Василь Гладій зустрівся з Генеральним консулом Румунії в Чернівцях Іриною-Лореданою Стенкулєску

Перший заступник голови обласної ради Василь Гладій зустрівся з Генеральним консулом Румунії в Чернівцях Іриною-Лореданою Стенкулєску. Це перший офіційний візит дипломата на Прикарпаття.

В ході розмови сторони обговорили шляхи подальшої співпраці між Івано-Франківською областю та повітами Румунії. А також зупинилися на участі Прикарпаття у програмі прикордонного співробітництва “Румунія-Україна 2014-2020”. Зокрема, на черговий конкурс програми від Івано-Франківської області перший етап оцінювання пройшли 33 проекти.

Акцентом розмови стало питання відкриття міжнародного пункту пропуску через українсько-румунський державний кордон в районі Шибене (Верховинський район) та Поєніле-де-Суб-Мунте (повіт Марамуреш) для автомобільного, пішохідного, пасажирського сполучення.

За словами Василя Гладія, Івано-Франківщина залишається єдиним прикордонним регіоном України, що не має жодного пункту пропуску на своїй території. Відкриття міжнародного пункту пропуску сприятиме активізації та поглибленню економічних, культурних, політичних зв’язків між Івано-Франківською областю та повітом Марамуреш, а також контактів між місцевими громадами, організаціями і населенням. Крім того, це суттєво покращить транспорту доступність гірських курортних місцевостей для внутрішніх та іноземних туристів, дозволить створити принципово нові можливості для розвитку прикордонних громад.