні я запрошую до слова Карабіна Зіновія Євгеновича – голову обласної виборчої комісії.

На першому пленарному засіданні, шановні колеги, ви отримали пакет матеріалів щодо питання, яке зараз буде озвучувати Зіновій Євгенович.

З.Карабін. Шановний пане голово, шановні депутати!

На своєму засіданні, яке відбулося 17 жовтня 2016 року, обласна виборча комісія розглянула питання реєстрації депутата Ткачук Марії Михайлівни від партії “Самопоміч” замість вибулого пана Коцюра.

Значить, “Постанова. м.Івано-Франківськ, 17 жовтня 2016 року, № 48 “Про визнання обраною та реєстрацію Ткачук Марії Михайлівни депутатом Івано-Франківської обласної ради на чергових виборах депутатів обласної ради 25 жовтня 2015 року”.

На виконання постанови Івано-Франківського окружного адміністративного суду від 10 грудня 2015 року (справа № 809/4390/15) та постанови Центральної виборчої комісії від 4 жовтня 2016 року № 404 “Про реєстрацію Ткачук Марії Михайлівни депутатом Івано-Франківської обласної ради”, керуючись статтею 25, частиною першою, сьомою статті 89, частиною першою та другою статті 90 Закону України “Про місцеві вибори”, пункту 17 Роз’яснень щодо порядку реєстрації обраних депутатів Верховної Ради Автономної Республіки Крим, обласних, районних, міських, районних у містах, сільських, селищних рад, сільських, селищних, міських голів та старостів селищ, затверджених Постановою Центральної виборчої комісії від 2 жовтня 2015 року № 381 (зі змінами), Івано-Франківська обласна виборча комісія постановляє: визнати обраним і зареєструвати депутатом Івано-Франківської обласної ради на чергових виборах депутатів Івано-Франківської обласної ради 25 жовтня 2015 року у багатомандатному виборчому окрузі Ткачук Марію Михайлівну, 1986 року народження, освіта вища, безпартійна, директора ТОВ “УНК МТП Карпати”, проживає у м.Коломиї Івано-Франківської області, включена до виборчого списку Івано-Франківської обласної організації політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”.

Друге, цю постанову оприлюднити на сайті Івано-Франківської обласної ради, стенді Івано-Франківської обласної виборчої комісії та невідкладно надіслати у Центральну виборчу комісію.

Голова комісії – Зіновій Карабін”.

О.Сич. Шановні колеги! Я нагадую, що у питанні “Різне” ми не приймаємо рішень, ми вислуховуємо інформацію. Перше.

Друге, згідно з чинним законодавством, якщо депутат складає повноваження і пише заяву нам, то ми приймаємо рішення, якщо за іншими обставинами депутат набуває або припиняє повноваження, ми просто вислуховуємо інформацію, це не потребує нашого голосування. Тому я про це говорю, раз, щоб ви не думали, що ми будемо про щось голосувати.

А щодо вияснення суті питання, якщо є бажання задати запитання, я тоді прошу записатись до запитань.

Федорців Сергій Іванович, будь ласка.

С.Федорців. У мене запитання до вас. Скажіть, будь ласка, чому у своєму рішенні ви не визначили фактично долю Коцюра? Тобто, ви пішли по тому самому шляху, що пішов суд: ви Коцюра залишили збоку, а визнали пані Марію. Ну, не може… від суми доданків не має мінятись сума. Чому це питання вами упущено?

Суд вам пояснив, що це питання не потребує доведення, я не читав, зараз не пригадаю, як суд написав. Чому ви як комісія з цього не зробили висновок для нас, для депутатів? Чому ви не отримали певну інформацію у пана Коцюра: чи хоче бути депутатом, чи не хоче? На наступний день він приймає участь у сесійних засіданнях, голосує, так? Голосує, розпоряджається депутатськими коштами. Він – депутат, чи він не депутат?

Ви – спеціальний орган, дайте нам відповідь. Дякую.

