В Музеї мистецтв Прикарпаття представили оригінальні твори Тараса Шевченка

В музеї мистецтв Прикарпаття урочисто відкрили виставку оригінальних мистецьких робіт Тараса Шевченка “Справжній Шевченко”. В експозиції представлені понад 30 творів, що ілюструють різні періоди життя художника: доакадемічний час, навчання в Петербурзькій Академії мистецтв, нетривалі подорожі Україною та роботу в Київській Археографічній комісії, довгі роки заслання та останні роки життя в Петербурзі.

Шевченко як митець і художник – це не просто не пізнана його грань, це затінена ціла частина його обличчя. Скажу, як пересічна людина – скільки ще непізнаних граней Шевченка. Він непізнаний напевне, для 90% українців. Шевченка в “совецькій” традиції зображали, як старого діда в кожуху і папасі, а не як молодого, красивого, франтовитого бунтаря. Одне сприйняття коли слова: “Поховайте і вставайте, кайдани порвіте…”, каже перестарілий дідуган, а інша справа, коли їх говорить молодий і модний чоловік. Вони абсолютно по-іншому звучать і аудиторія відповідно інша. То ким був Шевченко? Він був українцем у всій своїй природі: войовничий, розхристаний, пошуковий. Просто українець, який шукає своєї долі. Пізнаваймо його, насолоджуємося ним таким, як він є“, наголосив на відкритті виставки голова обласної ради Олександр Сич.

Серед найбільш відомих картин Шевченка, представлених на виставці, –  автопортрети, “Катерина”, “Селянська родина” та інші. Також серед експонатів – портрет В. Жуковського пензля Карла Брюллова, за кошти з продажу якого поета викупили з кріпацтва.