В Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника презентували 4-й том Енциклопедії ЗУНР

Напередодні відзначення 103-ї річниці створення Західно-Української Народної Республіки в Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника відбулася презентація видання “Західно-Українська Народна Республіка 1918-1923. Енциклопедія. Т. 4.”.

Спільно з ректором ПНУ ім. В. Стефаника Ігорем Цепендою і координатором проєкту, професором Миколою Кугутяком участь у презентації також взяв голова обласної ради Олександр Сич.

На реалізацію цього проекту тільки з обласного бюджету Івано-Франківська обласна рада спрямувала понад 1,2 мільйонів гривень. Якщо до цих коштів додати кошти львівського обласного бюджету, які частково були затрачені на забезпечення енциклопедією Львівщини, то, загалом вартість проєкту сягне двох мільйонів гривень. Думаю, це один з найбільших гуманітарних проєктів по енциклопедизації знань у певній галузі“, – зауважив Олександр Сич.

Всього до роботи над четвертим томом видання долучилося 110 авторів, які написали 830 статей. Загалом над ним працювали 248 авторів, а опубліковано 3269 статей. Енциклопедія розкриває питання передумов, причин, перебігу Української національно-демократичної революції на західноукраїнських землях (Галичині, Буковині та Закарпатті) у 1918 – 1923 рр.; аналізує обставини польсько-української війни 1918 – 1919 рр.; висвітлює дипломатичну діяльність ЗУНР; простежує процеси українського державотворення; підкреслює значення соборності України для долі всього українського народу; акцентує увагу на біографіях творців та захисників Української держави, більшість з яких раніше була відома лише вузькому колу науковців.

Це видання є до певної міри хрестоматійним навіть для сучасних українських лідерів, які розбудовують нашу державу. Бо якщо заглибитися в історію ЗУНР, ми побачимо визначні історичні постаті, які готувалися роками до того, щоб розбудувати українські державні інституції. Ми можемо тільки захоплюватися тим, як в складних умовах вони розгорнули державу, заснували державний апарат і навіть розбудували дипломатичну службу“, – зауважив Ігор Цепенда.

Відзначимо, що видання енциклопедії Західно-Української Народної Республіки було започатковане в рамках обласної комплексної програми “Відзначення в області 100-річчя створення Західноукраїнської Народної Республіки і 100-річчя Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки” на 2018-2019 роки.