З.Карабін. До повноважень обласної виборчої комісії не входить питання позбавлення повноважень… депутатських повноважень. Пан Коцюр втратив повноваження згідно з рішенням суду.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Палійчук Микола Васильович.

М.Палійчук. Власне, у мене трошки подібне питання.

Перше, на думку комісії, хто сьогодні депутат: пан Коцюр чи Марія Ткачук?

І друге питання: на думку комісії, чи не є порушенням, якщо Коцюр уже не є депутатом, на вашу думку, те, що він бере участь у голосуванні? Дякую.

З.Карабін. Значить, на думку комісії, є постанова виборчої комісії, де чітко написано, що депутатом є Ткачук Марія Михайлівна.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

З.Карабін. Ткачук Марія Михайлівна.

Значить, чому Коцюр бере участь у голосуванні, наскільки це законно? – Я не можу сказати. Ви – депутати, ви й вирішуйте, чого ви його допускаєте до голосування, чого він працює. Документи розіслані, в тому числі Коцюру, в тому числі в обласну раду, в тому числі в Центральну виборчу комісію.

Голос із залу. (Без мікрофона).

З.Карабін. А ви говорите. Значить, от у мене копія постанови від 4 жовтня 2016 року “Про дострокове припинення повноважень…”, де чітко написано, чому пан Коцюр втратив повноваження депутата.

О.Сич. Попович Василь Борисович.

В.Попович – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Отож, за вашими словами, у нас уже тепер 85 депутатів, ну, фактично. Я вас всіх вітаю, ми так до кінця каденції можемо мати й 90, і 100. Треба зал реконструювати знову і збільшувати робочі місця.

А у мене до вас таке запитання. Скажіть, будь ласка, десь я у пресі читав, що ви мали
звернутись до суб’єкта висунення цих двох депутатів, щоб вони визначились, хто у них депутат, а хто у них не депутат. Чи ви звертались? Чи є така думка від суб’єкта висунення цих двох депутатів, кандидатів, я не знаю, як їх обізвати зараз?

З.Карабін. Та їх не можна обзивати, вони надзвичайні люди, один – депутат, один – член виконкому, та й усе.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Никорович Святослав Ігорович.

С.Никорович. У мене  питання про наступне. Якщо подивитись ваш сайт, викопіювання з якого ви дали, тут є депутатом обласної ради Марцінків Руслан. То я хочу подивитись на нього, де він є у залі. Ця інформація оприлюднена на вашому сайті. Я хочу у вас запитати наступну річ. У цьому залі є ще двоє людей, які так само поєднують повноваження, як мінімум двоє. Чому така вибірковість, на вашу думку? Проти Коцюра, проти “Самопомочі” є таке рішення, а проти інших немає.

І друге питання. В яких ви родинних стосунках з Мирославом Карабіним? Дякую.

З.Карабін. Ну, у мене крім Мирослава Карабіна, є ще жінка Карабін Надія. В яких
стосунках також розказати? Напевно, вам цікаво.

Яке воно має відношення до даного питання?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

З.Карабін. Розумієте? Дуже цікаво. Ще вам що розказати, що у мене жінка, є діти, є внуки?

Голос із залу. (Без мікрофона).

З.Карабін. Якісь взагалі, власне кажучи, напевно, не дуже коректні питання.

Голос із залу. (Без мікрофона).

З.Карабін. Прошу?

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка, одну хвильку. Нехай пан Зіновій дасть відповідь, а потім репліку
дасте.

З.Карабін. Відносно пана Коцюра відбувся суд, є рішення суду, який його позбавив
депутатських повноважень.

Обласна комісія не виконує функцій з позбавлення кого би то не було депутатських повноважень, це не наша функція.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка, репліка. Увімкніть мікрофон Никоровича.

