Відбулося виїзне засідання постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій

Під головуванням Орисі Книшук та за участі заступника голови обласної ради Миколи Палійчука відбулося виїзне засідання постійної комісії обласної ради з питань аграрної політики, земельних відносин та розвитку гірських територій.

В рамках аналізу використання коштів обласного бюджету відповідно до Комплексної програми розвитку агропромислового комплексу та сільських територій Івано-Франківської області проведено огляд агропромислових товаровиробників Косівського та Коломийського районів, зокрема:

  • сільськогосподарського обслуговуючого кооперативу “Снідавка” (с. Снідавка, Косівського району) де впроваджена спільна господарська діяльність, пов’язана із виробництвом та переробкою молока. Кооператив виготовляє кисломолочний сир,  масло, тверді і напівтверді сири та знамениту “Гуцульську бринзу”;
  • комунального підприємства “Сільськогосподарське підприємство “ДОБРОБУД ЗАХІД” П’ядицької сільської ради де проведені технологічні операції у виноградстві, садівництві і хмелярстві, висаджено 12 400 кущів лохини та облаштовано систему крапельного зрошення;
  • фермерського господарства “Степан Мельничук – 1”, яке займається вирощуванням зернових, зернобобових, технічних культур, плодових, свинарством і скотарством молочним. В господарстві утримується 42 голови корів та 75 кіз, в тому числі 10 корів джерсейської породи та 70 кіз зааненської породи. На сьогодні реалізовується проект облаштування виробництва сиру.

За результатами ознайомлення з господарською діяльністю агровиробників члени комісії наголосили на необхідності органам місцевого самоврядування долучитися до підтримки шляхом співфінансування заходів. Водночас депутати рекомендували департаменту агропромислового розвитку обласної державної адміністрації посилити роботу в проведення семінарів, навчань щодо змін в законодавстві та залученню додаткових коштів через міжнародні проєкти, гранти.

Окрім цього у Косівській територіальній громаді обговорили проблеми здійснення господарської діяльності в гірській місцевості, де наголошено на важливості вирішення логістичних проблем. Напрацьовані пропозиції та проблематика буде врахована при розгляді комплексної програми розвитку гірських територій в Івано-Франківській області, яка запланована до розгляду в поточному році.