В “Дем’яновому лазі” вшанували жертв комуністичного режиму

У неділю Зіслання Святого Духа і Пресвятої Трійці в Меморіальному комплексі “Дем’янів лаз” відбулися заходи на вшанування тих, хто віддав життя за волю свого народу. Участь у них взяли голова обласної ради Олександр Сич, заступник голови ОДА Ігор Пасічняк, Івано-Франківський міський голова Руслан Марцінків.

Представники духовенства відслужили панахиду за душі всіх, хто загинув за незалежність України. Опісля керівники області та міста поклали квіти до могил закатованих патріотів.

Як зауважив голова обласної ради Олександр Сич, пам’ять про полеглих героїв, про наших предків є вкрай важливою, адже без неї немає нації. “Коли ми говоримо про українську націю, то повинні пам’ятати, що ми сущі не є всією нацією. Визначення нації дуже мудро дав Тарас Шевченко, який говорив, що нація – це мертві, живі і ненароджені. Живі є сполучною ланкою між мертвими і майбутніми поколіннями. Ми не будемо такою сполучною ланкою, якщо не будемо мати пам’яті і не зможемо передати її нашим нащадкам. В такому разі ми не будемо нацією, бо не будемо відрізнятися від інших. Недаремно, чи то поляки, чи росіяни, чи то інші напасники, які були історичними ворогами України, все намагаються нам вказувати, які свята відзначати, яких героїв вшановувати. Таке намагання відібрати в нас історію, відібрати в нас пам’ять має далекосяжну ціль: коли настане відповідна мить, щоб українці вже не впиралися чи то польській, чи московській, чи мадярській, чи то будь-які іншій експансії, щоб їх можна було спокійно поневолити і асимілювати. Тому пам’ять про національних героїв, про своїх предків – це те, що тримає нас на цьому світі“, – акцентував Олександр Сич.

Відзначимо, що в урочищі “Дем’янів лаз у червні 1941 року енкаведисти перед відступом Червоної армії розстрілювали в’язнів Станіславської та інших тюрем. На його території, на місці колишніх поховань, знаходяться могили, у яких 29 жовтня 1989 року було перепоховано останки 524 жертв комуністичного режиму. Ще більше сотні загиблих, останки яких знайдено в Івано-Франківську, було перепоховано наприкінці березня 2018 року.