С.Никорович. Стосовно того, що не позбавляєте, також є великий сумнів. А пояснюю вам щодо вашого, я так розумію, родича. Він тут попереднім голосуванням набрав аж один голос підтримки на посаду, аж один голос. Тому те, що ви зараз на цій посаді, я думаю, що це може бути спокійно конфліктом інтересів, тому що він буде знову подавати документи на призначення, і цей зал буде голосувати. Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Чи є ще запитання? Чи є бажаючі взяти участь в обговоренні?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Є, запишіться, будь ласка.

Дебенко Ігор Богданович.

І.Дебенко – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановні колеги! Просив би передати слово члену виборчої комісії обласної Ігорю Євгеновичу Ткачу, який тут присутній в залі і який, власне, розповсюдив серед депутатського корпусу альтернативну точку зору, щоб він її довів до депутатського корпусу і до громадськості краю.

О.Сич. Я надам таке слово. Будь ласка, ще Гладій Василь Іванович.

В.Гладій. Шановний пане голово! На лист Івано-Франківської обласної ради ви відповіли листом за своїм підписом від 27 січня 2017 року № 49. Висновок такий: “Таким чином, Ткачук Марія Михайлівна на сьогодні є діючим депутатом обласної ради”.

Це є ваше особисте судження, чи це ви керуєтесь конкретним рішенням? Бо якщо ви робите висновок, то я хотів би знати. На наш лист ви дали свій лист, це ваше особисте судження, чи ви керуєтесь якимсь конкретним рішенням?

О.Сич. Чи може це рішення комісії?

З.Карабін. Це судження згідно з постановою нашої обласної виборчої комісії, де визнано, що Ткачук є депутатом.

Я вам відписував, відписував на ім’я голови обласної ради, додавав весь пакет документів, згідно з якими один депутат втратив повноваження, другий набув повноважень.

В.Гладій. Тобто, коли обласна рада звернулася до вас з листом, ви не збирали засідання комісії, а особисто відповіли на цей лист. Я правильно вас зрозумів?

З.Карабін. (Без мікрофона).

В.Гладій. Тобто, не було засідання обласної виборчої комісії з цього приводу, ви відповіли особисто листом без погодження з комісією. Я правильно розумію? Дякую.

О.Сич. Шановні колеги! Дозвольте мені декілька слів. Я переслідую як голова обласної ради тільки одну мету: не допустити того моменту, що обласна рада припинить свої повноваження через чиїсь непрофесійні дії. Бо Законом визначено, що наша рада може мати 84 депутати, але не 85. Ні в рішенні суду, ні в постанові обласної виборчої комісії я не прочитав, що Коцюр позбавлений повноважень. Більше того, я маю підстави вважати, що він виконує свої повноваження, тому що використовує інструменти депутатської діяльності: він пише звернення, пише запити, приходить на засідання сесії, голосує, використовує кошти Фонду на виконання  депутатських повноважень. Якщо не вірите, будь ласка, я дав доручення вам роздрукувати матеріали, підніміть, будь ласка, рішення суду: “позов…”, пише суд, “задовольнити частково, визнати протиправною бездіяльність Івано-Франківської обласної виборчої комісії щодо невирішення питання реєстрації Ткачук М.М. депутатом Івано-Франківської обласної ради, зобов’язати обласну виборчу комісію вирішити питання щодо реєстрації Ткачук М.М. депутатом Івано-Франківської обласної ради у відповідності до вимог частини першої статті 90 Закону України “Про місцеві вибори”. У задоволенні решти позовних вимог відмовити”. А дальше там йде… повернути кошти і тому подібне.

Де тут є слова про позбавлення Коцюра повноважень? Я не прочитав. Піднімаємо постанову Івано-Франківської обласної виборчої комісії: “…на чергових виборах Івано-Франківської обласної ради 25 жовтня 2015 року по одномандатному виборчому округу – Ткачук Марію Михайлівну, 1986 року народження, освіта вища, безпартійна, директор ТОВ “УНК МТП Карпати”, проживає у м.Коломиї Івано-Франківської області, включена до виборчого списку Івано-Франківської обласної організації політичної партії “Об’єднання “Самопоміч”. Цю постанову оприлюднити на сайті Івано-Франківської обласної ради, стенді Івано-Франківської обласної виборчої комісії і невідкладно надіслати до Центральної виборчої комісії”.

