Відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики

У четвер, 26 березня 2020 року, під головуванням Манолія Піцуряка та за участі першого заступника голови обласної ради Василя Гладія відбулося засідання постійної комісії обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики.

Ключовим питанням порядку денного стало обговорення ситуації з поширенням інфекційного захворювання, спричиненого коронавірусною хворобою (СOVID-19) в області. Як розповів головний державний санітарний лікар в області Руслан Савчук, станом на ранок 26 березня 2020 року в області лабораторно підтверджено 16 випадків захворювання на коронавірус, з них два – летальні.

З початку реєстрації випадків з підозрою на захворювання в нас зафіксовано 84 таких випадки включаючи ті, які були підтверджені. За останню добу маємо 9 випадків з підозрою. Наразі очікуємо від вірусологічної лабораторії Центру громадського здоров’я МОЗ України 25 результатів досліджень. В нас сьогодні в області починаються дослідження в тестовому режимі у вірусологічній лабораторії. Перші дослідження зможемо проводити вже через добу“, – розповів Руслан Савчук.

Водночас в.о. директора департаменту охорони здоров’я обласної державної адміністрації Ірина Кобельська додала, що в області вже визначені заклади, які будуть приймати хворих на коронавірус.

Ми розуміємо масштаби недофінансування закладів охорони здоров’я. На сьогодні маємо незабезпеченість персоналу засобами індивідуального захисту, а це в нинішніх умовах є першочерговим. Окрім цього стоїть питання про оснащення апаратами штучної вентиляції легень, виділення додаткових місць у відділеннях інтенсивної терапії, брак спецзасобів та лікарських препаратів тощо“, – зауважила Ірина Кобельська.

В свою чергу перший заступник голови обласної ради Василь Гладій підкреслив, що для прийняття рішень щодо виділення коштів для боротьби з коронавірсуною інфекцією буде скликана позачергова сесія, якщо іншого варіанту вирішити ці питання не буде.

До цього часу нам вдавалося вирішувати такі фінансові питання завдяки рішенням бюджетної комісії. Якщо і надалі буде достатньо рішення комісії, ми сесію скликати не будемо. Як тільки від обласної державної адміністрації поступить пропозиція про фінансування того чи іншого заходу, яка потребуватиме прийняття на пленарному засіданні сесії обласної ради, ми оперативно скличемо позачергову сесію“, – резюмував Василь Гладій.