В обласному центрі Прикарпаття відзначили 101-у річницю проголошення ЗУНР

З нагоди 101-ї річниці проголошення Західно-Української Народної Республіки  першого листопада в Івано-Франківську відбулася урочиста хода та віче. Від площі Соборності представники влади, громадськості, ветерани УПА та молодь під звуки духового оркестру пройшлися вулицями міста до Дому правосуддя. Саме в цій будівлі у 1919 році знаходився секретаріат ЗУНРу.

Віче розпочалося із Державного Гімну України. Опісля представники обласної, міської влади та громадськості поклали квіти до пам’ятника на честь проголошення столиці ЗУНР у Станіславові.

Події, які ми сьогодні згадуємо, відбувалися 1 листопада 1918 року у Львові. Але Івано-Франківськ, тодішній Станиславів, відіграв особливу роль в історії Західно-Української Народної Республіки. Саме в нашому місті були ухвалені доленосні рішення ЗУНР. Історична пам’ять про нашу державність має велике значення і переоцінити її дуже важко, адже ЗУНР була органічною частиною Української революції 1917-1921 років. Кульмінацією революції стало 22 січня 1919 року, коли в Києві було проголошено про об’єднання ЗУНР і УНР в єдину Українську незалежну державу. Проводячи паралелі між подіями того часу і сьогодення бачимо певну закономірність. Як і 100 років тому, так і тепер йде боротьба за незалежність і територіальну цілісність України. І тоді, і сьогодні – один ворог. Аби бути сильними нині, треба добре пам’ятати минуле, вміло його аналізувати і робити правильні висновки”, – наголосив у своєму вітальному слові перший заступник голови обласної ради Василь Гладій.

Відзначимо, що з метою гідного відзначення 100-річчя проголошення Західно-Української Народної Республіки та 100-річчя Акту злуки ЗУНР і УНР обласна рада ще на початку минулого року прийняла обласну програму, якою було передбачено низку заходів. Серед них, зокрема, видання унікального тритомника “Енциклопедія ЗУНР”, над підготовкою якого працювали науковці Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.