Де тут є слова про припинення повноважень Коцюра? Обласна рада не є той орган, який досліджує підстави набуття чи припинення повноважень. Якщо суд не сказав, що Коцюр не є депутатом у своїй постанові, може у мотивувальній частині суд там щось і говорив, але у вирішальній постанові суд не сказав, що Коцюр не є депутатом. І обласна виборча комісія у мотивувальній частині щось там говорила, що він не може бути депутатом, але у постанові у постановляючій частині немає фіксації, що він не є депутатом. На якій підставі нам визнавати повноваження іншого депутата, коли ні суд, ні обласна виборча комісія цього не зробили?

І тому я звертався до окружної виборчої комісії: дайте роз’яснення або ж внесіть зміни до вашої постанови і чітко пропишіть, що з часу набуття повноважень або з часу прийняття судового рішення Коцюр не вважається депутатом. І для нас це є керівництво до дії, всі крапки розставлені, і у нас немає 85 депутатів. А так, я повторюю ще раз: я ніде не прочитав, що Коцюр не є депутатом. Якщо сьогодні до нас на сесію почне ходити Ткачук, у нас буде 85 депутатів. І тоді, з того моменту, коли Ткачук почне голосувати, всі наші рішення будуть незаконні.

Чи ви, пане голово комісії, цього не розумієте, що ви хочете ліквідувати обласну раду вашими або ж завідомо неправильними, або ж непрофесійними діями? Ось це я хотів добитись, щоб ви розставили крапки над “і”, а ви не хочете розставляти. Замість постанови комісії ви пишете мені “пісьма”, що ви вважаєте,  це ваша особиста думка, а комісія не дала нам такого рішення.

У мене є пропозиція, якщо більше немає запитань до голови комісії, надати слово членові виборчої комісії, члену обласної виборчої комісії, який має окрему думку, пану Ігорю Ткачу.

Пане голово,  присідайте, будь ласка.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Ні, ми не можемо голосувати, ми просто  слухаємо інформацію.

І.Ткач. Дорогі колеги, я – член обласної виборчої комісії, і я тут тільки тому, що я склав документ, який називається “Окрема думка”, який передбачений Законом “Про місцеві вибори”.

Суть полягає в тому, що якщо член виборчої комісії не згоден з рішенням комісії, має право у дводенний термін скласти окрему думку.

Перед тим, як коротко розповісти, в чому суть, я хотів би таку заувагу зробити, що зараз тут, коли доповідав голова обласної виборчої комісії, то ви трохи не на того чоловіка нападали. Тому що вини обласної виборчої комісії і конкретно голови в цьому немає, тому що згідно з постановою №228 ЦВК голова комісії представляє комісію в органах влади і органах місцевого самоврядування. То він може і листуватись, і тут, коли він доповідав, він висловлював рішення комісії, яке було прийнято колегіально, це не є його якась там особиста позиція. І взагалі особисту позицію на сесії обласної ради немає сенсу запитувати.

В чому суть? Суть полягає в тому, що згідно із Законом “Про місцеві вибори”, даруйте, що я може буду говорити якісь очевидні для вас речі, але це буде необхідно для того, щоб
прояснити картину. …Законом “Про місцеві вибори” є визначена кількість мандатів, які є в обласній раді, так? Це 84 мандати. І хочу звернути увагу, що результатом цих місцевих виборів до обласної ради є кількість мандатів, які здобула кожна партія на виборах, а не конкретні прізвища, які є. Всі ваші прізвища йшли окремим додатком до протоколу про підрахунок голосів і встановлення результатів. Це був взагалі окремий додаток.

