В Прикарпатському національному університеті триває Міжнародна наукова конференція до 100-річчя ЗУНР

В Прикарпатському національному університеті імені Василя Стефаника триває Міжнародна наукова конференція “Західно-Українська Народна республіка: революція, державність, соборність. До 100-річчя ЗУНР”. Участь у її роботі взяли голова обласної ради Олександр Сич, заступник голови ОДА Ігор Пасічняк, ректор ПНУ ім. В. Стефаника Ігор Цепенда, керівник Центру дослідження українсько-польських відносин Інституту українознавства ім.І.Крип’якевича НАН України, професор Микола Литвин.

Вітаючи учасників конференції керівник депутатського корпусу відзначив, що для обласної ради відзначення 100-річчя ЗУНР має принципове значення. “Ми усвідомлюємо, що на державному рівні 100-річчя УНР і 100-річчя ЗУНР відзначається дуже скромно. В той же час усвідомлюємо, що ці події і ці форми державотворення лежать у фундаменті сучасної Української держави“, – зауважив Олександр Сич.

Голова обласної ради також додав, що на виконання обласної комплексної програми “Відзначення в області 100-річчя Західноукраїнської Народної Республіки і 100-річчя Акту Злуки Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки” у цьому році з обласного бюджету було виділено близько двох мільйонів гривень. “Силами обласного бюджету було профінансовано видання першого тому “Енциклопедія ЗУНР”. Якщо будуть виникати проблеми із виданням наступних двох томів, ми готові допомагати, адже це видання є фундаментальним і стане найзначнішою матеріальною пам’яткою у відзначенні 100-річчя ЗУНР“, – зауважив Олександр Сич.

В рамках конференції науковці обговорили проблематику національно-демократичної революції 1914-1923 років на західноукраїнських землях, дипломатію ЗУНР та її місце і роль у світовій геополітиці, а також проаналізували правову та законотворчу діяльність ЗУНР, її партійно-політичну систему і еліту, культурні, етнонаціональні та етноконфесійні процеси в Західно-Українській Народній Республіці.

Міжнародна наукова конференція розпочала свою роботу 30 жовтня 2018 року у Львові. Її завершальним акордом стане Урочиста Академія “Акт Злуки УНР і ЗУНР – втілення ідеї соборності й національної консолідації України: досвід та уроки. До 100-річчя Акту Злуки”, яка відбудеться 17 січня 2019 року у Києві.