Відбулося виїзне засідання постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова

Напередодні засідання 29-ї сесії обласної ради постійна комісія обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова провела виїзне засідання. Його метою стало обговорення ключових питань, що розглядатимуться на пленарному засіданні та ознайомлення з об’єктами в галузі мистецтва.

Свою роботу члени депутатської комісії розпочали з огляду обласних установ, які розташовані в Івано-Франківську. Вони побували в обласній філармонії імені Іри Маланюк, в академічному обласному театрі ляльок імені Марійки Підгірянки та в академічному обласному українському музично-драматичному театрі імені Івана Франка.

Опісля депутати ознайомилися з діяльністю Коломийського національного музею народного мистецтва Гуцульщини і Покуття імені Й. Кобринського, Музею писанкового розпису та Коломийського академічного обласного українського драматичного театру імені Івана Озаркевича.

Ці установи мають свої традиції, мають популярність в Україні та за її межами. Разом з цим вони потребують допомоги. Це і матеріальна база, і утримання історичних будівель та інше. Звичайно, проблеми є і вони пов’язані з фінансуванням. Якщо ми хочемо, щоб в нашому краї працювали потужні творчі колективи і ансамблі, ми повинні на це звертати увагу і вкладати гроші“, – підкреслив голова постійної комісії обласної ради з питань гуманітарної політики та свободи слова Юрій Черневий.

В ході виїзного засідання члени комісії обговорили питання, які плануються на розгляд тематичної сесії обласної ради. Зокрема, йшлося про розвиток театрального та музичного мистецтв і музейної справи на Івано-Франківщині, їхні здобутки, проблеми та перспективи.

Окрім цього, комісія рекомендувала до розгляду на сесійному засіданні проект рішення “Про перейменування Івано-Франківського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Івана Франка та затвердження Статуту в новій редакції”. Це зумовлено отриманням театру статусу національного.

За результатами огляду закладів комісія підготувала низку пропозицій на сесію обласної ради, яка відбудеться 12 липня 2019 року на базі Коломийського академічного обласного українського драматичного театру імені Івана Озаркевича.