Заміщення депутатів відбувається згідно зі статтею 90 Закону України “Про місцеві вибори”, і там є така одна невелика фраза, що заміщення відбувається замість вибулого. Іншими словами, для того, щоб посадити нового депутата в крісло, то потрібно, щоб цей мандат був вакантним, треба переконатись, що він є вакантний. Сумнів полягав в тому, що мандат Сергія Коцюра вакантний не був.

На мою думку, основна проблема, основна причина полягала в тому, що позовна заява, яка була подана до суду, була, може, навмисно, може, не навмисно, складена неповною. Іншими словами, для того, щоб стати депутатом обласної ради, обласна виборча комісія спочатку в рейтингу, який здобули кандидати, визнає кожного з них обраним в межах кількості мандатів, які здобула політична партія. І після того, як вона визнає їх обраними, то приймається ще одна окрема постанова про їх реєстрацію депутатами. В даному випадку позивач, представник Марії Ткачук, у своїй позовній заяві просив зареєструвати Марію Ткачук, тобто, без того, щоб визнати її обраною. На мою думку, представник позивача в суді ввів суд в оману, то що пославшись на статтю Закону про те, що… було сказано приблизно таке формулювання, що повноваження депутатське, коли є суміщення посад, припиняється автоматично. Але я перепрошую, навіть за умов смерті депутата, вони не припиняються автоматично, тому що обласна виборча комісія мусить отримати документ, який свідчить про смерть, обвинувачувальний вирок, який набув законної сили, документ, який підтверджує, що втрачено громадянство, інший документ, який би міг підтвердити, що депутатські повноваження є втраченими.

Що могло бути, але не було? Обласна виборча комісія на підставі тих підстав, на яких позивався позивач, могла визнати Сергія Коцюра таким, що втратив повноваження на підставі суміщення посад. Але такої заяви від Марії Ткачук в обласній виборчій комісії не було, цих вимог у позовній заяві до суду не було, і оскільки, як ви знаєте, це загально відомо, просто річ і справа в тому, що суд не може сам, з власної ініціативи вийти за межі тих позовних вимог, які до нього надходять. Тому суд, заслухаючи справедливі окремі доводи сторони, вирішив справу зареєструвати, але неможливо людину зареєструвати без того, щоб не визнати її перед тим обраною.

Тому, коли ця ситуація постала, це була 404-а постанова ЦВК про дострокове припинення повноважень попередньої виборчої комісії, створення нової, і зобов’язати виконати рішення суду. Історія розвивалась далі: те, що попередня комісія збиралась, щоб вирішити це питання, але оскільки фізично у формулюваннях рішення суду і постанови ЦВК це було неможливо, тобто, позиція полягала в тому, що вони збирались, але питання не вирішили, тому вважали, що вони рішення суду виконали. Були скарги і було виконавче провадження, яке було закрито з формулюванням, що рішення суду виконано.

Ми знову заходимо в іншу колізію, що, як ви знаєте з права, неможливо виконати одне і те ж рішення суду два рази, тим більше, по-різному.

До сьогодні до обласної виборчої комісії не надходили документи про те, що постанова про закриття виконавчого провадження є оскаржена, і невідомо про результати цього оскарження, чи вони оскаржені, чи ні.

Тому зараз, наприклад, ніхто з нас не може точно відповісти, чи то рішення суду, про яке ми говоримо, чи воно є виконано, чи ні.

