В Івано-Франківську відбулася міжнародна конференція “Велика війна: у військових негараздах але в єдиному європейському просторі”

В обласному центрі Прикарпаття відбулася міжнародна конференція “Велика війна: у військових негараздах але в єдиному європейському просторі”. В її рамках презентували напрацювання проекту, який реалізовується за підтримки Міжнародного Вишеградського фонду такими організаціями, як Polski Zespół Humanitarny, Kállósemjéni Diákokért és Ifjakért Egyesület, Komunitná nadácia Bardejov, Угорський культурно-освітній центр, комунальним підприємством обласної ради “Пам’ять” та ГО “Поступовий гурт франківців”.

Проектом передбачено збір інформації про військові меморіали, солдатські поховання та загиблих військових на Прикарпатті в час Першої Світової Війни. Як зазначив організатор конференції, історик, депутат обласної ради Сергій Адамович, у рамках співпраці було створено сайт з мартирологом загиблих та карту військових поховань. Також на військових цвинтарях встановлювались інформаційні стенди.

Проект розрахований на рік і триватиме ще до червня. Опісля його завершення сайт продовжить працювати, його передадуть комунальному підприємству обласної ради “Пам’ять”. Це своєрідна частинка меморіалізації пам’яті про Першу світову війну. Впорядковуючи ці могили ми дбаємо і про сучасних захисників України“, – впевнений Сергій Адамович.

Вітаючи учасників конференції голова обласної ради Олександр Сич відзначив, що у роки Першої світової війни люди воювали у різних арміях з різних мотивів: хтось був насильно мобілізований, хтось пішов воювати зі світоглядних мотивів, хтось – патріотичних.

Їх всіх після загибелі об’єднала одна небесна батьківщина. Вони вже між собою не сваряться та не дискутують. Проблема зараз полягає у нас, бракує європейської культури. Потрібно віддати шану кожному, хто загинув, перепоховати, впорядкувати могили“, – підкреслив очільник області.

Також Олександр Сич наголосив, що зараз немає проблем для примирення, втім є проблема світоглядна, пропагандистська. Разом з цим керівник депутатського корпусу акцентував також на актуальному для України питанні щодо примирення воїнів Совєтської армії та воїнів УПА.

До рядів совєтської армії українці були мобілізовані без їхньої волі, в а в рядах УПА  воювали переважно з ідеологічних мотивів. Але фронтові частини майже не використовувалися для боротьби з УПА. З нею воювали частини НКВД та різні спецпідрозділи. От з ними не може бути примирення. Однак немає перепон, аби з повагою один до одного ставилися ті українці, котрі були мобілізовані до СА і ті, які воювали в УПА. Хіба, окрім одної – намагання адептів “русскава міра” нагнітати ворожнечу між ними й використовувати її для потреб новітньої Московської імперії“, – розповів Олександр Сич.

Наразі на території області віднайдено близько 60 поховань. Як відзначив керівник КП “Пам’ять” Василь Тимків, поховання розташовані на території Богородчанського, Рожнятівського Калуського і Тисменицького районів.