Тому в такій ситуації я пропонував звернутися або до самого суду, щоб суд дав роз’яснення, як можна це виконати, але це вже було неможливо, оскільки виконавче провадження вже було закрито, і друге, я пропонував звернутися до ЦВК з тим, щоб ЦВК дало роз’яснення, як поступати у випадках суміщення, тому що у нас в правовому полі є така колізія про те, що законодавство про місцеве самоврядування і статус депутатів місцевих рад дещо відстає від судової практики. Судова практика займає таку позицію принципово, що будь-яке суміщення не є можливим. А законодавство те, яке є базовим, говорить про те, що якщо це не є одна і та сама рада, тобто, якщо би Коцюр був, наприклад, депутатом Коломийської міської ради, він би не міг суміщати ці дві посади, так, як це обласна рада, не є одна і та сама, тобто, не перетинаються контрольні функції депутата ради і виконавчі функції заступника, тоді це можливо. У випадках таких, коли є “білі плями” у правовому полі, якщо законом прямо не регулюються ці відносини, то ці відносини регулюють підзаконні акти, які мали би розробити ЦВК для всієї України. І тут правильно сказав депутат Василь Попович, що якщо ми зараз зробимо те, про що нас зобов’язує суд і ЦВК в документах, то ми вносимо дуже небезпечний прецедент, коли руками судів і, можливо, неправосудних рішень ми зможемо видозмінювати склад ради, фактично підривати чинність документів, які приймає рада і таке інше.

Тому ми не можемо зараз привести до присяги пані Марію Ткачук, тому що депутат Сергій Коцюр є чинним.

Тепер, ви знаєте, що в таких складних питаннях є два питання, так? Хто винен, і що робити? Я би почав з питання: що робити, що можна зробити.

Перше, можна подати, і я би просив керівництво обласної ради, щоб було відповідне доручення юридичним службам підготувати конституційний запит до Конституційного Суду, щоб Конституційний Суд нарешті поставив крапку в цьому питанні. Чому? ЦВК не хоче брати цю відповідальність на себе. Суд і судова практика, оскільки у нас немає постанови пленуму Верховного Суду з цього питання, немає узагальнення практики фактично, у нас тільки є окремі судові рішення, де судді керуються аналогією права, аналогією закону, аналогією судових рішень. Це один спосіб. Інший спосіб: можна таки наполягати на тому, щоб ЦВК дало роз’яснення, як можна поступити в цих питаннях. Це – що робити.

Хто винен? На мою думку, особисту, це моя особиста думка, викладена окремо, винна або ціла фракція “Самопоміч”, або конкретно голова фракції, або конкретно ці двоє депутатів, про яких йдеться, – Коцюр і Ткачук. Поясню, чому.

Рішення суду, про яке ми говоримо, вступило в силу 13 грудня минулого року. Тобто, голова фракції знав, що воно вступило в силу. Але вже 17 грудня тут в сесійній залі він пропонує Коцюра в склад депутатських комісій. Як це можливо?

Далі. Історія розвивається таким чином, що Сергій Коцюр приступає до повноважень, у нього на момент складання присяги не було перешкод, він виконує свої функції, є у нас стенограми засідань, де видно, що у червні він голосує, 2016 року, так, тобто, він виконує свої повноваження. Це попри те, що він сказав, що він не проти, щоб це рішення суду було виконано. Це така позиція половинчаста.

Я би хотів все-таки, щоби пан Сергій Коцюр, який є присутній в залі, також відповів на це питання. Бо якщо фракція “Самопоміч” визнає, що це рішення суду є справедливим і його треба виконувати, то нам доведеться написати заяву в поліцію про злочин, про узурпацію влади. Чому? Тому що депутат бере участь у незаконних голосуваннях, фактично здійснює свою владу незаконно. Я не думаю, що це правильно, тому що немає жодного документа, який би засвідчив, що Коцюр не є депутатом.

Я нагадую, що є вичерпний перелік підстав, коли депутат припиняє повноваження: його власне бажання, його заява, це рішення партії про відкликання, значить, особи з депутатства… (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка, увімкніть мікрофон, нехай завершить думку.

І.Ткач. Це може бути, не дай Боже, смерть, це може бути набуття законної сили обвинувачуваним вироком, визнання безвісти пропалим, інше – вичерпний перелік підстав. Підстави про суміщення – Закон “Про місцеве самоврядування” говорить, що припинення депутатських повноважень… на це не потрібна згода ради, якщо це є суміщенням. От, наприклад, сьогодні ви голосували по Книшуку. Я вас не розумію, якщо чесно, тому що ви здійснюєте перешкоду праву бути обраним, це кримінальна стаття. Депутат написав заяву, що він складає повноваження, тому що його обрала громада. Він має право бути обраним. На яких підставах ви не підтримали його заяву, – не зрозуміло. Кожен з вас буде, хто проголосував “проти” або не голосував, буде давати пояснення в прокуратурі, якщо буде таке звернення.

Якщо йде мова про те, що робити з Коцюром, то якщо він напише цю заяву або буде рішення партії, то тоді вже зрозуміло. А просто, що я хочу бути депутатом, воно, знаєте… я теж хочу бути депутатом або не хочу, але це нікого не цікавить. Чоловік здійснює свої повноваження і на цьому крапка, доки немає документа, в якому написано… а, до речі, суд не може припинити депутатські повноваження, тому що це дискретні повноваження, суд не може перебрати на себе ці повноваження. Тому я рекомендую єдиний вихід нормальний… Є ще третій вихід, про який я не згадав, – це якщо ми повернемось до вихідної точки, і якщо пані Марія Ткачук напише заяву в обласну виборчу комісію про те, щоби обласна виборча комісія розглянула питання про визнання Коцюра таким, що втратив повноваження на підставі сумісності діяльності, визнала цей мандат вакантним, визнала її обраною як наступною в списку рейтингу, зареєструвала, і тоді комісія обласна прийме таке рішення і тоді можна її привести до присяги. Є три варіанти, які я бачу.

Голоси із залу. (Без мікрофона).

І.Ткач. Якщо є якісь запитання, то я готовий…

О.Сич. Дякую, пане Ігоре. Шановні колеги! Повторюю ще раз: ми не потребуємо голосування з двох підстав по цьому питанню: по-перше, це вже Різне у нашому порядку денному, а по-друге, згідно із законодавством ці питання не потребують голосування.

З того всього, що ми сьогодні почули, я знаю одне, що обласна рада тільки в одному випадку приймає рішення: коли депутат написав заяву, тоді вона має повноваження припинити, даруйте за тавтологію, повноваження депутата. Досліджувати, чи депутат є депутатом, одного виводити, а іншого вводити чи заводити – це не є повноваження обласної ради.

Тому я думаю, що, перш за все, і скоріше всього, обласна виборча комісія повинна докласти зусиль до розстановки “крапок над “і”, звертатись до тих інституцій, про які говорив пан Ігор Ткач, – до Центральної виборчої комісії, до Конституційного Суду, до суду, куди завгодно. Якого депутата нам запропонує обласна виборча комісія, з тим ми будемо працювати. Якщо вона докладе зусиль, що Коцюр не є депутатом і ми будемо це бачити, а Ткачук є депутатом, будемо працювати з Ткачук. Якщо вона цього зробити не може, то у нас є депутат, який виконує свої повноваження, – Коцюр. Ось і все.

Єдине, що я хочу ще надати слово Сергію Коцюру, але перед тим, як надавати, власне, запитати. Пане Сергію, а ви себе вважаєте депутатом? Може риторично, але ось так запитаю.

Голос із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Будь ласка, увімкніть мікрофон Коцюра.

С.Коцюр. Сьогодні дуже багато уваги мені приділили, дуже приємно. І пан Ігор Ткач сказав, чи я порушую… чи я згоден з рішенням суду і чи я не порушую рішення суду. Ну, перед тим усі доповідачі сказали: суд ні одним словом своїм не сказав, що позбавляє мене депутатства. З рішенням суду я згоден, тому що хто я такий, щоб опиратись рішенню суду. І, ви знаєте, я народився в простій звичайній сім’ї, у мене немає родичів-олігархів, депутатів, міністрів, я “зірочку не зловив”. І стосовно того питання, яке ви мені задали, пане голово, чи я вважаю себе депутатом. А ви знаєте, хто я такий, щоб вважати чи не вважати себе депутатом? У мене таке відчуття, що у нас є виборці, які віддають свій голос, і вони визначають, хто є депутатом, а хто не є депутатом. Я розумію, що було би всім дуже і дуже зручно, якщо би Коцюр взяв, написав заяву і гарненько вийшов з цього залу. Але до тих пір, поки є підстави вважати мене депутатом, я буду виконувати свою роботу, тому що ще раз: я розумію, що комусь зручно, щоб я вийшов, щоб я пропускав засідання, щоб мене можна було визнати таким, який погано виконує свої обов’язки. Ні, цього не буде. Мені потрібно буде відповідати перед своїми виборцями.

Дякую, колеги.

О.Сич. Дякую, пане Сергію.

Шановні колеги! Ми завершили питання порядку денного.

Перед тим, як закрити наше засідання, я хочу нагадати дуже важливу, архіважливу справу: е-декларування. Шановні панове депутати, я вас настійливо прошу: не ігноруйте цього питання, воно дуже важливе. Аби ніхто з вас поневолі, боронь Боже, не став занесеним до списків корупціонерів. Докладіть, будь ласка, зусиль.

Є ще бажаючі виступити в Різному? Будь ласка, увімкніть мікрофон Королика Михайла Михайловича.

М.Королик – депутатська фракція політичної партії “Всеукраїнське об’єднання “Свобода”. Шановні депутати! Я спостерігаю за тим, які бувають виступи на останніх кількох сесіях, і хочу зараз звернутись до громади нашої області, яка зараз дивиться, а також до всіх депутатів. Ви знаєте, окремі люди, депутати у своїх виступах використовують маніпуляції, перекручування та спекуляції. Для мене сьогодні було… мене дуже сильно сьогодні обурило, тому що окремі люди згадували Героя Небесної Сотні, людей, серед котрих є ті, кого я особисто не те що знав, наших друзів, і мені неприємно, що коли треба так чи інакше повернути питання, дехто пробує ними прикриватись.

Я закликаю всіх до того, щоби не спекулювати на святих речах. Це перше.

Друге, не маніпулювати, а громаді нашої області, щоб не вдаватись в оману, коли у вас виникає питання по тому чи іншому питанню, як себе веде та чи інша фракція, найбільш голослівним, що може бути в нашій роботі депутатській, – це результати наших голосувань.

Тому якщо когось з громади цікавить те, як яка фракція з якого питання голосує, закликаю всіх відвідувати сайт обласної ради, і там ви можете побачити результати голосування. Це найкращі слова, які можуть бути.

Також я вам хочу сказати, що кожен депутат голосує особисто і несе відповідальність за своє голосування. Відповідно вистачить, мабуть, популістичних слів, вистачить спекуляцій, маніпуляцій і перекручувань. Краще дивитись на депутатів за те, як вони діють, а не те, як вони красиво говорять.

Також в сесійній залі спостерігається від сесії до сесії… досить часто буває тиск на депутатів, коли та чи інша політична сила, та чи інша група, яка себе може називати громадськими активістами, вводить до сесійної зали купу різних відомих чи невідомих людей, і пробують тиснути на депутатів.

Нагадую: законодавство наше говорить про те, що депутат персонально голосує, а також, що він не тільки несе відповідальність за своє голосування, на нього не може чинитись будь-якого тиску.

Дякую за увагу. Всіх гараздів!

О.Сич. Шановні колеги-депутати! Чи є ще бажаючі висловитись?

Голоси із залу. (Без мікрофона).

О.Сич. Немає. Це не має значення, тому що ми вже розгляд питань порядку денного
завершили.

Шановні колеги! Наша сесія завершена. Оголошую її закритою.

(Звучить Гімн України).

 

 

Голова обласної ради                                                                              Олександр Сич

 

Консультант                                                                                              Галина Кубік

 

 

Звернення громадян
Розпорядник інформації
Івано-Франківська обласна рада (вул. Грушевського, 21, м.Івано-Франківськ, 76004)
Кому
голові Івано-Франківської обласної ради О.Сичу
[contact-form-7 id="341" title="Контактна форма 1"]